30/5 Torsdag - försommar....

Var mer död än levande när det var dags kliva ur sängen. Jag hade svårt att somna igår - så det blev alldeles för lite sömn... Skönt med flextid kan jag säga. Arbetsdagen försvann i ett nafs och efter jobbet for jag iväg till kamrat KN's jobb och lämnade av lite Oriflamevaror. När det var avklarat så var det full fart hemåt. Det hade varit fint väder under dagen, men det såg tämligen hotfullt ut när jag åkte hemåt. Väl hemma så var det svarta moln, varmt och kvalmigt. Åska på gång och det mullrade på håll. Men jag ville sitta ute och få i mig nåt ätbart. Det fick bli fil och müsli. Ut i trädgården med filen och en tidning. Dock hann jag inte mer än sätta mig så small det till en rejäl åsksmäll och hällregnet slog till. Alltså det var bara att slänga sig in igen med alltihopa och äta inne. När hällskuren hade gett med sig drog jag ut till stallet och fixade stallsysslorna. Kände mig helt slut i kroppen och var jättetrött - men fixa stallet måste jag göra.
 
När stallsysslorna var avklarade så började det bli riktigt fint väder och jag hade ingen lust att gå in. I stället tog jag en runda i min trädgård - det är verkligen försommarkänsla nu. Känns som att man längtade efter en vår som aldrig kom och istället blev det sommar på en gång!
 
Min akleja blommar för fullt! 
 
 
Löjtnantshjärta blommar för fullt...
 
 
Syrénerna blommar helt fantastiskt och det doftar helt underbart!
 
 
I min trädgård finns det miljarder med sniglar. En av dem hade lyckats kravla 1,5 meter upp på min clematis sibirica :-)
 
 
Ute i hagen var mina pållar i solen. På lördag ska vi iväg med Oktawia för dräktighetskoll - en spänd väntan! Dräktig eller icke dräktig - det är frågan...
 
 
Jag håller tummarna hårt för att damen har tagit sig ;-)
 
Det började bli dags att plocka in djuren och jag försökte få med mig Hedvig in i huset. Den lilla fröken har dock blivit riktigt utekatt och brydde sig föga om att mattes lockrop ;-).
 
 
 
Vid 20.30 så plockade jag in pållarna. Lite pyssel och koll av pållarna innan de fick kvällsmaten och jag förpassade mig in i huset.
 
Nu får min kväll avslutas med ett avsnitt av Criminal minds på Kanal 5 och roligare än så här blir det alltså inte idag!
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

29/5 Onsdag - Roligheter...

 Dagen började med spöregn... Kunde ha varit bättre väder! Det var i alla fall uppehåll när jag på lunchen åkte iväg och besiktgade min gamla Volvo. Det gick bra!  Fick anmärkning på dålig reflex på ett baklyse och att en sidoblinkers (den då sidan av bilen) inte funkade som den skulle. Dock ingenting som jag behövde ombesiktiga. Blinkern var klantigt av mig att inte kolla innan besiktningen - men totalt glömt bort. Kollar ju när jag hakar på trailern - men den lilla på sidan av bilen - det glömmer jag.
 
Med tanke på att bilen är 22 år gammal och gjort nästan 25000 mil så är jag lika glad varje gång den överlever en besiktning ;-).
 
Vid 16-snåret så stämplade jag ut och så var det full fart hem. Det hade slutat regna och det var tur eftersom personalföreningen på jobbet arrangerat roligheter för kvällen.
 
När jag kom hem så mockade jag alltså i raketfart och så in i huset och piffa till mig själv. Vid 18-snåret kom T för att vara hund- och hästvakt. Strax efter kl 18 for jag tillbaka in till stan och anslöt mig till mina arbetskamrater vid kajen mitt i stan. Strax innan 19-snåret så klev vi alla 60 personerna ombord på båten och så for vi iväg på ån ut på stora sjön :-).
 
Jag hade altlså en mycket trevlig kväll med glada arbetskamrater och vi höll till godo med trubadur och 3-rätters middag. Även om det var mulet så var det vindstilla och en rätt skönt kväll. Alltså gick det bra att gå ut på däck och sträcka på benen. 
 
 
Båtturen tog 3 timmar och på väg tillbaka in till stan på den ringlande ån så var det fullt upp på däck. Det är inte alltid man har tillfälle att se stan från å-sidan :-).
 
 
Vid 22-snåret var vi alltså tillbaka i stan och det var dags att fara hemåt. I morgon är det varnlig arbetsdag och inte läge för någon efterfest på krogen - även om det var några som gärna hade lust med dylika övningar. Jag for hemåt och var hemma vid 22:30-snåret. T hade tagit in pållarna och gett dem hö. När jag kom hem kollade jag bara till dem och Oktawia fick sitt kraftfoder.
 
Nu ska jag bara lyckas gå ner i varv så det går att somna... det är ju alldeles för ljus ute!
 
Men detta är allt för idag!
 
/Lizzie

28/5 Tisdag - Shopping och biltvätt...

Igår hann jag inte med någon shopping eftersom jag skyndade mig hem till hovslagaren. Så efter jobbet for jag först iväg till Granngården där jag shoppade hem kattmat och vetekli. Fortsatte därefter till Willys där T mötte upp mig. Dag för lite storhandling och T behövdes som bärhjälp. Fyllde en vagn full med grönsaker, lite torrvaror, hygienvaror, kylskåpsvaror och så ett gäng kattsand.Cirka 1000 kr fattigare blev jag, men vad göra - mat måste man få hem ;-)
 
Full fart hemåt med maten och ta hand om alltihopa. Under tiden som jag tog hand om det jag shoppat var T ute och grejade i trädgården. Helt plötsligt plingar min mobil till och jag får ett SMS från T. Funderade på ifall han blivit mer än lovligt lat om han inte orkar prata med mig när jag ser att han skickat en bild på lite aktion ute på stallbackand...
 
Nalle - King of Kartorp - visar vart skåpet ska stå för Elvis ;-)
 
 
Stackars Elvis...
 
När jag var klar inneså blev det full fart ut till stallet för att ta itu stallsysslorna. Mockade och fixade ordning all mat och vatten. Under tiden så höll T på att grejade med något och det visade sig att han byggde om cykelkärran till traktorkärra. Så för att få fram högtryckstvätten ur garaget och frakta upp den till gårdsplan - en sträcka om 20 meter, så startade han upp sin trädgårdstraktor och fraktade högtryckstvätten i kärran... himla praktiskt - eller hur ;-)
 
 
Nåja, himla bra att ha tillgång till en svetskunnig gubbe ;-).
 
Resten av kvällen tillbringades med att tvätta båda bilarna. Min bil ska besiktas i morgon - kom på det idag *harkel*. Kan ju vara trevligt att komma till bilprovning med hyfsat ren bil ;-). T tvättade sin bil också när högtryckstvätten ändå var framme.
 
Mycket mer än så här hann jag inte med idag. T packade undan alla prylar efter biltvätten och for så vidare till lägenheten. Jag plockade in pållarna och kollade av dem och de fick sin kvällsmat. När jag var klar i stallet så förpassade jag mig in i huset och fixade med någon mindre kul, men nödvändigt. Jag gjorde klart alla räkningar för denna månaden och vips så har man inga bekymmer vad man ska göra med alla pengar... ;-)
 
Avslutade kvällen med att titta på lite nyheter på TV4 innan det är dags att ta en närmare titt på kudden.
 
/Lizzie
 

27/5 Måndag - Hemmakväll...

Vid utsläppet på morgon så kollade jag till stallkatta - tyvärr hade en kittens till avlidit :-(. Alltså bara en kvar - får se ivall den klarar sig...
 
Idag hade jag en tid inbokad med hovis så jag for hemåt vid 16-snåret. Bytte om och så in med pållarna. När så hovis kom vid 16.30 så diskuterade vi hur vi skulle göra. Eftersom Oktawia EVENTUELLT kan vara dräktig så kan jag inte ge henne Sedalin. Hovis vill inte sko henne odrogad, vilket jag har full förståelseför. Så vi kom fram till att vi avvaktar lördagens besked. Är hon dräktig drar vi skorna och hon blir verkad. Är Oktawia icke dräktig så kan hon skos om en gång till i alla fall. Jag ska höra av mig för tid nästa vecka. Så hovis fick alltså åka i ogjort ärende och jag släppte ut pållarna igen och serverade em-höt.
 
När jag ändå var ute i stallet så passade jag på att mocka. T hade dykt upp och höll på och grejade ute. När jag var klar så blev det en fika innan T och Lexi for vidare till lägenheten.
 
Jag passade på att utnyttja kvällen till ett pass tömkörning med Oktawia. Första gången sedan innan skadan som hon blir aktiverad. Det gick bra! Vi skrittade bara på rakt spår i hagen med grannens hästar som publik. Oktawia verkade riktigt nöjd över att det hände någonting. Sög fint på bettet och sökte sig framåt nedåt. Knallade runt i 30 min och innan vi var klara passade jag på att ta in henne ett par varv på stor volt och travade. Var bara tvungen att se hur hon rörde sig. Såg kalasfint ut - inge hallt! Knappt man tror att det är sant *peppar, pepapr*
 
Nöjd pålla blev sedan borstad och placerad i sin box. Bianca fick sig en liten pysselstund också innan kvällsmaten serverades.
 
Min egen kväll avslutas med ett avsnitt av Elementary på TV4 och roligare än så här blev det inte idag!
 
/Lizzie

26/5 Söndag - Lite fysiskt arbete...

Lite lätt blåsigt väder har det varit idag. Jag tog det lugnt på fm. T ville åka ut till Marieberg (igen), men jag hade ingen lust att fara hemifrån. Så när han drog iväg så passade jag på att städa möblerna i syrénbersån. T röjde med grästrimmer där igår - alltså såg det ut som om det var spenat över hela möblerna ;-). Fram med trasa och skurhink. Efter lite putsande så var möblerna användbara. Jag satte på kaffe, och med min bok som sällskap blev det fika i bersån. Blir hyfsat vindstilla, även om parasollet flaxade oroväckande mellan varven.
 
 
Jag vet inte hur länge T var borta - jag satt djupt försjunken i min bok ;-), mennär han väl var tillbaka så började han greja med att köra fram trädgårdstraktorn. Hakade på cykelkärran och så satte vi igång med dagens fysiska arbetsinsats. Nämligen att slå ner lite stolp. Fungerade riktigt bra att använda trädgårdstraktorn och cykelkärran till att köra ut stolparna i den blivande hagen. Skönt att slippa släpa för hand :-).
 
Vi höll på ett par timmar innan det blev dags för en kaffetår. T hade shoppat med glass - minsann! Smakade riktigt bra då vi var varma och svettiga efter slitet med att stolpa. Eften den välbehövliga vilopausen så fortsatte med stolparna. När det var cirka 10 stolpar kvar så kom regnet. T tappade sugen och det fick räcka för idag.
 
Men nu börjar man i alla fall se något som liknar en hage... :-)
 
 
Efter att ha jobbat hårt så fick det bli lite mat. Under tiden som T fixade iordning en av sina favoriträtter, potatisgratäng och isterband - roade jag mig med att dra en repa i trädgården med kameran. Jag hann sniffa på och fota äppleblommen. Doftar verkligen äppleblom i min trädgård.
 
 
 
 
Under min rundtur bland äppleträden hade jag Hedvig i släptåg. Lilla kissen stortrivs nu som utekatt och far runt i trädgården som ett svart lurvigt troll ;-)
 
 
I äppleträden hittad jag inte bara äppelblom - utan även insekter som var i full gång att tillverka fler insekter ;-)
 
 
Till sist var maten klar och det smakade bra. Jag var hungrig!
 
När ätandet var avklarat så for T och Lexi vidare till lägenheten och jag drog ut i stallet och fixade mockningen. Tyvärr så upptäckte jag också att en av Prickans kattungar var död :-(. Så tråkigt när det händer, men inte mycket att göra.
 
När jag var klar i stallet så förpassade jag mig in i huset och röjde upp i köket. Parkerade mig sedan med min bok tills det var dags att plocka in pållarna vid 20-snåret. Tillbringade så en pysselstund i stallet där båda pållarna blev ordentligt borstade. Kvällsmaten serverades och jag själv ska nu kolla på Wallanderfilmen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

26/5 Lördag Försommarkänsla...

Upp som vanligt och släppte ut pållarna. Intog sedan frukosten framför datorn och kollade lite nyheter. Visade sig att det varit oroligheter i området som vi har lägenheten. Måste alltså kollas upp. Fixade iordning mig själv. Tog itu med stallysslet. Lika bra att få det avklarat.
 
Vid 11.30-snåret så hade jag fått fart på T också, och vi drog iväg till Marieberg. T ville åka till Elgiganten för han skulle ha någonn film (som vanligt). Blev en tur till XXL Vildmark också. Där T shoppade T hundmat som fanns till kampanjpris. T ville också åka till Mediamarkt för han skulle kolla på en liten  kompaktkamera som fanns med i något reablad. Jag var måttligt intresserad av att knalla runt på Mediamarkt. Klockan var 13.30 jag var HUNGRIG. Och blir jag riktigt hungrig, blir jag lite lätt grinig.
 
Så till sist åkte vi till Café Garden där vi käkade varsin sallad.
 
 
Mätt och belåten blev jag genast på mycket bättre humör ;-). När vi käkat klart så for vi hem till en kompis inne i stan för att hämta lite akvariefiskar. Kompisen behövde bli av med ett stim tetror då de var taskiga mot hennes slöjsjärtar. Totalt var det 9 st tetror som blev uppfiskade och som stoppades ner i en plastpåse med vatten och så for vi iväg för att kolla till lägenheten. Alltså såg lugnt ut och vi såg inte till några brända bilar. När vi ändå var på plats så passade T på att klippa gräsmatten på uteplatsen och då kom en granne. Grannen berättade att det hade varit fullt pådrag utanför huset under natten. Tur att T var hemma hos mig.
 
