30/11 Söndag - 1:a advent

Väckt kl 8.30 av maken. Får kaffe vid sängen så jag ska vakna till liv ordentligt ;-). Idag är det 1:a advent och vi har som tradition att vi äter risgrynsgröt till frukost och tänder adventsljus. Maken som aldrig annars äter frukost offrar sig för min skull så vi har lite advetnsmys på söndagsmorgonen. Med tanke på att han avskyr allt som har med advent och jul att göra så är det en stor uppoffring från hans sida *fniss*.

Efter frukost så var det dags att hämta hö till pållarna. Så vi for iväg i gråvädret, duggade fint, fint regn, jättekul väder att lassa hö i *inte alls*. 500 kg hö får jag plats med i trailern och det räcker drygt en månad till mina pållar. Vi har inte så långt att åka och den här gången klarade jag av alla tre rondellerna i Vintrosa både till Fjugesta och hem ;-). Vi lastade upp höt på en gång, lika bra att få det gjort. Att lassa upp höt på vårt höloft tar längre tid än vad det tar att åka ToR höbonden ;-). Maken slänger upp det och jag packar, tar en stund med 500 kg hö, men lite kroppsarbete måste man ju stå ut med ;-). Dagens motion blev alltså utförd på fm idag.

När vi var klara med höt så fixade jag stallet så det blev klart. Sedan så tog jag med mig Nalle in i huset. Han ska ju snart flytta in för gott, men idag blev det lite studiebesök så att säga.

Det är en kavat lite herre som tog miljöombytet med gott mod och genast satte igång att utforska de nya omgivningarna. Dock höll han bra koll på vart jag och maken höll hus någonstans ;-).

Full av bus är den lilla krabaten i alla fall och kattleksaken var toppen ;-)





Nalle i husses knä, där han fann sig rätt väl tillrätta ;-)









Nalle har träffat på Tussan i dag, Tussan fräste som en vettvilling och drog åt andra hållet. Och Tyson har hälsat på Nalle, Tyson är en godmodig kisse och gick glad i hågen fram för att hälsa på nykomligen - Nalle fräste som en galning och drog åt andra hållet ;-)

Efter lite lunch så fixade jag upp gardinerna i kök och kontoret. Plockad fram lite mer pynt så nu börjar det faktiskt likna nåt är hemma. Lite snö och stämningen har varit perfekt, men man kan inte få allt ;-)

Senare på em fick Nalle återgå till att vara i sadelkammaren med sin gamla kompisar. Maken och jag åkte till Marieberg en sväng. Först in på Ikea för att se om det fanns möjlighet att köpa EN låda, inte en hel lådhurts. Vi ska ha en låda under en bänkskiva, men den varianten fanns inte på Ikea. Vi var runt och kollade lite efter PS3, som maken vill ha, men det säljs inte i många butiker. Jag kan tänka mig att priset avskräcker! Svindyr liten leksak!!

Vi var in i lite andra butiker också, så jag har hittat i alla fall 3 julklappar till min brevkompis. Vi byter ju varje år och snart är det dags att skicka iväg ett postpaket fyllt med julklappar :-). När vi hade hållit på och sprungit ut och in i olika affärer i 3 timmar så var vi helt slut och totalt utsvultna så det blev hambugare som vi tog med hem. Smidigt och enkel middag, mätta blev vi också ;-).

När jag senare på kvällen var ute och fixade hästmaten så fick kissarna i sadelkammaren också lite käk. Mums tyckte kissarna!



När jag sedan var klar och gick in så tog jag med mig Nalle in igen för ytterligare studiebesök i sitt nya hem.

Nalle får syn på en hund...



Ser inte så road ut, eller hur.

Nalle är så upptagen av vovven, så han märker inte "anfallet" bakifrån...




Måns får syn på Nalle och är tvungen att undersöka vad det är för en typ, men eftersom Måns är en fegis så tar han sig en närmare titt på den "säkra" änden av Nalle ;-)

Nalle upptäcker snart att säkraste platsen att vara på är hos matte och var är matte? Jo framför datorn så klart Och då är Nalle också där ;-)



Helst vill han ligga mitt över tangentbordet, men det är ju inte så lämpligt när jag ska skriva. Sedan har Nalle roat sig med att jaga markören på bildskärmen *fniss* Den lyckas inte ju inte fånga, men det är tur att det är små saker som roar en liten kisse.

Nu ska matte kolla på lite på sändningen från Globen. Har missat de tidigare sändingarna idag, så sista timmen ska jag försöka se i all fall.

Sedan får Nallebus följa med ut i stallet igen när det är dags att plocka in pållarna.  Får räcka med några timmar studiebesök till att börja med.

/Lizzie

29/11 Lördag - Storstädning

Full fart direkt på morgon - idag hade vi mycket att göra. Hela huset var i stort behov av stodstädning. Och så är det ju 1:a advent i morgon och alla adventstakar och stjärnor ska fram och sättas upp.

Just det där med att ta fram sakerna - det är det största problemet i vår familj.... Maken gillar inte alls december, jul, lucia advent - you name it - det är bara skit med alltihopa. Jag däremot tycker det är det mysigaste som finns när man ÄNTLIGEN är dags att tända adventsbelysningen. Varje fönster ska ha en adventsstake eller stjärna ;-).

Dock så är ju prylarna nerpackade 10 månader om året, och dessutom placerade längst in i våra vindsgarderober. Dess garderober är packade till brädden - jag vet - vi har alldeles för mycket prylar. Tyvärr är maken är riktigt samlarnisse och det ska sparas på ALLT - även typ trasiga TV-apparater *suck*. Det där med att samla ihop saker man inte använder och åka till sopstationen med det -  DET sitter långt inne.

Under tiden som jag dammade så plockade maken ut halva vindsgarderoberna och letade rätt på alla prylar. Började städa övervåningen och skyfflade oss sakta men säkert ner och fram till ytterdörren. Tyvärr så har det varit riktigt grisväder så hundarna har blivit urskitiga bara av att stoppa näsan utanför dörren *suck* om det åtminstone kunde sluta regna! Så det blev lite extrastädning så fort de vart ute också.

Framåt kvällningen så började det i alla fall likna något. Rent överallt (för stunden), Adventstakarna på plats, fattas en stjärna i hallen på övervåningen, men det får vi fixa i morgon. Det är gardiner kvar som ska sättas upp, men det får vi också fixa i morgon. All stryktvätt är fixad - rena miraklet.

Vi fyllde på med mat och sedan var det bara att lägga i en växel och ta itu med stall och kuse. Vi åkte till Ridhuset idag för att få lite motion av kuse och matte.

Jag var stel i kroppen efter all städning, men Oktawia skötte sig alldeles utmärkt med tanke på min ridning *harkel*. Hon var rätt pigg i början och ville helst älga iväg i sitt eget tempo, men efter lite halvhalter så fick vi ordning på det. Efter uppvärmningen så körde jag några vändor med skänkelvikning, höll mig till skritt eftersom jag inte hade någon ordning på kroppen idag.




I trav jobbade jag istället damen på volt, la 10 meters volter i varje hörn och en gång på långsidan, red två varv innan jag bytte håll och så gjorde vi samma sak igen. Efter det jobbet så var damen hur fin som helst :-D, mjuk i sidorna, sökte sig framåt-nedåt och jag riktigt kände hur hon höjde ryggen. Oktawia frustade flera gånger och verkade hur nöjd som helst. Kändes helt enkelt kanon, provade några övergångar skritt-trav som funkade bra och sedan fick det vara bra för den här gången. När vi var klara så hade jag ridit 50 min, kändes faktiskt kortare... börjar konditionen komma måntro ;-).

Gick bra att lasta, lite jobbigt bara att köra i mörker och spöregn - men så verkar ju vintern bli...

Var lagom klar i stallet och pållarna till 21.30 när CSI började. Typ den enda som är något att titta på en lördagkväll.

Nu ska jag i alla fall ta mig till sängen. I morgon bitti ska vi åka iväg och hämta hö, så det är säkrast att man har lite krafter då.

/Lizzie

28/11 Fredag - Globen nästa!

Äntligen så blev det dags för vår resa till Globentävlingarna! :-)

Karin och jag åkte med 08.08 tåget till Stockholm. Resan tar ju bara 2 timmar och det gick rätt snabbt. Jag hade med kaffe och Nyåkers pepparkakor som vi kunde smaska på. Jag åt dessutom min frukost på tåget ;-). Vi hade platser med bord så det gick alldeles utmärkt att fika på tåget.

När vi kom fram till Stockholm så gick vi en repa på stan. Den föreställningen vi skulle kolla på började kl 15.00 så vi hade tid att strosa runt ett tag. Vi hamnade på Myrorna :-O. Avd med designerkläder var trevlig och det fanns en hel del prisvärda kläder, men alldeles för små storlekar :-(. Efter ett tag så började vi i alla fall bli lite småhungriga och ingsåg att en lunch var bra att stoppa i sig innan vi skulle ta tunnelbanan till Globen. Karin, som far till Stockholm bra mycket oftare än jag ;-), visste ett prisvärt lunchställe.

Citykyrkan



59 kr för dagens lunch - vilket är billigt för att vara i Stockholm. Då ingick salladsbuffe och kaffe :-). Miljön var helt otrolig - det kändes som om vi satt och käkade lunch i ett palats :-O.

Maten var också god och smakade hemlagat. Laxpudding blev det till lunch som var hur god som heslt!



Det blev också en bit cheeskake till efterrätt som också slank ner väldigt lätt :-).

Mätta och belåtna for vi sedan vidare till Globen. För min del är det ett litet äventyr att åka tunnelbana *fniss*. Jag tappar konceptet totalt när jag kommer under jord och vet inte ens vad som är höger eller vänster. Var väldigt glad över att Karin visste vart vi skulle ;-).

När vi kom fram till Globen så började vi med mässan direkt. Till att börja med så var det lugnt med folk, och vi passade på att gå in till "Börjes"  monter direkt. Jag skulle ha ett täcke till Sabina och Börjes har bra och billiga vintertäcken till små shettisar.

Sedan vet jag inte vad som hände, men helt plötsligt så var det totalt packat med folk :-O man kom knappt varken framåt eller bakåt. Och ta sig in till de olika shoppingställena var ett helt företag. Jag letade efter ett par tömkörningtömmar som var minst 16 m långa, men det var ingen som sålde sådana. Mycket schabrak, träns och täcken var det som såldes, dock tyckte jag att priserna var höga över lag. Det var ingen risk att man gjorde något klipp om man säger så. Sadelsåpa och liniment osv var dyrare än vad det är hemma. Alltså ingen idé att släpa runt på det heller. Blir ju bara tungt!

Vi kändes oss ganska klara med mässan när det var dags för vår föreställning. Och det var fantastiskt SKÖNT att få sätta sig efter att gått i några timmar ;-).

Vi kollade på en 1,40 klass i hoppning. En liten klass med 16 ryttare så det var lite lagomt att kolla på.



Vi satt på 10:e raden och hade bra sikt över hela banan.

Här är det Helena Lundbäck som skuttar en oxer.



Den som vann klassen var Markus Fuchs på Granie



Det var också en liten klass med stilhoppning på 6 ryttare, efter det som kom det som vi väntade på.

En Masterklinik med Maria Graetzer (stavning?) och som grädde på moset var även Peter Markhne med och höll i cliniken tillsammans med Maria :-)

Tyvärr hade de himla kort om tid, men de visade lite grundläggande arbete först med två unghästar, en hopphäst och en dressyrhäst. Dressyr- och hoppryttare och mycket att lära av varandra. Och även dressyrhästar behöver jobbas med bommar och små hinder.



En 4-åring som travar bommar.

Sedan kom det in 2 lite äldre hästar, även här en dressyrhäst och en hopphäst.

Hopphästen, Qalle, är av den busigare typen och både Maria och Peter pratade om vikten av att hästarna behöver rasta av sig innan man börjar själva jobbet.

När Qalle väl hade fått bralla av sig sin överskottenergi så såg han väldigt trevlig ut.



Dressyrhästen, som jag tyvärr inte minns namnet på *skäms*, står i alla fall hos Peter M, hann inte med något bomarbete för det blev kort om tid. Ryttaren fick lägga ner mycket tid på att få hästen avslappnad. Hästen rörde sig helt fantastiskt och ryttaren fick hålla på med övergångar mellan trav-passage-piaff-trav. Jag kan ju inte rida i passage och piaff och var superkoncentrerad på ryttaren för att se vilka hjälper hon gav. Men jag såg INGEN skillnad i hennes ridning. Hon red likadant hela tiden (i mina ögon) och hästen gick över i mellan trav-passage plättlätt *suck* Undrar hur många 100 år det kommer ta innan jag ens är i närheten av denna typ av ridning...

Här börjar dressyrhästen slappna av.



Tyvärr så var de tvungna att avbryta cliniken innan den var riktigt färdig för nästa nummer skulle in. Himla synd, Peter och Maria var hur bra och underhållande som helst.

Nästa nummer var Islandshästar och det kändes som om det kvittade. Karin och jag drog en repa till på mässan och det blev ett par inköp till. Sedan var det dags att tänka på refrängen, vi skulle ju med tåget hem :-)

Tunnelbana tillbaka och så köpte vi hamburgare och kaffe som vi tog med oss till tåget. Vi fick urdåliga påsar med oss ha maten i så hälften av mitt kaffe hade runnit ut i pappåsen!

Tåget stod inne så det det var bara att kliva ombord. Det var rätt skönt att käka innan tåget började röra på sig.

Kl 21 var vi hemma igen i ett regnigt Örebro, trötta men nöjda med dagen. Maken kom och så var jag snart hemma.

Maken hade fixat stall och mat så när jag kom hem plockade jag in pållarna och gav dem kvällsmaten. Kollade över att allt var Ok med både hästar och katter innan jag gick in och landade i soffan helt utslag :-)

Det blev inte så mycket shopping som jag hade tänkt, men då har man ju pengar kvar ;-)

Det blev i alla fall ett nytt täcke åt Sabina, en T-shirt åt mig med ett "`Kyra-citat", tidning, Stallboken, en höväska att ha i trailern, repgrimma åt Oktawia, snygga servetter, gummikarda och en påse "vinkryddor" från Gotland. Vi var ju tvungna att snacka med grabbarna från Tornamentum :-).






Helt slut efter en heldag i Stockholm, men kom hem med bra saker i alla fall ;-)

/Lizzie

27/11 Torsdag - Blåsigt värre...

Himmel och pannkaka vad det har blåst idag :-O! Maken hade fullt sjå att hålla kvar bilen på vägen när vi åkte hem efter jobbet. Jag hade tänkt ta en promenad med Otkawia men det var inte att tänka på. Vi var färdiga på att blåsa bort :-O. När jag var klar i stallet med mockning och maten, så gick jag ut och kollade om pållarna ville komma in. Oktawia hittade jag längst bort i hagen så nära grannens syrenhäck hon kunde komma. Där är en vinkel som det inte blåser så extremt som det gör i resten av hagen. Dock stod hon och hängde med baken mot vinden och huvudet mellan frambenen. Damen ville gärna komma in, Sabina vill alltid in - kan ju finnas mat i krubban ;-). När pållarna väl var inne så såg man hur de riktigt drog en suck av lättnad och slappnade av. Så det var skönt för dem att komma in tidigare en stormig dag som denna.

