30/4 Valborg - En skön dag

Hade lagomt mycket att göra idag och dessutom så jobbade jag kortdag - slutade kl 13:00! Hur skönt som helst. Maken skulle sluta en timme senare så jag åkte iväg till en plantskola på Öster för att köpa penséer - tyvärr hade de bara vita kvar. Inte vad jag hade tänkt mig. Ska ha blommor till mina föräldrars gravar och hade tänkt mig nåt med lite mer färg. Så det blev til att åka igenom stan bort till makens jobb. Höll på att mista livet innan jag hade tagit mig igenom rondellen vid maxi :-O Herregud - folk körde verkligen som GALNINGAR!!!!  Såg också kaoset på Maxis parkering - planen på att handla mat där försvann i ett nafs...

Hämtade maken och vi åkte till Plantagen - där hittade jag lite penséer som fick duga. Gula i 2 nyanser till pappas grav och gula och blåa till mammas. Det var rätt urplockat på penséer här också så det var tur att jag inte skulle ha till alla mina urnor och blomlådor!

Vi gick också runt och på Plantagen och kollade på lite andra prylar. Ska köpa en pump till dammen - så småningom, blir kanske inte förräns nästa år. Vi har ju inte börjat gräva än ;-). Hittade en jättefin paviljong som skulle passa i trädgården. Dock behöver den skruvas fast i gjutna plintar för att inte flyga all världens väg, men en sådan kan det nog bli så småningom. Och så hittade jag det jag gärna vill ha - en hammock ;-) Där satt jag och gungade ett tag ;-).

Innan vi åkte till Willys och handlade mat så åkte vi till Mekonomen och lämnade tillbaka luftmassemätaren. Eftersom bilen funkar alldeles utmärkt med den gamla och asdåligt med den nya så fanns det ingen anledning att ha den kvar. Det var inga problem att lämna tillbaka den och så fick vi pengarna tillbaka.

På Willys var det hyfsat lugnt så det tog inte så lång tid att handla mat. Vi behövde få hem hundmat, kattsand och lite färskvaror och grönsaker till oss. Så nu är kylskåpet fullt igen ;-).

På vägen hem så stannade vi till vid kyrkan och vi fixade till gravarna. Lika bra att få det gjort så det såg lite trevligt ut, i alla fall ingen annan som gör något... Ska höra med syrran i England om hon har lust att sponsra med lite pengar för blommorna. Om inte annat så behövs det bytas ut till andra sommarblommor lite längre fram i sommar.

Det blev 5 pengséer på pappas grav och 7 på mammas grav. Hon har lite större gravsten. Blommorna ser inte så roliga ut nu när de är nyplanterade och de var lite gängliga till växten. Men de växer till sig snart och håller man efter blommorna så blommar de rätt länge.

Lägger upp ett par bilder här så min syrra i England kan se vad jag hittat på ;-)

Pappas blommor - ljusgula blommor längst bak, och de främre är mörkgula.Mammas blommor - ljusgula längst bak och ljusblåa längst fram.Eftersom vi hade varit iväg på en massa ärenden efter jobbet så kom vi hem i vanligt tid. Vi  hade precis fått besök när vi kom hem, en kamrat till maken som skulle hämta nåt som maken svetsat. 

Vi packade in maten och så fixade jag lite fika. Grillning stod på schemat lite senare. Med posten hade jag fått tidningen Ridsport så den ägnade jag mit åt en lång stund. Så skönt att sitta i trädgården, fika och läsa en bra tidning :-).

Det dröjde med grillningen så när jag var klar med tidningen tog jag itu med stallet. Fixade mockning, hästmaten och vattnet. Det var skönt väder ute och pållarna mest intresserade av att äta ;-).

Lagom när jag var klar med stallet så var maten klar. Eftersom jag var helt utsvulten så var det gott med mat. Jag hade också förväntat mig lite rödvin till maten, men nä - det stod en öl vid min tallrik. Eftersom jag var för lat för att gå in och korka upp en flaska vin så fick det duga med ölen. Vin kan jag dricka i morgon - ska ju bli fint väder i morgon också ;-).

Sedan satt vi länge och bara njöt av värmen. Vi hade ytterdörren öppan och lilla Nalle vågade sig lite försiktigt ut nu när vi satt utanför trappen och njöt av solen.

Man han höll sig nära ytterdörren - under trappan vågade han sig dock...Här satt han länge och bara spanade.

Lite längre fram på kvällen så fick jag faktiskt ett anfall av att göra något vettigt. Och började rensningen av min örtagård. Under cirka 40 min gick jag böjd och tog bort det torra från förra året. Grävde även upp lite brännässlor, maskrosor och kvickrötter. Mycket kvar så jag har att göra i helgen.

Under tiden som jag grejjade i örtagården kom Oktawai och spanade vad jag gjorde. Lexi höll sig faktiskt också i närheten istället för att springa runt som en tetting.

Hunden kan faktiskt ligga helt stilla - i mer än två minuter *fniss*Från min plats i örtagården upptäckte jag också att Nalle hade vågat sig fram från sitt krypin under trappen. Nu hade han vågat sig lite längre fram och upp på min lilla "dunkvagn" ;-)Vi har i år inte åkt någonstans för att kolla på brasa. Tidigare år har vi åkt upp till Garphyttan, men i år så orkade vi inte. Så skönt att sitta hemma i trädgården och bara ta det lugnt. Förra året var det jättekallt på Valborg - då var vi uppe i Garphyttan för att kolla på brasa, men det var svinkallt och började regna så vi åkte hem innan de hade tänt brasan ;-). Vi har ju vår lilla eldningstunna om det är så att man vill se lite eld *fniss*.

Nu är snart kvällen slut. Ska snart kolla på Medium. Pållarna får vara ute tills Medium är slut, det är en skön kväll och de står och myser i ena hörnet av hagen.

Just det ja!

Vi har biljetter till Kyra-Clinik! Vi har biljetter till Kyra-Clinik! Vi har biljetter till Kyra-Clinik!Detta är årets händelse och det ska bli hur kul som helst!!!

Ha en trevlig Valborg!

/Lizzie

29/4 Onsdag - Ridning

Maken var för ovanlighetens skull laddad att åka iväg till anläggningen så jag kunde rida på bana idag. Han hade t o m förberett trailern redan i går kväll!! När vi kom hem från jobbet så backade han ner bilen direkt till trailern och hakade på den.

Ska man rita kors i taket eller *fniss*.

Snarare var det så att han absolut inte vill åka iväg någonstans i morgon ;-). Utan då får jag allt vackert motionera pållan utan att traila iväg någonstans....


Så det var full fart när vi kom hem. Först fixade vi middag - fiskgryta. Efter maten så gick jag ut och mockade och fixade hästmaten. Maken gjorde ett besök i soffan och tog en titt på insidan av ögonlocken ;-). Strax efter kl 19 var jag i alla fall klar med pållan för avfärd och maken var i alla fall halvvaken ;-).


Idag kom vi alla fall upp i rätt vettig tid till anläggningen. För att inte Otkawia skulle bli stressad av hästar som rusar i sina hagar så valde jag att vara på en annan bana. I hagarna nära den banan går det inga hästar för tillfället. Jag fick i alla fall gå med Oktawia i cirka 20 min innan hon hade glott klart på allt runtomkring henne. Hon var rejält spänd så det tog sin tid idag att få henne lugn. Hon blev ju i alla fall ordentligt framskrittad ;-). Det blåste idag och det var en massa fågelkvitter. När jag sedan började trava pållan så kändes hon ovanligt seg och trött. Fullt ös i hagen idag tro??


Jag fick klämma i rejält med skänklarna för att damen skulle röra på sig och efter 20 min travjobb var jag helt slut ;-)
Men jag red med vanliga tränsbettet idag och det gick bra idag också ;-)För övrigt så var damen lydig idag. Även om hon var seg, men hon gjorde det hon skulle även om jag fick jobba för det. ;-).

Tränade på lite lösgörande i form av skänkelvikningar, vad lätt det var med tränsbettet istället för hacket ;-).

Innan vi var klara för avskrittning så passade jag på att klättra pållan lite i en kort brant slänt. Lite bra miljöträning också för henne att behöva lämna banan och göra något annat ;-).

Vi var på banan 1 timme totalt, då skrittade jag henne alltså för hand 20 min, travjobb drygt 20 min + lite skritt i jobb och klättringen, 15 min avskrittning. Pållan var i alla fall lugn och tillfreds när vi var klara.

Vi var hemma i vettig tid, strax efter kl 21 - fortfarande ljust ute - skönt! Fixade klart allt i stallet innan jag gick in och tog itu med den delikata uppgifter att fixa räkningarna... alltid lika tråkigt... ;-)

När jag var klar med räkningarna gjorde jag i alla fall något skoj - jag bokade biljetter till cliniken med Kyra Kyrklund till mig och min kompis K. Den cliniken kan man ju bara inte missa :-D

Och för att tillgodose kraven från Nalles fanclub så kommer idag äntligen en bild på en mycket kelsjuk Nalle ;-)Ni skulle bara höra hur mycket han "brummade" :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


28/7 Tisdag - Lugnare...

Det har varit lite lugnare idag än vad det var igår ;-).

Förmiddagen gick åt till friskombudskursen och idag har vi lärt oss gå stavgång (inte det lättaste :-O ) och lärt oss pausmassage - det var kul!

Eftermiddagen var jag "telefonvakt" åt ett par handläggare som var på möten. Enligt servicegarantin så måste någon svara och ringde - det gjorde det hela tiden. Ett tag kändes det som om jag var med i en dålig film. Min egen fasta telefon ringde och jag svarade. Min mobil började pipa - SMS som tur var. Och så satte de mobiler igång som jag vaktade.... ha ha - var bara att be den jag pratade med att vänta ett ögonblick, svara i mobil nr 1 och höra om de kunde dröja ett ögonblick och sedan svara i mobil nr 2 och samma visa där... Sedan var det bara att avverka telefon efter telefon *fniss*. Tur man är stresstålig ;-)

Sedan skulle jag skriva in på meritsammanställningarna för alla sommarjobben vilka som blivit erbjudna jobben. Ve och fasa!!!! ALLA FILERNA BORTA!!!!!

Och det var bara Excelfilerna som ar borta - Wordfilerna fanns kvar. Skumt så det heter duga! Telefonsamtal till IT-supporten och en timme senare var filerna på plats igen :-) - Tack och lov för back-up system och återläsning!! Vad som hade hänt var det ingen som kunde svara på.

Efter jobbet så for vi hemåt direkt. Inga problem med bilen - än så länge har inte tändstiften sotat igen...

När vi kom hem så väntade ju ett hölass på att bli uppskickat på höloftet, men först så käkade vi mat - pestopasta med fetaost - något jag tyckte var hur gott som helst, men maken knorrade över att det saknades korv ;-).

Jag fixade också stallet och hästmaten innan vi tog itu med höloftet. Skönt att ha allt klart eftersom man blir lite trött av att släpa på hö ;-).

Hö på väg upp till höloftet - maken hivar upp med högaffel.30 minuter senare var allt hö uppe och packat på loftet. Vi ska iväg om 2 veckor och hämta 2 lass till eftersom min höbonde vill tömma inför årets skörd. Då blir det till att åka en lördag/söndag eftersom vi får åka 2 vändor samma dag.

När vi var klara med höt så tog jag in pållarna. Planen var att miljöträna Oktawia. Det är ju dags att börja rida ut och hon var trafiksäker tidigare, men ville kolla om det fortfarande var kvar. Det var longering och promenad som stod på schemat och miljöträning av bil + trailer. Oktawia tycker nämligen att det är obehagligt att råka på trailers ute på vägen. Framför allt när de kommer bakifrån. Men för att inte behöva gå med en allt för pigg pålla så blev det lite arbete först ;-).

Jag longerade Oktawia ett kortare pass. Först skritt som uppvärmning på vår gata fram och tillbaka och sedan 10 min longering i trav i båda varven. Samarbetsvillig dam. När vi var klara så gick vi iväg på en promenad. Hade damen inspänd under promisen, men dock löst så hon gick med kontakt. Absolut inte hopdragen på något sätt, utan bara att hon gick med lite lätt stöd. När vi kom ut på allmänna grusvägen så kom maken med vår bil och trailer, jag stod stilla med pållan och han kunde åka förbi lite försiktigt. Oktawia var jätteduktig och stod stilla, men superspänd blev hon. Slappnade dock av bara bil och trailer åkt förbi oss. Maken åkte iväg och vände ute vid stora vägen och vi mötte allstå honom igen. Denna gången behövde jag inte stå stilla, Oktawia brydde sig inte alls, inte heller brydde hon sig om bilen som kom precis efter maken. Utan hon var hur lugn och cool som helst, såg ut som om hon tyckte det  var hur mysigt som helst att gå ut en vända. Det var jätteskönt i luften, fåglarna kvittrade och helt vindstilla. Kunde inte bättre och det blev en jätteskön myspromenad med pållan. Vi vände ungefär mitt i Tysslinge och då hade vi mött ungefär 15 bilar :-O - måste ha vart någon aktivitet i skolan. Alla bilarna kom ungefär när vi kom fram till en hästhage där en häst kom fram till staketet. Oktawia blev lite spänd och jag valde att stå stilla med henne under tiden bilarna svischade förbi. Hästen i hagen var lugn av sig och Oktawia blev inte heller stressad utan vi kunde gå fortsätta framåt utan problem. När vi sedan hade vänt och var på väg hemåt så var hon lite nyfiken på kusen, men inga problem att gå förbi.

Sedan gick vi hemåt i stilla mak, det var verkligen en stillsam promenad. Oktawia kan ju annars ha lite bråttom, men inte idag - snarare så att hon gick och njöt av att vara ute på en myspromenad.

När jag kom hem igen så hade vi varit ute dryga timmen, maken började lite smått fundera på vart vi tagit vägen ;-).

Oktawia ville inte gå in i stallet - utan stannade på stallplan och spanade lite ;-)Men lite trött blev hon allt...  ;-)När jag var klar med Oktawia så blev det Sabinas tur. Fram med ryktstenen - Sabina fäller ju fortfarande mängder och ser för tillfället ut som en rugguggla ;-). Fick loss en hel del idag och Sabina tyckte det var SÅ skönt ;-). När jag var klar så var det dags för kvällsmaten. Pållarna fick sitt kvällshö att tugga på medan jag plockade undan ryktlådan, grep osv. Tog rätt på all päls som pållarna släppt på stallgolvel och förpassade det till en sopkorg. Under tiden som jag grejjar i stallet så får Sabinas boxdörr vara öppen. Eftersom hon är så skygg av sig så försöker jag utnyttja hennes nyfikenhet till att själv söka kontakt ;-). Hon skulle aldrig hitta på något dumt - det är hon alldeles för försiktig för. Men hon vill gärna hålla koll på vad jag sysslar med. Om jag är i sadelkammaren så kan hon smyga ut ur sin box och ställa sig på stallgången och kolla vad jag gör.

Idag så tyckte hon nog att jag höll på lite väl länge och grejjade i sadelkammaren i stället för att servera mer kvällsmat. Sabina vet MYCKET VÄL om att det kommer lite betfor i hennes krubba. Så höt är totalt ointressant... det är betforen hon vill hö. Så hon var ju tvungen att tala om det för matte genom att komma in i sadelkammaren och plocka med andra hinkar som stod lämpligt till ;-)När den lilla damen såg att jag kom med hennes hink i handen fick hon i alla fall bråttom tillbaka till sin box. Ville väl inte riskera att missa käket ;-).

Så en skön kväll har det varit idag med lite lagomt med jobb och inte så mycket stress ;-). Nu ska jag kolla till kissarna, maken har kvällsrastat vovvarna så nu är det bara kvar att förpassa sig själv till sängen ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


27/4 Måndag - Vilken kväll...

När maken kom och hämtade mig vid jobbet så var han lite stressad. Det var meningen att vi skulle fara ut till Marieberg och köpa penséer + att jag skulle till en sportaffär och köpa gåstavar till kursen på jobbet i morgon.

Att han var stressad berodde på att vår kära gamla bil gick asdåligt - igen *suck*. Ingen tomgång och det lät som den gick på 3 cylindrar - allt annat än bra med andra ord. Maken hade köpt nya tändstift och bytt på lunchen - blev ingen bättring. For iväg till bilverkstaden - vi fick två tips! Antingen så är det lambdasonden som är trasig eftersom bilen slukar soppa rejält - typ 3 liter milen!!! Eller så är den nya luftmassemätaren defekt. Det är de två sakerna som kan orsaka de symtom som vårt bilskrälle uppvisade. Alltså - INTE läge att köra ut till Marieberg. Det var bara att försöka ta sig hemåt så gott det gick.

Naturligtvis så hade vi höhämtning inbokad kl 18 hos min höbonde. En höbal kvar hemma så jag vara bara TVUNGEN att hämta hö idag. Dessutom var jag tvungen att fixa gåstavarna till kursen...

Vi kom hem, maken slängde sig över motorn direkt. Tändstiften var totalt igensotade - inte alls konstigt att det misstände. Han letade rätt på den gamla luftmassemätaren och satte tillbaka den. Bilen startade snällt - fick gå på tomgång en stund. Lät inte alls så dåligt som när vi åkte hem från stan. Jag tog bilen och for en sväng på stora vägen. Inga problem. Bilen gick hur bra som helst.

