28/2 Lördag - sista februari

Idag är det den sista dagen i en riktigt "vintermånad" och det var ett strålande väder så man kunda ana att våren snart är på väg. Dock blåste det svinkallt så det var inte skönt att vara ute någon längre stund.

Det var min "morgon" att fodra pållarna så det blev ingen längre sovmorgon, men det är rätt skönt att komma upp i vettig tid. Och jag passade på att mocka och fixa stallet efter det att jag släppt ut dem. Maken och jag vår sedan mitt på dagen till Östra delen av Närke för att först hämta spån hos en fd arbetskamrat och sedan så fortsatte vi vidare till min moster. Där fikade vi och snackade bort en stund, och så köpte vi potatis, 25 kg potatis. Vi ska ha10 kg och maken ska dela ut resten till några arbetskamrater som hade skickat med en potatisbeställning.

När vi var klara i östernärke så åkte vi till Maxi för att shoppa mat och andra förnödigheter som behövdes hem. Mest var det torrvaror och hygien- och rengöringsprodukter. Innan vi gick in på Maxi så besökte vi först Systemet och jag fyllde på mitt vinförråd med ett par flaskor. När vi var klara med all handling så var kl sen em och det var bara att åka hem och mata djuren och få i sig något ätbart.

Maken släpade in spånsäckarna till lagården - här gäller det att ha allt inlåst annars så får saker och ting fötter - tyvärr :-(. Blir lite omständigt för oss, men man får ha sakerna i fred.

Nu på kvällen har jag inte gjort så mycket mer, städat en låda med massa gamla betalda räkningar. Ska lagras på ett annat ställe tills de blir gamla nog att slängas.

Sedan så passade jag på att pyssla lite. Pysslade ihop ett litet tittskåp :-). Ska ha två stycken men det blev ett ikväll. Gör nog det andra i morgon. Funderar också på om det inte ska bli lite färg på ramen...Nu ska vi kolla på melodifestivalen - säkert en hel del skräplåtar, men jag är tvungen att titta i alla fall.  Ska käka lite stilton grönmögelost och dricka lite rött portvin *smasken*. Bäst jag rör på mig innan maken käkat upp all ost ;-)

Och som vanligt... Nalle hälsar sin fanclub :-)Ha en trevlig lördagkväll!

/Lizzie


27/2 Fredag - Full rulle...

Jag hade ett möte inbokat på morgonen, platsen var granne med resecentrum och jag skulle på mötet lite senare än vad jag vanligtvis börjar. Alltså valde jag att åka buss och kliva av vid resecentrum. Maken for iväg till jobbet så han kom iväg i vettig tid till sitt jobb. Det var ju ett tag sedan jag åkte buss och  även efter denna gång så är jag stärkt i min övertygelse att INTE åka buss :-(. Bussen kom 10 min för sent, i och sig så körde inte busschauffören som en vettvilling, utan tillhörde varianten som kör som en snigel. Lika irriterande som de busschauffören som kör som pinknödiga biltjuvar... Bussen var hur sunkig som helst och detta att de envisas med att köra stadbussar på landsortstrafik *suck* Har de totalt slutat med riktigt LÄNS-bussar där man kan luta sig bekvämt tillbaka och slumra till en stund?? Stadbussarnas säten är ju extremt  obekväma, det är dåligt med sittplatser och tydligen inte gjorda att gå fortare än 50 km/h... Nä, i fortsättningen så blir det bara buss i absoluta nödfall. Tur att det funkar för mig och maken att samåka :-)

Kom fram till mötet i tid i alla fall och allt gick bra. En kollega från kontoret var också med och jag fick alltså skjuts tillbaka till kontoret. Resten av dagen var det full fart. Vi tjejer från jobbet (vi är inte många) gick iväg på en tjejlunch idag. Först till ett ställe - där var det tvärfullt. Vandrade iväg till nästa ställe och där fanns det bord så vi fick plats allihopa. Där sprang jag också på Minternet - hon var också i behov av käk ;-).

Resten av em försvann fort, det sista jag gjorde var att bära ut all löst från mitt kontor till korridoren. Städbolaget ska utföra golvvård under helgen och då skulle golven vara rena från allt som vi kunde ställa ut i korridoren. Korridoren såg ut som en hinderbana av besöksstolar, kontorsstolar, rullhurstar och besöksbord när jag gick hem. Förhoppningsvis har vi fina golv på måndag ;-).

Efter jobbet åkte jag iväg till frissan och klippte mig - så nu är jag nyfriserad för ett tag :-). Frissabesöket drog ut på tiden så jag var lite lätt stressad när vi for iväg till Granngården - hade soprent på soja så jag var bara tvungen att köpa hem lite mat till pållarna. Det började bli tämligen tomt i alla tunnorna så det blev till att även köpa hem betor, krafft Groov 125 och Biomag, sedan kunde vi äntligen styra kosan mot Kartorp.

Vid hemkomsten blev alla djuren matade, maken och jag fixade iordning trailern och sedan tog jag itu med stallet. Hann precis mocka klart boxarna tills det att en av M & M kom. Den andra av M & M var tvungen att jobba, så är det ju ibland. Vi kom iväg utan problem trots isig gårdsplan. Det var ingen i ridhuset så vi fick vara helt för oss själva. 

Ridpasset gick rätt bra, Oktawi stod emot lite, så som hon gjorde för mig i går. M tränade på galoppfattningar och det funkade jättebra. Oktawia var lite stressad vid första fattningen, men sedan fattade hon vad övningen gick ut på. Galoppfattning i hörn, galopp långsidan och sedan bryta av, trava kortsidan och sedan ny fattning. Damen fattade snabbt och jobbade på. Vid ett par tillfällen fattade hon fel galopp, men det gjorde vi ingen stor affär av - hon fattade galopp - det var huvudsaken. 

Vid det avslutande travjobbet så gick Oktawia mellan att ha huvudet rakt upp till att gå i rund och fin form. Det är som det är. Damen är ju ett sto med humör och när hon inte är på bästa humöret så får man inrikta sig på att få henne att slappna av och trava på. Vill hon springa runt med skallen rakt upp - då är det hennes problem. Ingen idé att börja banka på med skänklarna eller börja rycka i tyglarna - hon blir bara asförbannad.  Galoppjobbet gick jättebra och det är ingen dålig bedrift. Vi får ta en sak i taget. När hon fått upp styrkan kommer hon bli mycket stadigare i formen. M red i 50 min och Oktawia var lite lagomt trött efteråt.

Oktawia var också duktig vid lastning. Det är ju sisigt även runt ridhuset och kom inte intill så nära med trailern som jag brukar. Jag fick gå bakom och smacka eftersom Oktawia var lite tveksam, men till sist så gick hon in sakta och försiktigt. Inga tendens till att slänga sig ut åt sidan - det är bra :-).


När vi kom  hem så vågade jag inte försöka köra uppför vår backe med hästen i släpet, utan jag ringde efter maken och så lastade vi ur nedanför backen. Maken fick sedan upp bil och släp, men det hade antagligen inte gått om kusen varit i släpet. Nu får gärna isen och snön försvinna....

Gjorde iordning pållan och det visade sig att klockan var så mycket att det var dags för kvällsfodringen. Vips så var den fredagkvällen slut :-). Bara kvar att rasta vovvarna.

När jag kom in så hade jag en extremt kelsjuk Nalle som pockade på uppmärksamhet ;-)Så nu ska jag ta med mig "spinnrocken" och studsa i säng!

Godnatt!

/Lizzie


26/2 Torsdag - Ridhuset

Efter en hysterisk dag på kontoret (alltså apmycket att göra - men jättekul). Så var det bara full fart hemåt, hoppade bara snabbt in på Willys för att köpa mjölk till pannkakorna.

Kan i alla fall berätta att i morse så var det jag som släppte ut en liten shettis i sin sjukhage och maken till lycklig häst har jag aldrig sett!!! Hon bockade och galopperade runt i den lilla sjukhagen så hon såg ut som en liten guttaperkaboll *fniss*. Hon var SÅ nöjd med att få vara ute, även om det är i en sjukhage, och hon är MYCKET piggare. Även om hon får stå i sjukhagen (4 x 4 m) i ett bra tag, så är hon ju i alla fall ut och har koll på omgivningarna och på vad Oktawia hittar på.
När vi kom hem från jobbet så stod Oktawia och putsade på Sabina över staketet, är lite orolig över att de ska fastna i tråden, men dessa damer känner ju varandra och står inte och sparkar åt varandra. Svårt att tillverka en sluss runt sjukhagen. De såg så nöjda ut också så det får väl vara så. De fick mat och jag kunde själv mocka under tiden som maken fixade ungspannkakan.

Det har ju varit rejält varmt under dagen så snötäcket har sjunkit ihop betydligt, tyvärr så var det rätt mycket is på vår gård. Dock så var uppfarten från stallet helt OK.

I övrigt så utspelade sig kvällen ungefär som i måndags. I alla fall tidsmässigt, bortsett från att jag mockade först och sedan käkade mat. Jag red idag också istället för att tömköra. Vi fixade trailern på plats 19:30 och lastade och åkte till ridhuset. Kl 20:10 satt jag på hästryggen.

Ridpasset gick hyfsat bra. Oktawia var inte riiiikte med på noterna när jag skulle jobba henne lite mera i traven. På voltjobbet så stod hon emot, men jag jobbade vidare och till sist så slappnade hon av och blev mjuk och fin. Känner mig nöjd när hon är riktigt skummig i munnen - ett tecken på lösgjordhet och eftersom jag rider med hackamore så kan jag inte skylla på bettet heller.

Mitt i travarbetet kom N med sin häst, jag forsatte jobba på som om vi var själva där inne och Oktawia skötte sig jättebra. I travjobbet så tittade hon knappt åt N's pålla. När jag var klar och skritta av Oktawia så var hon också jättelugn trots att N red runt för fullt och ganska nära oss.

Gick bra att lasta och åka hem, men när vi kom till vår gata och jag försökte få upp farten för att komma upp för vår backe, så var det bara att lägga ner. Total isgata och där vår backe börjar blev det till att stanna och lasta ur hästen och halka hem henne ändå. Trailern blev placerad nere vid vändplanen, inte en chans att få upp den. Maken fick ta bilen och köra ut till allmänna vägen och sedan ta sats hela gatan (200 m) för att få fart så att han kom upp med vår bil. Hoppas verkligen att det värmer på rejält i morgon så isen smälter undan. Snö är en sak, men is är ännu värre!

Var klar i stallet ungefär samma tid som i måndags, kom in 21.50. Missade alltså criminial minds i dag, gäller att jag kommer ihåg att spela in reprisen på sönag kväll!

Innan jag uppdaterade min blogg så la jag in alla räkningar i Internetbanken, i morgon är det lön, så då är det bara att gå in och godkänna betalningarna så är allt klart.

Nu ska jag i alla fall ta min trötta lekamen  och gå och lägga mig. Kl är 23, egentligen ALLDELES för sent för mig att vara uppe så här länge, men vad ska man göra. Tiden räcker inte till ;-)

Tyvärr har jag inte hunnit ta någon Nalle-bild idag, men här kommer en gammal. Så ni ser hur mycket han har växt om man jämför bilden från igår ;-)Godnatt!

/Lizzie

Onsdag - Hovisbesök

Eftersom jag hade hovisbesök inbokat till kl 16.30 så kom maken till mitt jobb vid lunch, vi åkte till Granngården (som verkligen ligger granne med mitt jobb *fniss*) och vi köpte en spånbal och foderjäst. Ska iväg och hämta spån på lördag, men behövde få hem en bal tills dess. Maken hade också med lunch till mig. Han hade fått fria händer att shoppa lunch och naturligtvis blev det en kebabtallrik - makens favoritkäk ;-).

Så när maken kom och hämtade mig var det bara att åka hem med full fart, eller fullt fart och full fart.... Precis kl 16:00 så rör sig inte trafiken speciellt fort från området där mitt jobb ligger. Och när vi sitter där i bilkön så ringer hovis och frågar efter vägbeskrivning - hon är typ 2 min från vårt hus. Hovis betonar att hon är tidigt, och fick alltså vänta de 10 minutrarna tills vi var hemma ;-). Hon fick bekanta sig med Sabina under tiden.

Jag testar alltså en ny hovis igen, denna gången en kvinna som var hur trevlig som helst. Eftersom Sabina är lite rädd för främmande människor så kan ju nya hovslagare vara ett problem, men det gick bra. Jag behövde inte ens vara med och hålla i hoven, utan hovisen tog det lugn och försiktigt. Kan tillägga att innan hovis började med verkningen så var vi inne vid vår dator och hon fick titta på röntgenbilderna av hovarna. Hon fick en bra "bild" över hur mycket som behövdes verkas på hovarna, ganska mycket fram bl a.

Verkningen gick alltså jättebra och när jag frågade om hon tar nya kunder så var det inga problem. Förklarade noga att Oktawia är bånglig att sko och behöver bli lite milt drogad. Det var inget som avskräckte hovis utan hon tyckte det är väl bara att ta det lugnt.

Jag får ingen bra "magkänsla" av den andra nya hovisen som jag testat, så jag bestämde mig för att byta. Nu provar vi denna några gånger så får vi se hur det funkar. Hon verkade vettig och lugn med pållarna i alla fall - dessutom var hon social och det är ju aldrig fel *fniss*.

När hovis var klar och hade åkt så gick jag in och käkade mat. Maken hade gjort iordning en pastagratäng under tiden som hade hovisbesöket. Maten smakade mums - som alltid ;-) och jag kunde förpassa mig ut i stallet för mockning osv, mätt och belåten.

När jag var klar med mockning och fix av hästmaten så borstade jag Sabina lite. Nu fick jag användning för stora gummiskrapan jag köpte när vi var iväg på Globentävlingarna. Sabina har börjat fälle vinterpälsen - och när en shettis fäller så är det ungefär som schäfer...  Det blir hur mycket päls som helst som aldrig tar slut och man märker ingen skillnad på djuret ;-). Så här kommer det hålla på ett tag... bara borsta och se glad ut... Sabina är ju dessutom en rödskäck = brunröd och vit. Vad innebär då detta i fällningstider... jo, att de vita fälten börjar fälla mycket tidigare än de rödbruna. Minsta lilla man kommer emot Sabina så är man helt TÄCKT med 1 dm långa vita hårstrån. Svarta kläder går fetbort! När jag borstade henne så lossnade den vita pälsen i stora schok, medan borsten fastar i den rödbruna pälsen.

Oktawia är ju svart och hon har inte börjat fälla ännu - FÖRUTOM hennes VITA stjärna! Hon har fulla ansiktet med vita hår :-O.

Kan någon förklara detta fenomen - vad är det som gör att hästar fäller den vita pälsen tidigare än den färgade. Min förra häst var ju fux med vita tecken - precis samma med henne. Vit päls rasar först och sedan den färgade. Mycket skumt.

När jag var klar med Sabina så kollade jag om Oktawia ville komma in, men icke. Så hon fick vara kvar ute medan jag gick in en stund. Resten av kvällen tillbringas i telefon med Minternet och när vi hade babblat klart så var det bara för mig att gå ut och mata kusarna (nu ville Oktawia in) och natta dem.

Nu ska jag bara kolla på nyheter och sedan är det dags att uppsöka sängen. Ska plocka med mig spinnrocken Nalle som klättrat över hela mig nu när jag suttit i telefon ;-).

Nalle har växt ;-) Han får inte riktigt plats längre på en av sina favoritplatser ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie


24/2 Tisdag - Möten

Hela em idag satt jag i möte, var sekreterare under ett möte på jobbet. Jobbigt men intressant. Svårt så här när man är ny på jobbet att riktigt hänga med i diskussionerna och veta vad som är viktigt att få med i protokollet. Fick dock bra hjälp av mötesordföranden. Det är mycket möten ett tag framöver, men det är ett mycket bra sätt för mig att få koll på de olika processerna i verksamheten, och framför allt namn på personalen och vem som gör vad :-).

Vi  var precis klara till 16, så det var bara att gå ut till maken som stod och väntade på mig. Hade SMS:at om att jag satt i möte och att risken att det drot över kunde förekomma. Nu blev det inte så utan kunde sluta som vanligt och vi for hemåt.

