29/9 Torsdag - Tur...

En hektisk dag på kontoret avslutades med ett möte med friskombuden ute i våra lokaler på Vattenverket. Vi
blev klara 15 min innan utsatt tid och när jag släntrade ut till bilen så såg jag ett det kom den ena polisbilen efter den andra. De parkerade på samma parkering som jag ställt min bil. Jag och min arbetskamrat undrade vad de pysslade med, men så såg jag hundförarna... Poliserna tänkte utnyttja en stor grönyta för polishundsträning...

Eftersom EVIN-tävlingen pågår för fullt så svor jag över att jag inte hade med mig systemkameran, men så kom jag på att jag hade ju med mig pocketkameran i väskan... Hm, detta var ju ett tillfälle som man inte fick missa...

Alltså gick jag fram till poliserna och frågade ifall jag möjligvit skulle kunna få fotografera deras hundträningspass.
Till min stora förvåning och glädje så blev de jätteglada och jag fick mer än gärna fotografera :-). Förklarade varför jag ville fota och polisen som spelade bov förklarade för sina kollegor att de skulle delta i vinnarbilden till en fototävling *fniss*.

En schäferhunden var 6 år och den andra var 2 år - märktes att de tyckte detta med att jaga bovar var hur kul som helst ;-). Totalt fokuserade på sin uppgift kan man lugnt säga ;-)Poliserna berättade att 8 timmar i veckan ingår att träna hundarna på arbetstid, inte mycket egentligen... Han som spelar bov visade att hans arm - trots skyddsutrustning - fick några rejäla törnar. En schäferkäft som slår igen - det är några kilons tryck där...

Det var i alla fall himla kul att jag fick kolla på träningen och alla poliserna tyckte det var jättekul att få vara med i EVIN :-). Är helt lycklig över att ha haft sån TUR att jag lyckades springa på poliserna och deras vovvar :-)

Efter fotosessionen så åkte jag ut till Marieberg. ÖB har nu öppnat sin butik och hade bra pris på värmeloggs. T mötte upp och hjälpte mig att packa bilen full ;-).

Efter avslutad shopping var det sedan full fart hemåt och T hängde på. I med lite mat och så kaffe. Jag hoppade sedan i stallkläderna och tog itu med stallet. T var snäll och sågade lite ved åt mig när jag pysslade med mockningen.

En tur till ridhuset stod på schemat och jag skulle möte upp M1 inne på ÖFK eftersom hon var upptagen med ett möte. Efter avslutad mockning och fix av hästmaten, tog jag således in pållarna och fixade iordning Oktawia för ett dressyrpass inne i ridhuset. Trailern hakades på bilen och idag så klev pållan på rätt hyfsat. Tvekade först att kliva in i trailern, men jag lyckades övertala damen utan större problem. Så full fart in till ridhuset där vi mötte ryttarinnan :-)

Under tiden som M1 värmde upp pållan så tog jag och T en liten promis med vovvarna innan han och Lexi åkte vidare till lägenheten. Jag passade också på att åka iväg och tanka bilen under tiden som M1 red pållan. Skönt att slippa ha med mig hästen till macken.

Hann i alla fall se slutet av  ekipagets ritt och idag så var Oktawia på mycket bättre humör än i tisdags. De passade på att rida igenom LB:1 programmet som avslutning på ridpasset. Funkade helt OK. Lilla hästen skötte sig bra idag :-).

När vi skulle lasta för att fara hemåt - så klev pållan snällt ombord i alla fall :-).

Var hemma igen vid 21.30 och sedvanliga kvällsysslor fick avsluta kvällen. Alltså att pållan blev ompysslad och kvällsmaten serverades. Trailern mockades ur och parkerades på sin plats. Kom lagom in i huset vid 22-snåret för att hinna kolla på sena nyheterna. Nu är det i alla fall sängen som hägrar...

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

28/9 Onsdag - Ingen ridning...

Idag var det ingen ridning inbokad - fick roa mig med min järnhäst istället :-). Under em skulle jag iväg på tjänsteärenden och för att slippa lånecyklarna som finns på jobbet så tog jag med mig egen cykel. Har ju cykelställ till bilen, alltså fick järnhästen följa med.

På lunchen så skulle mitt arbetsgäng träffas på Wobblers för att käka lunch och tacka av en medarbetare som slutar på fredag för att börja nytt jobb. Innan vi sammanstrålade på Wobblers så cyklade jag först iväg till Viktväktarna för veckans vägning. Jag har under en månads tid stått på någon typ av viktplatå, ner 6 hg, upp 6 hg, ner 8 hg, upp 8 hg. Blir rätt tröttsamt i längden, men vet ju att jag brukar hamna på en viktplatå när man gått ner mycket på kort tid. Alltså har jag bitit ihop och käkat mina poäng... idag gav det i alla fall resultat. Vågen visade -1,5 kg - äntligen!! :-D Förhoppningsvis börjar det ticka på ner ett tag nu - innan jag hamnar på en ny viktplatå... ;-). Behöver tappa 6 kg nu till att börja med - då kommer jag i ett gäng omgång kläder som är försmå för tillfället ;-).

Efter viktväktarbesket så var det full fart på cykeln till Wobblers - trevlig lunch - för att därefter cykla iväg till Personalavdelningen. Där hade jag och min chef möte med en personalare och cheferna för IT-avd. Diskussion om kommande rekryteringar och därefter full fart på cykeln ner till stadsbyggnadshuset och ytterligare ett annat möte. Avslutade dagen med ett snabbt besök på mitt kontor innan jag avslutade arbetsdagen. Cykeln fick följa med hem igen och väl hemma så blev det snabbt i med lite mat. Ut till stallet och ställde iordning betfor. Mockningen fick vänta ett tag för jag hade en tid in bokat på bilprovningen kl 17.50. Alltså hakades trailern på bilen och så full fart tillbaka till stan.

T mötte upp vid bilprovningen som moraliskt stöd. Och ifall nåt skulle vara fel - för då blir det han som får fixa det ;-).

Fick komma in på en gång och besöket tog 5 minuter, kostade 370 kr - men kom ut med blankt papper. Får väl alltså vara värt pengarna *fniss*.

Lillan fick följa med på turen. Åka bil är ju kul - men hon tyckte det var väldigt skumt när en vilt främmande person satte sig i bilen och började köra ;-)

T åkte vidare och jag själv åkte först till ICA-affären för att shoppa dammsugarpåsar - därefter var det fullt fart hemåt.

Himla skönt att få trailern godkänd vid besiktningen - kostade ju på en förmögenhet i lagning av bromsarna för 1,5 år sedan. Hade ju varit mindre kul om det skulle vara dags med ytterligare lagning... Gammal är den, och skulle behöva målas - men helt klart funktionsdugligt. Golvet byttes ju för 5 år sedan och är fortfarande fräscht - vitkigtast för mig :-).

Väl hemma så tog jag först itu med stallsysslorna. Mockade boxarna i lugn och ro, fyllde på nytt strö, fixade hästmaten och så tog jag in pållarna det sista jag gjorde. Det blåste rejält ute och de ville komma in. De fick lite hö att tugga på innan resten av kvällsmaten skulle serveras.

Jag tog sedan itu med lite pappersarbete. Dags att fixa räkningarna - mindre kul syssla men måste göras... Idag tog det en stund, men det berodde på att Internet hakade upp sig hela tiden. Lätt irriterande...

När jag var klar med räkningarna och kände mig lätt fattig ;-) - så var det dags att ge sig ut i kolmörket och stallet. Passade på att släpa med mig Lillan ut så hon blev kvällsrastad. Helst hade hon nog legat kvar i soffan... ;-)

Pållarna fick sin kvällsmat, stallkatterna fick mat och så var jag klar i stallet för idag. Innan det fick bli soffan för min del så hann jag faktiskt röja upp i köket. Diskmaskinen plockades ur på ren disk och fylldes med smutsig disk. Gör underverk att få rent på diskbänken.

Kvällen avslutad nu med soffan och Hawaii 5-0 på TV4. Mycket mer än så kommer inte hända ikväll. Är trött och behöver komma isäng i vettig tid för en gång skull ;-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


27/9 Tisdag - Hårt slit...

Full rulle på jobbet - är ju lite kaotiskt för tillfället, men det blir nog bra när det blir ordning och reda. Kommer ta ett tag bara. Under tiden så är det bara att kvala upp ärmarna och jobba - och efter en dag på kontoret så är jag tämligen mentalt trött.... Idag så åkte jag först till Granngården för att shoppa hästmat och sedan till Willys för att shoppa mat till mig. Sedan var det full fart hemåt...

När jag kom hem så var T på plats och hade släppt ut Lillan - han hade varit i skogen med Lexi och självklart hittat massa svamp. Alltså satt han och rensade för fullt.

Jag fick i mig lite mat, hoppade i ridkläder och så full fart ut till stallet. Det är allt en himla tur att man har stall och häst - stall och hästpyssel är ju bästa sättet för mental återhämtning ;-)

Idag var det jag som skulle ta en tur in till ridhuset för ett pass på pållan. Eftersom jag kände mig trött och sliten så var tanken att det skulle vara skönt med ett lite lättare pass... Så när jag var klar med mockning och fix av hästmaten så hämtade pållarna in från hagen. Oktawia såg ungefär lika trött ut som jag kände mig...

Under tiden som jag fixade ordning pållan så höll T på och eldade ris i eldningtunnan. Det visade sig inte vara så smart... för när jag skulle lasta Oktawia så upptäckte vi att det hade rykt in rök i trailern... det upptäckte Oktawia också när hon kom in i trailern... Slängde sig ut med dunder och brak och vägrade sedan kliva in igen. Hon upptäcke också rökpelaren från eldningstunnan... som helt plötsligt var helt livsfarlig *suck*.

Ibland blir jag trött på hästkräket... minsta lilla som är liiiiite annorlunda när det gäller trailern - då blir hon omöjlig att last... In med hästen i stallet. Backade ner trailern till stallet. Bytte bil så T's bil fick dra trailern eftersom det är så blött i marken så min gamla volvo inte klarar av att få upp häst och släp från stallet. Uppförsbacke som det är... Det var inte alls självklart för Oktawia att kliva in - hon försökte slänga sig åt sidan men till sist fick jag in henne. Kan lugn erkänna att mitt humör inte var det bästa vid det här laget...

Kom in till ridhuset utan mer problem och jag satt i sadeln 30 min senare än vad jag räknat med. Tog ett djupt  andetag och skakade av mig det dåliga humöret.

Början av ridpasset funkade bra. Min kropp funkade rätt bra idag och uppvärmningen gick bra. Kände mig tämligen nöjd, men så när jag började med lite övningar så var inte pållan helt med på noterna längre... Helt plötsligt så kunde damen inte ta ställningen åt höger. Bet fast i bettet och ställde sig vänster och höger bogen levde sitt eget liv. Så skänkelvikning för höger skänkel funkade inte alls idag. Gick över till att jobba damen i trav på volt och så övergångar skritt-trav-skritt. Första fattade jag inte vad det var för fel, men så insåg jag att hon inte tog halvhalterna... sköt in bogen och älgade på....

Jag slet i mitt anletes svett kan man lugnt säga. Körde lite galopp för att se ifall damen slappnade av - men icke... *suck*. Jobbade på volt, bytte varv ofta, minskade och ökade volten, övergick till serpentinbågar och la in övergångar - och man kan säga att matte fick sig en omgång idag. Oktawia lekte inte giraff idag, men bet fast bettet och det där att ta ställning - i nåt varv - gick inte!!! Kände hur tålamodet tröt... matte har PMS och man skulle nog kunna tro att stoet också hade det.

Så det där med ett lugnt stillsamt ridpass - den planen gick käpprätt åt skogen! Jag fick rida för kung och fosterland och efter 1 timmes hårt slit och blodsmak i munnen så slappnade ÄNTLIGEN Oktawia av! Kunde då börja trava av damen. Lagom då kom ett par ryttarkamrater in i ridhuset - kommentaren var "det där ser mjukt och avslappnad ut". Det var skönt att höra ;-).

Efter nervarvning och avskrittning så var det dags för matte att kliva av hästen... hade inte mycket till ben "kvar" och jag hade en allvarlig fundering på hur jag skulle klara av att köra hem :-)

När vi lastade så klev pållan in i trailern utan större problem. Jag klarade av att köra hem, men var inte speciellt snabb i stallet när vi väl var hemma ;-). Inte klokt vad trött man kan bli av ett ordentligt ridpass... ;-).

