30/12 Torsdag - Trött

Det är inte alls bra att komma isäng för sent flera kvällar på raken... är alldeles för gammal för sånt upptäckte jag idag. Åkte buss till jobbet, missade hållplatsen när jag skulle av så jag fick gå lite längre än vad jag bruka. Så kan det gå när man sitter och halvsover!

Kämpade mig igenom hela dagen på jobbet, men hade svårt att få fart på skallen - den hade tydligen redan tagit semester ;-).

Väl hemma så var det segt innan jag kom ut i stallet för att mocka, men det måste göras. Som tur var så hade jag tid på mig för långsamt gick det - kroppen seg som tuggummi. Tur att piloten M1 skulle rida idag :-)

Hade fått in pållarna tills det att M1 och P kom och jag fixad också byte och lite puts av dressyrsadeln. Så idag fick pållan använda det fina eskadronschabraket vi fick av M1 i julklapp :-)

När vi kom in till ridhuset kl 20 kvällen innan nyårsafton så kan jag tala om att vi var helt ensamma i ridhuset ;-) vad konstigt *fniss*.

Det betydde att M1 hade got tom utrymme att rida på i alla fall. Oktawia var för dagen på mycket bättre humör än i går och ridningen funkade riktigt bra. Träna på öppna och sluta och så övergångar, även övergångar som vanligt. Såg riktigt bra ut idag - även om pållan försökte tränga ut med sina bogar ;-)

Vi var hemma igen vid 21.30 tiden och när jag var klar med allt fix i stallet och kvällsfodring av hästarna så hann klockan bli 22.15. Lillan som varit med hela kvällen, slockande på 3 sekunder i soffan. Jag kollade lite på TV innan det fick bli sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

29/12 Onsdag - Tur till ridhuset...

Idag  var jag extremt trött när jag skulle upp. Så det fick bli en liten sovmorgon - skönt med flex ;-). Däremot kunde jag inte pysa iväg hem hur tidigt som helst... har inte så mycket plustid för tillfället så det blev till att stanna kvar lite längre än vanligt.

Innan jag for hemåt så blev det ett besök till Willys eftersom jag ändå åkte bil idag. Kom på att jag behövde få hem lite mjölk, smör, bröd m.m. och framför allt kattsand... katterna vill ju inte gå ut nu när det är kallt - alltså går det åt rejält med kattsand...

Väl hemma var det bara att sätta fart - kom ju hem sent så det blev inte till att vila någon längre stund - bara att få i sig lite mat och så på med stallkläderna.

Hann precis fixa mockningen till 19-snåret när M1 och P kom. Idag var det inte så kallt  -6 grader - alltså en dräglig temperatur att fixa ordning pållan i. När Oktawia var klar för ett dressyrpass så var det in med häst i trailer, mig och Lillan i bilen och så styrde vi kosan mot ÖFK.

Idag var det inga ridlektioner i nya ridhuset, utan bara vi och ett par privatryttare till. Oktawia var inte riktigt på humör idag, träningsvärk sedan tömkördningen? Kylan som gör sitt? Eller bara stoigt humör?? Inte lätt att veta ;-)

M1 tränade också på programmet till Dressyrcupen för ÖFK's medlemmar som hon anmält sig till. LB:0 är klassen som gäller och det har inte pållan gått tidigare. Kommer hinna träna mer - det är 2,5 vecka kvar innan första starten... ;-)

När M1 ridit klart så fick Lillan busa med matte i ridhuset - till Lillans stora lycka :-) Att vara med på läktaren tycker Lillan är pisstråkigt rent ut sagt... inte lätt att vara liten vovve ;-)

Var hemma strax efter 21.30 och klar med allt i stallet lite efter kl 22. Blev lite surf på datorn innan det var dags att studsa i säng.

Det var allt för idag!

/Lizzie


28/12 Tisdag - hemmakväll...

Slutade lite tidigare idag och for iväg till min frissa. Där tillbringade jag 2 timmar med att få håret färgat och klippt. Himla skönt att få ordning på kalufsen :-)

När jag väl var hemma så kände jag mig extremt trött, men kom ju i säng alldeles för sent igår. Skulle nog egentligen behöva städa, men efter att ha fått i mig lite mat så fastnade jag framför datorn och så matade jag kaminen med ved. Det var 16 grader i huset när jag kom hem, så det behövdes eldas lite. Under tiden som jag hade eldvakt passde jag på att gå igenom videofilmerna från gårdagens tömkörningslektion. 

Här är resultatet av min genomgång, en liten filmsnutt som nu finns på youtube ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=gas7PQVtZAI

Min eldvakt vid kaminen lönade sig och efter 2 timmars eldande så hade jag 21 grader varmt :-). Då var det också dags att ge sig ut i kylan för att fixa stallet. Mockade och fixade hästarnas mat. Idag klarade jag mig utan trasiga proppar, men såg till att jag hade pannlampan inom räckhåll ifall att ;-).

När jag var klar med allt i stallet så blev det en tur ner till soptunnan med ett gäng sopor. Passade på att träna Lillan lite, stanna -sitt kvar. Hon får snällt stanna kvar på vår tomt och sitta där tills jag kom tillbaka. Funkade alldeles utmärkt.

Jag tyckte det var rätt skönt ute, lite lagom kallt. Det blev en snabbis in för att mata kaminen, men sedan ut igen och under en timmes tid så skottade jag snö. Den decimetern som kommit var ju fjäderlätt så det var inge tungt att skotta av gårdsplan och stallplan. Såg mycket trevligare ut när jag var klar :-) och så fick Lillan vara ute ett tag till även om egentligen helst hade sett till att hon fått gå in och krypa upp i soffan... ;-)

När jag var klar med skottningen så var det dags att ta in pållarna och idag ville pållarna gärna komma in ;-).

Och när pållarna blivit genomkollade och fått sin kvällsmat så var det lagomt att gå in och sätta sig framför TV:n och kolla på Kommissarie Lewis på 5:an.

Roligare än så här blev det inte idag!

/Lizzie

27/12 Måndag - Åter vardag...

Idag var det jobbdag. Började dock dagen med att besöka Haga folktandvård. Hade där tid hos en tandhygienist och besöket gällde en vanlig kontroll. Alltså 4 röntgenplåtar  och koll av tänderna. Hade inga hål, men tandsten och lite frätangrepp. Så jag ska tillbaka om en månad för att ta bort tandsten och pensla på flour.

Efter besöket hos tandhygienisten så var det full fart i snöyran till jobbet. Och eftersom det är mellandagar så har det idag varit rätt lugnt på jobbet. Återstår att se ifall hela veckan fortsätter i samma takt...

Efter jobbet så var det full fart hemåt. Ikväll var det dags för tömkörningskurs på ÖFK :-D. Alltså hade jag en tid att passa... Väl hemma så hann jag i alla fall äta i lugn och ro innan det var dags att ge sig ut och ta itu med stallsysslorna.

Idag var det bara ett par minusgrader, alltså rena t-shirtvädret jämfört med förra veckan. Kunde mocka i lugn och ro utan att frysa ihjäl ;-). Fixade först Biancas box och så tog jag itu med Oktawias box. Hade kommit halvvägs när det helt plötsligt blev kolsvart!! Jag hade stalldörren stängd för att inte kattungen skulle smita ut, så det blev verkligt kolsvart och jag var tvungen att stå stilla en stund innan jag kunde orientera mig. Famlade mig sedan ut ur boxen, höll på att sätta mig i dygnkärran på vägen ut, tog mig fram till stalldörren ut mot stallet. Hela Latorp lös - alltså inget stort strömavbrott, famlade mig till andra stalldörren ut mot huset - där lös det också. Alltså en propp som pajat. Famlade mig till sadelkammaren, in och höll på att riva ner allt på min hylla i jakt efter min pannlampa. När jag väl hittat och fått igång pannlampan så upptäcker jag att kattungen hade rymt *suck*. Ut och jaga rätt på busfröt som inte alls ville gå in i sadelkammaren. När jag väl fått tag på och låst in kattungen så gick jag in i huset och kollade, som jag misstänkte... en faspropp hade pajat! Ut igen och så skulle jag iväg till stora proppskåpet, men hoppsan! Det var en meterhög snövall i vägen... tog en stund för mig att kravla mig över snövallen, pulsar ut i halvmeter djup snö till proppskåpet... naturligtvis så är jag för kort - når inte upp till faspropparna! Nu började jag bli lite lagom irriterad - detta har jag bara inte tid med!!!

Pulsar tillbaka och kravlar mig över snövallen, tillbaka till stallet för att hämta min uppsittningspall. Kravlar över den förbannade snövallen med pallen (inte helt enkelt) och så pulsar till proppskåpet. Nu nådde jag upp så jag kunde byta faspropp. Samma väg tillbaka efter proppbytet! Jag så vid det här laget ut som en snögubbee och det var en hel del med snö som jag fick sopa bort...

In en snabbis i huset för att slå på vattenpump och kolla att diskmaskinen fortsatte att diska. Och så tillbaka med pallen i sadelkammaren. Äntligen kunde jag fortsätta med mockningen. Behöll pannlampan på för säkerhets skull ;-).

Nu kände jag mig lite lätt stressad... fixade klart mockningen i raketfart, fixade också iordning höpåsarna innan jag öppnade stalldörren för att släppa in hästarna - hallååå pållar... dags att komma in!!!

Inte en häst i närheten! Skramlar med lite kraftfoder och till sist så kommer lilla Bianca knatandes i sakta mak, men ingen Oktawia... Detta hade jag absolut inte tid med....

Nåja, in med ponnyn i sin box, häller upp Oktawias kraftfoder i hennes krubba och skramlar ordentligt så hon hör att det är mat på gång. Jag gick sedan in i sadelkammaren och fixade iordning utrustningen för kvällen, tömkörningsgjorden, tömmar och träns. När jag kom ut i stallet igen så var det fortfarande ingen Oktawia i stallet.

Bara att knata ut och hämta hästkräket och vart hade hon ställt sig - naturligtvis längst bort i ett hörn där det inte var någon upptrampad stig - jag fick återigen pulsa i halvmeterhög snö. Som tur var stod hon stilla, såg mest förvånad ut över att se mig i hagen....

Nu låg jag väldigt mycket efter mitt schema, men kusen måste ju i alla fall borstas. Det visade sig att Oktawia var på ytterst dåligt humör, stod inte stilla, slängde med huvudet - det var rena brottningsmatchen när tränset skulle på.

Till sist så kom jag iväg med hästen i trailern, lite lätt försenad - hoppades innerligt att de var lite försenade på tömkörningskursen - annars skulle min framskrittning vara totalt rökt!

Det var också totalt tokhalt ute så det var bara att köra lugnt och försiktigt, men var lagom uppe i varv när jag kom fram till ÖFK. Där mötte T upp för han skulle vara första kameraman idag. Så han fick ta ansvar för videokameran på en gång och jag fixade ut hästen ur trailern.

När vi kom in i ridhuset så visade det sig att lektionen var cirka 20 min försenad *puh*. Nu kunde blodtrycket sjunka och jag hann både skritta och trava fram pållan innan det var vår tur att få vår lektion.

Önskemålen från min sida var att jag skulle få lära mig att tömköra sidvärtsrörelser, alltså skänkelvikning och öppna. Kursledaren såg direkt att det som jag också behöver jobba med är framåtbjudningen - alltså på hästen, inte mig! Oktawia är lite lat och gillar att gå i sitt eget tempo ;-)

Kursledare tog över tömmarna, satte direkt krav på svarta damen att hon minsann fick kvicka upp skritten. Det tyckte inte Oktawia var ett endaste dugg kul... WTF var hennes reaktion ;-), men insåg att det bara var att rappa på lite.

