31/1 Lördag - Blandat idag

Ut kl 8 i grårugget för att fordra pållarna. Inga problem att kliva upp, får ju nästan sovmorgon då jag kliver upp 2,5 timme senare än vad jag gör på vardagarna. Men det är tur att man har nära till stallet så ingen ser en när man ragglar ut i stallet direkt från sängvärmen. Det är inte så snygg kombination nämligen... stalljacka över morgonrock och så gummistövlar till det *fniss*. Skulle nog kunna skrämma ihjälp min gamla mormor om hon levt ;-). Fördelen med att bo på vischan, man se ut som ett åkerspöke utan att folk behöver bry sig.

Hur som helst så gjorde jag mig anständig och käkade frukost under tiden som pållarna käkade sin frukost. Lagom när jag skulle ut och släppa ut dem och sedan mocka, så kom maken och sa att han ville in till Hindersmässan igen! Snabb som attan hängde jag på. Ut med pållarna och in för att byta till "stadskläder".

Maken hade igår stått och kollat på någon videobox för 200 kr, och inte förrän vi kom hem kommit på att det var billigt. Alltså skulle han ha en sådan och det var bara att fara inåt stan. Nu gick vi inte runt på stortorget, utan han köpte videoboxen dirket - 12 dvd-filmer visade det sig innehålla. Sedan gick vi vidare till Järntorget för dit hann vi aldrig igår. HÄR hittade jag vad jag saknade igår. Stickade "norsktröjor" i rent ull (svindyra), snygga kvalitetsmattor, fint garn, linnedukar från Siljans linne. Nästa år ska jag köpa ny matta till köket att ha under köksbordet - den sådan där matta med både plast och garn. De hade en som var jättesnygg, men just nu hade vi inte råd för vi behöve en som är 140 x 200 och de är rätt dyra. Nåja, min gamla får hålla 1 år till ;-).

Vi kom hem lagomt till lunchtid så det fixade vi lite snabbt. Sedan så surfade jag och maken runt lite och kollade på mobiltelefoner. Jag vill ha kamera, radio och 3G på mobilen och vill naturligtvis betala så lite som möjligt för den ;-). Det blir nog så att vi behöver byta mobilleverantör för att få till det. Min mobil är 3 år gamla och rejält sliten, knappar som slutat funka osv. Inte alltid det går att svara osv. Så det är verkligen dags att byta ut den. Hm, ska fundera ett tag till med det lutar åt en SonyEricsson 770.

Under tiden som vi surfade efter mobiltelefoner så hade Nalle hittat ett nytt ställe att vila på. Inte för att det såg speciellt bekvämt ut, för det var nämligen i en låda ved som han funnit sig till rätta ;-)Jag tyckte det så lite väl hårt ut att vila huvudet mot en vedklabbe, men Nalle var nöjd och spann som vanligt.

Egentligen skulle vi behövt städa huset idag, men ingen av oss hade lust direkt. Jag tog i alla fall itu med en jättdisk *suck*. Vi har alldeles för mycket porslin och för stor diskbänk.... maken var snäll och torkade. När vi väl var klara så kändes det riktigt bra att i alla fall få rent i köket.

Vi fortsatte vårt "samarbete" ut i stallet. Jag fixade mockningen och maken slängde ner hö åt mig, eldade upp gammalt höboss och tog sedan fram en säck med spån till de nymockade boxarna. Blev med andra ord rätt snabbt klar i stallet :-).
Jag for sedan upp till Garphyttan och var med på ett ljusparty. Ett nytt pelarljus i doften Fransk Vanilj hade jag bestämt att jag skulle ha, för det gamla var slut. Men så fanns det ju ett specialerbjudande med 3-pack teljus till priset av två och hittade ett par dofter jag bara inte kunde motstå - så det fick bli ett sådant 3-pack också. 300 kr handlade jag för och det räcker. Ljusen är ju dryga och räcker länge så dessa ljus kommer jag ha ett bra tag.

Var borta cirka 2 timmar, tror inte maken saknat mig direkt för han kollade på film, i alla fall inte till att börja med. Men sedan, för precis innan jag kom hem så hade Lillan fått någon typ av kräkattack och kräkts ner "hela" vardagsrummet, inkl maken och soffan *suck*. Så maken låg på knä och torkade kräker när jag kom hem. Jag förbarmade mig och tog rätt på de filtar som vovven kräkts ner och förpassade dessa in i tvättmaskinen. Maken var inte allt för glad på sin vovve, om man säger så. Det har i alla fall varit lugnt på kräkfronten resten av dagen som tur är. 

När vi fixat undan kräkorna så var det dags att fixa middag igen. Tänk - man blir hungrig hela tiden ;-). Kyckling och pasta blev det idag - mums. 

 Efter maten fick jag i alla fall något typ av städryck :-O. Gick ut i stallet vid 19-tiden, tog in pållarna tidigare än vanligt för de kan lika gärna stå inne på kvällen eftersom Sabina ska ha boxvila. Spånbädden i hennes box är ju mjukare än halmlagret ute i sjukhagen, och mjukt underlag är bra för hennes hovar. När hästarna var installerade i sina boxar, Oktawia borstad, Sabina borstad och medicinerad, så gav jag mig på sadelkammaren.

Vek iordning täcken som låg lite huller om buller. Plockad ordning på lite småpryttlar. Torkade av alla hyllor, fodertunnor, diskbänken och stalllådan. Avslutade städningen med att sopa golvet ordentligt. Blev med andra ord ordentligt städat i sadelkammaren.

Sedan fortsatte jag städdillet med att utöva persedelvård. Hoppsadeln var i stort behov av rengöring, likaså två av tränsen. Nackdelen med den här årstiden är ju all ridhusridning, vilket gör att utrustningen till sist blir VÄLDIGT smutsigt av sanddamm.

Jag var klar kl 20.30 och då så var både tränset med vanligt bett och tränset med hackamore- de två som jag mest använder - rengjorde och insmorda.Även hoppsadeln + sadelgjord var rengjorda och insmorda + rent schabrak. Tänk - i april blir min hoppsadel 21 år gammal. Det kan man inte tro. Lönar sig att sköta om sin utrustning ;-).
 


Under tiden som jag pysslade med persedelvård så var vovvarna ute och busade. Inne i sadelkammaren hade jag dock sällskap - av en spinnande Prickan ;-)Grannens kisse som hittat ett bra "hotell" i min sadelkammare. Mat, vatten, värme, toalett och en skön "dyna" att sova på. Kan en kisse ha det bättre ;-).

När jag gick in så var det två pållar som tittade på mig med stora ögon när jag gick ut ur stallet UTAN att ge dem mat. Dock fick de en omgång med  hö vid 19-tiden att tugga på, så de fick allt klara sig en stund till.

På helgerna så får de sin kvällsmat lite senare för att vi inte ska behöva kliva upp kl 6 för att ge dem frukost. Så nu är det snart dags att gå ut i stallet igen och kvällsnatta de små liven. I morgon hoppas jag att A från ÖFK kan provrida Oktawia så vi får se hur det funkar. Den 14/2 är det programridning på ÖFK, skulle vara kul om vi kan få igång pållan tills då. Det skulle nämligen vara himla spännande att få någon typ av bedömning av en dressyrdomare vad gäller gångarter och schvung osv hos den lilla damen. Att matte tycker pållan rör sig strålande är ju självklart - därför vore det bra med en lite mer objektiv bedömning *fniss*.

Nu ska jag i alla fall gå ut och kvällsmata kusarna och sedan ska jag kolla på Brottskod försvunnen, sedan är den här lördagen slut.

Nu när jag lättar från kontorsstolen så vet jag precis vad som kommer hända. Nalle står och väntar... Nalle vill ha "sin" stol ;-)Bäst han får den då ;-)

/Lizzie

30/1 Fredag - Roliga saker

Igår var det trista saker i görningen  - idag är det roliga :-)

Eftersom det var min sista officiela dag på mitt jobb inom skolförvaltningen idag så var jag tvungen att slutföra en hel del så det inte blev liggande på mitt skrivbord. Dessutom så var det kort dag för min del eftersom jag också tog ut 2 timmars komp jag hade innestående. Man får inte ta med sig komp när man byter förvaltning - så då passade jag på att ta dem idag. Detta gjorde att det var fullt ös - medvetslös på jobbet. Men jag hann med allt - det var bara ett telefonsamtal som jag inte hann med, men det fick jag lämna över till en kollega. Det är ju svårt det där att jaga folk per telefon... folk sitter ju inte vid sina telefoner hela tiden direkt.

Jag hann också rensa mitt rum på mina privata saker, tavlor och prydnadsaker - så nu ser det tomt och kallt ut. Mina privata prylar vill jag ju ha med mig till mitt nya jobb på en gång för det är ju där jag ska jobba nu ett bra tag framöver. Har inga planer på att byta jobb igen inom någon snar framtid, även om det är kul så är det också rätt jobbigt att byta jobb.

Slutade alltså 2 timmar tidigare och eftermiddagen tillbringade maken och jag på hindersmässan. Detta är en marknad som jag bara MÅSTE gå på varje år, har gjort det sedan jag började gymnasiet - börjar bli några gånger nu *harkel*. Tyvärr måste jag säga att jag tycker att det har blivit sämre med årens lopp. I och för sig så gick vi bara på Stortorget, men ändå - vad är det som saluförs... skitkläder, strumpor, godis, korv, plastpåsar - detta finns det HUR mycket som  helst av. Förr kunde man köpa bra rostfria bunkar och kastruller. Det fanns mycket mera av bra småsljöjd - INGENTING av detta nu. De som sålde fina furulampor och furumöbler från Sundsvall var inte där *saknar*, knallarna med kvalitetsgarner, dukar och gardiner är också borta. Det var någon som sålde gardiner - icke kvalitetsprylar...

Dessutom - man kan absolut INTE göra några fynd på Hindersmässan längre... Nu hade vi inte någon lång inköpslista direkt, men lite kom vi hem med i alla fall :-)

Korv är ju bara ett måste - 5 st för 100 kr.Honung, mest för att det var slut hemma, 55 kr 700 gram svensk honung. Marknadsgodis är ju bara ett måste.Och så fyllde jag på med strumpförråd, 14 par för 100 kr - räcker ett tag ;-)Ovan på svarta strumpan ligger också en ring i brons som jag köpte, föreställer en katt - den var så söt så den kunde jag inte motstå ;-)

Det tog drygt 1 timme att gå runt på stortorget, inte så farligt med folk så man slapp trängas allt för mycket.

När vi var klara med nöjet att gå på Hindersmässan så åkte vi till Maxi och shoppade mat. Där träffade jag Minternet och babblade en kortis innan vi stressade vidare åt varsitt håll.

När vi shoppat färdigt så var maken och jag rätt trötta och mitt förslag att ta en kupong från restauranghäftet och käka pizzamenyn på fiket vid Maxi, nappade maken på direkt. Det var faktiskt skönt att sitta där och käka en stund, nu var vi både trötta och hungringa. Rätt roligt att sitta där och titta ut genom fönstret och spana på folk, är ju en del trafik utanför eftersom Systemet ligger precis brevid.

Vi kom alltså hem i normal tid trots att vi gjort en massa efter jobbet. Mycket hinner man när man slutar ett par timmar tidigare från jobbet. Och eftersom vi käkat på Maxi så behövde jag inte heller laga middag, utan vi drack lite kaffe och tog det lugnt en stund innan det var dags för mig att fixa stallet.

Idag var det inplanerat en tur till ridhuset med Pållan. Jag tänkte rida en sväng - vilket var första gången på precis en månad!!! Så jag funderade på hur detta skulle sluta... problemen jag hade med pållan i våras sitter ju fortfarande kvar i kroppen på mig...

Det är i alla fall hög tid att sätta lite fart på ridning och träning, så det var bara att göra iordning pållan och in i trailern. Vi kom faktiskt iväg hyfsat tidigt, 19:30 satt jag i sadeln och det kändes helt OK. Vi var själva i ridethuset, vilket maken inte tyckte alls var något förvånansvärt... 19:30 en fredagkväll... ;-). Oktawia var hur cool som helst.

Red ett pass på 40 min, och det gick HUR bra som helst. Det var verkligen ROLIGT och Oktawia verkade tycka att det var som det skulle vara ;-). Red ett lugnt pass, skrittade fram under 15 min. Sedan lite lätt jogging i traven i 5 min, sedan så kollade jag bara av att grunderna fortfarande funkade klockrent. Start, broms och svänga. Alltså jobbade damen i övergångar skritt-trav-halt och direkt i trav, jobbade på stora serpentinbågar och fyrkantsspåret, även lite skänkelvikning till och från spåret för att få henne lite lösgjord. Gick in bara ett par varv på volt eftersom underlaget inte är det bästa. Totalt jobbade jag damen med detta i 15 min och hela tiden så jobbade hon på, stadig i formen och verkade hur nöjd som helst. Skrittade sedan av i 10 min och sedan var vi klara för denna gång. Idag var det verkligen ROLIGT att rida och Pållan såg ut som om hon bara gick runt och myste ;-). Filmade ingenting idag eftersom batteriet på videokameran var totalt tomt :-(.

Väl hemma igen så blev det ordentlig rykt, gäller att passa på när det inte är så kallt. Sabina fick lite pyssel, idag har hon i alla fall inte förstärkt digitalispuls så man kan hoppas att medicinen gör ordentlig verkan.

När jag var klar i stallet och pållarna matade och nattade så väntade maken inne i huset med ost och kex. Pizzaslicen var borta för länge sedan, så ost och kex smakade fint. Trevlig avslutning på en fredagkväll ;-).

För att göra Nalles fanclub nöjda så har vi idag en liten Nallebild...

Nalle kan sitta på smal stolsrygg och stirra i taket ;-)Vet inte vad det var som var så intressant, jag såg då ingenting ;-)

Det var allt för idag.

/Lizzie

29/1 Torsdag - Trista saker

Min lilla shettis har känning av sin fång igen *suck*. Ringde till veterinären i morse och han sa att jag var den 5:e som ringde idag på morgonen med återfallsfång. Så nåt är det ju. Medicin utskrivet och det hämtade vi efter jobbet på Apoteket, så vips blev man lite lätt ruinerad... 400 kr för 12 dgrs smärtlindring och antiinflammatorisk medicin! Inte mycket att göra något åt, pållan måste ju ha smärtlindring! Men sabla trist är det :-(

Det var meningen att vi skulle åka till ridhuset idag, men A som skulle provrida blev inkallad på ett jobb så det funkade inte ikväll för henne. Vi har bokat ny tid och satsar på söndag istället.

I och för sig skönt att inte behöva stressa när man kom hem från jobbet. Kunde käka mat i lugn och ro och sedan tog jag tag i den absolut tristaste syssla som finns - ja det finns något som är värre än att diska...

Fixa räkningarna *urk*. Det är så sabla urtrist så det finns inga ord för det. Och den här månaden hade vi dessutom mycket räkningar. Utav någon anledning så har fasta kostnader ramlat in samma månad. Telefonabonnemang, sophämtning (fan nästan 800 kr), TV-licens, fasta avgiften från elen från ett bolag och vanliga elräkningen. Totalt gick bara elräkningen på 3 800 kr!

Om man säger så här - maken och jag behöver inte oroa oss för vad vi ska göra av våra pengar ;-). Lönen försvann i en knapptryckning *fniss*. Nu blev det gjort i alla fall och det är en månad kvar till nästa gång. Men trist är det...

Jag har också tagit tag i Stora pållans försäkring. Eftersom jag gått arbetslös långa perioder och haft jobb som inte varit direkt högavlönad, så har jag haft henne "miniförsäkrad". Både livvärdet och veterinärvården var i minsta laget och i behov av höjning, det har legat på samma sedan jag köpte pållan för 2,5 år sedan. Eftersom jag får höja livvärdet med 10 000 kr utan veterinärbesiktning så gjorde jag det. Pållan är "undervärderad" i vilket fall som helst, men det blev bättre. Och så slog jag til med dubbel veterinärförsäkring.

Vågade knappt fråga hur hög premien skulle bli, men... det blev en liten käck höjning med 400 kr per månad :-O nästan så man svimmade. På 3 år har jag betalt i premier vad jag betalade för kusen!! Men det känns ändå värt det. Skulle inte förlåta mig själv om det värsta skulle hända och så får man ta bort kusen för man inte har råd att betala en operation osv. Min mardröm är ju ett kolikanfal med buköppning -  ingen billig historia. Även om man får betala 10 % av vad det kostar så är det ju överkomligt att skrapa ihop 7000 kr än 70 0000, som är "normalpris" för en buköppning på häst. Men premien suger - så det är också trist...

Vad är det mer som är trist idag... jo VÄDRET :-O. Grått, grått, grått och gråkallt. När vi tog in hästarna så var det fint, fint, fint regn, riktigt äckligt disigt. Så in i helvete TRIST!

Tröstade mig med att massera och borsta pållan. Lite myspys i stallet är trevligt sådana här kvällar ;-).

Nu till något helt annat! Nåt som inte är trist ;-)

Har kollat igenom filmerna från gårdagens tömkörning. Så här kommer några länkar för er som är intresserade.

Trav över bommar vänster varv. Detta var jobbigt tyckte pålan. Jag hade fyllt sjå att styra, men till sist så hade jag inte kolla på yttersidan i alla fall och damen fuskade.

Trav över bommar höger varv. Här har vi hållit på ett tag och pållan fått igång traven bättre.

När det blev dags för galoppjobbet så arbetade jag damen på den andra volten. Ingen idé att trassla in galopp över bommar. Pållan har fullt sjå att hålla kolla på benen ändå. Driver rätt bra i galoppen för hon ska galoppera på ordentligt.

Galopp vänster varv - här passar hon på att busa lite när jag sätter tryck på henne.

Galopp höger varv - här är vi nästan färdiga med vårt tömkörningspass och damen börjar bli lite trött. Även om hon vilat i nästan en vecka så märktes det att hon behövde gårdagens tömkörningspass ur rent avrastningssynpunkt ;-).

Nästa motionpass är tänkt i morgon - både jag och maken slutar tidigare i morgon em. Vi ska gå på Hindersmässan en stund, men sedan blir det hemfärd. Så vi borde komma iväg till ridhuset i hyfsad tid. Borde hinna vila en stund när vi kommer hem till och med ;-).

