29/5 Tisdag - Förberedelser...

En mycket hett efterlängtat kuvert låg i min brevlåda när jag kom hem från jobbet idag :-D.

ÄNTLIGEN har det kommit - mitt examensbevis - känns fortfarande helt overkligt att jag fixat detta ;-)Tänk att ett ark papper kan betyda så himla mycket ;-).

Fixade iordning lite käk och lagom till fikat kom T och Lexi. Efter fikapauset så fixade jag snabbt iordning med allt stallfix för att sedan övergå till förberedelser inför morgondagens övningar... alltså fram med högtryckstvätten, putsmedel till bilarna och dammsugaren.

Dags för den årliga storrengöringen av bilen!! Och det var verkligen välbehövligt. Jag hade typ ett ton grus i bilen :-O. För att inte tala om hur dammig bilen var invändigt. Men efter ett par timmars hårt slit så är jag nöjd med resultatet. Bilen dammsugen invändig, kupén ordentligt putsad, alla fönster putsades, även skuffen dammsögs och en massa skräp togs bort och slängdes. Sedan så spolade T av bilen med högtryckstvätten, jag handtvättade sedan bilen med svamp och avslutade med ytterligare en omgång spolning med högtryckstvätten. Avslutade tvätten med att torka av bilen med ett sämsskinn. Kollade att alla lampor funkade och till sists så var min gamla Volvo så fräsch som en 21 år gammal bil bara kan vara.

Framför allt så är bilen väldigt ren både invändigt och utvändigt :-)Nu är gamla Gurkan redo inför morgondagens besiktning :-). Nu håller vi tummarna att det inte är något allvarligt fel på bilen...

Under tiden som jag slet med bilen så kom M1 och P för att ta hand om pållans motionspass och idag blev det en uteritt som funkade bra. Det var en fin kväll om än något kall.

T passade också på att tvätta av sin bil och så kollade vi även över lampor osv på hans bil. Däremot så skippade han den invändiga städningen.

Under tiden som vi slet med putsning av bilarna så låg Nalle och myste vid trappan. Han har hittat den perfekta sovplatsen - Thomas svampkorg ;-)Vi var klara med bilarna vid 21-snåret. Pållarna kvällsmatades då och jag själv förpassade mig in i huset och soffan. T och Lexi for vidare till lägenheten. Och roligare än så här blev det inte idag.

/Lizzie

28/5 Måndag - Full rulle...

Så var det måndag och dags för jobbet igen. En ny oförstörd vecka väntar :-). På´jobbet var det full rulle hela dagen och vid 17-snåret så var det full fart hemåt. Väl hemma så var det ingen rast o vila. I med lite mat och så full fart ut till stallet för att fixa med mockning och hästmaten. Det var lite svalare idag, men det var bara skönt. Vid 19-snåret kom M1 och P och snart var Oktawai iordningfixad för ett dressyrpass i ridhuset.

Även idag så skötte sig pållan bra ooch jobbade ordentligt utan att tjafsa - finns hopp inför kommande tävling med andra ord. Nöjd pållan klev efter passet in i trailern och vi for hemåt. Hemma vidtog sedvanlig hästpyssel och avsvampning av pållan innan kvällsmaten serverades. Jag och Lillan förpassades oss in i huset och nyheterna på TV4 fick avsluta min kväll.

Så roligare än så här var det inte idag.

/Lizzie

27/5 Söndag - Bilmek...

Denna varma dag började lugnt. Frukost på balkongen och det var skönt att inte behöva stressa iväg någonstans. Vackert försommarväder verkade det bli idag också. Så småningom satte jag fart i alla fall. Fixade stallet i lugn och ro. Som sällskap hade jag stallkatten Elvis - betonggolvet är väl lagomt svalt och skönt i värmen...
När stallet var klart så åkte vi in en sväng till stan. Besökte Byggmax där jag kollade av var virke kostade. Både reglar till pållarnas blivande vindskydd, men även virke till vindskivor osv som behöver bytas på lagården. Vi åkte sedan till lägenheten och kollade till den. Passade på att käkade lunch när vi ändå var där också. Vi for tillbaka till Kartorp och T satte igång med dagens jobb. Operation bilmek... Han släpade fram svetsutrustningen och så låg han och svor under sin bil ett tag... ;-) men till sist så fick han ordning på sina rosthål på bilen.

Jag själv roade mig med operation sadelvård. Lagomt pyssel att utföra i skuggen en varm dag som denna. Båda sadlarna blev putsade. Plassade också på att plocka isär tränsen ordentligt och putsade rent de ordentligt. Lädervärd är trevlig syssla dagar som denna :-)När T var klar med sin bil så tog han itu med min gamla bil. För inte så länge sedan så bytte vi avgassystem på bilen, men katalysator byttes ej. Nu har det visat sig att den inte är helt tät i en skarv mellan rör och katalysator. Så han försökte skruva isär skiten och lägga på lite tätningsmedel... Lite kladdgöra...
Tyvärr så hjälpte inte tätningsmassan... skarven läcker ändå. Alltså kommer jag få en tvåa vid veckans besiktning av bilen...

Under tiden som T grejade med min bil så lekte jag med grästrimmern. Det är inte klokt vad gräs växer :-O. Trimmade rent utmed husgrunden, runt  stallet och lite andra ställen. Eftersom det var himla varmt så hade jag på mig tajt, men gummistövlar. När jag var klar så såg jag ut som om jag badat i spenat... ;-)Efter jobbet med grästrimmern så fick det bli lite innejobb och jag tog itu med att installer mitt nya modem som kommit. Det var inge svårt att installera modemet - bara jag väl hittat mina kontouppgifter från min internetopertör - det tog längst tid ;-). Men till sist så hade jag ett fungerade Internet och modem.

För övrigt så är den här årstiden som allt växer med enorm kraft, ena perennen efter den andra börjar blomma och vacker är det.

Myskmadran trivs hos mig....Den dubbla mörkblåa aklejen blommarVackra tulpanerDen vita dubbla aklejan är också vacker...Men helt magisk är min stora syrenhäck - doftar helt underbart.Det jag inte hunnit med alls är min örtagård - spansk körvel, citronmeliss, oregano, isop, kajp, malört, åbrådd, fransk dragon, lavendel, renfana m.m. gömmer sig land allt ogräs. Får nog bli en kraftinsats till hösten... har en hög med tegelstenar som jag tänkt använda som inramning och tramstenar...I värmen hade stallkatten Elvis letat sig fram till kökstrappan - här låg han och lurade länge... bara en tidsfråga innan han vågar sin in i huset - om nu övriga katter tillåter ett dylikt tilltag ;-).Vid 19-snåret kom M1 och P. Dags för Oktawias motionspass och idag fick det bli en tur till ridhuset. T och Lexi for vidare till lägenheten så Lillan fick följa med till ridhuset. Väl på plats så skrittade ekipaget fram ute innan vi förpassade oss till ridhuset.

M1 ställde lite högre krav på Oktawia idag än vad som gjorts tidigare i veckan. Det funkade bra och Oktawia var PIGG!!! Det är inte varje dag direkt ;-). Jobbade på riktigt bra och övningen med att minska och öka volt för att sedan byta varv - det gillade pålla och taggade till efter galoppjobbet - Kul.

Nöjd matte och nöjd pålla åkte sedan hemåt och jag var hemma strax efter 21-snåret. Pållan blev avsvampad och ompysslad innan kvällsmaten serverades.

Innan jag förpassade mig in i huset för kvällen så kollade jag till Prickan.

Tre små kattbebisar och nöjd mamma katt :-)Detta var allt för idag!

/Lizzie

26/5 Lördag - höhämtning...

Vaknade upp till ytterligare en fantastisk dag - en varm dag dessutom... med tanke på nattens myckna regnande och åskväder så var det trevligt med sol. Det var nämligen dags att hämta resten av mitt parti bokat hö hos höbonden. Totalt hade jag kvar cirka 1500 kg hö och det vill man inte få regn på... Så vid 9.30 satte vi oss i bilen och började höhämtningen. Eftersom jag endast får in 500 kg hö i trailern så fick alltså åka 3 vändor....

Första och andra lasset hö lämpades av i stallet för att snabbt bli klar med höhämtningen. Efter 3:e vändan med bil och släp så hade det blivit bra vamrt och det fick bli kall tomatsoppa till lunch - smakade bra.

För att göra något annat en stund innan vi skulle hiva upp höt på höloftet så drog vi iväg till Marieberg en sväng. T shoppade lite filmer och vi kollade runt lite innan vi for hemåt igen.

Vi tillbringade sedan drygt 1,5 timme med att hiva upp höt på höloftet - det gick åt vatten under tiden för det var bra varmt. Men till sist så var alla balar på plats...
Efter slitet med att få upp höt tog jag itu med stallet, fixade mockningen, vatten och mat till pållarna. Lagom trött var det sedan dags för lite mat. En vacker kväll som denna så fick det bli grillat och mat ute i trädgården.

Sedvanlig könsuppdelning gäller ju vid grillning... T agerar grillmästare under tiden som jag fixade salladen, sås och kokade färspotatis... ;-)
Lite rosévin/öl fick det bli till maten också - grillad fläskkarré med tillbehör... smakade mycket bra :-)Under kvällningen var M1 och P ute och motionerade pållan. M1 på Oktawia och P på min järnhäst. Oktawia hade skött sig bra verkade tämligen nöjd med motionspasset när de kom tillbaka :-)
Det var en skön kväll så skönt att kunna sitta ute i trädgården och njuta. Mina kissar är inte så intresserade utav att vara inne i huset för tillfället... Nalle han har ju sina utsiktsställen ;-) Gäller ju att hålla koll på stället...
Vid 21-snåret så fick det i alla fall bli soffhäng framför TV:n resten av kvällen - stor musuktävling på TV kollade vi på och det gick ju bra för Sverige ;-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

25/5 Fredag - Varmt och skönt...

Idag hade jag absolut ingen lust att åka till jobbet. Inte ens Lillan ville gå in när det var dags för mig att åka till jobbet. Utan hon låg på en fläck i solen och vägrade röra sig ;-). Syrenerna blommar för fullt och doftar helt magiskt, fåglarna kvittrade och humlorna surrade. Tyvärr så var det bara att fara iväg till jobbet och där var det VARMT redan på morgonen *pust*. Som tur var så var det så kallad "kortdag" idag alltså arbete 6 timmar stället för de normala 8. Kändes skönt att kunna sluta kl 15 :-). For iväg till Willys och shoppade lite mat innan jag for vidare hemåt.

T och Lexi kom strax efter att jag kommit hem och det blev en fika i trädgården. Eftersom jag kom hem tidigare än vad jag brukade så hade jag tid att sitta och slöa bra länge. Så skönt att bara sitta ute och njuta av det vackra vädret. Framför allt så var det för varmt för att göra någon större ansträngning ;-)

Till sist så var det dags att ta tag i stallsysslorna och vid 18-snåret så drog jag ut till stallet. Hann klart med mockning, matfix, vatten och in med pållarna en stund innan kl 19 då M1 och P kom.

Idag blev det en sväng in till ridhuset med Oktawia och på schemat stod det lite bomövningar för att se ifall pållan börjar bli normal igen ;-). Jag hade med mig Lexi och vi gick på en liten promis under tiden som M1 värmde upp.

När jag kom tillbaka till ridhuset så hade P byggt upp två små hinder på varsin långsida och det visade sig att Oktawia var på ett bra humör. Damen verkade tycka det var riktigt lattjo lajbans och hoppade riktigt bra. Ett riktigt bra pass blev det och pållan are back in buisness - skönt att pållan är normal igen. Muskelknutan är borta och hon rör sig helt normal också. Även humöret verkar var helt OK nu också. Snart är det dags för brunst igen så vi får väl se vad som händer då...

