11/7 Onsdag - En Bakdag...

 Idag har det inte varit något slöardag direkt... Det var inget vidare väder ute, kallt och mulet med regnet hängande i luften. Alltså en perfekt dag för innesysslor. Idag fick det bli den stora "bakdagen". På söndag fyller jag år, ifall någon då dyker upp för lite fike - vilket skulle vara mycket trevligt ;-) - behöver jag ha något att bjuda på :-D
 
Det är när jag har semester som jag har tid att baka så efter frukosten satte jag igång. Började med att göra iordning deg till en omgång kanelbullar. Under tiden som den jäste gjorde jag iordning två olika kakdegar av mördegstyp, de ska ju ligga och vila i kylen en stund.
 
Jag har ju shoppat mig ett bakunderlägg från Tuppeware, det som jag hämtade hos Pysseltrollet igår. Det visade sig vara en väl värd investering. Min bänkskiva är i ek, vilket innebär att mjölet fastnar i porerna, även fettet fastnar och lämnar fläckar. Är ursvårt att få rent skivan helt enkelt. Bakunderlägget funkade alldeles utmärkt och jag höll mig i köket typ hela dagen ;-)
 
Framåt sen eftermiddag började jag bli klar - var tvungen att ta mig en kopp kaffe och provsmaka min kanelbullar - det smakade gott ;-)
 
 
Självklart så bakade jag även mina abosluta favoritkakorna - de är som små minibakelser och gillar ni sötsaker så är dessa ett måste ;-). Lite pilliga att göra, men det är de värda :-)
 
 
 Receptet på dessa läckra kakor, som jag kallar "Moster Brittas marängkakor" - då jag fått receptet av min gammelmoster för många år sedan. Det hittar ni här:
 
http://stallkartorp.blogg.se/2011/july/ 
 
Jag är nöjd med dagens slit. Resultatet blev 48 stycken goda kanelbullar, ett 30-tal marängkakor, ett 40-tal brysselkex och ett 40-tal havrekakor. Nu har jag att bjuda på ifall jag får besök :-D
 
 
 
När bakningen var avklarad så städade jag undan i köket och satte igång diskmaskinen. Lite mer kaffe och så en stund framför datorn och slösurfning. T dök upp och vi fixade iordning lite mat - kyckling med sweetchilisås och quinoa fick det bli. Framåt kvällningen så dök helt plötsligt solen upp och det blev riktigt fint ute. Här gällde det att passa på att utnyttja de få soltimmar som dyker upp ;-).
 
Fram med kameran och det fick bli en svängom i trädgården. Rabatterna börjar bli lite lätt överväxta av allt regnande, men lite blommor har jag.
 
Även insekterna uppskattar solen och jag lyckades fånga en hungrig humla som samlade nektar i äppelmyntan :-) 
 
 
 
En av mina favoritblommor är sommarmalva och här är den rosa varianten.
 
 
 
 I min örtagård, som också är helt övervuxen, är lavendeln på gång att börja blomma. Doftar ljuvligt när man tar på den.
 
 
 
 Oreganon är också på gång till att börja blomma...
 
 
En praktriddarsporre har överlevt vintern och blommar för fullt nu.
 
 
 Under min rundvandring i trädgården så upptäckte jag också att det nog är dags att börja plocka lite smultron - börjar lysa rött lite varstans. Dessa är Linnés 1700-tals smultron, stora och supergoda.
 
 
 
Den vackra stjärnflockan blommar för fullt!
 
 
I år så kryllar det av rosa 1-årig vallmo i mina rabattar. Tur - för dem gillar jag. Även knopparna är vackra. 
 
 
Och så vit sommarmalva - totalt krivit är ordet... :-)
 
 
Vid 18.30-snåret som kom M1 och P. Pållarna hade jag plockat in under em pga bromsarna, så det stod inne i stallet och Oktawia var snart klar för en tur till ridhuset. T och Lexi följde med in till ÖFK och under tiden som M1 och Oktawia roade sig i ridhuset, gick jag och T en promis med vovvarna. Det var en helt underbar kväll. Solen sken och lagomt varmt. Kändes dock att det var fuktig luft ute - man blir ju svettig av att inte ens röra sig ;-). Jag hann se slutet av ridpasset i ridhuset, och det såg bra ut. Oktawia hade skött sig bra och varit riktigt lydig. Duktig liten häst ;-). När sedan avskrittning skulle ske ute, valde jag och Lillan att sitta kvar på en parkbänk vid ridhuset och filosofer. Mest pga att min hälsporre inte uppskattade promenaden jag precis gjort...
 
Väl hemma igen så blev pållan omhändertagen, havre och betfor serverades. Kittisarna fick mera mat och så förpassade jag mig in till huset en stund. Kollade på första delen av Tyst vittne - och det var verkligen Tyst vittne.... TV4 hade problem med ljudet så det var - tyst... ;-). Vid 22-snåret så gick jag ut för att släppa ut pållarna igen - skönt var det ute och bromsarna hade gått och lagt sig ;-).
 
Resten av kvällen ägnas åt Tyst vittne och nåt annat spännande på TV. Så detta var allt för idag.
 
/Lizzie
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0