13/5 Fredag - Abetsveckan slut...

Äntligen fredag och arbetsveckan är slut :-).

Dock har jag varit lite irriterad idag. T har glasögon, han är närsynt och har brytningsfel, tillräckligt mycket för att behöva bära glasögon hela tiden. T jobbar som svetsare - något han har gjort hela sitt liv. Han har dessutom arbetat på samma ställe sedan 1987, plus några år i början på 80-talet. Han är uppe i år så det räcker för en guldklocka.

Problemet med att jobba som svetsare är att man förstör väldigt mycket kläder pga av att svetsloppor flyger och far överallt. Han har dessutom förstört 2 par privata glasögon innan han till sist fick ett par ett par personligt utprovade arbetsglasögon som hade speciella glas för att tåla svetsloppor. När dessa var helt slut för ett par år sedan så fick han inga nya förräns facket tog kontakt med den högre ledningen.

Nu är det nya chefer och nu har T fått ändrad syn plus att glasögonen är slitna. Ena skalmen har också gått sönder och är ihoptejpade med eltejp. Och vad händer...

Det är totalt tvärstopp med nya glasögon - han får inte ens de gamla glasögonen lagade!!!!!

Facket är inkopplat - men det är totalt tvärstopp från arbetsgivaren och hänvisar till att det är enbart terminalglas som arbetsgivaren är skyldig att stå för.

Så arbetsgivare struntar fullkomligt i att T inte kan se något ordentligt för att svetsa, för nu vägrar han använda sina privata glasögon. För när de är förstörda så får han ju ingen ersättning.

Jag har ringt och pratat med handläggare på Arbetsmiljöverket och det blev fullständigt mållösa! Enligt specialist just när det gällde svetsare och deras arbetsmijö, så ska arbetsgivaren stå för den personliga skyddsutrustningen - inklusive glasögon ifall det behövs för att kunna se något. Allt enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1998:1 §2.

Så T måste göra en 6.6:A framställan med hjälp av huvudskyddsombudet och blir det fortfarande negativt utslag - då kommer ärendet överlämnas till Arbetsmiljöverket. Det är fan inte klokt!!!

Så på lunchen åkte jag iväg till T och lämnade över blanketter och utskrift av AFS 1998:1. Jag passade också på att fota T vid det jobb som han håller på med för tillfället.

I stan ska det vara konst utställd lite varstans under sommaren. En av konstnärerna är Göran Hägg och hans bidrag är ett flygplan i skala 1:2 - rätt stort alltså. T har fått en ritning på flygplanet, men själv fått komma på hur det ska konstrueras och svetsa ihop det.  Göran Hägg är grymt imponerad över T's skicklighet som svetsare... och T tycker det är ett rätt roligt jobb.

Idag var NA på T's jobb och fotade när han jobbade på flygplanet och intervjuade konstnären, på tisdag ska artikeln vara med i tidningen. Om någon bild på T är med eller inte återstår att se, men här är en i alla fall :-)





Det är vid stjärten som T står. Vingar ska på och motorerna ligger utanför än så länge.

Synd att inte T's arbetsgivare inte uppskattar arbetsinsatsen....

T och jag for sedan upp på stan. Jag lämnade först in mitt kamerahus på fott-7:an för rengöring, sedan gick vi vidare till Stadsträdgården där vi käkade en jättegod lunch. Det var tillräckligt bra väder för att sitta ut också och totalt proppmätt blev jag i alla fall ;-). Tillbaka med T till hans jobb och så full fart tillbaka till mitt tills det var dags att åka hemåt.

När jag kom hem så blev jag tämligen förvånad. Där var T och han brummade runt på min åkgräsklippare. Tydligen så tycker han att det är rackarns kul att fara runt på åkaren... ;-). Han tog ialla fall en paus i arbetet så vi tog en fika. Mat var inte att tänka på - var fortforande mätt ;-).

När han sedan fortsatte med gräsklippningen så tog jag itu med stallet. När det var klart gick jag lös i huset. Dammade, på med en tvättmaskin och diskmaskinen. Hann få mattorna skakade med hjälp av T innan han och Lexi for till lägenheten. Jag fortsatte hemma med att dammsuga och moppa hela huset. Skönt att få ordning och städat inför helgen. Enda kvällen som jag har tid, och i morgon kommerj ag vara fullt upptagen :-).

Nöjd med kvällens insatts blev det sedan soffhäng med ett glas rött och lite ost och jag kollade på Criminal minds.

Vid 22-snåret fick pållarna komma in och bli serverade sin kvällsmat och de var inte alls ovillig på att få komma in och äta ;-).

Nu ska jag kolla på Tyst vittne på TV4+ och roligare så blir det inte idag.

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0