31/3 Tisdag - Urk för sommartid

Om jag var trött igår så är det ingenting mot vad jag har varit idag. Fy för den lede när det gäller sommartid - det är verkligen hur jobbigt som helst att ställa om. Har dragits med värsta huvudvärken hela dagen dessutom som grädde på moset... och så full rulle på jobbet. Var helt slut när maken kom och hämtade mig - himla skönt att slippa köra bil. Jag hade nog varit en rätt farlig bilförare om det vart jag som kört. På vägen hem så stannade vi vid Ica Renome som har postservice. Nu när Oktawia är vaccinerad för året så hade jag bestämt mig för att göra slag i saken och få henne registrerad i ASVH. Tänkte premiera henne till hösten så jag får ett omdöme på henne eftersom jag tänker ta föl på henne någon gång i framtiden. Då måste hon vara reggad i ett svenskt avelsförbund. Så hennes polska pass och lite andra handlingar stoppades i ett kuvert som skickades med rekommenderat post till Flyinge, nu får vi se hur lång tid det tar att få tillbaka passet med en svensk stämpel i ;-).

Trots den mördande huvudvärken så fixade vi middag när vi kom hem. Lax i ungnen på tomatbädd - mums! Under tiden som vi käkade så hade vi Lillan på golvet - hon hade väldig koll på vad som fanns på köksbordet ;-)Hon är inte alls så hungrig som hon ser ut ;-)

Nalle vill också vara med i köket när vi sitter vid köksbordet. Han har en annan teknik än Lillan...

Först smyger han lite på mitt ben...Sedan är det en flygande attack upp i famnen...Efter mat och vila så mådde jag faktiskt bättre. Huvudvärken började avta lite och jag tog itu med att fixa stallet. Idag var också planen på att aktivitera Oktawai. Hon har inte haft några reaktioner efter vaccineringen så nu är det slut på vilan.

Sabina box var snabbmockad som vanligt. Oktawias däremot - det såg ut som en tromb hade gått fram i den och inte hade hon käkat upp frukosthöt heller... Snacka om att hon kan stressa upp sig den damen *suck*. Tog ett tag att mocka hennes box, men till sist var jag klar.

Sedan kom nästa problem... få in pållarna. Ni vill inte ens veta hur blött det är ute i hagen (all mark också...). Även om jag hade gummistövlar så hade jag ingen lust att ge mig ut i lervällingen. För översta 5 cm av marken är som tunnflytande lervälling. Tittar man på det så ser det inte så farligt ut, men när man kliver i det. Läge för lerbrottning säger jag bara!!

Lyckades i alla fall lura damerna - som naturligtvis var längst bort  i hagen. Ställde mig i stalldörren och visade upp en höpåse. Pållarna spetsade öronen och kom på en gång *fniss*. Eftersom det fanns hö i båda boxarna så tyckte de att det var helt OK att gå in ;-).

Gjorde iordning Oktawia för en tur till Ridhuset. Hon var lugn att göra iordning och det gick bra att lasta och komma iväg. Är VÄLDIGT glad åt vår tegelkrossväg upp från stallet :-D. Hade varit totalt omöjligt att komma upp annars.

Ridhuset var helt tomt och öde så jag kunde ägna mig åt att tömköra pållan utan att behöva trängas med någon annan. Och Oktawia tyckte det var TOPPEN att få göra något och hon skrittade på så jag fick småspringa efter henne ;-).

Damen var riktigt ordentligt vrålpigg, men förvånansvärt lydig. Det var inte frågan om någon såsig trav idag inte, utan full sula. Tränade övergångar trav, skritt, halt och det märks att M & M's arbete verkligen gjort skillnad. För trots att hon var så pigg att hon nästan var färdig på att totalt explodera så gjorde hon kanonfina halter och stod STILLA 6-10 sekunder och var AVSLAPPNAD i halten. Det kan jag säga - det har ALDRIG hänt tidigare!!! Hon har gjort halt, men sedan har hon börjat röra på sig framåt, bakåt, åt sidan, eller grejjat med huvudet och försökt dra tyglarna ur händer på en osv. Nu accepterade hon halten och rörde inte på sig förrän hon fick signal framåt. Matte MYCKET nöjd :-).

Galoppjobbet funkade också bra. Lugn, sansad galopp som hon orkade hålla flera varv på raken. Inga försök att bryta av till trav förrän hon fick signal för det. Lydig och fin alltså :-)

Tömkörde 45 min och det fick räcka för idag. Pållan var lugn och såg nöjd ut när vi var klara. Gick bra att lasta och sedan for vi äntligen hemåt. Vi kom ju iväg rätt sent till ridhuset så kl var 21.30 när vi äntligen kom hem. Förstår inte hur jag lyckats med att komma iväg så himla sent till stallet ;-). Men det är ju ingen idé att stressa som en tok heller - det får ta den tid det tar liksom ;-).

Var klar i stallet till 22:15, maken hade då fixat sista rastningen av vovvarna så nu är det bara att packa ihop och gå och lägga sig.

I morgon blir det nog en tur till ridhuset igen - tänkte rida då om allt går enligt planen ;-). Maken filmade tömkörningen idag och han får ju filma i morgon också. Så får se här längre fram i veckan om det blev några filmer som jag lägger ut på youtube. Ni får hålla utkik...

Det var allt för idag i alla fall och godnatt!

/Lizzie

30/3 Måndag - Kursstart

Det kändes verkligen i hela kroppen idag att man klev upp en timme tidigare än vad man brukar göra. Jag tycker det är hur jobbigt som helst att ställa om till sommartid och det brukar ta ett par veckor innan jag är på banan igen.Var i alla fall på jobbet kl 07 och det var fullt ös direkt :-). Sommarjobbsannonserna har gått ut nu och mitt jobb består av att värdera klart alla ansökningarna och sedan skicka iväg de som blivit graderade som "ettor" till de olika kontaktpersonerna. Jag var lite stressad eftersom jag skulle iväg på introduktionen för en kurs som jag ska läsa. Tryckte i mig frukostmacka på stående fot - skippade kaffet - och så iväg till förrådet och låna en cykel. Går ju snabbare och cykla upp på stan än att åka bil och sedan leta efter parkeringsplats ;-). Kl 9 börjde introduktionen och jag var där i god tid innan så jag behövde inte komma inkutandes med andan i halsen ;-).

Kursen jag börjde idag är en avancerad fortsättningskurs under ämnet Informatik (har ju 80 poäng Intormatik sedan tidigare), och kursen heter e-Government. Kursen går på kvartsfart är på 7,5 poäng så det är lite lagomt att läsa på kvartsfart. Vi är flera administrativa samordnare som ska läsa samma kurs så det är lite kul :-). Nu ska jag bara få igång studietekniken igen - sist jag läste på Universitetet är ju HT2000, är ju ett tag sedan *harkel*. Det allra bästa är att jag får läsa kursen på arbetstid eftersom jag kommer ha användning av kursen i mitt arbete - jag har världen bästa chef :-).

Var tillbaka på jobbet till lunchen och em tillbringade jag med datorn och ansökningshandlingar ;-).

Vi handlade lite grönsaker för veckan innan vi åkte hem. Fixade iordning en grekisk  tonfisksallad till middag - mycket mumsig. Lite senare gick jag ut och fixade stallet. Oktawias bädd fortfarande fräsch och lättmockad trots att hon vandrat runt en hel del i natt. Det har ju börjat blåsa under dagen och nu ikväll blåste det rejält. Alltså var det inte speciellt svårt att få in pållarna tidigare än vanligt. De tycker att det är rätt jobbigt att vara ute i full storm så när jag ställde mig i stalldörren och visade upp en höpåse så kom båda pållarna snabbt knatande. Skönt att slippa klaffsa ut i leran och hämta dem ;-).

Oktawia har börjat fälla nu så hon fick sig en omgång med "massagevanten". Det tycker hon är skönt och så får jag loss en massa päls. Nu var det flera plusgrader i stallet så hon kunde dessutom stå inne utan täcke och lufta pälsen - behövs så här i fällningstider.

När jag var klar i stallet och med pållarna så for jag in till ÖFK och träffade min kompis Y som jag brukar rida för på måndagskvällar när hon får förhinder. Jag har ridit 2 gånger för henne under mars och åkte idag in för att betala mina ridlektioner. Vi snackade lite och så kollade jag en stund på ridlektionen innan jag åkte hemåt.

Pållarna blev kvällsmatade strax innan 21 och jag hann lagomt in för att hinna med CSI från början. Så snabbt försvann den här måndagskvällen ;-).

Nu ska jag förpassa mig till sängen och se om jag kan sova i stormen. Blåser så huset skakar :-O! I morgon är det i alla fall slut på Oktawias vila och det blir en tur till ridhuset - om det inte blåser för mycket vill säga!!

Nu är det godnatt i alla fall!

/Lizzie

29/3 Söndag - Grattisfika

1 timme försvann ju under natten och det märktes i morse - kände mig helt ur led i tiden... Kroppen brukar ju ha problem att komma ikapp efter det att vi ställt om till sommartid och tar ett par veckor på sig att komma ikapp. Så när klockan var 11 - så var klockan i min kropp 10! Har gått en timme efter hela dagen idag ;-). Det tog också en stund innan vi kom igång med städningen. Tänkte att det inte tar så lång tid att fixa iordning undervåningen tills vi skulle ha lite grattisfika för maken på em. Att vi faktiskt städade ordentligt förra veckan - det syntes det inte det minsta lilla spår av idag!!! När ska egentligen hundarna sluta fälla... trots att jag kammar dem så lossnar det mängder *suck*.

Blev till att damma ordentligt och maken slängde ut alla mattorna och dammsög hela huset. Funkade inte att bara dammsuga undervåningen eftersom det var hur mycket hundhår på övervåningen också. Vi städade och städade, när klockan var 13.30 så insåg jag att jag INTE skulle hinna stryka klart mina kläder (gömde snabbt stryktvätten), inte heller hann jag diska. Men för övrigt så var huset i representablet skick ;-).

Det var makens föräldrar och syster som kom vid 14-snåret för att fika lite och gratta maken.

När vi skulle till och fika så gick jag in i vardagsrummet för att duka. Vad hittar jag väl där - på rena linneduken....

Nalle ligger och rullar sig på rena duken!Som tur var hade han inte hunnit håra ner duken i alla fall. Nalle blev snabbt förpassad ut i köket där han fick underhålla gästerna och jag kunde duka i fred.

Har lovat att inte lägga upp några bilder på varken maken eller övriga släktingar ;-) men en bild på stubben som vi hade till kaffet kommer här i alla fall. Den var mycket smarrig :-)Under tiden som vi fikade, smaskade godsaker och pratade så var alla vovvarna instända på varsitt håll. Maken syster är hemskt hundrädd och bäst för alla parter är då att vovvarna är instängda. Lillan talade i alla fall om att hon inte tyckte det var speciellt roligt. I vanliga fall kan hon ligga och sova i soffan och vi är någon helt annan stans, men nu hörde hon att vi hade folk på besök. Naturligtvis var hon hemskt nyfiken, men hon fick allt finna sig i att inte komma och hälsa ;-).

Lilla Nalle tog det lilla lugna. Han låg och sov genom hela besöket ;-)Maken fick en jättefin krukväxt i present av sin syster och sambo, av föräldrarna blev det strumpor och chocklad.Maken är ju en riktigt liten godisråtta så den chockladen kommer inte finnas kvar länge ;-)

När grattisbesöket var klart och gästerna åkt hem så var det dags att fixa middag. Det fick maken göra för jag hade inte hunnit med att fixa stallet ännu. Alltså hög tid att gå ut och mocka. Men först fick jag ösa 4 dyngkärror med vatten och köra bort innan jag kom in i stallet. Risk att jag hade drunkat i mina försök att ta mig över vattenpölen annars. Hoppas verkligen att snöhelvetet smälter snabbt nu så man är av med snö, is och vatten snart!

När jag mockade så upptäckte jag i alla fall en fördel att ha papperströ blandat med spånet. För det första så hade inte Oktawia lyckats sprätta upp allt spån upp efter väggarna, för det andra så var det lättare att mocka upp den söndertrampade bajset. Det syntes att hon hade sprungit runt i boxen som hon brukar göra, men bädden var ändå jämn och fin. Ska bli spännande och se hur länge bädden håller sig fräsch, med bara spån brukar jag behöva lägga på nytt spån varannan dag till var tredje dag.

När jag var klar i stallet så var middagen klar. Fläskfilé i sukiakymarinad, wokgrönsaker och bulgur. Jättegott med mat efter allt fikande ;-).

Resten av kvällen tillbringade jag framför datorn och jag betalade räkningar *urk*, astråkigt, men nu är det gjort. Sedan så la jag upp två annonser på Internet, en på Bukefalos och en på Blocket. Har ju en dressyrsadel till salu sedan 1 år tillbaka. Dags med nya annonser och hoppas att rätt köpare ser annonsen den här gången.

Länk till annons

Så vet ni någon som är i behov av en riktigt bra dressyrsadel så.... ;-) Tyvärr så passar den absolut INTE på Oktawia och det är enda anledningen till att jag säljer den. Sadeln är urskön att rida i så det är med sorg i hjärtat som jag säljer den :-(. Men, men man kan ju inte samla på en hel hög med sadlar...

När jag höll på med mitt så spelade maken spel. Vovvarna var ute och vad gjorde då Nalle... Sjävklart befann han sig på mitt skrivbord ;-)Inga hämningar hos den kissen ;-)

Frampå kvällningen kom solen fram och det blev VÄLDIGT ljust ute. Jag fick faktiskt lite inspiration till att göra lite nytta och plockade fram min stryktvätt och tänk den här gången så lyckades jag stryka klart alltihopa! Maken ville att vi skulle kolla på en Irene Hussfilm - och det gjorde vi fast jag stod och strök hela tiden ;-) Funkar att lyssna och jobba samtidigt *fniss*. Så nu är det fullt med kläder i garderoben och INGEN tvätt som ligger och väntar på att strykas. Första gången för i år måste jag erkänna! Håller väl fram till nästa helg när man kört några tvättar ;-).

Vid 20:30 tiden gick jag ut för att plocka in mina pållar. Sabina kom ju snabbt för hon förstod att det vankades mat, men Oktawia... i  hennes värld så var det ALLDELES för tidigt att komma in... hjälpte inte ett dugg med att jag prasslade med höpåsarna, dunkade kraftfoderhindar i krubban. INGEN Oktawia. Bara att klampa ut i hagen och leta rätt på henne och hon var längst bort i hagen. Och hade ingen som helst tanke på att gå in i stallet. Utan hon for runt som en tetting i hagen och det tog 20 min innan hon tröttnade och sprang in i stallet. Jag var lagom trött efter att klampat runt i snöblandad lera ut i hagen... De ska stå och vänta utanför dörren!! Sabina har fattat den grejjen i alla fall ;-).

Tänkte kolla på 21:00-filmen på 4:an, men kom in en kvart efter att den börjat och upptäckte att jag redan sett den filmen. Så nu är det bara att gå och lägga sig i stället. Inget att titta på och här kan man ju inte sitta och häcka hur länge som helst. Dock är jag inte ett dugg trött! Får nog läsa en stund innan jag somnar. Håller på med Bo Tibblins bok Ridlära - den 4/4 ska jag gå på hans clinik - ska bli SÅ kul!

Avslutar dagens inlägg med en bild på min äldsta kisse. Gamle Måns snart 15 år, men nu märks det att han är gammal. Han har tacklat av rejält under vintern :-(, men inte värre än att han fostrar lilla Nalle mellan varven ;-)Det var allt för idag och godnatt!

/Lizzie

28/3 Lördag - födelsedag

Makens födelsedag i dag :-). Dagen till ära fick han kaffe på sängen  - alldeles för tidigt enligt honom men det fick han stå ut med ;-).

Planen för dagen var att åka in till stan och handla djurmat, lösa ut maken present och handla mat + smörgåstårta. På em var det tänkt att maken föräldrar och syster + sambo skulle komma på lite fika.

Tyvärr blev det lite ändrade planer, för på morgonen så snöade det rejält! Alltså en dm snö i går och så ännu mera snö på morgonen och inte plogat. Maken ringde till sina föräldrar och ställde in grattisbesöket. Ingen idé att riskera livet för lite fika. De kommer i morgon istället. Däremot så ställde vi inte in planen att åka till stan, det var helt soprent på mat till katter, hunda och pållar så jag var tvungen att i alla fall åka till Granngården. Dessutom var det eko i vårt kylskåp.

Så efter det att pållarna blivit utsläppta så var det full fart till stan, eller full fart och full fart.... slirade iväg hemifrån - jag körde och jag fick träna på halkkörning kan jag erkänna. Snömoddiga vägar fulla med blötsnö -  man fick trycka försiktigt på gaspedalen ;-). När vi kom ut till stora vägen så var den plogat och bara blöt, alltså inga problem att köra. När vi kom in till stan så hade det ymniga snöfallet vi hade hemma, förvandlats till regn!!!

Vi åkte först till Granngården där vi köpte spån - plus att jag fick med en bal papperstö av en säljare som var där. Kan ju alltid prova och se hur det funkar. Skulle tydligen funka alldeles utmärkt att blanda med spån i alla fall. Soja och fosforbalans till pållarna och så en stor säck kattmat. Sedan var vi klara på Granngården och vi åkte vidare upp på stan. Maken visste att mitt besök på stan hade med hans present att göra och han var mer än lovligt nyfiken när jag kom tillbaka och undrade vart det stora paketet var någonstans *fniss*. Men han fick allt vänta tills vi skulle komma hem ;-).

