30/9 Onsdag - Kyligt...

När vi åkte till jobbet så hade vi 2 plusgrader hemma, ute alltså, totalt svinkallt kändes som *burr*. När jag kom till jobbet så hade jag 19 grader på mitt kontor... undrar hur länge "nattsänkningen" av värmen pågår egentligen. Det var bara att hämta en stor mugg kaffe och på med en tjock fleecetröja - hjälpte lite i alla fall. Sedan under dagen så har jag inte varit så mycket på mitt kontor, utan fungerat som datasupport till personalen och då befunnit mig i andra änden av huset - där är det MYCKET varmare ;-). Alltså slapp jag frysa då i alla fall.

Jag har också kommit ihåg att träna på lunchen idag! Det gick jättebra - hade inte tappat nåt nämnvärt under min förkylningsperiod - och det kändes skönt att komma igång igen. Blev i alla fall rejält varm under träningen och det höll mig igång hela em :-).

Maken kom och hämtade mig kl 16 som vanligt, men innan vi åkte hem idag så åkte vi till systembolaget. I morgon är det 1/10 och då blir det tydligen en höjning av vinpriset... alltså bunkrade jag upp på lite olika viner så jag har ett lager så jag klarar mig typ ett år *fniss*. Olika varianter på shiraz-viner blev det i alla fall *mums*.Efter lite mat och kaffe så fixade jag stall och hästmat. Oktawia har vila inplanerat för dagen så pållarna fick vara kvar i hagen, och det verkade inte gå någon nöd på dem när jag gick ut för att hälsa på dem. Märkligt va, att när jag kliver ut i hagen bara för att kolla till dem, då minsann kommer de och vill bli gosade med. Men vid minsta lilla misstanke om att det är jobb på gång.... då är det minsann full ös - medvetslös.... nåja ridning för pållan blir det i morgon istället.

Eftersom jag då hade ledig kväll så passade jag på att vara lite social och åkte iväg till kamrat C's stall och hälsade på henne och pålle. Hon var i ridhuset och skrittade runt så där blev jag ett tag.

Väl hemma igen så tog jag itu med att sortera papper på mitt skrivbord, blir rörigt ändå med kissar som använder mitt skrivbord som sin privata säng... och att riva ner papper är väldigt kuligt att pyssla med om man är en kisse. Alltså blev det sortering och papprena hamnade på rätt ställ - i en pärm ;-).

Unde kvällen så blev jag i alla fall VÄLDIGT lycklig... :-).  Min gamla katt MÅNS - som av någon anledning flyttar hemifrån under sommarhalvåret - tyckte nog att måndagnattens storm var otäck. För idag satt han på trappan och ville in. Mager var han och jättehungrig, men för övrigt fräsch och fin i pälsen. Dock väldigt, väldigt, väldigt kelsjuk. Matte är ikväll bästa personen i hela världen :-)

Måns fyllde den 2/8 15 bast, när man är en så gammal kisse så tycker jag man ska hålla sig  hemma ;-)

Gissa, vart Måns kommer tillbringa natten.... på sin favoritplats antagligen... på mattes bröstkorg och då också spinna som en galning ;-)

 

Nalle, som nu blivit stor katt och bestämmer i huset, tog hemvändaren med ro ;-). Tror att han fattar att Måns inte utgör något hot när det gäller tjejerna ;-)

 

Nalle hälsar sin fanclub i alla fall!

 

 

Pållarna fick vara kvar ute tills det var dags för kvällsmaten. Oktawia har numera reflexgrimma på sig, så jag såg vart hon var i hagen i alla fall. Men när jag hällde upp maten i krubborna och la in höt i boxarna, så kom pållarna knatandes - då var det minsann helt OK att komma in ;-). Mat funkar alltid.... ;-) Snabb kolla av pållar, sedan blev det släckt för natten.


Nu på kvällen så var det svinkallt igen, men pållarna verkade inte frysa - det är bara jag som gör det. Har fått plocka fram en tjockare stalljacka, men det är nog dags för långfillingarna också. Ridbyxor är INGET varmt klädesplagg... Som tur är så har vi kaminen igång här inne på mitt kontor, mysiga 25 grader varmt så sakta men säkert har jag fått igång blodcirkulationen igen ;-)


Nu ska jag placera mig framför TV:en och kolla på lite nyheter - sedan händer det inget mer idag!


På återhörande!


/Lizzie


29/9 Tisdag - Hästbus och ridning

Efter jobb på fm och föreläsning på Universitetet under em så var jag lagom trött när jag kom hem. Efter mat så återfick jag krafterna och det var full fart ut i stallet. Planen var att vi skulle in till ridhuset på ÖFK för att rida en sväng....

Om man fick in hästen i stallet.....

Man kan säga så här... Hästkräken hade då inte den minsta lilla lust att behaga sig ens närma sig stalldörren, än mindre bli infångad av matte - inte i första taget i alla fall.... Idag var jag utrustad med videokameran när jag skulle plocka in damerna ;-). Bara att vänta i drygt 10 min som höll på i samma stil - till sist så var ju shettisen så trött att det gick att fånga in henne. Oktawia har ju bättre kondis så det tog lite längre tid, dock inte så kul att löpa runt själv i hagen så det gick rätt bra att fånga in henne när väl shettisen stod i stallet ;-).

Bus i hagen - ingen idé att försöka springa ikapp kusarna

Mer bus i hagen, men nu har pållarna sprungit en stund och blev törstiga

Alltså - efter mycket om och men var då pållarna inne i stallet. Oktawia lite lätt uppvärmd inför stundande ridövningar ;-). Vi kom iväg vid 19.30 tiden och då var det verkligen mörkt ute - tur att det finns ridhus. Inne på ÖFK så var det full fart som det brukar vara. En ridskolegrupp var på sin halva av ridhuset och på privatdelen var det en privatlektion och så ytterligare ett ekipage. Maken hade fundering på hur vi skulle få plats, men det funkade alldeles utmärkt :-). Oktawia hetsar ju inte alls upp sig över att det är fullt med andra hästar i ridhuset numera. Så kl 19.45 satt jag i sadeln och började skritta fram. Efter en ordntlig framskrittning så tänkte jag testa ett av söndagens tips från Kyra, nämligen en läderrem fastsatt i sadeln som stöd för handen så hästen inte kan dra tygeln ur handen på en.

Oktawia har en förmåga att sno åt sig mer och mer tygel, och jag har svårt att hålla händerna stilla och i rätt position. Läderremmen var ett bra hjälpmedel för mig, men Otkawia blev SKITSUR.... Hon stretade emot så mycket hon bara orkade. Fattade inte alls varför det inte gick att rubba min hand ;-). När jag började med uppvärmningen i trav så blev det dock för mycket att hålla reda på så då släppte jag läderremmen. I början av arbetspasset så var Oktawia lite lätt stelopererad ;-). Gjorde ett par galoppfattningar, även om damen sparkade bakut i fattningarna så slappnade hon av efter galoppen och det gick lättare att jobba henne i trav. När ridskolegruppen var klar så kunde jag förflytta mig över på den andra halvan av ridhuset och där var vi helt själva. Efter uppvärmning i trav och lite galopp så var damen bra mycket mera samarbetsvillig, gjorde övergångar trav-skritt-trav, 8-volter, serpentiner och skänkelvikning med lättare tvärning. Kunde även sitta ner i traven och jobba henne utan att hon blev spänd - kändes jättekul - det är ju typ första gången sedan jag köpte henne....  har bara tagit mig 3 år att få lite ordning på kroppen *fniss*.

Lite travjobb på volt och skänkelvikning med lättare tvärning

Det gick så himla bra att jobba damen i trav under nedsittning att jag totalt glömde bort tiden :-D - kommer dock ha ont i mina ljumskar i morgon... ;-) Blev en timmes ridning idag och Oktawia var i alla fall inte dygnsvettig... jag var mer svettig än vad hon var ;-).

Lastningen gick bra och så full fart hemåt där pållan blev väl omhändertagen och så fick pållarna sin kvällsmat. Jag var mycket nöjd med dagens insats. Framför allt så känns det att jag börjar bli bra från min förkylning och att jag börjar få liiiite bättre ridkondis ;-). Bara att rida på och se glad ut, men det finns hopp om att ridkondisen ska bli ännu bättre i alla fall ;-).

Nu blir det duschen nästa och är det nog dags att hoppa i säng. Allt för idag mao :-)

/Lizzie

28/9 Måndag - Hovisbesök och longering

Fick sluta lite tidigare idag för att hinna hem till hovisbesök som var inbokat kl 16.30. Ville ju hinna få in Oktawia i stallet en stund innan hovis skulle dyka upp. Tyvärr så hade inte Oktawia alls samma planer.

Var hemma 16.10, in med full fart för att få på mig stallkläder och så ut i hagen. Oktawia och Bianca kom gående mot mig med spetsade öron - matdags?! Men så fick Oktawia syn på att jag hade ett grimskaft i handen - inte en ikeapåse full med HÖ!!!!

Snacka om att det fick fullt ös - medvetslös på hästarna!!! I cirka 15 in dundrade de runt i hagen i full galopp och brallade så mycket de bara orkade, ja ja - egenmotion är ju alltid bra. Dock var jag lite orolig över Oktawias trasiga och oskodda bakhov, men hon såg i alla fall inte halt ut.

Tyvärr verkade pållarna ha energi till att rusa runt länge i hagen så efter att ha försökt vänta ut pållarna i 10 min gick jag in i stallet och hämtade en Ikeapåse med hö... Vips så förvandlades mina galopperande små monster till väna varelser som ville ha mat. Oktawia såg tämligen förvånad ut när grimskaftet knäpptes fast i hennes grimma och så blev det slutätet för hennes del *he he*.

Fick in kusarna i stallet precis när hovis kom...

Egentligen skulle Oktawia behövt ha blivit skodd runt om idag, men hovis hade inte tid. Men hon fick iordning på bakhoven, fick verka ner den och lägga på en ny sko. Framskon som satt lös, fixade hon också. Däremot så bokade vi in en tid förhelskoning tisdag nästa vecka istället för tiden som jag har om 2 veckor. Resterande 3 dojjor bör i alla fall sitta kvar nu till nästa hovisbesök.

När hovis var klar så fick pållarna gå ut igen - och nu fick de sin Ikeapåse med hö ;-).

Under tiden som underhöll hovis så fixade maken maten - eller rättare sagt - han hade stekt köttfärsen vi skulle ha till Tacotallriken... fixa grönsakerna fick minsann jag göra...

När det gäller resten av kvällen så tillbringade jag drygt 2 timmar i stallet, först med att mocka och fixa hästmat, sedan ut och jaga häst i hagen igen *hästkräk*. Dock var Oktawia lagom uppvärmd inför dagens motionspass.

Oktawia vill INTE bli infångad...

Till sist så tröttnade hon i alla fall på att rusa runt själv i hagen, Bianca var ju i sin box, så då gick det bra att stå stilla och bli infångad ;-)Det fick bli longering i hagen idag. Hann precis ut innan det blev mörkt, dock blåste det rejält, men det verkade inte bekomma damen det minsta lilla.

Longeringsjobbet idag gick ut på att träna galoppen. Efter den vanliga framskrittningen genom att promenera runt i hagen, så blev det till att jobba i galopp - vi skippade traven idag. Dock mycket övergångar galopp-trav och så galopp direkt. Jättejobbigt tyckte Oktawia, framför allt i vänster varv då hon inte orkar hålla igång galoppen lika lätt som i höger varv. Tränade också på övergång från skritt-galopp-skritt. Dock tog det ett tag innan det blev skritt efter galoppen... full fart i trav så att sägas... ;-).

Däremot så kom det inga som helst protester i form av bakutsparkar eller att hon bromsade sig själv med kroppen. Och när hon hade galopperat ett tag så hittade hon bra rund form och fick bra galopp. Efter arbetspasset så såg damen tämligen nöjd ut. Mycket galopp blev det idag... både i frihet och på lina *fniss*.

När jag var klar i stallet så gick jag in och fixade månadens räkningar. Finns roligare saker att göra, men det är ju tvunget att fixas. Gick ihop den här månaden också i alla fall ;-).

Fick till och med lite tid över så jag kunde stryka lite tvätt... är i fas med stryktvätten nu så det är lika bra att stryka när det är lite att stryka och jag snabbt blir klar. Har ju en förmåga annars att låta stryktvätten ligga LÄNGE.... ;-).

Nöjd med mig själv över jag hunnit med under kvällen så blev pållarna kvällsnattade precis innan CSI NY - så jag hann in och kolla på det utan att missa början - som jag brukar göra annars ;-).

Alltå är kvällen nu slut och det var allt för idag!

/Lizzie

27/9 Söndag - Clinik med Kyra K

Idag var jag morgonpigg :-). Upp kl 07.00 för att hinna fixa mig själv och släppa ut hästar innan jag skulle vara hos I och L kl 8.45.

Idag stod det äventyr på schemat... äventyr i form av att åka iväg till Strömsholm och kolla på en clinik med Kyra Kyrklund. Vi var 4 st som samåkte till Strömholm, förutom jag, I och L, så plockade vi även upp K och vid 9-snåret styrde vi kosan mot Strömholm. Var framme en timme senare och fick köa en stund för att komma in i Röda ridhuset där cliniken skulle hållas. Vi var inte ensamma - om man säger så.... cirka 800 st dressyrnördar till var på plats för att bli inspirerade av Kyra :-D.

För er som MOT förmodan inte har en blekaste aning om vem Kyra Kyrklund är, så kan ni läsa mer på Kyras hemsida.

Vi fick plats på läktaren ungefär i mitt, men lite långt ner, men vi såg helt OK. Vi hade också köpt biljetter inkl lunch så varsin lite påse med äppeldryg, en subway, en smoothie, ett pären och en kaffebiljett. Ingen risk att vi skulle svälta ihjäl mao. För säkerhets skull så gick jag iväg och köpte ett par äpplen i "kiosken", mina kamrater valde kexchocklad som extra tilltugg ;-).

Det var tur att vi var ute i hyfsat god tid för det var en strid ström på läktaren med folk som fyllde på och kl 11 när cliniken började så var det nog proppfullt!

Ingen risk att vi frös i alla fall ;-)!

 

Vi fick under dagen se orutinterade ryttare på rutinerade hästar, rutinerade ryttare på orutinerade hästar och rutinerade ryttare på rutinerade hästar. Gemensamt för alla ekipage var att Kyra noga, noga poängterade sistens inverkan och att man höll ordning på händerna, både orutinerade som rutinerade ryttare fick ta sitt spö och lägge över händerna för ha ett hjälpmedel att hålla kolla på sina händer. Kyra kom med många bra tips och lite olika liknelser för att man lättare ska komma ihåg varför man ska göra en sak på ett visst sätt.

 

Tyvärr så var det filmförbud *snyft* så jag fick inte filma någonting :-(. Som tur är så har jag ju Kyras bok, så det blir till att läsa den från pärm till pärm *igen* och så ha hennes röst och kommentarer i huvudet :-).

 

Vid ett tillfälle så fick vi se Kyra själv in action då hon satt upp på en av hästarna som var med på cliniken. En mycket nervöst och spänd häst som hon till sist fick att lyssna och börja bära upp sig själv.


Först jättespänd pålle
Till sist lite mer avslappnad och kunde börja jobba lite.
Kyra lyckas verkligen med att få det svåra se så himla lätt ut...

Kände i alla fall att jag fick med mig ett par övningar hem som jag kan applicera på Oktawia - så inspirerade tror jag alla i publiken blev :-).

