31/8 Måndag - Tur till ridhuset

Nu verkar det som om sommaren tagit slut... när vi kom hem från jobbet så var det gråmurrigt och regnet hängde i luften. Ruggigt värre.... men men - det kan bli en riktigt fint höstväder vad det lider. Jag blir inte så påverkad av vädret just nu. Blir riktigt speedad den här årstiden ;-) dessutom kombination av att jag blir höstpigg samtidigt som vi går in i fullmåne gör att jag blir ännu mera speedad. Kräfta som man är, så påverkar ju månens faser himla mycket. Knappt att man behöver sova när det är fullmåne *fniss*.

När vi kom hem så fixade jag snabbt iordning lite rotfrukter som rostades i ugnen. Under tiden som maten var i ungnen så var jag ute i stallet och fick mockningen och maten till pållarna fixat. Sedan kunde jag gå in och fixa klart lövbiffarna med pepparrotsost som skulle vara till rotfrukterna. Hann alltså äta mat i lugn och ro innan M1 och P dök upp vid 19-snåret.

Oktawia var snart iordninggjord för en tur in till ridhuset. Planen var att M1 skulle träna inför programridningen som är på söndag. Oktawia tycker ju inte alltid att det är så himla nödvändigt att fatta galopp på rätt ställe - så det behövs lite mer träning ;-).

När jag körde in till ÖFK så duggade det lite, men regnet slutade inne i stan och M1 kunde rida fram runt utebanan. Där fick vi verkligen prov på att Oktawia coolat ner sig. Det var nämligen en kuse till som red runt SM-banan och när de möttes så brydde sig inte den andra ryttare om att sakta ner... Hade det varit för 1 år sedan hade det slutat med en totalt panikslagen Oktawia i sken efter den andra hästan. Nu stod hon stilla och såg mest förvånad ut ;-). Hon klarade även av att rida om den andra hästen den den stod stilla på banan och det var också bra.

Efter uppvärmningen ute så blev det ridhuset - där vi var helt själva - alltså kunde M1 koncentrera sig bra på att rida de olika vägarna. Största problemet är när de ska fatta vänster galopp efter skritt på lång tygel - är bara några meter i trav innan galoppfattningen och Oktawia har absolut noll framåtbjudning och vill INTE. Höger galopp inga problem. Men vänster så är det himla tjurigt och det kommer små studs med baken. För övrigt så såg hon jättefin ut. Traven bra och kanonbra halter :-). På slutet så testade M1 att rida programmet spegelvänt för att se vad som hände med galoppfattningen. Vad tror ni hästfan gör då!!! Jo, inga problem att fatta vänstergalopp - för att istället inte vilja fatta höger galopp!!! Kan ni fatta!

Alltså är det inte just vänster galoppfattning som är problemet - utan det är på vissa ställen i ridhuset som damen inte har någon lust med galoppfattning bara... skit samma vilken... Djävla märklig häst! Men det är klart - kul med lite utmaningar här i livet *fniss*. Dock skulle det vara kul att veta vad det är som rör sig huvudet på damen ;-).

M1 var nöjd med ridpasset över lag. Programridningen är ju enbart träning - även om man klart vill att det ska gå superbra ;-). Jag är glad så länge inte hästen flippar ur helt *harkel*

Det gick också kanonbra att lasta - var ju ett litet bakslag tidigare - men det är helt borta nu. Damen knallar in som om det är den självklaraste saken i världen. Vi får väl se hur länge det varar ;-).

Var hemma kl 21.15. Pållan fick sig en välförtjänt rykt och sedan blev det kvällsmat. Bilen blev rensad på prylar och så har jag rastat vovvarna.

Nu ska jag försöka hinna kolla på lite väder innan det är dags att uppsöka sängen ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


30/8 Söndag - Fullt ös!

Tänk va! Lika trött som jag var förra söndagen - så pigg har jag varit i dag!!! ;-).

Vaknade kl 07.00 - hur pigg som helst och studsade upp ur sängen. Kände inte ens av min fördömda hälsporre :-O! Lika bra att ta vara på energin man vaknade med och jag satte fart direkt. Ut med pållarna och sedan jag in i duschen. Under tiden som jag klädde på mig så dammade jag övervåningen - här gäller det att vara effektiv *fniss*. Sedan tog jag rätt på lite stryktvätt och såg till att det hamnade på rätt ställe. Vid det här laget så började maken vakna till liv eftersom han hade blivit kvar i soffan sedan igår kväll. Han tyckte väl att det inte var så där jättekul att se mig fara runt som en virvelvind kl 8 på morgonen.

Eftersom Lexi fäller så in i nordens så var det rejält med schäferpäls överallt, något som gör att min pollenallergi blir lite sämre. Alltså så var det bara nödvändigt att städa! Bara för maken att rassla sig ur soffan och ta tag i dammsugningen ;-).

Jag hade bokat in höhämtning med min höbonde till kl 10, så kl 9.30 kopplade vi på trailern och åkte iväg. Då hade vi hunnit städa klart övervåningen och vardagsrummet - inte helt illa en söndag morgon ;-).

Iväg till Fjugesta för att hämta hö och det var snabbt gjort. Tar bara 10 min att lassa in 500 kg hö i trailern och sedan hemåt igen.

Jag var helt inställd på att städa klart och det var inge regn i sikte - alltså fick höt vara kvar i trailern ett tag när vi kom hem.

Här var det lika bra att fortsätta med städning medan man hade energi och lust för det ;-). När klockan var 13.30 så var hela undervåningen färdigstädad, mattor på plats och lunchen färdig. Så skönt att hinna klart med städning och ha halva dagen kvar :-).

Det var i alla fall bra att jag satte fart direkt i morse, för fram på dan så började telefonen ringa och det var kattspekulanter på ingång. Och då vill man inte att huset ska se ut som ett bombnedslag ;-).

Efter maten så var det dags att ta tag i höt. Det blev några gånger som jag fick klättra upp och ner från loftet och visa kattungar. En kisse är såld i alla fall. 2 andra var intresserade, men skulle återkomma - dock ej troligt att de hör av sig ;-). Alltså 2 kissar kvar.

Vid 16-snåret så var i alla fall allt hö uppe på loftet. Mockningen och hästmaten fixad.  Var ute och kollade till pållarna i hagen en sväng, men de var mest intresserade av att beta och inte så intresserade av mig ;-).

Jag passade på att städa lite i sadelkammaren och så kom jag ihåg att impregnera 2 regntäcken. Så nu kommer det väl inte att regna på ett tag kan man hoppas ;-).

Hann sitta surfa lite och dricka en kopp kaffe innan vännen P kom med en grind som maken fixa till en överdel på. Lite allmänt prat innan P for vidare hemåt. För oss så var det dags för middag och vi fixade till fläskfilé och mango på grillspett med äggnudlar och sallad. Recepten från MåBra-tidningen är faktiskt riktigt smaskiga ;-)

Fast det var knappt att jag hade hjärta att duka upp maten på köksbordet... hade 2 stycken fina bordsprydnader som sov sin skönhetssömn... ;-)



Resten av kvällen har jag faktiskt mest suttit stilla framför datorn. Har jobbat åt NRU ett par timmar med att uppdatera hemsidan, och så har jag surfat runt lite för att gå ner lite i varv ;-). När jag sedan var ute för att plocka in pållarna så ville hästkräken inte komma in... jättekul att jaga efter svarta hästar i mörktet *NOT*. Till sist så insåg Oktawia att det faktiskt vankades mat inne i boxen och då dög det att gå in, men det tog 30 min innan polletten trillade ner...

Nu är i alla fall pållarna nattade, hundarna rastade och inget mer kvar att göra. Ska bara kolla lite på nyheterna innan jag knoppar in :-)

Förresten, kan meddela Nalles Fanclub att Nalle är trött nu ikväll.... Nalle har jagat bort andra katter från gården - igen.... ;-)

Därför måste ligger han nu här totalt utslagen på mitt skrivbord... *fniss*.

Inte mycket liv i den katten.... ;-)



Det var allt för idag!

/Lizzie


29/8 Lördag - Segersjödag

Lite sovmorgon idag mot vardagarna, men var uppe 8 och släppte ut pållarna. Maken var redan vaken och var på väg på cykeln med fiskeutrustning och mat. Kl 11 skulle jag vara istan för att plocka upp min kamrat K och 2 tjejer till för att åka iväg till Segersjö för att titta på fälttävlanstävlingen. Alltså blev det ingen lugn morgon, utan full fart direkt :-). Fick iofs i mig frukost i lugn och ro under tiden som jag läste NA på nätet, men sedan så städade jag kattrummet. Såg ut som om kriget dragit fram, så jag ville ha det klart innan jag skulle iväg. När det var klart med katterna så var det stallets tur. Mockade i raketfart och pållarna fick lite hö ute i hagen att knapra på. M1 skulle fixa ridningen av Oktawia någon gång under dagen idag, så jag behövde inte tänka på pållans motion. När jag var klar med stallet så hann jag fixa iordning en termos kaffe till mig och K, några äpplen hamnade också i ryggsäcken. Sedan full fart in till stan. Var hos K på utsatt tid och K var klar, men vi fick vänta en kvart på tjejerna som skulle med... När vi precis tröttnat på att vänta så dök de upp - i sista minuten ;-).

Var ute på Segersjö vid 12 och jag och K satte direkt kurs mot mässområdet för att kolla in shoppingen ;-). Hade ingen direkt inköpslista med mig för egentligen så var det inget speciellt som jag var ute efter. Det är inte alltid det är så himla bra priser hos utställarna under hästtävlingar, och då är det inte värt att släpa runt på en massa kassar. Idag hade jag dock tur. En utställare hade 50 % rabatt på allt i tältet och där hittade jag en del småprylar som är bra att ha. 2 st grimskaft, 2 st hakar till vattenhinkarna, karda till Lexi, gummiboots till Oktawia, en liten svamp till sadelsåpan och så nya gummisnoddar till mina säkerhetsstigbylar - allt till det facila priset av 135 kr - absolut rena fyndet!

Utsällaren var tämligen välbesökt också...

Kan också tillägga att vi hade en otrolig tur med vädret. Blåsigt, men sol och hyfsat varmt. När vi gått runt mässområdet så var det dags för terrängmomentet att börja så jag och K traskade i väg ut på terrängbanan och hittade ett bra ställe att stå på där vi hade bra koll på hinder och samtidigt kunde fika - bättre kan det inte bli ;-). Medhavda kaffet smakade bra och till det käkade vi Leksands knäckebröd - som delades ut gratis och äpplena. Vi hade nämligen gått förbi mattältet och insåg att den kön var vi inte beredda att ställa oss i ännu ;-).

Det skulle aldrig falla mig in att rida fälttävlan själv - hobbydressyrryttare som man är - men det är himla kul och spännande att titta på! Full fart och otäcka hinder!

Efter fikapausen så vandrade vi vidare till vattenhindret där vi sammanstrålande med A och hennes vovve P - 13 veckor gammal labradorvalp som var hur bedårande som helst.

Men det är jobbigt att vara på hästtävling när man är bebis och vilopaus är bra ;-)



Det är alltid kul att vara vid vattenhinder och spana - förr eller senare så är det någon som blir blöt. Dock inte vid just detta tillfället ;-)


Ekipage på väg mot vatten, men först ett "vanligt hinder"



Efter ett tag så började magarna på mig och K göra sig påminda, alltså fick vi ge oss iväg till mattältet. Kön var möjligtvis lite kortare än vid första gången vi gick förbi. Under tiden som vi köade hann vi bli rejält hungriga och istället för att köpa varsin toast så blev det istället Tacotallrik.

Som alltid vid stora hästtävlingar så är ju maten svindyr - 80 spänn för tacotallricken och en liten burk mineralvatten. Dock behövdes käket för att orka med resten av dagen och gott var det också ;-)

Efter maten så gick vi tillbaka till vattenhindret eftersom K var snäll och köpte med sallad till tjejerna som åkte med oss. Vi kollade en stund till innan vi gick tillbaka vidare mot mässområdet för ett andra varv ;-). På vägen dit så mötte jag kamrat M och hon hade med sig sin lilla vovve. En vovve som A's valp tyckte var superkul att leka med. Blev bus på riktigt hög nivå ;-)

 



Inte helt lätt att hålla koll på 2 små hundar i koppel... *fniss*. Men roligt hade vovvarna. Vi drog vidare till mässområdet och jag gjorde ytterligare ett fynd i samma tält som tidigare. Ett par jodpurhskängor för halva priset - precis vad jag behövde eftersom jag inte har några höstkängor! Blev jätteglad när jag hittade dem - ett par snygga läderkängor för 185 kr är ju nästan gratis ;-). Hos en annan utställare så hittade jag en snygg T-shirt för 30 pix, den åkte snabbt ner i kassen. Vandrade vidare och köpte även en "första hjälpen väska" fylld med prylar. Kanonbra att ha i bilen med tanke på hur mycket jag trailer med kusen.

Bland utställarna fanns det även några jägare... de hade en radiostyrd björn som de lekte med. Skrämde både barn, vuxna och hundar ;-)



Behöver jag påpeka att han som skötte spakarna till björnen hade hur kul som helst ;-).

När vi var klara på mässområdet så gick vi tillbaka till terrängen för att kolla på ryttare ur nästa klass, lite högre svårighetsgrad.  Nu hoppade de även det stora vattenhindret - där de hoppar ner i vattnet, rider upp i ett hus och hoppar ut ur huset ner i vattnet!



Man blir lika imponerad varje gång en ryttare tog sig torrskodd genom hindret. Det var inte alla som gjorde det ;-).

Vid 17-snåret slutade tävlingarna och vi kunde börja hemfärden. En av tjejerna ville ha skjuts hem och det kunde jag väl ställa upp på. Visade sig dock bli en rejält omväg och jag var inte hemma förräns kl 19 :-O!!

Aningens senare än vad jag hade räknat med, framför allt eftersom jag skulle iväg och gratta min kamrat Pysseltrollet som idag fyller år.

Maken hade i alla fall kommit hem från fisket och låg utslagen i soffan. Försökte få fart på honom och få med han till Pysseltrollet  - men ICKE! Soffan var bäst... Nåja - hans förlust och jag åkte iväg och gratulerade födelsedagsbarnet. Lite prat och fika en stund innan det blev dags för mig att åka hem och plocka in pållarna. Det tog ett tag innan jag kunde lokalisera hästarna i hagen eftersom det hunnit bli rejält mörkt. Oktawia var i alla fall hungrig och hade i alla fall kommit rätt nära stallet. Skönt att slippa leta i hela hagen i kolmörkret - nog dags att leta rätt på reflexgrimman... och ladda pannlampan... ;-).

Är i alla fall supernöjd med dagens fynd :-). Med tanke på att jag inte skulle ha något så fanns det helt plötsligt massor av bra saker som visade sig behövas ;-)

Nu ska jag bara rasta lite vovvar, och sedan är det nog dags att uppsöka sängen. I morgon fm är det dags för en tur till höbonden för att hämta en omgång av säsongens höskörd.

Det var allt för idag alltså!

/Lizzie


28/8 Fredag - Dags för fredagsmys

Äntligen fredag och dags för "fredagsmys" - finns ju olika varianter av detta med fredagsmys.... jag och en tjej från jobbet, drog upp på stan och käkade lunch på en kinarestaurang och pratade "karlproblem". Skönt att kunna snacka med någon som fattar... ;-). Eftersom vi jobbar i en mansdominerad arbetsmiljö - typ 75 män på 10 kvinnor så passade inte vårt samtalsämne direkt för den allmänna matsalen *harkel*. Det var i alla fall trevlig variant av fredagsmys...