Nu ikväll så var det ett möte till *fniss*. Årsmöte med ÖFK, alltså så skyndade jag mig att käka, fixade stallet som ni nu vet hur lång tid de olika sakerna tar ;-). Hann faktiskt pusta en stund och surfa lite innan det var dags att åka in till ÖFK.

Årsmöten har ju sin dragning och det hände väl inget häpnansväckande direkt. Jag har tidigare suttit som suppleant i valberedningen,  men i praktiken har jag inte blivit inblandad i valberedningsjobbet alls. Nu behövdes det ordinarie till valberedningen och som vanligt är det svårt att få medlemmar att vara lite mer engagerade utöver det vanliga. Alltså anmälde jag mig frivilligt :-O vilket mottogs tacksamt ;-). Jag gillar ju föreningsarbete, men brände tyvärr ut mig totalt när jag var engagerad i ÖTR's styrelse och därför hållit mig undan förtroendeuppdrag under 3 års tid. Känner nu att jag faktiskt är beredd att göra en insats och valberedningsjobbet kan ju bli lite lagomt att sätta tänderna i. Det är i alla fall en van "föreningsräv" som ska vara sammankallande - och det känns bra.

Vi var en liten skara av 22 st medlemmar av totalt 1100 st, som det brukar vara på årsmöten ;-). Trevligt var det i alla fall och vi fick fika och wienerbröd.

Jag hann också med ett snack med M & M så nu har vi 2 nya ridtillfällen inbokade - hoppas snön håller sig borta. Fredag kväll och söndag em kommer Oktawia få sig en "omgång". I morgon ska jag själv göra en instas vad gäller ridningen så får vi se hur det går. 

Jag var hemma igen vid 21-tiden. Maken låg och sov - en trötter! För min del så fixade jag nattning av hästarna. Rastat alla hundar, hängt tvätt, matat katterna. Nu ska jag softa en stund framför TV och dagen är slut för idag :-).

Men som vanligt... coola kissen Nalle hälsar sin fanclub ;-)


23/2 Måndag - Hästägarslit

Efter en dag på kontoret, eller rättare sagt fm på konter och em på personalavd på stan för att få lära mig hur man lägger in rekryteringsannonser i stepstone. Så styrde vi kosan hemåt för att ta hand om våra djur. Vovvarna busade runt ute medan vi fixade käk, stekt kyckling och ungsrostade rotfrukter, smakade mums. Hann med lite kaffe och koll av mail innan jg tog itu med hästeriet.

Att vara hästägare är ju väldit speciellt, att ha häst är liksom det mest krävande "husdjur" som man kan ha - och mina två pållar har jag enbart för mitt höga nöjjes skull :-). Ser det inte som någon belastning utan det är ett sätt man valt att leva - men visst tar det mycket tid. Här kommer en liten redogörelse över vad jag sysslat med under 4 timmar i kväll. Något jag gör i princip varje kväll, det enda som varierar är motionen av pållan.

Kl 18:00 Masar mig ut till stallet. Gosar lite med Sabina som känner sig helt övergiven i sin boxvila. Oktawia står ute och käkar av det sista höt som serverades när vi kom hem från jobbet. Därför brydde hon sig föga när jag stängde dörren till stallet för att kunna mocka utan riskera att hon kom inklampandes i stallet. Mockar först Sabinas box - tog typ 2 minuter. Sabina är en renlig dam som lägger sitt bajs i prydliga små högar utmed ena sidan av boxen. På med lite nytt spån, gör rent vattenhinken och fyller på nytt vatten. In med lite hö och sedan får Sabina gå in i sin egen box. Hon hade ju tillbringat dagen i Oktawias box.

Kl 18:15 Tar itu med mockning av Oktawias box. När det gäller hygienen så är Oktawia en riktig liten dyngspridare i kombination med elvisp. Först så skiter hon mitt i boxen, springer sedan runt några varv för att trampa sönder bajsen till små beståndsdelar. Pinkar lite varstans, men rejält varje gång och sedan leker hon elvis så hon verkligen sprider runt pinket i hela boxen. Bajshögarna i bakre hörnet får ligga i fred, men för säkerhets skull så sparkar hon upp rejält med spån så att  bajset blir rejält gömt i spånet. Några bajshögar till i mitten av boxen som trampas ner till mos och sprids runt i spånet. Som grädde på moset så måste hon doppa varje tugga hö hon tar i vattenhinker, så just under vattenhinkern är det en enda stor frusen spånkulle som inte ens går att spetta loss. När man sorterat upp det som går och lagt det i dyngkärran så ska man rätta upp spånbädden så den blir hyfsat slät istället för en grop i mitten och spånet upp mot väggarna. Tills sit på med en halv bal nytt spån och vattenhinken görs rent och fylls på med nytt fräscht vatten

Kl 18:45 Fram med alla höpåsar (6 st) och fyller på hö till alla målen. Sabina kväll, Sabina morgon, Oktawia kväll, Oktawia frukost, lunchpåse och em-påse, blötlägger betfor.

19:00 Trampar ut i hagen och 40 cm djup snö och letar reda på Oktawia. Hon har under hela tiden jag grejjat i stallet stått utanför stalldörren ut till hagen. Men just när jag ska ta in henne så förpassar hon sig allra längst bort i hagen. Att hon har mycket längre ben än mig och lättare för att springa i snön - det har hon absolut inte tänkt på.

19:05 Oktawia i sin box och jag tömmer gummistövlarna på snö. Går in och pinkar, säger sedan till maken att han kan komma ut till 19:30 för att haka på tralern.

19:10 Ställer upp Oktawia på stallgången och borstar damen. Hm, behöver verkligen klippa hennes man... får bli en annan dag... På med fleecetäcket och benskydd. Tränsar henne och trär lädergrimman över tränset. Oktawia klar för avfärd.

19:30 Maken kommer ut och vi rullar ner trailern till stallet, maken backar ner bilen och kopplar på trailern. Koll att lysen osv funkar.

19:40 Lastar Oktawia och plockar in hjälm, körpis, tömkörningsutrustning i bilen. Låser sadelkammaren och så åker vi. Får gasa som en galning för att slira upp bil och trailer upp för vår stallbacke, maken puttar på för säkerhets skull och det var verkligen på håret att vi kom upp. När vi åker vidare så säger maken att vi kanske behöver köpa snökedjor för att vara säkra på att komma upp när det är moddigt - mycket bra idé tyckte jag och styr kosan mot ridhuset.

19:55 Framme vid ridhuset, lastar ur och maken tar med all utrustning och jag tar pållan och så går vi in i ridhuset och gör iordning pållan för dagens tömkörningspass.

20:00. Dagens arbetspass börjar. Skrittar fram i 10 min, joggar damen i trav i 10 min. Sedan jobbar vi på galoppen. Först att få henne att hålla galoppen i flera varv på en 20 metersvolt. Får driva rätt rejält, men hon galopperar på. Kort skrittpaus och sedan ytterligare galoppjobb, nu träna på galoppfattning. Oktawia fattar nu vad hon ska göra och reagerar snabbare på galoppkommandot. Jag behöver inte heller driva lika mycket för att få henne att hålla galoppen. Hon får fatta galopp, hålla galoppen ett varv på volten, bryta av till trav och trava 0,5-1 varv på volten för att sedan fatta ny galopp och göra galoppjobbet igen. 5 fattningar i varje varv som funkade jättebra, sedan fick det vara bra. Oktawia var trött, hon hade jobbat på bra, kort skrittpaus och sedan lite avslutande trav för att gå ner i varv. Totalt höll vi på med galoppjobbet i 15 min inkl korta skrittpauser. När jag skrittade av henne, så tog jag av tömkörningsgjorden och la på fleecetäcket, sedan knatade jag runt med henne på fyrkantsspåret i 10 minuter. Det behövdes eftersom hon var rejält svettig, men efter 10 min skritt så hade fleecetäcket tagit upp det mesta svetten. Nöjd med dagens arbete, Oktawia börjar få lite mera kondis och orkar hålla galoppen bättre och bättre.

20:50 Klar i ridhuset och går ner till stallet med Oktawia. Får skotta bort en massa snö utanför stalldörren (takras) för att kunna backa intill trailern till stalldörren.

21:00 Lastar Oktawia och åker hemåt.

21:10 Hemma och lastar ur Oktawia. Direkt in istallet med henne. Hon får stå med fleecetäcket på sig ett tag till. Tar bort benskydd, borsta dem rena från sand. Borsta rent ben och känner av så hon inte fått några sårskador m.m under resan. Av med täcket och borstning av en mycket trött pålla.

21:30 Hö till båda pållarna. Medicingivning till Sabina.

21:35. Hämtar utrustning från bilen. Mockar ur trailern från hästbajs och stänger bakluckan ordentligt.

21:45 Gör iordning resten av kvällsmaten. Häller i soja och mineraler i betforen till båda pållarna. Oktawia får dessutom 0,5 kg Krafft Groov. En sista koll  att allt ser OK ut och jag inte glömt något.

21:50 Släcker i stallet och går in.

Så här ser en vanligt måndagkväll ut för en hästägare som jag. Blir samma sak i morgon (och alla andra kvällar) bortsett från motionen av Oktawia. Pållan får då vila eftersom jag ska åka in på årsmöte istället så det blir i alla fall ingen slapparkväll för mig.


Mitt mål var att vara klar i stallet till kl 21:00 för att hinna titta på CSI NY, men den planen sprack, inte första gången ;-).


Maken är den som får fixa resten av djuren, göra rent till katterna och se till att katter och hundar har mat och vatten. Så han gör nytta han också ;-)

Jag har i kväll också hunnit att gosa med Nalle - så här kommer dagens "Nallebild" ;-)Han har antagligen sovit hela dagen för nu är han jättebusig, upprepning av buset igår kväll ;-).

Maken ligger redan och sussar sött, försökte få en liten bild på honom tidigare vid middagsbordet, men ni som känner maken vet ju...

Han vill inte vara med på bild ;-)Det var allt för idag och godnatt!

/Lizzie


22/2 Söndag - En vinterdag

Det hade kommit rejält med snö under natten. Snöandet fortsatt till och från under dagen. Först hyste jag hopp om att vi skulle komma iväg till ridhuset eftersom M & M skulle rida, men till sist så SMS:ade jag om att vi inte skulle riskera livet, varken pållans eller våra egna. Även om grannen plogar vår gata och vi kommer iväg med trailern hemifrån, så vet jag hur läget är uppe vid ridhuset - typ totalt oplogat och jag vill inte risker att köra fast med bil och trailer. Roligare kan man ha!

Har inte gjort så himla mycket idag egentligen. Försökt städa, så det har vi gjort till och från - lite lätt utspritt över hela dagen. Svårt att få fart när man egentligen inte har någon lust ;-).

På fm drabbades jag av lite pysselambition och pysslade ihop ett par örhängen. Köpte ju material förra helgen och örhängena var klara på någon timme. Skitsnygga - dock lite tunga - men man få ha dem på sig vid speciella tillfällen ;-)Jag fixade mockningen av boxarna och lite pyssel med Sabina under tiden som maken fixade maten. Jag hann också börja med det lite lätt tunga jobbet att skotta av stallplan. Det finns inge värre än att skotta blötsnö - drygt en dm har det kommit och tung som tusan.

Var därför helt utsvulten när väl lunchen var klar - hade slitit hårt med skottningen ;-). Efter lunchen blev maken akut trött och var tvungen att vila ett tag. Till ljudet av hans snarkningar *fniss* satt jag och kollade igenom lite av filmmaterialet från tömkörningen den 17/2 och ridningen den 19/2. Lade ut några av filmer på Youtube, vilket tog hur lång tid som helst. Man får inte ha för bråttom när man ska ladda upp filmer ;-).

Men här kommer lite videosnuttar.

Tömkörning från den 17/2 i höger varv.  

Tömkörning från den 17/2 i slutet av arbetspasset.

Ridning från den 19/2 - tränar på att öka och minska voltet för skänklarna i höger varv. Jag är mest nöjd över att det går att jobba pållan i ridhuset trots att det är en kuse till som rör sig där.

Ridning från den 19/2 - samma som ovanstående, men i vänster varv.

 När maken vaknat till och jag var klar med uppladdning av filmerna så gick vi ut och fortsatte med det skottningsarbete jag påbörjat tidigare. Vi skottade av utanför dörren till huset och ner till stallet. Vår uppfart lämnade vi till grannen för att ta med monstermaskinen. Det var alldeles för mycket och för tung snö för att vi skulle klara av att skotta för hand.

Här är en bild av fåglarnas lilla bad... välbesökt på sommaren... lite lätt översnöad nu ;-)Några som däremot roade sig hjärtligt i snön var Lexi och KayoDe busade hur länge som helst. Att Lexi har energi - det vet vi! Men jag var faktiskt förvånad över hur länge Kayo orkade kuta runt i 40 cm snö :-O. De hade roligt i alla fall :-)Som sagt - rejält med snö har vi! Min gammelmoster ringde idag för att höra hur vi hade det. De har snö i Småland också ;-). Maken och jag tillbringade en stund med att surfa runt och kolla på bilannonser på fm, en 4-hjulsdriven bil blir det i alla fall. Behövs med tanke på vårt läge... backen är inte rolig alla gånger...

När vi ändå var ute och roade oss så kom vi på att växthuset kanske behövde bli av med lite snö. Tyvärr hade ett par glasskivor gått sönder, men maken borstade bort den snön som var i alla fall.Resten av em/kvällen roade vi oss med att städa, blev faktiskt klara till sist ;-). Oktawia fick vila idag också. Eftersom det snöat så himla mycket så körde det runt traktorer och plogbilar på stora vägen. Gick inte att göra något vettigt på vår vändplan för det var för mycket snö. Grannen kom och plogade lite senare på kvällen, så vi kommer kunna ta oss till jobbet i morgon i alla fall :-). Hade slutat snöa då och innan dess är det knappt någon idé att ploga ;-). Nu får vi hoppas att det inte kommer någe mer snö - räcker med det som kommit ;-).

Och vad har lilla busfröt Nalle sysslat med en dag som denna....

På fm så sov hanMitt på dagen så sov han...Samma visa hela em.... Nalle sov som en gris...Här kan man verkligen snacka slökatt ;-). Gissa vad han gör nu - när det är dags att gå och knoppa för kvällen. Allt annat än sova!!! Han far runt som en vettvilling med sin råtta och man kan bara hoppas att han busar sig trött så det blir lugnt i natt *suck*. Finns rätt stor risk att  han fortsätter sitt race i sängen annars.... uppskattas inte av matte och husse...

Pållarna har nu blivit nattade och Sabina fått sin medicin. Buttan är inte lika lätt att ge henne som Metacamet, då butta inte är speciellt smakligt. Men med spruta och butta-pulvet blandat med vatten så går det att få i henne rätt bra. Tur att hon inte är större än vad hon är *fniss*. Hon ska ju ha medicinen en vecka till så det är ju bara att hon vänjer sig. På onsdag kommer hovis i alla fall och fixar fossingarna på henne. Sedan blir det väl i alla fall boxvila ett bra tag framför över den lilla damen.

Nu är allt klart för idag. Bara att softa en stund framför TV:n innan sängen kallar.

/Lizzie


21/2 Lördag - Mera snö

Det började snöa vid 10-snåret och sedan så fortsatte det hela dagen. Det var inte mycket som kom, men det kom lite hela dagen. På fm så gjorde vi ingenting speciellt. Det var -10 grader ute så mesta tiden gick åt till att få igång kaminerna - vilket inte är helt lätt - fylla på kaminerna med ved och hämta ved i vedboden. Jag fixade stallet och fick allt klart på fm. Sabina fick gå in i Oktawias box när den var nymockad och nyströad. Det första Sabina gör är naturligtvis att rulla sig.

Nyrullad Sabina ;-)Lilla Sabina blir lämnad åt sitt öde, Oktawia är ute i hagen och bryr sig föga om att Sabina står och gnäggar inne i stallet. Eftersom det snöade och blåste lite västlig vind så höll jag stalldörren ut till hagen stängd. Alltså så kan Oktawia inte gå in och kolla till sin kompis. Oktawia verkade dock inte bry sig nämnvärt. Hon har ett favorithörn i hagen - så nära grannens hästar hon kan komma och i lä med hjälp av en stor syrenhäck. Här står hon typ hela dagen...Mitt på dagen så lämnade jag och maken Kartorp och styrde kosan in till stan. Vi åkte först förbi kyrkan och jag tände ljus på mammas och pappas gravar. Brukar tända februari ut, sedan får det räcka. Sedan kommer ju vårljuset och då tycker jag inte det behövs tändas några gravljus. Förhoppnignsvis så kan man börja ana att våren är i antågande här i mars....  även om man inte kunde tro det idag *burr*.