För att handla mat åt oss själva så åkte vi till Ica Maxi där vi irrade runt en stund. Jag hittar inge bra i den butiken... som  bara är väldigt stor. Men maken ville åka dit eftersom de alltid har färdiga smörgåstårtor där. Jag har påtalat att man nog ska beställa smörgåstårta för att vara säker på att få någon. Något som maken tyckt varit totalt onödigt... det hade behövts om man säger så - fanns inte en smula av någon smörgåstårta att uppbringa!!!

Åka upp på stan igen hade vi ingen lust med utan vi for förbi en annan stor Icaaffär på hemvägen - men icke - ingen smörgårstårta där heller. Det blev en operastubbe från sveas konditori - den håller sig tills i morgon och så fick det vara bra med det!

När vi var hemma igen så hade det äntligen slutat snöa, men det var mycket blötsnö på vår gata och vi hade fullt sjå att komma upp på vår kulle, slirade rätt bra! Får se hur länge den här onödiga snön ligger kvar.

När vi packat upp maten så fick maken gå upp på övervåningen en stund så jag kunde slå in hans present ;-) Hade lyckats mygla med en chockladkaka när vi var på Maxi, han såg aldrig den när jag betalade eftersom han var fullt upptagen med att packa :-). Tillsammans med chockladkakan så fick han en biljett till Chateau Grand Cru - ost och vinmässan på slottet. Och så fick han kortet jag pysslade ihop igår :-)

Maken blev jättenöjd över presenterna och tycker det ska bli kul att gå på ost och vinmässan.Kommer bli en hård helg där i april. Fredag - återträff med klasskompisar från 9:an på Harrys, lördag - ost och vinmässa, söndag - dressyrtävling på ÖFK. Hm, blir nog till att ta någon semesterdag där för återhämtning, är ju inte 25 år längre även om  hjärnan inbillar sig det mellan varven *fniss*.

Efter alla bestyr på fm och nyfikenhet över present (eller om det nu är ålder *harkel*) så blev maken lite trött och behövde lägga sig och vila. Så jag gick ut och fixade stallet. Oktawai, vet jag inte vad hon sysslat med i natt, men hennes box så fördjävlig ut och bädden var hur blöt som helst. 3 dyngkärror fick jag köra ut på dynghögen - brukar normalt vara 1. Sedan fyllde jag på med det nyinköpta spånet och toppade med pappersströt. Spännande och se hur det funkar och hur det ser ut i hennes box i morgon. När jag mockat klart så såg det i alla fall väldigt fint  ut :-)Skulle inte bli förvånad om det ser ut som om kriget dragit fram i hennes box i morgon bitti. Oktawia är en riktig skitgris i boxen... *suck*

När jag var klar i stallet så gick fick pållarna sin em-mat och jag gick sedan in och surfade en stund. Det var tänkt att vi skulle käka lite fläskfilé till middag och sedan lite ost och vin till kvällen. Jag var inte sådär jättehungring och maken låg ju och sov - så det blev ingen middag. Utan när jag började bli lite småsugen så väckte jag maken och så blev det istället ost och vin vid 18-snåret till nya Bond-filmen som vi köpte idag.Osten smakade mums och vinet Musella som vi drack för första gången, var också jättegott. 2 timmar senare så var filmen slut och ostarna och vinet också slut ;-).

Bondfilmen (den senaste) var faktiskt rätt OK, den första med Craig som Bond tyckte vi var asdålig, men denna höll faktiskt måttet som Bondfilm.

Vi fortsatte att kolla på film - en svensk denna gång - och nu hade vi släckt ner hela huset. Man var väl med på "Earth hour".

Pållarna blev intagna kl 21.15 - och fick då kvällsmaten. Blöta täcken hängdes upp, och Oktawai fick ett torrt innetäcke på sig. Sabina har ju så lång päls så hon klarar sig bra inne istallet. Kollade av pållarna, ingen av dem verkar ha reagerat på vaccineringen i alla fall - och det är ju skönt. Oktawai får i alla fall vila några dagar pga vaccineringen.

Vovvarna blev rastade en sista gång och sedan så kollade jag på CSI.

Nu är det inte så mycket mer kvar av lördagkvällen. Har kollat på TV idag så det räcker för flera veckor framöver ;-). Nu när jag suttit framför datorn så har jag som vanligt haft Nalle som sällskap.

Nalle hälsar sin fanclub - som vanligt ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie

27/3 Fredag - Semesterdag

Kändes otroligt skönt att få lite sovmorgon idag :-). Kl 8 klev jag upp istället för 5.45 som jag gör när jag jobbar, kände mig skönt utvilad när jag vaknade :-)

Maken hade ju matat pållarna innan han åkte till jobbet så jag gick ut direkt och släppte ut dem. Veterinären kunde ju komma vilken tid som helst under dagen och det var ingen idé att ha hästarna stå inne tills dess. Oktawia blir bra rastlös ;-).

Efter dusch och frukost så var det dags att lyssna av veterinärens telefonsvarare för att få reda på vilken tid han hade planerat in besöket hos oss. Mellan kl 10-11 skulle han komma till Kartorp. Meddelade maken detta eftersom han var tvungen att vara hemma under veterinärbesöket och hjälpa till lite. Helst hade han velat slippa, men jag kan ju inte gärna dela på mig ;-).

Veterinären kom strax innan kl 11. Vi började med att ge Sabina lugnande. Egentligen behöver damen lite lugnande för att kunna få sprutan med lugnande men det gick bra när veterinären väl hittade en åder ;-). Är ju lite svårt på en häst som blir superspänd... In i boxen med Sabina så den lugnande sprutan fick verka ordentligt och så började vi med Oktawia.

Den här gången så testade vi att INTE ge henne lugnande. Veterinären provade att titta henne i munnen och det gick bra. Maken fick hålla i munstegen och jag fick hålla i tungan - för det vägrar maken att göra *fniss*. Oktawia hade en liiiten haken på höger sida som behövde åtgärdas, och så hade en desto större på vänster sida. Oktawia gapar ju lite när hon har tränsbett i och så har jag sett att hon börjar lägga huvudet på sne, lägger det åt vänster sida. Ska bli spännande och se om det blir någon skillnad nu efter att tänderna är fixade. En vaccinering mot hästinfluensa blev det också och sedan var den pållan klar.

När skulle ha ut en sovande Sabina i stallgången fick maken putta och jag dra för att få henne att röra benen ;-). Sabina hade ett ovanligt hake på sina tänder som behövdes ta bort. De satt på underkäken främre tanden istället för på övre tanden. Den lilla damen har lite underbett! Veterinären åtgärdade det som han kunde och så sa han att jag skulle hålla koll på hur hon äter eftersom det finns en möjlighet att det är en liknande hake längst bak och den är i sånt fall tvungen att tas bort på klinik. Behöver inte alls vara bli så och det var ingenting nu, men med tanke på underbettet är det sådant som kan bli. Sabina fick också vaccination och så blev hon åter inputtad/indragen i boxen. Pållarna fick stå inne i 1,5 timme efter veterinärbesöket så Sabina vaknade till ordentligt. Oktawia fick hö att äta, men Sabina fick vackert vänta.

Sabina - lite lätt drogad ;-)När jag gick in så hade vädret förvandlats till snöstorm *burr* - VART är våren!!!

Efter att ha ätit lite lunch så ringde jag ett telefonsamtal och beställde maken present - ska hämtas i morgon fm. Han är allt lite nyfiken *he he*

Till födelsedagspresent så behövs ju ett lite gulligt grattiskort, så jag tillbringade em - i sällskap av en sovande Nalle - med att knåpa ihop ett fint litet kort till maken.

Nalle har inga hämningar - ligger och sover på stämplar och färg ;-)Efter ett par timmar pysslande med kort till maken så var jag nöjd över resultatet - eftersom han inte läser min blogg så kan jag utan risk visa hur det ser ut ;-)
När jag var klar med kortet så var det dags att göra lite nytta. Fixade disken och sedan tog jag tag i stryktvätten - som växt till en enorm hög. Men eftersom jag suttit på min rumpa ett par timmar så var det bara nyttigt att stå upp och stryka lakan ett par timmar. Lika bra att få det gjort - vi kan ju inte ha matsalsbordet fullt med stryktvätt i morgon när vi ska sitta där och fika *fniss*.

Ett fint litet torn av nystrukna pålakan som maken sedan förpassade till linneskåpet :-)När maken kom hem från jobbet vid 16.30 tiden så hade det kommit ungefär en dm snö - det är ju inte klokt! Pållarna ville ha em-hö så jag var ju tvungen att ge mig ut i snöstormen. Vovvarna fick vara ute en stund och de såg ut som små isbjörnar efter ett tag ;-). Kayo ville inte vara ute länge - mest för att jag gick in ;-)

Snöig vovve ;-)Dock så var hon snabbt med mig ut igen vid 19-snåret när jag gick ut för att ta in pållarna. Tyckte det räckte med snö för deras del då. De stod i alla fall och tryckte bakom några träd och ville mer än gärna komma in. På med torra täcken och lite hö att tugga på. Nu hade det nästan slutat snö och det var på gränsen att det regnade. Och vad gör man då... fram med snöskyffeln och skottar snö. Det var blötsnö och tungt som bara den, men jag skottade rent framför stallet, till dynghögen och uppfarten från stallet. Den delen som är viktigast för mig ;-). Det tog en timme och efteråt var jag helt slut och hur varm som helst.

Nu fick det räcka med ansträngningar för idag. Placerade mig i soffan och kollade på Lets Dance - hejjade på Magnus och det visade sig vara rätt dansare att hålla på ;-)

Var ute kl 22 och kvällsnattade pållarna och då var det i alla fall inge snö på gång. Mildväder som det är så kan man ju hoppas att det snart är borta.

I morgon fm ska vi in till stan och fixa smörgåstårta till födelsedagsfikat - hoppas vägarna är farbara. Behöver även göra ett besök till Granngården och köpa hästmat och kattmat. Så det kommer vara fullt ös i morgon fm :-)

Alltså bäst att gå och lägga sig nu så man orkar med morgondagen ;-)

/Lizzie

26/3 Torsdag - Ridhuset

Eftersom vår kära bil har lite idéer för sig vad gäller laddning under körning så hade jag tills idag bokat in en tid för kontroll av bilen hos fabror bildoktorn. Lämnade av bilen strax efter 07 och tog sedan en promenad till jobbet. Farbror bildoktorn ringde sedan på em, han hade då kontrollerat på alla sätt som går var ett eventuellt fel kan sitta som gör att det glappar.

Men han gick bet! Vår bil uppförde sig exemplariskt under hela dagen och laddningen fungerade alldeles utmärkt. Inga glapp gick att hitta. Det är väl TYPISKT!

Promenad till Bildoktorn efter jobbet och hämtade bilen. Behövde inte betala för felsökningen eftersom han inte hittade något fel - det tackar man ju för. Fick också instruktioner är NÄR felet dyker upp så är det bara att komma förbi farbror bildoktorn så ska han göra felsökningen DIREKT. Ett erbjudande som sitter inpräntat hos både mig och maken nu ;-).

Hämtade maken och sedan for vi till min kamrat Karin och lämnade av lite Oriflamevaror och sedan var det full fart hemåt.

Idag blev det våfflor i alla fall. Det var meningen att vi skulle käka det igår ju, men det blev ju inte så ;-). Under tiden som vi gräddade våfflorna så var det en liten Nalle som spanade på vad vi sysslade med i köket ;-)Och ja, han fick en liten klick vispgrädde - det var smaskens ;-).

Efter våfflorna så var det bara att ta itu med mockning och diverse sysslor i stallet. Det hade varit skönt väder på dan, men nu kom kylan. Det hade i alla fall hunnit smält undan en del på gårdsplanen så jag var inte orolig för att inte komma iväg med trailern. Vid 19:15 tiden kom M & M, Oktawia blev iordning gjord för ett träningspass, jag började med att byta schabrak till sadeln och det slutade med att sadel och träns blev rengjort också ;-).

Oktawia klev snällt in i trailern och vi for in till ÖFK. Det var ett par privatryttare på privatdelen i ridhuset och en ponnygrupp på ridskoledelen i ridhuset. Oktawia skötte sig hur bra som helst. Inga problem alls när ponnygruppen lämnade ridhuset, knappt att Oktawia märkte att ett helt gäng med ponnisar gick ut ;-). Det var M1 som red pållan och passet gick jättebra. Fick till galoppen på volt och travjobbet såg jättebra ut. Om pållan klarar av att vara så cool som hon är nu även när vi kommer till nya stället och bara stärker sig lite till i galoppen. Då kan man nog ställa upp i någon liten LC tävling till hösten :-). Risken är ju dock överhängande att vi inte ens får in kusen på banan *fniss*. När de var klara så gick M1 runt med pållan i ridhuset tills sista ridgruppen var klar och lämnade ridhuset. Vi tänkte att då kanske Oktawia springer in i trailern - men  nähä! Damen tänkte baklänges, men det funkade med att gå med en hoppbom bakom henne och rama in. Hon backade in i den lite lätt och efter det så klev hon rakt in i trialern. När vi sedan åkte hem så stod hon som ett ljus i trailern hela tiden. Märklig kuse...

Var hemma strax efter 21.30 och maken hjälpte till att lasta ur sedan så förpassade han sig till sängen. Jag fixade klart pållan och alla prylarna och var klar till 22:15. Tur man har semester i morgon ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/3 Onsdag - Kyla och Jobb

Nu är det helt klart... jag har funderat ett tag... min plats på jorden - Kartorp - ligger inte i Närke...

När jag klev upp i morse så stod det fullständigt klart - 25 mars och det var -14 grader ute!! Jag bor i SIBIRIEN!!!! *burr*

Jag var tvungen att gnugga mina gråblå bra länge och sedan även kolla för säkerhets skull när jag fått på mig linserna - jodå, fortfarande -14 grader! Man tror knappt att det är sant! *upprörd*.

Min köldallergi gjorde sig gällande idag också - tur att man blir avsläppt några meter från dörren vid jobbet. Det var inte helt lätt att andas ordentligt...

Under dagen så såg det så himla skönt ut i solen och jag hoppades att snön skulle smälta bort på gårdsplanen eftersom det var på håret att jag kom iväg med trailern igår. Men ICKE!!! Hemma var det fortfarande Sibirien och visst hade solen smält lite på snön - men det var is istället *suck*.

När jag sedan kollade mailen så såg jag att det hade droppat in en hel del med jobb från NRU. Så jag bestämde mig för att att Oktawia får vila idag, så jobbade jag istället. I morgon ska M1 rida damen och på fredag är det dags för vaccinering av pållarna och efter det blir det ju ett par dagars vila för dem.

Maken fixade iordning middag och jag gick ut och mockade och fixade klart allt i stallet. Sedan blev det mat, grillad fläskfilé och potatisgratäng - smakade inte helt fel ;-).

Resten av kvällen har jag suttit parkerad framför datorn och jobbat åt NRU men nu är jag klar. Som sällskap har jag förstås haft Katter och hundar i min närhet. Kayo ligger på golvet under skrivbordet (som tur är...). Nalle ska ju vara mitt i smeten, men när han inte fick ligga på mina händer så nöjde han sig faktiskt med att ligga mitt på skrivbordet ;-)Snacka om att den kissen kan vräka ut sig *fniss*.

I morgon är det sista dagen jag jobbar den här veckan. På fredag har jag SEMESTER - ska bli så skönt. Även om jag har veterinärbesök för att vaccinera pållarna och kolla tändera på dem, så kommer jag ha tid att fixa lite här hemma. Och så ska jag fixa present till maken *he he*. Han fyller år på lördag... ;-)

Nu ska jag i alla fall gå ut och plocka in pållarna och borsta lite på dem, känner att jag behöver röra mig efter en dag och en kväll framför datorn - gamla kroppen blir stel. Måste ta tag i detta med träning! Behöver styrketräna för att hålla axlar och rygg i trim och vi har ju träningslokal på jobbet. Dessutom har jag den förmånen att jag kan träna på lunchen - så det finns egentligen INGA ursäkert för att jag inte kommer igång...  mer än lusten då ;-) Och egentligen tycker jag det är urkul att styrketräna - när jag väl är igång. Men nu har "machograbbarna" börjat erbjuda sig att ge lite instruktioner och visa hur apparaterna funkar. Dessutom lovar de att det finns maskiner och utrustning för medelålders "kontorstanter" *fniss*. Jag vill ju inte skada mig, menar jag ;-).

Men hur som helst - roligare än så här blev det inte idag!

Jo, förresten - det finns nåt mer som är hur kul som helst ;-)

Tingeling är en höjdare :-)

/Lizzie


24/3 Tisdag - fullt ös

Idag har det inte vilats några lagrar :-). Fullt ös hela dagen ända fram tills nu kl 22... Fullt upp på jobbet, avslutade dagen med ett möte som dessutom drog ut på tiden - tur man har flexklocka :-). Men det gjorde att jag kom hem lite senare än beräknat. Maken hade redan varit hemma en vända så pållarna hade fått sin em mat och vovvarna blivit rastade. Så när jag väl kom hem var det till att snabbt fixa middag. Maken hade köpt med färsk lax som tillagades i ugnen, och under tiden middagen skötte sig själv gick jag ut och skottade snö. Maken tog nämligen hand om min disk, så det kändes lugnast att jag tog hand om skottningen *harkel*. Jag hade ju hoppats att snön skulle vara bort när jag kom hem från jobbet, men ICKE. Ett dm-tjockt lager med snö och kallt som tusan var det. Riktigt vinter är man vill ha vår som allra mest... Fick bort snön, men det blev lite halkigt och jag funderade på hur jag skulle få upp häst och trailer från stallet. Fasen - vi måste se till att skaffa snökedjor till bilen. Det är nog det enda som funkar... så slipper man oroa sig för att köra fast med bil och trailer.

