31/12 Torsdag - Nyårsafton

Årets sista dag och vad har jag gjort idag då... :-)

Ingen sovmorgon, utan idag fick jag vackert kliva upp och släppa ut pållarna. Jag skulle i alla fall in till stan på fm så det var bara bra att jag kom upp. Det tog tid ändå innan jag kom iväg.

Började med att stanna till vid ÖFK en stund och kolla på nyårshoppningen. Även om jag inte hoppar själv så kan det vara kul att se lite hoppning och pållar. Träffade lite folk som jag känner också, så det blev lite hästsnack - alltid trevligt ;-)

Efter att ha suttit i ridhuset en timme och frusit *fan vad kallt* så åkte jag vidare hem till min kompis K. Vi tillbringade en timme med att dricka kaffe och käka Nyåkers pepparkakor och saffransskorpor *himmelskt gott*. Fick dessutom 2 julklappar av K också - vi hann ju inte sammanstråla innan jul - ibland får man ju inte till tiden ;-). Fick en jättefin mörkblå löpare och blåa värmeljushållare - perfekt till köksbordet! Tack så hemskt mycket :-).

Efter fikat så gav vi oss ut i kylan igen och vi tog en tur upp på stan. Idag har det inte varit riktigt lika kallt som igår och vi kunde promenera upp på stan utan att frysa ihjäl. Vi knatade först iväg till Najs Prajz där vi köpte varsin biljett till Årets Fest - här ska vi ska vi minsann svinga våra lurviga *fniss*.

Nu när vi har våra biljetter så kräver ju denna fest nåt att ha på sig också... alltså gick vi från butik till butik utmed Drottninggatan. En hel del snygga kläder fanns med på rean - men antingen var det för litet eller så var det för stort. För stort - det var ett tag sedan det inträffade för min del i alla fall. Kändes rätt trevligt ;-).

Sista stoppet blev Kapp-Ahl inne på Kompassen och där hittade jag faktiskt en tunika/klänning som tilltalade mig. Jag är ju lite svag för 20-talsklänningar, ni vet korta med massor av fransar ;-)

Denna blir perfekt - ska bara införskaffa ett par leggings också...



Fransar OCH paljetter - kan inte bli bättre ;-).

När vi var klara med att ha gjort stan så var det dags att dra sig tillbaka mot bilen och K's lägenhet. Jag skulle vidare till Willys för att shoppa nyårsmaten plus lite annat. Vår runda på stan höll ju på ett tag så det var bäst att avsluta innan matbutiken hann stänga för dagen ;-).

Så efter en trevlig dag i K's sällskap så blev det vidare till Willys, mycket folk var det där, men inga köer så jag det tog inte så lång tid. Sedan full fart hemåt och satte igång med att fixa iordning fläskfilén på en gång.

Menyn för nyårsmiddagen var Örtmarinerad fläskfilé med potatisgratäng - och fläskfilén behöver ligga i marinaden några timmar för att det ska smaka som det ska.

När fläskfilén var stek och sedan förpassad till marinaden så kunde jag äntligen ge mig ut i stallet och fixa mockning och hästmaten. Hann ju inte med det innan jag åkte in till stan och då är det bara gilla läget och göra det i mörkret när man kom hem så sent som jag gjorde ;-).

Det var inte så vansinningt kallt i stallet när jag mockade, -13, alltså lite skillnad mot igår kväll... Men det hade ju börjat mulna på och då blir det ju inte riktigt  lika kallt.

När jag var klar med stallet och pållarna fått sin em-mat så fixade jag klart potatisgratängen. Maken hade skalat potatisen och börjat skiva (han måste vart hungrig...) - så det var bara att fortsätta med jobbet och in i ugnen.

Jag hann sedan faktiskt sitta och surfa runt på Internet en stund - som sällskap hade jag "lilla" Nalle...

Han gillar ju fortfarande att ligga vid min bildskärm, men numera så får han inte plats att ligga ovanpå mina händer när jag skriver ;-)



Nalla önskar alla sina medlemmar i fancluben ett Riktigt Gott Nytt År! Och så återkommer han nästa år med nya upptåg :-)

Resten av min kväll har gått åt till att äta och titta på film/Tv.

Middagen smakade bra som vanligt :-)



Jag sparade dessutom en plats i magen så jag kunde äta av efterrätten...

Gotlands saffranspannkaka med grädde och björnbärssylt (hemmagjord) *mums*



Mer än mätt och belåten blev det till att ligga i soffan och titta på film - nåt annat klarade inte kroppen av efter denna måltid ;-).

Dock ingen risk att svälta ihjäl... finns mer att äta om det skulle behövas ;-).

Strax efter 21.30 var jag ute i snöfallet(!!) och tog in pållarna. De var 2 stycken snömonster som ville in... får nog skotta igen i morgon... men efter kvällens ätande så är det ju bara bra med motion.

Pållarna var i alla fall mest intresserade av mat och ingen av dem var speciellt stressad över att det pangade raketer runt omkring oss. Känns bra - inte så kul att behöva tillbringa nyårsnatten i ett stall och lugna stressade hästar... finns ju de som får göra det menar jag. Vi har Lillan (makens hund) som inte tycker om skott och höga ljud... hon uppskatar inte bombardemanget kring nyårsslaget, men slipper hon bara vara ute så funkar det bra.

Så nu är det inte många minuter kvar på det här gångna året - snart ett nytt frisk år med massor av spännande saker att se fram emot :-)

Gott slut alla vänner och Gott Nytt År!

/Lizzie


30/12 Onsdag - Fortsatt kallt...

Sov länge idag också... finns fördelar med att maken jobbar så här i mellandagarna... han släpper ut hästarna innan han åker till jobbet och sedan så är det lugn och ro i huset resten av dagen. Framför allt kan jag sova tills jag vaknar - idag blev det till 9, men låg kvar och slappade i sängen fram till 9.30 *skönt*. Kollade på termometern är jag klivit upp och fick en mindre chock... -22 grader :-O. Tillbringade sedan en stund med att försöka få fyr på kaminerna... idag ville det sig inte på en gång, men till sist så fick jag äntligen igång brasorna. Inte så skönt att vara hemma i 18 grader i huset, mycket bättre med de 23-25 graderna som jag får upp när kaminerna varit igång en stund.

Alltså har jag tillbringat dagen med att vara eldvakt idag också!

Var ute mitt på dagen och mockade boxarna, väl påpälsad. Ute var det -17 nu, men i stallet var det -20!!! Biancas box var lättmockad, men vad Oktawia sysslat med i natt vette tusan - hon hade grävt upp i prinicp hela sin bädd... *suck*. Så det var rätt slitigt innan jag hade lyckats återställa den och dessutom knacka isär frysta spånklumpar, men någon typ av motion ska man tydligen ha ;-). Avslutade mockningen med att lägga på ett tjockt lager med nytt spån i båda boxarna. Däremot så hade maken glömt bort att ställa in vattenhinkarna i sadelkammaren - så det var lite lätt djupfrysta. Tog med hinkarna in i huset så de skulle få tina.

Pållarna fick också rejält med lunchhö så de ska hålla värmen. Jag gick sedan in i stugvärmen och käkade lite lunch.

Resten av em har jag tillbringat med att, slänga in ved i kaminerna, surfa runt på Bukefalos *timmar försvinner*, laga en saffranspannkaka *mums*, prata i telefon och just det ja! Jag hann faktiskt med en snabb promenad med jyckarna innan solen gick ner!

Det har ju varit en helt underbar, vacker vinterdag i dag också! Kallt som satan, men det som jag faktiskt blev mest förvånad över under promenaden var att mina luftrör inte reagerade. Tidigare har jag haft svårt att vara ute när det varit kallare än -10 grader, men det verkar som om min viktnedgång även gjort att mina astmabesvär förbättrats avsevärt. Visst, att jag inte ansträngde mig sådär jättehårt, men det var en RASK promenad under 30 min i -17 grader, och det utan minsta lilla besvär med andningen. Kändes jättebra! Däremot så hade jag mina glasögon på mig idag - istället för linserna... Satan i gatan vad jag blev kall i ansiktet efter glasögonen!!! Har totalt glömt bort hur mycket glasögonen kyler ner ansiktet!! :-O.

Hann i alla fall hem och värma mig en stund inna maken kom hem med bilen och vi kunde fara bort till kyrkan för att tända på gravarna. Idag hade jag med mig 5-dygnsljus så det ska räcka över både nyår och vanliga helgen.

Väl hemma igen så blev det mera hö till pållarna och så blev det skinksmörgås till mat för oss tvåbenta typer.

Min lilla Nalle - som har rejält med päls.. vill inte vara ute i kylan! Eftersom jag eldar i kaminerna så är ju golven varma och goa..



Den där katten är inte klok på en enda fläck!

Blir vila för Oktawia i dag i alla fall. Alldeles för kallt för att hitta på nåt med henne, och i ridhuset så är det hopplektioner. Så det bli lite lugnare på motionsfronten för damen (och matte) de här dagarna. Resten av kvällen har tillbringats framför datorn... mera telefonsamtal, och så har jag faktiskt läst lite kursmaterial också. Så lite nyttig har jag varit i alla fall ;-).

Nu tänkte jag sätta mig framför TV:n en stund, framför allt kommer ju Morden i midsomer kl 21 - och det kan man ju inte missa för allt i världen! Ska nog fixa till lite hästmat först bara...

Lilla Nalle vill också visa att han faktiskt KAN ligga och softa som en VANLIG kisse...



Avslutar dagens inlägg med ett citat från boken "Starka kvinnors kloka citat" - ett citat som är lite passande så här i nyårstider, med tanke på nyårslöften osv... ;-)

"Som regel undviker jag frestelser - om de inte är oemotståndliga." May West

En mycket klok kvinna den där May West - inte bara snygg... ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


29/12 Tisdag - Kallt värre...

Satan i gatan vad kallt det är! På fm hade vi -15 grader ute och jag har varit hemma hela dagen och eldat i båda kaminerna. Känns rätt bra att ha semester och kunna vara hemma och ha eldvakt ;-). Ved har gått åt, men det är rätt skönt att kunna sitta framför datorn och det är +25 grader i huset :-). Har inte ens behövt ha fårskinnstofflorna på mig. Den stora fördelen med att elda i kaminerna är att det blir varma golv i kök och kontoret.

Vid 12-snåret var jag ute och mockade boxarna - det gick undan kan jag säga... ute i sole var det -10 grader, men i mitt stall var det -15 grader! Snacka om frysta bajskottar - lättmockat är ordet ;-). Värre är det med hästarnas vattenhinkar, men de ställs in i sadelkammaren och får tina. Och så får man servera pållarna ljummet vatten morgon och em i hagen så de hinner dricka innan det fryser. Hur som helst, hade på mig mina nya vinterridstövlar när jag mockade - jag frös inte om fötterna i alla fall ;-).

Det har ju idag också varit ett fantastiskt vinterväder, så efter att ha varit inne och värmt upp mig och lagt på mer ved. Blev det till att ge sig ut igen. Jyckarna och jag tog en liten promenad, vi knatade ner till vår brevlåda (300 m) och hämtade posten - en alldels lagom promenad i kylan tyckte Lillan. Hon fröst trots tjockt täcke... ingen vinterpäls på den hunden inte. Lexi - som är schäfer - kan vara ute hur länge som helst däremot.

Kartorp i vinterskrud



Det är så vackert med all snö och idag har jag ju inte behövt skotta något. Det skulle ju kunna vara lite måtta på kylan...

Inte läge att växthusjobb just nu ;-), lätt insnöat växthus...



Äppleträden ser ut som stilleben med snön på sina grenar... hm skulle nog behöva beskäras  en del... *harkel*



Pållarna nöjda i hagen...




Syren i vinterskrud...



Så skönt att vara ute i solen! Även om det inte blev mycket till promenad så blev jag pigg av solen :-). Dessutom, stövlarna funkar - jag frös inte om fötterna! :-)

Resten av em tillbringade jag framför datorn och så matade jag kaminerna med ved mellan jämna mellanrum *läs ofta*. Men vad göra om man vill ha varmt och skönt i huset...

Förutom att bara slösurfa på Bukefalos och andra suspekta hemsidor så har jag också jobbat lite åt NRU. Vi käkade lite mat och så småningom var det dags att ge sig ut i kylan igen för att plocka in pållan. Ikväll stod det ett ridpass på schemat för mig och pållan.

När jag gick ut till stallet vid 18.30 snåret så var det -18 grader ute och i stallet... Tog med mig mutor ut i hagen direkt för jag hade ingen som helst lust att pulsa runt i snö och kyla för att jaga rätt på pållan. Gick snabbt och smidigt att få in djuren alltså ;-)

Pga kylan så blev borstning i raketfart och på med utrustning och sedan på med täcke igen. Oktawia fryser annars och mina fingrar blir helt djupfrysta. Sedan kom nästa problem... att få på en fryst trailer på draget. Det gick efter lite svärande... låset till översta luckan hade frusit fast - tog en stund innan vi hittade något att slå med, men till sist så var allt fryst lossat och vi kunda lasta pållan och åka. Min skottning igår hade gjort nytta och vi kom iväg med trailern utan problem...

Inne i ridhuset var det bara ytterligare en privatryttare på den delen som är för oss privatryttare. Så det var rätt lugnt och jag kunde koncentrera mig på mig själv och pållan. De nya stövlarna funkade bra att rida i - och framför allt jag fröst inte om fötterna trots att jag befunnit mig i ett svinkallt stall!!!

