30/11 Måndag - regn, regn

Hur mycket kan det regna egentligen?? Stallplan stod helt under vatten när jag kom hem från jobbet, fick nästan simma in i stallet *suck*. Bara att dra på sig gummistövlar för att komma åt pållarna em-mat när jag kom hem från jobbet.

Ikväll blev det lite stressigt. Snabbt få maten på spisen, under tiden som potatis och jordärtkockorna kokade så fixade jag mockningen. In för att käka mat och så iväg på ett möte inne på ÖFK. Var hemma igen efter en timme och då ut i stallet för att fortsätta med stallet. Hann ju inte klart innan jag åkte på möte. Behövde fylla på med nytt spån, fixa vattenhinkar och fixa hästmaten. Sedan öppnade jag stalldörren och 2 blöta hästbrudar stod utanför och väntade ;-). Inga problem att få in pållarna idag direkt. Torkade av Bianca den värsta blötan. Oktawias täcke hängdes upp på tork och så fick de lite hö att tugga på.

Själv var det in i huset igen. Röjde upp efter matlagning och sedan så satt jag och surfade runt en stund inna det var dags att servera pållarna kvällsmaten. Vovvarna fick busa runt ute i lervällingen en stund och sedan fick de ligga i hallen och torka under tiden som jag kollade på CSI.

Mycket mer än så har jag inte hunnit med ikväll. Buskatten Nalle stack ut när vi kom hem från jobbet - hur nu någon katt vill vara ute i detta skitvädret - men han vill inte komma in i alla fall ;-).

Så detta var allt för idag. I morgon blir det ett ridpass för mig och pållan i alla fall.

/Lizzie


29/11 Söndag - Första advent

Så är det första advent... och så novembergrått som det bara kan bli... knappast så man får någon adventsstämning direkt ;-).

Soffan hade torkat rätt bra under natten, mattorna var fortfarande rätt blöta. För att kunna städa klart i vardagsrummet så la jag på frottehanddukar på vardagsrumsmattorna. Sög upp överskottvatten och vi slapp bli blöta om fötterna.

Hela förmiddagen gick åt till att storstäda vardagsrummet. Jag putsade fönster och dammade alla prylar - jag har alldeles för mycket prylar har jag idag kommit fram till... undrar vad man ska ha allt till egentligen - samla damm uppenbarligen ;-).

Letade faktiskt rätt på adventsljusstakar så de är tända i undervåningen i alla fall.

Vid 13-snåret var äntligen vardagsrummet färdigt, förutom gardiner då, och så var det lite stryktvätt kvar men det sparade jag till kvällen.

Vi käkade lunch och sedan började vi med städning av resten av huset. Här var vi inte lika noga för det orkade jag inte. Får nog köra ett ordentligt städrace i kontoret och köket typ till Lucia eller nåt sånt - tror jag har tid den helgen.

Eftersom jag skulle hitta på något med Oktawia idag så lämnade jag städningen åt maken när kl var 14 - det var bara golvet kvar då och det fick han fixa ;-). Jag gjorde iordning Oktawia för ett tömkörningspass och vi höll till på vår vändplan. Först värmde jag upp genom att skritta upp och ner för vår kulle... motion för matte också ;-). Oktawia pinnade på så det var bara att hänga med. Efter lite uppvärmning i trav nere på vår vändplan, så tränade vi på galoppfattningar och det funkade rätt bra. Sedan så tränade vi på övergångar trav-skritt-trav. Oktawia tyckte det var totalt onödigt att skritta... så då fick det bli trav-skritt-halt-trav. Asjobbigt tyckte damen, men skötte sig rätt bra. Avslutade passet med att skritta fram och tillbaka på vår gata. Pållan var nöjd och avslappnad under avskrittningen och verkade nöjd med dagens jobb. Tömkörde totalt 50 min och jag var mer svettig än hästen ;-).

Oktawia fick sig sedan en ryktomgång och så var det ut i hagen igen. Jag mockade och fixade iordning allt i stallet. Pållarna fick sin em-mat i hagen och så var det dags att fixa middag till oss själva - snacka om att den här dagen försvann!!! :-O

Till middag blev det köttbullar i tomatsås med pasta och broccoli - jag var helt utsvulten trots lunchen så maten försvann snabbt ;-). Det var ju rätt gott också - men det tycker jag ju för det mesta när det handlar om mat *fniss*.

Resten av kvällen har gått åt till att fixa en hög räkningar *skittråkgit* och så har jag stått vid strykbrädan i 1,5 timme!!! Har bl a strukit 8 st gardinlängder... vad göra när man har 4 fönster... kan ju inte gärna hänga upp ostrukna gardiner ;-). När gardiner var strukna och upphängda så såg det faktiskt riktigt trevligt ut i vardagsrummet. När strykbrädan och järnet ändå var framme så fixade jag klart den stryktvätt som legat ett tag. Skönt att få undan allt - tills det kommer nytt ;-). Och nytt stryktvätt lär ju snart ligga på hög eftersom tvättmaskinen gått hela dagen...

Den här helgen har jag inte gjort nåt annat än tvättat och städat - så det känns som om skulle drömprinsen komma och kyssa mig nu, så skulle jag förvandlas till en skur- och tvättmaskin ;-).

Hoppas det får vara rent i vardagsrummet ett tag framöver nu. Hundarna är i alla fall totalt bannlysta från det rummet, till deras stora sorg... soffan är visst väldigt skönt att ligga i... men nu är det slut med det *he he*.

Nu är det i alla fall slut med dagens slit, dags att varva ner så man klarar av att sova senare. Ska ut till stallet och plocka in pållarna så de får sin kvällsmat. Ska också kolla lite på TV en stund, en engelsk serie på TV4+ börjar kl 21 - den är rätt bra - lite av engelsk deckare och det passar mig bra ;-).


Det var allt för idag!

/Lizzie

28/11 Lördag - Storrengöring påbörjad...

Operation tvätt av hörnsoffa och vardagsrumsmattor fortsatte idag. Började direkt efter frukost - lika bra att sätta fart eftersom vi skulle lämna tillbaka mattvättmaskinen senare på em.

Soffan blev tvättad en gång i går kväll... ni vill inte veta hur vattnet såg ut som sedan sög upp *urk*.

Om man säger så här... de skumtvättar jag utfört under årens lopp, (soffan är 18 år gammal) de har inte gjort så stor nytta....

Vattnet såg ut som lera ungefär...

Så hörnsoffan blev tvättad en gång till och sedan så blev det  ytterligare samma procedur 2 gånger till, men med rent vatten för att att skölja bort tvättmedlet.

Halleluja - jag har numera en "ny" hörnsoffa :-).

Tvätten av soffan medförde att vi blötte ner golvet ganska rejält. Fick dra fram soffan och skura rent bakom och under soffan - det gjorde ingenting visade det sig... dessa ytor var i stort behov av rengöring också!!!

När jag slitit klart med hörnsoffan så gick jag lös på vardagsrumsmattorna - 2 st stora mattor som också tvättades 2 gånger och sedan sköljdes 2 gånger var. Detta jobb höll jag på med fram till cirka kl 13 - då äntligen var jag klar med maskinen. Tur var väl det eftersom min högra arm faktiskt började ge upp. Munstycket vibrerade ytepytte lite... men efter några timmar så började jag tappa känseln i min högra hand... det är ju min kroniska tennisarmbåge som spökar så det var tur att jag hann färdigt.

Är faktiskt nöjd med resultatet även om det kommer ta dryga dygnet innan allt har torkat. I morgon ska jag fortsätta med storrengöringen, då ska fönstrena putsad i vardagsrummet. Även resten av huset ska få sig en uppfräschning och så ska jag försöka få upp lite ljusstakar i fönstrena. Maken hatar ju vad allt som har med jul och advent att göra och i år så känns det som om jag skiter i det. Det är alltid samma bråk när jag vill adventspynta, och det finns en gräns för hur mycket man ska stå ut med. Så jag får se om jag orkar i morgon, antingen kommer ljustakarna fram eller så gör de det inte.

Här kommer i alla fall lite bilder efter fm slit.

Hörnsoffa  och en av mattorna innan tvätt!

Resultatet efter några timmars slit med maskinen!Jag hade faktiskt glömt bort att det var rosa och ljusblåa fält i soffan *asg*

Fläckarna som var efter Kayo fick jag också bort. Det är några andra småfläckar som absolut inte går bort, men de får vi väl leva med. Soffan är ju i alla fall bra mycket renare än tidigare ;-) Även mattorna fick lite klarare färger efter tvättningen ;-)

En efterbild på dynan som jag fotade igår! Är lite skillnad ;-)Som sagt... nu ska det hela bara torka och så ska resten av huset städas ;-). Även om det känns helt tröstlöst att hålla på och städa med tanke på vädret. Total lervälling och hundarna lortar ner bara de rör sig en cm... *suck* Det skulle faktiskt inte göra ett dugg om det blev lite kallare ute...

Hur som helst - vovvarna kommer INTE få tillträde till vardagsrummet så länge det är blött ute ;-)

På em åkte vi in till Debora och lämnade tillbaka mattvättmaskinen och sedan åkte vi till Maxi för att köpa dammsugarpåsar - sådana behövs nämligen när man ska städa... ;-). Sedan så åkte vi hemåt i spöregnet.

Det var fortfarande ljus när vi kom hem så jag hann fixa stallet innan det blev totalt beckmörkt ute. Pållarna fick sitt em-hö ute och de blev nöjda och belåtna med det.

Var klar med stallet lagom tills det var dags att fixa lite middag. Vi käkade bara lite lätt till lunch eftersom jag slet med ovanstående tvätt - så nu var jag rätt hungrig. Pasta, blomkål och kalkon i ugn blev det - försvann snabbt! ;-).


Resten av kvällen har jag tillbringat med att surfa lite, har också varit duktig och läst in kurslitteratur ett par timmar. Har en del att läsa in och även om jag får läsa på arbetstid, så kommer jag inte hinna veckan som kommer. Har 2 föreläsningar i veckan + PM-jobbet och däremellan ska jag hinna med mitt heltidsjobb *pust*. Så då fick det bli lite lästid nu ikväll istället. När jag var klar så upptäckte jag att jag hade missat Globentävlingen på TV eftersom jag satt och pluggade just då... ja ja - inte så mycket att göra nåt åt ;-).

Ska snart ge mig ut i regnet en sista gång. Tog in hästarna vid 19.30 pga regnet, och nu är det snart dags att gå ut och kvällsmata dem. Sedan kan jag placera mig i en fåtölj och kolla på CSI - soffan är ju tämligen fuktig och inte så skön att krypa upp i ännu ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

27/11 Fredag - Fredagsmys

Åkte iväg till Debora efter jobbet och hyrde en mattvättmaskin med möbelmunstycke som tillbehör. Sedan blev det ett stopp vid Willys innan vi åkte hem.

Väl hemma blev det röjning av hörnsoffan - tvättning av soffan stod på schemat! Soffan är 18 år gammal och jag har tidigare använt skumtvätt på den. Nu är det i stort behov av en ordentlig rengöring efter några år med 3 hundar som mer än gärna gosat runt i soffan...

En liten käck förebild på soffan...Vi gick sedan lös på soffan med mättvättmaskinen... om man säger så här... soffan var rejätl lortig!!!! Det vatten som sögs upp ur soffan var helt kolsvart *urk*. Tyvärr får ni inte se någon efter bild idag... vi är inte klara!!! Vi måste tvätta soffan en gång till och det orkade jag inte med nu sent på kvällen. Men fläckarna på bilden ovan är borta i alla fall ;-).

