29/8 Torsdag - Arbetskonferens...

Jag hade full rulle på jobbet på fm för att hinna med det jag var tvungen att göra innan jag skulle iväg på en arbetskonferens. Från och med måndag och 4 månader framåt är jag projektsekreterare i ett projekt som ska ta fram en IT-strategisk funktion för min arbetsgivare. Idag finns det ingen.... Arbetskonferensen är från lunch till lunch idag och i morgon - men tämligen nära mitt hem. Arbetskonferensen är dock uppstart för projektet. T är inbokad som förste djurskötare så jag bara behöver åka hem och sova ;-).
 
Jag hade sedan tidigare bokat in besiktning av min hästtrailer - som tur var hade jag bokat in en tid under lunchen - alltså hann jag fixa besiktningen innan konferensen - och det gick kalasbra :-). Min investering i renoverade bromsar, byte av handske och dämpare för 2,5 år sedan betalde sig fortfarande. Besiktningspersonalen var imponerad över hur bra bromsarna funkade med tanke på att trailern är en 91:a :-). Alltså ut från besiktningen med rent papper.
 
Resten av arbetsdagen och kvällen försvann i ett nafs. Jag hann dock ringa och gratta min vän Pysseltrollet som idag fyller samma som jag gjorde för 1,5 månad sedan. Stort grattis! Pga jobbet får jag hälsa på henna i morgon istället.
 
När jag kom hem för att sova hade T fixat allt och jag klappade om pållarna, servade kvällsmaten och nu får det bli lite nyheter innan jag dyker i säng.
 
Allt för idag med andra ord!
 
/Lizzie
 

28/8 Onsdag - Mera taklagning...

Kom hem vid 17-snårert helt urstressad. Jag har idag haft en helt hysterisk dag på kontoret eftersom semester och sjukdom ibland ställder till det. Bara att kavla upp ärmarna och jobba i dessa lägen! Jag var jättestressad när jag rusade hem från jobbet eftersom jag hade hovslagaren inbokad till kl 17... visade sig att hovis också var sjuk! Så väl hemma gick luften ur mig totalt ;-). T var på plats hemma så han hade gett pållarna em-maten och var i full gång med att klättra runt på taket.
 
Jag fixade lite käk och resten av kvällen tillbringade jag med att försöka få ordning i stallet. Eftersom jag stressat som en galning under dagen och sedan tappat fart - då fick jag inte upp farten igen ;-).
 
Alltså fick stallet ta den tid det tog. Mockade, fixade mat och vatten i sakta mak till toner av T's spikande på taket ;-). Pysslade om kissarna och gosade med kattungarna.
 
Vid 20-snåret tyckte T att det fick räcka för idag och jag är imponerad. Det stora hålet som var i lagårdstaket härom dagen är nu som bortblåst ;-)
 
 
Och från utsidan ser det också bra ut, nu har han hunnit så långt att tegelpannorna är tillbakamonterade över den ytan som var trasig - Bra jobbat T!!
 
 
 
Känns jätteskönt att han fixar taket åt mig. Jag har varit rätt stressad över läckaget... inte så kul att det regnar inte på höloftet - det är typ obra! Dessutom måste jag snart få hem ett lass hö av årets skörd. Vill ju inte få det förstört... Det som är kvar att fixa på taket anser T inte vara lika dåligt som det han nu fixat. Lite ströläkt som ska bytas ut, men inte så mycket som han trodde. Förhoppningsvis hinner vi klart under helgen. Så här på vardagskvällar blir det ju bara ett par timmars arbete innan mörkret kommer.
 
T och Lexi åkte vidare till lägenheten. Jag och Lillan förpassade oss in i huset och jag tog itu med den mindre roliga arbetsuppgiften - att fixa månadens räkningar... En timme senare var det avklarat och det gick ihop den här månaden också ;-)
 
När räkningarna var fixade var det kolmörkt ute. Idag fick jag alltså leta rätt på min pannlampa - och så gav jag mig ut i mörkret och ropade in pållarna. Tur att inkallningen funkar - eller så vill de bara ha mat ;-).
 
Med allt klart i stall och med alla djuren får nu in kväll avslutas med lite nyheter på TV innan det är dags att ta en närmare titt på kudden. Allt för idag alltså!
 
/Lizzie

27/8 Tisdag - löning...

Idag droppade månadens löning in på kontot - välkommet tillskott då det är dags att fylla på förrådet både till mig och till djuren. Jag började med att dra iväg på lite längre lunch och for till frissan. Var tillbaka en timme senare nyklippt och friserad :-). När resten av arbetsdagen var avklarad vid 16.30-snåret stämplade jag ut och for iväg till Willys där jag shoppade mat innan jag fortsatte hemåt. Väl hemma så dök T upp i samma veva. Vi käkade lite och han drog sedan på sig arbetsbyxorna och klättrade upp på taket. Under tiden som T slet med taket så tog jag itu med stallsysslorna. Mockade, fixade hästarnas mat och vatten. När jag var klar i stallet så kollade jag in hur det gick för T.
 
Han jobbar på bra... :-) 
 
 
Vid 19:30-snåret så plockade jag in pållarna och så fixade jag ordning Oktawia för ett pass tömkörning. Lite aktivitet måste vi ju utföra... Byggställningen står ju utanför stalldörren på stallplan, så vi kommer inte ut den vägen, alltså fick det bli aktivitet i hagen - åt det hållet har vi fri passage :-).
 
Oktawia skötte sig bra. Lite trött är hon men rörde sig framåt utan protester. Efter uppvärmning i skritt blev det lite jobb i trav och det uppskattades av damen som sökte sig framåt ner och fint stöd på bettet. Eftersom hon kan uppföra sig som en giraff när det inte passar, så var jag nöjd med damens inställning till lite lätt motion. Efter 30 min tömkörning var vi nöjda och förpassade oss in i stallet igen. T och Lexi fortsatte vidare till lägenheten när tömkörningspasset var avklarat . Och jag pysslade om båda pållarna innan deras kvällsmat serverades. När även stallkatterna blivit ompysslade fick det bli huset och soffan för mig och Lillan.
 
Alltså händer inget mer idag. Jag ska kolla på lite TV och nyheter innan jag uppsöker sängen. Nu när det snabbt blir mörkare på kvällarna är det lite lättare att kom isäng vid vettig tidpunkt ;-)
 
/Lizzie

26/8 Måndag - Hemmakväll...

Efter en hektisk dag på kontoret så var det full fart hemåt. T var redan på plats och även denna kväll ägnades åt taket. Så kommer det bli hela veckan. T jobbar ju på dagarna så det blir ju 2-3 timmar per kväll som han hinner jobba med mitt lagårdstak. Förhoppningsvis hinner han klart till helgen och innan regnet som tydligen ska komma då.
 
Idag bytte han ut lite bärläkt, men vid 20-snåret var han tvungen att pysa till lägenheten. Jag hade fixat stallet under tiden som han var på taket, men kände mig lite rastlös. Alltså fick det bli en promis med Lillan :-)
 
Helt fantastiskt väder är det och promis i solnedgång är inte helt fel ;-) Än så länge klarar Lillan av att gå på promis utan täcke...
 
 
 
Nu märks det att solen går ner tidigare... vid 20:30 så var den nästan gått ner helt - snabbt går det...
 
 
Väl hemma så var det i alla fall inte helt kolsvart, utan jag såg att det var nåt som rörde sig under äppleträden. Två olika igelkottar var på besök - den ena pinnade iväg fort som sjutton. Men den andra var alldeles för intresserad av att käka fallfrukt för att smita iväg... ;-)

Pigge fick käka vidare och jag plockade in pållarna till stallet och serverade kvällsmaten. Vips så var den här kvällen också avklarad. Nu får det bli lite CSI på kanal 5 som får avsluta min kväll innan jag studsar i säng.
 
Så detta är allt för idag.
 
/Lizzie

25/8 Söndag - Fortsatt takjobb...

Vaknade upp till en fantastisk morgon. Strålande sol kl 8 på morgonen då jag släppte ut pållarna. Fixade sedan ordning frukost, kaffe och mackor till mig och ett glas A-fil till T (han är INGEN frukostmänniska). Ut med dynor och så blev T väckt. T sig ut i trädgården fick han göra för egen maskin... Här gäller det att passa på och njuta av fina morgnar som denna... :-)

 
Efter frukosthäng i trädgården fixade vi iordning oss. T drog en vända upp på taket och mätte ur mycket bärläkt som behöver bytas. När mätningen var avklarad hakades trailern på bilen och vi for in till bygghandeln i stan. Shoppade hem ett antal meter bärläkt - och så var det full fart hemåt igen.
 
Hemma igen tog T itu med att förberada jobbet med att byta ut läkt på taket. Min arbetsuppgift för dagen var att hiva upp material till honom på taket. Som tur var har jag rätt utstyrsel för dylika arbetsuppgifter. Även om jag inte kan snickra så kan jag ha rätt kläder på mig ;-)
 
 
När jag inte agerade hantlangare till T så roade jag mig med att rensa ogräs i min örtagård. Det behövdes! Fasen vad brännässlor tivs bra i min örtagård :-O. Jag såg också till att det fanns vatten/saft för T att dricka då det var rejält varmt idag.
 
Bortsett från lite käk mitt på dagen så krälade T runt på taket hela hem. När jag höll på med mockningen så hörde jag hur hann höll på och rev bort det dåliga taket och helt plötsligt så blev det väldigt ljust från höloftet... Ett stort hål tittade fram...
 
Funderade på ifall det är nu som jag behöver bli orolig...
 
 
Ett stort hål mitt i taket blev det när allt dåligt gammalt spån var borta. För att få tegelpannor på plats behövs det mer än bara bärläkt över hålet. Alltså klättrade T ner och efter lite rotande i vedboden hittade vi användbart material. T mätte och grejande bra länge, men till sist så kom reglarna på plats... 
 
 
Vid 18-snåret fick det vara bra för idag. T hade jobbat intensivt från kl 12 och det är jobbigt att kravla runt på taket och hålla balansen pga lutningen. Enligt väderprognosen ska det vara uppehåll i veckan - så vi får väl hoppas på det. I annat fall lär det bli rätt blött på höloftet...
 
 
T och Lexi for vidare till lägenheten och jag fortsatte att rensa min örtagård fram till 19:30-snåret. Sedan fick det vara nog för min del. Ryggen protesterade vilt. Istället fick det bli trädgårdshäng i kvällsolen och lite slösurfning en stund. Till sist var det dags att plocka in pållarna  och jag borstade av båda damerna, vilket de tyckte var mysigt. Strax innan kl 21 serverades kvällsmaten till pållarna och katterna. Min egen kväll avslutas med soffhäng och ett avsnitt av Mr Poirot på TV.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

24/8 Lördag - Byggställning...

Började dagen med att släppa ut pållarna till en strålande sol. Fortsatte med frukosthäng på altanen. Dock fick vi ha filtar med oss ut, då altanen ligger i skugga på morgonen. Lite kyligt var det... Efter frukosten satte vi fart och jag kollade med Pysseltrollet ifall de skulle vara hemma så vi kunde hämta benet som saknades. De var hemma under fm, vilket passade bra eftersom T ville göra en snabbvisit på Jula för att shoppa lampor till bilen. Sagt och gjort. Vi drog iväg. Pysseltrollets man hade lokaliserat det saknadet benet och snart var vi på väg till Jula, Marieberg. T hittade snabbt lamporna han skulle ha. Jag upptäckte att Till Häst hade total utförsäljning då butiken ska upphöra och hade 50 % rea på allt. Det måste undersökas närmare... Alltså blev det ett besök där också. Tyvärr var det tämligen utplockat i butiken, men ett fint litet shettisträns hängde ensamt kvar. Ett ljusbrunt - passar perfekt till Biancas sele. Det fick också följa med en ny grimma till Oktawia och så slog vi till på ett nytt aggregat. Mitt aggregat är 14 år gammalt och man vet aldrig hur länge det hänger med. Ett kraftfullt elaggregat till halvapriset - det kan man ju inte missa ;-).
 
 
Efter fynden på Till häst så fortsatte vi till granngården där vi shoppade matskålar till kissarna. Sedan var det full fart hemåt.
 
