31/1 Söndag - Vacker dag...

Sovmorgon idag - sov skönthetssömn fram till kl 9, kändes som om det behövdes ;-). Käkade frukost i lugn och ro framför datorn, men till sist så pälsade jag på mig kläder och gav mig ut. Vi har idag haft ett otroligt vackert väder - även om det även medfört att det varit totalt djävla svinkallt - men vacker är det :-).

Hade med mig kameran ut och det gällde att passa på att knäppa lite kort innan batteriet dog pga kylan ;-).

Om 3 månader kanske man kan ta första fikat här... :-)Det är helt otroligt med all snö och att den även ligger kvar på träd och buskar. Det har inte blåst nämnvärt sedan första snön kom.Hm... skulle behöva beskära äppelträden... ;-)
Ett snöigt Kartorp


Lexi som gillar att vara ute med matte och inte bryr sig ett dugg om snö och kyla :-)
Någon som känner för att ta sig ett vinterbad :-)
Eftersom det var så vansinnigt kallt så fixade jag mockningen i raketfart. Höll på att frysa ihjäl i alla fall! :-O Blev klar lagom tills det var dags att ge pållarna lunchen och de kom farandes i full fart när de såg att jag hällde ut höt ;-).

Mat är gott! Där är vi lika jag och mina pållar ;-)Hm - en fundersam Oktawia :-)När det var klart med matning av kusar och påfyllt med vatten (som fryser på nollitd) så förpassade jag och Lexi in i stugvärmen. Fixade lite lunch till oss tvåbenta typer och resten av em tillbringade jag med mitt kortpyssel. Och som vanligt försvann tiden vansinnigt fort! Hann i alla fall att göra ytterligare 3 kort idag sedan blev det hastigt och lustigt dags att ge sig ut i kylan igen.

Strax innan kl 15 kom M2 och Oktawia blev iordninggjord för ett hoppträningspass för AE på Vittvångs gård. Det tog längre tid att köra än vad jag kom ihåg så vi kom i sista minuten. Oktawia gillade inte alls att behöva åka längre än vanligt. När vi åkte förbi infarten till ÖFK var det en dam som började rumla om i trailern. Resten av vägen så trampade hon runt eller gungade i trailern... och när vi lastade av så gick det undan. Lite lätt stressad var hon när vi kom in i ridhuset, men bara hon väl kom in och såg vad som var på gång - ja, då coolade hon ner sig direkt!

Hoppträningen gick för övrigt jättebra. Oktawia hoppar allt man styr emot och verkar tycka det är rätt kul! Hoppade en liten bana idag och film på det hela kommer.

Träningen drog ut på tiden så det var full fart hemåt (så gott det gick). Fixa pållan och så ut i hagen till em maten. Själv rusade jag in och slängde i mig den väntande middagen som maken fixat. Sedan full fart in till ÖFK. Kom typ 45 min för sent till Dressyrmötet, men de vissta att jag skulle komma när jag var klar med Oktawia. Hann lyssna lite i alla fall och se vilka övriga dressyrnissar som finns i klubben :-).

Kom hem igen till kl 20, fixade lite inne och så blev det dags att ge sig ut igen. Sista gången för idag ialla fall ;-). Pållarna blev snabbt intagna och kvällsmaten serverades. Oktawia får ha 3 täcken på sig igen eftersom det är så förbaskat kallt. Känns som om jag också skulle behöva ha typ 3 jackor på mig, men det har jag ju nästan... ;-)

Och som grädde på moset... Nu ikväll så snöar det igen - känns som om det räcker nu!

Det var allt för idag - nu ska jag förpassa mig tillbaka till Wallanderfilmen ;-)

/Lizzie


30/1 Lördag - plock och åter plock

Dagen började med en tur in till stan på fm. Det blev en snabbrunda på Hindersmässan eftersom det var -20 grader ute. Jag valde att strosa runt bland nasarna vid järntorget och maken gick på stortorget. Det var bättre grejjer på järntorget för där hittade jag en korg och ett nyckelskåp, plus renkorv och vitlökskorv. Vi tog en fika inne på Wasakondis - för första gången under alla år vi vart ihop!!! Ett under att jag fick med maken in där för en kopp kaffe. Kan ju bero på att det var jag som betalade och att vi var helt, totalt stelfrusna. Kaffe smakade gott i alla fall :-).

Efter att blivit lite varma knatade vi iväg till bilen som stod parkerad vid Vasatorget - naturligtvis höll jag på att frysa ihjäl - trots långkalsonger, ullsockar, mössa och fårskinnsvantar. Kallt är ordet!

Innan vi åkte hem så stannade vi till vid Granngården och shoppade kattmat för det behövdes. De små liven käkar ju hur mycket som helst! ;-).

Var hemma igen lagom till lunch och jag hade egentligen en ridlektion inbokad för ÅE idag kl 13.30. Tyvärr så blev den inställd i sista minuten eftersom ÅE hade problem hemma pga kylan. Inte mycket att göra - det får bli vid ett annat tillfälle. För min del blev det bara att ändra på dagens plan ;-)

Men först... shopping från Hindersmässan :-)Korgen och nyckelskåpet ska jag ha i hallen och antagligen blir det lite vit färg på dem... har inte riktigt bestämt min ännu. Av korvarna hamnade hälften i frysen och resten i kylskåpet.

Vi käkade lite tomatsoppa till lunch och det var bra för att få upp värmen. Det behövdes! Kaminerna gick för fullt också för att få upp lite värme i huset... Eftersom det sedan inte blev någon ridlektion för min del så blev det städning istället.

Astråkigt, men välbehövligt. Det blev inte städat förra helgen och det märktes, om man säger så... Något som jag tycker är vansinnigt tråkigt är att plocka undan allehanda skräp och pryttlar... och det var en hel del att plocka idag... ett tag så kändes det som om jag bara höll på och plockade undan grejjerna från rum till rum... och om det bara vore mina prylar så skulle det inte vara så mycket att plocka undan - om man säger så ;-). Det var inte mitt skräp som flyttades runt... Höll på i två timmar med att damma och försöka bringa ordning i huset. När plockandet var klart så tog vi en paus.

Istället så gick vi ut för att passa på att utnyttja lite dagsljus. Oktawia behövde ut och röra på sig. En promenad i vintervädret var på sin plats så hon fick titta lite på omgivningarna. Tvingade med maken så att även lilla Bianca fick följa med på en promenad. Först ville maken leda Bianca för hon är stor som en hund, lätta att gå med trodde maken. Men ack vad han bedrog sig *fniss*. Den lilla fröken är ett riktigt litet busfrö och ville hällre springa och småskutta åt alla håll och kanter. Slägna med huvudet och ev tugga lite på den som höll i snöret... ;-). Så vi bytte häst rätt fort...

Med tanke på att vi nästan uteslutande hållit till i ridhus hela vintern så uppförde sig Oktawia  exemplarisk. Skritta på lugn och avslappnad. Det var rena skytteltrafiken på vägen, men inget hon brydde sig om. Det var väldigt bra med tanke på att Bianca INTE är trafiksäker. När hon såg att Oktawia var helt kolugn bland bilar så var det ju inga farliga saker, inte ens små traktorer med plogar var farliga :-).

Riktigt skönt att få ge sig ut och gå lite, även om det var kallt...Lilla Bianca fick ju knata på för att hänga med i Oktawias tempo... ;-)Den lilla fröken lär sig snabbt. Gjorde några försök med att slänga med huvudet och busa runt, men snabb korrigering och hon fick vacker finna sig i att hålla sig lugn och gå vid matte.

När husse sedan tog i repet på vägen hem... då gjorde hon lite som hon ville ;-)Som att ställa sig på tvären och lipa *fniss*

Två nöjda pållar blev sedan utsläppta i hagen, vi var ute i cirka 50 min och gick - var nog precis vad Bianca orkade med... Själv tog jag itu med mockningen när jag ändå var ute. Så mockning och fix av hästmaten blev snabbt avklarad i kylan. När det väl var avklarat så var det bara att gå in och fortsätta med städningen...

Maken hade fixat dammsugningen. Innan jag moppe golven så var det kvar att torka luckorna i köket, jag fick tvätta av bröstpanelen i hallen - vet vad hundarna gjort... men smutsigt var det i alla fall. Och så var det badrum och toaletter kvar... *pust*.  När jag äntligen var klar och moppningen var avklarad - ja då var klockan 17.30. Över halva dagen hade gått åt till att få ordning i huset... Nu var jag hungrig!

Till middag blev det fläskfilé i sås med ris och eftersom jag var helt utsvulten ;-) så försvann käket snabbt.

Resten av kvällen har jag sysslat med att ställa till på mitt nystädade skrivbord :-). För att rensa hjärnan inför hemtenta så började jag fixa med lite "Valentine-kort". Nästa helg håller jag nog på med hemtentan, så det är lika bra att börja korttillverkningen. Det är ju lite pysslande och planerande för varje kort så de görs inte i en handvändning...

Jag fastnad helt och hållet i mitt kortpyssel, men till sist så började jag känna mig lite stel... då var klockan nästan 21.30 och det var ju dags för Brottskod försvunnen :-O. Snacka om att tiden hade försvunnit!

Har kommit en bit på väg i alla fall :-)Ingen katt får plats på mitt skrivbord just nu i alla fall. Det har Nalle upptäckt... och istället har soffan fått duga som viloplats under kvällen :-)En till som lagt beslag på soffan, men andra änden... det är Lillan det. Den soffpotatisen gillar INTE att gå ut i kylan. Soffan, och under en filt, är mycket trevligare tillvaro ;-)Tyvärr fick hon slita sig från soffan för en stund sedan. När jag gick ut för att plocka in pållarna för kvällen fick allt hundarna finna sig i att gå ut en sista gång för i kväll och rasta sig. På med täcke på Lillan och då går det ju att vara ute... en väldigt kort stund dock ;-).

Nu är i alla fall denna lördagen slut. Kortpysslet ska jag fortsätta med i morgon. Dags att uppsöka sängen!

Det var allt för idag!

/Lizzie

29/1 Fredag - Presentation

Idag var det sista tillfället på Universitetet och vi hade presentation av våra arbeten med de PM som vi jobbat med under terminen. Vi var 7 grupper som redovisade och jag och P var näst sist på dagen... väldigt seeen fredag em... men vi lyckades bra med vår presentation. Vår lilla klass höll sig vaken och komm med nyfikna frågor både under presentationen och efteråt. Vår lärare var nöjd och tyckte vi gjorde en bra presentation. Vi lämnade över vårt PM för det slutgiltiga omdömet, så nu är det bara att vänta ;-). Vi hade lite avtackning av vår lärare också. Hon fick en stort paket fyllt med fin chocklad - det gillade hon skarpt ;-), och så hade jag gjort ett block och ett fint 3-D kort - som hon också blev jätteglad över. Vi blev dessutom bjudna på kaffe och bakelse - det är första gången under alla universitetsstudier jag utövat som det hänt. Jättegott och jättetrevligt :-). Även jag smaskade i mig en god bakelse ;-)

Vi var klara på skolan cirka 17:15. Jag släppte av P på stan och så åkte jag vidare till Vintrosa för att lösa ut ett paket med pyssel som jag beställt. Glad i hågen åkte jag sedan hem...

Här är paketet...
Och var var det i paketet??


Pysselprylar så klart ;-), ja förutom silvertejpen då - den fick hänga med pga att det var halva priset på den :-).Käkade lite fil och müsli  innan jag gick ut och fixade stallet. Var fortfarande mätt efter lunchen och bakelsen så jag behövde inte mycket mera mat i mig ;-).

Det har blivit kallt igen, hade -12 grader när jag var ute och mockade - kallt som fan! Alltså skyndade jag på med mockningen för att hålla värmen uppe... ;-)

Resten av kvällen gjorde jag inget mer vettigt än att sitta framför FB eller TV:n. Kände mig helt mentalt utblåst efter em pass på Universitetet... tröttheten kommer ju efteråt - i alla fall på mig ;-). Alltå var TV:n till sist det sällskap som jag orkade med... ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

28/1 Torsdag - Ridhuset...

Idag hade jag "egen-tid". Flexade ut tidigare och cyklade iväg till frissan. Där blev jag väl omhändertagen :-). Ny färg i håret och så klippning. Frissan la i lite mera rött i färgen hon blandade till idag och resultatet blev hur snyggt som helst. Blev också jättenöjd med klippningen - trots att jag har kort hår så lyckas hon ändra frisyrer från gång till gång :-). Gick från frissan som en ny kvinna *fniss*.

Frisörbesöket tog dock lite tid... kom hem lite väl sent, men inte mycket att göra. Det var bara att hoppa i stallkläderna och ta tag i mockningen i ett rasande tempo. M1 och Pappa P skulle komma vid 18:30 tiden och jag hade 30 min på mig att fixa klart stallet - bara att jobba på med andra ord. Nu fick M1 och P vänta lite för att grannen skulle hinna ploga klart vår väg och vändplan, så jag hann också ta in pållarna och sedan gå in för att själv få i mig lite ätbart. Det blev ståkäka i köket - stress, stress, stress ;-).

Vi kom i väg i alla fall och var inne till ÖFK vid 19.30 tiden. Idag var det många privatryttare som valt att rida samtidigt som oss. Tror det var 5-6 ekipage som red runt samtidigt, så M1 kunde väl inte direkt träna precis så som hon hade tänkt, men vi som stod och tittade på tyckte det hela så bra ut. Oktawia var på ett bra humör idag och galoppen såg riktigt bra ut. Det jag är mest fascinerad är att hästen är så otroligt cool fast det blir lite rörigt runt omkring med alla andra privathästar och så ridskolegruppen som är på andra sidan. Det är bara att hålla koll på vart alla andra befinner sig och styra omkring. Oktawai bryr sig inte ett dugg om de andra hästarna eller att det kom och gick hästar från ridhuset. Duktig liten pålla.