Vi svängde förbi MCD och käkade lunch - måste ju utnyttja våra kuponger i Restaurangshäftet :-). Vi for sedan vidare mot Marieberg. Vi tog en rätt lång sväng inne på Ikea - till makes fasa ;-). Mycket folk var det där, men jag kunde kolla på det vi planerar att göra - nämligen byta lite skåpstommar och luckor i köket. Men att försöka få något vettigt svar från maken på vilken kökslucka vi ska ha - det var totalt omöjligt. Han bara suckade och tyckte det var totalt onödigt att kolla nu när vi ska fixa köket i sommar. Han förstår inte alls vitsen av att titta och planera ;-)

Alltså så funderar jag själv och så blir det som vanligt. Jag står för idéerna och maken för det praktiska genomförandet ;-)

Det finns 3 varianer av luckor som jag är inne på, har inte alls funderat färdigt men det kommer så småningom. Det lutar åt Lidingö, men funderar om det är så klokt med vita luckor - har ju himla stort kök så det kanske blir för mycket med allt vitt... i och för sig så kan vi sätta upp ett kakel i avvikande färg... här måste det funderas OCH släpas runt med maken i fler butiker - typ kakelbutiker - på helgerna. Åh, vad glad maken kommer bli *typ inte alls* ;-).

Lidingö
Duvbo
ÄdelNär vi ändå var ute på Marieberg så blev det lite småshopping också. Naturligtvis så besökte jag Panduro, köpte lite tejp och stämplar för att kunna stämpa födelsedagskort.
Det blev också lite viktiga saker till djuren. Vi har lite förhöjd med nitrat i akvariet - medel mot det fanns på zoo-affären. Och så var jag till hästaffären och köpte nya boots till Oktawia. De gamla som jag köpte begangnade 2001 har gått sönder, och Oktawia behöver boots bak när hon trailars. De var faktiskt inte så dyra 110 kr/paret - överkomligt pris.Maken tog en tur till Game och kom ut med en ny dosa till sitt PS3 så det går lättare att titta på DVD och Blu-ray på konsollen och slippa använda TV-spelsdosan. Så nu kanske t o m jag kan klura ut hur man sätter på och stänger av konsollen ;-). Dock kostade den skjortan - mer än mina prylar tillsammans :-OVi passade också på att handla mat för veckan som kommer. Köpte också med lite ost hem som vi ska smaska på ikväll tillsammans med lite gott rödvin *mums*. När vi var klara med mathandlingen så var både jag och maken helt slut, vilket inte alls var förvånnande för vi hade förbrukat hela em på att vandra runt i affärer *ont i fötterna*. Kom lagom hem till em-matningen av pållarna och fixa mat åt oss själva.

Så den här lördagen försvann i ett nafs. Hade tänkt städa, men det har vi inte alls hunnit med ;-). Resten av kvällen försvann också snabbt. Kollade lite mail - hade fått meddelande från tränaren Lena Johansson att hon kommer till Örebro för att hålla träning någon helg och undrade om jag var intresserad av att vara med. ÄNTLIGEN - är verkligen i behov av att få lite inspiration av henne :-). Skickade ett mail till en granne som jag vet är intresserad av att träna för Lena, så vi är minst två i alla fall ;-). Mailet har även gått ut till andra av Lenas kontakter i Örebro så det lär nog bli fullt :-). Gud var roligt, hoppas träningen blir snart ;-).

Nu ska jag snart kolla på "Brottkod försvunnen". Har kollat på melodifestivalen - inte mycket bra musik direkt, men jag gillar Mickael Rickfors :-). Och den låten var bra ;-), men resten av startfältet *suck*.... och hon som sjöng på grekisk :-O hon måste ha missat vilket land hon ska representera ;-)

Till sist bara; Nalle hälsar ;-)/Lizzie

20/2 Fredag - äntligen helg

Sista dagen på arbetsveckan och den försvann i ett nafs :-). Börjar kunna några namn nu på folket runtomkring mig. Var med på ett möte och skrev protokoll - sedan satt några namn till ;-).

När arbetsdagen var slut så for jag och maken iväg till min gamla arbetsplats. Där fanns det nämligen en som ville köpa makens PS2 med tillhörande spel (18 st). Så vi levererade alltihopa och maken fick betalt. Det var väl med sorg i hjärtat han sålde alltihopa, men det är som han sa. Han kommer inte spela PS2 nu när han har PS3, och då är det lika bra att sälja det han inte använder till någon som har större nytta av det hela. Han kommer säkert köpa nya spel för pengarna i alla fall ;-).

När vi var klara med affären så for vi hemåt. Kl 17.30 skulle M och M komma för en ridtur på Oktawia. Innan detta så behövde ju Oktawia käka lite mat. De kom på utsatt tid och en M hade med sig pappa P - som jobbat som ridinstruktör. Tror han var lite nyfiken ;-).

Idag behövde inte maken följa med till ridhuset eftersom jag hade M & M alltså så hade jag lasthjälp. Gissa om maken var glad över att slippa följa med upp till ett svinkallt ridhus i kylan ;-). Nåja - någon ska ju vara hemma och elda i kaminerna också ;-).

Idag var det lilla M som red och det gick bra. Riktigt med publik fick hon också för C med dotter S kom och spanade också. Oktawia var lite seg i dag, men gjorde det hon skulle. Dock lite svårt för galopphjälpen, men till sist så blev det galopp en långsida i taget. Oktawia är ju inte alls i full kondition på något sätt så det är inte alls konstigt att hon är seg. Också bättre att hon är lite seg än tvärtom ;-). På slutet kom det in ett ekipage och det var en ny häst för Oktawia + plus en hund som pep och gnällde hela tiden, men det gick bra. Oktawia blev lite spänd först, men det släppte rätt fort. M red i 50 min idag och Oktawia var lite trött efteråt.

Fick hjälp med lastningen och vi kom överens om att vi ses igen på söndag vid 10-snåret. Med lite strukturerad ridning nu så har vi nog snart fått upp Oktawia i lite kondition ;-).

Var hemma igen strax innan kl 20, lite lätt sönderfrusen... gjorde iordning pållan och fixade klart med hästamaten, plockade rätt på alla prylar osv. Nu hade jag två hysteriska katter som for runt i stallet. Tyson och Lisa. Lisa är långhårig, men som sin mor gillar hon inte att vara så mycket ute. Lite fin i kanten som ni förstår. Lisa ville dock ut för ett par dagar sedan och nu tyckte hon inte det var så kul längre. När jag lyfte upp henne för att ta med henne in så skakade katten. Tror aldrig jag varit med om en katt som frusit så mycket :-O. Pälsen till trots. Så det var nöjda katter som flöljde med in i huset :-),

I vanliga fall vill de helst vara i kattrummet i lugn och ro för hundarna, men nu var de lösa i huset ett tag för att få upp värmen. Nalle tyckte att Lisa var en skum typ...Men det var inget snack om vem det som är herre på täppen - det är Nalle - Självklart!

Noterande den extremt nyfikna hunden i bakgrunden i bilden - hon skulle gärna vilja vara lite närmare kissarna ;-).

Nu har jag i alla fall fått upp värmen lite, fått i mig lite käk. Ska snart ut igen och kvällsmata pållarna. Sedan blir det till att bänka sig framför TV:n - kl 22:00 är det dressyr från världscupen i Göteborg. Detta MÅSTE man ju bara kolla på :-), Hur man ska hålla sig vaken - det är ju en annan femma. Funderar på att ta ett glas rödvin, men då slocknar man väl omgående ;-).

Mer spännande än så här blev inte dagen. Kan tillägga att lilla Sabina är MYCKET bättre - förhoppningsvis så gör den här omgången butta-medicin ordentlig verkan. Hon är inte alls lika mycket smärtpåverkad och tycker det är totalt onödigt att behöva stå på boxvila ;-)

/Lizzie

19/2 Torsdag - studiebesök

När dagen började så stod det klart en sak i alla fall. Sabina har genomgått en KLAR förbättring över natten! Fenylbutazol måste vara ett dundermedel till smärtstillande! Kändes jätteskönt att se att hon inte har så ont längre utan knatade runt i boxen. Åkte till jobbet strålande glad ;-)

Idag det verkligen full rulle på jobbet. På förmiddagen var vi iväg ett gäng till Atleverket för ett studiebesök för nyanställda inom förvaltningen. Visst, jag har någon gång för 100 år sedan varit på Atle och slängt sopor - men har aldrig gått runt på området.Området är hur stot som helst, och ruggigt väder var det idag. Hade för lite kläder på mig *harkel*.

Det finns en återvinningsstation, ser ut som den vid Mellringe dit jag faktiskt fått maken att åka någon gång för att slänga sådant som vi inte behöver (händer för sällan...).  

På Atle tar de hand om vatten som inte är så fräscht att släppa ut i naturen. Nu har det varit lite mycket idag, men jag har för mig att det kallades Lak-vatten. Det luftades i speciella dammar för att fälla ut gifterna

 

På väg ner från Lakdammarna - en vy över området - dock bara en liten del av det.Vi tittade lite närmare på vad som händer med komposten - de där bruna påsarna som hamnar i bruna tunnorna.

De lagrades först i en stor hall - där luktade det INTE rosor direkt ;-). Komposten mals sönder och hamnar i speciell förvaring där de ligger och luftas för att få igång komposteringsprocessen ordentligt.

Här luktade det om möjligt ännu värre... har nog aldrig känt något så vidrigt... och jag här ändå känt en hel del (varit med vid en obduktion t ex ).Taket stängs för så att det blir riktigt varmt för komposten. Ligger i 7 veckor innan den packas om för att få igång luftingen igen och ligger så i 7 veckor till.

Sedan så hamnar komposten ute i kompostlimpor på backen och här ligger det 7-9 veckor till, sedan är det klart för rensning av ev plast m.m och sedan säljs det som kompostjord.Vanliga hushållssopor åker till SAKAB för förbränning och det som inte går att sortera eller bränna hamnar på deponin.

Vi kom tillbaka till jobbet lagom till lunch, lite lätt frusna så det var gott att äta varm mat. Hann jobba effektivt en timme innan det var dags för nästa studiebesök. På eftermiddagen får vi ner till avloppsverket.Här var jag beredd på att det skulle stinka rätt bra - avloppsverket... men det var faktiskt inte så varligt alls.

Stadens avloppsvatten som kommer till verket rensas först på fasta partiklar.  Här är en bild på avloppsvattnet direkt efter den rensningen. Inte något man vill ta sig ett dopp i direkt ;-)Det tillsätts en kemikalier som gör att slammet flockas och avloppsvattnet flödar genom en mängd bassänger där slammet sjunker till botten.

På nedanstående bild ser man en pinner sticker upp i vattnet, ungefär i mitten av bilden. Den pinnen markerar slamskrapan som åker på botten och skrapar undan slammet så det forslas iväg till en rötkammare. Vattnet fortsätter vidare till bassäng efter bassäng
Avloppsvattnet renas på biologisk väg. Alltså genom att man använder bakterier som tar rätt på det som gör vattnet smutsigt. Samtidigt luftas vattnet.Slammet hamnar alltså i en stor rötkammare där det får ligga och jäsa. Då bildas det metangas som samlas upp i en gasklocka och sedan fraktas vidare via gasledningar. Bl a så använder USÖ gas för uppvärmning (tror jag det var). Metangasen förädlades även så det funkar till bilar.


Rötkammare till vänster och gasklocka till höger.Tills sist är alltså avloppsvattnet så rent att det förs tillbaka till svartån - därifrån det en gång tagits.Och så var den här arbetsdagen slut, en mycket givande dag. Det var jättekul att få en möjligthet att kolla runt på våra anläggningar :-). Nu har jag hyfsat med kolla på läget ;-).

Maken och jag for direkt hem efter jobbet. Fixade middag och läste sedan tidningen Ridsport som kommit med dagens post. Höjdpunkten varannan vecka - alltså tidningen ;-)

När jag gick ut i stallet för att mocka så möttes jag av än ÄNNU piggare Sabina :-D. Allt hö var uppätet. Hon nästan travade runt i boxen. När jag mockat klart hennes box och skulle ställa in henne där så smet hon och travade ut på stallgången och ställde sig vid stalldörren och kikade ut genom en springa. Tyvärr så får den lilla damen allt finna sig i att ha boxvila ett tag till, men SÅ skönt att se förbättring på direkten. 

För Oktawias del så blev det till att åka till ridhuset för ett litet ridpass. Damen var trälig att lasta idag :-(, men till sist så kom vi i väg.  När vi precis kommit in i ridhuset så kom N på sin pålla. Oktawia blev jättespänd, men jag satt upp i alla fall. Skrittade runt ett tag och lät henne kolla in den andra kusen. När sedan N börajde trava var det knappt att Oktawia kunde hålla sig på mattan, men det gick. Fick plocka upp tygeln lite och så jobbade jag henne i skritten med små volter och damen slappnade av. Uppvärmningen i trav gick också bra, och det gick bra att möta den andra hästen. När uppvärmningen var avklarade så jobbade jag Oktawia  på volt, red med tagen bakdel och minskade volten till en 10-m volt i ett par varv för att sedan öka den till en 20 m volt genom skänkelvikning. Denna övning funkar jättebra med Oktawia och hon kunde verkligen koncentrera sig på att jobba - och det trots att N galopperade sin häst. Oktawia var avslappnad och sökte sig bra framåt-neråt. Jag var jättenöjd med damen. Detta är ju alltså samma häst som förra våren fick totalt panikanfall och stod på bakbenen när det kom in en häst i ridhuset samtidigt som vi var där. Idag kunde jag t o m skritta av damen på lång tygel under tiden om N galopperade runt i sperpentinbågar på sin kuse. Oktawia var hur cool som helst - även om hon tittade efter den andra hästen, men det viktiga var att hon INTE blev stressad av att den andra kusen galopperade.

Kändes SÅ bra. Arbetspasset idag tog 45 min och Oktawia blev lite svettig på halsen och ljumskarna. Travjobbet på volt tar mer än vad man kan tro.

Naturligtvis hade vi kommit iväg sent till ridhuset och vi var inte hemma förrän kl 21.30 - så Criminal minds missade jag totalt. Blir till att spela in reprisen. Gjorde iordning pållan och plockade in alla prylar i sadelkammaren. Sabina fick sin omgång med medicin innan pållarna blev matade och nattade för idag.

Idag funkar det bättre med att lägga upp bilder osv så idag kan jag göra Nalles fanclub nöjda ;-).

Nalle är som vanligt värsta kelgrisen och sötaste kissen i huset ;-)Inga hämningar har denna kisse ;-) Han tror att mitt skrivbord är hans sovplats ;-).Det var allt för idag :-)

/Lizzie


18/2 Onsdag - Besök till ATG-klinik

Förmiddagen idag var en enda lång pinande väntan på att få sluta vid 13 och åka hem för att köra ponnyn till ATG-klinken. Var extremt orolig eftersom Sabina bara har blivit sämre och sämre sedan Metacamet tog slut i fredags. Dessutom blev  hon aldrig symtomfri under medicineringen heller. Tyckte alltså att allt verkade totakt nattsvart.

Vi kom hem 13.15, bytte snabbt kläder under tiden som maken hakade på trailern på bilen. För att inte Oktawia skulle fatta att vi körde iväg med Sabina så la jag ut hö i hagen bakom stallet och så stängde jag dörren till stallet. Detta blir inte Oktawia stressad över för hon vet ju vart Sabina är - i stallet... Sedan smög vi iväg med Sabina till trailern. Fort gick det inte, men Sabina klarade av att gå själv. In i trailern utan problem. Det är inte ofta hon blir körd, men hon är en lättlastad liten dam. Vi kom fram till ATG-kliniken lagom i tid och stoppade in Sabina i en box i stallet där. Sabina tyckte det var jättespännande att få komma ut och se sig om i vida världen och gnäggade efter alla andra hästarna. Det var ju höga väggar så hon hörde ju bara de andra hästarna, kunde inte se ut.