Tyvärr - Nalles fanclub får klara sig utan bilder idag. Har inte hunnit fotat nåt idag ;-). Förhoppningsvis så finns det mer tid i morgon. Poseringsvilligt fotooffer - DET finns det ju ;-).

Det var allt för idag :-)

/Lizzie

28/1 Onsdag - Ridhusbesök

Tösaltet hade verkligen gjort verkan under natten och under dagen som vi var på jobbet! I princip isfritt i uppförslutet så det skulle inte bli några problem att få upp trailer med pålla i :-).

Fixade dock till middag först. Måste ju ha mat i magen för att orka jobba med kusen. Under tiden som jag höll på och lagade mat så hade jag lilla natte som satt på köksbordet och följde mig med blicken. Uppenbarligen kände han att han var tvungen att hålla koll på matte ;-).Nåja, så länge han håller sig på köksbordet så är han ju inte i vägen ;-). Det är värre när han snor kring benen, antingen blir han då trampad eller får sig en liten spark...

Efter mat så var det bara full fart ut i stallet och ta itu med mockning och fix av hästmat. Målet var att vara i ridhuset till 19.30, men det tidsschemat sprack... Pysslade om Sabina lite innan jag tog itu med Oktawia och tiden rann iväg... som den lätt gör ;-).

Vi kom iväg cirka 20 min senare än vad jag tänkt mig och det var inga problem att få upp trailern - skönt :-).

Uppe i ridhuset var det ett ekipage, C med sin medryttarpålle. Bra för Oktawia att gå runt i ridhuset och den andra hästen jobbades. Sedan stod vi och pratade en stund och Oktawia hade bara cirka 1 m fram till C's pålla, och ÅH vad Oktawia luktade ;-). Hon tyckte det var en snygg kille som stod där och tittade på henne ;-). Oktawia var jätteduktig när C sedan var klar och gick. Inga hispfasoner alls utan kunde koncentrera sig på mig.

Maken släpade fram 4 st bommar som ha la ut på öppna delen av en 20-meters volterna. Jag tänkte Oktawia skulle få lyfta lite på tassarna idag.

Det visade sig inte vara helt enkelt.... I vanliga fall när jag tömkör på volt så är i alla fall jag glad om man får volten hyfsat rund, är väl inte sådär jättefokuserad på vart jag lägger henne på voltspåret.

Oktawia tyckte det var TOTALT onödigt att trava över några bommar - herregud, då vart det ju JOBBIGT!!! Så än slank hon dit och än slank hon hit...

När jag skulle tömköra henne i trav över bommarna fick jag vara superkoncentrerad på hur jag styrde och håll emot rätt ordentligt. Minsta lilla jag släppte efter på ena eller andra tömmen så travade hon antingen på utsidan eller insidan av bommarna. Att trava över bommarna mitt på så det blev bra takt, tempo och benlyft - DET hände inte många gånger!!! Fy fasen vad jag fick slita!

Det märktes också att damen inte gjort något på en vecka, hon var lite laddad. Så hon fick galoppera på ordentligt  för att "pysa" av sig, och det behövdes :-O. Tömkörde dock inte i galopp över några bommar, insåg att det var dömt att misslyckas ;-). Oktawia är inte i  heller i sådan skick att hon klarar av så samlat tempo i galoppen - det får vi ta lite längre fram.

Galoppen i vänster varv var riktigt bra idag. Galoppen i höger varv hade damen lite mer problem med, vill gärna gå i korsgalopp då, men det är ju bara att jobba vidare. Så småningom kommer styrkan.

Efter galoppjobbet fick det räcka i alla fall. Damen var nu ordentligt avrastad så hon ska kunna uppföra sig under provridning i morgon. Ev kommer en tjej från ÖFK i morgon och provrider så får vi se hur det går. Om hon passar ihop med Oktawia och det kan bli lite tävlande av framöver :-).

Var hemma till kl 21.30. Naturligtvis hade Oktawia lyckats trampa sig lite i trailern så det blev till att spola rent ett litet broddsår och så på med torr kompress och vetflexlinda. Hon trampar runt som en vettvilling när det är gröpper i vägen - och vår lilla gata består bara av potthål så Oktawia blir asförbannan under de 200 m och trampar runt i trailern. Hon har aldrig trampat sig tidigare, men får väl använda boots hädanefter.

Som tur var är hon jättesnäll när man ska rengöra sår. Då kan jag nästan sitta under magen och spola rent sår på ben och hovar och hon rör sig inte ur fläcken - märkligt egentligen...

Ska analysera kvällens filmer i morgon om jag hinner. Nu är det dags för sängen i alla fall.

Godnatt!

/Lizzie

27/1 Tisdag - Full fart

Idag har det varit full fart hela dagen. Fullt upp på jobbet - har varit BETYDLIGT piggare idag ;-). Maken var också på benen idag och tog sig till jobbet. Bra, för det blev rätt dyrt för min del att parkera utanför mitt jobb - 50 kr/dag - det kan man ju inte hålla på med för många dagar *hua*.

När han hämtat mig efter arbetsdagens slut så åkte vi till Granngården för att fylla på förrådet för hästmat och kattmat. Nästa anhalt blev Willys för att fylla på mat till oss övriga i familjen ;-). Som tur var så skulle vi inte ha så mycket och det var tomt i kassorna när vi var klara. Alltså var vi hemma rätt fort.

Eftersom jag bara skulle hem och fixa stallet och sedan åka igen, så hade jag inte räknat med att laga någon mat. Sparade in lite tid där, den tiden ägnade jag mig istället åt att gå igenom att roligt paket som kom med posten idag.

Paket från Creative clubInnehöll massor med roliga saker med tanke på att det är snart är Alla hjärtans dag :-). Ville helst börja göra några söta kort på direkten, men det får jag nog ta i helgen  ;-).

Vi köpte i alla fall TÖSALT när vi var på Granngården - nu ska ishelvetet bort från vår gårdsplan! I morgon SKA jag till ridhus med Oktawia!! Maken ströade på tösaltet när vi kom hem och tametusan - det började hända grejjer på direkten :-O. Ska bli spännande och se hur det ser ut i morgon.

Nåja - full fart  ut till stallet, hade verkligen mycket bättre ork idag än i går och mockningen gick lättare. Hann precis klart med mockning, fix av hästmat, rengöring av vattenhinkar osv tills det var dags att åka iväg på Oriflamemöte,

Mötet var hemma hos min Gruppchef IL, dessutom var vår regionschef Tina med också. Som tur var så var det bra uppslutning på säljare, så det var ett bra möte. IL bjöd på kanongott käk som vanligt :-) så mätt och belåten blev man. Det var bra att regionschefen var med, fick lite extra information och jag hade lite frågor som jag fick svar på.

Så ni alla som undrat - det är INGA farliga mineraloljor i Oriflameskrämer.

Mineralsminket som ni efterfrågat - det är på gång :-)

Mötet höll på lite längre än vanligt, så när jag kom hem var det bara att slänga sig ut och plocka in pållarna. Oktawia stod och väntade på grinden när vi kom, men när jag kom och skulle ta henne då vände hon drog längst ner i hagen. Jaha - där kunde hon ju stå och tjura! Jag gick in i stallet och hällde upp maten, prasslade med höpåsarna och dunkade med kraftfoderhinkarna i krubborna. Nästa gång jag kom till grinden så stod hon där  och den här gången stod hon kvar. Mat vill damerna ha ;-). Sabina kom sakta men säkert knatandes efter ;-). Snabb koll av pållarna att allt var OK med den och sedan in igen.

Pust! Så nu ska jag förförsöka gå ner i varv och komma i säng ;-).

En som tydligen saknat matte under kvällen - det var Nalle det. Nu när jag satte mig framför dator så har han varit över hela mig. Kelsjuk så han inte vetat vilket ben han ska stå på. Spinner så hela skrivbordet vibrera.

Och så ska han vara SÅ nära som han bara kan...Men det är svårt att skriva med en kissa klättrande över sig och ligger och rullar på tangentbordet. Bäst jag förpassar mig till sängen så han får den omgång med gos han så himla gärna vill ha!

Godnatt!

/Lizzie

26/1 Måndag - Åter jobb

Maken är fortfarande sjuk, feber, ont i huvudet och ont i lederna. Skulle tro att det är influensan han åkt på. Jag tog mig till jobbet. Kände mig rätt pigg i går kväll, så jag tänkte att nu går det att köra på som vanligt.

Så var icke fallet....

Har haft att göra på jobbet, så långtråkigt har jag inte haft det ;-). Men jag tog en mugg kaffe på morgonen när jag kom till jobbet - sedan var jag och magen osams resten av dagen... Inte så att jag mådde illa eller så, utan bara lite allänt magknip - men det räcker. Dessutom så fort jag rörde på mig så blev jag helt slut och yr i huvudet. Borde med andra ord ha stannat hemma idag, men det var lite för sent påkommet.

När arbetsdagen var slut så var det med tunga steg jag släpade mig hemåt... maken låg helt utslagen i soffan när jag kom hem. Kände mig som om jag också befann mig i samma tillstånd egentligen. Hade i alla fall köpt med Alvedon hem som jag serverade honom direkt. Faktiskt så piggnade han till sig lite efter någon timme, så någon nytta gjorde de pillren i alla fall.

Jag lagade Sötpotatissoppa till middag, även om jag inte var så himla sugen på mat - energi behövdes. Tyvärr så blev jag inte mycket piggare och fixa stallet gick verkligen i "slow motion" idag.

Nåja, nu är det gjort i alla fall. Ska ta in pållarna om en stund. Fortfarande is på hela gårdsplanen *suck*. Ska nog köpa med lite tösalt hem i morgon annars kan man ju få vänta i evigheter innan isen är borta. Behöver verkigen få igång pållan igen så vi kommer någonstans med ridningen och jag kan komma igång att träna igen.

Nä, nu ska jag vila mig en stund innan jag ska släpa mig ut och plocka in pållarna. Sedan är det CSI NY - det får vi inte missa :-).

Nalle hälsar ;-) Han har kommit på att han kan ha "putsstund" på sin klätterpelare ;-)Att han inte vill vara på skrivbordet kan ju också bero på att jag sitter och målar naglarna... luktar inte så gott i Nalles näsa ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/1 Söndag - Regn och is

Maken är fortfarande sjuk, och eftersom jag var friskare än honom så fick jag gå ut och morgonforda pållarna. En uppgift som visade sig vara förenat med totalt livsfara - medelålders kvinna som man är - totalt blankis över hela gårdsplan med regnvatten ovanpå. Det var bra att hascha sig ner till stallet bäst man kunde och hoppas på det bästa. Som tur var så klarade jag mig både ner till stallet och upp till huset igen, men det var inte mycket mer ;-).

Pålla fick stå inne och käka sin frukost och under tiden så försökte jag vakna till själv. Kände mig inte helt kurant efter fredagens maginfluensa, utan kroppen var seeeg som vinegum idag. Maken och jag släppte ut pållarna vid 9.30, hade tänkt fixa stallet när jag ändå var ute, men jag var helt slut och var tvungen att gå in och vila.

Men mitt på dagen när det var dags för lunchmatning så tog jag itu med stallet. Först var det ju dock utmaningen att ta sig till stallet.

Skridskor hade inte varit helt fel ;-)Planen att försöka ta sig till ridhus - det får nog ligga nere de närmaste dagarna nu tills isen är borta *suck*

Hästarna tar sig fram i alla fall. Oktawia har ju 4 brodd i varje sko och Sabina är barfota. I hagen är det inte heller lika mycket is som tur är.Det var tungt att mocka idag. Trött i kroppen och hur blött som helst i Oktawias box. Dessutom sprang hundarna fram och tillbaka som vettvillingar och blötte ner hela stallet. Försökte få dem att sitta utanför stallet under tiden som jag mockade, inte helt enkelt för två schäfrar som helst ska vara 0,5 m brevid mig.

Men så kom en katt - nåt att titta på ett tag och de kunde hålla sig stilla.Två dygnkärror senare, nyspånade boxar och rengjorda hinkar - då kunde jag gå in och vila. Det var välbehövligt för fullt frisk var jag inte - det kändes.

Så jag gjorde maken sällskap ett tag i soffan och tittade på TV en stund. Det var ju skittråkigt väder ute så det kändes helt OK att ligga och slappa i soffan. I och för sig är huset i stort behov av städning, men den kraften får vi hämta någon annan helg ;-).

När jag återhämtat mig och tröttnat höra på makens snörvlande så orkade jag faktiskt göra lite nytta. Tog i tu med lite stryktvätt - inte det roligast att göra men kläderna hittar ju inte till garderoben av sig självt direkt ;-).

Dessutom hade jag en liten medhjälpare... Hur var det nu - mitt i smeten, eller?

Nalle förstås!Dessutom ville han absolut vara till hjälp när jag skulle stryka också. Att jag inte tyckte det var riktigt lika lämpligt är ju en annan sak. Nalle var envis....Han upptäckte dock att ångan från strykjärnet inte var att leka med ;-), utan nöjde sig sedan med att titta på avstånd *fniss*.

Senare på kvällen blev det faktiskt en tur in till stan. Det var möte för dressyrintresserade på ÖFK, och även om jag själv inte är "fit" att tävla i år så kan det vara kul att engagera sig lite, träna är ju alltid lika roligt och jag kan mycket väl tänka mig att låna ut min kuse.

Det var ett gäng både kända och okända ansikten på mötet, och klubben bjöd på kaffe och semla *mums*. Lite prat om tränare som vi var intresserad av att kunna tänka oss träna för, programridningar, avsuttna övningar m.m. Innan jag gick så framförde jag att jag kan tänka mig att låna ut kusen till någon hugad ryttare som vill tävla, framför allt med tanke på laget. Det mottogs väl :-). För min del så är det enbart positivt ifall min häst kan få lite tävlingserfarenhet så hon coolat ner sig tills jag ska ge mig ut att tävla *fniss*. För att de skulle ha någon hum av vad jag har för kuse så fick de tips om att kolla på mina filmer på youtube.

Nu när kvällen nästan är slut så har mitt erbjudande om att låna ut min kuse för tävling gett snabbt resultat. Har redan fått 3 st "spekulanter" som gärna provrider för att se om det kan funka. De kollade på Youtube och slängde sig sedan på telefonen *fniss*.

Så vem vet, kanske slutar med att jag till sist får tag på en engagerad medryttare trots allt :-).

Nu är det nattinatti i alla fall.

/Lizzie


24/1 Lördag - Återhämtning

Att återhämta sig efter ett dygns magsjuka - det tar tid. Vaknade 8 i morse och var glad över att jag kunnat sova hela natten. Kräktes senast kl 22 i fredags kväll och då hade jag kräkts precis varannan timme sedan kl 22 i torsdags kväll. Inte kunnat ät nåt utan bara fått i mig lite vatten. Så jag var allt annat än pigg i morse och ont i magen, men det var svårt att känna om det fortfarande var magsjuka eller det faktum att det var helt torrlagt i magen...

Provade i alla fall med att äta lite A-fil och det fick stanna kvar i magen, men många knop gjorde jag inte på fm. Att motionera pållan fanns inte med på kartan. Hade fullt sjå att fixa stallet. Maken har fortfarande feber och låg på fm utslagen på soffan. Vi hade med gemensamma krafter fixat stallet i fredag mellan mina skräkattacker - inget jag vill behöv göra om i första taget...

Vid 13-snåret så började magen i alla fall knorra och jag vågade käka lite havregrynsgröt och sakta men säkert började jag må bättre.

Eftersom det blir tröttsamt att ligga i soffan/sängen så satt jag vid skrivbordet och försökte sortera in mina foton jag fått framkallade. Det var lagomt ansträngande en sådan dag som denna, men Lilla Nalle ska ju vara med över allt som vanligt ;-)

Alltså mitt i smeten ;-)Alltså, vad göra åt denna kissemiss ;-). När han blev undanputtad för att jag skulle få i fler bilder - ja då antog han en annan "pose"

Nalle - helt "utslagen" ;-)Helt plötsligt så kom maken på att vi var tvungna att ta oss till en affär. Han var tvungen att köpa Expressen och en Clintanfilm. Så det blev en snabb visit in till Willys, behövde ha hem lite blåbärssoppa och A-fil m.m.

På vägen hem så svängde vi in till kyrkan och tände ljus på mammas och pappas gravar. Mamma skulle ha fyllt 68 år idag. Hon gick bort alldeles för tidigt! :-(

När vi kom hem igen så var både maken och jag helt slut. Em-matade hästarna medans jag hade krafter kvar och sedan blev det soffan en stund.

Mycket mer än så kommer inte hända idag. Förhoppningsvis så är jag piggare i morgon.

Jo just det... nu när jag sitter här vid datorn - Nalle har kommit på att nya lampan är lätt att flytta på. Så nu kommer han lätt åt sin plats i fönstret ;-)Nu ska jag slappa resten av kvällen...

/Lizzie

23/1 Fredag - sjuk

Nu är det min tur att bli sjuk. Och om det ändå vore en liten förkylning...

Nä - någon typ av magsjuka  har jag åkt på. Har inte haft magsjuka på hur många år somhelst, så det var väl dags då... men kul är det inte. Avskyr att kräkas :-(

/Lizzie

22/1 Torsdag - Full fart

Idag har det verkligen varit full fart hela dagen. Det började med att make väckte mig i morse - superynklig "jag är förkyld - jag är hemma idag". Alla kvinnor vet hur män blir när de blir förkylda... just det - nära döden upplevelse" - övriga kommentarer överflödiga. Maken hade feber och då är det lika bra att bädda ner sig hemma i sängen. Detta innebar också att jag fick ta bilen till stan och PARKERA vid mitt jobb... eftersom det alltid är maken som kör och han bara släpper av mig utanför dörren vid mitt jobb, så har jag inte direkt funderat på vart det finns gratis/billig parkeringsplats. Hade ingen som helst lust att betala 50 spänn för att ha bilen parkerad hela dagen. Alltså for jag runt, runt cirka 3 varv utanför mitt jobb. Det tog 15 min, men till sist hittade jag en lämplig parkeringsplats. Nu vet jag i morgon vart jag ska åka på en gång ;-).

Hade fullt upp på jobbet, bara att kavla upp ärmarna och ta itu med saker och ting.

