31/8 Onsdag - Hemmakväll...

Fullt ös på jobbet även idag. På lunchen så tog jag en långlunch, åkte först iväg till Viktväktarna för veckans invägning. Vågen visade -0,6 kg och det är jag mycket nöjd med. Förra veckan så pratade vi mål och jag satte upp målet -5 kg på 8 veckor. Med en viktnedgång på 0,6 kg i veckan så ligger jag helt i fas med min plan :-). Mycket nöjd med andra ord. Efter vägningen så åkte jag iväg till T's jobb och vi käkade lunch ihop vid personalmatsalen vid hans jobb. Där serverades raggmunk och fläsk. Inte nåt som jag lagar själv, men gott var det :-).

Tillbaka till jobbet för att göra lite nytta innan det var dags att åka hemåt.

Planen för kvällen var en hemmakväll. Oktawia har vilodag och jag passar alltså på att grejja hemma ;-). Började med att laga mat, baconlindan kyckling in i ugnen och en kastrull med fullkornsris på spisen. Under tiden som detta tillagades så passade jag på att gå igenom en omgång med höst/vinterkläder. Dags att byta säsong i garderoben... Eftersom icke säsongskläder förvaras i en vindsgarderob så får de "vindslukt" - bara att tvätta alla kläderna en vända alltså.

När jag höll på och plockade med kläderna som bäst så dök T upp. Han och Lexi hade varit ute en sväng i Egerstaskogen, men ingen svamp med hem idag. Det hade varit för blött för att klafsa runt med tennisskor tydligen...

Han ville inte ha någe mat, så jag fick ha min kyckling för mig själv ;-). Smakade mums och så fick jag ihop ett gäng matlådor :-).

Efter maten var det dags att gå ut en vända. Det var meningen att jag skulle ta itu med stallet, men T hade med sig fruklådor - perfekt att lägga äpplen. Jag har två stycken gamla Åkerö äppleträd. Dessa träden är planterade cirka 1910 - alltså är de cirka 100 år gamla och planterade av min gammelmorfar. I år är det jättemycket äpplen och alla är hur fina som helst. Har bott i huset sedan -94, men i år är det första gången som jag fått så fina Åkeröäpplen så jag vill ta rätt på dem... Tyvärr sitter de väldigt högt upp, men med hjälp av en trappstege och T's långa armar fick jag ner några stycken idag :-). Ska nu lagras i några månader innan det är dags att käka upp dem :-)
Även övriga äppletträd dignar av frukt... dessa Rosenhäger är väldigt vackra - och goda!Efter äppleplocket så åkte T och Lexi till lägenheten och jag tog itu med mockningen. Lite höstruggigt är det nu och Lillan ville helst gå in... måste nog skaffa ett fleecetäcke åt den gamla damen...

Fixade allt i stallet när jag ändå var ute, mockade båda boxarna. Skurade Biancas vattenhink för hon hade lyckats bajsa i vattenhinken *urk*, fyllde på fräscht vatten, fixade höpåsar och Oktawias kraftfoder. Matade stallkatterna och fixade deras sandlåda. När dessa kvällsysslor var avklarade så var det dags att gå in och göra lite nytta.

Hängde tvätt, fixade med diskmaskinen. Satte igång en brasa i gjutjärnskaminen för det var bara 18 grader inne och lite råkallt. Såg att en råkall och fuktig dimma rullade in över gärderna runt huset. Kändes väldigt skönt att sitta i mitt kontor med en sprakande kamin bakom ryggen. Varmt och skönt blev det också ;-).

Har nu tillbringat ett par timmar med att jobba åt Gränsbrytning och ska nu avsluta kvällen med att kolla på lite nyheter innan det blir sängläge.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

30/8 Tisdag - Tur till ridhuset...

Det har idag varit fullt ös på jobbet... lyckats med konstycket att hålla igång 4 olika jobb igång samtidigt. Mest beror det på att jag suttit i telefon och jagat folk... när inte den ena svarade, så ringde man nästa... så fick jag hålla på ett tag.

Jag har också lyckats komma ihåg att bestämma mig för vilket elavtal jag ville ha och framför allt vilken elleverantör. Det blev Mälarenergi och ett avtal som löper på 2 år med fast pris. Skönt att slippa oroa sig för att elpriserna sticker iväg i vinter.

Jag har också bestämt mig för att ta itu med att göra klart min C-uppsats... så jag kontaktade en studievägledare vid Universitetet och fick godkänt att registrera om mig på C-nivån för Informatik. Har alltså hela terminen på mig att hinna göra litterturstudien... :-)

Kommer inte ha några fritidsproblem. Arbetar heltid, har dessutom ett extraknäck som genererar 10 tim/mån, hästarna tar ungefär 3 timmar/dag och så ska jag då läsa in en massa litteratur... så när jag idag fick telefonsamtal från en medlem ur valberedningen för fotoklubben Focus så hade han förståelse för att jag inte riiiiktigt har tid med ett styrelseuppdag i klubben ;-). Kommer ha fullt sjå att hinna gå på klubbmötena ;-)

Efter en hektiskt dag på kontoret så var det full fart hemåt. Behövde inte var lika galet effektiv idag som igår, utan idag tog det 1,5 timme att få i mig mat, slösurfa en stund, mocka, fixa vatten och hästmaten. Pållarna blev intagna vid 19-snåret och vid 19.30 klev pållan snällt in i trailern och vi for iväg till ridhuset.

Framme vid ÖFK så mötte T upp. Jag skrittade fram runt SM-banan och han följde då med och hade Lexi med sig i ett snöre. När jag var klar med framskrittningen så förpassade jag mig till ett tomt ridhus och T bytte vovve och tog en promis med Lillan.

Jag rida runt i trav och försökte tänka på lite kloka ord som P sagt åt mig. Dock hade jag ingen koll alls på kroppen, kändes som om benen for åt alla håll.... Försökte rida lätt på ett annat sätt - lite mer böjning i höften, men hittade inte balanspunkten pga mina sprattlande fötter.

Till sist så tröttnade jag, gjorde halt och höjde helt sonika upp stiglädrena 1 hål! Kändes konstigt i början, som om jag fick ha benen böjda jättemycket - MEN jag fick en stabilaree skänkel och kunde koncentrera mig på att få koll på resten av kroppen.

Så dagens ridpass gick ut på att matte skulle få ordning på sin kropp och inte störa pållen så mycket. Uppenbarligen fick jag till nåt rätt i alla fall, för Oktawia uppförde sig bra idag. Om jag sedan hittat rätt teknik i lättridningen eller om jag lutar mig för mycket framåt återstår att se, men pållan travade på avslappnad och sög på bettet. Inga giraffasoner idag ;-).

Strax innan kl 21 var vi klara och pållan klev snällt in i trailern så vi kunde fara hemåt. Lillan hade fått sin promenad och verkade nöjd. Bäst av allt är ju att få åka bil ;-).

Så full fart hemåt. Pysslade om pållarna. Serverade kvällsmaten och så plockade jag undan alla prylar innan stallet var klart för kvällen.

Nu blir det lite soffhäng framför Nyheterna innan det är dags att förpassa sig till sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


29/8 Måndag - Åter arbetsdag

Vips så var helgen slut och det var åter arbetsdag. Full fart på jobbet hela dagen, och avslutade det hela med möte till kl 17.30 *pust*. För att inte Lillan skulle få vara själv allt för länge så åkte T ut direkt efter jobbet. Jag var ju inte hemma förräns kl 18 och då var det full fart. Bytte snabbt om till mer stallvänliga kläder och tog itu med mockningen. Det var fullt ös - medvetslös och på 40 min hade jag hunnit fixa mockningen, fixat vattenhinkarna, ställt kraftfoder och fått i mig själv något ätbart. Det gäller ju att vara effektivt när man har dåligt med tid ;-). Stallet var alltså klart när M1 och P kom vid 18.30-snåret.

Pållan blev iordninggjord för en tripp in till ridhuset och det var dressyrsadeln som gällde. Och vid 19-snåret klev pållan snällt in i trailern och vi kunde åka iväg. T hade roat sig med att plocka fallfrukt från gräsmattan, men var klar när vi for iväg så han följde med till Karlslund och vi gick en promis med vovvarna under tiden som M1 värmde upp pållan.

Idag så var Lexi på ett helt oregeligt humör, pep och gnällde och for som en yr höna i kopplet. T hade inte tålamod att "ta ner" henne, så vi fick byta hund och jag tog itu med lilla Lexi. Fick träna på att gå fot, stanna, sitta och ta kontakt med mig. Det tog ett bra tag innan hon hade coolat ner sig så pass mycket att det gick att gå normalt med den lilla bushunden, men till sist så gick det.

Efter promisen så åkte T och Lexi till lägenheten. Jag och Lillan förpassade oss till ridhuset och kollade in M1 och pållan. M1 tränade på övergångar idag, Oktawia såg fin ut, men M1 kände av ett viss motstånd hos pållan. Från läktaren så såg man att pållan knep med svansen emellanåt. Så úppenbarligen så spände hon sig utav någon anledning.

Ridpasset avslutades med avskrittning runt SM-banan och sedan var det full fart hemåt.

Väl hemma så blev pållan om händertagen som vanligt. Kvällsmaten blev sedan serverad och jag plockade undan alla prylarna innan jag var klar i stallet för kvällen.

Avslutar kvällen med en stunds soffhäng och jag ska nu kolla klart på CSI NY innan det är dags att inta sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

28/8 Söndag - Fölvisning...

Idag var det fölvisning på en anläggning i stan. En kompis till mig skulle visa upp sin fölis och självklart så tog jag chansen att få gosa med en liten fölis lite närmare :-). Så strax efter 10 for jag in till stan. Skulle möte upp T eftersom han ville följa med på fölvisningen. Visade sig att han missförstått vart vi skulle mötas, så jag fick stå och vänta ett tag. Trodde jag missat min kompis fölvisning, men det var sena så jag behövde inte oroa mig.

Så fick jag träffa "Oskar", en ursöt lite hingst e. Cartier - en liten hoppehäst med andra ord :-). Som alltid är ju fölungar jättesöta och Oskar var inget undantag ;-)
Nyfiken liten Oskar :-)Själva visningen skedde i ridhus. Matte fick först springa ett varv med mamma häst så fölisen fick visa sin trav. Därefter släpptes mamma häst lös och fick galoppera så fölis skulle visa sin galopp.

Mamma häst tog det lugnt till att börja med....Men så insåg mamma häst att "tjohoo" detta var ju hur kul som helst!!! Och ville absolut inte bli infångad, utan la upp ett rejält tempo så lilla Oskar hade fullt sjå att hinna med... ;-)Fölisen fick bra betyg exteriört, men är i växtfas och var inte tillräcklig elastisk i sina gångarter. Men så är det ju också en bedömning för dagen!

Oskar var sista fölisen för klassen "hoppföl" och det var dags för lunch. T och jag åkte iväg till Café Garden och käkade lunch, blev lite lasange för mig - smakade mums. Efter en stärkande lunch så åkte vi tillbaka till fölvisningen för jag ville kolla lite på dressyrfölen. Ett helt gäng föl efter Sir Oldenburg skulle visas, verkar vara väldigt populär hingst i dressyaveln - i alla fall i det här distriktet ;-).

Mitt ibland alla dressyrfölen så skulle ett hoppföl visas. Fölet är ue.Little Q - alltså är mamman till fölet syster min förra pålla. Men in med fölisen kommer inte mamman, utan en shettis. Det visade sig att mamma häst förolyckades när fölisen var några dagar och istället så tog den lilla shettisvalacken på sig rollen som hästfostrare.
In kommer alltså ett halvblodsföl och då denna lille shettisvalack - hur söt som helst - och som stirrar helt förundrat på publiken. Vad är detta! såg det ut som om han tänkte.

Visaren ledde först shettisen ett varv så fölisen fick vissa sin skritt. Sedan släpptes shettisen lös och den skulle springa runt i visningsringen....

Fölisen höll sig tätt till sin fosterkompis... som inte gjorde många knop... Shettisen var totalt ointresserad av att springa runt i någon visningsring. Visarna x flera fick jaga på ekipaget med långpisk och ändå gick det inte att få fart på shettisen. Maklig trav var den gångart som shettisen orkade med ;-)Visarna fick turas om att springa med långpisekn och till sist så lyckades de få lite mer fart på ekipaget så fölisen visade liiiite galopp - men jag tror visarna fick springa mer än hästarna ;-)Pga sin fosterkompis oförmåga till högre gångarter så erkände domaren att det var omöjligt att ge fölisen en rättvis bedöming och poängen blev inte så höga. Dock har ju fölisen framtiden på sig att växa till sig. Hur som helst - detta var nog dagens sötaste ekipage i alla fall :-D.

Kollade sedan på ett par Sir Oldenburgföl innan det var dags att fara hemåt. T och jag svängde först förbi Granngården så jag kunde shoppa med betfor och havre till pållarna. Skulle ha shoppat det igår när jag var där, men gömde bort det. Jag blev sedan avsläppt vid min bil, åkte och tankade den för att sedan åka hemåt i full fart. T åkte också hem till mig och fortsatte arbetet med att plocka fall frukt. Det var rent och fint på gräsmattan igår... men in natt har det blåst rejält och det var massor av nedfallna äpplen - igen!!

Jag plockade ett gäng äpplen och tog in, dessa ska klyftas - när jag får tid - och läggas i frysen. Vi tog sedan en fika i trädgården. Varsin latte macciato och kanelbulle - smakade mums. Dock konkurrerade Nalle om uppmärksamheten. Så fort jag fått i mig fikat så fick han ligga i mitt knä.

Det är bara Nalle som kan pakera sig på rygg för att få bli kliad under hakan...Efter fikapausen så var jag lite rastlös - dags att jobba lite. Så på med de nyinköpta gummistövlarna från igår...Och så ut i beteshagen med grästrimmern i högsta hugg. Dags att slå ner ratorna... Pållarna tyckte matte var tämligen läskig med den brummande maskinen och Oktawia höll sig på LÅNGT avstånd. Bianca var mer nyfiken, men höll sig på behörigt avstånd ;-). Det är T som smygfotat när jag jobbade. Han tyckte det behövdes bildbevis på att jag kan hantera grästrimmern...
T hade fått i uppdrag att gräva upp några gula blommor som jag upptäckt i hagen. Misstänker att det är stånds,  vilka är tvärgiftiga för pållarna. Nu har pållarna mycket gräs att käka, men jag vill inte ha stånds i hagen ialla fall. Risken för att de får i sig växten av misstag finns ju och är onödigt. Även om de nu uppgrävda blommorna, inte är stånds, så är det i alla fall något annat form av ogräs. Lika bra att bli av med skiten innan det sprider sig mera.

Jag lekte med grästrimmern i cirka 30 min, hann slå av lite av ratorna i alla fall. Sedan kollapsade min högra hand. Jag har ju en kronisk "tennisarmbåge" - detta gör att jag har svårt att hålla i vibrerande maskiner... en grästrimmer skakar rätt bra. Så efter 30 min hade jag ingen känsel i 3 fingrar och ingen kraft kvar. Så T fick ta över maskinen. Han fortsatte med att trimma gräset i trädgården.

Jag själv tog itu med lite läderputs. Parkerade mig i sadelkammaren och gjorde rent båda sadlarna och lädergjordarna, på med rena schabrak. Tränset gjordes rent och likaså lädergrimmat. Luktade gott i sadelkammaren efteråt :-).

Nu började det närma sig kvällning. Jag var lite halvhungrig så det fick bli lite a-fil och müsli och en stunds vila i trädgården fram tills dess M1 och P kom vid 18.30-snåret.

M1 gjorde iordning Oktawia för ett litet dressyrpass i ridhuset och strax efter 19-snåret så var pållan placerad i trailern och vi for iväg. T och Lexi följde med in till Karlslund och vi gick en liten promis innan de fortsatte hemåt till lägenheten. Lillan fick finna sig att hänga med mig till ridhuset - skittråkigt tyckte voven ;-).

Oktawia tyckte saker och ting var jobbigt idag också. M1 tränade på att få till böjning i bålen på damen... totalt onödigt tyckte Oktawia ;-), men efter lite kämpande så gick det bättre. Gäller för ryttaren att vara mer envis än Oktawia ;-).

Idag fick det bli avskrittning i ridhuset efter avslutat arbetspass. Det började mörkna på rejält redan vid 20.30-snåret. Börjar bli höst nu...

Var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev ompysslad. Lilla Bianca stod och blinkade trött under tiden som jag borstade av Oktawia. Bianca låg nämligen och sov som en liten gris när vi kom in i stallet. Cool liten ponny som kan snarka in totalt när hon blir lämnad själv i stallet :-).

Efter borst av storhäst så serverades kvällsmaten. Matte mockade ur trailern och plockade undan alla prylar. Var klar med allt vid 21.45 och då blev det soffan en stund. Kolla på lite nyheter nu, stryka kläder till morgondagens arbete måste jag göra också... just dé ja, ska komma ihåg att komma isäng i vettig tid också ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

27/8 Lördag - Varmt...

