31/8 Söndag - Förkyld

Idag har jag inte gjort många knop. Vaknade med en fruktansvärd huvudvärk pga förkylningen. Släppte efter ett par Alvedon och nässpray. På fm lyckades jag orka med att jobba åt NRU några timmar. Mockade mitt på dan och det tog sin lilla tid. Oktawia hade boxvandrat rätt bra under natten, så hon hade trampat upp hela sin bädd. Tog ett tag innan det var ordning på den. Efter att ha fixat stallet så var jag helt slut. Jag hatar att vara förkyld, har ingen feber men orken är som bortblåst i alla fall. Tänkte att jag skulle bli lite piggare efter lite mat.

Det blev tvärtom - däckade totalt i soffan resten av em och tidig kväll. Konstigt nog så börjar man kvickna till igen utav att man är hungrig! Maken fixade middag och sedan blev jag faktist så pass pigg att jag orkade gå ut och plocka in pållarn och borsta av dem. Sabina blir iofs inte lerig i sin sjukhage, men hon behöver ju pyssel i alla fall. Sabina hade utövat Spa-behandling igen - ingnodd i lera. Torr lera, som tur var och det gick lätt att borsta bort det. I övrigt blev det inget gjort med pållarna. Var alldeles för slut i kroppen för att orka med någon ridtur eller nåt annat. Jag hoppas jag är piggare i morgon.

Maken hade kört bort lite av den dynga som ska spridas ut i syrénhäcken. Det är skumt med att tömma dynghögen, ju mer man börjar gräva - desto större verkar den bli...

Nu är det dags att däcka i soffan igen... Tyst vittne är bra avslutning på en TV-kväll.

/Lizzie

30/8 Lördag - Målat

Det var rätt varmt mitt på dagen idag, solen sken och det var bra väder för att måla fönster :-). Jag jobbade dock väldigt långtsamt idag. En hejdundrande huvudvärk, ont i bihålorna och en näsa som rinner. Förkylning på gång - det har jag absolut inte tid med!!! Här ska det ju målas...

Det tog halva dagen, men till sist så var jag klar med fönstrena på verandan :-)Känns väldigt skönt att målningen börjar närma sig slutet. Kvar är ju naturligtvis sockeln - den behöver också en omgång färg. Får se hur vädret blir här under hösten, om vi hinner med det innan det blir för sent. Annars så får den klara sig tills i vår.

Maken har haft ansvar för att fixa fönstrena i övre hallen, och byta ut brädorna  på sidorna av taket ovanför fönstret. Han har haft hela sommaren på sig.... tror ni något blivit gjort... Inte mycket! Idag höll han på och grejade där uppe medans jag målade, men han kom inte så långtInget kitt, ingen grundolja osv. Undrar om han tror att fönstrena ska bli klara av sig själv. Maken har ju lite dåligt tålamod, så när något  är lite tråkigt, så börjar han med något annat istället för att göra klart det han håller på med.

Alltså så hör jag mystiska ljud när jag står och mockar i stallet. Helt plötsligt så är maken på ett annat tak och grejjar!!!

Han har helt plötsligt fått för sig att fixa stalltaket!
Han borrar hål i tegelpannorna för att sedan kunna skruva fast tegelpannorna.Nåja, det behövdes ju också göras - och nu är stalltaket helt. Förhoppningsvis så klarar tegelpannorna nu en storm - typ Gudrun.  Då flög ju halva taket ner....

Men takfönstret - det blev inte målat idag.... ;-)

Under em så var det en Sabina som stod och gnäggade helt övergivet i sin lilla sjukhage.Jag försökte underhålla henne en stund, men den hon stod och gapade efter är ju kompisen Oktawia. Som hade fräckheten att beta i andra endan av hagen!!Oktawia var helt oberörd över att Sabina stod och gnäggade som en idiot. Men när jag senare på kvällen skulle ta in Oktawia så var hon helt plötsligt VÄLDIGT beroende av Sabina. Hade fullt sjå att få in eländet så jag sedan kunde hämta in Sabina.

Idag så var det läxträning på schemat. Alltså galoppjobb vid longering. Lägger ut bommar på marken som hon får galoppera över, lite omväxling än att bara galoppera på slät mark. Dessutom måste damen tänka till lite hur hon sätter ner sina hovar.

Galoppen var mycket bättre idag, fick till den direkt i vänster varv. Bommarna på marken var bra, Oktawia verkar tycka det var lite roligare än utan, eller hur man ska uttrycka det.Bytte varv ofta, skrittade före och efter longeringen genom att gå runt i hagen då Oktawia får leka "följa John".

Borstade Sabina, jisses vilken päls hon fått på några dagar :-O. Den lilla damen är mycket piggare nu. När jag vände henne på stallgången var hon inge stapplig alls på sina hovar. Får dock gå kvar i sin sjukhage ett tag till, likaså Metacam ska hon också ha ett tag till. Tur att det är lätt att ge henne Metacamet, bara stoppa i sprutan i mungipan och trycka till. Smakar tydligen rätt gott ;-)

Hoppas min förkylning släpper så jag orkar rida i morgon, men vi får se vad som händer. Nu ska jag i alla fall däcka i soffan ett tag.

/Lizzie

29/8 Fredag - Kalas

Idag så fyllde min kompis Birgitta år. Paketen jag köpte igår var till henne. Fixade snabbt klart mockning och maten till kusarna, under tiden fixade maken mat till mig :-). Så efter mat och lite vila åkte jag hem till Birgitta och hennes familj. Min make var hemma och städade och höll vovvarna sällskap.

Birgitta blev jätteglad över presenten :-D, lyckades alltså träffa rätt när jag irrade runt inne på Panduro *fniss*.

Sedan gick vi över till glasscafét och käkade mumsig glass. Det var musikunderhållning också, tyvärr så var det rent misshandel av mina öron - men det är en annan sak... överlevde ett nummer och sedan kunde jag avvika. Birgitta och resten av sällskapet som skulle med på tårtkalas gjorde detsamma ;-)

Väl hemma hos Birgitta igen så blev det tårtkalas och här hugger högtidsbarnet in ;-)
Med på ett hörn är lilla Stina
Hm, tårta är ju jättegott... gäller att hålla span...
Tårtan smakade smaskens och efter all glass och tårta får man motionera hårt under helgen ;-).

Strax efter 21-snåret så var det dags för mig att fara hemåt. Eftersom Sabina står i sjukhage och det inte ska bli någe hysteri vid intaget i mörkret så behöver vi vara 2 st när hästarna ska in. De vill ju in och få sin kvällsmat...

Och mycket riktigt, när jag kommer hem och kliver ur bilen så är det lilla Sabina som gnäggar helt övergivet - TOTALT utsvulten...

Tyvärr har jag glömt bort att ladda upp min pannlampa och vi har dåligt med andra fungerande ficklampor. Så gissa hur lätt det är att hitta en svart häst i kolmörkret...  Dags att börja använda reflexgrimman tror jag ;-). Fick lysa med lilla lampan jag har på min mobil för att inte gå vilse i hagen. Maken knatade också runt och letade häst. Han hittade Oktawia mest av en slump - klev rakt in i henne ;-). Fick in hästarna utan att snubbla och slå oss. Kollade över dem att allt var OK, Sabina fick sin medicin och sedan kom nattamaten. Viktigast tyckte kusarna ;-)

Sedan var den fredagskvällen slut...

/Lizzie

28/8 Torsdag

Idag så åkte jag till frissan efter jobbet. Välbehövligt med en klippning, håret har varit helt omöjligt sista 2 veckorna ;-). Denna gången testade frissan en ny detalj, kort mitt bak i nacken och lite längre precis bakom öronen. Blev bra :-). Eftersom jag har kort frisyr så är det ju smådetaljer som går att ändra på från klippning till klippning - eller hårfärgen ;-)

Efter frissan så åkte vi vidare upp på stan'. Min kompis Birgitta fyller år i morgon och då måste hon ju få en liten present. Min fantasi var just idag på semester... *harkel*. Men jag hoppas att det jag hittade kommer att falla damen i smaken. Annars går det ju alltid att byta ;-).

Ett fint paket fixade de till i affären i alla fall - eller rättare sagt - två paket blev det ju! :-)
Kom hem senare än normalt eftersom frissan och presentletningen tog en stund. Hann mocka medans riset kokade, sedan fixade jag resten av grönsakerna och bräckte kassler. Testade rött råris idag - det var gott :-).

När vi skulle gå ut igen, så hände en liten incident. På nåt vis hade Lexi fått upp grinden till Lillan, så helt plötsligt hade vi 3 hundar i köket.

Och så satt Lillan i Kayos hals. Stackars Kayo fattade inte vad som hände. Som tur var så var både jag och maken i köket och efter lite strid så fick vi isär dem. Kayo var lite chockad, men lugnade sig snart. Gick inte hål i skinnet någonstans, utan det var bara päls som lossnade. Kayo fick följa med mig ut i stallet och då är ju hon nöjd. Måste ha lite extra koll på vad Lexi pysslar med... inte bra om hon lär sig öppna grindar liksom...

Under tiden som jag gjorde klart i stallet så höll maken på med ett stort projekt. Han har börjat tömma den gamla dynghögen med nu brunnen gödsel. Han sprider ut det i vår enorma syrenhäck, men om det är någon som är i behov av gödsel så finns det gratis hemma hos oss.

Maken har väl tömt kanske 1/5 av högen...Eftersom jag har spån som strö så finns det trevliga "små" larver i dynghögen.
Det är Ollonborrelarver - stora som en hel måltid ;-)Det är makens hand, och har har storlek 10 på sin händer. Det säger en del om hur stora larverna är. Första gången jag såg dem så undrade jag vad det var för "monsterlarver".  De är helt ofarliga dock.

Eftersom det mörknar på snabbt och jag var skittrött så hann jag inte med någon promenad med Oktawia, utan det blev löslongering i hagen - det tyckte hon var jättekul - och det var inga fel på galoppen ;-). Hon hade lite överskottsenergi som hon blev av med i alla fall.

Under tiden som vi var i hagen så hörde vi en katt jama. I söndags så smet vår kattunge ut. Mamma katt och syster katt är också ute, men tydligen så hade kattungen förirrat sig iväg långt bort på andra sidan en åker. När hon hörde att jag och maken var ute så började hon skrika. Vi ropade på henne så hon skulle ha riktmärke genom säden och till sist kom hon farandes. Maken lyckades fånga in henne och hon fick komma in.

En MYCKET lycklig kisse över att vara hemma igenBebisen spann så hon vibrerade i hela kroppen ;-) Kommer nog dröja ett tag innan hon ger sig ut på nya äventyr. Kan man hoppas i alla fall...

Hästarna är inne istallet nu, nattade och matade. Hundarna är inne och befinner sig på rätt ställen, katterna är i kattrummet. Dags för mig att kolla in lite nyheter innan det blir för sent.

/Lizzie

27/8 Onsdag - en blöt kväll

Efter jobbet så åkte vi till Willys och handlade lite mat. Proppat med folk var det, avlöningsdag är ingen bra dag att handla på ;-). När vi sedan åkte hemåt var det VÄLDIGT mörkt på himlen, när vi kom hem så började det dugga. 

När jag efter mat och disk gick ut till stallet så var det faktiskt uppehåll, men det höll inte i sig så länge.

Sabina står i sin sjukhage och ser allmänt uttråkad ut...Men hon i alla fall ute och kan se sig omkring istället för att stå själv i stallet...
När jag sedan började fixa i stallet så kom regnet... och det vräkte ner resten av kvällen. Trots att jag hade på mig regnjacka så blev jag tämligen blöt när jag plockade in pållarna.

För att inte tala om när jag mockade rent i Sabinas sjukhage i hällande regn... *suck*


Det är inte klokt hur mycket bajs det kan komma ut ur en så liten ponny :-O
Detta är det som jag mockade ur sjukhagen. Har då innan mockat ur ungefär lika full kärra från boxen med det  som hon lyckats producera under natten ;-).

Borsta hästarna var inte att tänka på, de var alldeles för blöta. Tror inte de var ledsna över det direkt ;-)

Under tiden som jag grejjar i stallet, cirka 2 timmar, så är ju Kayo och Lexi med ute. Gissa hur blöta dessa jyckar var när vi gick in. Totalt dygnsura är bara förnamnet... ;-)

De fick tillbringa en bra lång stund i hallen för att torka upp, något som Lexi tycker är hur tråkigt som helst ;-)Lexi ville helst springa iväg och lägga sig i soffan, men någon måtta får det faktiskt vara på lyxigt hundliv! ;-)

Någon bild på mig får ni inte se, men jag såg ut som en dränkt katt - ungefär... rätt blöt alltså ;-)

Jag har också tillbringat en lång stund framför datorn under kvällen och laddat upp lite filmer till Youtube från tömkörningsträningen igår kväll. Det är inte världens bästa kvalité eftersom jag filmar med min lilla enkla digitalkamera, men bättre än ingenting ;-).