Var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev avsvampad och ompysslad innan kvällsmaten serverades och jag själv förpassade mig in i huset och lite soffhäng får avsluta denna dag.

/Lizzie

24/5 Torsdag - Klubbmöte...

Vaknade upp till en vacker morgon och det fick bli cykeln till jobbet. Det var vindstilla till att börja med och jag lyckades cykla på i riktigt bra fart. Nästan framme i stan så började det blåsa motvind så då blev det lite jobbigare ;-). Cyklade i alla fall på 37 minuter så jag kände mig duktig.

Full rulle på jobbet hela dagen och så blev jag hämtad vid 16.30-snåret. Fick åka med T för han skulle i alla fall vara hundvakt eftersom jag skulle bort på ett möte.

Mockade i raketfart och fixade maten. Pållans motion skulle M1 fixa under kvällen så när jag var klar så for jag iväg.

Ikväll var det sommaravslutning med FK Focus och det var en trevlig kväll med fotokompisar som avslutades med korvgrillning.Var  hemma igen vid 21:30 och kollade till pållarna och gav dem sin kvällsmat innan jag själv förpassade mig in i huset för att kolla på lite nyheter. Så detta var allt för idag.

/Lizzie


23/5 Onsdag - Trevligheter...

Under eftermiddagen idag så var jag och mina arbetskamrater ute på trevligheter. Vi hade personalsociala aktiveter inbokade och tillbringade eftermiddagen nere vid Naturens hus. Först käkade vi en mycket god lunch innan vi gav oss iväg på en guidad tur runt Naturens hus. Vi hade ett strålande väder - soligt och varmt.

Samling innan vi vandrade iväg...En av mina arbetskamrater var lite indisponibel - en stukad vrist hotade att hennes rundvandring. Det funkar inte att hoppa på kryckor i 2 timmar som rundvandringen skulle ta. Men med goda arbetskamrater så fixar sig saker och ting.

En fin liten cykelkärra trollades fram... men får hon plats....Hopp i nu så vi kommer iväg...Sedär det funkade - nu iväg :-)
Vi hade en mycket trevlig em även om det till sist blev nästan i varmaste laget. Avslutade rundvandringen med välbehövlig fika innan det var dags att fara hemåt.

Väl hemma så fick det bli trädgården i skuggan av äppleträden. Skönt att sitta ute och vila. Syrenerna doftar ljuvligt och fåglarna kvittrade. Slutet av maj är en underbar tid :-)

Även Lillan uppskattar det vackra vädret - den vovven gillar sol och värme :-)
Till sist så blev det dags att ta itu med stallet. Kändes inte sådär jätteskönt att dra på sig stallkläderna, men vad göra. När jag kom ut till sadelkammaren så väntade där en överraskning....

Prickan hade fått två små kattungar under eftermiddagen :-)Dock var Prickan fortfarande tjock om magen så det skulle inte förvåna mig ifall det kommer en kissunge till...

Tog itu med mockningen och under tiden som jag kommade så kom T och Lexi. När jag var klar med mockningen så var det dags för pållans motion. Uteritt fick det bli i den vackra kvällen och vid 20-snåret gav vi oss av. Jag på häst och T på cykel. Red turen runt rödfyrstagen så pållan fick klättra lite. När vi sedan red igenom Latorp för att ta oss hemåt igen så taggade damen till. Mycket att titta på fanns det en fin kväll som denna. Framför allt när det ploppar upp folk ur buskar och klipper med en häcksack - 2 meter ifrån hästen :-O. Då blev det lite spännande. Sedan var allt farligt ;-) Dock tog vi oss hem lyckligt och väl i alla fall.

T och Lexi for till lägenheten och jag tog hand om pållan innan det var dags att förpassa sig in i huset - men lätt var det inte. Alldeles för skön kväll ute ;-).

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

22/5 Tisdag - Ridhuset

En stålande dag med riktigt sommarväder. Kom dock för sent ur sängen för att hinna cykla till jobbet. Däremot så tog jag med mig cykeln på cykelstället. Cykeln kom väl till pass vid eftermiddagens möte som var i en annan del av stan. Otroligt skönt väder att cykla i :-)

Efter jobbet så mötte T upp mig i ett ytterområde och vi kollade på ett radhus som var till salu. Ibland så funderar jag på att det kanske skulle vara ett lämpligt boende, lite mindre trädgård att sköta om och så har kusen inackorderad i ett lämpligt stall. Området var trevligt och jag kan definitivt tänka mig att bo där i framtiden - när jag blir gammal och trött *fniss*. Det är trots allt himla skönt att ha eget stall - även om det kräver en hel del jobb ;-)

När jag var hemma igen så blev det snabbt lite mat. Fixade stallet och vid 19-snåret dök M1 och P upp. Eftersom Oktawia kändes OK igår vid uppsutten skritt, så var planen att känna av damen i ett lösgörande ridpass i ridhuset.

M1 och P kom vid 19-snåret och Pållan fixades iordning och klev sedan snällt in i trailern. Väl framme vid ÖFK så skrittade M1 fram Oktawia ute och Lillan fick sig alltså en trevlig liten promis.

M1 och Oktawia hade sedan hela det nyharvade ridhuset för sig själv och Oktawia rörde sig fullt normalt. Dessutom verkade hon tycka att det var skönt att äntligen få röra på sig ordentligt. Ingen tillstymelse till grinighet och damen var faktiskt riktigt pigg. Kul!! :-)

När vi väl var hemma igen så var pållan fortfarande svettig - det är ju varmt nu - så det fick bli avsvampning med ljummet vatten. Det tyckte Oktawia var skönt :-).

Så kvällen pass i ridhuset resulterade i nöjd pålla, nöjd ryttare och nöjd matte - kan inte bli bättre ;-). För min del så avslutas nu kvällen med att titta på lite nyheter. Surfa går inte då mitt modem är trasigt. Har dock varit i kontakt med min operatör och nytt modem är på väg... :-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

21/5 Måndag - Skrittur...

En strålande försommardag, men det blåste motvind så därför blev det bil till jobbet. Arbetsdagen försvann i ett nafs då det var fullt upp inför flyttmingel för IT. Men allt kom iordning och det verkar som om flyttminglet blev lyckat :-)

Full rull hem efter jobbet och det fick bli en lång skön avslappnande stund i trädgården. Helt OK tillvaro att sitta och käka rabarberpaj, dricka kaffe och lyssna på fågelsång och bisurr i skuggan av äppleträden. Helt underbart!

Till sist så fick jag dock sluta slappa och ta itu med stallsysslorna, så det var till att dra på sig stallkläder och så fixade jag mockning, fyllde på vatten och fixade kvällshö till pållarna. Eftersom det var bra varmt ute så plockade jag också in pållarna så Oktawia hann vila en liten stund innan M1 skulle komma.

Vid 19-snåret så dök M1 upp och idag var planen att vi skulle ta en stillsam skrittpromenad för att känna efter hur Oktawia rör sig. Så M1 gjorde iordning Oktawia så var vi snart redo att ge oss ut i solen. Jag släpade med mig shettisen och så gav vi oss av på en liten promis. M1 tyckte att Oktawia kändes som vanligt, damen såg inte heller speciellt stel ut, utan rörde sig normalt. Skönt!

Bianca pinnade på bra och verkade tycka det var trevligt att få komma ut lite. M1 provade att ta henne på släp en stund och det funkade bra. Dock var ponnyn lite trött när vi var hemma igen ;-), men en skrittur på cirka 40 minuter var rätt lagom.

Pållarna fick stå inne resten av kvällen och jag strosade runt i trädgården en stund innan det var dags för kvällsmatningen. Nu är det ljust om kvällarna och inte helt lätt att gå in och lägga sig ;-). Försökte mig på att surfa lite men igår kväll var det ett kort strömavbrott. Nu vill inte mitt modem funka längre :-(. Så därför avslutade jag dagen med att se lite nyheter och roligare än så här blev det inte idag.

/Lizzie

20/5 Söndag - Försommardag...

Riktigt ljummet i luften var det när jag släppte ut pållarna på morgonen. Alltså fixad jag kaffe och frukost på en bricka och så upp till stora balkongen utanför sovrummet - det är mer en altan, men det är på övervåningen med staket runt = balkong. Tyvärr ligger balkongen i västerläge, vilket gör att det är skugga på morgonen. Lite väl svalt, men med morgonrock och så en filt fixade man det. Jag skulle inta mitt morgonkaffe ute - så det så ;-)

Efter morgonmyset på balkongen så fixade jag iordning mig själv och så drog jag en repa i trädgården. Efter lite konsulterande med T så bestämde vi oss för att han skulle hjälpa mig att fixa iordning på syrénbersån. Den var i stort behov av ansning.... Så T letade rätt på den elektriska häcksaxen under tiden som jag plockade ut möblerna från bersån. Vi turades sedan om att klippa med häcksaxen, T klippte det som jag inte nådde. Jag kollade av plastmöblerna som jag haft i syrénbersån - de har blivit asfula. Därför bestämde vi oss för att åka till Jysk för att shoppa i alla fall ett nytt runt plastbord.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Att köpa ett runt mörkblått plastbord på diameter 90-100 cm gick bara inte. Vi besökte Jysk, EM, Blomsterlandet, Rusta - överallt så fanns det bara alla dessa fyrkantiga rottingmöblerna.... Snacka om enformigt mode när det gäller utemöbler :-O. Vi åkte vidare för att käka nåt på Café garden, såg då att det fortfarande var konkursutförsäljning på skokanonen. Alltså gick vi dit en snabbis - och väl där så fanns ett par superläckra träskor från moheda toffel. Alltså riktiga träskor ;-). Allt såldes ut till halva priset - så 150 kr för träskorna istället för 300. Bara att ställa sig i den långa kön och se glad ut. 45 minuter senare kom jag ut som lycklig ägare till de vackra träskorna :-) Under tiden som jag stod i kön hade T åkt iväg till Bahaus för att kolla eftr blått plastbord där - fanns inget där heller. Så när jag var klar på Skokanonen gick vi över till Café garden där vi smaskade i oss några danska smörrebröd och kaffe. Smakade bra och efter att fått i sig lite i magen fortsatte vi till affären som ligger brevid Café Garden, men inte heller där fanns det något passande bord till min syrénberså. Istället var det bara att inrikta sig på att hitta något medel som rengör plast. Det visade sig inte heller vara enkelt. Men på Bauhaus så hittade jag till sist ett rengöringsmedel för plast/vinyl. Så efter att ha tillbringat 3 timmar i Marieberg var det äntligen full fart hemåt.

Väl hemma så började operation rengöring av de gamla platsmöblerna. Rena blev - men fula är de fortfarande. Dock får de duga till bersån - funkar inge bra med fyrkantigt bord där.

T letade sedan reda på grästrimmern och röjde marken i bersån innan möblerna bars på plats. Under tiden som vi jobbade med detta så hade jag rabarberpaj i ugnen. Snabbt hade jag bakat iordning den när vi kom hem så den fick vara i ugnen i 40 minuter.

Vid 16-snåret var allt klart för att inta en em-fika i syrénbersånEn skön försommardag har det varit - kan inte bli ett bättre avslut än att sitta i syrénbersån och smaka på min goda rabarberpaj och dricka lite kaffe. Tät och fin har syrénbersån blivit. Förra året så klippte vi ner den ända till marken - knappt man kan tro det nu :-). Syréner har enorm växtkraft...Efter att ha suttit och slappat i bersån hur länge som helst så var det till sist slutfikat. Jag letade reda på min lilla spade och handskarna. Jag grävde sedna upp lite perenner, fingerborgsblomma, spansk näva och akleja, ett gäng penséer fich hänga med också. Fyllde min korg och så åkte vi iväg till kyrkogården och jag planterade planterna på mammas och pappas gravar. Nu hoppas jag plantorna tar sig så man inte behöver plantera igen...

