30/7 Torsdag - Utflykt...

Maken väckte mig kl 7 - himmel och pannkaka vilken chock för kroppen *fniss*. Tur att jag fick kaffe vid sängen för det tog ett tag innan jag kände att jag var vaken ;-). Men ska man iväg så måste man kliva upp i tid....

Efter att jag duschat så var jag vaken på riktigt och så fixade vi iordning mat och fika för dagen som vi stoppade ner i kylväskor och in med det i bilen. Vovvarna rastades ordentligt innan de fick gå in i huset - tyvärr kunde de inte följa med oss. Jag kollade till pållarna och serverade hö ute i hagen.

Kl 8.30 så bar det då äntligen av - idag skulle vi inte hålla på med någon köksrust eller grejja med något annat hemma.

Färden gick nämligen mot.... Kolmården :-D

Sist jag var där var så länge sedan som 1983 - verkligen på tiden med ett besök där med andra ord *fniss*. Man kan välja lite olika vägar att åka dit, och vi tog den krokigaste vägen först - efter ganska precis 2 timmar var vi framme vid Kolmården djurparks parkering - det var också ett antal 100 andra bilar också :-O. Eftersom maken inte är någon frukostmänniska och jag bara käkade lite, så passade vi på att dricka lite kaffe och käka lite mer frukost innan vi gick in. Vi tog sedan med oss kaffe och lite fika - maten lämnade vi kvar i bilen för att slippa ha så mycket att släpa på. Det hade regnat på vägen till Kolmården, men vi åkte ifrån vädret och väl framme så var det lite lagomt varmt - drygt 20 grader - perfekt i min värld. Blandat med sol och lite moln.

Det var rejäla köer fram till att köpa entrebiljett, men det rullade på rätt fort och kl 11 gick vi in i parken.

Vi stannade först för att kolla på vargarna - men då låg och sov jättelångt in i sitt hägn så de syntes knappt. Bara att vandra vidare... upptäckte att det var rätt många djur som låg och sov som grisar - vi kom mitt i parkens siesta ;-).

När vi kom fram till bisonoxarna så var det äntligen djur som var vakna ;-) Inga små gosedjur direkt



När bison fanns björnarna - tittade länge och väl efter björnen - till sist så hittade vi den. Siesta var det här också ;-)



Sämre ställen finns ju att sova på *fniss*

Vi vandrar vidare - det är ju skönt väder och mycket att titta på - även om man inte såg alla djuren så var det en rätt skönt att strosa omkring i skogen,  men backigt är det. Till sist kom vi fram till "tiger world" äntligen lite spänning.

Först skulle vi kolla efter snöleoparden - tycker den är ett otroligt vackert kattdjur. Det tog bra länge innan vi kunde lokalisera snöleoparden - den hade också siesta - HÖGT uppe på en klippa där den hade en vilopaus. Man kan se en prickig rygg av leoparden.



Jag tröstade mig med att köpa en lite nyckelringsgosedjur i form av snöleopard. Den får sitta på min handväska.

Tigrarna var lite roligare... otroligt häftiga kattdjur.



Som tur är så är den en rejält glasruta mellan mig och tigern... Skulle inte vilja gå i närkamp med denna bjässen...



När klockan är 12.30 har vi knallat så långt in i parken att vi kommit fram till Delfinariet - nästa show skulle vara kl 13 så vi tänkte att det var bäst att ställa sig i kö - och det var det...

Bara att stå mitt i solen - och nu blev det riktigt varmt, vi ville inte förlora vårplats i kön. Det fylldes på snabbt bakifrån, men en kvart innan showen blev vi insläppta och vi fick bra platser, lite lagomt högt upp utan att bli dyngsur ;-).

Tyvärr har jag inga bra bilder från Delfinerna. Här kom maken och jag på att vi skulle ha haft med oss videokameran - så dags att komma på det då. Det var helt enkelt för mörkt för att fota delfinshowen, vilket var synd för den var jätterolig.

Showen höll på 30 min, vi stannade till i butiken utanför men hittade inget roligt. Det var mest barnkläder och andra barnsaker - inget av intresse för min del ;-).

Maken och jag började bli lite fikasugna och började leta efter en bra plats att inta vårt kaffe på. Vi kom fram till aporna - inte för att vi gjorde sällskap med dessa figurer - en mycket respektingivande individ...



Men vi hittade en bra sittplats vid gibbonaporna där vi kunde sitta en stund och vila våra fossingar och dricka kaffe och käka mellanmål. Macka och banan har nog sällan smakat så gott ;-)

Efter en välbehövlig kaffepaus så vandrade vi vidare. Kollade på dvärgsilkesapor - de var hur små som helst :-O - typ som en 12-veckors kattunge!!

Men rätt söta var de...



Vi hade nu nästan gått runt hela parken, och kom fram till "savannen" - här vandrade det lite blandade djursorter




Men häftigast var noshörningen - de är MYCKET större än vad jag trodde de var :-O

Snacka om koloss....



Vi kollade också på elefanterna, det var vanliga indiska elefanter - tror nästan att noshörningen var större än den...

Vi gick vidare och kom fram till vad som kallades "öken" - här fanns det ju förstås kameler, men även jak - inte för att jag tycker att jak är ett ökendjur med sin tjocka päls och förmåga att klara kylan i Himalaya.

Jag tror också att även jakar tyckte det var lite väl varmt, för en av de stora djuren knallade helt sonica ner i vatten för att kyla av sig *fniss*



Innan vi gick iväg mot utgången så gjorde vi ett stopp i skelettmuseet, det var rätt häftigt även om jag blev lite yr av att vandra runt i mörkret där inne ;-) Rätt skönt att komma ut i solljuset igen.

Sakta gick vi mot utgången, den här gången hade vi bättre tur vad gällde vargarna. De hade vaknat till liv och stod och käkade. Dock har de samma färg som de torra granar som stod ivägen så det blev inga bra kort ;-)

Vi var klara med djurparken 4 timmar efter det att vi gått in i den. Vi avstod från att åka linbanan, och till ormar och fiskar var det alldeles för lång kö. Istället gick vi till bilen, satte oss i skuffen - bra med jeep - och käkade vår medhavda potatis/kycklingsallad. Nu var vi hungriga så det smakade finfin. Efter maten så packade vi in oss i bilen och åkte vidare mot safariparken - vi var inte klara för hemfärd riktigt ännu.

Nu kom vi till det riktigt roliga :-).

Direkt inne i safariparken så är det djur precis vid vägen - så här nära tror jag aldrig att jag tillåtit en älg komma bilen ;-)



Vi fick sedan åka vidare, men väldigt SAKTA.... det var en gåsafamilj som var ute och spatserade på vägen - och de gick där ett tag ;-)



Gåsamarsch är ordet...

Sedan var det lite gnuer som stod och käkade utefter vägkanten och sedan kom vi upp till girafferna - knappt man kan tro att detta djur har lika många halskotor som vi har ;-)



Inte är de rädda för bilarna heller, denna giraff kom knallandes och gick rakt över vägen - bara att stanna och se glad ut. Och vi har ju sett trailers av filmen " vi hade i alla fall tur med vädret - igen" - så vi öppnade inte fönstret och försökte mata några giraffer ;-)



Vi kom fram till någon typ av hjort eller antilop - de var i alla fall hur stora som helst...



Zebrorna var precis brevid körvägen - nästan så man kunde sticka ut armen och klappa på dem ;-)



Det fanns lamor i safariparken också - de kan ju spottas rätt bra och jag tycker inte de är så himla fina direkt, men dessa små kavlar hade jag lätt kunnat stoppa in i bilen och tagit med hem. Hur söta som helst ;-)



Brevid lamorna fanns det också mängder av någon form av bergsget... först såg jag inga getter - men sedan så såg jag hur många som helst *fniss*.



Det syns inte på bilden med det klippväggarna är tvärbranta och stupar rakt ner!!!!

Bockarna hade dessutom rejäla horn - inget man vill gå i närkamp med ;-)



Vi åkte vidare till nästa sektion - Vargen och björnens dal - och precis innanför grindarna var det flera stycken vargar! Ser ju ut som gosevovvar ;-)



Här var det INGA nervevade fönster - framför allt inte när vi kom lite längre fram... Helt plöstligt så kom det en stor brunbjörn rusande och försvann bakom en stor sten. Snacka om att de kan springa fort!!!

Som tur var fanns det fler björnar - som slappade så man kunde ta kort på dem ;-)



Totalt såg vi 5 stycken björnar - och förhoppningsvis så är det ockås de enda björnar som jag kommer se. Vill inte möta någon i skogen i alla fall...

När vi åkt igenom vargarnas och björnarnas område så kom vi till ett annat farligt ställe... inte en chans att vi öppna någon dörr eller vevade ner något fönster. Vi är ju inte självmordsbenägna... Det stod också en bil från Kolmården strategiskt placerad ifall någon skulle få ett idiotryck...

Vi hade kommit fram till lejonen - och det kändes verkligen lite märkligt att se lejon ligga och slappa i den svenska skogen.



Honorna låg i 2 st olika gruppen en bit från vägen och vilade. När vi åkte en liten bit så låg denna ärrade hjälte och vilade  precis vid väggkanten



Så häftigt att han var så nära - behövde inte ens zooma!!

Några meter från denna hane, låg det en hane till, men han var mindre intresserad av bilkaravanen som sakt gled genom parken ;-)



Han låg också precis vid vägkanten - nästan så man körde över svansen på han *fniss*.

Efter lejonen så var det slut på det roliga och gick färden hemåt. Vi lämnade Safariparken kl 16.30 - åkte över Katrinehom hem och var hemma igen precis 2 timmar senare. När vi var i Katrineholm så började det regna och det rejält. När vi kom hem så var det uppenbart att vi har haft väldigt bra väder där vi befunnit oss jämfört med hur det var hemma :-).

Det var skönt att vara hemma - dylika utflykter är lagom vad ma orkar med. Och vi var inte borta så himla länge heller så vovvarna hade klarat sig bra. Hästarna var tämligen blöta, men betade så de såg inte ut att frysa.

Vi har inte orkat gjort något speciellt under kvällen. Jag såg att min syrra från England hade ringt, så jag ringde upp henne och talade om att jag var hemma. Blev ett telefonsamtal på en timme ;-).

När jag prata klart med syrran så hade det slutat regna så jag gick ut och fixade iordning hö och betfor till pållarna. Bestämde mig för att de får sova inne i natt och vila om det kommer ännu mera regn. Kollade runt lite i trädgården också innan jag gick in och fixade med den delicata uppgiften att betala räkningarna över Internet. Jippi - det gick ihop den här månade också *fniss*.

Vad som var mindre kul var att jag tagit totalt fel på dag när det gäller hovslagaren. Var helt övertygad om att det var i morgon kl 9 som hon skulle komma. men icke.... det var IDAG kl 9 *suck*. Får väl skylla på att jag har semester, men jag kan ju inte ens läsa innantill i min kalender. Blir så trött på mig själv, och pinsamt också. Har aldrig missat en hovistid tidigare - men någon gång ska ju vara den första. Blir ingen tid denna vecka, utan nu måste jag boka ny tid. Bara att hoppas att skorna sitter kvar på pållan, nu när hon har så klantig matte *slår mig själv på fingrarna*.

Kl 22 blev pållarna intagna - och de ville gärna komma in när det vankades mat ;-). Nu måste jag kliva upp hyfsat tidigt i morgon också - men jag ska ju börja jobba på måndag. Alltså lika bra att vänja sig vid lite tidigare mornar nu... ;-).

Detta var alltså vår dag - en mycket bra dag :-)

/Lizzie


29/7 Onsdag - Hårt slit....

Fy fasen vad jag har slitit hårt idag *pust*. Det är mycket jobbigare och tar mycket längre tid att kakla än vad ni kan tänka er. Om ni inte gjort något liknande jobb själva...

Klockan 10 körde vi igång. Maken som handräckare och kapare av kakelskivor och jag kaklade för fulla muggar. Fullt ös fram till klockan 14 då började vi blir liiiite trötta ;-).

Men det började likna nåt i alla fall...



Äntligen klart ovanför diskbänken, längst upp blir det antingen en kakellist eller enbart kakelfog. Vi får se, det kommer hur som helst att döljas av en dekorlist längst fram på köksskåpen.

Vi hade även kommit en bit upp med kaklingen vid vedspisen. Och frågan var nu om vi skulle fixa käk eller om vi skulle fortsätta jobba.



Det blev en kompromiss... jag tog ett par knäckemackor + juice. Sedan körde vi vidare...

Äntligen - 1,5 timme senare så var vi klara!!!



En liten rad med kakel ska på plats vid vedspisen, men det får bli senare. Vi ska även ha kakel runt fläktskåpet, men fläkten har inte kommit ännu *morr*. Men nu är vi klara så långt vi kan göra för tillfället. Nu ska kakellimmet torka innan det är dags att foga alltihopa. Vit fogmassa blir det - sedan kommer det bli kanonsnyggt :-D.

Färg ska köpas in för att måla resten av skorstensmuren, och den gamla dörren till städskrubben ska få lite målarfärg på sig också. Dekorlist, krönlist, spotlampor och ny kran ska på plats också - sedan är denna delen av köket äntligen färdigt :-). När vi ska orka ta resten - det är ju en annan historia *fniss*. Fy tusan vad jobbigt det är att renovera... eller är det vi som börjar bli äldre... *harkel*

Hann precis laga mat (spenatgratäng med skinka) och byta om tills dess att M&M kom. Jag var SÅ trött och efter att stått hela dagen så var min hälsporre på allt annat än bra humör, glad att det inte var jag som skulle rida.

Jag hade hunnit tagit in pållarna någon halvtimma innan M&M kom så de hade vilat lite i alla fall. Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass på ÖFK.

Nu när jag var med ute i stallet och framför allt när vi kom in till ÖFK så upptäckte jag att det var ett strålande väder ute... jag hade typ varit ute 2 ggr under hela dagen. På morgonen när pållarna fick hö och när jag tog in dem på em. Där emellan har jag stirrat rakt in i en kakelvägg ;-).

Det var M2 som red Oktawia idag och hon trimmade lite dressyr inför programridningen på lördag. Vi höll till ute på utebanan eftersom det var fint väder och det är bra miljöträning för pållan.

Oktawia skötte sig riktigt bra idag. Tyvärr glömde jag kameran och försökte fota med mobilen - inte helt enkelt...



Galoppfattningarna funkade rätt bra idag, fram tills M2 skulle rida igenom programmet - då ville inte pållan vara med alls - hon var trött då ;-) kunde i fall avsluta med att fått igång henne i galopp.  Programridningen på lördag får vi se som ren miljöträningstillfälle för pållan och förhoppningsvis får M2 bra träningstips av domaren :-).

Väl hemma var Oktawia jättetrött och stod och gäspade i på stallgången under tiden som jag fixad med svamp, vatten och hink... ;-)



Åh, vilken trött häst jag hade, hon skulle bara veta hur trött matte var...

Pållan blev ordentligt avsköljd, sedan kraftfoder och sedan ut i hagen. Jag plockade rätt på alla prylar och mockade ur boxarna. Sedan kändes det som om jag var färdig för sängen.... ;-) Tyvärr var klockan bara 20 så det var ju lite tidigt...

Istället blev det så att maken och jag satte oss ute en stund med varsitt glas rödvin och konstaterade att vi var rätt nöjda med dagen. Vi hade hunnit klart med kaklingen. Dock hann vi inte med att åka och köpa spån, så det får vi göra någon annan dag.

Vi diskuterade planeringen inför morgondagen - då vi ska ut på äventyr ;-) - maken var iväg och shoppade utflyktsmat under tiden som M2 red, och nu så kollade vi körrutten. När vi var klara på hur vi skulle åka så gick vi in och förberedde mat vi ska ha med oss i morgon :-).

Så i morgon åker vi iväg på ett litet äventyr - nu måste vi se något annat än bara huset och framför allt är jag trött på att se köket *fniss*.

Nu ska jag bara ut och vattna i växthuset, mata hästarna - sedan blir det TV för resten av kvällen :-)

På återhörande i morgon!

/Lizzie

28/7 Tisdag - Forts kök...

Vår lilla köksrenovering tar aldrig slut... ;-). Dags för kakling idag - det tycker jag är kul men det tar alltid mycket längre tid än vad man tror från början.

Vi körde igång vid 10-snåret. Tog hur lång tid som helst att mäta ut en rät linje som den nedersta kakelraden ska gå efter. Inte helt lätt att hitta något som var tillräckligt långt för hela diskbänken + bänk. Vattenpasset kom väl till pass. Till sist hade vi måttat in vart kakelraden skulle börja. Första raden är ju den som tar längst tid att lägga. Den måste ju bli rak eftersom resten av kakelraderna blir snedare och snedare annars. Dit med en kakelplatta och så fram med vattenpasset. Pillat med kakelsnören så jag nästan kräkts på dem ;-).



För att komma så här långt försvann 2 timmar - kl var alltså 12 och dags för lunch. Lika bra att äta innan maken och jag var i luven på varandra fullständigt. Vi blir lika griniga båda två om det går för långt tid mellan mattillfällena *fniss*. Till lunchen behövdes lite paparika - nu har jag egen i växthuset så jag knallade dit för att skörda. Kollade gurkplantan också - dags att skörda där också.

Första skörden från växhuset för säsongen :-)



Mitt  i maglagningen blev det lite kaos för maken upptäckte att en av grindarna - översta spiralgrinden - var borta. Jag ut och kollade till pållarna, men hittade inga tecken på att någon av dem skulle ha fastnat i grinden, inga sår eller trasiga svansar. Dock efter en bra stunds letande så hittade maken grinden ute i hagen. Helt klart har någon häst fastnat i den och dragit rund med den i leran - rena turen att ingen blivit skadad! Det blev snabbt nytt grind+handtag fixat - nu av elrep. Och så bytte vi ut den spiral som var kvar och satte grind av elrep också. Ville inte riskera att någon av pållarna fastnar igen...

Till sist kunde vi käka i alla fall och det blev grönsakspasta med korvsås till lunch - smakade bra och kl 13 började med kaklingen igen.

Det är jag som kaklar och maken är handräckare ;-). Bäst att poängtera eftersom han gör det mesta av allt annat jobb, men när det kommer till kaklingen så lämnar han över det till mig - med varm hand ;-)

Vi fortsatte där vi avlutade innan lunch - det hade torkat lite nu så jag inte ruckade på de redan kaklade plattorna. Satte plattor så långt det gick för vattenkranen och jag fick dit det första motivkaklet :-)



Nu fick denna raden torka fast lite och vi fortsatte med att kakla ända bort till hörnet. Maken satte fast en trälist där spisen ska vara och så började jag kakla på. Använda vattenpasset efter varje platta och det var ändå svårt och petigt att få det rakt. Sned och vind är ju väggen också så det var ett par plattor som inte sitter helt perfekt - men det får jag överleva. Hade vi använt mosaik så hade det varit lättare att lägga det eftersom det är lättare att forma efter en ojämn vägg - tyvärr så är jag inte så förtjust i mosaik och tycker INTE att det passar i mitt kök... så det är som det är ;-). Jag fick i alla fall till kakelplattorna bättre på plats den här gången än förra gången jag kaklade - så något har jag väl lärt mig ;-).



När klockan var strax efter 15 så la vi ner jobbet för en stund. Det finns en gräns för hur länge man kan stå böjd över diskbänken och stirra på kakelplattor... även om man vill bli färdig så fort som möjligt ;-).

Vid 16 skulle M1 komma så jag gick ut och plockade in pållarna till stallet så de fick vila en stund. Fyllde på lite mera vatten till pållarna och gosade lite med Minna som var ensam och övergiven i sadelkammaren. 

M1 och P kom på utsatt tid och Oktawia blev iordninggjord för en omgång lite lätt hoppning. Dock verkade det som om Oktawia var totalt sovandes under tiden hon blev borstad, maken till trött häst var länge sedan jag såg. Bianca var också trött och låg ner i sin box.

Det gick bra att få in Otkawia i trailern och färden gick mot ÖFK. På da'n så hade det varit lite mulet och kommit regnskurar, dock var det som bortblåst nu vid 17-snåret - strålande sol och hur varmt som helst.

Framme vid ÖFK så var det utebanan med hinder som gällde. Det var första gången som vi var på den banan, men det gick bra. Oktawia tyckte inte det var någe konstigt, utan hon såg mer ut som om hon gillade läget. Under framridningen så funkade galoppfattningarna mycket bättre än igår. Bättre bjudning på utebanan verkade det som.

Efter framridning så blev det trav över bommar innan M1 travhoppade 2 små krysshinder som stod uppställda på varsin långsida. Oktawia hoppade snällt, lite si och så med tekniken, hon har lite hängande framben när hon hoppar - men hon såg ut att ha kul i alla fall :-)





Och visst - damen kan flyga *fniss*



Efter lite småhoppande blev det dags att avrunda. Riktigt bra med galoppen efter hoppningen också.



