29/7 Söndag - Snickeridag...

Vaknade upp till en lätt mulen dag med lite lagom svalt väder. Perfekt för en arbetsdag ute ;-). Jag intog min frukost framför datorn och fixade sedan iordning mig själv. Jag tog sedan itu med mockning av boxarna och matning av alla kittisarna så allt detta var klart.
 
T och Lexi dök upp framåt förmiddagen och vi satte igång med att planera dagens jobb. Idag stod det snickeriarbete på schemat. T skulle upp på taket och byta vindskivor på "takkupan". Eftersom det ligger i söderläge så kokar man fullständigt bort om man försöker göra detta jobb i full sommarvärme... Däremot så behövde han åka in till stan en sväng för att se ifall han kunde få tag på slippapper till en multimaskin som han har. Denna ska han använda för att slipa bort gråträ på fönstret i takkupan. Sagt och gjort - jag svidade om och det blev en vända in till stan.
 
På väg in till stan så stannade vi till vid det nya Cafét i Lindbacka - där det serveras jättegott kaffe och hembakt fika.
 
 
Smakade hur gott som helst - hit ska vi åka fler gånger :-).
 
Vi for sedan iväg till den affären där han shoppat sin multimaskin, men tyvärr hittade han inte vad han behövde där. Däremot så hittade jag bra prylar som fick följa med hem.
 
Två nya fleeceplädar till hörnsoffan, 20 kr styck, och duschdraperi för 40 kr. Det gamla åkte i soporna då det verkligen gjort sitt...
 
 
 
Jag hittade också strykbrädeöverdrag för det facila priset av 40 kr. Kanonbra då det gamla blivit fullt med underredsmassa. Har tvättat det gamla ett par gånger och använt fläcktborttagning, men icke... kletet sitter kvar.
 
Nu kan jag ta itu med min fina hög av stryktvätt igen ;-)
 
 
 
Väl hemma igen så var det dags att sätt igång. T började med att klättra upp på taket och skrapa bort lite gammal lös färg på främre brädan och själva fönstrena. De nya brädorna till sidorna är ju målade och klara. När skrapningen var avlarad så var det dags att börja snickra. T har tidigare tagit bort de gamla på ena sidan takkupan och klättrade nu upp och tog bort brädorna på den andra sidan. Målade senast för 18 år sedan och därefter blivit utsatta för väder och sol - de har gjort sitt med andra ord.
 
 
 
Jag agerade handräckning från backen då T inte ville ha upp mig på taket. Med mitt dåliga ben och balans så är ju risken stor att jag trillar ner... onödigt!
 
Snart var två nya bärdor på plats - såg genast mycket bättre ut :-)
 
 
 
Efter som taket lutar och det är trångt att komma åt så får T agera lite av akrobat för att få till det bra ;-)
 
Två nya brädor på plats - tänk vad lycklig man kan bli av nymålade, vita, fina nya brädor :-D 
 
Vi tog en vätskepaus och T vilade en stund innan han klättrade upp på taket igen. Jag skickade upp två brädor och T snickrade för fullt... snart var ytterligare två brädor på sin rätta plats! 
 
 
Jag fixade iordning de gamla vattplåtarna - de funkar att återanvända - men behövde en ordentlig rengöring. Så jag skurade rent dem och så satte T plåtarna på plats och vips så är sidorna klara på takkupan :-D
 
 
Känns så himla bra att äntligen få ordning på takkupen. Det är trångt och bökigt att komma åt, men när de vita snickerierna blir nedgångna så skämmer det hela huset. Eftersom jag bor på en kulle så syns ju takkupen över hela trakten! Nu ska bara den främre brädan och fönstrena fixas till så blir det hur snyggt som helst :-).
 
Under tiden som T slet på taket gjorde jag en snabbstädning av undervåningen. Tänkte först bara fixa toa och badrum, men insåg att jag var tvungen att ta golven i hela undervåningen. Lexi fäller som en galning och både Lexi och Lillan löper.... Plus att man själv släpar in allehandla lort så här på sommaren när man springer ut och in i huset. Så det var skönt att lightstädning av undervåningen i alla fall :-).
 
Vi var precis klara med snickerijobbet framåt 18-snåret när M1 och P kom - innan Oktawia blev iordningfixad för en tur till ridhuset så fick Bianca följa med ut på en liten tur. Det är snart dags för utställning och M1 ska vara snäll och visa Bianca. Man måste ju springa en del på utställningar och min hälsporre från helvetet har vaknat till liv igen. Så det där med att löpträna - det funkar bara inte.
 
Vi gick ner till gatan med Bianca och hon tyckte det var lite spännande att få komme ut och se lite annat. Sprang duktigt gjorde hon också - Hon har ju varit iväg på några utställningar nu så hon förstår nog vad som är på gång ;-).
 
Efter utställningsträningen så blev Oktawia iordninggjord för ett besök till Ridhuset och idag stod det lite hoppning på schemat. Väl framme vid ÖFK så skrittade M1 fram runt SM-banan med mig och Lillan som sällskap. P stannade kvar i ridhuset och byggde upp en serie bestående av tre små hinder.
 
Oktawia var lite seg och tyckte att hennes egna behagliga tempo passade alldeles utmärkt ;-). Men till sist kom damen igång lite. Började passet med att skritta och trava över markbommar innan hindret byggdes upp. Även lite ryggträning lades in idag under passet. När hela serien var uppbyggd så hoppade ekipaget ett krysshinder, direkt ett litet studshinder, ett galoppsprång och så en liten oxer. Funkade bra och Oktawia hade idag bättre hoppteknik än vad hon haft tidigare. Damen kanske börjar komma på att man ska använda kraft och hoppa upp sig lite istället för att ta fart och flyga över ;-).
 
När hoppningen var avklarat så plockade vi undan alla prylar och så blev det avskrittning runt stallarna innan pållan placerades i trailern och vi kunde fara hemåt.
 
Väl hemma blev pållan omhändertagen, kvällshavre serverades och jag plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. När så maten var uppäten blev det hagen för pållarna.
 
Innan jag förpassade mig in i huset så tog jag en spaningsrunda i trädgården. Växter och ogräs lever sitt liv  ;-). Det är också snart dags att klippa gräsmattan, men veckan som gått har ju varit tämligen regnfri bortsett från en åskskur - så gräset har inte växt sådär vansinnigt fort. T gillar ju att leka med min åkklippare, altlså blir gräsmattan snart fixad ;-).
 
Bortsett från allt annat pyssel så har jag under dagen också haft koll på Tussan och hennes kittisar. Uppenbart är att mamma katt har dåligt med mat och jag har mellan jämna mellanrum matat de små liven. Tussan verkar tämligen nöjd med detta. Den lilla honan har ökat till 90 gram i vikt mot 65 gram igår. I morgon ska jag ringa och rådfråga en veterinär om hur mycket jag ska tilläggsmata. Den lilla honon är svår att få i mat. Bara ett par ml får jag i henne vid varje matningstillfälle. Den lilla hanen suger i sig mera och visar att han är hungrig. Han väger 160 gram idag och har också ökat på...  Tur att jag har semester en vecka till och bara ska vara hemma och greja ;-)
 
Mycket mer än så här händer inte idag. Som vanligt avslutas dagen med lite soffhäng framför TV och så får vi se var det blir för väder i morgon - om vi kan göra det som vi planerat :-). Alltså är detta allt för idag!
 
/Lizzie
 

28/7 Lördag - Blandad dag...

Idag var det inte så himla bra väder. Disigt och regnet hängde i luften - alltså läge för lite utflyktsåkande. T var inte på något på snickarhumör idag - blir halt på taket om det kommer regn. Så vi bestämde oss för att besöka Barbros loppis - ligger liksom på väg till Marieberg - T var inte så svår att övertala till att åka på det loppiset ;-).
 
Det var ett trevligt litet loppis och jag fyndade den bra bricka till att bära ut fikat i trädgården, plus en hylla som jag ska få plats med någonstans. Gillade formen på hyllan och till det facila priset av 40 kr kan man ju bara inte missa ett sådant fynd ;-). Under tiden som vi var på loppiset så regnade det rätt bra men klarade oss från att bli blöta. T hittade ett gäng tidningar som fick följa med hem och när shoppingen var avklarad så drog vi ut till Marieberg där vi först besökte Café Garden där jag mumsade i mig en räkmacka - den var jättegod :-)
 
 
 
T mumsade i sig danska smörrebröd och de smakade bra de också. Mätta och belåtna gick sedan in i tygaffären som ligger brevid Café Garden där jag shoppade ett gäng dragkedjor till de byxorna som behöver lagas. Nu väntar jag på en regnig dag för att sitta inne och leka med symaskinen ;-). Vi åkte vidare till Mediamarkt för T skulle kolla efter film (självklart), men han hittade ingen som passade. Vi hade turen att missa en riktig skur under tiden som vi var inne på Mediamarkt i alla fall. När vi ändå var där vi var så gick vi in till grannen till Mediamarkt, nämligen XXL Vildmarkt. T skulle kolla på kängor, men hittade inga som passade hans smak. Jag hittade en fleecetröja för 60 kr som fick följa med hem. Bra att ha när kylan kommer i vinter...
 
När vi var klara på XXL så var det full fart hemåt. Nöjd med mina fynd för dagen :-)
 
 
Vi fikade en sväng och T tog sedan på sig uppgiften att gå igenom alla tidningar han shoppat (Gör det själv). Jag förpassade mig ut till sadelkammaren och städade den ordentligt. Med 6 kittisar som busar runt så ställer de till rätt ordentligt. De små busfröna kan roa sig kungligt i alla fall ;-). Dock tyckte de inte att jag var så lattjo lajbans idag - de fick nämligen varsin dos avmaskningsmedel.... ;-).
 
När städningen av sadelkammaren var avklarad så blev det lite korvgrillning - det var uppehåll, varmt och kvalmigt - man kunde ana att det skulle bli åska så småningom.... Efter att fått i sig lite mat i magen tog jag itu med dagens motionspass för pållarna. Putsade lite på Bianca och så fixade jag iordning Oktawia för ett skrittpass. Med på skrittpasset fick Bianca hänga med. Den lilla fröken tycker numera att det är lite spännande att få följa med ut på tur. Dessutom skrittade vi förbi några hagar och det är ju islandshästar ÖVERALLT!!! Dessutom föl - och islandshäststona tycker ju att Bianca är lite intressant - klart, hon ser ju nästan ut som en islandshästfölis... ;-).
 
Dagens tur gick genom byn fram till kyrkan och tog 40 min i skritt för Oktawia. Det betyder att det blev 40 minuter småtrava för Bianca, men hon hängde med riktigt bra och blev inte trött - fått lite bättre kondis med andra ord ;-). Framför allt är det skönt för in arm att Bianca har fattat att hon ska hålla sig vid Oktawias bog :-)
 
 
Det var jättevarmt och kvalmigt när vi var ute på turen, som sällskap hade vi ungefär 1000 flugor och bromsar - alltså skönt att komma hem till stallet igen ;-) . T var med på cykeln och det behövs. På vägen hem blev Bianca rädd för en Islandshäst som dök upp lite oväntat utmed vägen. Då ställer sig hon på tvären framför Oktawia. Oktawia var snäll och stannade och inväntade att husse kom och tog den lilla fröken och placerade henne på rätt ställe igen så färden kunde fortsätta. Det är inte helt säkert att ge sig ut själv med Bianca på släp....
 
 
Pållarna blev omhändertagna och Oktawia fick sin kvällshavre. T och Lexi for till lägenheten och jag själv förpassade mig in i huset. Jag värmde lite mjölkersättning och bestämde mig för att prova att mata Tussans ena bebis. Den lilla svarta honan har inte ökat i vikt som hon ska, och jag tycker att det börjar bli lite väl oroväckande. Tussan är en nöjd mamma och tar god hand om sina telingar. Inga problem för mig att pilla med bebisarna nu när de är en vecka. Hon behöver vara ifred ett par dagar när ungarna är nyfödda så hon inte blir stressad, men sedan går det bra. Det verkar som om den ena ungen får i sig dåligt med mat, trots att hon snuttar som hon ska. Innan Tussan fick bebisarna fyllde hon upp sina ljuver rejält, men nu tyckte jag att det var dåligt med med mjölk... Jag hade en lite spruta som jag matade kattungen med och den sög i sig ett par ml. Tussan verkade tämligen nöjd med att jag grejade med hennes bebis i alla fall.
 
Kommer nog få kompletteringsmata bebisarna ifall det ska fortsätta på det här sättet. Ska i alla fall kolla med veterinär på måndag vad man kan göra. När jag var klar med kittisarna så gick jag ut till stallet. Pållarna släpptes ut i hagen och jag kollade att kittisarna hade mat och vatten innan jag återvände till huset.
 
Jag tillbringade en stund med att slösurfa lite. Efter ett tag så började det åska på håll. Den höll sig bra länge på andra sidan Kilsbergs och det gick 10 sekunder mellan blixt och muller så jag oroade mig inte. Men efter någon timme så så tyckte jag att det började komma lite närmare.... Gillar inte att ha pållarna ute på ett stort öppet gärde när det åskar. Så vid 22-snåret så gick jag ut. Jodå - åskan var på väg mot mig... ut till stallet och när jag öppnade dörren ut till hagen så började dropparna falla. Sedan kom störtfloden....
 
Pållarna stod och tryckte 20 meter från stalldörren och på den sträckan hann jag bli totalt dyngsur!!! Jag fick tag på Bianca och släpade in henne i stallet. Efter oss kom sedan Oktawia rusandes - för mycket regn till och med för henne. Fick igen dörren och trots att den inte var öppen många minuter blev det blött 4 meter in i stallet :-O.
 
Nu fick pållarna stå inne för natten, upp på höloftet för att slänga ner hö. Jättebra när man är blöt och svinkall  och i träskor ;-). Kom ner levandes i alla fall. När jag skulle mata Oktawia så såg jag att hon betedde sig skumt i sin box. Hon stod med huvudet ner mot golvet och spanade på nåt. Öppnade boxdörren och visst.... där inne sprang en helt förvirrad igelkottsunge runt.... Tur att inte Oktawia bestämt sig för att stampa ihjälp den. Hon var mest bara nyfiken över besöket i boxen ;-).
 
 
Igelkottsungen kunde ju inte vara kvar i boxen, så fram med en grep och jag fiskade upp den lille lite försiktigt. Ungen blev förpassad ut i stallgången och snabbt sprang den iväg och gömde sig under pallen som höt ligger på. Där kan den i alla fall inte bli trampad av någon häst...
 
Gav pållarna kvällshö och så förpassade jag min in i huset. Hade en dm vatten utanför stalldörren så jag fick nästan simma en bit ;-). Inte klokt hur mycket regn det kan komma. Jag sprang in i huset och kravlade mig ur de totalt genomblöta kläderna. Så skönt att få på sig varma och torra kläder :-).
 
Efter denna dramatik får det faktiskt bli soffhäng och TV:n resten av kvällen. Så detta är allt för idag.
 