Hann gulla en liten kort stund med kissungarna innan det återigen blev full fart på dem. Nu är de extremt busiga och det där med städa sadelkammaren  får vänta tills kissarna är sålda. De ställer till som bara den. Hittar allt möjligt att riva ner och busa med ;-).

En liten bild i alla fall till Nalles Fanclub ;-)



Gud vilka morrhår den kattungen har - de är helt enorma!



Nu har jag i alla fall förberett inför morgondagen :-). Lite fika på tåget ska medtas så jag har koll på vad jag ska göra iordning i morgon bitti. Biljetter är nerpackade och inköpslistan ;-). Har gjort upp med vilken tid Karin och jag ska träffas på järnvägsstationen i morgon bitti och sedan så får vi se vad vi hittar på när vi kommer fram till Stockholm. Förmiddagen har vi "fritt", biljetterna är till em så vi kommer nog hinna göra mässan osäker innan vi kollar på hopptävling och hoppclinik med Maria Gretzer ;-). Just de ja, ska packa ner kameran också! Rapport kommer om hur morgondagen artade sig :-) Nu är det sängen som väntar!

/Lizzie


26/11 Onsdag - Motionerad...

Motionerad - det har jag blivit idag :-).

Jag har ju ett stillasittande arbete, men dörren till vårt kontor är låst. Besökande får ringa på en ringklocka och jag sitter allra längst bort i korridoren. Har typ 500 m till dörren. Eftersom det är mest jag och min administrativa kollega som är på kontoret för jämnan så är det vi två som får gå och öppna. Det är en del kursverksamhet i våra lokaler så det blir en hel del spring. Idag var en sådan dag, men min kollega gick nog ändå dubbelt så många gånger som jag. Hon sitter lite närmre till än jag. Dock blir det kilometrar, men jag glömmer att ta på mig stegmätaren hela tiden  *suck*

Efter jobbet  så åkte maken och jag iväg till Willys och fyllde upp matförrådet. Det blev en del rantande runt i affären innan vi hade fått med allt *pust*.

När vi kom hem och hade packat upp allt så var det bara för mig att ta tag i mockning osv. Maken lagade mat under tiden som jag slet i stallet. Dock hann jag inte äta eftersom vi skulle upp till Ridhuset med pållan.

Men idag tog jag mig tid och gosade en stund med kissarna. Men först så ville de ha mat :-O och det bjöds på burkmat. Gissa hur uppskattat det blev ;-)



När jag mockat klart så hade kissarna ätit klart och Nalle ställde upp för fotografering.








Det blev tyvärr de enda bildera för dagen :-) Sedan var det bus i form av "fullt ös - medvetslös" ;-).

Nu blev det istället ännu mera motion för mig :-). Jag hade planerat in ett pass tömkörning och så blev det. Hade tur och ingen var i ridhuset så vi kunde hållas för oss själva.

Otkawia skötte sig jättebra idag. Efter uppvärmning så var det jobb i galopp som vi tränade på. Nu har hon blivit mycket starkare och orkade hålla en kanonbra galopp på volt varv efter varv. Jättebra form och takt. Antagligen fått bättre balans eftersom hon höll ordning på alla sina ben ;-). Jobbade med fattningarna eftersom hon fortfarande gärna vill rusa in i galoppen, men det blir bättre och bättre. Nu börjar hon förstå att man faktiskt kan fatta galoppen från en bra arbetstrav ;-)

Maken tyckte i alla fall att jag hade "snygg" benteknik när jag for runt i ridhuset. Att ridhusbotten är totalt kass på sina ställen och att det är svackor här och där tyckte han bara var dåliga ursäkter. Dock ifrågasatte han hur nyttigt det var för mig att springa efter hästen när jag började anta tomatfärg i ansiktet och lungorna lät som en ordentligt perforerad blåsbälg... *fniss*.

Hursom helst efter avskrittning så började jag tydligen se normal ut, för då hade han slutat fingra på telefonen... en knapptryckning från SOS Alarm ;-)

Jag fick mig en ordentlig omgång i alla fall och var helt slut efter att ha tömkört Oktawia 45 min. Nu var det himla tråkigt att jag glömt stegmätaren för efter att sprungit runt i ridhuset efter Otkawia i 45 min hade det varit intressant att veta hur många steg jag fått till.

Oktawia verkade i alla fall nöjd efter tömkörningspasset och var inte i närheten av att vara lika slut eller svettig som jag ;-)



Gick bra att lasta (från stallet) och fara hem. Avskötsel av Oktawia och rengöring av trailer. Det är ju lite pyssel när man är tvungen att traila hästen, men den här årstiden så är det nödvändigt ont om man ska få något vettigt gjort med pållan.

När jag var klar i stallet så fick jag äntligen i mig lite mat. Ungsgrillad korv med grönsaker - smakade verkligen vrålgott kl 22:00 ;-).

Nu ska jag ta min trötta kropp och förpassa mig till sängen. Ska fundera lite på vad som ska shoppas på fredag när jag och Karin ska göra Globen osäkert :-).

Såg på hemsidan för Globentävlingarna att det bara var 7 st som vann 2 biljetter var under Strömsholmtävlingarna. Att jag är en av dem kan jag knappt fatta än - men på fredag så åker vi - Ska bli jättekul :-)

/Lizzie

25/11 Tisdag - Föreläsning

Lite stressigt efter jobbet eftersom jag skulle bort på kvällen och lyssna på en veterinärföreläsning. Hann dock kolla posten och vad låg väl där - ett paket från Pysselkluben :-)



Innehållet ska bli lite tomtar, änglar kort m.m. Jag gillar julpyssel, men maken fick svor en ramsa ;-). Han tycker INTE om julen och allt pysslande innan - den tråkmånsen. Bara för honom att stå ut. Nästa helg har jag räkna med att hålla på med lite julpyssel.

Hann få i mig lite ätbart och fixa stallet innan det var full fart tillbaka till stan. Föreläsningen var på ÖFK så det var ju nära och bra. Hann växla några ord med min kompis Karin innan föreläsningen började. Veterinären hade inte ett färdigt schema, utan det var vi, åhörarna, som fick tala om vad vi ville veta mer om och undrade över. Intressant! Fick i alla fall reda på att jag inte behövde oroa mig för kyla. Tester har visat att hästar presterar bättre vid -40 grader än vid +40 grader. Travtävlingar ställs in vid -30 grader (tror jag det var)  men det beror inte på hästarna utan det är för kuskarnas skull. De förfryser sig annars.

Och så är det ju i mitt kallstall. Pållarna mår prima, men jag tycker det blir lite väl kallt mellan varven.

Var hemma igen strax innan kl 22, pållarna var fortfarande ute. Idag var det vindstilla så de led ingen nöd av att vara ute så länge. Oktawia som har en tendens att boxvandra behöver ju vara ute så mycket som möjligt.

Snabb koll av kusarna vid intaget och så kväll och nattning. Kissungarna fick klara sig utan allt för mycket uppmärksamhet. Mat, vatten och ren sandlåda - sedan fick de klara sig själva ;-).

Nu ska jag ta en närmare titt på min kudde för att orka med morgondagen ;-)

/Lizzie

24/11 Måndag - snöoväder

Nu är vintern här på allvar! Snöat på tvären och blåst nordanvind *burr*. Oktawia fick behålla sitt stalltäcker under det fleecefodrade regntäcket i morse. Har glömt bort att impregnera Rambo vug-täcket, men två täcken funkar ju också.

Var ute en sväng på stan på fm eftersom jag gjorde ett ärende åt min ena chef. Snabbt avklarat som tur var för det var inge skönt att vara ute. Men fick luft fick jag en stund i alla fall :-).

När vi åkte hemåt så gick det sakta, stora vägen blir ju hal som såpa när det blåser och snöar. Det hade inte kommit mycket snö, utan det yrde mest omkring. Halt var det i alla fall. Hade tänkt åka iväg till ridhuset med Oktawia, men det var inte riktigt väglag för det. Inte värt att ge sig ut med häst och trailer när det blåser halv storm och är glashalt på vägen. Då får det faktiskt räcka med hagvistelse för damen. Ingen idé att riskera livet. I morgon kväll ska jag gå på en föreläsning på ÖFK, så på onsdag hoppas jag det är så pass bra väglag så det går att åka i väg med pållan till ridhuset.

När vi kom hem så var det två stycken pållar som gnäggade efterlängtat när jag klev ur bilen. Ja, ja det är ju inte så att det är matte de saknar så till den milda grad. Nä då - det var em-maten de var ute efter ;-). Men trevligt ändå att höra lite gnägg och hummande när man kommer hem :-).

När jag senare kom ut i stallet så var det full fart på kissarna. Lilla Silver lekta Tarzan och hängde i mina träns :-O. Tur att det snart är dags för kissarna att få nya mattar och hussar - snart river de min sadelkammare *fniss*

Jag tog in pållarna vid 19-snåret, då hade de varit ute i cirka 12 timmar och det räcker i blåsten. Oktawia stod och tryckte bakom en häck och ville gärna komma in. Idag var hon varm under täcket i alla fall. Sabina har ju tjock päls och den lilla damen går ju för tillfället under benämningen "Pälsbollen" ;-)



Sabina har cirka 1 dm tjock päls som står rakt ut när hon kommer in - hon fryser inte i första taget!


Idag kom jag ihåg att impregnera Rambotäcket så det kan Oktawia ha på sig i morgon. Tycker det är bättre att ha 1 täcke på i rätt tjocklek. Använder bara lager på lager i nödfall. Rambotäcket är bra för det är himla lätt också men varmt ändå.

Idag hade jag tid att gosa med kissarna. De är dock mest på bushumör ;-)


Men lilla söta Nalle kunde vara stilla ett par sekunder och posera :-)



Mor och dotter gillar att sitta på pallen framför elementet. Lika som bär :-)

 


Lilla Silver ville helst av allt sitta i mitt knä och var väldigt nyfiken på kameran ;-)




Och så en bild till Nalles fanclub - kan kissen poser eller vad?  ;-)



Vad har jag fått gjort mer idag - jo, jag har jobbat lite åt NRU, lagt upp lite notiser m.m. 1 timmes jobb blev de idag. För övrigt så har det blivit TV-tittande och eldat i kaminen. Väldigt skönt att få upp bra värme i kontoret och kök nu när nordanvinden tjuter runt knuten. Jag är fortfarande helt facinerad över att vi får varmt golv i köket när vi elda i kaminerna :-D.

Det var allt för idag - nu är det bara sängen som väntar.

/Lizzie

23/11 Söndag - Mycket och ingenting...

Idag har jag egentligen gjort mycket och ingenting... Vaknade med huvudvärk kl 8 (2 glas vin i går kväll!!!!), så ge sig ut på ridtur på morgonen i kylan och blåsten orkade jag bara inte med. Behövde få kroppen att funka först. Så det blev en lugn fm. Huvudvärken släppte så småningom och jag gick ut och mockade och fixade hästmaten.

På em så åkte jag in till ÖFK och kollade på lite dressyr, min kompis Carina dök upp också så vi satt och pratade lite häst och kollade på fina ekipage ett par timmar.

Kom hem innan det var mörkt, och nu var det Oktawias tur att få motion. Stel i kroppen idag så det blev en skrittpromenad. Maken följde med också på promenaden och vi tog en tur på 45 min. Oktawia var aspigg och jag fick markera flera gånger vart skåpet skulle stå. Damen ska gå i min takt, för jag hänger inte med i hennes takt ;-).

Kom hem innan det var totalt becksvart och pållarna fick gå ut i hagen igen. När jag släppte ut Oktawia for hon iväg i full fart och visade en serie ur den högre skolan... vadå överskottsenergi...

Lugnade ner sig när em-höt blev utlagt ;-)

Jag fixade middag i ett rent och fint kök. Under tiden som jag varit och kollat på dressyren så hade maken diskat och skurat allt han kom över i köket! Och så ställde jag mig och lagade mat... nu är diskhon full igen och den här gången åker jag på att diska *suck*.

Efter maten tog jag med mig Lexi på en biltur. Hon fick följa med till I-L i Garphyttan. Lilla Lexi behöver lite miljöträning och hon var riktigt duktig idag. Satt stilla i skuffen när jag öppnade luckan - det har varit ett problem tidigare. Det tog lite tid att ta sig från parkeringen för det var ju miljoner grejjer som hon var tvungen att lukta på. Väl hemma hos I-L så for Lexi runt som ett vettvilling och luktade på allt innan hon till sist la sig helt utslagen mitt på köksgolvet ;-) Jobbigt för en liten schäferhjärna att byta miljö när man inte gör det så ofta. Tur att I-L är van vid stora hundar :-)

När jag var hemma igen så blåste det rätt bra och när jag klev ur bilen så hörde jag Oktawia gnägga ordentligt i hagen. Kl var bara 19.30 men damen ville in. När jag öppnade stalldörren ut till hagen och pållarna kom farandes så förstod jag varför. Oktawia frös så hon skakade, trots ett hyfsat fodrat täcke. Damen är en riktigt liten fryslort och frågan är om det kommer funka att klippa henne. Blir nog en spårklippning i sånt fall. Satte på ett lite tjockare stalltäcke och gav dem lite hö. Dessutom så serverade jag pållarna ljummet vatten som Oktawia sög i sig rätt mycket av.

Lämnade pållarna för en stund och gick in och jobbade en sväng åt Per och Gränsbrytning. Blev lagom klar med jobbet när det var dags att gå ut och ge pållarna sin kvällsmat. Nu frös i alla fall inte Oktawia, hö är bra bränsle för att få upp värmen på en kuse.

Nu är det bara lite TV-tittande kvar och så är denna veckan slut :-)

/Lizzie

22/11 Lördag - En lugn dag

Idag kan man säga att det börjar det likna vinter :-) På morgonen-fm sken solen, lite vitt puder på backen och så -5 grader. Kallt i huset och jag chockade maken med att få fyr i kaminerna på första försöket *fniss*.

Eftersom det ar lite kallt och blåste ute så tog jag på mig fodrade ridbyxor och underställ. Ville inte frysa på min ridtur. Kl 10 var vi klara för att ge oss ut på en liten tur. Oktawia var pigg!

Oktawia klar för ridtur



Ska vi inte gå snart??