När T var klar med gräsklippningen så var det full fart hemåt och det första jag gjorde var att lägga ner påsen med tetrorna i akvariet. När så temperaturen i platspåsen blivit samma som akvariet så klippte jag up påsen och tetrorna fick simma ut i sitt nya hem :-)
 
 
Massa nya kompisar fick tetrorna i  sitt nya hem...
 
 
Under eftermiddagen så roade sig T med att köra åkklipparen. Han ville klippa hela gräsmattan och det fick han gärna göra då gräset växt ordentligt. Jag njöt av försommarvädret och placerade mig ute i trädgården. Som sällskap hade jag en bit rabarberpaj, kaffe och en snarkande hund, och till ljudet av kvittrande fåglar och åkklipparen på avstånd så kändes tillvarån tämligen behaglig. Riktigt skön försommareftermiddag.
 
 
Dessutom är boken riktigt spännande så här fastnade jag ;-). Så skönt att sitta ute och läsa och höra fåglarna kvittra.
 
När så T var klar med gräsklippningen så kollade vi till Prickan i stallet. Prickan har fått 3 stycken kittisar som är pricka - små dalmatinerkittisar ;-)
 
 
 
 
Resten av kvällen tog vi det lugnt. Grillade lite korv och satt ute. Fixade lite stolpar till min örtagård och drog tråd så man kan få till raka kanter. Någon gång så får jag väl ordning på örtagården ;-).
 
T grejade ute och jag tillbringade kvällen med att läsa in bok. Lite slötitt på TV en stund innan det blir dags att hoppa i säng.
 
Och detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 

24/5 Fredag - En skön kväll...

Det hade regnet rejält under natten och det duggade lite fortfarande när jag klev upp. Tappade sugen totalt när det gällde att ta cykeln till jobbet... Fick alltså bli bilen. När jag kom fram till jobbet så hade det slutat regna och vid infarten till parkeringen fanns en liten vattenpöl. Två stycken andherrar låg och sov i vattenpölen!! Att bilar kom åkandes brydde de sig inte ett dugg om. Och när jag gick fram för att fota dem så kvackade en av herrarna till "Stör ej" - kan inte bli tydligare ;-) Och så fortsatte han att sova... Sickna fåglar!
 
 
Resten av arbetsdagen försvann i ett hektiskt tempo och avslutades med ett möte. Stämplade altlså ut vid 16.30-snåret. Ringde för att se ifall T ville ha hjälp att handla, men icke - han var tvungen att vila! Tuff arbetsvecka...
 
Jag for alltså hemåt - nu var det stålande sol och det visade sig bli en helt underbar kväll. Jag käkade lite. Fixade iordning mockningen och pållarnas vatten. Höpåsarna fick jag vänta med tills T var på plats. Har svårt att klättra upp på höloftet med mitt dåliga ben.
 
När jag var klar med stallsysslorna så fixade jag undan lite i köket, startade diskmaskinen osv. Sedan fick jag ett infall och fixade hux flux en rabarberpaj ;-). Så himla gott. Under tiden som pajen bakades i ugnen roade jag mig med att rensa ett stort spadtag i örtagården. Nu ligger jag hopplöst efter... ogärset växer fortare än vad jag hinner rensa... men men det är bara att ta ett spadtag i taget.
 
När jag var klar med rensningen och planterat de planter jag grävt fram, så var pajen klar i ugnen. Jag kollade ifall T var på ingång och han var i affären och handlade. Så i väntan på att han skulle dyka upp tog jag fram en bok - Inferna av Dan Brown. Och så satte jag mig  solen och läste. Där blev jag kvar till det att T dök upp en timme senare ;-). Hur skönt som helst.
 
Det blev en helt underbar kväll och det var skönt att sitta ute. Och äntligen fick jag äta året första rabarberpaj :-)
 
 
 
Rabarberpaj och vaniljsås  - finns det nåt godare? Inte den här årstiden i alla fall... ;-).
 
Efter pajätandet så fixade T lite med gräsklippningen. Han slängde ner hö från höskullen så jag kunde fixa höpåsarna. Vid 21-snåret så plockade jag in pållarna och det blev sedvanlig koll av dem innan kvällsmaten serverades.
 
Kvällen får nu avslutas med lite slötittande på TV:n, om jag kan hålla mig borta från boken...
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

23/5 Torsdag - Regn

Jag är glad att det inte var idag som vi skulle ut på personalsocial aktivitet. Det har regnat idag - ordentligt... Iskall och mycket...
 
Alltså blev det bil till jobbet och det var skönt när jag vid 17-snåret stämplade ut. Inge skönt väder alls ute...
 
Full fart hemåt. Fixade lite käk och så blev det en kopp kaffe. T kom en sväng, men han var trött och var bara ute en kortis. Det funkar bra på nya jobbet - vaktmästare har han blivit. Passar honom bra då han trivs med att få göra lite allt möjligt. Men mycket nya namn och nya lokaler - då blir man trött. Så när jag begav mig ut till stallet så vila T en stund innan han och Lexi for vidare till lägenheten.
 
När jag var klar med mockningen och hästmaten plockade jag in två blöta träskmonster från hagen. Oktawia frös och fick ett fleecetäcke på sig och båda pållarna serverades en omgång med hö för att få upp värmen. Jag förpassade mig in i huset och fixade lite i köket, gjorde rent sandlådor och så plockade jag iordning lite ren tvätt. Var lagom klar med huspysslet när det var dags att gå ut och kvällsmata pållarna. Det nu blöta fleecetäcket hängdes upp och Oktawia var inte längre blöt. Snabb koll av båda pållarna och så serverades kvällsmaten.
 
Nu får min egen kväll avslutas med Criminal minds på Kanal5. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

22/5 Onsdag - Roligheter...

Vädret såg inte så lovande ut när jag for till jobbet. Jag hade med mig min cykel, med i packningen hade jag även regnstället. Verkade som om det skulle behövas till eftermiddagens aktivitet. Det var dags för lite roligheter med jobbet.
 
Så full rulle under eftermiddagen och så vid 11:30 samlades hela min enheten utanför kommunhuset där vi jobbar. Alla utrustade för en eftermiddag med eventuellt dåligt väder. Det har regnat under förmiddagen, men lagom när vi skulle ge oss iväg slutade det renga och det var riktigt behagligt väder.
 
Det är två av mina arbetskamrater som anordnat eftermiddagens personalsociala aktivitet och vi hade hemligt resmål. Cykel och lämpliga kläder för utevistelse - det var allt vi visste. Snälla arbetskamrater som vi är, gör alltså som vi blir tillsagda ;-).
 
Första anhalten visade sig vara ett trevlig matställe där vi åt en god lunch innan vi trampade vidare. Dagens aktivitet visade sig vara en guidad tur i ett av stadens större naturreservat. En tur ut i skogen - men väldigt nära stan alltså :-)
 
Naturreservatet är anordnat så att det är tillgängligt för kommunens medborgare. Bland annat med anlagt spår med belysning. Dock har skogen även använts tidigare - vad såg ut som resterna efter grunden till ett gammalt stentorn, visade sig vara en skidhoppbacke som användes på 1920-talet - alltså för nästan 100 år sedan - där den naturliga förkastningskanten utnyttjades. Då fanns inte träden ivägen ;-)
 
 
Vi fortsatte vår vandring genom skogen - med cyklarna å släp...
 
 
Dagens största äventyr visade sig bli att ta sig nerför en brant nerförsbacke... Inte helt lätt kan jag säga...
 
 
Väl nere på slätten igen så förvandlades landskapet och vi fick träffa en annan variant av kommunalarbetare... de fyrbenta
 
Kommunkossa :-)
 
 
Större charmtroll får man leta efter...
 
 
De har faktiskt ögon under allt lurvet ;-)
 
 
Vi tackade vår guid och så cyklade vi vidare till nästa guide. Väl närmare stan så fick vi oss en förevisning av en stadsdel som inte är byggd ännu. En gruppchef från Ledningsnät visade på ritning vad som ligger i backen i form av dagvattens- dricksvatten- och avloppsledningar. Vägarna är klara - dock ej bestämt än vilken form av bostäder som ska byggas. Intressant!
 
Vår sociala samvaro avslutades och vi var ett gäng som cyklade tillbaka till jobbet. Totalt var vi ute och trampade 16.4 km under eftermiddagen. Bra till Cykelutmaningen. Jag gjorde klart lite prylar på jobbet innan jag for vidare hemåt.
 
När jag kom hem så var T på plats. Pållarna hade fått mat och Lillan var ute och sprang. Jag fixade lite käk, gick igenom bilderna över det som jag fotat idag. T var sedan på väg att fara hemåt, men innan han åkte så passade vi på att handbeta pållarna. Oktawia blir ju urstressad när hon blir lämnad själv i stallet - inget jag tänker risker i nuläget! Alltså båda pållarna ut på gräsmattan...
 
Bianca trodde inte det var sant - gräs!!! Här gällde det att skynda sig innan det tar slut ;-)
 
 
 
Oktawia var också duktig på att beta gräs- så till den milda grad att hon inte hann svälja.
 
Nominominominom
 
 
Vi handbetade pållarna 15 minuter och så fick pållarna finna sig i att återgå till gamla vinterhagen. Vi ska inte chocka magen på en gång.
 
T och Lexi for vidare till lägenheten och jag tog itu med stallsysslorna. När allt var klart i stallet så pysslade jag lite i trädgården. Blött var det men skönt väder. Strax innan 21-snåret plockade jag in pållarna och kollade igenom damerna innan de serverades kvällsmaten.
 
Min kväll får nu avslutas med lite datorsurf och så nyheterna på TV4. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

21/5 Tisdag - Trött...

Idag har jag varit riktigt trött. Hade svårt att somna igår och det har märkts idag. Rejält ont i huvudet också - det är inge kul alls. Så cykla fanns inte med på kartan. Klarade mig genom arbetsdagen trots huvudvärken, men det var en lättnad att till sist få fara hemåt. Väl hemma så möttes jag av en lite trevlig upplevelse. Uppe i trädkronorna på äppleträden for en lurvig svart pälshög från gren till gren och från äppleträd till äppleträd.
 
Hedvik har upptäckt att hon kan klättra i träden ;-) 
 
 
T var hade kommit precis innan jag kom hem så han hade hunnit mata pållarna och släppt ut Lillan. Jag fixade lite mat och vi käkade. Efter maten så gick jag en runda i trädgården, men orkade inte göra nåt. Mest pga att jag hade ont i huvudet, men det var också tropisk fuktighet ute. Idag fick det räcka med att fixa stallsysslorna. Mockningen tog lite längre tid nu när Oktawia är hemma igen ;-). Fixade iordning mat och vatten. Vid 20-snåret for Lexi och T vidare till lägenheten. Jag förpassade mig ut till stallet och plockade in pållarna. Så tillbringade jag drygt en timme med att rykta pållarna ordentligt. Det märktes att Oktawia tyckte det var skönt, för hon stod helt stilla under hela pysselstunden. Damen brukar ju i annat fall tröttna rätt fort och bli lite rastlös. Även Bianca uppskattade att bli ordentligt borstad. Jag slet hårt med ryktningen och när jag var klar hade skitont i armar och axlar, men pållarna var blanka och fina :-)
 
 
 
 
Vid 21.30 var jag klar i stallet och pållarna fick sin kvällsmat. Nu får det bli lite nyheter på 4:an som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

20/5 Måndag - Hämtning...

I morse så fick jag besök. Lagom när jag skulle ge mig ut och släppa ut Bianca så hörde jag att en bil kom upp på gården. Det var T som dök upp så här på morgonen... Det visade sig att han glömt kvar sina jobbnycklar hos mig. Utan dessa kommer han inte in på sitt jobb. Jag satte fart och åkte med T in till stan. Så var arbetsdagen igång.
 
Precis innan fikat idag så ringde de från Salsbro! Oktawia är klar för avlämning och vi kom överens om att jag hämtar henne ikväll efter jobbet. Damen har blivit kollad igår samt idag, och har ovulerat som hon ska. Känns hur skönt som helst. 1-2 juni är det dags för dräktighetskoll och fram tills dess kommer jag väl gnaga på fingrarna...
 
Resten av arbetsdagen försvann i ett lagomt tempo idag och jag stämplade ut strax efter kl 16. Eftersom jag fått skjuts av T till jobbet så hade jag med mig min cykel. Blev alltså en liten cykeltur efter jobbet till kamrat KN's arbetdsplats. Där lämnade jag av lite Oriflamevaror och så kom T och hämtade mig. Full rulle hem. Byte kläder under tiden som T hakade på trailern. Lillan blev snabbt rastad och så fick hon följa med oss när vi drog iväg till Salsbro.
 
Vid 18-snåret var vi framme och pållan var klar för avhämtning. Pratade lite snabbt med veterinären som talade om att allt såg bra ut  och att vi nu ska hålla tummarna att damen blir dräktig :-). På med skydd på damen och så dags att lasta. På stationen så är det ju hästar överallt, även precis utanför trailern. Oktawia klev faktiskt in i trailern, men när hon väl var inne så fick hon någon typ av separationsångest och höll på att riva trailern. Hästen utanför trailern började också leva rövare. T blev lite stressad och jag sa åt honom att köra iväg en bit med trailern så han kom ifrån hästen i hagen. När jag gick in i stallet igen för att hämta Oktawias pass så fick jag reda på att det var en hingst som Oktawia reagerade på.... självklart ;-).
 
Resan hem gick bra och Oktawia var lugn. När vi kom hem så hann vi inte mer än svänga upp med trailern innan Bianca fick spel i hagen och började gnägga och springa som en galning i hagen. Hon måste ha känt lukten av sin polare.
 
Oktawia blev stressad av att höra Bianca gnägga. Så fort in med Bianca i stallet och så lastade vi av Oktawia. När damen väl var inne i sitt stall så var hon jättestressad och vandrade runt, runt i sin box. Luktade lite på Bianca och så vandrade hon igen.
 
 
Jag mockade ur trailern och väntade en stund, men till sist så fick pållarna komma ut i hagen en stund.
 
