23/2 Måndag - Hästägarslit

Efter en dag på kontoret, eller rättare sagt fm på konter och em på personalavd på stan för att få lära mig hur man lägger in rekryteringsannonser i stepstone. Så styrde vi kosan hemåt för att ta hand om våra djur. Vovvarna busade runt ute medan vi fixade käk, stekt kyckling och ungsrostade rotfrukter, smakade mums. Hann med lite kaffe och koll av mail innan jg tog itu med hästeriet.

Att vara hästägare är ju väldit speciellt, att ha häst är liksom det mest krävande "husdjur" som man kan ha - och mina två pållar har jag enbart för mitt höga nöjjes skull :-). Ser det inte som någon belastning utan det är ett sätt man valt att leva - men visst tar det mycket tid. Här kommer en liten redogörelse över vad jag sysslat med under 4 timmar i kväll. Något jag gör i princip varje kväll, det enda som varierar är motionen av pållan.

Kl 18:00 Masar mig ut till stallet. Gosar lite med Sabina som känner sig helt övergiven i sin boxvila. Oktawia står ute och käkar av det sista höt som serverades när vi kom hem från jobbet. Därför brydde hon sig föga när jag stängde dörren till stallet för att kunna mocka utan riskera att hon kom inklampandes i stallet. Mockar först Sabinas box - tog typ 2 minuter. Sabina är en renlig dam som lägger sitt bajs i prydliga små högar utmed ena sidan av boxen. På med lite nytt spån, gör rent vattenhinken och fyller på nytt vatten. In med lite hö och sedan får Sabina gå in i sin egen box. Hon hade ju tillbringat dagen i Oktawias box.

Kl 18:15 Tar itu med mockning av Oktawias box. När det gäller hygienen så är Oktawia en riktig liten dyngspridare i kombination med elvisp. Först så skiter hon mitt i boxen, springer sedan runt några varv för att trampa sönder bajsen till små beståndsdelar. Pinkar lite varstans, men rejält varje gång och sedan leker hon elvis så hon verkligen sprider runt pinket i hela boxen. Bajshögarna i bakre hörnet får ligga i fred, men för säkerhets skull så sparkar hon upp rejält med spån så att  bajset blir rejält gömt i spånet. Några bajshögar till i mitten av boxen som trampas ner till mos och sprids runt i spånet. Som grädde på moset så måste hon doppa varje tugga hö hon tar i vattenhinker, så just under vattenhinkern är det en enda stor frusen spånkulle som inte ens går att spetta loss. När man sorterat upp det som går och lagt det i dyngkärran så ska man rätta upp spånbädden så den blir hyfsat slät istället för en grop i mitten och spånet upp mot väggarna. Tills sit på med en halv bal nytt spån och vattenhinken görs rent och fylls på med nytt fräscht vatten

Kl 18:45 Fram med alla höpåsar (6 st) och fyller på hö till alla målen. Sabina kväll, Sabina morgon, Oktawia kväll, Oktawia frukost, lunchpåse och em-påse, blötlägger betfor.

19:00 Trampar ut i hagen och 40 cm djup snö och letar reda på Oktawia. Hon har under hela tiden jag grejjat i stallet stått utanför stalldörren ut till hagen. Men just när jag ska ta in henne så förpassar hon sig allra längst bort i hagen. Att hon har mycket längre ben än mig och lättare för att springa i snön - det har hon absolut inte tänkt på.

19:05 Oktawia i sin box och jag tömmer gummistövlarna på snö. Går in och pinkar, säger sedan till maken att han kan komma ut till 19:30 för att haka på tralern.

19:10 Ställer upp Oktawia på stallgången och borstar damen. Hm, behöver verkligen klippa hennes man... får bli en annan dag... På med fleecetäcket och benskydd. Tränsar henne och trär lädergrimman över tränset. Oktawia klar för avfärd.

19:30 Maken kommer ut och vi rullar ner trailern till stallet, maken backar ner bilen och kopplar på trailern. Koll att lysen osv funkar.

