29/3 Långfredag - programridning...

 Upp som vanligt och ut med pållarna. Jag fixade iordning mig själv och käkade frukost. Idag var det inget soffhäng framför TV:n ;-). Istället så for jag in till ÖFK och tillbringade dagen med att hjälpa till under programridningen som arrangerades på klubben idag. Jag var med och hjälpte till i köket med att fixa iordning dagens påsklunch. Jag hann också med att fota lite och här kommer ett par smakprov. Är nöjd med mitt nya objektiv ett 50 mm, 1,8. Ljusstarkare än mina kitobjektiv - dock behöver jag ju komma nära. Så nedanstående bilder har jag beskurit och förstorat :-). Dragit upp ISO till 800 för att inte få suddiga bilder.  
 
 
 
Nu är det bara att träna på och lära sig mera när det gäller att hantera inställningarna på kameran ;-).
 
Jag var hemma igen vid 16.30-snåret och T höll på och grejade ute. Jag tog tag i mockningen på en gång, och när allt stallfix var avklarat var det dags för lite mat åt oss tvåbenta. Vi käkade upp resterna från gårdagens smörgåstårta och även kaffe och wilmatårta blev det.
 
Mätt och belåten drog jag ut i stallet igen. Dags för lite motionspass av pållan. Jag orkade inte åka in till ÖFK en gång till, utan det blev ett pass med tömkörning i hagen. Det är rätt OK underlag så det funkar bra. Tömkörningspasset började lugnt, men så helt plötsligt drog Oktawia iväg med svansen rakt upp och blåste som en drake. Jag kollade vad det var hon reagerade på och Aha! Stora älgtjuren som bor i skogsdungen 400 m från stallet, var ute och sprang på gärdet. Älgen sprang åt vårt håll, men stannade innan bäcken för att glo på oss. Jag fick ordning på Oktawai och med en publik i form av en älgtjur på ett par hundra meters håll fortsatte vi vårt motionspass. Oktawia var lite spänd, men kunde koncenterar sig på mig. Jag brydde mig inte om älgen för jag VET att den där älgen bryr sig inte Oktawia om i vanliga fall. Den är ute och springer på gärdet nära hagen tämligen rätt ofta... Oktawia klarade av att jobba på bra, tills älgen började röra på sig... då blev det lite spännande igen. Så helt plötsligt satte älgen full fart upp mot mitt stall... då blev jag lite orolig och styrde Oktawia  närmare stallet. Oktawia brydde sig inte så mycket om älgen då - utan det var jag som började tycka att den kom lite väl nära...Jag hyser STOR respekt för älgar... det är väldigt stora djur! Älgen stannade i alla fall och bestämde sig för att tvärvända och sprang iväg i full fart åt motstatta hållet. På ett par minuter var den utom synhåll och vi kunde fortsätta vårt tömkörnignspass. Lite nerv var det kvar i pållan och det var bra för hon var i alla fall snabb i sina reaktion. Inga problem med överångarna om man säger så ;-). Efter 50 min tömkörning fick det vara bra och vi förpassade oss in i stallet. Borsta av pållan och samlade på mig en fin liten pälshög. Även Bianca fick sig en omgång med borsten och det tyckte hon var jätteskönt. Bianca fäller hur mycket som helst och det låg nästan en halv ponny på golvet när jag var klar ;-). De nyputsade pållarna fick så står kvar inne för resten av kvällen. Lite hö att tugga på och jag själv förpassade mig in i huset. Resten av kvällen får nu tillbringas med soffhäng framför TV:n - ska nog kolla på Lets dance i brist på annat. En vända till ut blir det senare när pållarna ska ha sin kvällsmat, men mer än så här kommer det inte att hända idag.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

28/3 Torsdag - Skärtorsdag...

 Så var det början på påskhelgen och skärtorsdag. Jag har bokat in flexledigt för dagen, så för min del var det ingen arbetsdag. Dock upp vid 7-snåret och gav mig ut till stallet. När pållarna var ute och jag hällt upp frukosthög och skulle stänga stalldörren. Då slängde jag en blick ut över gärdet och en rörelse fångade min uppmärksamhet. Jag tittade och tittade, först funderade jag på om det var en räv som travade runt på gärdet, men djuret var alldeles för stort för en räv. Fel färg var det också. Det tog ett tag innan min hjärna faktiskt registrerade att det förmodligen var vargen som jag stod och tittade på.
 
Om det hade varit en lösspringande hund, så hade den sprungit på vägen som går över gärdet. Det fanns inte en människa i närheten och den travade på rätt målmedvetet och försvann in i skogsdungen som är mellan mig och Latorp. Så även om den var 300 meter bort är jag tämligen övertygad om att det var vargen jag såg. Den blev ju filman häromdagen precis i närheten så den håller sig i krokarna. Hästarna såg också vargen, men brydde sig inte ett dugg. De har förmodligen sett den tidigare...
 
Lite spänning så här en torsdag morgon ;-)
 
När jag förpassat mig in i huet så fixade jag iordning mig själv och käkade frukost. På med stallkläderna och gav mig ut till stallet och tog itu med dagens mockning. När allt var klart i stallet så var det dags att plocka in pållarna igen inför det stundnade hovisbesöket. Jag hann så in i huset och värmde mig en stund innan hovis kom strax efter klockan 10. Oktawias hovar har inte växt nämnvärt och lite fanns det att verka bort. Snösulorna åkte bort och efter lite om och men så satt nya skor på plats. Oktawia blir ju drogad med Sedalin och det kapar toppen på damens humör, men när det är dags för sista hoven så blir det till att bremsa lite. Ett kort obehag för att inte hovis ska bli söndersparkad. Fördelen med Sedalin är ju att det fort går ur kroppen så när hovisbesöket var avklarat hade pållan nyktrat till och kritterna blev utsläppta i hagen igen. Lunchhöt serverades och jag själv städade upp i stallet innan jag fixade ordning lunch åt mig själv.
 
På em var det så dags att fara till stora staden. T fyller år idag och födelsedagspresent skulle införskaffas. Absolut noll fantasi har jag i år och T önskar sig inget (som vanligt). Eftersom jag beställt smörgårstårt och vanlig tårta och jag skulle hämta det vid ett kondis centralt i stan, blev det att jag drog en vända för att kolla i butikerna på stan. Upptäckte att det faktiskt är dåligt med butiker... det är mest restauranger och caféer... ja, en himla massa inredningsbutiker finns också... Hade en tanke att shoppa en plånbok, men såg inte skymten av någon affär som sålde varken, väskor, handskar eller plånböcker. Det har funnit tidigare i stan, men tror att nu ligger allt ute i Marieberg. Till sist fick det bli en blomsterbutik där jag shoppade en stor krukväxt med en fin kruka. T gillar ju växter som tur är :-).
 
Med krukväxte på armen drog jag så vidare till kondiset där jag hämtade ut smörgåstårtan och en Wilmatårta. I väg till bilen och det var dags att ta tag i lite matshopping till mig och djuren. Alltså for jag först iväg till Granngården där kattmat och hästmat. Så iväg till Willys för att shoppa mat till oss tvåbenta - och där var det... Kaos!!! Man skulle kunna tro att det var typ inför julafton. Fullproppat med mat och tämligen stressade kunder - jisses säger jag bara!. Tur att jag hade med mig min matlista så jag kunde koncentrera mig på vad jag skulle ha och bocka av allt eftersom. Jag kan bli lite lätt stressad av att folk är så hysteriska i butiken. Det går ju inte fortare att shoppa mat bara för att man river och sliter liksom...
 
Cirka en timme senare var jag ute ur Willys och kunde pusta ut ;-). Dags att fara hemåt i solen :-).
 
Väl hemma packade jag upp all mat och började förbereda lite födelsedagsfika. Vid 17-snåret dök så T och Lexi upp - för övrigt blir det inget stort firande av T. Våra föräldrar är avlidna, min syrra bor i England och T's syster firar inte födelsedagar av princip. Dock är T tämligen nöjd över att få smaska smörgåstårta och vanlig tårta ;-)
 
Smörgårstårtan var en klassisk modell med ost, skina och räkor. Dock hann jag inte fota den innan vi gick lös på den. Både jag och T upptäckte att vi var lite väl hungriga helt plötsligt.
 
Efter smörgåstårtan blev det kaffe och varsin bit av denna goda Wilmatårta :-) 
 
 
Täcke av vit chocklad och fyllning med hallon och vaniljkräm - supergod :-)
 
T blev också nöjd med den fina krukväxten han fick :-)
 
 
Mätta och belåtna tog vi sedan lugnt resten av kvällen. Jag roade mig med att fixa iordning räkningarna, för det hade jag glömt bort. Slösurfade lite och så fick det bli TV för resten av kvällen. Kände mig lite trött.
 
Inte jag som var trött - liten Hedvis låg på ryggstödet i soffan och snarkade...
 
 
Även Lillan occuperade en plats i soffan och djuren snarkade i kapp med sig själva... ;-)
 
 
Mycket roligare än så här blev det inte idag! Ha en trevlig påskhelg alla!
 
/Lizzie
 

27/3 Onsdag - Ridhuset...

På lunchen idag så kom T och hämtade mig och vi drog ut till Marieberg på ett snabbt besök. Först for vi till Mediamarkt för att byta UV-filtret. Det gick hur bra som helst att få filtret utbytt, säljaren tyckte det var lite pinsamt att han hade tagit fel ;-). När bytet var avklarat blev det ett snabbt besök på systemet där jag hämtade ut några flaskor Cavallino som jag beställt. Tidigare fanns detta rödvinet i normala utbudet, men nu har de ändrat grundsortimentet och Cavallino är numera beställningsvara. Så det blev 3 flaskor och kommer räcka bra länge ;-). När jag ändå var ute och åkte på lunchen blev det ett besök på Hööks. Behövde ha hem blindbrodd till hovisbesöket i morgon. När jag ändå var på Hööks så insåg jag att en ny ridhjälm behövde följa med hem och så blev det. Plus en söt liten nyckelring ;-).
 
 
 
På en timme var shoppingen avklarad och jag var tillbaka på jobbet. Gäller att vara effektiv ;-). Resten av arbetsdagen försvann i ett nafs och jag blev upphämtad strax efter kl 16.
 
Full fart hemåt och efter att ha fått i sig mat och kaffe var jag redo att ta itu med stallet. Eftersom jag behövde vara inne i ridhuset till strax efter kl 19 så satte jag full fart. Mockade och fixade hästarnas mat i raketfart. In med pållarna och så fixade jag ordning Oktawia för ett pass i ridhuset. Damen fäller rejält och borstningen tog lite tid. Alltså kom vi inte iväg till ridhuset exakt som jag planerat, utan 10 min senare... Men vid 19:20 satt jag i sadeln i alla fall och kvällens ridpass kunde börja. T och Lillan tog en promis under tiden som jag slet med pållan. Slet är ordet, för damen hade ingen större lust att röra sig i mer än lite lufstrav... och lufsa runt kan vi ju inte göra.  Så matte fick driva och driva och driva. Till på köpet var pållan för dagen stelopererad i sin vänstra sida. Till på köpet så hade hon betong i munnen. Inte helt lätt att starta motorn på damen då. När det var dags för lite uppvärmning i galopp så fick damen rulla på i sitt eget tempo och form, varv efter varv blev det på fyrkantsspåret. Damen rullade på utan protester och dagar som denna får man vara nöjd med det ;-).
 
Efter uppvärmningen slet jag hårt med att få damen lösgjord, men det satt hårt inne. Jobbade med övergångar, skänkelvikning, volter, men det blev inte mycket bättre. Tyvärr är ridhuset upptaget från kl 20:10 på onsdagar så jag började känna mig lite stressad. Idag hade jag behövt ha lite längre tid på mig att få ordning på mig och kusen,  men men - avslutade passet med lite galoppjobb och det funkade faktiskt riktigt bra. T knäppte några bilder med min kamera och han fick faktiskt till en bild som är användbar ;-).
 
 
Efter galoppjobbet så slappnade faktiskt damen av så det kändes bra att sluta ridpasset med detta. Travade av damen och vi hann till och med skritta av trots att vi drog över tiden med 5 minuter. Efter avslutat ridpass så klev damen snällt in i trailern och for hemåt.
 
Väl hemma blev en lite svettig Oktaiwa omhändertagen. Kollade av Bianca och så serverades kvällsmaten. Plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Så var jag klar i stallet för idag och förpassade mig in i huset. Nu får det bli lite nyheter på TV innan det är dags att inta horisontalläge.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

26/3 Tisdag - lite shopping...

Efter jobbet idag så kom T och hämtade mig och vi for iväg till Marieberg. T var ute på shoppingstråt och vi for iväg till XXL där han shoppade en isborg. Jag shoppade också - äntligen blev det ett nytt objektiv till min kamera. Det blev ett AF-S 50 mm, 1,8. Fick med putsduk och ett UV-filter också. Det var säljaren som packade iordning prylarna åt mig, så jag tog för givet att han tog rätt storlek på filtret. Visade sig att det var en storlek för litet när jag skulle sätta dit det. Nu ska det bli väldigt spännande och se ifall det går att byta ut det i morgon...
 