Väl hemma satte vi igång. Byggde klart byggställningen och T började med att fixa fram skivor som kan användas som plattform på byggställningen. Under tiden som han pysslade med det så passade jag på att fixa stallet. Mockade och fixade ordning mat och vatten. Fixade också ordning  mat, vatten och sandlådan till kittisarna. Fast kittisarna var inte så intresserad av mig - de låg och solade i fönstret :-)
 
 
Passade på att testa det nyinköpta tränset. Bianca tyckte det var lite skoj att matte kom ut och grejade med henne i hagen och visst ser hon nöjd ut över sitt nya träns :-)
 
 
När jag var klar med stallsysslorna så fixade jag lite käk. Fick bli kyckling idag. T lät sig väl smaka i alla fall och eftersom det var soligt och fint, satt vi ute och käkade. Efter matpausen så fortsatte T med bygget av byggställningen. Och till sist så hade han fått ordning på bygget och hade ordentligt avsats högst upp att stå på. Fyra meter upp i luften - och hur tar man sig upp dit då???
 
Än kan den gamle gubben... klätterapa har han alltid varit och takterna siter ;-)
 
Hå hej... 
 
 
 
 
Åh hå...
 
Och vips så var han uppe...
 
Nästan lika smidig som för 25 år sedan *fniss*
 
T började inspektera de gamla tegelpannorna. Det är några som är trasiga, men för övrigt går de att återanvända. För att få plats att jobba så plockade T bort de nedersta raderna av tegelpannor, la några pannor åt gången i en hink som han firade ner till mig. Jag plockade ur tegelpannorna och la dem på backen.
 
Under tiden som vi höll på och plockade ner tegelpannor så stod hästarna runt knuten och mumsade på sitt em-hö. Tämligen oberörda över T's rumlande på taket...
 
 
Framåt kvällning kom kamrat CL och hennes dotter för att gosa med kittisarna. Kittisarna hade absolut ingen lust att gosa dock - det var hur busiga som helst och for runt som små galningar i sadelkammaren ;-).
 
Under tiden som vi var i sadelkammaren hörde vi hur T grejade runt uppe på lagårdstaket. När vi kom ut någon timme senare så såg vi resultatet av hans rumlande...
 
Alla tegelpannor ihopplockade och det gamla spåntaket är blottlagt....
 
Så långt fick det räcka för idag. I morgon ska vi mäte hur mycket bärläkt som behöver shoppas hem och så får det bli en tur till bygghandeln. Mycket utav den gamla bärläkten ska rivas bort eftersom den är dålig och där det läckt som värst måste gamla spåntaket rivas bort också... en del att göra alltså innan tegelpannorna kan läggas tillbaka...
 
T och jag avslutade dagen med att sätta oss i partytältet och mumsade i oss lite räkor - smakade kalas. Vid 21-snåret började det bli lite kyligt och vi förpassade oss in i huset. Som avslutning för kvällen får det bli varsin slurk Dalwhinnie och soffhäng framför TV:n
 
Skål!
 
 
 
Och detta är allt för idag!
 
/Lizzie

23/8 Fredag - Förberedelser...

Så var det fredag igen och arbetsdagen försvann i ett nafs. Gårdagens eskapader märkte jag inte så mycket av, i och för sig så är ju inte 5 kms promenad speciellt ansträngande ;-)
 
Efter jobbet mötte jag upp T vid Willys och vi shoppade hem lite mat för helgen. Därefter var det full fart hemåt. Vi käkade lite och hakade sedan på trailern och drog iväg hem till Pysseltrollet. Vi får låna deras stora byggställning för att kunna laga mitt tak på lagården. Det är inga problem med takstolarna, men tegelläkten är helt rutten på sina ställen, vilket göra att taket säckar lite och när det regnar - ja, då regnar det in alldeles otroligt. Så kan man inte ha det och taket måste fixas innan vintern.
 
Vid 17:30-snåret drog vi alltså iväg och Lexi fick följa med. Lexi är snäll mot andra hundar, och hos Pysseltrollet finns det ett gäng hundar. Väl framme var familjen ute på en promis och socialtränigspromenad med ett gäng jyckar. Vi visste att de skulle ut, så vi väntade och när vi såg från vilket håll de kom, gick jag och Lexi gänget till mötes. Lexi tyckte det var spännande värre med alla dessa vovvar i alla olika storlekar. Fanns från chihuaua till Flatcoated retriver. Lexi uppförde sig lite mindre civiliserat och ville inte alls gå fint i koppel, utan mycket hellre undersöka hundgänget ;-). Bra social träning för vovven... Väl tillbaka hemma hos pysseltrollet så fick några av hanhundarna vara kvar ute och Lexi fick ytterligare social träning i form av att busa av sig med en flat, en jackrussel och ett par blandrasherrar av mindre modell. Blandrasherrerarna var inte så intresserade av lek, vilket Lexi acceterade. Det var jackrusseln och Lexi som fann varandra och det var bus på hög nivå ;-).
 
Till sist så var det dags att åka hem för att montera upp byggställningen. En trött vovve placerades i bilen och vi for hemåt.
 
Väl hemma så tog jag itu med stallsysslorna och T bar ut byggställningen från trailern. När jag var klar med stallet så började vi montera ihop ställningen. Visade sig att en kort ben till översta delen saknades...
 
 
Inte mycket att göra något åt. Det får vi hämta i morgon för nu var klockan så pass mycket att det fick räcka för kvällen.
 
Jag plockade in pållarna och pysslade om dem innan kvällsmaten serverades. Lite kattungegos fick det bli också med kittisarna i sadelkammaren innan jag släckte för kvällen och förpassade mig in i huset.
 
Nu får det bli soffhäng resten av kvällen och samla kraft inför morgondagens jobb :-). Allt för idag med andra ord.
 
/Lizzie
 

22/8 Torsdag - Blodomloppet...

Efter en hektisk dag på kontoret var det full fart hemåt. Idag var jag lite lätt stressad eftersom jag skulle snabbt in till stan igen. Alltså lite snabbt käk och så direkt ut till stallet. T och Lexi kom när jag höll på med mockningen. När jag var klar medd stallet så drog jag in till stan igen.
 
Aktiviteten för kvällen var nämligen blodomloppet. Jag hittade en parkeringsplats en bit ifrån tävlingsområdet och så knallade jag dit. Från jobbet var vi 35 personer anmälda fördelade på 7 lag. Vi hade som tur var bokat ett tält och där hittade jag några kamrater :-). Jag hade valt 5 km promenad - det där med löpning är inte min grej och mycket folkt var det. Vid 18.40 gick starter för vår klass och sakta men säkert rörde sig folkmassan framåt...
 
Banan gick genom ett par bostadsområden och ett skogsområde. Vädret var fantastiskt och stämningen på topp - kunde inte bli bättre :-)
 
 
Jag tog mig runt på cirka en timme och efter loppen så samlade vi alla i tältet och varje lag hämtade sin matkasse och vi hade en trevlig samvaro där vi mumsade i oss godsakerna. Alla som tog sig i mål fick dessutom en t-shirt och medalj :-).
 
 
Mitt promenerade resulterade i några steg på stegräknaren :-)
 
 
Jag var hemma igen strax efter kl 21, plockade då in pållarna och serverade dem kvällsmaten. Min kväll avslutas med 4:e delen av engelsk - väldigt bra - kriminaldrama. Så detta är allt för diag!
 
/Lizzie

21/8 Onsdag - Hemmakväll...

När arbetsdagen var avklarad så for jag till biblioteket på vägen hem. En bok som bokad hade kommit, så den hämtades ut och så var det full fart hemåt.
 
När jag kom hem så istället för att ge Bianca sitt em-hö i sjukhagen så gick jag och hämtade ponnyn och släppte ut henne till Oktawia. Bianca har varit jättepigg senaste veckan och ingen förhöjd puls. Därför får hon så här på kvällningen gå i stora hagen. När jag hämtade Bianca så blev Oktawia tämligen hysterisk och jag trodde det skulle bli total kaos när jag kom med ponnyn. Men icke. Oktawia tog ett snitt på ponnyn, sedan gick Damen tillbaka till sin höhög och Bianca gick inte ens ut i hagen, utan började beta utanför dörren ;-)
 
Tur att det inte finns så mycket gräs...
 
 
Som sagt... mat är gott ;-)
 
 
Jag förpassade mig in i huset och bestämde mig för att inviga mitt senaste inköp till hemmet. En ny tekanna ur porslinsserien Blå Herrgård från Fyrklövern. Tekopparna fick jag ju tag på tradera, men inte lyckats få tag på kanna och värmare begagnat. Fanns ju som tur var fortfarande att shoppa på Fyrklövern ;-)
 
 
Bryggde en full kanna och värmaren fyllde sin funktion alldeles utmärkt. T och Lexi kom, och T fick också smaka på lite te.
 
Efter ordenligt tedrickande och bläddrande i låneboken (Att bygga häststall) så drog jag på mig stallkläderna och tog itu med stallsysslorna. Mockade, fyllde på spån, fixa vatten i hagen och i boxarna. Det tog lite tid att mocka eftersom ett par nyfikna kittisar skulle ut i stallet och fräsa runt ;-)
 
 
Passade också på att skura rent Oktawias krubba. Mineralerna lägger sig som en hård kaka i botten av krubban. Hällde på hett vatten som fick stå och gosa till sig en stund innan jag skrubbade loss. Så himla bra med botttenplugg - inga problem att få ur vattnet... :-)
 

T hjälpte mig att slänga ner mer hö från höloftet och jag fixade höpåsarna. Vid 20-snåret så for T och Lexi vidare till lägenheten och jag pysslade om pållarna och serverade sedan kvällsmaten. Var klar ute strax innan 21-snåret och då förpassade jag mig in i huset. Jag är nu parkerad i soffan och det får bli ett avsnitt av engelsk kriminaldrama även ikvälls om får avsluta den här dagen.
 
Mer än så här händer inte i dag - en lugn hemmakväll med andra ord :-)
 
/Lizzie

20/8 Tisdag - Ridhustur...

Planen för min kväll var en sväng till ridhuset. Alltså var det full far hemåt när arbetsdagen var avklarad. Käkade och drog på mig stallkläderna. Lagom när jag hade satt igång med mockningen så kom T och Lexi. T får vara hundvakt under tiden som jag motionera pållan.
 
Jag fixade klart stallet och så plockade jag in pållarna. Trailern hakades fast på bilen och så fixade jag iordning pållan för ett ridpass i ridhuset. Vi var klara vid 19:30 och pållan klev snällt in i trailern och vi for iväg. Ridskolan är igång, men de höll ridlektionen ut, alltså hade vi hela stora ridhuset tillgängligt för privatryttare. Det var ytterligare ett ekipage i ridhuset så idag hade vi sällskap i ridhuset.
 
Oktawia skötte sig bra idag. Hon verkar vara lite trött, men klev snällt på när jag ville att hon skulle skritta runt i ridhuset. Efter framskrittning så fick damen stå ut med att "gå fint" - alltså matte plockade upp tyglarna lite grann. Någon typ av form måste vi ju allt ha. När vi skrittat runt cirka 15 min var det dags att trava lite. Det hade kommit in ytterligare ett par privatryttarekipage så vi höll till på ena halvan av ridhuset för att inte vara i vägen. Växlade fyrkantspåret med att rida på diagonalen. Oktawia jobbade på bra och orkade faktiskt med 10 min trav jobb, sedan fick det räcka för idag. Avskrittningen bestämde jag mig för att utföra runt SM-banan. Idag så fick jag och Oktawia knalla iväg själva eftersom T och Lillan var som bortblåsta... de drog tydligen iväg på en långpromenad.
 
Skrittpromenaden runt SM-banan gick rätt OK. Oktawai är ju barfota och går sakta när vi ska gå på vägen ;-). Dessutom var damen tvungen att stanna och kolla på allt runt omkring, men uppförde sig hyfsat civiliserat.
 
Vi tog oss runt och tillbaka till trailern - men ingen T och Lillan. Nåja, jag kravlade av kusen, plockade av sadeln och la den på motorhuvuden på min bil. T hade ju mina bilnycklar. Som tur var är ju trailern olåst i alla fall, så jag kunde i alla fall lasta in pållan. Lagom när jag fällde upp baklämmen så kom T och Lillan knallandes. Dags att komma då ;-)
 
Totalt blev mitt och pållans ridpass 35 min och det är nog lite lagom i nuläget. Förhoppningvis kan jag rida september ut, men liten mage har allt Oktawia fått...
 
När alla prylar var instoppad i min bil så for vi hemåt. Väl hemma så blev Oktawia omhändertagen. Jag plockade undan alla prylar. Kollade av Bianca och serverade så kvällsmaten till pållarna. Innan jag stängde stallet för kvällen mockade jag också ur Biancas sjukhage och trailern. Så var stallsysslorna klara för idag.
 