När det var dags för avskrittning så lämnade vi banan och M1 skrittade på vägen fram och tillbaka. Maken hade följt med in till ÖFK, sedan tog han bilen och försvann till K-Rauta för att köpa en kakelborr. Vi hade alltså inte så bråttom tillbaka till bilen eftersom han inte hade kommit tillbaka när M1 började avskrittningen, tog en tur runt halva SM-banan också. Då blev det bra tajmat och maken kom precis när vi kom fram till trailern.

Själva lastningen gick sedan bra och vi kunde fara hemåt med en trött och svettig pålla. När vi kom hem så var hon fortfarande jättesvettig så jag ställde upp henne ute och fram med vatten och svamp och så sköljde jag av henne med kallt vatten. Det tyckte pållan var mycket skönt... ;-)



Pållarna fick sedan stå inne en stund så Oktawia hann äta. Det var också dags för mat för maken och mig igen. Nu blev det stekt lax och grönsaksris. Både maken och jag var riktigt hungriga, men så var ju kl 19... lunchen hade för länge sedan förbränts ;-).

Efter maten så blev pållarna utsläppta, Oktawia ställer sig och väntar snällt vid dörren till hagen, men Bianca... vad gör hon... Jo, tränger sig före och ställer sig mellan Oktawias framben :-O. Oktawia gjorde ingenting, men jag fick lite problem när jag skulle öppna dörren för jag visste inte vilken häst som skulle ut först - det visste inte pållarna heller... Till sist så puttade Oktawia ut Bianca lite försiktigt *fniss*.

Åter till kaklingen... och nu hade vi kommit fram till det stora problemet på väggen... Kökskranen... Jag ville ha bort "brickorna" som döljer hålen i väggen - omöjligt påstod maken - han fick inte bort varken mutter eller bricka...



Röränden är nämligen tjockare längst ut än där själva gängorna är. Vi har aldrig bytt kran tidigare, men i min värld så borde det inte vara svårt att få bort brickorna då man sätter ditt nya när man köper ny kran. Maken ville borra ett STORT hål i kakelskivan och trä över allthopa... jag gick inte med på det då skulle ju hålet synas och brickan inte ha någont syfte... Så under en timme satt jag och klurade, konsulterade Bukefalos och vänner. Ingen hade varit med om något liknande.

Till sist så börjadejag pilla med en kniv för jag tyckte det BORDE gå att skruva bort alltihopa. Och mycket riktigt. När jag pillat rent runt röret så såg jag att det hela satt fast i ett rör i väggen. Sa åt maken att plocka fram en rörtång - här skulle det skruvas....

Maken var MYCKET skeptis till mitt tilltag och ALLT skulle vara mitt fel om det skulle gå åt skogen ;-). Nu visade det sig att jag hade rätt. Det var mycket lätt att skruva bort alltihopa och istället för att ha en massa rör ivägen för min kakling var det 2 hål i väggen....



Äntligen....

Vi mätte ut vart hålet skulle vara på kakelskivan och så blev det till att borra hål. Det gjorde maken - jag hjälpte till att hålla i. Det tog tid att borra hålet, men det blev bra. Äntligen en skiva på plats. Sedan mätte vi ut för hål nr 2 och maken fixade hålet. Det hamnade precis i skarven så det var lite trixigare att få bra, men till sist så lyckades maken och skivan hamnade på plats.

Rörstumparna med brickorna skruvades på plats igen - allt som allt blev det fixat på en timme :-).



Så enkelt - när man väl kom på hur man skulle göra *fniss*.

Sedan fick det vara bra med kakling för idag/kväll. Min hälsporre skriker och nu ska jag lägga mig i soffan och vila fötterna. Snart dags att gå och lägga sig också ;-). Förhoppningsvis så hinner vi en bit med kaklingen i morgon...

Hur sam helst,  denna slitsamma dagen är till enda i alla fall!

/Lizzie

27/7 Måndag - Fyllt förråden

Måndag - sista veckan kvar på semestern och så löningsdag. Fortfarande massor av saker som ska göras... tyvärr har inte vädret varit helt med oss. T ex ska vi ju gräva en trädgårdsdamm... hur kul är det i spöregnet.... nä - det får bli som det blir. Dock gäller det att strukturera upp sig lite mera om vi ska få något gjort denna veckan ;-).

Idag så började vi ialla fall med att åka till Stadsträdgården för att käka en mycket trevlig lunch. Vi klarade oss precis utan regn och kunde sitta ute. När man käkar lunch vid Stadsträdgården - då ska man vara riktigt hungrig och så ska man ha tid på sig ;-).

Innan vi åkte till Stadsträdgården så gjorde vi ett stopp vid Apoteket - så nu har jag fyllt på förrådet vad gäller Alvedon och Naproxen plus lite annat småplock som finns på Apoteket. Sedan blev det full fart till Stadsträdgården.

På menyn var det Nasigoreng bl a och så ett par vegetariska rätter, men vi började lunchen med en omgång av salladsbuffén



Jag bara älskar deras salladsbuffé :-)

Sedan blev den lite mindre tallrik med nasigoräng eftersom jag blivit lite halvmätt av ovanstående. Lunchen avslutades med kaffe och chokladskorpor.

Mätta och belåtna tog vi sedan en tur runt i Stadsparken. Tycker det är så himla fin park och alltid är det något att titta på, eller som idag - LUKTA...

En vresros i full blom - som bara doftar helt underbart... synd att det inte går att förmedla doften men här är en bild i alla fall ;-)



Vi beundrade också skulpturen som står vid ingången av Stadparken - sågad med motorsåg direkt i en stam och är 3 meter hög. Otroligt detaljrid och hur häftig som helst. Försökte få maken att stå brevid så man fick en blick över hur stor skulpturen är, men maken hade ingen lust att vara med på bild - trist typ ;-)



När vi var klara med vår rundvandring så blev det ett snabbt stopp hos min kompis K som beställt Oriflamevaror av mig. När dessa var levererade så åkte vi vidare till Maxi - här var det nämligen dags för storhandling. Märkligt att ALLT tar slut samtidigt....

Ica Maxi är ju en stor butik och det tog dryga timmen innan vi var klara och då var det inte ens mycket folk där. Vi hade tagit en extra stor kundvagn - och det behövdes... Behövdes inte hem så himla mycket kött/fisk o dyl, utan det var torrvaror som var slut och allehanda rengöringsprodukter, hundmat, kattsand, oljefärg - ja allt möjligt - och ALLT finns ju på Maxi. Skuffen blev full i alla fall ;-).

Innan vi åkte så blev det ett snabbt stopp vid Systemet också - maken ansåg att det var nödvändigt att även fylla på förrådet av öl, inte för att det förrådet förblir så långvarigt, men ändå. Jag hittade en flaska vin som jag tyckte passade bra i vinstället - så den följde med hem också ;-).

Sista stoppet innan hemfärd en butik till - nämligen Granngården. Här inköptes det Betfor och Groov 125 till pållan, dessutom hade de bra pris på elrep så det blev ett par rullar av det också. Behöver i alla fall byta ut elrepet i den äldsta delen av hästhagen för att få bra kräm på tråden och med tanke på att lilla Bianca inte har samma respekt för tråden som Sabina hade. Ett schabrak för 49 kr slank med också - herregud! 49 kr!!! Det är ju GRATIS! Det kan man ju bara inte låta bli. Hade dock problem att få in det i mitt skåp i sadelkammaren... vadå fullt...

Nu var bilen full och det var dags att styra kosan hemåt. Precis när vi kom hem, strax efter kl 15, så började det spöregna. Vi tog in pållarna på en gång eftersom M1 skulle komma kl 16 - onödigt att Oktawia skulle bli genomvåt. De fick stå inne en stund och vila och käka lite hö. De såg inte ett dugg ledsna ut ;-)

Hann precis packa upp alla varor och byta om tills det var dags att gå ut i stallet, M1 och P kom på utsatt tid. Det blev lite dressyrridning för Oktawia idag, lastningen funkade rätt bra. Lite försök till att gå åt sidan när vi skulle åka, men det var bara att smacka så gick hon in.

Inne på ÖFK var det 3 ekipage i ridhuset, Oktawia brydde sig inte ett dugg. Skönt att hon fungerar nu med andra hästar. Det enda som märktes var att när en ryttare gick på sin häst med sitt spö, så ryckte Oktawia till och knep med svansen, så liiiite spänd blev hon. Dock marginellt mot hur det varit tidigare.

Traven såg bra ut, men Otkawia hade åsikter om detta med att galoppera. Då blev det några bakutsparkar, men M1 fick "loss" damen och hon galopperade sedan på. Fick också till ett par riktigt bra fattningar. Egentligen märkligt att det ska vara så svårt att få damen att förstå detta med galoppfattningar... men men, det kommer väl så småningom. Galoppen är i alla fall bättre nu vad gäller balans, takt och tempo - så det går åt rätt håll. Nu sak bra fattningarna bli ordentligt befästa ;-)

Sedan tränade M1 lite på detaljer ur LC1-programmet och det verkade funka. Travjobbet såg jättebra ut och när det gäller galoppfattningar från skritt så är Oktawia på gång, hon fattar vad hon ska göra, men får inte till kraften ;-).

Damen var i alla fall inte totalt vrång idag och hon såg nöjd och belåten ut efter ridpasset. När vi skulle hem så funkade lastningen bra.

Väl hemma så fick pållan stå inne en stund och käka lite kraftfoder efter att blivit borstad. Det hade slutat regna så pållarna fick sedan gå ut i hagen igen.

Jag plockade undan alla prylarna och mockade. När vi var på Maxi så köpte jag en plastlåda med lock som jag ska ha i bilen med "bra att ha saker" så som grimskaft, extra grimma, repgrimman, reflexer osv. Det ligger bara och far runt i bilen och eftersom jag trailar pållan så ofta är det lika bra att ha dessa prylar ligga iordning i bilen för jämnan. Så nu ligger allt där i stället för utspritt över hela skuffen ;-).

Maken och jag käkade lite snabbmat - vi delade på en påse bistrosallad till det hade vi varsin burk makrill i tomatsås - snabbt och nyttigt. Lunchen räckte bra länge, men vid 19-snåret så behövdes det påfyllning i alla fall.

Efter lite mat så var jag målarsugen... men eftersom regnet hängde i luften så var det ingen idé att måla ute. Utan vi släpade in pallbockar och la upp nya baklämmen på dem och så målade jag på med grundfärg. Grundfärgen ska vara genomtorr på 8 timmar som tur är. Lite svårt att plocka in pållarna i stallet annar.

Hela stallgången är upptagen ;-)



Den sidan jag målar är det som är undersidan av baklämmen - alltså det som kommer synas när lämmen är uppfälld.

I morgon kväll blir det ett lager med oljefärg... :-) Blir det bra väder i helgen så hinner vi nog få skivan på plats innan semestern är slut ;-).

Sedan har jag inte gjort så mycket mer. Surfat runt lite på Internet då maken spelat TV-spel. Gosat med Nalle eftersom han var kelsjuk ;-)

Sedan retade matte Nalle... Nalle ville inte leka "Ragdollkatt" - Nalle blev sur ;-)



Men som tur är så går det snabbt över och Nalle blir sitt normala jag rätt fort ;-)



"King of the House".... eller hur var det ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


26/7 Söndag - full fart

Eftersom maken och jag har semester så är vi ju uppe halva nätterna, resulterar i att vi sover fram till 9-9.30 - för mig är det semester. Att gå och lägga sig när man blir trött och vaknar när man är pigg. Idag blev det 9.30 som jag studsade ur sängen - redo för dagen! Frukosten intogs på altanen utanför sovrummet - lagom ljummen fm och inget regn. Gäller att passa på att sitta där och mysa.

Sedan blev det till att kavla upp ärmarna och börja jobba. Jag kollade av väggen i köket. Behövde fyllas upp ytterligare. Vill ju inte att kakelskivorna ska skeva hur som helst. Bara att blanda iordning mer husfix och rita upp vart det behövde fyllas upp. En timme senare var jag klar och det blev riktigt bra. Nu är det bara att vänta på att det ska torka.

Nästa projekt som står på min "lista" över "att-göra" saker under semester är ju att byta bakläm på min trailer. Skivan vi köpte förra veckan och stått i uthuset och väntat på att vi ska komma till skott. Nu var det dags att börja.

Idag kom vi så långt att vi delade skivan - så nu har jag en bit marinplywood på 1,50 x 1,48 som är till salu ;-) behöver ju bara drygt halva skivan jag köpte till baklämmen. Vi la upp skivan jag ska ha på pallbockar och maken hämtade slipmaskin och så ruggade vi upp ytan som ska vara utåt. Vi turades om att köra med slipmaskinen - jag orkar ju bara korta stunder eftersom jag förlorar känseln i 2 av mina fingrar på högra handen.  Kan inte hantera någon typ av vibrerande maskiner någon längre stund. Nåja, uppruggningen var snabbt fixad. Maken letade rätt på grundolja och så oljade jag in den nysågade kanten. Det var ju hur snabbt gjort som helst, men så ska det hela torka 1 dygn innan det går att måla. Om vi sedan har någon vit oljefärg kvar hemma återstår att se, annars får jag köpa någon liter i morgon. Grundfärg hittade maken i alla fall. Ska måla grundfärgen i morgon, sedan blir det nog till att måla med oljefärg minst 2 lager - blir väl till helgen som vi kan sätta dit skivan...

När vi var klara med förberedelserna av skivan så var det dags att käka lite lunch, fräscha till sig och sedan åkte jag in till ÖFK. Kl 13 var jag inbokad som funktionär vid New Forrest SM som gått av stapeln under helgen.

Var inne till ÖFK på utsatt tid, anmälde mig i sekretariatet och fick frågan om jag hade något emot att vara på framhållningen i stället för kiosken som var sagt från början. För min del spelade det absolut ingen roll, så jag gick iväg till framhoppningen och bytte av den kvinnan som var där.

Var vid framhoppningen från kl 13 - cirka 17 när tävlingarna var slut. Det gick bra, på denna nivån så är ju ponnybarnen hyfsat meriterade ;-).

Och mycket ponnyer har det varit - här är en vy från prisutdelningen efter sista klassen :-)



Det som var kul att se var alla varianter av New Forrest - det fanns alla varianter från små minifullblod till riktigt kraftiga små saker.

Var hemma igen vid 17.30 - käkade ett par smörgåsar och vilade en stund. Sedan var det bara att  ta itu med mina egna hästar. Pållan behövde motioneras idag :-). Det hade slutat blåsa och det var uppehåll och lite halvvarmt - bra väder för en utetur.

Tog in pållarna 18:30 och jag hann väl inte mer än stänga boxdörren om Bianca förrän hon la sig ner och somnade. Snacka om att hon passar på att vila när hon blir intagen ;-). Dessutom måste hon vara Sveriges coolaste shettisåring som blir lämnad ensam i ett stall.... Ingen tillstymelse att resa sig upp när jag leder ut Oktawia ur stallet utan hon fortsatte sova.

Kl 19:15 satt jag på hästrytten och vi gav oss iväg. Maken följde med på sin järnhäst och vi tog Rumboholmsrundan. Oktawia var lite seg i början, men efter halva rundan så vaknade hon till - som hon brukar göra. Hon var i all fall lugn och det gick att skritta henne på långa tyglar. Ingen tillstymelse till den stress hon visade vid uteritt för 1 år sedan.

När vi kom tillbaka 50 min senare så hade Bianca precis rest på sig - hon stod och plirade sömndrucket på oss och gäspade ;-). Efter att jag gjort klart  och svampat av Oktawia så blev Bianca ställd på stallgången. Nu var hon inte trött längre och hon tyckte det var jätteskönt att blir borstad. En riktig liten kelgris är hon :-).

Oktawia käkade sitt kraftfoder under tiden som jag pysslade med Bianca - sedan blev det utsläpp i hagen och det väntade höt. Nu var det helt vindstilla och inge regn, så damerna kan vara ute under natten utan problem.

Jag kom in  precis lagom till maten. Maken hade stekt fisk och kokat färsk potatis och var det lite nyttig blomkål till det hela. Lite sent att äta middag kl 21, men vi kommer ju vara vakna ett tag till ;-).

Dock kommer vi inte göra några stordåd direkt - utan det blir till att slappa framför TV:n resten av kvällen ;-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

25/7 Lördag - forts kök

Som vanligt när det gäller renoveringsjobb så är det ju förarbetet som tar mest tid, som är urtråkigt, men ack så viktigt.

Har idag fortsatt med vår köksrenovering. Fick klart med att ta bort det gamla kakellimmet på fm och jag kunde börjar jämna till väggen med husfix. Eftersom det är delar av den gamla murstocken och en igensatt dörrhål som är bakom köksskåpet så är väggen allt annat är slät och fin. Ovanför spisen efter skorstenslagarens framfart förra hösten så var det rejäla ojämnheter att fixa till.

Tyvärr så räckte inte det husfixet vi hade hemma, utan det blev till att kasta sig in till stan kl 13 för att köpa ett paket till. Kl 14 var vi hemma igen och då kom makens föräldrar på en fika. De ville också se hur långt jag kommit med kaklingen... inte så långt eftersom vi fortfarande höll på med förarbetet. Tror inte riktigt de förstår exakt hur långt tid förarbetet kan ta ;-).

T ex husfixet behöver ha några timmar på sig att torka, om det inte är lite tjockare lager - då tar det 2 dygn!!! Och jag har få lägga på cirka 2 cm över vissa ojämnheter... kommer inte kunna kakla upp hela väggen på ett tag, men så har ju inte fläkten kommit ännu heller. Har vi tur så är vi helt klara till nästa helg :-).

Efter fikabesöket så fortsatte vi med att fixa väggen i köket. Maken blandade ihop fixet åt mig och jag spacklar upp så väggen blir jämn. Det tar sin tid och framåt kvällningen är vi klara.

Så detta är dagens arbete med köket...



Det som är ljusgrått är det jag fixade på fm och resten är em-kvällens jobb. Kommer ta ett tag innan allt är torrt. Väggen ovanför spisen kommer ta längst tid att torka. Så när det gäller själva kaklingen så kanske jag kan börja i högra kanten i morgon. Måste kolla första bara så det har blivit så jämnt att det är OK att kakla. Behöver jag lägga på mer husfix får kaklet vänta ett tag till.

I övrigt så har vi inte hunnit göra så mycket mer. Oktawia fick vila idag så jag kunde koncentrera mig på att fixa väggen.

Det har också blåst storm idag så lugnaste stället att sitta om man vill vara ute - så är det i växt huset ;-).

Pållarna verkade i alla fall inte lida av blåsten. Fördelen med blåst är ju att det inte är några bromsar. Dock överdjävlig med flugor. Vid sen em var jag ute och sprayade pållarna med insektsmedel och smörjde på 4 ess salva på utsatta ställen. Flugorna tycker INTE om tjärlukten ;-).

Resten av kvällen har både maken och jag slappat i soffan framför TV - det är jobbigt att fixa kök ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

24/7 Fredag - Soligt och blåsigt

Med tanke på gårdagens regnväder så var det skönt att det blåste storm idag och att solen sken. Det är jobbigt när det blåser för man orkar inte vara ute så himla långa stunder åt gången ;-), men i alla fall bättre än att det bara regnar.

På fm så började jag med det oerhört trista arbetet att pilla bort gammalt kakellim. Bitvis sitter det hur löst som helst, men över lag så sitter det lite halvhårt. Har en spackelspade med handtag som jag skrapar/hackar bort skiten med. Orkar bara korta stunder eftersom min högra handled svullnar upp och så får jag skitont. Min kroniska tennisarmbåge som spökar... :-( maken var inte hemma utan var inne till mataffären en sväng. Märkligt att det alltid är något man glömmer när man är till affären... Igår blev det inge kattsand och idag så glömde han köpa hundmat... tur att vi inte har så himla långt till stan ;-).

M2 ringde strax innan 12 och talade om att hon var på väg till oss för att rida Oktaiwa. Hon var glad :-). Hon hade klarat uppkörningen till sitt körkort på fm så hon skulle köra ut själv ;-). Ett stort GRATTIS till körkortet. Jag fixade snabbt iordning ett litet "överlevnadskit för hästtjejer" som hon fick i present ;-). Lite prylar att fixa iordning sina små naglar med ;-).

M2 och P dök upp vid 12.30 snåret och färden med häst blev sedan till grannens sandbana. Oktawia var på mycket bättre humör idag än när M2 red sist. Annars gick ridpasset hyfsat, lite svårt med galoppen på grannens sandbana pga att den är lite liten. Dock bättre än ingenting i alla fall.