När arbetsdagen var slut och man kommit hem så har jag ju en annan variant av fredagsmys ;-). Stallet nästa.... Mockade och putsade lite läder innan det var dags att göra iordning pållan för en tur till ridhuset. Jag hade förberett maken redan igår på att jag skulle åka till ridhuset med Oktawia för att rida, så för en gångs skulle så var det inte en massa gnäll över att han var tvungen att följa med ;-). När jag gjord iordning Oktawia så började det i alla fall spöregna så det kändes rätt skönt att åka till ridhuset istället för att ge sig ut på en ridtur hemma. Då hade vi blivit garanterade dyblöta.

Kom in till ÖFK till kl 20, och 20:10 så började det riktiga "fredagsmyset" *fniss*. Man måste nog vara hästgalning för att uppskatta en fredagkväll i ridhuset... Jag och pållan helt själva i hela stora ridhuset, bästa på hela veckan :-D. Dessutom så var Oktawia på bra humör och hon var lydig och fin, lyckades till och med få till en galoppfattning och galoppera ett varv :-D. Men jag behöver verkligen hjälp med mina galoppfattningar, så det är dags att boka in tid för tränare och få hjälp! På slutet av ridpasset så tränade jag på skänkelvikningar och det gick hur bra som helst. Fick fram den känslan av att dansa fram :-D och det blir i alla fall jag lycklig av ;-). En mycket nöjd och svettig matte avslutade sedan passet med lite lite serpentinbågar i trav och sedan avskrittning, som skedde bli inomhus pga regnet... Upptäckte i alla fall att jag inte har så extremt dålig kondis som jag trodde, annars så är det min "höstspeed" som satt in ordentligt ;-). Orkade trava längre än vad jag trodde jag skulle klara av och behövde bara mycket korta skrittpauser för att hinna återhämta mig mellan varven. Men ridkondisen behöver förbättras mycket ändå, så det är bara att rida och se glad ut ;-). Fördelen med att rida är ju att jag i alla fall inte känner av min djävla hälsporre då...

Var hemma igen 21:30 och det var väl ugnefär vad maken klarade av... började bli lite gnälligt ;-). Jag fixade iordning pållan och plockade rätt på alla prylar, och så fick pållarna kvällsmaten och blev nattade.

Kvar nu är bara en snabbdusch och sedan väntar "Tyst vittne" på tv:n. Nu är jag så speedad efter ridpasset, så jag kommer i alla fall inte ha några problem att hålla mig vaken under programmet ;-)

Det har i alla fall slutat regna nu - blåser bara ordentligt. Förhoppningsvis så blåder regnet bort och det hoppas jag. I morgon ska jag och kamraten K åka till Segersjö för att kolla på fälttävlanstävling. Vore ju trevligt om vi slipper regnet! Framför allt så är det ju shoppingen vi är ute efter - icke att förglömma! Håll tummarna att vi gör lite fynd ;-).

Just det ja... duschen var det!

/Lizzie


27/8 Torsdag - Hoppning

Jag och maken mötte upp inne på Granngården idag. Finns fördelar att jobba granne med favoritbutiken ;-). Kraftfoder till pållarna och kattmat behövdes inhandlas. Skulle ha köpt salt till hästarna också, men det glömde jag så det får jag ta någon annan dag. Det blev även ett stopp vid mataffären för att fylla på förråden åt oss själva, det tog en stund eftersom typ halva Örebro hade valt samma butik... Väl hemma så fixade maken middag under tiden som jag fixade annonsen på kattungarna som ska säljas i helgen. Jag har 3 st små sötnosar som väntar på nya ägare så vi får se hur det går.

Till middag blev det nyttig omelett med sparris - smakade smaskens :-) Var klar inne i huset strax efter kl 18 och det var då dags att sätta full fart ut till stallet. Det tog en stund att mocka idag, framför allt Biancas box, vet inte vad hon gjort under natten, typ lekt hela havet stormar eller nåt - för det såg ut som om kriget dragit fram i hennes box. Tog ett tag att få ordning på bädden, men det gjorde inte så mycket. Jag rensar hjärnan rätt bra när jag mockar och det behövs mellan varven ;-) Oktawias box var relativt lättmockad i jämförelse vad den brukar kunna vara... jag är helt säker på att min häst är en förklädd kombination mellan skitgris och elvisp.... ;-)

Hade nästan hunnit klart med stallet när M2 kom, så vi kunde efter en stund knalla ner och hämta pållarna. Utav någon märklig anledning så är hästarna bakom stallet när jag börjar mocka för att precis när jag börjar bli färdig för att ta min dem - så för passar sig de med full galopp längst ner *suck*. Hästar - undrar om de är tankeläsare - eller...

Pållan var i alla fall inte så lerig idag, mest bara dammig. Idag var det ju M2 som borstade Oktawia så dammet satt på henne efter borstningen och inte på mig idag ;-). Jag borstade på lilla Bianca i stället och det behövs ju bara 2 tag per sida med borsten så var man klar... inte så mycket damm där inte...

Idag gick det hur bra som helst att lasta - Oktawia nästan sprang in i trailer... och så kunde vi fara in till ÖFK. Planen var att M2 skulle hoppa Oktawia, men vi fick kolla och se hur läget var inne på ÖFK. Rätt stor risk att det skulle vara ridskolegrupper överallt... M2 började i alla fall dagens övning med att skritta fram runt SM-banan och så travade och galopperade hon inne på SM-banan. Det gick jättebra. Oktawia får väldigt bra bjudning inne på banan och det funkade bra trots att en ridskolegrupp lämnade sandbanan brevid SM-banan för att gå upp mot stallet. Oktawia hade nog gärna velat följa med den högen med hästar, men fann sig väl i att vara kvar på SM-banan och jobba runt där alldeles själv.

Eftersom det sedan inte kom några fler ridskolegrupper så kunde M2 rida i sandpaddocken där det fanns gott om hinder. P och M1 var också med och P hade en plan över vilken övning M2 skulle rida - och så byggde vi upp ett par små hinder. Först så travade ekipaget över bommar på marken och sedan övergick de till lite travhoppning över hindret som vi byggt för att avsluta denna lilla bana om 3 hinder med några varv i galopp. Det funkade jättebra och det syntes att Oktawai tyckte det var hur kul som helst. Hon "suger tag" i hindret och har kommit på tekniken. Damen så väldigt nöjd ut när passet avslutades. Det är ju viktigt att pållan tycker det är kul och omväxlande med träningarna så hon fattar att det faktiskt är ok att åka trailer eftersom hon då får komma ut på roligheter ;-). M1 och jag fick också motion när vi stod på banan idag - vi slog med miljarder med myggor och fick veva rätt bra med armarna - blir rätt jobbigt efter ett tag ;-)

Det var en rejält svettig häst som snällt sprang in i trailern när vi skulle åka hem. Så det blev hink med vatten och en svamp när vi kom  hem. Pållan blev alltså avsvampad för att bli av med all svett och för att inte tala om all sand hon hade under maken och på benen. Skönt tyckte hon att det var i alla fall. Sedan fick pållarna sitt hö och jag rensade bilen från alla prylar och plockade ordning på alla saker. Benskydden fick följa med in för de var i stort behov av en omgång med tvättning. När allt var klart så var klockan 21.45 och pållarna fick resten av sin kvällsmat. 

Nu var det bara för matte att börja varva ner ;-). Precis när jag kommit in från stallet så ringde kamrat E, blev en stunds telefonsamtal. Hon var glad för hennes pålla har nu blivit konstaterad fortfarande dräktig efter 45:e dygnet - ett stort GRATTIS och så hoppas vi på ett litet stoföl ;-).

Innan jag sedan placerade mig framför datorn så tog jag rätt på benskydden.

Stort behov av en avsköljning innan de åkte in i tvättmaskinen - ni kan ju gissa hur hästen såg ut ;-)



När jag var klar med skydden så  snubblade jag över två vilda kattungar och höll på att slå mig halft fördärvad :-O. Är det inte märkligt att kattungarna blir komplett galna sent på kvällen och väldigt tidigt på morgonen... någon som kan förklara detta ;-)

Försökte fånga busarna på bild - inte helt enkelt eftersom kissarna for runt som streck åt alla håll och kanter, men till sist så fastnade Kalle på bild i alla fall ;-)



Så det var allt för denna kvällen :-). Nu ska jag plocka in vovvarna som rastat sig själv under tiden som jag suttit här - mycket fiffigt av vovvarna tycker jag ;-).

/Lizzie


26/8 Onsdag - Och regnet bara öser ner...

Snacka om att det verkligen vräkt ner regn idag!!! Man kan ju fundera på hur mycket vatten det kan komma egentligen. Var glad att jag jobbade inne - killarna som jobbar ute hade full regnmundering på sig, men var blöta i alla fall....

Jag har idag också fått instruktion av vår träningslokal på jobbet - dags att återuppta styrketräningen igen känner jag. Behöver mer muskelmassa, inte bara för att bli starkare, utan även för att få igång ämnesomsättningen så det händer nåt med övervikten *harkel*. Styrketräning är ju nåt jag tycker är jättekul och jag har ju tränat hur mycket som helst tidigare, blev lite lagt på is iom att jag skaffade häst... dygnet hade helt enkelt för få timmar. Nu har jag träningslokal i samma hus som jag jobbar och kan träna i samband med lunchen. Alltså finns det inte längre några ursäkter längre... bara att "kavla upp ärmarna" och sätta igång. Behöver dessutom styrketräningen för att förbättra min bålstabilitet för att bli en bättre ryttare - finns ju bara fördelar alltså... Ska nu bara komma ihåg att börja träna också ;-)

På em verkade det som om det i allla fall höll på att klarna upp - jag började genast lägga upp en plan för en lite runda med pållan. Men på hemvägen så reviderade jag snabbt den planen... blåste full storm :-O. Ändrade planen till att promenera, men när jag väl var klar med matlagning, äta (måste jag för att orka rida) och mockning - ja då började det spöregna igen. In med pållarna så de slapp bli dygnsura igen och själv så fick det bli en annan form av motion. Nämligen jag, strykjärnet, strykbrädan och en hög med stryktvätt *urk*. Finns det något tråkigare???

Hur mycket påslakan som helst att stryka och tyvärr är jag ju lite kinkig när jag ska sova. Kan inte sova på "skrynkliga" lakan *fniss* Jag är värre än prinsessan på ärten ;-) Hade det funkat för mig att sova på ostrukna lakan, så hade jag gjort det. Men så är icke fallet - alltså får jag stå där med stryktvätten och ha tråkigt - fast det är rätt bra "tanketid" och det behövs ju också mellan varven.

Till medlemmarna i Nalles fanclub kan jag meddela att Nalle har ikväll behagat vissa sitt tryne inne en stund. Nalle har numera fullt upp med att hålla Kartorp rent från allehanda andra kattkräk av hankön. Nalle är ingen liten gosig kattunge längre, utan börjar bli en stilig ynglig som vill ha alla tjejerna för sig själv... Andra hanar göra sig icke besväret att komma hit.... de åker då på däng... ;-) 

Han är en riktig matfriare också ;-)



Visiten inomhus var bara tillfällig, efter mat och lite "mattegos" så var det ut och vässa klorna igen ;-).

Efter strykningen och avverkning av cirka halva högen med tvätt, så var det snabbt ut i stallet igen för att kolla igenom pållarna och sedan kvällsmaten. När jag var klar och kom in i huset och tänkte sätta mig framför TV:n en stund så ringde min syrra från England - alltså blev det telefonprat i dryga timmen istället - och vips så var denna kvällen slut! Fan vad fort tiden ska gå.... ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/8 Tisdag - En tur till ridhuset

Har fått ett trevligt besked i dag. Vännen P ringde och talade om att vi fått vårt PM godkänt - jippi!! Så himla SKÖNT att slippa har restuppgift att lämna in. Nästa vecka börjar liksom nästa kurs ;-). Efter telefonsamtalet med P var jag glad resten av dagen - behövs inte mycket för att muntra upp mig med andra ord *fniss*. Ett telefonsamtal duger liksom ;-)

Efter jobbet så var det full fart hem som vanligt. Vi käkade korvstroganoff till middag och sedan var det bara att ta tag i stallet. Mockade först och fixade sedan med vatten både inne och ute till pållarna. Hade sedan en stund på mig innan det var dags att ta in pållan och den stunden utnyttjade till att putsa lite läder. Jag är ju lite knäpp, som bekant, och det där med att putsa läder det gillar ju jag. Doften av rent läder luktar ju gott i hela sadelkammaren ;-). När jag var klar med läderputsandet så fick pållarna komma in och det var en mycket dammig madame som behövde borstas.

Det är märkligt att en svart häst kan bli så dammig. Hon såg ut som om hon gått i närkamp med en mjölpåse :-O. Först i början när man borstar så händer liksom ingenting mer än att hela hästen och jag står i ett enda stort dammoln och astman hänger runt hörnet. Så helt plötsligt kan man skönja att det dammar lite mindre och lite mindre för att till sist faktiskt ha en blank fin pålla. Att all skit sitter på mig är ju en helt annan femma ;-). Hästen är ren i alla fall och jag ska ju inte iväg på något disco direkt ;-)

Det var M1 som skulle rida ett dressyrpass idag, men hon red först sin ridlektion inne på ridskolan. Alltså fick maken hjälpa till vid lastningen, som idag gick ovanligt smidigt. Maken inte så sur över att behöva hjälpa till och Oktawia hade så bråttom in i trailern att jag knappt hängde med in ;-). Kom alltså iväg i precis lagom tid för att möta upp M1 inne på ÖFK.

M1 skrittade fram runt SM-banan och så fortsatte hon framridning i trav och galopp inne på själva SM-banan. Jättebra träning för pållan eftersom gräsbanan går lite upp och ner. Damen fick dessutom riktigt bra framåtbjudning ute på gräset och galoppfattningarna så bra ut. Resten av själva ridpasset skedde sedan i ridhuset och M1 tränade på dressyrprogram LC inför stundande programridning om ett par veckor. Funkade rätt bra idag. Oktawia gillar underlaget bättre i gamla ridhuset än i det nya, som vi var i ikväll, det syns tydligt på hennes framåtbjudning. Dock var hon tvungen att jobba idag trots att vi var i nya ridhuset, kom ett par bakutsparkar i galoppen som M1 löste bra. Det är i vänstergaloppen som damen protesterar och hon har ju jobbigare för vänster galoppen pga ett svagare höger bakben. Men ju mer hon galopperar desto starkare blir hon ju ;-). Det är ändå milsvid skillnad mot hur hon galopperade för 6 månader sedan.

M1 var nöjd efter ridpasset, Oktawia såg också nöjd ut och svettig ;-). Gick bra att lasta när vi skulle hem trots att det var mörkt ute och trailern lös upp som en strålkastare. Himla skönt att det äntligen är ordning på innerbelysningen nu när det är mörkt ute tidigt om kvällarna.

När vi kom hem så blev det en omgång med svamp och vattenhinken för pållan. Det tyckte hon var skönt och hon somnade nästan på stallgången. Dock kom hon snart på att tiden för kvällsmaten var passerad och då ville hon ha mat i rödaste rappet ;-). Stå och fjolla ute på stallgolvet hade hon absolut ingen som helst lust med... Så mat fick det bli. Snabb koll av Bianca och så mat för den lilla fröken också.

När jag plockat undan alla prylar så blev det släckt och godnatt hos pållarna och i stället ägnade jag mig en stund åt att rasta vovvarna. Det är lättare... bara att släppa ut i trädgården och de springer runt som vettvillingar. Matte kan stå på en fläck och vänta ;-)

Nu är det även dags för mig att packa ihop för kvällen och uppsöka sängen för lite skönhetssömn. Nu händer det inger mer roligt idag - så godnatt!

/Lizzie

24/8 Måndag - Pigg igen

Tänk vilken skillnad en dag kan göra. Sovit som en stock under natten och vaknar pigg och glad som en lärka *fniss*. Inga problem med någon trötthet här inte, eller också så var det bara kul att gå till jobbet ;-)

Det har varit ena sommarvärmen under dagen. Jätteskönt att kunna sitta ute och käka lunch och em-fikat - bäst att passa på och njuta - hux flux så är det vinter med snö och drivis ;-).