Väl hemma igen fick det bli en lite promis med Oktawia. Hon rörde sig OK och hade inte lika ont vid manken idag. Känns bra. Efter promisen fick det bli hagen igen och jag fixade stallet - för det hade jag inte lyckats fått till tidigare. T och Lexi for till lägenheten så jag fick roa mig själv i stallet ;-).

Det var en skönt kväll och jag hade ingen större lust att behöva gå in i huset, men i morgon är det jobb så när pållarna blivit intagna för kvällen och fått sin kvällsmat så var det dags att gå in. Behöver komma isäng i vettig tid så man orkar upp i morgon bitti.

Så fotot på mina vackra tulpaner får avslutning för den här sköna försommardagen :-)/Lizzie

19/5 Lördag - Trädgårdsdag...

Idag har jag i princip tillbringat hela dagen i min trädgård. Det blåste bara lite idag så jag orkade att hålla på och greja ute. Började med att fixa stallet först i alla fall så jag fick det gjort. I det ingick mockning, på med nytt spån, upp på loftet och slängde ner höbalar, ställde betforen och fixad iordning höpåsarna. En timmes arbete sisodär...

Jag fixade iordning en kopp fika och satte mig ute en stund och funderade på vart jag skulle börja. Har massor med projekt som behöver fixas, men jag kan bara göra en sak i taget. Bestämde mig för att fixa till ett par stora urnor och rensa i rabatterna.

Bara att "kavla upp ärmarna och sätta igång" ;-).

Jag behöve i alla fall inte åka iväg till någon blomsteraffär för att fixa blommor till ina stora betongurnor. Har fullt med plantor här hemma...

Penséer från förra året har frösått sig så jag har en hel djungel med små söta penseplantor :-)
Så i urnrona planterade jag förgätmig ej, spansk näva, penséer och styvmorsviol. Blir fint när det växt till sig lite.

Tillbringade sedan resten av dagen på knä och min lilla trädgårdspall. Rensade runt de 3 långa perennarabatterna jag har framför huset. Flyttade en fel plantor, men mest ogräs drog jag upp. Upptäckte också när jag hade näsan i backen att den 1-åriga laxrosa vallmon har frösått sig rejält i alla mina rabatter -

Babyvallmo - tyvärr går de inte att flytta då de inte tål att man rör gjorden runt rötterna. Gäller dock att kunna gallra så de blir rejäla plantor istället...
Förra året så grävde jag upp New Dawnrosorna som inte överlevt vintern. Istället så planterade jag en sibiricaclematis - den har överlevt vintern och blommar för fullt :-). Kul med en tidigblommande clematis, min Summer snow blommar ju i juli.
Det växer så det knakar både bland ogräs och perenner - pionerna är vackra i sina knoppar som nu är på gång...Min löjnantshjärta har börjat blomma - så vacker!
En som hade superspan på mitt grejande i trdgården - det var Tyson. Han smög runt i alla rabatter och inspekterade noga vad jag pysslade med, samtidigt som han höll noga kolla på vart Nalle befann sig någonstan...
Förr året gjorde jag en ordentlig insats på mina perenna rabatter - det märks i år...

Här trivs en krusbärsbuske, löjtnansthjärtan, akleja, smultorn, clematis, praktriddarsporre, fingerborgsblomma, höstflox, stjärnflocka...
I denna rabattet växer Pion, akleja, förgätmigej, äppelmynta, såpnejlika, rudbeckia, påskliljor, humle, mose brinnande buske...
I tredje rabatten så visar det sig att mitt randgräs trivs alldeles ypperligt ;-). Humlen trivs också bra, vallmo, iris, pion, perenn vallmo och 1-årig vallmo, bolltisel, kärleksört, sommarmalva  och lite övriga lökar.I den fjärde rabatten, som ligger mer i skuggan än de andra, där trivs valeriana, blågull, akleja, vit fänrikshjärta, påskliljor, förgätmigej, myskmadra osv.Jag passade också på att så i lite frön av blåklocka och prästkrage när jag ändå var i farten.

Trädgårdspysslet tog hela dagen, men jag hade inte bråttom utan tog det lugnt och passade på att pausa med lite fika och mat emellan varven ;-). Även Stallkatten Elvis höll span på vad som hände i trädgården i dag - även om han inte gick långt från stallet ;-).Jag kollade också till pållarna i hagen - de får vara i lilla hagen nu ett tag tills jag är säker på att Oktawia inte blir sämre av att röra sig. Vad jag kunde se i hagen så såg hon inte alls lika stel ut som igår, utan rörde vänster framben helt OK.Lilla Bianca blir alltid lika glad när man kommer ut i hagen - hon är en riktig lite gosegris och vill alltid bli klappad ;-). Så därför kommer hon knatades så fort hon får syn på mig :-)Oktawia är mest intresserad av att äta - gräs är gott ;-)

Framåt kvällning kom M1 och P. De tog en promis med Oktawia och de tyckte också att damen rörde sig helt OK. Efter promisen blev det hagen igen. Vi 19-snåret kom T och han hade med sig sin fritös och kött. På med ved på grillen och så grllade vi fläskkarré. Under tiden som T var grillmästare och pommesfixar så tog jag in pållarna och jag masserade in arnica gel över Oktawias manke och rygg. Hon var fortfarande lite öm, men inte alls lika mycket som igår  - finns hopp alltså ;-).

När grillmästare var klar så käkade vi maten  och de hemmagjorda pommes smakade riktigt bra :-). Resten av kvällen tillbringades sedan i soffan framför TV. Man blir trött av att tillbringa en hel dag i trädgården ;-)

Så detta var allt för idag.

/Lizzie18/5 Fredag - Semester...

Semester idag - och tusen saker som egentligen behöver göras.... Först ut med pållarna och så placerade jag mig i soffan och intog frukost framför morgon-TV. Tog det lugnt en stund allstå under tiden som jag funderade på vad jag skulle sysselsätta mig med. Huset är i stort behov av städning, skulle behöva göra en stor insats på min örtagård, växthuset behöver städas och lagas, ogräset finns att rensa från rabatterna, behöver tvätta kläder och ta rätt på stryktvätt. Falu rödfärg finns hemma och hela stallbyggnaden behöver målas. Bara att välja och vraka bland vad som skulle behöva göras alltså ;-). Började i alla fall med att fixa stallet så jag fick det gjort. T höll på och grejade i garaget. Behöver ju rensa där på en massa skräp så man får in en bil så småningom.

När jag var klar med stallet så fick det bli en insats i trädgården. Plockade upp gammalt renst som jag krattat upp i högar. Rensade grusgården runt huset från en massa ogräs - det är inte klokt vad fort det växer :-O.

Efter att ha böjt rygg och ryckt upp ogräset så sa kroppen ifrån och det fick bli en fikapaus. Tyvärr så blåste det full storm ute så det var inte så himla skönt ute, fick sitta i lä vid stallväggen för att inte blåsa bort.

På grund av blåsten så orkade jag inte vara ute och greja, utan istället fick det bli innepyssel. T och Lexi for till lägenheten och jag städade huset i lugn och ro. Något som var välbehövligt. Plockade ordning, dammade, dammsög, fixade toaletter och handfaten, avslutade med att moppa golvet. Alla mattor hade jag slängt ut och de fick ligga kvar ute, tvättmaskinen gick för fullt och tack vare blåsten så torkade tvätten snabbt. Tyvärr innebar det också att högen med stryktvätt fortsatte att växa.

Lillan fick vara ute undertiden som jag lekte med dammsugaren - skönast för henne eftersom hon inte alls gillar den brummande apparaten. När jag så kollade till henne så låg hon mitt på gräsmattan och tuggande på något med stor njutning... gick ut för att kolla vad det var hon fått tag på.

Lillan hade fått tag på en tom kattmatsburk som T ställt kvar ute .... om man säger så här - nu är det garanterat tom från kattmat... och hon hade klarat utan att skada sig också.
Burken fick följa med in och åkte i soporna.

När jag var klar med städningen av huset så fick det bli kaffe och lite käk samtidigt som jag slösurfade en stund. Det var skönt att vila lite.

Jag tog sedan itu med stryktvätten. Fick undan lite kökshanddukar, dukar och så överdraget till kökssoffan. Högen med stryktvätt minskade marginellt för stunden ;-).

T och Lexi kom framåt kvällningen och vid 18.30-snåret kom M1 och P - dags för att fara iväg til ridhuset och finslipa inför söndagens tävling. Så när pållan var iordninggjord så klev hon snällt in i trailern och vi åkte iväg till ÖFK. Nu visade det sig att det intealls gick som vi tänkt oss. När M1 väl satt i sadeln och började skritta fram så rörde sig Oktawia orytmiskt och det satt kvar även efter det att hon skrittat en stund. Oktawia tog ett kortare steg med sitt vänstra framben och uppenbarligen så har något hänt under hagvistelsen under dagen :-(. För övrigt så såg hästen hur nöjd ut som helst. Hon visade inte på något sätt att hon hade ont i alla fall. Inte mycket att göra, utan bara att packa in pållan i trailern igen och fara hemåt. Ingen tävling på söndag i alla fall.

Väl hemma så kände jag igenom pållan - och jag lyckades lokalisera det som inte stämde. Vid bogbladskanten, vid manken/mankammen upptänkte jag en stenhård muskelfiber som Oktawia visade tydligt att det inte var så trevligt när jag klämde på den. Jag kämde på högra sidan, men där var det inga problem. Masserade in arnicaliniment över den hårda muskelknutan och så fick pållan nöja sig med att vara i sin box.Pållarna fick alltså stå inne resten av kvällen och jag själv förpassade mig in i huset. Resten av kvällen tillbringas framför TV:n och soffhäng. Alltså blir det inte roligare än så här idag.

/Lizzie

17/5 Torsdag - Ledig...

Så skönt med lite ledighet så här i mitten av maj. Tyvärr inte det roligaste vädret - men man får göra det bästa av situationen. Idag så hade "Tysslingedagen" 20-årsjubileum och eftersom det är mina hemtrakter så brukar jag passa på att åka ut en sväng.

Började dagen lugn med frukost framför morgon-TV. Tog sedan itu med stallet så jag fick mockningen gjord. Vid 12-snåret så drog vi iväg. Tänkte först stanna till vid konstnären Ingalill Zetterman - men det var totalt trafikkaos utanför henne och även Tysslingemöbler. Så vi fortsatte fram till Tysslinge församlingshem och kollade på den konstuställningen som fanns där. Naturligtvis så började det spöregna så det var inte så skönt att vara ute. Istället passade vi på att gå in och kolla hur det ser ut inne i Tysslinge kyrka. Kyrkan blev ordentligt renoverad för ett par år sedan. Dags för ett besök alltså ;-)

Det var mycket ljusare inne i kyrkan mot hur det var tidigare. Dopfunten hade de flyttat närmare ingången.
Glasdörrarna vid utgången var nya
Och mot utsidan så var handtag och dörrspringorna klädda med fårskinn.... läckert...:-)Vi for vidare. Den guidade turen till Alugruvan gick vi förra året, så den behövde vi inte gå i år igen. Det fick bli en tur till konstnären Magdalena Eriksson, en för övrigt "hästkompis" ;-). Som vanligt blir jag grymt imponerad av hennes konst :-).