Oktawia vandrade runt i hage med Bianca efter sig. Bianca ville verkligen leka, men Oktawia ville få koll på läget ;-)
 
 
Bianca vallade runt på Oktawia, men det hjälpte inte... ;-)
 
 
Stackars Bianca var så glad över att få hem sin polare, men jättesfrustrerad över att Divan inte ville leka. Till sist sprang Bianca fram till mig och man riktigt ser hur frustrerad hon är över situationen och nog tycker att matte kan hjälpa till lite ;-)
 
 
Undrar vad som rör sig i Oktawias huvud. Hoppas att damen tycker det är skönt att få komma hem igen. Jag tycker i alla fall att det är skönt att ordningen är återställd ;-)
 
 
Lämnade pållarna i hagen och passade på att kratta lite ogräs och grejjade lite inne. Vid 21 så öppnade jag dörren ut till hagen och båda pållarna ville komma in och få kvällsmat. Oktawia var nu helt lugn och precis som vanligt. Skönt.
 
Nu blir det Elementary från TV4 som får avsluta min kväll. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

19/5 Söndag - Kurs...

Var inte lika trött idag som igår. Orkade däremot inte kolla klart på TV.n igår. Utan jag gick och la mig utan att ha koll på vinnaren ;-).
 
Denna söndag försvann rätt snabbt. På förmiddagen tog jag det lugnt. Ringde till Salsbro för att kolla ifall jag kunde hämta hem Oktawia. De ville dock behålla henne eftersom ville kolla henne i mogrogn igen. Eventuellt så har damen inte ovulerat som hon ska (släppt ägget), och eventuellt behövs ytterligare en seminering... Inte mycekt att göra - jag och Bianca får klara oss ett tag till...
 
Vid 11-snåret så fixade jag iordning mig själv och for iväg in till den stora naturbruksskolan i stan. Jag har anmält mig till en kurs i första hjälpen sjukvård för häst. Arrangör är Blå Stjärnan. Kom fram på utsatt tid och först hade vi teori i 3 timmar - inkl bensträckare och fikarast. Därefter hade vi en timme med praktiska övningar. Vi fick lyssna på tarmljud med stetoskåp, träna på att känna puls, träna på att lägga stallbandage, hovbandage och galoppbandage. Stallbandage var inga problem, det har man ju gjort en del. Det jag hade som mest nytta av var att lära mig att lägga ett galoppbandage - mycket bra att kunna bl.a vid balltramp.
 
Först visade kursledaren hur man gör bandage - här gör hon ett galoppbandage... 
 
 
Sedan fick vi träna själva. Den teoretiska delen var helt OK. Jag har ju gått på dylika kurser tidigare, så en del kunde jag sedan tidigare. Men fick en en del nya tips och vad man ska tänka på. Dessutom är det alltid bra med repetition. Det jag tyckte var lite konstigt var att när det var dags för den praktiska delen så passade halva styrkan på att avvika. Varför vill man inte passa på att träna när man har chansen??
 
Jag hade i alla fall en bra em och var hemma igen vid 16.30-snåret. T var hemma och var djurvakt. Jag fick i mig lite mat och kaffe innan jag förpassade mig ut i trädgården en stund. Det  var gråmulet och regnet hängde i luften, men jag hann rensa lite ogräs och gräva upp några plantor som rymt ur rabatten. Sedan kom regnet och jag satte mig på kökstrappan (under tak) och väntade på att det skulle sluta. Det var skön temperatur ute.
 
Det slutade regna och jag kunde fortsätta ett tag till innan det var dags att pyssla lite i stallet. Efter dagens kurs så blev jag inspirerad att gå igenom min apotekslåda i stallet. Det slutade med att jag städade hela skåpet och sorterade upp - det behövdes.
 
Nu är det ordning och reda i skåpet! Längst ner har jag kylbalsam, stallbandage x flera och sjukvårdslåda människa, mellersta hyllan är det sjukvårdslåda häst, engångshandskar, salvor och liniment av olika slag m.m. Högst upp har jag rengöringsprodukter för häst till vänster och lädervårdsprodukter till höger.
 
 
När jag började med mitt stallpyssel så for T och Lexi vidare till lägenhete. Jag var klar i stallet vid 20-snåret och förpassade mig då in i huset och strök lite kläder inför morgondagens jobb. Tillbaka ut i stallet för lite Biancapyssel och strax innan 21 var jag klar i stallet.
 
Nu får det bli lite NCIS på 3:an som avslutar med kväll. Alltså är detta allt för idag.
 
/Lizzie

18/5 Lördag - Trevligheter...

När det var dags att kliva upp idag så kändes det i kroppen. 50 mils bilåkande sätter sina spår... Och inte blev det någon direkt vila idag... Upp som vanligt och Bianca släpptes ut till hagen och den väntande frukosten. Satte fart och fixade frukost och oss själva. Strax efter kl 9 så satte vi oss i bilen igen. Ut på vägarna igen och så for vi iväg på lite trevligheter.
 
Det var dags för "kosläpp"...
 
Jag hade skrivit ut vägbeskrivning, men när vi hade någon mil kvar så var det inga problem att hitta... det var bara att följa konvojen med bilar... Jag har varit iväg på en hel del stora hästtävlingar - men detta slår det mesta! Två stora gärden fullsmockade med bilar och fler som var på väg. Rejält tilltaget med parkeringsvakter - mer uppstrukturerat än vid t ex Strömsholmstävlingarna...
 
 Billar och åter bilar... 
 
 
Vi fick reda på att 4000 väntades :-O
 
På gården var det fullt pådrag. Arla delade ut mjölk och kanelbullar - bara att mumsa i sig. Det fanns ost, kött, hårt bröd osv att shoppa. Det fanns får att titta på, ett par nyfödda kalvar som barnen fick rösta fram namn på. Dessutom tipspromenad som både jag och T knallade runt och svarade på. Om man sedan har turen att vinna något återstår att se. Vi hade också tur med vädret. När vi åkte så började det regna och vi for igenom riktigt skyfall, men väl framme så slutade det regna och solen tittade fram.
 
När det var cirka 30 min kvar till det att korna skulle släppas ut ur lagården så var det dags att inta bra platser vid staketetet. Kossorna går på lösdrift inomhus under vintern. Nu var det alltså dags att släppas på bete.
 
Vi väntade och väntade. Fler och fler personer kom. Det är första gånge jag åker iväg på ett kosläpp och hade inte förväntat mig att det drog så himla mycket folk...
 
 
Ovanstående bild visar ungefär hälften av åskådarna...
 
Det väntade lite extra med att släppa ut kossorna eftersom det fortfarande var åskådare på ingång. Under tiden som vi väntade så höll man span mot lagårdsdörren...
 
 
Till sist så kom den första kossan ut. Det var lite "Ferdinan" över det hela...
 
 
Sakta, men säkert kom det fler och fler kossor ut och så började de kuta ;-)
 
 
Tjohoo!
 
 
Sedan var det där med åskådare... undrar vad kossan tänkte egentligen... och vem som är åskådare - egentligen ;-) 
 
 
Som sagt... alla kossorna rusade inte runt som galningar, utan var mer intresserade av åskådarna.... ;-)
 
 
Och några kossor visade vad de tyckte om jippot. Ställde sig i en ring och nonchalerade åskådarna.. såg rätt roligt ut... ;-)
 
 
Men när kossorna lugnat sig lite så är det ju MATEN som är det viktigaste... nominominom 
 
 
Vi gick runt lite och käkade fler bullar med mjölk *mums* innan vi så tog oss tillbaka till bilen.
En himla fin gård var det som vi besökte :-)
 
 
På vägen hem så passade vi på att shoppa lite mat på ICA Maxi. Sedan var det full fart tillbaka hemåt och ingen av oss hade den minsta lust att sätta oss i bilen igen...
 
Dagen bjöd på otroligt varmt väder, men kvalmigt. Jag var ute i trädgården och rensade lite ogräs, men det gick sakta. Jag har fortfarande skitont i ryggen efter gårddagens provtagning. Och vansinnigt trött! Vi grillade lite korv och käkade ute. Slappade sedan större delen av em. Åskan mullrade på avstånd, men vi klarade oss från något värre åskväder i alla fall.
 
Framåt kvällningen blev det lite svalare och jag orkade gräva ett par spadtag i min örtagård och rensa bort ogräs innan det var dags att plocka in lilla Bianca. Lite ponnypyssel - vilket uppskattades  och så fick hon gå in i sin lilla box i väntan på kvällsmaten. Vi förpassade oss in i huset och det fick bli lite ost med tillbehör och ett glas rött under tiden som vi kollade på förpepp inför kvällens stora musiktävling.
 
Bianca fick sin kvällsmat vid 21-snåret och nu ska vi fortsätta kolla vidare på de olika bidragen  i eurosionschlagern. Inte min musik dirket, men jag orkar inte titta på nåt annat ;-)
 
Roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie
 

17/5 Fredag - Roadtrip...

Idag blev det bilen till jobbet. Blåste ännu mera idag än igår. Dock blev det en cykeltur för min del i alla fall. Jag hann till jobbet. Kolla mail osv innan det var dags att låna en cykel och trampa iväg till sjukhuset. Kl 08:30 hade jag tid på neurlogmottagningen och idag så var det dags att ta en prov på min ryggmärgsvätska. "Lite stick i ryggen" som sköterskan uttryckte det. Min läkare har fått tillbaka svaret på MR av min hjärna. Jag har inga tumörer, ingen blödning eller spår av tidigare blödning. Däremot så fanns det spår av ett par inflammationer (???) och det är därför jag var där för dagens prov. De vill kolla upp så jag inte har någon pågående inflammation i kroppen.
 
Det visade sig att "lilla sticket i ryggen" var allt annat än trevligt. Trots en spruta med bedövning så gjorde det skitont eftersom de lyckades träffa på min ischasnerv. Överlevde i alla fall och så var det dags för nästa tömning. Ner i en stol och dags för blodprov - totalt 10 rör tog de!! Bl a ska de testa och se ifall jag har eller har haft borrelia... Så var det dags att fara tillbaka till jobbet. Under besöket hos läkaren hade jag fått telefonsamtal från stuteriet där Oktawia är. Jag ringde upp och det visade sig att det idag var högtid att beställa en dos Dalwhinnie, men det var problem med transporten. Paketet med transportsperman skulle finnas för avhämtning i Gurresta - nära Arlanda. Och de undrade ifall jag hade möjlighet att åka och hämta paketet. Det blev ett snabbt samtal till T för att fråga ifall han hade lusta att ge sig ut på äventyr på kvällen. Det hade han väl egentligen inte, men eftersom jag i annat fall får vänta på nästa brunst så ställde han upp med att hänga med.
 
Ringde tillbaka till stuteriet och talade om att jag kunde åka. Fick telefonnr till kontaktperson på Gurresta för att få vägvisning och så skulle paketet finnas för avhämtning kl 19:30. Alltså skulle jag vara på plats rätt sent med paketet på stuteriet. Det var dock inget problem.
 
Efter ytterligare några telefonsamtal så stod det klart att jag är den enda som beställt Dalwhinniesperma. I annat fall hade jag kunnat hört med något av de närliggande seminstationerna i distriktet ifall man kunnat samordna transporten. Men det blev icke så.
 
Resten av arbetsdagen försvann snabbt. Ont i ryggen efter morgonen prov hade jag, men inte mycket att göra. Vid 16-snåret så stämplade jag ut och så var det full fart hemåt. T hade slutat lite tidigare än mig och var redan på plats. Vovvarna hade blivit ordentligt rastade och jag fixade stallsysslorna lite snabbt. Käkade lite och så vid 17-snåret började vi vår roadtrip...
 
Kvällen tillbringades alltså i bilen - och vi hade cirka 25 mil till Gurresta - nu är det E18 nästan hela vägen utan sista milen så det var inte så svårt att hitta. Det var i Märsta som vi åkte lite för långt. Vi missade att svänga i en rondell innan Märsta, men  fick bra hjälp av en invånare att hitta tillbaka och få reda på vart vi skulle ta vägen.
 
Så vid 19:45 var vi framme och vi kunde hämta ut det åtråvärda paketet! Man är ju helt knäpp som hästgalning, men vad gör man inte för att få tillverka sitt eget lilla föl...
 
Lådan placerades i tryggt förvar på golvet i baksätet och så for vi tillbaka igen...
 
 
På facebook kunde man läsa kamraters status om en underbar kväll och folk njöt med gott vin och kalla öl. Vi satt i en bil och så solen sakta gå ner. Samtidigt var det skönt att inte behöva köra i spöregn - det är jobbigt...
 
I höjd med Västerås började solen gå ner...
 
 
En fördel till att köra så här på kvällen, det är att det inte var nämnvärt mycket trafik... Vid 22-snåret var vi hemma i stan och T var tvungen att stanna vid OK för att tanka. Vi kom knappt ur bilen... då kändes det att vi suttit i 5 timmar och åkt. Stel är ordet.
 
När tankningen var avklarad så var det full fart mot stuteriet och 30 min senare var vi på plats. I väntan på veterinären så hälsade jag på Oktawia - hon verkade trivas alldeles utomordentligt i sin gästbox. Fanns ju mat ;-). Hon kom i alla fall på efter en stund att det nog var matte som kom och hälsade på ;-).
 
 
I boxen brevid Oktawia stod en kompis märr med föl. Och när T såg fölisen så sa han "ja, kan man få en sån här liten sak så är det ju värt resan" - han har alltså lika svårt att motstå föl som jag ;-). Min kompis föl är helt bedårande och vi kollade även de andra fölen. Det var liksom föl överallt då det stallet var fullt med märrar som skulle betäckas.
 
Vid 22.45 kom veterinären. De jobbar dygnet runt på stuteriet och veterinären kollar stona var 6:e timma. Eftersom vi kom med ett skick med färsk sperma så valde veterinären att ta Oktawia först och seminera henne.
 