/Lizzie

27/7 Fredag - Tur till stan...

Sov rätt länge idag - vaknade vid 10-snåret - nu börjar det märkas att jag haft semester i tre veckor... tar ett tag att varva ner ordentligt när det gäller jobbet. Det blev i alla fall frukosthäng på balkongen, även om T gnällde över att jag väckte honom för tidigt och att det var kall ute... jag som tyckte att det var hur skönt som helst :-).
 
Det var också löningsdag idag, och jag  behövde åka in till stan för att bunkra upp lite förnödigheter. Men innan vi for iväg så klättrade T upp på taket och målade min "takkupa" med rödfärg. Det är lite pilligt att nå ända längst in, så han fick vara lite av akrobat ;-). Som tur var så var det inga problem att nå framsidan runt fönstret...
 
 
 
Under tiden som T målade så passade jag på att mocka stallet och se till att kittisarna i sadelkammaren fick mat, vatten och rengjord sandlåda. Kittisarna själva var mest intresserade av att busa som vettvillingar ;-).
 
När jag var klar i stallet och T var klar  såsom hårschampo, tvättmedel, rengöringsmedel, toapapper, kattsand osv... ;-). Blev lite mat också... :-)
 
Bilen full for vi sedan tillbaka till Kartorp och vi packade upp det som skulle in i huset och det som skulle till stallet förpassades ut till sadelkammaren.
 
När allt var uppackat så blev det lite mat och kaffe. Tog det sedan lugnt fram till det att M1 och P dök upp - nu var det slut med vilan för pållan ;-).
 
Det blev en tur till ridhuset idag och ett lite lugnare pass eftersom Oktawia stått i 3 dagar. Oktawia var lite seg och ville inte röra sig så himla fort, men jobbade på rätt bra ändå. Såg riktigt bra ut på slutet av ridpasset så vi var nöjda.
 
Efter ridpasset så blev det avskrittning runt SM-banan i vacker kvällsol...
 
 
Väl hemma igen så blev pållan omhändertagen, kvällshavren serverades och alla prylar plockades undan. Det var en skön kväll så vi satt ute en stund. Gäller att passa på och njuta av sommarkväll när man kan ;-). När Oktawia hade käkat upp sin havre så blev pållarna utsläppta och vi förpassade oss i i huset. Det började bli dags för invigningen av OS - så denna får avsluta denna dagen :-)
 
/Lizzie

26/7 Torsdag - Slappardag...

 Idag har det varit VARMT.... Jag började dagen som vanligt med frukost på min stora balkong - eller rättare sagt - takterass.... Den ligger i västerläge och alltså har jag skugga där på morgonen, men det gör inte så mycket. Försökte slösurfa samtidigt som jag intog min frukost, men det gick inte. För mycket blänk i bildskärmen pga den skarpa solen.
 
Solen har man ju inte sett speciellt mycket av under sommaren och det har inte heller varit gått om riktigt varma dager. I och för sig så har temperaturen passat mig rätt bra ;-).
 
Det blev rätt fort alldeles för varmt för att göra något annat än att släpa fram solsängen och lägga sig på den med en stråhatt över huvudet. Lyckades ligga helt stilla i alla fall drygt en timme, dessutom i solen.... sedan gick det inte längre. Det blev bara för varmt och jag släpade in mig i skuggan och pustade ut ;-). I övrigt så tog jag det väldigt lugnt i värmen. Kollade till pållarna - Oktawia hade nytta av insektstäcket. Matade kittisara - de håller på och river min sadelkammare :-O. Käkade lite, fikade lite, läste lite, sprättade bort 3 dragkedjor på byxor. Kommer väl någon regning dag som jag kan tillbringa framför symaskinen och sy i  nya dragkedjor ;-).
 
Framåt sen em kom T och Lexi. Fortfarande hur varmt som helst och det fick bli lite fika i skuggan innan vi tog itu med att fixa iordning stallet.
 
Så efter kaffet blev det dags att göra iordning det nyskurade stallet. T hjälpte mig att putsa fönstret i Oktawias box eftersom jag inte når. Fönstergallret monterades på plats. Allt som vi skruvat bort innan skurningen monterades på plats och boxarna ströades upp med nytt sågspån.
 
Rent, fint och fixat stall med alla prylar på plats....
 
 
Vi kollade ifall pållarna ville komma in - det ville det eftersom det var olidligt varmt i hagen - Alltså pållar i stallet och nu tar det inte långt stund förrän det inte är så rent längre ;-) Bianca var nöjd över sin nya klimatta i alla fall ;-)
 
 
Eftersom jag inte vill att BIanca ska lorta ner hela väggen på en gång i sin iver att nyttja klimattan. Blev det en badomgång för lilla fröken. Det visade sig att Bianca tyckte det var jätteskönt  att få bli inlöddrad och avsköljd, två gånger blev det inlöddring med schampo och omgång två blev inte löddret svart längre.... Välbehövligt bad med andra ord.
 
Fina Bianca :-)
 
 
Förhoppningsvis blir inte väggen svart på en gång efter denna badomgång ;-)
 
Bianca blev åter placerad i sin box och pållarna fick stå inne en stund och käka hö och pusta ut från insekterna. Jag plockade undan alla prylar efter badningen och det var dags att fixa iordning lite middag. När jag var på väg in i huset så upptäckte jag att Nalle intagit min solsäng - sov som en gris gjorde han... ;-)
 
 
Senare så visade det sig att det lilla otäcka djuret tackade för gästfriheten genom att revirpinka på min säng *morr*. Fick snabbt skura sängen  och jag hoppas det hjälper...
 
Det började bli dags att fixa iordning kvällsmaten. Jag förpassade mig in i huset och fixade iordning tomat och mozzarellasallad och en örtagårdssås. Under tiden som jag gjorde detta kokade T potatisen och såg till att ett par fläskkotletter hamnade på grillen. En ljummen kväll som denna måste ju utnyttjas.
 
En helt underbar sommarkväll och så skönt att kunna sitta ute och käka mat :-)
 
 
När vi satt där och käkade så fick vi snabbt sällskap... Mamma pigge och en av ungarna var väldigt intresserade av oss. Ville inte ha piggisarna kring fötterna så vi hällde upp lite kattmat åt dem och de lät sig väl smaka
 
 
Det visade sig att piggisarna i alla fall skulle vara hos oss och mamma pigge (T har döpt henne till Piggelina), var väldigt närgången och nyfiken på Lexi.
 
Lexi gjorde allt för att nonchalera det lilla djuret...
 
 
Igelkottsungen var extremt nyfiken så den fick T lyfta upp och flytta på ett par gånger, men vad gör väl det när den är hur söt som helst ;-)
 
 
Vi satt ute fram till 22-snåret - då började det komma mygg... Pållarna hade släppts tidigare under kvällen och gick och strosade i hagen. De brydde sig inte om lite mygg... då är det värre med bromsdjävlarna...  ;-)
 
Så den här kvällen avslutas med lite soffhäng framför TV, men en skön slappardag har det varit.
 
/Lizzie

25/7 Onsdag - Utflyktsdag...

 Vaknade upp till en strålande vacker och varm sommardag :-D. Alldeles för varmt för att jobba nåt hemma med hus eller uthus. Efter skönt frukosthäng på balkongen så fixade jag iordning mig själv och gick ut och fixade kittisarna i sadelkammaren. Eftersom det var varmt så tog jag fram Oktawias insektstäcke och så satte vi på henne det. Pållarna blev också sprayade med insektsmedel och det behövdes. Bromsarna var fördjävliga, men Oktawia lugnade ner sig när hon fick på sig insektstäcket. I morgon har förhoppningsvis stallet torkat upp så pass mycket så det går att ströa upp boxarna så pållarna kan vara inne när insekterna är som värst.
 
Jag och T fixade sedan iordning picnickkorten och så drog vi iväg på en utflyktsdag för att slippa se huset ett tag... Vi åkte i T's bil, som har fungerande AC, som tur är, och färden gick upp till Killsbergen och efter lite åkande och spanande så stannade vi vid Ramsjön där vi hittade en liten fin platt nere vid strandkanten som passade alldeles utmärkt för en iliten picnick :-)
 
 
Först hade vi tänkt stanna till vid badplatsen, men en dag som som denna så var den proppfull av folk ;-).
 
Vi hade en jätteskönt picnick innan vi for vidare. Efter ätande så blev vi kaffesugna och vi for vidare genom kilsbergen och till sist så var vi framme vid hallagården. Här blev det kaffe och Hallgårdens citronpaj - ett måste när man besöker Hallagården - så himla god :-).
 
 
Vi strosade runt lite efter fikat och spanade innan vi for vidare. Innan vi åkte hemåt så gjorde vi ett besök hos Tant Grönt. Jag hittade genast något som skulle passa alldeles perfekt i min trädgård. Tyvärr passar inte priset min plånbok - utan fick nöja mig med att sitta och gunga en stund ;-)
 
 
Hos Tant Grön finns det massor med fina pryttlar och växter, inte för att jag behöver något, men hittade en söt liten groda som ska få bo i fågelbadet. Och så kunde jag inte motstå denna skylt om dammtussar... ;-) Helt i min stil...
 
 
När vi var klara hos Tant Grön så åkte vi hem ett tag. Det var riktigt varmt så jag släpade fram min solsäng och T intog hängmattan. Vi låg och slappade i 1,5 timme innan vi återigen masade oss in i bilen och åkte på ytterligare en utflykt. Den här gången drog vi iväg till Riseberga klosterruin för att gå med på en guidad tur. Jag är uppväxt och bott i västernärke hela mitt liv, men inte tidigare varit och besökt själva klosterruinen...
 
 Utsikt över de Blå Bergen... 
 
 
 
Det som finns kvar av själv klostret är den västra väggen - bra imponerade säger en del om hur stor själva kyrkan måste ha varit. Klostret ligger på en vacker plats och vi hade tur med vädret - en helt underbar sommarkväll. 
 
 
 
Guiden Kerstin, med nunnedräkten, berättade om hur klostret kom till för 800 år sedan och hur livet kan ha tett sig för de nunnor som levt här. Eftersom det handlar om kvinnor så finns det ju tyvärr inte så mycket dokumentation. Klostret levde i cirka 200 år innan Gustav Wasa gjorde slut på det och spiken i Kistan blev ett åsknedslag som gjorde att klostret brann upp. Stenar från gamla kyrkan har återanvänds till andra byggnader... men man kan se vart rummen och klostergården har varit någonstans. 
 
 
 
En fantastisk Lind växer i alla fall vid ruinen, dock ej lika gammal som klostret - enligt uppgift ska linden vara cirka 150 år gammal. Vacker träd i alla fall...
 
 
Efter en timmes intressant guidning gick T och jag vidare för att kolla in amfiteatern. Den ligger en bit bort från klosterruinen och det är väldigt länge sedan jag var där senast - nämligen 33 år sedan... och vi gick och vi gick
 
T funderade på hur långt vi skulle behöv gå egentligen...
 
 
Till sist så var vi framme - ser lite annorlunda ut än för 33 år sedan ;-). Då var inte scenen uppbyggt på detta sättet. Men här har Lekebergsskolan sina skolavslutningar och jag var här senast juni 1979 då jag gick ut 9:an från den skolan ;-) 
 
 
Nu fick det vara bra med utflykter för idag. Vi gick tillbaka till bilen och så for vi hemåt mot Kartorp. Det var en riktigt skön sommarkväll och jag avslutade den med att kolla till pållarna, strosa runt i trädgården och spana in mina övervuxna rabatter. Passade också på att vattna blomlådorna. T och Lexi for till lägenheten för att kolla till den så jag kunde strosa runt bäst jag ville ;-).
 
Vid 21-snåret förpassade jag mig in till TV:n och ett avsnitt av Tyst vittne får nu avsluta min kväll.
 
/Lizzie

24/7 Tisdag - Stora skurardagen...

 Pållarna fick bo i stallet i natt pga vädret som var i går kväll. Allts fick jag ställa klockan och kravla ur sängen i vettig tid för att släppa ut dem. Idag var det rätt OK väder, lite halvmulen, men rätt varmt. Dock blåste det full storm ute så det där med att sitta ute och käka frukost - det var bara att glömma. Fick bli frukosthäng framför datorn istället :-).
 
Idag var det planerat att utför den stora skurardagen. Inplanerad utifrån Biancas utställning och Oktawias tävlingar. Alltså inväntade jag T för att få hjälp med att tömma boxarna. Det är ett riktigt slitgöra att tömma två permentbäddar som legat sedan förra året. Dessutom ska alla täcken och andra lösa föremål plockas undan. Jag hade redan hunnit stoppa in ett fleecetäcke i tvättmaskinen då T kom vid 10-snåret. Vi började med att skruva loss skyltar, hylla osv. Sedan tog vi en kaffepaus innan i började med jobb nummer ett. Tömma boxarna. Vi började med Biancas box som är minst, jag öste i kärran och T gick och tömde kärran. Det tog 30 minuter att tömma den lilla boxen... Under tiden som vi tömt boxen hade vi en ungspannkaka i ugnen och det var lagom klar vid 13-snåret. Alltså fick det bli lunch innan vi tog itu med Oktawias box. Även den här gången var det jag som öste i kärran och T som tömde. Det tog drygt en timme att tömma Oktawias box, ett drygt arbete som krävde en kaffepaus efteråt ;-).
 
När vi skulle till att sättas och oss ute och fika så upptäckte vi att en igelkottsunge var ute och rörde på sig. Jag funderade på ifall den kanske var lite hungrig och gick och hämtade lite ungspannkaka. Om man säger så här... den blev  helt vild - antingen var den helt utsvulten eller också så var pannkakan VÄLDIGT god.... ;-)
 
 
Jag funderade på ifall det fanns några fler ungar i närheten och kollade i lagården, såg inga men la ut lite pannkaksbitar... det tog bara någon minut som kom de fram tre stycken till... sniffandes efter godbitarna ;-)
 
 
Nominominom...
 
 
Hit med maten, nej - hit med den!!
 
 
Efter matning av piggeungar och kaffepausen så var det dags att ta itu med nästa skitgöra... skurningen av stallet. Fram med högtryckstvätten och sköljde av väggarna. Undrar varför hästar är tvungen att bajsa med rumpan upptryckt MOT väggen....
 
När väggarna var avsköljda gick jag lös med skurborste och en hink med såpavatten. Skurade och skurade och skurade och skurade....
 
Spolade av med högtryckstvätten och avslutade med att T spolade lite vatten på stallgolvet och jag sopade ut all skit som runnit fram från boxarna. Vid 16.30-snåret så var det äntligen färdigt.
 
Nyskurat stall - bra att det blåser rejält - underlättar torkningen...
 
 
T spolade rent höpallen, krubbor och hinkar. Detta fick sedan ligga kvar ute på gräsmattan och rinna av. Jag hämtade mera rent ljummet såpavatten och så satte jag igång med nästa rengöringsprojekt... min ryktlåda.
 
