31/12 Nyårsafton

Och så var det årets sista dag! Klev upp hyfsat tidigt, kl 9:30 så åkte jag in till ÖFK för att träffa några kompisar. Det var nyårshoppningar som vi tittade på från Cafeterian. ÖFK's fik har nog stans billigaste fika, 25 kr för kaffe, wienerbröd och 3 stora pepparkakshjärta - Nyåkers förstås. Då har man råd att fika med gott samvete :-). Pratade bort ett par timmar goda vänners lag - mycket trevligt och kul att se lite hästar ;-).

Åkte sedan vidare till Ica-affäre för att bunkra upp med mjölk, bröd och smör - hela Hagaområdet måste ha haft samma tanke för det kryllade av folk i Haga centrum. Hade dock tur och det öppnades en ny kassa precis när jag skulle ställa mig i kö, så jag blev klar hyfsat snabbt. På vägen hem så åkte jag förbi kyrkogården och tände på gravarna.

Det var vackert väder - strålande sol och nordanvind - svinkallt med andra ord! Ska väl vara så på Nyårsafton.

När jag kom hem så var det tyst och stilla i huset. Hundarna låg och sov, katterna låg och sov. Maken låg utslagen i soffan ;-). Men han hade gjort en insats i köket så han var väl värd den vilan ;-).

Jag började direkt med den blivande nyårsmiddagen. Vi ska äta örtmarinerad fläskfile, potatisgratäng, tomatsallad och som efterrätt blir det chokladpannacotta (vansinnigt gott). Fläskfilen skulle stekas och sedan ligga i marinad minst 4 timmar så den fixade jag först. Sedan så fixade jag pannacottan, den ska ju också stå minst 4 timmar i kyla och stelna.

Örtmarinerad fläskfiléChokladpannacottaDock så fick fläskfilén och efterrätten snabbt förpassas ner till källaren, för jag hade en mycket hungrig vovve som tyckte att det jag precis lagat iordning luktade smaskens...Och när Lexi är i farten så kan man inte ens vända ryggen till. Maken till mattjyv finns nog inte... *harkel*


När nyårsmiddagen var förberedd så käkade jag och maken lite lättare lunch - smörgås med julskinka och rödbetssallad ;-). Efter lite mat så hade jag fått kraft att ta tag i stallet. Ut i kylan - rejält påpälsad. Innan jag gick ut i stallet så gick jag till hagen och hälsade på pållarna. Den enda aktivitet för dem som stod på schemat idag ;-).

Sabina funderar på om det ska serveras mer hö eller inte...Oktawia var lite sprallig och studsade runt i hagen - hm den damen skulle nog behöva en omgång med lösgalopp... - dock var hon väldigt nyfiken på vad jag var ute och gjorde, plus vad mitt "bihang" pysslade med. Alltså Kayo som låg och tryckte på backen. Totalt beredd på att försvara sin matte från det där otäcka svarta odjuret...När jag pratat klart med pållarna så var det bara att ta itu med att mocka och fixa ordning pållarnas nyårsmiddag ;-).

För övrigt så har det inte blivit så mycket gjort, utan tagit det lugnt. Nu ska jag fixa dukningen av vår nyårsmiddag. Potatisgratängen står i ugnen och det börjar lukta rätt gott *utsvulten*. Maken och jag ska äta gott, dricka gott och titta på film - Oceans 13 - med avbrott för Grevinnan och Betjänten, den kan man ju absolut inte missa! Eftersom det är klart väder så kommer vi vid 12-slaget ta vår skumpa och kunna gå ut på vår gårdsplan och se fyverkerierna från Stan - på precis lagomt avstånd :-). Till och med hundarna klarar av smällarna då ;-).

Nalle - Nyårskissen hälsar


Vi och alla djuren önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!


/Lizzie

30/12 tisdag - Rensning och Ridning

Det är var jag har gjort idag. Rensat och ridit :-).

Jag hade morgonfodringen och käkade som vanligt frukost framför datorn under tiden som pållarna käkade sin frukost. Efter att de blivit utsläppta så fixade jag stallet - inte lika kallt idag, utan mer runt nollan. Skönt i alla fall att marken är frusen - så rent som vi har i huset trots att det är över en vecka sedan vi städade - det har inte hänt på hela hösten.

När jag var klar i stallet så var jag i alla fall frusen, maken hade också varit ute på fm så vi värmde upp oss med kaffe och saffransbullar *mums*. Sedan börajde jag fundera på vad jag skulle hitta på. Tittade på mitt totalt överbelamrade skrivbord... *harkel*. Dags för en storrensning tänkte jag.

Sagt och gjort. Maken kom med en stor låda för skräpet och jag började med att rensa ur mina skrivbordslådor. En hel kunde sorteras in i en del pärmar, men mycket var bara att slänga. När man sparat papper osv tillräckligt länge så är det till sist dags att elda upp det. När jag var klar med lådorna gick jag lös på själva skrivbordsytan. Hade rejäla höga med papper, tidningen block osv pga mina lådor var fulla med annat "skräp". Det tog drygt två timmar, men till sist började jag skönja en bordsyta ;-). Plockade undan en massa lösa prylar - sånt som Nalle tycker om att leka med... och till sist så blev hela bordet avdammat, vilket var mycket välbehövligt ;-).

Men jag är nöjd med resultatet. När jag sedan satte mig framför datorn så var jag helt facinerad över hur STORT mitt skrivbord egentligen är *fniss*.

Breda sidan av bordet.Smala sidan av bordetNu är det bara ett problem, nu när allt är sorterat, insatt i prämar osv - så kommer jag har problem att hitta i den nya ordningen!

Lilla Nalle, som är anledningen till att jag städar skrivbordet - han river ner allt - tog det tämligen lugn under min storrensning. Låg och slöade på sin favoritplats ;-)2 timmar senare... detta är en kisse som kan konsten att slöa ;-)Jag var mycket nöjd med min insats. Så här prydligt har mitt skrivbord inte varit på länge *fniss*. Frågan är väl hur länge det håller i sig.

Tillbringade em vid mitt rena fina skrivbord och surfade lite. Vi hade missat att sätta i motorvärmaren till bilen inför stundade ridhusbesök, så det var bara att vänta ett tag tills bilen blivit lite varm i alla fall. Målet var att komma iväg innan det blev mörkt för att slippa hålla på med trailern i mörkret - vilket vi hann med.

Oktawia var på hugget redan i stallet. Hon ville verkligen komma ut och göra någonting - till den milda grad att hon klev på trailern INNAN mig!!!

När vi kom fram till Ridhuset så kom det en trailer samtidigt som oss och det var redan folk i ridhuset. Jag gick och kollade, och det var dressyrträning, men vi var välkomna in. Svårt att hålla koll på dessa träningar eftersom klubben skriver NADA på sin hemsida om dylika saker.

För min del så var det helt OK att det var dressyrträning i ridhuset - ett perfekt tillfälle att miljöträna Oktawia. Eftersom det lastades ur en häst samtidigt som jag lastade ur Oktawia så gjorde hon ju stora ögon när hon kom ur trailern, dessutom hade hon en mankhöjd av typ 2,5 meter. Man kan väl säga att Oktawia blev lite lätt spänd *fniss*. Damen slängde sig in i ridhuset lite lätt stirrig, men det tog bara några sekunder och så fattade hon vart hon var någonstans och faktiskt så slappnade hon av på en gång. För att inte trigga igång något hos damen så gick jag med henne tills den tjejen som höll på med sin lektion var klar och lämnat ridhuset. Det var precis lagomt för Okatwia att knalla runt och titta på ekipaget som galopperade runt, plus att hålla koll på den ponnyn som kom samtidigt som oss. Hon var dock inte superstirrig, utan kunde koncentrera sig på mig och vart jag gick/stannade/svängde. Knallade runt med henne i 35 min, och hon hann bli så pass avslappnad att hon i stället blev uttråkad *fniss*. När vi sedan bara var två ekipage i ridhuset satt jag upp och började trava nästan på en gång eftersom hon var tämligen "framskrittad". Damen skötte sig riktigt bra. Hon brydde sig inte alls om den andra ponnyn, inte heller tränaren som satt i ett hörn. Utan det var mer att hon tyckte det var skönt att äntligen få röra på sig. Eftersom det var dressyrlektion så höll jag mig i samma varv som den andra ryttaren och tog hänsyn till att inte vara i vägen. Kunde jobba Oktawia bra ändå utan problem, även om det mest rörde sig om ren motion och avrastning. Red lite tagen bakdel på volt, red serpentinbågar, tränade även på skänkelvikning i skritt. Efter 30 min rent jobb så tyckte jag att Damen hade skött sig så bra att det räckte för idag. Oktawia tillbringade över en timme i ridhuset och var rätt trött när vi väl var klara.

När vi skulle gå från ridhuset till stallet som vi lastar ifrån, så kom det hästar farande i en hage. Nu var det kolmörkt ute och de hördes bara. Oktawia tvärstannade och lyssnade och tittade. Helt Ok - det allra viktigaste var att hon faktiskt inte alls blev stressad eller flippade ur på något sätt. Saker och ting kanske håller på och faller på rätt plats i hennes lilla hjärna ;-).

Inga problem att lasta (från stall) och vi for hemåt. Vi hade åkte hemifrån kl 15:30 och var hemma kl 17.30 - så lätt försvinner ett par timmar ;-).

När hästarna var utsläppta igen och fått sin em mat så fixade jag klart i stallet. Ställde betforen och gjorde i ordning höt. In med alla prylar från bilen och sedan kunde jag själv gå in. Nu var jag totalt utsvulten! Men ingen av oss orkade laga iordning mat. Så det blev lite sill, ägghalvor och skinkmackor - gott det också och mätt blev jag.

Efter maten var det dags att kolla mailen och surfa lite. Som sällskap hade jag en extremt kelsjuk Nalle. Nu när mitt skrivbord är rensat så finns det inga roliga prylar att leka med. Vad gör en lite kisse då - jo klänger på matten. Först skulle han ligga på mina händer PÅ tangentbordet! Det funkade ju inte så bra, till sist la han sig på min axel. Där var han ju i alla fall ur vägen ;-)Tyvärr så är det inget ljud till bilderna - annar skulle ni höra en Nalle som BRUMMADE som den värsta knattermotor ;-).Nu ska jag förpassa mig till soffan - nu är det min tur att slöa ;-)

/Lizzie

29/12 Måndag - Stan'

Lite halvsovmorgon idag. Maken morgonfodrade, men jag var lite halvpigg och tog mig ur sängen 8.30. Rätt skönt att kunna knalla runt i morgonrock utan att behöva stressa iväg till jobbet. Käkade frukost i lugn och ro - framför datorn som vanligt ;-). När sedan hästarna skulle ut så var det bara på med en jacka över morgonrocken och så stövlar. Färdig att tampas mot kylan. Det är tur att man bor på landet och bara har 20 meter till stallet och kan se ut som ett åkerspöke när man släpper ut sina pållar *fniss*.

När jag fixat till mig och fått på mig kläder så gick jag ut igen - kändes fasansfullt kallt. På övervåningen stod termometern på -10 grader och på undervåningen så visade den -5. Tror dock att -10 låg nära sanningen - i alla fall kändes det så. Trots raggsockar och fodrade kängor så höll jag på att frysa tårna av mig när jag mockade. Fördelen med kylan är att det är lättmockat. Bajskluttarna är totalt djupfrysta ;-). Vattenhinkarna får dock stå inne i sadelkammaren för att tina upp, vilket brukar ta en dag.

Sedan for vi in till stan'. Kl 12 hade jag tid för klippning, en välbehövlig sådan! Så skönt att sitta i stolen och frissan fixar till frisyren. Maken hade under tiden varit och kollat på spel, men det var helt utrensat. Jag hade även en tid för linskoll inbokad men vi skulle hinna käka innan. Vi har ju häften Restaurangchansen, men det var himla dåligt med restauranger som ligger centralt som hade lunchkuponger med i häftet. Slutade med en kebabrulle på ett kebabställe. Lite sunkigt, men kebaben slank ner. Sedan strosade vi in och ur affärer utmed Drottninggatan på väg till min Optiker. Rätt kul - har inte "gått på stan" på evigheter.

Linskollen var snabbt avklarad. Ingen förändring vad gäller styrkor, alltså ingen försämring vad gäller "åldersförändringar" - skönt att höra ;-). Än så länge klarar med mig med att ha en lins när nära seende typ läsning och en lins för seende på långt håll.

Vi vandrade vidare över stan och hoppsan - systembolaget - vi kom på att vi har ju inget "bubbelvatten" till nyårsafton!!! Himmel och pannakaka - vilken miss! Så det var bara att hoppa in och köpa en liten flaska "bubbel" så vi har nåt att skåla i vid 12-slaget. Det är ju bara ett MÅSTE!

Efter att ha vandrat över stan ett par timmar var vi rejält frusna och det var dags att åka vidare. Vägen hem gick förbi Granngården - inköp av soja till pållarna - och sedan vidare till Renomé för att köpa vispgrädde till nyårsmaten. Besöket i mataffären tog VÄLDIGT lång tid för jag träffade en fd ridskolekamrat som jag inte sett på flera år - trots att vi bara bor ca 2 km från varandra ;-). Vi blev ståendes och pratade en rätt lång stund - en alldeles för lång stund om man frågar maken ;-). Han har inte alls förstått det där med att man behöver babbla ett tag när man inte träffat någon på länge, framför allt om vederbörande dessutom har häst ;-).

Nu var kl 16 och det var mörkt så färden gick hem till Kartorp. Eftersom det är vanlig dag så vittjade vi brevlåda - och vad fanns väl där! Jo - en avi om paket! Så färden fortsatte till den lokala Icahandlaren för att hämta paket. IDAG kom alltså mina julklappar från min brevkompis - så det blir julafton en gång till för mig ;-).

När vi ÄNTLIGEN var hemma igen så var både jag och maken rejält trötta. Så någon motion av Oktawia blev det inte idag, och eftersom det är så himla kallt var det nog lika bra. Hade frusit ihjäl annars *nästan i alla fall*.

Resten av kvällen har bestått av att betala räkningar *deprimerande sysselsättning*. Ätit lite lax och sill samtidigt som jag läst senaste Hästjournalen och i övrigt tagit det lugnt.

Nu ska jag kolla om det är något vettigt på TV ett tag innan det är dags att plocka in pållarna för natten. Eftersom vi inte varit hemma så mycket idag, har det inte blivit några bilder tagna. Men lilla Nalle är charmerande som alltid och här är en icke tidigare publicerad bild på Nallebus - allt för att Nalles fanclub ska bli nöjda ;-)Det var allt för idag - mer spännande än så här blir det alltså inte ;-)

/Lizzie


28/12 Söndag - lugn dag

Min tur att morgonfodra så ingen sovmorgon idag alltså. Bara att slita sig från den goa sängvärmen och ge sig ut i kylan *burr*. Tänk att ett par minusgrader kan kännas som -25 minst!

När jag kom in i huset igen så hade Tussan lagt sig på ett bra ställe... det finaste man har lägger man på bordet ;-)Hon fick ligga kvar där - jag käkade min frukost framför datorn och läste lite på tidningars hemsidor, NA, Aftonbladet och Expressen, avslutade surfpasset med Bukefalos - sedan var det dags att släppa ut pållarna.

Idag så mockade jag och fixade klart allt efter jag släppt ut pållarna. När det var gjort så kollade maken och jag klart på Kommissarie Lewis som vi spelade in igår. Det blev ingen ost med tillbehör eftersom middagen låg kvar i magen hela kvällen. Vi hade aldrig lyckats hålla oss vakna om vi druckit lite rödvin *fniss*.

