30/5 Måndag - Skön kväll...

Under natten har det blåst och regnat rejält. Är så trött på blåsten, man orkar ju inte vara ute! Blåste fortfarande i morse, men när jag kom hem efter jobbet så hade blåsten lugnat ner sig och solen sken. Och efter en intensiv dag på jobbet så var det skönt att ta itu med stallsysslorna. Just måndagar slutar jag sent (börjar senare också) och idag var jag trött efter att suttit i 3 olika möten. Så det kändes bra med ett litet ridpass på pållan. Det fick bli ett ridpass i hagen för att inte utmana ödet. Då kan Lillan vara lös i trädgården och hålla koll på vart jag är någonstans.

Så efter att ha mockat och fixat med mat och vatten så fick pållarna komma in och jag gjorde iordning Oktawia. Lillan trodde självklart att jag skulle iväg med bilen och hade full koll på att den inte skulle åka iväg någonstans utan henne ;-).

När det så blev dags att sitt upp på Oktawia så hade det slutat blåsa och solen sken för fullt. En skön kväll försommarkväll blev det :-). Själva ridpasset gickockså bra. Eftersom det lutar i hagen och är allmänt ojämt på sina ställen fick fick Oktawia träna på lite dressyr "offroad" - men det gick bra det med ;-). Damen var i alla fall positivt inställd till att få jobba lite i hagen :-)
Efter uppvärmning i skritt och trav så fick det bli övningar i skänkelvikning - det fick räcka att göra dessa övningar i skritt för att hålla ordning på formen och inte snubbla omkull. Som avslutning på arbetspasset så fick damen träna på att skritta rakt fram men med ställning i nacken - det var assvårt tyckte Oktawia och ålade sig fram som om hon vore full... ;-) Svårast var det att ta ställning åt höger, då ville hon helst ville lägga huvudet på sned och tyckte det var totalt onödigt att göra nåt annat ;-), men till sist så trillade polletten ner och hon kunde gå rakt fram och ändå vrida på skallen ;-). Då var matte nöjd :-).

Blev i alla fall totalt 50 minuters ridpass och Oktawia ser väl måttligt nöjd ut - eller hur? Här tycker hon att det faktiskt är dags att gå in och käka mat ;-)
Nöjda och glada förpassade vi oss in i stallet efter avslutat ridpass och Oktawia blev ompysslad en stund innan det så var dags att få kvällsmaten. När jag var klar så var det full fart in i huset och CSI. Idag missade jag bara de första 5 minutrarna ;-).

Nu blir det nyheter en liten stund innan jag tar en närmare titt på kudden så jag orkar med morgondagen :-)

Det var allt för idag.

/Lizzie


29/5 Söndag - Höhämtning

Idag var det dags att hämta säsongens sista hö. Eftersom min höleverantör behöver städa innan säsongens hö ska in för förvaring så hade vi gjort upp att jag skulle hämta det jag hade kvar av min bokning. Det var 1 100 kg hö och alltså blev det till att åka 2 vändor med släpet.

Som hjälp hade jag T och han kom vid 9-snåret och vid 9.30 for vi iväg.

Den första vändan med hö la vi i stallet för att snabbt hinnat tillbaka till höleverantören. Tar ju en stund att hiva upp ett lass med hö på loftet så det fick bli mellanlagring i stallet en stund.Så full fart tillbaka till höleverantören och in med ett lass hö till i trailern. Hade i alla fall tur med vädret - blåste, men det regnade inte. Vi var snart hemma med nästa lass hö också - 45 höbalar får plats i trailern...Innan vi tog itu med att hiva upp höt på loftet så såg jag till att vi fick lite käk i oss. Bönbiffar med örtkryddor och wokade grönsaker. Smakade hur bra som helst, men T gnällde - hoppsan det var visst vegetariskt ;-).

Efter att ha fått i sig mat och vilat en stund så var det dags att hiva upp höt. T slänger upp och jag är på loftet och tar emot och packar. Det tog ett tag att få upp höt, men nu har jag hemma så pållarna har käk fram tills i höst. Har redan bokat in 4 ton inför nästa säsong. Gäller att vara ute i god tid, enligt min höleverantör kommer det inte bli något bra höår. Det på tok för torrt i april och nu är det för kallt. Så höt växer dåligt.  Bara att hålla tummarna att det som bli, blir bra.

Det tog cirka 1,5 timme att få höt på plats och efteråt var det verkligen läge för kaffepaus. Vi var trötta båda två - kommer nog ha träningsvärk i armarna i morgon....

T hjälpte mig sedan med att klippa gräsmattan. Han var inte alls svårövertalad att leka med gräskipparen och efter det så gick han lös med grästrimmern och till och med rensade under elstaketet.

Under tiden som T fixade med gräset så fixade jag Oktawias motion. Det blåste vansinnigt mycket ute och min plan att rida ut en sväng reviderades till tömmkörning i hagen. Det var inte helt lätt att hålla koll på tömmarna i blåsten och Oktawia tyckte först att det var lite konstigt med vindfånget i tömmarna. Mitt i tömkörnignspasset så började det dessutom regna... jippi!

Oktawia skötte sig i alla fall riktigt bra. Det var bara vid ett par tillfällen när det kom riktiga kastbyar som hon helst ville ställa sig med rumpan i mot vinden. I övrigt så var hon arbetsvillig och lydig. Funkade bra att samla upp henne både i trav och i galopp. Efter 50 min arbetspass så var vi nöjda båda två.

När jag var klar med Oktawia så fick pållarna återgå till hagen och jag fixade stallet. Mockade, fixade med vatten och fixade all mat. Sopade även bort höboss och spindelväv i stallet. Behövdes eftersom höboss hade blåst runt i hela stallet.

T for hemåt strax efter kl 18 - och då hade jag nyklippt och fin gräsmatta :-D. Jag käkade lite soppa till lunch och sedan tog jag itu med att fixa månades räkningar.

Som sällskap hade jag trötta djur...

Nalle sover hårt...Lillan likaså....Ser rätt skönt ut ;-)

Jag var ute vid 20-snåret och tog in pållarna för då började det spöregna. Det var kallt ute och pållarna hade inget emot att få komma in i stallet. De fick ju lite hö att tugga på ;-)

Resten av kvällen tillbringade jag vid strykbrädan och strykjärnet, med avbrott för att jag var ute och kvällsmatade pållarna. Men den enorma högen med stryktvätt på mitt matsalsbord har faktiskt krympt nu :-).

Nu är det i alla fall dags att släcka för kvällen och förpassa mig till sängen. Detta var allt för idag :-)

/Lizzie

28/5 Lördag - Värk...

Idag har det inte varit någon bra dag. Vaknade med en riktig huvudvärk... :-(. Hade svårt att känna ifall det var ett rejält smärtgenombrott eller om det var ett migränanfall som var på gång. Släpade mig ut till stallet till sist för att släppa ut pållarna. Sedan så släpade jag mig tillbaka till soffan och placerade mig där ett tag. Pillade i mig både neuralgimedicinen och alvedon. Väntade men smärtan över höger öga ville inte släppa alls.

Vilade ett par timmar, men till sist så var jag tvungen att göra mig iordning för T skulle komma och släpa med mig till Marieberg. Det var dags att shoppa ett nytt Norton antivirusprogram.

Så det blev en tur till Marieberg och T släpade runt på mig - släpade var nog rätt ord, för huvudvärken gjorde mig tämligen vimsig.

Vi stannade till vid Café Garden och käkade varsin sallad. Jag hoppades att maten skulle få huvudvärken att släppa, men icke. In på Elgiganten och shoppade uppgradering av Norton. Det sista vi gjorde var att åka till Willys för att shoppa hem mat åt mig. Som tur var hade jag skrivit en ordentlig matlista så jag kom hem med det jag behövde och inte en massa annat.

När vi var tillbaka till mig så drack vi lite kaffe under tiden som jag fixade uppgraderingen av Norton på min privata dator och jobbdatorn. T kollade hur det skulle göras så att han skulle kunna fixa uppgraderingen på sin dator.

Till sist så var det dags att ta itu med stallet. Framåt 19-snåret så åkte T och min huvuvärk hade då släppt. Kände mig nästan som vanligt bortsett från att jag var rätt trött.

Fixade i alla fall stallet i lugn och ro. Mockningen tog sin lilla tid eftersom båda pållarna hade ställt till rätt ordentligt. Även nytt spån behövdes fyllas på idag. Avslutade med att fixa vatten och hästarnas mat. Det tog mig cirka 1,5 timme att bli klar med allt och tänkte att dagens aktivering av pållan fick bli lite "skrämselträning". Så jag tog plasten efter spånbalen och knöt fast den i min longerlina. Tänkte det kunde bli bra träning för pållarna. Prasslig plast och så blåste det rejält ute...

Bara att ge sig ut och "fiska" :-)Jag ger mig ut i hagen till pållarna. Har prasslig plast släpandes efter mig...Pållarna var måttligt intresserade av vad jag hade släpandes efter mig, där jag smög runt i hagen...
Oktawia blev till sist lite nyfiken och kom för att kolla, så jag ryckte lite i longerlinan så plasten prasslade och rörde på sig...

Bianca höll sig på avstånd, men Oktawia var nyfiken, men beredd till flykt... ;-)Snart upptäckte Oktawia att det inte hände så mycket mer med plasten än att den hängde efter mig när jag rörde på mig. Och vad är då viktigast här i livet... jo, mat!När inte Oktawia brydde sig om den prasslande plast så vågade Bianca till sist gå fram och lukta på den skumma saken.Bianca upptäckte snart att den vita prasslande plasten inte var speciellt farlig och vad gör man då? Försöker stampa ihjäl det förstås ;-)


Jag gick runt i hagen och drog runt med den prasslande plasten. Oktawia hade fullt upp med att käka, men höll noga kolla på vart jag var någonstans. Hon kunde inte riktigt bestämma sig för ifall plasten var otäck eller inte. Men så började det blåsa upp rejält och plasthögen fick "vind i seglen" och uppförde sig som en drake. Började alltså flyga högt uppe i luften - då tyckte Oktawia att det faktiskt fick räcka.... och drog i väg fnysandes och med svansen i vädret.Dock sprang hon inte speciellt långt, utan visade tydligt vad de tyckte om mitt försök till lite skrämselträning ;-)När jag lekt klart med pållarna så gick jag in i huset och röjde upp i köket. Fixade klart med diskmaskin och plockade undan i köket. Hade ju tänkt städa huset idag, men huvudvärken kom i vägen. Fick alltså räcka med att städa köket.

Parkerade mig sedan en stund i soffan tills det var dags att gå ut och plocka in pållarna för kvällen. Resten av kvällen tillbringas i soffan och slötittande på TV,  innan det är dags att gå och lägga sig.

Så det var allt för idag!

/Lizzie

27/5 Fredag - Arbetsveckan slut...

Så var denna arbetveckan till ända. Försvann i ett nafs som vanligt. Denna dag börjde med att jag INTE åkte till jobbet, utan istället så hade jag en tid på Bilprovningen kl 8.00 - dags att besiktiga gamla Gurkan (bilen alltså). Besöket på Bilprovningen tog 30 minuter och gick bra med tanke på att jag har en 20 år gammal bil. Det var höger ytter spindelled som var glapp, och så höger baklyse där reflexerna var för dåliga. I övrigt så var gamla Gurkan i väldigt bra skick. Borde han vara med tanke på hur renoverad bilen blev för 1 år sedan.... ;-). Så nöjd och glad åkte jag sedan till jobbet.

Arbetsdagen gick i långsamt tempo, var riktigt fredagstrött idag. Kändes som om hjärnan hade tagit semester. Släpade mig hemåt vid 16.30-snåret och fixade mat det första jag gjorde när jag kom hem. En viktväktarsoppa och ett par smörgåsar, smakade bra. Gick sedan igenom hur mycket mat jag pillat i mig idag och jag har lyckats hålla mig inom min "matbudget" 30 st propoints.

Efter maten satte jag fart och fixade stallet. M1 och P skulle komma tidigare idag och de dök upp strax innan kl 18 och snart var pållan fixad och vi styrde kosan till ÖFK. M1 dressyrtrimmade Oktawia idag och det gick riktig bra. Oktawia var riktig samarbetsvillig och är hon på samma humör framöver så kommer hon sköta sig bra på nästa tävling :-).

Jag var hemma igen vid 20-snåret. Tidigare än annars, men pållarna fick stå kvar inne, tilldelade lite hö att tugga på. Nrä jag var klar med allt i stallet och alla prylar undanplockade så var det jag som parkerade mig i soffan för att kolla på Criminal minds. Behöver också hålla mig vaken ett tag till - pållarna ska ju få sin kvällsmat när criminal minds är slut ;-).

Så - detta var allt för idag!

/Lizzie


26/5 Torsdag - Mot ridhuset...