Vi tog vår vanliga runda och första biten kunde Oktawia inte skritta lugnt. Utan hon taktade fram och det kändes som om jag satt på en krutdurk :-O. När vi kom fram till banvallen så fick hon äntligen börja trava, lugn samlad trav eftersom det var hårt i backen. Funkade bra. När halva sträckan var avklarad så la hon in en annan växel och jag fick jobba bra för att få damen att hålla sig lugn. Hon ville nog helst dra iväg i full galopp - det ville inte matte ;-). Dessutom så var det en flock kajor som vi skulle förbi. Oktawia är inte rädd för fåglar och de höll sig lugna. Allt gick bra tills en fågeldjävel kraxade till. Då blev Oktawia livrädd och jag fick mig en resa. Satt kvar som tur var, men det var inte mycket mer.

Det är inte första gången hon blir livrädd för kajor eller skator som kraxar till. Fattar inte varför hon blir rädd för det ljudet när hon inte bryr sig om stora flockar med svanar och andra fåglar som också för oväsen.

Hursom helst, efter den skrämselhickan så var Oktawia laddad till max och vi travade en lång sträcka, eller rättare sagt - Oktawia travade och jag höll i mig *fniss*. När vi skulle skritta vår vanliga avskrittningssträcka så var Otkawia fortfarande laddad och stressad så hon taktade och skuttade för allt. När vi hade 500 m kvar hem så tröttnade jag och hoppade av. Jag vill att hon ska kunna skritta sista biten hem i lugnt tempo och vara avslappnad i skallen också. Fick till det när jag gick brevid istället. Så damen var lugn när vi kom hem.




Men det märks att Oktawia gillar att komma ut och se sig omkring för hon ville gärna vara kvar på stallbacken och se sig om ;-)



Till sist så blev det in i stallet, avskötsel och sedan ut i hagen. När jag var klar med mockning och maten till pållarna så var det dags för lite persedelvård.

En syssla jag gillar och denna gången fick jag lite hjälp ;-)


Silver tyckte att han kunde sitta i vattenburken...




Sedan fick sig sadeltvålssvampen en omgång ;-)



Tyvärr så var ju matte tvungen att hälla vatten i burken så Silver fick förpassa sig ner på golvet. Så jag hade 3 st kattungar somförsökte hänga i tränset när jag gjorde rent och smörde in det ;-). Metallspännena skramlade ju så där lagomt kul för en liten kissunge...

När jag gick över till sadeln så hade kissungarna tröttna och lekta med sig själva stället. ;-)

Nysmord sadel och rent schabrak, redo för nästa ridtur.



När jag var klar med allt så hade jag tid att gosa med kissarna en stund. Lilla Nalle är en riktig kelgris :-)

Så här är några mysiga bilder på lilla Nalle :-)







När jag var klar i stallet så var det dags för lunch. Hittade maken ute i trädgården, han höll på med den roliga sysslan "plocka hundbajs". Jag är himla glad över att han orkar göra det, med 3 hundar skulle vi ha hundskit överallt annars.

Med sig ute hade han Lexi och Lillan. Nu när det är kallt får Lillan ha på sig sitt täcke, den lilla vovven fryser annars.



Efter lite lunch och koll av mail, surfing osv så tog jag järnhästen (cykeln) och trampade iväg till kyrkogården. Tog med mig Lexi på turen, det var andra gången jag cyklade med henne och hon skötte sig jättebra. Den typen av motion är verklien bra för henne eftersom hon travar runt HELA tiden. I början hade hon lite svårt att förstå att hon inte kunde stanna och lukta i diket, men hon fattade snabbt att hon skulle trava brevid cykeln. Tände på mamma och pappas gravar och så cyklade vi hem igen. Det blir totalt 4 km fram och tillbaka, Lexi var inte ett dugg trött! Den hunden har verkligen hur mycket spring som helst i benen.

Maken och jag fixade sedan till en liten trevig middag, måste ju fira att jag fått nytt jobb :-D. Vi bakade först en blåbärskaka som blev efterrätt och så lagade vi ordning rumpstek, potatis och frästa grönsaker. Till det delade vi på flaska rödvin som jag fick av min svägerska + sambo i fördelsdagspresent. Smakade alla tiders.

För att göra det lite festligt så dukade vi upp i vardagsrummet.


Vårt middagsbord



Efterrätten blåbärskaka som serverades med vaniljvisp :-)




Resten av kvällen tog vi det lugn, skönt att göra ingenting ibland :-). Plockade in pållarna vid 21.30 snåret och de fick sin kvällsmat. Och så var denna lördagen till ända :-)

/Lizzie

21/11 Fredag - Glad! :-D

Vilket avslut jag har fått på denna vecka :-D Jag dansar runt på ett stort rosa moln *fniss*

Strax innan lunch fick jag ett mycket trevligt telefonsamtal på min mobil. För en månad sedan så var jag ju på en anställningsintervju för jobbet som Administrativ samordnare vid några förvaltningar inom kommunen (gällde 3 tjänster). Blev uttagen till omgång nr 2 och fick gå och göra ett personlighetstest.

Sedan har jag inte hört något och förra veckan så tänkte jag att jag inte var aktuell längre.

Men så fel jag hade *hoppar jämfota*

Jag blev i dag erbjuden en av tjänsterna och jag har tackat JA!!! Och jag är så GLAD! Det är ett mer kvalificerat arbete än vad jag har nu och kräver högskoleutbildning, vilket innebär att jag nu kommer få betalt för min högskoleutbildning :-)

Jag trivs jättebra på mitt nuvarande jobb, men detta är en chans som jag vill ta. Meddelade min nuvarande chef direkt att jag blivit erbjuden annat jobb och att jag tackat ja. Hon tyckte det var kul för mig, men trist för dem - av naturliga skäl. Men hon förstod mig och tog itu rekryteringsprocessen för min ersättare direkt.

Nu ska jag bara försöka smälta detta - tror inte det är sant. Här har jag harvat runt i 10 års tid med studier, vikariat varvat med arbetslöshet och så helt plötsligt så blir jag erbjuden den ena fasta tjänsten efter den andra - det är ju bara inte klokt!

Vilken tidig julklapp jag fått :-D

När jag kom hem så var jag alldeles för uppskruvad för att kunna göra något med Otkawia och dessutom blåste det isvind ute. Blev en snabb mockning och fixa maten. Vattenhinkarna hade frusit, maken hade inte tänkt på att tömma dem och ställa in dem i sadelkammaren... Så det blev till att knacka hål på isen och tömma ut issörjan.

Ställde sedan in isiga hinkar i sadelkammaren - till kattungarnas stora förtjusning :-)




Nalle ville så gärna ner i hinken men tyckte isen var lite otäck ;-)




Provar andra hinken ;-)



Men tyckte till sist att det var bättre att komma till matte ;-)




Lilla Silver tyckte det blev lite blött om tassarna ;-)



För övrigt så har jag inte gjort så mycket ikväll. Tog ett krafttag med stryktvätten - alltså den högen tar ALDRIG slut :-O.

Nu börjar det bli dags att gå ut och plocka in pållarna. Sedan ska jag nog softa en stund framför TV:n - spelade in criminal minds igår kväll så det ska jag nog titta på.

/Lizzie

20/11 Onsdag - Föreläsning

I kväll har jag varit på en friskvårdsaktivitet i form av föreläsning av Previa. "Plötsligt så händer det" handlar om åldrandet mellan 20-50 år. Första delen av föreläsningen gick igenom de fysiologiska orsakerna till åldrandet och lite vad man kan göra. Andra delen bestod i vad man kan göra själv för att inte bli gammal i förtid. Vad är hälsa osv. För att ha bra hälsa så är det ju som vanligt, man ska vara noga med vad man stoppar i sig, motionera och sova ordentligt. 
 
Låter väldigt enkelt, men i grova lag så är det så enkelt. Sitt DNA och kön kan man inte styra över, men man kan förändra sina vanor (eller om det nu är ovanor). Vissa saker är bättre att stoppa i sig än andra beroende på vilka eventuella problem man kan ha. Föreläsaren poängterade också att man ska ge varandra beröm, för man mår bra utav att  få beröm. Och för att få så måste man ge :-).

Det var i alla fall en helt OK förläsning så här mitt i mörkaste november :-). Bra att få sig en påminnelse om att det inte blir bättre av att gnälla ;-)

Kom hem strax efter kl 20 så jag har hunnit med att gosa med kattungarna och idag kan jag göra Nalles fanclub nöjd ;-)


Nalle blev så glad när jag kom in i sadelkammaren och vill komma upp och gosa :-)




Men han var inte gosesjuk speciellt länge utan fördrog att busa och då kolla vad som var i botten på pållarnas mathinkar ;-)



Kan upplysa er kära läsare om att kissungarna har haft "High life" under dagen *harkel*


 

De hade upptäckt en påse med örontops som jag lite ovarsamt lämnat framme....



Påsen hade blivit slaktad, om man säger så...



När jag var i sadelkammaren så fick dörren vara lite öppen och Kayo fick spana lite på kissarna. Idag vågade Nalle nästan gå fram och hälsa på Kayo...
 



Silver var modigare och vågade gå ända fram och nosa på Kayo, medan Grå/vit inte var lika tuff.



Kayo vill SÅ gärna hoppa in och leka (lite väl hårdhänt) med kissarna ;-)



Det var allt för idag. Nu ska jag gå och sova min skönhetssömn. Sömnen är ju viktigt för att mota åldrandet framför sig, så det är bäst man hoppas i säng illa kvikt ;-)

/Lizzie

19/11 Onsdag - Träning

Dags för träning för Åsa idag. Full fart hemåt efter jobbet alltså. Under tiden som maken lagade middag så var jag ute i stallet och fixade stallet. Blev lagom klar när maten var klar - perfekt tajming :-). Jag hann äta i lugn och ro innan det var dags att plocka in pållarna, och det var skönt. Inte så kul att åka i väg på träning stressad till max.

Oktawia var lugn att göra iordning trots att hon fattade att hon skulle in i den äckliga trailern. Det hade kommit ett tunt lager snö, men vi fick upp trailern utan problem.

Kl 19 började träningen och det gick bra från början. Oktawia var inte alls lika spänd som förra gången, kan ju bero på att vi var själva i ridhuset ;-)

Jobbade med form och takt, få damen att svara för innerskänkel. Fick till volterna riktigt bra idag. Oktawia vill ju gärna springa ifrån jobbet, och även om hon har mycket motor så måste jag ändå driva henne och bestämma takten i traven. Annars så far hon bara iväg och då blir det inte bra. Gjorde lite korta övningar i skänkelvikning också, undan för höger skänkel funka OK, men det är sämre bevänt undan för vänster skänkel, men det är ju mitt vänsterben och framför allt vänstra höften som är kass. Blir till att sitta mer på balansbollen och träna *suck*.

Mitt under ridpasset så kommer det in ett ekipage, jobbar Oktawia i trav och jag svimmar nästen :-O. Jag vet ju hur Oktawia har reagerat tidigare när det kommit in hästar i ridhuset - totalt flippat ur och stått på bakbenen. Vilket var det jag trodde skulle hända. Kunde knappt andas. Som tur fortsatt tränaren bara att tala om vad jag skulle göra, så jag kunde andas igen. Oktawia blev lite spänd, men det berodde ju på mig. I övrigt så fortsatt hon att jobba i traven och kunde slappna av fast det hade kommit in en främmande kuse i ridhuset - ett myckt stort framsteg för damen. Likaså klarade vi av att fortsätta jobba även när den främmande hästen började röra på sig ;-)

Oktawia jobbade på jättebra, samarbetsvillig idag också :-). Att jag höll på att kräkas av total utmattning när lektionen var slut är ju en annan sak. Den som påstår att det inte är jobbigt att rida - ni skulle bara veta!!! *pust*. Vadå dålig ridkondis *harkel*.

Är jättenöjd med dagens träning. Framför allt detta att det gick så bra att rida trots att det kom in en kuse under ridpasset och dessutom lämnade oss under ridpasset. Att hästen gick ut reagerade inte Oktawia på alls, hur skönt som helst då hon tidigare fick i det närmaste panikattacker när hästar gick ut ur ridhust. Nästa träningspass blir om 2 veckor. Det är så KUL :-D. Mål nr 1 - att kunda rida en programridning inom 1 år känns som ett realistiskt mål i nuläget :-).

Gick bra att lasta från stallet vid ridhuset, maken fick dock köra hem. Jag var så slut i benen efter lektionen så jag kunde inte köra. Snacka om att jag kommer att ha träningsvärk, om inte i morgon så i alla fall i övermorgon...

Eftersom vi tränade kl 19 så var vi hemma i vettig tid.  När jag var klar med Oktawia så fick sig Sabina en liten omgång med borsten. Hon hade fått på sig ett fleecetäcke vid intaget eftersom hon var totalt genomblöt. Nu var täcket blött och Sabina torr. Det syntes också att hon kan slappna av under tiden vi är borta med Sabina, för hon hade legat ner och sovit som en gris. Spån hela ena sidan av täcket ;-).

Nu är pållarna matade och nattade. Nu ska jag själv släpa mig in i duschen och sedan försöka ta mig upp till övervåningen där min säng väntar. Hur jag nu ska få mina ben att lyda uppför trappat!!

/Lizzie

18/11 Tisdag - Bilar...

Trött till max när maken kom med kaffe och väckte mig. Sovit dåligt... Det var totalt SVINKALLT i vårt sovrum i går kväll och natt *burr*. Eller rättare sagt - jag hade ett för dåligt täcke... har haft sommartäcket - fram tills nu då. Har varit för lat för att gräva fram vintertäcket och det har inte varit så kallt så det varit något problem. Men i natt har jag varit uppe två gånger, en gång för att hämta ett par filtar och en gång för att ta på mig pyjamas!

När jag fryser så sover jag dåligt. Så det var mer än segt i morse innan kroppen hade vaknat till liv, men sedan rullade dagen på utav bara farten ;-).

När maken kom och hämtade mig så redogjorde han för läget med bilen. Bilen har varit på besök hos "bildoktorn" idag. Något himla fel är det på vår bil. Först bytte vi batteri, men det visade sig vara kolen som var slut i någon mojäng, så en sådan ny köptes in och maken mekade dit den. Bilen har ändå inte velat gå ordentligt, svår att starta och tomgång m.m har uppfört sig skumt. Nya tändstift köptes in till det facila priset av 225 kr  (rena rånet i mina ögon). Och då blev det faktiskt bättre, men fortfarande lever tändningen sitt eget liv. Motorn varvar upp fast man inte trycker på gaspedalen och kan tvärdö lika fort. Dessutom lyser lampan till lambdasonden HELA tiden *suck*. Så till slut tröttnade jag och ringde till en firma som gör felsökning och maken lämnade in bilen i morse och hämtade i em.

Och hur löd då domen - bara att packa ihop eller går det att laga. Jag har varit nervös hela dagen - vi har INTE råd med att byta bil....

När maken hämtade bilen så fick han följande redogörelse i grova ordalag.

•Tändstift och tändkablar behöver bytas, att vi bytt tändstift för en månad sedan spelade ingen roll - bäst att byta för säkerhets skull.
•Läckage vid grenröret i motor (detta vet maken om och ska fixa).
•Behöver byta katalysatorn, den är bytt förra året, men även här så behövde den bytas för säkerhets skull.
•Mellan katalysator och avgasrör så läckte det och behövde svetsas.
•Läckage vid en skarv vid ljuddämparen
•Luftmassemätaren var trasig och behöver bytas.