Här kommer några länkar

Film 1

Film 2

Film 3

Film 4

Jag är fortfarande helt förvånad över hur bra damen skötte sig, med tanke på att vi var på ett nytt ställe :-D.

Längtar till nästa träningstillfälle :-)

/Lizzie

26/8 Tisdag - Träning

Idag är jag en nöjd och glad hästägare :-D

Sabina stod kvar i sin sjukhage när vi kom hem från jobbet. Hon såg piggare ut. Eftersom det spöregnade när vi kom hem från jobbet så mockade jag direkt i ett rasande tempo och så plockade jag in kusarna och de fick sin em-mat inne. Oktawia fick täcke på sig så hon skulle torka innan träningen idag.

Idag hade vi ingen lasthjälp eftersom grannen var upptagen, men vi började i alla fall hemma. Ställde trailern på vår uppfart, och så testade vi. Oktawia måste ha glömt bort sig, för hon klev på direkt, men när hon var halvvägs uppe så backade hon ut igen. Maken fick ta lina runt rumpan på henne och då fick vi faktiskt in henne. Och det UTAN att Oktawia blev skitförbannad!! Hon stod stilla i trailern när vi åkte, ett tag så funderade vi på om vi åkt utan häst...

Vi åkte iväg till Wittvångs gård där vi hade bokat in en tid med tömkörningstränaren. Första gången vi åkte dit, så vi var lite spända på hur Oktawia skulle uppföra sig. Hon har ju en tendens att flippa ur när det är nya miljöer.

Men hon klev ur trailern och uppförde sig alldeles lysande. Följde snällt med in i det nya ridhuset. Jag gick runt med henne ett varv och hon var helt kolugn. Jag var helt förvånad! Framför allt med tanke på hur STORT ridhuset är i jämförelse med det hon är van vid (ÖTR's sunkiga ridhus...)

Tränaren la på tömkörningsutrustningen och även denna gången så tömkörde hon. Jag berättade vad vi gjort sedan sist.
Jag fick filma under träningen, men har inte hunnit gå igenom filmerna ännu, ska försöka hinna med det i morgon och lägga ut dem på Youtoub - länk kommer :-)

För övrigt gick träningen KANONBRA! :-) Oktawia skötte sig helt enkelt exemplariskt! Inga stegringar eller kast, inge tjafsig, utan bara så superambitiös!

Hon är fortfarande lite låst i ryggen, men nu är hon på rätt väg. Hon har antagligen lärt sig fel, typ blivit låst med gramantygel eller något liknande och då tar det ett tag innan hon lär om. Men nu börjar hon förstå vad det handlar om i alla fall och det känns jättekul.

På slutet kom det in ett ryttarekipage och Oktawia brydde sig INGENTING :-O Maken och jag såg ut som gapande fiskar... T o m när vi var klara så kunde vi stå stilla nära spåret och den andra hästen skrittade förbi på spåret, då kom det faktiskt en reaktion från Otkawia, ryckte till lite, men inte ens i närheten hur det brukar kunna vara. Maken trodde att hon var helt enkelt för trött ;-).

Fick hjälp av tränaren att lasta med hjälp av linorna och då klev pållan in direkt.

Bokade in en ny tid, så onsdag om 2 veckor är det dags för träning igen :-). Under tiden ska jag fortsätta med samma jobb som hittills.

Passade på också och frågade tränaren vad hon tyckte om att ha medryttare på Oktawia, och hon tyckte faktiskt att jag ska skippa den idén. Oktawia behöver bli lite "omprogrammerad", ett jobb som endast jag ska syssla med, tillsammans med tränaren. Bättre att vänta ett tag tills poletten trillat ner i skallen på Oktawia, men då kommer jag antagligen inte vara intresserad av någon medryttare *fniss*. Det räcker om jag aktiverar pållan varannan dag, både för hennes hjärna och muskler mår bra utav den typen av träning. Korta, men intensiva pass.

Vi var hemma igen kl 21. Gjorde iordning Oktawia, borstade Sabina och kollade hur hon mådde. Ingen puls idag - skönt!

Så nu är det dags för mig själv att ta en närmare titt på min säng :-)

/Lizzie

25/8 Måndag - Stressig kväll

Valde att låta Sabina stå på boxvila idag eftersom hon blivit sämre i sin fång. Fick tag på veterinären i morse, fick mer Metacam utskrivet och så ska den lilla damen stå i sjukhage eller boxvila tills hon är bra. Enligt nya rön så kan en fångponny behöva stå i boxvila/sjukhage månader innan den blir helt frisk. Väldigt uppmuntrande *inte alls*

Knatar in till apoteket efter jobbet. Tyvärr så hade de inte medicnen hemma, utan den fanns på Apoteket i Marieberg. De faxade över receptet så jag kunde åka vidare till nästa apotek.

Maken kom och hämtade mig, vi for till Granngården för att köpa kattmat som var helt slut hemma. På vägen ut ur affären så mötte jag en bekant som jag inte sett på flera år. Var medryttare i hennes stall för typ 13 år sedan. Hennes pålla var redan då till åren kommen, men hennes häst blev jättegammal. Hon hade fått tagit bort den tidigare i somras, då var hästen 33 år gammal fräsch in i det sista! Hon hade ridit sin häst tills den blev 28 år! Helt otroligt, men skönt att höra som omväxling till de som får ta bort sina hästar i unga år.

Men vi stod och pratade bort en lång stund. Maken satt i bilen, otroligt tålmodig - kom bara 1 SMS om att jag skulle skynda mig ;-)

Till sist var jag tvungen att röra på mig och vi for vidare.

Tränaren som jag ska träna för i veckan, ringde på dan' och behövde flytta träningstiden. Så det blir träning i morgon i stället för på onsdag. Innan vi åkte till Apoteket så tog vi svängen förbi Wittvångs gård. Jag ville spana läget eftersom jag aldrig varit där. Träffade kvinnan som bor på gården och hon visade hur vi åkte till ridhuset och vi kunde gå in och kolla uppställningsplatser osv. Hur fint som helst! Ska bli jättekul att åka till Wittvång i morgon :-)

Till sist så kom vi iväg till Marieberg, och det var nog någon mening med att det tog ett tag innan vi kom dit. För faxet från 1:a apoteket hade inkommit 3 minuter innan jag dök upp!

De hade i alla fall medicinen hemma och jag höll på att svimma när jag skulle betala. Veterinären hade skrivit ut en större flaska... 875 kr kostade medicinen... nu ska jag skicka iväg kvittona till försäkringsbolaget. Min försäkring på Sabina ska täcka utgifter för medicin, i alla fall upp till 1000 kr, och det är jag uppe i nu - drygt...

Nu konstaterade jag att klockan runnit iväg och att vi var helt utsvultna - det blev en hambugare i gatuköket utanför Marieberg. Sedan for vi hemåt.

Väl hemma pustade jag i solen en stund, sedan var det full fart. Medans jag mockade och fixade klart i stallet så hörde jag att maken höll på och klättrade omkring på garagetaket. Till sist var jag tvungen att gå ut och kolla vad han pysslade med.

Helt plötsligt har han fått för sig att fixa klart vindskivan på gaveln över garaget - vindskivan har typ legat färdigmålat och väntat på uppsättning i typ 2 år... *fniss*


Vindskivefunderingar i kvällssolen ;-)Jag fortsatt med stallet. Plockade in Oktawia och fixade iordning henne för kvällens motionspass. Dags att träna på läxan igen :-). Alltså träna på galoppfattningar under longering.

Idag la jag ut lite galoppbommar för damen att galoppera över.

Promenerade runt med henne först innan jag började longeringen. Idag gick galoppfattningen MYCKET bättre i vänster varv än förra veckan. Funkade bra även i höger varv. Fick galoppera över galoppbommarna några gånger i båda varven, det var ju mycket jobbigare än bara galoppera på slät mark. Hade dessutom lagt dem i med lite olika mellanrum (har 3 bommar), så hon var tvungen att hålla koll på benen och avståndet. Löste uppgiften jättebra i båda varven.

Hoppas att tömkörningsträningen också funkar bra i morgon, någon nytta ska väl läxträningen har gjort tycker jag.

Under tiden som jag longerade Oktawia, så fixade maken med Sabinas sjukhage. Att ha Sabina stå på box funkar inte i längden. Utan i ett hörn av hagen satte maken upp ett staket till och fixade iordning en grindöppning. För att Sabina ska ha mjukt underlag att stå/ligga på så hämtade han halm från loftet, 3 balar som han bäddade ut med. Blir jättebra. Även om det regnar och blir blött så är det mjukt för henne att stå på.

Om hon nu inte äter upp all halm förstås - den risken finns ju ;-)

Nu var klockan 21 och mörkt ute. Hästarna kvällsmatade, medicin till Sabina och släckt i stallet. Och jag lyckade hinna in till TV precis till det att CSI började - med andan i halsen...

Kvällarna blir så korta nu när det är mörkt vid 21 *suck*. Men det var strålande sol hela kvällen - det är inte illa :-). Men stressad blir jag när det är så MYCKET man ska hinna med på några timmar efter jobbet ;-)

Vill ju för allt i världen inte missa CSI ;-)

/Lizzie

24/8 Söndag - Full aktivitet

Det var fint väder hela dagen idag och vi hann få en hel del gjort. Började på fm med att tvätta ett av Oktawias vintertäcken. Det är för tjockt för att få plats i tvättmaskinen, så jag tvättar det med högtryckstvätten och skurar med såpa. Funkar finfint. Det tar ett tag få det torrt, men hänger på ställning tills i morgon.


Nu ser man att täcket är marinblått igen ;-)Maken har under dagen klippt klart gräsmattan. Gräset har växt rejält efter allt regn, och under helgen så har han hunnit klippa hela gräsmattan. Detta resulterar i att vi har gräsklipp i hela undervångingen *suck* fastnar på hundarnas tassar och de stannar inte direkt innanför ytterdörren och torkar av sig av tassarna....

Jag fortsatte med fönstrena i verandan, tvättat med målartvätt och så har jag även skrapat inne på bl a fönsterbrädan.

Ett fönster som är i stort behov av ommålning... Katterna följde mitt arbete med nyfiket intresse. Jag hade också ställt upp dörren på glänt så den kattungen som är kvar kan börja gå ut. Dock är hon livrädd för hundarna och sprang in hela tiden. Hon lär sig så småningom, mamma Busan var med och höll ett vakande öga över sin avkomma för säkerhets skull ;-).

Den som inte lät sig rubbas över mitt skrapande och tvättande inne i verandan. Det var Lisa det... den katten gör inte många knop på en dag ;-)En mycket bekväm dam så inte lämnar sin favoritplats i onödan ;-)


På em så hade jag besök av en 20-årig tjej som är intresserad av att eventuellt bli medryttare på Oktawia. Hon kom ut och hälsade på pållan och för att kolla hur stallet och jag såg ut ;-). Jag klargjorde Otkawia negativa sida - att hon väldigt lätt blir spänd osv. Frågade om tjejen ville komma och kolla på tömkörningsträningen på onsdag och det ville hon. Då får hon en chans att se hur pållan reagerar när hon är på ett nytt ställe, andra hästar i ridhuset osv och på vilket sätt man ska hantera damen för att hon inte ska flippa ur. Är hon sedan efter träningen fortfarande intresserad av att vara medryttare, det återstår att se... ;-)

Tjejen verkar duktig i alla fall. Tränat upp till MSV, så hon kan mer än jag i alla fall ;-).

Resten av dagen tillbringades med målarpenseln i högsta hugg. Jag målade fönstrena i verandan en 1:a omgång. Det är ju 4 fönster så det tog ett tag. Maken målade klart vindskivorna på husets norra gavel och gaveln på verandan. Maken har också hållit på uppe på taket och skrapat på takfönstret. Nu är alla gavlar och fönster helt färdigmålade, förutom verandan och takfönstret. I verandan måste jag också måla fönster och fönsterfoder inne i verandan så det kommer att ta ett tag innan det är klart. Kommer nog också måla om väggarna där inne, för det är också välbehövligt. Får se hur långt vi hinner innan det blir för kallt. Hösten kommer ju med stormsteg nu.

När vi plockade hem pållarna från gräshagen så tyckte jag att Sabina gick lite väl sakta. Och mycket riktigt, hög puls i hovarna. Så nu får hon stå inne i box i morgon, sedan ska maken och jag fixa en sjukhage åt henne. Blir inget gräs alls för den lilla damen på ett tag. Ska också ringa till vet. i morgon för mer medicin. Förbannade fång! :-( Sabina hade i alla fall ingen feber, och hon klarade av att vända på stallgången, även om det gick långsamt. Men helt bra är hon inte.