Alla borstar var i stort behov av rengöring. Värst ansatt var bästa rotborsten, men efter en ordentlig omgång med en skurborste och efter bortpetande av en massa päls så såg den nästan ny ut ;-).
 
Rena borstar som nu ska torka... 
 
 
Äntligen klar med skurandet!
 
T drog iväg en sväng till Marieberg för att shoppa fiskfoder. Jag var kvar hemma eftersom jag var allt annat än ren... Istället så plockade jag iordning på prylar utanför stallet, tvättade mer hästtäcken och till sist så satte jag mig och slösurfade en stund under tiden tills T var tillbaka.
 
T hade också shoppat med sig lite ingredienser för att laga tacos - det var bra för jag kände mig helt utsvulten... Alltså fixade vi mat och det smakade riktigt bra. Jag var sedan ute i hagen och kollade till pållarna. De får vara ute nu ett par dagar. Stallet ska torka och så ska alla prylar fixas tillbaka och boxarna ska ströas upp. Sedan kommer stallet vara rent och fint ungefär tills det att pållarna står i varsin box ;-).
 
Vi plockade undan alla prylar efter skurdagen och nu får det vara bra för idag. Ska fräscha till mig själv och sedan får det bli soffhäng resten av kvällen. Känner mig trött och sliten ;-)
 
Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie

23/7 Måndag - Regndag...

Vaknae upp till spöregn och hade ingen lust att kliva upp när jag hörde smattret mot fönsterrutan. Men ligga i sängen hela dagen kan man ju inte göra ;-). Så jag masade mig upp ochkollade till Tussan som var instängd på toa. Det visade sig vara ett smart drag att bädda iordning en låda åt Tussan och låte henne vara ifred inne på toa. Två stycken små svarta nyfödda kittisar hade hon fått :-). Så skönt att det gått bra och hon fött ett par levande ungar. De två senaste dräktigheterna har nämligen slutat med dödfödda bebisar. Inte så kul.
 
Nu är Tussan en nöjd mamma som uppskattar lådan hon fick av mig igår :-)
 
 
Jag fixad iordning frukost åt mig. Idag var det inge väder för balkonghäng, utan istället intogs frukosten framför datorn och jag satt och slösurfade och tog det lugnt under fm. Det spöregnade ute så det var inge uteväder och jag funderade en stund på vad jag skulle hitta på idag. Det blev en städning modell light. Har ju haft Lexi hemma rätt mycket och det är en viss skillnad på amstaff och schäfer när det gäller det där att fälla päls ;-). Alltså blev det till att fixa iordning lite inne. Dammade av mitt skrivbord och plockade undan i köket, i övrigt så fixade jag bara golven, toa och badrum. När städningen var avklarad så gick jag och Lillan ut i stallet och jag matade vilda kittisar för att sedan ta itu med mockning av pållarnas boxar.
 
När jag var klar med stallet så var det dags för lite lunch och kaffe. Det var ansträngande att städa och seda fixa stallet ;-). Lagom när jag satte mig för att käka så dök T och Lexi upp. Lexi blev förpassad till hallen för att inte stöka ner huset på en gång ;-). T hade varit ute på Marieberg (självklart!) och fyndat sig en ny fiskekniv på XXL. Vi fikade och T satt och spelade lite spel under tiden som jag satt och sorterade in en stor hög med fotografier som jag framkallade förra året... verkligen dags att få in dem i albumet med andra ord. Bra sysselsättning en dag som denna... :-)
 
Vid 17-snåret var det dags att ta in pållarna och jag passade på att mata kittisarna en gång till. Mycket mat går det åt... T och Lexi drog vidare - de skulle ta en sväng i skogen för att se ifall de kunde hitta lite mera kantareller. Jag roade mig med att gå igenom lite bilder i väntan på att M1 och P skulle dyka upp. De kom vid 18.30-snåret och pållan blev iordningfixad för ett dressyrpass i ridhuset. När pållan var klar så klev hon snällt in i trailern och färden gick mot ÖFK. Väl framme vid ridhuset så var det uppehåll så framskrittning kunde ske utomhus. Sedan hade vi hela ridhuset för oss själva. M1 värmde upp pållan som vanligt, Oktawia var lite piggare idag, även om hon hade åsikter när det gällde vad hon skulle göra ;-). Dock fick pållan finna sig i att jobba och efter lite övningar på övergångar som vanligt, och lite förvänd galopp så var det premiär idag. Premiären bestod av att ekipaget red igenom dressyrprogrammet LA:1 2007 och jag tyckte det gick riktigt bra för att vara första gången. Det är fortfarande grejer som vi måste träna på, pållans form bl.a och piloten ska ju kunna programmet helt och hållet ;-). Men för att vara premiären så tyckte jag det funkade helt OK och ekipaget jätteduktigt.
 
Vi var hemma vid 21-snåret och pållan blev omhändertagen. När jag hämtat sadeln från bilen och var på väg in i stallet så såg jag att Lillan spanade in något under min vagn till dunkarna... det visade sig vara en av igelkottsungarna - så liiiiten ;-). Jag blev helt lycklig över att äntligen få se någon av piggisarna!
 
 
Jag såg bara en igelkottsunge som snabbt försvann in i lagråden. Jag plockade undan prylar och när jag matat pållarna och var på väg in till huset så såg jag en liten piggis till som kröp in under lagrådsdörren. Jag hörde hur det prasslade där inne, så jag öppnade och kollade. Jag hann räkna till fem stycken igelkottsungar som for runt för fullt inne på golvet i lagården - undrar i fall alla sju ungarna har överlevt... hoppas det.
 
Nöjd och glad så förpassade jag mig in i huset och det får bli lite TV som avslutar denna regniga dag. Hästarna får vara inne inatt eftersom det är så dåligt väder. Blåser rejät och regnar kallt.
 
Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie

22/7 Söndag - Hemmajobbet del två...

Idag lyckades jag sova länge... vaknade kl 9 - det har alltså tagit två veckor av semestern för kroppen att gå ner i varv och inte vakna kl 7 varje morgon ;-). Kände ingen stress över att behöva kliva upp - lika bra att passa på och ha sovmorgon när man kan ;-). Vid 10 var jag hungrig och alltså kravlade jag mig ur sängen. Fixade kaffe och frukost som togs med upp på balkongen. Solen sken, men det var lite blåsigt.
 
Efte balkonghänget så fixade jag mig iordning och tog itu med mockningen och matning av kattungarna. T klättrade upp på loftet och tog ner brädorna som jag fick i födelsedagspresent. Sedan höll vi på ett tag med att mäta och såga. Vindskivorna till takfönstret fixades först och de var lite trixiga då de inte har raka kanter. Använde de gamla skivorna som mall. Knutbrädor till lagården sågades till och även brädfodringen till lagårdsdörren sågades till.
 
Innan jag tog itu med grundolja och grundmålning så blev det en fikapaus - välbehövligt med kaffe ;-).
 
Använde ett par bockar som jag la upp brädorna på och så hann jag olja och måla knutbrädorna och även de fyra vindskivorna. Sedan var det fullt på byggställningen och foderbrädorna till lagårdsdörren får jag ta någon annan dag.
 
 
Lagom när jag var klar med ovanstående målning så kom T ut med mat. Köttfärssås med spagette - precis vad jag behövde. Kände mig helt utsvulten efter det hårda slitet ;-).
 
Maten smakade riktigt bra och det var skönt att sitta och vila en stund. Nu fram på sen em så började det mulna på lite och när jag kollade väderprogonsen inför morgondagen så visade den att det ska regna i morgon. Då var det frågan ifall stallväggen mot stallplanen skulle bli målad eller inte... Det visade sig att maten gjorde susen och både jag och T fick tillbaka energin. Med gemensamma krafter så målade vi den fjärdedel av stallväggen som var kvar. Det tog två timmar, men sedan var även östra stall/vedbodväggen målad :-). Sista burken med rödfärgen räckte alldeles lagomt :-). Nu är det bara garaget kvar - dörrarna är ju målade... så det är framsidan och gaveln kvar på garaget. Dock SÅ skönt att äntligen ha målat klart den delen av mitt uthus som jag ser varje dag ;-). Kommer bli fint det vita också är helt klart :-).
 
 
 
Sedan är det bara hela härliga baksidan kvar - som vätter mot söder och väster. Jag har precis gjort slut på 50 kg rödfärg och det kommer säkert gå åt lika mycket till. Men innan jag tar itu med den biten av uthuset så ska huset målas först. Om regnet fortsätter så blir det till att måla klart uthuset nästa sommar. När dagens arbete var avklarat så åkte T och Lexi vidare till lägenheten. Jag hann byte om och tvätta av mig målarfärgen lagom till det att M1 och P dök upp. M1 fixade pållans motionspass idag som fick bli en uteritt. Vi passade också på att boka in pållans kommande träningsupplägg fram till nästa tävling som blir i slutet av augusti.
 
Under tiden som M1 och P sedan var ute på ridtur med Oktawia så passade jag på att ha en pysselstund med Bianca och hon blev ordentligt borstad - det tyckte den lilla fröken var mysigt och jag blev precis klar när Oktawia och Co kom tillbaka. De hade inte blåst bort trots att det blåste rejält ute.
 
När Oktawia blivit ompysslad så serverades kvällshavren och jag själv förpassade mig till huset och kollade på den norska deckarserien som visades på TV4. När det blev paus för nyheter passade jag på att gå ut en sista vända för idag. Pållarna släpptes ut och jag kom ihåg att även vattna mina balkonglådor. Blommorna såg mer än torra ut...
 
Mina kittisar växer också och här kommer ett par bonusbilder :-). En trött liten killen vilar ut hos snäla Elvis
 
 
En trött liten tjej har lyckats klättra upp på täckeshängarna. Somnar sött... ;-)
 
 
Jag själv ska nu kolla lite på TV innan det blir en närmare titt på kudden. Så detta är allt för idag.
 
/Lizzie

21/7 Lördag - Huspyssel....

Soligt och fint var det när jag klev upp. Frukosten intogs på balkongen och jag slappade en stund på fm innan jag satte fart på mig själv. Stallet fixades och mitt på dagen kollade jag ifall pållarna ville komma in och det ville de. Bromsarna är trist typer att ha som sällskap. När jag var klar i stallet så såg jag att T hade klättrat upp på taget och var i full färd med att ta bort de dåliga vindskivorna på fönsterutbyggnaden på övervåniningen. Det är två brädor på varje sida, den övre brädan var totalt kass, den undre i lite bättre skick - men tillräcklig dåligt för att bytas ut.
 
 
För att fixa iordning de nya vindskivorna så behövde jag få hem grundolja. Alltså fick det bli en sväng in till byggaffären. Grundfärg har jag hemma, men ingen ide att göra något förrän jag har oljan också. Vi åkte till Byggmax eftersom vi skulle till den delen av stan. En liter grundolja köptes med hem - det borde räcka till de brädor som ska fixas.
 
När vi var klara på Byggmax så åkte vi iväg till lägenheten en sväng och kollade till den. Det blev också en sväng till Granngården och inköp av flugfälla och så till sist Willys för inköp av lite mat. När vi var hemma igen så fixade vi iordning lite mat - blev lax i ugnen med sallad och färsk potatis. Smakade alldeles utmärkt och stärkta av maten tog vi itu med dagens stora jobb. Lite tvättning av det vita på huset... Dags för östra gaveln på huset vilket betyder att knutbärdor, vindskivor, 3 stora fönster och 2 små fönster skurades med alg- och mögeltvätt. Svårast att nå är ju självklart vindskivorna på gaveln, men T kämpade på tappert längst uppe på stegen. Två av fönstrena nådde jag med hjälp av en trappstege. medlet sköljdes av med vatten. Det tog ett par timmar innan vi var klara och jag kände mig helt kraschad efteråt ;-).
 
Är dock nöjd med resultatet. Speciellt knutarna var helt fulla med svarta mögelprickar - skönt att få bort det och så ser det mycket trevligare ut ;-)
 
Nu är det bara en omgång med rödfärg som saknas... har ju två veckors semester kvar så jag borde hinna om vädret är på min sida...
 
 
Vid 17.30 var vi klara med huspyssel för idag. Det blev kaffe och bullar under ett äppleträd. Där satt jag och slappade närmare en timme - vid 18.30 kom så M1 och P - alltså dags för dagens motionspass för Oktawia.
 
Idag var planen ett pass i ridhuset med lite hoppning och när pållan var iordningfixad så drog vi iväg till ÖFK.
 
Det var fortfarande fint väder så framskrittning skedde runt SM-banan och  så in i ridhuset för att bygga upp några hinder. Inte för att jag var till så jättemycket hjälp eftersom jag har ont i ryggen. Det där med att klättra upp och ner på stegen har satt sina spår i min gamla kropp... Men jag fixade att ta fram de sk "sockerbitar" som användes som hinderstöd. Övningen gick ut på att skutta över små hinder under tiden som ekipaget red runt på en stor 8-volt. Alltså ett hinder vid A, ett hinder vid C och ett hinder i mitten. Passet började med att de först skrittade över bommarna och sedan trav över markbommar innan det byggdes upp till små hinder. Till att börja med så var det travhoppning och som avslutning togs alla hindren i galopp. Pållan skötte sig bra, även om hon var segare än segast,  och vitsen med övningen var att hon skulle kunna byta galopp i samband med skutt över hinder och det fixade hon - utan att behöva skutta med bakdelen ;-).
 
Efter avslutat ridpass så plockades hoppmaterialet bort och M1 skrittade av pållan runt stallarna vid ÖFK. Rundan runt SM-banan var det alldeles för mycket mygg... ;-)
 
Väl hemma så blev pållan ompysslad och serverad sin kvällshavre. Jag plockade undan alla prylar och förpassade mig in i huset en stund innan det var dags att släppa ut pållarna i sommarnatten.
 
Kvällen avslutas med sedvanlig TV-tittande en stund innan det blir dags att ta en närmare titt på kudden. Så detta var allt för idag.
 
/Lizzie
 
 

20/7 Fredag - Tävlingsdags...

Så var det fredag och halvvägs genom semestern. Vaknade upp till en underbar dag och det fick bli frukosthäng på min stora balkong - sämre ställen finns det att sitta och mysa på. Skönt med ogenerat läge så man kan sitta i morgonrock och håret åt alla håll ;-)
 
 
Till sist var det dags att sätta fart i dag var det dags för en liten tävling för Oktawia och M1. Så när jag fixat iordning mig själv så fick det stallet nästa och jag mockade iordning och strax innan lunchtid så fick pållarna komma in. Det är skönt med lite sol, men tyvärr blir ju bromsarna totalt olidliga. Så pållarna var nöjda med att få komma in och tugga på lite hö. Jag förpassade mig in i huset och tog mig lite snabblunch, fick bli kaffe och lite a-fil med müsli. Placerade mig i trädgården och intog denna delikata lunch. Passade på att kolla på ett par pilfinkar som har bo precis vid ytterdörren - uppenbarligen lunchdags där också ;-). Fågelunkarna skrek efter mat och föräldrarna flög i skytteltrafik med svarta feta larver ;-)
 
 
Efter att ha käkat lite grann så var det dags att ta itu med lite lädervård - utrustningen bör ju se representabel ut när det är tävlingsdags :-).
 