Jag fixade också stallet i full fart. M2 kom strax efter kl 19-snåret och Oktawia blev iordninggjord för ett hoppass inne på ÖFK. Lastning hur problemfritt som helst :-)

M2 red fram under tiden som jag och P (som mött upp inne på ÖFK) släpade fram hinderstöd och bommar. Ställde  upp en liten serie, 2 studshinder och en liten oxer. Oktawia var på bra humör idag även om hon bet sig fast i vänster sida av bettet till att börja med. Dock släppte det på slutet och hon var då mjuk och fin. Hoppövningarna funkade bra och M2 var nöjd med dagens insats.

Stilstudie ;-)Riktigt duktig var pållan idag och lastningen inför hemfärden gick också galant :-)

Väl hemma blev det välförtjänst rykt innan kvällsmaten serverades och stallet släcktes. Så nu har vovvarna blivit kvällsrastade och jag själv ska förpassa mig till TV-rummet en stund... soffan i vardagsrummet är ju tämligen blöt efter kvällens tvättning ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


25/11 Torsdag - En lång dag...

Haft en lång arbets arbetsdag idag. Började kl 7.00 med att skriva protokoll vid ett möte, sedan hade jag en timme på mig att renskriva lite anteckningar till PM:et som jag och min kurskamrat P jobbar med. Sedan fick jag skjuts upp på stan av en arbetskamrat för att hinna sammanstråla med P. Vi träffade för att luncha ihop innan vi började jobba med vårt PM. Och vi jobbade faktiskt riktigt effektivt med PM:et hela em fram till kl 17 - då vi var tämligen mosiga i hjärnan båda två. Jag hade i en buss att passa 17:25 så det var lagomt att avsluta då. Jag var i alla fall himla förvånad över att jag orkade hålla igång hjärnverksamheten så länge - brukar vara helt hjärndöd efter kl 15 nämligen *fniss*. Slutar ju annars kl 16 så jag är ju INTE van att hålla igång så länge som till kl 17... Ibland har jag dock mina ljusa stunder och förvånar mig själv ;-).

Maken hade ju åkt hem som vanligt så han hade matat djuren eftersom jag skulle komma hem sent. Så när jag kom hem så var det bara att byta om, in med frukt för att få nåt i magen och så fullt ös ut i stallet.

Gissa om det var skönt med fysisk aktivitet efter dagens hjärnövning! När det sedan var dags att plocka in pållan så förväntade jag mig att se 2 brudar fräsa runt i leran, men nädå! Lilla Bianca ville gärna komma in, Oktawia var tvungen att ta en lov i hagen, men sedan gick hon raka vägen in i sin box och såg tämligen nöjd ut. Tror hon känner av att matte inte är alldeles på topp nu, för när jag skulle stänga boxdörren så kom hon fram och "blåste" mig i ansiktet precis som om hon ville blåsa bort alla bekymmer - hon brukar inte vara någon gosegris så där precis när hon blivit intagen... Så desto lyckligare blev matte ;-)

Jag hann i alla fall med att borsta igenom Bianca lagom till M&M och P dök upp. M1 gjorde sedan i ordning Oktawia för ett dressyrpass inne på ÖFK. Vid lastningen så fortsatte jag med min plan, grimskaftet över halsen, ledde in Oktawia, jag gick ut bakvägen, stängde bakom pållan. Och hon stod snällt kvar i trailern utan att göra någon ansats till att backa ut. När vi kom fram till ÖFK kunde jag lasta av själv, grimskaft runt halsen och hon backade ut lungt och stilla efter det att jag öppna. Oh, vad jag är glad över att detta funkar :-D - madam är värd sin vikt i guld *fniss*

När det gäller själva ridpasset så var inte Oktawia så där jättemed på noterna till att börja med, var lite okoncentrerad. P ställde ut koner som M1 fick rida runt i skritt, trav och sedan galoppfattningar. Övergångar mellan de olika gångarterna och till sist så funkade galopp från skritt riktigt bra, lite sämre med avsaktningarna, men hon slutade streta emot i alla fall. Så M1 var nöjd med dagens ridpass.

Så var det bara att lasta och åka hem i regnet. Väl hemma blev pållan ryktad och så serverades kvällsmaten. Lilla Bianca låg och sov som vanligt när vi kom hem - upphör inte att förvånas över denna lilla coola shettis ;-).

Har även kvällsrastat 2 vovvar ute i mörket och blötan. De sitter nu i hallen och piper - det är ju fruktansvärt tråkigt att behöva ligga där ute och torka ;-).

Jag ska inte göra små mycket mer idag, nu känner jag mig rätt trött och ska ta Tidningen Ridsport, som kom idag, med upp i sängen och försöka läsa lite innan John Blund dyker upp ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/11 Onsdag - Hemmakväll

Efter jobbet så åkte jag till ett par kompisar och lämnade av Oriflamevaror, sedan så var det full fart hemåt. Blev lite sent med middagen eftersom jag kom hem lite senare än vanligt, men vid 18.30 hade jag fått i mig maten i alla fall.

Det var då dags att ge sig ut i stallet och ta itu med mockning osv. Oktawia fick vilodag idag så jag skulle hinna med lite annat. När jag var klar i stallet så blev det så att det där "lite annat" blev att jag fastnade i sadelkammaren.

Jag tog mig nämligen en närmare titt på sadlar och träns.... de var i stort behov av rengöring. Dammet som blir i ridhuset låg som en grå matta över allt läder ;-). Bara att värma upp lite vatten, fram med sadelsåpa, svamp och handduk. En timme senare så var båda sadlarna rena och fina, plus att de fått rena schabra, dessutom hade jag även hunnit med att göra rent två träns och lädergrimman. Kände mig mycket nöjd med kvällens insats och dessutom så doftar det ikväll nyputsad läder i sadelkammaren *me like*.

Under tiden som jag varit sysselsatt i sadelkammare, så höll Lexi och Lillan på och busade utanför stallet... i total lervälling *suck*. Ni kan ju bara gissa hur lortiga hundar som lyckligt kom farandes när jag kom ut ur stallet...

De ligger nu i hallen och ser olyckliga ut för att de inte får fara runt i huset... men de får allt finna sig i att ligga på varsin matta och torka... ;-).

När jag var klar med min lädervård i sadelkammare så gick jag in och fortsatte i samma stil ;-). Mina 2 par kängor fick sig också en omgång av rengöring och insmörjning med skokräm. När jag tittade lite närmare på dem så visade det sig att de var i stort behov av skokräm :-O. Men nu är de som nya igen ;-)

Så nu pustar jag en stund innan det är dags att ta in pållarna för kvällen och kvällsfodra dem, sedan så ska jag kolla på "Morden" på TV:n, och vips så är den här kvällen slut ;-).

Men först... en liten Nallebild! När Nalle inte tar mitt skrivbord i anspråk så får det duga med en matta... ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie

24/11 Tisdag - Ridhuset igen

Kom hem från universitetet tröttare än döden idag... kunde inte för mitt liv fatta hur jag skulle uppbåda kraft till att orka rida. Men hur det än är, efter att ätit lite fil och müsli (käkade lunch ute idag), hoppat i ridkläderna så återkom krafterna. På nå't vis så orkade jag ladda om i alla fall :-).

Så ut i stallet, mockade, fixade vatten, upp på höskulle och slängde ner hö så jag kunde fixa hästmaten, allt klart på 40 min. Pållan måste ha känt på sig att matte inte var på kanske sitt allra bästa humör, så hon gick självmant in i stallet - när hände det sist kl 18.30 på kvällen... Annars så brukar man minsann få jaga damen ute i hagen och gå in själv det gör man bara när kvällsmaten redan är serverad, typ... ;-).

Alltså kom vi iväg hyfsat tidigt till ridhuset, det var bara en ridskolegrupp på plats, annars så var det lugnt. Kl 19.25 satt jag i sadeln och började dagens ridpass. Planen idag var att träna på de skänkelvikningsövningar som jag red senast för ÅE, men först uppvärmning.

Så först skritt i 15 min och sedan uppvärmning i trav 10 min och sist uppvärmning i galopp i 10 min - efter detta var garanterat jag rejält uppvärmd i fall *fniss*, men det är skönt att jag börjar få igång min ridkondis så det går att fortsätta jobba damen efter uppvärmningen ;-).

Efter galoppen så var Oktawia mjuk och fin. Lite travjobb på serpentingbågar och 10 m volter innan jag började med lite skänkelvikning. Själva skänkelvikningsövningen var att rida på diagonalen, först rakt och sedan skänkelvikning från mittlinjen, väl framme på andra sidan en 10 m volt. Funkade alldeles utmärkt. Gjorde övningen några gånger och sedan gick jag över till att sitta ner i traven och jobba på serpentingbågar, övergångar skritt-trav. Jag kommer ha träningsvärk i morgon.... har ju inte jobbat så himla mycket under nedsittning pga min övervikt - det har helt enkelt skumpat för mycket. Nu börjar jag få koll på kroppen så dags att börja träna på nedsittning i trav. Fick till det rätt bra till sist... nu har jag ont i mina sittknölar - känns som om jag tappat minst 5 kg isolering i bara arslet - vilket jag säkert har *fniss*.

Nu har jag "bara" 20 kg kvar till ett normalt BMI, men det är bra mycket bättre än 38 kg som det var tidigare. Kommer ialla fall i mina gröna Pikörbyxor numera :-)Får också numera plats i sadeln utan problem också *fniss*.

Ridpasset idag blev i alla fall ett ordentligt motionspass på 75 min - pållan verkade också nöjd efteråt. Lastningen funkade alldeles utmärkt. Varianten jag tränar på nu är följande.

Jag går in med pållan, grimskaftet ligger runt halsen, jag går sedan ut bakåt, stänger bakom pållan. Hon står snällt stilla när jag backar ut, tycker inte det är ett dugg konstigt. När jag lastar av så knäpper jag loss, lägger grimskaftet runt halsen, går ut och runt för att öppna bak. Pållan står snällt stilla tills jag säger "back", då backar hon ut lugnt och snällt så jag kan ta grimskaftet utan problem när hon är ute ur trailern. Vad säger man... Helt fantastiskt! Detta ska jag nu träna på rejält så det blir ordentligt befäst :-)

Var hemma till 20.45 och pållan blev omskött. Sedan var det Biancas tur att bli lite borstad, gäller att passa på när hon är torr ;-). Sedan fick pållarna sin kvällsmat och allt var klart för kvällen.

Nu ska jag själv bara ta min trötta och slitna kropp och förpassa mig till sängen - kommer somna ovaggat ikväll ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

23/11 Måndag - Ridhuset

Ytterligare en dag med regn och hemma väntade lera och åter lera... Men det är bara att gilla läget, så efter middag var det bara ut och fixa stallet, in med 2 blöta hästar och så göra iordning pållan för ett pass i ridhuset. När jag lastade så testade jag att skicka in damen i trailern, men nix det gick inte. Istället fick jag gå in med Oktawia och sedan så kunde jag smyga ur trailern bakåt och så stänga bakom pållan. Klart, hon tycker ju att det är skumt att kliva in i trailern när jag står kvar på utsidan... så funkar det att jag följer med in och sedan backar ut så går ju det också.

När vi kom till ÖFK så var det helt tomt och öde i ridhuset -knappt man trodde det var sant!!! Inte ens några ridskoleelever på plats! När jag väl kom igång att skritta fram pållan så kom det dock två st ekipage till, men 3 hästar i ett ridhus på 80 m... vi behövde inte trängas liksom ;-).