När jag var klar med snöskyfflingen var maten klar och vi käkade lite snabbt. Hade inte tid att sitt och softa. Utan det var mat in och sedan ut i kylan igen. Maken och jag fixade trailern på plats och sedan så fixade jag stallet. Kl 19 plockade jag in pållarna och så gjorde jag iordning Oktawia för en färd inte till ÖFK. M & M skulle möte upp inne på ÖFK. Oktawia var lugn att göra iordning, lastades utan problem - hon nästan sprang in i trailern. Dessutom bajsade hon ingenting på stallgången och det brukar hon göra när hon fattar att hon ska ut och åka. Helst då bajs gånger flera högar... ;-). Ringde M & M när jag åkte och talade om att jag var på väg. Men det var verkligen på det berömda "håret" som vi kom iväg. Sista knycket från stallet så slirade det ordentligt och det var verkligen knappt att jag kom iväg. Maken fick nog putta för allt han var värd ;-).

När vi kom in till ÖFK så var det lite rörigt i ridhuset, en ponnylektion på ena halvan och så ett par ryttare + en som tömkörde på privathästdelen. Oktawia tog det hela rätt bra. Blev inte så stressad. Brydde sig ingenting om ponnylektionen, eller de hästar som blev ridna, däremot tyckte hon att den tömkörda hästen var lite konstig för den hade lite hyss för sig. M2, som skulle rida jobbade med Oktawia från backen ett tag och det gick bra. Så Oktawia var fullt kontaktbar trots att det var lite rörigt. Kanonbra miljöträning för henne - kan inte bli bättre :-).

Jag tyckte Oktawia skötte sig jättebra under ridpasset. M2 var lite trött - hon hade ridit 2 hästar INNAN hon red Oktawia - så det var inte alls konstigt att hon var trött ;-). Oktawia såg i alla fall nöjd ut med arbetspasset och var helt avspänd när de var klara. Så hon fick både en omgång miljöträning och så blev hon motionerad. Hon måste tyckt det var roligt i ridhuset för när vi skulle lasta så var det inte alls självklart att kliva in i trailern *suck*. Pappa P kom på att man kunde rama in henne bakifrån med en hoppbomm så hon inte sprang baklänges. Och det funkade, då klev hon på trailern. Ston - kommentarer överflödiga ;-).

Färden hemåt gick bra och vi var hemma igen 21.30 - nu var matte rätt trött, men det var bara att fixade iording pållan. Oktawia tyckte det var skönt att bli borstad, i alla fall ett tag ;-). Sedan tyckte hon att det var dags för kvällsmaten :-).

Så nu är jag klar för kvällen. Har druckit ett mugg varm mjölk för att få upp värmen lite - det är -8 grader så det är inte undra på att jag tyckte det var lite väl kallt när jag var ute.

Nu är det en varm säng som gäller så man kan samla krafter till morgondagens arbete :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

23/3 Måndag - Trött

Blev aningens trött i morse när man klev upp och det var 5 cm med snö ute *suck*. Känns verkligen totalt onödigt och trist. Blommorna jag köpte i går får alltså stå kvar i min sadelkammare ett tag till.

Trots att jag har haft en grym halsvärk hela dagen idag (och nu med) så har det funkat att jobba.  Det har varit fullt upp, värderat ansökningar varvat med ett par möten. Har inte tråkigt i alla fall :-). Har dock käkat Vicks Blå hela dagen...

När vi kom hem så kände jag mig rätt pigg. Tänkte först gå ner och se om jag skulle göra en insats på vår gata. Ligger en hel del grus uppskrapat på kanterna och eftersom grannen skrapar vägen så tänkte jag att vi gör det vi kan göra. Skrapa rätt på gruset. Det tyckte dock inte maken, han ville vila ;-). Så jag gick ut och fixade stallet efter att vi käkat och under tiden jag mockade så började det snöa mer och mer. När jag var klar så hade jag mockat bort all extra energi också!

Var helt slut när jag kom in, men orkade inte sätta mig framför TV, utan istället så började jag kolla över mitt kortmaterial och så blev det lite korttillverkning istället. Det är ju en stillsam pyssla om inte annat. Lilla Nalle tyckte i alla fall att matte var oerhört trist... helst så ville han leka med dekorationerna, men se det gick inte matte med på... Sedan så gjorde jag iordning lite oriflamevaror för leverans - Nalle  helt utråkad och försökte leka med plastpåsarna - inte heller det gick matte med på.

Till sist så satte han sig brevid mitt tangentbord och där satt han och blängde på mig ;-)Han var inte heller nöjd med att han inte kunde lägga sig och vräka ut sig på mitt skrivbord. Det var liksom fullt med en massa andra pryttlar ;-)Visst är det synd om lilla Nalle ;-).

När jag sedan satte mig och analyserade filmerna från gårdagens tömkörningspass så gav Nalle upp och pös iväg. Vet inte vart han är nu, men nåt bus hittar han ju på ;-).

När jag gått igenom filmsnuttarna så valde jag ut några som lag ladde upp på youtube. Något som tar rätt lång tid och som jag inte behöver sitta och glo på. Passade då på att fixa lite med tvätten och vattna blommorna i huset. Är lika förundrad varje dag över våra krukväxter. De lever ett hårt liv... jag tror att maken vattnar och han tror att jag vattnar. Vilket resulterar i att INGEN vattnar. Helt plötsligt så ser krukväxterna helt förtorkade ut och då gör oftast både jag och maken en insats. Nämligen vi vattnar och vi gör det båda två ;-). Nu kom jag faktiskt ihåg att fråga om maken precis hade vattnat, vilket han inte hade gjort. Alltså fick växterna normalt med vatten - inte total indränkning som det brukar kunna bli ;-).

De filmer jag lagt upp på youtube är i alla fall följande:

Trav över bommar i höger varv.

Trav över bommar i vänster varv. Jag har stora problem med styrningen och eftersom pållan är bekväm av sig så passar hon på att springa förbi bommarna om hon kan.

Däremot så var hon jätteduktig på att jobba på fast en främmande kuse var i ridhuset.

En filmsnutt på höger galopp - detta är i slutet av galoppjobbet i höger varv och pållan börjar bli trött. Det är därför jag smackar i varje språng ;-). Här är vi i alla fall själva i ridhuset.

Vänster galopp - här blev det fel galopp, lite korsgalopp och till sist rätt galopp. Här har det precis kommit in 3 st nya hästar i ridhuset som skrittade runt på ena halvan av ridhuset. Jag är himla nöjd över att det gick att tömköra pållan i galopp över huvud taget utan att hon passade på att dra järnet eller busa på annat sätt.

Nu är klockan snart 21 och jag ska kolla på CSI. Har precis varit ute och tagit in 2 stycken snömonster. Visst det snöade ju lite när jag fixade mockningen, men nu på någon timme måste det ha snöat rejält. Vi har 1 dm snö och det är ett riktigt skitväder ute :-O.

Bilen totalt översnöad!! Maken funderar på om vi kommer att kunna ta oss iväg till jobbet i morgon bitti om detta snöovädret fortsätter!!!Hästarna var helstirriga att ta in, det blåste rejält ute och de såg väl inget i det ymniga snöfallet. Men till sist stod de i sina boxar.

En snöig Oktawia - notera de snöiga öronen ;-)En snöig SabinaTorrt täcke på Oktawia och fleece på Sabina och damerna fick sin kvällsmat och nattades. Kämpade mig in i snöovädret och går inte ut något mer idag ;-).

Nu är det CSI som gäller!

/Lizzie


22/3 Söndag - slappardag

Efter gårdagens storstädning av huset så har maken och jag tagit det lugn i dag och inte gjort så stor nytta. Skönt med sådana dagar också. Jag sov som en gris till kl 9, sedan tog jag det lugn hela fm. Vaknade med lite ont ihalsen - det är något skit som kommer och går. Har riktigt ont i halsen och känner mig risig någon dag och sedan släpper det och jag känner mig riktigt bra - och så kommer det tillbaka. Skulle ju vara bra om skiten kunde bryta ut ordentligt så man blir riktigt sjuk och sedan är av med det! Att det kommer och går är urtrist! :-( ska nog käka några knäckemackor med kaviar och hackad vitlök - det gör nog susen ;-).

Det har i alla fal snöat hela dagen idag  - så våren är för tillfället på lite reträtt ;-). Jag fixade stallet vid 12-snåret och sedan så kände vi för att ut och åka en sväng. Idag funkade minsann laddningen i bilen! Så det blev en tur ut till Marieberg. Vi började med att åka till Café garden och käkade räksmörgos - smakade mums. Efter fikat och mackan så tog vi en tur inne  på Almstedts blommor - börjar känna som om det är dags att försöka få lite "vårmys" och det slutade med att vi köpte en blå utekruka att ha på trappan, till den köpte vi påskliljor, pärllök och penséer. Vi åkte vidare till Mariebergs köpcentrum där maken gick till "tekniksidan" av köpcentret och jag gick iväg till Pandurol. Tänkte köpa påskstämplar till mina påskkort jag håller på med. Men tänk! Det fanns inte en endaste påsklik stämpel!!! Inte ens något som kunde likna vårmotiv. Personalen trodde det kunde finnas i butiken på stan - och dit hade jag inten lust att åka... Blev lite annat småplock som jag ska ha som dekor. Ska kolla med Pysseltrollet om hon möjligtvis har några lämpliga stämplar :-).

Vi tog också en sväng först till K-Rauta och sedan till Bauhaus där vi kolla på kakel till köket, men ingen av butikerna hade något som jag kände att jag vill ha i köket. Däremot fanns den varianten av vattenkran vi ska ha i köket, så det var bra.

När vi kollat klart så var kl 15:30 och det var hög tid att fara hemåt. Räkmackan hade för längesedan försvunnit och både jag och maken var helt utsvultna ;-). Så det blev full fart hemåt i snövädret för att laga middag. Sweet chili biff och pasta - kanongott :-).

Det som var kvar att göra idag så var det att ta itu med Oktawias motion. Idag var jag tvungen att komma iväg till ridhuset med henne så det blir någon ordning på saker och ting. Bilen behagade att funka som den skulle idag så efter maten gick jag ut i lervällingen och plockade in två snömonster. Nu frampå kvällningen sås nöade det ganska rejält. Vi kom ialla fall iväg till Ridhuset  i vettig tid. Kl 19 började jag med ett pass tömkörning. Hade tänkt rida, men min halssveda och värk i kroppen sa ifrån när det gällde dylika övningar. Tömkörning är ju inte helt ojobbigt det heller, men man får inte upp pulsen lika mycket som när man rider i alla fall.

Jag hann inte mer än börja skritta fram så kom det in ytterligare en häst. Oktawia tittade lite grann, men skötte sig bra för övrigt. Nu var det en unghäst som de kom in med och den var lite spänd i början, vilket smittade av sig på Otkawia, men inte värre än att jag redde ut det. Dessutom är det kanonbra miljöträning för pållan. Maken släpade fram några bommar som jag försökte få Oktawia att trava över - inte helt enkelt direkt. Hon vill ju helst smita förbi och vid några tillfällen så hann jag inte parera i tid. Damen är ju bekväm... ;-). Unghästen gick ut och vi blev själva - Oktawia funkade jättebra att jobba vidare med under tiden som den andra hästen gick ut. Kändes jättebra. Vi var själva en stund och jag började med lite galoppjobb i höger varv. När jag skulle börja jobba henne i vänster varv så kom det int 3 stycken hästar! Oktawia höll sig faktsikt lugn och jag passade på att köra galoppjobbet under tiden som de andra skrittade fram sina hästar. Oktawia blev lite laddad i ett par galoppfattningar, men lugnande ner sig efter typ 2 språng och jobbade sedan på hur sansat som helst. Det kändes helt otroligt skönt att jag kunde tömköra damen i galoppjobb samtidgt som 3 främmande kusar rörde sig runt i ridhuset - Ett enormt framsteg med tanke på hur hispig damen var för ett år sedan :-). Blir nog ordning och reda på min pålla så småningom :-).

När jag var klar med galoppjobbet så skrittade jag av henne för hand och det funkade också bra. Oktawia var hur lugn och avslappnad som helst trots att det nu for runt hästar om kring henne. Matte var mer än nöjd idag :-)

Det hade under den timmen vi var i ridhuset, kommit en hel del med snö. Gick dock bra att backa in till stallet och Oktawia klev snällt på och vi kunde fara hemåt. Fick lasta av nedanför vår kulle när vi kom hem. Vägen upp är ju tvärmjuk och lerig plus då att det kommit 5 cm snö. Har fullt sjå att få upp bara bilen... Samtidigt är det bra för Oktawia att slippa bli körd upp på gården eftersom man är tuvngen att ta värsta satsen med bil och trailer för att komma upp. Något hon INTE  uppskattar...

Var i alla fall klarl med pållarna och stallet lagomt tills det var dags att kvällsmata pållarna. Vips så var den söndagskvällen slut :-). Så nu är allt klart. Pållarna kvällsnattade och vovvarna är rastade för kvällen. Nu är det bara sängen som väntar. Tror jag skippar kolla på TV ikväll. Känns inte som jag orkar...

Har också en hälsning från Nalle till Nalles fanclub...

Nalle har idag sovit, terroriserat Måns, sovit, terroriserat Tussan och sovit igen... så inatt vem ska vi då terrorisera...

Godnatt från terroristen Nalle :-)Det var allt för idag!

/Lizzie

21/3 Lördag - Städning

Vaknade kl 8 och var PIGG, t o m maken var vaken och pigg! Så är det när man är ledig ;-). Ut och mata pållar och sedan käkade jag själv frukost. När pållarna sedan var utsläppta så fixade jag klart stallet när jag ändå var ute. Sedan var det bara att ta itu med stora röjningen av huset.

Det är mysigt med djur och jag älskar mina högt :-) men tyvärr så är det inte så kul att vara hundägare vissa årstider. Just nu är det mindre kul och jag det skulle vara fint med en grovingång där jyckarna fick bo ;-). Lillan som är släthårig drar inte in så mycket smuts, men schäfrarna *suck*. Dessutom så MÅSTE ju Lexi och Kayo absolut klafsa runt i lervällingen utanför stallet... Ja, ni kan ju gissa resten....

Vi drog igång med städningen så fort jag var klar i stallet. Maken började damma och slänga ut mattorna från övervåningen och jag tog undervåningen. Började i köket och tittade lite närmare på luckorna - det såg ut som om någon stått och slängt lervälling på väggar och skåpluckor. Schäfrar som skakat på sig.... Fram med trasa och Ajax express och efter en stund så var köket skinande blankt.

Frågan var ju nu hur jag skulle göra med väggarna i hallen. Det kommer ju bli urskitigt på en gång, men jag drog av det värsta och framför allt så skurade jag rent vår ytterdörr. Den var också full i lervälling. Det är ju Lexi som hoppar och far överallt. Är hon inne så far hon runt i hallen och är hon ute så hoppar hon på ytterdörren om jag är inne. Hm, undrar om hundar kan ha ADHD - hon är nog en god kandidat i sånt fall.

Städningen fortsatte under dagen. Maken dammsög och jag torkade golven.

En som absolut måste hålla koll på vad vi höll på med var ju naturligtvis Nalle. Rädd för dammsugare är han inte...Framåt em så började det likna någonting och det  var bara högen med mattor kvar. Maken gick runt i trädgården och tog upp hundbajs - fanns mängder som kom fram nu när snön smält bort, så han hade att göra ett tag. Jag passade på att gå runt i trädgården och spana efter vårtecken. Det var dåligt med dylika saker. Bara blött och lortigt och nervissnade växter överallt.  Men så i örtagården så hittade jag ett första tecken på att våren är i antågande.

Små, små rabarberknoppar är på väg upp bland en massa smultronplantor :-)Det finns hopp om livet mao ;-)

Maken och jag skakade klart alla mattor och filtar, vissa filtar var dags att hamna i tvättmaskinen. De små vovvarna lortar ju, som sagt, ner en hel del...

Vi var klara vid 15-snåret och då kunde vi pusta ut. Maken placerade sig framför TV:n och jag framför datorn. Jag letade reda på uppdrag gransknings avsnitt  om hästbluffen och kollade på det. Vilka människor det finns!!! Aldrig någonsin man ska SKÄNKA bort ett djur. Framför allt inte en häst. Livstidsfoder är det som gäller om man inte kan ha kvar hästen.

När jag kollade klart så kliade det i fingrarna och jag var bara tvungen att börja med min lilla tillverkning av påskkort. Kom en bit på väg med ett par stycken :-)Pysslet tog en stund och helt plötsligt så var det dags att gå ut och plocka in pållarna. Planen var att åka iväg till ridhuset och tömköra Oktawia ett pass och träna på galoppfattningar. Men vår bilhelvete ville något helt annat *morr*. Vet inte hur många gånger jag startade fanskapet, men det gick inte att få igång laddningen av batteriet och då vågade vi inte åka iväg med häst och trailer. Risk att trailern laddar ut batteriet totalt är ju överhängande. Grymt, djävla arg blev jag i alla fall. Fy - nu vill jag verkligen ha en ny bil *bläddrar bland annonser*.

Jaha och vad gör man då med kusen. Damen stod igår och behövde sin motion idag. Dessutom började det bli mörkt så gå ut på promenad var inte aktuellt.

