31/5 Söndag - Mors dag

När det gäller sommarvärme, så har det nog varit varmare idag än vad det var igår. Maken och jag fixade lite med växthuset på fm - vi höll på att avlida i värmen ;-) men vad göra. Eftersom det är mors dag idag så skulle vi till maken föräldrar på em och på kvällen hade jag en träff inbokad med M2 och ett ridpassa för Oktawias del. Alltså så hade vi bara fm på oss.

Vi kom så långt att vi fick det de brädor som vi ska ha så att odlingsbäddarna hålls på plats och så slätade vi till marken där vi ska ha gångstenarna och så släpade vi in stenarna. Det var svårt att få till varken helt bra för stenarna, vi kommer nog få bättra på underlaget lite. Men. Det var i alla fall väldigt varmt och skönt under tiden som vi jobbade med växthuset ;-).

När vi var klara så smakade det kalas med kaffe och glass och vi satt i vår nyklippta syrénberså. Den blev mycket större inuti efter det att maken gått lös på bersån med häcksaxen. I värmen så var det skönt att sitta där i alla fall :-).

Jag gjorde klart kortet som svärmor skulle få så här på morsdag. Jag började förra veckan, men inte haft tid att slutföra det. Så det var bara att sätta sig och slutföra sitt lilla projekt och så fick hon några hemmagjorda tvålar också.

Hemmagjort paket och kort till makens lilla mamma :-)


Innan vi åkte till makens föräldrar så gick jag lös på syrénhäcken och plockade 2 buketter med syréner som vi åkte iväg till kyrkogården med. Det var meningen att både mamma och pappa skulle få varsin bukett i vas, men det fanns inte en enda vas att uppbringa på hela kyrkogården!!! Vi kollade runt på alla ställen där det fanns vatten och vasställ, men icke. Alla vasar var upptagna. Så det blev det att lägga syrénbuketten lite snyggt bland de andra blommorna på gravarna. Nåja, det är tanken som räknas ;-).


Aningens försenade kunde vi sedan fortsätta vår färd mot svärföräldrarna.


Vi var ett par timmar hos svärisarna och vi fikade gott fikabröd och prinsesstubbe - smakens. Svärmor blev glad över kortet och tvålarna :-).


Efter fikabesöket så åkte vi förbi Bauhaus på vägen hem och köpte med planteringsjord, vi var sedan hemma kl 17 - pållarna fick hö och under tiden som jag mockade i raketfart så fixade maken middag. Jag hann få i mig mat precis tills det var dags att plocka in pållan kl 18. Som tur var så var damen inte full i lera så jag behövde inte slita ihjäl mig för att få henne rent. Och vi kom iväg till ÖFK på utsatt tid - och jag var glad att det inte var jag som skulle rida i värmen ;-).


M2 mötte upp vid ÖFK och började passet med att skritta runt SM-banan, M1 kom också och vi också med runt SM-bana. Själva jobbet idag för Oktawia skedde i ridhuset och M2 jobbade på pållans galopp. Det rätt bra, damen fattade fel ett par gånger - men hon fattade galopp i alla fall. Oktawia orkar mer nu och hon har mycket bättre balans. Nu klarar hon av att galoppera ett varv på fyrkantsspåret, gå in på en volt - och hålla balansen - sedan gå ut på fyrkantsspåret och så en volt igen. Och hela tiden hålla en bra galopp hela tiden, och tar hjälperna för galoppen under galoppjobbet. Så hon förstår hjälperna bra nu.

Avbrotten till galopp behöver fortfarande jobbas med, men de är mycket bättre. Galoppfattningarna från traven är också mycket bättre. Oktawia rusar inte in i galoppen längre. Även om hon kan bli lite lätt stressad när hon vet att det är dags för galoppen, men inte alls på samma sätt som tidigare. Kul att det går framåt :-).

Efter arbetspasset så blev det en avsutten skrittur runt SM-banan, vi fick stå och vänta en stund för det var ett ekipage som galopptränade ett par varv runt banan - det tyckte Oktawia var lite spännande att titta på, men hon höll sig lugn hela tiden. Det är bra att det händer lite saker när vi är på ÖFK - bästa miljöträningen för damen :-).

När vi skulle lasta och åka hem så ledde M2 fram pållan till trailern i tränset. Jag behövde bara lyfta ett grimskaft så gick damen in. Perfekt om vi inte behöver använda repgrimman och hon funkar på mindre drivning för att gå in. Känns helt otroligt med tanke på hur hon funkat tidigare vid lastning.... :-O.

När vi kom hem så fixade maken fram lite ljummet vatten och jag band upp damen ute och svampade av henne ordentligt. Hon hann bli torr under skritturen runt SM-banan, men det var grymt varmt i trailern så hon blev svettig igen. Vi behöver öka på ventialtionsmöjligheterna!

När jag var klar med häst och stallet så putsade jag en omgång på min Albionsadel. Sedan packades den in i en kartong och så ska jag i morgon kolla med Bussgodsen när det går att skicka sadeln till Visby, där min köpare bor. Och förhoppningsvis så kan jag skicka iväg den i morgon. Så får ni hålla tummarna att den passar köparens kuse, hon har en vecka på sig att skicka tillbaka sadeln annars.

Under tiden som jag var iväg med pållan så hade maken lagt på lite av den nyinköpta jorden i växthuset, men han ska fixa med några hörnbeslag till brädorna innan han lägger in resen. Men det börjar i alla fall likna något. Till höger i växthuset ska jag ha min lilla myshöran :-)Så här frampå kvällningen var det riktigt skönt att gå runt i trädgården - bäst med sommaren är ju dessa ljumma sommarkvällar ;-). På min tur i trädgården hittade jag också en liten nyfiken Nalle. Han har nu börjat våga sig en bit från trappen... närmaste rabatten var lite spännande att undersöka :-)Men vid minsta lilla prassel så var han inne i huset snabbare än blixten ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


30/5 Lördag - Pingstafton

Pingsthelgen är inte något speciellt som jag och maken firar, så för oss är det en vanlig helg bortsett från att man inte är ledig måndagen längre...

Vi har i alla fall haft ett helt underbart sommarväder idag. Helt plötsligt så blev det riktig  sommarvärme också ;-). Jag tycker ju att det är skönt - ett tag i alla fall. Håller värmen i sig är det risk att det blir för mycket av det goda.

På förmiddagen idag efter att jag var klar med stallet, så åkte vi in till stan en sväng. Åkte till Granngården och hämtade min sadel. De har ju haft den utlånad några gånger, men tyvärr har den då varit för smal för de som provat den på sina hästar. Så personalen blev jätteglad över att jag hittat en köpare till sadeln. Upptäckte dock att jag nog behöver putsa på den. De som lånat den har inte direkt gjort rent den efter att ha testat den...

När vi var hemma igen så fortsatte maken med gräsklippningen han hade påbörjat på morgonen. Han gick också lös på högt gräs med grästrimmern och till sist så började han jobba med syrénhäcken som nu också är i behov av en trimning.

Jag tog det lugnt en stund, fikade och läste en trädgårdstidning. Efter vilopausen tog jag itu med att måla på skuggpasta på växthuset. Det ska ju vara lite varmt i växthuset, men det är ju inte meningen att plantorna ska brännas ihjäl... Så jag målade på skuggpasta på taket och på södra väggen. Får se om det räcker, eller om jag ev behöver måla på västra gaveln också. Norra sidan och östra gaveln tror jag klarar sig utan skuggpastan.

Färdigmålat växthusEfter att ha hållit på med målning av växthuset i solen under 1,5 timme så blev det lite vila i skuggan innan vi fixade middag.

Vi passade också på att byta hage för hästarna på em. Istället för att ge dem em-hö så fick de gå i "sommarhagen" där gräset växt sig högt. De får gå där en stund för att vänja magen vid gräset.

Maken och jag fixade iordning en potatissallad av färskpotatis, rädisor, sockerärtor, lök och vinegrettisås - hur gott som helst, till detta hade vi rökt makril *mums*. Naturligvis så satt vi ute och käkade i trädgården, passade på att njuta av det vackra vädret.

Maken har hållit på med gräsklippning  m.m hela dagen och är i princip klar nu. Får väl göra samma procedur nästa helg för den här tiden på året så växer ju gräsmattan något kopiöst. Efter midsommar så mattas det ju av lite, men innan dess så är det klippning en gång i veckan!

När kl var runt 18-snåret så började vi i alla fall med det jobbet som tog resten av kvällen. Växthusets odlingsbäddar ska ju fyllas med brunnen hästgödsel och sedan planteringsjord. I ena änden av trädgården har vi dynghögen och i andra änden har vi växthuset. Det blev alltså till att vandra fram och tillbaka med skottkärran. Maken grävde dygna och jag körde kärran. Svettigt och varmt blev det, sakta men säkert så började det likna något i växthuset.

Under tiden som vi höll på med växthuset så såg Oktawia till att hon fick motion på egen hand. Vi har ju hägnat in en gammal traktorväg så hon har 300 m raksträcka och man kan säga att hon utöva galoppträning på hög nivå. Fram och tillbaka galopperade hon som en idiot och varje gång hon kom till slutet av hagen så bockade, studsade och stegrade sig som en vettvilling. Överskottsenergi - eller vad??

Hon får upp rätt bra fart under galoppsträckorna i alla fall...Damen har idag haft sitt nya insektstäcke på sig. När jag släppte ut henne så var hon inte helt bekväm med detta. Men det satt som det skulle på henne hela dagen i alla fall.

Maken och jag slet med växthuset i cirka 3 timmar... tror att vi öst in 15 skottkärror med brunnen hästgödsel. Vi hade 2 säckar planteringsjord som vi la på också, ska köpa mer i morgon.

När kl var nästan 21 så kände vi att det fick räcka för idag. Även om det nu var lagom arbetstemperatur ute så började vi känna oss rätt slitna. Vi har fåt tiordning på en odlingsbädd, gödsel på plats för den andra, men maken har inte fixat brädorna till den än.  Sedan har vi kvar att fixa gången i mitten, den ska rätas upp och så ska vi lägga in trampstenar. Men nu börjar det likna nåt i alla fall. I morgon ska vi köpa mer jord på Bauhas eftersom vi ändå ska till Kumla, sedan kan vi nog börja stoppa ner lite plantor :-).Ett sabla slit va, för att få lite egenodlade tomater *fniss*

Pållarna blev inplockade vid 20.30 tiden, vågade inte ha dem gå på grönsgräset för länge. Sabina har ju munkorgen på sig som vanligt, men man vet aldrig när det gäller fången. Så de fick stå inne en stund fram till kl 22 när de fick sin kvällsmat. Oktawia var helt full av intorkad svett efter sitt galopprace under kvällen - inte konstigt alls ;-).

Och var har lilla Nalle gjort under tiden som vi slitit?

Vi har haft ytterdörren öppen, men han vågar inte riktigt gå ut, utan han ligger och lurar i hallen.... av någon anledning mest på rygg *fniss*Nalle är nog ingen normal kisse ;-) Jag har ingen annan katt som helst ligger på rygg i alla fall ;-).

Jaha, så här blev dagen idag. Nu är det TV en stund i alla fall innan sängdags.

/Lizzie

29/5 Fredag - kort dag

Idag jobbade jag "kort dag" - det innebär att vi "kontorsfolket" får sluta 2 timmar tidigare. Alltså slutade jag kl 14 istället för kl 16. Däremot så hade jag ett otroligt hektiskt tempo hela dagen så jag var helt speedad när maken kom och hämtade mig ;-).

Började direkt kl 7 med att renskriva det jag och chefen diskuterat igår innan jag gick hem. Det var klart tills det att han kom strax innan 8, ytterligare genomgång och ytterligare lite ändringar. Hann med en kort frukostrast kl 9 så jag fick i mig lite kaffe och macka för att orka fram till lunch, sedan var det bara att sätt igång och göra iordning material (dagordning, beslutsunderlag m.m) som jag skulle ha med i mötet jag kallat till kl 10. Hann precis klart med allt när de 14 st mötesdeltagarna började samlas i vår konferenslokal. Det var första gången jag sammankallade denna grupp och det gick bra. Fick en del  uppdrag som jag ska kolla upp inför nästa möte osv. Deltagarna var nöjda med mig som sammankallande för gruppen och det var ju kul :-).

Vi var klara strax innan kl 12 - då tänkte jag ta lunch för att hinna planera inför nästa möte kl 13, men icke. Toner till skrivaren var slut och den funkade inte - total katastrof!!! I vanliga fall så försvinner halva gänget iväg för att shoppa lunch och jag tänkte att någon kunde svänga förbi toneraffären och ta med tillbaka. Men INTE idag!!! Istället fick jag i min hand ett par bilnycklar och så fick jag låna en bil från VA-avd. Jaha - bara att gilla läget och åka iväg, slog i alla fall 2 flugor i en smäll efterson "tonerbutiken" låg vägg i vägg med en lunchrestaurang - så jag fick med mig lunch tillbaka.

Tonern inställerades och allt var frid och fröjd, jag hann precis få i mig maten innan nästa möte började och det höll på i 45 min, så jag hann fixa ett par brev till en avdelningschef och röja mitt skrivbord - tror t o m att jag hann vattna min blomma - tills det var dags att springa ut till den väntande taxin (maken). Egentligen hade jag behövt jobba 8 timmar idag *fniss*.

Men det var helt underbart väder när jag slutade - sommar :-). Vi for ner till min kompis K's jobb där jag lämnade av lite Oriflamevaror, nu hade i alla fall värsta stressen börjag lägga sig. Vi uträttade lite fler ärenden innan vi åkte hem, men det var skönt att kunna ta det lugn och ändå vara hemma strax innan kl 16.

Det var hur varmt och skönt som helst när vi kom hem. Vi hade köpt med wienerbröd hem så vi satt ute och fika och smaskade i oss dessa - det smakade mums. Sedan satt jag bara och nöjt av det sköna vädret, fåglarnas kvitter och en tidning tills det var dags att fixa stallet och hästmaten. Det var så skönt ute - bäst att njuta av det fina vädret ;-).

Jag var i alla fall klar med allt i stallet strax innan M&M och pappa P dök upp kl 18. M1 var det som skulle rida Oktawia idag, men först så var ju tjejjerna självklart tvungna att gosa med Prickans bebisar - de är ju helt oemotståndliga *fniss*.

Det gick bra att lasta, lite viftande med repet av M1 och pållan klev in och färden mot ÖFK började.

M1 började passet med att skritta runt SM-banan - vi som gick blev rätt varma ;-). Det var svalt och skönt att komma in i ridhuset...

Oktawia var segare än segast i början av ridpasset. Hon stod ju och sov i solen när hon blev inplockad från hagen... misstänker att hon gärna hade stannat kvar där ;-). Men efter ett tag så kom hon igång och vaknade till liv, M1 fick till ett par riktigt bra galoppfattningar när pållan väl kvicknat till och efterföljande travjobbet såg riktigt bra ut och damen var piggare och riktigt lyhörd för hjälperna - så det var riktigt positivt.

Det blev en avsutten skrittur runt SM-banan efter ridpasset. Oktawia sköter sig riktigt bra på dessa små turer, tittar lite på sånt som rör sig, men inga rädd osv. Bryr sig inte nämnvärt över andra hästar mer än att hon tittar lite.

Under tiden som Oktawia skrittades så fick jag telefonsamtal av en som är intresserad av min Albionsadel. Och hon vill ha den - äntligen så verkar det som om jag får den såld :-D. Ska kolla upp lite om frakter och sånt i morgon och så ska vi göra upp lite närmare hur den ska skickas osv. Känns jättebra i alla fall.

Pållan gick bra att lasta när vi skulle hemåt också, hon tvekar lite vid rampen, men går direkt framåt när man viftar med repet. Hm, helt otroligt att det funkar! Vi stod mitt på parkeringen vid utebanan och det var ryttarekipage på banan som hoppade och ändå var pållan lugn att lasta. Så skönt! :-).

När vi kom hem så blev det avborstning och eftersom det fortfarande var varmt och klockan inte var så mycket så fick pållarna gå ut en vända till. Det tyckte Oktawia var skönt ;-). Efter att jag var klar i stallet och med alla prylarna så blev det trädgården igen och en tidning. Fortfarande skönt ute :-). Nu ska dock pållarna få komma in och få kvällsmaten. Jag ska softa framför TV:n en stund innan det är dags för sängen.

Men först.... en liten bild på Kalle och Hobbe. De växer fort de små liven och i dag så har de lyckats komma upp på klätterställningen. Men de vågade inte klättra ner ;-)Jag lyfte naturligvis ner dem så de inte skulle ramla ner och slå sig ;-). Det är bara en tidsfråga innan de far upp och ner som tettingar på klätterställningen. När de väl fått in tekniken så kommer det bli fullt ös ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

28/5 Torsdag - Hovisbesök

Enda kvällen på hela veckan som man tänkt sluta tidigare för  hovslagar ska komma - och så kör det ihop sig. Jag och min chef håller på att skriva ihop en konsekvensbeskrivning ifall ett speciellt vikariat inte blir tillsatt pga anställningsstoppet inom kommunen. Chefen trodde att han skulle hinna komma till kontoret mellan två möten innan lunch... det hann han inte, utan först kl 15.15 dök han upp på kontoret. Inte så mycket att göra, utan vi satte igång direkt med att klura över formulering och att vi får med allt tjänsten innefattar. Maken kom kl 15.45 precis som jag bett om - det var ju bara det att JAG var inte klar och kunde åka.... Kl 15.55 var jag och chefen klara, renskriva kan jag göra i morgon bitti och han kollar på innehållet via mailen. Så äntligen kunde vi fara hemåt...

Jag behöver ju droga Oktawia för att hon inte ska sparka sönder hovisen - det vill man inte om man vill att hovis ska komma på återbesök ;-). Medlet som ges i munnen ska pållan ha cirka 20-30 min innan hovis kommer.

Vi var hemma 16:15 - hovis var inbokad till kl 16.30. Som ni förstår var jag lite lätt stressad när jag for ut i regnet för att plocka in pållarna.