Jag hade tagit med mig Lexi när vi knallade iväg till grannens bana. Hon har inte blivit tränad i lydnad på evigheter så det var en liten chansning att ta med henne. Men jag blev förvånad! Hon skulle lukta på varenda cm av vägen då vi gick, men när vi kom till paddocken och jag ställde mig i ett hörn så la hon sig vid mina fötter och där låg hon hela ridpasset. Dessutom var hon helt avslappnad - inge tillstymelse till otålighet eller schäfergnäll! Matte blev MYCKET imponerad!

När vi var hemma igen så blev Otkawia avsvampad för hon var väldigt svettig, sedan blev det utsläpp i hagen igen och det tyckte båda pållarna var trevligt :-).

Efter att M2 och P åkt hemåt så väntade jag på en kattspekulant, skulle komma vid 14.30, men de dök upp vid 15.30. De hade kört lite fel ;-).

De kollade på alla kissarna och är väldigt intresserade utav Kalle, de ska iväg och kolla på en katt i morgon också sedan ska de bestämma sig. Bara att vänta och se vilken kisse de bestämmer sig för.

När familjen åkt så fixade vi lite käk. Maken hade hållit på och klippt gräsmatta hela em så han var lika utsvulten som jag. Blev tortellini - snabbt och enkelt :-). Efter maten blir man ju trött... maken la sig i soffan för att sova en stund. Jag hade ingen lust att sitta inne, men samtidigt så blåste det full storm ute. Så vart ta vägen.... VÄXTHUSET så klart :-)

Med kaffe plus tillbehör och tidning så parkerade jag mig i växthuset i dryga timmen - mycket skönt tillvaro. Lagomt varm och inge blåst, men ändå nästan som att sitta ute :-)



Efter välblehövlig och god fikapaus kollade jag över mina växter, gurkan som var stor som ett lillfinger i måndags har växt jättemycket och börjar bli färdig för skörd!



Gurkan kommer nog inte bli större för det är Dvärgslanggurka, men det blir ändå lagom stora gurkor så man hinner käka upp dem innan de blir för gamla.

Maken låg och sov i dryga 2 timmar - jisses vad jobbigt gräsklippningen var idag!

När han vaknat till så blev det ett anfall av lite arbetslust. Han skrapade lite på det gamla kakellimmet - maken har ju starkare händer än jag och kan få loss det som sitter lite för hårt för min del.



När limresterna är borta ska jag laga upp väggen med betongfix. Väggen ska ju vara jämn för att det ska bli snyggt kaklat och för tillfället är det rätt ojämnt på sina ställen. Men fortfarande är det mycket gammalt kakellim som ska bort *suck* Det är sånt trist jobb...



Vi orkade inte hålla på så länge, det är jobbigt för händerna och armarna, men också för ryggen eftersom man måste stå lite lätt böjd över diskbänken. Vi får fortsätta i morgon. Istället så gick vi ut och satt ute en stund och bara tog det lugnt.

En till som tog det lugn är lilla Nalle. Han har inte gjort många knop idag. Mest legat och sovit i dörröppningen....



Det blev till sist lite för kyligt att sitta stilla ute. Vi hällde upp vatten och vattnade plantorna i växthuset. Jag gjorde sedan iordning hö till pållarna som jag bar ut i hagen. Kollade över pållarna och då upptäckte jag att STYNGFLUGORNA har gjort sin entré *morr*

Det finns de hästägare som tycker det är onödigt att avmaska mot styngflugans larver eftersom det vissa år inte är några styngflugor.

Styngflugorna har inte hört talas om detta utan besöker min hage varje sensommar/höst.... och jag säger en sak... det finns ibland fördelar med att ha SVART häst ;-)

När jag kollade över Bianca så var hon helt FULL med styngflugeägg, båda frambenen, bogen och till och med i manen.

Äggen syns nämligen väldigt bra mot svart päls ;-)

Detta är Biancas högra framben



Det blev till att hämta ryktsten och så skrapa bort skiten. Maken höll i Bianca, men hon var jättesnäll och fanns sig väl i behandlingen. Var visst lite skönt när matte gick lös med ryktstenen ;-). Fick bort i princip alltihopa, unghästar är ju extra känsliga för maskangrepp så här gäller det att ha koll! Oktawia hade inga ägg än så länge, men det kommer väl.

Efter pysslet med pållarna så kollade jag till lilla Minna i sadelkammaren. Hon hade mamma Prickan inne hos sig så hon blir inte helt själv under natten. Mat, vatten och rengjord sandlåda sedan var kissarna nöjda.

Mycket mer kommer inte hända ikväll. Ska kolla på TV och slappa i soffan - är det semester så är det :-).

/Lizzie


23/7 Torsdag - Bröllopsdag!

Vår bröllopsdag är det idag :-). För 21 år sedan var det vi sa ja till varandra - jisses vad tiden flyger iväg när man har roligt ;-).

Förra året så firade vi vår bröllopsdag hela dagen - men så var det lite av jubileum. I dag har vi tagit det lite lugnare med firandet men köpt oss en riktigt fin "bröllopspresent" :-).

Dock gjorde vi typ ingenting på fm - rätt skönt att sova tills man vaknar, vilket blev 9.30 och sedan bara softa runt på förmiddagen. Maken tittade på film och jag satt och surfade runt på Internet, läste lite bloggar - några roliga och så finns det varianten av de som är totalt helsnurriga ;-).

Här är en blogg som är rolig... Mullehästen

Till sist började i alla fall magen göra sig påmind, klockan var 13 och lunchtiden passerad för länge sedan. Förra året så åkte vi in på restaurang på dan och käkade lunch, i dag så blev det Max ute vid Marieberg *fniss*. Funkade bra det också.

Vi fortsatte sedan till Elgiganten för att se om vår nya fläkt hade kommit som lovats... tyvärr var den restnoterad och vi får vänta en vecka till *suck*. Vi for då istället till K-Rauta för att kolla om vårt kakel var på ingång. Det hade kommit och de hade skickat ett SMS-meddelande för längesedan. Det hade jag inte fått och det berodde på att de skickat SMS till vårt fasta hemnummer - inte så smart! Men strunt samma - kaklet kom med hem *jippi* och det kaklet som är vår bröllopspresent till oss själva då det kostar lika mycket som en rätt mellandyr diamantring :-O - så här blir det inga mer presenter ;-). Vi köpte också med kakellim och en ny kakelskärare + plus lite annan utrustning som behövs för att kakla.

Innan vi åkte hem så blev det ett stopp på Granngården för att köpa kattmat och sedan Apoteket för att köpa avmaskningsmedel till kattungarna. Sedan blev det full fart hemåt - jag var jättetrött och somnade nästan i bilen. Tur att maken körde. Att lite shopping kan vara så slitsamnt ;-)

Här är en bild på mitt efterlängtade kakel - kommer bli SÅ snyggt till våra nya luckor :-)



Hör köpt 5 st motivkakel till totalt 4 kvm yta, så de kommer att placeras ut lite hips som haps. Motivkakelplattorna kostade 73 kr st, som ni förstår så kan man inte köpa hur många som helst då ;-).

Maken förpassade sig en stund framför TV:n och jag hade fått Tidningen Ridsport med posten - så det blev en skön stund i soffan med kaffe och tidningen. Läser man den noga så har man att göra en stund ;-).

Även om vi käkade i stan på dagen så blev vi hungriga igen - och vad kunde vi trolla fram för gourmémiddag idag då - bröllopsdag och allt ;-)

En burk Bong köttsoppa hittade maken i skåpet! Det fick duga *fniss*. Eftersom det spöregnade ute så var köttsoppa rätt val av middag och god var den också ;-)

Vid 18-snåret hade jag varit ute och plockat in pållarna pga regnet. Vid 19:30-snåret så gick jag ut i stallet för att göra iordning Oktawia för en omgång motion. I stallet hittade jag en MYCKET trött och sovande Bianca :-)



Ingen som helst reaktion att jag kom in i stallet eller ens att jag gick in i hennes box. Fröken var JÄTTETRÖTT.... så hon fick sova.

I sadelkammaren letade jag efter Minna... till sist hittade jag henne! Högst uppflygen på mina rena hästtäcken - där satt hon helt tyst och glodde på mig. Hon kan väl i alla fall mjaua till när jag går och ropar på henne... men nähä inte ett ljud!



Tur att hon är söt i alla fall ;-) och till SALU....

Oktawia blev ju dressyrriden i tisdags (skitsur då). Igår blev det uteritt, så idag nöjde jag mig med att longera damen liten. Hade tur att det blev uppehåll precis vid 20-snåret när jag klev ut ur stallet. Precis när jag skulle börja så dök kamrat E upp, så hon spanade lite under tiden som jag longerade damen. E har inte sett Oktawia på ett tag så hon tyckte hon blivit jättefin ;-). Oktawia skötte sig bra under longeringen. Lyssnade bra, lite seg i början men det lossnade efter lite galopp ;-). Longerade lite lätt i 20 min, skritt fram och tillbaka på vår gata och totalt höll jag på 35 min. Oktawia var jättetrött efteråt och stod och sov i stallet när jag borstade henne efter passet. Så det var nog lagomt jobb för damen idag.
Bianca hade vaknat till liv när vi kom tillbaka, fick spola hennes ögon då hon var lite kleggi i det ena och så blev det en liten klick Noviform. Ska kolla ur hon ser ut i morgon om hon ev behöver en omgång till då.

Lite kraftfoder och betfor för Otkawia och sedan så blev det utsläpp i hagen igen. Bianca var det full fart på så hon hade uppenbarligen vilat klart.

Var klar i stallet vid 21.30 tiden och då tycket Nalle att det var dags att gå ut. Han har legat inne och sovit hela dagen, men nu skulle han ut. Men först måste man ligga och spana lite....



Nu ska maken och jag korka upp en wiskyflaska - lite ska vi väl fira på vår bemärkelsedag i alla fall :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

22/7 Onsdag - Blandat idag...

Det blev ingen sjusovarmorgon för min del. Pållarna fick ju sova inne under natten så det var bara att masa sig upp och ge dem sin frukost. Tur att jag har 20 meter till stallet och kan gå ut i morgonrock :-). När sedan M1 och pappa P kom vid 10-tiden så hade både jag och pållarna hunnit käka frukost ;-). Oktawia verkade vara på bättre humör idag i alla fall, även om damen tyckte det var onödigt att stå stilla när väl sadeln kom på plats ;-)

När vi skulle åka så var det ju frågan, skulle det bli samma strul som igår???? Oktawia slängde sig ut åt vänster en gång, men sedan så respekterade hon att jag viftade med ett rep och hon klev in i trailern. Färden in till stan gick bra och maken var med för en gångs skull. När vi var framme vid ÖFK så fick vi parkera mellan en massa andra trailers - hoppträning förklarade anhoppningen med tomma trailers. När vi skulle lasta ur så kom det en stadsbuss och svängde förbi oss precis bakom rumpan på Oktawia, vi hade hunnit fällt ner baklämmen, men hon stod snällt och stilla kvar inne i trailern. Inge nervös för några bussar här inte ;-).

Eftersom Oktawia var på så dåligt humör igår under dressyrridningen i ridhuset, så hade hon bestämt sig för att rida ut i omgivningarna kring ÖFK. Det finns ju bra ridvägar och lite spännande saker att titta på för en liten häst, så det lät som en bra idé. Pappa P följade med M1 på rundan och jag gick iväg den vägen som de skulle komma tillbaka på.

Vad gjorde maken då? Tror ni han föjde med för att kolla på hästar eller hålla mig sällskap?? Nähä! Han kopplade loss trailern och sedan pös han iväg någonstans under tiden vi var på ÖFK's område.

M1 var ute på en ridtur i ungefär 45 min och idag var Oktawia sitt normala jag. Det hade gått jättebra och det hade inte varit några problem att skritta över broar med forsande vatten och hon hade inte betett sig konstigt alls. Maken hade lagomt kommit tillbaka och hakat på trailern igen så det var färdigt för avfärd hemåt.

När vi skulle lasta och åka hem så hade ju hoppträning också precis lägligt slutat och deltagarna från träningen skulle också lasta och åka hem. Oktawia tittade på de andra pållarna och hon var nog lite stressad, mycket folk och mycket hästar väldigt nära. Då minsann - inga problem att lasta! Och vi var beredd på strul... jag upphör aldrig att förvånas över detta med  hästars beteenden ;-).

När vi kom hem så var damen på mycket bättre humör än vad hon var igår kväll. Lugn och harmonisk. Ville bli borstad och få svettfläckarna avsköljda ;-). Eftersom det var varmt och soligt idag så fick hon på sig sitt insektstäcke och så var det ut i hagen för båda pållarna.

Jag plockade ordning på alla prylarna och sedan så mockade jag. Mockningen tog ett tag pga att Oktawia smulat sönder sitt bajs och jag ville få ut så mycket som möjligt av bajsen och så lite som möjligt av spånet....

Vid 13-snåret var jag äntligen klar med allt med pållar, trailer och stall. Så försvann den förmiddagen ;-). Och hungrig var jag!!! Tror ni att det fanns någon lunch... icke... men däremot så avslöjade det sig vad var maken gjorde när han lämnade oss vid ÖFK... han stack iväg till Marieberg och köpte sig en pryl han tjatat om i flera år....

Äntligen har han sin älskade fritös!!!



Dock ingen mat....

Maken och jag ville ju utnyttja det fina vädret så därför fräschade jag upp mig och svidade snabbt om till andra kläder än stallkläder och så for vi iväg på en liten utflykt. Målet var cafét vid Ässundet, ett ställe man besöker vid vacker väder - som idag :-).

Vad gör man vid Ässundet då? Jo, man käkar räkmacka :-D



Räckmacken ligger på en STOR papptallrik - inte en ansiett... alltså är det ingen liten räkmacka...

Lättare att relatera till storleken när man ser någon hugga in på den ;-) Maken gör sig redo ;-)



Efter att ha satt i sig jättemackan och druckit urstarkt kaffe till så var jag inte hungrig längre i alla fall ;-). Men det var himla skönt att sitta ute och slappa och kolla på folk och båtar. När vi sedan åkte hemåt så åkte vi gamla vägen och kollade på lite omgivningar.

Vi var hemma igen sen em så behövde jag inte någe mer mat, utan det blev tidning och så satte jag mig i skuggan och tog det lugnt ett tag. Hade innan vilan i skuggan satt på tvättmaskinen med det sista schabraket och de vita benskydden som var hur lortiga som helst.

En timme senare var jag pigg igen och tvättmaskinen var klar. Hängde upp tvätten inne i sadelkammaren för det vackra väder hade övergått till risk för åskregn. Kan någon förklara för mig hur man ska få ett par vita benskydd vita...



Det blir ju alltid bajs på bakskydden, men det här är ju rena skämtet.... knallgula fläckar trots en omgång i tvättmaskinen!!! Inte är det några billiga skydd heller :-(

Hade i alla fall fått tillbaka lite energi så det blev lite lädervård. Hade ingen lyst att ta fram rena, fina schabrak till sanddammiga sadlar.

Först ut blev det hoppsadeln - Först sadelsåpa och sedan sadelbalsam



Samma procedur med dressyrsadeln...



Hann precis bli klar med sadlarna när en kattspekulant ringde och undrade om de fick komma och kolla på kattungar. Visst - inga problem.

In för att kolla hur det såg ut i kattrummet... maken snabbstädade ;-). Familjen som kom kollade först på Minna och sedan på Kalle - båda två är ju kvar. Hobbes nya matte kom under tiden så det blev snabb instoppning av Hobbe i en bur och så åkte han iväg till sitt nya hem, vi får säkert uppdateringar hur det går på Minternets hemsida.

Kattspekulanterna fastnade för en av kattungarna ur Lisas kull. Den familjen som var här i lördags har ju ringt återbud på den lilla gråa honan så alla kissungarna var lediga. Mamman i familjen ville väldigt gärna ha en cremis, men barnet fastnade för den lilla gråa honan. Jag förstår det för Grållan är helt bedårande :-D

Fast en riktigt liten buskisse är hon... ;-)





Efter kattspekulantbesöket så gick jag ut i sadelkammaren igen och gjorde klart. Hade sadelgjordarna och träns kvar att göra rent och smörja in. Gosade lite med Minna innan jag gick in, den lilla damen var sällskapssjuk...

Sedan har det varit lugnt resten av kvällen. Det kom ingen åska, men regn lär det ju blil i morgon i alla fall. Vi ska väl iväg och hämta vår fläkt och sedan försöka få upp sista köksskåpet i köket så då gör det inget om det regnar ;-).

Vår dag blev blandad och en rätt bra semesterdag :-)

/Lizzie

21/7 Tisdag - En lugn dag...

Har tagit det rätt lugnt i dag. Tvättmaskinen har gått hela dagen, men det är ju inte speciellt jobbigt ;-). Har tvättat hästtäcken och schabrak. Hann inte mer än hänga upp första täcket på torkvindan så började det regna! När täcke nr 2 var klart någon timme senare så var det uppehåll, men regnet började strax. Täckena mår ju inte dåligt av lite regn, blöta var de ju redan, så de får hänga där de hänger...

Tvättade också ett gäng med schabrak, de är nu upphängda lite varstans i huset ;-), men de är ju torra till morgondagen och då blir de förpassade till sadelkammaren. Igår under storstädningen av sadelkammaren hittade jag en gammal grimma i en hög med blandat skräp... trodde den var trasig och skulle slängas, men när jag började kolla på den så var den hel, dock grymt lerig. Antagligen har jag varit ute och hämtat den i lervällingen i hagen någon gång och lagt den för att torka för att sedan glömma bort den. Den grimman hamnade i skurhon och efter att fått legat i blöt ett tag så gick den faktiskt att skura ren. När jag ändå var i farten med lite handtvätt så gick jag och hämtade Oktawias reflexgrimma hon har under vintern. Den var också i stort behov av en rejält handtvätt... ;-). Fick rent den också och nu ser den ut som ny!

Vid 12-snåret så kom min hovis JW och hämtade Smilla. Prickan tycker att hennes bebisar klarar sig själva nu då är det ju lika bra att Smilla flyttar till sin nya familj. När JW kom och vi gick in för att hämta Smilla så var båda kattungarna som bortblåsta!!!! :-O

Vi letade som idioter, eftersom jag städat så finns det ingenstans att gömma sig. Blev riktigt orolig, men till sist så hittade vi dem... De hade krypit in i en av korgarna under diskbänken. Korgen är proppfull med bl a Ikeapåsar, men längst in hittade två små tjejer som låg och sov som grisar....  Smilla förpassades in i en resekorg och nya äventyr väntar den lilla tjejen ;-).

Lite senare på em så gick jag ut i stallet för att kolla till lilltjejen som är kvar i sadelkammaren, hon var ensam och övergiven och lite lätt kelsjuk ;-).

Under em så låg maken och glodde på film, jag satt vid datorn och mest surfade runt - lättslappade timmar ;-). Vid 15-snåret så började dock hungern göra sig påmind och vi fixade till lax och färskpotatis - mums!

M&M var inplanerade idag och skulle komma vid 18-snåret. Eftersom det regnat under dagen och blåste storm så gick jag ut vid 17-snåret och tog in pållarna. Bianca tycket det var spännande att jag dök upp i hagen, men mindre kul att gå in i sin box. Tyvärr så fick hon finna sig i att kliva in där och hon blev nöjd med en liten tuss hö ;-). Otkawia fick också lite hö och tugga på, sedan fick de vila tills tjejerna dök upp, vilket de gjorde på utsatt tid.

Det var M2 som skulle rida idag och hon gjorde iordning pållan och så skulle vi bara lasta och åka - men nähä! Det tyckte INTE Oktawia!

Helt plötsligt så  vägrade hon att kliva in i trailern, utan sprang bara ut på vänster sida. Till sist så fick jag byta, av med träns och på med repgrimma så det blev lite skarpare.

Men damen hade totalt stängt av och tänkte inte kliva på. Nog för att jag städade trailern noga igår efter att vi kört skräp och alltså sopat ut det spån som låg i trailern. Oktawia har åkt utan spån tidigare, men det är ett tag sedan, så jag tyckte inte det skulle spela någon roll. Men ICKE... till sist så bad jag maken att lägga in lite spån i trailern och se på fan. Då klev öket in! *suck*.

Ibland undrar man vad som rör sig i en häst hjärna - egentligen...

Väl framme på ÖFK så var det i alla fall inga problem med att lasta ur. Och damen var lugn inne i ridhuset. Däremot så gick det inte sådär jättebra för M2 att rida... Oktawia var INTE på humör - men så har hon inte gjort någonting på över en vecka heller tack vare min skurning av stallet. Damen tappar ju inte kondis, men väl ridbarhet när hon inte gör något på ett tag.... men ibland så blir man illa tvungen att lägga in lite vila, och en veckas vila är inte speciellt lång tid heller - egentligen...

Damen var på dåligt humör idag - punkt slut! Förhoppningsvis så funkar det bättre nästa gång.

M1 tränade på visning för hand eftersom premieringen närmar sig med stormsteg - Oktawia verkar fatta vad det hela går ut på nu ;-).