Jag och Lillan förpassade oss in i huset och nu får det bli engelsk kriminaldrama som avslutar denna dag.
 
Over and out!
 
/Lizzie
 

19/8 Måndag - Sol igen...

Gårdagens hällregn försvann under natten och dagen bjöd på vackert väder. På jobbet idag så har vi haft APT och eftersom jag fyllt år under sommaren bjöd jag på lite fikabröd. Gårdagens bakning kom till nytta alltså och det förnyade försöket med att baka en plommonkaka - det lyckades :-)
 
Plommonkaka - smakade kalasgott!
 
 
Plommonkakan blev uppskattad och jag hade även med mig Ryttarkakor som också uppskattades :-)
 
Arbetsdagen var slut strax efter 16.30 och det var full fart hemåt. Eftersom solen sken så gällde det att utnyttja det vackra vädret. Jag hann precis bära ut trädgårdsdynorna lagom till att T och Lexi dök upp. Jag fixade lite käk och vi satt ute och käkade och vilade en stund. Skönt väder det var :-)
 
Till sist var det dags att ta itu med stallsysslorna. Mockade, fixade vatten och hästmat i vanlig ordning. Fixade stallkatterna när jag ändå var ute i stallet. De små kittisarna är duktiga på att käka kattmat nu ;-)
 
När jag var klar med stallsysslorna fick det bli en kvällspromenad med vovvarna. Skönt att ut och gå lite så här i solnedgången och vi var ute i nästan en timme. Bra för både fyrbentingar som tvåbentingar ;-)
 
 
När vi var hemma igen så for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag passade på att röja upp i köket och fixa igång en diskmaskin. Hängde upp lite tvätt som var klar och så var det dags att plocka in pållarna. Kollade igenom pållarna innan deras kvällsmat serverades och jag var klar ute för idag.
 
Resten av min kväll ska nu tillbringas med lite soffhäng och ett avsnitt med engelskt kriminaldrama på TV4. Som sällskap har jag i ena änden av soffan - en snarkande vovve - och i andra änden Hedvik och Tussan.
 
Pälshög ;-)
 
 
Och mer än så här händer inte idag.
 
/Lizzie

18/8 Söndag - Liten utflykt...

När pållarna blivit utsläppta och serveradefrukost, blev det idag frukosthäng på altanen. Även om det var lite halvmulet väder så var det uppehåll och skönt ute. Efter att frukosten var intagen så fixad jag iordning mig själv och så drog jag ut i stallet. Fixade iordning mockningen och skurade rent vattenhinkarna. Färdig med stallsysslorna fortsatte jag in i köket. T hade igår kväll sprayat ungsrent i ugnen eftersom den var i stort behov av rengöring. Medlet har fått verka under natten och nu tog jag itu med att skrubba rent ugnen. Medlet hade verkat bra och jag fick faktiskt bort det som var fastbränt i ugnens botten. T hjälpte mig sedan att ta loss ugnsglet och jag skurade rent det också. Snyggt och fint blev det :-)
 
Jag fixade ordning lite lunch och vi satt inne och käkade. Lite ostadigt ute var det.... Strax innan kl 12 drog jag iväg en sväng. Mötte upp kamrat LB och KN inne på ÖFK. LB shoppade en Kyrajacka av KN och så levererade jag äntligen en liten burk med Tender Care till LB - hade med den till földagis tidigare i somras, men glömde då bort att leverera den - ibland vill inte minnet funka som det ska - men idag gick det bättre ;-).
 
LB var sedan tvungen att fara vidare. KN och jag tillbringade en trevlig timme i fiket innan vi drog ut på terrängbanan för att kolla lite på ekipagen som idag var med i klubbens startfälttävlan som gick av stapeln. Jag hade med mig kameran för att förhoppningsvis få några trevlig bilder - och fina ekipage fanns det gott om.
 
 
Efter någon timme ute på terrängbanan kom så regnet och det blev till att röra på sig. KN hade inga regnkläder och min systemkamera är inte vädertät. Jag svepte in den i en ren hundbajspåse så den klarade sig oskadad till bilen ;-).
 
Väl hemma igen så spöregnande det. T hade också precis kommit hem igen då han och Lillan varit i skogen, men låg nu parkerad i soffan och tittade på friidrott på TV. Jag gick igenom bilderna från dagens tur på terrängbanan och duktiga ekipag var det :-) Om bilderna blev bra? Det är upp till betraktaren att bedöma ;-) Här kommer några av dem...
 
 
 
 
 
 
 
För övrigt så spöregnande det under eftermiddagen så det fick bli innepyssel. Tog itu med plommonskörden ;-). Utav 1,5 kg plommon gjorde jag en sats plommonmarmelad. Och så gjorde jag ett nytt försök med att baka en plommonkaka. Testade att placera kakan högre upp i ugnen den här gången än i fredags. Och så rejält med smör i formen så kakan inte ska fasta.
 
Jag passade också på att baka en omgång med ryttarkakor - ska ha med till jobbet och bjuda på - så jag ska inte käka upp allt själv ;-)
 
Resultatet av em pyssel i köket...
 
 
Till sist så fixade vi kvällsmat - idag blev det stek fisk, spenat och potatis. Smakade mums. Resten av kvällen så tog jag det lugnt. Fixade hästarnas mat, fixad med katterna. Slösurfade. Fixade ordning det jag bakat. Drog igång diskmaskinen för omgång två idag. När jag ändå var i farten så bytte jag sängkläder i min säng. Dock är torkskåpet upptaget så det blir till att tvätta de smutsiga sängkläderna någon annan dag.
 
Jag fick också frampå kvällskvisten ett mycket trevligt telefonsamtal från mammas kusin i Dalarna. Jag har skickat ett brev till mammas släktingar och frågat ifall jag kan få använda ett gammalt släktnamn i samband med mitt hästeri och avel. Och det går hur bra som helt - jag blir SÅ glad! :-D Släktnamnet kommer jag att använda som suffix i namnet på pållarnas blivande avkommor :-)
 
Vid 21-snåret blev det en sista vända ut i regnet och jag plockade in pållarna. Visiterade pållarna och så serverades kvällsmaten. Lite kvällsgos med kittisarna i sadelkammaren innan jag förpassade mig in i huset igen. Och nu får det bli lite TV som får avsluta min dag. Ett avsnitt med Miss Marple på kanal 7 får det bli.
 
Och mycket mer än så blir det inte idag...
 
/Lizzie

17/8 Lördag - On the road...

Vaknade upp till totalt hällregn.... Det ville jag inte släppa ut pållarna, de fick finna sig i att käka sin frukost inne. Det visade sig vara ett bra beslut för 1,5 timme senare när pållarna hade käkat upp sin frukost, jag hade käkat frukost och fixat iordning mig själv - då hade det slutat regna och solen tittade fram.
 
T och jag diskuterade vad vi skulle hitta på idag. Vi gick igenom programmet för "Kilsbergskanten" - på pappret såg det ut att vara intressanta utställare. Vi bestämde oss alltså för att ge oss ut på en roadtripp idag. Lunchmatade pållarna och så vid 11.30 drog vi iväg. Nu var det inte så långt att åka - utställaren längst bort från oss låg cirka 3 mil hemifrån. Vi for alltså från Närkesslätten upp i Kilsbergsskogarna :-).
 
Många utställare var det och vi stannade vid de flesta - men det var inte värst... mycket loppis var det - butiken Fyra Systrar i Mullhyttan var nog trevligast, men det finns en gräns för hur mycket loppis som är kul att åka på ;-). Det fanns fika överallt, men man kan ju inte stanna och fika på varje ställe heller ;-). Vi hade dessutom siktat in oss på att käka "kolbulle" - och självklart låg det nästan sist på sträckan med utställare.
 
Jag gjorde i alla fall ett fynd - vid ett loppis så hittade jag ett servettställ i smide för 20 kr inkl servetter. Funkar bra att ha ute i trädgården då alla servetter flyger all världens väg vid minsta lilla vindpuff.
 

Till sist så var vi i alla fall framme vid Vekhyttan och stället där vi kunde käka kolbulle. Det var också ungefär det mest spännande på hela dagens roadtripp ;-). Vi fick varsin ministakpanna och rökt fläsk stektes över öppen eld, sedan stekte vi varsin kolbulle. Påminner i smaken lite om raggmunk, även om smeten består av rågmjöl.
 
Här steker vi fläsket...
 
 
T fick lite mer fläsk att steka och jag har en kolbulle på gång i min panna :-)
 
 
Rätter serveras med rårörd linongsylt och lingondricka - mums!
 

Det smakade gott i alla fall - försvann snabbt eftersom jag var helt utsvulten ;-). Vi fortsatte genom Kilsbergsskogen hemåt och stannade vi de sista utställarna i Hidinge innan vi for hemåt. Vi var hemma vid 15.30-snåret och 11 olika utställare hade vi besökt.
 
När vi kom hem blev det äntligen lite kaffe i trädgården - jag hade varit kaffesugen hela dagen - men T ville ju absolut inte fika någonstans... Nöjd kunde jag sedan ta itu med stallet ;-)
 
Vädret var helt OK och solen sken fint. Mycket flugor var det runt pållarna och de fick insektsmedel på sig och sitt em-hö serverat. Jag fixade stallsysslorna och det tog cirka en timme innan jag var klar. Jag var då hungrig igen och vi hade bestämt oss för att käka räkor med lite bröd idag. När jag kom från stallet så låg minsann T och sov i trädgårdssoffan och Tussan låg ovanpå och vilade sig. Liten trädgårdssiesta hade de tagit sig under tiden som jag slet med stallet.
 

Nåja, när jag började skramla i köket och kom ut med räkorna så vaknade T till liv - Tussan också för den delen ;-).
 
Räkor, lite vitt bröd, lite ost och så vatten att dricka - det blev kvällsmaten idag :-). Smakade bra och det var SÅ skönt att kunna sitta ute :-). Att det inte blev ett glas vitt vin till räkorna berodde på att en tur till ridhuset med Oktawia var inplanerat - det fungerar inte så bra ihop med vin ;-). Så när vi käkat klart, plockat undan och vilat en stund - då var det dags att dra på sig ridkläderna och sätta lite fart.
 
In med pållarna i stallet och Oktawia blev iordningfixad för en tur till ridhuset. Vi kom iväg strax efter 19.30 och vi var helt själva i ridhuset.
 
Oktawia var på bättre humör idag än senast vi var inne. Klev på bra i skritten och efter 15 skrittarbete var det dags att introducera lite trav. Oktawia trodde knappt att det var sant, men började vänligen att trava - hon hade bra tempo och verkade tycka det var kul med lite variation mot skrittandet den senaste tiden. Däremot var det inte svårt att få henne att bryta av till skritt när jag tyckte det räckte med trav... lite vila, byte av varv och så trav igen. Lattjo lajbans tyckte Oktawia ;-). Kul att pållan än så länge är positivt till att bli riden ;-). Detta travjobb fick räcka för idag. Lite skänkelvikning i skritt och så var det dags för avskrittning. Och för att göra livet lite mer spännande skrittade vi iväg till SM-banan. Oktawia tyckte dock att det var liiite jobbigt med stenar - barfota som hon är. Alltså fick hon bestämma farten själv. Tittade lite omkring sig, men var för övrigt lugn och avspänd.
 
Träffade också på kamrat I och L - så det blev en trevlig pratstund också innan vi lastade damen och for hemåt.
 
Ett bra ridpass blev det idag - introducerade alltså trav och uteritt för första gången sedan skadeperioden i våras - och vi överlevde ;-). Oktawia såg tämligen nöjd ut när vi kom tillbaka till stallet - Nöjd häst och nöjd matte = perfekt så här en lördagkväll ;-).
 

Pållarna blev ompysslade och kvällsmaten serverades. Mörkret håller på och lägra sig och nu får det bli lite engelsk deckare på TV:n som får avsluta denna dagen.
 
Så detta är allt för idag!
/Lizzie
 
 

16/8 Fredag - hemmakväll...

Jaha - så var den här arbetsveckan också klar. Snabbt går det ;-). Jag slutade kl 16 och mötte upp T vid Willys där vi veckohandlade lite - tillsammans med halva stan ;-).
 
Det var skönt att komma hem idag. Vackert sensommarväder och dynorna till trädgårdsmöblerna bars ut på en gång. När alla djuren fått sin mat så placerade vi oss i trädgården och käkade lite lätt. Vi hade varit ute på Saigon på lunchen - alltså behövdes det bara lite kaffe och macka.
 
