31/1 Slippa se huset

Nu är snart semestern slut och det är dags att börja kliva upp lite tidigare på morgonen. Kl 9 kom maken med kaffe och jag tvungen att öppna min ljusblå. Segt var det... men kaffet smakade gott :-)

Fick dock fart direkt med målningen. Här ödslas ingen tid ;-). Målade med lackfärg en sista gång på fönstrena i sovrummet, gästrummet och min garderob. Sedan lite övrigt pyssel hemma med katterna, vovarna och pållarna. Maken hade fixat iordning en sallad och packat iordning utflyktsväskorna.

Här var det dags att lämna huset för att se något annat :-) När man målar fönster och fasaden blir man till sist LITE trött på att se sitt hus dagarna i ända. In i bilen i hetten och vi styrde kosan mot VINÖN.

Varken jag eller maken har varit på Vinön sedan vi var barn - alltså dags att göra ett litet besök. Det är nästan som att åka väldigt långt bort tack var färjan :-). När vi kom till Hampetorp så fick vi vänta på färjan en stund, men kom med ombord direkt.

 På väg med färjan till Vinön. Solen sken och det fläktade lite grann. Alldeles perfekt väder.

Vi kollade upp de turistattraktioner som finns. Köpte en burk örtsalt vid en örtabod. Kollade på konstutställning vid Skolan och hittade massa motiv från Tysslingesjön och Kilsbergen :-). For vidare till ett bageri där jag köpte sockerkringlor till fikat. Sedan fortsatte vi vägen rakt fram och hamnade till sist vid Norra badet. Där tog med oss vår picnikutrutsting och hittade ett bra ställe vid stranden att äta vår medhavda sallad och slappa en stund. Det var VÄLDIGT skönt att bara vara där och vila på maten.

 Klubbad säl var det visst... ;-)

Dock blev maken lite rastlös och ville se mer av ön. Den är ju inte stor så det gick rätt fort ;-). Vi intog vårt medhavda kaffe och sockerkringlorna jag köpt, vid en dansbana strax intill skolan. Där fanns det fikabord i skuggan.

 Kaffet smakade gott, märkligt att det alltid är godare att fika ute, än hemma i köket ;-).

Där stod det också en Hjälmarsnipa under tak, passade på att föreviga den tillsammans med maken ;-)Vi fick vänta en stund på färjan för att komma hem och just då så höll de på att lasta på en fångstomgång av ÅL!Usch! De var levande och ringlade runt alldeles förskräckligt...

Sedan var det dags att åka ombord på färjan för att styra kosan mot västernärke igen. Fortfarande fint väder och vi tyckte att vi hade haft en rätt bra dag.

På vägen hemåt så stannade vi till hos min moster för ett överraskande besök. Hon blev jätteglad när vi kom och "störde" mitt i gelekoket och satte snabbt kaffekannan ;-). Så där var vi ett bra tag och snackade lite innan färden gick mot Kartorp igen.

När vi kom hem så var det kväll och västra sidan av huset låg i skuggan. På med målarkläderna igen ;-) och jag målade klart utsidan på sovrumsfönstret och garderoben. Maken började med ett av fönstrena till kontoret. Det tog 2 timmar att måla detta och då var det dags att slappa i soffan och kolla en sväng på TV. En av mina favoritserier har börjat - Criminal minds - så det var jag tvungen att kolla på.

Kollade sedan över pållarna i hagen. Allt OK, och när jag gick in i stallet så kröp Sabina snabbt under tråden, som jag har för ingången till stallet från hagen, och hon var på väg med mig in i sadelkammaren. Nu har hon fattat vart de svarta hinkarna med betfor kommer ifrån ;-). Hon är så mysig den lilla damen, utanför stod Oktawia och funderade på hur sjutton Sabina pysslade med egentligen ;-). Sabina följde snabbt efter mathinken och var nöjd när hon fick sin betfor ;-).

/Lizzie

30/7 Mer målning

Satte igång redan på fm med att måla. Det var fönstrena i sovrummet som jag målade på insidan med snickerilack, vattenlöslig så det luktade inte alls farligt. Maken målade med oljefärg på utsidan, vindskivan och ett par fönster fick sig ett lager.

Målningen tog ett par timmar och sedan blev det för varmt för att göra något annat än att sitta i skuggan. Passade på att skörda lite kryddor så nu har jag fransk dragon, krusmynta, citronmeliss och lite isop ligger på torkning. Skördade lite färsk oregano och timjan som jag använde till att marinera svarta oliver tillsammans med olivolja. Ska stå ett par dagar, sedan är oliverna mums.

Mitt på dagen blev det lite dramatik - jag gick in för att sätta på kaffe. När jag gick ut någon timme tidigare så hade jag släppt ut kattungarna ur kattrummet och de fick utforska huset. Det är svalare i huset än på verandan där katterna är annars. Men när jag kom in så hör jag ett ynkligt jamande, går och kollar vad det är. Hittar en kattunge fastkilad mellan skorstensmuren och trappräcket på övervåningen. Han hade väl vart uppe och klättrat och sedan trillat konstigt. Hur som helst, när jag försiktigt pillade upp honom så såg jag att han hade snurrat runt  och bakkropp och framkroppen inte var riktigt vridna åt samma håll... :-(. Kissungen var helt slapp i bakbenen och kunde inte med dem, misstänkte att han brutit ryggen eller bakbenen. Gick ut och hämtade maken för att om någon ska förkorta kissens lidande så fixar maken det. Dock ville jag kolla med en veterinär först, innan vi gjorde något drastiskt. Ringde runt till flera stycken veterinärer - lunchpaus... eller telefonkö... Satt i en telefonkö ett bra tag, och så hör jag helt plötsligt maken säga "nu går ju katten" :-O. Och mycket riktigt - han gick utan problem, lite vinglig förvisso. Jag klämde igenom katten, han hade inte ont någonstans. Alltså avvaktade vi med att ev ta bort honom. Efter 30 min så gick han på lådan, så det verkade som saker och ting funkade som det skulle. Antagligen har han suttit fastklämd så benen blivit stasade på nåt vis.

Nu i kväll var det full rulle på kissen och maken var väldigt glad att slippa ta bort kissen.Efteråt var jag och maken lite matta. Fick i mig kaffe cirka 1 timme senare än vad jag tänkt :-). Maken åkte iväg för att plocka svamp och jag bara slöade en stund.

Dock var maken snabbt tillbaka eftersom det helt plötsligt blåste upp till åskväder. Stängde till alla fönster som vi målat på fm och väntade på att åskan skulle dra förbi, under tiden kokade vi saft av körsbären maken plockade igår.

När regnet och åskan väl dragit förbi, kunde jag sätta igång med nästa projekt,  stallstädning av:


 
Nu skulle alla prylar på plats och boxarna spånas upp. Maken hjälpte mig att sätta tillbaka gallret för fönstret, skruvade upp krubborna och klimattorna m.m. Han släpade fram spånsäckar åt mig. Och 2 timmar senare så var stallet fix färdigt - nyputsat och fint :-D
 Oktawias box.
 Sabinas box.   Vy från stalldörren.


Jag hann också med att städa sadelkammaren och plocka lite ordning där också. Så nu är jag riktigt nöjd över att ha stall färdigt inför hösten.

Nu ska bara hästarna badas ordentligt innan de får komma in i stallet - vill ju inte ha in några lortgrisar som skitar ner det första de gör  ;-)

Dagen avslutades med att jag oljemålade fönster och dörr till sovrummet. Så i natt blir det till att sova med öppet fönster. Tur att vi inte har så mycket mygg ;-).

/Lizzie


29/7 En riktig arbetsdag

Idag hade vi verkligen vädergudarna på vår sida och fick en hel del jobb gjort i dag :-).

Det började med en lagom tempererad fm alltså mulet, så jag kunde gå lös på fönstrena och torka av dem med målartvätt. Det tog ungefär 30 min per fönster så det tog ett par timmar för sovrum och kontoret. Under tiden gick maken lös på källarfönstrena, skrapade rent dem ytterligare och tvättade rent dem med fasadtvätt. Vi hann lagom klart tills solen tittade fram och då blev det dags att pausa i skuggan och fika en stund.