På vägen hem så blev det till att stanna vid apoteket och handla hem förnödigheter åt maken, nässpray och halstabletter. Detta mottogs med ett kraxande "tack" när jag sedan var hemma ;-).

Jag hade haft förhoppning om att han skulla mikarulöst krya på sig under dagen så vi kunde åka till Ridhuset med Oktawia, men icke. Han låg totalt utslagen i soffan, det kom små stön emellanåt som ett tecken på att han fortfarande var vid liv.

Eftersom maken är sjuk så blev det jag som fick se till och fixa ALLA djuren själv. I vanliga fall så delar vi ju upp skötseln, maken är alltid den som t ex fixar kattrummet, gör rent sandlådor, och röjer upp på golvet där inne. Jag hann dricka en kopp kaffe och käka lite lätt innan jag drog igång. Maken ville inte ha någe mat och eftersom jag inte alls var speciellt hungrig så skippade jag att laga middag till oss båda.

När katterna och hundar blivit omskötta, alltså sandlådor rengjorda, vatten och matskålar rengjorda och påfyllda. Vovvarna hade blivit ordentligt rastade så var det bara att ta itu med stallet. Som tur var så hade ju maken slängt ner hö i går så jag behövde inte försöka ta mig upp på höloftet, utan det var bara att fylla på höpåsarna, fixa betforen, göra rent vattenhinkar och mocka. Prickan, grannens kisse som håller till i mitt stall, fick påfyllnad av mat och vatten. Dessutom lite gos - en riktigt liten kelgris är hon ;-). En timme senare var jag klar och det var bara att gå in i huset och ta sig an en jättedisk - det var min i vilket fall som helst - ingen risk att sjuk make tar sig an den direkt. Men 45 min senare var köket skinande rent :-). Diskning är ett himla tråkigt jobb, men ändå rätt tacksamt ;-).

När jag höll på med disken så hade jag några katter omkring mig. Måns och Nalle börjar bli riktigt bundis och gamle Måns, 14,5 år får värsta busrycken tillsammans med Nalle.

Men idag så gällde det att vakta Nalle så att inte Kartorps "Kung" - Tyson - kom för nära Nalle...Precis som om Tyson bryr sig om Nalle. Den enda som räknas i Tysons värld - det är Tussan ;-)

Tyson skulle kunna göra vad som helst för Tussan ;-)Tyson är SÅ nöjd över att Tussan putsar honom lite :-).

Lagom när jag började bli klar i köket och höll på att fixa en matlåda åt mig, så vaknade maken till liv, eller till  liv är väl att överdriva. Det kom en "klagosång" från soffan som endast tystnade efter en kopp te *fniss*.

Nu ska jag i alla fall förpassa mig till soffan en liten stund innan jag ska ut igen för att plocka in pållarna. Ska försöka göra "plankan" en vända innan kvällen är slut också - har dock extremt  träningsvärk i magen sedan övningarna i förrgår :-O. Så vi får se hur det går ;-).

/Lizzie

21/1 Onsdag - IDAG

Är det 25 år sedan jag och min man "blev ihop"! Hjälp - vart har tiden tagit vägen :-O. Dagen till ära måste vi naturligtvis fira på nåt sätt ;-). SMS:ar maken under dagen och först fattar han ingenting och sedan så tyckte att han att festligheter var totalt onödigt ;-). Men eftersom vi skulle iväg till Maxi och handla lite efter jobbet så kunde han tänka sig att köpa med något gott till kaffet. Jag var sugen på semla (som alltid), men maken var mer inne på krämkaka och så blev det ;-).

När vi strosade runt där i butiken och var på väg mot kassorna så möter vi en man som jag inte sett på cirka 10 år...

Mitt ex! Tamesjutton på 25-årsdagen från vårt "uppbrott" så springer vi på varandra i en matbutiken, det är så man kan börja fundera *fniss*. Vi har väl sprungit på varandra cirka 5 ggr på dessa 25 år! När vi gjorde slut och flyttade isär så gick det lugnt tillväga. Vi var inte osams eller bråkade på nåt vis, vi hade bara växt isär efter att ha bott ihop 4 år under vår sena tonår. Och när vi väl flyttat isär så visade det sig att vi inte ens hade gemensamma kompisar där vi kunnat springa på varandra :-O. Så kan det gå här i livet. Det var i alla fall kul att träffas, allt var bra med han och hans familj (gift och 3 barn). När vi skildes åt så blev jag så full i skratt eftersom det då slog mig att det verkligen var precis 25 år sedan han fick reda på att jag blivit i hop med maken och han på riktigt fattade att jag inte skulle gå tillbaka till honom - exet alltså. Ibland funderar man om det är någon outgrundlig anledning till att man möter vissa människor helt plötsligt ;-).

Nåväl - i övrigt tog inte mathandlandet speciellt lång tid och vi var hemma rätt fort. Vi fikade och käkade krämkaka - som var hur god som helst. Efter fikat och genomgång av post så gick jag ut och fixade stallet. Idag var det totalt blankis utanför stallet - tur att det var igår som vi åkte till ridhuset och inte idag. Ska iväg i morgon också, förhoppningsvis så har det smält undan lite mer då.

Maken och jag fixade iordning lite middag lite senare och under tiden middagen befann sig i ugnen så färgade maken mitt hår. Det var ett tag sedan jag fick i lite färg i kalufsen och nu var det hög tid. Min favoritfärg som ligger närmast till min naturliga hårfärg, är ALLTID slut. Idag fanns det EN förpackning kvar i hyllan - högg den snabbt som ögat.

Min kalufs INNAN färgning - lite väl mycket silverfärg...En timme senare ser min kalufs ut på detta viset...Lite jämnare färgton, eller hur? ;-)

Under tiden som jag satt med färgen i håret så roade jag mig med att gå igenom filmerna från gårdagens ridhusbesök. Numera är det inget "gnäll" från makens sida när vi ska iväg med kusen - kameran hänger runt halsen och han roar sig bäst han kan under tiden som jag motionerar kusen ;-)

Ska inte plåga er med att lägga ut alla små filmsnuttar på oss ;-), men ett par exempel kan ni titta på om det är intressant.

En filmsnutt i början av arbetspasset igår kväll, trav på volt, skulle kunna vara lite mer tryck i henne, men hon har knappt gjort något på 3 veckor, hon är tämligen avslappnad och ändå villig till arbete.

Avslutade travjobbet med att trava på 8-volt. Oktawia mjuk och fin, stadig i formen och kolla på svansen hur den vippar fram och tillbaka i traven. Det ska tydligen vara ett tecken på avslappnad och nöjd häst :-).

När det gäller denna filmsnutt så var det meningen att maken faktiskt skulle filma hästen och INTE mig, men han tycker det ser så roligt ut när jag är tvungen att springa *harkel*. Dessutom står det utom alla tvivel att hästen är förbannat snygg - jag håller inte riktigt samma standard *fniss*.

När jag ändå höll på och ladda upp filmer så passade jag på att ladda upp en liten filmsnutt på NALLE - så alla i Nalles fanclub - här får ni ert lystmäte tillgodosett ;-)

Nalle har fått en ny leksak. En lite råtta som "skramlade". Denna råtta har roat honom hela kvällen.

Har ni svårt att se filmer så kommer här lite bonusbilder på Nalle. Jag har råttan i handen - det gillar inte Nalle ;-)

Vill ha råttan NUUUUEn som däremot har legat på mitt skrivbord hela kvällen - och totalt STRUNTAT i allt var råttor och andra leksaker heter..

Det är Tussan det - hon hittade ju en handduk att ligga på... ;-)Men nu är det färdigt vid datorn för idag. Uppladdningarna tar rätt lång tid, så kvällen försvinner snabbt. Och nu är det dags att gå ut och plocka in pållarna. Maken ska först slänga ner hö åt mig så jag kan fixa klart all mat. Sedan ska jag nog ta min slitna kropp och förpassa mig till sängen.

Kan upplysa om att de där 3 x 2 sekunder med "Plankan" igår kväll.... det känns förbannat väl idag. Har enorm träningsvärk i hela magen och i bröstmuskeln. Säger väl egentligen mer om mig än om träningsövningen som sådan *harkel*. Men ska försöka göra den minst en gång varje dag i alla fall så till sist kanske jag klarar av att så en minut och har fått bra bålstabilitet på köpet ;-).

Har faktiskt gjort plankan EN gång idag - på lunchen - var hos min kompis Karin och lämnade av Oriflamevaror. Visade då hur plankan ska utföras - tror faktiskt jag klarade den längre än 3 sekunder idag ;-), och det får faktiskt räcka...

Så det var allt som hänt idag och som vanligt - Nalle hälsar :-)/Lizzie

20/1 Tisdag - Tur till ridhuset och lite andra övningar

Var helt slut när maken hämtade mig efter jobbet idag, tur att han kör bra så jag kunde sova på vägen hem. Lite lätt mikrosömn som var precis lagom för att man skulle få energin tillbaka :-).

När vi kom hem och vi skulle fixa middag så upptäckte jag att de ingredienser som skulle vara till middagen inte alls fanns i vårt kylskåp. Hade bara öppnat och kollat när jag skrev matlistan förra veckan, brydde mig aldrig om att titta på flaskor och burkar... Det skulle jag ha gjort för bl a hummerfonden, som behövdes till middagen idag, den flaskan var tom *suck*. Så istället för att laga middag blev det så att vi tömde kylskåpet och gick igenom att burkar och flaskor. Lagar man mat enligt "Må bra-tidningens" recept som vi gör, då är det en hel del smaksättare man använder istället för andra feta saker.

Om man säger så här... halva innehållet i kylskåpet bestod av burkar och flaskor med alldeles för gammalt innehåll *urk*. Passade på att göra en storstädning av kylen när vi ändå var i farten - behövdes verkligen.

Eftersom vi ändå behövde lite mat så blev det fil och müsli som slank ner. Duger det också. Under tiden jag käkade så läste jag senaste Må Bra-numret som kom med posten idag. Där blev jag så himla inspirerad av lite gympaövningar så jag genast slängde mig på golvet för att testa några av dem.

Bl a är ju "plankan" otroligt bra för att stärka rygg och bålstabilitet - vilket är icke existerande styrka i min kropp! Jag klarade av att stå i "plankan" i cirka 3 sekunder hela TVÅ gånger. Att man dessutom skulle göra "plankan" och lyfta ett ben i taget så som det stod i tidningen - DET var lögn i helvete. Jag kunde bara inte lyfta upp ett ben när jag stod gjorde "plankan". Till sist så kom jag inte ens upp på golvet utan låg där som en flodhäst på torra land och bara asflabbade.

Maken undrade naturligtvis vad det var som var så himla svårt och testade också att göra "plankan" - och lyfta ett ben i taget. Han fick inte ens mjölksyra i magmusklerna trots att han stod i plankan länge. Fan - livet är inte rättvist *suck*. Passade på att göra lite övningar på min balansboll när jag ändå var i farten. Har inte tränat ordentligt sedan innan sommaren då jag gick på sjukgymanstiksträning 2 ggr/v. Upptäckte snabbt, när jag satt på balansbollen, att jag tappat ALL styrka jag byggt upp i min dåliga höft *dubbelsuck*. Varför kan man inte få leva på gamla lagrar!! Vad mycket enklare livet skulle te sig ;-).

Nä, får nog ta tag i det där med min hemmaträning, har ju balansboll, träningsmatta, handlar osv - finns absolut ingenting att skylla på - skulle väl vara det där med "lusten" då ;-).

När "roliga timmen" var avslutan så gick jag ut och fixade stallet. Hade lite mer ork i kroppen idag så mockningen var snabbt avklarad. Vi hade bestämt att ta en tur till ridhuset, men eftersom det är dressyrlektioner där på kvällen så var det ingen idé att ha för bråttom upp. Utan när jag var klar med stallet hade jag tid att kolla mail och surfa en stund.

Som vanligt då så ska ju lilla Nalle vara med... Ska absolut ligga rakt över mina armar - inte helt lätt att skriva kan jag säga.Och så spinner han så mycket han orkar ;-).

Naturligtvis så uppmärksammar Nalle att husse fotograferar - som den linslus Nalle är måste han ju kolla lite närmare.Nog om Nalle. Resten av kvällen ägnades sedan åt Oktawia. Vi stoppade in damen i trailern och for upp till ridhuset. Trots att vi kom upp 20:15 så var det folk där - vilket är ytterst ovanligt. Jag gick in och frågade om det var Ok att jag kom in med min pålla och förklarade att jag tänkte tömköra. Det var helt OK så vi lastade av och gick in ridhuset. Där var 2 st hästar, varav en var ny för Oktawia. Damen har ju inte gjort så mycket på ett par veckor, så hon blev rätt spänd och jag gick runt med henne en stund så hon skulle ha en chans att titta på de andra kusarna. Hon coolade ner sig rätt snart, även om hon blev lite stressad när den ena galopperade några varv. Kunde i alla fall tömköra som jag tänkt och Oktawia skötte sig jättebra även när vi sedan blev själva i i ridhuset. Tidigare har damen flippat ur när hästar har lämnat ridhuset, idag så tittade hon bara lite och så fort de stängde dörren så kopplade hon bort det direkt.

Tömkörde lite lätt med tanke på att hon har lite halvvila. Dock märktes det att hon hade spring i benen och ville trava hela tiden. Hon fick galoppera lite också ett par varv åt båda hållen, då var hon inte lika pigg ;-), men hon skötte sig bra ändå och kämpade på. På slutet gjorde jag lite 8-volter - tänk - det tycker Oktawia är så roligt. Går stadigt i form och ser urläcker ut :-). Jag behöver knappt styra, utan hon vet vad hon ska göra...

Ska analysera filmerna i morgon så får vi se om det är något som är värt att lägga ut på youtub ;-).

Tömkörde totalt 30 min och cirka 10 min var i trav med lite inslag av några galoppvarv. Det var precis lagomt för Oktawia, hon var inte slut så hon var svettig, men hon fick hjärnan motionerad - vilket nästan är viktigaste när det gäller denna dam ;-).

Lastningen gick jättebra, idag när vi skulle hem så hamnade kärran en bit från stalldörren, lämmen cirka 50 cm från dörrkanten. Otkawia stod och funderade länge och väl om hon skulle våga kliva på. Hon gjorde inga kast bakåt utan hon fick stå och fundera, och efter ett någon minut så klev hon på. Små, små framsteg, men det går i alla fall åt rätt håll. Var mycket nöjd med min pålla idag :-)

Så nu är allt undanplockat efter turen till ridhuset. Pållarna kvällsmatade och nattade. Vovvarna kvällsmotionerade, katterna nattade. Kvar bara för min egen del att ta mig till sängen, men... aj... det var inge bra att kämpa med "plankan"... vadå totalt otränad.... *harkel*

/Lizzie

19/1 Måndag - Jobb, jobb, jobb

Rätt mycket att göra på jobbet idag och trött var jag så mycket kaffe gick det åt under dagen ;-).

Jobbet fortsatte när jag kom hem. Först fixa middag - för lagar sig inte själv - efter maten så blev det full fart ut till stallet. Det var idag ursegt att mocka - kroppen ville liksom inte lyda utan kändes seg som tuggummi... Förkylning på gång tro... hur mycket förkylt folk som helst runtomkring så det skulle inte förvåna mig om jag blir sjuk lagom tills jag ska börja på nya jobbet.

Hur som helst, mockning är ju bra "tanketid" i alla fall, man rensar hjärnan rätt bra. Idag hade det varit bra om jag varit förbannad på någon eller nåt - då hade nog mockningen snabbt blivit avklarad *fniss*. Nu var det som det var och det fick ta sin tid. När jag var klar med stallet så funderade jag på om jag direkt skulle gå in och göra klart jobbet åt Gränsbrytning, men jag tog itu med lite snöskottning när jag ändå var ute. Kayo och Lexi for runt och busade som galningar i den lilla snö som hade kommit, under tiden rakade jag bort snölagret från uppfarten vid stallet och skottade av gårdsplanen. Det var typ 3 cm snö, men kommer det regn på detta så blir det blankis, inte kul alls. Dessutom tänkte jag fara väg med häst och trailer till ridhus i morgon och då har jag ingen lust att skotta. Det var i alla fall skönt att röra på sig och det var snabbt avklarat.

När jag kom in så hade maken precis diskat klart sin jättedisk ;-) och så förpassade han sig till soffan och TV:n. Jag satte mig framför datorn och jobbade ett par timmar åt Gränsbrytning.

Det var lite jobbigt att komma igång med jobbet. Nalle var nämligen först extremt kelsjuk och skulle ligga på mina händer. När han inte fick det så skulle han absolut leka med sladden till kameran om armbandsklocka *suck*.  Puttade undan Nalle flera gånger och till sist så plockade jag undan prylarna.

Nalle blev skitsur... ;-)Tror ni kissen gav sig.... Näe....

Smyg, smyg, smyg - en liten ålande kisse skådade mitt norra öga när jag satt där och jobbade...

Nalle KAN bara inte låta bli min klocka ;-)Till sist så tyckte han att matte var en riktigt tråkig typ som satt där och glodde på bildskärmen - han somnade mitt på mitt skrivbord och där ligger han fortfarande ;-). Lugnt en stund i alla fall.

Nu ska jag ut och plocka in mina pållar - är lite stel efter att ha suttit x antal timmar framför burken idag. Men vad gör man inte för brödfödan ;-)

/Lizzie

18/1 Söndag - ändrade planer

Hade tänkt motionera Oktawia på morgonen, men vaknade kl 9.30 och var så in i bängen trött och seg så motion fanns inte med på kartan. Maken hade morgonfodrat pållarna och sedan somnat på soffan framför TV:n. Annars så hade jag fått kaffe på sängen typ vid 8.30 och hunnit vakna till liv lite. Vet inte varför jag var så himla trött, vi gick inte och la oss speciellt sent (ca 23). Det kändes som om jag sovit för länge i stället. Gick hela fm utan att jag orkade göra någon nytta alls. Bestämde mig för att gå ut och gå med pållan på em, innan em-fodringen medans det fortfarande är ljust.

Vid 12-snåret när det var dags att lunchfodra pållarna så då var jag tvungen att ut i gråvädret för att ge pållarna hö. Antagligen så hörde Oktawia när jag stängde ytterdörren till huset för på vägen ner till stallet hörde jag hur hon kom galopperandes och sedan stod hon vid grinden och väntade på käket.