Idag var det äntligen slut på blåsten och det finns hopp om att ska bli sommar någon gång :-). På lunchen cyklade jag iväg till ett Viktväktarmöte. Via jobbet får vi friskvårdskuponger, men eftersom ridlektioner inte är godkänt från Skatteverkets sida, så har jag haft svårt att hitta någon användning för mina kuponger.

Men så idag bestämde jag mig. Det får bli Viktväktarna. Jag har sakta men säkert gått upp i vikt sedan i somras när min neuralgi blommade ut för fullt. Frågan är om det är medicinen som gör att min ämnesomsättning saktat ner, men troligtvis så har jag smygökat mina matportionerna och snaskat för mycket godis. Behöver nu göra en kraftig insats gällande att få kontroll över mitt ätande och sockerbehov för att det inte ska sluta med en katastrof ;-). Så nu ska jag börja tänka Propoints...

Efter jobbet tog jag itu med mitt motionspass. Det var full fart hemåt, käkade lite mat och så ut i stallet. Fixade mockningen och hästmaten. Hakade på trailern så var det dags att hämta in pållarna. Det hade pållarna lite andra åsikter om - de rusade runt i hagen rätt bra innan de tyckte det var OK att bli infångade och gå in i stallet.

När pållan väl var borstad och fått utrustningen på sig, så var det in med Lillan i bilen och så dags att lasta Oktawia.

Jag hade parkerat trailern uppe på gårdsplan - behöver ju ha lite utmaningar här i livet ;-)

Oktawia tyckte väl inte det var helt själv klart att kliva in. Påbörjade lastningen 2 gånger, men tvekade och jag hann faktiskt backa henne innan hon själv slängde sig bakåt. Så vid 3:e försöket klev hon snällt på, och vi kunde starta vår färd mot Ridhuset :-)

När vi kom fram till ÖFK så mötte T upp. Han hjälpte mig att hålla i Oktawia under tiden som jag fixade klart med utrustnignen och satt upp. Under tiden som jag sedan red mitt ridpass så var han ute och gick med Lillan.

Dagens ridpass funkade bra. Jag hade inte riktigt kroppen med mig, mitt högra ben levde ett eget liv, men Oktawia skötte sig bra i alla fall så ridningen gick bra :-). Efter en timmes ridpass så var det dags att pasta och åka hemåt. Som tur var klev Oktawia på trailern utan några som helst krusiduller och det gick bra att lasta hur hemma också.

Väl hemma så var klar 21.30 - sent som vanligt ;-). Var i alla fall tvungen att ta hand på pållan, serva kvällsmaten, plocka undan utrustning, mocka ur trailern, haka av trailern. Avslutade kvällen med att förbereda bilen inför morgondagens besiktning. Såg till att alla bilbälten var framme och varningstriangeln. Nu är det bara att hålla tummarna att allt funkar som det ska vid bilprovningen i morgon.

Så det var allt för idag och nu är det sängen som hägrar.

/Lizzie

25/5 Onsdag - Totalt omöjligt....

Idag inhandlades ett nytt baklyse till min gamla Volvo. Mitt högra baklyse har en spricka, är VÄLDIGT solblek, och backlampan funkar inte oavsett byte av gladlampa.

Så en helt ny baklyseinsats shoppades på Biltema och glad i hågen for jag hemåt och T kom för att hjälpa mig att byta lyset.

När i öppande paketet så kollade vi hur själva lamphållarna skulle monteras på insatsen. Det visade sig vara rena intelligensteset!!! Hur man än vände och vred på hållarna så passade de inte i det hål i insatsen som de skulle in i.

Till sist så var det bara att ge upp och åka tillbaka till Biltema och be personalen visa hur lyset skulle monteras ihop.... om man säger så här.... de lyckades inte heller!!! Det var totalt omöjligt att få i lamphållarna i själva insatsen för baklyset. Undrar hur de har tänkt egentligen... de som tillverkat baklyset...

Fick tipset att om det gick att återanvända lamphållarna från den gamla insatsen så kunde jag få rabatt på lyset från Biltema. Så hem igen och monterade isär det gamla baklyset. Men icke.... orginallamphållarna ser helt annorlunda ut och det gick inte att plocka delar från den.

Alltså kommer den idag shoppade baklyset få åka åter till Biltema. Det som var lite konstigt var att efter allt micklandet med det gamla lyset så funkade helt plötsligt min backlampa! Den har varit trasig även fast jag bytt glödlampa. Men nu minsann började den funka.

Så baklyset får vara som det är inför besiktningen på fredag. Alla lampor funkar som det ska, sedan är själva lampglaset otroligt solblekt och om det blir godkänt återstår alltså att se. För övrigt så vet jag inget som inte funkar som det ska. Men jag har en gammal bil, så man vet aldrig.

Efter böket med bilen så var det dags att fixa stallet. Efter att ha åkt fram och tillbaka till stan och försökt få till det där förbaskade baklyset, så hade jag ont i skallen. Dessutom har jag även idag känt av yrsel och nu är jag dessutom hade smärtgenombrott och var trött så blev yrslen värre. Så mockningen tog tid, men till sist var jag klar. T var kvar och kollade så jag inte skulle trilla ihop i en hög.

Fick även hjälp med att plocka in pållarna. Kollade tempen på Oktawia, det var normalt i morse och även normalt nu ikväll. Så gårdagens feber verkade ha varit tillfälligt.

Men för min del var kvällen slut. Extremt ont i skallen och yr - bara att parkera sig i soffan en stund och nu ska jag ta mig till sängen och förhoppningvis är yrslen över tills i morgon.

Så det var allt för idag!

/Lizzie


24/5 Tisdag - Halv storm

Det har varit varning för halv storm där jag bor. I morse så tyckte jag inte det var så himla mycker mera blåst än vad det brukar vara här på slätten. När jag åkte hem från jobbet så blåste det lite mera, men inte värre än i lördags. Så jag meddelade M1 att vi kunde åka till ÖFK utan att blåsa bort.

Käkade lite mat när jag kom hem och tog det lugnt en stund. Släppte ut pållarna i sommarhagen och det hägrande gräser. De sprang som galningar.... överskottsenergi tydligen... Jag mockade, fixade med vatt och mat.

Sedan in i huset för att instruera T hur han skulle göra för att ladda upp en film åt mig på youtube. Han har ju bredband... det har inte jag *harkel*. Det tog evennerlig tid att förklara hur han skulle få över filmerna från kameran och så hur han skulle kunna logga in på youtube och ladda upp filmen åt mig... inte helt lätt att förklara per telefon för någon som inte håller på med bildkatalogen dagligen ;-). När jag höll på med detta telefonsamtal kom P och M1. Efter en stund så kom M1 in och talade om att Oktawia inte verkade allt för pigg! Hade inte käkat upp maten sedan igår - jag hade totalt missat att kolla i krubban *skäms*.

Blev till att avsluta telefonsamtalet med T och ut för att tempa hästen. Mycket riktigt. Oktawia hade feber 38,4. Inte mycket, men högre än hennes normaltemp. Om det berodde på att hon hade haft täcke på sig och så sprungit som en galning i hagen. Det är svårt att säga. Jag skurade rent krubban och då ville hon minsann ha havre. Men eftersom det blåste mer och mer, så fick ridningen vara idag och det blev borstning istället. M1 putsade på Oktawia och jag på Bianca.

Oktawia har aldrig haft feber tidigare - så förhoppningsvis var detta något tillfället dipp och det har normaliserat sig till morgondagen. Förhoppningsvis så har även stormen bedarrat till morgondagen så man klarar av att vara ute utan att hjärnan blåser bort ;-).

Pållarna fick stå inne resten av kvällen, kl var 20 när vi var klara och vid 21 ska de få kvällsmaten. När jag kom in i huset så ringde T och talade om att han nog hade lyckats att ladda upp min film. Så jag slog igång datorn för att kolla. Och mycket riktigt - han hade lyckats!

Här är länken till LB:0 programmet från lördagens tävling.

http://www.youtube.com/watch?v=KtZl3spuJfM

För övrigt kommer det inte hända så mycket resten av kvällen. Jag har lite mat på gång på spisen. Ska ut och mata pållarna strax innan kl 21 för kl 21 ska jag vara parkerad i soffan och kolla på House.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

23/5 Måndag - Ingen lugn kväll...

Slutade sent - måndagar avslutas med ett ledningsgruppsmöte kl 17.30. Så jag var lagom trött när jag kom hem. Tänkte ta det lugnt och slappa lite, men ödet ville annorlunda....

När jag kom hem så gick jag ut för att släppa ut hästarna i sommarhagen. Det blåste rejält och Oktawia var längst bort i vinterhagen. Så när jag öppnade grinden kom Bianca, men hon tog det lugnt och väntade på att jag skulle öppna. Det gjorde inte Oktawia. Hon kom kutande i full galopp. Såg varken mig eller grinden, utan braschade rakt över den. Jag hann släppa grindtrådarna, men en tråd fick hon med sig runt bakbenet så hon drog sönder grindisolatorn och handtaget. Dock klarade hon benet och kom undan med blotta förskräckelsen. Gick ut i hagen och fick tag på Oktawia och kollade av benet. Lite varm över skenbenet, men inga sår *puh*. Dock var jag så uppjagad över hur det hade kunnat gått, så jag fixade ombyte till stallkläder snabbt och fixade mockningen i raketfart. Gick sedan lös på sadelkammaren ;-). Den blev storstädad, vilket i och för sig var välbehövligt. Hade väl inte direkt tänkt göra det just idag - men hade sånt adrenalinpåslag efter hagincidenten så det var inte läge att sätta sig i soffan direkt.

M1 och P kom vid 19.30-snåret och pållarna blev inplockade till stallet. Oktawias ben såg bra ut, så det blev en liten uteritt för damen. Under tiden så städade jag klart sadelkammaren, fixade klart med all mat. Gick sedan ut och lagade grinden till sommarhagen. Passade också på att spänna tråden när jag ändå var ute i hagen.

Mycket mer än så hann jag inte med idag. Oktawia och kompani kom tillbaka efter en lugn tur, strax före kl 21. Så det blev lagomt att ge pållarna kvällsmaten när M1 var klar med damen. Oktawia hade för övrigt skött sig bra på turen :-).

Kvällen avslutades för min del med soffhäng framför CSI och nu är det sängen som hägrar!

Det var allt för idag!

/Lizzie

22/5 Söndag - Sköna söndag

Vaknar upp till en underbar dag. Soligt och varmt, till och med vindstilla till att börja med. Jag behövde egentligen städa huset, men det visade sig att jag inte hade någon speciell lust med det. Slappade i stället under fm och passade på att njuta av vädret :-).

Det visade sig att T också tyckte det var trevligt att tillbringa en dag på landet och solen, för han dök upp frampå dagen.
Vi tog en kopp kaffe i solen. Så här fram på dagen så hade det börja blåsa upp, men vi satt i lä och då var det hur varmt och skönt som helst. Men lite nytta blev gjort i alla fall. T hade tillverkat en ring till min stora pion, den var i två delar eftersom pionen är stor. Ringen monterades på plats och efter lite pyssel så fick vi upp alla pionbladen och T kunde svetsa ihop ringen.

För övrigt så gjorde jag inte så himla mycket under em. Bakade en rabarberpaj, under tiden som den var i ugnen  så passade jat på att mocka pållarnas boxar. T hade satt igång åkklipparen och lekte med den en stund.

Så till em-fikat blev det i all fall en rabarberpaj med vaniljsås :-)Kan berätta att pajen smakade mums och det var himla skönt att sitta och slappa i solen och käka god paj :-)

Efter att ha slappat ytterligare så åkte T iväg en sväng. Han mumlade nåt om att bensinen var slut till åkklipparen. Jag passade på att rensa lite i min örtagård. Lite plantor kommer få följa med till jobbet i morgon ;-).

Jag hann också jobba en stund för Gränsbrytning under tiden som T var borta. Var klar med jobbet strax efter att M1 och P kom vid 17-snåret. Idag var planen att Oktawia skulle få skutta lite hinder.

Så när M1 fixat klart Oktawia så var det full fart in till ÖFK, när vi åkte så såg jag att T satt och körde runt på min åkklippare. Himla praktiskt att åkklipparen har en tillhörande chaufför ;-).

När vi kom in till ÖFK så var det fortfarande fint väder, men över Kilsbergen så var det totalt kolsvart... vi hade i alla fall tur och klarade oss från regn.