Till lunch idag blev det resterna från gårdagens Jansson, plus lite köttbullar, julskinka och sill  - vips så hade vi nästan ett julbord igen. Mätt som bara den blev jag i alla fall och tillbringade någon timme framför datorn medan maken spelade spel.

Det var lugnt och fridfullt i huset. Hundarna sov i hallen och alla katter sov som grisar. Till och  med lilla Nalle. Han hade busat som en vettvilling tidigare, men han däckar väldigt snabbt. Eftersom det var så tyst var jag tvungen att kolla vart han var. Hittade honom på en ny favoritplats, en låda där det ligger nytvättade mattor ovanpå.

Nalle - totalt utslagen ;-)
Det är nog bara kattungar som kan somna så där på rygg - totalt utslagen ;-)


Var dock tvungen att pilla lite på honom - han såg nämligen helt död ut :-O


En gäspning orkade han med ;-)Sedan fortsatte han att sova...


Inne i kattrummet var det också lugn och frid... klätterställningen är välbesökt ;-)Kajsa och Lisa högst upp - kompisar som synes. Busan vill ligga för sig själv ;-)
Zero älskar att ligga och sussa inne i "grottan" men tittade ut när jag kom ;-) En riktigt kelgris är Zero, men gillar inte alls Lexi, så han vill vara i fred i kattrummet.

Vid 14-snåret så lämnade jag stillheten och värmen i huset och gick ut i kylan. Det var dags för lite motion av Okatwia och i dag blev det tömkörning. Jag har lite svårt för att rida när det blir så himla kallt och dessutom är Oktawia i piggaste laget pga kylan ;-)

Jag började tömkörningspasset med att gå på vår egen väg upp och ner för vår kulle, cirka 10 varv, det är lagom uppvärmning i kylan. Tog 15 min och jag passade på att backa damen i uppförsbacke - jobbigt men bra för rumpmusklerna- Oktawias alltså. Under tiden som vi knatade runt så var grannens barn ute och lekte och en av hundarna gjorde allt för att skrämma Oktawia. Måste vara urträligt att försöka vara stöddig hund och skrämma skiten ur någon och vederbörande inte ens höjer ögonbrynet *fniss*. Oktawia brydde sig föga med andra ord. Oktawia var jättespänd i början, tog ungefär 2 varv innan hon slappnade av och insåg att det inte skulle bli värre än så här ;-). När hon var ordentligt uppvärmt så jobbade jag henne i trav på volt på vår vändplan. Hårt i backen, så det blev långsam trav, men det är bra för leder och skelett. När jag jobbade henne på volt så höll grannens barn på med något som gjorde ett otroligt kasande ljud. Oktawia stirrade upp sig ett tag, men hon kunde inte lokalisera vart ljudet kom ifrån eller vad det var. Jag bara fortsatte att jobba henne och låtsades som ingenting och efter några minuter så brydde hon sig inte heller. I slutet på passet så fick vi publik i form av grannens pållar - fölisen gnäggade några gånger - men Oktawia brydde sig inte. Vi tränade på övergångar skritt-trav då så det var bara för damen att jobba på :-). Avskrittningen skedde på vår gata ut till allmän väg, grannens pållar gick med oss så långt de kunde, Oktawia tittade inte ens på dem och verkade bara nöjd över att ha fått jobba lite - duktig pålla :-).

Totalt tog tömkörningspasset 40 min och det räckte för att Oktawia skulle vara motionerad i "skallen". Inte frös vi ihjäl heller ;-)

När jag var klar med henne så blev pållarna utsläppta i sommardelen av hagen. Det är så hårt i marken så de trampar inte sönder den och så slipper de knögglet som är i vinterhagen. Dessutom finns det lite visset gräs i sommarhagen att knapra på. Så de får vara i den hagen tills kylan släpper. Oktawia och Sabina tyckte det var hur kul som helst att få gå i sommar hagen och drog i väg i full galopp - i vinterhagen kan knappt Sabina gå pga knögglet....

När jag var klar i stallet for jag iväg till min kompis Carina för att kolla på hennes dotters nya häst. En valack som är 7 år om jag inte minns fel. Han var fin och dottern nöjd med sitt köp, pållen hade vilodag idag så det blev bara lite klapp på stallgången men det verkar vara en trevlig kuse :-).

När jag kom hem igen så kändes det som om det var hur kallt som helst, men det var bara -5 grader. Dock ingen lust att vara ute så det blev till att fixa kaffe och så satte jag mig framför datorn. Eftersom jag snart ska byta jobb så behövs det lite nya kläder - tänkte jag. Surfade ut på Ellos hemsida :-). Ah - upp till 70 % rea!!! Hittade lite kläder - inte så svårt ;-). Det blev 3 jumprar, 1 topp, 1 pyjamas, 1 par byxor, 2-pack trosor och 1 vinterjacka - allt för 1.100 kr :-D Rena fyndet - sparade 1.200 kr på det jag köpt - här kan man snacka om mellandagsrea *fniss*. Får väl vänta 1 vecka innan kläderna kommer bara *suck*.

Så nu har det hunnit blivit kväll - och idag är maken och jag upplagda för ost med tillbehör :-). Vi ska nog kolla på filmen Oceans 13 också, om det inte är något bättre på TV, vilket jag tvivlar på att det är...

Pållarna får vara ute ett tag till - det är helt vindstilla ute så då vill de i alla fall inte komma in ;-). Kommer nog få prassla rejält med höpåsarna idag för att de ska behaga komma in - de trivs att stå och häcka nere vid brygghuset. Där har de koll på grannans pållar ;-)

/Lizzie

27/12 Lördag - vanlig dag

Hade "sovmorgon" i dag, vilket betydde att maken morgonfodrade pållarna kl 8 och så kom han med kaffe till mig 9-snåret. Då tyckte han att det var dags för mig att vakna ;-) får ju inte allt för bortskämd... Tog det lugnt på fm och lyssnade klart på min ljudbok - 2,5 dag har det tagit för mig att lyssna på hela boken. Hade jag läst den själv så hade jag antagligen blivit klar på 1-1,5 dag ;-) - läser väldigt fort...

Nu var i alla fall ljudboken avklarad. Flera personer har sagt till mig att det är helt suveränt med ljudbok för man kan göra andra saker samtidigt. Det kunde INTE jag... Så fort jag började greja med något annat, så tappade jag koncentrationen fullständigt. Jag var tvungen att sitta stilla och inte göra NÅGOT - utan bara LYSSNA. Det är iofs inga fel, men då kan jag lika gärna läsa boken själv  ;-). Har i alla fall provat nu. Vi har en ljudbok till "djävulsk risk", en deckare som tilltalar mig så jag kommer nog lyssna igenom den också. Sedan blir det nog böcker som vanligt.

Maken  var idag lite rastlös efter att ha legat i soffan 2 dgr och tittat på film - alltså ville han ut och röra på sig och vi for ut till Marieberg. Där ute var hela Örebro förstås - maken hade inte tänkt på att det idag var vanlig lördag och MELLANDAGS-REAN hade börjat.... Vissa butiker gick det inte ens att ta sig in i, men jag tror de flesta satt på alla de fik och ätställen som finns i köpcentrat. Vi tänkte ta en tur till MCD - men det fanns inte en sittplats att uppbringa så vi skippade den idén. Maken ville ha Janssons frestelse så vi köpte med lite ansovis hem, resten av ingredienserna hade vi hemma.

Blev det något inhandlat alls då? Jodå - 2 st kattleksaker till Nalle, 1 liten boll och en liten glittermus :-)

Bolle försvann direkt - alltså Nalle lekte bort den på en gång... men Glittermusen han jag ta ett kort på. Jag tycker den är hur söt som helst *fniss*Nalle - ja han var lite mer avvaktande till den nya leksaken. Tyckte nog den var lite suspekt... ;-)Han tittade förundrat på den nya leksaken - trodde nog att den skulle börja röra på sig av sig självt ;-)

Men efter ett tag så vågade han peta på den...Sedan blev det fullt bus med råttan - den visade sig vara rätt kul - ett tag i alla fall. För tydligen orkar inte en liten kisse leka så länge med köpta leksaker. För helt plötsligt så låg han helt utslagen brevid mig...Efter besöket på Marieberg var maken och jag rätt trötta. Det är jobbigt att trängas med folk ;-). Det var fortfarande ljust när vi kom hem så vi passade på att ta en promenad med Okatwia. Hon var ju så otroligt laddad igår så jag vågade faktiskt inte ge mig ut på vägen med henne själv. Skulle det hända något så är det ju bra att ha sällskap.

Tog i alla fall på oss reflexer för säkerhets skull, blir ju fort mörkt när det väl börjar skymma och vi kom iväg kl 15.00. Vi valde att gå åt "By-hållet", bra miljöträning att gå åt det hållet, lite mer hus och folk och dessutom hästar ute i sina hagar ;-). Det var ett tag sedan vi red här så det kändes bra att ta en promis. Oktawia slog på en tvärstopp när vi började närma oss hagen med islandshästar - tog ett tag innan hon rörde på sig - hon hade nog glömt bort hur andra hästar såg ut ;-). I nästa hage går en lite islandshästhingst. Han är jättesöt och han tror nog att han är gudarnas gåva till alla ston, för han pratade väldigt med Oktawia. Damen visste inte riktigt hur hon skulle bete sig, om den där hummande saken på andra sidan staketet som klättrat upp på ett stenröse i sin iver att komma så nära som möjligt, om han var snygg eller äcklig. För säkerhetskull så ville hon helst sitta på min axel - det är hon för stor för. Dessutom har en häst 4 ben att gå på och jag bara två...

När vi kom förbi hingsten så var det dags för nästa hage med islandshästar, men nu var Oktawia härdad och reagerade inte lika mycket längre. Kunde gå förbi utan att stanna, bara snegla lite... ;-)

Resten av promenaden fram till Byn gick utan missöden. Damen var lugn och avslappnad. Mitt i byn finns det mer hästar, nu räckte det bara att titta litegrann. När vi var tillbaka till stora vägen så går vi förbi ett husbygge - det är liiiite äckligt tycker Okatwia. Det fanns inget hus där tidigare så hon tycker det är konstigt där, men ingen större reaktion mer än att bli lite stor och titta med stora ögon - gärna närma sig mattes axel ;-)

Och så var vi tillbaka till islandshästshagarna. När vi är i höjd med hingsthagen så får vi dessutom möte med ett ryttarekipage. Jag andas djupt och försöker låtsas som om det regnar. Inte helt enkelt - damen brukar ju stå på bakbenen vid möte av andra hästar. Men nu blev det så himla mycket av allting. Hingsten som lät väldigt och inte visste på vilket hov han skulle stå på när det kom mer än en häst. Hästarna i andra hagen rörde på sig och så till på köpet - en  häst på vägen. Oktawia blev JÄTTESPÄND, hon taktade inte fullt ut, men nästan. Jag fick gå VÄLDIGT fort för att hinna med, men jag tänkte att det inte är något idé att bråka med henne, utan hon får gå lite fortare så länge hon inte försöker resa sig. Vid själv mötet med ryttarekipaget så tittde Oktawia bara lite, men hon klev på framåt, gjorde inga försök till att kasta sig efter hästen eller några andra istadighetsbekymmer. Så fort vi kom förbi alla hästar så slappnade hon av totalt och var som en helt annan häst.

Jag hade nu spagettiben och var jätteglad att jag inte hade behövt hålla i en häst som fått spel. För så är det ju - med tanke på att det vimlar av hästar bakom varje buske här ute. Så är ju risken att vi möter andra hästar på våra turer väldigt stor. Så detta är ju något som vi måste klara av - och det gick riktigt bra idag. Jag är väldigt glad över att den hästen vi mötte var en lugn häst och inte alls brydde sig om den hummande och frustande hingsten i hagen. För hade den mötande  hästen blivit rädd och kastat sig åt något håll - DÅ hade Oktawia fått ett hysteriskt anfall. Alltså väldigt bra att allt gick lugnt och fridfullt till väga. Förhoppningsvis så finns det kvar tills nästa gång vi möter någon kuse ute på vägarna ;-).

Promenaden tog 45 min och det var fortfarande rätt ljus när vi kom hem. Pållarna fick gå ut i hagen igen och fick sitt em-hö ute. Jag fixade klart stallet eftersom jag hade mockningen kvar. När jag kom in så hade maken börjat med Janssons frestelsen, men mitt jobb var att strimla potatisen ;-). 1 timme senare så fick vi äntligen lite mat i oss, så nu är vi mätta och belåtna. Eventuellt ska vi käka lite ost med tillbehör senare ikväll - vi får se vad som händer, alltså hur hungriga vi blir längre fram ;-). Maken får väl gå igenom sitt lager med filmer och se om det finns något lämpligt att titta på. Är ju konstigt egentligen - vi har både Viasat och Canal Digital = hur många kanaler som helst att titta på - men en lördagkväll är det bara skit på TV:n... undrar vad det beror på egentligen... ;-)

På återhörande!

/Lizzie

26/12 Annandag Jul

När vi är lediga så turas jag och maken om att kliva upp för att ge pållarna sig frukost. Idag var det min tur och alltså bara att ta sig ur sängen - kl 8 senast ska pållarna ha sin frukost. Maken sussade sött när jag klev upp, men hundarna blev snabbt vrålpigga.

Under tiden som pållarna käkade sin frukost, så åt jag själv frukost, duschade och fick på mig kläder. 1,5 timme senare så var det dags att gå ut i stallet igen. Idag var det inte lika kallt i alla fall. Pållarna hade bråttom ut och det var full fart i hagen och jag blundade... Oktawia tar ingen som helst hänsyn till sin mattes nerver när hon far runt i hagen - en hage vars mark som består av fruset knöggel...*suck*. Nåja - alla benen höll trots buset.

Fixade stallet och sedan in i stugvärmen igen. Fortsatte att lyssna på min ljudbok, vilket jag gjorde resten av fm.

Nalle hade haft busryck under tiden som jag var i stallet, men när jag lyssnat en stund på ljudboken så började jag fundera på vart han var. Maken hade ingen aning - det hade bara blivit väldigt tyst helt plötsligt. Jag gick runt och letade och till sist hittade jag honom - bakom skrivaren... han gillade inte alls att bli störd i sin skönhetssömn.Efter en stund så flyttade han på sig och la sig mitt på mitt skrivbord istället. Där var det i alla fall lätt att hitta honom :-).Vi käkade lite lunch och jag fortsatte att lyssna på min ljudbok - precis som när jag får vantarna på en vanlig bok. Jag kan inte slita mig utan vill få vet hur det går. Men nu hade Nalle sovit klart och var helt sjövild. För att han inte skulle riva mitt skrivbord så tog jag fram en leksak och underhöll honom samtidigt som jag lyssnde på boken.
Tänk att några fjädrar på en pinne kan vara så roligt :-)På em så bestämde jag mig för att slita mig från boken och göra lite nytta. Oktawia behövde lite motion och jag behövde lite luft. Damen har fått vila i 3 dgr så jag tänkte inte hitta på något jätteansträngande. Utan lite lätt longering tänkte jag skulle vara lite lagomt.

Det var nog tur att jag hade bestämt mig för att inte rida... Oktawia var superladdad och nästan flög ur stallet. Hon kunde inte stå stilla utan det var som hon fick elektriska stötar hela tiden - ryckte i hela kroppen på henne. När vi gick iväg för att skritta fram så hade jag en häst som var ungefär 2,5 m hög och jag funderade på hur detta skulle sluta. Vill hon slita sig så har jag ju egentligen ingenting att sätta emot.

Vi promenerade först på vår egen gata fram och tillbaka, damen var så laddad och tittade på allt och blev rädd för allt - så hon la knappt märke till att grannens hästar kom knatandes fram till staketet.