När jag så kom ut i stallet igen så hittade jag en mycket trött liten Bianca i sin box. Den lilla fröken låg ner och vilade och lät sig inte störas över min ankomst... 
 
 
Innan jag satte igång med att putsa på sadel och träns så var det till att utfodra ett gäng hungriga kattungar - och de lät sig väl smaka ;-)
 
 
Jag släpade sedan ut vatten, sadelsåpa, svamp, handduk, sadelställningen, dressyrsadel, vita schabraket och tränset. Placerade mig utanför stallet eftersom det var varmt och skönt ute. Satte mig dock i skuggan - i solen var det för varmt. Vid 13-snåret kom M1 och P och putsning av Oktawia påbörjades. T och Lexi kom vid 13.30-snåret och då var jag klar med putsningen av sadel och träns. In med prylarna i min bil och så lämnade jag P och M1 en stund. Jag hade nämligen fått ett meddelande från Ostbutiken att jag hade råmjölk att hämta. De öppnade kl 14.00 och då var jag och T på plats - tur att man har nära ;-).
 
Vi var hemma igen till strax efter 14.30 och då var Oktawia flätad och endast lite finputsning kvar :-)
 
 
Strax efter 15-snåret så lastade vi damen och for iväg mot tävlingsplatsen. I dag var det Frösvidal och det är ju nästgårds så vi var snart på plats. M1 och P gick och spanade på tävlingsplatsen, under tiden var jag och T kvar vid trailern så att pållan höll sig lugn.
 
Oktawia höll sig lugn i trailern och när M1 och P var tillbaka så var det dags att plocka ut hästen ur trailern och fixa på utrustningen. Oktawia klev snällt ut ur trailern och stod hyfsat stilla under tiden som vi fixade iordning damen.
 
 
Redo -nu är det bara att vänta på piloten! Men nåt väldigt spännande är det där borta....
 
 
Borta på framridningsbanan - där verkade det hända spännande grejer ;-) Eller var det de hotfulla molnen som var lite spännande...  Det hade varit fint väder hela dagen, men nu drog molnen ihop sig... 
 
 
Brevid sandbanan så fick man även rida på en fin gräsyte och där värmde M1 och Oktawia upp. Pållan verkade vara på ett rätt OK humör. Vid ett par tillfällen blev hon lite arg, men i övrigt så skötte hon sig bra.
 
 
Åskan mullrade på avstånd, men under den timmen som M1 värmde upp pållan inför tävlingsstarten klarade vi oss från regn. Precis när vi gick in i ridhuset för att titta på själva tävlingsmomentet - då kom regnet....
 
Oktawia och M1 red igenom LB:3-programmet utan några större missar. Oktawia tyckte att domarkuren som stod i en dörröppning, var lite skum och ville inte riktigt gå förbi där. Med tanke på att M1 har varit sjuk i veckan och inte kunnat träna som det var tänkt, så tycker jag att ekipaget gjorde en riktigt bra insats. Belöningen för dagens insats blev 63.33 % i resultat :-D
 
När tävlingsinsatsen var avklarad så skrittade M1 av pållan i lätt regn. Vi packade sedan in pållan i trailern och for hemåt med henne. Väl hemma blev pållan omhändertagen och så serverades lite havre och betfor. Hemma så hade det slutat regna och var strålande sol = knallvarmt. Så pållarna fick stå kvar inne och mumsa på hö i lugn och ro istället för att slåss med bromsarna ute.
 
Alla prylar packades iordning och så hakade jag loss trailern. Vi for tillbaka till tävlingsplatsen i varsin bil för att kolla klart på klassen. Väl tillbaka i Frösvidal så spöregnade det. Solen som sken över Kartorp syntes inte till alls... så stor skillnad ka det vara på någon mil...
 
Köpte mig lite fika och så in i ridhuset och kollade på några ekipage. Det var skönt att stå under tak, för ute vräkte regnet ner. Tyckte verkligen synd om de ryttare som fick rida fram i spöregnet.
 
Vid 20-snåret fick det vara bra i alla fall. Då var det dags att fara hemåt - kall och blöt var jag. Väl hemma så regnade det i alla fall inte. Pållarna blev utsläppta och jag själv förpassade mig in i huset. Kvällen avslutas med ett glas rött, kex, marmelad och lite goda ostar.
 
Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie

19/7 Torsdag - Hemmajobb....

Lyckades ligga kvar i sängen till 9 i alla fall, men vaknade första gången vid 7-snåret. Man tycker ju att jag borde kunna sova som en klubbad oxe nu när jag inte behöver kliva upp för att släppa ut pållarna. Tyvärr har inte kroppen fattat det... kommer väl typ sista veckan på semester ;-).
 
Det var i alla fall en skön morgon. På balkongen, som ligger i skugga på morgonen, var det 18 grader och det fick bli frukosthäng där och som sällskap hade jag datorn. Vid 10-snåret dök T upp - hand hade varit ute och plockat kantareller på morgonkvisten. Så han började med att rensa sitt fynd. Jag fixade iordning mig själv och så satte jag igång med att fixa lite. Bor man i hus och har häst så är det semestern man har tid att ta itu med jobb hemma. som t ex att måla och fixa annat underhåll på hus och uthus. Även större jobb i form av storstädning får man också fixa på semestern. Efter gårdagens skurande med målartvätt och avspolning med vatten så såg inte fönstrena så roliga ut. Alltså satte jag igång att plocka ner gardinerna i sovrummet, in med dessa i tvättmaskinen och igång med den. Putsade sedan fönstret och balkongdörren i sovrummet. Även fönstret i min garderob fick sig en omgång. Det var ett år sedan sist så det var välbehövligt ;-).
 
Sedan blev det badrummet tur. Det fönstret såg förskräckligt ut, och även denna gardin hamnade i tvättmaskinen. Idag är det nog första gången på hela sommaren som jag hängde ut tvätt på torkställningen... så pass bra väder var det idag :-).
 
Själva putsningen av fönstret i badrummet fick T hjälpa mig med. Han är längre än mig och når precis att stå på trappstegen och putsa fönstret. Jag stod inne som handräckning.
 
Putsningen av dessa rum fick räcka för idag. T höll också på att meka med min åkklippare, då den först inte ville starta och sedan var det något annat fel på styrningen. Slutade med att T fick svetsa på styrstången...
 
Efter välbehövlig lunch så tog han sedan itu med det digra arbetet att klippa hela min gräsmatta - allt regnande gör  ju att det växer så det knakar.
 
Jag själv drog på mig målarkläder, fixade iordning rödfärg och så satte jag igång med väggen på mitt uthus som innehåller stall och lagård. Upp på stegen 4 meter upp i luften och så smeta på rödfärgen. T trodde inte att jag skulle våga... men denna vägg är inte ens närheten av att vara lika jobbig som den gavel som T målat.
 
Men tid tar det när man ska upp och ner på stegen ;-)
 
 
Under två timmar slet jag så med att smeta på rödfärg på uthusväggen. Upp och ner på stegen. Mer och mer svullen blev jag också i min högra handled, men färgen var välbehövlig. Efter två timmar fick det dock räcka - det sliter att så på stegen, men jag är glad att jag inte är höjdrädd. Blev klar cirka 1/4 av väggen på dessa två timmar och det var jag nöjd med. Under tiden som jag målade så satt T och brummade runt på min åkklippare och klippte hela gräsmattan - det var också välbehövligt :-). Vid 17-snåret blev det så en välbehövlig fika i trädgården. Jag kände mig helt slut ;-). Efter att ha fikat och vilat så gick jag och spanade in mina bärbuskar. Mycket vinbär blir det som vanligt. Behövs dock rensas bort en hel del med brännässlor för att man ska kunna plocka bären bara. Björnbären verkar trivas också - mängder med kart och nu hoppas jag på en lång mild höst så de hinner mogna :-).
 
T och Lexi for iväg till lägenheten och jag inväntade M1 och P som dök upp vid 18.30-snåret. M1 har nu återhämtat sig från feberattacken, lät bara förkyld, men feberfri i alla fall. Pållan blev alltså iordninggjord för ett pass i ridhuset och vid 19-snåret for vi iväg.
 
Oktawia var grinig redan i stallet, och var alltså inte speciellt motiverad till att röra på sig ;-). Lite lätt övertalning behövdes och passet gick rätt bra. I morgon är det dags för en liten tävling och med tanke på att M1 inte är fit for fight så går det som det går. Alla tävlingar är bra miljöträning för pållans del, men jag hoppas ju förstås att damen är på bättre humör än vad hon var idag ;-).
 
Var hemma igen strax innan 21-snåret och pållan blev omhändertagen och kvällsmaten serverades. Jag plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Så in i huset och kollade på TV4 en stund innan det var dags att släppa ut pållarna för natten. Nu får det bli NCIS på TV 3 som får avsluta min kväll för den här gången. Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie

18/7 Onsdag - lite tvättjobb...

Började dagen med lite frukosthäng framför datorn en stund innan jag fixade iordning mig själv. Vid 11-snåret kom T och Lexi - dags att ta itu med dagens insats.
 
Det var rätt bra väder, soligt med blandade moln. Vi tog itu med det rätt tråkiga jobbet att tvätta det vita på huset. Jag blandade iordning alg och målartvätt, fram med skurborste och T drog fram högtryckstvätten. Vi började med att skura det vita på västra gaveln på huset. Det är där jag har min balkong, så det är en massa vitt som ska tvättas, vindskivor, balkongdörr, fodring kring 3 fönsterd. Vi fortsatte med det vita runt utbyggnaden för hall och badrummet. Vi la in en fikapaus fram på em och så skurade vi rent de 4 fönster och knutbrädan som är utmed norra sidan av huset. Kvar är att skura brädan under hängrännan. Det är jobbigt att skura men vi får bort alger och svarta mögelprickar. Lika effektivt som att måla om ;-). Fram på em så började det dock regna så vi förpassade oss in i huset och så fixade vi mat istället. Citronlax med mathavre - smakade mums.
 
Regnet höll i sig och vi passade på att åka iväg till Marieberg en sväng. Mina jodpuhrs har gjort sitt och eftersom Hööks har rea fick det bli en tur dit. Tyvärr så var det bara stora eller väldigt små storlekar kvar av de ridskor som fanns på rean. Hittade ett par ändå till en rimlig peng som satt bra på fötterna. Hittade också ett par smala lädertyglar till Oktawia, de som jag har har börjat göra sitt, även ett par svarta boots fick följa med hem, och så en snokrem istället för den som Lexi käkat upp. Passade också på att köpa med en ny klimatta till Bianca, denna ska sättas upp efter den årliga skurningen av stallet. Den klimattan som Bianca har nu har knappt några pinnar kvar ;-). Slutkliad är ordet...
 
T hittade också nåt att shoppa vid besöket på Hööks. Det blev ett nytt vintertäcke till Lillan till halva priset. Bra att ha till den lilla fryslorten ;-).
 
Vi åkte så vidare till Elgiganten för T ville kolla efter filmer och visst hittade han några som han shoppade. När vi kom fram till kassan så upptäckte jag att på disken stod det en ensam Beatles samlingsbox med cd-skivor. Beatles in Mono - till det facila priset av 99 kr mot ordinariepris 1690 kr. Strunt samma ordinariepris, men 99 kr för 10 st Beatlesskivor är ju rena fyndet. Jag är en stor Beatlesfan, men när jag var tonåring hade jag bara en kasettstereo. Alltså har jag bara kasettband med Beatlesmusik - dessutom totalt sönderspelade. Sedan har det inte blivit av att köpa skivorna. Alltså fick denna ensamma box följa med hem :-).
 
När vi kom hem igen så hade det slutat regna - testade självklart att poppa min nyinköpta box och det lät bra ;-).
 
Jag bytte sedan om till ridkläder och förpassade mig ut till stallet. Dags att ta itu med pållarna. De hade stått inne hela em pga bromsarna. Bianca blev borstad och så fixade jag iordning Oktawia. Idag fick det bli en skrittur med båda pållarna. T följde med på cykel ifall jag skulle vara tvungen att släppa Bianca och så gav vi oss iväg. Bianca pinnade på ordentligt idag. Uppenbarligen så gillar hon att få hänga med ut när jag rider Oktawia. Oktawia skrittade på ordentligt och vi var ute 50 min, vilket innebar att Bianca fick småtrava i 50 min pga att Oktawia marscherade på hela tiden. När vi kom hem var pållarna svettiga och jag hade håll ;-). Då var vi ändå ute mellan 20-21 och det var inte speciellt varmt ute även om det var en fin kväll.
 
När vi var tillbaka i stallet så åkte T och Lexi tillbaka till lägenheten. Jag tog hand om pållarna, serverade Oktawia sitt kraftfoder. Förpassade mig in i huset och kollade på TV en stund innan jag släppte ut pållarna i hagen för kvällen. Resten av min kväll tillbringas nu i soffan  med lite TV-häng. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

17/7 Tisdag - Tur till stan...

 Idag fick jag ha klockan på ringning. Upp vid 8 och fixade iordning mig för en tur till stan. Vid 10-snåret anmälde jag så i receptionen vid mammografimottagningen. 5 minuter senare var jag inne på mottagningen och mitt besök var snabbt avklarat. Eftersom jag blev färdig tidigare än vad jag räknat med så for jag vidare till lägenheten och satte lite fart på T. Eftersom det var helt OK väder ute så fixade vi iordning utemöblerna och så fick det bli en fika på uteplatsen.
 
Vid 11.30 for jag så vidare upp på stan. Hade en lunchdate med min kamrat MK och vi träffades vid stadsträdgården och käkade en god lunch. Vi hade himla trevligt med mycket prat ett par timmar - skönt med att ha semester, då kan man långluncha ordentligt ;-). Till sist så var det dags att fara hemåt igen och jag var hemma vid 15-snåret. Jag tog då genast itu med att mocka pållarnas boxar, under tiden som jag stod där och mockade så dök T och Lexi upp. Jag fixade klart mockningen och så tog jag in pållarna då de besvärades rejält av bromsarna.
 
T satte igång med att måla klart min gavel på lagården, och jag målade det jag kunde utan att ha tillgång till stege. Det blev alltså lagårdsdörrarna som blev målade och så målade jag dörrarna till när jag ändå var i farten.
 
Jag roade mig sedan med att fota kittisarna. Inte helt lätt att fånga små busiga kittisar på bild, men jag har gjort ett försök ;-)
 
Tre bröder busar i korgen :-) 
 
 
En söt liten tjej
 
 
Tänk så kul det kan vara med en boll i ett snöre ;-)
 
 
T kämpade på bra med målningen och till sist så var gaveln färdigmålad. Äntligen två väggar av mitt uthus som är färdigmålat ;-). Nu ska det bara fixas med knutbrädor, fodring kring lagårdsdörren osv. Men först så ska vi fixa klart allt som ska målas med rödfärgen...
 