Tog hand om Oktawia, serverade kvällsmaten och plockade undan alla prylar. Fixade iordning trailern och äntligen var jag klar för kvällen... kl 22 var jag inne i huset... Nu ska man snabbt gå ner i varv så man kan klara av att somna - får bli lite nyheter en stund innan det blir sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

27/9 Måndag - Lång dag...

Idag blev det en lång dag på jobbet... stämplade inte ut förrän kl 18.00!! Ett möte som drog över på tiden rejält - men så är det också lite kris för tillfället. Som tur var så fixade T vovven så hon slapp vänta på mig. När jag väl var hemma så var det bara att lägga i en ny växel. I med lite fil och müsli i magen, på med stallkläder och så full fart ut i stallet.

Mockade på raketfart och hann precis klart med stallet när M1 och P dök upp vid 19-snåret. Pållarna åkte in i stallet och M1 fixade ordning Oktawia för ett dressyrpass i ridhuset. Vädret för kvällen var verkligen lämplig för ridhusridning. Riktigt otäckt höstruskigt regnväder drog fram under kvällen.

Pållan klev in i den nyskurade trailern och la en riktigt bajshög det första hon gjorde - så typiskt hästar... utrustningen är ren och fräsch så länge de inte kommer i närheten av hästen ;-).

När vi kom fram till ridhuset så tog jag en extremt kort promis med Lillan för det regnade på tvären och varken jag eller vovve uppskattade vädret.  Lillan blev placerad i bilen efter promisen och jag gick till ridhuset.

Oktawia och M1 skötte sig bra idag och pållan kämpade på bra. Ekipaget tränade på övergångar - som vanligt ;-). 

Efter avslutat ridpass så var det in i trailern igen och så full fart hem. Eller kanske inte så full fart direkt... kolsvart ute och totalt spöregn... körde tämligen lugnt med andra ord - för sikten var ju inte den bästa och risken för vattenplaning överhängande...

Häst och utrustning blev som vanligt omhändertaget och när jag var klar med allt i stallet så var det soffan för min del. Missade första kvarten på CSI NY - men resten hann jag i alla fall kolla på.

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/9 Söndag - Stortvätt...

Tog det lugnt på morgonen. Blev lite soffhäng efter det att jag släppt ut pållarna. Jag hann också jobba lite åt Gränsbrytning på fm. Vid 12-snåret blev det lite lunch och T dök också upp. Han skulle hjälpa mig med dagens stortvätt. Men först en kopp kaffe ;-).

Strortvätten bestod av att bil och trailer skulle tvättas och T började först med sin egen bil. Jag tog under tiden itu med mockning av boxarna och övrigt stallfix. Upptäckte att det inte bara är hästarna som uppskattar nystädad säng... ;-). Funkar tydligen bra till vovvar också  ;-).
När jag var klar med stallet så satte jag igång med min bil. Putsade av den invändigt, både panel och rutorna. Avslutade med att hämta dammsugaren och damsög golv och säten - var välbehövligt ;-).

Nästa projekt var att ta itu med trailern. Den ska besiktigas på onsdag och var i behov av tillpiffning. Jag avskyr att åka iväg till bilprovning med smutsig bil eller släp.

När vi ändå var igång med storrengöring och högtryckstvätten var framsläpad så passade det att även rengöra trailern invändigt. Jag kör ju mycket på min häst och det var bra längesedan jag skurade trailern invändigt.

Så först så släpade jag och T ut gummimattan med gemensamma krafter. Den är verkligen vråltung... Sprutade rengöringsmedel och lät alltihopa stå i några minuter.Därefter gick T lös med högtryckstvätten och spolade rent trailern invändigt. Det tog en stund och det var mycket smuts som rann ut med vatten. Så skönt att få detta gjort...

När han var klar med tvättningen så hörde jag att mina hästar fick spel i hagen. Något hos grannen hade satt fart på dem och de rusade runt som vettvillingar och låtsades att de var svarta eldpsrutande drakar ;-)Oktawa får i alla fall snygg hals när hon ska verka lite "hotfull" ;-)Jag gick ut i hagen för att kolla vad det var som stressade upp dem, men grannen har så mycket prylar står på utsidan av hagen så det gick inte att se. Hur som helst, hästarna lugande ner sig så småningom, eller så blev de bara trötta...

Varm Oktawia - syns på blodådrorna ;-)
T fortsatte med att spola av min trailer på utsidan och jag passade på att gå in i huset och fixa lite mat. Jag började bli vrålhungring och eftersom jag då blir rätt grinig var det lika bra att fixa till lite käk ;-). Fick bli tortellini med tomatsås. Under tiden som vi käkade med så fick trailern och gummimattan torka. Efter maten så var mattan så torr att vi kunde baxa in den i trailern igen. Gick förvånansvärt smidigt den här gången...

Rent blev det i alla fall... ny färg skulle inte skada, men det får bli en annan gång. T har ju kört plåtskivor i trialern för ett tag sedan, de skavde bort färgen rätt bra.
Nu när trailern var klar så gick jag loss på min bil och en stund senare så var även denna nytvättad :-)

Såg genast mycket trevligare ut än innan - full med lera var den...
Framåt 16.30-snåret kom M1 och P för att ge sig ut på en uteritt med Oktawia. När de hade gett sig iväg så passade jag på att pyssla lite med Bianca. Borstning och så träns på och ut ur stallet.

Bianca tyckte det var måttligt kul att behöva träna utan att ha Oktawia med sig. Jag tränar in styrreglaget på den lilla fröken. Då går jag vid hennes manke - alltså får hon gå före mig och det var väldigt otäckt idag. Värst var det när vi skulle gå förbi grannens hundar... de prasslade i buskarna och gläfste. Gick bättre när vi kom ut på vår lilla väg. Start och stopp funkar bra, lite långsammare går det med höger och vänster. Hon svänger men man får göra övertydliga rörelser. Snart så blir hon nog lite mer lättstyrd ;-).

Arbetspasset höll på i 20 min för Bianca - och det är ungefär vad den lilla frökens hjärna klarar av... ;-)

Det är jobbigt att lära sig nya saker - alldeles själv utan Oktawia ;-)Fröken blev åter placerad i sin box och snart var Oktawia och Co tillbaka. Pållarna fick gå ut i hagen en sväng igen eftersom det var en stund kvar av kvällen. Jag och M1 bokade in träningen av Oktawia för de närmaste veckorna innan M1 och P åkte vidare. Jag och T avslutade kvällen med att gå en promenad med vovvarna innan det blev mörkt. Mulet var det, men regnet höll sig borta.

Var hemma igen vid 19-snåret och då for T och Lexi vidare till lägenhete. Jag har lite småpyssel kvar inne att fixa innan det är dags att placera sig i soffan. Har ju inte fått så mycket gjort inne den här helgen. Och fixa klart lite tvätt måste jag nog göra innan det ärdags för TV:n. Ska också strax ut för att plocka in pållarna. Blir då till att ta på sig pannlampa - för det är inte lätt att hitta två svarta hästar i mörkret ;-).

Men detta var allt för idag!

/Lizzie

24/9 Lördag - Utedag...

Idag har det varit en helt underbar höstdag med sol och värme. Efter frukost så gick jag ut och fixade stallet i lugn och ro. Mockade, fixade vatten, på med nytt strö i boxarna och fixade hästmaten och var lagom klar med allt vid 11-snåret när T dök upp. Precis lagom när jag skulle sätta på kaffe ;-).


Så vi tog en fika ute i trädgården och höll på att somna i solen ;-). Sedan så hjälpte T mig med att plocka upp äpplen...
Och äpplen fanns det att plocka.... tappade snart räkningen på hur många kärror vi fyllde, men vi höll på och plockade äpplen i 3 timmar med avbrott för vattenpaus... men till sist så var fallfrukten upptagen och gräsmattan redo för en date med åkklipparen, men det får nog bli under morgondagen.

Unden en vända för att tömma kärran med äpplen så upptäckte jag att Bianca inte bara är en shetlandsponny... hon är även en bergsget! Uppenbarligen är löven godare än gräset...Mitt i stenröset stod den lilla fröken...Som tur var kunde hon klättra ur stenröset också. Hade varit lite svårt att försöka lyfta bort henne ;-).När vi var klara med äppelrensningen så blev det en sväng till Marieberg. Vi åkte till Elgiganten och T fixade sitt abonnemanget till sin mobil och la till en tilläggstjänst så att han kan surfa med mobilen utan att bli ruinerad.

Innan vi for hemåt igen så blev det ett besök till Café Garden och varsin räkmacka - smakade mums :-)Mätta och belåtna åkte vi sedan åter till Kartorp och hemma svidade jag snabbt om till ridkläder. Ut i stallet och hämtade in pållarna.

Borstade för lilla Bianca och sedan fixade jag iordning Oktawia för en liten skrittur och vid 17.20 gav vi oss av.

Idag fick det bli en sväng genom byn, förbi ridskolan och så gärdesvägen tillbaka. Det var första gången som Bianca fick följa med på denna svängen och det var mycket för fröken att titta på. Soptunnor, brevlådor, massa hus, andra hästar, folk som var ute och rörde på sig. Därför var det skönt för lilla fröken att ha stora trygga Oktawia att gömma sig brevid ;-)
 Skritturen tog 45 min och Oktawia klev på i bra skrittempo, vilket gjorde att Bianca fick småtrava för att hänga med. Bianca var därför rätt trött när vi kom hem - och rejätl svettig.... men fröken har ju hunnit sätta rejäl med päls så det är inte så konstigt ;-)

När pållarna blivit ompysslade så fick de gå ut i hagen igen och käka gräs. T och Lexi förpassade sig iväg till lägenheten. Jag fortsatte mitt pyssel ute, rensade bland lite blommor - här gäller att utnyttja dagsljuset så länge det går :-)

Resten av kvällen så pysslade jag att plocka med lite tvätt och stryka lite en stund innan jag parkerade mig i soffan för att kolla på filmen Mamma Mia på 3:an. Och det är väl ungefär så spännande som resten av kvällen kommer bli.

Så detta var allt för idag - men avslutar med bild till Nalles fanclub. Det är inte bara Lexi jag tränat att hoppa upp på huggkubben ;-)
/Lizzie

23/9 Fredag - Äntligen helg...

Ännu en hektiskt dag på kontoret, men idag var det fredag så det var bara att kavla upp ärmarna och göra en sista insats inför helgen. Sista mötet slutade tidigare än förväntan så det var ren bonus att jag kunde stämpla ut 16.30 och åka hem.

Väl hemma så var T på plats och luftade Lexi.

Tricket att hoppa upp på huggkubben och sitta fint funkade även idag.

Lexi mitt bland veden...Fröken tyckte det var lite kul att få visa sitt trick ;-)

Jag fixade lite mat och så kaffe innan jag satte igång med stallet. Mockade och fixade hästmaten. Pållarna plockades in till 18.30 när M1 och P dök upp.

Oktawia blev iordninggjord för ett litet pass hoppning och så lastade vi och for till ridhuset. Lexi och T fortsatte till lägenheten.

2 hinder bygges upp mitt i ridhuset, med ett galoppsprång emellan. Jag och P byggde under tiden som M1 värmde upp. Blev sedan till att skritta och trava över bommar innan själva skuttande över hindrena utövades. Jag försökte under tiden roa Lilla med en pinne. Matte fick både agera slängare och apportör av pinnen.... Lillan tyckte det var kul att bita på pinnen, men att hämta den var helt onödigt. För övrigt så var Lillan lite lätt uttråkad och var extremt gnällig hela kvällen...

Vovven uppskattade inte alls fredagsmyset i ridhuset ;-)Oktawia skötte sig bra ialla fall och var lite trött efter arbetspasset. Nya sanden är ju lite tung.

Vid 20-snåret så var vi klara och damen lastades in i trailen och vi åkte hemåt igen. Väl hemma så var det den vanliga proceduren. Oktawia blev ompysslad, prylar plockades undan. Fixade trailern och så fick pållarna sin kvällsmat. Varklar i stallet vid 20.45-snåret och resten av kvällen avslutas i soffan framför TV:n och Kommissarier Linnely på 8:an. Ett glas rött, Jacob's Creek Grenache shiraz, får göra mig sällskap också. Inte dumt alls.

Det var allt för idag!

/Lizzie

22/9 Torsdag - full rulle....

Efter en totalt hektiskt dag på jobbet där jag gått från ena mötet till det andra så var det full fart hemåt vid 17-snåret.