Efter framskrittningen så joggade jag loss pållan i trav och hon var inte tjafsig med munnen idag. Lite stelare i sin vänstra sida, men det funkade rätt bra ändå. Galoppjobbet funkade också bra idag och efter galoppen så körde jag lite jobb på serpentinbågar i trav. Då var pållan så himla mjuk och fin så det fick faktiskt räcka för idag, blev alltså ett kort ridpass på 45 min. Ska rida i morgon också och då träna på lite skänkelvikning så dagens arbete var precis lagom för pållan.

Lastade genom att gå in med pållan och sedan gå ut själv bakvägen och stänga. Funkade finfint! Inga problem att lasta av hemma genom att hon får gå ut själv med grimskaftet runt halsen. Saker och ting kanske äntligen kan falla på plats! :-).

När vi var hemma igen så var det en trött liten Bianca som stod och gäspade åt oss, hon kan i alla fall konsten att slappna av när hon är själv i stallet *fniss*. Pållan blev så omskött och sedan blev det kvällsmat och nattning för pållan. Jag själv stressade in för att hinna in till CSI, missade bara 5 min i början ;-) Tänk vad svårt det ska vara att få tiden att räcka till ;-).

Jag kan idag också glädja Nalles fanclub med en klassisk Nallebild. Nalle har tagit plats mitt ibland allt mitt kortpyssel på skrivbordet. Vill Nalle ha plats - då fixar han plats ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie

22/11 Söndag - Regn igen...

Fy tusan vad jag är trött på detta djäkla regnande :-(. Det har spöregnat hela dagen och ÄNNU mera vatten i hagen och framför stallet. Det är totalt lervälling överallt. Trots gummistövlar så stänker leran upp till låren när man är ute och rör på sig... *suck*. Nu skulle det vara trevligt med snö... om det nu ska komma nederbörd!

Eftersom vi inte städade förra helgen, så blev det till att fixa huset idag istället. Tvåbenta och fyrbenta typer har dragit runt med sand och grus i hela huset, och de fyrbenta sakerna släpper ju päls både högt och lågt. Så vi tillbringade större delen av dagen med att skura huset.

På em stack vi dock iväg till Marieberg en snabb sväng för att se om vi kunde hitta någon billig skumgummimadrass till sängen i gästrummet. Vi har en madrass, men den är lite tunn och inte så bekväm att ligga på. Så jag tänkte köpa en till och lägga ovanpå. Fanns bara madrasser till barnsäng och detta är en vuxensäng så det hade inte funkat. Fick alltså åka hem i ogjort ärende... Får nog köpa en helt ny, men riktigt tjock madrass, för att det ska bli bra.

När vi kom hem så var kl 16 och det regnade värre än värst. Hästarna var helt dygnsura så jag plockade in dem och de fick sin em hö inne. Jag upptäckte också att någon av dem kraschat staketet som vi har mot stallväggen... så efter maten blev det till att dra på sig regnställ och gummistövlar och klafsa ut i leran. Som tur var hade vi extra stolpar som maken faktiskt slog ner åt mig. Det är lilla Bianca som krupit under tråde för att komma åt några grässtrån och sedan dragi med sig stolp och tråd. Tur i oturen att hon inte blev skadad. Fixade bara lite extra jobb så här i mörkret och spöregnet... ;-)

Jag kollade igenom både hästarna noga, och Oktawia blev borstad och masserad. Det var den uppmärksamheten hon fick idag. Dock nöjer sig damen med lite - bara hon har hö att tugga på i sin box så är livet toppen - regniga dagar som denna ;-).

Jag gick sedan in och jobbade åt NRU i några timmar - och vips så var den här söndagkvällen slut. Nu ska jag gå ut och kvällsmata pållarna - alltså ut i blötan igen och ut med 2 vovvar som lortar ner sig i leran...

Det får gärna sluta regna - typ NU...

Efter kvällsfodringen kommer inte mycker mer att hända här. Ska kolla på en film på 3:an kl 21 - sedan är kvällen helt slut!

Det var allt för idag!

/Lizzie

21/11 Lördag - Fullt upp i solen

Äntligen lite sol :-D. Det gjorde ingenting att det blåste rejält - solen sken!!

Jag var uppe vid 8 och gav pållarna frukost, sedan käkade jag själv frukost och fixade mig iordning. Vid 9.30 var jag i stallet och gjorde iordning Oktawia för ett pass med tömkörning. Här gällde det att utnyttja vädret till lite utevistelse.

Oktawia såg sig förundrat omkring när vi kom ut ur stallet - är det så här det ser ut i dagsljus... typ... ;-).

Jag tömkörde damen på vår gata och knatade upp och ner för vår kulle. Ordentlig framskrittning för både mig och pållan. Utnyttjade sedan vår vändplan för att jobba damen på volt i trav och så småningom även galopp. Oktawia var pigg idag, men lydig. Och hon var jätteduktig i galopparbetet. Vändplanen är ju inte så stor så det blir ungefär en 10 m volt som jag jobbar henne på. En så liten volt i galopp är ju rätt jobbigt, men idag klarade hon av det galant. Kunde hålla formen i kort samlad galopp varv efter varv och hon ville inte sluta galoppera. Tidigare så har hon ramlat i sär efter typ ett varv så idag funkade det toppen. Hon kunde gå lika samlat i båda varven.

Pållan verkade rätt nöjd med dagens pass i alla fall :-)Avslutade det hela med att skritta på vår gata, stannade också och pratade med grannen en stund och pållan fick "konferera" med grannens hästar ;-).

Efter fm motionspass så fixade jag mockningen på en gång. Lika bra att få det avklarat. Under tiden som jag hållit på med pållan och stall så hade maken fixat in en massa skräp in i hästtrailern. Vi hade massor med metallskrot och färgburkar osv att åka iväg med.

Så när jag var klar i stallet så åkte vi iväg till återvinningscentralen och slängde en hel del skräp. Skönt att bli av med det. Vi fortsatte sedan till Sandutdelningen och fick med oss lite sand hem för att ha här i vinter när det blir halt och eländigt.

Jag hann sedan vara hemma i 1,5 timm innan det var dags att åka in till ÖFK. Det är dressyrtävlingar i helgen och jag skulle ställa upp som funktionär. När jag kom till ÖFK, så anmälde jag mig i sekretariatet, fick funktionärsskylt och en startlista. Sedan placerade jag mig där jag skulle jobba. Vid insläppet till ridhuset. Där var jag sedan placerad i 5 timmar, såg massor av fina hästar och många fina ritter. Hade pälsat på mig rejält med kläder så jag frös inte så farligt. Blir ju lite kallt när man står stilla i ett ridhus i 5 timmar ;-). Passade på att springa in i cafeterian i pauserna för att få upp värmen.

Så när jag kom hem var det alltså kväll och lagom att gå ut för att plocka in mina egna kusar och servera dem kvällsmaten.

När jag väl var klar och kommit in så var det en herre som väldigt gärna ville ut. Han hade i alla fall absolut ingen som helst lust att gosa med matte...

Matte - släpp ut mig!!!Så nu hoppas jag att Nalles fanclub blir nöjd ;-) Även om det bara är baksidan av Nalle - det var allt jag hann få med... Nalle är mer ute än inne, han har fullt upp att hålla koll på vad som händer på bygden... ;-).

Jag kom alltså in lagom till CSI Maimi, så det har jag kollat på nu. Vovvarna ska kvällsrastas en vända till, väntar också på att tvättmaskinen ska bli färdig - sedan händer det inte så mycket mer här ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


20/11 Fredag - Lite hoppning

Idag var det M1 som skulle rida Oktawia och lite hoppning stod på schemat. När vi skulle åka hemifrån så testade jag varianten av lastning som innebar att Oktawia fick gå in själv i trailern med grimskaftet runt halsen - funkade alldeles utmärkt! När vi lastade av vid ÖFK så fick hon gå ut själv, funkade också alldeles utmärkt.

I ridhuset var det tomt förutom I och L med en av sina pållar. Vi frågade om det var Ok att vi ställde upp ett par hinder och det var det. Så under tiden som M1 värmde upp Oktawia så släpade jag och P fram hinderstöd och bommar... tunga bommar... Jag hade redat hunnit träna en gång idag, lite styrketräning på lunchen, och nu blev det ett styrketräningspass till ;-).

Vi ställde upp 2 hinder på mittlinjen. M1 började med skritt och trav över bommar, sedan byggdes vi upp ett hinder i taget. Pållan var på bättre humör idag än igår, men får lite för bråttom framme vid hindret, drar upp huvudet och bara springer. Så  M1 fick lägga en 8-volt framför hindret för att damen skulle lugna ner sig. Funkade bra.

Även när hinder nr 2 byggdes upp så hade pållan lite för bråttom, upp med huvudet och så gasade hon på. Vill helst bestämma själv ;-). Men till sist så funkade det bra och då fick det räcka. Så här i slutet på arbetspasset och M1 galopperade av pållan så gick hästen som allra bäst, men det är ju så det brukar vara ;-).

Jag och P släpade undan alla bommar och hinderstöd, alltså blev jag varm igen ;-)

Oktawia var trött och nöjd efter arbetspasset, men såg positiv ut i alla fall. Tyvärr så gick det inge bra att lasta så hon gick in själv. Det blåste jättemycket ute, så i stället fick vi göra på gamla vanliga sättet. M1 gick in med Oktawia i trailern och jag och P stängde efter hästen.

När jag väl kom hem så kunde jag lasta av själv genom att lägga grimskaftet runt halsen och sedan gå runt och öppna för damen. Lite stressad var hon av blåsten, men när hon väl kom ut så var hon lugn.

Borstning av pållan och sedan så serverades kvällsmaten och stallet släcktes för kvällen.

Nu ska jag ta in 2 leriga vovvar och sedan ska jag softa framför TV:n en stund. Roligare än så här blir inte fredagkvällen ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

19/11 Torsdag - Regn, regn

Man kan ju undra hur mycket det kan regna egentligen. Hade i alla fall tur att det var uppehåll mitt på dagen eftersom jag cyklade iväg upp på stan för att käka lunch med fd kollegan M. Det var en trevlig pratstund och god mat :-).

Sedan kom regnet på em och det har regnat och regnat... ännu mera lervälling hemma *suck*.

När jag mockade efter hästarna så hade jag ju med mig hundarna ute... Lexi är ju mest intresserad av att springa ut och in i stallet. För att göra det måste hon igen en stor vattenpöl utanför stalldörren... gissa hur blött det blev på stallgolvet... och jag själv blev totalt dygnsur på den lilla korta stund när jag var ute och tömde dyngkärran och sköljde ur vattenhinkarna. När jag var klar i stallet med mockning och mat, så var det dags att plocka in pållarna. Jag var beredd på att få vänta på att det skulle passa damerna att bli infångade, men se idag så gick det bra.

Öppnade stalldörren och pållarna kom knatandes på en gång. Oktawia ville INTE vara ute längre än nödvändigt. Hennes täcke hade hållit mot regnet, men det var inte mycket mer heller. Bianca fick jag torka av för hon såg ut som ett träskmonster ;-). Sedan fick pållarna lite hö att tugga på tills M2 skulle komma.

M&M kom vid 19-snåret och Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK. Idag var det trist att köra... kolmörkt, regn och bara ett halvlyse...

Vi upptäckte i förrgår att vi hade ett halvlyse på bilen. Idag köpte maken en ny glödlampa. Jag så åt honom att köpa två eftersom det bara är tidsfråga innan andra glödlampan går sönder. Men han hade bara köpt en lampa och vad händer på vägen hem... den lampan som fortfarande var hel gick sönder!! Så nu måste han köpa en till imorgon i allla fall... han var lagom glad över att byta glödlampa i spöregn, men vad göra ;-).