Ovanstående kostar drygt 4 600 kr i enbart material!

Bilen är nyligen besiktigad och då borde ev läckage från skarvar i avgasröret blivit noterat.

När maken nämde att lufmassemätaren är trasig så ramlade polletten ner hos mig. SJÄLVKLART är det ju den mojängen som är det stora problemet. Vi har ju elektronisk bränsleinsprutning i motorn och blandningen mellan luft och bensin i kombination med gnistan från tändstiftet är ju det som gör att motorn funkar som den ska. Blir det fel mängd luft till mängden bensin - ja då är det ju inte konstigt att bilen går som en kratta. Nåt har man ju lärt sig utav att ha en pappa som var bilmekaniker ;-).

Den lilla mojängen kostar dock 900 spänn *morrar*.

Fördelen med problemet är att maken kan byta mojängen själv. Dessutom kan han fixa svetsjobbet och allt annat själv också.

Felsökningen kostade 400 kr och den var helt värt pengarna. Nu vet vi vad vi ska fixa (eller maken rättare sagt) och det känns bra.

Idag blir det i alla fall ingen ridning. Vill inte tära på maken tålamod, han tycker ju inte ju inte att det är så himla kul att behöva följa med när jag ska till ridhus, så det får bli varannandagsträning i veckorna. Dessutom behöver jag ju hinna göra lite annat än att rida. Som typ ta hand om stryktvätten... om jag orkar idag... ;-).

Jag har i alla fall grävt fram mitt tjocka vintertäcke och bytt i sängen. I natt ska jag tame tusan inte frysa ;-)

När jag var klar i stallet så lekte jag med kattungarna ett tag. De var inte alls på gosehumör utan for runt som vildar i sadelkammaren ;-). När jag kommer in så hänger alla 3 i benen och tycker det är jättekul att ha matte som en vandrande klätterpelare...

Om inte annat så kan man leka med korken till vattendunken




Sedan så blev Nalle hemskt nyfiken på vad det var jag höll i handen och tog sig en närmare titt på kameran ;-)



Jisses var mycket morrhårr den kissen har :-O



Den prickiga tjejen var VÄLDIGT intresserad utav mina vantar ;-)

Silver busade med lite remar efter morfars gamla sele



Och så avslutar jag med en bedårande bild på Nalle, till alla i Nalles fanclub ;-)




Nu ska jag ut och plocka in pållarna, får se om det är 2 st lerindränkta monster som vill in. Oktawia kan vara lite fin i kanten så hon har nog inte rullat sig, men Sabina... *suck* hon letar reda på de värsta lerpölarna hon hittar... idag har hon dock haft regntäcke på sig så hon borde vara anständig. Livet som hästägare i novemberblötan... att skrapa fram en pålle under ett tjock lager lera ;-). Jaja - nåt ska man ju ha att göra :-).

I morgon är det i dags för träning för Åsa igen. Det ska bli jättekul :-)

/Lizzie

17/11 Måndag - äntligen minusgrader

Kanske låter knäppt - men ÄNTLIGEN minusgrader ;-). Det räcker med -1 grad för att man ska slippa skitiga hundar och katter och leran på skorna. Kallare än så behöver det egentligen inte vara ;-). Det var dessutom fint väder på dan' så efter det att jag käkat lunch så tog jag en liten promenad runt kvarter på 15 min. Så skönt ute och jätteskönt att få lite frisk luft och sol sådär mitt på dagen. Instängd som man är annars på ett kontor ;-).

När man kom hem från jobbet så var det ju mörkt, så jag ska försöka göra det till en vana att ta en liten kort promis på lunchen - i alla fall vid vackert väder ;-). Nåja, bra med lite ljus på lunchen när det är mörket övrigt tid man vistas ute.

Efter mat, diskning och fix av stall så blev det en lite tur till ridhuset. Nysladdat och fint var det när vi kom dit :-)

Oktawia var lite spänd när vi skrittade fram, det var vindstilla ute och totalt knäpptyst - man kunde ha hört en knappnål falla. Då blir damen lite spänd, vid minsta lilla ljud så reagerar hon. Vid full storm så man tror att taket ska lyfta - då bryr hon sig föga ;-) . Gick dock bra att skritta fram på långa tyglar, jag satt och nynnade lite på hästryggen - så det var något som störde tystnaden ;-).

Böjrade själv jobbet med att i skritt lägga 8 metersvolter i hörn och på långsidor. Funkade bra. Oktawa har inte kunnat gjort så små volter tidigare... Det som var ännu mera anmärkningsvärt var att det gick att trava och rida 10-meters volter i varje hörn och mitt på långsidorna, körde 2 gånger i varje varv. Oktawia jobbade på jättebra och hade bra form under det travjobbet. Det var dock inte helt ojobbigt för mig, sista varvet var en ren pina... då hade sån mjölksyra i ländryggen att jag knappt kunde hålla mig  upprätt, var dessutom så slut att jag hade blodsmak i munnen!!!! :-O. Nog för att jag fick rida varje steg för att hinna forma henne i volterna - men det är ju rena skämtet - 10 minuters trav. I lättridning!!!!  Snacka om att man har dålig ridkondis - man får ju skämmas! Nåja, bara att fortsätta rida och se glad ut , kondisen kommer väl tillbaka med tidning och mer ridning ;-).

Jag var i alla fall väldigt nöjd med jobbet - för 1 år sedan hade jag fullt sjå att rida Oktawia på 20 meters volt i trav. Så hon har stärkt sig bra för att orka med 10-meters volterna - och hon gick i bra form hela tiden :-D

För att kunna återhämta mig så jobbade jag damen i skritt, började med lite försök till öppna i skritt på långsidorna ner mot spegeln - vid första försöket fattade hon ingenting, vid försök nr 2 så började poletten trilla ner och vid försök nr 3 så funkade det - dock vingligt men hon gick på 3 spår hela långsidan ner mot spegeln, samma jobb i andra varvet och det tog lika lång tid då för henne att förstå. Jag var jätte nöjd för detta har jag inte fått till tidigare. När jag skulle göra samma jobb i trav så nöjde jag mig med att bara ta ställningen i nacken, jag var fortfarande helt slut i ryggen så jag for runt som en lite klick smör på en het potatis... Ingen stabilitet alls i mellandelen av kroppen *suck*

Nåja, mer jobb i skritt, red på en liten fyrkant och introducerade halva framdelsvändningar. Funkade nästan bra, hon tog skänkeln och vände, men drog upp huvudet lite.

MEN - det som jag verkligen överraskades utav var att hon tjafsade INGENTING :-D.

Damen har nämligen tidigare stegrat sig när jag försökt göra mer än 1 framdelvändning i följd. Nu kunde jag göra 8 st och det i båda varven!!!

Då är det OK att hon höjer huvudet lite i vändningen.

Enda gången jag märkte av tendens till att hon blev sur var när jag försökte rygga - där tog det tvärstopp. Antagligen gjorde jag fetfel så hon blev skitsur på mig. Så ryggning la jag ner på en gång - det får vi fixa med hjälp av tränare.

Red cirka 50 min och när jag var klar så var damen rätt nöjd. Hon klarade t o m av att stå helt stilla utan att maken höll i henne under tiden som jag sadlade av och la på fleecetäcket. Helt tvärcool :-).

Kanske blir häst av det nervösa vraket till sist ;-).

När vi körde hemåt så kom jag faktiskt på att Oktawia har varit otroligt samarbetsvillig hela hösten. Vad jag än hittat på, tömkört, longerat eller ridit så har hon jobbat på bra. Inga stegringar eller kast. Inget tjafs med huvudet, utan hon har verkligen kämpat på - även när hon blivit trött. Det blev en otrolig vändning av damens samarbetsvilja efter tömkörningsträningarna i augusti. Ingen är gladare än jag :-). Att hon har överskottsenergi, blir spänd och nervös är grejjer som vi får fortsätta jobba med - men att slippa rent tjafs under jobb - det är SÅ skönt :-).

Lizzie - idag en glad hästägare!

16/11 Söndag - Sol! Ett tag i alla fall

Trodde knappt att det var sant! Vaknade av att SOLEN SKEN!!! :-O Det var så länge sedan att man knappt kom ihåg hur det är att vakna upp och det är vackert väder ;-)

Nåja, det är ju fortfarande  rätt varmt ute och alltså blött och lerigt. Oktawia fick ha täcke på sig, men Sabina som har 1 dm lång päls klarar sig bra utan täcke. Den lilla damen var dock tvungen att dyka ner i ett lerigt plätt så fort hon kom ut ur stallet. Och så så var hon jämngrå hela ponnyn ;-)

När jag var klar med mockning osv i stallet så for jag upp till Latorp och kollade på en kompis som var med i en dressyrtävling idag. Det var klubbens KM som hon deltog i. Det såg hur fint ut som helst och till nästa tävlingssäsong så får de ge sig ut och visa vad de kan :-D

Både Seniorer och juniorer tävlade samtidigt.

Hanna vann KM för ponny




Nadya vann KM för seniorer



Inte de bästa bilderna, men det är svårt att ta kort inne i ridhus...

Efter att stått i ett svinkallt ridhus en timme så for jag hemåt och fick äntligen tummen ur och planterade mina tulpanlökar jag köpt.

Väntar med spänning om det kommer komma så här fina tulpaner i vår :-)



Sedan fortsatt maken och jag med lite grovjobb... vår gata får hemska potthål, spelar ingen roll hur mycket vägen sladdas, potthålen kommer direkt. Nu fyllde vi genom hålen med det takpannekross vi hade kvar. Förhoppningsvis så håller stötdämparna på bilen nu ;-) och Oktawia tycker det är trevligare att åka i trailern när den inte guppar åt alla håll och kanter.

Lite senare på em så var det dags för Oktawias motion. När jag gick ut och hämtade pållarna i hagen så såg jag att marken i hagen har torkat upp riktigt bra. Gårdagens blåst och dagens sol har gjort sitt. Dock så började det regna lagom när jag skulle ut och jobba damen, men det gick snabbt över.

Det funkade i alla fall bra att longera i hagen. Oktawia har ju brodd på sig så hon fick bra fäste. Det var klafsigt på vissa ställen, men bästa ytan för longering ligger lite högre så det var riktigt bra underlag. Funkade t o m att träna på galoppen.

Otkawia skötte sig bra, vi tränade på övergångar skritt-trav och trav-galopp i cirka 20 min och sedan skritt jobb i 2 x 10 min. Galoppen var riktigt rund och fin idag och jag upptäckte att damen fått lite nya muskler på bakbenen :-). Arbetet gör nytta med andra ord ;-).

När vi var klara så började det bli mörkt, hade börjat blåsa rätt bra så pållarna fick stå kvar inne med sin em mat.

När jag var klar med pållarna så ägnande jag mig en stund åt kattungarna. Den lilla gråvita tjejen tycker det är väldigt mysigt att sitta på min pall framför elementent. Varmt och skönt kan jag tänka mig ;-)



Jag försökte ta lite kort på Nalle, så Nalles fanclub blir nöjda, dock var han inte riktigt med på noterna idag...



Han slapp bli jagad med kameran, utan jag passade på att fota de andra små liven istället...



För en gångs skull så var de stilla i korgen... ;-)

En stund senare var Nalle på bättre humör ;-)




När jag var klar i stallet och gosat klart med kissarna så var det dags att gå in och fixa lite käk. Vi lagade iordning en potatisgratäng - en lite nyttigare variant med buljong och mager ädelost, till detta serverades det rökt kalkon. Eftersom jag var helt utsvulten försvann maten i ett nafs, eller var det bara väldigt gott ;-).

Jag hann sedan jobba ett par timmar åt NRU, uppdaterade hemsidan med ett gäng nya konferenser.

När jag var klar med det jobbet så började jag med något helt annat. Dags för lite pyssel och jag började med ett halsband till. Fastnade helt i det och en timme senare så var det klart. Blev ett halsbland i ljusblått organzaband, blå pärlor och lite guldattiraljer.



Helt plötsligt var även denna dagen slut. Har precis varit ute och natta pållarna, snacka om att det var svinkallt  ute - och nu blåser det kallt som tusan *burr*. Nu kanske det äntligen är slut på detta evinnerliga regnandet ;-)

/Lizzie

15/11 Lördag - clinik i Strömsholm

Fixade snabbt klart stallet på fm eftersom jag skulle bort på em, ville hinna äta lite lunch innan jag skulle iväg. Under tiden som jag mockade så var det ett sabla liv i sadelkammaren och till sist så var jag tvungen att gå in och kolla vad tusen kattungarna  höll på med.

Om man säger så här... de var himla busiga. Alla 3 låg i diskhon och busade med varandra så mycket de orkade.

Syns det att det är 3 kattungar i detta virrvarr??



Nåja, idag hade jag inte tid att fastna och gulla med kissarna, får bli en annan dag ;-)

Fick i mig lite mat innan jag åkte in till stan. Blev upphämtad av Anna kl 11.30 vid Statoil och så for vi iväg till Strömholm. Först stannade vi vid butiken, Anna hittade ett par strumpor, medan jag höll hårt i plånboken. Ska ju till Globen om 2 veckor :-). Men mycket fint finns det i Strömsholmsbutiken.

Cliniken befann sig i Röda ridhuset, och det var rätt fullsatt. Leksands bröd var det som sponsrade cliniken så när vi gick in fick vi en påse med lite bröd och dricka.

Först ut var Kristian von Krusenstierna. Han pratade om vikten av att sitta rätt, renodla hjälperna osv. Det var en hoppryttare, Ann-Sofie Oscarsson, som red på en lånad  häst. En jättefin kuse som rörde sig jättefint. 



Sedan red Kristian sin egen häst Charlston och även här betonades vikten av sits och vara tydlig i sina hjälper och inte flaxa runt.

Åh, det såg så ENKELT ut när de red runt där nere i managen *suck*.

Sedan så var det paus och vi fick lite tilltugg i form att knäckebröd med lite olika röror på. Smaksens var det i alla fall. Jag lyckades ta mig fram till kaffekön, hade jag inte mycket för. Lagom när jag kom fram så var kaffet slut så det var bara att vända om och vänta på att det skulle komma nytt.

Det var ett avsnitt med kostföreläsning av en dietist, Marina Sjöberg, mycket prat om knäckebröd och banan som mellanmål. Överlag så äter hästfolk för lite och det är viktigt med energi osv. Jag som redan äter 5 ggr per dag, är medlem i Må Bra, och äter allsidig kost, lyssnade bara här med ett halvt öra. För mycket tjat om bananer... ;-)

Sedan höll Ann-Sofie Oscarsson en clinik i hoppning med lite olika ekipage. Det var skoj att kolla på, hoppryttare har ju ett litet annat tempo i galoppen när de rider om man jämför med dressyrryttare *fniss*. Också här mycket prat om sitsens inverkad och att renodla hjälperna. Även här jättefina hästar!