Väl hemma så satte jag på kaffe för T meddelat att han var på väg. Jag hann få i mig lite käk innan vi fikade en stund. Sedan var det full fart ut. T var snäll och höll ved åt mig - han jobbar hårt på björken ;-). Jag själv tog itu med mockning av hästboxarna och fixade med hästmat och vattenhinkar. Strax innan 19-snåret så plockade jag in pållarna till stallet och så hakades trailern på bilen. Och så var allt klart tills det att M1 och P kom vid 19-snåret.

Lillan älskar ju att sitta i bilen och hon parkerade sig där väldigt fort när hon förstod att det var dags för en tur till ridhuset. Detta gjorde att Lexi kunde busa runt ute i trädgården och jag passade också på att träna lite med henne.

Lexi har ju svårt att var stilla ;-). Och jag försökte utnyttja hennes benägenhet till att studsa runt. Lånade huggkubben från T en stund och det tog inte många försök innan jag lärt Lexi att hoppa upp på huggkubben och sitta fint ;-)Och vovven klarade av att sitta stilla i en minut minst ;-)

Vid 19.30 så var M1 klar med Oktawia och pållan blev lastad och färden gick till ridhuset. Under tiden som M1 värmde upp Oktawia så tog jag och T en promis med vovvarna - totalt kolmörkt hann det bli... Innan jag gick iväg till ridhuset så svängde jag förbi cafeterian och shoppade mig en kopp thé och en macka. Passade också på att lämna av oriflamevaror till kamrat S J-L som var cafeterianansvrig för kvällen.

Thé och mackan fick följa med till ridhuset och så kollade jag på ekipaget som jobbade på i ridhuset. T och Lexi for vidare till lägenheten.

Det är nu nytt underlag i nya ridhuset. För tillfället är det lite ojämnt, men blir nog bra när det satt sig. Eftersom det var helt nyinlagt så var det lite tungt och pållan blev lite trött. Dock så jobbade hon på bra :-).

Strax innan kl 21 så var motionspasset avklarat och pållan och jag kunde åka hem igen. Väl hemma så blev det pyssel i stallet, kvällsmaten serverade och prylar plockades undan. När jag var klar i stallet så blev det soffan och jag kollade på andra halvan av CSI Maimi.

Nu blir det nyheter en stund och sedan väntar sängen.

Detta var allt för idag!

/Lizzie

21/9 Onsdag - Möte...

Efter en dag på jobbet med fullt ös, så var det full fart hemåt vid 16.30-snåret. Väl hemma så blev det snabbt lite mat och så full fart ut i stallet. Mockade och fixade iordning hästmaten och vattenhinkar. Var klar precis vid 18-snåret när T kom. Förklarade att han skulle ta in pållarna vid 20-snåret, men att jag fixade kvällsfodringen. Sedan så for jag iväg på möte med fotoklubben Focus som började kl 18.30. T var kvar hos Lillan som hundvakt.

Idag var det årsmöte och så klubbmöte - kollade på fina bilder och fikade. Vid 21-snåret var mötet avklarat - precis när min parkeringstid var slut så det passade bra.

När jag kom hem så fick pållarna kvällsmaten och jag själv förpassade mig in i huset. Lillan ville absolut inte ut på någon kvällspromis ;-).

Som tur var så slog jag igång datorn och kollade upp utställningen i Oktober. Visade sig att jag kommit ihåg fel vad gäller anmälningsdatum. Måste vara inne på fredag - inte på måndag som jag fått för mig :-O.

Bara att sätta igång med att fylla i anmälningsblankett och kopia på stamtavlan i Biancas pass. Även anmälningsavgift fixades och nu ska jag bara komma ihåg att lägga på anmälan på posten i morgon.

Nu är jag i alla fall klar för ikväll och ska nog inta lite mer horisntalläge, gäller ju att orka med morgondagen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

20/9 Tisdag - PSA

Arbetsdagen började med att vi i administratörsgruppen hade en fm med internutbildning. Strax innan 12 samlades hela vår enhet för att vi skulle iväg på en PSA-eftermiddag. PSA är förkortning för PersonalSocialaAktiviteter :-). Som kommunanställd har vi inte någon friskvård på arbetstid. Däremot så har vi alltså personalsociala aktiviteter. Den här gången skulle vi åka iväg till Skärmarboda i Kilsberg med en guid för att titta på de klippgrottor som bildads av yoldiahavet.

Eftersom vi skulle vara ute och en arbetskamrat skulle ha med sig sin vovve så skulle Lexi få följa med. T kom med henne till mitt jobb strax innan 12 och vi åkte tillsammans med arbetskamraten med andra vovven. Vovkompisen heter Doris och hade egen bur. Lexi fick sitta brevid och pep och gnällde ungefär hela resan till Skärmarboda....

Väl framme så började vi med lunch i form av medtagen sallad. Självklart höll Lexi koll på ifall det är nåt ätbart på gång ;-)
Efter en god sallad så började vandringen. Vi skulle gå en tur på 2,5 km... men fort gick det inte för det handlade nästan om bergsklättring...Vår guid berättade om naturreservatet Skärmarboda, som ganska nyligan blivit naturreservat. Vacker natur var det i alla fall.Lexi var allmänt hysterisk. Ville helst leka med den andra vovven, men lyckades i alla fall sitta stilla korta stunder ;-)Naturens skapelser kan vara helt fantastiska, man kan ju verkligen fundera på hur denna tallen kunnat bli som den blivit. "Knorrtallen" är ett bra namn :-)Det som skärmarboda är känt för, är ju de stora klippgrottorna. De bildades av Yoldiahavet efter senaste istiden för cirka 10 000 år sedan.
 


Får man plats 5 personer så räknas det som en grotta...Häftiga stenblock är det hur som helst...Först så klättrade vi upp.... och så klättrade vi ner...Vi hade hyfsad tur med vädret. Det kom lite duggregn just när vi fikade, men i övrigt så slapp vi spöregn. Men regnställ och ordentligt på fötterna behövdes i alla fall... Dock var det väldigt skön luft ute :-). Dessutom var det några arbetskamrater som hittade höstkantareller under tiden som vi var ute och vandrade.

Jag hade fullt upp med att kolla vart jag satte fötterna någonstan... Eftersom jag har ett resttillstånd i form av känselnedsättning och kraftnedsättning i mitt högra ben efter ett diskbråck -96. Så rörde jag mig långsamt framåt och var tvungen att hela tiden kolla vart jag satte ner fötterna någonstans. Jag har inte full känsel under min högra fot och snubblar lätt ifall marken inte är slät... och idag så var det allt annat än slät mark ;-)Jag klarade mig ialla fall ifrån att ramla omkull. Halkade vid ett par tillfällen, men det var tämligen blött i skogen så det var inte så konstigt...

Vi var tillbaka vid bilarna vid 16-snåret som beräknat. Full fart tillbaka till stan och så var denna arbetsdag slut :-). Lexi fick följa med mig hem eftersom T skulle komma och hämta Lexi. När jag kom hem så var han redan på plats och höll på att ta rätt på min björk.

Jag fixade lite kaffe och vi fikade. Jag fick också i mig lite mat och så satte jag igång med stallet. T och Lillan åkte iväg en sväng under tiden som jag mockade och fixade hästmaten. Han kom lagom tillbaka när jag gjort iordning Oktawia för ett pass tömkörning.

Självklart så spöregnade när jag satte igång med tömkörningen, men som tur var så avtog det lite. Alltså slapp vi bli helt sjöblöta. Tömkörde runt huset och nere vid vändplanen. Arbetspasset funkade bra, och pållan verkade tämligen nöjd med arbetspasset efteråt.

Mys i stallet...Pållan blev ompysslad och så fick pållarna stå kvar i stallet. Jag förpassade mig in i huset och soffan en stund innan det var dags att kvällsmata pållarna. Slökollade lite på TV till kl 21. Då blev det mat för pållarna och resten av kvällen är det dr House som gäller.

Detta var allt för idag!

/Lizzie

19/9 Måndag - Ny vecka....

Så var det måndag igen och fullt ös på jobbet. När jag åkte hem vid 17-snåret så var jag hur trött som helst och det kändes bra att det sista mötet på dagen blivit inställt... Hjärnan var inte riktigt vaken på slutet av arbetsdagen ;-).

När jag kom hem så var T i full fart med att såga ved åt mig. Lillan kutade runt trädgården och blev helt överlycklig när jag kom hem. Fast det visade sig att det var billen hon ville in i ;-).

Jag fixade iordning kaffe åt mig och T, fick i mig lite mat och försökte få igång på kroppen. M1 och P kom strax innan 18-snåret och det en uteritt stod på schemat för Oktawia. Under tiden som de var ute på turen så mockade jag hästarnas boxar. Fixade sedan hästmaten och avslutade med att borsta igenom Bianca ordentligt. Den lilla damen var helt svettig i flankerna... var rätt varmt ute och hon har redan satt jättemycket päls... Bianca verkade i alla fall uppskatta pysselstunden och jag blev lagom klar med henne när M1 och P kom tillbaka med Oktawia.

Oktawia hade varit lugn och avslappnad på uteritten - och när Oktawia blivit ompysslad så blev det boxen för henne. Pållarna fick stå kvar inne resten av kvällen.

M1 och P åkte vidare när de var klara. T hade sågat klart ved för kvällen så han och Lexi åkte vidare till lägenheten. Jag gick in i huset för att göra lite nytta, men Lillan var så himla rastlös, så jag fick gå ut igen. Det var ju en skön kväll så det fick bli en promis istället.

Visst att det fort blir mörkt, men det är ju lika bra att vänja sig. På med reflexväst på mig och reflextäcke på Lillan och vi syntes bra :-)Svårt för en svart vovve att synas i mörkret annars... Vi gick en tur på 4 km, Lillan pinkade ungefär 1000 gånger och bajade 3 gånger!!!! Vi var hemma igen 40 min senare och då var Lillan nöjd Innan vi gick in för kvällen så blev det ett snabbt besök till stallet och pållarna fick sin kvällsmat. Efter detta så tyckte Lillan att det var helt OK att gå in i huset. Hon käkade lite mat och sedan parkerade hon sig i soffan och slaggade in direkt ;-).

Jag tog itu med resterna av stryktvätten, hade lakan kvar att stryka klart så de blev fixade. När klockan var 21 så var jag klar med stryktvätten och jag parkerade mig i soffan brevid Lillan. Resten av kvällen är det CSI NY som gäller och roligare än så blir det inte idag.

Detta var allt för idag!

/Lizzie

18/9 Söndag - Tävlingsdags...

Idag var det dags för dressyrtävling igen. Upp kl 7 och kravlade ut till stallet för att morgonfodra pållarna. Gråmulet väder och lite duggregn var det ute, så jag tog mig tillbaka till sängen en stund innan jag var tvungen att ta mig upp vid 8-snåret igen. Då var det bara att sätta fart med att göra sig iordning och fixa iordning kaffe som skulle med.

T fixade på trailern på Hondan och alla prylar som skulle med packades ini bilen. M1 och P hade kommit vid 8-snåret och pållan hade fått manen knoppad och var borstad så hon glänste. På med täcken och skydd och strax innan kl 10 lastade vi och åkte iväg mot Lindesberg.

Resan till tävlingsplatsen tog precis en timme. Gick iväg och kollade hur deltagarna låg till tidsmässigt och tiderna verkade stämma idag.

Pållan blev urlastad och på med utrustningen. Det var halvruggigt väder och regnet hängde i luften - så det blev regnställ på och extra fleeceväst under. Klarade mig ifrån att frysa i alla fall :-)

Pållan skötte sig bra på framridningen. M1 rider ju fram enligt samma system som vid ridpassen hemma. Ingen idé att krångla till saker och ting bara för att man är på en tävlingsplats. Oktawia känner ju igen upplägget av uppvärmningen och känner sig trygg med det.

Lite seg var hon på framridningen, men i annars så skötte sig damen bra.Själva tävlingsmomentet som bestod av programmet LB:1 skedde inne i ridhuset och då taggade damen upp sig lite. Här är länk till videosnutt över dagens tävlingsinsats.

http://www.youtube.com/watch?v=fxdrgrshks8

Lite synd på att hon tog ett travsteg i skritten, men men - sånt som händer. Är superdupernöjd med ekipaget insats som resulterade i 64.83 % och en 2:a placering i klassen.

En blå rosett får ekipaget av Domaren AN.
Oktawia ser rätt nöjd ut, eller hur? ;-)Fin pålla och ryttare med blå rosett :-)
Oktawia när nog rätt nöjd med sin rosett ;-)

Efter prisutdelningen så var det till att packa in prylar och häst i bil och trailer. Sedan var det full fart hemåt och en timme senare så var vi hemma.