Vi packade in verktyg i bilen för att kunna göra rent tändstiften om det skulle behövas och så åkte vi i väg med trailer för att hämta hö.

Bilen funkade bra - vi var hemma igen på 40 min. Lassa upp höt på höloftet - det får vi göra i morgon. Det var bara att koppla loss trailern, på med andra kläder och så åka iväg igen - nu till Marieberg. Maken körde och bilen gick hur bra som helst.

Hur är detta möjligt - här köper man en ny lyftmassemätare för 1400 kr och bilen funkar SÄMRE än någonsin!!!! Istället funkar bilen bra med en gammal som vi VET egentligen är trasig!

Man kan ju bli knäpp för mindre...

Hur som helst - fick tag på gåstavar, inte fem par som vi hade tänkt, men i alla fall 3 par - det var det som fanns nämligen i höj och sänkbara stavar. Fanns många i fasta storlekar, men det funkar ju inte när olika personer ska använda dem. Vi är ju olika långa på jobbet ;-).

Vi stannade till vid Coop för att köpa penséer som var på kupong och så lite mat för veckan. Det blev bara mat. Penséerna var slut för dagen.

Vi kom hem 20.30 tämligen trötta och lite lätt sönderstressade ;-). Nu hade jag mockningen kvar - jippi! Kl 21 började CSI - alltså blev det mockning i ett rasande tempo. Under tiden stod hästarna utanför stalldörren och hummade... de ville in och ha mat ;-) Alltså inte svårt att få in dem när jag väl var klar...  Snabb koll av pållar och så in till TV:n, hann precis till CSI.  Äntligen kunde man  börja gå ner i varv och pusta ut - känns som om jag skulle behöva ha en veckas semester ;-).

Som ni förstår så fick Oktawia vila idag.

Idag är det ingen bild på Nalle, men väl Busan. Vi tyckte Busan uppförde sig lite annorlunda i morse innan vi skulle åka till jobbet. Hon hade "bäddat" i en sandlåda. Maken fixade fram en låda åt henne och flyttade upp henne till toan på övervåningen. Jag misstänkte att Busan var på gång att pluppa ut sina bebisar och det verkade ju onödigt att ligga i en sandlåda då.

Mitt i all röra när vi kom hem så kom jag ihåg att kolla till Busan - och mycke riktigt...

Busan med sina bebisar - 2 st blev det :-)Kuriosa - Busan är 4:e generation katt i rakt nedstigande led från en honkatt som mina föräldrar skaffade - när jag var 8 år :-O. Busans mormorsmor var det alltså ;-)

Det var allt för idag - tror det räcker  ;-)

/Lizzie

26/4 Söndag - Städning och ridning

Städning och ridning - det är ungefär det jag har hunnit gjort i dag ;-).

Huset var i stort behov av en ordentlig städning, det var 2 veckor sedan sist och med 3 hundar och ett gäng katter - kommentarer överflödiga ;-).

Det var inget att be för - bara att sätta igång direkt efter frukost. Jag fixade dock stallet först under tiden som maken diskade. Skönt att få mockningen gjord så jag kunde koncentrera mig på att bringa ordning på vårt hem.

Det som tar mest tid är allt plock. Mitt skrivbord såg ut som ett bombnedslag och bara sortera upp allt tog sin lilla tid. Tillbringade sedan en lång stund med att damma kontoret. Blir mest damm och katthår här. Sot och damm från kaminen. Katterna fördrar att ligga på mitt skrivbord och detta rummet är ju det rum som jag tillbringar mest tid i när jag är hemma. Alltså - mest skit samlas här ;-).  Kök och badrum är också sådana utrymmen som tar lång tid att få ordning på, medan resten av huset går hufsat snabbt. TV-rummet på övervåningen lämnar jag över till maken med varm hand - han har miljoner med prylar och tidningar - så han får damma och plocka själv med sina prylar ;-). Det har också varit hyfsat bra väder så tvättmaskinen har gått varm också. Men nu är tvättkorgen tom - och ett berg med ren tvätt att ta rätt på ;-).

Som sagt - Nalle gillar mitt skrivbord - även när det är rörigt ;-)Vi fick avbryta städning på em eftersom jag hade ridlektion inbokad med ÅE. Vi hade hallen och badrum + toa kvar, så vi hade ändå hunnit med det mesta.

Tog in Oktawia 14.30, damen följde villigt med in. Det var några äckliga små flugor som satt i en stor klump på bringan - små blodsugande flugor. Oktawia tyckte det var skönt att bli av med dem... Dags att ta fram 4Ess salvan... Oktawia hade rullat sig ordentligt så det tog evigheter innan hon var ren. Hur mycket jag än borstade så dammade det bara... en svart häst som är full i damm... ni kan ju gissa resten.... Om man säger så här - det är snart dags för ett bad av pållan....

Färden gick idag till ÖFK's ridhus eftersom det var tävlingar på det gamla vanliga stället. Det var premiär för mig att rida pållan själv på ÖFK, så det var lite spännande. För att utmana ödet så satte jag dessutom på henne det vanliga tränset med tränsbett. Alltså INTE hackamoret som jag ridit med det senaste året. Någon gång är jag ju tvungen att klara av att rida damen på tränsbett, och ska jag prova så är det ju bra att prova när jag rider för instruktör. Maken svimmade nästan när han såg att det satt ett bett i munnen på pållan *fniss*. Skenfärd och kast med liten matte var ungefär vad han såg framför sig... ;-)

Hur som helst - ridlektionen gick JÄTTEBRA och jag kan rida pållan på vanligt tränsbett. Fungerade alldeles utmärkt.

Jag får rida lite annorlunda än när jag har hacket på, men det är bara positivt. Måste tänka på mina "oroliga" händer hela tiden - så någon gång kanske jag får dem under kontroll. Jag upplevde att Oktawia välvde sig mer i ryggen när jag travade - man har ju lite mer "finlir" med tränsbett än med hack. ÅE tyckte det var jättebra att jag tog det vanliga tränset idag så det kändes bra.

Oktawia skötte sig mycket bra under ridlektionen. Jag har fortfarande problem att hålla koll på kroppen, framför allt när jag blir trött. Så småningom så har jag väl fått tillbaka kondition och vikten gått åt rätt håll. Det blir lättare då ;-). För tillfället har jag icke befintliga magmuskler och då är det svårt att hålla ordning på överkroppen... men men - det hade kunnat vara värre. Oktawia verkar ju i alla fall vara tämligen nöjd med att ha mig på ryggen - annars så hade nog damen protesterat med all säkerhet. Maken filmade som vanligt, helt suveränt att kolla på efteråt. Har en förmåga att tippa framåt och så händerna som är allt annat än stilla. Bra att se det själv! Har i alla fall lagt upp ett par filmer på youtube som inte är allt för anskrämliga ;-)

Travjobb i början av lektionen. Fyrkantspår och stor volt.

Travjobb i slutet av lektionen. Här har ansiktet antagit en annan ansiktigsfärg ;-). Maken kallade mig för "tomaten" - jag förstår ingenting. Sysslar här med en övning som går ut på att rida stora mittvolten, vid mittlinjen göra en volt utåt. Hur svårt som helst! Dessutom så kom det in en främmande häst i ridhuset. Naturligtvis så blir jag urstressad och lite paralyserad. Glömmer bort att rida helt enkelt och pållan passar på att glo på den andra kusen istället för att koncentrera sig på jobbet. När jag fick iordning på mig själv så gick det bättre i alla fall ;-). Eftersom jag varit med om några riktiga stegringar när det kommit in nya hästar i ridhuset - nu är det snart 2 år sedan - men det sitter ändå kvar. Släpper väl så småningom.

Jag var i alla fall mycket nöjd med ridlektionen, ÅE också. Pållan går nu bra från början av lektionen, inte bara de sista 5 minutrarna som det kan vara annars. Stundtals går damen RIKTIGT bra - gör jag bara rätt och sköter mitt - så jobbar pållan på alldeles utmärkt :-).

Lastade från ridhuset och så gick färden hemåt. Pållan fick sig en ordentlig omgång med ryktborste för att få bort allt damm. Och vad gör den otacksamma kusen - när hon släpps ut i hagen så slänger hon sig genast ner på backen. Vips är hästkräket fullt med damm igen *suck*... hästar.... ;-)

Medan jag gjorde klart i stallet så fixade maken käk. Inte bara hästarna som var hungriga... även vi behövde fylla på. Behövdes för att orka göra klart städningen.

Framåt 19-snåret började i alla fall saker och ting falla på plats. Jag satte mig och jobbade åt NRU dryga timmen. Under tiden hade jag sällskap av Nalle som nu låg och snarkade på mitt nystädade skrivbord :-)Efter jobb så surfade jag runt lite. Skönt att sitta och ta det lugnt en stund ;-).

När jag sedan gick ut för att plocka in pållarna vid 21-snåret så var de redan inne. Maken hade tagit in dem - på eget initiativ. Tydligen ville kusarna in ;-). Mat hade de inte fått i alla fall så det ville de gärna ha.

Nu är i alla fall den här  söndagen slut, ska kolla lite på TV en stund innan det blir till att dyka i säng.

Det var allt för idag!

/Lizzie25/4 Lördag - Soligt och varmt

Nästan så att det varit sommar idag - våren hoppade fram en månad ungefär ;-). Soligt och varmt har det varit idag. Tyvärr så sprack schemat för dagen direkt ;-). Vi tänkte grejja i trädgården idag, städa imorgon. Men pga bilhaveriet så blev det ändrade planer.

Maken pillade ju på en tändkabel i går och den gick tvärt av! Kontaktproblem av stora mått!!De övriga kablarna var också dåliga och gick av. Inget att göra - måste till staden och köpa nya. Utan tändkablar - ingen bil *suck*.

Maken tänkte cykla in till Mekonomen i Bista, men jag ringde in och kollade upp ifall de hade tändkabelpaket hemma. Så var icke fallet utan de hänvisade till Mekonomen i Bettorp. Ringde dit och de hade 1 paket kvar - bokade det direkt.

Dock är det liiiite långt att cykla till Bettorp när man är en otränad make ;-). Men som tur är så har vi snälla grannar :-). Inga problem - vi fick låna bil så vi kunde åka in till stan och handla reservdelar.

Jag hade fixat stallet på fm så det var i alla fall klart innan vi for iväg till stan. När vi kom till Mekonomen så var det bara att hämta kablarna och betala och se glad ut. 582 kr fattigare för 5 kablar - rena rånet *suck*. När vi kom hem så slängde sig maken direkt över mekjobbet och de nya kablarna var snart på plats.

Efter kabelbytet så startar bilen snällt, dock går den inte så bra på tomgång. Maken kollar tändstiften - totalt igensotade!!!  Han gör rent dem och allt sätts på plats. Bilen startar snällt och går jättebra - i två minuter sedanär tomgången hackig igen.... *suck*. Bort med ett tändstift - kolsvart av sot!!!!! Nåt med bränsle/luft är inte som det ska. Gasar man så går bilen bra i alla fall, men som sagt tomgången är hackig. Till sist så sa jag åt maken att han skulle skita i bilen - vi kommer inte lösa problemet själva. Bileländet rullar i alla fall.

Vi hade alldeles för mycket som skulle göras för att ha tid och stå och hänga över bilmotor som man inte kan göra något åt. Vi gick runt trädgården för att bestämma vart vi skulle börja. Maken vill ju helst hålla på överallt samtidigt - men då blir man inte klar någonstans. Jag vill koncentrera mig på en sak i taget och göra klart det innan jag börjar på nästa, något maken har alldeles för dåligt tålamod till. Ni kan ju tänka er resten ;-).

Vi bestämde oss i alla fall för att börja med en rabatt full med något hemskt ogräs som håller på att ta över allt. Bara att gräva upp skit och elda upp rötterna!Mellan spadtagen så pysslade vi även med att kolla vart vi ska ha dammen, hur stor den kan vara osv. Rensade undan lite grenar och annat som låg och skräpade på gräsmattan. Vi har även fikat. Som sagt - maken har väldigt svårt att göra klart en sak i taget och nu när dagen är slut så har vi fortfarande halva rabatten kvar att gräva upp. Sedan ska även pionen grävas upp och delas. Det ska köras gödsel, kompost och lite vanlig jord. Pionen ska delas och planteras tillbaka och så har jag lite andra växter som ska flyttas hit också. Resten av jobbet måste alltså göras i ett svep för att pionen kan inte grävas upp och sedan bli liggandes... Denna pion har min gammelmormor planterat - för typ 100 år sedan - hade nog tänkt att den ska hänga med ett tag till ;-).

Under tiden som vi slet i rabatten så fick vovvarna turas om att vara med ute. Kayo är SÅ nöjd när hon får vara med mig.Eftersom det var varmt under dagen så fick ytterdörren vara öppen. Lilla Nalle - vad tror ni han gjorde? Smet ut? Icke! Han tycker det är LÄSKIGT att gå ut ;-). Leka i tvätthon i badrummet - det är mycket roligare ;-)Mina pållar tog det lugnt i värmen. Sabina agerar vakt så Oktawia kan sova ;-)Efter att ha tillbringat em med att slita i trädgården så började magen göra sig påmind. Det fina vädret gjorde ju att det var läge för årets första grillning.

Maken fixade snabbt fram ved och började elda i grillen. Det tar ett tag innan det blir bra glöd, men sedan var det bara att grilla på. Och vad blev det för gourmemat en solig kväll som denna....

Grillad krov med tillbehör!Och ja, jag tryckte i mig alla 3 och det var smaskens ;-).

Efter maten överfölls maken av akut trötthet ;-). Så han gick och la sig på soffan för att vila på maten. Jag blir aldrig så trött efter att ha käkat, utan snarare tvärt om - får energi. Och vad gör man då. Inte orkade jag gräva någe mer...

Det fick bli sadelkammaren! 2 sadlar och 3 träns fick sig en omgång - nu är det skinande blankt  :-). Sedan gick jag vidare med att torka av hyllan, diskbänken och skåpluckor i sadelkammaren och avslutade det hela med att sopa golvet. Så nu är det rent och fint där, känns bra att få det fixas. I morgon ska jag rida lektion och då är det trevligt med ren utrustning ;-).

Mitt pyssel i sadelkammaren hade tagit drygt en timme - maken sov fortfarande ;-). Så jag satte mig vid datorn och gick igenom veckans filmer.

Mycket material blev bra, men allt åker inte ut på Youtube. Tar för lång tid att sitta och ladda upp varje liten filmsnutt. Det blev två filmer som jag laddade upp under kvällen idag.

En filmsnutt på M1 galoppjobb på pållan i torsdags.

En filmsnutt på M2 travjobb i går, fredag. Nu ska man tänka på att det är första gången i pållans liv som hon blir riden i denna paddock. Och jag tyckte det gick kanonbra. Lite spänd vid ett par tillfällen, men inga stora grejjer.

Vad har  jag mer gjort i dag - jo, tvättat och passat på att hänga tvätten ute i det fina vädret. Naturligtvis har det torkat rekordsnabbt - så nu har jag ett berg med strycktvätt - IGEN *fniss*.

Nu är det inte mycket kvar av kvällen. Ska plocka undan lite grejjer ute, pållarna ska in och få sin kvällsmat - Sedan är det TV:n som gäller. CSI Maimi börjar 21:30, sedan så somnar man nog som en klubbad säl. Det är jobbigt att slita i trädgåren :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

24/4 Fredag - Vår på riktigt

Idag har det äntligen blivit vår på riktigt - soligt och varmt - helt underbart. På em kunde vi sitta ute och fika, inte helt fel ;-). Jag hade bilen idag så jag skulle hinna handla innan maken slutar. Jag har jättemycket plus på flextiden så jag hade utrymme att flexa ut lite tidigare. Så kl 15 tog jag helg från jobbet idag - det kändes skönt. Man hinner mycket på att sluta en timme tidigare. Först åkte jag till Granngården och köpte soja och pappersströ till pållarna. Träffade en kompis I så där fastnade jag ett tag och pratade med henne. Alltså hann jag inte åka och köpa hundmat innan jag hämtade maken. Vi for direkt till Biltema och köpte ett luftfilter till bilen. I morse på väg till jobbet så började bilen nämligen gå lite ojämt. Det är bra länge sedan vi bytte lyftfilter och tänkte att det nog är dags. Sedan tog vi en snabbis in i affären och köpte med hundmat så vovvarna har mat ett tag till.

På vägen hemåt så tyckte jag att det var himla skumt för bilen gick mer och mer ojämt. När vi väl kom hem så gick bileländet riktgit DÅLIGT. Mycket skumt! Under tiden som jag matade pållarna så öppnar maken motorhuven och spanar läget. Sedan hör jag "Oj! Du kan inte åka någonstans med bilen idag!"

Går och kollar vad det var som hade hänt - en tändkabel hade gått AV - inte undra på att bilen gick ojämt!

Jaha vad gör man nu!? Ringer M2 och förklarar läget - ingen bil att dra kusen med. Men så ringer jag och kollar med grannen GN och det var grönt - vi fick rida i deras lilla paddock!

I morgon blir det en tur till Mekonom för inköp av tändkablar... *suck*.

Så strax efter kl 18 kom M&M plus pappa P :-). M2 skulle rida och hon gjorde iordning pållan för en tur till grannen. Och så gick vi i samlad tropp till banan. Vi var ju där i onsdags och tömkörde - pållan var då lite stressad i början. Ingenting av detta idag. Otkawia kollade runt och kände igen sig. M2 kunde börja jobba damen på en gång.