Efter vilopausen så var det stallets tur. Jag torkade av all metall med målartvätt och så målade jag all metall runt boxarna. Det tog totalt 3 timmar - rätt bra "tänktid" ;-), men sedan var stallet så här fint.Nu ska det få torka tills i morgon, då ska boxgolven kalkas och nytt spån läggas in. Vattenhinkar, krubbor, klimattor ska upp i boxarna också. Plus boxskyltar och min lilla hylla utanför Oktawias box.

Maken hade inte slöat medan jag slet i stallet. Nädå, han hade släpat fram en stege till körsbärsträdet och plockat körsbären. Vi har fått en riktigt bra skörd på mormors gamla träd. Det hade fåglarna också upptäckt så det var bra att maken tog hand om bären - de hade nog varit uppätna rätt snart annars. Förhoppninsvis ska det bli saft av årets skörd.Cirka 10 liter körsbär fick han ihop, jag älskar körsbärssylt, men kärna ur 10 liter... näe - jag har kvar körsbärssylt från förra året. Det får räcka ett tag ;-).

Maken hade också kokat färsk potatis och jag gjorde iordning championsås och till det hade vi burkskinka och grönsaker. Efter maten satt jag och läste en stund och lyssnade på grannens skällande hund....

När jag hade slappat en stund och vår fönster fortfarande hade full sol på sig, så skurade jag rent krubborna och vattenhinkarna som ska upp i stallet i morgon. När jag ändå var i farten med vattenslangen så passade jag på att göra rent min stallåda min tillhörande borstar - det var välbehövligt vill jag lova ;-). Det var nästan mer päls och sand i min låda än borstar. Men nu är prylarna rena och fina och ligger på torkning :-):När klockan var 19 så hade äntligen skuggan kommit fram till balkongen vid sovrummet. Maken höll på och kittade om några fönster så jag började med grundmålning av balkongdörr och fönster. Maken kom sedan upp och började oljemåla vindskivan och fönsterfodret till gästrummet. Vindskivan behöver en strykning till, sedan är den klar. Han målade också knutan vid utebelysningen när han ändå stod på stegen. Jag hann också grundmåla fönstren vid kontoret och källarfönstrena.

 Grundmålade fönster och dörr vid sovrummet.

 Kontoret. Har tagit ner taket över dörren för att komma åt vindskiva och gästrummets fönster.

 Man ser skarven mellan ny och gammal färg. Sist vindskivan blev målad var 1995...

Kollade till pållarna i hagen inför innan jag gick in för att kolla på TV. Oktawias öga var helt klart mycket bättre. Inge svullet alls, lite rött. Hon hade inte heller ont, men fick dock behålla flughuvan på för att slippa flugorna. I övrigt njöt de av det vackra vädret på kvällen.
Eftersom det inte finns så mycket gräs i hagen, tillskottsfodrar jag med hö och kvällsmaten fick de lite senare.

Avslutade dagen med att slappa i soffan, en väl värd vila efter att ha fått en hel del gjort idag. Kändes bra att få stallet målat, är lika nöjd varje år när det är nyskurat och nymålat. Det är 4 år sedan maken byggde det, men det håller sig fortfarande fräscht :-). Är kul att starta upp hösten med ridning och träning, och kunna ta in hästarna i ett nystädat stall. Jag blir i alla fall mer motiverad till att komma igång med träning osv. I och för sig så är jag ju rätt energisk under hösten, gillar ju hösten ;-)

/Lizzie

28/7 Blixt och dunder

Dagen började som igår - VARMT - men idag var det också otroligt tryckande, alltså åska på gång. Hur som helst så tillbringade vi fm med att fortsätta arbetet gällande våra fönster. Behövde spackla på en del ställen, så det fixade jag. Maken höll på och grejjade med ett av fönstrena i kontoret, tror det behövde skrapas mer och det trärena oljas ytterligare.
Sedan gav han sig i kast med fönstet till gästrummet, inte stort men för litet för att komma åt att skrapa från insidan. Så hand fick haka av fönstret eftersom han inte ville stå och vingla på en stege, vilket jag har full förståelse för.

Jag gick lös på fönsret till källaren, vilket jag snabbt ångrade. När jag  öppnade fönstret så upptäckte jag ett bo med tvesjärtar!!! :-O

Jag verkligen HATAR tvesjärtar!!! Och nu vet jag vart alla kommer ifrån! Hur mycket jag än sopade så kryllade det av tvesjärtar. Till sist hakade maken av fönstrena och bar ut dem i skuggan under äppleträden. Där blev det lite lättare att jobba på dem. De ser förskräckliga ut och är i stort behov av färg.

När det gäller altandörren och fönstret i sovrummet så kittade maken om dessa igår. När vi höll på med de andra fönstreta så kom vi fram till att vi behövde köpa hem mer fönsterkitt för det vi hade kvar kommer inte att räcka.

Dessutom var fasadtvätten slut och det behövs till källarfönstrena och så behövde jag köpa en burk vanlig snickerifärg för att kunna måla på insidan i sovrummet.

På em bar färden av in till stan där vi besökte lite olika färgbutiker för att få tag på allt vi behövde, Debora, silvan, K-rauta. Jag ville nämligen ha tag på samma färg som jag målade med inne i vardagsrummet och jag kom inte ihåg vart jag hade köpt den. Det visade sig vara på K-Rauta som vi besökte sist...

När vi var klara och höll på att dö av värmeslag så åkte vi till Kumla. Makens föräldrar bor där och vi hälsade på dem och fikade en sväng. Svärmor och jag satt en bra stund på deras balkong och pratade - där var det skuggläge och lite fläkt. Så det var skönt att bara sitta där och ta det lugnt ett tag.

Framåt kvällningen när vi sedan åkte hem så såg vi att det var helt KOLSVART över kilsberg och mot vårt hem. Dessutom blixtrade det hela tiden. När vi kom till Örebro så åkte vi till Pizzerian Montana och käkade varsin pizza, använde restaurangchansen och köpte en av deras specialpizzot. Något vi inte kommer att göra igen - det var den minsta pizzan vi någonsin sett!!

Innan vi for hemåt så åkte vi in till Willys för att handla lite mat. Åt Tysslingehållet var det helt kolsvart och blixtrarna avlöste varandra, men inne i Örebro så var det inget regn ännu i alla fall.

När vi väl var hemma så hade det sluta regna, men det måste ha blåst en hel del, vår hängmatta hade blåst rakt in i en rabatt. Dessutom var ALLA fönstrena hur blöta som helst. Så min plan att kunna grundmåla - det var bara att överge den tanken. Inte mycket att göra, utan bara hoppas att man klarar sig från regn under morgondagen.

Var ute och kollade till pållarna, upptäckte att Oktawias ena öga var väldigt svullen. Så vi fick plocka in pållarna i vårt nyskurade, ekande stall, vilket pållarna tyckte var liiiite läskigt. Maken fick hålla i bremsen och jag fick stå på en pall, men då gick det bra att spola ögat på Oktawia. Hittade ingen skada på hornhinnan, utan bara extremt röda och svullna slemhinnor. Inget skräp kvar efter spolningen i alla fall och det verkade som om Oktawia tyckte det vart lite bättre i ögat efter spolningen, knep inte lika mycket med det. På med flyghuva och ut i hagen, så får vi se om det behövs Noviform i morgon. Får göra ett besök på Apoteket i sånt fall.

Min kompis Carina var här på kvällen och hämtade sitt Oriflame. Sedan så kollade jag och maken en stund på TV. Dock så hade åskvädret börjat om och nu var vi totalt omringade av åska.

Det blixtrade i alla vädersträck, vissa åskväder ar precis över oss och andra långt borta. Dock regnade det inte så farligt och hästarna var lugn i hagen.

