28/11 Fredag - Globen nästa!

Äntligen så blev det dags för vår resa till Globentävlingarna! :-)

Karin och jag åkte med 08.08 tåget till Stockholm. Resan tar ju bara 2 timmar och det gick rätt snabbt. Jag hade med kaffe och Nyåkers pepparkakor som vi kunde smaska på. Jag åt dessutom min frukost på tåget ;-). Vi hade platser med bord så det gick alldeles utmärkt att fika på tåget.

När vi kom fram till Stockholm så gick vi en repa på stan. Den föreställningen vi skulle kolla på började kl 15.00 så vi hade tid att strosa runt ett tag. Vi hamnade på Myrorna :-O. Avd med designerkläder var trevlig och det fanns en hel del prisvärda kläder, men alldeles för små storlekar :-(. Efter ett tag så började vi i alla fall bli lite småhungriga och ingsåg att en lunch var bra att stoppa i sig innan vi skulle ta tunnelbanan till Globen. Karin, som far till Stockholm bra mycket oftare än jag ;-), visste ett prisvärt lunchställe.

Citykyrkan



59 kr för dagens lunch - vilket är billigt för att vara i Stockholm. Då ingick salladsbuffe och kaffe :-). Miljön var helt otrolig - det kändes som om vi satt och käkade lunch i ett palats :-O.

Maten var också god och smakade hemlagat. Laxpudding blev det till lunch som var hur god som heslt!



Det blev också en bit cheeskake till efterrätt som också slank ner väldigt lätt :-).

Mätta och belåtna for vi sedan vidare till Globen. För min del är det ett litet äventyr att åka tunnelbana *fniss*. Jag tappar konceptet totalt när jag kommer under jord och vet inte ens vad som är höger eller vänster. Var väldigt glad över att Karin visste vart vi skulle ;-).

När vi kom fram till Globen så började vi med mässan direkt. Till att börja med så var det lugnt med folk, och vi passade på att gå in till "Börjes"  monter direkt. Jag skulle ha ett täcke till Sabina och Börjes har bra och billiga vintertäcken till små shettisar.

Sedan vet jag inte vad som hände, men helt plötsligt så var det totalt packat med folk :-O man kom knappt varken framåt eller bakåt. Och ta sig in till de olika shoppingställena var ett helt företag. Jag letade efter ett par tömkörningtömmar som var minst 16 m långa, men det var ingen som sålde sådana. Mycket schabrak, träns och täcken var det som såldes, dock tyckte jag att priserna var höga över lag. Det var ingen risk att man gjorde något klipp om man säger så. Sadelsåpa och liniment osv var dyrare än vad det är hemma. Alltså ingen idé att släpa runt på det heller. Blir ju bara tungt!

Vi kändes oss ganska klara med mässan när det var dags för vår föreställning. Och det var fantastiskt SKÖNT att få sätta sig efter att gått i några timmar ;-).

Vi kollade på en 1,40 klass i hoppning. En liten klass med 16 ryttare så det var lite lagomt att kolla på.



Vi satt på 10:e raden och hade bra sikt över hela banan.

Här är det Helena Lundbäck som skuttar en oxer.



Den som vann klassen var Markus Fuchs på Granie



Det var också en liten klass med stilhoppning på 6 ryttare, efter det som kom det som vi väntade på.

En Masterklinik med Maria Graetzer (stavning?) och som grädde på moset var även Peter Markhne med och höll i cliniken tillsammans med Maria :-)

Tyvärr hade de himla kort om tid, men de visade lite grundläggande arbete först med två unghästar, en hopphäst och en dressyrhäst. Dressyr- och hoppryttare och mycket att lära av varandra. Och även dressyrhästar behöver jobbas med bommar och små hinder.



En 4-åring som travar bommar.

Sedan kom det in 2 lite äldre hästar, även här en dressyrhäst och en hopphäst.

Hopphästen, Qalle, är av den busigare typen och både Maria och Peter pratade om vikten av att hästarna behöver rasta av sig innan man börjar själva jobbet.

När Qalle väl hade fått bralla av sig sin överskottenergi så såg han väldigt trevlig ut.



Dressyrhästen, som jag tyvärr inte minns namnet på *skäms*, står i alla fall hos Peter M, hann inte med något bomarbete för det blev kort om tid. Ryttaren fick lägga ner mycket tid på att få hästen avslappnad. Hästen rörde sig helt fantastiskt och ryttaren fick hålla på med övergångar mellan trav-passage-piaff-trav. Jag kan ju inte rida i passage och piaff och var superkoncentrerad på ryttaren för att se vilka hjälper hon gav. Men jag såg INGEN skillnad i hennes ridning. Hon red likadant hela tiden (i mina ögon) och hästen gick över i mellan trav-passage plättlätt *suck* Undrar hur många 100 år det kommer ta innan jag ens är i närheten av denna typ av ridning...

Här börjar dressyrhästen slappna av.



Tyvärr så var de tvungna att avbryta cliniken innan den var riktigt färdig för nästa nummer skulle in. Himla synd, Peter och Maria var hur bra och underhållande som helst.

Nästa nummer var Islandshästar och det kändes som om det kvittade. Karin och jag drog en repa till på mässan och det blev ett par inköp till. Sedan var det dags att tänka på refrängen, vi skulle ju med tåget hem :-)

Tunnelbana tillbaka och så köpte vi hamburgare och kaffe som vi tog med oss till tåget. Vi fick urdåliga påsar med oss ha maten i så hälften av mitt kaffe hade runnit ut i pappåsen!

Tåget stod inne så det det var bara att kliva ombord. Det var rätt skönt att käka innan tåget började röra på sig.

Kl 21 var vi hemma igen i ett regnigt Örebro, trötta men nöjda med dagen. Maken kom och så var jag snart hemma.

Maken hade fixat stall och mat så när jag kom hem plockade jag in pållarna och gav dem kvällsmaten. Kollade över att allt var Ok med både hästar och katter innan jag gick in och landade i soffan helt utslag :-)

Det blev inte så mycket shopping som jag hade tänkt, men då har man ju pengar kvar ;-)

Det blev i alla fall ett nytt täcke åt Sabina, en T-shirt åt mig med ett "`Kyra-citat", tidning, Stallboken, en höväska att ha i trailern, repgrimma åt Oktawia, snygga servetter, gummikarda och en påse "vinkryddor" från Gotland. Vi var ju tvungna att snacka med grabbarna från Tornamentum :-).






Helt slut efter en heldag i Stockholm, men kom hem med bra saker i alla fall ;-)

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0