Kom alltså hem lite senare än vanligt, men T hade varit hemma hos mig och rastat vovvarna. Alltså var det bara att slänga i sig lite mat och så ut och mocka i raketfart. M1 var inbokad till kl 19, men det visade sig att hon var dygnförkyld och hennes SMS till min privata mobil hade inte dykt upp. De kom ett tag EFTER att hon ringt. Tyvärr är det nog så att det är min mobil som uppför sig skumt. Jag får inga signaler vid SMS, och de kommer väldigt sent. Jag kollade med T ifall han kunde följa med till ridhuset så jag kunde rida istället, men det gick inte. Han var på väg till lägenheten och det gick inte att ändra på. Funkar inge vidare att åka in själv och ha Lillan sitta i bilen under tiden som jag riden. Det blir lite för kallt för vovven. Alltså blir det till att rappa på lite i morgon och åka in till ridhuset då i stället. Att jag måste skynda mig lite är för att även privatdelen av ridhuset är bokat av ridskolan fr och m 20.10. Behöver alltså åka in en timme tidigare än vad jag brukar. Får se hur jag kan få till det ;-).
 
Så när jag var klar med stallfixet förpassade jag mig in i huset för att fota lite med mitt nya objektiv. För en gångs skull låg Hedvig hyfsat stilla och fröken fick alltså agera fotomodell...
 
 
En söt liten kattfröken, dock väldigt busig och bestämd liten dam... ;-)
 
 
 
Vid 20.30-snåret så var det ut till stallet igen och pållarna hämtades in. Koll av pållarna och så serverades kvällsmaten. Jag själv avslutar nu min kväll med lite datorsurf och slötitt på TV:n.
 
Roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

25/3 Måndag - Nära-döden-upplevelse...

Så var det åter måndag igen... Och den höll på att ta slut med ren förskräckelse redan på morgonen... I torsdags var jag till en cykelhandlare i stan och hämtade min cykel. Jag vann ju en cykelservice på cykelutmaningen vi var med i på jobbet. Precis vad min cykel behövde och i torsdag hämtade jag alltså den nyservade cykeln. De hade fått ordning på växlarna och jag cyklade bara en vända på stallbacken innan jag ställde ifrån mig. Enligt reparationskillen så gick det inte att få ordning på mitt bakhjul - tramporna åker med bakåt när man rullar cykeln bakåt och så hugger bromsen i. Nåt fel i baknavet var diagnosen. Vad de glömde bort att tala om för mig var att jag numera icke har några fungerande bromsar - inga alls!!! Vilket jag brutalt upptäckte när jag i morse skulle ta cykeln till busshållplatsen. Tar sats uppe på gårdsplan, trampar iväg och drar nerför backen. Jag har en relativt BRANT backe och mitt i backen upptäckte jag alltså att jag inte hade några som helst bromsar.... Jag trodde på fullt allvar att jag skulle dö innan jag fick stopp på cykeln. Frusit och knöggligt var det, och jag försökte bromsa med ena foten men det gick inte vidare. Hade jag hoppat av med båda fötterna då hade det blivit en rejält vurpa. Till sist fick jag stopp på cykeln utan att bryta foten eller nacken. Totalt skakig stapplade jag upp för backen igen. Insåg att jag skulle missa bussen. In i huset och så fick det bli en kopp kaffe för att lugna nerverna innan jag knallade iväg för att ta nästa buss. Jisses vilken pärs! Jag var fortfarande skakig när jag kom fram till jobbet och så kan man fundera på - vad ingår i en cykelservice EGENLTIGT... trodde att kolla av bromsarna tillhörde det... Dagen på jobbet försvann i ett nafs - som vanligt!! Tur att man gillar att jobba under lite kaosartade former och att det inte alltid blir som man tänkt sig ;-). T kom och hämtade mig vid 16-snåret och vi åkte en sväng till ett par andra cykelhandlare. Jag beskrev symtomen på min cykel och förmodligen är det bromsklacken som gått sönder. Kostar cirka 500 kr att laga. I värsta fall är det navet som är trasig och då får man köpa ett nytt bakhjul - kostar cirka 2000-2200 kr. Det värsta är ju att när man är hos en cykelhandlare så ser man alla fina nya cyklar och jag hittade en jättefin sportcykel - en crescent som skulle passa alldeles utmärkt. Svindyr - men jag fyller ju jämt i sommar ;-). Vad jag ska ha under tiden återstår att se. Ska kolla ifall det går att få tag på en begangnad cykel till att börja med...
 
Efter svängen hos cykelhandlare så var det full fart hemåt. Vi käkade lite mat och så tog jag itu med stallfixet. Det är stor skillnad nu när det gäller ljuset och jag hann faktiskt mocka innan det blev allt för mörkt. Däremot så hann jag inte fixa iordning pållan och komma upp på hästryggen innan det blev mörkt. Dagens motionspass fick bli en skrittomgång i hagen. På med pannlampa och så utebelysningen mot hagen. Funkar OK att skritta i. Stallmodigheten från igår var som bortblåst i alla fall och det funkade bra att skritta runt i hagen.  Red kringelikrokar och tränade halter och ryggningar. Ett pass på 30 min matte i sadeln fick räcka. Om inte annat fick det räcka för T. Eftersom Oktawia kan hitta på bus vill jag att någon har koll ifall jag blir avslängd. Stå stilla i kylan ute i 30 min är ungefär vad T klarar av ;-). Alltså fick det räcka som motionspass för dagen. När jag och pållan åter var på plats i stallet så kunde T och Lexi avvika. Jag pysslade om pållarna, plockade undan alla prylar innan kvällsmaten serverades. Lite lätt frusen fick det sedan bli stugvärmen och nu är det ett avsnitt av CSI som vår avsluta min kvälls.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

24/3 Söndag - Små vårtecken...

 Denna söndag visade sig bli en strålande marsdag. Framåt em så blev det också varmare än vad det var igår. Den starka solen avslöjade obönhörligt att alla mina fönster är i STORT behov av tvättning - det får dock vänta till en annan dag. Att putsa alla fönster på mitt hus är ett projekt för sig och man får ta ett rum i taget...
 
När jag släppte ut pållarna i morse så var det -8 grader så det var vintertäcke på Oktawia som vanligt. Jag tog det lite lugnt med frukost framför morgon-TV innan jag satte lite fart på mig själv. Efter gårdagens garderobsröjning så hade jag en del tvätt. Ett gäng med jackor som ska sparas, men som behövde fräschas upp efter att ha legat nerknölade på golvet. Alltså fick tvättmaskinen jobba på i princip hela dagen. Jag började dagen med att fixa stallet först. Skönt att få det avklarat - för sedan så väntade undervåningen och huset. Päls överallt är ordet. Det verkar som om hundar och katterna släpper all päls samtidigt ;-).
Som vanligt är det plocket och damningen som tar mest tid vid städning, så även idag. Med med lite avbrott för mat och kaffe så tog sig städningen stadigt framå. När jag var ute och gav pållarna sitt lunchhö passade jag på att ta av Oktawia täcket. Temperaturen hade krypit upp till plusgrader och jag tänkte damen kunde må bra av att lufta pälsen lite. När jag sedan på em gick ut för att sätta mig i solen med en kopp kaffe så upptäckte jag att det var +20 grader i solen. Tog med mig kameran för att se om man kunde få några fina bilder...
 
Fina och fina... Oktawia stod och solade och verkade måttligt intresserad av matte - ett äkta hästök ser hon mest ut som ;-). Dock är detta ett första vårtecken... Inget vintertäcke på pållan :-)
 
 
 
Att fota Bianca är ju ett kapitel för sig. Ponnyn är hur sällskapssjuk som helst och rusar alltid fram när man visar sig i hagen. Helst ska hon dessutom stoppa upp mulen i kameralinsen - en äkta linslus kanske ;-)
 
 
Utmed logväggen hittade jag Tyson som också låg och solade - alla uppskattade solen och värmen som behagade dyka upp så här på söndag em.
 
 
Jag tillbringade en stund i den sköna solen och fika lite. Skönt att vara ute lite innan jag fortsatte med städningen. Jag har inte städat på två veckor och i fällningstiden så var det bara tvunget att få röja idag. Jag dammsög golven, men sedan var jag tvungen att ge mig ut igen. Den här gången fick det bli lite motion av Oktawia. Jag ville inte behöva ge mig ut och jobba damen i värsta kylan och det blir kallt fort när solen går ner. Framåt 16-snåret fick det bli ett pass med tömkörning och jag hämtade varma hästar från hagen. Det tog en stund att borsta Oktawia för hon har börjat fälla nu och släppte rejält med päls. Men till sist var borstningen avklarad och tömkörningsutrustningen åkte på. Eftersom hon blev vaccinerad i fredags fick det bli ett pass med skrittjobb. Nu bor ju jag på en kulle och vandra upp och ner för kullen (vägen går runt huset som ett långt fyrkantsspår) blev det rejält med motion för både mig och Oktawia. Vi tränade även på att göra halt mitt i nedförsbacke och så backa - bra övning för rumpmusklerna och pållan gjorde det bra. Klev ordentligt bakåt och lyfte fötterna - alltså inget släpande. Med tanke på att damen brunstar och hon lyssnade efter allt som hände runtomkring oss, så skötte hon sig riktigt bra. Jobbade också på lite 8-volt nere på min vändplan så det inte bara skulle bli tömkörning raktfram. Som avslutning skrittade vi upp till brevlådan och tillbaka - Oktawia undvek alla vattenpölar smidigt och duktigt ;-). När vi var nästan tillbaka till min går så fick grannens kusar syn på oss och en av dem började med vild dans i hagen *läs full galopp och bocksprång*. Oktawia tog tillfället i akt att skicka upp svansen rakt upp, bli 2,5 hög och steppa fram lite snyggt. Inte så uppskattat av matte som hängde i tömmarna. Jag samlade snabbt in tömmarna när jag märkte att damen inte längre var kontaktbar. Tänkte att jag stilla och lugnt leder hem damen. Sprallande kusar i en hage ska hon klara av. Visade sig att Oktawia i en kombination av stallmodighet och vårkänslor inte alls tänkte ta det lugn och jag fick skrika efter T. Som tur var hörde T mig och undrade vad som var på gång. Jag sa åt honom att jag omgående behövde hjälp för Oktawia var helt stirrig och att han fick rappa på lite eftersom hon var färdig att flyga i luften vilken sekund som helst. Att försöka håll en 600 kg stark kuse - det är inte helt enkelt! T skyndade sig fram och genom att leda pållan på var sin sida fick vi henne att röra sig framåt - samtidigt som hon lät som en totalt livsfarlig drake ;-). När vi väl kom upp på gårdsplanen så hade Oktawia lugnat ner sig och blev sitt vanliga sävliga jag ;-). Damen behövde testa sina nerver - eller nåt *fniss*.
 
När Oktawia var ompysslad blev hon placerad i sin box en stund, för innan det dags att få komma ut i hagen och käka hö, var det dags för Bianca att bli borstad. Fram med piggborsten och så var det bara att börja slita... Bianca fäller rejält och ju mer jag borstade desto mer päls lossnade. Jag tog till sist fram en raka jag har och drog av lös päls. Kändes som om halva ponnyn till sist låg på golvet - syntes dock inte på Biancas tjocka päls att jag fått loss en massa päls ;-). Detta är också ett säkert vårtecken... shettis som fäller...
 
 
Men skönt tyckte Bianca att det var och efter pysselstunden blev det hagen och det väntade höt. Jag fixade klart i stallet, och så var det full fart in i huset. Under tiden som jag pysslat med Bianca så hade T börjat med maten - curryfisk - smakade hur gått som helst! Efter middagen så for T och Lexi vidare till lägenheten och jag städade klart. Hade toa och badrum kvar att fixa innan jag moppade golven. Kändes riktigt bra att få rent och snyggt i huset. Återstår att se hur länge det håller i sig - 4 långhåriga katter lämnar sina spår ;-).
 
Kvar att göra var att fixa stryktvätten - hann en bit på väg innan det var dags att plocka in pållarna för kvällen och parkera mig framför TV en stund. Nu när det är klart med städning och pyssel i huset och pållarna är inplockade och serverade kvällsmaten får det bli Brottet på Kanal1 som avslutar min dag.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

23/3 Lördag - storröjning...

Började dagen med att ta det lugnt. Hade lite ont i huvudet och det fick bli soffhäng efter hästarnas utsläpp. Roade mig med att titta på morgon-TV på TV4 i väntan på att huvudvärken skulle ge sig och vid 11.30-snåret kunde jag faktiskt börja tänka igen. Värken klingade av och jag kunde ta tag i dagen. Fixade iordning mig själv och vi käkade lite. Egentligen var min plan att städa huset idag, men tappade sugen lite när huvudet inte vilel vara med. När jag nu piggnade till så hade jag helt plötsligt inspiration till att röja i en vindsgarderob. Det är ju snart dags plocka fram vårkläderna (om det nu blir vår någon gång) och jag behövde rensa bland mina kläder.
 
Satte fart på T och vi hjälptes åt att plocka fram allt ur den vänstra vindsgarderoben. Den högra rensade vi förförra sommaren. Vi fyllde hallen med flyttlådor och 250-liters sopsäckar. Det visade sig att vissa av flyttlådorna har inte varit uppackade sedan förra flytten för drygt 18 år sedan... En hel del gamla papper slängdes. Jag slängde alla utslitna och trasiga kläder. När jag var klar så hade jag en liten hög med kläder som ska till typ myrorna och så var det 4 stycken 240-liters säckar som var fyllda med kläder som ska slängas. T tyckte jag skulle skicka det också till myrorna, men jag tycker att trasiga och utslitna kläder - det slänger man!  Tre stycken flyttkartonger mindre blev det också så det blev bra med plats i garderoben. Tyvärr upptäckte vi mal bland kläderna och det blev städning av garderoben. Några jackor, överkast, täcken m.m åkte ner till tvättstugan och så sprayade vi radar i garderoben för att ta död på ohyran.
 