Själva longeringsjobbet gick faktiskt bra, efter framskrittningen på 10 min och några minuters trav och damen hade coolat ner sig. Det var lite liv och rörelse omkring oss. Närmaste grannen köde runt med sin dumpers, en annan granne tvättade bilen med högtryckstvätt. Det var barn som var ute och lekte som hördes. Oktawia skötte sig riktigt bra, det var bara i börjaden som hon hade tendens till kadenstrav och svansen rakt upp. Sedan slappnade hon av och började jobba. Damen har lagt på sig över ryggen, det syntes idag :-). Tränade på övergångar skritt-trav-skritt-halt. Lite segt med halterna, så det får vi jobba mer på. Tömkörde 20 min och sedan blev det avskrittning 10 min på vår gata - nu hade jag en pålla som var som en seg gammal ko... Kändes skönt att hon coolat ner sig och var lugn och avslappnad.  När vi började longeringsjobbet så stod grannes pållar uppradade på sin sida staketet och tittade på oss med stora ögon. Men det varade inte så länge ;-). När de insåg att det inte så skulle hända något spännande så återgick de till att käka hösilage, men de såg bra roliga ut när de stod där på rad. Funderade nog på vad sjutton vi höll på med ;-)

När jag var klar med Oktawia och pållarna var åter i hagen så gick jag lös på träns och sadel med en omgång persedelvård - DET behövdes!! När jag var klar med detta så avslutade jag alltihopa med att städa sadelkammaren. Nöjd med mig själv så gick jag in - nu var jag hungrig!

Det blev resten från lunchen och sedan kunde jag inte hålla mig från ljudboken längre ;-). Maken tittade på TV och jag lyssnade på ljudbok - så har resten av kvällen varit. Tyvärr har jag ett par kapitel kvar på boken, men upplösningen närmare sig. Nåt ska jag ju ha att syssla med i morgon ;-).

/Lizzie

25/12 Juldagen

Idag har det varit en vacker dag - solsken och några minusgrader. Maken och jag har enbart slappat och ätit resterna från igår. Maken har legat i soffan och kollat på film typ hela dagen. Jag har tagit tag i en ljudbok Den enda lögnen av Harlan Coben. Den är spännande och jag har svårt att lägga ifrån mig MP3-spelaren. Inser att om det varit en vanlig bok så hade jag läst klart den under dagen eftersom jag läser väldigt snabbt. Nu måste jag anpassa mig till uppläsarens hastighet... då går det långsammare ;-)

Så jag har mest suttit i en skön fåtölj framför kaminen och lagt in lite mer ved mellan varven och lyssnat på boken. Mer slappdag än så kan man knappast ha ;-)

Kissarna slappar också! Tussan och Nalle är kompisar nu och sover brevid varandra :-)
Tussan har accepterat Nalle fullt ut och t o m tvättar honom :-)Fortsatt God Helg önskar Nalle och hans vänner :-)

/Lizzie

24/12 Julafton

Hoppas att alla ni andra haft en bra julafton! Vi har haft en bra julafton med massor av mat och godsaker. Lite julklappar har det blivit också :-).

Efter grötfrukost i morse så tillbringade vi hela fm i köket *fniss* var ju lite mat som skulle fixas klart. Till kl 12 kom makens föräldrar och så här såg det ut då.

Köksbordet dukat och klartOch så var det maten... jansson frestelsen är i  ugnen, sedan var det dags att käka.Vi blev mer än mätta och fick vänta ett tag innan vi orkade med efterätt och kaffe. Efterrätten bestod av gotländsk saffranspannkaka med vispgrädde och hemmagjord björnbärssylt. Hur gott som helst.

Jag har inte behövt äta någe mer mat sedan lunchen... ;-) lite mer efterrätt och lite rött protvint har slunkit ner (med lätthet).

Den som haft en riktigt mysig dag idag är Nalle - på något sätt så har han blivit huvudpersonen i vårt hushåll ;-)

Får jag presentera - Nalle Årets Julkatt!
Vi har en lite julgran som står på ett bord i vardagsfrummet för att inte hundarna ska häva omkull den. Liten men stämningsfullNalle har upptäckt julgranen...Och vi har  haft fullt sjå att få Nalle att förstå att man inte får leka med kulor och gligger - eller klättra i granen...

Nalle har busat som en vettvilling under dagen, men faktiskt sovit en del också ;-)Och så kan man ligga åt andra hållet...Ha en riktigt fortsatt trevlig Jul önskar Nalle och hans vänner :-)

/Lizzie

23/12 Tisdag - Dan före Dan...

Semester idag - himla skönt. Tog det lugnt på fm. Tillagade morgondagens frukost - risgrynsgröt - i lergrytan. Jag kokar alltså min gröt i ugnen, finns ingen godare gröt :-).

Fixade också klart stallet så jag skulle slippa ha det hängandes över mig. Och så for jag in till stan för att träffa en kompis kl 12. Vi käkade lunch vid Hagakafeet och jag träffade flera stycken av mina forna arbetskamrater - jättekul :-D. Gick även över till Bemanningspoolen och Dagvården och önskade God Jul.

Kl 14 träffade jag maken vid Maxi. Nu började det.... 1 timme tillbringade vi inne på bolaget - himmel vad utplockat det var på rödvin :-O och folk överallt, men till sist hade jag fyllt korgen... Vin vinställ hemma som rymmer 7 flaskor var tomt och jag fyller väl på det ungefär 1 gång om året. Så nu var det dags och så köpte jag 1 flaska rött portvin - gott att ha till helgens efterrätt och chocklad och ost *mums*. Om man säger så här... mitt vin blev i alla fall dyrare än makens öl ;-).

Sedan gav vi oss i kast med inhandling av mat. Det tog 1,5 timme som vi irrade runt inne på Maxi. Det var ändå inte så himla mycket vi skulle ha, men det var mycket som var slut. Bl a annat den färska skinkan... till slut hittade jag fryst skinka i lämlig storlek för någon färdigkokt skinka ville jag inte ha. Tydligen ville ingen annan heller ha det eftersom den fanns det hur mycket som helst av ;-).

När vi var klara med inköp av mat, alkoholhaltiga drycker och djurmat så åkte vi hem och lassade ur bilen. Drack lite kaffe och sedan in till stan igen. Denna gången for vi till Marieberg - faktiskt lugnt där. Jag visste precis vad jag skulle - så makens julklappar fixade snabbt. Det var nog värre för maken - han skulle köpa julklapp till mig... ;-) men till sist så var han klar och vi kunde styra kosan mot Kartorp igen. Dock tog vi svängen förbi kyrkan och tände på mammas och pappas gravar så de har gravljus som brinner över helgen.

Så nu är julskinkan i ugnen, det är fortfarande mycket kvar att göra, men nu ska jag äta lite mat för att få lite kraft. Jag har strukit ALL stryktvätt *jippi* bara det är en stor bedrift ;-).

Nu ska jag bara hitta på ett sätt att få maken att klä granen... sånt vill han egentligen inte befatta sig med ;-)

GOD JUL

/Lizzie

22/12 Måndag - ridhuset

Har idag jobbat min sista dag innan julledigheten. Var lugnt på jobbet idag, märktes att alla andra var lediga. Fick i alla fall undan allt och alla fakturor blev fixade. Det kommer ju vara en redig posthög att ta rätt på den 7/1 när jag är tillbaka på jobbet, så det är skönt att man inte har något annat jobb ligger kvar då.

Vi åkte bil idag för varken maken eller jag orkade med någon skräckfärd med bussen. Vi var alltså hemma cirka 1 timme tidigare än om vi åkt buss. Finns ju fördel med att åka bil med andra ord - tidsaspekten ska man inte förringa...

Efter middag så gick jag ut och fixade stallet. Plockade in kusarna i nordanvind *burr*. Himla skönt att jag bestämt mig för att fara till ridhuset. När jag fått in pållarna så var det ett djur till som ville inne. Nämligen kissen Lisa. Hon hade varit ute sedan i går och ville inte alls vara kvar ute i kylan. Dock så vill hon inte gå över gårdsplanen eftersom Lexi jagar livet ur henne. Men Lisa är smart. När hon hör att jag är i stallet så kommer och så får jag BÄRA in katten till huset. Lisa vet då att Lexi inte kommer åt henne.

När Lisa kom in så var Tussan tvungen att kontrollera henne :-). Lisa är 3 år och unge till Tussan - det syns...Två långhåriga damer, men det är ändå skillnad i pälsen. Tussans päls tovar sig lätt och jag får hålla på och klippa bort hoptovad ull. Tussan HATAR att bli kammad! Lisa har en enorm päls som ALDRIG tovar sig - hon älskar att bli kammad ;-)

Ni kan ju tänka er hur dessa två katter ser ut efter att ha varit ute i regnväder - träskmonster är ordet...

Två stycken pälshögar...


Det syns att de är mor och dotter :-)


Efter avlämning av kisse så var det bara att ta sig an Oktawia. Vet inte vad hon sysslat med idag, men jag tror jag ska vara glad att hon hade alla skorna kvar på alla hovarna! För hon måste ha sprungit något kopiöst. Hon var totalt tvärlerig över HELA benen. Även undersidan av magen var helt rappad med lera. Det är ytterst sällan hon har så nerstänkt, så damen har SPRUNGIT idag. Hon var i alla fall lugn vid intaget och lugn att göra iordning.

När vi kom upp till ridhuset så var vi själva som vanligt. Kom inte upp så vansinnigt sent - kl 19:40 satt jag i sadeln, det är ju typ 0,5 timme tidigare än vanligt - och då hade jag inte ens stressat.

Tyvärr så var underlaget riktigt dåligt idag, knöligt och ojämt till max. Så efter framskrittning och lite uppvärmning i trav så jobbade jag damen i skritt. Tränade på skänkelvikning lite olika vägar i ridhuset. Försökte mig också på lite framdelsvändningar - som var helt katastrofala. Oktawia blev riktigt irriterad när jag försökte mig på det, så antagligen var jag extremt otydlig med hjälperna. Vet ju inte hur hon lärt sig framdelsvändning - OM hon lärt sig det. Så det ska jag prova med tränares hjälp nästa gång. För övrigt så funkade skänkelvikning i skritt helt OK. Blev lite trav och träning på övergångar mellan skritt-trav. Var ju tvungen att få upp ångan lite för att inte frysa ihjäl. Maken filma lite under ridpasset idag - får se om jag hinner lägga upp nån film i morgon. Även om jag inte red så hårt eller länge (45 min) så var Oktawia trött mentalt i alla fall. Hon kanske känner av vintermörkret som en annan...

När vi kom hem hade hon absolut ingen som helst lust att bli borstad, utan stod och trampade fram och tillbaka på stallgången. Hon blev alltså snabbt förpassad till sin box - damen var både törstig och pinknödig... Snabb borstning i boxen och sedna fick pållarna sin kvällsmat. Jag hann nästan in till CSI - missade bara 5 min i börjat. Tänk att det ska vara så svårt att bli klar i tid ;-)

I morgon blir det full fart. Ska fixa stallet på fm, sedan in till stan och fika med en kompis vid 12-snåret. Ska handla julklapp till maken, övriga anhalter i morgon är bolaget, granngården, Willys eller Maxi - vi får se vart vi handlar mat någonstans. Sedan ska vi laga julmat - så nästa uppdatering av min blogg blir väl i morgon natt *fniss*. För min del blir det en typisk kväll dan innan julafton ;-). Det SKA vara stressigt dan innan julafton - så man bara kan gå runt och mysa på julafton för DÅ vill jag inte stressa. Nu ska jag i alla fall gå och knoppa!

/Lizzie

21/12 Söndag - städning m.m

Jag började dagen trevligt - grötfrukost tillsammans med ett gäng inne på ÖFK. Risgrynsgröt, julkskinka, rödbetssallad, bröd och pålägg. Blev ordentligt mätt - dessutom fick man träffa likasinnade - hästälskande typer som jag själv :-)Sedan så var det bara att åka hem och ta tag i det tråkiga - städningen inför julafton! Ack så nödvändigt - men aptråkigt...

Maken hade i alla fall börjat med disken under tiden som jag var ute och roade mig. Så det var bara för mig att ta tag i dammtrasan och börja. Förstår inte alls vart all damm och katt/hund/hästhår kommer ifrån *harkel*. Tvättmaskin har gått hela dagen, inte bara kläder har blivit tvättat, utan en hel del mattor fick också genomgå en omgång i tvättmaskinen.

Ingen idé att lägga på mattorna förräns på julafton - annars så lär vi få tvätta dem en gång till.

När jag var klar med dammningen så gick jag ut och fixade stallet, det var också lagomt att ge pållarna sin lunchmat. För en gångs skull så var solen framme lite idag. Det var också lite kallare och alltså inte lika lerigt ute. Pållarna såg för en gång skull ut som två hästar - istället för träskmonster när de fick sin lunch :-)Städningen tog hela dagen, vi stressade inte på något sätt utan la in några kaffepauser mellan varven ;-).

På em så åkte vi och hämtade min systerdotter och vi for iväg till en av mina mostrar. Köper potatis av henne och det var länge sedan hon träffade min systerdotter. Vi hade avtalat tid, men när vi kom dit så blev det ett kort samtal vid dörren. Min moster hade drabbats av maginfluensa :-O. Inget vi ville få med oss hem, så det får bli besök och fika någon annan dag istället.

Så det blev en kort utflykt för min systerdotter, men hon var nog glad ändå - hon fick sina julklappar från oss nämligen ;-).

Vi kom lagomt hem för att ge pållarna em-maten och vi intog själva lite käk. Resten av kvällen har jag dels tillbringat några timmar framför datorn då jag jobbat åt NRU, och dels tittat lite på TV och försökt hålla kolla på Nalle ;-).

När jag satt och jobbade så höll Nalle på och busade som en vettvilling. Helt plötsligt så blev det helt tyst, och då kan man ju ana oråd...

Han hade tagit en vilopaus i busandet :-)Eftersom katter har en förmåga att sova på dem mest konstiga ställen så blev jag inte förvånad när jag hittade Tussan på mitt skrivbord, ovanpå en hög med papper. Men jag undrar jag - kan det var SÅ skönt att sova på en hög med papper....När jag kollade på TV så var Nalle i vardagsrummet och busade runt. Han upptäckte att hörnsoffan var hur kul som helst att klättra på och for som en tetting upp och ner.

Lexi tittade på Nalle med stort intresse och hennes svans låg ju och viftade... till slut kunde Nalle inte motstå svansen...
Till sist fick jag dock lyfta upp honom för han busade så mycket så att han blev helt "övervild", eller hur man ska förklara det. Fick hålla i honom så han fick lugna ner sig - och då somnade han helt utslagen i mitt knä :-)Men nu är Nalle åter i sadelkammaren tillsammans med mamma Prickan. Lugnast så ;-).

Jag har precis tagit in mina 2 träskmonster från hagen. Det är ett riktigt ruskväder nu på kvällen, så återigen är det blåst och regn. Sabina hade inget täcke på sig idag - trodde temperaturen skulle hålla sig runt nollan - men så blev det inte. Nu är det 7 plusgrader och spöregn ute - ni kan ju tänka er hur den lilla damen såg ut. Att hon är en liten rödskäck gick inte att urskilja. Bara lägga på ett fleecetäcke så hon är torr i morgon bitti.

Oktawia hade ju täcke på sig, men hon gillar INTE detta att det är så blött i hagen. Hon hade hittat en torr liten upphöjning i hagen - och där stod hon parkerad. Ville inte kladda ner sig om hovarna... och jag hade absolut ingen som helst lust att klafsa ut i lervällingen för att ta in damen. Så hon fick stå där ute tills hon insåg att maten inte skulle komma utflygandes genom dörren, utan att den snyggt och prydligt hamnade i hennes box. Till sist så kom hon smygandes, gick sakta så det inte skulle stänka så mycket...