Kl 17 var cliniken slut och vi åkte hemåt. Jag var hemma igen kl 18.30 - maken hade fixat klart middagen så det var bara att sätta sig och käka direkt. Efter maten så var det full fart ut i stallet. Fixade mockningen och maten innan jag tog in pållarna. Det blåste full storm ute så de tyckte det var rätt skönt att få komma in. Även om vinder dundrar ute så är det ju lugnare i stallet.

Även om jag var jättesugen att testa tipsen vi fått under dagen, så hann jag inte med någon ridning idag. Dessutom så hade Oktawia trampat av sig en baksko så bakhoven ser för djävlig ut *suck*. Som tur är så kommer hovis i morgon em, men hur hon ska kunna sko på en ny dojja på den hoven är för mig en gåta... :-(. Oktawia fick en omgång med ryktborsten i alla fall, det tyckte hon var skönt. Sedan blev det lilla Biancas tur att bli borstad, den fröken vill hellre gosa än bli borstad ;-). Pållarna blev sedan lämnade kvar i stallet och jag själv gick in för att ta itu med lite tvätt.

Så nu är det dags att gå ut och kvällsmata pållarna och ska också pass på att kvällsrasta vovvarna en sista vända. Ska sedan plocka iordning på min jobbväska och lite annat pyssel innan det är dags att uppsöka bingen :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


26/9 Lördag - Blåsigt...

Typisk höstvindar har det blåst idag! Jobbigt att vara ute i blåsten, men det har i alla fall inte varit kallt. På fm fixade jag stallet så det blev klart helt och hållet. Vid 11-snåret åkte vi iväg till Marieberg för jag skulle ha tag på ett stativ till videokameran och ett extra batteri till dito. Det visade sig dock att ett extra batteri kostar 1.100 kr :-O så jag la ner den planen... vi var på Exptert där kameran är inköpt, kollade på stativ men valde att åka vidare till Siba. Hittade där ett passnde för 300 kr, det har 3 ben och högsta höjden 160 cm. Bli kalas att ha i morgon så jag slipper få ont i handleden av att filma hela dagen. Däremot så hittade jag något annat roligt på Siba... en ny skrivare till en billig penning :-). Har varit utan fungerade skrivare i 1 år pga tomma bläckpatroner, nya bläckpatroner kostar mer än ny skrivare... så då fick det bli en ny skrivare.Maken skulle ha någon liten pryl på Game och nåt på Clas Ohlsson, sedan for vi hemåt igen. Vi var hemma lagom till lunch, så under tiden som jag fixade käket så installerade jag nya skrivaren.

Den funkade alldeles utmärkt och är tystare än den gamla. Skrev genast ut lite mallar från Creative Club *fniss*.

 

Skrivaren passar alldeles utmärkt bra på mitt skrivbord :-).

 

Efter lunch så tog vi itu med veckostädning. Maken dammsög hela huset och sedan förpassade han sig ut i trädgården och lämnade över resten av städningen till mig *tack så mycket*. Till sist så var köket uppröjt, toaletter fixade och golven moppade. Skönt att ha det gjort - även om det är trist göra!

 

Var ute och tog mig en nypa luft innan det var dags att fixa middag - har fullt sjå att hinna äta allt som jag behöver få i mig ;-). Efter maten så tog jag itu med Oktawias motion för dagen. Det blåste fortfarande full storm ute och maken hade absolut ingen lust att följa med ut på cykeln för att jag skulle rida. Orkade inte tjafsa, utan istället så valde jag att tömköra pållan. Tömkörde på vår gata och vändplan, som uppvärmning tömkör jag på vår väg runt huset, som går upp och ner för kullen... var lagom svettig efter 10 min promenerande ;-).

 

Själva arbetspasset utfördes på vår vändplan, trav på volt och 8-volt. Otkawia hade utav någon konstig anledning en stör instoppad i halsen när vi befann oss i vänster varv. Dock glömde hon bort stören ett par gången och blev då mjuk och fin - för att så helt plötsligt komma i håg stören och mjukheten försvann som genom ett trollslag. Hade idag också svårt att få ordning på vänster bog. Kan bero på stören som kom och gick ;-).

 

Oktawia fick också jobba i galoppen på en 15 meters volt, det var jobbigt... beror kanske mest på att damen har en förmåga att galoppera rätt med frambenen, men med korsgalopp bak. Blir ganska jobbigt och till sist så måste Oktawia börja tänka på hur hon har sina ben och även galoppera rätt bak, först blir det jämfotaskutt med bakbenen för att till sist få ordningen på koordinationen och sätta under sig bra med inner bakben. Vips blir galoppen rund och fin och inte ett dugg jobbigt fast det är så liten volt :-). Här har vi en del att träna på.... efter galoppen så var det full fart på traven så då tränade vi på övergångar trav-skritt-trav - totalt onödigt tyckte iofs pållan, men det var matte som bestämde ;-).

Tömkörde 45 min, då var både matte och häst svettiga - fick alltså räcka som arbetspass idag. Oktawia såg tämligen nöjd ut efter arbetspasset och brydde sig föga över att jag pysslade lite med Bianca efter det att Oktawia blivit förpassad till sitt hotellrum.

Pållarna fick sedan stå kvar inne eftersom det var på väg att bli mörkt. Lite hö att tugga på så var de nöjda.

Jag själv tog itu med mitt lilla extraknäck till Gränsbrytning och jobbade drygt en timme. Körde lite uppdateringar på jobbdatorn och det tog en evennerlig tid, så det blir till att göra resten av jobbet i morgon kväll.

Nu ska jag i alla fall gå ut och natta pållarna, sedan ska jag kolla på CSI Maimi, ska också passa på att lägga upp ett par byxor som jag kommer i numera och laga en knapp i ett par andra.

Men sedan händer inte så mycket mer idag! Ha en skön lördagkväll!

Nalle hälsar - placerad på mitt skrivbord som vanligt ;-)/Lizzie


25/9 Fredag - Helg igen!

Veckorna går hur fort som helst, denna veckan extremt fort eftersom det varit lite väl hysteriskt på jobbet några dagar. Så idag är det fredag igen :-). Tyvärr går ju helgerna också alldeles för fort, skulle behöva vara ett par dagar till så jag hann göra allt jag vill göra ;-).

Jag hade bilen idag också eftersom maken var ute på friskvårdsdag med sitt jobb - ute och fiskade. De var tillbaka i stan till kl 16 så jag handlade mat till katt och häst på Granngården innan jag for iväg för att hämta make. Han var nöjd med dagen - 2 st öringar hade han fått på kroken!På vägen hem så stannade vi till vid mataffären och fyllde på förrådet inför helgen och så full fart hemåt.

Det blev lite snoigt om tiden eftersom vi kom hel lite senare än normalt. Så maken fick fixa middag under tiden som jag fixade stallet. Hann in och käka middag i lugn och ro innan det var dags att plocka in pållarna.

M2 skulle komma kl 19 och jag gick ut 18.50 för att försöka fånga in damerna.... försöka är ordet!

Oktawia och Sabina hade absolut ingen som helst lust att bli infångade!! Maken fick stå som stoppkloss vid öppningen till nedre delen av hagen för att förhinda kusarna att springa upp och ner för kullen som vettvillingar. Istället sprang de runt som vettvillingar i den övre delen av hagen.  Och herregud vad de kutade!!! Shettisen sprang så fort som hon bara någonsin orkade och Oktawia bockade som en galning :-O

Att försöka få tag på kusarna var bara totalt omöjligt och det enda jag kunde göra var att vänta på att de skulle springa sig trötta ;-).

Till sist så var Bianca så slut av allt galopperande så det gick att fånga henne, och då följe även Oktawia snällt med in - då var kl 19.05 - alltså hade de kutat runt i 15 min... Bianca stod och flåsade i sin box och eftersvettades tämligen rätt bra...

M&M + P hade kommit och Oktawia blev iordninggjord för ett ridpass med hinder idag, och sedan var det full vart in till ÖFK.

Alltså dags för det vanliga fredagsmyset ;-). Garanterat själva var vi i alla fall i ridhuset - förstår inte alls någonting... tur för oss att övriga ryttare har annat för sig på fredagkvällar ;-). Underlättar när vi vill bygga hinder...

Under tiden som M2 red fram så fixades det iordning 2 hinder, 1 på varje långsida. Började med att skritta över bommar på marken och sedan trava över dessa. Sedan blev det travhopp över krysshinder och när det funkade så blev det galopp över hindren som då var räcke. Som vanligt hade Oktawia ingen större lust att galoppera, men blev så illa tvungen ;-). När hon kom rätt mot hindren så hoppade hon riktigt bra, men hon är ju ingen naturbegåvad hoppare och behöver en hel del stöd från ryttaren. Hon är dock ambitiös och hoppar även när hon kommer lite fel, så hon försöker alltid göra sitt bästa.

Efter hoppningen så var det en rejält svettig dam som fick på sig svettäcke och blev instoppad i trailern för att åka hem. Rejält trött var hon i alla fall. Underlaget i ridhuset har blivit djupharvat så det är lite tungt för damen att jobba i, så det är nog tur att ridlektionen i morgon är inställd. Är nog lagom med en lite stillsam uteritt - hoppas det inte blåser storm bara...

När vi kom hem igen så trodde jag pållan skulle somna på stallgången - hon såg extremt trött ut!... men när hon fick komma in på sitt hotellrum och maten serverades så kvicknade hon minsann till liv ;-).

Plockade rätt på alla prylar och så fick pållarna kraftfodret och stallet släcktes för natten.

Kvar nu är bara att kvällsrasta vovvarna och så ska jag kolla om det är nåt skoj på TV, men för övrigt händer det inget mer idag :-)

En liten hälsning till Nalles fanclub kommer här i alla fall... Nalle trivs bäst ute eller på mitt skrivbord ;-)Det var allt för idag.

/Lizzie

24/9 Torsdag - Ridhuset

I natt kunde jag sova liggandes, vaknade ett par gånger av hostan, men inte alls någon hysterisk hosta så äntligen verkar det som om förkylningen är på väg åt rätt håll.

Hade en lite lätt stressig dag på kontoret, ett möte på em blev inställt och det var rätt bra. Hann rensa skrivbordet lite och andas ;-). Helt otroligt att alla möten ska komma samma vecka...

Eftersom jag varit iväg på möten på fm så hade jag bilen idag. Alltså fick maken vackert vänta tills jag kom och hämtade honom. Han gjorde lite nytta under tiden, lite shopping i mataffären så var det bara för mig att plocka upp honom på parkeringen utanför affären och full fart hemåt.

Efter mat och plock i köket så fixade jag stallet. Nu på kvällen sken solen, räckte med att jag blev blöt på fm ;-). Oktawia fick ha regntäcke på sig så hon var inte ens lerig ;-).

Planen idag var att åka till ÖFK och rida ett pass i ridhuset, och så blev det. Vi kom iväg 19.30, inte allt för sent mao. Ridhuset var helt tomt och öde - torsdagskvällar är tydligen en bra tid om man vill ha lugn och ro i ridhuset. I alla fall den tiden som vi kom. Kl 19.45 satt jag på hästryggen och passet började med framskrittning.

Oktawia var lite seg så när det var dags att börja jobba med övergångar skritt-trav-skritt efter uppvärmningen så fick jag ta hjälp av ett lite kort spö. Räckte med att ha det i handen och slå till mig själv på benet en gång - då minsann vaknde damen till liv. Jobbade på volt och serpentinbågar och då med övergångarna. Damen var hyfsat samarbetsvillig och jag testade att fatta galopp....

Hade hästkräket kunnat slå i backen och sprungit baklänges - ja då hada hon gjort det. Så fort hon fattade att det var dags för galopp så la hon öronen bakåt och spjärnade emot i hela kroppen. Ville INTE!!!!

Men skam den som ger sig... matte är ju envisare än en röd gris till jul.... så det var bara att ta nya tag och damen fick allt fatta galopp och så fick hon galoppera på fyrkantspåret i hela stora ridhuset. Det blev galopp av modellen full fart utmed långsidorna bara för att få damen att rulla på i galopp. Samma procedur i andra varvet.

Efter detta så var jag helt slut... klarade mig dock utan astmaanfall, men fullt frisk är jag inte... flåsade värre än den värsta flåsbälg... Avslutade med lite travjobb sedan fick det räcka för idag. Både jag och häst var svettiga i alla fall ;-). Så efter avskrittning var det bara att lasta och åka hem - lastningen gick lätt som en plätt :-)

Hann hem och göra iordning pållan och natta de små liven precis till klockan 21 - så jag hann in för att se på Criminal minds utan att missa 10 min i början som jag brukar göra ;-).

Men nu ska jag kvällsrasta vovvarna en sista vända, tvättar bort sminket och sedan nanna mig själv :-)

Godnatt!

/Lizzie

23/9 Onsdag - full rulle...

Kors i taket - I natt har jag fått sova hela natten utan att vakna av någon hostattack!!! Finns hopp om livet med andra ord, någon gång går väl förkylningen över kan man hoppas. Vill komma igång och träna igen, framför allt vill jag ha tillbaka orken.

Att jag blivit lite bättre i alla fall, märktes idag när jag var ute och flängde runt på min cykel. Har varit en lite lätt hysterisk dag. För över en månad sedan så bokade jag in ett besök på SPA-huset i stan för att utnyttja presentkortet jag fick av mina arbetskamrater när jag slutade på Haga hemvård (för 1 år sedan). Då för en månad sedan, så var min kalender tom denna dagen bortsett från ett möte på em med adm-gruppen på vår förvaltning. Det skulle jag hinna till utan problem... men idag var inte kalendern tom.... först träff med min chef på morgonen, fika och sedan möte 1,5 med nästa chef, slänga i sig mat och så på cykeln - trampa iväg till andra sidan stan för att komma till SPA-huset.

Jag tog alltså en rejäl långlunch som innehöll pedikyr och fotvård :-). Gissa hur skönt det var på en skala 1-10 - typ 15 ;-). 1,5 timme senare så cyklade jag tillbaka till jobbet med mjuka fossingar, ursnyggt lackade och masserade underben *skön suck*.

Så här snyggt lackade har nog aldrig mina tånaglar varit - dessutom typ en storlek mindre... *fniss*.Lyckades i alla fall cykla tillbaka till jobbet i VÄRSTA motvinden UTAN att få ett astmaanfall - alltså är jag bättre i min förkylning än vad jag trodde ;-). Var bara inne på mitt kontor och plockade ihop prylar och så iväg på cykeln igen till SBH1 för nästa möte. Skulle kunna sova över där för jag har två möten inbokade där i morgon också... ;-).

Adm-mötet höll på till kl 16 så maken hämtade mig på plats, behövde alltså inte cykla hem i alla fall ;-).

Väl hemma så fixades det middag och käkade i lugn och ro innan jag gick ut i stallet. Pållan fick vila idag så jag behövde inte tänka på att vi skulle iväg någonstans. När jag höll på med mockningen så lekte maken med sin nya leksak.

Äntligen har han skaffat sig en egen svets... nu kanske jag äntligen får upp vindskyddet till pållarna...Maken fick leka ifred - lika bra det ;-). Han surrade dock någonting om att han ska lära mig att svetsa. Han måste nog prata i nattmössan ;-). Herregud! Svetsloppor gör ju ONT! :-O

När jag var klar i stallet så hade jag lite tid över eftersom jag inte skulle rida. Passade på att utöva lite lädervård. Sadlar och träns blir ju rätt dammiga av all ridhusridning, så det var i stort behov av rengöring. Det tog en timme ungefär, att göra rent 2 sadlar, träns och lädergrimma med sadelsåpa. Behövde inte fetta in, utan det viktigaste var att få rent utrustningen från sanddammet.