Ridpasset idag fick bli ute på hoppbanan där det finns hindermaterial framme. Det är ett tag sedan pållande hoppade så det blev ett lätt pass idag och Oktawia tyckte det var lattjo lajbans värre ;-)

Efter framridiningens så var det dags att skutta hinder. Det är cirka 50 cm höga hinder - alltså småskutt ;-)Pållan skötte sig bra och tyckte det var kul. När sedan blev dags att hoppa en tribbelbarr - på samma höjd som andra hindren så tyckte Oktawia att hindret blev jetehögt och hoppade därefter ;-)Efter småskutten så var det en nöjd pålla som galopperade av sig runt på hoppbanan :-)
Efter nedvarvning och avskrittning så fick var det bara att lasta och åka hemåt. Väl hemma så blev det avsvampning för damen samtidigt som T höll så hon kunde käka maskrosor ;-). Nästa anhalt var blev hagen för båda pållarna. Jag plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Klarade mig fortfarande från regnet. T hade klippt nästan hela min gräsmatta men slutade eftersom regnet hängde i luften. Han och Lexi åkte till lägenheten och jag fortsatte med pyssel i sadelkammaren. Lite lädervård så här på söndagkvällen...

Frampå kvällningen så pysslade jag med lite strykning av kläder. Skönt att slippa det i morgon bitti ;-). Strax innan kl 21 så var det ut igen för att ta in pållarna och servera dem kvällsmaten. Nu kom regnet...

Resten av kvällen tillbringades i soffan och så kollade jag på Brottet och Straffet. Nu är det sängen nästa!

Det var allt för idag!

/Lizzie

21/5 Lördag - Tävlingsdags....

Idag var det så dags för en liten dressyrtävling. Inte långt hemifrån - ett par mil bara - och så start på em. Alltså fick pållarna komma ut som vanligt på morgonen. M1 och P kom sedan vid 9-snåret för att förbereda. Vi skulle behöva åka vid 12-snåret.

Jag hade tänkt hjälpa till, men så kollade jag till Lisas kattungar... visade sig att Lisa hade lagt ungarna i sandlådan *suck*. En av bebisarna mådde inte så bra, var kall och svag. Så jag tillbringade ett par timmar med att handmata bebisen med få upp värmen på den. Blev en snabb vända ut till sadelkammaren så jag kunde putsa sadel och träns. Och så in och mata bebisen ytterligare innan vi skulle åka. Hann i alla fall fixa fika som skulle med. När jag matat kissungen ytterligare så ut med den nu torra och rena sadelpadden och så benskydden.

Pållan var nu borstad, knoppad och jättefin. In med prylar i bilen och in med pållan i trailern. Klev in i den utan problem och så kunde färden starta och målet var Glansammar.

Vi kom fram i god tid och tänkte att Oktawia kunde stå i trailern ett tag, men det tyckte inte Oktawia. Hon hörde alla hästar och ville ut och spana....

Oktawia var taggad när hon kom ut ur trialern, men bara hon får kolla sig runt omkring så lugnare hon ner sig. Men tyckte allt att vi kunde rappa på med att få på utrustningen.Äntligen alla grejer på. Oktawia tycker nog att vi är ena sega typer... ;-)M1 och Oktawia skrittade iväg till framridningen och pållan skötte sig mycket bra på framridningen idag. Brydde sig inget om att det var fullt med nya hästar, att det var ett nytt ställe eller att det blåste full storm :-).Väl inne på banan så skötte sig ekipaget bra. Oktawia skulle behöva ha lite mera energi - som vanligt ;-). Men hon gjorde inget dumt, stod emot ett par gånger. Klassen för dagen var en LB:1 och ekipaget red ihop 59,66 % och det var en rättvis bedömning.

En bild ur travprogrammetEn bild ur galopprogrammet
Efter utförd ritt så blev det avskrittning på ett gärde, sedan plockades sadeln av och Oktawia fick käka gräs. Då var damen mycket nöjd :-).

Till sist så blev det dags att lasta och åka hemåt. Då kom dagens problem... Jag såg direkt på Oktawia att "nänä" Hon tänkte INTE kliva in i någon trailer. Det var alldeles för mycket spännande saker runt omkring. Trailerparkeringen var också placerad att det inte var läge med  att ha en häst som skulle slänga, stegra sig eller springa över folk. Framför allt låg tävlingsbanan för nära och eftersom vi vet hur Oktawia blir när man sätter press på henne och hon blir förbannad. Så insåg jag snabbt att vi var tvungna att få tag på en vägg eller en port eller dylikt att lasta ifrån.

Självklart hann vi ändå få många tips och erbjudanden om hjälp. Kan tänka mig att omgivningen tyckte vi var ena mesiga typer som inte ens tog fram en lina för att dra in hästen. De vet ju dock inte att ingenting sånt funkar.

Så jag sprang iväg till sekretariatet där de ringde på en funktionär som bor i när heten av tävlingsplatsen. Vi fick vänta ett tag innan han kom, men sedan gick vi runt och kollade och vi kom fram till att vi kunde testa att lasta utmed hans stallvägg. Så tillbaka till tävlingsplatsen. M1 och P tog gick iväg med Oktawia och jag körde iväg med bil och släp. Parkerade trailern så nära väggen det bara gick. Oktawia tyckte väl inte att det var så där jättebra idé och stannade först en bit ifrån trailer. Men när jag gick bakom och drev så klev hon raka vägen in i trialern.

Visst det var lite jobbigt att få leta reda på en annan plats att lasta ifrån, men samtidigt så funkade det utan problem. Att hålla på och försöka dra in Oktawia med linor slutar med att man befäster hennes beteende att stegra sig och springa över folk. Och så vill vi inte ha det!!

Hemfärden gick bra i alla fall och vi var hemma runt 16-snåret. Det blev hagen direkt för pållarna och alla prylar plockades undan. M1 och P åkte hemåt och jag fick in för att se ifall Lisas kattbebis hade överlevt.

Kissen levde fortfarande, men var himla svag. Det är ju jättesvårt att få igång en bebis när väl sväljreflexen är dålig. Men jag fick i den lite mat. Sedan snabbt ut och mockade boxarna. In och matade kattbebis igen. T kom förbi en sväng på väg hem från sin pappa. T hade också varit här på vägen till sin pappa och försökte pilla i bebisen lite mat. Så hann ville kolla hur det gick.

Vi tog en snabb fika och sedan åkte han vidare till lägenheten, men han hann väl inte mer än komma dit förrän jag ringde. Kattbebisen blev akut mycket sämre och jag insåg att den absolut inte skulle överleva. Gick inte att få i den mat alls. Så T kom tillbaka och tog hand om bebisen så den inte behövde lida i onödan.

Han hade också med sig Lexi och eftersom det var en solig kväll, om än väldigt blåsig, så tog vi en promenad med vovvarna på en timme. Jag var ledsen över kattbebisen och hade ingen lust att göra nåt annat.

Var hemma igen till 21-snåret så då åkte T och Lexi till lägenheten och jag parkerade mig i soffan för att titta på TV resten av kvällen, med avbrott för att släppa in hästarna vid 22.30-snåret.

Så - det var allt för idag!

/Lizzie

20/5 Fredag - fredagsmys...

Idag blev det cykling till jobbet. Trampade på duktigt och lyckades hålla en genomsnittlig hastighet på 22 km/tim och cyklade till jobbet på 36 min. Några minuter mindre än sist :-). Väl framme vid jobbet så var det bara snabbt upp på kontroret, ringde ett samtal och så på cykeln igen. Cyklade upp på stan med mina arbetskamrater och fm tillbringades på en föreläsning om Etik och moral. En givande fm och bra föreläsare.

Fullt ös på em och så dags att ta sig hemåt. På morgonen så var det en liten svag bris till jobbet. Denna svaga bris hade förvandlats till riktigt kraftig motvind... som tur var så  erbjöd sig T att köra hem mig så jag slapp motvinden. Dessutom så stannde vi till vid Willys så jag fick med lite kattsand hem. Det behövdes...

Väl hemma blev det bara en fika. Käkade så mycket till lunch att jag fortfarande var mätt när jag kom hem.

Jag tog sedan itu med stallet och hann klart i god tid innan M1 och P kom så jag plockade in pållarna också, så allt var klart för M1 att fixa iordning pållan inför kvällans övningar.

M1 och P kom vid 18.30 snåret och jag passade på att fota lite under tiden som pållan blev iordninggjord...

Syréner som blommar...
Oktawia håller span ut på stallbacken....Hittade en nöjd Prickan i sadelkammaren...När vi väl var klara och framme vid ÖFK så Skrittade M1 fram Oktawia ute. Jag mötte upp T som  redan var i Karlslund och vi tog en promenad med vovvarna. Jag hade även med mig kameran på släptåg...

Karlslund en solig fredagkväll... en variant på fredagsmyset istället för chips och TV... ;-)Cool Oktawia ute på fredagsmyset ;-)Utefter en vägkant så såg jag de största maskrosorna jag sett på länge... lika höga som Lexi :-)Vi gick en runda runt i Karlslund och gick utmed ån tillbaka mot ÖFK. Vattnet i Svartån har skjunkit undan rätt bra nu, men ett liiiite virvlande vatten så jag fick testa att inställningarna på min kamera för att få "dimmigt" vatten.  Blev rätt fint för att vara taget utan stativ :-)Ombunkar fanns det gått om :-)När vi var klara med promenaden så gick jag till ridhuset för att se hur det gick för M1 och Oktawia. T och Lexi fortsatte till lägenheten.

Pållan skötte sig rätt bra idag också. Eftersom jag varit ute på promis med Lillan så såg jag inte så mycket av själva ridpasset, men M1 hade finslipat inför morgondagen start i en LB:1. Oktawia skötte sig hyfsat under ridpasset  och M1 var nöjd med pållan. Avskrittning skedde runt SM-banan så Lillan fick sig en liten promenad till.

Väl hemma så blev pållan ordentligt avsvampad och förhoppningsvis så försvann lite damm då också ;-). Plockade undan alla prylar. Pållarna fick sin kvällsmat och jag plockade med mig sadelpadd och benskydd med in och de hamnade genast i tvättmaskinen.

Under tiden som tvättmaskinen gick så kollade jag på Tyst vittne på TV4+. Gäller ju att ha rena prylar när man ska iväg och tävla ;-).

Så - det var allt för idag!

/Lizzie


19/5 Torsdag - Ridhuset ....

Innan jag åkte hem idag så blev det en tur till Maxi. Behövde shoppa mig ett par rör B-forte. Det är samma sak som Berocca, men till halva priset. Jag mår bra utav att få i mig B-vitaminerna - tycker jag får mer energi och får igång hjärnverksamheten. Så det skadar ju inte att få i sig vitaminerna. Med tanke på att både min mamma och min morfar hade B-vitaminbrist så skulle det inte förvåna mig ifall jag behöver tillskottet. Tillståndet är nämligen ärftligt.

På vägen hem från Maxi så shoppade jag med mig en pizzaslice som jag mumsade i mig på vägen hem. Bara att sätta fart med stallet var min plan för hemkomsten...

Dock fick jag greja med lite annat när jag kom hem.... När jag gick förbi kattrummet så såg jag att Lisa var helt blodig i svansen. Kollade henne igår och då verkade det inte som om hon skulle föda på ett tag. Det skulle hon visst....

Hon hade lagt 3 st bebisar i kattklätterställningen. Så jag bar upp Lisa och bebisarna till badrummet på övervåningen. Där får hon lugn och ro. Lite stressad blev hon över flytten, men lugnande ner sig snabbt.

Två grå och en lite rödis har hon fått.När pysslet med bebisarna var klart - då kunde jag dra på mig ridkläder och ta itu med stallet :-).

Hann fixa med mockningen tills det att M1 och P kom vid 18.30-snåret. Oktawia och Bianca fick finna sig i att bli inplockad till stallet. Bianca har börjat klia sig i svans och man. Jag börjar misstänka att hon utvecklar allergi mot knotten. Därför får hon inte vara ute skymning tills jag fått tag på nåt medel som funkar mot knotten.

Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK och vid 19-snåret så åkte vi iväg.

Solen sken idag, men det blåste rejält. M1 värmed därför upp i ridhuset och jag tog mig en liten promis med Lillan. Lillan var sedan nöjd med att sitta i bilen och jag gick till ridhuset för att kolla hur det gick för M1.

Idag var Oktawia på bra humör och skötte sig kalasbra. Hon har också helt plötsligt blivit mycket bättre i munnen, fipplar inte lika mycket med tungan utan suger mer på bettet. Tidigare i galoppen så tuggade hon i luften i takt med galoppsprånget - det har hon också helt plötsligt slutat med. Mycket bra!

M1 red igenom programet, och bortsett från att det är svårt med upptagning efter galoppdiagonalen så såg det väldigt bra ut. Fina halter gör ekipaget :-D.

M1 var nöjd med ridpasset idag och avskrittningen skedde i kvällsolen ute.