Storröjningen av garderoben upptog hela vår lördag, med avbrott för kaffe, mat och stallfix. Storröjningen medförde också att städningen av övervåningen behövde göras. T drog igång dammsugaren och fixade damsugningen och jag moppade golvet. Kände mig riktigt nöjd över att ha fått ordning i vindsgarderoben  och dessutom fått undan lite prylar som lagrats inne i gästrummet. Framför allt kände jag mig nöjd över att kunnat rensa undan så mycket gamla kläder. Dock visar det också att jag egentligen har behov av att shoppa lite nya kläder ;-).
 
Vid 19-snåret var vi klara med allt och ordningen återställd på övervåningen. Undervåningen får fixas med imorgon.
 
Nu hade vi lite andra planer för kvällen. Vi piffade till oss - jag var ursmutsig efter garderobsröjningen så tillpiffning var nödvändig ;-). Strax efter 20-snåret så hämtades pållarna in och nu får det bli en tur till stan och lite lördagsnöje för mig och T.
 
Vi har bokat biobiljetter till senaste Die Hard-filmen så det är dags för filmtaj :-)
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

22/3 Fredag - Veterinärbesök...

Fredag och semester! Dock ingen sovmorgon, utan upp vid 7.30 och pållan blev utsläppta i sin hage och frukosten serverad. Jag förpassade mig in i huset och så fixade jag iordning mig själv innan det fick bli kaffe och macka. Idag är det dags för det årliga veterinärbesöket - vilket innebär vaccinering och tandkoll för pållarnas del. Att fabror veterinärn skulle komma idag bokade jag in för två veckor sedan, men exakt vilken TID han kommer - det får man höra på hans telefonsvarare efter kl 09:00.
 
Så under tiden som jag väntade på att klockan skulle bli 09:00 roade jag mig med att käka frukost framför datorn. Läste lite nyheter och så loggade jag in på tradera. Kl 08:52 var det avslut på en auktion där jag lagt ett bud. Auktionen gällde en smörask i porslin från Mason's - och i samma serie som mitt kakfat jag shoppade senast. I går vann jag en liten porslinskanna i samma serie - dock utan budgivning - till det facila priset av 5 kr. Misstänkte att det inte skulle bli lika enkelt när det gällde smörasken. En annan budgivare har budat över mig hela tiden... Så när det var 10 min kvar la jag ett bud för att se vad som hände. Det var högst ett tag, men när det bara var ett par minuter kvar så kom det in en 3:e spelare med i leken... Jag förberedde mig för att lägga ett maxbud så sent som jag bara vågade... Vi var uppe i 165 kr (utropspriset var 90 kr). Hade bestämt mig för en summa som jag max kunde tänka mig att betalal för smörasken och när det var 1 min kvar så skickade jag in mitt maxbud.... det som sedan följde var så otroligt nerpirrande att jag fick typ maxpuls och trodde jag skulle avlida. Aldrig någonsin har en minut var så himla LÅNG.... Den nya spelare ville väldigt gärna också ha smörasken och personen skickade in bud, på bud, på bud, på bud... personen visste ju inte vilket tak jag satt och jag visse inte hur högt hon kunde tänka sig gå - OM mitt maxbud skulle hålla tills auktionen tog slut... Jag kunde knappt andas under tiden som jag såg hur budet höjdes hela tid och så vid 240 kr tog det slut.... minuten var slut!! Jag var så uppvarvad att det tog ett tag innan jag verkligen fattade att jag vunnit auktionen... ;-) Mitt maxbud var 300 kr.... så jag är glad att tiden tog slut och budgivningen stannade vid 240 kr...
 
En smörask i porslin ser ut så här:
 
 
Med tanke på budgivningsfighten så tror jag inte dessa är speciellt vanliga på tradera ;-). Kommer passa mig kök alldeles perfekt :-D
 
Efter den hårda budgivningen fick jag nu pusta ut några minuter innan det var dags att ringa veterinärens telefonsvarare. Det behövdes! När jag kom fram så stod vi först ut på besökturen  och det var alltså bara att dra på sig rejält med kläder och ge sig ut för att ta in pållarna. Satte fart på T också eftersom hans hjälp skulle behövas. När hett vatten stod i sadelkammaren (till veterinärens tandraspar) och pållarna var i sina boxar. Så passade vi på att stå ute och njuta av solen - kallt var det - men vacker sol. När vi stod där och väntade och pratade, kom Nalle och ville vara med på ett hörn. Matte är Nalles Matte ;-). Strax efter att denna bilden tagits så kom veterinären och när Nalle fick syn på honom - då drog Nalle all världens väg... han har träffat farbror veterinären en gång... då rök kulorna ;-) Kan förstå hans reaktion...
 
 
Vi började med att ge Oktawia lite lugnande och så in i boxen med henne igen. Under tiden som Domosedanet skulle börja verka tog vi itu med Bianca. Förra året så sparkade hon farbror veterinären när hon fick sin vaccinationsspruta - den lilla ponnyn har humör. I år stod det även tandkoll på schemat. Bianca är 5 år  och jag har märkt att hon lämnar hö. En shettis som inte äter upp maten... näe, dags att kolla tänderna. Vi bestämde oss för att göra tandkoll utan att ge lugnande. Vi tog ut Bianca på stallgången och veterinären hälsade på den lilla fröken så stirrade misstänksamt på farbrorn... Till Biancas stora fasa så börjar farbrorn att öppna hennes mun och ta tag i tungan!!! Och dessutom in med en munrulle!!! Bianca backade så långt hon kunde. Jag höll i munrullen och grimman. T fick greppa tungan - vilket han tycker är hur vidrigt som helst.... Och så fick vi två brotta ner Bianca bäst vi kunde. Nu var veterinären tämligen snabb med sin undersökning och konstaterade snabbt att Bianca hade rätt mycket att raspa bort... Tror att Bianca blev så chockad över behandlingan att hon inte hann reagera. När ena sidan var färdigraspad så var det dags för andra sidan och det gick också bra även om Bianca INTE uppskattade behandlingen. När raspningen var avklarad var det dags att få vaccinationssprutan - men då tyckte Bianca att det kunde genast glömma. Hon tänkte inte låta veterinären komma i närheten av henne. Hon var VÄLDIGT snabb med att sno runt med baken till veterinären. Det blev fram med bremsen och för första gången i sitt liv blev Bianca bremsad - i ungefär 2 sekunder - så lång tid tog det för veterinären att ge vaccinationssprutan. Ponnyn stod stilla som ljuset, men när jag släppte bremsen hade hon verkligen fått nog och ville in i sin box ;-). Där stod hon längst in och blängde på oss under tiden som vi nu ängnade oss åt Oktawia. Oktawia var så pass drogad att det räckte med att jag höll i munrullen OCH tungan under tiden som veterinären gjorde tandkollen. Som vanligt var det yttepyttelite som behövdes raspas. Tror inte Oktawia märkte vad som hände egentligen. Hon är dessutom lättsprutad så det var ju inga problem att ge henne vaccinationessprutan. Sprutan med Domosedanet reagerade hon inte heller på. Bianca borde ta lärdom av Otkawia ;-).
 
Efter avslutad undersökning och behandling så fyllde veterinären i hästarnas pass osv, och så var besöket avklarat för den här gången. Jag kollade till hästarna  innan jag gick in i huset. Oktawia sov.... Bianca hon blängde på mig och gav mig "onda ögat" - den lilla ponnyn var ALLT annat än nöjd med dagens behandling... *fniss*. Förhoppningsvis så slipper hon tandkollen nästa år... ;-)
 
Jag förpassade mig in i huset och det fick bli lite kaffe framför datorn och jag slösurfade en stund. För övrigt så småpysslade jag lite i köket. FIxade undan disk och satte på diskmaskinen. Tog det tämligen lugnt fram till 12-snåret när jag drog ut till stallet en vända för att se ifall Oktawia hade vaknat. Det hade hon och pållarna blev utsläppta i hagen igen och fick sitt lunhchö serverat. Jag fixade iordning med mockningen, skurade vattenhinkar och ställde iordning hästmaten. När jag var klar med stallpysslet så var det full fart in till stugvärmen. Dags att fixa iordning mat till oss tvåbenta. Idag blev det pasta med parmaskinka och grönsaker. Smakade mums!
 
Efter att ha fått i sig lite mat så diskuterade vi lite vad vi skulle göra. Vi beslöt att ka iväg till en bank och växla in T's småmynt - en rätt stor summa och han ville inte handla för enkoronor.... När växlingen var utförd så blev det en sväng till lägenheten och kollade att allt var som det skulle vara. Hämtade även lite tvätt som behövde en date med tvättmaskinen. När detta pyssel var avklarat så drog vi iväg till willys och shoppade lite förnödigheter för några dagar framöver.
 
Vi var hemma igen vid 16-snåret och det fick bli lite käk och så fika. Märkligt att man kan bli hungrig hela tiden ;-). Jag satte mig sedan vid datorn och fortsatte mitt projekt med att gå igenom mina bilder och kassera det som ej ska sparas. Tiden försvinner och helt plötsligt så kom T och prata om att han nog ville ha lite ost med tillbehör... Bara att hoppa in i bilen och fara iväg eftersom han ville ha lite vin också. Så vi drog iväg till Marieberg och det blev först systemet där vi shoppade en flaska rött portvin - smaskens till ost. Så full fart iväg till mataffären där vi shoppade några goda ostar, kex och oliver. Goda marmelader fanns hemma...
 
Vi var hemma igen vid 20-snåret och vi dukade upp på direkten och lät oss väl smaka. Slökollade på TV under tiden i väntan på att Tyst vittne skulle börja kl 22. Vid 21:30 förpassade jag mig ut en sista vända och hämtade in pållarna. Snabb koll att allt var bra med dem och så serverades kvällsmaten.

Resten av kvällen får nu avslutas av ytterligare lite TV-tittande och så får ni en liten fin bild av Hedvig.
 
Hedvig är en mycket speciell lite kattfröken och jag vet att katter själva bestämmer över hur saker och ting ska vara i hemmet. Framför alllt så väljer de sina sovplatser med omsorg... Jag kan dock inte riktigt förstå Hedvigs val av sovplats idag... skyddet till mikrovågsungen passade lilla fröken idag ;-)
 
 
Detta var allt för idag!
 
/Lizzie

21/3 Torsdag - Kurs...

Iväg som vanligt till jobbet. Idag var det dags för kurs, men jag behövde kolla av mail osv. Det hann jag med och vid 8-snåret hämtade jag en kommuncykel och vi var ett par stycken som cyklade iväg till Brandkåren. Det var dags för en kurs för oss brandombud. Jag har varit brandombud på mitt våningsplan i två år - dags att gå kursen så jag vet vad jag har för ansvar... ;-)
 
Kursen var bra och intressant. Tiden gick fort och vid 15-snåret var vi klara och cyklade tillbaka till jobbet. Under tiden som vi hade varit på brandombudskurs så hade det hänt grejjer på jobbet... lampan till en projekter i ett konferensrum hade gett sig och skapat rökutveckling. Alltså fullt pådrag på mitt våningsplan!! Och så missade jag alltihopa. Allt gick bra i alla fall och ingen blev skadad - vilket är viktigast.
 
Vid 16-snåret kom T och hämtade mig vid jobbet och det var full fart hemåt. Vi käkade och fikade innan jag drog på mig rejält med kläder och förpassade mig ut till stallet. Det var svinnkallt idag också - nordanvinden biter sig fast och det blåste rejält. Fixade iordning allt i stallet och plockade in pållarna. M1 och P kom vid 19-snåret - dags för kvällens motionspass. Så när pållan var iordningfixad och trailern påhakad på bilen for vi iväg till ridhuset. Det stod ytterligare ett par hästtrailers vid ridhuset så det var fler privatryttare i farten än M1 och Oktawia. Jag och Lillan tog en liten promis innan vi förpassade oss till ridhuset. Oktawia var riktigt seg idag och M1 fick jobba hårt för att få pållan att röra sig framåt. Lossnade inte lika bra som i tisdag, tyvärr... Bara att jobba på och se glad ut. I morgon är det dags för tandkoll för pållan, så vi får se om farbror veterinären hittar nåt konstigt.
 
Vi var hemma igen vid 21-snåret och pållan blev omhändertagen som vanligt. Kollade av Bianca innan pållarnas kvällsmat serverades och jag när var klar med allt så fick jag brottas med grannens katter innan kunde få ut dem ur min sadelkammare och mata stallkatterna. Sabla katter!
 
Resten av kvällen kommer nu tillbringas under en filt i soffan innan det är dags att förflytta sig till sängen. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

20/3 Onsdag - möte...

För att inte riskera att missa bussen så gick jag iväg i god tid idag. Så jag behövde inte vänta några 30 min idag i snålblåsten... ;-). Full rulle på jobbet och jag blev upphämtad vid 16-snåret av T. Planen för kvällen var klubbmöte med Fk Focus och T var inbokad som hundvakt. Alltså var det full fart när jag väl kom hem. Lite käk och så ut och fixa stallet. Var klar med allt i god tid innan det var dags att fara in till stan igen. Mötet börjde 30 minuter senare än vad det brukar göra och det gjorde att jag inte behövde stressa ihjälp mig.

Alltså kom jag till mötet i vettig tid och kvällen försvann i ett nafs. Jag var hemma igen vid 22-snåret och T hade tagit in pållarna och gett dem hö. Alltså behövde jag bara kolla till dem och servera kraftfodret. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag ska nu kolla lite på TV innan jag intar horisontalt läge.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

19/3 Tisdag - Kyligt...