Lite sovmorgon blev det i dag jämfört med vardagar. Pållarna ska ju ut i hagen, men jag behöver inte kliva upp lika tidigt som när jag jobbar. Trött var jag i vilket fall som helst.

Idag så har det varit fruktansvärt varmt och kvalmigt. Men det var bara att kavla upp ärmarna och ta itu med dagen. Planen för idag var att få huset städat och tvätta tvätt.

Så efter frukost så gick jag lös i huset med dammtrasan i högsta hugg. Samtidigt som jag dammade så fixade jag "plocket". Tvätt samlades ihop och tvättmaskinen sattes igång. Varmt var det och svettades gjorde jag... När damningen var avklarad så blev det en tur med dammsugaren. Mitt i städningen dök T upp - han fortsatte med att plocka upp fallfrukt för att sedan leka med min åkklippare. Gräset har växt hur mycket som helst tack vara den senaste tiden regn.

Jag fortsatte inne. Efter dammsugningen så fixade jag handfat och toaletter. Avslutade med att moppa golven. Nu blev det en liten kaffepaus i alla fall. Var tvungen att få i mig lite energi för att orka fortsätta resten av dagen ;-).

Efter pausen så hjälpte T mig med att skaka alla mattor och filtar. Tvätten hängdes upp. Äntligen klar med städningen :-) Jag fräschade upp mig och bytte kläder. Behövde åka iväg och shoppa lite mat. Så det blev en sväng in till stan. Åkte först till Granngården där jag köpte kattmat. Blev också ett par nya gummistövlar - halva reapriset - det kunde man ju inte motstå ;-).

Vi fortsatte ut till Marieberg och gick först in på Coop där jag köpte kaffe , 3 paket Classic för 99 kr - billigt för att vara kaffe med tanke på dagens priser. T skulle in på Systemet en vända och det visade sig att jag även fick med mig ett par flaskor vin hem ;-).

För att shoppa mat så åkte vi iväg till Willys för att shoppa. Det var inte så jättemycket jag behövde få hem, mest grönsaker och så kattsand. När vi var klara på Willys så var det full fart tillbaka till Kartorp. In med maten i kylskåpet och så dags för mig att hoppa i ridkläderna.

Dags att ta itu med pållans motion och mattes för den delen. Planen för dagen var ett ridpass för P. Så in med hästarna i stallet. Jag var lite lätt stressad eftersom vi kommit tillbaka från stan lite senare än vad jag räknat med. Så det var bara att sätta fart. Oktawia blev snabbt iordninggjord för en tur till ridhuset. Klev snällt in i trailern och jag plockade iordning all utrustning som jag behövde ha med mig, som typ hjälm, handskar och sadel. Vid 17 hade jag och P bokat in träningspasset och mitt mål var att vara framriden och klar tills dess. Den planen sprack. Var typ endast framskrittad. Hade okcså tänkt rida på nya sandbanan, men pga värmen och solen så valde vi att gå in i gamla ridhuset. Det var nog bra för risken för värmeslag var överhängande. T hade följt med för att filma, inte för att dagens ridpass var så himla mycket att filma...

Mitt högerben levde totalt sitt eget liv. Oktawia hade absolut ingen bjudning kändes det som. Jag hade glömt bort att ta på mig mina sporrar.  Jag använder inte dem jämt för om högra benet uppför sig hyfsat så går det ändå. Men när jag ridigt ett tag så insåg jag att det inte skulle funka. Klämde i allt vad jag hade med högra benet - hände ingenting. Jag fick bara överdjävligt ont i mitt knä i stället. Alltså fick T gå iväg till bilen och hämta mina sporrar och då gick det lite bättre.

Att jag för övrigt är för långsam i min hjälpgivning - det är ju ett annat problem som jag måste träna bort. Och inte blev det bättre för att pållan bestämde sig för att leka giraff...

Lite trav där det ser helt OK ut några steg ;-)Men till största delen av ridpasset så var det huvudet rakt upp...Nåja, när ridpasset var klart så var både häst och matte rejält svettiga. Avskrittning skedde ute runt SM-banan.

Bara att konstatera att det där med ordentlig träning - det måste vi ta tag i!

Väl hemma så blev det avsköljning av Oktawia. Pga värmen så var hon fortfarande rejält svettigt så det gick åt en hel del vatten. När jag var klar med Oktawia så blev det hagen igen. Det verkade pållarna var nöjda med ;-).

Jag plockade undan alla prylar. Det dygnsura schabraket togs bort från sadlen och lades på tork. Tog sedan itu med mockningen och fixade klart stallet för idag. Var klar med allt strax efter kl 19 - nu blev det en stunds vila. Lånade T's nyinköpte Aftonbladet och hann bläddra igenom den innan han och Lexi åkte vidare till lägenheten.

Jag själv förpassade mig till duschen - det var välbehövligt ;-).

Resten av kvällen tillbringas framför TV:n. Lite räkor har jag ätit och ett glas rött slank ner. Nu ska jag kolla klart på friidrotten och förmodligen kommer jag somna i soffan ;-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

26/8 Fredag - Arbetsveckan slut...

Så var det fredag - hux flux sådär bara!! Dessutom löning :-). Jag slutade lite tidigare idag, tog en en semestertimme och lite flex och drog iväg till frissan 14.45. Tillbringade 2,5 timme hos frissan och kom ut därifrån med ny färg och kortare hår :-).

Efter frissabesöket så var det full fart hemåt. Snabbt i med lite fil och müsli. Drog sedan på mig stallkläderna och precis när jag skulle ta tag i mockningen så dök T upp. Han och Lexi hade varit ute och åkt en sväng, som vanligt ;-).

Jag satte igång med att fixa stallet och hästmaten. Under tiden så lekte T med åkklipparen och hann klippa klart grästet på stallplanen. Sedan fick han tillbringa en stund med att plocka fallfrukt... äpplen rasar kan man ju säga...

Jag var lagom klar med mockningen när M1 och P kom. Idag blev pållan iordninggjord för ett besök på hoppbanan. Och när vi var klara  så åkte vi iväg. Lillan fick följa med, men fick finna sig i att idag tillbringa en stund på hoppbanan.

Oktawai skötte sig bra, klarade till och med av att hoppa över de gröna trälådorna med tillhörande grön bom. Första skutten var högt över ;-). Utav någon anledning så tycker hon att just gröna bommor/lådor är lite läskiga. Men hon vägrade inte, utan hoppade över redan vid första försöket. Ekipaget skuttade ett hinder i taget, som sedan bands ihop till en lite bana. Oktawia verkade uppskatta kvällens ridaktivitet. Skojsigt att vara ute på hoppbanan och få skutta lite hinder ;-).

Var hemma vid 20.30 och pållan blev omhändertaget. Kvällsmaten seraverade och jag plockade undan alla prylar.

Resten av fredagkvällen tillbringades sedan i soffan framför TV:n och det var allt för idag!

/Lizzie

25/8 Torsdag - Ridhuset

Efter en hektisk dag på kontoret så var det full fart hemåt för att ta itu med resten av kvällen. Först lite mat för att fylla på med energi. Hann till och med ta en stunds vila i trädgården innan jag tog itu med stallsysslorna. T hade vart ute och åkt en sväng med Lexi och dök upp när jag skulle börja mocka. Så han hade lite trädgårdshäng innan han gick runt och runt och plockade upp äpplen från gräsmattan.

Jag fixade mockning och hästmaten. Pållarna plockade in för kvällen och Oktawia fixades iordning för ett ridpass i ridhuset. Efter borstning och benen blivit lindade med snygga vita lindor så klev damen snällt in i trailern och färden gick till ridhuset.

Vid 19.40 satt jag på hästryggen och skrittade fram i ett totalt folktomt ridhuset. Ridskolan passade på att utnyttja kvällsljuset och höll lektionerna på utebanorna.
Under tiden som jag red så motionerade T vovvarna, först promis med Lillan och sedan promis med Lexi. Jag och Oktawia fick vara själva i ridhuset ungefär halva ridpasset innan det ramlade in ett gäng privatryttare, men eftersom ridhuset är 20x 80 m så var det inga problem att få plats ;-)

Oktawia skötte sig bra idag - det var värre med matte. Mattes högra ben levde ett eget liv ganska länge. Det tar ungeäfr 30 min innan jag har värmt upp kroppen tillräckligt mycket så jag kan slappna av. När jag väl fått ordning på kroppen så kunde jag börja med att jobba pållan. Tränade först lite övergångar innan vi försökte oss på att rida med kroppen rak och ha lite ställning i nacken. Det var inga problem för Oktawia att ta ställningen till vänster, men till höger.... det tyckte pållan var totalt onödigt. Ville INTE! Istället förböjde hon halsen till vänster och vred in näsan till höger... Inte ens i skritt kunde jag få damen att acceptera  att ta ställningen åt höger. Men jag gav inte upp utan tragglade vidare, bytte varv några gånger för att det inte skulle bli allt för tjatigt. Till sist så fick jag igenom det jag vill göra och pållan slappnade av. Funkade då utan problem. Kunde äntligen varva ner och avsluta ridpasset ;-).

Efter det svettiga ridpasset så klev pållan snällt in i trailern och vi kunde fara hemåt.

Nöjd pålla väntar på lite pyssel innan maten ;-).
Så lite avskötsel av häst och sedan serverade kvällsmaten. Som vanligt så plockade jag undan alla prylar och när allt var klart så var det dags att natta pållarna och jag förpassade mig och Lillan in i huset och soffan. Fick bli en stunds soffhäng framför nyheterna innan det är dags att inta horisontalläge.

Så detta var allt för idag.

/Lizzie

24/8 Onsdag - Möten...

Mycket möten är det. Tillbringade hela fm på ett möte. Detta mötet drog dessutom ut på tiden så sen som tusan stressade jag iväg till droppinvägningen hos Viktväktarna. Kom 2 min för sent... Fick istället sitta med på viktväktarmötet - vilket inte alls var planerat. I och för sig ingen katastrof förutom att lunchträffen med T gick om inte. Dock behövde jag ju få i mig en lunch, så T fick gå iväg till sin matsal och äta själv och så köpa med en lunchlåda åt mig.

Efter viktväktarmötet var det ingvägning för min del och resultatet var -0,4 kg för veckan som gått. Helt OK resultat - går åt rätt håll sakta memn säkert :-).

Efter vägningen så var det full fart till T's jobb, hämtade min matlåda och så full fart tillbaka till jobbet. Kan ju säga att när jag väl var på plats och skulle få käka min mat så hade "matklockan" ringt för länge sedan... och vad händer då... Lizzie blir djävligt grinig - typ! Mina arbetskamrater märkte direkt att det inte var någon idé att ens snacka med mig när jag väl kom uppstressad med matlådan i högsta hugg ;-).

En kvart senare hade jag fått i mig maten och hux flux var jag med på banan igen. Helt otroligt vad lite käk kan göra för humöret ;-). Att få i sig lunchen typ 2 timmar för sent - det är inte bra för mitt humör, om man säger så...

Em försvann med rasande fart och jag åkte hem vid 16.30-snåret. Fick i mig lite mat igen och så ut till stallet och mockade i ett rasande tempo. Idag var det dags för uppstartsmötet med fotoklubben Focus. Jag hade gjort upp med T att han kom för att vara hundvakt, så han dök upp en stund innan jag behövde åka. Tyvärr började det regna fram på kvällen, så pållarna fick förpassa sig in i stallet. M1 skulle fixa pållans motion i form av uteritt, så det var onödigt att pållan blev blöt. M1 och P dök upp i samma veva som jag åkte iväg.

Vid 18.10 åkte jag så iväg på kvällens möte. Hade hyfsat nära att åka för en gång skull - mötet var uppe i Ånnaboda - skönt att slippa åka tillbaka till stan.

Har haft en jättetrevlig kväll bland en massa fotokamrater. Vi började med en tipspromenad - fick gå en runda i lätt duggregn. Frågorna var allt annat än lätt, men vid genomgången av de rätta svaren så visade det sig att jag kom 2:a i tipstävlingen och priset var senaste numret av tidningen Foto. Mottogs tacksamt :-). Det var bildvisning från Nordnorge. Fyra stycken klubbmedlemmar har i somras vart uppe och fotat fåglar etc. Fantastiska bilder på en helt otrolig natur och fina fåglar.

Strax efter kl 21 var klubbmötet slut och det var dags att åka hemåt. Totalt kolsvart var det och regnade... nu börjas det - att vänja sig vid mörkerkörning... ;-)

var hemma vid 21.30 och det blev stallet direkt för att kvällsmata pållarna. Själv ska jag nu kolla klart på nyheterna innan jag förpassar mig till sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

23/8 Tisdag - Sol...

Hade tänkt cykla till jobbet, men tidigt i morse så var det riktigt tjock dimma där jag bor. Inte så kul att cykla i och så blir man blöt. Så det fick bli bilen.

Fram på dagen så blev det riktigt fint väder - dimman lättade och en strålande sol började skina. På lunchen så cyklade min avdelning hem till vår chef och käkade lunch - hur varmt och skönt som helst. Riktigt skönt att få sig en cykeltur i det vackra vädret.

Solen höll i sig hela dagen och kvällen. Så när arbetsdagen var slut så var det full fart hemåt och det blev trädgårdshäng en stund med mat och kaffe innan jag drog på mig stallkläderna. Riktigt varmt och skönt var det att sitta där under äppleträden. Men till sist så var jag tvungen att sätta lite fart.

Innan jag tog itu med stallsysslorna så fixade jag lite inne i huset först. Plockade ur rena disken och fyllde diskmaskinen igen. Lyckades fylla den så det var bara att sätta på den direkt. Plockade iordning på den torra tvätten coh vek ihop den. Har helt plötsligt en stor hög med stryktvätt igen - förstår inte hur det gick till ;-).

När jag var klar med plocket inne så var det full fart ut i stallet och fixade klart med mockning och hästmaten. Var klar med stallet lagom när M1 och P kom. Dags för pållans motion och planen för dagen var ett pass i ridhuset. Alltså på med rent schabrak under dressyrsadeln och trailern hakades på bilen.

Strax efter 19-snåret så var vi klara och färden gick mot ÖFK. Eftersom det var en vacker kväll så valde M1 att skritta fram ute.

Ett varv runt SM-banan blev det och Pållan undvek duktigt att gå i vattenpölar ;-)Själva arbetspasset skedde i ridhuset och först så var pållan lite spänd/motsträvig, men det släppte och damen skötte sig riktigt bra. När M1 tränade på lite övningar i öppna så märktes det skillnad i damens ork. Tidigare så har hon dragit upp huvudet när man försökt sig på att träna lite öppna. Det gjorde hon inte idag, trots att hon tyckte det var lite jobbigt. Går framåt alltså - sakta men säkert :-)

Den som inte var direkt imponerad över pållans utveckling var Lillan... vovven var uttråkad ;-)Deärför var det tur att träningspasset avslutades med att skritta av pållan runt SM-banan - till Lillans stora glädje - promenad igen ;-).

Duktig liten häst klev snällt in i trailern och vi kunde fara hemåt. Var hemma igen strax efter kl 21. Pållan blev ompysslad och sedan placerad i sin box där kvällsmaten serverades. Jag plockade undan alla prylar. Mockade ur trailern och så var allt klart med hästar och stall för idag.

Nu blir det soffan en stund framför Nyheterna innan jag intar horisontalläge, så detta var allt för idag.

/Lizzie

22/8 Måndag - Intervju...

Idag var det lite spännande... efter jobbet var det full fart hemåt. T var redan på plats och hade släppt ut Lillan eftersom jag slutar lite senare på måndagar. I med lite mat och så fixade jag stallet. Mockade boxarna och fixade iordning hästmat och vatten. Pållarna plockades in och vid 18.45 var det dags att göra iordning Oktawia.

Vi hade nämligen en date med en reporter från lokaltidningen. Jag ringde i förra veckan till kommunens cykelansvarig för att fråga vad som gäller med banvallen. Den gamla banvallen som går från stan och förbi där jag bor har varit en anlagd rid och cykelväg sedan i slutet av 80-talet. Cykeldelen har varit hårt grusväg och siddelen bra sandunderlag för hästar.

Jag har både cyklat coh ridit på banvallen sedan mitten av 90-talet och tyckt att det funkat bra. Det har framförts önskemål hela tiden om att få cykeldelen asfalterad. Detta blev genomfört för 2 år sedan. Jättebra för cyklister, men tyvärr så blev riddele lite väl smal...Riddelen är till vänster om asfalten. Det ska vara 2 meter grus - men då hamnar man nere i diket och nära kanten vill man inte vara med en 600 kg tung häst.

Det största problemet är dock de som nu nyttjar banvallen... vanliga cykelmotionerärer är nog inget större problem, men träningscyklister och rullskideåkare!!! De skrämmer totalt tokslag på hästarna.

Cykelansvarige för kommunen förstår problemet och kunde inte i sin vildaste fantasi förstå hur mycket hästar det finns utmed banvallen ;-). Vi pratade lite om hur man ska försöka få ut budskapet om hur man ska bete sig vid möte med ryttare och innan jag visste ordet av så hade jag en reporter från NA i luren och intervju inbokad till ikväll.