Var är mitt hö!!!När jag väl slängt ut höt så kom lilla Sabina knatande. Hon stod länge och väl och tittade, men när hon såg att jag hade höpåsen i handen så tyckte hon att det var lönt att röra på sig. Mat tackar man inte nej till  ;-).Jag mockade och gjorde klart stallet när jag ändå var ute. Men långsamt gick det idag. Det var bara ett par minusgrader på mätaren, men usch vad ruggit det var. Blåste råkallt, inte alls skönt att vara ute. Kollade över mitt spånförråd innan jag gick in och insåg att det fanns bara 2 säckar spån kvar = spån för en vecka.

Gick in för att äta lite mat och värma mig. Tänkte pälsa på mig mer kläder för promenaden med Oktawia så jag inte skulle frysa ihjäl. Men när jag kom in så berättade maken att min fd arbetskamrat H hade ringt och talat om att hon hade spån åt mig.

Måste vara en mening med det samtalet. Ringde upp H och nästa helg så var de inte hemma, alltså så reviderade jag planerna för em och det fick bli spånhämtning istället. Mina två säckar spån skulle absolut inte räcka två veckor och när någon då ringer och erbjuder spån gratis - då tackar man och tar emot :-)

Hastigt och lustigt blev det till att haka på trailern och ta en tur till andra sidan stan. 8 spånsäckar stod där och väntade på mig och de kommer räcka i alla fall 3 veckor. Skönt att kunna skjuta besöket till sågen framför sig. Det är ett slitsamt jobb att hämta spån - framför allt för maken eftersom det är han som gör det tunga jobbet.

När vi lämnat H och var på väg hem så passade vi på att göra först ett bensinstopp och tankade. Nästa stopp var ÖB, där maken och jag strosade runt i 40 min :-O. Köpte duschkräm och rengöringsmedel till spishällen. När vi var klar på ÖB så blev det i alla fall färd raka vägen hem. Vi var hemma igen kl 17 och det var dags för pållarna att få sitt em-hö. Hade ingen aning om vart de var i hagen för det var totalt kolsvart, men när jag ropade så kom de springandes. Som sagt - inte nödbedda när det gäller käk ;-).

Det blev alltså ingen motion för Oktawia idag. Jag kände att hämtning av spån var viktigare. Och ge mig ut i blåsten i kolmörkret hade varken jag eller Oktawia lust med. Dessutom hade jag lite att pyssal med inne.

Vi fixade käk och efter maten så blev det datorn. Först surfade jag på Bukefalos en kortstund. Naturligtvis kom kelgrisen Nalle och ville vara med. Han börjar dock fatta nu vart han ska hålla sig - alltså INTE på mina händer ;-)Framför tangentbordet är HELT ok ;-).

Jag hann också med att jobba åt NRU ett par timmar. Det var en hel del som skulle uppdateras vad gäller notiser och ett par konferenser så jag hade att göra ett tag. Efter det jobbet så var jag helt mosig - kände mig ungefär som Nalle gjorde just då ;-)

Förbannat trött...Men kl 20 är liiite tidigt att gå och lägga sig, så det fick bli TV:n en stund tills det var dags att gå ut och ta in pållarna för natten. Maken och jag hjälps åt nu när pållarna går i sommarhagen. Efter lite ropande så kom de knatandes. Skönt att slippa gå iväg 300 m i mörk hästhage för att hämta hästarna längst i hagen. De kan ju tiderna när de ska in och framför allt få mat så de brukar vara duktiga att stå vid grinden och vänta på att få komma in.

Efter koll av kusar och fodring så blev det in i stugvärmen igen. Det var riktigt ruggit ute, nästan värre nu när det är runt nollan än när det är riktigt kallt. Fuktig luft är inte roligt.

Nu ska jag i alla fall kolla klart på en film och sedan blir det sängen så man orkar upp i morgon bitti. Ytterligare en jobbvecka. Bara två veckor kvar på gamla jobbet :-)

/Lizzie

17/1 Lördag - Tömkörning m.m

Det var min morgon att fodra hästarna så det var bara att kravla sig ur sängen i morse, lämna stugvärmen och ge se ut i kylan, -5 grader var det *burr*. När hästarna käkat sin frukost, jag hade fått i mig frukost och fått på mig kläder så blev det till att aktivera Oktawia. -5 grader är väl på gnällen vad mina luftrör klarar av i kombination med ansträngning. Men tänkte att jag testar att tömköra pållan på gårn. Om det inte funkar så är det bara att gå in igen.

Oktawia verkade tycka det var trevligt att det skulle hända något, när jag kom med tränset så tryckte hon in skallen i tränsen snabbt som ögot och höll dessutom skallen nere vid stallgolvet. Tacksamt för mig att få ordning på pannlugg, man och alla remmar.  När jag köpte Otkawia så var hon jättejobbig att tränsa. Hade skallen så långt upp som hon bara kunde - typ 2,5 m upp i luften, och gärna vevade runt med skallen så man for som en vante. Har jobbat jättemycket med tränsningen, och att hon numera dyker ner i tränset ser jag som mycket positivt :-).

Tömkörningen gick bra. Oktawia var lite seg, men lydig. Hittade inte på några dumheter alls trots att hon knappt vart utanför hagen på 2 veckor. Det är ju förstås totalt stenhårt i backen, så det blev jobb i skritt nästan hela passet. Tränade på att backa i uppförsbacke. Tränade på halt och 8-volter. Efter att ha skrittat i 30 min vågade jag låta henne trava lugnt i 5 min, då var hon i alla fall ordentligt igångskrittad. Tömkörde på vår gata fram och tillbaka med grannens hästar som sällskap, jättebra miljöträning och Oktawia var hur lugn som helst. Tittade bara lite när fölisen gnäggade. Och trots att vår egen shettis stod i stallet och gapade som en vettvilling, TOTALT övergiven, så brydde sig inte Oktawia ett dugg om det. Inga försök att ens närma sig stallet.

Tömkörde i 45 min och det fick räcka. Oktawia blev trött i skallen i alla fall och jag fick också motion ;-). Pållarna släpptes ut i sommarhagen, funkar bättre för Sabina att gå där nu när den andra hagen är så knögglig. Sabina är ju barfota och får lite för ont av knögglet. Inte så kul för henne att bara stå stilla och glo, utan då får de vara i sommarhage så länge det är hårt i backen.

Efter utsläpp av pållar så fixade jag klart stallet, var faktiskt trött efter tömkörningen så mockningen tog sin lilla tid. Maken mockade han också - fast han hade lite större ytor att röra sig på - han plockade nämligen upp hundbajs.... det blir en del efter 3 stora hunder, om man säger så ;-). Och det var ett tag sedan han gjorde det.

På em så lämnade vi stugan och for åt Kumlahållet. På vägen dit så åkte vi lite snabbt in till Ikea. Jag ville ha en ny liten prydnadslampa till mitt kontor och den jag tittat på var på rea nu, kostad 59 kr i stället för 79 kr och då slog jag till. Hade lite svårt med att välja vilken färg jag skulle ha, men det blev en vit. När det inköpet var klart så for vi vidare mot Kumla och hälsade på makens föräldrar. Där vi fikade gott fika och babblade bort ett par timmar :-).

Det var kväll när vi åkte hemåt igen och vi var lite småhungriga - naturligtvis ville vi ha lite gott till kvällen :-) - blev ett stopp vid mataffären och ner i korgen åkte några ostar och lite kex. Så det ska vi smaska på lite senare ;-). Det blir dock inget vin idag - maken har en regel att varje år efter årskiftet köra 5 vita veckor då inte ens en liten lättöl slinker ner. Så det blir vanlig dricka som vi skölja ner ost och kexet med. Funkar det också, det är mest osten jag ute efter *fniss*.

Nu är vi hemma ialla fall, fått lite mat i magen så vi inte är helt utsvultna när vi gå lös på osten. Nu känns det himla skönt att jag motionerade Oktawia på morgonen så jag slapp ha det hängande över mig nu. Nu ska jag förpassa mig till soffan och se om maken kan hitta någon bra film som vi kan ha till ost och kexen ;-).

Lampan passade bra i mitt fönster. Ingen tygskärm som lilla Nalle kan kloa på eller peta ner. Flyttar han undan lampan så ramlar den inte ner på golvet utan hamnar på mitt skrivbord. Nalle vill nämligen gärna ligga där lampan står, samma gäller för Tussan. Misstänker att lampan snart står närmare skrivaren än fönstret ;-).Nalle hälsar också till sin fanklubb att han försöka hålla sig i skinnet. Men det är så SVÅRT när man är en liten busig kisse. I snitt åker en blomma per dag/natt ner från någon fönsterbräda.... Matte bäddar på en massa mysiga ställen, men fönster är mer spännande ;-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie

16/1 Fredag - Äntligen

Äntligen så var det fredag :-). Idag var jag lite "fredagstrött" på jobbet, men faktiskt mest på fm, piggnade till frampå em. Lite konstigt, för det borde ju vara tvärtom ;-).

Maken och jag åkte och handlade lite mat till helgen innan vi åkte hemåt. Tog en tur till Granngården också eftersom jag behövde få hem foderkalk. Använder kalken både till att ge hästarna och att lägga i spånbädden i hästarnas box. Binder ammoniakångorna så hästarna slipper må dåligt.

Idag hade min leverans av Orilfamevaror kommit. Det är rena julafton varje gång jag får en leverans med varor. Det är nog det som är roligast med att sälja Oriflame, att få hem sin låda med varor, packa upp, kolla igenom de demoprodukter jag beställt till mig själv och sist men inte minst - kolla nästkommande katalog och Inside för att se vilka demoprodukter som är på gång :-).  Det är lika roligt varje gång ;-).

Hade en lite halvstor beställning denna gångenNaturligtvis så ska Nalle vara med mitt i smeten ;-)

Nalle är helt övertygad om att kameran enkom är till för hans skull :-)När jag plockat klart med Oriflamevarorna och packat undan allt som ska ut till mina kunder (måste gömma allt så inte Nalle kommer dragandes med nåt *harkel*.). Så var det dags att ta iut med stallet. Tyckte det var kallare än de -5 graderna som stod på termometern, men till sist så var jag klar med mockning, fix av mat, rengöring av vattenhinkar osv. Prickan gick ut en sväng ur sadelkammaren, men var snart tillbaka in i sadelkammaren. Det var för kallt ute ;-). Jag var lite lätt sönderfrusen när jag kom in, men maken eldade ordentligt i kaminerna så i mitt kontor var det 24 grader varmt :-).

Nu var det frågan om jag skulle roa mig med att sitta vid datorn en stund, eller ta itu med jättedisken som var min sak att ta reda på. Det var helt enkelt min tur att diska... Efter lite funderande på om jag ville ha kvar jättedisken tills i morgon bitti så insåg jag att jag inte alls hade någon lust att börja lördagen med att då ta hand om en disk som antagligen också blivit ännu större. Alltså tog jag itu med disken och det tog faktiskt inte så lång tid. Efter 45 min var köket riktigt anständigt :-). Kändes faktiskt riktigt skönt att få det gjort.

Nu kunde jag sätta mig framför datorn med gott samvete ;-). Började med att gå igenom filmerna från gårdagens besök i ridhuset. Det var en rolig historia... Maken brukar filma, men igår skulle jag filma och mest lyckats filma sanden i ridhuset *fniss*. Vadå trycka av när man inte ska spela in längre ;-). Men det fanns två små korta snuttar om typ 10 sek vardera när Oktawia travar över ett par bommar. De blev rätt OK. Dock tycker Oktawia att det var himla skumt att ha bommarna en bit upp från marken. Hon var ju tvungen att se sig för ;-).

Trav lös i ridhuset över bommar i hö varv

Trav lös i ridhuset över bommar i vä varv

Jag har också en film som jag funderar på om jag ska kalla "bakom kulisserna". Uppenbarligen tryckt på "rec" av misstag - det enda som syns är sand, sand och åter sand, men man hör mig och maken VÄLDIGT bra. Jag försöker få fart på hästen, samtidigt som jag instruerar vad maken ska göra. Något han inte tycker är allt för roligt och muttrar rätt bra. Allra roligast blir det när han tar över kameran utan att märka att den är påslagen och forsätter att muttra/gnälla. När jag lyssnade igenom filmen så skrattade jag så jag grät.

Jag får inte lägga upp den filmen för maken... tyvärr...

Jag har också hunnit roa mig med att uppdatera min Oriflamehemsida - vilket var VÄLDIGT länge sedan jag gjorde sist. Hälfen av mina produkttips var inaktuella då produkterna har uppdaterats till en ny version. Så jag hade en del att lägga till och ändra. Ska försöka ta mig tid att lite oftare uppdatera den sidan och hålla den aktuell.

För er som vill titta närmare på den kan gå in här och läsa mera.

Naturligtvis så har samtidigt haft fullt sjå att hålla rätt på Nalle. Han har ju en förmåga att "hjälpa till" med att trycka på tangenterna. Helst just den knappen så att allt blir raderat och jag får börja om från början *morr*. Inte har han nöjt sig med att hänga över axeln, nä då - det är mina händer som är intressanta *suck*. Och USB-sladdarna till videokamera och digitalkamera. Inte så bra om vassa små katttänder gnager på dessa...

Just nu så ligger han brevid mig här på skrivbordet, han riktigt letar efter nåt att få sätta tänderna/tassarna i det lilla busfröt ;-)Det är allt tur att han är så himla charmig. Maken påstår att Nalle kan hitta på vad som helst utan att matte blir allt för arg...*fniss*. Visst kommer man långt med att vara charmig ;-).

Nu ska jag i alla fall slita mig från datorn och se om maken har någon film vi kan kolla på. Hästarna ska snart plockas in för kvällen, men i övrigt så ska vi ta det lugnt :-).

/Lizzie


15/1 Torsdag - Lite aktivitet

Idag blev det äntligen lite aktivitet för Oktawia. Det var -5 grader och hur knöggligt som helst i hagen, så pållarna har himla svårt att gå i vinterhagen. Rör sig så lite de kan. I morgon ska de få vara i sommarhagen som inte är söndertrampad och alltså inte knögglig. Efterssom Oktawia inte gjort något vettigt på en vecka så bestämde jag mig för att hon skulle få motionera sig själv i ridhuset.

Så efter att ha fått i sig middag och världens godaste semla så blev det en tur till ridhuset på kvällen. Kom iväg vid 19.30 snåret och vi hade sån tur att ridhuset precis blev ledigt när vi kom upp dit :-).

I vanliga fall så brukar Oktawia lugnt skritta runt för sig själv i ridhuset när jag släpper lös henne, men inte idag. Hon drog iväg i full fart och racade runt i galopp ett par varv. Dock tog energin snabbt slut ;-). För att göra det lite annorlunda idag så släpade jag fram ett par bommar som hon fick trava över. Oktawia tyckte det var VÄLDIGT skumt att det låg bommar på spåret, men efter att försiktigt klivit över dem så accepterade hon att trava över dem. La upp dem lite på "sockerbitar" så hon fick lyfta hovarn lite i alla fall.

Med tanke på att hon vilat i nästan två veckor så fick det bli som det blev, jag ville mest att hon skulle få "pysa av sig" lite och vi höll bara på 20 min med skritt, trav och lite galopp. Damen blev inte ens svettig ;-). Det var i alla fall tillräcklig motion för att hon skulle bli lugn och avslappnad. Underlaget i ridhuset är för dåligt för att det ska funka för regelrätt löshoppning. När det är dags med den typen av övningar så åker jag in till ÖFK, de har möjlighet till löshoppningsträningar och bättre underlag i sitt ridhus.

Ett plus idag är att det gick jättebra att lasta. Även om jag lastar från stallet så märks det skillnad nu. Tidigare så har Oktawia försökt gå baklänges för att slippa gå in i trailern och maken fått gå bakom och driva så hon klivit in. Idag gjorde inga försök till att vara anti mot trailern. Hon får gå fram i sin egen takt, men inget backande utan gick sakta men säkert raka vägen in i trailern. Några gånger till i samma stil och vi kan börja ställa trailern en bit ifrån stalldörren :-).

Kom hem i vettig tid och fick tid över med pyssel för Sabinas del innan jag nattade pållarna. Kom in precis till att Criminal minds började, perfekt timing ;-).

Så nu när jag redogjort för dagens övningar så har jag haft busNalle skuttadens runt på skrivbordet. Ska pilla på allt ;-). Och dessutom sätter han fart på Lexi *harkel*. Nalle har kommit på att det är lite kul att ligga och smyga på Lexi, göra ett snabbt "utfall" och sedan dra järnet *fniss*. Tur att Lexi är snäll ;-).

Dock har Nalle haft lite bekymmer idag.... väldigt stora bekymmer....


Jag hörde bara ett frustretat jamande, men hur Nalle än vände och vred på sig så fick han bara inte plats i hundarnas vattenskål!!!
 


Vattenskålen MÅSTE ha krympt!!

Matte - jag VILL ligga i skålen, men det går inte!Liten kisse inte fattar att han växt sig för stor för att ligga hoprullad i en tom vattenskål :-)

/Lizzie

14/1 Onsdag - Allmänt bus

Idag har jag varit riktigt "onsdagstrött". När jag kom hem från jobbet så tog det tid att laga mat, det tog tid att fixa stallet. Var hur seg som helst. Dessutom var stora vägen totalt glashal så att ens tänka på att ge sig ut med trailer var inte alls speciellt lockande. Nu har Oktawia vilat så många dagar så hon kan lika gärna ha "hagvila" en dag till. Eller vila och vila... när vi kom hem från jobbet så stod hon helt stilla tills jag ropade på dem för jag kom med höpåsen - då var det från stillastående till 170 knyck på 3 sekunder!!! Och så totalt "spel" i hagen på båda två gamla damerna *fniss*. Oktawia brukar ju kunna vara sin egen kiropraktor - men ni skulle ha sett Sabina!!!! Den gamla damen brukar inte röra sig speciellt fort framåt, men NU - hon galopperade så mycket hon orkade, de små benen gick som trumpinnar i backen, och dessutom så körde hon ett race med bockserie så hon såg ut som en guttaperkaboll som inte kunde sluta studsa!!!

Jag har haft Sabina i 4 år och på sin höjd att hon gjort ett försök till bocksprång, så det jag fick se idag var första gången jag sett något liknande från den lilla damen.