Banan är inte så där jättestor, men det funkade bra. Även galoppjobbet funkade bra och M2 fick till bra galoppfattningar.

Enda orosmomentet var när GN tog in sin pålle i stallet. Då tyckte Oktawia att så får det faktiskt inte gå till och började studsa runt. Men M2 redda ut det hela bra och snart hade pållan lugnat sig och det gick att fortsätta jobba henne.

Skritturen vägen hem gick i sakta mak, pållan var lite trött ;-). Hon hade varit lite seg att rida idag och antagligen lite trött sedan igår. Så nästa vecka är det M2 som rider fredag och M1 som rider söndag ;-). Dock får Oktawia vila på lördagen då...

Var klar i stallet vid 20.30 tiden - lite tidigt för kvällsmat så pållarna får vänta en stund. Ska gå ut till 21:30 och kvällsmata dem.

Nu ska jag käka lite och sedan kolla på Criminal minds som jag spelade in i går. Maken är också helt inne på att öppna en flaska gott rödvin att ha till maten ;-).

Roligare än så här blir nog inte fredagskvällen!

/Lizzie

23/4 Torsdag - Ridpass

Efter en hektisk dag på kontoret var det skönt att komma hem idag. Börjar ju bli riktigt skönt väder också - helst skulle man behöva vara hemma några dagar nu för att hinna med trädgården... Fixade iordning middag snabbt, det blev "kasslergott" idag. En rätt från Må Bra's hemsida och det smakade smakens. Fixade stallet efter maten och jag la på ett kol för att bli klar snabbt. M1 kom vid 18-snåret, lagomt när jag och maken höll på att få trailern på plats. Maken höll på sitt vanliga tugg - som han tycker är jättekul och som ingen annan än jag fattar. För alla andra så låter han bara riktigt asgrinig *fniss*. Eller så har jag stängt av ;-). Trailern kom på plats i alla fall och är M1 var klar med pållan så klev Oktawia snällt på, behövde inte ens rama in med lina! Det skulle inte förvåna mig om att den där damen funkar klockrent med att kliva in i trailer när det väl är dags för cliniken med Ronny Åhman!!! Nåja, det har ju visat sig tidigare att kliva på nära stallet är ju något helt annat än att försöka få damen i närheten av trailern när det är öppen yta...

När vi kom till ÖFK's ridhus så var det nyvattnat och nysladdat, dessutom helt tomt och öde. Inte varje dag man har ett 80-metersridhus för sig sjävl ;-).

Ridpasset gick jättebra - och det att damen är brunstig till max! Ingen skillnad på damens arbetsvilja i alla fall, vilket är himla positivt. Det finns ju ston som knappt är ridbara när de brunstar, men på Otkawia är det ingen skillnad :-). Idag hade jag med mig filmkameran och filmade lite, men har ännu inte hunnit gå igenom filmerna - blir nog till helgen. Det är ju rätt stor skillnad på pållan sedan M & M började rida henne, så det är kul att dokumentera framstegen :-).

Galoppen är nu mycket mera lugn och balanserad. Bra trav har damen haft hela tiden, men den förbättras också. Framför allt av att Oktawia blir starkare och orkar mer. Hon lär sig mer och mer också, även om man får ta små steg när man ökar svårighetsgraden. Måste ha pållan "med sig" - förstår hon inte så blir hon lite blockerad. Dock kommer hon inte i närheten av de blockeringar hon fick tidigare när hon ställde sig rakt upp när hon inte fattade ;-). Och vem har sagt att man måste ha bråttom... framåt, sakta men säkert är bra :-).

Oktawia var jätteduktig när det gällde att kliva in i trailern och stod blickstilla när vi stod utanför och pratade en stund. Färden hemåt gick bra och så blev hon ompysslad när vi kom hem. Damen tyckte det var skönt att bli av med lite vinterpäls ;-).

Pållarna blev kvällsnattade strax innan kl 21, hann in precis för att kolla på Medium - det kan man ju inte missa ;-). Nu är vovvarna ute på sin sista kvällsrastning och det är dags att gå och knoppa.

Men för att tillfredsställa medlemmarna i Nalles fanclum så kommer här en liten kissebild ;-).Det var allt för idag!

/Lizzie

22/4 Onsdag - Mer miljöträning

Det blev ett besök på Mekonomen efter jobbet idag. Vår luftmassemätare har fungerat mer eller mindre bra sedan förra året - typ mest mindre bra. Sista tiden så har bilen dessutom börjat dra bensin  så man nästan blir gråhårig och antagligen så beror det hela på att luftmassemätaren är trasig. Vi har haft hög tomgång, ojämn tomgång osv. Så nu var vi bara tvungna att köpa en ny. Att vi dragit på det beror på att den kostar 1400 kr *host*.

När vi vara klara på Meonomen så var det full fart hemåt. Vi hann väl knappt ur bilen innan motorhuven var öppen ;-). Maken började fixa med bilen på en gång och tydligen så var denna pryl inte speciellt svår att byta för när jag kom ut med kameran 5 min senare så var den gamla luftmassemätaren borta och den nya på plats! Snabba Ville var visst i farten ;-) Tänk om maken vore lika "på" när vi ska iväg med pållan *fniss*.

Ny luftmassemätare på plats och dessutom gick motorn MYCKET jämnare :-)Efter att ha fått i mig lite mat så tog jag itu med stallet. Maken slängde ner hö och släpade fram en säck med spån åt mig. Och när stallet var klart så blev pållarna hämtade i hagen. Mer motion och mijöträning för pållan.

Oktawia blev iordninggjord för ett pass tömkörning. Jag hade ringt till grannen GN och kollat att vi fick låna deras bana - det var OK. Så på med prylarna och en promenad på 10 min. Sedan blev det spännande...

Nu var det frågan - skulle Oktawia flippa ur nu när det blev jobb på en bana ute med islandshästar runtomkring sig. Sist vi var här var i höstas och då fungerade det jättebra. Dock hade det varit helt galen häst första gången vi var vid denna bana första gångerna. Skulle Oktawia känna igen sig???

När vi kom ut från stallet så såg Oktawia VÄLDIGT nöjd ut över att inte behöva kliva in i en trailer. Hon gillade skarpt att vi gick iväg på en liten promenad. Hon var helt lugn och uppförde sig väluppfostrat ;-).

Så kom vi fram. Islandshästarna var ute i sina hagar, som ligger precis vid banan. Oktawia blev superspänd när vi kom in på banan och EXTREMT nyfiken på den isisen som var närmast. Gick hyggligt att gå med henne ett tag, men sedan satte vi på tömmarna och jag försökte tömköra.

Det var lite rörigt i början och hon skulle bara fram till islandshästen hela tiden. Fick korta in tömmarna rejält de första 5 min så jag hade bättre kontroll över dem och hon inte kunde slänge sig in i volten och gena. Oktawia rörde på sig, men inte utan att kasta onda ögat på mig - hon var verkligen asförbannad på mig för att hon inte fick gå fram och hälsa på islandshästen, men fortsatte att jobba i alla fall...

Men damen lugande ner sig väldigt fort. Var INGA problem att jobba henne efter fem minuter - då var hon helt avslappnad. Visst hon tittade lite efter de andra hästarna, men försökte inte göra några rusningar, till och med galoppjobbet funkade kanonbra - lugnt och avslappnad. Dock en tendens att bryta av i höjd med islandshästen ;-).

Efter 30 min trav och galoppjobb så tyckte jag att damen jobbat klart. Solen började gå ner och hon reagerade på skuggor och dessutom var det lite väl mycket folk som var ute och joggade osv. När hon blir trött så överreagerar hon på saker och ting, bättre då att sluta innan det går överstyr. Det var inga problem att lämna islandshästarna och promenaden hemåt gick lugnt tillväga. Det var en MYCKEt nöjd pålla jag kom hem med - så det kändes bra :-). Maken filmade våra strapatser idag - ska kolla i morgon hur det blev och eventuellt lägga upp nåt på youtube ;-).

Oktawia var ju rätt mager och omusklad när jag köpte henne. Hon kom ju direkt från Polen... resan tar rätt hårt på pållarna. Det har tagit lång tid att få upp hullet på henne, och ännu längre tid tar det att få upp muskulaturen. Vi är på god väg, även om överlinjen behöver byggas på ytterligare. Hon blir ju snyggare och snyggare för varje dag som går ;-)

Jämfört med hur hon såg ut för snart 3 år sedan så är det rätt stor skillnad även om det går långsamt. Behöver kolla på gamla bilder för att påminna mig sjäv...

Oktawia augusti 2006Oktawai idag 22 april 2009Nu är det ju svårt att se muskler och hull på bild, denna bilden är ju inte den bästa - men kolla in halsansättningen!!!!

Där ser man skillnaden!!!! Knappt man tror att det är samma häst :-O

Nöjd och glad matte pysslade sedan om sina små älsklingar en stund innan kvällsmaten.

När djuren ute var klara så var fick vovvarna lite pyssel och kvällsrastning. Katterna är ju ute och roar sig själva ;-). Lilla Nalle har ju fått en ny favoritsysselsättning (när han inte sover eller busar) och det är att jaga vattendroppar antingen i duschen eller i tvätthon. Idag har jag i alla fall fått ett hyfsat bra Nallekort till Nalles fanclub ;-)

Så - Nalle hälsar ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie


21/4 Tisdag - Försök till ridning

Idag var det tänkt att jag skulle upp till Latorps gård och rida pållan en sväng på utebanan. Gick ju jättebra när M2 red pållan där i söndags. Men innan vi kom så långt så var det en del pyssel inne, laga middag och så min tur att ta hand om en jättedisk - jag förstår bara inte hur vi två kan producera så in i bängen mycket disk :-O . Eller också så har vi för mycket husgeråd och inte behöver diska så ofta *harkel*.

Kom inte ut i stallet förräns vid 18.30 snåret och då skulle det först fixas hästmat och mockas. Sedan blev var det dags att göra iordning pållan för färd mot utebanan. Pållan var lugn att göra iordning. Gick jättebra att lasta och så iväg - kom dock iväg senare än vi brukar - typ kl 20...

Just när vi kom till anläggningen var det tomt på folk. Gick lite med Oktawia runt på utebanan eftersom en häst i hagen precis vid banan blev väldigt nyfiken på oss och sprang lite. När den lugnat sig efter en liten stund så kunde jag sitta upp och framskrittningen gick bra. Jobbade pållan i skritt, övergångar, volter osv. Funkade bra i början, men så började hästarna som var ute i hagarna en bit bort att springa fram och tillbaka, den ensamma hästen i hagen närmast började också springa som en vettvilling.

Vad tror ni händer... naturligtvis blir Oktawia vansinnigt stressad. Försökte få henna att först jobba, men det gick inte, tänkte då att hon får kolla vad det är för något. Inte det heller hjälpte eftersom hästarna inte slutade springa... Till sist så förstod jag varför hästarna sprang... deras matte var på väg till stallet och de kände igen ljudet på bilen (Epa-traktor).

Vid det här laget var Oktawia så uppjagad att jag valde att hoppa av innan hon flippade ur helt! Maken fick hålla pållan en stund och jag gick och kollade med tjejen som kom om hon skulle ta in sina pållar, vilket hon skulle. Jag tänkte då att jag går med Oktawia tills hon fått in sina hästar så är allt lugn sedan.

Men ack vad jag misstog mig....

När tjejen tog in sina två hästar så blev hingsten, som gick ensam i sin hage närmast utebanan, helt ensam häst ute. Alltså inga andra hästar ute i någon hage - behöver jag säga att han blev alldeles till sig i sin hage!!! Bockade, gnäggade, galopperade som en galning osv.

Nu flippade Oktawia ur - hon blev totalt skräckslagen! Man behövde inte lägga handen mot halsen för att känna hjärtslagen - det syntes. Svansen var helt indragen mellan bakbenen = rädd häst på riktigt! Efter mycket om och men fick jag henne från banan och vi tog oss till ridhuset i stället. Det var ingen idé att försöka fortsätta ridpasset på utebanan, för hingsten skulle inte lugna sig på ett tag. Så fort vi kom in i ridhuset så drog Oktawia en lättnadens suck och blev avslappnad direkt. Jag hade ju nu knatat runt med henne drygt 30 min, så det blev att sitta upp och jag körde bara ett lite lätt travjobb på 20 min, först lite uppvärmning i trav och sedan lite voltjobb och skänkelvikning. Pållan skötte sig hur bra som  helst under detta jobb - nu kände hon sig trygg när vi var i ridhuset ;-). Utmanade ödet lite genom att rida från ridhuset upp till bil och trailer - inte lång bit men det var ändå en utmaning för pållan tyckte det var riktigt läskigt i mörkret och husse fick gå före ;-)

Inte mycket till träning idag - men damen blev avrastad i alla fall och allt annat var ju bra miljöträning.

Ett plus i kant är att pållan klev på trailern utan tvekan - alltid något :-).

Nu har pållan blivit omhändertagen, kvällsmaten har blivit utdelad och vovvarna har blivit rastade. Alltså kvar bara att förpassa mig själv till sängen ;-)

Godnatt!

/Lizzie


20/4 Måndag - Trött

Det märks att man börjar bli för gammal för att vara ute och roa sig 2 dagar på raken *fniss*. Kände mig fortfarande rätt sliten idag också :-O ! Därför var det himla skönt att vi hade förvaltningsdag - en halvdag med friskvård :-). Vi fick lyssna på en föreläsning av PG Vettsjö och föreläsningen hette "När surpuppan log". Det handlade om kommunikation, vilket inte är helt lätt - alltså att kommunicera människor emellan. Framför allt är det problem om man säger en sak med munnen och något helt annat med kroppsspråket - vi fick några rätt roliga exempel på sånt.

Det var i alla fall himla skönt att bara sitta rakt upp och ner och lyssna utan att känna att jag var tvungen att anteckna varje ord - så som man känner press när man lyssnar på en föreläsning när det gäller studier. Detta var ju ren förströelse - en måbra föreläsning som var jätterolig :-).

Det hela gick i alla fall ut på att man har ansvar för sin eget sätt att kommunicera, vad man sänder ut och hur man uppfattas. Vill man förändra en situation så måste man börja med sig själv. Att skylla på andra eller rådande omständigheter leder ingenstans.

Och vilket bemötande man får beror på vad man själv utstrålar - bra humör smittar likväl som dåligt humör smittar.

Jag fick också en bekräftelse på det jag alltid varit övertygad om - att man kan vänja sig vid att vara på ett visst humör och att man kan bestämma sig för att vara på ett visst humör.

Jag är en positiv person - för jag har bestämt mig för att jag inte har något att vinna på att gå runt och vara arg och sur och skylla mina misslyckanden på alla andra. Jag mår helt enkelt mycket bättre om jag är glad och dessutom så blir mina medmänniskor runtomkring mig också blir på bra humör om jag är på bra humör :-).

Det betyder inte att man går runt hela dagen som en fnissande idiot  ;-) - man kan sprida positiva energier ändå!

Tycker man att det är kul att gå till jobbet så presterar man också bättre - så enkelt är det ;-).

Så mycket handlar om ens egen inställning - något man måste jobba med hela tiden. Jag har också lärt mig att jag inte kan förändra andra människor. Det är därför jag numera undviker att umgås med människor som ALLTID är negativa och ALDRIG ser sin egen orsak till hur saker och ting utvecklats och som bara snor energi i från mig. Det är hur jobbigt som helst att umgås med människor som tömmer en på energi och man inte får någon påfyllning tillbaka. Sådana människor går numera fetbort i min umgängeskrets - bekanta eller anhörgia - spelar ingen roll. Livet är för kort för att spillas bort på sådant man inte kan förändra!

Hur som helst - fylld med inspiration efter fm föreläsning så försvann em i ett nafs. Innan jag och maken kom hem så åkte vi iväg till Stadium Outlet och kollade efter vårjackor och skor - men det var inget jag fastnade för. Eller jo, hittade en skitsnygg Gortex-jacka - men den kostade fortfarande 3000 kr trots att den var nedsatt med 2000 kr - det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig prismässigt. Så det får bli någon annan gång.

När vi kom hem så fixade vi middag, det var meningen att jag skulle jobba åt NRU men vår telefonlinje var helt stendöd = inget Internet!!! Ve och fasa! Abstinensen nära!!!

Hur överlevar man en kväll som denna - dessutom trött i kroppen?? Jo, man parkerar sig i soffan och kollar på 2 st avsnitt av CSI Maimi som man inte hunnit kolla på tidigare ;-).

Maken höll på hela kvällen och beskar äppleträd. När jag gick ut strax innan kl 21 för att plocka in pållarna så blev han förvånad över vad klockan var - så kan det vara när man har roligt ;-).

Oktawia fick vila idag - borstade bara av pållarna innan kvällsmaten - båda fäller som allra mest nu! Att det aldrig tar slut...

Roligare än så här blev det inte idag :-)

/Lizzie


19/4 Söndag - blåsigt...

Jag morgonfodrade idag så maken fick sovmorgon. Det kändes i kroppen idag att man varit ute på galej 2 dagar på raken - man är för gammal för dylika saker *fniss*. Tog det lugnt på fm, var över till grannen för att hjälpa till med att försöka få på en grimma på en ohanterad 1-åring - vi lyckades inte...