När vi skulle lasta och åka hemåt, så blev det lite tjafs nu också. Oktawia ville inte kliva in, men efter en kort stund med rejält vevande med ett grimskaft så klev hon in. I alla fall snabbare än när vi skulle iväg så det var ju ett framsteg.

När vi kom hem så märktes det att damen var missnöjd. Skitgrinig att göra iordning efter ridturen så det var bara att borsta snabbt och in med damen i sin box.

M1 ska rida i morgon bitti så pållarna fick stå kvar inne över natten. Det duggade lite när vi kom hem och det var lika bra att behålla pållarna inne. Då slipper jag kliva upp aptidigt i morgon bitti för att plocka in en våt och lerig pålla som ska torkas ;-). Och så hoppas jag att Oktawia är på bättre humör i morgon, både när det gäller lastning och ridning ;-).

Resten av kvällen tillbringades framför TV:n - Morden i midsomer kan man ju inte missa ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie



20/7 Måndag - Rensat...

Maken har faktiskt varit riktigt duktigt med sitt rensande av skräp :-). Han har ju lite svårt att slänga saker *harkel*. Jag är ju gift med en liten "skrotnicklas" *fniss*. Men 11.30 idag så gick bil och trailer iväg till återvinningscentralen och släpet var i princip fullt. Vi har mer skräp som ska ut ur lagården, så vi kommer få åka en vända till.

Sopor på väg...



Som synes är en trailer väldigt bra att ha i sin ägo - kan användas till mycket mer än att köra häst och hö i ;-).

Framme vid återvinningscentralen var det full rulle - vi var inte ensamma om att slänga skräp... Vi ställde oss vid kontainern för återvinning av metallskrot. Vi hade mest av sådan skräp, sedan var det lite miljöfarligt avfall, armaturer, sladdar och lite allehanda skräp som slängdes. Gamla diskmaskinen blev placerade bland alla andra vitvarorna. Det tog en stund att tömma trailern, men SÅ skönt att bli väck skiten :-). Men det kändes för maken när han slängde sin gamla skinnfåtölj. Dock hade den gjort sitt och var helt trasig, men han har ju svårt att skiljas från saker och fåtöljen har ju hängt med i 20 år... *harkel*. Och tror ni inte på fan att jag tog honom på "bar gärning" med att försöka fiska upp nåt som någon annan slängt!!!! :-O Som tur var lyckades det inte.... En himla tur att han inte jobbar på en återvinningscentral... en hel del skräp skulle hitta hem till oss då....

När vi var klara vid Återvinningscentralen så åkte vi vidare till en fd arbetskamrat H - en liten utflykt cirka 1 mil på andra sidan stan. H har samlat på lite sågspån i säck åt mig. De sågar och klyver virke till ved och det blir en hel del sågspån som de är glada att bli av med. Det är perfekt sågspån att ha till att grundlägga nya bäddar till pållarna. Det blir lite fika och blåbärskaka hos H också. Mycket trevligt ;-).

När vi var på väg hem igen gjorde vi ett stopp på ÖB och eftersom kl var 15.30 så hade vi hunnit blivit hungriga. Det blev varsin kebab innan vi åkte vidare :-). Vi åkte till Granngården eftersom jag behövde få hem Stalosal - det ska jag ha i botten på bäddarna. Det förhindrar ammoniakdoft och bakterieangrepp, och det är ju bra. Sedan blev det full fart hemåt.

Spån för avlastning...



Maken var snäll och hjälpte mig att lasta av spånet och in med säckarna i stallet. Jag portionerade ut Stalosalet och sedan så la vi på ett lagomt tjockt lager med spån. Pållarna kommer få trampa till det lite när de kommer in och så ska vi fylla på med mer allt eftersom.

Nu kan  pållarna komma in till sina nyskurade och fina boxar :-)



Idag var det i alla fall bättre väder än igår. Blåsigt av bara tusan, men uppehåll, så pållarna var inte direkt intresserade av att gå in ;-)

Men nu är stallet klart och det känns jätteskönt :-)



När vi var klara med boxarna så passade maken på att ta med sig Lillan och dra till skogs - svamjakt igen ;-).

Jag passade på att ta en väl förtjänt vilopaus framför datorn med kaffe och smaskiga jordgubbar och grädde.

Det godaste som finns ;-)



Efter en liten vilopaus och stärkt av kaffe och jordgubbarna så fick jag inspiration att fortsätta med lite röjningsarbete :-).

Det blev sadelkammaren som fick sig en omgång. Jag gick ut kl 18.30 och var klar 21:30!!!

Alltså var sadelkammaren i stort behov av en ordentlig städning och rensning.

Började med att plocka ut de prylar som ska ut i stallet, satte upp grimskaft vid uppbindningsplats. Ett par täcken till Oktawia hängdes ut på hennes täckeshängare osv.

Sedan gick jag lös på de gamla skitiga täckena, är ett par kvar att tvättas, men först.... ut med vädringsstället och så borsta loss hästhår!!! Ett digert arbete och sedan satt håret på mig ;-).

Kattungarna i sadelkammaren är jättesöta, men himmel vad de ställer till.... det var en hel del med saker som skulle återställas till sina normala platser. Jag damtorkade alla plana ytor - var välbehövligt. Tvättkorgen fylld med tvätt bars in till huset, då de smutsiga schabraken blir tvättade någon gång ;-).  Jag dammade och sopade, sopade och dammade.... plockade undan en massa tomma småhinkar som inte används. Bianca fick egna mathinkar fixade och Sabinas gamla plockade jag undan, samma procedur med höpåsarna. Slängde gamla trasiga saker som aldrig mer kommer att användas osv och så till sist så började det äntligen likna något.

Känner mig mycket nöjd med kvällens slit och så hoppas jag kissarna håller sig i skinnet ett tag i alla fall ;-)

Ording och reda på täckena



Rent och prydligt på hyllorna :-)



Det märks att Prickan anser att hennes kattungar nu är så pass stora att de i princip kan klara sig själva.... Prickan låter nämligen mina hundar komma in i sadelkammaren - UTAN att bry sig det minsta....



När Minna lekte "Tudorkatt", så satt nämligen Prickan och käkade mat...



Smilla och Minna är väldigt nyfikna på Lexi, men tyckte nog att hon var en suspekt typ ;-)

Jag avslutade kvällen med att gå ut och mata pållarna, kolla över dem och spraya på lite flygmedel. Sedan var det bara att ta sin slitna lekamen att gå in. Är i alla fall väldigt nöjd med dagens rensning och slit :-).

Så nu blir det till att glo lite på TV innan sängen kallar ;-).

Det var allt för idag.

/Lizzie


19/7 Söndag - Regn...

Vaknade till ett smatter mot fönsterrutan - regnet forsade ner... Rätt skönt att kunna ligga kvar i sängen och inte behöva stressa upp för att ta sig ut i busvädret.

Regnet har strilat ner hela dagen, mer eller mindre häftigt. Hästarna har hållit sig uppe i den övre delen av hagen hela dagen, den nendre delen stå runder vatten...

Var ute i spöregnet på fm och kollade till dem. Gick ingen nöd på pållarna. De fick hö att smaska på och jag såg inga tendenser till att de frös i alla fall.

I övrigt så gjorde jag och maken inte så mycket förräns fram på em. Då hade vi tröttnat på att höra regnet skala så vi tog en tur till Marieberg. Jag var ju tvungen att byta Biancas flyghuva och så behövde vi införskaffa mer kattmat. Så för att slå ihjäl lite tid så strosade vi runt på Marieberg.

Vi var inte ensamma på Marieberg.... det märktes att det var dåligt väder. Parkeringen var proppfull och det var hur mycket folks som helst inne på köpcentrat.

Inne på Lagerhaus hittade jag jättefint presentpapper till under halva priset. Behövdes köpas hem eftersom maken gjort slut på att presentpapper när han fixade mina födelsedagspresenter *fniss*.

Gick runt och strosade i de övriga butikerna, men shoppade ingenting förrän vi kom till Claes Ohlsson. Då blev det en billig väggklocka inköpt som jag ska ha i stallet. Den är silverfärgad och matchar anslagstavlan som maken gav mig i födelsedagspresent.

Det tar längre tid att ta sig runt shoppingcentrat än vad man skulle kunna tro, 2 timmar senare kom vi ut från Marieberg och var då lite lätt hungriga. Så innan vi stannade vid affären för att köpa kattmat så blev det ett stopp vid McD där vi mumsade i oss varsin god hambugare. Sedan orkade vi vidare ;-).

Inne på Willys var det totalt folktomt så det gick snabbt att köpa lite kattmat och vi for sedan hemåt.

När vi kom hem så fick pållarna lite mera hö så de skulle hålla värmen i spöregnet. Jag satte mig och vid datorn och maken framför TV. Jag gjorde i alla fall lite nytta eftersom jag jobbade ett par timmar åt NRU Norden - hemsidan uppdaterades med notiser m.m.


När jag var klar med jobbet så gick jag ut i stallet och fixade lite. Anslagstavlan kom upp och klockan. Sedan gick jag lös med tjära och pensel i boxarna. Målade på med tjära längst ner på väggarna. Målade upp cirka 15-20 cm, vilket är den tjockleken pållarnas bäddar brukar ha. När jag var klar med det kladdgörat så fortsatte jag med att pensla in träolja på plankfyllnaden i boxväggarna - det var också välbehövligt. Nu ska det bara torka ett dygn, sedan kan jag spåna upp bäddarna och pållarna kan sova inne om det skulle behövas. Just nu så luktar det allt annat än häst i mitt stall - bara olja och tjära *fniss*.


Jag var klar vid 21.30 tiden och det hade då faktiskt slutat regna. Var ute och pratade lite med pållarna i hagen. De fick rejält med hö ifall det kommer mer regn under natten. De var inte blöta, men lite kalla över ryggen. Deras korta sommarpälsar stod rakt upp på dem och det är ju för att hålla värmen. De såg i alla fall inte ut som om de frös och de klarar sig bra så länge de har att käka. Fördelen med regnet är ju att bromsarna håller sig borta i alla fall ;-).


När jag var klar och kom in så hade maken precis fixat klart lite mat. Kyckling och ris med lite grönt - tack för det!


Mycket mer än så här har det inte hänt idag. Nu ska jag förpassa mig till soffan och se om det är nåt av intresse på TV:n


/Lizzie


18/7 Lördag - Blåsigt

Idag har det blåst ganska bra hela dagen. Det har varit bra väder fram till kvällningen, nu kan man tro att det ska bli reng, men under dagen så har det varit varmt och soligt.

När jag klev upp i morse - kl 10 - så hade jag 5 st meddelande på telefonsvararen. Har ju annons på kattungarna ute nu. Det tog en stund att gå igenom alla samtalen och det hela slutade med att en familj dök upp på em, och en familj hör av sig i veckan då de fortfarande är i Norrland.

På dan så skurade jag rent i kattrummet - helt otroligt hur mycket små kattungar kan smutsa ner egentligen. Även om vi är noga med att göra rent sandlådan så blir det damm från kattsanden som lägger sig som ett snyggt lager på golvet. Kattungarna tyckte det var väldigt spännande att jaga moppen :-).

Medan jag fixade kattrummet så passade Nalle på att vila, som vanligt ;-)




På em så målade jag överliggande u-profilerna på boxarna och lite på gallret. Det var inte gnagt över allt ;-). Målade ju ordentligt förra året, så det var bara att bättra på över där pållarna gangt. Naturligtvis så lyckades jag spraya ner mig själv rätt bra också - vad annars ;-).

I sadelkammaren så var det två små söta damen som låg och vilade i korgen... de skulle bara veta att det är dags för dem att få nya hem ;-)

Tittut...



Maken hjälpt mig också med att sätta upp boxskyltarna igen, krubborna kom på plats och lite krokar. Maken fick till metallramen till Okatwias krubba - den blev som ny! :-D



M & M kom vid 2-tiden. M2 skrittade på Oktawia och M1 tog lila Bianca i ett snöre och så skrittade de iväg till grannens bana. M2 skulle skritta igenom ett dressyrprogram till en kommande programridning. Den lilla turen hade gått bra. Bianca är ju så liten och orkar inte gå så långt, inte är hon van vid bilar heller - men hon hade skött sig jättebra och såg hon bara att bilarna kom så hade det gått bra. Oktawia hade också varit duktig, inge stressad eller kontrollhystri efter den lilla. Oktawia ville ha koll på att Bianca hängde med, men Oktawia hade varit lugn hela tiden och till sist även anpassat farten så att Bianca inte behövde småtrava ;-).

Efter skritturen så blev det lite träning i hagen i visning för hand av M1. Funkade bra trots att jag stod och höll i Bianca. Största problemet var nog mest bromsarna, men för övrigt så verkar Otkawia fatta vad det hela går ut på. Nu är det bara 4 veckor kvar tills hon ska iväg på premiering *börjar bli nervös*.

På måndag ska maken och jag iväg och hämta lite spån hos en kamrat, så på kvällen sedan kommer stallet vara klart. Bokade in M&M för nästa ridtillfälle på tisdag och då blir det ridhusträning.

Vid 16.30 kom en familj för att kolla på kattungar. Flickan i familjen fyller 10 år idag och hon skulle få välja en kattunge... den lilla barnet fick lite problem - fanns ju alldeles för många att välj mellan *fniss*. Mamman ville ha Kalle, men flickan fastnade för den lilla grå tjejen ur den andra kullen. Så de tingade henne och jag gjorde klart för familjen att det inte var några som helst problem att avboka ifall flickan ångrade sig. Annars så återkommer de om 4 veckor när kissen är leveransklar.

När familjen var klar med sitt kattval och åkte hemåt igen så åkte jag och maken till närmaste Ica-affär för att shoppa lite förnödigheter till kylskåpet. Blev även lite potatissallad och när vi kom hem igen så fixade maken iordning grillen. Till middag blev det grillspett och potatissallad. Det smakade alla tiders och vi kom på att vi inte hade ätit på hela dagen :-O. Hur kan man glömma en sån sak???? Inte undra på att vi var hungriga!

Efter maten så började det bli lite väl kallt ute och det kom några regnstänk. Innan vi gick in för kvällen så fixade vi växthuset, även om det regnar så kommer det ju inte in något vatten på plantorna - lätt att glömma ;-).

Äntligen så har de första tomaterna börjat visa sig, dock gröna ännu - men de är på väg. Vi har 3 st gurkor på gång på gurkplantan och de växer ju rätt fort - bara man vattnar...



Jag kollade sedan till pållarna för natten och la ut mer hö. Tack vare blåsten så besvärades de inte av så mycket insekter idag. För övrigt så var de måttligt intresserade av mig ;-).

Har sedan inte gjort så mycket mer. Surfat runt en del, på Bukefalos kan man ju utan problem slå ihjäl ett antal timmar ;-). Men ska nog kolla om det är något intressant på TV eller om maken har någon film vi kan kolla på.

Det var allt för idag!

/Lizzie

17/7 Fredag - Storrengöring

På fm hjälpte maken mig med att mocka ur Oktawias box. Det var ett digert arbete som tog dryga timmen. Maken öste och jag gick med dygnkärran, hur många kärror det blev vet jag inte... tappade räkningen efter typ 20 vänder ;-).

Det är ju inte bara bäddarna som ska ut, krubborna skruvas ner, skyltar och krokar m.m. skruvas också ner. Alla grimskaft, täcken, borstar osv plockas undan, vilket medför att ordningen i sadelkammaren inte är den bästa just nu ;-).

Några som tog det hela med ro, det var Prickan och hennes bebisar. De låg och vilade i mammas gamla kattkorg, även om korgen inte stod åt rätt håll så funkar den tydligen bra ändå ;-).



Till sist så var stallet rensat och färdigt för att skuras, men innan jag började med det så behövde vi få lite käk i oss. Maken fixade snabbt till ugnstekt potatis och stekta fläskkotletter i tomatsås - smakade inte alls illa på nåt sätt!

Efter lite käk så släpade maken fram högtryckstvätten åt mig. Fixade klart med vattenslang så det bara var att köra igång. Vad gjorde han själv då? Lämnade mig åt mitt öde och pös iväg till skogs med Lillan. Mumlades något om att leta efter kantareller... Ha! Undanflykter, undanflykter.... men, men jag vet också hur en högtryckstvätt funkar ;-).

Boxarna var i stort behov av rengöring - är ju 1 år sedan sist. Främst så är ju Biancas box den som är i störts behov av rengöring - alltså Sabinas gamla box. Sabina har ju stått mycket på boxvila under hennes sista halvår, vilket resulterat i avgnagd färg på metallen och så har hon skrubbat sig över hela boxväggen. Dessutom var hon duktig att slafsa med maten över hela boxväggen ;-).

Biancas box före rengöring





Först så blötte jag ner väggarna med högtryckstvätten. Sedan blev det hink med såpvatten och skurborste, bara att skura och se glad ut. Svetten flödade, skiten lossnade och hamnade på mig istället ;-). Men drygt 2 timmar senare så var jag klar med båda boxarna. Skurade galler och trät både invändigt och utvändigt på boxarna.

Det blev faktiskt skillnad och jag kände mig jättenöjd med mitt slit!

Biancas box efter rengöring!





Precis när jag skurat klart hela stallet och sopat ur allt vatten ur stallet - DÅ kom maken hem ;-). Hur mycket kantareller hade han med sig hem då.... 5 st små ynka saker - inget man blir mätt på!

Eftersom jag var rejält skitig så var det lika bra att ta itu med krubborna... nog för att jag gör rent dem mellan varven, men de var ändå i behov av ordentlig rengöring. Oktawias krubba såg för hemsk ut, metallkanten var totalt genomrostig... urk! Det var nära att den hamnade på skräphögen, men maken tog hand om den för att se om det skulle gå att göra en insats. Hörde hur vinkelslipen gick igång så det ska bli spännande och se om han kan göra underverk ;-).

När jag var klar med skrubba Biancas krubba och vattenhinkarna så var allt med stallet klart. Jag förpassade mig till duschen och där stod jag länge ;-).

När jag fått på mig rena kläder så var det dags för en välförtjänt vila. Det blev kaffepaus i skuggan och så satt jag och läst klart min bok jag började på för ett tag sedan - det tog 2 timmar!

Efter vilan så var jag redo för nya tag. Jag gick och inspekterade jobbet maken lagt ner på min krubba. Jag behöver inte köpa en ny :-). Han hade slipat bort all rost och målat stålkanten med silverfärgad hammarlack - blev kanonsnyggt!

Vi inspekterade vårt växthus nu frampå kvällningen. Det var dags att binda upp både gurkan och tomaterna. Upptäckte också att paprikan växer så det knakar!



Makens chiliplanta blommar för fullt så det blir nog frukter där också. Tomaterna blommar i mängder, gurkan likaså. Alltså gäller det att komma ihåg att vattna ordentligt.... Tyvärr kommer det ta ett bra tag till innan vi kan äta av våra egna tomater, men den som väntar på något gott...

Jag gick också runt och vattnade alla blomsterlådor och rensade bland blommorna, sådant behövs också. Nalle låg på trappan och spanade in läget för kvällen ...



Vi började bli hungriga igen så maken fixade iordning på grillen och plockade fram ett paket korv ur frysen. Medan vi väntade på att det skulle bli bra glöd, gick vi ut i hagen och fixade med pållarna. 5 kg hö blev utplacerat i hagen, vilket Oktawia och Bianca genast började knapra på. Det finns grönt att beta i hagen, men det märks att de behöver höt, de käkar ju också upp allt hö jag lägger ut.

Pållarna blev också sprutade med insektsmedel. Bianca är jätteduktig med det. Trots att hon är så liten och tycker det är lite otäckt med duschflaskan så står hon rätt stilla och finner sig i behandlingen.

Sedan fick de käka i fred, mina små pållarn och äta ur samma hög ska de förstås göra :-).



Oktawia är fortfarande supersnäll mot lilla Bianca och jag är SÅ glad över att de verkar trivas med varandra. Dessutom jättekul att ha fått tag på en så ung shettis som är välhanterad som Bianca är. Hade ju lika gärna kunna fått tag på en 1-åring som varit helt ohanterad med allt vad det innebär i jobb med hantering. Här är det bara att underhålla det den lilla fröken fått lära sig. Tids nog ska hon få lära sig nya saker, men i nuläget så räcker det fint att hon klarar av duschflaskan, går att leda, klarar av att stå uppbunden på stallgången och bli borstad och kratsa hovarna. Att hon är en liten kelgris är ju också himla kul ;-). Men maken har respekt för hennes tänder, de har han fått känna på *fniss*. Som de flesta unghästar vill ju Bianca ibland smaka lite på saker i sin omgivning och en gång kom husse i vägen... ;-).

När pållarna i hagen fått sitt så förpassade jag mig till grillmäster... tänk att lite grillad korv så här fram på kvällskvisten inte är så dumt ;-)



Jag käkade två korvar och maken resten :-O - hur får han plats med all korv?? Jag blev i alla fall mätt och belåten på två st och behöver inge mer mat idag ;-).