Dessutom så slutade hon inte att galoppera TROTS att jag slängde ut em-höt i hagen! Och det är extremt ovanligt beteende för en shettis - snacka om glad häst *fniss*.

Så mina damer roade sig rätt bra själva med andra ord.

Det var i alla fall lite kallare idag, backen börjat frysa på - skönt då blir inte vovvarna så lortiga om tassarna. Så när jag var ute och mockade så kunde Lexi och Kayo busa runt som vanligt. Efteråt kunde de gå in i huset utan att det blev lerstänk högt och lågt. När Lillan sedan var ute och busade med Lexi fick Lillan ha sitt termotäcke på sig annars så fryser hon.

Efter två omgångar med hundbus så var i alla fall Lexi lugn en stund - den lilla yrhättan ;-)När jag var klar med allt hemma så åkte jag till min Gruppchef och tog en snabbfika. Var där för att hämta en gre jag glömde beställa förra  omgången. Och så fick jag lite Oriflameinfo på köpet när jag ändå var där :-).

Tyvärr är ju kvällarna alldeles för korta, i alla fall om man ska hinna titta på TV - vilket inte är så ofta som jag gör. Men ikväll var det en film på 3:an som jag ville kolla på. Så snabbt hem och in med pållarna. Snabb koll av dem och sedan kvällsmaten. Ändå så missade jag 10 min i början, vilket jag gör jämt när jag ska kolla på nåt som börjar kl 21 - så svårt att få ihop tiden ;-).

Så har det varit reklam och jag ska återgå till filmtittandet :-).

Min nymålade minibyrå tyckte jag blev fin i alla fall. Gillar ju dalablått och den passar bra i sovrummet.Allt "löst" stoppas undan så Nalle inte kan riva ner saker och ting på golvet ;-).

Nu är det bara kvar en liten hälsning från Nalle: Det var inte alls meningen att var hårdhänt med matte under natten som gått (matte har klomärke på näsan).Nalle är hur söt som helst, och världens kelgris. Börjar spinna bara man tittar på honom. MEN vilket busfrö ;-)

/Lizzie


13/1 Tisdag - fortsatt blåsigt

På morgonen så tyckte inte vi att det blåste så farligt, alltså kom vi (jag och maken) överens om att det nog gick att åka till ridhuset med häst och trailer idag. Så fan heller! Det blåste total storm är vi kom hem och jag törs helt enkelt inte ge mig ut med enaxlad trailer när det blåser allt för mycket. Även om vi inte har långt till ridhuset så är sträckan fullt tillräcklig att risken för att flyga av vägen finns där. Jag hade tänkt åka iväg och tömköra ett lättare pass, men vi får se vad som händer i morgon. Oktawia är i alla fall inte i full gång så det får bli som det bli. Bara att anpassa motionspassen till vad hon orkar när vi väl kommer iväg. Att ge sig ut med hästen i kolmörkret och blåsten var inte heller att tänka på - är ju inte självmordsbenägen ;-).

Istället hann jag med att sitta och slösurfa en sväng och ha en sällskapssjuk Nalle vid tangentbordet.Han försöker så gott han kan att ligga PÅ tangentbordet. Och de där lurviga tassarna använder han för att undersöka mitt ansikte - på nätterna!

Jag hann också prata med en kompis i telefon - dåligt med den varan annars ;-) - innan det var dags att gå ut och fixa stallet. Vinden tjöt runt stallknuten så det kändes som om jag nästan blev helt lomhörd. Det är helt otroligt vilket oväsen en storm kan föra :-O! När jag var klar med mockning och maten till pållarna så fick de komma in. De stod bakom stalldörren och väntade ;-). Himla skönt och praktiskt så man slipper klafsa ut i lera och leta efter dem i mörkret. Idag var det Oktawia som hade gjort en djupdykning ner i leran. Dock har hon ju täcke på sig, men jag var tvungen att borsta bort ett tjockt torkat lager med lera innan jag tog av henne det. I stallet var det +6 grader så pållarna klarar sig utan innertäcke. Båda två är ju oklippta och även om Sabina har enorm päls så har även Oktawia rätt tjock vinterpäls om inte lika lång som Sabina. Eftersom Oktawia har täcke på sig i princip dygnet runt under vinterhalvåret, skönt för Oktawia att stå utan täcke och lufta pälsen över natten när det finns möjlighet.

Efter avborstning av pållarna så fixade jag och maken minibyrån vi köpte i helgen. Jag ska ha minibyrån i sovrummet och ha smycken, smink  och småpryttlar i. Sånt som jag numera inte kan ha ligga PÅ bordet för lilla Nalle ska leka med allt som rör sig...

En timme tog det att montera ihop en liten minibyrå, jag höll i och maken skruvade/spikade :-)Jag har också ikväll hunnit måla den lilla byrån. Med god hjälp av Nalle... att jag hade en egen pensel förstod han inte riktigt utan helt plötsligt så var det en tass framme och "hjälpte till".

Till sist så tröttnade han på att "hjälpa till", men med i smeten - det ska han vara ;-)Måste ju hålla koll på läget och se vad som händer, tycker Nallebus... ;-)

Nu är det i alla fall dags för att uppsöka sängen. Får nog sova med huvudet under täcket också... Nalle ska ju tassa runt i sängen och helst ligga på mitt ansikte och tassa på mina ögonfransar... Man får ju vara glad att han inte använder klorna utan bara pillar lite försiktigt med sina lurviga små tassar ;-)

Godnatt!

/Lizzie

12/1 Måndag - Storm

Jisses, vad det stormar ute :-O. Jag har natten till idag sovit som en klubbad oxe, men maken vaknade ett par gånger under natten av att huset skakade. Gissa om vi är glada att vi lagat upp vår skorsten! Den stod ju lite på trekvart tidigare efter stormen Per - så det känns skönt att ha en nymurad skorsten. Den rubbas inte i första taget ;-).

Idag var det full fart på jobbet, en ny tjej började jobba idag. Hon har sammat typ av tjänst som jag ska börja i februari. Hon tyckte det var lite synd att hon knappt hinner börja innan jag ska sluta, men min efterträdare kommer nog funka alldeles utmärkt på jobbet. Jag är ju inte oersättlig på nåt sätt ;-).

När vi åkte hem så höll vi på att blåsa av stora vägen. Bilen krängde än hit och än dit, hade det varit isigt på vägen så hade vi alla gånger blåst av och landat i diket. Kom hem till ett totalt kolmörkt hus, det hade inte gjort mig ett dugg om vi hade haft adventsljusstakarna kvar ett par veckor till. De var ju maken snabb som attan att plocka undan igår. Istället får han då stå ut med att jag har ytterbelysningen tänd när vi är på jobbet. Det är ju totalt kolmörkt när man kommer hem efter jobbet och det är ju kul om man kan hitta ytterdörren och låsa upp så man kommer in ;-).

När vi kom hem så plockade jag in hästarna direkt. Det blåste nästan ännu värre än igår och pållarna kom i full galopp när jag ropade. Få komma in och äta i lugn och ro - det var skönt det.

När hästarna får intagna och de fått sin em-mat och nytt vatten i sina hinkar, så var det bara att gå in och fixa sin egen middag. Maken och jag hjälptes åt, fransk böngryta stod det på menyn idag. En vegetarisk rätt och maken rynkade lite på näsan och undrade vart korven var någonstans *fniss*. Han käkade i alla fall och det verkade inte smaka allt för illa - han såg med egna ögon att det var färsk chilifrukt i maträtten och då är det ju ätbart även om det är vegetariskt ;-).

Efter maten så vilade jag en stund och gosade med Nalle, som idag var extremt kelsjuk, nästan så man började misstänka om han gjort något fuffens. Dock kunde jag inte hitta några nerrivna blomkrukor, dukar var kvar på borden osv och det verkade som om han hållit sig i skinnet under dagen.

Lilla Nalle är dock nu tuffare när det gäller Lexi - de andra hundarna bryr han sig inte så mycket om. Men Lexi vill ju leka...

Lexi låtsastuggar på Nalle och Nalle boxas med tassarna - nu kan de vara på samma sida om ryggstödet på stolen ;-)Måns håller sig på avstånd under bordet ;-)

Till sist så var det dags att gå ut och fixa stallet. Pållarna hade ätit upp sitt em-hö och såg väldigt förväntansfulla ut när jag kom in i stallet. Sabina gnäggade och trodde det genast skulle serveras mera mat ;-). Men istället fick hon finna sig i att bli uppställd på stallgången under tiden som matte mockade boxen och fixade vattenhinken. Sedan blev det ett rejält tag med piggborsten för pälsbollen (Sabina) hade gnott in sig i ett rejält lager lera. Nu torrt som tur var så det var lätt att få rent henne. Sedan blev det tillbaka i en fräsch nyspånad box och det blev Oktawias tur. Under tiden som jag hade ägnat mig åt Sabina så hade hon vandrat runt i sin box och tydligt visat sin irritation över att få vänta på sin tur. Alltså var bajs och blött spån upptrampat i en enda röra. Tog en stund för mig att mocka rent den boxen och under tiden stod Oktawia på stallgången och kollade in vad jag gjorde. Efter en stund började hon få långtråkigt och vad gör en pålla då... jo, man börjar bajsa på stallgången för det vet hon att matte är "allergisk" emot och då måste mocka upp det på en gång, bajsa kan man göra flera gånger och då helst bara några kluttar åt gången och gärna flytta sig från sida till sida och kliva runt i kluttarna också. Man kan försöka gnaga av grimskaften som man är uppbunden med, man kan börja gnaga på träväggen som är inom räckhåll så matte måste komma och flytta på pållan. Man kan sucka och skrapa med framhovarna, allt för att matte ska bli riktigt stressad och skynda sig där inne i boxen. Ingen lugn stund förrän matte börjar borsta på pålla ;-). Pållar kan vara riktigt uppfinningsrika i sin iver att få lite uppmärksamhet ;-).

Blev till sist klar med allt och när pållarna började förstå att det var dags för kvällsmaten så var de totalt ointresserade av gos och borstning ;-). Hann i alla fall klart och in i huset lagomt tills det att CSI NY skulle börja. Lexi och Kayo hade varit ute när jag var i stallet och nu är det LERIGT ute - ordentlig avtorkning och sedan fick de ligga i hallen och torka.

Så nu är det dags att tänka på refrängen om man ska orka upp i morgon bitti. Har bara ett par kapitel kvar i boken Fyren, får se om jag orkar läsa en stund nu eller om jag somnar på en gång. Nalle har ju sina åsikter om det där med läsning i sängen. Det är väl helt ok att ha en bok att försöka läsa, men det är inte helt lätt när en liten Nalle helst ska ligga över ansiktet på en och sova ;-).

Nalle hälsar att han i kväll inte ska försöka ligga och pilla  på mattes ögonfransar när hon ska somna ;-)/Lizzie

11/1 Söndag - rena följetongen

Det vi sysslat med idag tog aldrig slut... vi blev liksom aldrig färdiga.... det liknade en följetong utan slut på nåt sätt ;-).

Och vad har vi då sysslat med, tja vi fortsatte ju med det vi påbörjade igår. Alltså "kasta ut julen" och röja huset... Igår kom vi ju så långt att vi fick undan alla julprylar och jag dammade övervåningen. Så undervåningen borde inte ha tagit så himla lång tid.

Jag började med en bautadisk - min tur att diska - bara att gilla läget ;-). Under tiden som jag diskade så plockade maken ner gardinerna i kök och kontoret och tvättade fönstrena på insidan. Min uppgift sedan blev då att torka rent alla blomkrukor och småpryttlar som vi har i fönstret, och sedan ställa tillbaka allt. Bara detta, och ja min diskning förstås, tog hela fm *pust*. Och då var det dags att ställa till mer disk eftersom vi var tvunga att få i oss lunch *fniss*. Det var inte lång stund som diskbänken var ren från disk.

Mitt i all torkning av fönster i kontoret - där låg Nalle. Brydde sig föga om att vi städade för glatta livet.Han är en riktig latkisse - mellan busattackerna förstås ;-)

Jag gick sedan lös på köket och torkade av alla skåp, pärlsponten och alla bänkskivor. Maken och jag upptäckte att vi hade en hel del att torka bort... Gamle Måns, kastrerad hankatt, har av någon anledning börjat markera inne och det var tamefan kattpink överallt, både högt och lågt *morr*. Alltså har det varit ett evenerligt torkande på alla möbler och ytor som finns. Ett tag kändes det som om jag skulle gå och hämta högtryckstvätten och spola av hela insidan på huset för att få rent! Lite blött det hade blivit då *fniss*

Vid 15-snåret var jag tvungen att lämna huset en stund för att ägna mig åt stallet. Ville få klart med mockning osv innan det blev för mörkt. Att hinna aktivera pållan hade jag lagt ner, insåg ju längre dagen skred framåt att städningen skulle ta hela dagen. Dessutom så blåste det full storm och hästarna stod och häckade på ett ställe bakom några stora stenar och så ynkliga ut. Vet att de inte alls gillar detta med blåsten. Därför förberedde jag em-maten inne, och vid 17-tiden gick vi ut igen och tog in hästarna. Oktawia var helstirrig att ta in, blåste alldeles för mycket! Och hon drog en suck av lättnad när hon fick komma in i stallet. Även om vinden dundrar ute, så blåser det i alla fall inte på dem i stallet.

Vi hade hundarna ute hela em för att de inte skulle vara i vägen under städningen. Lillan är ju totalt livrädd för damsugaren, så hon mår bäst av att inte vara i närheten när man dammsuger. Så först var Lillan och Lexi ute bra länge och busade runt. När vi var klara med vardagsrummet, så fick Lillan komma in och efter noggrann avtorkning fick hon vara i vardagsrummet medans maken dammsög resten av undervåningen. Istället hade Kayo fått gå ut till Lexi och de busade som vettvillingar under tiden som jag fixade stallet.

De fick vara kvar ute tills vi var klara med hallen och badrummet, och när de till sist fick komma in så var det raka vägen in i badrummet. Behöver jag påpeka att vi hade fått in 2 st mycket lortiga schäfrar???? Lexi såg ut som hon hade plöjt en åker! Kayo var inte lika extremt lortig, men inte långt därifrån. Gärna man hade lust att släppa lös dessa två damer i ett nystädat hus... typ inte alls.

Att duscha en schäfer - som inte VILL duscha - det är INTE helt lätt. Lexi väger drygt 30 kg och det hjälper inte att dra i halsbandet för hon är faktiskt starkare än jag! Jag ville inte lyfta upp henne eftersom hon var totalt nerlerad, utan det blev en variant med att putta hunden framför sig närmare och närmare duschkaret... och ju närmare man kom desto mer liknade hunden en ål.

När hon väl var i duschen var jag tvungen att vila en stund för att orka fortsätta med nästa kamp - själva avspolningen. Man kan ju tro att bara spola av en lortig hund inte är så svårt, men det är himla svårt när 32 kg schäfer sprattlar åt alla håll, klättrar på väggarna, skakar sig konstant. Alltså bara är så motsträvig som en vovve kan vara. Nåja - till sist så fick jag bort att smuts och grus - typ 10 kg sand. När hon hörde att jag stängde av vattnet var hon snabb ut ur duschen som en vessla så det blev nästan ett tigersprång efter henne med handduk i högsta hugg för att hon inte skulle springa gatlopp i hela huset och skvätta ner. Pust - och efter denna pärs så var det då en schäfer till....

Kayo har ju några år på nacken så hon vet vad som gäller. Hon giller inte heller att bli avspolad, men är inte riktigt lika motsträvig som hon var förr. Idag blev jag bara lite blöt, tidigare så har det slutat med att jag släpar in hunden i duschen, börjar duscha och så slutade det med att jag stod i duschen och spolade av en hund utanför duschen...*fniss*. Nu är hon faktiskt mer stilla, även om hon gärna ställer sig som en ostbåge i ena hörnet och vägrar vända på sig så jag inte kommer åt överallt. Idag var Kayo mest bara lortig under magen och på svansen så det var lätt avspolat. För övrigt samma sak här - man får vara beredd med handduken och fånga hunden i farten. Annars är hon i hela huset och skakar runt...

Under tiden som jag höll på med övningarna i duschen så fixade maken middag, vilket var en himla tur för jag var färdig att säcka i hop efter att ha duschat mina vovvar. Alltså helt perfekt att bara behöva sätta sig ner och bli serverad middag.

Lexi fick en ren matta att ligga på för att bli ordentligt torr - la den i "hennes" hörn och det uppskattades.
Efter maten så kom krafterna tillbaka och jag kunde fortsätta med lite småplock. På vår övervåning i hallen har vi haft ett akvarium stått. Vi köpte nytt akvarium förra året och nu står det i vardagsrummet. Platsen i hallen på övervåningen blev naturligtvis en plats för allehanda skräp att samlas. Det har idag blivit lite ordning och reda i detta hörn. Vår gamla skinnfåtölj sedan 20 år och som kraschat ihop totalt, åkte ut, men det sved nog i maken själ då. Men man kan ju inte ha kvar gamla trasiga möbler som inte går att sitta i ;-).

I hallen fick i stället ett litet runt bord plats tillsammans med 2 små stolar. Har inte riktigt kommit fram till vad jag ska ha på bordet - OM jag ska ha något där alls. Men blev ändå nöjd med att äntligen fått ordning på detta lilla möblemang.Funderar på en bordslampa då det är ett mörkt hörn utan fönster. Tror dock att jag avvaktar tills i sommar - då ska vi nämligen lägga in nytt golv och tapetsera om i  hallen :-).

Mammas gamla slagbord hamnade i sovrummet. Ska bli mitt "toalettbord", har inte kommit riktigt i ordning. En spegel ska upp och min nyinköpta minibyrå ska monteras och målas. Om den sedan ska stå på bordet eller hängas på väggen - där funderar jag fortfarande.Vid det här laget hade maken däckat i soffan. Jag hade fortfarande lite energi kvar så jag tog itu med lite stryktvätt och så fixade jag disken efter middagen. Plockade undan lite på mitt kontor, har fortfarande bra ordning efter min storröjning ;-).

Men - äntligen - kl 19.30 började det likna något i vårt hus.

