30/7 Tisdag - Veterinärbesök...

Jag var på jobbet strax innan kl 8 och när veterinären öppnade sin telefontid kl 8 så ringde jag direkt. Berättade att Bianca fortfarande går stelt och har kraftig puls. Alltså dags för ett veterinärbesök för att se hur illa ställt det är med ponnyn. Kl 9 stämplade jag ut och for hem igen för att möte upp veterinären som kom vid 9.30-snåret.
 
Mycket riktigt har Bianca fång, förmodligen är det tuggorna ur havreåkern som är boven i dramat :-(. Enligt veterinären är det ett lindrigt fånganfall, men ändå fång... Så jag fick recept på Metacam som ponnyn ska ha en gång om dagen i 10 dagar. Sedan är det box/sjukhage som gäller för Bianca - typ en månad eller så...
 
Innan jag for tillbaka till jobbet så mockade jag Biancas box så hon fick rent och fint. För övrigt så verkade Oktawia tycka det var OK att ha sin kompis inne på boxvila. Stalldörren får stå öppen ut till hagen, så Otkawia kan gå in och kolla till sin kompis mellan varven.
 
Så full fart in till stan igen, åkte förbi Apoteket och löste ut medicinen innan jag det blev jobbet nästa. Resten av arbetsdagen försvann i ett nafs och vid 17-snåret var det full fart hemåt igen.
 
Det regnade när jag kom hem och när jag kom till stallet så stod även Oktawia inne ;-). Eftersom det vräkte ner serverades em-höt i boxen. Bianca fick första omgången av Metacam innan hon fick sitt hö. Inga problem att få i henne det. Metacam smakar tydligen smaskens ;-)
 
T och Lexi dök upp. Middag lagades och idag blev det rostbifssallad - mums. Efter mat och lite vila så drog jag ut till stallet för att fixa mockningen. Det  visade sig att medicen börjat göra verkan (smärtstillande) - och Bianca var allt annat än lugn... hon levde fullständigt rövare i boxen. Tuggade hej vilt på galler, u-profilen och box väggen. Jag hade tänkt ha henne stå inne till att börja med, men uppenbarligen kommer det inte att funka. I alla fall inte om jag vill ha kvar stallet i hyfsat skick.
 
Alltså fick jag och T sätta lite fart och i ena hörnet där jag har en grind till hagen - där fixade vi iordning en sjukhage till Bianca. Det är sandig jord på den plätten och hyfsat mjukt att stå på. Och när hagen var fixad placerades Bianca i sin nya hage. Äntligen två nöjda pållar ;-)
 

När det blivit lugnt igen kunde jag fortsätta att mocka klart och fixa ordning pållarnas höpåsar. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag roade mig med att gosa med kattungar, röja köket, fixade med sandlådor. Vika ihop ren tvätt osv fram till kl 21 då det var dags att plocka in pållarna och servera kvällsmaten.
Min kväll får nu avslutas med lite TV-tittande innan det är dags att ta en närmare titt på kudden.
 
/Lizzie
 
 

29/7 Måndag - Back in buissness...

Så var det slut på fem veckors semester och 6.30 var det bara till att skutta ur sängen ;-). Har sovit bra och det var inga problem att kliva upp. Fixade iordning mig själv och innan det var dags att fara iväg till jobbet så kollade jag till pållarna och serverade frukosten. Bianca var lite avslagen nu på morgonen och hade fortfarande puls i kotorna. När jag kom till jobbet så kolalde jag av min postlåda - inte alls mycket. Bara lite papper som var för insortering i personalakter. Jag ringde också farbror veterinären och rådfrågade om Bianca. Eftersom ponnyn inte står i klassisk fångställning utan verkar mest trött och har puls, så KAN det bero på värmen. Fick rådet att spola benen med kallt vatten och återkomma i morgon om det inte blir någon skillnad.
 
Första arbetsdagen avverkades i lite lagom tempo  och vid 16.30 var det dags att fara hemåt. Väl hemma var T på plats och vi fixade iordning lite mat. Det blev idag ungsbakad lax med limehollandaisås, färskpotatis och sockerärtor. Det är inga problem att laga och äta nyttig mat (Må bra-recept). Det är det onyttiga som är svårare att låta bli... godissuget är starkt...
 
Men middagen smakade smaskens :-)
 
 
Efter maten plockade jag in pållarna och T fixade iordning trädgårdsslangen och så spolade jag lilla Bianca med kallt vatten. Det är första gången som jag använder trädgårdsslangen på henne och hon tyckte det var lite otäckt först, men upptäckte sedan att det var ju rätt skönt att fåkallt vatten på sig. Värmen är helt olidlig och ponnyn var helt svettig. Efter en timmes spolning - och då spolade jag till sist hela ponnyn - verkade Bianca mycket piggare. För att kyla benen ytterligare så kletade jag på kyllera på de små benen. Sedan fick det bli boxen för Bianca.
 
Jag borsta snabbt Oktawia och satte på henne tränset. Dags för lite aktivering av damen. En stillsam liten promis fick det bli. Hon har inte varit ute i trafiken på länge och innan jag rider ut på henne så vill jag få lite koll på hur hon reagerar.
 
Oktawia verkade tycka det var trevligt att få lämna gårdsplanen, även om det inte gick speciellt fort ;-). Utan gick bakom mig och småmös... I vanliga fall kan Oktawia vara tämligen stissig när hon kommer ut - framför allt om vi inte varit ute på vägarna på länge...
 
Seeeg häst - har jag numera...
 
Med tanke på tanke på att damen är barfota och har känsliga sulor så klev hon på bra på grusvägen, även om det märktes att det var sköntare för henne när vi kom till asfalten. Men lite skritt funkar på grusvägen. Vi gick T o R stora vägen. I vanliga fall tar den lilla turen 20 min - idagh tog det 30.... Mycket trafik var det, bilar, mopeder, cyklister - inget reagera damen på. Enda gången det kom en liten reaktion var när en feta skata flög upp ur en buske bakom damens rumpa.... Då höjde hon faktiskt huvudet lite ;-)
 
Väl hemma igen blev det lite pyssel av pållan och så fick de stå inne tills det var dags för kvällsmaten.
 
T och Lexi for vidare till lägenheten och jag placerade mig i trädgården för lite trädgårdshäng och slappade lite. En skön kväll var det.
 
Till sist var det dags att kvällsmata pållarna och min egen kväll får nu avslutas med ett avsnitt av Castle på Kanal5.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

28/7 Söndag - Städning...

Så var semestern slut och idag så kom äntligen lite efterlängtat regn - men många droppar var det inte. Eftersom semestern nu är över för den här gången, tillbringade jag dagen med att storstäda huset. Jag tycker det är rätt skönt att börja jobbet efter sommarsemestern och huset är i hyfsat skick :-).
 
Även om det var mulet idag och lite duggregn i luften, var det varmt och kvalmigt. Städningen fick ta tid... orkade inte stressa. T var trött och mådde inte bra - värmeslag?? Jag plockade ordning, dammade, dammsög, tvättade två maskiner, bytte sängkläder moppade golvet. Lagade middag och fixade en matlåda åt mig. Plockade fram jobb-ryggan och fixade ordning prylar som ska med till jobbet.
 
Vid 17-snåret var jag klar med allt och höll nästan på att avlida av värmeslag ;-)... T och Lexi for vidare in till lägenheten och jag roade mig med att vila en stund framöfr datorn. Jag tog sedan itu med högen av stryktvätt. Vek ihop tvätten och plockade undan det som inte skulle strykas. Avslutade med att dra igång strykjärnet och gjorde även slut på högen med stryktvätt.
 
Avslutade dagen med att kolla till pållarna en sista vända - upptäckte att Bianca hade förhöjd puls. Dock så rörde hon sig obehindrat. Förhöjd puls pga värmen ?  Fångkänning? Blir till att ringa farbror veterinären i morgon för konsultation.
 
Nu får det bli lite film på TV 4 innan det är dags att ta en närmare titt på på kudden. I morgon ringer klockan 6.30 ;-)
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

27/7 Lördag - Fortsatt varmt...

Varmt och kvalmigt idag också. De jobb som är kvar att greja med hemma är att bygga ett vindskydd till pållarna och så byta ett par reglar på stalltaket. Tyvärr så får det nog vänta tills det blivit lite svalare ute. Så varmt och kvalmigt som det varit senaste veckan - då orkar man inte göra mycket direkt.
 
Nu orkar man inte heller med hur mycket trädgårdshäng som helst heller - alltså var det dags att fara iväg en sväng. Så efter sedvanligt frukosthäng fixade vi iordning oss och så for vi iväg. Målet med vår resa var Café Skogen. Förutom café så finns där också en minigolfbana.
 
Vi tillbringade alltså denna soliga förmiddag med att spela lite minigolf - något vi inte gjort på typ 15 år eller nåt... Att man var ringrosting är bara förnamnet ;-). Men det var bara att kämpa på och roligt hade vi i alla fall ;-). Visade sig att T nog måste ha fusktränat när det gäller att hantera en minigolfklubba...
 
Nöjd T som plockar upp sin boll...
 
 
 
Mycket riktigt så blev det T som vann denna omgången, men jag gjorde i alla fall en riktigt bra avslutning ;-)
 
 
Efter avslutad minigolfrunda fick vinnare (alltså T) bjuda förloraren på en räkmacka. Den smakade mums och det var skönt att ta en fika i skuggan :-)
 
 
Efter att ha mumsat i oss varsin god räkmacka, fortsatte vi till Claes Ohlsson där nya baklysen till min trailer shoppades. Så var det full fart hemåt.
 
Väl hemma så pustade jag uti skuggan under äppleträden med en kopp kaffe och en tidning. Det var alldeles för varmt för att orka göra något annat... T däremot verkade inte lida av värmen. Han tog itu med att byta ett baklyse på min trailer och han började med det högra som jag har mest problem med.... det tog en stund.... och när vi sedan testade lyset på trailern så ville inte bromsljuset funka.
 
Efter lite micklande fram och tillbaka och flyttande av kablar och byte av glödlampa.... så till sist så funkade bromsljus, baklyse och blinkers. När vi ändå var i farten och grejade med elen på min trailer så fortsatte vi till att mickla med innerbelysningen. Den har inte funkat på ett par år och varje gång man kommer på att det vore bra att den funkade - då är det ju typ mörkt, kallt och eländigt ;-). Sladd till innerbelysningen lokaliserades. T skruvade loss själva armaturen och vi upptäckte problemet. Jordningskontakten inne i trailern var helt sönderrostad och den andra änden av jordningskontakten ute i lampkontakten var helt lös. Inte undra på att innerbelysningen inte ville fungera. T letade reda på ny jordningskontakt och efter ytterligare lite pyssel med elen fick vi det att fungera - äntligen :-)
 
 
För övrigt så var det nu en skön kväll som avslutades med trädgårdshäng. Vi käkade räkor och vitlöksbröd, till detta ett glas vitt vin. Mums!
 
Nu när det är kväll, är det äntligen en dräglig temperatur ute :-).
 
Roligare än så här blev det inte idag!
 
/Lizzie

26/7 Fredag - Lite shopping

Vaknade vid 7-snåret av att det åskade och spöregnade. Kravlade mig ur sängen och drog ur modem, telefon och dator. Förpassade mig sedan tillbaka till sängen, där jag, Lillan och Hedvig låg och mös. Trevlig tillvaro att kunna krypa ner i sängen igen, höra regnet skvala ute, en vovve ligger och snarkar och så har man en spinnande katt på magen... Idag är det min sista semesterdag - så det gäller att njuta av att kunna ta det lugnt :-)
 
Vid 8.30 fick det räcka i alla fall och jag började röra på mig. Det hade slutat regna, men utemöblerna var blöta så det var inte läge för frukosthäng ute. När jag tittade ut så upptäckte jag att Pigge var ute på jakt. Förmodligen letade han efter några läckra sniglar nu efter att det slutat regna. Pigge är förmodligen rätt hungrig eftersom det varit väldigt torrt de 3 senaste veckorna. Alltså tog jag med mig lite kattmat ut - och mycket riktigt. Pigge vädrade maten på långt håll och lät sig väl smaka...
 

Så här efter åska och regn var det väldigt skön luft ute och inte så himla varmt. Det hann dock inte mer än sluta regna så sprack molnen upp och det blev soligt och varmt igen. Jag fixade iordning mig själv. Röjde upp i köket och drog igång diskmaskinen. Sedan tillbringade jag en mindre trevlig timme med att fixa iordning alla mina räkningar. Det är avlöningsdag idag - och lika bra att fixa iordning räkenskaperna när jag hade tid. Passade också på att sortera in alla papper i pärm och även plocka ordning på mitt skrivbord.
 
För övrigt så tog jag det lugnt under förmiddagen. Käkade lite fil och müsli till lunch. Under tiden bläddrade jag i recpetsamling från Må Bra och planerade veckans matsedel. Nu är det slut med det onyttiga leverna - jag har gått upp 5 kg under semestern och så här kan det inte fortsätta. Dags att strukturera upp tillvaron och ha lite koll på vad jag stoppar i mig.
 
T slutade tidigare idag och vid 13-snåret så kom han och Lexi. Planen för eftemiddagen var att shoppa hem lite förnödenheter, både i matväg och annat....
 
Alltså bytte jag om och vi drog i väg till Tant Grön - de har stor sommarrea på sommarblommor. Jag skulle egentligen behöva byta ut i alla mina blomlådor och urnorn eftersom penséerna börja se rätt risiga ut. Men rea till trots - det blir asdyrt... Alltså bestämde jag mig för att plantera om de tre små krukorna jag har vid entrén och en urna som står på väg ner till stallet. Dessa urnor ser absolut sämst ut.
 
Så full fart iväg till Tant Grön och där hittade jag lite trevliga blommor - en fantastisk blodröd pelargon som jag blev helt förälskad i - plus några andra trevliga blommor.
 
Hem med inköpen som ställdes i skuggan. Tre små påsar blev det...
 
 
 
Vi fortsatte in till stan och shoppingturen gick via Apoteket, Miljövårdscentrol (stans godades bröd), Rusta, Granngården och till sist Willys. Det tog hela eftermiddagen och vi var hemma igen vid 17:30-snåret. Då hade jag i alla fall fyllt upp lagren för tvåbenta och fyrbenta. Eftersom det var riktigt varm sommardag så hade jag varit förutseende och tagit med mig en kylbox med isklampar och det var bra till kyl- och frysvarorna. Det var ju typ 100 grader varmt i bilen... trots AC!!
 
Väl hemma igen så packade jag in mat och alla andra prylar som inhandlats. Jag fixade sedan iordning mat till mig och T. Det nyttiga livet börjar redan idag - och det blev grekisk sallad á la Må Bra - riktigt gott var det :-)
 
Mätt och belåten tog jag så itu med planteringen. T grävde upp lite brunnen gödsel åt mig.
 
Jag började med krukorna vid entén...
 
Gamla vissna penséer - gör ingen glad och ser förskräckligt ut...
 
 
De gamla plantorna hamnade på komposten. Brunnen gödsel och plantjord blandades iordning och så planterade jag de röda pelargonerna tillsammans med vit margurit och blå hänglobelia. Älskar dessa färger ihop och det blev genast mycket trevligare vid entrén :-)
 
 
Tog sedan itu med min vita lilla betongkruka. Även här såg planteringen förskäcklig ut! 
 
 
 
Gamla plantor till komposten. Dygna och jord i krukan och dit med lite blommor. Här blev det en blå heliotrop, rosa pelargon, blå hänglobelia och silveeternell. Detta blir jag mycket gladare av att se när jag knallar ner till stallet :-)
 
 
Resten av kvällen tog vi det lugnt. Jag hade tänkt ta en promis med Oktawia, men det var äckligt varmt och kvalmigt igen. Pållarna stod och hängde i hagen och var inte ett dugg intresserade av att hitta på nåt. Mat var acceptabelt - och flugspray ;-). Det blev alltså lite småpyssel i hagen istället. Och så fick det bli kattungegos en stund...
 
T och jag ägnade oss åt trädgårdshäng tills solen försvann från trädgården. Då knallade vi upp till altanen och tittade på solnedgången över Kilsbergen med varsitt glas rödvin - lagom skön tillvaro ;-). För övrigt så får kvällen avslutas med lite soffhäng framför TV:n.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

25/7 Torsdag - Kvalmigt...

Idag skulle det bli en varm dag - det märktes redan på morgonen. Vaknade vid 7.30 och det var lika bra att kliva upp och göra iordning frukost - placerade mig ute i trädgårdsmöblerna som vanligt :-). Tur att det finns parasoll...
 