En man och veterinären jobbade kvällsschemat och Oktawia skulle nu in i undersökningsspiltan UTAN drog. De kan tydligen inte ge Domosedan i samband med insemineringen. Mannen bremsade pållan och jag hjälpte veterinären med att hålla i longerlina  och så fick vi in pållan i undersökningsspiltan. Det gick att släppa på bremsen under tiden som vetten fixade iordning och kollade spermierna, men när hon kom tillbaka och det var dags för själva semineringen - då blev det brems på. Oktawia gillade inte alls behandlingen hon blev utsatt för ;-). Men till sist så var utrustningen på plats - jag fick äran att hålla i sprutan med Dalwhinnedosen (dyra droppar) - under tiden som vetten fixade utrustningen på plats. Sedan gick det fort att göra själva insemineringen och pållan fick gå tillbaka till sin box och väntande kvällsmat. Jag fick sedan titta i mikroskopet och se på de spermier hon hade kollat innan insemineringen. Hur häftigt som helst att se - och jag förstår varför man kallar dem för "simmare" ;-)..
 
Lite lätt trötta kunde jag och T äntligen fara hemåt. Vi åkte igenom driven på McD och shoppade med lite mat. Vi var hemma strax innan 12-snåret. Det var då inga som helst problem att få in Bianca... ;-) att vara ute själv i mörkret - det var uppenbarligen inge kul.
 
Totalt ledbrutna efter kvällens roadtripp käkade jag min hambugare och ska softa en stund i soffan innan jag intar horisontalt läge.
 
Over and out!
 
/Lizzie

16/5 Torsdag - Klubbmöte

Idag blev det cykeln till jobbet... vilket jag ångrade när jag kommit en bit på väg. När jag väl kom ut på banvallen så insåg jag att det blåste östlig vind för en gångs skull = motvind. Det blåste inte full storm, men 13 km i motvind är inte kul och istället för 39 minuter att ta mig till jobbet så tog det drygt en timme. Tack och lov att jag har flextid - kom ju lagom till fikat! Jag är fortfarande för otränad för att orka trampa på fort i motvinden så det fick ju ta den tid det tog. Men kul var det inte!
 
Efter jobbet blev det en tur till i motvind. Trampade upp på stan till fotoaffären där jag lämnat in min kamera för rengöring. Hämtade ut den och så mötte jag upp T vid parkeringen utanför fotoaffären. Fick alltså skjuts hem och det kändes bra. Jag hade lite bråttom hem idag, eftersom jag skulle bort nästan direkt.
 
Alltså full fart hemåt. Fixade stallet och tog en kopp kaffe innan jag for vidare. Vid 18-snåret drog jag iväg til möte med fotoklubben Focus. Idag skulle det vara sommaravslutning och på sedvanligt sätt hölls mötet vid Rånnesta. Kvällen började med en tipspromenad. Snack med klubbkamrater. Bildvisning av ordföranden från hans resa till Nepal. Jätteintressant och mycket fina bilder. Efter bildvisningen så var det sedvanlig utdelning av diplom till dem som kommit 1:a, 2:a och 3:a i de olika tävlingsklasserna. Vi hade också genomgång av tipspromenaden och jag trodde inte mina ögon efter att vi gått igenom alla svare.
 
Jag hade nämligen ALLA rätt på alla 12 frågorna :-O. Det var absolut INGEN lätt tipspromenad och jag var ensam om att ha alla rätt. Jag har gått många tipspromenader, men detta är första gången i hela mitt liv som jag har full pott!!! Som vinst valde jag en fin bok :-)
 
Mötet avslutdes så med att vi käkade grillad korv och vid 21-snåret var det dags att fara hemåt. T hade varit hundvakt och hästvakt, men precis åkt innn jag kom hem. Bianca stod alltså i sin box, fortfarande utan sin polare. Lite ponnypyssel och gos innan kvällsmaten serverades.
 
Jag själv bläddrade igenom min vinst en stund - sparat lappen från tipspromenaden - den ska jag nog rama in ;-)
 
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

15/5 Onsdag - hemmakväll...

Kändes konstigt att endast släppa ut en liten pålle i hagen innan det var dags att fara till jobbet. Bianca kände sig ensam och övergiven - självklart! Och letade en stund efter sin kompis. Jag stannade kvar i hagen en stund, men hon lugnande sig rätt fort och började käka av frukosten matte serverade. Så jag for iväg till jobbet med lite mindre dåligt samvete.
 
Under förmiddagen så ringde jag till Salsbro, där jag lämnade av Oktawia i går kväll. Idag hade damen fått lite Domosedan och då gick det bra att göra en ordentligt gynyndersökning. Det är dags att ringa till hingsthållaren i morgon  eller på fredag som det såg ut idag.  Känns väldigt bra att de har tillgång till veterinär varje dag och kollar stona varje dag så de kan se exakt när det är dags för inseminering :-)
 
Arbetsdagen försvann i ett nafs och starx efter 16.30 så var det dags att fara hemåt. Det var fint väder, men blåsigt så när T kom med lite käk blev det att vi satt inne och käkade. Efter lite mat och kaffe så förpassade vi oss ut. T roade sig med åkklipparen och jag fixade stallet. Snabbmockat var det idag eftersom det endast en liten ponnybox som behövde mockas.
 
När jag var klar med stallsysslorna så roade jag mig med att rensa ytterligare i örtagåden, kom ett par spadtag till ;-).
 
Sedan så försökte jag roa Bianca lite... tog vovvens gamla fotboll och gick in i hagen. Oktawia hade gillat fotbollen, men Bianca funderade mest på vad vi sysslade med ;-)
 
Fina Bianca i kvällsolen...
 
 
 
Men det där med fotbollen - det var riktigt skum pryl... bäst att hålla sig på behörigt avstånd...
 
 
Oh, shiit där är fotbollen - bäst att gira undan ;-)
 
 
Alltså fick matte ta fotollen och förpassa sig ut ur hagen. Vovven var mer intresserad av fotbollen än vad ponnyn var ;-).
 
Vid 19-snåret så hade T lekt klart med åkklipparen och for vidare till lägenheten. Jag kom plötsligt på att jag hade en bok att hämta vid paketutlämningen vid närmaste ICA-affär. Skulla ha åkt förbi på vägen hem, men glömde. Alltså drog jag och Lillan lite snabbt iväg och hämtade bokpaketet. Det var senaste Dan Brown-boken som jag hade förhandsbokat - yes! Lite trevlig läsning :-)
 
 
Jag och Lillan drog en sista vända ut till stallet. Bianca hämtades in från hagen och det blev en pysselstund med lilla fröken. Det tyckte hon var trevligt. Under tiden som jag borstade Bianca så hade jag stalldörren öppen för att hålla koll på vad Lillan pysslade med. Hon gick och nosade i trädgården, men var väldigt intresserad av buskarna mitt emot köksfönstret. När jag så var klar i stallet och Bianca fått sin kvällsmat. Hörde jag också att det prasslade VÄLDIGT mycket från buskaget. Det var inte en katt och jag funderade på ifall det var grannens hundar som höll på med något.
 
Näe då - det var piggisarna... Om man säger så här... fler piggisare kommer det att bli. Jag tog paret på bar gärning ;-). Gullepluttar!
 
 
Paret lämnades ifred och jag förpassade mig in i huset. Lite nyheter på TV blir det som nu får avsluta min kvälls.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

14/5 Tisdag - Ut på äventyr...

Idag blev det cykeln till jobbet. Det var bara 5 plusgrader ute, men tämligen vindstilla. Alltså kunde jag trampa på rätt bra för att hålla uppe värmen. Idag tog cykelturen 39 minuter - alltså lite fortare än förra veckan. Några turer till och jag börjar närma mig min forna toppform :-)
 
Eftermiddagen avslutades med ett möte på personalavdelningen och det höll på till 16.30.  Ringde T och han kom och hämtade mig på väster i stan. Det var jag glad över eftersom det började spöregna och blåsa - riktigt oskönt väder. Väl hemma så slutade det regna och jag satte lite fart. Pållarna fick sin em-mat och vi tvåbenta käkade lite soppa. Efter maten tog jag itu med stallsysslorna, och när mockning och hästmaten var fixad så plockade jag in pållarna och gjorde iordning Oktawia. Packade in pass m.m i bilen och så in med pållan i trailern. Vid 19-snåret for vi väg. Knapp en timme senare var vi framme och blev mottagna av stuteriets personal. Visade sig att kvinnan som tog emot oss, inte pratade svenska. Blev till att konversera på engelska - men det funkade ;-).
 
Vi lastade ur och Oktawia följde snällt med in i det främmande stallet. Vi skulle börja med en gynundersökning för att se ifall damen är på väg in i brunst eller inte. Alltså in med pållan i en undersökningsspilta - och lika fort ut for Oktawia.
 
Sedan höll vi på en stund för att få in Oktawia i spiltan, men eftersom hon har stora problem med trånga utrymmen så fick vi lägga ner. I stället fick vi spänna på gammeldags betäckningssele som hindrar hästen från att sparka med bakbenen. Oktawia gick med på undersökningen och det konstaterades att Oktawia är på väg in i brunst och att färsk sperma förmodligen behöver beställas i morgon. Men när kvinnan skulle undersöka äggstockarna så fick Oktawia nog och började flippa ur. Fick total panik när hon inte kunde spara loss selen, men vi fick bort alla remmar innan hon skadade sig. I fortsättningen kommer Oktawia bli sederad vid varje undersökning. Eftersom det snart är dags för seminering så blev pållan placerad i en box med halm upp till knäna och hö att tugga på. Damen såg tämligen nöjd ut :-). Alltså får pållan stanna kvar på stuteriet. Vi tog vår trailer och for vidare hem igen. Stuteriveterinären kommer undersöka pållan i morgon så de kan se exakt när det är dags för seminering. Stuteriet har veterinär varje dag och inte bara 3 gånger i veckan som många andra insemineringstationer. Det är därför jag valt att åka dit jag åkt :-)
 
Vad blir det för hingst då? Eftersom jag har kollat på samma hingst i 2 år och även fått samma hingst som tips på passande hingst till Oktawia från ASVH. Så har det blivit:
 
Dalwhinnie 1180
 
Nu håller vi alla tummar och tår att damen tar sig :-).
 
Väl hemma så tog jag hand om en ensam liten Bianca. Hon undrade nog vart hennes polare var någonstan. Dock nöjd över att få lite hö ;-). T och Lexi for vidare till lägenheten - nya jobbet verkar funka fint i alla fall.
 
Min kväll får nu avslutas med lite nyheter och mer än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

13/5 Måndag - Ny leksak..

Idag när jag for till jobbet så tog jag med mig släpet. Fick fara iväg hyfsat tidigt för att få plats med en dubbelparkering ;-). Full rulle på jobbet hela dagen och så vid 16.30 stämplade jag ut och for iväg med bil och trailer till Nordins. Där mötte T upp och han löste ut sin nya leksak. T tog över trailerekipaget och for hem till mig med nyförvärvet. Jag tog Hondan och for iväg till paketutlämningen i närmaste ICA-affär och hämtade ut senaste omgången med Oriflamevaror. När jag kom hem så var T på plats och hade fått ut sin nya leksak.
 
Vi tog en snabb fika och så blev det full fart på T och nya leksaken.
 
T har köpt sig en ny åkklippare med 15 hk. Starkare än min som pajade i höstas. Behöver köpa ny motor till den åkklipparen och det visade sig vara en dyr historia. Eftersom maskinen är tämligen sliten så ville T ha en ny.
 
Denna varianten har klippaggregatet mitt under maskinen och har också trycksmord motor. Då behöver han inte oroa sig för att motorn ska skära ihop. Då får man offra att ha frontmonterat klippaggregat - han kom nämligen undan med halva priset jämfört med frontmonterade klippare.
 
Nöjd var han i alla fall, när han genast drog igång operation klippning av min gräsmatta :-D
 
 
 
Jag roade mig med att fixa stallsysslorna och då har jag bestämt mig. Det blir betäckning för Oktawias del. Har kollat med lite avelsfolk, equiterapeut och veterinär. Pållan är 15 år i år och eftersom jag vill ha ett föl efter henne så är det ingen idé att vänta längre. Åldersförändringar av stons livmoder börjar vid 16-års ålder så väntar jag ett år till riskera jag att hon inte tar sig. Det kanske hon inte gör nu heller, men jag gör ett försök i alla fall. Alltså anmälde jag henne på språngrullar, och kontaktade en seminstation. Jag hade faktiskt koll på när damen senast brunstade och det visade sig att det är dags för nästa brunst vilken dag som helst!! Alltså dags att åka iväg med damen ganska omgången. Bokade in att vi kommer i morgon kväll!! Fy - vad jag blev nervös....
 
För att skingra tankarna så tillbringade jag en stund med att rensa lite ogräs under tiden som T klippte hela min gräsmatta ;-). Vid 20-snåret så for T vidare till lägenheten. Jag plockade in pållarna och pysslade om dem innan kvällsmaten serverades. Förpassade mig sedan in i huset och nu blir det lite Sherlock holms som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

12/5 Söndag - Hemmapyssel...

Idag så har det varit rätt trevligt väder att jobba ute i. Lite blåsigt dock - som vanligt. När pållarna käkat upp sin frukost och blivit utsläppta i hagen så tog jag itu med stallfixet. Oktawia såg idag helt fräsch ut när hon studsade runt i hagen. Väldigt skönt om det kunde vara slut på eländet nu.... Och så måste jag bestämma mig för ifall det ska bli någon betäckning eller inte...
 
Vid 11-snåret fick jag besök av kamrat ME med make - de letar efter en liten trevlig kattfröken och av en slump så har jag ju en söt lite fröken till salu. Kajsas söta kattunge, som går under arbetsnamnet Siri, fick träffa sällskapet. Siri var nyfiken och sällskaplig så besökarna bestämde sig. De vill ha Siri och när den sockersöta lilla kattungen är 12 veckor kommer hon flytta hem till sin nya matte och husse. Helst ville de ta med sig lilla Siri på en gång ;-)
 
Vi drack lite kaffe. Jag hade försökt baka en god kaka, men jag vet inte vad som gick fel den här gången. Kakan blev totalt misslyckad - så det fick bli en slät kopp kaffe - funkar också :-)
 
När besöket var avklarat så förpassade jag mig ut till trädgårde. Jag rensade lite ogräs, fikade ute osv. Grillade korv till lunch då vi inte hade någon lust att gå in och laga mat ;-).
 