Men nu ska vi ialla fall kolla på TV, börjar någon engelsk deckar nu vid 22.25 - kan ju vara nåt att kolla på.

Det var allt för idag!

/Lizzie

16/7 Torsdag - 1 år sedan...

Idag är det 1 år sedan jag påbörjade denna blogg/dagbok! Jisses vad tiden går :-O. En liten snabb sammanfattning - har det skett några dramatiska förändringar under året??? Näää - livet rullar på som vanligt ;-). Jag har ju svårt att låta dagar gå utan att jag gör något. Att göra ingenting är liksom inte min grej - slöseri med tid ;-). Att ha hästar och en massa andra djur är ju ett speciellt sätt att leva. Djuren går ju alltid först, måste mocka och fixa mat till kusarna. Man kan slappna av lite på sommaren när hästarna kan gå ute dygnet runt - de behöver fortfarande tillsyn ett par gånger om dagen, men man slipper att mocka :-). Så livet med häst är väldigt speciellt, men  himla kul - i alla fall för det mesta.


Den största förändringen som hänt under året är ju att efter 10 års tid av plugg, korta vikariat och långa perioder av arbetslöshet. Så har jag äntligen fått ett fast jobb, ett ROLIGT jobb där jag trivs kanonbra på och dessutom med en lön som jag är supernöjd över :-).


För övrigt så rullar livet på och både jag och maken är nöjda med hur vi lever och bor :-).


När det gäller hästeriet så blev ju lilla Sabina tragiskt nog hemskt sjuk och blev avlivad :-(. Så det blev en ny shettis i stallet som sällskap till Oktawia. Det hela löste sig bra och pållarna är bästa vänner.


Oktawias utveckling går framåt med stora kliv. För 1 år sedan hade jag en häst som mer än gärna stegrade sig. Vägrade gå i närheten av en trailer och som fick totala panikanfall om vi mötte en annan häst. Nu är hon lugn som en gammal ko. kliver gärna in i trailern och funkar hur bra som helst när det är andra hästar runt omkring oss :-). Har ju också fått tag på 2 st jättetrevliga och duktiga tjejer som mycket ambitiöst hjälper till med Oktawias utbildning - kan inte bli bättre :-D.

Vad har maken och jag hittat på idag då? Jag pimplade ju kaffe till sena kvällen igår - straffade sig senare... Jag var helt speedad fram på  natten och kom inte säng förräns kl 3!!! Det är ju massor av treviga program som går på nätter som tur är ;-). Var inte lika pigg i morse - vaknade 10:30 *fniss*. Tur man har semester ;-).

Fast det är inge bra att nästan vända på dygnet - det blir liksom helt fel ;-). Var seg som sirap hela fm, men kom mig i alla fall för med att fixa annonsen på kattungarna. Har ju två stycken som ska säljas nu.

Kalle är nu gammal nog att skiljas från sin mamma.



Och lilla Minna som också är till salu!



Vi har ju fler kattungar, Lisas kull blir i morgon 8 veckor och är ju hur söta som helst. Eller vad säger ni om den här lilla trötta tjejen ;-).



Hobbe kommer ju snart få flytta till sin nya familj, men de är ju ute och far på semester så han får bo kvar här tills de är hemma igen. Men det verkar inte gå någon nöd på honom och lekkompisar finns det ju gott om...



Fram på em så blev det i alla fall så att vi åkte iväg på en liten utflykt. Maken ville iväg och kolla ett av sina kantarellställen och det blev bingo! Stora fina kantareller hamnade snabbt i hans påse. Vi åkte sedan vidare till Marieberg och in till Elgiganten - nu är en köksfläkt beställd. Det blev en utdragbar fläkt av märket Gram och dess motor ska få plats ;-). Vi passade också på att gå in på Ikea. Jag var tvungen att fråga en kökskille hur sjutton man tar bort lådorna från hursten. Det visade sig vara väldigt enkelt, 2 tryck på rätt ställe och vips så lossnade lådan. Knappen satt lite trixit till så vi hade inte hittat den utan hjälp :-). Vi köpte också med dämpare till köksluckorna - så nu har vi dämpare både på luckornas gångjärn och till lådorna. Känns som vi är på väg att få ett riktigt modernt kök *fniss*.

Efter Ikeabesöket var vi dock hungriga och gjorde ett stopp på Café Garden och käkade varsin räkmacka, den smakade mums. Jag passade på att gå in på Till Häst och köpte en ny grephuvud eftersom min gamla totalt gått sönder. Hittade också jättesöt liten flughuva i shettisstorlek - den var jag bara tvungen att köpa.

Hur gullig som helst ;-)



Tyvärr visade det sig att den lilla flughuvan var för liten, köpte till minishettis, men den var för liten i alla fall. Dock skulle det inte vara några problem att byta så det blir att fara tillbaka med den någon dag.

När vi var hemma igen så var det nästan kväll :-O. Maken tog sin an sin svampskörd, kantareller luktar så gott!!!



Kantarellerna blev rensade, sedan stekta och snabbt förpassade till makens mage. Jan kan tyvärr inte äta stekta kantareller... får kramp i gallgångarna och det är INTE trevligt :-(.

Vi har också dragit igång med den årliga städningen av stallet. Tömde Biancas box nu i kväll. Bara den lilla boxen tog 1 timma att tömma och sedan var både jag och maken knäckta i våra ryggar :-O. Blir till att ta Oktawias box morgon bitti - ska INTE sova till 10.30 i morgon i alla fall....

Jag tog sedan rätt på lite tvätt som jag haft på tork... nu har jag en massa stryktvätt igen *urk*, men det får väl ligga till sig innan jag tar itu med den ;-).

Maken käkade sina kantarellmackor och jag käkade lite sill - som jag gillar ;-) och resten av kvällen kommer tillbringas framför TV:n :-)

Just dé ja, Nalle - den lymmeln - han var ute hela natten!!! Och kom inte hemsläntrande framåt em... men sedan har han varit jättetrött och legat utslagen på golvet resten av em-kvällen!



Hm, nog dags för en liten kastrering av en viss herre....

Det var allt för idag!

/Lizzie


15/7 Onsdag - Födelsedag

Min födelsedag är det idag :-). Fyller inget jämt eller stort - kaffekalas för de närmast sörjande var planerat i alla fall.

Eftersom vi hållit på med köksbygget ett antal dagar + att det var ett tag sedan vi städade så var huset i stort behov av en städomgång.

Det som tar absolut mest tid är ju "plocket", idag så var det även en del verktyg att ta rätt på. Vi satte igång direkt på morgonen, men städa ett hus på 120 kvm - det tar sin lilla tid. När klockan började närma sig 12 så var det i alla fall bara moppning av golv och plocka rätt på lite småsaker som var kvar. Så då åkte maken till stan för att köpa fikabröd och tårtattrialjer. Köksbygget har ju gjort att det där med bakning har fått stå tillbaka ;-).

Maken for iväg och jag moppade av golvet, fixasde med dukar m.m. Jag tog fram finserviset och började förbereda för kaffekalaset.

Sedan var det in i duschen och fixa iordning sig själv innan första omgången med fikagästerna dök upp. Vid 14-snåret kom så makens föräldrar och syster. Men ingen make ännu så vi fick vänta ett tag med att fika. Jag hade haft telefonkontakt med maken flera gånger för han hade lite funderingar över vilket fikabröd han skulle köpa, så han visste om att gästerna satt och väntade på att han skulle komma hem ;-).

Vi hade i alla fall sådan tur med vädret att vi kunde sitta ute. Det var lite molnigt, men regnet höll sig på avstånd. Till sist så kom maken och jag fixade snabbt iordning en tårta. Marängtårta med jordgubbar och grädde *mums*.

Sedan så satt vi ute och fikade, fikabrödet gick åt (lite bullar och ett par kakor) och sist serverades tårtan. Nu är ju marängtårta en sådan tårta att den måste käkas upp ganska omgående. Går inte att spara på den för den smälter ju bara ihop. Nu blev inte det något problem - vi 5 st personer lyckades med konsstycken att smaska i oss hela tårtan! Den var helt enkelt kalasgod - och fyller år gör man ju bara en gång om året - då får man äta ;-).

Vi hade jättetrevligt, men till sist så behövde de åka hemåt. Vi hann lagomt pusta en vända innan nästa omgång med kaffegäster skulle komma.

Jag försökte fixa iordning något ätbart förutom fikabröd, men min syrra från England ringde och grattade - vips så satt jag fast i telefonen i 40 minuter ;-).

Nästa omgång med gäster dök upp vid 18-snåret. Det var min kamrat Pysseltrollet med make, och så min kamrat K från stan.

Innan gästerna dök upp så hann jag precis fixa klart tårta nummer 2, också denna en jordgubbstårta med maräng och grädde.



Även denna gången så hade vi sån' tur med vädret att vi kunde sitta ute hela tiden. Det var på håret att det skulle börja regna, kom ett par stänk men sedan så höll sig regnvädret.

Kaffekalas!



Vi pimplade kaffe och käkade bullar och kakor för att sedan avsluta det hela med att smaska i oss tårta :-D. Vi var ju 5 personer denna gången också, men nu blev det en liten bit kvar. Tror det beror på att maken inte tog någon tårtbit denna gången. Annars hade även tårta nr 2 gått åt ;-).

Efter ett par timmars stillasittande och fikande så blev det dags att röra på sig och sällskapet gick till hagen och hälsade på mina pållar. Bianca är precis så liten som hon ser ut att vara  *fniss*. Pållarna fick hö och verkade trivas rätt bra i hagen.

Lilla Nalle var faktiskt framme och hälsade, men tog besökarna med ljummet intresse. Idag så har det varit värden utanför huset som varit det mest spännande. Även om han faktiskt var inne en sväng på kvällen. Att medlemmar ur Nalle fanclub var och hälsade på det tyckte inte Nalle var speciellt märkvärdigt... men Nalle är ju Nalle ;-)



King of the House - eller hur var det nu ;-)

Vid 21-snåret så var det dags för kaffegästerna att åka hemåt. Pysseltrollet + make har ju egen bil, men min kamrat K körde jag hem till stan eftersom länsbussarna inte går på kvällen. Eller rättare sagt, det går bussar, men vi har drygt 3 km till den hållplatsen. Så K fick skjuts ända hem :-). Det är inte långt så det var inga problem för min del.

När jag var hemma igen så vågade jag äntligen hänga ut tvätten jag tvättade på dan, för ni vet väl hur det funkar.... vill man ha regn så är det ju bara att hänga ut en omgång med tvätt så kommer regnet som på beställning *fniss*.

Det var lite disk att ta rätt på, så skönt med diskmaskin! Efter att ha diskat för hand 1 år så uppskattar man verkligen att ha diskmaskin ;-).

Jag plockade rätt på mina fina presenter jag fått av min kamrater :-)



Den fina ljuslampetten + blommor fick jag av Pysseltrollet, av min kompis K fick jag den söta lilla "kakburken", kort och så ett rött förkläde med tasstryck och tillhörande rosa diskhandskar - jättesöta :-). Maken kom med flest presenter. En ny anslagstavla att ha i stallet, tillhörande pins till anslagstavlan och en flaska martini som han vet att jag gillar :-).

Jag tackar och bugar - jättefina presenter :-D.

När jag röjt klart allt så tillbringades resten av kvällen framför TV:n.

Allt som allt - har haft en riktigt bra dag idag :-D

/Lizzie 


14/7 Tisdag - Köksbygge

Idag har vi slitit hårt med vårt kök!!! Maken har funderingar på om det inte är bättre att skippa det här med att ha semester och istället jobba kvar på jobbet. Det är mindre slitit än det vi sysslar med här hemma *fniss*.

Tyvärr så är det ju semestern man är tvungen att använda till större projekt, annars så hinner man ju inte. Men en hård dag har det varit idag...

Började dirket i morse. Det visade sig att det värsta var att få det första överskåpet på plats. Det gick inte att ha det ända upp till taket som vi tänkt. Då blev det VÄLDIGT högt upp till överskåpen och jag skulle inte nå den nedersta hyllan. Så kan man ju inte ha det utan det blev att mäta igen och så nytt försök.

Det tog 1,5 timme att få det första skåpet på plats!!!



Däremot så tog det bara en kvart att få skåp nr 2 upp på plats!



Ytterligare 1 timme senare så var resten av överskåpen på plats och nu började det kännas som om började bli klara ;-)



Gångjärnen är fiffiga och enkla att sätta dit. Så det tog inte alls lång stund innan alla köksluckorna till överskåpen var på plats. Det var ju bara det att luckorna inte alls hängde i linje med varandra....En del luckor skulle upp, andra ner och andra hängde på sniskan och skulle rätas upp. Inget för makens icke befintliga tålamod att fixa med sådant småduttande...

Det tog väl cirka en timme med skruvande på skruvar fram och tillbaka och upp och ner på köksstegen. Men till sist så hade jag ÄNTLIGEN fått till alla luckorna och maken skruvade dit knopparna. NU började det likna något :-).

Undan med alla verktyg. Vi kan ju tyvärr inte sätta upp fläktskåpet förrän vi hittar en fläkt som passar :-(. Så det står fortfarande kvar i vardagsrummet i väntan på uppsättning.

Vi röjda upp värsta röran i köket och så satte jag alla hyllplan på plats. Diskbänken skurades ordentligt och allt skräp plockades undan och slängdes. Mycket kartonger och plast har det blivit.

Men som sagt. Nu är alla platta paketet på plats, utom ett då, jag är jättenöjd och det kommer bli kanonsnyggt när kaklet väl är på plats :-).



Under tiden som jag och maken slitit så svetten lackat så har våra djur slappat. Kayo har legat under köksbordet, nära matte men ändå ur vägen ;-). Lexi sprungit runt ute - det yrväder hon är. Lillan har varit inständ periodvis i badrummet för att inte slåss med Kayo, gallerdörr så hon ser oss i alla fall. Nalle, men latoxen... han har sovit mest hela dagen - så som bara katter kan göra ;-)



Hur som helst. När klockan närmade sig 15 och vi faktiskt var så klara i köket som vi kunde bli för tillfället, då åkte vi iväg till Marieberg. Med oss hade vi fläkten som inte passar och vår förhoppning var ju att vi skulle få lämna tillbaka den utan problem.

Det var inte heller något problem. Elektroluxbutiken förstod vårt dilemma och tog tillbaka fläkten utan snack. Jätteskönt!! Tyvärr hade de ingen annan fläkt att erbjuda oss, så nu får vi leta vidare... Vi behöver en som suger 450-470 kubikmeter luft i timmen och som inte kostar hur mycket som helst. Dessutom får motorn inte vara högre än 22 cm, för annars så får den inte plats. Inte helt lätt att hitta någon fläkt som passar :-( . Får leta vidare ett tag...

Vi gjorde också ett snabbt stopp vid Ikea och köpte avslutningsskivor till överskåpet och underskåpet, köpte även med en trådkorg till så vi får plats med alla kastrullerna.

Vi var hemma igen strax innan 18-snåret och M1 skulle komma runt 18 för att rida ut på pållan och hon och P kom på utsatt tid.

De tog hand om pållan och gav sig ut på en tur. Maken och jag satte dit avslutningskivan till överskåpet snabbt. Det är trixigare med underskåpet eftersom det är en lådhurst. Vi har inte kommit på hur man får bort lådorna *harkel*. Maken skruvade också snabbt trådkorgen på plats och sedan så påbörjade jag operation städning. Jag började med badrummet för det såg värst ut efter vår byggvecka. Hann också damma undervåningen och plocka undan en passa plock och skräp. Men sedan så kom jag inte så mycket längre. Maken höll på och klippte gräs och det finns en gräns för hur mycket man orkar slita på en dag.

Får fortsätta operation städning i morgon fm. På em så får vi lite kaffegäster och jag ska bjuda på lite bullar och tårta. Jag fyller visst år  igen - var ju inte länge sedan sist *fniss*.

Pratade lite med M1 och P när de var tillbaka. Pållan fick stå inne och käka sitt kraftfoder och blev sedan utsläppta när allt var uppkäkat.

Nu ska jag i alla fall ta min trötta lekamen och ett glas rödvin och förpassa mig till soffan och TV:n en stund. Maken är redan placerad framför TV:n vid det här laget ;-) Det är oss väl förunnat efter vår slitiga dag i köket, men nöjda är vi i alla fall :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/7 Måndag - svettigt värre...

Jag och maken åkte iväg till trävaruaffären mitt på dagen för att hämta en formplyfa-skiva som jag beställt till trailern. Nu ska baklämmen bytas innan den brakar sönder. Eftersom skivan är 3 m lång så hade vi med oss trailern och så tog jag med tomma spånsäckar. Lika bra att passa på och få med lite spån hem när vi ändå åkte iväg.

Hemma så var det lite mulet, men under färden till trävaruaffären så sken solen mer och mer, och varmare blev det...

När vi kom fram så var det inte  helt självklart vart de ställt min skiva då de ställt den lite åt sidan så ingen annan skulle få för sig att köpa den... gubbarna hade dessutom lunch så vi började med att fylla på spånsäckar.

Fy tusan vad det var jobbigt! Solen brände med stekheta strålar och jag som hatar att jobba när det är varm stod i denna hetta och öste spån så svetten forsade!!! Efter några säckar var vi tvungna att vila i skuggan.

Jag fyllde 5 säckar och maken fyllde 5 säckar så totalt fick vi med oss 10 säckar hem + skivan. Vi hade fått plats med fler säckar men det var så grymt varmt så vi orkade helt enkelt inte stå där och ösa. 

På vägen hem så åkte vi in till först Biltema för maken skulle köpa en gireringssåg och sedan så svängde vi in till Maxi för att shoppa lite mat. Vi kände ju oss rätt sunkiga när vi klev in i affären med svettiga och sågspåninga kläder - men vad göra *fniss*. Hade inte tid att hålla på och åka fram och tillbaka. Vi var i alla fall inte hemma förräns kl 16 och då blev det en välbehövlig kaffepaus i skuggan under äppleträden :-).

Maken skruvade dock ihop nya sågen först.



Nu kommer vi kunna såga snyga hörn på krönlisten och kantlisten ;-)

Oktawia tog jag in kl 16.30 och pga av att det blev fint väder när vi inte var hemma så hade hon ingen flughuva på sig. Direkt så har flugorna varit i hennes ögon så jag fick skölja ur dem rätt bra för att få bort klegget.

M1 och P kom vid 17-snåret och pållan blev iordninggjord för en tur in till ÖFK. Idag så blev det framridning ute runt SM-banan - i alla gångarter - och det funkade jättebra. Oktawia lugn och harmonisk!

Sedan in i ridhuset och trimmade lite travjobb på serpentinbågar under nedsittning, sedan galoppfattningar på volt och de fick till några riktigt bra.

Under galoppjobbet så kom det in ytterligare ett ekipage, av det lite nervösare slaget. Det lite komiska blev sedan att Oktawai fick skritta omkring lite i ridhuset som lite draghjälp och nervdämpare till den andra pållen *fniss*. Oktawia var totalt kolugn - totalt avslappnad och hur harmonisk som helst. Jag kan faktiskt knappt fatta att det är samma häst!!! Vi kunde sedan lämna ekipaget och Oktawia skrittades avsutten runt SM-banan. Även här var hon hur lugn som helt, trots att det kom upp hästar bakifrån och det var hästar som for runt ute på hoppbanan. Det riktiga elddopet kom dock när vi skulle lasta. Det lite nervösa ekipaget från ridhuset hade sin trailer brevid vår men omlott och de skulle lasta samtidigt. Otkawai brydde sig först inte om den andra hästen, men så klev den in i trailern och då rumlade det lite. Nu blev Oktawia aningens nervös och det var inte självklart att hon ville in i trailern. Men en bajshög och lite smackningar så släppte nervositeten och hon klev in! Helt otroligt! :-D

Väl hemma så blev damen avsvampad och jag fick skölja ögonen en gång till. Otkawia är jättesnäll trots att hon egentligen tycker det är lite obehagligt, men jag kunde utan problem stå på en stol vid hennes huvud för att komma åt att spola. Sedan fick hon lite Noviform i ögonen också.

När Oktawia var färdig fick hon sitt kraftfoder och under tiden som hon käkade, så borstade jag av Bianca. Det tyckte hon var skönt ;-), en riktig lite gosegris en den lilla fröken :-).

När allt var klart så blev pållarna utsläppta igen - Oktawia med flughuva nu - och så fick de rejält med hö för natten. Vatten fylldes på och så fixade jag klart stallet.

Nu äntligen så var jag klar med allt. Fruktansvärt kvamligt och kladdigt är det ute - åska på gång??

Under tiden som jag varit iväg med Oktawia så hade maken först klippt gräset, sedan hade han fixat klart kontakten till diskmaskinen och kopplat in den. Dessutom hade han fixat höjden på spisen så den stämmer med höjden till våra nya skåp.