Men vi fick avbryta vårt TV tittande och dra ur alla sladdar. bara att gå och lägga sig och läsa istället. Lyssna på dundret fick vi göra bra länge. Lillan hade accepterat dundret och skällde inte efter varje smäll. Värst är de smällar som är nära, de som  är långt borta är inte lika farliga.

Ny dag är det i morgon i alla fall...

/Lizzie

27/7 Utflykt

Idag var det möjligtvis ännu varmare än i går :-O! Kl 11 var det 32 grader varmt i SKUGGAN! Trots detta så var jag duktig och skrapade det ena av kontorets två fönster, maken putsade lite till på sovrumsfönstret. Till kvällen kan vi skrapa fönster nr två till kontoret och sedan olja in det som är trävitt.

Så för att hitta på något trevligt att göra under dagen så åkte vi iväg till Hallagården :-). Det var VÄLDIGT skönt att kliva ur bilen när vi kom fram och vi hittade en plats i skuggan till bilen. Det satt människor och målade  akvareller lite varstans på området. Tydligen var det en akvarellkurs under helgen. Vi gick runt och kollade på plantor som såldes och spanade lite i butiken, men bestämde oss för att fika först.

Jag var inställd på citronkaka, men det fanns inte idag, så det blev en banankaka med vispgrädde och kaffe till. Hur mumsigt som helst.Vi fikade i skuggan och det var väldigt skönt och rogivande. Mitt inne på gården var det en kille som höll på med timring, alltså att tillverka timmer för att bygga knuttimrad byggnad. Hur denna kille kunde slita så hårt mitt i solen i hettan var mer än vad jag fattade. Dessutom var det yxa som gällde, alltså inga moderna verktyg. Herregud, vi fick ju nästan värmeslag utav att bara titta på!!!Efter fikat så strosade vi runt och kollade lite på de utställningar som fanns på plats, en utställning med tavlor och en med fotografier. Kommer tyvärr inte ihåg varken konstnärens eller fotografens namn... fina alster var det i alla fall.

Vi avslutade turen i butiken där jag köpte te, lingonsylt, hällbröd, italiensk krydda och 2 nr av Allt om trädgård från i år.Sedan styrde vi kosan mot Tysslinge, men först stannade vi till i Vintrosa eftersom jag skulle ha hem socker till blivande saftkoket. Då kom vi på att vi skulle göra en snabb visit hos Tant Grön. Där hade de jättefina plantor av basilika och mårbackapelagoner. Så det köpte jag.Mårbacka pelargonerna kommer bli jättefina i mitt fönster i konteret när det är färdigmålat. Basilikan - ja, kan man ha för mycket av den??? Nix pix ;-)

Väl hemma så var det varmt och kvalmigt, men vi var kaffesugna igen. Hann inte mer än ut med kaffe och macka förräns ett åskregn brakade lös. Så det var bara att rusa in med fikat och sitta i köket och se hur regnet öste ner.

När regnet sedan väl hade dragit vidare mot ÖrebroSå gick vi ut i stallet för att ta itu med skurningen av stallet. Nu var det lite svalare i luften så det var acceptabelt att röra på sig. Maken blötte ner väggarna med vatten, jag gick lös med såpalösning och skurborste. Fick sedan uppdraget att tvätta bort skiten med högtryckstvätten. Maken kom på hur mycket det skvätter och lortig man blir... därför gick jag fixa tvättningen själv ;-)

När jag var klar så sopade han ut allt vatten ur stallet och nu är det bara att vänta på att det ska torka. Behöver bättra på med lite svart färg på metallen. Själva gallrena är OK, men U-profilerna som ligger i överkant på brädorna behöver lite färg, likaså stolpar osv. 2 timmar tog det att få stallet rent.

Sabinas box FÖRE skurning. Sabinas box FÖRE skurning.   Och EFTER skurning.

Himla skönt att det är gjort för i år i alla fall. Efteråt så testade vi om hästarna klarar vattenslangen. Vet att Oktawia är spolad med slang sedan tidigare, men hon har ju bott hos mig i 2 år nu och under den tiden har jag bara svampat av henne. Släpade ut slangen i hagen, maken fångade in Oktawia och jag lät en försiktig stråle träffa hovarna. Hade naturligtvis kopplat loss högtryckstvätten och använder bara slangen. Oktawia tyckte det var lite mysko först, men sedan kunde jag spola av hela henne om inte strålen var för hård. Antagligen mest för att det var rent kallvatten. 

Sabina höll först på att svimma, men efter mycket beröm så bestämde hon sig för att det var helt OK och det gick att spola hela henne. Såg  t o m ut som om hon tyckte det var rätt skönt ;-).

När vi ändå hade högtryckstvätten framsläpad så passade vi på att tvätta ett av höstens/vinterns täcken som är för tunga för att få in i tvättmaskinen. Först spolning av utsidan, det tog ett tag innan all lera var borta och under tiden hade Lexi jättekul med att jaga efter vattenstrålen.Vände sedan på täcket och gjorde rent insidan. Skurade med såpa också för att få bort lite hudavlagringar. Nu hänger täcket på en ställning för att torka. Har ytterligare 2 vintertäcken som ska få genomgå samma procedur.

Nu var det dags för mat! Det vi hade kvar att göra idag var att olja in fönstrena som blivit skrapade på morgonen. Så maken fixade det medan jag lagade mat. Laxpasta stod på menyn och smakade alla tiders efter vårat slit. Dock hann inte maken olja klart för vad händer när han tog tag i penseln??? Jo, det börjar regna!!!!!!! Måste gå troll i detta med våra fönster. Här har det varit värmebölja i en vecka, men när man tar tag i penseln - ja då kommer regnet!! Så han fick vänta ett tag och målade senare på kvällen. Då hade jag även hunnit skrapa det fönster som var kvar.

Antagligen kommer det väl regna i morgon eftersom vi tänkte grundmåla då...

Nu har jag duschat av mig skiten efter att ha skurat stallet och skrapat fönster. Ska förpassa min slitna kropp till soffan en stund innan det är dags att slagga in.

/Lizzie

26/7 Hopplöst varmt

När det väl blir sommar på "riktigt" och de efterlängtade värmen kommer - ja då är ingen som helst måtta på eländet!!!

Jag tyckte det var i varmaste laget igår, men idag var det ännu värre... vi bestämde igår kväll att nu på fm skulle vi tvätta det sista av det vita. Vi hade ett fönster kvar, ytterdörren och en halv vindskiva kvar. Eftersom det är västerläge på det hela så blir det FRUKTANSVÄRT varmt från lunchtiden och framåt när det är varma soliga sommardagar. Så antingen får man jobba med denna sida av huset TIDIGT på fm eller på kvällen efter kl 18:00 när det blir skugga på väggen.

Eftersom vi har semester så glöm det där med tidig fm...

Det tar ju alltid lite tid att få fram alla prylar som behövs när man ska göra något, nu var det högtryckstvätten, vattenslang skurborste, stege som skulle fram och för att icke förglömma alg & mögeltvätten för husfasader.

Så när klockan närmade sig 12 kunde vi börja och redan då var det VARMT. Nåja, när vi väl började med tvättningen, så tog det inte så lång tid. Maken är ju den som är smidigast och starkast, följdaktligen är det han som fick i uppdrag att stå och vingla på en stege med skurborste i en näve ;-). Han fixade det alldeles utomordentligt. Höll sig kvar på stegen och jag slapp ringa efter ambulans ;-). Fönstret och dörren fixade jag att tvätta, och sedan spola av med högtryckstvätten - det är ju roligt :-).

En timme senare var vi klara, och jag och maken var klart smutsigare innan vi började ;-). Nu pustade vi i skuggan en stund. Sedan ringde jag till en kompis och kollade om de var hemma eftersom jag skulle dit och lämna av lite Oriflame och passa på och göra en social visit. De var hemma och hade tid, så efter att vi fräschat till oss så lämnde vi vårt Kartorp för ett par timmar.

Ett par timmar som vi tillbringade hos kompisar, på deras altan där vi fikade och snackade allmänt strunt . Hade allmänt trevligt med andra ord ;-). Tyvärr ville husbonden i huset inte vara med på bild...