Det blev idag en lugn hemmakväll. Efter en stunds vila i trädgården tog jag itu med stallsysslorna. Under tiden som jag fixade stallet roade sig T med att köra ut åkklipparen  och gräsmattan fick sig en välbehövlig omgång.
 
När jag var klar i stallet så gick jag och kolla ifall plommonen var mogna - och det var de allt - med besked!! Som vanligt blir ju alla plommon mogna samtidigt ;-). Jag plockade det jag nådde - och det blev en hel del. T hjälpte mig sedan att plocka lite till. Jag hade plommon över hela köksbänken när vi var klara.
 

Vad göra med alla plommon? Äta upp dem funkar ju inte ;-) Alltså plockade jag fram kokboken "Annas Mat". Hittade recept på plommonmarmelad - men hade inte socker hemma så det räckte. Det fanns också recept på en plommonkaka - den bestämde jag mig för att prova och började baka :-).
 
För övrigt så blev det en lugn hemmakväll tillbringad i trädgårdsmöblerna när bakningen var avklarad. Tyvärr blev inte resultatet bra. Jag hade haft i för lite smör i formen och placerat kakan för långt ner i ugnen. Plommonen fastnade i botten och i mitten ville det inte bli gräddat.... kakan hamnade i komposten :-(. Nåja, får göra nytt försök någon annan dag.
 
Vid 21-snåret plockade jag in pållarna och kollade igenom dem. Kvällsmaten serverades och så förpassade jag mig själv in i huset. Soffhäng och lite TV får det bli resten av kvällen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

15/8 Torsdag - Aktivitet till sist...

Planen för kvällen var egentligt att jag och Oktawia skulle åka in till ridhuset för lite aktivitet. Men när jag väl kommit hem efter jobb och fått i mig mat så fick jag rejäl magknip efter en stund :-(
 
Som tur var kom T och Lexi  strax efter 17-snåret så vi satt ute en stund i trädgården och jag väntade på att magknipen skulle gå över. Det gjorde den inte, utan det det var bara att tag i stallsysslorna. Jag mockade under sakta mak och T hjälpte mig att fixa vatten till pållarna. Han slängde också ner hö åt mig och fixade höpåsarna. Jag bestämde mig för att skippa ridningen eftersom att rida med magknip är tämligen omöjligt.
 
Efter att T hjälpt mig med stallsysslorna, for han och Lexi vidare till lägenheten. jag satte mig i trädgården och slösurfade en stund eftersom det var en fin kväll.
 
Vid 20-snåret så släppte helt plötsligt min magknip och jag blev lite rastlös ;-). Alltså bestämde jag mig för att utöva lite aktiviet med Oktawia och det fick bli ett pass med tömkörning.
 
Tog in pållarna och så fixade jag iordning Oktawia för ett pass med tömkörning.
 
Vi höll till i den delen av min hage som ligger bakom stallet och damen skötte sig bra. Vi  började med att skritta runt på "fyrkantsspåret" innan jag samlade upp damen lite mer och skrittade runt andra vägar. Det var en fin kväll och nu slipper vi bromsarna ;-). Idag blev jag också riktigt nöjd med damen då hon uppförde sig riktigt civiliserat trots att det var rörigt brevid oss. Man kan ju tycka att andra hästmänniskor ska kunna veta hur man ska bete sig när man är i närheten av ett flyktdjur på 600 kg, men det är bara att inse att så är icke fallet.
 
 
 
Jag var tvungen att ta ett foto med mobilkameran mitt under passet. Just här är jag riktigt nöjd med att Oktawia som nöjer sig med att bara titta på det som händer brevid oss, och inte flippade ur helt... vilket faktiskt hade varit en fullt naturlig reaktion... Känns skönt att Oktawia faktiskt litar på sin matte och snabbt insåg att hon skulle koncentrera sig på sitt eget jobb :-).
 
Idag introducerade jag lite trav också. Lugnt och avslappnat rörde sig pållan. Sög på bettet och såg tämligen nöjd ut :-).
 
Avslutade dagen tömkörningspasset med att jag fixade upp tömmarna i gjorden och så skrittade jag av damen lös och hon följde efter mig som en liten hund :-). Under avskrittningen hade pållan mulen i mattes rygg och ändå koll på när jag stannade eller började röra på mig. Duktig liten häst :-).
 
Efter avslutat tömkörningspass blev Oktawia ompysslad. Och kvällsmaten serverades. Jag kollade snabbt igenom Bianca och trots att hon nu har en större sjukhage verkar det som om fånget håller sig på sin kant. Ingen förhöjd puls i kotorna, och för övrigt verkar ponnynapigg och glad. Hoppas det håller i sig.
 
När jag var klar med pållarna så plockade jag undan alla prylar. Pysslade med kissarna och gav dem kvällsmat och så var jag klar med allt pyssel för idag. Nu får bli lite sofhäng en liten stund innan det är dags att krypa till kojs.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 

14/8 Onsdag - Regn...

Ostadigt väder är bara förnamnet.... Det var uppehåll när jag åkte till jobbet - men under dagen så har det kommit skurar mellan varven. Trodde jag skulle klara mig när jag or hemmåt, men när det var ett par km kvar så åkte jag rakt in i värsta hällregnet. Det gick inte att köra fortare än 50 km/h på stora vägen eftersom hela vägbanan var fylld med massor av vatten och risken för vattenplan hög. Sikten var ju inte den bästa heller.
 
Jag brydde mig inte om att stanna vid min brevlåda för att ta posten, utan det var full fart hemåt. Fick dock sitta kvar i bilen en stund innan jag kunde springa in i huset utan att typ drunkna... Hämtade ett stort paraply och tog på mig gummistövlar och gav mig ut för att mata pållarna. De stod och tryckte under träden - som faktiskt hade skyddat pållarna bra.
 
Men blött ute - det var det...
 
 
Alltså var det inte läge för trädgårdshäng, utan jag fixade iordning mat och käkade inne. T och Lexi dök upp och vi fikade en sväng. Jag inbingde bland annat den fina tekannan som jag fick i födelsedagspresent. Den medföljande tesilen till kannan funkade finfint :-).
 
När vi fikat klart så hade regnet gett sig och jag kunde ge mig ut till stallet för att göra klart stallsysslorna. Under tiden som jag mockade så fixade T iordning en större sjukhage till Bianca. Något som uppskattades av ponnyn ;-).
 
Jag var klar med stallsysslorna strax efter kl 20. T och Lexi for vidare till lägenheten. Jag kände mig lite rastlös och drog på mig en regnjacka och så utmanade jag och Lillan vädret...
 
Trots de regnstyng molnen över min lilla Gård så gav vi oss ut på en liten promis :-)
 
 
Vi hade dock tur och blev inte blöta. Det var skönt luft ute och det var skönt att röra på sig lite. Vi tog inte så lång promis, utan vi var ute drygt 30 minuter och när vi var på väg hem så var solen på väg ner över Stall Kartorp
 
 
Väl hemma så plockade jag in pållarna och serverad dem kvällsmaten. Dagens sista solstrålar färgade regnmolnen i en rosablå nyans - urläckert... :-)
 

Kunde njuta av det vackra skådespelet under tiden som jag mockade ur Biancas sjukhage. När detta jobbet var avklarat så var det dags att förpassa sig in till huset. För min del får det bli ett avsnitt av Morden i Midsomer som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

13/8 Tisdag - Hemmakväll...

 Idag fick det bli en lugn hemma kväll. Efter en hektisk dag på kontoret så behövde jag det :-). Jag var hemma vid 17-snåret och det var strålande väder. Äntligen kunde jag sitta ute och käka, men först fick pållarna sitt em-hö. Sedan fixade jag ordning mitt käk, släpade ut trädgårdsdynor och en filt eftersom placeringen av trädgårdsmöblerna genererar eftermiddagsskugga.
 
Under tiden som jag käkade passade jag på att slösurfa lite. Under tiden låg Lillan och njöt på en solfläck och knät hade jag en kelsjuk Tussan. Vid 18-snåret kom T och Lexi. De hade varit ute i skogen en stund, så Lexi låg och sov i bilen - hon var en trött liten vovve. Nu när vi var två som att i trädgårdsmöblerna och ville självklart Lillan vara med oss. Då visade det sig att efter en stund i skuggan, frös vovven så hon skakade tänder. Det blev till att hämta ett tunt täcke åt Lillan - det hjälpte - men är det höst nu...
 
Eller är vovven bara en fryslort?
 
 
 
T hade i alla fall hittat lite svamp idag också. Förutom några kantarelle hade han även plockat denna konstiga svamp...
 
Det är en blomkålssvamp - en delikattessvamp - och enligt T "jättegod - men ett skit att rensa" ;-)
 
 
Efter en stunds trädgårdshäng for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag tog itu med stallsysslorna, mockade, på med nytt strö, fixade vatten, gjorde iordning höpåsar. När detta jobb var avklarat var det dags för kattpyssel. Alla sandlådor gjordes rent och även deras mat- och vattenskålar fylldes på. Självklart lite kattgos också ;-).
 
När jag var klar så hade klockan hunnit bli rätt mycket, närmare bestämt fram emåt 20-snåret. Innan det var dags att plocka in pållarna för kvällen tog jag itu med högen av stryktvätt - en timme senare var jag klar och all stryktvätt färdigt - skönt :-)
 
Ut till stallet en sista vända. Plockade in Bianca och kände igenom henne. Ingen förhöjd puls i kotorna - verkar som om den i helgen avslutade medicinkuren har hjälpt :-D. Även Oktawia blev visiterad när hon kom in i stallet. Allt bra och hon var mest intresserad av MATEN ;-).
 
Allt klart för idag och min kväll får avslutas med lite nyheter på TV 4 innan jag tar en närmare titt på kudden.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

12/8 Måndag - Tur till ridhuset...

Planen för kvällen var en tur till ridhuset med Oktawia. Det har varit ostadigt väder under dagen, så jag visste inte i fall pållan var torr eller blöt.
 
Jobbade till 16.30 och efter jobbet var det full fart hemåt. Jag hade tur - det var uppehåll och hade varit sol ett tag. Pållarna var alltså torra. Däremot så såg det hotfullt ut - ett stort svart regnmoln var på väg åt mitt håll. Alltså käkade jag lite snabbt och drog sedan ut till stallet. Mockade och fixade iordning hästmaten. Var klar strax efter 18:30 och då plockade jag in pållarna. Hann få in dem precis innen värsta regnvädret drog in. Jag förpassade mig in i huset en stund.
 
Tänkte kolla mailen, men min dator var upptagen... ;-)
 
 
Passade på att plocka undan lite i köket istället. Nalle vaknade till liv så in dator blev ledig och jag kunde kolla mail osv. Strax efter 19-snåret var det dags att dra på mig regnkläderna för att ge mig ut i stallet igen, och då kom T och Lexi. De hade varit i skogen en sväng - nu när det regnat några dagar - då kommer de...
 
Kantarellerna....
 
 
Det är vansinnigt gott med smörstekta kantareller, men tyvärr får jag kramp i gallgångarna av att äta dem. Så det blir T som käkar upp dessa små godingar.
Jag fixade iordning Oktawia för en tur till ridhuset och strax efter 19:30 var vi klara och alla prylar på plats. Damen klev snällt in i trailern och vi for in till ridhuset. kl 20.00 satt jag i sadeln och planen var att skritt 30 minuter. Oktawia klev på bra, men var lite mer spänd än förra veckan. Reagerade från ljud utifrån och när folk gick på läktaren. När sedan ridskolegruppen lämnade ridhuset blev hon superspänd och skulle med ponnyerna. Jag jobbade damen i skritt så hon fick annat att tänka på, däremot så var hon inte speciellt samarbetsvillig. Idag var det väldigt stretigt och hon bet fast bettet. Att ta ställning åt höger - det gick inte alls... helt stelopererad... Jobbade på och red olika vägar genom ridhuset och så fick det bli lite skänkelvikning som lösgörande. När vi hade skrittat våra 30 min så hade hon slappnat av hjälpligt så det då fick det räcka för idag. Efter att som vanligt stått och spanat på omgivningarna en stund så klev damen snällt in i trailern och vi for hemåt.
 
Väl hemma så blev pållan omhändertagen och kvällshöt serverades. Jag mockade ur trailern och Biancas sjukhage, parkerade trailern och hakade loss den från min bil. Kollade till pållarna en sista vända och Oktawia fick sitt kraftfoder. Och så var jag klar i stallet för idag.
 