Hur som helst, när vi väl var inne vid ÖFK så var det ridhuset direkt, idag var det lugnt förutom en ridskolegrupp på ena halvan av ridhuset. Oktawia var inte på sitt bästa humör. Det är något hon är irriterad på i munnen på vänster sida. Ska testa och rida med hackamoret för att se om det blir någon skillnad, jag har kollat damen i munnen, men ser inget konstigt. M2 försökte i alla fall rida loss damen så gott det gick och till sist så funkade det rätt bra. I morgon ska M1 hoppa pållan lite - får se om damen är på bättre humör då ;-).

Till sist så var det dags att åka hem igen, ut i kolmörket och blötan alltså. Nu var det mycket vatten på vägen så jag körde rätt lugn för att slippa få vattenplaning. Dessutom så gör ju regnet och mörkret att man knappt ser nåt!

Lastade ur själv när jag kom hem, grimskaftet över halsen och så gick jag runt och öppnade. Pållan stod kvar tills jag sa "back" och klev sedan snällt ur trailern. Skönt att det börjar funka :-)

Rykt av pållan, koll av Bianca och sedan serverades kvällsmaten. Sedan var pållarna nöjda och belåtna ;-)

Nu ska jag kolla på lite nyheter innan det är sängen nästa!

Hm, kom just på att ingen kommit ihåg min namnsdag idag....

Det var allt för idag.

/Lizzie

18/11 Onsdag - Lite sol

Var tvungen att åka hem på en tidig lunch idag. Sotaren skulle komma mellan kl 11 - 13. Flexade alltså ut och var hemma kl 10:50 och det var tur det - för där stod sotaren och väntade.

Sotningen var snabbt avklarad och inte blev det så himla smutsigt efter hans framfart heller. Hundarna tyckte sotaren var en extrem otäck typ ;-). Så jag fick gå ut med dem i stallet och stänga in dem där ett tag. Då blev det tyst på dem i alla fall ;-).

Under mitt besök hemma så tittade solen fram helt plötsligt. Från att ha spöregnat på fm så blev det helt plötsligt strålande sol. Så jag passade på att mocka i dagsljus när jag ändå var hemma. Först hade jag tänkt käka lunch hemma om det hade varit så att sotaren inte kommit på en gång. Kändes mera lockande att få mockningen fixad i dagsljus och det var SÅ skönt att se solen :-).

Var tillbaka till jobbet till kl 12, tog allstå med mig matlådan och käkade lunch med mina arbetskamraret. Är ju trevligare än att sitta själv hemma och käka  ;-).

Fram på em så började det regna igen och när jag kom hem från jobbet så var det becksvart och spöregn igen...

Så skönt att mockningen var fixad. Kunde koncentrera mig på att laga middag och käka i lugn och ro. Hade tänkt tömköra pållan en sväng, men regnet vräkte ner och vi har lervälling överallt - så idag skippade jag motionen av häst. Däremot så gick jag ut vid 18.30-tiden och tog in 2 blöta pållar. Bianca torkade jag torr med en microduk - det tycker hon är skönt. Hon blir ju bara blöt på ytan, men pälsen torkar ju upp lite fortare i alla fall. Hon är fortfarande för liten för att jag ska ha något täcke som passar. Oktawias täcke hade precis börjat läcka - finns ju en gräns för hur mycket regn täcket tål när det bara vräcker ner. Det var i alla fall inte kallt i stallet så damen klarade sig att vara utan täcke inne och så fick de en omgång hö att tugga på. Det räcker för att en pålle ska bli nöjd ;-).

Jag tillbringade resten av kvällen med att skriva ett brev till min brevkompis - kom på att det var alldeles för länge sedan jag fick henne senaste brev och att jag skulle ha svarat bra mycket tidigare... men tiden rinner ju bara iväg. Istället blev det nu ett långt brev om vad som hänt det senaste halvåret *fniss*. När brevskrivandet var klart så fixade jag lite med mina julkort innan det var dags att gå ut och kolla till pållarna och servera kvällsmaten.

Regnet strilade ner hela kvällen och hundarna blev ju mer än lovligt lortiga. Så de har fått finna sig i att tillbringa kvällen i hallen, när de inte varit ute. Annars så har det blivit leriga hundtassar överallt. Räcker att det är i hallen!! Lillan tycker inte att det är så himla kul att vara ute i regnet, bara om man måste... Lexi kan däremot vara ute hur länge som helst, i vilket skitväder som helst. Dessutom så springer hon runt som en galning hela tiden... tur att hunden är svart ;-). Så under tiden som jag sedan kollade på Morden så fick hundarna ligga och torka i hallen, så det var hyfsat torra hundar som sedan knatade upp i sovrummet...

Det var allt för idag!

/Lizzie

17/11 Tisdag - Novembergrått...

Det novembergråa har lagt sig som en tjock, blöt yllefilt. Denna årstiden är det en prövning att vara hästägare.

Det fínns ett talesätt bland hästfolk: Om man som hästägare klarar november - då klarar man allt!

Jissa om det stämmer bra.... Det är blött, blött, grått, grått... mörkt när man åker hemifrån och mörkt när man kommer hem. Lera högt och lågt... Kommer inte ihåg när jag såg solen senast *suck*.

Nu ikväll så funderade jag fullt allvar om jag är normalt funtad ;-). Efter mat och mockning så var det ju dags att plocka in mina små söta pållar...

Ut i hagen i totalt kolmörker, jag bor ju på landet - här finns inga utelampor ;-). Den senaste tiden regnande har gjort att min hästhage står under vatten och det trots att jag bor högst upp på en kulle bestående av sand. Alltså är det total lervälling i hela hagen och det är som att försöka gå i snor. Här klafsade jag alltså runt i mörkret och letade efter mina 2 pållar. 2 svarta hästar i totalt kolmörker, min lilla pannlampa hjälpte föga i diset. Helt plötsligt hör jag hur det brakar till och så är cirkusen i full gång. De förbannade hästkräken ville knappast följa med in i stallet. Istället så galopperade de runt som vettvillingar i hagen så lervällingen stänkte LÅNGT!! *morr*. Och jag hade fullt sjå att hålla mig upprätt i lervällingen, alltså inte helt lätt att försöka fånga in kräken - om jag nu hade sett dem över huvudtaget...

Till sist så klaffsade jag in i sadelkammaren och hämtade en hink med lite krafft Groov och började skramla med hinken i stalldörren... hm... var det inte någon som rörde sig mot stalldörren då... Jodå, Bianca var lättlurad ;-). Oktawia for runt i hagen ett tag till, men så insåg hon att det där jag hade i hinken nog var rätt så intressant trots allt.

Så till sist stod hästkräken i varsin box och matte var nöjd och glad - bara att inse... man är inte normalt funtad *fniss*.

Efter ytterligare 30 min så var Otkawia hyfsad avskrapad från all lera och tillräckligt anständig för att åka iväg till ridhuset. När vi kom fram till ÖFK så var det fullt rulle i ridhuset, men pållan fixar ju sånt numera så det var bara att sitta upp och skritta fram.

Min plan för dagen var att lite lätt jogga loss damen ifall hon hade träningsvärk efter helgens övningar. Framridningen gick bra och så började jag med att rida på 8-volt och serpentinbågar i trav. Damen var inte helt eftergiven, utan jag fick jobba henne i trav och lite galopp i cirka 40 min innan det släppte. Men för övrigt gick det bra. Inte alls lika motsträvig som när jag red senast, krävdes dock en timmes ridning... Efter passet var matte svettigare än hästen...

Var hemma igen vid 21.30 tiden, pållan blev omskött och sedan serverades kvällsmaten. Upphör inte att förvånas över hur cool Bianca är. Hon är ju fortfarande "bebis", men finner sig i att bli lämnad själv i stallet och dessutom pasar hon på att vila ordentligt ;-)

Något spåning ponny ;-)Nu är i alla fall allt klart för kvällen och det är dags att själv förpassa sig till sängen!

Det var allt för idag!

/Lizzie


16/11 Måndag - "Vilodag"

För pållans del blev det en vilodag idag. Efter helgens hoppövningar 2 dgr på raken så fick hon tillbringa hela dagen och kvällen i hagen med sin lilla polare och göra sådant hästar gör... käka mat, klia på polaren, reta polare, galoppera runt som en galning osv... ;-).

Matte hade ingen vilodag, fullt ös på jobbet och sedan iväg och shoppade lite mat. Väl hemma så skulle det först fixas lite ätbart, sedan tog jag hand om stallet. När det var klart så hade jag ångan upp och då var det lika bra att passa på och ta hand om stryktvätten efter gårdagens tvättomgång. Det var inte så himla mycket så det var snabbt gjort och nystrukna skjortor hänger numera på sin plats i garderoben. Det är rätt skönt att ha kläderna fixade, har hänt mer än 1 gång att jag stått med strykjärnet i högsta hugg kl 6.30 på morgon - när man egentligen ska iväg till jobbet... ;-).

När jag var klar med stryktvätten så hde jag faktiskt tid att sätta mig ner och pyssla lite med årets omgång med julkorten :-). Idag blev det 3 st julkort färdigpysslade. Tyvärr har mina kissar liiiite svårt att förstå att mitt skrivbord nu är upptaget... fick blåsa bort rätt mycket katthår och under tiden som jag skar, limmade och stämplade mina kort så fick jag slänga ner någon katt från skrivbordet. Kan ju inte ha en katt mitt i ansiktet och över korten när man ska klistra och stämpla... då blir det katthår överallt ;-). Skulle ju vara snyggt om man delar ut pälsbeklädda kort ;-)
 
Nu är jag i alla fall klar med dagens pyssel och ska gå ut i stallet för att plocka in pållarna. En liten borstningsomgång ska jag fixa när det gäller båda damerna - om inte de har doppat sig i någon lerpöl precis förstås... ;-). 

Resten av kvällen kommer sedan att tillbringas framför TV:n och CSI - det kan man ju bara inte missa ;-)

Roligare än så här blev det inte idag!

/Lizzie

15/11 Söndag - Hoppträning del 2

På förmiddagen i dag hann jag inte med så mycket mer än att mocka åt pållarna och sedan fixa lunch åt oss tvåbenta. Vid 11.30 kom M1 och P, dags för Oktawias hopptränin omgång 2. Vid 12-snåret var pållan påklädd och klar och vi kunda åka iväg. Vi hade idag trailern stod uppe vid huset... hm, skumt tyckte pållan och undrade om det verkligen var nödvändigt att gå i närheten av finkan... Men efter lite lätt övertalning så klev hon snällt in och stod kvar under tiden som jag gick runt och stängde luckan.

Idag så var det ju just ute eftersom vi kom till ÖFK mitt på dagen, alltså så skrittade M1 fram ute runt SM-banan - det var ju ett tag sedan. Därefter förpassade sig ekipaget in i ridhuset och M1 började trava och galopper igång pållan bland de övriga 4 st ekipage som skulle träna samtidigt.

Jag och P satte oss på läktaren så vi inte skulle vara ivägen ;-) och för att kunne se ordentligt. Pållan var idag lite tjafsig i munnen. Grejjade som sjutton med tungan, kollade när jag kom hem men såg inge konstigt. Hur som helst så blev det ju att hon var extremt känslig för handen och lekte giraff. Det var rätt svåra övningar och pållan som inte har hoppat så himla mycket fick göra lite lättare varianter än de övriga - det var nog tillräckligt mycket för damen att hålla i huvudet i alla fall. Men hon skötte sig bra, klarar av att stå helt stilla i manegen och vänta på sin tur utan att bli stressad över att det susar runt andra kusar. Dessutom gick det att sätta igång henne efter vilopauserna utan att behöva börja om från början. Oktawia är inte heller spänd eller tittig på hinder, utan får hon bara ordning på färdriktning och benen så hoppar hon gärna.