Vi fick vänta lite och sedan blev det vår tur att släpa ut en stapplande liten ponny ut till löpargången.... På vägen dit så charmade Sabina skallen av både personal och andra "patienter". Hon var den enda shettisen bland alla storhästarna - klart  hon är söt :-).

Veterinären klämde på hovarna med visiteringstången och fick reaktion fram, men inte bak. Jag har ju inte känt någon förhöjd digitalispuls som tecken på att Sabina har ont, det gjorde inte veterinären heller, men det blev röntgen på alla 4 hovarna för att se hur mycket hovbenet roterat. Nu fick vi vänta en stund igen och Sabina fick stappla tillbaka till en box. Röntgenrummet var upptaget av en annan häst. Tog en stund innan de blev klara med den och vi kunda komma in med Sabina igen. Den lilla damen var hur snäll som helst och följde lydigt med in i röntgenrummet. Behövdes ingen lugnande spruta utan vi kunde röntga alla 4 hovarna utan problem och det räckte med en plåt på varje hov. Antagligen hade Sabina så pass ont att hon inte rörde på sig i onödan...

Det jag var hemskt orolig för var ju att det skulle vara så allvarlig hovbensrotation att det bara var nödslakt som väntade - så illa går Sabina nämligen. Men veterinären var vid gott hopp, naturligtvis har Sabina hovbensrotation på alla fyra hovarna, värst fram. Men veterinären uttryckte sig som så att "det finns gott om struktur i sulan", vilket betydde att det inte var någon fara med att att hovbenet var på väg genom sulan. Däremot så syndes det väldigt tydligt att Sabina var ALLDELES för lång i tårna på alla fyra hovarna. Det finns rejält mycket att korta av för att underlätta för den lilla damen. Alltså så har hovis som var ute den 4/2 varit lite väl försiktigt när han fångverkade. Tyvärr så hade inte kliniken någon hovis på plats som kunde fixa till hovarna på Sabina på direkten. Istället fick jag med mig röntgenbilderna på en CD-skiva hem som jag kan visa "min" hovis hur hovbenet ser ut.

Det var inte ens så illa ställt med Sabinas fossingar att hon behövde sjukbeslag. Eventuellt kan hovis lägga på en sko åt fel håll för att underlätta avlastningen, sa veterinären. Men i nuläget behövdes inga sjukbeslag.

Fick med mig recept på butta eftersom Metacam inte hjälpt. Det ska Sabina käka 12 dgr, initialt ska hon har dubbeldos ett par dagar och sedan ska en hovis korta tån rejält på henne.

Det var en MYCKET lättad matte (främst matte) och husse som stoppade in Sabina i trailern och for iväg till Apoteket för att lösa ut medicinen. Maken trodde från början att det inte var så illa med Sabina som jag var rädd för. Men fång är en otäck sjukdom...

När vi kom hem så fick Sabina stå kvar i trailern under tiden som jag mockade boxarna. Ville inte hålla på och låta henne vandra runt i onödan. Däremot så fattade Sabina att hon var hemma och började gnägga. Man kan lugnt säga att Oktawia helt plötsligt förstod att Sabina INTE var i stallet.... Oktawia motionerade sig själv i hagen under de 30 min som det tog för mig att mocka boxarna och lägga på nytt strö... Sabina verkade vara nöjd med att vara hemma och gick nästan normalt från trailern till boxen. Och så gnäggade hon som en tok efter Oktawia ;-). Oktawia galopperade runt i hagen från ena änden till den andra - och så gnäggade hon. Vad hon inte fattade var att Sabina blivit förpassad in i sin box ;-). Jag lockade Oktawia med lite hö eftersom de ändå var matdags, men hon bara sprang runt. Till sist hade hon lugnat ner sig så pass att hon kunde intressera sig för höt. Och då fattade hon att Sabina var i sin box, så Oktawia gick in och kollade att allt var OK med Sabina - sedan var lugnet återställt ;-). Oktawia gick ut och käkade av sitt hö och var sedan lugn i hagen resten av kvällen.

När jag var klar i stallet så började ju nästa jobb... leta rätt på en hovslagare... Eftersom den som var här sist var lite väl försiktig - har ingen erfarenhet direkt av fångponnisar - så kände jag att jag ville ha tag på en annan hovis. Men det är inte helt lätt att få tag på bra hovslagare. De som är bra - de tar inga nya klienter. Jag har dessutom två stycken "besvärliga" hästar. Sabina är rädd och lägger sig ner om man inte tar det väldigt försiktigt. Oktawia tycker inte alls om att bli skodd så henne får jag droga lätt, men kan ändå vara "bånglig" att sko - sådana hästar är inte så populära bland hovslagare. Ringde runt till några "hästkompisar", men fler än jag är på jakt efter hovslagare. Kollade på hovslagarföreningens hemsida och det finns inte så många i närheten. Till sist så testade jag att ringa en som jag inte testat tidigare - en kvinna och hon svarade faktist trots att jag ringde efter kl 17 ;-). Hon har i alla fall jobbat ett tag och kommer efter helgen för att fångverka Sabina. Hon höll med om att medicinen måste få en chans att göra nytta så att smärtan klingar av - svårt att verka annars.

När detta samtalet var avklarat så kunde jag äntligen börja tänka på annat *pust*. Kollade mailen och jag hade lite jobb åt NRU, så jag satte mig och jobbade med det i ett par timmar.

Var ute vid 19-snåret och kollade till Sabina, hon hade faktiskt petat i sig det höt hon hade fått när vi kom hem. Hon äter ju lite dåligt för tillfället. Jag fixade hästamaten, maken slängde ner lite mer hö. Och jag var klar med käket och tänkte gå ut och hämta Oktawia så kom hon av sig själv och knatade in i sin box. Sabina blev väldigt nöjd ;-). Snabb koll av Oktawia att allt var OK med henne, sedan blev hästarna lämnade själva ett tag.

In i stugvärmen igen och datorn. Nu ska jag vika lite tvätt, sånt behövs ju också göras ;-). Hinner kolla lite på TV idag också innan det är dags att gå och knoppa. Det som är kvar att göra för övrigt är att natta pållarna och det ska jag göra om ett tag ;-)

Och så mina övriga husdjur. Lexi och Lillan har jag jagat över halva tomten för de ska bara smita över till grannen och jaga deras hundar. Lillan fick syn på deras schäferhane... Så det var bara att plocka in vovvarna.

Kissarna ligger och sover, utspridda lite i huset. Förutom Nalle då som ska vara med överallt. Idag har han roat sig med att leka med veden ;-)


Tyvärr så funkar inte mitt Internet som det ska - så lägga in någon bild funkar inte :-(. Så tyvärr får Nalles fanclub överleva ändå utan bild idag... lätt blir det inte - det förstår jag... ;-)

Men ibland så funkar ju inte tekniken som den ska, och just nu lever mitt ADSL-modem sitt eget liv. Får jag upp detta inlägg på min blogg är det nästan ett under ;-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


17/2 Tisdag - Studiebesök

Idag har jag varit på studiebesök vid Vattenverket - himla intressant faktiskt. Man tänker ju inte så mycket på det där med vattnet i stan. När man vrider på kranen så kommer vattnet. Att det faktiskt är Svartåns vatten vi dricker - det är  lite svårt att fatta liksom ;-).

Vattenverket - första gången jag var här!I det svarta stora röret forsar det vatten taget direkt från Svartån, röret är 1,2 m i diameter och det tas 500 l vatten per sekund från svartån.Vattnet hamnar sedan i reningsbassänger i olika steg där det filtreras en första vända.När vattnet gått igenom dessa bassänger så pumpas det vidare till grusåsarna för naturlig rening innan vattnet når grundvattenkällan. 45 dagar tar det för vattnet att passera hela processen innan det hamnar i kranen. Rätt häftigt egentligen.

Em tillbringades på kontoret. Eftersom jag hade kameran så passade jag på att fotografera mitt kontor så ni kan se hur jag har det på jobbet ;-)

Mitt arbetsplats - 2 av mina fotografier uppsatta på väggen :-)Och så har jag två besöksstolar - den stora tavlan är min egen- passar jättebra på kontoret.Så nu vet ni hur det ser ut på mitt kontor - bara lite krukväxter som saknas ;-)

Maken kom och hämtade mig vid 16-tiden som vanligt och vi for hemåt. Efter matlagning och fixning av stall så for vi till ridhuset med Oktawia. Idag blev det tömkörning - jag är helt totalt ledbruten i kroppen efter gårdagens ridlektion ;-) Bra för mig att hålla mig på backen med andra ord.

Tömkörningspasset gick jättebra. Otkawia lydig och vi tränade på galoppfattningar. Först från trav och sedan från skritt. Oktawia blev laddad och tyckte att skritt var en total onödig gångart. Upplevde henne inte som pigg - utan snarare stressad. Hon har ju att få ihop kroppen i galoppen så jag tror hon blev stressad när hon fattade att hon skulle fatta galopp och det var jobbigt. Alltså jobbade jag mycket med att hålla henne lugn och inte rusa in henne i galoppen. Funkade rätt bra, hon tar ju förhållning bra, så det var mest att få henne behålla skritten innan galoppen. Bara att träna vidare. Tömkörde 40 min och efteråt var jag helt slut. Men det var bara att ta hand om pållarna när vi var hemma igen och plocka in allt från bilen. Var klar i stallet kl 22 *gäsp*.

Lilla Sabina är tyvärr sämre och i morgon em är det vi som åker till ATG med den lilla damen. Bara att hålla tummarna att det inte är värre än att det funkar med sjukbeslag, men de får väl röntga så får vi se hur illa det är. Medicinen hon fick borde ha gjort henne symtomfri - och det är precis tvärtom, hon är nästan sämre :-( .

Fick en tid kl 14:00 så vi behöver inte ta ledigt hela dagen i alla fall.

Men nu är det sängen som väntar. Lilla Nalle hälsar sin fanclub som vanligt ;-)Det var allt för idag ;-)

/Lizzie

16/2 Måndag - ridlektion

Kändes bra att åka till nya jobbet idag och veta att jag är där på heltid nu. Behöver inte fundera på morgonen vart jag ska någonstans ;-). Hade fullt upp hela dagen, mest med att försöka lära mig namn och vad folk gör och vilken avd de tillhör. Har fått en telefon lista med allas mobilnummer... det är 115 st namn på den listan - jippi! Kommer ta ett tag innan jag vet vem som är vem ,-).

Vi stannade till vid Granngården och shoppade kattmat på vägen hem - har ju nära dit numera ;-). När vi kom hem så upptäckte jag att jag missat att handla hem det vi behövde till den planerade middagen - en grönsaksgratäng. Blev istället en burk ravioli, till makens förtjusning ;-). Till min matlåda fixade han sedan en omelett. Efter maten så fixade jag undan disken, plockade rätt på tvätt osv innan jag gick ut och fixade stallet. Fick sätta lite fart eftersom jag var tvungen att åka hemifrån kl 19.30. Jag har lovat en kompis att rida hennes ridlektion idag inne på ridskolan. Kan inte direkt påstå att jag var upplagd för någon lektionsridning innan jag åkte. Var trött när jag mockade, kände mig stel i kroppen och lite ont i ryggen. Har inte ridit min egen så himla mycket under vintern. Kände mig inte alls i form, men men jag hade lovat och då var det bara att pallra sig iväg. Dessutom är det nyttigt för mig att rida någon annan häst än min egen mellan varven ;-).

Kom till ridskolan i tid, gjorde iordning hästen, och blev lagom klar tills det att lektionen skulle börja. Känner igen ridläraraen eftersom det är Å som jag brukar privatträna för :-). Ridskolehästen som jag skulle rida är av modell större - känns som att rida ett slagskepp jämfört med Oktawia. Copico heter kusen och är en rätt snäll kuse, lite svår att få fart på, men gör inga konstigheter. 

Det största problemet jag hade under ridlektionen var SADELN... den må ligga bra på Copicos rygg - men jag avskyr att sitta i den. Det är en Prestigesadel och make till obekväm sadel får man leta efter. Kusen har jobbig och stötig trav, så sitta ner i den sadeln - det var bara att glömma. Travjobbet med skänkelvikningar funkade inte allt för bra heller eftersom jag hamnar i lite lätt bakåtvikt i denna sadel, men det var bara att kämpa på så gott det gick. Fick till formen på Copico korta stunder ;-). I slutet av lektionen så var det dags för galoppjobbet. Nu var jag totalt slut och funderade på att skippa galoppen, men så testade jag i alla fall. Träna galopp på Otkawia funkar ju inte i nu läget så jag ville ändå passa på att få träna just på att SITTA i galoppen. Och det gick jättebra :-). Fick till vänstergaloppen hur bra som helst och jag kände att jag verkligen fick min vänstra höft att funka som den skulle. Obekväm sadel till trots! Höger galoppen funkade nästan lika bra. Har var jag rejält trött och orkade inte driva ordentligt hela tiden, men början var bra. 

Så jag var jättenöjd efter lektionen. Jag orkade rida hela lektionen trots att jag är i usel kondition. Jag har inte glömt bort hur man fattar galopp - trots att det inte funkar så bra på Oktawia, vilket stärkte mitt självförtroende lite ;-). Ska rida nästa måndag också och nu ser jag fram emot det. Träningsvärk kommer jag ha som heter duga... så i morgon blir det nog tömkörning av min egen kuse ;-).

Nu ska jag förpassa mig i sängen och vila min slitna gamla kropp, men först... 

Nalle hälsar sin fanclub ;-)

 

Dessutom så vill Måns vara med på ett hörn...
Nu är det godnatt i alla fall :-)

/Lizzie


15/2 Söndag - Jobb, jobb...

Började dagen redan kl 6:30 *gäsp*. Käkade frukost och gjorde mig iordning för en tur in till ÖFK. Matade hästarna innan jag for till stan. Maken skulle släppa ut dem senare. -12 grader var det på morgonkvisten *burr* och solen var på väg upp när jag åkte. Skulle bli en vacker vinter dag idag också.

Jag satt som domarsekreterare vid en programridning hos ÖFK, ridhuset är isolerat och lite uppvärmt. Dock inte många plusgrader. Satt och skrev från kl 8 till kl 11.30 och det var tur att jag hade med mig en yllefilt som jag hade runt benen.

Det var länge sedan jag skrev protokoll och det var jättekul. Just programridning är ju himla lärorikt eftersom ryttaren får återkoppling direkt efter ritten och lite lätt träningshjälp och sedan rida programmet igen.

Efter 3,5 timme var jag dock lätt stelfrusen och det var skönt att bli avbytt. Tittade en kort stund på en ryttare, sedan så for jag hemåt.

Maken hade smaskat korv och det fanns en åt mig. Orkade inte laga något annat så det fick duga fint. Värmde upp mig framför kaminen en stund för jag skulle snart behöva ge mig ut i kylan igen. kl 14 hade jag bokat in tid med min höbonde för hämtning av hö. Alltså var det detta som jag och maken roade oss med en strålande vacker vintereftermiddag. Men vad göra - hästarna behöver ha hem mat och jag hade bara en höbal kvar på skullen ;-). Dags att fylla på förråden med andra ord. Trailern var snabbt fylld med hö och vi for hemåt igen. Det tar ganska precis 1 timme att åka till höbonden, lasta in höt och sedan åka hem. Däremot så tar det ungefär lika lång tid att få upp höt på vårt höloft ;-). Tur att det bara var 500 kg ;-).

Vad Oktawia sysslat med under tiden vi hämtat hö kan man ju fundera på. Hon måste ha busat i hagen som en galning får hon var så svettig under täcket att det rann utmed benen på henne och täcket var totalt dyngsurt. Bara att ta in henne och byta täcke, och sedan ut i hagen igen. Men det är klart - det blir rätt varmt mitt på dagen och har hon då motionerat sig själv så inte konstigt att hon blivit svettig...

När vi var klara med höt så mockade jag Sabinas box. Sabina själv stod i Oktawias box och hon fick vara kvar där en stund. När jag var klar med mockningen så var det bara att ta itu med städning av huset. Jag böjade damma under tiden som maken tog hand om en stor disk. Sedan så dammsög han. Jag tog tag i en annan rolig uppgift... nämligen att befria Kayo från lite päls. Alla som har/har haft en schäfer vet hur det blir när en schäfer byter päls... Det blir MÄNGDER av hundhår... Så jag tänkte att det var likabra att borsta igenom henne så hon slipper släppa allt i huset. Det lossnar nämligen stora tussar...