Nu får det bli lite TV innan det är dags att inta horisontalt läge.
 
/Lizzie

11/8 Söndag - Regn...

 När jag vaknade idag så hade jag det lite trångt i sängen... ;-). Tussan låg slickad mot min hals, Hedvig låg på mina fötter, Nalle låg utsträck utmed min högra sida och brev honom låg Lexi. Jag kunde inte röra mig en centimeter ;-), Men sovit bra under natten hade jag gjort...
 
Upp vid 8 och släppte ut pållarna och serverade dem frukost. Under fm var det ett sabla regnande och jag roade mig med att sortera lite gamla bilder och scanna in några stycken av bilderna.  
 
Jag är 3:e generation av min mammas släkt som bor på min gård. Min gammelmorfar och gammelmormor var först - vad jag vet. De gifte sig 1917 och det är ungefär i samma veva som mitt hus byggdes. Min gammelmorfar kommer från Florida som 10-åring strax efter sekelskiftet, och min gammelmormor kommer från Hjortkvarn. På min gård drev min gammelmorfar en handelsträdgård - mina 15 äppleträd är en rest efter den - och det har varit ännu fler fruktträd på hans tid. Gustaf och Edit hette mina gamla släktingar och de fick 3 barn.
 
Hela familjen uppställd för fotografering. Edit och Gustaf sittandes på trädgårdssoffan, barnen uppställda från vänster min mormor May, bordern Ragnar och så yngsta systern Britta. Britta som är min gammelmoster, drygt 91 år gammal. Jag tror fotot är taget runt 1935-1938
 
 
Högst uppe på kullen ser man mitt hus - kvar från kortet finns en av björkarna uppe vid husknuten. Äppleträden som är framför huset är idag mycket större och högre än huset, det ena är ett Åkerö och de blir ju höga.
 
Syskonskaran!
 
 
Hittade också en bild där man ser hur min veranda ursprungligen har sett ut... Nu vet jag varjag inte tycker det stämmer med de stora fönster som är nu. Tyvärr är inte pardörrarna kvar heller.  Men trappan är kvar ;-)
 
Damen med armarna i kors är min gammelmormor - en barsk kvinna även i verkligheten ;-) Längst till vänster är antingen min mormor eller gammelmoster Britta - svårt att se då de faktistk var väldigt lika varandra som unga...
 
 
Jag har rätt mycket gamla bilder efter gammelmormor och gammelmorfar som är tagna på min gård - men jag vet ju inte alls vilka personer som är med på bilderna. Måste kollas med min mostrar.
 
Vid lunchsnåret så förpassade jag mig ut till stallet. Pållarna fick sitt lunchhö och så fixade jag stallsysslorna. Pållarna såg mest ut som träskmonster... T roade sig med att ligga i soffan och kolla på TV en regning dag som denna.
 
När jag var klar med stallet så plåtade jag lite nya bilder istället för att plocka med de gamla. T ville inte agera fotomodell så istället fick det bli kissarna - som vanligt.
 
När det regnar så ligger kissarna och softar lite varstans. Gårdens gammelkatt är Busan - 16 år gammal och still going strong. Busan är bästa råttfångaren genom tiderna - men absolut ingen knäkatt. Hennes blick här säger allt... "kom för fan inte och stör mig..."
 
 
Mitt på matbordet i vardagsrummet - där låg Hedvig och snarkade hela eftermiddag. En trött liten kisse...
 
 
Nalle var lite mer rastlös av sig och ville ut. Där satt han på trappan och spanade - länge... det regnade ju ute... ;-)
 
 
Och så har vi Tussandamen - som mår efter omständigheterna bra idag. Hon har varit som ett frimärke efter mig hela dagen. Även om hon var måttligt glad över att få äckligt antibiotika i munnen...  
 
 
Vid 14-snåret så började jag fundera på ifall det skulle bli någon fart på T över huvudtaget. Köket såg ut som ett bombnedslag eftersom jag tömt diskmaskinen. Jag har problem med läckage när jag diskar, men det är lite skumt läckage. Det är i slutet av diskprogrammet och ibland läcker det, lite ibland mycket och ibland ingenting.
 
T tog tag i att dra fram diskmaskinen och vi kunde snabbt konstatera att det var hål på avloppsslangen. Den hade kommit i kläm mellan skåpet och diskmaskinen. T blev nöjd över att få en ursäkt att åka till Elgiganten så snabbt drog vi iväg. Tyvärr så visade det sig att den avloppsslangen de sålde som tillbehör inte passar till min diskmaskin. Diskmaskinen är en Electrolux och de har en specialslang som bara finns att köpa hos dem.
 
Istället fick det bli en nödlösning. Iväg till Jula och där shoppade T tätningstejp och så full fart hemåt. Alltså testade vi med att tejpa över hålet med tätningstejp. Kopplade in diskmaskinen igen och så fyllde jag den med disk. Drog igång ett diskprogram och så höll jag koll. Inget vattenläckage - tejpningen funkade. Det kommer inte håller hur länge som helst, så ny slang behöver fixas. Dock röjde jag upp köket och mekandet med diskmaskinen medförde att det blev lite extra städat i köket, både under läckageskyddet för diskmaskinen och i skåpet under diskbänken.
 
När jag ändå hade dragit fram dammsugaren så bestämde jag mig för att fortsätta lite städning. T och Lexi passade på att åka vidare till lägenheten. Jag dammsög undervåningen, fixade toa och badrum innan jag avslutade med att moppa golvet. Välbehövligt!
 
Vid 19:30-snåret förpassade jag mig ut till stallet för då tyckte jag det räckte för träskmonstren att stå ute i hällregn. Oktawia tyckte dock att det var onödigt att behöva komma in, så det tog ett tag innan pållarna var inne. Pysslade så till sist om pållarna och stallkatterna innan jag förpassade mig in i huset. Nu får det bli lite soffhäng och TV-tittande som får avsluta min kväll. Miss Marpel går visst på kanal 7 och det får duga att titta på.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 
 

10/8 Lördag - Inte vad jag tänkt mig...

 Dagen började bra. Ut med pållarna och det var i alla fall uppehåll. Fixade iordning frukost som intogs uppe på altanen och efter att vi slappat klart ås fixade jag iordning mig själv. Tussan verkade må bra och var uppe och käkade och drack vatten. Men valde att lägga sig i sin låda. T och jag bestämde oss för att i skulle åka iväg till Byggmax och köpa bärlinor och lite annat virke till pållarnas vindskydd. När det var dags att åka iväg så kollade jag till Tussan - då såg jag att hon höll på att föda en tredje kattunge. Kollade igen efter några minuter eftersom jag tyckte det såg lite skumt ut. Och mycket riktigt... det såg ut som om bebisen satt fast - det var bara halva kattungen ute. Jag hämtade T och så kollade vi lite noggrannare - Tussan försökte krysta ut bebisen, men inget hände. Vi försökte då hjälpa till - bebisen var uppenbarligen död - drog i den itakt med Tussans krystningar. Gick inte att rubba bebisen. Bara en sak att göra - fram med telefonen och så ringde jag Djursjukhuset i stan. Efter konsultation med veterinär så var det bara att stoppa in Tussan i en kattbur och så full fart in till Djursjukhuset - vi var inne på 15 min och fick komma in på en gång.
 
Precis som jag misstänkte så var Tussan illa ute. Efter blodprov och undersökning så visade det sig att Tussan var rejält uttorkad och rätt smärtpåverkad. Hon hade fortfarande ordentliga krystvärkar, men det hände ingenting. Det var värre än bara svaga krystvärkar. Tussan röntgades och det visade sig att bebisen - som förmodligen varit död sedan igår, satt fast med huvudet i hennes bäcken. Det var därför det inte gick att bara dra ut ungen. Återstod operation alltså!
 
Eftersom Tussan inte är försäkrad så ville vi veta vad det hela skulle kosta. Veterinären räknade och det visade sig att slutsumman hamnade på närmare 10.000 kr!!!! - och det var ifall operationen gick bra och katten inte behövde åka hem direkt efteråt.
 
Det är bara att inse att det finns en gräns för hur mycket pengar vi har råd att lägga på en gammal katt. Tussan är 13 år och var i uselt skick. Veterinären kunde inte lova att hon skulle klara operationen över huvud taget. Alltså beslutade jag att Tussan då får somna in. Hur ledsen jag än blev - men vi hade inte råd med den summan. Veterinären förstod till fullo. Dock ville han göra en chansning, och det var att ge Tussan lugnande och smärtstillande för att sedan med ett verktyg få ut huvudet utifrån. Om veterinären inte skulle lyckas med detta så skulle Tussan få somna in. Jag sa farväl till min kisse och och så satte vi oss i väntrummet för att vänta. Jag var övertygad om att jag skulle med mig en död kisse hem, men efter en stund kom veterinären ut med ett leende på läpparna. Han hade lyckats att få ut alla delar på den döda kattungen, plus efterbörden. Kattungen var stor och så var huvudet lite missbildad. Inte alls konstigt att det hade fastnat. Tussan var vaken och så mycket piggare ut.
 
Oerhört lättad fick jag alltså med mig Tussan hem och så blev vi "bara" 4000 kr fattigare. Djursjukhuset har precis öppnat i stan och jag är väldigt glad över det. I annat fall hade det blivit en tur till Strömsholm och den resan hade nog inte Tussan klarat - och så hade det blivit ännu dyrare.
 
För att Tussan snabbt ska återhämta sig så shoppade vi med speciellt dietfoder. Jag fick också recept på antibiotika och Metacam - som är antiinflammatoriskt och smärtlindring. Medicinen ska underlätta läkningen av Tussans livmoder så hon inte får livmoderinflammation.
 
Vi åkte hem direkt med Tussan och hon fick vakna till ordentligt i lugn och ro under tiden som T och jag for iväg till Apoteket på Marieberg. Där löste jag ut medicinen och innan vi sedan for hemåt blev det ett besök på systembolaget och jag shoppade med en flaska vitt vin till kvällens kräftor. T föredrog öl ;-).
 
Så var det full fart hemåt. Tussan var pigg och ville inte alls ligga och vila. Öppnade en burk med mirakelmaten
 
 
Tussan käkade upp all mat och var mycket piggare - tack och lov! Lycklig matte!
 
 
 
Dagen kast mellan hopp och förtvivlan var inte alls vad jag planerat för dagen. Istället för virke till vindskyddet blev det ett akutbesök till Djursjukhuset - Nu håller vi tummarna att Tussan återhämtar sig fullt ut. Några mer kittisar ska hon inte ha i framtiden!
 
Jag kände mig helt mentalt slut resten av em. Tog mig ut till stallet och fixade ordning stallsysslorna. Passade sedan på att städa övervåningen - hela huset är i behov av städning - men orkade bara med övervåningen idag.
 
Vid 18-snåret var det i alla fall dags att käka lite. Varsin liten ostpaj, lite vitlöksbröd, 1 kg jumbokräftor och 1 flaska vitt vin - det smakade mycket bra! Resten av kvällen tog vi det lugnt och jag utövade soffhäng framför TV:n med en sovandes Tussan i knät. Vid 21:30 blev det en sista vända ut till stallet då jag plockade in pållarna och serverade dem kvällsmaten. Snabb koll av pållarna också så allt var bra med dem. Resten av kvällen kommer tillbringas i soffan.
 
Så var den här kaotiska dagen äntligen slut!
 
/Lizzie 

9/8 Fredag - Fin kväll...

Så blev det fredag igen - idag var det första gången som jag tog på mig jacka till jobbet för den här sommaren... det var lite småkyligt och duggade på morgonen. Vädret verkade inte direkt lovande. Det visade sig i alla fall bli bättre fram på em och när arbetsdagen var slut behövde jag inte använda jackan :-)
 
Idag slutade jag kl 16.00 - drog iväg till Willys efter jobbet och T mötte upp där. Märks att semestrarna börjar ta slut - den här fredagen var det mycket mera folk i affären så här efter jobbet - än vad det var förra fredagen...
 
När shoppingen var avklarad så var det full fart hemåt. Riktigt varmt och skönt var det så det fick bli trädgårdshäng när vi kom hem. Käkade lite lätt och slappade sedanen stund. Här gäller det att njuta av solglimtarna. Nu när vi kommit en bit in i augusti så blir det också lite fortare mörkt på kvällarna - istället för att vara ljust till 22.30 börjar det bli rätt mörkt redan vid 21.30. Och jag ville utnyttja kvällsljuset.
 