Ytterligare en paus och mer knäckemackor med röror på. Kostföreläsning del 2 i en kvart, fortfarande mycket prat om att knäckebröd och banener är bra mellanmål ;-)

Sedan var det dags för clinik med Magnus Gälelrdal, han red själv samtidigt som han höll cliniken. De fick träna på lydnad och att rida lite trixa hinder. Här var det också viktigt att hålla koll på kroppen och inte flaxa runt.



Sist men inte minst var det ett avslutningsnummer mellan de tre. En lite hopptävling. Hoppryttaren vann (så klart), 2:a var dressyrryttaren Kristian, och 3:a blev fälttävlansryttaren Magnus. Underhållande var den lilla tävlingen i alla fall :-)

Och icke att förglömma. När allt var slut så var det autografskrivning i managen. De 20 första som kom ner skulle även få kort och autograf från Marcus Beerbaum och Meredith Michaels-Beerbaum.

Vem gick inte iväg och ställde sig i kön för att hinna få med av de korten. Jo Lisbeth och Anna... bland alla barnen.... En liten flicka gjorde stora ögon och så kom kommentaren "ska ni också ha autografer??" - och det skulle vi *fniss*

När vi stod i kön så blev det ett litet uppvisningsnummer av Kristian på sin PRE-hingst, med personer på backen som höll i facklor, musik ur Fantomen på operan och nedsläckt i managen. Lite väl mörkt för man såg inte den mörkbruna hästen ;-)

Efter lite väntande fick vi komma ner i managen och vi fick våra autografer. Här är alla 3 med på bild och ser jätteglada ut :-)



Hade en mycket trevlig em. Alltid kul att komma ut lite och se duktiga ryttare och fina hästar. Man behöver inspiration så här i novembermörkret.

Var hemma igen vid 18.30 tiden - hur ridsugen som helst, men samtidigt jättetrött. Oktawia vilade ju igår så då behövde jag hitta på något med henne idag. Det blåste rätt bra och totalt kolsvart var det. Så jag fick faktiskt med maken till ridhuset utan allt för mycket protester :-). Tänkte släppa lös Oktawia i ridhuset och lösgaloppera damen. Ett rätt bra sätt att få lite hästen rastad.

När vi kom fram till ridhuset och jag precis lastat ur så kommer det 3 st ryttare som också skulle in i ridhuset. Bara att gilla läget och se det hela som ett bra tillfälle att miljöträna Oktawia. Hon är ju inte van att ha så mycket hästar omkring sig och hon tog det hela väldigt bra faktiskt. Hade inga problem att leda runt henne i ridhuset. Kunde hålla på med lite typ ledarskapsträning, att hon var tvungen att koncentrera sig på mig, hålla sig där jag placerade henne, stanna, backa, gå med "myrsteg". Funkade jättebra. Hon blev bara lite stressad och rädd när en av hästarna började sitt galoppjobb och kom lite nära bakifrån. Men inte alls något allvarligt och hon lugnande ner sig snabbt. Promenerade runt med henne i 30 min då var de andra klara och lämnade ridhuset. Då släppte jag lös Oktawia och hon fick springa lös. Hon började trava på en gång och så travade hon runt på fyrkantsspåret i ett bra och jämt tempo. Behövde bara lyfta ena armen för att få henne att byta varv. När jag sedan ville få henne i galopp så var det bara att säga "Gaaalopp" så fattade hon galopp. Det blev bara galopp i några varv sedan tyckte hon att det räckte. Eftersom hon hade skött sig så bra så tyckte jag att hon själv fick bestämma när hon kände sig färdigrastad. Efter galoppen så travade hon några varv sedan så bröt hon av till skritt och så skrittade hon på fyrkantsspåret, varv efter varv. Maken och jag stod i mitten och väntade. Till sist så tyckte damen att det räckte och hon kom fram till mig. Då hade hon varit lös i cirka 15 minuter. 

Snacka om att hästen vet vad hon ska göra och känner sig nöjd med det. Trodde hon skulle passa på och bralla och busa när hon släpptes lös, men icke. Rastade sig själv ;-). Om det är bra väder i morgon så kan jag nog rida ut utan att riskera livet ;-).

Det gick också jättebra att lasta. Ställde trailern en bit från stalldörren och hon klev på utan problem. Är riktigt nöjd med min lilla pålla idag :-)

Hemma igen vid 21-snåret, lagom att kolla på TV en stund. Snacka om att den här lördagen försvann ;-)

Men nu är det i alla fall dags för sängen för min del ;-)

/Lizzie 

14/11 Fredag - städning

Förr eller senare så måste man - även om man tycker att det är totalt onödigt! Efter jobbet idag så var det dags för städning!

Eftersom det är november och det är ett konstant regnande och total lervälling över hela gården så känns det tämligen onödigt att skura hela hustet, men men... man kan ju inte klafsa runt i lorten inne hur länge som helst heller ;-).

Att sedan städa en fredag kväll efter att ha jobbat hela veckan är inte det roligaste man kan sysselsätta sig med. Men i morgon har jag ingen tid eftersom jag ska åka bort :-).

Vi käkade lite snabbt sedan var det full fart. Som tur är har jag och maken ungefär samma toleransnivå när det gäller städningen så jag behöver inte tjata om att det är städdags - det insåg han av sig självt ;-)

Däremot ville han inte alls vara med på bild under städningen ;-).




Han drog som en avlöning när jag tog fram kameran ;-) Men han gör snygg reklam ;-) Min T-shirt har han minsann på sig och på köpet fick han ÖFK's logga på ryggen ;-).

Jag dammade, maken dammsög hela huset + att han dammade ovanpå bokhyllorna. Det har inte blivit gjort på 1 år ungefär *urk*.

Under tiden som han dammsög så gick jag ut och fixade stallet och hästmaten. Passade på att gosa med kissarna.

Till Nalle's Fanclub :-) Här kommer nytagna bilder på sötnosen




Lite pälsvård måste även en liten kisse pyssle med




Blir det bra så här?




Jaha - ska jag se söt ut också...



Nu har jag poserat färdigt ;-)


Nalle hälsar till sin Fanclub, han håller på att tränar på att se riktigt söt ut vid fotografering, men hans matte är så förtvivlat slö med kameran ... ;-) eller är det kameran som är slö....

Nåja, de andra kissarna har också skoj, husse hade skickat med en liten leksam...  om det är något som roar kissungar hur länge som helst så är det små bollar...



Nu kanske de kan roa sig med bollen istället för att far utefter väggarna i min sadelkammare...

Med mig i stallet var också Kayo och Lexi, de får inte gå in till kissarna eftersom de tycker att småkattungar ska man äta till middag. De är dock mycket väl medvetna om deli-katt-esserna som befinner sig i sadelkammaren ;-).

Kissungarna är också rätt nyfikna på vovvarna, men ändå fulla av respekt. Här har de fått syn på vovvarna i dörröpningen



Men kissungarna höll sig på vederbörande avstånd och sedan återgick de till att leka med bollen. Något som vovvarna följde med spänt intresse ;-)



Nåja - bara att slita sig från sötisarna och in och göra klart städningen. Även om det är trist så är det rätt skönt att få rent och snyggt och lite ordning och reda.

När jag var på väg in så var det stjärnklart - det var ett tag sedan. Så den där ficklampan som lyser ovanför vårt hus - det är fullmånen *fniss*



I morgon ska jag åka iväg på clinik i Strömholm. Ska bli jättekul och förhoppningsvis lite inspiration så här i novembermörkret :-). Åker med en kompis så jag kommer ha trevigt sällskap.

Nu är städningen avklarad. Ska ut och plocka in pållarna och natta dem. Sedan blir det TV:n en stund och förhoppningsvis orkar man hålla sig vaken en stund till ;-).

/Lizzie

13/11 Torsdag - Tur till ridhuset

Idag kom jag ihåg att säga till maken på morgonen att jag behövde åka till Ridhuset med pållan. Så han fick hela dagen på att förbereda sig för kvällens övningar :-).

När jag kom hem så låg senaste numret av Tidningen Ridsport i brevlådan - jippig. Laga ungspannkaka till middag och under tiden som den gräddades i ugnen så satt jag och läste Ridsport :-). I tidningen så fanns det en artikel om tyska idrottsläraren och tränaren Eckart Meyners. Lästen den med intresse eftersom jag har problem att hålla ordning på kroppen och problem med nedsatt känsel och kraft i mitt högra ben efter ett diskbråck. Fastnade för ett "matnyttigt tips" som handlade om att "stabilisera bäckenet genom att dra in naveln mot ryggraden". Enligt texten effektivt vid t ex avsaktnignar. Lät ju himla enkelt tänkte jag, ska prova det sedan när jag rider....

Så efter vi käkat och jag fixat stallet så blev det alltså en tur till ridhuset. Det var helt tomt i ridhuset och ändå var vi inte SÅ sena. Kl 20.00 satt jag i sadeln. Oktawia kändes lugn och jag kunde skritta fram på helt långa tyglar i 10 min. Jobbade sedan lite i skritt så som jag fick hjälp av tränaren förra veckan. Sedan la jag upp travjobbet på ungefär samma satt som vi arbetade under träningen också.

Här testade jag nu det jag hade läst om i ridsport. Och hur funkade det då...

Jag har ju problem med kroppen, måste verkligen koncentrera på jättemycket för att göra rätt. Har ju problem vid halvhalter och avsaktningar, så jag var ivrig att testa detta just vid avsaktning och vilken REAKTION det blev på kusen :-O

Första gången tog jag i för kung och fosterland. Oktawia tvärstannade!!!

Så jag fick testa flera gånger innan jag hittade rätt nivå att "dra in naveln" vid halvhalt och vid avsaktning. Kommer nog ha träningsvärk i morgon... MEN vad LÄTT det gick att rida. Vilken AHA-upplevelse jag fick :-D. Helt plötsligt blev det mycket enklare med halvhalter och avsaktningar. Efter ett par stycken övergångar mellan skritt och trav och halvhalter så var Oktawia hur mjuk och fin som helst. Lätt i handen och hur lydig som helst. Inga försök att bara älga på utan väntade på signal från mig hela tiden. Hon var så otroligt POSITIV hela tiden så det kändes jätteroligt ;-D. Känns faktiskt som om jag håller på och får en dressyr häst nu ;-)

Att jag sedan kan bli MYCKET bättre på att rida vägarna ordentligt och framför allt SE vägen är ju en helt annan sak. Behöver också tänka mer på att räta upp mig och hålla kolla på mina flaxande händer. Sedan det där med kroppskontroll och få ordning på hela kroppen.... *suck* men det är väl bara att rida på och kämpa på.

Eftersom Otkawia var så mjuk och samarbetsvillig så räckte det med travjobb på 25 min, blev alltså totalt 45 min ridning. Maken blev jätteförvånad och undrade om jag inte skulle rida mer, och visst det är lätt att köra på när det är så LÄTT, men jag tyckte det räckte så. Otkawia blev genomarbetad och var nöjd. Då behöver man inte köra på bara för att.

Vi håller inte på och bråkar med damen vid lastning, utan vi lastar från stall. Får väl hålla på ett tag med det tills hon vant sig. Hon är ju snäll att ställa upp på en stallgång i ett främmande stall, även om hon är nyfiken på de andra hästarna.

Här står hon uppställd med trailern framför sig



Trailer klar för lastning



Vi har i alla fall kommit så långt att jag inte behöver använda linorna, utan det räcker med att stalldörrarna ramar in. Oktawia springer inte in i trailern, men hon följer med mig lite försiktigt och går rakt in. Tidigare så stannade hon när hon kom fram till stalldörren och maken fick vifta med en piska bakom rumpan på henne. Så nu har vi alla fall kommit så långt att hon går in lugnt och sansat. Alltid nåt.

Damen var inte heller lika stressad när vi kom hem och det kändes också bra. Efter avskötsel så var det bara maten som gällde ;-)

Jag försökte gosa med kattungarna när jag var klar med allt, men de var så fulla av bus att det var totalt omöjligt ;-). Försökte också fånga dem på bild när de lekte med varandra på min pall.... ha ha - inte alls helt enkelt ;-)



Roligt har de små busfröna i alla fall.


Nu är det dags för mig att gå och lägga mig. Förstår inte hur jag lyckas egentligen... kommer i säng alldeles försent...

/Lizzie

12/11 Onsdag - Skratta eller gråta

Ska man skratta eller gråta över regneländet.... det är frågan det. Så länge jag satt på mitt kontor och hörde hur regnet smattrade så kändes det rätt OK. Skönt att jobba inne, om man säger så. Maken och jag for iväg till mataffären efter jobbet för att fylla på matförråden. Blev totalt dränkt under de få minuter det tog mig att gå från bil till affär.  Och sedan ska man fibbla upp en liten snyggt skriven matslita med tvärblöta händer. Något som resulterar i att bläcket, som tydligen inte var vattenfast, blev utsmetat över hela pappret och texten tämligen oläslig på sina ställen. Börjar i detta läge svära över regnet....
 
Vi lyckades i alla fall tyda matlistan och få med oss allt hem. Färden hem skedde under ljudet av makens nya mantra "fan, jag ser ingenting, vilket djävla regnande. Det är ju totalt kolsvart - vi måste köpa extraljus till bilen!". 

Det är OK att höra denna ramsa en gång, men när man hört den 10 gånger... ja då höjer man ljudet på radion ;-).

Hemma så är ju hagen helt vattenfylld. Det fullkomligt vräkte ner regn och jag kände att det inte var så stor idé att slänga ut em-höt i leran. Alltså bytte jag snabbt om och sedan ut i stallet. I vanliga fall så brukar jag prassla med höpåsen så kommer pållarna. Idag behövdes inte det! Räckte med att jag öppnade dörren till hagen och ropade deras namn EN gång. Båda två kom farandes i full galopp och Oktawia nästan sprang över Sabina i sin iver att få komma in till sin box. 

Oktawia frös, kall som bara den även om täcket inte släppt igenom regnet och det är fleecefodrat. Sabina har ett billigt shettisregtäcke från Börjes, men det håller himla bra mot regn. Sabina hade dock tagit ett gyttjebad precis innan jag ropade in dem *harkel* så jag var lagom snygg efter att tagit av det lerindränkta täcket och hägnt det på tork. Tur att det finns tvättmaskin ;-).  Lämnade nöjda pållar som mumsade hö och gick in och lagade mat åt oss själva. Korvstroganoff och pasta blev det idag.

Efter maten så tänkte jag sätta mig och pyssla ihop ett halsband till, men det blev inte så. Evelina ringde och vi pratade bort en timme. Efter det så var det bara att stövla ut i leran. Vid det här laget så var jag hjärtligt trött på regnet. Hade torkat av 3 hundar och hallen ser ändå ut som en lergrop *suck*. Och nu när jag gick ut så skulle ju två utav dem ut igen... så länge det är detta grisväder är det liksom ingen idé att städa...