Bianca hade fått stått inne i stallet under tiden som vi vari väg och roade oss. När M1 tagit bort knopparna och pållarna blivit utsläppta i hagen så var Bianca jättebusig och for runt i hagen.
Oktawia var ointresserad av att busa, hon ville äta gräs - så istället fick M1 agera buskompis till Bianca - det var jetekul tyckte Bianca ;-)
Om man springer efter M1 så får man ju godis - då är det värt att röra på sig ;-)Förutom blå rosett så blev det också en plakett - så nu har pållan tjänat ihop 3 plaketter :-). Duktig liten häst är hon :-)M1 och P tog sig hemåt och jag satte igång med mockning. Lika bra att fixa klart allt i stallet när jag ändå var där. Så boxarna mockades och ströddes med nytt spån. Vattenhinkar gjordes rent och fylldes upp med nytt vatten. Fixade också iordning hästmaten. Avslutade allt med att fixa iordning sadel och träns.

När jag var klar med allt så var kl 15.30 - vips så hade den här dagen försvunnit :-). T och jag tog en fika innan hand och Lexi åkte till lägenheten.

Jag passade på att göra lite jobb åt Gränsbrytning. Fixade sedan lite stryktvätt och innan jag visste ordet av så var det dags att ge sig ut för att plocka in pållarna för kvällen.

Det var mindre kul... totalt spöregn ute och så kolsvart. Jag öppnade stalldörren ut till hagen och ropade - inga hästar... hällde upp kraftfoder och hö. Skramlade ordentligt så pållarna skulle höra... inga hästar dök upp....

Bara att ge sig ut i blötan med andra ord... fram med en ficklampa och så ut i kolsvart hage och till sist så hittade jag 2 blöta hästar... De var måttligt intresserade utav att gå in eftersom de stod och tryckte bakom en häck för att få skydd för regn och vind... men till sist så var de inne i stallet och jag hade fått av Oktawia det blöta och leriga täcket. Istället så var jag blöt och lerig...

När jag var klar med stallet så var det åter in i huset och nu blev det soffan för min del. Kvällen får avslutas med den brittiska kriminaldramat "Vera" innan jag intar sängläge för den här dagen.

Detta var allt för idag!

/Lizzie

17/9 Lördag - Full rulle...

Idag har det varit en helt otroligt vacker höstdag. Tyvärr var jag bara tvungen att vara inne och städa. Inte städat ordentligt på 3 veckor och till sist så funkar det inte längre...

Så efter det att pållarna blivit utsläppta till sommarhagen, jag fått i mig frukost och fixat mig iording så var det bara att ta itu med dagen.

På med tvättmaskinen, dammade och plockade iordning i hela huset, så fram med snabeldraken så operation dammsugning påbörjades. Det var soligt och varmt ute, så Lillan låg och solade ute - på så sätt behövde hon inte konfronteras med snabeldraken. Det är ingen trevlig bekantskap nämligen.

Det tar en stund att dammsuga hela huset och inte hör jag något heller. Så jag blev lite förvånad när jag var klar med dammsugningen och upptäckte att T hade kommit och var i full färd med att släpa undan grenarna från den nersågade björken. Trodde vi skulle fixa ordning på björken senare i em... men vill T slita så inte mig emot ;-)

S hade sågat upp halva björken i lämpliga bitar, bensinen tog slut så han hann inte klart. Syns tydligt att björken var allt annat än fräsch invändigt...

Jag fixade lite soppa till lunch, behövdes lite mat i magen för att orka fortsätta jobba. Efter lunchen så fortsatte jag med att städa toaletter och badrummet för att avsluta med att moppa golven. T jobbade vidare med att dra bort grenarna från björken....När grenarna var bortsläpade så trasslade vi rätt på tråd och stolpar och stänglset till vinterhagen blev uppsatt igen. Pållarna tyckte det var lite konstigt att inte kunna röra sig i hela hagen ;-). Den halvan av björken som ännu inte är uppsågad får ligga kvar i hagen. Varken jag eller T kunde rubba resten av stammen, så den får ligga där tills S med motorsågen har tid igen ;-).T släpade ner alla grenarna mot vedboden så ska han kan såga upp det som går att använda till ved. Lite att göra med andra ord...När T släpat klart alla kvistarna så hjälpte han mig med att skaka mattorna. När det var gjort så kunde jag lägga på dem och huset var färdigstädad.  T åkte iväg till Kumla för att hälsa på svärfar och jag tog itu med stallet. Fixade mockningen och vattenhinkarna vid 15-snåret då M1 och P dök upp.

Under tiden som M1 fixade ordning Oktawia så fixade jag klart det sista i huset och drog på mig stallkläderna. Sedan ut och hakade på trailern och så kunde pållan lastas och färden gick mot ÖFK.

Idag så var det full rulle vid ÖFK. Jobbet med att byta ridhusbotten i nya ridhuset var i full gång, det var fälttävlansträning på gröna banan, ridlekis vid lilla sandpaddocken och övrigt löst folk runt Herrgården. M1 skrittade iväg till ponnypaddocken där M1 kunde träna - inte helt i lugn och ro - M1 var lite spänd. Vi vet inte vad hon reagerade på, men nåt tyckte hon var konstigt....  men för övrigt så skötte sig damen bra. M1 avslutade ridpasset med att rida igenom LB:1-programmet och det funkade bra. Blev sedan en lite promis när M1 sedan skrittade av pållan.

Innan jag sedan åkte hemåt så fick det bli en sväng till Willys för att shoppa lite kylskåpsvaror, hundmat och kattmat. Pållan stod snällt och väntade i trailerna under tiden som jag var inne på Willys. När jag var klar så var det i alla fall dags att fara hemåt.

Väl hemma så var T i full fart med att såga grenar åt mig. Blir finfin ved till nsäta år :-). Jag fixade iordning pållan och så fick det bli hagen igen för pållarna en stund. Plockade undan på alla prylar och mockade ur trailern. När jag var klar så var jag tämligen utsvulten och fixade iordning pasta med bacon och champinjoner/kantareller. T var också hungrig efter allt släpande och sågande.

Efter maten så blev det stallet igen och jag putsade iordning sadel och träns inför morgondagens tävlande. Jag var klar strax innan 20-snåret så då fick pållarna komma in i stallet igen. Maten serveras senare. När pållarna var placerade i sina boxar så förpassade jag mig in i huset och soffan. Ett gammal avsnitt av Morden i midsomer får avsluta kvällen. Ska snart ut och kvällsmata pållarna och sedan blir det sängen. I morgon blir det INGEN sovmorgon - tävling i Lindesberg står på schemat och jag ska upp kl 7 för att ge pållarna sin frukost.

Så roligare än så här blir det inte idag.

/Lizzie

16/9 Fredag - Trevligheter...

Det är väl knappast någon hemlighet att vovven Lillan är en soffpotatis... men i morse tog hon priset.... Jag fick i princip dra henne ur sängen i morse. När jag fått¨på henne täcket och sedan skulle släppa ut henne, ja då var hon försvunnen. Gissa vart jag hittade den lilla damen...

Lillan hade minsann intagit mig plats i soffan och bäddad ner sig i min filt. Att gå ut och göra sina behov så här på morgonen - det var tydligen överkurs... ;-)
Den trötta hunden fick ligga kvar i soffan under tiden som jag gjorde mig iordnin för att åka till jobbet. Det sista jag gör innan jag åker hemifrån är ju att släppa ut hästarna och då fick minsann Lillan gå ut. Men populärt var det inte... ;-)

När pållarna var ute i hagen och Lillan inne i huset igen så var det full fart till jobbet. Ytterligare en dag med fullt ös på jobbet - men idag kom jag i alla fall hem i vettig tid.

När jag kom hem så var det full rulle. Jag har ju två björkar står tämligen nära min husknut. Den närmaste björken står cirka 4 meter från husknuten och dessutom så börjar den bli dålig i toppen...

Björkar ruttnar ju inifrån och till sist så måste de tas ner. Igår så stod det två björkar brevid varandra...När jag kom hem från jobbet idag så var det bara en björk kvar - den andra var redan nertagen och S var i full fart med att såga ner björken i lite mer lättarbetade delar år mig. Mycket riktigt så stämde min misstanke att björken var dålig inuti. Nu slipper jag oroa mig för att få in björken i mitt sovrum när det blåser storm nästa gång...Jag satte igång med mockning och fix av hästmat. När jag var klar så blev det lite kaffe och mat. T och S fikade också. S kollade på den andra björken också, blir nog så att den måste tas bort rätt omgående den också. Idag hade han inte tid, så det får bli någon annan dag. Huvud saken är att den dåliga björken är borta i alla fall.

Tills det är helt klart med björken så får pållarna finna sig i att enbart vara i sommarhagen eftersom staketet är nerplockat en bit i vinterhagen. Björken var tvungen att läggas in i hästarnas vinterhagen för att inte skada något annat.

Vid 18-snåret så for jag till stan igen - idag började höstens fotokurs - "fotografisk fredag". T var kvar hemma hos mig som hundvakt till Lillan och M1 skulle fixa pållans motion i form av uteritt.

Jag själv hade en mycket trevlig kväll på Medborgarskolan. Bästa kursledaren :-) och ett gäng trevliga fotointresserade kursdeltagare. Det här kommer bli en mycket rolig kurs :-).

Var hemma igen vid 21-snåret. Pållarna stod i stallet så jag serverade dem lite kvällsmat och så blev det soffan för mig. Nu ska jag i alla fall kolla på Tyst vittne på 7:an och det får avsluta min kväll för idag.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


15/9 Torsdag - Ridhuset...

Efter en hektisk dag på kontoret - som slutade 17.30 - så var det bara att lägga i en annan växel när jag väl kom hem. Hoppade i stallkläderna direkt när jag kom ut. Ut till stallet och mockade båda boxarna i ett rasande tempo ;-). Var klar med stallet till kl 18.30 när M1 och P dök upp. På med trailern på bilen och så in i huset för att få mig lite mat. Tur att det inte var jag som skulle rida idag - var lite lätt stressad ;-).

Strax efter 19-snåret så var pållan iorddninggjord och instoppad i trailern och vi kunde åka iväg. När jag så sakteliga körde ut från mitt hus så tyckte jag att jag såg nåt konstigt ute på gärdet... var det hästar som var på rymmen månne... Var tvungen att stanna bilen och kliva ur för att kolla ordentligt. Hade med mig videokameran för att jag tänkte filma pållan och M1 under kvällens ridpass. Så fram med den och så zoomade jag ordentligt.

Det var inga hästar som var ute på stubbåkern.... det var mamma älgko....och två tillhörande kalvar....hm... kan inte älgarna hålla sig i skogen... tycker inte det är så lattjo att ha dem springades så nära huset...

Hoppade in i bilen igen och vi fortsatte till ÖFK.

Jag och Lillan tog en promis under tiden som M1 värmde upp pållan. På vägen tillbaka så tog jag svängen förbi caféterian och köpte med en kopp té - det smakade bra eftersom det var en lite kylig kväll.

Pållan var på ett bra humör idag och M1 tränade på detta med rakriktning - något som Oktawia tyckte var rätt jobbigt, men kämpade på.


Lyckades rätt bra med jobbet att få pållans bakdel på rätt köl i galoppen - helst så vill ju Oktawia galoppera med bakdelen helt innanför spåret - så det var jetejobbigt att hålla hela kroppen på rätt köl ;-)Dagens ridpass avslutades med att M1 red igenom dressyrprogrammet LB:1 - vilket går på kort bana (40 meter). Lång bana (60 megter) har ju funkat bra och vi var lite oroliga att pållan skulle tjura ihop nu när det är dags för program på kort bana. Men vi behövde inte oroa oss. Oktawia skötte sig alldeles utmärkt idag :-)


Galoppen har verkligen blivit mycket bättre sedan förra året :-).Så Oktawia var en mcket duktig liten häst idag :-) Klev också snällt på trailern när det var dags att fara hemåt :-).

Väl hemma så blev pållan ompysslad, Bianca blev kollad och allt var OK med henne. Kvällsmaten serverades till pållarna och jag plockade undan alla prylar innan jag så gick in i huset för kvällen.

Kvällen avslutades med en stunds soffhäng och jag klite TV en liten stund innan det så blir dags att inta sängläge.

Detta var allt för idag!

/Lizzie

14/9 Onsdag - Kurs del 2....

