18/11 Tisdag - Bilar...

Trött till max när maken kom med kaffe och väckte mig. Sovit dåligt... Det var totalt SVINKALLT i vårt sovrum i går kväll och natt *burr*. Eller rättare sagt - jag hade ett för dåligt täcke... har haft sommartäcket - fram tills nu då. Har varit för lat för att gräva fram vintertäcket och det har inte varit så kallt så det varit något problem. Men i natt har jag varit uppe två gånger, en gång för att hämta ett par filtar och en gång för att ta på mig pyjamas!

När jag fryser så sover jag dåligt. Så det var mer än segt i morse innan kroppen hade vaknat till liv, men sedan rullade dagen på utav bara farten ;-).

När maken kom och hämtade mig så redogjorde han för läget med bilen. Bilen har varit på besök hos "bildoktorn" idag. Något himla fel är det på vår bil. Först bytte vi batteri, men det visade sig vara kolen som var slut i någon mojäng, så en sådan ny köptes in och maken mekade dit den. Bilen har ändå inte velat gå ordentligt, svår att starta och tomgång m.m har uppfört sig skumt. Nya tändstift köptes in till det facila priset av 225 kr  (rena rånet i mina ögon). Och då blev det faktiskt bättre, men fortfarande lever tändningen sitt eget liv. Motorn varvar upp fast man inte trycker på gaspedalen och kan tvärdö lika fort. Dessutom lyser lampan till lambdasonden HELA tiden *suck*. Så till slut tröttnade jag och ringde till en firma som gör felsökning och maken lämnade in bilen i morse och hämtade i em.

Och hur löd då domen - bara att packa ihop eller går det att laga. Jag har varit nervös hela dagen - vi har INTE råd med att byta bil....

När maken hämtade bilen så fick han följande redogörelse i grova ordalag.

•Tändstift och tändkablar behöver bytas, att vi bytt tändstift för en månad sedan spelade ingen roll - bäst att byta för säkerhets skull.
•Läckage vid grenröret i motor (detta vet maken om och ska fixa).
•Behöver byta katalysatorn, den är bytt förra året, men även här så behövde den bytas för säkerhets skull.
•Mellan katalysator och avgasrör så läckte det och behövde svetsas.
•Läckage vid en skarv vid ljuddämparen
•Luftmassemätaren var trasig och behöver bytas.

Ovanstående kostar drygt 4 600 kr i enbart material!

Bilen är nyligen besiktigad och då borde ev läckage från skarvar i avgasröret blivit noterat.

När maken nämde att lufmassemätaren är trasig så ramlade polletten ner hos mig. SJÄLVKLART är det ju den mojängen som är det stora problemet. Vi har ju elektronisk bränsleinsprutning i motorn och blandningen mellan luft och bensin i kombination med gnistan från tändstiftet är ju det som gör att motorn funkar som den ska. Blir det fel mängd luft till mängden bensin - ja då är det ju inte konstigt att bilen går som en kratta. Nåt har man ju lärt sig utav att ha en pappa som var bilmekaniker ;-).

Den lilla mojängen kostar dock 900 spänn *morrar*.

Fördelen med problemet är att maken kan byta mojängen själv. Dessutom kan han fixa svetsjobbet och allt annat själv också.

Felsökningen kostade 400 kr och den var helt värt pengarna. Nu vet vi vad vi ska fixa (eller maken rättare sagt) och det känns bra.

Idag blir det i alla fall ingen ridning. Vill inte tära på maken tålamod, han tycker ju inte ju inte att det är så himla kul att behöva följa med när jag ska till ridhus, så det får bli varannandagsträning i veckorna. Dessutom behöver jag ju hinna göra lite annat än att rida. Som typ ta hand om stryktvätten... om jag orkar idag... ;-).

Jag har i alla fall grävt fram mitt tjocka vintertäcke och bytt i sängen. I natt ska jag tame tusan inte frysa ;-)

När jag var klar i stallet så lekte jag med kattungarna ett tag. De var inte alls på gosehumör utan for runt som vildar i sadelkammaren ;-). När jag kommer in så hänger alla 3 i benen och tycker det är jättekul att ha matte som en vandrande klätterpelare...

Om inte annat så kan man leka med korken till vattendunken




Sedan så blev Nalle hemskt nyfiken på vad det var jag höll i handen och tog sig en närmare titt på kameran ;-)



Jisses var mycket morrhårr den kissen har :-O



Den prickiga tjejen var VÄLDIGT intresserad utav mina vantar ;-)

Silver busade med lite remar efter morfars gamla sele



Och så avslutar jag med en bedårande bild på Nalle, till alla i Nalles fanclub ;-)




Nu ska jag ut och plocka in pållarna, får se om det är 2 st lerindränkta monster som vill in. Oktawia kan vara lite fin i kanten så hon har nog inte rullat sig, men Sabina... *suck* hon letar reda på de värsta lerpölarna hon hittar... idag har hon dock haft regntäcke på sig så hon borde vara anständig. Livet som hästägare i novemberblötan... att skrapa fram en pålle under ett tjock lager lera ;-). Jaja - nåt ska man ju ha att göra :-).

I morgon är det i dags för träning för Åsa igen. Det ska bli jättekul :-)

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0