 
När målningen var avklarad så var det dags att fixa pållan för ett ridpass. M1 är hemma och kurerar sin feber - alltså fick matte hålla igång pållan idag. Jag fixade iordning Oktawia för ett pass i ridhuset och snart var vi klara för att åka iväg. När det så var dags att lasta pållan så blev det lite panik! Precis när vi klev ut ur stallet så kom stallkatten Elvis farandes mitt framför Oktawia och självklart så blev han trampad. Hans ena lilla tass satt fast under Oktawias framhov. Ve och fasa - detta har varit min skräck då denna katten inte har någon som helst respekt för Oktawias ben. Det tog någon sekund innan Oktawia reagerade och lyfte på sin hov. Elvis försvann som blixtens hastighet!!!
 
In med Oktawia i trailern och så letade vi efter Elvis - han hade flytt upp på höloftet och ville inte bli infångad. Han blödde inte i alla fall inte.
 
Lite lätt stressad kom vi så iväg till ridhuset. Jag och Oktawia fick vara själva i hela stora ridhuset under den timmen som jag red. Oktawia skötte sig bra och efter uppvärmning tränade vi på lite övergångar mellan och inom gångarterna. Även lite skänkelvikning - som funkade bra - och galoppjobb blev det innan vi skrittade runt SM-banan som avslutning.
 
Var hemma igen strax efter kl 21 och när vi väl var hemma så satt Elvis utanför stalldörren. Kissen kunde gå utan att halta - alltså kom kissen undan med blotta förskräckelsen... men han ville inte vara i närheten av Oktawia ;-). Alltså drog han snabbt upp på höloftet och där satt han och blängde surt under tiden som jag pysslade om pållan. Han kom inte ner förrän jag stängde boxdörren om Oktawia. Jag fångade in Elvis och kollade in hans tass. Jag fick klämma på den utan problem, den var liiiiite svullen - i övrigt så syntes ingenting. Snacka om att kissen haft tur. Tur i oturen så blev Elvis trampad ute på stallbacken där marken är mjuk. Hade det hänt inne på betonggolvet så hade det nog inte gott riktigt lika bra.... hoppas Elvis nu lärt sig att hålla sig undan från Oktawia!
 
När jag var klar med Oktawia så fick hon sin kvällsmat. Jag plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Jag förpassade mig sedan in i huset och röjde upp lite i köket innan jag gick ut och släppte ut pållarna för natten.
 
Resten av kvällen får nu avslutas med lite soffhäng och TV. Så detta är allt för idag :-)
 
/Lizzie

16/7 Lördag - Sol...

Idag har det varit soligt, blandat med moln, men också rejält blåsigt. När det var dags att släppa ut pållarna så kollade jag Oktawias framben, ingen puls i kotan och ingen svullnad. Syntes inte heller något konstigt när hon klev ut i hagen. Skönt.
 
Det blev sedan frukosthäng på balkongen, men vi fick ha med oss ett par filtar ut pga blåsten. I övrigt så tog vi det lugnt på fm. T grejade med sin grästrimmer och sedan så trimmade han en massa gräskanter. Det var välbehövligt. Jag fixade stallet och matade kittisarna. När det var dags för lite fika och mat så fick vi flytta utebordet till stallväggen - där var det hyfsat vindstilla. Skönt att sitta ute och slappa - så länge solen var framme. Så fort solen gick i moln så blev det totalt svinkallt. Bara att härda ut tills den kom fram igen ;-).
 
Framåt em så var det dags att ta itu med lite målning. Värsta delen på ladugårdens gavel tog T itu med. Vid gavelspetsen är det 8 meter högt och jag är väldigt glad över att T inte är höjdrädd. Stegen gungar rätt bra på den där höjden - lägg dessutom till kraftig blåst.... men det gäller att utnyttja det faktum att det inte regnar ute... 
 
 
Under tiden som T målade så fixade jag med en gammal bräda som vi tagit ner från höloftet. Denna bräda skrapade jag rent från gammal vit färg och skurade sedan brädan med alg- och målartvätt. Blev riktigt bra. Brädan ska nu torka och sedan målas för att återanvändas som knutbärda till lagården.
 
När T målat så att han kommit förbi gavelspetsen så avslutade han jobbet för dagen. Det är jobbigt för fötterna att stå på stegen. T och Lexi åkte sedan vidare till lägenheten. Jag själv käkade lite mat och slösurfade en stund innan det var dags att invänta M1 och P som kom vid 18.30-snåret. Dags för ett pass i ridhuset för pållan. Vid 19-snåret var vi på plats vid ÖFK. Jag och Lillan gick en promis under tiden som Oktawia värmdes upp. Lillan var nöjd över att få komma ut och röra på sig lite. Även om det fortfarande blåste rejält.
 
 
 
När vi kom tillbaka till ridhuset för att kolla på ekipaget så visade det sig att det var en ny pilot på Oktawia. M1 hade drabbats av akut feberatack och var allt annat än pigg. Istället var det pappa P som fick agera pilot - Oktawia tyckte att han var lite besvärlig - hon var ju tvungen att jobba lite - men piloten skötte sig bra och pållan fick i alla fall en omgång med motion :-). Nu hoppas vi att M1 kryar på sig lika fort som hon blev sjuk!
 
Jag var hemma igen strax efter kl 20 och pållan blev omhändertagen. Serverades lite havre och jag plockade undan alla prylar, mockade ut trailern och parkerade den på sin plats. Innan det var dags att gå in i huset en sväng så gick jag ut i hagen och fyllde på vatten i pållarnas vattenkar. Upptäckte då att det såg rejält hotfullt ut över Kilsberg!
 
Frågen är bara om det kommer hem till mig eller om det blåser vidare bortåt. Skulle vara skönt ifall det blir lite sol i morgon också...
 
 
När vattenkaret var fixat så förpassade jag mig in i huset en sväng. Nu får det bli Criminal minds på TV en stund innan det är dags att kvällsmata pållarna. Mycket mer än så här kommer inte hända i dag. Ska försöka komma isäng i vettig tid för jag ska upp hyfsat tidigt i morgon bitti för att fara in till stan en sväng.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

15/7 Söndag - födelsedag....

 Idag är det min 49:e födelsedag :-). Fick frukost på sängen av T + lite falsksång, men det ingår ju när man fyller år ;-).
 
Tyvärr var det inte läge för frukosthäng på balkongen pga att det precis hade regnat och alltså var möblerna blöta. Satt kvar i sängen och intog min frukost - funkade det också...
 
Födelsedag till trots - gick inte att lata sig. Gäster inbokade till eftermiddagen och jag hade lite att pyssla med. Så jag satte fart. T for in till stan för att kolla till lägenheten och fixa lite. Jag tog först itu med en stor hög med stryktvätt så jag fick fram matsalsbordet ;-). Det var inge bra väder ute och för första gången på många år så fick jag planera mitt grattisfika inne i huset. Under tiden som jag sedan fixade till inne, dukade upp matsalsbordet med linneduk och mitt favoritporslin, så vräkte regnet ner ute. Nalle kom infarandes - som ett träskmonster - och så skulle han upp på matsalsbordet. Inget en matte uppskattar när man håller på och gör fint ;-). Försökte torka Nalle torr med en hundhandduk, men kissen blev skitsur på matte och stack ut i regnet igen ;-).
 
Vid 12.30 var T tillbaka och han hade med sig jordgubbar och en enorm bukett röda rosor till mig - gulligt! Jag fixade iordning en jordgubbsmarängtårta och dukade upp med mitt hembakta bröd. Vardagsrummet stängdes sedan till så inga katter skulle kunna röja runt där. Piffade till sist till mig själv och var precis klar till 13.30 när de första gästerna dök upp :-)
 
Först kom kamrat KN tillsammans med P och M1. Naturligtvis blev det en sväng ut till sadelkammaren så de fick spana in ett gäng urbusiga kattungar ;-). Nu under em var det i alla fall uppehåll så man kunde gå ut utan att bli blöt.
 
Vi intog sedan vardagsrummet och mumsade på mitt hembaka fikabröd *mums*. Vid 14-snåret kom Pysseltrollet och hennes man och vi var nu alla som jag räknat med runt mitt matsalsbord. Hade en mycket trevlig eftermiddag och alltid jättekul att få fina presenter.
 
Röda rosor av T (plus högen med brädor som jag fick igår), en  värmljushållare med hjärtan av Pysseltrollet och make, ett våningskakfat och bok från KN, spännande marmelad och favorikex av P och M1. Och i paket från kamrat SJL var det en jättefin ytterkruka som passar perfekt till en perlagon som just saknade en sådan :-).
 
 
 
Tack så jättemycket för de fina presenterna :-D.
 
Framåt kvällningen blev det så dags att ta itu med pållans motion. Sent blev det och T var ute i skogen och letade efter kantareller. Det fick bli ett pass longering så att hästen åtminstone blev lite motionerad. Började med att gå fram och tillbaka på gatan till allmän väg. Det var lite spännande för det var fullt med hästar i hagen utmed gatan inklusive ett par gullig föl. Jag började sedan med att longera Oktawia på min vändplan, det är en grusad plan och inte så stor. Tyckte att damen rörde sig mer än lovligt knackigt... nog för att hon har känsliga sulor och det skulle väl vara den blöta marken som gjort dem ännu känsligare i sånt fall. Jag gick iväg till hagen med damen och så longerade jag där i stället. Då rörde hon sig normalt. Dock så tyckte jag mig känna en liten förhöjd puls i höger kota så för att ta det säkra för det osäkra, blev det arnikalniment på, stallbandage och så fick pållarna stå inne över natten.
 
Jag själv förpassade mig in i huset - trött var jag och det fick bli TV och soffhäng för resten av kvällen. Så detta var allt för denna dagen :-)
 
/Lizzie
 

14/7 Lördag - Lite städpyssel...

 När jag på morgonen släppte ut vovven så såg jag att mamma pigge spankulerade runt i min trädgård. Trevligt att hon är kvar. Har dock inte till några piggebäbisar än, så jag har ingen aning om hur många som ev kan ha överlevt. Glad att mamma Pigge håller sig kvar i alla fall :-)
 
 
 
Jag fixade iordning frukost som intogs ute på balkongen. Det var inte så jättevarmt ute, men uppehåll i alla fall, och då SKA det vara frukosthäng på balkongen - är det semester så är det ;-)
 
Efter frukosthänget så satte jag fart. I morgon ska jag ha lite födelsedagsfirande och eftersom Lexi var hos mig mycket senaste veckan, innbar det att jag behövde städa lite.
 
Dammade lite lätt, körde några tvättmaskiner, slängde ut alla mattor och filtar, satte igång med dammsugningen. Fixade toaletterna och badrummet, moppade golven. T grejade ute och hann klippa lite av gräsmattan. Han hjälpte mig också med att sätta upp en hängare i köket. En handsmidd hängare som jag inhandlade på Ovolin för 2 år sedan. Alltså på tiden att den kom upp på väggen :-)
 
 
När städningen av huset var avklarat och såg hyfsat representabelt ut så tyckte T att jag skulle fixa till mig lite så jag kunde följa med till Marieberg. Han skulle iväg och shoppa födelsedagspresent till mig och jag behövdes som bärhjälp plus att trailern  skulle med. Lite nyfiken blev jag allt - vad hade han tänkt sig nu...
 
Det visade sig att vi åkte iväg till K-Rauta och ett gäng 5 meter långa brädor i olika dimensioner inhandlades :-D
 
 
 
Det är brädor till en knut på lagården. Foder till lagårdsdörren, nya vindskivor till takfönstret på huset. Målnings och uppsättningshjälp ingår visst också i presenten. Nu gäller det att vänta på lite bättre väder så det går att måla.... ska fixa iordning så det går att stå inomhus att måla. Annars så får jag väl aldrig upp brädorna... ;-)
 
Vi käkade lite mat och så vid 18.30 kom M1 och P. Idag var det dags för lite hoppövning för pållan. Och efter lite kattungegos och så fix av pållan var vi snart på väg till ÖFK.
 
Väl framme vid ÖFK så hjälpte jag P med att ta fram lite hindermaterial och en liten serie byggdes upp. Ekipaget började passet med skritta över markbommar, för att sedan fortsätta med att trava över markbommar innan hindret byggdes upp.
 
Övningen var lite jobbig tyckte pållan, men jobbigast var det att byta galopp. Trots att hon fick göra bytet över en markbom så är hon tvungen att skutta till med bakdelen för att få till det ;-)
 
http://www.youtube.com/watch?v=mG_oPMdLfCk&feature=plcp
 
Efter ridpasset i ridhuset blev det en promenad ute som avskrittning i lätt duggregn innan pållan placerades i trailern och vi for hemåt. Väl hemma blev Oktawia ompysslad och kvällshavren serverades. När alla prylar var undanplockade och trailern städad förpassade jag mig in i huset ett stund innan jag gick ut och släppte ut pållarna i hagen. Min egen kväll avslutades sedan med lite soffhäng framför TV:n. Så detta  är allt för idag.
 
/Lizzie
 

13/7 Fredag - Lunchmys och så jobb...

Idag var det dags för lite trevligheter :-). Vaknade vid 9-snåret och tog det lugnt på fm. Vid 11 hade jag i alla fall piffat till mig och åkte in till stora staden. Jag hämtade upp mina kamrater KN och SJL. Vi for sedan ut till Sommarro för att käka vår årliga sommarlunch tillsammans. Vi var på plats vid 11.30 och fick bra platser under tak ute. Det regnade inte, men var lite mulet och inte så jättevarmt. Men det fanns ju filtar så det gick ingen nöd på oss.
 
God mat var det - snitzel med klyftpotatis käkade vi alla tre och så var det lite kaffe och chokladpudding till efterrätt. Kamrat KN har tidigare i juli fyllt år, men lyckades bli sjuk då så hon har inte blivit vederbörligt gratulerad. Därför var det paketudelning i samband med vår sommarlunch och KN blev väldigt glad över de vackra paketen :-)
 
 
Av SJL fick jag också ett vackert spännande paket, men jag håller mig tills på söndag - då det är min födelsedag. Nyfiken är jag, men får finna mig i allt hålla mig ;-). Det kanske är det enda paket jag får så då gäller det att spara på det roliga ;-)
 
Vi hade en väldigt trevlig tillvaro, men efter ett par timmar var det dags att röra på sig och fara vidare. Vi åkte en sväng till Miljövårdscentrum och kollade in läget. Jag shoppade med en limpa av deras goda bröd. SLJ fick sedan skjuts hem och KN likaså. Jag for hemåt och var hemma vid 15-snåret. Jag hann plocka in pållarna och rasta vovven innan T dök upp. Min trailer hakade spå Hondan och vi drog mot Kumla. De sísta pryttlarna i svärfars lägenhet fraktades ner till trailern. T kollade igenom förrådet och det sista vi bar ner ett hörnskåp och en stor spegel. Skåpet och spegeln åkte vi iväg med till svärfars äldreboende. Vi kom dit vid 18.30 och det blev ett snabbt besök för svärfar var trött. Men glad blev han över att se skåpet och spegeln :-).
 