Idag så var det omgång två i kursen i presentationsteknik. Idag så skulle var och en få göra en presentation på cirka 3 minuter... och alla hade ungefär lika mycket ångest över detta... dessutom så skulle vi bli inspelade och få vår presentation på en dvd-skiva.

Så under 45 min innan kursen skulle börja satt jag på mitt kontor och filade ihop vad jag skulle prata om. Det fick bli en presentation över min kunskapsprojektering inför C-uppsatsen som jag gjorde förra året. Har ju aktualliserat den nu eftersom jag nu ska skriva klart min C-uppsats under höstterminen. Samtidigt som jag arbetar heltid.... så jag kommer ha fullt upp ett tag framöver ;-)

Dag har varit väldigt lärorik, jättebra att få kolla på alla andra kamraters presentationer. Vi fick bra tips från kursledaren om vad man skulle tänka på osv. Framför allt så överlevde man sin presentation *fniss*.

Jag lyckades i alla fall hålla koll på hastigheten i mitt tal. Orden blev lite avhuggna, men jag har en tendens att tala i stackatto när jag blir stressad. Att jag var dödligt nervös syntes inte. Kursledaren tyckte jag hade bra disposition och mina kamrater tyckte jag skötte mig bra och att jag valt ett intressant ämne att prata om. Bara att fortsätta träna med andra ord :-).

Kursen var klar vid 16-snåret så upp till kontoret igen för att hämta min kalender och så iväg till IT för ett planeringsmöte. Det tog ett tag och vi var klara vid 17.20... äntligen var arbetsdagen slut. Innan jag åkte hem så blev det ett snabbt stopp vid ICA-affären för jag behövde få hem lite mjölk och müsli. Det var inga köer i affären så shoppingen gick snabbt.

Väl hemma så var T hemma så Lillan blivit rastad. Kändes bra att hon inte behövt vara hemma själv tills jag lyckats ta mig från jobbet ;-).

Det blev lite fika och lite mat. T kollade på DVD:n från kursen och tyckte jag skötte mig bra ;-).

Jag tog itu med lite pyssel hemma, matning av katterna och gjorde rent alla kattlådorna innan det var dags att ta itu med stallet. M1 och P kom vid 18.30-snåret och tog hand om pållans motion i form av uteritt. Det var lite bättre väder ikväll om man jämför med gårdagens storm ;-).

Så under tiden som M1 och P var ute på tur med pållan så mockade jag hästarnas boxar och fixade maten. T plockade upp fallfrukt - är ungefär en miljon äpplen på min gräsmatta efter gårdagens storm... kommer ta ett tag innan alla äpplen är upplockade ;-).

T och Lexi for hemåt vid 20-snåret och M1 och P kom tillbaka vid denna tidpunkt. Så det blev lite snack i stallet och så passade jag på att putsa lite på Bianca idag - fröken uppskattade pysslet och putsade tillbaka :-).

När M1 var klar med Oktawia så fick pållarna stå kvar i stallet. Jag förpassade min in i huset och kollade lite mail osv, innan jag gick ut igen för att kvällsmata de små djuren.

Nu ska jag kolla lite på TV en stund innan jag kryper iväg till sängen. Min hjärna är tämligen helt slut efter alla intryck de senaste dagarna ;-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

13/9 Tisdag - Kurs del 1...

Har tillbringat hela arbetsdagen på en kurs i presentationsteknik. En mycket givande och lärorik dag som avslutades med att vi fick göra en presentation i grupper om 2 och 2. Detta med att stå och prata framför en grupp med människor är ju rena skräcken, alltså är denna kurs välbehövlig. Jag har också en tendens att prata extremt fort när jag blir nervös... om rösten bär över huvud taget ;-). Så detta är välbehövlig träning - visade sig också att jag och min kamrat överlevde vår presentation ;-).

När jag åkte hem från jobbet så upptäckte jag att det blåste full storm och hemma hade partytältet blåst sönder och ett av åkeröträden hade tappat kraftiga grenar. För att inte tala om att det nu ligger miljoner med äpplen på gräsmattan...

T kom  strax efter att jag väl kommit hem och kollade att resterna av partytältet inte skulle flyga iväg. Vi drack lite kaffe och sedan så blev det stallet. Planen som gick ut på att M1 skulle rida pållan ett pass i ridhuset, fick vi ställa in. Jag vågade inte ge mig ut med trailern på vägen i stormen. När jag var klar med mockningen, fix av vatten och mat så var klocken 19. Tanken att sätta mig och förbereda en presentation till  morgondagen, det klarade inte min hjärna av. Min kropp behövde ha lite fysisk aktivitet. T och Lexi åkte till lägenheten och jag tog en promis med Lillan. Det var lite jobbigt att gå i stormen och hade motvind när vi gick iväg. Bara att gå lite lätt framåtböjd och gå framåt ;-). När vi vände och gick hemmåt så fick man gå lite lätt bakåtlutad och vi raglade över vägen som fulla hönor ;-) - snacka om kraftiga kastvindar...

Promenaden tog 40 min och hemma igen så blev det stallet direkt. Lika bra att ta in pållarna innan det blev mörkt. Som vanligt så var pållarna längst bort i hagen, men hörde faktiskt när jag ropade på dem så de kom knatande. De hade ingenting emot att få komma in till sina boxar - de blir ju lite trötta av kraftig blåst. Snabb koll av pållarna och så in i huset.

Hade fortfarande behov av att röra på mig så jag tog itu med en stor hög med stryktvätt. Lika bra att passa på att få det gjort när jag väl fått lite tid över ;-). Blev alltså en date med strykjärnet i dryga timmen, men blev då klar med all stryktvätt och kläderna förpassades in i min garderob. Var klar med strykningen strax innan kl 21, alltså lagom tills det var dags att gå ut och kvällsmata pållarna.

Nu blir det dr House för resten av kvällen och detta var allt för idag!

/Lizzie

12/9 Måndag - full rulle...

Så var det måndag igen - helgerna försvinner snabbt ;-). Stämplade in vid 8-snåret på jobbet idag. Det var fullt ös idag med och jag stämplade inte ut förrän 17.50. Som tur var kunde T åka och ta om Lillan efter vart ute med Lexi en sväng. Så när jag väl kom hem så sprang Lillan runt i trädgården (med sitt nya fina täcke) och T satt i partytältet och rensade en massa trattisar.. massor av svamp finns det i skogen...

Jag fixade iordning lite kaffe och så lite käk åt mig. När jag fått i mig mat och fika och hunnit vila en kort stund, så var det bara att dra på sig ridkläderna. Efter en hektisk dag på kontoret så var det skönt att få jobba lite praktiskt med kroppen. Mockningen var snabbt avklarat. Fixade hästarnas mat och pållarna blev inplockade till stallet.


Jag fixade sedan iordning Oktawia för ett lätt pass i ridhuset. Kände inte ett dugg för att ge mig ut i mörker, blåst och regn till häst. Det fick bli ridhuset och vid 20.15 satt jag på hästryggen. Kändes bra - ridning är ju effektivt sätt att ta ner ens stressnivå ;-).

T tog hand om Lillan under tiden som jag och Oktawia roade oss i ridhuset. Dock blev det en kort promis pga spöregnet ;-).

Pållan skötte sig bra idag, jag kände mig trött och sliten, mitt högra ben var inte alls med. Dock funkade ridning rätt OK ändå, men mest för att red ett lättare pass och enbart joggade loss pållan. Pållan gjorde ju en bra insats igår, så jag kände att jag inte behövde köra igenom ett hårdare pass :-).

Vid 21-snåret var vi färdiga och lastade pållan. Mörkt och blött var det när jag åkte hem, men man börjar vänja sig vid att köra i mörkret nu. Har ju inte så mycket att välja på direkt ;-).

Väl hemma så blev pållan omhändertagen, Bianca fick sig en koll. Serverade kvällshöt och plockade undan alla prylar innan jag serverade kraftfodret till Oktawia. Var klar i stallet vid 21.45-snåret och hann i alla fall se slutet av CSI NY ;-).

Nu ska jag kolla på lite nyheter innan jag intar horisontalläge för min skönhetssömn :-). Så detta var allt för idag.

/Lizzie

11/9 Söndag - Tävlingsdags...

Idag så var det tävlingsdags för Oktawia. Behövde dock inte kliva upp mitt i natten för att ge oss iväg i ottan... klassen började på em. Alltså kunde jag släppa ut pållarna i vanlig tid på morgonen. Gå inochkäka frukost i lugn och roo innan jag sedan åter gick ut till stallet för att ta itu med mockningen.

När jag var klar med mockningen och fixat vattenhinkarna så fortsatte jag med att fixa utrustningen. Igår så tvättade jag sadelpadden och benskydden så de var rena tills idag. Sadel, sadelgjord, träns och lädergrimman gjordes rent med sadelsåpa och smordes med läderbalsam. När jag var i sadelkammaren och jobbade som bäst så började det helt plötsligt hällregna. Jag var glad att jag hade satt på Oktawia regntäcket. Det regnade kraftigt under 30 min och jag insåg att jag skulle få problem med min bil. Vid tävlingsplatsen så är parkeringen för trailers ute på ett gärde... = 4-hjulsdrift nödvändigt och det har inte min gamla volvo. Ringde T för att kolla vad han sysslade med. Visade sig att han var på väg för att hänga med på tävlingen och det var OK att dra med Hondan. Skönt!

Jag var klar i sadelkammaren vid 11.30-snåret och det var dags för mig att få i mig lite lunch. T kom lagom till kaffet ;-).

M1 och P kom vid 12-snåret och knoppningen av pållans man påbörjades. Eftersom jag badade pållan igår så var hon tämligen ren - borstningen var snabbt avklarat med andra ord. Pållan var därför klar i god tid och vi fick vänta ett tag innan vi skulle åka. Ingen idé att åka för tidigt eftersom pållan kan bli stressad av att behöva stå och vänta i trailern.

Vid 14.15 for vi iväg i alla fall. 30 minuter senare var vi på plats på Wittvångs gård. Kom lagom till prisutdelningen för dressyrlagen.

Vi gick till sekretariatet och kollade läget. Träffade också min kamrat CL och dottern S som var på plats och spanade in LA-klassen. S hade med sig lilla Alfons - kissen hon köpte av mig i somras - kissen blir en världsvan kisse ;-)

Jag hann i alla fall växla några år med CL utan att behöva stressa. Visade sig att starttiden för M1 hade skjutits fram cirka 15 min och vi väntade ett tag med att plocka ut pållan ut trailern. Damen höll sig lugn så det funkade att ha henne stå i trailern.

Till sist blev det dags att göra iordning pållan och hon blev utsläppt ur trailern. Fick på sig sadeln och väldigt cool med att befinna sig på en tävlingsplats :-)

Framridningen var inne i ridhuset. Jag och T gick iväg och shoppade oss kaffe och toast som vi tog med oss till ridhuset och så spanade vi på framridningen. Oktawia skötte sig alldeles utmärkt på framridningen idag - verkade vara på ett alldeles utmärkt humör ;-). Hur det än skulle gå under själva programritten så kan man i alla fall vara nöjd med att pållan sköter sig väldigt bra på tävlingsplatsen :-).

Lite lätt 30 min försenade blev det äntligen dags för M1 och Oktawias start. Själva tävlingsmomentet var förlagd till en utebana, men vi hade tur med vädret och blev inte blöta. Regnet höll sig borta hela em och underlaget på banan var bra.

Tävlingsprogrammet idag var LB:3 som går på 60-metersbana, alltså lång bana. Nåt som pållan verkar trivas rätt bra med.

Ekipaget skötte sig mycket bra tycker jag. Vissa moment har ju pållan svårt för, lägningarna bl a. Blir lite öppen iformen emellanåt osv. Finns grejjer att fortsätta jobba med om man säger så ;-).

Ritten belönades med 64,55 % och det tyckte vi var jättebra. När protokollet väl kom så var kommentarerna rättvisa. Slutomdömet visade att pållan är en utvecklingsbar häst, som måste få ordning på rakriktningen och bli mer bärig. Bara att fortsätta med träningen och se glad ut alltså ;-)

Här är i alla fall en länk till dagens ritt, ifall någon är intresserad ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=7vkgjKpFgoI

Den som vann fick 85 %, pållan och M1 blev placerade ungefär i mitten av startfältet, som bestod av 12 ryttare.

När pållan var nervarvad så var det dags att åka hemåt. Jag var väldigt glad över att vi hade T's 4-hjulsdrivna Honda... annars hade vi nog suttit fast på gärdet...

När vi kom hem så blev pållan omhändertagen och därefter blev hon och Bianca utsläppta i hagen.