På em så tillbringade vi ett par timmar med att påbörja jobbet med attt fixa en sommarhage. Först gick vi runt och drog upp de korta stolpar vi har haft som hundstaket. Det gamla elbandet hade murknat sönder och var bara att slänga. Nästa steg blev att plocka fram de stora stolparna och bära ut i hagen. Ett jobb som tog en stund. Även om hagen inte blir så himla stor så är den lång... och det blev några km när man gick fram och tillbaka. Oktawia hade total fullspan på oss när vi gick fram och tillbaka. Hon är mycket väl medveten om vad vi sysslar med då vi håller på och hängnar in en hage som fått vila i 3 år. Hon tycker nog att vi ska rappa på lite ;-) 
 
 
 
Tyvärr är det slitigt att slå i stolp och efter 10 stolpar var T trött. Det är mycket sten i backen och det klingade många gånger när man körde ner spettet i backen. Att hantera 5-kgs slägga är inte heller något lätt jogg.
 
Så de 10 stolparna fick räcka för idag - är väl 40 stolp till som ska slås ner och det får bli någon annan dag.
 
För att fylla på krafterna så fixade jag iordning ungspannkaka till middag, som smakade smaskens och vid 19-snåret for T vidare till lägenheten. Han börjar nytt jobb i morgon och behövde ladda lite ;-).
 
Eftersom det var en helt fantastisk kväll så tog jag och Lillan en promenad i kvällsolen - hur skönt som helst och äntligen vindstilla :-)
 
 
Utmed med vårt promenadstråk upptäckte jag att gullvivorna blommade för fullt - en av mina favoritblommor :-)
 
 
Vi tog en promis på 45 minuter, inte så himla långt, men Lillan blev typ trött - eller nåt. Hon hade inte bråttom sista biten ;-)
 
 
När vi var hemma igen så var det dags att fixa lite med pållarna. Alltså blev det stallet. Plockade in pållarna och kvällen tillbringades med lite hästmys. M1 dök upp på en liten visit och hälsade på pållan. Vi ska höras vidare för nu är det börjar bli dags att få fart på pållan. Klämde och kände på hov och ben. Ikväll var hoven kall, ingen tendens till förhöjd puls. Jag hoppas att damen bara trampat på något vasst och att det inte blir något mer nu...
 
När stallpysslet var avklarat och pållarna kollade så serverades kvällsmaten och nu får kvällen avslutas med lite soffhäng framför TV en stund innan det är dags att inta horisontalt läge.
 
Alltså är detta allt för idag!
 
/Lizzie
 

11/5 Lördag - Höhämtning och städning...

Idag var det dags att hämta ett lass med hö. Först upp och servera pållarna frukost. Fixade iordning mig själv och käkade frukost. Fick fart på T och innan vi for iväg till höbonden, blev pållarna utsläppta i hagen. Vi var framme hos höbonden på utsatt tid. Lastade in 550 kg hö i trailern och så full fart hemåt. När vi kom hem så fick höt ligga kvar i trailern och vi tog varsin kopp kaffe. Eftersom gräset växer med raketfart och min gamla åkklippare gick sönder förra hösten. Så kollade jag runt på blocket efter begangnade åkklippare, men man vet ju inte vad man får. Eftersom min gård ligger på en kulle så har jag nu lärt mig att det behövs en åkklippare med "trycksmörjning" och inte "Stänksmörning" som det är på min gamla åkklippare. Så istället för att shoppa en åkklippare med frontklippning började vi kolla på en trädgårdstraktor med sidoutkast. Där finns det trädgårdstraktorer med trycksmörjning till halva priset jämfört med en åkklippare med frontaggregat.
 
T vill gärna ha en ny åkklippare så man har garanti ett tag, istället för att shoppa en begangnad och inte veta hur länge den håller. Så för att få grepp om hu trädstraktorer ser ut och känns for vi iväg en snabb vända in till stan. Det visade sig att Husqvarna har kampanj på sina trädgårdstraktorer och efter lite omvärdsbevakning = kollade hos andra försäljare som säljer Stiga -  så bokade T en liten traktor. Hämtas på måndag.
 
Vi for hemåt igen. Käkade lite mat och så skulle T grejja ute. Höt fick vänta ett tag till. Jag tog itu med städning av huset. Det var välbehövligt och tog resten av em - men när jag var klar så hade jag dammat, dammsugit och moppat golven i hela huset. Även hunnit tvätta ett par maskiner. Gäller ju att vara effektiv. Var sönt att få rent - även om det var finnt väder så behövdes innejobbet :-).
 
Vid 18-snåret var jag klar med städningen och vi slängde upp höt på höloftet. Det tog en stund, men till sist var det på plats, snyggt packat :-). Det visade sig också att under tiden som jag städat inne i huset, så hade T städat höloftet. Så all gammal höboss var borta och med den det som katterna förorenat. Rent och fint var det :-).
 
När höt var på plats så tillbringade vi kvällen i trädgården. Jag grävde ytterligare ett par spadtag i örtagården och rensade fram lite med kryddväxter som ska spara. Verkar som om jag har väldigt gott om spansk körvel, oregano och citronmeliss :-).
 
Lite lätt stel i kroppen efter dagens slit får nu kvällen avslutas med lite soffhäng framför TV:n. Så roligare än så här blir det inte idag.
 
/Lizzie

10/5 Fredag - jobbdag....

Denna klämdag är det många som är lediga, men inte jag. Eftersom jag varit så himla mycket ledig pga veterinärbesöken både med häst och hund. Valde jag idag att jobba, trots att jag fått godkänt ledigt av min chef. Eftersom skadorna på Oktawia inte verkar vilja ta slut, vet jag inte hur mycket ledigt jag behöver ha ytterligare. Bättre att spara på semesterdagarna. Min plustid på flexen är effektivt nerkörd till nollstrecken... Hade 20 timmar plus tidigare - i och för sig så är jag glad över att jag hade dessa timmar - vill ju ha semester i sommar också.
 
Innan jag for iväg til jobbet släppte jag ut pållarna. Oktawia hade fortfarande lite förhöjd puls, men inte lika kraftig som igår. Alltså fick hon gå ut med tofflan på fossingen.
 
På jobbet var vi en tapper skara personer som jobbade. Faktiskt fler än vad jag trodde. Så man hade sällskap både till lunch och fikaraster. Jag jobbade full dag och innan det var dags att fara hemåt så träffades jag och T vid Willys där vi shoppade lite mat.
 
Väl hemma så blev det lite käk, fint väder var det och det fick bli grillad korv som vi käkade ute. Här gäller det att njuta av vädret :-).
 
Tog itu med stallsysslorna och när dessa var avklarade roade jag mig en stund med att fortsätta att gräva i min örtagård. Tar ett spadtag i taget, lyfter upp och sitter på gräsmattan och sorterar ogräset från mina kryddväxter. Högen med kvickrötter är större än det som ska planteras åter i örtagården. Det som ska sparas sätter jag i krukor så länge. Rensningen tar tid och jag börjar känna mig lite stressad... det växer fortare än vad jag hinner rensa...
 
Vid 20-snåret plockade jag in pållarna. Plockade av Oktawia tofflan och omslaget. Hittade inget i sulan, men hon ömmade lite över trakterna och strålen när jag klämde där. Fortfarande varm om hoven och lite förhöjd puls. Jag hällde vatten på framhovarna och det visade sig att den vänstra torkade i ett nafs... alltså varmare än höger som var helt kall. Borsta pållarna och så fick damen klara sig utan om slag för natten så får vi se hur det är i morgon bitti.
 
Nu får det bli lite TV-tittande resten av kvällen. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

9/5 Torsdag - Kristi flygare...

Ibland undrar jag vad det är som händer egentligen... Efter att pållarna och jag käkat frukost så var det dags att släppa ut kritterna. Oktawia var på som vanligt och när dörren öppnades så travade hon rakt ut i hage.... och jag tänkte - va faan! Damen såg nämligen halt ut på ett framben!!! Ut efter hästarna och kollade lite noggrannare när damen travade runt. Mycket riktigt Oktawia var halt på vänster framben. Jag tror jag blir galen!!!
 
In med hästen i stallet. Klämde igenom benet och kollade hoven så inget vasst satt fast. Damen hade rejäl förhöjd puls i kotan och hoven var jättevamt. Dock ömmade hon ingenting i sulen - hittade ingenting annat som förklaring till hältan. Hovböld på gång??? Messade hovis och fick svar att förmodligen är en hovböld och ett tips var att lägga på ett våtvarmt omslag. Nu höll Oktawia på att riva stallet så jag var tvungen att släppa ut henne - hon fick alltså klara sig utan omslaget en stund. Hon var i alla fall lugn i hagen och jag tänkte att antingen så blir det värre och då får hovis komma och kolla hoven, eller så hade hon bara klivit på något vasst precis. Damen har ju lite känsliga sulor.
 
Men jag blir trött... när ska eländet ta slut? Är det inte det ena så dyker det upp nåt annat. Det är ju hög tid att sätta igång damen. Hon tycker inte alls att det är lattjo att gå och skrota i en hagen.
 
Deprimerad tog jag itu med mockningen - lika bra att få det gjort. Under tiden som jag mockade så kom solen fram. Det skulle regna idag - men det blev lite sol och riktigt varmt. När jag var klar med stallfixet så fick det därför bli lite fika ute i trädgården. Det var dessutom så varmt att jag kunde ha ytterdörren öppen.
 
Lilla Hedvig har ju inte varit ute någonting eftersom hon är född på hösten. Nu när dörren stod öppen var den lilla fröken väldigt nyfiken på världen utanför hemmet trygga väggar. Hon vågade sig ner på kökstrappan för att spana lite.
 
 
Men längre ner än sista trappsteget det vågade hon sig inte. Utan här placerade hon sig för att hålla lite koll :-)
 
 
Idag är det ju "kristiflygare" och då är det även "Tysslingedagen" - en dag då traktens hantverkar m.m ställer ut och har aktiviter i trakten. Vi brukar åka en lite kortare runda och jag vista att kamrat KN och en annan bekant skulle ge sig ut på rundan. Jag kollade hur långt de hade kommit och vi bestämde att försöka sammanstråla vid "Tant Grön". Innan jag gjorde mig iordning för att fara iväg så fixade jag lite hemma. Bl a så passade jag på att gosa med lite kattungen. Hon har nu fått ett arbetsnamn efter många bra förslag från mina kamrater på FB.
 
Siri får den lilla fröken heta så länge hon bor hos mig :-). Söt som socker är hon i alla fall :-)
 
 
Vid 12-snåret så drog vi ialla fall iväg. Försa stoppet blev vid stationen för Föreningen Svartåbanans vänner. De hade lite utställning med historiska föremål som rörde svartåbanan och min hållplats. Jag har ju själv åkt med tåget många gånger innan de la ner 1985. Det som var lite kul var att de hade med sig kopia på ett skrivet upprop till Kungliga järnvägs-någonting - 1926 ansökte byn om att få en egen hållplats och alla bybor som ville ha hållplatsen hade skrivit under "uppropet". Med på listan hittade jag underskriften av min gammelmorfar Gustaf Herbertz och även min farmors pappa KG Andersson, urmakare Lidsta. De skulle bara veta - gubbarna - att 87 år senare skulle deras barnbarnsbarn så och läsa deras underskrifter. Min gammelmorfar har jag träffat, men tyvärr inte farmors pappa.
 
 
Vi for vidare genom byn. Totalt trafikkaos var det så vi skippade de mest eftertraktade konstnärerna. Vi kollade lite i församlingshemmet innan vi åkte vidare till Tant Grön. Vid Tant Grön var det hur mycket folk som helst och vi möttes av dofften av nygrillade hambugare!!!! Gissa om jag var helt utsvulten ;-). Sammanstrålade med KN och sällskap. De skuille också äta så vi ställdes oss i kön till hamburgarna. Vi fick köa i 30 min innan det var vår tur. Hamburgarna var hur goda som helst - väl värda sin väntan. Efter mat och prat så kollade vi runt lite innan jag och T for vidare till Viagården. En av utställarna var Pysseltrollet så det blev mera prat och så tog vi kaffet där. Passade bra eftersom det började spöregna. Skönt att vara inomhus. Innan vi sedan for vidare så shoppade T några plantor av Pysseltrollets mamma - chili och tomat. Nu måste vi få fart på växthuset ;-).
 
Så småningom for vi vidare. Stannade vid ett par stationer till på vägen hem, men vid 16-snåret var vi hemma igen. Resten av em-kvällen tog jag det lugnt. Det slutade regna så det gick att vara ute i trädgården. Började med projekt uppgrävning av min örtagård. Tog ett par spadtag och rensade på kvickrötter. Jag har mest bara kvickrötter  i örtagården...
 
Framåt kvällningen så upptäckte jag till min stora förtjusning att pigge var ute och rörde på sig. Pigge ser ut att ha överlevt vintern bra 
 
 
Och inte bara en pigge som överlevt. Under tiden som jag fotar ovanstående pigge så ropar T, "kom och kolla - här är en till".
 
Alltså - jag har inte bara EN pigge i trädgården, utan jag har TVÅ stycken :-D. Har jag tur kommer jag kanske ha en hel lite piggefamilj springa runt till sommaren :-).
 
 
För övrigt tog jag in pållarna vid 19-snåret. Oktawia var varken sämre eller bättre i sin hov. Så jag la på ett våtvarmt omslag. Drog på tofflan och pållarna fick stå inne resten av kvällen. Så får vi se ifall det värker ut en hovböld eller om det ger sig.
 
Lite småpyssel framåt kvällningen i form av att fixa ordning kläder och matlåda till morgondagens arbetsdag, mycket mer än så blev det inte idag.
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8/5 Onsdag - ET...

Idag var jag ledig på förmiddagen. Hade dock ingen sovmorgon utan upp som vanligt och gav pållarna frukost. Fixade iordning mig själv och så väckte jag T. Vid 8 var det full fart ut till stallet och jag fixade iordning Oktawia för en tur med trailern. Lastade och for iväg vid 8:30-snåret. Vi var framme vid ett privat stall i stan strax innan kl 9. Idag var det dags att äntligen träffa bästa equiterapetuen ML, hädanefter benämd som ET :-).
 