 

Något som min make inte heller är så förtjust i ;-)En som gärna är med på bild är min systerdotter ;-), eller vänta förresten... det måste ju vara någon "Hulken-alien" som tagit över systerdotterns kropp ;-) Har i alla fall fullt upp med att testa olika parfymer... ;-)Efter X antal koppar kaffe (ja, jag är en kaffekärring) så var det dags att åka hem igen. Det hade börjat kurra i magen på maken och då är det lika bra att fixa käk. Så när vi var hemma igen så blev det glasnudlar med sparris, paprika, ärtor och räkor, till denna sallad så hällde man över en dressing gjord på sesamolja, citronsaft, japansk soja, riven ingerfära, salt och peppar. Smakade mums i alla fall. Sedan satt vi och slappade i skuggan en stund.

Fram på kvällningen så påbörjade vi i alla fall med det som är allra jobbigast när man har eget stall (i min värld).

Den årliga skurningen av stallet

Detta är något som bör göras under en värmebölja eftersom det går snabbare för stallet att torka upp efteråt. Hästarna kan gå ute dygnet runt och behöver allstå inte stallas upp pga regn och rusk. Det brukar ta 2-3 dgr innan stallet är så torrt att det då går att måla om där det behövs. Så en vecka brukar vi behöva för att stallet ska få sin årliga genomgång. Det tunga jobbet består utav att...

tömma boxarna på sin permanentbädd

Så här ser Sabinas box ut efter 1 år. Klimattan är väl använd, och hon har en förmåga att skita långt upp på väggen...13 st skottkärror senare är boxen tom på spånbädd. Som tur är så mockar maken ur och jag kör skottkärrorna. Dock höll jag på att få värmeslag när jag bara gått iväg med ett par stycken kärror. Maken tyckte jag hade ett himla bra tempo de två första kärrorna, men sedan bangade jag ur - tyckte han i alla fall. Men herregud - det största problemet var ju att ta sig upp på dygnhögen som börjar bli ENORM. Så jag fick ta ner mina ambitioner vad gällde tempot, annars hade jag försvunnit som en blöt liten fläck. Skiten i boxarna försvann ju liksom ingenstans ;-). När vi började med Oktawias box så var jag tvungen att sitta ner och pausa en stund mellan varje dyngkärra. Maken passade då på att gå ut i hagen och köra av lite högt gräs under eltråden med grästrimmern. Det var ju bara 100 grader i solen, men han verkade inte märka det.

 När vi hade kommit så här långt med Oktawias box så tror jag vi hade passerat 25 skottkärror, men då hade jag börjat tappa räkningen på hur många gånger jag hade gått fram och tillbaka. Till och med mina två schäfrar var helt utslagna av värmen. Orkade inte ens gå efter mig när jag gick till dygnhögen och då är det illa.
När klockan närmade sig 20-snåret så var boxarna tömda och ursopade. Jag hade plockat bort allt löst i stallet. Det som är kvar nu är att skruva ner klimattorna och krubborna. Sedan är det bara fram med såpan och högtryckstvätten, men det väntar jag med tills i morgon. Måste ju ha någe kul att göra i morgon också :-D

Nu var det dags för lite korvgrillning. Maken hade ju slitit ut sig totalt och jag var helt uttorkad trots 1 liter vatten. Fyllde på med en kall smultroncider - det gjorde susen ;-). Eftersom det +28 grader varmt ute på kvällen så var det inte undra på att man kände sig lite mör.

Vi grillade kabanos och satt ute fram till kl 22, det var väl ungefär så mycket som man orkar göra efter att ha tömt ur permanentbädden i två boxar ;-).

/Lizzie

Fredag och avlöningsdag :-)

Vilket innebar att vi åkte till stan för att bl a fylla på matförrådet hemma. Kattmat och hästfoder inhandlades först på Granngården. Sedan for vi ut till Marieberg eftersom maken absolut skulle köpa ett par filmer som var på rea. Som tur var fanns de kvar. Filmerna var "No country for old men" och "Sweeny Todd", så maken var nöjd och glad. Jag köpte en bunt med papper till skrivaren, det var HP-papper för bläckstråleskrivare, 500 ark för 39 kr. Har ingen koll på vad det pappret brukar kosta, men jag tyckte det var ett OK pris. Jag skriver inte ut några mängder, så jag köper inte papper ofta direkt. Tror det var för 1 år senast det inhandlades...

Eftersom klockan nu var närmare 14-snåret så åkte vi till Café Garden och käkade smörrebröd - himla bra med restaurangchansen :-). 
Smörrebröden var jättegoda och precis lagom lunch :-)

När vi väl fått mat i magen så åkte vi till Ica Maxi för att handla mat. Smarta jag skrev en mycket noggrann Inköpslista - som jag glömde var hemma på köksbordet.... där gjorde den inte så stor nytta. Vi strosade runt inne på ICA och lyckades fylla kundvagnen ;-)

När vi var klara så var det full fart hemåt. Nu var det VARMT!!!!!

Väl hemma packade vi snabbt in varorna, sedan blev det en kopp kaffe i skuggan och så läste jag Tidningen Ridsport. Det var skönt att bara sitta i skuggan och ta det lugnt, mycket mer orkade man inte i värmen.

Senare på kvällen när det blivit lite drägligare tempteratur ute så började jag förbereda morgondagens städning av stallet. Plockade rätt på hästtäckena som hängde framme. De ska ju tvättas innan de stoppas in i sadelkammaren. Började att tvätta ett par fleecetäcken. Sedan stod jag och slet med en karda på ett av hösttäckena som var fullt med hår på insidan. Det tog ett tag, men till sist så fanns det en rejäl hög päls till fåglarna ;-). De täcken som var leriga blev också avborstade, har 3 regntäcken som ska tvättas i morgon. De får plats i maskinen, sedan har jag 2 tjocka vintertäcken - men de tvättar vi med högtryckstvätten. Får se om vi hinner med det i morgon.

Det ska ju vara varmt nu ett tag så då får jag passa på att göra den årliga storstädning av stallet. När det väl är tvättat med högtryckstvätten så behöver det ju stå och torka i några dagar. Sedan får jag se om något behöver målas om.

Så nu får Oktawia vila några dagar, förhoppningsvis är stallet klart på en vecka och det fixar hon att vila utan att igångsättningen blir allt för bökig. Det blir till att sprya pållarna 2 ggr om dagen för insekterna, men det funkar bra. Jag börjar också blir mentalt färdig för att börja träna, och sugen på lite ny utrustning inför höstens träningar :-) Så det blev en beställning från Hööks idag, ett halsfleecetäcke, bra att ha efter träning när man ska åka trailer hem, ett nytt träns svart med vit fodring, äntligen fanns det ett till vettigt pris, och så en ny lädergjord istället för den som gått sönder. Jag vill ju gärna göra rent utrustningen efter varje gång den använts. Det är mycket lättare med en lädergjord som bara är att dra av med sadelsåpa, än att  hålla på med tyggjordar som ska tvättas stup i kvarten. Varorna kommer om cirka en vecka, ska bli kul när det postpaketet kommer ;-)

För övrigt så lyckades vi ta ner taket ovanför ytterdörren nu på kvällen, men vi gör inget mera jobb idag. Tvättning och skrapning av fönstrena till kontoret och badrummet får vi fixa i morgon kväll. Är ju alldeles för varmt på dagen, så nu får det bli "kvällsjobb" ett tag framöver.

Nu ska jag slappa i soffan ett tag och se på makens nyinköpta filmer :-)

/Lizzie

24/7 Sommarvärme

Idag kunde man verkligen inte klaga över sommarvärmen - pust - det var ju varmt redan på fm. Samtidigt skönt med lite värme efter förra veckans kyla och regn.

Jag är inte så mycket för fysisk ansträning är det är riktig sommarhetta. Därför skönt med semster, kunde verkligen ta dagen som det föll sig.