Det tror jag Oktawia tyckte om... borta bra, men hemma bäst ;-)
Bianca - som för dagen är lite ruffigare än Otkawia - tyckte det var trevligt att få komma ut. Men bäst var gräset ;-)Alla prylar plockades undan och jag fixade mockningen av trailern. M1 och P for tillbaka hemåt och innan jag fixade iordning mig för att åka bort igen. T och Lexi for till lägenheten och jag hann precis åka iväg på kvällens Oriflameträff hemma hos min gruppchef IP. Där tillbringade jag ett par trevliga timmar och käkade jättegod paj.

Var hemma igen vid 21-snåret och då var det dags att plocka in pållarna för kvällen. Kvällsmaten serverades till dem och jag själv förpassade mig in i huset och soffan. Nu får det bli soffhäng och engelskt kriminaldrama resten av kvällen.

Så detta var allt idag!

/Lizzie

10/9 Lördag - Soligt...

Efter att ha kravlat mig ut stallet och släppt ut pållarna på mrogonkvisten, så förpassade jag mig till soffan. Där kollade jag på nyhetsmorgon under tiden som jag drack mitt frukostkaffe och käkade mina frukostmackor. Skönt att börja dagen med en stunds soffhäng :-).

När jag väl kom igång och fixat iordning mig själv så började jag med att städa på övervåningen. När jag var klar och tänkte börja städa på undervåningen så sken solen för fulla muggar. Det gick ju inte att fortsätta med städningen... i morgon ska det regna så jag valde att gå ut och njuta av solen. Lillan, som är en soldyrkande vovve, la sig mitt i solen. Jag plockade lite äpplen, fortfarande mycket äpplen som trillar ner på backen. När jag fyllt en kärra med äpplen och tömt den så tog jag itu med mockningen av pållarnas boxar.

Det var lika bra att få stallet fixat. Så jag mockade, fyllde på med nytt spån, fyllde på vatten ute osv. När jag var klart kände jag mig lite trött. Upptäckte att det var lunchdags - jag behövde få i mig mat ;-).

Alltså tog jag itu med tillagning av lunch. Fixade iordning mos av potatis och morot, till detta blev det stekt strimlad kassler och purjolök. Precis när maten var klar så dök T upp... han kom för att klippa min gräsmatta, så det var ju bäst att han fick lite käk först ;-).

Lunchen intogs ute i trädgården - varmt och skönt var det. Gräset var tämligen högt men innan T drog igång åkklipparen så åkte vi iväg en snabbis till Hööks. Där shoppade jag ett tunnt reflextäcke med fleecefoder till Lillan. Lillan har börjar frys nu när det blir lite kyligare  på kvällen, och jag tycker att det är synd att redan behöva släpa fram hennes tjocka vintertäcke.

När jag kom hem med täcket och Lillan fick prova det så blev hon helt överlycklig och hoppade runt som en vettvilling. Helt otroligt hur nöjd en vovve kan bli med att få på sig ett täcke ;-). Hon rusade ut för att visa upp sig för husse, sedan var det full fart framt ill bilen. Det är liksom bara en sak som kan smälla högre än att få täcke på sig... och det är att få sitta i bilen *fniss*.Jag satte igång med att återigen plocka upp äpplen. T började klippa gräset och det var rejält högt på sina ställen. När jag hållit på med äppelplockningen i en timme så började det dra ihop sig för M1 och P att dyka upp. Planen för idag var en genomridning av pållan i ridhuset inför morgondagens tävling. Alltså såg jag till att få i mig lite ätbart eftersom det skulle bli för sent när jag väl var hemme igen. Hann också få i mig lite kaffe innan det var dags att stoppa in pållan i trailern och åka in till ridhuset.

Pållan skötte sig rätt bra idag. Lite protester blir det när hon tycker det blir lite jobbigt, men inte så farligt ;-). Bara att hoppas att damen är på bra humör i morgon ;-).

När vi kom hem igen så hade T hunnit klippa det mesta av gräsmattan, så han kunde hjälpa mig att hålla i Oktawia så jag kunde bada henne. Gällde att passa på när det var bra väder. Jag har inte badat damen nåt sedan sommarbetet och hon behövde bli ordentligt rengjord. Så jag fyllde upp med en massa varmt vatten och så blev det schamponering av pållan. Det som sedan tar mest tid är ju att skölja hästen.... jag har bara kallvatten i slang så det är inget allternativ. Utan det är varmt vatten som gäller och då hälla från hink...

60 liter senare så var pållan avsköjd och ren - matte var lika blöt som hästen ;-)
Det blev sedan fleecetäcket med hals på pållan. In i boxen och ett par kilo hö att tugga på. Jag plockade rätt på utrustningen, benskydden och sadelpadden hamnade i tvättmaskinen. Går ju inte att åka iväg på tävling med smutsig utrustning ;-).

Vid 20-snåret var jag klar med allt utom smörjning av sadel och träns, men det får bli i morgon fm. T och Lexi for till lägenheten och jag själv förpassade mig in i huset. Det blir fort mörkt nu och det kändes rätt skönt att få dra av sig de blöta stallkläderna och krypa upp i soffan under en varm filt och en kopp te en stund.

Passade på att slösurfa en stund, kolla lite på TV och snart är det dags att gå ut stallet igen för att ta av fleecetäcket från pållan och så servera hästarnas kvällsmat.

Resten av kvällen ska jag nog kolla på Brottkod försvunnen och mycket mer än så lär inte hända ikväll.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

9/9 Fredag - Fredagsmyset...

Åkte till jobbet i morse med en plan över vad jag skulle göra... men när jag kom till jobbet hann jag knappt in i mitt kontor innan förvaltningschefen dök upp. Tyvärr hade det hänt saker sedan igår så det var bara att lägga allt åt sidan och göra en brandkårsutryckning. Resten av dagen försvann i totalt kaos... Så när jag väl kom från jobbet vid 16.45 var rämligen trött. Blev en snabb vända in på Willys för att shoppa lite mjölk, a-fil, bröd osv. Sedan full fart hemåt.

På vägen hem så hörde T av sig, han var i skogen och plockade svamp och skulle svänga förbi mig på vägen hem. Så när jag kom hem så fixade jag lite soppa till middag och så blev det kaffe. T fastnade i skogen för jag hann både käka och fika innan han dök upp. Alltså fick fika i ensamhet för jag var tvungen att ta itu me stallet - men jag tror att T var tämligen nöjd med att sitta ute och rensa sin svamp ;-).

Lexi var i alla fall nöjd med att få springa lös och hålla koll på stallkatten. Lillan var placerad i min bil, vilket hon var tämligen nöjd med.

När jag var klar med mockningen och fix av hästmat så hakades trailern på plats och jag var klar med allt ungefär lagom när M1 och P dök upp. Hann till och med skruva isär kontakten till belysningen på trailern. Vänster blinkers har glappat ett tag, vilket visade sig bero på att den kabeln satt löst. Så lite micklande, skalad kabel osv så lyckades T och jag få fast kabeln och blinkersen funkade. Hoppas det håller i sig nu och inte blir glapp igen.

Vid 19.30 så var M1 klar med pållan och vi for iväg till ridhuset. T och Lexi åkte vidare till lägenheten. Han såg inte alls vitsen med något fredagsmys i ridhuset ;-).

Under tiden som M1 red fram pållan så hjälpte jag P att släpa fram hindermaterial. Lillan tyckte det var lattjo att få springa lös i ridhuset och sniffa i sdanden... däremot så tyckte hon inte det var lattjo att behöva stå stilla i mitten när M1 och pållan skulle skutta över små hinder.

Oktawia tyckte dagens övning var svår... rida runt på en stor volt och skutta över ett par hinder - det är svårare än vad man skulle kunna tro.
Framför allt EFTER hindret... svårt att få ordning på galoppen och pållan blev nog mest frustrerad - men visade att hon inte bara kunde skutta över hinder, utan även vifta med baktassarna jetehögt uppe i luften ;-)
För övrigt så tyckte nog pållan att det var lattjo lajbans värre att få skutta över små hinder - det är i alla fall bra för rumpmusklerna att få skutta runt lite  ;-)
När ridpasset var avklarat så for jag och pållan hemåt. Var hemma strax efter 20.30 - inte så farligt sent idag med andra ord.

Pållan blev omhändertagen. Alla prylar plockades undan och så serverades kvällsmaten till pållarna. Bianca fick klara sig med en snabb koll och så lite gos. Hon var mest intresserad av maten i vilket fall som helst ;-)

Resten av fredagkvällen avslutas sedan framför TV:n. Ska nu kolla klart på Tyst vittne på TV4+ och detta får avsluta med fredagkväll :-)

/Lizzie

8/9 Torsdag - Ridhuset...

Efter en rörig dag på kontoret så var det skönt att komma hem. Hade inte tid att slöa, utan började med att röja upp köket, ut med ren disk i från diskmaskinen, in med smutsig. Fixade lite ätbart åt mig, och precis när det var dags att käka så dök T upp eftersom han som vanligt var ute och åkte en sväng med Lexi.Tur att vovven tycker om att åka bil ;-). Framför allt så tycker hon också att det är kul att få springa lös i trädgården.

T ville i alla fall ha lite kaffe och eftersom det var en fin kväll så intog vi kaffet ute. Här gäller det att passa på innan det blir för kallt... När jag var klar med fikat så fixade jag alla kattlådorna i huset, har tre st i kattrummet, en på nedervåningen och en på övervåningen. Totalt fem stycken alltså som kissarna noggsamt använder... när detta var avklarat så var det dags att ta itu med stallet.

Fixade mockningen och gjorde iordning hästarnas mat och vatten. När jag var klar med detta så var det dags för pållarna att komma in, Bianca stod precis utanför stalldörren. Således snabbt infångad och instoppad i sin box. Oktawia såg jag inte röken av, utan jag ropade, och ropade och ropade och ropade... Oktawia brukar komma när kompisen redan blivit instoppad i stallet. Bara att inse - jag slapp inte vandra ut i hagen - förmodligen så stod hon väl längst bort i hagen. Men när jag var halvägs ute i hagen och hade fri sikt så inte såg jag någon kuse... vart här hästen? Gick åt ett annat håll och där stod hon bakom ett stenröse och glodde på mig. Såg ut som om hon tänkte "vad tusan vrålar du efter??". Damen kom sedan knatades i sakta mak och så gick vi in i stallet.

När pållan blivit placerad i sin box så fick jag hjälp av T att haka på trailern på min bil. Han var sedan klar med sin utflykt för kvällen och for vidare till lägenheten.

Jag hade precis fått på trailern när M1 och P kom, och pållan blev iordninggjord för ett dressyrpass i ridhuset. Strax efter 19.30 så for vi in till ridhuset.

Under tiden som M1 värmde upp pållan så tog jag en promis med Lillan. Idag fanns det massor av spännande saker som behövde luktas igenom ordentligt och så behövde hon även pinka (läs markera) typ varannan meter... kan det ha varit en annan hund i farten precis innan vår promis måntro?

När vi kom tillbaka till ridhuset så var det en person som gick in i ridhuset och hade sin vovve med sig. Vovven blev placerad inne i managen under tiden om vovvens matte roade sig med sin kuse. Lillan var mycket väl medveten om att den andra vovven och var extremt nyfiken. Även efter att matten och vovven lämnat ridhuset så trodde Lillan att andra vovven var kvar. Därför så var hon extremt gnällig och det slutade med att jag tröttade och gick med fröken i bilen. Där fick hon sitta resten av ridpasset, det var ju varken kallt eller varmt ute så det gick ingen nöd på henne. Jag återgick sedan till att kolla på pållan och M1.

Oktawia skötte sig rätt bra, men tyckte det var VÄLDIGT jobbig med vissa saker åt höger... Det var väldans svårt idag. För övrigt så gick passet ut på att jobba med övergångar (som vanligt), och så tränade M1 på delar ur programmet inför söndagens tävling som står på tur.

Vid 21-snåret så var vi klara i ridhuset för idag och pållan klev snällt in i trailern - totalt kolmörkt var det ute, men det är väl bara att vänja sig vid mörkret nu...

Väl hemma så blev pållan omhändertagen först. Därefter serverades kvällsmaten. Shettisen fick sig en snabb koll så att allt var OK med henne också. Plockade undan alla prylar och fixade klart med trailern. Så var jag klar med allt i stallet och förpassade mig in i huset. Får bli lite nyheter nu innan det är dags att förpassa sig till sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

7/9 Onsdag - Plastparty..