Ridningen funkade rätt bra idag. Jag hade lite problem i galoppjobbet, men det beror på mig och att min kropp har sina skador. Har ju inte fullstyrka och kolla i mina ben efter mitt diskbråck... bara att gilla läget och kämpa på. Oktawia var lite tjafsig ett tag, hon försökte lägga över tungan över bettet, men lyckades inte. Till sist fick jag ordning på hennes koncentration och vi tränade på skänkelvikning i skritt och sedan trav. Övningarna funkade riktigt bra och trav under nedsittning efter skänkelvikningarna funkade finfint. Pållan var mjuk och fin, och framför allt samarbetsvillig ;-). Det blev totalt en timmes ridning och både häst och matte var lite trötta efter passet ;-). När vi sedan kom hem så stannade vi nedanför vår kulle och lastade ur pållan, det var smart gjort! Gick precis att få upp bil och trailer med TOM trailer...

När vi var inne i stallet så blev det inte så mycket pyssel heller... alldeles för kallt. På med varmt, tjock täcke på Oktawia. Bianca har ju päls så det räcker och blir över ;-). Rejält med hö för natten så de klarar kylan, och så lite kraftfoder - sedan var kusarna nöjda och inte speciellt intresserad av matte ;-).

När jag var klar med allt så var jag mest fascinerad över en sak... jag frös INTE om fötterna - snarare tvärtom!!! Efter ridningen så var jag nästen FÖR varm om fötterna :-O. Mina vinterridstövlar är en väl värd investering :-).

Att jag egentligen skulle behövt ha ett par termobraller på mig när jag var i stallet - det är ju en annan femma. Så nu ska jag placera mig i duschen försöka värma upp mina totalt svinkalla lår ;-)

Just nu är det -22 grader ute.... :-O *lägger i med ved i kaminerna*

Det var allt för idag!

/Lizzie

28/12 Måndag - mera snö...

Klev upp hyfsat tidigt idag, 6.40 var det dags att kvickna till liv. Jag har semester, men skulle in till stan och jobba med PM:et hos kurskamrat P. Maken började ju kl 7.00 så för min del blev det till att ta 8.10-bussen in till stan, men innan så behövde jag ha en stund på mig för att duscha, äta frukost, sminka mig, och släppa ut pållarna. Det hade dessutom snöat ytterligare under natten så jag fick gå iväg till bussen i god tid - hade ju ingen aning om hur vägen såg ut.

Det tog en kvart för mig att ta mig fram till busshållplatsen - utan snömodd och halka tar det 10 min ;-). Dagen tillbringades sedan med PM:jobb och det känns som vi snart är klara nu.

Åkte med maken hemåt och när vi kom hem så hade det snöat ännu mera - det är helt otroligt vackert vinterlandskap... men min plan för kvällen - nämligen den att ta mig in till ridhuset med pållan - fick jag revidera ;-). 

Istället var det bara att få i sig lite mat, svida om till bekväma kläder och ut till den väntande snöskottningen! Det ska ju bli kallt så jag kände att jag vill skotta rent på min stallplan medan det fortfarande var lösnö. Jag hade att göra ett tag, 1,5 timma senare var jag klar med stallplanen och vi kunde rulla ner hästtrailern på rätt plats. Kvar var att skotta rent framför trappan och där vi ska ha bilen stå - nu fick även maken göra en insats... Även om det inte blev så lång stund som han slet med snöskyffeln direkt... Jag skottade också av gårdsplan så man slipper pulsa runt i snön - 3-4 dm snö har vi nu. Känns som det är bra med snöande för tillfället ;-).

Jag fixade också stall och hästmat när jag ändå var ute. Så 2,5 timme fysisk kroppsarbete blev det för mig idag! Här behövs ingen träningslokal... ;-) Snöskottning är ingen lek och jag känner att styrketräningen gjort att mina axlar håller för detta arbete mycket bättre än tidigare. Alltid positivt ;-).

När den fysiska delen av kvällen var avklarad så kom jag på att det var dags att fixa räkningarna - så då blev det till att sätta sig och gå igenom räkningshögen och alla räkningarna blev fixade. Skönt att få det gjort och pengar kvar har jag trots extremt mycket fasta avgifter som skulle betalas denna månad. 

I morgon ska jag förhoppningsvis komma iväg till ridhuset med pållan. Grannen har fått loss isproppen på sin lastmaskin så han skulle fixa plogningen av gatan så den blir framkomlig. Kommer det inge mera snö inatt och under morgondagen så borde det inte vara några problem för mig att komma i väg med trailern eftersom jag varit noga med att skotta. Nåt måste mitt slit vara värt ;-). 

Det märks i alla fall att det är på väg att bli kallare. När vi kom hem vid 17-snåret så var det runt nollan... nu har det sjunkit till -10 grader. Så vi har bunkrat upp med ved så jag kan elda inomhus i morgon. Fast Tussan hade ju förstås lite åsikter omvad vedkorgen skulle användas till ;-) 

Tussan tyckte korgen var en bra viloplats ;-)

 


Alla lådor eller korgar är Tussans... tycker hon i alla fall ;-).

När det gäller resten av kvällen har det inte hänt så mycket mera. Pållarna har blivit intagna och fått kvällsmaten. Jag har kollat på CSI NY, sedna har jag tillbringat en stund framför datorn svarandes på lite mail och så skrivit här ;-).

Så mycket mer än detta händer inte ikväll!

/Lizzie

27/12 Söndag - Lugnt...

Maken släppte ut hästarna idag - det innebar att jag låg och snusade i min säng fram till 9.30 - så skönt att bara kunna ligga kvar och ta det lugnt även om jag vaknade till liv lite tidigare... :-). Ingen stress iväg till jobbet utan rasslade sedan runt i morgonrock en stund innan jag förpassade mig till duschen.

När jag väl fått på mig kläder och vaknat till ordentligt så såg jag allt hundhår som låg och skräpade överallt *suck*. Maken fick gå lös med dammsugaren och så moppade jag golvet. Lexi löper fortfarande, även om det är på sluttampen nu så kladdar hon ner lite...

När jag ändå var i städtagen så tittade jag lite närmare på hur det såg ut inne på toan på övervåningen... Vi har en kattfamilj som bor på toan... Mamma Kajsa och hennes 6 st bebisar som blir 6 veckor på tisdag... Det såg ut som om kriget dragit fram inne på toan. Det är helt otroligt hur mycket 6 st små kattungar kan ställa till :-O.

Så bebisarna blev förpassade ut till dubbelsängen i sovrummet med maken som "barnvakt" - ett jobb som krävde uppmärksamhet och tålamod... de små liven är snabba - men söta ;-).

Jag tillbringade en ansenlig stund inne på toan där handfat och toa skrubbades ordentligt. Dessutom skrubbades även väggarna rena från kattmatsrester, och annat lort... varför kan inte katter hålla sig bara till sandlådan....

Men bebisarna är helt gudomligt bedårande söta :-)




















Kissebebisarna hade i alla fall fullt upp med att utforska stora vida världen ;-)

Sedan blev de insläppta in på en nyskurad toa, bäst att de är där så de får vara ifred för hundarna och de andra katterna. Mamma Kajsa tycker att det är lugnt och tryggt att bo där med sina små telingar.

Det blev också dags att tänka på lunch, idag blev det Janssons frestelse och under tiden som den var i ugnen så gick jag ut och fixade stallet. Egentligen var jag helt utsvulten var det var någon timme efter normal lunchtid - och då funkar inte min kropp... att mocka på tom mage - det var jobbigt... Så när jag väl kom in och fick i mig mat så försvann det i ett nafs ;-).

Efter maten så gick maken och la sig - han var trött som vanligt. Jag gick i stället ut och tog itu med lite mer skottning. Det kom ju några cm snö i går och det ville jag ha bort från stallplan. Det är så himla jobbigt att hålla på och pulsa runt i snön och jag var i behov av lite fysisk aktivitet. Alltså bra med lite snöskottning - 40 min tog det idag att få rent stallplan. Nu räcker det med snö för ett tag framöver ;-).

Resten av em tillbringade jag framför datorn och brände ner viktigt material på dvd-skiva *läs bilder*. Det jag har kvar att gå igenom är filmer, men det hade jag inte tid med idag. Allt behöver inte sparas, men jag behöver kolla på allt för att se vad som ska brännas ner på skiva... men det får bli en annan dag. Räckte med att gå igenom alla olika mappar med bilder och bränna av dem. Skönt att det är gjort i alla fall, blir det datorkrasch nu så har jag alla viktiga bilder på skiva i alla fall *peppar, peppar*. Datorn är snart 3 år, så det är väl läge för eländet att börja krångla snart ;-).

Det enda vettiga för övrigt som jag gjort är att jag tog itu med lite stryktvätt. Annars är det mest framför datorn jag befunnit mig. Jag har även tittat på SVT Play, missade ju sändningen från Globen på juldagen - det har jag nu sett. Eftersom vi inte har någon fungerande video så kommer jag nog nyttja SVT Play fler gånger  ;-).

Nu ska jag ut och plocka in pållarna och servera dem kvällsmaten. Oktawia fick vila idag, men såg att hon busade runt rätt bra med Bianca under dagen i dag - så motion har hon fått. Det är 3 dm snö i hagen - inte helt ojobbigt för en kuse att springa runt i ;-).

När pållarna är inne ska jag förpassa mig till soffan och kolla på en film som börjar nu kl 21 på 4:an. Om jag hittar en ledig plats i soffan.... Soffan är upptagen av en soffpotatis...

Lillan... största soffpotatisen som finns... i alla fall på vintern...
 


Det var allt för idag!

/Lizzie

26/12 Annandag jul

Min tur att fodra pållarna i morse... fick knapp upp ytterdörren... sedan var det till att pulsa ut i snön för att gräva fram stalldörren ;-). Nu kan man verkligen snacka om vinterlandskap.

Så efter frukost och lite Internetsurf så drog jag på mig kläder och gav mig ut. Dags att gräva fram snöskoveln efter gårdagens snöoväder...

Mitt hus i vinterskrud ;-)




En snöig stallplan innan jag hittade snöskoveln - till vovvarnas förtjusning... ;-)



Det tog nästan 1,5 för mig att köra bort snön från stallplan. 1,5 dm med tung kramsnö föll under gårdagen och natten, till detta så har det blåst vilket gör att på vissa ställen var det rejält med snö. Motionerade helt klart bort en hel del julmat i alla fall :-). När jag var klar med snöskottningen så fixade jag klart mockningen, och totalt blev det alltså 2 timmars hård fysisk kroppsarbete - inte helt fel ;-)

Pållarna trivdes ute i en snöig hage och busade runt under tiden som jag skottade snö, men till sist så tyckte de att det var dags för lite lunchhö...

I väntan på mat :-)



Maten serverades i hagen och på baksidan av mitt stall har det blåst och drivit igen rätt bra. Hade snö upp till knäna :-O. Det var länge sedan det såg hur på detta viset vid Stall Kartorp!

Insnöat stall!



När jag var klar ute så var stoppade jag snabbt i mig lite mat... sill och smörgås :-). Sedan for vi iväg åt Kumlahållet för att hälsa på svärföräldrarna vid deras tillfälliga boende. Efter omständigheterna mår de bra och de blev väldigt glada när vi kom. Vi kom lagom till em-kaffet så det passade ju jättebra :-). Vi gjorde också ett snabbt stopp vid hästbutiken i Marieberg. Det är en ny köldknäpp på väg och jag är trött på att frysa om mina fossingar. Hade tur och hittad ett par fårskinnsfodrade vinterridstövlar som passade bra - och som inte kostade hur mycket pengar som helst ;-)

Hur som helst - de var vansinnigt varma idag på premiärturen idag - så jag hoppas de håller värmen även när det blir riktigt kallt :-)



Väl hemma igen strax innan kl 17, så var det dags för mat igen både för tvåbenta typer och pållarna. Idag fick det bli lite rökt lax och sallad för min del.

M1 och pappa P kom vid 18-snåret och jag gav mig ut i hagen på jakt efter pållarna. Bianca blev lätt att fånga och stoppa in i sin box, men Oktawia hade en annan åsikt...

Och pulsa runt i 30 cm snö i jakt efter en galopperande pålla - det är ingen hit... tog mig tillbaka till stallet och hämtade mutor *läs kraftfoder*, men det tog ett tag innan ens det hjälpte... *morr*. Vissa dagar är hästkräket billigt...

Till sist så gick att fånga damen och hon förpassades in i stallet, lite lätt uppvärm - matte däremot var rejält uppvärmd och fått motionsomgång nr 2 för dagen...

Oktawia blev iordninggjord för en omgång hoppning i ridhuset och så for vi iväg. Eller rättare sagt... spann loss och slirade iväg för det var på håret att vi kom iväg från stallplan - trots 4-hjulsdriften. Lite väl mycket moddig snö kan man väl säga. Stora vägen var helt OK att köra i alla fall så resten av resan gick problemfritt.

När vi kom fram till ÖFK, så var det tomt i ridhuset. Jag och P släpade fram hindermaterial *motionsomgång nr 3* och M1 värmde upp pållan.

Oktawia var även idag mycket samarbetsvillig och positiv till arbete. Övningen blev en serie av 4 hinder, och hon skötte sig riktigt bra. Klarade av att hoppa hindren utan att behöva ha markbom framför varje hinder och kom hon fel så rättade hon sig vid nästa gång hon hoppade.

Den blivande dressyrhästen verkar tycka att det är rätt kul med hoppning även om hon inte är någon naturbegåvning inom området ;-). Och trots att hon var trött på slutet så gjorde hon sitt bästa och hoppade riktigt bra.

Dressyrpållan hoppar serie

Sedan var det bara att släpa tillbaka allt hindermaterial och jag blev varm igen. Hade på mig mina nya stövlar - de är jättevarma!!! Eller, det kanske inte var tillräckligt kallt idag *fniss*.

När vi var klara så var det bara att lasta och åka hem igen. Inga problem med lastningen de senaste gångerna som tur är... när jag kom hem så stannade jag nedanför vår kulle och lastade ur pållan, maken kom och körde upp bil och tom trailer. Det är så mycket snö nu så jag hade hade inte kommit upp med häst och släp, finns ju en gräns även för en Honda CR-V ;-). Pållan blev så avborstad och fick sedan vara kvar inne i väntan på kvällsmaten. Det var inte riktigt dags för pållarnas kvällsmat när jag vi kom hem. När jag var klar med häst och stall så gick jag in och drack lite glögg och kollade på Läckberg-serien - sedan ut igen och pållarna fick sin kvällsmat.