Vi fortsatte till Viagården där min kamrat Pysseltrollet sålde sina alster. Det var ett tag sedan vi träffades så det var kul att ses och vi tog en fika ihop. Fantastiska cupcakes serverades av "fiket" - smakade mums.
Utav Pysseltrollet shoppade jag en ursöt nyckelring i form av en liten nallebjörn. När vi skulle åka vidare så upptäckte jag också att författaren Anna Jansson satt vid ett bord och sålde sina alster - till kanonpris - alltså fick två stycken böcker följa med hem, som dessutom blev signerade av författaren :-). Bra att ha ett par böcker till sommarsemestern :-)
Efter stoppet vid Viagården får vi vidare till Marieberg. T ville absolut in en sväng på Mediamarkt eftersom de hade 25 % rabatt på en massa varor där. Dock hittade han inget speciellt att shoppa. Så har fram på em var det också dags att få nåt vettigt i magen och vi åkte alltså till Café garden och smaskade i oss varsin räkmacka :-).

Var hemma igen vid 15-snåret så det fick bli lite kaffe och ombyte till stallkläder. Efter fikapausen hakades trailern på min bil och vid 16-snåret kom M1 och P. Dags för Oktawias motionspass för dagen och det blev en tur till ridhuset.

När vi kom fram till ÖFK så upptäckte M1 att hon glömt kvar ridhjälmen i mitt stall. Alltså åkte P och hämtade den och under tiden vandrade M1 med Oktawia ett par varv runt Gröna banan. Ordentligt framskrittad blev pållan alltså ;-).

När ridhjälmen var på plats så satte ridpasset igång och idag så var ÄNTLIGEN hästen normal! Lite lat alltså, men inte alls så ilsken som hon varit senaste veckan. M1 red igenom LB:2 programmet och var nöjd med pållan. Hellre framåt och lite öppen i formen - än att inte vilja röra på sig alls ;-). Nu ska jag hålla koll på damens humör och se vad som händer om 3 veckor då det borde vara dags för brunst igen. Kommer inte ilskan tillbaka i samma omfattning så borde det vara den nya tanden som ställt till senaste veckans problem.

Var hemma igen vid 18.30 snåret och pållan blev ompysslad och så fick det bli hagen ett tag till för pållarna. Jag fixade klar med allt i stallet, prylar och trailer innan jag förpassade mig in  i huset. Resten kvällen blev lugn. Vi käkade lite räkor och vitlöksbröd innan det fick bli soffhäng och TV:n för resten av kvällen. Var ute vid 22-snåret och plockade in pållarna - så skönt att det fortfarande var ljust ute :-). Älskar verkligen ljuset som kommer nu!

Men detta var allt för idag!

/Lizzie

16/5 Onsdag - Trötter...

Var lite trötter idag. Flyttkaoset på jobbet börjar märkas och även idag så var det full rulle. För övrigt var det egentligen kortdag igentligen, men det märktes inte för min del. Hela eftermiddagen var det nämligen ledningsgruppsmöte som jag deltog i... stämplade ut 17.10 och då var det full fart hemåt. Kände mig helt mosig i huvudet efter dagens intensiva arbete så det var himla skönt att dra på sig stallkläderna och ta itu med att mocka två hästboxar. Lagom när jag var klar med stallsysslorna så kom T och Lexi. Alltså dags för lite fika som smakade bra.

Framåt kvällningen kom M1 och P för att fixa med Oktawias motion och idag fick det bli en uteritt. Uteritten hade funkat bra och Oktawia hade varit pigg och faktiskt känt för att springa lite fort. Finns hopp med andra ord. Inte kul med en asförbannad kuse liksom.

Pållarna fick stå kvar inne resten av kvällen och jag själv tog det lugnt och placerade mig i soffan för att glo lite på TV resten av kvällen. För trött för att göra något annat...

Så detta var allt för idag.

/Lizzie


15/5 Tisdag - aday...

Idag har det varit en världsfotograferingsdag aday.org. I hela världen har fotografer dokumenterat just den 15/5 och upp till 10 bilder laddas sedan upp på webplatsen för ada.org. Alltså har jag försökt dokumentet min dag :-)

Det första jag får göra när jag tagit mig ur sängen, det är att släppa ut vovven i trädgården. Lillan är mer eller mindre villig att behöva gå ut. Beror på vädret så att säga... Men än så länge har hon inte lärt sig att gå på låda, så ut måste hon... ;-)
Jag tar sedan itu med mig själv. In i duschen så jag vaknar till. Sedan på med kläder och fixa till frisyren. Fixar iordning makeupen över morgonkoppen med kaffe.
När jag själv är iordninggjord så är det dags att släppa ut pållarna - Godmorgon pållar!På med regntäcke på Oktawia, munkorg på Bianca och så ut med hästarna i hagen. Mums med gräs till frukost.När hästarna är utsläppta och Lillan inne i huset igen, så är det dags för mig själv att ta mig till jobbet. Just idag så gjorde jag min arbetsdag på IT avdelningen. Väl framme på jobbet så det första man gör är att gå till köket för att lägga in matlådan i kylskåpet och ta sig en kopp kaffe. Jag är inte ensam om den ritualen...

Kö till kaffemaskinen...För dagen är detta skrivbordet min arbetsplats. Idag så var det sista flyttvändan av IT kundservice. I sista minuten fick vi även flytta ytterligare tre arbetsplatser som jag inte var planerat från början. Lite rörigt med andra ord. Men när jag inte var ute och styrde upp flyttgubbar osv så satt jag parkerad vid denna arbetsplats...Vid 17-snåret var det dags att fara hemåt. Den här årstiden växer det så det knakar och jag gick en repa i trädgården och kollade in mina rabatter. Ett stort mörkt regnmoln hängde över mig också....Så när jag var klar med inspektionsrundan så var det lite käk och så på med stallkläderna. Ut till stallet och fixade iordning mockningen. När jag var klar så brakade åskan lös :-O. Hann i alla fall få in pållarna innan de blev dygnsura. M1 kom vid 19-snåret och Oktawia blev iordninggjord för en tur till ridhuset.

Snart klar för avfärd och pållan ser i alla fall positiv ut ;-)
Var framme vid ridhuset vid 19:45-snåret och nyfiken pålla tittar ut ;-)In med pålla och M1 i ridhuset och jag gick en promis med Lillan - en kort promis - till fiket ;-). Regnet hängde i luften och jag shoppade mig lite fika och tog med tillbaka till ridhuset. När vi kom tillbaka så öppnade sig de tjocka åskmolnet lite så solens strålan tittade fram. Fotat med mobilen - men det var ett fantastiskt ljud :-)
När jag kom in i ridhuset så hade P anslutit sig till sällskapet och M1 höll på och värmde upp Oktawia. Damen verkade inte allt för grinig idag och efter lite jobb med övergångar så testade M1 att rida igenom LB:2-programmet och det funkade faktiskt rätt bra. Oktawia fick gå i lite öppen form, men hon var inte alls lika grinig som hon varit den senaste veckan. Finns hopp med andra ord...

När arbetspasset var avklarat och vi skulle lasta så upptäckte M1 en märklig sak.... på lanen i Oktawias mun så håller en tand på att bryter fram... en "hingstbete" var på väg upp. Har aldrig sett något liknande på ston så när jag väl var hemma och allt med häst och stall var avklarat så gjorde jag en lite sökning på Internet. Visade sig att det inte alls är så himla ovanligt med denna tand på ston. Kallas caninetand och ska inte vara till något besvär när den väl är framme. Däremot så är det vanligt med grinig häst när tanden är på väg upp.... något vi märkt och som kan förklara pållans supergriniga vecka. 

Kändes i alla fall skönt att det kan finnas en rimlig förklaring till humörsvängningarna i alla fall.

För övrigt så avslutades min kväll med lite nyheter på TV:n och nu blir det till att ta en närmare titt på kudden.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

14/5 Måndag - Fullt ös...

Så var det måndag idag och full fart till jobbet. På fm jobbade jag på IT och det var fullt rulle eftersom sista flyttomgången för Kundserviceenheten går av stapeln i morgon. Upptäckte att vi blir av med ytterligare ett rum och att det missats beställa städning. Rörigt är ordet. Hann ordna upp delar av det hela innan det var dags att gå till min ordinarie arbetsplats för att vara med på min enhets APT på em.

Kom iväg från jobbet vid 17-snåret och det var full fart hem - ut till stallet i raketfart för att mocka. I sadelkammare möttes jag av en överraskning - 4 st 10 kg burkar med rödfärg!!! :-D
Det var T som snällt nog shoppat dessa åt mig - det är dags att måla stallet nämligen ;-). Får se ifall det ingår målningshjälp också...

Jag mockade i raketfart och så for jag in till stan igen. Jag och T sammanstrålades i ett bostadsområde nära ÖFK. Där kollade vi på en radhustrea som det var visning på - jisses vad folk det var :-O. Det finns ju i framtiden tanken att så småningom shoppa typ radhus i stan - när det blir för tungt med allt jobb med gården. Så därför passade vi på att kolla på visning. Dagens 3:a var på 79 kvm - hur fin som helst. Men inte läge nu i alla fall och jag var inte nöjd med planlösningen - alldeles för små rum...

Efter visningen så åkte jag iväg och tankade bilen och så full fart hemåt. Var hemma igen lagom när M1 och P dök upp - dags för en tur till ridhuset med Oktawia.

Så under tiden som M1 fixade iordning Oktawia så bytte jag om och trailern hakades på bilen. Runt 19.30-snåret for vi sedan iväg till ÖFK och under tiden som M1 värmde upp pållan så gick jag och Lillan på en liten promis innan vi förpassade oss till ridhuset.

Oktaiwia har fortfarande noll bjudning - men var idag i alla fall inte lika förbannad - finns hopp med andra ord...

Var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev sedvanligt ompysslad innan kvällsmaten serverades. Var klar med allt i stallet vid 21.30-snåret och jag förpassade mig in i huset och slutet av CSI får nu avsluta min kväll.

Detta var allt för idag!

/Lizzie

13/5 Söndag - Träning m.m...

Kom faktiskt upp utan problem när det var dags att morgonfodra pållarna. Idag fick de sin frukost inne eftersom det var dressyrdräning inplanerat och M1 var inbokad till 9.30.

Alltså frukost för pållarna inne. Jag själv satte också fart. En snabbt soffhäng med kaffe och frukost. Därefter fixade jag iordning mig själv och på med trailern på bilen. Vi skulle inte åka iväg så långt, men det fick bli Hondan som fick äran att agera dragbil idag och vid 10.30 så for vi iväg till dressyrtränare CB.

Vi var framme efter en kvart och lastade ur Oktawia. Damen tyckte det var spännande att komma till ett nytt ställe, men var lugn. M1 satt upp och började rida fram. Kl 11.30 var det så dags för M1 och Oktawia att rida programridning för CB. M1 talade om att Oktawia var skitgrinig och har varit i några dagar - att vi funderar på ifall det har med hennes brunst att göra.

CB var förstående och kom med några bra tips på hur M1 skulle rida. Programmridningen innebär ju att det är träning, och då är det OK att lägga en volt mitt i programmet ifall det inte funkar bra med kusen.

M1 red LB:2 programmet och Oktawia var sur som en citron. Sparkade bakut rejält vid något tillfälle. Efter genomridet program fick M1 lite tips av tränare CB och de red igenom programmet igen. Det är ju ingen idé att bråka med ett grinigt sto, utan man får koncentrera sig på häster går i rätt gångart och åt det håll man vill. CB tipsade också om att M1 skulle höja upp nacken på Oktawia genom uppresande tygeltag. Anledningen var att även om hästen är lite väl öppen i formen, så får hon i alla fall jobba med bakbenen, det är inte heller lika lätt för hästen att sparka bakut så himla kraftigt ifall nacken är högre.