Vi for sedan vidare till T's lägenhet och stoppade in mer pryttlar där. Hur han nu ska bringa ordning i detta, det återstår att se. Mycket pryttlar är det i alla fall.
 
Vi for vidare till Kartorp. Väl hemma så släpptes pållarna ut. Kissarna fick mat och så fixade T mat åt oss tvåbenta då vi också var helt utsvultna. Vid 20.30 var vi klara och kunde äntligen däcka oss i soffan. Rejält trötta var vi och lite TV blir det som avslutar denna dag. Fy det är hur jobbigt som helst att flytta.... ;-)
 
Så roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

12/7 Torsdag - Flytt....

Upp hyfsat tidigt. M1 och P var morgonpigga och kom vid 8-snåret för en utritt med Oktawia. Jag fixade iordning mig och så förväntande jag att T skulle dyka upp vid 9-snåret. Planen var idag att flytta pryttlar från hans pappas lägenhet. Den ska vara tömd, städad och besiktigad till den 31/7. Svärfar bor numera på ett äldreboende och behöver inte ha kvar sin 3:a. T och hans syster har kört över det som svärfar ska ha på äldreboendet, men en liten 1:a rymmer ju inte så mycket....
 
Jag gick här hemma och väntade och väntade och väntade. Jag hann mocka stallet, fixa köket, göra rent alla kattlådor och mata kissarna. Vid 11-snåret dök han upp... hade försovit sig... Eftersom han i princip hade hoppat från sängen till bilen, så fick han lite frukost i sig och Lexi fick springa lös i trädgården. Innan vi var klara för att åka så tog jag in pållarna. Solen tittade fram och bromsarna hade fullt ös. Skönast för pållarna att få vila inne i stallet med lite hö att tugga på. Min trailer hakades på T's bil och så for vi iväg till Kumla.
 
T hade valt ut de prylar som han skulle ha med sig och jag hjälpte honom att packa ner i kartonger och så släpade vi ner det han skulle ha med sig hem till den väntande trailern. Mycket prylar var det.... Till sist var vi klara och kunde vara tillbaka till stan. På väg till lägenheten åkte vi förbi ICA-affären och shoppade med lite mat. Kycklingspett och sallad fick det bli. Helt utsvultna var vi båda två. Pryttlarna bars in i lägenheten - hur han nu ska få plats med allt - det är en annan sak. Det visade sig också att T har behov av att utyttja mitt hus också.... så länge....
 
Vi var hemma i Kartorp igen vid 18-snåret och det fick bli en fika i trädgården. En skön kväll var det i alla fall :-). När T ställt av sina prylar så for han och Lexi tillbaka till lägenheten. T skulle försöka bringa någon typ av ordning - mumlade han om i alla fall.
 
Jag själv tog itu med att kolla till kusarna. Bianca fick en omgång pyssel, ordentligt borstad blev den lilla fröken och det tyckte hon var skönt. Under tiden som jag borstade Bianca så käkade Oktawia sitt kraftfoder och när hon mumsat klart så fick pållarna gå ut i hagen igen. Svalt och skönt var det nu på kvällen.
 
I väntan på att TV:n skulle börja så tog jag mig en date med strykjärnet och hann stryka den hög med kläder som låg och väntade. Har en omgång påslakan kvar att stryka, men det får jag göra en annan dag.
 
Mycket mer än så har inte hänt i dag. Resten av kvällen kommer tillbringas med soffhäng framför TV:n och lite slösurfning. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

11/7 Onsdag - En Bakdag...

 Idag har det inte varit något slöardag direkt... Det var inget vidare väder ute, kallt och mulet med regnet hängande i luften. Alltså en perfekt dag för innesysslor. Idag fick det bli den stora "bakdagen". På söndag fyller jag år, ifall någon då dyker upp för lite fike - vilket skulle vara mycket trevligt ;-) - behöver jag ha något att bjuda på :-D
 
Det är när jag har semester som jag har tid att baka så efter frukosten satte jag igång. Började med att göra iordning deg till en omgång kanelbullar. Under tiden som den jäste gjorde jag iordning två olika kakdegar av mördegstyp, de ska ju ligga och vila i kylen en stund.
 
Jag har ju shoppat mig ett bakunderlägg från Tuppeware, det som jag hämtade hos Pysseltrollet igår. Det visade sig vara en väl värd investering. Min bänkskiva är i ek, vilket innebär att mjölet fastnar i porerna, även fettet fastnar och lämnar fläckar. Är ursvårt att få rent skivan helt enkelt. Bakunderlägget funkade alldeles utmärkt och jag höll mig i köket typ hela dagen ;-)
 
Framåt sen eftermiddag började jag bli klar - var tvungen att ta mig en kopp kaffe och provsmaka min kanelbullar - det smakade gott ;-)
 
 
Självklart så bakade jag även mina abosluta favoritkakorna - de är som små minibakelser och gillar ni sötsaker så är dessa ett måste ;-). Lite pilliga att göra, men det är de värda :-)
 
 
 Receptet på dessa läckra kakor, som jag kallar "Moster Brittas marängkakor" - då jag fått receptet av min gammelmoster för många år sedan. Det hittar ni här:
 
http://stallkartorp.blogg.se/2011/july/ 
 
Jag är nöjd med dagens slit. Resultatet blev 48 stycken goda kanelbullar, ett 30-tal marängkakor, ett 40-tal brysselkex och ett 40-tal havrekakor. Nu har jag att bjuda på ifall jag får besök :-D
 
 
 
När bakningen var avklarad så städade jag undan i köket och satte igång diskmaskinen. Lite mer kaffe och så en stund framför datorn och slösurfning. T dök upp och vi fixade iordning lite mat - kyckling med sweetchilisås och quinoa fick det bli. Framåt kvällningen så dök helt plötsligt solen upp och det blev riktigt fint ute. Här gällde det att passa på att utnyttja de få soltimmar som dyker upp ;-).
 
Fram med kameran och det fick bli en svängom i trädgården. Rabatterna börjar bli lite lätt överväxta av allt regnande, men lite blommor har jag.
 
Även insekterna uppskattar solen och jag lyckades fånga en hungrig humla som samlade nektar i äppelmyntan :-) 
 
 
 
En av mina favoritblommor är sommarmalva och här är den rosa varianten.
 
 
 
 I min örtagård, som också är helt övervuxen, är lavendeln på gång att börja blomma. Doftar ljuvligt när man tar på den.
 
 
 
 Oreganon är också på gång till att börja blomma...
 
 
En praktriddarsporre har överlevt vintern och blommar för fullt nu.
 
 
 Under min rundvandring i trädgården så upptäckte jag också att det nog är dags att börja plocka lite smultron - börjar lysa rött lite varstans. Dessa är Linnés 1700-tals smultron, stora och supergoda.
 
 
 
Den vackra stjärnflockan blommar för fullt!
 
 
I år så kryllar det av rosa 1-årig vallmo i mina rabattar. Tur - för dem gillar jag. Även knopparna är vackra. 
 
 
Och så vit sommarmalva - totalt krivit är ordet... :-)
 
 
Vid 18.30-snåret som kom M1 och P. Pållarna hade jag plockat in under em pga bromsarna, så det stod inne i stallet och Oktawia var snart klar för en tur till ridhuset. T och Lexi följde med in till ÖFK och under tiden som M1 och Oktawia roade sig i ridhuset, gick jag och T en promis med vovvarna. Det var en helt underbar kväll. Solen sken och lagomt varmt. Kändes dock att det var fuktig luft ute - man blir ju svettig av att inte ens röra sig ;-). Jag hann se slutet av ridpasset i ridhuset, och det såg bra ut. Oktawia hade skött sig bra och varit riktigt lydig. Duktig liten häst ;-). När sedan avskrittning skulle ske ute, valde jag och Lillan att sitta kvar på en parkbänk vid ridhuset och filosofer. Mest pga att min hälsporre inte uppskattade promenaden jag precis gjort...
 
Väl hemma igen så blev pållan omhändertagen, havre och betfor serverades. Kittisarna fick mera mat och så förpassade jag mig in till huset en stund. Kollade på första delen av Tyst vittne - och det var verkligen Tyst vittne.... TV4 hade problem med ljudet så det var - tyst... ;-). Vid 22-snåret så gick jag ut för att släppa ut pållarna igen - skönt var det ute och bromsarna hade gått och lagt sig ;-).
 
Resten av kvällen ägnas åt Tyst vittne och nåt annat spännande på TV. Så detta var allt för idag.
 
/Lizzie
 

10/7 Tisdag - Lite småpyssel

 Idag fick det blir soffhäng framför frukost-TV. Det regnade på morgonen - alltså inte läge för att inta frukosten ute på stora balkolen.... hade blivit blöt då. Slöade ordentigt ett par timmar - jag kan faktist det... har lättare att slöa på morgonen än på kvällen. En förändring som skett efter att min neuralgi bröt ut för 2 år sedan. För tillfället håller den sig i hyfsad shack, känner bara av den vissa dagar - så det är hanterbart utan att behöva äta medicin. Men det där att skynda på morgonen det funkar inge vidare. Alltså himla skönt med semester då man kan ta det lite lugnare ;-).
 
Efter slapparförmiddagen så fixade jag iordning mig själv och det var dags att göra lite nytta. Hade lite att göra inför eftermiddagens inbokade besök från Miljökontoret. Allt regnande har gjort att gräset växer helt okontrollerat. Där vi inte klipper gräsmattan är brännässlor och annat skit 1,5 m höga :-O. Det funkar inte att använda vanliga grästrimmern på brännässlor. Alltså gick T ut och letade rätt på en gammal lie. Den var slö som få, så först fick han slipa den. Sedan gick han lös på brännässlorna nedanför växthuset och fick slog av så pass mycket att det skulle vara möjligt att inspektera infiltrationen och luftningshålet. Luftningshålet var fullt med vatten så jag kunde lista ut vilket besked jag kommer få...
 
Jag tog sedan över lien och fortsatte att slå bort högt gräs. Det är svårt att klippa med åkklipparen runt jordkällaren, så jag fick ner lite där. Jag slog också ner gräs utmed diket vid brygghuset och utmed vägen upp till huset. Det är lite olustigt med det höga gräset precis i vägkanten. Har inte en chans att se varken hundar, katter eller igelkottar. Jag kom dock bara halvvägs upp till huset eftersom lien blev totalt tvärslö helt plötsligt och det våta gräset la sig ner. Men jag kom en bit på väg och jag klarade av att slå mer med lien än vad jag orkat köra av med grästrimmern. Egentligen är lie mycket trevligare redskap än grästrimmern. Jag slipper få vibrationsskador, det låter ingenting och luktar inte illa av bensin. Ett mycket trevligt miljövänligt alternativ ;-).
 
När det fick vara klart med kroppsarbetet för ett tag framöver så började det bli dags för lunch. T blev sugen på färskpotatis, och vi drog snabbt i väg till närmaste ICA-affär. Färspotatis, dill och lite skinka inhandlades. Full fart hemåt och maten fixades iordning. Det smakade bra och när inspektör från miljökontoret dök upp på utsatt tid, så var vi klara med ätandet.
 
Miljökontoret åker runt och inspekterar alla fastigheters avloppsanläggningar i trakten. Har nära till Svartåområdet. Mitt avlopp är från 1976 och då gjort enligt de regler som fanns då. Saker och ting kan förändras och dessutom hade miljökontoret bara papper på att det enbart ska finnas avlopp ut i en stenkista. Det stämmer inte då jag har 3-kammarbund med infiltration.
 
Inspektionen visade att min brunn fortfarande håller måttet och är av god kvalité, men min infiltrationsbädd behöver grävas om. Något jag också misstänkte. Eftersom jag förra året var inblandad i ett av kommunens projekt som handlade om avlopp i kretslopp, vet jag vad som gäller för framtiden. Kommer få besked i höst med beslutet och så kommer jag ha två år på mig att åtgärda infiltrationen. Bara att gilla läget ;-) 
 
När besöket från Miljökontret var avklarat så blev det en kopp fika. T blev sedan sugen att åka ut i skogen och kolla efter mera kantareller. Jag kom på att jag behövde åka och hämtade bakunderlägget jag shoppade på Tuppewarepartyt för ett tag sedan. Snabb koll med Pysseltrollet och ett snabbt besök hos henne och bakunderlägget blev hämtat. T och Lillan åkte iväg för att leta efter kantareller. Under tiden så pysslade jag lite hemma. Plockade undan lite pryttlar och tvätt. Jag kom också ihåg att vattna mina krukväxter - något jag har en förmåga att glömma bort. Även blomlådorna under fönstrena behövde vatten. Har inte kommit så mycket regn på dem.
 
Vid 18-snåret var T och Lillan tillbaka - inte så mycket kantareller den här gången... Jag drog på mig ridkläderna och så fixade jag iordning Oktawia för ett besök i ridhuset. Snart var vi klara och snällt klev pållan in i trailern och vi kunde fara iväg.
 
Helt själva var vi i ridhuset. T tog en promis med Lexi under tiden som jag red. Han kom förbi ett par gånger för att kolla så jag fortfarande satt kvar på hästen. Han har nog inte kommit över den gången jag blev avkastad och spräckte revbenen *harkel*. Som tur är har pållan blivit äldre och lugnare ;-)
 
Ridpasset idag gick rätt bra. Oktawia var jätteseg under uppvärmningen, men fick fart när jag försökte mig på lite övningar med skänkelvikningar och övergångar... då ville hon springa hela tiden istället... Jag utövade också några övningar för min egen del - behöver träna på balansen... Mitt dåliga ben levde sitt eget liv och jag har framför allt stora problem med min högra fot. Den viker sig varje steg under lättridningen. Inte så skönt att behöva ta stöd med utsidan av foten... Det funkar bättre när jag har ett par grövre kängor på mig, än de tunna jodpurhskorna som jag red i. Men då kokar jag ju sönder om fötterna istället. Behöver nog köpa med ett par nya ridskor som ger ordentligt stöd för vristerna och håller den stilla. När min fot fladdrar runt så har jag svårt att koncentrera mig på att hålla ordning på resten av kroppen. På slutet gick det rätt bra i alla fall, pållan gjorde det hon skulle och jag fick hyfsad ordning på kroppen ;-). Efter en timme i sadeln var jag i alla fall rejält svettig och det fick bli lite avskrittning ute. Något som Oktawia tyckte var totalt onödigt och knappt rörde sig frammåt i myrfart....
 
Snällt klev hon in i trailern efter avslutat ridpass i alla fall. T och Lexi for till lägenheten och jag for hemåt med kusen. På vägen hem så började det regna, lite lätt sommarregn till att börja med. Men precis när jag höll och på lastade ur pållan så öppnade sig himlens portar på vid gavel! Det var som om någon stod hällde hinkvis med vatten på oss!!! Jag och pållan SPRANG de 20 metrarna som vi hade till stallet, men såg i alla fall ut som dränkta träskmonster när vi kom fram... Fick bli handduk på mig och Oktawia behövde inte svampas av ;-).
 