Nu ska jag kvällsrasta vovvarna en sista vända, sedan är det nog dags att gå och lägga sig.

Det var alltså allt för idag från ett snöigt Kartorp!

/Lizzie

25/12 Juldagen

Idag har det varit en lugn dag. Jag sov länge och det var hur skönt som helst, och det var också skönt att bara göra ingenting till att börja med. Men frampå em blev jag lite rastlös, så när jag var klar med stallet så drog jag igång dammsugaren och så moppade jag golvet på undervåningen av huset. Det behövdes så det var bra att jag fick ett anfall av lite städlust. Maken har i princip legat och sovit hela dagen, men vaknade till liv lagom när jag var klar med städningen. Tvingade med honom på en promenad - det var inte speciellt skönt väder ute, men det är ändå bra att röra på sig lite och få i sig lite frisk luft - om än lite väl friskt för dagen. Vovvarna tyckte i alla fall att den lilla promisen på 40 min var hur kul som helst.

Efter den uppriskande promisen så smakade det bra med lite mat, rester av jansson, prinskorv, köttbullar och julskinka - inte så mycket - men proppmätt blev jag i alla fall.

För att inte somna efter maten så satte jag mig framför datorn och så tillbringade jag ett par timmar ute på Bukefalos - rätt trevligt sätt att slå ihjälp några timmar på ;-).

Vid 19:30 tiden gick jag ut i snöovädret och plockade in pållarna. De stod och tryckte i ett hörn av hagen där det blåser minst, men de följde villigt med in - för där fanns det ju lite käk ;-). Oktawias utetäcke var blött så det hängdes på tork, men för övrigt så verkade det inte gå någon nöd på pållarna. Bianca blev avtorkad från värsta blötan - det tycker hon är lite roligt och gnuggar sig så mycket hon orkar mot "hästhandduken" ;-).

Nu står de inne i ett fall ett torrt och icke blåstigt stall och mumsar på hö. Själv ska jag plocka rätt på lite ren tvätt och sedan ska jag kolla lite på TV. Får se om Läckberg-serien blir intressant att titta på.

För övrigt händer det inget mer idag - lugn dag blir en lugn kväll ;-)

/Lizzie

24/12 Julafton

Julafton idag och ett riktigt fint jullikt landskap ute :-). Jag var uppe vid 8 och släppte ut pållarn och sedan in till en varm dusch. Fixade risgrynsgröt och skinkmacka till frukost - måste ha detta till frukost annars är det inte julafton ;-).

Förmiddagen gick sedan åt till att fixa iordning gotlandsk saffranspannkaka och en janssons frestelse som vi skulle ha med oss till jullunchen hemma hos svägerskan. Jag hann också mocka och fixa stallet innan det var dags att pigga tills sig och byta om. Julafton till ära så blev det mitt röda sammetsfodral som åkte på ;-). Är det jul så är det...

Vi åkte hemifrån vid 12-snåret och hämtade svärföräldrarna på det tillfälliga boendet. De blev mycket glada över att se oss och så åkte vi iväg hem till makens syster och sambo. Där tillbringade vi em med att äta god julmat och prata och äta min goda saffranspannkaka som efterrätt. Vid 16-snåret åkte vi hemåt - mätta och belåtna - inte klokt vad man äter egentligen... :-O.

Väl hemma så blev det snabbt ombyte för att gå ut och mata pållar, sedan så hamnade jag i soffan framför TV:n en stund för jag kände att jag behövde vila en stund.

Här frampå kvällningen så har vi i alla fall käkat mera ;-), dock blev det lite dessärostar och till det drack vi Grådask (rött portvin) som jag tycker är hur gott som helst. Har öppnat julklappar och efter det jagat skräp över hela huset - kissarna tyckte papper och snören var jättekul att leka med.

Nu ska jag ut och ta in pållarna för kvällen - knäckebröd och äpplen ska de få dagen till ära - nåt de kommer att gilla ;-) Har dock inte orkat gå ut i skogen och plocka granris, det är ju också gott annars...

Jyckarna ska också bli avrastade för kvällen, skönt att det inte är så himla kallt längre. Just nu har vi 0-gradigt... det överlever man ;-)

Resten av kvällen ska jag tillbringa framför TV:n, ska kolla på Kommissarie Lewis, jag gillar ju engelska serier ;-)

Önskar er alla en riktigt god helg och en skön fortsättning.

Nalle hälsar!



God Jul!

/Lizzie

23/12 Onsdag - dagen före...

Hann rensa undan allt på jobbet inför kommande jul- och nyårsledighet. Känns bra att inte behöva ha högar ligga på skrivbordet när man ska vara långledig. Flexade ut kl 13.30 och är nu ledig 14 dagar - ska bli jätteskönt! Förhoppningsvis blir det sånt väder att jag kan var ute på dagarna och få se lite dagsljus :-).

Men först... julhandling ;-). In på Granngården där jag shoppade hästmat och kattmat. Maken kom och hämtade mig och vi fortsatte bort till Ica Maxi där vi först gjorde ett snabbt stopp inne på systemet för att köpa glögg och Grådask (rött portvin). Inne på Maxi var det rätt mycket folk, men det var inte långa köer. Dock en hel del som skulle inhandlas så det tog cirka en timme innan vi var klara där. På vägen hem åkte vi förbi Vintrosa så jag kunde hämta mitt stora paket med julklappar från min brevkompis :-). Passade också på att köpa med varsin kebab i bröd eftersom det var middagsdags och jag inte orkade laga någon mat ;-).

Sedan hem och packad ur allt ur bilen, käkade kebaben och sedan så var det dags att ge sig ut. Idag var det i alla fall inte lika kallt som det varit tidigare i veckan, -7 grader, men det räcker till. Jag satte igång med att skotta av stallplan eftersom det kommit mer snö under natten till i dag. Ingen risk att jag frös i alla fall, fick verkligen upp värmen och jag motionerade nog bort kebaben rätt bra ;-).

Mockade och fixade hästmaten, sedan fick jag gå in och värma mig en stund. M1 och pappa P kom under tiden som jag var inne och värmde mig. M1 gjorde iordning Oktawia för ett dressyrpass inne på ÖFK. Idag gick det bra att lasta i alla fall. Fick sedan köra jättesakta in till ÖFK för över närkeslätten så var det tvärtjock dimma så man såg ingenting!

Vi var helt ensamma i ridhus, alla andra är väl hemma och julfixar. Jag hade skickat in julskinkan i ugnen vid 17-tiden och maken var hemma för att ta hand om den när den var klar ;-). Behöver inte fixa någon mer julmat idag, utan det blir i morgon.

Hur som helst, Oktawia skötte sig bra idag också. Efter uppvärmning så blev det träning på övergångar och sedan skänkelvikning i trav. Skänkelvikningen tyckte Otkawia var jobbig idag, men de fick till det till sist.

Lite trav...



Ridpasset varade cirka en timme, sedan var det bara för mig att ta mig hem i dimman igen, men det gick bra. Snabbt blev Oktawia iordninggjord eftersom jag frös som bara den, hon var i alla fall mest intresserad av att få mat, vilket Bianca också var.

När jag kom in så hade maken tagit hand om den färdigt ungstekta julskinkan. Bara för mig att fixa iordning griljeringen och så in i ugnen igen. Nu är den klar och det lukta julskinka i hela huset ;-), i morgon bitti blir det risgrynsgröt och skinkmacka till frukost *mums*.

Nu ska jag i alla fall ta en tur till duschen för att få tillbaka värmen i kroppen, sedan blir det nog sängen för min del - är himla trött. Det har också löst sig för svärfar - han har fått tillfälligt boende på en äldreboende, det tyckte han var helt ok. Skönt att det ordnar sig!

Det var allt för idag!

/Lizzie

22/12 Tisdag - Jisses!

Blev en lite lätt hysterisk start på dagen idag! Kl 6.00 ringde makens syster. De hade ringt från AVA och talat om att svärfar ville hem så vi var tvungna att åka och hämta honom!!!

Jag trodde inte jag hörde rätt! Herregud - AVA - det är ju en akutvårdsavdelning, inte ska man skicke hem folk bara för att de vill hem, framför allt inte om det är en gammal förvirrad sjuk människa med kraftig lunginflammation. Jodå, en sköterska ringde till oss och sa att vi var tvungna att skynda oss för det var jättebråttom. Jag förklarade att vi faktiskt bor på landet och att det tar en stund att få på sig kläder och framför allt ta sig till sjukhuset, men att vi skyndade oss så fort det gick.

Vårdplanering - har de inte hört talas om det???

Vi var på sjukhuset kl 7, svärfar förvirrad och lite lätt aggressiv. Vi fick prata med en läkare som tyckte vi skulle ta med oss honom hem, för de kunde inte tvinga honom kvar, men att det var bra om vi inte lämnade honom själv hemma... jag fattade intenting :-O

In med förvirrad svärfar i bilen, jag blev avsläppt på jobbet och maken åkte vidare med svärfar för att hämta upp syster. Jag rekommenderade dem att ta kontakt med biståndshandläggare så fort de bara kunde för att försöka ordna hjälp.

Strax innan lunch ringde en annan läkare upp från AVA och frågade hur det gick. Det var inte alls meningen att svärfar skulle åka hem eftersom han faktiskt inte alls är frisk och dessutom förvirrad pga lunginflammationen. Så som det gick till i morse får det inte gå till - jag kunde inte annat än att hålla med, läkare fick sedan makens mobilnr för att ringa dit och kolla läget.

Under em var jag sedan hos min kurskamrat P och vi jobbade med PM:et, jag var inställd på att åka buss hem så maken skulle slippa tänka på att hämta upp mig. Men det visade sig att han var på väg ungefär i samma veva som vi var klarara med PM:jobb för dagen. Alltså kollade jag runt lite i affärer under tiden som jag väntade. Bland annat så var jag till Tebutiken och köpte ett par goda te-sorter till jul. Julte och glöggte - luktar hur gott som helst :-)



Sedan hann vi inte mer än hem så var det kört med svärfar. Han fixade inte alls det där med att vara hemma... alldeles för förvirrad och läkaren på AVA tyckte absolut att han skulle bli inlagd igen, bara ett problem... han ville inte åka...

Till sist så löste det sig genom att svägerskan fick tag på en jourläkare och svärfar har fått lugnande och sömnmedel. Är nu hos svägerskan och vi hoppas på en lugn natt så alla får sova. Det behöver både maken och hans syrra.

Vi lyckades i alla fall komma iväg till ridhuset, tror maken behövde tänka på nåt annat en stund även om det inte är så himla kul att sitta och häcka i ridhuset när jag rider ;-).

Oktawia var idag fortfarande på ett riktigt bra samarbetsvilligt humör. Red igenom henne lite lätt och det var inga problem med några motsträvigheter. Efter uppvärmning blev det lite övergångar och skänkelvikning i trav under nedsittning. Skänkelvikningarna funkade hur bra som helst :-). Skönt att nåt funkade som det skulle idag. Enda problemet var mina isklumpar till fötter och då var jag ändå inne och bytte stövlar precis innan jag åkte till ridhuset... Nåja, inte hela världen - ett ilandsproblem egentligen ;-)

När vi kom hem så blev det en snabborstning av pållan. Idag var det "bara" -10 grade i stallet ;-), funkade lite bättre att borsta lite snabbt än igår när det var -15 grader ;-).

Sedan serverades kvällsmaten till pållarnas glädje och jag själv kunde ta min in i husvärmen ;-). Maken har kollapsat i sängen, helt slut efter dagens hysteri. Nu ska jag själv ta min in i en varm dusch för att få tillbaka värmen i kroppen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

21/12 Måndag - Ridhuset

Efter jobbet idag så åkte vi förbi sjukhuset och hälsade på svärfar. Han var mycket piggare idag och får vara kvar i alla fall en dag till. Lunginflammation är det han åkt på! Vi for sedan hemåt för att fixa mat till oss själva och djuren. Svinkallt var det - minus 18 grader *burr*.

Kändes ju inte sådär jättekul att ge sig ut i stallet för att ta itu med mockningen, men vad göra. Bara att gilla läget. Finns ju inget dåligt väder - utan bara dåliga kläder... fram med nytvättat underställ, och sedan var det bara att dra på sig termobrallor över ridbyxorna. Såg ut som en michelingubbe när jag sedan gick ut i stallet, men jag frös i alla fall inte om kroppen ;-). Lite värre var det med fötterna... trots dubbla yllesockor i stallkängorna så frös tårna till is *suck*. La fram förslag om eluppvärmda strumpor i julklapp till maken, hoppas han förstår vinken ;-).

M1 och pappa P kom vid 19-tiden. Jag var precis klar med allt i stallet och gick ut för att försöka fånga in pållan, men hon var icke lättinfångad idag! Utan istället så for hon runt som en galning i hagen och jag fick gå in och hämta lite kraftfoder... hålla på och knalla runt i en snöig hage iklädd termokläder är ingen lek och då försöka fånga en busig häst... ja, då blir det till att använda kraftfoder. Gick genast mycket lättare ;-)

Pållan blev snabbt iordningfixad. Sadeln stoppade vi in i bilen för att slippa sadla i mitt svinkalla stall. När vi skulle lasta så tyckte Oktawia att hon inte alls behövde kliva på. Det är ju märkligt att denna dam kan få såna bakslag i lastningen när det funkat skitbra i flera månader. Hämtade ett grimskaft som jag viftade med bakom rumpan - då klev damen in direkt... märklig kuse...