Mitt på dagen fick vi besök av makens föräldrar - de kom med lunchen. Inte varje dag det kommer en pizzaleverans från Kumla ;-). Smakade gott gjorde det och mätta blev vi :-).Efter besöket av svärföräldrarna så var jag och maken ute. Maken beskar träd och jag försökte göra lite nytta i trädgården. Men det blåste full storm ute så jag blev helt lomhörd. Det är oerhört jobbigt att vara ute när det blåser storm - man blir trött i huvudet. Dessutom så blåste det svinkallt så man blev helt stelfrusen. Rykte i alla fall lite ogräs i kryddgården, sedan tog jag kameran och gick en vända i trädgården...

De första påskliljorna blommar nu.Rabarberna är på väg upp ordentligt och jag har miljoner smultronplantor i örtagården - någon som vill ha?Efter att ha tillbringat em med att nästan blåsa bort så gick jag in och vilade mig en stund innan M2 skulle komma. Det var skönt att få komma in och vila skallen en stund.

Efter att ha återfått krafterna så fixade jag och maken iordning på trailer och bil. Jag passade på att borsta Sabina innan M2 dök upp. Sabina har ju fortfarande gott om päls som hon släpper ;-).

M2 dök upp vid 16.30 snåret och Oktawia blev iordninggjord för en tripp till utebanan i Latorp. Klev på snällt i trailern och så for vi iväg. Maken följe också med eftersom jag ska lasta från ett nytt ställe när vi skulle åka hem. När vi kom fram till anläggningen och till utebanan så var N där med sin pålla B, de blev precis klara när vi kom. M2 gick runt en stund med Oktawia på banen eftersom pållan var lite spänd. Det var en häst ute i en hage som pållan var tvungen att spana på, men hon slappnade av rätt fort.

M2 tränade på övergångar och galoppfattningar. Funkade jättebra. Oktawia var lite sig, men jag tror hon har träningsvärk efter gårdagens longeringsjobb då hon fick galoppera på liten volt. Oktawia skötte sig exemplariskt. Brydde sig inte ett dugg om att det blåste rejält, virvlade upp både löv och sand, men hon jobbade på och lyssnade bra på M2's hjälper. Det kom 2 ryttare som red förbi banan och som sedan red vidare - Oktawia blev lite nyfiken och tittade efter dem när de försvann, men inga problem att sedan jobba vidare - kanonbra! Efter ridpasset så var M2 nöjd och Oktawia såg också riktigt nöjd ut.

När vi sedan skulle lasta så var det in med Oktawia i Smedjan - lite otäckt med ett nytt främmande ställe, maken hjälpte mig så jag kunde backa intill utan att köra på nåt eftersom det var lite trångt. Jag har inga problem med backningen som sådan, däremot kan det vara svårt med avståndsbedömningen, hur lågt det är kvar osv. Bra att ha en "inviftare" när jag ska backa intill. Oktawia klev på jättebra, behövde inte ens spänna fast en lina utan det räckte med att hålla i den.

Väl hemma så blev det borstning innan pållarna fick gå ut i hagen igen. Kl var 19 så jag tyckte de kunde vara ute ett tag till i solen. Pållarna själva verkade gilla att få komma ut igen...  att få mumsa på det lilla gröna gräs som kommer ;-). De skulle ju bara vara ute ett par timmar till så Sabina fick faktiskt vara ute utan att ha munkorgen på sig.När jag var klar i stallet så gick jag in och satte mig framför datorn och jobbade lite åt NRU. Maken klättrade upp i ett träd och fortsatte med att beskära äppelträd - ett evighetsgöra eftersom vi har 15 st äppleträd ;-).

Pållarna fick komma in kl 21 - jag hann nu knappt öppna dörren innan båda två kom galoppernde i full fart och skulle in :-O

Det är stormen - de hade också fått nog av blåsvädret ;-)

Så nu är pållarna nattade, vovvarna rastade och vi ska kolla på en film och äta lite. Pizzan har räck ända fram tills nu sent i kväll ;-).

Kan också rapportera att Nalle har varit en riktigt latmask idag - mest legat på min kontrosstol och sovit. Eller också så är det husses lortiga overallsbrallor som lockar *fniss*.Ibland har han dock flyttat på sig och lagt sig i röran på mitt skrivbord  ;-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie


18/4 Lördag - Vin, vin, vin, vin

Med tanke på krogbesöket igår kväll så var jag förvånansvärt pigg idag. I och för sig så drack jag bara 2 glas vin under kvällen, men det kan ju räcka till ;-).

Vaknade i alla fall kl 9, maken hade tagit morgonfodringen så jag kunde få sovmorgon.  Maken tyckte också att jag skulle ha passat på och sovit längre, men vaknar man och är hyfsat pigg så är det som det är ;-).

Det var i alla fall inte läge för någon slappar dag - vi skulle bort på em och innan det så hade var jag tvungen att hinna med motionering av pållan och mockningen. Alltså bara att sätta lite fart efter att ha fått sig lite frukost.

Oktawia fick ju vila i går, tyvärr är det inte riktigt läge att ge sig ut på några uteritter ännu - måste miljöträna damen lite. Hon har ju inte varit ute på vägarna sedan i slutet av oktober... Under tiden som jag gjorde iordning henne för ett pass med lite longering så var hon laddad till max. Mest berodde det på att hon hade hört skramlet av ett släp och så en ett par mansröster som höll på och slet med att gräva bort dynghögen - hörs ju rätt bra in i stallet - och det bröt mönstret.

Men bara vi kom ut ur stallet så lugnade hon ner sig och vi gick ner till vår vändplan och passet med longering gick jättebra. Pållan lydig och fin. Rör sig kanonbra och nu klarar hon även av att hålla en bra galopp på den lilla volt som blir nere på vår vändplan. Efter longeringen så tog vi en liten promenad ut på vägen. Det första vi mötte var en traktor som vältrade gärdet precis brevid vägen. Inga problem. Tror inte hon ens såg traktorn och oväsendet som välten medförde brydde sig inte heller om. När vi kom ytterligare ett par hundra meter framåt så kommer nästa traktor, traktorn brydde sig inte Oktawia om - men det som traktorn hade på släpet!!!! Den största kontainer jag någonsin sett och HÖG. På en 10/dels sekund så var Oktawia ute på åkern och försökte fly ifrån det otäcka släpet. Jag var VÄLDIGT glad att jag hade longerlinan annars så hade jag flugit som en vante efter henne. Nu sprang hon baklänges ett tag, innan jag fick stopp på henne och kunde få tillbaka kontrollen. Traktorföraren hade slängt sig på bromsen direkt när Oktawia slände sig ut på åkern och så stängde han av motorn - TACK för det! Han stod dessutom helst stilla tills Otkawia lugnat sig och jag kunde få henne att röra sig framåt, men vi höll oss i kanten på åkern. Att få upp henne på vägen var liksom ingen idé.

Hon höll sig lugn också när traktorn åkte iväg som tur var. Lagom när vi kommit över detta så kom nästa traktor - denna traktor hade ett släp med timmer med sig. Nu tog jag inga risker utan stannade var på en liten smal avfart 5 meter från vägen och lät traktorn passera. Oktawia brydde sig inte ett dugg. Vi fortsatte en liten bit till på vägen innan vi vände och gick hemåt igen. Det kom inga mer traktorer, men ett par bilar - det medförde dock inga problem. Nu tror inte jag att det kommer bli några problem med traktorer i framtiden heller - utan det var kontainersläpet hon blev så totalt skräckslag för.
Efter longering och promenad så fick pållarna gå ut, och jag fixade stallet i ett rasande tempo. Kom på att jag hade tidsbrist i "schemat". Kl 13 skulle vi cykla iväg till bussen och innan det så skulle jag hinna fräscha till mig och få i mig lite käk. Det blev 30 minuter som jag hade på mig att fixa mig iordning inför färden till stan. Fullt ös kan jag säga ;-).

Vi kom i alla fall iväg på våra cyklar och trampade iväg till busshållplatsen i Latorp. Svårt att beräkna tiden eftersom vi har en 2 km lång uppförsbacke på vägen dit - som vi gick till största delen. Vi kom fram till hållplatsen i god tid i alla fall och hade hunnit pusta ut när bussen kom.

Att vi tog bussen och inte bilen till stan berodde på att vi skulle på Ost och Vin-mässan på slottet. Lite svårt att prova viner och köra bil - funkar inte så bra ihop ;-). Tyvärr går det inga bussar utmed vår väg på helgerna, utan det blir till att åka en annan buss och då först cykla en bit. Men den här årstiden funkar det ju bra.

Vi kom till slottet strax innan 14:30. Slapp stå i låååånga kön eftersom vi hade biljetter och kunde gå i förköpskön - där det inte var någon kö. Fick våra vinprovarbiljetter, in med kläderna i garderoben och så iväg mot vinprovningen.

Det var PACKAT med folk!!! :-O Jag har aldrig varit med om maken!! I början kom vi knappt framåt eller bakåt. Till sist så var det bara att börja tränga sig framåt till de olika utställarna. Ibland kom man fram och bland inte. Det gällde att hålla hårt i glaset för man blev skuffad hit och dit ;-).

Jag gillar ju rödvin, men vilken typ av druva osv har jag inte haft någon koll på, utan provar mig fram. Idag så lärde jag mig i alla fall något nytt - utav de viner jag provade så var det Shiraz-viner som jag upplevde vara allra godast. Även andra viner som var kryddat med Shiraz smakade bra. Det man kan säga är att de viner jag gillar är viner som klassas som "Fruktiga och smakrika" - så nu vet man det ;-).

Maken och jag var på mässan i cirka 3 timmar - cirkulerade runt ett par varv bland utställarna - eller rättare sagt, trängde sig fram i folkmassan.Däremot det där med att smaka på ost och andra delikatesser - det försvann någonstans på vägen... eller också var de borden som vi aldrig kunde tränga oss fram till ;-).

Maken hittade i alla fall en utställare med öl, sedan hittade vi en utställare med whiskey - hm, det smakade bra :-). Vi avslutade provningen med att dricka jättegod cider smaksatt med tranbär :-). Till sist så tyckte maken att de var dags att vi pallrade oss ut från mässan - han tyckte att hans fru hade provat färdigt om man säger så  *fniss*.

Efter allt provande och fickorna fulla med vinlappar så gick till "hålet i väggen" och köpte varsin kebabtallrik eftersom vi vid det här laget var totalt utsvultna. Och sedan var det bara att sätta sig och vänta på att bussen skulle komma. Nu hade jag rätt ont i fötterna så det var himla skönt att sitta och vila en stund.

När vi hade klivit av i Latorp så gjorde vi en sista avstickare innan vi for hemåt. Vi gjorde ett snabbt besök vid Latorps gård där de hade en liten tillställning med korvgrillning. Pratade med lite kompisar, käkade en krov och sedan for vi hemåt på våra cyklar. Nu var det kallt som tusan och vinterjacka hade inte varit helt fel *burr*.


Det var skönt att komma hem i alla fall. Vi hade köpt en tapastallrik på mässan som vi nu käkade upp. För övrigt så hittade jag bara ett fynd som jag köpte med mig på mässan.


En vinöppnare för 30 kr :-)
Det var också bra att jag fick lappar på de viner jag provade - hade annars varit helt omöjligt att komma ihåg namnen på dem alla ;-).Så nu vet jag vad jag ska fylla vinstället med *fniss*.

Väl hemma så blev det soffan och TV:n för mig och maken resten av kvällen - vi var helt slut båda två!

/Lizzie


17/4 Fredag - 30 år....

Tänk så fort tiden flyger iväg... när man är 16 år så känns det ju som att 30 år framåt i tiden ligger framme i evigheten ungefär *fniss*. Det är ju så många år så man kan ju inte ens ta till sig hur mycket det är ;-).

Och nu när det förflutit 30 år så känns det inte alls som om det är speciellt länge sedan man var 16 år - det var väl bara för någon vecka sedan *fniss*.

Hur som helst - idag var det den stor Återträffen - klassträff 30 år sedan vi gick ut 9:an i Lekberg. När jag kom hem från jobbet så var det bara att fixa stallet i ett rasande tempo. Var ju också tvungen att förbereda allt kraftfoder och mineraler så maken bara hade att ge pållarna kvällsmaten när det var dags. Blev klar i tid så jag hann fixa iordning mig själv utan att stresa ihjäl och sedan åkte vi och hämtade min kompis gamla klasskompis. Återträffen skulle ske på krogen Harrys och maken körde in oss. Sedan så är det B's make som skulle köra hem oss.

Vi stod där och förstökte hitta vår gamla klasskompisar, men såg inga som verkade bekanta, men så helt plötsligt var det ett par män som kom fram och gav oss stora kramar - tog ett tag innan jag kopplade vem det var jag kramade först, men sedan ramlade poletten ner *fniss*. Allt eftersom anslöt sig fler och fler från vår gamla klass och vi var nog nästan hälften från helaklassen som var där.

Här är gänget från 9B samlat :-)Mycket prat blev det och hel del mat. Sedan ner 2 trappor och så blev det dans, inte lika lätt att prata pga ljudnivån - tyvärr...

Vid 0.30 så gick taxin hemåt - då fick det räcka för kvällen. Kul hade det varit och pratet om att vi ska försöka få ihop en egen privat fest till sommaren hoppas jag verkligen blir av. Skulle vara jättekul och träffa alla och hinna prata med alla under lite andra former - framför allt när det gäller ljudvolymen ;-).

Så det blev en helkväll på Harrys denna fredagkväll... :-)

/Lizzie


16/4 Onsdag - Ridhuset

Efter jobbet så var det full fart till min frissa - är ju tvungen att fixa kalufsen inför morgondagens party :-). Kom ju på igår att jag hade klipptid idag och det medförde ett litet problem. M1 var nämligen inbokad för ridning av Oktawia kl 18. Hm, hur skulle jag hinna få pållarna sin em-mat så de hade ätit klart till kl 18???

Ett telefonsamtal till grannen löste det problemet. Där fanns det tid och möjlighet att ge mina pållar sin em-mat mellan15-16 och det tackade jag för. Underlättade enormt mycket eftersom vi var hemma 17:30. På en halvtimme hann jag dock fixa stallet så det var mockat och klart när M1 och pappa P dök upp. Med M1 fixade iordning pållan så hann jag få i mig lite mat eftersom jag inte hade hunnit äta nåt.

Det gick bra att lasta pållan - från stallet förstås ;-). Färden till ÖFK gick bra och i ridhuset på ÖFK fick vi vara helt själva.

Inledningsvis i travpasset så hade vi lite bommar låg framme på ett voltspår, gick bra att skritta och trava över, även om Oktawia slingrade sig som en orm innan - hm, jobbigt att behöva lyfta benen ;-). Också lite jobb på liten 8-volt med hjälp av 2 koner.

Efter travjobb så blev det galoppjobb. Först på rakt spår och fattningarna funkade jättebra. Mycket bättre galopp nu än för bara 2 månader sedan :-). Ser mycket mer välbalanserad ut. Senare blev det samma övning som förra veckan, trav med lite öppnatänkt på den öppna delen av volten och så galopp på den slutna delen. Oktawia har ju svårare för galoppen i höger varv och hon fattade fel galopp några gånger. Att hon gjorde det beror på att hon var lite för rak i kroppen och "bogade" inåt, MEN hon fattade galopp och även om den var fel så var det en bra kvalité på galoppen och det var absolut inget fel på samarbetsviljan. Hon visade inga som helst tendenser till att vara irriterad eller istadig, utan hon hade bara inte ordning på kroppen. Hon drar upp huvudet ibland, men det är mer ett tecken på att hon inte riktigt orkar än stress eller dylikt.

Det efterföljande travjobb på serpentinbågar och volter såg hur bra ut som helst - damen börjar likna en riktigt dressyrhäst ;-), framför allt så såg hon väldigt bekväm ut i det jobb hon utförde - mycket bra tycker jag :-).

Plättlätt att lasta från ridhuset idag - ingen tvekan alls utan klev in direkt! Hoppas den stilen fortsätter...

Var hemma igen strax efter kl 20 så jag hann utan problem att ge pållan en välförtjänt rykt, kolla över Sabina och sedan fodra pållarna och ändå hinna in till Medium. Utan att behöva stressa - det kändes bra :-).

Efter Medium så tyckte Nalle att det var hans tur att få lite uppmärksamhet. Var extremt mycket på mig, men fick i alla fall till en liten bild idag - måste ju hålla fancluben nöjd *fniss*.

Så här kommer en Nallehälsning till Nalle fanclub - high five ;-)Det var allt för idag och nu ska jag ta en närmare titt på min säng! Godnatt!

/Lizzie


15/4 Onsdag - Shopping

På fm idag så var jag iväg till Cityakademin och lyssnade på informationen om Validering. Bokade in en träff med studievägledare från Universitetet eftersom jag ska validera min gamla Vårddokumentationsutbildning. Får validera den till högskolepoäng - kanonbra! Ska även ta med intygen på hur mycket jag jobbat som läkarsekretare för att även validera det praktiska jobbet. Ska bli spännande och se vart det slutar :-). Tillbaka till jobbet och jobbade häcken av mig innan det var dags för nästa möte på em. Idag hade jag med mig min egen cykel för att kunna flänga fram och tillbaka snabbare än att hålla på och gå. Maken fick hämta mig vid SBH1 när jag slutade - bra då med egen cykel så jag inte behövde cykla tillbaka med en lånecykel.