Jag har anlitat denna ET sedan 2002 och hon är en av Sveriges bästa. I vanliga fall tar ET emot för behandling vid Equirehab i Strömsholm. ET kommer inte till stan så himla ofta och kan inte komma hem till mig längre. Däremot så har jag fått möjligheten att sammanstråla med ET vid det privata stallet hon besöker någon gång i bland. Kortare sträcka för mig att åka och jag behöver inte ta en hel semesterdag för att få till besöket.
 
Det visade sig att det är ganska precis 2 år sedan som ET gick igenom Oktawia senaste. Jag trodde det endast gått 1 år, men så var det inte. ET kollade på Oktawia när jag longerade och det syntes tydligt att damen var stel i sitt högra bakben. ET klämde igenom Oktawia och konstaterade att det fanns rejäla låsningar i pållans ländrygg och kors på höger sida. Att hon var stel i höger bak berodde på låsningen. Oktawia har ju någon gång för länge sedan kraschat rejält och slagit i sin högra sida. Det syns på hennes högra höftknöl och även den lilla karprygg damen har strax framför korset. Enligt ET så finns det en pågående process här som gör att damen avlastar mot vänster fram och vänster fram avlastar mot höger fram. Detta i kombination med fyra brodd i varje sko i framhovarna under vintern har gjort att damen fått ledinflammation. I framtiden kommer det endast bli två brodd i varje framsko. ET hittade i alla fall inga konstigheter i övriga ryggen, ingen smärta efter sadlar osv. Så det är skönt att de ligger bra i alla fall. Det var inte heller mycket låsningar för övrigt, utan ET tyckte att pållan för övrigt var helt OK i kroppen. Genomgången av Oktawia var alltså välbehövlig och låg helt rätt i tiden med tanke på ledbehandlingarna och gårdagens klartecken av vetten att sätta igång pållan.
 
Det kändes så himla bra att träffa ET och att få pållan genomgången och behandlad. Vi bokade inte in något återbesök, utan antingen ska jag betäcka - och då blir det ingen behandling. I annat fall hör jag av mig längre fram i sommar när pållan är i full gång. Fick tips om hur vi ska sätta igång damen och så var det full fart hemåt.
 
Var hemma igen vid 11-snåret och pållarna fick gå ut i hagen direkt. Jag passade på att mocka innan det var dags att byta om och dra iväg till jobbet. T och jag for in till stan och åkte förbi Saigon där vi shoppade lunch. Det var fantastiskt väder så vi shoppade food to go box som vi tog med oss och satte oss vid en parkbänk i solen och käkade. Helt underbart att kunna sitta ute och äta lunch. Efter att käkat klart så var det full fart till jobbet. Jag hade tagit med mig cykeln så jag cyklade från Saigon till jobbet. Det gick fortare än att T skulle köra mig dig.
 
Eftermiddagen fylldes med arbete och vi var några tappra själar som jobbade. Det är ju kortdag idag och efter kl 15 var vi inte många kvar ;-). Jag jobbade till kl 16 sedan var det full fart till frissan. Äntligen dags för lite klippning.
 
När klippningen var avklarad så cyklade jag iväg till en försäljare av Husqvarna åkgräsklippare. Där mötte T upp och vi gick in och kollade på nya åkklippare. De kostar vansinnigt med pengar och jag pratade med en säljare om vad det kan vara för fel på min åkklippare. I höstas så hände nåt när T kördes sista gången med den. Det small till... enligt säljaren är det förmodligen vevstaken som pajade och jag behöver en ny motor till min åkklippare. Precis som jag misstänkte. Ny motor kostar också en djävla massa pengar *suck*.
 
Vi for vidare hemåt och nu regnande det. Det vackra vädret var som bortblåst. Resten av kvällen tog jag det lugn. Det slutade regna en stund och jag förpassade mig ut och fixade stallet. Efter stallsysslorna såg gick jag en runda i trädgården och döm av min förvåning när jag hittar Nalle sittandes vid äppleträdet där jag ställt mina uppgrävda plantor igår. Undrade vart krukorna med plantorna tagit vägen. Upptäcker några "kockor" utspridda i en halvcirken framför Nalle. Jag tittar närmare och upptäcker att det är mina plantor. Nalle har helt sonika rivit ur mina plantor ur krukorna, tuggat på rötterna och skickat iväg krukorna någon helt annanstans i trädgården.
 
Sabla Nalle! Och nöjd ser han ut också!
 
 
 
Tog rätt på plantorna, grälade på Nalle, som föga brydde sig... ;-)
 
Resten av kvällen så regnade det och jag höll mig inne i huset innan det var dags att kvällsmata pållarna. Nu får det bli lite film som får avsluta den här kvällen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

7/5 Tisdag - Hästkliniken igen...

Så var det tisdag och dags för återbesök till Hästkliniken. Jag jobbade förmiddag eftersom jag hade en em-tid, och vid 12.30 stämplade jag ut och for hemåt. Väl hemma så var T på plats då han behövdes som sällskap till Hästkliniken. Jag stoppade snabbt i mig lite fil och müsli innan jag drog på mig stallkläderna och gav mig ut till stallet.
 
Pållan plockades in från hagen och jag fixade iordning damen inför besöket. Vid 14-snåret for vi iväg och var framme på utsatt tid.
 
Vi behövde inte vänta speciellt länge, utan fick komma in tämligen omgående. Som vanligt började undersökningen med att vi tillbringade en stund i löpgången, först visade vi skritt och sedan trav. När detta var avklarat förpassade vi oss ut till longerhallen och pållan longerades i trav. Damen rörde sig mycket bättre, men jag reagerade på att hon rörde sitt högra bakben väldigt stelt.
 
Så ut i löpgången igen och det var dags för böjprov. När det gäller framkotorna så var det en liiiiten markering precis i början, och för säkerhets skull så böjde vetten även bakknäna. De var helt ua. Vetten ville idag INTE behandla framkotorna. Hon tyckte att böjprovsreaktionen var så pass marginell att det är bättre att rida igång pållan. Enligt vetten så ska lederna må bättre av att aktivieras än att vila i hagen. Så vi kör på det! Känns helt fantastiskt att vi inte behövde behandla ytterligare.
 
Så var det dags för koll av munnen. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Oktawia hade idag INGEN lust att gå in i behandlingrummet... hon bara totaltvägrade! Damen blev drogad och så fick vi vända henne och backa in henne. Det var knappt att vi fick in henne ändå... När sedan Oktawi fick se undersökningsspiltan så höll hon på att få slag. Never in her life att hon tänkta gå in DÄR... Efter mycket om och men så stod hon till sist i undersökningsspiltan, men vi vågade inge stänga för baktill. Damen har ju lite åsikter om det där med trånga utrymmen...
 
Så skulle munstegen in i munnen. Få dit den var inga problem... men att få Oktawia att öppna munnen!! De var två stycken som tog i för kung och fosterland för att få upp en liten glipa.... En bestämd dam - det är Oktawia ;-). Till sist hade de fått upp så mycket så det gick att spola rent munnen och vetten upptäckte vad det var för fel. Oktawia har fått en fraktur på en tand. Och en bit av en tand i överkäkens tuggyta har gått av helt enkelt. Det var även en hel del med sår i kinden.  Inte alls konstigt att pållan var irriterad i munnen...
 
Tur man inte behöver genomgå den här behandlingen hos tandläkare ;-)
 
 
Vetten penslade på flourlack på den trasiga tanden. Inte mycket mer att göra med den. Sedan så slipade hon ner motsvarande tand i underkäken för att avlasta den trasiga tanden i överkäken.
 
Tänk att pållan lyckas med det mesta - inte sjuk på flera år och nu så - allt på en gång...
 
När tänderna var klara så fick jag riktlinjer för igångsättning. Två veckor skritt och sedan börja trava. Ridning på rakt spår, men att rida i ridhus på fyrkantspår var helt OK. Eftersom jag inte har lust att riskera livet så kändes det skönt :-)
 
Vi var klara och behövde alltså inte boka in något mer återbesök för tillfället, utan kunde fara hemåt.
 
Pållan - mycket nöjd över att äntligen få komma hem.
 
 
Vi kom hem till rena rama sommarvärmen! Så när pållarna var utsläppta i hagen igen och fått sin em-mat, så tog jag itu med mockningen. T drog till stan en sväng så jag fick roa mig själv. När mockningen var avklarad så passade jag på att rensa lite ogräs i en rabatt. Har fått in kirskål i en rabatt och den vill jag utrota... Hittade även en hel del småplantor ute i gräsmattan. Alltså plantor som egentligen ska bo inne i rabatten - inte ute i min gräsmatta. Totalt olydigt och så kan man ju inte ha det. Då kommer ju T köra över dem med gräsklipparen så småningom. Alltså grävde jag upp plantorna och några fick finna sig i att bli återplanterade i rabatten. Några plantor får bo i krukor så länge.
 
T kom tillbaka och han hade köpt med sig korv. Så på med grillen och det blev grillad tjockkorv och bröd. Smakade faktiskt riktigt bra så här en riktigt varm kväll.
 
När vi käkat klart så hade jag lite fokuseringsövningar med Lexi. La en korvbit på borden och damen fick inte ta den förrän jag sa varsegod... åh, vilken fin kontakt vi hade, jag och Lexi...
 
Fokusering på hög nivå :-D
 
 
Även Nalle kom och ville ha en korvbit. Matte ville hellre gosa med Nalle - något Nalle inte var helt nöjd med ;-)
 
 
Pälshög!
 
 
Så småningom var en helt underbar kväll slut och jag plockade in pållarna för kvällen och kvällsmaten serverades. Min egen kväll avslutas nu med lite TV-tittande innan det blir sängen. I morgon ska vi ut på nya äventyr :-)
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

6/5 Måndag - Tratt av...

Idag blev det cykeln till jobbet. Det var soligt, 5 plusgrader och sidvind när jag trampade iväg. Kändes bra att sätta sig på cykeln och idag tog det mig 42 min att trampa till jobbet. Medvinden sist gjorde sitt till när det gällde tiden... ;-). Sidvind är faktiskt lite jobbigare, men lyckades trampa med 5:ans växel större delen av vägen till jobbet. Var inte heller speciellt svettig när jag kom fram - lyckades alltså hålla en lagom bra fart. Inte för sakta och inte cykla som en galning ;-).
 
Förmiddagen försvann i ett nafs. Efter lunch så hade min enhet en föreläsning i stresshantering - precis vad vi behövde ;-). Fick en del bra tips i alla fall.
 
Eftersom vi hade stressföreläsningen hela em så fick T åka iväg till veterinären med Lexi utan att jag följde med. Det var dags för återbesök och ta bort styngnen efter operationen. Jag bad T att säga till om att Lexi är väldigt irriterad i öronen. Alltså lika bra att de kollar upp dem när han ändå är där med vovven.
 
Strax efter 16:30-snåret så var föreläsningen slut och T hämtade upp mig. Skönt att inte behöva cykla hem för det blåste rejält mycket mera så här sen em. T berättade att operationsärret har läkt ihop jättefint och det var inga som helst problem att ta styngnen. De kollade också Lexi i öronen och det visade sig att hon fått svamp och en bakterieangrepp i öronen. Förmodligen så berodde det på att vovven haft tratten på sig. Så skönt att man slipper tratten nu och allra gladast är nog Lexi ;-)
 
När vi kom hem så orkade jag inte laga mat. Kände mig helt slut efter föreläsningen ;-). T fixade korv med bröd och det slank ner. Lite kaffe och så satte jag lite fart.
 
Innan jag tog itu med stallfixet så fixade jag klart med en anmälan till ASVH - Skannade in Oktawias bedömning från 2009 och mailade in till ASVH's kontor i Flyinge. Pållan är nu anmäld som selektionssto och prestationsklass *. Damen uppfyller de kriterier för att få bli selektionssto och även tilläggskravet för lägsta prestaionsklassen. Det enda jag behövde komplettera med var just bedömningsprotokollet. Allt annat hade de i sina databaser. Ska bli spännande och se hur lång tid det tar innan registreringen är gjord och det syns på blup:en.
 
Tillbringade resten av kvällen med att mocka, fixa mat och vatten till pållarna. T höll på och grejade ute under tiden som jag grejade i stallet. Plockade in pållarna vid 20-snåret. Fyllde upp vattentunnan ihage full med vatten. Och så borstade jag pållarna ordentligt. Båda två är rejält dammiga och efter ordenlig rykt fick jag ta en fuktig svamp och dra av överskottsdammet. Båda damerna blev väldigt blanka och fina.
 
I morgon ska Oktawia till hästkliniken för koll av framben och munnen - går ju faktiskt inte att komma med en dammig häst då ;-)
 
Var klar i stallet strax innan kl 21 och pållarna fick sin kvällsmat och jag förpassade mig in huset. Nu får det bli CSI NY som får avsluta min kväll innan jag tar en närmare titt på kudden.
 
Så detta var allt för idag!
 
/Lizzie
 

5/5 Söndag - Fortsatt blåsigt...

Det var fortsatt blåsigt även idag. När jag släppte ut pållarna fick jag knappt upp stalldörren eftersom vinden låg på så himla mycket :-O.
 
Jag tänkte att jag skulle orka ta itu med min örtagård - den ser inte allt för rolig ut för tillfället.... Man kan inte se vad som är örtagård och vad som är gräsmatta...
 