Efter att ha slöat ett tag så fixade jag iordning mig själv. Tog itu med gardinerna till sovrummet. De tvättades och torkades igår och så här på fm ligger ju sovrumsfönstret fortfarande i skugga. Alltså på med strykjärnet och gardinerna blev snabbt strukna och uppsatta. Det är ungefär den kraftansträngningen som jag har orkat göra idag... Det har varit fruktansvärt varmt och väldigt kvalmigt  - en omgång med åska behövs!!
 
Jag har alltså tillbringat dag med att läsa klart min 3-i-1-bok. Varvat med att ligga i solsängen (i skuggan) och att sitta i trädgårdsmöblerna. Jag har hinkat i mig kaffe, kallt vatten, iskall cider och fryst tårta under dagen... Den frysta tårtan var som att äta glass.. det svalkade en stund i alla fall.
 
Djuren har varit utslagna. Till och med Lillan har kravlat in i skuggan idag. Den jag var lite orolig för var Tussan... hon låg och flämtade i gräset med rumpan mot en sten... inte lätt att vara kisse med en massa päls...
 
 
 
Pållarna verkar i alla fall klara vädret OK. De har skugga där det samtidigt fläktade lite. På med mitt hemmagjorda insektsmedel så flugor och broms höll sig på behörigt avstånd.
Strax efter 16-snåret kom T och Lexi. Vi käkade lite mat, även om jag inte var så himla hungrig pga värmen. Efter maten satt jag och T och flämtade i kapp i skuggan ;-). T somnade till sist i trädgårdssoffan och jag läste.
 
Vid 18:30-snåret vaknade han till liv igen och då var det dags att fara in till lägenheten. Jag fick i samma veva lite besök av kamrat CL och hennes dotter. Efter sedvanligt kattungegos så blev det trädgårdshäng en stund innan de for vidare hemåt.
 
För min del hände inte så mycket mer idag. Gjorde rent sandlådor, matade katter. Kollade till hästarna och kvällsmatade dem. Varmt och kvalmigt är det fortfarande, får se hur det går att somna i den här temperaturen....
 
Men detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 

24/7 Onsdag - Varmt...

Varmt är ordet  och det har det varit hela dagen. Började dagen som vanligt med frukosthäng ute i trädgården. Blev sittandes 2 timmar med kaffe och en bok innan jag fixade iordning mig själv. För att göra något vettigt innan det blev för varmt så tog jag ner gardinerna i sovrummet och förpassade in dem i tvättmaskinen. Därefter så fick det bli lite tvättning av fönster och altandörren i sovrummet. Detta ligger i västerläge och på fm var det skuggigt och hyfsat svalt. Passade på att tvätta fönstret även i min garderob när jag ändå var i farten.
 
Det var typ så mycket vettigt jag orkade göra.... Fixade lite mer kaffe och bunkrade upp med lite böcker om hästars näringslära - och så gjorde jag anteckningar för vilka behov Oktawia kommer att ha under sin dräktighet.
 
Skönt att sitta ute i skuggan...
 
 
Resten av dagen gjorde jag inte många knop... försökte ligga i solen och läsa lite  - men det blev för varmt och kröp in i skuggan igen. Jag var inte ensam om att tycka att det är lite i varmaste laget...
 
Det var så himla varmt att Nalle och Tyson uppenbarligen tagit någon typ av "vapelvila" (de är ärkefiender i vanliga fall) och låg faktiskt under trädgrådssoffan bara ett par dm från varandra...
 
 
Jag släpade in min solsäng i skuggen och tog min bok för att fortsätta läsa. Tussan låg utslagen på gräsmattan brevid min solsäng...
 
 
Den enda individen som uppskattar solen - det är Lillan - den värmedyrkande vovven...
 
 
Tillbringade resten av dagen med att läsa min 3-i-1-bok. Blev klar med den första deckan och fortsatte med den andra. Det var inte mycket annat jag orkade göra i värmen.
 
Vid 17-snåret kom T och vi var två som nästan höll på att smälta bort i värmen... Orkade inte göra någon vettigt förrän framåt 20-snåret - lite bättre temperatur för att orka röra sig. Och planen var att tömköra Oktawia lite.
 
In med pållarna alltså i det nyskurade stallet och borstade Oktawia. Damen tyckte det var skönt att bli borsta och stod och halvsov på stallgången. Dock kvicknade hon till när jag la på tömkörningsgjorde - hon fattade att vi skulle hitta på nåt och såg riktigt pigg ut. Jag blev lite orolig över hur hon skulle reagera över partytältet och de möbler som stod i trädgården. Hon brukar ju kunna reagera på sådant som hon inte sett tidigare. Dagens tömkörningspass var tänkt att ske på min lilla väg. Jag behövde inte oroa mig.... Oktawia är inne i någon typ av dräktighetsbubbla och helt avskärmad av världen runtomkring.
 
Damen reagerade inte på någonting, utan rörde sig framåt i mycket sävlig takt. Emellanåt så stannade hon och jag tror faktiskt att hon typ "somnade" stående eller nåt. Som avslutning så skrittade vi gatan upp till brevlådorna och tillbaka. T följde med eftersom det är  flera hästar som går i hagarna utmed vägen. Dessa hästar kom emot oss i full galopp. I vanliga fall så är detta något som Oktawia reagerat mycket starkt på... idag - ingen reaktion alls...
 
Liten trött häst i stallet efter 20 min tömkörning...
 
 
När T startade åkklipparen, som stod 10 m från stalldörren, då vaknade damen till lite i alla fall ;-)
 
 
När jag var klar med Oktawia var det Biancas tur att bli lite borstad. Det gillade den lilla kelgrisen. Hon står lite konstigt - har inte gångkänning - utan grimskaften är lite korta...
 
 
T och Lexi for vidare till lägenheten och jag pysslade klart med pållarna. Kvällshö serverades i hagen och pållarna släpptes ut igen när pysslet var avklarat.
 
Jag satt sedan ute och njöt av ljummen sommarkväll innan det var dags att förpassa sig in i huset. Och mycket mer än så här händer inte idag.
 
/Lizzie

23/7 Tisdag - Lite mulet...

Idag var det lite mulet när jag klev upp, dock hyfsat varmt ute. Alltså fick det bli lite frukosthäng ute i trädgården. Efter att slappat ett tag och lyssnat på fågelkvittret fixade jag iordning mig själv och plockade fram 3-i-1 boken som jag börjat läsa. Släpade fram min solsäng och så placerade jag den ute i trädgården där det behaglig värme. Nu när inte solen steker så kanske jag kan "sola" lite - jag är ju den bleka typen av bränner mig hur lätt som helst. Så min "solsäng" används i skugga eller lite halvmulet väder ;-).

 

Jag hann ligga i solsängen och läsa cirka en timme... sedan kände jag droppar på mig - och faktistk det stänkte från himlen. Det kom rätt stora droppar och det var bara att packa in allt i huset....

Väl inne i huset tappade jag lusten för att läsa och i stället så plockade jag rätt på en hög med stryktvätt. Tog itu med strykning av pålaskan, dukar och handdukar. Jag hade lyckats samla på mig en ansenlig hög - som vanligt ;-).

Det tog mig två timmar - men sedan var den delen av stryktvätten avklarad. Har lite kläder kvar - men det får bli en annan dag...

Under eftermiddagen så roade jag mig med att fota kattungarna - inte helt lätt alla gånger...

Kittisarna är dock helt ljuvliga...

Kitty har upptäckt att hon ha en svans... ;-)

 Minnas två kattungar växer också - 6 veckor och hur söta som helst...

 

Ingen tvekan om vem som är pappa till den här kullen - de blå ögonen avslöjar och det... ;-)

 

Brödraparet är lagom roade av att bli fotograferade...

Lisas kittisar är också söta :-) och gillar min gamla Nallebjörn...

Det lilla regnet som dök upp försvann lika fort som det kom och under resten av em satt jag ute och lästa. Skön tillvaro.

Strax efter 16-snåret dök så T upp och vi käkade lite soppa och lite trädgårdshäng för oss innan vi satte igång och gjorde lite nytta.

Dags att göra klart i stallet. T började med att skruva fast en överliggande balk i Oktawias boxöppning. Hon har en skjutdörr och när hon kliar rumpan mot ena väggen vill gärna fästet till skenan flytta lite på sig. Nu kommer inte väggen kunna rubba sig en millimeter :-). Jag kalkade boxgolvet och T körde fram spånsäckar åt mig. Två säckar gick det åt till Biancas box och fyra till Oktawias box.

Stallet är sålunda helt klart för att ta emot hästarna igen. Så här rent och fint är det bara nu fram tills de kommer in i sina rena boxar. Det första som brukar hända är ju att varje kuse lägger en bajshög i det fina spånet ;-).

Men just nu så är jag nöjd och njuter av resultatet av stallslitet :-). Detta är egentligen ett provisoriskt stall - som vi byggde för 9 år sedan. Har hållit sig rätt bra :-). Planen är ju dock att bygga det "riktiga" stallet i gamla koladugården och då ha 3 boxar. Nu får vi se om det pluppar ut en fölis och hur mycket utrymme  jag behöver när den väl ska flytta "hem". Jag har fått erbjudande om att hyra ett helt stall där alla kusarna skulle få plats - bra att veta ifall det kör ihop sig här hemma.... :-D

I nuläget så funkar mitt lilla stall alldeles utmärkt i alla fall :-)

 

 
När stallfixet var avklarat så hjälpte T mig att sätta upp den fina ampeln jag fick i 50-årspresent av in kamrat Pysseltrollet - jag har äntligen bestämt mig för vart den skulle placeras - det fick bli husknuten på husets utbyggnad :-)
 
 
När pysslet var avklarat så for T och Lexi vidare till lägenheten. Det var fortfarande mulet ute och lagom temperatur för lite fysisk aktivitet. Så jag roade mig under en timme med att skyffla upp bajshögar i pållarnas hage. Torrt och lättmockat var det ;-)
 
Avslutade sedan kvällen med att visitera pållarna, spraya på mer flugmedel och så servera kvällshö ute i hagen.
 
Och roligare än så här blev det inte idag :-)
 
/Lizzie

22/7 Måndag - Fortsatt semester...

 Måndag igen och sista semesterveckan :-). Att få har fem veckors semester är förmånligt och den här veckan ska jag läsa lite, piffa iordning stallet, försöka komma igång med Oktawia och så förbereda mig på att det snart är jobb igen ;-).
 
T började jobba idag - så jag for alltså roa mig själv...
 
Det är väldigt skönt att få sova tills man vaknar av sig själv och inte behöva bli väckt av väckarklockan - och jag vaknar vid 8-snåret! Jag är alltså hyfsat morgonpigg och det bästa är ju att inte behöva stressa iväg på morgonen. Utan jag släpar ut dynorna till trädgårdsmöblerna, fixar frukost och så får det blir frukost ute i trädgården. Strålande sol och helt underbart!!
 
Även om planen är att ta det lugn idag, bestämde jag mig för att göra en lightstädning - alltså dammsuga och moppa golven. För övrigt så är huset i hyfsat skick sedan storstädningen inför min födelsedag. Dock har jag små "schäfervalpar" ligger och skvalpar i hörnen.... märks att jag haft Lexi hemma och att hon fäller....
 
Efter frukosten satte jag alltså igång och jag var snart klar. Det tar inte lång stund att slänga ut mattorna, dammsuga hela huset och så moppa golven. Fixade toaletterna när jag ändå var i farten också. En tvättmaskin blev det också. Mattorna fick ligga kvar ute eftersom jag behöver hjälp av T för att kunna skaka dem...
 
Som sagt - idag är det en vecka sedan jag fyllde år och jag måste bara lägga in en bild på den blomsterbuketten jag fick från min arbetsgivare förra måndagen - den är fortfarande superfin! Vilka snittblommor! :-D
 
 
När jag var klar med städningen så var det dags för lite lunch och den intogs i trädgården. Passade på att sitta ute och njuta av det vackra vädret - slösurfade under tiden.
 
Så var det där att läsa... jag hade tänkt åka till biblioteket för att se ifall jag kunde få tag på någon deckare. Jag orkade dock inte ta mig in till stan i värmen - istället gick jag och kollade i mina bokhyllor - jag har ju rätt mycket böcker. Dessutom böcker som jag inte läst på typ 20 år... alltså kan jag läsa igen. Insåg också att jag har en del böcker som jag INTE läst alls - så kan det vara! Hittade en pocketvariant av Collin Dexter - 3 romaner i 1 bok - som ett kinderägg! Dessutom är huvudpersonen i dessa 3 deckare ingen mindre än Kommissarie Morse - en av mina favoriter när det gäller engelska deckare.
 
Eftermiddagen tillbringades alltså i trädgården, i skuggan under äppleträden, och som sällskap hade jag alltså Kommissarie Morse :-) - Skön tillvaro...
 
 
När T avslutat sin arbetsdag så kom han och Lexi. Vi käkade lite soppa till middag, utövade lite trädgårdshäng innan det fick bli lite stallpyssel.
 
Igår så blev det ett blixtbesök på Hööks på vägen hem från Askersund och jag shoppade bland annat med en ny krubba till Oktawia. Hennes gamla har hon spräckt och gnagt på - så jag var tvungen att köpa en ny. Hööks har kommit med en ny variant av krubba - den har bottenplugg! Ska bli spännande och se om det kommer funkar bra. Det stora problemet är ju att kunna skura ur krubborna ordentligt.
 
T skruvade upp krubban åt mig, även en nyinköpt klimatta till Bianca blev uppskruvad och jag fixade iordning med uppbindningsgrimskaften, min lilla prylkorg osv. Pållarna hade gjort slut på stora saltstenen, så ny sådan fick de i hagen och jag kom också ihåg att shoppa med lite tjära hem. Kommer behövas till bävrarna...
 
 
Efter stallpysslet var det dags för T och Lexi att fara tillbaka till lägenheten. Jag kände mig lite rastlös och alltså fick det bli en kvällspromis för mig och Lillan. Så här vid 19:30-snåret ligger hela min trädgård i skugga pga att stora omgivande träd och självklart byggnader. Det kan bli lite kyligt och när vi kom ut på vägen mitt i kvällssolen visade det sig vara riktigt varmt. Lillan tyckte det blev VÄLDIGT varmt - och uppskattade när vi kom in i skuggiga områden ;-)
 
Vovven är en riktig soldyrkare, men då ska man ligga och sola - inte vara ute och gå ;-)
 
 
Det blev en kort promis - vi var bara ute 40 min - och det är en runda som normalt tar 30 min, men vovven gick sakta idag ;-). Väl hemma fick det bli trädgårdshäng resten av kvällen - lästa lite, slösurfade lite. Ut och gav pållarna sitt kvällshö och som vanligt vill ju Bianca helst sitta i knät ;-)
 
 
Oktawia vill äta...
 
 
Roligare än så här blev det inte idag! Nu blir det ett avsnitt av Castle på Kanal5 som får avsluta min kväll.
 
/Lizzie

21/7 Söndag - Längre utflykt...

För första gången på hela semestern så var T uppe före mig. Kom och väckte mig vid 8.30 och då var frukosten serverad ute i trädgården. Bara att kraval sig upp med andra ord och även idag var det en fantastisk morgon och frukosthäng ute hur skönt som helst.
 
Planen för dagen var att vi skulle ge oss iväg på en dagsutflykt och därför blev inte frukosthänget så himla långvarigt. Satte fart och fixade iordning mig själv. Innan vi for iväg kollade jag till pållarna och la ut hö för hela dagen. Under tiden plockade T iordning lite dricka och en påse bullar. Kan ju inte åka på utflykt utan utflyktsfika :-)
 
Vi for iväg strax efter kl 10 och vi hade en drygt 7 mil lång resa framför oss...
 
På väg...
 
 
Cirka en timme senare var vi framme vid dagens utflytksmål - Kinaparken i Bastedalen. Kinaparken firar 50-årsjubileum i år och det är lite olika aktiviteter på söndagar under sommaren.
 
Vår plan var att hänga med på en guidad visning av parken. Vi var lite tidiga och vandrade runt lite själva i cirka 30 min ínnan guidningen skulle börja...
 
Anemoner var det gott om...
 
 
Självklart finns det en Buddha i en Kinapark...
 
 
Och drakar...
 
 
Eller om det är tigrar...
 
 
Fler som väntar på att guidningen sak börja...
 
 
Så kom den eminenta guiden som är den personen som är tradgårdsansvarig för parken. Hon redogjorde lite om Ying och Yang, även feng shui och Chi... allt ska komplettera varandra - så mycket fattade jag ;-)
 
Det finns häftiga träd i parken. Detta är ett barrträd av samma typ som lärk, tappar alltså barren på vintern...
 