Oktawia fattade direkt vad som var på gång när jag kom ut i hagen utan höpåsar -  vips så hade jag en häst i andra änden av hagen och hon var inte direkt lättfångad *morr, morr*. In med hästarna i sina boxar, fram med det lugnande medlet. Det är lätt att spruta in i munnen på pållan - men vad gör hästeländet!!! Jo, hon hade massa gräs i munnen så hon spottade ut alltihopa!!! In i huset och hämtade en ny spruta och så ut igen för att ge medlet. Försökte rensa munnen på damen, men det var inte helt enkelt. Hon försökte spotta ut även nästa omgång med lugnande, men nu var det i alla fall lite som blev kvar i truten på henne ;-).

Nu var kl 16.30 och den snälla hovisen kommer förstås på prick utsatt tid... kan inte ens var liiiite försenad! Med andan i halsen förklarade jag läget, och det var lugnt. Hovis passade på att vila en stund ;-). Jag själv gick in och bytte om och tog lite lätt att äta, och försökte gå ner i varv ;-).

Gick ut 20 min senare - hi hi - pållan såg allt annat än drogad ut ;-). Dock gick det bra att börja och hovis började med bakhovarna som är värst. Men med denna hovis så går det alldeles utmärkt att sko bakhovarna eftersom hon lägger upp hoven på en liten pallbock. Det gillar Oktawia! När det sedan var dags för fram så, hade iofs det lugnande medlet slagit till så pållan var nästen helt sovandes... men bara nästan. Hon gillar INTE att böja ihop sitt högra framben, utan blir riktigt förbannad - på med brems sedan gick det utan problem. Damen har genomgått böjprov 3 gånger av vet utan att de fått fram någon reaktion på detta benet är bäst att tillägge. Så inte någon direkt tror att hon är halt ;-). Däremot kan ha haft problem med detta ben någon gång tidigare i sitt liv - och då TROR att det ska göra ont. Smärtminne kallas det visst...

Resten av skoningen gick i alla fall felfritt och damen fick gå in i sin box en stund och käka lite hö. Hovis fick pausa en stund och gulla med Prickans bebisar innan det blev Sabinas tur.

Sabina tycker ju att hovis är en mycket skum filur ;-). Hon är ju extremt rädd om sina bakben och när hon blir rädd så lägger hon sig ner. Men efter lite lock och pock så fick hovis upp ett bakben i taget och verkade hovarna. Det tog tid, men hovis var lugn hela tiden så det kommer gå lättare och lättare allt eftersom Sabina märker att det inte är så farligt. Framhovarna är mycket lättare att verka. Sabina var väldigt lättad när hon var klar med sina hovar och fick gå in i sin box igen! ;-)

Kl 19.30 var hovisen klar och jag hade fått ny tid och betalat hela kalaset. Nu var det dags att mocka och fixa hästmat! Som tur var så hade det slutat regna och det var en strålande sol ute. Så pållarna fick gå ut igen så jag kunde mocka boxarna utan att behöva hålla på och flytta på hästarna fram och tillbaka. Maten fixades och så var jag äntligen klar. Tyvärr så var det bara att inse att klockan var alldeles för mycket för att ge sig in till ÖFK för att rida ett pass, något som var planen. Hade hovis blivit klar en timma tidigare så hade jag hunnit, men nu var jag både extremt trött och hungrig.

Eftersom det är ljus och fint ute nu på kvällarna så får pållarna var ute en stund till. Jag ska pusta framför TV:n ett tag nu i alla fall och försöka få i mig något ätbart.

Roligare än så här blev det inte idag ;-)

/Lizzie

27/7 Onsdag - Storm

Fy sjutton vilket enormt blåsväder det har varit idag. Till och med så flaggstänger blåst av i centrala stan! :-O

Efter jobbet så handlade vi lite snabbt, både djurmat och mat till oss. Det var inte så mycket folk i affärerna så det gick rätt fort.

Jag hade hoppats att stormen skulle bedarra över dagen så jag skulle våga ge mig ut med trailern på kvällen, men icke... det blåste värre och värre. Bara att inse att det var säkrast att hålla sig hemma. Det är några dagar per år som det inte är värt att ge sig ut med kusen pga av blåsten - idag var en sådan dag.

Så pållarna fick gå kvar i hagen - det var inte kallt ute och de verkade inte störda av blåsten. Antagligen var det skönt att slippa insekterna :-).

Jag själv pysslade med en mindre angenäm syssla - nämligen att fixa månadens räkningar. Egentligen skulle jag kunna lägga upp dem för bevakning på Internetbanken direkt när de kommit med posten, men nä! Det blir bara inte av. Så i 1,5 timme satt jag med eländet. Finns det något tråkigare?! Och kan någon förklara för mig varför varenda "leverantör" helt plötsligt ska byta från postgiro till bankgiro!!! Det gör ju att varje räkning tar 5 gånger så lång tid att knappa in *morr*.  Nu är det i alla fall gjort för den här månaden och poff så hade vi satt sprätt på den lönen ;-).

När jag var klar med räkningarna så jobbade jag åt Gränsbrytning ett tag och fixade lite med en specialversion av nyhetsbrevet. Detta jobbet gjorde jag under ljudet av makens snarkningar för han låg som vanligt på soffan och sov *fniss*. Det är inte undra på att han är mycket piggare än mig på morgonen!!! Jag går och lägger mig alldeles för sent och han ligger ju och sover hela kvällen och hela natten! ;-).

Vid 21:30 väckte jag honom för att jag behövde få hjälp att hö nerslängde från logen. Han trodde det var morgon och dags att åka till jobbet *fniss*. Tur att han kvicknade till rätt snabbt ;-).

Jag gick ut till stallet och plockade in pållarna. Jag kolla av pållarna innan maken har släpat sig upp på höskullen så jag fick ner hö. Att jag inte klättrar upp beror på att jag har ett försvagat ben efter mitt diskbråck för 13 år sedan. Har lite svårt att klättra och maken vill inte att jag ramlar ner från höskullen... Så det är därför jag får sådan bra service av honom :-).

Vid 22-snåret var pållarna nattade och jag hade gullat klart med Prickans bebisar och kunde släcka i stallet för natten.

Prickans bebisar är 3 veckor och hur söta som helst :-)Nu ska jag kolla på lite nyheter och sedan blir det sängen, så godnatt!

/Lizzie

26/5 Tisdag - trött idag!

Jag gjorde ett misstag igår kväll... jag drack kaffe alldeles för sent.... jag blir helt speedad om jag dricker kaffe för sent och alltså så somnade jag alldeles för sent, någon gång framåt 2-snåret *suck*. Fan - att jag aldrig lär mig!! Jag har ju druckit kaffe i mer än halva mitt liv - så jag borde fatta vid det här laget hur min kropp funkar. Har ju dåligt minne tydligen.

Hur som helst, eftersom jag var pigg som en mört och låg och lästa halva natten, så straffade det sig idag. Har varit mer död än levande. Tur att det har varit fullt ös på jobbet,  så jag hållit mig vaken :-). Jag hade också med mig alla plantor jag grävt upp från min rensning i örtagården. 2 stora kartonger bar maken in åt mig på jobbet och så satte jag upp en lapp där jag skrev att det bara var att ta för sig. När jag gick hem så var det bara en planta kvar med oregano.... och det efterfrågas efter mer smultronplantor, citronmeliss, krysmynta m.m. Finns ju mer av dessa kryddor då de spridit sig kopiöst. Förhoppningsvis hinner jag rensa ytterligare under nästa helg :-).

Innan vi åkte hem så åkte vi ut en snabbis till Bauhaus, där fanns det skuggpasta till växthuset - så det ska målas på någon lämplig dag. Pratade också med en av parkkillarna och jag fick tipset om att det funkar alldeles utmärkt att tvätta växthuset med såpa. Om nu de gamla glasskivorna klarar av det - vi upptäckte idag att vissa av de gamla skivorna är rätt så sköra... så jag ska nog vara försiktig med mitt skurande ;-).

När vi åkte hem från Bauhaus så somnade jag sött i bilen... så trött var jag... ;-).

Har varit jättetrött nu under kvällen också, men jag funderar på om det ska bli åska. Det är oerhört tryckande luft ute och jag hade svårt att andas ordentligt när jag rörde mig ute. Mina luftrör funkar ju inte alltid som de ska...

Pållans motion bestod idag av ett pass longering. Oktawia var vrålpigg och det där med övergångar tyckte hon var totalt onödigt. I alla fall från trav till skritt. Hon tyckte att trav funkade alldeles utmärkt hela tiden ;-). Galoppjobbet över bommar gick rätt bra, behövde inte alls driva speciellt mycket. Tror hon tycker det är kul att galoppera över bommarna för hon gör det gärna ;-).

Efter longeringspasset så var både hon och jag rätt svettiga och knotten gjorde sig påminda! Skönt att de inte har hittat in i stallet i alla fall. I morgon hoppas jag att jag är piggare så jag orkar rida ;-).

Det är full fart på våra kattungar. Försökte ta lite kort på Kalle och Hobbe idag - inte helt enkelt *fniss*. De små liven har nu fått flytta ner till "kattrummet" och håller sig inte direkt stilla när de ska fotograferas ;-)

Full fart på HobbeKalle är inte sen att hänga på...Fyra veckor är de små liven i dag och mamma Busan har fullt upp med de små krabaterna :-).Nu är det i alla fall sängen som väntar för mig. Har INTE druckit kaffe ikväll och somnar förhoppningsvis rätt snabbt :-).

På återhörande i morgon.

/Lizzie

25/5 Måndag - hårt arbete...

Jaha - så var det slut på ledigheten. Innan jag åkte till jobbet i morse så hade jag först en date med min tandläkare! Det var dags för undersökning och jag har skjutit på det några gånger, men nu kom jag inte undan längre. Så kl 7.30 var jag på plats för undersökningen. 15 min senare, 4 röntgenplåtar, lite borttagande av tandsten och 665 kr fattigare var jag klar och på väg till jobbet. Dessutom hade tandläkare fräckheten att hitta ett hål också ;-). Så jag ska tillbaka och plågas om en månad och kommer då bli 1000 kr fattigare*suck*. Inte så mycket att göra... lika bra att laga hålet innan det blir något ännu dyrare som måste göras - typ rotflyllning *rys*.

Arbetsdagen försvann i ett mördande tempo - verkligen fullt upp hela dagen. Sluttampen nu med att fixa allt med alla sommarjobbarna, skönt när det jobbet är klart.

Efter jobbet så gjorde vi ett snabbt stopp på Granngården för inköp att ett flugtäcke som var på rea. Sabina klarar sig utan, men Oktawia har så tunn hud på sommaren så hon blir helt uppäten av alla insekterna. Blir bra med flugtäcke till henne.

När vi kom hem så fixade vi lite käk, ungsrostade rotfrukter och feta/kesoröra till det. Jag tyckte det var smaskens, men maken muttrade något om att det inte kan vara bra med så nyttig mat *fniss*.

Vi gick ut vid 17:30 - tog en snabb kopp kaffe i solen för att sedan jobba hårt i ett svep fram till kl 20.15. Vad pysslade vi med då?

Jo, vi har slitit hårt med växthuset! Vi skar klart de sista glasskivorna som behövdes. Maken hade köpt med T-sprit hem så jag tvättade rent alla rutor och kanterna på växthuset. Och sedan så var det bara att limma med silikonet och sätta dit rutorna.

Maken lägger på silikonet
Glasskivor på plats och vips är taket helt!Totalt var det 10 st glasskivor som fixades på plats ikväll och det tog mycket längre tid än vad vi trodde det skulle ta. Dock  finns det nu verkligen hopp om att få igång växthuset inför säsongen :-). Nu ska jag bara köpa en flaska med biorengöring och tvätta växthuset med invändigt så vi blir av med de skadedjur som kan finnas. Vill ju inte få mina plantor förstörda. Vi har inte gjort en ordentligt rengöring av växthuset sedan vi satte upp det för sisodär 10 år sedan - så det är verkligen på tiden ;-). Ser verkligen fram emot att få göra iordning en liten myshörna i växthuset - det ska bli kombinerat växthus - lusthus. Trevligt - eller hur? :-)

När vi var klara med växthuset så var det bara för min del att fortsätta med stallet. Där hade jag mockningen kvar! Blev gjort i racerfart och kl 20.55 var allt klart, pållarna kom in och fick sin kvällsmat. Jag nattade och förpassade mig själv till soffan för att pusta ut och kolla på CSI :-).

Det har dock varit en helt underbar kväll att vara ute och jobba i trädgården. En verkligen superskön försommarkväll.

Jag är nu klar för kvällen och ska förpassa mig till sängen, men först...

Nalle hälsar - och Nalle ligger som bara Nalle kan göra... på rygg mitt på golvet *fniss*Godnatt!

/Lizzie


24/5 Söndag - Utejobb

När jag klev upp för att ge pållarna frukost så spöregnade det. Inte speciellt munternt, men regnvädret försvann och ersattes av sol lagom tills det att jag släppte ut pållarna :-). Fixade klart stallet och dessutom så städade jag i sadelkammaren. Plockade undan de tjocka vinterntäckena. Vissa ska skuras med högtrycktvätten någon varm sommardag och de lite tunnare hamnade i tvättunnan för att hamna i tvättmaskinen så småningom. Har kvar ett tunt regntäcke för kallt försommarregn, det täcket kan ju behövas ett tag till...

Större delen av dagen har maken och jag tillbringat med att jobba med vårt växthus. Igår kom vi ju så långt att vi fixade till ett par glasskivor. Kvar är att fixa ett par skivor till och så rensa och städa ur hela växthuset.

Växthuset...Det var ett drygt arbete att rensa bort en massa ogräs inne i växthuset, vi hade även ett par myrbon inne i växthuset - gisses vad arga myrorna blev när vi lyfte ut dem ur växthuset :-O

Alla stenskivor bars ur, träplankorna som hållit odlingsbädden på plats är fortfarande fräscha och ska återanvändas. Sedan var det maken som fick böja rygg och gräva bort all den gamla gjorden. Den behöver bytas ut och hamnade på komposten.
Jag hade burit ut stenplattorna så jag vet precis hur varmt det var inne i växthuset. Typ 100 grader ungefär... ;-).

Komposthögen har vi naturligtvis ligger i andra änden av trädgården, på andra sidan vår kulle.... det var mest maken som släpade med skottkärran. Jag fick ta den lätta aluminiumkärran och han hade den stora tunga i plåt.

Men på vägen fram och tillbaka mellan kompost och växthus så kunde jag njuta av den enorma doften från vår syrenhäck som omringar ungefär hela trädgården.

Syrener i full blom - nästan sommar :-DEfter några vändor till komposten så var i alla fall växthuset tomt på gammal jord och ogräs...Vi tog en paus i arbetet innan vi började med att skära glasskivor. Kaffe och glass smakade alla tider :-).

Idag gick det lättare att skära glasskivor, maken fått in snitsen. Tog inte alls lång tid att få till de skivor som saknades. Tyvärr så hittade vi inte flaskan med T-sprit som vi behövde för att göra rent glas och stålram för att kunna limma med silikon. Vi hade dessutom slitit med växthuset hela dagen, så det fick vara bra för idag. Maken ska köpa T-sprit i morgon och då limmar vi dit glaset. Sedan är växthuset klart för att få dit ny brunnen gödsel, ny gjord och så stenskivorna på plats. Ska göra om lite denna gången så jag har en sitthörna precis till höger innanför dörren. Måste ju ha en lite myshörna i växthuset :-).

Jag hann precis så i mig ett par mackor tills det att M&M kom kl 15:30. Dags för en tur till ÖFK igen. Även detta ridpass skulle M2 rida. Pållan blev iordninggjord och så var det dags för lastning. Idag lastade vi uppe vid huset, maken fick stå strategiskt för att kunna driva på med repet. Funkade bra och pållan klev in, och så gick färden mot ÖFK.

Idag var det ju vackert väder så M2 skrittade runt SM-banan innan vi gick till ridhuset. Oktawia hade antagligen träningsvärk från gårdagens genomkörare, för hon var inte alls lika "lättriden" som hon var igår. Hon var seg och vid galoppjobbet så visade hon sitt missnöjje genom att lätta med rumpan. Inte mycket, men bara visa att hon inte tyckte det var så himla lätt och enkelt idag - utan bara skitjobbigt. Och det är helt OK, hon gick så himla bra igår så det skulle vara konstigt om hon inte kände av det idag. Det positiva var att sista galoppfattningen var kanonbra och pållan galoppera i fin form. Även travjoggen på slutet var jättebra och pållan var avslappnad och lösgjord. Bra att få igenom ridningen även när kroppen tar emot :-).

Avskrittning runt SM-banan för hand - Oktawia tittade på allt *fniss*, sedan var det dags att lasta och åka hem. Stod med trailern brevid utebanan, där var det 2 hästekipage som höll till. Nu var det M1 som fick vara den som drev på med repet och det funkade alldeles utmärkt. Pållan nästan sprang in i trailern. Hon är lite stressad över att behöva gå in i trailern, men hon klilver in utan tjafs. Det är bra.

När vi kom hem så blev det lite lätt avborstning - visste ju vad som väntade vid utsläppet...  och mycket riktigt. Damen sprang ett varv i hagen och sedan var det ner i backen och gnugga in leran ;-).Här kan man komma och snacka om bensprattel.

Sedan var det upp på alla fyra och sedan visade pållan att det där ridpasset var inte alls så jobbigt egentligen... ;-)

Fullt ös - medvetslösEller också så tyckte hon att Sabina också behövde ha motion ;-)

När jag var klar med hästarna och stallet så var jag helt slut. Satte min och surfade en stund för att slappa lite. Maken hade hållit på grejjat i trädgården hela tiden från det att vi åkte in till ÖFK tills jag kom hem igen. Men han var inte trött för det. Utan han fortsatte att jobba på, men nu blev det bilen.

Efter helgens vändor ToR stan och på grusvägar så fanns det inte ett spår kvar av torsdagens biltvätt. Alltså släpade han fram högtryckstvätten och så blev det biltvätt igen. Så är det när man har svart bil... smutsen syns direkt. Nu är den ren och fin igen ;-).

Tur att maken gillar att putsa på bilen - jag når ju inte upp på taket :-)Kvällen gick snabbt mot ett slut och vi fixade lite käk innan det blev allt för sent. Inte klokt att man varit ledig 5 hela dagar - snacka om att det försvann i raketfart!

Är i alla fall nöjd med hur långt vi kommit med växthuset. Finns hopp om att få fart på det i år ;-).