Efter jobbet så får vi iväg för att shoppa lite kläder... Det blev ett par svarta nya jeans till maken - kan ju inte gå på ost och vinmässan på lördag i urblekta, trasiga jeans...  Jag hittade faktiskt en ritkigt snygg vårblus, får se om jag har den på 30-årsfesten på fredag eller om det blir till ost- och vinmässan på lördag. Och så fyllde vi på underklädesförrådet också. Det behövdes. När vi kom hem så rensade maken sin byrålåda och sängde en hel ICA-kasse med trasiga kallingar och strumpor! Han jobbar ju som svetsare... svetsloppor överalt!

Både jag och maken tycker det är mindre kul att handla kläder. Svårt att hitta något som stämmer med ens smak och så ska man hålla på och böka runt i en provhytt - med ett ljus som gör att man ser helt SJUK ut! Dessutom är jag övertygad om att speglarna lägger på minst 10 kg vikt också!

När vi väl var hemma så var både jag och maken helt slut efter handlingen. Laga mat var det ingen av oss som orkade - fick bli fil och müsli - går der det också. Jag käkade rätt ordentligt under dagen idag, så jag var faktiskt inte speciellt hungrig.

Pållan fick vila idag eftersom jag hade en del som jag skulle plocka med inna, vika tvätt, fixa lite post, lite telefonsamtal att ringa osv.

Under tiden som jag sysslade med lite småplock så laddade jag upp en film från gårdagens tömkörning. Jag är jättenöjd med hur bra det gick att jobba pållan. Nu ser det ut som vi är helt själva på banan, men det är alltså 2 ekipage till som håller på och tömkör, så det är liv och rörelse omkring oss. Jättebra miljöträning för lilla damen, hon blev lite spänd mellan varven men var ändå lydig. Jag tycker också att hon rörde sig mycket bättre på utebanan än inne i ridhuset, så helt klart spelar det roll på vilket underlag man befinner sig.

Tömkör i trav. Om ni hör någon som teaterviskar - så är det inte mig maken muttrar över.... utan någon annan... ;-) Han tänker högt när han blir upprörd *harkel*.

Pållarna har blivit intagna och nattade för kvällen. Nu ska jag ringa min kompis Pysseltrollet och så ska vi diskutera fredagskvällen :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

14/4 Tisdag - Åter arbetsdag

Jaha - så var det slut på helgen! Snabbt avklarat som vanligt ;-). Helt underbart att det har varit så fint väder och vi har fått en hel del gjort :-).

Idag hade jag föreläsning på Universitetet för fm, sedan lunch med maken vid hans jobb och sedan tillbaka till jobbet och em försvann i ett nafs den också.

Efter mat och lite vila så fixade jag stallet, sedan så gjorde jag och maken en ordentligt kraftansträning... tog bort brodden på Oktawias skor och stoppa i plastpluggar i hålen. Ja, stoppa dit platspluggarna är ju inte så jobbigt - det stora slitet var ju att få bort de gamla brodden... Jag är för klen i händerna och maken vågar inte hålla i hovarna, men med gemensamma krafter så blev det fixat. Skönt att bli av med brodden - nu borde det ju inte komma någe mera snö i alla fall...

Idag var det inplanerat att åka iväg till anläggningen i Latorp och tömköra pållan på stora utebanan. Här ska det miljötränas. Vi kom iväg inte allt för sent, nu när det är ljust ute så tänker man inte på att tiden tickar iväg ;-).

Tyvärr så får jag ett rätt frostigt mottagande när jag kommer upp till anläggningen. Det är inte första gången heller det händer. Det är en av de inackorderade som utav någon anledning - jag har ingen aning om varför -  hyser agg mot mig. Jag känner henne inte. Jag har aldrig träffat henne tidigare mer än vid anläggningen. Men redan första gången jag träffade henne på anläggningen så märkte jag att hon verkligen har ett horn i sidan till mig. Varför övergår mitt förstånd! Jag är alltid mån om att vara trevlig mot folk, hejar och visar hänsyn osv. Jag tycker absolut inte att någon hästras är förmer än någon annan. Vill man ha ett halvblod så har man det, vill man har en travare så har man det, vill man ha en islandshäst så har man det. Man har den häst som passar det man vill göra med den helt enkelt.

För övrigt så tycker jag man uppför sig som folk när man träffar människor som man inte känner när man uppenbarligen ska rida i samma ridhus. Man ska hälsa, och då var artig, inte fräsa ett otrevlig hej, man kan svara på tilltal utan att taggarna står rakt ur, man behöver inte blänga eller ha mungiporna nere vid knävecken. Man behöver inte heller göra saker som försvårar för varandra på rent djävulskap och som går ut över någon annans häst.

Framför allt så tycker jag att man ska ge människor en chans - och INTE lyssna på andra människor förbannade skitsnack och lögner.

Men som tur är så finns det trevliga personer också som står inackorderade på anläggningen :-). Tack och lov!

Hur som helst. Det blev i alla fall rejäl miljöträning för Oktawia idag. När vi kom till stora banan så kom A med sin unghäst, strax därefter kom N med sin pålla. De två skulle longera och jag tömköra, men eftersom banan är stor så fick vi plats allihopa utan problem. Oktawia tittade lite på de andra hästarna, men hon skötte sig kanonbra. Inge stressad, utan det gick jättebra att jobba henne. Riktigt fin i traven var hon och galoppen ser också bättre ut. När vi till sist blev kvar själva då blev hon lite stressad precis när vi blev lämnade själva. Slappnade dock av på bara någon minut och vi kunde jobba ett tag till. Tömkörde 40 min och det fick räcka för idag. Hade gått runt med henne på banan cirka 15 min innan vi började jobba så hon fick slappna av lite. Sammantaget så gick det kanonbra - så fin i formen i traven och hon börjar få muskler på rätt ställe :-) verkligen jättekul!

Vi fick ju då lasta från ett annat stall. Hade kollat med A och det var ok att låna deras stall. Nästan bättre att lasta från det stallet, gick lättare att backa intill. Oktawia tyckte det var lite skumt med ett nytt stall, men klev snällt in i trailern och vi kunde fara hemåt.

Var hemma till 21, alltså inte så farligt sent. Det var skönt för pållan att vi var ute idag, hon blev inte alls lika svettig som när vi varit i ÖFK's isolerade ridhus ;-). Rykt och pyssel, sedan kvällsnattning.

Så nu är jag klar för kvällen. Ska bara plocka iordning kopior på alla mina betyg, i morgon är det dags att börja med validering. Har ju papper på mina universitetsstudier, men har möjlighet att få läkarsekreterarkursen validerad till högskolepoäng, så det ska jag nog satsa på. Bra ifall jag läser HSA till hösten :-).

Det var allt för idag! Nalle hälsar till sin fanclub - tyvärr utan bild idag ;-)

/Lizzie


13/4 Annandag påsk - Ideellt arbete

Min kropp måste ha varit inställd på att det var måndag - för kl 6 vaknade jag och var jättepigg. Kl 7.30 var det ingen idé att ligga kvar isängen, utan jag klev upp och gick ut och gav pållarna sin frukost. Maken fick sovmorgon trots att det var hans tur och morgonfodra. Tror han behövde sova - hårt att sitta upp till kl 2 på natten och spela TV-spel... *fniss*.

Efter att hästarna ätit upp sin frukost och blivit utsläppta så mockade jag så det blev klart på en gång. Jag passade också på att utöva lite persedelvård och båda sadlarna och 2 träns fick sig en omgång med sadelsåpa och sadelbalsam. Snyggt och fint blev det och dessutom luktade det gott i sadelkammaren. Jag verkligen älskar doften av nysmörjt läder ;-).

Jag hann sedan med att ta en kopp kaffe med maken, som nu kvicknat till ;-). Även om det inte var lika fint väder som tidigare i helgen så satt vi ute - med jacka på ;-). Det var mysigt i alla fall - skönt att det äntligen är vår.

Strax innan 12 så åkte vi in till stan, maken släppte av mig vid ÖFK. Jag hade lovat att ställa upp som funktionär vid en ponnydressyrtävling - sagt och gjort - infann mig i cafeterian mitt i värsta lunchrusningen :-). Det är första gången sedan 2004 som jag är funktionär vid hästtävling - brände ut mig totalt i mitt engagemang i ÖTR och tappade totalt lusten att vara funktionär vid några tävlingar. Egentligen tycker jag det är kul - och det är skönt att vara med i en så stor klubb som ÖFK - vill man vara med som funktionär är man mer än hjärtligt välkommen ;-) - och samtidigt slipper man få "onda ögat" om man inte kan...

Så jag hade alltså tjänst i cafeterian - har ju jobbat i cafeteria tidigare vid hästtävlingar så helt ovan är jag ju inte. Dock hittar jag inte i detta kök och hade noll koll på vad saker och ting kostade. Det fanns van personal med också förutom mig, så jag gjorde det jag kunde göra - utan att vara allt för mycket i vägen ;-).  Det är ju rätt kul för man får träffa rätt mycket folk. Så det blir nog fler tilflällen som jag kan tänka mig vara funktionär :-).

Tävlingen höll på till cirka kl 16 - så där försvann em i ett nafs. Maken hade varit ute till Marieberg en vända till och därför lagt beslag på bilen. Det resulterade i att han fick komma och hämta mig, men jag tyckte det var skönt att slippa och köra. 4 timmar i ett kök - man är rätt mör efter det ;-).

När vi kom hem så mötte vi en bil som åkte från vårt hus. Det visade sig vara maken till en fd arbetskamrat (SG) från Haga hemvård. De undrade om de fick ta lite gödsel - mer än gärna! Jag är ju bara glad om någon vill ha lite hästgödsel :-). Som tack fick jag en påse med kanongoda assyriska påskkakor med dadelfyllning (tror jag det var) - det var i alla fall hur smasiska som helst och försvann rätt fort *harkel*. SG' make hade med sig 2 kamrater så på cirka 30 min hade de fyllt släpkärran, de hade med sig, med brunnen gödsel och halva min dynghög från förra året försvann i ett nafs - Kanonbra!


Jag försöker ju prångla ut min dygnhög varje år, men tidigare är det ingen som nappat på gratis gödsel. Alltså jättebra att jag blir av med lite :-)


Efter att ha varit instängd i fiket hel em så strosade jag runt i trädgården nu på kvällen. Maken har gått löst rejält på våra träd med sin nya utrustning...


Hela gräsmattan är täckt av pinnar....
Och inte nog med det... även lite tjockare grenar har åkt ner :-OJag tror jag får vara glad att äppelträden står kvar där de står...

Det har i alla fall växt rejält under helgen och värmen som varit - scillorna blommar för fullt!Efter att ha varit ute en stund och luftat mig och ryckt lite brännässlor så gick jag in för att jobba lite åt NRU - hade lite som skulle uppdateras på hemsidan - 2,5 timme senare var jag klar. Lite tom i bollen efter att ha jobbat tillbringade jag en stund med att surfa runt lite.

Kvällen tog snabbt slut och det blev dags att plocka in pållarna. Först skulle jag bra fixa dunkarna med vatten skulle med ut... men vattenhon var upptagen...

Nalle jagar vattendroppar ;-)Inte helt lätta att fånga en vattendroppe, men Nalle gav sig inte i första taget *fniss*. Till sist så kunde jag fylla på vattendunkarna och pållarna fick komma in. Även idag har Oktawia gått utan täcke trots att det var lite kallare. Hon verkar inte ha lidit någon nöd för det. Nu vid intaget så var hon jätteblank och fin i pälsen - trots att hon rullat sig rejält. Hm, kommer ha en del att borsta i morgon...

Nu är det CSI som gäller och det var allt för idag!

/Lizzie


12/4 Påskdagen - En bra dag

Idag har det varit en toppendag. Upp och matar pållarna - strålande solsken redan på morgonen - kan inte börja bättre :-). Pållarna blev utsläppta en timme senare när de käkat upp sin frukost, jag ville att Oktawia skulle hinna var ute och rasta sig själv lite innan jag skulle rida lektion kl 11.30.  Mockade och fixade klart stallet direkt innan utsläppet så man slapp hålla på och dona med det efter ridlektionen. Då är man ju trött ändå ;-). Efter mockningen fick jag lite tid över innan jag var tvungen att ta in pållan, passade då på att diska helgens disk innan den skulle bli lika stor som sist *harkel*.

När det var dags att plocka in pållarna så såg de lite förvånade ut, vadå! gå in redan!! Men de följde snällt med in ;-). Oktawia var ju ORDENTLIGT full i torkad lera och jag var helt grå av damm när jag borstat klart damen - hon var hyfsat ren, men inte jag :-O!!! På med prylarna och sedan in i trailern och i dag gick det bra att lasta. Var uppe vid anläggningen till 11.20, min tanke var att rida lektionen på en av utebanorna för de har mycket bättre underlag än inne i ridhuset. Dock var det full rulle uppe på anläggningen. Traktorer och folk som rör sig är väl en sak, och det tycker inte Oktawia är så farligt. Dock var det en unghäst som befann sig i en hage 10 meter från banan, och den blev Oktawia helstirrig över. Om den hade hållig sig lugn så hade det nog gått bra. Naturligtvis så blev ju den hästen busig av att se en häst på banan och for runt lite. Oktawai var på tårna kan man lugnt säga. Jag gick runt med henne i 10 min, men hon slappnade inte av utan studsade, hoppade och for för allt. Eftersom hästen var äcklig, så blev allt annat också jätteäckligt.

Det fick bli ridhuset i alla fall trots det vackra vädret. Möte tränare ÅE på väg till ridhuset och jag förklarade läget. Skulle det bli något vettigt gjort på lektionen så var det ridhuset som gällde - och så fick det bli.

Väl inne i ridhuset så coolade Oktawia ner sig direkt. Att hon hörde folk och bilar utanför gjorde ingenting - nu var hon inne i ett ridhus hon kände igen. Lugnt och tryggt med 4 väggar omkring sig.

Ridlektionen gick jättebra, trots dåligt underlag, dammigt och ojämt. Oktawia skötte sin kanonbra och gick bra från början. Jag orkade också bättre än förra veckan, alltid nåt ;-). Jobbet idag bestod av trav på volt - noga med vägar och ställning, övergångar och skänkelvikning med lättare tvärning. Ett par skänkelvikningar fick jag till riktigt bra. Oktawia har lättare att gå undan för höger skänkel än för vänster.

Maken filmade som vanligt och det är faktiskt kanonbra att kolla på. Jag har dålig kroppsuppfattning och jobbar hårt för att försöka låta bli att tippa framåt och framför allt hålla kolla på mina händer. Är ganska låst i mina axlar  - någon som har några bra tips på övningar för att bli lite mer lösgjord. Skänkelvikning funkar ju för att lösgöra hästen - men hur läsgör man en medelålders, stel, överviktig tant *suck*. Nåja, bara jobba vidare och se glad ut. Oktawia är i alla fall jätteduktig och det går fort framåt vad gäller hennes utveckling - det är SÅ KUL! :-).

En lite filmsnutt på ridning i vänster varv, trav, voltarbete, övergång skritt-trav.

En liten filmsnutt på ridning i höger varv, trav, voltarbete och skänkelvikning.

När lektionen var slut så skrittade jag av damen för hand ute på dressyrbanan så pållan fick lite mer miljöträning. Den banan funkade bättre att vara på en på hoppbanan som vi var på innen lektionen. Gick runt med henne i cirka 15 min och till sist så var hon riktigt cool och avslappnad. Funkade bra att lasta och vi var snart hemma.

Oktawia var ju svettig pga värmen så det blev till att svampa av hela henne med ljummet vatten när vi kom hem. När vi var klara med det så var det dags för utsläpp i hagen igen. Man kan lugnt säga att det inte var något fel på energin från någon av mina pållar.

Full fart ut i hagen var det, lilla Sabina hänger med så mycket hon orkar  ;-)Och efter att galoppera runt ett varv i full fart så är det ner i backen och så rullar sig Oktawia så mycket hon orkar ;-)Vips så var hon lerig och fin ;-)

När jag var klar i stallet och fått undan alla prylar så var det bara full fart in och frächa till sig, slänga i sig lite mat och så åkte jag och maken till Kumla och hälsade på makens föräldrar. Där bjöds vi på kaffe och tårta - hur gott som helst :-).

Efter besöket i Kumla så åkte vi vidare till Marieberg. Maken skulle ha en ny grensax med teleskopskaft så vi åkte till Silvan som har lite rea. Jag kollade runt på lite kakel, men tyvärr fanns inget som föll mig i smaken :-(. Att det ska vara så svårt att hitta något jag gillar till köket, alltså som INTE kostar 500 kr per kvm!!!

Hur som helst, vi hittade lite andra roliga saker på Silvan. Maken har länge suktat efter en elektrisk häcksax - vi hittade en på rean!!! En Bosch 6000 - kostar egentligen cirka 2000 kr, men nu såldes den för 650 kr - rena fyndet!

Dessutom hittade vi lite annan utrustning till trädgården, skaft i aluminium och tillhörande räfsa, raka och rensgrej. Vi har en skaft redan sedan tidigare och det är riktigt bra saker. 20 kr st för varje del - hur billigt som helst. Dessutom hade de rea på dammduk - så äntligen kanske vi får till dammen vi ska ha :-). Maken hittade också grensaxen han skulle ha. Men först kollade vi vad den kostade på Blomsterlandet och på K-Rauta. Där var den 200 kr dyrare än på Silvan så det blev till att åka till Silvan igen :-).  Hann också in en snabbis på Micro och köpte svampar och bilshampo precis innan de stängde - bilen är i stort behov av tvättning ;-).