Blev lite aktivitet när Posten kom med ett PAKET - min Oriflameleverans. Det är som det vore julafton varje gång det är leverans av Oriflamvarorna :-). För denna period så var det en liten beställning, men det spelar inte så stor roll. Roligast är att kasta sig över Inside, vår informationsfolder där det står om produkter och framför allt KOMMANDE produkter. Så man kan pricka för vilka demosar man vill ha. Dessutom så har man en ny katalog att gå igenom. Så lite trevligt göra hande jag under tiden som jag tog en fika ;-)

                                       

På em så bestämde jag mig för att göra lite nytta. Min Örtgård växer över alla breddar. Pga allt regnande tidigare så har jag inte kunnat skörda något. Men nu har det ju varit soligt ett par dagar så jag bestämde mig för att skörda lite oregano. Behöver ju torka ett lager så jag har inför vintern. Det tar en stund, men det var rätt skönt att sitta i skuggan under partytältet medans man filosoferade för sig själv. Maken körde med gräsklipparen, och var inte ett dugg intresserad av att hålla mig sällskap ;-)

                                 

Omgången Oregano jag plockade tog ett tag rycka bort bladen från stjälkarna och lägga i korgarna till torkollan, men 2 fat blev det i alla fall och det fick räcka för idag.

Eftersom jag tyckte jag gjort lite nytta så såg jag det som en självklarthet att förpassa mig till hängmattan en stund. Pratade bort en stund med en kompis i telefonen, sedan låg jag bara och vilade ett tag. Finns sämre utsikt än den från en hängmatta ;-)Efter lite käk till mig och maken, fixat mat till kusar och vatten i deras badkar, så for jag upp till julihoppningarna vid ÖTR. Jag var inställd på att det började kl 19, men som tur var hade jag kontakt med en kompis och fick reda på att det började redan kl 17. Så jag fick lämna hängmattan lite tidigare än vad jag beräknat ;-)

Men det var kul att komma upp till ÖTR och se lite hästar och träffa lite folk att prata med. Eftersom jag inte tränat på länge så var det ett tag sedan man träffade på lite annat hästttokigt folk :-). Det var i alla fall lite "kändisar" som var där och tävlade, bl a en klubbkamrat till mig från ÖFK :-).När tävlingarna var över så åkte jag hem till mina enga pållar. Det var först nu, rätt sent på kvällen, som det var dräglig temperatur ute. Så jag tog en promenad med Oktawia. Maken var med som sällskap och vi gick ToR till Tysslinge, tog ca en timme. Var alldeles lagomt för pållan, varken hon eller jag är något för att jobba i värme ;-)

Så nu är det dags att förpassa sig till soffan en stund och titta TV en stund.

/Lizzie

23/7 Porslinsbröllop

Det firar jag och maken idag...

Knappt man kan fatta att det är 20 år sedan denna dag som vi var på Rådhuset och sa ja till varandra :-O

Tycker inte alls det var länge sedan ;-)

                                                            

En sådan dag som denna måste ju firasordentlig följdaktligen... så vi slog på stort :-). Åkte in till stan'  och först så åkte vi till Mega, maken var i stort behov av nya jeans. Dock är han VÄLDIGT kräsen över hur se sitter och efter att ha provat sjuttioelva par svarta jeans så kom vi ut därifrån 40 min senare ett par svarta jeans som han var nöjd med. På tiden, de gamla håller på och ramlar i bitar. Därefter  så åkte vi in till centrum och gick på restaurangen Bamboo - både jag och maken gillar ju chinamat. När vi skulle kliva in i restaurangen så kliver jag nästan in i en person som tvärstannar utanför. Det visar sig vara en kompis till maken sedan tiden vi bodde i Vivalla... då för 20 år sedan ;-). Kompisen + sällskap skulle också in på Bamboo. Dock hade vi olika ärenden dit, vi gick in för att äta mat, kompisen med sällskap för att dricka öl ;-). Vi tog sällskap i alla fall eftersom det var länge sedan vi träffades sist och det var kul att träffas.

Vi käkade 3 små rätter, vilket var hur gott som helst. Sedan tog vi en tur runt kvarteret Stallbacken och glodde i lite svindyra affärer. Sedan gick vi vidare till Coffehouse by George och tog en kaffedrink och chockladtårtbit - det slank ner vill jag lova :-). Dit kommer vi gå fler gånger... mums

När vi var klara på stan så åkte vi vidare ut till Ikea. Efter mycket tjat från min sida om vad maken ville ha i bröllopspresent så blev det en ny bäddmadrass till hans säng, det var det enda han kom på att han behövde. Utav mig får han en lång önskelista, men själv - näe då finns det ingenting som han är intresserad utav. Skulle väl vara Playstation 3, men det är i fel prisklass ;-)Efter turen på Ikea så var det dags att åka hemåt. Vi stannade bara lite snabbt till på Willys för att köpa ingredienser till kvällens smaskande - inte var det slut på festandet än ;-) Här skulle det firas hela dagen. Vår favvodessert är glass, framför allt en hemmagjord variant med philadelfiaost, heter Engelsk glass och här himmelskt god ;-). 

Väl hemma så fixade jag iordning glassmaskinen och maken kunde inte hålla sig längre... allt regnande har gjort att gräset växer bra... så det kliade i gräsklippartarmen ;-)Eftersom det var en ljuvlig kväll så kunde vi sitta ute och festa på vår glass med blåbär och till dagen till ära även ett gott vin till, nämligen smultronvin - kan livet bli bättre :-)

                                            

Medans vi satt och mumsade i oss så konstaterade vi att följande utsikt hade vi nog aldrig kunnat föreställa oss för 20 år sedan, då boendes i 3:a i Vivalla. Mormor och morfar är nog rätt nöjda, där i himlen eller vart de nu är, att vi trivs så bra här på vår kulle :-)

                                            

Ska bli spännande om vi bor kvar här om 20 år, eller om vi då  hamnat någon annanstan ;-).

Och vad fick jag i bröllopspresent ;-)

En jättefin armbandsklocka som jag var i stort behov av :-)Kändes som en bra dag idag. Både jag och maken nöjda och belåtna ;-)

/Lizzie

22/7 Dagen som försvann!

Ibland undrar jag vad som händer med vissa dagar. Som denna t ex - poff, och så var den borta! Tycker inte jag gjort någonting egentligen idag, men det jag gjorde tog väl rätt mycket tid.

Eftersom målning av fönster innebär att man tar ner gardiner och rensar ur fönsterbrädan på blommor m.m, vilket gör att det ser ut som ett bombnedslag i rummet. Har levt i denna röra sedan vi började med målningen av fönster i vardagsrum och kök, och till sist blir man rätt trött på röran ;-). Dessutom så har fönsterrutorna sett förskräckliga ut sedan i maj då vi tvättade det vita med målartvätt. Alltså var det idag dags iordningsställande efter målningsjobbet :-).

Maken putsade fönster och under tiden så fixade jag kaffebryggare och strök gardiner ;-). Köksgardinerna var ingen match, en kappa i varje fönster och så dit med alla blommor m.m. Blev riktigt bra, och SÅ SKÖNT med rena rutor så man kan se ut ;-).Skönt att se köksbordet igen ;-)

Vi hade en fikapaus efter att köket var fixat. Satt i solen och det var verkligen skönt med fint väder efter en vecka med regntunga moln.

I vardagsrummet så tog det lite längre tid att stryka gardiner. Undrar hur det kommer sig egentligen, varje gång jag tvättar gardiner så funderar jag på att stryka dem INNAN jag lägger in dem i skåpet. Men näe, de hamnar i skåpet ostrukna. Så där stod jag och svor över att jag varit så osmart att jag lagt in skrynkliga gardiner i skåpet. Man vill ju ha upp nya fina gardiner på en gång - inte behöva stå och slita med ett strykjärn i sommarhetta i TIMMAR bara för att få fint. När jag kommit till fönster nr 2's gardiner - då var maken klar med putsningen av fönstrena. Han lämnade mig snabbt ensam med strykjärnet och högen av gardiner. Han fick ett otroligt starkt behov av att ge sig ut och fiska så där helt plötsligt bara :-O.