Nu är i alla fall dagen slut och i morgon är det arbetsdag... och hur långt har jag kommit med min tvätthög... *harkel*. Har i alla fall vikt ihop den rena tvätt och nu är den på väg till våra garderober ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

23/5 Lördag - jobb hemma

Det var maken som morgonfodrade pållarna idag, jag var inte lika trött som i förrgår utan klev upp 8.30 rätt pigg. När pållarna var utsläppta så fixade jag klart stalelt så jag inte behövde tänka på det senare under dagen.

Det verkade bli hyfsat väder idag och vi bestämde oss för att ta itu med växthuset. Vårt växthus har gått rätt hårt under stormar och ett par vintrar. Vi använde det aldrig förra året. Nu gäller det att fixa iordning det eller riva det. Vi har ju glas i tak och väggar på vårt växthus och en hel del glasskivor har spruckit av snötyngden och de stormar som varit. Vi hade tänkt köpa isolerplast och sätta upp, men det kostar multum att byta ut allt glas mot plast. Jag har däremot kommit på att vi fått stora glasskivor av min ena moster när de sålde sitt hus. Dessa skivor står i vårt uthus och skräpar. Bättre att skära till dem till vårt tak på växthuset än att de står i uthuset och samlar damm - tänkte jag.

Maken var inte riktigt lika pigg på idén att dela glasskivorna, han hade ingen aning om vart glasskäraren var någonstans. Men eftersom vi i alla fall var tvungna att köpa glassilikon för att få fast glasskivorna så blev det en tur till Hjula och vi köpte både glasskärare och silikon och sedan hem igen :-).

Så em tillbringade vi med att först kolla över hur mycket glas som fattas - en hel del, främst taket. Kunde ta rätt på några trasiga skivor, dela dem och pussla ihop några av dem så de passade på andra ställen. Men fortfarande gapade det stora hål i taket. Glaset efter min moster är 5 mm tjockt inte helt lätt att dela på. Vi testade på en skiva vi inte var rädd om och sedan gick vi lös på en stor skiva. Det tog en stund men till sist hade vi fått till en ruta som funkade. Behöver göra 3 rutor till så är taket helt. Dock tog det rätt lång tid då det var lite pyssligt att få till skivan, så vi kom inte längre idag. Vi behövde en fikapaus och sedan var det dags att göra iordning Oktawia för dagens pass inne på ÖFK.

Men innan kaffet hann jag gå en vända i trädgården och kolla i rabatterna. Gillar tulpanerna jag planterade i höstas.

Ser ut som en stor polkagris ;-)

Jag gjorde iordning pållan för transport till ÖFK. Under tiden sågade maken till läkt som han borrade fast på baklämmen. Oktawia halkar så på baklämmen och för att hon ska slippa bli stressad över det så har hon nu halkstopp på lämmen :-).

Idag klev Oktawia på snällt. Direkt när maken började vifta med repet klev hon in. Skönt :-).

Vi kom in till ÖFK och mötte upp M2 som skulle rida pållan idag. Samtidigt kom det också en regnskur så vi gick in i ridhuset på direkten. Ingen idé att skritta runt SM-banan och bli blöt ;-).

Ridpasset idag gick jättebra. Oktawia såg positiv ut hela tiden och galoppfattningarna var riktigt bra. hon höll bra tempo och rymt i galoppen också, och några av avbrotten blev också riktigt bra. Det tar sig :-). M2 var jättenöjd med pållans arbete idag.

Sedan kom det stora testet... skulle det funka att lasta damen ute på parkeringen vid paddocken??? Som grädde på moset så är det en häst på väg från parkeringen till ridhuset precis när vi kommer och ska lasta damen. Oktawia blir jättespänd och skulle nog helst vilja följa med den andra pållen. Är lite tveksam till att kliva in i trailern, men när maken börjar vifta med repet så kliver hon in. Hon gjorde en liten ansats till att springa ut åt vänster, men var beredd och styrde damen rätt igen ;-). Himla skönt att det funkade :-D.

När vi kom hem och jag var klar med pållan och släppte ut dem i hagen, så var det Oktawia som for runt i hagen i full fartFör att till sist hitta en lämplig plats så hon kunde rulla sig... det är tacken efter en ryktomgång ;-).

Först ena sidan...Och sedan så rullar hon över på andra sidan....Sedan var damen nöjd och lugn och kunde ägna sig åt att käka sitt em-hö ;-).

Jag fixade klart stallet och prylarna, sedan var det dags att förse oss själva med em-mat. Det blev stekta champinjoner som jag blandade med couscous och tomater, till detta serverades halluomiost som var stekt. Det blev smakens, eller också så var vi bara hungriga *fniss*.
 
Sedan har jag inte gjort så mycket mer. Lite senare på kvällen blev det jättefint väder så jag var ute och renasade lite i min örtagård. Det var rätt rogivande att gräva runt där samtidigt som man hade en liten fågel i trädet brevid sm höll värsta konserten, dessutom kom pållarna och spanade på vad jag gjorde. Mysigt att ha dem betande typ 3 meter från min örtagård. Jag har påbörjat att lägga ut tegelstenar. Återanvänder gamla skorstenen...Som ni ser så har jag inte kommit så längt ännu ;-).

Sedan satt jag ute en stund och nöjt av fågelsång, doften av syrener och ljudet från pållar som betar. Kanske tur att det är staket emellan pållar och örtagård. Oktawia gillade både citronmeliss och krusmynta ;-).

Nu ska jag inte göra så mycket mer idag, kolla på CSI Maimi, och sedan får vi se om jag orkar kolla på något mera  ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


22/5 Fredag - Semester

Både maken och jag har tagit semester denna klämdag. Verkligen jätteskönt att kunna ha möjigheten att vara långledig! Det var min tur att morgonforda pållarna, så det var bara att kravla sig ur sängen och knata ut i regnet. Sedan hann jag äta frukost och göra mig iordning i lugn och ro innan det var dags att släppa ut pållarna. Eftersom det spöregnade så fick båda pållarna regntäcke på sig. Jag försöker ha dem utan täcke så mycket som möjligt, men idag var det en typisk "täckesdag". Ruggigt, kyligt och regn. Inte ens shettisen klarar det någon längre period utan regntäcke. Oktawia tyckte i alla fall att det var skönt att få komma ut i spöregnet. För hon drog iväg i full galopp och sedan bockade så mycket hon orkade. Skönt att de små liven kan roa sig själva ;-).

Jag fick istället ta itu med den mindre angenäma uppgiften att röja upp i Oktawias box. Vet inte vad hon sysslat med i natt... såg ut som om en elvisp dragit fram. Dessutom har hon börjat med att gräva i bädden *morr*. Inte bra när man har permanentbädd.... Nästan en timme och 2 dyngkärror senare så såg damens box representabel ut igen. Sabina box var klar på några minuter, den lilla damen är extremt renligt av sig och lägger sitt bajs i en hög. Hur lättmockat som helst ;-).

Eftersom det var regnväder idag så var det ingen idé att hålla på och grejja ute i trädgården. Jag fortsatte med en bra syssla när det regnar. Ordentlig rengöring av sadlar, sadelgjordar, lädergrimman och alla 3 tränsen :-). Jag är väl lite knäpp, men jag gillar verkligen att jobba med sadelsåpa och få rent lädret - det luktar så gott i sadelkammaren efteråt. När jag höll på och slet som allra värst så dök helt plötsligt maken upp för att kolla vad jag pysslade med. Tror han tyckte jag var ute i stallet lite VÄL länge ;-). Han var i alla fall bra på att beräkna hur länge jag skulle vara upptagen med persedelvården. När jag väl var färdig var kl 12 och jag var helt utsvulten OCH rätt trött. Kommer precis lagom in när han dukar fram lunchen :-D. Att det var hans favoritföda (korv) spelade ingen roll. Jag var glad och tacksam över att kunna direkt sätta mig och äta :-). Då fick det duga med korv ;-).

Efter maten och lite kaffe så funderade vi lite på vad vi skulle göra på em. Vi kom fram till att vi skulle åka till Marieberg och kolla runt bland lite vitvarubutiker. När skattepengarna kommer så ska vi köpa diskmaskin och köksfläkt, så nu är det dags att börja fundera på vilken diskmaskin vi ska ha. Köksfläkten vet jag redan, en Elektrolux silence, men diskmaskinen har vi inte kollat så mycket närmare på.

Vi åkte först till Elgiganten, mest för att ha något att jämföra priser med. Jag gillar inte att handla några dyrare varor på det stället. Vi åkte sedan vidare till Home-butiken för att kolla på diskmaskiner. Där hittade vi en Elektrolux diskmaskin som både jag och maken gillade skarpt, dock kostade den 7000 kr, liiiite dyrare än vad vi hade tänkt oss. Men den var himla snygg design på den. Men, men vi ska kolla vidare....

Sedan åkte vi till K-rauta för att kolla på en skiva till trailerns baklem, det fanns en bra men skivan kostar 3.300 kr :-O, den är då iofs gummiklädd på ena siden, men jag måste köpa en skiva som är dubbelt så lång som jag behöver. Någon som behöver byta sin ramp på sin trailer??? Vi kan dela på skivan!

När vi knallade runt på K-rauta så ringde min mobil, det var ägaren från Till Häst. Dra på trissor - min sadel jag hade hängandes där var SÅLD!!!! Sadeln har hängt där sedan februari förra året och äntligen blivit såld. Det roliga är att jag faktiskt tänkte på den när jag höll på med min persedelvård på fm. Funderade på om vi skulla åka ut och hämta den för att försöka sälja den på annons istället. Nu kunde jag istället åka iväg och inkassera lite pengar - DET var inte helt fel :-D.

När jag ändå var på Till Häst så passade jag på att köpa med en burk sadelsåpa, konstaterade på fm att jag fick gräva i botten på min burk med sadelsåpa. Så ny sånt behövdes.

Vår färd gick sedan vidare till Säljaren. Där  hittade vi samma diskmaskin som på Home-butiken, men rätt mycket billigare. Dessutom fanns en likvärdig maskin på rea för 2000 kr billigare, bara att hoppas den finns kvar när skattepengarna kommer, men annars är det inte så mycket att göra. Diskmaskiner brukar vara på kampanpriser titt som tätt.

Så nu vet vi i alla fall vad det är vi vill ha, det är alltid en början :-). Vi var också rätt trötta så vi orkade inte åka i väg till några fler butiker, Säljarn är ju i alla fall den butiken som brukar ha bäst pris när det verkligen gäller.

Vi gjorde bara ett snabbt stopp vid Ica-affären innan vi åkte hem, sedan var det full fart hemåt. När vi kom hem så regnade det värre än värst. Jag satt kvar i bilen, men eftersom maken ville åka ut och fiska så kom han snart farandes med ett paraply så jag kunde ta mig in hyfsat torrskodd. Maken försvann sedan snabbt iväg med bil och fiskeutrustning ;-). Vill han bli blöt så varsegod ;-).

Jag var i valet och kvalet om jag skulle ta in pållarna eller inte. Det vräkte verkligen ner regn... men pållarna såg inte ut som om de frös i alla fall och klockan var bara 16 - lite tidigt att plocka in dem. Jag avvakta tills värsta skuren hade gett sig och sedan fick de sitt em-hö ute. De såg ut som dränkta råttor, men Oktawai var torr under sitt täcke och hon frös inte. Så de fick vara kvar ute i regnvädret.

Eftersom maken var ute och fiskade så fick jag roa mig själv. Jag bestämde mig för att göra lite nytta och tog itu med disken. Vi behöver VERKLIGEN en diskmaskin!!!

Jag var nu rätt trött och hade jag lagt mig i soffan hade jag nog somnat på direkten, men jag satte mig och surfade runt lite och då försvinner ju tiden snabbt ;-). Maken var helt plötsligt hemma, det hade inte nappat någe bra för han kom hem  utan middag ;-).

Restan av kvällen har jag inte gjort så mycket. Smälte lite mer tvålmassa och har gjort 3 st lavendeltvålar. Luktar lavendel i hela köket ;-)
Resten av kvällen har jag suttit parkerad vid mitt skrivbord och pysslat på ett kort till morsdag. Har suttit med det och klippt nu i 2 timmar, men nu måste jag vila handen lite ;-)Det är lite pilligt när man ska klippa ut 3D-motiven och jag får ont i handen när jag klipper för länge. Får nog fortsätta med kortet i morgon istället. Nu är det kväll och jag ska gå ut och plocka in pållarna  och borta av dem lite, bra för att få igång axlarna och armarna ;-). Nu är det ljus och fint på kvällarna så man glömmer bort tiden :-). Bäst med sommaren, de ljus kvällarna....

Ja visst ja! Min stryktvätt.... ja, den ligger kvar där jag lagt den. Och den kommer nog inte flytta på sig heller *fniss*.

Kan också meddela att Nalle har tagit det lugnt idag, antagligen så beror det på regnvädret, men han ligger mest och sover. Antingen ihoprullad som en kanelbulle eller på rygg mitt på golvet.

Nalle förnekar sig inte :-)Det var allt för idag!

/Lizzie


21/5 Torsdag - Kristi Himmelfärdsdag

Maken fixade pållarnas frukost och tänk - jag sov som en stock till kl 9.30. Det är bra länge sedan som jag lyckats sova så länge... men så har jag varit rätt trött också, så jag behövde nog få sova länge :-).

Var lite halvseg på fm, käkade frukost, satt och surfade vid datorn en stund, duschade - allt i lagom maklig takt :-). Det är det bästa med lediga dagar - att man kan ta det lugnt på morgonen :-). Framåt 11-snåret så gick jag ut i stallet för att fixa mockningen.

Innan jag gick ut så spolade  jag upp vatten i dunkar som pållarna ska ha. Nalle är extremt nyfiken på detta med vattenpåfyllningen ;-)Det är visst något speciellt med rinnande vatten och till sist så var han bara tvungen att kolla in saken lite närmre ;-)Tyvärr kunde han inte trycka ner näsan i hålet...

Under tiden som jag fixade stallet så pysslade maken med den gamle Volvon. Försökte få ordning på lambdasonden genom att göra rent några kablar. Men icke.... visst, Volvon startar, men den går INTE bra! På fredag den 29/5 har vi en besiktningstid för Volvon, men i nuläget är det för mycket fel på den för att vi en ska ta oss till Bilprovningen.

Så vi bestämde oss för att ställa av bilen ett tag och fixa med den när vi har tid och pengar. OM det lönar sig vill säga... Men för att göra något vettigt med bilen så tog och tvättade den ordentligt - den har väl typ inte blivit tvättad sedan i höstas någon gång så det var verkligen välbehövligt. Vi har ingen som helst lust att skrota bilen för den är fortfarande fräsch, ingen rost osv. Problemet är bara att motorn låter som en fiskebåt *fniss*. Antagligen inget stort fel att fixa, men vi måste nog få iväg bilen till farbror bildoktorn...

När vi ändå hade prylar framme för biltvätt så passade vi på att tvätta Hondan, den är rolig att tvätta för den är så FIN :-). Den var bara lite dammig så den var lite mer lättvättad än Volvon...

Under tiden som vi pysslade med bilvård så hade vi ytterdörren öppen, lilla Nalle var nyfiken på världen utanför ytterdörren, men satt på tröskeln och spanade... läääänge....Och till sist så vågade han sig en liten bit ut på trappan, dock på skakiga ben...När vi var klara med bilputsandet så fixade vi lite lunch och sedan ville maken ut och åka i den nya, fina bilen ;-). Jag var inte sen att hänga på. Med oss tog vi kaffe och så Lillan - hon fick bli den vovve som fick premiäråka i nya bilen - hon gillade det skarp. Lillan ÄLSKAR att åka bil *fniss*.

Färden gick mot Ånnaboda, först gjorde vi dock ett stopp i Konsum Garphyttan och köpte med lite fikabröd till kaffet. Det var rätt mycket folk uppe vid Ånnabodasjön, fler än vi var ute på utflykt och fikade i det fina vädret. Det var också rätt många som var ute och fiskade och maken blev allt lite sugen.

Vi fick gå ungefär runt halva sjön innan vi hittade ett ledigt bord att fika vid - det gjorde ingenting - bara skönt med en promenad :-). Lillan tyckte också det var trevligt att få följa med ut, men helst ville hon ha våra wienerbörd *fniss*Vi satt här en stund och njöt av fågelkvitter och utsikten innan vi gick vidare vår tur runt sjön. När vi var klara med vår utflykt så for vi neråt slätten igen. Dock åkte vi inte direkt hem, utan vi åkte vidare till en granne en bit bort. Det har varit Tysslingedagen idag och en granne är med och säljer plantor. Så dit åkte vi för att se om jag kunde hitta några trevliga plantor. Och det gjorde jag :-)

Det blev inköp av 2 tomatplantor, 1 paprikaplanta, 1 chiliplanta och 1 planta med småbladig basilika. Alla dessa ska in i växthuset... som ska fixas iordning för säsongen. I väntan på att maken ska hitta glas-skäraren så vi kan skära till glas till taket så får plantorna stå på diskbänken i sadelkamamren.När vi väl var hemma igen så var kl 16:30  och det var dags för både pållarnas em-mat och mat till oss själva. Maken började med att röja i garaget - främst för att hitta glas-skärare, men också för att vi ska köra iväg en del skrot som ska slängas. Jag gick in och fixade middag. Lax och pasta med tomater, kajp och en spenatsås. Det smakade mums. Stärkt av middagen så gick vi sedan ut i det vackra vädret. Maken fortsatte med sitt rensande och jag satte igång med min rensning av örtagården. Maken hade nu hittat en massa plastkrukor åt mig som jag kunde på en gång plantera plantor som jag ska skänka bort. Lättare att få plantorna att överleva mer än 2 dgr om de får sättas i kruka med lite jord. Dock känns det som om rensningen av örtagården är en evighetsgöra. Jag grävde och grävde, mycket ogräs hamnde på komposthögen och plantor blev planterade. Efter 2 timmar var jag helt slut och jag hade fått ihop en hel del plantor.

Det är mest smultronplantor, men en hel del oregano och kajp, lite citronmeliss och johannesört. Mer lär det ju bli eftersom jag inte ens är klar med halva örtagården...Hade bara en aktivitet kvar att göra innan det blev kväll, och det var Oktawias motion. På schemat stod det tömkörning, men först... en omgång lastträning.