Efter jobbet så var det direkt hem, fixa middag, äta och sedan så fixade jag stallet i raketfart eftersom jag skulle i väg på ett Oriflamemöte som började 18:30. Jag gjorde klart all mat till kusarna och sedan fick maken instruktioner om att plocka in pållarna vid 20:30 så att jag bara behövde ge dem kvällsmaten när jag kom hem.

Iväg till Oriflamemötet för lite info om vad som var på gång för tillfället. Det var länge sedan vi hade möte med vår gruppchef så vi hade en del att prata om. Jag hann precis hem lagom till att ge pållarna kvällsmaten innan CSI New York började.

Alltså har det inte hänt så mycket mer idag :-) På återhörande i morgon ;-)

/Lizzie

23/8 Söndag - dagen efter...

Det är bara att inse fakta... man börjar bli alldeles för gammal för att vara ute och svira runt till fram på småtimmarna....

Straffet för att man hade en kul kväll igår - det var minsann att både jag och maken var helt ursega hela dagen idag. Som tur var så har jag inte mått illa - vilket är väldigt vanligt om jag dricker för mycket alkohol - lyckades hålla mig på rätt köl där i alla fall. Men varför bli så TRÖTT....

Jag är mycket imponerad över att maken lyckades med konststycket  att ta sig upp kl 8 i morse för att släppa ut pållarna. De hade dessutom rätt grimmor på sig och Oktawia hade flyghuvan på sig. Jag sov till 12!!!!! Vaknade av att jag var hungrig - vilket inte alls är ovanligt *fniss*. Så frukost satt fint och sedan så var jag ute och mockade och fixade stallet. Sedan gick luften ur mig totalt och jag hamnade i andra halvan av hörnsoffan. Maken hade lagt beslag på ena delen av soffan. Vi låg och slötittade på ett antal avsnitt av Soprano och sedan lite friidrott. Så där försvann resten av dagen...

Vid 17-snåret så fixade maken lite mat och efter det så fick jag lite krafter tillbaka. Orkade ta rätt på strycktvätten från igår och strök mina kläder. Skönt att slippa stå på morgonen när man ska iväg till jobbet och stressa med att fixa iordning det man ska ha på sig ;-).

Jag hade också tänkt ge mig ut på en liten ridtur med Oktawia idag, men att försöka få med trötta maken ut på en tur - det fanns inte med på kartan!

Istället så bestämde jag mig för att det fick duga med ett longeringspass. Är inte riktigt färdig ännu för att ge mig ut på vägarna helt solo med pållan. Det är rätt skönt om någon är med IFALL jag skulle trilla av....

Ut i hagen och hämtade pållarna. Det hade tydligen regnat på fm och Oktawia hade uppsökt någon lerpöl som bildats - för maken till lerig häst var ett tag sedan jag såg...



Som tur var så hade hon bara grisat ner sig på ena sidan. Inte riktigt lika jobbigt att borsta henne ren ;-). 30 min senare så var lera borta och hästen så ren att det gick att lägga på lite mundering på henne. Sedan ut i hagen igen för ett longeringspass.

Oktawia var riktigt lydig idag och lagom pigg. Lyssnade jättebra på rösten och vi tränade mycket på övergångar mellan gångarterna. Galoppjobbet över bommar tycket Oktawia var jättekul och hon fattade snabbt att hon skulle galoppera över bommarna och resten av voltvarvet så ville jag att hon skulle trava - behövde varken smacka eller proa...

Passet varade i 40 min, vara 20 min var longering och resten fram och avskrittning. Lagom när vi var klara så kom en hel flock med myggor så det var rätt skönt att kunna fly in i stallet.

När jag sedan var klar med Oktawia och en liten snabb omgång med borsten på Bianca så var det dags för pållarnas kvällsmat och nattning. Jag själv gick in och ringde ett par telefonsamtal och så hade jag fått sista beställningen för periodens Oriflamebeställning, så jag kunde också lägga orden.

Alltså - idag har vi inte fått mycket gjort, men men det är ju inte varje lördag man går på kräftskiva *fniss*. Nu är det i alla fall dags att göra klart för kvällen och inta ryggläge för att vakna pigg och utvilad i morgon bitti.

Det var allt för idag!

/Lizzie


22/8 Lördag - kräftskiva

Ikväll var det dags för kräftskiva hos grannen :-) men innan det var dags för den så hade vi lite att pyssla med hemma.

Det var uppehåll och soligt idag, lite blåsigt, men inte mer än att man kunde vara ute. På fm körde vi en omgång med städning av huset. Lexi håller på och byter päls så det var fullt med svart schäferpäls över allt. Undertiden som vi höll på med städningen så tvättade jag också. Hann faktiskt med 2 maskiner på fm som snabbt torkade under dagen på torkvindan.

På em så höll maken på med svetsen och grejjade på bilen. Jag trodde första att han fixade ett hål på avgasarröret, men istället så fixade han hållare till nya extraljusen. Jag fixade stallet under em och så fick Oktawia ett lättare motionspass ute i hagen i form av en skrittomgång över bommar bla. Maken hade ju inte tid att följa med ut på någon tur ut, så då fick det funka bra att vara i hagen.

När jag var klar med hästar och stall så hann jag baka en plommonkaka som skulle med på kräftskivan - alltid gott med lite efterrätt.

Till sist så var det dags att knalla iväg på kräftskivan.

Vi hade med oss svenska kräftor som var jättegoda och det var årets första kräftätande - smakade alla tiders :-).  Plommonkakan smakade också bra.



Det är bra att vara på party hos grannen, lätta att slinka hem vid 21.30 tiden och mata pållarna :-)

Livat och glatt hade vi hela kvällen, männen var mer trötta än vi kvinnor ;-) men till sist tog det roliga slut och 01.30 knallade maken och jag hemåt - båda två för egen maskin ska tilläggas *fniss*.

/Lizzie


21/8 Fredag - Veckans träningspass...

Så var det äntligen fredag - skönt! Kändes i kroppen i morse att det var fredag morgon, den ville hellre ligga kvar i sängen... Tyvärr så gick det inte, utan bara att masa sig upp och någonstans mellan dusch och frukost så har jag vaknat till liv ;-).

Hyfsat lugnt på jobbet idag och det var också skönt. Jag tog med mig ett gäng plommon till jobbet och när dagen var slut så var plommonen slut ;-)

Efter jobbet så blev det lite shopping i mataffären så vi fick hem lite matnyttigt til helgen - ungefär halva Örebro hade kommit på samma tanke så det tog ett tag innan vi var ute ur affären... sedan full fart hemåt.

Käkade lite och sedan var det dags att gå ut och fixa stallet. Det hade dessutom börjat duggregna så jag fick lite bråttom med mockningen, så jag skulle hinna få in pållarna innan de blev allt för blöta. Hann få in pållarna och jag hann borsta av Bianca lagom tills det att M1 och P dök upp.

M1 gjorde iordning Oktawia för ett hoppass och när hon var klar så åkte vi in till ÖFK, inne i stan så regnade det rejält. Någon skrittur runt SM-banan var alltså inte aktuellt. M1 skrittade fram under tiden som jag och P byggde hinder - och här kommer vi in på veckans träningspass....

Att släpa fram hinderstöd och bommar till 4 hinder - det är inte helt ojobbigt... både hinderstöd och bommar väger bly och jag når knappt upp till den sarghylla som bommarna förvaras på.  Man får dock göra snygga armhävningar när bommarna ska tillbaka på plats, eller som i mitt fall "kast med bom upp på sargkanten" *fniss*. Svettig blev jag i alla fall... hm, vadå otränad....

Otkawia skötte sig bra idag också, efter framridningen så travade M1 över markbommar, sedan blev det 1 krysshinder på varje långsida och till sist så blev det 2 studshinder på varje långsida + bom före och efter... Alltså en HEL del för Oktawia att hålla reda på.

När hon skulle hoppa studsen första gången så höll hon inte alls reda på benen, hon såg mest förvånad ut att det var ett hinder till efter det första. Hon rev med fram, en gång till och hon rev med bak på sista hindret. Sedan fick hon ordning på ben och fossingar och hoppade riktigt bra.

Här är en bild - inte alls bra eftersom det blir en "spökhäst", men gullig ändå ;-)



Oktawia fick hoppa dessa studshinder 3 gånger i båda varven sedan var det bra. Det är jättejobbigt för hästen med galoppstuds, men mycket bra träning för rygg, rympa och elasticiteten (hästen pratar vi hom här). Framför allt så såg det ut som om Oktawia tyckte det hela var riktigt lattjo lajbans och det är ju också bra.

När M1 skrittade av Otkawia så plockade jag och P bort alla hinderstöd och bommar, och trots att det dundrar bra när man slänger upp bommarna på sargkanten så bryr sig inte Oktawia ett dugg. Ljudkänslig är inte damen i alla fall ;-).

När vi var klara och skulle åka hem så klev den snälla hästen på trailen direkt. Det tackar vi för eftersom det totalt spöregnade när vi skulle åka. Blev inte något långt eftersnack utan in i bilen och hem. Fick köra rätt sakta pga regnet, men hem kom vi i alla fall.

Så nu är hästen urlastad och omhändertagen, bilen rensad på prylar som var med. Pållarna har också fått sin kvällsmat och blivit nattade. Maken fick snabbt slänga sig ut i regnet för att kasta ner hö från skullen åt mig. Så kan det gå när minnet är kort ;-).

Ovanstående är min variant av fredagsmys *fniss*. Kan inte klaga på att jag lever något typiskt "Svenssonliv" direkt ;-), men nu har jag hällt upp en liten "whiskeypinne" åt mig och ska kolla på "Tyst vittne"... får se hur länge jag orkar hålla mig vaken - det är liksom ett annat problem såhär en fredagkväll för en medelålders kvinna ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

20/8 Torsdag - Sommar

Helt underbart väderhar det varit i dag. En riktigt skönt sensommardag :-). På fm idag så var jag på Universitetet, redovisning av vårt PM och vi var 2 grupper som idag lämnade in uppgiften och redovisade vad vi skrivit om och vad vi kom fram till. Jag och min kurskamrat har ju tittat på gången i kommunens klagomålshantering. Vi hann klart med allt material, men hann INTE träna på presentationen. Jag tycker att det gick jättebra ändå, vi kunde ju materialet båda två så redovisningen flöt på och vi kunde svara på de frågor som kom. Skönt att ha gjort klart kursen och att vi hann med att få allt klart. Nästa vecka börjar ju nästa kurs som är till för oss som jobbar som samordnare, och då är det skönt att inte ha något gammalt kvar att göra.

Vid lunch så var det full fart tillbaka till jobbet och em försvann snabbt ;-)

När vi kom hem efter jobbet så fixade jag stallet direkt. Hade käkat rätt mycket mat till lunch så jag var inte direkt jättehungrig. När jag sedan fixade vatten som skulle ut till pållarna så var en nyfiken Nalle framme och kollade vad jag pysslade med. Nalle höll sig i skinnet och jag fick en bra bild till "Nalles fanclub" - så håll till godo. Vet inte när jag har nästa chans att fota Kungen ;-)



När jag var klar med vattning av pållar, stall och fix av hästmat så blev det lite Oboy och ett par knäckemackor ute i trädgården. Som sällskap hade jag tidningen Ridsport som kommit med posten idag. Skönt att sitta och slappa en stund innan M2 dök upp :-).

M2 kom vid 18.30 tiden och hon gjorde iordning pållan för en tur till ridhuset. Vi kom in till ÖFK samtidigt som hela "blodomloppet" rusade förbi ;-). M2 red fram pållan inne på SM-banan tills det kom en ridgrupp, hann med skritt och lite trav i alla fall. Vi fick reda på utav en ridlärare att gamla ridhuset var ledigt eftersom alla grupper var ute. Alltså passade vi på att utnyttja möjligheten för lite miljöträning. Oktawia har aldrig varit inne i gamla ridhuset, där det finns en stor läktare, cafeteria osv. Det funkade kalasbra. Hur lugn som helst trots helt ny miljö, dessutom så vimlade det med kusar ute på området idag och det funkade också superbra :-D.

Oktawia rörde sig runt inne i gamla ridhuset som om hon vart där hur många gånger som helst. Ingen reaktion över att det såg annorlunda ut. Jag gick upp på läktare en rörde mig lite, men Oktawia noterade inte ens att det, utan fortsatte att jobba och såg himla nöjd ut med det. Hon verkade stortrivas med andra ord!

M2 får lite instruktioner av P



Idag funkade det också mycket bra med galoppfattningarna. Bra reaktion och inga kickar mot skänkeln, men så var det inga fel på framåtbjudningen idag heller ;-). M2 jättenöjd med passet. Vi hade också himla tur, lagom när M2 ridit klart så skulle en ridskolegrupp in och avskrittningen funkar ju att göra ute på området.

När avskrittningen var klar så var det bara att lasta damen som klev rakt in i trailern, skönt att saker och ting börjar funka :-D.

Hem och pållan blev ompysslad och sedan kvällshöt. Jag kollade över lilla Bianca och sedan hon sitt hö. Plockade undan alla prylar och städade upp i stallet. Innan jag släckte för kvällen fick pållarna resten av sin kvällsmat, sedan blev det godnatt.

På väg in så visad maken upp en mindre flyttlåda helt full med plommon... varför mognar ett överfullt plommonträd på en gång för?? VAD ska jag göra med alla plommon.... vi kan ju inte käka upp dem för då lär ju magen pajja fullkomligt... undrar om man ska leta rätt på något gott recept på plommonkaka... *slurp* Tål att fundera på...

Idag fick jag också ett roligt paket med posten, från min pysselklubb kom ett paket innehållande MASSOR av roliga saker :-)



Hm, behöver nästan bli lite dåligt väder så man "måste" vara inne och pyssla lite ;-).

Nu ska jag i alla fall rasta klart lite vovvar, kolla lite på TV sedan är den här dagen slut ;-)

/Lizzie



19/8 Onsdag - Katter och hästar

Katterna och hästarna är det som tagit min tid under denna kväll. På jobbet är det också full rulle ;-) - sista finputsen på vårt PM som ska redovisas i morgon och resten av em försvann i ett myller av telefonsamtal... kändes det som i alla fall ;-).

Innan vi åkte hem så åkte vi till 3-butiken för att hämta min mobil som varit på lagning, sedan var det full fart hemåt. Vi hann lagom hem och "röja upp" i undervåningen till dess att en kattspekulant kom kl 18. Det var familjen från Kumla, som tingat en av Lisas kattungar, som kom för att hämta sin kisse. De har verkligen tingat den kissen som är mest kelsjukast av dem alla i just den här kullen. Så fort man petar på kissen så börjar motorn brumma igång. Idag var det ingen skillnad och det är nog första gången som jag sålt en katt unge, som direkt lägger sig till rätta i en främmande kattbur och börjar SPINNA högt och ljudligt. Dessutom så hon  hur nöjd ut som helst. Det är mer vanligt att de försöker brotta sig ut ur buren... ;-).

Kissen blev avmaskad för sista gången, och så kunde hon fara iväg med sin nya familj. Vips så försvann där den som var favoriten *suck*. Ja ja - det var underbart så länge det varade.

Stina heter hon numera i alla fall ;-)



Bakom Stina sitter en kullbroder - väldigt nyfiken på vad jag sysslar med ;-).

Tyvärr är det ingen som är spekulant på Kalle, vilket är konstigt för röda hankatter brukar gå åt som smör i solsken... och han är ju jättefin :-)



Kalle är ett riktigt busfrö och tycker att Minna är jättekul att leka med. Att kissarna nästan river huset - det är ju liksom ett annat problem ;-).