 
I en Kinapark ska det egentligen finnas lotusblommor, men de fungerar inte här i norden. Istället får vita och röda näckrosor ersätta lotusblomman.
 
 
Det finns lite olika paviljnoger. En paviljsong låg högt uppe och heter "sista solstrålens paviljong" - här lyser kvällens sista solstrålar. Nu var vi där mitt på dagen och alltså var inte solen rätt på himlen ;-)
 
 
Den största paviljongen låg ute i vattnet som en naturlig avdelare av hela parken. Den heter "Dragens pärla"
 
 
Självklart fanns det en bambustig...
 
 
Och ett litet vattenfall... Det syns att parken är anlagd i ett gammalt kalkbrott...
 
 
Alla växter som finns i parken är antingen planterade för att de är standardplantor i en kinesisk trädgård, eller ersätter någon växt som inte är härdig, eller så har växten frösått sig själva. De tar inte bort något som trivs i parken, och rensar inte ogräs så hårt heller...
 
Vackra ormbunkar...
 
 
Vi fick också vandra på kinesiska muren... ;-)
 
 
Guidningen avslutades vid Andarnas bro, en bro som denna måste finnas i en kinesisk trädgård. Andar kan inte gå åt sidan så denna bro ska stoppa onda andar från att ta sig fram i parken...
 
 
Efter guidningen spred sig turisterna ut i parken :_)
 
 
Det är en vacker och rogivande plats. Fanns tillfälle att prova på chi-gong och meditation. Vi kände oss rätt färdiga med besöket och lämnade parken. Innan vi åkte så hälsade jag på ägaren till parken (hon var i receptionen). För 14 år sedan var jag och en kurskamrat och gjorde ett jobb (vårt sommarjobb) - hon kände igen mig även om hon inte kunde placera mig till att börja med - inte så konstigt ;-). Jag berömde den fina parken och det blev hon jätteglad över. Det blev sedan full kundtillströmning, så jag och T for vidare.
 
Jag var nu lite fikasugen så vid första rastplatsen efter kinaparken stannade vi till för  att käka lite bullar och dricka lite.
 
Rastplatsen är  vid Stora Hammarsundet...
 
 
Vi fortsatte sedan mot Askersund. Det är inte ofta vi är i Sydnärke och jag var hungrig... bullarna hade inte hjälpt ett dugg. Alltså stannade vi till vid Hamnen i Askersund och där blev det varsin räkmacka - hur god som helst :-)
 
 
Vi satt på uteserveringen en stund och tittade på folk, och framför allt på båtar som åkte fram och tillbaka. Jag är en riktig landkrabba och känner ingen längtan efter att sätta fötterna på en båt! T däremot skulle gärna vilja ha båt - det är sjön som saknas... ;-)
 
Jag blev mätt och belåten på räkmackan = på bra humör ;-) och vi gick en runda i Askersund. Gamla fina små hus, och så hamnen förstås. I hamnen låg det små glassbodar på rad, En bod för varje sorts glass... Den sista boden sålde Siaglass och då kunde jag bara inte motså lockelsen längre....
 
Det blev en Tivolivåffla....
 
Ups, tage på bar gärning. Inte vad jag menade när jag sa åt T att hålla min kamera....
 
 
Tivolivåfflan är nog den största våffelglass jag käkat på många år - och det tog en stund innan jag fick i mig den ;-). Proppmätt blev jag också *harkel*
 
Efter mitt glassfrosseri så var det full fart hemåt. Och vi var hemma igen vid 16-snåret.  Jag var INTE hungrig ;-)
 
T tog itu med gjutningen av första stolpen till vindskyddet. Jag roade mig med något annat. Nämligen det årliga "borstbadet"... Alla pållarnas borstar blev alltså ordentligt tvättade med varmt vatten och stallsåpa. Verkligen välbehövligt. Fick bort en hel del med päls från rotborstarna och de håller ett tag till. Även min ryktlåda fick sig en tvättomgång. Även den välbehövlig. Nu får alltihopa ligga ute på tork - hoppas på fortsatt värme alltså ;-)
 
 
 
Vid 19-snåret for så T och Lexi vidare till lägenheten. T's semester är nu slut och i morgon är det jobb igen. Jag har fortfarande en veckas semester kvar - helt underbart :-D
 
Jag tog det lugnt resten av kvällen. Vattnade blomlådor, sprayade pållar och gav dem mera hö. Matade kissarna. Satt sedan ute och slösurfade framåt 22-snåret - här gäller det att utnyttja ljuvliga sommarkvällar. Lite TV blir det i alla fall som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

20/7 Lördag - Lite ändrade planer...

Lite blåsigt har det varit idag, men det hindrade mig inte från att käka frukosten ute i trädgården. Är det semester och sol så är det. Bor man på Närkesslätten får man stå ut med lite blåsväder ;-). Utrustade mig dessutom med en extra filt. Det är skönt med trädgårdshäng och vi satt och slöade i säkert två timmar.
 
Dessutom hade jag kattmys på hög nivå. Tussan var sällskapssjuk ;-)
 
 
T fick till och med brygga på mer kaffe åt mig ;-). Jag hade en katt i knät och kunde inte röra mig :-). Skönt att kunna bara kunna sitta och ta det lite lugnt. Dessutom fick jag rätt snart sällskap av katt nr 2. Hedvig ville ligga i knät och hon blev dessutom ompysslad av mamma Tussan ;-)
 
 
Till sist var det i alla fall dags att göra något vettigt. Fixade iordning mig själv och drog på mig målarkläderna för att bättra på från gårddagen. Mina planer blev lite ändrade eftersom jag fick ett oväntat besök. Kamrat ME kom tillbaka med kattkorgen de lånade när de fraktade hem lilla Siri. Det blev en stunds trädgårdshäng ytterligare - kan aldrig bli för mycket ;-). Och jag fick rapport om att familjen trivdes alldeles utmärkt med lilla Siri och att gammelkissen börjat komma hem med bytesdjur till den lilla kattungen. Alltså börjar gammelkatten acceptera nykomligen och lilla Siri har funnit sig väl till rätta. Verkligen jättekul att höra. :-D
 
Efter besöket så tog jag itu med lite ytterligare målning. Nu när gårdagens lager hade torkat ordentligt så såg jag var jag behövde bättra på ytterligare. Och efter en målningsomgång var det dags att kolla till pållarna. T och jag skulle iväg på en lite utflykt, och tänkte passa på att kolla till pållarna på vägen till utflytksmålet.
 
Hagen ligger några 100 meter hemifrån och när vi stannade bilen så tyckte jag att staketet såg lite konsigt ut. Hästarna själva såg nöjda och belåtna ut, vilket jag snart förstod... de har hängt över tråden (ingen ström) och smaskat för fullt av den omogna havren på andra sidan staketet. Pållarna hade inga hämningar, så fort de hade hälsat klart så var de halvvägs ur hagen!!! :-O
 
T for snabbt som ögat hemåt för att hämta utrustning. Jag stannade kvar och hade fullt sjå att hålla pållarna borta från havren. T kom snart tillbaka (på min cykel) och hade med sig träns och grimskaft. Pållarna lät sig villigt infångas och de verkade tycka det var lite trevligt att ge sig ut på promenad.
 
Pållarna blev alltså återbördade till sin egen hage - MED ström!! Det fanns gräs kvar i lånehagen, men tydligen var omogen havre mycket godare... dock inte så nyttigt för små hästmagar. Dessutom tror jag inte bonden skulle bli så glad ifalll pållarna kom lösa totalt ;-). Nu får de nöja sig med att vara hemma och så blev det hö istället för det andra godiset ;-). Inte alls vad jag planerat när det gäller pållarnas hagvistelse - men ibland blir det inte alls som man planerat. Gräshage blev det alltså endast 4 dagar och jag som hade hoppats på i alla fall 1-2 veckor... Nåja, bara att gilla läget. Vill ju absolut inte ha några pållar sjuka på omogen havre...
 
Vi kom så småningom iväg på vår lilla utflykt - en liten fin nybyggd raststuga vid vår fågelsjö. Nu är jag inte nämnvärt fågelintresserad, men utflykt är alltid trevligt :-)
 
Stugan!
 
 
Lika fin inne och fantastiska fönster så man kan sitta inne och njuta av uitsikten :-)
 
 
Strandängarna nedanför stugan var fina tack vare betande kossor...
 
 
Vi lämnade raststugan och drog en sväng upp till bergen - ett nytt naturreservat har kommit till, men den fornborgen som var intressant låg en bit in naturreservatet och vi var inte klädda får någon skogsvandring. Får bli någon annan dag med andra ord.
 
Var hemma igen efter ett par timmar och det fick bli ytterligare trädgårdshäng. Det var en skönd dag och jag parkerade mig i utemöblerna med lite fika och tidningen ridsport. Lilla trädgårdssoffan duger också bra att ligga och halvsova på ;-). T roade sig med att gräva första hålet till pållarnas vindskydd under tiden som jag låg och slappade - skön arbetsfördelning. Dock är det väldigt stenigt i backen så det var inte helt enkelt att gräva trots jordborren....
 
För övrigt så har vi tagit det lugnt. Suttit ute och njutit av en fin sommarkväll och nu får det bli lite TV som avslutar dagen.
 
/Lizzie

19/7 Fredag - Stallmålning...

Idag blåste det rätt mycket, men det hindrade inte mig från att ha frukosthäng ute i trädgården. Tog med mig en filt och så fungerade det alldeles utmärkt. Så himla skönt sätt att börja dagen! För min del är detta med långfrukost ute i trädgården det allra bästa med sommar och semester :-D. Jag hade med mig datorn ut och passade på att slösurfa lite ;-).
 
Efter ett par timmar trädgårdshäng var det dags att röra på sig. Fixade iordning mig själv för att sedan ta cykel och vovve på släp. Det blev en liten cykeltur till hästarna för att kolla till dem. De mådde prima fick lite insektsmedel på sig innan jag och Lillan tog oss hemåt igen.
 
T hade inte dykt upp ännu och planen för dagen var att börja olja in väggarna och måla metalldetaljer i stallet. Dock skulle T shoppa med sig svart metallfärg och penslar. Eftersom jag inte visste när han tänkte dyka upp, så letade jag fram en gammal pensel för att i alla fall komma igång med oljningen. Efter lite letande hittade jag en tillräckligt bred pensel - lite hård, men det fick duga.
 
Jag tillbringade sedan 2,5 timme med att olja in boxväggarna på båda sidor. Det tar längre tid än vad man tror. Lillan tyckte jag var helt urtråkig ;-).
 
När jag var klar med boxväggarna fick det bli vila för min del. Hade lite lätt ont i handleden och så var jag hungrig! Värmde upp pannkaksrester från igår och precis när jag skulle hugga in så kommer T och Lexi farandes. T har med sig varsin fryspizza - men eftersom jag precis värmt pannkakan förpassades min fryspizza in i frysen till någon annat lämpligt tillfälle.
 
När vi käkat så tog vi itu med stallet igen. T hade shoppat med EN burk svart sprayfärg... vet inte hur han tänkte där... brukar liksom gå åt mer än EN burk när jag målar galler och andra metalldetaljer. Dessutom hade han glömt pensel till oljan...
 
T fick i uppdrag att olja in stallväggarna. Han fick alltså slita med en hårda penseln, vilket inte var populärt. Istället försvann han in i huset och började leta efter en liten roller - under tiden som han gjorde detta, hann jag göra slut på den enda burken färg han shoppat. Det räckte till ena boxväggens galler när det gäller Oktawias box...
 
Bara att piffa till sig lite och så drog vi iväg till Marieberg för att shoppa färg. På Biltema, som T hade varit, var det helt tomt på färg. Vi åkte runt till lite olika affärer för att hitta billig metallfärg. Eftersom hästarna är väldigt duktiga på att gnaga på galler och u-balkar, är det ingen idé att köpa svindyr kvalitetsfärg. Jag måste i alla fall måla om nästa sommar.
 
Till sist fick det bli en burk färg från ÖB, dock ingen spray. Full fart hemåt och äntligen kunde jag sätta igång med måleriarbetet.
 
Så under tiden som jag målade med svart metallfärg så oljade T in stallväggen. Det tog några timmar innan vi var klara - och för en gångs skull så fick stallradion stå på och spela skvalmusik ;-)
 
Men till sist var vi klara och det är många gallerpinnar som är målade nu...
 
 
Nymålade metalldetaljer och trät är inoljat med träolja för att stå emot fukt.
 
 
 
Är nöjd med resultatet, får se ifall jag behöver bättra på det svarta något i morgon...
 
 
Välbehövlig vila fick det bli en stund. Det sliter mer än vad man skulle kunna tro av att måla... Tur att jag inte behöver måla HELA stallet...Olja trät är betydligt lättare än att måla med färg...
 
Efter en stunds vila fyllde vi på vattendunkarna och for iväg till hästarna. Vattenkaret fylldes på och båda pållarna kom farandes för en stunds gos. Visiterade båda pållarna och de tyckte det var skönt att bli lite kliade ;-). Sedvanlig insmörjning och sprayning innan vi for hemåt igen.
 
Resten av kvällen tillbringades med lite trädgårdshäng och vid 20:30-snåret fick vi besök av en inneboende i trädgården. Det var Pigge som helt orädd dök upp vid kökstrappan. Lillan stirrade misstänktsamt på besökaren, men höll sig på behörigt avstånd. Hedvig fick syn på Pigge och är jättenyfiken och smyger efter Pigge. På bilden nedan så syns det inte att lilla Hedvig är typ 10 cm bakom Pigge... hon törs inte konfrontera Pigge, utan det ska smygas efter... ;-)
 
Pigge verkade hungrig och först fick han lite hundmat, men det ville han inte ha. Fjäskade med lite kattmat i stället... det var Pigge mer sugen på...
 
 
 
Pigge är VÄLDIGT förstjust i katternas torrfoder...
 
 
Resten av kvällen avslutas med att jag och T mumsar lite på mina 50-årspresenter. Goda ostar och portvin - kan det bli bättre?
 
 
Roligare än så här blev det inte idag!
 
/Lizzie

18/7 Torsdag - liten utflykt...

Dagen började med ännu en helt underbar morgon. Vaknade av mig själv vid 8.30 och jag klev upp och fixade frukost. Det bästa med lediga dagar är att kunna käka frukost i lugn och ro. Väckte T och det fick bli frukosthäng ute i trädgården. Hur skönt som helst och här blev vi sittandes ;-) 
 
 
Efter ett par timmars trädgårdshäng fixade vi ialla fall iordning oss och det var dags att ut och röra på sig. På väg in till stan så stannade vi till hos hästarna och kollade till dem. Allt var bra med dem och de blev sprayade med insektsmedel och så for vi vidare. Vi åkte ut till K-Rauta för jag har fått en rabattcheck därifrån som jag tänkte utnyttja till lite svart metallfärg. Dock hade de inte alls vad jag tänkt mig, så istället blev det en burk träolja. Ska olja in boxväggarna så jag behövde olja också.
 
Vi for vidare till Jula, men de hade inte rätt färg där heller och T hittade inget annat intressant. När vi var klara med shoppingen så for vi vidare till Hallagården. Dags för det årliga fikabesöket. Hallagården har en vansinnigt god citronpaj och det är en gammal bergsmansgård - hur mysigt som helst att åka dit och fika. Det var också en konstnärskurs som hölls där idag och så var det en konstutställning som vi passade på att kolla på innan vi köpte oss vårt fika.
 
Hmmm, himmelskt gott :-D
 
 
 
På Hallagårdens säljs också ull från angorakaninen, kaninerna är hur söta som helst. Men jättesöta är också gårdens silkeshöns...
 
 
När vi slappat och fikat  klart så for vi vidare hemåt. På vägen hem så åkte vi förbi golfbanan som finns i det närmaste samhället. Den hålls fortfarande igång, så vi ska nog åka dit någon kväll och spela lite minigolf. Det är rätt kul. Men idag hade vi annat på schemat för eftermiddagen. Stallet är skurat, men innan det är dags för målningen så behöver metalldetaljer slipas och skrapas.
 
När vi kom hem käkade vi varsin macka, bytte om och så satte vi igång. T utrustade sig med maskiner - självklart! Och jag fick en stålborste att leka med... ;-)
 
T i djup koncentration (eller är det musiken i hörselkåporna...) och slipar för fullt med vinkelslipen.
 
 
Mina hästar är förklädda bävrar och jag är glad att boxväggarna är klädda med u-profil. Dock behövs det slipad bort rost och sönderskavd färg... Alltså gick T lös med vinkelslipen... 
 