Mockade först åt Sabina. Hon står så snällt på stallgången och tittar med STORT intresse på vad jag sysslar med i hennes box. Fick nytt spån på idag och hon verkade tämligen nöjd med det.

Sabina i nymockad box med lite hö att pyssla med.

 


Sedan blev det Oktwias tur att få sin box mockad. Tog en stund för hon hade lekt elvisp *suck*. Blir så himla tungmockat när hon gör det för hon river ju upp en massa blött strö som då behöver ösas ut. Blev två kärror med dynga bara från hennes box.

När hon sedan fick komma in i sin nymockade box så lekte hon elvisp en stund innan hon ställde sig och glodde ut genom fönstret - vad hon nu kan se i mörkret, sig själv antagligen ;-)



När jag var klar med mockning, byte av vatten och avsynat pållarna så öppnde jag dörren ut till stallbacken. Då funderade jag på om jag skulle skratta eller gråta. Under den timmen som stallet tog så hade mina två schäfrar suttit utanför stalldörren. De har en liten springa i dörren som de kan kika in i så de ser vad jag gör. Piper gör de också varierande styrka...

Gissa hur totalt genomblöta och genomleriga dessa vovvar är...



Efter att ha legat i denna vatten/ler-pöl i drygt en timmes tid...




Herregud! Jag vill inte ens ha in jyckarna i huset! De lyckades rappa ner hela stallväggen med vatten/lera genom att bara vända sig om och gå ut igen *suck*

Nu är det faktiskt läge att det slutar regna. Jag bor högst uppe på en stor kulle och inte ens härifrån försvinner vattnet längre. Hästhagen blir bara en enda stor lervällingspöl, även om hästarna inte skjunker ner i marken så är det fruktansvärt slipprigt. Är mest rädd för att kusarna ska fläka sig eller vricka sig när de busar - för busar gör de ju...

Nu måste jag tyvärr ut i gegget en gång till för pållarna ska ha sin kvällsmat. Vovvarna har legat instängda i hallen för de måste ju också ut en gång till innan natten. Sedan får maken duscha av dem, annars har vi lera hela sovrummet...

Jag vill ha SOL och UPPEHÅLL!!! Snarast!

/Lizzie

11/11 Tisdag - ridhuset till sist...

Det var verkligen full rulle på jobbet idag. kl 9.30 kom min kollega och påminde mig om att vi skulle iväg på assistentträff. Det hade jag totalt glömt bort! Så där försvann ett par timmar, men det är bra med assistentträffarna. Får matnyttning information som en annan nyanställd stackare har användning av ;-).

Mina lånestolar kom idag - ÄNTLIGEN. Har väntat flera veckor!!! Ska ju få beställa en ny stol, men jag är ju tvungen att testa ett par varianter innan jag kan bestämma mig. Är ju trist om jag väljer en stol som jag sedan får ont i ryggen av. Så vill jag ju inte ha det.

På em så tyckte jag inte att jag gjorde så mycket annat än satt i telefon - jag är VÄLDIGT glad över mitt headset :-D

Det regnade när vi åkte hem. På vägen hem så upplyste jag maken om att jag skulle till ridhuset. Trodde i min enfald att han fattade vid det här laget vilka rutiner jag har gällande pållan. Hon kan inte stå flera dagar på raken för då blir hon helt livsfarlig att rida. I går så vilade hon och vad händer väl då idag.... naturligtvis så ska hästen motioneras. Men nähä - det kom som en total överraskning för maken. Så han blev skitsur för jag skulle ju naturligtvis att talat om det redan i morse. Precis som om han skulle ha blivit mindre sur då....

Tyvärr så KAN jag bara inte åka iväg själv med  hästen i trailer för tillfället. Hon är svårlastad och då är det totalt omöjligt att få in kräket i trailer, stänga luckan osv helt själv. Vill ju naturligtvis komma dit, men jag undrar hur många år det kommer att ta.

Nä, ibland känns det som om det skulle vara mycket enklare att bo i lägenhet i stan och sedan inkvartera pållan i ett fullservice stall. Förhoppningsvis skulle man slippa allt gnäll över kusen. Men i stället skulle det bli gnäll över att jag aldrig är hemma....

Om man säger så här.... makens höstdepression har slagit till med full kraft! *suck*. Tur man har sitt lilla stall att vara i ;-).

Efter maten så gick jag ut och fixade stallet. Makens humör går inte att ändra på så då får han tjura för sig själv ;-).

Det var i alla fall 3 små kattungar som blev väldigt glada över att se mig. Det var tomt i matskålarna ;-). De fick påfyllning och sedan så tog jag mig an mockningen.

Det är trist nu. Mörkt, blött, lerigt och bara så trist. Hästarna är leriga, hundarna skitiga så in i norden. Min känger var ur leriga. Slafsade runt i blötan och mörket och nästan stod på öronen när jag skulle tömma dygnkärran. Men vad göra... går ju inte ändra på om man inte vill flytta till Spanien eller nåt sån't. Kändes ju i och för sig inte som något dumt alternativ idag ;-).

Men som tur är så finns det ju några solstrålar ;-)

Nalle - en liten pälsboll




Som sedan lekte tittut med matte :-)



Lilla Silver ville också vara med på bild :-)




Efter att ha busar med kissarna en stund - man kan ha väldigt kul med ett dressyrspö ;-) så gjorde jag iordning Oktawia för en liten tur till ridhuset. Sedan var det dags att hänga på trailern...

När vi skulle flytta trailern så gick den knappt att rubba. Påskjutsbromsen hade fastnat i intryckt läge och den gick inte att rubba *suck*. Maken sprutar in fett där det ska vara fett via ett par nipplar. Vi ger oss iväg på en liten tur  i förhoppning om att påskjutet ska lossna. Men icke!!! Fick ta ett spett och bräcka loss påskjutsbromsen och till sist så lossnade den. Och vi kunde lasta kusen - typ 30 min senare än vad som var tänkt. Alltså kom vi iväg sent till ridhuset och maken gnällde - förstås ;-)

I dag stod det tömkörning på programmet och det var skönt att utföra det i ridhus istället för att slira runt i en lerig hage. Oktawia var spänd som en fiolsträng och lyssnade på allt runt omkring. Sprang bara runt med sänkt rygg och huvudet rakt upp. Efter 35 min med MYCKET jobb via övergångar skritt-trav-skritt och galopp-trav-galopp så började hon äntligen släppna av lite. Så på slutet gick hon riktigt bra, och galoppen blev också riktigt bra.

Fick i alla fall maken att knäppa lite kort medan jag tömkörde, dock är det svårt med ljuset i ridhuset.



Naturligtvis så reagerar hon här på något ljud och kör upp huvudet rakt upp *suck*. Koncentrationsförmågan var inte på topp idag, men damen fick sig en genomkörare i alla fall. Viktigast var ju att jag fick igenom henne och hon gick bra på slutet.

Vi var ju självklart själva i ridhuset eftersom vi kom upp sent som fan - typ mitt i natten ;-)

Gick bra att lasta damen i alla fall. Smidigt att lasta från stall - då kliver hon bara rakt in. Idag var hon inte heller lika stressad och svettig när vi kom hem. Någon gång borde hon ju vänja sig, kan man ju tycka.

Klar i stallet strax efter kl 22. Då var både jag och Oktawia helt slut. Sabina var enbart intresserad av sin mat ;-).

Nu är det bara sängen som väntar på mig i all fall.

Godnatt!

/Lizzie

10/11 Måndag - Novemberrusk

På em idag så skulle jag iväg på besök till en förskola på Öster. Vid lunch så VRÄKTE det ner regn och jag hade inte den minsta lilla lust att ge mig ut på cykel. Försökte få maken att köra mig ner på öster, men när jag väl skulle iväg så var det  uppehåll.

Det blev alltså järnhästen i alla fall :-). Gick väl bra halvvägs, men sedan kom en riktigt skur och stormvindar :-O. Fick upp ett paraply som jag hade med mig, men det hjälpte föga. Snarare så att jag hade fullt sjå att hålla mig kvar på cykeln...  Så var det någon som såg en stackars cyklist nästan flyga i Svartån nere vid slussen strax för kl 15 - ja då var det jag... ;-).

Såg i alla fall ut som en dränkt katt när jag väl var framme, och papprena jag hade i min ryggsäck... tur att det finns plastfickor! En nylonryggsäck är ju inte mycket att ha vid totalt ösregn...

Tänk om det kunde bli ett par minusgrader och lite snö - det skulle vara helt underbart. Hatar detta eviga ruskväder - inte kul att ha 3 hundar. Städning är liksom totalt onödigt. Lika bra att ta på sig inneskor så man slipper bli lortig om fossingarna.

Jag var i alla fall på APT, så jag kom hem lite senare än vad jag brukar eftersom APT:n började kl 16.15. Blåste storm så jag gick ut i stallet direkt och öppnade dörren ut till hagen. Där ute for 2 halvhysteriska hästar runt och ville VÄLDIGT gärna komma in. Så det blev mat inne i boxen idag.

Idag var det vilodag för pållan, så jag fixade iordning mat och vi kunde käka i lugn och ro. Kom inte ut till stallet förrän vid 19:30 snåret. 1,5 timme senare så var boxarna mockade, vattnet bytt, maten fixad och jag hade hunnit borsta av båda pållarna. Under samma tid så hade jag två stycken schäfrar som satt utanför stalldörren och pep och gnällde HELA tiden *suck*. Går ju inte att ha dem i stallet när jag har häst på stallgången så då får vovvarna vackert finna sig i att vara utanför, synd bara att de inte kan finna sig i att vara lite mer ljudlösa...

Innan jag nattade pållarna så passade jag på att gosa med kattungarna. Busiga som små tokar är de, men de tycker i alla fall att det är kul när man går in i sadelkammaren. För vips så har man 3 kattungar kring fötterna och de vill gärna hänga i byxbenen. Idag höll jag dock på att leta ihjäl mig efter Nalle, han hade hittat ett nytt sovställe. Ovanpå tvättkorgen, bäddad ner sig i ett par benskydd - där låg han väldig bra. Tyvärr så glömde jag ta med mig kameran ut stallet, hur man nu kan göra det men, men  ;-). Får bli bilder någon annan dag.

Kom lagom in till huset för att kolla på CSI och nu är det dags att gå och lägga sig. Kvällarna går alldeles för fort, men är ju tvungen att komma isäng i vettig tid för annars orkar man inte upp i morgon bitti ;-).

/Lizzie

9/11 Söndag - Fars dag

Ytterligare en typisk gråmulen november dag... Idag är det Fars Dag, jag har tyvärr ingen pappa att fira och har inte haft de senaste 17 åren!!! Det är inte klokt vad tiden går - och ändå så saknar jag pappa varje dag.... :-( Tyvärr gick han bort alldeles för ungt. Men vi har makens pappa att fira, som tur är så hänger den gubben med fortfarande :-D

Började dagen med en ridtur, lika bra att få det gjort. Red samma runda som igår, men åt andra hållet - ombyte förnöjjer *fniss*. Mitt på rundan finns ett litet grustag och jag hade bestämt mig för att rida dit och klättra lite. Oktawia kändes lite loj när vi red iväg, inte alls på hugget, men vi klättrade upp och nerför några vänder som tog cirka 5 min. Forsatte sedan vår färd och då minsann... Efter klättringen fick damen nytändning som hette duga. Vrålpigg är bara förnamnet och kan en häst skena i trav, så var jag med om det idag. Damen var totalt oreglerbar och bara älgade på i cirka 3 km, den 4:e km började jag känna att jag faktiskt hade något att säga till om och att hon dämpande sig något, men enbart marginellt. När vi väl kom fram till sista biten hem och hon faktiskt var tvungen att skritta så var hon lite taggad i början, men till sist så kom hon på att hon faktiskt var rätt trött och kunde skritta avslappnat på lång tygel ;-). MEN vilken PÄRS - jag var totalt genomblöt av svett :-O och det var rätt skönt att Oktawia också var lite svettig så det inte bara var jag som slitit ;-).

Efter avskötsel av Oktawia så blev det hagvistelse för pållarna, jag fixade stallet och när kl var 12 så var jag klar och i stallet var det ordning och reda :-)



Vi käkade snabbt lite lunch och jag gjorde mig representabel för besök hos mina svärföräldrar = dusch och rena kläder ;-)

Vi stannade till vid Blomsterlandet där vi köpte jättefin Azalea + kruka åt svärfar. Jag hittade lite tulpanlökar till mig själv och så köpte vi gravljus så jag har något att tända till mamma och pappas gravar.

Vid 14-tiden var vi hos mina svärföräldrar, svärfar blev jätteglad för blomman. Vi fikade och snackade lite allmänt babbel ett par timmar. Sedan blev det dags att styra kosan mot Kartorp igen. Även på hemvägen stannade vi till vid Marieberg, behövde in på Apoteket och Panduro. En snabb sväng in på Stadium och vad hittade vi väl där... varsin fleecetröja för 100 kr st - Tack så mycket  ;-). 

När vi kom ut från Marieberg så hade det börjat att spöregna och totalt kolsvart var det. Maken körde - och det var jag glad för. Finns det något värre väder att köra i än höstmörker i spöregn *hua*. Vi åkte förbi Tysslinge kyrka och pappa blev firad med ett ljus. Mamma fick också ett ljus tänt när jag ändå var där.

När vi kom hem så var vi helt utsvultna och började med maten. Fläskfilé som skulle marineras en stund, under tiden så rostade maken potatis i ungnen. Jag var mest bara i vägen och började med ett nytt smyckepyssel istället ;-)

Ett halsband i organzaband dekorerat med sötvattenspärlor och snäckskal. Blev rätt gulligt :-)



När jag satt där och pysslade så efter ett tag så började jag reagera på att det dundrade, till sist så insåg jag att det hade börjat blåsa rätt rejält ute. Typ STORM!! Till sist så insåg både make och jag att vi behövde plocka in kusarna. Risken för att något träd blåser ner kändes rätt överhängande :-O.

Det är inte helt lätt att ta in kusarna just när det blåser storm. Oktawia hade hittat ett ställe där hon stod och tryckte på och då gå och hämta henne är inte helt enkelt med tanke på mörkret. Och mycket riktigt så blev hon skrämd även denna gång och det tar ett tag innan hon fattar att det bara var jag, men då gick det att fånga in damen. Snabbt som attan gick det att ta sig till stallet i alla fall. Pållarna ville in kan man lugnt säga. Upp med blöta och leriga täcken, eftersom kl var 19.15 så fick de klara sig utan mat ett litet tag till. Dock skönt för dem att få komma in och slippa stormen.

Sedan så kunde maken och jag få i oss lite mat - vi var båda två totalt utsvultna ;-).

Efter maten så jobbade jag åt NRU ett par timmar, lite pyssel med att uppdatera notiser och publikationer.