Jag slet i min ensamhet. När alla gardiner väl var på plats så var det dags att ta fram damsugaren - kan ju inte ha fina fönster när resten av rummet ser ut som jag vet inte vad. Så det blev undanplockat, tvätten vikt, golvet dammsugits och avtorkat. Och till sist så kändes det som om det faktiskt var färdigt. Och resultatet blev ett rätt hemtrevligt rum med rena fönster :-)

 

De andra två fönstrena är lika fina, så det kändes onödigt att ta kort på dem också ,-)

Lagom när jag är klar med vardagsrummet så känner jag mig lite lätt snurrig - himmel och pannkaka. Jag hade glömt bort att äta!!! :-O SÅ kul är det INTE att städa :-O

Nåja, lagom när jag började med maten, en korvgryta, så kom maken hem. Han var nöjd över mitt resultat, och drog sitt strå till städning. Han dammsög resten av undervåningen :-).

Han var dock nöjd över sin fiskelycka - fick upp en aborre på 4,5 hekto. Som han SLÄPPTE tillbaka!!! :-O. Han har inte förstått detta med att mannen ska ut och fixa middagen ;-). Fin fisk var det i alla fall :-) Den ligger i makens fiskelåda och den är 30 cm lång.
Efter maten så drack vi lite kaffe och jag läste tidningen "Må Bra". Senaste numret kom idag (är prenumerant), så det var skönt att sitta och softa en stund med tidning och kaffe.

Tiden gick snabbt, och eftersom jag hade ridtur på schemat i dag så var det bara att hoppa i ridkläderna och hämta in pållarna från hagen. Det var varmt idag, var noga med att ha på insektsmedel på Oktawia för att slippa de värsta insekterna. Bromsarna är värst, men vi klarade oss bra tack vare insektsmedlet. Vi tog turen runt Rumboholm, som vanligt. Oktawia funkar bäst när hon är i omgivningar som hon känner igen ;-). Gör lite olika saker på rundan dock. Nu så har jag utökat travsträckorna, vilket gör att när vi kommer fram till de gamla vanliga "skrittsträckorna" så blir Oktawia seg som tuggummi - vadå trava! Det tycker hon är helt onödigt. Vi tränade också på skänkelvikningar idag och så red vi in till sandtaget och klättrade lite. 3 gånger uppför och 2 gånger nerför. Nerför tycker Oktawia är jobbigt. Hon står vid kanten och funderar verkligen på om hon ska gå framåt, eller om hon i stället ska kasta sig åt andra hållet eller ställa sig på bakbenen. Eftersom det inte funkar att bli arg eller driva för hårt, så får jag bara sitta helt stilla och smacka. Så klättra nerför 2 ggr var min plan och den lyckades. Skänkelvikningarna funkade jättebra, Oktawia var mjuk och lyhörd, försökte inte smygöka när hon tog sidförande skänkel. Var lugn och avspänd hela sista avskrittningen hem. Precis vid vår infart så möter vi en pick-up med ett stort öppet släp. Skramlar ju en del. Oktawia är helt OK trafiksäker, men hon tycker att släp är liiite otäcka. Bilisten saktade ner ORDENTLIGT - tack för det :-) - och Oktawia hann se släpet, reagerade lite med att tänka bakåt, men jag var lugn och bara klappade henne på halsen. Så hon höll sig lugn, tog inte ens ett steg åt sidan, vilket kändes jättebra. Inne på vår gata så var grannens hästar var precis vid vår väg, fölisarna busade när vi kom. Oktawia ville gärna stanna och titta, men tog min drivning och fortsatte skritt framåt. Fick dock titta på dem och vi kunde skritta förbi på lång tygel :-).

Oktawia var nöjd och avslappnad när vi kom hem. Jag var nöjd :-) börjar dock bli träningssugen - snart dags att boka in träningstider. Måste ta tag i detta med lastträningen på allvar nu. Så man slipper hålla på och trassla här i höst sedan när stallplan är blöt. Förvarnade maken... han ser inte fram emot jobbet ;-)

När jag var klar i stallet och matat pållarna så var det dags för Morden i Midsumer - snip snap  - så var den här dagen slut :-)

/Lizzie

21/7 Halvvägs

Nu har vi kommit halvvägs av vår semester. Har alltså 2 veckor kvar, och förhoppningsvis så har vi chans att få se solen så småningom :-).

På fm idag så var det riktigt varmt och kvalmigt, det var stora tunga gråa moln som hängde i luften, men vi klarade oss från åska idag. På em/kvällen blev det kallt, och på kvällen kom det lite duggregn.

Idag så hann vi i alla fall måla klart fönstrena i vardagsrum och kök. Vi utmanade ödet, men klarade oss från regn under dagen. Eftersom det var mellan fönstrena vi målade så behövde de stå öppna minst 6 timmar och torka. Det var en nervös väntan, men de blev inte blöta. Så skönt att dessa fönster ÄNTLIGEN är klara. Vardagsrummet har ju 4 fönster och det ska bli skönt att få ordning där inne och få upp gardinerna igen. I morgon ska maken putsa rent rutorna och skrapa bort färg som jag utav någon mystisk anledning fått på glaset. Dålig pensel är enda förklaringen ;-)

Däremot så innebär målning av fönsterfoder inomhus, att taket inte ser så fräsch ut. Skulle verkligen behöva en omgång med färg. När jag föreslog åtgärden så stönade maken och tog sig för pannan... undrar om han tycker jag är jobbig - kan jag väl aldrig tro ;-)
Under tiden som fönstrena torkade så målade jag dörren till verandan en gång till. Den behöver en strykning till, men sedan är den också klar. Tyvärr är fönstrena mindre kul att fixa på verandan för de är riktigt dåliga... men, dörren klarar sig ett tag till ;-)Maken gick lös på fönster och balkongdörr i sovrummet. En hel del att skrapa, både på dörr och fönster.

   

Lillan var en god medhjälpare och höll husse sällskap ;-)

På kvällen tog jag en promenad med Oktawia. Vi gick fram till Tysslinge och tillbaka, lite lagom tur för damen att bli miljötränad på. Hus att kolla på, och man vet ju aldrig vad som rör sig i trädgårdarna ;-). När vi gick hemifrån så var hon seg som kåda... man skulle nästan tro att hon hade en magnet i baken som stod riktad mot stallet. När vi sedan vände för att gå hemåt så var det full fart. Då fick jag träna på halter och backningar ofta för att hela tiden ha henne placerad på rätt ställe. Jag hann inte med i hennes tempo, något som damen hade svårt att förstå. När vi var nästan hemma så förstod jag vad magnet var för något.

Grannens fölisar...Visst är de helt bedårande :-) Det tycker Oktawia också ;-). Eftersom hon har problem att möta andra hästar så är allt beteende utom total panik ett steg i rätt riktning, framför allt när hästar är i hage och helt plötsligt kan dra iväg ifrån oss.

Vilket också dessa små busfrön helt plötsligt gjorde... men Oktawia höll sig kolugn. Rörde inte en hov, utan stod bara och tittade efter gänget som galopperade iväg.
Hon stod länge och bara tittade efter hästgänget som hade galopperat iväg, men eftersom hon var helt lugn så fick hon titta i lugn och ro.När hon var klar så var det bara att knata vidare hemåt med en totalt avspänd och lugn häst :-) och det trots att fölisarna busade runt så mycket de orkade ;-)

Väl hemma så blev det direkt ut i hagen igen. Antagligen så fixade hon snabbt till ett nytt lerlager istället för det som jag borstat bort innan promenaden ;-) Sabina fick behålla sitt lerlager idag, men medans vi var ute så hade hon skrapat av det mesta själv på sin klimatta - smart dam ;-)

I morgon står det i alla fall en ridtur på schemat.

/Lizzie20/7 Regn, regn, regn

Idag var det utfärdad klass 1-varning över Örebro län pga åska och regn. Och nog har det regnat alltid... det åskade också, men det var en bit bort så Lillan brydde sig inte över det mullret.