 
Jag använde stålborsten och borstade boxgallrena ordentligt.... många pinnar är det.... men det är ett jobb som måste göras...
 
 
Under tiden som T och jag slet i stallet så satt kissen Elvis uppe på stegen till höloften. Han satt där läääänge och glodde på oss. Han undrade nog var vi i hela friden höll på med ;-)
 
 
När jag borstat färdigt så gick jag in i huset för att fixa lite mat. Hårt arbete kräver energi ;-). Så jag fixade iordning en fläskpannkaka och stoppade in den ugnen. T var klar med vinkelslipen och under tiden som jag väntade på att maten skulle bli klar passade jag på att tvätta metallen...
 
Efter slipning och innan målning kommer ett steg som heter målartvätt... Så till min hjälp har jag färdigblandad målartvättslösning, trasa och stege. Bara att sätta igång alltså.
 
 
Trots att jag skurat stallet med högtryckstvätten så var tvätten med målartvättslösningen väl befogad. Hann bli klar med ena boxgallret i Oktawias box när väl maten var klar. Käkade och så satte jag igång igen. Lika bra att slita på när man ändå var igång.
 
Efter ett par timmars slit så var jag till sist klar med tvättning av alla boxgaller och övriga metalldelar i stallet, vilket är mer än vad man först kan tro... ;-)
 
I morgon är det dags för målning. T ska shoppa med lite metallfärg och träolja för inoljning av boxväggarna är ju redan fixat.
 
 
Ovanstående jobb är ett hårt slit, och inte ett dugg roligt. Dock nödvändigt om målningen ska bli bra. Även om hästarna gnager så vill jag att det ska vara snygg gjort ett tag ;-). T tycker egentligen att det är totalt onödigt att måla eftersom det "bara är ett stall" - han har inte förstått grejen alls ;-).
 
Självklart ska mina prinsessor ha det fint när de kommer hem till ett nystädat stall ;-).
 
Var klar med stallet vid 19-snåret. T gjorde iordning vattendunkarna till mina pållar och vi for iväg till hagen med dessa. Idag så fick jag ropa på hästarna, men de kom på en gång. T fyllde på vatten och jag visititerade pållarna och smörjde in med 4Ess-salva och på med insektsmedel. Kelsjuka pållar som för övrigt mådde prima :-).
 
T och Lexi for vidare till lägenheten och jag tog med medhavda cykel och trampade hemåt. Resten av kvällen har ägnats åt slösurfning, slappat i möjligaste mån och kvällen avslutas nu med Kommissarier Lewis på kanal5.
 
Altlså händer inget mer spännande idag!
 
/Lizzie

17/7 Onsdag - Operation Stallstädning...

Vaknade relativt tidigt, vid 8-snåret, men kravlade inte ur sängen förrän 8.30. Det var en helt underbar morgon och jag fixade snabbt iordning frukost till mig. T's utemöbler är numera placerade i min trädgård, närmast köksingången. Passar väldigt bra där ;-) och jag släpade ut dynorna och så fick det bli frukosthäng ut. Sol, lagomt varmt och helt vindstilla - kan inte bli bättre start på dagen :-).
 
När frukosten var uppäten hämtade jag datorn och så fick det bli lite slösurfning ute i trädgården. Här blev jag sittandes fram till strax efter 10-snåret när T och Lexi dök upp. T hade kollat till pållarna på vägen och de var kvar i hagen.
 
Vi hade en liten fundering kring vad vi skulle göra idag. Jag skulle verkligen behöva komma igång med aktivering av Oktawia. Samtidigt så behöver jag också göra den årliga städningen av stallet och då behöver stallet stå tomt ett tag för att torka osv. Eftersom det var rejält varmt idag så bestämde vi oss för att köra stallet. Alltså dags för "Operation stallstädning sommar 2013". Men innan vi satte igång så fyllde jag upp vatten i dunkarna och vi for iväg och kollade till pållarna. Vatten fylldes på och jag knallade ner i hagen och hittade pållarna ståendes i skuggan. De verkade trivas alldeles utmärkt och det syntes att de hade utforskat hagen. Snyggt spår utmed staketet var nämligen upptrampat. Känns bra att de har skugga. De hade inga bromsar på sig, men en del flugor. Jag sprayade med mitt insektsmedel och så for vi hemåt igen. Väl hemma tog jag itu med stallet.
 
Jag tömde snabbt stallet på lösa prylar, såsom grimskaft och annan utrustning. In med allt i sadelkammaren. T skruvade loss krubbors, saltstenshållare osv. Dessa ska också skuras rent. Med tomt stall började vi med att mocka ur Biancas box. T körde skottkärra till dynghögen och jag mockade.  Biancas box var helt tömd efter 8 skottkärror.
 
Biancas box innan mockning. 
 
 
Biancas box 8 kärror senare...
 
 
Varm var det och när vi tömt Biancas box fick det bli paus en stund. Efter en kopp kaffe och lite vila var jag redo  att ta itu med Oktawias box.
 
Oktawias box innan mockning...
 
 
Jag har ju permanenbäddar  åt mina pållar och Oktawias bädd är cirka 20 cm tjock och har legat ett år. Det visade sig bli en kamp att få ut den. Sågspånet hade packat ihop sig till en hård kaka och rejält tung. Att mocka med grep gick inte, förutom det översta skicktet. Sedan fick T ta över och hacka loss kakan med en spade och jag öste upp i skottkärran.
 
Men skam den som ger sig. Envis är jag och stackars T tyckte jag körde alldeles för hårt. Men till sist var boxen äntigen tömd - men det tog cirka 20 skottkärror och till sist var boxen tömd!
 
 
Efter denna mockningsinsats så var vi väl värda lite mat! T hade shoppat med sig lite ost- och skinkpaj som jag stoppade in i ugnen. Till detta fixade jag iodning en mozzarella sallad - smakade mums!
 
 
Efter mat, kaffe och vilopaus var det dags för nästa steg i Stallstädningen. T tog fram högtryckstvätten och så satte jag igång. Spolare på vatten och stallsåpa. Sedan full fart på högtrycken skurade loss all smuts. Det tog en stund, men fick rent väggarna hyggligt. Eftersom mina pållar senaste vintern förvandlats till bävrar så ser inte boxarna så himla roliga ut med tjärfläckarna - men tjäran är det enda som stoppar gnagande...
 
Biancas box skurad
 
 
Oktawias box skurad. 
 
 
Ställde upp båda stalldörrarna och nu blåste det rätt bra så det fick blåsa igenom stallet. Torkar lite fortare då.
 
 
Något jag missade i min iver när jag satte igång med högtryckstvätten, var att ta på mig gummistövlar. Alltså är mitt stallrent - men inte jag ;-)
 
.
Stallstädningen tog hela dagen och vid 18-snåret fick det bli trädgårdshäng igen. Nu var jag trött och det fick bli välbehövlig vila - och ett glas rödvin ;-).
 
Efter någon timmes trädgårshäng så fick vi besök... Det var Pigge som kom traskande helt plötsligt. En av igelkottsungarna från förra året ha valt att stanna kvar hos mig och överlevt vintern. Stor har den blivit också :-)
  
 
Den enda som var nyfiken på Pigge var Hedvig. Hon smög efter och kollade vart han tog vägen någonstans ;-). Tussan som också spanade in Pigge, men låg bra på sin upphöjda plats i trädgården. Får jag presentera Tussan - förste chaufför till åkklipparen ;-) 
 
 
Vid 20-snåret tog vi oss en cykeltur till  pållarna. Sprayade på lite mer insektsmedel, och smetade på 4Ess-salva. Pållarna hörde oss och kom knallandes utan att jag behövde ropa på dem. Sådant blir man glad av ;-). Pållarna verkade trivas alldeles utmärkt, men var lite kelsjuka.
 
Dock var Bianca väldigt nyfiken på Lillan....
 
 
När Oktawia var nöjd med mattegos så var det dags att röra på sig.. 

 
Vi cyklade hemåt igen och satt ute en stund till - en skön kväll var det. För övrigt fick det bli lite Tv som avslutar den här kvällen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

16/7 Tisdag - Dagen efter...

Så här dagen efter allt födelsedagsfirande så vaknade jag 7 och var hur pigg som helst! Verkade onödigt att kliva upp så tidigt på semestern, men längre än 7.30 kunde jag inte ligga kvar. Solen sken och det var en fin morgon, inte hellerblåste det lika mycket idag som igår. Knallade ut till pållarna med deras kvällsmat och så slösurfade jag cirka en timme innan jag fixade frukost som jag bar upp till altanen. Väckte sedan T som vackert fick pallra sig upp ;-). Eftersom altanen ligger i västerläge är det skugga där på morgonen. Vi utrustade oss med varsin filt för att inte frysa - har man semester så ska man äta frukosten ute ;-).
 
Efter att slappat en stund på altanen så fixade jag iordning mig själv och så småningom drog vi iväg till Marieberg. Under min fest i lördags så gick inte allt vin åt, utan vi kunde lämna tillbaka två vinboxar som var oöppnade. Ingen idé att jag behöll dem - så mycket vin pimplar inte jag ;-). Vi kom till systemet vid 10.30-snåret så det var tämligen folktomt där. Vi fick hjälp på en gång och det var inga som helst problem att göra återköp av vinet.
 
Vi fortsatte sedan till ÖB där jag shoppade med maskindiskmedel för jag hade gjort slut på allt maskindiskmedel och utan maskindiskmedel - det kan man absolut inte vara.
 
På vägen hem så for vi förbi Granngården för T skulle ha ett Lethermanverktyg som de hade superrea på. Som tur var så fanns det fortfarande kvar så han kunde shoppa sig ett ex av det åtråvärda verktyget. Jag passade på att shoppa med en ny flyveil till Oktawia då hennes gått sönder under natten.
 
När vi var hemma igen så var det dags för lite mat och även idag blev det rester från i lördag, men nu var det sista dagen vi knaprade på den maten. Det smakade fortfarande bra - men man trött blir lite trött på att äta samma käk fyra dagar på raken ;-).
 
Under em så gjorde T och jag en insats med att fixa iordning en beteshage som vi får låna av en trevlig granne. Vi får utnyttja de stolpar och tråd som finns, men hagen har inte använts på ett tag och behövde gås igenom. Vi sträckte elrepet och flyttade lite stolpar som markägaren ville ha flyttade då de stod för nära hans vinbärsbuskar. Vi hade också med med 4 egna stolpar  då hagen inte var komplett. Alltså fick T slita med spett och slägga. Totalt knallvarmt blev det och vi höll på att flyta bort innan vi var klara. Vi  var tillbaka hemma igen efter cirka 1,5 timme och då fick det bli en paus i trädgården.
 
Under sen eftermiddag fick jag också besök av kamrat CL och hennes dotter. De kom för att kolla på kattungar då dottern tänker skaffa en kompis till den hon har. Den hon hade tänkt sig var inte så intresserad av henne, men en annan av kittisarna var desto mer tillfreds med henne. Så vi får se hur det går. Ska komma tillbaka och kolla om lite längre fram när kittisarna växt till sig lite.
 
Efter besöket så fixade jag och T vattenkaret och tog med oss dunkar med vatten som vi körde ut till nya hagen. Sedan hem och plockade in pållarna från min hage. Passade på att kolla igenom damerna och sköljde Oktawias ögon med lite koksaltlösning. En natt med trasig flyveil och flugorna var på ögonen direkt.
 
Så var det dags att frakta damerna till lånehagen som ligger några hundra meter hemifrån. Oktawia blev ju skadad i början på april. Friskförklarad i mitten av maj och det var ok att sätta igång damen. Dock kom betäckningen emellan och jag har bara tömkört några gånger då vi hållit till i hagen. Alltså har hon inte vart ute och rört sig på vägarna någonting den här våren/sommaren. Drog på ett träns ovanpå grimman för att ha lite koll på damen. Det är fullt med hästar i hagarna på väg till lånehagen och man vet aldrig hur Oktawia kan stirra upp sig. Men Oktawia tyckte det var himla trevligt att få komma ut på en liten promis och skötte sig jättebra. Gnäggade lite åt hästarna i hagen, men skötte sig kalasbra för övrigt.
 
Däremot så tyckte de att det var jättkonstigt när vi vek av från vägen och traskade in på okänd mark. Men snart insåg pållarna att de stod mitt i magen och vi hann bara in gneom grindhålet och så började de käka...  
 
 
Jag gick ner i hagen för försökte locka med mig hästarna så de skulle få lite koll på hur stor hagen var. De följde med en liten bit...
 
 
Jag ville att de skulle på kolla på att det finns massor med mat längre fram i hagen...
 
 
 
Gräset i hagen är förvuxet så det är typ en meter högt. Att det är förvuxet är bra för Bianca - hon kommer nog bli lite tjock, men fångrisken är inte lika akut som tidigare på betessäsongen.
 
Gräshöjden gör att Bianca har mat i "ståhöjd" ;-)
 
 
Lämnar nöjda pållar i hagen...
 
 
När vi kom hem igen så fyllde jag på ytterligare två dunkar vatten. Och när T och Lexi var redo för att åka in till lägenheten, följde jag och min cykel med. Vi stannade till vid hagen och ytterligare vatten hälldes upp i hästarnas vattenkar. Totalt fick de 60 liter och det räcker tills i morgon i alla fall.
 
T och Lexi for alltså vidare till lägenheten och jag cyklade tillbaka hemåt. Väl hemma fick det bli lite trädgårdshäng för mig och Lillan. Lite att käka och datorn - fördelen med trådlöst modem och att trådgårdsgruppen stod i skuggen. Går faktiskt att sitta ute och surfa ;-).
 
Vid 20-snåret tog jag och Lillan en promis för att kolla till pållarna. Det var tur att vi gjorde det. Någon av pållarna hade fastnat i undertråden och slitit av den. Pållarna var kvar i hagen och betade för fullt. Jag fixade undertråden så staketet var helt igen och så knallade vi hemåt igen.
 
Resten av kvällen kommer nu tillbringtas framför TV:n för jag ska kolla på Morden i Midsomer. Alltså blir det inte rolgare än så här idag.
 
/Lizzie

15/7 Måndag - 50-årsfirande...

Så var dagen F här, F som i den stor Födelsedagen ;-). Idag fyller jag alltså 50 år - måste säga det hela tiden för att själv fatta ;-). Känner mig inte speciellt gammal...
 
Bemärkelsedagen började i vilket fall som helst i vanlig ordning med att ge hästarna sitt frukosthö innan jag fixade frukost åt mig själv. T och Lexi var i lägenheten så det där med födelsedagsfrukost på sängen, det fick jag allt fixa själv ;-). Det fick bli frukost framför datorn. Vädret för dagen var lite halvbra, mer sol än i går, men det blåste lite.
 
Började dagen lugnt med andra ord. Idag var det inte mycket som behövde piffas till - städat har gjort i typ en vecka och det fick duga idag också. Lite småpyssel är det ju alltid och när T kom vid 10-snåret så satte vi igång med att lägga ihop två tårtor. Fyllningen består av vispgrädde och jordgubbar - enkla att göra men det trixiga är att flytta bottnarna över till en bricka utan att de blir helt massakrerade. Med gemensamma insatser av mig och T utrustade med två stekspadar var så gick det galant :-D.
 
En tårta med flagad mandel i marängen och en utan mandel.
 

Fixade undan disk och lite annat småplock i köket. Vid 11.30 så var det dags att få i sig lite mat. Även idag blev det potatissallad och fläskfilé från lördagens party. Funkade bra idag med :-). Jag vet ju att det blir fikakalas resten av dagen och någon gång måste jag få i mig riktig mat. Lika bra att det fick bli gjort mitt på dagen.
 
Det hade börjat blåsa upp rejält men det funkade att sitta i partytältet. När vi käkat klart och jag började förbereda för kaffekalaset så fixade T med extra stormlinor. Han tog helt enkelt elrep som stormlinor och förankrade med flera extralinor runt tältet.
 
Jag småpysslade lite inne och när det var klart började jag förbereda för kaffekalaset. Hade noll koll på hur många som tänkte dyka upp idag. Innan jag gick på semester bjöd jag in arbetskamrater på kaffekalas under em. Visste att några skulle komma, men inte exakt hur många. De flesta har ju semester och är bortresta.  Av mina vänner så var de flesta på plats i lördags.
 
Jag dukade i alla fall upp för 12 personer så fick jag se hur långt det skulle räcka :-) och det fick bli i partytältet för att vi inte skulle blåsa bort!! De extra stormlinorna visade sig behövas.
 
 
Mormors gamla linnedukar kom till pass och jag har bullat upp med mina favoritkakor...
 