/Lizzie


23/8 Lördag - Äntligen sol

Idag var det helt undervart väder :-D! Äntligen sol efter allt regnande!! Upp kl 8 och matade pållarna. Under tiden de käkade sin frukost så käkade jag själv frukost, fixade iordning mig för en ridtur. Kl 10 satt jag i sadeln!

Idag gick det bättre än sist, dessutom helt underbart väder :-). Oktawia lugn när vi red förbi grannens hästar. Endast bilar på vägen - och de vållar ju inga bekymmer ;-). Tränade på skänkelvikning idag i trav. Funkade bra, är väldigt känslig för skänkeln så man behöver nästan bara "tänka" sidförande så utför hon rörelsen. Det blev en liten galopp också när vi var mitt på rundan och det behövde pållan. Fick upp flåset lite ;-). Tog "Rumboholmsrundan" som tog 50 min, skrittar 20 av dessa, resten är trav och galopp. Det är väl ungefär vad Oktawia orkar med i dagsläget. Hon har ju ingen tävlingskondis direkt - inte matte heller ;-). Varmt var det idag och jag var genomsvettig när vi kom hem. Oktawia hann torka under tiden som vi skrittade sista biten, så jag behövde inte svampa av henne.

Men pållarna fick gå till en annan HAGE idag! Får låna en grannes bete fram till v.44. Finfint med gräs och STOR hage. Sabina får ju naturligvis ha på sig munkorgen. Det är en liten bit att gå, så pållarna trodde att det var promenad som gällde. Men när vi svängde in till grannens hage så upptäckte de först GRÄSET - men sedan så upptäckte de också närmaste grannens hästar :-)

Så är nära varandra har vi aldrig varit tidigare...Men det varande inte lång stund... maten hägrade...Går bra att få i sig några strån med munkorgen, fullt tillräckligt för lilla SabinaEfter ridning och lunch så var det bara att ta tag i de praktiska sakerna som behöver göras när det är fint väder. Maken har klippt det mesta av gräsmattan under dagen. Han har också hunnit med att tillverka en skyddshuv till vår nya skorsten.

På med själva ramenOch så trycker han dit själva "huven"

 


Skorstenslagarn har ju varit här och fixat klart allt, så nu är det bara att vänta på besiktningen!Stolt make som längtar efter att få tända första brasan i kaminen ;-) Tur att man har en händig karl ;-)Eftersom vi jobbar hårt med huset så behöver vi ju också ha lite trevligt till kaffet ;-). Vi har ju gott om äpplen fortfarande, så det blev en äppelpaj. Dock en nyttig variant, pajdegen innehåller havregryn, havrekli, linfrön och solrosfrön :-)

Ser god ut, heller hur - det var den också :-)Efter vi fikat på em så var det dags att gå lös på resterande målning... Maken fixade första målningen på vindskivorna på verandan och husets norra sida. Jag målade knutorna på verandan för det är typ det jag når där. Sedan så slipade jag lite på verandafönstrena och tvättade rent med målartvätt. Behövde kitta lite, och sedan så målade jag över det trärena med grundfärg.

Det tog resten av em, nu kommer ju kvällsfukten rätt tidigt så det var ingen idé att hålla på och måla för länge. Får fortsätta i morgon om det är bra väder.

På kvällen surfade jag en stund på Internet, som sällskap hade jag som vanligt Tussan - huset största "musjägare" ;-)Vid 20-snåret gick vi ner till stora hagen för att gå hem med pållarna. Fånga in Oktawia var inga problem, däremot så ville INTE Sabina bli infångad. Hon är ju svår att fånga i hagen över huvud taget, men nu så rusade hon bara runt. Till slut fick maken gå iväg med Oktawia utanför hagen, då kunde jag få fast Sabina i ett grimskaft. Sedan var det inga problem att knata hem med dem.

Maken och jag tillbringade sedan kvällen med att titta på en film. Pållarna blev nattade vid 22-snåret. Kollade av Sabinas puls i kotan, och den var OK. Medicin till den lilla damen och så natta-maten till pållarna.

Nu ska vi kolla klart på filmen innan det blir dags att "natta" oss själva.

/Lizze

22/8 Fredag - fredagsfika

Utan någon speciell anledning, mer än att jag har VÄLDIGT mycket äpplen, så fixade jag och min kollega till med lite fredagsfika på jobbet idag.

Cheferna var med på noterna, trots att de inte hade möjligthet att avnjuta äppelkakan vi bakat. Kommer väl fler tillfällen får vi hoppas ;-)

Äppelkaka i långpanna - 2 stycken blev det, men här är den ena :-)
Smakade smasken och det tyckte våra arbetskamrater också :-)


Eftersom tjejerna och killarna var ute och jobbar så fikade de allt eftersom de har möjlighet.

1:a gänget som gick lös på kakan
Här hugger vi in ;-)


Ett gäng som snabbt fikade och var i full fart med jobbet igen :-)Ett gäng till som hittat in till fredagsfikat :-)
Sedan var alla mätta och belåtna och tyckte det hela var ett trevligt initiativ och trevligt avslut på vecken (och början av helgens arbete för andra).

När maken och jag kom hem så fixade jag maten till pållarna. Vi rastade av hundarna ordentligt för att vi var tvungna att åka iväg en sväng på kvällen.

Maken plockade isär vår gjutjärnskamin, stoppade in den i skuffen på bilen och så gick färden mot Fjugestahållet. Genom kontakter har vi fått tag på en kille som renoverar kaminer, så han ska göra klart vår. Eldfast tegel ska fixas och så sätter han dit "glimmer-glas". I övrigt så tyckte killen att kaminen var i mycket gott skick så det kändes kul.

Vi har ju besiktning av skorstningen inbokad till nästa fredag, men jag sa att om kaminen inte är klar tills dess så är det ingen katastrof. Då flyttar jag på besiktningen några dagar. Får besked i mitten av nästa vecka hur långt han har kommit.

Hemma igen så fixade maken lite mat - pytt i panna.... *uäck* men vad gör man när man inte orkar laga mat själv... ;-)

Fixade klart stallet senare på kvällen. Behövde inte stressa eftersom Oktawia får ha vilodag idag. Vi ska försöka oss på en ridtur i morgon istället.

Svarade på en annons på Bukefalos där en tjej sökte medryttarhäst. Ringde henne eftersom Oktawia behöver ridas mer än vad jag hinner med. Ska träffa tjejen på söndag så får vi se hur det verkar :-)

För övrigt var jag inte alls lika pigg denna fredagen så som jag var förra fredagen. Inge kul att vara ute, störtregn och sol om vartannat, växlade hur snabbt som helst. Himla konstigt väder, så jag parkerade mig i soffan en stund och glodde på CSI tills det var dags att plocka in pållarna. Konstigt nog var de torra, om än helt ingrodda i torr lera, så de blev lite snabbt avborstade.

Sabina mår bättre, är nu också mycket bättre i magen. Dock får hon fortfarande medicin då hon har lite förstärkt puls i kotorna fram. Tar det slut och hon behöver ha mer så var det bara att ringa veterinären, och det verkar som om det blir så...

Pållarna är nu nattade, hundarna kvällsrastade, maken spelar TV-spel och själv ska jag nog förpassa mig till ett horisontellt läge :-)

/Lizzie

21/8 Torsdag - Ridtur med snabbt slut

Full fart när jag kom hem, medan sjömansbiffen kokade så var jag ute och mockade. Efter maten plockade jag snabbt ihop 2 hinkar äpplen som ska med till jobbet i morgon

I morgon em vankas det äpplekaka på jobbet ;-)När detta var gjort så var det dags att plocka in pållarna. Kl 18.30 vill jag komma iväg på en ridtur. Solen sken och jag var jättepeppad  på att komma ut på en tur :-)

Så här glada ser vi ut på stallbacken ;-)Skrittar iväg, Oktawia har alltid bråttom att komma iväg så det var inget onormalt. När vi kom ner till soptunnorna och grannens hästhage så märktes det dock att damen var mer taggad än normalt *suck*. Blev superspänd när hon får se grannens hästar i hagen, men får henne att röra sig framåt i alla fall. När vi har 100 m kvar på vår gata så upptäcker jag 3 st islandshästar på den allmänna vägen :-O. Ve och fasa! Bara att vända och rida hem igen. Detta möte skulle vara mer än vad Oktawia skulle fixa i dagsläget. Hon hade inte upptäckte islandshästarna så hon vände och gick  hemåt utan problem. Men nu tyckte ju fölisen i grannens hage att Oktawia var lite spännande och började busa runt, och då fick mamman till fölet totalt spunk och for iväg vilt bockandes.  

Jag förstod vartåt det barkade och lyckades kravla mig av INNAN Oktawia fick panikanfallet och snodde runt, runt, runt. Inte blev det då bättre av att hon då upptäckte islandshästarna.

Det var bara att inse att min ridtur idag blev 200 meter *suck*. Fanns inte med på kartan att försöka ta sig upp på Oktawias rygg igen. Hon var mer i luften än på backen.... Men helt och hållet skulle hon inte slippa undan, det blev en promenad bort till byn och tillbaka. Tog en timme och om grannarna undrade något över varför jag var ute och vandrade med en urstressad häst i full ridustyrsel - ja då fick de undra...

Damen lugnande ner sig i alla fall och promenaden hemåt gick lugnt tillväga, och hon var helt lugn och avspänd när vi kom tillbaka till stallet.

Snacka om att det behövs jobbas på hennes "psykiska lösgjordhet". Enligt den nya tränaren så ska ju tömkörningen vara ett steg i rätt riktning för att komma tillrätta med damens skalle. Det är bara att hoppas att det är så. Börjar tröttna på att behöva ge mig ut att rida mitt i natten för att slippa möta andra ryttarekipage ;-)

När jag var klar i stallet så var det bara att invänta att en kompis skulle komma och hämta sina Oriflamevaror. Under tiden jag väntade så läste jag Tidningen Ridsport som låg i vår poslåda idag :-). Det roligaste som kommer med posten varannan torsdag ;-)
Efter det att min kompis hämtat sitt Oriflame, så var det dags att natta pållarna. Maken var snäll och slängde ner mer hö från höskullen, jag är inte så bra på att klättra upp och nerför stegen - risk att jag ramlar. Bra om jag slipper det ;-).

Nu är pållarna nattade och det är snart dags att natta sig själv också. En slötitt på TV sedan är denna dagen också slut.

/Lizzie

20/8 Onsdag - Hobbyfotograf

På jobbet idag så var det några arbetskamrater som undrar hur vårt hus ser ut :-) Så ikväll har jag varit ute och lekt hobbyfotograf ;-)

Vy över vår trädgård i början av vår kulle. Man skymtar norra husgaveln mellan trädgrenarna ;-)

Södra sidan fotograferat också nedanför kullen.
Här i söderläge mot en stenmur har jag mina björnbär - jag hoppas på en lååååång mild höst ;-). Då får vi en mycket god skörd.

Här ser vi östra gaveln av vårt hus. Balkongen är 16 kvm stor och väldigt skön att sitta och fika på när det är ljumma sommarkvällar ;-)


Vy taget framifrån i vår trädgården.

En bild på vår veranda som är kattrum. Här ser man fönstrena som är kvar att målas. Likaså fönstrena uppe på taket - de är inte direkt vackra. MEN vi har en väldigt snygg skorsten numera ;-)

Här är en vy över vår "stallplan". Vi har ett L-format uthus. Gammal lagård till vänster, som ska bli stall sås småningom. Inne i hörnet är en gammal loge, som numera är stall, sedan är det en STOOR vedbod och sist lilla "garaget".Till höger om uthuset ligger min örtgård och så har vi en bit av  hästhagen där också. Pållarna måste ju vara med på bild ;-)
Vid ena sidan av örtagården ligger resterna av gamla skorstenen + lite marksten. Dessa ska bli "trampstenar" i min örtagård, men det blir nog ett projekt till nästa vår.Lilla Sabina fick ju gå i hagen idag, dock med munkorg. Hannibal Lecter - släng dig i väggen! ;-)Och så har vi lilla Nisse som gärna ville vara med på bild :-)
Hoppas min arbetskamrater är nöjda nu ;-)

I övrigt så gjorde jag inte så mycket annat idag. Jobbade en timme åt NRU. Inget arbete med pållarna. Alltså inget motionerande. Jag och min kollega var ute på en 40 min promenad på lunchen så jag har fått motion idag :-), och Oktawia fick ju jobba igår.