Drog ut till stallet och fixade mockningen och hästmaten innan jag plockade in pållarna vid 19:30-snåret. Fixade iordning Oktawia för en liten promis och när vi var klara gav vi oss iväg. T följde med och i sitt snöre hade han Lillan.
 
Det var en fantastisk skönt kväll och promis i vacker solnedgång är helt underbart :-). Det var första gången sedan i våras som vi gick en lite längre promenad och Oktawia uppförde sig mycket civiliserat. Ingen reaktion på bilar eller cyklister.
 
Damen spanade bara lite på vår promis idag - gäller ju att hålla koll :-)
 

Promisen tog cirka 45 min och i vanliga fall, när Oktawia har mer bråttom än idag - då hade det nog tagit endast 35 min. Det moderata tempot idag var trevligt ;-)
 
Väl hemma igen så pysslade jag också om lilla Bianca. Ponnyn har piggnat på sig rejält och lätt uttråkat. Lite pyssel uppskattades. Bianca har nu ingen förhöjd puls, men får ju fortfarande Metacam - så det är fortfarande sjukhage som gäller.
 
Vid 21:30 serverades kvällsmaten till pållarna och jag förpassade mig in i huset. Resten av kvällen så får det bli soffhäng och TV. Jag kollade också till Tussan, då hon under kvällen (innan promisen) fått två bebisar - tyvärr var dessa dödfödda. Inga fler verkade vara på gång, men hon ville ligga kvar i sin låda - så det fick hon göra.
 
Roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

8/8 Torsdag - Regn...

Herregud! Redan torsdag!!! Veckan är ju snart slut - igen! ;-)
 
Idag klarade jag i alla fall av att ha lite hjärnaktivitet på jobbet. Det var inte alls lika varmt och det beror på att jag öppnade fönstret direkt på morgonen och den unkna inneluften drog ur relativt fort eftersom det var mycket svalare ute. Vid lunchsnåret kom regnet och under eftermiddagen så verkligen HÄLL-regnade det. Tack och lov att jag packat ner ett litet paraply i min ryggsäck!
 
Jag hade fullt upp idag - rasslade in ytterligare ett gäng semestertrötta medarbetare idag. Tydligen populärt att börja mitt i veckan. Vid 16:30 fick det i alla fall vara bra för idag och jag stämplade ut och drog iväg mot hemmet.
 
På vägen hem så stannade jag vid närmaste ICA. Där shoppade jag TV-tidning och viktiga förnödenheter som t ex ostkaka och vispgrädde - som jag mumsade i mig när jag kom hem ;-). Hmmm, gott var det :-).
 
Eftersom det fortfarande spöregnade så skippade jag min plan på att åka in till ridhuset med Oktawia - hon var ju totalt dygnsur så det får bli ridhuset någon annan dag. Fixade lite inne, rensade köksbordet från reklam, skiftade disk i diskmaskinen och satte igång den. Matade fiskarna och katterna. Vattnade blommor - ja sådant där småpyssel som man behöver göra mellan varven... Det var liksom inte läge för trädgårdshäng idag ;-)
 
VId 19-snåret så drog jag på mig stallkläderna och drog ut till stallet. Regnet hade avtagit så jag behövde inte bli alltför blöt. Mockade i lugn och ro - Lillan försökte hjälpa till, men det slutade med att hon snodde hästkottar direkt från dygnkärran... När mockningen, och påfyllning av vattenhinkarna var avklarade, förpassade jag mig upp på höloftet. Dags att slänga ner lite höbalar. Nu när det regnat så syntes det tydligt vart jag behöver byta ut takpanneläkt på taket. T menar att det bara läcker på två ställen - men det läcker på fyra ställen. Detta måste fixas innan vintern...  Så sabla svårt är det inte - det är det för honom att få tummen ur... Han vill inte att jag hyr en byggställning för att komma upp på taket - så jag vet inte hur han har tänkt. Får visa sig...
 
Jag får plats för fyra höbalar i stallet och jag slängde även ner en femte för den går åt idag. Klättrade ner från höloftet och fixade iordning på pållarnas höpåsar.
 
Vid 20-snåret så tittade jag ut i hagen - Oktawia var i nedre delen av hagen. Men hon måste ha hört att jag öppnade stalldörren för hon kom farandes i full fart. Damen ville inte alls vara ute. Alltså hämtade jag grimma och grimskaft och hämtade in henne. Gick sedan och hämtade den skrikande ponnyn i sin sjukhage, som också hade väldigt bråttom in. Bianca är mycket bättre nu - idag kände jag knappt någon förhöjd puls alls. Nu blir det medicin ett par dagar till - så får vi se hur hon mår när smärtlindringen slutat verka.
 
När de dygnsura träskmonstren är placerade i sina boxar så beter sig damerna lite olika. Det är inte trevligt att vara dygnsur i pälsen. Biancas lösning på problemet är att frenetiskt rulla sig i sågspånet så hon gnor in spånet ordentligt i pälsen. Skakar sig och rullar sig igen tills hon är nöjd.
 
Oktawia däremot... hon ställde sig och blängde mycket indignerat på sin matte.... Jag funderade på vad som var problemet tills jag förstod att damen var mycket irriterad på det där äckliga blöta som rann i pälsen. Jag hämtade en frottéhandduk och damen blev genast mycket nöjdare - det var tydligt väldigt skönt att bli torkad med handduk. Framför allt i ansiktet ;-). När så varsin tuss hö serverades kan man inte få mer nöjda pållar... ;-)
 
 
Lämnade de nöjda pållarna i sina boxar och pysslade om kittisarna i sadelkammaren. Småkittisarna var lättroade - med tofsen på ett ridspö kan man roa små kittisar bra länge ;-).
 
Innan det var dags att kvällsmata pållarna hann jag in i huset och kolla mailen och slösurfa en stund. Strax innan kl 21 drog jag ut en sista vända för att kvällsmata pållarna. Kl 21 placerade jag mig i soffan för att kolla en stund på TV innan jag förpassar mig till sängen.
 
Roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie
 

7/8 Onsdag - hovisbesök...

Dagen började med rätt skönt väder. Var ute och luftade mig lite på lunchen då jag och T käkade lunch ute. Dock blev det varmare och kvalmigare framåt em och på mitt jobb är det fruktansvärt varmt. Att utöva någon form av tankeverksamhet var inte det lättaste och det var en lättnad att stämpla ut och komma i friska luften vid 16.30-snåret.
 
Full fart hemåt och bytte om till lite luftigare kläder - läs tights och t-shirt ;-). Jag började förbereda middagen i väntan på att hovis skulle dyka upp. T och Lexi kom och strax därefter kom också hovs.
 
In med pållarna i stallet och hovis fångverkade Bianca - eftersom ponnyn har ett lindrigt anfall tog hovis bara lite i tårna. Bianca verkar för övrig krya på sig, går dock fortfarande på Metacam och kommer göra det några dagar till. Seda får vi se hur det hela utvecklas. Vi bokade in ny hovistid för koll av Bianca och då kommer även Oktawia verkas.
 
Efter hovisbesöket så lagade jag klart maten - fläskfilépanna med fullkornsris blev det till middag idag och det smakade bra. Under tiden som jag käkade satt jag och bläddrade i en ny bok som kom med posten idag. Beställde den från Adlibris i torsdags, och idag kom den.
 
Efter att ha bläddrat i denna lugnades inte mina nerver direkt... snarare tvärtom - Hur ska jag överleva utan att bli ett nervvrak på kuppen... det är så mycket som kan gå fel :-O
 
 
Efter mat och trädgårdshäng tog jag itu med resten av kvällen under tiden som T höll på med min kontakt till draget. Jag röjde upp i köket efter matlagningen, gjorde rent alla sandlådorna och utfodrade kissarna. När innesysslorna var klara fick det bli stallet. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag fick alltså roa mig själv i stallet. Mockade, fyllde på nytt strö, fixade iordning höpåsarna, fyllde på vatten inne och ute. Utövade lite kattpyssel med stallkatterna, vilket inkluderade avmaskning av kattungarna. Det var inte helt lätt. Den första kittisen protesterade ljudligt... gärna de andra två ville komma i närheten av mig då ;-). Efter lite lock och pock så  gick det. Var INTE populär hos kittisarna efteråt. De satt i ett hörn och blängde på mig... ;-)
 
Jag plockade in pållarna och kollade av dem innan kvällsmaten serverades. Förpassade mig in i huset och kl 21 satt jag parkerad i soffan. Nu får det bli Mordutredarna på TV4 som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

6/8 Tisdag - Tur till ridhuset...

Idag var det dags för en tur till ridhuset för mig och pållan. Efter en extremt varm och svettig dag på jobbet var det skönt att komma ut. Det hade åskat under eftermiddagen, men trots detta var det varmt och kvavt.
 
När jag kom hem så var jag för trött och varm för att orka ställa mig vid spisen, det fick bli fil med müsli och ett par knäckemackor till middag - smakade bra det också. Satt ute och käkade, vilket var skönt efter dagen på kontoret ;-).
 
Lagom när jag käkat klart så kom T och Lexi. T hade shoppat en pryl på Jula som mäter elen i kopplingen till draget. Kontaktet på trailern funkade OK, visade inget speciellt på min bil heller. Men vi får inte vänster blinkers att funka på min trailer när den är kopplad på min bil... trött jag blir... *suck*. Funkar utmärkt när trailern är kopplad till T's bil...
 
Jag satte lite fart. Ytterligare åska var på väg och jag ville bli klar i stallet och få in pållarna INNAN regnet kom. T hjälpte mig att fylla på vatten till pållarna. Och jag satte igång med mockningen. Jag hann klart med Biancas box och halvvägs med Oktawias box när hällregnet drog in. På med en regnjacka och snabbt hämtade jag in pållarna. Jag blev blöt om benen för jackan slutar på halva låren...
 
Oktawia fick stå på stallgången under tiden som jag mockade klart. Den kraftiga regnskuren var i alla fall snabbt övergående, även om det fortfarande åskade. Jag passade på att bära ut sadeln till bilen när det var uppehåll och fixade sedan iordning Oktawia för ett litet skrittpass i ridhuset. Strax innan 19:30 var jag klar och pållan klev snällt in i trailern och vi for iväg. T följde med för att ta hand om vovvarna under tiden som jag satt till häst.
 
När vi kom till ridhuset så var det några ekipage i ridhuset då ridskolan har ridläger den här veckan. Oktawia har inte sett några hästkompisar på detta sättet sedan början av april. I vanliga fall så brukar damen vara urstressad när hon vilat några månader... Men vi klev in i ridhuset och Oktawia verkade nöjd med att vara på plats. Tittade inte så mycket på de andra hästarna, utan uppförde sig riktigt civiliserat :-)
 
 
För vår del betydde ridlägret att vi hade bara privatdelen att vistas på under vårt skrittpass. Vi var själva där så det var inte det minsta trängsel. Dock blir Oktawia lite segare när vi har lilla banan att röra oss på, men klev på rätt bra ändå - för att vara Oktawia ;-). Idag blev det uppsutten skritt 25 min. Började 10 min med skritt på lång tygel, sedan fick damen finna sig i att matte plockade upp tyglarna och krävde att pållan skulle gå i liiite mer samlad form. Det tyckte Oktawia kanske var lite onödigt och jag hörde att det kom ett par ilskna svansviftningar... ;-) Även idag så uppskattade damen att få skritta på diagonalerna så det utnyttjade vi. Det fick bli lite övningar i skänkelvikning - de ska ju vara lösgörande - vilket behövs. När vi skrittade utmed långsidorna fick damen finna sig i att matte krävde ställning i pållans nacke växelvis höger och vänster. En övning som inte är så svår - egentligen - men det tar alltid ett gäng skrittsteg innan damen accepterar ställningen. Stretade emot till att börja med, för att sedan slappna av och "gå fint".
 
Matte nöjd med ridpasset och det fick bli 5 min avsutten skritt innan det var dags att lämna ridhuset. Utanför ridhuset blev vi ståendes en stund. Pållan ställde sig för att glo på omgivningen - och det ville hon göra en lååång stund...
 