Jag bor så till att de ridrundor jag har - tre stycken olika - alla slutar eller börjar med banvallen. Och eftersom min häst blir totalt livrädd för rullskideåkare blir det att jag undviker att rida ut. Och i sånt fall blir det på allmän väg ToR. Inte så skojsigt i längden ;-).

Jag kontaktade igår en annan granne för att kolla ifall de också har problem - och det hade de. Så de blev inbjudna till kvällens date och vi samlades vid det som en gång varit hållplatsen för vår plats utmed banvallen. Reportern ville ha mig till häst så alltså fick Oktawia följa med med matte på ryggen.

Vi fick vänta en stund på reportern och Oktawia var totalt utråkad, men till sist så kom han. Började med att fota en massa... T var med och agerade cyklist och vi fick rida/cykla fram och tillbaka så reporten kunde fota. Det är helt klart överreklamerat det där med att agera fotomodell ;-).

Vi framförde sedan våra åsikter om de problem som uppstått nu när cykeldelen på banvallen är asfalterad. Hur får man människor att förstå hur de ska bete sig när de träffar på ryttarekipage.

Alla har ju lika mycket rätt att nyttja banvallen, men vad gör man när träningscyklister och rullskideåkare fräser förbi i full fart? Är de inte rädda om sin egen livhanke? Inte nog med att häst och ryttare kan drutta ner i 7 meter djupa diken pga hästen blir skrämd. Den dagen en häst blir skrämd och hoppar rakt in i  en cyklist - vad händer då?

Det har också förekommit hot. Cyklister som stannat och hotat personer som promenerat på banvallen med sin hund! Ska det verkligen vara så??

Vi for nu se vad intervjun resulterar i - om det finns något intresse för en artikel.

När intervjun var avklarad så var klocken strax efter 20 och jag passade på att rida Rumboholmsrundan. T var ju med på cykel och han fick hålla utkick så det inte kom några galningar bakifrån. Möte med cyklister råkade vi ut för, men det funkade bra.

Jag hade satt på Oktawia reflexer när vi red hemifrån och det var ett smart drag. Det börjar skymma på rätt snabbt numera, och även om jag travade större delen av rundan så var jag inte hemma förrän kl 21 - började bli rätt mörkt och dimmigt då.

Så fort vi var hemma så åkte T och Lexi hem. Jag pysslade om pållarna och så serverades kvällsmaten. Lillan fick sig en liten kvällsrunda och så var det dags att gå in i huset. Lite soffhäng innan det är dags att studsa i säng!

Och detta var allt för idag!

/Lizzie

21/8 Söndag - Ponnyutställning...

Idag var det dags för utställning med den lilla ponnyn :-). Behövde inte gå upp så vansinnigt tidigt eftersom utställningen var på vår hemmaklubb ÖFK - gäller att passa på när det är nära och bra :-). Men 7.30 kravlade jag mig ur sängen och gick ut för att ge pållarna frukost. T hade också vaknat till liv och fixade med vovvarna. Jag fixade sedan iordning mig själv och det som skulle med innan jag gick ut till stallet för att utföra en sista putsning på Bianca. Vid 9.30 var det så dags att lasta ponnyn och först så släppte jag ut Oktawia i hagen. Hon började beta på en gång och saknade inte sin kompis utan vi lastade Bianca. När lastningen var avklarad så gick jag in och bytte om till mer representabla kläder. På utställning ska man ha ljust nertill och mörkt upptill på sig. Helst VITA byxor! Himla praktiskt när man håller på med hästar *not* För min del blev det ljusgrå byxor och en svart t-shirt. Solen sken och det verkade kunna bli varmt idag :-).

Så styrde vi kosan till ÖFK. På plats gick jag iväg till sekretariatet vid gröna banan och anmälde vår ankomst. Skrev under hästägarförsäkringen och så stannade vi kvar och kollade läget lite grann. Utställningen började kl 10 och vår klass skulle preliminärt börja kl 11. Så vi var kvar vid utställningsringen och kollade på några klasser. Ville få en uppfattning om hur domaren ville ha det i ringen.

Vid 10.30 var det dags att plocka ut ponnyn ur trailern och putsa bort lite damm och så ner till gröna banan. En liten "fan-club" som bestod av kamraterna KN, S JL och I C-E hade dykt upp också - alla tyckte Bianca var jättesöt ;-). Även M1 dök upp för att heja :-).

Bianca skötte sig bra - lite förundrad var hon över vad som var på gång. Det var ju massor av shettisar runtomkring oss - inte varje dag hon träffar på kamrater i samma storlek ;-).

Så blev det vår tur. Startade i klass 8, 3-åriga ston och det var 3 ekipage som deltog i denna klass. Jag och Bianca var först ut. Domaren tittade på "sidan" av ponnyn. Fick sedan skritta fram och tillbaka på rakt spår och därefter är det till att visa traven. Traven är Biancas svaghet och inte helt lätt att träna heller eftersom matte är dålig på att springa ;-). Men jag kutade på så gott jag kunde och Bianca följde med bra och försökte inte busa eller galoppera.

Stilstudie i trav :-)När domaren var klara med mig och Bianca så fick vi stå vid sidan av ringen och vänta på bedömningen av de andra två ponnisarna. När domaren sedan var klar med alla så blev vi inropade i ringen i den ordningen som vi blivit placerade. Döm om min förvåning när jag och Bianca blev inropade FÖRST!!! Det trodde jag aldrig eftersom jag oroade mig över att Bianca var för fet!!!

Bianca blev alltså klassvinnare :-) och vi gick vidare till BIR-uttagningen. Det där med att åka hem kunde vi alltså glömma. Detta var första gången som vi blivit klassvinnare och jag var lite förvirrad ett tag innan jag fick klart för mig hur när och var BIR skulle utses. Det visade sig att det skulle dröja ett par timmar. BIR skulle utses när alla shettisarna blivit bedömda. Alltså blev ponnyn instoppad i trailern igen, fick hö och vatten. Bianca var jättetrött så det var bra för henne att få vila en stund. Jag, T och fan-cluben förpassade oss till cafeterian där vi intog mat/fika/macka - alla behövde få i sig nåt i magen och det var skönt att vila en stund.

Efter lunch så var det dags att hämta Bianca igen. Den coola lilla ponnyn stod och halvsov i trailern ;-). På med träns och ner till gröna banan igen. Där var T med skötselväskan - en snabb borstning för att få bort lite damm och mjäll. Nackdelen med svart häst... som stressreaktion kommer det vita mjäll... ;-).

Helt plötsligt så var shettisklasserna avslutade och det var dags för alla klassvinnarna att gå in i ringen för uttagningen till BIR. Vi vandrade runt ett tag under tiden som domaren gjorde sin sista bedömning.
Efter att ha gått runt några varv och några ponnysar fått lämna ringen så blev det vår tur att lämna ringen. Alltså inget BIR för Bianca - men jag är lika glad för det :-). Damen fick jättefina poäng och hon skötte sig jättebra idag.

En blågul rosett som det står klassvinnare på blev det :-) och visst ser fröken rätt nöjd ut ;-)Nu var det en mycket trött liten ponny som T gick iväg med till trailern. Jag stod och väntade på protokollet. Det dröjde... och därför gick jag upp till bilen med lite utrustning jag bar på och för att hjälpa T lasta Bianca. Det visade sig att T lyckats lasta Bianca själv och hon stod och mumsade på sitt hö. Jag lämnade av mina prylar och vandrade ner till gröna banan igen - mycket gående blev det idag!

Fick vänta länge på protokollet... det hade fastnat ute hos domarsekreteraren.... Till sist fick jag protokollet och så fick jag välja pris från prisbordet. Det fick bli en säck med 10 kg salt - sånt som behövs ;-).

Vid 14-snåret så var vi äntligen på väg hemåt och när vi kom hem så lastade vi ur Bianca. Oktawia gick i hagen och tog ingen notis om att vi kom med hennes kompis. Bianca blev utsläppt i hagen direkt och det var inte förrän hon gnällade som Oktawia kom på att hon hade en kompis ;-). Efter hälsningsprocedur så blev det en repa i hagen innan pållarna började beta :-).

Är mycket nöjd med dagen - rosett, pris och protokoll :-)Biancas Resultat:

Typ: Feminin, harmonisk av mycket bra typ. 9 p
Huvud, hals och bål: Vacker huvud, välansatt hals, djup, väl sluten i sin bål, välutvecklat kors. 8 p
Extremiteter och rörelsernas korrekthet: Harmoniskt benad från sidan, relativt korrekt. 8 p
Rörelsemekanik i skritt: Taktmässig naturlig skritt, något kort. 8 p
Rörelsemekanik i trav: Energnis men något markbunden bak. 7 p
Summa: 40  poäng och Guld


När ponnyn var placerad i hagen så kände jag mig extremt trött. Fikade och vilade en stund innan jag tog itu med stallet. Mockade boxar och trailer. Fixade iordning på alla prylar och gjorde iordning pållarnas mat. Hämtade mer vatten och fyllde på vatten både ute och inne.

När stallet var klar så var det dags att fixa lite mat. T gjorde det under tiden som jag jobbade lite för Gränsbrytning. Till middag blev det gratinerad kyckling som smakade mums. Satt ute och käkade för det var fortfarande varmt ute.

Avslutade med varsin mugg latte Macchiato - bra avslutning på middagen.

M1 och P kom vid 17.40-snåret och pållan blev iordningfixad för en uteritt och vid 18-snåret gav de sig iväg.

Det var en solig och skönt kväll så jag och T passade på att gå runt i trädgården och plocka upp fallfrukt. Mängder med äpplen som rasat...  så vi hade att göra ett tag :-).

T åkte till lägenheten vid 19-snåret och i samma veva kom P och M1 tillbaka med pållan.

Pållarna fick gå ut i hagen en stund till när M1 hade pysslat om henne. Ett par timmar till hinner de vara ute innan det är dags att komma in igen och få kvällsmat ;-).

Jag passade på att plocka lite hemma, hade blöt tvätt som skulle hängas och torr tvätt att vika. Passade på att stryka lite så jag har klart med kläder i morgon bitti.

Snart hade var det dags att plocka in pållarna för kvällen och det var inge svårt. De var längst nere i hagen, men kom farandes i full galopp när jag ropade på dem - duktiga pållar :-). Kvällsmaten serverades och jag själv förpassade mig in till TV:n för att kolla på Wallander-filmen och det får avsluta denna braiga dag :-)

/Lizzie - stolt ponnyägare :-)

20/8 Lördag - Tävlingsdags...

Så var det dags för en dressyrtävling för Oktawia och Matilda. Vid 5.30 hade jag lyckats kravla mig ut till stallet och gett pållarna frukost och vatten. Kravlade sedan tillbaka in i huset och la mig i soffan en stund ihop om att sova ett tag till... Det lyckade jag med sisådär...halvslumrade i alla fall en timme. Sedan var det dags för mig att studsa upp och fixa mig iordning. Dusch, frukost, väckte T som sovit över och skulle med och spana när ekipaget tävlade. Fixade iordning fika som skulle med. Kaffe måste jag ha med mig så man kan fika lite under tiden som M1 rider fram ;-).

Var klar på dryga timmen och så ut till stallet där M1 fixat iordning pållan. Blankpolerad kuse med snygga knoppar i manen stod och väntade på mig i stallet ;-). Jag lämnade över nytvättade benskydd till M1 och så plockade vi in utrustningen i bilen. Strax efter kl 8 hade vi packat klar med utrustning, häst och folk och kunde styra kosan mot Kumla Ridklubb :-).

Ett stort plus för dagen var att det inte regnade längre... men blött var det och när vi kom fram till tävlingsplatsen så visade det sig att tävlingsbanan såg ut som ren sandsörja...

Och Oktawia tycker inte om att behöva kliva i vatten...

Som tur så var även framridningsbanorna fulla med vatten ;-). Alltså var det sandsörja och tung överallt...

Började på en framridningsbana för att vänja damen vid vattnet...Och så iväg till nästa framridningsbana som visade sig vara ännu sörjigare och jättetung.Det var fasta starttiden i klassen, men tävlingen drog ändå ut på tiden... När det var M1's tur så var de cirka 20 minuter försenade :-O

M1 fick rida runt inne i collecting ring innan ekipaget skulle in på banan. Det syntes tydligt att Oktawia var jetetrött och riktigt supergrinig. När hon satte igång att sparka åt skänkeln så trodde jag att det var kört!

Men damen skärpte till sig när hon kom in på banan och skötte sig alldeles, alldeles utmärkt :-). Visst, lite mer framåtbjudning hade inte skadat, men med tanke på hur trött hon var så gick det kalasbra :-)Fick till och med synbar skillnad i travökningen ;-)Godkänd halt!
M1 tyckte inte det kändes sådär jättebra, fast vi försökte övertyga henne om att det såg helt OK ut med tanke på omständigheterna. Därför hade hon svårt att tro på resultatet. Ekipaget fick ihop 63 % i den LB:2 klassen som de deltog i. Jättebraresultat för att vara Oktawia :-D

Här är en videosnutt på dagens insats :-)

M1 starta i slutet av klassen och när alla resultatet var uppe så såg vi att hon hade kommit 9:a av 13 startande. Det var myckt bra kvalité på de deltagende ekipagen så jag tyckte att M1 och Oktawia hade skött sig kalasbra :-).

En mycket trött Oktawia blev av med sadeln och stoppades in i trailern och vi kunde fara hemåt. Vi var hemma vid 11.30-snåret och pållan blev av med de fina knopparna och så blev pållarna utsläppta i hagen. Plockade undan utrustning och sköjde bort gruset  på benskydd och lädergjorden. När allt var iordningplockat så åkte M1 och P hemåt. Jag fixade iordning en pastasallad till mig och T till lunch för nu var jag helt utsvulten.

Efter maten så tog jag itu med stallet och fixade mockningen och gjorde iordning hästarnas mat. När det var fixat så åkte T och jag iväg en sväng till Elgiganten för jag behövde få hem lite med cappucinokapslar till min kaffemaskin ;-).

När kaffekaplsarna var inhandlade så åkte jag och T vidare till lägenheten och pysslade om kissarna en vända. Innan vi åkte tillbaka till Kartorp så blev det lite shopping på Maxi och så full fart hemåt.

Väl hemma så var det bara att dra på sig stallkläderna igen. Nu var det dags att ladda om och fixa iordning för nästa kuse... Alltså in med pållarna och så tränade jag lite med Bianca. Har kanske inte optimalt underlag i min hage, men bättre att träna på att springa med fröken där marken lutar lite, än att inte träna alls ;-). När träningen var avklarad så blev det operation borstning... borstade och borstade och borstade - tyckte jag fick bort allt damm och man kunde spegla sig i den svarta pälsen ;-).

Var klar med Bianca lagom tills det var dags för kvällsmaten, så den serverade och så var jag klar i stallet för kvällen.

Resten av kvällen så kollade jag och T på en Beckfilm samtidigt som vi käkade lite ost och kex. Ska ju upp i morgon bitti också, dock inte lika tidigt som i morse... men vill vara utvilad i alla fall. Så det blir sängen rätt tidigt ikväll också :-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie - nöjd dressyrhästägare :-)

19/8 Fredag - Förberedelser...

Idag har regnet vräkt ner. Funderade ett tag på hur mycket det kan komma ner i regn under en em... T slutade i alla fall lite tidigare än jag och var snäll och åkte hem till pållarna och plockade in de i hagen. Oktawia skulle ridas några timmar senare och behövde torka upp. Hon själv tyckte det var totalt onödigt att behöva gå in ;-).

Jag var hemma vid 17-snåret. Fick i mig lite mat och tog sedan itu med mockningen. Oktawia fick ett fleecetäcke på sig för att torka upp lite snabbare.

M1 och P kom strax efter kl 18.30 och pållan hade då torkat upp i pälsen. Så hon blev iordningfixad för ett lätt dressyrpass i ridhuset. Vi fick nästan simma fram till trailern när vi skulle åka... en vattenpöl modell större var placerad utanför stalldörren. Oktawia tycker in om vatten, men var ju tvungen att ta sig ut ur stallet... Klev i alla fall snällt in i trailern och vi åkte in till ÖFK.

Oktawia var på bra humör idag och ridpasset gick riktigt bra. M1 red bara igenom damen. Tränade inte på några svåra saker, utan bara lite uppmjukning inför morgondagens tävling.

När ridpasset var över så var det in i ridhuset igen och full fart hemåt. Väl hemma i stallet igen fick Oktawia finna sig i att bli ordentligt ompysslad. M1 ryktade ordentligt och jag fixade iordning utrustning. Putsades och fejades högt och lågt alltså ;-).

När vi var klara med alla förberedelser både med häst och utrustning så serverades kvällsmaten till pållarna och stallet släcktes för natten.

Lite avslappning framför TV:n och sedan sängen. I morgon bitti ska jag upp kl 5.15 *urk*

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

18/8 Torsdag - Trött...

Det har inte varit någon bra dag idag... har sovit dåligt i natt - typ 3 timmar - och då mår man inte så bra.