Borstade dock igenom båda pållarna. Damerna hade utövat Spa-behandling i form av lerinpackning, men det var torrt. Fick in kusarna mellan två skurar... Kunde borsta av dem och Oktawia fick dessutom massage och arnikaliniment. Hon hade träningsvärk över korset, ganska rejäl också. Jobbet med galoppfattningar igår var inte helt ojobbigt för damen. Hon tyckte att det var skönt med massage, även om det var lite obehagligt när jag masserade korset, men inte mer än att hon stod ut. Alltså - jag blev inte sparkad... ;-)

Nu ska jag gå ut och natta pållarna, sedan ska jag sätta mig framför TV:n och utöva nagelvård. Det är 1,5 vecka sedan jag fixade naglarna. Testade Oriflames nya nagelvårdsprodukter och de är BRA. Det är först idag efter det att jag diskade som det har blivit lite slitet på ett par stycken naglar. Är faktiskt riktigt imponerad!

/Lizzie

19/8 Tisdag

Idag var jag trött när jag kom hem från jobbet. Men efter lite mat och vila (surf på datorn i 30 min) så gick jag ut i stallet. Då var kl 18.00...

Det är märkligt det där med pållarna och stallpysslet... spelar ingen roll hur trött jag är efter jobbet - att pyssla i stallet är rena rama energikicken ;-)

Sabina har lugnat ner sig nu och accepterat sin boxvila. Idag på morgonen var hovis här så båda pållarna är verkade och fina om hovarna, Oktawia har nya skor också.

Efter mockningen och matfixet så var det dag för borstning och gos för Sabina. Sjuklingen behöver ju lite extra pyssel ;-).

Syns inte på bilden, men hennes mule är typ 5 cm lång, för hon tycker det är så skönt att jag kliar henne under magen och egentligen försöker hon "klia tillbaka" *fniss*När jag var klar med Sabina så gick jag in med Kayo och Lexi - de hade fått rasta sig själva utanför stallet. Men nu skulle jag ta in Oktawia och då vill jag inte ha Kayo sitta och pipa utanför stallet. Utan de fick gå in och roa sig med husse istället.

När jag kom ut i stallet igen så hör jag ett hysteriskt jamande från hagen. Öppnar dörren och vad springer inte in i stallet som blixten om inte grannens kisse, lilla Prickan. Fort in i sadelkammaren och till matskålen ;-)Och när hon var klar med maten och blivit lite klappad så var det dags att vila lite ;-)En riktigt liten sötnos är hon ;-)Eftersom Sabina har haft sin sista dag i boxvila idag, så kunde jag plocka ordning i sadelkammaren och hänga tillbaka det som ska vara ute istallet. Äntligen fick jag lite ordning och reda.

Var sak på sin plats - det gillar jag :-)Dessutom blev sadelkammaren städad, dammade och sopade golvet. Så nu är det snyggt och prydligt där också.

Nu var det dags att ägna sig åt Oktawia. Idag tänkte jag att vi skulle träna på den läxa vi fick av tränaren i torsdags. Alltså var det longering på programmet och träna på galoppfattningar.

Naturligtvis så hade Okatwia gnott in hela kroppen i lera ;-), så det tog en stund att få henne ren. Är ändå glad över att vi har sandblandad jord så leran lossnar väldigt lätt. Sedan var det på med longergjord, inspänningstyglar och lina på pållan.

Visst ser hon ut som om hon är på hugget ;-)
Typ, inte alls ... ;-)

Skrittade fram vid hand i 10 min, på så vis får ju jag också motion. Sedan blev det dags för själva longeringen. Damen vet ju vad det går ut på, men vid första övningen att fatta galopp så fick hon bara inte till det med kroppen. Fick inte till någon galoppfattning alls, utan bara slängtravade. Uppenbarligen så är det väldigt svårt för henne att galoppera på volt i vänster varv. Så jag bytte till höger varv, och då fattade hon "galoppen" *vitsigt* ;-).

När jag sedan bytte till vänster varv igen så fick hon till galoppfattningarna, men de såg inte speciellt snygga ut. Men för varje gång jag bytte var så blev de bättre. Och på slutet så var det nästan ingen skillnad mellan höger och vänster varv.

Höll på med galoppfattningsjobbet i cirka 15 min, jobbigt för Oktawia, fattningarna är ju jobbigare än att galoppera i ett sträck. När vi var klara så var hon helt skummig mellan bakbenen, löddrig under gjorde och rejält svettig på hals och flank. Fått jobba med andra ord.

Skrittade av henne i 10 min för hand så hon fick pusta ut ordentligt. När vi gick in i stallet så var hon torr på halsen och flanker, men behövde svampas av under gjorden och mellan bakbenen. Skönt med vattenkokare i sadelkammaren, går att få till varmt vatten rätt snabbt.

När avskötslingen var avslutad så var det svettäcke på för Oktawia och in i boxen. Efter jobb sent på kvällen så är inte Oktawia alls intresserad av någon lång rykt eller mys över huvud taget - näe - MAT ska det vara ;-)Så pållarna fick sitt kvällshö att tugga på medan jag plockade undan efter Oktawia, fick tvätta benskydden för de var tvärleriga. Bättre att få det gjort direkt än att hålla på med det nästa gång man ska använda dem.

Det sista jag gör innan jag släcker är att servera pållarna sitt "kraftfoder", Sabina får dock bara pyttelite betfor och så foderjäst för att få ordning på hennes dåliga mage.

Nu var klockan 21:30 - och så var den kvällen slut ;-)

Tänk vad fort tiden går när man har roligt... ;-) men nu är det dags för min trötta lekamen att ta en närmare titt på slafen...

/Lizzie

18/8 Måndag - igen

Åter en ny vecka! :-) Och fortsatt regn och ostadigt :-(. Jag gillar hösten, men detta väder är ju för träligt - Hallå! Vart är SOLEN!!!

Under tiden som jag lagade middag efter jobbet så arbetade maken i köket. Har har fixat en rostfri plåt som ska vara framför lilla sparspisen i köket.

Vadå vara i vägen vid matlagningen!!!Efter middag, så jobbade jag åt NRU en timme, lite småfix som skulle göras och det var lika bra att få det gjort. Sedan så tog jag en tur i trädgården. Försöker mångla ut äpplen till höger och vänster, men vi har så det räcker och blir över ;-). Tog med en 10 liters hink full med äpplen till jobbet idag -   på em var den slut. Kul att mina arbetskamrater uppskattar äpplena :-D.

Så jag plockade en hink till! Dessa äpplen mognar på rekordtid och har ingen hållbarhet, så det är bara bra att de går åt på jobbet :-)

Visst ser de goda ut!Jag försökte också fotografera några av mina små kissar idag, inte helt enkelt ;-)

Lisa - den största divan som går på tassar ;-)Försökte ta kort på Zero, som är 1 år nu och den lilla honkatten som är till salu. Zero var måttligt intresserad, och den lilla bebisen såg mest förskräckt ut ;-).

Ingen som är intresserad av en jättesöt 3-färgad honkatt???!
Sedan var det dags för stallet. Sabina får ju vara i Oktawias box medans jag mockar och idag var det full fart på henne. Travade nästan runt i boxen. När jag var klar med mockning, byte av vatten och fix av maten. Så var det borstning och gos med Sabina. Hon har ingen förhöjd puls kotan och det känns bra. I morgon bitti kommer hovis och kortar in tårna på henne. Ska ju också underlätta för smärtan. Sedan får vi se om hon kan gå i hagen på onsdag - med munkorg naturligtvis. Oktawia busade i hagen under tiden, hörde hur hon galopperade runt. Kollade till henne, men hon såg inte stressad eller rädd ut - utan bara full av bus. Vid 20-tiden tyckte hon dock att det var OK att komma in, behövde bara ställa mig i stalldörren och vissla så kom hon travande. Rätt praktiskt, undrar om det kommer funka i höst när hagen är lerig ;-). Skulle ju vara bra liksom...

När jag hålls i stallet så har jag med mig min gammelschäfer Kayo, men nu blev hon instängd och det var dags för Lillan att få komma ut och busa en stund. Ungschäfern Lexi tycker ju att Lillan är MYCKET roligare att leka med. Kayo vill inte leka alls, utan är en riktig surkärring. Men när Lillan kommer ut - DÅ är det bus och brottning på hög nivå ;-)

Vem kan snurra fortast?

Vem är starkast? Här är det brottning på hög nivå?Mina "monstervovvar" ;-)Under tiden som hundarna busade runt så höll maken på fixade det sista med taket över dörren. Han kom på en smart lösning för att slippa ha ett stag mellan vägg och taket, som skulle hindra oss från att öppna fönsret. Han satt ett stödstad mot fönstret istället. Nu håller taket för tyngden av snö.

 

Och så här ser det ut med hela taket på plats. Nu slipper man bli våt när det regnar. I alla fall när man står i dörröppningen ;-). En hängränna saknas, men det kommer så småningom.
Nu är hästarna nattade, och vi ska försöka kolla på CSI - dock har just kanal 5 valt att försvinna från vår parabol. Den väljer ju sina tillfällen... får se om det blir bättre efter en kanalsökning. Alla andra kanaler finns kvar, så det är märkligt att just 5:an valt att försvinna... men nu ropar maken att den har kommit tillbaka :-D. Plats i TV-soffan med andra ord.

/Lizzie

17/8 Söndag - höst?

Idag kändes det verkligen att hösten är på väg. Även om det var uppehåll på fm så var det, hm.. ja, ruggigt ute.

Jag tog en promis med Oktawia på fm, vi var ute 1 timme. Damen var rätt lugn, i alla fall tills vi gick förbi en hage där det gick hästar... Alltså traktorer, långtradare, skördetröskor - inga problem. Men ett par hästar i en hage som hon inte sett tidigare *suck*.

Att jag upplevde det som jobbigt beror nog mest på att jag känner av min inflammation i min högra armbåge. Har absolut ingen kraft alls. Minsta lilla drag i armen gör skitont. Hon var gör en häst som blir som en 2 m hög blåsande drake? Jo, det är lite att hålla i. Så jag var rätt trött när vi kom hem. Nåja, hon vart inte helgalen och stod på bakbenen i alla fall ;-)

När jag var klar med stallet så tog jag en tur i trädgården. Vi har 15 st äppleträd och alla är fulla med äpplen. I år är de rätt fina och inte angripna av rönnbärsmal och annat skit. Jag plockade en hel hink full med transparent blanche som jag ska ta med till jobbet i morgon. Men vi har HUR mycket äpplen som helst!Visst ser äpplet gott ut!


Med träd som är fullproppade med en massa goda äpplet...
Så finns det ju bara en sak att göra förutom att ge bort dem... ;-)


Det blev en äppelpaj!Den smakade bra och la sig som bomull i magen ;-).

Efter det att jag och maken tryckt i oss äppelpaj och kaffe så tillbringade jag ett par timmar i soffan. Tänkte titta på OS och friidrotten. Men det blev så att jag kollade på friidrotten ibland, den mesta av tiden tillbringade jag med att kolla på insidan av mina ögonlock ;-). Blir lätt så när man lägger sig i soffan och är mätt på äppelpaj...

När friidrotten var slut så var vi hungriga igen, maken fixade middagen medans jag fixade disken från igår. Det blev Toscansk soppa och det passade med en varm god soppa med tanke på att det var värsta höststormen ute, blåste, spöregnade och var allmänt ruggigt.

Så här såg den goda soppan ut - blir samma till lunch i morgon ;-)
Efter maten så jobbade jag åt NRU ett par timmar. Forsatta uppdateringar av konferenser till hemsidan. Dessutom så hade jag lite administrativt fix att göra också till nyhetsbrevet Gränsbrytning.

Vid 20-snåret gick jag ut för att mocka en gång till åt Sabina. Oktawia var ute i ovädret - frös så hon skakade, fattar inte varför hon inte gått in i stallet för. Dörren stod ju öppen. Hur som helst, på med ett täcke för hon var svinkall och skakade så hon knappt kunde stå. Sedan var det bara att ösa på med hö och då tog det inte många minuter innan hon slutade frysa. Grovfoder är en bra "kamin" ;-).

Pyssel och medicin till Sabina. Idag hade hon ingen digitalispuls i frambenen längre. Så det verkar som om medicinen gör verkan. På tisdag kommer ju hovis och då får han "fångverka" den lilla damen. Alltså korta in tån rejält.

Nu är det bara att förbereda sig inför morgondagens jobbdag - snabbt var den helgen slut :-)

/Lizzie

16/8 Lördag och uppehåll ;-)

Eftersom det var uppehåll på morgonen så fick Oktawia sin frukost inne, likabra att passa på och rida på morgon. Jag fixade iordning mig själv och käkade frukost, maken blev väckt och fick serverat en mugg kaffe. Jag upplyste honom om att det var uppehåll och att jag skulle passa på och rida när Oktawia ätit upp sin frukost. Maken behöver ju följa med på sin järnhäst så jag har sällskap IFALL något skulle hända. Har ju vid ett flertal tillfälligt behövts assistans av maken när Oktawia blivit rädd för nåt', typ stillastående trailers och dylikt ;-).