Nu luktar det nyputsat läder i min sadelkammare - en doft jag gillar - och så känner man sig duktig när prylarna hänger på sina platser och glänser :-)
När jag var klar ute i stallet så fortsatte jag att grejja inne. Tog rätt på tvätten efter helgens tvättomgång. Passade på att fixa stryktvätten när jag ändå var i farten. Urtråkigt att fixa tvätt och stryktvätt, men skönt att ha kläderna i garderoben ;-). Blir inte så mycket katthår på kläderna då *harkel*. Resten av veckan kommer ju försvinna i ett töcken av aktiviteter det var i dag eller nästa helg som det fanns tid för strykning ;-). I morgon ska jag rida, på fredag ska m2 hoppa pållan, på lördag ska jag rida lektion och på söndag är det äntligen dags för....

Kyra-cliniken i Strömsholm *jippi* och då försvinner ju HELA söndagen :-D - Gud, vad kul vi ska ha!!!

På fredag ska jag iväg och köpa ett stativ till videokameran och ett batteri till - här ska clinik filmas  :-).

Men som sagt... blir inte så mycke annat gjort resten av veckan... skulle nog behöva ha en hushållerska anställd *fniss*, men, men städa kan man göra i ett annat liv ;-)

Nu är det i alla fall dags att gå ut och försöka få in pållarna i stallet och servera dem kvällsmaten. Vovvarna ska kvällsrastas och sedan ska jag se om det finns nåt att kolla på TV. I natt ska jag försöka sova i en SÄNG, så får vi se hur det funkar...

Roligare än så här blev inte dagen idag!

/Lizzie


22/9 Tisdag - Höstdagjämning

Väderet idag stämde med namnet på dagen. Riktigt höstruggväder har det varit idag. Oktawai fick ha täcke på sig, lillsnuttan börjar ju mer och mer likna en pälsboll så hon klarar sig utan täcke. Inte nog med att det regnet och varit allmänt ruggigt - det har BLÅST rejält också. Inte kul när man bor på Närkeslätten... hade kunnat varit värre... vi har ju bil och behöver ju inte cyklar ;-)

Efter jobbet blev det ett besök till kamrat K för att lämna av Oriflamevaror, fast det var knappt att vi kom fram... trafikplaneringen vid sjukhuset är ju under all kritik och vi satt fast i trafiken i dryga 10 min. Hade gått fortare för mig om jag klivit ur bilen och gått sista biten till K! Jag brukar inte hetsa upp mig i trafiken, men när bilister ställer sig mitt i vägen i en korsning MED FLIT för komma fram först och därmed hindrar en hel fil med andra bilister... då blir jag lite sur... *morr*. Som tur var så snackade jag en stund med K så trafikproppen hade släppt när vi skulle hemåt.

Väl hemma så blev det full fart som vanligt. Jag fixade smeten till järpar som stod på menyn idag och så lämnade jag över själva matlagningen till maken. Själv gick jag ut i stallet och fixade mockningen. Hann precis klart till dess att maten var klar. Var ju tvungen att skynda mig lite eftersom jag skulle vara inne med Oktawia på ÖFK vid 19.45, och då fick maken fixa middagen även trots att han tycker det är trist att fixa mat som är nåt annat än korv och pommes...

Jag hann i alla fall käka middagen i lugn och ro, för att seda försöka plocka in pållarna... Försöka plocka in var ordet.... Mina hästar var allt annat än samarbetsvilliga på den fronten. Oktawia brukar tycka det är skönt att få komma in när det blåser storm, men ICKE idag! Det verkade lovande när jag var på väg ut i hagen. Oktawia kom mot med mig spetsade öron för att i sista sekunden göra en undanmanöver i form av kast åt sidan och rejäl bakutspark samtidigt för att sedan dra iväg i full galopp med liten ponny efter sig i vild galopp... på 3 röda var de nere i andra änden av hagen. Bara att knata iväg ner - ja ha - samma procedur. Pållarna var fulla i bus, när jag väl knatat tillbaka till övre delen av hagen - vi bor ju på en rejäl kulle som jag nu fick gå upp och ner för - så såg jag 2 st vilt galopperande och bockande pållar som for runt i hagen bakom stallet. Jag ut i hagen för nytt försök att fång in Oktawia - behöver jag säga att historien upprepade sig en gång till.... Nu gick jag in och hämtade maken och han fick gå ner till den nedre delen av hagen - tog inte många sekunder för det dundrade till i marken och pållarna kom galopperande så mycket de bara orkade.  När de väl lugnat sig en smula så fångade jag snabbt in Bianca och Oktawia som genast fattade vad som var på gång, försökte genast galoppera ner till den nedre delen av hagen igen... MEN nu stod maken i vägen med ett typ spö i handen... *he he*. Otkawia förstod vad klockan var slagen och gick moloket efter oss in i stallet.

Man kan väl säga att Oktawia var lite lätt uppvärmd innan vi ens kommit in till ridhuset ;-).

Gjorde iordning Oktawia för ett dressyrpass inne på ÖFK och så lastade vi och for iväg för att möte upp M1 inne vid ridhuset. I ridhuset var det full rulle med en ridskolegrupp och privatryttare, men Oktawia var cool. Efter framskrittning och uppvärmningen i trav så jobbade M1 med galoppfattningar. Oktawai var inte så himla samarbetsvillig idag när det gällde galoppen - såg att hon visade "onda ögat" - var riktigt tjurig - sådär som bara ston kan bli ;-). Skillnaden nu mot för ett år sedan, är att nu kan man rida igenom tjurigheten och gå på damen utan att hon flippar ur. Hon visade lite istadighet genom att sparka bakut, men det var inga stora sparkar och det gav sig till sist. På slutet när M1 ridigt igenom och pållan tyckte att det var OK att galoppera så såg det riktigt, riktigt bra ut. Skulle behöva stoppa i damen något piller som ger mer vilja till att arbeta, men lydnaden blir väl bättre ju mer man rider ;-). Idag visade hon i alla fall att det finns nåt att plocka fram ur kroppen om bara knoppen är med på det hela  ;-).


Inga problem att lasta trots storm och kolmörker, var hemma igen strax efter kl 21. Pållan blev omhändertagen och så fick de sin kvällsmat. Bilen rensad från prylar och maken fixade med trailern. Så nu är det bara att parkera sig i soffan och se om jag lyckas sova hela natten eller inte... antagligen vaknar jag vid 3-snåret med hostattack som jag gjort varje natt sedan förra fredagen... undrar när jag ska bli bra från hostan egentligen *suck*. Börjar bli lite trist att sova uppkrupen i ett soffhörn... men ligga ner och sova - det finns inte med på kartan! Bara att gilla läget - jag sover ju i alla fall nästan hela natten utan problem :-).

Det var allt för idag!


/Lizzie


21/9 Måndag - Ändrade planer

Idag laddade jag hela dagen för att ta en ridtur ut på pållan. Det var ju vackert väder hela dagen och vi kunde tom sitta ute och käka på lunchen utan att det blev för kallt. Perfekt väder för en uteritt.

På vägen hem blev det dock till att revidera mina ridplaner.... utmed Kilsbergen var det totalt kolsvart och regnet hängde i luften, och hemma så blåste det rejält! Ingen hit för uteritt alltså, att rida ut i full storm är inte det roligaste på pållan. Alltså bestämde jag mig för att det fick bli en tur in till ridhuset med pållan. Maken, som nu vet vad som kan hände med stirrig häst, protesterade inte över att det fick bli en tur till ÖFK. Han har väl ingen lust att få cykeln massakrerad en gång till ;-).

Men innan det blev nåt med pållan så fixade jag först middag. Efter att ha fått mat i magen var jag redo att ta itu med mockning och hästmat. Var klar till 18.30 så då var det bara att ut och jaga pållar i hagen. De hade ingen nämnvärd lust att behöva gå in, men eftersom det precis börjat regna hade de inte så mycket att välja på.

Innan jag gjorde iordning Oktawia så hann jag med att borsta Bianca en snabbis. Ponny fortfarande hyfsat ren ;-), hon tyckte det var skönt att bli borstad i alla fall.

Oktawia var lugn att göra iordning och så in i trailern och iväg till ÖFK. I ridhuset var det en liten ridskolegrupp och inga privatryttare, så jag kunde koncentrera mig på min ridning i lugn och ro. Travjobbet bestod av jobb på olika stora volter, serpentiner, övergångar och avslutningsvis skänkelvikning. Jobbade även damen i skritt och testade att göra framdelsvändning. Funkar bra nu, pållan får inga raseriutbrott längre. Det fick hon tidigare när hon var tvungen att göra mer än 2 st framdelsvändningar på raken ;-).

Ridpasset funkade alldeles utmärkt. Pållan var lite seg, men i alla fall hyfsat samarbetsvillig och det var inge svårt att få henne att gå i form idag, något låg - men bättre än när hon är "stelopererad". Eftersom jag fortfarande inte är bra från min förkylning så tog jag det lite lugnt - totalt blev ridpasset 45 min, men både pållan och jag blev svettiga så helt ojobbigt var det inte.

När vi skulle åka hem så ville pållan verkligen hem för hon typ sprang in i trailern ;-). Var hemma i hyfsad tid och hann göra iordning häst och alla prylar till kl 21. Hann med andra ord precis in för att slänga mig i soffan och titta på CSI NY :-D.

Nu är det dock kväll och dags att krypa upp i hörnet på hörnsoffan... undrar om det blir en hel natts sömn i natt.... natten till idag vaknade jag 2.30 i värsta hostanfallet *suck*. Behövde i alla fall inte upp och vandra, utan det räckte med astmamedicin och så kunde jag somna om...  Men det skulle vara skönt om luftrören kunde läka ut så jag kan ligga i en säng och sova - är ju trots allt liiite mer bekvämt ;-).

Roligare än så här blir inte måndagkvällen...

/Lizzie

20/9 Söndag - Utställning m.m.

Jaha - så var det dags för min första utställning med Bianca :-). Kl 05:30 kom maken och väckte mig. Sover fortfarande uppkrupen i hörnsoffan pga hosta :-(. Vaknade bara en gång under natten i värsta hostattacken, Bricanyl hjälpte ganska omgående så jag kunde somna om rätt fort i alla fall. Kan dock inte påstå att jag var pigg som en mört när det var dags att kliva upp, men bara att masa sig upp om vi skulle hinna till utställningen i tid...

Fixade kaffe och mackor som vi tog med. Släppte ut Oktawia och gav henne frukost ute, stängde sedan stalldörren för att se om hon saknade Bianca - men ingen reaktion. Skönt :-). Bianca var inte alls så farligt spånig som jag hade befarat och efter 15 min var hon i representabelt skick för att åka på utställning. In men ponny i trailern, som maken bäddat med ett TJOCKT lager spån - herregud - hon kunde nästan simma fram i spånet ;-). In med vatten, hink, hö, borstar, utställningsgrimma+grimskaft, pass, vägbeskrivning, pengar, fika, mig själv och maken och så for vi iväg.

Vi var ju lite osäkra på hur lång tid det skulle ta att åka till Köpings ridskola, där utställningen var, så vi ville åka iväg i god tid för att slippa komma för sent. Det skulle ju vara lite snopet! Vi kom iväg 06:45 och vi var framme 07:50. Vi var framme i god tid alltså. Första klassen startade kl 09.00 - en ponny, sedan var det var det dags för vår klass. Kunde alltså anmäla i ankomsten i sekretariatet i lugn och ro. Innan vi plockade ut Bianca ur trailern så passade vi på att dricka kaffe och jag fick i mig ett par knäckemackor. Jag hade ju ätit frukost strax innan kl 6 och var hungrig igen ;-).

Sedan fick Bianca komma ut och bekanta sig med omgivningen - och det fanns MÅNGA små söta shettisar att titta på :-)

Bianca blev i ala fall jättefin i pälsen av gårdagens badning och dammet försvann helt och hållet.Helst ville fröken beta hela tiden, men hon var ju också tvungen att hålla koll på de andra shettisarna.

Utställlningen hölls utomhus och den kyliga morgon utvecklades till en helt fantastisk fm och dag. Träffade flera stycken som var som jag - helt nya på detta med utställning - så jag var inte helt ensam om att vara allmänt förvirrad ;-).

När det var vår tur att gå in i ringen så gick vi in alla 1-åriga ston - totalt 5 st, vi gick först eftersom vi gick i startnummerordning. Sedan så instruerade domarna hur jag skulle gå och springa, det gick rätt bra att ställa upp Bianca så de kunde titta på henne från sidan. De kollade även tänder, manen och hårremmen. Jag kunde också springa utan att få astmaanfall, hade dock fullt sjå med en busig Bianca som hellre villa bocka *fniss*. Upptäckte att hon inte var den enda 1-åring som hade det beteendet - det hade typ allihopa ;-). När vi kom ut ur ringen så blev vi fotograferade av en fotograf. Bilder ska sedan finnas på Shetlandssällskapets hemsida. Återkommer om det. Vi fick vänta en stund innan alla i vår klass blivit bedömda och sedan in igen för rangeringen.

Bianca fick totalt 38 poäng och vi fick placeringen 4:a i vår klass. Vi fick blå rosett, poängen blev ju silver, en hink med priser. Bedömingen blev följande:

Typ: God ras & könstyp, feminin. 8 p
Huvud, hals, bål och kors: Vackert huvud, stark rygg, något kort kors. 8 p
Extremeteter: Korrekt. 8 p
Skritt: Kort, energisk. 7 p
Trav: kort, markbunden. 7 p

Jag är jättenöjd med poängen, det blev 1 poäng mer än vad Bianca fick förra året när hon visades som föl - går åt rätt håll alltså.

Fin liten rosett till Bianca :-)Jag är också glad över att vi inte gick vidare till något championat, nu kunde vi stoppa in Bianca i trailern för hon var HELT slut. Hämta protokoll och köpa en silverplakett, få passet stämpla och sedan åka hem. Annars hade vi ju fått vara kvar hela dagen.

Maken gnällde inte heller - tror han tycker det är roligare med Bianca än det stora monstret som trampar sönder cyklar *fniss*.

Vi var hemma alltså hemma igen i rätt vettig tid, kl 11.30 så det var lagom till lunch. Bianca fick gå ut i hagen på en gång. Oktawia gick lugnt och betade i hagen, inge stressad över att vara själv, MEN vad glad hon blev när hon fick syn på Bianca! Lilla ponnyn blev ordentligt genomluktad och putsad på ;-).

Rensade bilen från alla prylar innan vi fixade lunch till oss. Kollade igenom lite noggrannare vad det var som låg i prishinken - "bra att ha saker" var det - läderbalsam, lädertvål och en påse morötter :-).
Plaketten ska spikas upp på Biancas boxdörr och rosetten ska också få hänga på nåt bra ställe :-).

Efter lunchen så fick maken och jag ett städryck :-O! Behövdes ju städas iofs så det var ju inte helt fel. Röjde snabbt av golven och fick ordning på röran på mitt skrivbord och röran i köket. Skönt att få rent från hund och katthår när en ny arbetsvecka börjar...

När sedan städningen var klar så upptäckte Nalle att skrivbordet var ledigt och han sovklocka slog till...Min räknemaskin funkade tydligen alldeles utmärkt som huvudkudde ;-)

När vi var klara med städningen så åkte maken och Lillan till skogs för att kolla efter lite svamp... de var snart hemma igen eftersom svampen hade torkat bort...

Eftersom det var helt underbart väder så grejade han ute istället. Stallet blev också fixat så småningom. Dock var jag rätt trött så Oktawia fick vilodag idag. Efter att ha sprungit med Bianca så protesterade min ömma hälsporre å det kraftigaste, och ville inte alls vara med längre.

