8/5 Söndag - Hårt slit...

Ännu en dag med strålande försommarväder - och hårt slit för min del med trädgården. Gårdagens slit kändes i benen.... det var stelt att ta sig ner för trappan till undervåningen i morse ;-)

Blev igår klar med kanten runt rabatten och fyllt på med välbrunnen gödsel. Nu återstod det att plantera tillbaka rabatter...

Även idag fick jag hjälp av T - hade några plantor som skulle flyttas - stora plantor och han är starkare än jag... Här gäller det att utnyttja all muskelkraft som jag kan :-)

Började med att gräva upp en bolltistel som kunde delas upp i 5 plantor, även en perenn vallmo grävdes upp, också den delades i 5 plantor. Dagliljor grävdes upp och planteras ner i nygrävda rabatten och så tog jag rätt på de plantor som blev uppgrävda igår. Den mesta tiden gick åt till att dela på plantorna och rensa bort ogräset.

Men efter totalt 3 timmars hårt slit så var rabatten åter fylld med plantor och vattnad. Förhoppningsvis så kommer de trivas i den gödslade jorden och tar sig snart. Får väl hålla på och vattna om värmen håller i sig.

Det blev också jättenöjd med plåtkanten runt rabatten - lättare att hålla rabatten på plats :-)



När jag var klar med rabatten så var det lite fika och så koppla nya grepp. Dags att åka in på tömkörsningskurs med pållan. Alltså bara att dra på sig stallkläderna - inte så skönt i värmen - in med pållan från hagen och så borsta den dammiga damen.

Det gick bra att last och kl 16 var vi på ÖFK. Själva tömkörningskursen befann sig i gamla ridhuset och det var Sia Alenfeltd som var tränare. Jag värmde upp pållan och så fick Sia ta över. Det som vi behöver jobba med är att få Oktawia att länga sig. Och för att kunna länga sig så måste hon kunna samla upp sig - vilket också är jättejobbigt om man heter Oktawia.

Det syntes tydligt att Oktawias problem är att hitta balansen i längningen, så man fick länga försiktigt så hon bibehöll sin balans då gick det bra. Fick också jobba en del med att samla upp damen och då utan motstånd. När hon hade rätt balans så gick det kalas.







Bäst funkar det att tömköra pållan i vänster varv. I höger varv så har jag problem med att få ut henne på ett runt voltspår. Hon viker bara huvudet utåt och så skjuter hon in bålen. Sia fick jobba ett tag med att få Oktawia att acceptera yttertömmen, men sedan gick det bra. Vid tömkörningen är det som vid ridningen, men får göra lite annorlunda i höger varv än i vänster varv.

Jag fick ta över och tömköra damen i det "svåra" varvet - funkade bra och jag fick bra känsla för hur jag ska korta upp henne och hur mycket jag kunde länga henne utan att hon tappade balansen. Tömkörningen kommer vara ett bra sätt för mig att stärka pållan eftersom jag inte kommer i obalans när pållan inte vill samla upp sig och tjafsar med huvudet - jag står ju på backen ;-). Lyckades komma åt den inåtträngande höger bogen och det är jag nöjd med :-). Ett mycket bra träningspass blev det pållan skötte sig bra.




När vi sedan skulle åka hem så var det en trött och svettig pålla som snällt klev in i trailern. Varmt som sjutton var det - så hemma blev hon avsvampad med svalt vatten och så ut i hagen. En nöjd pålla dök ner i backen dammade ner sig så mycket hon orkade ;-)

Jag fixade middag - som tack för hjälp med grävning osv så höll jag T med mat. Han och Lexi åkte sedan till lägenheten och jag tog itu med stallet. Så här på en söndag kväll hade jag kvar mockning och fix av hästmaten. Var i alla fall klar på en timme och inte frös jag heller ;-).

Avslutade kvällen med jobba åt Gränsbrytning ett tag. Vid 21-snåret fick pållarna komma in för natten. Och jag själv förpassade mig till soffan för att titta på Brottet och Straffet.

Så var den här helgen slut, men jag är nöjd med det som blivit gjort. Dessutom har jag fått flera fräknar ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0