Ska ha annons på resten av kissar i Lisas kull. Det är 2 cremefärgade hanar kvar och en svartrandig hona. Alla 3 kissarna jättetrevliga - och nyfikna ;-)



Efter att ha gosat med kissarna en stund så var det bara att gå ut och fixa stallet. Det var planerat en uteritt med I och hennes pålla M, men tyvärr så gick det i stöpet pga att M inte är helt kurant. Hoppas pålle kryar på sig snabbt!

Det blev alltså omplanering av ridrutt och istället blev det maken som fick följa med som sällskap på järnhästen.

Kattspekulantbesöket gjorde att kvällen försvann snabbt och det blir ju mörkt tidigare nu om kvällarna. Så det där med matlagning - det fick vi spara till sist

Först så fixade jag stallet och hästmaten. Varmt och skönt var det i dag i alla fall och helt vindstilla, alltså var jag väldigt peppad inför uteritten. När stallet var fixat så plockades pållarna in från hagen och Oktawia gjordes iordning för en ridtur. Klockan 19:45 satt jag i sadeln och vi gav oss i väg... fast fort gick det inte... Oktawia var som en sengångare.... När vi kom ner på banvallen fick jag göra riktiga "ponnysparkar" för att få igång henne i trav och det var knappt att hon rörde sig framåt... helt urseg.

Det som gick riktigt bra var att vi efter halva turen, mötte 2 andra ryttare som var ute på sina pållar. Det gick jättebra att möta dem - Oktawia tittade lite, men mest nyfiken. Ingenting av den hysteriska spändheten hon hade för 1 år sedan. Det är ju helt underbart. När vi kommit drygt halva rundan så blev det lite mer fart på Oktawia och hon travade på bra. Vi kom fram till vår "galoppsträcka", men jag fick driva på rejält för att hon skulle fatta galopp, men sedan så galopperade hon på bra, sträckan är cirka 300 m så det är inte så himla långt. Det räckte i alla fall för Oktawia, för det var inge svårt att bryta av från galoppen och börja skritta ;-). Sista travsträckan gick jättebra. Oktawia hade bra bjudning och vi gjorde skänkelvikningar från vägkant till vägkant. Sista travsträckan är ju cirka 1 km och sedan var Oktawia nöjd. Hon kändes mjuk och fin, skänkelvikningarna gjorde susen. Hon skrittade på i ett bra tempo, inte alls lika såsigt som i början, men ändå så var hon helt avslappnad. Det är också så skönt att hon inte stressar upp sig över lantbruksmaskinen så här i skördetider. Vi red för grannens skördetork som är precis vid vägen. Den stod på för fullt och det dundrar något hemskt, samtidigt så möter vi en traktor... Otkawia bryr sig inte ett endaste dugg :-). Så sista km kunde vi skritta hem på långa tyglar och hästen helt avslappnad och nöjd med motionspasset. Det  har ju hänt att vi kommit hem och det har känts som att man skulle behöva rida ett varv till för att få pållen lugn. Så var det inte idag ;-).

För övrigt så var det en helt underbar kväll - som gjord för en tur med pållan. Dock var det några äckliga typer som förpestade tillvaron för oss.... maken märkte ingenting, men det gjorde jag och pållan. Kan ju bero på att det var på oss som alla miljader med mygg höll hus!!! Jag blir aldrig myggbiten i vanliga fallet, men nu blev jag helt sönderbiten och Otkawia är helt knölig på hela halsen. Inte undra på om hästen blir trött... rena blodförlusten efter den myggattacken!!!!

Visst är det skönt med ljumma sensommarkvällar, men för min del så får det gärna bli lite svalare så vi slipper dessa djäkla insekter...

Att jag smörjt in pållan med flugmedel hjälpte jättebra... mot flugorna... *fniss*

Väl hemma så var det snabbt in i stallet. Inte någe snack om att stå ute och borsta. Det är myggfritt i stallet ;-). Maken glömde sätta på Oktawia flughuvan i dag vid utsläppet. Det resulterade i ögon som flugorna kalasat på. Alltså fick maken hjälpa till så jag kunde skölja ur ögonen på pållan och kleta dit lite Noviformsalva. Svullnaden hon fick idag går förhoppningsvis ner till i morgon.

Lilla Bianca fick sig bara en snabb översyn,  men hon var mest intresserad av mat så det gjorde nog desamma med rykt och pyssel. Bianca ska få sig en omgång på söndag - då blir det träning inför den stundande utställningen ;-).

Jag blev klar i stallet kl 21:30 och då blev det äntligen mat ;-) nåja, jag hade käkat lite fil och müsli innan jag börjde med stallet - annars hade jag väl slagit ihjäl någon vid det här laget.... *fniss*

Tyvärr så kan jag inte göra Nalles fanclub nöjd... lilla Nalle är mer ute än inne och framför allt är han spårlöst borta när kameran är framme. Men lilla Minna får duga som stand-in - de är ju halvsyskon i alla fall ;-).

Minna kommer numera väldigt bra överens med Tussan och Tussan tycker att Minna är hennes bebis ;-)

Vet inte vem som är mest nöjd över situationen - men båda trivs i alla fall!



Det var allt för idag!

/Lizzie

18/8 Tisdag - Ingen vilodag

Idag har det verkligen varit fullt ös från morgon till kväll... ;-)

Var på jobbet 7.00 - jobbade intensivt med korrekturskrivning av vårt PM, hann fika med mina arbetskamrater innan det blev dags att åka iväg till min kurskamrat för att jobba vidare med slutsats och diskusison i vårt PM. Vi slet sedan hårt med PM:et - lyckades hålla oss till vår uppgift också, och inte börja fladdra runt och snacka en massa annat *fniss*. Vi blev klara med PM:et på em och kunde påbörja bildspelet till vår redovisning. När kl var 16 så var jag helt färdiga mentalt. Att det ska vara så jobbigt att använda hjärnan *fniss*. Har kvar att fila på när det gäller bildspelet så vi ska fortsätta i morgon fm, det borde räcka för att vi ska bli klara :-).

Maken och jag åkte raka vägen hem. Jag slängde i mig lite fil och müsli och sedan åkte jag iväg och plockade upp Pysseltrollet. Vi for sedan till Kumla för att besöka en liten rolig butik som säljer pysselgrejjer med inriktning på scrapbooking. Jag har aldrig varit där tidigare och det fanns HUR mycket som helst med roliga prylar :-D. Hittade lite roliga gnuggbokstäver, billiga färgdynor och en söt liten stämplen. Hm, nu måste jag nog göra lite kort... ;-)



På vägen hem så blev det lite fika hos Pysseltrollet. Fick kolla igenom hennes stämpelsamling - som är mycket större än min ;-).

Innan jag åkte hem så blev det ett snabbt stopp hos min kompis C och hennes stall för att lämna av ett par Oriflamekataloger. En stunds hästprat och sedan full fart hemmåt. Väl hemma så väntade ju stallet och två stycken omockade boxar. Jag hade försökt med intensiv tankeöverföring, få maken till att mocka hästarnas boxar. Tyvärr så hade han inte sin "mottagare" inställd på rätt frekvens ;-). Han hade bara haft gräsklippning i skallen....

Bara att byta om, fylla på vattendunkarna och så full fart ut till stallet. Tog en timme att mocka, fixa höpåsar, sopa stallgången, skura vattenhinkar, fylla på vatten - både inne och ute. När jag var klar var det alltså dags att plocka in pållarna för kvällen....  tror ni det var några pållan som ville komma in.... näe.... kl 21.30 så började det skymma rejält och maken fick dra på sig kläder och hjälpa till. Hästarna stod och tryckte längst nere i hagen på andra sidan kulle vi bor på. Han fick gå in i hagen och mota upp pållarna till stallet - då kom de i full fart. Oktawia lite lätt indignerad över att ha blivit motad på - alltså tjurig och ville inte bli infångad. När jag då totalt struntade i Otkawia och i stället visade intresse för Bianca... då kom minsann Oktawia med spetsade öron och vill gärna bli infångad ;-).

In med pållarna i boxarna, snabb koll av dem båda, sedan mat och släckt i stallet för natten.

Äntligen dags att pusta ut ;-). Ska nog kolla lite på nyheterna för att varva ner innan det är dags att sova ;-).

Roligare än så här blev inte dagen!

/Lizzie

17/8 Måndag - Skrittur i solen

Det såg inte så lysande ut på fm idag. Regnet skvalade ner och solen lös med sin frånvar. Planen var att skritta ut på pållan, men så som väder var så blev funderingarna allt starkare på att ta en tur till ridhuset.

Under em satt jag instängd på ett kontor och jobbade med PM:et till kursen e-Government tillsammans men en kurskamrat. När vi var klara för dagen och maken hämtade mig på stan kl 16 - ja, då såg ju vädret riktigt lovande ut :-).

Full fart hemåt. Under tiden som maken fixade maten så mockade jag. Hade kontakt med I och vi kom överens om att träffas hos henne kl 18 för en skrittur innan hennes ridlektion kl 19. Käkade mat på rekordfart. Gjorde iordning pållan på rekordfart trots att damen hade lera över hela sig. Var bara riktigt noga över sadelläget, resten blev hjälpligt renborstat.

Maken följde med på sin järnhäst bort till I - har cirka 1,5 km till henne och det blåste rejält ute så det kändes bra att han följde med. Pållan kan ju vara löljligt tittig om det vill sig.

Kom fram till I och hennes pålle M på utsatt tid. Maken kunde cykla hemåt till sin stora glädje ;-). I och jag tog en skrittur över gärderna upp till Latorp och banvallen tillbaka. Visst det blåste, men det var varmt ute och solen sken. Kunde rida i kortärmat utan att frysa. En hur skön skrittur som helst :-). Oktawia tyckte det var vansinnigt läskigt vid ridskolan och vid en vägmaskin vid banvallen så det var tur att pållen M knatade på före oss. Jag och pållan hade aldrig kommit någonstans annars ;-).

I skulle rida lektion på grannens sandbana, så där klev jag av och så blev det skritt för hand de sista 10 min hem. Men totalt var vi ute cirka en timme och Oktawia var lite trött när vi kom hem igen. Gäspade säkert 10 gånger under tiden som jag ryktade henne. Eftersom jag hade så bråttom med borstningen innan ridturen så tog jag ordentig tid på efteråt. Damen fick också massage och det tyckte hon var skönt. På med lite liniment på bakknäna och så in med pållan i sin box + lite hö. Lilla Biancka blev avborstad och sedan gick hon och jag på en promenad. Det är hög tid att börja göra lite småsaker med den lilla fröken. Så idag blev det liten promenad ToR till vår brevlåda. Det tog cirka 10 min och på hemvägen så visade det sig att det verkligen är dags att sätta upp gränsera för den lilla fröken. Bianca började nämligen testa för fullt hur långt hon kunde gå. Hon slängde med huvudet, hon försökte springa över mig... hi hi - jag är nog tyngre än henne *fniss*. Till sist så försökte hon stegra sig och klättra på min rygg... men se det gick inte hem! Fröken blev snabbt nertagen på jorden och fick sig en lektion i vem som bestämmer... nu är ju shettisar envisa - Bianca är ju inget undantag ;-). Men... jag är också VÄLDIGT envis.... Bara för att Bianca är liten och söt så får man ju faktiskt inte bete sig hur som helst ;-). Blir nog till att promenera med henne några gånger i veckan, inga långa stunder, men bara för att lära henne från början hur hon ska bete sig.

Eftersom jag satte fullt ös i stallet direkt när vi kom hem från jobbet så blev jag klar lite tidigare. Kl 20 så gick jag in och gjorde något som jag är dålig på att underhålla...

Mina naglar har växt rejält under sommaren - alltså dags för manikyr  :-D. Har inte målat naglarna på evigheter, men ikväll blev det äntligen av. Målade med french maniqure en svag nyas med lite skimmer i. Nu hoppas jag naglarna håller ett tag ;-)

Nymanikyrade naglar!



När jag var klar och allt torkat så var det dags för pållarna att få sin kvällsmat och nattas. Blev lagom klar tills det att CSI NY började så det har jag tittat på nu. Lagom avslut för denna kväll.

Nu ska vovvarna rastas en sista omgång - sedan är dags att uppsöka sängen :-).

Kom på en sak - idag är det 3 år sedan jag köpte Oktawia - jisses vad tiden går fort :-O

Det var allt för idag!

/Lizzie


16/8 Söndag - full rulle

Idag har gått slag i slag ;-). Eftersom vi har 3 hundar så syntes det inte ett spår av förra helgens storstädning - men väl spår av hundar... Lexi fäller enormt mycket just nu och även om jag kammar henne ute så tappar hon en hel del inne i alla fall.

Så på fm blev det fram med dammsugaren och maken dammsög och jag moppade golven. Vi behövde ju inte städa som idioter eftersom vi gjorde det förra helgen ;-), men "hundvalparna" som låg i hörnen hamnade i dammsugaren.

Efter snabbstädningen så blev det snabbmockning av boxarna - fixade båda boxarna och mat på 30 min - det gick undan kan jag säga. Hann precis fräscha till mig och byta kläder när det var dags att åka iväg till mina svärföräldrar. Kl 14 skulle vi vara på plats för lite fika och säga grattis till svärmor som hade fördelsedag idag :-). Det jag inte hann göra var att käka lunch - blev en knäckemacka i bilen på väg dit. Nåja, vi fick kaffe, fikabröd och tårta så magen stod i alla hörn i alla fall.

Fikabesöket tog 2 timmar och på vägen hem blev det ytterligare 2 stopp. Först Blomsterlandet för att köpa blomjord och så hittade jag en jättesöt liten minialoevera som blev jättebra i badrummet och så köpte jag en hibiskus för att fylla ut bristen på blomster i mitt söderfönster i kontoret. Det är typ bara hibiskus som klarar att stå i söderfönster...

Sedan blev det ett stopp hos Pysseltrollet där jag hämtade mina tuppewarevaror. Köpte en smörgåslåda så jag slipper släpa min frukostmacka i plastpåse och så en iskubsbehållare. Smart variant med lock så jag slipper skimpa vatten i hela frysen...



Visst är det gulligt motiv på macklådan ;-)

Väl hemma igen så var det lagom att fixa middag. Mat var vi tvunga att få i oss, så jag fixade middag medan maken slängde sig på gräsklipparen för att hinna klippa lite gräs. Allt regnande gör ju att gräsmattan växer grymt fort...

Det blev middagskorv i ugn med rödbetor, lök och potatis. Under tiden som det stektes i ugnen återtog jag min plats framför dator. Min kontorsstol var nämligen upptagen av Minna...  hon har börjat lägga beslag på Nalles favoritplatser ;-)



Liten söt katt fick hoppa ner på golvet för matte ville ha sin stol... vad gör kissen då... jo, hon placerar på en annan av Nalles favoritplatser... mitt på skrivbordet...



Nalle - cool som han är - tog det hela med ro och vräkte ut sig mitt på golvet istället ;-).



Nalle är lite trött - Nalle är ute och håller koll på alla andra katter - Nalle är tvungen att visa vem som är Kungen och det tar på krafterna ;-).

Efter maten fortsatte maken en stund med gräsklippningen. Jag fixade undan disk och röjde upp i köket, plockade in tvätten jag hängde upp i morse och hängde upp nu tvätt, vattnade och rensade blommorna i blomsterlådorna - vaddå könsbunden uppdelning av jobben hemma *fniss*. Nu kan ju inte jag klippa gräset eftersom jag är tvärallergisk för gräsklippet... blir till att göra annat som måste göras av tråkiga hushållssyslor.

