17/7 Fredag - Storrengöring

På fm hjälpte maken mig med att mocka ur Oktawias box. Det var ett digert arbete som tog dryga timmen. Maken öste och jag gick med dygnkärran, hur många kärror det blev vet jag inte... tappade räkningen efter typ 20 vänder ;-).

Det är ju inte bara bäddarna som ska ut, krubborna skruvas ner, skyltar och krokar m.m. skruvas också ner. Alla grimskaft, täcken, borstar osv plockas undan, vilket medför att ordningen i sadelkammaren inte är den bästa just nu ;-).

Några som tog det hela med ro, det var Prickan och hennes bebisar. De låg och vilade i mammas gamla kattkorg, även om korgen inte stod åt rätt håll så funkar den tydligen bra ändå ;-).



Till sist så var stallet rensat och färdigt för att skuras, men innan jag började med det så behövde vi få lite käk i oss. Maken fixade snabbt till ugnstekt potatis och stekta fläskkotletter i tomatsås - smakade inte alls illa på nåt sätt!

Efter lite käk så släpade maken fram högtryckstvätten åt mig. Fixade klart med vattenslang så det bara var att köra igång. Vad gjorde han själv då? Lämnade mig åt mitt öde och pös iväg till skogs med Lillan. Mumlades något om att leta efter kantareller... Ha! Undanflykter, undanflykter.... men, men jag vet också hur en högtryckstvätt funkar ;-).

Boxarna var i stort behov av rengöring - är ju 1 år sedan sist. Främst så är ju Biancas box den som är i störts behov av rengöring - alltså Sabinas gamla box. Sabina har ju stått mycket på boxvila under hennes sista halvår, vilket resulterat i avgnagd färg på metallen och så har hon skrubbat sig över hela boxväggen. Dessutom var hon duktig att slafsa med maten över hela boxväggen ;-).

Biancas box före rengöring





Först så blötte jag ner väggarna med högtryckstvätten. Sedan blev det hink med såpvatten och skurborste, bara att skura och se glad ut. Svetten flödade, skiten lossnade och hamnade på mig istället ;-). Men drygt 2 timmar senare så var jag klar med båda boxarna. Skurade galler och trät både invändigt och utvändigt på boxarna.

Det blev faktiskt skillnad och jag kände mig jättenöjd med mitt slit!

Biancas box efter rengöring!





Precis när jag skurat klart hela stallet och sopat ur allt vatten ur stallet - DÅ kom maken hem ;-). Hur mycket kantareller hade han med sig hem då.... 5 st små ynka saker - inget man blir mätt på!

Eftersom jag var rejält skitig så var det lika bra att ta itu med krubborna... nog för att jag gör rent dem mellan varven, men de var ändå i behov av ordentlig rengöring. Oktawias krubba såg för hemsk ut, metallkanten var totalt genomrostig... urk! Det var nära att den hamnade på skräphögen, men maken tog hand om den för att se om det skulle gå att göra en insats. Hörde hur vinkelslipen gick igång så det ska bli spännande och se om han kan göra underverk ;-).

När jag var klar med skrubba Biancas krubba och vattenhinkarna så var allt med stallet klart. Jag förpassade mig till duschen och där stod jag länge ;-).

När jag fått på mig rena kläder så var det dags för en välförtjänt vila. Det blev kaffepaus i skuggan och så satt jag och läst klart min bok jag började på för ett tag sedan - det tog 2 timmar!

Efter vilan så var jag redo för nya tag. Jag gick och inspekterade jobbet maken lagt ner på min krubba. Jag behöver inte köpa en ny :-). Han hade slipat bort all rost och målat stålkanten med silverfärgad hammarlack - blev kanonsnyggt!

Vi inspekterade vårt växthus nu frampå kvällningen. Det var dags att binda upp både gurkan och tomaterna. Upptäckte också att paprikan växer så det knakar!



Makens chiliplanta blommar för fullt så det blir nog frukter där också. Tomaterna blommar i mängder, gurkan likaså. Alltså gäller det att komma ihåg att vattna ordentligt.... Tyvärr kommer det ta ett bra tag till innan vi kan äta av våra egna tomater, men den som väntar på något gott...

Jag gick också runt och vattnade alla blomsterlådor och rensade bland blommorna, sådant behövs också. Nalle låg på trappan och spanade in läget för kvällen ...



Vi började bli hungriga igen så maken fixade iordning på grillen och plockade fram ett paket korv ur frysen. Medan vi väntade på att det skulle bli bra glöd, gick vi ut i hagen och fixade med pållarna. 5 kg hö blev utplacerat i hagen, vilket Oktawia och Bianca genast började knapra på. Det finns grönt att beta i hagen, men det märks att de behöver höt, de käkar ju också upp allt hö jag lägger ut.

Pållarna blev också sprutade med insektsmedel. Bianca är jätteduktig med det. Trots att hon är så liten och tycker det är lite otäckt med duschflaskan så står hon rätt stilla och finner sig i behandlingen.

Sedan fick de käka i fred, mina små pållarn och äta ur samma hög ska de förstås göra :-).



Oktawia är fortfarande supersnäll mot lilla Bianca och jag är SÅ glad över att de verkar trivas med varandra. Dessutom jättekul att ha fått tag på en så ung shettis som är välhanterad som Bianca är. Hade ju lika gärna kunna fått tag på en 1-åring som varit helt ohanterad med allt vad det innebär i jobb med hantering. Här är det bara att underhålla det den lilla fröken fått lära sig. Tids nog ska hon få lära sig nya saker, men i nuläget så räcker det fint att hon klarar av duschflaskan, går att leda, klarar av att stå uppbunden på stallgången och bli borstad och kratsa hovarna. Att hon är en liten kelgris är ju också himla kul ;-). Men maken har respekt för hennes tänder, de har han fått känna på *fniss*. Som de flesta unghästar vill ju Bianca ibland smaka lite på saker i sin omgivning och en gång kom husse i vägen... ;-).

När pållarna i hagen fått sitt så förpassade jag mig till grillmäster... tänk att lite grillad korv så här fram på kvällskvisten inte är så dumt ;-)



Jag käkade två korvar och maken resten :-O - hur får han plats med all korv?? Jag blev i alla fall mätt och belåten på två st och behöver inge mer mat idag ;-).

Men nu ska vi ialla fall kolla på TV, börjar någon engelsk deckar nu vid 22.25 - kan ju vara nåt att kolla på.

Det var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0