 
 
 
Vid 14.30 kom första arbetskamraten, vi fick sedan vänta på resten av gänget. De blev lite sena pga att vissa saker var tvungna att fixas på jobbet - och så är det ju. Vid 15-snåret kom de i alla fall - och det var 4 stycken av mina arbetskamrater som kom - resten hade förhinder pga semester eller arbetet. Efter lite rundvandring i trädgård och så gos med kattungarna blev det så kaffekalas - och partytältet höll trots att det var full storm ute. Från förvaltningen fick jag en fantastisk vacker blomsterbukett och av mina närmaste arbetskamrater en påse med massa goda ostar och så tunnbröd. Mums - kommer passa perfekt till portvinet jag fick i lördags.
 
Vid 16.30-snåret av arbetsgänget tvungna att fara vidare och jag hann precis fixa om dukningen och kakfaten inför nästa omgång. Vid 17-snåret kom min barndomskamrat Pysseltrollet med man och yngsta dottern, strax därefter så kom min kamrat IC-L och hennes man. T hade farit iväg en sväng under tiden som mina arbetskamrater var här - han drog till skogen en stund med Lillan, och kom lagom tillbaka till nästa omgång av kaffekalaset.
 
Alla lät sig väl smaka av kaffebrödet och jag hade ytterligare presentöppning :-D. Av IC-L och man fick jag den jättefina  tekannan och frukostkoppar inkl matchande servetter. Jag hade även en ytterligare present att öppna och det var ett paket som min syster från England skickat med posten. Det kom i fredags - men  jag har väntat med att öppna det. Från systeryster fick jag en jättefin receptbok för cupcakes
 
 
Av Pysseltrollet + familj fick jag en jätteläcker blomsterampel - jätteroligt då jag funder länge på att skaffa en, men det har inte blivit av... Nu ska jag bara hitta en vägg där den gör sig bra :-)
 
 
Och så är jag tvungen att lägga in en bild på den vackra buketten jag fick från förvaltningen!
 
 
Sällskapet var kvar en bit in på kvällen och några ytterligare gäster dök inte upp. Jag har en hel del tårta över - så jag hoppas det dyker upp lite fikasuget folk de närmaste dagarna ;-). Inte bra om jag är tvungen att käka upp allt själv nämligen...
Resten av kvällen tog jag det lugnt. Kände mig lite lätt trött - det är jobbigt att fylla år ;-). Eftersom det fortfarande blåste full storm så fick det bli soffhäng i partytältet. Lillan, som mest fått suttit instängd idag pga alla besökare var tämligen nöjd med att ha matte för sig själv. Det var också lite småkyligt ute så det där med filt tyckte Lillan var en bra idé ;-)
 

Varmt och mysigt och matte satt ju stilla i en hel timme knappandes på datorn (tackade för alla gratulationer på FB)
 
Strax innan kl 22 så var det en sista koll av pållarna i hagen och kvällshö serverades. Jag själv förpassade mig in i huset och det får nu bli lite TV-tittande som avslutar den här födelsedagen!
 
Tack ALLA för ett underbart födelsedagsfirande :-D
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 

14/7 Söndag - En hyfsat lugn dag...

Vaknade 9 och var inte sådär jättepigg - kändes i kroppen att jag haft fullt upp igår ;-). Idag var det inte läge för något frukosthäng - mulet och lite småkyligt var vädret idagl T var jättetrött, men så hade han gått och lagt sig ännu senare än jag ;-). Så diag intog jag min frukost framför datorn under tiden som jag slösurfade. För övrigt så tog jag det tämligen lugnt på fm. När T vaknade till liv så hände det inte mycket mer.
 
Pållarna mådde i alla fall bra av dagens lite svalare väder. Inga bromsar i farten så pållarna höll till uppe i vinterhagen typ hela dagen. Finns lite grönt att tugga på där.
 
Även om man inte gör någonting så blir man till sist hungrig och vid 13-snåret fick det bli lite mat i form av rester från gårdagens kalas...
 
Smakade väldigt bra idag också! Mums :-)
 
 
Efter den goa maten så blev det en liten utflykt till Marieberg. Den fina klockan som jag fick av T i present, hade lite för långt armband. Det är ett metallarmband och vi for iväg till klockaffären där jag fick hjälp med att ta bort 3 länkar. Då passade klockan perfekt :-). Vi gick och spana lite i affärer när vi ändå var i Gallerian innan vi for hemåt igen.
 
När vi var hemma igen så blev det lite fika och jag käkade lite överbliven glass från igår. Läste dagens aftonbladet och bara tog det lugnt.
 
Framåt kvällen så var det i alla fall dags att göra lite vettigt. T slängde ner hö från höloftet och pållarnas höpåsar fixades iordning. Därefter tog jag itu med lite fix inför morgondagen. Nämligen att baka tårtbottnar. Jag har ingen aning om hur många som kommer. Det är ju så i semestertiden ;-). Blir det tårtbottnar över går det alltid att lägga dem i frysen till något annat trevligt tillfälle :-)
 
T hjälpte mig med den första tårtbotten, men sedan var han tvungen att fara in till lägenheten och hålla lite koll på den. Jag fortsatte med tårtbotten nr två, tänkte göra bottnar till tre tårtor. Dock tog jag en paus efter tårtbotten nr 2... det blev en fin kväll och jag ville vara lite ute. Hämtade en hink och passade på att rensa lite ogräs i rabatterna framför huset. Jag gick också lös på blomlådorna och tog bort vissna blommor och såg till att de fick vatten.
 
När jag ändå var i farten så fixade jag med katterna också. Gjorde rent alla sandlådor och fyllde på mat och vatten. Kattungarna har ju börjat käka torrfoder så det går åt lite kattmat ;-). Fixade även katterna ute i sadelkammaren  innan jag tog itu med den sista tårtbotten.
 
Jag har bakat bottnar som är häften sockerkaksbotten och så med ett marängtäcke. De två första bottnarna innehåller mandel i marängen.
 
 
 
 
Den sista tårtbotten har jag skippat mandeln. Har vänner som är mandelallergiska och de ska också kunna käka tårta :-).
 
Närt bakningen var över för idag så städade jag köket och det blev fullt i diskmaskinen så den fick jobba lite. När köket var fixat fick det bli en sista vända ut för kvällen. Pållarna fick sitt kvällshö och jag tjeckade av dem så att allt var bra med dem.
 
Nu får det i alla fall bli soffhäng resten av kvällen och lite TV-tittande. US Marsalls går på 3:an och det får duga i brist på annat :-)
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

13/7 Lördag - Födelsedagsfirande del 1...

Så var det dags för födelsedagsfirande del 1... Och jag hade verkligen vädrets makter på min sida. Var faktiskt lite orolig förra veckan när solen lös med sin frånvaro. Tror istället att denna lördag visade sig bli årets varmaste dag hittills.
 
Jag vaknade vid 9 och det blev en snabb frukost. Jag hade typ 1000 saker kvar att göra innan gästerna skulle anlända. Alltså bara kavla upp ärmarna och sätta igång! Dagen gick åt till följande aktiviteter.
* T skalar 6 kg färskpotatis - tack gode gud för elektrisk potatisskalare!! Potatisen kokas i 2 stora kastruller.
* Jag blandande iordning salladsdressing och örtagårdssås. Under tiden städar T kattrummet.
* Jag tvättar av glasdörren och insidan av fönstren i kattrummet.
När detta är gjort åker till in till stan för att kolla till lägenheten och shoppa present åt mig :-)
 
Jag fortsätter ensam med följande göromål:
* hackar iordning purjolök och gul lök som läggs i två stora skålar. Toppar dessa med 3 kg kokt färspotatis i varje skål. Gör iordning vinägerdressingen och häller över den varma potatisen. Blandar runt och så långt var potatissalladen klar. På med plast.
* steker 2,5 kg fläskfilé
* under tiden som fläskfilén svalnar så stryker jag de dukar som ska läggas på småborden i vardagsrummet då dessa tvättades i går. Plockar också undan det sista småplocket, som t ex smutstvätt osv. Bäddar sängarna etc...
* Skriver iordning 10 st tipspromenadfrågor och gör också tävlingsprotokoll till kvällens lagtävling.
* blandar iordning örtmarinaden och skär fläskfilén i skivor som sedan läggs på stora fat och marinaden hälls över. På med plast.
 
T kommer tillbaka efter sin 3 timmar långa tur in till stan! Och förberedelserna fortsätter.
* jag tvättar rent alla utemöbler. T ställer in utemöblerna i partytältet.
* T och jag blåser upp luftbalonger och hänger upp ett gäng i partytältet.
* T dukar i partytältet
* jag grillar crostini - jätteskönt att stå vid ugnen när det typ är 35 grader varmt ute!
* jag förbereden båldrickat och T bär iväg bålen och maten till jordkällaren. I jordkällaren står redan det vita vinet, all öl och cider. Bra med jordkällare dagar som denna.
 
Jag förpassar mig till duschen för en uppfräschning - på med klänning, fixar håret och så lite smink. Fortsätter sedan med:
 
* sätter upp lapparna till tipspromenaden
* lägger upp mingelmaten snyggt på lite olika fat. Det var ölkorvar, cocktailtomater, svarta oliver, gorgonzola, briost, ett par olika sorters kex, crostini, men hemmagjorda färskost och så bålen så klart. Fram med olika glas, tallrikar och servetter. Hade ett bord extra över och kunde ha mingelmaten utanför partytältet.
 
Och så strax innan kl 18 kom den första gästen och sedan droppade det in i stridström tills alla hade kommit. Två personer kunde inte komma, så vi blev 15 istället för 17 - alltså visste jag att mat och dryck skulle räcka ;-).
 
Alla deltog i min tipspromenad och frågorna handlade om lite allmänbildning ifråga om mig som person :-). Festdeltagarna bestod av mina "hästkompisar", "oriflamedamer" och ett par arbetskamrater. Att vi blev 15 stycken tycker jag är bra jobbat så här mitt under semestertider :-D.
 
Vi käkade lite mingelmat, vin, öl, cider eller alkoholfritt hade jag att bjuda på. Nu låg partytältet i skugga - och det var riktigt skön tempeteratur i tältet :-)
 
 
Alla presenterna samlades på ett ställe - och självklart kom ju Tussan och charmade allihopa innan hon placerade sig på det största paketet. Någon var ju faktiskt tvungen att hålla koll ;-)
 
 
Det är kul att fylla jämt - massor av fina presenter får man :-)
 
 
Under tiden vi småkäkade så drog vi den rätta raden för tipspromenaden. Det var 4 stycken som hade 9 rätt av 10 frågor - det är bra jobbat! Som tur var hade jag en utslagsfråga - en liten påse havre som de fick gissa vikten på. De fyra som hade 9 rätt fick så välja mellan lite hemmagjorda vinster, lingonsylt, citronmarmelad, apelsinmarmelad och syltade kantareller :-). Uppskattade vinster!
 
Sedan började det roliga - att öppna alla fina presenter och visst! Det gäller ju faktiskt att matcha kläderna till paketen ;-)
 
 
Efter den stora paketöppningen fick mina kamrater lite aktiviteter att utföra. På baksidan av varje svarslapp hade de en siffra - vips så var de indelade i 3 olika lag. Aktiviteterna bestod av 3 olika typer av "pricka-rätt-aktivitet". Kast med ringar, pilkastning och så luftpistolsskytte - det sistanämnda tyckte alla var roligast - och också det de minst förväntas skulle hända hos mig ;-)
 
 
Jag fixade snabbt ihop en sallad och huvudrätten bars ut. Det blev alltså hemmagjord potatissallad med vinegrettisås, örtmarinerad fläskfilé, vanlig sallad, hemmagjord vinegrettidressing och så örtagårdssås. Mums!
 
Efter varmrätten så vankades det förstås kaffe och efterrätt... Och under tiden som efterrätten tinades upp lite ficka alla som ville gå husesyn - och det ville de ;-). Till sist så var glassen lagom upptinad och kaffet och te färdigbryggt.
 
En helt fantastiskt god glass som heter "Ingegerds engelska glass" och finns i kokboken "Annas mat" - till denna serverades det blandade bär, hallon, björnbär, blåbär och vinbär (köpta)
 
 
Det blev mysigt i partytälet när det började mörkna på. Lyktor i taket och på borden gjorde att det blev mysig stämning!
 
Tack alla vänner för en himla trevlig och minnesvärd födelsedagsfest :-)
 
 
Och kanonfina presenter fick jag också!! Av T fick jag en ursnygg Citizen armbandsklocka, som jag gått och dregglat över länge :-). Det förväntade jag mig inte, då han redan shoppat andra prylar åt mig :-).
 
 
 
När gästerna så avvikit plockade vi undan allt och kvällen avslutas en stund i soffan för att gå ner i varv... inte helt lätt efter en dag som denna!!
 
Bättre än så här blev det alltså inte idag :-)
 
/Lizzie

12/7 Fredag - Sista rycket...

Idag var det dags för sista städrycket inför min födelsedagsfest. Dock började dagen som vanligt att jag vaknade av mig själv vid 9:30-snåret. Pållarna fick sitt morgonhö och jag fixade sedan frukost till oss tvåbenta. Frukosten intogs i trädgården och det var en helt underbar morgon.
 
Så satte jag igång med resterande städning av huset. Fönster är tvättade i hela undervåningen, förutom verandan som utnyttjas som kattrum. Verandan ligger i söderläge med fönster åt alla håll och inte riktigt läge för fönstertvätt mitt på dagen. Alltså avvaktade jag med dessa fönster till framåt kvällningen.
 
Vardagsrummet fixade jag ordentligt igår, och kvar där var endast lite extra dammsugning och moppning av golven. Däremot har jag inte gjort någonting åt övervåningen. Övervåningen innehåller 2 sovrum, toa, hall och 3 vindsgarderober. Fönstertvätt få bli någon annan dag, jag inriktade mig på att damma, vilket var välbehövligt... Lexi fäller och i mitt sovrum hade jag fullt med rätt stora "schäfervalpar"... Inte klokt hur mycket päls som kan komma loss från en vovve ;-).
 
T hjälpte mig också att ta loss alla taklampor, har typ plafonder överallt i olika former. Nackdelen med lågenergilampor är ju att de är långlivade. När man inte behöver byta lampor, blir det inte av att man dammar ur lamporna. Dessa var fulla med döda flugor och tjockt lager med damm... Det kanske är tur att man ska ställa till med kalas någon gång ibland - så man får en anledning till att storstäda... ;-)
 
Det tog ett par timmar att få ordentligt städat på övervåningen, det inkluderade även städning av toan. Vilket innebar att jag skrämde slag på kattungarna med dammsugaren... *harkel*. Men kittisarna är 6 veckor och rätt busiga. De hoppar i vattenskålen, springer sedan i sandlådan... resultat är "leriga" tassavtryck över hela golvet... Dammsugaren var i alla fall ett korvarigt obehag och de vågade sig snart fram igen :-)
 
När jag var klar med övervåningen fick det lite mat ute i trädgården och en stunds vila innan jag gjorde klart undervåningen. På undervåningen behövde jag i alla fall inte damma som en galning - det mesta har jag fixat under tiden som jag tvättat rent fönster. Men lite småplock var det i alla fall. Strök lite stryktvätt och fick undan den. Mesta tiden fick jag lägga på köket eftersom alla köksluckorna behövde torkas rent. Jag för ett ständigt krig mot alla miljoner flugor... Jag hatar verklig fluglortar och mot vit köksluckor så syns de väldigt bra... Under tiden som jag städade så fick tvättmaskinen jobba, alla husets filtar blev tvättade - om det blir kallt i morgon kväll kan det vara bra att kunna ta fram rena filtar till gästerna ;-).
 
När så städningen var avklarad var det bara att torka svetten ur pannan och vi for in till stan. Först åkte vi iväg och kollade till lägenheten. Sedan var det dags att shoppa hem maten - med lång inköpslista for vi iväg till Willys och så handlade vi hem ingredienser till morgondagens meny. Jag tycker alltid att det är svårt att laga mat till många personer. Lite pinsamt om det tar slut och folk inte blir mätta, därför har jag räknat på att behöva laga mat till cirka 20 personer och det är 17 som tackat ja till inbjudan. Då borde maten räcka ;-).
 
Väl hemma igen packade vi undan kylvarorna. Tack och lov behöver ju inte grönsaker ligga i kylskåpet - för där blev det fort fullt ;-). Fixade sedan iordning kaffe och macka - för det var det enda jag orkade fixa i ätbar väg... och så fick det bli trädgårdshäng...
 