M1 red cirka en timme och hon var nöjd efter ridpasset, pållan såg också nöjd ut ;-). Inga problem att lasta i alla fall och så gick färden hem mot ett snöigt Kartorp. Jag fick parkera trailern nere på vår vändplan och maken fixade loss bilen så jag kunde knalla upp till stallet med pållan.

Fixa klart häst och utrustning, sedan fixade jag klart med hästmaten för det hade jag inte hunnit med tidigare. Missade första kvarten på CSI Maimi, men det är sånt man får överleva ;-)

Roligare än så här blev det inte idag :-)

/Lizzie


27/1 Onsdag - Ja, se det snöar...

Blev faktiskt lite förvånad när jag vaknade i morse och det INTE hade börjat snöa ännu... men, men den som väntar på nåt gott...

Eftersom det var snöoväder på ingång så skippade jag att släpa med mig cykeln till jobbet. Hade inbokat skolarbete på förmiddagen hos mig kurskamrat. Fick min grinige make att skjutsa upp mig på stan, men jag hade fixat med skjuts tillbaka av en snäll arbetskamrat. Så slapp man höra lite gnäll i alla fall. Hann gå en snabbis på Hindersmässan innan jag blev hämtad på stan, men det var tillräcklig stund för jag skulle hitta lite trevliga saker. Det blev inköp av ett bältesspänne, som jag letat efter i flera år. Har motsvarigheten i silverfärg... och så blev det ett par snygga örhängen också.

Mina fynd från årets hindersmässaJag var i alla fall väldigt glad över att få skjuts från stan ut till jobbet för det vräkte ner snö. Visst hade det funkat att gå, men det hade inte varit så kul i snöovädret.

Det har snöat hela dagen så när vi kom hem så hade vi ett käckt lager med snö hemma på gården. Jag hade ett möte inbokat på ÖFK, så jag slängde i mig lite mat, ut till stallet och fixade klart allt där i ett rasande tempo och så in till stan igen.

Var hemma igen 1,5 senare och då var det bara att ta tag i skottning av stallplanen. Jag var inne och sa till maken om att jag var hemma så vi kunde skotta. Han hade inte gjort nåt under tiden jag var bort *suck*. Och han gjorde inget mer heller... Låg i soffan och kollade på TV hela kvällen så jag fick vackert skotta själv *morr, morr*.

Det tog en timme att skotta av stallplanen, en dryg dm snö har fallit hittills och rätt tung snö var det också. Nu är det i alla fall borta, och jag hoppas att det inte kommer allt för mycket till. Blir till att skotta i morgon också annars... motion får man i alla fall.

När jag var klar med snöskottningen så var det dags att ta in pållarna. Eller pållar och pållar... de så ut som två isbjörnar! :-O

Bianca fick jag borsta av med piggborsten. Det var blötsnö som kommit ner och så hade det fryst fast i pälsen. Oktawias täcke hade blivit blött och sedan frusit... det var inte helt lätt varken att få av det av hästen, eller hänga upp det på tork. Borde i alla fall ha torkat tills i morgon bitti. Snabb koll av pållar och sedan fick de kvällsmaten.

Vovvarna hade fått varit ute med mig under tiden som jag skottade så de hade blivit ordentligt rastade. Lillan var trött på att vara ute och ville in till soffan - en riktig liten soffpotatis är hon ;-).

Så nu ska jag ta min trötta kropp och förpassa mig till sängen... behöver sova! I morgon ska jag klippa mig och färga håret - det ska bli skönt att bli lite ompysslad :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

26/1 Tisdag - Ridhuset

Direkt hem efter en arbetsdag under ordnat kaos... ;-). Idag hade jag bestämt mig för att ta en tur till Ridhuset med pållan. Så efter att käkat lite mat, vilat en stund så gick jag ut och fixade stallet och hästmaten. Var klar till kl 18.30 och tänkte att jag skulle komma iväg i hyfsat tid... men icke... maken var på sitta allra grinigaste humör... kommentarer överflödiga *morr*. Men till sist så var trailern på plats och jag kunde göra iordning Oktawia för ett litet lätt dressyrpass.

Kom iväg trax efter 19.30 så jag var placerad i sadeln 19:50. Det var en privatlektion på privatdelen i ridhuset, och för övrigt bara 1 ekipage till så det gick bra att skritta fram. Sedan blev det tomt på ridskoledelen och jag kunde fortsätta ridpasset där utan att trängas. Oktawia var idag på rätt OK humör, inte helt toppen, men fullt acceptabelt och det gick att jobba damen utan en massa tjafs. Det blev lite sparkar mot skänkeln i galoppen, men det funkade rätt bra ändå.

Efter framridning och ordentligt uppvärmning så tränade jag på övergångar trav-skritt-trav, funkade helt OK. Ingen stelopererad vänstersida idag - inte ens när jag ställde krav på henne - förvånansvärt! Övergick sedan till att träna på skänkelvikning på diagonalen med avslutande volt, detta i trav. Dock red jag lätt idag eftersom min kropp protesterade högljutt mot nåt annat... träningsvärk... *suck* nåja, det gick ju bra det också ;-). Oktawia skötte sig faktiskt riktigt bra! Hon har det jobbigare att gå undan för vänster skänkel, men hon försökte så gott hon kunde och det blev i alla fall inte en massa stretande eller stelopererad vänstersida. Så jag var jättenöjd. Dagens ridpass blev ett "normalt" pass, 60 min inkl fram och avskrittning. Mer behövdes inte eftersom hon var mjuk och samarbetsvillig hela tiden.

Nöjd och glad matte åkte hem med en nöjd pålla - som längtade efter kvällsmaten ;-). Var klar med allt i stallet kl 21.30 så idag blev det inte så himla sent trots allt. Ska nu bara kvällsrasta klart vovvarna, sedan är det sängen för min del.

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/1 Måndag - Ett mål är nått...

När jag började min viktresa i höstas så satte jag upp ett huvudmål - En vikt som ligger under BMI på 25, vilket gör att jag blir normalviktig i förhållande till min längd på 165. För mig ligger den vikten 68 kg. Eftersom jag vägde 106 kg i augusti (BMI på 37) så satte jag upp små delmål. 5 kg i taget och så har jag belönat mig själv med typ nya skor, kläder eller nåt annat kul när varje delmål uppnåts. Dessutom har jag haft ett mellanstort mål. Nämligen att hamna på ett BMI på max 30 så jag "bara" är överviktig. Alltså inte har ett BMI som motsvarar fetma!

Nu har jag nått mitt "mittenmål" eller vad man ska kalla det. Nu har jag ett BMI på precis 30!!! Vikten ligger på 81.6 och jag tror knappt att det är sant!!! Har gått ner 24 kg och helt plötsligt så sitter mina 10 år gamla blåjeans i stl 44 som smäck på min kropp :-D.

Inser att nu börjar det bli dags att shoppa lite nya kläder - men det ska bara bli kul *fniss*.

Har nu 14 kg kvar till att bli normalviktig, men det är ingen panik... nu gör det ingenting om det går lite långsamt - har inte sjuklig fetma längre med allt vad det innebär i risker för hälsa osv.

Inte undra på att det börjar bli lätt att röra på sig - det är knappt jag känner igen mig själv i spegeln ;-).

Men jag är SÅ nöjd med mig själv - så ni får stå ut med lite självskryt ;-). Ska nu bara orka kämpa vidare med att räkna kalorier och inte stoppa i mig något som påminner om godis... ;-)

För övrigt så har dagen på jobbet varit lite lätt stressig, men jag gillar ju att jobba under kaotiska former så det har varit en bra dag ;-).

Sedan hem som vanligt och fixa middag och äta. Efter en stunds vila så blev det dags att gå ut till stallet och fixa mockning och hästmat. I natt har pållarna nog sovit mycket för allt bajs låg i små välordnade högar, även hos Oktawia och det är INTE vanligt. Alltså gick det snabbt och enkelt att fixa stallet och jag var klar på 40 minuter med allt.

Oktawia fick vila idag och hade alltså hagvistelse som motionsform idag.

Det jag sysslat med för övrigt under kvällen är att fixa med rentvätt eftersom jag tvättade igår. En hög styrktvätt bildades också... måste ta hand den också... men det är inte bråttom ;-).

Sedan så satte jag mig och jobbade åt NRU i 1,5 timme och vips så var kvällen sedan slut. Nu är det dags att packa på sig kläder och ge sig ut igen. Pållarna ska in och få sin kvällsmat, och så ska hundarna kvällsrastas. Lexi är det för övrigt lite synd om... Lillan och Lexi rök ihop i fredags under dagen så Lexi har ett söndertuggat öra. Lillan får ju ont i ryggen i skov... och Lexi vill ändå leka och fattar inte att Lillan har ont. Så hädanefter får de vara åtskillda när vi inte är hemma. Då kan de sova i lugn och ro. Men Lexis öra har vätskat lite under helgen och jag var tvungen att tvätta rent det. Jag baddade jätteförsiktigt med ljummet vatten för att lösa upp sårvätskan i pälsan... men man skulle kunna tro att jag höll på att slå ihjäl hunden!!! Maken till ylningar har jag inte hört på länge... Till sist så behövde jag bara titta på örat så skrek hunden!! Ynklig lite varelse - det är vad hon är... Till sist hade jag fått bort allt gojs, torkat torrt lite försiktigt så på med Streptocillinsalva och en boosterdos med penillin i Lexi. Förhoppningsvis håller det veterinärn på avstånd... annars så får jag ringa för ett nytt recept på PC. Finns inte mycket mer att göra, mer än hålla infektionen på avstånd.

Lexi fick i alla fall mängder med godis efter rengöring av såret - och då var det inga som helst fel på henne ;-).

Under tiden som jag suttit här så har jag haft (och har fortfarande) sällskap av två snarkade katter... Tänk att det är så skönt att ligga på mitt skrivbord - bland alla prylar ;-)Nu ska jag i alla fall gå ut till stallet och ta in pållarna :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

24/1Söndag - Blandad dag

Maken gav pållarna frukost och de fick stå inne och käka eftersom M1 snart skulle vara på ingång. Själv masade jag mig ur sängen vid 9-snåret så jag hann göra mig iordning och käka frukost tills det att M1 och pappa P dök upp vid 10-snåret. Fick sedan tillbringa 30 min innan jag hittade min plånbok... men till sist hittade jag den. Tycker inte om att förlägga plånboken...

Oktawia var taggad till max under tiden som M1 gjorde iordning henne. Svårt att stå still, buffade på allt hon kom åt och var alltmänt otålig... så vi undrade hur detta skulle sluta! Framför allt med tanke på hur motsträvig hon var igår!

Men det visade sig att pållan var på sitt allra bästa humör! Kan ju bero på att P byggde upp ett par hinder så hon kanske fattade på en gång att det skulle bli lite lattjo lajbans... Oktawia tycker att hoppning nog är lite kul, för idag så hoppade hon riktigt bra. Lite hängande framben, men har bra bakben och spänst i hoppen. Hon hoppade även "genom ryggen" och höll sig rätt lugn framför hindren också. M1 var nöjd efter passet och Oktawia såg också tämligen nöjd ut. Framför allt så blev pållan nöjd när vi väl var hemma och hon fick komma ut till hagen. Där fanns ju lunchmaten ;-).

Resten av dagen så har jag mest pulat hemma. Tvättat lite, tagit hand om stryktvätten från förra helgens tvättomgång. Slöat framför datorn till och från. Fixat käk och så har jag pysslat lite. Blev ju klar med kortet igår, och idag så fortsatte jag med att scrappa ett blockomslag. Ska också bli en present så därför är nedanstående bild utan namn på plocket. Vill ju inte avslöja vem som ska få presenten ;-)De snygga guldbokstäverna kommer på lite senare. Glitterlimmet ska torka ordentligt först!

Är nöjd med blocket  och hoppas mottagaren också blir det.

Resten av kvällen ska jag tillbringa framför TV och kolla på svenska filmen. Så roligare än så här blev inte dagen idag!

/Lizzie


23/1 Lördag - Full rulle

Idag var det ingen rast och ro :-). Jag klev upp och släppte ut pållarna på morgon, sedan var det bara att göra sig iordning och haka på trailern på bilen. Det var dags att hämta en omgång med hö och vi skulle vara hos höbonden vid 10-snåret. Alltså bara att sätta fart.

Skönt att det inte var snöstorm i alla fall, för kylan som var tidigare har tärt hårt på mitt höförråd eftersom jag har varit tvungen att öka högivan så pållarna inte skulle frysa. Alltså har det gått åt rätt mycket hö och hade bara 3 balar kvar... Hade varit väldigt trist om det inte funkat att köra pga vädret...

Hämtningen gick i alla fall bra och i dag så fick maken till packningen av höbalarna bra så vi behövde inte ens ha en höbal i skuffen. Åkte hemåt med 540 kg hö som sedan skulle upp på höskullen... packa in i trailern går hur fort som helst... det tunga jobbet är att få upp det på höloftet.... men till sist så var alla höbalar uppe och fint packade i en hög. Kändes skönt att ha hästmaten fixad för drygt en månad framåt i alla fall.

När vi var klara så var det dags för lunch, så jag fixade iordning omelett till lunch, snabbt och enkelt, mätt blir man också. Gick sedan ut och fixade klart stallet så det blev gjort för dagen. Var klar vid 13-snåret och gick då in för att vila tills det var dags för motion av pållan.

Så ett par timmar under em satt jag vid mitt skrivbord och pyssla med lite korttillverkning. Naturligtvis så hade jag sällskap av Nalle. Kissen Nalle ska ju alltid vara med mig när jag sitter och pysslar vid mitt skrivbord.