Jag och Oktawia var hemma igen strax innan kl 21 och idag backade jag ner trailern till stallplanen utan att meja ner en massa saker på vägen dit. Lättare att se nåt när det inte regnar och inte är mörkt ;-)

Pysslade om pållan och plockade undan alla prylar. Trailern blev renmockad och avhakad av bilen. Sedan var det dags att gå in och ta kväll. Då hörde jag ett förtvivlat jamande av Minna.... högt uppe i en björk satt hon och jamade helt hjärtskärande.... verkade inte som om hon fattade hur hon skulle ta sig ner. Jag kunde i alla fall inte stå ute hela natten och ropa på henne. Om hon inte kommer ner tills i morgon så får man väl släpa fram en stege och hjälpa kissen.

Efter att ha kollat på Criminal minds och lite nyheter så är det för min del nu i alla fall dags att ta en närmare titt på kudden.

Det var allt för idag!

/Lizzie

18/5 Onsdag - Klubbkväll....

Idag var det full fart hem från jobbet. Mockade i raketfart. T kom vid 18-snåret för att vara hundvakt till Lillan och då var jag klar för att fara vidare.

Kvällens övningar bestod i att åka på möte med fotoklubben Focus på våravslutning. Platsen var Rånnesta och dit har jag ju hyfsat nära.

Kvällen började med en tipspromenad. Det var 15 st frågor, vanliga allmänbildande frågor - hur svåra som helst!!!!

Vi träffades sedan i naturens hus där jag köpte några lotter, sedan drogs de rätta frågorna på tipspromenaden. Helt otroligt nog hade jag 10 rätt (tillsammans med några andra) och fick vann ett nyckelband som det stod Nikon på. Passade ju bra med tanke på att jag har en Nikonkamera :-).

Sedan var det föreläsning och bildvisning av Peter Fallberg. Det var intressant och massor av fina bilder. Därefter följde korvgrillning och mingel - det var gott med korv. Hela 3 st lyckades jag stoppa i mig - var hur hungrig som helst ;-).

Tillställningen avslutades med dragning på lotterna som sålts under kvällen. Nu hade jag tur en gång till och vann på en av mina lotter - en braständare blev det. En läcker variant med en kula i botten som gör att den inte kan ramla omkull.

Var hemma igen vid 21.30-snåret och jag hann växla några ord med M1 som då var på väg hem. Hon hade putsat på Oktawia och tagit en promenad med henne. Jag kvällsmatade pållarna när jag kom hem och så kollade jag lite på nyheterna.

Är i alla fall nöjd med kvällens vinster. jag burkar aldrig ha tur och vinna nåt ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie

17/5 Tisdag - Regn och rusk...

Idag har det varit regn och rusk. På vägen hem från jobbet så åkte jag in i en vägg med regn så när jag kom hem parkerade jag bilen 2 meter från ytterdörren. Sprang in, men blev totalt dygnsur i alla fall!!!

Dessutom så började det åska, nåt som Lillan inte tycker om...

Innan jag gick ut för att ta hand om stallet så gick jag runt och vattnade blommorna. Till min glädje så upptäckte jag nya feta knoppar på min brudorkidée. Den började blomma strax innan jul och blommorna började vissna härom dagen - nu kommer alltså ett gäng nya blommor! Orkidéer är helt fantastiska :-D
För övrigt så fortsatte kvällen, regnet till trots, som vanligt. Mockade och fixade hästmaten. M1 och P kom vid 19-snåret och då hade jag precis innan plockat in pållarna och Oktawia frös helt hysteriskt. Regnet var kallt....

Oktawia fick ulltäcke på sig när hon kom in och hö, och hon fick käka hö under tiden som M1 borstade. Så när det var dags att åka till ÖFK så hade pållan slutat frysa.

Det var uppehåll när vi kom till ÖFK så jag kunde ta en lite promis med Lillan utan att bli blöt. Men kallt var det, och som tur var hade jag lagt på Lillan tjocka vintertäckte. Lillan fick sedan vila i bilen under tiden som jag kollade på M1 och Oktawia i ridhuset. Oktawia var inte riktigt lika samarbetsvillig som i går, men skötte sig rätt bra i alla fall. Men svårt är det med övergång från galopp till trav - och behålla formen ;-).

Pållan gick bra att lasta i alla fall och jag var hemma igen strax innan kl 22. Då spöregnade det och så var det mörkt. Gissa hur svårt det är att backa runt på min trånga gårdsplan i mörker och spöregn... och jag har INTE eluppvärmda backspeglar....

Så efter att ha backat över en blomurna och sedan mejat ner halva syrénhäcken så stod trailern till sist på hyfsat ställe och jag kunde lasta ur pållan.... jag har inga problem att backa i vanliga fall - faktiskt ;-). Men när man inte ser nå´t så är det inte så enkelt...

Var i alla fall klar med allt med hästar och stall vid 22.30.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

16/5 Måndag - Full fart...

Jaha, så var helgen slut! Och som vanligt hann jag inte alls med så mycket som jag hade önskat ;-).

Idag kom jag i alla fall upp hyfsat tidigt, så tidigt att jag till och med hann mocka hästarnas boxar INNAN jag åkte till jobbet - de ni!

Det kändes lite segt precis när jag gjorde det, men eftersom jag visste att jag skulle sluta sent så var det skönt att få det gjort. Dessutom fick ju vovven lite sällskap på morgonkvisten.

Arbetsdagen försvann fort och när jag stämplade ut var kl 17.30. Så när jag kom hem, helt slut, DÅ var det helt underbart att ha hunnit mocka på morgonen. Jag kunde istället "slappa" en hel timme innan M1 och P skulle komma vid 19-snåret.

Slöade inte enbart dock, jag kom faktiskt ihåg att ringa till min gammelmoster B som fyllder 89 år idag. Hipp hipp hurra! Damen har uppnått en aktningsvärd ålder och blev helt överlycklig när jag ringde. Tänk så enkelt det är att göra en människa glad, bara att lyfta telefonluren och säga "hej moster, det är jag från Kartorp. Stort grattis på födelsedagen" :-D.

Min gammelmoster är född i huset som jag bor i och ville ha en rapport exakt om alla äppleträden, vilka som blommar, hur rabatterna ser ut osv. Underbara dam <3

Plockade undan lite i köket och sedan blev det stallet och fixa iordning lite hästmat. M1 och P kom vid 19-snåret och pållan blev iordninggjord för ett dressypass inne i ridhuset.

Kvällen bjöd på solsken, men lite kylslaget. M1 valde att rida fram ute så Lillan fick sig en promis direkt :-).

Det var lugnt i ridhuset, ytterligare en privatryttare till så det var ingen fara att man skulle vara i vägen för varandra direkt. Oktawia var för dagen på osedvanligt strålande humör. Jag har gjort ett par nya hål i nosgrimman, så den satt bättre på plats. Verkade verkligen falla damen på läppen, hon sög bra på bettet och trixade inte alls med tungan som hon kan göra annars.  Avskrittningen gjordes också utomhus så Lillan fick en promis till! Hur som helst M1 var mycket nöjd med pållans insats idag - nu håller vi tummarna att det goda humöret håller sig hela veckan... på lördag är det dressyrtävling nämligen :-).

Var hemma igen strax innan kl 22  och var klar i stallet vid 22.30-snåret... sent i säng alltså blir det idag och det kommer säkert straffa sig i morgon... men då är det en ny dag :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

15/5 Söndag - En lugn dag...

Vaknade med huvudvärk... inte så kul. Tog det lugn på fm. Efter att pållarna blivit utsläppta så blev det en stunds soffhäng för att se ifall huvudvärken skulle gå över, men det gjorde den inte...

Så det var bara att tag i saker och ting. Så efter att ha slappat klart så blev det stallet och jag fixade klart mockningen, strö och vattenhinkarna. Precis när jag var klar så kom T - vi tänkte ha "operation Biltvätt", men precis när han kom så började det regna. Så det blev en fika istället i väntan på att skuren skulle gå över. Som tur var så var det en kort skur och snart kunde T släpa fram högtryckstvätten och snart så var den i full gång.

T tvättade sin bil först. Jag gick lös med dammsugaren i min bil och det behövdes verkligen. Har nog inte dammsugit bilen sedan förra sommaren så den var i stort behov av rengöring. Putsade också upp inredningen så nu är den ren och fin. T gick sedan lös på utsidan av bilen med högtryckstvätten och snart så min gamla volvo ren både invändigt och utvändigt. Fin blev den :-).

När vi var klara med operation biltvätt så piffade jag till mig och det blev ett besök till Marieberg. Först en räkmacka på café garden och så en sväng inne i Mariebergs galleria. T skulle kolla efter en tidning på Game, jag behövde ett par nya T-shirts och det hittade jag på Intersport till bra pris.

Det blev ett kort besök på Marieberg och snart var vi tillbaka igen. Solen sken, även om det var lite kallt. Kunde i alla fall sitta ute och ta en kopp kaffe utan att frysa ihjäl.

Orkade i alla fall med att göra en insats i trädgården efter fikat. Hämtade först en skottkärra och drog en vända i hästhagen med den. Där hämtade jag sten från stenrösen. En hel del sten slängdes också tillbaka en hel del sten upp på stenrösena. Det är hästarna som river ner stenarna från stenröset för att komma åt mossan. Smakar tydligen väldigt gott...

Stenarna som samlade på mig lade jag runt foten på lyktstolpen som är i min rabatt. I högen med stenar planterade jag de 3 succulenterna som jag shoppade på trädgårdsmässan i Sollentuna. Hoppas de trivs i min lilla stenhög :-)Tycker de är häftiga - eller hur :-)När jag var klar trädgårspulandet så var det dags att ta tag i pållans motion. Idag skulle det inte bli så himla ansträngande, men kunde bli rätt spännande på sätt och vis.

Bianca är ju 3 år nu och det är hög tid att aktivitera den lilla fröken så hon inte blir en fetknopp till shettis. Så för att slå två flugor i en smäll så tänkte jag prova på att motionera shettis samtidigt som halvblodet blir motionerad. Därför fick motionen ske i hagen idag för att inte utmana ödet allt för mycket.

Jag hade tur med vädret - det började regna när jag var i hagen och hämtade in pållarna. Under tiden som jag fixade iordning Oktawia så spöregnade det - men slutade precis när det var dags att sitta upp :-).

När jag satt i sadeln så gick T in och hämtade Bianca. Vi skrittade rutn några varv i hagen och T ledde Bianca vid Oktawias sida. Oktawia verkade nöjd över att med Bianca, så efter ett tag så provade jag att ta grimskaftet och med Bianca på släp. T var med i hagen, ifall nåt skulle hända. Men det gick hur bra som helst. Oktawia var snäll, jag fick ha tyglarna i engreppsfattning och styra med sitthjälperna, i andra handen höll jag Bianca och såg till att hon höll sig i höj med min högra fot. Bianca fick pinna på rejält för att hinna med i Oktawias skritt ;-). Några tillfällen försökte Bianca ta placering i Oktawias svans, men det fick hon inte för mig för då hade jag ingen koll på henne alls. Hon försökte inte ens att springa förbi Oktawia i alla fall. Efter 20 min skrittande runt i hagen och dessutom test lite trav - som också funkade bra - fick T ta hand om Bianca. Bianca var trött... ;-). Jag red Oktawia ett tag till och tränade lite på skänkelvikning och så fick hon jogga loss lite i traven.

Duktiga damen är det jag har :-)När jag var klar med pållarna så fick de stå kvar i stallet - det var snart dags för kvällsmaten... och fram tills dess så fick de lite hö att tugga på.

T och Lexi åkte hem till lägenheten och jag förpassade mig in i huset. Var helt utsvulten så det blev till att fixa lite käk - tortellini fick det bli idag. Kollade sedan på Brottet och straffen, har nu varit ute och kvällsmatat pållarna. Kvar att göra för ikväll är att ta mig själv till sängen :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

14/5 Lördag - Dressyrtävling...

Denna helg så är det nationella dressyrtävlingar på ÖFK och jag lovat att vara funktionär. Så mitt jobb idag blev att stå vid dörren i ridhuset under lördagens första klass, en S:t George - alltså ryttare på en nivå MYCKET högre än där jag själv befinner mig - vilket är himla stimulerande och läraktigt att titta på.

Så 9.45 anmälde jag mig i sekretariatet och fick startlistan över klassen, kl 10 började klassen och då var jag placerad vid "insläppet". Det var första gången jag jobbade som funktionär vid nationell dressyrtävling och jag har inte så stor vana av att stå vid att stå vid insläppet heller, så det var lite inkörningsproblem med de första ryttarna, men sedan gick det bra.