Jag gillar vintern - snö och lite lagom kallt... men nu tycker jag att det kyliga vädret nog håller i sig lite väl... -12 grader när jag släppte ut pållarna. In med genomfrusna vattenhinkar till sadelkammaren så de ska hinna tina upp till kvällen. När jag var klar hemma så knallade jag iväg till bussen. Det blåste rejält nordanvind så det var inte så himla skönt att vara ute... När jag nästan var framme vid busshållplatsen, vad ser jag då??? Jo, länsbussen som kommer farandes. Börjar springa som en idiot, men hinner inte ut till stora vägen utan missa bussen med minsta möjliga marginal. Så förbannat surt! Kollar på klockan och inser att bussen kom typ 3 minuter FÖRE utsatt tid. Har nog aldrig hänt tidigare!!
 
Bara att sätta sig i busskuren och vänta på nästa buss. Eftersom det är öppna gärden runt om så hjälpte inte busskuren så himla bra från den bitande nordanvinden. Och när nästa buss kom 30 min senare så kände jag mig totalt djupfryst och var på allt annat än bra humör... När jag väl var framme på jobbet så blev det en STOR mugg kaffe för att få upp värmen i kroppen, men det kändes som om det tog hela dagen innan jag tinat upp...
 
Efter en hektisk dag på kontoret kom T och hämtade mig och det var full fart hemåt. Nordanvinden blåste fortfarande och det virvlade runt snö i luften - våren känns väldigt avlägsen... Väl hemma så fick pållarna sin em-mat. Hällde upp ljummet vatten åt dem och så fixade jag lite käk åt oss tvåbenta. T drog igång kaminen - med 17 grader inne i huset så behövdes det brasor i båda kaminerna för att få upp en dräglig värme.
 
Efter mat och fika, och lite plock i köket drog jag på mig stallkläderna och förpassade mig ut till stallet. Mockade (genomfryst hästbajs), fixade iordning höpåsar, ställde iordning kraftfodret, jagade ut grannens katter flera gånger under tiden. När jag var klar med stallfixet så plockade jag in pållarna och allt var klart till 19-snåret när M1 och P kom. En tur till ridhuset stod på schemat och Oktawia blev snabbt iordninggjord. Jag har ju lika kallt i stallet som ute, så det där att stå och putsa på pållan någon längre stund, det funkar inte för man fryser ihjäl ;-).
 
När pållan var iordningfixad för ridpass så klev hon snällt in i trailern och vi for iväg. Väl framme så lastade vi ur, Lillan och jag gick på en liten promis under tiden som M1 och P drog till ridhuset. Det blåste fortfarande rejäl nordanvind, och det blev alltså ingen lång promis med Lillan. Vi gick runt stallområdet och det räckte för både mig och Lillan. Det var skönt att komma in i ridhuset - finns fördelar med uppvärmda ridhus - i alla fall den här årstiden ;-).
 
Ridpasset idag gick rätt bra. Till att börja med var pållan seg som vanligt. Lite betongkänsla i munnen och så var hon igår också. Så efter halva ridpasset började det lossna - istället för att gå och bromsa och sparka mot skänkeln - började hästen helt plötsligt få egen bjudning. Reslutatet blev att hon började röra sig helt annorlunda - det syndes tydligt för mig på läktaren att hon ÄNTLIGEN fick igång sin motor och för M1 blev det lite lättare att rida. Tänk att det ska sitta så hårt.... Hur gör man för att komma åt den mentala viljan hos damen???
 
Nåja, riktigt bra funkade det alltså andra halvan av ridpasset och det var vi nöjda med. Damen kan när hon vill ;-). Nöjd pålla stoppades in i trailern och vi for hemmåt. Väl hemma så fixade jag iordning häst och prylar med raketfart för det var totalt svinkallt! Snabb koll av ponnyn och så serverades kvällsmaten till pållarna. Kände mig lätt djupfryst är jag väl kom in i stugvärmen igen. Det glödde lite kaminen, och fick snabbt igång en ny brasa som jag kunde värma mig framför. Nu får det bli lite nyheter på TV4 innan jag förpassar mig till sängen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

18/3 Måndag - Ridhuset...

Så var det måndag igen och när arbetsdagen var avklarad hämtade T upp mig och det var full fart hem. Planen för kvällen var en tur till ridhuset för mig och pållan. Men först behövde jag MAT. Idag lagade jag yambalya - grytan skulle småkoka i 40 min. Alltså passade jag på att fixa mockningen och T fick vakta grytan. Hann fixa mockningen och fixa hästarnas mat innan det var dags för mig själv att få i mig lite käk. Yambalyan blev jättegod och proppmätt blev jag. Efter maten vilade jag en stund och kollade mailen och lite småplock innan det var dags att ge sig ut i stallet igen. Totalt svinkall var det ute pga nordanvinden. Det var inga problem att hämta in pållarna - de ville nog också slippa blåsten.
 
Jag fixade iordning Oktawia för ett pass i ridhuset och när alla prylar var på plats så klev damen snällt in i trailern och vi styrde kosan mot ridhuset. Kom iväg i vettig tid för en gång skull och det visade sig att pållan minsann hade hästminne. Damen kom mycket väl ihåg hur det var i fredags kväll och väl framme vid ridhusdörren ställde sig damen i lite lätt bakåtlutad ställning - beredd till flykt ifall det var några otäcka typer där inne och spolade vatten. Samtidigt så höll hon fullspan mot gäststallet för att se ifall det trots allt inte fanns några hästar där idag också. Jag hade fullt sjå att ta mig in i ridhuset med kusen! Väl inne så lugnade hon ner sig så att det gick att ta av täckena och vid 19:20 satt jag i sadeln.
 
Oktawia var för dagen taggad till max - det kom ytterligare ett privatekipage in i ridhuset - alltså gott om utrymme på privatdelen av ridhuset. Det var inte läge för att skritta fram på lång tygel idag! Oktawia skuttade till för minsta lilla och när ett barn sprang bakom sargkanten så visade damen på att hon minsann behärskade sidstepp även idag ;-). När vi väl kom igång i trav lugnade hon ner sig och blev sitt vanliga sega jag. Lite lätt betongskänsla när det gällde kontakten med munnen och jag ställde in mig på ett ridpass med mycket slit. Jag lät i alla fall damen få trava fram i sitt eget bekväma tempo - man får välja sina konflikter. När det var dags för galoppuppvärmningen så var det inga problem att få damen att börja galoppera, men jag fick driva som en galning första varven. Sedan hände nämligen något... T öppnade dörren till ridhuset precis när vi var i jämnhöjd med dörren - det väckte upp hästen och helt plötsligt så startade motorn!!! Bara så där! Hon rullade på i galopp och efter varje kortsida så satsade hon järnet och spedade på under långsidorna. Pållan ville inte ens sluta galoppera!! Efter att ha galopperat runt på fyrkantspåret åt båda hållen så övergick vi till att galoppera lite mer samlat på volt. Funkade kalasbra och så fick det bli övergångar galopp-trav-galopp - Oktawia visade att hon behärskade övningen till fullo ;-). Matte satt mest och fnissade i sadeln och kunde koncentrera mig på att rida - tänk så kul det är när hästen får igång sin egen bjudning :-D. Avslutade så med att trava under nedsittning och göra skänkelvikningar på diagnolen - plättlätt tyckte pållan ;-). Dylika ridpass lever man länge på ;-). Uppenbarligen är det skrämselpropaganda som funkar... ;-).
 
Totalt blev det 50 min i sadeln innan nöjd häst och nöjd matte förpassade sig ut i kylan igen för att fara hemåt. Väl hemma blev pållan ompysslad innan kvällsmaten serverade och när alla prylar var undanplockade, trailern urmockad så fick det bli stugvärmen för mig och Lillan. Kom lagom in till kl 21 och det får nu bli CSI som avslutar min kväll.
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

17/3 Söndag - Utepyssel...

Strålande vacker väder var det idag! Dock kallt till att börja med, så det fick bli frukost framför morgon-TV och jag tog det lugnt till att börja med. Idag blev det i alla fall lite varmare mitt på dagen, så efter att jag var klar med mockningen tog vi itu med projekt trädbeskärning. Har ju ett gäng äppleträd och alla hinns aldrig med under samma år. Så nu är det dags för äppleträden vid syrénbersån och vi började med charlamosketrädet som står närmast huset. Rejält fullt med vattenskott och en del gamla torra grenar...
 
 
Jag klippte med liten grensax och tog de grenar jag nådde. T är starkare än mig och jobbade på med den långa grensaxen. Som vanligt är det jag som pekar och T som klipper ;-). Efter någon timme var det bara att inse att vi behövde käk och en paus. Alltså in och lagade mat och käkade. T var sedan tvungen att vila (!!!) innan vi kunde fortsätta med trädet... T behöver nog börja jobba på det där med kondisen ;-).
 
En stege behövdes i alla fall och mycket vattenskott var det för T att klippa... Jag släpade undan allt ris till eldningshögen och det blev några vändor fram och tillbaka...
 
Det tar mycket längre tid att klippa träd än vad man skulle tro. Och så får man ont i nacken när man står och stirrar uppåt hela tiden ;-). Jag kollade på de andra tre träden som står på samma gräsmatta för att se vilket träd vi ska fortsätta med. Till min stora sorg så insåg jag att Åkeröträdet nog blir jämnat med marken i år :-(. Det är fullt med trädkräfta och nu har barken spruckit på flera av den grova grenarna. Trädet är enormt - högre än huset och ungefär 100 år gammalt! Det är gammelmorfar som planerat alla träden för länge sedan och det är ju rätt otroligt att det ändå har varit så seglivet. Även om jag planterat ett nytt Åkeröträd så kommer jag aldrig att få uppelva det uppväxt till sin fulla höjd...  det tar några år liksom...
 
Här nedan har jag fotat Lexi när hon tassar runt Åkeröträdet, som synes är stammen rejält tjock...
 
 
Framåt em hade T klippt bort det mesta av vattenskotten och grenarna var inkortade. Det är några vattenskott som han inte nådde idag - så det får vi ta nästa helg. Det var meningen att han skulle fortsätta klippa trädet under tiden som jag motionerade Oktawia, men som vanligt behövde jag bara vända ryggen till, så hittade han på nåt annat att göra. Det där med att slutföra en sak i taget - det är inte riktigt T's grej... om man inte är med och övervaka det hela ;-)
 
Men lite skillnad blev det i alla fall...
 
 
Jag tog itu med Oktawias motionspass. Alltså ut i hagen och hämtade in pållarna. Jag fixade iordning pållan för ett pass med tömmkörning och när alla prylarna var på plats så gick vi ut i hagen igen. Där jobbade jag och pållan under 40 min och Oktawia skötte sig bra. Jag fick knalla en hel del - alltså fick jag också motion ;-). Eftersom det var lite knöggligt i hagen så fick träningen bestå av övergångar efter lite uppvärmning. Skritt-trav-skritt. Halt-skritt-halt. Funkade fint. Eftersom inte underlaget var optimalt så skippade vi galoppen idag. Pållan verkade nöjd ändå ;-). Efter det lilla arbetspasset pysslade jag om pållan och så fick det bli hagen igen och den väntade eftermiddagshöt.
 
När jag ändå var ute i stallet så fixade jag iordning hästarnas mat och pysslade om stallkatterna innan det var dags att gå in och fixa mat till oss tvåbenta. På menyn idag stod det svamprisotto med salami och det blev riktigt gott.
 
Efter middagen så for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag roade mig lite småpyssel. Strök lite kläder så jag har det avklarat inför jobbveckan som väntar. Tillbringade sedan ett par timmar vid datorn där jag satt och gick igenom alla mina mappar med bilder. Sorterade och rensade. Kom nästen igenom hela 2010... har alltså en hel del bilder som behöver gås igenom... ;-).
 
Vid 21-snåret förpassade jag mig ut till stallet och kvällsmatade pållarna. Lite TV-tittande får nu avsluta min kväll innan det är dags att ta en närmare titt på kudden.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

16/3 Lördag - Soligt...

Var lite lätt trött när det var dags att kliva upp. Men det var bara att ge sig ut i kylan och pållarna blev utsläppta till hagenoch frukosten serverades. Jag själv drog in i stugvärmen, fixade frukost och parkerade mig i soffan och tittade på morgon-TV. Egentligen hade jag mängder med hemmapyssel som jag skulle behöva ta tag i. Har ju t ex ett gäng med äppleträd som är i stort behov av beskärning. Kände dock inte för att gå ut i kylan även om solen sken vacker ute. Svinkallt är det trots solen...
 
Efter att ha slappat framför morgon-TV så fixade jag iordning på mig själ coh lite nytta var jag ju tvungen att göra. Alltså blev det en vända ut till stallet och fixa mockningen. T slängde ner hö åt mig så jag kunde fixa iordning höpåsarna. När stallfixet var avklarat bytte jag om till mer anständiga kläder och vi drog iväg till stan en sväng. Kylan till trots så var det dags att inkassera vinsten från höstens cykelutmaning vi var med i på jobbet. Jag vann ju presentkort på en cykelservice och eftersom jag har urgammal cykel som är i stort behov av service. Var vinsten välkommen. Förhoppningsvis blir det vår någongång och då är det dags att börja cykla. Alltså åkte vi in med min cykel till farbror cykeldoktorn och lämnade in min gamla hoj. När vi ändå var på en cykelaffär så passade jag också på att dreggla över nya fina cyklar - jättefina - men grymt dyra. Eller i alla fall utanför min budget ;-). Alltså får min gamla hoj allt duga ett ta till.
 