Mitt i smeten är Nalles mål här i livet ;-)Något i vägen var han, men sådana saker är inget som bekymrar Nalle inte... Matte puttar på kisse och kisse rullar tillbaka *suck*. Bara att gilla läget till sist ;-)

Vid 15-snåret så blev det då dags att plocka in pållarna och göra iordning Oktawia för ett pass i ridhuset. Jag hade en blixtrande huvudvärk och tänkte bara åka in och ta ett litet kort motionspass så damen i alla fall skulle få röra på sig lite.

När vi väl var på plats i ridhuset så började ridpasset bra. Skrittade fram i lugg och ro, damen hur lugn som helst. Till att börja med var vi helt ensamma i hela stora ridhuset, men efter en stund kom det in en ryttare till. Vi hade alltså varsin 40-metersbana att röra oss på så det blev ju knappast trångt ;-).

När jag började uppvärmningen i trav så funkade pållan fintfint. Avslappnad, mjuk och fin. Det här bådade gott... det som M2 fick loss i torsdags verkade finnas kvar... men ack vad jag bedrog mig... *suck*.

När det blev dags att göra något mer än att bara jogga runt på 4-kantsspåret då... min plan var att få damen att träna på lite ökningar i traven... men icke! Oktawia tjurade ihop totalt!!! Man kände hur hon knöt ihop hela ryggen och tappad all bjudning, sparkade mot skänkeln och svansen gick som en elvisp :-O.

Att behöva anstränga sig fanns inte med pållans huvud i alla fall...

Skam den som ger sig, tänkte att lite galopp blir lösgörande och bra... samma slit här. Största problemet är att få hästkräket att röra sig framåt över huvud taget - och då framför allt i vänstergaloppen. Högergaloppen funkar lite bättre... men det var mycket bakutsparkar idag...

Börjar i alla fall ha hyfsat koll på kroppen nu även i galoppjobbet... även om jag skulle kunna ha bättre koll på händerna *harkel*.Efter uppvärmningen var planen att träna på lite skänkelvikning. Började i skritt utmed spåret. Inga problem. Sedan var tanken att göra skänkelvikning på diagonalen med avslutande 10-volt... Funkde rätt bra undan för höger skänkel - det som är lättast för Oktawia. Men sen... *suck* undan för vänster skänkel var lögn i helvete att få att funka!!! Hästkräket blev helt stelopererad i hela sin vänstra sida, vägrade sätta under sig bakbenet trots pet med spöt, drog huvudet rakt upp, slängde ut tungan med hela sin längd :-O och så sprang hon rakt fram med sänkt rygg!!! Att försöka lägga en liten 10-meters volt i vänstervarv där diagonalen slutade .... det var som förgjort!

Det där med att bara motionera pållan lite lätt... det försvann någon annanstans! Jag var ju nu tvungen att rida igenom detta motståndet hos pållan - och jag fick slita! Jag fick rida som ett djur i ytterligare 30 minuter, jag skulle bara få skänkelvikningarna att funka! Men pållan ville INTE!!! Så jag red och jag red och jag red. Det är en sabla tur att jag tappat så pass mycket vikt jag gjort för nu orkar jag verkligen RIDA ordentligt och jag sitter bra i min dressyrsadel. Pållan försöker ju komma undan genom att dra skallen rakt upp och springa fort med sänkt rygg - INTE så bekvämt att sitta på om man säger så och samtidigt ska mat driva framåt och försöka fånga upp överskottsenergin... det är fan inte lätt...

Och så äntligen... polletten trillade ner hos pållan och den inopererade stela stören i vänstersidan var som bortblåst och jag kunde trava runt på en mjuk fin och arbetsvillig häst som helt plötsligt kunde göra skänkelvikning undan för både vänster och höger skänkel. Det är svårare undan för vänster skänkel, men hon höll sig på mattan i alla fall.

En liten filmsnutt när pållan äntligen "släppt".

Jag är faktiskt riktigt nöjd med mig själv att jag lyckades rida igenom motståndet - att jag faktiskt orkade. Men jag var helt slut så till den milda grad att jag hade blodsmak i munnen, och frågan är om jag hade orkat fortsätta rida om hon inte gett sig...  men jag är ju envis och mycket kan man göra på ren vilja ;-).

Så den korta motionspasset blev en ordentlig genomkörare på 80 minuter... men, men den blixtrande huvudvärken var som bortblåst efteråt i alla fall ;-).

Väl hemma igen så blev pållan omhändertagen och sedan utsläppt i hagen till em-maten. Själv släpade jag min i huset till den väntade middagen. Krämig pasta med grillad kyckling blev det idag och maten försvann alldeles för fort. Kändes som om jag var totalt utsvulten ;-) Ridning tar på krafterna... så är det bara :-).

Resten av kvällen tillbringade jag med att göra klart ett kort. Ska försöka komma på någon bra "tackhälsning" att skriva inne i kortet. Kortet är till en lärare... så är det någon som har bra förslag så mottages det tacksamt :-)Det blev också lite tid framför datorn... där har jag ju en förmåga att fastna ;-). Men när jag väl var klart med intag och kvällsfodring av pållar och kvällsrastning av vovvar, så förpassade jag mig till soffan och TV:n.

Det var allt för idag.

/Lizzie

22/1 Fredag - seg...

Kom ju isäng sent igår och ett par nätter med dålig sömn... det är INTE bra för en medelålders kvinna. Seg som sirap har jag varit idag!

Det var i alla fall bara att skärpa till sig eftersom det visade sig vara lite lätt halvt hysteriskt på jobbet ;-)... orkade också masa mig ner till träningslokalen på lunchen för ett litet lätt träningspass. Bättre att göra nåt än inget alls... och det kändes bra efteråt.

Slutade vid 16.00  och då var jag helt slut. Vi åkte ialla fall iväg till Marieberg en sväng. Maken skulle ha fiskfoder och jag skulle ha lite kortmaterial på Panduro. Tyvärr hittade jag inte riktigt allt jag var ute efter, ska ha tag på material till "Alla hjärtans kort" - men utbudet var dåligt... bara bröllopsmaterial för tillfället.

Vi handlade också mat lite snabbt på Willys innan vi åkte hemåt. När vi val var hemma så var jag helt slut. Orka laga mat - glöm det. Blev fil och müsli... blev mätt i alla fall.
 
Innan jag tog itu med stallet så satte jag mig och surfade en stund. Fastnade på FB och fick ett erbjudande jag inte kunde motstå. Så efter mockning blev det full fart till Minternet och för att göra henne sällskap i ridhuset. Tillbringade alltså kvällen i ett ridhus - som vanligt ;-). Men det var kul att komma hemifrån lite och koppla bort hjärnan med lite socialt snack och klappa på lite fina pållar ;-).

Kom hem vid 21.30 snåret och då var det dags att plocka in mina egna hästar. Kollade över att allt var med med pållarna och så fick de kvällsmaten de suktade efter.

Resten av kvällen tillbringade jag sedan chattande framför datorn smuttandes på en god wiskey... och så TV:n en stund.

Vips så var den här arbetsveckan slut - vart tar tiden vägen! :-)

/Lizzie

21/1 Torsdag - Ridhuset...

Hade med mig cykeln till jobbet och strax innan 9-snåret trampade jag iväg till min kurskamrats P's jobb och vi jobbade med vårt PM under dagen. Vi jobbade på bra och nu börjar det äntligen bli färdigt. Vi mailade iväg det till vår kursledare för kommentarer så vi får se vad vi får tillbaka. Vi hann också börja jobbe med vår ppt-presentation, vilket känns bra och det kommer inte bli så stressigt nästa vecka. Har ju redovisning nästa fredag... :-).

När jag kom hem efter en dags skolarbete så var jag helt totalt slut. Jag blir helt mentalt utmattad efter långa dagar med tankearbete ;-). Och ändå flyter jobbet på bra, P och jag är tämligen samspelta och har bra diskussioner så jobbet flyter på - men trött blir jag i alla fall...

Alltså var det himla skönt att dra på sig stallkläderna och gå ut i stallet och jobba rent fysiskt med kroppen. Stå och pilla med grep och mocka hästbajs är rätt bra för en trött hjärna ;-) och när jag var klar med mockning och fix av hästmat så hade jag fått tillbaka energin :-). Pållarna blev intagna och trailern kopplade på bilen. Strax efter 19.30 kom M2 med sin kompis L och pållan blev iordninggjord för en dressyrpass för tränare I inne på ÖFK. Pållan klev snällt in i trailern och vi kunde åka så vi var inne i god till för lugn framridning osv.

Det var gott om plats i ridhuset, verkade som om ridskolegruppen hade teorilektion eller nåt sånt, så hela ridskoledelen var ledig.

M2 värmde upp Oktawia och pållan verkade för dagen vara på ett bra humör. Själva träningen gick bra. M2 fick jobba med att rida damen utåtställd för att lösgöra donnans stela bogar. De fick till högergaloppen riktigt bra, så I var jättenöjd. När det gällde vänstergaloppen så stod Oktawia emot mer, men efter några minuters jobbande med galoppen så fick de till några riktigt bra galoppsteg och då fick det vara bra. Otkawia var jättetrött och hade jobbat på riktigt bra idag, och de sista galoppsten så galopperade hon genom hela kroppen och det var det viktigaste. Traven på slutet var hur fin som helst och det syntes att damen blivit ordentligt lösgjord i hela kroppen. Både M2 och tränare I var nöjda med dagens lektionspass. Pållan var jättesvettig och så rätt nöjd ut hon också. Efter avskrittning så klev hon snällt in i trailern och vi kunde åka hemåt.

Jag filmade M2's träningspass, så jag har en del att gå igenom senare, kommer länk längre fram under veckan.

Var hemma strax efter kl 22 och pållan var mest intresserad av mat ;-). På med ett täcke som andas ordentligt eftersom hon fortfarande var lite svettig och så fick hon sitt älskade hö.

Kollade över Bianca lite snabbt, den lille kelgrisen ville gosa en stund, men insåg sedan att kompisen stod och käkade. Alltså var det maten som blev mest intressant ;-).

Nu var jag rätt trött, så titta på TV var ingen som helst idé. Det fick duga med kvällsrastning av vovvarna som nervarvning för min del.

Det var allt för idag!

/Lizzie

20/1 Onsdag - snö...

Ibland blir man förvånad över människor... vi bor i Sverige... det är vinter... på vintern kan det komma snö... inget konstigt med det - egentligen!!! Ändå så finns det uppenbarligen människor som tror att det ska vara sommarväglag året om! Och att man ska kunna cykla till jobbet!

Det har haglat in klagomål på kommunens snöröjning idag. Folk betalar skatt och då ska man minsann få snöröjt på SIN gata och framför allt sin cykelbana!

Hm... tyvärr kan man inte snöröja överallt samtidigt och jag tror inte det finns någon medborgare som är beredd på att få sin skatt höjd så vi kan börja snöröja så fort första snönflingan landar på backen ;-)

Och inte blir man gladare när man får in ett anonymt klagomål för börjar med texten "Era djävla fyllehundar..." ;-)

Men vi har även fått in i alla fall ETT beröm idag på väl utförd plogning - det uppskattades :-).

Så efter en totalt hysterisk dag på jobbet så åkte man hem och vad får man väl göra hemma... Inte blev det så att jag kunde stoppa in pållan in i trailern för att åka till ÖFK  i alla fall...

Först in med lite mat för att få lite energi, sedan gjorde jag klart stallet medans jag hade energi kvar ;-). Därefter blev det dags att ta tag i skottning av stallplan... det tog en timme. Ja, ja - skottning är ju motion det också, och som vid all fysisk aktivitet rensar man ju hjärnan ;-).

Var klar med skottningen kl 19 och det var bara att inse att jag inte skulle hinna in till ÖFK. Från kl 20:10 är ridhuset uppbokade för hopplektioner. Behöver alltså vara inne till senast kl 19 med hästen för att hinna rida klart tills det att ridhusen är upptagna. Så det fick alltså bli vila för pållan idag.

Jag var dock lite rastlös och det var inte kallt ute, alltså blev det en promenad med vovvarna. Promenaden uppskattades av jyckarna och det var faktiskt rätt skönt ute, tills vi vände för att gå hemåt... ha då märktes det att vi hade haft vinden i ryggen... på hemvägen kändes blåsten rätt bra - dock bra med frisk luft ;-).

När jag kom hem igen så blev det en stund framför datorn. Gick igenom filmerna från M2's ridlektion 10/1 och valde ut ett par att ladda upp på Youtube. Uppladdningen tar ju tid *suck* och under tiden började jag plocka fram lite kartong och andra snygga papper för korttillverkning. Och snart satt jag där - klipp och klistra ;-). Började med ett 3D-kort som ska vara klart till nästa fredag så det är lika bra att sätta igång. Tar ju lite tid att pilla ihop det hela.

Jag fick också ett pysselpaket med posten idag - material till bling på tröjor, schabloner och färg för att kunna måla på tyg - nu måste jag nog köpa lite T-shirts att leka med ;-)

PysselmaterialDet visade sig också ta extremt lång tid att ladda upp filmerna - tog typ halva kvällen... trist när Internet är segt... *suck*.

Men här kommer äntligen film från M2's ridlektion :-)

Lite travjobb

Lite galoppjobb

I morgon kväll är det dags igen för M2 och Oktawia att träna för I. Om det inte kommer ännu mera snö.... så håll tummarna att det går att komma hemifrån med häst och trailer!

Nu har jag i alla fall vart ute sista vändan för ikväll. Pållarna är intagna, avborstade från snö och is... Vovvarna kvällsrastade. Det är tyst och lugnt i huset - dags att ta en närmare titt på kudden med andra ord.

Det var allt för idag!

/Lizzie


19/1 Tisdag - Skolarbete...