Så jag vilade framför datorn ett tag och slösurfade lite. Ringde till min syrra i England och pratade en sväng med henne. Hur som hest gick tiden jättefort och det var dags att laga middag. Inte klokt att man blir hungrig hela tiden ;-).

Efter maten så gjorde vi en sista insats ute i trädgården. Björnbären har börjat mogna nu och vi har rätt mycket av den varan. Maken fick först gå ut och stampa runt i stenmuren som björnbären växer vid. Jag är hysteriskt rädd för ormar och vill inte risker att möte någon... *hua*.

Det blev cirka 1,5 liter björnbär som var mogna idag.Vi kollade också hur det stod till i växthuset, jag har ju väntat på att tomaterna skulle mogna... förväntade mig att se RÖDA tomater. Döm av min förvåning att det inte fanns några röda tomater på plats, men väl GULA...
Inte riktigt vad jag förväntade mig, men det är tomater i alla fall *fniss*.

Nu ska jag plocka rätt på tvätt som jag tvättade tidigare under dagen. Fixa iordning det som ska med till jobbet i morgon. Snart ska pållarna få komma in också eftersom det börjat regna. Skönt att slippa jaga runt den i hagen i kolmörker tänkte jag.

Har inte kollat in vad som är på TV i kväll, men det blir nog soffan resten av kvällen. Är rätt trött nu efter dagens övningar :-)

Alltså händer det inte så mycket mer idag!

/Lizzie

19/9 Lördag - En solig dag

En otroligt fin dag har det varit idag. September när det är som allra bäst :-).

På fm så blev det en tur in till ÖFK och M1 red ett dressyrpass på Oktawia. Damen verkade ha återhämtat sig från gårdagens ridpass med hoppning. M1 började passet med att rida fram runt SM-banan i alla gångarter, sedan blev det nya ridhuset och träning på övergångar och galoppfattningar. Oktawia jobbade på bra, även om framåtbjudningen kan vara bättre när det gäller galoppen. Men M1 var nöjd med passet och pållan såg också nöjd ut.

Var hemma igen lagom till lunch, så efter att jag var klar med häst och fått undan alla prylar så fixade jag lite lunch. Behövde äta innan jag tog itu med mockningen. Det var ju hur varmt och skönt som helst och vi kunde käka lunchen ute i solen. Efter mat och lite vila så var jag redo att fixa stallet, vet inte vad Otkawia pysslat med under natten - men det var rörigt i hennes box och tog ett tag att få ordning.

Lagom när jag var klar med stallet så fick vi besök. Makens föräldrar passade på att komma och hälsa på i det fina vädret. Naturligtvis så blev det fika ute :-D. De hade med sig smarriga wienerbröd och det var himla skönt att känna - att jag inte var ett dugg sugen :-). Dög alldeles utmärkt med ett äpple åt mig, direkt plockat från ett av våra äppleträd och hur gott som helst ;-).

Den som däremot suktade efter det goda på bordet... det var Lillan ;-)
Lillan är en riktigt tiggarhund - upplärd av husse ;-)

Efter vårt fikabesök så fixade jag iordning med Oriflamevarorna som kom igår. Så nu har jag små kundpåsar med varor som ska delas ut. Jag slösurfade en stund och hade sällskap av två slöa katter under tiden. Nalle har fått konkurrens när det gäller sovplatsen på mitt skrivbord ;-)Till sist så blev det dags att fixa middag och det blev en kycklingrätt. Efter att ätit och röjt undan disk så tog jag och Kayo en stillsam promenad i solskenet. Var ute och gick i 50 min och det var jätteskön tur i solen.

Kayo pinnar på rätt bra trots att hon är gammal och stel.

 

När vi var hemma igen så var det dags att ta itu med pållarna. Tränade lite med Bianca i hagen, jag låter jättekul när jag sprungit ett tag... lite kall kvällsluft och mina taskiga luftrör = ljud som låter som ett rosslande ånglok.... :-O. Hoppas det inte är så kallt i morgon.  Har räknat ut att vi måste åka hemifrån 6.30 i morgon bitti... Utställningen börjar kl 9 och det är bara 2 ponnisar före oss, och så ska man vara där senast 30 min innan start för att anmäla sig osv.. och så kan man åka fel... Är lite osäker på hur lång tid det tar att åka till Köping med släp, så det är bättre att åka för tidigt än för sent...

När jag hade tränat klart med Bianca så blev det BAD för fröken. Hon var nämligen enormt dammig och börjat få rätt tjock päls. Helt omöjligt att borsta bort dammet med andra ord.

Alltså blev det schamponering av lurvtussen och det gick faktiskt riktigt bra. Bianca var jätteduktig på att stå still - ville väl helst smaka på maken som höll i snöret, men hon stod stilla i alla fall. När hon sedan var avsköljd och skulle in i stallet - då ville hon inte stå stilla. Jag hade skrapat bort överflödigt vatten, även torkat med en handduk, men Bianca tyckte ändå att hon var alldeles för blöt. Försökte torka sig på husses ben - han blev blöt *fniss*. Trasslade in sig i Oktawias täcken i sin jakt efter nåt att stryka sig i emot så då skippade jag tanken på att lägga på täcke, utan släppte in henne i sin box. Vad är då tacken för badet.... ett frenetiskt rullande och visp så hade jag en spåntäckt ponny ;-)

 Alltså vet jag vad jag måste göra i morgon bitti innan vi åker till utställningen.... borsta rent en spånig ponny ;-).

Pållarna blev lämnade i stallet med lite hö att tugga på och jag själv gick in för att plocka iordning det som ska med i morgon. Program, pass, pengar, visningsgrimma m.m. Matsäck ska fixas i morgon bitti... hoppas jag sover i natt utan att hosta för mycket så jag inte är dödens trött i morgon...

Nu ska jag kvällsrasta vovvarna och pållarna ska kvällsmatas och nattas. Sedan är det soffan som gäller för mig och CSI Maimi :-).

Håll tummarna att allt går bra i morgon på vår första ponnyutställning :-D

Det var allt för idag!

/Lizzie


18/9 Fredag - 12 år...

Kayo firar idag sin 12-årsdag - GRATTIS min lilla vovveGamla damen visar minsann att hon fortfarande vet hur hon ska göra för att visa "vacker tass" för att få godis ;-). Massor av godis fick hon idag. 12 år är en aktningsvärd ålder för en schäfer som har haft höftledsfel konstaterat sedan 5-års åldern, och otroligt pigg är hon med tanke på sina besvär. Kayo vet inte om att hon är så gammal som hon är ;-).

I övrigt blev det inte så mycket firande, tror att Kayo nöjde sig med en näve levergodis - även om jag vet att hon med glädje kan sluka en hel gräddtårta *harkel*.

För övrigt så avslutades fredagskvällen med en tur till ridhuset. M&M och P kom vid 18.30 tiden och vi tränade lite med Bianca inför visningen på söndag. Bianca är lite busig, men hon fattar vad hon ska göra. Det är jag som måste lära mig att gå i ett lagomt tempo. Ska träna lite i morgon med henne också, plus att fröken ska badas.

M2 skulle rida idag och hon gjorde iordning Oktawia för ett hoppningspass och vi for in till ÖFK. M1 och P byggde upp en liten bana, jag fick gå och hämta astmamedicinen för jag började hosta direkt jag försökte anstränga mig *suck*.

Passet delades upp i olika moment, först trav över bommar, sedan travhopp över litet krysshinder för att sedan byggas på med en liten oxer efter krysset. Till sist så blev det en bana med 4 små skutt. Otkawia skötte sig jättebra och hon tycker det är jättekul att hoppa. Hon har lite si och så med bentekniken, men hoppar bra genom ryggen och är duktig med sina bakben. Hon kommer fortfarande ihåg att det gjorde ont att riva med bakbenen ;-). Vi hade boots på alla fyra hovarna idag för säkerhets skull.  Drygt en timme blev arbetspasset och Oktawia blev riktigt trött på slutet, men ändå så gjorde hon sitt bästa och hoppade jättefint över sista hindret. Duktig liten pålla. M2 var jättenöjd med dagens övningar.

Inga problem att lasta idag, Oktawia kliver så snällt in i trailern. Himla skönt, för det blir ju så mycket smidigare att åka bort med henne då. Fortare att går det också när man slipper hålla på och krångla med att backa intill trailern till ridhuset.

Väl hemma blev pållan omhändertagen och sedan serverades kvällsmaten - det tyckte pållarna var bra service :-).

Kvällsrastade vovvarna och nu ska jag förpassa mig till hörnsoffan - igen... hostan har inte gett sig ännu *suck*.

Nalle vill skicka en hälsning till sin fanclub i alla fall... Mattes rena tvätt är bäst när det gäller viloplatser ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie

17/9 Försök till uteritt

Nu blir det mörkt tidigt om kvällarna, så ska jag hinna med en uteritt och hinna hem innan det är mörkt - ja, då får man skynda sig lite.

Eftersom jag inte funkar som människa om jag inte får mat i mig, så var jag tvungen att fixa middag och äta innan jag hittade på några som helst andra aktiviteter. Känner mig trött och sliten efter nätter med dålig sömn pga hostan så det där med att stressa - det fanns inte med på kartan. I vanliga fall vill jag få klart allt med stall och hästmat INNAN jag rider. Idag kastade jag om ordningen - bestämde mig för att mocka sist så jag kunde fixa middag i lugn och ro.

Mitt under förberedelserna för middagen kom maken in med en lite fågel i handen. Den hade krupit in i ett järnrör och satt lite fast. Men maken lyckades pilla loss fågeln, en blåmesunge, och den kunde sedan flyga iväg när den hämtat sig lite.
Efter att maken agerat fågelräddare så var det bara att återgå till matlagnignen.

Middagen idag tog lite tid att fixa - på menyn var det köttbullar med spiskummin - de godaste köttbullar som man kan käka. Tar ju en stund att fixa smet och trilla köttbullar men till sist så var de klara för stekning.
Till köttbullarna serverades det mos på potatis och morötter, mango chutney och så sallad förstås.

En mycket god måltid bestående av cirka 350 nyttiga kalorier :-)

 

Maten smakade hur gott som helst och när allt var klart med middagen så var jag redo att gå ut och plocka in pållarna för att fixa iordning Oktawia för en lite stillsam ridtur runt Rumboholm i det vackra vädret...

Pållarna stod i hagen uppe vid stallet och betade, såg allmänt avslappnade ut. Ropade på Oktawia och hon kom gående mot mig. Bra, tänkte jag, snabbt in i stallet så vi hinner ut innan det blir för sent.

Och vad gör hästkräket!!!!! Jo, en meter från mig så gör hon ett buskast åt sidan och båda pållarna försvinner i FULL galopp ner till andra änden av hagen.... drygt 600 m från den fläcken där jag befann mig.... kom en osande ramsa ur min mun *hoppsan*. Skickade ner maken till andra änden av hagen för att mota upp pållarna igen och jag stod kvar för att kunna sätta fast Oktawia ett grimskaft.

Glöm min dröm...

Oktawia kom i så snabb galopp som hon bara kan springa, efter sig kom lilla Bianca med ben som gick som små trumpinnar. I och för sig bra att de busar av sig, men att försöka fånga in Oktawia var bara att glömma. Hon galopperade runt i hagen med svansen rakt upp och blåste luft ur näsborrarna så hon lät som en drake. Husse måste ha varit väldigt skrämmande....

Siktade in mig på Bianca och hon var så trött efter galoppracet så hon travade fram till mig och lät sig villigt infångas och stoppas in i sitt hotellrum - men ve och fasa!!! Personalen hade missat att städa rummet! Bianca stirrade misstänksamt på bajshögarna som var kvar sedan i morse... så här brukar det inte se ut när man får komma in....

Efter att shettisen i alla fall var på plats så gav jag mig ut för att fånga Oktawia - hästdjäveln tittar på mig och lägger iväg i värsta brallserien och så full galopp ner till andra änden i hagen *suck*. Nu började jag fundera på om vi skulle komma iväg över huvudtaget innan det blev mörkt....  Maken sprang ner och motade upp pållan en gång till. Den här gången gick det att fånga henne och damen var ju uppvärmd och klar kan jag säga... lite lätt svettig....

Som tur var så hade hon inte rullat sig så det gick bra att borsta bort dammen och sätta på utrustningen på plats. Pållan hade bråttom ut ur stallet, men höll sig i skinnet under tiden som jag satt upp. Maken följde med på sin cykel - äntligen - kom iväg strax efter 18.30 och allt var frid och fröjd.

Men det där med stillsam uteritt runt Rumboholm - den planen hade inte Oktawia läst....

När vi kommit 400 m hemifrån så kommer vi fram till ett hus precis blivit sålt till en ny familj. De håller på och rustar på huset. Och man kan ju tycka att Oktawia borde vara van vid allehanda ljud eftersom vår närmaste granne har byggt ut sitt hus och det snickras titt som tätt. De har ju också lite hundar och det rör sig folk på gården. Alltså - vi bor ju inte helt ensamma utan några andra människor omkring oss.

Men när vi kom fram till detta huset med nya ägare så betedde sig Oktawia som om hon ALDRIG NÅGONSIN hört en hund skälla. Inte heller har hon tidigare hört någon människa vara ute och prata i en trädgård....

De nya ägarna har tydligen några småhundar och när de började skälla så blev Oktawia totalt skräckslagen och visade att hon kan lite nya rörelser -  slänga sig baklänges med ryttare och hoppa in i cykel med tillhörande husse. Trassla sig loss från cykel i en flygande 180 gradersvändning och lyckades behålla ryttare på ryggen. Kast framåt med ryttare i försök att fly från det otäcka!!!

Jag har uppenbarligen inte så dålig balans som jag trodde jag hade... För jag satt kvar och jag blev inte ens rädd. Det räckte med skräckslagen häst.

Maken låg på backen med cykeln över sig... för naturligtvis så var han placerad lite snett strax bakom mig och pållan - fast jag flera gånger talat om att jag vill ha honom på cykeln framför oss. Just ifall pållan blir rädd - nu blev det skarpt läge och se vad som hände... han klarade sig bra, men cykeln blev demolerad - Oktawia trampade ju sönder framhjulet! Som tur var så lyckades hon trassla sig loss utan att skada sig. Hon lugnade ner sig efter en stund och gjorde ett nytt försök att ta oss förbi huset. Inte helt enkelt med en häst som nu hade nerverna totalt på utsidan som studsade till för minsta lilla ljud. Så personen som stod i trädgården och pratade i sin mobile var ju ett hästätande monster... *suck* Vi kom i alla fall förbi till sist, men turen runt Rumboholm kunde vi glömma... maken hade ju inget att åka på. Istället så fortsatte vi fram till grannen med sandbanan - på en MYCKET spänd häst.

När vi kom fram till banvallen och skulle rida ner på den så kom det 2 cyklister, vi väntade att de skulle komma upp till stora vägen - här blev jag nog lite otrevlig. För ni ska inte tro att de saktade in när de skulle över en 70-väg. Nä de blåste förbi oss i full knyck och på en meters avstånd så pållan kastade sig åt sidan. Tror det kom en harang ur min mun om att de för i helvete skulle ta det lite lugnt!!! *harkel*.

Det är bara en tidsfråga innan någon cyklistgalning kommer bli rejält sparkad av en häst - tack vare asfalten så kommer de så förbannat fort och skrämmer totalt tokslag på hästarna.

Min dam var nu totalt uppskärrad och kunde knappt gå framåt, men till sist så kom vi ner på banvallen för att sedan gå in på grannens sandbana. Nu visade det sig att Otkawia inte bara hade fått nerverna på utsidan - hon hade dessutom fått en lång stör instoppad genom kroppen. Dessutom i kombination med sänkt rygg och huvudet rakt upp. Inte helt lätt att få denna superstressade dam avslappnad och matte var lagom irriterad över att hästkräket inte kunde koncentrera sig på att jobba.