Det var nog bra att vi tränade på att lasta damen... för idag var det inte alls självklart att hon skulle kliva in i trailern! Eftersom jag har jätteont i min ena armbåge så hade jag jättesvårt att tag i damen med hjälp av repet. Utan hon hann hoppa ut på vänster sida av trailern. Maken hade också svårt att hitta rätt position för att kunna driva in henne i trailern. När vi väl fick in henne så slängde hon sig ut på en gång. Förra gången vi lasttränade så gick vi bara in, stod stilla en stund och sedan backade vi ut. Vi brydde oss aldrig om att stänga för luckan. Det lärde sig Oktawia snabbt kan jag säga!

Vi fick in Otkawia en gång till, maken la på kedjan, bakom pållans rumpa, snabbt som blixten. Oktawia försökte snabbt backa ut - men tji fick hon! För där var kejdan!! Maken fällde upp luckan och så stod vi i trailern en stund innan maken öppnade och vi klev ut.

In igen, fortfarande försökte hon smita förbi åt vänster, men efter lite lätt övertalning iform av repviftning från maken så klev hon på. På med kedjan - nu stod pållan stilla - och upp med luckan. Och sedan ner med luckan efter en stund och vi gick ut.

Vi gjorde om proceduren en gång till och den här gången klev hon in utan någon tillstymmelse till att springa ut på vänster sida eller backa. Maken satte för kedjan och pållan stod snällt stilla. Behövde inte slänga upp luckan för nu var hon lugn. Eftersom sista lastningen gick bra så fick det räcka för idag. Men det är uppenbart att vi behöver träna på detta.

När jag sedan gjorde iordning pållan för tömkörningspasset så var hon apgrinig! Bådade verkligen inte gott, tänkte jag...

Men det gick jättebra att tömköra idag. Pållan var lite seg i början, men fick snart igång motorn. Hon var inte tjafsig på nåt sätt, utan lydig och jobbade på jättebra. Framför allt galoppjobbet gjorde hon jättebra idag. Rund och fin i formen, fattade rätt galopp hela tiden och galopp över bommar funkade klockrent idag. Jobbade mycket i trav och på 8-volt, galoppjobb både över bommar och utan bommar. Inga tendens med att försöka köra upp huvudet idag, utan hon sög på bettet och var stadig i formen i princip hunder hela arbetspasset. Tömkörde ett pass på 50 min, där 20 min bestod av fram- och avskrittning. Restarande 30 min jobbades damen i trav och galopp, vilket hon orkade med utan problem. Jag var helt ursvettig efter att ha rantat bakom damen i 50 min, men hon var minsann inge svettig alls ;-).

Så jag var jättenöjd efter tömkörningspasset och pållan såg också rätt nöjd ut. Hon behövde jobbas igenom...

Jag var klar med allt i stallet vid 21.30 tiden och pållarna fick sin kvällsmat och blev nattade. Som en avslutande bild för denna dagen så kommer här en bild på Prickans små bebisar. De är i busartaget, de kan knappt gå - men busa med varandra - det ska de göra :-)Kattungar - de är bara för söta :-).

Det var rätt mycket vi hann med idag :-). Vi får se vad vi ska hitta på i morgon. Maken säger att det ska bli regn i morgon... då får det väl bli lite pyssel inomhus. Jag har ju en snygg liten hög med stryktvätt som väntar på mig - om jag inte hittar på något roligare att göra ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

20/5 Onsdag - Ledig dag

Var alltså kompledig från jobbet idag. Maken jobbade som vanligt så jag hade hela huset för mig själv... hm, har inte slappat...

Efter frukosten så satte jag igång med städning av undervåningen. Som vanligt är det plocket som tar tid, men även dammningen tar tid. Mitt skrivbord är ju alltid fullt med katthår eftersom kissarna älskar att ligga där och vräka sig. Ibland är det mindre kul med långhåriga kissar... ;-).

Eftersom jag städade utan maken så tog det ju lite längre tid och dessutom fick jag sköta dammsugningen *pust*. Vår dammsugare är tung, munstycket är tungt, och min högra armbåge är helt kass. Det är ingen bra kombination... fick vila rätt ofta under tiden. Jag släpade även ut åbäcket till verandan och dammsög katternas klätterställning. Då var jag inte populär hos katterna, men ställningen blev ren och fin.

Fixade sedan badrum och toa, sedan var det bara att moppa golvet och så var undervåningen klar. Vid detta laget blev det en rast för mig med kaffe och macka framför datorn :-). Det hade varit fint väder på fm, men lagom när jag var klar med städningen och dessutom precis hängt upp en omgång tvätt på torkvindan - ja, då kom det in ett riktigt regnväder helt plötsligt! Nåja, skönt att få undervåningen städad i alla fall.

Jag väntade besök på em av Minternet och tillhörande barn, så för att ha något att bjuda på så bakade jag iordning en mjuk kaka med kanel och kokos, mycket smasken. Vilket Minternet + barn också tyckte :-). Lilla Kalle och Hobbe blev klappade och gosade med och så fick de agerar fotooffer - vilket de inte var bra på. Det är jättesvårt att ta kort på små kattungar eftersom de inte håller sig speciellt stilla ;-). Naturligtvis ville killarna sedan kolla in kissarna i sadelkammaren också, sedan blev Lexi underhållen en stund. Minternet fick med sig lite citronmeliss och ett gäng smultronplanor hem, hoppas de klarar flytten :-).

Trevligt med besök och så försvann den em i ett nafs.

Fram på kvällningen blev det fint väder. Jag var dock rätt trött i kroppen efter städningen, dammsugningen tog ut sin rätt. Så pållan fick vila idag. Det får bli tömkörning i morgon istället, och den lilla damen har roat sig själv i hagen i vilket fall som helst :-).

Jag har också hunnit med och jobba åt NRU några timmar under kvällen, så jag kom ikapp med lite jobb där. Känns bra, behöver inte tänka på att jag har jobba att göra på den hemsidan under helgen.

Under tiden som jag jobbade, hade jag en trött Kayo bakom ryggen. Hon har varit ute rätt mycket idag och var nu på kvällen helt utslagen... så kan det bli för en gammal dam ;-)När jag var klar med jobbet åt NRU så kände jag för att göra lite roliga saker. Så jag satte igång med lite tvåltillverkning. Har haft materialet legat ett tag, men nu fick jag fart! Blev inte så många, men har tvålmassa kvar :-)Alltså försvann denna lediga dag utan att jag för den sakens skull slappade :-). Får se vad vi hittar på att göra i morgon. Helst vill jag fortsätta rensningen i örtagården, men maken pratar om att det ska bli riktigt dåligt väder. Återstår att se alltså hur det blir med den saken.

Kan i alla fall rapportera att Kalle och Hobbe tog fotosessionen på em bra och de fortfarande på kvällen var pigga små individer - jamar högt!Nu ska jag i alla fall slappa en stund i soffan. Maken har köpt med ostbågar hem - Jipppi! :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

19/5 Tisdag - Snart ledig...

Börjar dagens inlägg med en bild på Nalle. Den skulle ha varit med igår, men jag fick inte in den pga att servern för denna blogg hakade upp sig.

Nalle hälsar :-)Allt för att göra Nalles fanclub nöjd ;-)

Förmiddagen idag tillbringade jag på Universitetet, föreläsningen idag handlade om hur man skriver en rapport - formalian alltså. Vi ska ju skriva ett PM på kursen jag läser nu, men det var jättebra med denna föreläsning. Det blev en repetition på det jag läste 1999-2000 (systemvetenskap) och eftersom jag tänkt göra klart min C-uppsats under hösten så behövde jag verkligen repetition på formalian :-). Jag vet vad jag ska skriva C-uppsats om och fick lite idéer om metod osv.  Ska träffa enhetschefen för min institution och diskutera omregistrering på C-nivån i Informatik och ska bli tilldelad en ny handledare. Ska bli kul och det är bra att vi har en rapportskrivning under denna kursen, så jag får in "tänket" när man skriver PM och uppsats. Det är ju en process i sig ;-).

På em så skippade jag ett möte för att hinna undan med lite jobb. Det var ett möte som flera från min enhet skulle gå på så jag får information ändå. Eftersom jag är ledig resten av veckan så var det en del saker som jag var tvungen att få klart under dagen idag. Kl 16.10 kunde jag stämpla ut och gå hem med gott samvete. Så SKÖNT att vara ledig 5 dagar nu :-D.

Vi handlade lite mat på vägen hem från  och eftersom vi var svintrötta båda två så köpte vi med varsin pizza. Det var provsmakning i butiken på fryspizza och den var jättegod - hamnade snabbt i vår korg. Så matlagningen gick väldigt smidigt när vi väl var hemma ;-). Innan vi åkte hem så svängde vi förbi kyrkan och kollade till lite gravar. Penséerna blommar fint nu och har klarat nattfrosten. Det är ju typ den enda blomman som funkar bra innan järnnätterna är över. Men plantorna hade tagit sig bra och komma hålla sig fina tills det är dags för lite andra sommarblommor :-).

Strax efter klockan 18 släpade jag mig ut till stallet. Kände mig HELT slut och kunde inte för mitt liv fatta hur jag skulle klara av att mocka, än mindre rida! Kroppen kändes helt sovandes. Men drygt en timme senare var jag klar, långsamt hade det gott men till sist så blev jag färdig ;-). Pållarna hämtades i hagen och Oktawia gjorde iordning för ett ridpass på grannens sandbana. Tänkte att jag får väl ta det lugnt eftersom jag är trött, men röra på sig behöver ju pållan göra i vilket fall som helst.

Maken följde med till banan och jag gick dit med pållan. Oktawia var seg... tror hon var lite påverkad av värmen som blev fram på em-kvällen.

När vi kom till banan hade grannen tagit in sina pållar så vi behövde inte oroa oss för några störningsmoment från hingstar osv ;-). Oktawia var hur cool som helst när vi kom in på banan så jag kunde sitta upp på en gång. Jobbade damen lite i skritt innan vi satte igång i trav.

Travjobbet blev jobbigt. Oktawia hade NOLL framåtbjudning och jag fick slita som ett djur för att få henne att röra sig framåt. Helst ville hon springa runt rak som en planka med huvudet rakt upp. Kom ihåg övningar från förra ridlektionen som jag genomförde. Gick på rejält med skänkeln och ledde med innertygeln tills damen svarade för framåtdrivande hjälper och slappnade av. Till sist så fick jag igenom det hela och vi kunde göra 8-volter utan att förlora form och bjudning. Travjobbet höll jag på med i 10-15 min och jag blev totalt slut - så var det med den ridkondisen ;-). För att kunna hämta andan, men inte tappa det vi åstadkommit så fick damen jobba på i skritt. Jobba på rakt spår med ställning i nacken - vilket Oktwia hade vansinnigt svårt för när det gällde att ställa sig åt vänster. Hon ormade sig åt alla håll och la huvudet på sned eller böjde halsen istället för nacken. Vid 6:e försöket slappnade hon äntligen av och fattade vad det var jag ville hon skulle göra - då fick det vara bra med den övningen. Vände på framdelen några gånger - det kan pållan nu :-). Avslutade passet med att trava lite 8-volt igen för att se om vi hade kvar damen i en bra arbetsform och det hade vi. Efter 30 min jobb på banan skrittade vi hem och för att utmana ödet så red jag hem ;-). Två bilar körde om bakifrån och vi fick ett möte under skritturen som tar 10 min. Den biten funkade bra, behöver inte oroa mig för bilar eller traktorer... bli omkörd av släp är värre...

När vi kom hem så red jag fram till vår trailer och satt av där. Oktawia noterade knappt att vi var brevid trailern. Gick igenom samma passage som igår vid bakluckan. Inga problem alls. Kan också tillägga att när vi klev ut från stallet så brydde hon sig inte alls om trailern trots att den stod på samma ställe som igår. Så skönt om det kommer funka nu med lastningen och damen inte stirrar upp sig bara hon SER en trailer :-).

Pållan fick sig en omgång med ryktborsten innan kvällsmaten. Maken slängde ner hö åt mig så jag kunde göra iordning maten till morgondagen. Sedan blev det släckt och nattat i stallet.

Nu när jag är klar med ridning och allt i stallet - så är jag jättepigg!! Är inte det märkligt.... Ska sätta mig en stund framför TV:n och kolla på Medium från förra veckan. I morgon så blir det nästan sovmorgon... maken ger pållarna frukost kl 6.30 så då får jag pallra mig upp kl 8 för att släppa ut dem, men det är i alla fall 2 timmar längre jag får sova ;-).

För att göra Nalles fanclub riktigt nöjda med dagens inlägg så kommer här en bild från idag. Lilla Nalle ligger i sitt favorithörn i köket och spanar på våra pizzor i ugnen. Han fick inte smaka ;-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie

18/5 Måndag - Lastning del 2

Har varit rätt sliten idag - sviter efter helgen ;-). Först lassa ett ton hö i lördags och sedan cliniken igår med den anspänning som det trots allt blev. Sådant tar ut sin rätt rent mentalt...

Vi for hemåt direkt efter jobbet förutom ett litet snabbt besök på Granngården för inköp av kattmat och betfor. Vi fixade middag och det stora samtalsämnen var huruvida Oktawias dust med Ronny Åhman igår hade satt några bestående spår och gjort henne mer lättlastad. Innan jag gick ut till stallet så kopplade vi ihop videokameran med TV:n och vi kollade på det som maken spelade in i går. Det var VÄLDIGT bra att han spelade in hela passet med Ronny... för jag kom absolut inte ihåg hälften av det som Ronny gjorde. Framför allt så såg jag inte allt han gjorde eftersom jag tillbringade mesta av tiden ståendes inne i trailern.

Vi la upp en strategi för vårt test av lastning här hemma och sedan gick jag ut och fixade stallet. Regnet hängde i luften, men det var rätt skönt ute. Pållarna togs in i stallet och vi fixade trailern och bil. Vi lastade INTE intill stallet, utan valde att ställa oss ungefär mitt på stallplanen där vi hade lite utrymme ifall Oktawia skulle få för sig att börja dansa runt. Och så skred vi till verket.

Oktawia fick på sig repgrimma och så mitt vanliga långa grimskaft. Maken fick ett vanligt grimskaft att vifta med om det skulle behövas.

Oktawia blev superspänd bra vi öppnade dörren och hon såg trailern en bit bort. Dock inga problem att få med henne till triailern. Hon stannade snällt framför lämmen  blåste lite. Det jag upptäckte när vi satte igång var att jag hade svårt att vifta repet med höger hand och leda min vänster samtidigt. Ville gärna leda med höger, vilket gjorde att jag inte var så snabb.

Jag vände på Oktawia och började gå mot trailern för att kliva in i den, Oktawia gjorde direkt ansats till att springa ut åt vänster. Jag tog tag i repet en gång och maken stod strategiskt till på vänster sida och viftade med ett grimskaft, när Oktawia slängde ut rumpan fick hon en liten snärt på baken precis som igår. En förvånad Oktwia klev raka vägen in i trailern! Och stod stilla där!

För att verkligen befästa det hela så backade vi ut och hon försökte genast smita ut på vänster sida, men där stod maken *he he*. Damen har verkligen superrespekt för ett litet grimskaft numera ;-).

Jag promenerade in igen med damen i trailern, stod stilla en stund innan vi backade ut och så gjorde vi ett sista försök. Nu tyckte Oktawia att maken var så otroligt jobbig med sitt viftande rep, så hon sprang in i trailern *fniss*. Alltså fick det räcka lastning för idag.

En duktig pålla i trailern :-)Jag är supernöjd - inte ens i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle bli så enkelt att få in damen :-). Jag ska bara bli lite snabbare på att läsa av henne så jag hinner förkomma henne och vifta lite med mitt rep INNAN hon hinner springa ut åt vänster.

Maken tyckte NÄSTAN att det var lite kul ;-)

Efter lastningsövningen så blev det lite motion för pållan. Fick räcka med ett litet pass longering på vår vändplan, först promenad på vår gata så hon får se lite andra omgivningar än hagen. Longeringsjobbet gick jättebra. Lydig och fin. Galopp funkade också bra trots liten volt, även om hon tycker det är  jobbigt så kämpade hon på. Dock bara kort pass med galopp, några språng och sedan bryta av till trav så det inte sliter för mycket. Galoppfattningarna är ju stärkande så det är ju bara bra att fatt många gånger :-). Avslutande promenad på vår gata. När vi kom upp på gårdsplanen så passade jag på med lite miljöträning. Pållan har ju svårt för trånga passage - tränade alltså på att gå mellan bakläm på trailer och en pall. Mellanrummet var ungefär 1,5 meter. Första gången tyckte Oktawia det var lite läskigt, men följde snällt efter mig. Det var äckligare när vi hade trailern på vår vänstra sida, så det var bra att vi tränade på detta.  Andra gången vi gick så stannade jag Oktawia mellan pall och trailer, där fick hon stå och fundera en stund.

Lugn, men fundersam dam ;-)Sedan var vi klara för dagen och pållan blev avborstad och sedan serverades kvällsmaten. Bra hotell mina pållar bor på ;-).

När jag ändå släpade på kameran så blev det också en bild på Prickans bebisar, 2 veckor gamla och sover sött :-)Var klar i stallet lagom till CSI, det försökte jag kolla på samtidigt som jag hade en "liten" Nalle på mig hela tiden. Den kissen var lite kelsjuk och pockade verkligen på uppmärksamhet *fniss*. Men han är ju så söt så det gör ju ingenting :-).

Roligare än så här blev det inte! Är jättenöjd med lastningen - känns som om vi gjort ett kängruhopp framåt :-). Skulle det bli strul med lastningen igen så vet vi nu hur vi ska handskas med damen, det är guld värt :-). Kommer inte lägga ut någon film från cliniken på Youtube pga att den är för lång för mitt bredband att ladda upp. Finns på DVD-skiva dock ;-).

/Lizzie

17/5 Söndag - Clinik Ronny Åhman

Idag var det alltså dags för cliniken med Ronny Åhman. Jag hade min "startid" vid 14-snåret enligt senaste mailet i går. Så vi åkte iväg så vi var på plats kl 12 för jag ville se lite andra ekipage innan det skulle bli min tur. Maken följde snällt med utan att knota det minsta :-).