När jag hade gått och lagt mig igår kväll så var jag trött, men precis när jag skulle till att somna vad händer då? Jo, min neuralgi slår till med full kraft!!! :-(

Jag har lyckats vara i princip smärtfri OCH medicinfri sedan midsommar. Enligt läkaren på neuralgimottagningen kommer min trigeminusneuralgi gå i skov och det kan vara långt upphåll mellan skoven.

Så jag låg där i sängen och försökte slappna av och vänta på att smärta skulle klinga av... men det blev bara värre och värre. Så vid halvtvå-snåret gav jag upp. Kravlade ur sängen och tog mig ner till undervåningen. Pillade i mig lite medicin och så placerade jag mig i soffan framför TV:n och väntade på att medicinen skulle göra verkan. Vid tre-snåret somnade jag till sist - i soffan.

Vaknade igen vid 6-snåret - men kände mig totalt mörbultad i skallen, så jag halvsov ett tag till. Vid 7.30 lyckades jag kravla mig upp och ta mig till jobbet. Dock så var jag tämligen trött och jag kände av min neuralgi under dagen också. Inte kul alls...

Eftersom jag kom sent, så blev det till att jobba sent. Var inte hemma förräns strax innan 18-snåret. T satt och väntade på mig när jag kom hem och han hade kommit en stund innan så Lillan hade haft sällskap ett tag.

Jag värmde snabbt lite soppa - för mat var jag tvungen att få i mig innan jag tog itu med stallet. Fixade alltså mockningen efter det att jag ätit. Pållarna plockades in och Oktawia fixades iordning för ett ridpass i ridhuset. Det var en fin kväll, och först så var jag inne på att rida ut en sväng. Men eftersom jag inte hade skallen med mig, och bönderna kör för fullt med traktorer och skördetröskor. Så kände jag att ett lätt pass i ridhuset var ungefär vad jag orkade med.

Kom iväg till ridhuset vid 20-snåret och det var tämligen tomt och öde i ridhuset. Ridskolan passade på att ha lektioner ute. Det var enbart jag och en privatryttare till på plats i ridhuset. Alltså gått om utrymme.

Oktawia skötte sig bra idag. Jag hade ont i skallen och det kändes i kroppen att jag inte sovit ordentligt... så det blev ett lite lättare pass där jag joggade loss damen lite. Efter uppvärmning så tränade vi på övergångar, skritt-trav-skritt. Fick till övergångarna rätt OK med tanke på omständigheterna. Galoppjobbet funkade också bra och det blev totalt ett ridpass på dryga timmen. Både jag och pållan var nöjd när vi var klara och skulle åka hem. Funkade bra att lasta i halvmörker i alla fall. Väl hemma så var utebelysningen tänd så man slapp lasta ur i kolmörker.

Pållan blev omhändertagen. In i sin box och mat serverades till båda pållarna. Jag mockade ur trailern - märkligt att det alltid ska bajas i trailern... ;-), och så plockade jag undan alla prylar.

Var klar i stallet strax efter 22-snåret. Nu var jag ordentligt trött - men soffan en stund för nedvarvning. Förhoppningsvis så sover jag bättre i natt i alla fall.

Det var allt för idag.

/Lizzie

17/8 Onsdag - Premiär...

Idag blev det bil till jobbet. Tid att passa efter jobbet, så det var inte lämpligt med cykeltur hem i motvind.

På lunchen åkte jag iväg till Viktväktarna för veckans invägning. Idag blev resultatet -0,6 kg - alltså går det åt rätt håll. Firade det hela med att käka lunch med T - kåldolmar serverades i restaurangen vid hans jobb - smakade mums :-). Sedan åter till jobbet för en insats resten av arbetsdaten. Vid 16.30 var det full fart hemåt. Eftersom jag käkade ordentlig lunch blev det fil och müsli när jag kom hem.

När jag käkat upp och bytt om - redo att ta itu med stallsysslorna - så dök T och Lexi upp. På med kaffekannan alltså ;-). Jag tog med mig mitt kaffe ut till stallet och fikade samtidigt som jag fixade med mockningen. T passade på att sitta i trädgården och fika.

Vid 18.30 kom M1 och P för att fixa med Oktawias motion. Det blev uteritt idag. Jag fick ytterligare besök, strax innan kl 19 kom kamrat MF med sin familj. Familjen innehöll en stycke frivillig kamikazepilot till Bianca. Så när M1 och P gav sig av med Oktawia blev det borstning av Bianca och MF son fick äran att sköta insittningen av Bianca.

Det är allstå första gången Bianca har en liten ryttare på ryggen. Det är typ första gången Bianca har närkontakt av barn över huvud taget och hon tyckte det hela var lite konstigt till att börja med ;-).

MF lyfte upp sin son försiktigt på Biancas rygg och det gick bra att gå ett par steg innan Bianca tyckte det blev lite otäckt. Då stannade vi och stod stilla en stund.

Efter ett par försök kunde vi gå flera meter innan Bianca tyckte det blev lite läskigt, men då var det bara att stanna och så börja om från början.
Båda två var riktigt duktiga, och efter 10 min fick det räcka med insittningen. Då hade både ponny och barn tröttnat ;-). Och Biancas premiärtur med ryttare på ryggen var avklarad :-)

Jag passade istället på att träna lite med Bianca inför utställningen och sprang lite med fröken innan det fick vara bra med övningarna för kvällen och Bianca blev återbördad till sin box.

Vi tvåbenta förpassade oss in i huset när vi var klara i stallet. Blev lite te och bullar och lite trevlig pratstund så här framåt kvällningen.

M1 och P kom tillbaka från uteritt och verkade ha gått bra. Alla kom i alla fall hem hela och rena ;-).

MF med familjen for tillbaka hemåt vid 20.30-snåret. Jag själv kollade till pållarna och serverade dem kvällsmaten. Kände mig dock lite lätt rastlös så jag och Lillan tog en promis på 40 min - det var skönt att komma ut och röra på sig lite.

Avslutar nu kvällen med att kolla på 4:ans nyheter och snart ska jag inta horisontalt läge i sängen...

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

16/8 Tisdag - Normal vardag...

Vaknade upp  till en dag med lite mulet väder, men upphåll. Temperaturen låg kring +14 grader och det blåste lite lätt västlig vind. Bestämde mig för att det fick bli cykeln till jobbet. Lika bra att komma igång med cyklingen innan det blir vinter ;-). Bra för konditionen och för miljö, dessutom bra för min plånbok... ;-)

Så när jag var klar hemma och pållarna var utsläppta i hagen så var det upp på cykeln och full tramp till jobbet... har bra cykelväg :-)
35 minuter senare så hade jag trampat klart mina 12,6 km med en genomsnittshastighet av 21 km/tim. Rätt bra trampat med tanke på att jag inte suttit på cykeln under hela sommaren *harkel*. Positivt var också att jag inte var helt slut när jag kom fram, utan energin var på topp och jag gav mig i kast med dagens arbetsuppgifter.

Nu märks det att semestrarna är slut - det är full fart på jobbet och i princip alla är åter på plats. Vardagen har åter infunnit sig ;-) och alltså är det nu fullt ös igen...

När jag skulle hem så var det ingen lätt västlig vind = motvind... det var rejäla frisk vindar!!! Behövde inte cykla hem utan fick skjuts av T. Tur det, annars hade jag aldrig tagit mig hem inom rimlig tid...

Väl hemma så var det snabbt i med lite mat. Full fart ut till stallet för att fixa med mockningen innan M1 och P skulle komma vid 18.30. T och Lexi åkte till lägenheten - de hade varit ute på en lång promenad innan jag blev upphämtad vid jobbet. Så T tyckte inte att de behövde promenera med mig och Lillan när skulle in till ÖFK.

Jag hann i alla fall klart med stallsysslorna innan M1 och P dök upp. Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK och så åkte vi iväg strax efter 19-snåret.

M1 red i nya ridhuset och hade turen att få ha hela ridhuset för sig själv. När jag tog promenaden med Lillan så såg jag att ridskolan valde att ha sina lektioner ute på banorna. Det var en vacker solig kväll och lagom varmt ute.

Jag tog en liten promis på 30 min med Lillan innan jag återvände till ridhuset för att kolla på ekipaget. Pållan skötte sig rätt bra idag. M1 tränade på LB:2-programmet ett par gånger och det funkade helt OK. Sköter sig damen lika bra på lördag så kommer jag bli riktigt nöjd :-).

Efter avslutat ridpass blev det avskrittning runt SM-banan och Lillan fick röra på sig lite igen. Var hemma igen strax innan kl 21 och pållan blev omhändertagen. Kvällsmaten serverades och jag plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Så var jag klar i stallet för kvällen.

Men det blev inte riktigt kväll för mig ännu... Till Lillans stora lycka så fick hon hoppa in i bilen ytterligare en gång och vi åkte iväg för ett snabbt besök till min Gruppchef från Oriflame. Jag hade missat att beställa hem rätt kataloger för period 13, alltså fick jag köpa ett gäng av henne.

Vid 22-tiden var jag i alla fall hemma igen och placerad i soffan för att kolla på lite nyheter. Gäller att gå ner i varv nu så man klarar av att somna nån gång.

Normal vardag råder alltså! Fullt ös - medvetslös ;-)

/Lizzie

15/8 Måndag - Full rulle...

Flexade ut lite tidigare idag och var hemma till kl 16. Efter lite om och men fick jag in pållarna i stalet och Oktawia fick en dos Sedan släckte jag stallet och inväntade hovis.

Kl 16.30 så var det dags för hovisbesöket och Oktawia var först ut. Idag var damen lite bökig att sko. Trots att hon var drogad så hon knappt kunde stå på 3 ben, så orkade hon minsann att hålla på och rycka med den hoven som skulle skos. Tur att hovis har bra tålamod och tar den tid det tar. Oktawia tycker det är för träligt att behöva hålla upp en ben för länge... när det var dags för sista hoven såblev hon lite väl bökig - alltså fick matte ta fram bremsen och även sista hoven fixades iordning.

Nu så är Oktawia snygg och fin om sina fossingar och nya fina skor sitter som de ska :-)När hovis var klar med Oktawia så blev det en liten paus och sedan var det Biancas tur. Hon är ju lite mer av behändig storlek och tidigare har verkningen inte varit det minsta lilla problem. Idag så tyckte hon dock att det var lite onödigt att lyfta bakbenen... men efter lite övertalning så stod fröken stilla :-).

När hovisbesöket var avklarat så fixade jag snabbt mockningen. Borstade Bianca och så hakades trailern på bilen. Dags att åka till ridhuset och idag var det faktiskt Bianca som skulle få ut och åka. Oktawia har vilodag idag och fick stå kvar i sin box med lite hö som sällskap. Hon gnäggade en gång när jag lastade Bianca, men i övrigt så var hon lugn.

Kom in till ÖFK vid 19.30-snåret och där mötte T upp. Jag satte på träns på Bianca och så vi lastade ur fröken och gick till ridhuset.

Bianca tyckte det var spännande värre att få komma till ridhuset. Detsamma tyckte ridskolehästarna som gick lektion. I princip alla hästarna stannade och glodde på lilla Bianca när vi började röra oss i ridhuset, de trodde nog inte sina ögon... det rörde sig som en häst, luktade som en häst... men var det verkligen en häst... ;-)

På privatryttardelen av ridhuset så var det tomt. Jag promenerade runt med Bianca en stund i ridhuset så hon slappnade av lite. Sedan så var det dags för lite träning. T fick leda fröken med grimskaftet fastsatt i grimman som satt över tränset. Vi gick sedan i serpentinbågar och när vi gjort det ett tag så testade vi med att ta bort grimskaftet och jag testade själv med Bianca.

Idag verkade det som om poletten trillat ner lite på fröken. Stora svängar fick vi ta, men Bianca börjar förstå detta med svängande tygeltag. Start och stopp funkade också - en duktig lite ponny :-D.Avslutade ridpasset med att träna inför utställningen. Sprang med fröken så hon fick trava - jag blev flåsigare än ponnyn... ;-)

Tränade också på att ställa upp Bianca och kan jag få henne att stå lika bra på utställninge så är det bra :-)Avslutade passet med att skritta fröken lite och så blev det dags att lasta och åka hem. Arbetspasset varade i 40 min och det var riktigt bra jobbat av Bianca. Men det var en mycket trött liten ponny som kom hem. Nöjd blev hon i alla fall över att få komma in i sin nybäddade box och det väntande kvällshöt :-)Oktawia hade varit lugn i alla fall, och hon hade käkat upp höt hon fått. Skönt att hon inte blir tokstressad när jag åker iväg med Bianca.

Pållarna blev således serverade sin kvällsmat och jag plockade undan alla prylar. Avslutade med att mocka ur trailern och så var jag klar med stallet för idag och jag förpassade mig in till soffan. Lillan var också nöjd över att slippa vara ute i regnet och få förpassa sig till soffan hon också ;-).

Kvällen avslutas med en omgång av CSI NY och snart är det dags att förpassa oss till sängen och detta var allt för idag.

/Lizzie

14/8 Söndag - Plantering o Pållar...

Sov länge idag... vaknade vid 10-snåret. Fixade kaffe och väckte T som sov som en klubbad säl i gästrummet. Kaffet intogs på balkongen. Det var lite mulet väder idag, men inte speciellt kallt så vi hade balkonghäng i en timme. Skönt att sitta och slöa en stund :-).

För övrigt så gjorde jag inget speciellt på fm. Slösurfade lite. Vek ihop tvätten från igår, tvättade mera. T och jag fikade och käkade upp resterna av björnbärskakan.

Under tiden som vi fikade så hade Nalle kommit in och idag så var han trött... rullade ihop sig i en hög på mitt skrivbord och så slaggade han in totalt ;-).Lisa - som är mamma katt - har nu accepterat att kittisarna har flyttat. Verkar trivas med tillvaron och gör det som katter brukar göra... sover skönt. Här har hon lagt beslag på min kontrosstol ;-).Fram på dan så åkte vi iväg till Marieberg. Jag fick helt plötsligt för mig att det behövdes nya blommor i mina urnor. Penséerna har överlevt hela sommaren - men nu hade de verkligen gjort sitt. Så först åkte vi till Bauhaus - för de har gjort reklam för bollkrysantemum för 59 kg. Tyvärr var de slut, så det blev K-Rauta istället och samma typ av blomma för 69 kr st. Köpte med 5 säckar planteringsgjord också när jag ändå var i farten. Jord går alltid åt ;-).

Vi stannade till vid Café Garden och käkade var sin räksallad innan vi sedan åkte tillbaka till Kartorp. Bilen full med blommor och jord ;-).

Väl hemma så tog jag itu med planteringen direkt. Först bort med de gamla vissnade penséerna. I med lite fräsch jord och så blomma på plats. Bollkrysantemum är ju rätt stor - alltså fick det räcka med en planta i varje urna.

Det fick bli gula - lyser upp som solar så här framåt höstkanten.

Urna framför verandan...Urnan vid kökstrappan...Urnan ute i trädgården...När skuffen på T's bil var tom så hoppade Lillan snabbt in i bilen... här sov hon skönt ;-)När jag var klar med planteringen så blev det en kopp kaffe ute i trädgården. Försökte läsa en tidning, men det blåste så himla mycket så det var svårt ;-). Det blåste i alla fall inte kallt och det regnade inte  - så det var skönt med lite trädgårdshäng ;-)

Framåt 17-snåret så var det dags att ta itu med lite hästrelaterade aktiviteter. Jag gick ut och hämtade Bianca i hagen, idag så valde Oktawia att vara kvar i hagen. Och det gick bra det också. Bianca blev borstad och så plockade jag fram shettisselen. Den har Bianca haft på sig en gång tidigare. Då var den för stor... Fröken har nu växt lite och selen satt helt OK.

Inga problem att placera den på Bianca. Brydde sig inte om svanskappan, som kan upplevas som lite obehaglig ifall pållen inte är van. Inte heller spänna maggjorde var något som fröken reagerade på. Så på med träns, grimma över tränset och så ut ur stallet.

Vi höll till vid vändplanen. Började passet med att gå fram och tillbaka till allmänna vägen. Sedan fick T ha grimskaft i grimman och leda fröken. Idag var det nämligen första gången som jag hade tömmar på. Bianca vet inte vad tygeltag är för något - så hon ska nu i första hand lära sig styrande och förhållande tygeltag. Alltså fick T leda vägen och jag styrde försiktigt. Start och stopp funkade alldeles utmärkt och fröken blev inte heller rädd för tömmarna.

Det gick alldeles utmärkt att T tog bort grimman och vi poserade lite ;-)Däremot att röra på sig utan att ha någon som visade vägen - det var jättesvårt. Så T fick gå före ;-). Jag tror dock att lilla Bianca snart kommer fatta vad det hela går ut på ;-).