Kursledaren började testa och se om pållan skulle förstå vad hon skulle göra - det var inte alls självklart för Oktawia. Det vinglade lite hit och dit och hon slängde med huvudet hela tiden. Nu skulle vi skita i formen och vart hon hade huvudet - det viktigaste var att aktivera damen framåt. Som tur är så är Oktawia väldigt mottaglig för fjäsk och beröm - så när hon gjorde rätt fick hon massor av beröm och fattade då vad det hela gick ut på.

Däremot tyckte Oktawia det hela var asjobbigt, framför allt att samla upp sig i traven! Men hon fattade rätt snabbt vad hon skulle göra.

Lite öppna utmed långsidan med kursledaren vid tömmen.
Efter att ha fått samla upp sig i traven fick Oktawia länga ut sig i trav på volt
Sedan var det min tur att ta över tömmarna. Det tog en stund innan jag hade fått upp finliret, vilken töm som skulle ge eftergift och när. Fick till det hyfsat i alla fall! Får hålla i tömmarna på ett sätt i vänster varv och på ett annat sätt i höger varv... i vänster varv släppte hon stödet på yttertömmen och i höger varv behöver hon lite mer stöd på ytter.
Var varm och svettig efter lektionen - där försvann julmaten, men det var jättekul och har fått grepp om hur jag ska göra. Oktawia såg riktigt fin ut och det ska bli kul med nästa lektion :-).

Trött och glad förpassades pållan in i trailern och vi kunde fara hemåt. Var hemma vid 21.30 och det tog en stund att få ordning på alla prylar och pållan. Var klar med allt och kvällsfodrat pållarna vid 22.15. Jag var fortfarande uppe i varv efter att kutat efter kusen så det fick bli TV:n en stund innan jag förpassade mig till sängen. Alldeles för sent som vanligt.

Trots en rörig kväll så slutade den riktigt bra :-D

/Lizzie

26/12 Annandag jul

Idag har jag tagit det rätt lugnt. Absolut inte åkt ut på någon mellandagsrea ;-). Efter att pållarna blivit utsläppta så parkerade jag mig i soffan och kollade på morgon-TV. Rätt skönt med soffhäng dagar som denna. Gjorde alltså inte så himla mycket på fm, började bli hungrig framåt 12-snåret och jag städade undan i köket i väntan på att T skulle komma hit. Dags för lite lättare jullunch i form av janssons frestelse. Den orkade vi inte äta igår nämligen ;-).

under tiden som jag väntade på T så passade jag på att leka lite med min kamera. Objektet blev min ena brudorkidé som börjat blomma igen. Den är helt fantastisk :-)Tre stora blommor och flera knoppar på väg :-)T dök upp vid 13-snåret och vi käkade på en gång och naturligtvis så blev man ju proppmätt. T blev dessutom hur trött som helst efter maten så han ville vila. Jag passade på att gå ut och fixa stallet och när jag var klar och gick in i huset igen så låg T och sov som en gris i min soffa... trevligt sällskap ;-)

Jag småpysslade lite och slösurfade lite under tiden som slöfocken sov. Framåt halvfyra vaknade han till liv i alla fall coh då hann vi precis med en fick innan jag gick ut till stallet igen. M1 och P hade kommit och pållan blev fixad för ett pass med snöpulsning i hagen.

Det blev ett pass med snöpulsning i sommarhagen för pållan idag också. Bra pass med styrketräning och pållan skötte sig bra. I morgon ska vi vara med på tömmkörningsclinik inne på ÖFK. Ska bli spännande och se vad vi kan lära oss.

Efter arbetspasset fick pållarna gå ut igen och käka sin em-mat ute. T tog med sig Lexi och förpassade sig hemåt.

Resten av kvällen tillbringade jag med att jobba åt Gränsbrytning under några timmar. Och nu är det Arn-filmen som gäller för resten av kvällen. Pyser ut vid nyheter för att kvällsmata pållarna, men då är det sista gången jag går ut i alla fall ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/12 Juldagen

Tillbringade fm med att ta det lugnt, rensade undan allt julklappspapper i vardagsrummet osv. Hängde upp julgranskulor som katterna lekt ner osv. Gick igenom mina julklappar ordentligt och jag har fått jättebra julklappar :-).
Eftersom Lexi vart i huset sedan igår så blev det till att sopa golven... maken till pälshögar... vilken hund att fälla!! Lexi är ju inte stilla heller eftersom hon är tvungen att hålla koll på alla katterna ;-). Vovvarna får för övrigt turas om med att sitta i badrummet bakom grind. Men Lexi var nog mest nöjd med att få springa lös ute på tomten ;-).


Lillan var mest nöjd över att få träffa sin husse :-)
Mitt på dagen kom det kattspekulanter. Den cremefärgade honkatten i Kajsas kull är tingad och idag kom paret och kollade på de små dunbollarna. Så det var gull med kissebebisar ett tag :-)

På em fixade jag stallet, inte så kallt idag "bara" -8 ;-). Det blev också en kortare ridtur på Oktawia. Provade att rida ute i sommarhagen för att se om det funkade. Snöpulsning är ju bra träning och det gäller ju att passa på nu när det är rejält med snö... Oktawia tyckte det var lite konstigt att vi skrittade ut i sommarhagen, men det gick bra. Det blåste lite, men det var inga stora snödrivor som vi behövde kliva över, utan snötäcket var rätt jämt över hela hagen. Funkade bra att trava också - men vilka steg det blev!!! Oktawia fick lyfta så mycket på benen att jag nästan flög ur sadeln - och det var jättejobbigt för pållan. Det tog inte många minuter förrän det kom lite stön från pållan ;-).

Blev ett kort men intensivt ridpass idag, men bra i alla fall. Skönt att det funkar att rida i hagen :-)När jag var klar med häst och stall så åkte vi iväg till Media markt en snabbis. De hade 20 % rabatt på allt och jag behövde ha ett snabbt minneskort till systemkameran. Vi kom dit vid 16-tiden och det var hur mycket folk som helst :-O

Hittade i alla fall minneskortet jag ville ha. Hittade också paketpris på 3 böcker i digital fotografering och så blev det ett USB-minne på 8 Gb. Så idag kunde kom mitt presentkort till användning :-)Hem till mig igen och nu var det dags att laga lite mat. Idag blev det ett litet mindre variant av julbord. Jag käkade mest lax och sill - vilket jag blev mätt på. Men orkade i alla fall med lite saffranspannkaka till efterrätt :-)

Efter maten var det dags för T att åka till sin lägenhet så Lillan fick husera runt i hela huset. Jag var jättetrött efter maten och min tanke på att ta en sväng på krogen med en kompis försvann. Orkade inte uppbåda kraft för att ge mig ut i kylan igen. Utan resten av kvällen tillbringades i soffan och kolla lite på TV. Lagom avslut på den här dagen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

24/12 Julafton

Äntligen den efterlängtade dagen - julafton :-) Upp som vanligt och släppte ut pållarna. När det var gjort så gjorde jag iordning en sats med risgrynsgröt i lergrytan. På julafton ska det vara min specialrisgrynsgröt :-).

För övrigt så tog jag det lugnt på fm. Fixade med katterna och lite småplock hemma. T dök upp vid 10.30-tiden och han hade Lexi med sig så det blev till att ha en vovve instängd. Lexi och Lillan morrar åt varandra så det är ingen idé att släppa ihop dem.

När han kom så hade jag öppnat dörren till toan där Kajsa och bebisarna är. En av tjejerna är en kavat lite dam och helt plötsligt så hör jag T säga "där kommer en kattunge" - den lilla fröken hade tagit sig ner för trappan.

Men det gjorde ingenting för hon är ju hur söt som helst :-)Övriga kissarna var på övervåningen och busade :-)Tänk att en handduk kan vara så roligt ;-)
Det blev dags att fixa lite jullunch. Gröten i lergrytan var lagom klar - så vår lunch bestod av ridsgrynsgröt och skinkmacka - smakade bra.

Kl 15 skulle vi vara hos T's syster och sambo, så efter lunchen fixade jag stallet. Åkte iväg till Vintrosa och hämtade ett stort paket från min brevkompis - Det stora paketet innehöll ett helt gäng med julklappar som hamnade under julgranen.

Hux flux blev det så dags att åka till Kumla. Vi skulle hämta T's pappa först, så vi for iväg cirka 14.30. Som tur var så snöade det inte. Snökaoset hölls sig än så länge i skåne. Här var var det bara kallt...

så resten av em och kvällen tillbringade vi hos T's syster och käkade god julmat och hade trevligt. Vi åkte hem med svärfar vid 19.30-tiden och vi var hemma hos mig strax efter kl 20.

T och Lexi valde att ockupera gästrummet - och därför kunde vi avsluta kvällen med lite goda ostar, kex, vindruvor och portvin. Vi hade både Grådask och Red Port. Mycket mumsigt. Vi hade också julklappsutdelning under tiden som vi smaskade på ost och kex. Fick massor av fina julklappar :-). T var nöjd med de han fick av mig.

Förra veckan så fick jag en lite julklapp av IC-E till mina kissar. Den kvackande ankan blev en höjdarjulklapp...Till sist så var kvällen slut och det var dags att förpassa sig till sängen. En bra julafton blev det :-)

/Lizzie

23/12 Torsdag - Dan före dan...

Jobbade halva dagen idag. Slutade vid 13.30 och åkte iväg på en shoppingrunda så här dan före dan :-)

Först blev det en tur till Granngården där jag köpte hästmat och kattmat. Sedan fortsatte turen till Marieberg och där var halva Örebro. Tog alltså en stund  innan man var klar. Sist julklappen shoppades, en sväng in på Systemet och en flaska Grådask inhandlades. Grådask är ett rött portvin som är jättegott coh smakar smaskens till ost och efterrätter. Passar ju bra så här i juletider :-)

Det blev också en sväng till Willys där det shoppades julmat. I den affären var det hyfsat lugnt och behövde inte köa det minsta :-).

Handlingen tog hela em - bilköerna från Marieberg var inte roliga, men det är ju ingen idé att stressa. Går ju liksom inte fortare ;-).

På vägen hem så blev det en sväng förbi kyrkan. Inte helt lätt att hitta gravstenarna till mamma och pappas gravar, fick sopa fram dem ur snön, och gräva fram ljuslyktorna på resp grav. Jag blev lite snöig ;-)

Väl hemma så var det bara att sätta fart. In med maten och fixade julskinkan direkt. Jag ugnsbakar julskinkan, tycker det är godast. Har ju en elektronisk ugn med inbyggd köttermometer så det är bara att sätta på ugnen och när köttermometern uppnår inprogrammerad köttemperaturen så stängs ugnen av. Himla smidigt och jag behöver inte vara hemma och vakta julskinkan :-)

När skinkan var på plats i ugnen så var det stallet näst. Mockade i racerfart och var nästan klar med höt när M1 och P kom. Jag hade plockat in pållarna så Oktawia hade hunnit käka upp sin mat innan M1 och P kom. Bara att sätta igång med att göra iordning pållan för ett ridpass inne på ÖFK. Trots kylan så blev pållan till sist iordninggjord.

Väl inne i ridhuset så var det bara ett ytterligare ryttareekipage i privatdelen i ridhuset. Inte speciellt trångt med andra ord.