Oktawia skötte sig med tanke på omständigheterna i alla fall.
Vi var hemma igen vid 12.30. Pållan blev omhändertagen och sedan blev det utsläpp i hagen för båda pållarna. M1 åkte hemåt och jag gick in och fixade lite käk. T höll på för fullt och klippte gräset men tog en liten lunchpaus. Efter maten så tog jag itu med stallet. Mockade, fyllde på vatten och fixade hästarnas hö. När jag var klar så var jag rätt trött och satte mig och vilade en stund i trädgården. Egentligen skulle jag behöva rensa lite ogräs, men jag var för trött och det blåste alldeles för mycket. T var klar gräsmattan och jag funderade på ifall vi skulle göra någon mer ansats i trädgården. Dock blåste det full storm och det var lite kallt - jag tappade lusten för trädgårdsarbete! Inge skönt alls att vara ute i stormen. Så istället fick det bli en sväng till K-Rauta där jag kollade på rödfärg - dags att måla uthusen. Jag kollade också på vindskydd så jag behöver sätta upp något vid en av uteplatserna. Eftersom det blåser mer eller mindre jämt så skulle det vara skönt att ha nåt som dmäpar lite. Åkte också till ÖoB och kollade på rödfärg och shoppade lite förnödigheter.

Vi lämnade Marieberg vid 17-snåret och  T ville absolut ha en pizza eftersom han var vrålhungrig så på vägen hem stannade vi till vid Haga och käkade varsin pizza. Smakade riktigt bra och mätt blev jag.

Efter pizzan var det full fart hemåt och det blåste fortfarande mycket ute. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag slösurfade en stund innan jag gick en repa i trädgården och kollade in rabatterna. Passade på att rensa lite när jag ändå var ute - ogräset växe ju också snabbt.

Till sist så var det dags att plocka in pållarna för kvällen - ut i hagen och letade rätt på pållarna. Bianca har ju munkorg på sig för att inte äta ihjäl sig av det gröna gräset - hon tycker inte den är så lattjo lajbans att ha på sig och stoppar inte in huvudet frivilligt direkt. Men den lilla fröken har kommit på en bra teknik att käka med den på sig. Så hon kommer inte att svälta ihjäl...In med pållarna i stället. Kollade av dem lite snabbt och så serverades kvällsmaten. Jag själv förpassade mig in i huset. Resten av kvällen fick det bli lite datorsurf och så nu nyheter på TV4. Alldeles snart så är det dags att ta en närmare titt på kudden så man orkar med morgondagen också :-)

Så detta var allt för idag.

/Lizzie

12/5 Lördag - Släktbesök...

Idag var det till att kliva upp som vanligt vid 6.30. Ett besök till min gammelmoster (alltså mormors syster) stod på schemat för dagen. GammelMoster B är ju född i huset som jag bor i och hon har funnit med som en stor kvinnlig förebild hela mitt liv. Den gamla damen fyller 90 år nästa vecka - och idag skulle jag och min moster U åka till Moster B för att gratta henne. Även min syrra från England och hennes familj ska dit så det var alltså dags för en liten släktträff.

Moster B bor i Värnamo - alltså en lite tripp på drygt 30 mil. T skulle vara hemma och vara djurvakt. Dessutom fick jag låna hans bil och åka Honda ner till Värnamo. Kändes lite bättre än min gamla Volvo ;-).

Skulle åka vid 7.30 för att hämta moster U - då blev det panik i kubik för jag hittade inte bilnycklarna till Hondan. T hade gett mig dem i går kväll - men jag hade lyckats förlägga dem *suck*. Efter hysteriskt letande så hittade vi i alla fall reservnycklarna och jag kom iväg - 30 minuter försenad så jag ringde Moster U och berättade jag var på väg.

Resten av färden på 4 timmar gick i alla fall problemfritt. Moster U hade med sig en navigator och jag kartbok. Det regnade under färden och när vi stannade för att pausa och fika vid Braehus - så fick det bli fika i bilen...

Gråväder är ordet...När vi sedan var redo för att åka så lättade helt plötsligt dimman och framför oss tonade ruinen fram... Trots att jag sett den många gånger tycker jag den är rätt maffig ;-)Förden mot Värnamo fortsatte och det gick bra att köra. Tror aldrig jag kört så långt i ett sträck någon gång trots att jag haft körkort i många år - men jag är ju van att hålla igång hela dagarna så jag kände mig inte speciellt trött.

Tack vare navigatorn så kom vi framt till Moster B's dotters hem vid 13-snåret (där vi skulle käka lunch först) utan att åka vilse. Resan tog ungefär 4 timmar och lite stel i kroppen var jag.

Precis i samma veva som jag och moster U kom fram så kom även syrran och hennes familj - det tajmade vi bra. Vi käkade en jättegod kycklinggryta med potatisgratäng till lunch, kaffe och god kladdkaka till efterrätt. Vid 15-snåret så var det dags att åka iväg hem till Moster B, som bor på ett äldreboende, men dagen till ära så skulle vi åka iväg till Apladalen och fika.

När vi äntligen var på plats hemma hos Moster B vet jag inte vem av oss som blev gladast jag, eller moster B. Grät ikapp gjorde vi i alla fall och långa kramar vart det. Sist jag träffade moster B var sommaren 2006 när hon var upp och hälsade på i Närke. Eftersom jag bor i huset som hon är född i så ville hon åka upp en sista gång medan hon fortfarande orkade. Det är en lång resa för en gammal människa. Och jag har inte haft tillfälle att fara ner och hälsa på henne - så därför var det så himla roligt att få träffa henne idag.

Det är svårt att förstå att denna Grand Old Lady faktiskt fyller 90 år nästa vecka. Fräsch, pigg och hur fin som helst <3Av mig och moster U fick moster B lite presenter - och vad ger man en kvinna som har allt? Det fick bli trisslotter och presentkort på interflora. Så håller vi tummarna för lite tur.

När pratat lite så for vi vidare till Apladalen. Moster B har rätt nyligen brutit lårbenshalsen, men är uppe och går för fullt - bästa kompisen är rullatorn ;-) men fort går det. Knappt man hann med ut till bilen ;-). Det var tyvärr lite dåligt väder, blåsigt och svinkallt så vi gick in i kaffestugan och fikade. Tillbringade ett par trevliga timmar där innan vi faktiskt var tvunga att tänka på tillbakafärden. Moster B var också rätt trött, inte bara fysiskt, utan även psykiskt. För trots att det är jättekul att träffas så är det ju så himla sorgligt att behöva skiljas år, vet ju inte när vi kan träffas igen, eller OM vi träffas igen. Så många långa kramar och så tårar igen - helst hade jag velat stoppa in tanten i bilen och ta med henne hem - men det gick ju inte... ;-)

Moster B är ju min största kvinnliga förebild och hon är så himla cool - hon vet verkligen hur man ska använda en rullator ;-)Vid 18-snåret styrde vi alltså kosan mot Örebro igen. Nu var det slut på regnet och vi hade strålande sol hela resan hem. Vi stannade vid Braehus även på hemvägen och den här gången kunde vi fika utanför bilen ;-). Dock var det svinkallt ute. Vid 22-snåret så var vi hemma hos moster U och hon blev avlämnad. Jag själv var hemma vid 22.30-snåret och det första jag gjorde var att gå ut och plocka in pållarna. M1 hade varit här på em och ridit pållan. T upptäckte också att M1 hade varit snäll och mockat, så han behövde bara fixa hästmaten.

Kollade snabbt av pållarna och servarade dem kvällsmaten och så full fart in i soffan. Det var skönt att vara hemma igen och totalt har jag kört 65 mil idag. Kände mig lite stel måste jag erkänna och kvällen avslutades med soffhäng framför TV:n.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

11/5 Fredag - Lite hoppning

Efter en hektiskt dag på kontoret så var denna arbetsvecka avslutad. Tog en snabb sväng upp till en blomsteraffär och shoppade ett presentkort till min Gammelmoster som fyller år nästa vecka. I morgon ska hon grattas.

Tog också en snabb sväng till Willys på vägen och shoppade med lite mat. Och så full fart hemåt. Lite snabb med käk och så full fart ut i stallet. Fixade iordning mockningen i raketfart och hann klart till 19-snåret när M1 och P kom och det var dags för pållans motionspass.

Idag var det lite hoppning som stod schemat. Så när pållan var iordningfixad så var det dags att ge sig ut i stormen. Blåste rejält och Oktawia var tjafsig när det gällde lastningen. Damen hade ingen som helst lust alls att röra sig framåt, men klev till sist in. Humöret satt dock även under ridpasset. Oktawia var riktigt stoigt tjurig idag och ville inte röra sig framåt alls. Mycket bakåtsparkar blev det, men till sist så kom hon igång med galoppen och fick till några bra språng.

Ridpasset avslutades med att M1 red igenom dressyrprogrammet LB:2 två gånger. Fortfarande skitgrinig häst... fundering huruvida ifall pållan har ont i ryggel eller nåt anant som inte stämmer. Så när vi väl var hemma igen så körde jag igenom ett ordentligt massagepass av pållan. Ställde jag mig på pallen så jag nådde ordentligt. Oktawia hade inte ont någonstans, hon var lite spänd i ryggfiléerna, men verkade tycka det var skönt me dmassagen. Masserade in ordentligt med arnikaliniment, på med täcke soch så in i boxen till den väntade kvällsmaten. Plockade undna alla prylarna och så klart istallet för den här dagen.

Avslutade kvällen med en stund framför TV, men det blir en hyfsad tidig kväll idag. I morgon väntar en dag men många timmar i bil...

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

10/5 Torsdag - Regn, regn, regn...

Idag kan man snacka om att det har regnat... Regn på morgonen när jag skulle åka till jobbet - så det där med att cykla la jag ner ;-).

Jag hade tur när jag skulle upp på en lunchdate - då var det uppehåll och  rätt skönt ute, men så fram på em började hällregnet.

Så när jag skulle gå från ena kontorsbyggnaden till den andra fick det bli paraply med  de fåtal meter jag vandrade. Idag så jobbade jag hos IT, men vid em-fikat så gick jag upp till min enhet för att vara med på en avtackning av en arbetskamrat. Avtackningen hölls bara med vår lilla enhet och även om stämningen var god under avtackningen så kändes det lite sorgligt att min kollega LS nu slutar. Personen i fråga fanns på plats när jag började och har olika former av vikariat, men nu var det definitivt slut med det. Håller tummarna att LS snabbt hittar ett nytt intressant arbete och får nya trevliga arbetskamrater :-)

Så tillbaka till IT och regnet hällde ner... satt kvar in i det längsta på jobbet för jag hade ingen som helst lust att behöva ge mig ut. Trots paraply!

Vid 17-snåret var det bara att ge sig ut i regnet och fara hemåt. På stora vägen hem fick jag köra försiktigt eftersom risken för vattenplaning var överhängande. Gärdena runtomkring stod under vatten så det måste ha kommit en hel del under dagen.

Väl hemma så käkade jag lite snabbt och jag rotade sedan fram mitt gamla regnställ. Här gällde det att vara utrustad för att kunna vistas ute. Tog itu med mockningen och blöt var det överallt... Lillan hade också regntäcke på sig, men ville helst sitta i en box och kolla på vad jag pysslade med. När mockningen var avklarad så skulle man ju då ut med dygnkärran...