Den stora skillnaden mot hur damen funkade för ett år sedan, är att nu går det att bli påkalla damens uppmärksamhet och ställa krav på arbete på henne. Till sist så gick det att trava runt i paddocken trots att det kom och gick hästar på vägen, cyklisterna på banvallen var dock värst. Men efter 20 min travjobb på volt, 8-volt, serpentinbågar så blev damen mer normal och kunde koncentrera sig på att jobba.Avslutade travjobbet med lite skänkelvikningar och sedan så kunde vi skritta hemåt med en hyfsat lugn pålla. Gick att skritta hem på långa tyglar, förutom när vi skulle förbi det otäcka huset. Där fanns det ju fortfarande folk ute som pratade... *suck*, men bara vi kom förbi så var damen lugn. Väl hemma så var pållan totalt avspänd så det kändes bra.

Efter att hästen blivit avskött, så var det bara att ta tag i mockningen. Började med Biancas box och hon tyckte det var mycket trevligt att få sitt hotellrum städad och framför allt att få nybäddad säng ;-). När hon blev insläppt i sin rena box så dök hon direkt ner och rullade runt i det nya spånet.

Oktawia blev inte lika till sig över att ha fått nystädat hotellrum, tyckte väl att det var på tiden och så visade hon tydligt vad hon tyckte om roomservice - alldeles för dåligt... vara tvungen att vänta en timme på maten!! Knappt man kan överleva!

Men, men... man kan ju inte få sin kvällsmat hur tidigt som helst... då blir det en väldigt lång natt...

Jag passade på att rasta vovvarna och gå igenom posten - Tidningen Ridsport kom ju idag ;-). Strax innan 21 så fick pållarna i alla fall sin kvällsmat och de nattades.

Jag själv parkerade mig i soffan och kollade på Criminal minds. Sedan blir det till att sova i soffan som vanligt. Hostan har inte gett med sig ännu...

Det var allt för idag!

/Lizzie


16/9 Onsdag - Stillsam kväll

Sov lite bättre under natten - klarade mig ända fram till kl 4.00 innan jag vaknade pga hosta. Upp och hämta astmamedicin och vatten, hostan höll i sig en timme, men inte lika "hårt" som natten innan. Behövde inte ta Coxilana och då är det i alla fall på rätt väg. Somnade om och sov stenhårt när maken kom och väckte mig kl 5.45...

Har haft lite hosta under dagen, men inte lika mycket som tidigare. Fick ett anfall efter att ha varit ute och cyklat i 10 min. Jag hade med mig min cykel för vi skulle iväg på en datautbildning under em - den råkalla luften som var ute då räckte för att mina luftrör skulle reagera. Tar ju ett tag innan astmamedicinen hjälper och hostan lugnar ner sig.

Så under kvällen skippade jag ridningen och tog det lite lugnare. Eftersom jag ändå har svårt att inte göra någonting, blev det så att när jag var klar med middag och stall så tog jag med mig Kayo och tog en stilla promenad på en timme. Den gamla damen går ju inte så fort och då funkade det för mig att vara ute och röra lite på mig. Det var en vacker kväll, även om det blåste lite.

Väl hemma igen så tog jag in pållarna och så miljötränade jag Bianca lite. Idag var hon jätteduktig! Fattar otroligt snabbt vad det är jag vill att hon ska göra. Tror hon tycker det är himla kul också att jag hittar på något med henne. Även om det bara är att gå och springa runt på stallplanen ;-). Oktawia fick nöja sig med att bara bli lite lätt avborstad och sedan fick de stå inne resten av kvällen i väntan på kvällsmat.

Jag själv gick in för att ta i itu med stryktvätt, hur trist som helst... men lika bra att ta tag i det hela medan jag hade stund över och det inte var så mycket tvätt. Det tog en timme, men så var det klart och när lakan och kläder undanplockade på sin rätta plats kändes det rätt bra :-).

Vid 21-snåret så var jag klar med tvätten och det var dags att kvällsmata pållarna. Kvällsrastade vovvarna och nu är det verkligen becksvart ute. Den här veckan är det ingen fullmåne som lyser upp så man ser knappt handen framför sig när man är ute på kvällen. Dessutom så är hundarna mörkrädda, vilket gör att de springer runt och skäller på "spöken" ;-). Grannarna undrar väl vad det är man sysslar med...

Nu när jag var ute så var det mer råkall luft ute och hostan drog igång... blir hörnsoffan i natt också. Gissa om jag längtar till när jag kan LIGGA ner och sova.... börjar bli liiiite stel i ryggen *suck*.  Trött blir jag också utav att sova dåligt...

Men nu ska jag i alla fall softa en stund framför TV innan det är dags att knoppa in. Alltså blir det inte roligare än så här idag :-).

/Lizzie15/9 Tisdag - Ridhuset

Eftermiddagen tillbringade jag min tid vid Universitetet. Det var dags för veckans föreläsning - hur intressant som helst, men bristen på nattsömn gjorde att jag hade lite svårt att koncentrera mig... sov till 3 i morse sedan var hostan överdjävlig... :-( Alltså alldeles för lite skönthetssömn... Dessutom är det jobbigt att vara på föreläsning och så får man hostattacker som skrämmer slag på hela befolkningen - men vad göra... Kan ju inte hålla på och överdocera medicinen heller. Men nu har jag haft hostan så länge och det blir inte bättre, så det är nog dags att ringa lilla vårdcentralen i morgon för att eventuellt få lite antibiotika, misstänker att det hela har gått över till en luftrörinflammation - liksom inte första gången jag har det så jag känner igen symtomen... Jobbigt är det i alla fall.
Vi fick idag alla fall vår kurslitteratur - så nu är det bara att tag i läsanvisningarna ;-).Efter skolan så blev det ett besök i matvarutbutiken innan jag styrde kosan hemåt. Maken cyklade hem direkt från sitt jobb så jag behövde inte tänka på att han satt och väntade på mig någonstans.

Jag var i alla fall hemma först och började med middag - maken kom hem precis när maten var klar... undrar om han stod bakom huset och väntade...


Det blev i alla fall lite sent med allting så ridtur ut i det vackra vädret hann jag inte med. Kom inte ut i stallet förräns 18.30,  var klar med stallsysslorna till 19:15 då det var dags att plocka in pållarna. Oktawia blev iordningjord för en tur till ÖFK. Maken fick alltså snällt följa med som medhjälpare, under protester - vad annars ;-).

Försökte faktiskt skicka in Oktawia i trailern idag eftersom hon kliver in så snällt, men att få in utan att matte höll i snöret - det blev VÄLDANS otäckt. Nästa gång jag ska iväg så ska jag prova med att gå in med longerlina och försöka stänga själv, men ha maken som back-up ifall det inte funkar. Allra bäst är ju om jag kan lasta själv när jag ska iväg så jag slipper ha med mig en grinig och tjurskallig make ;-).

Det var i alla fall full rulle inne i ridhuset när vi kom, 2 privatryttare och en grupp ridskolebarn. Dessutom låg det en hög med brädor innanför dörren i ridhuset, något Oktawia nästan dog när hon såg dem, men efter att ha fått nosa lite försiktigt på högen så blev det i alla fall lite mindre otäckt. Kunde sitta upp rätt omgående och så började jag skritta fram. Hann bara börja skritta fram så blev vi helt själva i ridhuset, då privatryttarna var klara och ridskolan var klar... hela STORA ridhuset för sig själv :-) Hade ingen nämnvärd plan för min ridning idag, utan jag tänkte att fysiken fick sätta gränserna. Hade tagit Bricanyl innan ridpasset och maken hade burken i ficken ifall jag helt plötsligt skulle få behov av den under passet. Hostan blir ju värre än värst om jag blir allt för flåsig, så det gällde att hålla kolla på pulsen. Lagom när det var dags att börja trava så kom M2 för att spana lite. Hon hade ridit sin ridlektionen precis innan och det var bra att hon kom så det blev lite ordning på ridpasset eftersom jag varken hade koll på koordination, fysik eller hjärnan idag ;-). Behövde ha någon som talade om exakt vart jag skulle rida *fniss*. Jobbade på serpentinbågar i trav, övergångar skritt-trav och lite volter, avslutade med lite skänkelvikning. Någon galopp fanns inte med på kartan, efter 40 min ridning var jag helst slut. Oktawia gick bra stundstal i alla fall och det var inte hennes fel när hon inte gick bra ;-). Matte behöver bli av rejält mycket mera vikt innan kroppen kommer funka normalt ;-).

Lastningen hemåt funkade finfint och vi var hemma 21.05 - inte allt för sent med andra ord. Pysslade klart i stallet, Oktawia måste ha varit väldigt nöjd med sin motion i dag för hon var väldans gosesjuk under tiden som jag borstade henne - trots att det var kvällsmattid... Annars är ju MAT det som kommer först i pållans värld... men det var mysig med lite hästgos i stallet innan det blev mat och nattning för pållarna.

Har kvällsrastat pållarna så nu är det bara duschen kvar för mig. Sedan blir det hörnsoffan i natt också... någon gång borde ju mina luftrör lugna ner sig - kan man tycka...

Just det ja, en hälsning till Nalles fanclub... Nalle beklagar att han inte är med så mycket på mattes blogg, men det är så spännande, så spännande i världen utanför huset ;-). Men inte värre än att det gick bra att komma in och matfria lite idag ;-)
Det var allt för idag!

/Lizzie


14/9 Måndag - Båttur

Efter en dag på kontoret så blev det till att åka hemåt direkt i full fart. Ingen middag, utan direkt ut i stallet för att fixa mockning, vatten och hästmat till pållarna. Sedan fick maken instruktioner om när han skulle ta in pållarna och när han skulle ge dem sitt kvällshö. Kvällskraftfodret kunde jag fixa själv så det slapp han hålla på och trixa med ;-).

Vad skulle jag göra då? Jo, facket har ordnat ett par trevliga kvällar med tur på "Räkbåten". Jag och min kollega hade turen att få plats på båtturen som gick av stapeln under måndagskvällen :-). Facket bjöd och en sådan chans missar man ju inte ;-).

Så 18:15 hade jag hunnit klart med stallet, piffat till mig själv och for tillbaka till stan. Kom lagom fram till båten för att möta upp min kollega. Det var även en del andra fackmedlemmar som man kände igen.

Kvällen blev mycket trevlig och vi hade ett perfekt väder, kvav lugnt och en stilla solnedgång på vägen ut på hemfjärden. Hur vackert som helst.

Packat med folk var det och stämningen hög :-D. Eftersom jag skippade middagen hemma så var det fritt fram att käka rejält med räkor ;-)

 

Fri tillgång på räkor var det och det blev några stycken - räkor är jättegott ;-).

Under båtturen ut på hemfjärden så hade vi även underhållning i form av en trubadur som såg till att musik och allsång hölls igång ;-)

 

 

Trubaduren är han i bakgrunden ;-).

 

Vi var tillbaka kl 22 och då var det kolsvart ute. Körde hem min kollega eftersom det var på vägen hem och så full fart hemåt.


Vovvarna blev väldigt glada när jag kom hem och betedde sig om om de inte vart ute på flera timmar... vilket var typ en kvart tidigare *fniss*. Pållarna fick sin kvällskraft och nu ska jag själv snabbt förpassa mig till soffan - för det blir hörnsoffan i natt också ;-). Natten som gick funkade bra, hostade inte så mycket. Men ligga ner i en säng - det är bara att fetglömma...

Det var allt för idag!

 

/Lizzie


13/9 Söndag - Förkylt...

Sov uppkrupen i hörnet på hörnsoffan i natt också, i hopp om att slippa hösta sönder hela natten. Funkade rätt bra fram till 3.15. Då körde det igång - förbannade djävla luftrör som ska klibba ihop *morr*. Till och med maken vaknade och kom ner och undrade vad jag höll på med... Jag stoppade i mig Coxilana etyfen, hjälpte föga. På med mer astmamedicin - hjälpte inte heller. Till sist tog jag dubbel dos Acetylcystein och när det väl började verka så slutade äntligen jag att hosta totalhysteriskt i alla fall. Men det tog 2 timmar innan det hade lugna ner sig och jag kunde sova igen. Mellan 3 och 5 så vill man verkligen sova... inte kul när man hostar så man nästan kräks så fort man närmade sig en kudde. När jag väl somnade så sov jag i alla fall fram till 9 och var väl inte allt för pigg då heller ;-). Tog mig i alla fall till duschen och sedan så käkade jag frukost framför datorn, men så kom den stora mattheten över mig och det var soffan som gällde. Kände mig helt plötsligt hur sjuk som helst och jag sov bort hela fm. Vaknade 12.30  men då mådde jag bättre och framför allt så var jag hungrig igen *fniss*.

Och efter att ha käkat lunch så blev jag bra mycket piggare, inte fullt frisk, men jag orkade stå på benen, klarade av att mocka efter hästarna utan problem och även utöva lite persedelvård i sadelkammaren. När jag var klar med det pysslet så städade jag sadelkammaren - så pigg kände jag mig helt plötsligt. Tänk vad lite sömn kan göra :-).

Under tiden som jag pysslade i stallet så höll maken på med tvätt utvändigt och rengöring invändigt av bilen.Efter pysslet i sadelkammaren strosade jag runt i trädgården en stund. Efter att ha legat i soffan hela fm var det skönt med lite frisk luft.

Bl a så blev jag djupt imponerad av vår clematis "Summer snow". Det är helt otroligt vilken växtkraft det är i dennna clematis. Varje vår beskär jag ner den till 50 cm och nu har den växt över hela syrénbersån - så  till den milda grad att man inte ens kommer in i bersån ;-)Man kan ana ingången i mitten av bilden.

Svårt att tro att det finns 4 stolar och ett bord inne i denna grotta ;-)Jag gick en varv ner till björnbären för att kolla om det fanns några mogna björnbär. Och de är på gång nu :-)Finns mycket mer att hämta på våra buskar... bara att hålla tummarna att det blir en lång, mild höst så alla bären hinner mogna :-).

Maken och jag fixade sedan middag, en kycklingrätt som smakade smasken. Efter maten lämnade jag köket till maken och jag gick ut för att fixa dagens motion för pållan. Idag fick det bli longering för Oktawia, jag kände att jag inte orkade med något annat och damen har blivit riden av tunga mig 2 dgr på rad så då är det bra om hon får vila ryggen.

Longerade i hagen och det funkade jättebra :-). Oktawia lydig och verkade tycka det var helt OK jobb för dagen. Först promenad runt i hagen i 10 min, sedan longering 20 min - även över galoppbommar, och så avslutade vi med promenad 10 min runt i hagen. Fick slåss med en hel del mygg under passet, tänk att de otäcka små insekterna inte försvinner nån gång *morr*.

När jag var klar med pållarna så jobbade jag ett par timmar åt Gränsbrytning, när det var gjort så var också denna söndag till enda. Nu ska jag gå ut och kvällsmata pållarna och sedan blir det soffan och TV. Förhoppningsvis så får jag sova i natt så det funkar att jobba i morgon...

Det var allt för idag!

/Lizzie

12/9 Lördag - Hushållsgöromål och Ridlektion :-)

Tänk hur mycket man kan hinna med när man är morgonpigg :-). Vaknade redan kl 7.00 - antagligen mest för att jag sovit i soffan, upptryckt i hörnet (hörnsoffa). Det har i alla fall funkat hyfsat att sova under natten, inte hostat sönder mig totalt. När jag väl vaknade så var jag rätt pigg och då är det lika bra att kliva upp. Pållarna ska ju ut i alla fall.

