2/6 Torsdag - Tysslingedagen

Kristiflygare och en ledig dag. Det var hyfsat väder, lite sol men blåsigt. Slappade en stund på morgonen efter att pållarna blivit utsläppta. Är rätt skönt att ha soffhäng på morgonen och käka frukost framför TV:n ;-). Tog till slut tag i livet. Planen för dagen var att åka en vända på Tysslingedagen och att T skulle följa med. Vi skulle börja med att åka upp till Latorp och gå på en guidad visning av alungruvan kl 12.30. T dök upp strax efter kl 12 och jag var klar så vi kunde åka iväg.

Det var av en slump som jag fick reda på om den guidade turen. Jag har bor ju där jag är uppväxt och hade ingen aning om att det fanns en gammal alungruva 2 km från där jag bor. Det var inget som det pratades om när jag växte upp...

Så nyfiken var jag och Guiden Jörgen började uppe vid fotbollsplanen. Vid den här första platsen så fanns det bostäder där människor bodde som jobbade vid alunverket. Det var svårt att tänka sig platsen helt fri från träd och en massa rök från alunverket.



På väg ner till gruvan så stannade vi till där det en gång varit alunkar, och här står vid är de eldade skiffern i pannor. Svårt att fatta att det inte funnits ett endaste träd här utan en byggnad. Såg dock rester efter en vägg. I detta området har jag ridit och klättrat med häst sedan barnsben. Så det var himla intressant att få reda på hur dessa backar i området skapats. Det är utskottat rödfyr som blev ett restmaterial vid aluntillverkningen.

Guiden berättade att han jobbat med gamla kartor och använt GPS för att leta reda på Alunverket. Eftersom det är så mycket utskottad rödfyr och skiffer som är brutet så stämmer ju inte gamla kartor mot nya. Berg är borta och rödfyren har fyllt på på andra ställen.



Allra mest spännande var det när vi kom fram till en enorm grotta. Man förstod att det var rena drömmen för en geolog, då man kunde se bergarter som bildats för miljoner år sedan. Högst upp ligger ett lager kalksten, med skiffer under sig. Grottan ligger nära Grävevägen som går rakt över gruvan.






Man kunde också se ett naturfenomen utmed den brutna bergväggen. Vatten har runnit utmed bergväggen och tagit med sig kalk från kalkstenslagret. Så det som ser ut som lera är stelnad kalk och det kallas kalktufft. Detta område med kalktufft är tydligen vädligt speciellt och unikt.



Guiden tog 1,5 timme, men var väldigt intressant. När turen var slut så åkte vi vidare till nästa station som jag tänkt besöka. Nämligen konstnären Magdalena Eriksson där vi kollade på på hennes tavlor och tekningar. Prata lite med Magda och smakade på hennes smarriga rabarberpaj :-). Från Magda ser man hem till mig - inte långt över åkrarna ;-)




Vi for vidare till Ica affären i Vintrosa där jag shoppade lite mjölk och A-fil. Fortsatte sedan till Eketorp där jag shoppade ett gäng plantor så jag kunde fylla på mina rabatter med nya plantor, som jag genast åkte hem med. Bland annat köpte jag en praktriddarsporre som fick plats brevid lyktstolpen. Nu gäller det bara att vattna så plantorna tar sig. 



När plantorna var på plats så åkte vi till Tysslinge Möbler. Jag hittade en gammal LP-skiva med Magnus och Brasse. T shoppade ett flexikoppel till hunden, och lite andra småsaker. Vi avslutade dagen med att besöka kyrkogården där jag kollade till mamma och pappas gravar. Rensade fröställningar och vattnade.

När dagen var avklarad så blev det lite mat - det smakade bra. M1 och P kom frampå kvällningen och det blev uteritt för Oktawias del. M1 på pållan och P på min cykel. Uteritten hade funkat bra.

T och Lexi åkte till lägenheten och jag tog en tur i trädgården då det äntligen slutat att blåsa. Med mig som sällskap hade jag Nalle. Som smög efter och var allmänt kelsjuk...

Men vad har han fått span på nu då??



Självklart är det vilande Tyson som var på andra sidan rabatten ;-)




De två katterna har för tillfället någon typ av vapenvila och nöjde med att blänga på varandra.... ;-)

Resten av kvällen blev inte speciellt upphetsande ;-). Kollade på Criminal minds, gick sedan ut och matade pållarna. Slösurfade en stund samtidigt som jag kollade på TV.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0