När jag var klar med kvällsnattningen av pållarna, så var det bara att ta hand om ett träskmonster till... Kayo hade ju varit med mig ute och jag vet inte vad hon sysslat med. Måste ha sprungit som en vettvilling i lervällingen för hon var helt full i lervatten. Så nu är leran på ett gäng handdukar och hunden hyfsat anstäning. I alla fall tillräckligt för att kunna ta sig till sin sovplats i sovrummet utan att grisa ner hela huset.

Nu ska jag bara göra rent mig sjäv innan jag slappar i soffan en stund innan sänggående.

/Lizzie

20/12 Lördag - En vanlig dag

Efter det att både jag och pållarna ätit sin frukost så var det dags för dagens motion. Ett litet lätt ridpass hade jag planerat in. Lika bra att få det gjort på morgonen så har man resten av dagen till att hitta på andra roliga saker ;-).

All snö och is är nu borta och leran har återigen inträtt i vårt liv *suck*. Undrar hur mycket det kan regna egentligen... Pållan var ju torr och det gick snabbt att borsta rent henne. Hon var på hugget och ville verkligen att vi skulle hitta på något. Damen visste inte hur fort hon skulle komma i tränset - hon nästan hoppade i det ;-). Dock hon "hoppade" hon inte direkt in i trailern - då är hon minsann inte lika "på" ;-). Stod och tvekade ett tag, men när maken gick och hämtade körpisken så räckte det med att han kom gående med den så klev Oktawia in med bestämda steg. Visste vad klockan var slagen ;-). OBS! Vi använder enbart piskan till att vifta med i luften - absolut inget annat!

Vi var själva i ridhuset - som vanligt - och idag var det faktiskt väldigt skönt att rida i ridhus. Det vräkte ner regn utanför nämligen. Maken hade tagit med videokameran och var totalt beredd på att filma - tydligen är det lite kul för jag behöver inte BE om den hjälpen. Han knallar t o m runt frivilligt i ridhuset för att kunna filma bra! Annars så brukar han minsann sitta på en bänk djupt försjunken i sudoki eller spel på telefonen.

Efter det att jag värmt upp Oktawia i skritt och började komma igång i traven så skulle minsann förste filmaren sätta igång. Tyvärr så visade det sig att kameran hade laddat ur helt! Maken förpassade sig snabbt till bänken och började spela spel istället *fniss*. Muttrade något om att han vandrat runt totalt i onödan under tiden som jag värmt upp... ;-)

Så det blev ingen film idag, blir väl fler tillfällen. Oktawia var piggare idag än i torsdags i alla fall och det var nog bra att vi var i ridhuset. Tränade skänkelvikningar och damen sprang som om hon hade eld i baken. Jobbade henne lite på volt och hon slappnade av och sedan så funkade skänkelvikningarna bättre. Damen kändes mjuk och avslappnad på slutet i alla fall och efter 20 min travjobb så fick det räcka för den här gången. Ridpasset idag blev alltså 40 min inkl fram- och avskrittning. Var alldeles lagomt för både mig och damen.

När vi kom hem igen så fick Oktawia stå ett tag med fleecetäcket på sig eftersom hon var rätt svettig. Istället så gick jag lös på pälsbollen = Sabina. Tänkte det var lika bra att passa på att gå igenom henne när hon ändå var torr. Fick t o m rent hovskägget på henne idag. Att det sedan blev direkt tvärgeggigt vid utsläppet är en annan femma. Hon blev ren ett tag och inga muggtendenser i karlederna.

Pållarna fick sedan sin lunch i hagen och jag förpassade mig in för att själv få mig nåt i magen.

På em så gjorde vi inte så mycket, förutom en sväng ut till Marieberg. Maken har kvar att köpa julklapp till mig och eftersom han har så dålig fantasi så gick vi och spana runt lite och så fick han en önskelista av mig :-).  Finns ju massor av "bra-att-ha-saker", t ex inspelningsbara DVD-skivor, kroppssmör till mina snustorra ben, en bra korkskruv, guld & diamater går alltid hem ;-). Förhoppningsvis så har han lite mer idéer nu.

Vi tankade bilen idag också - 9:84 kr/l kostade bensinen!! Man tycker nästan att det är rena reapriset om man jämför med vad den kostade i somras!!! 200 kr billigare att tanka full tank i dag jämfört med hur det var för ett halvår sedan. Undrar hur länge detta låga pris håller i sig...

Det var i alla fall mycket folk på Mariebergs köpcentrum - och det var faktiskt skönt att bara gå runt och titta och inte behöva ställa sig i de enorma köer som var i vissa affärer. Det var några affärer som inte hade några kunder alls - de dyra... ;-)

Efter 1,5 timma var vi dödligt trötta i alla fall och åkte hem, fick i alla fall lite förnödigheter med oss hem. Typ ostbågar till kvällens TV-tittande ;-)

Men innan jag gick lös på ostbågarna så hann jag jobba åt NRU ett par timmar. Och som sällskap då hade jag lilla Nalle - det busfröt. Ett tag så skulle han absolut vara på tangentbordet för han har kommit på att mina fingrar är roliga att tugga på. Jag håller inte riktigt med då han har förbannat sylvassa små tänder! Tog fram en penna som han fick leka med ett tag.Dock var pennan inte lika rolig som mina fingrar, men jag hade inte tid att underhålla kissen då jag försökte jobba samtidigt ;-). Nalle tröttnade och gick lös på en blomma istället!!Som tur är så är blomman en ampellilja och Nalle är inte den första kissen som tuggat på den blomman...


Han tröttnade snart på att klänga runt på den blomman, utan gick till det andra fönstret och började klänga runt på min adventsljusstake så den nästan åkte i backen. Men då tröttnade matte och han fick vara på golvet ett tag. Eller golv och golv... köksstolarna fick sig en omgång, om man säger så. Nalle har energi för 10 kattungar *suck*.

Tills sist så hade han busat av sig det mesta, så då kom han smygande. Försökte smyga fram till bildskärmen och jaga muspekaren, men gick jag inte med på. Då tröttande han och hoppade upp och satte sig ovanpå CPU:n.


Matchar min prydnadskatt alldeles utmärkt :-)Han tyckte det var SÅ synd om honom som INGEN ville leka med. Eller jo - schäfrarna ville gärna leka med honom med de är lite väl hårdhänta. Nalle har i alla fall fattat nu att han ska ta det lungt med vovvarna, men dock har han väldigt svårt att låta bli att leka med Lexis svans... när hon viftar med den.... ;-)

Nalle fick i alla fall komma ut till sadelkammaren när jag nattade pållarna. Lugnast att han är där på nätterna, så slipper vi oroa oss för vad han hittar på (river ner). Han blev väldigt glad att få träffa sin mamma ;-).

Resten av kvällen har tillbringast i soffan framför TV:n, men nu är det dags att gå och lägga sig. I morgon bitti ska jag upp och åka in till ÖFK för att äta grötfrukost. Det är julkadrilj på morgonen och sedan så är det grötfrukost efteråt. Jag och min kompis Karin väljer att bara äta frukosten, ska bli himla trevligt och risgrynsgröt är hur gott som helst.

Förresten - idag är det 22 år sedan jag och maken förlovade oss!! Herregud - hur gammal gör det inte mig :-O

/Lizzie

19/12 Fredag - äntligen!

Förmiddagen idag var helt hysterisk. Telefonen ringde i ett, när posten kom så drunknande jag nästan i all post. Idag märktes det att folk rensat sina bord innan julledigheten :-O. Hann i alla fall iväg på morgonen en snabb sväng till veterinären och lämnade av ett nytt pinkprov för Kayos del. Fick besked vid lunchtid att hon inte har UVI längre, och om det inte är slut med urinläckaget över helgen ska jag återkomma på måndag. Antagligen så har damen något typ av hormonfel. Eftersom Kayo är kastrerad så kan det beror på något tjall med hormonerna och förhoppningsvis så funkar det med tabletter. Annars så finns det inte så mycket att göra :-(, men vi ska avvakta och se vad som händer i alla fall. Damen är ju pigg och glad för övrigt.

Eftermiddagen blev lite lugnare och jag kunde rensa undan så mitt skrivbord var rent när jag lämnade kontoret för helgen.

Är riktigt vintertrött nu så jag var helt färdig när maken kom och hämtade mig, så idag var det väldigt skönt att det ÄNTLIGEN var fredag och man har 2 dgr att vila på. Innan vi åkte hem så åkte vi iväg till Ica-affären och jag fick iväg mitt julklappspaket till min brevvän Gunn. Det kändes jätteskönt att det äntligen är klart. Vi passade på att gå in och  handla lite, men vi hade noll kol över vad för mat vi behövde handla hem och vi var lika trötta båda två så ingen av oss orkade tänka. Blev bara det mest nödvändig, mjölk och bröd mm, ostkaka bland annat *mums*. Vi har mat i frysen så vi kommer överleva helgen ;-). Känns som om efter all julmat under veckan, så behövs inge mer mat förrän på julafton *fniss*.

När vi kom hem så drack vi lite kaffe och käkade ostkaka - bra avslutning på en arbetsvecka. Sedan så gjorde jag en insats på undervåningen, plockade undan lite och skurade golven. Nu när leran är tillbaka så är det absolut ingen som helst idé att ha mattor på golvet. Det spelar ingen roll att man torkar tassarna på hundarna, de drar in lort i alla fall.

Under tiden som jag grejade så laddade jag upp ett par av filmerna maken tog i går. Så nu ligger i alla fall två snuttar ute på Youtub för er som är intresserade. Maken tyckte det var mycket roligare att filma med en riktig kamera än med min lilla digitala fotokamera. När jag kollade i datorn så var kvalitén bra, men något händer när man lägger upp filmer på Youtub. Dock är det mycket bättre kvalité på filmerna än de tidigare jag lagt upp, framför allt är de inte så mörka, utan nu ser man vad vi gör.

Tömkörning 18/12 lite galoppjobb försöker vi oss på här. Trots att Otkawia haft ofrivillig vila i 1,5 vecka så var hon lite seg, jag får smacka hela tiden ;-).

Tömkörning 18/12 lite travjobb i slutet av passet igår.

I morgon ska jag rida en liten sväng, vi kommer åka till ridhuset då eftersom jag inte ridit ut på ett tag och piggheten som jag väntar på kan ju slå till nu ;-). Så första ridturen på nästan 2 veckor - då är det bäst att hålla sig inom 4 väggar ;-).

Nu ska jag förpassa mig till TV-rummet och titta lite på TV. Stallet är fixat, men pållarna får vara ute ett tag till. Ska nog leta reda på Nalle också. Det lilla busfröt har en förmåga att riva ner allt han ser. Har precis plockat upp vårt ADSL-modem som han rivit ner på golvet :-O - sånt får han inte pyssla med. Men husse skulle hålla koll på honom under tiden som jag fixade stallet - jovisst - nu vet vi hur det gick ;-) Noll koll, om man säger så *fniss*.

/Lizzie

18/12 Torsdag - slut på vilan

Efter en dag med frosseri i mat - ett julbord till lunch och sedan en massa godsaker på em, så var det rätt skönt att all is numera är borta. Alltså var det dags för både matte och kuses motion idag :-).

Och jag är glad över att ha kommit hem från jobbet helskinnad :-O. Idag bussresan hem var det rena skräckfärden!!! Trodde mer än en gång att vi skulle hamna i diket! När bussen åker över de vita strecken på väggrenen med högra sidans hjul - då tycker jag att bussen kör alldeles för nära dikeskanten. Dessutom så vinglade han över hela vägbanan och tillhörde varianten busschaufförer som kör som "pinknödig biltjyv". Jag visste inte hur fort jag skulle ta mig ur bussen när den väl stannade vid vår hållplats och det ska bli himla skönt att åka bil i morgon. Vette tusan om jag har lust att åka buss nästa månad. Det är bara en tidsfråga innan någon av busschaufförerna tar en närmare syn på ett dike eller mötande trafik.

Hade hämtat mig när vi väl var hemma, behövde inte äta någe mat. Var inte hungrig efter dagens frosseri, så det blev bara en kopp kaffe och sedan full fart ut i stallet.

För er läsare som undrar så har Nalle inte försvunnit från vårt hem, men han är tillfälligt placerad hos sin mamma i sadelkammaren :-). Det har vart lite mycke de senaste dagarna och eftersom han är för liten för att bli lämnad själv med hundarna så får han vara hos sin mamma på nätterna och dagarna. Och vi tar in honom när vi är har tid att hålla koll på honom, eller rättare sagt - hålla koll på vovvarna som gärna skulle vilja käka honom till middag. Det blir bättre när han är större, då är inte hundarna lika intresserade längre - antagligen är kattunge en delikatess i schäfrarnas mun *harkel*.

Nalle bus trivs dock väldigt bra att vara med sin mamma. Busar för fullt och tycker livet är toppen ;-)Var klar i stallet till kl 19, då fick pållarna komma in och som tur var så hade jag täcke på Oktawia. Nu är det nämligen total lervälling i hagen. All snö och is är borta, men det är desto mera vatten på gärderna, inkl min hage. Det hade dessutom börjat blåsa så pållarna ville in. 

Det syntes att Oktawia busat i hagen för hon var lerig över hela benen, men det var torrt som tur var och gick bra att borsta bort. När damen var anständig så blev det till att åka trailer upp till ridhuset. 

Oktawia har vilat sedan förra tisdagen, men var det slut med det! Jag var beredd på en dam som kanske inte helt villigt skulle gå med på att jobba. Hade planerat in tömkörningsjobb idag för att slippa trilla av en busig pålla. Men det var inga problem alls. Inga tendenser till bus, inte ens när vi körde lite galopp. Snarare tvärtom - damen var lite lat. För övrigt så var det som hon inte vilat alls och det är ju bra. Hästar är ju inte alls som vi människor - det tar mycket längre tid för dem att tappa kondition och muskler, däremot så kan de ju bli lite överpigga. Körde bara ett lite lättare pass på 30 min, det fick räcka idag i alla fall. Kan nog rida på lördag utan att riskera livet *fniss*.

Maken filmade med min nya leksak, men jag har inte haft tid att ladda upp några filmsnuttar idag. Kommer imorgon ;-).  

Var hemma igen till kl 20.30 och det var skönt att jag inte behövde stressa för att hinna in till Medium :-). Otkawia var inge svettig alls idag så det blev en snabb rykt och sedan kvällsmaten - den enda som hon bryr sig om...

Sabina hade inte haft täcke på sig idag - kommentarer överflödiga....

Innan jag gick in för kvällen så gosade jag lite med Nalle och här kommer en sista bild för dagen :-) Till Nalles Fanclub ;-)Har nu kollat på Medium och knaprat i mig några clementiner, för såhär framåt kvällningen blev det lite tomt i magen ;-). Nu är dock dags att krypa till Kojs - så jag ska ta min gamle Måns med mig och uppsöka sängen. Måns ska varje kväll ligga på min mage och så somnar jag till en brummande kisse - helt OK sätt att somna på ;-)

Godnatt!

/Lizzie

17/12 Onsdag - dödens trött

Snacka om att man börjar bli medelålders *suck*. En liten ynka julfest, åker hem kl 22 i nyktert tillstånd och så här man totalt slut dagen efter. Om jag åtminstone partajat hela natten - det hade förklarat mitt tillstånd idag - så det måste betyda att kroppen protesterar å det ljudligaste. För när jag klev upp i morse så kändes det som om jag verkligen partajat hela natten!!!