Idag har det varit skolarbete hela dagen... så nu är hjärnan rätt trött. Mellan 9-15.45 så jobbade jag och kurskamrat P med vårt gemensamma PM. Jobbet flöt på bra hela dagen och vi blev i princip nästan klara. Så skönt att ha en kurskamrat där det bara är att jobba på... :-D.

Efter en dags PM-arbete inom området Verksamhetsutveckling så blir man rätt trött i huvudet - det tar mer än vad man kan tro att anstränga hjärnan ;-). Dock blev det inte någon vila för mig på en gång... Jag åkte direkt upp till Universitetet eftersom jag hade en träff med min handledare för min C-uppsats inom ämnet Informatik. Färden till Universitetet tog 15 min och på den stunden hann jag ladda om och framför allt KOPPLA om i min hjärna. Blev riktigt imponerad av mig själv att jag verkligen kunna ladda om och bli så fokuserad på min C-uppsats. Ingen dålig bedrift liksom...

Jag har klurat länge och väl när det gäller frågeställningar till C-uppsatsen, men plitade ner några stycken inkl referenser i söndags o mailade min handledare. Jag var väldigt osäker på om han skulle gilla mina förslag - om det var något att skriva C-uppsats om.

Mitt möte med handledare var helt otroligt BRA :-D. Handledare tyckte mitt var var hur bra som helst, det är begripligt, det är intressant och jag har vettiga frågeställningar. Så det kändes hur kul som helst att han engagerade sig till max :-). Handledaren vill vara så behjälplig som han bara kan så jag ska kunne slutföra detta projektet och nästa träff är den 18/3. Tills dess ska jag ha gjort en kunskapsprojektering. Behöver jag hjälp under tiden så är det bara att höra av sig.

Mötet tog en timme och jag fick energi så det nog räcker för en månad framöver *fniss*. Hade nog ett leende från öra till öra hela vägen hem ;-).

Väl hemma blev det lite fil och müsli, vi käkade ju lunch ute idag så jag hade fått i mig rejält med mat mitt på dagen. Mätt och belåten igen gav jag ut i stallet och fixade mockningen och hästmaten. Pållarna blev sedan intagna, trailen påkopplad på bilen, Oktawia iordninggjord för ett dressyrpass och färden gick sedan mot ÖFK.

Det var M1 som red pållan idag. Lite av samma problem som jag hade i söndags, i alla fall i början av ridpasset. Framåtbjudningen var INTE den bästa. För övrigt så såg det riktigt bra ut och M1 tränade på övergångar och galoppfattningar. På slutet såg pållan riktigt fin ut... det vi såg när jag och M2 inte stod och babblade istället ;-).

Lite lätt svettig pålla klev sedan snällt in i trailer och vi kunde åka hemåt. Det har kommit lite mera snö idag, plus att det är moddigt av bara tusan. Stora vägen var rätt hal så jag körde försiktigt, sedan fick jag stanna nedanför vår backe och lasta ur. Maken fick köpa upp tom trailer för att vara säker på att komma upp till gårdsplan. Hade problem att ta mig upp i söndags pga moddet, så idag tog jag inga risker. Inte så kul att fastna mitt i backen liksom... bättre då att gå sista biten med pållan.

Efter omskötsel av häst så serverades kvällsmaten. Jag har också hunnit kvällsrasta vovvarna och nu är det dags att förpassa sig till sängen... *trött*.

Det var allt för idag...

/Lizzie

18/1 Måndag - vilodag...

Idag var det vilodag för pållan. Behövdes även för matte... vaknade och hade fortfarande grym träningsvärk i rygg och mage... att en ridlektion kunde ta så hårt!! Dessutom så kom jag i säng sent igår eftersom filmen slutade vid 23-snåret. Alltså astrött när klockan ringde i morse. Så till den milda grad att jag kom på halvvägs till jobbet att jag hade glömt att sätta på mig mascara!!! Himmel och pannkaka - det är ju som att gå ut NAKEN! :-O

Hade jag varit själv så hade jag vänt och åkt hem *fniss*. Nu samåker jag ju med maken och han förstod inte alls problemet... karlar... Nåja, jag skulle väl hålla mig instängd på mitt rum hela dagen... ;-). När jag väl kom till jobbet så var det faktiskt en tjej (utav de få som finns på jobbet), som hade extra smink på jobbet. Tack gode gud! På med mascara och man såg genast mer vaken ut ;-).

På lunchen så masade jag min värkande kropp ner till träningslokalen... det är ju bra att röra på sig trots träningsvärk och det gick faktiskt bra att träna. Kunde till och med lägga på mer vikt! Så skönt att få lite mer muskler ;-). Inga problem att göra "plankan" i 2 minuter trots träningsvärken i rygg och mage, och den övningen utförde under på min kropp! Träningsvärken försvann! Eller i alla fall förflyttade sig till axlar och bröstmuskel istället... *fniss*. Ja, ja - det går väl över... efter träningen så var det gott med mat i alla fall.

Em försvann i ett nafs och dags att åka hemåt. På vägen hem så stannade vi först vid Granngården och köpte kraftfoder till pållarna, kattmat och så äntligen ett nytt grephuvud! Nästa affär blev willys och lite mat åt oss själva inhandlades också.

Efter lite mat så fixade jag stallet, funkade mycket bättre att mocka med ett helt grephuvud ;-). Nu är det lite mildare ute och boxbäddarna börjar tina... blir lite mer att mocka ut så det tog en stund, men till sist så var bäddarna mockade och ströade, höt var fixat och likaså betforen.

Senare på kvällen så åkte jag iväg till I-L en stund. Där blev det lite fika och lite babbel förutom att jag köpte ett gäng Oriflamekataloger av henne som jag glömt beställa vid förra beställningen. Kom hem igen lagom tills det var dags att plocka in pållarna för kvällen. Det var inge skönt väder ute, nån blandning av regn och snö så det var inte alls svårt att få in pållarna i stallet - mat och torr bädd lockade väl ;-).

Var klar med allt till kl 21 när CSI NY började, detta följdes sedan av Medium kl 22... helkväll framför TV. Inte så vanligt när det gäller mig.

Kan också rapportera att stridisen Nalle inte har lärt sig läxan... han var minsann ute och slogs igår igen... sabla stöddiga katt! Inte lika sönderriven när han kom in i alla fall...

Det var allt för idag!

/Lizzie

17/1 Söndag - Blandad dag...

Maken släppte ut pållarna så jag fick lite sovmorgon - skönt och välbehövligt :-). Fm tillbringade jag med att försöka få ordning på hjärnkontoret och bestämma mig för några frågeställningar till min kommande C-uppsats i Informatik. Det gick segt... verkade som om hjärnan tagit semester... *suck*. Fick till sist ihop några frågor som jag kan tänka mig att grotta ner mig i. I huvudsak vill jag lite närmare studera vad hem-pc (sk personaldator) används till. Möter alldeles för många människor via mitt arbete som har noll datavana, ung som gammal. Mailde iväg mina frågeställningar till min handledare vid Universitetet och så ska vi träffas på tisdag för att diskutera det hela. Hoppas att han tycker att min val av inriktning är OK.

När jag sedan vid lunchtid skulle ut och mata pållarna så kom Nalle in. Nalle har varit ute i natt och uppenbarligen fått försvara sitt revir... Ordentligt... Han såg lite tufsig ut och när jag sedan tittade lite närmare på honom så såg jag att han gått en ordentlig "match"...Nalle är helt sönderriven och sönderbiten över helar hela kroppen. Pälsen helt full av levrat blod...Vi undrar hur den andra katten ser ut....

Jag fick klippa bort massor av päls runt halsen, men hittade inga stora sår. Vi tror att han blivit sönderrive på örat och att det är därifrån allt blodet kommit. Han hade också bit och rivmärken på bakbenen och ryggen...

Så kan det gå när man är en tuffing och ska visa vem som är herre på täppan... tur matte har penicillin hemma!

Resten av dagen har han tillbringat med att sova..Lexi, som annars leker rätt hårdhänt med Nalle, verkade förstå stundens allvar när en orolig matte och husse sökte igenom hela Nalle efter stora sår... Så för en gång skull så höll sig det lilla busfröt ur vägen - la sig i soffan och tittade mest förskräckt på Nalle. Jag tror hon tyckte att han så förskräcklig ut ;-)
Nalle får väl vila ut några dagar och äta lite PC så det inte blir stora varbölder i alla såren. Förhoppnings så undviker han bråk hädanefter, fast den risken är ju rätt liten ;-).

Resten av em tillbringade vi med att städa huset. Plockade undan de få julprylar och ljusstakar som var framme. Även julgardinerna i köket åkte ner och jag fick upp nya. Kul att få fram lite annat pynt och nya gardiner... ;-)

För en gångs skull - hyfsad ordning i köket ;-)Hann bli klar med städningen och även att få i mig middag tills det att M2 kom för att rida Otkawia. M2 kom vid 17-snåret och Oktawia blev iordninggjord för ett litet dressyrpass inne på ÖFK. Söndag kväll... kan det vara folk i ridhuset då :-) Inte många, ett par ekipage var i nya ridhuset när vi kom, så det var gott om plats :-)

Ridpasset gick rätt bra idag. Oktawia var lite motsträvig och icke böjbar, men M2 tränade på de övningar som hon fick av tränare I förra söndagen och lyckades rida igenom motsträvigheten. Oktawia var väl inte fullständigt loss i sin vänstra sida, men helt ok att ställa och böja åt vänster. När hon är sådär stelopererad, som hon kan bli, så får man vara nöjd med att hon blir hyfsat loss... M2 var nöjd med ridpasset i alla fall. Ska träna igen för I på torsdag.

Oktawia klev snällt in i trailern när vi var klara och färden gick hemåt. Eftersom damen var lite svettig fick hon stå kvar inne med fleece+ulltäcke på sig och torka upp. Jag passade på att gå in och jobba åt Gränsbrytning ett par timmar. Blev sedan lagomt att gå ut och skifta täcke när det var dags att servera pållarna kvällsmaten.

Resten av kvällen tillbringas sedan framför TV, kollar på svenska filmen på 4:an... om jag nu orkar hålla mig vaken tills slutar ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

16/1 Lördag - Träning

Här skriver man ett inlägg och så när man ska spara så vips blir det något fel på Internet och allt bara är bort... Då blir man liiiite trött *suck*

Så alltså blir det till att börja om från början...

Det blev lite sovmorgon för mig idag, även om jag måste och släppa ut pållarna så blir det ju i alla fall 2 timmars mer sömn än när jag jobbar. Det är inte helt fel... och inte behöver man ge sig iväg någonstans heller, utan kan sitta och käka frukost framför datorn och ta det lugnt ;-). Sällskap har jag i all fall när jag sitter och slösurfar... Tussan är alltid i närheten och håller koll på vad jag pysslar med...Tyvärr så snarkar katteländet rätt bra bara... ;-) och sover det gör hon ju för det mesta...

Efter att ha slöat hela fm framför datorn så blev jag till sist tvungen att slita mig från datorn för att gå ut och ge pållarnas deras em mat. När jag ändå var ute så passade jag på att fixa stallet också så det blev klart.

Hade tid för träning med ÅE inbokat till kl 14, behövde alltså få i mig lunch själv också. Det blev en kelda tomatsoppa - snabbt, enkelt och gott :-). Lite energi behövs ju så man klarar av att rida ;-)

Så dags att plocka in pållan och göra iordning damen för ett dressyrpass i ridhuset. Vi kom iväg så vi var plats i tid och lektionen kunde börja.

Oktawia var för dagen lite lätt motsträvig, men fick god hjälp att rida igenom motsträvigheten. Stundtals gick pållan kanonbra och hon gjorde sin livs bästa skänkelvikning i dag! Det vi tragglarmed är ju galoppen - när man ska till att fatta galopp så är det som om hästkräket slår i backen. Man känner motståndet genom hela ryggen och damen är inte ärligt framme för hjälperna. Ingen samarbetsvilja alls, men så däremellan funkar det hur bra som helst. Fick till ett par jättefina galoppfattningar mellan de som inte funkade - så jag var nöjd.

Det som funkar nu är att det går att RIDA pållan, är hon motsträvig så kan man rida igenom det hela - även om det tar en stund - men hon accepterar att arbetet utan att flippa ur. Framför allt var jag nöjd med mig själv idag - sitter bra i sadeln och börjar ÄNTLIGEN få lite kroppskontroll så jag KAN rida ordentligt. Mina övningar med plankan börjar ge resultat. Idag behövde ÅE bara säga åt mig ett par gånger, det som hon fick säga till om hela tiden tidigare... att jag skulle sträcka på mig... har blivit MYCKET bättre på att hålla kolla på kroppen och inte blir jag så trött heller. Så skönt att märka att styrketräningen gör nytta :-).

Efter en timmes tränings så var det en nöjd pålla och matte som for hemåt, däremot hade mina ben försvunnit under träningen, så maken fick köra hem... ;-)

En lite bild från dagens övningar i alla fall. Lite trav precis innan jag gör en skänkelvikning...Jag är också SÅ nöjd över att jag kommer i ett par ridbyxor i stl 44 - som jag inte kunnat ha på 2 år för att jag varit alldeles för tjock. Och inte är brallorna speciellt töjbara heller då de är helskodda... ;-)

När vi kommit hem igen och jag var klar med allt i stallet så var det kl 16, pållarna fick alltså sin em-mat serverad i hagen och själv gick jag in för att fixa middagen. Blev pasta med räksås.

Resten av kvällen har jag inte gjort något speciellt. Håller på och TÄNKER när det gäller ämnet för min C-uppsats... har lite svårt att bestämma inriktning *suck*. Måste bli klar i helgen. Har under kvällen bläddrat i de rapporter jag har, men koncentrationen är INTE på topp... känns som om jag skulle behöva defragmentera hjärnan så det blev lite ordning och reda... ;-). Blir till att sitta och klura i morgon...

