2/11 Måndag - Ridhuset igen

Den här årstiden är det ju ridhustider - mörkt och hur trist som helst - då är det tur att det finns ridhus även om jag får traila dit.

När jag kom hem efter jobbet så var det alltså full fart. Lite mat i magen bara, sedan fixade jag mockning och hästmaten. Måste ha haft bra fart idag, för jag blev klar 30 min tidigare än vad jag brukar bli. Förstår inte hur det gick till direkt ;-)

Idag hade jag en plan att testa en ny grej på Otkawia. Det är ett sabla gnällande på maken över att jag vill åka iväg till ridhuset och han behöver följa med som lastningshjälp. Därför har mitt mål hela tiden varit att försöka få Oktawia så lastningbar att jag kan fixa saker och ting själv. Nu har lastningen funkar riktigt, riktigt bra den senaste tiden. Så idag vågade jag mig på att testa en ny variant av lastningen - man måste ju utmana ödet lite.

Oktawia och jag kliver in som vanligt i trailern. Jag har dock en longerlina kopplad i kusen i stället för det vanliga grimskaftet. När vi är inne i trailern så går jag ut genom skötardörren och håller i longerlinan, Oktawia står snällt stilla kvar i trailern. Jag går sedan till rampen, sätter fast kejdan, vi hissar upp lämmen och hela tiden står Oktawia snällt stilla. Jag kan sedan gå fram till henne och sätta fast henne inne i trailern - hur lätt som helst! Jätteduktig pålla. När vi sedan kom fram till ÖFK, testade jag att lasta av på samma sätt. Fast med longerlinan i hästen. Ut och runt för att fälla ner baklämmen. Höll ett lätt tag i longerlinan, lossade på kedjan och pållan backade ut ur trailern. Hon backade lite snabbt, för hon tyckte det var lite otäckt med longerlinan - den tog emot lite. Hon försökte i alla fall inte slänga sig ut och det är ju positivt.

Själva ridpasset idag gick rätt bra. Uppvärmningen i trav funkade bra. Jobbade damen i galopp och det funkade också bra. Börjar kunna jobba henne i galoppen nu - inte bara styra runt så det var riktigt roligt! Efterföljande övningar i skänkelvikning gick också bra, men sedan fick hon ett ryck där hon stretade emot som bara den. Bara att jobba damen i trav och det tog en kvart, men sedan så släppte det och hon blev mjuk och fin - ingen stelopererad hals ;-).

Testade nya sättet att lasta när vi skulle åka hem, funkade helt problemfritt och när vi kom hem så var hon jätteduktig med att vänta tills jag sa kommandot "back" innan hon backade ur trailern. Nu tyckte hon inte heller att longerlinan var så äcklig.

Kan jag få detta lastningssätt att funka så är det ett totalt under! Och framför allt så slipper jag släpa på en grinig karl när jag ska in och rida - bara det är ju värt hur mycket som helst *fniss*.

Pållan blev väl omhändertagen när vi kommit hem och jag hann in precis till CSI - och så var den här kvällen slut.

Det var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer
Postat av: Marianne

Ett tips från mig vid urlastningen är att sätta fast ett grimskaft och lägga över ryggen. Sen är det bara att öppna bak och hästen kan knalla ut, grimskaftet får man lätt tag i även om hästen skulle ha bråttom ut. Så slipper du longerlinan.

2009-11-03 @ 06:24:05
URL: http://garntussen.blogspot.com/
Postat av: Lizzie

Marianne: Jo, det blir nästa steg i pållans lastövningar. Eftersom damen varit totalt olastbar för bara dryga 6 månader sedan, så går vi framåt sakta men säkert :-)

2009-11-03 @ 07:51:13
URL: http://stallkartorp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0