Det var himla skönt med välförtjänt vila och jag fick också snart sällskap. En kelsjuk Nalle kom och parkerade sig i mitt knä. Med en spinnande katt på magen - då flyttar man sig inte i första taget :-)
 
 
Efter trädgårdshänget var det dags att sätta upp partytältet igen. Fram med alla delarna och så monterade ihop det. Är det relativt enkelt att sätta upp även om det tar lite tid. Längsta tiden tar det att få upp alla väggarna och när de var på plats och spänt jämt över alla sidorna så fästes stormlinor och stolparna i marken. Vill ju inte att tältet ska blåsa bort... 
 
Vips så var den här dagen slut, men jag var inte klar ännu ;-). Morgondagen kommer att tillbringas med att laga mat och piffa till partytältet. Jag har fortfarande kattrummet kvar att städa, för det hann jag inte med idag...
 
Jag gjorde en lista över vad som ska göra i morgon och i vilken turordning. Resultatet av denna lista blev att jag fixade efterrätten nu i kväll. Den ska tillbringa några timmar i frysen och jag satte alltså igång. Efterrätten jag fixade till är hemmagjord glass, och jag gör inte i glassmaskin. Denna glassen blir inte bra i glassmaskin och dessutom skulle jag göra glass för 20 personer... Alltså tillbringade jag resten av kvällen med att vispa äggvitor i en bunke, grädde i en bunke och socker, äggulor och smaktillsats i en tredje bunke. Detta i 4 omgångar.... Vid 24-snåret var jag klar och alla glassformarna låg i frysen...
 
Hemmagjord glass färdig för frysen :-)
 
 
 
Nu ska jag förpassa mig till soffan för välförtjänt vila framför TV:n innan jag tar en närmare titt på kudden.
 
/Lizzie
 

11/7 Torsdag - Fönstertvätt....

Solsken igen - och idag fick det bli fönstertvätt av vardagsrummets fönster. I vardagsrummet har jag fyra fönster, ett som vätter åt norr, två som vätter åt öster och ett som vätter mot söder.
 
Men innan jag tog itu med fönstertvätten så kollade jag först till pållarna och gav dem en omgång hö. Fixade sedan ordning frukost, väckte T och så fick det bli soffhäng ute i trädgården.
 
Riktigt skönt väder var det och svårt att ta itu med saker och ting. Och inte blev det bättre av att jag fick upp en kompis i knät. Tussan bestämde sig för att jag behövde sitta kvar i trädgården en stund till ;-)
 
 
När Tussan tröttnat på att ligga och spinna i mitt knä, då satte jag fart. Fixade iordning mig själv och så tog jag itu med fönstertvättande. Först ner med gardinerna och plockade ur blommorna och så satte jag igång.
 
Att tvätta fyra fönster - det tar en stund. Dessutom var det varmt ute och jag orkade inte jobba så fick det ta den tid det tar och halvvägs genom jobbet fick det bli en fikapaus... Under tiden som jag tvättade fönster så höll T på med att fixa ny elrep till vovarnas staket. Någon gång ska jag ha ett snygg trästaket, men eftersom elrep funkar för att hålla kvar mina vovvar på tomten så får det funka i nuläget. Eftersom det var rejält varmt ute så fick det bli lite flädersaft med is också. Välbehövligt.
 
 
Tvättade klart fönstrena och T fixade lite mat - fick bli kroppkakor *mums*. Efter maten svidade vi om och så drog vi till stan. T skulle shoppa något på Jula, så vi åkte dit först. Därefter fortsatte vi till Systembolaget och vi shoppade vin, öl och cider till lördagens kalas. Vi shoppade ordentligt, men vi får lämna tillbaka det som inte kommer att gå åt.
 
Innan vi for hemåt så fick det bli ett besök på ÖB där jag shoppade engångsutrustning, muggar, vinglas, stora och små tallrikar, och lite annat smått och gått. Så var det full fart hemåt.
 
Väl hemma så fick det bli lite trädgårdshäng, det var en skön kväll, innan jag satte fart med att göra klart i vardagsrummet. Alla fönster var tvättade, men nu behövdes det upp gardiner och krukväxterna skulle på plats.
 
Så fram till kl 21 körde jag stenhårt ;-) - och så fick det bli Kommissarie Lewis på Kanal 5 som avslutar min kväll.
 
Så detta är allt för idag.
 
/Lizzie

10/7 Onsdag - Grådag...

Idag var det en regnig och gråtrist dag. Pållarna behövde inte ha något insektsmedel på sig i alla fall och verkade tycka det var tämligen skönt med lite regn.
 
Eftersom T och Lexi for in till lägenehten för att kola läget och invänta paket som ska levereras av UPS. Ny ljuddämpare till Hondan är på väg...
 
Alltså blev jag och Lillan själva hemma och hur pigga upp sig en dag som denna? Det fick bli en innedag med lite bakning :-). Började med att sätta en deg på jäsning - planen var att baka kanelbullar. Så efter sedvanlig jäsning, och så utbakning, spred sig snart doften av nybakta kanelbullar i mitt kök.
 
Doften av nybakta kanelbullar och nybryggt kaffe piggar upp väldigt bra en grådag som denna :-)
 
 
Sjävlklart har jag mumsat i mig ett par stycken tillsammans med kaffet ;-).
 
Innan jag tog itu med nästa bakningsomgång för jag ute och kollade till katterna i sadelkammaren. Prickans lilla tjej växer och busar runt i sadelkammare...
 
Här smyger vi fram...
 
 
Väl inne i huset igen tog jag itu med en hög med stryktvätt. Bland annat så strök jag överdraget till kökssoffedynan. Efter lite pyssel så var överdraget på plats plus en skyddande trasmatten ovanpå eftersom katterna gillar att ligga i soffan. Döm om min förvåning när jag bara vända mig om så vips låg där en hund i soffan. Brukar ju vara katterna genast slänger sig på något nytvättat, inte vovven...
 
 
Jag upptäckte också att katterna bröt mönstret på mer än ett sätta. Mina matsalsstolar är ju fixade med nytt sitstyg och dessa har  *peppar, peppar* katterna hittills inte brytt sig om att varken ligga på, kloa sönder eller kräkt ner dynorna. Istället så har Nalle occuperat högen med det GAMLAsmutsiga tyget... där låg han och sov så skönt...  - katten måste vara sjuk!
 
 
När jag var klar med stryktvätten så började jag med nästa omgång bakning. Kvar att baka till min födelsedag på måndag är bottnarna till hallontartletter. Blandade ordning smeten, smörjde och mjölade 30 st veckande plåtformar - urk  - det tog sin lilla stund... Gräddningen gick däremot smidigt. Och så var allt färdigbakat - ja förutom tårtbottnar, men det får jag göra på söndag :-)
 
Lagom när jag var klar med mitt bakande så kom T och Lexi tillbaka. Hans bildelar hade kommit, förutom ljuddämpare så var det ett par krängningsdämpare som kommit också. Så han låg under bilen resten kvällen, men jag hörde inga svordomar så det verkade gå rätt smidigt ;-).
 
Jag roade mig inne med att grundligt skura min toalett inklusive tvätt av fönstret. Det behövdes... dammigt blir det... Och det tog en stund innan jag var klar - välbehövligt med andra ord ;-).
 
T blev klar med bilen och allt funkar som det ska. Skönt att slippa åka i ett "reaplan" ;-).
 
Roligare än så här blev det inte idag!
 
/Lizzie
 

9/7 Tisdag - Lite fönstertvätt...

Sov tills jag vaknade, vilket var vid 9-snåret. Skönt! :-) Under tiden som jag bryggde kaffe gick jag ut och gav pållarna frukosthö - snabb koll av dem så det inte hänt något under natten. Allt lugnt med kritterna.
 
Gick upp till altanen med frukost, väckte T och så fick det bli altanhäng ett stund. Dock inte så länge eftersom planen var att tvätta fönstret i Tvättstuga/duschrum. Det måste göras innan solen närmar sig syd/västläge.
 
Alltså fixade jag iordning mig själv rätt fort. Fick fart på T eftersom han var tvungen att hjälpa till. Jag är nämligen för kort - hjälper inte ens med trappstegen som jag har. Jag stod inne i tvättstugan/duschrummet och var handräckare åt T som stod ute på trappstege och mina fönster var snart som nya :-).
 
Innan jag fixade ordning med gardin osv, fortsatte jag med det västra fönstret i mitt kontor. Lika bra att få det gjort innan solen kom fram. Varmt och skönt var det i alla fall. Fördelen med att inte ha tvättat fönstren sedan förra sommaren är att det blir ett strålande resultat *fniss*. Helt plötsligt ser man ut *harkel*.
 
Jag gjorde rent blomkrukor från damm och spindelväl. Putsade rent prydnadssakerna och placerade tillbaka prylarna på fönsterbrädan igen. Fram med en gardin till duschrumsfönstret och strök denna innan den hängdes upp.
 
Även om jag inte var klar med det andra fönstret på kontoret, tog jag fram de nya gardinerna. Lika bra att stryka allt när jag ändå var i farten. Längderna till fönstret som var klart, hängde jag upp.
 
Efter denna kraftansträngning fick det bli lite mat och kaffe. Vi bytte sedan om till lite mer presentabla kläder och for in till stan för att kolla till lägenheten. T väntade på en ny ljuddämpare till sin bil, men det visade sig att vi precis missade leveransen. T trodde han skulle få en avi, men det var personlig överlämning vid dörren av UPS. Efter ett telefonsamtal med deras kundtjänst, var leveransen inbokad till i morgon eftermiddag istället.
 
När vi var klara vid lägenheten blev det en sväng till ÖFK där jag skrev på årsmötesprotokollet och snackade lite med folk. Otålig T satt kvar i bilen och väntade... han ville åka till Jula... ;-)
 
Alltså blev det en sväng till Jula där T shoppade ett tändstift till sin grästrimmer, även badmintonbollar fick följa med. T muttrade något om att han skulle "motionera Lizzie" - förstår ingenting... ;-).
 
När vi var klara i stan och var på väg hemåt så visade det sig att det skulle bli lagom att åka på visning av en fastighet i bygden. På nätet finns inga bilder från den gamla ladugården och eftersom det ingår 14 hektar mark till fastigheten ville jag kolla ifall det skulle fungera som hästgård. Jag har ju dåligt med mark - det och i kombination med galen granne gör att jag var lite nyfiken på denna fastigheten.
 
Tyvärr så visade det sig att lagården inte gick att använda för att få ett lagligt stall. Det fanns dock en loge som skulle gå att bygga om och få ett tämligen rymligt stall med 6-8 boxar. Dock skulle man behöva lägga på en miljon till i byggnation och upprustning av boningshuset. Dessutom så kände min känsliga näsa att huset är totalt inrökt och kräver total sanering. Om man själv röker är det inga problem... men jag är allergisk mot cigarettrök - på riktigt!
 
Så tyvärr, jag får stå ut med att jag inte har någon egen mark. Men som tur är har jag andra snälla grannar - nästa vecka får jag låna ett bete till mina pållar - så de i alla fall några veckor får käka enbart gräs. Betet är förvuxet nu, men med tanke på shettisen så är det nästan bara bra...
 
Väl hemma igen så var kl 18.30 och vi var utsvultna igen. T satte igång grillen och så fick det bli grillad korv - som vanligt ;-). Maten gav mig lite förnyad energi och jag tog itu med det andra fönstret på mitt kontor. T höll på och grejade ute, men det var inga problem. Detta fönstret nådde jag när jag stod på trappstegen. Däremot så fick T hjälpa mig med att tvätta målningen eftersom mitt skrivbord är lite i vägen, eller om det nu är mina armar som är för korta...
 
Fönstret jag fixade på fm fick två längder, medan fönster nr två fick en gardinkappa. För första gången i mitt liv så har jag storblommiga gardiner... men det blev rätt bra :-). Om inte annat är det skönt att se ut ;-)
 

Nöjd med dagens insats fixade jag pållarnas höpåsar och det blev en kvällstur i hagen. Det hängde regn i luften och det var alltså inga flygfän i luften. Visiterade pållarna och allt var bra med dem. De var mest intresserade av maten ;-).
 
Mycket mer än så här händer inte idag. Resten av kvällen får bestå av soffhäng och lite TV-tittande. Ute hällregnar det i alla fall...
 
/Lizzie

8/7 Måndag - Städning...

Stor sol idag också och efter att pållarna fått sin frukost fick det bli frukosthäng på altanen. Filosoferade lite över vad vi skulle göra idag. Jag insåg att det är dags att börja förbereda inför min födelsedag och jag har ett stort hus som behöver fixas till ;-).
 
Så bara att sätta fart. Fixade iordning mig själv och sedan fick det bli lite städning. Dags också att tvätta lite mattor. Tvättmaskinen har alltså jobbat under hela dagen, med en matta åt gången. Lexi har börjat fälla, vilket innebär att det ligger "schäfervalpar" typ överallt. Jag började med en lightstädning på undervåningen - plockade undan pryttlar och dammsugning av golven.
 
Därefter koncentrerade jag mig på köket. Jag har inte tvättat fönsterna sedan förra sommaren.... alltså är detta något som behöver prioriteras då de faktiskt såg förskräckliga ut - och jag som hatar fluglortar... fanns en del...
 
Ner med den gamla gardinerna. Plockad bort alla blomkrukor och småplock. Fram med utrustning och så satte vi igång. T var med som handräckare eftersom jag stod på utsidan och vinglade på en trappstege ;-)
 
Det tog någon timme, men sedan var fönsterna rena och fina. T och Lexi passade då på att fara in till lägenheten en sväng och jag fick roa mig själv.
 
Fortsatte med köket. Plockade fram ett ombyte med gardiner och strök dessa - fick upp dem själv också utan att ramla ner och slå ihjäl mig ;-).
 
Dagens stora insats blev alltså att göra köket presentabelt och känner mig nöjd. Överdraget till soffan är i tvättmaskinen - så det läggs tillbaka någon annan dag.
 
 
Att pyssla så här tar på krafterna och det fick bli lite trädgårdshäng på eftermiddagen. Passade på att kolla till lilla Siri lite. Siri flyttar till ny matte och husse idag - men lilla kissen är totalt ovetandes om händelsen :-)
 
Avslappnad är ordet :-)
 
 
För övrigt har jag inte gjort så himla mycket. Plockat rätt på ren tvätt. Hängt upp tvättade mattor och tvättat mera mattor.
 
Vid 17:30-snåret kom Siris nya matte och husse, och kissen for vidare till sitt nya hem. Tomt blev det, men Siri kommer bli väl omhändertagen och trivas utmärkt i sitt nya hem :-)
 
Jag fixade iordning lite käk och inväntade T och Lexi som var på väg tillbaka. Det fick bli wokad kyckling och grönsaker med sweetchilisås - smakade smasken. Kan mest beror på att jag pysslat hela dagen att jag glömt bort maten...
 
Oktawia och Bianca har fått tillsyn några gånger under dagen. Sprayat med insektsmedel 2 gånger och det verkar funka hyfsat mot bromsen. De har i alla fall inte verkat märkbart irriterade. och behövde således inte komma in någonting under em.
 
Trädgårdshäng fick det bli resten av kvällen då det var en riktigt skön kväll - sommar när det är som bäst :-)
 
Roligare än så här blev det inte idag!
 
/Lizzie

7/7 Söndag - Lite lätt trött...

Inatt fick pållarna sova ute - det börjar bli dags för den årliga skurningen av stallet och då måste pållarna vara ute dygnet runt tills stallet torkat. Nu när det känns lite säkrare med pållans dräktighet kan de få börja sova ute. Passade bra att börja inatt eftersom jag var ute på roligheter igår kväll. Det var riktigt välbehövligt med sovmorgon - kom hem sent och sov som en stock till 9.30. Så skönt att sova tills man vaknar. Sist jag hade någon sovmorgon var under semestern förra sommaren.
 
När jag väl kravlat ur sängen så fick det bli frukosthäng på altanet - där blev vi sittandes ett tag - så skönt att bara ta det lugnt. Dessutom var jag rätt trött efter gårdagens sena kväll ;-).
 
Så småningom var det dags att röra lite på sig. Jag reagerade på att det var ett sabla liv på skatorna utanför köksfönstret. Tittade ut och såg hur mitt häckande skatpar terroriserade stackars Nalle. De ryckte honom i svansen och kattstackarn försökte låtsas som ingenting...
 
Finns det några större retstickor än skator... ännu värre är de när de har ungar... detta paret har en unge som just då kravlade runt i buskarna. Därför var de mer på stackars Nalle än vanligt...  
 
 
T och jag satte lite fart och så for vi iväg till Bauhaus. Där shoppade T lite grovbetong, närmare bestämt 8 säckar. Här ska det gjutas... När vi var klara på Bauhaus blev det en tur till Willys och vi shoppade lite mat med hem. Vi hade inte käkat mat innan vi åkte in till stan och det kändes. Jag har var helt utsvulten och blev om möjligt ännu tröttare.
 