Jag målade insidan vad gällde fönstrena i vardagsrummet. Det tog ett tag och hux flux var det em. Maken ville att vi tog en tur till Mariebergs köpcentrum bara för att ut och åka en sväng. Jag var snabbt med på noterna, eftersom det spöregnade så fanns det inte så mycket att göra hemma direkt.

Det var rätt lite folk ute på Marieberg. Gick och spanade mest, försökte få maken att shoppa ett par nya "joggingskor", men icke - det är ju SÅ jobbigt att prova.... köper skor någon annan dag, var kommentaren. Precis som om det skulle gå lättare någon annan dag. För att få maken att införskaffa sig nya kläder och skor så är det tvångströja som gäller - på honom alltså ;-). Jeansen håller på och faller i bitar och skorna likaså, men köpa nytt... Näe det är totalt onödigt!

Jag som tycker det är så lätt att shoppa, framför allt när det fortfarande är rea ;-)

Dock blev det inte så mycket inhandlat idag, köpte en ny tekula för att ha i tekannan, passade också på att köpa lite lösviktste, 100 g Gutete. Och så köpte jag också lite smaksatt kaffe - Amarett, som vi ska njuta av bl a på vår bröllopsdag :-).

Vi passade på att handla lite förnödigheter inne på Coop, utav någon konstig anledning är alltid mjölken slut i vårt kylskåp. Spelar ingen roll  hur många liter man bär hem, slut likförbaskat på en gång. Det slank ner lite goda ostar i korgen också, och kex, och svarta oliver.

Eftersom det spöregnade hela dagen så var jag nyfiken på vad vår regnmätare stod på. Vid 20-tiden idag så var det dock bara ynka 13 mm i mätaren. Det kändes som om det regnat betydligt mera...Just då så var det i alla fall uppehållsväder, och jag gick ut i stallet och fixade lite. Tänkte aktivera min pålla med lite ledskapsövningar idag. Höll till i hagen och använder bara vanlig grimma och longerlina. Tränar på att hon ska gå snett bakom mig, hålla avståndet varesig jag går fort, sakta eller tvärstannar. Även hänga med när jag svänger, eller börjar gå baklänges. Det är ungefär som att träna "go fot" med hundar ;-). Fungerar jättebra med Oktawia nu. 

Tränade också på att skicka henne ifrån mig 2-3 m, där ska hon stå stilla tills jag "kallar in" henne. Funkade också jättebra. Nu klarar hon av att stå stilla och ha koncentrationen uppe på mig, men bara så länge jag fokuserar mig på henne ;-)Efter det att jag knäppt detta foto och stoppade ner kameran så stod Oktawia inte kvar på samma plats ;-). Jag var tvungen att släppa fokus från henne och stoppa ner kameran i fickan. Då passade damen på att förpassa sig åt sidan och knata iväg åt ett helt annat håll. Utnyttjade situationen direkt, dock inga problem att få henne att fokusera på mig igen.
Efter 20 min träning så var damen rätt trött och fick återgå till att göra det hon gillar bäst - käka gräs :-)

Nu ska jag förpassa mig till soffan, på soffbordet väntar ost, kex, rödvin, svarta oliver - mums!

/Lizzie

19/7 Åska och dunder

Var riktigt varmt och skönt ett tag på dan' idag. Satte igång med att tvätta fönsterfoder i vardagsrummet. Har kommit på att jag ska måla även inne i huset. Inte bara på utsidan. Tyckte det var lämpligt väder - rätt varmt och vindstilla - lämpligt för målning. Maken tog tag i fönstret i TV-rummet på övervåningen. Dock hann han inte mer än ta tag i målarpenseln så small det till. Lillan (vår amstaff-blandis), som INTE tycker om smällar av någe de slag, får ut VILT skällande. Dock var det inte monster som skulle jagas bort, det var bara ett enormt stort åskmoln som närmade sig. Och mycket riktigt, åskvädret drog rakt över, blixtar, dunder och framför allt ÖSREGN.

Som tur var hade jag hunnit klart med målartvätten i vardagsrummet. Medan åskan drog över så tog jag itu med att rensa bland sparade kalendrar. Älskar J-P Lahalls kalendrar, men jag kan ju inte spara ALLA månadsbilderna från varje år. Så nu gick jag igenom 6 st och plockade ut dem motiven som jag gillar allra bäst. De ska hamna inom glas och ram så småningom. Tanken är att ta med några till jobbet eftersom jag inte har så mycket lediga väggar hemma i huset ;-)

Husse och Lillan tillbringade åskvädret i sängen - tryggast där ;-)

När väl åskvädret dragit förbi kom solen igen, tyvärr inte lika varmt som på fm. Gick och kollade regnmätare - 19 mm :-O. Behöver inte vattna örtagården idag heller ;-)

Eftersom det slutade regna så gick jag lös med målarpensel och färg i vardagsrummet. Vet inte varför vi inte målat insidan av fönstrena tidigare, det har inte blivit gjort sedan mormor och morfar rustade huset och det var 1976. Kan lugnt säga att det är tacksamt att måla då ;-).

Efter mat och fika senare på kvällen så målade jag utsidan och fönsterfodrena för köksfönster och vardagsrumsfönster. Maken målade det vita på vår tvättstuga och ett par knutor. Hann precis bli klar innan det blev mörkt. Ska måla mellan fönstrena en gång till sedan är det klart med oljefärgen i alla fall. Dags att ta itu med övriga fönster - vi har några kvar...

Som lite målarhjälp har jag Lexi ;-)Innan det blev dags att gå in så vattnade maken tomaterna i växthuset. Han kom tillbaka med årets första skörd :-)


Och mer finns det att hämta så småningom. De är hur goda som helst ;-)

Jag gav pållarna sin kvällsmat vid 22.30 tiden. Eftersom det regnat rejält så såg mina två hästdamer ut som om de precis kommit tillbaka från en spa-behandling. Båda två var rejält täckta med ett tjockt lerlager, från mule till svansrot! Ska ju vara bra för skinnet, om inte annat så får ju myggerna svårt att suga blod ;-).

Mina små kissar fick också en omgång med kvällsmat och efteråt så var det gemensamt tvätt som gällde.Nu är det dags att slappa en stund framför TV innan min målartrötta kropp får hamna i sängen :-)

/Lizzie18/7 Målning mellan skurarna

Maken åkte mitt på dagen iväg till skogen för att se om det kommit upp några kantareller. Han blev bara blöt ;-) kom en riktig regnskur under tiden han var på svampjakt. Hans hund var glad i alla fall, fick ju åka bil en stund - bästa hon vet :-)

Min katt Tussan tycker inte om regnet - vid dylika väder så passar det bäst att ligga på favoritplatsen. I fönstret bakom min skrivare.På em så åkte vi in till Biltema för det skulle inhandlas sågblad. Maken har börjat gå lös på all osågad ved nu när han ser ljuset i tunneln vad gäller att få igång kaminen ;-). Motorsåg står högt uppe på önskelistan, men än så länge får vanlig hederlig handsågning duga. Jag passade på att inhandla nytt däck och slang till min cykel. Har punka på bakhjulet och har haft problem med smygpunka länge. Det har lagats, men håller inte, så då behövs det nya prylar.

Var till posten också och hämtade ut mitt nya körkort. Knappt man fattar att man haft det förra i 10 år :-O.

Väl hemma så kom det mera regn, Kilsbergen syntes knappt pga allt regn. I väntan på att kunna måla så röjde jag upp inne i köket. Hade ju blommor stod huller och buller efter gårdagens målning. Och eftersom jag fyllde år i tisdags så hade jag fortfarande kvar presenterna kvar i köket. Följande fina saker fick jag på min födelsedag.

 
Ett par jättefina örhängen av min systerdotter Ulrika.


 

En nostalgitripp i form av en bok av min goda vän Karin.


 

Två stycken urfina ljuslyktor av min gamle kompis Birgitta och hennes familj. Passar perfekt i mitt vardagsrum :-) 

Av min svägerska och svåger så fick jag värmeljushållare och en flaska rödvin. Rapport kommer om hur vinet smakar. Eftersom jag gillar rödvin så slinker det säkert ner. Var ju med lite passande recept också :-) 

Av mina svärföräldrar fick jag pengar, som bland annat gick till inköp av cykeldäck och slang. Kommer även inhandlas ett fotoalbum så småningom.