Oktawia var segare än segast när vi skrittade iväg. Halva tiden vi var ute på vår tur var säkert första km vi skrittade ;-). Red iväg till grusgropen och idag klättrade vi uppför 2 gånger. Det är inte lång backe men brant så jag klättrar i skritt. Bra träning för Oktawias rygg och rumpa. På vägen hem så tränade jag övergångar mellan skritt-trav-skritt. Skrittade 5-8 steg, travade 5-10 steg. Det tyckte Oktawia var rätt jobbigt, men trots att vi höll på med detta cirka 2 km så var hon ändå så spänd som hon blir när hon har överskottsenergi. Fick trava av sig en bit, och då släppte det och vi kunde skritta hem med lugn och avspänd pålla. Hade mycket bättre framåtbjudning i skritten på hemvägen ;-).

I övrigt så märkte jag inte av så himla mycket träningsvärk sedan torsdagens träningspass, mer än just att det tog ett tag innan hon fick igång kroppen.  I morgon ska vi ta en promenad, så jag hoppas på uppehåll.

När jag var klar med Oktawia så fixade jag klart stallet. Sabina fick påfyllning av spånet. Hennes mage har kollapsat så hon bajar koblajor :-(. Antagligen är det medicinen som spökar... och den måste hon ju få. Hon får ju foderjäst, men får nog ge lite mera. Borstade och pysslade om damen lite också så hon inte känner sig totalt övergiven.

På em så åkte vi hem till mina svärföräldrar, kära svärmor fyller år idag. Hon vill inte ha några presenter och det ska man respektera. Dock så tycker jag att en bukett blommor är på sin plats i alla fall ;-). Tyvärr har jag inte så mycket fint som blommar för tillfället, men gullris och höstfloxen är OK - så det blev en rätt bra bukett. Glad blev hon över dem ialla fall.


Snygg - eller hur!Efter att frossat i tårta och goda wienerbröd så pratade vi bort ett par timmar. Maken och jag tog en sväng till Marieberg på hemvägen. Behövde få hem fiskfoder. När vi väl var hemma igen så var det kväll. Dock var maken sugen på att ge sig ut till skogs och leta kantareller. Så han pös iväg ganska omgående. Under tiden så jobbade jag åt NRU, har en hel del material som ska ut och uppdateras på hemsidan. 

Efter någon timme kom maken hem utan svamp den här gången, men han var lika glad för det. Hm, för mycket bra skogsluft eller??

Vi käkade mat, ungspannkaka - mums. Sedan gick maken lös på gräsmattan, gräset var alldeles för långt. Och jag gick lös på fönstrena på verandan. Solen sken ju och det var jättefint väder på kvällen. Så 2 av fönstrena på verandan hann jag med att skrapa.

Så var det helt plötsligt kväller och dags att ta in Oktawia. Mockade en gång till åt Sabina plus gav henne medicin. Mat och nattning för pållarna. Nu är det nästan dags att natta sig själv också. Lättare att komma isäng nu när det blir mörkt tidigare om kvällarna...

Ska nu undersöka om det är något intressant på TV:n - dock är det väl ingen större risk, det är ju lördagkväll ;-)

/Lizzie

15/8 Fredag

Trots att det var fredag idag och man jobbat 5 dagar i ett sträck, så var jag faktiskt inte trött efter jobbet. Utan jag satte fart direkt. Det måste ha varit solen idag som gjort att jag hade sådan energi :-). Plockade undan, dammade, damsög och torkade av golven i undervåningen. Hann också med att sätta igång tvättmaskin under tiden som jag städade, så 2 tvättar blev klara under kvällen. Jag ville verkligen få "helgstädningen" gjort idag, så vi slipper det i morgon. När jag var klar inne så var det full fart ut i stallet.

När jag kom ut i stallet så hör jag ett vansinnigt jamande från höskulle. Får nästan "skäll" över att jag inte kommit ut i stallet tidigare ;-). En av grannens katter tycker att mitt stall är trevligt och extra trevligt är det i min sadelkammare. Nåja, hoppas kissen är bra på att fånga råttor ;-)En till som "skällde" ut mig var Sabina... hon är MYCKET missnöjd med att behöva stå inne i sin box. Oktawia har accepterat Sabina boxvila väldigt bra. Stalldörren står öppen så Oktawia kan gå in och kolla läget, men hon väljer att vara ute mestadels av tiden. Och hon är lugn i hagen, nonchalerar Sabinas gnäggande...

När jag mockade Sabinas box så fick hon vara lös istallet, hade stängt stalldörren ut till hagen och där stod Sabina och suktadeÅh, vad hon var sugen på att få gå ut och äta gräs... men hon har fortfarande ont och efter en stund så tyckte hon inte det var så skönt att stå på betonggolvet utan valde att vara i Oktawias box. Smart liten dam.

Borstade och pysslade en stund med Sabina. Hon fick sin medicin, som går att ge henne utan problem. Sedan blev åter "övergiven". Oktawia hade ingen som helst lust att behöva gå in.Det är i alla fall skönt himla skönt att Oktawia tycker det är OK att vara själv i hagen. Dock får hon vara inne på nätterna nu när Sabina står på boxvila. Så den lilla damen inte behöver vara totalt övergiven.

Under tiden som jag haft fullt ös inne, så hade faktiskt maken det också! Men han höll på med en och samma sak hela kvällen. Nämligen att fixa till ett tag över vår ytterdörr.

Först ska takarmarna på plats.
 

Sedan ska takarmarna stadgas upp så att inte taket säckar ihop. Det är behändigt att vara gift med en svetsare ;-). Han har dessutom gjort trappräcket också, fast tidigare.
 

Sedan ska plåt upp på dörrtaket - och här var inte språket det mest vårdande, om man säger så ;-). Det var visst något fel på skruvarna, eller hur det nu var ;-)Sedan blev det för mörkt för att fortsätta, men förhoppningsvis så är det hyfsat uppehåll i morgon så han hinner fixa klart taket. Ska bli skönt att slippa "sjö" innanför dörren så fort man går ut och in i spöregn.

När maken gav upp jobbet med dörrtaket, så städade han övervåningen - skönt att det också blir klart idag :-)

Nu är det bara kvar att plocka in Oktawia, ge pållarna nattamaten och sedan kan vi också ta helg. Ska nog kolla på Criminal minds som jag spelade in i går. Lagomt sätt att avsluta kvällen på ;-)

/Lizzie


14/8 Torsdag och Träning

Var spänd hela dagen inför kvällens träning ;-). Har bokat in ett träningspass i tömkörning för en hästutbildare som är upplärd på Flyinge. Jag gillar ju att tömköra och vill lära mig mer och utveckla den biten. Eftersom min pålla har lite humör så upplever jag det lättare att få igenom saker och ting när jag är på backen än när jag sitter på hästryggen. Man behöver ju inte ramla av och slå sig ;-)

Maken var ju mest stressad över att behöva lasta morrhoppan ;-). Pållan tycker det inte är så lattjo att behöva kliva på trailern nämligen...

Hade gjort upp med grannen att hon kunde vara behjälplig vid lastningen eftersom jag behöver 2 medhjälpare för att få in pållan i trailern. Har ju under sommaren tränat på att ha trailern stå på lite olika ställen utanför stallet, så pållan blev inte så förvånad över att den stod mitt på vår väg. Och hon följde lydigt med ända fram till rampen. Jag lät henne stå och fundera en liten stund, men när hon visade tecken på att vilja smita förbi på sidan, så tog vi fram linorna. Idag behövde det endast en lätt tryck med linorna och hon klev på direkt. Hon är lugn när hon väl är inne i trailern och inga problem att köra.

När vi kom upp till ridhuset så fick vi inte igång lyset :-(. Maken gick runt och kollade igenom alla proppar, men hittade ingen som var trasig. Lyset urkopplat??? Skulle inte förvåna mig ett dugg när det gäller denna anläggning. När tränaren kom så förklarade jag läget och hon fick välja om vi skulle vara inne i skumt ljus eller om vi skulle vara ute och riskera att bli blöta. Vi var inne.

Tränare tyckte att pållan var jättefin - och sånt vill man ju som hästägare höra ;-). Tränare la på tömkörningsutrustning och började känna på pållan. För min del var det helt OK att hon körde själv denna gången, eftersom pållan kan bli mer än lovligt obstinat så är det väldigt bra om det är en kunnig person som kan reda ut det hela.

Tränaren konstaterade att pållan har väldigt bra takt i sina gångarter, men när hon skulle galoppera första gången i vänster varv så fick inte hästen ihop varken kropp eller ben. Tränaren konstaterade att pållan var väldigt låst i sin rygg och manke. Något som mycket väl kan komma av att jag ridit i en för smal sadel tidigare, och hästen vågar inte släppa igenom i sin kropp för den tror det ska göra ont. Så tränaren tömkörde pållan i sidförande, enklare variant av skänkelvikning. Det tyckte pållan var VÄLDIGT jobbigt, men när hon gjorde rätt så fick hon massor med beröm och då fattade hästen direkt vad det var som krävdes av henne. Blev mycket tankearbete för pållan. MEN vilken skillnad på hennes rörelsemönster :-O!! När hästen väl släppte igenom i ryggen så kunde hon helt plötsligt galoppera och fick också en mycket bättre trav! När tränaren sedan bytte och gick över i höger varv  så har ju pållan lättare att galoppera i det varvet, men tränare upptäckte att pållan belastar vänster framben mer än höger framben, och att det hela kommer sig av att hon inte jobbar med höger bak ordentligt. Kan bero på att pållan någon gång tidigare har gått omkull rejält. Hon får ju låsningar i sin högra sidan som Equiterapeut löser upp en gång om året. När tränare skulle tömköra sidförande i högra varvet - DÅ var det en dam som protesterade. Pållan stegra sig rejält, men tränaren behöll lugnet och försökte bara få hästen att röra sig framåt. Det tog några turer innan pållan insåg att det bara var hon själv som gjorde det jobbigt för sig. Till sist så gjorde hon den sidförande övningen utmed en långsida 2 gånger på raken utan att krångla. När tränare då tog Oktawia på volt så trodde jag inte det var samma häst :-) verkligen stor skillnad på hennes rörelser - till det bättre naturligtvis ;-). Tränaren tyckte att pållan har RIKTIGT bra gångarter :-D, så får vi bara iordning på henne skalle så kommer jag ha en riktigt bra dressyrpålla :-D.

Som läxa fick jag att jag ska träna på många galoppfattningar, men korta stunder, gärna i longering och inspänd. Pållan kommer ha rejäl träningsvärk ett par dagar, så jag ska ta det lite lugn ett par dagar.  Annars rida och tömköra som jag brukar.

Enligt tränaren så är det absolut inget fel på pållans samarbetsvilja. Utan det är bara att någon gång tidigare så har det gjort ont så nu tror hon att det ska göra ont igen, vilket gör att pållan "knyter sig". Tränaren tror att problemen med pållans stegringstendens absolut kommer att gå över, men att det kan finnas kvar under ytan när man ska lära in nya saker osv. Någon man måste ta med i beräkningen och vara lyhörd för pållans signaler om man går för fort fram.

Nu hade jag glömt min kalender hemma, så jag ska ringa i morgon och boka in en ny tid för träning. Nästa gång åker vi till tränare så vi säkert har ljus i ridhuset ;-). Dessutom är det bra träning för pållan.

Jag hade ju tänkt videofilma träningen, men det gick ju inte pga att det var för mörkt. Inte gick det att ta kort heller :-(. Får bli nästa gång i stället.

När vi åkte hem så lastade jag från ett stall, inga problem att få in pållan. Sedan var det bara att fara hem och ta hand om hästar och stall.

Pållan hade fått så mycket beröm över att hon var snygg och duktig, så hon stod mitt i stallet och såg allmänt dryg ut när jag gjorde iordning henne för kvällan - snacka om att jag har en riktig Diva ;-)

Känns jättekul att det funkade bra med tränaren och att vi äntligen kan börja träna - jag är SÅ träningssugen :-)

Lilla Sabina fick också lite pyssel och sin medicin. Hon är mycket bättre, men har fortfarande digitalispuls - alltså ont i hovarna även om hon gick bättre idag. Fortsatt boxvila med andra ord, trots att hon tycker det är urtråkigt ;-).