Men nu har vi finfin utrustning för att fixa klart träden och hålla ordning i rabatter och ansa syrénbersån ;-)
Maken slängde sig genast upp i ett träd och mycket nöjd med sin grensax ;-). Vi har även provkört häcksaxen och det finns en risk att syrénbersån kommer vara VÄLDIGT ansad framöver - rolig leksak med andra ord ;-). Jag rensade klart ytterligare en rabatt och räfstillbehöret var väldigt bra att räfsa med. Pinnen är ju av aluminium = lätt och plasträfsan funkade kanonbra att räfsa med. Vår gamla stålräfsa är så himla tung att jag har svårt att jobba med den. Får bara ont i armbågen och axlarna. Vi har INTE börjat gräva på dammen ännu *fniss*.

Annars så har jag inte hunnit med så mycket mer i kväll.  Det tog en stund att gå igenom det filmade materialet. Nu ska vi käka lite ägg och kolla på film. Så skönt att vara ledig i morgon också, fast då är det ideellt arbete som gäller. Jag ska vara funktionär på ponnydressyren på ÖFK i morgon em. Sånt är också kul :-). Om jag sedan orkar så ska jag nog ta en promenad med Oktawia för lite miljöträning. Dags att börja rida ut och vi har inte varit ute på vägarna sedan i oktober-november. Damen behöver vänja sig med omgivningarna ;-).

Just det, jag har försök locka ut Nalle - han tycker att världen är så stor, så stor - uräckligt att gå ut!!! Bättre att titta ut på lagom avstånd - sittandes och spanar ut genom fönstret - från min dator *fniss*.Det var allt för idag!

/Lizzie

11/4 Påskafton - Varmt!

Efter en snabbutflyckt till blåkulla är jag åter på plats  ;-)

Idag har det varit en riktigt härlig vårdag med strålande sol och värme :-). Bättre påskafton kan det knappast vara.... Maken morgonfodrade pållarna och jag kravlade mig ur sängen vid 9-snåret - urtrött. Det var en jobbig flygtur till Blåkulle *fniss*.

Efter dusch och frukost så släppte jag ut pållarna och fixade stallet, sedan började det roliga "vårarbetet". Att fixa iordning på trädgården :-).

Jag började med rabatterna. Det gamla nervissnade skräpet från förra sommaren ska väck så det nya som växer kommer upp ordentligt.

Rabatt före storröjning...Jag tar bara bort gammalt torrt skräp, bryr mig inte om att rensa ogräs, det tar jag lite längre fram. Det är hemskt jobbigt att stå böjd och rensa, ibland kröp jag runt på alla fyra - inte mindre jobbigt det  ;-)

Rabatt efter rensning....Nu växer det så det knakar - massor med spännande saker som är på väg upp. Men än så tycker jag det kan vara svårt att se vad det är som är blomma och vad som är "ogräs"....

Vi hade Lillan och Lexi ute, men vi fick ha Lillan fastbunden... hon kan bara inte låta bli att springa ner och mopsa med grannens hundar - så det fick bli löplinan för hennes del. Något Lillan inte tyckte var så himla kul ;-)Men så går det när man inte kan lyda...

Jag klippte även ner clematisen som växer i syrenbersån, nu när man ser gamla förvedade grenar kan man knappt tro att det finns sån enorm växtkraft som det gör i denna clematis. Den heter "summer snow" och är helt otroligt vacker. Det blir helt fullsmockat med MASSOR av vita blommor och den växer runt hela syrénbersån på en säsong, trots att den blir nerklippt till 50 cm nu på våren.

Det enda som blommar fin nu i syrénbersån är ju blåsipporna, fler i år än vad det varit tidigare :-)Under tiden som jag höll på och rensade i rabatterna så var maken uppflugen på stege och sysslade med beskärning.Med 15 st äppleträd i trädgården så kan man lugnt säga att maken har att göra ;-).

Vi höll på ute hela fm, till sist så började magarna göra sig påminda. Dags att fixa påskmat :-). Det blev janssons frestelse och under tiden som den var i ugnen så åkte vi fram till Kyrkan för att tända ljus på mamma och pappas gravar. Men tänk! För EN GÅNG skull så hade någon precis hunnit före - helt otroligt - det har ju inte hänt på hela vintern... men att skicka ett litet meddelande att det blivit tänt - det går minsann inte...  Ljusen åkte med hem och går att använda nästa säsong istället så det är ingen katastrof.

Väl hemma så fixade vi iordning ägghalvor, lite sill (till mig), och så hade jag gjort iordning gräslökspannacotta som är hur smarrigt som helst. Vi blev mätta i alla fall och efter maten så blev jag överfallen av den stora tröttheten. Sol och värme gör sitt... Jag la mig i soffan en stund för att titta på filmen från Bo Tibblin-cliniken jag filmade - ha! Jag slocknade och sov som en gris i 30 min *fniss*.

En till som var trött - det var Nalle det!
Efter tuppluren var jag rätt pigg, så den behövdes ju. Hade gjort upp med M2 att jag skulle komma in med Oktawia till ÖFK till kl 17, så när jag vaknade till liv så var det dags att plocka in pållan. Oktawia har varit ute 2 dgr utan täcke i en rätt lerig hage. Behöver jag påpeka att hon var rätt ingrodd i lera *fniss*. Fram med stora piggborsten och så var det bara att borsta för glatta livet. Vi har ju väldigt lätt och sandig jord så leran lossnar lätt. Efter 30 min borstning så var hon ren nog för att få sadel på sig och snart så stod hon i trailern utan problem. In till ÖFK där M2 och P mötte upp. Dags för att litet ridpass i ridhuset.

Det var ett ekipage inne i ridhuset, men Oktawia var cool. Vid urlastningen så blev det nåt jox och Oktawa var fortfarande fastspänd när hon skulla går ur trailern - panik! Men fördel med gammal lädergrimma är ju att den gick av direkt! Trots incidenten var Oktawia lugn och verkade inte alls ha tagit skada av det hela.

Ridpasset gick också bra. M2 gjorde samma galoppjobb som M1 i torsdags och mycket riktigt så kom Oktawia ihåg vad hon skulle göra så det flöt på rätt bra. Det börjar också märkas nu att Otkawia börjar bli starkare i sin galopp för nu börjar den bli riktigt bra och hon har en helt annan bärighet i galoppen än vad hon hade tidigare. Fattningarna är lugna och fina - inte alls lika stressad som hon var för 2 månader sedan. Framåt går det, sakta men säkert :-). M2 fick låna en grimma av en kompis eftersom jag inte hade någon reservgrimma i bilen - ska man ju ha egentligen... Och damen gick jättebra att lasta. När vi kom hem och maken hjälpte mig att lasta ur så gick det också bra. Så hon verkade inte ha tagit skada av (mentalt alltså) av incidenten vid ÖFK.

Eftersom det var så himla varmt och Oktawia har rätt mycket vinterpäls kvar så var hon ju totalt plaskblöt av svett. Ingen idé att försöka borste på det, utan det var bra att värma vatten och maken fick hålla i damen och jag svampade av henne. Det tyckte hon var skönt ;-). När vi var klara så blev pållarna utsläppta i hagen igen. Oktawia gjorde en snabb dykning ner i backen och rullade sig ordentligt, sedan for hon upp och iväg i en vild bockserie - inge fel på livsglädjen där inte *fniss*. Sabina hängde på och så var det fullt bus i hagen - kul att det har roligt ihop mina små pållar :-). Jag plockade sedan rätt på alla grejjer och fixade klart hästmaten. Pållarna får sedan komma in lagom till kvällsmaten lite senare. Det är fortfarande 15 grader varmt ute nu kl 20.30 så det går ingen nöd på dem.

Jag ska nog ta lite ätbart igen och sedan är det dags att bänka sig framför "brottet och straffet".

Det var allt för idag - Ni får ha en trevlig kväll!

/Lizzie

10/4 Långfredag - hingstvisning

Röd dag och ledigt - dessutom riktigt fint kanonväder - hur skönt som helst. Kvasten är putsad och trimmad, Nalle sitter beredd... snart går färden till Blåkulla :-).

Men lite annat har jag hunnit gjort idag :-). Jag fixade stallet på fm, det var varmt redan på morgonen så Oktawia fick gå ut utan täcke, även ett ofodrat regntäcke hade blivit för varmt en dag som denna. När jag var klar i stallet och sedan fått i mig lite ätbart åkte jag in till stan och hämtade min kompis K, vi for sedan vidare ut till Eklunda stuteri då det var Hingstvisning där idag.

Det var bland annat hingstar från Stuteri Ask som visades upp och den ena snyggingen efter den andra kom in i ridhuset. Dessutom så fick vi även se ett par unghästar och så FÖL efter några av hingstarna. Jamen - det borde ju vara helt totalt förbjudet att visa FÖL *suck*.  Gissa hur fölsugen man blev på en skala mellan 1-10, typ +25....

En av hingstarna de visade var elithingsten Casir Ask, tyvärr har han en skada som gör att han inte fungerar i hoppningen längre, men visades för hand - jättefin gammal herre på 19 år :-)En anna trolig hingst som visades, uppsutten, var Lambrusco Ask, född -96, e.Landor S-Contender. Vilken hingst!!!Nu är ju jag INGEN hoppryttare och ska Oktawia få ett föl så kommer jag välja en dressyrhingst. Men jag blir ändå väldigt imponerad av de otroligt fina hopphingstarna som visades. Lambruscos kapacitet var det ju inga fel på... hinderstöden räckte knappt till ;-)Tror hinderstöden är 1,75 eller 1,8 m - hästen hoppade utan problem och fefritt - sånt blir man imponerad av :-).

De visade också en jättefin hingst  - Business född -96 e.Stubin - Le Gregol (FRA) - Dionysos II (FRA). Godkänd för angloavel. Funkar till halvblodsavel också... kanske något för lilla pållan ;-).

Under tiden som jag var på hingstvisningen och kollade på ev blivande fästman åt pållan, vad gjorde då pållan.... maken MMS:ade en bild till mig under visningen där han avslöjade vad pållan sysslade med ;-).

Hon tog det det hela med ro och låg och vilade i solgasset ;-)Tydligen jobbigt med vårsol och värme *fniss*

Efter visningen gick vi en tipspromenad runt på anläggningen och sista frågan gick ut på att döpa ett hingstföl - K kom på ett namn rätt fort, som hon höll hemligt eftersom det var en tävling :-). Jag funderade lite längre, men sedan så ploppade det upp ett namn som jag ansåg skulle passa bra på fölet. Fölet hade blivit visad inne i ridhuset och var hur söt som helst. När vi gick för att lämna in våra små tipslappar så visade det sig att både jag och min kompis K har kommit på samma namn!!! Nästan så man börjar tro på en högre makt *fniss*. Ska bli väldigt spännande och se vad den lilla killen kommer bli döpt till...

När vi var klara så for vi iväg tillbaka till stan och stannade till vid Willys, vi behövde fylla på matförrådet båda två. K fick sedan skjuts hem och jag styrde kosan mot Kartorp.


Klockan var runt 16 när jag kom hem - hela em hade gått åt ;-). Maken hade i alla fall inte suttit och latat sig. Han hade grejjat ute, sedan diskat och så hade han påbörjat städningen... jag fick i mig lite mat och sedan var det bara att fortsätta att städa. Maken väntade på att jag skulle damma så det gjorde jag lite snabbt. Ingen direkt storstädning idag - det vara jag alldeles för trött för... ;-). Utan mer bara att få bort katthår som på nåt märkligt sätt finns överallt... Maken dammsög sedan hela huset och jag torkade golvet. Till kl 19 var vi klara och huset i repsentabelt skick. Inte så kul med städning, men det var skönt att få det gjort i början av helgen :-).

Resten av kvällen har jag inte gjort något speciellt. Surfat runt lite, svarat på några mail och bara tagit det lugnt. Nu ska jag i alla fall gå ut och plocka in pållarna för kvällen. Vovvarna ska rastas och sedan ska vi se om maken har någon film vi kan titta på.

Nalle låter hälsa att han haft en mysig dag idag. Han har vågat gå ut på balkongen - inte riktigt lika otäckt som att gå utanför ytterdörren ;-). Framför allt så har han busat med allt möjligt skräp som han hittar ;-).Mattor är hemskt kuliga att leka med ;-)

Det var allt för idag - nu blir det nog en tur till Blåkulla :-)

/Lizzie

9/4 Torsdag - skärtorsdag

Herregud - det är redan påsk!!!! :-O. Jag hänger inte alls med, så här fort får tiden inte försvinna ;-).

Slutade kl 13.30 eftersom det var kort arbetsdag - vardag före röd dag. Hade min trailer med mig till jobbet för vi åkte iväg direkt efter jobbet och hämtade spån. Vi hämtade på ett nytt ställe hos en kille som sågar ved, spånet ligger ute och det var lite blött pga regnet. Alltså så fyllde vi inte trailern med spånsäckar, utan jag tog det torra vi fick fram = 8 säckar. Vi fick alltså med oss spån hem för cirka 3 veckors förbrukning. Killen sågar ved kontinuerligt så  han sa att spån kommer att finnas. Det är ju rätt tungt att ösa spån så när vi var klara åkte vi direkt hem. Maken somnade i soffan på stört ;-), Nalle hade tydligen varit rätt underhållande i natt *fniss*. Nalle brukar ligga hos mig och man kan vakna mitt i natten av att han ligger och tassar på en lite försiktigt i ansiktet. Nu har Nalle upptäckt att maken har ett ansikte att undersöka nattetid... dessutom var det tydligt väldigt kul att pilla på makens mustach *fniss*. Hade inte blivit så mycket sömn där om man säger så ;-).

Under tiden som maken sov så fixade jag stallet, mockade, fixade hästamaten, bytte vatten i hinkarna och så gjorde jag rent sadel och träns. Det var lite väl torrt i ridhuset igår så mitt läder var inte svart längre utan ljusgrått - fullt med sanddamm som snabbt försvann med lite sadelsåpa.

M1 skulle komma runt 18-snåret för att göra iordning Oktawia för en liten ridtur, alltså var vi tvungna att tömma trailern på spånsäckar innan vi skulle iväg med kusen. Maken hade sovit som en klubbad Oxe i 2,5 timme så han var lite piggare. Spånet ställdes i vår gamla lagård där det är inlåst. Tidigare hade jag spånsäckarna stod ute, men det var tjyvar i farten och snodde spån från mig *morr*. Får alltså ha allt inlåst för att få ha det i fred!

M1 och pappa P kom runt 18-snåret, maken och jag var klara och jag hade även hunnit tagit in pållarna. Under tiden som vi höll på med spånsäckarna så hade pållarna busat i hagen - sprungit som galningar och visat "skolor ovan mark" - så Oktaiwa var lite varm under täcket. Lagom uppvärmd till ridpasset ;-).

Idag gick lastningen bra och hon stod stilla i trailern när vi åkte. Framme vid ÖFK så var det helt öde i ridhuset så M1 kunde husera fritt på en 20 x 80 m bana ;-). Oktawia uppförde sig bra under ridpasset. Travjobbet såg jättebra ut. Det blev utökat galoppjobb och lite mindre travjobb och lite ny övning i galoppen. M1 la till att galoppera på den slutna delen av en volt och trav på den öppna delen. Jag tyckte det funkade jättebra. Oktawia fattade rätt snabbt vad det var hon skulle göra och blev bara lite stressad på slutet när hon började bli lite trött. I övrigt såg galoppen jättefin ut, lugn och sansad och rundare än tidigare. Framåt går det med stormsteg måste jag säga :-). Vi behöver inte hålla på traggla övningar med Oktawia, utan hon lär sig snabbt och kommer ihåg det från gång till gång. Nåja, tar väl stopp någon gång och Oktawia kommer vis när hon behöver ha tid på sig för att smälta nya saker ;-).

När vi skulle hem så gick det också bra att lasta och jag var hemma igen strax efter kl 20 - riktigt vettig tid för en gång skull. Maken hjälpte till att lasta och jag tog hand om  Oktawia. När hon fått sin omvårdnad efter ridning så blev det Sabinas tur att få sig en närmare titt av en piggborste. Borstade av det värsta på damen, hon fäller mängder så piggborsten blev full på ett par borstdrag. Den lilla damen tyckte det var skönt att bli borstad :-).

Mat och nattning för pållarna strax innan 21 och jag hann lagom in för att kolla på Criminal minds. Så nu är dagen slut. Vovvarna har precis blivit rastade för kvällen och det är nog dags att gå och lägga sig. Omger mig just nu av trötta katter...

Tussan har varit ute 2 dagar - nu kommer hon sova en vecka ;-)Hon låg i fönstret när vi kom hem efter jobbet och hon ligger fortfarande kvar på samma ställe ;-).

Lilla Nalle är inte lika trött - först massor av bus - sedan sover man en stund. Förslagsvis på mattes prylar ;-)Detta var allt för idag - nu väntar sängen!