Maken ville inte kliva upp kl 7.00 *nähä*. Han fick sitt kaffe i alla fall vid 7.30 snåret och jag förpassade mig till datorn där jag lästa dagstidningarna på nätet samtidigt som jag käkade min frukost. Fortsatte med slösurfning en stund efter att frukosten var uppätet och så helt plötsligt hördes ett mycket mystiskt ljud från min dator.... Nog för att jag har lådan står på mitt skrivbord och fläkten hörs lite, men nu var det ett annat konstigt ljud... det lät som om det kom från lådan, men ändå inte...

Och så helt plötsligt poppade Kalle upp ovanför min bildskärm.... :-O

 

En mycket ilsken och irriterad Kalle satt och morrade bakom min bildskärm, placerad ovanpå högtalarlådan. Kalle var mycket irriterad på hundarna. Uppenbarligen tyckte han att Lexi lekte lite väl hårdhänt. Så det var inte datorlådan som lät... det var Kalle som lät *fniss*. Att han sedan dök upp som en gubbe ur en låda och skrämde slag på mig - det är ju en annan sak ;-).

 

Maken kvicknade till liv så småningom och då satte vi igång med städning av huset. Vi gjorde aldrig det förra helgen - alltså var hemmet i stort behov av en genomgång med dammtrasa, dammsugning och moppning av golv. Innan jag kunde börja så gällde de ju att plocka iordning på allt löst skräp som av någon outgrundlig anledning ligger och skräpar överallt. Tid tar det - och trist är det.

 

Vid 10-snåret så hade jag plockat klart och dammat överallt. Nu var det dags att ta itu med stallet om jag skulle hinna fixa lunch och äta innan ridlektionen. Full fart med mockningen alltså, hann också göra rent sadeln och träns så de blev i representabelt skick till dagens träning :-).

 

Till lunch blev det grillad ciabatta med stekta championer och parmaskinka - smaksen och precis lagomt att äta för att inte blir för mätt.

 

Träningen för ÅE var satt till kl 13.00 så vid 12 blev pållarna intagna till stallet och Oktawia iordninggjord för ridpasset. Lastningen gick jättebra och så for vi iväg.

 

På ÖFK var vi helt själva i ridhuset, alla höll på och fixade inför tävlingarna i morgon, men ljudet runtomkring störde inte pållan. Maken lämnade mig i ridhuset för att åka iväg och shoppa bensin m.m. Oktawia är ju numera helt kolugn i ridhuset, så att rida fram själv var inga som helst problem. ÅE kom på utsatt tid och lektionen kunde köra igång. Jag förvarnade om att jag inte är helt fräsch i mina luftvägar och inte har full ork, så lektionen anpassades efter min fysiska förmåga ;-). Jag har inte tränat för ÅE sedan innan sommar och semester, alltså ett tag sedan. ÅE tyckte att Oktawia blivit jättefin under sommaren och musklat på sig rejält. Kul att höra :-). Hon såg också att jag gått ner i vikt  - det är också kuligt att höra :-D

 

Träningen gick jättebra. Hade hyfsad koll på kroppen - i alla fall korta stunder ;-). Oktawia gick jättebra och var lydig och mjuk. Tränade lite övergångar skritt-trav, länga travstegen på den öppna delen av volt och så lite skänkelvikning. Jag klarade till och med av att galoppera! Fick fart på damen 3 gånger till och med. Så giss hur mycket träningsvärk jag kommer ha i morgon... just galoppjobben får jag jordens träningsvärk av. Säger ju en del om hur otränade mina benmuskler är *suck*.

 

Maken kom ju lagom tillbaka när lektionen nästan var slut... undrar om han körde till Kumla för att köpa bensin till gräsklipparen.... Alltså var det inte mycket som han hann filma av min lektion, men en liten snutt blev det. Hade varit bättre om han filmat i början av lektionen när jag fortfande hade lite kraft kvar i kroppen ;-).

Lite travjobb

Efter ridlektionen så var det en mycket nöjd matte som åkte hem med pållan :-). Tänk så kul det kan vara med en privat ridlektion :-D. Har bokat in nästa lektion om 2 veckor och längtar redan ;-).

När pållan blivit väl omhändertagen när vi var åter hemma, så blev det utsläpp i hagen och lite em-hö. Fixade klart allt i stallet och bilen. Sedan var det bara att gå in och fortsätta med städningen.

När jag kom in var maken i full färd med att dammsuga huset. Jag passade på att pausa lite och käka en knäckemacka - lunchen försvann under ridlektionen ;-). Sedan hade jag krafter för att moppa golvet.

Även om det är trist att städa så är det ju skönt att få rent i huset. Det var också väldigt skönt att få rent mitt skrivbord från allehanda skräp och katthår ;-).

Städningen var klar vid 17-snåret - alltså dags att fixa middagen. Det blev medelhavsgrönsaker med fetaost till middag - försvann i ett nafs för jag var vrålhungrig efter dagens aktiviteter ;-).

Maken höll på och klippte gräset, som växer grymt fort..., alltså fick jag fixa köket efter maten. Så när disken var fixat, huset städat och klart, tvätten fixad så var det jag som tog en dusch för att bli av med all svett efter ridlektion och städning.

Slappade sedan en stund genom att sura runt på Bukefalos och det som slog mig var att det var VÄLDIGT tyst i huset. Med ett x antal katter varav några kattungar så var det på fm totalt kaos och hysteriskt busiga katter... men hundarna var ute med maken och katterna passade på att slappa :-)

Minna - tänk vad mysigt det är med ren tvätt ;-)

Tussan älskar att ligga på fönsterbrädan :-)

Och så Nalle - var inomhus för en gångs skull - intagit favoritplatsen. Mitt skrivbord!! ;-)

Sedan blev jag sittandes framför vårt akvarium en stund. Ett mycket bra sätt att slappna av och gå ner i varv är faktiskt att sätta sig framför akvariet. Helt otroligt rogivande. Om man sedan försöker göra det jag gjorde idag... nämligen att räkna svärdbärarbebisar - ja då har man att göra ett tag ;-). Vi har fått 4 kullar med svärdbärarbebisar och det fullkomligt KRYLLAR av svärdbärarebebisar i olika storlekar. Vi kommer behöva sälja av fiskarna när de växt till sig, för alla kommer inte få plats i vårt akvarium - trots att det är stort!Innan det blev mörkt för kvällen så har jag gjort ytterligare en insats med pållarna. Jag passade på att träna med Bianca lite inför kommande visning. Vi höll till inne på vår stallplan och det var tillräckligt mycket med otäcka saker för Bianca att spana på. Men det funkade riktigt bra att gå med henne, travandet funkade sådär - men det beror nog mest på min förkylning. Fick lite lätt andnöd ;-). Och att dra in lite fuktig, kylig höstluft - det var INGEN hit för mina luftrör...

Så det blev en kort träningspass om cirka 10 min med Bianca, men med tanke på att hon är åring så var det precis vad hennes lilla hjärna orkade med idag ;-)

Pållarna fick i alla fall stå kvar inne i stallet i väntan på kvällsmaten, som ska serveras lite senare. Snart börjar CSI Maimi - som jag antingen ska kolla på eller banda... tror det var en engelsk deckare eller nåt som går samtidigt. Så vi får se vad jag orkar med. Misstänker att jag kanske inte håller mig vaken så himla länge till när jag väl placerar mig i soffan. Nu känns det att jag hållit igång hela dagen, plus att jag inte är helt frisk från min förkylning *suck*.

Fördelen med att sitta framför datorn en stund är att jag har min "målbild" inom synhåll. Funkar kanonbra med min gamla bild ;-)

Jag - 21 år gammal och 60 kg ... ni som känner mig fattar alltså hur gammal bildern är *fniss*Ingen risk att jag blir godissugen när jag kolla på den bilden... ;-) Tänk om jag då hade haft vett att uppskatta min kropp - istället för att bara ha en massa komplex... ;-)

Det var allt för idag!

Lizzie


11/9 Fredag - 1:a delmålet nått

Den 17/8 så slutade jag med godis och kaffebröd. Bestämde mig för att nu fick det vara slut med mitt sockermissbruk! Det har faktiskt gått kanonbra. Var lite sötsugen de första dagarna, men då hade jag fullt upp med jobb och hästar så jag hade inte tid att tänka på godis. Har sedan dess inte varit ett endaste dugg godissugen, inte heller sugen på kaffebröd eller annat smaskens - vilket egentligen är helt otroligt :-O.

Jag har räknat med att till nästa sommar ha tappat all min övervikt... vilken är ansenlig *harkel*. Har ett BMI som ligger på fetma... Hösten för mig är i alla fall en bra period för mig att ta tag i detta med mitt sockermissbruk eftersom det inte är några storhelger och inge födelsedagar. Kommer ha ända fram till jul på mig att bara motionera och tänka på vad jag stoppar i mig :-). Däremot så klarar man ju inte av att tänka på att man ska gå ner 40 kg, utan jag har delat upp i små delmål - 5 kg åt gången, vilket är ungefär en klädstorlek.

Idag har jag nått delmål nr 1 - Har lyckats gå ner 5 kg :-D.

Det är nog ingen som ser något eftersom jag är rejält tjock, men jag märker stor skillnad på mina kläder och kommer nu i brallor som jag inte kunde ha den 17/8 :-). Och det har gått hur lätt som helst - det är skojjiga!

Nu är det bara nästa 5 kg som ska väg - då kommer jag i ett gäng brallor till som jag inte kan ha i nuläget ;-). Vi får väl se hur läget ligger här om 4-5 veckor ;-).

När vi kom hem från jobbet så fixade maken middag under tiden som jag fixade stallet. Uteritt stod på schemat idag och då gäller det att ge sig iväg hemifrån senast kl 18.30 om man ska hinna hem innan det blir för mörkt.

Jag tycker ju att det är skönt att ha mockningen gjord innan jag rider. Efter ridningen är jag lite lätt trött och då är det inte så kul att ha mockningen kvar. Kommer bli så lite längre fram här i höst om man ska hinna ut och rida innan mörkret slår till, men idag hann jag bra ändå att fixa stall och få i mig mat själv innan det var dags att plocka in pållarna.

Det har varit hyfsat varmt och skönt ute idag. Pållarna verkade vara lite lagomt slöa när jag hämtade dem i hagen. Men när Oktawia var borstad och färdigsadlad och vi gick ut på stallplan - då var all seghet som bortblåst ;-). Damen var pigg utav bara tusan!! När vi kom bort till banvallen så kom det ett mötande ekipage. Oktawia fick en liten släng av sin tidigare nervositet och visste inte om hon skulle slänga sig runt och springa hemme, eller om hon skulle springa efter den andra hästen. jag fick henne så lugn att hon kunde stå stilla och fundera ett tag och sedan var det inga problem att knalla vidare på banvallen.

Banvallen var ju lite intressant. Nu har de asfalterat cykeldelen och riddelen är VÄLDIGT smal.... Oktawia tyckte att det var förbannat äckligt med den nya svarta asfalten och blängde på den misstänksamt väldigt länge. De asfaltfläckar, som asfaltsläggarna spilt på riddelen, var FULLKOMLIGT livsfarliga och käkade hästar till frukost! Men eftersom det inte var attraktivt att hoppa ner i krondiket och att kliva upp på asfalten inte fanns med på kartan - så hoppade hon över fläckarna... ;-) Inga stora hopp, men lite småskutt för att inte risker att fastna med hovarna i det där svarta äcklet som låg i vägen *fniss*

När vi kom ut på Rumboholmsrakan så hade damen riktigt bra bjudning i traven och jag tränade på skänkelvikning genom att rida från sida till sida över grusvägen - funkade alldeles utmärkt och damen var mjuk och följsam. Här dansade vi fram :-).

Under Ängsholmsrakan så försökte jag träna på att ställa damen i nacken till höger respektive vänster - det funkade rätt ok i skritt, men i traven så var det inte alls lika enkelt. Damen förböjer gärna halsen eller lägger huvudet på sned - allt för att slippa undan. Det fick bli en galopp sista sträckan och sedan gjorde vi nytt försök med ställningsjobbet i traven och då hade hon slappnat av så hon kunde koncentrera sig på jobbet :-). Sista km så skrittade jag hem på en lugn och harmonisk pålla. Vi var ute drygt 50 min och det var lagom lång tur för både mig och pållan. Jag märkte i alla fall att jag tappat i vikt... min sittknölar har fått en annan kontakt i sadeln än tidigare ;-).

Jag är ju fortfarande hostig, men min hemska skrällhosta som kom mellan varven - den accepterade i alla fall Oktawia - borde ha skrämt slag på henne ;-).

Väl hemma igen så blev det en ordentlig ryktomgång - det tyckte Oktawia var skönt för hon somnade nästan på stallgången. Bianca låg och sov i sin box när vi kom hem så henne kollade jag bara igenom lite snabbt, sedan la hon sig ner igen. Den lilla fröken är antagligen inne i en växtperiod för tillfället.

Eftersom det började bli mörkt när jag var klar i stallet så fick pållarna stå kvar inne och ska få sin kvällsmat lite senare i kväll. Nu ska jag själv förpassa mig till soffan för att göra ett försök att kurera min hosta. I morgon ska jag ju rida för instruktör - men det får väl bli ett pass som kroppen klarar med tanke på förkylningen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

10/9 Torsdag - Dressyrridning

Idag har halsontet förflyttat sig ner till luftrören - som vanligt... sov i gästrummet och hostade sönder natten - men slapp makens snarkningar i alla fall *fniss*.

Har ingen feber, inte ont i några leder eller andra influensasymtom - utan det är en vanligt luftvägsinfektion som jag brukar få. Klarade av att gå till jobbet och förvarnade alla om att min hosta låter värre än vad den är. Får typisk "skällande hosta" så jag kan skrämma slag på vem som helst ;-). Skönt att jag har eget rum att stänga in mig i ;-).

Jag var i alla fall glad att M1 var inbokad för att rida Oktawia för där kände jag att mina krafter inte riktigt hade räckt till. M1 och P kom vid 19-snåret och pållan blev iordninggjord för ett dressyrpass i ridhuset.

När vi kom in till ÖFK var det helt tomt och öde i ridhuset, verkade som om ridkskolegruppen hade teori eller nåt. Ingen grupp dök upp i alla fall.

Oktawia var idag på ett alldeles strålande humör :-). Arbetsvillig och kämpade på även när det blev lite jobbigt. Galoppfattningarna blev riktigt bra och damen börjar bära sig riktigt bra nu i galoppen - blir nog riktigt fin dressyrhäst av lilla pållan vad det lider ;-). Idag fick damen även jobba på lite på slutet när hon egentligen började bli trött. Det gick bra och hon kämpade på bra, lite protester i galoppfattningen men tog tillsägelsen efteråt bra. Någonstan måste man ju börja öka på kraven och jobba lite extra trots att man är trött är ju en grej att träna på. Till sist så kommer hon ju orka ännu mera... M1 tränade också lite på travökningar och några steg orkade Oktawia, verkar som om hon i alla fall fattar vad det hela går ut på - ett steg i rätt riktigt. Blev i alla fall inga protester mot att det blev lite jobbigt - och det är ju bra :-).

Inga problem att lasta när vi skulle hemåt - klev raka vägen in i trailern - skönt :-). Väl hemma blev det rykt och pyssel innan kvällsmaten serverades. Kollade av lilla Bianca, men hon var inte intresserad av något pyssel. Mat var det som  hon ville ha ;-).

Nu ska jag rasta kvällsvovvar, softa lite framför TV:n innan det är läggdags.

Det var allt för idag!