Har varit fruktansvärt trött hela dagen idag. Fram på em kom dessutom huvudvärken smygande som slog ut i full blom vid 16.30 tiden när jag befann mig på Maxi. Var bara tvungen att fixa de sista julklapparna till min brevkompis i skåne. Måste ju skicka klapparna senast fredag - det är likadant varje år - julafton kommer alldeles för fort ;-).

Eftersom jag var så totalt katastroftrött så käkade jag en pizzaslice på Maxie - den var ljuvligt god och jag mådde faktiskt bättre efter att få i mig den. Maken hade käkat julbord på sitt jobb så han ville INTE ha något mer att äta ;-).

Sedan tog vi svängen förbi posten på vägen hem för att hämta mitt lilla paket från Hööks. Beställt lite julklappar till mig själv :-).

Den här gången hade jag beställt en funktionströja åt mig, behöver ha något under fleecetröjan när jag rider. Nya vita benlindor åt Dressyr-Oktawia :-). Såna där lindor med hälfte fleece och hälften elastalinda. Och så var det viktigaste med - nya tömmar. Fick ju inte tag på några när jag var på Globen, men nu har jag. Mina gamla är så slitna så de fastnar i ringarna på tömkörningsgjorden -inte alls bra. Dessa ska förhoppningsvis funka bättre :-).Nu börjar i alla fall isen smälta bort på vår gårdsplan - så i morgon blir det ett besök till ridhuset. Idag var jag alldeles för trött för dylika övningar.

Jag hittade i alla fall de julklappar jag behövde till min brevkompis, köpte också postens paketlåda när jag var på Ica. Slog in alla klapparna och det blev en hög - bara att hoppas att allt blir bra. Det är ju svårt när man skickar klappar, men det brukar bli bra :-).

Jag gjorde klart de sista julklorten och här ser ni en bild på 2 varianter av de julkort jag gjort.
 


Glömde bort att fota de övriga, men jag hoppas att mottagarna blir nöjda :-).

När jag var klar med pysslet och fixat stallet så hade huvudvärken släppt med hjälp av Alvedon och jag orkade åka hem till min gruppchef i Oriflame  för att hämta lite prylar som jag glömde vid senaste beställningen. Fikade och snackade bort en timme innan det var dags att åka hem igen.

När jag kom hem så hade maken uppenbarligen missat något... han hade matat katterna i kattrummet, men inte Måns och Tussan... Så det var matfieri på hög nivå ;-).

Tussan är av den ljudligare typen, jamar anklagande och springer fram och tillbaka över bänken. Gör allt för att fånga min uppmärksamhet... och nej - berget med clementiner dög inte ;-)Gamle Måns kör en annan variant. Han är av den tysta, starka typen... Han bara sitter och väntar och iaktar mig med en totalt utsvulten blick tills jag inte står ut längre ;-)De äter på olika sätter också... Tussan fullkomligt vräker i sig torrisar och ligger över hela fatet för att få allt för sig själv. Måns är en finsmakare av stora mått, tar tassen och pillar åt sig en torris i taget, luktar noga att den är OK innan han behagar knapra i sig den ;-)

Nåja, nu är de matade och det är tyst och lugnt. Måns ligger säkert och sover som en gris i min säng - det är hans favoritplats.

Hästarna är intagna, genomgångna och kvällsmatade. Vovvarna rastade för kvällen och ligger på golvet helt utslagna - inte bara jag som är trött i detta vintermörker!?

Så nu är allt klart för idag och bara gå och nanna :-). Förhoppningsvis har den här gamla kroppen piggnat på sig tills i morgon ;-)

/Lizzie

16/12 Tisdag - Julfest

Slutade lite tidigare för att hinna med att handla lite innan jag åkte hem och fixade stallet. Hann t o m göra iordning mig själv utan att stressa ihjäl mig. Sedan tillbaka till stan för att gå på jobbets julfest.

Parkerade på stan, blev totalt rånad när det gäller parkeringspengar - 16 kr/tim kostade det att parkera - visp så blev jag av med 50 spänn snabbt som ögat!

Vår julfest av i Conventum. Jättetrevligt och massor av god mat - knappt man kan fatta nu att man kommer vara hungrig i morgon.

Kalle - vår konferencier - var underhållande och så var det en show också. Kommer tyvärr inte ihåg vad gruppen heter - men de var hur duktiga som helst.

KalleRockshow

Åkte hem rätt tidigt (kl 22) - eftersom jag ville orka åka hem utan att köra i diket. Det räckte med den täta dimman som var - knappt jag hittade hem! :-O.

Nu är det sängen nästa i alla fall!

/Lizzie

15/12 Måndag - IS

Idag var planen att jag skulle stoppa in Oktawia i trailern och fara till ridhuset. Tänkte köra ett pass med lite lättare tömkörning efter fem dagars ofrivillig vila. Full fart hem från bussen - hur peppad som helst! Och trots att jag inte ens kunde cykla hela vägen hem pga all is så ringde inte varningsklockorna. Jag hade ju  skottat uppfarten vid stallet igår så det borde inte vara några problem.

Maken fixade middagen under tiden som jag mockade, allt för att det skulle gå lite snabbare och vi inte skulle komma hem mitt i natten. Har ju en förmåga att komma hem lite väl sent från ridhuset eftersom jag kommer iväg så sent....

Klar med mockning och hästmaten lagom till middagen är serverad. Efter att ha mockat osv så var jag helt utsvulten ;-). Efter maten kom jag i alla få den smarta idén att vi kanske skulle fixa iordning trailern INNAN jag plockar in pållarna. Brukar göra tvärtom. Maken var med på noterna - för ovanlighetens skull ;-). Han var nästan lika peppad som jag över att få åka iväg med kusen - bara här borde ju tusen varningsklockor ringa...

Hur som helst - när vi väl kommer ut och jag lite mer kritiskt börjar granska gårdsplan och slänten uppför stallet så är det bara att inse att det är totalt lönlöst *suck*.

Det har säkert smält en del under dagen, men kvällens kyla gjorde snömodden fryst till total blankis. Att ens inbilla sig att vi över huvud taget skulle få ner trailern till stalldörren utan att köra käpprätt åt skogen - det var liksom bara att glömma.

Har ju tyvärr en käck liten uppförsbacke från stallet och det funkar inte när det är ren is på backen. Tyvärr har vi inte en gnutta sand hemma - dålig planering, jag vet. Den utrustning som gäller just nu är panchis-broddar!

Eftersom Oktawia är svårlastad så vill jag inte riskera något i onödan heller. Mycket av körningarna ToR Ridhuset är ju för att hon ska vänja sig att bli lastad och åka. Nu funkar det alldeles utmärkt att lasta från stall, målet är ju att kunna lasta vart som helst, vilken öppen yta som helst. Men där är vi ICKE ännu - om man säger så. Om lastningen hade funkat OK så hade vi kunnat lasta nere vid vårt brygghus, och sluppit halka runt i en backe. Nu är det som det är - blev alltså ytterligare en dags ofrivillig vila för pållan. Är ju ledig 15 dgr i sträck fr o m 23/12 *skönt*, så då får det bli nya tag. Antagligen är ju snön borta vid det laget - och isen kan man ju hoppas.

Istället så tog jag tag i julkortstillverkningen. I morgon måste man ju posta julkorten - hjälp vart tar december vägen... :-O .

När jag gick igenom vilka jag ville skicka till så insåg jag att jag behövde göra 4 kort till. Det tog resten av kvällen ;-). Nu har jag en snygg bunt kuvert ligger här som kommer iväg med posten i morgon. Jag har ytterligare några kort som ligger på tork, så de får gå iväg med vanliga frimärken.

Jaha - så blev det med den måndags kvällen - lite nytta fick jag ju gjort ;-). Dock ser mitt köksbord ut ännu värre än igår :-O. Helgen som kommer blir det nog till att storstäda ;-)

I morgon kväll ska jag på Julfest med jobbet - ett party på Conventum och 534 st deltagare - Det kan man kalla fest!

Bäst jag går och lägger mig nu så jag orkar med morgondagen :-)

/Lizzie

14/12 Söndag - Tredje advent

Julen närmar sig med stormsteg nu :-O. Bara 1,5 vecka kvar - det är ju inte klokt egentligen. Idag har det varit en lite seg dag. Fick äta adventfrukost själv eftersom maken låg utslagen i soffar och gnällde över ont i huvudet. Jo jo... lite glögg är inte bra för den där gamla kroppen - det är uppenbart! ;-)

Det har varit lite småtrist väder, snön ligger fortfarande kvar men det är bara en tidsfråga innan den smält undan. Det har var 4-5 plusgrader idag och snötäcket har sjunkit ihop betydligt.

Efter att jag fixat stallet så gjorde jag en insats med snöskoveln. I morgon tänkte jag försöka ge mig iväg till ridhuset med pållan och eftersom det fortfarande var mycket snö så var det bara att börja skotta. Snön var blöt, tung och kompakt *pust*. Det tog mig 1,5 timme att skotta rent uppfarten från stallet, en gång till dygnhögen och skotta av lite på gårdsplan så vi får fram trailern i morgon. Det var asjobbig och efter den kraftansträngningen gick jag in och stärkte mig med kaffe och saffransbullar under tiden som jag satt vid datorn och surfade ett tag.

Idag hade jag sällskap av Nalle, han har hittat en bra plats att ligga och sova på. Han gör faktiskt det ibland - sover alltså - men det är inte långa stunder... Men ovanpå min dator - där ligger man bra ;-)När han tröttnat på att ligga där och hålla span så upptäckte han att mina Oriflamekataloger funkar bra som huvudkudde ;-)Det lilla busfröt höll sig faktiskt lugn rätt länge idag ;-). Han börjar vänja sig vid att var inne i huset och han gillar att vara där vi är och det är ju trevligt :-).

Han är också lite mer nyfiken på våra hundar. Han tog sig en lite närmare titt på Kayo idag.Men han börjar också fatta nu att vovvarna kanske inte är helt snälla och att det inte bara är att springa fram och busa med dem. Så när han spanat klart på Kayo så vågade han inte hoppa ner på golvet, men han visste inte heller riktigt hur han skulle hantera situationen = Kayo satt och vrålglodde på honom. Vad gör en kisse då... Jo lite pälsvård är alltid nödvändigt ;-)Maken gjorde inte så mycket nytta idag, utan tillbringade typ hela dagen i soffan. Jag tillbringade em-kvällen med att lyssna på julskivor, slå in julklappar och pyssla med julpyssel. Gjorde klart några tomtar och så har jag tillverkat ett gäng julkort som ska spridas ut till vänner och släktingar :-).

När vi skulle käka mat på kvällen fick vi sitta vid matbordet i vardagsrummet - det bordet var belamrat till häften med inslagna julklappar så vi fick i alla fall plats att sitta och käka. Att sitta vid köksbordet fanns inte med på kartan - där höll ju jag på med mitt julpyssel ;-)14 st julkort har jag tillverkat hittills i alla fall - tror det räcker. Skickar inte så mycket julkort numera. En hel del anhöriga är ju inte i livet längre och så mailar jag ju till några.

Helt plötsligt var det kväll och dags att plocka in kusarna - de är fortfarande rena och fina tack vare snön :-). Nu är det bara kvar att kolla på lite TV och sedan ska man gå och knyta sig.

Denna kvällen för exakt 1 år sedan så satt jag på IVA brevid min döende mamma. I morgon är det alltså 1 år sedan hon dog - känns inte som om bara var 1 år sedan...

/Lizzie

13/12 Lördag - Lucia

Så var det Lucia - stämningsfullt med snön - lite kallare idag så snön låg kvar. Vi har 2 dm snö så helt plötsligt blev det vinter på riktigt :-)

Jag lussade inte för maken. Det var bara pållarna som fick "frukost på sängen" och de struntar totalt i luciasånger - de  vill bra ha MAT :-)

Maken hittade jag i soffar framför TV:n, han hade hållit på och ladda ner nya spel hela natten och då kan man ju absolut inte lämna TV:n...

Jag lämnade honom åt sitt öde för att äta frukost och göra mig iordning. Sedan gick jag ut för att släppa ut hästar och fixa stallet. Kl 11 skulle jag vara i stan och träffa min kompis Karin så det var bara att sätta fart.

Blev klar i stallet utan allt för mycket stress. När jag skulle åka fick jag i alla fall fart på maken så han kunde hjälpa till och få loss bilen. Nu när det var lite kallare så var inte snön så hal och det gick bra och jag kom iväg utan problem.

Parkerade bilen ganska nära Karins lägenhet och så gick vi upp på stan i halkan. Vårt mål var Clarion hotell där vi hade stämt möte med Sian. Vi hade nämligen bokat bord på Clarion för att äta Julbrunch!

Vi tillbringade 2 mycket trevliga timmar inne på Clarion och våra magar stod i 8 hörn när vi väl kom ut. Julbrunch var fullt tillräckligt som julbord ;-). Det var VÄLDIGT gott!

Sedan så gick vi vidare in på Träffpunkt där Cervera hade utförsäljning. Hittade där en present till grannen och en liten present till mig själv i form av två st matskedar i serien Line från Boda. Det var 50 % på allt i butiken  och jag önskar att jag hade haft mer pengar med mig ;-), men men kanske lika bra det. Hade bara blivit tungt att bära på alla kassarna *fniss*.

Vi gick vidare till Krämaren där vi hittade en soffa för julklappsutdelning. Jag mitt klantarsel hade missat totalt det där med att ta med julklappar - de ligger snyggt och prydligt kvar på mitt stora bord i vardagsrummet *suck* Ibland undrar jag vad jag har min hjärna någonstans. Enda fördelen med min glömska är ju att vi får en anledning till att träffas innan jul ;-).

Det blev en sväng till Bra Zoo också innan Karin och jag vandrade tillbaka till där jag parkerat bilen - vid den här tiden så hade hela eftermiddagen gått :-O. När jag skulle åka så hade hela min bil frusit ihop och jag fick inte upp låset! Som en räddare i nöden kunde Karin bistå med en tändare då min egen inte funkade. Lite värme på nykeln och voila - det gick att låsa upp och jag kunde uppta min färd hemåt.

Väl hemma vid 16.30 tiden och man kan ju tycka att man borde vara saknad när man varit borta hela dagen. Men näe, maken var där fortfarande kvar i soffan - nu var alla spel hemladdade och han var fullt upptagen med att spela ;-).

De enda som saknade mig var djuren ;-). När jag satte mig framför datorn en stund så blev jag snabbt "omringad"...

Tussan la beslag på skrivaren - hon gillar att ligga och sova ovanpå den ;-)
Medans Måns la beslag på platsen mellan tangentbord och bildskärm...
Himla tur att mina schäfrar i alla fall fördrar att ligga på golvet - hade blivit trångt på skrivbordet annars ;-)Eftersom vi skulle bort på kvällen - glöggfest hos grannen. Så slog jag in presenten jag köpt - ser lite suspekt ut ;-)Min present till mig själv ser ut så här - 2 skedar var det ;-)
Innan vi gick över till grannen så gick jag ut för att kolla om pållarna ville komma in, eller om de ville ha mat ute. Men de ville faktiskt komma in. Det hade börja blåsa isvindar och det uppskattas inte av nån av dem.  Så de kom snabbt in i sina boxar, fick hö och så fick de klara sig själva en stund. Fördelen med att gå på fest hos grannen är att det är så enkelt att gå hem och kvällsfodra. De fick sin kvällsmat vid 22:30 tiden idag och så var det bara att gå tillbaka till grannen.

Vi hade en jättetrevlig kväll hos grannen med goda ostar, kex, pepparkakor och glögg. Vi tog oss hem vid midnatt - då hade i alla fall både maken och mannen i huset somnat i varsin soffa,så det var ändå dags att ta sig hemåt  *fniss*.