Vi skulle inte åka så långt, cliniken var vid Kumla ridklubb och jag hade bokat en box åt Oktawia så hon skulle slippa stå i trailern och bli stressad.

När vi kom fram så hittade jag snabbt rätt på ansvarig person, fick en box och vi lastade ur Oktawia. Hon följde snällt med mig tills vi kom fram till stalldörren - där blev det tvärstopp, men försök nr två så klev hon in. Hon var lite lätt stressad i den nya miljön, men började äta av det medhavda höt på en gång. Däremot så kröp hon  nästan ur skinnet när jag tryckte på vattenkoppen - en sådan har hon aldrig sett tidigare!

Oktawia blev lämnad med sitt hö och vi gick till ridhuset. Och nog hann vi se andra ekipage - programmet var 2 timmar försenat när vi kom dit. Så är det ju när det gäller hästar - det tar den tid det tar liksom.

Så det var bara att sitta och titta på de andra ekipagen. Måste ge maken en stor eloge - han har skött sig exemplariskt under hela dagen. Trots att han egentligen är totalt ointresserad av hästar så var han med inne i ett svinkallt ridhus och kollade på de andra - och han gnällde ingenting!

Fram på sen em blev det äntligen min tur - jag var typ näst sist ;-). Det gick lättare att få in Oktawia i ridhuset än vad jag hade trott. Hon blev inte alls så stissig som jag hade befarat. Damen har kanske mognat lite ;-). Maken hade kört in vår bil och trailer i ridhuset och så började Ronny att hantera Oktawia.

Oktawia ville inte alls kliva på trailern, utan smet förbi på vänster sida för honom också. Han kom snabbt fram till att hon har svårt för trånga passage och "longerade" henne mellan sig och rampen. Först så kastade sig Oktawia förbi rampen, men efter ett par varv så kunde han få henne att göra halt vid rampen och stå där helt stilla.

Fortfarande så ville hon dock inte kliva in i trailern.

Jag fick i detta läge kliva in i trailern för att ta emot henne, sedan var det bara att vänta. Det blev en dans, Oktawia klev upp på rampen med framhovarna och slängde sig sedan bakåt. Ronny stod brevid henne och skickade henne framåt genom att snurra ett rep. Hon försökte springa över honom ett par gånger, men då placerade han henne snabbt framför rampen.

Efter cirka 30 min så klev hon in, och stod kvar där. Backade ut, och hon klev in igen, och igen och igen osv. Så fick jag själv ta över och det var bara att ta snöret och kliva in i trailern med pållan :-). Gick ett varv i ridhuset och så mot trailern, Oktawia följde snällt med in.

Enligt Ronny så ska det nu inte vara några problem. Ev kan en medhjälpare behövas för att snurra med ett rep om man inte kan göra det själv.

Nu var en lång dag slut - vi lastade in damen en sista gång och jag kunde köra ut ur ridhuset  med häst och trailer. Innan vi for hemåt så mockade jag rent boxen jag hyrt - det tog en stund eftersom Oktawia lekt dygnspridare ;-).

När vi kom hem så blev Sabina jättelycklig, hon har ju varit själv ute i hagen hela em. Oktawia tyckte också det var VÄLDIGT trevligt att äntligen få komma ut i hagen. Hon travade runt flera varv - brydde sig inte ens om höt jag la ut.

Plocka iordning på alla prylar, städade ur trailern och så var det dag att laga mat åt oss själva. Jag fixade käk och maken tog hand om disken (min disk egentligen). Sedan gick vi ut och satt i syrenbersån och åt maten. Kändes skönt att vara ute en stund efter att ha tillbringat halva dagen i ett kallt ridhus ;-).

Nu är pållarna intagna och nattade. Vovvarna rastade och jag ska kolla lite på nyheterna innan jag själv tar en djupdykning ner i sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

16/5 Lördag - Full fart

Vår nya bil har idag fått visa vad den går för ;-). Kl 9.30 for vi hemifrån för att åka iväg till min höbonde och hämta hö. Bonden vill tömma och städa ur sina lador inför nästa skörd och jag hade 1 ton hö kvar att hämta. Får in 500 kg i trailern - alltså blev det till att åka två gånger idag.

När vi åkte hemåt med första lasset så konstaterade vi att vår bil drog släpet bra. Märktes knappt att det var fullt med hö i släpet ;-). Väl hemma så var det bara att lassa upp höt - tur att maken är stark! Sedan iväg till höbonden på dirketen och hämta det sista höt. Vi var lite trötta när vi kom hem, men det var ingen idé att vänta - upp med höt på en gång. Lika bra att få det gjort när man ändå var i farten.

Sedan tog jag itu med mockning - maken fixade lunch under tiden. Det blev hemmagjorde hamburgare. Skönt att sitta i syrénbersån och käka mat :-). Det blåste lite, men där inne är det lä. Efter maten så tog maken itu med ett evighetsgöra så här års - klippa gräset... När han har klippt klart hela tomten, så är det ju dags att börja omigen eftersom det växer så det knakar. Han tillbringade alltså några timmar med den illaluktande maskinen ;-)

Jag fixade klart i stallet. Tog rätt på allt höboss som blev efter att vi lastat upp höt. Jag passade också på att göra rent trailern ordentligt invändigt. Torkade även av väggarna, vilket var välbehövligt. Jag målade ju om trailern invändigt för 2 år sedan. Maken har tyvärr kört skrot i trailern så det har blivit en hel del repor i färgen. Såg i alla fall bra mycket bättre ut när jag fick bort en hel del smuts efter pllan. När jag var klar med det så kollade jag runt lite i örtagården - himmel vad mycket jag har att rensa och gräva bort :-O Men upptäckte också att det fanns gott om rabarber :-). Alltså var jag bara tvungen att baka en rabarberpaj ;-).

Fram på em så åkte jag iväg en sväng till C's stall och spanade in hennes nya pålle. En fin brun pålle som verkar vara jättetrevligt. Kul att C äntligen hittat sin drömpålle :-).

När jag kom hem igen så höll maken fortfarande på med gräsklippningen. Nu tyckte jag att det var dags för en rast för maken så jag satte på kaffe och så fikade vi i syrénbersån - kan det bli bättre...

Kaffe, rabarberpaj i syrénbersån och så doftar det hägg i hela trädgården och solen skiner :-). Där satt vi och mös en stund ;-)

Gräsklippningen hade tagit ut sin rätt på makens krafter och gick in en stund för att vila på soffan. Jag hade fått lite energi efter fikat och bestämde mig för att börja med örtagården.

Jag har otroligt mycket smultron av sorten "Linne's 1700-tals smultron", de blir stora och smaka precis som vilda smultron. Sprider sig rejält och jag har en hel smultronmatta i min örtagård *fniss*. Sedan har kryddorna spridit sig hej vilt också. Där jag ska ha mina trampstigar växter det inte bara ogräs, utan även kryddor. Dess tycker jag är onödigt att de ska få hamna på komposten, bättre då att jag kan dela med mig av mitt överflöd. Brukar ta med mig till jobbet och det brukar inte ta lång tid förräns jag blir av med plantorna.

Jag började med att kantrensa framför örtagården.... efter 1,5 timme hade jag kommit ungefär 1/3-del av framkanten...Resultatet blev rejät mycket ogärs till komposten, men även 2 lådor med plantor... mest smultron, men även citromeliss, spansk körvel, krysmynta, kajp, oregano och johannesörtSka bara se till att de överlever så jag kan ge bort dem :-)

Efter att ha krypit runt på alla fyra i 1,5 timme så sa kroppen ifrån :-O. Gick runt och kollade på de övriga rabatterna... helt plötsligt så har förgätmigej slagit ut - över natten känns det som ;-).När jag var klar med rensningen och rundvandringen i trädgården så hade maken kvicknat till liv. Vi kopplade på trailern på bilen (igen) och så ställde vi ekipaget mitt på gården. Nu skulle jag testa och lasta Oktawia. Hon funkar ju alldeles utmärkt att lasta ifrån stall eller ridhus. Har dock inte provat på öppen plan på länge - skulle ju vara pinsamt om jag kommer på lastträningskurs och det inte är några problem *harkel*.

Men jag behövde inte vara orolig. Oktawia visade visserligen inte upp hela sitt register, men så försökte vi ju inte tvinga in henne heller.

Men in i trailern - näpp dit går inte damen!

Hon har 2 lägen...

Parkerad - rör sig inte ur fläcken!Eller kliva över matte och ut på vänster sida!Maken fick också prova - samma resultat. Hade vi tagit fram linor osv så hade vi alla gånger haft en dam som slängt sig, stegrat sig eller sprungit baklänges... blir bra med Ronny Åhman-cliniken i morgon!

Oktawia fick nöja sig med att stå uppställd i stallet med öppen stalldörr under tiden som jag ryktade henne ordentligt - damen är en riktig dammhög. Så blir det när man inte har täcke på ute, men jag tar hellre lite damm än att jag har en överhettad pålla...

Oktawia gillar att stå och spana ut på gården :-)Maken gick ju runt och klippte med en grästrimmer - honom var hon tvungen att hålla koll på ;-).

Sedan blev det inte så mycket mera gjort idag. Pållarna blev nattade och jag gick in och kollade på CSI Maimi - orkade inte kolla på Eurovionsschlagern, utan föredrar CSI ;-). Tänkte kolla lite på röstningen och se hur det gick för Sverige, men orkade inte hålla mig vaken ;-). Norge vann uppfattade jag i alla fall - trallvänligt låt så ett stort grattis till Norge :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

15/5 Fredag - äntligen helg

Denna arbetsdag försvann i ett huj, min kalender var ren för dagen - men ändå så hade jag fullt upp. Även om det ramlar in allt möjligt oplanerat så är det ju sådan som gör mitt jobb så himla kul :-). Maken fick till och med stå och vänta en stund innan jag kunde sluta eftersom jag gjorde ett jobb åt min chef in i det sista. Full rulle är ordet!

Efter jobbet så åkte vi till Willys och shoppade lite mat till helgen. Känns fortfarande helt overkligt att fara runt i vår nya bil :-) - men snart så har man väl vant sig ;-).

När vi kom hem så käkade jag lite mat, sedan fixade jag stallet. Var precis klar tills det att M1 och pappa P kom. Oktawia gjordes iordning för att arbetspass i ÖFK's ridhus. Oktawia klev snällt in i trailern och det gick alla tiders att dra med nya bilen :-).

Oktawia hade lite bråttom ur trailern för hon hörde ridskolehästarna som var på banan jag parkerat brevid. När hon väl var ute ur trailern så var hon lugn och likaså när M1 skrittade runt SM-banan som framskrittning - hur cool som helst trots att vi träffade på en som var ute och betade sin pålle.

Arbetspasset i ridhuset gick också bra. La ut bommar som de skrittade och travade över, funkade finfint. Fick även rida runt koner med tagen bakdel - Oktawia gjorde väldigt snygga framdelsvändning för nu kan hon det ;-). Till sist så förstod hon vad det var hon skulle göra egentligen ;-).

Jag tyckte galoppjobbet gick bra också. Oktawia vill gärna springa med huvudet rakt upp, men vi uppfattar det mer som att hon inte riktigt orkar, men ändå är väldigt välvillig till att galoppera. Det var inge tjafs i form av istadighet eller så - utan det handlar nog mer om att hon blir lite trött men ändå vill vara till lags och jobba. Det tar längre tid än vad man tror att få en häst musklad för att klara av samlande arbete en längre stund. Bara att jobba vidare och se glad ut, till sist så kommer ju styrkan. Det positiva var att hon gjorde fina galoppfattningar, bara en gång blev det fel - för övrigt så var det rätt hela tiden :-).

Nu är det ju 2 veckor sedan hon var inne i ÖFK's ridhus, bl a pga av krånglande bil. Det märktes att hon inte blivit ordentligt genomarbetad - tydligt att damen behöver regelbunden genomridning. Förhoppningsvis så har vi en bil som rullar ett tag nu så man slipper att bök med den saken och kan koncentrera sig på att få regelbunden träning. På söndag är det ju cliniken för Ronny Åhman och efter den så hoppas jag att lastningsproblemen är ur världen ;-).

När jag kom hem med pållan så fick hon komma ut och beta lite gräs efter det att jag borstat klart henne. Det gillade pållan ;-).

När jag var klar med hästarna så gjorde jag en ordentlig ursopning av trailern, bort med det gamla spånet. Det var mest gjord och damm i trailern efter en lerig vinter. I morgon ska vi iväg och hämta 1 ton hö = 2 vänder med trailern. Skönt att slippa gammalt dammig lera då.

Sedan var jag helt klar för kvällen, både i stallet och i kroppen. Man blir lite lätt trött efter att ha haft fullt upp hela dagen - och hela veckan.

Jag har i alla fall hunnit fota Kalle och Hobbe en vända idag. De börjar bli medvetna om att det finns en omgivning omkring dem nu ;-)Visst är de söta :-)

Det var allt för idag i alla fall. Nu ka jag kolla på Numbers! Och nog ta ett glas rödvin ;-)

/Lizzie

14/5 Torsdag - Vårruset!

Dags för vårruset var det alltså! Eller rus och rus....  jag är alldeles för tung för att springa och framför allt 5 km på asfalt - men en promenad funkar alldeles utmärkt.

Men först var det till att åka hem för att få i sig lite mat och sedan fixa stallet lite kvikt. Kl 18:15 var det dags att fara tillbaka till stan för att träffa en arbetskamrat som som jag skulle gå vårruset med. Vi var ett rätt stort gäng från förvaltningen som var med, men många av de andra skulle springa.

Pållan fick alltså vila idag och bara matte fick motion ;-)

Mycket tjejer är det ju - tror det var drygt 7000 kvinns var det som var med idag. Det är några stycken...

En vy över från starten, långt där framme är starten!Vi var många som promenerade. På väg upp till DrottninggatanJag och min kamrat tog oss runt på 50 min, vilket är helt OK i denna folksamlingen. Efteråt skulle vi leta rätt på resten av tjejjerna från förvaltningen - inte helt enkelt. Till sist så sprang vi ihop med en så kom fram till vår pickning. Träffade också flera stycken från mitt gamla jobb, som jag gick vårrusen med förra året - det var kul :-D

När vi var klara och skulle lämna området så passade vi på att stanna vid tältet med folk från Vibhälsan. När jag skulle få testa så förklarade jag att jag har problem med instabil vrist efter diskbrock för 13 år sedan. Fick ställa mig på tå på vib-plattan och det tog inte många sekunder innan min vrist vek sig. Han som har Vibhälsan började fundera på in "skada" och det slutade med att jag låg på en brits och han började klämma och känna på vrist och skenben.

Jag förklarade att jag har problem med att mitt hälben känns som om det lever ett eget liv.

Fick förklarat att min led låg "fel". Att musklerna låg fel och drog ut hälbenet utåt och upp över vristen mot stortån. Kunde bara hålla med för det förklarade mycket av mina problem med foten. Efter lite tryckande här och var och utövande av Kinesiologi så hade jag helt plötsligt både stabilitet och styrka i min vrist!!!! :-O Jag kände direkt när jag ställde mig upp att trycket under foten och hälbenet var HELT annorlunda och att foten inte pekade utåt längre! Jag var helt mållös och bugade djupt! Fick papper om VIB-hälsan och det blir nog att jag gör besök där för att bygga upp strykan i mitt vrist.

Han kanske kan göra något åt mitt sneda bäcken!!!

När jag kom ut från området så stod taxin (maken) och väntade så det var bara att hoppa in i vrålåket och fara hemåt. In i bilen fick han en helt exalterad Lizzie som försökte förklara vilken "mirakelbehandling" som just inträffat :-). När jag väl lugnat ner mig så fattade han vad jag pratade om och tyckte väl att jag skulle börja gå på Vib-hälsan ;-).

Under tiden som jag gick vårruset så hade maken varit och hälsat på sina föräldrar och visat upp bilen - de var imponerade och tyckte vår nya bil är jättefin :-). Det syntes knappt på bensinmätaren att maken vart ute och farit, så trots att det är en SUV så drar den mindre bensin än vår 945:a - inte helt fel!

När vi kom hem så var kl strax efter 21 och pållarna ville komma in och få sin kvällsmat, alltså fixade jag klart stallet för kvällen och sedan vallade jag runt Kayo en stund - att husse varit hemma är INTE samma sak - för henne är det bara matte som gäller.

Mer än så här har inte hänt idag och nu ska jag ta min välmotionerade kropp och förpassa mig till sängen.

Godnatt!

/Lizzie

13/5 Onsdag - "Ny" bil

Idag kunde vi åka och hämta ut vår "nya" bil :-D. Den besiktigades idag - och gick igenom utan problem så maken och jag for iväg till Bilfirman efter jobbet för hämta ut vårt inköp!

Jag fick köra hem vrålåket och maken åkte gamla Volvon, bäst jag passade på för jag lär väl inte se röken av bilen hädanefter ;-)

Vi är jättenöjda och det känns som om jag har en redig bil att dra hästtrailern med, framför allt inför nästa vinter.

Här är underverket!
Maken ville sitter och kollar igenom alla knappar ;-)
Även fräsch invändigt - och ren... än så länge ;-)Naturligtvis så var vi tvungna att ut och åka en sväng och testa hur bilen kändes med trailern.Hm, vi märkte knappt att vi hade trailern på. Visst ser maken rätt nöjd ut *fniss*

Det värsta är ju att nu skulle jag behöva byta upp mig när det gäller trailern också ;-).

Till sist så fick det vara slutlekt med bilen. Slängde i mig lite mat och tog sedan itu med stallet. när jag var klar med mockning osv, så fick pållarna komma. Hade en lite ridpass inplanterat, men för att inte lugna makens anstrända nerver så förpassades ridpasset till att vara här hemma. Jag höll mig i hästhagen och det funkade rätt bra.

Pållan var samarbetsvillig. Jag red i dressyrsadeln, vilket jag inte gjort på evigheter. Jobbad pålla i skritt, men lite kortare inslag av trav. Och vi tränade på skänkelvikning, som funkade bra. Skritt och trav över bommar, funkade bra. För första gången så funkade framdelsvändningen, och det klockrent! Det har inte Oktawia fattat poängen med alls tidigare - så det var jättekul. Dessutom så accepterade hon att göra flera stycken på raken utan att bli stressad :-). Hon fick också träna på att gå rakt fram, men ställd i nacken till höger eller vänster. Det tyckte hon var skitjobbigt och det tog ett tag innan hon förstod vad hon skulle göra. Det blev ett arbetspass på en timme, Oktawia blev ju inte svettig, men hon fick jobba med skallen så hon såg helt slut ut när vi var klara. Jag som inte är van att sitta i dressyrsadeln, kommer ha värsta träningsvärken i morgon.