Det tog inte så lång stund, höll på cirka 30 min och då fick jag loss det som satt löst för tillfället.Det blev en hög - knappt man fattar att den där pälsen satt på Kayo! :-O

Vi fortsatte vår städning och jag dammade klart undervåningen. Upptäckte att Tussan satt i fönstret och var helt uppjagad. Jag gick och öppnade ytterdörren för att kolla vad det var som gjorde henne så upprörd.

När jag gläntade på dörren så var det Prickan som slank in snabbt som ögat! Hon som enbart burkar vara hålla till i sadelkammaren, hittade plötsligt till vår ytterdörr och ville komma in. Nalle undrade vad det var för en skum katt som kom in. Han kände inte igen sin morsa ;-)
Det är märkligt med katter. Prickan har aldrig varit inne i vårt hus och ändå så går hon raka vägen in i köket, hoppar upp på bänken och börjar käka kattmat ;-)Hon brydde sig inte ett dugg om hundarna och när hon käkat klart så fortsatte hon att gå på upptäcktsfärd genom huset. Tills bitchen Tussan upptäckte henne vill säga ;-). Då var det bara att förpassa Prickan till stallet... så kul är det inte med kattslagsmål...

Vi städade resten av em/kvällen. Jag har hunnit jobba åt NRU i några timmar. Har en mass tvätt att ta hand om eftersom jag tvättat under helgen, men det får bli någon annan dag. Nu är det sängen som väntar...

Roligare än så här blev det inte denna vackra vinterdag - och Nalle hälsar sin fanclub. Han har tagit städningen med ro, om man säger så ;-)/Lizzie

14/2 Lördag - strålande väder

Helt otroligt vackert vinterväder har det varit idag :-). Det var liiite i kallaste laget på morgonen -11 grader hade vi när jag gick ut stalelt för att göra iordning pållan. Det var kl 9.30 så solen hade inte hunnit värma upp så himla mycket ännu. M & M kom också 9.30 - de skulle testa Otkawia i ridhus. Tjejerna gjorde iordning pållan, vi försökte idag lasta på gårdsplan, men Oktawia ville stå på bakbenen så det blev det att rulla ner trailern till stallet och lasta direkt från stallet. Då klev det lilla monstret in i trailern på en gång....

M & M skulle "känna" på Oktawia lite mer ordentligt idag och framför allt testa och se om det funkar med det vanliga tränsbettet. Vi kom upp till ridhuset 10.30 och det var helt tomt i ridhuset förutom några duvor som satt uppe under tacket och kuttrade. M 1 började rida Oktawia, skrittade fram ordentligt innan hon började med traven  - det gick jättebra. Oktawia är ju kinkig i munnen om man tar för mycket, men M klarade ut det hela hur bra som helst. Dock hade hon lite otur när hon skulle galoppera, hamnade i obalans och Oktawia bockade till, sadeln hamnade snett och sedan var det kört. M fick titta närmare på spånet, sadeln åkte runt och Oktawia galopperade runt i ridhuset - men allt gick bra. M var snabbt uppe på benen, vi fick stopp på Oktawia och kunde sadla om. Och M var snart uppe i sadeln igen. Dock var hon lite mörbultad så hon överlät ytterligare galoppjobb till nästa M. M 2 red också Oktawia jättebra. Efter bockserier och galoppen för att bli av med sadeln så var pållan himla trött och några galoppfattningar på volt klarade hon helt enkelt inte av att göra. Orkade med på rakt spår och då såg det bra ut. På slutet av Oktawia jättetrött, men jobbade på ändå och såg riktigt bra ut.

Trots avramlingen så var M & M villiga att fortsätta rida Oktawia. Jag tycker de klarar av damen bra, och det ska bli jättekul att ha någon att bolla idéer med och framför allt att få hjälp med utbildning och tävling för pållans del. Såg inga tendens alls till att Oktawia grejjade med tungan eller såg obekväm ut över huvud taget. Hon gapar lite ibland, men ingen tunga ut och det är viktigast.

När vi var klara så for maken och jag hem med en trött pålla. Efter att pållan blivit ompysslad och blivit utsläppt i hagen med lunchhöt så fixade vi lunch till oss själva och käkade lite innan vi for in till stan. Jag behövde köpa spån så vi åkte till Granngården först. Sedan for vi till Marieberg för lite shopping. Maken lämnade mig på Panduro, han skulle leta rätt på en liten Alla hjärtans dag present åt mig. Han är sent ute som vanligt ;-) och brist på fantasi har han med... ;-). Jag hade med mig presentkortet jag fick idag och visste i alla fall en sak som jag absolut skulle ha - materail till ett par örhängen, sedan så hittade jag lite annat smått och gått som jag har användning av - självklart :-).Det blev en stor stämpeldyna med svart färg, schablon för att kunna göra presentaskar. 3D ark med två kattbilder och ett tittskåp. Jättenöjd med mina inköp - mycket blev det för presentkortet :-).

Till sist så kom maken med en påse och vi var klara på köpcentret, fortsatte till Grizzly. Maken skulle ha tag på snäckor som käkar upp algerna i akvariet, så det blev 2 sådana och så en ny mal då en av våra dött. Det blev också en ny kattmatskål i keramik och en liten leksak till Nalle. När vi var klara på Grizzly så var det full fart hemåt.

När man vistast ute idag så var det solglasögon på eftersom solen var hur start som helst. På em så var det 5 plusgrader och hur skönt som helst ute. Men det var skönt att få lite sol på sig - det behövs efter en mörk vinter.

När vi kom hem så fikade maken och jag och bytte paket. Maken fick chocklad, ett porslinshjärta och ett litet sött mjukisdjur i form av en vovve - här är en bild innan han sliter upp paketen ;-)Han tyckte faktiskt att kortet jag gjort var  himla fint - tur för honom ;-). Däremot så tyckte han att gosevovven var i fjolligaste laget *fniss*.

Jag fick ett jättefin mobilsmycke med hjärta och symbolen för bröstcancerfonden, plus en stor röd ros som står i en vas. Han påstod att det inte fanns några bra presenter - herregud! Han måste ha varit helt blind! Hela köpcentret var helt nersållat med små Alla hjärtans presenter *fniss*.

Lilla Nalle fick också en present i form av en ny råttleksak. Den tyckte Nalle var hur kul som helst ;-)Råttan är också svart och vit som Nalle ;-) men tänk vad lite det behövs för att roa en kisse.... ;-)

Resten av kvällen har vi inte gjort något speciellt. C var här och hämtade sitt Oriflame och vi snackade en stund. Jag fixade stallet och pysslade lite med Sabina. Sabina står ju fortfarande på boxvila och är allmänt uttråkad.

Jag har kollat lite på TV, men annars bara tagit det lugnt. Nu är det dags att gå och lägga sig, jag ska upp tidigt i morgon bitti. Kl 8 börjar programridningen på ÖFK och jag ska skriva domarprotokoll.... så det gäller att var pigg i morgon bitti ;-).

Så Nalle hälsar sin fanclub - som vanligt :-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie

13/2 Fredag - Avtackning m.m

Jag har ju under två veckors tid arbetat varannan dag på mitt gamla jobb och varannan dag på mitt nya jobb. Idag var det sista dagen som jag jobbade på mitt gamla jobb. Från och med måndag är jag på heltid på mitt nya jobb. Både roligt och sorgligt. Jättekul för jag får ett jätteroligt jobb, men samtidigt så är det lite vemodigt att sluta på mitt gamla jobb för det har varit himla kul det också, och framför allt roliga människor :-D. Thats life... finns ju kvar inom kommunen i alla fall ;-).

Eftersom det var planerat med avtackning av mig och gemensam fika på em, så har jag dagen till ära bakat morotskaka *mums*. Min favoritkaka, lätt att göra och lätt att ta med - dessutom vansinnigt gott :-).

Under dagen så hann jag med allt som behövde göras. Hade en hel del inkommande post och mail att ta itu med, men jag hann med utan att stressa allt för mycket. Känns bra att kunna sluta utan att ha nått gammalt som ligger kvar för någon annan att ta hand om.

Så här såg det i alla fall ut vid fikat på jobbet - det glada gänget på "öster" :-)Och så tyckte absolut mina arbetskamrater att jag själv var tvungen att vara med på bild, så OK då ;-)Jag fick en jättefin hortensia (på bordet) och kort från mina chefer och arbetkamrater. Och från mina assistentkollegor så fick jag ett presentkort på Panduro - kanonbra :-)

Blomman passar alldeles utmärkt hemma i mitt kontor - färgen på blommorna matchar min tapet ;-)Och så bild på korten...Blir nog ett besök på Panduro i morgon - vet i alla fall en sak som jag absolut ska köpa :-).

Sedan blev det till att säga hejdå till alla och så åkte jag iväg med min lilla packning - det var ju kallt som sjutton så blomman blev rejält inpackad. På vägen ut från stan så åkte vi förbi ÖKF och jag lämnade ifrån mig nycklar och låskort. Så nu är allt sådant avklarat.

Vi stannade till vid Willys på vägen hem och så shoppade vi lite mat till helgen. Vi hade tur och kom precis innan stora rusningen så vi var snabbt klara. Vi passade också på att svänga förbi kyrkan innan vi åkte hem och för att tända ljus på mammas och pappas gravar. Och kors i taket - det är någon som varit där och tänt under veckan - första gången på hela vintern! Helt otroligt att någon annan än vi har kunnat masa sig dit och tända! Ljusen brann på sista snutten så det var bara att byta ut ljusen.

Väl hemma var det bara för maken att börja elda i kaminerna. Inte allt för varmt i huset... typ 18 grader. Lite för svalt för att det ska kännas bekvämt, i alla fall när man varit ute i -10 gradig kyla som var under tiden som jag mockade i stallet. Efter en timmes slit i stallet så var det rätt skönt att komma in och maken fått upp värmen till 22 grader ;-). Tog in Oktawia vid 19-tiden så Sabina fick lite sällskap i stallet. Kollade av hästarna lite snabbt, det var liksom inte läge med något myspysrykt idag - alldeles för kallt. Dessutom var pållarna mest intresserade av sitt hö ;-).

Maken fixade sedan middag medan jag tog hand om disken *pust*, blev kycklingspett och wok - smakade bra och det var skönt med varm mat för jag var helt svinkall efter mitt besök i stallet...

Jag kan också meddela att mottagaren av Nalles specialare blev väldigt glad över överraskningen. Vad bestod då specialaren av.... Jo, ett litet miniscrappalbum på 8 x 10 cm, ett litet specialalbum som skickats till en av Nalles beundrare.

Nu kan jag släppa bilderna på "specialaren" ;-)

Framsidan...Lite av innehållet...Mera innehåll...Fick SMS från mottagaren vid lunchtid... mottagaren blev jätteglad ;-). När jag kom hem så hade jag fått en mail, mottagaren av specialaren har ju en kisse... så Nalle har fått en ny beundrare... *fniss*

Kissen JudithOch vad tycker lilla Nalle om uppvaktningen då? Eftersom han är "king of the house" så tar han det ju som en självklarhet och är som han brukar vara....

Nöjd med att få mycket uppmärksam och vara i centrum ;-)Nu så ska jag sätta mig framför TV:n en stund och slappa innan det är dags att ge sig ut i kylan igen för att kvällsnatta pållarna. Så detta var allt för idag.

/Lizzie

12/2 Torsdag - Stressigt

Hade en "normal" dag på jobbet. Alltlså inte speciellt stressigt, trots 2 möten på raken på fm och en akutinsats direkt efter fikat. Jag har sagt till min nya chef att jag är snabb på att skriva på datorn, men han blev i alla fall glatt överraskad hur snabbt jag utförde ett uppdrag sent på em *fniss*. Jag är ju inte på mitt nya jobb i morgon så jag var tvungen att bli klar innan jag skulle gå hem - bara att jobba på och se glad ut ;-).

Min Valentine-kort gjorde succé på mitt jobb idag i alla fall :-D. Har ju hamnat på en mansdominerad arbetsplats och det finns fördelar med det ;-). Killarna (och gubbarna) tyckte det var kanon att jag påminnde om Alla hjärtans dag och att de dessutom slapp på till en affär och köka kort - det var allra bäst *fniss*.

I morgon gör jag min sista dag på mitt gamla jobb, fr o m måndag är jag på heltid på mitt nya jobb. Ska bli jätteskönt - har faktiskt varit lite splittrat att jobba varannan dag på 2 olika ställen.

På vägen hem från jobbet så svängde vi förbi "posten" och köpte frimärken till ett par "Valentinekort" som vi skickade iväg. Nalles specialare är också på väg... specialaren blev riktigt bra, Nalle är mycket nöjd med resultatet :-), misstänker att någon kommer bli väldigt glad ;-).

När vi kom hem så blev det i alla fall stressigt värre. Kom på att kakan jag bakade igår inte kommer räcke, utan att jag måste ha med mig 2 st i morgon. Så det blev till att baka en till, höll på med det samtidigt som vi lagade mat. Lite rörigt i köket måste jag erkänna - både maken och jag sprang runt som yra höns och höll på både med matlagning och fixande av kaksmet *fniss*.

Jag insåg rätt snabbt att jag inte skulle hinna med något besök till ridhuset så som det var tänkt. Idag var det ett måste att vara klar i stallet till kl 21:00 när Criminal minds börjar. Var klar inne till kl 19:00... alltså två timmar på mig att hinna mocka, fixa hästamat och motionera pållan *pust*.

Mockningen skedde i raketfart, maken slängde ner hö så jag kunde fixa hästmaten och så in med pållan. Det fick bli ett lättare longeringspass i 30 cm djup snö. Det tyckte pållan var kul ;-). Funkade även att galopper och det gjorde hon med glädje så snön yrde. Maken har fixat en stor bygglampa som lyser upp så jag ser vad vi håller på med. Eftersom det var mycket snö så räckte det med ett lättare pass på 20 min  longering i skritt, trav och lite galopp - tränade mycker övergångar mellan gångarterna. Oktawia var hur lydig som helst och lydde minsta lilla röstkommando, utan i början av galoppen - då tog hon i för kung och fosterland och racade på rätt bra. I typ 2 varv... sedan blev det jobbigt ;-). Damen var i alla fall lugn och såg nöjd ut efter dagens lilla motionspass.

På lördag fm kommer M & M igen för en lite provridning i ridhuset, hoppas det funkar lika bra som i lördags. Mycket därför jag var tvungen att motionera pållan idag. Hon behöver röra på sig minst varannandag för att hon ska kunna "uppföra" sig ;-).

Jag hann i alla fall klart i stallet precis till kl 21, så jag hann titta på Criminal minds i lugn och ro, och gå ner lite i varv. Men sedan blev det en vända till i köket... kakorna jag bakat ska ju ha glacyr... maken rykte in och hjälpte till med elvispen även nu så på en kvart var glacyren klar till båda kakorna. Har lagt den i plastpåsar, lätt att ta med sig i morgon och så kan jag garnera kakorna på jobbet. Enklast så.

Nalle låg och slappade på bänken i köket när maken och jag körde i gång med glacyren...

Nalle blev INTE glad över oljudet från elvispenMen nu ska vi förpassa oss till sovrummet, så får han ligga och spinna på min huvudkudde istället ;-). Just nu har jag Nalle liggandes på min ena arm - inte helt lätt att skriva ;-).

Godnatt!

/Lizzie

11/2 Onsdag - Det närmar sig

Onsdag idag - näst sista dagen som jag är på mitt "gamla" jobb, slutet närmar sig ;-). Hade att göra hela dagen, en hel del jobb som måste avslutas. Det blev en hel del telefonsamtal på em. Dock behövde jag inte stressa utan jag hann med allt jag behövde göra. På fredag när jag gör min sista dag är blir det nog mest bara att tjecka av att allt är överlämnat och städa skrivbordet. Ska bjuda på kaka också :-)

Ska bli skönt att få vara på mitt nya jobb på heltid, men blir lite splittrad av att jobba varannan dag på två ställen. Tur att det bara var två veckor.

Hade med mig ett gäng Valentine-kort från de jag pysslade med i helgen. Sålde faktiskt 2 st :-D. På lunchen passade jag på att ta en snabb promenad ut på stan och hittade 3 st små presenter som maken ska få på Alla hjärtans dag. Största problemet skulle bli att smuggla in dem i huset när jag kommer hem, UTAN att maken märker nåt ;-).