Nåja, det som var bra idag, var att Oktawia funkade helt klockrent i ridningen - direkt från början så sökte hon stöd på bettet. Inte ett endaste dugg motsträvig utan gick hur fint som helst. M1 tränade övergångar och sedan lite skänkelvikning. Avslutade passet glad och nöjd över en duktig pålla :-)

Hoppas Oktawias arbetsvillighet håller i sig till i morgon då jag tänkt rida en sväng ;-).

For hemåt i kylan och det blev snabb avskötsel och sedan serverades kvällsmaten till pållarna. Nu ikväll var det -18 grader i stallet - inte så att man står och myser med häst och ryktborste direkt. Nu går det undan, om inte annat för att hästen inte ska frysa utan täcke. Hur mina egna fingrar och tår mår är ju en historia för sig själv.

Har i alla fall hunnit softa en stund framför TV och så ett telefonsamtal med en kompis. Mer än så hinns inte med ikväll, utan nu är det dags att gå och knyta sig.

Alltså var detta allt för idag!

/Lizzie

20/12 Söndag - 4:e advent

Sista söndagen innan julafton... nu har verkligen tiden gått fort!! Är i alla fall klar med atta julklappar förutom en till som maken ska få, har ju några dagar till på mig att fixa den ;-).

Annars så var det en tämligen seg start idag efter gårdagens glöggkalas hos grannen ;-). Vi var nog hemma vid 1-snåret - TROR jag *harkel*. Maken med rejält med glögg och wiskey i båda benen...

Det var i alla fall jag som fick ta mig ur sängen vid 8 på morgonen för att gå ut släppa ut pållarna och server dem fruktost. Jag gick sedan och la mig igen eftersom jag var allt annat än pigg... vaknade till liv igen vid 12-snåret :-O Så länge kommer jag inte ihåg när jag sov till sist.

Jag mådde i alla fall bra, och efter lite och men så fick jag upp maken också så vi kunde äta lite sen frukost - typ lunch ;-).

Det var idag inte så himla kallt, cirka -5 grader, så idag kunde jag mocka och fixa stallet utan att frysa allt för mycket. Hästarnas vattenhinkar blir ju frysta hur som helst, så de får jag ställa i sadelkammaren under dagen så de tinar. Ute blev de serverade ljummet vatten och då dricker de mycket på en gång.

När jag var klar med mockning osv så gick jag in och tog itu med kaoset på mitt skrivbord. Nu är jag klar med alla julkorten - alltså dags att städa undan allt pyssel och papper jag hade låg i en hög. Dessutom väl uppblandat med katthår!! Vissa katter tycker ju att det är trevligt att ha en massa prylar att ligga och sova på - borde inte vara så bekvämt, men men... katter är ju säregna djur... ;-).

Det tog en stund att grejja ordning i mitt kontor, och efteråt så fortsatte anfallet med lite städlust så det var bara att fortsätta. Maken kvicknade till så pass mycket att han orkade dammsuga, vilket var välbehövligt. Jag moppade sedan golven och fixade toaletterna.

Skönt att få golven rena, även om det nu är snö ute och alltså inte blir lerigt överallt så istället löper Lexi. Tyvärr så funkar det inte med löpskydd på den fröken. Det får sitta kvar i typ 2 sekunder... snabbt som ögat sliter hon bort det *suck*. Hon har ju också svårt att vara stilla... så golvet var i behov av moppning. Nu är hon i slutet av sin löpperiod, alltså kladdar hon inte ner lika mycket längre.

Jag fixade sedan ordning lite middag, korvgryta med wokgrönsaker och couscous - smaskens med mat. Och efter middagen så fortsatt anfallet med att grejja hemma. Har ju inte hunnit fixa med julgardiner osv, men nu blev det i alla fall fixat i köket. Och lite mer julstämning blev det efter gardinbyte och lite annat piff i köket. Alltid något.

Maken förpassade sig till soffan igen - fortfarande trött ;-). Jag hade en date med strykjärnet och fixade undan stryktvätten innan nästa omgång med stryktvätt kommer...

Lagom när jag sedan skulle sätta mig och slösurfa en stund framför datorn innan vi skulle kolla på en engelsk deckare på 9:an så ringer telefonen...

Istället för en lugn hemmakväll framför TV:n så blev det lite totalt kaos.... svärfar hade blivit dålig och fått åka ambulans in till sjukhuset. Inte något jätteallvarligt, men totalförvirrad!!! Svägerskan var kvar hos svärmor så hon slapp vara hemma själv. Maken och jag åkte hastigt och lustigt in till stan för att möta upp inne på Akuten. Så himla kul är det ju inte att sitta på akuten, och är man då ensam så är det ju ännu värre.

Så makens pappa blev glad när vi dök upp och höll honom sällskap. Fick vänta i ungefär 2 timmar innan vi fick besked vad som skulle hända - rätt fort med tanke på att vi var på akuten ;-). Svärfar har hög feber och infektionsparametrarna var höga - så han fick vara kvar för att ta mera prover och kolla upp vad han har för infektion. Infektionen och febern förklarar också varför han var så förvirrad. Vi kunde i alla fall åka hem och veta att han var i gott förvar och så får vi kolla upp i morgon när han får komma hem osv.

Vi var rejält trötta när vi kom hem, även om inte klockan var mer än 23 - men det var väl inte på akuten vi hade räknat med att tillbringa söndagskvällen. Tur att det inte var värre i alla fall.

Det var allt för idag!

/Lizzie

19/12 Lördag - Ännu kallare!!

Upp vid 8 för att släppa ut hästar. -19 grader visade termometern!!! När jag kom ut i stallet så frös Oktawia... trots ett tjock täcke. Alltså fick hon ha två tjocka täcken på sig när jag släppte ut henne. Lilla Bianca har ju björnpäls så hon frös inte.

Sedan in för att äta frukost och väcka maken. Kl 9.30 var det ut i kylan igen och så åkte vi iväg till min höbonde för att hämta ett lass med hö. När vi kom fram så visade termometern på bilen -20 grader och det var verkligen KALLT.

Jag får ju köldastma och nu var det inte roligt att försöka andas... men hö är ju tvungen att köras hem så det var bara att gilla läget. Som tur är så lasta vi in 500 kg hö på 15 minuter i trailern, och sedan var det bara att hoppa in i en varm bil och åka hem. Inte läge för något socialt snack med höbonden, om man säger så ;-).

När vi kom hem så satte vi igång med att lassa upp höt på en gång. Det tog en stund eftersom man blir lite orörlig när det är så himla kallt. Till sist så var höt på plats på loftet och jag kunde ta itu med mockningen. Lika bra att få det gjort när jag ändå var ute och var kall... ;-).

När jag väl var klar så var det VÄLDIGT skönt att gå in i ett varmt hus och så fixade jag lite lunch för att få varmt i magen också. Dock var det ingen idé att ta någon varm dusch eftersom jag väntade på hovis. Alltså hann jag precis äta lunch och dricka lite kaffe innan det var dags att plocka in pållan och ge henne lite Sedalin så hon skulle vara lagom droga till dess hovis kom. Pållan tyckte det var tämligen onödigt att behöva gå in i stallet mitt på dagen, men hon hade inget val ;-). Sedalinet är lite gel som man ger i munnen på samma sätt som avmaskningsmedel, och det är lätt att ge pållan så det var snabbt avklarat. Fick sedan stå i fred 20 min så det skulle hinna göra verkan.

Hovis kom på utsatt tid, ungefär lika sönderfrusen som jag ;-). Jag slog på infravärmaren jag har i stallgången, men tyvärr så sitter den för högt upp för att den skulle värma oss. Måste alltså flytta ner den cirka en meter... Är ju bra att ha när man ska borsta på pållan liksom...

Oktawia skötte sig rätt bra med hovis idag, Sedalin kapar ju toppen på pållan aversion mot hovslagare ;-). Så 1,5 timme tog det att få alla fyra hovarna fixade, men nu har damen skor med 4 brodd + snowgrips runtom. Bara att ge sig ut och ösa för fullt i snön ;-).

Kan också säga att efter 1,5 i ett stall med -18 grader så var både jag och hovis mer än stelfrusna...

Jag har sedan tagit det lugnt resten av em. Maken har som vanligt varit parkerad på övervåningen framför TV:n. Har varit ute en gång till i kylan för att mata pållarna och ge dem lite ljummet vatten. Men nu är det slut på lugnet ;-).

Dags att ta en varm dusch och fräscha till sig lite. Sedan ska vi knalla över till grannen (ut i kylan igen) på lite glöggfest *mums*. Det ska bli väldigt trevligt :-).

Men först... dusch, lite smink och lite rena kläder ;-)!

Det var allt för idag!

/Lizzie

18/12 Fredag - Kallt

Efter en totalt hysterisk dag på jobbet så var det skönt att det äntligen blev helg ;-). Jag har också klarat mig från biverkningar när det gäller influensavaccineringen - inte ens ont i armen *peppar, peppar*. Maken verkar också ha klarat sig från biverkningar, lite ont i armen, men i övrigt OK. Eftersom jag haft vansinnigt mycket att göra på jobbet så var det tur att jag inte åkte på någon form av feber eller dyligt idag ialla fall ;-).

Efter jobbet så åkte jag iväg och lämnade av lite Oriflamevaror, sedan blev det mataffären. Trodde det skulle vara totalt kaos i mataffären, men det var lugnt och vi kom snabbt ut igen, blir nog värre kvällen innan julafton ;-). Innan vi åkte hem så svängde vi in till kyrkan och tände ljus på mina föräldrarsgravar och under tiden som vi vandrade runt på kyrkogården så höll jag på att frysa ihjäl! Fy tusan vad kallt det var *burr*.

Väl hemma så blev det snabbt lite mat och så full fart ut i stallet. Pälsade på mig bra med kläder, men tyvärr så har jag inga termobrallor som sitter bra. Jag har 2 par, det ena paret är så stora så de drunkar jag i :-O, och det andra paret - ja där behöver jag helt enkelt tappa 3-4 kg till innan jag kan använda dem. I alla fall om jag vill kunna röra mig i byxorna utan att de spricker *fniss*. Under tiden får jag stå ut med underställ och ridbyxor, men det är nog fötterna och händerna som mår allra sämt när det är så kallt som det har varit ikväll.

Jag gav mig i kast med mockningen med gott mod... det är ju lättmockat med kottarna är frysta, men efter en stund så blev jag stelare och stelare. Tills sist så kändes fötterna som 2 stora isklumpar *suck*. In i sadelkammaren för att försöka värma upp lite lemmar och så ut till mockningen igen... Tog lite tid idag med andra ord. När jag sedan skulle fixa höpåsarna så blev det också ett rännande in i sadelkammaren ;-). Klarar ju bara inte av att jobba med vantar på mig. Temperaturen i stallet var -15 grader... Ingen hit att jobba utan vantar, om man uttrycker sig milt... Fixade en höpåse i taget och så in i sadelkammaren för att värma fingrarna på elementet... *fniss*. Till sist så var jag klar och kunde pölsa ut i hagen för att leta rätt på pållarna. Bianca lät sig villigt fångas så jag gick in med henne först. Efter kom Oktawia i full fart och ville också komma in. Tror damen frös lite. M1 och pappa P kom strax efter så när Otkawia blev iordninggjord för ett ridpass inne på ÖFK, så fick hon käka hö under tiden för att inte frysa allt för mycket.

När vi kom till ÖFK så var vi helt själva i ridhuset och jag och P fick snabbt upp värmen genom att bygga en liten bana  iform av 2 små stigsprång och 2 små upprättstående hinder. En hel del hinderstöd och bommar som vi släpade fram alltså och efter banbyggandet så frös i alla fall inte jag längre ;-).

Oktawia var för dagen pigg och samarbetsvillig. M1 tyckte det var kul att de övningar hon tragglade med i tisdags fortfarande satt kvar hos Oktawia - på ett positivt sätt. Bra att damen lär sig och har bra minne ;-). Först tränade de lite "hoppdressyr" och sedan så blev det hopp över de små hindrena. Oktawia skötte sig rätt bra, vill gärna dra på lite före hindret och de små rättuppstående hindrena tycker hon nog mest är lite skräp som är i vägen ;-).

M1 var i alla fall nöjd med dagens övningar :-).

Sedan så bar det av hemåt i kylan. Väl hemma blev pållan omskött och så på med ett varmt täcke. Damen själv var mest intresserad att MAT... liknar sin matte rätt bra där ;-).

När jag var klar i stallet så var jag återigen helt sönderfrusen. Fötter och händer värst, men bra kall om benen också. Har bra jacka, så överkroppen är väl det jag minst fryser om. När jag väl kom in så blev det duschen direkt. Efter LÅNG het dusch så var äntligen fötterna upptinade och mina ben hyfsat varma. Maken har eldat på i kaminerna så här i mitt arbetsrum har jag nu 24 grader. Så efter den långa heta duschen och en lite "wiskeypinne" som jag håller på att sörpla i mig,, börjar jag äntligen känna mig som en normaltempererad människa *fniss*. Minus 17 grader är det för tillfället, men jag har inga planer på att gå ut mer idag ;-). Nu ska jag spana lite vad som är på TV, sedan blir det sängen. I morgon bitti ska vi iväg i kylan och hämta hö. Det går åt nu när det är kallt...

Det var allt för idag!

/Lizzie


17/12 Onsdag - mera julmat :-)

Efter jobbet idag så blev det ett besök till Örebromässan - Ingen kö och vi fick våra vaccinationer direkt. Jag hamnade i gruppen för riskpatienter eftersom jag använder astmamediciner när jag blir förkyld, alltså fick jag två sprutor, en för svininfluensan och en för den vanliga säsongsinfluensan. Och eftersom jag blir så himla dålig i mina luftrör och lungor när jag blir förkyld eller får influensa så var det bra med vaccinering. En spruta i varje arm och nu återstår det att se hur jag mår i morgon ;-).