När omgången med tömkörningsövningen var avklarad så passade jag på att träna lite till utställningen - alltså kutade jag fram och tillbaka några vändor med fröken innan vi avslutade passet med att gå fram och tillbaka till allmäna vägen.Riktigt duktig var lilla ponnyn idag och jag tycker hon är otroligt cool med vad jag hittar på. När vi var klara med träningen så tog jag itu med badning av Bianca. Varmt vatten hälldes upp och stora schamponeringen påbörjades. Det första löddret blev mörkbrunt... så två schamponeringar behövdes och efter avslutad badning fick Bianca på sig ett litet fleecetäcke så hon skulle torka snabbare

Visst är hon söt :-)Hann bli klar med Bianca och hunnit ta in Oktawia när M1 och P kom. Dags för nästa pålle att bli aktiverad :-)

Oktawia fixades iordning för ett dressyrpass inne på ÖFK och vid 19.30 var vi på plats. T och Lexi följde inte med utan for iväg till lägenheten.

Ridpasset idag utfördes i gamla ridhuset och Oktawia skötte sig bra. Både jag och P tyckte hon rörde sig riktigt trevligt. Sedan finns det saker som Oktawia tycker är svårt, men det är bara att träna vidare och se glad ut. M1 avslutade passet med att rida igenom programmet för LB:2. Funkade helt Ok, även om det är grejjer som behöver finslipas ytterligare :-). Till sist blev det avskrittning runt SM-banan innan det åter blev dags att kliva in i trailern och fara hemåt.

Var hemma igen vid 21-snåret. Pållan blev omhändertagen och sedan blev det boxen där kvällshö och havre serverades. Bianca blev befriad från fleecetäcket, och hon var hyfsad torr under och helt kolsvart... verkade som mitt mål att bli av med dammet funkade. Även Bianca fick lite hö att tugga på. Pållarna får nu bo inne på nätterna...

Plockade undan alla prylar, kopplade loss trailern och så var jag klar i stallet för kvällen. Behövde inte mocka ur trailern för en gång skull :-).

Lillan tyckte det var trevligt att komma in i huset. Käkade lite mat och så full fart till soffan... det tog inte många sekunder innan vovven sov hårt ;-). Snacka om soffpotatis ;-)Avslutade kvällen med att slökolla lite på 3:ans film... och det var allt för idag. Nu är det sängen som väntar :-)

/Lizzie

13/8 Lördag - Kafferep...

Upp hyfsat tidigt för att vara en lördag. Efter frukosten så satte jag igång direkt med uppdrag nr 1. Städa huset...

Det var en hel del att röja upp efter de små kattungarna. Hade bland annat jord överhela mitt skrivbord efter att sista kittisen lyckats välta samma krukväxt 5 gånger på en dag ;-).

Alltså full fart med att plocka undan, igång med tvättmaskinen, putsade med dammtrasan, dammsög hela huset, röjde köket, skurade toaletter/badrum och till sist - moppade golvet.

Var klar vid 12.30 snåret med städningen. Då satte jag igång med bakning av en björnbärskaka till det planerade kafferepet med mina väninnor :-).

Under tiden som kakan var i ugnen så hann jag själv pusta ut lite och käka lite lunch.

Vid 14-snåret kom KN, IC-E och SJ-L. Först så gick vi ut till stallet och så ut till pållarna. SJ-L hade med sig en påse godis - morötter och knäckebröd - mums tyckte pållarna ;-).

Vi hade rätt bra väder, lagomt varmt, lite sol, men tyvärr så blåste det en hel del. Vi valde allså att ha kafferepet inne i mitt kök. 

Kaffe serverades tillsammans med mina goda kanelbullar och marängkakor. När det så var dags för påtåren så plokade jag fram björnbärskakan och grädden. Tjejerna lät sig väl smaka :-D. 
Björnbärskakan är hur god som helst, och blev riktigt bra den här gången. Mums :-)En stor överraskning var att jag fick ett par presenter. Av IC-E fick jag denna jättefina väggklocka :-) som försenad födelsedagspresent.Av SJ-L fck jag dessa små ursöta kattleksaker. Bollen har en tygnd i sig som gör att den nästan rör på sig av sig självt. Vovven tyckten den var rätt intressant ;-).Just idag så har mina katter hållit sig mest ute. Så leksakerna har inte blivit använda ännu.

Hade en mycket trevlig em i goda vänners lag. Mitt fikabröd blev uppskattat och det är trevligt. En dold talang jag har... att baka ;-).

Vid 17-snåret så var det dags för tjejerna att fara tillbaka till stan. Jag röjde upp lite disk och vid 18-snåret så kom T. Vi var ute i trädgården en stund. T sågade ved åt mig och jag plockade upp en omgång fallfrukt. Fick ihop en skottkärra med äpplen, som vanligt... Snart borde äpplena bli mogna och då får jag väl leva på äpplen ett tag ;-). Mycket äpplen är det på alla träden.

Framåt kvällningen så blev det äntligen dags för mera gott att äta och dricka :-)

Årets första omgång av kräftor! Och det smakade hur bra som helst!
Vi satt ute och käkade kräftorna och räkorna. När allt var uppätet så började det dock bli lite kyligt ute och vi förpassade oss in i vardagsrummet. T hade tagit med sig den animerade filmen "Trassel" som vi kollade på. Faktiskt riktigt bra. När vi kollat klart på trassel så avslutade kvällen med att kolla på en film på TV4+ - inte så mycket till handling - mera skjutande... 

Och detta var allt för idag!

/Lizzie 

12/8 Fredag - Lite hoppning...

Idag så stämplade jag ut strax innan kl 16. Mötte upp T vid Willys och så handlade vi lite. Jag behövde får hem lite mer grönsaker och så shoppade vi kräftor och tillbehör tills i morgon. När vi var klara så var det full fart hemåt. T skulle åka en sväng med Lexi så han skulle komma förbi en sväng lite senare.

När jag kom hem så blev det lite mat. Fixade sedan stallet och när det var var gjort så hann jag sitta i trädgården och fika en stund. T kom lagom när jag fikat klart så han fick dricka sitt kaffe under tiden som jag tog itu med att aktivtera Bianca.

När jag tog in Bianca från hagen så följde Otkawia snabbt med. När jag lämnar stallet med Otkawia så är Bianca hur cool som helst. Hon tar det lugnt och passar på att sova under tiden som vi är borta. Men Oktawia... vad gör hon under tiden som jag jobbar med Bianca?? Gnäggar helt hysteriskt utan uppehåll och springer runt som en tok i sin box ;-). Att lämna Oktawia i hagen och gå in med Bianca är inga problem - men att vara själv i stallet - det var jobbigt ;-).

Nåja, bara för damen att överleva. Bianca tyckte det var hur kul som helst att vi hittade på lite aktiviteter och brydde sig inte ett dugg om att Oktawia stod och skrek efter henne.

Idag fick det bli lite träning i hagen. Skrittade först en stund och kollade av att fröken skrittade på ordentligt och förstod när vi skulle stanna. När vi sedan kom till travjobbet så fick Bianca trava över bommar för att lära siga tt lyfta på fossingarna - det tyckte hon var så kul att hon inte ville sluta. Passade också på att träna lite på att springa rakt fram med fröken. Det är ju snart dags för utställning... ;-).

Det blev totalt 20 min aktivering för fröken och det fick räcka för idag. Var lagom klar när P och M1 dök upp. Så in med fröken i sin box och M1 fixade iordning Oktawia.

Idag så stod det lite hoppning på schemat, var lite osäker ifall vi skulle kunna hoppa idag eftersom pållans bakskor glappar. Men de satt kvar idag så det blev några småskutt. Vi har hovistid på måndag - så då blir det verkning och nya skor.

Vid 19-snåret åkte vi så iväg. Idag så följde T med in till ÖFK, men tog en promis under tiden som vi var på banan. Han kom och kollade lite på slutet.

P byggde upp en liten serie om två hinder med ett galoppsprång emellan. Pållan har ju inte den mest gnistrande hoppteknik - men tycker det är kul.

Så också idag!

Efter uppvärmning, skritt och trav över bommar, blev det äntligen till att skutta lite...

Tjohoo - full fart över hindret...
och så full fart mot nästa...Hinder nr 2 blev till sist typ en oxer... inga problem för pållan ;-)Ekipaget avslutade passet med att skritta runt SM-banan innan damen nästan sprang in i trailern och vi kunde åka hemåt.

Var hemma igen strax efter kl 20. Pållan blev omskött och sedan var det hagen igen. Mockade både boxar och trailer, plockade undan all utrustning, fyllde på vattentunnan och så var jag klar i stallet för idag.

Var klar vid 21-snåret - inte så sent med andra ord. När jag kom in så hittade jag Alfons lite halvtrött på min skrivare...


Lilla Alfons vaknade till liv och så var det full fart på honom och mamma katt. Jag gäntade på att CL och S skulle dyka upp för att hämta lilla Alfons och vid 22-snåret kom de. Alfons blev avmaskad och så instoppad i en liten transportbur. Dags att följa med sin nya matte hem :-)

Nu har jag kvar mamma katt som går runt och jamar och letar efter sina kittens. Nu har hon minsann modersinstinkter... när kittens var nyfödda tyckte hon de var tämligen jobbiga ;-). Mamma katt kommer snart vänja sig och vi önskar de nya mattarna lycka till med kittisarna :-). Jag kommer också vänja mig, men just nu är det tomt, tyst och stilla... men efter att ha ställt upp samma krukväxt 5 gånger ikväll... så är det rätt skönt att kittisarna flyttat  ;-)

Nu ska jag i alla fall kolla klart på Tyst Vittne på TV4 plus, och mycket mer än så kommer inte hända ikväll :-)

/Lizzie

11/8 Torsdag - Lite tomt..

Var piggare idag än igår - tur att det går åt rätt håll :-). Slutade vid 16-snåret och det var full fart hemåt. Jag fixade iordning en italiensk sallad åt mig som jag snabbt käkade upp.

Sedan blev det en stunds gos och bus med Sixten... hans nya matte var på väg för att hämta sin kisse...

Tänk att en fjädervippa kan vara så himla rolig ;-)

Jag la ifrån mig fjädervippan, men Sixten ville leka med den i alla fall...Söt så det förslår och en riktig liten kelgris...Vid 17.30 kom sedan hans nya familj. Sixten blev avmaskad, lite mat skickades med och lite gos innan han så åkte iväg.

Han kommer säkert få det jättebra och han kommer alla gånger visa vem charmigast - lycka till med en jättefin liten kisse!

Tomt blev det för mig - de små kittens har ju totalt tagit över mitt hus. Blir lite lugnare med en mindre.

När Sixten åkt så tog jag itu med stallet, lite mockning behövde utföras. Gjorde rent vattentunnan och fyllde på rent vatten.

Lagom när jag var klar med stallet så dök T och Lexi upp. Han hade vart ute och åkt lite och tog en sväng förbi mig. Det var fint väder så vi hade en stunds trädgårdshäng tills det att M1 och P kom. Dags för pållans motion. Lilla Bianca fick vila idag - behöver ju inte chocka den lilla ponnyn fullständigt ;-).

Innan vi åkte iväg med pållan så passade jag på att gå in och kolla hur det gick för mamma katt och Alfons...

Alfons sov... ;-)Mamma katt gick och letade efter Sixten, för övrigt var det lugnt och stilla i huset... väldigt tomt blev det med en kittens mindre...

Så strax efter 19-snåret var trailern klar och Oktawia klev snällt ombord och vi åkte in till ÖFK. T och Lexi åkte vidare och följde inte med in till ÖFK idag.

Ridpasset idag skedde på den nya sandbanan - Oktawia var för dagen lite okoncentrerad och lyssnade på allt anant runtomkring, hundar som skällde, barn som lekte osv... men damen fick allt finna sig i att jobba ändå ;-).

De red också igenom programmet LB:2 en vända, mitt under programmet så bestämde sig Oktawia för att lägga tungan över bettet och då självklart inte så himla styrbar... bara att lägga rätt tungan och börja om ;-).

Men helt dåligt gick det inte i alla fall ;-).

Var hemma igen vid 20.30-snåret - skönt att inte komma hem så himla sent. Hann fixa klart med pållan och utrustningen till kl 21. Och jag förpassade mig till soffan och TV:n en stund. Blev nån polisserie på 5:an...

Kan lugnt säga att vistt är det tomt efter att Sixten flyttat... men Alfons sover INTE för tillfället... han och mamma katt far runt som tettingar här på golvet :-O. Lillan tycker det hela är lite jobbigt och har lagt sig i soffan här brevid mig. Känns tydligen tryggt. Hon vill inte ha några oberäckneliga busiga katter som hoppar på henne ;-).

Nu ska jag kolla lite på nyheter och sedan blir det sängen. Så detta var allt för idag!

/Lizzie


10/8 Onsdag - Hemmakväll...


Idag var det segt att komma ur sängen måste jag erkänna... var riktigt trött och seg under dagen också, men det är väl sviterna att ställa om efter semestern ;-).

Vid lunchsnåret så åkte jag iväg till Viktväktarna för veckans invägning. Idag gick det inte så bra, + 1,3 kg, men samtidigt inte så konstigt eftersom "det är den där tiden" i månaden... Förhoppningsvis är vätskeansamligen borta till nästa vecka :-).

Efter besöket vid Viktväktarna så passade jag på att käka lunch med T när jag ändå var ute och åkte. Vi käkade i matsalen vid hans jobb och det serverades stekt fläsk med löksås - smakade helt OK. Efter lunchutflyckten så var jag lite piggare ett tag. När det var dags att åka hem så kände jag mig i alla fall rejält trött, så det var full fart hemåt. Jag var fortfarande mätt när jag kom hem, så det räckte med lite fil och müsli. Sedan blev det stallkläder på och jag gick ut för att kolla till pållarna. Det har ju regnat rätt bra idag, men de var torra så det fick vara kvar ute ett tag till. Behövde inte heller fixa nåt med mockning så jag gick in och satte på lite kaffe. T var på ingång och han kom lagom när kaffet var klart.

Det blev alltså lite kaffe innan vi tog en tur ut i trädgården och T hjälpte mig att plocka upp nedfallna äpplen. Det var uppehåll ute och lite lagomt skönt ute. Höll på och plockade äpplen för fullt när M1 och P kom - det var dags för pållans motion och idag var det inbokat liten uteritt med M1. P följer med på min cykel.

Var lagom klar med upplockningen av äpplena när M1 och P gav sig iväg med Oktawia. Dags för mig att ta itu med Bianca.

Borstade lilla fröken, på med träns och så ut i hagen med longerlina. T hjälpte mig att lägga rätt några bommar och efter att skrittat runt med Bianca som lite uppvärmning. Fick fröken bekanta sig med bommarna i skritt först och sedan få fick hon trava lite utan bommarna och till sist så blev det trav över.

Bianca fattade på en gång vad hon skulle göra och hon verkade tyckta det var lattjo lajbans värre. Jag behövde inte tvinga henne på bommarna direkt ;-)


Jättebra övning för lilla fröken som behöver få igång sin lilla trav :-)

Avslutade passet med att träna lite galopp på linan också, dock inte över bommar då. Sedan fick det bli ett stunds avskrittning tills fröken slåtsat av sig. Kondisen är ju inte den bästa, men det är bra för den lilla tjockisen att få röra på sig ;-).

Det blev totalt 30 in arbete för lilla Bianca inkl skrittpassen. Och hon var så trött, så trött när hon fick komma in i sin box igen. Det blir fullt i lilla ponnyhjärnan illa kvickt ;-).

Var klar med Bianca i god tid innan M1 och P kom tillbaka från uteritten, så T och jag hann vila en stund. Lexi fick vara lös och kutade runt i trädgården som en tok som vanligt en stund innan det var dags för dem att åka tillbaka till lägenheten.

Oktawia hade skött sig bra på uteritten och blev ompysslad innan det serverades lite havre till damen. Pållarna fick stå inne en stund till och vid 21-snåret var jag ute igen och släppte ut pållarna i hagen igen och resten av kvällen får det bli TV:n en liten stund innan det är dags för sängen. Det börjar bli dags att inta horisontalt läge så man inte är så sabla trött i morgon bitti ;-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

9/8 Tisdag - Häst för hela slanten...

Var lite trött på jobbet idag, men det var varmt och dåligt med syre... tog ett varv runt kvarteret efter att jag käkat lunch så piggnade på mig lite.

Jobbade till 16.30 och åkte förbi Willys på vägen hem. Behövde bara ha lite kylskåpsvaror och kattmat till kattungarna - så jag var snabbt klar. Var hemma strax innan kl 17.

Det var varmt ute när jag kom hem så jag satt ute och käkade lite mat innan jag tog itu med sysslorna för kvällen.

Efter matpausen fixade jag först alla kattlådor. Sedan blev det stallet. Det var lite att mocka efter att hästarna stod inne en stund i går kväll. När jag var klar med mockningen så gick jag ut och hämtade Bianca. Oktawia valde att vara kvar i hagen, hon var mer intresserad av grannens hästar än att hålla koll på sin kompis...

Borstade och gjorde iordning Bianca för en promenad. Det var lite hotfulla moln så jag gick ut och plockade in Oktawia. Hon blir lite stressad när hon ser att jag går iväg med Bianca så det var bättre att hon stod i sin box.