Köket äntligen rent och i ordning. Notera den rena diskbänken :-)Gud vad jag längtar efter tills vi köpt ny diskmaskin! ;-)


Förhoppningsvis så håller sig ordningen i kontoret ett tag till. Nu är det en jobbvecka som ligger framför oss, så på fredag är det nog inte lika fint som idag ;-)Notera de två nöjda djuren - Lexi på golvet och Nalle på skrivbordet :-)

Nu är det bara pållarna i stallet att ta hand. Det blir en omgång med pyssel och massage innan kvällsmaten. Sedan är det nog min tur att däcka i soffan en stund innan sängen lockar. Men efter denna mastodonthelg med städning är det äntligen färdigt och det är himla skönt. Om jag i morgon bitti ser en kattpinkmarkering efter Måns... hm...

Nä, nu väntar pållarna :-)

Ja just det! Nalle vill hälsa till sin Fanclub att det idag har varit en tråkig dag. Fick inte tugga på sladden till strykjärnet. Fick inte hänga på kanten till skurhinken. Fick inte hänga i nya duken på vardagsrumsbordet. Och den där blomman som åkte ner i natt - det var faktiskt en fluga som var skyldig! Bara så ni vet!


/Lizzie

10/1 Lördag - Julen ut

Riktigt blåsigt väder idag och +5 grader, vilket gjorde att det var blött och skitigt på gårdn. Vips så har man leriga tassar att ta hand om *suck*. Det hade varit himla bra om det kunde hållt sig runt 0:an i alla fall, men man får ju inte alltid som man vill - bara att gilla läget.

Idag så ville maken att vi absolut skulle börja med att städa bort julen. Som bekant är han inte speciellt förtjust i julen och allt julpynt. Så det där med att ta bort prylarna - det är han väldigt snabb med *fniss*.

Under tiden som jag släppte ut pållarna och mockade på morgonen så började han plocka undan julpyntet. Och utav någon konstig anledning tycker jag att det är mycket fler prylar när man ska ta bort det än när man tog fram det. Kan ju bero på att det alltid är nåt nytt som kommer till varje jul ;-).

I år fick maken faktiskt fixa fram en ny stor kartong för att vi skulle få plats med alla prylarna. Dessutom så passade jag på att rensa bland det gamla pyntet - sånt som jag inte använt de senaste 15-20 år åkte helt enkelt i soporna. Maken har ju svårt att slänga saker och var minsann tvungen att gå igenom det jag skulle slänga - tänk om jag ville slänga nåt helt i onödan??? Han som inte ens gillar julpynt! *fniss*.

En som var väldigt nöjd med att det försvann ljusstakar osv - det var Tussan det. Hennes favoritplats har ju varit upptagen av en adventsljusstake och hon tog snabbt åter sin plats i besittning ;-).

Tussan i fönstret
I detta fönstret låg hon typ hela dagen...

Det tog mycket längre tid att plocka undan alla sakerna än vad vi trodde från början. Vi insåg efter halva dagen att vi inte skulle hinna städa hela huset och sätta upp nya gardiner osv. När vi konstaterade det var det ingen idé att stressa med städningen utan jag började fundera på lite av möbleringen på övervåningen. Jag ärvde ett fint gammalt slagbord efter min mamma förra året, det ska jag ha i sovrummet som typ "sminkbord". Det har stått i hallen under året som gått i väntan på att jag ska komma till skott med ommöblering i sovrummet. Mitt gamla bord där har ju lådor som jag har massor av prylar i, slagbordet har inga lådor och det är nog därför jag inte kommit mig för att göra om. Pratade med maken om att jag nog ville ha en liten minibyrå till, den kan ju stå ovanpå bordet och så får jag ordning på alla prylarna.

Alltså blev det en tur till Ikea på em. Det var bara minibyrån jag skulle ha så det gick rätt snabbt. Sedan åkte vi vidare till köpcentret där jag tog en vända inne på Panduro och köpte färg till minibyrån - dalablått blev det den här gången. Maken försvann bort till Siba, antagligen för att kolla på spel till sitt PS3 eller nåt liknande. Besöket på köpcentret tog lite längre tid än vad Ikeabesöket tog, men till sist var vi mätta på att och glo i affärer.

Vi åkte inte direkt hem utan tog en liten avstickare förbi min kompis pysseltrollet. Det var ett tag sedan vi var där och hälsade på och jag hade också lite Oriflame att leverera så vi slog 2 flugor i en smäll - varuleverans och social visit. Vi fikade och babblade bort en bra stund. Dessutom fick jag en jättehäftig halsduk och ett par urfina sockar av Pysseltrollet. Hon är så otroligt duktig på att sticka och jag beundrar hennes arbeten! Sockar kan jag absolut inte sticka över huvudtaget, och andra enklare grejjer har jag ändå svårt att sticka eftersom jag får ont i armen pga min tennisarbete. Skulle väl gå om jag satt mycket korta stunder - hi hi men jag har ju inte mycket tid över liksom ;-).  Dessutom kan jag tänka mig vad Nalle skulle göra om han fick syn på ett nystan garn. Han skulle nog ha VÄLDIGT kul ;-).

Halsduken är stickad i ett speciellt garn som gör att den ser urhäftig ut.Sockorna är gjode i yllegarn i en läckert blå färg som Pysseltrollet själv färgat in. Nalle genast nyfiken ;-)När vi fram på kvällningen kom hem så lagade vi mat för vi var tämligen utsvultna. Sedan var vi så trötta att vi inte orkade göra något vettigt mer, utan det blev en DVD-film - Mumien, den senaste. Hyfsat spännande.

Det var meningen att jag skulle ta en promenad med Oktawia idag, men blåste full storm och hon hade full sula i hagen. Så det fick räcka med lite pyssel i hagen, tog däremot in dem när vi kom hem från Pysseltrollet eftersom det fortfarande blåste och pållarna tyckte det var rätt skönt att få komma in. De fick lite hö att tugga på och då blir ju vilken pålle som helst nöjd ;-) Var sedan ute och nattade dem och gav sista kvällsmaten 22.30.

Mer spännande än så här blev det inte idag - i morgon får vi fortsätta med städningen och så har jag en minibyrå att montera ihop och måla. Det ska bli kul :-)

/Lizzie

9/1 Fredag - Arbetsveckan slut

Det var helt lagom att ha en 3 dgrs vecka efter att  ha varit ledig 15 dgr ;-). Så det var skönt att det var fredag idag. Efter jobbet så åkte maken och jag till Willys och handlade lite mat och där sprang vi på en av mina referenser. Vi har haft kontakt via mail och telefon, men vi har inte träffats IRL på jättelänge så det var jättekul. När jag fick min nya tjänst (som jag börjar 1/2) så ringde jag runt till mina referenser och talade om hur det gott, men denna person har jag inte fått tag på. Visst, jag har kunnat maila, men jag ville berätta den roliga nyheten personligen. Så h*n tyckte det var jättekul att jag fått jobbet naturligtvis. Och det var SÅ roligt att träffa personen i fråga, fyllde verkligen på mitt lager av positiv energi ;-).

Efter det att vi handlat klart så åkte vi till MCD - vi orkade inte laga mat idag. Passade på att shoppa några filmer i butiken mitt emot - så nu har vi ett litet filmlager som  vi kan plocka utav när det är dåligt på TV ;-).

På vägen hem så åkte vi som vanligt på fredagkväll, till kyrkogården och tände på mina föräldrar gravar. Nu är ju snön borta så det var trevligt att se lite lyktor lysa upp bland alla gravstenar.

Väl hemma så käkade vi vår MCD-mat och under tiden gick jag igenom dagens post. Nu har ju vårkatalogerna börjat droppa in och idag kom 2 stycken roliga kataloger :-)


Hööks och Jotex
Jättemycket trevliga saker fanns i båda katalogerna :-)

Efter att ha pustat en stund så var det dags att ta itu med mockning och fix av hästarnas mat. När jag skulle ta med mig hundarna ut så var det en liten dam som knappt kunde slita sig....

Nalle har börjat tuffa tills sig och tycker det är lite kul att leka med Lexi - på betryggande avstånd förstås ;-).Nalle i min kontorsstol och Lexi på andra sidan ryggstödet, där hon står och "gruffar". Vet inte vem som hade roligaste, katten eller hunden ;-)

När jag väl tog i dörrhandtaget och började med att bära ut vattendunkarna så förstod Lexi vad klockan var slagen om hon skulle med ut. Och det ville hon ;-). Under tiden som jag mockade for Lexi och Kayo runt som små tettingar utanför stallet. Knappt man kan tro att Kayo är gammal tant - men hon leker så mycket hon själv känner att hon orkar med. Idag var det visst inga fel på krafterna ;-).

Eftersom det varit väldigt varmt idag så har ju det tinar rätt bra i stallet. Inga frysta kottar i boxarna idag med andra ord och det var lite mer att ösa ut på dygnhögen. Nytt spån behövdes även på idag, snart dags att åka iväg till sågen och fylla på spånförrådet. Har säckar kvar så det räcker ett par veckor till, men sedan behöver vi åka och hämta. Det var tvärslut på sågen i mellandagarna, hade tänkt åka och hämta då annars. Finns det inget nu heller så blir det till att åka iväg till hästsportbutiken och köpa färdigbalat spån - till ett helt annat pris förstås... ;-)

När jag var klar med stallet så satte jag mig och gick igenom filmer från gårdans longeringsjobb med Oktawia. Vad jag är glad åt min nya kamera :-).

Så för er som är intresserade finns det ett par snuttar från galoppjobbet igår :-)

Vänster galopp

Höger galopp

Nu ska jag och maken mysa i soffan och kolla på en av filmerna som han köpte. Blir antingen Hankock eller senaste Mumien.

Och just de ja, till Nalles fanclub ;-)

Mitt sällskap här vid datorn hälsar så gott ;-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie


8/1 Torsdag - Full rulle

Idag var det full rulle hela dagen på jobbet. På måndag är det sista dagen för alla "papper" att vara lönekontoret tillhanda - vilket märktes idag. Hur mycket rapporter som helst som ska kontrolleras, kodas, skrivas under av chef och sedan kopieras innan det skickas till lönekontoret. Dessutom ett gäng anställningspapper som skulle skrivas. Som tur var jag tvungen att ge mig ut på lunchen och hämta mina linser hos optikern - det var himla skönt att få lite luft på lunchen så man orkade hålla tempot uppe på em.

När vi kom hem så var det bara att ladda om - under tiden som maken fixade middag (fläskpannkaka - mums), så gick jag ut och fixade stallet. Idag skulle nämligen Oktawia få lite motion ;-).

Hanns precis klart med stallet när maken öppnade dörren och ropade att maten var klar. Mätt och belåten kunde jag sedan ägna mig lite åt dagens post. Idag kom nämligen brevet från Fujicolor  med alla bilderna jag laddade upp i söndags.

216 bilder...
Det blir nog inte förrän till helgen som jag kommer att ha tid att sortera in dem i mitt fotoalbum.


Det visade sig också att maken köpt en liten present åt mig. En försenad namnsdagspresent visade det sig vara ;-). Jag blev jätteglad och de passade perfekt.

Fårskinnsfodrade Tretorn Gummistövlar :-)Det där att diamanter är en kvinnas bästa vän - det har inte maken riktigt förstått. Han är mer praktiskt lagd än så *fniss*.

Vid 18.30 tiden var det dags att plocka in pållarna. Oktawia blev iordninggjort för ett longeringspass och hon verkade tycka det skulle bli himla kul att få göra nåt - för hon nästan SPRANG in i trailern... Hon borde ju börjar få lite lastnings- och åkvana vid det här laget ;-).

Kom upp till ridhuset 19.30 och det var tomt som det brukar vara vid den tiden en vardagskväll. Promenerade först lite med Oktawia innan jag börjad longeringsjobbet. Märktes att hon stått några dagar för hon hade spring i benen. Inte så att hon bockade och brallade, utan hon ville bara travar och trava och trava... Inte helt lätt att få stopp på henne om man säger så. Tränade övergångar mellan skritt och trav, där Oktawia tyckte det var totalt onödigt med skritt... räckte väl att man sakta av lite grann och sedan fortsätte springa.

Longerade henne även lite i galopp - det är ju jobbigare så då fick jag minsann driva på henne rätt bra - och efter galoppjobbet var det en nöjd pålla som såg rätt tillfreds ut. Maken fick äran att skritta av henne, visade nämligen några enkla ledarskapsövningar eftersom Oktawia brukar noncha maken rätt bra ;-). Tror han tyckte det var rätt kul när han märkte hur bra det funkade och att han inte behövde göra så mycket för att Oktawia skulle göra som han ville. Alltså stanna när han stannade, backa när han backade och sedan följa med framåt.

Oktawia började köra på som hon brukar göra när maken leder henne, jag instruerade maken och Oktawia fattade på en gång vad klockan var slagen *fniss*. Hon är så tydligt att jag började asflabba - den lilla damen fattade nämligen att det var jag som var "boven" till att maken helt plötsligt visste hur han skulle göra *fniss*.

När vi lekt klart så lastade vi från stallet som vanligt och det gick bra. När vi skulle åka så kom J och då blev det en pratstund också innan vi kom iväg ;-).

Vi kom hem lite senare än jag hade räknat med pga att jag hade en babbelstund med J, men jag rappade på med att plocka iordning efter vår ridhustripp och pållarna fick sin nattamat kl 21. Missade alltså bara ett par minuter i början av Criminal Minds men fattade ändå vad som hänt. Det var ett spännande avsnitt så nu får jag se om jag kan få ner pulsen och klara av att somna ;-).

Har inte hunnit med idag att ta några nya bilder på lilla gosegrisen (Nalle) så det får duga med en annan, icke tidigare publicerad bild... ;-)

Så här brukar det se ut när jag sitter framför dator - 2 katter som ska klättra på mig - Måns och Nalle :-)
Det funkar ju faktiskt att surfa med en hand *fniss*.

Nu ska jag i alla fall tänka på refrängen. Håller på och läser boken Fyren av PD James, plöjer 2-3 kapitel per kväll innan jag somnar - har kommit halvvägs genom boken och nu är det himla spännande. Finns nog en risk att jag måste läsa lite mer i kväll ;-).

/Lizzie

7/1 Onsdag - Frusen...

Det gick bra att kliva upp 2 timmar tidigare än vad jag gjort på mornarna de senaste 14 dagarna. Det var inte så fasligt kallt heller, cirka -5 grader, så det kändes som om det inte skulle bli så fasligt med kylan.

På jobbet hade jag en liten trevlig posthög att ta hand om - bara att kavla upp ärmarna och börja jobba  med andra ord ;-). Efter tag så började jag fundera på om jag blivit bortskämd med att sitta i samma rum som en gjutjärnskamin - för det var fasligt vad kallt det var på mitt kontor. Det visade sig att det var något fel på värmen och att fastighetsförvaltaren var kontaktad. Vi hade 16 grader hela dagen på jobbet  och det kan jag säga - det är i det kallaste laget när man sitter stilla framför en dator. Försökte värma mig med kaffe eller te hur många gånger som helst, men det hjälpte bara för stunden. Efter lunch var det bara att krypa till korset - på med ytterjackan! Kändes lite konstigt att sitta framför burken och jobba med ytterjackan på sig. En kollega hade t o m mössan på sig så det var inte bara jag som frös. Värmen kom aldrig igång så när arbetsdagen väl var slut så var jag frusen ända in i märgen... *burr*.

Maken kom och hämtade mig vid mitt jobb och bilen hade hunnit blivit uppvärmd som tur var. Mitt paket från Ellos låg på Posten så det blev raka spåret dit för att lösa ut mina kläder :-). Alltid lika spännande och se om det är så som man förväntade det sig eller om det bara är att skicka tillbaka.

När vi kom hem så började maken med maten och jag packade upp mitt paket på en gång. Allt föll mig i smaken, även om de stickade tröjorna kunde vara liiite tjockare - kan ju bero på att jag fortfarande var frusen...

En liten uppdatering av min garderob3 stickade jumprar, 1 topp, 1 par vida bruna byxor, 2-pack trosor, pyjamas och...

En JackaSå nöjd över att det fanns kvar en LÅNG jacka på rean, den blev jättebra :-).

Maken tyckte allt passade bra (manekängande för honom försås) utom min pyjamas - den vita saken med röda prickar. Lite volangkant runt hals, ärmmuddar och fotmuddar. Jag tyckte den var hur söt som helst - men jag tror maken kanske fördragit något helt annat *fniss*. Men det är svårt att kombinera sexig pyjamas med en varm och funktionell ;-).

När jag var klar med provande - maten var fortfarande inte klar - så fixade jag stallet. Mockade i ett rasande tempo för att hålla värmen uppe. Blåste isvind ute så det var skönt att det inte blåste i stallet. Fick ta med mig pållarnas vattenhinkar in för maken hade glömt bort att ställa in dem i sadelkammaren i morse - alltså var de totalt bottenfrysta! De fick stå framför kaminen för att tina snabbt - en som tyckte det var jättespännande var förstås lilla Nalle ;-).

Ner i hinken för att kolla isen!Käkade mat och äntligen började det kännas som om benen i kroppen började tina upp. Varmt och skönt var det i mitt kontor i alla fall (+24 grader), kaminen värmer upp hur snabbt som helst. Satt en timme och jobbade åt NRU och det var skönt att inte behöva frysa ;-). Ska ta med mig extra kläder till jobbet i morgon - bara för säkerhets skull ;-).

När jag var klar med jobb så packade jag upp Oriflamevarorna som kommit idag och gjorde iordning till varje kund. Sedan blev det några telefonsamtal för att tala om att prylarna har kommit. Det tog en liten stund och hux flux var det dags att gå ut till pållarna och ta in dem. Idag var det alldeles för att för att hålla på med något hästmys/pyssel. Snabb koll så att allt var bra med dem och sedan kvällsmaten. Oktawia var varm och skön under täcket trots att det blåst isvind så det kändes bra - då har hon inte frusit i alla fall.

När jag var klart med allt så surfade jag runt en stund innan det var dags för den dagliga bloggen. Def finns en blogg som jag bara MÅSTE läsa varje dag - den är helt underbar. Ni läsare som tillhör de hästtokiga kategorin har säkert upptäckt den på Hippsons hemsida - visst det är Havrepappa jag pratar om :-D. Vill man kunna garva skönt så är detta en blogg att läsa :-).

Som ni förstår så kommer jag somna med ett leende på läpparna efter att läst på hans blogg ;-).