Efter jobbet så kom maken och hämtade mig som vanligt. Men idag blev det inte full fart hemåt. Jag är så in i bängen trött på min gamla mobil. Den är sliten, joysticken funkar absolut INTE. Kameran är helt DÖD. Ansåg att jag var i stort behov av ny mobil. 3 kör kampanj i tre dagar där man slipper anslutningsavgiften, vilket jag tyckte lät bra. Så vi åkte upp på stan efter jobbet och besökte 3-butiken. Efter 30 min dividerande om olika telefoner och abonnemang så slutade det med att det blev 3-pott för 99 kr för oss båda och naturligtvis så fastnade vi för samma mobil *fniss*. Det blev en Nokia 6500 slide. Den hade bra knappar för SMS:idioter som jag och min man  ;-). Dessutom så var mobilen gratis - absolut bäst ;-). Sedan for vi hemåt med var sin påse med kuligt innehåll ;-).

Nu ska jag bara lära mig hur den funkar ;-).Har ju haft en Sony Ericsson i 3 år....

Tillbringade lång stund med att fixa inställningar och ladda telefonen. Sedan var jag tvungen att gå ut och fixa stallet. I morse så ville INTE Sabina gå ut - utan hon gick in i Oktawais box och vägrade gå därifrån. Alltså fick hon vara kvar där och stalldörren fick stå öppen till Oktawia.

Nu när jag kom ut för att mocka så verkade Sabina mycket piggare än i går. Så antagligen är bädden i Oktawias box tillräckligt mjuk för Sabina. Men efter mockning och byte i vattenhinkarna så blev Sabina förpassad till sin egen box så jag kunde mocka Oktawias box. Sabina har knallat runt en hel del idag, för det var små bajspluttar över hela boxen. Bajspluttar efter en shettis är inte det lättaste att mocka upp... de ramlar genom pinnarna på grepen... *suck*.

Blev lite stressad när jag mockade Oktawias box för Oktawia stod nämligen på utsidan och dunkade på dörren. Hon ville komma in ;-). Så när jag var klar och öppnade dörren till hagen så kom hon på en gång :-). Pållarna fick lite hö att tugga på och själv gick jag in och tog tag i den "uppgift" jag fått av Nalle. Nalles "specialare" .

Nalles specialare har tagit resten av kvällen. Ett himla pysslade men det blir himla fint när det blir klart. Ni får se till helgen vad det blir, än så länge är det hemligt ;-).

Vad gjorde Nalle själv då under tiden som jag höll på med hans pyssel? Jo, han roade sig kungligt med en massa pappersskräp...
Detta pappersskräp roade Nalle hela kvällen, som tur var. Då kunde jag pyssla utan att ha honom klängandes över hela mig ;-).

Mellan pysslet så har jag faktiskt bakat kakan som jag ska ha med mig till jobbet på fredag - det blev en morotskaka och den behöver man ju göra lite i förväg så den hinner safta till sig tills den ska ätas upp *mums*

Så nu är jag nästan klar för kvällen. Ska skriva ett par kuvert för några kort ska skickas i morgon. Makens presenter till Alla hjärtans dag är redan inslaget och klart :-). Maken var fullt upptagen med sin nya telefon under kvällen, så han tog ingen notis om några paketinslagningar ;-).

Det var allt för idag.

/Lizzie

10/2 Tisdag - Ridhusridning

Maken fick idag hämta mig vid Stadsbyggnadshuset då jag var med på ett möte där på em. Alltså ännu mer nya namn att lära sig och dessutom ska jag lära mig vilken funktion varje person har också - nåja, om 1 år eller så borde jag kunna det i alla fall ;-).

Efter jobbet var det full fart hemåt för jag ville iväg till ridhuset. Maken var MYCKET skeptisk till att vi skulle komma iväg. Vi fick ju plogat i söndags, men det är ändå slirigt och försöka på upp trailern i uppförsbacken från stallet med kusen i... det skulle nog antagligen inte funka så bra. Stor risk att köra fast....

Jag hade alltså en annan plan :-). Att helt enkelt göra ett försök och lasta upp på gårdsplanen. Nu har vi ju hållit på och lastat från stallet i flera månader. Jag låter Okatwia få den tid hon behöver för att kliva in i trailern utan att bli stressad. Någon gång borde lastningsproblemen ge med sig kan jag ju tycka...

Maken är ju typisk närking och "det går aldriiig" tjatade han om flera gånger under tiden som vi käkade middag ;-).

Jag är lite mer optimistiskt lagd än maken så jag lät mig inte nedslås. Ut i stallet och fixade mockning och hästmat. In med pållarna och så blev Okatwia iordninggjord för att litet ridpass. När det blev dags att haka för trailern så var maken fortfarande negativt inställd till att lasta på gårdsplan, men jag ville prova. Om det inte funkar så hittar jag på något annat upplysta jag maken om. Vi ställde trailern så den blev inramade med snövallar och ramade även in med lina på vänster sida. Och så hämtade jag pållan...

Oktawia hade väldigt bråttom ur stallet - hon ville verkligen ut och göra något. Väl framme vid traliern så stannade hon och "blåste" lite, försökte gå åt sidan, men maken sträckte linan, pållan backade ett par steg, jag gjorde inget mer än bara smackade och pållan klev rakt in i trailen nästan på en gång!!! Massor av beröm och utanför står maken och kliar sig i huvudet - "det trodde jag aldriiig" - skam den som ger sig *fniss*. Äntligen kanske det börja lossna när det gäller våra lastningsproblem.

När vi kommer till ridhuset så är det ett ekipage som precis lämnar ridhuset, så vi blev helt själva idag också. Skrittade fram i 10 min, sedan lite travjogg i 10 min. När både jag och Oktawia var varme så jobbade jag i skänkelvikning med lite tvärning, funkade bra, lite jobb på serpeninbåg. Dock så kändes hon fortfarande stel efter det jobbet och jag avslutade travjobbet med att trava på volt och rida med "tagen bakdel" och minska volten och sedan öka volten. Då släppte hon och blev mjuk och avslappnad. Damen svarar jättebra på denna lilla enkla övning. Hon slappnade av i kroppen, sökte sig ordentligt framåt-neråt utan att bli hängande i tyglarna. Hon blev också skummig runt munnen (red på hackamore) och det är ju också ett tecken på att hon blev lösgjord. Blev totalt 20 min trav med en liten skrittpaus mitt i. Eftersom hon blev så mjuk och fin efter voltarbetet så fick det räcka för idag. Skrittade av i 10 min och sedan var vi klara för idag och kunde åka hemåt. Lastade från stallet som vanligt vid ridhuset, men fick stå en bit ifrån dörren pga snön, men det gick bra den här gången också och damen klev på utan krångel. När vi kom hem så stannade vi på vår gata och lastade av för att vi var inte säkra på att vi skulle komma upp för backen med häst i trialern. Alltså lastade vi ur 200 m hemifrån och vi gick sista biten. Oktawia blev lite förundrad, undrade väl vad vi höll på med. När vi sedan knallade hemåt så kom grannens kusar kutandes i full galopp - de tyckte det var jättespännande att en kuse blivit avsläppt mitt på vägen ;-). Oktawia tittade lite, men blev inge stressad utan skrittade lugnt hemåt. Gissa hur nöjd matte var idag med sin pålla *fniss*.

När jag var klar med pållan och Sabina fått sin medicin så hade klockan hunnit bli 22 och de fick sin kvällsmat och jag rastade av hundarna en sista vända.

När jag kom in så väntade det ett gäng hungriga katter i köket, Måns, Tussan och Nalle satt på bänken och glodd på mig. Att husse gett dem mat räknas liksom inte... alla tre katterna är "mattekatter" ;-)

Polarna Måns och Nalle - här syns det hur mycket Nalle växt... han är nästan lika stor som Måns  ;-)De små sötnosarna... nu är det mätta och belåtna och har förpassat sig upp till mattes säng. Dags för mig alltså att också förpassa mig dit ;-)

/Lizzie


9/2 Måndag - jobbdag

Jaha - så var det åter måndag! Helgerna är alldeles för korta, borde vara minst 2 dagar till så man hinner göra nå't ;-). I och för sig så hade jag ändå inte gjort så mycket mer än jag i alla fall gjort under helgen som gått. Men ibland tycker jag det är alldeles för lite fritid... ;-).

Idag var jag på mitt gamla jobb. Var beredd på att min postlåda skulle vara totalt översvämmad, men det var faktiskt inte alls mycket post. Ett stressmoment mindre. Kunde jobba undan idag i lite mer lagom takt och på em så gick jag igenom med samordnaren och ena chefen mina arbetsuppgifter. Det kommer dröja ett tag innan min efterträdare kommer nämligen. Satt idag också och punktade ner de "rutinjobb" som kommer in och som ska göras. För övrigt så beror dagarna alldeles på vad telefonen "producerar".

Var också duktig och gick på en lite kort promenad på lunchen - helt underbart att få lite sol på sig!

När maken och jag återigen var hemma efter dagens slit så var det bara att ta itu med matning av djur och laga mat åt oss själva.

Det första jag gör när vi kommer hem är mata hästarna. När jag kom in i stallet så upptäckte jag att Oktawia har varit inne MYCKET idag.... och uppenbarligen roat sig ordentligt. Hon hade slitit ner anslagstavlan, alltså bokstavligt talat... så hon hade bitit sönder ramen. Hon hade fått tag på klockan - hon måste ha klätt ut sig till giraff för att ha fått tag på den :-O! Så klockan låg på golvet i 3 delar... *suck*. Sabinas grimma måste hon ha lekt med ordentligt, för den var helt tuggad på och full i snö och helt stelfrusen... I morgon är det Sabina som får stå i sjukhagen! Nu är det så pass mycket snö att det är mjukare att stå där än att stå i boxen. Och så slipper jag ha en totalt uttråkad Oktawia som plockar sönder hela stallet.

Efter att ha lagat och käkat middag tillsammans så förpassade sig maken till vardagsrummet och TV:n. Igår så spelade han in serien 24 som gick hela dagen, alltså har han en del att kolla på.

Jag plockade fram lite scrapp-material... jag har på "uppdrag" av Nalle börjat med en "specialare"... det är lite hemligt så jag kan inte alls tala om vad det är uppdraget består av.

Hur som helst. Nalle har varit med ikväll och övervakat det hela, men låtsades som om det var mina pennor han skulle hålla koll på ;-)Om jag ligger och låtsas lukta på pennan, då märks det inte att jag spanar lite....Och om vanligt så ska ju Nalle helst var mitt i smeten, hoppas han är nöjd med det jag hann göra idag... ;-).Vid 18.30 snåret så var det dags att gå ut i stallet. När jag kom  ut så stod Oktawia i stallgången och spanade ut genom dörren. Där har hon koll på läget, både vart Sabina är någonstans och vad som händer ute. När jag började greja så gick hon ut, för risker att bli instoppad i en box ingick inte i damens plan ;-).

Mockad och fixade klart stallet. Var klar till 19.30 och då kikade jag ut i hagen. Nu tyckte Oktawia att det var OK att komma in, hon hade väl hört att jag prasslat med höpåsarna kan jag tänka ;-).

Sabina blev i alla fall glad över sällskapet och pållarna fick lite hö att tugga på. Själv fortsatte jag att jobba ute. Igår kväll så kom det ju 5 cm snö, det skottade jag bort från vår gårdsplan nu ikväll. Det är tur att vi har en stor skopa som man skjuter framför sig och att det var lössnö. Är tillräckligt jobbigt ändå att skotta, men 30 min senare och gårdsplanen var skottad. Motion hade jag fått på kuppen ;-)

Nu ska jag fundera lite till på utformingen av Nalles "specialare". Sedan är det dags att gå ut och natta pållarna, viktigt att allt är klart till kl 21.00. CSI NY börjar då - och då är min plats i soffan framför TV:n ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

8/2 Söndag - VINTER

När jag vaknade så reagerade jag på att det var väldigt ljust ute. Kliver upp och tittar ut genom fönsret. Gnuggar min gråblå ordentligt och tittar en gång till.

Jisses - helt plötsligt så har det blivit VINTER - på riktigt! Marken är täckt med 3 dm tjockt snölager :-O.

När jag hämtat mig från chocken så var det bara att ta på sig ordentligt med kläder och släppa ut Oktawia. Hon stod och funderade ett tag innan  hon tyckte det var OK att kliva ut i snön. Vet inte om hon sett så här mycket snö tidigare. Oktawia är uppfödd i norra Polen, tyvärr har jag ingen aning om hur vintrarna är där. Till sist klev hon ut i snön och travade iväg, tyckte det hela var rätt så suspekt.

Jag väntade ett tag med mockningen, var tvungen att hämta kraft för att orka skotta rent framför stallet och till dynghögen. Maken är inte heller så förtjust i att skotta snö och eftersom det fortfarande snöade så ville han vänta tills det slutat snöa. När det var dags för pållarnas lunch så gick jag ut igen. Oktawia var lugn i hagen och verkade inte sakna Sabina nämnvärt.
Så här mycket snö har vi inte fått på flera år - vackert blir det, men en hel del att skotta!
Hundarna hade hur kul som helst och for runt som galningar. Försökte ta kort på dem, men fick bara med halva Kayo *fniss*.Jag skottade rent utanför stallet och en gång till dynghögen så det skulle gå att ta sig fram med skottkärran. Sabina hade faktiskt ätit ut allt sitt hö, hon har ätit lite dåligt sedan hon blev ställd på boxvila - skönt att aptiten är tillbaka. Resten av dagen fick hon vara i Oktawias box, men tyvärr kunde jag inte ha dörren till hagen öppen eftersom det blåste rejält rakt in i stallet. Men Oktawia var lugn trots att dörren var stängd.

Resten av em tillbringade jag med att tillverka fler kort. Lilla Nalle vill ju gärna vara mitt i smeten, men efter att ha blivit bortputtad ett par gånger så förpassade han sig till sitt favoritställe...

Nalle i fönstret ;-)Och jag fick pyssla med min korttillverkning i fred :-). Eftersom det är mycket klippa och klistra så tar varje kort sin lilla tid att göra, och jag glömde bort tiden....

Får ett bryskt "uppvaknande" när grannen kommer uppfarandes på vår gård med plogmaskinen! Det dundrade rätt bra, men framför allt är maskinen STOR!!! Jag trodde aldrig att den skulle komma runt vårt hus, än mindre få plats på vår väg. Vi fick snabbt flytta bilen, för den stod i vägen, annars så gick det bra för grannen att ploga. Det enda vi vill skotta för hand är ju där vi har vårt tegelkross ligger - det försvinner med plogen annars. Så när grannen var klart så slet maken och jag med att skotta bort resten för hand. Men sedan var det fint.

Eftersom det nu var plogat och framkomligt så passade jag på att motionera Oktawia. Det blev lite lättare longering för damen. Först promenad på vår gata och hon var urpigg första minutrarna. Sedan så coolade hon snabbt ner sig och efter 10 min skrittpromenad så var det inga problem att longera henne i trav på vår vändplan. Detta samtidit som grannen plogade hemma hos sig med monstermaskinen - Oktawia reagarade inte ett dugg trots att det dundrade rejät 50 meter från oss. Det blev lite travjobb i cirka 15 min och sedan skrittpromand efteråt. Kanske inte så mycket till motionspass, men bättre än ingenting. Dessutom var Oktawia lydig hela tiden och det är okcså bra för henne att se något annat än bara hagen. Var klar till ca kl 17 och dags för pållarnas em-mat. Den serverades inne för Oktawia fick stå inne resten av dagen så Sabina inte blir helt ensam och övergiven.

När jag var klar så var det bara att sätta sig ner och käka middag. Maken hade fixat kvällsmaten under tiden som jag motionerade kusen. Det var bra för jag skulle iväg till min gruppchef vid 18-snåret. Vi hade gjort upp om att jag skulle komma upp och måla nagel-brickor. Alltså brickor med nagellacksprover. Ett lite pillgöra så vi fikade och målade nagelbrickor. Så nu har jag äntligen nagellacksprover på alla Oriflames nagellack. Jag har saknat det så det blev kanonbra.