Till sist var jag klar och det var dags att plocka in pållarna för att göra iordning Oktawia för ett motionspass. Eftersom det blåste full storm ute idag och maken inte hade någon lust att följa med på en uteritt så fick det bli tömkörning. Vi gick iväg till grannens sandbana och tömkörde där. Oktawia skötte sig bra trots blåsten. Reagerade lite när det kom kastvindar, men i övrigt så var hon brydde hon sig inte så mycket om blåsten. I början så var hon lite seg, rörde sig knappt framåt i traven. Hon vaknade till lite i galoppen men betedde sig som om hon var helt stelopererad med huvudet rakt upp. Hon tog totalt spärjn mot innertöm. Efter ett par varv fick jag till det och damen accepterade tömmen och slappnade av och galopperade i rund fin form med helt OK bärighet för att vara hon. Detta var i vänster varv  och det är ju hennes svåra galopp. När jag bytte varv så fick hon till högergaloppen bra på en gång. Nästa vända med vänstergaloppen så började hon med väldigt bra farm och takt - men i korsgalopp! Jag lät henne galoppera på för att se om hon tänkte byte själv, men icke, bröt då av och fattade nu galopp på en gång - fattningen blev bra och ingen korsgalopp - vilket gjorde att formen blev riktigt bra. När jag bytte varv till höger galopp så funkade den också bra. Avslutade passet med trav på 8-volt och nu hade hon vaknat till liv i kroppen och fått igång traven. Jättenöjd med passet och blev det skrittpromenad hem och sedan borstning. Pållan var riktigt trött när vi kom hem - nog rätt jobbigt med blåsten.

När jag var klar med Oktawia så blev det Biancas tur att bli borstad. Idag var den lilla fröken envis, ville INTE till något pris stå på den plats matte ställde henne. Synd för Bianca att hon har en matte som är ännu envisare ;-). För varje gång hon klev framåt fick hon backa tillbaka till den plats hon skulle ta. Om och om igen. Först så fattade hon inte alls vad som hände, men sedan så testade hon och försökte smyga framåt. Det gick inte heller, testade att kliva fram bara ETT steg, funkade inte heller... Så till sist så stod hon stilla :-).

Efter borstningen så  fick hon prova sin nya vita grimma - den är lite stor men funkar. Däremot så ville inte Bianca posera... men efter miljoner tagningar så fick jag till en bild på damen i sin nya utställningsgrimma ;-)



Det är dock dags att börja träna fröken med att gå i grimma och grimskaft. Bianca är som en åsna... förstår inte alls vitsen med att gå framåt *fniss*. Ska åka in till ridhuset med henne ett par gånger också som ren miljöträning. Lite utflykter är bara nyttigt att ge sig ut på.

När jag var klar med Bianca så var kl 21.30 och det var dags att mata pållarna och natta dem.  Nu ska jag bara natta mig själv ;-).

Det var alltså allt för idag!

/Lizzie

Mycket mer än så här

15/8 Lördag - Exteriörbedömning

Jaha - så var det dagen D... Oktawias exteriörbedömning för att få reda på hennes svagheter och styrkor :-). Jag har varit hur nervös som helst hela veckan och funderat på vad jag gett mig in på egentligen - vet ju att damen har sina brister ;-).

Pållarna blev utsläppta strax innan kl 8 för att hinna vara ute en sväng. Oktawia hade legat och sovit i en bajshög hon var lagom snygg. Även om hon är mörk till färgen fick det nog bli ett bad på fm.

M&M kom vid 9:30 tiden och vi började med att bada Oktawia. Efter badet fick hon finna sig i att stå stilla på stallgången och få sin man knoppad - M1 gjorde jättefina "flyingeknoppar" så Oktawia blev hur tjusig som helst ;-).

Damen fann sig rätt väl i behandlingen, fösta gången hon blev knoppad och hon stod hyfsat stilla. Efter knoppningen så fick hon gå in i sin box och käka lite hö och vi andra gick in och tog en fika.

Sedan koll att alla knoppar satt kvar och sista finputs. Jag packade bilen med prylarna som skulle med. Nyputsat träns, ryktlåda, första förbands låda - i fall nåt skulle hända. Tjejerna åkte sedan in till stan för att plocka upp P och maken hjälpte mig att lasta pållan och vi for iväg i lagom god tid innan vi skulle vara framme. Det visade sig vara ett smart drag, för när vi var nästan framme vid bedömningsplatsen så lyckades vi missa avfarten och körde VÄLDIGT mycket för långt... efter lite telefonerande var vi snart på rätt väg och kom fram i tid i alla fall.

Först gick jag till sekretariatet och anmälde att vi kommit. Sedan lastade vi ur Otkawia för hon hade ingen som helst lust att stå i någon trailer.... ;-) Nytt ställe och MASSOR med andra hästar och fölisar... hur skulle damen reagera?

Hon nästan flög ut ur trailern och sedan var hon typ lite lätt spänd ;-). Men hon flippade inte ur totalt och försökte inte sno några föl eller springa till andra hästar ;-)

Precis urtagen ur trailern och nyfiken på omgivningen...



Sedan var det bara till att vänta... vi var på plats 30 min innan vår beräknade starttid, men domarna låg efter 20 min... det blev ännu längre ju fler föl som bedömdes. Så M1, som skulle visa Oktawia åt mig, knallade runt med Oktawia på området och det gick rätt bra, även om Oktawia helst ville sitta på M1's axel ;-).

Vi fick i alla fall träffa "mättanten" rätt omgående - det visade sig att Oktawia var 165 cm i mankhöjd, inte 164 som jag trott - säkert 1 cm höjning av mankhöjden pga av ren spändhet *fniss*. Hon drog ändå av 1 cm för skorna...

Efter en LÅNG väntan så blev det alltså äntligen vår tur. En timmes väntan för att få en bedömning som varade under 3 minuter ;-).

Oktawia är ju 11 år så jag hade begärt speciellt att få poängssättning på henne  - inte enbart en klassindelning och omdöme. Jag är ju också väl medveten om att pållan inte på nåt sätt är någon "Elithäst" - hon har sina brister helt enkelt - men jag hoppades på minst 35 poäng i alla fall.

Så här gick exteriörbedömningen i alla fall:

Typ: Välproportionerlig häst av god storlek  - 8 poäng
Huvud, hals, bål: Vackert huvud, välformad något brett ansatt hals, bra sadelläge, långt kors - 7 poäng
Extremiteter: Tät, inåttåad vä fram, hjulig bak - 7 poäng
Skritt: Avspänd, ganska rörlig - 8 poäng
Trav: Taktmäsig, markbunden, oelastisk för dagen - 6 poäng

Summa: 36 poäng = klass II.

Jag är jättenöjd med bedömingen, framför allt är jag faktiskt glatt överraskad över att hon fick 8:a på typen. Det hade jag inte förväntat mig. Jättenöjd med att hon även fick bra på skritten. Traven hade damen kunnat visa liiite bättre - men det är ju en bedömning för dagen.

Nu har jag i alla fall klart för mig vilka hennes styrkor och svagheter är den dagen det är dags att börja leta efter en hingst åt damen :-)

Oktawia precis bedömd - det var inte lätt att få henne att stå stilla för ett litet foto ;-)



Och så har Oktawia även fått sin första rosett  och det gick faktiskt att sätta den i tränsen, ingen reaktion från pållan ;-D



När vi var avklarade med fotograferingen så var Oktawia verkligen supertrött på allt ståhej och ville bara hem! In med damen i trailern, och så kunde vi packa i hop för dagen och fara hemåt. Nu hittade vi ordentligt också ;-).

Väl hemma så var det bara att plocka ur de fina knoppar ur pållan man, avborstning och sedan ut med damen i hagen - den traven hon uppvisade då!! DEN skulle hon ha visat vid bedömingen *fniss*. Varken markbunden eller oelastisk... ;-). Damen drog sedan ej rejäl repa i hagen med Bianca efter sig - SÅ skönt att äntligen vara ute i hagen igen. Sedan kunde man beta ;-).

Innan jag plockade rätt på alla prylar i bilen så gick jag in och fixade mat till mig och maken. Maken följde ju med på bedömingen och höll på att avlida av total uttråkning *fniss*. Det var tydligen också väldigt ansträngande för han blev väldans trött ;-).

Efter maten så fick jag åter energin och tömde bilen på hästprylar - allt tillbaka på rätt ställe. Sedan så mockade jag och fixade hästmaten - tog totalt 1.5 timme innan jag var klar med allt.

Så resten av kvällen ska jag inte göra något speciellt. Maken har köpt en ny Harry Potterfilm - kanske nåt att titta på. Lite matt är man nu efter denna dagen.

Det var allt för idag!

/Lizzie


14/8 Fredag - veckan slut...

Så var det äntligen fredag idag :-). Möte hela fm på jobbet och på em pysslade jag med lite skoljobb, vi håller ju på med vårt PM för kursen e-Government. På torsdag nästa vecka är det inlämning och redovisning så vi ska jobba med det även på måndag och tisdag. Fick också klartecken av min chef att gå fortsättningskursen som börjar 27/8 - ska bli jättekul.

Flexade ut en timme för att åka iväg till min frissa, hade tid 15.15 och så var hon försenad 30 min, kändes lite surt... Klippningen tog en timme och så var jag äntligen klar.

Det blev lite shopping av mat inför helgen, bl a så handlade vi hem lite god potatissallad och flintastek. Det har varit fint väder idag så vi kände för att grilla. Sommaren har ju varit så usel så vi har ju knappt grillat nåt under hela semestern. Gäller att passa på, man vet ju inte när det blir sol nästa gång ;-).

Så under tiden maken lekte grillmästare så fixade jag stallet. Skönt att få det gjort så kunde jag sitta ute och slappa en stund och käka maten i lugn och ro :-). Blev dock lite kyligt fram på kvällningen, märks att det börjar bli lite höst i luften - skönt! :-).

Innan det blev allt för mörkt så var det dags för pållans motion. Idag blev det en light-version av motion... nämligen en stillsam promenad. Verkade som om Otkawia tyckte det var helt OK, hon klev på rejält. Inte någon slapp skritt här inte, så matte fick pinna på ordentligt. När jag kom hem så protesterade min hälsporre å det bestämdaste - trots bra skor.. :-(. Blir knasig snart.... bra skor, inlägg och antiinflammationsmedicin och det verkar inte hjälpa *suck*. Blir nog till att ta kontakt med vårdcentralen... gäller bara att ta sig för *harkel*.

Efter promenaden så var det mat som gällde för Oktawia: Bianca stod och halvsov i sin box, men fick finna sig i att bli genomkollad. När maten kom så vaknade hon till ordentligt ;-).

Resten av kvällen kommer det inte hända någe mer intressant. Jag ska placera mig i soffan framför TV och kolla på "Tyst vittne"  - om jag orkar hålla mig vaken under hela programmet är en annan sak ;-).

Och så får ni hålla tummarna att Oktawai är på sitt allra bästa humör och visar sin bästa sida för domaren i morgon em ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


13/8 Torsdag - Tur till ridhuset

Idag hade Biancas vita utställningsgrimma kommit med tillhörande grimskaft :-). Grimman var inte så dyr, 50 kr, men grimskaftet :-O! 100 pix - bara för att det är ett vitt grimskaft!!! Tyvär så var Bianca totalt dygnsur pga allt regn och rätt smutsig - så det blev ingen provning av grimman idag... Utan alltihopa lades i en platspåse och hängdes upp, plastpåsen är till för att skydda mot damm och smuts ;-).

För övrigt så satte maken igång direkt vid hemkomsten från jobbet, med att göra sätta de sista beslagen på plats på trailern. Jag mockade boxarna under tiden. Det regnade hela tiden och maken var ju lagom glad över att hålla på och slita ute i skitvädret... ;-). Jag tog in pållarna vid 18-snåret eftersom M1 skulle komma kl 19. Pållarna fick lite hö och Oktawia ett svettäcke så hon skulle hinna torka. De verkade rätt nöjda över att få komma in som tur var - även om Oktawia passade på att dra iväg till andra enden av hagen vid intaget... matte fick också lite motion med andra ord ;-).

Sedan så bytte maken lampor på innerbelysningen på trailern. Vi kollade ju i går att det gick fram ström, vilket det gjorde. Men tror ni att det lös någe i innerbelysningen? Näe! Hur mycket jag än pillade och kollade så kunde jag inte lokalisera felet *morr*. Förbannad skit - köpa ny lampa!? Till sist så kollade maken på det och han fick nog någon typ av idé för han började grejja och han fann felet. Det var jordningen som var glapp. På med en bricka på ett strategiskt ställe coh vips så funkade innerbelysningen. SÅ skönt!

Äntligen är trailern i kördugligt skick. Ingen risk nu att pållan kliver igenom varken golv (bytt för 3 år sedan) eller bakläm ;-). Ett jättejobb har maken lagt ner på detta byte - totalt har det tagit 10 timmar.... :-O



Kl 18.30 kunde jag alltså gå in och laga mat - det blev blodpudding med "kesolingon" - gott och nyttigt M1 och P kom vid 19-snåret, men de sköter sig själva i stallet utan problem så jag kunde käka i lugn och ro samt pusta lite. Sedan var det full fart ut till stallet.

Idag så blev det en tur in till ÖFK. Oktawia tyckte nya baklämmen var oerhört äcklig att kliva upp på. Luktade konstigt  och märkte tydligt att det inte var som det brukar vara. Men efter ett par försök så SMÖG  hon försiktigt upp på den och in i trailern.

När vi kom ridhuset så började M1 med att träna till exteriörbedömningen på lördag. Både på att springa och på att ställa upp. Sedan så sadlades det och hon red ett dressyrpass. Idag så skötte sig Oktawia riktigt, riktigt bra :-). Hon var lite på hugget och motiverad till att jobba - det såg ut som om hon var riktigt bekväm med jobbet, trots att det var en ridskolegrupp på andra halvan av ridhuset. Även bekväm i galoppen och fick till flera riktigt bra galoppfattningar. Jag hade med mig videokameran, men det var för mycket surr på läktaren för att kunna filma ;-). Får bli en annan gång.

När vi skulle åka hem så var jag glad över att vi fått ordning på innerbelysningen i trailern, det började skymma när vi skulle lasta så lampan lös upp bra. Och när jag var hemma 21.30 då var det MÖRKT ute :-O. Himla skönt att slippa famla efter pållan i mörkret. Jag tror hon tyckte det är skönt att slippa åka i kolmörker också ;-)



Fotot taget utan blixt i kolmörket så lampan lyser upp rätt bra :-).

Pållan blev omhändertagen, sedan utfodring av hö som pållarna fick smaska på under tiden som jag plockade rätt på alla prylar och mockade ur trailern. Kraften serverade innan jag släckte i stallet för natten.

Var klar kl 22 - så enkelt är det att "göra slut" på en vardagskväll ;-) Tur man har nåt kul att sysselsätta sig med...

Nu är det i alla fall sängen som väntar...

/Lizzie

12/8 Onsdag - Trailerrenovering...

Efter jobbet så var vi först till Granngården och köpte kattmat, Biancas vita grimma, som jag beställt, hade inte kommit ännu. Ev kommer den i morgon, så vi får väl hoppas på det. Sedan åkte vi till Willys och shoppade mat för kommande vecka till oss själva. Vi var snart klara och så full fart hemåt.

Väl hemma så satt maken igång med trailern direkt. Jag trodde inte det skulle ta så lång tid att sätta på lite plåtar runt kanterna och alla beslag, men ack vad jag bedrog mig.

Jag fixade först stallet så jag var klar med det, sedan kunde jag hjälpa till med trailern. Jag pysslade med lite handräckning. Maken hade också köpte med nya vita smålampor som ska sitta fram på trailern. Dessa bytte jag och det var välbehövligt kan jag säga. Ett helt grustag var det innanför varje glas :-O! Det var bra att maken köpt med ny belysning med hem, för det var bara att slänga de gamla. När jag fått allt på plat och nya kabelskor satt på kablarna, då testade vi strömmen till innerbelysningen. Jippi - där fanns det ström!! :-) Tyvärr fick ingen fart på glödlamporna och de ser hela ut, men det måste vara nåt fel på dem eftersom strömmen kom fram i lamputtaget också. Maken köper med nya från Biltema i morgon. Det börjar ju bli dags att få igång innerbelysningen till trailern nu...

Maken har slitit hårt hela kvällen med trailern... Plåtar slås på plats, hål borras upp i med bultar och dessutom ska allt passa...