Idag var det full fart hem efter jobbet. I med lite mat och så mockning i raketfart. Vid 18-snåret kom T för att vara hundvakt. Jag åkte nämligen iväg 18:15 för att bevista ett Tuppewareparty  hemma hos pyssletrollet.

Hade en trevlig stund med IH som demonstrerade produkterna. Har hänt en del sedan jag köpte min första burkar för 25 år sedan ;-)Efter visningen så var det dags för fika, smakade på Pysseltrollets goda bröd och så en kopp té. Framför allt så fick jag hälsa på Eia en yorkshireterriervalp på 15 veckor - söt socker och bra mycket mindre än mina katter ;-)

Vid 20.15 snåret så var det dags för mig att fara hemåt eftersom hundvakten också bheövde få åka hemåt ;-). När jag kom hem så hade T hunnit ta in pållarna åt mig och tagit av Oktawia det blöta täcket. Kvar för mig att servera pållarn kvällsmaten. Det regnade igen så det var bara att dra på sig regnstället och se glad ut.

Lillan tyckte dock inte det var så lattjo lajbans med regnet och det där med kvällsrastningen gick sabla kvickt ;-).

Avslutade kvällen med lite soffhäng och kollade på Hawaii five - 0 innan det är dags att ta en närmare titt på kudden.

Så detta är allt för idag!

/Lizzie

6/9 Tisdag - Full rulle...

Även idag så började det spöregna när jag var på väg hem från jobbet. Fast idag så hade Oktawia täcke på sig så jag behövde inte oroa mig för blöt häst.

När jag väl kom hem så hade det slutat regna för tillfället. Jag fick i mig mat och så rappade jag mig ut till stallet och tog itu med mockning och hästmat. Vid 18.30 så var det ut i hagen för att hämta pållarna. Självklart så var de längst bort i hagen och var måttligt intresserade utav att komma in - gräs är gott ;-)Som tur var så stod pållarna kvar när jag kom fram ;-). När de var instoppade i stallet så fixade jag iordning trailer och bil. Lillan parkerade sig i skuffen och jag fixade iordning Oktawia för ett litet ridpass i ridhuset.

Vid 19.15 var jag klar för last och pållan klev snällt ombord i trailern. Ringde T när jag åkte iväg och så möttes vi upp vid ÖFK så han kunde fixa promis med Lillan under tiden som jag roade mig att motionera Oktawia.

Ridpasset idag gick rätt bra. Hade hyfsad koll på kroppen och fick rätt bra ordning på min lättridning. Det syntes tydligt på Oktawia nämligen. Om jag klumsar runt för mycket i sadeln så slänger hon med huvudet...

Försöker tänka på att hålla koll på händer, fötter, blicken och så resten av kroppen ;-). Plättlätt ;-)Ridpasset tog en timme och både jag och häst var rejält svettiga efteråt så helt ojobbigt var det inte ;-). Nöjd pålla placerades sedan i bilen och nöjd matte satte sig i bilen och körde hem. Dessutom var det en nöjd vovve i bilen som fått sig en långpromis ;-). Var hemma till kl 21 och idag var det lite lättare att köra hem än igår. Mörkt var det - men inget regn i alla fall och då är det lite lättare med mörkerkörningen så här i början innan man vant sig... ;-).

Som vanligt så blev pållan omhändertagen, serverade pållarnas kvällsmat och plockade så ordning på alla prylar plus trailern. Avslutade kvällen med lite soffhäng, hann se slutet på House och så lite nyheter innan det är dags att kryp till kojs.

Så detta var allt för idag.

/Lizzie
5/9 Måndag - Blött, blött, blött...

När jag släppte ut pållarna innan jag åkte till jobbet, så var det varmt och inge regn. Oktawia slapp således regntäcket.

Men vid 16-snåret så kom regnet.... och det var inga små mängder!! Det fullkomligen vräkte ner - alltså full fart hemåt. Vid hemkomsten blev det snabbt byte av kläder, på med regnställ och gummistövlar. Så ut till hagen och in med pållarna.

Även om pållarna var blöta så var de varma, men Oktawia fick fleecetäcka på sig så hon skulle hinna torka upp inför dagens motionpass.

När jag var klar i stallet så var det in i huset för min del. Fixade lite ätbart i form av A-fil och müsli - orkade inte hitta på nåt annat. Under tiden som jag kkade passade jag på att gå igenom en tjock lunta med reklam som kommit med posten. När jag kommit så långt att det var dags för kaffet så dök T och Lexi upp. T fick lite fika och Lexi kutade runt ute i trädgården en stund. Att det spöregnade brydde hon sig inte så mycket om. Lilla däremot, hon vill inte vara ute i blötan... ;-)

Vid 18.30-snåret så var det dags för mig och gå ut och fixa stallet. Mockade och fixade mat och vatten till pållarna. Regnstället var på eftersom det fortfarande spöregnade ute - tyvärr så var det rätt varmt och jag blev rejält varm! 

Oktawia hade hunnit torka upp så det vara inga problem att borsta damen och så få på utrustningen. Vid 19.45 var vi klara för lastning och pållan klev snällt in i trailern. 

T och Lexi for till lägenheten. Jag och Oktawia for till ridhuset. Funkade bra att lasta ur damen själv och ringde till M1 och talade om att jag var på plats. M1 och P mötte strax därefter upp i ridhuset.

M1 tränade på lite övergångar osv innan hon red igenom dressyrprogrammet LB:3. Pållan skötte sig bra och även det som brukar vara lite svårt funkade bra idag. Så M1 var nöjd med ridpasset. Strax efter kl 21 blev det lastning av pålla i spöregn och vi kunde fara hemåt.

Det var hur jobbigt som helst att köra hem. Tur att det bara är en mil... totalt kolmörker, hällregnade och så en massa trafik. Och så en trött Lizzie... körde tämligen sakta hem mest för att jag inte såg nåt! Det tar ett tag innan man vänjer sig vid detta - att köra i mörker och regn...  Men vi kom hem helskinnade och pållan blev omhändertagen och jag plockade undan all utrustning. Avslutade med att servera damerna sin kvällsmat.

Vid 22-snåret var jag klar och avslutade kvällen med en kort stunds soffhäng innen det var dags att uppsöka kudden.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie 

4/9 Söndag - Terräng...

Idag blev det ingen slöardag. Upp och ut med pållarna vid 8-snåret. Käkade frukost och gjorde iordning mig själv. Sedan satte jag fart... gårdagens tvättade utav min höst/vintergarderob hade genererat en enorm hög med ren tvätt att ta rätt på. Bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Det mesta av kläderna behövde strykas, så först vek jag ihop underkläder och sådant som inte behöver ha en date med strykjärnet. Ner med detta i byrån och så fram med ett helg gäng galgar... tillbringade sedan fm med att ta rätt på stryktvätten och hänga in alla kläder i min garderob. Ett himla drygt jobb, men skönt att få det gjort.

Dock var inte all tvätt klar utan tvättmaskinen gick en vända idag också. Det var i alla fall bättre väder idag än igår så nu var det inga problem med att få tvätten torr ;-).

Vid 12-snåret kom T och jag hade då precis fixat lite lunch åt mig. T ville bara ha kaffe så vi placerade oss ute i trädgården en vända. Tyvärr kunde vi inte sitta i partytältet för grannens förbannade hundar stod vid staketet och skällde... *morr*. Utan vi satte oss utanför köksdörren - på andra sidan huset - men under en timmes tid så terroriserades vi ändå av skällande hundar. Fattar inte vad det är för fel på grannens hundar! Spelar ingen roll vilken ras det är, de ska ändå stå och skälla så fort jag är ute och rör mig i trädgården. Att det nu handlar om  småjyckar spelar ingen roll. Deras vassa skall skär genom märg och ben efter en timmes konstant skällande. Och till sist så får man ju lite knäppa tankar om vad man vill göra med hundkräken...  Hur grannen själv står ut är det ingen som fattar. Varför vill man ha hundar som står och vrålskäller i tid och otid - det är för alla en gåta!

Hur som helst - det var fram med videokameran och så spelade jag in ljudet en stund. Har ju varit i kontakt med Miljökontoret och jag ska ju dokumentera när jag blir störd. Och bästa sättet att dokumentera är ju att spela in oljudet! Då har jag både datum och klockslag, och andra hör skällandet!

Som tur var så skulle jag vara borta på em, men det är inte heller klokt! Att jag ska behöva åka hemifrån för att få slippa eländet...

Vid 13-snåret kom M1 och P för att fixa Oktawias motion i form av en uteritt. Jag hann växla några ord med dem innan jag och T tog med oss picknickorgen och åkte in till ÖFK. På em så skulle terrängritten i klasserna CNC* och debutant klaras av. Även om jag själv aldrig i livet skulle ge mig ut på en terrängbana till häst. Så är det riktigt spännande att kolla på. I klassen CNC* så var hästarna mer vana vid terränghinder än i debutantklassen - av naturliga skäl.

Hinder nr 20 - placerad i den engelska parken vid Karslunds Herrgård.Fullt ös - medvetslös mellan terränghindren. Lite annat tempo än vad jag som dressyrryttare lägger upp ;-)Här kommer hästen "Stand by Me" med sin ryttare Linda Algotsson. En fantastisk häst (och ryttare) - pållen är 21 år gammal  och tävlas fortfarande :-)Även på gröna banan fanns det terränghinder utställda.En slinga med terränghinder fanns ute på Karlslundsgärdet och det var inga småhinder direkt...Det var ett otroligt bra väder. Soligt och varmt. Det var en timmes paus mellan klasserna och då passade vi på satt ha picknic ute på gärdet. Kaffe och kanelbullar smakade mums. T - som aldrig varit på en terrängtävling - tyckte att det var bra mycket roligare att kolla på detta än att följa med på dressyrtävling.... ;-)

Vi satt kvar ett ta på gärdet för vi hade bra utkick över några hinder när debutantklassen började. Här var det lite mer gröna hästar...

Bäst att hoppa HÖGT över ett dike... kan ju finnas monster där nere ;-)Uthoppshinder efter ett vattenhinder!Vissa pållar tyckte vatten var jätteäckligt och klev försiktigt ner i det...Medans andra inte hade några problem alls utan öste på i full fart :-)Vi lämnade gärdet och gick tillbaka till Gröna banan och kollade in lite vid vattenhindret där.Första hindret på Gröna bananFull fart mot nästa hinder!Vid 16.30 och halva debutantklassen så var både jag och T trötta och hungriga. Blev en sväng till Willys för jag behövde shoppa lite och så köpte vi med oss grillad kyckling och potatissallad. Efter shoppingen var det full fart till Kartorp igen.

Det var fortfarande väldigt varmt och fint väder så vi satt ute och käkade maten. Blev sedan lite mera kaffe och trädgårdshäng en stund innan det blev dags för T och Lexi att fara till lägenheten.

Eftersom det var en vacker kväll så tog jag och Lillan en promenad i solskenet och vi hann med en promis på 40 min innan det började bli mörkt. Går snabbt nu, för solen att gå ner alltså...

När jag var hemma igen så plockade jag rätt den tvätt som hängt ute under dagen. Tog rätt på den och plockade ordning lite i köket innan det var dags att gå ut och ta in pållarna för kvällen. Kollade egenom pållarna och serverad kvällsmaten till dem. Jag själv avslutade nu kvällen med lite soffhäng framför TV och så gick jag igenom bilderna jag fotat under dagen... det tog en stund ;-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

3/9 Lördag - Hemmapyssel...

Upp vid 8, ut med pållarna. Sedan blev det frukost och soffhäng framför TV:n en stund. Hade inte riktigt bestämt mig för vad jag skulle hitta på idag. Huset skulle var i behov av städning, men så fanns det andra aktiviteter som också lockade... Flygets dag vid flygplatsen - bor ju nära den. Fälttävlanstävning inne på ÖFK - terrängen är ju rätt kul att kolla på - skulle aldrig i livet utöva denna sport själv - men det är ju en annan sak ;-).

Så jag käkade min frukost och drack mitt morgonkaffe i lugn och ro framför morgon-TV. Skönt att ta det lugnt en stund. När jag slappat klart så fixade jag iordning mig själv och insåg att jag var tvungen att tvätta. Så igång med tvättmaskinen. Jag lämnar ju inte huset med tvättmaskinen igång, alltså kunde jag lika gärna grejja hemma. Hösten är på intågande rejält och jag satte igång med att plocka fram höst och vinterkläderna. Kunde ha en hel del kläder som var för små förra året - har alltså lite mer att välja på nu :-). Roligt när det går åt det hållet ;-).