Fördelen med att stå vid "inläppet" är att man står på första parket och ser varje ryttares ritt hur bra som helst :-)För dagen var det också väldigt mycket publik på läktaren. Vid dressyrtävlingar så brukar det annars bara vara de närmast sörjande som är på plats. Men idag det en dressyrdomarkurs så aspiranterna fyllde upp läktaren rätt bra ;-)
Klassen höll på till kl 16 på em. Enda gången som jag kunde lämna dörren någon längre sträcka var på lunchen, då var det 30 min  rast, dock var det lite kaotiskt i cafeterian så det tog en stund innan maten kom fram - fick slänga i mig maten på 20 min för att hinna tillbaka till dörren. Dte var fint väder under dagen, så under de två 10-min rasterna som var inbokade, förpassade jag mig till gräsmattan  utanför ridhuset. Jätteskönt att vila fötterna en stund och få lite sol på sig.

Dessutom fanns det hästar även utanför ridhuset ;-)När klassen till sist var klar var jag tämligen trött. Det blev en fika i cafét och lite prat med några hästkompisar innan jag skulle försöka ta mig hemåt. Även T dök upp en kortis eftersom han hade varit i Lindbacka med Lexi, han visste att jag var på ÖFK och hittade mig i fiket. Som vanligt tyckte han ;-).

Tog mig hemåt så småningom. Var hur trött som helst och framför allt så hade jag ont i fötterna och mitt "trasiga" knä efter att ha stått i princip en hel dag. Så det blev lite vila innan jag tog itu med mitt eget stall och hästar.

Planen för kvällen var att jag skulle tömköra Oktawia och träna på det som vi gick igenom på tömkörningskursen. Samling och längning.

Först så fixade jag med mockning och hästmaten. Pållarna plockades in och Oktawia gjordes iordning för ett pass tömkörning. Hon verkade förstå vad som var på gång redan i stallet och var med på noterna. Dock tog det en stund innan jag kunde lägga på utrustningen, hela hästen var en stor dammhög!!! Så det blev till att borsta ordentligt och jag gick även lös på henne med ryktstenen - fick loss en hel del av den vinterpäls som fanns kvar.

Själva tömkörningspasset gick jättebra. Oktawia tycker det är svårare i höger varv och jag måste hålla mycket mer på yttertömmen än i vänster varv. Men idag var det inte alls lika mycket motstånd i höger varv, utan poletten trillade på plats rätt fort. Oktawia tyckte det var jobbigt att samla upp sig i traven, men jobbade på, längningen är också svår, men på ett annat sätt. Var jättenöjd med pållans insats idag och damen verkade som vanligt också nöjd. 

När jag var klar med Oktawia så var det Biancas tur. Den lilla fröken var i stort behov av borstning, dammig, dammig, dammig är ordet. Plus att hon har kvar en hel del vinterpäls...

Bianca är en urmysig liten ponny som älskar att man pysslar med henne. Så hon stortrivdes med att bli uppbunden på stallgången och få sig en rejäl omgång med piggborste och sedan rotborsten. Dammet yrde och päls for överallt ;-) förhoppningsvis så försvann det i alla fall lite damm från Bianca. Efter skötsel och mysstunden så blev det åter boxen för fröken och kvällsmaten serverades till båda pållarna eftersom klockan var 21.30.

Jag själv förpassade mig till soffan, tämligen trött i kroppen. Tänkte kolla lite på eurovionsfestivalen, eller vad det nu heter, på TV. Men det var så usla låtar så jag stod inte ut. Det fick bli Brottskod försvunnen på 8:an som avslutning på denna dag.

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/5 Fredag - Abetsveckan slut...

Äntligen fredag och arbetsveckan är slut :-).

Dock har jag varit lite irriterad idag. T har glasögon, han är närsynt och har brytningsfel, tillräckligt mycket för att behöva bära glasögon hela tiden. T jobbar som svetsare - något han har gjort hela sitt liv. Han har dessutom arbetat på samma ställe sedan 1987, plus några år i början på 80-talet. Han är uppe i år så det räcker för en guldklocka.

Problemet med att jobba som svetsare är att man förstör väldigt mycket kläder pga av att svetsloppor flyger och far överallt. Han har dessutom förstört 2 par privata glasögon innan han till sist fick ett par ett par personligt utprovade arbetsglasögon som hade speciella glas för att tåla svetsloppor. När dessa var helt slut för ett par år sedan så fick han inga nya förräns facket tog kontakt med den högre ledningen.

Nu är det nya chefer och nu har T fått ändrad syn plus att glasögonen är slitna. Ena skalmen har också gått sönder och är ihoptejpade med eltejp. Och vad händer...

Det är totalt tvärstopp med nya glasögon - han får inte ens de gamla glasögonen lagade!!!!!

Facket är inkopplat - men det är totalt tvärstopp från arbetsgivaren och hänvisar till att det är enbart terminalglas som arbetsgivaren är skyldig att stå för.

Så arbetsgivare struntar fullkomligt i att T inte kan se något ordentligt för att svetsa, för nu vägrar han använda sina privata glasögon. För när de är förstörda så får han ju ingen ersättning.

Jag har ringt och pratat med handläggare på Arbetsmiljöverket och det blev fullständigt mållösa! Enligt specialist just när det gällde svetsare och deras arbetsmijö, så ska arbetsgivaren stå för den personliga skyddsutrustningen - inklusive glasögon ifall det behövs för att kunna se något. Allt enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1998:1 §2.

Så T måste göra en 6.6:A framställan med hjälp av huvudskyddsombudet och blir det fortfarande negativt utslag - då kommer ärendet överlämnas till Arbetsmiljöverket. Det är fan inte klokt!!!

Så på lunchen åkte jag iväg till T och lämnade över blanketter och utskrift av AFS 1998:1. Jag passade också på att fota T vid det jobb som han håller på med för tillfället.

I stan ska det vara konst utställd lite varstans under sommaren. En av konstnärerna är Göran Hägg och hans bidrag är ett flygplan i skala 1:2 - rätt stort alltså. T har fått en ritning på flygplanet, men själv fått komma på hur det ska konstrueras och svetsa ihop det.  Göran Hägg är grymt imponerad över T's skicklighet som svetsare... och T tycker det är ett rätt roligt jobb.

Idag var NA på T's jobb och fotade när han jobbade på flygplanet och intervjuade konstnären, på tisdag ska artikeln vara med i tidningen. Om någon bild på T är med eller inte återstår att se, men här är en i alla fall :-)

Det är vid stjärten som T står. Vingar ska på och motorerna ligger utanför än så länge.

Synd att inte T's arbetsgivare inte uppskattar arbetsinsatsen....

T och jag for sedan upp på stan. Jag lämnade först in mitt kamerahus på fott-7:an för rengöring, sedan gick vi vidare till Stadsträdgården där vi käkade en jättegod lunch. Det var tillräckligt bra väder för att sitta ut också och totalt proppmätt blev jag i alla fall ;-). Tillbaka med T till hans jobb och så full fart tillbaka till mitt tills det var dags att åka hemåt.

När jag kom hem så blev jag tämligen förvånad. Där var T och han brummade runt på min åkgräsklippare. Tydligen så tycker han att det är rackarns kul att fara runt på åkaren... ;-). Han tog ialla fall en paus i arbetet så vi tog en fika. Mat var inte att tänka på - var fortforande mätt ;-).

När han sedan fortsatte med gräsklippningen så tog jag itu med stallet. När det var klart gick jag lös i huset. Dammade, på med en tvättmaskin och diskmaskinen. Hann få mattorna skakade med hjälp av T innan han och Lexi for till lägenheten. Jag fortsatte hemma med att dammsuga och moppa hela huset. Skönt att få ordning och städat inför helgen. Enda kvällen som jag har tid, och i morgon kommerj ag vara fullt upptagen :-).

Nöjd med kvällens insatts blev det sedan soffhäng med ett glas rött och lite ost och jag kollade på Criminal minds.

Vid 22-snåret fick pållarna komma in och bli serverade sin kvällsmat och de var inte alls ovillig på att få komma in och äta ;-).

Nu ska jag kolla på Tyst vittne på TV4+ och roligare så blir det inte idag.

/Lizzie

12/5 Torsdag - Ridpass...

Jag trodde det skulle komma lite mera regn under dagen. Åskvädret som drog förbi under natten släppte inte mycket regn hos mig, tyvärr. Lite svalare är det i alla fall så mina växter torkar inte bort på en gång i alla fall. När jag kom hem från jobbet så var det också så pass mycket sol att det var skönt att sitta ute. Så det blev lite mat och så en bit rabarberpaj innan jag tog tag med stallsysslorna.

Idag var det jag som skulle stå för pållans motion - alltså bara att sätta fart efter vilostunden i trädgården :-).

Fixade mockning och hästmaten. Pållarna plockades in vid 19-snåret och strax efter kl 19.30 så var vi på väg in till ÖFK. Funkade alltså alldeles utmärkt att lasta Oktawia - skönt om lastningsstrulet är över för den här gången.

Väl framme vid ÖFK så gick det bra att lasta ur trots att jag var ensam. T skulle dyka upp för att ta hand om Lillan, och han kom några minuer senare. Så han såg till att jag kom upp i sadeln ordentligt innan han tog en promis med Lillan.

Ridpasset funkade rätt bra. Oktawia var på bra humör och jag kände mig OK i kroppen, dock var det lite trångt i ridhuset. I morgon börjar de nationella dressyrtävlingarna som ska hållas på ÖFK under helgen. Alltså var det ett par ryttare som red igenom sina pållar inför helgens tävling. De spelar i en helt annan division än jag och pållan så att sägas... jag hade fullt upp med att inte vara ivägen ;-). Det där med högerregeln funkade liksom inte - då de var fullt focuserade på sin egen ridning.... Oktawia reagerade också på ljudet från ett kandar på en av hästarna. Metallskramlet var skitläskigt... Avskrittningen kunde vi ialla fall göra ute runt SM-banan i sällskap N och hennes pålla. Två varv blev det - det stod nämligen lite fälttävlanshindet utställda som Oktawia studsade till för. Vid varv nr 2 så var det ingen reaktion. Det gick också alldeles utmärkt att lämna ridsällskapet och rida tillbaka till trailern. Tidigare så har det varit svårt att få Oktawia lämna ridsällskap och det har slutat med att jag fått kliva av och leda hästen därifrån. Men idag gick det alltså väldigt bra att lämna ridsällskap - skönt :-).

T mötte upp vid trailern och höll i pållan medan jag plockade av henne utrustningen. Gick sedan alldeles utmärkt att lasta damen och så full fart hemåt.

Var hemma 21.30 - inte så sent med andra ord ;-). Fixade med häst och utrustning. Serverade kvällsmaten till pållarna och mockade ur trailern och så var det natt i stallet.

Själv parkerade jag mig i soffan för att kollade  lite på Nyheter och nu är det dags att förpassa sig till sängen.

Så roligar än så här blev det inte idag :-)

/Lizzie

11/5 Onsdag - Hemmapyssel

Ännu en dag som högsommarvärme, när kommer regnet som utlovats?? Mina stackars rabatter är i behov av vatten och det är bättre att det kommer uppifrån än att behöva handvattna...

På vägen hem från jobbet så stannade jag till vid mataffären och shoppade med mig lite förnödigheter hem, bl a ett paket med snabbmarsan... på jobbet hade jag blivit akut sugen på rabarberpaj...

Väl hemma blev det lite mat och så fixade jag pajen. Meddelade T vad som var på gång - alltså pajen - och han var snabbt på plats... tur det - äta en hel paj själv är inte direkt nyttigt ;-).

Under tiden som pajen var i ungen så fixade jag stallet. T var behjälplig med att storstäda mitt kattrum - vilket var välbehövligt *harkel* - som tack för pajen ;-). Jag hann till och med fixa klart med att göra iordning Oriflamevarorna som kom igår.

M1 och P dök upp frampå kvällningen och det blev en uteritt för Oktawias del. Bra att hon kunde rida ut idag, för då hann jag med lite hemmapyssel som jag inte hinner med annars ;-).

Innan jag kunde sätta mig ner och njuta av rabarberpajen så var jag tvungen att gå ut med kameran i högsta hugg. Under dagen så har 10 st äppelträd slagit ut i full blom och doften från äppleblommorna dränkte hela trädgården och det var en hel himmel av äppelblommor :-)Dessutom blev jag helt bedövad av allt surr från trädkronorna. Bina hade fullt upp och for som druckna från blomma till blomma. Försökte komma riktigt nära och fota bi när de plockade pollen - men det var inte helt lätt. Bina var inga medgörliga fotoobjekt ;-)Det var en helt underbart ljummen kväll och det var JÄTTEGOTT med rabarberpaj - åt alldeles för mycket som vanligt. Skön att hinna sitta ner och njuta av äppelblomsdoften och lyssna på bisurret :-).

Efter fikat så  hjälpt T mig med att vattna de nyanlagda rabatterna. Mycket vatten går det åt... jag hann också prata med M1 en sväng när de kom tillbaka från ridturen. Det stora problemet med uteritter är rullskidåkarna...

