23/3 Tisdag - Mental träning

Idag var det vilodag inplanerad för Oktawia, efter gårdagens ridpass så behövde hon det - om inte annat så behövde matte vila kroppen ;-). Så efter sedavanlig rutin efter jobbet, matlagning, äta mat, mocka, fixa hästmast - blev det dags att åka in till ÖFK för att gå på en föreläsning.  Som ryttare är det ju inte bara fysiken man behöver träna, även knoppen behöver få sig en omgång mellan varven också.

Föreläsaren för kvällen var Susanne Egemar som är mental tränare. Kvällen föreläsning handlade om Tankens kraft och att hantera nervositet. Även om jag inte är någon tävlingsryttare så är det SÅ nyttigt att gå på föreläsning om mental träning och att kunna hantera nervositet handlar ju inte bara vid tävlingssituationer.

Jag har lyssnat på Susanne tidigare, så lite var repetition, men det är ju bara bra. Vi fick göra lite övningar och det var spännande vilka reaktion det blev genom att blunda och tänka sig vissa situationer. Tankens kraft är starkare än viljan!

Framför allt kan man inte tänka om man är väldigt stressad eller helt paralyserad av nerovistet, så vi fick träna på en avslappningsövning i form av en andningsövning. Det som var lite kul att det är en övning som en av mina tränare lärde mig för några år sedan. Det var efter att Oktawia slängde av mig och jag spräckte revbenen, när jag efter avkastningen skulle börja rida igen så drabbades jag av en förlamande rädsla så fort jag kände att Oktawia blev minsta lilla spänd - vilket gjorde att jag blev spänd och rädd - som i sin tur gjorde att Oktawia naturligtvis blev superspänd och stressad.

Andningsövningen blev nog det som räddade mitt ridande liv - hur supereffektiv som helst och funkar klockrent. Jag använder den fortfarande ibland, inte lika ofta eftersom jag inte blir lika rädd längre - men den är himla bra att plocka fram för att själv ha något att fokusera på istället för att bråka med hästen. Det är ju inte Oktawia som blir spänd och rädd - det är ju JAG! Att jag sedan har en superkänslig häst som reagerar blixtsnabbt... det är en annan sak ;-).

Kvällen huvudbudskap var i alla fall att det är viktigt med MÅLBILDER - man måste se bilden av hur himla bra man vill att det ska gå! Bara positiva tänkar alltså! Man ska också komma ihåg att spara på de där ritterna när allt klaffar till 150 %  och man rider som en gudinna :-). Det händer ju inte så ofta - så desto viktigare att stoppa in dem i sitt minne! Dessutom just vid tävling så ska man komma ihåg att fokusera på sig själv och sin egen ridning. Ingen idé att slösa energi på sådant som man inte kan förändra, typ väder, startnummer, medtävlande osv.

Börjar man tänka negativa tankar, åh - det går inte, gud vad jag är dåligt, osv så blir det som en självuppfyllande profetia. Eftersom det är samma med positiva bilder så ska man tänka på hur himla bra allt är.

Så det var en mycket bra kväll med 2 timmar av bra och tänkvärda saker att ta till sig. Ska nog köpa Susannes bok "Bäst till Häst". :-).

Var hemma igen till 21.30 och då var det dags att plocka in mina egna pållar för kvällen och servera dem kvällsmaten. Var lagom klar med allt tills Cougar Town började på 5:an :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0