Efter shoppingen var det full fart hem och väl hemma så trodde jag att vi skulle fixa käk på en gång, men T skulle greja lite ute först. Men till sist så satte han igång grillen och så grillade vi korv. Jag var alldeles för trött, hungrig och vresig för att hitta på nåt annat avancerad maträtt... Efter att tryckt i mig ett par korvar med tillbehör så kände jag mig genast på mycket bättre humör. Dock var jag fortfarande seg så det fick bli en mugg kaffe också och lite vila i form av lite slösurf framför datorn.
 
Till sist så piggnade jag till i alla fall - det var ju strålande väder ute och riktigt varmt och skönt. Därför roade vi os med att städa vinterhagen. T hade börjat mäta ut vart vi ska börja gräva för plintar till pållarnas vindskydd. Han hade också börjat kratta upp träcken i ratorna i vinternhagen. Eftersom jag inte har så stor hage så gäller det att städa bort gammalt hö och träck. Tillbringade några timmar så här fram på kvällningen med att kratta upp gammalt torrt gräs och kratta ihop högar med gammal träck.
 
Det gamla torra höt eldade T upp på plats och träcken fraktas iväg till dygnhögen.
 
Nystädad vinterhage - längst bort på stallet ska det byggas ett vindskydd.
 
 
 
Självklart så utnyttjar T sin lilla trädgårdstraktor och sin lilla vagn för att forsla bort träcken ;-)
 
 
Jag hade räfsat utan handskar... resultatet av detta misstag blev vattenblåsor i händerna... två i varje hand... aj, aj
 
 
Trots blåsorna fortsatte jag  med utepysslet. Jag fortsatte att mocka upp träck i nya hagen. Lika bra att hålla efter träckhögarna eftersom hagen inte är så stor. Pållarna hade vi plockat in på em eftersom de sprang pga broms. Nu var det lugnt på insektsfronten och efter att ha mockat upp 3 kärror med träck fick det räcka för idag. Pållarna blev sprayade med insektsmedel och kvällshöt placerades ut i hagen, och så ut med kritterna.
 
LIte trädgårdshäng blev det sedan för mig och T. Det var en ljummen kväll och skönt att sitta ute. Gäller att passa på när man kan :-).
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

6/7 Lördag - Utflykt igen...

Idag vaknade jag upp till solen! Det känns som om det var rätt länge sedan det var fint väder. Mina fösta två veckor av semestern har det varit lite halvrisigt väder. Så upp, ut med pållarna, in i huset och fixade frukost. Upp till altanen med frukosten. Väckte T och så fick det bli frukosthäng på altanen. Den ligger på övervåningen i västerlänge. Alltså skugga på morgonen. Men inga blöta stolar och varmt ute - då fungerar det väldigt bra att sitta i skuggan :-)
 
Hur som helst, när frukosten och kaffet var slut var det dags att göra iordning mig själv. In i duschen och på med kläder. Drog ut i stallet och fixade med mockningen, fyllde på vatten ute och fixade i ordning höpåsarna. Även stallkatterna blev omhändertagna innan jag var klar i stallet.
 
Planen för dagen var utflykt igen, även idag var det Nora som var målet. Men innan vi drog iväg så fixade jag ordning lite lunch - är ju tvungen att få i mig mat mellan jämna mellanrum. Jag slog också in födelsedagspresent till min kamrat KN som fyllt år. Hon stod också med på dagens schema för besök :-). Alltså om kom en av gårdagens presentpåsar väl till pass. Två stycken gjorde jag igår. Jag valde den vänstra till min kamrat :-)
 
 
När allt var förberett och jag var klar för avfärd så drog vi iväg. Jag hade stämt träff med min kompis LB vid hennes lägenhet i Nora,  men vad vi missat att ta i beräkningen var ju att det fortfarande var "Noradagarna"... Det var tjockt med bilar och vi kom  helt enkelt inte fram i tid. LB bor i centrala Nora. Tur att det finns mobiler ;-). Efter lite om och men var vi på plats. LB tog sin egen bil och vi fortsatte vår resa.
 
Idag var det dags att besöka ett  "föl-BB" :-). LB har sitt sto med föl inackorderad hos en uppfödare utanför Nora. Jag skulle idag bli presenterad för denna uppfödare och kolla in stället för att se ifall jag är välkommen dit med Oktawia när det så är dags för fölet att pluppa ut. Jag vill gärna lämna iväg Oktawia till någon som är van vid fölningar för att få hjälp med övervakning. Jag vill också att Oktawia ska få gå med andra fölston så att fölet får lekkamrater och mamma häst får avlastning med att vakta sin teling. Dessutom är det bra ifall det finns riktigt bra hagar för sto och föl då jag inte har de bästa förutsättningarna för att föda upp fölet hemma. Har man inte så mycket mark så är det bra att gilla läget. För mig är det viktigare att fölet får en bra uppväxt och blir en hållbar häst. Jag har lärt mig den hårda vägen vad dålig uppfödning gör med hästen...
 
Vi var strax framme vid "föl-BB" och det var en jättefin gård med hur stora hagar som helst. Vi gick ner till den hagen som LB's sto och fölis gick i (tillsammans med andra ston och fölisar). Enorm hage, lätt kuperad och en sjö att dricka vatten ur. Bergslagen har ju lite annan natur än platta närkeslätten ;-)
LB's fina fölis :-) 
 
 
Som sällskap fanns det några travföl - vilar skönt :-)

 
Vi väntade in ägaren som för tillfället var iväg på en träning med sin 3-åring. Vi behövde inte vänta länge och under tiden så visade LB lösdriftshallarna, lite olika hagar och stallarna. Allt så propert och redigt ut :-).
 
När så uppfödaren var på plats och hästen omhändertagen bjöds det på fika i trädgården. Uppfödaren berättade om sin verksamhet och hur hon vill ha det med sin hästhantering. Jag berättade om min plan med min blivande fölis och varför jag vill ha mitt sto inackorderad. Vår syn på uppfödning och hästhantering stämde överens och uppfödaren tyckte jag hade en bra plan för mitt blivande föl och jag är välkommen dit med Oktawia för att få hjälp med fölövervakning osv. Det känns jättebra och nu ska jag bara hitta på en lösning för lilla Bianca :-). Fortfarande kan mycket hända, men det är bra att ha en plan :-).
 
Vid 17:30 var besöket klart vid föl-BB och vi for vidare hemåt igen. Nu var det lite bråttom - planen var att jag skulle vara i stan till kl 18 och innan dess behövde jag hem för att byta om och hämta present. Självklart kan inte T's bil flyga... resan hem tog 40 in och jag bytte om i raketfart och så full fart till stan. Kom till KN vid 18:45-snåret och snart var jag ikapp med kaffet ;-)
 
Så min kväll avslutas i glada vänners lag - KN blev jätteglad över presentpåsen och dess innehåll :-D. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 

5/7 Fredag - Lite pyssel...

Idag var jag morgonpigg. Vaknade 6.30 hur pigg som helst, men tyckte det var lite väl tidigt att kliva upp, men strax efter 7 orkade jag inte ligga kvar längre, utan studsade ur sängen ;-). Dagen började lite mulet, men inte så kallt i alla fall. Ut med pållarna och så på med kaffekannan. Det blev sedan frukost framför datorn innan jag fixade iordning mig själv och ajg satte lite fart. Började med de den kvarvarande stolsdynan och snart var jag klar med den. Äntligen var jag klar med byte av sitstyg på alla mina åtta matsalsstolar. Kände mig mycket nöjd med resultatet. Tog itu med nästa pyssel fördagen - full fart ut till stallet och jag fixade stallsysslorna och när jag var klar med stallet bytte jag om och vi for in till stan. Det var dags att handla hem lite virke till pållarnas blivande vindskydd.  
 
Alltså hakades trailern på bilen och vi for in till Byggmax för att shoppa reglar. När vi kom dit så visade det sig att det var fler som pysslade med byggnation så här under semestertiden. De reglarna som var tänkt att vara bärlinor på vindskyddet - de reglarna var slutsålda i den längden som vi behövde. Inget att göra - vi fick i alla fall med oss lite av övriga reglar som vi behövde.
 
Inte bara hästen som kan åka trailer - fungerar alldeles utmärkt att frakta virke i hästtrailern också :-). Så in med reglarna, betalade och så var det full fart hemåt igen.
 
 
 
Väl hemma så lastades virket ur och stoppades in i garaget. Vi fixade iordning lite mat och käkade - kassler och färskpotatis fick det bli idag. Lite kaffe fick det också bli. T och Lexi for vidare till lägenheten en sväng. Jag passade på att tvätta ett hästtäcke - håller på och tvättar mig igenom alla regn och vintertäcke så de ska vara rena och fräscha till kommande kyligare tider. Jag tänkte först ta en repa i trädgården och rensa lite ogräs, men det blåste full storm ute, så jag orkade inte vara ute. Istället passade jag på att sita inne och pyssla lite.
 
Mitt skrivbord var dock fullt upptaget så där kunde jag inte hållas. Mitt skrivbord var upptaget av Nalle. Och han fick ligga ifred där. Istället fick det bli matsalsbordet som jag nyttjade. Nu när det inte låg något tyg på bordet fanns det plats att pyssla istället. 
 
 
Jag hade behov av att fixa lite presentpåsar och jag satt igång. Klippa och klistra - det tar en stund och jag glömde bort tiden.  T och Lexi dök upp igen lagom när jag var klar med två presentpåsar. Jag var stel i ryggen efter att pysslat i några timmar. Det fick vara bra för idag och packade ihop pysselgrejerna. Vilade en stund innan jag tog itu med lite motion av pållan. Stormen hade mojnat så här fram på kvällningen. Det visade sig bli en riktigt fin kväll lämpligt för lite hästpyssel.
 
Alltså in med pållarna och så fixade jag iordning Oktawia för ett pass tömkörning.
 
Oktawia skötte sig bra. Tömkörde i skritt och vi knallade runt i hagen. Nog för att Oktawia är tämligen lugn och harmonisk, men man vet aldrig - damen behöver komma igång lite mer innan vi ger oss ut på vägarna.
 
Vi håller oss på raka linjer, och damen verkade uppskatta motionspasset ;-)
 
När motion och pyssel av Oktawia var avklarat så var det Biancas tur. Borstade ponnyn ordentligt och det uppskattades som vanligt. Ponnyn är värsta kelgrisen ;-). Lexi var tvungen att vara med och håll koll. Placerade sig utanför stalldörren så hon hade koll på Bianca och över området utanför stallet. Kunde ju komma en obehörig katt - och det går ju inte för sig ;-)
 
 
Sötponnyn som uppskattar pysselstund :-)
 
 
När jag var klar med pållarna pysslade jag om stallkatterna. Alla djuren serverades mat och vatten innan stallet släcktes för natten.
 
Min egen kväll får nu avslutas med lite soffhäng - och detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 
 

4/7 Torsdag - Utflykt...

Vaknade upp till en regnig torsdag. Behövde inte spraya in pållarna med en massa flugmedel i alla fall ;-). Det var inte heller läge för frukosthäng i trädgården. T parkerade sig i soffan och jag intog min frukost under tiden som jag slösurfade lite. Dock slappade jag inte så himla länge utan jag satte fart och fixade iordning mig själv. Jag drog till stallet och tog itu med stallsysslorna i lugn och ro. Det hade slutat regna i alla fall, mulet var det. Mulet kan jag stå ut med ;-).
 
 
 
När jag var klar med stallet tog jag itu med lite  kattpyssel, gjorde rent alla sandlådor och såg till att de små sötnosarna hade mat och vatten. Inte för att kissarna var så himla aktiva direkt. Sova i en stor hög är vad som gäller ;-)
 
 
Strax efter 12-snåret var det dags att fara iväg på en utflykt. Vi började med att hämta upp KN och SJL i stan och så for vi vidare till Nora. I Nora var det idag stor loppismarknad på Torget.
 
Och man kan lugnt säga att det var loppis i megaformat :-). Första gången jag och T var på plats, men KN och SJL är garvade besökare :-). Vi kom överens om att sammanstråla vid 14.30 för lite fika och så drog vi iväg bland alla knallarna. T och jag gjorde fynd direkt. shoppade en stor gorillapod för 45 kr och en liten gorillapod för 25 kr. De var nya och oanvända :-O. På netonnet kostar dessa 500 kr resp 250. Vi tjänade in resan direkt! Nöjd vandrade vi vidare och jag hittade snart en snygg porslinsskål från Engelska Masons vista. T hittade ett verktyg, en sk röravskärare till det facila priset 150. Det var tydligen ett "riktigt bra märke" på tången så T var nöjd över sitt fynd ;-)
 
Vi vandrade runt och kollade - mycket prylar fanns det och folk säljer verkligen ALLT!! Även sådant som jag nog hellre hade slängt än försökt sälja ;-).
 
Vi sammanstrålade med kamraterna vid 14.30 och knallade iväg till ett fik där vi mumsade i oss smörgås och kaffe. Jättegod räkmacka blev det för min del :-).
 
Stärkt av fikastunden drog vi en repa till på loppiset.
 
Gäller att kolla noga på borden så man inte missar något ;-)
 
 
Full kommers...
 
 
 
Vid 16-snåret så käkade jag och SJL varsin Nora-glass - man kan ju inte åka till Nora utan att käka Nora-glass ;-). Vanilj och passionfrukt valde jag till min strut och den var himmelsk god :-).
 
Strax efter 16.30 var vi färdigshoppade och då hade jag shoppat en mugg och så istärningshållare (ny i en affär). Vi tog oss till bilen och jämförde våra fynd - alla hade hittat något som man var nöjd över. Så in i bilen och så full fart hemåt. Körde hem SJL och sedan KN innan vi fortsatte hemåt. Vi har också klarat också från regn hela dagen - en riktigt trevlig utflykt blev det alltså :-)
 
Mycket nöjd med dagens fynd! En enkel och stilren tårtspade fick jag av SJL - den tackar jag för :-)
 
 
Och T var nöjd med sitt fynd :-)
 
 
Väl hemma igen så tog vi det lugnt resten kvällen. Grillade lite korv så småningom. Tog hand om pållarna och slappade. När jag i godan ro satt i soffan och kollade på Kommissarie Lewis kom T farandes med Hedvig - fast Hedvig var ingen katt för tillfället. Hon var av modelll träskmonster... :-O
 
 
Damen fick finna sig i att bli avtorkad med en microfiberduk. Resten av kvällen låg hon på en filt hos mig i soffan och spann... :-).
 
Och roligare än så här blir det inte idag - soffhäng resten av kvällen är det som gäller.
 
/Lizzie
 
 
 
 
 

3/7 Onsdag - 45 dagar...

45 dagar - det är viktigt antal dagar när det gäller dräktigheter för häst. Det är nu den lilla fosterblåsan fäst i stoets livmoder. Om det nu inte blir något för är detta gränsen mellan att stoet resorberar fosterblåsan och istället "kastar" (får missfall) fostret. Det är fram tills nu som stoet är känsligt för stress och jag har ju varit hur nojig som helst - knappt vågat gjort något med pållan förutom lite tömkörning. Inte blev det bättre av att jag var tvungen att be hovis dra av skorna på damen, och hon blev otroligt ömfotad.
 
Nu är pållan inte ömfotad längre, utan rör sig bra - frågan är ju ifall det fortfarande är något foster kvar i magen... Dagen började som vanligt med att pållarna fick gå ut i hagen och käka sin frukost. Jag fixade iordning mig själv och tog itu med stallsysslorna på en gång. Vid 10:15-snåret plockade jag in pållarna igen och efter att fixat iordning pass och trailer  var det dags att borsta damen. M1 hade kommit (cyklat ut idag - duktigt!) och när Oktawia var borstad och fått på sig benskydd var det dags att lasta. Damen klev snällt in i trailern och vi for iväg. Vi hade tid kl 11.30 hos seminstationen och färden dit tog 40 min. Väl framme så höll veterinären på och undersökte ett annat sto som tydligt fått problem efter en fölning. De fick undersöka klart stoet och under tiden som vi väntade blev vi bjudna på kaffe och bulle. Oktawia höll sig lugn i trailern och vi behövde bara vänta cirka 10-15 min.
 
Så var det vår tur och pållan var lugn, lite tveksam blev hon när vi kom in i stallet och skulle fram till seminspiltan - det var ju blött på golvet efter föregående undersökning. Och Oktawia giller INTE vatten... men det funkade fint med att lägga ett rep runt rumpan och då följde hon snällt med mig in i seminspiltan :-).
 