Eftersom hon är tvungen att röra på sig lite i alla fall så blev det ett kort pass longering i pannlampans sken. Maken var med ute ifall Oktawia skulle få totalt spunk, men vet ju aldrig men damen ;-). Dock skötte hon sig bra och jag longerade henne knappt 20 min, gick på också på vår gata som fram- och avskrittning så totalt blev det aktivitet 30 min. Räckte i alla fall för att Oktawia skulle bli rastad och lugn i "huvudet". Men i morgon behövs ett ordentligt motionspass så bilhelvetet bör sköta sig ;-).

Pållarna fick i alla fall stå inne resten av kvällen med lite  hö att tugga på eftersom det var en stund kvar till kvällsmaten. När jag var klar i stallet så kom jag på att vi hade glömt en sak under städningen - fixa nya sängkläder i sängen. Så det gjorde vi medans jag kom ihåg det. Annars så kommer man ju på det precis när man ska gå och lägga sig - inte så kul för då har man absolut ingen lust att stå och "slåss" med påslakan och täcke. Utan då vill man ju bara sträcka ut sig i horisontellt läge ;-).

Nu är i alla fall allt fixat. Hundarna ligger i hallen och där får de vara tills de är torra... ;-) Då har lilla Nalle det bra mycket bättre - man så är han ju inte ute nåt heller.

Ni vet ju - Nalle ska ju vara med mitt i smeten ;-)

Nalle låter hälsa sin fanclub att det varit en tuff dag idag. Mycket att hålla kolla på, dammsugaren, matte och husse dammar på varsitt håll och haft ett fasligt sjå att hålla koll på båda samtidigt. Dessutom att jagat skurmoppen är ju ansträngande värre... Nu är Nalle trött ;-).Det - gott folk - var allt för idag! Nu ska jag kvällsmata pållarna sedan är det CSI Maimi som väntar.

/Lizzie

20/3 Fredag - Äntligen helg

Så skönt att det äntligen är fredag :-). I morse så kändes det att man sovit lite för lite ett par nätter. Inte bra för mig att komma i säng för sent ;-). Kommer nog somna ovaggat ikväll *fniss*.

Det har varit fullt upp på jobbet. Har hållit på och satt prioritet på sommarjobbsansökningar - ungefär 1.300 ansökningar ha jag gått igenom denna veckan.... :-O Jag är glad att det inte är jag som ska plocka ut ungdomar till intervju....

Slutade 15.30 och maken och jag åkte till Rejmes för att köpa en minuskabel till bilen. Som enligt uppgift från killen på skroten, skulle kosta 200 kr. HA! säger jag bara! Vilket skämt! Den djävla kabeln kostar nästan 1600 kr!!! Alldeles för mycket pengar för att köpa och kolla IFALL det är det som är problemet med bilen. Maken ska skruva bort den gamla i helgen och kolla i vilket skick den är i. Är den totalt murken så måste vi ha en ny, men om det inte är något fel på den så blir det till att fortsätta felsökningen....

När vi var klara i stan så åkte vi förbi posten och löste ut mitt paket ifrån slöjddetaljer och när vi väl var hemma så hade jag rena julafton för varorna från Oriflame hade kommit också.

Tre paket att packa upp! Jag hade jättekul. Tyvärr så funkar det idag inte att lägga in bilder. Har nu försökt i 20 min, men Explorer hänger sig varje gång så nu ger jag upp. Får bli bilder någon annan dag.

Efter mat och genomgång av varorna och framför allt stämpelpaketet jag beställt från Slöjddetaljer så gick jag ut till stallet för att mocka. Så skönt att hinna ut nu och få klart stallet innan det blir mörkt.

Pållan får vila idag så pållarna fick vara kvar i hagen när jag sedan gick in. Huset är i stort behov av städning och det ska vi göra i helgen, men jag började i alla fall med mitt skrivbord. Hade massa papper att sortera undan och eftersom Nalle tror att skrivbordet är hans säng så var det en hel del med katthår att damma bort. Sedan så har jag tillbringat resten av kvällen med att surfa och så har jag pratat i telefon med några polare. Maken har suttit framför TV:n och spelat Resident Evil - av ljudet att döma så har det inte gått så bra ;-). Nu ska vi ialla  fal kolla på en film eller något av det som jag bandat under veckan.

Fast helst skulle jag vilja börja med att stämpla upp ett gäng kort, men det är ingen idé innan städningen. För mycket hår och damm som var runt ;-). Kliar i fingrarna gör det i alla fall ;-).

Nu blir det en skål med ostbågar och TV:n :-)

Ha en trevlig fredagkväll!

/Lizzie

19/3 Torsdag - slutet på veckan

Nu är det bara en dag kvar - sedan är det helg :-) Det ska bli skönt. Planen är att försöka storstäda huset under helgen - Det behövs liksom, så man kan hoppas att det fina vädret håller i sig.

På jobbet har det idag varit full rulle, men jag gillar ju när det händer grejjer så det är bara hur kul som helst :-). Var dock rätt trött när maken kom och hämtade mig. Vi åkte inte hem direkt utan vi åkte till skroten i stan för att köpa en begangnad generator. När vi kom dit så plockades det fram en generator som skulle passa vår bil. Maken kände inte alls igenom modellen och när jag sa att personalen kunde följa med ut och kolla på den som vi hade i bilen blev de väldigt förvånade. "Va! Har ni bilen med er!".

Så förmodligen är det inte alls generatorn det är fel på. Om den är paj, så skulle bilen inte funka. Utan det verkar mer vara någon typ av glappkontakt istället och vi fick tipset att byta minuskabeln från batteriet. Så det blev inget köp av en generator, utan i morgon åker vi till Rejmes istället för att köpa kabel. Hålla tummarna att det är ett sådant litet "enkelt" fel på bileländet!

På vägen hem stannade vi vid Ica och köpte med mjölk hem och så slank det ner en förpakning semlor i korgen. Den låg där bara helt plötsligt - förstår inte alla hur det gick till... ;-).

Maken ville inte ha någon mat när vi kom hem och jag hade inte tid att laga utan det blev bara ett par mackor och sedan kaffe och semla. Väldigt nyttigt och bra middag *harkel*. Men jag hann ut till stallet innan det blev mörkt och jag hann t o m  jobba Oktawia innan det blev för mörkt ute.

Jag körde ett longeringspass ute på vår vändplan. Där är isen borta, snö kvar på kanterna så det blev en rätt liten volt, men jag tänkte att jag testar i alla fall. Oktawia var VÄLDIGT pigg när vi kom ut ur stallet och jag funderade på hur detta skulle sluta. Damen lugnade faktiskt ner sig snabbt. Gick på vår gata t o r som lite uppvärmning och efter det var hon helt cool och jag kunde börja lite försiktig travjogg. Jag hade bett maken komma ut och filma lite, men den gnällspiken tyckte det var för kallt *suck*. Och det var himla synd att han inte filmade lite för Oktawia jobbade på helt otroligt bra. Märks att hon blivit MYCKET starkare och hade en helt annan trav om man jämför med hur hon rörde sig i höstas :-D.

Det märktes också att hon tyckte det var jätteskönt att får röra på sig och trots att det är evigheter sedan vi var ute idagsljus så var hon inge tittig alls trots grannens skällande hundar och bilar på landsvägen. Utan damen kunde koncentrera sig helt och hållet på mig - duktig pålla jag har :-). Eftersom volten inte är så stor så bytte jag varv ofta och körde bara longering 15 min. Övrigt skrittarbete utfördes på vår gata och totalt aktiverades damen 35 min. När vi var klara så var hon hur lugn och tillfreds som helst.

Det blev till att mocka och fixa klart stallet efter Oktawias motion eftersom jag ville utnyttja dagsljuset till aktivering av Otkawia. Jag passade också på att dra av lite päls på Sabina med hjälp av ryktstenen - det lossnar kan jag säga. Pälsen allstå ;-). Oktawia fäller ytterst lite, har knappt börjat. Sabina däremot fäller REJÄLT. Hon tyckte det var jätteskönt att bli av med lite päls i alla fall. Hennes lilla mule blev som en lite snabel när hon tyckte det var som skönast *fniss*

När jag var klar i stallet så gick jag in och jobbade ett tag åt Gränsbrytning. Och nu har jag bara kvällsnattningen kvar av pållarna. Ska sedan kolla på Medium innan det blir en djupdykning i sängen :-).

Men först - en liten hälsning från Nalle:

Nalle är buuusig ;-)Och det finns massor av spännande prylar på mattes skrivbord.

Men jag kan ligga och bara se söt ut också...Det var allt för idag!

/Lizzie

18/3 Onsdag - Ridhuset igen

Eftersom maken idag har varit på friluftsdag med jobbet så hade jag bilen. Kändes nästan lite ovant att köra hem själv från jobbet - så van har jag blivit att bli upphämtad och hemskjutsad *fniss*.

Maken hade kommit hem redan kl 15 och hade gjort lite nytta tills jag kom hem. Han hade dammsugit och torkat golven i undervåningen och hallen såg riktigt trevlig ut - inte som en leråker som igår.

Vi fixade middag och sedan var det stallet som gällde. Mockade och fixade iordning hästmaten. Strax innan kl 19 när M1 var på intågande så plockade jag in pållarna. Inga problem att fånga in pållan idag :-).

M1 och pappa P dök upp och Oktawia blev iordninggjord för färd in till ÖFK. Idag var hon hur lugn och fin som helst i stallet, men så stod ju Sabina i sin box också ;-). Inga problem att lasta och så for vi iväg.

I ridhuset var det ytterligare 2 ekipage, men Oktawia var helt lugn :-). M1 började med lite markövningar och de funkade på en gång. När väl poletten trillat ner hos Oktawia så är det inga problem ;-).

För övrigt så funkade ridpasset kanonbra. Oktawia börjar bli riktigt stadig i formen. Fortfarande lite svårt med galoppfattningarna, men orkar hålla galoppen rund och fin. Även övergången till trav blev bra idag. På slutet la vi in ett nytt moment. Galopp på 20 meters volt. Det blev svårt och Oktawia blev stressad. Bara att pausa och sedan börja om från början och då fatta galopp i hörn som vanligt och sedan in på en volt - det funkade bra och 1 varv räckte. Sedan hade damen jobbat tillräckligt och fick jogga av. Totalt blev ridpasset ungefär 50 min och Oktawia såg tämligen nöjd ut efteråt.

När vi skulle åka hem så gick det jättebra att lasta från ridhuset. Oktawia gick tveksamt fram, men hon gick framåt hela tiden. Inga försöka att börja gå baklänges eller något i den stilen.

När jag sedan skulle åka så fick jag inte igång laddningen på bilen. Bilen startar, men generator funkar inte som den ska *suck*. Så det blev till att åka hem med hjärtat i halsgropen, men vi kom hem utan problem. Stannade nedanför kulle för att slippa slira upp med trailerna. När vi sedan hade lastat ur och  maken körde iväg bilen - ja då minsann hoppade laddningen igång! Förbannade bilhelvete *morr*. Har tid för felsökning nästa vecka för att kolla så att det inte är något gjordningsfel eller något annat "enkelt" fel - men antagligen så är det generatorn som inte vill funka som den ska. Och då blir det ingen billig historia att fixa bilen...en RENOVERAD generator kostar 4000 kr *suck*. Vem är det som påstår att bildelar till Volvo är billiga...

Nåja, bilen överlämnade jag till maken och så tog jag hand om hästen och prylar. Okatwia tyckte det var väldigt mysigt att bli borstad. Precis som om hon ansåg att hon var väl värd omvårdnaden - diva som hon är ;-).

När jag väl var klar i stallet och kom in så hade maken redan gått och lagt sig för kvällen. Jag är ju tvungen att försöka gå ner i varv innan jag kan gå och lägga mig, och då får det bli datorn en stund. Dock var min stol upptagen - som vanligt av Nalle. I dag hade han sällskap av Lexi... De busade som idioter... Lexi har kommit på att hon kan få tag på Nalles svans och sedan så drar hon :-O. Vad gör Nalle då... han biter Lexi i näsan - HÅRT *fniss*.Sickna djur va!

Nu är det i alla fall sängen som väntar ;-)

/Lizzie

17/3 Tisdag - Ridhuset

Idag stod det ridning på schemat med M2. När maken och jag kom hem från jobbet så fixade maken middag under tiden som jag gick ut och mockade. M & M skulle komma vid 19-snåret så det var lika bra att få stallet fixat. Kom in lagom tills den kinesiska fläskgrytan var klar. Smakade mycket mumsigt och jag hann  med lite fika innan det var dags att plocka in pållarna.

Idag gick Oktawia med på att bli infångad. Det blåste rätt rejält ute och det gillar hon ju inte nämnvärt. Maken hjälpte mig med att få trailern på rätt plats. och sedan så fixade jag maten till kusen och så pysslade jag lite med Sabina. Den lilla damen fäller ju sin björnpäls nu och hon var i behov av borstning. Så när M & M kom så ställde jag upp Sabina på stallgången också - till Oktawias förskräckelse. Hon trodde att Sabina försvunnit från stalle allra minst. Oktawia blev vänd så hon fick stå hon såg Sabina, men hon hade ändå myror i kroppen och tyckte det var totalt onödigt att stå stilla... M2 var nog rätt varm efter att ha gjort iordning damen *fniss*.

Lastningen gick bra och efter lite startproblem (hade svårt att få igång laddningen på bilen) så kom vi iväg. Vi åkte till ÖFK's ridhus och när vi kom fram så var det ett ekipage som skulle rida lektion på ena halvan av ridhuset, och så kom det in ytterligare ett ekipage som skulle rida som vi.

Jättebra miljöträning för Oktawia och hon skötte sig exemplariskt :-). Pelle och M2 körde först lite markövningar där Oktawia får träna på att kliva fram och inunder sig med bakbenen. Själva ridpasset tyckte jag  gick hur bra som helst. Oktawia stadig och fin. Hon tjafsade ingenting med munnen. Vi försökte ju använda achenrem, men det funkade inte alls. Har nu hissat upp bettet ett hål och nu verkar det som om hon tycker att bettet ligger mycket bättre i munnen. Galoppen funkade också bra idag. Dessutom så koncentrerade sig Oktawia jättebra på vad hon skulle göra trots andra ryttare som galopperade runt härs och tvärs i ridhuset. MYCKET bra gjort av damen. Idag hade vi också värsta publiken som kom och kolla på damen :-).

Eftersom Otkawia var så himla bökig i söndags att lasta så var det ju det som vi funderade på hur det hela skulle sluta. Dock hade jag en plan ;-). Ställde trailern lite längre ifrån ridhuset, ramade in med dörren åt vänster. Öppnade INTE båda sargdörrarna, utan bara den ena så det inte blev så öppet runt ridhusporten.

Min plan funkade alldeles utmärkt, Oktawia var liiite tveksam, men efter smakningar bakifrån så klev hon in. Bövde inte ens vifta med spö i luften. Så det kändes jätteskönt att det funkade och hon snällt klev in utan att bli stressad. Helt hopplöst annars om lastningen bara går sämre och sämre.

När vi kom hem så stannade jag bil och trailer nere vid vår vändplan eftersom vår väg upp är som gungfly och gatan är så dålig att det inte går att ta sats. Blir bara jobbigt för Oktawia och då är det bättre att gå sista biten. Maken kom ner och mötte oss och körde upp bil och trailer till gården.

Pållan blev borstad och sedan blev det kvälls maten. In med alla prylar från bilen och så var jag klar i stallet för kvällen.

Ringde och pratade lite med min kompis K som var en av publiken som kollade på pållan. Hade kollat på en Oriflameretur som hon lämnat över och meddelade att det inte var några problem med den. Utan bara att skicka tillbaka till Oriflame, men hon skulle kolla om kunden ville ha en ny eller om det ska krediteras.

Nu har jag rastat vovvarna för kvällen och så har jag gullat med Nalle - som för närvarande ligger tvärsöver mina underarmar. Så om det är en massa stavfel så beror det på att jag inte kan röra mina händer speciellt mycket ;-).

Tidigare i kväll så busade han som en vettvilling med Lexi, men nu är det en mycket trött kisse som ligger här och sover. När jag kom in från stallet var han inte helt utslagen, men hade väl vilat en stund. Här fullt upptagen med att lägga beslag på min stol ;-)När jag tog tillbaka min kontorsstol så plågade han Lexi en stund innan han la beslag på mina armar ;-)

Nu är det i alla fall bara sängen som väntar. I morgon blir det ridhuset igen :-)

Godnatt!

/Lizzie


16/3 Månad - Hovisbesök

Dags för Oktawia att få sina fossingar fixade. Hade ju hoppats att jag vid detta hovisbesöket hade kunnat skippa både sulor och brodd. Tyvärr så ville det sig inte så, det kom lite snö emellan...

Det var första gången som hovis JW skulle sko Oktawia. Oktawia gillar inte att bli skodd och jag är tvungen att droga henna med Sedalin som är ett milt lugnande medel. Sitter i en timme ungefär och kapar "toppen" när det gäller damens humör.

Jag slutade en kvart tidigare för att hinna hem och ge Oktawia Sedalinet i tid, det ska verka minst 20 min. Nu hade ju naturligtvis Oktawia åsikter om det där att bli infångad och insläpad i stallet. Inte riktigt vad hon hade tänkt sig. Så jag fick trampa runt i hagen i 10 min innan jag fick tag på henne. Det var ju egentligen matdags och Oktawia hoppades ju på att det skulle serveras hö när hon kom in. Men istället blev det en spruta Sedalin i truten *fniss*. Hovis kom på utsatt tid och när vi kom in i stallet så verkade inte direkt som om Oktawia var nämnvärt drogad *harkel*.