Det var inte bara männen som var trötta, utan även huset vovvar - maken fick en ny kompis :-)Som tur var så var det lätt att få liv i maken  och trots glögg i varje ben så kunde han ta sig hemåt för egen maskin ;-)

Sammanfattningsvis - en mycket trevlig dag och kväll denna Lucia!

/Lizzie

12/12 Fredag - Ännu mera snö!

När vi vaknade i morse så hade det snöat ännu mera under natten. Snacka om att det blivit riktigt "julstämning" helt plötsligt!

Kl 06:05 sladdade jag in till stan och kl 06:25 var jag på mitt nya jobb. Vad skulle jag nu dit att göra denna tidiga morgon??

Jo, jag har fått en inbjudan att få vara med på Luciafikat och sedan titta på lokalerna (inkl mitt nya kontor) och hälsa på de två som jobbar som assistenter. De är två och det är bara varannan fredag de är där samtidigt och det var därför min nya chef tyckte att idag var en bra dag att träffa dem. Alltså bara att ta bilen, men det gick bra att köra trots snömodden.

Jag tyckte det var jättetrevligt att få en inbjudan till Luciafikat och ville gärna vara med. Luciatåget var från Karl Johanskolan och de sjöng fantastiskt. Så det var mysigt och stämningsfullt, att det är astidigt på morgonen hör liksom till :-).

Sedan blev det rundvandring och presentation av mina blivande arbetskamrater - namnen fladdrade förbi men så småningom så har jag nog lärt mig vad alla heter. Kollade på mitt nya kontor - jättefint - bra stol och snygga möbler så det känns jättebra. Alla var jättetrevliga och de verkar ha en bra stämning på min nya arbetsplats. Så nu behöver jag inte oroa mig över den biten heller ;-).

Efter jobbet så for vi direkt till posten för att hämta våra julklappar till oss själva :-). Makens nya TV-spel och min videokamera. Vi passade också på att handla lite mat eftersom vi behövde fylla på förråden lite.

När vi kom hem så körde vi fast direkt med bilen. 2 dm blötsnö på en kulle - det är ingen bra kombination. Att ens tänka på att ge sig ut med Oktawia fanns inte med på kartan. Det får bli lite ofrivillig vila ett par dagar så får vi se vad vi hittar på under helgen. I morgon blir det nog lite ont om tid, Jag ska först in och käka julbrunch med ett par vänninor, sedan är det julmarknad i Karlslund och på kvällen i morgon ska vi till grannen och "glöggkalas". Så i morgon blir en trevlig dag med mycket mat och dryck :-).

Ikväll så har vi haft fullt upp med våra nya leksaker, min kamera bli jättebra att filma ridturer med. Har testat den på lekande Nalle så vi får se vad som hamnar på Youtub så småningom ;-).

Nu ska jag ta på mig för att pulsa ut till stallet. Dags att plocka in pållarna och pyssla lite med dem innan kvällsnattningen.

/Lizzie


11/12 Torsdag - snö, snö, snö

Äntligen snö :-). Vi har en hel dm med snö, och helt plötsligt så blev det SÅ mycket ljusare ute. Dock var det inte så kul att cykla till bussen i morse. Ännu mindre kul var det att stå och frysa 20 min och vänta på bussen. Den var typ rejält försendad. Inte pga snön, utan pga att bussf*n inte funkade som den skulle. Vid minsta lilla uppförsbacke så gick bussen knappt framåt. Och när vi väl kom in till stan efter mycket om och men, så blir bussen ståendes mitt i en korsning eftersom det var lite uppförslut för att komma över motorvägen. Jippi - länstrafikens bussar är tametusan rena SKÄMTET :-(

Det är inte första gången jag hamnar på en buss som inte funkar som den ska!!! Senast igår så funkade inte dörrarna på bussen, bara en dörr gick att öppna, den framme hos chauffören. Den andra funkade inte alls. På typ hälften av alla resor jag gjort denna höst/vinter så funkar inte "stanna-knapparna" som de ska. För att inte tala om bussar med mystiska ljud, lukt av brända bromsar osv.

Och sedan chaufförerna... Idag när vi åkte hem så blev både jag och maken lite oroliga - busschauffören vinglade över vägbanan så vi funderade på om vi skulle komma hem helskinnande. Förra veckan så var den en busschaufför som hade sitt barn med sig och ungen pratade högljutt med sin förälder hela resan. RIKTIGT högljutt - hur var det med det där att inte prata med chauffören.

Och så var vi de där busschaufförerna som kör som pinknödiga biltjyvar och så finns det den varianten som inte hittat gaspedalen. Maken har fått lotsa en buss ut ur stan för busschauffören hittade inte hur han skulle köra :-O.

Men värst tycker jag trots allt att det är med dessa sunkiga bussar. Länstrafiken behöver verkligen hotta upp sin busspark.

Förr veckan blev jag anklagad av en busschaufför för att jag syntes dåligt vid vår busshållplats. Man kan ju säga att han blåste förbi mig rätt rejält innan han stannade. Så jag frågade dagen efter den busschauffören om det var några problem att se mig - men icke - jag lyser upp som en julgran eftersom jag har insydda reflexer på min jacka - BREDA reflexer plus extra lösa reflexer som hänger ur fickor och på min ryggsäck. Den som hade missat mig tillhör busschaufförer som klassas under rubriken "pinknödiga biltjuvar". Han körde för fort helt enkelt, men det är väl klart lättare att skylla på att jag inte syntes...

Jag har tidigare tyckt att det funkat bra att åka buss och att det har varit bra mycket skönare än att ge sig ut och sladda med egen bil. Men nu tycker jag inte ens att det är värt de få slantar vi sparar på busskortet mot att köra egen bil. Så när jag byter jobb så kommer det bli bil igen. Funkar för mig och maken att samåka då och det ska bli himla skönt.

Eftersom det kommit en hel del med snö och stora vägen var hur moddig som helst. Så tyckte jag inte det var värt risken att ge sig ut med trailer med kuse i för att åka till ridhuset. Så det blev ofrivillig vila för damen idag, men så får det bli ibland. Har inte planerat någon lång vintervila för damen, utan det får bli några dagar här och där när det inte funkar att rida/tömmköra/longera/promenera pga väder.

Så när jag var klar i stallet så stod jag och funderade en stund på om jag skulle skotta snö, eller vänta tills i morgon och se om det kommer mera.

Utsikten från stallet....Bestämde mig för att vänta med skottningen. Istället var jag ute och busade med Lexi och Kayo, båda schäfrarna bara ÄLSKAR snön :-)

Kayo i busartagenKayo i full fart efter Lexi
Och Lexi springer som en tok...Ingen tvekan om vart Kayos näsa vart någonstans ;-) Full i snö ;-)Det är SÅ skönt med snön - hundarna blir rena, katterna blir rena och till och med hästarna blir rena :-). Kan inte bli bättre ;-) Bara att hoppas att det får ligga kvar ett tag i alla fall.

När jag kom in så upptäckte jag att lilla Nalle hittat ett bra ställe att vila på....

Mattes väska :-)
När jag sedan skulle hålla på med mina tomtar försöker få klara till julhelgen - då hade vi en "liten" diskussion huruvida man fick ligga bland allt hobbymaterial eller inte... Inte tyckte matte och matte vann till sist ;-). Tufft för en liten kisse att ta, men bara att gilla läget. Bara för att man är en jättesöt liten kisse så får man inte bära sig åt riktigt hur som helst :-)

/Lizzie

10/12 Onsdag - lite kallare

Idag fick jag min efterlängtade kontorsstol som jag provat ut. Hoppas jag får en lika bra på mitt nya jobb ;-). För er som undrar så ser min nuvarande arbetsplats ut så här i alla fall...Hyfsad ordning på skrivbordet ;-)

Annars idag så har det äntligen någon grad kallare, temperaturen har hållit sig runt 0 och det gör en stor skillnad. Inte alls ligga blött ute. Undarna knappt smutiga alls. När jag kom hem efter jobbet kunde jag gå över gräsmattan utan att det stänkte lort över hela benen. Rätt skönt :-)

Vid hemkomsten så fick vi städa köket det första vi gjorde. Idag hade Kayo pinkat ner sig totalt och det var pink över hela hennes liggtäcke plus på flera pölar  till på golvet. Värre än någonsin alltså och det som blivit mindre och mindre pink sedan vi börjarde med penicillinet. Man kan ju hoppas att det bara var ett tillfälligt bakslag, för annars är det ju något annat allvarligare fel på gammeltanten. Känns som om beslut om avlivning kommer allt närmare :-(, men hon är bra gammal och har levt på "övertid" i flera år pga höftledsfelet. Vi har ju några dagar kvar som hon ska äte PC så vi får väl behandla klart och sedan se vad som händer.

Som tur är så har man ju charmtrollet Nalle. Fler bilder på Nalle står högt på önskelistan från Nalles fanclub ;-). Och eftersom Nalle är en sån söt liten kisse och dessutom en busig kattunge så är han ju rätt tacksamt fotooffer ;-).

Nalle upptäckte att hundarnas vattenskål kunde vara rolig att ligga i när den var tom på vatten :-)Efter att ha busat runt som en vettvilling så la han beslag på kontorsstolen för att vila en stund...
Maken och jag fixade sedan mat, inte för att jag var så himla hungrig. Var och käkade julbuffé men en kamrat idag, men ska ha med matlåda i morgon och efter att ha torkat golvet i kök och kontoret och även fixat stallet så var jag faktiskt lite hungrig.

För övrigt så har jag inte gjort så mycket vettigt under kvällen. Klistrat ett tiotal tomteluvar, alltså lite julpyssel. Blir tomtarna bra så får ni se det färdiga resultatet senare.

Det som tagit mest tid under kvällen är uppladdningen av videofilmer från gårdagens ridning. Jag har en väldigt snäll häst som står ut med sin osmidig matte ;-)

Trav på serpentinbågar och försök till lite mellantrav...

Igår var jag ju också supernöjd med mig själv att jag vågade mig på lite galopp inne i ridhuset. Damen har ju en tendens till att bocka i galoppen och jag tycker inte det är så lattjo direkt ;-). Dessutom så tycker jag att hon rusar i galoppen och att det går så fort att vi nästen ligger ner i kurvorna *fniss*. Jag har ju svårt med galoppfattningarna, har haft ett diskbråck för 12 år sedan. Det är iofs utläkt, men jag har permanent skada efter diskbråcket i form av nedsatt kraft och känsel i ett ben + en höft. Så jag får inte till fattningarna med sitsen, utan vi får gå på rösten i nuläget.

Jag överlevde i alla fall trots att damen snubblade och jag trodde vi skulle gå omkull :-O

Lite galopp

Ni får stå ut med att filmerna är mörka, har tyvärr bara en liten enkel digitalkamera för tillfället. Men nu är det äntligen på gång med en RIKTIG videokamera *lycklig* och DÅ ska ni får se på filmer med lite bättre kvalité. Vad det gäller filmkvalitén alltså. Kvalitén på min ridning kan vi diskutera om några år eller så ;-)

Nu är det bara att plocka in pållarna, titta lite på TV och så denna dagen slut.

/Lizzie

9/12 Tisdag - Ridhusbesök

Ridning i ridhus var planerat idag, och så blev det. Kom upp till ridhuset kl 20.00 - helt öde förstås ;-). Det är bara jag som rider så sent, men jobbar man heltid så blir det så. Dock rätt skönt att slippa trängas i ridhuset i alla fall.

Okawia var lite på tårna, skvättig när vi lastade ur och maken undrade om jag verkligen skulle sitta upp på åbäcket ;-). Gick ett par varv med henne innan jag satt upp, då hade hon hunnit slappna av lite.

Inga problem att rida. Oktawia hur samarbetsvillig som helst. Det är ju jag (som vanligt) som inte har kroppen med mig, men det blev lite bättre efter att jag blivit varm. Tränade lite på det som vi gick igenom på förra lektionen, att få damen att korsa sin framben, gick sisådär, men hon försökte i alla fall och blev inte det minsta lilla istadig.

Sedan så gjorde jag samma övning som jag red för ett par veckor sedan, litet fyrkantspår 1 varv och seda volt 1 varv, upprepade 3 gånger innan jag bytte varv. Efter det så blev det serpentinbågar i trav och då märktes det att övningen med fyrkantspår och volt funkat. Mjuk och följsam om än lite seg. Försökte få till mellantrav vid snett igenom, där hände det inte mycket.

Eftersom damen uppenbarligen var lite lagom bekväm idag så bestämde jag mig för att våga mig på lite galopp i ridhuset. Och det gick faktiskt riktigt bra trots att hon snubblade ordentligt på ett ställe. Jag är lite mesig i fattningarna, gör dåliga galoppfattningar och man kan inte klämma till för mycket för då drar Otkawia iväg vilt bockande. Så jag fattar för rösten. Fattar hon fel galopp så låter jag henne rulla på i alla fall, för hon fattade galopp i alla fall. Och det är rätt ofta jag inte har koll på sittbenen så det är inte alls konstigt att det blir fel galopp *harkel*.

Jag har ju lättast för höger galopp så den börjar jag alltid med ;-). Både jag och Oktawia har svårt för vänster galopp - bra kombination va - hon vill gärna bocka i vänster varv när jag har vikten fel. Och det har jag ju rätt ofta. Men jag tänkte att jag gör ett försök, var superkoncentrerad på att försöka hålla mig rätt på hästen och vi fick till det. Inga bockningar och efter ett par fattningsförsök så fick vi till och med rätt galopp ;-).

Mycket nöjd med dagens ridning. Känns som att vi äntligen är på väg nu, sakta men säkert ;-)

Maken filmade galoppen och jag länkar den nog i morgon. Nu ska jag snart hoppa i säng.

Men jag tog en bild på damen utan sadel och försökte ställa upp henne hyfsat.

Denna bild är alltså tagen idag 9/12 08Och så har jag letat reda på en bild som jag tog när hon kom hem till mig nyinköpt och nyimporterad från Polen

Bilden tagen den 19/8 -06Kanske svårt att se och avgöra om det är någon större skillnad mellan bilderna, men hon har gått upp ungefär 100-150 kg i vikt sedan hon kom hem till mig, om inte annat så har hennes rumpa blivit biffigare. Så lite skillnad är det - och hennes svans är äntligen av normallängd nu ;-)

Nu är det godnatt för idag.

/Lizzie


8/12 Måndag - Grådis

Det är verkligen supertrist väder ljus nu, grådis, grådis och lite spöregn ovanpå det. Det blir ju knappt ljust mitt på dagen och så ska man orka vara pigg :-O.

Efter en hektiskt dag på kontoret så var det bara att åka hem och typ fortsätta. Oktawia fick vila idag och då är det tänkt att jag ska hinna med allt annat. Men det är ju så mycket man tänker... ;-). Lagade ungspannkaka till middag och under tiden som den var i ugnen hade jag kunnat gjort något vettig. Istället så fastnade jag framför datorn *igen* och så har vi ju charmtrollet Nalle som pockade på uppmärksamhet.

Det är inte KLOKT hur busig en 12-veckors kattunge kan vara :-) Har lite rörigt på mitt skrivbord *harkel* Det tyckte Nalle var toppen!!!Efter att ha busat runt som en vilde i en timme, klättrat upp på handdukarna på paradhängaren, klättrat över gnistgallret till kaminen och nästan blivit grillad katt, stöddat sig mot Tussan så han fick en snyting, sprungit fram och tillbaka över köksbordet under tiden som vi åt middag, så blev han äntligen lite trött och kunde tänka sig vila.Så här gulligt låg han i typ 5 minuter, sedan var det fullt ös - medvetslös *suck*. Hallå husse - du får faktiskt ta och uppfostra din kisse!!!