Väl hemma så blev det mockning och fix av hästmaten, sedan for jag vidare hem till min gruppchef inom Oriflame för ett möte och lite julmat. Hur skönt som helst med fyrhjulsdriften med tanke på hur vägarna driver igen här ute på landet ;-). Hade en jättetrevlig kväll med Oriflamegänget och käkade en himmelskt god janssons frestelse *mums*. Hem kom jag med en jättefin azalea och en julklapp :-).

Hm, undrar vad som är i paketet... men jag måste nog hålla mig till julafton även om jag är nyfiken - barnsligt förtjust i paket som jag är *fniss*.




Var hemma lagom tills det var dags att ta in pållarna. De ville snabbt komma in från nordanvinden - inge kul alls att vara ute. I övrigt så var det vilodag för pållarna.

Kom in lagom för att kolla på criminal minds, sedan kom jag på att jag var tvungen att slå in julklapparna till min brevkompis för paketet måste skickas i morgon - jisses vad tiden går fort... redan den 18/12 i morgon - snart julafton :-O.

Men nu är allt fixat och det är dags att gå och lägga sig så man orkar med morgondagen också. En dag kvar på veckan - sedan är det helg ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

16/12 Onsdag - Ridhuset

Efter jobbet så åkte jag iväg till kamrat K och lämnade av Oriflamevaror och ett par julklappar till K's stora förvåning ;-). Hoppas klapparna blir bra :-).

Det tog sedan en stund att ta sig hemåt för det var total trafikstockning genom stan - åker alla bil nu när snön kom?? Eller är det bara allmän julhysteri??

Hur som helst, blev lite snabbt mat när jag väl var hemma och sedan full fart ut istallet. Lätt att mocka var det i kylan i alla fall. Frysta kottar är lätta att få upp med grepen ;-). Sedan ut i snön och leta rätt på pållarna i hagen, idag tog jag med mig lite kraftfoder i en hink på en gång. Slapp på så vis ha 2 hästar rusa runt som vettvillingar i hagen och det är bra för hästarnerver när hästen inte har några sulor på sig... ;-).

Fick borsta Oktawia snabbt eftersom hon började frysa. Måste fixa infravärmen så den sitter på rätt höjd och gör någon verkan. Nu sitter den lite för högt... Så det blev snabbt på med sadel, ländtäcke och sedan fleecetäcket och så in i trailern.

Kom tyvärr iväg lite senare än jag räknat med, nackdelen med kylan är ju att det blir så förbannat tungjobbat... men, men jag tänkte jag rider väl så länge jag hinner. Satt i sadeln vid 19.30 och det brukar vara privat hoppträning kl 20.10, men jag hade sån himla tur att den var inställd i dag. Alltså kunde jag pusta ut och behövde inte stressa ett dugg :-).

Idag skötte sig Oktawia alldeles utmärkt. Tycker det är rätt coolt att hon numera kan skritta runt på långa tyglar samtidigt som ett ponnygrupp fräser fram ett par meter ifrån oss ;-)



Efter ordentlig framskrittning så började jag värma upp i traven, pållan skötte sig bra, men jag hade ett stort problem... min fötter kändes totalt djupfrysta och jag hade ingen känsel i tårna :-(. Har totalt värdelösa stövlar så här när kylan kom.

Så hela ridpasset kämpade jag som ett djur att hålla ordning på mina fötter, men det var tametusan ett helt hopplöst fall. De for åt alla håll och jag tappade stigbyglarna hela tiden *suck*.

Inte helt lätt att jobba på bra när man inte har någon koll på sins fossingar, och när man travar runt så brukar man ju få igång värmen i fötterna, men icke...



Efter uppvärmning i trav så började jag med lite galoppjobb, fortfarande med frysta fötter. Samma problem här - ingen kolla vart jag hade fossingarna någonstans, vilket resulterade i att jag spände mig rätt bra. Med tanke på omständigheterna så skötte sig Oktawia riktigt bra och gjorde bra fattningar från skritt och jag fick till och med till en riktigt bra fattning från trav.

Lite galopp...



Pållan var för övrigt inte alls motsträvig utan jobbade på jättebra - det var ju bara jag som hade problem med kroppen ;-). När jag sedan övergick till att sitta ner i traven och jobba på serpentinbågar och sedan övningar med skänkelvikning så jag hon kalasbra. Inte ett endaste dugg motsträvig - och jag kunde koncentrera mig på att sitta ner och RIDA ordentligt. Riktigt roligt :-). Till sist var det i alla fall dags att avsluta och fara hemåt till den väntande hästmaten. Väl hemma blev det en snabb avskötsel i kylan så pållan inte skulle börja frysa. Jag har ju dessutom svårt att jobba med vantar på mig så min fingrar tar rätt mycket stryk den här årstiden. Går åt mycket handkräm... ;-).

Alltså är jag mycket nöjd med kvällens övningar. Både pålla och matte har fått motion. I morgon kväll är det träff hos min gruppchef inom Oriflame, så då blir det vila för Oktawia.

Det var allt för idag!

/Lizzie


15/12 Tisdag - Snö :-)

Äntligen SNÖ :-D. För en annan som bor på landet så innebär snön att det blir SÅ mycket LJUSARE under den mörka delen av dygnet ;-). Dessutom så slipper man leran ;-) Att det blir lite halkigt det får man stå ut med... ;-)

Men nya bilen funkade bra i halkan - 4-hjulsdrift is the shit :-D.

Har kört runt uppe på stan i rusningstrafik efter föreläsning på universitet - inga problem. Bara att gasa och köra i snömodden. Var iväg och hämtade maken vid Ica Maxi och passade då på att lägga på julkorten. Sedan fick maken köra hem eftersom jag var skittrött efter föreläsningen.

Väl hemma så blir det snabbt lite mat i magen. Sedan fixade jag iordning ett par julklappar som jag ska ha med i morgon. Och sedan full fart ut i stallet där jag mockade och fixade hästmaten - skönt med fysiskt arbete när hjärnan fått sitt - tror jag nämnt det tidigare ;-).

Idag skulle M1 rida, men eftersom hon hade ridlektion inne på ÖFK, så fixade jag iordning Oktawia och körde in henne till kl 19.45. Lastade Oktawia med bil och trailer ståendes i lite lätt uppförsbacka. När jag skulle åka så hade vi nästan 1 dm snö - Inga problem att åka iväg. Gud vad skönt med 4-hjulsdrift :-). Stora vägen var hal så jag tog det lugnt med hastigheten, 4-hjulsdriften hjälper ju inte mot allt ;-).

När jag var framme vid ÖFK så var jag lite tidig, passade på att testa och se om det skulle gå bra att lasta ur pållan helt ensam. Tidigare har jag ju haft folk omkring mig - ifall att liksom. Men någon gång är jag ju tvungen att testa själv och det blev idag. Inga som helst problem. Pållan stod snällt och väntade på att jag skulle ge kommandot "back" sedan backade hon snällt ur trailern, stannade vid mig så jag kunde ta grimskaftet. Sedan kunde jag knalla runt och släcka lyset på bilen, fälla upp baklämmen och stänga skötardörren och damen följde med runt hur snällt som helst. Knappt man kan tro att det är samma häst... som i våras knappt gick att få i närheten av en trailer ;-).

M1 och pappa P kom och det var slut på vilan för Oktawia. Idag var pållan på riktigt bra humör, inga problem med galoppen och hon har blivit mycket jämnare i sin galopp. Tidigare var det tydlig skillnad mellan vänster och höger galopp - det är det inte längre. För dagen så var det också rund och fin galopp och fattningarna funkade bra. Hoppas lite av samarbetsvilligheten sitter kvar tills i morgon när jag ska rida ;-). M1 var mycket nöjd med dagens pass :-).

När jag åkte hem så hade plogbilen precis plogat stora vägen, men lika bra att ta det lugnt i alla fall - vägen är känd för att vara hal... men hem kom vi utan problem. Väl hemma så var pållan mer intresserad av att få komma in i sin box än att bli ompysslad på stallgången. Damen var pinknödig visade det sig, men så var det ju också maten som lockade - är man häst så är man ;-).

Så det var alltså kvällens aktiviteter. Nu ska jag försöka tina upp mina frysta tår och sedan förpassa mig till sängen för skönthetssömnen. Den behövs ju ;-).

Alltså allt för idag!

/Lizzie

14/12 Måndag - Pyssel

Idag fick Oktawia vila. Det har varit fullt upp ändå!

Efter jobbet åkte jag förbi min kamrat MK's arbete och lämnade av lite Oriflamevaror. Dessutom fick jag en present från MK - Tack så hemskt mycket! :-D.

Jag fick en liten bok som man kan hämta kraft ur - i alla fall om man är kvinna ;-)



Favoritcitatet för dagen är:

"Efter trettio har kroppen en egen vilja" av Bette Midler

Stämmer allt för väl ;-)

Väl hemma så var det full fart med matlagning och efter middag så fixade jag stallet. Under tiden som jag var i stallet så dammsög maken - inte helt frivilligt... men han gjorde det i alla fall. Två hundar som fäller och drygt en vecka utan dammsugning - kommentarer är överflödiga!

Jag moppade golvet när jag var klar i stallet, sedan så tog jag itu med kvällen pyssel. Upptäckte igår att det är dags att snart skicka iväg julkorten och kvällarna resten av veckan är tämligen uppbokade! Alltså fick jag lägga på ett kol med mitt julkortspyssel ikväll!

Det tog mig 2,5 timme, men sedan var resterande 4 korten klara. Så nu är alla julkorten i små kuvert, frankerade och klara ;-). Har några kvar som ska delas ut personligen, men de som måste gå med posten är fixade i alla fall. Skönt att få det gjort ;-). Har också fixat en julklapp som ska delas ut under morgondagen. Sedan måste jag komma ihåg och fixa julklapparna som ska skickas till min brevkompis i Skåne - det paketet måste fixas på fredag. Egentligen skulle jag behöva ha en semesterdag för att hinna med allt :-O. Nåja, det går när det är roliga saker man ska fixa ;-). Och fixa julklappar är kul :-)

Har i alla fall hunnit med att kolla över pållarna och sedan tittat på CSI. Dags att säga godnatt med andra ord, annars är det risk att jag somnar under morgondagens föreläsning på universitetet ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


13/12 Söndag - Lucia

Idag är det Lucia och det har varit full fart hela dagen!

Tog liiite sovmorgon ;-). Klev upp kl 9 och hann äta frukost i lugn och ro, och surfa runt lite på Internet tills det att klockan var 10.30 och det var dags att gå ut och ta in pållan. Räknat med att åka kl 11.00. Tji fick jag, för jag fick tillbringa 20 min med att knata runt i hagen och försöka fånga en icke infångningsbar pålla - sabla häst!! *morr*. Blev sedan borstning i raketfart och sedan in till ÖFK. Som tur var så funkade lastningen utan problem. Satt i sadeln kl 11.25 och ÅE var lite sen så jag hann precis skritta fram som jag skulle när ÅE kom. Började lektionen med att hon fick kolla på de kort jag tog på Oktawia när hon precis var nyinkommen till landet - modell mager häst!!! ÅE tyckte att det var en otrolig skillnad - och det är det :-). Kul att ha korten så man verkligen ser skillnad i hur damen utvecklats.

Åter till ridlektion. Oktawia var hyfsat med på noterna idag. Fick jobba en hel del med att få damen att söka stöd på bettet. Alltså inte springa runt med huvudet rakt upp och helt stelopererad i bogarna... inte heller släppa bettet och krulla ihop sig...

När vi sedan kom till galoppen så tjurade damen ihop totalt. Alltså - att fatta galopp från trav - det är tydligen pissjobbigt, för skulle hon, då skulle pållan slänga i backen och springa baklänges. Hon blev idag jättespänd när jag skulle fatta galopp från trav och jag kände hur hon spände emot med hela ryggen.

Däremot så funkar det att fatta galopp från skritt!? Som egentligen är både svårare och jobbigare för hästen. Så vi fick ändra taktik. Fatta galopp från skritt, sedan bryta av och så lite travjobb för att sedan sakta av till skritt och så fatta galopp. Till sist så slappnade hon av i traven så det gick att fatta galopp från trav. Får väl  hålla på och traggla så här tills hon lärt sig att slappna av.

Lite tragglande på en ovillig pålla ;-)

När lektionen var slut så var det full fart hemåt. Under tiden som jag tog hand om pållan så fixade maken lite lunch som jag sedan snabbt kunde käka för att sedan återigen åka in till ÖFK. Förmiddagen gick åt till min egen ridlektion och eftermiddagen gick åt till ÖFK's årliga Luciashow.

Läktaren var proppfull av folk, men till sist så hittade jag ett bra ställe att stå på. Det är ungdomssektionen som stod för arrangemanget och de hade lyckats riktigt bra. Lagom långt show (1,5 timme) och numrena flöt på och det var bra uppvisningar. Hur trevligt som helst. Hela showen gick i "Michael Jackson-tema".

Dressyrgruppen från ridskolan visade upp en kadril och jag lyckades filma hyfsat från min plats.

Luciakadriljen

Lite mera fart och fläkt blev det när ponnybarn visade upp lite gymkhana ;-)

Fullt ös medvetslös

Efter showen så fikade jag tillsammans med några kamrater från ÖFK och alla var överens om att årets show var riktigt bra.

Så lätt gick det att tillbringa nästan hela dagen på ÖFK ;-)

Var hemma igen vid 16.30 tiden, lagom att ge pållarna sin em-mat. Sedan fixade jag middag för egen del. Eftersom jag tillbringat dagen inne på ÖFK, så blev det till att knalla ut till stallet efter middag och fixa mockning osv. Vet inte riktigt vad pållarna pysslat med inatt, men båda två hade rört runt rätt bra i sina boxar så det tog sin tid innan jag var klar med mockningen. Fixade sedan klart med mat och vatten, så allt är fixat tills pållarna ska tags in för natten.