Hovis JW hetsade inte upp sig utan ansåg att skoningen får ta den tid det tar. När jag ställde upp Oktawia på stallgången så märktes det att Sedalinet hade börjat verka  i alla fall. Hovis började med höger bak som är värst.

Och det gick faktiskt jättebra. Hovis hade ett typ av stöd med sig som hon ställde bakhoven på under tiden som  hon jobbade med den. Och tänk - det var tydligen något som Oktawia uppskattade. För hovis kunde grejja med bakhovarna och Oktawia var helt avslappnad hela tiden! Inte det minsta lilla ryck eller spark. Höger fram, som också kan vara lite bökig att sko, gick bra. Men när vi kom till sista hoven som blev vänster fram så tyckte nog Oktawia att det började bli lite väl trist. Så då började hon slänga sig framåt och då var det bara att plocka fram bremsen och sedan så var snart vänster framhov också fixad. Vi skippade snösulorna eftersom nästa skoning blir en bit in i maj, däremot så blev det nya broddar för det behövs ju ett tag till... tyvärr...

Hovis passade på att kolla på Sabinas fånghovar, men det var inte dags att verka henne än så det blev en tid inbokad om 3 veckor. Viktigt att Sabinas hovar blir verkade med rätt tätt intervall tills hovbenet hamnat i rätt läge.

När hovisen var klar och jag betalat för mig så kunde jag gå in och käka middag. Maken hade fixat iordning en jättegod korvgryta *mums* under tiden som jag hade haft hovisbesöket. Efter maten så hade jag kraft att gå ut och fixa stallet. Maken följde med och vi hjälptes åt att ösa bort vatten utanför stallet. Mindre svimmingpool som vanligt ;-) ska bli skönt när all snö och is smält undan.

När jag var klar med stallet och hästmaten så var det dags att ta itu med periodens beställning av Oriflamevaror. Ringde och kollade med ett par av mina trogna kunder innan jag la ordern. Men nu är det fixat och varorna borde komma i slutet av veckan.

Pållarna fick komma in strax innan kl 21 och de fick då sin kvällsmat. Vovvarna blev rastade också när jag ändå var ute.

Har nu kollat på CSI NY med en spinnande Nalle på magen och nu är det dags att gå och lägga sig. I morgon kväll blir det en tur till ridhuset med Oktawia och man kan ju hoppas att lastningen funkar bättre i morgon...

Godnatt!

/Lizzie


15/3 Söndag - Vår!!!

Dagen började lite trevande vad gäller vädret, det var lite gråmulet och ruggigt till att börja med. Men så helst plötsligt....

SOLEN tittade helt plötsligt fram och det blev VÅR i luften!!! Man hörjde hur fåglarna kvittrade och det blev riktigt varmt. Dessutom så blev det så ljust ute så man knappt kunde hålla ögonen öppna *fniss*. Det ljuset är man inte direkt van vid ;-).

Snön från stalltaket och från backen rann i en strid ström ner mot stallet, så maken tog fram en pump och så fick vi pumpa bort vattnet mellan jämna mellanrum. Risken att det skulle rinna in i stallet var överhängande, vilket inte hade blivit så kul.

Pållarna stod och sov i ett hörn i hagen och njöt av solen. Hade tagit på Oktawia ett tunnt täcke och det var nog tur det.

Eftersom det var så varmt ute så passade maken på att släpa fram högtryckstvätten och spola av bilen och trailern den värsta skiten.Hm, det var så pass varmt att man klarade sig utan jacka så här mitt på dagen. Lexi tyckte det var jättespännande med vattenstrålen och skulle försöka fånga den hela tiden. Jycken var rätt blöt efter stund... och fånga vattnet gick ju inte så bra ;-).

Jag var inne en vända och käkade lite lunch mitt på dagen. Tänkte först fortsätta med mitt kortpyssel, men fick inte tid. Däremot fick prylarna ligga framme på skrivbordet. Till Nalles stora förtret. Han fick ju inte plats...Utan Nalle bestämde sig för att ligga i fönstret och tjura istället. Dörren stod öppen en stund, men han vågade inte riktigt gå ut. Säkrare då att ligga och titta ut genom ett fönster... ;-) Helst ville han ju ligga mitt bland mina prylar på skrivbordet, men det fick han ju inte ;-)Strax efter 13 kom M2 med sin mamma och syster. Oktawia gick att fånga in rätt bra idag. Hon gick några vändor bara innan hon gick med på att infångas.

M2 gjorde iordning Oktawia och sedan var det in i trailern och in till ÖFK.

Inne på ÖFK var det en "ponnydag", men de hade sina träningar i gamla ridhuset så vi var i nya ridhuset. M2 fick knata runt rätt länge med Oktawia eftersom det var en ponny som behövde lastas från ridhuset och som INTE ville kliva in. Efter en rätt lång stund så klev den in till sist och M2 kunde sätta igång med sitt ridpass.

Oktawia var lite spänd i början. Men framför allt så var hon VÄLDIGT obekväm med att vi satt på en achenrem på tränset. Hon grejjar ju lite väl mycket med tungan när hon har tränsbett, så vi testade idag att sätta dit en achenrem. Det gick INTE. Bort med den och Oktawia funkade som hon skulle.

Att Otkawia gick lektion igår och blev ordentligt riden i fredags, syndes inte så mycket av i dag. Hon jobbade på bra, och hon såg riktigt, riktigt bra ut stundstal. Det märks att hon börjar bli starkare nu för att hon börjar komma upp i formen. Emellan varven kör hon upp huvudet, men man får koncentrera sig på att driva då. Så kraften kommer bakifrån. M2 fick också till några riktigt bra galoppfattningar på damen och galoppen börjar se riktigt rund och fin ut.

Eftersom det var varmt idag så var Oktawia rejält svettig efter ridpasset. På med fleecetäcken så fick hon skritta runt en stund. Tyvärr så var hon inte på sitt bästa humör när vi skulle lasta och åka hem. Backade intill ridhusdörren och det har ju funkat tidigare - men INTE idag *suck*. Hon skulle bara inte kliva in i trailern. Sprang baklänges, men framför allt så reser hon sig och slänger sig bakåt. Man har inte så mycket att säga till om då. Funkade inte med lina heller. Till sist så flyttade vi häst och trailer till ridskolestallet. Då klev hon rakt in. Förbannade hästskrälle *morr*. Att det ska var så förbannat svårt!!!

Nåja, lite lätt försenade styrde vi kosan hemåt. Oktawia var lugn i trailern när jag åkte hem med henne. Tyvärr så var trailern och bil inte så ren och snygg längre när jag kom hem eftersom tjälen håller på släpper. Om man säger så här... vår väg uppför vår kulle är rena leråkern!


Oktawia var fortfarande svettig när jag kom hem så efter lite borstning så letade jag reda på ett gammalt weahterbeeta täcker jag har som är helt otroligt bra uppsugningsförmåga och är ett andastäcke. På med det och så fick pållarna gå ut och käka sin em-mat i hagen. Jag plockade undan alla prylar och sedan gick jag in och käkade lite fil och müsli för det var det som huset hade att erbjuda ;-).

Hann bara vara inne och ta det lugnt i 30 minuter för sedan var det dags att åka tillbaka och nu var det ett dressyrmöte som jag skulle på. Där träffade jag M & M igen plus lite andra trevliga personer. Var hemma igen till kl 20.

Alltså kan man ju säga att det blev HÄST hela dagen i dag också *fniss*. Har INTE hunnit med nåt "vettigt" hemma, som t ex städa... får bli nästa helg. Då får det nog bli någon typ av storstädning för helgen efter då har ju maken födelsedag. Tror inte han vill städa då ;-).

Nu ska jag gå ut och plocka in mina små pållar och det är dags för kvällsmatningen. Sedan ska jag se om det är något intressant på TV, kanske kolla om jag har några kläder iordning tills imorgon ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


14/3 Lördag - Häst hela dagen

Idag har det varit häst hela dagen :-).

Det började med att maken och jag åkte till Fjugesta och hämtade hö på morgonen. Riktigt trist väder och duggregn var det när vi åkte, men när vi kom fram så var det uppehåll. Det går snabbt att lasta trailern full med hö och snart var vi på väg hemåt igen. Vi lastade upp höt på skullen på en gång. Lika bra att få det gjort på direkten så man är av med det. Duggregnet hade slutat så jag behövde inte oroa mig för att få regn på höt. Det tog cirka 30 min att lasta upp  50 balar med hö och nu har jag mat för pållarna drygt en månad. Himla skönt att jag har en höbonde som har plats att lagra mitt hö och det bara är för mig att åka dit och köpa för en månad i stötet. Framför allt så slipper höt ligga på vår höskulle och mögla eftersom skullen inte klarar att lagra 4.5 ton hö en hel vinter. Och så behöver jag inte punga upp alla pengarna på en gång.

När höt var på plats så fixade maken lite med bilen och jag gick in och drack lite kaffe och käkade ett par mackor innan jag gick ut igen för att fixa stallet. Hade vart inne knappt en timme och på den stunden så hade det blivit en mindre swimmingpool utanför stallet. Efter 5 dygnkärror med vatten så kunde jag ta mig in i stallet hyffsat torrskodd och börja mocka ur boxarna. Fixade även iordning maten till kusarna när jag ändå var i stallet. Pållarna fick sin lunch vid 13-snåret. Lite senare än vanligt, men det beror på att de kommer få em-maten senare pga min ridlektion kl 16.

När jag var klar i stallet så gick jag in för att vila en stund. Blev lite pyssel istället. Har ju lite släkt och vänner som fyller år under året och jag var lite sugen på att göra kort så jag började med ett grattis-kort. Det tog drygt en timme att göra ett och det blir nog fler i morgon. Under tiden som jag pysslade låg maken och sov på soffan och snarkade ikapp med Lillan. Strax innan kl 15 blev han i alla fall väckt av mig eftersom det nu var dags att plocka in pållarna och göra iordning Oktawia för ridlektionen.

När jag kom ut till stallet så hade det runnit till ÄNNU mera smältvatten och nu var det ÄNNU större pöl framför stalldörren *suck*. Bara att tillbringa en stund med skyffel och dygnkärra och ösa undan vattnet så jag kunde ta mig in i stallet. Som tur var fick jag ett SMS från instruktören att hon var en kvart sen så jag behövde inte stressa ;-). Det var ju tur för att Oktawia var inte direkt lättfångad idag. Tyckte det var mer lattjo att springa i hagen. Dock inte så hysteriskt busig som igår, men det var lite race innan hon lät sig infångas. Gjorde iordning pållan och sedan så for vi till ridhuset.

Kom upp till ridhuset i god tid innan ridlektionen. I ridhuset gick ägarna runt och sopade sargen - behövdes nog - blir ju rätt dammigt. Oktawia tyckte det var lite mysko så jag gick med henne en stund. Det var rätt mycket folk som rörde sig på anläggningen och man hörde dem prata. Oktawia tyckte också det var lite skumt, men blev inte alls så spänd som kunnat bli tidigare. Kunde skritta fram ordentligt och lagomt när vi kom igång med traven så kom Å - instruktören.

Kortfattat - ridlektionen gick asbra :-D. Oktawia är så duktig och har enorm arbetsvilja. När jag får till det och Oktawia "släpper" så blir det helt otroligt bra. Red en ordentlig lektion på 45 min och Oktawia orkade med det utan problem. Då var det värre för mig. På slutet var jag så trött att jag knappt kunde hålla mig kvar på hästen *fniss*.

Red på volt och jobbet låg på takten, tränade på skänkelvikning och tonvikten låg där på att tänka på flytta frambenen. Oktawia har mycket svårare i vänster varv och undan för vänster skänkel. Fick jobba järnet...

Det jag har svårt för att ju att hålla ordning på händerna, har svårt att ha dem stilla. Jag tippar gärna framåt med överlivet, Har lite dålig koll på balanser m.m. Men, men det är ju bara att träna vidare och se glad ut ;-).

Efter lektionen var Otkawia svettig så stor hon var, gick med henne bra länge så fleecetäcket skulle kunna torka upp henne. Passade på att prata lite med CB som äger anläggningen och Oktawia blev lite miljötränad på vattenslangen ;-).

Lastade från ridhusstallet när vi skulle hem och det gick bra. Väl hemma så blev Oktawia ordentligt omhändertagen. Mesta svetten satt nu i fleecetäcket, så det blev kombitäcket på och pållarna fick stå inne och käka sin em mat. Klockan var i alla fall 18. Plockade in alla prylarna från bilen och sedan var jag klar.

När jag kom in så hade maken fixat käk så det var bara att sätta sig vid dukat bord och äta - tack för det! Helt utsvulten var jag ;-).

Efter maten så kollade jag igenom filmerna från ridlektionen och det är bara att konstatera att man har en hel del att jobba med... *harkel*

Under tiden som jag satt framför datorn så hade jag ju lilla Nalle omkring mig förstås. Först höll han sig på golvet...Men sedan blev det ju som det brukar vara. Nalle ska ju var så nära mig som möjligt, och när jag är vid datorn så är det mina händer som gäller ;-)Inte helt lätt att skriva när han är närgången... ;-)

Här kommer i alla fall ett par filmer från em lektion. Någon stjärnryttare kommer jag aldrig att bli, det är bara att inse, men roligt hade jag  ;-)

Film ett, ungefär mitt i lektionen

Film två, i slutet av lektionen

Nu ska jag och min trötta kropp förpassa oss till soffan och kolla på melodifestivalen och se vilken dålig låt det är som vinner. Jag gillar ju "operalåten" - men vinner den så blir jag förvånad. Har inte hört att de spelat den så mycket på radion direkt ;-)


/Lizzie

13/3 Fredag - Idag hade

Det kunnat bli ordentliga tidningsrubriker....

"Medelåldersman slår ner pensionärspar på Elgiganten - Stod ivägen för spel"... *fniss*

Idag släpptes nämligen TV-spelet Resident Evil till PS3. Något som maken väntat på lääääänge - dessutom hade det fått toppbetyg i recensionerna. Som tur är inföll sig maken fm-rast lagom tills det att Elgiganten öppnade. Maken stod alltså utanför grindarna en stund innan 11 och i kön framför sig hade han ett par lite äldre människor. Jag ringde till honom precis innan kl 11 och han var lite orolig över hur han skulle ta sig förbi dessa människor så fort som möjligt så han skulle hinna fram först till TV-spelen. Hade med andra ord kunnat sluta illa *fniss*.

Som tur var så fanns det TV-spel så det räckte till de som skulle ha just Resident Evil - ja, maken var alltså inte själv att hänga på grindarna för att få tag på spelet....

Helt otroligt nog så har han sedan kunnat jobba resten av dagen, men när vi kom hem så var det inte snack om att käka någon middag osv. Nä - fram med en kasse öl, 2 påsar ostbågar och så TV-spelet. Sedan var han icke kontaktbar för omvärlden ;-).

Vad har då jag sysslat med... Inte har jag kollat på TV-spelande maken i alla fall ;-). Efter lite lättare käk så fixade jag stallet. Maken kunde faktiskt lätta från TV-soffan en kort stund för att hjälpa mig haka på trailern. Sedan tillbringade jag 20 min i hagen med att försöka fånga in Oktawia som visade upp serier ur den högre skolan. Slutade med att jag fick ta en mathink och låtsas hälla upp käk i krubborna. Till sist så var hon bara tvungen att komma och kolla. Kunde ju faktiskt vara mat på gång....

Medan jag väntade på M1 så borstade jag Sabina, vilket behövdes. Hon tycker det är SÅ skönt att bli borstad nu när hon fäller som allra värst. Oktawia hittade som tur var lite hö i sin box, hon blängde på mig och undrade vart käket i krubban var någonstans.

M1 och pappa P kom strax innan 18.30 och M1 fixade iordning Oktawia för en tur i ridhuset. Gick bra att lasta och fara iväg. Trist att köra dock - mörkt, blött och regnigt. Tur att det inte är så långt att åka. Vi åkte till ÖFK's ridhus och när vi kom fram så var det fortfarande en ponnygrupp som höll på med sin lektion och så var det en privatryttare som red på privatdelen. Nu anslöt sig M2 till sällskapet också :-)

Oktawia blev dock inte nämnvärt stressad. Hon såg mest ut som om hon tyckte det var lite spännande och såg nyfiken ut. M1 gick runt med henne några varv  och så fick Otkawia titta på raden med ponnyer som lämnade ridhuset. Inga problem - Oktawia tittade på ponnyerna och undrade vart de skulle ta vägen, men inga panikanfall eller försök att följa efter. När de hade lämnat ridhuset så var det inget mer med det.

M1 satt upp och började skritta fram och det gick bra. Otkawia tittade efter den privathästen som höll på med sin lektion, men i övrigt så var hon lugn.

För övrigt så skötte sig Oktawia jättebra (och ryttaren också ;-) ). Oktawia fibblar lite med tungan, men för övrigt så jobbar hon på bra. Liiite stressad blev hon i galoppfattningarna, men jag tror det komma släppa ju starkare hon blir. Travjobbet såg jättefint ut. Hennes jobbiga sida är ju vänster sida, då vill hon skjuta in bogen när man rider på volt, har också med styrkan att göra. Det är snart dags att ta ut equiterapeuten för den årliga genomgången, Oktawia brukar ju ha en liten låsning i halsen-bogen på höger sida, kan var den som också gör att hon kränger inåt. På slutet så det i alla fall hur bra ut som helst. Och när de var klara såg Oktawia hur nöjd ut som helst. Den damen gillar att jobba i ridhus ;-).