 

Naturligtvis så fick jag kort och blommor också :-)


Sist men inte minst.... presenten från min kära gubbe <3


 

Denna skiva är SÅÅ bra, spelar den hela tiden ;-)

När så skurarna var över så kunde jag gå ut och måla. Idag så målade jag framsidan och fönsterfodret på de 8 fönster jag målade igår. Regnet hängde i luften och det duggade vid ett par tillfällen, men mot väggen var det torrt ;-). Så nu är första omgången med oljefärg fixad på fönstrena till vardagsrummet, kök och lilla toan. Bara resten kvar...

När jag var klar med målning och dessutom lyckats frigöra mig från all vit färg från mina fingrar och armar, så blev det ombyte av kläder. Från målarutstyrsel till ridkläder.

Hade väldigt tur med vädret, kom iväg rätt sent på ridturen och det var nog mening med det. Uppehåll, rätt skönt ute och helt totalt vindstilla :-D. Oktawia tycker det är VÄLDIGT spännande med grannes två ston med sina föl, och de två hästar som går i en annan grannes hage. I kväll så vår de andra hästarna totalt ointresserad utav Oktawia, men hon hade tuggummi under hovarna innan vi hade masat oss förbi båda hagarna. Maken följer med på ridturen, men sitter på sin järnhäst (cykel alltså) och han hade knappt styrfart första km. Vi tog turen som vi kallar för "Rumboholmsrundan", lagom rutt på cirka 6 km, skritt första km, sedan trav när vi kommer ner på banvallen. Ikväll så var det en cyklist ute med sin vovve. De var snälla och stannade när vi närmade oss. Att de stannade och stod stilla var jätteläskigt tyckte Oktawia, och vi fick skicka fram husse först på järnhästen. Sedan var det fritt fram att ta sig förbi det otäcka ;-).  Nu är Oktawia i så pass hyfsad kondis att vi kan trava och galoppera rundan förutom första och sista km. Detta upplägg funkade bra idag också. Tränade på övergångar i traven, från sakta sakta till arbetstrav och tillbaka. Märkligt nog så är det tydligt VÄLDIGT jobbigt just att trava väldigt sakta. Men hon var lydig och fin, koncentrerade sig på mig och försökte inte smita undan genom att se spöken överallt. Ett steg i rätt riktning :-).

Det som också går i rätt riktning med Oktawia är att det numera går att skritta av henne på lång tygel. Hon är helt avslappnad efter trav och galoppjobbet, och bryr sig inte om att husse kommer en bra bit före oss på sin cykel. Tidigare har hon blivit jättestressad och spänd när han hunnit en bit före oss.  Idag funkade avskrittningen kanonbra, och jag kunde ha lång tygel hela sista km utan att behöva plocka upp den en enda gång.

Min utsikt från hästryggen :-)Och några hundra meter före oss är husse - där borta där uthuset tar slut ;-)Bara detta att jag kan plocka upp kameran ur fickan och ta kort under tiden som jag skrittar pållan - det hade INTE funkat för några månader sedan...

Väl hemma så var pållan nöjd och belåten med dagens motion. Man kan knappt tro att detta åbäcke är en nervknippe utav guds nåde ;-)Efter avskötsel så blev det borstning av Sabina. Och sedan ut med pållarna i hagen och utfodring av kvällsmaten. Två av vovvarna hjälpte till att mocka boxarna, sedan skurade jag badkaret och fyllde på nytt vatten. Sedan stängdes stallet för natten.

Bästa med sommaren, att det är ljus så man kan rida sent på kvällarna när insekterna sover ;-)

/Lizzie

17/7 Målning

Idag har regnet hängt i skyn, en skur kom det, men för övrigt så har det varit uppehåll.

Eftersom vi bor i hus så innebär det att under semestertider får man göra sådant man inte hinner med annars. Till detta hör målning av hus. Vi började i maj med att tvätta allt det vita för att kunna måla om vindskivor, fönster, fönsterfoder, ändfotsbrädor osv. Husväggarna har vi ju falu rödfärg på, smidigt - bara att sopa med sopkvasten och sedan måla om :-).  Min man har i princip målat klart huset, har en halv gavel kvar, men det har vi ingen panik över. Ändfotsbrädorna är äntligen måla och hängrännorna på plats igen. Men fönstrena..... det är riktigt tråkigt skitgöra. Dessutom gäller det att det är "rätt" väder. Inte för varm, inte blåsigt när man ska ha alla fönster öppna och så ska det ju helst då inte regna. Inte helt lätt denna sommar...

Först så ska skiten skrapas, då upptäcker man vart man behöver kitta om :-O. Det som sedan är trärent ska oljas in, torka ett dygn, på med kitt. Den här gången tog vi sådant kitt som man kan måla över direkt. Grundmålade förra veckan, sedan har det inte blivit tid och väder över för att måla med oljefärgen.

Så i morse tänkte jag att IDAG ska jag måla fönster. Hann inte mer än tänka tanken så kom det en riktig regnskur :-O Knappt man trodde det var sant *suck* Fick vänta ett tag, med sedan tittade solen fram igen. Så då tog jag itu med arbetsuppgiften.

Målade mellan fönstrena och kortsidorna på fönstrena eftersom de ändå är tvungna att stå öppna och torka. Slet hårt och idag hann jag med båda fönstrena i köket. Det en hade jag faktiskt hjälp av maken ;-)En kompis var här och fikade en sväng så jag fick en paus på em, sedan tog jag itu med fönstrena i vardagsrummet. Där är det totalt 4 st  och varje fönster tog en stund. Hann också med lilla fönstret på toan.

  Här är toafönstret, köksfönstrena och 1 av vardagsrumsfönstrena målade och står på torkning.

 Här 2 st av vardagsrumsfönstrena.

 och här är sista vardagsrumsfönstret.

Jag hann också måla dörren till verandan - den behöver dock MINST 2 strykningar till innan den är representabel ;-)

Klockan hann bli mycket innan jag var klar med allt, så det blev ingen ridning idag. Får bli i morgon istället, pållan och jag var ju ute på en timmes promenad igår. Har lite halvvila så här på sommaren, inte helt avställd, men är inte i direkt tävlingskondis heller ;-).

Blev lite mys i hagen, kollade över båda hästarna. Sprayade på med lite mer flugmedel och så fick de sin kvällsmat. De var ju mer intresserade av maten än av mig ;-). Det är i alla fall vindstilla i kväll så pållarna får gå ute i natt.

Nu är det soffan som väntar. Känns i kroppen att man klättat upp och ner på en stegpall och hållit på och målat hela dagen.

/Lizzie

16/7 Vindarna viner

Idag har det blåst full storm hela dagen. Eftersom jag har dåligt med betesmark så fodrar jag med hö även nu under sommaren. När jag kom ut för att de pållarna sitt lunchhö så låg Oktawia ner och vilade - var SÅ trött av all blåst.Så efter promenaden ikväll så fick pållarna sova inne i stallet under natten eftersom det fortfarande blåser hur mycket som helst.

Förhoppningsvis så blåser det mindre i morgon och man kan ta en ridtur utan att riskera livet ;-) . Det vimlar ju av sabeltandade monster i buskarna just när det blåser ;-)

/Lizzie


Välkommen till min nya blogg!

Det finns 2 hästar vid Stall Kartorp. Den ena är ett halvblodssto född -98 som är hobbyhäst, ska bli dressyrtävlingshäst så småningom, men än så länge har vi inte börjat tävla :-). Damen heter Oktawia och är en riktig Diva ;-)Den andra lilla hästen är sällskapsdamen, ett shettissto som är född -92, denna dam heter Sabina och är nöjd med att bara vara.Så här kommer det mest bloggas om mina 2 pållar, men även om min man ;-), våra hundar och katter.

/Lizzie


RSS 2.0