Resten av kvällen har jag tillbringat vid mitt skrivbord. Har gjort ett par julkort till och så har jag även fixat ett fördelsdagskort till en kamrat som fyllt år. Blev till att ställa om inspirationen mitt i all julkortspysslande, men jag blev nöjd med resultatet ;-)




Den här söndagen försvann i ett nafs och jag är fortfarande inte klar med allt jag måste göra :-O. Egentligen borde jag gå och lägga mig nu, men jag måste ha en date med strykjärnet först. Lika bra att fixa klart med kläderna ikväll, hatar att behöva ställa mig och stryka kläder på morgonen när jag är stressad och ska till jobbet.

Pållarna är nu i alla fall intagna och kvällsmatade. Vovvarna är för tillfället ute och busar, får väl vara ute en stund till så det blir ordentligt rastade ;-).

Har ikväll i alla fall lyckats fånga Nalle på en bild... Vad gör det att fåtöljen är full med prylar... Nalle fixar en plats åt sig själv i alla fall ;-)



Nöden har ingen lag för en trött lite kisse ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

12/12 Lördag - Shopping...

Pållarna blev utsläppta kl 8 som vanligt. Tur man har nära till stallet... bara att kliva ut i morgonrock med jacka över - ingen som ser en som tur är ;-). Sedan in till en varmdusch och sedan frukost. Jag var sedan ute i stallet igen hyfsat tidigt och fixade mockningen så det blev gjort för dagen. Passade sedan på att fixa med lite snöstolpar på gården så grannen vet vart han ska ploga. Nu är tydligen snön på väg... Fick också lite staketstolp nedslagna som stod lite snett. Ser bättre ut i alla fall.

Sedan fram på fm så åkte jag in till Julmarknade i Karlslund där jag mötte upp med kamrat K och hennes kompis K. Det var en riktigt bra julmarknad i år och det fanns massor med fina saker. Det enda som jag hade bestämt mig för att köpa var en dörrkrans - och det hittade jag. Och så blev det lite annat småprylar också. Både till mig själv och ett par julklappar :-)

Vi 3 kvinnor slog utan problem ihjäl 2 timmar på marknade och då hann vi även med en kopp kaffe inne på ÖFK's cafeteria. En riktigt trevlig fm var det :-)

Julmarknadsshopping :-)



Motivet på tavlan är gjort av filtat ull och naturligtvis är det ju Oktawia och Bianca ;-)

Väl hemma igen blev det snabbt fix av lunch och så full fart ut istallet. Kl 14.30 var det dags att lasta för att åka in till ÅE-träningen. När jag kommit så långt att jag precis skulle sadla så ringer ÅE och berättar att det är total kalabalik vid ÖFK. Tydligen var det totalt packat med folk på julmarknaden och det fanns inte en chans att jag skulle ta mig fram med bil och trailer, än mindre hitta en parkering där jag säkert kunde lasta ur pållan. Alltså blev det väldigt snabbt ändrade planer. Vi gjorde upp om träning i morgon fm kl 11.30 istället, ut med pållan i hagen igen, och det jag skulle göra i morgon fm gjorde vi nu på em istället. Alltså snabbt byte av kläder och så ut till Marieberg för att leta efter lite julklappar. Måste skicka iväg till min brevkompis nu i veckan och hennes klappar är inte klara...

Vandrade runt en timme på Mariebergs köpcentrer och hittade lite grann som jag tyckte passar min brevkompis. Måste nog fylla på med lite mera klappar - brukar få ett väldigt välfyllt Sverigepaket med klappar från henne ;-)

Julshopping på Marieberg



I det lilla vita paketet finns 4 st jättefina glastomtar att ha i granen. Min brevkompis är helt galen i julen så julpynt tas emot tacksamt ;-).

Var hemma igen vid 16.30 snåret så då var det dags att fixa lite mat. Efter middagen så fick jag äntligen tummen ur när det gäller lite syltkokning. Var tvungen att få loss lite utrymme i frysen så björnbären åkte ut och blev ikväll sylt. När det var fixat så satte jag mig och började med lite julkortspyssel. Har några jag måste göra och det är snart dags att skicka iväg dem. Har kommit en bit på väg nu i kväll och har väl gjort hälften av de kort som ska göras :-). Ska försöka hinna göra resten i morgon, om jag hinner *suck*. Jag ska träna, och så är det luciashow på ÖFK... vips så är den söndagen slut!!! Blir nog ingen sovmorgon i morgon bitti...

Så här ser mitt skrivbord ut efter 3 timmars kortpyssel...



Har haft besök av ett par katter som gärna vill vara med mitt i smeten... dock insåg de rätt fort att det inte var läge för vilopaus mitt på mitt skrivbord mitt i röran ;-)

Nu ska jag ut och plocka in pållarna för kvällen och servera dem kvällsmaten. Vovvarna ska kvällsrastas och sedan ska jag kolla på "Brottskod försvunnen" - typ den enda vettiga att se i kväll ;-). Sedan blir det nog inte mycket mera gjort ikväll, utan det blir nog sängen. Är rätt trött efter all shopping under dagen ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


11/12 Fredag - tidig morgon...

kl 5.00 ringde klockan idag... *gäsp* Kom ur sängen cirka 5.15 - brukar kliva upp 5.50 annars, så lite skillnad var det. Men vad göra... kl 6.15 skulle jag vara på jobbet!!! Luciafirande var anledningen ;-).

Nåja, efter kaffe, dusch och frukostmackan så var jag hyfsat pigg och kom till jobbet på utsatt tid och hjälpte till med det sista inför luciatåget. Kaffe, lussebulle och pepparkaka bjöds det på och så luciatåg från Karl Johanskolan - och så glömde jag kameran hemma. Det var stämningsfullt och vacker sång i alla fall. Fikat smakade också bra, sedan var det dags att jobba. Hade en heldag på kontoret och det behövdes. Fullt upp hela dagen, men det gillar ju jag. Hann i alla fall med träningen på lunchen och det kändes bra. På em var det lite lugnare och tur var väl det, för då kändes det att man klivit upp tidigare än vad man brukar göra. Nog för att jag är morgonpigg, men det finns gränser ;-).

Efter jobbet så behövdes det handlas, kylskåpet gapade tom, hundmat, kattmat m.m. var slut. Bara att fylla på förrådet med andra ord. Innan vi sedan åkte hem så åkte vi förbi kyrkan och tände på mina föräldrars gravar. Så nu lyser det fint där över helgen.

Kom hem lite senare än normalt, men hann få i mig lite mat innan det var dags att ta itu med hästeriet :-). Resten av kvällen har jag tillbringat i stallet och i ridhuset. Hann precis mocka, fixa hästmat och plocka in pållarna innan M1 och Pappa P dök upp. Pållan blev sedan iordninggjord för ett ev hoppass i ridhuset. Idag satsade vi på att vara i gamla ridhuset. I nya ridhuset håller de på och byter ut delar av sargen, så det är lite rörigt där. När vi kom till gamla ridhuset så var det 2 ekipage där, ingen trängsel med andra ord. Några små skutthinder stod uppställda så jag och P behövde inte börja med att bygga upp hinder. M1 markarbete i form av "hoppdressyr" största delen av ridpasset. Avslutade sedan med att hoppa den uppställda banan, först ett hinder i taget och sedan byggde de på antalet hinder allt eftersom. Total var det 4 små hinder. Vi blev sist kvar i ridhuset i alla fall så lite motion för oss tvåbenta blev det i form av att plocka undan hindermaterialet. Bara bra - fick upp värmen lite då. Även om gamla ridhuset är uppvärmt så blev det kallt om fötterna... Oktawia fick knalla runt lös när vi plockade undan materialet, men hon stod mest och glodde i taket ;-). Fick leka lite "följa John" för att skritta av henne. Damen såg nöjd ut i alla fall och lite trött blev hon. Men hon har skött sig riktigt bra idag. Inte alls någe motsträvig :-). Hoppas hon behåller lite av det humöret tills i morgon när jag ska träna för ÅE ;-).

Lastningen gick bra, trots att vi parkerade framför gamla ridhuset och en skum stadsbuss stod brevid på tomgång ;-). Körde sedan försiktigt hem eftersom det börjat frysa på. Har ingen som helst lust att halka i diket med häst och släp!!!

Nu är i alla fall alla djuren ompysslade och matade - själv ska jag ta en varm dusch för att få liv i mina iskalla fötter ;-). Sedan får det nog bli TV:n en stund innan kvällen blir helt slut.

Det var allt för idag!

/Lizzie


10/12 Torsdag - Nya tag i ridhuset

På Oktawias schema stod idag en tur in till ÖFK för lite motion med M2 som ryttare. Eftersom jag käkade lunch ute idag så var jag inte speciellt hungrig när jag kom hem, utan det räckte med lite fil och müsli. Sedan var jag redo att ta itu med mockning och övrigt pyssel i stallet. Lika bra var väl det - för maken var riktigt asgrinig så inne gick inte att vara *suck*.

M2 kom strax efter kl 19 och då var jag klar med stallsysslorna, plus att jag även hade hunnit borsta av Bianca. Jag fick idag klippa av Biancas svans - det är egentligen absolut förbjudet på en shettis... men vad göra när den var så lång så 1 dm släpade runt i backen... Funkar inge bra i skitvädret. För övrigt tyckte Bianca det var jättemysigt att bli ordentlig borstad och ville helst gosa med matte och vi hann med det också mellan varven ;-).

Sedan blev Oktawia iordninggjord för en tur in till ridhuset. Idag så lastade M2 och det funkade även jättebra för henne att gå in med pållan, sedan gå ut bakåt, stänga för och sedan gå runt och knäppa fast damen. Så skönt - knappt man tror att det är sant. Funkar också jättebra att låta pållan backa ut själv. Hon backar ut hyfsat kontrollerat och ta tag i grimskaftet när hon kommer ut funkar utan problem :-).

M2 red ett dressyrpass idag och Oktawai var som vanligt. Lite motvalls och stelopererad i sin vänstra sida. Det var ytterligare ett ekipage inne i på privatdelen - de red lektion och när den var klar så fick M2 lite hjälp för att komma tillrätta med pållans stelhet. Det tog inte många minuter, men helt plötsligt så var bogarna på plats och damen gick helt plötsligt hur lösgjort och fint som helst. M2 såg väldigt nöjd ut ;-). Kanonbra att hon fick lite tips på hur man ska komma tillrätta med de där bogarna som lever sitt eget liv - utan att det ska bli en evig kamp med Oktawia... små enkla medel funkar ju oftast bäst ;-).

Till sist så var M2 och pållan klara med kvällens motionspass och jag gick runt och plockade bajs när de skrittade av. Jag höll på att förfrysa mina fötter så det var skönt att röra på sig. Sedan gick färden hemåt och pållan fick sin vanliga omskötsel innan kvällsmaten serverades. Nu ska jag själv ta en varm dusch så jag får upp värmen ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


9/12 Onsdag - Julbord!

Idag var det fullt ös - medvetslös på jobbet fram till kl 14.45 när jag flexade ut för att åka hem tidigare. Kl 17.00 så skulle jag vara tillbaka i stan för att gå på julbord med jobbet. Eftersom jag då är hästägare så var det bara att åka hem och mocka, fixa vatten och hästmat i ett rasande tempo. In med mig själv i duchsen och så på med lite snygga kläder för att vara representabel bland min arbetskamrater - totalt skulle vi bli 157 st!!!

När jag i augusti bestämde mig för att sluta äta godis och kaffebröd och för övrigt hålla koll på vad jag stoppar i min mun. Då vägde jag 106 kg - alldeles för tok för mycket för min ringa längd på 165 cm. Hade alltså ett BMI som närmade sig 40 = totalt livsfarligt.

Jag satte som mål att till julafton - då skulle jag komma i mitt mörkröda Laura Ashley-klänning, ett mörkrött sammetsfodral som är hur snyggt som helst....

De som träffar mig nu och som inte sett mig sedan i somras - de ser ju skillnad - även om de inte kanske ser exakt hur otroligt mycket jag gått ner hittills... ;-)

De som träffar mig varje dag kommer nog inte exakt ihåg hur himla fet jag var ;-)

Hur som helst, här kommer i alla fall en liten bild som en påminnelse om jag såg ut för 6 månader sedan...



Här har jag klädstorlek 52!!!

För drygt en vecka sedan nådde jag målet som jag satte upp i höstas - att komma i det mörkröda sammetsfodralet. Och vad mer passande kan man inte ta på sig när man ska ut och käka julbord ;-)

Lizzie idag, storlek 44/46 och 85 kg!!! Obs! Innan julbordet *fniss*



Jag har minskat 22 cm i omkrets!!! :-O Bara 17 kg kvar till ett normalt BMI ;-)

Nu är jag i alla fall hemkommen efter kvällens julbord - mätt och belåten ;-). Eftersom jag minskat min magsäck så blir jag ju mätt på mindre portioner och jag valde att äta det som jag gillar bäst, lax, sill, julskinka och lite jansons frestelse. Avslutade det hela med lite grönmögelost, men skippade de söta desserterna helt och hållet. Framför allt så blev jag proppmätt, men jag var inte heller nåt sötsugen!

Nu är jag däremot rejält törstig... men det är ju sillen ;-). I morgon är det åter en vanlig dag där jag räknar mina kalorier som jag brukar göra ;-). Målet för resten av december är att stå stilla. Sedan blir det nya tag med viktresan...

Jag har i alla fall haft en trevlig kväll och det var kul att få känna sig lite snygg :-D

Nu är stallkläderna på igen och jag ska ut och plocka in mina pållar för kvällen. Sedan blir det TV:n och serien "Morden".

Det var allt för idag!