Idag så var det M1 som skulle träna på sin sits och efter uppvärmningen blev det att rida utan stigläder. Inga svåra övningar för pållan alltså.

Var hemma igen vid 21-snåret. Inte lika kallt idag, -15 grader mot -24 som jag hade i morse... gör inget  om det blir lite mildare nu ;-).

När jag kom in i huset igen så hade skinkan precis blivit klar. Bara tt fixa till grilljeringen - snabbt gjort och jag har nu ikväll smakat lite på julskinkan - smakade bra.

I övrigt så avslutades kvällen med telefonsamtal från systeryster i England, och då blir det ju inge korta samtal ;-). Mycket mer än dett hann jag inte med ikväll. Nu ska jag förpassa mig till sängen eftersom jag är hur trött som helst :-

Det var alltså allt för idag!

/Lizzie

22/12 Onsdag - Sibirienkyla...

Den hemska kylan håller i sig. -22 grader på morgonen och som tur var kom bussen i tid. Inte kul att behöva vänta på en försenad buss i den här kylan!

På lunchen var vi ett gäng från jobbet som gick en tur för att käka lunch ute - då var det -15 grader. Friskt är ordet ;-)

Bussen hem var faktiskt tidig och jag hann precis med den! Också en himla tur... men jag kom ju hem lite tidigare än vanligt.

Försökte rasta Lillan när jag kom hem, men hon var måttligt road av att vara ute i kylan. En snabb pinkning och sedan ville hon in. Den lilla jycken fryyyyser.

Käkade lite och så gav jag mig i kast med stallsysslorna  - men först! På med 3 lager kläder och man såg ut som en michelingubbe när jag gick ut ;-).

Så länge man rör på sig så funkar det rätt bra. Det är när jag mockar som jag fryser så in i bängen om händerna eftersom skaftet på grepen är av metall. Leder ju kyla rätt bra...

Jag hade i alla fall full fart, mockning, ner med hö från höloftet och så matfix. In med pållarna vid 18.15 och så gjorde jag iordning pållan för ett dressyrpass inne på ÖFK. Fick ha 2 par vantar, 1 par på mig och 1 par fick ligga på elementet och bli varma - och så byte av vantar när jag blev helt nerkyld om fingrarna.

Till sist så var pållan klar och vi kunde fara in till ÖFK där M1 och P mötte upp. Pållan skötte sig riktigt bra idag. Galoppfattningarna var riktigt fina och ekipaget fick till riktigt bra förvänd galopp också. Både häst och pilot såg riktigt nöjda ut efter avslutat ridpass :-).

Så in med pållan i trailern och vi får hemåt i kylan. Det var fortfarande -22 grader och eftersom jag inte varit hemma och eldat så har jag hela 15 grader i huset, men jämfört med utetemperaturen så är det ju riktigt varmt ;-).

Är nu för trött för att så igång kaminerna, i stället tänker jag förpassa mig till sängen och med extremt varma täcke :-). Om inte det räcker så har jag ju Lillan som lite extra värme i sängen :-)

Så roligare än så här blev det inte idag!

/Lizzie


21/12 Tisdag - Tokkallt...

När jag knallade i väg till busshållplatsen i morse så var det -18 grader... som tur var kom bussen i hufsad tid, men jag kunde knappt böja ihop benen för att klättra ombord på bussen ;-).

Sedan fick man ju vara glad att man kom fram till stan... andra gången vecka så funkade inte bussens fläkt, vilket resulterade att bussen framrutor var först immiga, men sedan frös det till is... hur chauffören såg nåt är en gåta!

Länstrafiken borde faktiskt se över sin bussar OCH se till att chaufförerna faktiskt kan köra buss i mörker på landet...

Var i alla fall inne på jobbet hela dagen så då behövde jag inte bekymra mig om någon kyla. Vid lunchtid så anordnade vår avdelning den årliga julgröten. Jag älskar ju risgrynsgröt så det var himla trevligt :-) Ena halvan av personalstyrkan fixade iordning inför lunchen (jag tillhörde dem som plockade undan).

Dukat och klart!
Förutom risgrynsgröt så fick vi också skinkmacka till :-)Så roligt har vi haft på jobbet idag :-)

När arbetsdagen var slut så var det bara att ge sig ut i -18 grader... det var mindre kul... men hade sån himla tur att bussen kom efter bara ett par minuter - perfekt tajming ;-)

Väl hemma så var det återigen dags för en underbar vintermåne som lyste upp hela landskapet - det är helt otroligt vackert :-) tyvärr innebär det också att det är totalt tokkallt ute!!

Mycket vacker måne var det i alla fall...Som vanligt fick jag i mig lite mat. Fixade med kattmat och kattlådor. Kattungarna är numera urbusiga och fått tag på en toarulle som var massakrerad... jag fick alltså lite att städa :-). Men de är så söta ändå ;-)

När jag var klar inne så var det bara att dra på sig 3 lager med kläder för att klara kylan. Vid 17.30-snåret så hade det sjunkit till -20 grader - Jippiii! Mockade, la på nytt strö, brottade loss is i hinkarna, fixade hästmaten och så in med pållarna. Var lagom klar med allt när M1 och P kom. Eftersom det var så himla kallt så tog vi med sadeln in till ridhuset och sadlade där. Däremot tjockt täcke på Oktawia och så in i trailern.

Så skönt med uppvärmt ridhus. Kunde sadla utan problem och man behöver inte rida runt med täcke på. Inne i ridhuset var det 2 andra ekipage på privatdelen, bra med utrymme med andra ord. Oktawia skötte sig hyfsat idag. Hon har ju alltid lite åsikter i börjran av ridpasset, men sedan funkade det bra. Gjorde riktigt bra galoppfattningar idag, även i den förvända galoppen. M1 red ett lite lättare pass för att pållan inte skulle bli allt för svettig med tanke på kylan. När vi kom ut från ridhuset så var det bara fördjävla svinkallt!!

Full fart hemåt och pållan blev omhändertagen. Serverade pållarna kvällsmaten och så fixade jag undan alla prylar i stallet och så in i stugvärmen. Kollade på termomentern -22 *burr*. Lillan fick tjocka täcket på sig för att inte frysa ihjäl när hon blev utsläppt för kvällsrastningen.

Kvällen avslutades sedan med en stor mugg saftglögg för att få upp värmen, lite telefonsamtal och så en stund framför TV. Nu är det i alla fall dags att förpassa sig till sängen, gick och la mig alldeles för sent igår. Så ikväll behöver jag komma isäng tidigare. I alla fall om jag ska orka med morgondagen ;-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

20/12 Måndag - En sväng till ridhuset...

När jag vaknade så hade det kommit ytterligare snö... ska det aldrig ta slut?? När jag skulle ta mig till busshållplatsen så var det verkligen bambi på hal is... 2 steg fram och 1 steg bak. Det var tokhalt ute... Som tur var kom bussen inte allt för sent.

När jag kom hem efter jobbet så blev det lite mat, sedan var det bara att sätta fart. Fixade iordning paketet som ska skickas till min brevkompis och så var det dags att handskotta lite på gårn så jag fick fram bilen och trailern. Blir ju lite plogvallar efter grannens plogning, men det var snabbt fixat.

Först tänkte jag åka till Vintrosa för att lämna in paketet, men det blev stan i alla fall, tar ju lika lång tid och Grävevägen var i bra skick.

Var hemma igen efter 40 min och då blev det till att mocka i raketfart för M1 och P var i antågande. Fixade med vatten och kraftfoder, tog in pållarna så de var inne när M1 skulle komma. När jag var klar så gick jag in i huset för att värma upp mig en stund för nu var det kallt... det hade iofs slutat snöa ;-)

M1 och P kom vid 19-snåret och pållan blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ridskolan. Det gick bra att köra in till ÖFK och väl där så var det gott om plats i ridhuset. Ridpasset gick bra, pållan skötte sig bra med tanke på att hon inte blivit ordentligt riden på flera dagar pga vädret. Såg i alla fall ut som om hon uppskattade att få röra på sig lite. Jag själv höll på att förfrysa tårna... Spelar ingen roll vilka ullsockar jag har på mig, fryser om fötterna i alla fall *suck*.

Väl hemma så fixade jag snabbt iordning pållarna och alla prylarna för att inte frysa sönder och samman. Men innan jag skyndade mig in i stugvärmen så var jag bara tvungen att ge mig ut igen för att beundra den vackra fullmånen ;-)Det är SÅ vacker ute. Massor av snö och så fullmåne - blir hur ljust som helst! Allt lyser upp i ett ljusblått sken ;-).

Tyvärr så hade inte mina fötter och inte Lillans tassar någon större lust att vara ute och njuta av fullmånen någon längre stund. Nu befinner vi oss båda i soffan under en varm filt för att få upp värmen lite innan vi förpassar oss upp till sängen ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


19/12 Söndag - Fjärde advent

Vaknade till snöstorm.... det hade inte snöat så himla mycket, men som vanligt så blåste det rejält. Halkade ut till stallet, grävde fram stalldörren för att komma in i stallet och fick pållarna komma ut i snöyran.

Själv satte jag fart och gjorde mig iordning för att fara in till stan i snöovädret. Vid 9 var det dags för den årliga grötfrukosten inne på ÖFK.

Lagom när jag skulle ge mig av ringde K, hon hade precis missat bussen och var lite lätt misspeppad. Jag sa att jag kommer och hämtar henne, men skulle bara kolla av min gata så jag inte skulle köra fast direkt.

Det var lite drivsnö, men inte värre än att jag skulle kunna ta mig fram med gamla volvon. Så jag kom in till stan, även om man fick köra sakta. Mest snö var det på min gård och på gatan upp till allmän väg. Gäller att ha tillräckligt med fart och tungan rätt i mun ;-).

Inne i stan var det inte plogat, men upp uppkört så det gick att ta sig fram. Inga problem att hämta K med andra ord. Och lite lätt försenade kom vi upp till ÖFK. Julkadriljen på morgon hade dragit ut på tiden så det visade sig att vi kom upp precis lagom till julgröten :-)

En dag som denna smakade frukost i form risgrynsgröt och skinkmacka alla tiders :-)
När grötfrukosten på ÖFK var avklarad så fortsatte K och jag vår färd ut till Marieberg. Körde gamla vägen för att slippa åka på en hal motorväg. Vi kom fram till Gallerian vid 11-tiden och det var en del folk i farten, men fick en parkering jättenära stora ingången.

Vi tog oss sedan i kast med julklappsshopping :-). Finns ju mycket affärer att välja mellan och i en butik hittade jag en hel drös med julklappar till T. När vi kommit halvägs genom alla butikerna fick vi gå ut till bilen och lasta av alla kassar *fniss*.

K hittade också klappar hon skulle ha och vi hade allmänt trevligt under vår rundvandring bland alla butikerna. Till sist så gjorde sig i alla fall magen sig gällande igen... Närmare 3 timmars shopping gör ju sitt och vi hade blivit lite hungriga. Åkte alltså till café garden och smaskade i oss varsin räkmacka och kaffe - det smakade bra :-)Efter avslutad fika så åkte vi tillbaka mot stan och K blev avsläppt hemma med alla sina kassar. Jag fortsatte hemåt och när jag väl kom ut på grävevägen så blev det lättare att köra - där var det nyplogat :-).