Jag hann i alla fall göra lite nytta ikväll. Maken tog ju hand om en megadisk i lördags, men det kunde man inte tro när man såg diskbänken idag *suck*. Vi har alldeles för liten diskbänk... Förstår inte hur vi lyckas producera så himla mycket disk. Himla trist att man är tvungen att laga mat... ;-). Tog mig 45 min att få köket i presentabelt skick och roligt var det inte, men ack så nödvändigt. Förhoppningsvis är det snyggt tills i morgon i alla fall. Nästa år ska vi byta ut vår trasiga diskmaskin - DET ska bli himla trevligt ;-).

Vid intaget så var jag ute och letade efter mina pållar, men det enda jag fick in i stallet var 2 stycken träskmonster. Båda två hade dykt i en dypöl precis innan intaget. Om man säger så här - man är inte speciellt snygg när man bor på landet och har djur - inte den här årstiden i alla fall. Stalljackan är så skitig så den står för sig själv och det är bara några dagar sedan den blev tvättad, kängerna ser man inte färgen på längre - lera ända upp till vristen.

Vad är det egentligen som gör att man står ut att vara hästägare under dessa skitmånader på året. Att man orkar skratta åt en shettis med 50 cm lång man som har blivit dredlocks inbakade i lera, svansen ska man inte tala om. 

Jag VÄLDIGT tacksam över att det finns hästtäcken så det bara är huvud, hals och ben som ser fördjävliga ut. Jag är också tacksam över att ha sandblandad jord som gör att skiten ramlar bort av sig själv när den torkat. Men framför allt så är det så himla kul när man känner att man har en relation med sin pållar och att de faktiskt gärna gör som man vill.

Här är man i stallet så in i dödens trött och så får man en liten shettismule i magen som puffar lite försiktigt för att få bli kliad. Då blir man GENAST på ett strålande humör och man orkar med all lera och regn. Vad gör väl lite leriga, blöta täcken då ;-).

För övrigt så är man väl inte funtad som andra människor *fniss*. Varför annars ge sig ut och rida en söndag morgon i grådis och vara överlycklig över en nöjd och lydig pålla ;-).

Men i morgon blir det en tur till ridhuset, rätt skönt med tak över huvudet och lampor så man ser vart man rider ;-).

/Lizzie

7/12 Söndag - Andra advent

Man kan inte direkt påstå att man har så mycket adventsstämning direkt. Det har varit fullständigt grådis hela dagen, knappt att det blivit ljus över huvud taget.

Trots det gråtrista vädret så hade vi en skönt ridtur i morse. Det är ju inte kallt i alla fall ;-) och mjuk i marken är det också. Oktawi var lugn och nästan lite trög första halvan av ridturen, t o m under galoppsträckan fick jag driva för att hon skulle hålla galoppen. Men sedan så la hon in en annan växel. Fullt fart på hemvägen, dock inte lika het som sist vi red ut, utan mer reglerbar. Dock aspigg, men hon fick trava tills hon inte låg på som en galning och sedan var det bra. Kunde skritta lugnt och avslappnat hemåt. När vi var nästan hemma så blev hon dock rädd för en crosscykel som kom bakifrån, hon brukar inte reagera på trafik, men crossar har ju speciellt ljud. Så jag valde att hoppa av och då var det som om hon inte såg crossen alls. Var hur lugn som helst och det blev avsutten skritt sista biten.

När jag var klar med hästarna och stallet så var det dags för lunch - förmiddagen hade försvunnit i ett nafs ;-).

På em så åkte vi ut till Marieberg. Maken är ju himla sugen på ett Playstation 3 så han spanade på dylika leksaker. Jag är i behov av en ny mobil, men den jag gillar (ska vara behagliga knappar) kostar så vansinnigt med pengar *suck*. Så den gamla får nog duga ett tag till även om den börjar bli bra sliten nu.

Vi var inne en sväng på Mariebergs köpcenter, hittade ett par julklappar trots att jag inte direkt letade. Mycket folk var det och trött blir man. För att hämta kraft fortsatte vi till Kumla och hälsade på makens föräldrar och fick en stärkande kaffetår.
Väl hemma igen så fixade maken punktering på min cykel *tack*. Under iden så surfade jag lite, hade lite problem bara...

Nalle vill leka med muspekaren...Till sist så kunde han tänka sig att ligga framför tangentbordet istället
Jag har också hunnit jobba ett par timmar för NRU trots en Nalle som gärna vill vara med PÅ tangentbordet :-)

Nu är det bara lite TV-tittande kvar sedan är det dags att hoppa i bingen. Har inte hunnit med det som jag tänkt göra, men så är det varje helg tycker jag *suck*. Har en enorm stryktvätt att ta reda på, men det får bli en annan gång... ;-)

/Lizzie

6/12 Lördag - Full rulle

Lördag idag och det innebar fullt ös hela dagen. Det är ju helgerna som man ska hinna göra allt som man inte hinner i veckorna och i dag var det en hel del *pust*.

Det som stod på schemat idag var:
* Sälja kattungar
* Motionera Oktawia
* fixa stallet
* Städa huset inkl en megadisk
* tvätta några maskiner med tvätt, både kläder och hundpinkade mattor
* fixa undan kartongerna med det julpynt som inte ska användas
* baka saffransbullar
* börja med julpyssel

Det var alltså bara att kavla upp ärmarna och börja jobba. Jag tog itu med Oktawias motion direkt efter frukost. Först väckte jag maken och påtalade behov av att plocka undan så vi kunde börja med städningen när jag var klar med Oktawia. Fick något obegrligt mummlande till svar som jag inte lyssnade på ;-)

Det var jättedimmigt ute på fm, men uppehåll i alla fall. Jag tömkörde Oktawia på vår väg och vändplan. Tränade på att backa i nerförsbacke, bra för hennes rumpa. Damen var pigg, men brydde sig i alla fall inte om grannens hästar. Oktawia hade större problem, nämligen att inte gå i vattenpölar... Det var tydligen lika med döden att stoppa ner en hov i en vattenpöl! Alltså fick jag änga en hel del tid av passet till ren miljöträning. Till sist så gick det skapligt, inte så att hon klev i behindrat, men hon spang inte förbi helt och hållet, utan kunde kliva i pölens utkanter och sedan ta ett litet större kliv rakt över - ett steg i rätt riktning i alla fall. Jobbade för övrigt i bra i traven, tränade på övergångar skritt-trav, trav på volt, trav på 8-volt och på litet fyrkantspår. Tömkörde i 50 min och det var rätt lagomt för damen. Hon var lugn i både kropp och huvud efteråt och förhoppningsvis kan jag rida i morgon utan att riskera livet ;-)

Efter det att jag var klar med pållarna så gick jag in för att se hur långt maken hade kommit med undanplockning av allehanda skräp. Han hade kommit typ ingenstans - satt och glodde på TV och kom inte ihåg ett dugg av vad jag sagt innan jag gick ut.

Det är märkligt med män... det där med planering och se att flera saker som hänger ihop framåt - det FINNS liksom inte i deras tankevärd. Det är EN sak i taget och sedan måste man vila - går inte att tänka ut vad som behöver göras.

Jag klarar inte av att baka bullar i ett kök som ser ut som ett bombnedslag och hundhår och lera högt och lågt. Man måste ju städa och röja upp INNAN man gör någon annat.

Maken tyckte t e x att det var totalt onödigt att städa eftersom det är så himla smutsigt ute pga blötan, det blir ju lorigt igen på en gång pga hundarna. Jag höll inte riktigt med om man säger så.

Städningen tog typ hela dagen för maken var tvungen att vila en timme så fort han gjort något i 10 minuter...

Jag for runt som en tok och plockade och plockade och plockade. Fattar inte vart allt förbannat skit kommer ifrån. Hur mycket prylar som helst som inte är på sin plats. Kläder som tydligen är på väg antingen till tvättstugan eller till garderoben. Disk som står lite varstans och skräpar... Herregud - man skulle kunna tro att det bor 10 personer i det här hushållet och inte bara 2 stycken :-O

När det gällde annonsen i NA så var det inte många som ringde på fm, till sist så var det en familj som var intresserad och ville komma och kolla. Jag for ut i stallet och fixade mockningen, sadelkammaren var representabel så gott det gick med busfröna som for runt och busade.

Här är en sista bild på kattfamiljen. Nalle har fått flytta in i huset :-)Familjen kom och gillade vad de såg, båda kattungarna blev sålda på en gång. Mamman i familjen skulle ha Silver och mammans syster skulle ha den blå/vita tjejen. Det kändes bra och barnen som var med blev jätteförtjusta i kissarna och kissarna tyckte barnen var rätt spännande också.

Men nu är det TOMT i min sadelkammare :-( Inga mer så kissungar som kommer farandes när man öppnar dörren...

Men inne så har vi ju charmtrollet Nalle som gillar sitt nya hem ;-) Soffan var helt OK att sova i...Men sedan så tyckte han att husses mage var en bättre plats ;-)Nu börjar hundarna tycka att Nalle inte är så där jättespännande längre. Visst de är nyfikna, men de håller sig lugna.


Kayo i soffan men håller span på Nalle ;-)
För övrigt så knallade Nalle runt och spanade läget i huset, han var inte ens rädd för damsugaren :-O

Framåt sen em så började vi äntligen bli klara med städningen. Maken fixade megadisken och jag kunde sätta igång med bullbaket. Det tog ett par timmar, men resultatet blev bra.Saffransbullar med mandelmassa - mums säger jag bara. Bullarna blev väldigt goda kan jag rapportera.

När bullarna var klara så började jag med lite julpyssel. Har börjat måla några snöstjärnor som ska hänga i granen och prismaänglar som ligger på tork. Får se om det blir lite mer pyssel i morgon.Nu är lördagen kväll och jag är helt slut ;-). Kan bocka av det mesta på min lista. Det som är kvar är att plocka undan kartonger med julpynt som inte ska användas. Egentligen ska jag ta mig tid och rensa lådan och slänga en massa gammal skit. Får se om det blir av i morgon.

Nu ska jag hänga en tvätt - usch vilken stryktvätt jag kommer ha i morgon... *urk*. Sedan är det dags att gå ut och natta pållarna. Nalle ska få vara med sin mamma i sadelkammaren över natten. Då slipper Prickan vara helt ensam och övergiven hux flux och vi behöver inte oroa oss för hur mycket bus han hittar på under natten ;-).

/Lizzie

5/12 Fredag - Vet.besök

Idag var det alltså dags för Kayos besök hos farbror veterinären. Den gamla tanten har problem med kisseriet och alltså skulle det tas med URINPROV....

Hur tar man urinprov på en hund! Inte direkt att de pinkar på kommande i en burk direkt.

Husse tog Kayo i koppel i ena handen och en gammal djup tallrik i den andra handen och så ut direkt på morgon. Här skulle  det tas kissprov *fniss*.

Nu var det så att Kayo hade sin integritet och tyckte inte det var direkt lattjo att få en tallrik instucken under rumpan så fort hon gjorde en ansats till att pinka ;-).  Men till sist så lyckades maken med att få några milliliter på tallriken, inte mycket men tillräckligt för att veterinären skulle bli nöjd. Ner med pinket i en rengjord burk och så med till jobbet.

Som tur är så har jag en förstående chef och ingen på kontoret är allergisk mot hund, så det var OK att jag hade med mig Kayo till jobbet. Skönt att slippa sitta och köra fram och tillbaka för att hämta och lämna hund, tar ju tid och kostar mycket i bensin.

Så för första gången i Kayos liv fick hon vara med mig på jobbet och det tyckte damen var helt OK. Hon är ju lugn av sig och reagerade inte det minsta över att det rörde sig folk i korridoren utanför mitt rum. Däremot så fick jag stänga dörren när jag lämnade rumme, för annars så svansade hon efter mig - är ju tvungen att hålla koll på matte ;-).

Maken hämtade oss och vi for sedan iväg till veterinären till kl 11.00.

Urinprovet visade i alla fall inget socker i urinen, så ingen risk för diabetes *skönt*. Däremot så var det blod och äggvita i urinen, alltså en urinvägsinfektion. Behandling i form av penicillin i 10 dgr och blev hon inte bättre med att inte dricka mycket vatten och sedan kissa på sig, så ska jag höra av mig igen.

Så det kändes jättebra. Kayo är gammal, MYCKET gammal för att vara schäfer med höftledsfel och till sist så kommer det skumma sjukdomar. Om det inte blir bättre så kan det var något typ av hormonfel,  och vad eller om det går att göra något åt det sas det inget om. Förhoppningsvis så är det inget värre än en UVI. Men som sagt, det kändes skönt att inte behöva besluta om avlivning eller inte just nu i alla fall.

Vi har sagt att så länge hon är pigg och glad och framför allt klarar av att gå upp och nerför trappan till övervåningen så får hon hänga med.

När vi var tillbaka på kontoret så kände ju Kayo igen sig och intog snabbt sin filt som jag hade med åt henne.Denna gamla damen är nöjd att få vara med mig - hon är en riktig mattegris.

Kunde dock röra sig någon meter ifrån mig...För att sedan återgå till filten en stund senare... ;-)Löste ut PC för 300 kr och när vi sedan kom hem på kvällen så fick hon första omgången med medicin. Maken mosade tabletterna och blandade det i leverpastej - Kayo smaskade i sig det med stor förtjusning ;-)

För övrigt så blev det en lugn kväll. Jag åkte in till ÖFK en sväng för att lyssna på en föreläsning, den var tyvärr inställd. Jag hade fått besked om att den KANSKE skulle vara inställd pga för få anmälda, men när jag inte hörde något så trodde jag att den gick av stapeln trots allt. Så var det alltså inte. Pratade med likasinnande (hästgalningar alltså) på läktare och kollade lite på en ridlektionen innan jag åkte hem igen.

Det är värsta äckliga vädret ute så när jag väl kom hem så blev det glögg, pepparkaka och datorn :-)

Och mycket mer spännande än så kommer inte kvällen att bli ;-)

/Lizzie


4/12 Torsdag - Träningsvärk...

Övningarna igår kväll (ridlektion till häst alltså...) kändes i kroppen i morse. Kom knappt ur sängen... Träningsvärken hade gett sig till känna och den har bara blivit värre och värre allt vad dagen gick mot sitt slut. I morgon kommer den väl vara grym *suck*.

Inte så mycket träningsvärk i benen, men den kanske kommer i morgon ;-). Det som är värst idag det är RYGGEN!!! Från ländryggen och hela vägen upp mellan skulderbladen, men jag fick ju slita för den också så förhoppningsvis så har jag stärkt min rygg lite med gårdagens jobb. Sedan är det magmusklerna som gör sig gällande, eller bristen på dylika saker *suck*.

För ett tag sedan hörde jag att muskler ska ha "muskelminne". Har en muskel en gång varit upptränad så ska den komma ihåg det när den är förslappad och ska tränas upp igen. Och på så sätt snabbt komma till sin tränade form, alltså fortare än en muskel som aldrig någonsin varit upptränad.

Undrar vart mitt muskelminne är någonstans.... eller tillhör jag den senare kategorin *harkel*. Tycker ju att mina år med styrketräning borde räcka för att det ska bli "muskelminne" - men det kanske var alldeles för länge sedan *fniss*.

Det blev i alla fall vila för Oktawia - hon har säkert också träningsvärk ;-). Jag var ju i alla fall tvungen att anstränga mig lite - mockning, byte av vatten i hinkarna, fixa hästmat  kan ju inte pållarna göra själv. Utan det är mitt jobb - men det gick långsamt idag. Känns som om kroppen går på halvfart, men det kanske är mörkret också.

Men idag så var det i alla fall en liten ljusglimt - en tunt lager med snö täcker marken och det ljusar upp rejält. Det blir så vackert med lite snö - mörkret till trots ....