 
Örtagården ligger helt öppet och gräva om kräver lugnt väder... alltså bestämde jag mig för att ta itu med något helt annat. Ett ställe i trädgården som är vindstill - det är växthuset... Fick fart på T och vi bestämde oss för att vi tar itu med städning av växthuset, men först - en tur till stan. Behövde köpa hem jord för att få ordning på växthuset och så var det en "hästloppis" som jag ville åka på. Vi började med att fara iväg till Bauhaus där jag shoppade jord, hittade även lite kryddväxter som fick följa med hem. T kollade efter ny skruvdragare, men den han skulle ha hade ett högre pris än på K-Rauta. Sånär jag shoppat klart jord och kryddväxter så for vi vidare till K-Rauta där T shoppade en ny skuvdragare av märke Makita. Hans gamla skruvdragare har dött. När vi shoppat klart så åkte vi till Café Garden där vi käkade varsin macka och kaffe innan vi for vidare. På vägen hem så åkte vi alltså till hästloppiset som var i grannbyn. Kamrat KN och hennes systerdotter sålde prylar där bland annat. Egentligen skulle jag inte ha något speciellt, förutom ett litet shettisträns. Har täcken osv som jag behöver till båda pållarna.
 
Dock hittade jag lite småsaker som jag ändå kommer väl till pass och billigt kom jag undan också :-). Bästa fyndet var vita eskadron strykkappor - 100 kr för alla fyra och i bra skick - kanonbilligt! Även fyra svarta bots för 20 kr paret fick följa med hem, och så benlindor inkl väska, ryggsäck och ludd till Oktawias grimma.
 
Totalt kom jag hem med massor med bra att ha saker för 230 kr
 
 
Även kryddväxterna var billiga - 4 st för 99 kr - shoppade två lavendel, en timja då den i örtagården ej överlevt vintern, och så en planta rosmarin.
 
 
När vi kom hem så tog vi lite kaffe innan vi tog itu med växthuset. Solen sken så vi kunde sitta ute, även om vi höll på att blåsa bort.
 
Så började vi med växthuset. Det har inte varit igång på två år, men ogräset har  fått  härja fritt.... alltså en hel del att rensa. Och i växthuset var det vindstilla och helvetiskt varmt...
 
 
Vi turades om att vara i växthuset. Man var tvungen att hämta lite luft mellan varven. När allt torrt ogräs var  borta s grävde T upp den gamla jorden och vi fraktade bort den till dynghögen. Det var dock fortfarande en massa rötter kvar. Det fick till att ta till lite gift... fram med roundup och T sprayade på ogräsrötterna Så får växthuset vila en vecka innan vi häver på ny gödsel och jord.
 
När vi var klara så mycket som det gick med växthuset så tog jag itu med stallfixet. T gick lös med nya skurvdragaren och skruvade fast lösa brädor till höger och vänster ;-). När jag var klar med stallsysslorna så satte jag mig i solen en stund och pausade. Som sällskap hade jag Nalle som satt och spanade. Gällder ju att hålla koll på läget... ;-)
 
 
Vi lagade mat och käkade - det behövde efter att ha slitit med växthuset ;-). T och Lexi for så småningom vidare till lägenheten och jag förpassade mig in i huset. Röjde upp köket och drog igång diskmaskinen. Skulle sedan sätta mig vid datorn - men min kontorsstol var lite upptagen av en helt galen katt..
 
Busig är bara förnamnet.... ;-)
 
 
Resten av kvällen tog jag det lugnt. Slösurfade, plockade in pållarna och kollade av dem innan de serverades kvällsmaten. Nu blir det lite NCIS på 3:an som får avsluta min kväll.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 

4/5 Lördag - Full storm...

Fy tusan vad det har blåst idag!!! Trodde jag skulle blåsa bort - inte skönt alls...
 
För övrigt så har dagen bestått av hemmapyssel. Efter sedvanlig frukost till mig och pållarna så fixade jag iordning mig själv. Släppteut pållarna och så tog jag itu med stallfixet på en gång.
 
In en vända i huset för att vila från blåsten. Tog en kopp kaffe och fick fart på T. När det väl blivit fart på T så fick det bli trädgården en stund. T fortsatte med att rensa ur syrenhäcken... det är inga småkvistar som rensas ut...  
 
 
 
Stallbacken bestod av nersågade syrener och det ris som blev över. T sågade och sågade och sågade...
 
 
Jag gå en bit från syrenen och räknade årsringar... kom till 70, sedan tappade jag räkningen. Det är ändå rätt häftigt att tänka sig att dessa syrener planterandes ungefär samtidigt som min mamma föddes... känns tragiskt att behöva ta ner så gamla syrénträd - men vad göra när de blir gmla och rasar omkull... :-(
 
 
För att göra någon nytta idag så bestämde jag mig för att ta itu med min örtagård. Det är några år sedan örtagården grävdes om - det märks... den har blivit totalt igenväxt och det är kvickrötter överallt. Började i alla fall med att rensa undan det som var torrt och visset. Som vanligt hade jag Nalle som inspektör som kollade att jag gjorde ett ordentligt jobb ;-)
 
 
 Jag började sedan med att försöka rensa lite - men jag insåg snart att igår krävs det ordentligt omtag med hela örtagården.
 
 Nu liknar det absolut ingenting - har växt igen totalt...  
 
 
Jag förpassade mig in i huset och rotade fram lite trädgårdsböcker. Ut och mätte örtagården - 3 x 8 meter är den. Så in igen och underade en stund. Jag har haft örtagården uppdelad i fyrkanter (som växt igen) - men vill ha mer trekanter. Jag vill även ha ordentliga gångar mellan de olika sektionerna. Funderade och ritade, till sist fick jag iordning på en variant som jag gillade och som kommer funka. Dessutom får jag plats med de sorters örter som jag vill ha.
 
Ritning...
 
Nu gäller det bara att orka gräva om hela örtagården. Ut med ritningen och diskuterade med T vad gångarna ska bestå av. Det visade sig att rama in sektionerna med byggtimmer går fetbort - kostar en förmögenhet. Däremot har vi sparat de gamla tegelstenarna från den förra skorstenen. Dessa kan jag använd som gångstenar - kommer bli snyggt :-) Bara att vänta på en helg med hyfsat väder. Det kommer ta ett par dagar att gräva upp alla plantorna, rensa orgräset, fylla på med hästgödsel och ny jord, gräva iordning sektionerna och lägga ut tegelstenarna.Till sist ska örtorna tillbaka. Ett ordentligt jobb alltså!
 
Eftersom det blåser storm idag så är det ingen idé att gräva - allt skulle bara blåsa bort. Det räcker med jordstormen som drog förbi... spottade grus rätt länge idag... ;-)
 
 
Sen em-kväll tillbringade jag inne. Jag roade mig med att tvätta, planterade om alla mina basilikaplantor och hann jag igenom rätt mycket av min hög med strycktvätt. Plockade in pållarna vid 19.30 och så borstade jag pållarna. De fick lite hö att tugga på i väntan på kvällsmaten. Jag förpassade mig in i huset en stund och strök lite mera innan det var dags att ge sig ut till stallet en sista vända.
 
Kvällen får nu avslutas med ett avsnitt av "ung kommissarie Morse" på 1:an. Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

3/5 Fredag - lugn hemmakväll...

I morse var Oktawia mycket bättre. När hon käkade sitt morgonhö så var hon inte alls så irriterad som igår, utan käkade sitt hö normalt. Så under telefontiden på morgonen ringde jag till min ordinarie hemma veterinär och förklarade läget och hörde ifall han behövde komma ut. Vi kom överens om att det funkar att vänta till återbesöket vid hästklinken. Ringde till distriktsveterinären och berättade om förbättringen och de tyckte också jag kan avvakta, men att jag hör av mig vid en ev försämring. Och så ringde jag till Hästkliniken och förklarade läget, vi ändrade tiden så vi ska dit en halvtimma tidigare och en ordentlig tandkoll ingår i besöket.
 
Resten av arbetsdagen försvann i fullt ös. Stämplade ut strax innan 17-snåret och for hemåt. Väl hemma så serverade jag pållarna sitt em-hö och Oktawia käkade fortfarande normal, även om hon hade problem att komma åt höt....  det var nämligen en liten ponny som ställde sig mitt i maten ;-) 
 
 
Strax efter att jag kom hem så kom T farandes. Eftersom jag hade varit ute på lunchen och käkat kinamat, så var jag fortfarande mätt. T hade också precis käkat - alltså fick det bli lite fika innan jag drog på mig stallkläderna och gav mig ut till stallet.
 
Jag mockade och fixade iordning pållars mat, skurade vattenhinkar och fyllde på vatten. Även vattenkaret i hagen skurades rent och fylldes upp med fräscht vatten. T roade sig med börja rensa i stora syrénhäcken. Tyvärr är det några av de äldsta syrénträden som blåst omkull och behöver alltså sågas ner... Det känns tråkigt eftersom de är så himla gamla, diametern på trädet är bortåt 15 cm så de är gamla. Dock blir det fin ved :-).
 
När jag var klar med stallet så passade jag på att gå över staketet som vi har som avgränsare till grannens mark. Jag hörde hur det klickade på sina ställen, och mycket riktigt så hittade jag några ställen där tråden låg emot backen. Det snor ström och det är inte bra. Stängde av elaggregaten och fixade ordning på staketet. När jag var klar så slogs aggregatet på igen och så var det 4000 v i staketet, även i hagen. Rejält med ström alltså - inte så skönt att springa på ;-).
 
Resten av kvällen tog jag det lugnt - med skadad häst så blir det ju inget fredagsmys i ridhuset... ska bli skönt om ordningen kunde bli återställd någon gång...
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

2/5 Torsdag - Men vad tusan....

Idag kändes hela dagen rent märklig. Det var torsdag, men kändes som måndag... ingenting stämde och jag lyckades till och med missa ett möte som jag skulle delta i. Det kom in en akut grej som jag var tvungen att rådda runt med och så fastnade jag i jobbet och glömde allt annat. Fick ringa och be om ursäkt över min miss och få en snabb recension av mötet - hm, pinsamt.
 
När jag så kom hem från jobbet så fortsatte konstigheterna. T hade precis kommit när jag kom hem. Han stod och spanade på pållarna och jag gick iväg och hämtade em-höt. T sa att han tyckte Oktawia såg konstig ut i ansiktet. Och mycket riktigt. Hon betedde sig väldigt märkligt när hon skulle äta. Hon tog ETT höstrå i taget och tuggade sakta i sig samtigt som hon slängde med huvudet. Vi stod och tittade en stund och det stod helt klart att Oktawia var mäkta imponerad över något i munnen. In med hästen i stallet för att kolla, men jag har ingen munstege så titta in mellan kindtänderna gick inte. Hon var också lite svullen över  nedre kindtänderna på sin vänstra sida. Det syntes på blicken att damen inte alls var nöjd. Släppte ut hästen igen och hon hade fortfarande problem att käka.
 
Vad tusan - ska eländet aldrig ta slut *suck*. Bara att ringa till distriktsveterinärjouren. Fick inget svar och lämnade meddelande. T gick in i huset och började göra iordning lite mat och jag tog itu med mockningen. Vetten ringde efter cirka en halvtimme. Fick meddelande om att vetten inte kunde komma förränd rätt sent eftersom det nu var fullt upp med lamningar, kalvningar, fölningar och kolikhästar. Lite problem med munnen var inte något som prioriterades högt på listan. Jag var ju orolig i alla fall... Vetten skulle höra av sig framåt 21-22 snåret för att berätta ifall de skulle hinna med oss eller inte.
 
Så kvällen blev en enda lång väntan - inte riktigt vad jag hade tänkt mig för kvällen.  Så för att ha något att göra efter att stallet var klart och man fått lite mat i magen. Det var att ta itu med den stora högen av stryktvätt. Kom halvvägs i alla fall - alltid nåt. Vid 21-snåret hade vi fortfarande inte hört något från jourveterinären, men vi plockade in pållarna och så kollade jag igenom dem och serverade kvällshöt. Oktawia var fortfarande irriterad och käkade ett höstrå i taget. Så in i huset och fortsatte att vänta. Vid 22-snåret ringde vetten och meddelade att de inte skulle hinna med oss ikväll pga andra akuta sjukdomsfall. Jaha, inget att göra. Vi blir uppsatta på listan för besök i morgon förmiddag istället.
 
Bara att gå ut till stallen en sista vända och Oktawia fick sitt kraftfoder och så blev pållarna nattade. Jag själv kollade på lite nyheter en stund och nu får det blir sängen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

1/5 Onsdag - En arbetssam dag...

 Vaknar upp till en strålande första maj dag! Allra bästa vädret för pyssla med lite trädgårdsarbete. Först frukost till pållarna. Frukost till mig själv och på med kläder. Full fart ut till stallet och släppte ut hästarna. Passade på att mocka så det var avklarat. T kom ut och vi släpade fram lite utrustning. Jag utrustade mig med spade, sekatör och min knäpall. Dags att ta itu med rabatterna....
 
Jag låter alla växter bara vissna ner på hösten och på så sätt vara ett skydd under vintern. Det ser dock inte så snyggt ut så här på våren och man vill ju få fram det som spirar under det torra.
 
Framför huset har jag tre rabatter med portaler emallan. En portal är klädd med torr humle...
 
Här är första rabatten innan rensning..
 
 
Rabatt två och tre...
 
T har dessutom klippt ner åkeröträdet, halva trädet ligger på backen...
 
 
Jag satte igång med första rabatten. T roade sig med att bära undan riset efter trädet och eldade upp det i eldningstunnan. Det tog 1,5 timme för mig att bli klar med första rabatten, sedan behövdes det lite mat. Snabbt stekte jag varsin snabblunch och det fick bli korv med tillbehör. Så ut till trädgården igen och fortsatte med de övriga två rabatterna.
 
Under tiden som jag slet med rabatterna hade jag herr Nalle som inspektör. Han låg på trappan till verandan och noggrann spanade på vad jag sysslade med. Är man katt måste man ju hålla koll... ;-)
 
 
 
Var klar fram på eftermiddagen med rabatterna framför huset. T hade fått undan rishögen och fortsatte med att städa av stallplan och elda skräp. Lite utmöbler plockaes fram och framåt em blev det kaffe i solen. Till detta serverade jag hemmagjord yoghurtglass - mums!
 