Så jag tog mig hemåt lyckligt och väl. De allmänna vägarna var plogade, men lite drivsnö fanns det. Vår egen privata gata hade grannen inte hunnit ploga ännu och nu var det mycket snö. Det var precis med nöd och näppe som volvon tog sig fram och jag fick ta bra fart. Tog mig ända upp till huset - där körde jag fast i en stor snödriva ;-)

Nåja, jag var hemma i alla fall. Packade upp de inköpta julklapparna och slog in dem på en gång. Blev en hel hög med klappar under julgranen :-). Tog sedan itu med stallet. M1 hade varit ute mitt på dan och skrittat ut på pållan en sväng. Hästarna hade sedan fått stå inne och käka. När jag nu kom ut för att mocka så hade de käkat upp sin mat och blev utsläppta i hagen igen. Jag fixade med mockning och hästmaten för att sedan gå in i stugvärmen igen.

Resten av kvällen har jag sedan sysslat med att pyssla iordning några julkort till. tittat lite på TV och så tog jag hand om stryktvätten så jag har lite kläder att ta på mig i morgon.

Vid 21-snåret så förflyttade jag mig ut igen för att släppa in pållarna. Det snöade fortfarande... undrar hur det kommer att se ut i morgon... ännu mera snö måntro...

Det var allt för idag!

/Lizzie


18/12 Lördag - En rolig dag...

Dagen började med lite arbete. Höloftet hade bara en höbal kvar så det var dags att åka iväg till höbonden och hämta ett lass. Min hölasshjälpare bestod av T och han kom vid 9-snåret. Eftersom det hade snöat under natten och blåste rejält så hakade T på trailern på sin bil som är 4-hjulsdriven. Jag hann käka lite frukost och dricka kaffe innan vi åkte iväg till Fjugesta.

Vid 10-snåret var vi på plats och det var ett bra val att köra med 4-hjulsdriven bil... 500 kg hö var snabbt inpackat i trailern. Betalade och så hem igen. Jag klättrade upp på höloftet för att ta emot och packa iordning höbalarna som T skickade upp. Det tog cirka 30 min att få upp höt på höloftet - alltså var höhämtningen snabbt fixat och pållarn har mat hemma för nästkommande 5 veckorna :-).

Det blev en kopp kaffe och jag gjorde mig iordning för en tur in till stan. T hade med sig Lexi och hon fick passa på att vara ute och leka under tiden.

T for sedan hem till lägenheten och jag halkade in till stan för att träffa mina kamrater KN, SJ-L och IC-E på Clarion Hotell för att käka julbord där. Kl 13.30 hade vi bokat bord och vi hade en jättetrevlig em.Jättegod mat och jättetrevligt sällskap med mycket prat och skratt. Min mage fixade maten och jag klarade till och med av att käka lite efterrätt :-)Ris a la maltan var jättegod *mums*.

Vi bytte julklappar och sedan så var det dags för oss att röra på oss. Som vanlgit så när vi är i farten så blev vi i princip utslängda för det var dags för personalen att städa inför middagsgästerna *fniss*

Vi rörde oss sakta mot Stortorgen och SJ-L började då prata om Outlet på Sisters. Outlet sa vi andra i kör... det var det magiska ordet och snart var vi inne på Sisters hela gänget och tänk vi hittade fina fynd allihopa :-). Jag fyndade en ursnygg orange schal i siden, 99 kr istället för 399 - och så vacker färg. Sån't fynd kan man ju bara inte hoppa över...

Jag hade parkerat min bil nästan hemma hos KN så hon fick sällskap nästan hela vägen. IC-E fick skjuts av mig hem och jag var hemma igen framåt 17.30-snåret. Fortfarande mätt så någon mer mat behöver inte jag idag.

Julklappar och schalAv IC-E så fick jag en liten julklapp till mina kissar. Julklappen hade ljud för sig :-) ett ljud som intresserade katterna i alla fall...Efter den trevliga em i stan så var det dags att fixa lite hemma. Jag hade inte hunnit fixa stallet innan jag åkte till stan. Så det fick jag ta itu med nu. Alltså på med stallkläderna och ut till stallet. Mockade och fixade hästmaten. Pållarna själva fick vara kvar ute ett tag.

När jag var klar med stallet så blev det pyssel inne. Fick igång kaminen. Packade upp mammas lilla minigran och så klädde jag den. Slog in julklapparna till min brevkompis Gunn. Dessa ska skickas på måndag... Spelade julmusik och drack lite glögg. Hade mysig och det var riktig julstämning i stugan.

Fick dock rädda granen och dess pynt ett par gånger... Tussan vaknade till liv och trodde att det nya "inneträdet" var till för henne att massakrera...

Tussan vaktar sitt träd...Det visade sig också att det lilla paketet till kissarna... det fick jag lyfta upp från golvet och gömma. Kissarna var tvungan att pilla på det hela tiden och då "kvackade" paketet... Sickna katter...

Till sist var all julklapparna inslagna. Kollar nu på kommissarie Lewis på TV:n. Ska snart ut och plocka in pållarna och servera dem kvällsmaten. Så denna kvällen är snart slut och i morgon blir det mera julmat :-)

Har i alla fall haft en väldigt trevlig dag idag :-D.

/Lizzie

17/12 Fredag - Mera snö...

Nu tycker jag att det räcker med snöandet och blåsten, men nä - ännu mera snö kom idag *suck*

På lunchen så åkte var vi ett par avd från jobbet som åkte iväg till Svampen och käkade jullunch. Det var trevligt och jag höll mig till sill och lax för att klara magen. Den strategin funkade bra. Blev i alla fall väldigt mätt, så när jag kom hem fårn jobbet var jag fortfarande mätt :-)

Pga det evigt snöande och en stora vägen var oplogad så blev det till att hoppa över turen till ÖFK idag också. Grävevägen var totalt glashal och det blåste rejält. Vågade inte ut med släpet helt enkelt.

Så då var frågan vad jag skulle hitta på idag... Efter lite småplock inne så gick jag ut i stallet och fixade klart allt till pållarna.

Resten av kväll tillbringade jag faktiskt i telefon med kamrakt K. Tänk vad fort tiden går när man har trevligt :-).

Vid 21.30 var det i alla fall dags att ta in pållarna och ge dem sin kvällsmat. Och nu blir det soffan och "Mord i sinne" resten av kvällen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

16/12 Torsdag - Speedad...

Nu börjas det... godisfrosserierna.... Har ju lyckats vara helt godisfri i en månad. Det var lite jobbigt till att börja med, men sedan så släppte godissuget.

Idag stod det chockladaskar i vårt fikarum och jag kunde inte motstå. Under fm slank det ner 3 stycken små chockladbitar - resultatet - en sockerspeedad Lizzie innan lunch!!!

Inte blev det bättre av att vi åkte hem til min chef för att ha Arbetsplatsträff och då med julgodistema. 10 personser som alla hade med sig  någon form av julgodis! Så efter mötet blev det fika och jag var ju tvungen att smaka på allt - förutom skumtomtar då *urk*. Men det fanns väldigt gott godis så det räckte och blev över ;-).

Vi hade sedan ett väldigt roligt julklappsbyte i form av en typ av stafettävling som inte alls slutade så som man kunnat tro ;-). En väldigt trevlig em med lite lätt hysteriska skratt, men även det som är roligt tar slut och arbetsdagen led mot sitt slut och det var dags att åka hemåt.

Jag åkte bil idag för att kunna shoppa lite mat - och naturligtvis var det snöoväder... sladdade i alla fall först iväg till willys och avslutade sedan med att sladda vidare till Renomee där jag la på julkorten och köpte ett Sverigepaket.

När jag sedan sladdade hemåt och väldigt glad kunde ta mig hem och pusta ut utan att ha tagit någon närmare titt på nåt dike eller stenröse. Så gav jag mig inte ut med bil och trailer. Pållan fick helt enkelt ha hagvila idag.

Så vad göra i stället... Man kan ju lugnt säga att jag var nu TOTALT sockerspeedad efter dagens frosserier. Att sitta stilla fanns inte. Tittade mig omkring i huset och tog ett snabbt beslut. Det fick blir STÄDNING i stälet!

Kvällen genomsyrades av fullt ös - medvetslös! Först började jag med övervåningen. Dammning, plock av kläder, dammsugning, städning av toan, ur med sängkläderna ur sängen och så moppade jag golvet.

När jag städade toan på övervåningen så var varken mamma katt eller kattbebisarna speciellt pigga på att klättra ur lådan... dammsugaren är påslagen ;-)När jag var klar med övervåningen behövdes ingen paus ;-). Fortsatte med att damma undervåningen. Lite mera att plocka med här. Framför allt när det gällde att röja undan i köket *harkel*. Kom sedan så långt att jag hade dammsugit undervåningen när jag insåg att jag var tvungen att ge mig ut i stallet. Var tvungen att "ställa" betfor och lucernpellets så det skulle hinna svälla tills det var dags att kvällsmata pållarna. Alltså på med stallkläder och full fart.

Lite problem var det när jag skulle på vattendunkarna som skulle med ut i stallet. Jag fyller ju på dem tvätthon i badrummet... dock var platsen upptagen när jag kom med dunkarna ;-)Kan avslöja att Nalle inte blev speciellt nöjd med att bli förpassad till golvet..

Hur som - här vilar inga lagrar ;-). När vattendunkarna var fyllda med vatten så var det ut i stallet. Mockade två boxar i raskt tempo, fixade kraftfodret, upp på höskullen och slängde ner hö, fixade höpåsar, in med en spånbal och nytt spån i boxarna, sopning av stallgång och till sist matning av stallkatt. Var klar på en timme ;-).

In i huset igen och fortsatte i samma temo. Städning av toa och badrum, moppning av golv. Nu började klockan närma sig 21 och det var dags för Criminal minds... det var fortfarande lite småplock kvar, som att lägga på lite juldukar och bädda sängen med rena sängkläder. Men det hann jag med i reklampauserna på Criminal minds.

Vid 22 var det sista vändan ut. Lillan fick rasta sig själv under tiden som jag tog pållarna och serverade dem kvällsmaten.

Så kan en kväll bli när man är hög på socker *fniss*. Hann kolla lite på nyhetern och väder i alla fall för att kunna gå ner lite i varv, ska ju kunna sova ockås...

Det var allt för idag

/Lizzie

15/12 Onsdag - Trevlig kväll...

Idag har jag varit riktigt social :-). Hade en lunchdate med MK och vi käkade på Saigon och hade en timmes trevligt babbel. Innan jag gick tillbaka till jobbet så passade jag på att göra ett snabbt besök på Drottninggatan och vips så hade jag hittat julklapparna till mina vänner som jag ska träffa på lördag. Då ska vi käka julbord på Clarion - mums - hoppas magen håller sig i styr...

Flexade ut tidigare och tog en tidigare buss hem för att hinna med det jag behövde göra hemma innan jag skulle åka bort igen. Var hemma 40 min tidigare och det gör ju skillnad. Fixade stallet i raketfart. Gjorde sedan iordning julklapp och julgodis som jag ska ha med mig i morgon. Då ska vi ha arbetsplatsträff i julgodistema och så julklappsbyte. Kom sedan på att i morgon måste jag skicka iväg julkorten - alltså blev det till att fixa klart alla julkorten så de är klara att läggas på i morgon.

Hann i alla fall med allt jag skulle göra och jag hann till och med att gå ut i trädgården en liten stund med kameran i högsta hugg. Det är ju kallt och fuktigt... alltså hur mycket vacker rimrost som helst :-)
Hundvakten T kom en strax innan jag behövde åka. Skönt för Lillan att slippa vara själv hela kvällen.