Vid 21-snåret så fick pållarna sin kvällsmat. Sabina ver helt full i spån, så hon hade i alla fall legat ner. Kändes bra att vi tog in dem när vi gjorde. Nåja - pållarna var i alla fall inte trötta när det gällde maten ;-)

Kissungarna var full spruta på! Städningen av sadelkammaren igår är ett minne blott :-O. Förstår inte hur de kan få fram så mycket skräp... och de for som tettingar åt alla håll. Inte läge för att gosa med mig inte ;-).

Så nu är det bara att sätta sig en stund och slappa innan det är dags att krypa till kojs. Ska värma en mugg glögg och sitta och mysa med... alkoholfri glögg är det men jag är lika galen i det som vinglögg ;-).

I morgon är det dags för jobb igen - ska bli riktigt kul :-)

/Lizzie

8/11 Lördag - Gråväder

Nu kan man snacka om att det är novembergrått. Solen har totalt lyst med sin frånvaro och det har varit totalt jämngrått och disigt. Lite duggregn har kommit också.

Jag klev upp kl 8.00 - frukost till pållarna. Drygt 4 timmar senare så hade jag hunnit med följande...

Duschat och ätit frukost.
Bytt om till ridkläder och väckt maken
Gjort iordning Oktawia för en ridtur i gråvädret.
Ute på ridtur i 50 minuter. Pållan gick riktigt bra, den lösgjordheten vi uppnådde i onsdags satt liksom kvar :-D
Efter ridturen, ut med pållarna i hagen - de får också stå ut med gråväder



Mockning av boxar, skurning och byte av vatten i vattenhinkar
Persedelvård av sadel och 2 träns
Städning i sadelkammaren
Matning av katter i sadelkammare
Rensning av sandlådan
Gosat med kattungarna som till en början var jättetrötta....



Nalle vilade utanför lådan ;-)



Men sedan blev det full fart på de små busfröna ;-)

Till sist så var det bara lunchmatning av pållarna kvar och så var jag klar i stallet.



Nu var det bara in och fixa till lunch åt oss själva. När de fyrbenta fått sitt så är det dags att fylla på förrådet för oss tvåbentingar ;-). Det blev Tortillini till lunch, enkelt och snabbt att fixa iordning.

Frågan var nu om vi skulle städa eller inte. Maken hade inte den minsta lust att anstränga sig över huvudtaget. Han bara gnällde över det trista vädret ;-)

Så jag drog av det värsta på golven med sopborsten och så drack jag lite kaffe medan jag surfade lite.

Senare på em fick jag för mig att syssla med lite smyckepyssel. Och vips så försvann ett par timmar, men resultatet blev ett par örhängen och ett halsband :-)



Under tiden så försökte maken lösa sudoku, men till största delen så studerade han insidan av ögonlocket... ;-)

Men även om man inte gör något särskilt, så till sist så blir man hungrig igen ;-) Pållarna fick sin em-mat vid 16.30 tiden ungefär då blev jag och maken hungriga igen. Den här gången blev det laxburgare med sparrispasta -  vilket var mums.

Senare på kvällen så åkte jag till min Gruppchef för Oriflame, hade glömt och beställa kataloger vid senaste beställningen. Oerhört klantigt gjort av mig, och för att slippa beställa en gång till och få fraktavgifter osv så fick jag köpa ett gäng katager av gruppchefen.

Det var fruktansvärt dimmigt ute så man fick köra sakta för att se något, men kom hem helskinnad lagom till att det var dags att plocka in pållarna. Tittade sedan på CSI och så var den här lördagen slut ;-) - snabbt går det ;-)

/Lizzie

7/11 Fredag - arbetsveckan slut

Full fart har det varit på jobbet idag :-). Något jag trivs riktigt bra med, inte bara det att man har att göra hela tiden utan också att man inte riktigt VET vad som dyker upp härnäst. Idag har jag beställt datorer, möbler, kontorsmaterial. Beställningen av datorer innebar ett par telefonsamtal med vår jättetrevliga IT-kille :-). Ytterligare kontakt med IT-enheten då en av skrivarna inte har kontakt med nätverket. Inget som gick att lösa per telefon utan de kommer på måndag. Gud vad jag är glad att jag fått investerat i ett bra headset så jag kan röra mig i lokalerna och ändå prata i telefon :-). När posten kommit så kommer en bunt med scheman som ska kontrollräknas (personal), scheman för förskolebarn ska knappas in i datasystemet. Plus all post som hamnar hos mig, men som ska vidare ut till förskolorna. En av mina chefer ville ha koll att gå igenom personalens frånvaro och avvikande tjänstgöring och räta ut ev frågetäcken, tog en stund och innebar en del telefonsamtal med personalen. Jag har äntligen fått i gång inlogget till fakturasystemet och hade en hel del fakturor att kontera och skicka vidare. Sen em hade jag och samordnaren möte med vår ekonom. Och hux flux så var den arbetsdagen slut. När jag gick hem så kände jag att det ska bli KUL att gå till jobbet på måndag :-D

När jag kom hem så blev det snabbt lite mat i magen, och sedan ut i stallet. Naturligtvis så fastnade jag i sadelkammaren hos kissarna. De två tjejerna var så busiga och for fram som två streck - så de fastnade inte på några kort idag.

Nalle har upptäckt ett roligt ställe att busa på... Han har vält ut min lilla "skräphink" jag har i diskhon.... och så busade han med pappersskräpet ;-)












Alltså hur roligt kan inte en kattunge ha med lite pappersskräp *fniss*.

Nåja, mockning och fixa hästmaten stod på tur och när jag var klar med det så var det dags för aktivering av Oktawia. Idag blev det longering och vi höll till i hagen. Funkade riktigt bra. Har en stor bygglampa på väggen som lyser upp, men Oktawia var väldigt spänd i början och tyckte det var läskigt i utkanten av ljuset. Att jag dessutom hade två hundar som satt vid staketet med visselpipor i halsen gjorde väl i och för sig inte saken bättre.

Hur som helst, när hon väl började med travjobbet så började hon slappna av. Tränade på övergångar skritt-trav med enbart rösten och det funkade jättebra. Galoppjobbet funkade också bra, tränade galoppfattningar och avsaktningar med enbart rösten och damen lyssnade jättebra. Efter galoppjobbet så var damen riktigt bra lösgjord och sökte sig framåt-neråt i traven och såg väldigt nöjd och avslappnad ut. 30 min longering och 20 min skrittjobb blev det idag.

När jag var klar med Oktawia så fick Sabina en omgång med piggborsten. Den lilla pälsbollen var helt ingrodd i lera, men efter omgång med borsten så såg hon anständig ut ;-).

Nu så jag och maken dela på en flaska vin och till det ska vi mumsa på dessertostar och kex :-). Och vilket rödvin blir det idag då...

Jo, Cavallino



Vad annars ska en hästgalning dricka ;-)

/Lizzie

6/11 Torsdag - Vilodag

Efter gårdagens träning så blev det vilodag för pållan idag OCH för mig själv. Har träningsvärk i ben, mage och rygg som heter duga och ännu värre lär det väl vara i morgon... Så idag har jag inte gjort någonting, ja förutom jobbat förstås... ;-) Men hemma efter jobbet så fixade jag bara stallet och sedan tagit det lugnt resten av kvällen. Ringt ett par samtal, sånt som jag aldrig hinner med annars och kollat på CSI från i måndags.

Man behöver såna kvällar också, att bara ta det lugnt trots att man har en massa djur. Det finns ju i och för sig saker som behöver göras... tvätt att ta hand, disk som ska diskas, golvet skulle behöva en omgång med damsugare *harkel*. Fördelen med mörkret och dimman i kombination med myspys belysning är ju att man inte ser allt som behöver göras. Rätt skönt - i alla fall idag ;-). Blir väl värre här på lördag när man ser interiörens förfall i fullt dagsljus :-O.

Jag har i alla fall haft det dagliga goset med kattungarna :-D - trots att de är vansinnigt busiga så tycker de om att komma upp i famnen. Lilla Nalle älskar att ligga på rygg och få bli kliad under hakan och på magen. Då ligger han med tassarna i vädret och bara njuter - lilla motorn knattrar så mysigt :-). Den Silverfärgade vill mest hänga i mina byxbenen - det tycker hon är jättekul. Och den grå/vita tycker också att det är rätt OK att komma upp i famnen, men vill helst vara på golvet och busa, fullt ös - medvetslös, verkar vara hennes paroll ;-).

Här kommer lite bilder på de små ljuvliga busfröna - håll till godo ;-)

Tre stycken kattungar i en hög ;-)



Blev lite mycket för Nalle...



Till sist så var det bara en kvar....



Och efter allt bus så behöver man fräscha upp sig lite ;-)



Och lilla Nalle - ja vad säger man... helt enkelt bara bedårande :-)



Det var allt för idag :-)

/Lizzie

5/11 Onsdag - Träning

Idag var det äntligen dags! Rida för instruktör för första gången på typ 1 år. Var riktigt nervös faktiskt, inte för instruktören, men att Pållan skulle vara motvalls...

Oktawia var lite stressad i stallet när hon förstod att trailern stod utanför dörren, så jag fick ta det lugn så hon coolade ner sig, kom iväg lite sent, men men.

När vi kom till ridhuset så var det 2 ryttare som precis var på väg ut, Oktawia blev förståss jättestressad och for runt. Dock höll hon det på en nivå som var drägligt, hon flippade alltså INTE ur totalt. Det kom in ett ekipage till som red samtidigt som mig. Bra miljöträning för  damen och jag gick ett par varv med henne och då coolade hon ner sig så pass att jag kunde sitta upp.

Vi började lektionspasset med jobb i skritt. Lika bra att få till grunden från början. När det funkade och Oktawia kom till ro i skritten så kunde vi börja med traven. Fick jobba mycket med halvhalter och övergångar, det funkade faktiskt jättebra. Så skönt att ha någon som står och talar om exakt vad man ska göra ;-).

Travarbetet funkade kanonbra och när halva passet hade gått så släppte spänningen hos Oktawia totalt och hon frustade loss ordentligt, och äntligen så kom hon loss genom ryggen :-D. Och det var SÅ kul att rida :-)

Under hela lektionen så var det andra ekipaget i ridhuset och Oktawia skötte sig jättebra. Det var bara i början av passet som hon var lite tittig, men sedan så kunde hon koncentrera sig på mig och var hur samarbetsvillig som helst. Hon reagerade inte ens när ekipaget gick ut ur ridhuset, men då var hon väl så trött att hon inte ens orkade reagera.

Jag var helt slut när lektionen var slut. Oktawia var också trött, men inte trött så hon var genomsvettig, utan hon var helt slut mentalt. Dock hade hon fått jobbat ordentligt och gå i form tar på på en kuse. Så hon kommer nog ha lite träningsvärk i morgon.

Det var verkligen jättekul att träna för instruktör. Tyvärr är just den tiden jag tränade idag upptagen i vanliga fall av andra träningar. Funkar ju inte att ha två tränare i ridhuset samtidigt. Så tränaren skulle kolla om det fanns någon annan tid som passade. För nu vill jag ha mer regelbunden träning så vi kommer någonstans :-). Kan ju alla kvällar utom fredagkväll för då vägrar maken vara medhjälpare ;-)

Lastning från stallet när vi skulle hem och det funkade finfint. Kom hem i dräglig tid eftersom jag tränade kl 19:00-19.45.

Maken filmade lite när jag red, jag hade hyfsat bra koll på kroppen idag, behöver räta upp mig mer och hålla mycket bättre koll på händerna. Men man måste ju ha något att jobba med ;-). Tyvärr så är det ju svårt att filma i ridhus pga att det är dåligt ljus, så jag bryr mig inte om att lägga upp något på youtube. Får bli en annan gång ;-)

Nu är hästarna omskötta och nattade, jag har fått mat i magen och ska nu förpassa min trötta lekamen till horisontellt läge.

/Lizzie

4/11 Tisdag - Personlighetstest

Anställningsintervjun som jag var på för ett par veckor sedan gick bra för jag blev uttagen till "steg nr 2". Jag är en av dem som de fortfarande är intresserad utav :-D. Så därför har jag varit och träffat en person och gjort en typ av "persolighetstest". Jag har aldrig gjort något sådan test tidigare, inte seriöst i alla fall. Gjort olika typer av tester i tidningar har man ju gjort, men detta var ju lite större ;-).

Själva testet bestod av ett antal påstående som man skulle relatera till sig själv, vad som stämde väl in på mig i mitt arbete och vad som stämde in minst. Det hela skedde på tid och en del frågor var inte alls lätta att besvara. Men eftersom jag är en "känslo-människa" så fick jag gå på känsla i vissa fall.

När jag var klar fick jag vänta i 20 min, gick en sväng på stan, tills sammanställningen av testet var klart.

Det poängterades att det inte var något typ av intelligenstest, finns inga rätta eller fel svar, utan arbetsgivaren vill helt enkelt ha en fördjupad bild av hur man är som person och funkar i arbetet och dess organisation.

När jag kom tillbaka så blev det återkoppling till testet, och jag fick ge lite exempel på hur jag reagerar i pressade situationer på jobbet osv.

Vad som kom fram under testet tyckte jag stämde in väl på mig som person. Absolut nyttigt att göra dylika tester som är lite mer seriösa. Känner att jag kan använda detta även i framtiden :-)

Jag ska inte skriva ut här exakt allt vad som kom fram, men här är de ord som beskriver mig som person:

Vänskaplig, verbal, inflytelserik, övertygande, kommunikativ, snäll, ihärdig, övervägande, pålitlig, god lyssnare, tillmötesgående, ej krävande, envis, bestämd och viljestark.

OBS! Detta ska relateras till hur jag är som arbetskamrat, men min man tyckte att de 3 sista orden är jag i ett nötskal *fniss*

Hur mina vänner uppfattar mig tror jag är ungefär samma som ovanstående. Jag försöker vara mig själv för det mesta i alla fall - på gott och ont ;-)

Så nu återstår det bara och se om jag är den personen som arbetsgivaren söker :-)

Som tur är så har man ju djur som uppskattar sin matte för det mesta ;-)

Jag jobbade en sväng åt Gränsbrytning på kvällen och då skulle Måns helst ligga på tangentbordet över mina händer. Funkar ju inte så bra att jobba då så han fick finna sig i att ligga en liten bit från mig. Något han gick med på efter lite mild övertalning - typ flyttat katten 10 gånger ;-)



Oktawia fick hagvila idag. Hon jobbade bra igår och i morgon är det träning för instruktör. Det var vindstilla ute så pållarna fick vara kvar ute till kl 21 när det var dags för kvällsmaten.

Gosade lite med kissungarna, jisses vad de busar :-O Men en av tjejerna är mer intresserad av mig än sina kamrater. Och hon börjar bli riktigt söt... ;-)



Den lilla tjejen är silvertigre och vit - någon som har något bra namn till kissen??

Nu ska jag i alla fall förpass mig till sängen. Håller tummarna för att Obama är den som vinner i natt!