/Lizzie


13/8 Sjuk ponny

Eftersom jag misstänkte fång på Sabina så hade vi lämnat henne inne på morgonen, sedan hade rensat stallet på allt löst, grimmor, täcken osv. Låste fast Oktawias boxdörr så hon inte skulle kunna fastna i den (skjutdörr). Sedan ställde vi upp stalldörren ut i hagen och låste fast den. Oktawia gick ut, men kom in igen och kollade vad Sabina gjorde. Konstaterade att hon var kvar i sin box och sedan gick hon ut igen. Fick tag på veterinären på morgonen och han kunde komma mellan 11-12. Som TUR är så har jag en förstående chef, så jag kunde ta en tidigare och lite längre lunch för att vara hemma och ta emot veterinären. Maken kunde också följa med hem.

När vi stod där och väntade så kom det en bil, men det var inte veterinären - det var från elbolaget. Idag blev vår elmätare bytt. Så nu ska de mäta av elen efter varje månad istället för en gång om året. Det är bra tycker jag.

När veterinären kom så konstaterade han snabbt att det handlade om fång, dock ett lindringt anfall - hann upptäcka symtomen i tid. Jag såg också att Sabina inte alls var lika smärtpåverkad som vid fånganfall förra året.

Sabina fick en smärtlindrande spruta, ska stå på box i några dagar under tiden som hon får käka Metacam som är smärtlindrande och antiinflammatoriskt.

Mockade och fyllde på mer spån och mer hö innan vi åkte.

När vi kom hem så var det en MYCKET piggare Sabina som stod i boxen. Oktawia stod faktiskt inne, mitt i stallgången och sov ;-) - det spöregnande ute så hon var smart och stannade inne. Fick sitt em-hö inne.

När jag sedan gick ut för att mocka och fixa maten så var Oktawia ute och betade. Sabina tyckte det var TOTALT onödigt att behöva stå inne på box.När jag mockade så fick Sabina vara i Oktawias box och det gick mycket bättre för henne att röra sig än vad det gjorde i morse.

När jag var ute med dygnkärran så upptäckte jag att maken kommit ett steg närmare att få upp ett tag över dörren...Blir nog bra när det är färdigt :-)

När jag var klar i stallet så gick jag in och jobbade åt NRU en timme, skulle sedan ut och motionera Oktawia när min granne ringer.

Något tragiskt hade hänt - de hade kommit hem efter att varit borta under dagen - och deras fölis hade brutit benet i hagen :-O. Gick över och hade med mig telefonnummer till jourhavande veterinär. Grannen ringde och kollade att det var OK att ta bort fölisen själv. Slapp på så vi vänta på att veterinären skulel komma. Hela bakbenet var av och lidandet blev snabbt avslutat.

Helt plötsligt så känns det ju då inte som hela världen att ha en fångponny... Men man vet inte från dag till dag, om man är hästägare eller inte när dagen är slut :-(.

Hann i alla fall med en promenad med Oktawia - hon tycker det är trevligt att det händer något. När man kommer med tränset så vet hon inte hur fort hon ska komma ur grimman och få i skallen i tränset. Det är positivt. När hon var ny här så ville hon inte bli tränsad över huvudtaget utan hade hals som en giraff ;-) Kul att det har ändrats till det bättre.

Nu ska jag titta en stund på TV innan det är dags för slafen.

/Lizzie

12/8 Tisdag

Vi hann inte mer än hem idag så kom Skorstenslagar'n och gjorde det sista på vår skorsten. Så nu är den klar och bara att besiktiga. Tyvärr så har det gått åt mer material än vad som var beräknat - så vi åker på att betala 5000 kr mer än vad vi avtalat.

Så nu blir vi bokstavligt talat superpanka :-(

Gäller att elda och värma upp hela huset med gjurjärnskaminen så vi slipper de vansinnigt höga elräkningarna här till vintern. Tur att vi har fulla vedboden med ved...

Efter chockbesked om vad skorstenen går på så käkade vi mat och sedan åkte jag iväg till min kamrat pysseltrollet och hälsade på. Med mig hade jag en kasse med blandade Oriflamevaror. Gamla prover som inte är aktuella längre, men fullt användbara, rätt mycket läppstift, men en hel del pennor i olika format, ögonskuggor och rouge. Sådant som tonårstjejer kan tycka är rätt kul och har användning av ;-). Bättre än att jag slänger det i alla fall...

När jag åkte hem så SPÖREGNAR det :-(. Bytte omt till stallkläder och eftersom kl var 21 så var det lika bra att ta in hästarna.

Oktawia kom på en gång och ville in, Sabina kom sakta lunkande efter. Tyckte hon gick lite stelt, vet att jag tyckte det igår också men trodde jag inbillade mig. Dock tydligare idag. Kratsade hovarna och kollade efter sten, men inget. Upptäcker dock att hon har puls på båda fram hovarna. Provar att vända henne på stallgången, och hon gör det mycket ovilligt...

Fan också! Hon har ett fånganfall på gång :-(

Detta sabla regnande har ju fått gräset att växa rejält. Tänkt att min nerbetade hage inte var någon större fara eftersom vi inte ha någe gräs att tala om. Men det som växt tack vare regnet har tydligen räckt till...

Hon står i alla fall inte i klassisk fångkänning. Men får stå inne på box i morgon och så ska jag jaga rätt på en veterinär i morgon bitti för smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. När hon är smärtfri får det bli munkorgen på igen.

Kom i alla fall på att jag hade ett paket bakjäst i kylskåpet, som hon fick. Är ju bra för att stabilisera magen. Bara att hoppas att jag upptäckte anfallet i tid...

Förbannade skit också :-(

/Lizzie

11/8 Måndag igen...

Nu är man inne på sin andra vecka efter semester - och man är i full gång ;-) . Full fart på jobbet som vanligt.

När maken kom och hämtade mig så åkte vi iväg till Spiscenter för att höra vad de tar för att renovera vår gjutjärnskaminen.

Än så länge ser den ut så här:Lite lösa delar och framför allt så saknas det eldfasta teglet. Dock verkar det som om alla små pinaler finns kvar och det är ju kul att kunna få ihop en gammal kamin med originaldelar.

Killen på Spiscenter hade en precis likadan som vår kamin, men modellen större. Vår är en Mikado 81, och han hade en Mikado 82 som är lite högre än vår.

Hur som helst, vi fick frågan om vi inte kunde göra renoveringen själv!! Klar vi kan, var var vårt svar - men hur gör man?? Fick förklaring på hur man gjuter inne i kaminen, hur man tätar den osv. Man använder skorstensmurbruk och gjuter med, kostar 700 kr för en säck - men det är ju ändå billigt jämfört med vad det kostar att lämna bort kaminen och få den fixad. Ringde till en firma idag - de skulle ha 3500 kr PLUS moms.... det har vi inte råd med - alla pengar vi har går till skorstenslagningen. Förhoppningsvis så tjänar vi in investeringen genom minskade elräkningar på några år ialla fall.

Jag har idag också ringt och bokat in  besiktning av skorstenen. Höll på att svimma när jag fick reda på priset... 1 950 kr för att provtrycka och besiktiga 2 rök kanaler. Vill vi även ha ventilationskanalen besiktad går det på 500 kr till. Dock är det inget krav så vi skippar det.

Om vår kamin inte är klar, så måste vi ha en tilläggsbesiktning av kaminen, då går det på ytterligare 500-1000 kr...

Så vi har besiktning inbokad till den 29/8 - är kaminen inte klar och på plats då så var det bara att ändra datum på besiktningen. Nåja, vi har två helger på så sätter maken fart så tror jag inte det tar så lång tid. Han blev lite peppad när vi fick en bra förklaring på hur man ska göra :-)

På kvällen så blev det faktiskt fint väder. Var ute på en ridtur med Oktawia i 50 min och solen sken hela tiden. Red ner till grusgropen och klättrade uppför en gång. Det fick räcka för den här gången - det är 2,5 sedan jag red sist. Skrittpassen var längre idag än sist också för att hon inte skulle ta ut sig. Oktawia gick bra, tränade skänkelvikning och hon svarade jättebra för skänkeln. Var inte tung i handen, utan mjuk och fin. Dock var hon lite mer tittig än sist, men det är nog för att det var ett tag sedan vi var ute. Klarade av att gå förbi traktor med släp och grannens bullrande sädesfläkt utan problem i alla fall. Maken var med på sin järnhäst och idag så höll han sig bakom oss och skramlade hela tiden. Oktawia stannade 2 ggr och tyckte att han skulle vara först, men  hon gick framåt när jag manade på. Måste hålla igång henne nu under hösten så vi slipper ha husse med på släp varje gång vi ska ge oss ut ;-).

Eftersom det var hyfsat ljummet i luften och uppehåll fick hästarna vara ute över natten. Mat i hagen och pållarna var nöjda.

På torsdag ska vi ju iväg på tömkörningsträning - det ska bli spännande och se hur det kommer funka!

Har nu kollat på CSI NY och nu är det dags att förpassa sig till sängen så man är redo att möta en ny dag i morgon :-D

/Lizzie

10/8 Skitväder

Nu börjar jag bli bra trött på detta regnande... :-(. Det var mulet till max på fm, eftersom hästarna var ute i natt så behövde ingen av oss kliva upp tidigt för matning och utsläpp. Sov till 9 innan jag masade mig ur sängen. Skönt att kunna ta det lugn på morgonen, käkade frukost och läste på Bukefalos under tiden - då försvinner tiden fort ;-).

Vi diskuterade lite vad vi skulle pyssla med idag. Har fönstrena i verandan att ta itu med, men då behövde det inköpas mer fönsterkitt och målartvätt. Vi behöve också kolla upp om vi får tag i mer kakel för att kunna komplettera kaklet i köket.

Jag gick och kollade hur många kakelplattor vi har kvar sedan vi kaklade köket för 1 år sedan - 8 st hade vi kvar. Och det är 9 st som Skorstenslagar'n var tvungen att ta bort för att kunna fixa röret till sparspisen. Dessutom behöver vi kakla på några rader uppåt eftersom nya fläkten kommer sitta högre upp än den gamla.

Vi åkte därför ut till Marieberg mitt på da'n. Först till Silvan - inga fläktar av intresse, inget kakel heller. Åkte vidare till K-Rauta - där vi köpte kaklet vi har i köket. Hittade ett liknande - vågigt kakel heter det. Jag vet att vårt heter knäckt kakel - ytar är mer knögglig än det som fanns nu. Efter en LÅNG väntan fick jag hjälp av en kille, och som jag börjat misstänkta - det kaklet vi har hemma i köket finns inte kvar längre :-(. Jag som gillar mitt kakel...

På K-Rauta kollade vi också efter eldfast tegel till vår kamin, men vi får nog åka till Spiscenter i veckan.

När vi var hemma igen så tänkte vi köra igång med skrapning av fönster på verandan - vi skulle bara käka lite först. Och vad händer när då - Jo, det börjar regna.

Efter maten så jobbade jag åt NRU ett par timmar. Vi 17-snåret tänkte jag gå ut och plocka in kusarna och ge dem em-maten inne. Ville ha en torr kuse att rida på. Då var det uppehåll... men det ändrade sig snabbt och sedan så HÄLL-regnade det resten av kvällen.

Så jag ändrade mina planer. Oktawia skulle få vila i morgon, men nu fick hon vila idag och jag rider i morgon istället. Och hoppas att det är bättre väder än idag. Skulle vara bra nu om det kunde bli uppehåll ett par veckor så man får nåt gjort ;-)

/Lizzie

9/8 Lördag

Idag blev det städning av huset. När man har hantverkare springer runt i huset så blir det ju som det blir, framför allt vid arbete med skorsten ;-).

Så fm städade vi, det tar ett tag. Tycker inte vi har så himla stort hus, men det är plocket som tar tid. Att plocka undan skräp och prylar som utav någon outgrundlig anledning ligger på "fel" plats. När vi var klara så åkte maken till skogs för att kolla om kantarellerna hade växt till sig.

Hemma själv tog jag det lugnt, ringde och pratade med min systerdotter en stund. Sedan så satt jag och surfade runt och kollade på spisfläktar, men hittade inget som jag gillade.

När maken kom hem så hade han en lite kantareller med sig hem :-)Dessa är nu ikväll rensade och uppätna av maken ;-). Kantareller är jättegott, men tyvärr får jag ont i magen av dem :-(.

På em så hjälpte maken mig med att sätta upp mina boxskyltar som kom igår - de blev jättebra!