Några bultar är lite för långa så dessa kapar maken så inte pållan ska göra sig illa...



Ska ligga en träribba framför muttrarna som halkskydd, träribban kommer också hindra pållan från att kliva på muttrarna.

Under kvällens lopp var jag ute i hagen och kollade till pållarna. Oktawai får en vilodag idag och verkade inte tycka illa om det ;-). I hagen sken solen och det var varmt och skönt ända fram till kl 21 då de fick komma in och bli serverade kvällsmaten.



Usch, jag börjar bli äckligt nervös inför exteriörbedömningen på lördag....

Biancas utställning är ju inte förräns den 20/9, så inför den är jag inte nervös - ännu... men träna ska vi göra också...



Strax innan kl 21 så gav maken och jag upp med trailern, det vi har kvar är två beslag som ska skruvas fast och så träribborna som ska vara halkskydd. Dock är maken tvungen att göra några speciallösningar på jobbet i morgon för att vi ska få det att passa. Vi fick övre luckan på plats ikväll i alla fall. Så det känns som att det som är kvar i  morgon kväll går rätt fort att fixa.

Ska ju iväg till ÖFK med Oktawia i morgon så det är bra om trailern är körduglig då ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

11/8 Tisdag - Trailerjobb

Innan vi åkte hem från jobbet idag så blev det en tur till fotoaffären. Ville känna på den kameran jag är intresserad av. Tyckte först att den var himla tung. Hade nog förväntat mig att den skulle vara väldigt lätt. Har kollat runt lite recension osv och jag har nu bestämt mig till vad jag ska spara ihop pengar till :-).

Pentax K20D blir det och bäst av allt - mina gamla analoga objektiv passar :-). Risken är dock stor att innan jag hunnit spara i hop pengarna så har det säkert kommit ut nya fina kameror *fniss*.

När vi var klara i fotoaffären så var det full fart hemåt och när vi kom hem så började vi direkt med arbetet att byta bakläm på min trailer!

Maken började med att ta bort övre luckan, sidoplåtarna och mattan.



Mattan sparar vi för att lägga på nya lämmen.



När jag tittade närmare på den gamla skivan så kändes det VÄLDIGT bra att byta ut den till en ny....



Dags att sätta dit den nya skivan. Det var lite tungt och trixit - men det gick.



Mattan på plats igen. Plåtarna som ska vara runt om är nymålade och ligger och torkar.



Kom inte längre i dag. Ovanstående tog 3 timmar och maken gjorde det tyngsta jobbet - naturligtvis :-). Jag bistod med handräckning, målning och så lyckades jag lokalisera felet till varför inte innerbelysninen funkar. Så det kanske vi hinner laga i morgon. Går ju mot höst och den mörka perioden och då är det ju bra med fungerande innerbelysning :-).

Fällde upp luckan för natten ifall det kommer regn. Så vit och fin - nu vill jag byta ut skivorna i resten av trailern också *harkel*. Maken suckar bara....



I morgon ska beslag, översta luckan och plåtkanterna sättas dit. Sedan är trailern fix färdig att köras med igen och jag behöver inte oroa mig för att Oktawia ska trampa igenom när hon ska in i trailern...

M1 var här på dan och red ut en sväng på pållan. Det hade gått bra och tack vare regnet var vägarna mjuka och det hade gått bra att galoppera. Nu ska jag ut och plocka in pållarna och ge kvällsmat. Efter hästpysslet så blir det TV:n en stund resten av kvällen :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

10/8 Måndag - Blixt och dunder

Det har varit varmt och kvalmigt hela dagen. I morse så trodde jag att det skulle vara svalare och komma regn för det var lite halvkyligt när hovis var här kl 7.30 och skodde Oktawia. Det kom även lie regn då. Oktawia skötte sig bra under hovisbesöket, behövde bara bremsa en kort stund när skon på höger framhov skulle spikas fast. I övrigt så gick det bra. Lilla Bianca stod som ett ljus under verkningen - behövde bara betala för en 1/2 verkning pga att hon är så liten ;-).

Men när jag släppte ut pållarna i hagen så skippade jag flughuva och flugtäcket till Oktawai eftersom jag trodde det skulle bli spöregn under dagen. Tänk så fel jag hade....

När vi kom hem från jobbet så kunde vi sitta ute och fika - det var fortfarande väldigt varmt och soligt. Maken och jag var lite trötta efter jobbet och det var jobbigt med den tryckande kvalmigheten. Djuren verkar inte bli lika tagna av vädret som vi blev. Vovvarna busade runt i trädgården och inne befann sig  Nalle och Minna, som blivit bästisar. Tycker dock att Nalle busar lite väl hårt med Minna och framför allt så har han fördel av sin storlek ;-)



Men mattfransar är också kul att leka med...




Till sist så kom det i alla fall ett efterlängtat åskoväder. Det drog inte riktigt rakt över vårt hem, men när jag stod i stallet och mockade så  var det 3-4 sek mellan blixt och dunder... det räcker ;-). Det kom dock inte så mycket regn, bara lite dugg, men luften blev i alla fall helt annorlunda efter åskan. Blev lite lättare att andas. Har faktiskt längtat efter ett rejält åskväder för att rensa luften - så det var skönt att det äntligen kom.

Pållarna plockade in från hagen vid 18.30 tiden. Jag gjorde iordning Oktawia för ett litet ridpass och 19:15 åkte vi in till ÖFK. Idag var det jag själv som skulle rida och maken följde med som sällskap och lasthjälp. 

Började ridpasset med att skritta runt SM-banan - klarade mig nästan undan regn ;-). Sedan fick det bli ridhuset och jag jobbade Oktawia i trav i 25 min, trav på serpentinbågar och 8-volter, lite övergångar skritt-trav-skritt och sedan så blev det träning på skänkelvikning i trav och det funkar jättebra på pållan. Ridningen funkade från början idag. Damen var inte tjafsig eller så, dock lite ostadig i formen i början, men efter skänkelvikningsomgången så slappnade hon av - det är så himla effektivt på henne för att få damen lösgjord. Travade volt och 8-volt och hon var hur följsam som helst och stadig i formen. Det fick räcka för idag. Skrittade ett par minuter uppsuttet, men sedans så sadlade vi av och promenerade runt stallarna med henne. Idag var den promenaden lite otäck... det var fotbollsmatch eller nåt nere på Rosta gärde - massor med folk som stimmade runt och hejjade - urläskigt tyckte Oktawai... mattes axel var ett bra ställe att befinna sig på tyckte Oktawia - matte höll inte alls med ;-).

Maken försökte ta kort när jag red - alltid lika svårt, men skuggfiguren föreställer i alla fall mig och Otkawia :-)



Vi var hemma igen strax efter 20.30 så jag hann precis bli klar med pållan och allt i stallet tills det att CSI NY började - ett bra avslut en måndag kväll som denna. 

Mycket mer än så här har inte hänt ikväll :-)

/Lizzie 

9/8 Söndag - Städning del 2

Maken chockade sin kropp på morgonen genom att kliva upp kl 8 och släppa ut pållarna, men så ska han ju börja jobba i morgon så nu är det slut med nattsuddet och sova halva dagen *fniss*.

Vi käkade frukost på altanen utanför sovrummet - hur skönt som helst att bara kunna kliva ut i morgonrock, njuta av det vackra vädret och ta det lugnt en stund.

Till sist så var det i alla fall dags att ta itu med städning del 2... Vi körde igång med storstädning av mitt kontor och vi började med fönstrena innan solen började lysa för mycket på det fönster som är mot söder. Gardinerna hamnade i tvättmaskinen, maken putsade fönster och jag sysslade med att stryka och sätta upp gardiner i köket och badrummet. Så långt kom vi aldrig i går ;-).

Eftersom mitt skrivbord är stort och står i vägen för fönstrena på kontoret så blev det även maken som fick våttorka snickerierna runt fönstrena - det tycker han inte alls är kul... men såg att det behövdes...

Jag tog en annan trasa och våttorkade dörrkarmarna och gick sedan över till att våttorka mina VITA bokhyllor... fluglortar syns VÄLDIGT bra mot vitt - framför allt när man börjar titta lite närmare. Hade för en gångs skulle inte så mycket oordning på själva skrivbordet, gick alltså rätt fort att rensa upp och sedan torka rent det från mängder med katthår och damm... tog en evighet att få rent tangentbordet ;-). Katthår letar sig ner över allt och är rent av hopplöst att få bort även med fuktig dammtrasa. Till sist så blev skrivbordet i alla fall klart, då råkade jag böja mig ner... hm - mina skrivbordshurtsar var allt annat än fräscha... leriga hundar har gjort sitt, en vissa liten hankatt har börjar markera - konstigt att det inte luktar...  iofs kan det vara en honkatt som markerat... och så var det VÄLDIGT gott om... just det - fluglortar....

Jag avskyr verkligen fluglortar.... framför allt när man precis har putsat och fejsat så man är helt slut. Det första man ser på en nyputsar dörrkarm... en flugdjävel som lägger en fluglort!

Maken börjar fundera på hans fru fått totalt solsting... för hon springer runt på sitt kontor med flugsmällan i ena näven och microtrasan i andra näven - viftar vilt omkring sig med båda attriljerna samtidigt som det kommer en ramsa med okvädningsord ur munnen....

Nu ska flugorna döden dö - KRIG är det.... *morr*. Ytterdörren åkte igen - här ska inga flugor få komma in och en flugsmälla har funnits inom räckhåll vart jag än befunnit mig i huset....

Nu tycker maken att jag är dålig på att pricka flugorna så han tar flugjakten på största allvar. Vill väl inte att frugan ska få något mer hysteriskt anfall ;-).

När jag äntligen var klar med att våttorka ytorna på mitt kontor så tog maken över genom att dammsuga. Jag fixade toan och sedan så moppade jag golvet.

Bara vardagsrummet kvar och det kändes som att det fick vänta en stund. Klockan var 13 och det började bli alldeles för varmt. Fixade lite lunch - pasta och baconsås - som försvann alldeles för fort ;-). Vi bestämde oss för att vänta lite med vardagsrummet och att sätta upp rena gardiner i kontorets fönster. Istället så lockade en tur ut till Marieberg bara för att göra något annat. Maken ville också köpa en ny lampa till trapphallen på nedre våningen. Den lampan dog i fredags, den är gammal som gatan och hamnade i soporna. Även nytt duschdraperi behövs till vårt nyskurade badrum.

Innan vi stack iväg så ville jag dock fixa stallet, sagt och gjort. Mockade, fixade mat och kollade att pållarna hade vatten osv. Tog en dusch för att bli av med ett antal liter svett, duschade nästan iskallt för att slippa eftersvettas - hjälpte lite i all fall :-).

Vid 15-snåret pös vi iväg. Åkte först till Lamplagret och där hittade vi en jättefin takplafond som både jag och maken fastnade för på en gång. Så det köpet gick snabbt.

Vi fortsatte sedan till Lagerhaus där jag hittade ett snyggt duschdraperi för knappt några pengar alls. Även ett snyggt kollegieblock hittade jag där.

Vi gick runt lite inne på köpcentrumet för jag letade efter en affär som sålde sidanband på metervara, men den fanns inte kvar. Istället så åkte vi iväg till Café Garden och käkade räckmacka och fikade. Smakade inte alls helt fel ;-). Kom på att jag kunde kolla inne på Calletex om de hade sidenband, men tyvärr var det stängt... vi var sent ute tydligen. Tänkt om alla affärerna ute på detta område kunde ha samma öppettider - det skulle underlätta.... ;-).

Nåja - bara att åka hemåt och på vägen hem så åkte vi förbi Pysseltrollet för jag skulle lämna pengar till min Tuppevarebeställning. Där blev det en lite fika i skuggan på altanen och så kollade vi på det nyfixade sovrummet - jättesnyggt - framför allt den smarta garderobslösningen :-).

Men till sist så var vi tvunga att dra oss hemåt till den väntande städningen.... När vi kom hem så packade vi genast upp den nyinköpta lampan.



Och lyser snyggt gör den också ;-)



Inköpen från Lagerhaus



Duschdraperiet var snabbt på plats och det gamla sunkiga förpassades till soporna. Kollegieblocket var så gulligt så det kunde jag bara inte motstå *fniss*.


Vi började sedan kolla vad klockan var och hur mycket vi hade kvar att göra så bestämde vi oss för att skippa vardagsrummet idag. Maken dammsög ordentigt så man slipper dra runt skräp i hela huset, men resten får vi ta någon annan helg. Det var rätt mycket annat småplock som var tvungen att fixas. Jag började med att plocka iordning på jättehögen med ren tvätt från igår. Så nu har jag en käck hög med stryktvätt som ligger och väntar... Men sådan som inte behöver strykas packades in i garderob och byrå. Jag strök gardinerna som ska vara i sovrummet och så hängde jag upp dem - i sovrummet fixar jag det utan makens hjälp eftersom det är så låg takhöjd ;-).

Däremot gardinerna som skulle upp i kontoret - det fixade maken. Jag når inte alls - men han fick det gardinerna snabbt och prydligt ;-).

Jag fixade snabbt iordning lite mat till oss och vi satt ute och käkade bland myggen, middagen fick vi i oss 20.30 ;-). Mitt i maten så var det en katt som kom hem. Zero - vår stålgrå kastrerade hane - har varit borta sedan i början av sommaren. Ikväll kom han hem :-). Hel och utan gamla skador, lite tunn, men det är ingen katastrof. Han är jätterädd för Lex, så hon blev instängd och då vågade han komma fram. Nu är det bara gamle Måns som fattas... Märkligt att vissa katter ska ut och vandra hela sommaren....

Sedan gjorde vi ett sista ryck, vattnade i växthuset, fixade diskmaskinen, maken jagade mer flugor och jag vattnade blomsterlådorna ute. Strax innan kl 22 var jag ute och jagade på pållarna som inte alls hade någon lust att komma in ;-). Gick ut och hämtade Bianca och då kom Oktawia till sist. Det var tydligen mycket roligare att vara ute i hagen och galoppera runt som en tetting... nåja - hon motionerar sig själv rätt bra i alla fall ;-).

När hästarna var inne, avsynade och käkade som de skulle, blev det släckt i stallet. Vovvarna rastades en sista vända och maken kunde gå och lägga sig. Hm, undrar hur trött han är i morgon bitti... ;-) 

Så nu är det kväll. Efter helgens slit så är det riktigt rent och fint överallt utom i vardagsrummet ;-). Tyvärr så håller det inte i sig så himla länge med tanke på att man har djur - men rent ett tag är det i alla fall.  Och de fönster som blivit putsade - det är inget vi gör om i brådrasket ;-).

Kriget mot flugorna kommer vi köra stenhårt... så lite mindre med fluglortar blir det väl framöver - eller man kanske ska skaffa sig svarta möbler... det är inte heller bra för då syns dammet så himla bra ;-).

Nu ska jag läsa tidningen Equipage (hästtidning) och sedan förhoppningsvis somna rätt fort ;-).

/Lizzie

8/8 Lördag - Städning i värme

Jag vet hur det känns att bli kokt levande... för det första har jag lyckats skolla mig på fötterna, inte bara EN gång - utan TVÅ gånger idag. Samma fot dessutom - bara det är ju helt otroligt. Dessutom har det varit ungefär 300 grader varmt i huset och vi har hållit på och städat.

Man kan ju tycka städning är lite väl häftigt i denna värme - men jag lovar - vi hade inget val.... Till sist kommer man till det stadiet som man bara MÅSTE städa - spelar ingen roll att det är tropisk hetta och otroligt vackert sommarväder ;-).