Efter dagens slit ska vi nu käka lite ost och kex - blir nog något glas rödvin till det hela också - vi har ju semester... eller hur var det nu ;-).

Nalle har fullt upp med att hålla koll på röran i köket ;-)



Nu händer det inte så mycket mer idag, mer än lite TV-tittande ;-).

/Lizzie


12/7 Söndag - Kök och utflykt

Vi kom upp hyfsat tidigt idag eftersom jag i alla fall skulle upp och morgonfodra pållarna. Jag är ju tvungen att få mig kaffe på morgonen för att funka och eftersom diskbänken låg på golvet inne i mitt kontor fanns det inget vatten eller avlopp i köket. Ut i tvättstugan och tvätthon för att diska ur kannan och hämta vatten till kaffebryggaren. Nu visade det sig att tvätthon var upptagen... av Nalle... under LJUDLIGA protester så blev han förpassad ner på golvet så matte kunde få sitt morgonkaffe. Nalle var sur på mig hela fm....



Efter morgonkaffet så blev det fart på både mig ochh maken. Jag fixade stallet efter pållarnas innenatt och maken letade rätt sticksågen och hittade den rätt fort faktiskt.

Tänk vad allt är mycket lättare när man har rätt utrustning :-). Efter lite mätande så sågades det bort en bit ur brädan för diskbänksskåpet och vips så hamnde diskbänken på rättställe :-).

Och äntligen fick jag avlopp i köket och kunde använda diskbänken. Livet blir så mycket enklare när de små sakerna funkar i vardagen ;-).

När diskbänken var på plats och fastskurvad i underskåp och vägg så gick vi vidare till att flytta ett par kontakter, bl a kontakten till fläkten. Klara med det så skulle vi glada i hågen måtta in fläkt och fläktskåp. Då upptäckte vi att fläkten vi köpt passar inte *suck*. Motorn är så stor att den sitter i vägen för hålet i väggen. Snacka om att man blev lite trött.... Det spelade ingen roll hur vi bar oss åt, vi kommer aldrig att få dit denna fläkt :-(. Bara att hålla tummarna att det funkar att byta och att det finns någon annan som med lika hög effekt och som dessutom är TYST.

Efter denna missräkning så tappade vi sugen lite. Klockan var i alla fall 12 så det var dags att fixa lite mat, vilket maken fixade. Jag gjorde mig iordning för en liten utflykt. Man kan inte hålla på och grejja i köket, måste göra annat också!

Efter käk så blev det full fart in till stan. Hade bokat tid med min kompis K för en tur ut på vischan :-). När jag åkte hemfrån var det rätt Ok väder, lite moln men inget regn. Regnet - det var inne över stan!!! Det bara totalt vräckte ner vatten och det gick knappt att köra. K kom ut med gummistövlar på sig, vilket var ett mycket bra drag. Vadarstövlade hade nästan behövts!!

Vi for söderut och när vi kommit någon mil från stan så slutade det att regna. Vi stannade till vid ett berömt kondis i nästa stad söderut och införskaffade lite godsaker som vi tog med oss när vi for vidare på vår utflykt.

Med K som guide åkte vi slingriga vägar längre och längre in i skogen. Smalare och smalare väg för att till sist vara framme hos A's stuga ute i skogen :-). Här tillbringade vi resten av em och tidig kväll. Spanade in A's jättefina stall och klappade på hennes fina pållar. Dessutom hade vi kanontur med vädret och kunde sitta ute och fika och mumsa på vårt köp från kondiset. Hur skönt som helst att bara sitta i solen och fika och snacka strunt i flera timmar. Inte behöva se byggröran hemma ;-). Men till sist tog det roliga slut och vi var tvungna att tänka på hemfärden. När vi var tillbaka i stan så regnade det  inte längre och allt vatten som forsat fram hade försvunnit och torkat upp. Jag släppte av K och sedan var det full fart hemåt.

Maken hade inte heller brytt sig om köket under tiden som jag varit borta - han låg och sov på soffan och hade inte ens märkt att jag kom hem... hundarna behöver alltså skälla högre ;-).

Köket såg ut som ett bombnedslag.... och jag var hungrig igen... det blev snabbvarianten.. Vi åkte iväg till närmaste samhälle och gick på Pizzeria! Så skönt att sitta vid ett bord som inte var belamrat med verktyg och dessutom inte behöva ta rätt på disken ;-). Pizzan smakade också bra! Så när vi kom hem stärkta av mat så var det nya tag med köket.

Det som var kvar att fixas idag var att skruva lådhurtens på plats, fixa dit bänkskivan som ska vara ovanpå och så montera ihop alla lådorna. Eftersom vägen är allt annat är rak så blev det lite pysslande och sågande innan skivan var på plats och lådhurtsen såg OK ut.

Men 2 timmar senare :-O så var allt på plats och man börjar få en hum om hur det kommer att se ut när allt är klart :-D



Knopparna som vi köpte för 3 år sedan gör sig bra mot de nya luckorna och lådorna också!



Diskmaskinen ska in lite mera, men vi måste flytta på kontakten först. Det blev inte bra där maken satte den, men den flyttar vi i morgon. I morgon ska också spisen sänkas lite så den kommer i höjd med diskbänken. Sedan får vi se om vi orkar med att börja med överskåpen ;-).

Fy tusan vilken tid minsta lilla montering tar. Vi var alltså klara 22.30 och jag hann alltså inte med att rida pållan som jag tänkt mig. Men det kändes faktiskt viktigare att få ordning på lådhurtsen och alla lådorna.

Nalle blev i alla fall mycket nöjd med att diskbänken är på sin normala plats och dessutom att den blev renplockad från alla verktyg och skruvar (som ligger på matbordet istället)...



Nu kan Nalle dricka vatten som han brukar göra ;-) vattenskål duger ju liksom inte...

Jag gick sedan ut och kollade till pållarna i hagen. De fick också rejält med hö att käka på, vilket båda två uppskattade. Dessutom var båda två väldigt sällskapsjuka så det var inga problem att känna igenom pållarna för att kolla att allt var OK me dem.

Har också kvällsrastat vovvarna och nu blir det TV-tittande en stund. Händer inget mer spännande i dag alltså!

/Lizzie

11/7 Lördag - köksjobb

M1 kom på fm och skulle rida ut på Otkawia tillsammans med ett annat ekipage. Men när hon väl kom så vräkte regnet ner och kompisen bangade. Inte kul att ge sig ut i totalt spöregn så M1 valde att skippa turen på fm och komma tillbaka ikväll istället. Ett klokt beslut tyckte jag!

Maken och jag har idag slitit hårt med köket. Började på fm med att laga upp hålen i betongväggen. Det paketet med husfix vi köpte i går det gick åt på en gång och räckte till drygt hälften av det som behövde lagas. Alltså blev det till att ta en tur in till stans mitt på dagen för att köpa mer husfix....Vi tog vägen hem över vårt postutlämningsställe och löste ut ett brev från Sveriges shetlandssällskap.

Biancas pass har äntligen kommit :-)



När vi var vid Icaaffären så passade vi på att handla lite mat, och bla följde det med hem ett par fryspizzor eftersom vi snabbt behövde få i oss käk när vi väl kom hem.

Under tiden som pizzorna grillades i ugnen så blandade jag ordning mer husfix och fortsatte lagningsarbetet på väggen. Jag blev lagom klar med mitt arbete när pizzorna var klara.

Tur man inte har något emot att bli kladdig om fingrarna. Förstår inte hur jag bär mig åt när jag håller i en spackelspade... blir alltid kladdig över hela händerna *fniss*. Nåja, väggen blev bra i alla fall.



Eftersom jag fick lägga ett rejält tjockt lager på vissa ställen så ska nu denna lagning härda 2 dagar innan vi kan borra i det för att hänga upp väggskåpen.

Behöver jag tala om att vi har rörigt här hemma... Köksutrustningen är spridd i hela undervåningen, dock är det mesta i vardagasrummet... på  golvet...



Antalet platta paket har minskat för maken har varit duktig att montera ihop skåpen.

Väggskåp som väntar på att bli uppsatta.



För att komma någonstans med köket i väntan på att husfixet ska härda, så bestämde vi oss för att börja med underskåpen istället.

Först ut med lådhursten och så kopplades diskmaskinen loss och spisen drogs fram också.
 


Sedan monterades diskbänken loss och de övriga skåpen åkte ut också. Knappt man kan fatta att det ska blir ett snyggt kök. Ser inte så kul ut ;-)



Vi började med att montera fast kastrullskåpet och det funkade bra utan några som helst problem. Skönt att det började enkelt ;-). Sedan så stötte vi på patrull... i skåpet under diskbänkshon så ska det ju ner ett avloppsrör i golvet och vatten till diskmaskinen kommer hur väggen... Dessa rör och slangar var skåpet INTE anpassat för.



Efter lite funderande och diskussion om lämplig lösning så kom vi fram till att vi sågade ut ett hål för avloppsröret. Sedan fick vi såga loss en bit från baksidan innan den spikades på plats på själva skåpstommen. Biten som sågades bort pusslades sedan på plats och blev fastlimmad istället för spikad.

Det tog väl ungefär 3 gånger så lång tid att få skåp nr 2 på plats som skåp nr 1 ;-). Sedan skulle de monteras ihop i sidled innan vi kunde skruva fast dem i väggen.



Eftersom vi bor i ett hus som är närmare 100 år i grunden, så är ju inte ursprungsväggarna direkt raka. Finns nog inte en rät vinkel i hela huset ;-). Så det var inte bara att skjuta in skåpet mot väggen och skruva fast. Vattenpass och tumstock är bra utrustning ;-). Men till sist så började det likna något! Bara luckorna kvar!



Maken och jag har kört stenhårt hela dagen med köket... Klockan var nu 18 och vi började bli lite trötta. Så när vi skulle mickla gångjärnen på plats så satt vi och kliade oss i huvudet länge och väl innan poletten trillade på plats. Först fick vi inte gångjärnen att funka - hm vi hade gjort lite bakvänt. När vi sedan gjorde rätt var det mycket enkelt att få dit gångjärn och luckor på rätt ställe ;-)



Jag var ute en sväng på kvällen och försökte få in 2 blöta pållar så Otkawia skulle hinna torka lite innan M1 skulle dyka upp. Men de hade ingen som helst lust att komma in, märkliga kusar ;-).

Så när M1 dök upp vid 19-tiden så blev Oktawia ialla fall infångad och fick finna sig i att gå in, torka lite och sedan bli iordninggjord för en ridtur ut. Pappa P var med som sällskap och lånade min cykel för att slippa rida.

Under tiden som de var ute på rid/cykeltur så skulle maken och  jag montera diskbänken på plats för att sätta ihop den med Lådhurtsen som avlustar hela sektionen utefter väggen. Men då stötte vi på patrull igen... *suck*.

Diskbänkskåpet är inte anpassat för en diskbänk med våra mått. Brädan högst upp ut mot luckan är för bred så vi får inte ner diskhon i skåpet. Maken och jag blev lite trötta.... nu MÅSTE vi leta rätt på vår sticksåg och såg ur lite av brädan får att få plats med diskbänken...

Eftersom vi var trötta båda två så valde vi att laga mat istället och käkade en sen middag. Vi får leta efter sticksågen i morgon när vi är piggare. Lådhurtsen är färdigskurvad och står på plats. Lådorna är klara så får vi bara diskbänken på plats i morgon fm så är den sektionen klar. Men det fick räcka med jobb för ikväll.

M1 och papp P kom tillbaka efter någon timme och de klarade sig från regnet. Det var uppehåll ända tills de var tillbaka. Pållan var torr nu och blev ryktad - blev jätteblank och fin ;-). Dock fick pållarna stå kvar inne och de får vara inne under natten pga grisvädret ute. Alltså blir det ingen sovmorgon för mig i morgon, men vi ska ju jobba med köket på fm så det är ju bara bra att komma upp i vettig tid :-).

Nu ska jag i alla fall ut och kvällsnatta pållarna. Sedan blir det till att röja ett hörn i soffan i röran och titta på någon film innan det dags att gå och lägga sig

Roligare än så här blev inte dagen ;-).

/Lizzie

10/7 Fredag - Trevlig dag!

Maken och jag har idag haft en trevlig dag. Först åkte vi till Ikea och kompletterade våra platta paket med 2 paket med krönlist till överskåpen. Vi glömde det när vi köpte alla de andra platta paketen ;-). Listerna var i smala, men LÅNGA paket, men de fick plats i bilen även om de var anda fram mellan framsätena.

Bakom de gamla överskåpen så kom det ju fram en gammal vägg som inte synt förrän 1976 då mormor och morfar rustade köket. Min morfar var inte så noga av sig när det gällde renoveringar - det ha vi sett spår av tidigare... köksskåpen var t ex fastspikade i väggen och taket! Varför använda skur när det finns spik.... En gammal dörr är ju igensatt och numera är ju diskbänken där, men rund dörrkarmen efter gamla dörren så satt all gammal betong, som de lappat med, löst och vi har petat bort en hel del gammal betong från väggen. Betong och spik var min morfars favoritsaker vid renovering... att det inte passar ihop med alla sorters ANDRA byggmaterial - det var liksom mindre viktigt ;-).

Vi behövde alltså en hel del "husfix" att laga en massa håligheter med - blev alltså ett besök på K-Rauta när vi var klara på Ikea. Husfixet är det jag som kommer få leka med - det tycker inte maken är någe kul alls. Men om han rensar gammalt skit så kan jag fixa till väggen sedan - bra arbetsfördelning :-).

Shoppingen på K-Rauta gick snabbt och sedan åkte vi till Sommarro och mötte upp syster S med make A. Även ytterligare kamrat till S kom så vi var 5 st som käkade lunch på Sommarro. Syster s bjöd mig och maken - jättetrevligt. Det var god mat och mysig miljö, trots att det regnade och vi inte kunde sitta ute.

När vi var klara med lunchen så åkte jag med S och A. Maken åkte direkt hem, men vi andra gjorde ett stopp vid Gräve Kyrka och S visade mig vart mammas farfar och farmors grav var någonstans eftersom jag inte visst det. När vi var vid gravplatsen så ringer min mobil och i luren har jag en desperat make som talar om att Bianca är på rymmen i vår trädgård och Oktawia visste han inte alls vart hon var! Panik i kubib - in i bilen fort som tusean och så hemåt!!!

Det var inte långt att åka, men det kändes som en evighet. Det var himla skönt att komma hem och se att Oktawia var kvar i hagen, men Bianca var dock på fel sida staketet. Bianca är ju lättfångad så maken hade med lätthet fått fatt i det lilla busfröt och kopplat fast henne i ett grimskaft. Det var gott om hovspår i gräsmattan - gräset är tydligen grönare på andra sidan staketet. Däremot så var ju Oktawia helt förtvivlad i sin hage och fick totalt frispel när vi gick iväg med Bianca till närmaste grind. Okatwia galopperade runt som en idiot och gnäggade som en vettvilling. Lilla Bianca stod vid grinden och såg helt förskrämd ut - visste inte alls hur hon skulle ta sig till Otkawia. Jag fick visa vägen och de två kompisarna kunde sammanstråla. Oktawia luktade igenom varenda cm av Bianca och hummade hela tiden. Efter kollen att fröken var OK återgick hon till att beta. 

Vi behöver alltså gå igenom hagen och sänka undertråden... Bianca är ju så himla liten... 

Nåja, allt var frid och fröjd igen och man kunde pusta ut :-).

S och A var här en stund seda på em och vi fikade och smaksade i oss en jättegod krämkaka som de hade med sig. Till sist så blev det dags för dem att åka in till stan igen. De hade ett restaurangbesök inbokat och jag väntade på att M1 skulle dyka upp. På söndag ska de åka hem till England igen så det dröjer väl ett tag innan vi träffas igen.

M1 kom vid 18-snåret och pållan blev iordninggjord för en tur till ÖFK. Oktawia stod mest och sov under tiden som hon blev borstad. Trött efter det tidigare äventyret?? 

Idag var vi inte själva i ridhuset, utan det kom 2 st ponnyekipage somtidigt som oss. Jättebra social träning för pållan och hon var kolugn.

Innan vi sadlade så tränade M1 lite på att gå och springa med Oktawia - damen ska ju bli visad på premiering i augusti. Behövs alltså tränas på själva uppvisandet ;-).

Sedan värmde M1 upp pållan uppsuttet - jag hjälpte P att bygga 2 små hinder med ETT galoppsprång emellan. Jag kunde inte räkna vid förra hopptillfället ;-). Otkawia såg synnerligen trevlig ut idag, galoppen gick bra och de fick till några bra fattningar. Började med att trava över bommarna och pållan var med på noterna. Sedan började de med krysshinder, gick finfint och sedan så blev det 2 små hinder att skutta över. Funkade bra, fick till rätt bra bjudning och språng över hindren. Pållan testade idag och se om hon kunde komma undan genom att springa förbi hinder nr 2, men den gubben gick inte hem utan det var bara att köra på igen och då hoppade hon bra. 

Under tiden som vi var i ridhuset så hörde vi åskan mullra på avstånd, avskrittningen skedde alltså i ridhuset. Vi ville inte riskera att hamna i en åskskur. 

Idag när vi skulle hem så klev pållan så snabbt in i trailern så jag hann var inte ens framme och kunde stänga på en gång, men det gick bra för Oktawia att stå kvar i trailern trots att vi inte hann stänga på en gång. Är fortfarande lika förvånad varje gång hon bara kliver rakt in vid lastningen...

Väl hemma så blev det avsvampning av svettig häst. Hon fick sedan käka lite kraftfoder under tiden som plockade rätt på alla prylar. Sedan fick pållarna gå ut till det väntande höt i hagen. Jag fixade med katternas sandlåda innan det blev släckt och låst för natten.

Så nu är denna trevliga dagen till ända.  Resten av kvällen ska tillbringas framför TV:n ;-). Köktet får vänta tills i morgon...

Det var allt för idag!

/Lizzie

9/7 Torsdag - Besök

Nu har kroppen ställt om till semester. Sov som en gris till 9.30 - då kom maken med kaffe och tyckte att jag skulle kliva upp *fniss*. Hann inte mer än vakna till så ringde min syster S och talade om att de skulle komma en snabb sväng på fm.

Bra att man får besök ibland - det blev en snabbröjning och dammsugning av hall, kök och kontoret. Klart välbehövligt, men ibland måste man få en anledning till att dra fram dammsugare - besökare är en sådan anledning ;-).

Det var också riktigt regnruskväder idag - vid 11-snåret gick jag för att kolla till pållarna och se om de behövde hö eller om det räckte med gräset. Insåg rätt fort att de behövde komma in - det var två stycken mycket ynkliga och skakande tjejer som stod och tryckte i ett hörn i hagen. De hade alltså ingenting emot att få komma in i stallet för att torka upp i pälsen, vila och käka lite hö ;-).

När jag skulle fixa vatten till kusarna - alltså fylla dunkarna som jag gör inne i huset, så var vår ho upptagen.... Av Nalle förstås - vem annars!! Den katten kan då hitta de mest konstiga platser att välja som sovplats!



Han fick snabbt förpassa sig till en annan sovplats eftersom jag behövde fylla på vatten - vadå taskig matte?! Jag?? Nähä! ;-)

Syster S och make dök sedan upp framåt fm. Sist hon var hemma var i samband med mammas begravning snart 1,5 år sedan. Här har ju inte hänt så mycket förutom ny ponny och ett par nya katter. Nalle var ju snabb med att charma besökarna ;-).

S hade köpt med en Wiskey åt oss, jag fick också en Bailys som tack för att jag fixat blommor till gravarna och så present  i förskott eftersom de hinner åka hem till England innan min födelsedag. Det var löspuder med en fiffig dyna - alla tiders :-D. Fick också lite engelsk chocklad - den kommer nog försvinna snabbt :-).



Syster S och make var kvar ett par timmar, vi fikade och blarrade lite allt möjligt. Sedan blev det dags för dem att åka tillbaka till stan. Vi ska träffas igen i morgon så vi hinner snacka mera. Jag och maken skulle också åka bort. Vi var inbjuda till en fd arbetskamrat på lite fika som tack för att de fått hämta gratis gödsel. De bor i en villa i stan i ett villaområde som vi inte varit så mycket i, men det var lätt att hitta så vi var framme i tid ;-).

De hade ett jättefint hus och bjöd på gott kaffe och massor av fikabröd *mums*. Vi pratade och hade trevligt, men efter cirka 2 timmar så började ju maken få "myror i rumpan" som han får när han varit borta ett par timmar ;-). Dags att avsluta besöket. Innan vi for hemåt så gjorde vi ett snabbt stopp vid min kompis K's arbete. Fixade en reklamation av en concealer från Oriflame som inte ville funka som den skulle.

Sedan så styrde vi kosan hemåt - vilket enligt maken inte var en sekund för tidigt *fniss*.