En som redan håller på och slocknar för dagen - det är lilla Nalle det. For runt som ett yrväder för en liten stund sedan och sedan - poff - slocknar som ett ljus ;-)Godnatt!

/Lizzie

6/1 Tisdag - ledighet över

Jaha - så var långledigheten över - nästa gång blir det inte förrän det är dags för sommarsemester ;-). Den här ledigheter har jag både hunnit få saker gjorda och VILAT. Känns jättebra att börja jobba i morgon :-), ska bli kul att komma igång igen och träffa mina arbetskamrater.

Idag har jag inte gjort så himla mycket, utan mer laddat och förberett inför morgondagens jobb. Plockat rätt på en massa ren tvätt och strukit ALL styrktvätt - bara styrkningen tog TVÅ timmar!! Men vad skönt när all ren tvätt bort undanplockad och jag har klart med vilka kläder jag ska ha på mig i morgon.

Jag fixade stallet på fm - idag var det +1 grad på fm så det var riktigt behaglig stalltemperatur, men blev ändå lite frusen efter att ha fixat allt och det var skönt att komma in i stugvärmen till kaffe och surf på datorn.

Nalle var som vanligt en klätterapa - han ska ju vara över mina händer när jag sitter vid datorn. Eftersom jag hade mailkonversation med några vänner så funkar det ju inge bra att ha en kisse liggande över tangentbordet ;-).

Till sist gick Nalle med på att ligga framför tangentbordet - bara han fick vila huvudet på... just det -  på tangentbordet ;-)Undrar just hur det kommer att bli när Nalle är en vuxen kisse på kanske 5-6 kg.... då kommer han ju inte få plats framför mitt tangentbord :-O

På em tänkte jag gå ut och aktivera Oktawia lite. Det var ju dräglig temp ute - i alla fall på termometern +2 grader, det jag inte hade räknat med var BLÅSTEN och helt plötsligt så började det snöa på tvären. Hur som helst, Oktawia aktiviterade sig själv genom att vara sin egen kiropraktor - himmel - en häst kan ju nästan slå knut på sig själv :-O.  Fixade hö och kraftforder och gosade en stund med Prickan istället.

Gjorde lite nytta inne i stället - bytte lakan i sängen. De gamla hamnade i tvättmaskinen på en gång och jag fixade bytet direkt också. Annars så glöms det bort och ska man lägga i rena lakan när det är dags att gå och lägga sig - blir så jobbigt då ;-).

Det var dock en pärs att bädda rent min säng idag. Min katt Kajsa vill gärna ligga och sova i min säng - och nu trodde hon att matte kommit på en ny lek - klättra på lakan! Katten var överallt - under lakanet, ovanpå lakandet, hängde i täcket osv *suck*. Till sist var det i alla fall klart och en MYCKET nöjd Kajsa la sig direkt på täcket och spann så mycket hon orkade ;-)

Nöjd Kajsa :-)
Fram på sen em så fixade maken till middag - potatisgratäng och örtmarinerad kassler - det var hur gott som helst. Blev över så det räckte till min matlåda också - har ju inte behövt tänka på matlåda på ett tag nu ;-)

Eftersom det blåste rejält idag så gick jag ut vid 18.30 tiden och plockade in pållarna, plockade och plockade... behövde bara öppna dörren och ropa så kom de springandes. De ville väldigt gärna in med andra ord ;-). Nu var det +3 grader i stallet och det blev borstning och pyssel med båda pållarna. Oktawia fick lite massage med massagerollern också eftersom jag utan problem kunde jobba utan vantar. Båda två pållarna tyckte det var skönt att få lite pyssel, och Oktawia tyckte det var VÄLDIGT skönt att få massage - stod med sänkt huvud och hängande underläpp -  slaggade nästan in totalt ;-).

De fick lite hö att tugga på tills resten av nattamaten kommer senare i kväll. För nu ska jag och maken kolla på lustspel på TV och till det ska vi dricka lite the och äta pepparkakstryffel som jag gjorde här på em.

Har provsmakat - de är fantastiskt goda :-)
Förresten - kollade statistiken över min blogg - gårdagens inlägg har fått 37 st visningar mot normala 10-15 visningar som jag brukar ha :-). Undrar om det är Nalles fanclub som lockar ;-). Måste vara så för han är ju HELT bedårande :-D

/Lizzie

5/1 Måndag - Besök

Maken väckte mig 6.30 med kaffe serverat på mitt sängbord. Kändes helt underbart att kunna ligga kvar medans han åkte till sitt jobb. Jag behövde inte kliva upp förrän kl 7 eftersom mitt hovslagarbesök skulle komma kl 8.30. Hade gott om tid att duscha och äta frukost.

Hovisen kom prick på utsatt tid. Det var första gången som han kom hit och han har blivit rekommenderad av min gamla hovis. Min gamla hovis kan inte fortsätta sko Oktawia pga att han har ryggproblem och Oktawia är ju tyvärr lite bånglig att sko. Hade gärna behållt min gamla hovis, men förstår honom mycket väl - hälsan går först!

Nya hovisen visade sig vara en trevlig kille. Oktawia hade kunnat vara på lite bättre humör, men hovis tyckte inte det var så farligt. Hon rycker ju med bakbenen när det spikas i söm - men hovis slog i 2 söm i taget och så fick hon vila en liten stund osv.

Hovisen verkade även Sabina och det gick vägen det också. Sabina är ju rädd för främmande personer och man får ta det väldigt lugnt när man lyfter bakbenen - även här skötte sig hovisen storartat. En mycket lugn kille som förstod det där med nervösa pållar. När jag frågade honom ifall han kunde tänka sig fortsätta sko Oktawia trots att hon är bånglig så fick jag ett jakande svar. Han tyckte inte alls att det var så farligt, nåja han var ung och stark ;-).

Hovisbesöket tog 1,5 timme och det var -15 grader i stallet - gissa om mina fötter var totalt djupfrysta när vi var klara!! Hade tänkt fixa stallet efter skoningen. Det gick inte - var tvungen att gå in och tina mina frysta tår ;-). Så jag gick in  och började se över hur undervåningen såg ut... Min kompis Karin skulle komma vid 14-tiden... Hm - det blev fram med dammsugaren och skurmoppen en sväng. Det är tur att man får besök emellanåt så man får en anledning att röja lite *fniss*

När jag var klar så hade jag fått upp värmen så då kunde jag ge mig ut i kylan igen och ge mig i kast med mockningen. Även idag otroligt lättmockat pga djupfrysta kottar så det tog bara 30 min att fixa stallet. Pållarna fick sin lunchmat och jag kollade att vattnet var Ok, alltså inte totalt hopfruset.

När sedan min kompis Karin kom så blev det till att sätta på kaffepannan - Karin frös och behövde också tinas  upp ;-). Hade lyckats gräva fram en påse bullar ur frysen och så hade jag Nyåkers pepparkakor (the one and only) att bjuda på, sist men inte minst så hade jag lite kelsjuka katter att bjuda på *fniss*. Måns var i sitt esse ;-), blev klappad av Karin och han spann minst en timme i ett sträck ;-), den gamle gubben kan minsann.

Och var det lilla Nalle.... kommentarer är totalt överflödiga... Karin är medlem i Nalles fanclub och naturligtvis så tyckte hon att ha var precis så supercharmig som man bara kan få en aning om via bilderna på honom ;-).

Eftersom det var strålande solsken ute så gick vi ut och pratade med pållarna i hagen innan det blev mörkt. Oktawia och Sabina tyckte det var lite spännande med lite besök så där på em.

Hm - kan ju finnas något ätbart i händerna ;-)
Lilla Sabina - söt som socker :-)Var ute en stund för att sedan gå in och fylla på med mera kaffe - det var KALLT ute! Varken vi eller kamerabatterier gillade kylan ;-). Inne stugan eldade jag i kaminerna och 23 graders stugvärme är inte helt fel ;-).

Avslutade besöket med en promenad ToR till bussen, det var inte riktigt lika kallt och halvmånen var uppe = vackert! Alltså skönt med en lite promenad och jag hade med Kayo på turen. Hon tyckte det var himla skumt när min kompis klev ombord på bussen och ville helst följa efter för att hålla kolla på Karin. Tittade på mig och sedan på bussen precis som jag inte fattade vad som hände. Kayo är noga att hålla ordning på sin "flock" ;-).

När jag kom hem så fick pållarna sin em-mat, jag fick lite mat i mig och så pratade jag lite med min make. Han hade haft en lugn dag på jobbet idag, och ville helst ägna sig åt sitt PS3 ;-).

Resten av kvällen har gott åt till att ta hand om disken, hänga lite tvätt, kolla på sammandraget från International Horse show i Globen och så har jag kollat på CSI NY - äntligen börjar det komma tillbaka lite vettiga program på TV.

Mellan horse showen och CSI var jag ute och plockade in pållarna. Helt plöstligt så har det börja blåsa ute - temperaturen visade på -5 grader. Det var dock inte den enda sanningen - det blåste en isvind ute och hästarna ville VÄLDIGT gärna in. Borstade av Oktawia snabbt - väldigt snabbt - för när jag tog av henne täcket så började hon skaka på en gång. Den lilla damen är en riktig fryslort *suck*, tjockt thermotäcke lades på och 1 kg extra hö tilldelades till kvällsmaten.

Och var har lilla Nalle pysslat med i kväll då? Jo - sovit och busat. Tyvärr så hinner jag absolut inte med att fota honom när han busar. Han är snabb som en vessla ;-) Därav alla bilder av sovande Nalle....

Här samlar han kraft inför stundande busattack :-) Hur söt som helst!
Och här är det välbehövligt vila som gäller efter en ansträngande bus-stund ;-)Just nu så ligger det lita krypet på min axel och spinner som bara den. Har haft lite problem att få Nalle att förstå att OVANPÅ tangentbordet INTE är någon bra plats att ligga och rulla på ;-). Till sist så accepterade han att ligga på axeln, kommer bli helt lomhörd på ena örat av allt spinnande...

I morgon är det till att ladda inför att börja jobba igen - helt otroligt hur fort 15 dgr bara kan försvinna :-O Har varit hur skönt som  helst att vara ledig - en verklig välbehövd viloperiod så här i mörkret.

Nu ska jag i alla fall gå och kolla vad min gubbe sysslar med. Sedan är det dags att knoppa - min fodring i morgon bitti så det blir ingen sovmorgon - förhoppningsvis så slipper vi värsta kylan i morgon *hoppas*.

/Lizzie

4/1 Söndag - Kallt

Maken väckte mig 8.30, fick kaffe på sängen - trevligt :-). Jag var helt inställd på att köra ett pass tömkörning med Oktawia på morgonen. Men maken gav mig den trevliga nyheten att det var -18 C ute!!! Jag trodde inte det var sant, utan var snabbt tvungen att kliva upp och själv titta på termomentern. Mycket riktigt... bara fördjävla svinkallt!!!

Med mina taskiga luftrör så är det helt omöjligt för mig att utöva någon form av aktivitet vid denna temperatur *suck*. Solen var ju på väg upp och jag hade förhoppningen om att det skulle bli varmare på dan...

För att lindra köldchocken så tände jag lite ljus på köksbordet och satte mig för att äta frukost i lugn och ro. Det blev inte mycket med det... Nalle studsade upp på bordet och började glatt undersöka ljusen lite närmare - lite för nära!! Jag hann få tag på honom innan han doppade hela nosen i ljuslågan, men ögonbrynen blev lite svedda...

Förhoppningsvis så har han lärt sig en läxa och ger tusan i att stoppa näsan i levande ljus!

Vid 9:30 fick pållarna komma ut i hagen, de hade då käkat upp sin frukost. Jag passade på att mocka när jag ändå var ute. Det var otroligt lättmockat idag eftersom kottarna var totalt djupfrysta. Pållarnas bäddar i boxarna håller måttet i kylan, de är torra och mjuka. Har cirka 20 cm tjock permanenent spånbädd åt båda pållarna. Funkar bra i kylan och håller borta kylan från betongplattan. Enda stället som det var fruset var precis under vattenhinken i Oktawias box. Hon slaffsar så med vattnet så det är inte alls konstigt att det fryser där. Dock så ligger hon inte ner och sover på just den fläcken så det funkar ju ändå.

Var klar med mockningen på 30 min, vattenhinkarna ställdes in i sadelkammaren för att de ska tina till kvällen. Sedan var jag tvungen att gå in för det var alldeles för kallt för mig att vara ute. Så idag blev det istället till att göra "innejobb". Lite småsaker som jag haft på "att-göra-lista", men som inte blivit av. Scannade in lite bilder och mailade iväg till en bekant, har blivit liggandes sedan tidigare i höstas så det var skönt att bli av med det. Jag släpade fram min symaskin och lagade ett stalltäcke. Det var inte mycket som skulle sys, hann upptäcka skadan innan den blev för stor. Var en gammal söm som släppt. Skönt att få det gjort också :-). Det tog längre tid att släpa fram symaskinen och packa ner den, än vad det tog att sy ihop täcket. Att sy för hand var dock ingen idé - svårt att få det att hålla.

Maken och jag monterade upp min lilla minibyrå på sin plats. Jag blev jättenöjd med den och jag har redan fyllt lådorna ;-)Blev nöjd med tavelramarna jag målade i går. Ska bara fixa lite bilder att stoppa i dem också ;-).På dan så tillbringade jag väldigt lång tid framför datorn. Kom mig för att skriva ett mail till en av Oktawias tidigare ägare - i Polen - alltså skrev jag på engelska... inget jag har problem med förutom att jag hela tiden blir väldigt osäker på stavningen och måste dubbelkolla i lexikonet. Tycker det skulle vara extremt pinsamt med stavfel... När jag ändå var i farten så satte jag mig och skrev ett brev till Oktawias uppfödare - också polsk - och alltså ett brev på engelska. Lika bra att få det gjort när jag fått upp "ångan". Till ex-ägaren har jag en mailadress, så jag hoppas förstås på svar i morgon ;-). Till uppfödaren har jag bara den adressen som finns i Oktawias pass - så jag hoppas den fortfarande stämmer och brevet kommer fram. Bara hålla tummarna att jag får ett intressant svar tillbaka. Vill veta lite mer om Oktawias stam, mamma Omerta och pappa Nikson. Vet också att Oktawia har en syster som är född -97 som är efter samma hingst. Så uppfödaren borde alltså ha blivit nöjd med första fölet eftersom han betäckte med samma hingst. Enligt Ex-ägaren ska Nikson vara otroligt vacker och väldigt bra på hoppning. Så håll tummarna att det dimper ner ett brev från Polen inom den närmaste tiden :-).

På em var jag i alla fall tvungen att gå ut en stund - trots kylan - lite luft är man ju tvungen att få efter att suttit framför datorn x antal timmar  ;-). Det har ju varit otroligt vacker väder, men det blev inte "varmare" än -10 grader så det blev ingen motion för Oktawia. Flåsa i sig denna kalla luft klarar jag bara inte. Passade i alla fall på att gå ut i hagen och hälsa på pållarna. De får ju mat mellan jämna mellanrum, men nu kom jag tomhänt eftersom det var mitt emellan målen.

Men Oktawia verkar rätt nöjd ändå ;-)

Lilla Sabina ville också vara med


Gosade en stund med pållarna. När jag kliade Oktawia under manen så la hon plötsligt mulen på min axel och började klia tillbaka - DET var första gången jag får kli tillbaka från denna dam :-D. Har bara tagit 2,5 år ;-)

In i husvärmen igen. Em innebar mer datorjobb. Bestämde mig för att ta tag i detta med säkerhetskopiering av alla bilder... *harkel*. Det tog en stund och jag fick bränna 3 st cd-skivor. Och då var det bara bilder från juli och tills idag... Det var en hel del! Men himla skönt att få det gjort. Har ju haft ett par datorkrascher och DÅ är det ju försent att ta back-up... Och jag kan ju inte spara allt i kameran heller.

Under tiden som höll på med allt detta datapyssel så höll maken på med storrengöring av ugnen - välbehövligt. Han varvade detta med TV-spelande. Till sist så fixade hand lite middag också eftersom jag inte lämnade datorn ;-).

Efter maten så fortsatte jag med jobbet med bilder. Det var ett tag sedan jag skickade iväg foton för utskrift, så det blev också gjort idag. 219 bilder laddade jag upp via fujicolors hemsida - detta var ett digert arbete som tog några timmar, men nu är det bara att vänta på ett roligt brev med massor av fotografier. Har ett tomt album som de ska in i - det får väl bli nästa  typ av pyssel ;-).

Jag har också hunnit surfa lite - naturligtvis. Varje dag måste jag kolla in bloggarna för Minternet och Pysseltrollet, läser även lite tidningar via nätet.

Det finns än blogg till som jag kollar in mellan varven, men när jag läser den blir jag mest bara otroligt bleklämd. Detta är en 22-årig tjej som inte verkar ha "alla hästar hemma", fruktansvärt dåligt språk, och den mentala nivån verkar ju inte vara den bästa heller. Det är allmänt känt att hennes mamma körde av vägen i våras pga rattfylla, med indraget körkort som påföljd. Allt detta är ju offentliga uppgifter - bara för vem som helst att kontakta Länsstyrelsen. Men ändå så intalar sig tjejen att det var "vattenplaning" som var orsak till olyckan! Herregud - hur naiv får man vara. Dessutom håller bruden på och läser till undersköterska - bara det är rena skämtet! Hon fick chansen att prova att jobba inom hemvården via mitt förra jobb - men hon klarade inte av det. Bruden fixar inte att någon talar om för henne vad det är hon ska göra. Då går hon bara hem och kommer inte tillbaka till jobbet. Hon gjorde samma sak när det gällde ett annat jobb så det var ingen engångsföreteelse. Om man dessutom läser vad hon skriver om vad hon tycker om utbildningen - att ämnet omvårdnad är ett nödvändigt ont - och att de som jobbar inom hemvården inte har mycket innanför pannbenen. Varför ens läsa till ett yrke när man tycker huvudämnet är pest? Om jag vore enhetschef inom hemvården är detta en person som jag ALDRIG skulle anställa. Och som gammal skulle jag absolut inte heller vilja råka ut för en brud som denna.

Läs och döm själva - i mina ögon har denna brud grava problem.