När cykeln var avlämnad for vi hemåt igen och väl hemma så sken solen fint och jag tänkte mig en fika på trappan. Dock blåste det alldeles för kallt så det blev fika inne i köket ;-).
 
Efter en värmande kopp kaffe var jag reda att ta itu med dagens motionspass. Dags att aktviera Oktawia. Planen för dagen var en liten skrittur så ut till stallet och damen fixades iordning för en uteritt. När det var dags att sitta upp så var Oktawia rejält taggad och det var full fart iväg. Hon var dessutom rejält på tårna och stirrade upp sig pga att grannens hästar sprang i sin hage. Inte läge för skritt på lång tygel alltså. T följde med till fots eftersom jag tänkte skritta, och det är bra med lite sällskap ifall man skulle behöva utföra marksyn... Vi skrittade iväg mot banvallen och efter mycket möda kom vi förbi islandshästarna som har sina hagar vid banvallen och styrde kosan mot närmaste samhället utmed banvallen - en liten sträcka om 2 km. Oktawia var lite seg när vi skritta iväg på banvallen och när kommit två tredjedelar av vägen så bestämde jag mig för att trava lite och så vända. Alltså kunde T vänta tills vi kom tillbaka. Passade på att trava damen i lugn trav på asfaltsdelen av banvallen. På så sätt kunde jag känna efter ordentligt att hon har jämt påskjut från bakbenen med tanke på sträckningen hon ådrog sig i hagen. Så här ute fick hon bra bjudning och traven kändes hur jämn och bra som helst. Även när jag bytte nedsittningsben. Pållan tyckte det var lattjo lajbans värre att få trava och bjöd på bra. När vi kom tillbaka till T så fick det bli skritt igen och nu var pållan rejält taggad och visade på att hon minsann kunde sidsteppa åt både påhittade monster och små oskyldiga fåglar i buskarna. En stavgångare kom ikapp oss bakfrån och som tur var lyfte personen ifråga upp stavarna när hon kom ikapp oss. Ljudet från stavarna mot asfalten hade nog annars fått Oktawia att krypa ur skinent ;-). Strax efter så mötte vi ett ryttarekipage. Mötet gick bra och Oktawia reflekterade inte ens över att vi möte en främmande häst - förrän efter typ 50 meter EFTER mötet!!! Då skuttade hon rakt upp och började småstudsa på bakbenen ett par steg :-O. Om man säger så här... efter detta var det INTE läge för skritt på lång tygel...
 
När vi började närma oss hemmet så kunde pållan äntligen slappna av och jag kände mig lite lättad över att inte behövt utöva marksyn... ;-)
 
 
Väl hemma var pållan tämligen nöjd - som vanligt ;-). Efter avskötsel blev det hagen igen för pållarna och den väntande em-maten. Jag plockade undan i stallet och så förpassade jag mig in i huset. Det var hög tid att fixa iordning mat även till oss tvåbenta. Idag blev det biffstroganoff till middag.
 
När mat var fixad och vi käkat så tog jag det lugnt. T tittade på TV. Jag placerade mig framför datorn och slösurfade lite. Mycket mer än så här kommer inte att hända idag. Får bli lite tv som avslutar kvällen så småningom efter att pållarna blivit omhändertagna och kvällsmatade.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

15/3 Fredag - Bra till slut...

Även idag var det -18 grader när jag knallade iväg till bussen. Bara att klä på sig rejält för våren har uppenbarligen frusit inne.
 
Arbetsdagen försvann i ett nafs som vanligt - det var fullt ös hela dagen, men lyckades få klart med det som behövdes för dagen. T kom och hämtade mig vid 16-snåret och vi drog iväg till Willys för att shoppa mat. En diger matlista hade jag med mig och det tog en stund innan vi var klara. Lagar ju mat utifrån recept på www.mabra.com  och mycket grönsaker var det den här gången ;-). När shoppingen var avklarad var det full fart hemåt. Pållarna fick sin em-mat och matvarorna packaddes in. T lagade mat under tiden som jag roade mig att mocka i raketfart. Så in och käka lite mat innan jag fortsatte med stallpysslet. När allt var klart så hämtade jag in pållarna så Oktawia väntade i sin box när M1 och P dök upp vid 19-snåret.
 
Planen för kvällens fredagsmys var en tur till ridhuset, vi hoppades i alla fall att det skulle funka att rida där trots förberedelserna inför helgens hopptävlingar.
 
När pållan var iordningfixad för ett ridpass så klev hon snällt in i trailern och vi for iväg. När vi kom fram till ÖFK så hade de långaväga tävlingsekipagen börjat komma och inkvartera sig i gäststallet. Gäststallet ligger precis brevid ridhuset så det var lite liv och rörelse på området.
 
Det gick bra att lasta ur Oktawia, men det blev lite jobbigt när M1 och Pållan skulle in i ridhuset. Precis vid ingången vid ridhuset stod en mindre hästlastbil. Den tyckte Oktawia var lite otäck och inte blev det bättre av att de rullade ner ett tävlingsskåp precis när ekipaget skulle in i ridhuset. Inne i ridhuset höll folk på med att fylla vattenhinkar med vatten. Alltså visste inte Oktawia vart hon skulle ta vägen och försökte ta sig in i ridhuset på tvären... bra början - helt hispig häst. Inne i ridhuset var det ett privatekipage som red för instrukör, men för övrigt var det lugnt. M1 och Pållan började rida runt nere på den delen som ska vara framhoppningsbana under helgen. Lugnet varade inte länge. Det kom in ett par hästar som nyligen lastas av och de skrittades runt av sina skötare. Det kom in folk som hämtade vatten - det spolande ljudet var lite otäckt... till på köpet så kom en av de anställda in i ridhuset på en fyrhjuling  med hindermaterial. Alltså kunde inte M1 och pållan rida runt i ridhuset där de hade tänkt sig. Utan var tvungen att tampas med alla andra på ena halvan i ridhuset. Oktawia hade verkligen nerverna på utsidan och visade på att hon var väldigt rapp i sina fyra ben när hon pysslade med snabb sidförflyttning. Att folk kom in och hämtade vatten var uräckligt, för att inte tala om att dörrarna stod öppna och hon såg den där otäcka hästlastbilen utanför. När så personalen började sladda framhoppningsbanan med fyrhjuling höll väl Oktawia typ på att krypa ur skinnet.
 
M1 fick börja trava pållan för skritta var ingen idé. Efter några minuters trav taggade pållan ner och hon jobbade på riktigt bra. Bli rejält uppskrämd var precis vad damen behövde... ;-)
 
 
 
I vanliga fall är det ju lugnt och skönt i ridhuset, framför allt fredagkvällar. Kvällens röra var kalasbra miljöträning för damen och damen fick igång sin bjudning riktigt bra. När fyrhjulingen hade försvunnit ut ur ridhuset kunde M1 rida på bortre delen av ridhuset. Galoppjobbet funkade jättebra idag, riktigt bra galoppfattningar fick de till. Allt går ju så mycket lättare ;-). Nöjd ryttare och nöjd häst idag med andra ord :-).
 
När vi var klara med kvällens ridhusaktiviteter så lastades pållan in i trailern och vi for hemåt. Väl hemma så pysslade jag om pållan, mockade ur trailern och plockade undan alla prylar. Vanliga kvällsysslor alltså... När jag var klar med allt i stallet och även Bianca blivid visiterad fick pållarna sin kvällsmat och jag förpassade mig in i huset och stugvärmen. Jag var tämligen genomfrusen efter stall- och ridhusvistelse så det var skönt att komma in i stugvärmen. Resten av kvällen kommer jag nu tillbringa under en tjock filt i soffan och glo lite på TV.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 

14/3 Torsdag - svinkallt...

Fick gnugga mina ögon när jag tittade på termomentern i morse... minus 18 grader!!! Knappt jag trodde det var sant! Skulle vara skönt att slippa ha så mycket kläder på sig - jag brukar kunna skippa långkallingarna så här i mars. Nu var det inte alls läge.
 
Pinna på snabbt till bussen och som tur var behövde jag inte vänta länge vid hållplatsen. Den här vintern har länsbussen varit duktig på att hålla tiderna. Det har varit vid ett tillfälle som bussen inte kom - då hade den gått sönder....
 
Även denna arbetsdag försvann i ett lite lätt hysteriskt tempo - bara att kavla upp ärmarna och jobba :-). Det är dock tur att jag måste hem i vettig tid eftersom pållarna ska ha sin em-mat inom rimlig tid och vovven klarar inte heller av att vara hemma hur länge som helst. Så T kom och hämtade mig som vanligt och det var full fart hemåt.
 
Idag hade jag fått beslutet från Miljökontoret när det gäller min klagomålsanmälan på grannens skällande hundar. Beslutet var att de inte går vidare med någon ytterligare utredning och målet läggs ner eftesom jag inte lämnat in någon förteckning med störningar. Jag fick en lista som skulle fylla i när jag kände mig störd. Där ska jag ange daturm och mellan vilka klockslag som störningen skett. Efter min klagomålsanmälan så har grannen hållit hyfsad koll på sina hundar. Det hörs ibland att någon hund skäller,  men inte så till den milda grad som det var tidigare. Jag har pratat med min handläggare och meddelat att jag inte skulle skicka in någon lista pga att störningen upphörde i och med min anmälan. Det tyckte handläggare var alldeles utmärkt, MEN jag ska spara listan och fylla på ifall skällandet går igång igen!
 
Det ska nämligen bli väldigt spännande och se hur det blir när vi går mot riktig vår-sommar och man är ute, dörrarna står öppna osv. Då kommer det ställa sig på sin spets ifall grannen lyckas hålla koll på sina hundar. Enligt min handläggare så är det bara att göra ny anmälan ifall problemen återkommer - och så kommer jag att göra. Nu är det nolltolerans som gäller!
 
Väl hemma vidtog sedvanligt "efter jobbet pyssel" - lagade mat, käkade, drog på mig stallkläderna och förpassade mig till stallet. Jag är nu mycket bättre i min arm - tack och lov för antiinflammatorisk medicin ;-). T behövde därför inte hjälpa mig idag och for därför vidare till lägenheten efter att vi käkat. Jag roade mig med att mocka och fixa hästmaten innan pållarna hämtades in till stallet. Jag hann också in en stund i huset för att varma mig lite innan M1 kom vid 19-snåret.
 
Oktawia blev alltså iordningfixad för ett besökt till ridhuset och vi var klara för avfärd vid 19.30-snåret. Som vanligt tog jag och Lillan en promis. Idag blev det en kort promis för vi höll helt enkelt på att frysa ihjälp...
 
I ridhuset slet M1 med Oktawia. Idag var det inte mycket fart på damen. M1 fick slita hårt för att få hästkräket att röra sig framåt... Efter ridpasset såg dock Oktawia mycket nöjd ut - som vanligt... kanske nöjd över att hon lyckats ännu en gång med att inte behöva anstränga sig så jättemycket genom ett ridpass. Utan att det är ryttare som sliter allra mest ;-)
 
Damen klev i alla fall snällt in i trailern och vi for hemåt. Det blev snabbt kvällspyssel i stallet pga kylan och vid 21-snåret var jag klar med pållarna, plockat undan alla prylarna, mockat ur trailern och kvällsmatat kritterna. Kände mig totalt sönderfrusen när jag väl kom in i huset. Kvällen får nu avslutas under en tjock filt i soffan och criminal minds på Kanal5.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

13/3 Onsdag - hemmakväll...

Idag blev men lite förvånad när jag tittade ut genom fönstret - det hade blivit vitt under natten och det tog några sekunder för mig att fatta att det faktiskt snöat. Även pållarn blev förvånade när jag släppte ut dem - trodde väl inte heller sina ögon.
 
Det blåste och snöade alltså när jag gick iväg till bussen. Inge skönt väder alls. Dagar som denna - då är det skönt att åka länsbuss ;-). Man kan lugnt säga att våren har frusit inne för tillfället...
 
 
Kom till jobbet lyckligt och väl. Arbetsdagen visade sig bli osedvanligt kaotiskt. En faktura på en riktig hög summa har cirkulerat runt i kommunen i 3 månader och ingen vill betala. Höll på hela fm och rotade vad det var som skulle betalas - licens, programvara, app - eller vad!!! Fick hänvisning till ett KS-beslut om att IT har fått pengar. Läste KS-beslutet och det visade beslutet gällde ÄSKANDE om pengar. IT hade inte fått några pengar ännu.... Måste göras via handpåläggning av en ekonomon.... Samtidigt som jag pysslade med detta skulle jag sköta det praktiska med att boka in "very importan persons" från kommunen tillsammans med ett företag som ska intervjua dessa personer - detta till nästa vecka. Inte helt lätt att få ihop... Man kan lugnt säga att arbetsdagen försvann i ett totalt hyseriskt tempo. Så det var skönt att vid 16.30-snåret bli hämtad av T och fara hemåt.
 
Väl hemma så fixade jag iordning mat och middagen serverades. Eftersom pållan idag har vilodag tog jag det lugnt en stund efter mat, men till sist så var det dags att dra på sig stallkäderna och ta itu med stallfixet. Med tanke på hur dagen varit, kändes det skönt att greppa grepen och mocka lite skit. Precis vad som behövdes för att rensa skallen efter denna arbetsdagen ;-). Jag var idag mycket bättre i min arm, men hade svårt att lyfta tungt. T hjälpte till med att fixa iordning höpåsarna eftersom de väger en del. Vid 19.30-snåret var jag klar och hämtade in pållarna. Lite lite lätt hästpyssel en stund och så in i huset för att röja upp i köket och övrigt pyssel innan det var dags att kvällsmata pållarna. Lagom kallt var det också, -12 grader *burr*.
 