/Lizzie

3/11 Måndag - Lyckat ridpass

Var enormt trött efter jobbet, somnade nästan på bussen. Tur att jag och maken åker samma buss, han klarar av att hålla sig vaken och ser till att vi kommer av vid rätt busshållplats. När man väl kommer av bussen och sätter sig på cykeln för att cykla hem - ja då vaknar man till liv i alla fall ;-). Lagade käk - ungspannkaka med skinka och äpple blev det till middag idag.

Efter maten var det full fart ut i stallet. Idag hade jag planerat att åka iväg till ridhuset och helst komma iväg lite tidigare än sist... Lyckades med det nästan ;-). Kl 19.30 lastade vi. Det är SÅ skönt att det funkar med tegelkrosset som uppfart från stallet. Inga som helst problem att komma upp med trailern så nu kan vi lasta från stallet och Oktawia kliver rakt in och man slipper allt bråk.

När vi kom upp till ridhuset så såg jag att det var folk i stallet, gick och pratade med personen i fråga och talade om att jag kunde släcka i stallet ifall han var klar i stallet innan jag var klar. Jag måste ju lasta från det stallet så då kan jag ju lika gärna släcka och det var OK. 

Idag var det roligt att rida :-D Oktawia var riktigt samarbetsvillig och helt cool. Kunde skritta fram på lång tygel i 10 min utan att hon skyggade till för några inbillade spöken, värmde upp i trav i 10 minuter som också funkade bra. Sedan så pustade vi lite innan jag klurade ut vad jag skulle träna på. Kom fram till att det fick bli serpentinbågar, sedan blev det lite voltarbete, testade att rida henne med lite tagen bakdel och minska ner volten till en pyttevolt - klassisk ridskoleövning, men det funkade kanonbra på Oktawia. Blev riktigt mjuk och fin i kroppen efter det arbetet. Eftersom hon var så lydig och lugn så funderade jag på om jag vågade utmana ödet. Har tidigare inte fått till galoppen inomhus... men jag tänkte att jag måste testa. Får jag inte till galopphjälpen så skit samma. Men hon fattade höger galopp klockrent, hon rusar på lite i början och nästan ligger ner i kurvorna :-O men när vi galopperat i 2 hela varv så blev det lite annorlunda tempo och hon började slappna av och fick en mer rundare galopp som hon orkade hålla ytterligare 1 varv. Sedan var jag helt slut ;-). Sedan så provade vi även vänster galopp, den som hon har svårt för - och jag också. Hon fattade galoppp för hjälpen direkt, jag lyckades hålla ordning på kroppen 1 varv, men sedan så fick jag över vikten utåt på en kortsida. Det blev för mycket för Oktawia. Hon har fullt upp med att hålla ordning på sin egen balans i vänster varv och då dessutom balansera upp sin matte - DET hade hon ingen som helst lust med.. Det blev ett par bocksprång, men ändå av en snäll variant, mer som en markering åt mig att jag skulle sköta mig som pilot ;-). Lyckades i alla fall bemästra bocksprången och fick stopp på damen. Maken tyckte att jag genast skulle hoppa av, men jag blev faktiskt inte rädd. Jag visste precis vad som hänt och varför damen bockade. Jag hängde nästan på utsidan - inte alls undra på att hon blev sur på mig *fniss*. Jag var helt lyrisk över att jag ändå fick till galoppen, att hon tog hjälperna. Har haft värsta problemet med det tidigare och totalt lagt ner galopp inomhus. Men galoppjobbet under longering och tömkörning har nog stärkt upp damen rätt bra så hon orkar bättre nu. Det märktes att hon tyckte det var kul att få galoppera lite ;-)

Jag hade nu ansträngt mig så pass att jag hade blodsmak i munnen ;-) Vad då totalt otränad!!! Maken undrade vem det var som flåsade så, om man säger så här... det var inte Oktawia *fniss*.

Avslutade passet med lite 8-voltsjobb i travjogg och damen var helt avslappnad och mjuk i sidorna. Ett riktigt bra jobb hade damen gjort idag. Skrittade henne en bra stund eftersom hon var rätt svettig.

Dagens jobb var precis vad damen behövde. Genomarbetad men fortfarande vaken




Men tämligen avslappnad ;-)



Det gick bra att lasta, och så for vi hemåt. Maken fick köra, jag var helt slut efter ridningen och hade inga ben kvar. Kommer ha rejätl träningsvärk i morgon och det är galoppjobbet som benen tar stryk av...

Är så nöjd med Damen idag :-) hoppas hon sköter sig lika bra på onsdag när jag ska träna för instruktör :-).

Hemma igen kl 21.10. Oktawia fick stå med fleecetäcke på sig ett tag så hon torkade ordentligt. Jag plockade rätt på alla prylar under tiden och så fick de sitt kvällshö.

Som tur är så är Oktawi helt OK att sköta i boxen när hon käkar, så hon blev ryktad när hon var torr och på med ett torrt kombitäcke. Lilla Sabina hade nyttjat sin klimatta och borstat sig själv ;-).

Så nu är pållarna nattade, hundarna rastade och jag duschad. Sängen nästa!

/Lizzie

2/11 Söndag - Fint väder och städning

Man trodde det var knappt sant - strålande sol IDAG OCKSÅ :-) och det trots att det var en söndag. Tyvärr så hann jag inte vara ute så mycket eftersom huset var i stort behov av fortsatt städning...

Även om jag dammade igår så hade vi mängder med hundhår i hela huset, dessutom rätt mycket grus pga att hundarna drar med sig en hel del in i huset och Lexi som fäller. Smällar man får ta när man vill ha djur omkring sig. Tur man inte har städdille, men det finns gränser även för mig och maken ;-). När man är tvungen att ha skor på sig inomhus för att slippa få fötterna fulla med grus - då är det dags att damsuga ;-).

Det visade sig också att gammel-Måns inte är den mest rumsrena katten.... Maken har hittat en hel del med rester av kattbajs som Måns är skyldig till... under trappan till övervåningen fanns ett snyggt litet lager....

Vi köpte ju en ny fin sandlåda till Måns igår... ha ha - snacka om att katten var tydlig med vad han tyckte om den. Vad hittade jag i morse... En stor fet skithög mitt FRAMFÖR sandlådan!!! Sabla kattkräk....

Det tog i vilket fall som helst större delen av dagen att få huset i representabelt skick. Stryktvätten är dessutom äntligen färdig *halleluja* fast nu är det en ny på gång, har ju tvättat i helgen.... ;-) men än så länge är det snyggt inne i vardagsrummet och matsalsbordet är fint med en ren duk ;-).

Innan det blev mörkt ute så hann vi i alla fall med att byta till vinterdäck på trailern. Så nu är både bil och trailer fixade inför ev snö och halka, känns rätt skönt.

Fick lova maken att inte ta några kort idag. Han tycker att det är alldeles för mycket bilder på honom här på min blogg och att det dessutom bara är han som jobbar *fniss*. Jag kanske ska börja ta kort när han ligger och sover i soffan fredag kväll istället... ;-).

Jag som är glad över att ha en händig gubbe som sliter med det mesta här hemma :-)

Får väl klara mig utan bilder idag då.... kanske inte är det mest manliga han vet, att bli fotograferad med damsugaren i högsta hugg *fniss*

När vi äntligen var klara med städningen så fikade vi en sväng, jag hade lyckats baka en sockerkaka under städningen. Det smakade gott till kaffet, väldigt gott ;-)

Oktawia blev utan motion idag. Jag kände att vi var tvungna att bli helt klara med städning, plock och disk innan jag kunde ägna mig åt något annat. När vi var klara med allt så var det kväll och mörkt ute. Sedan har vi ju några hundar som vi var tvungna att ägna oss åt idag. Alla 3 var i stort behov av kloklippning. Kayo och Lexi var inga problem, de ligger snällt stilla och låter mig klippa klorna på dem. Men Lillan... hon har ju ett par spruckna klor som hon är rädd om.... det blev operation brottningsmatch och efteråt var både hon och vi helt slut. Hon är tvungen att ha munkorg på sig annars så hugger hon efter klotången. Risken är ju då stor att min näve hamnar mitt emellan... Lillan gillar inte munkorgen nämnvärt och blir stressad till max. Tur att det var bara 4 tassar. Tyvärr så har hon fläkt upp en klo till, så vi behöver nog ta en tur till farbror veterinären och han får gå igenom klorna när Lillan sover. Jag kunde korta in den trasiga klon, och vi hoppas att det räcker i nuläget. Hon var inte halt av den i alla fall.

Kissarna i sadelkammaren fick en nu sandlåda, den som inte dög åt Måns. Mamma katt fattade direkt att man skulle in i hålet och kissungarna var också snabbt inne. Fördelen med huven är ju att jag slipper få kattsand över hela golvet... förhoppningsvis.

Försökte ta kort på mamman på väg ut ur sandlådan, men hon var för snabb ;-)



Försökte städa sadelkammaren idag - inte HELT enkelt att sopa när man har 3 kattungar hängandes i sopkvasten *fniss*.  Roligt hade de små liven i alla fall... och jag också...

Under kvällningen så hann jag också jobba ett par timmar åt NRU. La in lite publikationer och konferenser, och så skulle en del gamla notiser tas bort. Så skönt att äntligen ha min mousetrapper hemma, orkar med hemjobbet mycket bättre nu när jag har den hemma :-).

Maken och jag försökte sedan gå in på skatteverkets hemsida och skicka in vår fastighetsdeklaration. Tyvärr så var sidan blockerad pga för många användare :-O så vi får lägga på den på lådan i morgon. Jag går ju förbi skatteverket till jobbet så jag lägger på den då. Vi har ju fixat skorstenen och satt in kaminer så vi har ju en ändring på vår fastighetsdeklaration. Annars så hade vi inte behövt lämna in den. Vi fick ju nästan chocken när vi öppnade deklarationen och såg taxeringsvärdet :-O har stigit rejält på 3 år och det skulle inte förvåna mig om kamininstallationen höjer taxeringsvärdet ytterligare...

Jag gick ut och plockade in pållarna vid 20.30 snåret. Borstade igenom pållarna och spolade även Sabinas ögon. De har en tendens att gegga igen. Veterinären har kollat på hennes tårkanaler och även spolat ur dem, men de är antagligen bara trånga. Han hittade inget fel i alla fall. Oktawia var kelsjuk och ville helst att jag skulle stå och klia henne på pannan hur länge som helst, men i övrigt så dög det att bli lite borstad innan kvällsmaten serverades. Innan jag släckte i stallet så blev det ett godnatt även till kissarna. Maken har nu bestämt sig.

Nalle är nu husses katt och gud nåde mig om jag säljer kissen.... :-O



Så, nu är djuren i stallet nattade, alla vovvarna utsläppta och rastade en sista gång. Så nu är det dags för refrängen för denna dagen.

Godnatt!

/Lizzie

1/11 Lördag - Strålande sol och vindstilla

Jaha - så är det november! Värsta månaden på hela året och vad händer. SÅÅÅ vacker väder - den totala motsatsen som det bara kan bli till gårdagens ruskväder. Inte bara det att solen sken hela dagen, det var dessutom vindstilla. Den kombinationen vet jag inte när det hände sist. Det var ett par minusgrader, men det var nästan bara skönt.

På förmiddag plockade jag undan, vi behövde städa, men jag kom bara så långt att jag plockade undan skräp och prylar. Jag hann damma också, men sedan så gick jag ut.  Maken var redan ute och höll på med bilen. Den har gått lite dåligt på tomgång och varit svår att starta. Så i veckan köpte vi nya tändstift men det var inte förrän idag det var väder att byte dem.

Tändstiftbytet klart och bilen hoppade igång finfint :-)



Jag gick ner till stallet och mockade efter pållarna. I sadelkammaren huserar ju kattungarna och de är nu 7 veckor gamla och hur busiga som helst :-)

Idag lekte de  "herre på täppan"




Nalle var den som absolut skulle sitta högst upp. En position han fick kämpa för ;-)




Han gav sig inte i första taget ;-)




Så det blev Nalle som vann....




När jag var klar i stallet, lunchat pållarna och gjort ordning hästmaten så hade maken precis börjat med däckbyte på bilen.



Så nu kan vi åka säkert :-). I morgon ska han fixa däcken på trailern också så pållan åker säkert.

Efter lite lunch så åkte vi ut till Marieberg. Vi passade på att åka till Stallstugan först när de hade öppen en lördag för en gångs skull. Köpte en ny longerlina eftersom Oktawia haft söndern en. Och så beställde jag en lädergjord till dressyrsadeln. Blir ju presenten från mina forna arbetskamrater på Haga :-). Sedan åkte vi till Djurens Center och maken köpte fiskfoder och en sandlåda med huv till Måns. När vi kom hem med sandlådan så var Måns inte alls pigg på att behöva krypa in i ett hus för att göra sina behov... utan bajade utanför *djälva katt*

Vi får nog ta bort själva luckan och se om han törs gå in då. Att vi köpte en sandlåda med huv är för att inte hundarna ska komma åt kattbajset... de tycker närmligen att kattbaj är rena gourmematen *uäck*.

Nu började det bli sen em och inte mycket kvar av den vackra solen, men jag hann faktiskt med att motionera Otkaiwa innan det blev mörkt. Idag blev det en longeringsstund och galoppträning. Damen var pigg men lydig, det var jobbigt med galoppen idag, men den var likadan (alltså lika jobbigt) i båda varven. I veckan som kommer ska jag nog traila iväg till ridhus och longera/tömköra på lite bättre underlag än vad jag har här hemma.

Oktawia blev i alla fall avrastad, vilket behövdes efter att ha stått 2 dgr. I morgon ska jag nog kunna rida ut utan att riskera livet ;-)

När jag var klart med pållarna så fick de gå ut i hagen igen och fick sin em-mat ute. Var helt vindstilla och skönt ute så de behövde inte stå kvar inne. Utan nu får de vara ute tills det är dags för nattning.

Senare på kvällen så åkte jag upp till Latorps Gård och träffade den nya ägaren för anläggningen. Det var en mycket trevlig kvinna som har ambitioner att få ordning på anläggningen. Tror hon har stora chanser att lyckas för hon verkar veta vad hon vill ;-). Just för tillfället så kämpar de med att få ording på underlaget i ridhuset. Skötseln är ju kraftigt eftersatt just när det gäller underlaget, så det är en riktig utmaning. Jag hoppas verkligen hon lyckas och det av rent egoistiska skäl :-). Vill ju kunna rida där utan att riskera att pållan blir skadad....  Så det var en givande lördagkväll ;-) stå och snacka i ett ridhus under tiden man har koll på en vattenspridare. Det är bara hästgalningar som uppskattar sånt *fniss*

När jag kom hem så hade maken i alla fall börjat med middagen, så det var inte mycket kvar att fixa. Blev fisk till middag och det var riktigt gott med varm mat när man stått i ett kallt ridhus några timmar.

Sedan tog lördagkvällen snabbt slut. Pållarna blev nattade 21.30. Jag kollade på CSI Maimi och sedan var denna dagen slut :-)

/Lizzie

RSS 2.0