Det gäller att passar på att vila när man kan ;-)En liten bana hoppade de på slutet i alla fall, med lite träning kommer det se "snyggare" ut, men hon gör inge konstigt i alla fall, utan hoppar utan problem.

Länk till dagens sista övning.

När träningen var klar så skrittades Oktawia av ute för hand och sedan så var det full fart hemåt. När jag var klar med pållan så var det utsläpp i hagen och em-maten serverades. Själv satta jag full fart in och bytte för maken stod och trampade... vi var lite lätt försenade för att åka till makens föräldrar!!!

En timme försenade kom vi i alla fall iväg till svärföräldrarna. Maken föräldrar börjar ju bli lite till åren och maken hjälpte sin pappa och bytte till vinterdäck på deras bil. Det tog inte lång stund och sedan så fikade vi. Det bjuds alltid på fikabröd hos svärföräldrarna, men jag tackade nej utan problem - helt otroligt att jag inte är någe sugen... jag som tidigare varit världens sockerråtta!!! Nåja, maken käkade min del också. Jag nöjde mig med kaffe ;-).

När vi kom hem igen så fixade jag middag, också lite lätt för sent så jag var hur hungrig som helst. Men den som väntar på någe gott... örtkryddad fläskfilé blev det idag och det var hur gott som helst, annars så var jag bara helt utsvulten ;-).

Efter maten så gick jag ut och fixade klart i stallet och fix av hästmaten eftersom jag inte hann med det innan vi åkte till svärföräldrarna. Passade också på att städa i sadelkammaren när jag ändå höll på - var välbehövligt ;-). I detta skitväder så släpar man ju runt med lera tamesjutton överallt!!!

Under tiden som pysslade i stallet så hade jag två jyckar som busade runt i leran som vettvillingar. Alltså var Lillan och Lexi allt annat än rena när det var dags att gå in... blev till att ligga kvar i hallen och torka - INTE populärt.... alla som har/har haft en schäfer vet vad "schäfergnäll" är för något... Lexi är väldigt bra på att gnälla....

Jag passade på att fixa med lite tvätt och fick klart med lite stryktvätt. Har tvättat ett par maskiner idag också, men den tvätten är ju inte torr ännu och nåt ska jag väl ha att göra i veckan också ;-).

Nu ska jag i alla fall ut i gråvädret och plocka in pållarna för kvällen. Dags att kvällsfodra de små busarna ;-). Sedan lär det inte hända så mycket mera. Om jag orkar ska jag kolla om det är nåt intressant på TV, annars är det nog dags att gå och lägga sig så man orkar med morgondagens arbete ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

14/11 Lördag - Hoppträning

Jag hade planer att fixa klart lövhögarna i trädgården under förmiddagen idag, men det var ju ett riktigt otäckt väder ute. Totalt spöregn så det där med att grejja ute försvann rätt fort.

Åkte iväg till Marieberg en vända. Först Panduro för att köpa lite papper till julkortstillverkning och sedan till K-Rauta för att köpa en askhink. På onsdag kommer sotaren och vi är tvungna att ha en speciell askhink till det besöket. Bara att shoppa en och se glad ut... eller rättare sagt, maken såg allt annat än glad ut när han betalade hinken... den var liksom inte speciellt billig...

Besöket på Marieberg tog inte lång stund, hem igen och fixa lite lunch. Mätt och belåten gick jag sedan igenom min garderob och idag kunde jag rensa ut en hel del med kläder som var alldeles för stora :-D sånt är roligt ;-). Tyvärr är jag mitt emellan 2 storlekar nu - lite svårt med brallor, men snart har jag väl tappat ett par kilo till och då kommer jag i nästa storlek ;-).

Strax innan 15-snåret kom M&M, M2 gjorde iordning pållan för ett hoppass. Idag var det träning för AE inne på ÖFK som arrangeras under helgen. När vi kom fram så var det full rulle och Oktawia tittade sig nyfiket runt omkring när vi lastat ur henne. Massor med kusar överallt ;-). Hoppträningen var inne i gamla ridhuset och vi medföljare fick hjälpa till att släpa fram bommar och hinderstöd - alltså fick man snabbt upp värmen ;-). När träningen började så förpassade jag mig upp på läktaren för att kunna filma lite.

Pållan skötte sig bra, första gången hon är med på något liknande och det var inte helt enkla övningar. Hon var inte speciellt stressad och hon kunde stå stilla i managen på långa tyglar när andra ryttare susade förbi! Det märktes att damen inte är så där jättemycket hoppad för hon blir trött rätt fort, får mjölksyra i benen på en gång. Så det där med att galoppera är jobbigt ;-), men hon är ändå duktig och kämpade på bra.

Här är en länk till sista hoppövningen, Oktawia är jättetrött ;-)

När träningspasset för pållan var färdigt så var det bara att lasta och åka hem. Väl hemma så fick hon stå inne och käka sin eftermiddagsmat. Regnade ute och vi var hemma vid 17.30 så det var lika bra att pållarna var kvar inne. Eftersom hon var rätt svettig fick hon behålla fleecetäcket på sig. Och själv så gick jag in och käkade middag ;-). Inte bara pållar som behövde mat...

Resten av kvällen sysslade jag med att fundera lite på vilka julkort jag vill göra i år. Gick igenom mitt material och så helt plötsligt så satt jag där och pysslade ;-). Hann göra ett kort idag och det blir nog fler allt eftersom... Nu får mina grejjer ligga framme och så hoppas jag att jag slipper se katter ha lattjo lajbans på mitt skrivbord. För tillfället är det liksom lite rörigt ;-)
Till sist så var det dags att gå ut och fixa klart pållarna och stallet. Oktawia hade nu torkat och istället var fleectäcket tämligen blött. Ryktade igenom damen och sedan åter in i boxen. Lilla Bianca fick sig en snabb genomkoll, hon var trött och ville helst sova.

Kvällsmaten serverades pållarna och jag plockade undan alla prylar från stallet. Kom lagom in för att kolla på CSI Maimi.

Så mycket mer än detta händer inte ikväll. Blir väl lite mer TV innan det är dags att uppsöka sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/11 Fredag - full rulle...

Det har varit full rulle på jobbet hela dagen idag. Fortsatte i samma stil efter jobbet också. Först iväg till kyrkogården och tände på gravarna. Väl hemma blev det lite snabbt nåt att käka och sedan blev det full fart med städning av huset. Lördag och söndag har jag fullspäckat schema och städningen var välbehövlig, ingen idé att slöa alltså ;-). Så på några timmar var huset i representabelt skick :-). Om det nu kunde bli lite kyligare så skulle det vara bra. Någon minusgrad bara, så hundarna inte drar in så mycket sand och lera ;-).

När städningen var avklarad så var det bara att lägga i nästa växel och gå ut och fixa stallet. Full fart med mockning och fix av hästmat. När jag sedan skulle plocka in mina pållar fick jag vänta ett tag - de var i full gång med att motionera sig själv... full galopp från ena änden av hagen till den andra änden... ;-) till sist så tröttnade de på att springa eftersom jag stod stilla i ett hörn och väntade ;-).

När jag fått in pållarna i stallet så blev Oktawia ordninggjord för ett pass med lite tömkörning. Och så ut i hagen igen och så knatade vi runt. Tömkörning är bra, både häst och matte får motione ;-). Det blev ett lite lättare pass där damen fick jogga loss lite bara, funkade bra med serpentinbågar och 8-volt så det fick räcka som jobb idag. Under helgen ska ju damen vara med på 2 st hoppträningspass inne på ÖFK för AE - så pållan få röra på sig så det räcker ;-).

Nöjd och belåten blev sedan pållan genomryktad och sedan så blev det lilla Biancas tur. Hon tycker det är mysigt att bli ompysslad och är en riktig liten kelgris. Så det blev lite gos och pyssel innen kvällsmaten till sist serverades. Även Prickan i sadelkammaren fick sin beskärda del av klappar och mat ;-).

När jag var klar i stallet så var också denna fredagen slut. Nu ska jag se om det är något sevärt på TV, annars blir det nog till att slösurfa en stund ;-).

För en gång skull så är Nalle inne och håller sig så pass stilla en stund så jag hann knäppa ett kort på honom.

Här är det paus i kattbuset ;-). Nalle och Minna river nästan huset när de sätter igång :-OTog inte lång stund förrän det blev "fullt ös - medvetslös" när det gäller kissarna...

Det var allt för idag!

/Lizzie


12/11 Torsdag - Ridhuset

Kl 7.00 var vi på Bilprovningen med min hästtrailer. 7 minuter senare och 370 kr fattigare kom vi ut därifrån med godkänd trailer :-D. Känns jätteskönt, var lite orolig över bromsarna, men vi klarade oss. Det brukar ju alltid vara bromskrångel på gamla trailers. Fick beröm för fräsch trailer med tanke på att det är en 91:a, rätt gammal med andra ord ;-).

Hästtrailern blev sedan använd på kvällen eftersom jag hade planerat in ett ridpass i ridhuset. Så efter mat och fix i stallet så styrde vi kosan mot ÖFK.

Till en början så verkade pållan vara på ett gott humör, skrittade på under framskrittningen och uppvärmningen i trav funkade också bra. När vi sedan skulle galoppera så tyckte pållan att det inte alls var lika kul längre och bjudningen flög all världens väg. Nu är det ju så att matte är extremt envis, mycket envisare än pållan ;-), så det blev till att galoppera i alla fall.

När vi sedan skulle träna på övningarna som vi gick igenom under söndagens träning. In på diagonalen, skänkelvikning efter medellinjen och avsluta med en 10 m volt i hörnet.... då blev pållan helt plötsligt förvandlad till en giraff... en stelopererad sådan dessutom. Kunde inte på något sätt böja sig i bålen och röra sig på en rund volt fanns inte ens med på kartan. Matte arg och frustrerad, häst ännu argare och ännu mera frustrerad... Matte morrade, slet och svettades, pållan piskade med svansen och sprang med huvudet rakt upp... Så här höll vi på i 20 minuter tills damen insåg att hon där på ryggen inte tänkte ge sig... kunde alltså till sist rida igenom motsträvigheterna och kunde trava runt på fina små volter, serpentinbågar och 8-volt med en lugn och eftergiven pålla. Kändes bra att kunna avsluta dagens pass utan att vara kvar i konflikten, men djävlar vad jag fick slita.... Red säkert bort ett kilo - minst! ;-).

Väl hemma så blev pållan omhändertagen, hon var inte ens i närheten till att vara lika svettig som matte ;-), så en ryktomgång och sedan serverades kvällsmaten. Oktawia tyckte nog att maten var trevligare än ryktningen ;-).

Jag blev i alla fall lagom klar i stallet så jag hann in till att Criminal minds började, så det blev avslutningen för denna kväll.

Det var allt för idag!

/Lizzie

11/11 Onsdag - Veterinärbesök m.m.

Vi var iväg med Lillan till Annalysen idag. Vi hade tid kl 9 så jag jobbade ett tag innan jag åkte hem och hämtade vovven. Lillan har ont i ryggen, något som kommit och gått, men förra veckan så satt det i så himla länge och jag tyckte att hon hade ondare än vad hon haft tidigare. Tidigare så har hon bara reagerat när man klappat henne på ländryggen, men nu såg jag att hon hade svårt att komma upp och i soffan. Dessutom så leker ju vovvarna rätt hårdhänt och när Lillan har hon vill hon inte vara med längre - något som Lexi fattar noll av.

Alltså dags att kolla upp vad det hela är för något.