Nu får det bli lite Efterlyst på 3:an som avslutar den här onsdagen - alltså blir det inte roligare än så här :-)
 
/Lizzie

12/3 Tisdag - Lite bättre...

Tänk att lite medicin kan göra susen... Idag var jag mycket bättre i min arm, fortfarande ont och jag kunde inte få upp armen för att tvätta håret ordentligt, men inte lika öm som igår. Dock gick det fortfarande långsamt att klä på sig, men till sist var jag iordning och redo att dra iväg till bussen.
 
Arbetsdagen försvann i ett hektiskt tempo - som vanligt ;-). T kom och hämtade mig vid 16-snåret och det var full fart hemåt. Väl hemma så skulle jag fixa iordning middag - tacoomelett. Visade sig att vi fick snabbt slänga oss iväg till närmaste affärigen eftersom jag inte hade huvudingrediensen hemma. Vi var snabbt hemma igen och under tiden som tacoomeletten gräddades i ungnen passade jag på att mocka boxarna. Gick lite långsamt, men var klar lagom när maten var klar.
 
Mätta och belåtna var det bara att ta tag i resten av stallfixet. Eftersom min arm inte var bra så hjälpte T mig att fixa vattenhinkarna, höpåsarna och sopa stallgången. Vid 19-snåret kom så M1 och P. Dags för pållans motionspass. Under tiden som M1 fixade iordning Oktawia roade jag mig med att träna lite med Lexi - hon skötte sig rätt bra och hon tycker det är kul med lite lydnadsträning ;-)
 
VId 19.30-snåret lastade vid pållan och for iväg till ridhuset. Idag klarade jag av att köra, men T var kvar för att hjälpa mig när jag och pållan var hemma igen.
 
Väl framme vid ridhuset så gick jag och Lillan en promis under tiden som M1 värmde upp i ridhuset. Det var lite småkyligt ute så det var skönt att komma in i ridhusvärmen efter promisen. Oktawia skötte sig lite bättre idag mot igår. Sista halvan av ridpasset kunde de utnyttja hela ridhuset så ridskolan var slut för dagen strax efter 20-snåret.
 
Var hemma igen vid 21-snåret och T hjälpte mig att lasta av och plocka av utrustningen av pållan. När jag var klar i stallet så for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag och Lillan förpassade oss in i huset och resten av kvällen kommer nu avslutas under en filt i soffan och lite nyheter på TV:n.
 
Alltså blir det inte roligare än så här idag :-)
 
/Lizzie

11/3 Måndag - Ont värre...

Muskelinflammationen från helvetet har drabbat in arm! Idag kunde jag över huvud taget inte lyfta min vänstra arm. Att duscha och tvätta håret på morgonen var ett helt företag, för att inte tala om konstycket att få på sig kläderna! Jag klev upp som vanligt, men fick ta en senare buss för det tog 30 minuter att bara klä sig. Allt annat gick också mycket långsammare.
 
Kunde i alla fall ta mig till jobbet eftersom jag åker buss - kört bil hade inte funkat! Arbetsdagen funkade - finns fördelar med att jobba som administratör ;-). När arbetsdagen var avklarad kom T och hämtade mig. Vi åkte iväg till närmaste Apotek där jag hämtade ut en omgång med Naprosyn. I onsdags kväll mailade jag till min vårdcentral och beställde nytt recept. Ursprungsproblemet är ledinflammation, men antiinflammatoriskt läkemedel funkar ju bra på muskelinflammation också ;-).
 
Väl hemma så fixade T maten eftersom jag var helt handikappad. Det blev korvgryta med mango chutney *mums*. Efter maten var det dags att åla i ridbyxorna, ett helt företag och T fick vara assistans *fniss*. Det är mycket man inte klarar med bara en fungerande arm...
 
T hjälpte mig med stallsysslorna och M1 kunde fixa ridningen. Det var meningen att jag själv skulle rida - men min onda arm satte stopp för de planerna.
 
Under tiden som vi grejade i stallet så märktes det att det är mars. Katterna har fått totalt tokspel. Bland annat så hade två av mina grabbar en maktkamp på takbjälkarna i stallet. Det var Elvis (den gråvita) som förlorade... ;-)
 
 
Vi var klara med stallpysslet och pållarna hämtade lagom till 19-snåret när M1 och P dök upp. Och när pållan var iordningfixad för ett pass i ridhuset, klev hon snällt in i trailern och vi kunde fara iväg. T följde med och körde eftersom jag inte klarade av att ratta en bil, eller ens lasta av pållan. Det visade sig att jag inte ens kunde leda vovven eftersom jag håller kopplet i vänster hand, och jag klarade inte av att knipa med handen. Alltså fick T allt följa med på en liten promis med vovven innan vi förpassade oss till ridhuset.
 
I ridhuset var det idag lite spännande. En annan privathäst var på plats, av modell rodeohäst mellan varven. Även Oktawia verkade ha smittats av uppförandet och roade sig med att sparka åt skänkeln och vara allmänt bökig. Tänk om hon kunde smittas lika lätt när det är samarbetsvilliga kusar i ridhuset ;-).
 
Efter avslutat ridpass så klev hon i alla fall snällt in i trailern och vi kunde fara hemåt. T fick hjälpa med med urlastning och avskötsel av pållan. När damen var ompysslad så serverades kvällsmaten och alla prylar plockades undan.
 
Så nu får kvällen avslutas med att jag och min onda arm tittar lite på TV och nyheterna innan jag förpassar mig till sängen. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

10/3 Söndag - Ont...

Vaknade av något mindre kul idag. Det var inte väckarklockan, utan en brännande smärta i min vänstra överarm... Tog mig ur sängen i alla fall och så ut och släppte ut pållarna. Tog det lugnt med soffhäng och frukost framför morgon-TV. Efter ett tag kändes armen OK, och jag fixade iordning mig själv. Det var vacker väder med strålande sol, men rätt kallt ute. Solskenet gjorde i alla fall jag tvar tvungen att tag tag i lite städning. Röjde upp köket och så blev det städning av undervåningen. Det var när jag började dra runt med dammsugaren som jag insåg att jag behövde skippa städning av övervåningen idag. Det gjorde rejält ont i min arm....
 
När jag var klar med städningen av undervåningen så fixade jag iordning lite lunch åt mig och intog den under tiden som jag slösurfade lite och vilade en stund. Var sedan redo att ta itu med mockningen...
 
Att utföra stallsysslorna med ond vänsterarm visade sig inte vara det lättaste. Att mocka gick men det tog tid. Att sopa stallgången gick inte bra alls och det var då jag insåg att det där med ridning eller tömkördning som dagens aktivitet - var bara att lägga ner.
 
När jag efter mycket om och men var klar med stallfixet så letade jag rätt på Lillan. Hon hade intagit en plats i solen och där satt hon och njöt av solen :-)
 
 
Lillan är en bekväm vovve som gillar att sola  ;-)
 
Efter mockningen så förpassade jag mig in i huset och vilade en timme. Jag behövde åka iväg till paketutlämningen i närmaste ICA-affären och hämta ut ett paket med Oriflamevaror - och för att orka med det så behövde jag en stunds vila. Tänkte att det är så pass kort sträcka så det funkar att köra trots att jag hade ont i armen.
 
När jag så åkte iväg till ICA-affären så insåg jag efter halva sträckan, att det inte var så smart att köra bil med en arm och hade fullt sjå att ratta gamle Volvon. Lyckligt och väl hemma så blev det lite fika och så packade jag upp varorna. Resten av em så tog jag det lugnt och läste ett par kapitel i en deckare som jag håller på och läser.
 
T kom ut vid 17-snåret - han har varit ute och fiskat på Hjälmaren med en kompis. Det hade nappat dåligt -  men soligt har det varit.
 
Eftersom jag nu hade rejält ont i min arm fixade T middagen och när vi käkat så hjälpte han mig med att fixa iordning pållarnas höpåsar och ta in kritterna innan han for vidare till lägenheten. Resten av kvällen tog jag det lugnt och vilade min onda arm. Lite TV-tittande får räcka som avslutning idag. Pållan får klara sig utan motion idag och vid 21-snåret fick de sin kvällsmat. Förhoppningsvis så är jag bättre i armen i morgon.
 
Roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

9/3 Lördag - Soligt...

Vaknade upp till en vacker och solig dag. Ut vid 8 för att släppa ut pållarna och servera frukosten åt dem. Så full fart in i huset och fixade iordning frukost åt mig själv som jag intog framför morgon-TV. När jag slappat klart så kom T och mumlade något om att han behövde åka ut till Marieberg för att shoppa lite fiskegrejer. Efter att snyggat till sig och fått på sig vettiga kläder så drog vi till stan. Först åkte vi till Asperum där jag konsulterade en tapetserare om mitt matsalsbord. Hon trodde inte det var någon bra idé att slipa bordet och så lacka det. Det behöver en ny omgång av fransk polering och rekommenderade en annan möbelrenoverare jag kan kontakta för prisuppgift. När jag ändå var på Asperum så passade jag på att titta på möbeltyger då jag behöver klä om mina matsalsstolar. Hittade ett fantastiskt tyg - till det facila priset om 995 engelska PUND :-O. Gick till en annan hylla och hittade mer jättefina kvalitetstyger... 1800 kr per meter.... Hm, ska nog leta reda på något billigare tyg som jag kan sätta saxen i. Eftersom jag aldrig klätt om stolar tidigare så ska jag nog inte ge mig på det dyraste tyget till att börja med ;-).
 
Efter Asperum så for vi vidare till Marieberg. Gjode ett besök på Caletex för att titta på möbeltyger, men efter att ha klämt och känt på fina kvalitetstyger blev jag lite kräsen... hittade inget som föll mig i smaken. Får leta vidare...
 
Vi for vidare till XXL där T shoppade sina fiskeprylar och så shoppade vi lite mat på Willys. Jag hade glömt ett par saker igår och så ville jag ha något till em-kaffet. Innan vi sedan for hemåt blev det ett snabbt stopp vid Grizzly där T letade efter antialgmedel, men de hade inte just den sorten som han behöver.
 
Så for vi hemåt i det intensiva solskenet. Knappt man såg något!!  Väl hemma så fixade jag iordning lunch som smakade bra och så var det dags för em-kaffet. Det blev idag kaffe och mazarin ute på trappat - årets första utefika med andra ord! Det var skönt i solen och så var det lite lä för vinden är svinkall...
 
Two for coffée
 
 
Som åskådare hade vi Lexi som gärna ville smaka på mazarinen, men det kunde hon glömma ;-)
 
 
Lagom när jag fått i mig fikat så kom Nalle och ville vara med. Alltså kröp han upp i mitt knä och så satt vi och halvsov en stund i solen - det var skönt. T höll på och bytte någon glödlampa på sin bilen och vi fick trappan för oss själva jag och Nalle :-)
 
 
Lite lätt trött av all sol så var det dags att göra en insats med pållan. Det blåste inte så farligt och jag bestämde mig för att vi behövde en liten uppsutten skrittur. Ut i  hagen och hämtade in pållarna. Gjorde iordning Oktawia och strax efter 15-snåret var vi klara för avfärd. Upp med matte i sadeln och vi drog iväg i snabb skritt. Oktawia har alltid vrålbråttom iväg när vi lämnar stallplanen och så är grannens kusar alltid jättespännande... Hon borde ju lära sig någon gång kan jag tycke. När vi väl kom ut på grusvägen så rörde sig Oktawia i slowmotion och T som promenerade med oss, hade inga som helst problem att hänga med. Det var hårt i backen, märks att det är minusgrader... och jag blev kall om benen och öronen. Vi skrittade på grusvägen några km och pållan var tämligen seg... tills vi vände och red hemåt igen - då fick vi vinden i ryggen och Oktawia vaknade till liv. Var tvungen att spana på ALLT och eftersom vi befinner oss i slättlandskap så ser hon kilometervis... Jag fick tillbaka koncentrationen på damen genom att jobba henne i skänkelvikning kant från kant på vägen. Vi blev omkörde av bilar totalt 4 gånger - den första bilen var en kvinna som satt och pratade i mobiltelefon - och jag funderar på ifall hon över huvud taget registrerade att hon körde förbi ett ryttarekipage???!!!! Fullt ös förbi! De andra bilisterna tog det betydligt lugnare - det tackar vi för! Nu gick det bra vid omkörningarna och pållan stod stilla, men jag funderar ibland på om bilister är självmordsbenägna eller nåt. Jag skulle då INTE vilja få upp 600 kg + ryttare på min bil!!
 
Vid kom i alla fall hem utan några bekymmer och Oktawia jobbade på riktigt bra i skänkelvikningarna - var bra med lite extra bjudning där ;-). Hon verkade uppskatta skritturen och såg som vanligt rätt nöjd ut när vi väl var hemma :-)
 
 
Efter att ha pysslat om damen så blev det hagen igen för pållarna och em-maten serverades. Jag var kvar i stallet och fixade iordning med mockning och hästarnas mat. När detta var avklarat fick det bli stugvärmen för min del.
 
Resten av kvällen har så tillbringats med att laga middag, ätit middag. T och Lexi for vidare till lägenheter eftersom T ska ut fiska i morgon. Jag har tagit det lugnt, slösurfat och så kollat på TV. Nu får det bli melodifestivalen som får avsluta den här lördagen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

8/3 Fredag - Internationella kvinnodagen...