Nu har jag i alla fall en lite Nalle klättrandes runt på mig - han har tyckte matte varit tråkig idag ;-). Varit och rantat några gånger över tangentbordet och åsamkat mig trubbel. Bl a när jag höll på och laddade upp filer till fujicolor - när jag var halvvägs så kom han farandes trampade på någon lämplig knapp och vips så var allt borta. Bara för matte att börja om.. *suck*.

Nalle så dock rätt nöjd ut med sig själv...*lymmel*
Snart är det dags att plocka in pållarna, bara att ge sig ut i kylan -15 grader är det nu *burr*. Maken har varit ute och bunkrat upp med ved så jag kan elda i morgon. Har semester i morgon - men inte maken - så det är snällt av honom att fixa väsentliga saker som ved åt mig ;-). Han har också fixat en förlängningssladd till infravärmaren i stallet. Hovslagaren kommer 8:30 i morgon bitti och är det lika kallt då som det varit idag kommer infravärmen att behövas. I morgon em får jag förhoppningsvis besök av min kompis Karin - hon är tvungen att kolla in Nalle live ;-).

Det var allt för idag :-)

/Lizzie

3/1 Lördag - Höhämtning och pyssel

Gissa om jag fick en liten chock när jag klev upp för att morgon fodra pållarna! Ett SNÖTÄCKE täckte marken och det snöade jättestora flingor!! Mysigt iofs, men inte alls vad jag förväntat mig. Snön hade gärna fått väntat en dag eftersom vi skulle iväg och hämta hem ett lass med hö.

Vi for iväg så fort pållarna hade ätit upp sin frukost och blivit utsläppta. Hade bokat med bonden att vi skulle komma vid 10-snåret. Jag körde och det var SNORHALT!! Dessutom var det vissa bilister som vi mötte när vi körde via Latorp-Vintrosa, som trodde de var ensamma på vägen! Inte kul att möta bilar på fel sida av vägen och som knappt körde över till rätt sida! Var faktiskt lite tagen efter den färden... och jag var glad att jag inte hade Oktawia i släpet.

När vi kom fram till höbonden så snöade det inte längre och det gick rätt fort att lassa trailern full i hö,  som vanligt fick vi stoppa in 3 balar i skuffen på bilen... min trailer är ju inte den största varianten av 2-hästarstrailer utan skulle kunna vara lite högre i tak. Tur man har en 945:a med bra skuff ;-).

Färden hemåt gick sakta, extremt sakta gick det genom rondellerna vid Vintrosa. Jag har faktiskt himla svårt att hålla koll på vart jag ska 3 rondeller efter varandra och så en vägpil som sitter skumt till - det är bara för mycket *fniss*. Nåja - vi kom fram till Vintrosa i alla fall och stannade till vid Ica och handlade lite förnödigheter. När vi väl var hemma igen så orkade vi inte lassa upp höt på en gång utan vi käkade lite lunch först.

Efter det att vi ätit och återfått lite krafter så tog vi itu med projekt hopskruvning av minibyrå. Skruva ihop prylar från Ikea är ju alltid en utmaning ;-)

Alla delar och skruvar/spikar fanns med och det var bara att börja.Sakta men säkert gick det framåt...
1 timme senare så var den hopskruvad
Nu började det roliga jobbet - att måla den! Först lite puts med slippapper och sedan på med färg.


3 timmar senare - Tada - KLAR och dessutom lite "pimpad" ;-)
Byrån är inte så grisrosa som den ser ut på bilden - utan den är faktiskt gammelrosa. Färgåtergivningen kan ju bli lite si och så med digitala kameror ;-). Nu är det bara att vänta på att maken hittar några bra skurvar så jag får upp den på väggen i mitt kontor.

Under tiden som vi pysslade med minibyrån så busade Måns och Nalle som vettvillingar, men just här ser det väldigt stillsamt ut ;-)Men det var himla kul att se gamle Måns (14,5 år) bli som en kattunge igen ;-).


Men till sist så blev alla katterna extremt trött - alla på en gång!


Nalle i fönstret  -  Sussar sött ;-)
Måns i min skräplåda..
Och Tussan - soffan förstås...När vi var klara med pysslet av minibyrån så gick jag ut och fixade stallet. Sedan kom maken och vi lassade upp höt. Eller han hivar upp det och jag packar. 50 balar = 500 kg hö - idag var det tungt och både jag och maken var helt slut efteråt, eller också var vi bara hungriga igen *fniss*. Vi mådde i alla fall bättre efter att ha käkat lite tortellini, vilket smakade gudomligt efter all julmat ;-).

Men jag var fortfarande tagen efter hölastningen så Oktawia fick vila idag. Hade tänkt tömköra, men det fanns ingen ork till det alls och dessutom hade det börjat skymma när vi var klara med allt. Så det fick vara för idag - jag gick ut i hagen och pratade med pållarna en stund -  det var lite lagomt aktivitet idag :-)

Resten av em-kvällen fortsatte i pyssel-spår. Jag gillar att måla med färg och målningen av minibyrån var himla kul. Fortsatte därför målandet med att måla några ramar som låg och väntade på just målning. Dessutom blir de lite "pimpade" också. Bilde på resultatet kommer senare.

När det gäller resten av lördagkvällen så kommer det nog inte hända något mer spännande. Maken mumlade nåt om att kolla på film, så jag antar att han köpt något nytt (igen). Kan ju alltid hoppas på att det inte är något bloddrypande eller iskall skräck... Vi har inte riktigt samma smak när det gäller filmer... *fniss*.

Han har i alla fall köpt hem chips och jordnötsringar + lite dricka. Vad mer kan man begära en lördagkväll efter slit med 500 kg hö och pyssel :-)

/Lizzie

2/1 Fredag - Shopping

Idag var det vanlig fredag - både jag och maken har dock haft semester. På fm fixade jag klart stallet, kollade igenom filmerna från gårdagens lösgaloppering och la upp några på Youtub.

Så för er som är intresserade så finns följande nya filmer upplagda:

Uppvärmning i trav - höger varv

Uppvärmning i trav - vänster varv

Lösgalopp - höger varv

Lösgalopp - vänster varv

Har idag haft mailkontakt med tömkörningstränaren och fått lite tips på hur jag ska lägga upp passen med lösgalopp för att stärka pållans galopp och balans.

Uppenbarligen så blev Oktawia rätt trött efter gårdagens galoppjobb, för när jag mockade så reagerade jag på att allt bajs låg i en hög i ett hörn och hennes bädd såg helt OK ut. I vanliga fall så bajar hon i hela boxen och sedan springer runt och leker elvisp. Damen har alltså varit lugn hela natten och för ovanlighetens skull så var det lättmockat :-).

På em så åkte vi iväg till IKEA - det är en stooor affär som tar LÅÅÅÅNG tid att vandra igenom. Hittade lite "bra-ha-saker", hållare till kryddburkar och lite förvaringsprylar.

Vi var även igen till Grizzly och löpskydd till Lillan som löper, Lillans gamla löpskydd och totalt gått upp i rök och eftersom den lila bruden blodar ner överallt så blev det till att köpa ett nytt. Faktiskt bra att vi gjorde det för vi köpte en annan modell som passade Lillan mycket bättre än det gamla.

När vi var klara på Grizzly så behövde lite hobbyfärg handlas hem eftersom en av förvaringsprylrna jag köpte på Ikea behöver målas. Så då blev det en sväng till Panduro - och i den affären finns det ju massor av roliga saker att titta på ;-).

När vi var klara vid köpcentrat så åkte vi iväg till Maxi där vi käkade pizza-slice-meny - kupong fanns i vårt Restarungchansen. Vi var också tämligen utsvultna efter att varit shoppat loss på Ikea så pizzaslicen slank ner lätt. Innan vi for hemåt så köpte vi med lite mjölk , bröd m.m hem. Alltid åtgång på dessa produkter...

Vi var hemma strax efter kl 18 - så lätt sätter man sprätt på en em-kväll genom att besöka några affärer. Även om vi var borta länge så blev det inte så fasligt dyrt heller.

På Ikea köptes en lite minibyrå som jag ska papper och prylar i. Denna ska nu bara monteras ihop och målas...
Lite småprylar till föraring, kan kanske få lite ordning bland cd-skivor och tidningar nu.Men det allra bästa köpet var ändå kryddburkshållare - ÄNTLIGEN ligger burkarna stilla när jag drar ut lådan!
På Maxi hade de redan börjat med någon typ av bokrea - köp 3 behöver och betala för 2! Inget att diskutera - 3 böcker köptes! 3 inbunda böcker för 80 kr är ju nästan gratis ;-). Sista jag kollade på Fyren av PD James så kostande den i alla fall en bit över 200 kr...Så jag har tillbringat kvällen med att montera ihop lådorna till CD-förvaring, och sedan tog det rätt lång stund att sortera bland alla CD-skivor. Inte musikskivor alltså - utan gamla programskivor, back-upskivor osv. En hel del gamla skivor går ju inte att använda till vår nuvarande dator, utan åker nog i soporna.

Vid 20:30 tiden upptäckte jag att det faktiskt börjat blåsa en hel del, så det var lika bra att ta in pållarna. Det är -4 grader ute, men blåser isvind så det var fruktansvärt kallt ute. Pållarna stod och häckade nere vid brygghuset så det var bara att knalla ner och hämta dem. De frös i alla fall inte och det kändes bra.

Resten av kvällen har tillbringast framför datorn och kaminen - gäller att hålla brasan brinnande för det är INGET trevligt väder ute.

Snart dags att gå och lägga sig ialla fall. I morgon bitti ska vi iväg till höbonden för att hämta hem ett lass med hö till pållarna. Hoppas det slutat blåsa då ;-).

Som avslutning för dagen kommer här en hälsning till Nalles fanclub :-)

Nalle hälsar!/Lizzie

1/1 2009 Nyårsdagen

Då är det nytt år - 2009 - började det nya året med att raggla ur sängen kl 8.00 för att ge mig ut i kylan och ge pållarna sin frukost *burr*. Det är vissa tillfällen som man undrar vad man sysslar med egentligen - i morse var ett sådant tillfälle! Dock gick det snabbt över när jag kom ut i stallet och möts av två stycken förväntansfulla hästnunor, hummar välkomnande - att det är enbart maten de är ute efter kändes inte så viktigt då *fniss* Man blir glad i alla fall.

Maken var inte så pigg - han passade på att ligga så länge som möjligt eftersom det var "min morgon" när det gällde pållarna. Till sist tog han sig ur sängen i alla fall, nu när pållarna går i sommarhagen för att inte bryta benen av sig, så hjälper han till att leda ut pållarna. Till stora hagen har jag ju direktutsläpp från stallet, men inte från sommarhagen. Visst går det att leda en häst i taget, men eftersom Oktawia inte är van vid det så blir hon fruktansvärt stressad över att komma ut i hagen först, eller få stå kvar i stallet när Sabina går ut. Har ingen lust att få nerrivna staket den här årstiden...

Det var strålande vackert väder i dag och ett par minusgrader. Så efter utsläppet så fixade jag stallet direkt, ville vara ute ett tag och få lite luft i mig.

När jag var klar i stalet så tog jag tag i bautadisken från igår kväll, det är helt otroligt hur mycket disk två personer kan få till med enbart en lite festligare måltid en kväll ;-). Till sist var köket åter i sin ordning. Jag kände att jag hade energi kvar att göra något mer nyttigt så jag gav mig i kast med städning av "kattrummet". Maken hade fixat sandlådorna och sopat golvet, men klätterställningen såg inte så rolig ut. Så in med dammsugaren och så gick jag lös på klätterställningen. Alla katter försvann ut i huset utom Zero... Han gillar inte Lexi... Utan Zero låg kvar på klätterställningen fast jag dammsög, och hade blickar kunnat döda så hade jag blivit till en askhög på nolltid ;-). Var ju tvungen att flytta på Zero när jag skulle dammsuga "hans" hylla - jisses då var jag inte värd många ören.

Som tur är så är Zero ingen långsint kisse. Så fort jag var klar med dammsugningen och kört ut den äckliga maskinen så var Zero på sitt vanliga kelsjuka humör ;-)Han var helt klart nöjd med att ha fått sin plats städad ;-).

Jag skurade sedan golvet i kattrummet, dammet från kattsanden blir rätt äckligt när det lägger sig som ett fint litet dammlager över allt i kattrummet. Så det kändes bra att jag tog itu med städningen av kattrummet. Hinner med det alldeles för sällan *harkel*.

Under tiden som jag höll på i kattrummet så hade jag lilla Nalle satt på pass utanför och kollade vad jag gjorde. Vi har ju glasdörr ut till kattrummet så han hade full koll vad jag pysslade med. Och så fort jag gick förbi honom så knattrade motor direkt.

Hur mycket kan en katt spinna egentligen?Bilden borde vibrera av spinnandet ;-)

När jag var klar med städningen av kattrummet, disk osv så blev jag rätt trött och det fick bli datorn ett tag och jag surfade runt - mest på Bukefalos förstås - där fastnar jag lätt ;-).

Maken låg och tittade på TV under tiden som jag surfade, hundarna låg vid mina fötter och sov. Nalle då - vad gjorde det lilla busfröt. Han var ju tämligen nöjd med att jag satt framför datorn och efter det att han tröttnat på att klänga över hela mig så somnade han också ;-)Fram på em började jag i alla fall bli lite rastlös. Det börjar bli dags att ta tag i lite motionerande nu efter allt hysteriskt ätande.... Maken orkade inte följa med ut, så det blev jag och mina två schäfrar som gav oss ut på en lite promenad.

Eftersom vi har så stor tomt behöver vi aldrig gå promenad enbart för att rasta hundarna - de har hela stora trädgården till det. Så när man väl tar tag i kopplet och de fattar att det är promis eller bilåkande på gång, blir de helt till sig av lycka. Likaså nu - Kayo och Lexi visste inte hur fort de skull få bli kopplade så vi kunde ge oss iväg på vår promnad.

Att påstå att jag var ute och gick med mina två schäfrar är en sanning med modifikation - det var snarare så att det var två schäfrar som var ute och gick med sin matte *fniss*När de går i "dubbelkoppel" så tävlar de i vem som kan dra värst - båda två ligger på som en rem i kopplet!Lexi behöver bli mer koppeltränad, men det är bra att hon får med Kayo får hon är riktigt lydig och kan kommandona jag lärt in betydligt bättre än Lexi, kan ju bero på att det skiljer 8 år mellan dessa två damen ;-).

Några som hade totalkoll på vart vi vandrade iväg någonstan var mina pållar. Följde oss med blicken hela promenaden ;-)Det var faktiskt jätteskönt att ge sig ut på promenad så här på em - hann precis vara ute en sväng innan solen gick ner.

Så här ser det ut på vår kulle där vi bor :-)Vi var ute i 40 min, går en runda som går runt vår kulle. Så den biten som är bortanför allmän väg kan hundarna gå lösa. Något de uppskattade rejält - Lexi sprang som en dåre fram och tillbaka, men hade bra koll på vart jag var någonstans. Passade på att träna på inkallning och det funkade jättebra. Kayo lämnar ju inte min sida så där behövde jag inte träna så mycket ;-).

Var lagom hemma igen för att fixa iordning hästarnas mat och de fick sin em-mat ute i hagen. Sedan så var det dags för mig att dricka lite kaffe, maken ville inte ha så han slapp. Tog det lugnt ett tag. Pållarna fick käka sin mat ifred. Oktawias motion blev senare på kvällen. Eftersom pållarna inte rör sig så mycket i hagen just nu och ridningen blir det lite hipp som happ med. Att promenera med pållan släpper ju inte på överskottsenergin heller. Alltså åkte vi till ridhuset och Oktawia fick springa lös i ridhuset. Vi åkte upp sent för att vara säkra på att det skulle vara tomt ;-). Jag tycker lösgalopp är ett utmärkt sätt att träna galopp på kusen och dessutom får hästen tillfälle att röra sig ordentligen. Jag själv har så dålig kondis så jag orkar inte hålla igång Oktawia så länge i galopp som hon skulle behöva för att få sträcka ut ordentligt och få igång andningen i galoppen.

Under tiden som Oktawia knatade runt på fyrkantspåret så ställde jag ut "sockerbitar" i hörnen, innanför spåret, som lite stöd för damen att hålla sig ute på fyrkantsspåret. Oktawia fick skritta fram 10 min innan hon fick jogga igång i trav. Hon har ju blivit lösgalopperad tidigare så hon vet vad det hela går ut på. När hon hade joggat loss i trav i 10 min fick hon pusta lite i skritt innan vi började med galoppjobbet. Första 10 varven behövde vi inte driva på någonting alls, Oktawia rullade på i galopp i ett bra tempo. Inge brall eller bus, utan bara en jämn, bra galopp. Hon fick pusta i skritt någon minut innan vi tog galoppen i det andra varvet. Nu märktes det att hon var lite trött och vi fick stötta upp med drivning, men hon kämpade på ändå. En brall kom det nu som lite protest när jag smackade på henne ;-). Efter galoppjobbet fick hon varva ner lite i trav innan hon fick skritta av sig. Damen var inte så flåsig, men svettig så det blev fleecetäcke på unnan hon fick skritta av. Det var -8 grader när vi åkte till ridhuset så hon behövde ha täcket på sig för att inte bli för kall.

Fleecetäcket är en underbar uppfinning - helt otrolig förmåga att suga upp svett. Efter avskrittning på 10 min lastning och hemfärd, vilket totalt tog cirka 25 min - så var täcket vid hemkomsten blött på utsidan, men hästen var torr i pälsen.

Fick dock leta reda på ett lite tjockare stalltäcke eftersom det var -8 grader i stallet. Sabina har ju mycket mera päls än Oktawia så hon behöver inget täcke, dock fick Sabina mera hö så hon håller värmen med det.

Efter avskötsel osv så fick hästarna sin nattamat och jag kunde gå in i huset för att värma upp mig. Maken eldade i båda kaminerna så inne i stugan var det varmt och skönt :-)

Snart är det dags att nanna, men innan det ska jag se om det är något intressant på TV. Maken filmade Oktawias lösgalopp idag, men de filmsnuttarna läggs inte ut förrän i morgon.

Som en liten avslutande bild... Tyson - min 8 kgs klump har upptäckt Nalles favoritplats ;-)Så kan det gå när man inte bevakar sina intressen ;-)

/Lizzie


RSS 2.0