Under vår lilla köksrenovering så har vi liksom inte städat. Hållit golven i hjälpligt skick med sopborste - vilket inte håller hur länge som helst. I alla fall inte när man har 3 hundar... ;-). Vi bor ju på landet och då har vi dessutom miljoner med flugor och det känns som om de ska bo i vårt hus, de flesta av dem i alla fall. Vi har flugfällor både ute och inne, så jag vågar inte tänka på hur mycket det skulle vara annars. Spåren av flugorna talar sitt tydliga språk... jag hatar verkligen fluglortar *morr*. Om man städar normalt som vi brukar göra, så håller man det i schack genom städning en gång i veckan...

Vi började i alla fall på övervåningen på fm innan det blev för varmt. Ner med gardinerna i sovrummet, jag dammade och våttorkade dörrkarmar osv. Maken dammsög golvet och även sängen denna gång. Våra madrasser och sängkläder åkte ut på altanen. Gardinerna hamnade i tvättmaskinen och jag tvättade fönstrena - vilket var mycket väl behövligt. Sedan var det bara att moppa golvet och övervåningen var klar. Lyckades skolla foten första gången under fm... väldigt varmt vatten i hinken som jag spillde ut över min fot....

Det är ju jobbigt att städa så när övervåningen var klar så var det läge med paus och lite mat . Vi konstaterade att vi inte skulle hinna klart med städningen idag, utan även morgondagen kommer gå åt till att få huset i representabelt skick. Så efter lunchen tog vi det lite lugnt. Det började bli rejält varmt, och jag behövde få stallet fixat. Maken passade på att klippa lite gräs och pyssla med annat.

När jag var klar med stallet så blev det vila en stund för jag höll på att smälla av i hettan. Så det blev kaffe och glass, placering i skuggan och en tidning. Maken passade på att utnyttja hängmattan en stund ;-).

Efter vilan hann jag med att måla skivan till trailern en gång. Lika bra att få det gjort så den skulle hinna torka så inte nattfukten stör färgen.  Rollar skivan med vit oljefärg, maken målade första vändan igår, jag en gång idag och behöver troligen måla en gång i morgon. Sedan kan vi byta baklämmen på trailern :-).

Tvättmaskinen har gått varm hela dagen och fördelen med värmen är ju att tvätten torkat på nolltid :-). Så tagit ner och hängt upp tvätt är något jag sysslat med några gånger under dagen - 4 maskiner tvätt och allt torrt på en dag - det innebär en enorm hög med ren tvätt som ska fixas.... *fniss*.

Till sist så körde vi ett ryck med städningen på undervåningen för att inte ha allt för mycket kvar i morgon. Maken tog ner gardinerna i köket och jag kunde sätta igång med fönsterputsningen när det gällde köksfönstren - maken tog dock utsidan så jag slapp springa ut och in hela tiden. Min hälsporre har inte vart speciellt kul idag...

Vi öppnade upp korsdrag genom huset för ute fläktade det rätt skönt så är sent på em, men det var stört omöjligt att få ut värmen ur huset... bara att gilla läget men det är inte helt kul att städa när svetten droppar från pannn hela tiden ;-).

Vi började med att plocka undan alla verktyg och kakeltillbehör - dessa ska inte behöva användas på ett tag nu :-).

Maken tog itu med badrummet - dags att våttorka väggarna för att få bort alla fluglortar. Jag gjorde en insats i köket - våttorkade alla ytor jag kom åt för att få bort fluglortar, smuts efter hundarna och revirmarkerande katt :-O Verkligen dags att åka iväg till farbror veterinären med Nalle!!!!!

Mitt upp i alltihopa så behövde vi mer mat ;-). Blev färsk tortellini (skollade foten gång nr 2), sparris, tomater, skinka och parmesanost *mums*. Som tur var så kom det lite ork efter maten så vi kunde göra klart kök och badrummet. Även fönstret i badrummet blev putsat.

Några som var totalt uttråkade under vår städning - det var vovvarna det...



När vi var klara vid 20.30 så var både jag och maken lite lätt kokta,. En sval dusch hann jag med innan jag parkerade mig i soffan en stund framför TV. Pållarna fick vara ute till kl 22, och då var det bara att öppna stalldörren till hagen så kom de knatandes.

Oktawia och Bianca har busat i hagen som vettvillingar, men nu ville de in för att slippa myggen och få sitt käk.

I morgon blir det till att fortsätta med storrengöringen - kvar är vardagsrummet och mitt kontor. Hallen ska vi inte glömma heller. Där får jag väl lägga mig på knä och skura väggarna. Vovvarna lortar ner bröstpanelen rätt bra när de ligger och sover... och när de skakar av sig vatten ska vi inte tala om *suck*... Nåja - det får bli i morgon det. Skönt är det i alla fall att få rent och slippa se alla verktyg ligga och skräpa i hela köket ;-).

Nu ska jag slappa framför TV:en stund innan jag förpassar mig till en ren och nybäddad säng :-) - kommer nog somna ovaggad ikväll ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

7/8 Fredag - Tropisk hetta

Helt plötsligt var det fredag! Jisses vad veckan försvann :-O. I dag ville maken ha tillgång till bilen så han fick vackert kliva upp på morgonen och skjutsa mig till jobbet ;-). Han måste ju i vilket fall som helst börja vänja sig vid tidiga mornar eftersom han ska börja jobba på måndag *fniss*.

Dagen försvann i ett nafs - helt otroligt att man klarar av att få något gjort med tanke på av värmen... Har rätt OK temperatur på jobbet så hjärnan funkar - att man sedan inte har världens bästa arbetslust - det är ju en annan sak. Min chef och jag var till Ikea mitt på dagen och fyllde på förrådet av muggar och glas i personalens matsal. Fanns knappt några muggar kvar så det behövdes nya. Så där fösvann lite av dagen hux flux.

Maken kom kl 15.30 och hade med sig Oriflamevarorna som kommit med posten idag. Packade snabbt iordning det jag skulle leverera till min kompis K och så var det full fart till hennes jobb och prylarna hamnade hos respektive ägare. Det var några av dem som börjar sin semester på måndag, det var därför det var lite bråttom att leverera varorna.

När vi var klara så for vi iväg till 3-butiken och jag lämnade in min mobil som gått sönder. Jag tar för givet att det går på garantin eftersom den bara är 6 mån och lite längre ska en mobil hålla.

Innan vi åkte hem så blev det ett besök på Willys och lite förnödig till helgen köptes hem. Det har varit åtgång på bröd, mjölk, smör och ost nu när maken varit hemma själv *harkel* - vadå levt på mackor....

Väl hemma så blev det lite lunch sedan kaffe i skuggan. Sedan släpade maken fram hängmattan åt mig - har inte vart läge att använda den på hela semestern - men idag så passade det rätt bra. Dessutom var det en kisse som gärna ville vara hos matte så jag fick sällskap i hängmattan.

Lilla Kajsa som annars inte är så där direkt mattesjuk - ville gärna ligga ihängmattan med matte...



Att hon tyckte det var tryggt och bra att ligga på mattes mage berodde nog mest på att Lexi var ute - och som hade superkoll på mattes sällskap ;-). Hon låg så nära hängmattan hon bara kunde göra...



Hängmattan är himla skönt ställe att ligga och slappa på - rätt trevlig utsikt - att stirra rakt upp i en klarblå himmel... 28 grader varmt ute och helt vindstilla.. att då ligga i äppelträdens skulle är ett bra avslut på en arbetsvecka... ;-)



Helt plötstligt kom Nalle smygandes, han hade fått span på att matte hade en honkatt. Han tyckte det var lite skumt med hängmattan... fattade inte riktigt var Kajsa var någonstan för han såg henne inte - bara kände lukten av henne...



Sedan så vågade han smyga fram till hängmattan och titta över kanten - och se där är ju hon med den intressanta doften :-)



Jätteförsiktigt smyger han också upp till matte i hängmattan luktar så försiktigt, försiktigt på Kajsa...



Kajsa låter Nalle lukta på henne någon minut, men till sist så tycker hon att han blir alldeles för fräck och närgången - smack så satt det en klo i näsan på Nalle och han fick allt finna sig att vara på gräsmattan igen *fniss*. Inget snack alls om vad Kajsa tyckte om uppvaktningen ...



Hon ville inte att matte släppte upp dylika slynglar något mera.... och så fick det bli. Nalle fick hålla sig på gräsmattan. Kajsa blev nöjd igen och vi tillbringade en timme i hängmattan görandes ingenting. Under tiden som vi låg där så höll maken på med att byta däck på en skottkärra, hundarna sprang och skällde på grannens hundar *suck* och hästarna lekte "ta fatt" i hagen - hur man nu kan orka det i värmen... Men till sist vå var det dags att kravla sig upp för matte behövde mocka efter pållarna. 

Tropiska hettan höll i hela kvällen och jag höll på att svettas bort i stallet. Maken hjälpte mig med att sätta upp en klimatta åt Bianca. Hon har insektsbett i svansroten som kliar och det är bättre med klimatta än att hålla på och klia sig i hinken. I natt hade hon nämligen bajsat i sin vattenhink - så hon var rätt törstig vid utsläppet... Pållarna vick komm in vid 20-snåret.

Bianca började snart med att försöka klia rumpan mot vattenhinken. Jag gick in och vände på henne, backade intill mot klimatten och så puttade jag lite försiktigt på rumpan på henne så hon kände att det gick att klia sig där. Om man säger så här... hon fattade galoppen illa kvikt *fniss*.

Jag trodde hon skulle klia ihjäl sig... ;-) Hon tyckte det var SÅ skönt och klimattan måste vara rätt skönt får hon märkte när hon hamnade utanför och flyttade sig tillbaka till klimattan då ;-)



När jag gjorde iordning Oktawia så såg jag att hon hade tappat en framsko - typiskt - nu kan jag lägga ner planerna  på uteritt under helgen. Damen är extremt ömfotad så rida ut med en framsko på grusväg - det är bara att glömma.

Så idag fick det bli ett pass longering i hagen. Under tiden jag skrittade fram Otkawai för hand så plockade jag rätt på bommarna och la ut galoppbommar åt damen.

Longeringspasset gick bra, Otkawai var lydig och lyhörd för rösten. Enda problemet var att det var miljoner myggor ute samtidigt som oss. Inte helt lätt att hålla koll på Oktawia, låta blir att trassala in sig i longerlinan och hålla kolla på en longerpisk i mina försök att veva med armar och ben för att jaga undan myggen....

Longering i trav gjorde vi på plan mark, när vi skulle börja med galoppfattnignar så blev det bomövning. I vänster varv tyckte Oktawia att det var lite jobbigt att galoppera, men när vi jobbade i höger så behövde jag knappt säga galopp - räckte med en mycket tyst smackning så fattade hon jättefina galoppfattningar.

Avskrittningen skedde under en mycket rask promenad, jag först och så Oktawi bakom mig med huvudet i min rygg  och tryckte på för att jag skulle gå fortare. 5 min stod vi ut - sedan blev det bara för mycket med myggen. Vi brukar ALDRIG ha mygg så jag fattar inte varför det är sådan invasion nu för.

Det var skönt att komma in i stallet - där var det inga myggor... även om det var lite varmt...

Pållan blev avborstad, fick sedan sitt kvällshö. Jag ägnade mig en stund åt Bianca och borstade av henne - det tyckte hon var skönt, men jag tror att allra mest gillade hon när jag kliade hela hennes svans med mina naglar.... Efter pysslet med Bianca så blev det även hö för den lilla fröken. Jag plockade undan alla prylar och pållarna fick sitt kraftfoder. Bianca får ju pyttelite befor för att hon ska äta upp mineralerna.

Stallkatten Prickan tycker det är skönt att slippa sina bebisar och passade på att sova i stallet istället för instängd i sadelkammaren...



Och sova sådär skönt - det ska jag också göra snart. Ska bara ta ett besök i duschen, kolla på Rebus - sen är det sängen som gäller :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

6/8 Torsdag - Ridhuset

Idag var det sommar hux flux... inte lätt att hitta någon arbetslust i denna värme... ;-). På vägen hem från jobbet idag så gjorde jag ett snabbt stopp Granngården och beställde en vit grimma till Bianca - ett måste för utställning - det blev en vanlig i nylon eftersom hon växer, Kommer nästa vecka i alla fall. Får bli en vit lädergrimma när damen växt färdigt och det tar ju ett tag till ;-).

Hittade också ett ursnyggt pannband som jag bara var tvungen att ha :-O. Har inte varit sådär överdrivet förtjust i "blingbling" - men detta föll jag för - att det sedan  var 50 % rabatt på det gjorde ju inget heller ;-). En liten röd pannborste blev det till Bianca också ;-)


Maken hade inte hunnit fixa mat tills jag kom hem eftersom han haft sina föräldrar på besök under em. Maken vaxade svärfaderns bil så den blev fin.

Det gjorde inte så mycket att maten inte var klar, var inte sådär vrålhungrig pga värmen. Så vi lagade maten ihop så småningom. Satt ute och käkade mat - i skuggan! Sedan satt jag och nöjt av svalkan i skuggan och Tidningen Ridsport. När klockan närmade sig 18-snåret så var det i alla fall dags att göra lite nytta.

Kollade till pållarna i hagen för att se om de såg överhettade ut, men det verkade inte vara någon fara med dem.



Mockade stallet och fixade hästmaten, jag hann t o m gå runt och vattna alla blomsterlådor innan M1 och P dök upp kl 19.

M1 gjorde iordning Oktawia för ett litet hoppass i ridhuset vid ÖFK. Jag passade på att borsta Bianca under tiden. Band upp Bianca i hennes box och så borstade jag. Det gick jättebra, Bianca tyckte det var jätteskönt att bli borsta. Framför allt var det väldigt skönt att bli kliad på svansroten... insektsbett kan jag tänka mig....

Vi var inne vid ÖFK strax innan kl 20 och M1 började med att rida fram runt SM-banan - i alla gångarter. Idag verkade damen på mycket bättre humör. Piggare helt enkelt - trots värmen...

Sedan gick vi till ridhuset och material till 2 små hinder på varsin långsida plockades fram. Under tiden som P och jag fixade med bommar och hinderstöd så red M1 runt och idag var det inga fel på Oktawias framåtbjudning ;-).

M1 började passet med att trava över bommar på marken, sedan travhoppning varje hinder 3 gånger i båda varven och sedan blev det hoppning i galopp 3 gånger i båda varven.

Idag gick det jättebra. Inga problem med några galoppfattningar, vid hoppningen så börjar Otkawia förstå vad det hela handlar om och rättar sig själv när hon kom lite fel, hon "sög tag" mot hindret och verkade tycka det var riktigt kul.

Fick till rätt bra teknik också mellan varven :-)



På slutet tände Oktawia till lite och förvandlades till en "tiger" och det blev full fart - övning inför ev omhoppningsbana??



Så idag gick det kanonbra :-)

Efter avslutat pass så blev det avskrittning för hand runt omkring på området - vi gick på ställen där hon inte gått förut och det var inga problem. Hon knatade på som om hon var hur hemtam som helst...

Måste vara det snygga pannbandet som damen blev så nöjd med - eller hur?



När vi kom hem så var det dags för avsvampning. Använde lite cool off-schampo också. Ställde upp pållan ute som vanligt och slabbade vatten och schampo. Naturligtvis så bildades det en lite pöl med vatten... Oktawia är inte så förtjust i vattenpölar... brukar dock stå stilla vid uppbindningsringen. Men så fick hon syn på löddret efter schampot - och det ÄCKLET ville damen verkligen inte alls vara i närheten av. Så innan jag hann reagera ryckte hon sönder grimskaftet och jag hade en lös häst på gårn *suck*. Hon försökte ta sig in i hagen, men när det inte gick så gick hon in i stallet och in i sin box...

Jag fick hämta maken och han höll i Oktawia så jag kunde tvätta klart den andra sidan. Hon slapp minsann inte undan ;-). Sedan avsköljning och bort med allt lödder - SEDAN var det dags för den efterlängtade kvällsmaten för pållarna ;-).