Var hos min gruppchef i 1,5 timme och under den tiden så hade det snöat ännu mera. Så på vår nyplogade gårdsplan var det ytterligare 5 cm nysnö! Knappt man tror det är sant - undrar hur det ser ut i morgon när man vaknar!

När jag var hemma igen så var det inte mycket kvar av kvällen. Gjorde klart det sista kortet för dagen så jag kunde plocka undan alla prylar.

Det blev ett gäng... hm, undrar om det går att sälja några av dem... Maken ska få ett av korten, ett med rosett på ;-)Maken tycker, av någon anledning, att detta med Alla hjärtans dag är urlöjligt. Antagligen bara för att han är tvungen att hitta på att ge mig något *fniss*.  Och några "fjantiga" kort vill han inte alls höra talas om ;-). Den attityden ska vi bli två om ;-).

Nu är söndagen i alla fall helt slut. Har varit ute och nattat pållarna och rastat vovvarna en sista vända. Dags att avrunda och  ta sig en närmare titt på kudden ;-).

Det var allt för idag.

/Lizzie

7/2 Lördag - Provridning och pyssel

Det hade snöat ytterligare under natten, så under tiden som jag väntade på att M & M skulle dyka upp för att hälsa på pållan, så sysslade jag med lite snöskottning *pust*. Astung blötsnö, fick slita med andra ord. Lika bra att försöka få bort lite snö för det hade kommit lite för mycket för att det bara skulle få ligga kvar och bli nertrampat. Då slutar det med att man till sist har bullig is över hela gården - inte kul.

M & M kom på utsatt tid. De tyckte jag har ett mysigt litet stall - självklart ;-). Oktawia uppförde sig faktiskt exemplariskt. I och för sig så brukar hon vara lugn i stallet, men man vet ju aldrig när det kommer främmande personer och ska pyssla iordning pållan. Oktawia verkade i alla fall tycka det var helt OK att ha två stycken som borstade på henne *fniss*.

Tjejerna fick provrida lite, bara upp och känna lite på damen, mycket mer kan man inte göra hemma hos oss eftersom jag inte har någon ridbana. Det fick bli lite skritt och trav på vår gata, vändplan och gården. Oktawia var urpigg första minutrarna och grannens hästar kom farandes, vilket Oktawia tyckte var lite spännande ;-). Dock så slappnade hon av nästan omgående när hon märkte att det inte skulle hända så mycket mer än att som vanligt vara hemma på gården ;-).

Båda tjejerna red en stund och det funkade faktiskt jättebra. Oktawia var helt lugn och avslappnad. Hittade inte på några busfasoner utan verkade hur nöjd som helst med båda två tjejerna. M & M tyckte damen var tillräckligt intressat för att testa rida en gång till och i ridhus för att känna på henne lite mer ordentligt. Jag tyckte båda M:orna verkade helt OK ryttare, och förstå att Oktawia inte är färdigt för någon tävling i nuläget men båda två tyckte att det absolut fanns något att bygga på. Så vi kom överens om att vi tar en tur till ridhuset nästa lördag och då även testar hur hon funkar med tränsbettet.

När tjejerna var klart och for hemåt så tog jag itu med mockning av boxarna. Oktawia var i hagen och Sabina inne, men det funkade bra. Först mockade jag Oktawias box och sedan fick Sabina vara i hennes box under hela dagen. Den boxen är ju rätt mycket större och även idag så tyckte Sabina att det var himla kul att rulla sig.

Men här ser hon mest förvånad ut ;-) Sabina i "jättebox"När jag var klar med allt i stallet så fick båda pållarna lunchhö och jag gick själv in för att få nåt i magen. Maken var trött och låg på soffan ;-). Vi käkade lite, tittade på störtlopp på TV. Lite senare på em så åkte vi ut till Marieberg för jag behövde ha ha lite pryttlar från Panduro.

Det var rätt mycket folk ute i köpcentret, men jag skulle bara in på Panduro, maken gick till Game - naturligtvis ;-). Sedan var vi klara och vi for hemåt igen.

Det jag köpte på Panduro var lite tillbehör för att kunna börja med mina "Valentin-kort" :-)

Alla prylar på plats och bara att sätta igång med "klipp & klistra" ;-).Några timmar senare :-O hade totalt glömt bort tiden... men rätt nöjd över resultatet ;-)Blev rätt bra, eller hur?

Vid 19:30 var jag tvungen att röra på mig, men blir lite stel efter några timmars korttillverkning *fniss*. Gick ut i stallet och fixade iordning maten. Oktawia kom och ville in, Sabina förpassades till sin egen box och pållarna fick lite hö att tugga på.

Resten av kvällen har jag suttit framför TV:n och tittat igenom låtarna till Melodifestivalen. Blev inte direkt imponerad av låtarna, inte någon som jag tyckte var så där riktigt kanonbra. Röstningen orkade jag inte titta på utan hamnade här framför datorn istället ;-).

Men nu ska jag till TV:n igen och kolla på Brottskod försvunnen, det enda som är kvar sedan är att natta pållarna innan jag nattar mig själv ;-)

Mjau, mjau, hälsar Nalle ;-)Godnatt för ikväll!

/Lizzie

6/2 Fredag - Fullspäckad kväll

Maken hämtade mig vid jobbet som vanligt. Idag var jag på mitt nya jobb och vi hade ett kontorsmöte som drog över på tiden lite så maken fick vänta en stund. När jag väl var klar så var det full fart till Willys och vi handlade hem lite förnödigheter som behövdes. Tror att hela Örebro var ute i samma ärende, för mycket folk var det.

Det har snöat hela dagen och det är 2 plusgrader ute, lika med riktig blötsnö och dessutom så var det extremt dimmigt ute på gärderna så det gick inte speciellt fort hemåt. Man har ju inte lust att halka av vägen direkt, alltså bäst att ta det lilla lugna.

När vi kom hem så värme vi ravioli - snabbmiddag med andra ord - men det smakade bra det också. Efter maten så kände jag att det behövde röjas lite, i alla fall på undervåningen av huset. Helt plötsligt så har Kayo börjat fälla, och alla som haft en schäfer i huset vet precis vad jag menar ;-). Helt plötsligt så har man en hund till, utspridd över hela golvet....

Alltså blev det lite snabbstädning, drog av golvet med dammsugaren och torkade golvet när jag ändå var i farten. Dammsög och skurade kattrummet, jag var INTE speciellt populär bland mina kissar när jag röjde runt i kattrummet. Dammsugaren är en riktigt otäckt monster ;-). När jag var klar med snabbstädningen så tog jag itu med disken. Min tur att diska, ingen annan att skylla på. Det tog sin lilla tid, men till sist var jag klar med allt som behövde göras inne. Bara att torka svetten ur pannan och ge sig ut i stallet för nästa omgång städning ;-).

Oktawia har gått ut och in flera gånger, det var snö indraget och spån utslapat från boxen. Inte så mycket att gnälla över, jag är glad att det funkar så bra att ha Sabina på boxvila och Oktawia själv i hagen. Helt klart så nöjer sig Oktawia med att kunna gå in och kolla till Sabina mellan varven, för att sedan vara helt lugn ute i hagen. Kanonbra. Sabina blir ju dock övergiven när Oktawia går ut, men trots att Sabina gnäggar så mycket hon har så blir inte Oktawia stressad av det.

Hur som helst. När jag mockar så stänger jag dörren till hagen, Sabina förpassas till Oktawias box en stund. Idag passade den lilla ponnyn att rulla sig 7 gånger (minst) under tiden som jag mockade lilla boxen. Vet inte varför Sabina tycker det är så kul att rulla sig i Oktawias box, men antagligen beror det på att den är större.

När jag var klar med Sabinas box så blev Sabina åter förpassad till sin egen box och jag kunde göra klart resten av stallet. När jag var klar så stod Oktwia utanför dörren och ville komma in. Kl var 20:30 och hon hade hört att jag prasslat med höpåsarna ;-). Damen fick komma in och jag fick skifta täcke på henne. Utetäcket var rejält blött, dock ej igenom, så det blev ett tunnare innetäcke på till natten. Lite hö att tugga på för damerna och så gick jag in en stund.

Har nu vilat cirka en timme efter att ha kört "fullt ös" sedan jag kom hem kl 17.00, nu ska jag gå ut i stallet igen och kvällsnatta pållarna. Sedan blir det nog TV:n en stund innan man slocknar för kvällen.

I morgon förmiddag kommer 2 tjejer M & M för att spana in Oktawia, hoppas det lilla busfröt inte skrämmer bort dem ;-).

Till Nalles fanclub: Nallebus hälsar :-)Det var allt för idag.

/Lizzie

5/2 Torsdag - Pust...

Idag var jag på min gamla arbetsplats och snacka om att det varit fullt ös. Min postlåda var helt översvämmad med post, fakturor skulle iväg på inskanning, post som skulle skickas vidare till förskolorna och så en STOR bunt med barnscheman som skulle matas in i datasystemet! Så det var bara att "kavla upp ärmarna" och ta itu med dagens arbete. Båda mina chefer var också på plats idag, plus att vi hade kontorsmöte som tog en stund. Strax innan lunch så kände jag mig lite lätt stressad - trodde aldrig barnschemana skulle ta slut, men till sist hade jag fått in allt och kunde börja med att ta ut listor och skicka ut till förskolorna. Kunde i alla fall käka lunch i lugn och ro - sedan tillbringade jag em med att kontera och attestera fakturor - helt nerlusad med fakturor som skulle delas på flera arbetsplatser osv så det tog tid. Vid fikat på em så började jag fundera på varför jag var så pinknödig... kom då på att jag haft så intensivt mycket att göra att jag inte hunnit gå på toa på hela dagen :-O Inte undra på att man tills sist blev VÄLDIGT paniknödig *fniss* och då har jag ändå mitt kontor 5 meter från toaletten.... ;-)

Hann i alla fall undan med allt jag var tvungen att fixa idag, men var klar precis kl 16.00 när maken kom och hämtade mig. Under färden hemåt satt jag mest och sov ;-).

Fixade lite käk direkt när vi kom hem och så fikade vi efteråt, maken hade köpt med semlor hem som vi smaskade i oss som efterätt - smakade alla tiders ;-).

När vi var klara med allt ätande så gick jag ut i stallet för att ta hand om mockning och kusar. Sabina såg faktiskt lite piggare ut idag. Oktawia har under dagen varit inne i stallet flera gånger. Det var fullt med snö inne i stallet och hon hade dragit runt med spån överallt, dessutom hade hon kommit åt en höpåse som hon hade vänt ut och in på. Så jag hade att göra ett tag innan jag fick ornding i stallet och båda boxarna var mockade. När jag var klar så var jag helt färdig och funderade på hur jag skulle orka tömköra Oktawia, men det var bara att lägga i en annan växel ;-). Det hade kommit någon cm snö, lagomt så det var halkigt. Fick i alla fall trailern på plats utanför stallet och kl 19:30 kunde vi lasta och åka iväg.

När vi kom till ridhuset så var det tomt. Oktawia var lugn och helt avslappnad. Verkade inte alls speciellt upprörd över att jag hade samma bett i munnen på henne som i söndags när A provred. Skrittade fram ordentligt och hon fick gå med lång töm. Sedan så fick jobbade jag damen på serpentinbågar i skritt, hade mer stöd i tömmen och fortfarande var damen lung i munnen. När jag sedan Oktawia fick jobba i trav så kollade jag jättenoga hur hon betedde sig med mun och huvud när jag tog i tömmen. När jag jobbar Oktawia i trav på volt så måste jag ha ett rätt bra stöd på yttertömmen och så styra hela tiden. Går ju alltså inte låta henne springa utan kontakt på lång töm. Hon var fortfarande helt lugn i munnen, någon gång så slickade hon sig kring munnen, men det är ju ingen konstigt. Det var bara vid ett tillfälle hon gapade lite och det var när jag tog ut henne på rakt spår och jobbade henne i trav. Gapningen kan dock beror på att jag störde henne - inte lätt att kuta efter när man tömkör på raktspår ;-). Galoppjobbet på volt funkade också bra.

När jag var nästan klar så kom det ett ryttarekipage, det var N med sin pålla. Oktawia har aldrig sett N's häst och jag har aldrig tömkört Oktawia när det varit någon mer häst i ridhuset. Oktawia blev först jättespänd, men det var inga problem att hålla henne på voltspåret och jag fortsatte att jobba henne, hade lite galoppjobb kvar innan passet var slut. Funkade faktiskt helt otroligt bra. Visst Oktawia sneglade så mycket hon orkade efter N's pålla, men jag hade inga problem att få damen att göra det hon skulle. Hon kunde alltså fokusera på mig och jobba på i galoppen. Även när N började jobba i trav så funkade jobbet med Otkawia. Jag var mycket nöjd med damen när vi var klara :-). Med tanke på hur damen reagerat tidigare bland andra hästar så börjar det äntligen likan något ;-).

När det var dags för avskrittningen tog jag  av tömkörningsgjorden och la på fleecetäcken och så skrittade jag damen för hand. Vi blev klara samtidigt som N och vi lämnade ridhuset tillsammans.  Jag stannade kvar utanför när N red iväg - en grej som hade slutat med en totalt hysterisk Oktawia i april förra året. Nu stod hon stilla och tittade efter den andra hästen och när den försvann så blev hon liiiite stressad och tog några steg åt sidan. Tidigare så har hon försökt slita sig och springa efter andra hästar så även detta med att separeras från andra hästar börjar damen acceptera jättebra :-). När vi sedan rörde oss mot stallet för att kunna lasta så var hon hur lugn som helst - känns helt otroligt bra att allt slit med miljöträning äntligen börjar ge lite utdelning ;-). Funkar i alla fall vid detta ridhuset där hon nu känner sig hemmastad. Dags att börja åka till andra ställen ;-).

Vi var hemma igen till kl 21 och maken fick springa in och sätta på videon och spela in Criminal Minds så jag kunde ta hand om Oktawia i lugn och ro. Är ju lite att plocka rätt på i bilen också när jag var klar med kusen. Oktawia var lite trött när vi kom hem, galoppjobbet tog väl ut sin rätt ;-). På lördag kommer två tjejer för att spana in Oktawia och se om det kan vara något för nån av dem att rida. Hoppas att Oktawia kan visa sin bästa sida då ;-).

Och så kära medlemmar i Nalles fanclub... Jag HAR försökt ta en fin bild på Nalle idag, men han var INTE ALLS samarabetsvillig. Det lilla kattkräket har busat som en komplett vettvilling :-O Man skulle kunna tro att Nalle har både ADHD och Damp *fniss*. Han har gjort rivstarter så mattor flygit åt alla håll, skrämt slag på hundarna, hoppat rakt upp en meter, jagat sin "råtta" , jagat Tussan så båda två har flugit runt som två streck huset.

Fick alltså fånga en bild på Nalle i "farten".... ;-)Nalle lyckades hålla sig i stillhet någon sekund i alla fall ;-)

Nu är alla djuren matade och nattade. Dags för matte att förpassa sig till sängen, dags för välförtjänt vila - husse snarkar redan ;-)

Som tur var så har jag finfin kvällslektyr att läsa mig trött på ;-)Kan väl knappast bli bättre ;-). Så det var allt för idag!

/Lizzie

4/2 Onsdag - hovisbesök

När vi kom hem efter jobbet så stod Sabina ensam i sin box och gnäggade. Oktawia stod på sitt vanliga ställe i hagen och väntade på em-höt. Oktawia tar Sabinas boxvila med jämnmod. Är lugn i hagen. Det syns att hon vart inne ett par vändor i sin box och kollat till Sabina för att sedan gå ut igen. Inga problem för Oktawia alltså att vara själv i hagen bara hon vet vart Sabina är någonstans.

Efter lite snabbt käkande så gick jag ut och mockade. Då stänger jag dörren ut till hagen och det är fortfarande OK för Oktawia, skönt. Vill inte ha någon hysterisk pålla springandes runt i knögglet där ute. Medans jag mockar Sabinas box så får Sabina själv vara i Oktawias box - det tycker hon är lite lattjo ;-). Knallar runt och kollar överallt, rullar sig, kämpar som ett djur för att komma åt krubben - kan ju finnas mat där. Sedan fick hon gå tillbaka till sin box när den var ren och fin.

När jag var klar i stallet så var det bara att vänta på hovis. Han hade ringt och förvarnat om att han skulle bli sen. Så under tiden jag väntade så gick jag in och fördrev tiden med att bläddra i lite kataloger.

