22/4 Måndag - Veterinärbesök x 2

 Idag var det dags för den stora veterinärdagen. Började med att sammanstråla med T  vid smådjurskliniken i stan kl 07:30. Där lämnade vi av Lexi för operation. Den lilla vovven ska ta bort juvertumör och i samma veva med narkosen så blir hon kastrerad. Detta eftersom varje löp kan trigga igång tillväxt av nya juvertumörer. Lexi fyller 7 år i år och ska inte ha några valpar. Kan man minska risken för nya juvertumörer så är det bra. När vi lämnat Lexi var det full fart till jobbet och jag försökte jobba så gott det gick. Det är alltid en risk med narkoser och min förra schäfer Kayo blev som 5-åring kastrerad pga akut livmoderinflammation. Den operationen höll på att kosta henne livet och det var en jättejobbig upplevelse. Alltså var jag nervös för upprepning av händelseförloppet. När jag inte hört något framåt dan så började jag kunna slappna av. Det var också dags att ta itu med nästa veterinärbesök. Jag stämplade ut vid 13-snåret och så var det full rulle hemåt. Väl hemma käkade jag lite eftersom jag jobbat in lunchen. Bytte om till stallkläder och så full fart ut till stallet. Jag hade hunnit plocka in pållarna och var i full gång med att borsta av Oktawia när T dök upp. Han hakade på trailern och vid 14.20 så lastade vi Oktawia och for iväg. Jag hade en klump i magen för vid intaget upptäckte jag att Oktawia lyfte sitt ena bakben konstigt, dessutom var kotan svullen och varm... *suck*
 
Väl framme vid hästkliniken stoppade vi in Oktawia i en gästbox - där fick hon stå och vänta på sin tur...  
 
 
 
Så var det vår tur och besöket började med att jag och Oktawia först gick och sedan sprang i löpgången. Veterinären tyckte att pållan rörde sig bättre idag, men ut till longerhallen och där visade det sig att damen var rejält halt på ett bakben... Vad påpassligt att bli krasslig på ett ben till så här när vi ändå skulle i väg och träffa veterinären...
 
Tillbaka till löpgången och böjprov på kotorna fram fick det bli. Provet gav utslag på båda frambenen, men det går åt rätt håll i alla fall. Så veterinären ansåg att en behandling till behövdes. Men först så var det dags att undersöka bakbenet. Efter noggrann undersökning så var veterinären säker på att det satt i hoven och vi förflyttade oss till ett behandlingsrum  där veterinären förvandlades till hovslagare och plockade bort bakskon på vänster bak. Lokaliserade ett litet ställe framme i tån där Oktawia förmodligen klivit på något väldigt vasst. Damen hade fått en lugnande spruta och vi förflyttade oss in på röntgen...
 
Båda framkotorna blev idag röntgade och även bakhoven röntgades då veterinären ville utesluta hovbensbrott. Det var inga skelettförändringar på bakhoven. Däremot så fanns det förändringar på framkotorna. Det syntes små förändringar i ytterkanterna på kotorna med lite pålagringar. Alltså - kronisk kotledsinflammation :-( . Veterinären tyckte inte jag skulle förlora hoppet - "hästen kan trava fint även med pålagringar" sa veterinären - den dagen, den sorgen. Men bra att jag frågade efter röntgenplåtar - då vet jag utgångsläget och att det kommer ta tid innan pållan är med på banan. Sedan gäller det att ta reda på VARFÖR hon fått kotledsinflammation.
 
Efter röntgen var det tillbaka till behandlingsrummet och pållan fick bandage och toffla på bakhoven. Bandaget ska jag byta varje dag och det ska 3-4 dagar för ev hovböld att värka ut. Sedan får hovis komma och slå på skon.
 
Pållan blev tvättad på sina framkotor och vi inväntar veterinär för sprutning...
 
 
Den trevliga personalen sprutbehandlade sedan pållans framkotor - Oktawia tycker att värst med hela besöket är att TVÄTTA benen... själva sprutande bryr sig pållan inte ett dugg om - då sköter hon sig exemplariskt :-)
 
 
Så blev det bandage på frambenen igen och matte bokade in nytt återbesök om två veckor. Strax innan kl 17 kunde vi fara vidare. Dags att hämta en nyopererad Lexi.
 
Väl framme vid smådjurskliniken fick vi ut papper med skötselråd till Lexi och så var det bara att betala och se glad ut. Lexi kostade idag 6 800 kr - utan försäkring hade det kostat 15.400... vi fick stå för kastreringen och den kostade 3000 kr. En liten trött och mör Lexi kom sedan, men hon blev glad att se matte och husse. Största problemet var att få in henne i bilen, då gjorde det lite ont... Äntligen kunde vi fara hemåt.
 
Oktawia nöjd över att vara hemma - em-maten väntade i boxen!
 
 
 
En trött liten Lexi fick ligga kvar i bilen och vila.
 
 
Operationssåret ser bra ut och vovvenär rakad på hela magen. Även lite tandsten togs bort och klorna blev ordentligt klippta.
 
 
 
Lexi fick ligga kvar i bilen och pållarna fick käka sitt hö. T och jag förpassade oss in i huset och började förbereda lite mat. En potatisrätt som skulle in i ugnen förbereddes och under tiden som den stod i ugnen passade jag på att ta itu med mockningen. Pållarna fick ju stå inne resten av kvällen - så de fick turas om att stå uppbunden på stallgången under tiden som matte fixade städningen av boxarna. När mockningen var avklarad så kunde pållarna återgå till att mumsa hö. Jag fixade iordning all mat innan det var dags att själv käka. T hade stek fläskkotletterna och potatisen i ugnen var klar. Käkade vid 19-snåret och det var gott med mat.
 
Mätta och belåtna drog vi så ut i hagen. Nu har ju tjälen släppt och med tanke på att pållan har en toffla på sig så ska hon inte gå i lerig hage. Alltså stolpade vi upp en ny sjukhade och det tog cirka en timme. Lexi fick nu komma ut ur bilen för att rastas och röra på sig lite. Hon skuttade inte runt direkt ;-)
 
Vi var alltså klara vid 20-snåret och då for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag gick in i huset och fixade undan disken efter matlagningen. Lite slösurf fick det bli en stund innan det var dags att ge sig ut i stallet en sista sväng. Pållarna fick sin kvällsmat och Lillan kvällsrastades. Var klar strax innan 21-snåret och nu får det bli lite soffhäng framför TV:n inna det är dags att ta en närmare titt på kudden.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0