Strax innan kl 18 for jag sedan in till stan igen. Styrde kosan till fotoklubben Focus klubbmöte. Blivit inbjuden av en vän som är med i klubben. Hade en jättetrevlig kväll med julmacka, glögg och kaffe. Fick en förevisning av olika fotoböcker, redovisning av klubbtävling och så bildvisning av en person som varit i Egyptien. Fototävlingen EVIN blev uppmärksammad och priser delades ut till dem som som inte var med på prisutdelningen. Till och med jag fick applåder för mitt hedersomnämnande *rodnar*. Himla kul hade jag i alla fall och blev medlem på stående fot :-)

Kvällen tog snabbt slut och när jag kom hem så hade hundvakten precis åkt hem, men han hade burit in ved och eldat så det var varmt och skönt. Han hade även städat kattrummet och plockat undan lite skräp som låg i hallen. Det tackar man för :-)

Pållarna har nu i alla fall blivit intagna och fått sin kvällsmat. Lillan har blivit kvällsrastad och nu är det dags för mig att förpassa mig till sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie 

14/12 Tisdag - funderingar...

Jag brukar inte skriva så mycket om vad som rör sig i min hjärna utan mer om vad som händer under dagen. Men något jag funderat mycket på idag är följande...

Jag är en tämligen självständig kvinna där mitt hästintresse upptar största delen av min fritid. Innan jag skaffade egen häst så höll jag på med annan typ av träning eftersom jag blir tämligen rastlös av att inget göra.
Under årens lopp har jag också blivit mer och mer rak i min kommunikation. Anser att det är slöseri med tid att hålla på och linda in saker och ting, utan jag säger hur jag vill ha det.

De flesta män jag möter säger sig uppskatta en kvinna som är rak, självständig och har en aktiv fritid.

Det jag kommit fram till är de tycker det är OK så länge det inte är deras egen kvinna...

Uppenbarligen finns det ingen vuxen karl som klarar av detta att en kvinna är självständig, rak och stark! Även om de uttalar sig positivt till det så när de väl märker att man är det på riktigt - ja, då lägger de benen på ryggen och drar åt andra håller med någon genomskinlig ursäkt.

Det märks också att det sätt jag valt att bo och leva mitt liv är rätt så provocerande för de flesta...

Hm, verkar som om det är enklast att jag lever i min egen bubbla med mina djur. För karlar blir man absolut inte klok på!

Vad har jag gjort för övrigt i dag då, förutom att jag kliat mig i skallen över karlars märkliga beteende...

Som vanligt var det fullt ös medvetslös. När jag kom hem så fixade jag först mat, och det var inte bara jag som ville ha mat. Nalle hade varit ute hela dagen och när han väl blev insläppt så satte han sig brevid matskålen och väntade... MAT var det som herr Nalle väntade på ;-)Nalle fick sin mat och jag fick min mat :-) Sedan var det bara att dra på sig stallkläderna och gå ut och fixa stallet. Hann lagom bli klar med allt och ta in pållarna när M1 och P kom.

Det var totalt svinkallt idag -16 grader - alltså inte roligaste temperaturen för att fixa iordningen en kusen, men som tur är så är ju ridhust uppvärmt.

Idag fick Lillan följa med till ridhuset - lite stressad var hon av att vara i ridhuset - men samtidigt nyfiken.

Oktawia skötte sig i alla fall alledeles utmärkt idag. M1 red henne i lite lägre form idag och tränade på att få igång framåtbjudningen. Det verkade passa pållan bra idag :-).

Höll på att frysa sönder totalt när jag sedan gjorde iordning damen hemma efter ridpasset. Så när jag var klar i stallet och pållarna blivit kvällsmatade så blev det till att värma upp sig med lite glögg.

Avslutade kvällen med att titta på lite nyheter. Och nu börjar det blir dags att förpassa sig till sängen. Avslutar dagens inlägg med en bild på Kajsas kattungar - de är 5 veckor gamla och vill INTE vara kvar i lådan...Det var allt för idag!

/Lizzie

13/12 Måndag - Fullt ös

Denna dag har varit späckad... Började med möte direkt på morgonen, jag var ansvarig för att sköta anteckningarna. Avbrott i mötet kl 9 för att lyssna på Luciasång och lussefika. Därefter fortsatte mötet till kl 12.15. Lunch och em försvann i ett töcken av att jaga folk i telefon, fixa ytterligare mötestider och svara på en massa mail...

Hem med bussen och sedan var det bara att lägga i överväxeln och sätta fart. I med lite mat, på med 3 lager stallkläder för att inte frysa och så ut mocka, ställa iordning kraftfoder, fixa höpåsar och så göra rent vattenhinkarna. När jag var klar med stallsysslorna så var det till att hoppa in i bilen och fräsa iväg till Ica i vintrosa. Förra veckan fick jag en lapp om att jag hade en stort brev att hämta, alltså ett brev som inte gick ner i min brevlåda. Kom på idag att jag var tvungen att hämta ut det innan det skulle blir försent. Det visade sig vara en julklapp från redaktören för Gränsbrytning - en J-P Lahall årsalmanacka :-). Jag blev jätteglad - nu behöver jag inte köpa en själv ;-).

Full fart hemåt. Hakade på trailern på bilen. Och så var det dags att fixa iordning Oktawia för en tur till ridhuset. Borstning, på med all utrustning och så in med pållan i trailern. Hon klev snällt in i den även idag.

Gick bra att köra in till ÖFK och väl framme så visade sig att ridhuset var helt tomt. Ponnygruppen hade teori. 19:40 satt jag i sadeln i alla fall och pållan var pigg. Efter en stund kom det in ett ekipage till, inte direkt trångt med 2 hästar i ett 80 meters ridhus direkt ;-).

Ridpasset gick hyfsat bra, även om Oktawia var mer än lovligt fixerad vid den andra kusen. Tränade på övergångar trav-skritt och så galoppfattningar. Damen tjurade ihop mellan varven och tänkte minsann inte alls galoppera eller trava - STON! Gör livet lite intressant och är en utmaning att komma underfund med ;-). När damen väl fattade att hon faktiskt var tvungen att röra sig framåt så skötte hon sig riktigt bra.

Efter ridpasset så var det bara att sätta fart hemåt och in med pållan i stallet, av med all utrustning. Kolla av hästen och skifta täcken. Och så kunde kvällsmaten serveras pållarna - den efterlängtade ;-)

Jag hade satt som mål för kvällen att jag skulle hinna hem så jag skulle vara inne till kl 21 för att kolla på CSI. Det gick NÄSTAN ;-). Kl 21:15 var jag inne, missade första kvarten, som vanligt alltså...

Nu ska jag kolla på nyheter sedan ska jag försöka komma till ro och somna. Blir ju lite speedad av att ha fullt ös en hel dag ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

12/12 Söndag - Pyssel...

Började dagen som vanligt med att släppa ut pållarna. Usch! idag var det kallt... -13 grader. Inne hade jag 17 grader... Alltså blev det till att få fyr i kaminerna och jag lyckades efter ett tag ;-). När det brann för fullt så kunde jag käka frukost i lugn och ro och sedan fixa iordning mig själv. Efter någon timme hade jag 20 grader i kontoret - genast mycket skönare ;-)

Under fm så tillbringade jag tiden med att mata kaminerna med ved och sitta vid mitt skrivbord och pyssla med julkorten. Räknade ut att jag behövde göra 10 stycken julkort, skickar inte lika många nu för tiden som tidigare. De flesta släktingar finns ju inte i livet längre... Hann ju göra 4 st tidigare i veckan, alltså 6 stycken kvar att göra idag! Korten måste skickas i veckan som kommer...

T kom vid lunchtid, så vi käkade lite risgrynsgröt och så for vi iväg till Ikea. Hade lovat att följa med och vara lite smakråd inför stundande gardininköp... ;-)

På Ikea var det massor av folk, men inte trångt i alla fall. T hittade till sist i alla fall ett par gardiner som föll honom i smaken. Lite annat småpyssel fick också följa med hem. När vi var klara på Ikea så åkte vi till Jysk för att kolla på gardiner där, men utbudet var dåligt. Istället hittade vi varsin skön pläd och jag fick med mig satinunderlakan hem.

T hade nu tröttnat på att leta efter gardiner, fick räcka med ett par så länge. Jag skulle bort på em så det fick vara slut på shoppandet ;-).

Full fart hemåt alltså. Eftersom T hade haft med sig Lexi så fick hon busa av sig en stund innan han åkte vidare till lägenheten. Jag fixade klart stallet, slog in present till Minternet och fixade lite mat innan jag for vidare för att gratta Minternet. Hon fyllde år tidigare i veckan och hade lite födelsedagsfirande idag.

Hade en trevlig pratstund och gott fika hos Minternet ett par timmar innan det blev dags att åka hemåt igen. Tillbringade sedan ett par timmar med att pyssla klart mina julkort och när jag var klart så hade jag gjort 10 st :-). Jätteskönt och jag var nöjd med dem. Städade undan allt mitt pysselmaterial så Nalle kan invardera mitt skrivbord igen utan att håra nera tejp och kartongmaterial ;-).

Avslutade dagen med att hinna jobba åt Gränsbrytning en stund innan det var dags att ge sig ut i kylan för att släppa in pållarna och ge dem kvällsmat. Totalt svinkallt var det -18 grader och Lillan tyckte det var totalt onödigt att gå ut ;-). Pållarna ville in och de var hungriga så jag behövde i alla fall inte stå och vänta på att de skulle behaga komma in. De stod precis utanför dörren och väntade. Mums med mat ;-).

När jag var klar i stallet och alla djuren var matade så förpassade jag mig själv till soffan med lite saftglögg för att kolla på Beckfilmen och mer än så händer inte ikväll.

Det var allt för idag!

/Lizzie


11/12 Lördag - stan hela dan...

Upp och släppte ut pållarna som vanligt. Lillan tyckte förstås att det var totalt onödigt att lämna sängen, men hon var illa tvungen. Hundar måste ut och pinka på morgonen - även om hon tror att hon kan hålla sig dygnet runt när det är kallt ute ;-).

Upptäckte i morse att nya kattställningen uppskattas - i alla fall av Tussan :-)Naturligtvis är det högst upp som damen ska ligga för att trivas ;-)Käkade frukost och så var det dags att fixa iordning mig för att fara in till stan. Hade stämt träff med min kamrat K inne på Karlslund kl 11 för att gå på julmarknad. Tyckte att jag låg bra i fas när det gällde tiden. Gav pållarna lite ytterligare hö innan jag skulle åka och så var det dags att starta upp bilen.

Gamla volvon startade fin, men det tog mig 15 min att gräva fram den under all snö som fallit under natten. Först sopa snö och sedan skrapa bort ett tjock lager is. Inte mycket att göra - bara att kämpa på. Jag for till Kyrkogården innan jag åkte till stan. Där fick jag pulsa i rätt hög snö för att komma fram till de två gravarna som jag skulle tända ljus på. När jag var klar på kyrkogården kunde jag äntligen styra kosan mot Karlslund lite lätt försenad...

När jag kom fram till Karlslund så var det totalt kaos på parkeringen - hur mycket folk som helst och fullt på alla parkeringar!!!