/Lizzie

8/4 Onsdag - Möten och ridning

I mitt jobb så är det en hel del möten. IT-teknik i all ära, men det finns inget som slår möten med människor. På fm idag så var jag på ett nätverksmöte med andra administrativa samordnare inom mitt programområde. En gäng nya människor och det var ett bra möte. Vi ska försöka träffas någon gång i månaden för att nätverka och diskutera gemensamma jobb. Ett jättenyttigt möte - men vips så försvann halva fm :-).

På em hade jag lönebedömningssamtal med min chef - också ett jätteviktigt möte - trevligt var det också :-). Min chef är mer än nöjd med min insats och tycker att jag kommit väldigt bra in i arbetsgänget och sprider positivism omkring mig. Så det var också ett väldigt bra möte :-). Sedan var det ett gäng telefonsamtal och vips var den arbetsdagen slut! Känner fortfarande att jag trivs kanonbra på jobbet så det är jättekul :-).

Efter en hektisk dag på jobbet så var det bara hem och ta tag i nästa typ av arbete. Först middag, sedan fixade jag stallet. Idag var det regn så jag tog in 2 blöta pållar. Oktawia hade regntäcke på sig så hon var torr över ryggen och det gick bra att borsta henne. Hade ett besök till ridhuset inplanerat för dagen. Var glad att jag tömkörde i hagen i går när det var bra väder och inte skulle göra det idag ;-).

Dock höll vi aldrig på att komma iväg till ridhuset. När jag väl var klar med Oktawia så skulle inte hästkräket kliva in i trailern *morr*. Har ju börjat ställa trailern en bit från dörren och det har funkat bra några gånger. Inte idag!!! Hon slängde sig åt sidorna. Hon stegrade sig - allt för att slippa sätta hovarna i trailern. Ingen idé att riskera livet, maken backade trailern närmare stalldörren. Det var inte alls sjävlklart för Oktawia att kliva in i trailern, men til sist så klev hon in. Var lugn och fin när hon väl stod i trailern. När vi skulle åka så upptäckte vi att det inte var speciellt mycket luft i sommardäcken som macken satte dit häromdagen... Knappt någon luft alls  i ena däcken. Och vår pump hade maken ingen aning om vart den befann sig. Gissa hur glad jag var på en skala mellan 1-10 - typ -15!

Men vad göra - jag gjorde det som maken avskyr att göra.... ;-). Jag ringde efter hjälp! Tur man har grannar som är välutrustad - dit kunde jag ta mig med häst och trailer och grannen pumpade snabbt däcken :-). Tack för det! Äntligen på väg till ridhuset!

Idag var det lite rörelse i ridhuset. Det kom 2 stycken ekipage från anläggningen in i ridhuset ungefär samtidigt som mig. Bara bra miljöträning för Oktawia. Det var en islandshäst och en fjording, men Oktawia tog ingen notis om dem utan jobbade på hur bra som helst. Oktawia var så samarbetsvillig så jag tänkte att jag nog vågade på mig en liten galopp :-O. Jag måste ju också galoppera - inte bara M & M ;-). Och det funkade jättebra! Hon brydde sig inte ens om att de andra kusarna for runt. Jag är mest imponerad över att hon klarade av ett möte med en fjording som också galopperade lite okontrollerat ;-) Hon är så duktig min lilla pålla :-). Maken var lite lättad när jag var klar med galoppjobbet och började skritta av pållan. Han är orolig över att pållan ska hitta på "skolor ovan mark", så han var nog glad över att galoppen var över och jag fortfarande levde ;-).

Här kommer en liten filmsnutt över vårt galoppjobb - notera "fjordingattacken"  ;-). Jag är så lycklig över att Oktawia äntligen börjar funka att jobba med trots att det är andra hästar som far runt. Förhoppningsvis kommer det funka lika bra när vi rider ut och råkar ut för hästmöte. Det börjar ju liksom bli säsong för utritter nu ;-).

Ok att lasta så vi kom hem ordentligt som tur var. När jag var klar med pållan så fixade vi lite snabbt iordning säckar och la in i trailern. I morgon blir det ett besök till sågen och förhoppnignsvis så finns det spån...

Så "händelserik" har min dag varit idag. Jag är mer än nöjd och kommer nu somna med ett leende på läpparna :-D.

Godnatt!

/Lizzie


7/4 Tisdag - Hovisbesök

Slutade en kvart tidigare idag för att hinna hem innan hovslagaren skulle komma. Det var dags att kolla över Sabinas hovar igen. Eftersom hon har hovbensrotation så växer ju hovarna fortare än normalt och behöver ses över med tätare intervall än annars. Sabina tyckte idag att det var lite obehagligt med hovis, vill helst lägga sig ner när man ska lyfta bakhovarna, men hovis tog det lugn och till sist så kunde Sabina slappna av och vågade få sina bakhovar verkade. Fram är lättare - det är just bakbenen hon är så himla rädd om. Hur som helst så tyckte hovis att hovarna såg fina ut och att det bir lagomt att kolla över Sabinas hovar igen nästa gång samtidgt med hovisbesöket för Oktawia. Om 7 veckor alltså. Under tiden som jag hade hovisbesök så fixade maken middag och det var himla gott att kunna sätta sig vid dukat bord när hovisbesöket var över. Jag var nämligen helt utsvulten så böngrytan med korv smakade smaskens - i och för sig så äter jag ju all mat med förtjustning *fniss*.

Det var strålande vårväder idag och jag hade idag inplanerat tömkörning för Oktawia. Kollade av marken i hagen och tänk - det har torkat upp rätt bra. Bestämde mig för att tömköra hemma i hagen och spara in tiden för lastning och att åka. Det är ju ljusare nu på kvällarna så då hinner man ju med att utnyttja dagsljuset :-).

Sagt och gjort - efter att jag mockat boxarna och fixat hästamaten så plockade jag in pållarna. Sabina såg ut som en rugguggla - full i torkad lera i sin päls som håller på och lossnar. Oktawia var bara lerig på hals och huvud - finns fördelar med att ha täcke på kusen ;-).

Oktawia fick på sig tömkörningsutrustning när hon var färdigborstad och sedan så gick vi ut i hagen igen. Hon blev lite konfunderad... Detta jobbet har vi inte gjort sedan i höstas... Och det märktes... det var lite styrningsproblem i början när man inte hade 4 väggar att ta stöd mot och Oktawia var  taggad till tusen. Men efter en stund så hade vi fått ordning på saker och ting och efter uppvärmning i skritt på 10 min så började vi med lite travjobb. Funkade kanonbra. Jag hade velat att maken filmat, men han orkade inte... synd, för det syns skillnad på Oktawias sätt att använda sin kropp. Klarar av att gå i mer samlad form i traven än tidigare.

När damen var lite jobbad i trav så tänkte jag testa en grej som Bo Tibblin sa på cliniken om galoppfattning. Att man ska fatta galopp för yttertygel. Man tar en liten förhållning på yttertygel för att underlätta för det inre benparet vid galoppfattningen. När en häst fattar galopp ska den ju bara byta gångart - det ska ju inte gå fortare. Oktawia vill ju gärna rusa in i galoppen - inte bra för hon blir bara stressad.

Jag har också fått upp en "kom i håg grej" i skallen sedan jag tränade för CB på min förra häst. Då fick jag fatta galopp för ytter tygel och inner skänkel och då skänkeln på sitt normalläge. Inte det man lär sig på ridskolan - ytter skänkel bak och inner fram. Har funderat på detta under dagen och tänkte försöka applicera det på Oktawia under tömkörning för att se hur det skulle funka.

Igång med damen i trav på en stor volt och så började jag förhålla på ytter töm, och så la jag till en smackning som lite extra drivning.

Det som hände framför mina ögon var helt otroligt! Otkawia gjorde den bästa galoppfattning hon någonsin gjort. Hon satte under sig med bakbenen och hon fattade en kort fin SAMLAD galopp!!! Jag blev alldeles till mig och ropade till maken som stod och kollade - titta! titta! Vilken galopp!!! Blev så till mig att jag fullkomligt glömde bort att styra *fniss*.

Testade igen och igen och igen - fattningarna funkade klockrent! Dessutom ingen stressad häst eller slängtrav efter galoppen. Detta var i vänster galopp. Hon fattade lika lätt galopp i höger varv, men där orkade hon inte hålla samma form men det gjorde ingenting. Hon förstod vad jag ville att hon skulle göra och det är huvudsaken.

Fasen att maken inte orkade filma idag - det hade varit hur kul som helst :-).

Efter galoppjobbet så blev det lite lätt travjobb innan det blev avskrittning och vi tränade på att göra halter. Var mycket nöjd med min pålla idag :-).

När jag var klar med Oktawia så fick Sabina sig en omgång med borstning. Hon tyckte det var skönt och så blev hon av med lite päls ;-). När jag var klar så var det dags för kvällsmaten och nattning av pållar.

Tänk så fort en kväll försvinner när man har kul :-).

Ägnade mig en stund åt vovvarna så de blev rastade för kvällen och sedan så slog jag mig ner framför datorn. Hann väl knappt få igång burken innan Nalle kom farandes från ingenstans och absolut skulle vara med :-)

Nalle - mattegris ;-)Nu ska jag kolla på lite nyheter för att se vad som händer i världen och sedan är det dags att gå och lägga sig.

Just det ja, något roligt har hänt idag. Hittade en länk till en clinik med Ronny Åhman - anmälde mig och Oktawia till cliniken eftersom jag behöver hjälp med lastträning. När jag kom hem så hade jag fått besked via mailen att vi fått en plats :-). Ska bli SÅ kul! Hoppas att få hjälp med att hitta "verktyg" så jag kan komma tillrätta med Oktawias motvilja till att bli lastad :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

6/4 Måndag - Seg

Har varit oerhört seg hela dagen idag. Men så hade jag också en "jobbig" natt.... jag var på cliniken igen - alltså jag har haft Tibblins clinik i skallen hela natten med mig själv ryttare. Inte nog med att läser hans ord det sista jag gör innan jag somnar... nu hade jag hans röst i mina drömmar också - men djävlar vad bra jag red *asgarv*.

Nåja - det är bara att inse fakta - det är en lång väg att vandra så jag inriktigar mig på att ha kul på vägen ;-). Om jag någonsin blir en duktig ryttare det återstår att se - men att ha kul med min pålla det är viktigt ;-).

På jobbet hade jag fullt upp hela dagen, så jag hann inte känna efter så himla mycket hur trött jag var - jo strax innan en stärkande kopp kaffe vid 14:45 så hade jag en rätt ordentlig dipp. Inte så ovanligt när det gäller mig. Kan ha fullt ös hela dagen på jobbet, men när klockan närmare sig 15 så tar mina krafter slut. Hade iofs då haft fullt ös sedan kl 7.00 så det kanske inte var så himla konstigt.

Det har i alla fall varit ett strålande vårväder och det var varmt och skönt när maken hämtade mig efter jobbet. Vi tog en snabb visit till Willys innan vi åkte hem för att fylla på lite matförråd (mest var det hundmat och kattsand).

När vi kom hem så hade jag en mindre kul grej att göra. Det var min tur att diska och jag hade hela helgen disk kvar eftersom jag var borta hela dagen i går *urk*. Vårt "hembiträde" har tagit ledigt och sköter sina åtagande dåligt över huvud taget ;-).

Så jag tog itu med disken och maken fixade middagen, thaigryta med kykling.  Jag diskade och diskade, maken gjorde små utfykter i huset och var "snäll" och fyllde på diskbänken med disk *morr*. Kan inte för mitt liv förstå hur 2 personer kan få till så mycket disk!!! Fast tittar man på sko och stövelantalet i hallen så är det minst 10 pers som bor i detta huset!!! *fniss*.

Det ska bli SÅ SKÖNT när vi byter ut vår trasiga diskmaskin - om inte annat för mina stackars händer...

Mina fingrar efter en timme i diskbaljan!!!Roligare kan man ha säger jag bara!!

Oktawia hade idag inplanerad vila och efter disk och mat så fixade jag stallet och hästamaten. Maken fick syssla med typiskt "karlgöra" - nämligen att skifta däck på bilen och trailern.

Sommardäck på!Maken morrade något om att kameran ska slängas all världens väg! :-o Förstår inte alls vad han menar... ;-)

För övrigt så har jag inte hunnit gjort så mycke mer idag. När jag var klar i stallet så jobbade jag åt Gränsbrytning en stund. Har nu precis plockat in pållarna för kvällen och nu är det bara CSI som väntar sedan är den här dagen slut :-)

Och så en sista sak - Nalle hälsar sin fanclub... Nalle har haft en skön slappar dag idag, mattes väska är en alldeles  utmärkt "madrass" ;-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie

5/4 Söndag - Clinik

Blev lite halvsovmorgon idag. Klev upp 8.30 och gjorde mig iordning för att åka på en clinik som skulle vara inne på ÖFK. Cliniken var med dressyrtränaren Bo Tibblin och veterinär Roland Werner och handlade om hur man med hjälp av rätt träning för sin häst förbättrar hållbarheten. Det var oika ryttare som red lite olika utbildade hästar och man fick se övningar på de olika nivåer som stärker och bygger upp hästen. Mycket lärorik clinik och det gjorde ingenting att sitta inne i ett ridhus hela dagen :-). Bo Tibblin har ju skrivit boken  Ridlära och det är en av mina favoritböcker när det gäller ridlära, och det var väldigt bra att se hans teorier praktiseras och hur de används på olika hästar. Just nu kan jag inte få ur mig allt för det är alldeles fullt av inryck i skallen på mig. Rekommenderar verkligen att ni läser hans bok! Jag hade med mig videokameran och filmade cliniken, kommer dock inte lägga ut något av materialet på youtube ;-). Den som är intresserad av att se materialet får höra av sig ;-).

Jag hade förbokat biljetter, både till entrén och till lunchen. Det var ett smart drag att boka lunch. Jätteskönt att sätta sig vid dukat bord inne kafeterian och värma upp sig mig en god lunch :-).

Var hemma igen vid 15:30-snåret. Pratade lite med maken om dagens upplevelser - han var måttligt intresserad ;-). Ladda upp filmerna och kollade om det såg OK ut och det gjorde det. Hade blivit bättre om jag haft ett stativ, men jag får stå ut med att det blir lite skakigt ibland. Det hörs bra var Bo T säger i alla fall och det är huvudsaken ;-).

Eftersom jag inte hade hunnit fixa stallet på morgonen så var det bara att byta kläder och ut istallet. Maken fixade middag medan jag mockade och fixa hästmat. Fläskfiléngryta som var smaskens. Vid 18-snåret kom M1 och pappa P och Oktawia fixades iordning för en tur till ÖFK. Idag fick M1 testa att rida i dressyrsadeln istället för hoppsadeln. Det var lite spännande ;-). När vi skulle åka så var inte Oktawia helt med på noterna, men efter ett par försök så klev hon in.

Eftersom det var söndag så var det inga ridlektion i ridhuset utan endast en privatryttare. Oktawia såg ut att vara bekväm med situationen ;-). Hon var i alla fall bekväm med dressyrsadeln för ridpasset gick jättebra. I travjobbet var hon avspänd och fin. Övergångarna skritt-trav riktigt bra. Första omgången galoppfattningar gick också bra, de fattningar som var på slutet funkade inte lika klockrent, men Oktawia var trött och fattningarna var helt OK med tanke på omständigheterna, framför allt var den sista galoppvolten riktigt bra.

När vi skulle åka hem så gick det jättebra att lasta damen, hon klev rakt in - ibland blir man förvånad ;-).

Väl hemma så blev pållan ompysslad och sedan blev det kvällsmat. Kollade igenom Sabina - jag blev helt full i päls förstås ;-). Sedan var stallet och hästarna klara för kvällen.

Nu ska jag bara rasta lite vovvar och sedan är det sängen som väntar :-)

/Lizzie

4/4 Lördag - Vackert väder

En lördag med helt otroligt vacker väder!! Tillbringade förmiddagen med att först fixa stallet, men sedan så gjorde jag inte så stor nytta. Vi gick mest bara runt i trädgården och nöjt av det vackra vädret. För en vecka sedan så hade vi 1 dm snö och snöstorm - nu är snön borta och blåsipporna blommar för fullt!!
Våra blåsippor har spridit sig rejält och finns i vår syrenberså - när dessa blommar - då är det vår på riktigt :-D. Älskar blåsippor!

Även krokus stod i blom. Det börjar hända grejje i rabatten och under påskhelgen ska jag nog börja rensa. Maken upplyste mig om att snödropparna blommade. Snödroppar sa jag förvånat, vi har inga snödroppar. Men han var envis och jag gick och kollade. Jovisst hade vi snödroppar!! Jag blev jättelycklig! För de snödroppar jag en gång hade har jag fått av en fd arbetskamrat -98 eller 99. De blommade fint tills maken gamla vovve Daisy  (hon är i hundhimlen nu) grävde upp dem 2001... men uppenbarligen var det några frön eller smålökar som överlevde för vi har nu snödroppar utspridda på vår jordkällare.Det är en speciell sorts snödroppar -dubbla blad i blomman - urläckra!Jag har också hängt tvätt ute på torkvindan. Det var så varmt så det blev torrt över dagen. Skönt att inte behöva ha tvätt i hela huset ;-).

När jag strosade runt i trädgården för att kolla läget så hade jag ju med mig Kayo i hasorna. Hon följer ju mig vart jag än går ;-). Hon verkar  också tycka det är rätt skönt med sol :-)Även om det var fint väder så var det inte läge att ha ytterdörren stå öppen. Vovvarna fick vara ute i skift, men vissa katter är fortfarande för bekväma för att ge sig ut.