När vi kom hem så var pållarna torra och jag släppte ut dem i regnet igen, dock regntäcke på för Otkawia eftersom det är kyligt regn. Den lilla får väl ställa sig under magen på Oktawia ;-). Hon är ju så liten så det finns inget täcke som passar. Bianca var i alla fall så full av bus när hon kom ut så hon verkade inte lida av lite regn ;-).

Vi fixade lsedan lite snabbt iordning lite mat - för nu var vi hungriga. Eftersom det fortfarande spöregnade ute så var det ingen idé att vara ute och greja. Utan i stället började vi titta närmare på våra platta paket som ligger i vardagsrummet.

Vi testade att skruva ihop ett överskåp. Det var inte alls krångligt - utan vi fick ihop med med gemensamma krafter och utan en enda svordom ;-). För att sedan komma någonstans med vårt köksarbete så hämtade maken några kartonger och så tömde han snabbt överskåpen över diskbänken. 2 st muggar blev kvar brevid kaffebryggaren så vi kan ta varsin kopp kaffe utan behöva leta ihjäl oss efter muggar i röran som kommer att bli ;-).

Något som maken sedan tycker är kul, är ju att få demolera saker och ting... *harkel*. Snabbt hämtade han hammare, kofot och lite andra verktyg och så började han med nedmontering av skåp.

Först försvann luckorna!!



Lysrörsarmaturen ska vi återanvända så den monterades ner och jag fick det facila uppdraget att skura rent den - och det behövdes....

Sedan åkte skåpet snabbt ner. Lite längre tid tog det att knacka ner kaklet. Det hjälptes vi åt med, huggmejsel och hammare... det sved dock att hugga ner kaklet - det är ju bara 3 år sedan jag slet med att sätta upp det... men vad göra när det inte finns att köpa likadant så jag kan komplettera??? Bara att byta ut rubb och stubb!

Vid 20.30 så tyckte vi alla fall att det fick räcka med jobb för idag. Kaklet är nere, och kakelrester och damm borta. De gamla skåpen har hamnat i vår eldningstunna - de var i så dåligt skick - inget att återanvända!

Steg ett avklarat alltså!



Ser ju inget vidare fräscht ut direkt ;-). Vi behöver laga väggen på ett par ställen där gammal betong och puts lossnade. Så i morgon ska vi iväg och köpa husfix som är bra att reparera med. Så vi kommer nog inte få upp några skåp i morgon, får väl skruva skåpstommar istället ;-). Vatten, diskmaskin och spis funkar så vi kan äta och disk - klart viktigast!

Vi har valt luckor Lidingö och vi kommer behålla de knoppar vi har eftersom de är rätt nya och de kommer passa bra även till de nya luckorna.

Här är stomme och lucka!



Till detta ska jag ha ett rektangulärt kakel med fasade kanter - några enstaka motivplattor kommer det bli också. Kommer bli kanonsnyggt :-).

Under tiden som jag och maken slet med köket så låg vovvarna i hallen och glodde på oss, men de hade i alla fall vett att hålla sig ur vägen. Tussan och Nalle som ska vara med överallt... vad gjorde de då?

Något som bara katter kan göra.... SOV



När det regna - då sover katter hela tiden!

När vi var klara med köket för kvällen så gick jag ut och kollade till pållarna. De såg inte ut att lida någon nöd. Ingen som frös i alla fall. De fick hö att tugga på inför natten. Jag mockade sedan i boxarna efter dagens skörd av hästbajs. Lika bra att fixa stallet när jag ändå var ute.

Det regnar fortfarande  - inte ens hundarna vill vara ute ;-), jag ska kolla lite på TV när maken väl slutat spela TV-spelet han håller på med, men annars så händer det inte så mycket mer idag.

/Lizzie

8/7 Onsdag - köket

Äntligen semester på riktigt - alltså även maken hemma :-). Dock märktes det på en gammal man att han slitit extremt hårt i 2 dagar - sånt som känns i kroppen. Den hände inte mycket på förmiddagen. Tog det lugnt, kollade till pållarna som tog det tämligen lugnt i hagen. Var lite kvalmigare idag så jag sprayade på rejält med insektsmedel. Verkade hjälpa så pass mycket att pållan inte behövde insektstäcket i alla fall.

När jag gjorde rent i kattrummet så hittade jag ett gäng slöa katter. Nisse 2 år var inne och vilade upp sig och han gillar de små kattungarna - och de gillar honom :-)



Kan en katt se mer nöjd ut... skulle väl i sånt fall vara kattungen ;-)



Om det är någon som  undrar så är antagligen Nalle och Nisse halvbröder... jag misstänker att det är samma "häradsbetäckare" som varit här och hälsat på! De är nämligen jättelika även i sitt rörelse mönster ;-).

Fram på em så började vi i alla fall diskutera hur vi ska göra med köket. Vi måste kakla om och för att få det bra så måste vi byta ut köksskåpen så det blir rätt höjd över diskbänken. Köksskåpen håller dessutom på att ger sig - har gjort sitt med andra ord.

Planen är att fixa iordning den delen av köket som är vid diskbänken, så får vi ta resten något annat år - det är ju inte gratis direkt. Luckan som vi ville ha som gick i stil med det vi redan har, var ju alltså slut.

Efter lite funderade och diskussion så bestämde vi oss till sist för en lucka, gick igenom vilka skåpstommar vi behöver. Jag tog med en redig lista och så åkte vi till IKEA.

Jag var glad att jag hade med mig listan för det gick snabbt och behändigt att få hjälp. Vi fick både en plocklista och en "strukturlista" - den senare för att kunna få ihop rätt saker hemma ;-).

2 timmar senare var vi hemma och många platta paket blev det. Tur att vi har stor bil och att det bara var 1/3-del av köket vi ska byta  *fniss*



En snabb dammsugning av vardagsrummet och så plockade maken över alla platta paket dit så vi har allt på ett ställe. Vi måste ju ha någonstans att hållas när de platta paketen ska bli skåpstommar ;-)

En hög med paket!



En nyfiken Tussan kom med på köpet. Svårt att tro att detta är ett gäng skåpstommar och luckor ;-).



På matsalsbordet väntar hyllplan och nya köksfläkten ;-).

Nu gäller det bara att strukturera upp arbetet, tömma de gamla skåpet och slänga dem. Vart vi ska göra av innehållet i skåpet under tiden - DET är ju en annan femma! Nyfikna katter kommer i alla fall vara med överallt ;-). Fast Nalle - han var trött idag... ingen notis alls om att det in en massa spännande paket i huset!

Nalle har hittat en ny sovställning!



Dock vaknade han till liv när vi började fixa med lite mat... tyvärr fick han hålla sig till kattmaten ;-).

Efter en god middag och en stunds vila i trädgården så var det dags att plocka in pållan. M2 var inbokad för ridtur. Vid 19.30 var vi inne på ÖFK och M2 red ett pass i ridhuset.

M2 tränade på samma övningar som sist hon red. Efter uppvärmningen så är det alltså övningar som omfattar galoppfattningar. Oktawia var riktigt duktig idag. Inga bakutsparkar, och framför allt inget spring med huvudet rakt upp när det galoppfattning på gång. Inte ens på slutet när hon var riktigt trött. Hela hästen ser mycket mer harmonisk ut, det är fortfarande mycket kvar att jobba på när det gäller galoppfattningarna. Men det är ändå enorm skillnad mot hur det var för bara 6 månader sedan. Nu går det att galoppera på volt utan att det går för fort eller att hästen lutar inåt ;-). Bättre balans och bättre styrka. Ridpasset avslutades med avskrittning för hand runt SM-banan.

Väl hemma så blev det avsvampning och sedan lite käk. Under tiden Oktawia käkade sitt kraftfoder så plockade jag rätt på alla prylar från bilen, mockade ur trailern m.m. Sedan blev det utsläpp i hagen för pållan till det väntande höet. Lilla Bianca ville hellre busa än äta *fniss*.

Resten av kvällen tillbringades framför TV och vi kollade på en film. Det kliar i fingrarna för att börja öppna de platta paketet, men det får vänta ett tag till...

Det var allt för idag!

/Lizzie

7/7 Tisdag -

Eftersom hästarna fick stå inne i natt så blev det inte någon lång sovmorgon för min del. Maken gav pållarna frukost innan han åkte till jobbet kl 6.30. Så vid 8.30 tiden var det bara för mig att masa mig upp och släppa ut dem. Mer än 2 timmar behövs inte för att de ska hinna käka upp sin frukost i lugn och ro.

Det verkar som om det regnat rejält under natten, min skottkärra var helt full i vatten. Regnet hängde fortfarande i luften så jag la på Oktawia ett regntäcke. M2 var inbokad för en ridtur kl 11 idag så jag tänkte hon skulle slippa göra rent en tvärlerig häst ;-).

Jag käkade sedan frukost i lugn och ro och läste lite tidningar på Internet. Förr satt man och bläddrade i Allehanda vid köksbordet när man käkade frukost, nu för tiden blir det framför dator som frukosten intas ;-). Skönt i alla fall att kunna käka frukost i lugn och ro ;-).

Snart så blev det i alla fall dags att ta sig ut till stallet för att mocka. Vet inte vad Okatwia sysslat med i natt, men hon hade grävt fram allt pink ur bädden i alla fall - så det riktigt stank urk purk. Det är ju dags att slänga ut bäddarna och skura stallet, planen är att göra det nästa vecka om det är Ok väder. Jag stod i alla fall coh mockade för fullt när M2 och hennes kompis L dök upp. Pållan gjordes iordning för en liten uteritt och så gav sig tjejerna iväg. Jag mockade klart Oktawias box, tog bort rätt mycket av bädden och strödde på lite nytt strö. Bädden behöver ju inte vara lika tjock nu som på vintern eftersom det inte är kallt. Lilla Bianca fick sedan gå in i Oktawias box när jag skulle mocka den lilla boxen. Det tyckte Bianca var lite spännande - hon gick ju nästan vilse i Oktawias box *fniss*. Den lilla fröken blev i alla fall förpassad till sin egen box när mockningen var klar.

Jag fortsatte sedan in i sadelkammaren. Dags att göra rent lite läder. Så dressyrsadeln och ett par träns blev rengjorda, sadeln fick ett nytt schabrak på plats också. Hm, tvättkorgen i sadelkammaren blir snabbt full ;-). Jag var nästan klar med lärdervården när tjejerna kom tillbaka. De hade tagit Rumboholmsrundan i skritt och trav - vilket hade gått jättebra. Oktawia hade skött sig utmärkt och de hade klarat sig från allt för mycket insekter. Dessutom klarade de sig precis från ett riktigt skyfall också ;-).

Jag fortsatte lärdervården med den utrustning Oktawia hade haft på sig och sedan när jag var klar så hade klockan hunnit bli 13 och jag var hungrig... ;-). Sommarlunchen idag bestod av 2 st leverpastejmackor med bostongurka och en tallrik med sillbitar och lite gräddfil. Snabbt och enkelt ;-).

När jag gick in så kollade jag först till pållarna i hagen... de tog det lugnt kan man säga ;-).



Efter att ha fått i mig lite käk så fortsatte jag med att göra lite nytta. Gäller att passa på när det inte är så varmt ;-). Jag tog mig an resten av stryktvätten. Nu skulle högen bort!!!

Det tog resten av em, men till sist så hade jag strukit det sista påslakandet. 3 timmar stod jag vid strykjärnet, men det var faktiskt skönt att få väck högen. Sedan var det bara att gå upp till övervåningen ett par vändor så var allt dessutom instoppat i linneskåpet :-).

Nu var jag rätt trött - det är inte helt ojobbigt att stå och stryka så länge. Solen hade också börjat titta fram så det var lagomt skönt att sätta sig i skuggan. Jag hade dessutom hittat en bok som jag köpte på bokrean. En stilla storm av Giles Blunt.

Så det blev kaffe, knäckemacka och boken och så placerade jag mig i en stol i skuggan. Maken hade ringt och sagt att de skulle jobba över för att hinna bli klara med jobbet och slippa jobba i morgon. Hade alltså ingen aning om när han skulle komma hem.

Satt alltså och softade i skuggan och läste resten av em. Boken är spännande :-). Det visade sig att maken inte blev så sen. Han var hemma vid 17:30 snåret och han var inte helt slut som jag hade befarat.

Efter en stunds vila och ett par korvar så var han piggare och vi tog en tur till Marieberg. Vi åkte först till blomsteraffären och köpte nya blommor till gravarna, nu har penseerna gjort sitt. Sedan fortsatte vi till K-Rauta och vi beställde vårt blivande kakel vi ska ha i köket. Svindyrt - men jag har glott på detta kakel i 15 års tid så nu är det väl dags att vi sätter upp det. Vi måste ju kakla om efter att vi fick skorstenen lagad och vi ska byta ut skåpen så nu ska det bli ordentligt gjort ;-).

Vi åkte sedan iväg till Ikea för att beställa skåpstommar och luckor. De har 50 % på en björklucka som är snygg. Tyvärr så sket det sig... när vi kom halvvägs genom min lista över vad vi skulle ha så var luckorna slut - djävla skit! Eftersom luckorna ska utgå så måste vi tänka om. Maken tycker ju inte det är speciellt kul att välja kökslucka - men nu måste vi ta en ny diskussion. Hade vi åkte ut förra veckan och beställt luckorna - som jag ville - då hade det funnits så det räckt.... typiskt!

När vi var klara på Ikea så blev det raka spåret till kyrkogården och så planterade vi de nya blommorna. Lite sent att få tag på sommarblommor, men det blev sommardahlior och afrikansk margurit. Blir bra när de har tagit sig.

Vi var hemma igen vid 20.30 tiden. Tog in pållarna så de skulle få käka lite kvällsmat. De fick stå inna någon timma innan jag släppte ut dem igen. Det verkade bli bra väder under natten så då kan de vara ute.

Resten av kvällen tillbringades framför TV - Morden i midsomer kan man ju inte missa ;-).

Förresten så fick jag min skyltar med posten idag. Så nu har Bianca sin egen boxskylt och jag har en ny skylt till sadelkammardörren :-).



Det var allt för idag!

/Lizzie

6/7 Måndag - semester

Fösta semesterdagen! Vaknade vid halvniosnåret till ett svalt väder - cirka +15 grader och lite lätt duggregn - Äntligen lite svalare :-). Eftersom jag inte är någon soldyrkare och avskyr värmen så tycker jag det var helt OK väder idag. Skönt luft som gick att andas. Man kunde röra sig utan att bli totalt sjöblöt av svett ;-).

Jag var hemma själv idag eftersom maken har skjutit på sin semester några dagar. Det kom in ett akut jobb som var tvungen att fixas innan de stänger för semester. Så han räknar med att jobba mån-tis och ev onsdag. Eftersom de sliter hårt för att bli klara så fort som möjligt så är det ju skönt för dem att det är svalare väder idag. Inte så kul att svetsa i högsommarvärme ;-).

Jag har tagit det lugnt idag. På fm satt jag vid datorn och surfade runt lite. Som sällskap hade jag en mycket trött Nalle på mitt skrivbord - han måste ha haft en hård natt ;-).



Nalle är ingen liten kisse längre... och ändå är han bara 10 månader!!!

När jag tröttnade på att surfa runt så gick jag ut och kollade till pållarna. Eftersom det inte är så himla mycket bete så fick de lite hö också. För övrigt så gick det ingen nöd på dem, det var inga insekter ute så Oktawia slapp idag sitt insektstäcke. Lite småflugor var det, men inte så det störde och framför allt så var det INGA bromsar. Undrar vart de gömmer sig när det är lite kyligare ute.... ??

När jag var klar med min rundvandring ute så kände jag faktiskt för att göra lite nytta... - gav mig i kast med stryktvätten! När det inte är så varmt så funkar det ju att göra lite "innejobb" och jag kom faktiskt en bit på väg. Det som blev kvar är ett gäng påslakan, men behöver hjälp av maken att vika så det går att stryka dem. Är det svalt i morgon så blir det strykning av påslakan då ;-).

Mitt på dagen så käkade jag lite sill till lunch - gäller att passa på när man är själv. Maken tycker INTE om sill ;-). Kollade lite på TV men det tröttnade jag rätt fort på. I stället så blev jag lite pysselsugen :-) och började kolla närmare på det paketet jag fick från pysselklubben i fredags. Hm... materialsats för underlägg med decoupage. Har aldrig gjort det tidigare, men men någon gång ska ju vara den första ;-). Gick igenom materialet och läste instruktionerna och sedan skred jag till verket - det var faktiskt kul och detta fastnade jag med hela em :-).

När maken kom hem från jobbet så hade jag nylimmade glasunderlägg över hela köksbordet *fniss*. Naturligtvis så undrade han vad jag sysslade med och när jag förklarade vad det var så skakade han bara på huvudet ;-). Ingen fantasi har gubben ;-).

Vi käkade grillad kyckling och potatissallad till middag - enkelt och gott! Maken var sedan totalt osocial och förpassade sig på soffan för att sova!! Jättekul när man varit själv hela dagen - trodde man skulle få någon att prata med när han kom hem... Jag pysslade vidare istället.... när glasunderläggen låg för torkning gång nr 2 så smälte jag lite tvålmassa, sheatvålmassa denna gången. Hoppas det blir bra för mina torra händer. Färgade massan lila och tillsatte lavendelolja som doftmedel. Gillar lavendel ;-).

Resultetat av dagens pyssel :-)



Frampå kvällningen hade maken vaknat till liv i alla fall. Vid 19-snåret så gick vi ut - maken grejade i garaget. Ska köra iväg lite skräp så det är ju bra att han rensar ;-). Vi tog in pållarna och jag gjorde iordning Oktawia för en promenad. Först så duggregnade det så jag borstade länge ;-), vi gav oss iväg vid 19:40 och då hade det slutat regna och vi var ute på en mysig promenad i 50 min. Maken var med som sällskap - han behövde nog också få lite luft i sig ;-).


Oktawia var lugn som en gammal ko ;-). Helst så vill hon gå med näsan i backen hela tiden och lukta - man skulle kunna tro att hon är en hund ;-).


Det var i alla fall skönt att hon var lugn och det var inga problem att gå i ok promenadtakt för mig och maken. Oktawia kan ju ha lite bråttom annas så man får pinna på som en vettvilling. Oktawia verkade tycka det var helt Ok att vara ute på en stillsam promenad och få lukta i backen ;-).



Vi var ju hemma igen vid 20:30 tiden och då så blev det Biancas tur att få sig en omgång med borsten. Hon var full i lera ;-), men hon tyckte det var jätteskönt att bli borstad och gosad med - lite jobbigt för matte bara som får ligga på knä ;-).

Eftersom det var lite råkallt ute och regnet hände i luften så fick pållarna stå inne i natt. Bianca ligger ner rätt mycket så hon kan få sova på en torr ströbädd istället för kall backe i natt. Så 21.30 stängdes stallet för natten och matte gick in för att kolla på TV.

Innan jag stängde stallet så kollade jag till Prickan och hennes bebisar. Kissungarna har tagit lådan i besittning igen och låg och myste skönt :-)



Lite gos med sötnosarna sedan blev det nattning ;-).

Jag tillbringade resten av kvällen med att kolla på Beck-filmen och mer än så hände inte.

/Lizzie


5/7 Söndag - svalare

Vaknade strax efter 9 och det var hur skönt som helst ute. Äntligen luft som går att andas :-D

När vi skulle plocka in pållarna för frukost så stod de vid grinden och väntade. De hade hört oss gå ut och förstod att det vankades mat. Smarta pållar ;-).

Gjorde mig iordning och käkade frukost själv. Kunde sitta ute i solen utan att dö av värmeslag, var cirka 20 grader ute - helt lagomt :-).

Vid 10-snåret dök M2 upp, hon blev skjutsad av sin pappa och så var lillasyster med - kattungarna i stallet var av intresse ;-).

När pållan var klar för avfärd så åkte vi till ÖFK där P mötte upp. Det var ju dräglig temperatur så det gick bra att skritta fram runt SM-banan idag utan att anfallas av bromssvärmar.

Vi fick sedan vara själva i ridhuset så här en söndag fm. M2 värmde upp och sedan testades en ny övning för galoppjobbet. Jag kommer nu inte ihåg extakt vad det var som de skulle göra, men det var i alla fall på volt, galoppfattning från skritt och pållan tänker så rätt och  hon förstod vad det hela handlade om rätt fort. Fick till en riktigt bra galoppfattning från skritt. Även en annan övning där M2 fattade galopp efter ridit S-båge genom volt och även här galoppfattning från skritt, galopp 1 varv, bryta av och vända igenom volt igen osv.. Oktawia tyckte detta var svårare men kämpade på.

När hon sedan fick galoppera ut på stora fyrkantsspåret så tyckte i all fall jag att hon nu har en mycket bättre galopp än vad hon haft tidigare. Hon har mer koll på sin kropp, bättre balans och hon ser ut att vara mer harmonisk med att galoppera. När väl galoppfattningarna i traven sitter ordentligt så kommer det bli riktigt bra :-).