Efter asfalteringen av banvallen så åker ju rullskidåkarna på banvallen och de skrämmer fullkomligt skitslag på hästar. Inte tar de någon hänsyn heller. Hur svårt kan det vara att sakta ner farten lite. Bättre att man som häst och ryttare ramlar ner i djupa krondiken och bryter nacken av sig?? Finns ju liksom ingenstans att ta vägen... en meter brett är den grusade delen för hästarna och två meter brett är asfalten och så är det typ 7 meter djupa diken på båda sidor en viss sträcka... ingen bra kombination då med häst och rullskidoåkare...

M1 hade idag i alla fall kunnat ta sig undan, så det hade gått bra.

När hästarna var klara så fick då stå kvar inne det var snart dags för kvällsmaten. T och Lexi åkte hemåt och jag fortsatte med att vattna rabatter... jag vill ha regn...

Vid 21-snåret fick pållarna mat och jag själv förpassade mig in och kollade på Blue bloods, nu nyheter och så ska jag försöka komma isäng lite tidigare idag...

Det var allt för idag!

/Lizzie

10/5 Tisdag - Åter en varm dag...

Även idag har det var rena högsommarvärmen och strålande väder. Idag kom jag iväg från jobbet vid 17-snåret, så jag hann fixa mat och sitta ute och inta min middag. Dessutom sitta ner och vila i hela 45 minuter - det är lyxigt :-). Kändes inte sådär jätteskönt att dra på sig stallkläderna för att ta itu med stallet. Alldeles för varmt, men stallet fixar sig inte själv direkt ;-). Så när kl närmade sig 18.30 så var det dags att ta itu med mockningen. Hann fixa klart allt innan M1 och P dök upp.

Upptäckte idag också att Lillan stått på mitt skrivbord och tryckt nästan mot fönstret. Med lite fantasi kan man faktiskt se att hon lyckats rita en vovve i siluett... eller...Lillan fick i alla fall följa med in till ÖFK, som tur var för henne. Hon vet om att när M1 och P kommer - då åker bilen iväg.... så hon håller superkoll på mig, på bilen och på M1 och P ;-).

M1 gick iväg till ridhuset direkt eftersom det var väldigt varmt ute, svalare i ridhuset och det är skönt när man ska rida.

Jag gick iväg med Lillan och efter en stund så träffade jag på en bekant från privatstallet som var ute och betade sin pålla. Snackade bort en stund, tog sedan en lite promis. På vägen tillbaka till ridhuset så drabbades jag av fikalust. Testade att binda fast Lillan utanför cafeterian och hon överlevde faktiskt utan att skrika i högan sky. Riktigt duktig var - satt på samma fläck som jag placerat henne.
Köpte med mig festis och vaniljmunk och gick sedan till ridhuet så jag hann se lite ev M1's kämpande med pållan. Oktawia var inte på något samarbetsvilligt humör idag. Ville inte länga sig och ville inte öka, verkade trött av värmen. Inte lätt alls för M1 att få till det trots att hon kämpade bra. Bättre lycka i morgon :-)

Oktawia klev i alla fall snällt in i trailern i dag när vi skulle åka hem och idag verkade hon accpetera den dåliga grusvägen bra också. Inget surt trampande alls.

Väl hemma blev det avsvampning av pållan för hon var fortfarande svettig. Hon verkade det vara skönt för hon stod helt stilla på stallgången och blundade ;-).

Lillan såg till att hon låg strategiskt placerad i skuffen på bilen. Luckan var öppen så hon kunde hålla kolla på mig samtidigt som hon fick ligga i bilen ;-)

När jag var klar med pållan placerades hon i sin box och pållarna fick sitt kvällshö. Jag plockade rätt på utrustningen, tog bort det sjöblöta schabraket från sadlen, och så blev sadelgjorden fri från svett och smuts. Lite småpyssel sådär innan det var dags att servera resten av kvällsmaten. Fick också jaga den svartvita katten - som till varje pris ska in i min sadelkammare. Den åkte ut illa kvickt i alla fall...

Kände mig lite lätt stressad, så när jag kom in gjorde jag iordning ett fotbad. Tänkte det kunde vara bra som nervarvning. Är ju tvungen att sitta stilla ett tag i alla fall.  Så fötterna i fotbad, datorn i knät, och lite koll på TV:n och nyheter ett tag. Men nu är fossingarna mjuka och fina med hjälp av Oriflames foot rescue mask och det är dags att förpassa min trötta kropp till sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

9/5 Måndag - möten...

Denna dag började inge bra alls... Fick en brutal upptäckt på morgonen att min klocka i köket hade dåligt batteri, klockan gick väldigt lååångsamt alltså. Så när jag trodde klockan var 7.40 och det var dags att åka till jobbet, så upptäckte jag på en annan klocka att så var icke fallet. Klockan var 8.00!!!! Vilket innebar att jag skulle ha varit placerad i ett konferensrum på jobbet med datorn i full gång och skriva anteckningar på ett Ledningsgruppsmöte.

Hur pinsamt är inte det - att komma försent till ett möte när man ska vara den som skriver!

Fick tag på en arbetskamrat och meddelade min situation. Hon skulle meddela mötet att jag var på gång - och så var det full fart till jobbet.

Bättre start på veckan hade jag önskat ;-). Mötet höll på till strax efter 12 och jag var tämligen trött efteråt. Intensivt att föra anteckningar och så var det smällhett i konferensrummet!!

Efter lunch så var det litet andrum så jag hann undan lite annat jobb, sedan var det dags för nästa ledningsgruppsmöte. In i ytterligare ett smällhett konferensrum för att föra anteckningar - kom inte ifrån jobbet förrän 17:40 - lätt mosig i hjärnan.

M1 skulle komma vid 19-snåret och en tur till ridhuset stod på schemat. Så jag hann alltså sitta ner för att vila och äta i hela 15 minuter. Därefter var det fullt ös med att fylla på vattendunkar, mata katter och så ta i ut med stallsysslorna. Hann klart med mockning, fylla på strö i boxarna, byta vatten, fylla höpåsar och ställa iordning betforen på 45 minuter. Var precis klar med allt när M1 kom och vi plockade in pållarna.

Under tiden som M1 fixade iordning Oktawia så hakade jag på trailern på bilen, fyllde på vattendunkarna igen för att ha vatten till hagen. Hann också slå igång datorn en snabb sväng och kolla mailen innan det var dags att lasta.

Idag så testade jag att ha trailern stå helt fritt, alltså inte nära stalldörren. Det funkade bra och pållan klev snällt på. När vi kom till ÖFK så var T på plats med Lexi och under tiden som M1 värmde upp pållan så gick vi promenad med vovvarna. Lite social träning för jyckarna så de ska acceptera att gå brevid varandra i kopple.

Lillan tyckte det var trevlig med promis och pinnade på som bara den. Hon brydde sig inte ett dugg om Lexi, men Lexi var väldigt fokuserad på Lillan ;-). Det som däremot fångade Lillans intresse var ett par kanadagäss som helt plötsligt fanns i vår väg....

Detta är första gången Lillan ser så stora fåglar på nära håll och hon var mer än lovligt intresserade av dem. Förstod inte alls varför matte ville hålla sig på ett behörigt avstånd. Hade fåglarna fräst till så hade nog Lillan typ dött ;-)Kanadagäss är stora och kan nypas rätt bra, så man ska inte reta dem i onödan ;-)

Det var i alla fall en helt underbar kväll att promenera i. Avslutade promisen med att gå in på ÖFK's fik och köpa varsin festis och mazarin. Kollade en sväng in i ridhuset för att kolla hur det gick för M1 och pållan - såg ut att funka bra så ut i solen igen.

M1 tränade på öppna i trav och galopp, vilket hade funkat bra.  Oktawia hade jobbat på bra under passet och avskrittning fick ske utomhus. Som vanligt såg pållan nöjd ut efter arbetspasset :-). Det gick också bra att lasta damen när vi skulle åka hemåt. Förhoppningsvis så har strulet vid lastning gett med sig för den här gången. Dock märks det att man måste vara superkonsekvent med pållan och inte släppa efter en millimeter i hanteringen med henne - för hon tar över direkt. Smart häst egentligen, eller nåt ;-).

Färden hemåt gick bra. Pållan var inte speciellt svettit när vi kom hem, så det räckte att borsta av henne lite. När hon sedan blev insläppt i sin box så hade hon besök i sin krubba. Den främmande honkatten var där... dock förflyttade hon sig bort rätt snabbt ;-). Oktawia blev mest förvånad... en katt i krubban var inte vad hon hade förväntat sig direkt ;-)
Hästarna fick sitt hö att tugga på och jag plockade undan alla prylar i stallet och mockade ur trailern. Avslutade med att gå ut i hagen och fylla på hästarnas vattenkar för att slippa göra det i morgon bitti. Vad hittade jag i hästhagen?

En livs levande igelkott :-DJag hoppas innerligt att denna pigge har bestämt sig för att hålla sig i närheten. Jag gillar igelkottar och vill gärna ha en på tomten som håller ordning på sniglar och maskar ;-). Under de 16 år jag bott i huset så har jag tidigare sett igelkott 2 gånger och de har vandrat över tomten för att sedan försvinna... undrar om det blir samma med denna. Får hålla tummarna att den stannar ;-)

Hästarna fick sedan sitt kraftfoder och stallet släcktes för natten. Kl var nu 22.00 och jag avslutade mina kvällsövningar med att vattna mina nyplanterade rabatter - gäller att utnyttja dagsljuset in i det sista ;-).

Men sedan fick det bli soffan en stund för att varva ner och kolla lite på nyheter - det var allt jag hann med idag!

/Lizzie

8/5 Söndag - Hårt slit...

Ännu en dag med strålande försommarväder - och hårt slit för min del med trädgården. Gårdagens slit kändes i benen.... det var stelt att ta sig ner för trappan till undervåningen i morse ;-)

Blev igår klar med kanten runt rabatten och fyllt på med välbrunnen gödsel. Nu återstod det att plantera tillbaka rabatter...

Även idag fick jag hjälp av T - hade några plantor som skulle flyttas - stora plantor och han är starkare än jag... Här gäller det att utnyttja all muskelkraft som jag kan :-)

Började med att gräva upp en bolltistel som kunde delas upp i 5 plantor, även en perenn vallmo grävdes upp, också den delades i 5 plantor. Dagliljor grävdes upp och planteras ner i nygrävda rabatten och så tog jag rätt på de plantor som blev uppgrävda igår. Den mesta tiden gick åt till att dela på plantorna och rensa bort ogräset.

Men efter totalt 3 timmars hårt slit så var rabatten åter fylld med plantor och vattnad. Förhoppningsvis så kommer de trivas i den gödslade jorden och tar sig snart. Får väl hålla på och vattna om värmen håller i sig.

Det blev också jättenöjd med plåtkanten runt rabatten - lättare att hålla rabatten på plats :-)När jag var klar med rabatten så var det lite fika och så koppla nya grepp. Dags att åka in på tömkörsningskurs med pållan. Alltså bara att dra på sig stallkläderna - inte så skönt i värmen - in med pållan från hagen och så borsta den dammiga damen.

Det gick bra att last och kl 16 var vi på ÖFK. Själva tömkörningskursen befann sig i gamla ridhuset och det var Sia Alenfeltd som var tränare. Jag värmde upp pållan och så fick Sia ta över. Det som vi behöver jobba med är att få Oktawia att länga sig. Och för att kunna länga sig så måste hon kunna samla upp sig - vilket också är jättejobbigt om man heter Oktawia.

Det syntes tydligt att Oktawias problem är att hitta balansen i längningen, så man fick länga försiktigt så hon bibehöll sin balans då gick det bra. Fick också jobba en del med att samla upp damen och då utan motstånd. När hon hade rätt balans så gick det kalas.Bäst funkar det att tömköra pållan i vänster varv. I höger varv så har jag problem med att få ut henne på ett runt voltspår. Hon viker bara huvudet utåt och så skjuter hon in bålen. Sia fick jobba ett tag med att få Oktawia att acceptera yttertömmen, men sedan gick det bra. Vid tömkörningen är det som vid ridningen, men får göra lite annorlunda i höger varv än i vänster varv.

Jag fick ta över och tömköra damen i det "svåra" varvet - funkade bra och jag fick bra känsla för hur jag ska korta upp henne och hur mycket jag kunde länga henne utan att hon tappade balansen. Tömkörningen kommer vara ett bra sätt för mig att stärka pållan eftersom jag inte kommer i obalans när pållan inte vill samla upp sig och tjafsar med huvudet - jag står ju på backen ;-). Lyckades komma åt den inåtträngande höger bogen och det är jag nöjd med :-). Ett mycket bra träningspass blev det pållan skötte sig bra.
När vi sedan skulle åka hem så var det en trött och svettig pålla som snällt klev in i trailern. Varmt som sjutton var det - så hemma blev hon avsvampad med svalt vatten och så ut i hagen. En nöjd pålla dök ner i backen dammade ner sig så mycket hon orkade ;-)

Jag fixade middag - som tack för hjälp med grävning osv så höll jag T med mat. Han och Lexi åkte sedan till lägenheten och jag tog itu med stallet. Så här på en söndag kväll hade jag kvar mockning och fix av hästmaten. Var i alla fall klar på en timme och inte frös jag heller ;-).