Nalle på skrivbordet...Någon timme senare så hittade jag honom i min skräplåda - också en bra sovplats....Och tredje gången jag gick in så hade han förpassat sig till hundarnas plats i hallen. Där funkade det också bra att sova som en liten gris...Sicken stil, va!

Efter lite käk så var det dags att plocka in pållarna. Jag hade ridlektion inbokar med min tränare ÅE kl 15.00. Pållarna blev hämtade i hagen kl 14.00, dock tog det längre tid att göra iordning Oktawia än vad jag räknat med. Trots tunt regntäcke så hade hon lyckats gno in sig rejält med lera, som var torr som tur var. Fick hålla på ett tag med piggborsten innan jag fick bort  all lera. Även idag hade vi ställt trailern en bit i från stallet och Oktawia klev snällt på. Kanske kommer funka så småningom att kliva på trailern utan att behöva backa intill - kan man ju hoppas i alla fall ;-).

När vi kom upp till ridhuset så var det lite liv och rörelse på anläggningen. Oktawia var lite spänd i början, men slappnade snart av. Var i alla fall lagom uppvärmd när ÅE dök upp. Fokus ligger ju på att få Oktawia gå i en avspänd form med bra takt och tempo, det lyckades vi bra med idag. Efter knappt halva ridlektionen så var jag helt slut och funderade på hur jag skulle överleva resten av passet *fniss*. Det var bara att bita ihop och fortsätta rida - och jag överlevde ;-).

Oktawia har ju rätt mycket vinterpäls kvar så hon var totalt genomsvettig, på slutet av lektionen så var hon rejält trött men jobbade på hur bra som helst. Så kul att hon blivit sådan arbetsmyra istället för att stegra sig när saker och ting inte passar... ;-).

När vi var klara så skrittade jag av henne för hand så hon fick pusta ut ordentligt. Gick några varv inne i ridhuset, men sedan gick vi utpå anläggningen och rörde på oss ut i det vackra vädret. Bra miljöträning för pållan också att se hur det ser ut runtomkring ridhuset. Det gick bra att lasta och när vi kom hem så var pållan fortfarande genomsvettig. Alltså fram med hink, ljummet vatten och en svamp. Maken höll i pållan och jag svampade damen - DET tyckte hon var riktigt skönt, utom när det rann vatten utmed bakbenen - då blev hon lite kinkig ;-)

Nysvampad pållaNär jag var klar med pållan så fick de gå ut i hagen igen, nu släppte jag ut Oktawia utan täcke eftersom det var riktigt varmt ute. Och vad gör väl då en nysvampad pålla....

Jo, man slänger sig genast ner i leran och rullar sig ;-)Efter rullningen drog båda hästarna i väg i en vild galopp och bocksprångsserie. Oktawia tyckte uppenbarligen att det var väldigt skönt att inte ha täcke på sig. När jag sedan stod där med en höpåse i handen var de snabbt framme hos mig igen.

Oktawia är nu inte så ren och fin längre... ordentligt ingnodd i lera *suck*När hästarna fått sitt em-hö så fixade jag klart i stallet. Gjorde även rent sadeln eftersom pållan blivit så svettig och schabraket hamnade i tvätten - det var totalt genomblött ;-). När jag var klar med allt så blev det lite käk och sedan soffan - var helt slut efter ridlektionen och resten av kvällen har det inte blivit många knopp gjorda. Har tittat på Medium från i torsdags. Ungefär vad jag orkade med ;-). Efter vilan orkade jag gå igenom filmerna från ridlektionen. Maken har idag var riktigt duktig med filmanadet och filmat nästan hela ridlektionen fördelat på 1,5 minuters filmer.

Så här kommer några filmer från dagens övningar :-)

Ridlektion 4/4

Ridlektion 4/4

Det kommer ut ett par filmer till, men nu ska jag gå och kolla på brottet och straffet. Har precis tagit in pållarna - 2 st MYCKET leriga damer! Tur att vi har sandblandad jord och leran är lätt att borsta bort när den är torr. Nåja, lerinpackning är ju bra för huden *fniss*.

Nu är det TV:n som gäller!

/Lizzie

3/4 Fredag - Full rulle

Snacka om att det varit full rulle idag! Var på jobbet 7:10 - jag hann gå och hämta en kopp kaffe - sedan var det fullt ös! Eftersom vi skulle ha kontorsmöte kl 8:30 och cheferna skulle iväg på en ledarskapskurs kl 08:00 så var det vissa budgetfrågor som skulle vara klara till 8. Jag hann i alla fall pusta lite och gå igenom mail och post strax innan kontorsmötet. Mötet höll på i 1,5 timme sedan försvann resten av arbetsdagen  i ett töcken av planering inför friskombudskursen, mera budgetsaker som tar hur mycket tid som helst, telefonsamtal om översvämmande diken, omkullkörda vägskyltar osv som skulle vidarebefordas till rätt person, jobbet med sommarjobbsansökningarna närmar sig äntligen slutets. Gick igenom ansökningar som kommit via post och skrev in på meritförteckning och sedan vidare till ansvarig person. Runt lunch såg mitt skrivbord ut som ett totalt bombnedslag med papper överallt. Trodde aldrig jag skulle hinna med allt jag skulle få ordning på innan helgen, men det gick ihop till sist. Maken fick vänta några minuter när han kom, men jag hann med allt och skrivbordet blev tömt ;-). Känns skönt att gå hem inför helgen och det inte är totalt kaos när man kommer på måndag. Det hinner det bli ändå *fniss*.

På vägen hem så stannade vi först till vid Granngården och jag köpte 2 balar pappersströ till pållarna. Det var meningen att vi skulle åka till sågen idag och hämta, men det var slut på spån där. Möjligtvis att det finns att hämta nästa vecka. Att det råder spånbrist - det är det ingen tvekan om. Pappersströt tyckte jag funkade bra att blanda med spånet så det funkar ju också.

Vi handlade lite mat till helgen på Willys och sedan for vi hemåt. När vi kom hem så ville inte maken ha middag - men våfflor DET slank ner. Nåja, jag var inte så svårövertalad kan jag erkänna *fniss*. För övrigt så blev vi väldigt glada när vi kollade brevlådan - skattebeskeden hade kommit. Vi får tillbaka och vi kommer i år ha råd att köpa en ny varmvattenberedare, ny diskmaskin och en ny tystgående fläkt. Ska bli riktigt KUL och få fixa klart köket :-).

Det var skönt vårväder idag också och blommorna jag köpte för två veckor sedan är nu planterade i sin nya krukar. Så lite vårstämning har vi lyckat så i vår trädgård :-).Tyvärr så blåste det lite kallt, så sitta på trappan och fika - det funkade inge bra. Fördelen med sol och blåst är ju att leran torkar upp - och det är ju inga fel ;-).

Efter att vi mumsat våfflor så gick jag ut i solen och ner till stallet. Så skönt att kunna fixa stallet medans solen skiner, ingen lera att klafsa runt i. Marken är lite mjuk, men det stänker inte lera runt fötterna. Framför allt så blir inte hundarna lika lortiga heller. Det är skönt ;-).

Pållan fick vila idag och vad gör då en hästgalning fredag kväll... jo, man går lös på utrustningen :-). Hoppsadeln och tränsen var inte så snygga efter några turer i ridhus. Helt full i sanddamm så de var i stort behov av rengöring. När jag ändå var i farten så blev det insmörjning med Passier läderbalsam också - den luktar SÅ gott :-)

Sadeln ren, blank och finTränsen rena, blanka och fina :-)Nu är utrustningen ren och fin till ridlektionen i morgon em :-)

När jag var klar i stallet så väntade maken i vardagsrummet med ostbågar och film. Det var inget bra på TV så det blev en DVD-film - Rallybrudar - som var riktigt bra. Under tiden som vi kollade på filmen så passade jag på att ladda upp lite filmat material på youtube ;-). Ni får ta det för vad det är, jag är nöjd över pållans framsteg i alla fall. Hon har kommit långt sedan förra året. Att sedan jag inte har fått ordning på min kropp - det är en annan sak ;-) Men jag jobbar på det!

Jag tömkörde i tisdag. Pållan jättepigg, men ändå avslappnad och lydig. Att stå stilla i halten har INTE funkat alls tidigare.

Vänster varv

Höger varv.

I onsdag så red jag själv. Pållan superspänd i början av passet, men slappnade sedan av. Tränade bland annat på övergångar trav-skritt-trav och det funkade bra utan att det blev dragkamp. Att jag sedan inte kan få kontroll på mina händer - det är ett stort problem *suck*.

Vänster varv

Höger varv.

Så - nu har ni lite att titta på ;-).

Pållarna är intagna och har fått kvällsmat. Vovvarna är rastade. Lexi har varit på rymmen - drog en repa efter nåt spår på gärdet. Funderar på om hundeländet ska få sova i hallen - fy tusan var skitig hon blev *suck*. Det lilla monstret hoppar nämligen upp i husses säng - inte så bra när man är full i lera....

Katterna fäller ju bara päls ;-) - Lilla Nalle och Tussan som är långhåriga, fäller ju lite mer än de andra. I jämförelse med jyckarna så är det typ ingenting ;-).

Lilla Nalle är i alla fall en riktig buse och ska pilla på nåt HELA tiden ;-)Sladdar kan man ha väldigt kul med...

Det var allt för idag!

/Lizzie


2/4 Torsdag - VÅR!!

Äntligen har våren kommit! Riktigt varmt och skönt har det varit idag - så skönt :-)

Fortsätter vädret så här, så har det snart torkat upp i marken. Hästarnas hage är fortfarande lerig - men har ändå blivit mycket torrare. Nu är det inte lera modell lerbrottning, utan bara mjukt i backen. I förrgår så stänkte det upp lera på benen när man gick i hagen, idag så fastnade inte ens stövlarna. Och pållarna njöt av solskenet.

Sabina fäller för fullt och ser helt raggig ut ;-)Oktawia hade rullat sig ordentligt - bra med med täcke då ;-)Pållarna hade besök av en fasatupp som flaxade runt och förde oväsen i hagen. Pållarna brydde sig föga över hans skränande. Samtidigt så är det lite av ett vårtecken att fasentuppen visar sig. Jag försökte fånga honom på närbild, men det gick han inte med på utan smet då ur hagen.Strax efter 19-snåret kom M & M plus pappa P. Oktawia blev iordninggjort för ridtur i ridhuset på ÖFK och så in med pållan i trailern och vi for iväg. Vid lastningen hade vi ställt trailern en bit ifrån stalldörren pga av leran, men Oktawia accepterade avståndet och klev på snällt.

När vi kom till ÖFK så var det inga privathästar i ridhuset, endast en grupp som red letion från ridskolan. Oktawia var lugn och uppförde sig bra även när ponnyerna försvann ut ur ridhuset och strax efteråt kom det in en ny grupp med pållar. Hon tittade på de nya hästarna, men var inga stressad osv.

Ridpasset gick bra. Oktawai riktigt samarbetsvillig och skötte sig finfint. Galoppjobbet gick bra. Nytt för dagen var att från marken träna Oktawia att sätta under sig bakbenet men utmed långsidan. Först blev hon väldigt konfunderad, men fattade till sist. Nästa gång det ska göras så kommer hon förstå på en gång.

Oktawai är numera riktigt bekväm med att det rör sig en bunt med andra hästar i samma ridhus som hon själv. Blev inte ens stressad av att gruppen galopperade när hon typ skulle skritta.

Nu är ju inte min kamera den bästa att ta foton utan blixt i ridhus, men den suddiga spökhästen i mitten är Oktawia med M2 på ryggen. De andra spökhästarna är ridskolehästar :-)Jag kollade i min dagbok från 2008 vad vi gjorde för 1 år sedan.

Då sysslade jag med ledarskapsövningar med Oktawia och fick hållas i hagen eftersom hon inte accepterade mig som ledare utan stegrade sig och försökte springa över mig. Den 30/3 förra året så var vi med om en riktigt resa där jag i princip slogs med hästen i 200 meter eftersom det hade kommit ikapp 2 ryttare bakifrån när vi befann oss på en promenad och dessa 2 ryttare red en annan väg och vände från oss. Oktawia skulle efter dessa två hästar och när hon inte fick det så blev hon komplett galen, försöke stegra sig, sparkade med frambenen och försökte bita mig. Att jag klara mig undan den händelsen utan att tappa hästen eller bli sparkad och biten är helt otroligt. Men sedan fick jag också hålla på och traggla ledarskapsövningar i en månad innan det gick att hantera henne utanför gården. Att ens tänka på att möta en annan häst fanns då inte med på kartan! Min dåliga axel mådde inte så bra efter den här händelsen iofs ;-)

Så jag är supernöjd över att Oktawia äntligen fungerar bland andra hästar och hon kan koncentrera sig på sin ryttare och inte allt annat ;-). Man kan knappt tro att det är samma häst.

När vi skulle hem idag så gick det bra att lasta. Behövde inte mota henne med en bom bakom rumpan ;-). Det märktes också att det var varmare idag än vad det varit tidigare för hon var rejält svettig och det blev till att värma lite vatten och svampa av henne - DET tyckte Oktawia var skönt :-).

Var klar med pållar och stall 22:15. I morgon är det vila för Oktawia och på lördag ska jag rida lektion - ska bli jättekul :-).

Nu är det sängen som väntar i alla fall ;-).

Godnatt!

/Lizzie

1/4 Onsdag - Ridhuset

Efter att ha suttit i ett par budget möten nästan hela dagen idag så var det himla skönt att få komma hem och arbeta med kroppen istället för knoppen ;-). Orkade inte laga mat idag utan det blev lite fil och müsli och sedan full fart ut i stallet. Det är faktiskt skönt att mocka efter att ha använt hjärnan hela dagen och efter mockningen så kände jag mig riktigt pigg :-).

Det verkar äntligen som om våren är på väg nu. Det är fortfarande lerigt, men det har ändå sjunkit undan rejält mot igår. Gjorde slag i saken och planterade lökväxterna maken och jag köpte förförra söndagen. De har fått stått i min sadelkammaren fram tills nu och börjat blomma så fint ;-). Nu är de i alla fall planterade i nya krukan och står utanför vår kökstrapp - lite vårkänsla får man nu :-).

Jag var i alla fall klar i stallet i god tid och det fanns hopp om att inte komma iväg så himla sent till ridhuset. Men så visade det sig att det där med att få trailern på plats utanför stallet inte var helt enkelt i leran. Till och med tegelkroppsen har sjunkit ner. Så det var lite bökigt idag innan trailern stod på ett ställe, inte allt för långt från stallet, ,en inte i värsta leran. Så tidsplanen sprack! Kom iväg vid 19.30 tiden som vanligt. Uppe i ridhuset var det folktomt och så var det totalt vindstilla. Oktawia var vrålpigg trots att hon hade haft värsta röjaskivan i hagen precis innan jag tog in henne. Galopperade som en dåre i hagen, blev naturligtvis hur svettig som helst och avslutade det hela med att göra en djupdykning ner i en lerpöl.

Någon som försökt att borsta en svettig, nyligen lerinpackad kuse... om man säger så här - det är ingen hit!

Nu hade Oktawia regntäcke på sig som tur var så sadelstaden var OK, men halsen *harkel*. Tur att vi var själva i ridhuset *fniss*.

Lagom när jag hade ridit klart hade leran torkat.

Ridpasset gick bra. Oktawai var superspänd i början pga att hon var så pigg. Hon gick och lyssnade efter alla ljud som möjligtvis kunde komma och när en katt jamade till på höskulle så det ekade i hela ridhuset så höll ju naturligtvis Oktawia på att smälla av *fniss*. För en gång skull så lyckades jag hålla mina egna nerver i schack och höll mig lugn och bara red på precis som vanligt. Dock gick det inte att skritta fram på lång tygel... men efter framskrittning och lite jogg i trav så hade damen lugnat ner sig och det gick och jobba henne utan problem. Nu var vi i det ridhuset med dåligt underlag - och idag var det som "hela havet stormar" - så jag tyckte Oktawai skötte sig jättebra. Maken filmade och jag blir lika chockad varje gång. VARFÖR i hela världen kan jag inte hålla händerna stilla!!! Dessutom är jag helt stelopererad i axlarna. Så man kan inte anklaga Otkawia för någonting - hon kämpade på hur tappert som helst med sin kluns till matte på ryggen. Jag tränade på övergångar, skritt-halt-skritt, sedan trav-skritt-trav. Oktawia lydig och så avslutade jag med serpentinbågar för det vet jag att hon gillar och tycker är lätt att göra. Red bara 40 min, men det räckte för att få damen lugn och genomarbetad. Hon verkade väldigt nöjd och tillfreds när vi var klara och det tycker jag är viktigt.

Gick bra att lasta och idag var vi hemma 21:00. Lite tidagare än igår i alla fall ;-).

I morgon kommer M & M så det blir jobb för Oktawia i morgon också. Dock lite smidigare ryttare än matte ;-).

Pållarna är nu matade och alla prylar iordningplockade. Har kollat igenom filmerna som maken filmade, ska kolla noga på fredag och se om det är någon film jag kan lägga ut på Youtub utan att skämmas *harkel*.

Jag har ju en liten hälsning till Nalles fanclub ;-). Små flugor är mycket intressanta och dessa kan man spana på hur länge som helst ;-)


Godnatt!


/Lizzie


RSS 2.0