Lillan låg i bilen, skuffluckan var öppen och då kan hon välja själv - men bäst är att ligga i bilen... måste ju ha koll på läget. Och hon låg kvar där när Bianca och jag gav oss iväg på promenaden. Bianca tyckte det var toppen att få komma ut och röra på sig lite, det var spännande med ny miljö och samtidigt lite läskigt. Gällde ju att hålla koll på vad som fanns i diket ;-).

Nu behöver jag inte motionera Bianca så himla länge eftersom hennes hjärna kokar över av alla intryck rätt fort ;-). Tänkte alltså ta en promis på 20-30 minuter. Det blev en tur på 20 min, men inte enbart promenad - på hemvägen blev det bitvis en joggingtur! Det började nämligen regna! Bianca tyckte det var lite kul att få springa lite så det var inga problem att jogga med henne :-).

Dock var vi rätt blöta när vi kom hem. T hade kommit precis innan vi kom hem. Han hade varit ute och letat efter svamp, men gav upp när molnen blev förhotfulla ;-).

In med Bianca i sin box. Jag gick in och bytte T-shirt till en som var torr och så var det bara att fixa iordning nästa kuse. Oktawia blev iordninggjord för ett ridpass inne i ridhuset och vid 19.30 var vi klara och for iväg. T följde med och tog hand om Lillan under tiden som jag motionerade pållan.

Inne på ÖFk så pågår ju kvällsridläger även denna vecka, men som privatryttare har man tillgång till halva nya ridhuset. Så det var inga problem att få plats. Oktawia kände ju igen en del av ridskolehästarna som var på andra halvan. Hon vande sig snabbt vid att ridas i grupp under förra veckans ridläger ;-).

Oktawia skötte sig bra under ridpasset. Jag fick rätt bra ordning på den högra bogen, men jag märkte direkt när jag satte mig i sadeln att mitt högra ben inte hängde med. Vissa dagar så lever mitt högra ben och fot sitt eget liv - har en nervskada i det benet efter mitt gamla diskbråck. Något som jag får leva med resten av livet.

De dagar som benet inte är med, då har jag sämre känsel i foten än vanligt och så fladdrar foten runt i stigbygeln. Spelar ingen roll vad jag gör. Eftersom jag inte har korrekt känsel i foten så vet jag inte riktigt vart jag har foten heller.

Så jag kämpade på och tränade på lite skänkelvikning efter uppvärmningen. När vi jobbade med galoppen så tänkte jag verkligen på att komma ner i sadeln och få långa ben - men lätt är det inte ;-).

Avslutade ridpasset med att skritta runt SM-banan. Regn och åskvädret hade gett med sig, så vi kom runt utan att bli blöta.

Var klar vid 21-snåret och pållan klev snällt in i trailern och vi for hemåt.

Väl hemma så blev det samma procedur som vanligt. Tog hand om pållan. Hon fick sin havre. Plockade rätt på utrustningen. Mockade ur trailern. Ut med hästarna i hagen. Fixade mat och sandlådan åt stallkatterna. Var klar strax inna kl 22 - vips så var den här kvällen slut ;-).

Varvar ner framför TV:n och det börjar bli dags att inta horisontellt läge så man orkar med morgondagen :-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

8/8 Måndag - Åter till arbetet...

Idag var det till att chocka kroppen! Upp kl 6.30!!! Funkade faktiskt bra, kom isäng i vettig tid igår kväll. Tror Lillan var MYCKET tröttare än jag... det var inte alls självklart att Lillan skulle lämna sängen så tidigt på morgonen... ännu värre var ju också att det bara var 12 grader ute - inte skönt alls tyckte Lillan... värmeälskande jycke som hon är ;-)

Så full fart till jobbet. Kom ihåg inloggning till dator och mail. Har inga möten inbokade denna veckan och det är skönt att hjärnan får vakna till liv sakta men säkert. Jag kom i alla fall ihåg att ringa till min veterinär på morgon för att få nytt recept på P-piller till katterna. Detta hämtades ut på vägen hem efter jobbet.

Var hemma igen strax efter kl 17, T stod och väntade på mig när jag kom hem. Han hade precis kommit efter att ha varit ute en sväng i skogen. Han hade letet efter svamp i skogen i närheten av mig, men inte hittat nåt. Istället blev det kaffe hemma hos mig.

Jag kände mig hyfsat pigg så här fram på kvällningen och efter kaffe och lite mat var det full fart ut. Efter att ha suttit inne på kontoret hela dagen så var det skönt att få komma ut och röra på sig lite. Det var uppehåll, men lite kyligt. Dock himla skönt ute. Jag tänkte börja med att plocka upp fallfrukt, men när jag väl skulle sätta igång så hade T redan plockat upp alla äpplen. Istället kunde jag koncentrera mig på att träna lite med Bianca innan M1 och P skulle dyka upp.

Så in med pållarna i stallet och fixade iordning Bianca. En lite lätt stressad Oktawia fick finna sig i att bli lämnad själv i stallet när jag sedan gick ut med Bianca ;-).

Det blev promis på vägen som lite uppvärmning. Sedan jobbade jag med Bianca på min vändplan. Tränade på att igångsättning till trav och hon fattar nu var smackning betyder.
Bianca har också lärt sig snabbt vad "proo" betyder - då blev det tvärstopp ;-)Jobbade med fröken i 15 min och det är ungefär så länge som hennes lilla hjärna klarar utan att koka över. Så jag var lagom klar när M1 och P kom åkandes.

En bil!! Bäst att stå här hos matte ;-)Avslutade arbetspasset med att skritta på vägen innan vi återvände till stallet. En mycket trött liten ponny blev sedan placerad i sin box. Istället blev Oktawia iordningfixad för ett dressyrpass inne på ÖFK. Vid 19.30 stod pållan i trailern och vi åkte iväg. T följde med in till ÖFK och under tiden som M1 värmde upp pållan så tog jag och T en promis med jyckarna.

Kunde sedan kolla en stund när ekipaget jobbade på ÖFK's nya utabana. Oktawia var för dagen taggad och pigg. Det kyligare vädret gör det trevligare att jobba än den högsommarvärme som var förra veckan ;-)M1 avslutade passet med att rida igenom LB:2 programmet och pållan skötte sig rätt bra.Var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev ompysslad, fick sin havre. Jag plockade rätt på alla prylar under tiden som pållan käkade sin havre. Sedan blev det ut i hagen igen för pållarna och jag själv förpassade mig in i huset och hann se slutet av CSI NY.

Mycket mer än så kommer inte att hända ikväll. Nu är det dags att förpassa sig till sängen så man orka upp i morgon bitti ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

7/8 Söndag - Äntligen regn...

Vaknade upp till ett riktigt härligt regnväder :-D. Äntligen ordentlig regnskur - det är bra för rabatter, gräsmattan, örtagården och betet. Allt är sönderbränt och visset... förhoppningsvis återhämtar det sig nu om regnet håller i sig.

Eftersom det vräkte ner ute så fick det bli en innedag för mig - så här semesterns sista dag :-). Mina djur var allt annat än på hugget i alla fall..

Nalle kom in blöt som en dränkt råtta... la beslag på min kontorsstol...
Lillan placerad i fåtöljen - sover som en gris.... och snarkar som hel hel karl!Kattungarna låg utslagna på den rena tvätten på matsalsbordet... Mamma katt låg utslag på en stol under bordet...
Tussan - den fisförnäma fröken - hon ska ligga ståndsmässigt. Prinsessan på ärten har man ju hört talas om ;-). Det går bra med många sittdynor också...Nåja, under tiden som djuren sov ikapp så bakade jag cirka 60 kanelbullar - bra att ha i frysen och nu när semestern är slut så kommer det dröja innan jag har tid att baka nästa gång :-).När bullarna var klara så fortsatte jag med lite kakbak när jag ändå var i farten. Det blev mina favvokakor - marängkakorna :-). Också bra att ha i frysen :-).
Jag var klar med allt bakande framåt 13-snåret. Då var jag lite hungrig så det fick bli lite a-fil och müsli. Passade på att slösurfa lite på datorn också. Vid 14-snåret så kom T - självklart blev det fika med färska bullar och kaka :-). Måste ju provsmaka på mitt bakresultat innan det hamnar i frysen. Smakade självklart utmärkt :-).

Det regnade fortfarande under em. Så T la sig i soffan och kollade på TV. Jag passade på att ta rätt på stryktvätt. Skönt att slippa ha det dåliga samvetet ligga och gnaga. Dessutom var det skönt att få kläder strukna och få lite koll på vad jag ska ta på mig till jobbet.

När all strykning var klar så passade jag på att laga två byxor. Ett par jobbyxor fick en knapp sydd på plats. Och så ett par ridbyxor som behövde få dragkedjan fixad. Själva flärpen som man drar upp dragkedjan med har gått av. Så resterna togs bort och i stället så får ett gem nu agera dragflärp. Snabblagning istället för att sprätta bort dragkejdan och sy i en ny... ;-).

Jag var klar med allt klädpyssel vid 16-snåret och det var lika bra att fixa iordning lite mat. Det blev gratinerad fläskfilé med grönmögelost. Serverades med fiberpasta och sallad. Ett nytt recept som jag testade och jag kommer laga denna maträtt igen. Smakade väldigt gott med andra ord :-).

Mätta och belåtna så blev det lite vila i soffan, eller försök till vila... kissungarna var rätt busiga. Plockade fram pinnen med fjädrar... kittens goes bananas!!

Alfons fokuserad på leksaken...Får grepp om "bytet" och vägrar släppa! Morrar högljudd! :-OAlfons fick pinnen och sprang nöjd iväg med sitt byte :-).

Fram på kvällningen så hade det slutat regna och jag kände att jag behövde ut och röra lite på mig. Så först gick vi ut till pållarna i hagen och kollade till dem. På med lite tjärsalva för att hålla flugorna borta. Bromsen har äntligen gett sig, men enbart flugor kan vara tillräckligt irriterande...

När jag kollat av pållarna - Oktawia får välförtjänt vila idag. Så fick det bli en promenad med vovvarna. Vi gick Rumboholmsrundan - en tur som tog 80 minuter att knalla runt. Vi klarade oss från regn och det var hur skönt som helst ute :-)

Halva vägen kvar...När vi var hemma igen så hjälpte jag T med lite pappersjobb innan han och Lexi åkte tillbaka till lägenheten.

Jag passade på att ringa ett par telefonsamtal och plocka iordning det jag ska ha med mig till jobbet i morgon. Lika bra att ha "jobbväskan" fixad ikväll. I morgon bitti kommer jag har häcken full med mig själv ;-).

Känner mig nöjd med min semester. Har hunnit med mycket och ändå slappat en hel del. Jag har läst 4 st deckare/romaner. Tycker att det varit bra semester under min semester, jag gillar ju inte att sola så för min del har det varit alldeles perfekt väder. Lite för varmt nu ridlägersveckan, men samtidigt himla skönt att slippa jobba i den värmen ;-).

Nu blir det soffan resten av kvällen och kolla på filmen på TV4. Ska försöka bli så trött som möjligt så jag somnar hyfsat tidigt ;-).

Så detta är allt för idag!

/Lizzie

6/8 Lördag - Trädgårdspyssel...

Hade klockan på ringning i dag också. Här gäller det att få fart på gamla kroppen, så den inte blir totalt chockad på måndag :-). Så 8.30 kom jag ur sängen - riktigt tidigt jämfört med övriga mornar under denna semester...

Vaknade upp till en liten gråmulen morgon - inget regn, men det hade regnat under natten. Jag fixade iordning mig själv och käkade frukost framför datorn och slösurfade ett tag. Vid 10-snåret kom M1 och P. Det var dags för pållans motion och idag fick det bli uteritt. Så när damen blivit borstad och fått på sig utrustning så var det full fart iväg. M1 på pållan och P på min cykel. Jag själv satte tog itu med lilla Bianca. Den lilla fröken blev borstad och så på med lilla tränset. Bianca var jätteduktigt idag. Det är typ 4:e gången hon får bett i munnen och idag så började hon suga på bettet istället för att försöka spotta ut det  ;-).

Jag utrustade mig med handskar, hjälm, spö och långt grimskaft. Dags för lite aktivtering för Biancas del :-).

Blev promenad på gatan upp till allmän väg och så tillbaka till min vändplan. Där blev det lite jobb. Bianca fick träna på start och stopp, komma igång i trav på smackning, avsaktning till skritt för kommande prooo. Bianca var jätteduktig och fattade snabbt vad hon skulle göra. Hon klarade också av att koncentrera sig på mig och vad jag ville att hon skulle göra. Efter 10 minuters jobb så fick det räcka för idag. En skrittur upp till allmänna vägen och så hem till stallet igen. Fröken såg rätt nöjd ut när vi var tillbaka i stallet igen ;-). Det fick bli lite mer borstning och pyssel. Var precis klart med Bianca när M1 och P kom tillbaka. Oktawia hade skött sig bra och verkade nöjd över att få komma ut på en liten tur ;-). Damen blev avborstad av M1 och så serverades lite havre till Oktawia innan det blev hagen igen. Jag passade på att göra rent träns och sadelgjorden till sadeln under tiden som pållan käkade sin havre. Skönt att få det fixat på en gång.

När vi var klara i stallet så åkte M1 och P vidare. Jag fick tag på T och han var på väg. Så under tiden som jag väntade gick jag in i huset och fixade lite inne. Hängde lite tvätt, gjorde rent alla kattlådorna, fixade diskmaskinen osv. Blev sedan hungrig och det fick bli lite a-fil och müsli.

T dök upp så småningom. Han hade cyklat för en gång skull :-O. Därför var han trött och var tvungen och vila... ;-).

Så han fick väl vila då och jag passade på att hämta skottkärran och grepen... gräsmattan var täckt av nedfallna äpplen igen. Så jag plocka upp äpplena efter de 4 träd som står närmast huset på södra sidan. Det tog en stund och kärran blev överfull.

T och jag skulle idag köra iväg säckarna med det gamla höt från min höskulle. Men innan vi åkte iväg så blev det lite kaffe. När fikastunden var avklarad så stoppade vi in alla säckarna i trailern och åkte iväg. När vi slängt hösäckarna så åkte vi till T's lägenhet. T ville ha med sig bilen... fick tydligen räcka med att cykla ut till mig ;-). Lexi var ju kvar i lägenheten så hon blev ju glad över sällskapet. När vi var klara hos T så åkte jag iväg och tankade min bil och fyllde även på dunken till åkklipparen. T åkte iväg till Willys för att shoppa lite. Vi skulle träffas hemma hos mig sedan så han kunde leka lite med åkklipparen.

Jag kom hem först och jag hade med mig Lexi så hon fick rusa runt i trädgården en stund och springa av sig. Jag passade på att kolla till pållarna i hagen och det gick ingen nöd på dem...

Det finns ju mat och de blev mest förvånad över att jag dök upp helt plötsligt ;-)
Men Bianca är ju sällskaplig av sig och kom genas fram för att hälsa..


Blev ingen mer bild för fröken satt snart i mitt knä ;-).

T kom strax efter mig och innan han kunde sätta igång med åkklipparen så var vi tvungna att plocka upp äpplena under de resterande äppleträden.

Man ser här fallfrukt från två träd... lika mycket äpplen låg även under de övriga restande 11 träden som inte syns i bild ;-).

Så vi tillbringade resterande em med att plocka upp all fallfrukt och lägga på komposten. Det tog en stund och kärran fick tömmas några gånger. Men till sist så var äpplena upplockade - det faller ner nya, men de är ett annat problem ;-).Under tiden som vi grejjat ute så har vovvarna fått vara med - bundna på varsitt håll. Ingen av dem är nöjda med arrangemanget, men ingen blir heller biten ;-).  Full aktivitet i min trädgård när T är igång med åkklipparen ;-)Jag passade på att pausa lite. Går in för att hämta min dator. Inne blir det kameran först...

En extremt söt liten Sixten vill ha lite uppmärksamhet ;-)Alfons däremot - han är trött efter att ha busat.Jag tar i alla fall med mig datorn ut och sysslar med slösurfning under tiden som T leker med min åkklippare. Han klippte klart gräsmattan åt mig. Han klippte ena halvan i veckan och nu fixade han klart resten. Det tog drygt någon timme.

Vi var klara med pysslet i trädgården framåt 20-snåret. Då var vi hungriga. Jag letade i frysen efter lite korv att grilla - men icke. Fanns inget. Så det blev en snabb tur till närmaste butik och köpte lite frankfurterkorv och potatissallad. Snabbt hem igen och igång med grillan. Jag fixade sallad under tiden som T lekte grillmästare ;-).

Vid 21-snåret var korvarna klara och vi käkade med god aptil - eller också så var vi väldigt hungriga ;-). Det var i alla fall en strålande kväll, om än lite kallt. Men det var bara att dra på sig lite mer kläder ;-).

När vi käkat klart så var det dags för T och Lexi att fara tillbaka till lägenheten. Jag själv förpassade mig in i huset och placerade mig i soffan resten av kvällen och slötittade lite på TV4 fakta.

Och det var allt för idag!