Avslutade kvällen med jobba åt Gränsbrytning ett tag. Vid 21-snåret fick pållarna komma in för natten. Och jag själv förpassade mig till soffan för att titta på Brottet och Straffet.

Så var den här helgen slut, men jag är nöjd med det som blivit gjort. Dessutom har jag fått flera fräknar ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

7/5 Lördag - Vackert väder och trädgårdsarbetet

Började dagen lite lugnt. Efter att ha släppt ut pållarna, så käkade jag frukost och slösurfade en stund. Men hade inte tid att slappa hur länge som helst, utan det blev till att sätta lite fart.

Jag gjorde en röjning av köket och badrummet, dammade av golven i undervåningen och huset såg genast mer representabelt ut :-). Innan jag satte igång med dagens trädgårdsarbete så fixade jag först mockningen av hästarnas boxar. Lika bra att få det gjort så jag slapp ha det att tänka på senare under dagen.

Jag var lagom klar med stallet när T kom för att hjälpa mig med att gräva om en rabatt. Men först - en fika i solen :-)Efter kaffe och wienerbröd så var det dags att sätta full fart. Dagens uppgift var att fixa iordning sista rabatten framför huset. I denna rabatt finns inge jord kvar - bara en hård matta av kvickrötter och humle.... lite näva finns också bland ogräset...
Satte alltså igång med att gräva. De planter som ska spara lades åt sidan och rensade allt ogräs bort. Vi grävde och grävde och drog i hur mycket humlerötter som helst. Efter 2 timmar hårt slit (och svettigt) så hade vi grävt bort det mesta. Pionerna får vara i fred,  humlen vid portalen får också vara ifred, men resten är borta. Dags för saft och macka :-)För att förhindra att gräsmattan ska ta över rabatten igen och det ska bli lättare att klippa gräset så har T fixat plåtar åt mig som ska rama in rabatten. Plåtarna är i en-meterslängder för att de skulle vara lätta att förflytta. Förutom den som är som avslutning på rabatten - den är halvmåneformad.

T svetsar ihop plåtarnaSidorna svetsas ihop med avslutande delen på plats i rabatten.Plåtarna grävdes ner och sedan följde det hela av ett svettigt arbete. Nämligen att fylla rabatten med välbrunnen hästgödsel från min dynghög. Totalt gick det 10 kärror med dygna och vi tog en saftpaus mitt i arbetet - för det var VARMT!! Men till sist så var rabatten klar för att få tillbaka sina plantor!T räfsade ihop allt ogräs i en fin liten hög... lika stor som Lillan blev den ;-)Nu var både jag och T jättetrötta och hungriga. Klockan var närmare 18 och jobbat hårt i princip hela dagen. Så det blev snabbt på med rena kläder eftersom jag var tämligen jordig. Det blev sedan full fart till pizzeria Falken och där mumsade vi i oss varsin pizza. Jag lyxade till och med till med en "kvällen öl" till pizzan - smakade bra!

Det var en underbar kväll och det var himla skönt att sitta på en uteservering och bli servad mat. Dock var inte arbetet slut för den här dagen. Väl hemma igen så åkte T och Lexi till lägenheten. Jag tog itu med Oktawias motion för dagen. Passade på att utnyttja den sköna försommarkvällen till att tömköra pållan ett pass. Det funkade riktigt bra och damen gjorde finfina galopfattningar och galopperade snyggt och prydligt i en god form. Inget fullt ös - medvetslös med bensprattel åt alla håll och huvudet rakt upp - så som det var för cirka 2 år sedan. Skönt att saker och ting fallit på plats hos pållan och framför allt att hon blivit så mycket starkare. Hon orkar galoppera i kort samlad galopp nu :-D

Var klar i stallet vid 21.30. Pållarna fick lite hö att käka på och jag gick in och kollade lite på TV och slösurfade på datorn samtidigt. Vid 23-snåret så var det ut igen - kvällsrastning av Lillan och sista kvällsmaten serverades pållarna.

Det var min dag för denna gång :-). Har jobbat på duktigt idag :-)

/Lizzie

6/5 Fredag - Trött...

Hade bestämt mig för att cykla till jobbet idag. Så upp ur sängen kl 6. Till 4 plusgrader och mulet med rengnet hängande i luften... Kunde ha varit lite bättre väder, men jag är ju som bekant envis. Så ner med regnställ i ryggsäcken och på med fleecetröja och strax efter kl 7 drog jag iväg till jobbet.

Banvallen är ju numer asfalterd så det är bra väg till stan - 7 km raksträcka så det gäller att man har rätt inställning och gillar att cykla. Jag lyssnar på radion samtidigt som jag cyklar och så gillar jag att cyklar - och det fort :-)

Utsikten från cykeln i morse ;-)Var framme på jobbet efter 38 minuters cyklande, lyckades hålla en medelhastighet av 19,45 km/tim. Rätt bra trampat med tanke på vilken dålig kondis jag har. Det var i alla fall skönt att cykla. Det kom inge regn och det blåste ingenting. Skönt typ av motion är det.

Tillbringade sedan dagen fram till kl 16.45 på jobbet. Mycket att göra är det nu och det var möten idag också. Har nu en bärbar dator med mig när jag skriver på mötet, vilket gör att jag snabbar upp renskrivandet väldigt mycket. Så em tillbringade jag med att renskriva 3 st protokoll. Ville ha det gjort innan helgen eftersom nästa vecka så är det också fullt ös på jobbet...

När jag skulle ta mig hem så hade jag den turen att få skjuts. T skulle ut till Marieberg, vilket passade mig väldigt bra då jag köpte fel bläckpatroner till min skrivare förra helgen. Att jag dessutom hade med mig bläckpatronerna i ryggan är ju nästan ett under. Så jag följde med till Marieberg, cykeln fick åka i cykelstället bakpå bilen :-). Det var inga problem att byta bläckpatronerna. Hade kommit ihåg att skriva upp på en lapp vad min skrivare heter, har ju en HP Photosmart - och det finns ju 100 varianter...

Vi åkte sedan en vända till Max där dagens middag fick bli hamburgare - smakade bra :-). På vägen hem så for vi också förbi kyrkan och nu hade kyrkoförvaltningen slagit på vatten och hängt ut kattenkannor. Alltså gick det att vattna penséerna jag planterade för ett par veckor sedan. Det var tur att jag bestämde mig för att passa på att åka förbi kyrkan. Penséerna hade inte klarat en vecka till utan vatten... verkar ju inte komma nåt blött från himlen heller när det gäller kommande vecka.

Väl hemma så var jag riktigt, riktigt trött. Nu kändes det att det varit fullt ös hela veckan. Vilodag var inbokad för Oktawia och det var tur det. T lät Lexi springa lös och busa en stund och vi tog en fika i solen under tiden innan T och Lexi åkte till lägenheten. Själv bytte jag om till stallkläder och tog itu med stallfixet. Mockade och fixade hästmaten i lugn och ro. Som sällskap hade jag 2 katter, som INTE är mina, honkatten löper och skriker i högan sky och hankatten ska in i min sadelkammare till varje pris för att käka mat. Men tyvärr så var Lizzie hård idag och jagade iväg dem från sadelkammaren. De kan gå hem och äta mat!!

Jag var klar i stallet strax efter kl 20 och då fick det bli soffan för min del. Skulle väl egentligen ha behövt städa lite, men var alldeles för trött. Istället så passade jag på att knappa in alla mina kontakter i min nya mobil - som jag shoppade för en månad sedan. Det var en hel del telefonnummer som knappades in och det tog typ resten av kvällen. Slökollade lite på TV samtidigt ;-).

Vid 22.30 var det ut i mörkret för att kvällsrasta Lillan och plocka in pållarna. Det var inte så himla kallt ute och jag hoppas det blir vamt och skönt i morgon :-).

Roligare än så blev det inte idag!

/Lizzie


5/5 Torsdag - Åter till ridhuset...

Efter en dag på kontoret med fullt ös, så blev det en tur till Granngården där jag shoppade kattmat och havre. När jag var på väg hem så ringde T och talade om att han och Lexi var på väg och att han gärna ville ha kaffe. Som tur var så hade han med sig lite tillbehör till kaffet ;-). Så efter att jag fått i mig lite käk blev et fika och sedan så fick Lexi springa lös i trädgården. Jag kollade runt lite i trädgården - allt väger med rasande tempo. Insåg att plommonträdet började bli helt översållad med blommor :-)Blir det plommon av alla blommor så blir det MÅNGA plommon ;-)

Men söta små blommor är det  :-)Efter fikat och Lexi fått sprungit av sig så åkte T och Lexi till lägenheten. Jag tog itu med mockningen av pållarnas boxar. Fixade iordning kraftfoder och hö. Trailern hakades på draget, vatten fixades. Allt klart till strax efter kl 19, då P och M1 kom. Pållarna plockades in istallet och så blev Oktawia iordningggjord för ett dressyrpass.  

Hade ställt trailern lite längre från stallet idag, och pållan klev på utan problem. Full fart mot ridhuset blev det därefter.

Som vanligt så tog jag en liten promis med Lillan under tiden som M1 värme upp Oktawia. Lillan är sedan nöjd med att få ligga i bilen - favoritplatsen ;-).

Själva ridpasset för Pållan gick idag bra. Damen var på bättre humör än i går och jobbade på bra. M1 lät Oktawia få träna lite på öppna i galopp - vilket pållan tyckte var hur jobbigt som helst, men jobbade på bra. Riktigt duktig var hon idag :-). M1 var också nöjd med arbetspasset idag. När det var dags att lasta och åka hem så funkade det bra. Märkligt att det funkar bra att lasta vid ridhuset utan problem, men hemmma finns det risk att hon krånglar. Hoppas det släpper.

Var hemma igen vid 21.30-snåret och som vanligt tog jag hand om pållan först, kvällsmaten serverades och när alla grejer var undanplockade så fixade jag trailern. Den mockades ut och parkerades på rätt ställe. Och var klar med allt och inne i huset till kl 22.30.

Fullt ös in i det sista ;-). Men det var i alla fall allt för idag!

/Lizzie


4/5 Onsdag - Fortfarande full rulle...

Även denna dag har haft högt tempo. På fm var jag på min gamla arbetsplats ute på Aspholmen och jobbade. Behövde bara visa mig där så var det fullt ös - medvetslös. Fast det är ju kul att är behövd ;-). Uppenbarligen behövs det att jag åker dit emellanåt - trots att vi har all teknik som behövs för att kunna jobba utan att sitta i samma lokaler...

Efter lunchen så var det ett litet möte inbokat och resten av em försvann också i ett rasande tempo. Innan jag åkte hemåt så stannade jag vid affären och shoppade med lite fikabröd. Muta till T som skulle hjälpa mig att få trailern på rätt ställe ;-)

Var hemma strax efter kl 17 och då hade T redan fixat klart min trailer så den stod snyggt parkerad på rätt ställe. Han har också fixat fram en större planka - modell tjock - för att förhindra att trailern rullar ner i örtagården igen. Hoppas det funkar ;-)

Efter att vi fikat så åkte T och Lexi till lägenheten. Jag tog itu med stallet och hann fixa klart allt med mockning, vatten och maten tills det att P och M1 kom vid 19-snåret. Pållan blev snabbt iordninggjord för en tur in till ÖFK. Ytterligare dressyrtrimning stod det på schemat idag. Även idag så hade jag ställt trailern rätt nära stallet - inget tjafs idag utan pållan klev på direkt.

Själva ridpasset skedde i ponnypaddocken eftersom alla ridhuset är upptagna av ridskolan onsdagkvällar. Nu är det ju ljust på kvällarna så det funkar att vara ute. Kallt var det, men uppehåll i alla fall. M1 tränade på det galopp-program som ingår i LB:1. Pållan var idag lite lagom istadig, hade hela tiden åsikter om VAD och skulle göra och NÄR. Dessutom någon typ av ål inopererad i kroppen för dagen. Skjuta in rumpan i galoppen är ju favoriten, eller galoppera på snedden när det ska vara rakt ;-). Det går ju att korrigera damen, men man får ingenting gratis liksom ;-). M1 var jätteduktig!

Lastningen för hemfärd funkade alldeles utmärkt och jag var hemma stax efter kl 21 - och det var fortfarande ljust ute! Så skönt!