/Lizzie

9/9 Onsdag - Trött

Har varit rejält trött idag... vid halvtvå i natt så gav jag upp med försöken att sova i sovrummet. En snarkade make är en make för mycket!!!! Det fick bli soffan i vardagsrummet och då slocknade jag direkt för äntligen blev det tyst. Klarar bara inte av att sova när någon snarkar som en vettvilling, karl eller hundar - spelar ingen roll! Jag vill ha TYST när jag ska sova.

Så jag var inte så där himla pigg 5:40 när uret ringde... Maken undrade naturligtvis vad jag gjorde på soffan.... inte rätt läge att fråga, om man säger så... Han fick i alla fall reda på alternativet! Eftersom han har stoppat in en massa "skräp" i gästrummet så fick det bli hans sak att städa ur det. Vem som sedan sover i gästrummet är av underordnad betydelse - bara vi sover på varsitt ställe så jag får sova. Dessutom vore det ju bra ifall han kunde kolla upp varför han i hela världen börjat snarka som en galning för - han har ju inte gjort det tidigare. Men, men - det där med att söka hjälp.... det är ju inte makens grej liksom....

Hade rätt mycket på jobbet idag, så jag hann inte slöa till i alla fall. Det är bra när man är trött. Däremot så blev det ingen träning idag eftersom en förkylningsbakterie flugit på mig sedan igår. Och som vanligt sätter sig skiten i mina luftrör så jag börjar få sån där trevlig hosta som jag brukar ha. Låter som om jag hostat sönder lungorna totalt. Preppade i mig Pulmicort i alla fall och hoppas det hjälper så inte luftrören blir så inflammerade.

Efter jobbet så blev det till att laga mat i raketfart, sedan så mockade jag i raketfart och sedan så plockade jag in Bianca i stallet. Kollade lite vad Oktawia gjorde när hon blev själv i hagen, men hon reagerade inte alls på att jag tog in Bianca. Alltså fick Otkawia vara kvar i hagen själv.

Lilla Bianca blev borstad och sedan in i trailern. Kl 18:15 åkte vi sedan mot ÖFK och där mötte M&M upp. Fick hjälp av M2  hur jag ska gå med Bianca och lite tips och trix för att ställa upp. Dessutom tränade vi på att springa, ett varv och jag lät som ett ånglok ungefär. Kanske inte helt optimalt för min del att ge mig ut att träna på att visa Bianca när jag uppenbarligen har en förkylning på gång och luftrören är allt annat än fräscha. M&M tog över springandes och vi avslutade det hela med att släppa lös Bianca i ridhuset eftersom vi var själva där. Bianca tyckte det var jättekul att få rusa runt i ridhuset och passade på att hoppa över bommar som låg utlagda.

Som tur är så är den lilla fröken lätta att fånga in - hade varit en snygg syn annars... försöka fånga en liten shettis, som inte vill bli infångad, i ett 80 m långt ridhus... DET skulle vara en utmaning *fniss*. Nu var det bara att gå fram och ta henne i grimman så följde hon snällt med.

Bianca i ridhuset för fösta gången

Den 20/9 ska vi till Köping och vi har lite att träna på tills dess ;-). Inte alls självklart att gå snällt brevid matte...

Var hemma en timma efter det att vi åkt. När jag klev ur bilen så kollade jag vad Oktawia sysslade med. Om hon hade upptäckt att jag snott hennes kompis och åkt iväg. Till min stora lättnad var Oktawia totalt kolugn i hagen. Stod lugnt och betade i hagen och reagerade inte ens på att vi lastade ur Bianca.

Det är verkligen helt underbart att Oktawai har blivit så lugn :-D. Hon mår ju mycket bättre av att gå ute själv än att stå inne själv i boxen när jag är iväg med Bianca. Framför allt den 20:e - det kan ju ta hela dagen liksom och då vill jag inte ha Oktawia stå i sin box. Alla tiders att hon klarar av att vara ute i hagen :-).

När Bianca var åter i sin box så blev i alla fall Oktawia inplockad. Hon noterade dock att Bianca var i stallet, sedan var det inget mer med det. Borstade igenom Oktawia så hon också fick lite pyssel. Fick stå kvar i stallet sedan i väntan på kvällsmaten.

Maken satt och glodde på film (som vanligt) när jag kom in. Jag hann faktiskt med att ta rätt på lite stryktvätt och köra en snabbröjning av undervåningen. Maken hade faktiskt röj gästrummet under tiden som jag var iväg med Bianca - skönt, äntligen sömn en hel natt ;-).

Nu ska jag gå ut och kvällsnatta pållarna, rasta vovvar och sedan blir det nog TV en stund innan kvällen är helt slut.

Det var allt för idag!

/Lizzie


8/9 Tisdag - Ny kurs...

På em idag så började nya kursen på Universitetet. "Verksamhetsstyrning och ledning i offentlig verksamhet" - introduktion och första föreläsningen var det idag - totalt 3 timmar. Var lite trött när jag kom hem, men det kommer bli intressant och stimulerande att läsa kursen. Är precis vad jag behöver i mitt arbete så det blir kanonbra :-).

Det var några nya kurskamrater, men också gamla från förra kursen så några kände man igen. Kanske jag kan lära mig ytterligare några namn ;-). Tänk att jag har så svårt att komma ihåg namn.... ansikten går bra, men namnen.... då är jag helt senil *suck*.

Kursen slutade 16 så maken cyklade hem, han hann väl nästan hem innan jag ens hunnit genom stan i rusningstrafiken så det var bra att han cyklade så han slapp sitta och vänta på mig - något han inte riktigt fixar... detta med att vänta...

Väl hemma så fixade jag snabbt iordning en rostbiffsallad och efter maten så var det full fart ut i stallet för att fixa mockning och hästmaten. Strax innan 19 plockade jag in pållarna och gjorde iordning Oktawia för ett ridpass. Det var M2 som skulle rida idag, men eftersom hon har ridlektion på tisdagar så fixade jag in kusen och körde in henne till ÖFK - fin service, eller hur ;-).

Det var en rätt skönt kväll så M2 red fram runt SM-banan och sedan blev det nya ridhuset för lite dressyrridning. M2 tränade på övergångar och pållan skötte sig riktigt bra. Galoppfattningarna gick också riktigt bra, det var på slutet som det kom lite protester i form av kickar, men första fattningen gick jättebra - och det är ju den som pållan brukar ha svårt för. Då blir det reaktionen liksom "va, vadå? ska jag galoppera???". Men idag så var hon vaken och på alerten så det var bra.

Lastningen funkade alldeles utmärkt - nästan så att det känns som om jag faktiskt kommer kunna lasta pållan själv så småningom :-). Bara att hålla tummarna att det håller i sig - har ju kommit bakslag tidigare liksom ;-).

Fick också klart med min tränare ÅE att det blir ridlektion på lördag - ska bli jättekul! Har inte tränat för tränare på hela sommaren så nu är det verkligen dags att ta tag i den saken. Ska bli spännande och se om ÅE tycker att pållan utvecklats något under tjejernas arbete under sommaren. Hon borde göra det i alla fall - om inte jag rider som en kratta förstås ;-).

Var hemma igen till 21 och pållan blev omskött och sedan fick pållarna kvällsmat. I morgon är det lilla Biancas tur att få åka ut på en liten utflykt - här ska det miljötränas ;-).

Men nu händer det inte så mycket mer ikväll. Ska kvällsrasta vovvarna en sista vända, sedan är det nog dags att uppsöka sängen för skönhetssömnen. Om man nu får sova... natten som gick så blev det inte så bevänt med den saken - maken snarkade! Finns det något värre???! :-O Tur att man inte hade ett basebollsträ i närheten *fniss*.

För att göra Nalles fanclub nöjda så kommer här en liten arkivbild på Nalle.... ;-)Det var allt för idag och godnatt!

/Lizzie

7/9 Måndag - Lugnt...

En hyfsad lugn dag på jobbet har det varit idag, vilket har varit bra så jag hunnit få undan sådant som blivit lite satt på undantag ;-). Kom också IHÅG att träna idag också :-D. Passar mig som hand i handske att lägga in träning innan lunchen ;-). Men vad tror ni händer under em.... jo en liten halsbacill har krypit fram *morr*. Jag som verkligen avskyr att ha ont i halsen - jag får det hur ofta som helst :-(. Tur att det finns halstabletter och så nonchalerar jag hela och förhoppningsvis så har det försvunnit tills i morgon - vadå optimist ;-).

Fick även mail från vår handledare på Universitetet. Fick kommentarerna på vårt PM, alla delar är godkända och kritiken var bra. Blir ju fler PM att skriva på kursen som börjar i morgon så kommentarerna blir bra att ha i åtanke då. Ska bli himla kul att börja ny kurs i alla fall :-).

Hemma på kvällen så blev det vila för pållan, och eftersom jag kände av halsen och redan hade tränat så skippade jag att gå ut och gå med henne, eller hundarna för den delen. Efter att vi käkat och jag fixat stallet så gick jag in till datorn och surfade runt en timme.

Under tiden som jag satt vid datorn så hade jag sällskap av lilla Minna. Hon har intagit Nalles plats på skrivbordet, dock har hon inte samma sovstil som sin halvbrorsa ;-)Men för att inte bli helt förslappad gick jag ut senare och plockade in pållarna. Oktawia fick sig en omgång med massagerollern och sedan en ordentlig rykt - vilket gjorde att jag verkligen fick jobba med armarna. Lilla Bianca är ju lite lättare att borsta - 2 drag per sida så var hon färdig *fniss*. Bianca var i alla fall jätteduktig med att stå stilla under borstningen. Tyckte nog det var skönt att bli av med lite lera... Efter en timmes borstning av två hästar så hade jag i alla fall fått motion så det räckte. Lite tidigt att ge kvällsmat så pållarna tittade på mig med stora ögon och undrade vad i hela friden jag sysslade med. Lämna stallet utan att leverera maten.... snacka om att jag fick dåligt samvete - men nu är det i alla fall dags att dela ut kvällsmaten. Ska också passa på att kvällsrasta vovvarna för kvällen. Har nyladdad pannlampa så jag klarar mig ute i kolmörkret - här finns liksom inga gatlysen ;-).

Sedan ska jag kolla på CSI och det är nog så spännande som resten av min kväll blir ;-).

/Lizzie


6/7 Söndag - Programridning

Idag var det dags för programridning för M1 och Oktawia, men den var på em så jag hann göra lite annat på fm. Igår så gjorde jag en röjning i min klädkammare... idag blev det skogarderobens tur. Dags att plocka undan sommarsandalerna och fram med lite mer höstlika fotdon.

Fick också fram min låda med skoputs och skokräm, för skor och kängor av i stort behov av att bli avdammade ;-). Men först... den stora rensningen....

Utav någon anledning så har jag bara fyllt på med skor, inte sorterat ut gamla och trasiga skor och kängor. Nu blev det dock ordentlig rensning. Det som är trasig eller inte använts de senaste 10-15 åren skulle väck...

Maken blev helt chockad över mitt tilltag - herregud - att slänga nåt är ju en dödssynd... Men jag fick ihop en redig hög :-DTyvärr, tyvärr så hamnade även mina allra mest älskade boots i skräphögen. Det är verkligen med sorg i hjärtat som de får vandra till skohimlen, men det finns en gräns för hur länge ett par läderboots håller. Har aldrig ägt ett par skönar skodon....

Men sulorna är totalt slut (omsulade ett antal gånger), fodret är trasigt, klackarna slut, kort och gott - de håller på och faller i bitar!!! Men så har jag också haft dem i dryga 15 år....

Farväl älskade pjuck *snyft*

Det var i alla fall bra att gå igenom arsenalen med skor och kängor. Fick en bra koll över vad som finns och i vilket skick de befanns sig i. Mina vinterkängor håller på och ger sig, men jag hoppas att de hänger ihop till vinterrean. Ett par nya höstpumps behöver inhandlas, annars så har jag nog dojjor så jag klarar mig ett tag ;-)

 De svarta lackpumpsen ska med till Åland - då ska det dansas ;-).

Obs! Ovanstående skodon är ICKE hästrelaterade skor/kängor.... har ett gäng till som jag bara har i stallet ;-) Dock ej något av pumpsmodell *fniss*.

Skoröjningen och städning av garderoben tog hela fm och efter lunchen så var det inte långt kvar tills det att M1 kom. Det kom en ordentlig skur med värsta regnet precis innan det var dags att plocka in pållarna, men som tur var så hade pållan regntäcke på sig - alltså bara blöt på halsen och det kan man stå ut med.

Eftersom det "bara" var programridning idag så skippade vi att knoppa manen, alltså blev det en vanlig omgång med borstning och sedan full fart in till ÖFK. Nu var det strålande solsken så M1 kunde rida fram runt SM-banan i alla gångarter. Hann sedan trimma lite i ridhuset innan det var dags för programridningen.

Idag skötte sig Oktawia bättre än förra gången. Kom en spark mot skänkeln under galoppen, men hon fattade galopp som hon skulle. Damen var på mycket bättre humör ;-). Efter första omgången av programmet så fick M1 lite tips, bla när det gäller längning i traven, och så fick de rida igenom programmet en gång till och domaren gav kommentarerna högt hela tiden.

Programridning ÖFK omgång nr 2

M1 var nöjd och framåt har det gått sedan förra gången :-).

Inga problem att lasta när vi skulle hemåt. Oktawia tar numera initiativet själv till att kliva in i trailern, hur skönt som helst. Väl hemma så blev det ut i hagen igen efter att blivit borstad.

Själv var det dags för lite middag - och efter maten så tog jag en promenad på en timme med Lexi - det behövde både hon och jag. Eftersom jag ska ställa ut Bianca den 20/9 och springa runt med henne i ett ridhus så behöver jag få igång lite kondis ;-).

Kvällen har för övrigt tillbringats framför TV och vi har kollat på filmen "Män som hatar kvinnor" - den var bra. Lite lång bara, men det kunde jag stå ut med när Michael Nyqvist är med i en film.... *dreggelvarning*. 

Nu är det i alla fall sängen som väntar så man orkar med morgondagens arbete :-)

/Lizzie


5/9 Lördag - Höst

Riktigt höstrusk har det varit idag. M1 och P kom kl 9.30 så Oktawia stod inne och var torr och ren. Det blev en tur till ÖFK och M1 red igenom Oktawia inför morgondagens programridning. Pållan skötte sig bra idag och M1 var nöjd med arbetspasset. Så får det funka som det gör i morgon - hur som helst så är det bra miljöträning för damen, och det är det viktigaste.

Var hemma igen vid 11.30 tiden, pållan blev avsvampad och sedan utsläppt i hagen. Dock med regntäcke på för det var allt annat än trevligt väder ute. När jag var klar med mockning och hästmaten så var det dags att fixa mat till mig själv.

Maken hade nämligen tagit med sin sin vovve och stuckit till skogs för att plocka svamp. Lunchen bestod av rostade rotfrukter och rostbiff - vilket han inte var ett dugg intresserad av. I alla fall inte grönsakerna ;-).

Maken blev borta hela em och jag kunde i lugn och ro riva ut hela min garderob och sortera kläder och dessutom städa garderoben. DET behövdes!!! Jag sorterade undan sommarkläderna och plockade fram höst/vinterkläder. Dessutom så soterade jag upp allt i olika högar med storlekar. Jag har ju liksom gått upp och ner i vikt tidigare... ;-). Eftersom mina svarta jeans gick sönder i veckan så var jag tvungen att gå igenom vilka byxer jag har som duger till jobbet... som jag kommer i dessutom. Om 10 kg så har jag VÄLDIGT bra med kläder som jag kommer i... men där är jag inte ännu ;-). Om 5 kg har jag i alla fall rätt bra med braller som jag kan ha, så det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. Inget godis, kaffebröd eller annat socker... och dessutom komma ihåg att träna ;-).  Har absolut ingen som helst lust att köpa nya brallor när jag har mängder med brallor som jag kan komma i - bara att se till att övervikten sakta men säkert försvinner ;-).