/Lizzie

5/8 Fredag - Städning del 2

Idag hade jag ställt klockan och kom faktiskt ur sängen tidigare än vad jag gjort på hela semestern... ;-) Men på måndag är det åter till jobbet efter 5 sköna veckor - alltså behöver jag försöka hinna justera tillbaka dygnsrytmen lite granna ;-)

Planen för dagen var att städa klart huset. Skönt att börja jobba och ha storstädat innan dess. Började med att ta ner gardinerna i sovrummet och stoppa in dem i tvättmaskinen. Det var strålande sol även idag så när tvättmaskinen var klar så torkade gardiner tämligen snabbt.

Jag började städningen med att putsa fönster och altandörren i sovrummet. Dammade hela övervåningen, hann ju inte med den igår. När dammningen var avklarad så var det fram med dammsugaren och jag dammsög hela huset så svetten lackade... att svettas var ju inte direkt svårt med tanke på värmen ;-).

Efter dammsugningen så blev det lite lunch, champinjon och skinksallad - smakade mums. Efter lunchpausen så fortsatte jag med städningen. Toaletter och badrum fixades och till sist så moppade jag av golven och så på med mattorna. Även de nytvättade gardinerna blev strukna och uppsatta i sovrummet igen.

Äntligen huset i representabelt skick :-).

Dock ingen vila ännu. Ut till stallet och fixade mockningen. Nu var det lite svalare ute och när jag kollade till pållarna så var det ingen av dem som visade intresse av att vilja komma in. Alltså fick de vara kvar ute.

För in egen del så blev det äntligen lite vila och uppladdningen inför kvällens sista ridlägerpass.

Tog med mig en bra bok och en mugg cappucino och förpassade mig ut i trädgården. 

Tycker detta är mycket lämplig uppladdning - eller hur :-).Idag började kvällens ridläger 2 timmar tidigare än vad vi gjort övriga tider. Folk vill hem tidigare på fredagkväl ;-). Och så var det visst några som skulle ut på krogen ;-).

När det så var slut på min uppladdning och jag dragit på mig ridkläderna - då kommer det äntligen lite regn! Fick hux flux leta rätt på en regnjacka för att inte bli blöt när jag plockade in pållarna. 

Oktawia blev lite snabborstad. Och så på med skydd och in i trailerna. Mot ÖFK!!

För att spara lite tid så blev det ingen teori idag. Mitt gäng skulle rida som grupp nr 2 - så jag hann snacka med ridlägerkamraterna och så göra iordning pållan ordentligt. Hon hade blivit lite blöt på ryggen av det lilla regn som kom, men var nu torr och jag kunde rykta ordentligt.

Ridlägrets 5:e och sista ridpass visade sig gå riktigt bra. Jag hade inte heller så mycket träningsvärk idag. Har klarat mig undan från ridsår ;-). Lite stel i kroppen var jag, men funkade hyfsat.

Oktawia skötte sig bra. När jag väl fick ordning på hennes högersida så skötte hon sig till och med extremt bra :-). 

Den gångna veckan har varit mycket bra för mig. Instruktören CJ tyckte att Oktawia blivit bättre och bättre för varje dag som gått. Konstaterade att min pålla verkligen trivs med att få jobba igenom sin kropp ordentligt varje dag. Jag fick positiv feedback då CJ tyckte jag förbättrat min ridning under gångna veckan. Mycket bättre koll på mina händer, framför allt min glappande högerhand. Blivit snabbare på att komma åt Oktawias högersida, även om jag stundtals glömmer bort mig och blir lite långsam - men fredagen skötte jag mig mycket bättre än i måndags :-). Ska nu bara försöka få ordning på mig själv i galoppen, komma ner ordentligt i sadeln, inte luta mig framåt och slappna av i benen så de blir "längre". Bara att jobba vidare och se glad ut med andra ord :-). 

Är i alla fall mycket nöjd med min vecka :-D

Efter passet så blev pållan omskött. Vi fikade lite och hade lite eftersnack. Pållan placerades i sin trailer och jag mockade ur boxen efter henne. Och så var det tack och adjö och vi for hemåt.

Var hemma vid 20-snåret och precis när jag kom hem så ringde kamrat CL. Alfons nya matte var "Alfonssugen" och de undrade ifall de kunde komma över och gosa med Alfons. Självklart var de välkomna - jag skulle ingenstans resten av den här kvällen.

När CL och S dök upp så hade jag hunnit bli klar med pållarna och släppt ut dem i hagen igen. S fick gå in till Alfons och CL var kvar ute hos mig och pratade lite under tiden som jag smorde rent sadel och träns. När jag var klar i stallet för kvällen så gick vi in och roade oss med små busiga kattungar. Jag rotade nämligen fram ett par leksaker, fjädrar på pinne. Vips så förvandlades båda kissungarna till veritabla fjäderdödare ;-). Slutade med att de fick grepp om fjäderbunden, tog hela rasket, med pinne och allt, och stack iväg. Att försöka ta tillbaka pinnen var ingen lek... även små kattungar har vassa klor och tänder ;-).

När sällskapet hade åkt så fick det bli soffan och TV:n för min del resten av kvällen. Kollade på Tyst vittne på TV4+. Gamla avsnitt, men det spelade inte så stor roll. Har i alla fall glömt bort vad jag tidigare sett eller inte sett ;-).

Och detta var allt för idag!

/Lizzie

4/8 Torsdag - Städning del 1...

Även idag var det en strålande sommardag. Tyvärr så var jag bara tvungen att ta tag i det där med städning. Har inte städat på cirka 2 veckor och med kattungar i huset så blir det rätt tillställt. Så trots det varma vädret blev det innejobb för min del. Började med att putsa fönster i kontoret, köket och badrummet. De var fula med damm och framför allt fluglortar så fönstrena var i stort behov rengöring.

När fönsterputsningen var avklarad så började jobbet med plocket och dammningen. Det var jobbigt i värmen... och jag orkade bara göra klart sysslan på undervåningen. Får göra klart städningen i morgon. På em så var jag tvungen att sätta mig i trädgården för det var för vamt at thålla på med städningen ;-). Så det fick bli lite kaffe och så min bok. Var ute resten av em och lästa klart min bok, tog bara en paus vid 15-snåret för att släppa in pållarna i stallet. Sedan så fortsatte jag min läsning tills det var dags att dra på sig ridkläderna och fixa iordning pållan. Vid 17.30 var vi sedan klara och det var full fart in till ÖFK. 

 
Teoripasset idag bestod av praktiska övningar för oss elever. Vi fick jobbade i ihop två och två. Varje par fick i uppdrag att plocka ihop ett träns från lösa delar, dock fick varje par i uppdrag att ta med speiclelt bett, ev hjälptyglar, lite olika nosgrimmor osv. Jag och min kamrat S fick i uppdrag att plocka ihop ett träns med remontnosgrimma och 2-delat gummibett. Detta skulle även passas in på en kuse. Eftersom Otkawia har träns med remonstnosgrimma så var det inga problem att plocka ihop ett sådant träns ;-). Vi fick även godkänt på tillpassningen :-).

När teorin var avklarad så satte min grupp igång med mockningen innan vi fikade och kollade lite på de andra som red. Sedan blev det dags att göra iordning kusarna för vårt eget ridpass. T dök upp strax innan jag skulle rida och han hade med sig min videokamera. Idag blev jag alltså filmad under mitt ridpass :-).

Oktawia skötte sig bra idag också. Jag däremot hade lite problem med kroppen ;-). Visade sig att jag hade rejäl träningsvärk i min ländrygg... så nåt rätt gjorde jag visst i går ;-).

Jag kämpa på i alla fall och försökte komma åt pållans högra sida och lyckades riktigt bra stundtals :-).Försöker tänka på att inte luta mig framåt i galoppen och sänka mina fötter... men lätt är det inte ;-)Får här lite hjälp med att lossa pållans höger sida och få kontroll över höger bogen.Efter ridpasset så blev pållan avsvampad och så snällt in i trailern. Vid 22-snåret var vi klara och vi for alltså hemåt.

Var klar med allt i stallet och hästarna strax innan kl 23 och som vanligt blev det soffan och Navy CSI som fick avsluta kvälle. Soffhäng är ju allt man orkar med så här efter ett ridlägerspass ;-). Och detta var allt för idag!

/Lizzie

3/7 Onsdag - Uppnådda delmål...


Fortfarande fortsatt värmebölja, men idag så blev det inte så mycket till att slappa i trädgården. En stund på fm, men vid 12-snåret så for jag in till stan. Dags för veckans besök hos viktväktarna. Besöket visade sig vara oväntat positivt. Lyckats med kontststycket att gå ner 1,1 kg - slitet på ridlägret har nog hjälpt till ;-). Hur som helst så har jag då lyckats med att uppnå 2 mål på en gång. För det första har jag lyckats med det stora delmålet - att tappa 10 % av min vikt :-). Hade även lyckats med ett mindre delmål - att få en guldstjärna för att ha tappat ytterligare 3 kg. Fick en penna och en nyckelring som uppmuntran :-).

Glad och nöjd åkte jag sedan vidare till Eurostop. Mötte upp T vid restaurangen där och så käkade vi lunch. Spansk fisk med ris - riktigt gått var det.

När lunchen var avklarad så blev det ett besök på Maxi - jag behövde fylla på förrådet hemma ;-). T åkte tillbaka till jobbet och jag tillbringade dryga timmen med att strosa runt inne på Maxi. Behövde få hem mer grönsaker, kylvaror, skafferivaror och hygienprodukter. När jag var klar med handlingen så var det in i en knallhet bil och så full fart hemåt.

Förstår inte att det måste vara så fruktansvärt varmt... ;-). Väl hemma så packade jag först upp det jag handlat. Sedan fick det bli min sittplats under äppleträden framför kökstrappan med en mugg kaffe och min bok. Hade precis satt mig tillrätta och börjat slappna av när en cocker spaniel kom uppfarandes på gården och började skälla!!!

Jag fick nästan panik och for upp med en sabla fart - som tur var så hade Lillan hoppat in i skuffen på min bil och låg där och sov som en gris. Jag kunde alltså snabbt slå igen luckan till skuffen och inte cocker spaniel skulle bli mos. Hunden vände och sprang iväg, uppenbarligen har den lyckats tråckla sig igenom mitt elstaket utan att få någon stöt och lyckats tråckla sig tillbaka och sprungit hem igen.

Djävla förbannade hunddjälvar som absolut inte kan låta mig och mina hundar få vara i fred. När jag sitter vid uteplatsen under partytältet - ja då ska de stå och skälla vid staketet 5 meter ifrån mig. Om jag placerar mig på andra sidan huset så de inte ser mig - ja, då ska de absolut in på min tomt och springa... Vad hade hänt ifallt Lillan INTE hade legat i bilen??! Utan istället hunnit reagerat över att en främmande hund var inne på hennes revir och bitit ihjäl den! Skulle nog bli ett sabla liv kan jag tänka mig *morr, morr*.

Vågade i alla fall inte sitta kvar den sidan huset. Utan det fick bli partytältet så jag hade koll på att ingen annan hund obevakat traskade över till Lillans gap.

När blodtrycket hade gått ner så kunde jag också koncentrera mig på min bok. Satt och läste tills det var dags att göra mig i ordning för att åka in till ridhuset. Gjorde bara en paus i läsandet för att ta in pållarna vid 15-snåret. Får se ifall det gör någon skillnad på pålla. Det är ju grymt varmt ute för hästarna - så förhoppningsvis är det behagligare att få stå och sova inne i stallet ett par timmar.


Vid 16.30-snåret så var det i alla fall dags att dra på sig ridkläder och göra iordning pållan för att åka in för kvällens pass på ridlägret.

T kom lagom när jag var klar för att åka iväg. Bra att Lillan får lite sällskap och röjde lite gräs åt mig också - skadar ju inte ;-).

Kvällens ridlägerpass började med ett teoripass där våra instruktörer satt upp på varsin ridskolehäst och visade lite hur man som ryttaren kan påverka hästen.

Jag rider ju inte på ridskolan och har noll koll på ridskolehästarna, men dessa två var ungefär varandras motsatser... ;-)AE visar vad man kan åstadkomma under travarbetet genom att använda stöd, eftergift, förhållning...CJ visade hur hon red sin kuse i travjobbet.Och så lite galoppjobb!Det var himla nyttigt och bra att se instruktörerna rida dessa kusar, och var som händer om man som ryttare blir passiv i sina hjälper - mycket bra teoripass :-)

När teorin var avklarad så var det dags att fixa iordning pållan för kvällens ridpass. Min kamrat K dök upp för att spana lite, även M1 kom för att titta på när jag och Oktawia svettades ;-).

Jag var inställd på att Oktawia skulle vara lika tjurig och motsträvig som igår, var helt beredd på att lämna över henne till instruktören ifall så var fallet.

Instruktörens förhoppning var att jag skulle kunna ta vid idag där vi avslutade igår. Döm om min förvåning att det faktiskt blev så :-O. Ridpasset gick riktigt bra - pållan skötte sig kalas och jag hade inte så mycket träningsvärk som jag trodde jag skulle ha :-). Himla trevligt att ha lite flyt i ridningen :-) 

Nöjd pålla blev efter ridpasset avsvampad och åter placerad i en box. Vi som ridit fodrade i stallet och sopade rent stallgångarna. Hann fika en stund och kolla på de andra som red. När de sedan var klara med ridning och tagit hand sina pållar så leddes ridskolans hästar ut på betet. Jag passade på att lasta Oktawia när de andra var på väg till betet, damen klev snällt in trailern på en gång :-).

När de andra kom tillbaka så var vi klara för den här kvällen och vi kunde åka hemåt. Var hemma vid 22.30 och pållarna var snart ute i sin hage och jag plockade rätt på utrustningen.

När jag var klar med allt så blev det duschen och sedan TV:n. Avslutade kvällen med att titta på Navy CSI - och det var allt för idag :-)

/Lizzie

2/8 Tisdag - Ännu varmare

Denna veckan ville jag verkligen ha svalt väder... vad händer - hur varmt som helst *pust*. Jag skulle verkligen behöva sätta igång och träna lilla Bianca, men att ge mig ut och motionera henne på dan - det är inte ens att tänka på. Ridlägret är ju kvällar hela veckan så då hinner jag inte. Får väl hoppas det kommer lite svalare väder framöver...

Tillbringade fm i stallet. Mockade och utförde lite lärdervård. Tvättade även svettiga schabrak - de torkade i alla fall snabbt i värmen.

När jag var klar i stallet och gick in för att fixa lite mat åt mig, så kollade jag vad kattungarna hittade på. De hade tagit lunch de också ;-)

Efter att ha fått i mig lite mat så satte jag mig i skuggan och skördade lite oregano. Skulle verkligen behöva komma regn nu, min örtagård håller på att torka bort :-O!!!

Tog en stund att pilla med oreganon och när jag var klar fick det bli kaffe och frukt tillsammans med boken från igår. Satt där i skuggan och svettades trots att jag satt helt stilla. Fundera verkligen ifall vovven är helt frisk.... hur hon fixar värmen är för mig en gåta...  men hon väljer själv... ;-)
Jag tillbringade resten av em med att sitta under äppleträdets skulle och läsa min bok. Det var ungefär vad jag orkade med att göra i värmen. Vid 16-snåret så plockade jag in pållarna och själv så käkade jag lite a-fil och müsli innan jag krälade ner i ridbyxorna. Ridbyxor är inget skönt klädesplagg när det är varmt ute.

Inne i huset så hade Lisa tröttnat på sina bebisar och hittat en annan "bekväm" plats att sova på ;-). Kittisarna låg i klätterställningen och sov.T kom strax efter 16-snåret för att hålla Lillan sällskap och klippa lite gräs åt mig. Vid 17-snåret så var det dags att fixa iordning pållan för trippen in till ridlägret. Var på plats strax innan kl 18 och Oktawia blev installerad i samma box som i går.

Damen verkade allmänt trött och sur... Allt annat än taggad för träning i alla fall ;-)När det var dags för vår grupp att rida så visade det sig att Oktawia var på ALLT annat än bra humör. Totala motsatsen var det... Damen var så där riktigt märrigt istadig som enbart ston kan vara! Skulle absolut inte röra sig framåt över huvud taget. Jag blev fruktansvärt frustrerad och arg. Det var förbannat länge sedan damen var så fruktansvärt istadig. Gick på rejält med skänklar, smakning och till och med spöt. Men skulle inte skritta framåt. Jag fick avbryta övningen vi skulle göra och trava runt damen istället. Efter att slitit som djur under första halvan av ridpasset så blev det dags för galoppjobbet och då lossnade äntligen hästen och motorn vaknade till liv.

Så andra halvan av ridpasset var pållan en helt annan häst och det gick kalasbra. Tur man är grymt envis... ;-). Och det var himla skönt att jag fick loss hästen. Framför att var det bra för instruktören att se min häst när hon är som allra värst ;-)

Vi var klara kl 22 idag och det gick bra att lasta pållan och fara hemåt. Väl hemma så blev det hagen direkt för pållarna och jag plockade rätt på utrustningen. När jag var klar i stallet så var nästa anhalt duschen. Det är inte klokt hur mycket man kan svettas under ett ridpass ;-).

Avslutade kvällen med soffhäng och det var allt för idag.

/Lizzie


1/8 Måndag - Varmt...