Marken är mättad på vatten kan man ju säga. Kändes som om att vadarstövlar hade varit ett bra alternativ...Efter att ha vandrat fram och tillbaka i översvämningen några gånger - tömt dygnkärran, töm vatten hinkar osv - så var stallgolvet tämligen blött...

När allt var klart så gick jag ut och hämtade hästarna - de var blöta. Även Oktawias regntäcke hade släppt igenom vatten - så hon fick på sig ett komptäcke och lite hö att käka. Bianca fick fleecetäcke på sig för att torka upp och även hon fick hö att tugga på. Bianca får numera gå ut i hagen och ha munkorgen på sig. Detta för att hon inte ska äta ihjäl sig på det gröna gräset. Funkar bra - och nu käkar hon upp sitt hö istället för att bädda med det ;-).

När hästarna var instoppade i sina boxar och maten fixad så fick Lillan hoppa in i bilen *lycka* och jag hakade på trailern på bilen och allt var klart för avfärd. Förutom jag själv som var tvungen att gå in och byta om. Regnställ till tros så hade jag lyckats blöta ner mig...

Vid 19-snåret kom M1 och P och det var dags för en tur till ridhuset. Dagar som denna känns det VÄLDIGT skönt att ha tillgång till ridhus, även om jag får traila hästen en mil. När vi var på plats vid ridhuset blev det ingen promis för mig och Lillan - utan vi gick direkt till ridhuset för att hålla oss torra ;-). M1 försökte dressyrträna pållan idag - hästen jobbade på bra även om hon var skitirriterad och förbannad hela tiden. Super-PMS??? Nåja, damen jobbade på bra, även om svansen gick som en elvisp...

Väl hemma så var Oktawia fortfarande irriterad - både vid borstning och när jag la på täcket. Hon fällde jättemycket så jag vet inte ifall det är pälsen som irriterad. Mat ville damen ha i alla fall ;-)

Bianca blev av med sitt nu blöta fleecetäcke och hade torkat upp rätt bra i pälsen. Alla blöta täcken hängdes upp och elementet i sadelkammaren blev satt på max plus att fläkten slogs på.

Sedvanligt kvällspyssel avklarades och vid 22-snåret var jag klar med allt i stallet. Får nu bli till att kolla på lite nyheter en stund innan jag förpassar mig till sängen.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

9/5 Onsdag - hemmakväll...

Efter en hektisk dag på kontoret så var det full fart hem efter jobbet. Idag hade jag planerat en hemmakväll och eftersom regnet stod som spön i backen passade det ju rätt bra med innejobb :-).

Dock behöver jag ju fixa stallet som vanligt och därför var det full fart ut dit efter att jag fått i mig lite mat. Mockade, fixade hästarnas mat och vatten. Det regnade inte så farligt när jag var klar så pållarna fick vara kvar ute. Själv förpassade jag mig in i huset och tog itu med "Operation byte av skrivbordshurts". Jag har ett stort skrivbord med ekskiva (hörnmodell). Till detta har jag vita skrivbordshurstar som är efter mitt gamla skrivbord och är 30 år gamla... dags för byte alltså. Har fått tag på begangnade hurtsar och jag satte igång med att sortera bland alla papper och prylar - visade sig att jag hade en ANSENLIG mängd skräp... som fyllde 3 soppåsar :-O. Uppenbarligen så rensade jag inte vid senaste flytten för 18 år sedan, utan lyfte bara ur lådorna och körde dem som de var... vilket gjorde jag hittade ett och annat intressant liksom...

Som typ detta. Längst ner i botten på en låda låg det en litet ihopvikt paket - det visade sig vara en gammal påse med Dr Dryels halskarameller.... med karameller kvar... denna påse är minst 20 år gammal! Museet nästa!
Sorteringen tog cirka 2 timmar och när jag nästan var klar så kom jag på att jag nog skulle ta in pållarna för regnet hade ökat i intensitet. Blev dock förvånad över att hitta Bianca i sin box och Oktawias ryktlåda på stallgolvet. Jag hade sagt åt M1 att hon kunde rida ut på Oktawia idag om hon ville, men behövde inte ifall det var dåligt väder! Hade alltså inte räknat med att hon skulle dyka upp i spöregnet - men regn bangar de inte för ;-)

Så in i huset igen och gjorde klart. Blev bra med en begangnad hurts - passar bra till mitt skrivbord :-)När M1 och P kom tillbaka från uteritten med pållan så förpassade jag mig ut i stallet igen. Ridturen hade gått bra och vägarna var lagom mjuka efter allt regnande. Pyssel av häst följde och när M1 var klar så fick pållarna sin kvällsmat.

Klara i stallet så fick det bli lite soffhäng och nyheter på TV nu innan det är dags att ta en närmre titt på kudden.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

8/5 Tisdag - Lite ridning...

Efter en hektisk dag på kontoret så var det himla skönt att komma hem och ta en fika i trädgården. Solen sken så det funkade att sitta ute en stund. T och Lexi var på plats också :-). Efter fikapausen så var det dags att dra på sig ridkläderna och ta itu med stallet. Vet inte egentligen vad jag pysslade med  under kvällen, men förmodligen så blev fikastunden allt för lång. T muttrade något om att jag babblade för mycket... men igår så god en god arbetskamrat och man har inte riktigt hämtat sig från chocken ännu - då behöver man prata!

Hur som helst så var kl 19.30 när jag väl fick in pållarna i stallet och för att vi skulle komma iväg till ridhuset i vettig tid, fick alltså T hjälpa till lite. Han vågade sig till och med på att borsta hästen *kors i taket* -  i annat fall så tror han att Oktawia minsann bits så fort hon får en chans *fniss*. Oktawia såg mest ut att tycka det var helt OK att ha en person på varje sida som borstade rent henne. Diva är ordet.... ;-)

Blev snabbt klar i alla fall rätt fort och vi for iväg till ridhuset. Det var skönt ute så när jag väl kommit upp i sadeln så skrittade jag fram runt SM-banan. T följde med och hade Lillan i kopplet. Det var full rulle runt omkring oss. Ridskolegrupp som var på väg till utebanan. Fälttävlansträning ute på gärdet, folk som var ute och promenerade, barn som lekte. Liv och rörelse med andra ord och Oktawia spanade runtomkring sig, men knatade på och brydde sig inte så mycket om vad som hände. När vi var tillbaka i ridhuset så skötte sig damen bra. Uppenbarligen var framskrittningen ute ett lyft för övrig uppvärmning funkade bra och damen hade helt OK framåtbjudning. Tränade sedan på skänkelvikning över diagonalen och det funkade bra. Vi var totalt 3 st privata ryttarekipage i ridhuset så vi behövde inte trängas direkt ;-).

Även jobbet med övergångar skritt-trav-skritt och galopp-skritt-galopp funkade bra och damen kändes mjuk och avslappnad. Ett himla trevligt ridpass hade vi alltså och nöjda och glada lastade vi in damen i trailern igen vid 21-snåret och vi for hemåt.

När jag väl var hemma igen så blev pållan ompysslad och kvällsmaten serverade. Jag mockade ur trailern och plockade undan alla prylar innan stallet släcktes. När det så var dags att förpassa sig in i huset så hade jag en dam som VÄLDIGT hjärna ville komma in i huset...

Tussan hade passat på att springa ut i trädgården när vi fikade - det är väl typ första gången sedan i höstas som hon lämnar huset... Uppenbarligen en chockartad upplevelse med tanke på hur gärna hon ville komma in igen ;-)Min kväll får nu avslutas med lite nyheter på TV:n innan jag tar en närmare titt på huvudkudden. Så detta var allt för idag.

/Lizzie

7/5 Måndag - Full rulle...

Så var det måndag igen och dags att fara iväg till jobbet. Hela arbetsdagen tillbringade jag på IT och det var verkligen full rulle. Flyttkarusellen av enhet drog igång idag och flyttgubbarna var på ingång när jag kom till jobbet. Jag och enhetschefen kollade läget och så åkte vi iväg till kommunens överskottscentral för att kolla av det sista när det gällde möbler till konferensrummet och personalutrymmet. Allt såg bra ut och efter lunch kom de också på plats. Personalen verkade i alla fall himla nöjda med sina nya arbetsplatser :-).

Två flyttomgångar till kommer att ske och mitten av nästa vecka är hela enheten samlad i sina nya lokaler. Kommer bli jättebra för dem :-).

Efter denna hektiska arbetsdag så var det full fart till min kamrat KN's arbetsplats och där lämnade jag av en omgång Oriflamevaror innan jag fortsatte hemåt.

När jag kom hem så var T redan på plats och han ville ha lite fika ute i trädgården. Solen sken så vi satt ute - men det blåste lite kallt så det var inte så skönt som man kunde tro.

Efter mat och lite lite fika så drog jag på mig stallkläderna och tog itu med stallpysslet. Var klar med allt till 19-snåret när M1 och P dök upp. Oktawia var snart iordninggjord för ett ridpass i ridhuset och vid vid 19.30-snåret så åkte vi iväg till ÖFK. På plats så tog jag och Lillan en promis under tiden som M1 värmde upp Oktawia. Solen sken, men svinkallt var det. Alltså skönt att komma in i ridhuset efter promisen.

Oktawia skötte sig bra idag. Dagens övningar gick ut på att gymnastisera och mjuka upp damen och det verkade funka bra. Enligt M1 så kändes pållan helt OK idag - inget konstigt stelt som hon märkt tidigare. Matte ska rida i morgon så får vi se hur det funkar då.

Var hemma igen efter 21-snåret och sedvanligt hästpyssel vidtog. Var klar med allt i stallet vid 22-snåret och nyheterna fick avsluta min kväll.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


6/5 Söndag - Kallt...

Det var finare väder idag, men kallt... Så efter utsläppet av pållarna fick det bli lite frukost i soffan och morgon-TV. Skönt att inte behöva stressa. Till sist så lockade solen och jag fixade iordning  mig själv och drog ut till stallet. Fixade stallfixet i lugn och ro. Var klar vid 11-snåret och då kom T och ville att vi skulle åka iväg till Marieberg en sväng. Eftersom det inte var så himla skönt ute - läs svinkallt - alltså bytte jag om och vi for iväg.

Först åkte vi iväg till Grizzly och kollade på lite akvariefiskar, men inga små firrar fick följa med hem. Vi spanade runt lite och jag hittade en liten rolig kattleksak som fick följa med hem, en boll och fjäder på ett snöre + pinne.

Som vanligt åkte vi också till Café Garden och käkade lite lunch, för min del blev det en räk- och laxpaj som smakade väldigt gott. T käkade en köttfärspaj.Mätta och belåtna åkte vi vidare till Gallerian och det blev en vända in på Stadium och ett par nya t-shirts i funktionsmaterial fick följa med hem. Två för 99 kr - bra pris tycker jag :-). Det blev också en sväng till apoteket eftersom jag fått ett SMS som talade om att avmaskningsmedel till pållarna jag beställt nu fanns på plats. Lika bra att lösa ut det och så har jag medel hemma för resten av betessäsongen.

Vi gick en vända och spanade lite i de övriga butikerna - mest tid tog det inne på Cervera - mycket att titta på fanns det ;-).

När utflykten var avklarad så var det dags att fara hemåt igen. Vi hade hoppats att em skulle generera lite varmare väder, men nä! Det var fortfarande svinkallt ute och blåsigt. Bara att dra på sig rejätl med kläder och så sätta igång ute.