 
Efter välbehövlig fika och vilopaus fortsatte vi med trädgårdsarbetet. Mitt rensande hade åstadkommit ordentliga högar med skräp på gårdsplanen. Dessa gick T och tog rätt på och eldade upp under tiden som jag fixade fram mer visset skräp ;-). Stora rabatten framför syrénbersån blev rensad och så hann jag också med den stora rabatten vid syrénhäcken. Här var det inte så mycket torrt visset, utan en massa ogräs, typ kirskål, som grävde upp. Nu började det kännas i rygg och ben... Men envis som man är så fortsatte jag slita för att bli klar med alla rabatterna idag. Lika bra när man ändå höll på... ;-)
 
Vid 17-snåret börjad det faktiskt likna något...
 
Rent och fint i första rabatten...
 
 
Övriga rabatterna framför huset också rensade och fina. Högen med ris är borta :-)
 
 
Nalle har under dagen noggrant följt mitt rensningsarbete och inspekterade NOGA vad jag pysslat med. Han verkade i alla fall dock nöjd med min insats och har inte försökt gräva upp någon planta - det hänt förr nämligen... ;-)
 
 
Lagom när jag började bli klar i trädgården, så hörde äntligen hovis av sig. Hovis undrade ifall jag var hemma så Oktawias baksko skulla spikas fast. Inga problem bara att dyka upp. Jag gav mig ut i hagen och hämtade in pållarna. Oktawia hade idkat lerinpackning under dagen... Alltså bara att ta fram en borste och börja borsa ;-)
 
 
Borsta bort intorkad lera på en svart häst är inte det lättaste. Istället blev Oktawia jämngrå och dammade... hon var i alla fall nöjd med pysselstunden. Hovis dök upp och Oktawias bakhov kollades igenom. Dock ingen hovböld, ingen puls eller värmeökning i hoven. På med dojan och så ut med pållan i hagen igen :-). Så himla skönt att det inte var något mer med hovbölden och skon sitter på plats. Nu kanske man kan ta små promenader med pållan. Damen är ju rejält uttråkad vid det här laget.
 
När hovisbesöket var avklarat och pållarna utsläppta i hagen igen. Då var det dags att fixa lite mat åt oss själva. Det fick bli tonfiskgryta med asiatiska smaker. Riktigt gott blev det, eller också var vi bara helt utsvultna ;-).
 
Vid det här laget var både jag och T tämligen ledbrutna. Det kändes i kroppen att man utfört trädgårdsarbete hela dagen. Det kändes jätteskönt att få klart med alla rabatterna och stallplanen blev jättefin efter T's städande och alla högar jag åstadkommit under dagen var uppeldade. Så snyggt och prydligt blev det.
T och Lexi for så vidare till lägenheten. Jag och Lillan gick ut till stallet en vända för att fixa med mat och vatten. Nu går det åt rätt mycket vatten i hagen så den tunnan fylldes full. Avslutade utejobbet med att gå runt och vattna alla penséer innan vi förpassade oss in i huset. En stunds slösurfning fick det bli. Är inne på att betäcka Oktawia och min tilltänkta fadershingst är Dalwhinnie 1180. Har mailat om avesråd med närmaste semin-station som har hingsten på sitt program och mitt önskemål stämde faktiskt överens med vad de ansåg var lämplig hingst till mitt sto - det känns bra.
 
Här kan man läsa mer om hingsten: http://dalwhinnie1180.se/
 
Min plan var att betäcka pållan nästa år, men vi får se hur det nu blir med konvalecens osv. Kan bli så att det blir betäckning redan i år :-).
 
Vid 21-snåret var jag och Lillan ute en sista vända. In med pållarna och så en snabb koll av dem innan kvällsmaten serverades. Och nu ska jag typ dö i soffan för att sedan kravla vidar till sängen...
 
Så detta är allt för idag :-)
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

30/4 Tisdag - Valborg...

Så var det var det valborg och planen för kvällen innehåll INGEN brasa, utan annat arbete var tänkt. Men först en tur till jobbet. Det blev ingen cykling idag heller pga dåligt väder. Det duggade och blåste rejält. Inge bra cykelväder alls.
 
När det är Valborg så har vi  enligt avtal "kortdag". Behöver bara jobba 6 timmar. Dock så valde jag att jobba 7,5 timme. Jag hade rätt mycket att göra och så har jag varit borta mycket senaste veckorna pga veterinärresor både med hund och häst. Och fler blir det med hästen. Alltså behövde jag jobba in lite tid och det är lika bra att passa på en dag som denna.
 
Vid 16-snåret stämplade jag ut i alla fall och for hemåt. Jag missade värsta hagelskuren med en halv minut. Behövde alltså inte bli helt dygnsur utan klarade mig med paraply när jag gick till bilen. När jag lämnade jobbet så fundera jag dock på ifall det var någon idé att fara hemåt. Det såg nämligen inte allt för lovandes ut åt mitt håll...
 
 
Totalt kolsvart är ordet. Det var i alla fall uppehåll när jag kom hem, även om himlen var rejält mörk. T var på plats hemma och innan vi tog itu med kvällens kraftinsats så fixade vi iordning mat och käkade. Man klarar inte av att jobba på tom mage. Så på med kläder och ut i det mindre trevliga vädret. Det blåste och regnet hängde i luften. Inte skönt alls. Dock var det bara att sätta igång. Mitt arrende går ut idag - Tack och lov, så blåst på pengar som jag blivit!! Och det var alltså dags att montera ner sommarhagen. Vi började med att ta bort det provisoriska staketet till sjukhagen och Oktawia tyckte det var lite spännande, men rusade inte runt så mycket. Däremot så fick Bianca totalt tokryck och galopperade som en galning - så fort hon bara någonsin orkade. Snacka om att fröken har överskottsenergi. Jag slängde ut em-hö i min hage och när pållarna lugnat sig så knallade de över och började käka hö. T och jag började så med nedmotnering av hage. Vi började vid 17-snåret och var klara 19.30.... många steg över gärdet blev dert... först ner med all tråd och sedan hämtade hem alla stolparna. Tror det var cirka 60 stolpar. T hämtade och la vid staketet och jag hämtade vid staketet och bar iväg till lagården.
 
 
Vi slet i blåsten och lite duggregn, sedan kom solen och det blev varmt. Men till sist var jobbet gjort och alla stolparna var hemma. Dessa ska återanvändas till en ny sommarhage så småningom. Kommer dock aldrig mer arrendera av närmaste grannen. 3750 kr för drygt 0,5 hektar var senaste priset. Snacka om att bli uppskjörtad på pengar!!
 
 
Dock blev det ingen vila ännu. Jag hade stallfixet kvar och det var bara att hämta grep coh skottkärran. Mockade, fixade med mat och vatten och var klar med allt i stallet strax efter kl 20-snåret. Det regnade inte så pållarna fick vara kvar ute till kl 21 då de fick komma in. Snabb koll av damerna och så  serverades kvällsmaten.
 
Nu ska jag själv gå och dö i soffan - någon brasa orkar jag inte kolla på utan det får räcka med det som visas på nyheterna.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie
 

29/4 Måndag - Spöregn...

Det var meningen att jag skulle cykla till jobbet idag - cykelutmaningen börjar idag - men det blåste full storm och så spöregnade det. Alltså blev det bilen till jobbet.
 
Jobbade full dag och vid 17-snåret var det full fart hemåt. T hade kommit precis innan mig och han hade matat pållarna. Vi fixade mat åt oss själva och käkade innan jag drog på mig stallkläderna och gav mig ut i regnrugget för att fixa stallet. T valde att stanna inne och inta soffläge. Dock kom han ut alldeles lagom när jag mockat klart. Han fick göra lite nytta och hämtade en tung spånsäck åt mig så jag kuinde ströa på lite nytt spån i pållarnas boxar.
 
När stallfixet var avklarat så plockade jag in träskmonstrena från hagen. Blött täcke hängdes upp på tork och så förpassade jag mig in i huset en stund. T och Lexi for vidare till lägenheten och jag kollade igenom dagens post och slösurfade en stund innan det var dags att kvällsmata pållarna. Strax innan kl 21 blev det en sista vända ut till stallet. Mat serverades till de utsvultna kritterna ;-) och även stallkatterna ville ha lite mat.
 
Nu är jag klar i stallet för idag och nu får det bli en stund i soffan och TV:n. Elementary på TV4 är det som får avsluta den här dagen.
 
Så roligare än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

28/4 Söndag - Trädgårdsjobb del 1

 Äntligen något som liknar en vacker vårdag! Så när pållarna ätit sin frukost, och jag själv fixat iordning mig själv, släppt ut pållarn och så fått fart på T. Då var det trädgården som väntade :-). En dag som denna var det verkligen dags att jobba lite ute. Eftersom hela trädgården får gå ner i vintervila på hösten, är det alltså ett rätt stort städjobb som behöver göras så här på våren. Trädgårdsarbete är tungt och slitsamt. Att fixa hela trädgården på en dag finns inte med på kartan. Utan jag får ta en del i taget. Funderade en stund vart jag skulle börja, men bestämde mig för att det fick bli syrénbersån som skulle ses över. Alltså dags för trädgårdjobb del 1.
 
Vid ingången till syrénbersån har jag en portal och på den klättrar klematisen Summer snow. Denna klematis håller sig inte enbart till portalen utan blir ungefär 10 meter lång och växer in i hela bersån. Alltså var det ett enormt virrvarr av torr klematis som skulle klippas ner och slängas.
 
Började med att dra ut till garaget och leta reda på verktyg. För dagen så var Tussan, men gammelkatt ute. Hon har hållit sig inne hela vintern, men nu när sol och värme fanns på plats - DÅ ville hon ut. Den gamla damen verkade njuta av det vackra vädret ;-)
 
 
 
När sekatör, häcksax och grensax fanns tillgängliga så tog vi itu med bersån. Vi slet hårt, solen sken och det blev rejält varmt. Började med att klippa ner klematisen och släpa i väg riset. T jämnade till bersån med häcksaxen och rensade bort det som inte var syrén. Jag roade mig med att kratta rent runt möblerna inne i bersån och gräva bort en massa nässelplantor. Med oss ut var Lexi och hon låg och spanade åt grannen. Men tyst och stilla låg hon och höll koll på grannens barn som lekte i sin trädgård. När jag då stod och krattade för fullt så hör jag att ett av barnen ställde en nyfiken fråga: "Du... Varför skäller inte din hund?" - vad svarar man på det, just med tanke på att deras hundar aldrig är tysta. Något som barnet faktiskt reflekterat över... ;-). Fann mig i alla fall och svarade "hon skäller inte för att jag har lärt henne att hon inte får". Barnet tyckte det var ett konstigt svar och funderade på hur det hela gick till ;-).
 
Jag tyckte kommentarer är helt klockren över hela situationen... ;-)
 
Jag fortsatte mitt arbete med att rensa upp runt bersån. Fixade även fika och vårens första utefike i bersån intogs. Det var så pass varmt i solen att parasollet var tvunget att användas. Men skönt var det ute. T släpade undan grenar och eldade upp det skräp som vi lyckades åstadkomma. Till sist så såg faktiskt bersån riktigt trevlig ut. Bara att vänta på att grönskan drar igång ordentligt :-)
 
Vi avbröt trädgårdsjobbet en stund för att käka lite lunch innan vi fortsatte ute. Jag krattade upp lite grenar som låg och skräpade på gräsmattan. Torra grenar som rasar ner när det blåser - har sett rätt skräpigt ut, men nu blev det bättre. Staketet runt gräsmattan ska också fixas till eftersom all snö i vintern, eller rättare sagt, skottandet har saboterat staketet. Nytt elrep ska sättas upp.
 
Framåt dagen så blev det lite mulet, men det var fortfarande skönt väder ute och hyfsat vindstilla. Syrénbersån kändes till sist rätt färdig för den här gången :-)
 
 
På eftermiddagen blev det faktiskt en tur till Marieberg. T's fick helt plötsligt akut behov av nya jeans... visade sig att han inte hade några hela brallor att ta på sig - enda gången han frivilligt shoppar kläder *harkel*. Så på med lite andra kläder och vi drog iväg till Marieberg och Dressman. Och så började operation jeansprovning. T hatar att prova och handla kläder. Dessutom är han petig med hur jeansen ska sitta. Om man säger så här... det tog en stund och X antal provningar innan han var nöjd med ett par jeans. Jag påpekade att det var likabra att köpa två par när han ändå var i farten. Efter lite mutter och protester så gick han med på det.... Därefter ville han inte gå in i några mer affärer, men gick med på att fara iväg till K-rauta en sväng. Där shoppade jag mig en ny piasavakvast för 19 kr - bra att vara medlem där :-)
 
Efter denna shopping var det full fart tillbaka hemåt. Det hade börjat blåsa så det var inte aktuellt med något mer trädgårdsarbete. Istället tog jag tag i stallfixet. Mockningen och hästarnas mat gjordes iordning och så var det dags att fixa mat till oss tvåbenta. Pestopasta med fetaost fick det bli idag. Smakade bra :-)
 
Efter att ha fått lite mat i magen så tog vi itu med ett annat mindre kul jobb... att sanera vardagsrummet. Katter kan vara rätt äckliga djur och utav någon anledning så har de fått för sig att det är ok att pinka på golvet, bakom hörnsoffan, under ett par skåp och så bakom akvariet. Svårast att komma åt är bakom akvariet... det är ju liksom inte så flyttbart.
 
Men efter ett par timmar med hårt slit så hade vi fått rent överallt och möblerna ställdes tillbaka på sina platser. Mattor dammsögs ordentligt och vardagsrummet så tämligen anständigt ut. Bara min hög med stryktvätt som aldrig försvinner ;-).
 
När städningen av vardagsrummet var avklarat så for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag förpassade mig ut till stallet och plockade in pållarna. Båda damerna blev ompysslade och genomgångna. Oktawia får fortfarande gå med toffla på sin vänstra bakhov eftersom hovis inte har återkommit med någon tid för att komma och kolla på bakhoven och slå på skon. Jag hoppas verkligen hon hör av sig i morgon... I fredags fick jag besked om att hon har varit sjuk men inget besked om hur det ser ut i veckan som kommer...
 
När jag var klar med pållarna så fick de sen kvällsmat och jag  var klar i stallet för idag. Nu får resten av kvällen tillbringas med lite soffhäng och TV-tittande.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

RSS 2.0