27/12 Måndag - Åter vardag...

Idag var det jobbdag. Började dock dagen med att besöka Haga folktandvård. Hade där tid hos en tandhygienist och besöket gällde en vanlig kontroll. Alltså 4 röntgenplåtar  och koll av tänderna. Hade inga hål, men tandsten och lite frätangrepp. Så jag ska tillbaka om en månad för att ta bort tandsten och pensla på flour.

Efter besöket hos tandhygienisten så var det full fart i snöyran till jobbet. Och eftersom det är mellandagar så har det idag varit rätt lugnt på jobbet. Återstår att se ifall hela veckan fortsätter i samma takt...

Efter jobbet så var det full fart hemåt. Ikväll var det dags för tömkörningskurs på ÖFK :-D. Alltså hade jag en tid att passa... Väl hemma så hann jag i alla fall äta i lugn och ro innan det var dags att ge sig ut och ta itu med stallsysslorna.

Idag var det bara ett par minusgrader, alltså rena t-shirtvädret jämfört med förra veckan. Kunde mocka i lugn och ro utan att frysa ihjäl ;-). Fixade först Biancas box och så tog jag itu med Oktawias box. Hade kommit halvvägs när det helt plötsligt blev kolsvart!! Jag hade stalldörren stängd för att inte kattungen skulle smita ut, så det blev verkligt kolsvart och jag var tvungen att stå stilla en stund innan jag kunde orientera mig. Famlade mig sedan ut ur boxen, höll på att sätta mig i dygnkärran på vägen ut, tog mig fram till stalldörren ut mot stallet. Hela Latorp lös - alltså inget stort strömavbrott, famlade mig till andra stalldörren ut mot huset - där lös det också. Alltså en propp som pajat. Famlade mig till sadelkammaren, in och höll på att riva ner allt på min hylla i jakt efter min pannlampa. När jag väl hittat och fått igång pannlampan så upptäcker jag att kattungen hade rymt *suck*. Ut och jaga rätt på busfröt som inte alls ville gå in i sadelkammaren. När jag väl fått tag på och låst in kattungen så gick jag in i huset och kollade, som jag misstänkte... en faspropp hade pajat! Ut igen och så skulle jag iväg till stora proppskåpet, men hoppsan! Det var en meterhög snövall i vägen... tog en stund för mig att kravla mig över snövallen, pulsar ut i halvmeter djup snö till proppskåpet... naturligtvis så är jag för kort - når inte upp till faspropparna! Nu började jag bli lite lagom irriterad - detta har jag bara inte tid med!!!

Pulsar tillbaka och kravlar mig över snövallen, tillbaka till stallet för att hämta min uppsittningspall. Kravlar över den förbannade snövallen med pallen (inte helt enkelt) och så pulsar till proppskåpet. Nu nådde jag upp så jag kunde byta faspropp. Samma väg tillbaka efter proppbytet! Jag så vid det här laget ut som en snögubbee och det var en hel del med snö som jag fick sopa bort...

In en snabbis i huset för att slå på vattenpump och kolla att diskmaskinen fortsatte att diska. Och så tillbaka med pallen i sadelkammaren. Äntligen kunde jag fortsätta med mockningen. Behöll pannlampan på för säkerhets skull ;-).

Nu kände jag mig lite lätt stressad... fixade klart mockningen i raketfart, fixade också iordning höpåsarna innan jag öppnade stalldörren för att släppa in hästarna - hallååå pållar... dags att komma in!!!

Inte en häst i närheten! Skramlar med lite kraftfoder och till sist så kommer lilla Bianca knatandes i sakta mak, men ingen Oktawia... Detta hade jag absolut inte tid med....

Nåja, in med ponnyn i sin box, häller upp Oktawias kraftfoder i hennes krubba och skramlar ordentligt så hon hör att det är mat på gång. Jag gick sedan in i sadelkammaren och fixade iordning utrustningen för kvällen, tömkörningsgjorden, tömmar och träns. När jag kom ut i stallet igen så var det fortfarande ingen Oktawia i stallet.