Jag tog itu med örtagården, tog bort torrt ris och rensade på maskrosor och kvickrötter. Har fortfarande mycket kvar och jag skulle verkligen behöva gräva om örtagården. Jag har en stor hög med stenar som ska placeras ut i örtagården som inramning - men när våren väl är på plats så växer ju örtagården så det knakar. Hinner inte alls med - som vanligt... Upptäckte också att min timjan frusit bort, även salvian har gått åt under vintern. Det som klarat sig bra däremot är spansk körvel, oregano och citrontimjan - och icke att förglömma... Linnés 1700-tals smultron!! Har en hel skog av dessa smultron.... Nästnästa helg får det nog bli en ordentlig arbetsinsats när det gäller örtagården... hoppas på bra väder alltså!

Förmodligen kommer det ha växt ännu mera då - både ogräs och örter ;-)Under tiden som jag slet i örtagården så slet T med att byta vänster bilbälte på min bil. Förra året var det ju tillgrepp på min bil och någon har klippt alt skurit av halva mitt bilbälte. Händelsen är ju polisanmäld, finns inte så mycket som polisen kan göra. Dock ville de att jag skulle göra en polisanmälan - framför allt o det börjar hända mer konstiga saker. Bra med historiken då...

Det var lite trixit med bältesbytet. Trångt som sjutton att komma åt alla muttrar och T har rätt stora händer... Till sist var det gamla bältet borta och det nya monterades på plats...

Trångt igen alltså ;-)Efter lite skruvande och slit och bara ett par stycken svordomar var det nya bältet (ett begangnat) på plats och funkade alltdeles utmärkt. Kändes jätteskönt då det faktiskt varit lite nojjigt att köra runt med det gamla saboterade bältet...

Gamla bältet - sparas nu tillsammans med polisanmälan...
När T var klar med bytet av bilbältet så åkte han och Lexi vidare till lägenheten. Jag gjorde en insats när det gäller Oktawias motion. Utnyttjade sista kvällssolen till ett tömkörningspass och det funkade bra. Var lagom klar med hästpysslet när det var dags för kvällsmaten. Så skönt att det inte är kolsvart så tidigt om kvällarna - upplever att jag hinner få mera gjort ;-)

Avslutade så denna dag med att skrämma katterna med den nya kattleksaken ;-). Det var bara Lisa som visade lite nyfikenhet, även om hon tyckte att den var bra skum... en boll OCH en fjäder och så en bjällra till på köpet. Skumt värre ;-)Avslutade sedan kvällen med lite soffhäng framför TV:n och försökte kolla på filmen på TV4, men förstod inte vad den handlade om egentligen - knepig och seg - så nu får det räcka och jag tar en närmare titt på kudden istället.

/Lizzie

5/5 Lördag - Städdag...

Det blåste rejält och var kallt idag. Så vid utsläppet så fick Oktawia sitt tunna regntäcke på sig och så ut med pållarna.

Pållarna hinner bara utanför stalldörren så är det fullt fart ut till stora hagen där gräset väntar...
Jag slängde ut frukosthö onsdags morse - det ligger fortfarande orört ;-) Gräset lockar mer....Full fart till maten...Jag själv förpassade mig in i huset, käkade lite frukost framför morgon-TV. Dock blev det ingen längre stunds soffhäng för min del. Idag var det lämplig väder för en storstädning av huset. Dessutom var det verkligen hög tid för en städomgång. Förra helgens trädgårdsarbete gjorde ju inte att huset blev direkt renare... ;-)

Alltså bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. In med tvätt i tvättmaskinen och så fram med microfibertrasorna. Hela huset dammades, prylar lades på sin rätta plats. Tvättmaskinen rullade på hela dagen. Handfat, toaletterna och tvättstugan skurades rent - avslutade med att moppa alla golven. Började bli klar framåt 15-snåret och T dök upp då och som tur var hade han med sig varsin pizza - precis vad jag behövde :-). Efter att ha smaskat i oss pizzorna så blev det lite soffhäng en stund och vi kollade på V75. Tyvärr blev det ingen utdelning på den Harry Boy som vi shoppat. Det var i alla fall skönt att vila en stund efter att ha städat hela huset.

Vid 17-snåret så satte jag fart igen och rotade fram lite mattor från vindsgarderoben. De som jag hade låg på golvet har jag använt hela vinter. Dags för lite "nytt" med andra ord ;-).

När mattorna var på plats och allt var klart i huset så var det dags för stallet. Fixade mockningen och hästarnas mat och vatten. När stallpysslet var avklarat så hämtade jag in pållarna och Oktawia fixades iordning för en tur till ridhuset. Det blåste full storm ute och det var svinkallt. Så uteritt hade varken jag eller pållan någon lust med.

Ska vi åka nu? Klar för avfärd...En lördagkväll så här = ensamma i ridhuset ;-). Det visade sig att det behövdes lite ridhusridning... Oktawia var för dagen lite halvseg och tämlige stel - att böja sig i sin innersida tyckte damen var totalt onödigt. Efter lite jobb med övergångar, volter och serpentiner så mjuknade damen upp. Vi jobbade även vidare med lite skänkelvinkning i trav på diagonalen - undan för höger skänkel gick alldeles suverenät bra - men undan för vänster... rena katastrofen... Damen tog bettet och drog fram i slängtrav med huvudet rakt upp... fick backa ner till skritt och skritta diagonalen innan hon coolat ner sig och så fick vi till bra skänkelviknng även i trav undan för vänster skänkel.

Lite galoppjobb på serpentinbågar fick sedan avsluta dagens motionspass innan det var dags för nedvarvningen.

En svettig matte och en svettig pålla skrittar sedan av inne i det stora ridhuset :-) - vindstilla i alla fall ;-)Var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev sedvanligt omhändertagen innan jag fixade iordning med alla prylar och pållarnas kvällsmat serverades.

På vägen in från stallet så kollade jag in den vackra fullmånen som var på uppgång. Dags för årets superfullmåne - den är som närmast jorden. Lös upp fint och vacker är det med fullmånen :-)
Resten av kvällen får nu avslutas framför TV:n "Mord i paradiset" visas p 1:an och roligare än så här blir inte min kväll ;-)

/Lizzie

4/5 Fredag - sämre väder...

Så var det fredag igen... snabbt försvann den här arbetsveckan ;-). Blåsigt och kallt var det idag så det fick bli bilen till jobbet och så en arbetsdag med fullt ös. Jobbade fram till 17-snåret innan det var full fart hemåt.

Väl hemma så gick jag en vända i trädgården och spanade in växtligheten. Det hade regnat under dagen, men solen bröt fram lagom när jag kom hem - det kändes trevligt :-). Lagom när jag var klar med min runda så dök T och Lexi upp och det blev lite fika innan de drog vidare till lägenheten och jag tog itu med stallsysslorna. Det var ingen värme ute - fick dra på mig tjocka stalljackan - som jag trodde jag skulle slippa använda något mer den här säsongen :-).

Var klar med allt stallpyssel vid 18.30 och knallade ut i hagen och hämtade pållarna. M1 var inbokad till kl 19 och jag utnyttjade tiden fram tills dess med att borsta Bianca ordentligt. Den lilla fröken fäller och hon tyckte det var riktigt skönt att bli borstad. Mindre kul att behöva kratsa hovarna dock ;-).

När M1 och P var på plats så blev Oktawia iordingfixad för ett pass i ridhuset med lite skutt över hinder på schemat. Strax efter 19.30 var på plats i ridhuset och ett ponnyekipage var också på plats för att rida en dressyrlektion - dock inga problem för oss att utöva lite hoppning i andra änden av ridhuset - bra med tillgång till stort ridhus :-).

Oktawia var seg idag också, men hon vaknade i alla fall till liv efter ett tag och hoppade riktigt bra. Var mer taggad på att hoppa idag än vad hon var igår. Verkade som om dagens övning (liten serie) var skojsig ;-).

Nåjd pålla stoppades sedan in i trailern och for hemåt. Väl hemma blev pållan ompysslad och kvällsmaten servrades sedan. Alla prylar plockades undan och trailern mockades innan jag och Lillan förpassade oss in i huset. Resten av kvällen tillbringas i soffan och kollar lite på TV. Som sällskap fick det bli popcorne och lite cider :-)

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

3/5 Tosdag - Kallare...

Det blev cykeln till jobbet idag också, men idag var det inte lika trevlig cykeltur som i går morse.... Solen sken i och för sig, men vilken MOTVIND :-O. Envis som man är så trampade jag på - tog 10 minuter längre än i går... Var i alla fall inte lika trött idag som jag blev efter cykelturerna förra veckan - det tar sig alltså :-).

Var på IT hela dagen och full rulle var det. Vid 16.30 kom T och hämtade mig - skönt att få skjuts hem... ;-). Det blev en sväng till min gruppchef från Oriflame innan vi for hemåt. Hade fått fel leverans av ett demoläppstift. Fortsatte sedan hemåt och det blev lite mat och kaffe innan jag tog itu med stallfixet.

Det var inte lika skönt ute idag. Blåsigt och kallare även om solen sken. Under tiden som jag fixade med stallsysslorna så passade T på att spola av båda bilarna med högtryckstvätten. Det behövdes då de inte blivit tvättade på hela vintern...

När jag var klar med stallpysslet så plockades pållarna in och jag gjorde iordning Oktawia för en uteritt. Risken är ju stor att det blir riktigt skitväder i helgen - lika bra att rida ut när det är hyfsat väder. Idag fick det bli Holmstorpsrundna och T följde med på cykel. Första halvan av turen så var Oktawia segast än segare - ville inte röra sig framåt över huvudtaget, sedan kvicknade hon till i alla fall. På gamla delen av banvallen så tränade vi på övergångar galopp-skritt-galopp och det funkade bra. Även på den iordninggjorda delen av banfallen så funkade det bra med galoppjobbet.

Var hemma efter drygt en timme och sedvanligt hästpyssel följde uteritten. Pållan såg nöjd ut som vanlgit ;-).

T och Lexi for vidare till lägenheten och jag förpassade mig in i huset när jag var klar med stallet för kvällen. Lite soffhäng och TV får avsluta denna dag.

/Lizzie

2/5 Onsdag - Arbetsdag igen...

Så var det dags att ta sig jobbet igen. Det var en strålande morgon och det fick bli cykeln till jobbet idag. Lite lätt medvid och cykelturen enkel och jag var framme på 38 minuter. Rödblommig och fin i ansiktet, men inte speciellt svettig. Framför allt var jag inte speciellt trött i benen - känns som om det går åt rätt håll :-).

Det var full rulle på jobbet hela dagen, men jag var ute och luftade mig på jobbet. T och jag hade en lunchdate och vi gick till Saigon och köpte Food-to-go-box. Lunchen intog på en parkbänk med Svartån som utsikt - kändes helt OK tillbringa sin lunch så här :-).

Även em försvann snabbt och T kom och hämtade mig kl 17. Är inte tillräckligt tränar för att cykla både ToR hem-jobb ännu. Cykla 13 km är i alla fall bättre än ingen cykling alls ;-).

På vägen hem så stannade vi till vid Willys och shoppade med lite kylskåpsvaror. När vi var på plats hemma så blev det snabbmiddag iform av vamkorv med bröd och intogs ute i solen.

Smakade faktiskt riktigt gott :-)
Efter käkat de goda korvarna och njutit av solen en stund så satte vi fart. Fyllde vattendunkar och fixade hästarnas vatten coh ställde betforen. Vi släpade sedan iväg mina soptunnor upp till allmän väg - ligger 300 m från mitt hus. Hade ett trevligt samtal med grannen som bor vid får infart och vi gjorde upp om att vi kunde ställa soptunnorna tillsammans med deras. Jag har ju fått ett brev från Tekniska förvaltningen om att tunnorna måste flyttas pga bristande underhåll på infarten till grannens och min fastighet. Det är helt ok för Avfall att jag ställer mina tunnor tillsammans med den grannen som bor utmed den allmänna vägen.