Hos veterinären så blev det undersökning av hjärta och lungor först, allt OK. Sedan manipulering av ryggen och när vetten kom till ländryggen så syntes det direkt att där var det något. Även om Lillan inte sa ett pip så stelnade hon till i hela kroppen och blev lite lätt stressad. Forsättningen blev röntgen. Där fick vi sitta ett tag eftersom Lillan var tvungen att få en lugnande spruta så hon skulle bli lite halvsovande. Sedan blev det röntgenplåt av ländryggen och visst fanns det något...

Lillan har en riktigt ful förslitningsskada mellan L5 och SI - alltså precis i ländryggen. Ett ställe som är väldigt utsatt på hundar och framför allt när de är av den sorten som busar hårt... hoppar, studsar och far runt. Artrosten hade gått så långt att det nästan hade bildats en brygga mellan L5 och SI, vilket bara är bra för då bildas en naturlig steloperation. Så veterinären sa att det inte finns något vi kan göra eftersom steloperation är det man gör vid denna typ av förslitningsskada. Lillan kommer förmodligen få ont framför eller bakom dessa kotor när bryggen växt klart, så i nuläget ska vi inte häva inflammtionen. Men när hon får skov då hon har ont (för idag var hon hur pigg som helst) - då så ska hon äta antiinflammations och smärtstillande medicin. Maken fick med sig receptet så han ska lösa ut tabletterna nån dag så vi har hemma.

För övrigt så är det viktigt att se till att hon är varm om ryggen när hon är ute och att hon inte håller på och hoppar för högt. I och ur soffan är OK, men absolut inte högre än 2 mankhöjder och så högt har vi nog inget som är.

Nu vet vi i alla fall läget och man slipper gå och oroa sig för vad det kan vara.

När vi var klara hos veterinären så var det jobbet igen, maken åkte hem med Lillan innan han åkte tillbaka till sitt jobb.

Full rulle på jobbet resten av dagen, men innan jag sedan åkte hem så blev det en tur till Universitetet och en träff med min handledare för min C-uppsats i Informatik. Vi pratade igenom det jobb jag påbörjade för 9 år sedan. Nu ska jag fundera på om det är något material jag kan återanvända, eller om jag ska börja om från början. Vi gjorde upp en långsiktig plan - ska examinera min C-uppsats om 1 år eftersom jag inte hinner i år. I januari ska vi träffas igen och då ska jag lämna införslag på ett eller flera frågeställningar som jag vill undersöka närmare. Finns en del att fundera på där.

När jag väl var hemma igen så blev det full fart med matlagning, äta och sedan ut och fixa stallet. Idag var det vila inplanerat för Oktawia eftersom jag var tvungen att förbereda min hästtrailer inför morgondagens besiktning.

Så efter mockning och fix av hästmaten så släpade maken fram högtryckstvätten och så tvättade vi både bilen och hästtrailern - tvätt som båda två var i stort behov av... Fast det är ju inte helt skojjigt att tvätta i 2 plusgrader, men till sist så var det gjort i alla fall. Jag hatar att åka iväg till Bilprovningen med lerig bil och trailer, alltså bara att gilla läget och tvätta trailern och då är det lika bra att fixa bilen också när man ändå var i farten... för makens del så hade han gärna skippat tvätten....

När det var klart med bil och trailer så var det dags att plocka in pållarna för kvällen. Båda två hade hittat varsin lerpöl att doppa sig i, jippi, men det blev en snabb koll av dem innan kvällsmaten serverades. Pållarna överleva att sova med lerinpackning ;-). Oktawia har ju täcke på sig så det är ju halsen och manen som var lerinpackat. Pälsbollen Bianca... hon hade lerinpackning över hela sig... tur att det lossnar rätt bra av sig självt när det torkat ordentligt ;-).

Resten av kvällen tillbringades framför TV:n och jag kollade på Morden, men sedan hände inte så mycket mer. Håll tummarna att besiktningen av min gamla trailer går bra i morgon bitti ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


10/11 Tisdag - Ridhuset

Som vanligt var det full fart hemåt efter jobbet. Fixa middag och äta för att sedan fixa mockning och hästmat. Idag har jag suttit rätt mycket stilla och pratat i telefon på jobbet så det var rätt skönt att faktiskt få röra lite på sig :-).

När det gäller pållans motionspass idag så var M2 inbokad för ett ridpass. Så pållan blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK. Jag lastade damen själv med lina och det gick jättebra. När vi kom fram så lastade jag av genom att ha grimskaft runt halsen och släppa henne lös själv ur trailern. Maken följde med till ridhuset så han var med som behjälpare och fångade upp damen när hon klev ut ur trailern. Oktawia är duktig och går ut lugnt och sakta när hon går själv, stannar på rampen när hon har ett kliv kvar så det är inga problem att fånga upp henne utanför trailern. Helt suveränt om jag kan få detta lastningssätt bli befäst :-D.

Ridpasset gick sådär tyckte M2. Oktawia var lite för taggad och sprang mest, ville inte ta halvhalter utan hade allmänt bråttom. Nästan svårtare att rida en för pigg häst än en som är för slö ;-). Men de kämpade på och övningarna för dagen var skänkelvikning med efterföljande galoppfattning, som till sist funkade bra.

Även om M2 inte var sådär jättenöjd med dagens insatt så såg ju Oktawia desto nöjdare ut i alla fall ;-).

Lasta på själv med hjälp av linan och det gick bra och hemma så testade jag att låta henne gå ut själv med grimskaft över halsen, utan att jag stod kvar i trailern. Jag hade klivit ut den här gången gått runt till baklämmen och stod och tog emot henne. Inga problem alls - hon är så duktig min lilla pålla :-D.

Så nu har pållarna blivit omhändertagna och fått sin kvällsmat - och är alltså nöjda med tillvaron. Vovvarna är kvällsrastade och nu ska jag själv kolla på nyheterna en sväng innan jag masar mig i säng.

Det var allt för idag!

/Lizzie


9/11 Måndag - Grått, grått

Nu märks det att det är november - så grått som det har varit i några dagar nu - det är det bara i november. Riktigt novembergrått med andra ord. Men nu är det snart bara 2 veckor kvar innan det är dags att ta fram adventsljusstakar så det är bara att härda ut ;-). Hade dock utebelysningen tänd på huset när vi åkte i morse. Mörkt när man åker och mörkt när man kommer hem.

Efter jobbet blev det ett snabbt stopp vid Willys och sedan full fart hemåt. Fixade middag, ungsgratinerad middagskorv med grönsaker som smakade smasken ;-). Lite fix inne och sedan var det dags för stallet.

Det var meningen att jag skulle åka till ridhuset idag, men planeringen höll inte så det fick bli tömkörning i hagen. Det funkar ju det också. Så när jag var klar med mockning och hästmat så traskade jag ut i hagen för att leta rätt på två svarta hästar. Inte helt lätt - dessutom hade de två svartingarna ingen som helst lust att bli infångade. Framför allt inte Bianca! Maken till litet busfrö finns nog inte, och så lyckas hon ju busa upp Oktawia så båda två for runt som galningar i mörkret. Ingen koll på sig själva och absolut ingen koll på vart jag höll hus någonstans :-O. Så det var bara att hålla sig ur vägen och vänta på att buset skulle gå över - tog 10 min, men sedan gick det att fånga in öken ;-).

Blev alltså ett lättare tömköringspass för pållan idag. Det var nog precis lagomt för henne efter gårdagens träning och så ska M2 rida henne morgon. Fick alltså räcka med att jogga loss lite idag. Matte fick ju också motion på det viset, plus att jag tränade på lunchen så jag har inte varit overksam idag :-).

När jag var klar med Oktawia så blev det Biancas tur. Vet inte riktigt vad hon gjort med sin man, men lyckats få till några riktiga dreadlocks som tog sin tid att reda ut. Tur att det finns pälsglans ;-). Den lilla fröken tyckte det var mysigt med en pysselstund i alla fall. En riktig liten kelgris är vad hon är - när hon inte busar försås ;-).

Var lagom klar i stallet tills det att CSI började på 5:an, så det fick bli avslutning för denna måndag.

Det var alltså allt för idag!

/Lizzie

8/11 Söndag - Ridlektion

Upp kl 8 för att käka frukost och sedan göra iordning mig själv. Ut till pållan vid 9.30 för att göra iordning henne för ett pass med instruktör ÅE. Eftersom vi skulle iväg på fm för en gång skull så var det ju ljust ute - mycket märkligt tyckte Oktawia som först inte tyckte att det var så himla kul att närma sig trailern. Efter en kort stund så insåg hon i alla fall att det samma gamla vanliga trailer och klev snällt in. Funkade alldeles utmärkt med att stå stilla i trailern under tiden som jag gick runt och knäppte fast kedjan. Bara att träna på och se glad ut, till sist så kommer jag nog kunna lasta henne själv :-).

Kl 10.30 satte ridlektionen igång i alla fall. Pållan var på mycket bättre humör än förra söndagen *fniss*. Fick jobba mycket med att forma damen, tänka på takten i traven och så jobba med mig själv. Det där med kroppskontroll är ju inte helt enkelt ;-). Jag lutar mig för mycket framåt, har för långa tyglar och får händerna i magen. Händerna har fortfarande en tendens att fladdra och fara, men är i alla fall bättre stundtals. Även om pållan var på bra humör idag så fick jag i alla fall rida ordentligt, för hon rör ju inte på sig frivilligt direkt. När jag jobbar henne på volt i höger varv så viker hon halsen inåt och bogar sig in - skitsvårt att komma tillrätta med. I vänster var så blev hon alldeles för rak och jag är ju svagare i vänster höft och mitt vänstra ben vet jag inte vart det var någonstans idag - verkade leva sitt eget liv i alla fall...

Är i alla fall stolt och nöjd över att ha fått till bra galoppfattning - inte alla, men åtminstone en blev riktigt bra :-). Känns som om det äntligen börjar lossna. Jag börjar få lite bättre koll på kroppen och då blir jag inte så spänd i galoppen - funkar ju bättre när jag slappnar av ;-).

Här är en länkt till lite från dagens träningspass! 

När lektionen var färdig och pållan var avskrittad så var det bara att åka hem igen och vi var hemma lagom till pållarnas lunch. När pållarna fått sin lunch serverad så var det dags att fixa till oss själva. Efter ridlektionen var jag tvungen att fylla på med energi! Mockningen och stallet fick vänta...

Vi hade dessutom besök till svärföräldrarna inplanerat på em. Så efter maten var det dags att fräscha till sig och ge sig iväg till Kumla. Stannade till vid blomsterlandet först och köpte med en blomsterbukett till svärfar - det är han värd på fars dag :-).

Besöket i Kumla tog sedan resten av em. Tog en liiiten bit tårta till kaffet - men det märktes att jag vant mig vid ett liv utan socker för den tårtbiten blev nästan för mycket. Men det är ju bara fars dag en gång om året ;-).

När vi kommit hem igen så tog jag itu med stallet. Mockade och fixade iordning hästmaten. Pållarna fick sin em-mat och vatten påfyllt. Prickan, kissen i sadelkammaren, var i stort behov av klappar så det blev en del. Skulle egentligen behöva städa sadelkammaren för Prickan har en förmåga att ställa till, men det orkade jag inte med idag.

Istället blev det till att fixa middag åt oss själva. Grillad fläskfilé och ungsrostad potatis - mumsig värre :-).

Efter maten tog jag rätt på lite torr tvätt efter gårdagens omgång med tvättmaskinen. Tog rätt på stryktvätten på en gång och när det inte är så himla mycket, ja då tar det ju inte så mycket tid... ;-) Tänk om jag kunde vara så smart jämt *fniss*.