Mat serverades pållarna och så fick de stå inne under värsta regnandet. Jag själv gick in och drog av mig de genomsura kläderna och tog på mig torra. Det var skönt ;-). Sadeln fick ligga kvar i bilen - har ju en bra sadelbock - och det är onödigt att blöta ner sadeln med en massa regn. Det bir ju en sväng in till ÖFK i morgon, och sadeln ska ju med då också ;-).
 
Jag kollade lite på TV en stund. Det häftiga regnande bedarrade och vid 22.30-snåret så blev pållarna utsläppta igen. Då hade det faktiskt slutat regna för stunden. Jag matade kissarna en sista omgång för kvällen... de låg och sov i sin korg när jag kom in i sadelkammaren...
 
Snacka om pälshög!
 
 
Kittisarna ville i alla fall ha lite mjölkersättning och lät sig väl smaka. När stallet var klart för ikväll blev det soffan igen. Och detta var allt för idag :-)
 
/Lizzie

9/7 Måndag - Varmt...

På fm var det besök av arbetskamrat M med familj. De kollade på kittisarna och är sugna på en av de röda killarna. Ska dock hem och fundera lite då det inte är helt enkelt att välja så där på en gång. Kittisarna är ju inte leveransklara förrän om 6 veckor så det är ju ingen panik :-). T och Lillan hade innan besöket åkt iväg till skogen för att leta efter lite kantareller så jag var således själv en stund på fm. Solen var framme och det var rejält varmt ute. Jag fixade mockningen och efteråt släpade jag fram solsängen, fixade kaffe och tog med mig en bok. Sedan låg jag och slappade i skuggen tills T och Lillan kom tillbaka. Det var alldeles för varmt för att gör anågot annat...
 
Skönt tillvaro :-)
 
 
RIktigt varmt och skönt var det - trots att jag låg i skuggan under äppleträden. Men med tanke på allt regnväder som är på ingång så gäller det att passa på att njuta ;-)
 
T och Lillan kom till sist tillbaka från skogen och jag förstod varför det tagit... mycket kantareller hade han hittat :-). Däremot så hade han inte ro att resna fynden på en gång. I stället ville han åka till fabriksförsäljningen av korv i östernärke. Eftersom klockan var 14 och bromstrycket stort så plockades pållarna in - vilket de tyckte var skönt. Jag fixade sedan till sig lite, kan ju inte fara iväg och se ut som en bondläpp direkt ;-). När jag piffat till mig så for vi iväg. Väl framme vid fabriken så spanade vi runt vad de hade i butiken. Blev  lite  laxröra och skagenröra. Lite pålägg fick följa med hem och ett paket nötgrillare. T var egentligen ute efter vitlökskorv, men den var slut för dagen. Vi hade med oss en kylväska + kylklampar som maten placerades i för att den inte skulle bli förstörd i värmen.
 
Vi for sedan vidare till Kumla för T skulle hämta lite prylar i hans pappas lägenhet. Lägenheten är uppsagd till den 31/7 eftersom svärfar nu bor på ett äldreboende. Prylarna måste ju tas om hand. Jag fick alltså agera lite bärhjälp :-).
 
Vi åkte iväg med prylarna till lägenheten i stan. Gjorde ett besök vid systemet och så var det full fart hemåt igen.
 
Lagom när vi kom hem så kom ett stort åsk och regnmoln hotande nära. Men inte direkt över huset så det gick att sitta ute. Lite käka och så började T rensa sina kantareller från förmiddagens tur i skogen...
 
 
Vid 18.30 kom M1 och P - nu var regnet hotande nära, men vi klarade oss under tiden som Oktawia blev iordninggjord och snart så var vi på väg till ÖFK. Vid ridhuset så missade vi också en åskskur och hann precis in i ridhuset innan nästa skur kom. Ibland har man tur.
 
Oktawia var jätteseg till att börja med - värmen och fukten underlättare ju inte direkt. När pållan väl var ordentligt uppvärm och ekipaget började med övningen öka och minska tempo och volt så jobbade pållan på bra. Både i trav och galopp. Damen lyckades tillmed att få till en galoppfattning ur en bakdelsvändning så det liknade början av en galoppiruett - bra jobbat!!
 
Avskrittningen skedde utomhus och regnet hade slutat - även om Oktawia tyckte det var tämligen onödigt att röra sig framåt ;-).
 
När vi var hemma igen så blev det avsköljning av pållan och kvällsmaten serverades. Pållarna fick stå inne och käka sin mat och jag förpassade mig in i huset en stund. Kollade på TV en stund innan det var dags att släppa ut pållarna i hagen igen. Vid 22.30 blev de utsläppta igen och jag själv förpassade mig till soffan och TV. Mycket mer än så händer inte idag.
 
/Lizzie

8/7 Söndag - Städdag....

Började dagen lugnt med frukost på balkongen - det var uppehåll på morgonen i alla fall :-). Efter balkonghänget så fixade jag iordning mig själv och så tog jag tag i dagen s plan.... dags att städa huset...
 
Började med att plocka undan alla prylar som låg och skräpade på fel ställe. Tvättmaskinen laddades och diskmaskinen likaså. Dammade, inklusive diskning av lite fina glas och putsning av silverskedar som jag har i vitrinskåpet. Trots dörrar så kommer dammet in...
 
T hjälpte mig med storrengöring kring kaminen, vilket innebar att skyddsplåten åkte ut för att skuras rent ordentligt. Det är 3 år sedan gjutjärnskaminen renoveras och placerades i huset och nu var det dags för lite spissvärta.
 
Kamin före...
 
 
Under en timme, som jag dammade resten av huset, satt T och smetade på spissvärta på kaminen...
 
 
Efter att ha kletat på spissvärta så torkades kaminen och så blev den som nu :-D
 
Nyputsad Husqvarna Mikado n:o 81
 
 
Jag avbröt städning för lite matlagning och efter att ha käkat så gick jag ut och fixade stallet. Under dagen så kom det skurar men jag hann ut mellan ett par skurar. När stallet var fixat och kittisarna fått mat, så återupptog jag städningen. T och Lexi for iväg för att kolla till lägenheten, alltså fick jag hållas i fred. Resten av eftermiddagen gick åt till städningen. Det tar en stund att städa ett helt hus på 110 kvm, i alla fall om man ska göra det någerlunda noga. När jag snabbstädar så är det plocket, toaletter och golven som prioriteras ;-). Idag var det en lite mer noggrann städning - förhoppningsvis ska det hålla i sig resten av semester... kan man hoppas i alla fall ;-).
 
Framåt kvällningen så kom T och Lexi tillbaka - jag var då klar med städningen, men T hjälpte mig att skaka alla mattor och filtar. Vill ju inte bära in gruset igen ;-).
 
När städningen var avklarad så tog jag itu med lite motionerande av pållan. De har fått stå inne under em pga bromsarna. Vid 20-snåret så hoppades jag att bromsarna hade gått och lagt sig, alltså full fart ut i stallet och fixade iordning Oktawia för ett pass med tömmkörning. Passet gick bra och Oktawia skötte sig utmärkt. Men tyvärr hade inte bromsarna gått och lagt sig  - vi blev alltså bromsbitna både jag och pållan. Så det var skönt att få komma in i stallet igen ;-)
 
Pållan blev omskött och så serverades kvällsmaten. Jag själv förpassade mig in i huset för lite välbehövligt soffhäng. Kollade på TV en stund och vid 22-snåret så var det ut igen. Pållarna släpptes ut i hagen - behaglig temperatur nu. Kittisarna fick lite mera mat och så var jag klar i stallet för idag.
 
Resten av kvällen avslutas nu med lite TV och soffhäng - så detta var allt för idag!
 
/Lizzie

7/7 Lördag - Regndag...

 Började dagen lugnt. Först ut med pållarna och så gjorde jag iiordning frukost och denna intogs uppe på stora balkongen även om regnet hängde i luften. Efter frukosthänget så fixade jag iordning mig själv och så tog jag itu med stallet. Tog med mig mjölkersättning till kittisarna, men mjölkbaren var öppen när jag kom ut till sadelkammaren. Alltså kunde jag börja med att fixa mockningen...  
 
 
 
Gjorde klart allt i stallet och så fick kittisarna lite mjölk innan jag förpassade mig in till huset. Fram på dagen så började det regna och jag behövde åka en sväng till K-rauta. Alltså svidade jag om till lite mer representabla kläder och vi drog iväg till Marieberg.
 
Vi åkte först till K-Rauta där jag shoppade en L-formad trapplist. Det är två år sedan jag la på nu plastmatta på övervåningen - kanske dags att få dit en trapplist nu ;-). Jag shoppade också med alg- och mögeltvätt som ska användas till att tvätta den vita färgen på huset.
 
När shoppingen på K-Rauta var avklarat så for vi vidare till Café Garden där vi käkade varsin räkmacka - smakade smaskens. När räkmackan var uppkäkad så fortsatte vi till Hjula. Där inhandlades spissvärta till gjutjärnskaminen, ett par bluewear-brallor åt mig - T tror att det ska göra att jag jobbar bättre. Man vet ju aldrig ;-).
 
När vi var klara på Marieberg så var det full fart hemåt. Vi hann med att ta en fika innan det var dags för Oktawias motion. M1 och P dök upp vid 15-snåret och planen för dagen var en tur till ÖFK och M1 skulle utöva lite sitsträning och jag filma. Under tiden som pållan fixades iordning så var det riktigt gråmulet ute, men väl framme vid ÖFK så var det uppehåll. Alltså skulle övningarna ske utomhus. När vi kom fram till grusbanan så bröt solen fram genom molnen och det blev vansinnigt varmt. Jag och P flydde till en skuggig plats, men M1 och Oktawia fick kämpa på i värmen - och de gjorde ett bra jobb :-). Efter cirka en timmes ridning var det en svettig ryttare och häst som skrittades av och snart var vi på väg hemåt.
 
Väl hemma så höll T på och målade på norra gaveln på lagården - den blir nog klar så småningom ;-). Oktawia var fortfarande blöt av svett när vi kom hem. Alltså blev hon ordentligt avsköljd med vatten - skönt för damen att bli med svetten. Kvällsmaten serverades pållarna och då fick stå inne och käka. Jag plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Det var sedan dags att fixa lite käk åt oss tvåbenta typer. Det fick bli pasta med baconsås. Smakade smaskens.
 
Resten av kvällen gjorde jag inte så mycket, utan det fick bli lite soffhäng. Pållarna blev utsläppta vid 22-snåret - det är skönare för dem att vara ute på nätterna än på dagen pga bromsarna. Skönt för mig att äntligen få lite sovmorgon - det var ett år senast... ;-)
 
Resten av kvällen tillbringades sedan i soffan framför TV:n och detta var allt för idag!
 
/Lizzie

6/7 Fredag - så var det dags...

Så var det dags för sista arbetsdagen inför fyra veckor med semsterledig. Under fm så satt jag och rensade min e-post. Hade slagit i taket när det gällde utrymmet så - alltså bäst att rensa undan lite! Det tog en stund men till sist var det gjort. Fixade med lite jobb som var tvunget att göras innan jag gick på semester och jag hann även städa på mitt skrivbord - och det var verkligen välbehövligt!! Strax efter 16-snåret var det så dags att säga hej då jobbet och dra på semester! Gillar att jobba - men semester behövs också :-).
 
På vägen hem blev det ett stopp vid Willys och lite förnödigheter shoppades med hem. Var hemma vid 17-snåret - på plats var T och Lexi. T stod på stegen och målade väggen jag kom en bit på igår. Dock var han redo för en paus. Alltså fick det bli lite mat och fika. Jag tog sedan itu med stallfix och matning av kattungarna. Jag kunde börja med mockningen för kittisarna använda mjölkbaren när jag kom ut till sadelkammaren ;-)
 
 
När mockningen var avklarad så fick Prickans fosterbarn lite mjölkersättning och de lät sig väl smaka :-)
 
Vid 19-snåret kom så M1 och P. Idag var planen en tur till ridhuset och skutta lite. Pållan blev iordningfixad och snart så var vi på väg till ridhuset. T var kvar hemma och fortsatte att måla på lagården.
 
Dagens övning bestod av cavalettiövning med 3 cavalette i ett hörn. Bra övning för att få till böjningen i bålen på pållan.
 
Inte så höga hinder, men jobbigt ändå...
 
 
Bommarna lades ner på underlaget och ekipaget fick först skritta över markbommarna och så även trava. Byggde sedan upp ett cavalettihinder i taget och till sist så var det galopp över alla tre. Samtidigt som de skulle svänga - det tyckte Oktawia var lite konstigt och så var det lite jobbigt ;-) Men kämpade på bra. När passet var avklarat så blev det avskrittning runt SM-banan och äntligen fick den totalt uttråkade Lillan ut och röra på sig lite ;-).
 
Var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev omhändertagen och kvällsmaten serverades. Jag plockade undan alla prylarna och mockade ur trailern. Innan jag var klar i stallet för kvällen så fick kattungarna lite mer mat, sedan somnade de sött i sin korg.
 
Resten av denna fredag kväll avslutas nu med soffhäng framför TV:n och detta var allt för idag.
 
/Lizzie

5/7 Torsdag - hemmakväll

 En fin dag har det varit idag och när jag kom hem så var det fortfarande bra varmt. Byttes snabbt om till stallkläder och gav mig ut till stallet. Fixade mockningen snabbt och så fick pållarna in. Snabbt kom de in också - efter sig hade de en stor svärm med bromsar. Alltså snabbt igen med stalldörren och pållarna fick pusta ut från bromsarna.
 
Innan jag förpassade mig från stallet så kollade jag till kattungarna... De svarta små fröknarna verkar trivas alldeles upperligt... inte bara Nalle som gillar att ligga i skålar ;-)
 
 
 
När kattungarna var matade så fick det bli lite fil och müsli för mig. Orkade inte käka någon lagad mat, så detta fick duga. Jag käkade ordentligt till lunch, då T och jag hade en lunchdate. I det vackra vädret så ingtog vi varsin sallad på en parkbänk vid Svartån. Skön tillvaro en stund mitt på dan och jag fick lämna kontoret :-). Därför var jag fortfarande lite mätt.  T och Lexi dök upp när jag käkat klart och lite kaffe fixades fram. Vi satt därefter och softade i trädgården en stund innan jag satte lite fart.
 
Det var lite mulet ute, men inge regn i alla fall. Alltså så fick det bli fram med målarkläderna och så upp på stegen. T trodde inte jag skulle klara av att klättra ända upp för att måla under takfoten, men det gick. Så upp och ner på stegen for jag - inte så nyttigt för mitt skadade knä, men vad göra när det behöver målas ;-)
 
 
 Framåt kvällningen kom M1 och P - det var dags för pållans motion och idag var det en skrittur som stod på schemat. Det tog en stund innan de kom iväg eftersom det tog en stund att slita sig från kattungarna.
 