Dock var hon lite tjafsig att lasta. Ville testa om hon var tvungen att gå in, och det var hon ;-) Stod som ett ljus hela vägen hem, ja i alla fall tills vi kom till våra hemska potthålen vår gata. Dem gillar hon INTE. Maken kunde slita sig från TV-spelet för att hjälpa mig att lasta av - det får man ju tacka för ;-).

Pållan blev omhändertagen, nu märktes det att hon var rätt trött. Passet jag ska rida i morgon kommer i alla fall bli åt det lättare hållet - damen har bättre kondition än vad jag har ;-). När jag var klar med pållan och fått in alla prylarna i sadelkammaren så blev pållarna nattade.

Trailern ska användas i morgon bitti också  - dags att hämta hö igen. Så nu ska jag gå och lägga mig så jag orkar med morgondagens övningar :-)

Godnatt och Nalle hälsar - dock utan bild idag!

/Lizzie

12/3 Torsdag - Drömma....

Drömma om våren - det är tydligt att man får göra ett bra tag till. Det var ljust och fint kl 6.40 när vi åkte till jobbet - och solen var på väg upp. Det är skönt att ljuset är på väg tillbaka med språngmarsch... men kylan *hu*.

Innan vi skulle åka så frågade jag maken om det var kallt ute, "näe, det är +2 grader ute", fick jag till svar. Då hade han alltså varit ute 2 gånger, först gett pållarna frukost och precis innan vi skulle åka, så hade han släppt ut pållarna. Alltså borde han ha märkt om det verkligen var +2 grader ute... nåt fel på hans sinnen måste det vara *fniss*. För jag fick rena köldchocken när jag klev ut!!! Svinkallt!!! Och på väg in till stan så var det värsta dimman och ännu kallare när jag var framme på jobbet. Arbetskamrater hade haft -10 grader - antingen så är det fel på vår termometer eller så såg maken fel på 10 grader ;-).

Mitt på dagen var det skönt och då kunde man känna att våren kanske är på väg. Konstaterade att det var skönt att jag var på jobbet så jag slapp vara hemma och se solen skina på mina vinterlortiga fönster... *harkel*.

På jobbet var det för övrigt full fart. Har börjat att sortera upp sommarjobbsansökningar. De ska ju graderas utifrån kompetens och meriter. Jag är glad att jag inte behöver vara med och välja bland alla ansökningar. Det är hur många hundra som helst ;-).

Fick också klartecken från chefen att jag får gå en utbildning på universitetet som är riktad åt just min yrkesgrupp eftersom yrkettiteln som sådan är ny inom kommunen. Det ska bli kul :-).

Efter jobbet så for maken och jag till en firma nära mitt jobb och kollade på köksluckor, hittade inget intressant. Så vi for vidare hemåt. Svängde förbi posten och hämtade ut mitt paket från Slöjddetaljer. Lite småsaker som jag beställt, men det viktigaste - stämpeln till påskkorten var slut :-(. Trist och än så länge hade de inte den varianten jag vill ha på panduro... får se om nåt kommer in när vi närmar oss påsken.

När jag kom hem så var det en liten kisse som var extremt kelsjuk. Nalle är en sådan mattegris så det liknar ingenting...Efter en stunds gosande så lugnande han ner sig och matte kunde ägna sig att börja med middagen.

Under tiden som maten var i ugnen så kollade jag lite mail m.m. Nalle var med förstås, men nu var han den coola typen ;-) Ville inte låtsas om att han är en mattegris...Efter matlagning och ätande så var det bara till att fixa stallet. Maken hade varit snäll och släpat fram en säck spån åt mig. De är astunga så det var fullt tillräckligt för mig att böka ut spånet i boxarna. Pållan får vila idag, M1 ska rida i morgon och jag ska rida lektion på lördag. Ev ska M2 rida på söndag. 3 dgr på raken klarar pållan, men 4 kan nog bli lite mycket i dagsläget. Men det märks att pållan börjat muskla på sig. Det syns på låren och hon kändes stadigare att rida igår. Framåt går det, sakta men säkert.

Pållarna fick vara kvar i hagen när jag var klar i stallet och jag gick in för att jobba åt NRU en liten stund. Hade ett par uppdateringar av hemsidan som jag var tvungen att fixa. Sedan kunde jag sitta och allmänt surfa runt en stund.

Nu ska jag i alla fall knalla ut och ta in mina små pållar för kvällen. Kolla över dem innan kvällsmaten. Sedan är det bara kvar att kolla på Medium - Criminal minds som går samtidigt får jag spela in.

Det var allt för idag!

/Lizzie

11/3 Onsdag - En tur till ridhuset

Idag var det till att trotsa väder och mig själv för att komma iväg till ridhuset och en liten ridtur på pållan. I morse var det -5 grader och jag var glad att maken öste bort snövallen efter snöraset i går kväll. Hade varit lagomt ihopfruset idag annars. Fram på dagen var det lite snö i luften och jag var osäker på om det skulle vara möjligt att komma någonstans med trailern och framför allt - hur var marken utanför ridhuset? Ville inte riskera att köra fast igen...

Till på köpet har jag idag haft den grymmaste träningsvärk jag varit med om på länge *pust* så bara tanken på ridning har inte ens varit lockande. Men vad göra... pållan behöver ju sin motion och det räcker inte att M & M rider 2 ggr/veckan. Då lär vi inte komma någonstans med pållans utbildning.

På vägen hem så åkte vi och kollade hur det såg ut vid ridhuset. Jodå - det skulle nog funka utan problem. Stora problemet skulle bli att komma iväg hemifrån pga snön på stallbacken.

Hem och käkade lite mat och sedan ut och fixade stallet. Lyckades idag med konststycket att bli klar hyfsat tidigt så redan kl 18.30 kunde vi koppla på trailern på bilen. Pållarna var fortfarande ute medan vid fixade trailern. Maken undrade oroligt om jag verkligen skulle sätta mig på Oktawia idag.... Damen visade upp en serie ur skolor ovan mark och dessa klarade hon galant. Under en kvart fort hon runt som en vettvillig och det var inte många gånger som alla fyra hovarna var i marken samtidigt... När jag gick ut för att hämta henne så hade hon som tur var brallat av sig mesta av överskottenergin och lät sig villigt fångas och följa med in. Men det är klart man funderade på hur hon skulle vara att rida idag... Lilla Sabina fick också lämna sin sjukhage och idag har jag kollat med veterinären - från och med i morgon slipper den lilla damen att gå i sjuhage. Himla skönt!

Gjorde iordning pållan och så kunde vi fara iväg till ridhuset. Kl 19.30 satt jag på hästryggen - ovanligt tidigt för att vara mig och till att börja med så var vi helt själva i ridhust. Efter framskrittning så jobbade jag damen i skritt, testade samma övningar som vi red på ridskolan i måndags. Jag var stel utav bara tusan och träningsvärken var mördande. Är man inte smidig utan träningsvärk så är man det garanter INTE när man har träningsvärk. Blev dock bättre efter att ha travat igång lite och jag gjorde samma jobb i traven. La volter vid varje bokstav utmed långsidan. Nu märktes det tydligt att Oktawia tycker att underlaget är tungt i detta ridhuset. Hon blir MYCKET segare, har inte alls samma framåtbjudning. Hon blev svettig trots att jag red ett mycket lättare pass än vad M & M gjorde under helgen. Så jag bestämde mig för att inte kräva för mycket. Det är som det är. Man får anpassa ridningen till underlaget  helt enkelt.

När jag var nästan klar så kom det ytterligare ett ryttarekipage. En häst som pållan tidigare inte sett. Jag stannade när de precis kom in i ridhuset  så pållan fick spana lite. Idag blev hon inte det minsta spänd, utan var mest bara nyfiken. Kunde utan vidare fortsätta med det travjobb som jag höll på med, och pållan jobbade på utan att hetsa upp sig över den andra hästen. Skönt att hon äntligen börjar bli cool. Det kom också in 2 personer som började bygga upp 3 studshinder till ryttaren, gick också bra att fortsätta rida trots att de bar bommar och sockerbitar ut i ridhuset. Kunde skritta av på långa tyglar ända tills ryttaren började galoppera. Gick bra först, men sedan blev hästen lite väl stressad och började fara runt  lite väl okontrollerat. Det märkte Oktawia direkt, och då blev hon stressad. Jag valde då att hoppa av och gå med henne i stället. Oktawia slappnade av på en gång och tittade bara lite på den andra hästen. Det var inte heller några problem att lämna ridhuset, pållan tittade inte ens efter den andra kusen. Så skönt att hon äntligen börjar acceptera att det dyker upp andra hästar i hennes närhet OCH att det är OK att lämna dem eller bli lämnad. Nästa steg är ju att röra sig bland en hel massa ekipage, men det få nog bli lite längre framöver ;-).

Gick bra att lasta och det gick bra att komma iväg. Inga problem med halka eller sladdningar idag ;-).

Var hemma i vettig tid, strax efter kl 21. Hade ridit i 50 min utan att jag tänkt på hur fort tiden gick. Träningsvärken var faktiskt bättre efter ridningen också!

När vi kom hem så blev pållan ordentligt ryktad, fleecetäcket hade sugit upp svetten bra. Blir lika fascinerad varje gång över hur bra svettäcken just fleecetäcke är. Oktawia tyckte det var skönt att bli ryktad, stod helt stilla med sänkt huvud och blundande, kom ett par rejäla gäspningar bara. Så hon var nog rätt nöjd med dagens pass i alla fall.

Sabina fick sig en snabb avborstning med piggborsten, men det är ju ett evighetsgöra. Ju mer jag borstar - desto mer päls lossnar det. Tur att hon utnyttjar sin klimatta hon har på väggen, där får jag ta bort ett tjockt lager av päls varje dag.

Pållarna är nu nattade och vovvarna är rastade. Bara att förpassa sig själv till sängen. Först ska jag bara ge Nalle lite uppmärksamhet. Han tycker matte varit borta alldeles för länge ;-)Godnatt!

/Lizzie

10/3 Tisdag - motion i snöväder

Idag snöade det igen :-( riktigt gråruggigt var det på fm, sedan började det falla små vassa äckliga snöflingor :-(. Var inställd på att jag skulle få ösa vatten som jag gjorde igår. Gömde skriva om det igår... framför min stalldörr så samlas det vatten... igår var pölen så stor att det inte räckte med att vara simkunnig. Det hade behövts en Ålandsfärja! Fram med skyffel och skottkärra. Fyra kärror vatten senare så kunde jag ta mig in i stallet hyfsat torrskodd.

Hade förväntat mig något liknande idag och det var det till att börja med precis när vi kom hem.... men när jag gick ut för att mocka och fixa stallet så upptäckte jag något som vi aldrig haft tidigare.

Snöras från taket.... Vi har ju tegeltak på vår gamla ekonomibyggnad och det har aldrig någonsin rasat stora sjok med snö.

Nu när jag kom ut så var det nästan 40 cm tjock kompakt lager med blötsnö utanför stalldörren. Vattnet var borta, men blötsnön var ju värre. Hur skulle jag nu komma in i stallet. Och vad hade hänt om jag vart istallet och Kayo suttit på sitt vanliga ställe utanför stalldörren!!! Hon hade dött!!!!

Maken kom ut och hjälpte mig att skotta bort blötsnön och eftersom det fortfarande var ett sjok med snö kvar på taket så fick vovvarna vara i stallet och inte hålla på och springa ut och in i stalldörren.

Jag hade i alla fall bestämt mig för att inte försöka slira upp till ridhuset i detta väder, totalt onödigt att riskera livet. Dock behövde pållan motion så jag bestämde mig för longering i hagen. Idag gick det att fånga in damen och hon följde snällt med in i stallet. Sabina är mycket bättre från sin fång  så hon sprang in.

Eftersom Oktawia varit lite vild vid intaget de senaste två dagarna. Så  kom maken ut och håll mig sällskap när jag longerade Oktawia - IFALL något skulle hända. Har man otur kan man ju snabbt bli omkulldragen eller översprungen. Så det kändes bra att han var med ute, även om han stod och tryckte mot väggen för att slippa få snön på sig ;-).

Jag ock Oktawia stod mitt ute i värsta snöyran, men det gick rätt bra. Otkawia var lydig och jobbade på trots att det vissa stunder snöade på tvären. Hade ingen inspänning idag eftersom hon fick ha täcke på sig, men hon sökte sig framåt neråt och jobbade bra i form. Fick träna på övergångar trav-skritt, lättare att starta till trav än att sakta av till skritt... ;-). Hon har "spring i benen", men höll sig ändå på matten och försökte inte göra något bus. Longerade 20 min och sedan så körde jag lite ledarskapsträning. Skadar alldrig att ta ett pass då och då, bra att lägga in när man ändå ska skritta av damen. När vi var klara så såg både jag och Oktawia ut som två snögubbar!!!

Efteråt så blev det lite massage och borstning - det tyckte Oktawia var himla skönt. Hon var lugn och tillfreds efter passet, så hon fick den motionen hon behövde i alla fall. Märks när hon inte är avrastad - otåligare än otålig... 

Blev lagom klar med pållarna och stallet till kvällsnattningen, så nu är pållarna klara för ikväll. Skönt att inte behöva gå ut något mera i detta väder.

Så nu ska jag kolla på CSI NY som maken spelade in åt mig igår när jag var iväg och red lektion. Det är väl ungefär så mycket kraft som jag har kvar till att göra. Alltså ligga i soffan och glo på TV ;-). Jag har ju dessutom den träningsvärk jag förtjänar efter gårdagens övningar... ;-)

Men först... Nalle hälsar till sin fanclub :-)Det var allt för idag!

/Lizzie


9/3 Måndag - Ridlektion

Efter jobbet så stannade vi till vid Granngården en snabbis och köpte Kattmat och sedan var det full fart hemåt. Senare på kvällen skulle jag in till ÖFK och rida lektion för en kompis.

Vi fixade iordning en köttgryta när vi kom hem, eftersom den skulle stå och puttra på spisen i dryga timmen så vaktade maken grytan medan jag gick ut i stallet och fixade mockning och hästamaten. Kom in igen ganska lagom tills att maten var klar.

Hann precis äta och pusta en stund till kl 19 då det var dags att gå ut och plocka in pållarna. Skulle åka 19:30 in till ridskolan. Skulle och skulle var det .... om man säger så här - Oktawia har nu fått för sig att behöva bli infångad är totalt onödigt *suck*. Tog Sabina först och hon var inga problem att leda in i stallet. Sedan pågick det en liten katt och råtta lek med Oktawia  och hur stor chans har man att fånga en kuse med överskottsenergi... inte mycket kan jag säga. Motion fick hon på kuppen. Till sist så ringde jag in till maken och han fick komma ut och hjälpa till. Till sist hade hästkräket sprungit sig trött och det gick att fånga in henne och få in henne i boxen. Lite lätt försenad kunde jag åka in till ÖFK.

Där skulle jag rida Copico - jämfört med Otkawia är han ENORM! Och han ville inte heller bli infångad i boxen, men som tur var så var han mutbar ;-) fram med lite godis (som ha skulle fått EFTER ridlektionen) och vips så stoppade han ner skallen i grimman.

Copico är ingen lättriden häst, seg, lång som en pråm och ett ben varje hörn. Dessutom denna äckliga prestigesadel som jag bara åker kana runt i. Tyvärr var dressyrsadeln upptagen så det var bara att gilla läget och finna sig i prestigen.

Hur gick det då? Faktiskt MYCKET bättre än vad jag trott det skulle göra. När man bara rider sin egen pålla så får man till sist för sig  att man bara kan rida sin egen häst. Jättenyttigt att rida andra kusar med andra ord. Även om han är hemskt mycket obekvämare att sitta på än Oktawia så lyckades jag faktiskt med att sitta ner i traven - i lite undertempo dock, men han gick i form. Det har jag inte fått till tidigare. Galoppen gick jättebra och det är så SKÖNT att känna att jag faktiskt inte har glömt bort hur man gör galoppfattningar. Det funkade t o m med min dåliga sida (vänster). Så jag var jättenöjd att jag till sist fick lite ordning på min kropp :-)

Och jag kommer ha grym träningsvärk i morgon *suck*. Får nog bli en omgång longering/tömkörning med Oktawia för jag kommer inte klara av att rida *fniss*.

När jag kom hem igen och släpade mig ur bilen så var det bara att ge mina egna pållar kvällsmat och rasta vovvarna. Nu ska jag göra mig själv iordning för sängen, blir alltså inte mer än så här idag. Tyvärr har jag inte hunnit med att ta någon Nallebild. Nalle har lite svårt att hålla sig stilla idag. Han har upptäckt att polishen vi hade på köksgolvet gör att köksmattorna glider lättare mot underlaget... Han tycker det är skitkul att göra värsta burnouten på mattan för att spinna loss och slira runt hörnan in till mitt kontor. Mattan... ja den har legat som en rul i ett hörn hela kvällen enligt maken ;-). Och om kissen inte varit ovanpå mattan så har han legat under den.

Behövs inte mycket för att roa en liten kisse *fniss*.

Nu ska jag i alla fall styra stegen till sängen :-)

Godnatt!

/Lizzie

8/3 Söndag - mera snö

Ja, mera snö kom det idag, blandat med regn. Känns totalt onödigt och det blir bara blött och lortigt :-(. Tyvärr kan man ju inte styra över vädret och nu när man vill vår som allra mest, då kommer det ännu mera snö....