Höst och vinterkläderna har jag haft i en vindsgarderob under sommarsäsongen. Detta medför att de får lite "vindslukt" - alltså ner till tvättmaskin. Den fick jobba hårt idag ;-).

För att få plats med kmmande säsongs kläder i min garderob vid sovrummet så var det alltså nödvändigt att rensa undan vår och sommarkläderna. Alltid lite sorgligt att packa undan sommarkläderna - på nåt vis så har man då accepterat att sommaren är slut på riktigt.

När jag var klar med plockat i min garderob så fortsatte jag med att plocka i undervåningen. Allt tvättande skulle ju medföra att jag snart skulle ha en jättehög med ren tvätt att ta hand om. Alltså blev det så att det blev en omgång städning. Dock var övervåningen rätt OK - ställer till mer i undervåningen av huset ;-).

Plockade undan i köket. Flugorna hade gjort ett bra jobb med att pricka mina vita köksluckor, så luckorna fick sig en omgång. Dammade i mitt kontor - där huserar ju katterna runt på mitt skrivbord = kattpäls överallt. Även badrummet och toa fick sig en omgång innan jag släpade fram snabeldraken och dammsög undervåningen. Avslutade med att moppa golvet.

När detta var avklarat så var jag rejält trött och hungrig! Såg att klockat var 13.30 - inte alls konstigt att jag var jättehungrig!

Blev lite lunch och så tog jag mig en tidning och förpassade mig i trädgården. Helt OK väder och det var skönt att sitta och slappa en stund.

Efter lunchpausen så funderade jag på ifall jag skulle ta mig lite mera kaffe, men bestämde mig för att jag skulle fixa stallet först. Tog alltså itu med dagens mockning - det tog en stund. Oktawia hade agerar elvisp i sin box... alltså söndertrampat bajs överallt. Avslutade mockningen med att fylla på nytt strö i båda boxarna. Vattenhinkarna skurades rent och fylldes på med rent vatten. Hämtade mer vatten i huset och fixade även vattentunnan i hagen. Ställde betforen och fixade höpåsarna när jag ändå var i farten.

När jag var klar med allt i stallet så var klockan hux flux 15 och nu var jag rejält kaffesugen... så in i huset och när jag står och häller i vatten i kaffebryggaren - vad ser jag då... jo, T kommer glidade i sitt vrålåk... snacka om att ha kafferadaren påslagen!!!

Så det blev lite trädgårdshäng med kaffe ett tag. Det var helt OK väder. Hyfsad temperatur, lite mulet, dock rätt hög luftfuktighet så tvätten tog tid på sig att torka. Men rätt skönt att passa på att kunna njuta av att trädgården så här en skönt höstdag ;-)

Efter att ha slappat ett tag så hjälpte T mig med att plocka upp fallfrukt. Plockade klart i halva trädgården och vi lyckades fylla 4 skottkärror på någon timme. Mycket nedfallna äpplen är det...

Vid 18-snåret så drog jag på mig ridkläderna och gick ut och plockade in pållarna. Dags för en kvällstur med pållarna - INNAN det skulle bli för mörkt. Mörket kommer snabbt nu på kvällarna. Vid 18.30 så var både Bianca och Oktawia klara för en tur. Oktawia var taggad till max och skrittade iväg i ett rejält tempo. Bianca fick följa med i grimskaft och hon verkade tycka att det var toppen. För hon hade inga problem att hänga med i Oktawias raska skrittempo - dock fick Bianca småtrava för att hinna med ;-).

Dock hade inte Oktawia bråtttom så himla länge... det var de första 300 metrarna... när vi kom ut på allmän väg så förvandlades hon till en segpropp och Bianca tyckte det gick alldeles för sakta och nafsade Oktawia i bogen för att få fart på henne ;-). Oktawia är snäll och låter den lilla shettisen hållas ;-). T konstaterade att det gick långsamt... cykeldatonr gav inget utslag på hastighetsmätaren ;-)

Den lilla skritturen gick bra. Blev omkörda av bilar och mötte bilar. Bianca kände sig trygg med att ha Oktawia mellan sig och bilarna och tog det lugnt. Vi möte även Grannen A som var ute med en kamrat och sina islandshästar. Med tanke på hur panikslagen Oktawia blev tidigare vid möte med andra hästar så blev jag lite nervös. Men det behövde jag inte bli. Oktawia var hur lugn som helst. Det var Bianca som blev jättenyfiken på islänningarna och snabbt sprang fram och ställde sig på tvären framför Oktawias bog.... inte gick det att flytta ponnyn eller. Oktawia var snäll och stod och väntade tills T kom och kunde flytta Bianca till rätt ställe - och vi kunde fortsätta.

Båda pållarna verkade tycka det var skönt att få komma ut på en tur...Vi skrittade till Eketorp där vi vände och tog samma väg tillbaka. På tillbakavägen så travade vi en liten bit. Det tyckte Bianca var lattjo lajbans värre och travade på som bara den ;-). Bianca orkade i alla fall bättre med turen idag än sist. Sista hundra metrarna så märktes det att hon var trött och vägrade småtrava för att hänga med. Men Oktawia klev på i sitt tempo, tog ingen notis på att Bianca gick och nafsade henne i låret för att få henne att sakta ner farten ;-).

När vi väl var hemma igen så fick pållarna gå ut i hagen en stund efter det att de blivit omhändertagna. Vi var ju hemma igen vid 19.30-snåret så de kunde gått gå ut och käka lite mera gräs.

T och Lexi tyckte det fick räcka med lantluft för idag och for till lägenheten. När jag var klar i stallet så pallrade jag mig in i huset. Tyvärr inte dags för soffhäng ännu... utan en massa tvätt att ta hand om. All tvätt hade inte torkat ordentligt så det blev till att hänga upp i huset och hoppas det är torrt tills i morgon. Tog itu med den stryktvätt som redan var torr... lakan och handdukar från förra helgen. Funkade rätt bra att stå och fixa stryktvätt samtidigt som man kunde kolla på TV. Vid 21-snåret så var det ut igen till stallet och pållarna stod utanför och väntade så det gick snabbt att få in dem ;-). Kvällsmaten serverades till dem och så in i huset igen. Nu blev det i alla fall soffhäng - maratonnatt med CSI... undrar hur många avsnitt jag hinner se innan jag somnar i soffan ;-)7

Så detta var allt från idag!

/Lizzie

2/9 Fredag - dags för fredagsmyset...

Vet inte vart den här veckan tog vägen - men snabbt gick det i alla fall. Hux flux så var det fredag!!

Full rulle var det hela dan på jobbet. Lagom när det var dags att åka hem och ta helg så ringde T och talade om att det var sänkt pris på bensin vid den obemannade pumpstationen vid Boglungsängen. Eftersom jag hade halvtank i bilen så åkte jag dit och fyllde upp - bensin går ju åt liksom ;-). 95 oktan var tillfälligt sänkt till 13 kr istället för 14.58 som den kostade på bemannad station.... så några kronon billigare blev det.

Jag åkte sedan till Maxi och shoppade med mig lite mjöl, bröd och A-fil innan jag fortsatte hemåt.

Det var skönt väder ute och just där jag bor så kom det ingen regnskur så jag kunde sitta ute och käka innan jag tog itu med stallet.

M1 och P skulle komma vid 19-snåret, så vid 18-snåret satte jag igång med mockningen, fixade hästmaten och vatten. Stallkatterna fick mat och sandlådan gjordes rent. Var klar med allt i stallet i god tid och hann till och med gå in i huset en stund.

När M1 och P kom så blev pållan iordninggjord för en omgång med lite hoppning, alltså hopputrustning på och få full fart inte till ÖFK.

Det var ledigt inne i nya ridhuset så 2 hinder byggdes upp och ekipaget för börja med att trava bommar, sedan skutta ett hinder och avslutningsvis 2 hinder i serie. Pållan skötte sig bra idag, och hoppade bra över serien.

När det var dags att åka hem så hade det börja komma långaväga ekipage som ska delta i helgen tävlingar på ÖFK. Så det var bra att vi blev klara när vi blev det. Min bil och trailer stod lite i vägen ;-).

Var hemma igen vid 20.30 snåret och pållan blev omhändertagen och kvällsmaten servrades. Jag själv och Lillan förpassades oss till huset när jag fått undan all utrustning och alltså var klar i stallet. Resten av kvällen tillbringades i soffan och TV:n.

Så detta var allt för idag :-)

/Lizzie


1/9 Torsdag - Träningspass...

Vaknade upp lmed ett lätt svullet högeröga.... drabbats av någon form av eksem, ögonlocket röd svullen så jag knappt fick upp ögat. Dock inte ont i själva ögat och fick i linserna utan problem. Skumt... jag har ju pollenallergi och är bl.a allergisk mot gråbo - som blommar för fullt. I vanliga fall brukar jag bli täppt i näsan, men det är klart - en allergi kan ju förändra sig. Jag har i alla fall inte testat nåt nytt smink eller kräm de senaste dagarna.

Tyvärr gjorde svullnaden att jag kände mig extremt trött fram på em. Det var jobbigt att hålla uppe ögonlocket helt enkelt. Började fundera på hur jag skulle klara av kvällens inplanerade ridlektion. Så vid 16-snåret flexade jag ut och åkte hem. Visade sig vara ett smart drag eftersom jag kom hem lagom till värsta åsk och regnovädret.

Snabbt byte av kläder och så ut till pållarna och in med dem i respektive box. På med fleecetäcke på Oktawia så hon skulle hinna torka upp lite och så fick pållarna lite hö att tugga på.

Jag själv förpassade mig sedan in i huset och fick i mig lite mat. Var dock VÄLDIGT trött och eftersom jag åkt hem från jobbet en timme tidigare än vad jag räknat med så fick det bli soffan en stund. Lyckades faktisk slappna av och halvsova i 45 min.

Vaknade till liv av att Lillan stod och morrade... visade sig att det var T som stod och knackade på dörren... Det var meningen att vi skulle  mötas upp vid ÖFK, men tydligen var han och Lexi ute och åkte lite.

Jag drog på mig ridkläder och så full fart ut till stallet. Lexi for runt som en vettvilling i trädgården och Lillan var placerad i min bil - något som hon i allra högsta grad var nöjd över ;-).

Jag fixade iordning Oktawia för ett träningspass i ridhuset och 18.15 var vi klara och for iväg. Hade stämt träff med P kl 18.30 och vi var alla på plats på utsatt tid.

Det var dags för dagens motionspass iform av lite träning för P :-)

Ridpasset fick gå ut på att försöka få ordning på min kropp. Jag har svårt att hålla skänklarna på rätt plats, kortade upp lädren ytterligare ett hål och fick lite bättre stabilitet. Det stora problemet jag har är mina händer. Tycker jag böjer på armbågarna,  men inte tillräckligt mycket. Oktawia är mycket tydlig med att visa när hon är missnöjd med mina skumpande händer och glappande tyglar - så det går inte att missa det hela liksom. Förstår inte att det ska vara så himla SVÅRT!!! Men men, det är väl bara att träna vidare och se glad ut ;-).

Största problemet med händerna har jag i traven... korta stunder såg det bra ut... väldigt korta stunder ;-)Har lite lättare att hålla kolla på händerna i galoppen...Efter det svettiga ridpasset så skrittade jag av pållan runt SM-banan. T följde med så Lexi fick en liten promis. Tidigigare hade han vart ute och vallat Lillan, så nu fick det bli Lexis tur.

Regnet hade försvunnit och det var en vacker solnedgång med dimma på väg in över Karlslundsgärderna...Ett gärde som håller på att ställas inordning inför helgens fälttävlandstävling på ÖFK.

Efter avskrittningen så var det en lite svettig pålla som snälllt klev in i trailern och en mycket svettig matte som satte sig i bilen och for hemåt.

Väl hemma så blev pållan omhändertagen. Sedan fick hon stå på stallgången en stund eftersom jag inte hann mocka innan jag åkte in till ridhuset. När mockningen var avklarad så blev det åter boxen, samma procedur med Bianca och sedan fick pållarna sitt kvällshö att tugga på under tiden som jag tog hand om alla prylar i bilen, mockade ut trailern och parkerade den på rätt ställe. Passade också på att utöva lite lädervård innan Oktawia fick sitt kraftofder och stallet sedan släcktes för natten.

Var således klar i ungefär samma tid som vanligt - runt 21-snåret ;-). Lite soffhäng och CSI Maimi innan det är dags att inta horisontalläge.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

RSS 2.0