/Lizzie

8/12 Tisdag - Ridhuset

Idag var det dags för motion av Oktawia och matte :-). Alltså blev det ridhuset igen. Hade som mål att komma iväg hyfsat i tid, lyckades nästan... Satt i sadeln kl 19.30 i ett lite lätt hysteriskt ridhus ;-). Ridlektion på ena halvan av ridhuset och på privat delen samsades vi, 7 st ryttarekipage, varav en red privatlektion... Det var lite rörigt om man säger så ;-) MEN väldigt bra miljöträning för en lättspänd pålla som Oktawia. Hon hade dock lite eftersläpning av spändheten... när vi blev 4 ekipage - då började hon tycka att det var lite jobbigt. Kan ju också bero på att jag i det läget började jobba damen... hon fick alltså inte bara skritta runt på långa tyglar och njuta av livet *fniss*.

Vid ett tillfälle var det en person gick i dörren och slängde igen den med en smäll... precis när jag och pållan var precis brevid. Pållan passade på att göra ett stort skutt framåt/åt sidan... konstig nog satt jag kvar trots dressyrsadeln :-O. Sedan tyckte Oktawia att de andra hästarna var lite jobbiga, och när inte det funkade som medel för att slippa jobba då blev hon stelopererad i vänster sida *suck*.

Eftersom vi var rätt många på privat delen och det fortfarande var en som red privatlektion, var det bara att rida runt och försöka lösgöra så gott det gick. När det var dags för galoppen så funkade det faktiskt riktigt bra :-O Så dagens övning blev övergångar mellan skritt-galopp-skritt. Och vi fick till riktigt bra galoppfattningar! Ingen är mer förvånad än jag!!

Sedan fortsatt jobb i trav på volt för att försöka få loss vänstersidan och efter mycket slit så började det funka. Hann med några övningar i skänkelvikning innan det var dags att avsluta. Då var matte helt slut och pållan också - en timmes ridning gör sitt ;-). Hamburgaren som jag käkade till lunch idag hade blivit effektivt bortmotionerad ;-).

Träningsvärken från helgen gjorde sig gällande idag. Mina ömma sittben också. Försökte jobba damen i trav under nedsittning, men kombinationen motsträvig pålla, ömma sittben, träningsvärk och dessutom PMS-öm byst - så var den övningen bara att fetglömma! Det fick bli lättridning idag, förutom galoppen då, men den skumpar ju inte lika mycket som traven ;-).

Lastningen funkade bra idag. Går alldeles utmärkt att gå in med pållan, jag själv knalla ut bakvägen och stänga för, för att sedan fälla upp baklämmen. Pållan står snällt kvar och tittar vad jag sysslar med, men inga tendenser att backa ut eller vända sig om i trailern. Börjar få en riktig duktig liten häst ;-).

Väl hemma så blev det rykt av pållan. Lilla Bianca blev kollad och så serverades kvällsmaten. Själv förpasade sig matte in i duschen. Förstår inte hur svettig jag kan bli i hårbotten :-O

Nu ska jag kolla på lite nyheter och sedan blir det sängen!

Det var allt för idag!

/Lizzie


7/12 Måndag - Lite pyssel

Återigen en regnig dag. Hade med mig cykeln till jobbet eftersom jag skulle iväg till kurskamrat P för att jobba med vårt PM efter lunchen. HA! Det spöregnade så jag fick be om skjuts istället.... Lite för långt till P's jobb för att jag skulle ge mig iväg på cykeln i spöregn... Djävla väder!!!

Hade räknat med avsluta PM-jobbet vid 15.30 för att fräsa hem och droga pållan inför stundande hovis-besök kl 16.30. Nu blev det inte så för hovis ringde efter 14-snåret och meddelade att hon hade influensan och ville inte komma till mig. Jag blev inte ett dugg ledsen över det - någon med influensa vill jag ha så långt bort från mig som möjligt ;-).

Ändrade tiden för hämtning på stan. Kunde alltså jobba med PM:et ytterligare 45 min innan det var dags att åka hem.

Så när jag kom hem så hade jag ju en hel kväll framför mig där jag räknat med att tillbringa i stallet tillsammans med hovis. Istället kunde jag laga mat i lugn och ro (ungspannkaka), och sedan ut för att fixa mockning och hästmaten. När stallpysslet var avklarat så satte jag igång med lite persedelvård. Båda sadlarna, träns och lädergrimma blev rengjorda från ridhusdammet. Det tog en stund, men när det var klart så luktade det gott i sadelkammaren. Fortsatte med pysslet i dessa regioner. Alltså - städning av sadelkammare! En hel del lera drar man ju in i sadelkammaren, katten Prickan, som huserar i min sadelkammare, ställer också till en hel del. Plockar ner allhanda trevliga småting att leka med, pälsar ner osv. Så en rejäl städning var välbehövlig och så blev det.

Vid 19.30 tiden var jag klar med allt och eftersom det fortfarande spöregnade så öppnade jag stalldörren ut till hagen och ropade på pållarna. Fanns det några pållar som ville komma in måntro? Absolut! Först på plats stod lilla Bianca - mer likt ett träskmonster än en liten shettisfröken ;-). Hon klev snabbt in i sin box, fann sig väl i att bli avtorkad med en stor microfleecduk. Funkade jättebra för att bli av med det överflödiga vattnet som låg ovanpå pälsen. Sedan villa fröken ha hö. Oktawia kom också inklampandes av sig själv... lite hö vad den damen också intresserad utav ;-). Av med ett djävligt blöt och lerigt täcke! Det hade inte regnat igenom... men det var astungt :-O. Upp på min torkanordning i sadelkammaren och full fräs på element och fläkt! Däremot så behövde hon inte något täcke på sig inne i stallet för där var det +5 grader.

Hästarna var nöjda och glada över att få hö att tugga på och blev lämnade själv i stallet.

Så trots inställt hovisbesök så lyckades jag tillbringa hela kvällen i stallet i alla fall *fniss*. Att man lyckas... klart maken sitter och spelar TV-spel i vilket fall som helst, så man är ju inte direkt saknad...

Just nu så är det för övrigt lugnt i huset. 2 blöta hundar ligger och vilar i hallen. För en gångs skull så är alla katterna, som bor i huset, lugna och ligger på väl valda platser och vilar. Brukar annars vara fullt ös - medvetslös på dessa busfrön. Men de blir väl också trötta pga det gråtrista väder *suck*.

Minna har lagt beslag på en plats i soffan.



Nalle softar under matsalsbordet...



Och det finaste man har - det lägger man på bordet ;-)



Vad säger man... Tussan - totalt hämningslös!

Nähä - nu var det slut på friden!!! Nalle och Minna kom just farandes bakom min rygg och tog kurvan in till köket med värsta bredstället... undrar hur djupa revorna blev i golvet efter de klorna :-O Gud, vilka buskatter!!!

Nu ska jag försöka koncentrera mig på att läsa lite kurslitteratur, pållarna får mat lite senare och sedan blir det en stund framför TV:n och CSI - det får räcka för idag :-)

/Lizzie

6/12 Söndag - Andra advent

Min andra ridlektion för helgen var inbokad till kl 12.30. Alltså satte jag full fart på fm med lite städning av huset. Ett förbannat skitväder ute och 2 hundar som fäller - alltså kommentarer överflödiga. Städningen var nödvändig!! Efter städningen så skippade jag att lägga på trasmattorna... liksom ingen idé utan de hamnade i en hög framför tvättmaskinen i väntan på att bli tvättade. Det är tråkigt utan mattor, men jag ger upp det ett tag nu. Enklare att bara dammsuga och moppa golvet när man slipper skaka grusiga och skitiga trasmattor. Förhoppningsvis så blir det väl lite kallare så småningom - och då blir det mattor på igen.

Städningen tog i alla fall fm och sedan var det bara att göra iordning pållan i full fart och så in till ÖFK. Där var det KM idag i dressyr. ÅE hade kollat upp när det skulle vara klart - om man säger så här... det var lite försenat.....

Inne i ridhuset var det 5 st ponnier som värmde upp - det är ju lugnt, ponnisar är ju pållan van vid. Det som var nytt var att det var en VÄLDIGT otäck speakerröst i högtalaren!!! :-O Ve och fasa - Oktawia nästan dog!!!! Sedan så satte de igång och spela någon fruktansvärd musik, rena sorgemarschen och dessutom hur högt som helst... Oktawia gillade INTE den musiken... så jag fick knata runt med en halvhysterisk häst i cirka 30 min, inte mycket att göra. ÅE kom och kollade läget, men eftersom Oktawia inte var ridbar så valde vi att avvakta tills  musiken tystnade ;-). Så hon gick iväg och pysslade med annat medans jag knatade runt med en hysterika ;-).

Så fort de stängde av musiken så återgick Oktawai till att bli sitt normala jag. Ponnyerna brydde hon sig inte om, så när det väl tystnade i högtalarna så coolade hon snabbt ner sig.

Jag hade för dagen lagt på min dressyrsadel - första gången, sedan jag köpte den, som jag skulle rida lektion  i den.

Viktnedgången har gjort sitt och jag fick plats i den utan problem :-). Hade inte heller så stora problem att hitta balansen heller i den - var lite orolig eftersom jag ridit i hoppsadeln så himla länge... mina ljumskmuskler är med andra ord inte direkt anpassade efter någon dressyrsadel... ;-)

ÅE kom tillbaka och vi kunde köra igång. Speakern pratade i högtalaren när ryttare skulle in i andra ridhuset, men de sänkte ljudet tack och lov så pållan slapp flippa ur igen. För dagen så var Oktawia som igår... alltså lite lätt motsträvig. Jobbade med övningar för att lösa upp henne stela bogar, och det var bar att kämpa på och se glad ut. Fick jobba en hel del under nedsittning i trav idag också, men hade hyfsad koll på kroppen. Måste dock köpa mig en ny sportbehå... upptäckte att den jag har är på tok för stor och gör inte så stor nytta :-O.

Maken fick finna sig i att följa med idag också och vara förste kameraman.

Lite trav



Lite jobb i skritt



Till sist var lektionen slut - och Oktwia också ;-)



Det var i alla fall väldigt nyttigt, både för mig och pållan att köra liten "träningshelg", med ridlektioner 2 dgr på raken. Framför allt var det bra för mig och få två ordentliga genomkörare, om jag sedan kan röra mig i morgon - det återstår att se :-).

Här är några videosnuttar för dem som är nyfikna - tänk på att jag inte suttit i dressyrsadeln på cirka 6 år!!!

Trav och 10-metersvolter för att försöka få loss pållans bogar

Höger galopp med lite studs då pållan reagerar på speakern som helt plötsligt vaknar till liv

Och så var det lite vänster galopp

Var hemma igen vid 14-snåret. När jag var klar med pållan så fixade jag klart allt i stallet, mockning, vatten - både ute och inne, fix av hästmat och på med nytt strö i boxarna. Var klar till 15.30 och då tämligen trött ;-). Blev en snabb kopp kaffe och lite frukt för att fylla på med lite energi. Sedan tog jag rätt på lite ren tvätt och fixade igång tvättmaskinen innan det var dags att fixa middag.

Resten av kvällen har sedan gått åt till att jobba ett tag åt Gränsbrytning. Har strukit klart stryktvätten. Röja köket efter matlagning osv, byta lakan i sängen m.m och så har jag hunnit sitta och slösurfat en stund.

Nu har jag fått in pållarna för kvällen. Hundarna har blivit skitiga en sista gång och själv ska jag förpassa min slitna kropp till soffan för att kolla på Folys war på TV4+.

Så - det var alltså allt för idag!

/Lizzie

5/12 Lördag - Ridlektion

Vad gör en hästtokig kvinna en regnig lördag som denna... Jo, man har ridlektion inbokad för tränare :-). Kl 11.00 skulle vi träffas i ridhuset, så pållarna fick käka sin frukost inne, under tiden käkade jag frukost och gjorde mig sedan i ordning. Upptäckte att jag kunde plocka fram ett par ridbyxor i en lite mindre storlek än vad jag haft tidigare - tur att man har resurser i garderoben :-).

När jag sedan gick ut för att göra iordning pållan så stod jag i valet eller kvalet mellan om jag skulle ta dressyrsadeln eller inte...  jag får i alla fall plats i den nu ;-). Till sist så fegade jag ur och valde hoppsadeln. Om damen bestämmer sig för att kicka i galoppen så sitter jag stadigare i hoppsadeln nämligen.

Vid 10.30 så var det bara att ge sig ut i spöregnet och lasta damen. Kom in lagom till ÖFK så jag hann skritta fram tills det att ÅE var på plats.

Det vi jobbade på idag var att få loss bogarna på damen, då hon var tämligen stelopererade. När jag kom åt damen så blev hon skitsur och drog huvudet rakt upp och slängde ut tungan... fick god hjälp av ÅE att rida igenom motståndet.

ÅE var också mycket imponerad av min vikt nedgång :-) har ju gått ner 5 kg sedan jag tränade sist - och det syns ju ;-). Nu har jag också blivit av med så mycket fläsk att jag kan börja sitta ner i traven och jobba damen - och det fick jag göra... väldigt mycket... så lektionen i morgon - den kommer att kännas ;-)

ÅE var nöjd med dagens lektionspass. Även om pållan inte gick perfekt hela tiden, så kan jag RIDA ordentligt nu :-D och det är SÅ roligt *hoppar upp och ner*. Visst, damen blir sur när man kommer åt henne, men hon flippar ju inte ur. Dessutom så gick hon riktigt bra mellan varven ;-).

Maken fick snällt följa med och filma och han testade även att ta kort med filmkameran... funkade helt OK...

Lite trav



Lite galopp



Som en jämförelsebild: Så här såg jag ut inne mitt viktminskningsprojekt ;-)

Maj 2009



Lite skillnad är det... ;-)


För er som är nyfikna här kommer länkar till några filmer ;-)

Trav lättridning

Lite höger galopp

Trav under nedsittning *pust*

Och i morgon så fortsätter vi vår lilla träningshelg med lektion nr 2. Ska bli väldigt spännande och se hur damen tänker uppföra sig då och i vilket skick mattes gamla kropp är. Framför allt blir det intressant och se om jag kan röra mig på måndag och tisdag *fniss*.