Hittade Karin på en gång i alla fall och vi gick en vända bland de olika knallarna innan vi passade på att besöka ÖFK's fik innan det skulle stänga. Blev en lunchmacka och kaffe innan vi gav oss i kast med julmarknaden igen :-). Fanns massor av fina saker att shoppa, som tur var hade jag inte så mycket pengar med mig ;-). Men hittade det jag skulle ha, en dörrkrans till mig plus lite till.Vi träffade också på en trevlig jultomte som bjöd på tomteskum :-)En flock med Julbockar såg ut att ha konferens ;-)Efter ett par timmar så blev kylan för mycket för både mina och Karins tår så blev dags att avsluta vår shopping för att frysa sönder totalt.

Jag for iväg till T för jag skulle hjälpa honom att få upp en garderob och fixa med lite julpynt m.m. När jag kom dit så började vi med fika. Hade ju köpt med goda saffransbullar från julmarknade ;-).

Jag hade även shoppat med en prydnad till T's ytterdörr - den blev jättefin och nu hoppas vi att den får vara ifred...Vi fixade iordning hans garderob och plockade ordning lite kläder. Hängde upp en adventsängel i köket. Men så var det frågan vad han skulle ha i resten av lägenheten... vi for iväg till maxi och där hade han sån himla tur att han fick tag på butikens sista adventsstjärna i mässing.

Så efter lite pysslande sedan så hade han en adventsstjärna i sovrummet och en adventsljustake i vardagsrummet. Lite julpynt hade jag också plockat upp åt honom.

Vi hann också med en promenad med Lexi. Hon visar tydligt när det är dags att gå ut... när hon började vandra runt i lägenheten så var det dags...

När vi fixat klart med det jag skulle hjälpa till med så var det dags för mig att åka hemåt. Passade dock på att gosa lite med Jake - en riktigt liten mysig kisse, men så är han ju brorsa med Nalle ;-) 

Väl hemma så packade jag ur bilen på mina påsar. Hade handlat lite på Maxi och så var det min shopping från julmarknaden :-)

Fruktbröd från Jerimiasbageriet och en dörrgrans för säsången.Bland det första vi sprang på var en tjej som sålde pepparkaksgrissini - jag provsmakade och så var jag fast! Och det sista jag shoppade var det snygga halsbandet.Stoppade sedan i mig lite mat och så ut till stallet och fixade mockning och hästmaten. M1 fixade Oktawias motion tidigare under dagen i form av uteritt som tur var.

När jag var klar med stallet så tillbringade jag resten av kvällen först med att göra några julkort...Var ute och tog in pållarna och serverade dem kvällsmaten och så var det till att parkera sig i soffan för att titta på filmen "Sex and the city". Som sällskap blev det ett glas rött och lite ost och kex. När filmen är slut så lär det bli sängen nästa.

Hann alltså med en hel del i dag :-).

/Lizzie

10/12 Fredag - Äntligen helg

Jobbade full dag idag och det var fullt ös hela dagen. Himla skönt att det är fredag och få vara ledig 2 dagar :-).

T kom och hämtade mig när jag slutade. Jag ville få träffa min vovve lite ;-). Så han hade med sig Lexi i bilen och så åkte vi upp på stan. Jag skulle hämta mina linser hos optikern och T tänkte då passa på att gå till Systemet. Lexi fick sig alltså en omgång av miljöträning av julstress mitt i city ;-). Men det gick bra. Lexi bryr sig inte om att de var folk överallt utan var fullt upptagen med att hålla koll på mig och lukta på alla lukter som fanns på backen ;-). För att slippa ha folk som sprang på en så var det väldigt effektigt att ha med sig en schäfer ;-) folk höll avstånd om man säger så. Vissa mer än andra...

När vi var klara på stan så var det full fart hem till mig. Lexi blev helt överlycklig över att få hoppa ur bilen och upptäcka att hon var hemma. Sprang runt som en vettvilling. Vi provade att låta vovvarna lukta på varandra genom gallerdörren in till badrummet, Lillanvar instängd där. Lillan blev glad och viftade på svansen, Lexi däremot... hon morrade rejält - flera gånger!! Så det är alltså ingen idé att försöka släppa ihop dem. Lexi glömmer inte slagsmålet!

Jag behövde inte laga någe mat när jag kom hem eftersom jag varit ute på lunchdate på Pizza Hut idag. Pizzabuffé! Höll mig på mattan och käkade inte galet mycket - alltså funkade magen. Blev bara ett par mandariner när jag kom hem... ;-)

Det var meningen att M1 skulle rida pållan idag och hoppa en sväng, men hon ringde och talade om att hon skadat en finger. Aj aj, inte bra att rida då. Så jag funderade ett tag på vad jag skulle orka göra idag... Började i alla fall med mocka och fixa hästmaten innan jag bestämde mig för vad jag skulle hitta på med pållan.

Det blev så att T följde med ut på en promis och hade med sig Lillan och jag hade med mig Oktawia. Det var -8 grader ute och tämligen mörkt ute. Så på med reflexer och pannlampa för att synas och snart hade jag fått upp värmen. Oktawia var pigg och klev på i bra tempo. Lillan var också pigg och hade full fart i kopplet ;-). Vi var ute på en promenad i en timme och det var faktiskt rätt skönt. Oktawia verkade också tycka det var helt OK för hon var tämligen nöjd med tillvaron när vi kom hem igen.

Efter promenad så åkte Lexi och T hem till lägenheten igen och jag förpassade mig in i huset. Värmde upp lite vinglögg och fixade iordning ett par pepparkakor med ädelost på *mums*.

Nu blir det lite TV en stund innan det är dags att kvällsmata pållarna. Kommer nog somna tidigt ikväll, känns att man jobbat hela veckan och jag är rätt trött. Ingen idé att hålla sig vacken bara för att. Ska orka med morgondagen också ;-)

Så roligare än så här blir inte denna kväll och det var allt för idag!

/Lizzie

9/12 Torsdag - segt...

Det har varit en seg dag idag. Haft fullt upp på jobbet, men jag har haft smärtgenombrott när det gäller min nervsjukdom - ansiktsneuralgin. Att det sedan hålls på med ett renoveringsjobb i huset jag arbetar, vilket innebär bortbilande av golvmatta ett par våningar under mig. Det underlättade inte huvudvärken kan jag lugnt säga. Smärtgenombrott gör att jag blir väldigt trött så jag var rätt slut när jag åkte från jobbet.

Åkte bil idag för att kunna handla lite mat. T var ledig från jobbet idag och åkte hem till mig på em för att hålla Lillan sällskap tills jag kom hem. På så sätt slapp hon vara själv så himla länge.

Så jag kunde ta den tid det tog att handla. Först blev det en sväng till Granngården för att köpa betfor, salt och kattmat. Hittade också en fin klätterställning till katterna som de hade till klubbpris. När jag var klar på Granngården så blev det en sväng till Willys och jag fyllde på förrådet av mat.

Var hemma till kl 17.45 och T hade köpt med lite mat från Saigon. Räddaren i nöden eftersom jag var helt utsvulten.

T hade också varit på Systemet åt mig och löst ut mitt shirazvin "yellor tail" som jag beställde för någon vecka sedan. Provsmakade detta vin på ost och vinmässan förra året och jag gillade det skarpt då. Så jag hoppas jag gör det nu också ;-) 2 flaskor finns i mitt lilla lager nu i alla fall.Smärtgenombrottet kände jag av även under kvällen, men det var bara att ta itu med saker och ting hemma i alla fall. Men seg som sirap kände jag mig.

Den nya klätterställningen blev i alla fall ihopmonterad och placerad brevid en varm kamin. Hoppas mina kissar uppsakttar presenten :-)

 


Så var det dags att dra på sig stallkläderna och ta itu med stallet. Det var inte så kallt idag, cirka -5 grader och det föll lite snö. När jag var klar med alla stallsysslor så blev det lite motion för Oktawia. Eftersom jag inte var helt fit for fight så fick pållan springa runt i cirkel i ett snöre. Hon fick i alla fall lyfta benen pga snön så hon fick jobba ändå. Fick duga för idag.

När jag var klar i stallet så var det dags att titta på criminal minds och mer än så här hände inte i kväll.

Nalle - den segproppen - han har spanat in nya klätteställningen, men uppenbarligen så är det fortfarande mitt skrivbord som är bästa sovplatsen... trots att jag har fullt med kortpysselprylar ligger över hela bordet ;-) Men han är ju ett charmtroll så man får ju stå ut ;-)Nu ska jag kolla på nyheterna och sedan är det dags att förpassa sig till sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie


8/12 Onsdag - Hemmakväll...

Hela em idag så var jag på möte, min uppgift var att dokumentera diskussionen så jag hade med mig en bärbar dator som jag skrev på. Kan lugnt säga att jag hade stor nytta av mitt förflutna av som läkarsekreterare... skriver ju lika fort som folk pratar *fniss*. Men när mötet var slut efter 3,5 timme så var jag rätt trött... har också under em haft lite smärtgenombrott av min ansiktsneuralgi. Mötet drog också över tiden så jag kom iväg sent från jobbet, men hann iväg till min kompis K för att lämna av lite Oriflamevaror innan jag for hemåt.

I dag var det vilodag för Oktawia så jag kunde ta det lite lugn när jag kom hem. Fixade lite käk, slösurfade en stund innan jag gick ut och fixade stallet. Lillan som i vanliga fall är värsta soffpotatisen, men nu så är hon tvungen att hålla koll på matte.... ;-) Alltså gällde det att vara med i stallet och se vad som hände där ;-).

Mockade, klättrade upp på höloftet och slängde ner hö, fixade iordning pållarnas mat och så gosade jag lite med stallkatten innan det var dags att gå in i stugvärmen.

Resten av kvällen höll jag på med lite småpyssel, tog rätt på ren tvätt, tvättade mera, drog av golvet med mikrofibermoppen som är helt suverän att använda till att jaga dammråttor och djurpäls ;-).

Ut en gång till för att ta in pållarna och kvällsmata de små djuren. Lillan blev kvällsrastad. Nu letar hon inte efter Lexi längre, utan verkar vara nöjd med att hålla koll på matte. Har prata med T idag och det funkar väldigt bra att ha Lexi i lägenheten. Hon är lugn, bryr sig inte ett dugg om katterna (!?) och enligt närmaste grannen så säger hon inte ett pip om dagarna.

När jag var klar med pållarna för kvällen så hann jag jobba lite åt Gränsbrytning och nu ska jag kolla på nyheterna. Sedan får det nog vara bra för idag och förpassa mig till sängen.

Det får vara allt för idag :-)

/Lizzie


7/12 Tisdag - Ridhuset igen

Fullt ös på jobbet som vanligt och så bussen hem. Det var -8 grader, men kändes inte så kallt. Som vanligt blev det lite käk innan jag tacklade stallet. Lillan var sällskapssjuk så hon var efter mig och ville helst leka. Hittade dock några frysta hästbajskottar att leka med så det roade henne ett tag ;-).

När jag var klar med mockningen och hästmaten så var det dags att förbereda sig inför kvällens ridpass. Innan jag tog in pållarna så tog jag itu med sadel och träns. Sadeln behövde ett nytt schabrak så jag passade på att putsa rent också. Även tränset var i stort behov av rengöring så det fick sig en omgång med sadelsåpan. Höll i alla fall mitt schema rätt bra och pållarna fick jag in vid 18.30-snåret.

Oktawia blev iordninggjord för ett lite lättare dressypass inne på ÖFK. Och så in med pållan i trailern och så kämpade jag ett tag med att få rent rutorna på bilen - fan vilket tjockt islager hela bilen var täckt med :-O.