Maken och jag skulle städa huset idag, kändes inte direkt inspirerande med tanke på vädret, eller vad man nu kan skylla på ;-). Vovvarna fäller fortfarande så städning var absolut nödvändigt. Men lite kuligt hade jag för mig idag :-).

Innan jaggjorde lite nytta så laddade jag upp ett par filmer från igår.

Liten filmsnutt från galoppjobb. Höger galopp och vänster galopp. Hade lite problem med att hålla kameran stilla. Min högra arm lever sitt eget liv ibland tack vare den kroniska inflammationen jag har i armbågen... ;-(

Under tiden som jag höll på med uppladdningen av filmerna så passade jag på att dammade. Så att maken kunde gå lös med dammsugaren sedan. När jag var klar med damningen så passade jag på att åka hemifrån en stund. Maken fick leka för sig själv med dammsugaren *fniss*. Jag var uppe en kortis hos med gruppchef IG (Oriflame), hämtade en kräm och sedan for jag vidare till ÖFK där jag stämt träff med min kompis K. Det var hopptävlingar på ÖFK och proppat med folk, men vi hittade dock en plats i cafeterian där vi satt och fikade och snackade bort ett par timmar - jodå, vi kollade på hoppekipage också ;-). Trevligt hade vi i alla fall.

När jag kom hem igen så hade maken dammsugit överallt utom i hallen och badrummet. Där låg nämligen alla mattor och ovanpå dem ett par schäfrar ;-).

För ett tag sedan så köpte jag hem polish till köksgolvet, vi gjorde slag i saken och fixade till köksgolvet med polish. Linoliumgolvet var matt och fult och förhoppningsvis så hjälper polishen till att det ser lite fräschare ut och att det inte blir mer repor i det. Dock tog det vansinnigt lång tid... först torkade jag rent golvet i köket, sedan skulle det torkas med bara rent vatten, eftet det torka torrt i EN timme!! Då passade jag på att få stallet mockat, för det hade jag inte hunnit med på fm. Gjorde också en räd i Sabinas  hage och fyllde en kärra med bajs.

När golvet torkat så la maken på polish och det skulle torka 30 min. Hundarna fick under tiden vara ute så det inte skulle bli en massa spring på golvet. Nalle var ju naturligtvis hemskt nyfiken på vad husse gjorde på knä på köksgolvet. Och ni vet ju Nalle - mitt i smeten ska han ju vara.

Nu fick han inte det och vad SUR han blev.... La sig och tjurade på köksofffan som för tillfället stod inne på mitt kontor. Han ville inte ens vara hos mig trots att jag satt och jobbade vid datorn... då är det illa...Efter första omgången med polish så blev det till att lägga på en omgång till och ytterligare 30 min torktid. Jag passade på att jobba på NRU under tiden. För övrigt så höll jag på att hungra ihjäl eftersom middagstiden för länge sedan nu var passerad.

2 omgångar med polish fick räcka och golvet såg faktiskt bättre ut. Tillbaka med köksmöblerna och lite snabbt fixade vi iordning tortillini. Bra nödmat ;-).

Efter maten så kom krafterna tillbaka och vi kunde städa klart hallen och badrummet. Innan vi skulle skaka mattorna så tänkte jag passa på att ta in pållarna eftersom de var rätt blöta av all blötsnö. Släppte ut Sabina ur sin lilla sjukhage för hon brukar knata in av sig självt. Gick fram till Oktawia för att ta tag i grimmen  och leda in henne. Hm, det tyckte inte Oktawia som hellre ville busa med Sabina och så blev det 20 min fullt ös - medvetslös - race i hagen. Oktawia var sin egen kiropraktor och Sabina visade att hon kunde hon också. Jag var mest rädd för att Otkawia skulle sparka lilla Sabina för ingen av dem hade koll på vart de hade varandra :-O.

Till sist fick jag locka med mathinkarna för att få in hästkräken... Sabina var då helt slut, hon har ju INGEN kondis, och Otkawia bra svettig...*suck*. På med fleecetäcke på Sabina så hon är torr till i morgon bitti. Kolla av Oktawia att hon var hel om benen och byte av täcke. Sedan fick de vänta lite på maten, det var inte riktigt matdags ännu. Även om de tyckte det ;-)

Maken och jag skakade alla mattorna, vilket tar en stund och sedan får man stå och spotta sand och päls ur munnen lika länge *fniss*. In med alla mattorna i huset och nu började det se bra ut inomhus. Utomhus är det bara en enda sörja av blötsnö och lera *suck*. Hundarna hur blöta som helst, gick åt lite handdukar att få vovvarna torra nog att vistas inomhus.
Sedan blev pållarna nattade. Oktawia tyckte jag hade dröjt alldeles för länge med att komma tillbaka ;-) - en riktigt diva det är vad den damen är...

Nu ska jag i alla fall försöka kolla på Beck-filmen innan det är dags att uppsöka sängen.

Roligare än så här blev inte dagen ;-)

/Lizzie

7/3 Lördag - Utflykt och så ridhuset

När jag var klar med stallet på fm så tillbringade jag ett par timmar med att ladda upp filmer på youtube.  Tar lite tid eftersom vi inte har det snabbaste ADSL:et, men det är smällar man får ta. Lilla Nalle låg i fönstret och hade minsann koll på vad jag pysslade med ;-)Men här är i alla fall några filmer från ridningen igår kväll.

Videosnutt från lite av travjobbet. Oktawia skötte sig mycket bra för att vara på ny mark.

Höger galopp. Håller på att lära in galoppfattningarna och därför hjälpa till med kommandot "galopp". Har lättare för galoppen nu än vad hon hade i höstas.

Vänster galopp. Samma som ovan.

När jag var klar med uppladdningen av filmerna så hade Nalle förflyttat sig till ett annat bra sovställe... kissrarna är ena riktiga slöfockar ;-)Efter lunch till oss själva och pållarna så for jag och maken till Marieberg, fixade en pärla till mina örhängen som jag pysslade med för ett par veckor sedan. Köpte också lite mer material för att tillverka grattis-kort :-). Vi tog en tur till Kakelhuset och kollade på kakel till köket. Finns hur mycket fint kakel som helst. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill ha kakel med eller utan dekor. Om vi ska ha vitt kakel eller något med lite färg. Hittade några som jag gillade, maken bryr sig inte så mycket, dock var det rätt dyrt! Cirka 500 kr/kvm. I och för sig så är det inte många kvm som ska kaklas över diskbänken, men ändå. Det är ju typiskt att man ska fastna för något som är svindyrt!!!

Försökte diskutera med maken huruvida vi ska ha vitt eller färgat kakel, vilken form och storlek... men han muttrade bara något om att det inte var så himla intressant... Hm undrar vad han skulle göra om jag pyser iväg helt själv och köper det kakel bara JAG vill ha. Det är ju i alla fall jag som kommer att sätta upp det! Nästan så man skulle köpa typ knallrött eller något i den stilen, och se om det fortfarande inte är så viktigt hur kaklet ser ut *fniss*.  Misstänker att han då minsann har åsikter som heter duga ;-)

När vi tittat klart så åkte vi till Kumla och hälsade på makens föräldrar. Vi fikade och snackade bort ett par timmar. Var ett tag sedan vi var där och svärmor tyckte det var så kul att få se sin "lilla" son *fniss*.

Kom hem lagom tills det var dags att fixa middag. Det blev kassler med risotto och det smakade bra efter allt fikabröd man stoppat i sig hos svärföräldrarna *harkel*. Hann surfa lite innan det var dags att gå ut och plocka in pållarna. M2 dök upp kring 18-snåret, också hon med en fader i släptåg ;-). Kul att de engagerar sina föräldrar tycker jag :-).

Pållan blev iordninggjord och vi for till samma ridhus som i går kväll, alltså ÖFK. När vi kom fram så var det helt nysladdat och iordninggjort till framridningen inför morgondagens tävlingar. Framhoppningshindrena var ingenting för oss, inte i nuläget i alla fall. Oktawia brydde sig inte om dem heller, utan var mest bara normalt nyfiken på omgivningen. Inte heller idag såg hon spänd eller rädd ut. Skönt att saker och ting börjar gå åt rätt håll :-).

M1 hade nu anslutit sig till sällskapet och insturerade M2 om den övningen hon hade gjort igår. Oktawia visste precis vad det hela gick ut på och trädde in bakbenet duktigt inåt/framåt under magen vid små vändningar runt koner. För övrigt så skötte sig pållan rätt bra, fick över tungan över bettet vid nåt tillfälle. Men när jag lagt rätt tungen så funkade hon bra igen. Dock märktes det att hon var lite matt idag efter gårdagens ridpass, men ändå arbetsvillig. Tror ändå att det är bra för henne att bli riden 2 dgr på raken för att öka på motionern. Får ju aldrig upp henne i kondition om vi inte rider damen mera ;-).

Galoppjobbet gick bra, nu fattar hon vad det hela går ut på och ville helst galoppera hela tiden ;-). Lastade från ridhuset och efter lite övertalning gick damen på. Hade ställt mig lite snett så hon tyckte det var lite mystiskt att kliva på från sidan... Var hemma igen vid 20-snåret och damen fick sig en välförtjänt rykt idag också ;-). Sabina fick sig också en borstningsomgång och blev av med lite päls. Såg dock när jag kom in att det mesta hade fastnat på mig...

Ska gå igenom filmer från kvällens ridpass och lägga upp dem i morgon. Nu ska jag gå ut på natta pållarna och sedan kolla om det är något spännande på TV.

Det var allt för idag - ännu en spännande kväll i ett ridhus ;-). Tur att det inte är så vansinnigt kallt! :-)

/Lizzie

6/3 Fredag - Nytt ridhus

För ett tag sedan så fick jag en utmaning :-) Den kom ifrån Pysseltrollet


Vad går då utmaningen ut på då... jo, följande...

* Länka till den som utmanat dig
 * Berätta 8 sanningar/vanor/ovanor om dig själv
 * Utmana 8 personer i slutet av ditt inlägg
* Skriv ett meddelande i deras bloggar så att de vet...

Då ska vi se vad jag kan komma fram till...

1. Jag får kaffe på sängen varje vardagmorgon av min make, för att vakna...
2. När jag väl har vaknat och kommit ur sängen har jag äckligt bra morgonhumör...
3. När jag var liten var min högsta önskan att få en egen häst - jag har 2 st numera...
4. Älskar djur - utom ormar
5. Älskar att rida och försöka utveckla min ridning, men blir djävligt trött på att kroppen inte hänger med pga diverse skador :-(
6. Om någon sårar mig eller på något annat sätt gör mig illa - så glömmer jag det ALDRIG!
7. Är fruktansvärt envis
8. Älskar våren när det börja spira i rabatterna och i min älskade örtagård.

Att utmana 8 personer är desto svårare då jag inte läser 8 bloggar, men här är de som jag utmanar:

Minternet
Flossans kennel
Sven Frostensson
kfaleijhobbyhastar


Så där nu var utmaningen fixat :-)

Jaha, vad har jag pysslat med för övrigt idag då. Jag slutade lite tidigare från jobbet och gick på Må Bra-mässan. Blev besviken, tror jag hade förväntat mig mer utställare från motionssidan, typ Friskis & Svettis, men det var mest massagestolar och hudvårdsprodukter... Hade hoppats att jag hade fått lite mer tips som jag kunnat ta med mig till friskombudsgruppen, men det var bara Rosengrens skafferi som var av intresse.

Maken kom sedan och hämtade mig - han var totalt sönderfrusen efter en heldag på Hjälmaren - resultatet... 3 små aborrar som katterna fick :-).

Det som för övrigt var inbokat - så här en fredag kväll, var att en av M & M skulle komma och rida Oktawia. M1 dök upp på utsatt tid och gjorde iordning Oktawia. Vi lastade och for till ridhuset - idag ett NYTT ridhus... Vi åkte till ÖFK. Lite längre att åka, men här är vi ute efter miljöträningen. Resan gick bra och när vi kom fram så var det helt tomt och öde i ridhuset. Oktawia undrade vart hon hade hamnat någonstans och glodde som en galning runt omkring sig M1 gick runt i ridhuset med damen så hon fick titta omkring sig, men för övrigt så var Oktawia lugn, inte stressad eller rädd utan bara mest nyfiken på vart hon hade hamnat någonstans. Efter ett par varv med promenad i ridhuset så kunde M1 sitta upp och börja ridpasset.

Det som märktes omgående var att Oktawia hade en HELT annan bjudning i detta ridhuset. Det finns bara en förklaring... underlaget.... Det är verkligen totalt kasst underlag i det ridhuset som vi brukar åka till, men man blir så hemmablind när man bara rider där. Och så åker man till ett annat ridhus, då med bra underlag, och vips så har man en helt annan häst :-O.

M1's pappa, P, var med och hjälpte M1 med lite övingar som gick ut på att få Oktawia sätta bakbenen in under magen, inte bara åt sidan, utan också framåt, lite början till skänkelvikning. Det gick bra och Otkawia förstod fort vad det var som skulle göras.

För övrigt så gick ridpasset hur bra som helst. Oktawia trivdes verkligen i detta ridhuset, jobbade på bra hela tiden, inte det minsta lilla tjafsig och gick inte emot någonting. Jag filmade lite under ridpasset, med varierat resultat.  Jag så till mig över min duktiga häst att jag vid ett tillfälle glömde trycka på "rec-knappen" *fniss*. Naturligtvis gick Oktawia kanonbra just då när jag trodde att jag filmade, nåja, det blev andra filmsnuttar. Ska kolla med M1 om det är OK att lägga ut nåt på youtube. 

När vi skulle åka hem så provade vi att lasta från öppen plan, men det gick inte. Blev bara till att backa intill ridhuset och lasta pållan därifrån. Funkade hur bra som helst, och sedan for vi hemåt och maken fick hjälpa mig att lasta ur hemma.

Pållan fick sig en välförtjänt rykt, Sabina lite snabb kolla bara. Sedan var det dags för kvällsmaten för pållan. Plockade in prylarna från bilen och gjorde rent trailern - för naturligtvis hade pållan bajjat rejält där inne. Något som vovvarna tyckte var jättebra.... *urk*

Så nu är allt klar för kvällen. Typisk fredagkväll för en hästnörd som en annan *fniss*. I morgon kväll ska M2 rida, blir samma ridhus då och jag hoppas Oktawia är lika samarbetsvillig då :-).

Eftersom matte varit borta hela kvällen så har Nalle hållit min kontorsstol varm. 

 

Han har saknat matte, den lilla mattegrisen, bäst han får lite uppmärksamhet nu då ;-)

Det var allt för idag :-)

/Lizzie

5/3 Torsdag - Trött

Idag har det känts att det är i slutet av arbetsveckan. Har varit himla trött idag... som tur är det inte varit samma mördande tempo idag som det varit tidigare dagar.

Vi åkte förbi willys på vägen hem och shoppade hem mat för helgen, samma tanke hade halva Örebro kändes det som. Proppat med folk och långa köer var det i alla fall. Så när vi väl var på väg hem så var jag helt slut. Hemma stod det i alla fall ett paket från Orilfame - äntligen. Har tagit tid den här gången att få leveransen. Tyvärr var det en hel del restnoterat dessutom :-(Slängde mig i alla fall över senaste katalogen - den är alltid bland det första jag kollar i :-).

Hade fått mer kuliga saker med posten idag - veckans läsning är räddad ;-)Höll aldrig på att komma ut till stallet eftersom jag fastnade i tidningsläsandet ;-).

Mockningen av pållarnas boxar gick i slowmotion, kroppen är inte alls på humör. Har lite lätt halsont... funderar på om jag har något skit i kroppen som inte riktigt vill bryta ut.

Jag hade tänkt åka till ridhuset och rida, men vi svängde förbi ridhuset på vägen hem och inte en chans att jag ger mig iväg dit med trailer! Totalt is och snömodd över hela området. Har absolut ingen som helst lust att köra fast igen med trailer och häst! Förhoppnignsvis är det milt några dagar till så det smälter undan lite mera.

Tänkte tömköra en vända i hagen istället, men upptäckte att det inte funkade det heller pga issörjan. Och eftersom jag kände mig allt annat än pigg när jag var klar med mockningen så fick pållan motionera sig själv i hagen - vilket hon gjorde med besked. När jag släppte lös Sabina ur sin sjukhage så var det fullt ös - medvetslös på båda pållarna ett tag. Bara till att blunda och be en bön att de höll sig på benen... vilket de gjorde.

Gick lös på Sabina med ryktstenen i alla fall för nu fäller den lilla damen mängder. Hon blev i måndags färdigmedicinerad och än så länge så verkar hon må bra. Bara att hoppas att det håller i sig.

När jag var klar i stallet gick jag in en stund. Kollade vad maken pysslade med. Han ska ut och pimpla på Hjälmaren med jobbet i morgon. Han har hållit på och plockat fram gamla pimpelgrejer hela veckan ;-) och idag gick han fortsatte han att gå igenom utrustningen.Man kan ju hoppas att han kommer hem med lite middag :-)

Jag har idag också kommit ihåg att ringa till Stallstugan och beställa en dressyrgjord. Den ska komma i slutet av mars. Fick ju ett presentkort på Stallstugan från mina arbetskamrater på Haga hemvård - men dressyrgjorden har inte funnits att beställa tidigare. Så nu äntligen fanns den! 

Lilla Nalle har varit på lite friastråt idag. Nalle närmare sig 6 månaders ålder och eftersom det är mars... ja, ni kan ju räkna ut resten själva.... marskatt... Nalle ska ha en liten date med en veterinär lite längre fram *viskar*. Än så länge så är han inte riktigt fullt könsmogen, men börjar bli. Han är VÄLDIGT intresserad av Kajsa, men vet inte riktigt hur han ska bete sig ;-).