Gäller att spana ordentligt ;-)
 
 
När Oktawia spanat klart så gick det bra att snällt kliva in i trailern och vi kunde fara hemåt. Väl hemma  lastade vi ur och pållan blev omhändertagen. Passet var inte ansträngande så hon var inte svettig, men hon har börjat fälla sommarpälsen! Matte får alltså borsta ;-). När hästpysslet var avklarat så serverades kvällshöt till pållarna. Jag plockade in utrustningen, mockade ur trailern och Biancas sjukhage. Gosade sedan med kittisarna och såg till att de fick mat, vatten och rengjord sandlåda.
 
Var klar med allting strax efter kl 21 - och nu får det bli lite soffhäng innan jag intar sängen. Eller det får nog bli duschen först... håller på och flyter bort!
 
Roligare än så här blev det inte idag!
 
/Lizzie

5/8 Måndag - En fin dag...

Idag var det lite folk på jobbet... märks att semestrarna börjar lida mot sitt slut, men det blir nog inte förrän nästa vecka som det drar igång ordentligt på jobbet. Det har i alla fall varit en fin sommardag och det fick bli en lunch utanför kontorshuset idag. T kom till mitt jobb vid lunchsnåret och jag tog med mig min matlåda och vi gick iväg till en parkbänk vid ån. Jätteskönt ute och det var mycket motvilligt som jag efter en skön lunch förpassade mig tillbaka till kontoret.
 
Efter jobbet var det full fart hemåt och väl hemma var T redan på plats. Han satt och höll på med att byta min kontakt vid draget på min bil. När jag kopplar på min hästtrailer så funkar alla lampor som de ska UTOM vänster blinkers. Hakar vi på trailern på T's bil är det inga som helst problem. Alltså är det nåt fel på dragkontaktet på min bil.
 
Jag fixade iordning lite mat. Fick bli en rostbiffsallad. Orkade inte laga iordning varm mat i värmen. Maten smakade bra och efter att vi käkat så grejade vi med min bil. Trots byte av kontakt så fick vi inte ordning på det. Letade reda på sladdhärvan som ligger i skuffen och hittade vart elsladdarna till kontakten var ihopkopplade. Dock såg allt OK ut, T bytte en snabbkoppling för kabeln till vänster blinkers. Men vi fick inte till det i alla fall. Måste förmodligen mäta elen på min bil *suck*. Roade mig istället med att röja köket efter matlagningen och så fixade jag alla sandlådor och kollade till kittisarna. Kvar att göra för kvällen var stallsysslorna...
 
T och Lexi for vidare till lägenheten vid 19-snåret. Jag förpassade mig till stallet och tog itu med stallsysslorna. Vid 19:45 var jag klar med allt och höll på att flyta bort. Fy vad varmt och kvalmigt det var *pust*. Vattnade blommorna inne och ute innan jag parkerade mig i trädgården för lite trädgårdshäng och slösurfning en timme.
 
Vid 21-snåret så började det istället bli lite småkyligt ;-) och det var dags att plocka in pållarna och ge dem kvällsmat. Jag försökte få med mig Lillan till stallet - men hon vägrade lämna sin "hundkoja"....
 
Här har damen legat hela kvällen... gäller ju att vara beredd ifall att... ;-)
 
 
Avslutade kvällen med att plocka in pållarna. Hämtade först Bianca, hon pinnar på bra nu - trots fången. Oktawia hade vandrat iväg till andra änden av hagen och såg alltså inte att jag plocka in Bianca. När Bianca var placerad i sin box så gick jag ut i hagen och spanade neråt i hagen och såg Oktawia längst ner. Visslade och damen kollade genast åt mitt håll. Ropade "Oktawia" en gång och damen kom travandes direkt och sprang rakt in i stallet och sin box - skönt när inkallningen funkar ;-). Snabb koll och lite gos med pållarna innan kvällsmaten serverades. Katterna fick mat och pyssel och så förpassade jag mig in i huset och det får bli lite Castle på Kanal 5 som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag.
 
/Lizzie
 
 

4/8 Söndag - Lite mer gjort...

Åskovädret i går kväll gjorde att det var lite svalare temperatur i morse. Men solen sken och det var skönt ute ändå. Alltså fick det bli frukosthäng ute i trädgården när pållarna blivit utsläppta och fått sin frukost. Tog det luggt och slösurfade en tag innan vi fixade iordning oss och det var dags att röra på sig. Idag var det dags att få lite gjort och inte bara slappa hela dagen ;-).
 
Strax efter kl 11 drog vi ut till Marieberg och Ikea. Jag skulle shoppa lite sorteringskärl. Dags att ta itu med att sortera mitt avfall lite bättre. Vi har inte varit på Ikea på länge så vi strosade runt och kollade - och då tar det en stund innan man kommit genom hela butiken. Vi passade också på att käka lunch när vi var på Ikea - laxlasange fick det bli.
 
Förutom sorteringskärl shoppade jag också en brandvarnare till huset, mina har gått sönder, och en ny väggklocka till stallet.
 
Väl hemma igen så placerades sorteringskärlen på plats och märktes med vad som ska sorteras.
 
 
Jag fixade iordning lite kaffe och så fick det bli lite trädgårdshäng med fika. Nu var det varmt och skönt ute. Det var också "Flygets dag" även idag  och utifrån gårdagens flyguppvisning så var det ett par flyguppvisningar som jag var villig att se lite närmare på nämligen Jas Gripen och Viggen. Dock ville jag inte betala 250 i entre ;-). Så efter en timmes trädgårdshäng drog vi iväg till gamla E18 i höjd med flygplatsen - då kom vi lite närmare och skulle se bra - vi var inte ensamma om den tanken... fullt med bilar var det..
 
Och vi såg flygplanen bra och jag måste erkänna att det se döhäftigt ut när ett stridsflygplan kan vända på en femöring i hög hastighet, flyga upp och ner osv...
 
Först helikpoteruppvisning 
 
 
Sedan kom stridsflygplanen...
 
Flyga upp och ner gick bra ;-)
 
 
 
 
Ett annat stridsplan...
 
 
Och ett tredje...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Även småhelikoptrar var ute och flög rundturer...
 
 
Det var inte helt lätt att fota det sista stridsflygplanet - snabbt som attat flög det runt på himlen. När man väl hörde ljudet - då var ju flygplanet långt borta... ;-) Är i alla fall nöjd med mina bilder. Fotat med 200mm objektiv och så beskurit bilderna så det inte bara blev blå himmel ;-)
 
Hemma igen så fick det bli trädgårdshäng och jag gick igenom bilderna. Det tog en stund att fixa bilderna, men det var skönt att sitta ute. När jag ändå höll på med kameran passade jag på att fota min hängampel jag fick i födelsedagspresent. Plantorna verkar trivas bra där jag placerat ampel...
 
 
 
Jag skulle också passa på att vika lite tvätt, men när jag kom in i vardagsrummet hade jag inte hjärta att väcka Hedvig... hon såg ut att sova så skönt på min hög med ren tvätt ;-)
 
 
Tvätten fick vänta...
 
Istället fixade jag ordning lite mat. En grönsakslåda med äggstanning fick det bli. Under tiden som den var i ugnen passade jag på att fixa stallet. Mockade och fyllde på nytt strö. Innan jag fortsatte med hästpysslet så käkade vi mat och röjde sedan köket innan jag drog på mig lite stallkläder. Trailern hakades på min bil. T slängde ner hö åt mig och så plockade jag in pållarna. Oktawia fixades iordning för ett litet skrittpass. Oktawia stod och halvsov på stallgången, till att börja med. När benskydden kom på så fattade hon att det var aktivitet på och vaknade till liv. När det så var dags att lasta damen så var det inga som helst problem. Oktawia klev snällt in i trailern på en gång. Duktig liten häst :-).
 
Vi for iväg till ridhuset - det var ett tag sedan vi var där. När vi kom fram och lastat ur Oktawia så tittade hon sig omkring, drog en suck och började gå mot ridhuset. Hon visste vart hon skulle ;-). Eftersom det var varmt ute så hade jag med mig sadeln i bilen. T var med som sällskap, så han tog sadeln och jag sadlade inne i ridhuset. Oktawia var lugn och verkade seg som vanligt. Jag skrittade avsuttet till att börja med och då var det en tämligen seg häst som jag fick släpa runt  ridhuset.
 
Jag satt upp och så började vi ett pass med uppsutten skritt.
 
Oktawia verkade vara hur nöjd som helst över att vara i ridhuset. Hon var lugn och avslappnade, men klev ändå på ordentligt i skritten. Inte alls lika seg som när jag skrittade hemma i hagen häromdagen. Det visade sig också att Oktawia av någon anledning verkligen uppskattade att skritta "snett igenom" ridhuset. Då fick hon till riktigt bra bjudning och skritta på med ordentliga kliv och "igenom kroppen" - jag fick håll!!
 
Tänk att man kan bli så glad och lycklig över lite uppsutten skritt i ett ridhus ;-)
 
 
Vi provade också att göra lite skänkelvikning till och från spåret. Funkade kalasbra. Jag testade också att skritta rakt fram, men att ställa damen i nacken till höger respektive vänster. Denna tämligen enkla övning är något som pållan kan vara otrolig anti mot... till att börja med så stretade hon emot lite, men efter några steg så slappnade hon av och tog ställningen i nacken. Sög fint på bettet och verkade så nöjd över att få vara i ridhuset igen :-)
 
Skrittade uppsuttet 20 min och damen behöll sin fina framåtbjudning hela ridpasset. Skrittade avsuttet 10 min och även då så klev damen på ordentligt. Även om det bara var lite jobb i skritt så kändes det hur bra som helst. Men det är så himla kul när även hästen verkar tycka det är toppen att få hitta på lite aktivitet :-)
 
Efter ridpasset och pållan har fått en fin mage... just nu är det ingen fölmage - utan hömage ;-)
 
 
Oktawia ser ut att tycka: "Vad står du där och fånar dig för? Sätt lite fart nu då!"
 
 
Dags att fara hemåt och även nu klev pållan på snällt. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag och Oktawia for hemåt. Väl hemma så tog jag hand om pållan och när det var avklarat tog jag reda på utrustningen och fixade iordning den. Jag mockade ur trailern, innan Lillan gjorde det åt mig... *urk*. Fixade iordning pållarnas höpåsar och serverade kvällsmaten eftersom klockan var närmare 21:30. Fixade ordning sandlådan och mat till kittisarna. Och innan jag förpassade mig in i huset så passade jag på att vattna mina blomurnor. Trots regnet i går så har dagens sol torkat ut urnorna...
 
Så börjar den här söndagen lida mot sitt slut. Nu ska jag ta rätt på min lilla hög med stryktvätt för Hedvig har nämligen vaknat och lämnat sin sköna sovplats ;-). Så mycket mer än så blir det inte idag!
 
/Lizzie

3/8 Lördag - slappardag...

En solig och varm dag har det varit idag. Sedvanligt trädgårdshäng med frukost - så började dagen - och så fick den fortsätta... Jag visste att det skulle bli varmt och soligt idag. Därför hade jag planerat in en slappardag :-). Fixade dock undan stallsysslorna först. Visade sig också att pållarna behövde komma in vid lunchsnåret. Då var skuggan slut i Biancas sjukhage, och utan vind blev flygfäna vedervärdiga. Alltså fick pållarna vila i sina boxar och jag vilade på min solsäng läsandes en Agatha Chrsitibok.
 
Foto: Detta är dagens huvudsakliga aktivitet...
 
Strategisk placering i vandrande skugga under äppleträden - perfekt :-).
 
T gjorde inte heller så många knop idag. Trädgårdshäng för honom också. Vi vaknade i alla fall till mellan varven eftersom det har varit flygets dag idag. Jag bor ju nära flygplatsen och visa akrobatiska övningar syntes bra hemifrån :-). Jag hade kameran redo, men hann inte få till några bra bilder. Behöver ha föremål som är liiiite närmare...
 
Typ bolltistel med ett bi... ;-)
 
 
Eller lilla Hedvig - hon är med och håller koll. Så vi inte hittar på några rackartyg ;-)
 

Det blev alltså en riktigt skön slappardag som avslutades med att vi vid 18-snåret drog igång grillen och fixade iordning lite mat. Grillad fläskkarré, färspotatis, örtagårdssås och sallad. Varsitt glas rödvin till det blev det också.
 
Vi hann grilla och äta upp maten ut i trädgården - men sedan fick vi plocka in alla prylar och krypa in i partytältet. Ett riktigt regn- och åskväder drog över. Vid 20-snåret tyckte jag att åskan kom lite väl nära och tog in pållarna. De hade blivit utsläppta framåt sen em och jag hade tänkt ha dem ute längre. Men bor man på slätten så tar man inga risker vid åskoväder.
 