Bara att knata ut och hämta hästkräket och vart hade hon ställt sig - naturligtvis längst bort i ett hörn där det inte var någon upptrampad stig - jag fick återigen pulsa i halvmeterhög snö. Som tur var stod hon stilla, såg mest förvånad ut över att se mig i hagen....

Nu låg jag väldigt mycket efter mitt schema, men kusen måste ju i alla fall borstas. Det visade sig att Oktawia var på ytterst dåligt humör, stod inte stilla, slängde med huvudet - det var rena brottningsmatchen när tränset skulle på.

Till sist så kom jag iväg med hästen i trailern, lite lätt försenad - hoppades innerligt att de var lite försenade på tömkörningskursen - annars skulle min framskrittning vara totalt rökt!

Det var också totalt tokhalt ute så det var bara att köra lugnt och försiktigt, men var lagom uppe i varv när jag kom fram till ÖFK. Där mötte T upp för han skulle vara första kameraman idag. Så han fick ta ansvar för videokameran på en gång och jag fixade ut hästen ur trailern.

När vi kom in i ridhuset så visade det sig att lektionen var cirka 20 min försenad *puh*. Nu kunde blodtrycket sjunka och jag hann både skritta och trava fram pållan innan det var vår tur att få vår lektion.

Önskemålen från min sida var att jag skulle få lära mig att tömköra sidvärtsrörelser, alltså skänkelvikning och öppna. Kursledaren såg direkt att det som jag också behöver jobba med är framåtbjudningen - alltså på hästen, inte mig! Oktawia är lite lat och gillar att gå i sitt eget tempo ;-)

Kursledare tog över tömmarna, satte direkt krav på svarta damen att hon minsann fick kvicka upp skritten. Det tyckte inte Oktawia var ett endaste dugg kul... WTF var hennes reaktion ;-), men insåg att det bara var att rappa på lite.

Kursledaren började testa och se om pållan skulle förstå vad hon skulle göra - det var inte alls självklart för Oktawia. Det vinglade lite hit och dit och hon slängde med huvudet hela tiden. Nu skulle vi skita i formen och vart hon hade huvudet - det viktigaste var att aktivera damen framåt. Som tur är så är Oktawia väldigt mottaglig för fjäsk och beröm - så när hon gjorde rätt fick hon massor av beröm och fattade då vad det hela gick ut på.

Däremot tyckte Oktawia det hela var asjobbigt, framför allt att samla upp sig i traven! Men hon fattade rätt snabbt vad hon skulle göra.

Lite öppna utmed långsidan med kursledaren vid tömmen.




Efter att ha fått samla upp sig i traven fick Oktawia länga ut sig i trav på volt




Sedan var det min tur att ta över tömmarna. Det tog en stund innan jag hade fått upp finliret, vilken töm som skulle ge eftergift och när. Fick till det hyfsat i alla fall! Får hålla i tömmarna på ett sätt i vänster varv och på ett annat sätt i höger varv... i vänster varv släppte hon stödet på yttertömmen och i höger varv behöver hon lite mer stöd på ytter.




Var varm och svettig efter lektionen - där försvann julmaten, men det var jättekul och har fått grepp om hur jag ska göra. Oktawia såg riktigt fin ut och det ska bli kul med nästa lektion :-).

Trött och glad förpassades pållan in i trailern och vi kunde fara hemåt. Var hemma vid 21.30 och det tog en stund att få ordning på alla prylar och pållan. Var klar med allt och kvällsfodrat pållarna vid 22.15. Jag var fortfarande uppe i varv efter att kutat efter kusen så det fick bli TV:n en stund innan jag förpassade mig till sängen. Alldeles för sent som vanligt.

Trots en rörig kväll så slutade den riktigt bra :-D

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0