Därför fjäskar han på "säkert" avstånd :-)Kajsa däremot, hon är inte speciellt imponerad på Nalle, han är alldeles för ung *fniss*

Nu ska jag ut och kvällsnatta pållarna, sedan så är det Medium som gäller!

/Lizzie

4/3 Onsdag - Jobb, jobb

Är nu helt slut.... har slitit som en slav hela dagen.... *pust*

Vi administratörer tog tag i att rensa upp i förråden som finns över kontorsmaterial. Det var totalt kaos i förrådet och det var utspritt på flera ställen. Absolut omöjligt att ha någon som helst överblick på hur mycket material som finns hemma eller inte. Alltså har vi tillbringat fm med att sortera bort sådant som skulle slängas, sådant som ska mellanlagras  för att det används väldigt sällan och så till sist fick vi utrymme för att ha kontorsmaterialet på ETT ställe och dessutom LÄTTÖVERSKÅDLIGT!

När lunchen kom var vi helt slut hela gänget (3 st) och totalt utsvultna. Efter maten så blev den ändå en liten promenad på 15 min för att få andas frisk luft, vilket var himla skönt efter att ha stått i ett dammigt förråd hela fm ;-).

Em kunde jag koncentrera mig på lite allehanda sysslor. Förvaltningen sommarjobbsannonser las ut på Platsbanken idag, upptäckte att jag skrivit fel på ett telefonnummer, vilket var snabbt ändrat. Och sedan så ringde jag runt till de som hunnit skicka in ansökningar brevledes. Numera MÅSTE man söka jobb via en weblänk. Pappersansökningar accepteras ej.

Det var i alla fall skönt att tillbringa em sittandes vid min dator, efter att ha stått och gått hela fm var jag faktiskt trött i fötterna... ovana!

Maken kom och hämtade mig som vanligt och vi for hemåt - stannade dock till vid Ica och köpte med semlor hem :-).

Alltså hade vi gott fikabra idag när vi kom hem ;-).

Efter mat och fika så var det bara till att ge sig ut och fixa stallet. Faktiskt fortfarande LJUS ute strax innan 18, SÅ skönt att hinna mocka och tömma dyngkärran och det fortfarande är ljust ute. Temperaturen låg på +5 grader och isen/snön smälter fort på gårdsplan. Detta innebär naturligtvis att det rinner en hel del vatten... just det ja - ner mot stallet.... Har alltså en stor pöl med vatten precis framför stalldörren och att man är simkunnig är bara till fördel när man ska ta sig ut och in i stallet. Hundarna hoppar över pölen... så smidig är inte jag *fniss*.

Stallet fixades klart och jag hann klart med allt innan det blev mörkt ute. Pållarna fick vara kvar i hagen ett tag till, var skönt väder ute. Själv gick jag in och satte mig framför datorn. Har rätt mycket jobb till NRU att göra, och jag orkade sitta en timme med att uppdatera hemsidan.

Hade naturligtvis sällskap av lilla Nalle, det har jag nästan alltid när jag sitter vid datorn. Helst ska han ligga på mina händer, men det är ju lite svårt... idag nöjde han sig med att ligga på ena handen ;-)Men efter en stund så tyckte han att jag rörde handen liiite för mycket, han blev lite missnöjd underlaget och förpassade sig till en annan del på skrivbordet... Han tar rätt stor plats numer - det lilla busfröt ;-)Efter att ha jobbat en timme sa både knoppen och kroppen ifrån, fick räcka för idag.

Nu ska jag ut och rasta vovvar och sedan ta in pållarna och ge dem kvällsmaten. Sedan känns det faktiskt som om det blir sängen nästa. Känner mig rätt trött idag.

Maken då - vad sysslar han med... Om man säger så här... Han var ute igår och köpte ett nytt spel till PS3, Metal Gear Solid 4. Kommentarer överflödiga.... ;-)

Hur som helst - det var allt för idag!

/Lizzie

3/3 Tisdag - snöglopp

Har haft full rulle på jobbet idag, nu börjar det ösa på med uppdrag som jag ska vara ansvarig för - men det är bara hur kul som helst. Det jag blir mest förvånad över är att det jag får i uppdrag att utföra som rör att sätta fart på andra medarbetare faktiskt utförs. Än så länge utan större protester också. Ibland är det bra att komma helt ny och säga vad jag behöver för underlag för att utföra ett uppdrag,  inte veta alls något om en massa tjafs från tidigare. Nu börjar vi från början liksom. Får se hur länge det funkar ;-). 5 olika jobb har jag hållit på med idag - ungefär samtidigt också. Så när maken kom och hämtade mig vid 16-snåret så var jag helt slut. Tur att jag kan slagga till i bilen på vägen hem ;-).

Efter middag och kaffe så hade lite krafter kommit tillbaka och vid 18-tiden gick jag ut i stallet för att fixa mockning och hästamaten. Maken kom ut vid 19-snåret och slängde ner hö åt mig och hjälpte mig att ta in pållarna. Sabina får ju gå in själv från sin sjukhage. Eller gå och gå.... idag var det fullt race ut från sjukhagen galopperade runt som en vilde. Maken som hade kopplat fast Oktawia hade naturligtvis fullt sjå att få in henne i stallet, hon blev ju lite exalterad av Sabinas bus. Till sist var båda damerna inne i stallet och jag kunde ta itu med att göra iordning Oktawia för lite motion.

Först så passade jag dock på att kapa hennes man. Den har växt hur mycket som helst sedan jag klippte den (tror det var i senhöstas). Täckte nästan hela halsen och det blir inte snyggt på henne. När jag var klar så var manen en handsbredd bred, vilket passar Oktawia mycket bra. När jag var klar med manen så blev det borsting och utrustning på för longering, alltså gjorde och inspänningstyglar.

Tyvärr så har snögloppet gjort att vår gård och stallplan är en enda stor snösörja. Att ens försöka få iväg hästen i en trailer fanns inte ens med på kartan idag. Bara att anpassa sig efter vädret och det fick bli ett pass longering ute i hagen i snön i stället. Har lampa som jag tänder så jag ser vad jag gör och det funkade faktiskt rätt OK. Snön gör att  underlaget inte blir allt för dåligt. Oktawia såg fräsch och pigg ut. När hon var uppvärmd så försökte jag träna på övergångar mellan skritt-trav. Till trav gick det bra, det var värre bevänt med avsaktningarna till skritt... Oktawia var alldeles för pigg för att bryta av från trav och skritta - det tog hur lång tid som helst med kommande för avsaktning innan hon slutligen var i skritt. Bara att jobba på och se glad ut ;-). Tog det som att hon var pigg och arbetsvillig. För det var inget annat tjafs, inga bus eller försök att smita undan jobbet. Höll på i 30 min så damen i alla fall blev avrastad, men hon var rätt trött när vi var klara och lite svettig under gjorden. Snön gjorde nog sitt till...

Blev klarl med pållan till kl 20:45 så det var bara att kvällsfordra och natta pållarna när jag var klar. Slipper ranta ut en gång till ikväll med andra ord.

Och vad kan lilla Nalle ha hittat på idag då. Med tanke på hans otroliga energi när vi kommer hem från jobbet så borde han ligga och sova som en gris hela dagen. Har dock börjat fundera på om han håller igång hela dagen också....

Han lilla råtta var hel i går kväll när vi gick och la oss.  Nu kan man lugnt säga att den är i stort behov av avancerad "veterinärvård" - om det ens hjälper *fniss*Råttan är misstänkt "slaktad" ;-).

Nalle försökte också nu under kvällen att tuffa till sig mot Tyson. Men Nalle insåg att Tyson faktiskt spelar en annan division än han själv.... men man kan ju fundera över uttrycket katten på råttan... här är det katten på katten på katten....Roligare än så här blev det inte idag :-)

/Lizzie

2/3 Månadag - Vinter IGEN!

Jaha så blev det vinter IGEN :-(. På fm så trampade jag iväg på en av jobbets lånecyklar till SBH1 där jag hade möte med en annan adm samordnare. Det hade då inte börjat snöa än och det gick snabbt att cykla till hennes jobb. Var klara till lunch och då passade jag på att cykla upp på stan för att hämta linser och sedan göra ett besök i Panduroaffären. Hittade en stämpel jag letat efter, sedan var det full fart tillbaka till kontoret och få i sig maten. Lagom när jag lämnat tillbaka cykeln på förrådet - då började det snöa och sedan blev det bara värre och värre...

Vi som äntligen började få snö och isfritt på gården och vägarna var torra... nu börjar det om igen. Undrar jag om det går att ta sig till ridhuset i morgon. Det är mest det som jag blir irriterad över - att planeringen spricker! Svårt att få kontinuitet i Otkawias träning när vädret ställer till det - inte mycket att göra, men jag känner mig gnällig ;-). Dessutom börjar jag få ont i halsen, något som jag avskyr och som ALLTID får när en förkylning nalkas...  Jag har absolut INTE tid att bli sjuk!!! *stoppar i mig mer vitlök och apelsinjuice*

När vi kom hem så snöade det ymningt och det var ingen idé att försöka ta sig ut och skotta, det får vara tills i morgon. Vi fixade käk  och efter maten så tog jag det lugnt en stund och pysslade klart tittskåp nr 2. Det jag har kvar nu är att måla ramarna.... funderar på att måla dem i vita... kanske lite tråkigt, men lättplacerat. Annars så gillar jag svarta ramar, men med brun bakgrund så blir det inte bra.När jag var klar med tittskåpet så var det dags att gå ut och fixa stallet. Det var tungt att mocka idag - kände mig trött i kroppen och har ont i ryggen. Maken hjälpte mig att hämta en säck med spån till Oktawias box (sabla häst att pissa). Säckarna är tunga så det var skönt att slippa släpa på den. När jag var klar med mockningen så gick jag ut i hagen och hämtade två st pållar som var någonting mitt emellan snögubbe och träskmonster ;-)

Sabina vill ha godis ;-)Oktawia tycker allt är OK bra det finns  hö att käka ;-)
Om ni upptäcker att jag har dm-långa vita hårstrån på mig så ska ni inte bli förvånade.... Sabina fäller...Så här kommer Sabina att fälla ett bra tag, känns som om hon fäller fram till midsommar ungefär. Har sedan kort fin sommarpäls i cirka en vecka, sedan börjar hon sätta vinterpälsen. Men det är klart - det är MYCKET päls ;-)

Pållarna blev sedan lämnade i stallet en timme. Jag går in och kollar mailen m.m, laddar upp bilder, uppdaterar denna sida, så nu börjar jag bli lagomt klar med datorn för ikväll :-). Nu ska jag bara ut och natta pållarna, rasta vovvarna en sista vända. Sedan blir det soffan och CSI NY innan sänggående :-)

Nalle har under kvällen varit TOTALT upptagen med att busa...Så detta är bilden från Nalle för den här dagen ;-).

/Lizzie

1/3 Söndag - Städat...

Vaknade faktiskt tidigt idag, maken fixade morgonfodringen, men jag var uppe strax efter. Ingen idé att ligga kvar i sängen när man är helt klarvaken. Rätt skönt att kunna komma upp i tid och kunna ta det lugnt, har alltså hunnit med en del idag.

Efter att ha softat runt frukosten så var det dags att släppa ut pållarna. Hade lite problem att komma iväg med Sabina till sin sjukhage pga att Oktawia försökte busa med oss, men till sist så  var Sabina på plats i sin hage och Oktawia hade resten av hagen att kuta runt i. Jag fixade mockningen och gjorde fint i stallet och sadelkammaren. När jag ändå var i farten så passade jag på att utöva lite vård av min utrustning :-). Nackdelen med att rida i ridhus är ju att sadel och träns blir helt ingrott i fint sanddamm... men efter en timmes slit med sadelsåpan var allt damm borta och sadeln blank och fin :-) Det var dags att byta schabrak också så det blev det sandfärgade. Då syns inte sanddammet på schabraket i alla fall ;-).När jag var klar i stallet så var det dags för lunch - både för min del och pållarnas det. De stod där och väntade på att bli serverade...

Lilla Sabina som tycker det är skönt att slippa stå i stallet själv :-)Oktawia som undrar vart tusan käket tagit vägen... ;-)Pållarna fick sitt hö och jag och maken käkade kokta ägg och ett par smörgåsar till kaffet.

Fulla av energi tog vi sedan itu med städning av huset - jag bara överdrev ;-) energi och energi.... vi hade nog skippat städningen av vi kunnat *fniss*. Tyvärr så hade vi päls efter hundarna i hela huset så det var nödvändigt ont att städa.

Maken började dammsuga och jag tog itu med disken. Blev lagom klar i köket när maken hade dammsugit klart. Då hade jag även torkat av luckorna, bänkskivoran och  pärlsponten runt köksön - alltså var köket helt klart representabelt.

Mattorna hade maken lagt i en hög i hallen så dessa slängdes ut utanför dörren för att skakas, och jag brydde min inte om att stänga ytterdörren när jag gick fram och tillbaka och slängde ut mattorna. Nalle upptäckte att dörren stod öppen, han tyckte det verkade VÄLDIGT spännande där ute... han har aldrig varit ute tidigare...

Smygande katt på trappan... en farlig värld där ute ;-)Bäst att stanna på trappen - då har man nära in i fall något otäckt dyker upp...Dock kom det rätt fort en schäfer farandes runt hushörnet och Nalle försvann in med blixtens hastighet ;-).

Nalle är sedan med mig och torkar golvet. Han är ju tvungen att hålla koll vad moppen sysslar med, den kan ju smita iväg och göra en massa hyss för sig.

Det är tydligen rätt ansträngande att hålla koll på moppen för när jag var klar med torkningen av golv så hittade jag en utslagen katt på min stol...När vi var klara med städningen så fixade maken och jag mat tillsammans, den korvgryta och medan den var i ungnen så passade jag på att göra vad jag kunde göra för att slippa få så mycket hundhår i huset.

Jag gick ut och kammade Lexi... hennes vinterpäls satt rätt löst och jag vi lämnade ett bidrag till våra småfåglar - som satt i buskarna och kvittrade :-)Kvittret steg allt eftersom jag höll på och kammade Lexi och jag förstod att "snacket" gick bland småfåglarna vart det fanns bomaterial att hämta ;-)

Efter maten så var det dags för M & M att dyka upp så jag gick ut i stallet och började fixa med hästmaten. De kom på utsatt tid och pappa P var med också. Jag gick iväg och släppte ut Sabina under tiden som en M gick ut för att hämta Otkawia. Sabina brukar bara snällt och lugnt knata in i stallet. Inte i dag... den gamla damen drog ur sin sjukhage i FULL fart och var hur busig som helst. Naturligtvis så passade Oktawia också på att springar runt, men lugnade sig snart och lät sig infångas. Sabina däremot... hon hade ingen större lust att gå in i stallet, men till sist så SPRANG hon in *fniss*. Den gamla damen är full av bus ;-) M & M gjorde iordning Oktawia och vi kom snart iväg till ridhuset.

Idag var det den andra M som red Oktawia och vi hade turen att vara själva i ridhuset. M fick lite instruktioner av P eftersom Oktawia stod emot lite idag också och M fick till det riktigt bra mellan varven.  Efter travjobbet så blev det lite samma jobb som M i fredags, galoppfattningar i hörnen, galopp en långsida och sedan avbrott. Första fattningen blir Oktawia lite seg, men sedan så fattar hon galoppen *hi hi - vitsigt*. M red i cirka 50 min och både häst och ryttare var nöjda efter passet. Precis när vi skulle gå så kom det in ett ekipage i ridhuset, Oktawia blev jättenyfiken, men följde snällt med ut ur ridhuset och bryddes ig inte nämnvärt om den andra kusen. Duktig pålla :-).

Det stora problemet idag visade sig vara att komma iväg från Ridhuset. Inga problem att backa intill stallet och få på Oktawia, men när vi skulle åka.... hamnade i en svacka i av total blankis och kom ingenstans med bil och trailer utan gled sidleds. Som tur var hade inte M & M hunnit åka, och dessutom fanns det sand i stallet. Efter en hel del sandande så kom jag äntligen iväg, men med nöd och näppe och fick dessutom rejäl sladd på trailen där det var halkigt. Stackars Oktawia - hon måste ha undrad vad som hände. På vägen  hem så ringde jag maken och talade om att jag inte tänkte chansa och försöka åka upp för vår isiga backe med trailern. Så han kom och mötte mig på vår gata cirka 100 m från kullen där vi lastade ur Oktawia och maken kunde köra upp en tom trailer utan problem. Oktawia var rejält svettig efter åkturen, inte alls konstigt, jag fick ju göra flera försök innan vi kom iväg från ridhuset så hon måste ha funderat på vad jag sysslade med. Hon fick stå i stallet med fleecetäcket på i drygt en timme så det sög upp all svett.

När pållan stod i sin box och jag fått ur grejjerna ur bilen så var jag klar i stallet för en stund. Gick in och satte mig framför datorn en stund.  Innan det var dags att gå ut och matta de små liven. När jag kom ut för att kvällsmata pållarna så hade Oktawia hunnit torka upp ordentligt och jag bytte täcke. Fleecetäcket var helt dygnsurt och hängdes upp på tork.

Nu ska jag bara kolla på lite nyheter och se vad som hänt i världen, sedan är det dags att gå och knoppa så man orkar med morgondagens arbete ;-).

/Lizzie

RSS 2.0