Klar i stallet vid 21:30. Ska nu rasta vovvarna en sista vända - sedan är denna dagen slut :-)

/Lizzie

12/5 Tisdag - Trött

Efter gårdagens omtumlande händelse - det är ju inte varje dag men köper bil ;-) - så har jag idag varit väldigt trött. Det tog lång tid innan jag kunde somna igår. Tar väl ett tag innan man "landat" så man fattar att man köpt en SUV :-D. Har varit grymt trött hela dagen idag!

Bilförsäljaren från Bilforum ringde idag och talade om att sensorn till ABS-bromsen blev bytt idag, men att bilen ska besiktigas för det var den visst inte. De har inga tider inbokade för besiktningar under morgondagen, men han trodde att han skulle få in den i alla fall till Bilprovningen under morgondagen och ska ringa mig så fort allt är klart. I annat fall kanske vi får vänta en dag till innan vi kan hämta den. Det får man väl stå ut med ;-).

Det var i alla fall bra att vi släpar på våra cyklar som "back-up"-fordon för jag slutade lite tidigare och cyklade iväg till min kompis K och lämnade av hennes biljett till Kyra-cliniken som vi ska iväg på den 27/9. Sedan kom maken och hämtade med vid K's jobb, så slapp han åka halva stan runt. Vi shoppade lite mat innan vi åkte hem, men sedan blev det full fart hemåt.

När vi kom hem så pratade vi lite med Pysseltrollets make, som hade lånat vår trailer för att köra ett par får. Sedan var det bara att fixa middag och sedan ut till stallet. Jag hann mocka klart tills det att Minternet kom över med ett USB-minne så hon fick över alla bilderna jag fotade under westerntävlingen. Hon hade med sig ena sonen och självklart så gosade de med Hobbe och hans bror Kalle :-).

Det som sedan var kvar för kvällen - det var Oktawias motionspass. Idag blev det longering.

Pållan var på riktigt sammarbetsvilligt humör. Lydde minsta lilla vink och verka tycka att det var helt OK att få vara i hagen och jobba. Delade upp passet i 10 min skritt runt i hagen, sedan på med inspänningstyglar och lite lätt travjogg som uppvärmning åt båda varven, knappt 5 min i varje varv. Själva arbetet bestod i trav och galopp över 4 bommar. Traven var inga problem, det har hon gjort tidigare, men att galoppera över 4 bommar, det blev 3 bommar för mycket. Oktawia fick inte ihop koordinationen och travade istället över bommarna. Hade börjat jobbet i vänster varv, och hon fick en skrittpaus på några minuter innan jag bytte varv. Passade då på att justera avståndet mellan bommarna - ökade lite. När vi sedan körde igång galoppen i höger galopp så fick hon till galoppen över bommarna på första försöket. Oktawia såg nästan förvånad ut - var det så enkelt! *fniss* Sedan så funkade det - fast hon tyckte det var jobbigt för hon var ju tvungen att ta i på ett annat sätt än bara galoppera runt-runt. Bytte tillbaka till vänster varv och då funkade det med galopp över bommarna - så det var avståndet som inte var helt korrekt vid första försöket.

Avslutade arbetspasset med lite travjogg utan inspänningstyglar och sedan knatade vi runt i hagen i 10 min så hon fick skritta av sig. Oktawia såg helt klart nöjd och tillfreds ut när vi sedan klev in i stallet.

I morgon tänkte jag rida en sväng - hoppas maken överlever att följa med ut på en tur... han blir lite lätt stressad när jag ska ge mig ut på pållan ;-).

Var klar med hästarna och stallet kl 21:30 och det var skönt att bli färdig så sent och det fortfarande var LJUST ute - hopp om sommaren :-).

Nu är jag i alla fall helt färdig för kvällen och ska förpassa mig till sängen.

Godnatt!

/Lizzie

11/5 Måndag - Fler provkörningar

Maken jag åkte iväg, till bilhandlare som har Forestern, på lunchen. Tyvärr var han inte på plats, utan istället fortsatt vi till Örebro Bildemo och köpte en begangnad luftmassemätare till bilen. Verkar faktist som om den funkar bättre än vår gamla trasiga.

Efter jobbet så for vi tillbaka till bilhandlare och nu var det makens tur att provköra Forestern. Vi körde en vända, men maken var mycket skeptisk till detta med automatväxel. För övrigt så gillar han bilen. Jag har under dagen ringt och kollat vad det kostar att få ett drag ditsatt... cirka 7000 kr :-O

Jag hade hittat en annons till på en motsvarande bil, men av ett annat märke, hos en annan bilhandlare. Det var samma årsmodell, SUV, och ungefär samma körsträcka, men med drag! Prismässigt så kostar den lika mycket som Subaru forestern.

Så vi for iväg till andra sidan stan, för det var klart att bilhandlarna skulle ligga så långt ifrån varandra som möjligt ;-).

Får får hjälp på direkten och åkte iväg en tur i bilen - det var en Honda CR-V - en SUV alltså. Har också AWD. Jag fick börja provköringen. Satt väldans bekvämt :-). Bilen superfräsch invändigt och allt verka funka. Sedan var det makens tur att provköra - bilen är manuellt växlad till makens förtjusning...

Sedan gick vi där och funderade ett tag. Vi fick se serviceboken - en ägare på bilen som gjort all service som ska göras. Jag har ju letat länge och hitta en bil med AWD som är fräsch och välskött i vår prisklass - det är inte helt enkelt, finns inte så många liksom.

Med andra ord - vi slog till och köpte bilen :-)Samma typ av bil som den vi provkörde i lördags, men det känns som vi får mer bil för pengarna :-)

Bilen har: 4AWD, ABS-bromsar, AC, airbag förare & passagerare, avtagbar dragkrok, C-lås - fjärrstyrt, CD-stereo, elhissar fram och bak, elspeglar, eltaklucka, LM-fälgar, motorvärmare, rails, servostyrning, skinnklädsel och yttertemperaturmätare. Får dra 1560 kg med B-körkort.

Känns oerhört mycket lyxigare än vår gamla 945:a, vars enda lyx är AC - som ej funkar!

Det är en sensor till ABS-bromsarna som ska bytas - de hade fått hem reservdelen idag och ska byta den i morgon. Så på onsdag ska vi åka och hämta nya bilen :-).

Kvällen har försvunnit i ett lite lätt "töcken" - det är jobbigt att köpa bil ;-) - framför allt att åka runt och provköra. Var rätt skönt att mocka lite skit när jag kom hem. Det är en bra syssla när man behöver rensa huvudet ;-).

Ska bli så skönt att ha något rejät att dra trailern med :-).

På mailen fick jag idag också programmet för söndagens clinik. Vi ska vara med i slutet av dagen, Ska bli SÅ spännande :-).

Det var allt för idag och nu ska jag kolla på CSI.

/Lizzie

10/5 Söndag - Ingen vilodag ;-)

Jag vaknade kl 8 idag med, men maken hade redan gett pållarna frukost så jag kunde ta det lugnt. Så vi kollade lite på morgontv samtidt som vi käkade frukost. Men sedan var det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Städning av hemmet stod på schemat idag.

Så vid 10 satte vi igång. Det är ju plocket som tar mest tid och är astråkigt, för man tycker man plockar och plockar och plockar - men det händer ingenting. Mitt upp i alltihopa så ringde makens föräldrar, de dök också upp mitt i städningen - dock hade vi förvarnat om att vi höll på att städa och att vi inte skulle bli klara innan de kom. De kom på fm, svärfar var bra nyfiken på de bilar vi kollade på igår ;-). Visade bilder och information från vägverket via nätet.  Svärisarna fattar att vi har tröttnat på vår gamla volvo ;-). 945:an är hur skön som helst att åka i och bra dragbil - men INTE när den krånglar...

Vi drack lite kaffe innan de for hemåt igen och sedan kunde vi fortsätta med städningen. Ungefär ett ton grus hade vi på golvet - kändes det som i alla fall.

Tiden går ju fort när man har roligt och helt plötsligt var det dags för min ridlektion. Det blåste storm idag också så det var inge svårt att få in pållarna. Fick meddelande från min tränare att hon var lite försenad, så jag passade på att mocka innan jag gjorde klart Oktawia. Det var liksom ingen idé att släppa ut dem igen för det handlade bara om att ÅE var drygt halvtimmen försenad.

När jag sedan gjorde iordning Oktawia för en ridtur så var hon laddad och tyckte jag sölade alldeles för mycket när jag ryktade henne ;-). Hon ville få på utrustningen så vi kunde ge oss iväg. Maken var lite stressad och undrade om jag verkligen skulle ge mig ut i blåsten. Jag lugnade honom med att jag skulle leda pållan till grannens bana, en sträcka på 700 m. Promenaden till banan gick bra, det var en tjej till på banan när jag kom, samma ryttare som när M1 red. Oktawia brydde sig inte ett dugg om den hästen, men däremot den tjusige islandshästhingsten som var i en hage mitt emot banan. DEN killen ville hon gärna träffa.... När vi kom in på banan så började damen direkt med att tjafsa med att slänga med huvudet och göra ansats  till att resa sig. Jag börjde direkt med jobba henne från backen. Gå framåt, stanna, backa, svänga - hela tiden hålla henne fokuserad på mig. Det funkar bra på Oktawia och efter cirka 5 min var hon hur lugn som helst och jag kunde skritta runt med henne. Jag ville vänta med att sitta upp tills den andra tjejen var klar för jag misstänkte att jag skulle behöva "ta ner" Oktawia igen - och mycket riktigt. Oktawia blev riktigt stressad när tjejen lämnade banan, men funkade att hantera med hjälp av mina "ledarskapsövningar" och damen lugnade ner sig på ett par minuter. Nu kunde jag sitta upp. Hade då knatat runt med Oktawia på banan i 30 min, så framskrittad var hon i alla fall. ÅE kom precis när jag skulle sitta upp och lektionen kunde börja.

Oktawia var inte sådär supersamarbetsvillig idag, men inte heller istadig eller tjafsig. Det var bara en massa annat som damen hellre glodde på och jag fick rida som fan för att få henne att röra sig framåt. Det blev rejält med miljöträning också. Det blåste storm, det kom 2 hästar skrittandes på vägen ovanför banan - maken nästan svimmade för han trodde att pållan skulle stegra sig och slänga av mig ;-) - men pållan skötte sig riktigt bra. Hon flippade inte ur, blev lite stressad och focuserad men det funkade att få henne att röra sig framåt. Sedan kom de som äger banan hem med trailer och de lastar ur en pålle - Oktawia stressad, men det gick att hålla igång henne så hon inte stirrade upp sig allt för mycket. De som red på vägen som sedan igen, men nu på banvallen - den här gången så lyckades jag hålla pållan så koncentrerad i sitt arbete så hon inte ens märkte att det skrittade förbi två hästar ;-).

Det som var svårt i dag var att få igenom henne i vänster varv, ville gärna gå på volt rak som en planka och med skallen rakt upp. Men till sist så fick jag damen lösgjord - och det var nog tur det för jag hade inte ett uns kvar med kraft i min kropp när vi väl var klara *fniss*. Jag hade slitit så jag hade blodsmak i munnen :-O

Travjobb i vänster varv.Travjobb - matte lite lätt röd i nyllet ;-)
Jag var jättenöjd efter dagens lektion :-). Oktawia är ju en sådan häst som alltid kommer att ha lätt för att spänna sig och rädd för saker och ting. Men det är himla skönt att märka att jag kan få "verktyg" att hantera hennes spändhet. Eftersom Oktawia flippat ut tidigare så blir ju jag lite lätt handlingsförlamad när jag ser en annan häst, eller om pållan blir spänd av någon annan anledning. Jag glömmer bort att andas, glömmer bort att rida och blir spänd som en stålfjäder - inte undra på att hästen blir spänd ;-). När jag väl focuserar mig på att RIDA så kan jag rida bort Oktawia spändhet och det lyckades jag med idag :-). ÅE tyckte det gick jättebra idag och att banan var alldels utmärkt att träna på trots att det hände mycket runt omkring - eller tack vare att det händer en massa  ;-).

Jag gick med damen hem i alla fall - maken var helt slut efter min nervspännande uppvisning ;-) så jag tänkte att det var bäst att gå med damen så han kunde slappna av lite.

När vi kom hem så fixade jag klart med pållan, de fick gå ut i hagen sedan och få sin em-mat. Oktawia såg ut som om hon kunde gå ett pass till ;-).

Em-mat var inte bara hästarna som ville ha - jag var helt utsvulten så vi fixade iordning ugnstekt lax med teriakysås, wokade grönsaker och glasnudlar - mums! Efter maten så hade vi fått tillbaka lite energi och vi kunde städa klart huset. Städning och moppning av golv var kvar.

Maken tog itu med damsugningen. Nalle som ska vara med överallt... han tyckte att dammsugaren var lite för närgången ;-)Så han förpassde sig snabbt upp på mitt skrivbord - där kände han sig säker och kunde kolla på dammsugaren med ett lugn från ovan ;-)Vi var klara med dammsugning och moppning av golvet frampå kvällningen. Det var lite filtar och grejjer att skaka. Plocka fram lite rena handdukar och påslakan osv - sedan var vi klara med allt utom disken. Den orkade inte maken fixa idag, utan den ska han ta i morgon... får se hur det blir med den saken ;-).

Inne på toan på övervåningen dammsög vi inte - där bor ju Busan med sina två bebisar. I morgon är Kalle och Hobbe 2 veckor och växer så det knakar.

En yrvaken liten Hobbe :-)När vi var klara med allt så var klockan så mycket att det var dags att plocka in pållarna och ge dem kvällsmat. Sabina var hungring och kom springandes. Nu vet hon att hon blir av med munkorgen när hon kommer in = kan käka hö ordentligt ;-). Oktawia ville också komma in så jag behövde inte ut och jaga någon häst i hagen.

Så det var den här dagen - städning och ridning - absolut ingen vilodag. Så kan man ju sammanfatta saker och ting. Min gamla gammelmormor hade nog svimmat om hon visste vad jag sysslat med idag ;-). På söndagar skulle man gå i kyrkan - sedan skulle man vila. Absolut inte städa eller tvätta, och framför allt inte ha göra något som var kul ;-). Det var andra tider förr ;-),

Nu väntar sängen på mig så det är bäst jag förpassar mig dit :-)

Godnatt!

/Lizzie

9/5 Lördag - Provkörningar

Det var min tur att kliva upp och ge pållarna frukost - det var nog tur för jag var rätt morgonpigg idag. I alla fall i jämförelse med maken - han var helt seg efter att varit uppe halva natten och kollat på film... sånt straffar sig ;-).

Fick jaga på honom rätt bra för att få fart på han. Jag ville in till några bilhandlare för att provköra Subaru-bilar. Maken ville helst att vi skulle åka i morgon - men tyvärr så är bilaffärerna stängda då ;-).

Vi kom iväg strax innan 11-snåret - maken var verkligen  seeeeg ;-)

Först åkte vi till ÖBAB där jag provkörde en Subaru Legacy -98. Den hade alldels för klen motor och den kändes äldre än vår 945 som är en 91:a!!! Fick ingen bra magkänsla för den bilen alls Bromsarna tog typ nästan nere vid golvet och det var lite andra konstiga ljud i bilen plus att sätena var lite obekväma. Så den bilen kommer vi inte titta på igen. Vi for vidare norrut för att ta oss till Storå. Maken hade dock ett par skor på sig som visade vara för små - alla andra "gympadojor" är trasiga så han tog på sig ett par som han fått av sina föräldrar för hur många år sedan som helst, men aldrig använt. De var ett nr för små ;-).

Vi stannade alltså till vid Coop för att köpa ett par nya gympaskor och vi upptäckte att klockan var drygt 12 och vi var hungriga. Blev varsin kebabrulle som vi blev proppmätta på.

Eftersom klockan tickade på och det är en bit till Storå så reviderade vi planen på vilka bilhandlare vi skulle besöka idag. Fick tag på en liten bilhandlare som hade 2 subarus till salu - i andra änden av stan förstås - men for dit.

Det fanns en Legacy 99:a, kändes fräschare än den ovan och motorn var lite starkare, men vad tusan - man sitter ju nästan utmed backan när man sätter sig i bilen :-O. 945:an är tydligen högre än vad man tror...

Den andra bilen var en Subaru forester - först så tvekade jag till provkörning för det var en automatväxlad bil.. Har aldrig kört automat i hela mitt liv, men jag fick en snabb lektion  och så for vi iväg. Forestern har 170 hk och turbo - behöver jag säga att den var jätterolig att köra *fniss*. Det där med automat var ju skitenkelt ;-). Maken har inte heller kört automat tidigare så han vågade inte provköra... men han tyckte bilen var snygg och skön att sitta i. Det är en 99:a och kändes bra mycket fräschare än vår Volvo

Kanske dags med en lite mer jeep-liknande bil  ;-)När det gäller denna bilen fick jag väldigt bra magkänsla - blev GLAD när jag körde den. Inga konstiga ljud och riktigt bra ax *fniss*. Men nu ska vi fundera och åka tillbaka så maken kan provköra också. Tyvärr har bilen inget drag, men det fanns prutmån på priset så vi kan få dit ett drag. Kostar ju en slant det också...

Efter ovanstående provkörningar så var vi rätt trötta, men behövde handla hem lite mjölk och andra förnödigheter. Blev en tur till Maxi innan vi for hemåt.

Och vår gamla volvo... funkade perfekt hela dagen idag... inga problem att start den.

Vi var hemma igen vid 15-snåret så vips hade denna dagen försvunnit. Nu tog jag itu med mockning av stall och fixning av hästmat. Pållarna fick sitt em-hö ute i en stormig hage - blåste rejält! Maken hade helt plötsligt vaknat till liv - var väl kaffet - och satte igång gräsklipparen. Gräsmattan har växt rätt bra så den behövde verkligen klippas.