Nu ska jag i alla fall kolla på "Brottskod försvunnen" och sedan är det dags att ta in pållarna för kvällen, mycket annat lär inte hända här i alla fall ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

15/1 Fredag - Dags för fredagsmyset!

Äntligen fredag! Om jag var trött i går så är det ingenting mot vilket lik det var som skulle ur sängen i morse... precis när jag höll på att somna i går kväll så börjar maken härja med Nalle som gick runt och jamade. Jaha - så blev min sömnrytm störd och jag låg klarvaken i några timmar *suck*. Har sovit cirka 5 timmar i natt - på tok för lite för en medelålders kvinna *fniss*.

Men det är bara att gilla läget, efter kaffe, macka och dusch så hade jag vaknat till hyfsat i alla fall. På jobbet så var det rätt lugnt och jag kunde koncentrera mig på att läsa lite kurslitteratur. Dock fick jag stoppa i öronpropparna - är fruktansvärt lyhört på jobbet så även om jag stänger min dörr blir jag störd av alla som babbla i sina telefoner. Vissa tider under dagen så är det himla mycket surr på jobbet - skönt att öronpropparna funkar!

Innan jag käkade lunch så drog jag ner till träningslokalen. Tänkte först skippa träningen för att jag var så trött, men, men kom iväg i alla fall. Det var skönt och precis vad jag behövde! Stryketräning är bäst, näst efter ridning förstås ;-). 

Att göra plankan i dag på 2 minuter gick plättlätt - riktigt stolt över mig själv. Nu är det dags att börja göra plankan i sidläge - nåt som jag har fruktansvärt svårt för - andra muskler som behöver stärkas upp... *harkel* men någonstans ska jag ju börja ;-). 

Efter träningen käkade jag lunch och resten av em var jag faktiskt riktigt pigg - blir lite "hög" av träning... ;-)

Efter jobbet så blev det lite snabb handling på Willys, åkte förbi kyrkan och tända på mamma och pappas gravar innan vi for hemåt för att fixa middag. Idag blev det mexicans biff med kokta rotgrönsaker och rödvinssås... inte helt fel ;-)

Resten av fredagsmyset bestod i att maken parkerade sig i soffan framför TV:n som vanligt, och jag gick ut i stallet för att fixa mockning och hästmat. Idag var det ju rena värmeböljan... endast -5 grader i stallet! Riktigt dräglig arbetstemperatur. En timme senare var jag klar med mockning, släpat fram nytt spån och ströat upp boxarna, klättrat upp på höloftet och slängt ner hö för några dagar, fixat kraftfoder och höpåsar, städat upp i stallet och till sist plockat in pållarna. 

Var lagom klar med allt till det att M1 och P kom, och Oktawia blev iordninggjord för ett motionspass inne på ÖFK. På schemat stod det hoppning idag, och eftersom det är typ tvärtomt i ridhuset fredagkväll brukar det inte vara några problem att bygga upp några hinder...  

Pållan klev snällt in i trailern och färden gick mot ÖFK. När i var framme så var det ett ryttarekipage inna i nya ridhuset. Vi frågade om det var OK att bygga upp ett par hinder och det var det. Så under tiden som M1 värmde upp Oktawia så släpade jag och P fram hindermaterial till 2 upprättstående hinder på varsin långsida av ridhuset.

När det hela var klart så började M1 med att travhoppa i båda varven och sedan höjdes hindren lite och det blev hoppning i galopp. Inte så enkelt som det låter... Oktawia vill gärna dra mot hindret...

Hoppningen avslutades sedan med en övning som innebar skutt över hinder på 8-volt. Då måste man svänga rätt snabbt.

Hoppning i trav

Hoppning i galopp

Hoppning på 8-volt

Efter hoppningen blev det lite hoppdressyrövningar och även om Oktawia nu började bli trött så jobbade hon på riktigt bra. Övingen bestod i att gå i lite öppna på medellinjen, inte helt enkelt tyckte Oktawia, men det funkade bra några steg varje gång.

När sedan M1 varvade ner Oktawia så såg pållan riktigt fin ut. Galoppen var lugn och samlad och hon fick med sig sina bakben fint...Även under det avslutande travjobbet så var damen fin, jobbar riktigt bra genom ryggen...Efter avslutat ridpass och skrittning av svettig häst så åkte en nöjd pålla och matte hem. Lite pyssel och så serverades kvällsmaten till pållarnas stora förtjustning. Mina hästar är som matte... lite lätt matfixerad *fniss*.

När jag var klar med allt i stallet var kl 22 och jag släpade mig in i huset. Nu var jag riktigt, riktigt trött. Försökte kolla på Number, men insåg att sängen är ett bättre alternativ ;-).

Så det var allt för idag!

/Lizzie

14/1 Torsdag - Lite trött idag...

Var helt totalt slut när klockan ringde... att sitta upp och kolla på Morden i midsumer en onsdag kväll - det är INTE bra. Framför allt när man inte kan gå ner i varv efteråt *suck*. Kändes som om jag låg vaken halva natten... något som märktes i morse... Funderade på hur skulle klara av denna dagen utan att slockna i en hög!

Under fm idag så satt jag på jobbet och försökte läsa lite kurslitteratur, inte helt lätt för det var ett himla surr i korridoren... det är också lite VÄL lyhört för min del också. Framför allt när man ska sitta och koncentrera sig... Men det handlar ju om mig. Jag vill ha helt totalt TYST när jag ska läsa och koncentrera mig. Kursboken i organisationsteori är inte den mest lättlästa saken heller... Nåja, kom ett kapitel framåt i alla fall.

Strax innan lunch så åkte jag iväg och hämtade kurskamrat P och vi for vidare upp till Universitetet för lunch och sedan kursens sista förläsning. Idag var det ett "uppsamlingsheat"... vår kursledare skulle gå igenom det som vi inte hunnit klart på tidigare föreläsningar... vi hann inte klart med det idag heller... blir lite väl mycket snack och ostrukturerat på våra föreläsningar... Nu har vi i alla fall 2 veckor kvar till vi ska redovisa vårt PM och vi har inte mycket kvar. Ska fylla på lite när det gäller teoridelen och så har vi diskussionen kvar, behöver dock läsa lite mer först bara... sedan ska vi träffas och göra klart - gäller bara att få tiden att räcka till, man har ju ett jobb och sköta också :-)

När jag var klar på skolan och P var avsläppt så åkte jag iväg och hämtade maken. Vi åkte sedan vidare ut till 3-butiken i Marieberg för att få hjälp med PIN-koden till makens telefon. Han har totalt glömt bort sin PIN-kod så idag fick han ha min privata mobil eftersom jag har en jobbmobil också. Vi samåker ju och försöka få kontakt med någon för upphämtning, då krävs det en mobil. Maken ville väl egentligen inte åka till 3-butiken - det där med att be om hjälp är ju inte hans starka sida... *harkel*. Men när vi väl var det så fick vi hjälp snabbt och smidigt. Inga som helst problem för personalen att se PIN-koden. Tack för det! :-)

Väl hemma blev det lite fil och müsl - jag hade ätit stadig lunch på skolan, behvöde inte mer mat idag alltså. Bara lite påfyllning av energin för att kunna orka med stallet och häst. Fortfarande väldigt trött, men stall och hästar måste ju fixas ändå!

Idag var det riktigt dräglig temperatur i stallet -8 grader - rena värmeböljan mot vad det var för några dagar sedan *fniss*. När jag var klar med mockning och hästmaten så gick jag i alla fall in och värmde mig en liten stund innan jag gick ut igen för att ta itu med pållans motionspass för dagen.

Idag var pållarna snälla att få in. Inget race i hagen, utan de stod snällt och stilla inväntandes matte. Kan ju bero på att jag hade en bit knäckebröd med mig ut ;-).

Eftersom det inte var så himla kallt så gick det att plocka av Oktawia "naken" och faktiskt borsta igenom henne ordentligt. Det tyckte hon var skönt! När jag ändå var i farten och det gick bra att jobba utan vantar på sig, så passade jag på att frisera damen lite granna. Hennes man växer ju i raketfart och frisyren hade börjat vara av samma modell som travhästar har. Så kan ju inte en dressyrhäst se ut! Faktiskt! ;-) Manen blev alltså rejält ansad och även tofsarna ur öronen försvann - Oktawia stod själv och sov under behandlingen så hon gillade att bli lite ompysslad idag. Passade också på att ta bort det mest slitna av svansen också. Damen har ju tunn och stripig svans, men den ser lite bättre ut nu när jag klippte bort den mest slitna biten längst ner (cirka 10 cm). Tyvärr så växer hennes svans mycket sämre än manen...och så har jag ju lilla Bianca som tycker det är kul att dra sin extramamma i svansen... gör ju inte saker och ting bättre direkt ;-).

Själva motionerade idag bestod av ett litet lätt pass longering (inspänd) i hagen. Oktawia var på sitt allra bästa humör för dagen och skötte sig hur bra som helst. Tränade lite övergångar i skritt-trav och sedan trav-galopp. Inga som helst problem. Hon höll också bra ordning på sin ben i den djupa snön - bra träning för damen. Med tanke på snödjupet så höll jag inte på så himla länge, men det räckte för att hon fick jobba lite med kroppen och framför allt med knoppen. Oktawia är ju som en hund egentligen! Den mentala träningen är viktigare än den fysiska *fniss*. Men det var riktigt kul idag även om det inte blev något direkt avancerat arbete. Kommunikationen mellan mig och pållan funkade klockrent och vad BRA jag mår av det :-). Tänk vad enkelt det kan vara ibland ;-)

När jag sedan borstade av henne efter motionspasset så såg hon tämligen nöjd ut, i morgon ska M1 rida och är det tomt i ridhuset blir det nog lite hoppning. Det tycker Oktawia är lite lattjo lajbans :-). När vi var klara med pysselstunden så blev det dags för det viktiga i pållarnas liv... MAT ;-).

Blev klar i stallet precis lagom till det att CSI Maimi började på 5:an, lite lagom för mig att kunna varva ner innan det blev en närmare titt på min kudde :-). Behöver min sömn!

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/1 Onsdag - möte

Denna kväll har jag inte hunnit gjort speciellt mycket. Kom hem lite senare än vanligt från jobbet eftersom jag var i väg och lämnade av Oriflamevaror, hämtade en reklamation på ett annat ställe. Till på köpet var det värsta trafiken genom stan så trafiken rörde sig i snigelfart. Inte bra när man är lite lätt stressad. Mockade i raketfart under tiden som maken fixade middag. Sedan käkade jag i all hast för att sedan åka in till ÖFK. Hade ett mötet inbokat med valberedningen (som jag är med i), och det var därför jag var lite stressad. Skulle ju vara tillbaka i stan kl 18.30! Blev klar hemma i tid i alla fall och kunde åka iväg utan att vara allt för stressad...

När vi var klara med mötet så träffade jag P som var och kollade på M1 som red i en hoppgrupp.  Kollade en stund innan jag var tvungen att åka hem. Har ju en del kvar att göra hemma. Ska ut till stallet och fixa klart höt till hästarna, pållarna ska in och gås igenom innan de får kvällsmaten serverad. Dessutom börjar ju Morden i midsumer kl 21.00. Alltså bara att sätta fart!!! ;-).

Roligare än så här blev alltså inte min kväll ;-)

/Lizzie


12/1 Tisdag - Dimmigt

Inte lika kallt i dag, det var bara -12 grader när vi åkte till jobbet 6.45... Däremot så var det fruktansvärd dimma över slätten in mot stan. Vi fick stanna 2 gånger för att skrapa vindrutan eftersom dimman var råfuktig och kall - blev i på en gång... det gick inte fort till jobbet, om man säger så...

Annars har det varit en rätt lugn dag på jobbet, har haft tid att läsa lite kurslitteratur. Dock lite stimmigt mellan varven så det är lite si och så med koncentrationen... Dessutom hade jag behövt sova en stund efter lunchen... blev bjuden på lunch och vi var iväg till Gustavsviks restaurang = hur mycket god mat som helst och jag åt alldeles för mycket... ;-) Behövde inge mer lagad mat under dagen... utan när jag kom hem så räckte det med lite kaffe och en tallrik med lite fil och müsli.

På med ridkläder och så ut i stallet, -8 grader var det nu ikväll och det är ju i alla fall dräglig temperatur. Dock fortfarande får jag mocka bland fryst hästbajs - men det är ju lättmockat i alla fall och min provisoriskt lagade grephuvud med silvertejpe håller fortfarande *fniss*. Vid 19-snåret så var det då dags att ge sig ut i hagen och leta rätt på hästarna. Bianca kom och ville gärna få komma in... upptäckte att det inte är någon shettis jag har för tillfället... det är en förklädd isbjörn!!!Den svarta ponny var förvandlad till en vit pälsboll... ;-)

Så skulle den stora svarta in också... hon tyckte inte det var lika lattjo att bli infångad... utan det blev fullt ös - medvetslös i hagen. Eftesom matte inte har lika långa ben som en stycke svart häst... så blev det H&M-metoden som funkade... funkar i alla lägen.... idag blev det dock med betoning på M:et... mutan bestod av hårt bröd... ;-) vilken häst säger nej till nåt ätbart ;-)

Väl inne i stallet blev pållan snabbt iordninggjord för ett motionspass som idag bestod av en tur till ÖFK:s uppvärmda ridhus *me like*. Inne vid ÖFK så mötte grannen upp och vi visade vart man parkerar och går in i ridhuset osv.. så småningom så kommer hon med sin egen pålla :-).