Nalle vet vilken katalog det är som gäller ;-)Till sist kom hovis och lilla Sabina fick sina fånghovar fixade. Hon är rejält stapplig men efter verklingen så blev det faktiskt lite bättre. In i boxen igen och där får hon finna sig i att vara ett tag framöver...

Idag var hon dock lite lätt uttråkad ;-). Hon gnager bort färgen på metallen *suck*.Försökte smita ut när jag öppnade boxdörren... ;-)

Resten av kvällen har jag inte gjort så mycket. Sorterat och vikt lite tvätt. Har inte haft någon ork att stryka tvätt - så långt räckte inte min energi *fniss*.

Har mailat lite, kollat hur långt min Oriflamebeställning kommit (varor på fredag ser det ut som). Kollat på filmerna från i går och laddat upp på Youtube. Pysslat med lite allmant sortering på mitt skrivbord. Till helgen ska jag nog tillverka några kort tror jag - är ju snart Alla hjärtans dag :-).

Här är i alla fall en länk från gårdagens ridning. I går var maken inte på något bra filmhumör så filmerna blev inte sådär jättebra. Inte blir det bättre av att jag rider som en kratta *harkel*. Själen är villig, men kroppen är inte riktigt med ;-). Efter uppvärmeningen i går så tränade vi ju i alla fall på lite lättare skänkelvikning. Se en liten filmsnutt fanns det på det jobbet i alla fall.

Skänkelvikning med lite tvärning.

Jag har ikväll varit ute och jagat Oktawia i hagen - tack och lov för pannlampa! Hästkräket hade ingen som helst lust med att behöva gå in! Hjälpte inte ens med att hälla upp mat i krubban :-O. Men till sist så fick jag tag på henne och när vi väl kom in så var det precis som om hon kom på att det visst var matdags... ja ja - kusar kan vara lite lustiga i bland.

Sabina fick sin medicin och lite mat. Under dagen har hon ätit dåligt av sitt hö, men efter hovisbesket så hade hon smaskat desto mera. Skönt att hon börjar få tillbaka aptiten. När en shettis inte äter - DÅ är det illa....

När jag kom in igen och skulle sätta mig framför datorn, så var kontorsstolen upptagen - av Nalle förstås. Detta upptäckte Lexi som genast ville busa - eller vad man nu ska kalla det

Lexi hungrig?Lexi har kommit på att hon kan få snurr på kontorsstolen... Lexi jaga Nalle, eller var det Nalle som jagar Lexi?Till sist så fick de gå iväg och busa på golvet - matte behövde ha stolen ;-).

Jaha - roligare än så här blev det inte idag. I morgon ska vi iväg till ridhuset, ska tömköra pållan med tränsbett och se hur hon uppför sig.

Nu är det bara att runda av för kvällen och förpassa sig till sängen :-)

/Lizzie

3/2 Tisdag - Bilkoll och Ridning

Efter en dag med full fart på kontoret så for maken jag iväg en sväng och kollade på BIL. Vi har börjat kolla runt efter en Volvo V70 CrossCountry och var iväg till en liten bilfirma på Norr och kollade på en de hade till salu. Jättefin! Sedan for vi vidare till Rejmes och kollade runt där och pratade med en mycket hjälpsam kille där. Fick bra tips om  vad vi ska kolla på när vi tittar på just Cross Countrys med tanke på fyrhjulsdriften. Tyvärr får inte Rejmes in speciellt många Cross Countrys av den årsmodellen vi letar efter, utan det är XC70 och de är fortfarande lite väl dyra tycker vi. Nu ska vi inte ha en ny bil idag, vår gamla 945:a får duga ett tag till även om vi har lite småfix på den. Bl a så har vi ett par trasiga lyktglas, hö blinkers fram och hö baklykta. Baklyktan är svindyr, men vi åkte iväg till Biltema på vägen hem och kom oss äntligen för att köpa ett blinkerslykta till höger fram, den kostade 200 kr så det var inte så farligt.

När vi kom hem så käkade vi lite mat, sedan så skulle vi fixa lyktglaset. Jag skulle bara fylla i lite vatten i en dunk till pållarna och sedan hjälpa maken och lysa med ficklampa. Tydligen var det VÄLDIGT enkelt att byta blinkers för när jag kom ut så var maken redan klar!!!

Nytt blinkersglas på lilla bilenBlev hur bra som helst och helt plötsligt så ser den andra helt sunkig ut och det blir väl inte bättre än att vi byter den också. Hur som helst - den är ju hel i alla fall ;-). Baklyktan får vi nog vänta med en månad.

När jag beundrat klart makens snabba insats så tog jag itu med mockningen. Sabina har fått stå inne idag. Hon vägrade lämna sin box i morse - så det var bara att rensa stallet på allt löst så dörren till hagen kunde stå öppen. Då kan Oktawia nämligen gå in och kolla till sin polare så hon vet vart hon är någonstans. Och då är det bäst att ha alla täcken m.m inne i sadelkammaren för annars så drar hon bara ner det på golvet.

Sabina fick gå in i Oktawias box medan jag mockade lilla boxen. Det är inte klokt hur mycket en liten shettis kan få ur sig på en dag :-O. Full kärra blev det.

När jag var klar med stallet så tog jag in Oktawia och gjorde iordning henne för en liten tur till ridhuset. På trailer och in med kuse - snacka om att vi börjar få rutin på saker och ting nu. Kom dock iväg sent, kl 20:30 satt jag i sadeln. Blev ett litet lättare pass och efter framskrittning och lite travjogg så tränade vi på lättare skänkelvikning. Funkade hyfsat. Oktawia gör som hon ska, som vanligt handlar det om mig och min kropp *suck*. Men Oktawia jobbade på bra, stadig och inget tjafsande alls med tungan eller huvudet. Red på hackamoret och hon är helt klart mycket mera bekväm med det tränset. På torsdag ska jag prova att tömköra med vanliga tränsbettet och då ska jag hålla utkick efter samma tjafs som damen pysslade med i söndags. Red i 35 min och det var lagomt för damen. Hon var inte svettig, men lite varm och hon såg trött ut. Jag har usel kondis och blev riktigt svettig av 15 min trav *harkel*. Maken filmade lite och jag ska kolla i morgon och se om det är något jag vågar lägga ut på youtube ;-).

Idag höll sig bilen på mattan och startade och gick som den skulle. Inga problem och lasta så hemfärden gick problemfritt. Maken hjälpte till att bära in prylar i stallet så det gick lite fortare för mig att bli klar och kl 22 var det mat och  nattning för pållarna.

Lilla Sabina kommer få stå inne i morgon också, Oktawia är lugn med det eftersom hon kan gå ut och in i stallet och hålla koll på henne. Kl 17.30 kommer hovis och gör en fångverkning för det behövs...

Så nu är det bara sängen som väntar för min del. Nalle sitter här brevid mig och undrar om det inte snart är dags att knalla upp till övervåningen ;-)Han gillar att ligga på datorn, men mattes kudde är mysigare på nätterna ;-).

Så detta var allt för idag och godnatt!

/Lizzie

2/2 Måndag - Nytt jobb

Så var det dags att börja jobbet som Administrativ samordnare. Kl 8 hade jag och min chef kommit överens om jag skulle komma och jag var där på prick utsatt tid.

Dagen har varit fylld av ansikten och namn, namn och ansikten tills det bara snurrade ;-). Är cirka 150 anställda så det kommer ta ett tag innan man vet vad all de personerna heter *fniss*. Kommer inrikta mig på de som är på kontoret - det är tillräckligt många. Jag kände mig oerhört välkomnad - alla var jätteglada att jag ÄNTLIGEN var på plats ;-) så det känns jättebra. Fick en söt liten välkomstblomma som nu står i mitt fönster på kontoret. Ska ta med kameran och fota mitt kontor när jag fått alla prylar, det var ett kalt skrivbord som mötte mig förutom datorn. Min chef tyckte det var bäst att jag själv fick beställa de attiraljer jag behövde.

Så det blev beställt skrivbordsunderlägg, mousetrapper, hålslag, häftapparat brevkorgar och tidskriftssamlare m.m. Telefon och headset beställde min chef, men det kommer ta en vecka innan det är på plats.

Fick också ett par projekt direkt som kommer vara mitt ansvarsområden, har en hel del att läsa in mig på och jag var helt slut när jag kom hem *pust*. Känns bra att jobba varannandag på nya stället nu i två veckor och få lite mjukstart :-). Men från och med v 8 så är jag på heltid på mitt nya jobb. I morgon är det gamla jobbet som gäller, massor av dataregistrering som ska göras...

Idag blev det vila för Oktawia. Den lilla ridning som blev i går får räcka för idag också. Maken tycker ju inte det är sådär jättekul att behöva följa med som lasthjälp så det får räcka  att åka till ridhus tis-tors. I morgon ska det bli en ridtur i alla fall.

Mockade och fixade stallet efter maten. Tog in pållarna vid 19.30 och kollade av dem. Svårt att bedöma om Sabina mår bättre eller inte för hon har jättesvårt att gå i knögglet över huvud taget. Det är halkigt och isigt och hon kollar noga vart hon sätter ner hovarna för att inte halka. Men hon ser piggare ut på ögonen i alla fall.

När jag var klar med stallet så tillbringade jag en stund med att busa med Nalle. Han var riktigt bus-sugen idag och han älskar när jag tar fram lilla "fjäderpinnen".

Han förvandlas då till en riktig "tiger" ;-)


Den där feta tassen vill man inte bli träffad av ;-). Fjädrarna blev lite lätt "slaktade" *fniss*.

När Nalle busat av sig så ville han hellre ligga på mattes arm och vila en stund. Passade matte bra, som då passade på att surfa lite. Kollade runt på lite köksluckor då vi ska göra om lite i köket till sommaren. Finns hur mycket kul som helst att spana runt på :-)

Nu är det dags att gå ut och kvällsnatta pållarna, sedan väntar TV:n och CSI.

/Lizzie

1/2 Söndag - massor att göra

Vaknade kl 8.30 och kände mig klarvaken och utsövd. Bara att kliva upp med andra ord. Hade massor att göra så det var ingen idé att ligga och lata sig ;-). Maken hade vart uppe tidigare och matat pållarna, han kan somna om efter att varit ute i kylan, helt otroligt. Jag blir klarvaken när jag vart ute i kylan...

Käkade frukost i lugn och ro och lästa NA och lite andra tidningar på nätet tills det var dags att gå ut och släppa ut pållarna. Släpade iväg Sabina till sjukhagen. Hagen är jätteknögglig och hal och hon har svårt att gå på knögglet så det tar en stund innen vi är framme. Oktawia följde efter oss och hade noga koll på vart Sabina skulle ta vägen. Oktawia stod sedan och kollade vid Sabinas sjukhage och när hon fattade att Sabina inte kom någonstans så slappnade Okatwia av och kunde röra sig mer än 2 m från Sabina.

Sabina har hö att mumsa på i sin ensamhet - verkar inte gå någon större nöd på den lilla damen.Jag fixade klart allt i stallet innan jag gick in. Nu var det dags att STÄDA! Maken hade vaknat till liv, och när jag sa att jag ville ha en kopp kaffe innan vi började städa så var han snabb att ladda bryggaren ;-).

Det var ju meningen att vi skulle ha städat förra helgen, men då blev vi ju sjuka. Nu har det alltså gått 3 veckor sedan vi städade sist... det var rätt mycket damm och hundhår att ta reda på *harkel*. Maken tog övervåningen och gjorde klart den helt. Jag började med det rum som jag i vanliga fall brukar sluta med och aldrig riktigt göra klart... nämligen BADRUMMET. Rensade hårt i badrumsskåpen och dammade ur. Fick ihop 3 ICA-kassar med gamla krämer, parfymer, tvålar, borsta, ja allt möjligt skit. Det som inte längre luktade gott åkte i soporna och det var alltså rätt mycket.

Dammade sedan mitt kontor. Där har vi ju kaminen som askar ner en hel del så bokhyllorna behövde en ordentlig avtorkning. Mitt skrivbord var helt fullt av katthår, inte utan anledning... Nalle är ju min "skrivbordprydnad" ;-).

Maken och jag körde på i ett rasande tempo hela em och vi blev precis klara till det att jag skulle plocka in pållarna kl 15. Hade nämligen stämt träff med A som skulle provrida Oktawia kl 16.00. Det hann vi  med precis!

När vi kom till Latorp var A där och ett gäng ponnyer i ridhuset. De hade ridit ett tag så vi väntade med att gå in för att inte Okatiwa skulle bli mer än lovligt stirrig. Hon var på hugget ändå och höll på att riva trailern så vi fick ta ut henne medan vi väntade.

A gick runt med Oktawia ett tag och bekantade sig med damen och det gick bra. Tyvärr så tyckte A att Oktawia funkade konstigt i ridningen, grejjade med tungan hela tiden. Nåt höll Oktawia på med, så A satt av och jag satt upp istället.

Jag rider ju i vanliga fall på Hackamore och då är Oktawia hur stadig och fin som helst. Idag hade jag satt på tränset med 3-delat tränsbettet, det som jag använder när jag tömkör och longerar och då har det inte varit några problem. Men nåt var det idag. Hon grejjade som tusan med tungan och även i traven, så till den milda grad att hon la huvudet på sned och fibblade med tungan. Det såg ut som om hon kämpade som ett djur för att kunna få över tungan över bettet. Vilket mycket väl kan vara fallet. Damen var INTE bekväm med bettet idag i alla fall, det var helt klart.

Hur som helst. Det A kom fram till var i alla fall att hon inte vill vara medryttare på Oktawia. Det krävs mycket utbildning och ridning innan Oktawia är färdig för någon tävling, möjligtvis till sent i höst. A vill ut och tävla redan i vår så jag förstår henne fullkomligt. Hon tyckte Oktawia var en trevlig kuse för övrigt, men A erkände att hon inte har tid mer än 1 dag i vecka att rida och det räcker inte för att komma någonstans på Oktawia. Något som jag fullkomligt höll med. Nu har A provridigt i alla fall. Nästa helg kommer det två andra tjejer som är nyfikna på Oktawia, får se om det är någon av dem som har tid och ork att hjälpa till att rida och utbilda damen.

Allt frid och fröd tills vi skulle lasta. Då DÖR bildjäveln *morr*. Precis på samma sätt som för några månader sedan - totalt stendöd. Ringde grannen, men hon var upptagen. Ringde några andra kompisar, men ingen hade möjlighet att rycka ut. Fick tag på en granne till anläggningen som kom för att hjälpa till och så hade vi sådan tur att J kom för att ta hand om sin kuse i stallet. Han började leta efter startkablar, men det hade faktist vi i vår helt, otroligt nog. Och vi fick igång bilen med hjälp av J's bil och startkablar.

In med kusen i trailer, tackade för all hjälp och så mot Kartorp. Gissa om jag var nervös att bilhelvetet skulle stanna på vägen hem... Men den höll sig hela vägen hem och vi testade att starta den igen när vi hade stängt av den... startade klockrent.

Maken letade i alla fall reda på batteriladdaren och laddar nu batteriet så vi kommer iväg till jobbet i morgon. Jag ska ju börja nytt jobb i morgon och har ju INTE lust att komma försent första dagen :-O.

Skötte om Otkawia när vi kom hem och plockade ordning på alla prylar. Pållarna fick sitt em-hö inne, fick alltså stå inne resten av kvällen.

Full fart in för att fixa käk till oss själva. Vi hann käka lunch mitt på dan, men nu var vi helt utsvultna i alla fall. Det blev lax i ugnen och ris och grönsaker *mums*.

När vi käkat så förpassade sig maken till soffan i vardagsrummet framför TV:n för att pusta en stund. Själv tillbringade jag 2 timmar framför datorn och jobbade åt NRU.

Det jag har kvar att göra nu är att fixa lite stryktvätt så jag har kläder klart tills i morgon. Ska också gå igenom min rygga så  jag har allt med mig till nya jobbet.

Shit - nu blev jag nervös! Har haft fullt upp hela dagen så jag har inte alls hunnit tänka så mycket på det. Men i morgon börjar alltså mitt liv som administrativ samordnare :-). Ska bli SÅ roligt! Måste genast ta itu detta med kläderna...

Men först - Nalle hälsar ;-)/Lizzie

RSS 2.0