Tur att det är höst och jag är väl motiverad - dessutom skönt med vänner som supportar en - kan inte påstå att maken sköter den biten speciellt snyggt för tillfället... eller rättare sagt - det har han aldrig fixat de gånger jag gått ner i vikt, kom jag just på....

Hur som helst, sorterade bort en del gammalt och trasig som slängdes, men det blev en hel del med kläder kvar i alla fall...Sedan var det bara att snyggt förpassa kläderina in i den nystädade garderoben. Hängde in allt utom det som är i storlek 44 - för dit har jag 20 kg - kommer alltså ta ett tag innan jag kommer i de kläderna. Då är det i alla fall dags att sortera bort det som är för stort så då får 44:orna plats. I nuläget får de ligga i en säck i garderoben i väntan på att mitt "nya liv" ger resultat ;-).

Det var himla skönt att få garderoben städad - inte något jag gör speciellt ofta så nu känns det som jag har koll på vad jag har för något. Under städningen så hittade jag ett skärp som jag nästan letat ihjäl mig efter, så städningen gjorde nytta ;-).

Det tog 2.5 timme att fixa med garderoben. Lexi och Kayo fick vackert finna sig i att ligga nere i hallen för att inte vara i vägen. Men den som var tvungen att vara med på övervåningen var Nalle... dock insåg han att sängen var upptagen av mina kläder. Istället så nöjde han sig med att ligga och sova precis vid trappan... Nästan så man snubblade över honom när man skulle upp och ner i trappen. Inte nåt som dock bekymrade Nalle - för han sov han ;-)Efter den stora garderobsröjningen så var jag lite trött och kaffesugen. Så det blev en kopp fika samtidigt som jag surfade runt på Bukefalos ett tag. Sedan tog jag tag i att ladda ner bilder som ska bli papperkopior - 7 månader sedan jag gjorde det sist och 2 timmar senare så hade jag plockat ut 178 bilder som jag laddade ner till Fujicolour.
Överföringen av bilder tog ett stund och jag började med lite middag. Maken måste ha känt matlukten för han dök upp med en korg med kantareller lagom när jag började med maten. Till middag blev det lök och chorizofyllda paprikar - tack vare korven tyckte maken att maten var OK att käka... Jag tyckte maten var smaskens - som vanligt *fniss*.

Efter middagen så kände jag att jag behövde lite luft efter dagens "innejobb". Maken var trött efter sin em i skogen och förpassade sig till soffan och TV:n. Alltså blev det jag och Kayo som tog en snabb promenad på 45 min. Min inflammerade hälsena har skötit sig riktigt bra och det funkade kalas att gå ut och gå. Voltaren is the shit! ;-).

Fick ta min promenad i regn, för jag och Kayo hann ju inte mer än 100 m hemifrån förrän det började regna. Men, men - jag hade regnjackan på mig och musik i öronen och Kayo har ju päls. Alltså blev det en skönt promis trots allt ;-).

Motioneradet var inte slut för dagen visade det sig... när jag var ute vid 20:30 för att plocka in pållarna så var de inte helt villiga att komma in. Hagen är 500 m lång och när man gått den fram och tillbaka under 30 min - då har man vandrat ett par km... men till sist så insåg pållarna att maten nog lockade trots allt ;-).

Resten av kvällen har varit lugn, har surfat och mailat lite... skulle dock vilja gå på bio - men maken bara blåvägrade... jag hade inte ork att engagera någon annan kamrat som sällskap - så det får bli någon annan gång.

Gissa om jag ser fram emot att åka iväg till Åland den 7/11 med Oriflamegänget! Då ska jag roa mig ordentligt *fniss*.

Det var allt för idag!

/Lizzie


4/9 Fredag - Veckan slut

Den här veckan försvann i ett rasande tempo... tycker ju nyss att det var fredag :-O.

Jag har i alla fall haft rätt bra minne idag... Kom nämligen ihåg att träna på lunchen :-). Orkade med lite mer än i onsdags och det kändes jättebra! Hade lite träningsvärk sedan i onsdags, men inte alls mycket. Kände av mera från ridning igår... Kunde käka min medhavda grekiska tonfisksallad med gott samvete efter träningspasset ;-).

Himla smidigt att kunna träna på lunchen - behöver ju inte ens lämna huset - kan inte bli bättre. Ska bara komma ihåg att fortsätta också. Det tar ju ett tag innan man etablerat en ny vana, men kul är det!

Efter jobbet var det full fart hemåt. Lite snabbstädning direkt eftersom vi väntade en kattköpare kl 17. Så jag for runt som ett yrväder och röjde upp undervåningen under tiden som maken fixade middag. Så det blev lagom att käka mat när kissen var på väg hem med sin nya matte. Hann till och med läsa Tidningen Ridsport en vända innan det var dags att gå ut och mocka!

Jag hann i alla fall klart med allt i stallet och plocka in pållarna innan M2 kom kl 19. Idag var det dags för lite hoppträning för pållan. När vi kom in till ÖFK så skrittade M2 fram pållan inne i ridhuset. Var lite grisigt väder ute så rida runt SM-banan var inte så lockande. M1 och P mötte upp vid ÖFK och vi hjälptes åt att bygga upp 2 små hinder. Alltså blev det styrketräningspass nr 2 för mig idag ;-) Hålla på och släpa bommar och bomstöd är ingen lek. Snacka om att man är lite knäpp.... kl 20 en fredagkväll så befinner man sig inne i ett ridhus och bygger upp hinder *fniss*. Tur att man inte är ensam om att tycka det är trevlig "underhållning".

Oktawia skötte sig jättebra och M2 var nöjd med passet. Galoppjobbet under framridningen funkade också bra och det såg ut som om Oktawia tyckte hoppningen var lite lattjolajbans ;-). Bara bra om hon uppskattar jobben vi hittar på i ridhuset ;-).

Damen var också hur snäll som helst att lasta, ingen tvekan alls utan klev bara rakt in. Knappt att man tror att det är sant... ;-).

Väl hemma så fick maken minsann slita sig från en film för att hjälpa mig att lasta av. Det ultimata skulle ju vara om det funkar att både lasta och lasta av helt själv, men det känns ju lite avlägset än så länge. Är ju lite svårt att stå fram och hålla i hästen, samtidigt som man ska vara bak och öppna luckan.... Damen har ju fortfarande liiite för bråttom ut för att jag ska våga låta henne backa ut själv... men det kanske funkar så småningom...

Här är i alla fall ett par videosnuttar från kvällens övningar ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=70jqGUh1CcM


http://www.youtube.com/watch?v=SmQgn3LE0_U

Nu är i alla fall pållarna matade och nattade. Vovvarna är kvällsrastade och jag själv ska gå och parkera mig i soffan för att kolla på Tyst vittne.

Alltså händer det inget mer spännande idag ;-)

/Lizzie

3/9 Torsdag - Spöregn

Lagom när jag slutade jobbet idag så kom regnet - totalt spöregn... maken skulle klippa sig efter jobbet så jag satt i bilen och läste en tidning till ljudet av regnsmatter... och tänkte på att pållarna blev blötare och blötare...

När vi kom hem var det bara att stoppa in pållarna i stallet - på med kombitäcket på Oktawia så hon skulle torka och de fick hö att käka på. Under tiden som pållarna käkade och torkade lagade jag mat och så käkade vi. Grekisk sallad med tonfisk blev det till middag och det var riktigt gott. Fast jag tycker ju all mat smakar smaskens ;-).

När det var klart med matbestyren så var det på med regnkläder och ut i spöregnet för att mocka stallet. Blir ju lite omständigare när pållarna står inne - men det funkar. Kan dock inte ha hundarna springa lösa i stallet eftersom jag har häst på stallgången när jag mockar en box. I stället får jag finna mig i att Lexi och Kayo sitter precis utanför dörren och kikar in genom dörrspringan i stalldörren och piper... 2 x schäfergnäll - det är nästan mer än vad man kan klara...

Dock åkte hundarna in i huset när det var dags för mig att göra iordning Oktawia för sitt motionspass. Då vill jag inte ha några pipande hundar utanför stallet utan vill kunna göra iordning pållan i lugn och ro  ;-).

Det blev en tur in till ÖFK idag, kom in ganska sent - kl 20.30 satt jag i sadeln, men det fick gå. När vi kom in i ridhuset så var det en ridskolegrupp som hade sin lektion. Maken var ju med och han har inte varit med in till ÖFK så många gånger eftersom vi klarar oss utan honom när M&M rider. Alltså vet han inte hur cool Oktawia har blivit med andra hästar... Pållan brydde sig inte ett dugg om att det var ett gäng storhästar som for runt i galopp i halva ridhuset. Jag behövde inte heller skritta runt damen för hand en kvart innan jag kunde sitta upp, utan nu kunde jag sitta upp direkt för hon var så lugn. Under själv ridpasset så brydde hon sig inte ett dugg om de andra hästarna. Hon tittade lite när det kom in en privatryttare till, men i övrgit ingen reaktion. Ridningen funkade hur bra som helst. Inge tjafs eller motstånd, kändes lite slö - men det kan ju bero på väder eller vad som helst. Tränade övergångar skritt-trav, sperpentiner 8-volter och på slutet även skänkelvikning, som funkade bra. När vi var klara så var vi helt själva i ridhuset och pållan hade inte ens märkt att övriga kusar lämnat oss. Så himla skönt att hon är så cool att rida i ridhuset! Även lastningen funkade kalasbra - knallade bara rakt in. Något man är glad över när regnet öser ner ;-). Både jag och pållan var nöjda med dagens insats :-D

Sedan hem - i regn och kolmörket - det är då man funderar på om man verkligen har lyse på bilen.... knappt man trodde det i alla fall...

Vi kom i alla fall hem lyckligt och väl. Pållan fick sin välförtjänta rykt och sedan serverades det kvällsmat och så var det roliga slut för idag.

Jag försökte sedan kvällsvalla vovvarna... men de ville inte alls vara ute i regnet - soffvärmen lockar mera ;-). Vilka jyckar va ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


2/9 Tisdag - äntligen träning

Tänk va! Jag kom ihåg!!! Det där med att gå ner och träna på lunchen ;-) - idag kom jag ihåg att göra det också. Inte bara tänka på saken *fniss*.

Och det var hur kul som helst! Jag gillar ju att styrketräna och dessutom var jag helt själv i träningslokalen - vilket är himla skönt när man är ringrostig *harkel*. Vi har ju träningslokal i samma hus som jag jobbar - alltså hur nära som helst. Finna inga ursäkter som duger för att komma undan... bara att stämpla ut och pysa iväg. Har fått eget skåp så jag kan ha träningskläder och duschgrejer på jobbet. Kan inte bli bättre :-).

Tog det lite lätt idag i alla fall - de stackars muskler jag lyckades träna upp för ett par år sedan - hade flytt sin kos. Alltså bara att börja om från början. Minst 2 ggr/veckan ska jag träna - bara jag kommer ihåg ;-). Om det sedan blir i samband med lunch eller på morgon - det återstår att se... Här ska det i alla fall byggas muskelmassa så jag höjer min förbränning. Blir ju lite lättare att gå ner i vikt då ;-).

Kommer i alla fall ha träningsvärk i morgon - framför allt magmusklerna.... *host*

Efter jobbet så var det ett snabbt stopp vid Granngården för inköp av spån. Sedan hemåt och jag fixade iordning käk. Idag blev det en vegetarisk rätt - pasta med tomatsås - jättegott, men maken protesterade rejält och fick steka sig en korv... *suck*. Förstår inte hysterin vad gäller att inte äta grönsaker - börjar bli tröttsamt....

Jag har i alla fall varit till växthuset idag och skördad gurka.... herregud - de blir bara större och större - nästan så man kan slå ihjäl någon med de största. Eftersom maken då inte vill käka grönsaker så behöll jag en gurka själv. Den andra gav jag till I-L.

Skördade ett par paprikor också - de är normalstora i alla fall.Efter maten så förpassade sig maken till soffan i vardagsrummet. Jag tog itu med stallet och gjorde klart allt där. Sedan så åkte jag iväg til I-L för att komplettera min Oriflamebeställning och hon blev jätteglad över gurkan. Där blev jag kvar resten av kvällen tills det var dags att åka hem och plocka in pållarna för kvällen. Alltså blev det vila för Otkawia idag ;-).

Nu ikväll har jag också hunnit gå igenom lite ren tvätt och ikväll tog jag också itu med stryktvätten på en gång. Skönt att slippa stressa runt i morgon bitti och behöva stryka kläderna då, vilket är det vanliga scenariot ;-).

Mer än så har det inte hänt i dag i alla fall.

/Lizzie


1/9 Tisdag - En underbar kväll...

Jag trodde det skulle bli regn framåt kvällen - men tänk vilken fel väderprognos jag kollat på ;-). Min plan att åka in till ÖFK och rida Oktawia reviderades under tiden som vi åkte hem från jobbet. Det var ju ett alldeles strålande väder och hur varmt och skönt som helst. Här gäller det att utnyttja vädret till uteritter innan novembermörkret slår till - alltså så skippade jag ridhuset idag.

Så efter att ha lagat och käkat mat, drog jag ut till stallet och fixade mockningen och hästmaten. Än så länge hinner jag med mockningen innan jag rider och ändå hinner ut på en tur innan det blir för mörkt. Men mycket mer än så är det inte. Kl 18 gick jag ut för att mocka, och var klar till 18:45. In med pållarna i stallet och kl 19:15 satt jag på hästryggen och vi gav oss ut på en tur. Maken följde med på cykel... under protester förstås... men idag kunde han ju inte gnälla över att det regnade i alla fall *fniss*.

Oktawia var laddad för att få ge sig ut på en tur i alla fall!Det blev en helt underbar uteritt. Ingen blåst, lagomt varmt, lite mygg - men man överlevde. Oktawia på ett strålande humör och hur lydig som helst. Damen hade bra framåtbjudning och vi travade hela rumboholmsrundan i ett bra tempo. Tränade på öppna åt båda hållen och det funkade jättebra. Vi passade också på att klättra lite i grustaget innan vi fortsatte hemåt och sista biten på lilla grusvägen så blev det lite galopp. Testade att låta Oktawai öka i galoppen - det tyckte hon var kul ;-) men hur lätt som helst att ta tillbaka sedan. När vi sedan skrittade hemåt sista km på en tvärcool pålla och tittade på solnedgången över Kilsbergen så kände jag mig lite som Lucky Luke. Behöver det tilläggas att matte också var på ett strålande humör när vi kom hem.

Fler kvällar som denna :-D *me like*

Oktawia fick sig en välförtjänt rykt och sedan så var det Biancas tur. Idag var hon jätteduktig med att stå stilla på rätt ställe i stallgången, hm polletten börjar trilla ner tror jag ;-). Hon gillade i alla fall att bli borstad även om hon mycket hellre ville gosa - en riktig liten kelgris är den lilla fröken ;-).

Så jag är tämligen nöjd med kvällens övningar och ska nu göra iordning mina träningskläder... det var ju det där med att komma IHÅG att börja träna!!! Kanske ska börja med att komma ihåg att ta med träningskläder till jobbet.... ;-). Så nu gäller det att jag gör iordning allt ikväll - för i morgonbitti kommer det annars att vara som bortblåst - jag har bra minne, lite kort bara *harkel*.

Det var allt för idag!

/Lizzie


RSS 2.0