Var framme vid ridhuset vid 19.30-snåret. Lastade ur pållan - gud så skönt att det funkar att lasta själv! Släpade med mig häst, uppsittningspall och spö till ridhuset. Fick in häst och alla prylar i ridhuset och så av med täcken m.m. Lite pyssel att få ordning på all utrustning innan det var dags att sitta upp, men 19.40 satt jag i sadeln i alla fall.

Ridpasset funkade bra idag. Oktawia var på OK humör och jag fick till några riktigt bra galoppfattningar, men det jag var allra mest nöjd med var att jag fick till riktigt bra övergångar i trav-skritt. Det kändes bra - har inte fått till det tidigare!

Det var ett annat ekipage i ridhuset som promenerade runt, ett brunstigt sto, och utav någon anledning så fick Oktawia klister i benen när vi närmade oss det stoet. Att galoppera eller trava var totalt omöjligt. Jag kunde inte göra anant än att skratta...  så typiskt ston :-D Eftersom damen skötte sig så himla bra för övrigt så fick krånglet vara. M1 red ju ett ordentligt ridpass igår så det fick bli ett lite lättare ridpass idag i alla gångarter. Jobbade med lite övergångar och så lite skänkelvikning. Blev i alla fall en timme i sadeln innan det var dags att packa ihop alla prylar och häst och åka hem.

Väl hemma fick Lillan vara med i stallet, men fick sitta bakom en gallergrind vid höt för att inte riskera att bli trampad. Hon hade koll på vad jag gjorde i alla fall och det räckte för henne. Pållan blev omhändertagen och så serverades det kvällsmat.

Så var stallet klart för ikväll och en nöjd matte förpassade sig in till huset för att kolla på House - missade första kvarten, men det är smällar man får stå ut med.

Det var allt för idag.

/Lizzie

6/12 Måndag - Ny vecka

Åter måndag och en ny oförstörd vecka. Fullt ös på jobbet och så hem med bussen kl 16. Lillan var lugn när jag kom hem, men blev självklart glad. Vi var ute och busade en stund och till att börja med så letade hon efter Lexi, men har man bitit sin kompis så har man... Då får det duga med matte ;-).

För övrigt så var det en vanlig måndagkväll. Käkade lite och så ut till stallet och fixade mockningen. Idag var det inte så himla kallt, -2 grader, det överlever man utan problem. När jag var klar med mockningen och hästmaten så plockade jag in pållarna och de fick lite mat i väntan på att M1 och P skulle dyka upp. Själv fortsatte jag med jobbet ute. Grannen var snäll och plogade åt mig i går kväll, men min bil och trailer stod lite i vägen så han kom inte runt huset. Så jag fixade resten själv, funkade bra med min snöskopa och det var skönt att få röra lite på sig ;-).

Var nästan klar med snöskottningen när M1 och P kom, hade typ bilen kvar att sopa av och det var snart gjort. Pållan blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK och när alla prylar var på plats så åkte vi iväg.

Idag var det helt tomt på privatdelen i ridhuset så M1 kunde koncentrerar sig på sina övningar. T kom också så jag fick träffa min vovve Lexi, och Lexi blev glad över att få träffa sin matte :-).

Lillans bett har ju börjat läka, svullnaden hon hade över näsan var helt borta nu ikväll. Lexis skador såg också helt OK, ut, inga infektioner så vi fick nog rent allt igår. Var skönt att se att allt var bra med Lexi.

Ridpasset med Oktawia och M1 gick bra idag. Pållan skötte sig bra över lag idag och övningen med den förvända galoppen klarade pållan av jättebra. Matte riktigt imponerad :-)

Strax efter kl 20.30 var M1 klar med dagens ridpass och vi kunde åka hemåt. Tyckte det var totalt svinkallt när vi kom ut från ridhuset, men när jag kollade hemma så var det "bara" -6. Kändes som bra mycket kallare, men det är väl det råa som gör att det blir så kallt. När jag kom hem så fixade jag i alla fall iordning allt med raktetfört eftersom jag höll på att frysa ihjäl. Och när jag kom in från stallet så blev det till att värma sig med lite glögg för att få igång kroppen igen ;-).

Har nu kollat på pensionärsdjävlar och det är dags att förpassa sig till sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

5/12 Söndag - Lugn start av dagen...

Dagen började bra. Upp kl 8 och hyfsat pigg, ut för att mata pållarna. Idag fick de stå kvar inne i stallet och käka för M1 var på gång för att rida ut en sväng på Oktawia.

Jag fixad iordning mig och så bestämde jag mig för att sätta igång med tillverkningen av årets julkort. Så jag städade av mitt skrivbord så jag fick lite yta att hållas på och så plockade jag fram mitt kortmaterial, stämplar, stämpelfärg och övrig utrustning.

Kom sedan på att jag inte käkat frukost så det blev lite A-fil med müsli. I samma veva så såg jag att M1 och P drog iväg på uteritt - kändes skönt att sitta framför datorn och käka frukost eftersom det snöade för fullt ute.

Tyvärr så var lugnet bedrägligt.... :-( Efter det att jag var klar med filen så ställde jag ner tallriken till Nalle, gick ut i köket en sväng och när jag kom tillbaka så stod Lexi och Lillan vid tallriken och Lillan morrade för hon ville ha tallriken för sig själv. Jag sa ett kraftfullt "nej" som jag brukar göra när hon gruffar över mat och så tog jag undan tallriken. Det skulle aldrig falla Lillan in att mopsa sig mot mig, men hon accepterade idag inte min tillsägelse utan istället så flög hon på Lexi. De har inte slagits tidigare, och jag trodde det var lugnt mellan dessa två tika då Lillan är 7 och Lexi 5 år. Men nu var det kört.

Lillan flög på Lexi som en furie och Lexi försvarande sig så gott det gick. Jag vrålade, sparkade, hällde vatten över de hundarna som slogs så bloden sprutade.

Insåg att jag aldrig skulle få isär dem själv, för de slogs på liv och död på riktigt. Fick tag i telefonen och ringde grannen. Fick ur mig "Hundarna slåss och jag får inte isär dem" - "jag kommer" hörde jag i andra änden och grannen var över i rödaste rappet.

Vid det här laget så var hundarna i hallen och det var blod överallt. Ingen av hundarna släppte taget frivilligt, till sist så fick grannen tag i Lexis halsband och jag fick tag i bakbenen på Lillan och så var det bara att dra. När Lillan högg till för att få ett bättre grepp så fick vi isär dem och så in med en hund i köket och den andra i hallen.

Jag hade väl en puls på 720 ungefär... Det är rent vidrigt att vara med om hundslagsmål där hundarna slåss på riktigt. Kollade av hundarna. Lexi var den som var mest sönderbiten och det tog ett tag innan det slutade blöda och man kunde börja lokalisera såren.

Och när man var klar med kollat av hundarna, ja så hade jag städningen kvar... På mitt kontor där slagsmålet började så hade jag hällt vatten i ett försök att stoppa slagsmålet. Enda resultatet var att jag hade vatten överallt.

I hallen var det blod högt och lågt och fullt med bortsliten päls och så en stukad Lexi som har ont i ett ben...Så var det alltså dag - efter detta slagsmålet så kommer det inte funka att ha vovvarna tillsammans. Det kommer ju bara vara en tidsfråga innan de ryker ihop och slåss igen på riktigt.  Den gången kanske inte grannen är hemma och vad gör jag då?!

Så jag lämnade meddelande på T's telefonsvarare eftersom han inte svarade. Började tvätta rent Lexi, hon var biten i örat, halsen och så var ena frambenet rejält söndertuggad. Hon fick sedan finna sig i att vara instängd i badrummet och så kollade jag av Lillan. Hon hade bett i huvudet, men var för övrigt utan bett.

T ringde till sist och jag berättade vad som hänt och han skulle komma. Eftersom jag inte törs släppa ihop hundarna och Lillan inte funkar i lägenhet så får han ta Lexi så får vi se hur det funkar. I annat fall finns det inte mycket kvar att göra, utan då lutar det tyvärr åt att Lillan drar det kortaste strået... :-(

Jag började med städjobbet och hade hunnit klart med mitt kontor när T kom. Fick hjälp att plåstra om bildet på Lexi och göra rent såret på Lillans huvud. Jag hade en tub Streptocillinsalva hemma som jag sprutade in i bettsåren. Får se om det räcker eller om jag måste ringa till veterinären för att få PC.

Jag skurade hallen - det var blodstänk 1,5 meter upp på väggarna och det tog en stund att få bort alla blodfläckarna *suck*.

När jag var klar så bestämde vi att det fick bli en tur till Marieberg och så en tur till T's pappa. Behövde göra nåt för att lugna nerverna ;-)

Så vi åkte till Hjula där jag köpte nya lysrör och lite andra lampor. T shoppade lite hundgrejer på Djurens center, vi åkte sedan till Mediamarkt där T shoppade en skiva och jag hittade filmen "Mamma mia" för 49 kr.

När vi var klara på Marieberg så fortsatte vi till T's pappa och tog en fika och en pratstund. Svärfar blev glad över besöket och kaffet smakade bra.

Var hemma igen vid 17-snåret och nu hade jag mockningen kvar. T hjäpte mig att slänga ner hö till pållarna. Vi plockade sedan iordning Lexis prylar och så fick hon följa med T till lägenheten. Hur jag ska klara mig utan min hund är en annan femma :-(. Jag släppte ut Lillan så hon fick vara med mig ute under tiden som jag fixade stallet. Var klar på en timme och äntligen kunde jag börja med mina julkort och under ett par timmars tid satt jag och pysslade lite. Fick i alla fall 2 st kort gjorda idag.

Placerade mig sedan i soffan med datorn och kollade på TV samtidigt som jag surfade runt lite. Tills det var dags att gå ut och kvällsmata pållarna och så kolla klart på Beck-filmen.

Avslutar i alla fall dagens inlägg med en avslappnad bild på Nalle...Det var allt för idag!

/Lizzie


4/12 Lördag - Lugn dag...

Efter att jag släppte ut pållarna så förpassade jag mig till soffan en stund och kollade på morgon-TV. T kom vid 10-snåret för att kolla hur jag mådde idag. Käkade lite A-fil till frukost, men kände av kaffet. Inte bra ifall gallgångarna ska börja krångla - det har jag absolut inte tid med...

Så det fick bli lite soffhäng till att börja med. Dock hade jag inte tid med det hur länge som helst. Gjorde mig i ordning och istället så gick vi ut i vedboden... där var vi ett tag och T hjälpte mig att såga till lagom stora bitar av ved som kan brinna i gjutjärnskaminen. Ved bars in i huset för att tina upp så jag har att elda med i em och i kväll.

Vi började sedan med projekt adventsgran. Letande efter hålet i backen för julgranen fortsatte vi med. Men trots dagsljuset och att vi sopade bort all snö, var hålet som bortblåst. T hade en plan B. Han hade gjort en julgransfot att ställa på backen, men hans plan att slå i plintar funkade inte. Istället hämtade han gamla betongsäckar som skulle slängas. Dessa las på julgransfoten och så får vi hoppas att det inte kommer en "gudrunstorm" eller liknande. Hur som helst. Jag fick julgransbelysningen på plats. T hade letat rätt på en förlängningsslad och viola! Granen lyser :-)

Nu var det dags för lite mat och jag värmde en kelda Thaisoppa - smakade bra och det var lagomt vad jag hann med innan M1 och P kom vid 14.30.

Pållanra hade fullt ös i hagen och busade i snön, hade alltså inte alltför bråttom in i stallet, men till sist blev de infångade inne i sina boxar.

Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass i ridhuset. Damen har ju stått nu 3 dagar och var lite väl okoncentrerad istallet. När vi kom till ridhuset så sa M1 att pållan var på tårna och tittig. Vi som stod på backen tyckte att det istället såg mycket bra ut ;-)

Ridpasset gick bra. Under galoppjobbet på volt så funkade det bra att samla upp pållan rätt mycket utan att hon protesterade. Trots att det var riktigt jobbigt. Pållan jobbade på duktigt idag - M1 också! :-).

Innan vi åkte hemåt så blev det en snabbt besök på Renomée för lite shopping och så full fart hemåt.

När jag var klar med pållarna så fick de gå ut igen och fick sin em-mat ute. Jag fixade klart stallet, mockade, gjorde iordning mat. Fixade med stallkatterna och så var jag klar med allt och dags att gå in i stugvärmen.

Innan jag var klar ute för kvällen så passade jag på att gå ut med lite sopor och släpa med mig kameran ut. Alla adventsstjärnor och stakar är uppsatta. Adventsgranen på plats och lyser. Nu syns huset från vägen i alla fall ;-).Fick fyr i gjutjärnskaminen omgående - tur eller skicklighet? Fixade lite käk och så fick det bli soffhäng framför TV. Kollade på "kungfu Panda" och den var rätt bra och det var ungefär vad jag orkade med idag. Har haft lite ont över levern idag. Är väl gallgången som inte är så himla pigg.

Senare på kvällen började kommissarie Lewis, och roligare än så blev inte kvällen ikväll. En snabb sväng ut för att ta in pållarna och ge dem kvällsmat. Även kvällsrastning av vovvarna. Men sen så blir det TV:n igen, och roligare än så blir det inte i kväll ;-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


3/12 Fredag - Dags för julfest...

Idag blev det bil till jobbet och självklart snöade det och var snorhalt, men eftersom det inte går några bussar på em så var jag tvungen

Slutade kl 14.30 och åkte hem för att fixa allt med djuren innan jag skulle fixa mig iordning för kvällens julfest med jobbet. Fixade mockning, och all mat. Pållarna fick komma in vid 16-snåret och äta em-maten inne.

Nu var det min egen tur. På med stereon och lite pepp-musik ;-). 1,5 timme senare var jag duschad, sminkad och rotat fram lite snygga kläder ur garderoben. Ut till stallet en sista vända för att ge pållarna ytterligare mat och vatten, innan jag förpassade mig till busshållplatsen.

Det blev alltså buss in till stan, den sista som går för kvällen - kl 18.05. Skulle till SCB så jag åkte till resecentrum - sedan är det ju bara att gå över gatan.

Kvällen började bra i alla fall... på väg till festlokalen så träffade jag på några killar från Aspholmen och av bemötandet att döma så har de saknat mig ;-) Största kramkalaset utbröt - det var trevligt ;-)

Vi gick vidare till festlokalen och där var humöret i topp på de flesta och jag träffade massor av trevliga arbetskamrater och hade hur kul som helst. Så blev det dags att äta, och jag och en annan tjej satte oss bland några killar som jag är trevliga. Så blev det dags att njuta av maten och det gjorde vi. Julbord serverades och det smakade jättebra och vi hade jättetrevligt. Men lagom när jag käkat klart och vi lyssnade på underhållningen så började jag känna skärande smärta från magen... Sedan kom kallsvettningarna och svimningskänslan - det stod helt klart för mig vad som var på gång... kramp i gallgången! Fan, fan, fan, fan - jag som var på ett strålande partyhumör :-(

Kvällen slutade alltså med att jag fick ringa T, han kom och hämtade mig och körde hem mig, matade hästarna åt mig, sedan såg han till att jag blev nerbäddad i soffan innan han åkte hem. I soffan låg jag till kl 23 då hade anfallet börjat gå över.

Det är 3:e gången som jag fått kramp i gallgången sedan jag fick min gallblåsa bortopererad 1993. Utav julbordet skippade jag det som är väldigt fett, men antagligen så var det vispgrädde i janssons frestelsen och så efterrätt på det - det blev för mycket för min mage helt enkelt.

Så det blev inte mycket till julfest för min del. Låg hemma och kollade på Mord i sinnet innan det var dags att kravla upp i sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie


2/12 Torsdag - Planering med förhinder...

Jag hann med 16-bussen hem och planen för kvällen var att åka in till ÖFK och rida en sväng på pållan. Kallt som fan var det ute, -16 grader var det när jag kom hem. I morse var det -20 grader och nu tycker jag att det räcker med kylan. När det blir så här kallt funkar ju inte luftvärmepumpen och det är inte kul att försöka ta sig ur en varm säng när det är 15 grader varmt i huset.

Alltså var det fortfarande 15 grader varmt i huset när jag kom hem, men tänkte att jag tänder kaminerna lite snabbt... Det visade sig inte alls vara så himla enkelt...

Under en timmes tid for jag som en tetting mellan kaminen i köket och kaminen i kontoret och försökte få fyr - och det var tamefan totalt förbannat omöjligt!!! In med ihopknycklat papper och småbitar av ved - men fan, inte ens pappret ville brinna!!! Gick över till kartongbitar och då tog det fyr - i kartongen! Inget annat...

Men till sist så började det brinna - och det var väl min ilska som satte fyr på brasorna!! Jag hade ju inte fått i mig någe mat sedan lunch så humöret var ju allt annat än på topp... när jag slet som värst med att försöka få fyr på brasorna så ringde T just för att kolla hur det gick med eldandet.

Han var inte alls beredd på att det var en spottkobra som svarade i telefonen - så han la snabbt på luren ;-).

Nåja, när brasorna äntligen brann och jag fått i mig lite käk så var jag på lite bättre humör ;-).

Pga problemet med att få i gång kaminerna så sprack ju mitt schema för kvällen. Dessutom kunde jag inte lämna huset förrän jag fått upp värmen till normal temperatur. Alltså var jag tvungen att vara kvar inne för att hålla eldvakt. För att göra lite nytta så satte jag igång med att städa. Så jag kunde springa runt i huset och samtidigt hålla koll på kaminerna och lägga in en ved mellan jämna mellanrum - typ var 40:e minut.

När städningen var avklarad så hann jag också plocka lite med julpyntet innan det var dags att rusa ut i stallet för att mocka och fixa hästmaten. Laddade kaminerna det sista jag gjorde och nu var det 23 grader varmt inne. Livet kändes betydligt bättre nu ;-)

Mockningen, brottning av is ur hinkarna, slänga ner hö från loftet tog cirka en timma. Det sista jag gjorde var att ta in hästarna vid kl 20-snåret så de fick dricka vatten.

Ner med en massa sopor till soptunnan och så in i huset för att lägga på mer ved. Ena kaminen hade slocknat och fick vara, men den i köket hade glöd så den fick jag fyr på igen.

Hängde tvätt och så fyllde jag på mer vatten i pållarnas dunkar. Ut i kylan igen och pållarna serverades mer vatten och så kvällsmaten.

En kväll med fullt ös, men någon ridning hann jag inte med... :-( förbannade kaminer...

Någon som inte bekymrar sig över kaminer eller att det blir kallt i huset - det är Nalle. Han håller värmen på sitt eget lilla vis...

Först så ligger man och spanar efter någon att attackera...Yihaa - attack!!!Stackars Minna har inte en chans...Efter överfallet så är Nalle tämligen nöjd med sig själv... dryg liten typ ;-)
Tussan sökte skydd uppe på köksbordet försökte inte ens försvara Minna... 2 brudar borde ju kunna sätta Nalle på plats annars ;-)Sickna katter... jag själv förpassade mig sedan till soffan och så kollade jag på Criminal minds. Nu är det i alla fall dags att förpassa mig till sängen. Fortfarande 20 grader varmt i huset... men det lär det inte vara i morgon bitti *burr*

Det var allt för idag!

Lizzie

1/12 Onsdag - Kallt...

Idag blev det lite sovmorgon, upp kl 07.00 istället för 5.30. Sotaren skulle komma mellan kl 8-10, så det gällde att vara klar till kl 8. Dock var det inge kul att kliva ur sängen. Tyckte det var lite väl kallt utanför täcken, och mina farhågor besannades... +16 grader i huset. Luftvärmepumpen har stannat under natten, så det måste ha varit neråt -20 grader i natt. Det visade sig också att alla elementen inte stod på rätt underhållsvärme... så det det var inte alls undra på att det var kallt i huset. Ute var det -16 grader *burr*. Skönt med en varm dusch så på med kläder ;-).

Sotaren kom faktiskt kl 8 och först klättrade han upp på taket, sedan blev det sotning av kaminerna i huset. Under tiden som sotaren jobbade så passade jag på att dricka mitt morgonkaffe. Och när sotaren var klar så tittade han på min kaffemugg med stora hundögon och frågade "det finns inge mer av det där...". Inga problem - fördelen med snabb bryggare är ju att det bara tog ett par minuter så hade vi varsin mugg färskbryggt kaffe :-).

Efter en kort fikapaus blev det sedan så dags att sätta fart till jobbet. Hade haft motorvärmaren i så bilen startade utan problem.

När jag kom fram till jobbet kl 9 så var det dock inte en enda ledig parkeringsplats med motorvärmaruttag, inte så kul när det är så himla kallt ute.

Full rulle på jobbet, men kände mig lite konstig hela dagen, hamnade i någon typ av ofas att komma direkt till fikat istället för 7.30 som jag brukar ;-). Kompenserade den sena ankomsten med att vara kvar lite längre. Himla skönt med flextid :-).

Efter jobbet så startade bilen utan problem trots att jag inte hade haft någon motorvärmare i bilen. Men kallt och ihopfryst var bilen i alla fall... Åkte iväg till Willys och shoppade lite mat, sedan fortsatte jag till Maxi och hoppade snabbt in och shoppade värmeloggs som de hade bra pris på. Köpte 4 förpackningar så nu kan jag elda ett tag i alla fall ;-).

Väl hemma så matade jag först pållarna och sedan började jag med arbetet att få igång kaminen. Det tog en stund, men till sist så började det äntligen brinna ordentligt.

Till ljudet av en sprakande kamin så käkade jag lite mat, slösurfade en stund. Tog sedan hand om Oriflamevarorna som kom igår. Hux flux så försvann tiden och det blev dags att dra på sig varmakläder och ge sig ut i stallet. Lättmockat var det i alla fall - ihopfrusna boxbottnar.... Inte ens vattenhinkarna hade tinat trots att de stod i sadelkammaren... Fick värma med varmvatten för att få bort isen.

När jag var klar med mockning, hinkar och hästarnas mat så gick jag in och hämtade systemkamren. Tillbringade sedan ytterligare en stund ute i -15 grader och gjorde ett försök att fota stjärnorna. Det är stjärnklart ute ikväll och man ser utan problem Vintergatan, dock så behöver jag finslipa min teknik ;-). Det ska ju inte vara en massa ljus runt omkring och fick inte till någon bra vinkel pga ljus från huset.

Blev mest bara svarta bilder och inga stjärnor...

Efter mitt fotograferingsförsök så var det dags att ta in pållarna och ge dem kvällsmat. När jag var klar med pållarna så var det dags att gå in och nu var det 22 grader i huset - skönt :-).

Parkerade mig i soffan och kollade på TV en stund och nu är det dags att gåoch lägga sig.

Det var allt för idag!

/Lizzie
RSS 2.0