Väl hemma så blev pållan, som vanligt, om händertagen och alla prylar plockades undan. Kvällsmaten serverades till pållarna och jag förpassade mig in i huset. Lillan var mycket nöjd över att få inta soffan ;-).

Jag avslutade kvällen med att kollade lite på TV, och lite slösurfning. Nu är det dags att inta sängläge för att orka med morgondagen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

3/5 Tisdag - full rulle

Idag har det varit full rulle. Började med att åka till Brandkåren för att vara med på brandskyddsutbildning. Den var bra och man fick några tankeställare. Dessutom fick vi släcka en brinnande "människa" och hantera blandsläckare och släcka brinnande vätska. Det var bra - nu vet jag hur jag ska hantera de stora brandsläckarna jag har hemma - ifall det skulle behövas...

Utbildningen tog hela fm och det blev lunch på Nymans med några arbetskamrater innan det sedan var full fart tillbaka till jobbet. Eftermiddagen försvann i ett nafs och efter jobbet blev en sväng till mataffären innan det blev hemfärd.

Väl hemma fixade jag lite mat, skickade in Oriflamebeställningen och så full fart ut till stallet. Fixade mockning, strö, hästmaten i raketfart. Vid 19-snåret kom M1 och P, och pållan blev iordninggjord för en tripp in till ÖFK.

Jag hade placerat trailern nära stallet, men ändå en bit ifrån. Så vid lastningen så försökte Oktawia kliva åt vänster, men det funkade inte riktigt. M1 backade damen när hon tvekade och efter några försök så klev pållan in ordentligt i trailern.

Färden in till ÖFK gick bra och de gick bra att lasta ur damen. Och under tiden som M1 värmde upp pållan så gick jag en liten promenad med Lillan. Det jag sedan såg av M1 och Oktawias ridpass såg bra ut.  Verkar som om equiterapuetbesöket förra veckan var bra. För jag tyckte Oktawia rörde sig med en helt annan spänst än innan. Så någon nytta har det gjort i alla fall. Pållan var för övrigt på ett rätt bra humör och framåt.

Efter ridpasset så var det i alla fall inga problem att få in pållan i trailern, utan gick in snällt. Hm, märklig häst...

Var hemma närmare kl 22 och när jag var klar med pållarna för kvällen så var det dags att haka av trailern och parkera den på sin parkeringsplats. Bor ju på en kulle och det visade sig verkligen under mitt parkeringsförsök. Brukar bara behöva rulla trailern lite lätt bakåt så ställer den sig på rätt ställe, men ikväll så full den väldigt mycket rull. Jag insåg att jag inte kunde få stopp på trailern, drog tag i handbromsen som visade sig vara totalt verkningslös. Mitt försök att sakta in trailern slutade med att jag ramlade omkull, släpades med en liten bit *harkel*. Trailern rullade över sin "stoppbräda" och fortsatte ner för en liten slänt för att slutliga stanna i min örtagård... Jag svor en lång fet ramsa... Det var totalt kolmörkt ute och vågade inte backa ner i slänten med min volvo. Kände att det var stor risk att jag skulle köra över något västentligt. Lämnade trailern där den var för att gå in i huset och ta kväll. Messade T om min belägenhet och förhoppnings kan han hjälpa mig att dra upp trailern i morrn.

Så kan det gå - himla fräck trailer att slita sig på detta viset!

Det var allt för idag!

/Lizzie


2/5 Måndag - Åter till arbetet

Idag var det ingen återvändo. Slut på semestern och hemmagrejjandet - åter till arbetet! Fullt ös har det varit hela dagen. Avslutade måndagen med att skriva på ledningsgruppsmöte som slutade strax efter kl 17.Var hemma kl 17.45 och då var det fullt ös ut till stallet och jag fixade mockningen i raketfart.

T hade åkte hem till mig när han slutade sitt jobb och han hade med sig Lexi så den vovven också fick ut och röra på sig lite ;-).

Jag åkte ju iväg till fotokursens sista träff för terminen kl 18.30. Så det var bra att T var hos mig och var hundvakt. Lillan fick dock ha täcke på sig för att kunna vara ute eftersom det var svinkallt ute.

På kvällens fotokursträff så gick vi igenom de bilder vi hade med oss till EVIN-tävlingen April. Jag hade med mig 20 bilder och 15 av dem var av riktigt bra kvalité - ett par till och med MYCKET bra enligt kurskamrater och kursledare. Himla kul att jag tänkt rätt när jäg fotat mina bilder. Bilderna som jag tog på mina arbetskamrater VA-killarna som bygger nya VA-ledningar, blev riktigt bra - Jätteroligt.

Mina kurskamrater hade också jättefina bilder så det ska bli himla kul och se hur det går för oss på EVIN-tävlingen - bara att hålla tummarna.

Var hemma igen vid 21-snåret. T hade åkt till lägenheten vid 20-snåret så Lillan hade fått klara sig själv en timme. Det verkade ha gått bra, för hon var lugn när jag kom hem.

Ut i kylan för att ta in pållarna. De får ju beta en stund på kvällen i sommarhagen. Och de var måttligt intresserade av att komma in. Men Bianca var nyfiken så hon blev infångad och inplockad i stallet. Försökte locka Oktawia med mat, men nä - gräs är gott. Ut och jaga runt henne i hagen... precis vad jag hade lust med kylan. Till sist så tyckte hon det var ok att bli infångad och inledd i stallet. Såg väldigt förvånad ut över att upptäcka att Bianca stod där och mumsade på sitt hö... ;-)

Så nu ska jag kolla på lite nyheter och sedan blir det sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

1/5 Söndag - Full rulle

Idag var det inte riktigt fint väder som det varit senaste veckorna. Blåste hur mycket som helst, och så var det rätt kallt också. Men det hindrade inte mig att fortsätta med trädgårdsarbetet - man får jobba sig varm helt enkelt.

T hjäpte mig i dag också. Jätteskönt, för jag skulle inte hinna med lika mycket annars. Min plan var att hinna med rabatt nr 3. Men började med att plantera penséerna jag shoppade igår. De stora nymålade urnorna placerades på var sida om trappan till verandan. De är svintunga och utan pirran hade vi inte kunnat rubba dem. Till sist var de på plats och grundades med gödsel och sedan planteringsjord. Penséerna planterades och tog jag itu med mina små urnor. En vit som placerades på brunnslocket på vägen ner till stallet. Den blåa urnan placerades vid kökstrappan. Fint blev det när alla fall när penséerna är på plats :-)

Känns skönt att äntligen ha kommit till skott och målat urnor. Nu får penséerna pryda urnorna tills det är dags för sommarblommorna :-)


När planteringen av penséerna var avklarade så fortsatte vi med att  kratta upp allt skräp som blivit av mitt rensande. T körde ner det till min blivande brasa, förhoppningsvis slutar det blåsa någon gång så det går att elda upp allt skräp.

Jag sorterade upp de plantor som blivit över från mitt grävande i rabatten igår. Ett par plantor till åkte ner i rabatten. En pion blev flyttad. Förhoppningsvis kommer den må bättre på sin nya plats än på den gamla platsen. Och så krattade jag och krattade och krattade. T hjälpte mig också med att städa runt huset. Utan någon anledning samlas det allt möjligt utanför husknuten - men efter en himla massa plock och städande så är huset representabelt på utsidan i alla fall ;-)Jag packade iordning de plantor som gärna får nya ägare och flyttade på dem så T kunde klippa gräset där de har stått. Plantorna får bo i plastkassar så länge, med hjälp av vatten så kommer de klara sig ett tag. Vit höstflox och stjärnflocka har jag mängder utav. Några plantor får följa med till jobbet i morgon så får vi se om det blir någon åtgång på dem. 

Som tur var så fixade M1 pållans motion i form av uteritt på fm, vilket funkade bra. Pållan så tämligen nöjd ut när de kom tillbaka, men det brukar hon ju göra när hon blivit motionerad ;-).

Framåt em var vi klara med städning av trädgården. Fågelbadet blev placerad och alla nya plantor vattnades ordentligt och nu ska de bara ta sig ordentligt. 

Tyvärr så hängde regnet i luftet och det kom även några droppar. Bestämde mig för att det jag får vara nöjd med det jag hunnit med.T ville åka också åka hälsa på sin pappa, så vid 14-snåret så var vi klara i trädgården. Har hunnit med mycket och den sista rabatten får jag fixa nästa helg. Jag fixade till lite mat och så for vi iväg till Kumla. T's pappa blev glad över besöket och vi var där ett par timmar.

Så när jag var hemma igen var kl 17.30. T och Lexi for till lägenheten. Jag insåg att jag var tvungen att göra insats inne i huset. En vecka med uteaktiviteter har gjort att huset såg ut som ett bombnedslag. Så jag körde igång med full fart och på 2 timmar var faktiskt huset i representabelt skick ;-). Däremot så får den rena tvätten vänta. Har tvättat alla vår/sommarkläder och de ligger nu i en stor hög på mitt matsalsbord. Där får den nog vara ett par dagar ;-).

Till sist så fixade jag stallet. Mockningen fick vänta till sist idag ;-). Fixade också hästarnas mat och när stallet var avklarat så blev det en stund vid datorn. Fixad iordning de bilder som jag ska ha med till fotokursen i morgon. Då ska vi gå igenom bilder inför EVIN-tävlingen. När jag var klar så hade jag 20 bilder på USB-minnet och jag hoppas det är något av dem som min kursledare tycker är så bra att jag kan tävla med den.

Strax innan kl 21 så var jag ute och hämtade pållarna i hagen. De hade fått beta i sommarhagen en timme och var måttligt intresserad av att behöva gå in. Oktawia gick i alla fall att fånga på en gång, men Bianca skulle beta så mycket hon orkade. Till sist så tyckte hon att det inte var så kul att vara själv i hagen, utan bestämde sig för snabbt springa in i stallet ;-).

Resten av kvällen tillbringade jag i soffan och kollade på Brottet och Straffet. Så det var allt för idag!

/Lizzie


30/4 Lördag - Valborg

Idag är det Valborg och det har varit fullt ös hela dagen. T kom vid 9-snåret och det var bara för mig att sätta fart. In i duschen och så på med kläder. Hann med lite kaffe och frukost innan vi for iväg till Jula. T införskaffade sig där en liten gräsklippare, en Flymo. Med den nya gräsklipparen åkte vi till lägenehten och T skruvade snabbt ihop den. När jag såg uteplatsen så förstod jag det brådskande inköpet. Gräset hade växt hur mycket som helst!!

Men en liten uteplats tog inte så lång tid att klippa och 30 min senare så var den lilla gräsmattan färdigklippt. Och så kunde vi fara vidare. Nästa stopp blev Plantagen. Det var jag som skulle shoppa mig lite penséer och ev ett par clematisplantor. Men som vanligt så blev det mera! Jag kom ju på att det behövdes hem lite planteringsjord, det fanns penséer och jag köpte med blå och gula till de nymålade krukorna. Kolla in beståndet av clematis och hittade det jag ville ha, en clematis som blommar hela sommaren :-). Fick även med mig ett par stycken salviaplantor, då min dött under vintern. Det var också bra pris på perenner - köp 4 och betala för 3 - så det blev 2 st röd rudbeckia också. Fler plantor än vad jag tänkt mig, men så blir det ibland ;-)

Innan det blev hemfärd för att plantera så blev det ett besök till Ica-affären för att shoppa med lite mat hem. Bl.a så köptes det med grillkorv hem - Valborg - då ska det grillas ;-)

Var hemma igen vid 14-snåret och jag fixade snabbt lite soppa till mat. För att ska man orka jobba så måste man äta lite först. Vi hann med en fika också innan det blev till att sätta fart.

Det var dags att ta itu med rabatt nr 2. Plantor grävdes upp och lades åt sidan. T hämtade 3 kärror med dygna som lades ut i rabatten, på med planteringsjord och så började med planeringsjobb. Vilka plantor skulle jag ha tillbaka och var skulle de vara.

T började med ett annat jobb. Han gick iväg för att provstarta min åkgräsklippare. Den startade efter den långa vintern och under tiden som jag planterade mina plantor så klippte T hela gräsmattan.

Efter 3,5 timme så var var rabatten färdigplanterad. Clematisen har jag planterat vid var sida om en av portalerna. Nu blir det inga klätterrosor längre - clematis har inga taggar ;-)Det blev en vit clematis, ska bli 3 meter och med 2 st så borde det bli bra i en portal.Resten av kvällen tillbringades med att fixa stallet - M1 fixade pållans motion på fm. T gjorde iordning grillen och vi satt ute och grillade krov i stormen - hittade dock ett hörn vid huset där vi kunde sitta i lä ;-).

Trötta och ledbrutna blev det sedan soffan och TV:n. Och mycket mer än så blev det inte idag. Trädgårdsarbetet får fortsätta i morgon :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

RSS 2.0