Första dagen på sista semesterveckan börjar med strålande sol och hur mycket värme som helst!

Jag har ju lite svårt att sitta stilla hur länge som helst ;-). Så efter frukost och lite datorsurf så bestämde jag mig för att det fick bli trädgården i dag. Egentligen behöver jag städa huset... men jag väntar på en regnig dag till det jobbet... ;-)

I min trädgård finns det 15 st äppleträd - en rest från den tiden då min gammelmorfar hade handelsträdgård på gården. I våras så blommade alla träden helt överdådigt och man levde i en värld fylld av äppelblomsdoft.

Nu är min värld fylld av en doft av icke så trevliga äpplen.... äpplen som dråsar ner  backen och som ligger där och ruttnar....

Så även idag blev det grepen och skottkärran och så tillbringade jag ett par timmar med att plocka upp nedfallna äpplen... det blev ett par kärror kan jag säga... ;-)

Tyvärr är detta inte ett engångsjobb... det kommer fortsätta dråsa äpplen ett tag till och det är dags att klippa gräsmattan. Alltså måste äpplena bort från backen. Bara att gilla läget när träder ser ut som nedan ;-)Det var varmt att knata runt i trädgården, men samtidigt väldigt rofyllt. Grannen är inte hemma och det är alltså en totalt ljuvlig tystnad :-D. Enbart lite fågelkvitter, enstaka dunsar när äpplen dråsar ner och så nån katt som pratar mellan varven. Alltså helt underbart att var ute och pyssla i trädgården.

När jag var klar med äppelplockningen så möblerade jag om lite i trädgården. De tre sittplatserna blev fyra. Samlade ihop två sittgrupper till en plats i samband med min trädgårdsfest. Det lite mindre trädgårdsbordet var i stort behov av inoljning. Så det flyttades till en trevlig plats i trädgården och så oljade jag in bordet och 2 trästolar.

Kände mig tämligen nöjd med min arbetsinsats i dag - trots värmen ;-). Så jag hämtade kameran och här ser ni mina platser i trädgården :-)

Utan för kökstrappan under ett äppleträd - här sitter jag när jag vill läsa...Favoritplatsen är dock vid stora bordet under partytältet. Eftersom jag bor på en kulle är detta enda platsen som partytältet och stora sittgruppen får plats - där marken är plan hela ytan...
Den största anledningen till att detta är favoritplatsen är helt enkelt pga den kilometervida utsikten över Tysslingeslätten :-)I förgrunden står grillen och det gröna i mitten är min syrénberså. Den ska hållas på en meters höjd så jag behåller utsikten.

Sittplats nr 3 är således min syrénberså. Ingången är som vanligt nästan helt igenväxt av min klematis - summer snow. Den växer helt enormt och tar över hela syrénbersån ;-). Till nästa år ska T göra en ny portal åt mig, behöver en högre och bredare ;-).Till sist så har jag min fjärde sittplats. Lite undanskymt nere vid syrénhäcken.Jag passade också på att inspektera mina rabatter idag. Bland allt det görna växer denna lilla röda klöver som får små gula blommor. Har fått den av en bekant, en har ingen aning om vad plantan heter. Jag gillar dock färgen ;-).På Tysslingedagen så var jag i väg till en av utställarna och köpte plantor, bl a Temynta - den är i full blom nu och det visade sig vara helt rätt färg på den. Jag gillar rosa, vita,  lila och blå blommor i min trädgård :-).Efter denna inspektion av trädgården blev det faktiskt vila. I sällskap av en cappucino, ett par av mina goda marängkakor och en bra bok, förpassade jag mig till min "läshörna". Här tillbringade jag resten av em...Boken är himla bra och det var svårt att slita sig... men denna vecka ska jag och Oktawia gå på kvällsridläger. Vid 16-snåret så blev det dags för mig att få i mig lite fil och müsli. Orkade inte laga i ordning varm mat en gång till i värmen. Fick räcka med lunchmaten. Dock läste jag i boken samtidigt som jag käkade ;-).

Vid 17-snåret så var det dags att plocka in pållarna. Gjorde iordning utrustningen som skulle med, och så fixade jag iordning pållan. In med damen i trailern och så in till ÖFK...

Var på plats strax innan kl 18 - då ridlägret ska börja. Fick hänvisning till en box där jag så placerade Oktawia. Inge konstigt alls - vi var ju med på samma ridläger förra sommaren :-)

De övriga deltagarna på ridlägret är ridskoleryttare, förutom jag och en ryttare till. Jag har ju varit med i klubben ett tag så jag kände igen några utav de övriga deltagarna. Verkade i alla fall vara ett glatt och trevligt gäng :-).

Vi blev uppdelade i 2 grupper, jag ingår i "tantgruppen" - Vi som vägrar hoppa ;-). Vi är fyra stycken och vi var först ut.


Första ridpasset så här på ridlägret var lite "känna efter ridning". Ridskolehästarna har gått på bete och så fick deltagarna känna efter ifall hästen passade. Alla verkade dock nöjda.

Ridpasset gick rätt bra - även om Oktawia var lite seg och off... Vi fick träna på grundern, att start och stopp funkar, att hästen svara för sidförande skänkel osv och att det var lite reaktion från hästens sida. Lite si och så med den saken från pållans sida... Jag svettades floder i alla fall för luften var som ett våtvarmt omslag - så jag förstår att pållan tyckte det var måttligt kul att röra på sig.

Ridlägret funkar som så att när första gruppen rider så mockar grupp nr två. Och när grupp nr två rider så fodrar och sopar grupp nr ett. Och så turas man om de följande dagarna. Så idag föll sopning på min lott efter att jag hade tagit hand om Oktawia efter ridpasset. Långa stallgångar är det på ridskolan ;-).

Vi avslutade kvällen med fika och teorisnack uppe i cafeterian och vid 22.20 var det dags att åka hemåt. Då hade personalen släckt och låst stallet... men jag ville ha med mig min häst hem så det blev till att låsa upp och tända. Oktawia tyckte att det var måttligt kul att bli utsläpad i mörkret. Hon trodde säkert att jag skulle servera henne kvällsmat ;-). Så det var inte alls självklart för damen att kliva in i trailern, men efter lite övertalningsförsök från min sida (veva med grimskaftet ett tag) så smög hon in och vi kunde åka hemåt.

Väl hemma så var ju pållan klar så det blev direkt utsläpp i hagen - mums med gräs. Bianca blev glad åt att återse sin kompis :-). Och jag gjorde ett sista ryck med att mocka ur trailern (att hästen ALLTID ska baja i trailern!!), plockade rätt på utrustningen och så in i duschen!

Lagom till kl 23 så blev det soffhäng och lite TV en stund och så var denna dagen slut :-)

/Lizzie

31/7 Söndag - Hemmapyssel...

Vaknade upp till en solig dag och efter frukost så grejade vi lite hemma i min trädgård. T hjälpte mig med att ta ner en frösådd lönn som helt plötsligt växt sig ganska stor. Tyvärr hade lönnen valt att gro alldeles för nära mitt hus och risken att få den inblåst i kåken var överhängande. Det tog T halva dan att såg ner den bit för bit. Det blev mer löv och ris än vad man kunde tro så han hade att göra ett tag.

Jag själv strosade runt i trädgården med en grep och skottkärra och så plockade jag upp nerfallna äpplen. Hade att göra ett tag - mina äppleträd dignar av äpplen och släpper en hel del... Går ju inte att köra med åkklipparen ifall jag låter äpplena ligga kvar på gräsmattan. Blir fel sorts äpplemos liksom ;-)

Framåt em så hade T lyckats få ner lönnen och det som ska bli ved ligger utanför vedboden i väntan på sågen...Efter vårt dagsverk ute så började vi bli hungriga och jag fixade iordning italiensk sallad till lunch - smakade bra i värmen.

Fram på em så åkte vi sedan iväg någon km där jag kollade på en liten gård som är till salu. Mest intresserad var jag av stallet. Tyvärr så visade det sig att det inte var tillräckligt högt i tak i stallet. Höjden var cirka 2,4 under lägsta bjälken. Oktawia är 1,65 i mankhöjd och jag behöver alltså ha minst en takhöjd på 2.55 får att det ska vara godkänt. Dessutom var huset grymt sunkigt och det krävs stora pengar i renovering - till detta tillkom ett pris som verkade taget ur rena fantasin... Nä, det får allt bli att ta itu med att höja innertaget på min gamla lagård. Mitt nuvarande stall, som är byggt i logen och har en höjd på 3,6 till lägsta takbjälken, funkar alldeles utmärkt. Pållarna har godkända boxar - MEN det är inte fölboxmått på dem... Dessutom blir det förbannat kallt på vintern! Pållarna klarar ju kylan - det är värre med mig... Eftersom jag tänkte betäcka båda pållarna om ett par år så får jag väl ta itu då med ombyggnad av gamla lagården... 

Även om objektet inte var nåt för mig så var det ett intressant besök för mig personligen. Träffade en man som var född på gården. Eftersom jag vet att det tidigare bott släkt till mig på denna gård. Så frågade mannen ifall han kände till min morfar. Det gjorde han mycket väl och ännu häftigare - mannen ifråga och jag är släkt med varande. Mannen är kusin med morfar. Dessutom så kände han min pappa och min mamma - och under en timmes samtal fick jag rejäl påfyllning av min släkthistoria. Hur kul som helst. Mannen har en stående inbjudan att komma och kolla in min gård - han har åkt förbi och sa att det ser ut som jag tagit väl hand om mitt gamla släktställe :-D

När vi var tillbaka hem till mig så blev det kaffe och lite vila i trädgården. Då kom det faktiskt en liiiiten regnskur som varade i 5 min och då kom partytältet väl till pass. 

Fram på kvällningen så tog jag itu med att piffa upp min utrustning. I morgon kväll börjar mitt ridläger och då är ju utrusningen tvungen att vara i respektabet skicka ;-)

Så under ett par timmars tid så blev båda sadlarna, tre träns och lädergrimman rengjorda med lädersopa och sedan insmörjda med läderbalsam.

Vädret var nu bättre igen och jag kunde hållas ute med mitt pyssel.
Nypustad hoppsadel - svårt att tro att den är från 1988... :-)Vid 20-snåret så förpassade sig T och Lexi tillbaka till lägenheten. Fick ett SMS senare om att det vart lugnt under natten så det var OK att vara där.

Vid 21-snåret så var jag klar med mitt läderputsande och satte mig ute med datorn. Vid 21-snåret så kom kamrat CL och hennes dotter S. S är ju Alfons nya matte och S hade Alfonsabstinens ;-). Efter en stunds gos med Alfons så var hon nöjd för den här gången. Det är bara 2 veckor kvar sedan så får ju Alfons flytta hem till sin nya matte :-).

Resten av kvällen tillbringades i soffan och TV:n en stund - och det var allt för idag!

/Lízzie

30/7 Lördag - arbetsdag...

Idag har vi pysslat med hårt slit. Det var lite mulet och lagom temperatur för kroppsarbete på fm. Så T och jag diskuterade lite kring vad vi skulle hitta på. Eftersom det inte var så varmt så passade vi på att städa ur mitt höloft. Något som skulle ha gjorts för evigheter sedan. Låg gammalt hö i ett hörn, som säkert har legat där i 40 år... men värst var det med allt kattbajs... Katterna springer ju runt på höloftet - och de kan vara rätt äckliga ibland... Bland annat så bajsar de i det gamla höt och det är inte så kul att komma in i stallet och man känner bara lukten av kattbajs.

Dessutom så är det viktigt att städa bort gammalt höboss - sånt skit kan ju ta eld om det vill sig illa... Så vi har tillbringat hela dagen med att sopa och ösa i det gamla höt/höboss/damm i gamla sopsäckar. Detta kommer jag sedan att köra till ÅVC eftersom det är så stora mängder att jag inte kan hålla på och elda upp det hemma...

Som tur var så hade jag ansiktsmask på mig! Det blev fruktansvärt varmt uppe på höloftet, och dammigt, och luktade äckelpäckel. Det gamla höt visade sig vara rejält mögligt när vi började röra runt i det. Så ansiktsmasken behövdes, även om det är jobbigt att ha den på sig.

Till sist så var det rent på höloftet... 36 st stora säckar fulla med skit...
Måste erkänna att det nog aldrig varit så skönt att ta en dusch, som efter denna arbetsdag... kändes som om jag var full med mögel, höboss, damm, kattpink och kattbajs. Vi var klara framåt 16-snåret och efter att jag duschat och bytt kläder så fixade jag iordning middag som bestod av potatis, stekt kyckling och en god sås och sallad. Maten smakade hur bra som helst - kanske blir så när man slitit hårt en hel dag.

Efter maten så la sig T och vila middag ute i trädgården - han var helt slut efter dagens slit ;-). Jag passade på att strosa runt lite i min trädgård och kolla in min vallmo :-).

Har inte haft vallmo på flera år, men nu när jag grävt om rabatten så har en massa frön vaknat till liv :-O. Älskar denna 1-åriga vallmo och är jätteglad att den kommit tillbaka :-)Hittade också en muterad vallmo! Istället för den laxrosa färgen så fanns det en lila variant. En fräck liten nykomling i min rabatt - men rätt läcker ändå :-)VallmohavJag hann också sätta mig i trädgården och slappa en stund innan M1 och P kom och fixade iordning Oktawia för ett pass på hoppbanan.

Under tiden som M1 var på banan så passade jag och T på att gå en promis med vovvarna. Hann tillbaka lagomt för att se ekipaget skutta över en serie galoppstuds. Tyvärr inte helt lätt att fota med mobilkameran och ekipaget är på väg ut ur bild ;-). Oktawia hade skött sig bra i alla fall. Var lite trött idag också, men inte lika mycket som tidigare i veckan.Efter hoppasset så blev det avskrittning runt SM-banan innan damen snällt klev in i trailern. T och Lexi åkte hem till lägenheten och jag for hemåt med mina djur.

Väl hemma så blev det ordentlig avsköljning av Oktawia - det tyckte hon var skönt. In med damen i boxen och den väntande havren och jag plockade undan alla prylar. Var precis klar när jag hörde en bil... vem är det som kommer så här vid 21-snåret på kvällen.

Det visade sig vara T som kom tillbaka och han var helt knäckt... han vågade inte vara kvar i lägenheten eftersom han känner sig hotad av sin tokiga granne. Det låg en lapp i hans brevlåda som det stod 112 på och så hade grannen slängt ner skivstängsskivor på hans uteplats. Lappen hade T tagit som en varning om att han ska passa sig och att det är bäst att han har koll på larmnumret...

Jag frågade ifall han fotat vikterna på uteplatsen eller ringt till ordförande för föreningen - men nej. Jag blev riktigt upprörd - så här kan det ju inte fortgå.

Släppte ut hästarna i hagen och så bytte jag om. Tvingade med T tillbaka till stan och jag var skitsur över denna förbannade granne som förstörde min lördagkväll.

På T's uteplats ligger 2 stycken skivstängsvikter av modell tyngre. Om någon vart ute på uteplatsen och blivit träffad av dem så hade man blivit allvarligt skadad eller värre.Fastkilad i gräsmattan. Denna har blivit slängd med full kraft.
Jag upptäckte också att det låg en stor tuss med hår på backen - vad fan har hänt här egentligen??T visade mig de 2 lappar som legat innanför hans dörr när han kommit hem. På den ena lappen stod det 112, på den andra lappen kunde han inte läsa vad det stod - men jag såg att det stod HJÄLP på den lappen.

Nu började jag verkligen fundera på vad som hänt under det gångna dygnet... så jag tog lappen och så tog jag med mig Lexi och så gick jag upp till grannen. Knackade på, men ingen öppnade.

När jag kom ner till T igen så hade hans granne på bottenplanet kommit hem - och de visste vad som hänt.

Kvinnan i lägenhete ovanpå T's lägenhet dras till skumma typer. Har en s.k pojkvän som suttit inne i 7 mån för misshandeln i höstas. Kom ut i torsdags och kvinnan tagit tillbaka honom. Dock har pojkvännen inte förändrats ett dugg, utan då under lördagskvällen våldtagit kvinnan och försökt ta livet av henne genom att då slänga skivstängsvikter på henne. Det var T's närmaste granne som ringde polisen.  Pojkvännen var anhållen i sin frånvaro och jag hoppas de snabbt får tag på honom.

Så lapparna och skivorna var inte alls riktat på T, utan hon ville ha hjälp. T var i lätt upplösningstillstånd och tyckte det var en himla tur att han inte hade vart hemma under natten. Men blev ändå lugnad när han insåg att han inte blivit hotad. Dock ska han skriva en störningsrapport och lämna till föreningen. Det är bråk hos kvinnan hela tiden, då hon har en förmåga att släpa hem psykfall, a-lagar etc för hon ska "hjälpa" dem... hon är inte riktigt riktig...

Hur som helst. T ville i alla fall inte sova i lägenheten, så han fck följa med hem till mig igen och occupera gästrummet. Och resten av kvällen så kollade vi lite på TV och försökte gå ner i varv....

Det var allt för idag!

/Lizzie

RSS 2.0