Undersökningen gick jättebra och snabbt kunde veterinären konstatera att det mycket riktigt finns ett foster kvar i magen på Oktawia - LYCKA!!!
 
Så himla häftigt att få se fostret på monitorn - nu kan man till och med se ryggraden :-D
 
 
Gud så skönt - nu kanske man kan slappna av - i alla fall lite ;-)
 
Det märks i alla fall att Oktawia är dräktig för hon är mycket mer lugn och harmonisk än vad hon brukar vara. Nästan lika kelsjuk som Bianca - och det brukar Oktawia INTE vara - hon är mer av en diva ;-).
 
Pållan klev snällt in i trailern igen och när jag fått dräktighetsintyget (till väntaföl-försäkringen) så for vi hemåt igen. Väl hemma fick pållarna gå ut i hagen igen och jag packade snabbt ihop stallet och bytte kläder i superfart. Jag hade en lunchdate med mina kamrater KN och SJL - vi skulle mötas inne i centrala stan vid 13-snåret - då åkte jag typ hemifrån ;-).
 
Jag ringde KN på vägen hemifrån och talade om att jag var på väg. Väl framme så hittade jag en parkeringsplats snabbt och endast 20 min försenade kom jag till lunchen - Vi käkade dagens på Ingeborg i stan och för min del blev det en torskrätt - jättegott :-). Efter mat och babbel drog vi en vända på stan och tittade i lite affären innan vi vandrade tillbaka till slottsparken. Vi köpte oss varsin glass och parkerade oss på en parkbänk i solen - där satt vi och babblade och hade det skönt i ett par timmar. Inte klokt var fort tiden går när man har trevligt ;-)
 
Jag var alltså inte hemma igen förrän efter 19-snåret - passade på att tanka bilen också på vägen hem eftersom reservlampan lös. Jag tankar alltid i sista minuten ;-).
 
Men en himla trevlig dag tog snabbt slut och när jag kom hem så blev det ett par grillade korvar - för självklart var jag hungrig igen ;-). För övrigt så tog jag det lugnt. T hade varit ute i skogen med Lillan så han rensade kantareller... doftade gott men tyvärr får jag ont i magen av kantareller *snyft*. Får räcka med att dofta på läckerheterna...
 
Mycket mer än så här händer inte idag - ska smälta det faktum att jag *förhoppningsvis* får en frisk och fin fölis i april nästa år. HUR ska jag stå ut med att vänta så länge :-O
 
/Lizzie

2/7 Tisdag - Stolpyssel...

Jag hade en grej inbokad idag - nämligen en tid hos frissan vid 14-snåret. Min plan för dagen var alltså att fixa byte av sitstyg på några stolar under fm.
 
Började dagen som vanligt, upp och ut med pållarna till frukosten i hagen. Fixade frukost åt mig själv som intogs framför datorn under tiden som jag slösurfade lite. Så småningom satte jag fart och när jag gjort iordning mig själv drog jag ut i stallet. Lika bra att få stallsysslorna undanstökade - passade också på att gosa lite med kissarna. När jag var klar i stallet och på väg in i huset för att börja med mitt stolspyssel - då ringer min mobil och det är frissan.
 
Det visade sig att min frissa är deltidssjukskriven och undrade ifall jag hade möjlighet att komma lite tidigare. Absolut inga problem - mitt stolspyssel hade ingen fast tid och jag kan göra det under eftermiddagen. Alltså blev det ändrade planer. Bytte snabbt om och så drog jag till stan istället och 45 min senare var jag hos min frissa :-)
 
Drygt en timme senare var jag nyklippt och tillpiffad i håret - och det var full fart hemåt igen. Väl hemma så käkade jag lite mat och drack lite kaffe innan det var dags med stolarna.
 
Vid 14-snåret satte jag alltså igång med en stolsdyna. Drog upp gamla nubben. Pillade loss sitstyget. Nålade fast det gamla tyget på det nya tyget och klippte ut ett nytts sitstyg. Måttade in tyget på dynan och återanvände nubben för att spika fast det nya tyget.
 
Vid 16-snåret hade jag gjort klart två stolsdynor och i samma veva dök T och Lexi upp. Jag hade lite ont i armen efter allt spikande. Och framför allt hade jag ont i tummen efter att tryckt fast nubben ;-). Nubben är ju så korta (0,5 cm) så det går inte att hålla i dem när man ska slå i dem med hammaren. Måste alltså strycka fast dem lite så de står upp av sig själva. Efter x antal 100 nubb så känns det ;-)
 
Jag var i behov av en vilopaus - lite käk och kaffe fick det bli :-). Efter en timmes vila var jag igång igen - jag hade totalt 4 stolar kvar att fixa och ville bli klar. Dock orkade jag inte med allihopa idag...
 
Vid 20-snåret hade jag fixat klart bytet av ytterligare två stolsdynor. Nu tålde jag inte att se en endaste liten nubb till *fniss*
 
En sabla massa nubb har jag dragit upp och spikat fast idag... Så här ser undersidan ut  på stolarna sitsar.
 
 
Även om jag nu hade väldans ont i min arm - min kroniska tennisarmbåge protesterade vilt efter allt spikande... Är jag VÄLDIGT nöjd med resultatet :-D Fyra stolar klara och de blev som nya - tänk vad mycket ett litet sitstyg kan göra :-)
 
 
Nu är det bara de två stolarna vid fönstret som är kvar - det får bli en annan dag.
Jag avslutade min dag med att vila armen lite, plockade in pållarna och pysslade om dem lite innan kvällsmaten serverade. I morgon blir det ett besök till veterinärstationen med Oktawia - är oerhört spänd på ifall det fortfarande finns kvar något foster i magen på damen...
 
Nu blir det i alla fall lite Morden i Midsomer som får avsluta min kväll...
 
/Lizzie

1/7 Måndag - Fått lite gjort...

Så då var vi inne på semestervecka nr två :-). Eftersom jag bor på en liten gård på landet, finns det egentligen ALLTID saker som behöver göras. Gäller bara att se till att man får nå't gjort ;-). Idag fick jag i alla fall lite fart på T och efter frukostsbestyr med djur och fixat iordning sig själv satte vi lite fart.
 
Idag fick det bli en tur till ÅVC. Det är två år sedan jag var iväg till ÅVC med skräp senast. Under tiden har jag (och T) samlat på hög... Under ett par timmar så samlade vi ihop skräp, byggavfall, gamla kläder, metallavfall, elektronikavfall osv. In med skräpet i min hästtrailer så den blev full - och då finns det ändå skräp kvar!!! Kommer bli ett par turer ytterligare till ÅVC. Det är inte klokt hur mycket skräp man kan samla på sig!!!
 
Innan vi for iväg så passade jag på att fixa stallet så det var avklarat. Vi käkade också lite lunch innan vi for iväg.
 
Framme vid ÅVC var det full rulle - vi var inte ensamma om att tillbringa semestern med att rensa och slänga ;-). Det tog en timme att tömma trailern och sortera iväg skräpet till rätt fraktioner - skönt när det var avklarat. Soligt och varmt var det i alla fall :-) Vi kunde slänga allt utom en motorgräsklippare - vi hade missat att den var tvungen att vara tömd på olja. Alltså fick den följa med hem igen och så får den följa med på nästa vända istället.
 
Vi for hemåt och hakade av trailern. Sedan åkte vi igen på en gång. Nu när vi kört iväg en hel del skräp så for vi iväg till det lokala loppiset och spanade in andra saker ;-). Ibland finns det bra saker och ibland inte. Det finns både gammal och nytt och det är en stor lokal att gå runt och spana i.
 
Idag så gjorde vi faktiskt några fynd ;-). Ett jättefin jordspett som är 190 cm lång och väger hur mycket som helst. Jag klarar knappt av att lyfta det - så spetta stolphål med det spettet - kommer funka alldeles utmärkt. Spettet kostade 200 kr och det är billigt. Ett par begangnade hjul för 75 kr/paret fick följa med hem också. T kollade på dem och sa att dessa hjul är av riktigt bra kvalite då det är exakt likadana han köpt till sin cykelkärra för några år sedan - till ett helt annat pris. Kommer funka bra till ponnyrockarden :-). Jag hittade också nytt möbeltyg för 100 kr metern i en snygg gul färg. Köpte med 2,5 meter hem - kommer bli snyggt till mina matsalsstolar som är stort behov av omklädning. Även ett par förpackningar dartpilar fick följa med hem. Dessa kommer till användning på min födelsedagsfest ;-)
 
 
Väl hemma igen så fick det bli lite fika i trädgården och slappa lite. Det var jätteskönt ute, men på mig "kliade det i fingrarna". Jag har aldrig någonsin klätt om en stolsdyna tidigare och jag var extremt nyfiken på hur det skulle se ut under tyget. Till sist kunde jag inte hålla mig längre, utan jag började med en stol.
 
Jag har 8 stycken chippendalestolar med originalklädsel. Tyget har varit mörkgrönt, men bleknat till något beige variant. Katterna har dessutom kloat sönder tyget.
 
 
Själva sittdynan ligger löst i stolsramen så den var bara att lyfta upp. Tyget var fastspikat med små nubbar, som jag lätt kunde pilla loss. Nubbarna sparade jag på för att återanvända. Tog försiktigt bort tyget och själva sittdynan består av ett lager halm och ovanpå detta ull. De fick vara kvar som det var.
 
 
Det gamla tycket la jag med baksidan uppåt på det nya tygets baksida och nålade fast ordentligt. Använde alltså det gamla tyget som mall. Klippte utmed kanterna på det gamla tyget.
 
 
Sedan la jag ut det nya tyget på stolsdynan. Slätade ut ordentligt och vände på det hela. Spikade fast tyget med de gamla nubbarna och till sist så var alla nubbarna på plats och dynan fått på sig nytt tyg.
 
Som en ny dyna!
 
 
La dynan på plats i stolen och vips hade jag en ny stol :-). Jobbet tog cirka en timme och jag är supernöjd över resultatet :-D

 
Jag visade T vad jag lyckats åstadkomma under den timmen han satt i trädgården och löste korsord - han blev faktiskt lite imponerad ;-). Mumlade något om att jag kanske borde byta yrke ;-). Tror dock inte jag har någon framtid som möbelrenoverare... ;-)
 
Jag tyckte i alla fall att detta var ett himla roligt jobb och gjorde samma procedur med en stol till. Fungerade bra med denna stolsdyna också och kvällens arbete resulterade i TVÅ "nya" stolar :-)
 
 
Resten av stolarna får jag ta vid något annat tillfälle. Det var dags för T och Lexi att fara in och kolla till lägenheten. Innan de for iväg så plockade vi in pållarna från nya hagen. Även idag kom Oktawia galopperandes när jag ropade på henne :-D.
 
Min kväll avslutas således med lite stallpyssel. Borstade båda pållarna ordentligt. De har klarat sig rätt bra från sommarsår. Jag sprayar med mitt hemmagjorda insektsmedel två gånger per dag - hjälper hyfsat mot bromsarna. På riktigt utsatta ställen smörjer jag in pållarna med Fyra ess tjärsalva - gäller främst skapet, under magen, mule och Oktawias ärr på bringan. Pållarna har också klarat sig bra, än så länge, när det gäller ögonen. Bianca har ju lång pannlugg och Oktawia får ha flyviel på sig. Har testat flughyva med den plockar Oktawia av sig hela tiden. Samma sak med flugtäcke - jag har ett - men Oktawia avskyr det. Får alltså spraya med insektsmedel...
 
Efter hästpysslet och jag drog en runda i trädgården och kollade till rabatter, plockade bort vissna blommor ur blomlådor och urnor. Vattnade där det behövdes osv. Avslutade dagen med att kvällsmata pållarna och förpassa mig in i huset. Innan jag parkerade mig i soffan så drog jag en repa och kollade till alla kattlådor - de var också i behov av mockning.
 
Mer än så här blir det inte idag i alla fall!
 
/Lizzie

30/6 Söndag - Söndagslunk...

Denna söndag började som vanligt med att jag kravlade ur sängen kl 8 för att släppa ut pållarna och servera frukosten till dem. Det var lite mulet och småkyligt ute så det var inte länge för frukosthäng i trädgården. T intog sitt kaffe i sängen medans jag intog frukosten framför datorn. Som sällskap hade jag två utslagna katter...
 
 
Förmiddagen försvann under sakta söndagslunk. Det blev soligt och varmare och det var skönt att vara ute. Dags för lite trädgårdshäng alltså. Passade också på att göra klart stallsysslorna på fm. När skuggan försvann från hagen bakom stallet, plockade vi över pållarna till andra hagen där de har mer skugga. Sprayade på mer insektsmedel på dem och servade lunchhöt. Gräset är uppätet, men det funkar bra med hö också - det är i alla fall billigare än svindyrt betesarrende ;-).
 
Efter lunch så drog vi in till stan en sväng. Det blev ett snabbt besök till Biltema där T shoppade en ny presenning åt mig. Behöver ha en presenning över mitt hö så svalorna inte ska bajsa ner det fullständigt. Den gamla presenningen skulle T tvätta ren från kattpink och svalbajs - men det visade sig att det var lättare att shoppa en ny ;-). Vi fortsatte sedan till lägenheten och kollade till den en stund.  Vi for sedan vidare hemåt och lagom hemma var det dags att fixa lite käk. Snabbt fixade T potatis och jag stekte varsin liten köttbit till detta blev det också grönsaker.
 
Maten avslutades med varsin liten bit björnbäskaka och vispgrädde - smakade mums :-)
 
 
Mätta och belåtna funderade vi sedan på vad vi skulle göra. Jag började tröttna på att inte få nåt vettigt gjort ;-).
 
Så efter lite diskussion bestämde vi oss för att rensa på brännässlor mellan hästarnas hagar - behöver även flytta lite på dygnhögen för att kunna koppla ihop hagarna så hästarna kan gå emellan utan att behöva ledas mellan stallet.
 
Mellan hagarna växer det 1,5 meter höga brännässlor!! Och massor är det....
 
 
T plockade fram häcksaxen och slog av skiten. Jag tog en grep och öse gödsel...
 
Det blev vansinnigt varmt och det kändes som om det var tusen bromsar i luften - hatar bromsar!! Men efter en timmes slit så började det likna något...
 
 
Vi placerades oss i skuggan en stund och pausade. Både T och jag var helt slut ;-). Fysiskt kroppsarbete är alltid jobbigt... När vi vilat en stund så hämtade T åkklipparen och körde med i "gatan" mellan hagarna, men koppla ihop staketet det får vi göra någon annan dag - fick nog av bromsarna.
 
Men när hagarna är sammankopplade så kommer pållarna ha drygt 500 meter lång "gata" - så även jag inte har så mycket mark för bete så får jag till en bra hage. I alla fall med tanke på att pållarnas rörelsebehov - jag har haft hage här för några år sedan och jag vet att pållarna gillar att motionera på sträckan :-)
 
Så när ovanstående är ihopkopplat med nedanstående så kommer det vara full fart på pållarna ;-)
 
 
Jag rakade ihop en stor hög med avhuggna brännässlor och T tog trädgårdstraktorn inkl vagn och körde iväg ogrässkräpet till nya komposthögen bakom brygghuset. Varje liten anledning till att få använda den lilla traktorn - då är det inte svårt att få fart på T ;-)
 
 
Nu fick det vara bra med jobb - det var en skön kväll och jag drog en repa med kameran.
 
Bianca undrar vad jag håller på med ;-)
 
 
 
Oktawia undrar vad T har sysslat med ;-)
 
 
Men förpassade sig snabbt till sin kompis.
 
 
Bland mina rabatter så har praktriddarsporren slagit ut och är helt magnifik :-)
 
 
Och så blommar en annan av mina favoritblommor - stjärnflockan...
 
 
 
Och så förpassade jag mig till sadelkammaren och gosade med kittisar - Prickan kattunge vill inte vara i sin låda längre. Mycket roligare att utforska sadelkammaren ;-). Hon fick också stifta bekantskap med en kattleksam - den var skoj ;-)
 
 
 
För övrigt tog vi det lugnt resten av kvällen. Kl 21 började Wallanderfilmen och jag parkerade mig i soffan. När det så var dags för nyhetsavbrottet förpassade vi oss ut och det var dags att plocka in pållarna. Behövde inte gå ner och hämta kritterna - det räckte med att jag ropade på dem så kom de galopperandes ;-). Bra när inkallningen funkar ;-).
 
Kolla av kusarna och så serverades kvällsmaten. Min egen kväll får avslutas med sofhäng och se slutet på Wallanderfilmen - så detta är allt för idag!
 
/Lízzie
 

RSS 2.0