Jag har också hunnit jobba åt Gränsbrytning ett tag, men nu är det kväller och dags att plocka in pållarna. Lilla Bianca ska få sig en omgång med piggborsten - det tror jag hon behöver - den lilla pälsbollen ;-). Ska vara klar till kl 21 i alla fall då det börjar en film på 4:an som jag tänkte avsluta dagen med.

Roligare än så här blev inte dagen alltså - hann inte med att köra undan några lövhögar - får bli nästa helg istället.

/Lizzie


7/11 Lördag - Mycket att göra

Idag har det varit fullt upp hela dagen! Efter frukost så åkte vi iväg till min höbonde för att köpa ett lass med hö. Pållarna behöver ju sin mat ;-). Inte roligt väder att hämta hö i, riktigt novembergrått. Dock hade vi i alla fall tur med att det var uppehåll så vi slapp få regn på höbalarna.

Det tar inte lång tid att åka till min höbonde, bara 20 min, lastar trailern full med hö tar cirka en kvart och så hem igen. Det tunga jobbet är när vi väl kommer hem och höt ska upp på höloftet... Som tur är så är det inte så himla högt upp till höloftet, utan maken fixar att kasta upp balarna med högaffel och jag tar emot och bär iväg till en snygg och prydlig hög. Den här omgången hö är dock riktigt hårdpressad och balarna svintunga. Vi fick slita hårt med andra ord, men till sist så var allt hö i en prydlig hög på höloftet.Så nu har pållarna mat för dryga månaden framåt.

När vi var klara med hölastningen så fixade jag klart med mockning och allt i stallet. Skönt att få det gjort för dagen. Blev lagom klar när det var dags att gå in och fixa lunch.

Vi käkade pitabröd med tonfisksallad som fyllning till lunch, smakade bra och sedan orkade vi ta itu med nästa sak som stod på schemat för dagen...

Krattning av dygnsura löv....

Maken krattade under äppleträden i övre delen av trädgården och jag tog mig an gräsmattan på den nedre delen av trädgården. Kratta blöta löv är ingen hit... men ack så nödvändigt...

Gräsmattan innan räffsning
Efter drygt en timmes slit så hade jag fått ihop fina högar och man ser gräsmattan igen. Högarna får ni nog försöka få upp i morgon...

Efter räfsning
Kommer bli ett himla körande med skottkärran för att få bort alla löven... men motion är ju bra för kroppen ;-).

Gick en runda i trädgården och vi har inte bara löv utan även en och annan liten blomma som fortfarande trotsar vädrets makter ;-).Efter slitet med löven så var det dags att åka iväg till min moster U för ett litet socialt besök och köpa potatis av dem. Vi kom dit vid 14-snåret och var där ett par timmar för prat och kaffe, det var trevligt.

Väl hemma igen så var det dags att laga lite middag. Vi hann i alla fall inte göra något mer ute eftersom det blir mörkt vid 16-snåret. Får vara nöjd med det vi hann mitt på dagen. Det var i alla fall skönt väder att vara ute i.

Resten av kvällen tog vi det lugnt. Maken fick faktiskt ett infall och ville gå på bio *kors i taket*. Dock hittade vi ingen film som passade oss båda - det vanliga problemet. Så istället blev det TV:n hemma och ett par DVD-filmer. Var rätt slut i kroppen efter dagens slit så det var skönt att bara ta det lugnt.

Som avslutning har jag lyckats fånga en bild av en trött Nalle. Han har ett hårt jobb med att hålla koll på läget utomhus ;-). Men här kommer en liten hälsning till Nalles fanclub från en trött liten Nalle :-)Det var allt för idag!

/Lizzie

6/11 Fredag - Lite dressyrridning

Maken var hemma sjuk idag, så jag fick ha bilen för mig själv :-). Åkte iväg till jobbet så jag var där till kl 7, körde ett pass i träningslokalen innan jag stämplade in för att jobba! Här är man ambitiös ;-). Det var faktiskt rätt skönt att få träningen gjord innan jag började jobba så det kommer jag göra fler gånger. Hur som helst så har träningen, skippande av kaffebröd och godis och i övrigt varit noga med vad jag stoppat i mig - i alla fall gett resultat. Har nu tagit mig till delmål nr 3 - jag har gått ner 15 kg och det på 12 veckor!!! Är så nöjd med mig själv :-). Nästa mål är att gå ner ytterligare 5 kg till jul, så det är bara att kämpa på och se glad ut :-).

Jag mår i alla fall mycket bättre, både av den braiga maten jag käkar, skippandet av socker och att jag har fått mera ork :-). Snart har jag kommit halväg till huvudmålet... att ha en vikt som ligger på normalt BMI, känns inte alls som ett omöjligt mål numera...

Full fart på jobbet resten av dagen, stämplade ut 30 min tidigare och åkte iväg och handlade lite mat på vägen hem. Av med matvarorna och så åkte jag iväg och tände på gravarna - det är så fint nu på kyrkogården när det lyser i alla lyktorna.

Fixade sedan middag och sedan var det dags att ge sig ut i spöregnet för att fixa stallet. Hundarna fick finna sig i att vara utanför stallet - maken till skitiga jyckar har jag sällan skådat. När jag var klar med allt i stallet så gick jag ut i kolmörkret i hagen för att leta rätt på hästarna. Lättare sagt än gjort... fick gå 2 varv innan jag hittade dem, de stod och gömde sig i ett hörn och Oktawias reflexgrimma var rätt lerig och funkade inte så bra. När jag väl hittade kusarna så ville de i alla fall gärna följa med in. Inte så kul väder att vara ute i...

M1 var inbokad idag för en ridtur på pållan och hon och P dök upp vid 19-snåret. Pållan blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK och när vi lastade så tränade jag på att lasta med lina, funkade alldeles utmärkt. Även när vi kom fram så lastade jag av med lina, funkade bra. Så skönt om jag kan få detta att funka!

Ridpasset idag gick bra. Oktawia var helt supertaggad idag, nästan lite överambitiös :-O Hoppas hon har kvar lite av detta på söndag när det är dags för mig att träna ;-).

Under uppvärmningen passade jag på att ta ett par bilder. Upptäckte att vi hade sällskap inne i ridhuset...

Oktawai i vänster galopp - notera spöket på bilden!! Denna dimfigur syntes inte varken före eller efter fototillfället!!! :-OVi har ju funderat ibland på vad det är Oktawia ställer sig och stirrar på emellanåt... nu vet vi....

Knäppte fler kort till för säkerhets skull - kan ju vara fel på kameran, men icke... alla övriga bilder blev helt normala.

Lite höger galoppM1 tränade på övergångar och galoppfattningar. Funkade alldeles utmärkt. Pållan var alltså på ett strålande humör idag och jag hoppas hon har kvar lite av dagens framåtbjudning till söndagens träningspass för ÅE ;-).

Lastningen för hemfärd gick bra och när vi kom hem så testade jag att lasta av och ha grimskaftet över halsen - funkade alla tiders. Pållan blev sedan omskött och kvällsmaten serverades.

Svårare än så var det inte att göra slut på en fredag och fredagkväll ;-). Nu ska jag softa framför TV:n en stund innan det är dags att slagga.

Det var allt för idag!

/Lizzie

5/11 Torsdag - Ridhuset

Idag blev det en tur till Ridhuset för mig och pållan. Även idag så gick det bra att lasta med longerlina, båda in i trailern och ut ur trailern.

I ÖFK's ridhus var det full rulle eftersom vi kom dit rätt "tidigt" - strax innan 19.30. Men pållan skötte sig bra, brydde sig föga om ridskolegruppen eller privathästarna som for förbi ;-).

Efter ordentlig framskrittning så joggade jag loss damen i trav - hon skötte sig finfint, inte alls speciellt stretig för dagen. Fick hålla ögonen öppna eftersom det var hästar lite överallt, men det gick bra att trav runt på fyrkantspåret, rida 8-volt och vanliga volter under travjobbet.

Sedan blev det att träna på galoppen. Jag börjar hitta balansen i galoppen nu och så börjar jag få mer ork, så det funkade rätt bra. Oktawia är dock en smart dam och kände direkt när matte blev lite trött och passade då på att bryta av till trav. Bara att fatta galopp igen och jobba på, matte fick jobba ordentligt och jag var svettigare än hästen när vi väl var klara.

Efterföljande travjobb på serpentinbågar funkade jättebra och damen var mjuk och fin. Galopp är ju hur lösgörande som helst ;-).

Ett trevlig ridpass var det idag och matte och häst åkte hem nöjda och glada med dagens insats. Nu snöade det inte längre - utan snöblasket hade övergått till regn. Snön kommer nog vara borta snart... känns lite dubbelt. När man bor på landet så är det skönt med snö - blir ju så mycket ljusare. Men samtidigt är det skönt att slipa halkan.

Var hemma igen vid 20.30 tiden och hann göra klart pållarna lagom tills det var dags att gå in och titta på Criminal minds. Vovvarna fick ligga kvar i hallen och torka - de var allt annat än rena. Upptäckte en stund senare att jag skulle ha gjort detsamma med Nalle... hittade ett träskmonster i soffan... himmel vilken skitig katt!!! Tur att mina 2 långhåriga katter inte vill gå ut när det är skitigt ute -  de är ju lite mer fina i kanten...

Nu är i alla fall TV:n slut och det är dags att gå och knoppa så man orkar med morgondagen! Så det var allt för idag!

/Lizzie

4/11 Onsdag - första snön

Första snön föll idag. Kommer säkert inte bli långvarigt, men det lyser upp i alla fall. Det var i alla fall blötsnö som föll, pållarna var lite lätt blöta och det blev också dags att sätta på brodd på Otkawia.

Innan jag tog itu med stall och hästar så fixade jag iordning en ungspannkaka till middag, och under tiden som den var i ugnen så fick jag värsta energirycket och dammsög lite snabbt och moppade av undervåningen - verkligen snabbstädning. Skönt att få upp lite hundhår och grus från golvet, och förhoppningsvis så ser det inte ut som kriget dragit fram här när vi närmar oss fredagen ;-).

Ungspannkakan smakade mums i alla fall och stärkt med mat i magen orkade jag fixa mockningen och hästmaten. Fick dock ha stalldörren stängd hela tiden eftersom det snöade in annars - vovvarna tyckte det var lite trist... de kunde ju inte stå och käka hästbajs direkt ur skottkärran *äckliga djur*...

När det var dags att ta in pållarna så vill Bianca in i alla fall. Oktawia fick jag "övertala" lite, men till sist insåg hon att det inte fanns så mycket att välja på... matte är en envis typ ;-)

Efter upphängning och dyngsura täcken och borstning av häst så gav jag mig i kast med broddning...

Skruva i brodd är ett riktigt slitgöra. Tog mig 30 min att få på 2 brodd per sko, och då var ändå Oktawia snäll och lät mig hållas med mitt pillande. Först göra rent broddhålen, sedan fram med gängtappen för gänga upp hålen - det är här som man får slita. Att få det första varvet med gängtappen och hamna rakt i broddhålet - det är en konst. När väl det var klart så var det inga problem att få dit själva brodden.

När jag var klar med alla 4 hovarna så var jag lerig så stor jag var och ryggen var som ett annat zäta... konstigt att jag kunde räta på mig över huvud taget *fniss*.

Pga vädret så blev det inga utsvävanade övningar för pållan idag. Det fick bli lite lätt tömkörning i hagen under 30 min. Jobb i skritt och jogga loss lite i trav. Funkade rätt bra trots blötsnön, Oktawia var inte motsträvig i alla fall, så det lätta jobbet fick räcka för dagen. Bättre än ingenting i alla fall.