För övrigt så gick ridpasset rätt bra. Vi var 2 privatryttare som hade halva ridhuset för oss själva, så det var gott om utrymme och rätt lugnt. Oktawia var väl inte på sitt allra bästa samarbetsvilliga humöret, i galoppen ville hon gärna springa baklänges, men vi fick till några bra fattningar från skritt och det var jag nöjd med. Travjobbet funkade dock alldeles utmärkt, och den där inoperarerade järnspettet i halsen, det hade vi lämnat hemma idag ;-). Tränade på skänkelvikningar och det funkade kalas undan för höger skänkel, aningens jobbigare undan för vänster skänkel *läs Oktawia trodde hon skulle dö av ansträning* - men några steg varje gång funkade bra och fick med sig bakbenen bra. Jobbade även en stund i trav under nedsittning och damen var riktigt mjuk och fin då. Inge motsträvig alls så jag var jättenöjd när vi var klara. Behövde inte rida ihjäl mig för att hon skulle bli lösgjord idag och det räckte med att rida i 40 min för att få henne genomarbetad. Klart nöjd alltså!
Red nog bort lunchen i alla fall ;-) för helt ojobbigt är det inte att rida...

Grannen var kvar och kollade när vi motionerade och hon fick även se hur duktig pållan blivit på att kliva in i trailern :-). Grannen var ju med förra året när Oktawia stod på bakbenen och bara VÄGRADE gå i närheten av trailern... lite skillnad är det och det är knappt att man fattar hur det var tidigare.. *fniss*. Så även den mest olastbara kuse går det ju att få ordning på...

Fortfarande tjock, fet dimma när vi åkte hem :-(. Bara att köra sakta så man hittade hem... väl hemma så tyckte jag att det inte alls var speciellt kallt i stallet. Klarade av att rykte pållan - utan att ha vantar på mig. Riktigt dräglig tillvaro. När allt sedan var klart och pållarna fått sin kvällsmat, så kollade jag på termometern i stallet... -10 grader stod den på! Allt är relativt, -10 är ju klart bättre än -25 som det var för några dagar sedan. Nu räcker det att pållan har 2 täcken på sig istället för 3....

Det enda som är kvar att göra för kvällen är att plocka ur linserna, bort med sminket och så dyka i säng. Inge mer händer idag mao :-)

/Lizzie

11/1 Måndag - en lugn kväll...

Idag fick det bli vilodag för Oktawia. Vi är ju alla lite väl trötta på kylan. Oktawia som är en fryslort går nu med 3 tjocka täcken på sig, får totalt 18 kg hö/dag istället för 12 kg som hon står på i vanliga fall. Men ikväll så frös hon inte i alla fall. När vi kom hem från jobbet så serverade jag damen ljummet vatten och hö i hagen, kände då under täckena och hon var lagom varm under. Med in i huset följde pållarnas vattenhinkar. Maken hade ställt in dem i sadelkammaren under dagen... trots element så är det nollgradigt i sadelkammaren. Alltså hade hinkarna inte tinat utan var fortfarande totalt nerisade....

Lite trött på all is....Hinkarna fick stå några timmar framför en kamin som det eldades i för fulla muggar under kvällen... så småningom så tinade de så pass mycket att det gick att hälla ut isklumparna.

Själv har jag inte gjort så mycket ikväll. Efter maten så städade jag upp i köket - förstår inte hur mycket disk vi kan producera!!! Slösurfade lite och så fixade jag mockningen och hästmaten - höll på frysa ihjäl som vanligt, men hann in en stund för att värma upp kroppen innan det var dags att ge sig ut igen.

Plockade in pållarna vid 20.30 - idag så förde vi en kamp med Biancas hovar och en rasp. Hovis hade ju inte tid att fixa fossingarna på fröken, och jag tänkte att lite raspning fixar jag själv. Jo, tjena.... frökens fossingar hade vuxit rejält, så vi fick turas om att raspa. Fick ändå inte ner tillräckligt, men gav upp och ska leta reda på en bra hovtång för att klippa lite och sedan raspa. Bianca tyckte det var trevligt med uppmärksamheten i alla fall ;-).

Kollade snabbt igenom Oktawia och hon verkade himla nöjd och belåten under sitt täckeslager ;-). Dock tyckte hon att det var väldigt dålig service på hotellet idag. Hålla på och fjanta runt med shettisungen istället för att servera kvällsmat - det är dålig service det *fniss*.

Pållarna fick mat strax innan kl 21 så jag hann in precis för att kolla på CSI NY. Och vips så var den måndagkvällen slut ;-). I morgon ska det bli en sväng in till ridhuset för min del i alla fall :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


10/1 Söndag - Fortsatt kyla...

Jippi - Sibirienklimatet håller i sig, när jag klev upp 9.30 idag så hade vi -22 grader - och 15 grader i huset. Jättekul *typ inte alls*! Inte fanns det någe ved inne heller och jag hade inte tid att hämta på morgonen. Det blev en varm dusch och sedan frukost. Vid 10.30 hakade vi på trailern och vi for iväg för att shoppa sängen jag kollade på i går.

En sängram och 2 sängbord, 4 år gammalt - allt för 500 spänn. Helt OK pris tycker jag. Materialet är oljad furu och alltihopa är i mycket bra skick, inga repor eller hack. Så det kommer bli ursnyggt när jag laserat det hela i vitt :-)

Just nu är alltihopa placerat i sadelkammaren i väntan på målningsbart väder och urymme i huset ;-)

Det är spårfräst mönster i gavlarna, funderar på att lasera spåren i någon dalablå nyans... har ju blått i sovrummet.Och så tillhörande sängbord
Efter lite lunch så var det åter dags att ge sig ut i kylan. Gav mig i kast med den delikata uppgiften att mocka djupfrysta bäddar... *suck*. Dessutom höll jag på att frysa sönder trots 4 lager med kläder, tjocka skinnvantar och mössa.

Maken åkte på em iväg och hälsade på sina föräldrar. Jag var kvar hemma och röjde lite i röran. När jag väl började plocka undan lite på mitt skrivbord, så slutade det med att jag städade hela undervåningen. Framför allt badrummet var i stort behov av en ordentlig omgång - så min städiver gjorde ju nytta i alla fall. Höll på för fullt när maken kom hem igen. Dock blev inte han speciellt städsugen, så övervåningen blev ogjord... Jag hade inte tid att fortsätta städningen eftersom M2 kom precis. Hon hade bokat träning för I kl 17.45 så ut i kalla stallet igen ;-).

Oktawia blev snabbt iordninggjord för en omgång dressyrträning och färden gick mot ÖFK. Oktawia och M2 skötte sig riktigt bra, pållan var lite motsträvig, men M2 fick god hjälp av I för att rida igenom det hela och till sist så hade Oktawia iordning på bakben, rygg och bogar. Lite huvud rakt upp under sista minuterna i galoppen, men det berodde på att hon var helt slut. Hon hade med sig bakbenen och spårade bra - så tränare I var jättenöjd.

Lite galoppLite travjobbJag har filmat lite, men inte hunnit gå igenom materialet ännu, så vi får se om jag lägger ut nåt på Youtube i morgon istället ;-).

Pållan fick jobba ordentligt idag och blev rätt svettig, så när vi kom hem så fick hon stå kvar inna med fleece + ulltäcke på sig. Hö och vatten serverades till pållarna, mer mat och vatten blir det vid 22-snåret. Nu ska jag kolla på svenska filmen på 4:an som början kl 21.

Roligare än så här blev alltså inte dagen idag :-)

/Lizzie


9/1 Lördag - rensning

Fortfarande totalt svinkallt. Upp vid 8 för att släppa ut pållarna. I vanliga fall klarar jag av att gå ut med bara jackan över morgonrocken och så stövlar - kanske inte så snyggt, men ingen ser mig i alla fall *fniss*. Men vid - 26 grader så blev det till att rota fram ett par överdragsbyxor att ha på sig under morgonrocken - jag vet, skitsnyggt ;-). Överlevde kylan  i alla fall.

När jag väl kom in igen så blev det till att få liv i kaminerna. När det är kallare än -25 grader stannar vår luftvärmepump och våra elelement står på "nödvärme", vilket är lika med 15 grader i huset.... Inte så skönt kanske att befinna sig i någon längre stund om man inte pälsar på sig... efter 2 timmars eldande så hade jag i alla fall fått upp temperaturen till 20 grader och det var riktigt skönt inne.

Så fm gick åt till att vara eldvakt och mellan turerna fram och tillbaka till kaminerna för att slänga i mer ved så passade jag på att rensa bland mina prylar. Var tvungen att sortera i ett skåp för att få undan prylar ur ett annat skåp ;-). När man plockar fram saker som legat undanplockade i drygt 15 år - då är det dags att slänga... började plocka om bland lite gamla böcker i ett bokskåp, upptäckte då att jag hade böcker på dubbla rader... böcker längst bak var ett helt gäng pocketböcker... de har jag läst och det var typ 18 år sedan! Hade totalt glömt bort att jag hade dem - inget att spara på alltså. Vips så frigjordes det lite utrymme och jag fick undan det jag ville. Ska försöka låta bli nu att samla på mig nya prylar bara ;-).

Har idag också gjort storstädning av toan där kattungarna bor... alltså fick maken vara kattvakt och se till att kissarna höll sig på samma ställe - på ett ungefär i alla fall... det är full fart på dem och de är hur söta som helst ;-)


Lite fundersamma på vart de hamnat är de allt...En som är väldigt nyfiken på kissungarna - det är Lexi det... men alla är inte lika nyfikna på Lexi ;-)

Tuff brud i lyxförpackning var det visst *fniss*

Men det finns nyfikna kissungar också...
Kan man se mer gullig ut? ;-)
Jo, man kan se lite försiktig ut också ;-)
Schäfer vs kattungeLexi skulle vara helt överlycklig om hela gänget kissungar hoppade upp och klättrade på henne ;-)

Kattungarna blev sedan återbörde till sitt lilla rum, nu har de rent - för en stund i alla fall. För hur bedårande de små liven än är... så ställer de till som fan.

Min katt Nalle, som är uppfödd i stallet, har ju andra kvar på liggplats... fortfarande så hyser han förkärlek till att lägga sig i tvätthon. Att han gillar att ligga där på sommaren är ju en sak, då är det svalt och skönt. Men en dag som denna!!! Totalt svinkallt!På em så förpassade jag mig ut stallet och fixade mockningen - höll på att frysa fast i stallet! Jag hade tänkt gå ut och gå med Oktawia, men det var -18 grader och jag klarade bara inte av att vara ute längre än vad som krävdes för att fixa iordning stallet. Däremot så såg jag att Oktawia och Bianca busade som idioter i hagen - så de fixade sin motion själva... duktiga pållar! I morgon ska MW rida lektion så då blir det ingen vila i alla fall...

Sen em så drog vi ivägen en sväng. Jag hade ringt på en annons om en begangnad furusäng + 2 sängbord för 500 kr. Detta måste jag ju kolla in - sängramen är 4 år gammal och alltihopa var hur fint som helst, inga repor eller slitet. Materialet är oljad furu. Detta ska jag iväg och hämta och betala i morgon - så småningom ska det hela målas i vit lasyr. Ska även måla om min furubyrå och min lilla furuspegel som min morfar gjort. Ska dock vänta med målningen fram tills i vår ;-).

När vi var hemma igen så fixade jag iordning en laxrätt med medelhavsgrönsaker. Alltihopa in i ugnen 20 min och sedan klart - smakade hur gott som helst - men det är ju inte svår när det gäller nåt med lax ;-).

På kvällen åkte jag upp till I-L och fikade en sväng med henne och snackade bort ett par timmar. Det var trevligt - trots att jag var tvungen att ge mig ut i kylan, men vad göra för lite social samvaro ;-). Kom lagom hem för att ta in och natta pållarna och nu är det bara lite TV-tittande kvar för kvällen. Komissarie Lewis var det visst - börjar NU.

Det var allt för idag!

/Lizzie8/1 Fredag - kallt, kallt, kallt...

Egentligen borde man ju vänja sig vid kylan när det håller i sig som det gör nu... men icke! Bara jobbigt *suck*.

Pälsade ialla fall på mig understället innan jag åkte till jobbet. På frukosten på fredagar så åker vi till Stadsbyggnadshuset och fikar frukost hela gänget från jobbet. Efter frukosten så hade jag ett möte inbokat på Staben så jag skulle ju vara kvar och då GÅ tillbaka till jobbet. Vi samåker ju när vi åker iväg till frukosten... Det är ingen lång sträcka om man går gångvägen, tar max 15 min att promenera. Det står man ut med även om det är -16 grader kallt - därav mitt underställ.

Nu hade jag sådan tur att precis när mitt möte var avklarat så kom en kollega från min arbetplats som var på väg tillbaka till jobbet - slapp gå med andra ord. Och det var rätt skönt för satan vad kallt det var när vi kom ut!

Resten av dagen tillbringade jag inom hus, dock blev det ett besök ner till träningslokalen innan jag käkade lunch. Första träningspasset sedan några dagar innan jul - det var skönt och jag har inte tappat nåt under ledigheten :-). Framför allt klarade jag av att stå i "plankan" i 2 minuter utan problem :-)

Efter jobbet blev det ett snabbt stopp vid Willys för att fylla på matförråden och sedan full fart hemåt. När middag och dyl var avklarat så var det dags att ta itu med mockningen av pållarnas boxar... -20 grader i stallet och jag höll på att frysa ihjäl.... gjorde iordning rejält med hö till varje mål. Oktawia är en riktig liten fryslort så hon behöver ha rejält med grovfoder i denna kylan. Skulle inte göra ett dugg om det kunde bli lite mildare. När jag väl kom in i huset igen var jag helt stelfrusen, placerade mig framför kaminen med en temugg i högsta hugg så jag kunde tina upp...

Resten av kvällen tillbringade jag med att titta på TV, slökollade lite på Let's dance, ut och släppte in pållarna, sedan in för att kolla på Morden i Midsomer och sedan avslutade jag kvällen med att titta på Number. En lite lätt slapp fredagkväll med andra ord ;-). När jag gick och la mig hade vi -27 grader *burr*

Det var allt för idag!

