19/2 Torsdag - studiebesök

När dagen började så stod det klart en sak i alla fall. Sabina har genomgått en KLAR förbättring över natten! Fenylbutazol måste vara ett dundermedel till smärtstillande! Kändes jätteskönt att se att hon inte har så ont längre utan knatade runt i boxen. Åkte till jobbet strålande glad ;-)

Idag det verkligen full rulle på jobbet. På förmiddagen var vi iväg ett gäng till Atleverket för ett studiebesök för nyanställda inom förvaltningen. Visst, jag har någon gång för 100 år sedan varit på Atle och slängt sopor - men har aldrig gått runt på området.



Området är hur stot som helst, och ruggigt väder var det idag. Hade för lite kläder på mig *harkel*.

Det finns en återvinningsstation, ser ut som den vid Mellringe dit jag faktiskt fått maken att åka någon gång för att slänga sådant som vi inte behöver (händer för sällan...).  

På Atle tar de hand om vatten som inte är så fräscht att släppa ut i naturen. Nu har det varit lite mycket idag, men jag har för mig att det kallades Lak-vatten. Det luftades i speciella dammar för att fälla ut gifterna

 

På väg ner från Lakdammarna - en vy över området - dock bara en liten del av det.



Vi tittade lite närmare på vad som händer med komposten - de där bruna påsarna som hamnar i bruna tunnorna.

De lagrades först i en stor hall - där luktade det INTE rosor direkt ;-). Komposten mals sönder och hamnar i speciell förvaring där de ligger och luftas för att få igång komposteringsprocessen ordentligt.

Här luktade det om möjligt ännu värre... har nog aldrig känt något så vidrigt... och jag här ändå känt en hel del (varit med vid en obduktion t ex ).



Taket stängs för så att det blir riktigt varmt för komposten. Ligger i 7 veckor innan den packas om för att få igång luftingen igen och ligger så i 7 veckor till.

Sedan så hamnar komposten ute i kompostlimpor på backen och här ligger det 7-9 veckor till, sedan är det klart för rensning av ev plast m.m och sedan säljs det som kompostjord.



Vanliga hushållssopor åker till SAKAB för förbränning och det som inte går att sortera eller bränna hamnar på deponin.

Vi kom tillbaka till jobbet lagom till lunch, lite lätt frusna så det var gott att äta varm mat. Hann jobba effektivt en timme innan det var dags för nästa studiebesök. På eftermiddagen får vi ner till avloppsverket.



Här var jag beredd på att det skulle stinka rätt bra - avloppsverket... men det var faktiskt inte så varligt alls.

Stadens avloppsvatten som kommer till verket rensas först på fasta partiklar.  Här är en bild på avloppsvattnet direkt efter den rensningen. Inte något man vill ta sig ett dopp i direkt ;-)



Det tillsätts en kemikalier som gör att slammet flockas och avloppsvattnet flödar genom en mängd bassänger där slammet sjunker till botten.

På nedanstående bild ser man en pinner sticker upp i vattnet, ungefär i mitten av bilden. Den pinnen markerar slamskrapan som åker på botten och skrapar undan slammet så det forslas iväg till en rötkammare. Vattnet fortsätter vidare till bassäng efter bassäng




Avloppsvattnet renas på biologisk väg. Alltså genom att man använder bakterier som tar rätt på det som gör vattnet smutsigt. Samtidigt luftas vattnet.



Slammet hamnar alltså i en stor rötkammare där det får ligga och jäsa. Då bildas det metangas som samlas upp i en gasklocka och sedan fraktas vidare via gasledningar. Bl a så använder USÖ gas för uppvärmning (tror jag det var). Metangasen förädlades även så det funkar till bilar.


Rötkammare till vänster och gasklocka till höger.



Tills sist är alltså avloppsvattnet så rent att det förs tillbaka till svartån - därifrån det en gång tagits.



Och så var den här arbetsdagen slut, en mycket givande dag. Det var jättekul att få en möjligthet att kolla runt på våra anläggningar :-). Nu har jag hyfsat med kolla på läget ;-).

Maken och jag for direkt hem efter jobbet. Fixade middag och läste sedan tidningen Ridsport som kommit med dagens post. Höjdpunkten varannan vecka - alltså tidningen ;-)

När jag gick ut i stallet för att mocka så möttes jag av än ÄNNU piggare Sabina :-D. Allt hö var uppätet. Hon nästan travade runt i boxen. När jag mockat klart hennes box och skulle ställa in henne där så smet hon och travade ut på stallgången och ställde sig vid stalldörren och kikade ut genom en springa. Tyvärr så får den lilla damen allt finna sig i att ha boxvila ett tag till, men SÅ skönt att se förbättring på direkten. 

För Oktawias del så blev det till att åka till ridhuset för ett litet ridpass. Damen var trälig att lasta idag :-(, men till sist så kom vi i väg.  När vi precis kommit in i ridhuset så kom N på sin pålla. Oktawia blev jättespänd, men jag satt upp i alla fall. Skrittade runt ett tag och lät henne kolla in den andra kusen. När sedan N börajde trava var det knappt att Oktawia kunde hålla sig på mattan, men det gick. Fick plocka upp tygeln lite och så jobbade jag henne i skritten med små volter och damen slappnade av. Uppvärmningen i trav gick också bra, och det gick bra att möta den andra hästen. När uppvärmningen var avklarade så jobbade jag Oktawia  på volt, red med tagen bakdel och minskade volten till en 10-m volt i ett par varv för att sedan öka den till en 20 m volt genom skänkelvikning. Denna övning funkar jättebra med Oktawia och hon kunde verkligen koncentrera sig på att jobba - och det trots att N galopperade sin häst. Oktawia var avslappnad och sökte sig bra framåt-neråt. Jag var jättenöjd med damen. Detta är ju alltså samma häst som förra våren fick totalt panikanfall och stod på bakbenen när det kom in en häst i ridhuset samtidigt som vi var där. Idag kunde jag t o m skritta av damen på lång tygel under tiden om N galopperade runt i sperpentinbågar på sin kuse. Oktawia var hur cool som helst - även om hon tittade efter den andra hästen, men det viktiga var att hon INTE blev stressad av att den andra kusen galopperade.

Kändes SÅ bra. Arbetspasset idag tog 45 min och Oktawia blev lite svettig på halsen och ljumskarna. Travjobbet på volt tar mer än vad man kan tro.

Naturligtvis hade vi kommit iväg sent till ridhuset och vi var inte hemma förrän kl 21.30 - så Criminal minds missade jag totalt. Blir till att spela in reprisen. Gjorde iordning pållan och plockade in alla prylar i sadelkammaren. Sabina fick sin omgång med medicin innan pållarna blev matade och nattade för idag.

Idag funkar det bättre med att lägga upp bilder osv så idag kan jag göra Nalles fanclub nöjda ;-).

Nalle är som vanligt värsta kelgrisen och sötaste kissen i huset ;-)



Inga hämningar har denna kisse ;-) Han tror att mitt skrivbord är hans sovplats ;-).



Det var allt för idag :-)

/Lizzie


Kommentarer
Postat av: Karin

Härliga vyer - but no one puts Nalle in the corner!

2009-02-19 @ 23:47:27
Postat av: Malin

Skönt att Sabina piggat på sig!!!!

2009-02-20 @ 20:35:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0