Blev lagom klar i stallet till kl 21 så då blev hästarna kvällsnattade och jag själv gick in och parkerade mig framför TV - och under en filt - för att kolla på den nya svenska serien "Morden". Lagom avslutning på kvällen och nu händer i alla fall inget mer här ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

3/11 Tisdag - Hemmakväll

Idag fick Oktawia vila, jag måste hinna med lite andra saker hemma också - inte bara pållarna ;-).

Så efter maten var det full fart ut i stallet och fixade mockning, stallkatt och hästmat. Sedan in och ha en date med strykjärn, strykbräda och en stor hög med stryktvätt... Inget roligt jobb, men det måste göras... ;-). Jag har ju en förmåga att samla stryktvätt på hög och den här gången ville jag bli av med högen innan den växer mig över huvudet *fniss*.

Så jag hade att göra dryga timmen, men sedan så var allt tvätt fixad och vardagsrumsbordet prydligt med nystruken duk ;-). Efter helgen lär det väl vara mer tvätt igen, men för tillfället ser det prydligt ut i alla fall.

Jag har också hunnit fixa lite i köket så det inte gror igen helt tills slutet av veckan. Efter den insatsen så tyckte jag att jag var väl värd lite vila och parkerade framför datorn och Internet - väl där så fastande jag... som vanligt ;-).

Pållarna blev i alla fall intagna strax innan kl 21, en snabb koll av dem båda och så serverades kvällsmaten. Jag själv har sedan varit parkerad i soffan framför House, men nu är det nog dags att plocka ur linser och ta en närmare titt på kudden.

Roligare än så här blev det inte idag!

/Lizzie

2/11 Måndag - Ridhuset igen

Den här årstiden är det ju ridhustider - mörkt och hur trist som helst - då är det tur att det finns ridhus även om jag får traila dit.

När jag kom hem efter jobbet så var det alltså full fart. Lite mat i magen bara, sedan fixade jag mockning och hästmaten. Måste ha haft bra fart idag, för jag blev klar 30 min tidigare än vad jag brukar bli. Förstår inte hur det gick till direkt ;-)

Idag hade jag en plan att testa en ny grej på Otkawia. Det är ett sabla gnällande på maken över att jag vill åka iväg till ridhuset och han behöver följa med som lastningshjälp. Därför har mitt mål hela tiden varit att försöka få Oktawia så lastningbar att jag kan fixa saker och ting själv. Nu har lastningen funkar riktigt, riktigt bra den senaste tiden. Så idag vågade jag mig på att testa en ny variant av lastningen - man måste ju utmana ödet lite.

Oktawia och jag kliver in som vanligt i trailern. Jag har dock en longerlina kopplad i kusen i stället för det vanliga grimskaftet. När vi är inne i trailern så går jag ut genom skötardörren och håller i longerlinan, Oktawia står snällt stilla kvar i trailern. Jag går sedan till rampen, sätter fast kejdan, vi hissar upp lämmen och hela tiden står Oktawia snällt stilla. Jag kan sedan gå fram till henne och sätta fast henne inne i trailern - hur lätt som helst! Jätteduktig pålla. När vi sedan kom fram till ÖFK, testade jag att lasta av på samma sätt. Fast med longerlinan i hästen. Ut och runt för att fälla ner baklämmen. Höll ett lätt tag i longerlinan, lossade på kedjan och pållan backade ut ur trailern. Hon backade lite snabbt, för hon tyckte det var lite otäckt med longerlinan - den tog emot lite. Hon försökte i alla fall inte slänga sig ut och det är ju positivt.

Själva ridpasset idag gick rätt bra. Uppvärmningen i trav funkade bra. Jobbade damen i galopp och det funkade också bra. Börjar kunna jobba henne i galoppen nu - inte bara styra runt så det var riktigt roligt! Efterföljande övningar i skänkelvikning gick också bra, men sedan fick hon ett ryck där hon stretade emot som bara den. Bara att jobba damen i trav och det tog en kvart, men sedan så släppte det och hon blev mjuk och fin - ingen stelopererad hals ;-).

Testade nya sättet att lasta när vi skulle åka hem, funkade helt problemfritt och när vi kom hem så var hon jätteduktig med att vänta tills jag sa kommandot "back" innan hon backade ur trailern. Nu tyckte hon inte heller att longerlinan var så äcklig.

Kan jag få detta lastningssätt att funka så är det ett totalt under! Och framför allt så slipper jag släpa på en grinig karl när jag ska in och rida - bara det är ju värt hur mycket som helst *fniss*.

Pållan blev väl omhändertagen när vi kommit hem och jag hann in precis till CSI - och så var den här kvällen slut.

Det var allt för idag!

/Lizzie

1/11 Söndag - En slapp dag

Eftersom det blev lite sent i går så sov jag sött fram till kl 10! Vaknade av att jag var hungrig ;-), men mådde för övrigt väldigt bra. Har ju en tendens att bli extremt bakfull på typ lukten av alkohol, men den här gången gick det bra. Var noga med att dricka vatten innan jag gick och la mig, hjälpte kanske till för välmående idag - vem vet.

Syster S vaknade strax efter mig och hon mådde också bra, vi satt och käkade en lång frukost och drack kaffe ett par omgångar. Men till sist så blev det dagens för syster att packa sin resväska och resa vidare. Hon skulle iväg och göra ett snabbt besök i Karlskoga innan det var dags för återfärden mot England. Tar väl ett år till innan hon dyker upp nästa gång ;-). Trevligt var det i alla fall och finfin parfym och sprit fick jag ju hem - trots bristen på Ålandsresa ;-).

När syster åt så gick jag ut och fixade stallet och em försvann i ett nafs. Helt plötsligt så var det dags att fixa lite mat så jag skulle hinna äta innan träningen för ÅE kl 17. Skulle inte klara av att vänta med maten tills efter träningen så det var bara att sätta fart.

Pållan blev sedan intagen kl 16 och vid 16.30 gick färden mot ridhuset. Hann precis skritta fram ordentligt tills det att ÅE dök upp.

Dagens träning gick sammanfattningsvis bra. Jag lyckdes rida igenom Oktawia trots hennes - för dagen - enorma motstånd för arbete. Numera går det att gå på damen och kräva arbete av henne, om om hennes lust inte är så stor. Lusten till arbete far för dagen som bortblåst... Det var en variant av kuse med stelopererad hals som lutade sig inåt på volterna, men det var bara att rida och se glad ut. Bra tillfälle att rida för instruktör - om man säger så ;-).

Galoppen funkade OK ialla fall. Jag börjar hitta balansen nu i galoppen och jag tycker inte går så vansinnigt fort heller, så det går sakta men säker framåt. Jag kommer i alla fall ha rejäl träningsvärk efter dagens ridpass eftersom jag galopperade mer än jag gjort tidigare. Låren fick sig en omgång med andra ord ;-).

Vi var hemma igen strax efter 18-snåret, pållarna fick stå kvar inne och käka sin em-mat. Plockade rätt på alla prylar och när jag sedan var klar så knallade vi över till grannen en sväng. Jag fick väl där klämma och provfota med en sådan kamera som jag tänker köpa. Den blir bra! Framför allt så fick den plats i min hand (små händer) och den var inte för tung med tanke på min kroniska tennisarmbåge. Kommer bli en fin julklapp till mig själv ;-).

Hos grannen blev vi kvar en stund och pratandes om ditten och datten, framför allt fick vi spana på deras byggprojekt i huset - Jag är inte ett endaste dugg avundsjuk! Jo, kanske sen när allt är färdigt och nytt och fint ;-)! Men hu vilket jobb!

Jag har även hunnit jobba en sväng för NRU, men sedan tog kvällen slut. Pållarna är nu kvällsnattade och själv ska jag parkera mig framför TV:n en stund och kolla på en film - Änglar och demoner blir det nog...

Det var allt för idag!

/Lizzie

31/10 Lördag - Nöjen...

Full fart direkt på morgon - ut med hästarna, in för att själv käka frukost. Sedan var det bara att sparka fart på maken för att komma igång med veckostädning av huset. Städningen var tvungen att bli avklarad under fm och det hann vi faktiskt med.

Fixade stallet efter lunch och sedan drog jag iväg till Marieberg för att möte upp min syster S som är hemma på besök från England över helgen. Vid 14-snåret lyckades vi sammanstråla ute på Almsteds blommor och vi valde ut en fin gravdekoration till mammas grav. Köpte även på oss ett gäng gravljus så det räcker ett tag. Innan vi åkte hemåt så tog vi en vända inne på Mariebergs köpscentrum. Syster S har inte varit där sedan ombyggnationen och det finns ju en hel del butiker att gå runt i. Jag fastnade förstås i Panduro och hittade lite prylar till att montera ihop mer armband ;-). Jag var sedan på jakt efter en liten svart väska och det hittade jag på PragDesign - en liten svart skinnväska till det facila priset av 129 kr - asbilligt! När jag sedan stod och skulle betala väskan så råkade jag slänga en blick på väggen bakom kassörskan - vad skådade mitt norra öga!!! Ett gäng bältesspännen och just ett sådan som jag haft, men som gått sönder! Mitt älskade spänne med 4 hästar. Det visade sig att spännet var det sista hon hade kvar så naturligtvis så köpte jag det och äntligen kan jag använda mitt älskade bälte. Jag är lite skärpfreak ;-)

Nöjda med dagens fynd åkte vi till kyrkogården och fixade iordning graven, tände ljus och kollade runt på våra övriga släktingars gravar innan vi åkte hem.

Jag hade ju skickat med en liten shoppingbeställning till min syster, jag ville ha hem en whiskey o en Edt Light Blue. Till min stora lycka hade hon fått tag på doften till kampanjpris så jag fick med duschkräm och bodylotion på köpet med EdT-flaska på 100 ml. Så nu har jag finfin EdT hemma som räcker ett tag ;-). Whiskeyn blev också en sort som jag gillar - och det är bara min - så förhoppningsvis får jag ha den i fred för maken...

Shopping från systerysterMina egna shoppingfynd på MariebergEfter lite mat och fika så blev dags att göra sig iordning för kvällens övningar. Syster skulle iväg på klassträff på Slottskrogen och jag skulle iväg till min kamrat K.

Så runt 19-snåret släppte vi av syster vid slottet och jag blev lite senare avsläppt hos kompis K. Maken for sedan hem igen för att försöka sova en stund till vi krävde skjuts hem ;-).

K och jag hade en mycket trevlig kväll hemma hos henne där vi drack att gott shirazvin, käkade goda ostar med kex och lite frukt till. Mycket babbel förstås *fniss* innan vi till sist drog upp till Puben Bishop Arms vid 22-snåret. Där var det lagomt med folk och vi hittade ett ledigt bord. Och när man har kul så går ju tiden fort. Första cidern slank ner snabbt - sedan var till att bestämma sig om vi skulle gå vidare till nästa pub eller stanna kvar. Jag hade kontakt med syster eftersom vi skulle sammanstråla fram på kvällningen. Syster var inte klar ännu på slottet, och K och jag bestämde oss för att ta en omgång till i baren och stanna kvar där vi befann oss.

Syster och hennes kompisar dök upp lite senare och vi blev kvar på Bishop fram till stängningsdags. Taxin hade jag ringt och väckt så han var utanför vid stängningsdags - han tyckte vi tjejer var lite väl stimmiga - förstår inte alls vad han menar... *fniss*. Kompis K fick skjuts hem och sedan var det raka vägen hem för oss övriga. Kl 3 kom jag äntligen i säng - rätt nöjd med kvällens prat och tjatter ;-). Syster yster fick sova i gästrummet med nyfikna katter som besökare ;-)

Allt som allt - en mycket trevlig dag och kväll!

/Lizzie


RSS 2.0