När jag var klar med stallet så jobbade jag åt Gränsbrytning ett par timmar. När jag var klar med jobbet så var vi hungriga igen, blev lite tortellini - bra "snabbmat".

När jag höll på och grejjade i köket så hade jag sällskap av Nalle...

Han är väldigt nyfiken på vattenkranenVäldigt nyfiken... undrar vad som händer om jag skulle vrida på kranen *fniss*Sicken kisse lilla Nalle är ;-).

Jag hade också tänkt hinna med att rida idag. Jag väntade på att blåsten skulle bedarra, men icke - det blåste värre och värre *suck*. Pållan kan ju bli lite stissig när det blåser storm ute. Reviderade mina ridplaner och det fick bli tömkörning i hagen i stället. Skulle nåt hända och jag tappar henne, är det ju rätt skönt att ha staket runtomkring oss ;-).

Rotade i alla fall fram min gamla bröstsele som jag hade till min förra pålla. Har inte tänkt på att testa den på Oktawia! Varför vet jag inte, ibland glömmer man ju bort vad man har för utrustning ;-).

När jag kom med bröstselen så visste Oktawia precis vad som var på gång. Antingen så tycker hon det är så himla kul att vi hittar på lite aktiviteter att jag kan komma dragande med vilken utrustning som helst och hon accpeterar det. Annars så har hon haft sele på sig tidigare. Jag orkade nämligen inte spänna loss alla remmar utan drog selen över skallen på henne - damen nästan  hoppade i selen :-O! Det var inte heller någon som helst reaktion på svanskappan, och det är ju en sak som hästar verkligen kan reagera på och tycka är lite obehaglig första gången de får dit en sådan. Otkawia tyckte det inte var nåt konstigt - blir mer och mer övertygad om att damen är inkörd... Måste nog testa någon dag!

Tömkörningspasset gick faktiskt riktigt bra. Oktawia var på mycket bättre humör än när jag sist tömkörde. Tömringarna på selen funkade bättre än de som är på tömkörningsgjorden, så tömmarna hakade inte fast. Något som Oktawia säkert uppskattade. Galoppjobbet funkade alldeles utmärkt... Oktawia kan numera upplägget på ett arbetspass, så hon visste när det var dags för galopp, hon gjorde alldeles jättefina och samlade galoppfattningar fast jag knappt gav något kommando - idag tyckte hon att det var jättekul att galoppera *fniss*.

Överlag var formen bättre idag, förra gången så sprang hon bara runt med huvudet rakt upp - det gjorde hon inte idag. Däremot så hade jag problem med att hon gärna genar in med bogen i höger varv, och i vänster varv så blev hon för rak. Så lite har jag att jobba med ;-).

Men en nöjd matte och häst gick efter tömkörningspasset in i stallet och en gnäggande Sabina ;-). Lilla Sabina som tycker det är så tråkigt att behöva vara själv, är glad över att Otkawia inte bryr sig om att Sabina står i stallet och skriker...

Blev precis klar med allt i stallet lagomt till det att CSI Maimi började - men innan jag rusade in så hann jag med att ta en bild på Prickans bebisar..

2 st gråvita tjejer fick Prickan :-)Bebisarna är 5 dagar gamla och gör inte så mycket väsen av sig ännu...

Det var allt för idag!

/Lizzie


8/5 Fredag - cykel och regn

Cykel och regn är ingen bra kombination... framför allt när man inte har något regnställ....

Dock började dagen bra. Jättefint väder i morse kl 6:50 när jag cyklade iväg till bussen. Nästan så jag funderade på att trampa hela vägen till jobbet. Insåg dock att det skulle ta alldeles för lång tid med tanke hur otränad jag är, så det fick bli bussen. Däremot så tog jag med mig cykeln in till stan, och var därför väldigt snabbt på jobbet - 7:20 var jag på plats. Hade jag cyklat hela vägen hade det nog tagit en timme ;-). Hade också förhoppningen om att jag skulle kunna cykla hem och då gör det inget om det tar lite tid.

Maken var däremot hurtig och cyklade hela vägen till jobbet, men så stack han ju hemifrån kl 6.00 och cykelturen tog en timme.

Dagens förmiddag försvann i möten, och em i lite annat pyssel. Har på mitt ansvar att få de som ska attestera fakturor att skriva på attestlistorna - det är några stycken på mitt jobb och folk är inte helt lätta att få tag på. Har några namnunderskrifter kvar och förhoppningsvis så får jag tag på dessa personerna nästa veckan. Listorna ska ju skickas vidare till ekonomiavdelningen och de undrar ju vad det är som tar sån tid ;-).

Mitt på dagen så började det ju regna och jag reviderade mitt beslut att cykla hela vägen hem. Maken var fortfarande hurtig och skulle ta cykeln, dessutom stannade han till vid Lindbacka eftersom han hade fiskespöt med sig ;-).

När jag slutade vid 16-snåret så regnade det lite lätt i stan, dock inte värre än att det funkade att cykla med paraply till busshållplatsen.

När läsbussen väl kom så talade jag om för busschauffören att jag skulle ha med mig cykeln - han blev inte glad - om man säger det milt... Och under milda protester hakade han fast min cykel. När vi kom fram till vår busshållplats så regnade det utav helvete och jag sa åt busschauffören att han inte behövde följa med ut, utan att jag fixade att få av cykeln själv - det var han glad över...

Det regnade stora, blöta droppar och det blåste rejält. På en sträcka av 50 meter hann jag bli totalt genomblöt och paraplyt var lika blött invändigt som utvändigt! Till sist fick jag kliva av cykeln och gå hem för det blåste så mycket att det inte gick att cykla, höll på att blåsa av cykeln och paraplyt flög iväg 2 gånger. Jisses vilket väder.

När jag väl kom hem så var det bara att gå ut i stallet och ropa in hästarna - de krakarna frös så de knappt kunde gå! Som ni förstår så var det inga problem att få in pållarna! På med täcken som torkade upp den blöta pälsen och så hö att tugga på så de fick upp värmen.

Maken hade inte kommit hem ännu, han var kvar i Lindbacka och där blåste det i alla fall inte. Jag bytte kläder och försökte få upp värmen jag också genom att diska. Funkade rätt bra även om det var tråkigt ;-).

Framåt 17:30 tiden kom maken hem - han såg ut som en dränkt katt... när han väl fått av sig sina blöta kläder så parkerade han sig i fåtöljen i TV-rummet framför TV:n och under ett par filtar. Där har han tillbringat resten av kvällen.

Så kul är det att cykla i värsta regnvädret och utan regnställ - blöt blir man in på bara skinnet!!

Vi har fått hem bilhelvetet i alla fall. Maken fick hjälp av en arbetskamrat att bogsera hem eländet. Dock så startade bilen på fm - då det var fint väder...

Ny bil blir det i alla fall... tyvärr är det inte helt enkelt att ta sig någonstans för att komma åt att kolla på bilar och provköra ;-). Behöver iväg till Hugo i Storå - lite långt att cykla... ;-).

Förresten är det någon som vet hur man kan få tag på ett vittne till en smitningsolycka. Den 24/2 i år så var det en idiot som körde på vår bil på Maxis parkering. Blev rejält skrapmärke i plåten vid hjulhuset och förardörren på vänster sida.

Maken kom ut från affären och möter en man som talar om vad som hänt och som säger att han tog foto på gubben som gick ut och tittade och som sedan stack ifrån platsen. Tyvärr så fick maken inga kontaktuppgifter av vittnet och vi skulle verkligen behöva få tag på denna personen och fotot.

Vi har anmält händelsen till försäkringsbolaget, men gubben påstår att han lånat ut sin bil till sin dotter som hade den i Finspång. Alltså får vi inte ut något på försäkringsbolaget *morr*.

Vi är alltså i behov av vittnet och hur gör man då. Maken har dessutom flera gånger sett bilen - som har registreringsnr  NON 486 på Maxis parkering, men aldrig sett gubben - kanske lika bra det...

Även om vår bil inte funkar så skulle det vara så himla skönt att ge gubben en knäpp på näsan - hatar folk som ljuger!!!

Undrar om det är lönt att annonsera i Allehanda - och under vilken rubrik då?? Annonsera i radio? Någon som varit med om liknande sak??

Trött blir man i alla fall...

Nu ska jag slappa lite i soffan innan det blir sängen ;-)

/Lizzie

7/5 Torsdag - bilhelvete

Fy tysan vad jag är trött på vår bil :-( Småstrul hela tiden, men idag blev det storstrul *suck*. På makens jobb så skulle de köra med grästrimmer och då är det stor risk för stenskott, alltså hade jag bilen. Inga problem att ta sig till jobbet, men så skulle jag åka och hämta maken... där sket det sig.

Bilhelvetet bara vägra starta! När jag till sist insåg att det här skulle inte gå, går jag in på jobbet igen och hämtar en arbetskamrat som är bra på bilar. Han kliar sig också i huvudet, vi går till verkstaden och får låna en batteribooster för att se om det kunde kicka i gång bilen. Icke.....

Nästa steg blev att försöka putta igång bilen... in och hämta fler arbetskamrater, maken hade nu fått skjuts till mitt jobb så han var också på plats.

Inte hjälpte väl det att försöka putta igång bilen. Den vägrade att starta *långa svordomar*

Som tur är så var närmaste grannen i stan och jag fick tag på honom och vi fick skjuts hem. Bilen fick stå där den hade stannat. Vi får bogsera iväg den till något lämpligt ställe i morgon. Och just nu så känns det som om skroten är ett lämpligt ställe *morr*.

Nu har den gamla Volvon gjort sitt - nu ska vi ha tag på en annan bil! Men i morgon blir det väl buss antar jag eftersom vädret inte är det bästa.

Nästa problem är ju hur man gör när det gäller handling osv. Och främst att jag ska iväg och hämta hö på lördag.... Lite lätt beroende av bil - det är man...

Jag hade också inbokat att åka in till Oktawia ikväll för att M1 skulle rida. Det löste sig genom att M1 kom hit och vi gick iväg till en grannes sandbana. Banan är inte så jättestor, men absolut bättre än ingenting. Har man ingen bil som funkar så har man inte så mycket att välja på ;-).

Det var i alla fall kanonbra miljöträning för Oktawia, det blåste jättemycket men det verkade inte bekomma henne alls. När vi kom till banan så var det ett ekipage på banan som vi inte hade träffat tidigare. Oktawia hanterade den nya hästen mycket bra och när ekipaget strax lämnade banan så gick det också kanonbra. Lite tittig blev Oktawia, men inga kast eller stegringsförsök, och det är ju jättebra.

För övrigt så tyckte jag passet gick rätt bra. Lite liten bana och lite tungt underlag så Otkawia var inte så lättjobbad - men det är ju bra träning för Oktawia att gå på lite olika underlag och i lite olika miljöer.

Oktawia på banan :-)
Sedan så blev det en övning på 8-volt med galoppjobb efter det att man bytt volt - det tyckte Oktawai var svårt ;-).
Skritturen hemåt gick jättebra och damen var helt lung och tillfreds när vi kom hem.

Eftersom vi var klara cirka 21:15 så fick pållarna sin kvällsmat stallet släcktes.

Nu ska jag sätta mig och surfa runt bland bilannonserna... jag vill ha en Subaru Legacy... maken vill gärna ha en V70 AWD - så vi får se vad vi hittar och vad vi har råd med... Bilar är ett djävla skit...

/Lizzie

6/5 Onsdag - Paket

När vi kom hem idag så låg det två stycken postlappar i brevlådan. En till mig och en till maken. Så istället för att svänga in på vår gata, blev det till att fortsätta till Icaaffären där vi hämtar paket och lösa ut våra saker.

Det som hade kommit till mig var ett rekommenderat brev som innehöll Oktawias Pass. Tog alltså 5 veckor att få tillbaka det, men nu är damen registrerad i Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen - låter väl flott *fniss*. Registreringen kostade mig enbart *harkel* 500 kr tack vare att hon hade ett godkänt EU-pass från Polen. Passet har nu blivit kompletterat med en stämpel med det svenska registreringsnumret och de har registrerat mig som ägare, och har alltså fått tilbaka det ursprungliga polska passet med kompletteringarna. Hade ju inte gjort nåt om de hade gjort lite översättningar ;-). Hur som helst, damen är nu registrerad och har godkänd stam så hon får stambokföras i stambok I och hennes blivande avkommor (om man använder godkänd hingst) får alltså "gröna papper".

Jag var hur som helst jätteglad över att ha fått tillbaka Oktawias pass. Maken tyckte att jag var lite väl fjantig - hans paket vägde 10 kg... det var något att vara nyfiken på *fniss*.

Och vad hade han beställt då? Jo, ett grytset och ett bestickset - en typisk manlig grej att beställa, eller hur? ;-) Han är ju kommunalare och för ett tag sedan få fick han ett erbjudande med facktidningen som han inte kunde säga nej till.  Grytsettet består av 3 grytor och en stekpanna, ordinarie pris 2 500 kr och han betalade 599 kr.

Så ny ryker några av våra gamla kastruller ;-)Bestiksetet består av 72 delar som kostade 2990 kr i ordinarie pris, och han fick betala 566 kr för det. Så ny har vi gott om snygga bestik ,-)Till bestiken ingick väskan - så vi har nu också en snygg portföljatt förvara besticken i ;-).

Under tiden som vi packade upp prylarna så låg lilla (!!) Nalle och spanade på vad vi pysslade med. Han funderade väl på om det inte skulle komma något ätbart inom en snar framtid ;-)Vi invigde i alla fall några av grytorna när vi fixade middagen, Chilikyckling och bulgur. Efter maten så var det full fart ut i stallet för att fixa mockning och mat. När jag var klar med stallet så var det dags för Otkawias motion för dagen.

Jag hade tänkt ge mig ut på vårens första uteritt, men maken fick nästan panikanfall vid bara tanken ;-). Alltså gick jag med på att gå ut och gå på långpromenad om han följde med. Det gick han gärna med på, bara han slapp se mig på  hästryggen... Kan ju i och för sig förstå honom, Oktawia är ju rätt tittig ute...

Så cirka kl 20 gav vi oss iväg på en promis. Jag med Oktawia i longerlina och utan inspänningstyglar idag. Maken hade med sig Lillan i koppel - hade Lillan fått välja så hade hon nog hellre följt med på en biltur. Promenader i koppel tycker hon är lite onödigt ;-).

Promisen med Oktawia gick rätt bra. Det var vid ett par tillfällen som hon stirrade upp sig, första gången så hörde hon något bakom sig, men vad det var fattar jag inte. Hon lugnade sig efter att ha sprungit runt mig ett par varv. Andra gången som hon stirrade upp sig var på hemvägen som hon blev rädd för en kontainer som stod en bit från vägen vid en lada. Då var jag glad att jag henne gåendes snett bakom mig eftersom hon gjorde ett snyggt hopp rakt åt sidan - ett 3 meters skutt åt sidan! Men sedan var det inget mer med det utan då kunde hon spana in kontainern. I övrigt så var promisen lugn och damen fullt kontrollerbar. Vi var ute och gick i 50 min och när vi väl var hemma så var Oktawia faktiskt rätt trött, inte fysiskt, men det syntes att hon var trött i skallen. När jag ställde upp henne på stallgången så slaggade hon in direkt. Var väl rätt mycket synintryck för damens lilla hjärna under kvällens promenad ;-). Vi hade i alla fall tur med vädret ;-), helt vindstilla och strålande sol - en riktig skön promenad.

När kom hem igen var kl 21 och jag gjorde klart pållarna för kvällen och de fick sin kvällsmat. 

Maken har rastat vovvarna och nu ska jag gå och lägga mig. Har varit trött idag och somnade nog för sent igår... är för gammal för att vara uppe och nattsudda ;-)

Så nu ska jag och lilla Nalle uppsöka min säng, fast jag undrar om Nalle behöver ligga hos mig på nätterna - Egentligen... Han har ju liksom inga problem att sova på andra ställen, mindre bekväma än min kudde...

Nalle - trött kisse...Det var allt för idag!

/Lizzie

5/5 Tisdag - Tömkörning

Jag hade tänkt gå iväg till grannens bana och tömköra idag, men när vi kom hem från jobbet så drog ett åskväder förbi vårt hus. Blåste rejält och dundrade. Dock kom det inget regn just då, men hur som  helst så bestämde jag mig för att tömköra i hagen i stället. Ifall det skulle bli ett sabla oväder, men framför allt om åskan skulle dra rakt över där vi befann oss. Inte så kul att vara ute och vandra på närkesslätten i åskväder med en kuse på släptåg. Jag har gjort det en gång för många herrans år sedan - gör inte om det...

Så efter mockning och fixning av hästmat så skulle jag plocka in pållarna. Då upptäckte jag att Prickan var i sadelkammaren - trots att dörren var stängd. Trodde hon var ute... och dessutom hade hon blivit tvärsmal... hm - vart kunde hon ha gömt bebisarna... Jag hade mina misstankar och maken fick komma och klättra upp på en stol och kolla i en låda. Mycket riktigt, där inne låg det två små kissungar - grå/vita. De förpassades i en låda för ändamålet och Prickan tyckte det var OK att vi flyttade på hennes bebisarna så jag kunde koncentrera mig på Oktawia  ;-).

Jag gjorde iordning Oktawia för en tömkörningsomgång och hon verkade tycka det var helt OK. Jag hade även ställt ut koner i hagen som jag tömkörde emellan. Första gången Oktawia såg konerna så tvärstannade hon och bara glodde - de där sakerna brukade inte stå där de stod ;-). Men sedan klev hon på utan problem.

Jag hade också lagt iordning bommar som jag sedan försökte tömköra Oktawia i trav över. Det var lättare sagt än gjort. Det var som att försöka hantera en motsträvig orm... Än slank hon hit, än slank hon dit, allt för att slippa gå över bommarna ;-). Jobbigt att lyfta på fossingarna.

Annars så gick tömkörningen sådär, har funkat bättre. Det var jättesvårt att få ordning på höger varv, då genade hon bara inåt hela tiden. I vänster varv så bet hon fast bettet i munnen och blev helt stum - dessutom hade hon en förkärlel för att springa runt med huvudet rakt upp idag *suck*.  Nä, damen var inte alls på humör och jag är INTE nöjd med min tömkörningsutrustning. Det är några halvringar som sitter mitt uppe på gjorden som tömmarna fastnar i hela tiden. Så Oktawia blir irriterad och jag blir irriterad... inte undra på att det inte funkar ;-). Vill ha en stadigare tömkörningsgjord med svanskappa, men har tyvärr inte riktigt råd just nu så det får vänta ett tag.