Grattis till alla kvinnor där ute så här på Internationella kvinnodagen - mycket kvar att kämpa för finns det...
 
Började dagen med ett möte med min administratörsgrupp - dagen till ära hade vi knytisfrukost under mötet och det blev himla lyckat :-). Något vi säkert kommer göra fler gånger!
 
Dagen försvann i ett hysteriskt tempo - hade en del som jag var tvungen att bli klar med och eftersom jag planerat in att sluta kl 15.00 var det bara att kavla upp ärmarna och jobba på :-).
 
Vid 15-snåret blev jag upphämtad av T. Han hade då hunnit hem och hämtat trailer, sopsäckar och utrustning för att ösa spån. Vi åkte alltså iväg till "Sågen" så här på fredam em för att ösa spån. Jag hade slut hemma och spån till pållarna behövs... Jag hade ringt och kollat innan med sågen, och de skulle ha båda sågspån och kutterspån så det skulle räcka för en hämtning. Helst vill jag bara hämta sågspån, och skippa kutterspånet. Det beror mest på att det är mycket lättare att hämta sågspånet. Även om säckarna blir tunga - så är sågspånet i markplan och det dammar inte lika mycket som kutterspånet. Väl framme så gick jag och kollade - det fanns sågspån så det räckte!
 
Alltså dags att ta itu med dagens kraftinsats. T har gjort en ställning som man sätter fast sopsäcken i, alltså kunde jag ösa i sågspån och T tog rätt på säckarna och bar in dem i trailern. En timme senare och bra mycket svettigare, var 20 stycken säckar klara med sågspån. Betalade och så var det full fart in till stan igen.
 
Innan vi for hemåt stannade vi till vid Maxi och shoppade mat. I vanliga fall så handlar jag mat på Willys eftersom det är billigare än ICA, men idag behövde jag få hem lite matvaror som jag vet kan vara svårt att få tag på i Willys. Maxi har större utbud helt enkelt! Dock är det en stor affär och shoppingen tog lite tid. Tur att T hade varit hemma och matat hästar och rastat vovvarna innan han hämtade upp mig.
 
Väl hemma så packade jag snabbt in maten och så full fart ut till stallet. T packade ur spånet under tiden som jag mockade i raketfart. Hann faktiskt klart innan M1 och P kom vid 19-snåret. Jag hann också få i mig en macka under tiden som M1 fixade iordning Oktawia för en tur till ridhuset, och vid 19.30-snåret var vi klara för avfärd och pållan klev snällt in i trailern och vi kunde åka iväg.
 
Idag var det tämligen kyligt ute, alltså blev det ingen lång promis för mig och Lillan under tiden som M1 värmde upp pållan. Det var skönt att komma in i ridhusvärmen, om man säger så.... Oktawia skötte sig rätt bra. Hon var seg i början - som vanligt. Till att börja med hade M1 bara tillgång till 40-metersbanan pga ridlektion på den andra banan. Ridlektionen var dock avklarad en bit in på M1's ridpass, vilket gjorde att hon kunde utföra galoppjobbet på 80-metersbanan och det uppskattades av pållan ;-). Damen vaknade till liv efteråt och jobbade på bra under efterföljande travjobb.
 
Nöjda med dagens insats for vi sedan hemåt. Och när vi väl var hemma så blev pållan omhändertagen. Kollade igenom ponnyn och kvällsmaten serverades pållarna när jag fått undan alla prylar i stallet. För en gång skulle behövde jag inte mocka ur trailern - det händer inte ofta ;-).
 
Nu får resten av den här fredagskvällen avslutas med lite soffhäng framför TV:n så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

7/3 Torsdag - Full rulle....

Eftersom jag var på kurs hela dagen igår, så var det fullt ös på jobbet idag - tur att jag gillar när det är lite kaotiskt och händer grejer ;-). Dagen avslutades med Ledningsgruppsmöte och vid 16.30 kunde jag stämpla ut och T hämtade upp mig. Det var full fart hemåt. Fixade iordning middag och matlåda till morgondagens lunch. Det blev fiskgratäng, så under tiden som befann sig i ugnen drog jag ut till stallet och fixade iordning mockningen. Jag har ju börjag laga mat utifrån Må Bra's recept - jag gillar deras mat och för mig fungerar det att räkna kalorier. Jag har under sept-febr hållit mig till en diet som går under benämningen "sahlgrenska metoden". Där är det 4 veckorsschema som man håller sig till och efter vecka 4 börjar man om på vecka 1. Jag har gått ner 19 kg under detta halvåret - men har 16 kg kvar till min målvikt. Eftersom jag har mängder av Må Bra-tidningar och deras receptbilagor får det nu bli deras veckomatsedlar som får gälla ett tag framöver. Jag tycker att matlagningen tar alldeles för lång till i förhållande hur fort det går att äta upp maten - men ska man äta BRA mat så får det väl ta tid. Alltså gillar jag sådant som går att fixa i ugnen eftersom jag under tiden maten sköter sig själv, då kan ta itu med stallfixet :-).
 
Idag blev det mockningen som avklarades först. Sedan in och käkade fiskgratängen och så ut till stallet igen. Omgång två bestod av att fixa iordning hästaras mat och vatten innan jag avslutade med att hämta in pållarna från hagen.
 
Jag var lagom klar med allt vid 19-snåret när M1 och P kom. Dags för ett besök till ridhuset. M1 fixade iordning pållan och när alla prylarna var på plats så klev hästen snällt in i trailern och vi gav oss iväg.
 
Väl framme vid ridhuset så tog jag och Lillan en promis som vanligt under tiden som M1 skrittade fram. Idag så var det ridlektion på ena halvan av ridhuset och således hade M1 och Oktawia bara 40-metersbanan att roa sig på. Det tycker uppenbarligen Oktawia är mindre kul för hon är segare än segast när man är på korta banan. Att få kusen att röra sig framåt innebär hårt slit och hög frustration för ryttaren - men idag hade vi tur. Den sista ridlektionen verkade ha teori eller något, så efter 20.10 fick vi hela ridhuset för oss själva. Bra för Oktawia att få galoppera på hela 80-metersraksträckan - och efter några varv i galopp så vaknade damen till liv :-). Det efterföljande travarbetet blev mycket lättare för M1 när pållan helt plötsligt visade på lite egen bjuden och fick igång sin trav ordentligt. Så det var kul och ett trevligt ridpass - både ryttare och häst såg nöjda ut efteråt ;-).
 
Efter kvällens övningar i ridhuset så klev pållan snällt in i trailern och vi for hemmåt. Det var kallt ute och när vi var hemma blev det därför snabb avskötsel av Oktawia. Plockade sedan undan prylarna, mockade ur trailern och kvällsmatade pållarna innan jag själv och Lillan förpassade oss in i stugvärmen. Nu får nyheterna på TV4 avsluta min kväll. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

6/3 Onsdag - Hemmakväll...

Idag var det vilodag planerad för pållan - ridhuset är upptaget av ridskolan på onsdagar och jag behöver en kväll till att göra annat. Idag kunde jag dock ta de rätt lugnt och det behövs också ;-).
 
Så efter en otroligt kreativ kursdag på jobbet - sista kursden i projektledning - så var jag rätt trött när T hämtade upp mig på stan. Kände mig mentalt utpumpad och det snurrade rätt på i skallen - hade fått väldigt bra feedbäck på min projektidé så jag har en del att jobba med :-).
 
Väl hemma så fixade vi iordning mat och käkade. Efter maten blev det kaffe och semla som efterrätt *mums*. Mätt och belåten drog jag på mig stallkläderna och gav mig ut till stallet. Gjorde klart allt stallfix i lugn och ro. När detta var avklarat så hämtade jag in pållarna och hästpyssel vidtog. Jag började med Oktawia, lätt borstning av kusen och så gjorde jag krafttag med hennes man... den har växt rejält under vintern och blivit lite väl vildvuxen. Alltså borstades manen ut ordentligt och så frammed saxen. Nu är det svårt att klippa en man snyggt, men manen var 15 cm för lång och det går inte att rycka bort ;-). Så först grovklippning och efter det pysslade jag en stund med att finklippa manen - alltså att jämna till den. T var lite orolig att det inte skulle bli någon man kvar på pållan, men det var ingen fara ;-). När jag var klar så var Oktawias man ungefär en handsbredd bred och så jämn i kanten som en klippt man kan bli ;-).
 
T tröttnade på mitt stallpyssel och åkte vidare till lägenheten, men jag fortsatte med mitt stallpyssel och det var Biancas tur att bli lite ompysslad. Den lilla ponnyn tyckte det var mysigt att blir ordentligt genomborstad och det lossnade en hel del päls - märks att det börjar bli vår :-). När jag var klar med hästpysslet fick pållarna lite hö att tugga på och jag förpassade mig in i huset. Tillbringade resten av kvällen med att pyssla hemma. Röjde upp köket, på med diskmaskinen, städade lite på mitt skrivbordet m.m Vid 21-snåret var det det dags att kvällsmata pållarna så det blev en sista vända ut. Passade också på att kvällsrasta Lillan, som hade bråttom in igen - det var kallt ute ;-).
 
Nu får det bli en stunds soffhäng som får avsluta den här dagen - blir inte roligare än så här ;-)
 
/Lizzie

5/3 Tisdag - Full rulle...

Som vanligt en dag med full rulle. Arbetsdagen försvann i ett nafs och tog slut alldeles för fort med tanke på vad jag skulle behövt få gjort under dagen ;-).

Väl hemma så fixade jag mat och så blev det lite kaffe innan det var dags för mig att ge mig ut till stallet.

Det tog en timme att mocka och fixa iordning pållarnas mat och vatten. Jag hann klart med allt och även fått in pållarna till stallet lagom till 19-snåret när M1 och P dök upp. Det var dags för en tur till ridhuset och när M1 fixat iordning Oktawia så klev damen snällt in i trailern och vi kunde fara iväg.

Väl framme vid ridhuset så blev pållan urlastad och M1 och P förpassade sig in i ridhuset med pållan. Jag och Lillan tog först en liten promis innan vi också anslöt oss till sällskapet i ridhuset.

Pållan var idag lite seg och hade ingen större lust att springa fort. M1 fick slita hårt för att få pållan att anstränga sig lite. Det var en ridskolegrupp på ridskoledelen av ridhuset, vilket gjorde att Oktawia fick nöja sig med 40-metersbanan - då blir det segt... Damen har lättare att röra på sig om hon har hela 80-metersbanan för sig själv ;-). Bara att slita och se glad ut ;-).

Motionerad häst klev i efter ridpasset snällt in i trailern och vi kunda fara hemåt i mörkret. Vi var hemma 10 minuter senare och damen blev omhändertagen innan jag serverade kvällsmaten till pållarna. Plockade undan alla prylar och mockade ur trailern. Var klar vid 21:30 och nu får det bli lite soffhäng framför TV:n innan det är dags att ta en närmare titt på kudden.

Så detta är allt för idag!

/Lizzie

4/3 Måndag - Ridhuset...

Det börjar bli riktigt ljust på morgonen när det är dags att ge sig iväg till bussen. Släpper ju ut pållarna innan jag går iväg och så får de sin frukost i hagen. Dock så tyckte Oktawia att den gamla julgranen var mycket godare att gnaga på än att gå lös på höt ;-)
 
 
Denna måndag försvann sedan väldigt fort. Full rulle på jobbet och vid 16-snåret kom T och hämtade upp mig. Vi åkte hem direkt och väl hemma fixade jag iordning mat och vi käkade innan jag drog på mig stallkläderna och tog itu med stallpysslet. När mockningen och fix av hästarnas käk var avklarat så hämtades pållarna in. Innan jag satte igång med att fixa iordning pållan så plockade T fram sand och vi sandade stallplanen och vägen ner från huset då det var blankis på min gata. Vill inte få tryck från trailern i nerförsbacke och kana av vägen... När sandningen var avklard blev pållan iordningfixad och strax efter 19.30-snåret for vi väg till ridhuset.
 
Vi kom ju iväg lite sent, men fördelen var att jag satt i sadeln och kom igång med ridpasset ungefär samtidit som sista ridlektionen slutade. Alltså hade jag och pållan hela ridhuset för oss själva, vilket var bra under travjobbet. Pållan lägger nämligen i en annan växel när hon har tillgång till hela 80-metersridhuset - fullt ös var det idag!! Vi hittade inte på några avancerade saker, men pållan var framåt och positivt inställd till att trava runt på fyrkantsspåret, men vägen på 20-metersvolter och serpentiner.
 
Strax innan kl 21 var vi klara och pållan stod i trailern igen. Vi for hemåt och sedvanligt kvällspyssel vidtog. När pållan var omhändertagen och alla prylar undanplockade så förpassade jag och vovven oss in i huset. Kvällen får nu avslutas med att kolla lite på nyheterna på TV4.
 
Som avslutning skickar jag med en bild på vad som mötte mig på köksbordet idag. Shoppade en påsklilja igår - som under dagen slagit ut sin första lilja :-). Finns hopp om vår! 
 
 
Detta är allt för idag!
 
/Lizzie

3/3 Söndag - Seg...