Kvällen fick sedan avslutas inomhus och jag läste klart min bok under tiden som jag väntade på att åskan skulle avlägsna sig och vid 21.30-snåret vågade jag sätta igång TV:n ;-). Det fick bli en liten film som avslutade den här dagen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

2/8 Fredag - Kvällsutflykt...

 Riktigt fint sommarväder har det varit idag - hur varmt som helst på jobbet och arbetslusten hade kunnat vara bättre ;-). Men, men... nog för att jag har flextid, hatar dock att få en massa minustid. Så jag stod ut till kl 16:00 - då blev det 30 min minustid - det kunde jag täcka upp på mitt flexkonto... ;-)
 
T och jag möttes vid Willys efter jobbet och vi shoppade hem lite mat. Så var det full fart hemåt. Em-fodring av pållarna och så fixade jag iordning kycklingssallad till oss tvåbenta. Salladen, dryck och efterrätt stoppades ner i en picknickkorg. Stolar och bord stoppades in i bilen och så hoppade vi in i varsin bil med varsin vove. Så drog mot de "blå bergen" - Dags för en picknick så här en vacker sommarkväll :-)
 
Vi drog iväg till ett ställe i bergen som har varit mina föräldrars farvoritpicknickställe i  alla tider. Det är många som gillar samma plats, men vi hade tur. De som varit där på dagen hade hunnit åka iväg och vi var först av de som nu letade picknickplats efter jobbet ;-).
 
En liten gräsplätt och en sandudde vid en liten, liten sjö i berg - här fixade vi iordning vår picknick och maten smakade hur gott som helst...
 
 
Eftersom våra vovvar inte kan vara lösa tillsammans utan att slåss, så hade vi T's bil i skuggan - med öppna fönster och taklucka - som fick agera "hundbur" under tiden som vi badade med en hund i taget. Sedan fick de sitta fastbundna på varsitt ställe där de hade koll på omgivningen och oss.
 
Vi kom upp vid 17-snåret och det var en fantastisk skön kväll - vackert är det vid den lilla sjön - och ensamma var vi inte ;-). Finns många små fina ställen att placera sig på utmed den lilla skön. Även högst uppe på klippan...
 
 
Eftersom det var så himla varmt tänkte jag låta vovvarna bada. Trots att de är riktiga badkrukor båda två. Började med Lexi... Hon tyckte det var skönt att plaska runt i vattenbrynet och hämta pinnar.
 
 
Tyvärr fick hon för sig att bli lite modig och slängde sig längre ut i vatten. Råkade få huvudet under vatten och blev lite rädd. Ville inte hämta några mer pinnar utan Lexi var nöjd med att sitta och spana på omgivningen ;-)
 
 
När det så blev Lillans tur att bada så fick hon börja själv då hon varit otroligt rädd för vatten. Jag tränade med henne i vattengravarna på ridklubbens terrängbana och kom så långt att hon faktiskt vågade springa ut i vatten upp till magen.
 
Idag började vi lite försiktigt med att kliva runt i vattenbrynet..
 
 
För att så småningom börja springa lite och det var ju lite kul ;-)
 
 
När matte så började slänga i småpinnar i vatten - då blev det riktigt lattjo lajbans...
 
 
För att inte tala om när vi hittade en gammal vedklabbe att slänga med. Lillan blir riktig modig och vågade hämta pinnan på djupare och djupare vatten. Vi satte på flexikopplet för säkerhetsskull...
 
 
Tjohoo! Lillan tyckte det var hur kul som helst att slänga sig ut i vatten och hämta stora pinnen.
 
 
Från att ha varit totalt livrädd för vatten så har nu Lillan vid 10 års ålder tuffat till sig lite. Idag så sprang hon till och ut på djupt vatten UTAN pinne och hon betedde sig som ett litet vattensjöodjur med att stoppa ner näsa i vatten och blåsa bubblor. Tror hon tyckte det var rätt skönt att bada i värmen...
 
Ser ut att vara rätt nöjd med tillvaron, eller hur ;-)
 
 
Vid 20-snåret så var det dags att fara hemåt igen. Packade in alla prylar och så for vi hemåt. Väl hemma tog jag itu med stallsysslorna, mockade, fixade hästarnas mat, fyllde på vatten både inne och ute. Resten av kvällen tillbringade vi med trädgårdshäng och korvgrillning tills det blev mörkt. Gäller att ta tillvara på underbara kvällar :-)
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

1/8 Torsdag - Äntligen!

Idag var jag faktiskt piggare än vad jag var igår. Alltså gick det lite lättare att kravla sig ur sängen och ta sig till jobbet. 
 
Mitt kontor ligger beläget i ett kontorskomplex byggt för kommunen på 60-talet. Detta innebär att ventilationen är byggd för dåtidens krav... och det är inte samma som dagens... när man kommer upp till "mitt" våningsplan är det som att gå rakt in i en vägg - luften står helt stilla... och varmt blir det. Min hjärna fungerar inte alls när temperaturen ligger från 26 grader och uppåt... Tur i oturen så har jag kontor på "rätt" sida av huset och med hjälp av mörka gardiner och neddragna persienner HELA dage så har jag hyfsat dräglig temperatur på mitt kontor. En glipa på fönstret för att få in luft också.
 
Det blir ändock varmt och idag fick jag huvudvärk också... Klarade i alla fall av att jobba hela dagen, även om det gick segt på slutet. Stämplade ut vid 16:30 och det var dags att fara hemåt. Passade på att stanna vid Willys för att shoppa med lite mjölk hem. Shoppade också med mig lite snabbmat i form av tortellini och tomatsås. När jag kom hem så höll T på och klippte gräsmattan och jag fixade iordning middagen - gick snabbt ;-)
 
Middagen intogs ute i trädgården. Efter mat och trädgårdshäng klingande huvudvärken av och jag började känna mig mycket piggare. Även om det faktiskt var varmt och kvalmigt. Jag tog itu med mockningen och så var det dags för lite aktivering av Oktawia.
 
Jag hade beslutat mig för att idag var det dags. Dags att äntra sadelläget igen!! Men det var för varmt för att traila in till ridhuset och jag bestämde mig för att utmana ödet lite i alla fall... Oktawia kan vara rätt bökig att sätta igång efter lång vila. Vintern 2007-2008 blev det vila pga en vrickning, min mamma gick bort och så väntan på nya sadlar. Våren 2008 blev ingen lek när det gällde igångsättning.... Alltså var jag beredd på både stegringar och bocksprång... Oktawia tycker att det är en rätt behaglig tillvaro att bara slappa - när det börjar ställars krav på damen kommer rätt skarpa åsikter fram...
 
Dock har det gått bra att tömköra och ta promenader - alltså borde en uppsutten skrittur i hagen inte vara något större problem ;-).
 
Sagt och gjort - in med hästarna i stallet och så började jag fixa iordning Oktawia. Så länge jag borstade och pysslade stod damen och sov på stallgången. Men så kom jag med sadeln.... Oktawia fattade genast att det var grejer på gång och JIPPI tänkte väl hon. Damen blev supertaggad och tyckte hon var klar för att ge sig ut på en tur... stod allt annat än stilla och visade på alla sätt och vis att matte minsann skulle skynda sig...
 
När utrustningen var på plats gav vi oss ut - ut till hagen - till Oktawias besvikelse. Tror Damen gärna hade gett sig ut på en helt annan runda ;-)
 
Men matte är inte komplett självmordsbenägen - så det fick bli skritt i hagen idag. T var med och höll ett vakande öga på oss. Ifall Damen skulle få fnatt och matte få utöva marksyn...
 
Nu är det så att sist jag red det var ett tag sedan... nämligen 27/3 - alltså drygt 4 månader sedan och på den tiden har matte i alla fall blivit rejält ringrostig OCH gått upp i vikt. Det gör jag direkt jag inte rider - plus att jag frossat i massor av godsaker under semestern...
 
Kom upp i sadeln utan problem och vi började skritt runt i hagen - ÄNTLIGEN!!!! Bästa utsikten :-D
 
 
Oktawia var som vanligt när hon inte gjort något på ett tag. Stel som en planka och hur seg som helst. Samtidigt som Damen hade nerverna på utsidan och reagerade på allt och ingenting... Hon var alltså inte avstängd i hjärnkontoret idag inte ;-)
 
Ställde inga högre krav på Damen, mer än att hon skulle röra sig framåt och gå i en lägre form och koncentrera sig på mig och inte allt annat. Hon blev lite okoncentrerad ett tag när grannens hästar kom springades för att kolla vad vi höll på med. Alltså fick vi publik under vårt lilla skrittpass.
 
 
 
Totalt skrittade jag uppsuttet i 15 min och efter passet var jag helt genomsvettig - ringrostig är ordet. Det var varmt, jag fick driva i varje steg - slutade jag att driva tvärstannade Oktawia och det gick knappt att få igång henne igen... ;-). Men efter 15 min kändes det som om hon var lite uppmjukad i alla fall och det funkade bra att göra skänkelvikning i skritt. Jag satt av och skrittade runt med damen avsuttet i 10 min. Det aktivitetspasset fick räcka för idag och Oktawia verkade nöjd efteråt :-)
 
Pysslade om båda pållarna och de fick stå kvar i stallet i väntan på kvällsmaten. Jag tillbringade en stund med att fixa iordning köket, vattna blommor både inne och ute. Fixa med kattmat och sandlådor. Avslutade kvällen med att titta till pållarna en sista sväng och servera kvällsmaten.
 
Nu var i alla fall premiären avklarad, men det får bli några turer till ridhuset innan jag och pållan ger oss ut på vägarna... Damen behöver komma igång lite så värsta nervositeten har avklingat ;-).
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 
 

31/7 Onsdag - Lite pyssel...

 Idag var jag hur trött som helst när det var dags att kravla ur sängen, men till sist så gick det. Satte fart och innan jag åkte till jobbet så var det lite pyssel med att släppa ut pållarna i varsin hage. Oktawia tyckte det var jättekonstigt att bli utsläppt i sin hage men inte få med sig sin kompis. Så hon for runt vilt gnäggande innan hon såg att Bianca helt plötsligt stod i sin lilla sjukhage. Då återställdes lugnet och de började tugga på varsin höhög.
 
Så full fart till jobbet och även denna arbetsdagen försvann hastigt och lustigt. Vi är inte många själar på jobbet och än så länge är det lugnt på fronten när det gäller mail och telefon. Så jag roar mig med att läsa in mig på lite material och rensa sådant som jag inte hann klart med innan sommaren.
 
Vid 16.30-snåret var det dags att fara hemåt och när jag kom hem så fick Bianca sin medicin - som hon tycker är hur smaskigt som helst ;-). Hö och vatten serverades till pållarna och så förpassade jag mig till huset och fixade iordning middag till mig själv. Lövbiffspanna fick det bli i dag. Lagom när jag var klar med maten så dök T och Lexi upp ;-). Vi satt ute och käkade, men det blåste lite kallt så efter ett tag kröp vi in i partytältet.
 
Satt och tog det lugnt en stund innan det var dags att ta itu med stallpysslet. Mockade, fyllde på spån, fixade vattenhinkar, fyllde på vatten i hagen, fixade höpåsar. Passade också på att fixa katterna i sadelkammaren. De fick mat och vatten, gjorde rent sandlådan och busade lite med kittisarna. Vid 20-snåret plockade jag in pållarna och snabb koll av dem. Bianca är piggare - men det kommer ta ett tag innan hon blir bra. Känns dock bra att hon är piggare även om jag förstår att det är smärtstillandet som gör att hon är piggare.
 
När jag var klar med hästpysslet så tog jag och mockade Biancas sjukhage. Lika bra att hålla efter den... när jag ändå var i mockartagen så fortsatte jag ute i stora hagen. Pållarna har ju en bajhörna i hagen - städade hagen i början på semestern... nu behövs det mockas igen ;-).
 
Ingen risk att man bli sysslolös när man är hästägare ;-)
 
 
 
Lillan tyckte det var lattjo lajbans värre att få springa ute i hästhagen, så hon hade jättekul under tiden som jag mockade hästbajs. Hon hjälpte också till med mockningen ;-). Vid 21-snåret fick dert vara bra för idag - då fick pållarna sin kvällsmat och det fick bli soffan för mig och Lillan.
 
Lite TV får det bli en liten stund innan jag ska inta horisontalt läge. Förhoppningsvis är jag lite piggare i morgon bitti...
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

RSS 2.0