Avslutade passet med att skritta för hand runt SM-banan och sedan så blev det till att åka hemåt. Hemma mötte maken upp och hjälpte till med avlastning. Han hade också kollat till lilla Bianca medan vi varit borta, allt hade varit lugnt.

Jag svampade av Otkawia så hon blev av med all introkad svett och sedan blev det utspäll i hagen. Jag fixade stallet och plaockade undan prylarna i bilen, precis när jag är klar med allt så ropar maken att det finns mat. Eftersom kl var strax efter kl 13 så var jag helt utsvulten. Lunchen bestod av korv med bröd - vilket var helt OK i brist på annat *fniss*.

Nu fram på em kom äntligen regnet. Ett stilla sommarregn och så drygt 15 plusgrader ute - SÅ skönt!!! Äntligen får man energi att göra något.

Maken blev dock trött efter maten och la sig och vilade på soffan ett tag. Jag själv satt och surfade runt lite, hade under tiden Tussan klättrandes på mig.

Tussan har varit på rymmen mer än 1 vecka. Jag trodde nog att hon råkat illa ut för den lilla damen brukar inte vara borta speciellt länge.

Men sent igår kväll när jag skulle gå och lägga mig så hör jag ett hysteriskt jamande ute... in kommer en mycket blöt katt. Först ser jag inte ens vilen katt det är - men det magra, blöta eländen som glupskt slänger i sig mat är just Tussan.



Uppenbarligen har hon varit ute på omkringliggande gärden och blivit rejält blöt. Fick ta fram en frottéhandduk och fick henne hyfsat torr. Det rann inte vatten om henne i alla fall. För Tussan var ju självklart extremt mattesjuk och var som ett frimärke efter mig. Hade lite problem när jag skulle gå och lägga mig för jag uppskattar inte att ha en blöt katt i sängen och framför allt inte på min mage.

Jag somnade till sist och det första jag hörde i morse när jag vaknade var hennes spinnande i mitt öra. Då låg hon på min huvudkudde - i alla fall torr ;-).

Hon har under dagen legat och sovit på mitt skrivbord när jag gjort något annat än suttit vid datorn. För när jag sitter vid datorn - då ska hon upp och klättra på mig ;-).

Hon tyckte det var lite trist att jag fick för mig att städa skrivbordet....hon var ju tvungen att flytta på sig *fniss*. Jag passade också på att skura rent i kattrummet och mata kattungarna med lite mjölkersättning. De behöver lite extra mat eftersom mamman inte har mjölk så det räcker.

Fram på em överfölls jag av en enorm trötthet. Lagom när maken vaknat till liv så blev jag helt plötsligt hur trött som helst. Så jag bestämde mig för att det var min tur att ligga på soffan och vila en stund. Naturligtvis så kom ju Tussan farande - perfekt - matte på ryggläge - då kan man sova på mattes mage ;-). Och jag måste ha varit väldigt trött. Bristen på sömn under värmeböljan har tagit ut sin rätt och jag somnde som en klubbad oxe och sov i 3 timmar!!!!

Jag kan aldrig annars sova mitt på dagen - men nu har jag semester så nu gör det inget om jag inte kan sova in natt ;-). Det var i alla fall en välbehövlig tupplur....

När jag väl vaknade till liv så var det dags att gå ut och ställa betforen. Upptäckte att makan gått lös ute med grästrimmen. Tagit bort en massa brännässlor och öppnat upp mellan hagarna - så nu kan pållarna röra sig i båda hagarna och har alltså lite större yta och röra sig på. Framför allt behöver vi inte hålla på och skifta hagar mellan dag och natt ;-). Stödutfodras kommer vi få göra eftersom vi inte har bete så det räcker, men det är skönt att pållarna kan vara ute dygnet runt i alla fall.

Maken testade nu på kvällen att mata kattungarna med strömming. Busans bebisar är ju 9 veckor och käkar strömming med god aptil. Blev dock förvånad över Lisas bebisars reaktion på strömmingen... ;-). Lisas kattungar är ju 5 veckor och kan knappt äta vanlig mat... men strömming.... det kan skapa oanade aggressioner *fniss*.

Röda killen fick en strömming, men den gråa lilla tjejen vill också ha just samma firre...



Morrning på hög nivå, men skam den som ger sig. Gråa tjejen är väldigt sugen på just denna strömming




Ge dig! Gråa tjejen är mycket mindre än den röda killen.... men mycket tuffare....



Den lilla grå går segrande ur striden ;-)



Kattmammorna försökte inte ens norpa åt sig någon strömming, utan satt lugnt och tittade på sina små telingar som for runt med sina "byten" - vilt morrande och spottande om någon annan vågade närma sig ;-).

Gamla Tussan - hon ville minsann inte ha någon strömming. Hon vill bara sitta brevid matte som parkerat sig framför datorn igen. Jag ska strax förflytta mig till TV:n och titta på Poirot på TV4+ - och man kan anta att Tussan kommer följa med mig till soffan ;-).


Damen sitter bara och väntar!




Nåja, nu är hon ju torr i alla fall *fniss*.

Roligare än så här blev inte denna dag!

/Lizzie


4/7 Lördag - Pyssel

Vaknade till en svalare dag än i går - faktiskt! Klev upp 8.30 - pållarna går ju ute så jag behövde inte kliva upp för att ge dem frukost. Skönt att kunna sova lite längre. Tog i alla fall in pållarna direkt när jag klivit upp så Oktawia fick käka sitt kraftfoder och knapra i sig lite hö. De fick sedan stå inne i lugn och ro fram till kl 10. Pållan hade då hunnit käka i lugn och ro och vilat en stund.

Jag hade planerat att ta mig in till ÖFK med Oktawia för ett lättare pass i ridhuset och bara jogga loss henne lite. Rida ut mitt på dan är ju inte att tänka på pga insektstrycket. Vi var inne vid ÖFK 10:50 och då hade minsann temperaturen stigit så det var så där klibbigt, äckligt varmt igen *suck*. Skönt att kunna rida i ridhus utan insekter i alla fall. Oktawia hade nog lite träningsvärk efter gårdagens övningar, för hon kändes lite stelt. Gjorde inga avancerade övningar, efter framskrittning så blev det jogg i serpentinbågar, på fyrkantspåret med ställning i nacken, och så avslutade jag travjobbet med lite skänkelvikning. Jag gjorde några försök till att fatta galopp, men det blev bara slängtrav trots att jag använde rösten. Så jag la ner det - pållan galopperade igår så det räckte :-). Jag hade dessutom dålig koll på kroppen idag, behöver nog träna på galoppfattningar inför instruktör så jag gör exakt rätt.

Totalt blev det ett ridpass på 50 min och både jag och pållan var sjöblöta av svett efteråt. Inte för att passet var så hårt - utan pga värmen och luftfuktigheten. När vi kom hem så släpade maken fram trädgårdsslangen och så blev pållan avspolad. Först ville hon inte alls vara med, men när vi tog bort munstycket så gick det bättre. Tyckte hon blev avspolad ordentligt med kallt vatten, men efter en stund så var hon hur varm som helst. Svetten var ju borta i alla fall ;-). Vi provade att spola lilla Bianca också när vi ändå var i farten. Hon har nog aldrig blivit spolad tidigare och hon tyckte det var mycket skumt, däremot så var hon inte rädd för slangen och vatten. Hon ville nämligen väldigt gärna dricka ur slangen *fniss*. Med tanke på att det var första gången hon blev spolad så var hon ändå jätteduktig och när hon hade vant sig så såg det ut som om hon tyckte det var rätt skönt. Ut med pållarna i hagen och fix av stallet och bilen.

Sedan var det dags för oss människor att få i oss lite käk. Frukosten var för länge sedan försvunnen ;-). Det blev grillad kyckling, tomatsås och pasta. Smakade inte alls dumt! Resten av em tillbringades med att göra klart mitt födelsedagspyssel till min kamrat K - som idag fyller år - GRATTIS! :-D Det klipptes och klistrades och till sist blev det färdigt. Sedan var det bara att pyssla ihop ett litet grattis-kort också. Kunde i alla fall sitta ute i skuggan så det var rätt skönt. Åskan mullrade rätt bra runtomkring, men hit kom den inte under em. När jag var klar med mitt pyssel så var det dags att hoppa in i duschen och sedan fara inåt stan.

Hem till K för ett litet födelsedagsfirande :-). Hemma hos K var det kända ansikten och en VÄLDIGT varm lägenhet *pust*. Inne i stan så regnade det i alla fall, det hade Åskat också. Och det var svalare i stan än hemma hos oss på landets - trots att det bara skiljer dryga milen i avstånd. Vi bjöd på kaffe, vetelängd och den smarrigaste jordgubbstårtan jag käkat på länge :-D. K hade presentöppning och hon verkade nöjd över alla presenterna hon fick :-). Mitt pyssel föll alltså kamrat K  på läppen ;-) Men har man kul så går tiden fort och helt plötsligt så var kl 20:30 och dags att åka hemåt.

Eftersom K fått sin present så kan jag lägga in en bild här på vad det var jag pysslade ihop - en litet "Tittskåp" med söta kattmotiv i 3D plus ett litet gulligt grattiskort ;-)



Hemma hade det faktiskt åskat och regnat lite under tiden som jag varit borta. Stor skillnad på luften - äntligen lite svalare temperatur ute. Nu kanske det går att få dräglig temperatur i sovrummet för natten också ;-).

Resten av kvällen har jag inte gjort så mycket. Matat pållarna lite inför natten. Rastat vovvar och kollat på TV. När jag skulle sätta mig framför datorn en stund så ville Nalle ha lite uppmärksamhet. Han är minsann ute både dag som natt nu, och när han väl kommer in så är det en extremt gosig kisse som vill ha mattes uppmärksamhet ;-)



Bara att gosa med kisse en stund tills han nöjer sig med att befinna sig på golvet och inte ligga över mattes händer. Blir så svårt att skriva då  ;-).

Jag har i alla fall hunnit med att lägga upp ett par filmer från gårdagens pass på Youtube.

Galoppträning - Pållan fick galoppera på - jobbig, men inga bakutsparkar i alla fall.

Hoppövningen - som funkade jättebra. Liten filmsnutt eftersom det bara är 2 småskutt ;-).

Det var allt för idag.

/Lizzie

3/7 Fredag - Äntligen...

Fredag och sista arbetsdaten inför den stundande semestern :-). Känns helt underbart att få vara ledig 4 veckor ;-). Hade rätt lugnt på jobbet idag - så jag var inte ett dugg stressad. Det är skönt att kunna gå på semester och inte vara helt sönderstressad. Har kunnat varva ner rätt bra den här veckan. Att man inte haft några möten inbokade har ju gjort rätt mycket :-). På lunchen så var vi tjejer iväg och käkade lunch på stan. Det var trevligt - trots värmen ;-).

Fram på em så tornade det upp sig rejäla åskmoln runt stan, men inte att något drog rakt över oss inte. Bara tryckande värme och äckligt varmt... Nåja, till helgen kommer ju svalare väder - det ska bli skönt. Maken kom och hämtade mig kl 15:30. Åkte iväg och gjorde en leverans av Oriflame innan vi for till Maxi för att shoppa lite mat. Efter mathandlingen så var det full fart hemåt. Sedan så satt jag ut och fikade och läste tidningen Hippson som jag köpte på Maxi, gjorde inget mer förrän det var dags för M1 att dyka upp och de kom vid 19-snåret. I samband med detta så föll äntligen de första regndropparna :-) dock inget hällregn så det märktes knappt att det regnade.

Pållan belv idag iordninggjord för sitt första pass i lite "hoppträning" sedan februari 2007, alltså ungefär 1,5 år sedan :-). Damen har ju travat bommar, men inte tagit över sig något som liknar ett hinder sedan S hopptränade för LL. Så det var lite spännande idag ;-). När damen var borstad och klar så klev hon snällt in i trailer och färden gick mot ÖFK. Trots att pållarna nu går ute dygnet runt och det var fruktansvärt varmt och kvalmigt så var pållan förvånandsvärt pigg och fräsch. Hon verkar inte bli speciellt tagen av värmen så hon inte orkar jobba.

Efter uppvärmning i skritt och trav så blev det en hel del galoppjobb idag. Det funkade bra. Nu verkar damen ha lättare för att fatta galopp och inga bakutsparkar alls. Lite jobbigt att öka galoppen, men funkade också även om M1 fick driva. Började själva "hoppträningen" med att trava över bommar. Funkade bra. Damen har rätt långt kliv så P fick länga avståndet lite mellan bommarna - då funkade det riktigt bra.

Hoppningen började med att P gjorde iordning ett krysshinder med bom framför. Inga problem. Sedan blev det kryss, 2 galoppsprång och ett upprättstående hinder. Man trodde inte att Oktawia ens noterade att det stod ett hinder ivägen, men hon skuttade över som om det var den naturligaste saken i världen. Så det verkade som om pållan tyckte det var kul med lite annan träning än vanligt, även om det var jobbigt och hon var lite trött efteråt, framför allt svettig ;-). Men det är ju himla bra om man varierar träningen så mycket som möjligt. Lite hoppträning är ju också bra för att stärka pållans bakdel och få till galoppen bra.

Har filmat dagens pass, så det kommer snart videosnuttar på hoppningen :-)

Var hemma igen strax efter kl 21, och pållan blev uppställd ute och ordentligt avsvampad - det tyckte hon var riktigt skönt ;-). Lilla Bianca blinkade yrvaket när vi hem - hon hade legat och sovit. Bra att hon kan slappna av så pass bra när hon är själv i stallet. Sedan blev det lite kraftfoder för pållan och sedan ut i hagen för natten. Jag själv hoppade in i duschen och sedan tillbringades resten av kvällen framför TV:n.

Det var allt för idag!

/Lizzie

2/7 Torsdag - Färdig

Alltså - jag blir verkligen helt färdig av denna värme. Känns som om det varit värre än värst! Strax innan kl 10 var jag tvungen att pysa iväg till tandläkare - tack gode gud för AC! Hade nog avlidit annars. En timme senare var jag tillbaka på jobbet med en tand lagad, bedövning som satt i fram till em. Jag såg ut ungefär som om jag skulle ha haft halvsidig ansiktisförlamning :-O. Tandläkare viftade av mig med orden att bedövningen skulle sitta i någon timme till. Jo, visst!! Inte på mig. Tar 4 timmar minst så det var inte helt lätt att käka lunch ;-). Så inte nog med att det är varmt på kontoret - när vi gick ut på lunchen för att sitta i skuggan och käka - då var det som att gå rakt in i en bastu! Efter 30 min lunch var man ännu mer påverkad av värmen. Eftersom jag inte mår så där jättebra efter att ha fått bedövning, så blev jag extra påverkad av kombinationen bedövning och värme.

Så när vi kom hem efter jobbet ville jag inte ens ha mat - då är det illa ;-). Blev bara lite jordgubbar. Försökte också få liv i mina klubbor till fötter, men till sist så var jag tvungen att gå in och lägga mig på soffan en stund. Fruktansvärt varmt ute som inne, men det var skönt att ligga en stund och vila med fötterna i högläge. Inomhus var det i alla fall inga bromsar!

Maken kom sedan helt plötsligt på att han ville åka till Marieberg, så han kollade om jag ville följa med. Hade vilat en stund så det orkade - trodde jag. Det hade varit mycket bättre om jag fortsatt ryggläget i soffan... Var bara SÅ trött och värmen var helt olidlig. 

Någon ridning idag - det fanns inte med på Kartan. M1 rider i morgon så får jag masa mig upp och rida på lördag morgon innan det blir så himla varmt.

När vi kom hem så orkade jag fortfarande inte var ute någon längre stund, utan det blev soffan och så tittade jag på Morden i Midsomer från i tisdags. Det var ungefär vad jag orkade med. 

Maken gick och hämtade pållarna kl 22 så de fick komma in i stallet för lite kvällsmat, och nu är det dags att släppa ut dem i andra hagen för natten. 

Har i all fall hunnit kolla på vädret nu i kvällen. På söndag blir det svalare och regn - jag längtar!!!

Bara en dag kvar att jobba - sedan semester :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie 

1/7 Onsdag - Olidligt varmt

Snacka om att värmen är helt olidlig *pust*. Har ju lyckats ha rätt hyfsat temperatur på jobbet men redan i morse var det kört. Fick leta en stund, men till sist så hittade jag nyckel till mitt fönster så jag kunde öppna och få in lite luft. Har skuggsida hela dagen fram till sen em så det kom faktiskt in skön luft, till att börja med.

Inte nog med att det är äckligt varmt, min kropp har tagit semester. Arbetslusten är totalt bortblåst *fniss*, nåja - jag är ju inte ensam om den känslan ;-)...

Fram på em så tog i alla fall syret slut vid ungefär 14-tiden, så det blev till att ta fika ute i skuggan och käka en glass - funkade faktiskt och man piggnade till lite ;-).

Maken kom och hämtade mig lite tidigare idag eftersom vi hade tid bokad hos bilfirmen där vi köpte bilen. Vår AC lyckas inte med att kyla ner luften så det behövs fyllas på med AC gas/västska. Det tog cirkus 30 min så vi satt och väntade under tiden som vår bil fixades iordning.

Det blev skillnad.... när vi åkte hemåt så blev det svalare och svalare i bilen - väldigt konstig känsla att kliva ur bilen och det var knallvarmt utanför. Har ju hittills varit tvärsom *fniss*. Nu får vi hoppas att vi inte behöver fylla på AC på ett tag!

Innan vi åkte hem så stannade vi till vid ICA-affären för att köpa lite mat. Utanför så sålde de även jordgubbar för 10 kr litern!!! Jag köpte 5 liter - här skulle det mumsas jordgubbar ;-). Dock kan jag ju inte käka upp 5 liter själv så när vi var hemma ringde jag till grannen och bjöd in dem på "jordgubbskalas" :-).

Eftersom det var fruktasvärt varmt så orkade man inte göra något annat än att sitta i skuggan vid huset. Vi käkade först lite mat, maken ville sedan inte ha jordgubbar utan gick in för att vila på soffan (sova alltså). Grannen + barn hade en skön fika stund i skuggan under kvällen. Det är ju ungefär var man klarar av i värmen ;-).

Jordgubbarna var goda, men tyvärr var många rätt övermogna, vilket gjorde att rätt många blev kasserade. Priset blev nog 15 kr per liter när jag var klar - men jordgubbarna räckte och blev över ;-). Blir fint mellanmål i morgon!

Fram på kvällningen plockade jag lite blommor i trädgården och så åkte vi iväg till kyrkogården, vattnade gravar och satte blommorna i vas. Det behövde vattnas...  man glömmer lätt bort att blommorna torkar bort rätt fort i värmen...

Vi var hemma igen till 21-snåret och nu var det dags för Otkawias motion. Jag hade hoppats att det skulle bli lite svalare, men icke! Fortfarande väldigt varmt och kvalmigt och miljoner med bromsar.

Pga bromsarna så skippade jag tömkörningen, pållan viftar ju så på svansen hela tiden att hon "snor" tömmarna med svansen - blir inge bra. I stället blev det ett pass longering. Pållan sprayades in ordentligt med insektsmedel... hjälpte föga mot bromsarna, men hon var jätteduktig och jobbade på i alla fall. Värst var det när jag skulle byta varv för då var hon ju tvungen att stås till en stund när jag kopplade om longerlinan. Då blev det lite jobbigt med alla bromsar - även för mig. Fan vad ont det gör när de bits *morr*.

Annars så var pållan jätteduktig, lydig och lugn för övrigt. Galoppjobbet funkade jättebra och det blev rätt hela tiden. Höll inte på så länge, 10 min trav och 10 min galopp och så fram och avskrittning. Det fick räcka i värmen.

Det blev sedan avsköljning med svalt vatten för pållan - det tyckte hon var skönt - sedan lite kraftfoder. Under tiden som hon käkade så höll jag på med lite småfix i stallet och så pysslade jag lite med Bianca - som är en riktigt liten kelgris ;-).

Var klar när klockan var närmare 22.15 och då fick de gå ut i hagen igen. Nu började det i alla fall bli lite svalare...

Själv gick jag sedan in och förpassade mig i duschen. Försökte få ner svullnaden i mina fötter och vrister genom att spola kallt vatten.... usch - hela kroppen sväller ju i denna värmen. Märks ju också på handlederna, mitt klockarmband som är i metall går knappt att knäppa - det har tidigare varit lite lätt för stort :-O.

Så man ska ju inte anstränga kroppen för mycket i denna värme - det är jobbigt att bara hålla allt i rätt temperatur. I morgon ska jag rida - hur jag nu ska överleva det - det får bli ridhuset.... och så får man hoppas på lite svalare väder *ber en bön*.

Det var allt för idag :-)

/Lizzie

RSS 2.0