Upp i vanlig ordning för att släppa ut pållarna, men kände mig trött och sliten. Ändå gick jag och la mig i rimlig tid igår kväll. Seg är ordet. Därför tog jag det lugnt på fm, parkerade mig i soffan framför morgon-TV med kaffe och frukost.  Egentligen behövde jag städa, men var för trött... Vid 10-snåret så muttrade T om att han ville åka ut till Mariberg, så jag kände att det kunde jag väl hänga med på. Kom på att det skulle vara trevligt att besöka Blomsterlandet. Alltså fixade jag ordning på mig själv och vi for iväg. Vi tog en sväng in till Hjula för T skulle shoppa lampa till trailern, tyvärr var de slut för tillfället. Det blev en vända inne på Gallerian också - vårkläderna har kommit fram i butikerna, men det känns inte som någon vårvärme ute direkt. Svinkall snarare... Vi åkte vidare till Mediamarkt där jag stod och klämde en stund på ett 1,8 50 mm's objektiv till min kamera. Kommer snart bli ett sånt. Är i stort behov av ett ljuststarkt objektiv och detta finns till rimligt pris. T kollade på Blueray-filmer som vanligt. När vi vandrat klart på Mediamarkt så åkte vi iväg till Café Garden där det fick bli kaffe och räkmacka. Smakade hur bra som helst.
 
Mätta och belåtna åkte vi sedan vidare till Blomsterlandet och där shoppade jag såjord, tre miniväxhus och tre påsar med frön vanlig basilika, citronbasilika och gregisk oregano. Med hem fick också en påsklilja i kruka följa med. Klar med shoppingen så var det full fart hemåt.
 
Väl hemma så kände jag mig mindre seg och eftersom huset var i stort behov av städning, så tillbringade jag em med att städa. T fixade dammsugningen så det gick lite fortare att bli klar. Efter plock, dammning, dammsugning och moppning av golven så kändes det som om det var lite ordning och reda :-). Avslutade med att skaka mattorna och lägga på dem igen. Tyvärr så visade den strålande solen ute att jag egentligen skulle behöva göra en insats gällande fönsterputsning - men det får bli en annan gång. Det var alldeles för kallt ute för att ha fönstrena öppna.
 
Efter städningen fixade T middag under tiden som jag tog itu med stallfixet. Var lagom klar med mockningen och fix av hästarnas mat när det var dags att själv inta middagen. Det blev rostbiff - inte helt fel :-)
 
Efter maten så fixade jag undan disken. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag tog itu med de nyinköpta små miniväxthusen.
 
Under överssende av Hedvig fyllde jag små krukor med såjord och spred ut de minismå fröna. Hon undrade nog vad det var jag sysslade med - finns inget mer nyfiknare än en katt ;-). Nu hoppas jag att lilla kattfröken kan ge tusan i mina små växhus och att fröna gror som de ska.
 
 
Resten av kvällen så roade jag mig med att ta rätt på den rena tvätten som blivit resultatet från gårdagens tvättande. Först tänkte jag lägga mig en stund i soffan, men visst hur det då skulle sluta. Istället  släpade jag fram strykbrädan och strykjärnet. Lika bra att bli fixa ordning på stryktvätten - och det tog en stund. Totalt tog det två timmar att få iordning alla kläderna och efteråt fick det bli soffan en stund och Brottet på TV 1 får nu avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

2/3 Lördag - Blåst...

Så var det lördag och idag var det full rulle direkt. Efter att pållarna blivit utsläppta i sin hage och fått sin frukost, var det dags för att göra dagens fysiska insats. Alltså fixade jag iordning mig själv, käkade frukost och väckte T (han äter inte frukost...). Vid 9.30 var det dags att fara iväg och vid 10-snåret var vi framme hos min höbonde. Det var alltså dags att få hem ett lass med hö till kritterna. Det tog inte lång stund att fylla trailern med 550 kg hö. Pengar och kvitton bytte ägare och vi for hemåt igen.
 
När vi kom hem fixade vi upp höt på höloftet på en gång. T slänger upp höbalarna och jag står på loftet och tar emot och packar iordning på höbalarna. Idag hade jag en åskådare... nämligen kissen Elvis. Han satt på en bjälke och spanade noga på varje höbal som kom upp på loftet ;-) 
 
 
Så var höt på plats och maten räcker drygt en månad - sedan blir det en tur till höbonden igen. Har så bra ordnat att han förvarar höt åt mig och så åker jag och hätmar när jag behöver. Jag har plats för ett helt års förbrukning av hö, men det hinner bli dåligt under tiden. Det är helt enkelt för glest mellan brädorna... ;-)
 
 
När höt var på plats så passade jag på att fixa mockningen och pållarnas mat när jag ändå var ute i stallet. När stallfixet var avklarat så förpassade jag mig in i huset och så var det dags att fixa ordning lite lunch åt oss tvåbenta.
 
Efter lite käk så vilade jag en stund och så funderade jag på hur jag skulle lägga upp dagens motionspass av pållan. Jag hade tänkt skritta ut en vända, men det blåste storm ute och jag tyckte det blåste värre och värre. Till sist så bestämde jag mig för att det fick bli en promis - kändes säkrare för mig i allla fall.
 
Så ut till hagen för att plocka in pållarna. Fixade iordning Oktawia för en promis och gav vi oss iväg. T följde med på promisen och hade med sig en vovve. Det visade sig att det var bra att jag bestämde mig för en avsutten skrittur - den hade nog blivit avsutten i vilket fall som helst. Oktawia skuttade lite hur som helst och hade jag då suttit kvar, så hade blåst av hästen ;-). Det gick knappt att andas i motvinden :-O. Det var alltså väldigt skönt att lyckligt och väl komma hem igen. Oktawia verkade i alla fall tyckta att det var trevligt att få komma ut och se sig om lite. Efter promisen fick det bli hagen igen och jag själv förpassade mig in i huset för att återhämta mig en stund från blåsten. Det fick bli lite kaffe och bli varm i kroppen en stund innan jag gav mig ut igen.
 
Tillbringade så en stund så här på lördag em med att städa sadelkammaren, när det var fixat fortsatte jag med lite lädervård. Två träns och två sadlar fick sig en omgång med sadeltvålen och det var välbehövligt. Lädervården resulterade också i att jag fick med mig lite tvätt in i huset. Tvättmaskinen har gått några omgångar under dagen, och den fick fortsätta att jobba ett tag till.
 
När jag var klar med pysslet i sadelkammaren fick pållarna sin em-mat och jag själv förpassade mig in i huset. Resten av kvällen tog jag det lugnt, vi käkade lite räkor framåt kvällningen och så fick det bli lite TV. För övrigt händet det inte något annat spännande så detta är allt för idag.
 
/Lizzie
 
 

1/3 Fredag - Vårvinter...

Idag har det varit en otroligt vacker vårvinterdag. En typisk marsdag med en stor starkt värmande sol mitt på dagen. Islagren blev helt porösa och rejält med takdropp - för att när kvällningen kom i samband med solnedgång - frysa på igen... Dagsmeja är ordet :-).
 
Vid 16-snåret så stämplade jag ut och så knallade jag iväg till Saigon - har 10 min promenadväg dit från jobbet. Där shoppade jag två stycken food-to-go-boxar och T mötte sedan upp utanför Saigon. Middagen blev snabbt fixad med andra ord ;-). På vägen hem blev det dock ett snabbt stopp vid ICA-affären och Apoteket för lite extra påfyllning inför helgen. Jag har fortfarande artrit från helvetet och knaprar Naproxen. Om det snart inte ger sig så blir det till att kontakta ortopeden för så här länge brukar det inte hålla på. Artriten sitter i höfterna och man blir inte så rörlig när det gör svinont att röra på sig och jag börjar tröttna... Nåja, en ask Naproxen inhandlades - räcker väl en vecka...
 
Väl hemma så käkade vi kinamaten jag shoppad med hem - det smakade hur bra som helst :-). Mätt och belåten tog jag sedan tag i stallfixet. Mockade och fixade hästarnas käk så allt var klart till 18.30 när M1 och P dök upp. Under tiden som M1 fixade iordning pållan för en sväng till ridhuset, så passade jag och T på att sanda. Kvällen frysning efter dagsmejan har utvecklat min stallplan och gårdsplan till knögglig isbana. Även vägen upp och ner till mitt hus bestod av is i hjulspåren. Inte så bra när man ska iväg med trailern. Jag har varit med om att trialern kommit farandes på sidan pga is - den trycker på bra när pållan är där. Så sand är bra!
 
Vid 19-snåret så var vi alla klara och pållan klev snällt in i trailern och vi styrde kosan mot ridhuset. Idag tog vi med oss långpisken också för att få pållan att jobba på lite extra utan att ryttaren jobbar ihjäl sig ;-).
 
Vi kom fram till ridhuset samtidigt som sita ridskolelektionen för dagen precis var klara. Inga andra privatryttare i farten så här en fredag kväll. Alltså kunde M1 och Oktawia roa sig själv i ridhuset :-). Under tiden som de skrittade fram så tog jag en liten promis med Lillan så hon inte skulle sitta på läktaren och gnälla... Efter promisen så var vovven nöjdare och låg ner utan att pipa ;-).
 
Oktawia skötte sig riktigt bra idag. Hon tyckte det var lite jobbigt att behöva kliva på med bakbenen under en övning när P gick efter och petade med långpisken. Men hon jobbade på utan att bli arg och det är ett steg i rätt riktning. Idag så introduceras även lite galopp i låg form, enbart långsidan på ridhuset och ett varv åt båda hållen. Oktawia trodde först inte det var sant "Va, ska jag fatta galopp!! Nä, tror inte det". Blev reaktionen när M1 fattade galoppskänkeln första gången - men när damen ändå rulla på i galoppen så verkade det som om hon tyckte det var lite kul i alla fall. Men med tanke på sträckningen så fick det räcka med den galoppen och så får vi se hur det funkar nästa vecka. Efter 40 min ridpass så var pållan lite trött och idag till och med lite svettig - så hon har fått jobba med sin gamla kropp och förhoppningsvis mjukat upp den lite.
 
När vi var klara så klev pållan snällt in i trailern och vi kunde fara hemåt. Sedvanligt kvällspyssel i stallet vidtog när vi kom hem. När allt var klart och pållarna fått sin kvällsmat så förpassade jag mig in i huset  - lite lätt trött. Kändes i kroppen att det är fredag idag. Så nu får det bli soffan och lite TV - hur länge jag orkar hålla mig vaken det är en annan sak... ;-)
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 

28/2 Torsdag - Roligheter...

Idag hade vi det väldigt trevligt på jobbet. Tre stycken förvaltningar har gått samman och anordnat en inspirationsdag för sina medarbetare. Halva gänget fick gå på fm och andra halvan på em. Jag tillhörde dem som gick på fm och det var en mycket trevlig sådan :-)
 
Vad fick vi lyssna på? Jo, det var Helge och Pia (från Parlamentet) som höll i en insirationsföreläsning. Eller föreläsning och föreläsning... snarare ett samarbete och improvisera till sammans med oss i publiken... Temat var vårt förhållningssät mot andra medmänniskor och hur man tacklar problem. Man kommer långt genom att vara positiv och servicemindet - inget nytt. Men Pia och Helge visade på olika scenarios utifrån att agera positivt vs negativt. Även bra sketcher över hur hög- och lågstatusmänniskor agerar mot/med varandra :-)
 
Pia och Helge är otroligt proffsiga och duktiga¨- och jag kände mig glad hela dagen :-). Här kommer en liten bildkavalkad från förmiddagen :-)
 
 
Resten av arbetsdagen försvann som vanligt i ett hektiskt tempo och vid 16-snåret kom T och hämtade mig. Det var full fart hemåt för idag var M1 inbokad till kl 17:45 - alltså inte tid att slöa när jag kom hem. Pållarna fick käk först så de skulle hinna äta sitt em-hö innan M1 skulle komma. Jag förpassade mig in i huset och käkade lite mat innan jag drog på mig stallkläderna och satte fart ut till stallet. T slängde ner hö åt mig och jag hann mocka Biancas box innan det var dags att plocka in pållarna till sina boxar. M1 kom på utsatt tid och pållan blev iordninggjord för ett pass i riduset. Vid 18:30-snåret så var vi plats i ridhuset och jag tog som vanligt en liten promis med Lillan innan vi också förpassade oss till ridhuset. Oktawia skötte sig bra idag. Verkar som om hon återhämtat sig från sträckningen - det var nog bra med snöstormen så det blir lite längre vila än vad jag tänkt... För dagen så var Oktawia segare än normalt, så M1 fick driva ordentligt. Dock såg det inte så segt ut från läktaren, men jag vet hur det känns. Slutar man att driva så stannar hästen... Nåja, Oktawia var inte arg i alla fall även när hon var tvungen att trava "jättefort" ett par varv i ridhuset ;-). Hon fick i alla fall igång traven ordentligt - men hur man ska bära sig åt för att få pållan att ta fram den där lilla extra energin av sig själv - det vette tusan...
 
Efter 40 min långt ridpass så var det i alla fall dags att fara hemåt. Pållan klev snällt in i trailern och vi kunde fara iväg. Väl hemma vidtog sedvanligt pyssel. Pållan blev omhändertagen, men fick sedan finna sig i att stå kvar på stallgången under tiden som jag mockade damens box... och det var ju skittråkgit ;-). Så det var en nöjd häst när hon äntligen fick ta sin box i besittning när jag var klar med mockningen. Dock insåg hon snabbt att det inte fann någe mat på plats - hon visade tydligt vad hon tyckte om den dåliga servicen... ;-). Hade blickar kunnat döda, så hade matte varit en bränd fläck på golvet ;-). Jag plockade undan alla prylar, mockade ur trailern och pysslade även om Bianca lite. Fixade så iordning höpåsarna och pållarna fick sin efterlängtade kvällsmat.
 
När jag var klar i stallet så blev Lillan kvällsrastad och vi förpassade oss in i huset. Nu får kvällen avslutas med lite TV innan det är dags att inta horisontalläge.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

RSS 2.0