Efter en timmes ridning så var det roliga slut och det var bara att åka hem i spöregnet. Pållan blev omhändertagen, sedan ut i hagen till det väntade lunchhöet. Jag själv gick in och fixade lite omelett till lunch innan jag gick ut i stallet igen för att fixa klart med mockning, vatten och hästmaten.

När jag väl var klar så hade det hunnit bli sen em och jag tog en underbart varm dusch efter att ha blivit blöt och kall ute *burr*.

Resten av em-kvällen har jag inte gjort något märkvärdigt alls. Rensat ur lite mer kläder ur min garderob - men det är kul :-)

Jag har läst lite kurslitteratur och så har vi kollat på ne dvd - film nr 2 i milleniumtrilogin.

Nu ska jag ut i spöregnet för att plocka in pållarna för kvällen och servera dem kvällsmaten. Sedan blir det nog TV:en stund till innan jag förpassar min slitna kropp till sängen - ska ju orka med morgondagens lektionpass... ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


4/12 Fredag - fredagsmyset

Idag har jag verkligen haft fredagsmys... Kl 15:00 hade jag tid hos min frissa och jag infann mig på utsatt tid. Sedan blev jag ompysslad i 2,5 timme *skönt* och kom ut som en ny kvinna :-). I alla fall vad gäller hårfärg, frisyr och fixade ögonbryn - jag var också X antal 100-lappar fattigare, men det var min belöning till mig själv för jag varit så duktig att gå ner i vikt ;-).

Sedan var det full fart hemåt, som tur var fanns det rester sedan i förrgår så maten var klar på 5 min. Så jag hann precis mocka klart Biancas box när M2 kom för att fixa iordning Oktalwia för ett litet dressyrpass. Under tiden som Oktawia blev iordninggjord så hann jag mocka klart hennes box. Skönt att slippa göra det sent på kvällen EFTER man varit i ridhuset.

Vi kom iväg till ÖFK kl 19 - alltså lite tidigare än vad vi brukar göra. Det var 2 st ryttare som var i ridhuset när vi kom, alltså inte speciellt trångt. M2 red ett lite lätt dressyrpass på cirka 50 min och pållan var hyfsat samarbetsvillig. Helt Ok galoppfattningar och galoppen var bra. Sedan så var hon lite stel i sin vänstersida, lite lätt stelopererad ;-). Så det ska bli spännande och se hur damen kommer vara i morgon när jag ska träna. Återstår att se.

Var hemma igen till 20.30 och klar i stallet i vettig tid alltså. Så nu är det bara kvar att softa lite framför TV:n och så är den här fredagkvällen slut :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


3/12 Torsdag - Lite dressyr

Efter en dag med PM-jobb och sedan föreläsning på Universitetet så var det en mycket trött Lizzie ikväll. Käkade lunch på stan med min kurskamrat P och jag var mätt resten av dagen... och då var det ändå inte någon onyttig lunch... Tog i alla fall lite fil och müsli när jag kom hem för att inte tappa all kraft under mockningen ;-).

Riktigt råkallt var det nu ikväll. Enligt termomentern 4 grader varmare än i går kväll, men mycket ruggigare... *burr*. Rejält påpälsad gäller det att vara ;-).

M1 och pappa P dök upp vid 19-snåret när jag var ute och snurrade efter en Oktawia som inte hade någon lust att komma in, men efter några vändor i hagen så insåg hon att matte inte skulle ge upp, utan att det blev 1-0 till matte i kampen om intaget ;-).

Oktawia blev sedan iordninggjord för ett dressyrpass och färden gick sedan in till ÖFK's ridhus. Eftersom jag själv inte skulle rida så passade jag på att ta med mig Lexi, den lilla fröken mår alldeles utmärkt av lite miljöträning. Dock höll hon på att skrämma slag på ridskoleponnisarna som gick lektion, Lexi klarade inte av att bli fastsatt vid sargväggen och matten gick iväg 10 m - då kom ett totalt hysteriskt schäferskrik... ;-). Så det blev att koppla loss eländen och släpa runt henne i managen en liten stund. Väl uppe på läktaren så tyckte Lexi att det var SÅÅÅÅ tråkigt och pep och gnällde i början, kunde absolut INTE ligga ner eller vara stilla. Men till sist så drog hon tunga suckar och fann sig i att matte skulle stå stilla på ett ställe och vovve skulle ligga vid mattes fötter.

Totalt uttråkad schäfer ;-)



Alltså inte bara hästen som blev dressyrtränad idag - utan även en stycke schäfer fick en omgång med dressyrträning ;-)

En som i alla fall skötte sig bra idag - det var Otkawia det. Jättefina galoppfattningar och verkligen med på noterna för en gång skulle. Så M1 var jättenöjd efter ridpasset - bara att hoppas att damen behåller sitt goda humör resten av veckan. Jag ska ha träningshelg och rida på ÅE både lördag och söndag - ska bli hur kul som helst!

Väl hemma så blev pållan omhändertagen och så serverade kvällsmaten. Själv hann jag se slutet på Criminal minds så jag har hunnit "landa" lite. Är nu rätt trött så det är dags för sängen. Har fullt upp på jobbet i morgon och så kommer jag avsluta dagen med ett besök hos frissan - färgning och klippning - en liten belöning till mig själv för att jag lyckats gå ner så mycket i vikt :-D

Här kommer i alla fall en liten hälsning till Nalles fanclub. Nalle äter ju ibland, när han inte är ute - gäller att vara snabb med kameran ;-)



Det var allt för idag!

/Lizzie

2/12 Onsdag - Kallare

Äntligen lite kallare :-). Inga problem med leriga hundar. Lite knöggligt är det i hagen, men det är inte kallare än att hästarna trampar till marken. Så här kan det vara ett tag nu. Mitt på dagen var jag ute och cyklade en sväng också så då fick jag lite sol på mig. Nästan så man glömt bort hur den såg ut ;-). Men när man kommer hem från jobbet så är det ju mörkt, men denna veckan så är det ju fullmåne och ikväll dessutom stjärnklart!

Bor man på landet, då uppskattar man kvällar som denna. Stjärnklart och en stor ficklampa uppe på himlen. När jag tömde dygnkärran efter att jag mockat så behövde jag inte tända min pannlampa. Månen lös upp alldeles fullt tillräckligt :-).

Enda nackdelen med kylan är ju att jag får lika kallt i stallet som det är ute, alltså hade vatten hinkarna frusit. Tänkte inte på att stoppa in hinkarna i sadelkammaren i morse. Så efter mockning och fix av hästmat så ställde jag hinkarna framför elementet i sadelkammaren. På ett par timmar har de tinat så det går att göra rent dem.

När jag var klar med stallet så hade jag tid över eftersom pållan fick vilodag idag. Så vad göra istället... lagomt kallt ute, en strålande kväll med fullmåne som flödade över av ljus... ja då fanns det bara ett alternativ. Fram med ett koppel och så gick jag och Lexi på en promenad.

Lexi tyckte det var hur kul som helst att få gå på promenad. Trots att hon sällan går kopplad så skötte hon sig riktigt bra. Det var en helt underbar kväll att vara ute att promenera i, framför allt när man är som - älskar fullmånen om vinterhalvåret ;-). Jag hade reflexer på mig och så pannlampan, lampan var till för att jag skulle synas när det kom bilar, annars så stängde jag av den. Månen ljus räckte till för att se omgivningarna.

Lexi och jag var ute nästan en timme och det var riktigt skönt. Passade också på att träna lite lydnad med fröken Lexi - det behövs *harkel*. Hon är en ambitiös vovve och vill så gärna vara till lags att hon nästan kryper ur skinnet och allt blir bara för mycket. Det vi tränade på var att komma på inkallning och sätta sig brevid matte, inte stå och hoppa på sidan, inte klättra på mattes rygg, inte slänga sig ner på marken för att studsa upp på en gång. Efter några gånger så började polletten trilla ner. Vi tränade också på att gå fot, framför allt grannens tomt och vovve på andra sidan staketet. Det var sååå svååårt, riktigt kröp i hela Lexi, men hon var jätteduktig och höll sig hos mig.

Nu när jag bara har en hund, så har jag ju lite mer tid att ta itu med Lexis välbehövliga träning - som tur är så är hon en läraktig vovve ;-).

Promenaden gjorde henne gott i alla fall. Nu ligger hon faktiskt helt stilla under mitt skrivbord och sover... annars så studsar hon upp och ner och far runt som en tetting för att få igång någon katt att busa med. Men det är klart, att vara ute nästan en timme och sniffa på en massa dofter - det är jobbigt det för en liten hundhjärna ;-).

Nu ska jag ut i till stallet och plocka in pållarna för en borstningsomgång. Kl 21 börjar "Morden" på TV och då vill jag vara klar med allt så det bara är att gå och sussa. I morgon ska vi jobba med vårt PM och så är det föreläsning på skolan - gäller att man är vaken och alert ;-). Ska i alla fall börja morgondagen med ett träningspass i träningslokalen på jobbet. Var inte på plats idag på lunchen så då blev det inten träning och jag kommer få dåligt med tid på fredag också - så då får det bli i morgon bitti. Träningen gör i alla fall nytt, muskler börjar tona fram på mina överarmar och jag har inga problem med värk i nacke och axlar - dessutom är det KUL att träna :-) Riktigt nöjd är jag med att jag klarar av att göra "plankan" i 1,5 min x 2 ggr under mina träningspass, och det utan att det är speciellt jobbigt ;-). Synd bara att det är svårare att få fram magmusklerna än armmuskler... men det är ju en hel del hull kvar på magen... *harkel* 

Min operation viktnedgång går bra i alla fall. Idag konstaterade jag att jag precis gått över att ha kommit halvvägs till mitt mål på ett BMI på 25. Har alltså gott ner 19,5 kg... och har kvar 18,5 kg, vilket nu börjar kännas som ett det är helt rimligt att de kilona också försvinner :-). Tur man är en extremt målmedveten person ;-).

Som sagt nu är det full fart ut i stallet en sväng :-)

På återhörande i morgon.

/Lizzie

1/12 Tisdag - Ridhuset

Idag var det dags för en tur till ÖFK's ridhus för Oktawia, så efter att jag själv fått i mig mat, mockat boxar och fixat med hästmaten var det dags för pållarna att bli inplockade. Det har kommit in lite kyla så vi hade cirka -1 grad - helt underbart... värsta lervällingen ger sig!! Dessutom stjärnklart och fullmåne så det var hur lätt som helst att hitta pållarna i hagen. Och de ville dessutom komma in... kan inte bli bättre ;-).

Jag håller fortfarande på med att befästa min lastningvariat för Oktawia, så maken får allt finna sig i att följa med till ridhuset. Som tur är så är ju ridhuset lite uppvärmt så han behöver ju inte frysa allt för mycket. Jag som rider fryser ju inte ett dugg ;-).

Idag började jag ridpasset med att skritta fram damen avsuttet. Främst för att jag själv behövde få igång blodcirkulation och värme i fötterna och så kunde damen få komma igång lite försiktigt och fortfarande ha sin fleecefilt på sig. Så det blev att knata runt i ridhuset en stund innan jag satt upp och skrittade fram några minuter innan jag började med lite uppvärmning i trav. För dagen så hade Oktawia betong i munnen, då främst på vänster sida... det hänger också ihop något med att hon blir helt stelopererad i hela sin vänstra sida... undrar om det är nåt i maten...

Det hjälper ju inte ett dugg att dra i vänster tygel... utan jobba på med höger skänkel och så blev det mycket serpentingbågar, och 8-volt i trav. Hjälpte föga... bara att sätta igång och jobba damen i galopp - något hon inte hade det minsta lilla lust med. Tack och lov för helskodda ridbyxor och hoppsadel *fniss*. Maken påstod att pållan sparkade så hon visade hela magen ;-). Nåja, damen fick allt finna sig i att galoppera och galopper och galoppera... till sist hade matte blodsmak i munnen, men då var också damen mycket mera behaglig att sitta på och jobba med. Betongen i vänster mungipa var mer som seg lera ;-). Så efter ytterligare jobb med skänkelvikning och 10-metersvolter så var damen faktiskt loss i sidorna och jag kunde sitta ner i traven och bara styra runt på serpentingbågar på en mjuk och fin häst :-). Jag var svettigare än hästen ska tilläggas, men hon såg rätt trött ut efteråt så det var nog inte helt ojobbigt för henne heller. Någon rättvisa ska det väl ändå vara ;-).

Maken körde hem som tur var för mina ben tog slut under ridpasset och var mer som välkokt spagetti än nåt annat... Väl hemma var det bara att lägga i en annan växel och ta hand om pållan, kolla över Bianca och så mocka ur trailern innan kvällsmaten serverades pållarna.

Så snabbt var den tisdagkvällen slut ;-). Skönt är i alla fall att jag kan ha hundarna ute nu för sin kvällsrastning och behöver inte oroa mig för att på lera överallt. Tänk vad vilken skillnad det blir bara temperaturen hamnar under nollan ;-).

Jag kan också meddela att jag har 3 ungkatter kvar sedan i somras. De är alltså cirka 6 månader gamla och till salu för 100 kr. Tyvärr väntar avlivning om jag inte blir av med dessa kissar - de är helt underbara som djur - men vi kan inte spara på alla katter :-( även om jag skulle vilja.

1 st randig hona, blandras bondkatt (75 %)/perser/skogskatt




1 st creme/vit hane, ur samma kull som ovanstående.



1 st röd/vit hane,  100 % bondkatt



Ingen av katterna har varit ute, så de går att ha som innekatter om man vill.

Nu är det i alla fall tack och godnatt för idag!

/Lizzie

RSS 2.0