  Oktawia skylt       Sabinas skylt

Maken har också målat konsollerna till dörrtaket, konsollerna har han tillverkat själv. De är lite längre än de vi hade tidigare och förhoppningsvis så ska vi slippa få en "isbula" på nedersta trappsteget nu.Dagen avslutade med att jag körde ett pass tömkörning med Oktawia. Värmde upp genom att gå slingan runt vårt hus, upp och ner för backen, i 10 min. Sedan blev det serpentinbågar och 8-volt nere vid vändplanen, jobbade pållan först i skritt och sedan i trav. Oktawia var lite okoncentrerad i början, men det släppte och hon blev mer fokuserad på mig. Testade att rygga henne för tömmen, och det kunde hon. Backade klockrent för varje tömtag så jag börjar bli mer och mer övertygad om att damen är inkörd. Måste testa det någon dag.

Tömkörde i 40 min, avslutade passet med att skritta vår gata och en bit på allmän väg. Kunde gå hem med en lugn och harmonisk pålla.

Nu ska vi äta lite blåbärskaka och titta på någon film - om det finns nåt att titta på när det gäller TV-program en lördag kväll.

/Lizzie

8/8 Äntligen fredag

Då var första arbetsveckan efter semestern avklarad. Kände mig fruktansvärt sliten när jag skulle kliva upp, men det tar väl ett tag till innan man vänjer sig av med att sova länge på morgonen som vi gjort under semestern. Maken var ju hemma idag för att Skorstenslagar'n skulle fortsätta sitt arbete med vår skorsten. Jag ringde ett par gånger under dagen och jobbet fortskred framåt. 

Det blev 2 rör till de 2 pipor vi har som funkerar, och så 1 slang till köksventilationen.Syns lite dåligt (maken fotar med sin mobil), men här ser man slangarnas väg ner genom skorstenen.Och här är rören i köket på plats.Rören ser ut som långa ormar som slingrar sig upp genom skortstenen.Här vill man inte trilla ner... ;-)

Skorstenen fylldes sedan upp med ett isoleringsmaterial, eftersom murens väggar inte får bli varma.Här uppe är det inte helt färdigt, men ska också fixas. Sedan ska det hela avslutas med att maken ska svetsa ihop ett skydd för skorstenen. Så det inte regnar in eller att kajorna bygger bo (igen...)

När jag kom hem så var alla hål i skorstensmuren fixade, och det kändes skönt.Nu är det bara att hoppas att vi kan kompletter vårt kakel. Känns lite onödigt att behöva kakla om hela väggen... Vi har inte heller riktigt bestämt oss hur vi ska ha det. Först och främst ska vi hitta en fläkt som vi vill ha. Sedan ska maken fixa en spiskåpa.

Är inne på en svart plåt som utgår ifrån den kant i taket där det gamla fläktskåpet stod, sedan att kåpan är ganska rak för att ha en liten svag böj utåt med en avslutande hylla där jag kan ställa kryddburkar m.m. Kåpan ska också täcka både elspisen och sparspisen. Maken ska fundera på vad han kan få till så småningom.

Hålet i muren utanför vårt sovrum var snyggt igenmurat, så nu slipper jag oroa mig för att någon kissa ska krypa ner i skorstenen... Och ÄNTLIGEN kan vi måla om skorstensmuren... Blir nog till att tapetsera om i hallen också, till makens stora glädje (inte alls typ).Nu ska vi bara röja upp i röran, men det får bli gjort i morgon. Jag var fruktansvärt trött efter jobbet och hade fullt sjå att fixa stallet. Dessutom kände jag av min galla, eller bristen på gallblåsa. Det är något som har inträffat typ 2 ggr sedan jag blev opererad -92. Inget trevlig när det händer - får som lite "mildare" gallstensanfall vilket är = asont i magen som dessutom sväller upp som en spärrballong... :-(

Så maken hjälpte mig att fixa stallet, så jag kunde däcka i soffan efteråt och glo på TV. Orkade i alla fall glädjas åt min nya boxskyltar som kom idag - de är jättefina och jag är mycket nöjd :-D.Blir uppsatta på plats i morgon när jag är lite piggare ;-)

/Lizzie

7/8 Påbörjad skorstensrenovering

Maken fick hastigt och lustig ta ut semester resten av veckan. Inte för att han var speciellt nödbedd ;-). Sent igår kväll ringde Skorstenslagar'n och frågade om de kunde komma ut som idag och fortsätta med skorstensrenoveringen. Jag kan inte ta semester just nu eftersom jag är själv på jobbet, men jag talade om att maken säkert kan det. Dock behövde han åka till jobbet först och kolla om det gick bra. Det gjorde ingenting för skorstenlagar'n hade annat som de kunde fixa med först.

Det var grönt för maken, ledig i em och semester i morgon.

I början av juli så var de här och murade om hela vår skorsten. Den blåste sönder under stormen Per förra året. Nu har vi en ny fin murad skorsten som kommer hålla många stormar :-). Dock vill vi kunna använda den också.... Det skall nu dras ner rör till 2 pipor och ventilationen till fläkten i köket ska fixas med slang.

Vår gamla köksfläkt, som verkligen gjort sitt för LÄNGE sedan, den var helt enkelt vidrigt äcklig så den åkte ut, lika så fläktskåpet och ett av överskåpen. De var placerade för lågt ner över sparspisen i köket.

Så här snyggt är det just nu i köketBlir till att kakla om lite när allt är klart...

På kontoret ska vi ha en svart gjutjärnskamin som vi håller på och renoverar. Den är en Husqvarna Mikado 79. Just nu är det inte så vackert ;-)Dessutom är det upptaget ett stort hål i skorstensmuren på övervåningen. Det är för att de ska komma åt med rördragning, om jag fattade det hela rätt.Hinken är ditställd så ingen kisse eller jycka ska trilla ner i skorstenen - det vore ju inte så lyckat...

Vår stackars jyckar har fått finna sig i en massa oväsen när de bilade upp skorstensmuren. Jag är glad att jag var på jobbet ;-).

Skorstenslagar'n kommer tillbaka i morgon och fortsätter jobbet. Ska bli spännande och se om det är klart när jag kommer hem i morgon kväll :-).

Ska bli så SKÖNT att kunna elda till vintern. Gjutjärnskaminen är jättefin och mysfaktorn blir hög, förhoppningsvis så sparar vi på elen också ;-)

Det var i alla fall uppehåll på kvällen så jag longerade Oktawia lite lätt i 20 min. Jobbade rätt mycket i skritt och hon fick träna på kommandon, också träna på att gå över bommar BAKLÄNGES, det var svårt... men till sist så klurade jag och Oktawia fram en lösning som funkade. När jag sa "back" och samtidigt knackade lite försiktigt på bogen - DÅ lyfte hon på benen ÖVER bommarna. Först så hade hon ingen koll alls på vart bommarna var utan klev på dem, vilket resulterade i att de rullade undan och hon blev väldigt osäker. Fattade allstå direkt när jag "talade om" när det var dags att lyfta på hovarna. Damen är smart och oerhört lättlärd ;-). Blev lite vanligt travjobb över bommar också. Efteråt så visade Oktawia tydligt att hennes lilla hjärna hade fått nog, det var mycket "tänkövningar" för damen idag - det mår hon bra utav :-D.

I morgon varning för storm klass I här i Örebro. Pållarna fick sova inne i natt ifall den kommer under natten. Antagligen behöver de ha regntäcken på sig i morgon, men jag får se hur det ser ut vid utsläppet. Om stormen har gett sig till i morgon kväll blir det nog en liten ridtur i alla fall.

Borstade Sabina och idag var hon gosesjuk, så då var det bara att ta sig tid och gosa ;-). Den lilla damen skämmer jag bort rätt mycket. Hon får själv bestämma om/när hon vill bli borstad osv. Och för varje dag som går så visar hon tydligare och tydligare hur hon vill ha det. Det är stor skillnad mot den förskräckta lilla varelsen som flyttade in hit för 4 år sedan. Känns bra att hon har fått förtroende för både mig och maken :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

6/8 Onsdag

Det var inte så bra att vi var uppe och kollade på Morden i Midsomer i går kväll ;-). Det kändes i morse, om man säger så...

Som tur var så har jag en hel del att göra på jobbet, så man hinner inte känna efter hur trött man egentligen är.

Det var uppehål och lite sol idag efter flera dagars regnande. Full fart hem efter jobbet, fixade mat och efter maten så blev det till att ta tag i målandet. Jag målade sista gånger brädfodringen runt ytterdörren, började med knutor och annat vitt på verandan. Maken målade brädfodringen och utsidan av fönstret vid TV-rummet. När han var klar med det så gick han lös med rödfärgen. Hade en liten bit kvar på västra väggen som skulle målas med rödfärg. Det blev han klar med nu kväll.Han har även tillverkat nya "armar" till taket som ska på plats över dörren, och när min målning där är torr (och bara det är uppehåll) så kommer taket komma på plats. Bra, för då slipper man få blött i hela hallen när man går ut och in när det regnar  ;-).

Jag hann också putsa sista fönstret i Kontoret, så nu är alla fönster på undervåningen klara förutom badrummet. Maken ska måla utsidan en gång till på TV-rumsfönstret - sedan är det "bara" verandan och hallfönstret kvar. Men 5 fönster kvar av 24 är rätt bra jobbat :-).

Strosade sedan runt i trädgården en vända. Konstaterade då att våra Humleplantor verkligen har bra livskraft ;-)

Första humlen som vi planterade skulle slingra sig över en portal som maken tillverkat. Det gör humlen till viss del, men större delen tycker att det passar bättre att fortsätta klättringen i äppleträdet ;-)Dessutom har humlen skjutit iväg skott som tycker att vår utelampa är bra klätterpelare.Vi har ju också en pelare som är till för klätterväxter och där trivs humlen också braEfter kollen i trädgården så var det dags att ta itu med stallet. Nu har pållan snart bort hos mig i 2 år, och äntligen verkar det som om hon bott in sig i boxen ;-). Nu har hon en bajshörna och har INTE spridit ut bajset över hela boxen i småsmuler som hon gjort tidigare. Underlättare ju mockningen oerhört ;-). Dessutom håller sig spånet fräschare längre. Sabina är ju en renligt dam så hennes högar ligger prydligt på rad utefter ena väggen :-).

Idag så var det ett himla dundrade utanför stallet eftersom grannen körde sin skördetröska och skördade havren på gärdet. Pållarna brydde sig inte ett dugg om att det var en enorm dundrande maskin 3 meter ifrån dem. Då lyssnade Okatiwa mer när hon väl stod i stallet.

Efter borstning så blev det provning av täcket jag köpte igår. Det passar jättebra och blir finfint att ha när jag kommer igång med träningarna. När hon blir svettig och det är kallt så är det ju bra med halstäcke i fleece så hon hinner torka innan jag ställer in henne i det kalla stallet.

Damen verkade också vara nöjd över sitt nya täcke ;-)Körde igång med aktivitet idag, mjukstart iform av promenad på 40 min. Damen tyckte det var skönt att få komma ut. Brydde sig inte ett dugg om dundrande skördetröskor eller möte med stora traktorer och tillhörande släp. När vi gick förbi grannens sädestork så slogs den igång PRECIS när vi gick förbi. Fläkten dundrar rätt bra.... Oktawia stannade och tittade, sedan var det inget mer med det. Det är ju i alla fall 1 år sedan förra omgången med skörd, men dessa typer av maskin och buller måste hon ha sett mycket av i Polen för det rör henne inte i ryggen. Något jag tycker är hur skönt som helst eftersom det vimlar  av allehanda maskiner härikring ;-).

Däremot en människa som gick några 100 m framför oss på vägen - DET var farligt... ett tag i alla fall ;-)

Damen passar i alla fall bra i nya dressyrtränset :-D, och kommer bli ännu snyggare på henne här i vinter när hon är helt kolsvart i pälsen ;-).Det var helt vindstilla ikväll och lagom temperatur. Pållarna fick gå ut i hagen igen efter aktivering av Oktawia och borstning av Sabina. Nattamaten serverades ute och de verkade nöjda med det.

Och nu är det dags att natta mig själv ;-)

/Lizzie

5/8 Paket

På em kom ett SMS till min telefon - paketet från Hööks fanns för avhämtning :-). Direkt efter jobbet åkte vi till posten och hämtade det. Hade beställt sadelgjord i läder, nytt träns, sadeltvål och ett fleecetäcke med hals. Grejerna såg helt OK ut när jag packade upp prylarna. Blir ännu mer inspirerad till att sätta igång pållan på allvar nu :-)

När vi kom hem så såg man även hur gårdagens storm har dragit fram i vår trädgård. Blåste ju grymt i går kväll och under natten. Vårt partytält har nog sett sina bästa dagar... :-(Även hängmattan har sett bättre ut, men den går ju att montera ihop igen...I rabatten har jag just nu bara höstfloxen som blommar, den hade nästan lagt sig ner men jag tror den kommer repa sig i alla fall.Eftersom jag köpt nya prylar till pållan så hade jag lite persedelvård under kvällen. Bytte schabrack och smorde min hoppsadel och på med nya sadelgjorden. Blir jättebra. Jag har saknat sadelgjord i läder, mycket lättare att hålla rent än gjord i textil. Den gamla gjorden i textil ska jag ha kvar att ha som reserv, men den blir ju sunkig efter en användning...

