29/5 Söndag - Höhämtning

Idag var det dags att hämta säsongens sista hö. Eftersom min höleverantör behöver städa innan säsongens hö ska in för förvaring så hade vi gjort upp att jag skulle hämta det jag hade kvar av min bokning. Det var 1 100 kg hö och alltså blev det till att åka 2 vändor med släpet.

Som hjälp hade jag T och han kom vid 9-snåret och vid 9.30 for vi iväg.

Den första vändan med hö la vi i stallet för att snabbt hinnat tillbaka till höleverantören. Tar ju en stund att hiva upp ett lass med hö på loftet så det fick bli mellanlagring i stallet en stund.



Så full fart tillbaka till höleverantören och in med ett lass hö till i trailern. Hade i alla fall tur med vädret - blåste, men det regnade inte. Vi var snart hemma med nästa lass hö också - 45 höbalar får plats i trailern...



Innan vi tog itu med att hiva upp höt på loftet så såg jag till att vi fick lite käk i oss. Bönbiffar med örtkryddor och wokade grönsaker. Smakade hur bra som helst, men T gnällde - hoppsan det var visst vegetariskt ;-).

Efter att ha fått i sig mat och vilat en stund så var det dags att hiva upp höt. T slänger upp och jag är på loftet och tar emot och packar. Det tog ett tag att få upp höt, men nu har jag hemma så pållarna har käk fram tills i höst. Har redan bokat in 4 ton inför nästa säsong. Gäller att vara ute i god tid, enligt min höleverantör kommer det inte bli något bra höår. Det på tok för torrt i april och nu är det för kallt. Så höt växer dåligt.  Bara att hålla tummarna att det som bli, blir bra.

Det tog cirka 1,5 timme att få höt på plats och efteråt var det verkligen läge för kaffepaus. Vi var trötta båda två - kommer nog ha träningsvärk i armarna i morgon....

T hjälpte mig sedan med att klippa gräsmattan. Han var inte alls svårövertalad att leka med gräskipparen och efter det så gick han lös med grästrimmern och till och med rensade under elstaketet.

Under tiden som T fixade med gräset så fixade jag Oktawias motion. Det blåste vansinnigt mycket ute och min plan att rida ut en sväng reviderades till tömmkörning i hagen. Det var inte helt lätt att hålla koll på tömmarna i blåsten och Oktawia tyckte först att det var lite konstigt med vindfånget i tömmarna. Mitt i tömkörnignspasset så började det dessutom regna... jippi!

Oktawia skötte sig i alla fall riktigt bra. Det var bara vid ett par tillfällen när det kom riktiga kastbyar som hon helst ville ställa sig med rumpan i mot vinden. I övrigt så var hon arbetsvillig och lydig. Funkade bra att samla upp henne både i trav och i galopp. Efter 50 min arbetspass så var vi nöjda båda två.

När jag var klar med Oktawia så fick pållarna återgå till hagen och jag fixade stallet. Mockade, fixade med vatten och fixade all mat. Sopade även bort höboss och spindelväv i stallet. Behövdes eftersom höboss hade blåst runt i hela stallet.

T for hemåt strax efter kl 18 - och då hade jag nyklippt och fin gräsmatta :-D. Jag käkade lite soppa till lunch och sedan tog jag itu med att fixa månades räkningar.

Som sällskap hade jag trötta djur...

Nalle sover hårt...



Lillan likaså....



Ser rätt skönt ut ;-)

Jag var ute vid 20-snåret och tog in pållarna för då började det spöregna. Det var kallt ute och pållarna hade inget emot att få komma in i stallet. De fick ju lite hö att tugga på ;-)

Resten av kvällen tillbringade jag vid strykbrädan och strykjärnet, med avbrott för att jag var ute och kvällsmatade pållarna. Men den enorma högen med stryktvätt på mitt matsalsbord har faktiskt krympt nu :-).

Nu är det i alla fall dags att släcka för kvällen och förpassa mig till sängen. Detta var allt för idag :-)

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0