När vi pratat klart och ställt av tunnorna (vips så hade en timme försvunnit :-O) var det dags att ta itu med stallfixet. T fixade hö och vattenhinkar under tiden som jag mockade. Det var varmt ute och när jag kollade till pållarna så var det uppenbart irriterade på de flugor som vaknat till liv. Alltså plockade jag in pållarna trots att klockan bara var 20.

T och Lexi for vidare till lägenheten och jag packade iordning på den Oriflameleverans som jag fått leverard idag. Det tog dryga timmen och när jag var klar var det alltså dags att kvällsmata pållarna.

Nu blir det lite soffhäng och slösurfning som avslutar min kväll så detta var allt för idag.

/Lizzie


1/5 Tisdag - Strålande väder...

Vilket fantastiskt väder det har varit idag :-D.  Vaknade upp till en strålande sol  - ut med pållarna i hagen och de drog genast iväg till sommarhagen i full galopp. Att jag slängde ut frukosthöt i hagen struntade de fullkomligt i - gräset var godare ;-).

Jag började dagen lugnt i alla fall. Fixade kaffe och intog frukost framför TV:n. Skönt att börja dagen med lite soffhäng en stund. Vid 10-snåret så satte jag fart i alla fall. Funderade en stund över hur jag skulle lägga upp dagen. Huset är i stort behov av en storstädning, men samtidigt så hade jag mycket som behöver åtgärdas ute... Det blev en kompromis...  slängde ut mattorna på övervåningen och dammsög. Grävde sedan fram mina vår och sommarkläder. Kollade vilket skick de befann sig i och det mesta var OK. När detta pyssel var avklarat så blev det ut ur huset. Stallet först! 

När jag kom ut till stallet så mötte en fjärlig mig precis innanför dörren. Den var lite trött så jag hann springa in i huset och hämta kameran :-)Under tiden som jag fixade stallet så höll T på med åkklipparen - som fortfarande trilskades, men lagom när jag var klar i stallet så hoppade faktiskt åbäket igång :-O. Knappt man trodde det var sant... Åkklipparen gick lite ojämt ett tag, men efter att motorn fått stå på ett tag och blivit varm - då funkade åkklipparen hur bra som helst. T testade att klippa lite framför stallet och den funkade som den skulle. Märklig maskin.

Hur som helst. Jag var klar med stallet och skulle tömma dygnkärran... där satt Lillan mitt i dygnhögen - varmaste stället på hela tomten ;-)När stallet var avklarat så tog vi itu med att fixa staket utmed min tomtgräns. Behöver ha elstaket för att hålla borta objudna gäster och så har våra jyckar väldigt bra respekt för eltråden och håller sig på rätt sida av tomten.
T hjälpte mig med att slå i stolpar och så skurva dit isolatorer. Det var inte helt enkelt att dra eltråden eftersom jag var tvungen att upp och trassla i min stenmur - där det även växer väldigt mycket buskar och träd... T hämtade grensaxen - eltråden ska ju inte ligga emot grenar osv. Svettigt värre blev det - varmt och soligt och så jobbigt att dra med elrepet. Återanvände den tråd från gamla vinterhagen som var fräschast.

Efter ett par timmars hårt slit så var mitt staket och ny grind äntligen på plats.
Efter denna kraftansträngning så fick det bli nåt att äta, så jag fixade snabbt i iordning lite mannagrynsgröt. Lunchen intogs i trädgården och det smakade bra att få nåt i magen. Det blev sedan lite trädgårdshäng eftersom jag var trött efter slitet med staketet. T var sugen på att leka med min åkklippare och satte igång med att klippa gräsmattan. Under tiden som han roade sig med åkklipparen så somnade jag i vilstolen... ;-). Det var skönt ute i alla fall :-).

Piggnade till så småningom och bryggde mig en mugg kaffe så jag skulle få lite energi. T ville inte ha något - han var fullt upptagen med att klippa gräs...

När han hade klippt klart på den nedre delen av trädgården så tog jag itu med att rensa ytterligare en stor rabbatt från visset skräp. En redig hög blev det och jag visade T var gränsen för rabatten gick egentligen - alltså fick han putsa med åkklipparen... Runt en rabatt har jag envis ogärs - skulle behöva gräva bort hela gräsmattan, men istället så fick det bli grästrimmern och så slog jag av eländet. Såg bättre ut i alla fall ;-).

När jag var klar med röjningen så var det dags att käka lite middag. Fläsklägg och rotmos fick det bli. Fläskläggen hade ju kokat en timme på spisen under tiden som jag röjde rabatten ;-).

Även middag intogs i trädgården och det smakade bra. En helt fantastisk dag har det varit - hela helgen har varit kalasbra. Har hunnit med mycket mer än vad jag vågats hoppas på. Att hela gräsmattan är klippt gör också att hela trädgården ser mycket prydligare ut :-).

Avslutade dagen med en inspektionsrunda...

En typ av fågelbad...

 

Mitt andra fågelbad...Rensade rabatter och ansad gräsmatta :-)Pionerna växer för fullt :-DUnder min rundvandring i trädgården så hittade jag Nalle på sin bästa utkiksplats... Högst uppe på jordkällaren satt han och spanade utöver ägorna ;-). Här gäller det att hålla koll ju...

Nalle - King of Kartorp!T har också roat sig med att rota fram en gammal cykelkärra ... funkar att ha bakom åkklipparen också ;-)Vid 18-snåret så var dagens slit i trädgården avklarat - T plockade in alla prylar. M1 och P dök upp och Oktawia fixades iordning för en besök i ridhuset.

Eftersom det var en riktig skön kväll så skedde framridningen utomhus runt SM-banan och sedan så förpassade vi oss till ridhuset. I ridhust var det kallare än utomhus - så det blev till att dra på sig fleecetröjan som jag hade med mig. På slutet av ridpasset så blev det lite träning på programmet som ska ridas på nästa tävling.

Var hemma igen vid 20:30-snåret och pysslade om pållan och plockade undan alla prylar. När jag var klar så serverades kvällsmaten till pållarna och jag förpassade mig in i huset. Väl inne så såg jag att jag fått fin färg... liknade en kokt kräfta...Så har en trevlig ledighet tagit slut och i morgon är det jobb igen :-). Resten av kvällen blir det lite soffhäng innan det är dags att ta en närmare titt på kudden. Så detta var allt för idag!

/Lizzie

30/4 Måndag - Valborg

Semester idag och alltså ytterligare en dag som jag kan lägga på att röja upp i trädgården :-). Som vanligt så blev det dock frukost och soffhäng en stund innan jag satte igång. T kvicknade också till liv så småningom och har idag pysslat med utejobb hela dagen.

Jag började med att fixa stallet och få allt klart där, även städning av sadelkammare blev det idag. T roade sig med att börja med jobbet att såga upp syrénträden som vi tog ner igår. När jag var klar med stallet så fick det bli lite kaffepaus i trädgården :-). Inspekterade mina rabatter och insåg att den stora halvmåneformade rabatten vid syrénhäcken inte var riktigt klar. Alltså fram med spade och min knäpall. Mer plantor som var på rymmen grävdes upp ur gräsmattan och planterades i rabatten. Klätterställningen i rabatten riktades upp och luktärtorna som legat i blöt ett tag planteras runt klätterställningen. Nu hoppas jag att de tar sig. Avslutade arbetet med att gå och hämta min älskade blåa glaskula - nu är i alla fall denna rabatten klar för den här gången :-)Det blev dags för lite lunch - vi satt inne och käkade eftersom det inte var så jättevarmt så här mitt på dan. Efter lunchen så passade jag på att aktivera Bianca lite eftersom M1 var ute på en ridtur med Oktawia.

Bianca blev ordentligt borstad, vilken hon tyckte var skönt. Shettis som hon är, så är det mycket vinterpäls kvar... Sedan fick det bli en lite promis för Bianca. Ponnyn har kommit in i någon typ av "spökperiod" så hon reagerar på ALLT. T är farlig. Marken utanför stallet var jätteläskig, bilarna som stod på gårn' var hästätande monster. Verkligen dags att aktivera fröken med andra ord. Så det blev en promis ner till brevlådan och tillbaka = 600 meter ToR. Bianca dog bara nästan en gång... en vattenpöl var helt livsfarlig, men jag fick henne att i alla fall lukta på den ;-).

När vi var tillbaka på stallplanen så var det inte så farligt längre utan vi kunde vänta på M1 och Oktawia utanför stallet. Bianca var nöjd med att få stå och spana på omgivningen omväxlande försöka sitta i mattes knä :-).
När M1 och Oktawia var tillbaka och båda pållarna åter utsläppta i hagen så var det dags för en tur till stan. T hade försökt klippa lite gräs när jag pysslade med Bianca, men åkklipparen ville inte alls starta - tvärdöd var ordet. T upptäckte att det var dåligt med olja i klipparen - därav behovet att åka till stan. Alltså fick jag byte kläder och piffa till mig lite. Trädgårds-lodisen Lizzie var inte representabel för en tur till storstaden om man säger så ;-)

När jag piffat till mig så drog vi iväg till Bauhaus en sväng och vi shoppade olja till åkklipparen. Vi fortsatte sedan till lägenheten och kollade till den. Därefter var det full fart hemåt för kl 16 skulle hovis dyka upp och jag är ju tvungen att hinna få in pållarna i stallet och ge Oktawia lite Sedalin. Full rulle med andra ord ;-).

Hann i alla fall hem i sista sekunden men hann få i Oktawia Sedalinet så det skulle hinna verka tills det att hovis skulle dyka upp. Jag hann också få i mig lodiskläderna igen ;-)

Vid 16-snåret så kom alltså hovis och Oktawia blev verkad och omskodd. Damen skötte sig rätt bra, var lite bökig med sista frambenet, men dojjan kom på plats till sist. Bianca fick också träffa hovis och hennes små hovisar blev verkade. Under hovisbesöket så mekade T med åkklipparen - kom så långt att starmotorn gick runt, men den ville inte hoppa igång alls :-(. Får nog bli ett besök till gräsklippardoktorn...

När hovisbesöket var avklarat så var det dags för mat. T fixade igång grillen och det fick bli grllad kyckling. Alltså grillpremiär och vi kunde sitta ute och käka :-).

Mätta och belåtna så var det dags att ta itu med arbetet att plocka ner vinterhagen. Betesarrendet har blivit lite förändrat och den delen av marken ingår inte i det nya avtalet. Det tog en timme, men så var en ny sträckning av min hage fixad och den gamla nermonterad. I morgon så ska vi sätta upp staket utmed min tomtgräns eftersom jag inte vill ha besök varken av grannens hästar, men framför allt inte av deras hundar... alltså blir det rejält elstaket som hängnar in min tomt.

När nedmonteringen av vinterhagen var avklarad var det dags att elda upp stora rishögen som jag samlat ihop....

Vi trodde det skulle bli en rejäl brasa och det började bra :-)
Men brasan blev inte så stor...Efter 20 minuter så slocknade den lilla brasan och roligare än så blev det inte ;-). Vi hade förberett oss på stora brasan, men ibland blir det inte som man tänkt sig... Vid 21-snåret så hade brasan slocknat och vi förpassade oss in i huset och kollade på CSI istället innan det var dags att gå ut och plocka in pållarna för kvällen.

Avslutade sedan denna dag med ytterligare lite soffhäng fram för TV och detta var allt för idag!

/Lizzie

RSS 2.0