Nysmord gjord till sadeln, får ligga ovanpå skyddet och torka.Tränset kommer bli jättefint på Oktawia, dock hann jag inte prova det idag. Glömde bort tiden under min persedelvård och helt plötsligt så var det dags för Morden i midsummer. Så här ser tränset ut på sin hängare:Hann inte heller prova fleecetäcket med hals som jag beställt. Det får ligga kvar i sin lilla väska tills i morgon ;-)Jag hann under kvällen i alla fall impregnera regntäcken till pållarna. Så ifall det är ett riktigt grisväder i morgon så har de regntäcken som står emot vätan ordentligt.

Eftersom det var lite ruggigt ikväll också så fick pållarna sova inne i natt också. Innan jag tog in dem så "lekte" jag lite med Oktawia i hagen. Hon fick leka "följa john". Fungerar hur bra som helst nu och hon följer mig som en liten hund :-).

Borstade henne och Sabina och visiterade båda pållarna innan de fick sin kvällsmat för natten.

Hoppas det är uppehåll i morgon kväll - tänkte ta en promenad med Oktawia då. Nu är det dags att sätta igång :-)

/Lizzie

4/8 Åter på jobbet

Nu är semestern slut och det var dags att chocka kroppen genom att vakna av en ilsket tjut från väckarklockan - 05:30 :-O.

Snoozade fram till kl 6 då kom maken med en mugg nybryggt kaffe. Kroppen började sakta men säkert vakna till liv... ;-)

Efter dusch och frukost så var jag riktigt pigg och redo för en dag på kontoret :-). På jobbet var det full rulle direkt, roligt tycker jag - gillar att det händer saker. Blir lätt uttråkad annars ;-).

När arbetsdagen var slut så var det iväg att shoppa lite mat. Vi åkte till Willys och just när jag skulle betala så kom en kund efter mig i kön - min morbror som jag inte träffat på år och dag. Han var lite pratsugen så vi stod och pratade en stund utanför affären. De har ställt ut en av sina taxar och det hade gått jättebra - sånt är kul :-) Lycka till även i fortsättningen!

När vi kom hem så var jag mer än välkommen. Oktawia gnäggade TVÅ gånger - har väl aldrig hänt tidigare :-O Sabina gnäggade också. De var förskräckligt blöta eftersom det spöregnade, dock såg de inte ut att frysa. Hö fick de i alla fall. Efter maten och lite extrajobb till NRU, så var det dags för stallet.

Det var fortfarande ett förskräckligt väder, och Sabina visste inte hur fort hon skulle komma in i stallet. Så jag tog in de blöta djuren och de fick mer hö att äta. Även om det var uppehåll så blåste det ju storm, och pållarna upplever blåsten som jobbigare än regnet. Så är det ju när man bor på öppna slätten.

Idag har jag i alla fall kommit ihåg att ringa till en ny tränare och bokat in tid. Den 14/8 ska vi testa att träna ett tömkörningspass för en kvinna. Har ingen aning om hur det kommer funka, men jag har kört fast lite i mina tömkörningsövningar och behöver lära mig hur jag kan träna in skänkelvikning och öppna. Behöver få tips och idéer för att variera träningen mer. Har förvarnat maken om att det är dags att ut och åka med pållan igen. Han tycker inte det är så där jättekul, men ställer upp snäll som han är :-D. Han blev lite lugnad när jag ska att vi ska till Latorp - inte så långt att åka ;-).

Rapport kommer om hur träningen gått.

Nu när jag varit ute och nattat pållar så var 2 st nöjda kusar som fick sin kvällsmat. Ute är det ett fruktansvärt väder, inte ens hundarna vill vara ute... Hoppas blåsten ger till i morgon.

Nu säger jag och pållarna go'natt/Lizzie

3/8 Söndag

Idag har det varit solsken, mulet, åska, spöregn - allt ungefär samtidigt dessutom!! :-O

På fm var det mulet, men rätt skönt i luften så vi målade en sväng. Maken målade med rödfärg på sista väggen där vi har en bit kvar att måla. Jag målade sista fönstret i kontoret. Hann väl inte mer än dra sista penseldraget på fönstret så kom en liten skur. Som tur var så var det få droppar så den rödfärgade väggen blev inte blöt.

På fm kom också en kattspekulant så idag blev jag av med den blåa hanen jag hade till salu. Det var ett par från Stråssa som föll direkt när de fick se kissen. Kommer bli en riktigt stilig kisse när han blir stor.När paret åkt och jag skulle återgå till målningen - då kom åskan, men solen sken... men sedan kom det regn igen.

Eftersom det inte gick att vara ute och grejja så bakade jag en kaka istället. Tänkte maken och jag skulle ha något gott till kaffet ;-)

Det blev en blåbärskaka som var lika god som den ser ut, serverades med vaniljvisp :-)Försvinnande god kan man säga att den var ;-)

Under em så höll maken på och städade garaget. Jag var inne och röjde upp i mitt kontor. Hann putsa ett fönster mellan skurarna. Det andra fönstret är ju nymålat, men gjorde rent fönsterfodret invändigt och satte upp gardin idag i alla fall. Putsa rutorna kan jag göra utifrån. Kändes skönt att få ordning i rummet och de nya mårbackapelargonerna blev bra.Skönt att slippa se smutsränderna efter det att vi tvättade med fasadtvätten. Dock var Tussan lite missnöjd. Placerade ju pelargonerna på hennes favoritsovplats bakom min skrivare... Så hon placerade sig MITT på skrivbordet och vägrade flytta på sig och vad gör en lite blödig matte... hon fick ligga kvar ;-)Var ute och kollade till pållarna flera gånger pga åskan, dock var det inget åskväder som drog rakt över, utan det höll sig en bit bort. Pållarna var hur lugna som helst, så de fick vara kvar ute.

När åskan väl försvann en stund så passade jag på att surfa runt och leta efter någon som tillverkar boxskyltar till ett vettigt pris. Har ju ingen till Sabina och Oktawia har en i inplastad papp som jag gjort själv. Vill ha tag på skyltar i trä och de ska ha matchande skylt. Till sist hittade jag en site, Erikas trädesign, och det blev ovala boxskylar med spårfräst kant, svart botten och guldtext. Valde bort motiv, utan vill bara ha ren text med namn, år, stam och ägare. Så om en vecka kommer pållarna har fina boxsyltar - de kostade 195 kr st, vilket jag tyckte var ett OK pris när det var i trä och handmålat. Bild kommer på dem så småningom :-).

För övrigt har det inte blivit så mycket mer gjort. Har packat iordning väskan inför morgondagens arbete. Strök den stryktvätt jag inte orkade med igår.

Är rätt nöjd med årets semester. Har fått mycket gjort, och vädret kan man ju inte göra så mycket åt ;-)

Nu ska jag slappa framför TV:n en stund innan pållarna ska ha sin nattamat. Gissa hur trött jag kommer vara i morgon bitti :-O Det är minst en månad sedan jag klev upp 6.30 ;-)

/Lizzie

2/8 En lugn dag

Idag har jag inte gjort många knop... knappt sovit något inatt pga en fruktansvärd huvudvärk och alla Alvedon var slut så det var inte alls speciellt kul. Maken kom med kaffe 8.30, men huvudvärken släppte inte taget :-(.

Försökte dock göra lite nytta trots huvudvärken. Blev ju inte bättre av att vila, jag blev bara rastlös... Så jag satte igång med att tvätta fönstrena som var färdigmålade. Fort gick det inte, men jag hann i alla fall precis klart innan det började regna.

Maken var snäll ock åkte iväg för att inhandla Alvedon på fm. Faktiskt så hjälpte det lite, 1 timme senare och 1gram Alvdon så var skallen dräglig i alla fall. Dock fortfarande seg pga sömnbristen i natt.

Fixade i alla fall med lite stryktvätt. Ska ju börja jobba på måndag och jag vill få undan berget med stryktvätt som har legat till sig under semestern ;-) det var lagomt moget idag. Strök bl a mina nyfärgade sovrumsgardiner som jag satte upp igen.

Fram på em så var sovrummet klart och gardinerna uppsatta. Nu är det bara kontoret som ser ut som ett bombnedslag. Pga dagens regnande så blev det inget målat idag. 1 fönster är klart i kontoret, har 1 fönster kvar att måla 1 gång. Hoppas vädret makter är med oss i morgon. Har alla blommorna står i köket och det blir ju lite rörigt.

Men sovrummet är klart och det känns kanon. T o m balkongdörren har fått sig en ansiktslyftning och maken fixade till ny isolering i den.Maken har äntligen gjort slag i saken och tömt vårt gamla akvarium. Vi köpte ett nytt i januari och det gamla har alltså stått med vatten och utan fiskar frams till nu. Behövde utrymmet till lite annat. Det tog rätt lång tid att tömma och röja upp, men nu har han fått det gjort. Så nu står bordet jag ärvde efter mamma i hallen istället. Har tyvärr ingen bättre plats, men det slipper stå i vägen inne i TV-rummet i alla fall ;-).

I övrigt har jag inte gjort så mycket. Huvudvärken har sakta men säkert släppt helt och hållet. Vid em-fodringen så kollade jag över pållarna om de frös i regnet, men icke. Oktawia lekte giraff och stod och käkade äpplen direkt från ett äppleträd. En gren hänger ju in över staketet - vilket hon naturligtvis har upptäckt ;-). Sabina nådde inte äpplena utan ville hellre ha hö.

Nu är det dags för kvällsmaten för pållarna och snart är det slut för vilan för Oktawias del. När sista fönstret till kontoret är målat och gardinerna återigen är uppsatta så är det dags att sätta igång öket igen ;-).

/Lizzie

1/8 Sista semesterdagen

Idag är det sista semesterdagen för den här sommaren :-(. Ack, vad fort 4 veckor kan försvinna...

Idag hade jag lunchträff med min kompis Karin. Det var dags för vår årliga sommarträff vid restaurangen Stadsträdgården. Det var meningen att ytterligare en kompis skulle med, men hon hade förhinder och jag och Karin fick överleva ändå. Tufft, men det gick ;-)

Det är så himla trevlig miljö i Stadsträdgården, vädret var underbart. Karin och jag käkade och pratade bort nästan 1,5 timme innan vi gick vidare till butiken vid stadsträdgården. Där köpte jag pepparminstolja och lavendelolja att ha till flugmedlet jag gör till hästarna. Köpte en tvål också som hade doften Ylang Ylang. Sedan gick vi vidare till glasskiosken i Stadsparken. Var ju tvungen att avsluta lunchträffen med glass ;-). Jättetrevligt var det i alla fall.

Var hemma igen vid 15-snåret. Under tiden som jag varit i stan så hade 2 av våra kattungar blivit sålda, så nu är det bara 2 st kvar, den blåa hanen och den 3-färgade honan. Har annons ute i NA i morgon så det är bara att hoppas att hugade spekulanter hör av sig.

Thomas stack iväg till skogen när jag kom hem, han skulle leta efter kantareller, men han kom hem utan. Jag tillbringade em i hängmattan. Plockade fram en bok som jag inte läst, och vips så var jag fast. 4 timmar senare kan jag slita mig från boken eftersom jag ville måla ett par fönster innan kvällen. Maken målade också och så började han med fönstret i badrummet. Det behövdes skrapas och så oljade han in det som var trärent. Nu är det snart bara fönstrena på verandan kvar :-).

Kollade över pållarna, sprayade på mer flugmedel. Kliade Sabina på juvret. Hon tycker det är så skönt att hon nästan sätter sig ner. Har inte tidigare fått klia henne på juvret för hon är lite rädd om det. Men hon får mer och mer förtroende för mig för var dag som går. Nu har hon även börjat lite försiktigt att klia tillbaka när jag kliar henne på något skönt ställe. Dock får man inte göra någon häftig rörelse, knappt röra sig, för då tror hon att hon ska få smisk och blir jätterädd. Ibland funderar jag på vad hon egentligen råkat ut för. Hon är världens snällaste ponny och skulle aldrig hitta på något dumt...

Efter genomkoll av pållarna så fick de sin kvällsmat. Hundarna har blivit vallade ute en sista vända. Maken spelar TV-spel och jag ska nu återgå till min roman jag kom halvägs med tidigare. Heartbreak Hotel heter boken och är en kärleksroman - det kan man behöva läsa ibland ;-)

/Lizzie


RSS 2.0