Fick i alla fall till formen hyfsat till sist och på slutet såg det riktigt trevligt ut. Hur som helst så blev både matte och pålla motionerade idag ;-).

Efter att jag tagit hand om Oktawia så ägnade jag mig en stund åt Sabina. Hon fäller fortfarande mängder så det blev först piggborsten för att få bort lera och sedan ryktstenen. Sedan såg det ut som om jag slaktat ett djur när man såg pälshagen på golvet, men Sabina såg nöjd ut i alla fall.

Var klar vid 21-snåret så pållarna fick sin kvällsmat och stallet släckt.

Nu är kvällen slut och det är dags att tänka sänggående för att orka med morgondagens arbete.

Här kommer i alla fall en bild på Hobbe och Kalle på önskemål från Hobbes "fanclub" ;-)Det var allt för idag :-)

/Lizzie

4/5 Måndag - Ridlektion

Efter jobbet idag blev det ingen vila. Fixade snabbt iordning ett par räckmackor var *mums*. Och sedan ut i stallet för att fixa mockning och hästmaten. Oktawia fick vilodag idag - matte skulle rida på en annan kuse :-).

Innan jag hann åka kom en jobbarkompis till maken och så blev vi av med lite mer hästgödsel - bra - gamla högen har nu krympt rejält. När vi lagt in det vi ska ha i växthuset plus ut på rabatterna, då är högen borta.

Vid 19.30 åkte jag hemifrån och for till ÖFK. Pållen jag skulle rida gick på lektionen innan så det vara bara att stå och vänta. Den lektionen som höll på var på en av utebanorna en bit bort så det var ingen idé att knata iväg för att titta på lektionen heller. Vi satt sedan upp ute på stallplan och skrittade ner till banan. Det var ridning utomhus och markarbete över bommar. Nyttig övning för mig som har extrem "bomskräck" *harkel*. Hästen jag red var stor som ett hus - eller nästan i alla fall  - cirka 10 cm högre än Oktawia och det är mycket när det gäller hästar. Så det var mycket pålle att rida ihop. Travjobbet gick rätt OK med tanke på att jag fick rida en häst jag aldrig suttit på tidigare, men galoppen fick jag inte till alls. Så jag satsade på att travjobba istället och hålla mig ur vägen för de andra ekipagen ;-). Som vanligt så är det blicken, händerna och räta upp ryggen som gäller när jag rider ;-). Har en tendens att skjunka ihop och glo på mina händer - och inte hjälper det att jag tittar på dem ;-). De är i alla fall väldigt nyttigt för mig att rida andra kusar än min egen, även om det känns svårt och konstigt ;-).

Jag kom hem igen strax efter 21:30 och mina pållar var fortfarande ute. Det blåste rätt bra och Oktawia talade genast om för mig att fick rappa mig ner till stallet och släppa in dem ;-). Sabina hummar när hon får syn på mig, men Oktawia brukar inte gnägga utom i de fall då djäklar i mig ska in eller ha mat på störten. Nu var det båda sakerna som gällde ;-). Så när pållarna såg att jag gick mot stalldörren så var det full kareta runt i hagen och fram till dörren där de går in. Och när jag inte hann öppna snabbt nog så drog de runt vilt bockande *fniss*. Sickna djur... när jag väl fick upp dörren och satt fast den så den inte skulle blåsa igen så var det 2 kusar som hade väldigt bråttom in ;-). Intaget gick snabbt med andra ord... Snabb koll av pållarna så det inte var några konstiga sår eller andra saker och så fick de den efterlängtade kvällsmaten.

Nu ska jag bara kvällsrasta klart vovvarna och sedan är det sängen som väntar.

Idag kan jag också göra Nalles fanclub nöjd ;-). Lilla Nalle hälsar - eller lilla och lilla.... han är inte så liten längre  :-OGodnatt!

/Lizzie

3/5 Söndag - Hästar hela dagen!

Idag blev det en riktig hästdag - hela dagen ;-). Det började redan i morse kl 6.30 när jag blev upphämtad av Minternet. Undrar hur det kommer sig att när det gäller hästtävlingar så måste man vara beredd på att kliva upp mitt i natten på en ledig dag ;-). Minternet skulle iväg på en westerntävling med båda sina pållar - var riktigt kul att följa med som hjälpreda eftersom jag aldrig tidigare varit på en westerntävling.

Men först iväg till stallet för att pållarna skulle få sin sista puts och sedan gick färden mot tävlingsplatsen. Det var inte så långt att åka - cirka 5 mil och det är lite lagomt att åka.
 
När vi kom fram så var det samma procedur som det är på vilka andra hästtävlingar som helst. Iväg till sekretariatet för att startanmäla sig och visa vaccinationsintyg och får nummerbrickor. Sedan kunde vi lasta ur pållarna och ställa upp dem i de uteboxar som fanns.

Det var snart dags för Minternet att rida fram Sixten. Lilla Tammy hade vi med så hon fick ha koll på sin "reservpappa". Tur att Minternet hade kolla på det där med klockan och starttider för jag hade noll koll. När det gäller dressyrtävling så har jag lärt mig att räkna ut när det är dags för någon att starta på ett ungefär - om det inte är fasta starttider. Men som sagt, nu var jag helt nollad.

Först att starta var i alla fall lilla Tammy - jätteduktig liten pålla ute på sin livs första tävling - 1 år gammal :-)

Trail at hand - TROR jag att klassen heter... Ni får läsa mer på Minternets blogg. Här kommer en lite bildkavalkad :-)Naturligtvis blev ekipaget placerade - andra plats och en blå rosett :-)
Efter detta så var det Sixtens tur att göra samma sak, men med matte på ryggen.


Första klassen började bra för Sixten, fick en andraplacering och en blå rosett :-)

Efter Tammys deltagande så försökte vi stoppa in henne i en utebox - det tyckte inte Tammy om utan kom helt plötsligt farandes över tävlingsömrådet för att komma till Sixten. Den lilla damen fick resten av dagen stå uppbunden utanför framridningsbanan. Och hon höll sig lugn! Jag är djup imponerad - mitt 11-åriga sto hade inte klarat en sådan sak  utan flippat ur helt ;-).

Sixten fick inte vila länge. Det var snart dags för en ny klass. Pleasure tror jag det var...

Ännu en gång placerad som tvåa och en blå rosett :-).Mellan ett par klasser hann vi i alla fall få i oss mat och kaffe - det smakade gott kan jag säga. Man blir rätt hungrig när man är ute en hel dag på tävling.

Det blev ett par klasser till för Sixten. En trail till tror jag det var - denna gången med galopp också


I den här klassen gick det riktigt bra! Nu blev ekipaget 1:a och fick en blågul rosett

Nåja... en klass kvar... Också något som ska ridas som ett mönster. Hur gick det...

1:a naturligtvis!!!!  Sixten går nu under benämningen "Rosettplockaren" *fniss*.Båda pållarna har var urduktiga idag!Det var många fina pållar och en hel del utrustning som en annan "halvblodsmänniska" inte är van vid...

Sporrar som är värda namnet sporrar t ex ;-)Så det var väl på det hela taget en lyckad tävlingsdag :-). Jag var hemma igen kl 17 - då blev det till att snabbt mocka och sedan fixa mat. Maken var helt urvaken när jag kom - han har inte gjort många knop under dagen. Mest legat i soffan och kollat på TV tydligen ;-). Jag hann i alla fall med både mockning och få i mig mat lagom tills det att M1 dök upp.

Nu var det dags för min egen pålla att få lite motion. Nya dressyrgjorden passade bra (tur det ;-) ). Skönt med lädergjord, bara att ta lite sadelsåpa och göra rent från svett och smuts.

Vi åkte till ÖFK med pållan. M1 skrittade fram runt SM-banan och sedan gick vi till ridhuset. Pappa P plockade fram lite bommar som ekipaget fick först skrita över och sedan trava.

Efter travjobbet så blev det galoppjobb. Lite annan övning idag, främst för att få Oktawia mindre stressad och inte rusa in i galoppen, utan att bara byta gångart och det funkade jättebra. Jag stod mest med hakan nere vid knäveckan under detta pass... VILKEN galopp med häst helt plötsligt uppvisade!!!! En helt annan kvalité på galoppen mot hur den var tidigare. Även traven har fått en bättre kvalité. M1 var jättenöjd efter passet - och jag tror hon börjar bli lite tävlingssugen... hm nog dags för en lite programridning i alla fall ;-).

For hemåt med en trött lite pålla och hemma blev det välförtjänt rykt innan kvällsmaten blev serverad. Nu var klockan 21 - och så var den här dagen slut.

Nu ska jag umgås lite med maken innan det blir sängen ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

2/5 Lördag - Blandad kompott

Det måste hända något med tiden ju äldre man blir - för utav någon anledning så går tiden fortare och fortare och fortare :-O! Dagarna försvinner med blixtens hastighet och jag har inte gjort hälften av det jag planerat - tidsoptimist kanske... ;-).

Förmiddagen idag försvann i ett nafs - jag fixade stallet direkt efter utsläppet så det var gjort. När jag var klar var det dags för lite kaffe, och eftersom det var otroligt vackert väder så skurade jag rent möblerna i syrenbersån och maken kom med parasollet - sedan hade vi en mysig fikastund där.

vid 11.30 for vi iväg till Marieberg - först stannade vi till vid Stallstugan och ÄNTLIGEN hade min dressyrgjord i läder kommit *jippi*

Betalade med presentkortet jag fick när jag slutade på Haga hemvård + lite egna pengar. En tjockt vadderad lädergjord från Henri de Rivel med en liten magplatta för att avlasta trycket på magen.Vi fortsatte sedan till Bauhaus för jag skulle kolla på prylar till dammen. Vattenfallet jag vill ha DYRT *suck*. Får nog göra ett eget med dammfolie och stenar. Geotexmattan var inte så dyr så det kommer vi köpa sedan. Maken gick mest runt och suckade över gräsklipparna... han vill ha en ny ;-) Helst då en sån där man sitter på... ;-)

Bahaus är stort och det tog ett tag innan vi kollat klart och på vägen ut kände jag lukten av mat. Gah! Jag var helt utsvulten och innan vi viste ordet av så var vi vid Bahaus bistro och beställde varsin kebab i bröd - det fick bli lunchen det ;-).

Kom sedan hem lagom tills jag skulle åka igen. Var bara och släppte av maken i princip, sedan fortsatte jag ÖTR's dressyrtävling där en kompis skulle starta fram på em. Det är ju inte direkt någon publikanstormning när det är dressyrtävlingar, så lite "publikstöd" är ju kul ;-). Jag tror det var första tävlingen för säsongen för ekipatet, men NS var nöjd och jag tyckte hennes pålla såg jättefin ut.

En ögonblicksbild från tävlingen.  LB:1 var det som de startade i.2:a i KM:et kom ekipaget i alla fall, tyvärr precis utanför placering i klassen, men bättre lycka nästa gång :-).

Var hemma igen efter ett par timmar. Maken höll på och städade trädgården - mängder med ris efter hans beskärninga av äppleträden. Det tar liksom aldrig slut... Jag hängde lite tvätt och så började magen göra sig påmind igen. Det blev till att laga middag - lika bra att få lite vettig mat i magen. Det fick bli italienska biffar med pasta och även nu kunde vi sitta ute i syrénbersån och äta.

Maken var nu trött efter att släpande i trädgården och gick in för att vila en stund. Jag gick ut och grejjade i sadelkammaren. Två stycken sadlar fick sig en omgång med sadeltvål och läderbalsam. Rena schabrak kom på plats också. Sadlarna var fulla med sanddamm och i behov av rengöring. Oktawia fäller ju fortfarande så ni kan ju gissa hur schabraken såg ut ;-).

När jag var klar med persedelvården så gick jag in och tog hand om disken. Det var min tur och lika bra att bli av med den. Under tiden som fixade iordning köket så låg maken och snarkade i soffan i vardagsrummet. I andra änden av soffan låg Lillan och snarkade ikapp med husse. Tydligt jobbigt att vara ute *fniss*.

Vid 19-snåret så väckte jag maken för jag vill inte att han ligger och sover när jag är ute med pållan. Och det var dags för Oktawias motionspass för dagen.
 
Oktawia blev ordentligt riden igår, så idag blev det lite lättare motion. Först promis på 10 min, sedan lite lätt longering i trav under cirka 10 min lätt inspänd. Mest för att bli av med ev överskottsenergi, fast det var inte så mycket av den varan ;-). Resten av passet bestod av en promenad utmed den allmänna grusvägen. Det var en lugn och stillsam promenad och en underbar kväll. Knappt man kan tro att det är början av maj - kändes som en sommarkväll. Under dagen hade det blåst en del, men nu på kvällen var det vindstilla och jätteskönt ute.

Oktawia verkade också tycka det var mysigt att gå på en promis. Hon fick behålla lite lätt inspänning, ungefär som när man skritta på halvlång tygel. Det är mest för att jag har så himla ont av min kroniska tennisarmbåge för tillfället och inte klarar av eventuella ryck eller kast från Otkawias sida.

Damen på promis...Promenaden tog cirka 40 minuter och när vi kom hem så hade Oktawia inte den minsta lust att gå in i stallet ;-). Utan  hon ställde sig utanför och såg ut som en åsna *fniss*Hon ville mycket hellre undersöka vad som låg i en skottkärra, gå runt och lukta på marken osv än att gå in i stallet. Tror hon tyckte det var rätt skönt att kolla runt lite ;-).

Nåja, hon fick allt finna sig i att gå in i stallet, blev ryktad och sedan var det dags för kvällmaten.

För min egen del så händer det inte så mycket mer i dag. CSI Maimi och sedan sängen. I morgon bitti kl 6.30 blir jag hämtad av Minternet. Jag ska följa med henne till en tävling och vara behjälplig som hästskötare - om jag inte somnar ;-). Enda nackdelen med att tävla - alla tävlingar ska börja så förbaskat tidigt!!! ;-)

Nu ska jag göra som lilla Nalle....Godnatt!

/Lizzie

1/5 Fredag - Vackert väder

Tiden går äckligt fort! Tycker inte alls det var länge sedan man satt och suckade över is och mörker.... nu är det redan 1 maj!!! Och helt otroligt vackert väder hela dagen! Rena försommarvärmen :-).

På fm kom M & M + pappa P. M2 gjorde iordning Otkawia för en tur till ridhuset på ÖFK. Maken och jag fixade trailern och pållan klev snällt på och vi kunde åka iväg.

Idag ökade vi på "svårighetsgraden", som framskrittning blev det en tur runt stora SM-banan. Och det var mycket för pållan att titta på, men det gick jättebra. Hon blev inte rädd för något, utan får hon bara kolla på saker och ting så är det lugnt. Främst handlar det om när någon eller någonting rör på sig ;-). Typ hästar i en hage, cyklister, gångar osv.

Sedan fortsatte vi passet i ridhuset. Bommar lades fram som M2 fick rida över i skritt och trav - funkade jättebra. När det gäller galoppjobbet så märks det tydligt att Oktawia har blivit starkare och fått bättre balans. Nu orkar hon 2 varv på 20 m volten att hålla galoppen i bra balans och bra tempo i samma rytm hela tiden. Dock lite problem med själva fattningarna och då speciellt i höger varv. Pållan är lite överambitiös och vill lite för mycket. Hon vet att hon ska galoppera och stirrar upp sig lite. M2 fick i alla fall till ett par riktigt bra fattningar även i höger varv. Så det kommer bli bra så småningom.

När vi skulle hem så gick det alldeles utmärkt att lasta. Ingen som helst tvekan hos Oktawia - utan snarare tvärs om  - hon nästan sprang in i trailern :-O. Det skulle inte förvåna mig att när jag går på kursen för Ronny Åhman den 17/5 - då har hästskrället fått för sig att det är jättekul att kliva in i trailern!!!

Färden hemåt gick bra och pållan stod lugnt i trailern. Hon hade t o m hunnit torka på vägen hem så det vara bara för mig att borsta bort intorkad svett och sedan släppa ut pållarna i hagen och servera lunch. Innan jag tog i tu med mockningen så blev det lunch för mig och maken också. Man måste ju hämta lite kraft för att orka mocka ;-).

Under eftermiddagen så tillbringade jag tiden med att krypa runt på alla fyra och rensa ett par rabatter. Mindre kul jobb, men nödvändigt. Det blir ju fint när det är klart och perennerna kommer upp ordentligt. Men det växer fort nu, man ser skillnad från dag till dag och så här tidigt brukar inte rabatterna ha kommit igång.

Min lilla runda rabatt blev fixad idag - och jätteramsen har växt enormt på en vecka :-O!Även min stora halvrunda rabatt blev klar idag. Här har jag rätt mycket marktäckare, men det var ändå en hel del med ogräs att rensa undan.När jag tröttnat på att rensa rabatter så ringde jag till Latorps gård och kollade om de hade kvar någe spån. Det hade de och vi for snabbt upp och köpte 6 balar spån - nu har jag hemma så det räcker en månad. Sågen, där jag brukar hämta, har fortfarande slut, och då har man inte så mycket att välja på.

När vi var hemma igen så fortsatte vi rensa upp i trädgården. Maken har ju beskurit äppleträden och det var fortfarande mycket grenar kvar att ta rätt på. Dessutom var det tungräfsat eftersom gräset har växt massor. För att maken ska kunna klippa gräset så måste ju alla grenar bort. Bara att städa och se glad ut ;-).

Efter att ha varit ute flera timmar i solen och värmen och jobbat så är man rätt mör. Nu ska vi dricka lite gott rödvin till lite ost, kex och vindruvor *mums*. Sedan så somnar man väl ovaggat ikväll *fniss*.

Förresten - de små minipenséerna som jag köpte och planterade i kruka i början på april - de är de sötaste små penseer jag någonsin sett :-)

De är helt enkelt helt bedårande :-)Nu ska jag gå ut igen och se vad maken sysslar med. Tror han håller på med att sätta upp en löplina till så vovvarn har någonstans att vara :-)

Ha en fortsatt trevlig helg!

/Lizzie

RSS 2.0