/Lizzie


7/1 Torsdag - jobb igen

Levde faktiskt när klockan ringde i morse... men det var nog inte mycket mer ;-). När jag väl är uppe så är jag ju vaken och det gick bra att jobba. Hade relativt lugnt på jobbet idag, så jag hann till och med att läsa lite i min kurslitteratur - det var inte helt fel ;-).

Efter jobbet så var det full fart hem, fixade middag lite snabbt - pasta med tonfisk och tomatsås, snabbt, enkelt och nyttigt - men framför allt gott också ;-).

Ut i kylan för att mocka. Gjorde ett försök idag att köpa ett grephuvud på Granngården, men de var slut... undrar om fler gjort som jag... mockat sönder grepen på fryst hästbajs... alltså fick jag lite lätt laga min grep. Är det nödläge så är det, och räddaren i nöden blev en rulle med silvertejp - funkar till allt ;-).

M1 och pappa P var inbokade till 18.30 idag, så det var bara att sätta lite fart. Det var inte så vansinnigt kallt i stallet idag, -13 grader, men det måste ha varit råare luft för jag höll tamefan på att frysa ihjäl *burr*.

När M1 och P kom som blev Oktawia iordninggjord i raketfart och så for vi iväg till ÖFK. Gud vad skönt med ett uppvärmt ridhus!

Det var 4 st privatryttare idag, plus en ridskolegrupp - men det funkade bra. Oktawia var hur cool som helst och dessutom riktigt samarbetsvillig. Såg hur trevligt ut som helst. Eftersom det var lite rörigt med alla ekipagen så hade M1 lite svårt att koncentrera sig på de övningar hon bestämt hon skulle rida, men ibland blir det ju så. Gick bra ändå och framför allt får man vara nöjd över att hästen skötte sig kanonbra. De andra privathästarna flippade ur vid ett hörn där det hängde kläder... så det var därför det var lite rörigt... inte Oktawia inte, idag var damen på riktigt bra humör *fniss*.

Dock blev hon rejält svettig efter ridpasset, så när vi kom hem igen fick hon stå med fleece och ulltäcke på i en timme och käka mat. Jag ut efter CSI Maimi och skiftade täcken och då hade hon hunnit torka upp. Tror dock att det blir nödvändigt med en lite klippning, typ täckesklippning... om jag nu kan få låna någon klippmaskin någonstan... ska kolla med Granngården i morgon.

Det var allt för idag!

/Lizzie


6/1 Onsdag - Fortsatt kyla

Fortsatt totalt sabla svinkallt... *suck*. Blev väckt 8:45 då jag fick kaffe till sängen... hade beställt väckning trots mina utsvävningar i natt... lika bra att börja chocka kroppen... i natt så hade vi -26 grader och maken serverade kaffet med ett hurtfriskt - nu är det bara -22 grader! Jag låg kvar i sängen under ett varmt täcke och zippade i mig kaffet.... hade ingen som helst lust att kliva upp innan han fått fart på kaminerna. Underhållsvärmen står nämligen på svala 17-18 grader. Funkar alldeles utmärkt när man sover... men inte så skönt att befinna sig i annars - om man inte är påpälsad med underställ, fleecetröjor och fårskinnstoflor... och jag vill kunna masa runt i morgonrocken en stund och vakna till liv... Som tur är så går det snabbt att få upp värmen med hjälp av kaminerna i alla fall :-)

Under fm gjorde jag inte många knop, sorterade ur lite kläder i min garderob och upptäckte att jag kommeri en hel del gammalt jag inte kunnat ha på 10 - det kändes jättekul :-). Plockade rätt på min kurslitteratur som ska med till jobbet i morgon. Kollade att jag hade allt annat klart också. För övrigt så surfade jag runt på Internet... maken spelade ju TV-spel eller nåt sånt i vilket fall som helst.

Efter lunchen så åkte vi i alla fall ut till Marieberg en sväng. Vet inte vad det var maken var ute efter, han fick inte tag på det i alla fall. Jag kom hem med 2 st satinörngott från Hemtex, ett par svarta tights i ylle som jag ska ha till en kjol jag kommer i nu. Annars så tycker jag inte det finns så mycket på rean att shoppa direkt. I alla fall inte i min smak... har ju så vansinnigt svårt för alla dessa tunikor med avskärning under bysten  - herregud! Man ser ju ut som en gravid flodhäst ÄVEN om man är jättesmal :-O Hitta en tunika som är mer rak eller i alla fall utan avskärningen är ju helt hopplöst. Övriga toppar är tunna och i syntetmaterial som man fryser ju halvt ihjäl om man ska nåt sånt på sig.

Till våren kommer jag behöva införskaffa rätt mycket nya kläder, frågan är ju bara vart man ska shoppa kläder. Får nog bli en liten busstur till Ullared ;-)

Var hemma igen lagom till pållarna skulle ha sin em-mat och sedan så förpassade jag mig ut i mitt svinkalla stall och mockade frysta bajskottar. Lyckades också sätta grepen i en djupfryst hög lite väl våldsamt - så det sa knak och i morgon måste jag till Granngården och köpa ett nytt grephuvud *fan också*.

Ordentligt genomfrusen kom jag till sist in i stugvärmen och kunde fixa middag - här behövdes det varm mat för att få upp värmen igen ;-).

Vår schäfer Lexi kan ju vara ute hur länge som helst, Lillan vill gärna vara ute och framför allt springa ner till grannen.  Dock är det med tjockt vintertäcke på och i omgångar av 3 minuter som hon vill vara ute. Katterna då... nä, de vill inte vara ute alls... I kattrummet ligger alla katterna i en hög på klätterställningen och sover. Och "innekatterna" är innekatter i ordets rätta bemärkelse. Framför allt så gör de inget annat än sover... frånsett äta mat mellan varven...

Tussan har sin favoritplats i fönstret, trångt men va fan!Nalle vill ju ha lite mer utrymme och hade lagt beslag på mitt skrivbord - som vanligt...Man ska nog bli huskatt i sitt nästa liv - hos en snäll människa och djurvän som jag själv ;-).

Till och med stallkatten Prickan sover dagar som denna. Hon är dessutom lite fiffig och fixar sina egen sovsäck ;-)Oktawias vintertäcken duger även till en liten kisse ;-)


Resten av kvällen har jag sedan varit placerad framför datorn och kollat igenom några avsnitt av Collision på svtplay - vad göra när man inte kommer ihåg att kolla på TV... Nu ska jag i alla fall förpassa min rumpa ut i kylan igen. Dags att ta in pållarna och servera dem kvällsmaten. Tur att de små djuran klarar kylan bra i alla fall - bara att ösa på med ektra hö så fryser de inte.

Det var allt för idag!

/Lizzie

5/1 Tisdag - Fullt ös...

Kravlade mig ur sängen mer död än levande för att släppa ut pållarna på morgonen. Herregud! Hur ska jag klara av och framför allt överleva att kliva upp 5:40 på torsdag!!! Det är ju inte klokt hur snabbt man ställer in sig på lite andra tider när man är ledig några dagar. Nåja, det är ju bara 2 dagar jag ska jobba - sedan är det ju helg så jag får sova då ;-).

Under fm så pysslade jag lite med att laga kläder, stryka stryktvätt och tvätta ytterligare. Hamnade framför datorn mellan jämna mellanrum, man måste ju ut och surfa lite och hålla koll på läget *fniss*.

Efter lunchen tog jag itu med mockning av stallet. Vi flyttade sedan över de spånsäckar som stod i garaget till det nu tomma utrymmet inne i lagården. Fyllde upp med nytt spån hos pållarna. Det är ju rejält kallt nu -20 grader och det märktes att pållarna behövde tjockare bädd. Det var nämligen lite väl djupfryst när jag mockade och pållarna ska ju kunna ligga ner utan att bli totalt avkylda.

Var sedan tvungen att gå in och värma mig en stund med kaffe och Internetsurf innan jag återigen pälsade på mig kläder och ut i stallet. Det var dags för pållans motionspass, och det gick undan när jag gjorde iordning henne. Borsta en häst och sätta på utrustning i -20 grader - DET är ingen lek!!  Jag har ju så vansinnigt svårt för att jobba med vantar på mig, vilket resulterar i totalt svinkalla och sönderfrusna fingrar. För att inte tala om hur mina naglar ser ut *suck*.

När pållan var påklädd med utrustning och 2 täcken (fleece och ull) så gick färden på ÖFK. Helt solo fick vi vara till att börja med i ridhuset. Det är så skönt att komma till ett fungerande ställe, bra underlag som är sladdat som det ska, värmen på i ridhuset och ordentligt plogat på parkeringen. Det är trevligt när allt annat är totalt svinkallt ;-)

Pållan var rätt cool idag, lite lätt motsträvig visade det sig också... ;-) När framskrittning och framridningen i trav funkade bra idag och pållan verkade vara på ett rätt bra humör.

Så var det ju då dags för galoppen - tyckte matte, men inte Oktawia ;-). Men som bekant är ju matte envisare än hästen så hon fick finna sig i att galoppera - dock under tydliga protester...

Svart hästkräk blir någon blir någon typ av häst/giraff - men åt alla håll som springer runt med sänkt rytt och huvudet rakt upp...Dessutom vred hon huvudet utåt och lutande sig inåt på volten och till sist så måste jag erkänna att jag förlorade tålamodet *morr*. Matte har lite PMS och då är stubinen kort *harkel*. Blev inte lite verbal "utskällning" *läs skrik och ilskna svordomar och hot om smörgåspålägg*.

Pållan verkade ha förstått vad saken gällde, för hon skärpte sedan till sig ;-)Dock var damen fortfarande stelopererad i vänster sida (som vanligt) och jag fick rida som ett djävla djur för att få loss det hela. Som tur är ju galoppen i sig lite lösgörande, och efter ytterligare övningar i skänkelvikning där jag fick hjälpa till med spöt för att få med vänster bak, så började damen äntligen lossna. Till sist så blev skänkelvikningarna riktigt bra och damen blev mjuk och fin, jag kunde jobba en stund i trav under nedsittning och bogarna var på plats och bakbenen plus resten av hästkroppen också. Det kändes bra, framför allt med tanke på min stora frustration i början av ridpasset ;-).

När vi var klara så hade det hunnit bli mörkt och dessutom hade temperaturen droppat ytterligare -5 grader - satan vad kallt det var!!!

När vi kom hem så lastade vi av nedanför vår kulle och jag gick upp med pållan. Förra gången så satsade jag och tog mig upp med bil och släp, men fick rejäl sladd så det ville jag inte risker igen. Under färden hem så hade min pålla förvandlats till en frosthäst ;-)Snabbt av med utrustningen, fleecetäcke och ulltäcke fick ligga kvar och suga upp den svett som var kvar. Sedan fick pållarna stå kvar inne serverade med em-maten. Själv förpassade jag min i huset där maken påbörjat middagen. Blev fisk i folipaket i ugnen.

Det var gott med varm mat i kylan ;-). Jag hade ju också planer för kvällen som innehöll dans och inmundigande av alkoholhaltiga drycker - då behövs det mat först ;-)

Efter maten så var det ut i kylan igen och så skiftade jag täcken på pållan. Dock fick de stå inne resten av kvällen, kl var 19 och så var allt förberett och klart för maken när han senare hade hand om kvällsfodringen.

Jag förpassade mig sedan in i duschen där jag befann mig i cirka 30 minuter. Det tog en stund för att få upp värmen i kroppen - var totalt nerkyld efter turerna ut till stallet!

Varm och nöjd blev det sedan placering vid skrivbordet med sminkväskan i högsta hugg och wiskeyglaset i det andra. Sminkade mig först innan jag drack upp wiskkeyn ;-). Annars så vet man ju aldrig hur det kan bli ;-).

På med snyggkläderna (kortfransklänning och tajts) och till sist gick färden mot stan. Maken fick idag vara taxichaffis, och vi plockade upp min kompis K på vägen till Club 700.

Vi kom lagom till det att krogshowen började med Comedicompaniet - den gick i 50-talsstuk och det är ju musik som jag står ut med ;-)

Under kvällen spelade 2 band, Boogie Woogies som också körde gamla godingar - det som är jobbigt är ju dock när det är proppat på dansgolvet så ska ju vissa envisas med att bugga... lite jobbigt... man blir ju nästan omkulldansad... ;-)

Det andra bandet, som jag inte kommer ihåg vad de heter, var inge bra. Spelade någon typ av konstig westernmusik som inte var så himla dansbar ;-)

Men K och jag hade det trevligt, träffade massor av folk som jag inte sett på år och dag - jättekul! Ska bli spännande att ställa sig på vågen i morgon och se om alkoholen lagt på nåt på vikten... men en cider, en öl och en smirnoff ice är ju inte så farligt att hälla i sig under en kväll. Vid 1-snåret så kom vår taxi för då tyckte vi att det räckte - både jag och K. Så maken fick köra hem två fnittriga fruntimmer - så där lagom kul tyckte väl han *fniss*.

En trevlig dag och kväll med andra ord!

/Lizzie

4/1 Måndag - Ledig

Så skönt med lite semester :-). Tyvärr så finns det ju en nackdel med att vara hemma och inte ha något speciellt för sig - eller jo, jag skulle behöva plugga... men vad gör man... städar, tvättar, diskar, stryker tvätt, städar igen... :-O

Hur lyckas man med det egentligen... Vid 12-snåret tog jag mig ut till stallet för att mocka. Pållarna fick först sin lunchmat, sedan ägnade jag mig åt mockningen. Var en del att ta rätt på eftersom pållarna stod inne igår kväll lite mer än vad de brukar göra. Hade under tiden fullt sjå att hålla koll på hundkräken... har två stycken små hunddamer som löper.... och helt plötsligt så är det ju VÄLDIGT intressant att springa över till grannens gård *suck*. Inte så bra med tanke på att Lillan inte gillar andra hundar och hos grannen finns det ju också jyckar. Fick alltså hålla superspan på Lillan och Lexi - Lillan försökte smyga iväg flera gånger och hon funderade nog ett tag på om matte hade ögon i nacken ;-).