19:40 Lastar Oktawia och plockar in hjälm, körpis, tömkörningsutrustning i bilen. Låser sadelkammaren och så åker vi. Får gasa som en galning för att slira upp bil och trailer upp för vår stallbacke, maken puttar på för säkerhets skull och det var verkligen på håret att vi kom upp. När vi åker vidare så säger maken att vi kanske behöver köpa snökedjor för att vara säkra på att komma upp när det är moddigt - mycket bra idé tyckte jag och styr kosan mot ridhuset.

19:55 Framme vid ridhuset, lastar ur och maken tar med all utrustning och jag tar pållan och så går vi in i ridhuset och gör iordning pållan för dagens tömkörningspass.

20:00. Dagens arbetspass börjar. Skrittar fram i 10 min, joggar damen i trav i 10 min. Sedan jobbar vi på galoppen. Först att få henne att hålla galoppen i flera varv på en 20 metersvolt. Får driva rätt rejält, men hon galopperar på. Kort skrittpaus och sedan ytterligare galoppjobb, nu träna på galoppfattning. Oktawia fattar nu vad hon ska göra och reagerar snabbare på galoppkommandot. Jag behöver inte heller driva lika mycket för att få henne att hålla galoppen. Hon får fatta galopp, hålla galoppen ett varv på volten, bryta av till trav och trava 0,5-1 varv på volten för att sedan fatta ny galopp och göra galoppjobbet igen. 5 fattningar i varje varv som funkade jättebra, sedan fick det vara bra. Oktawia var trött, hon hade jobbat på bra, kort skrittpaus och sedan lite avslutande trav för att gå ner i varv. Totalt höll vi på med galoppjobbet i 15 min inkl korta skrittpauser. När jag skrittade av henne, så tog jag av tömkörningsgjorden och la på fleecetäcket, sedan knatade jag runt med henne på fyrkantsspåret i 10 minuter. Det behövdes eftersom hon var rejält svettig, men efter 10 min skritt så hade fleecetäcket tagit upp det mesta svetten. Nöjd med dagens arbete, Oktawia börjar få lite mera kondis och orkar hålla galoppen bättre och bättre.

20:50 Klar i ridhuset och går ner till stallet med Oktawia. Får skotta bort en massa snö utanför stalldörren (takras) för att kunna backa intill trailern till stalldörren.

21:00 Lastar Oktawia och åker hemåt.

21:10 Hemma och lastar ur Oktawia. Direkt in istallet med henne. Hon får stå med fleecetäcket på sig ett tag till. Tar bort benskydd, borsta dem rena från sand. Borsta rent ben och känner av så hon inte fått några sårskador m.m under resan. Av med täcket och borstning av en mycket trött pålla.

21:30 Hö till båda pållarna. Medicingivning till Sabina.

21:35. Hämtar utrustning från bilen. Mockar ur trailern från hästbajs och stänger bakluckan ordentligt.

21:45 Gör iordning resten av kvällsmaten. Häller i soja och mineraler i betforen till båda pållarna. Oktawia får dessutom 0,5 kg Krafft Groov. En sista koll  att allt ser OK ut och jag inte glömt något.

21:50 Släcker i stallet och går in.

Så här ser en vanligt måndagkväll ut för en hästägare som jag. Blir samma sak i morgon (och alla andra kvällar) bortsett från motionen av Oktawia. Pållan får då vila eftersom jag ska åka in på årsmöte istället så det blir i alla fall ingen slapparkväll för mig.


Mitt mål var att vara klar i stallet till kl 21:00 för att hinna titta på CSI NY, men den planen sprack, inte första gången ;-).


Maken är den som får fixa resten av djuren, göra rent till katterna och se till att katter och hundar har mat och vatten. Så han gör nytta han också ;-)

Jag har i kväll också hunnit att gosa med Nalle - så här kommer dagens "Nallebild" ;-)



Han har antagligen sovit hela dagen för nu är han jättebusig, upprepning av buset igår kväll ;-).

Maken ligger redan och sussar sött, försökte få en liten bild på honom tidigare vid middagsbordet, men ni som känner maken vet ju...

Han vill inte vara med på bild ;-)



Det var allt för idag och godnatt!

/Lizzie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0