Syrener i snö :-)
Det är inte så himla kallt, cirka 2 plusgrader så det är rätt skönt ute, helt vindstilla och uppehåll.

Kayo och Lexi busade som tokar i snön, knappt man kan tro att Kayo är 11 år och har höftledsfel :-O


Men i morgon ska gammel-Kayo ut på äventyrEtt besök till farbror veterinären blir det i morgon - den gamla tanten har problem med kisseriet... antingen har hon fått någon typ av UVI, diabetes eller så har hon blivit inkontinent så in i helvete hux flux. Nåt fel är det. Största problemet är ju att få till det där med urinprov *fniss*.

När jag var klar i stallet så kollade jag till kattungarna. Det är i alla fall ingen fara att de har tråkigt i sadelkammaren.... Varmt och skönt är det där inne och massor med roliga prylar att leka med! Allra bäst ljust nu är en korg...

Först busas det...
Sedan är man bara söt...
Tills brorsan helt fräckt lägger beslag på bästa platsen!
Men den fick han inte ha i fred så länge - alla på korgen!
Efter lite kattungegos så var det in stugvärmen. Maken hade eldat i kaminerna under tiden jag var ute så det var riktigt varmt och skönt i stugan :-). Jobbade ett tag åt Gränsbrytning. Sedan var det kolla av mail och lite surfning. Under tiden hade jag Tussan vankandes som en orolig ande över skrivbordet...

Hon ville lägga sig på sin favvo-plats i fönstret. Men eländes elände - platsen är ju upptagen!


Av en adventsljusstake ;-)
Inte lätt att vara en liten kisse ;-)

Nu är det dags att gå ut igen och plocka in pållarna. De ska få sin dagliga översyn och sedan dags för kvällsmaten. Kl 21.00 börjar TV:n, naturligtvis två bra program samtidigt - Medium och Criminal minds *suck* får dra lott om vilket jag ska kolla på och vilket jag ska spela in...

Håll tummarna att det inte är något allvarligt med gammel-Kayo...

/Lizzie

3/12 Onsdag - Träning

Jisses vad jag är mör :-O. En riktigt genomkörare har jag fått under kvällen... Åkte hem med en buss som gick 40 min tidigare en den jag brukar ta. Var hemma 20 min tidigare... blev stressad till max av att sitta på en buss som rörde sig med snigelfart genom stan *suck*. Var alltså urstressad när jag väl var hemma. Hade då 2 timmar på mig för att laga mat och äta, mocka och fixa hästmaten, ta in pållarna och göra iordning Oktawia, ställa iordning trailern, lasta och åka till ridhuset. Helst vara i ridhuset en stund innan träningingen börjar för att hinna skritta fram.

Ovanstående ekvation gick inte ihop... laga mat och äta tar ju sin tid och jag kan absolut inte rida utan mat i magen... mockade i raketfart, ställde bara betforen, resten av matfixandet fick jag ta efter träningen, in med pållarna. Tack och lov så har det tydligen varit lugnt i hagen idag för det var inga lerstänkt på ben eller mage så det det gick hyfsat snabbt att borsta iordning Oktawia. På med utrustning och sedan var det bara trailern som skulle fixas.

Det där med att fixa iordning trailer - det är ett helt företag i kolmörkret och leran.... Det tog nästan längre tid att få trailern på rätt ställe och fastsatt på bilen än vad det tog att fixa kusen ;-).

Det där med framskrittningstid - ha det kunde vi glömma! Fick ta framridningen under lektionen och sedan jobbade vi i skritt första delen så vi blev ordentligt uppmjukade.

Travjobbet funkade bra. Oktawia jobbar på bra och idag så skulle vi göra en övning där hon skulle korsa sina framben, inte helt enkelt tyckte Oktawia, fattade inte riktigt vad det gick ut på. MEN - INGET tjafs! Utan hon kämpade på och till sist så började hon förstå vad det var vi ville hon skulle göra. Hade detta varit för 1 år sedan så hade hon inte tagit denna övning utan att försöka resa sig.

Jag är verkligen helt förvånad över hennes samarbetsvilja :-O Dessutom är damen otroligt förlåtande när det gäller mitt oroliga överliv. Förra hösten så blev hon skitsur på mig när jag vinglade runt i sadeln, men nu är det ingenting - om det inte är så att jag har typ vikten totalt tokfel. Och då SKA hon reagera!

Men annars så jobbar hon rätt, men jisses vad jag har fått slita! Damen är känslig, mycket nerv och motor - men det betyder på intet sätt att det bara är att sitta upp och åka med... För när det kommer till att få igång bakbenen - DÅ blir det jobbigt... och då blir damen bekväm... Antingen så vill hon springa ifrån jobbet, annars tvärtom.

Idag var det åt tvärtomhållet - och jag har fått rida i varje steg. Till sist så hade jag blodsmak i munnen av total utmattning, dygnsvettig och lät som en blåsbälg... fick skritta ett varv och hämta andan.. hästkräket var inte ens svettig och dessutom hade hon fräckheten att utnyttja det faktum att jag var helt slut och inte orkade driva... utan for mest runt i sadeln som en klick smör på en het potatis. Så fort hon fick chansen så slöade hon till... Förhoppningsvis så blir jag allt starkare och får bättre kondis och då ska damen minsann få se på andra bullar ;-).

Träning igen om 2 veckor, om det inte är så att det är -20 grader, då ville inte tränare gärna ha någon lektion - ridhuset är oisolerat och svinkall. Men hon behöver inte oroa sig - eftersom jag får köldastma så är det inte ens att tänka på att rida lektion i kyla under -5 grader... inte så länger jag blir som en blåsbälg efter 10 min ridning *harkel*.

Så länge det funkar så ska jag nu under vinter i alla fall hålla igång damen. Hon mår verkligen bra av att arbetas. Så någon direkt vintervila blir det inte - det kommer räcka med de dagar när det kommer bli totalt svinkall och jag inte kan vara ute. Förhoppningsvis så dröjer det och blir inte så många dagar... ;-).

Maken filmade i alla fall lite under lektionen, har lagt ut en snutt på Youtube som ni kan kolla på om ni vill.

Slutet av lektionen

Tyvärr så är inte kvalitén den bästa eftersom vi filmar med vår lilla digitala fotokamera, och ni ser inte hur fin Oktawias halsmuskel blir när hon söker sig framåt-nedåt, och det är tur att hon har vita benskydd ;-). Nonchalera den där fladdrande figurer på ryggen ;-)

Nu ska jag ta min slitna kropp och förpassa mig till säng - kommer ha träningsvärk i morgon....

/Lizzie


2/12 Tisdag - Vilket väder!!!

Det ska föreställa december - men hallååå - var är SNÖN!!!

Den enda nederbörd som kommer är äckligt,  kallt och blött REGN - vatten överallt!! Lera överallt! Tänkte ta en promenad på lunchen, men den planen la jag ner efter att slängt en blick ut genom mitt kontorsfönster *hua*. Riktigt grisväder *suck*.

När vi kom hem efter jobbet så struntade jag i att slänga ut hö i leran, utan jag öppnade stalldörren till hagen och ropade.

In med full fart kom 2 st träsk/lermonster. Båda damerna hade regntäcken på sig, och de stod emot vätan, men inte kylan. Oktawia frös så hon knappt kunde äta pga skakningarna. Av med svinkallt regntäcke - och då är det ändå fleecfodrat - och på med stalltäcke, Sabina frös inte på samma sätt som Oktawia men däremot hade hon gjort ett dyk i en dypöl precis innan hon kom in... Skulle ha behövt spola av både ponny och täcke med vattenslang *fniss*. Pållarna fick sin em-mat inne och hö har ju en fantastisk egenskap på hästar. De slutar frya på en gång ;-). Det tog några minuter att hänga upp de blöta täckena, men under den tiden hade Oktawia slutat frysa och hon var redan varm under sitt stalltäcke. Lämnade damerna åt sitt hö och det var dags att fixa käk åt oss själva.

Idag hann jag t o m med att diska efter matlagning och ätande - annars är det till större delen maken som sköter diskningen. Sedan var det dags att ta itu med mockning m.m, men jag måste erkänna att jag inte hade någon större lust att gå utanför ytterdörren över huvud taget. Regnet fullkomligen vräkte ner *suck*. Hundarna fick i alla fall vara kvar inne, annars så skulle jag ha haft båda schäfrarna liggandes i vattenpölen utanför stalldörren. De blir blöta ändå när de är ute och rastas.

Efter mockning och pyssel med pållarna så var det kissarnas tur. Matning och tömning av sandlådan. Sedan var det operation fotografering. 2 av kissarna ska säljas i helgen då de blir 12 veckor på fredag och det är högtid att de får nya mattar och hussar. Till annonsen behövs det  ju då smickrande bilder på de små liven. Lättare sagt än gjort...

Dock så tyckte de att betfor var gott ;-)Annars blev det idag mycket bilder på rumpor, halva kissar osv. De ville absolut inte hålla sig stilla så länge så det gick att ta några vettiga bilder på dem - jo en kisse är ju en riktig linslus... ni vet... Nallle.... ;-)

Denna lilla herre kan verkligen "posera" *fniss*
Och så en liten profil bild ;-)För att få vettiga bilder på de två som ska säljas så fick jag till sist ta till ett knep som aldrig slår fel... fram med "kattungefångaren"...
Vilken kissunge kan motstå flärpen på ett dressyrspö.... INGEN kissunge *fniss*
Va! Tar du kort!!!
Även Nalle fick en omgång med flärpen ;-)Funkade t o m att få ihop alla tre kissarna på ett ställe ;-)
Sedan så var det fullt ös - medvetslös! Det går inte att lura dem länge... när de inte får leka loss med dressyrspöt så hittar de andra roliga saker att leka med. Typ leka Tarzan och slänga sig i mina träns, täckesgjordarna till de blöta täckerna kan man också hänga och gunga i, sopkvasten kan man klättra i och den gungar så mysigt eftersom den hänger på en krok... och så kan man roa sig med att hoppa upp på min stallkista, rusa rakt övre diskbänken och sedan slänga sig totalt handlöst rakt ur i luften och så småningom landa någonstans - gärna på en kissungekompis och så tar man ett varv till...

Inge fel på energin om man säger så...

Nåja, efter fotosessionen så hade jag fått ihop några skapliga bilder och nu är annons bokad och hoppas det finns några hugade spekulanter där ute ;-).

Nu är det dags att kolla på lite nyheter och sedan studsa i säng. I morgon är det dags för TRÄNING :-D

Bäst att ladda kraft med andra ord ;-)

/Lizzie

1/12 Måndag - äntligen december

Jag gillar december :-). Det är en spänd förväntan inför julen, helt plötsligt så är det pyntat i alla hus och trädgårdar. Små ljusglimtar i totalt kolmörker. Ni som bor i stan kan inte ens föreställa er hur kolsvart det är här ute på landet! I morse så blev det cykel till busshållplatsen kl 6.45 och man såg inte ens handen framför sig. Tur att jag har lyse på cykeln och att jag hittar vägen ut till stora landsvägen. Dessutom är det adventsljustakar hos varje granne nu, så man kan ta riktmärke mellan husen ;-), annars hade jag nog hamnat vart som helst utom vid busshållplatsen!!

Det räcker ju liksom med att man är trött vid denna okristliga tid på dygnet - känner ju inte ens igen känt folk på bussen när man kliver på - nu skulle det vara skönt med lite snö som ljusar upp tillvaron ;-).

Full rulle på jobbet idag, och full rulle när man kom hem. En tur till ridhuset stod på schemat. Hade lite idétorka när det gällde hur jag skulle lägga upp ridpasset. Tog fram min pärm med ridövnignar och fick ett par idéer faktiskt. När stall och hästmat var fixat så var det bara på men pannlampan och irra runt ute i kolmörkret och leta efter ett par pållar. Sabina var lätt att hitta. Hon stod utanför stalldörren, men det var värre med den stora damen.... jättedimmigt ute, så det var som att knalla runt i mjölk. Hjälper ju inte ens med pannlampa då, men till sist så hittade jag den lerinpackade damen... Hon hade så mycket lera runt hals och huvud så reflexgrimman var totalt täckt med ett tjockt lager lera. Inte alls konstigt att den inte syntes när jag lös på den. Som tur var så var lera torr och det gick hyfsat lätt att få bort den. Att regntäcket är lila - DET går inte att se längre....

Gick bra att lasta från stallet, vi börjar få rutin på lastning från stall. Jobbigt att köra i dimma, men det regnade ju i alla fall inte ;-). Mötte ett ekipage i ridhuset som var på väg ut, men Oktawia fick i alla fall lite miljöträning ett tag. Hon var lite spänd i början och lite trippig i skritten, men efter uppvärmning i trav så hade hon lugnat ner sig.

Hade valt ut två övningar som jag skulle testa idag. Inga avancerade saker, utan det handlar om ren grundridning. Den första körde jag i trav efter uppvärmningen, och det var en "enkel" övning. Att vända rätt upp  och rida rakt fram på medellinjen och svänga höger varannan gång och vänster varannan gång. Inte alls så himla enkelt... jag är rätt sned... när jag red i höger varv gick det bra att svänga rätt upp, men i vänster varv hann jag inte alls med att forma damen i tid utan hamnade långt ifrån medellinjen, jag och min dåliga vänstra sida *suck*. När jag gör övnignar så bestämmer jag mig alltid för att göra ett visst antal vare sig det går bra eller dåligt, hellre då pausa och göra om efter ett tag om det gått dåligt än att hålla på och tjata sönder en övning. Oftast gör jag samma övning 3 gånger, lika så denna gånger vände från höger varv 3 gånger och så när jag gjort klart från vänster 3:e gången så tyckte Oktawia att det var dags för paus. Denna damen är alldeles för smart och det skulle inte förvåna mig om hon kan räkna!!!

Skrittpaus ett varv och sedan testade jag nästa övning. Rida en liten fyrkant, vända över mellan B-E och verkligen tänka på hörnpasseringarna, varva med att rida ett varv på volten. Alltså vartannat varv på litet 4-kantsspår och vartannat varv på voltspår. Testade först i skritt, och det funkade bra. Sedan gjorde jag samma jobb i traven och det funkade kanonbra :-D. Detta var en övning som Oktawia gillade!! Antagligen för att det händer saker hela tiden och inte blev så mycket rena transportsträckor. Oktawia frustade flera gånger, sökte sig framåt-nedåt och kändes kanonfint - SÅ roligt :-D.

När jag gjort övningen - 3 gånger i varje varv förstås - så blev det trav på serpentinbågar så damen fick jobba loss överlinjen och sedan var det dags för avskrittning. Jättenöjd med dagens jobb, även om Oktawia blev lite trött på slutet så jobbade hon på jättebra. Verkligen en helt annan inställning till jobb nu mot hur det varit tidigare. Dessutom så är hon bra mycket mer förlåtande när det gäller sin mattes oroliga sits *skäms*, men nån gång ska jag väl få ordning på min gamla kropp....

Kameran var med försås ;-) och jag hade bett maken att filma lite, men det enda som hände var att han tog ett kort när jag ridit klart och var färdig för att sitta av ;-)OBS! Jag har inte ojämna stigläder, utan det är Oktawia som vilar ena bakbenet ;-)

Det var inte ett speciellt hårt ridpass, men damen var trött i huvudet idag. Men det är bara bra - det är hennes lilla skalle som behöver mera motion än kroppen för att hon ska hålla sig i skinnet ;-) I morgon får damen vila och så är det träning på onsdag - hoppas damen sköter sig bra då också :-).

Väl hemma igen så var det bara att göra klart pållan och natta hästarna, var klar med allt till kl 22.00. Och nu är jag också färdig för sängen ;-)

/Lizzie

RSS 2.0