Det var i alla fall inte så farligt kallt mitt på dan och solen sken lite svagt... Oktawia fick vila idag och hon är ju som vanligt nöjd bara det finns mat att äta ;-)Som synes har vi riktigt fint med snö... och det räcker med den varan också ;-).

Tyvärr har jag inte lyckats få hem mat till fåglarna *skäms* så de har flyttat iväg någon annanstans där det finns mat... men fågelbordet är ju vackert ändå ;-)Under resten av em gjorde jag inte så himla mycket. Surfade runt på Internet - inga problem att få tiden att försvinna då inte. Kollade igenom lite rapporter som har med den digitala klyftan att göra. Jag måste få fram någon idé om vad jag ska skriva om när det gäller min C-uppsats... *suck*. Men just nu så känns hjärnan rätt tom på idéer... den 18/1 MÅSTE jag har klurat ut nåt i alla fall...

På kvällen kände jag att det var dags att åka iväg och träffa lite folk, så jag pös iväg till C's stall och snackade lite skit en stund innan de skulle hemåt. I morgon kväll så är det ju festen på Club 700 så då lär jag få min beskärda del av att träffa lite folk i alla fall *fniss*.

Nu ska jag i all fall ut i kylan och plocka in pållarna, kolla så att allt är bra med dem, kvällsfodra och sedan kvällsrasta vovvarna lite. Kl 21 börjar ju CSI NY och då ska jag vara klar ;-)

Roligare än så här blev det inte idag!

/Lizzie

3/1 Söndag - Städning...

Min tur att släppa ut pållarna på morgon = ingen sovmorgon ;-). Somnade dock sent igår så jag var skittrött, blir nog fint att ställa om till jobbtid tills på torsdag... Jobba mellan kl 10-16 känns som ett bra alternativ i nuläget ;-) blir ju inte så mycket pengar förstås....

Efter att pållarna var utsläppta i hagen och höt serverats så vaknade jag till liv med hjälp av en varm dusch och efterföljande frukost. När jag väl fått fart på kroppen så blev det också full fart... Huset har inte blivit grundligt städat på drygt 3 veckor... vilket märktes. Alltså blev det idag ordentligt dammat överallt - ÄVEN i TV-rummet på övervåningen... maken fick plocka undan en massa pryttlar först bara så jag kom fram med dammtrasan...

Städning av huset tog i princip hela dagen. Kom ut till stallet för att fixa mockning m.m strax innan kl 15 och det tog ju en stund i kylan. Under städningen så hade Minna och Nalle totalt tokfnatt - Minna for runt som en idiot och var högt och lågt samtidigt. Så fram på em blev liten kisse väldigt trött, när det var dags för mig och laga middag så var det en Minna som sov som en klubbad oxe på soffan och reagerade inte för nåt...

Trött MinnaAtt vara en busig lite kisse - det tar hårt på krafterna ;-)

Till middag fixade jag pasta med räksås - mums ;-). Och jag han käka klart lagom till M&M dök upp vid 17-snåret. Idag var det M2 som skulle motionera Oktawia. Så pållan blev iordninggjord för ett litet dressyrpass och färden gick sedan mot ÖFK. Vi var idag i gamla ridhuset, lite varmare än det nya och framför allt så trivs Oktawia väldigt bra i detta ridhuset. Trots detta så var damen inte helt lättövertalad till att vara snäll och jobba. Det var allt en liten motsträvig pålla vars bogar levde ett eget liv större delen av ridpasset, men till sist så fick M2 rätt på "hästkräket" och red igenom motsträvigheten. Lika motsträvig som hon var innan, lika lösgjord blev hon efter genomridningen så M2 var nöjd med ridpasset. Lite skänkelvikning kan göra susen ibland... ;-)

När vi kom ut från ridhuset så blåste det isvind ute så man nästan frös ihjäl på 3 sekunder, fort in med kusen i trailern och så hem. Oktawia var fortfarande lite svettig så hon fick behålla fleecetäcke + ulltäcke och så in i boxen med hö att käka. Får stå inne och torka upp ordentligt ett tag. När jag kom in i huset så var jag helt övertygad om att det var minst 20 grader kallt ute för jag frös något hemskt, men icke... -6 grader var det bara!!! Snacka om att det är råkallt ute!

Nu ska jag ialla fall ut och skifta täcken på pållan och servera damerna kvällsmaten. Jyckarna ska få lite kvällsrastning, sedan får jag se om det finns någon film eller nåt jag kan kolla på. Har semester i morgon :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

2/1 Lördag - shopping

Maken släppte ut pållarna idag, och jag sov som en klubbad oxe till kl 9 :-O. Blir inte lätt när man ska börja jobba igen... upp kl 5.40 *harkel*. Tog det lite lugn på morgonen i alla fall. Gick inte ut i stallet förrän kl 11 då jag fixade mockning och hästmaten. Idag behövde även fyllas på med spån i boxarna och så fick jag klättra upp på höloftet för att slänga ner en omgång hö - rena motionspasset på min ära ;-).

Vid 12 var jag klar, pållarna fick sin efterlängtade lunch och jag fixade sedan en tonfisksallad som lunch till oss tvåbenta. Efter lunchen så får vi i alla fall iväg till Marieberg... måste ju ha tag på nåt som jag kan ha till tunikan/klänningen som jag köpte häromdagen.

Det var mycket folk på Mariebergs köpcenter - och det där med mellandagsrea är överreklamerat. Jag vandrade runt i alla klädbutikerna och tyckte det var mest skräp som reades ut... annars är min smak för kläder inte kompatibelt med dagens mode...

Efter lite vandrade och provande så blev det till sist ett par leggings (till ordinarie pris) på Lindex. Det tog mig 1,5 timme att besluta mig för vad jag skulle ha... våndan var stor...

Maken hade vandrat runt för sig själv i lite andra affärer, typ Siba och Hjula... när vi sammanstrålat så gjorde vi dock ett snabbt besök på Intersport - och vad hittade jag väl där!! Min favoritjumper till salu... ännu mera nedsatt än den jag köpte tidigare i höstas. Den som nu är alldeles för stor.

Så det blev en v-ringad, grön, jumper också - idag kunde jag köpa en i stl M istället för XL som jag gjorde sist - kändes bra :-)

Vi fortsatte sedan till Elgiganten - jag behöver nya skumgummipluppar till mitt headset... trodde att det skulle finnas på Elgiganten - men icke - finns inte att köpa reservdelar över huvud taget till mobilers headset!! Trodde knappt det var sant! Headsetet funkar alldeles utmärkt för övrigt... förutom plupparna då - skitdåligt att det inte finns som reservdel *morr*. Så den enda shopping som blev av inne på Elgiganten var kaffe (!?) - De sålde Löfbergs lila, jubileumsblandningen, för 22 kr -  så ett paket slank med hem ;-).

Efter shoppingen var vi fikasugna och åkte vidare till Kumla för att hälsa på makens föräldrar - de bor fortfarande kvar på korttidsboendet, men svärfar har idag ätit sin sista PC-tablett och är MYCKET bättre. Vi kom också precis till em-fikat så det passades alldeles utmärkt. Vi var där i en timme innan det var dags att åka hemåt igen.

Var alltså hemma igen lagom tills det var dags att em-fodra pållarna och fixa middag till oss själva. Det blev senapsbiffar med ungsrostad potatis och lite grönsaker - mums!


Dagens shopping!Jumpern kostade 150 kr istället för 450 kr - snacka om fynd! :-)


Efter maten hade jag tänkt mig att åka in till ridhuset med pållan, men maken var ju urgrinig *suck* och jag kände att jag blev så djävla irriterad så jag la ner det där med ridning. Liksom ingen idé när det ska tjafsas och hållas på. Dessutom inte läge att rida när man själv är irriterad och uppretad *suck*.

Så istället rensade jag köket efter matlagningen - egentligen makens uppgift, men han försvann snabbt som ögat upp till TV-rummet *som vanligt*. Jag slösurfade en stund, men blev sedan alldeles för rastlös för att sitta stilla. Var inte på humör för att plugga heller, behövde röra på mig helt enkelt!

Det blev jag och Lexi som tog en promenad på nästan en timme i månskenet - var -10 grader ute, men riktigt skönt! Eftersom jag älskar fullmånen så var det helt underbart att den lös som en stor fet ficklampa uppe på en midnattsblå himmel :-). Lexi tyckte också att promenaden var trevlig. På hemvägen testade jag lite kontaktövningar med damen och de funkade bra. Med tanke på hur lite jag tränar med vovven så är hon förvånansvärt lydig *fniss*.

Har inte gjort så mycket mer ikväll. Fastnat framför datorn som vanligt *harkel*. Nu ska jag i alla fall ut och plocka in pållarna för kvällen. Kl 21 börjar Olycksfåglar del 2, som jag ska kolla på och efter det Kommissarie Lewis - helkväll framför TV:n med andra ord ;-)

Förresten... vi har ju ett akvarium... Minna kämpar tappert varje dag med att försöka "fiska" ;-). Katter är inte så smarta som man kan tro ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie


1/1 Fredag - Nyårsdagen

Eftersom maken drack alldeles för många öl igår (som vanligt *suck*) så blev det jag, som inte drack typ nåt, som fick kliva upp i morse för att släppa ut pållarna. Trött var jag, kom ju i säng sent, men vad göra för sina kära små pållar. Bara att gilla läget och kravla sig ur sängen och släppa ut dem och ge dem frukost i hagen. Inte så kallt idag i alla fall. Sedan så käkade jag frukost i lugn och ro framför datorn och Bukefalos, men när jag slappat klart så kände jag att det var dags att ta tag i mitt stora rensningsprojekt. Har ett bord i trapphallen som var helt belamrat med kataloger, tidningar, allt möjligt annat som jag haft behov av att spara. Har inte rensat på 2 år... så ni kan ju tänka er resten...

Efter någon timme så hade jag sorterat upp allt i tre högar. Den minsta högen närmast i bild är det som blev kvar där jag har behov av att spara...De gamla tidningen Ridsport från 2009 kan eldas upp i kaminen, men den stora högen till vänster är kataloger, tidnignar osv som är i glansigt papper - inge bra att elda med... det ska till pappersåtervinningen.

Sedan gick jag igenom högen med det som ska sparas. Maken fick ta rätt på sitt "skräp" och jag sorterade sedan ut alla tidningar. Har slängt en del tidningar, men jag har svårt att skiljas från gamla Allt om trädgård, Hästmagazinet och Må Bratidningar. Hur länge sparar ni på tidningar??? - Hittade några Hästmagazinet från 2001...
Efter lite letande så hittade jag några tidskriftsamlare som låg oanvända - de blev fyllda till bredden!!!Frågan är ju bara vart sjutton göra jag nu av detta... är ju tämligen tvärfullt i mina bokhyllor *harkel*. Bar upp dem till sovrummet så länge så de kom ur vägen i alla fall ;-).

Till lunch blev det lite rester från gårdagens middag - smakade bra idag också. Efter att ha få i sig mat så gick jag ut och fixade klart med mockning och hästmaten. När jag ändå var ute så fixade jag lite med skottning. Det har snöat några cm i under natten och det var lika bra att skotta av det innan det blir tilltrampat. Sedan fick jag, efter lite tjat, även fart på maken så vi skulle kunna skotta bort snön på vår uppfart till vårt hus. Inga problem att åka med vår bil, men svårt när man har trailern hänger på. Den har ju lägre markfrigång och tar i snön. Inte alls lattjo lajbans... Maken skottade under ljudliga protester och gnäll *suck*. Det blir fan inte bättre för att man gnäller *arg*. När vi hållit på en stund så insåg jag att jag var tvungen att lämna honom ett tag eftersom jag vill hinna aktivitera Oktawia innan det blev mörkt. Lämnade spaden åt honom att fortsätta... Tror ni han gjorde det? Jag hann nog inte mer än stänga dörren till sadelkammaren så låg han i soffan framför TV:n *suck*.

Fan - vad trött jag blir. Måste jaga honom med blåslampa för att nåt ska hända över huvd taget.... *morr*

Aktiveringen av Oktawia gick bra i alla fall. Damen var aspigg - inte så konstigt med tanke på att hon stått i två dagar. Motionen idag bestod av longering i hagen  och 40 cm djup snö. Alltså hade pållan riktigt fina knälyft i traven ;-). Jag behövde inte heller komma med så mycket kommandon - pållan kunde själv idag. Alltså - det var inget fel på framåtbjudningen ;-). Men att galoppera i denna snö blev ju lite jobbigt till sist, så då fick jag faktiskt komma med en liten smackning emellanåt - för övrigt så jobbade hon på bra. Och efter totalt 30 min longer så såg damen riktigt nöjd och belåten ut :-). Förhoppningsvis kan jag rida pållan i morgon utan att riskera skenfärd...

Kunde till och med rykta pållan idag utan att frysa ihjälp - det var "bara" -7 grader istallet. Får se hur länge vi klarar oss innan nästa köldknäpp kommer - fram tills dess så får man passa på att borsta när man kan ;-).

Pållarna blev sedan åter förpassade ut i hagen tillsammans med em-maten och där fick de vara fram till kl 22 nu när jag tog in dem och serverade dem kvällsmaten. Resterande em och kväll har jag tillbringat med att plugga, plockat undan disk, tvättat, pluggat igen, och så kollat på TV som avslutning.

Så roligare än så här blev inte årets första dag :-) God fortsättning på er alla!

/Lizzie

RSS 2.0