Jag målade på och kom en bit på väggen innan det var dags att avsluta för kvällen. T o och Lexi for hemåt när jag var klar me dmålningen och inte riskerade att ramla ner för stegen och jag förpassade mig till sadelkammaren. Prickans fosterkittens behövde bli matade en gång till. De får god omsorg av Prickan och busar med svartisarna - men behöver tilläggsmatas. Efter en omgång matning med mjölkersättning så är kittisarna mätta och belåtna :-)
 
Prickans svarta tjejerna var också trötta efter en kvällens busande och hade placerat sig ovanpå tvättkorgen....
 
 
Riktiga sötisar :-).
 
M1 och P kom tillbaka från skritturen - det hade gått bra och inte allt för farligt med med insekter. Så där pållan blivit ompysslad så var det boxen och mat som väntade.
 
Jag själv förpassade mig till huset och så får det bli lite TV som får avsluta min kväll. Så detta var allt för idag.
 

/Lizzie


4/7 Onsdag - En solig dag...

Ytterligare en dag med fint väder - det har man inte blivit bortskämd med så här långt denna sommar. Tyvärr är man ju inte direkt van vid värmen och huvudvärken kom så smygande framåt em. Strax efter 16-snåret så fick det vara nog och jag stämplade ut och for hemåt. Jag har gått om plus på flexen och här gäller det att passa på att hinna njuta av solen :-). Så full fart hemåt i värmen. Väl hemma var T på plats och hade grillat korv  *mums*. Satt och slöade en stund i skuggan under äppleträden - sitta i solen orkade jag inte ;-). Tog så itu med stallfixet och när jag nästan var klar med sista boxen så hörde jag hur hästarna galopperade fram och tillbaka i hagen utanför stallet. Skyndade mig att mocka klart och så öppnade jag dörren ut till hagen.
 
Ute i hage - där det var fruktansvärt varmt - hade hästarna ett stort svart moln med bromsar omkring sig. När pållarna såg att jag öppnat stalldörren, fick jag i princip slänga mig ur vägen och så rusade bägge två in till sina boxar. Förbannde äckelbromsar!!!
 
Lilla ponnyn var helt sjöblöt av svett efter att springande - stackare... :-(. Inga bromsar i stallet i alla fall och pållarna fick stå inne och pusta ut. Jag passade på att fixade med kattungarna, matning och rengöring av sandlåda. Hann också fixa in i huset en säng och hann fixa med disk och röja upp köket lite, innan det var dags att ta itu med pållan. Under tiden som jag pysslat med mockning och allt annat småpyssel, så roade sig  T med att klippa hela min gräsmatta. Det var välbehövligt.
 
Vid 19.45 hade jag fixat klart kusen, trailern var påhakad på bilen  och vi styrde kosan mot ridhuset. Kvällar som denna så vill man inte ge sig ut och slåss med bromsarna, utan det fick bli ridhuset.
 
T hängde med och tog hand om vovvarna under tiden som jag red. Helt själv fick jag vara i ridhuset och ridpasset funkade ganska bra. Oktawia skötte sig bra, men jag hade riktigt problem med min dåliga fot. Idag hade det varit bra om jag kunnat plocka bort den där värdelösa foten *suck*. Gjorde ingen nytta alls.
 
Strax innan kl 21 var ridpasset avklarat och både jag och pållan var svettiga. Jag var i alla fall himla nöjd med ridpasset för idag så lyckades jag hålla ordning på min egen kropp och ridit förvänd galopp på pållan - ett helt varv på fyrkantsspåret - fick till svängarna riktigt bra :-). Blev förvånad själv - lyckades alltså hålla ordning på kroppen så pållan inte bröt av i "kurvorna" - det är en bedrigt när det gäller mig. Pållan kan - det vet jag. Nöjd och glad var det så full fart hemåt och sedvanligt pyssel vidtog. Var klar med allt i stall och med djuren framåt 22-snåret och lite TV får nu avsluta min kväll innan det blir till att ta en närmare titt på kudden.
 
Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie
 

3/7 Tisdag - Utbildningsdag...

Hel heldagsutbildning har det varit idag på jobbet. Utbildningen var bra och tjejen som höll i den mycket proffsig och pedagogisk. Däremot så insåg jag och mina kollegor att detta system oss övermäktigt och vi förstår inte hur förvaltningens ledningsgrupp tänkt egentligen. Vi har en hel del att diskutera för att komma vidare - det är helt uppenbart.
 
Efter kursen så var det full fart hemåt. Hann käka lite innan jag tog itu med stallsysslorna. Det har idag varit riktigt bra väder och jättevarmt - rena chocken efter allt regnande ;-). Så maten intogs ute i skuggan under äppleträden och det var skönt :-).
 
Till sist så var det dags att dra på sig stallkläderna och ta itu med stallfixet, men först så var jag ju tvungen att kolla till kattungarna. De visade sig att alla små kittens mådde prima och trivs alldeles utmärkt tillsammans. De utfodrades och så satte jag igång med mockningen. Vid 18.30 kom M1 och P och Oktawia var snart iordningfixad för en sväng in till ridhuset.
 
När vi var framme vid ridhuset så var T och Lexi på plats och väntade på oss. Så under tiden som M1 och P roade sig i ridhuset, tog jag och T en promis med vovvarna. Det gick inte fort i värmen.... Efter avslutad promis så åkte T och Lexi vidare till lägenheten. Jag hann kolla lite på ekipaget i ridhuset - och det såg bra ut. Knappt jag känner igen min egen häst ;-). M1 var nöjd efter dagens ridpass och avslutade passet med avskrittning ute runt sm-banan. Då väntade jag och Lillan vid bilen - det fick räcka med promis i värmen... ;-)
 
Var hemma igen strax efter 20.30 och pållan blev ompysslad och kvällsmaten serverades. Kattungarna fick mera mat. Alla prylar plockades undan och trailern mockades ur innan jag själv förpassade mig in i huset och Morden i midsommer. Och roligare än så här blir det inte idag.
 
/Lizzie

2/7 Måndag - Hovisbesök

Idag var det dags för hovisbesök. Alltså flexade jag ut lite tidigare än vanligt för att hinna hem och få in pållarna i stallet. Oktawia fick sitt lugnande medel och så in huset för min del och snabbt i med lite fil och müsli. Strax innan hovis skulle komma förpassade jag mig ut till sadelkammaren med lite ljummen mjölkersättning till bebisarna. Alla kattungarna låg i lådan och sov i en hög, men vaknade till liv när jag kom. Det som märks skillnad på rödisarna är att de inte är lika hysteriska längre. De ville gärna ha mjölkersättningen (de fick i morse också), men orkade inte få i sig lika mycket som innan jag flyttade ut dem till Prickan.
 
Hovis kom på utsatt tid och en lite lätt drogad pålla fick fossingarna fixade och nya skor. Gick rätt bra, fick dock bremsa när det var dags för sista hoven att få på sig dojjan. Även Bianca fick sina små fossingar fixade - dock var ponnyn mest intresserad av att gosa ;-)
 
När hovisbesöket var avklarat så kollade jag av kattungarna - jag hoppades att mamma Prickan skulle låta fosterbarnen dia - och det gör hon. En riktigt snäll fostermamma... :-) 
 
 
Under tiden som hovis var på plats så hade T kommit. När han kom ner till stallet så såg han finurlig ut... när hovis åkt och gick för att kolla vad han pysslade med så förstod jag varför han sett så finurlig ut..
 
Kantarellskörden är god... ;-)
 
 
Delikatteserna rensades och under tiden satt vi ute och snackade - trots att det blåste halv storm ute. Kantarellerna luktade ljuvligt, men jag klarar ju inte av att äta kantareller och de åkte ner i en påse och fick följa med T till lägenheten.
 
Jag tog itu med mockningen och fix av hästmaten. Hann sedan in i huset en sväng för att fixa med lite tvätt och disk innan det var dags att plocka in pållarna och servera kvällsmaten till dem. Passade på att kolla till kattungarna i sadelkammaren - de låg i en behaglig hög ovan på ett transportskydd - ser ut som om de trivs rätt bra tillsammans :-)
 
 
När sista kvällspysslet var avklarat så förpassade jag mig in i huset och resten av kvällen får avslutas med lite soffhäng och Criminal minds. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 

1/7 Söndag - en regnig dag....

Idag fick det bli en riktigt innesittardag... Det var gråmulet när jag kravlade mig ut till stallet för att släppa ut pållarna, men det var uppehåll i alla fall. Lite kaffe och frukost så var det dags att sätta lite fart. T lånade mitt släp och for iväg till Kumla på morgonen. Möbler och lite pryttlar ska fraktas över till svärfars nya äldreboende.
 
Jag själv roade mig med att först fixa stallet - höll på att smälla av för det var sådan tryckande värme. När jag var klar så kom regnet och jag förpassade mig in i huset. Dags för lite pyssel istället... ;-)
 
Från min pysselklubb hade jag i veckan fått en paket med lite rolig material till presentpåsar. Så fram med alla prylarna och så satte jag igång.
 
När jag väl börjar pyssla så blir jag sittandes - även idag - tillbringade alltså dagen vid mitt skrivbord bortsett från lite kaffepauser och lite käk i form av pizza när T kom tillbaka.
 
Jag är i alla fall väldigt nöjd med dagens pysslande :-)
 
 
Framåt sen em så hörde jag att det var ett sabla skrikande på Kajsas kattungar. Gick för kolla... mamma Kajsa hade tuggat sönder katternas tassar något kopiöst. Hittade kissarna helt förskrämda och  hoptryckta i sandlådan :-O. Nu fick jag nog av kattmamman - uppenbarligen är hon inte kapabel att ta hand om denna kullen då hon inte matar dem som hon ska, hon tvättar dem inte heller och så detta med tassarna.
 
Kajsas kattungar plockades med ut till stallet och jag la dem i Prickans kattlåda. Prickan såg förvånad ut... det såg ut som kattungar, lät som kattungar - så då är det nog kattungar. Prickan hoppade ner till nytillskotten, sniffade ordentligt och började tvätta dem. Skönt - det skulle funka !
 
När jag lite senare gick ut i sadelkammaren för att kolla läget så var det  uppenbart att Kajsas kattungar blivit adopterade av sin nya familj :-)
 
 
Jag kommer få tilläggsmata med mjölkersättning ett tag, men kissarna får ha sina tassar ifred.
 
Resten av kvällen så fick det bli lite TV och detta var allt för idag.
 
/Lizzie

30/6 Lördag - tävlingsdags...

Idag har det varit full fart! Upp som vanligt och släppte ut pållarna. T och jag satte sedan fart och på fm blev det en tur till Kumla. Först stannade vi i Marieberg och shoppade en blomma och lite choklad till svärfar. Den gamle mannen fyller 85 år idag och det måste ju firas :-). Svärfar låg och vilade när vi kom, men piggnade till när vi dök upp och glad blev han över chokladen - ritkigt liten godisråtta är han ;-). Efter besöket hos svärfar hade vi en oplanerad träff med T's syster och sambo. Uppdagades vissa saker och T blev inte så glad. När saker och ting ställs på sin spets så visar det sig hur en person verkligen är... Dock hade vi inte tid att börja reda upp i saken just då eftersom vi hade bråttom hem.
 
Idag var det nämligen dags för en tävlingsstart och denna skulle ske på em för en gång skull ;-). Vi var tillbaka hemma vid 13-snåret och då var M1 och P på plats och pållan höll på och få sin man knoppad.
 
T och jag käkade lite mat - fanns färdigt och bara att värma så vi var snart mätta och belåtna.
 
Alla prylar som skulle med packades sedan in i bilen, sadel, träns, putsväskan, vatten + hink och M1's kläder. Kamera och matsäck icke att förglömma :-). När pållan var färdigfixad så klev hon snällt in i trailern och färden gick mot Lindesberg.
 
Färden gick problem fritt och vi var på tävlingsplatsen enligt planen. Pållan var lugn när vi kom fram bortsett från att hon var lite irriterad på några bromsar som kom flygandes direkt. På med utrustning och iväg till framridningen.
 
Vi hade tur med vädret, blåste lite och var lagomt varmt. Under tiden som M1 skrittade fram på ett gärde kunde vi övriga sitta på en stor trästock och fika lite. Resten av framridningen skedde inne i ett ridtält och då höll vi på att dö av värmeslag ;-). När det sedan kom in några pållar som uppenbarligen var nersprayade med MD Hästdeo så var jag tvungen att gå ut. Jag hade svårt att andas ändå pga andra insektsmedel som hästarna var sprayade med, men MD Hästdeo är rena katastrofen för mina luftrör. Då slår det på en totalt tvärstopp och jag kan inte få in någe luft över huvudtaget. Så det var skönt att komma ut i friska luften ;-)
 
Till sist så var det dag för själva tävlingsmomentet. Pållan skötte sig rätt bra med tanke om omständigheterna. Både häst och ryttare var sjöblöta av svett.... Det var också första gången i år som ekipaget tävlar utomhus och även första gången för i år som de tävlar LB:3. Damen har gått bättre på träning, men alla inblandade var nöjda med dagens insats. 62,42 % red ekipaget ihop och det var en helt rättvis bedömning från domarens sida ;-).
 
 
 
 
Här finns hela ritten på en videosnutt - de kom 12:a av 22 startande. Vi såg på en gång att de inte skulle hamna på placering så efter avskrittningen packade vi alltså ihop och for hemåt.
 
Väl hemma så blev pållan omhändertagen och sedan var det hagen som gällde.... uppenbarligen tyckte Oktawia det var skönt att komma hem ;-)
 
 
Alla prylar plockades undan och M1 och P for vidare. T och jag fixade lite mat och intog den i trädgården. Fortfarande skönt väder ute :-). Vi hade således en diskussion om fm händelse och vad som egentigen gäller. När vi var iväg på tävlingsplatsen så fick vi ett mycket märkligt och otrevligt SMS från T's syster. T visste inte vad han skulle göra. Dock dags att sätta ner foten - efter ett mycket tydligt SMS från mig där jag berättade vad som skulle hända ifall systern inte skärpte till sig och fixar vissa saker tillsammans med sin bror. Så kom det tillbaka ett SMS med en helt annan ton och de ska sammanstrål i morgon fm för att fixa saker och ting. Förhoppningsvis löser sig saker och ting.
 
T och jag var dock lite rastlösa framåt kvällningen och det var en skön kväll. Alltså drog vi iväg till ett av T's svampställen och visst... det fanns kantareller att plocka :-).
 
Vi for sedan vidare hem till kamrat Pysseltrollet där jag lämnade av pengar för Tuppeware. Så småningom for vi hemåt igen. T rensade kantarellerna och de hamnade snabbt i stekpannan. Dock vågade jag inte käka mer än par stycken - får asont i magen annars... :-(. Det är dock T glad över eftersom han då fick resten för sig själv ;-).
 
Innan det fick bli soffhäng för resten av kvällen så blev det en vända ut till stallet och tog in pållarna. Deras kvällsmat serverades och så blev det lite kattungegos innan jag förpassade mig in i huset och soffan ;-).
 
Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie
 

RSS 2.0