När jag var klar med allt inne i stallet och kom in i huset så såg jag att maken slitit under tiden som jag vart ute med pållan. Han hade hunnit fixa till både dekorlist och bänkbelysningen *jippi*



Så skönt att äntligen ha lyse över diskbänken :-D

Nu ska jag i alla fall förpassa mig till sängen så jag orkar med veckans sista arbetsdag - fort har veckan försvunnit!

Men först... så här hittade jag Nalle tidigare i kväll. Han sov som en gris - helt utslagen!



Nalle är inte klok nånstans *fniss*.

Det var allt för idag!

/Lizzie


5/8 Onsdag - Trött...

Onsdagar är värsta dagen på hela arbetsveckan.... utav någon anledning är det den dagen som jag ALLTID är svintrött - så också idag. Det var inte ett dugg kul att behöva kliva upp i morse, men vad göra... bara att gilla läget. Tur man har flextid och kunde flexa lite på morgon. Skönt att inte behöva stressa när kroppen är seg och ovillig. Maken däremot - han var morgonpigg - trots semester! Han tyckte det var lika bra att kliva upp tidigt idag eftersom jag bokat in veterinären idag och maken skulle få hjälpa veterinären med pållarna. Onödigt att jag tar ledigt och åker hem mitt på dagen, när maken redan är  hemma. Jag hade däremot plockat fram hästpassen och gjort iordning minneslap åt maken ;-).

Veterinären var inbokad pga att det är dags för Biancas vaccinationsspruta nr 2 och så ska hon även chip-märkas. Eftersom Otkawia är så himla seg att rida så kom jag igår kväll på att det kanske är bra om veterinären även gör en liten hälsokoll av henne när han ändå kommer. Så jag ringde veterinären på telefontiden och frågade om han hade tid att klämma in Oktawia också - det hade han.

Veterinären var hos oss mellan 10-11 och maken ringde sedan och rapporterade hur det gått. Bianca skötte sig exemplariskt. Inga problem med vaccinationssprutan, när hon skulle få chipet så var veterinären tvungen att raka henne - hon hade ryckt till lite, men stod stilla utan problem. Ingen som helst reaktion på chipmärkningen heller. Blir mer och mer imponerade av denna lilla shettisåring - hon beter sig ju bättre än många vuxna hästar *fniss*. Att hon klarade klippmaskinen är jag mycket imponerad över - hon har aldrig blivit klippt med maskin tidigare.... Hur som helst, nu ska jag bara skicka in papper om chippningen till avelsföreningen sedan är det ur världen.

När det gäller Oktawia så gjorde veterinären en vanlig hälsoundersökning, lyssnade på hjärta och lungor, tittade på slemhinnor osv. Allt var fullt normalt och han tyckte Oktawia såg tämligen välmående ut, men för säkerhets skull så tog han också ett blodprov för att ta ett blodstatus på henne. Han ringer mig sedan när provsvaret kommer. Har hon en infektion i kroppen så syns ju det på antalet vita blodkroppar. Men det är skönt att veta att hon inte har något rassel på lungorna osv i alla fall.

Jag har idag också lagt på ett brev till en utställning i september. Det blir Bianca som får åka iväg till Köping och visas. Blev så glad när jag hittade en utställning som är inom rimligt avstånd från hemmet - ska bli kul!

Em på jobbet gick i sakta mak - det var OTROLIGT tryckande luft och man verkligen längtade efter ett ordentligt åskväder.När jag åkte hem så var det uppehåll vid jobbet, när jag kommit ett par km så åkte jag in i ett ordentligt regnväder och det regnade värre och värre. Till sist så åkte jag 40 km i timmen och såg knappt någonting :-O. Kändes som om det var ungefär 1 dm vatten på vägen och jag var glad att jag satt i en bil med hög markfrigång... När jag var nästan hemma så slutade det tvätt regna och hemma kom det inte en droppe.

Maken tog nycklara och försvann direkt hemifrån - tror han tycker det är lite tradigt att gå hemma själv och inte ta sig någonstans *fniss*. Han hade i alla fall varit snäll och fixat middag så det var bara att sätta sig och äta :-)

Efter maten så blev det kaffe ute i trädgården och boken "Gåtornas palats". Hade inte mycket kvar att läsa och boken var så spännande så jag var bara tvungen att läsa färdigt - det tog en timme.

Efter bokläsningen hade jag fått lite energi - spänning är bra - så mockningen blev snart gjort och jag fixade hästmaten när jag ändå var i stallet. Maken hade kommit hem igen - vart iväg och köpt sig Aftonbladet - och stod i körsbärsträdet och plockade körsbär. Blir nog saft den här gången :-).

När allt var klart med stallet så tog jag tag i detta med köksjobb. Idag var det dags för fogningen. Ett riktigt kladdgöra och jobbigt som bara tusan i värmen. Kändes som om vi hade 100 grader i huset *pust*.

3 timmar senare så var jag klar och nu börjar det äntligen likna något :-D

Fogade vid spisen och fläktskåpet idag.



Från kökssoffan ser man hela den biten som vi renoverat i vårt kök



Lite skillnad va, mot hur det såg ut tidigare ;-). Andra halvan av köket får vi nog fixa nästa år. Det är ju inte helt gratis heller med köksrenoveringar... fan - bara kökskranen kostade 1600 kr :-O

Orkar kanske att få upp dekorlist och bänkbelysningen innan helgen ;-). Blir i alla fall storstädning av hela huset till helgen - kommer inte ihåg när vi städade sist *harkel*.

Har också hittat en ursnygg hängare i smide som vi ska ha på väggen och hänga prylar på. T o m maken tyckte den var snygg - järn och metall vet ni - det är ju hans grej *fniss*.

Pållarna var jag ute mitt i fogningen och tog in vid 21-snåret. Det har nämligen börjat krylla av mygg framåt kvällningen och pållarna var inte ett dugg svårövertalade att komma in. De stod längst nere under träden, men när de hörde att jag gick ut så kom de uppåt stallet. Så när jag öppnade stalldörren så stod de och stampade och ville in ;-). Lilla Bianca börjar få bättre kläm nu på vart hon bor. Tidigare ville hon följa med Oktawia in i hennes box, ville inte gå själv in i sin egen box. Nu stannar Bianca utanför Otkawias box, kan vandra runt lite på stallgången, men är sedan lätt att få in i sin egen box. Snart så kommer hon gå raka spåret in till sin egen box ;-).

Nu ska jag i alla fall gå och knopp - lätt nöjd med dagens bedrifter :-)

/Lizzie

4/8 Tisdag - Plastparty

Full fart direkt hem efter jobbet idag. Maken hade fixat maten - pasta med räkor - mums. Allra bäst är ju att bara kunna sätta sig och käka ;-). Efter maten så var stallet nästa, fixade klart mockning och vatten i ett rätt OK tempo med tanke på  hur kvalmigt och tryckande det var ute. Under tiden som jag mockade så tvättade maken bilen - det var välbehövligt ;-).

Jag hade fått en inbjudan till ett platsparty - Tuppeware - och då kunde jag ju inte åka bort i lortig bil *fniss*.

Så strax efter kl 18 gav jag mig iväg. Stallet var klart, maten fixad och M2 skulle strax komma för att rida ut en sväng på Oktawia. Ingen fara att lämna hemmet alltså - och maken verkade lika glad att slippa se mig... undrar varför *fniss*.

Jag åkte alltså till Pysseltrollet för att gå på ett platsparty - det är ungefär 15 år sedan jag varit på ett plastparty :-O. Köpt strösaker genom arbetskamrater men inte bevistat ett paryki IRL. Så det skulle bli kul.

Jag har jättemycket Tuppeware - hela mitt skafferi består av modulentburkar, för att inte tala om hur mycket frysburkar osv som jag har. Handlade väldigt mycket under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det jag har är hur bra som helst och i princip outslitligt :-).

Men det var jättekul att gå på plastpartyt - det har hänt en hel del vad gäller färger och produkter. Fastnade för en fiffig behållare för iskuber som jag gillade. Dessutom rätt OK pris, vilket aldrig är fel. Och så beställde jag en smörgåslåda som det var rea på - hoppas att den inte är slut bara...

Det som också var kul var att Tuppewareförsäljaren idag är samma som jag köpt alla mina andra gamla Tuppewareprodukter av - hon var alltså ny i gamet då och hållit på i drygt 20 år!!!!

Efter partyt blev det gott fika och den som uppskattade alla godsaker Pysseltrollet bjöd på - det var Stina det.

Här är en vovve som vet hur man "tigger" med lite stil ;-)



Det slank nog ner både det ena och det andra till det lilla söta monstret ;-)

Vid 20.30 var det dags att åka hemåt och jag hann hem så jag hann prata en sväng med M2. Hon var också snäll och borstade lilla Bianca - det uppskattades av den lilla fröken :-). Ridturen hade gått bra, hon hade haft sällskap av I på M och Oktawia hade varit hur lugn som helst. Känns lite trött och jag funderar på om det är dags att öka på maten lite. Tror nog hon behöver ha lite mer hö i hagen. De testade galopp på ett gärde, men Oktawia ville inte galoppera - inte så tjurig - utan bara bröt av efter ett par språng. 

Förhoppningsvis blir hon lite piggare nu när de sover inne på nätterna, annars får vi se vad vi kan hitta på.... Visst är det bra att damen blivit kolugn - men hon behöver ju inte förvandlas till värsta segproppen *fniss*. Framåtbjudning vill jag ha - men en lugn häst ;-)

När hästarna var matade för natten så satte maken och jag fart. 3 små ynka kakelskivor fattades närmast vedspisen - de fixades rätt fort. Så nu är ALL kakling klar :-). I morgon får Oktawia vila och jag ska foga allt som är kvar - sen är det inte mycket kvar :-).

Lilla Minna som jag tog in i lördags kväll, har börjat finna sig till rätta. Busar och vågar gå ner på golvet. Hon har hittat matskålen kan man lugnt säga - vilket matvrak :-O



Däremot har hon inte hittat sandlådan trots att vi har 3 st står utställda på lite olika ställen i huset. 2 på övervåningen - dit vågar hon inte gå ännu och så 1 i badrummet, och antagligen har hon inte vågat sig dit heller. Förhoppningsvis så funkar den biten också snart.

Så - det var min kväll. Dagen på jobbet gick bra också ;-), men nu är det sängen som väntar!

/Lizzie

3/8 Måndag - Åter arbetsdag

Jaha - så var det åter arbetsdag efter 4 veckors semester. Var hyfsat pigg när jag vaknade, fortfarande lite ont i halsen, men inte ont i lederna och kände mig bra mycket bättre än igår i kväll i alla fall.

Maken har fortfarande semester så han fick sova ;-). Hästarna släppte jag ut innan jag åkte till jobbet och de såg lite förvånade och yrvakna ut när jag kom ut i stallet kl 7.00 ;-), men ut ville de i vilket fall som helst.

Jag måste i alla fall ha kopplat bort jobbet rätt bra under min semester. För första gången så hade jag glömt mitt lösenord för att logga in på datorn - DET har aldrig hänt tidigare... bara att ringa supporten och få ett nytt tillfälligt.

Hade det rätt lugnt på jobbet så det blev lite mjukstart - om ett par veckor kommer det vara full fart igen så det gäller att njuta så länge lugnet varar ;-).

Handlade mat på Willys på vägen hem och var hemma kl 17 - maken hade fixat middag så det var bara att sätta sig och käka mat. Det var rätt skönt, för när jag väl var hemma så var jag rätt trött. Hann käka, pausa med en kopp kaffe en stund innan jag tog itu med mockningen.

När jag fixade mockningen så kände jag att jag inte är fullt frisk - blev helt slut av mockningen och det brukar jag inte bli. Hann precis bli klar med allt tills det att M1 och P kom vid 19-snåret.

M1 gjorde iordning Oktawia för ett ridpass inne på ÖFK. Lastningen gick bra och vi for iväg. M1 började ridpasset med att rida fram runt SM-banan, och idag i alla gångarter - även galopp - och det gick bra. Sedan blev det ridhuset för lite träning.

Oktawia var idag på bra mycket bättre humör än i lördags. Det var lite tjafs i galoppen, men M1 lyckades rida igenom det och sedan fattade damen galopp hur fint som helst. Det är precis som om Otkawia "glömmer bort" att hon kan galopphjälperna om man travar för länge - skum häst... Hur som helst, så skötte hon sig riktigt bra idag så det kändes skönt.

Var hemma igen vid 21-snåret och pållan tyckte det var rätt skönt att stå i stallet, titta ut och bli borstad. Pysslade sedan lite med Bianca, den lilla fröken var extremt kelsjuk och ville helst bli kliad på halsen hela tiden. Nu börjar hon också förstå att det är OK att klia tillbaka på matte, MEN försiktigt... det är alltså inte OK att använda tänderna på människor *fniss*. Idag smög hon försiktigt fram mulen för att kolla om det var OK att klia tillbaka med den - och det var det ;-).

Nu ska jag varva ner och försöka komma i säng så jag orkar med att kliva upp i morgon bitti ;-)

Det var alltså allt för idag - INGET köksjobb för min del idag *fniss*. Och maken har hållit på ute och klippt gräsmattan... ;-)

/Lizzie

2/8 Söndag - Slut på semestern

Nu är alltså semestern slut - åter till jobbet i morgon - men det ska bara bli kul :-). Det verkade också som om kroppen börjat ställa in sig på jobbet för jag vaknade 6.00 - hur pigg som helst. Eller också så var det den enkla orsaken som att jag vaknade av en fruktansvärd halsonda. Försökte svälja - men halsen hur tjock som helst. Kl 6.30 gav jag upp och insåg att det var lika bra att kliva upp.

Halsen blev inte bättre trots kaffe.... *morr* Jag hatar verkligen att ha ont i halsen....  Framför allt så har jag inte TID att vara sjuk...

Jag chockade i alla fall maken genom att servera honom kaffe vid sängen - kl 7.30 *fniss*. Han hade lite svårt att vakna.... Men vid 9 hade han i alla fall kvicknat till och vi körde igång med köket - som vanligt...

Idag har äntligen slutskivan vid fläktskåpet och krönlisten kommit på plats. Jag börjar tycka att program som "äntligen hemma" är falsk marknadsföring - det borde TYDLIGT framgå i programmet hur långt tid varje moment tar när amatörer ska göra jobb själva. Trots att vi har utrustning och allt material hemma så tar det hur lång tid som helst att mäta - kolla om det passar - eventuellt justera - mäta igen - montera på plats.

Det tog 5 timmar att få en slutskiva och krönlisten på plats..... *suck*.  Men det blir bra med krönlisten - när vi får ork att fixa taket - det är en annan femma ;-)



Under tiden som jag och maken slet - mer eller mindre högljutt visa perioder *harkel* så var Minna i köket - hon har lagt beslag på en plats i soffan och där har hon varit hela dagen. Hon är inte så stressad längre och kan tänka sig att leka lite ;-)



När klockan var 15 så behövde vi en rejält paus från köksjobbet. Maken tog bilen och Lillan och försvann till skogs ett par timmar. Jag tog en kopp kaffe och en bok och satte mig i trädgården och läste. Det var en rätt skön tillvaro ;-).

Maken var hemma igen vid 17-snåret och hade rätt mycket kantareller med sig... :-)



Men innan han fick börja mumsa på dessa så var det dags att fortsätta med köket - dock käkade vi mat först :-). Energi behövs om vi inte ska slå ihjäl varandra *fniss*.

Det som var kvar att göra var att kakla upp väggen brevid fläktskåpet. Inte så stor yta, men rätt många kakelskivor att dela. Och så denna stege att klättra upp och ner för - trångt och eländigt... Maken knäppte en bild på mig när jag trycker dit kakelplattor. Han tyckte det behövs bildbevis på att jag faktiskt gör något ;-)



Efter 1,5 timme var vi äntligen klara - 23 kakelskivor blev det - nu ska det torka och så är det bara fogningen kvar. Slutet närmar sig ;-).



Kl 19.30 var vi färdiga. Kl 19.40 var jag ombytt och ute i stallet :-). För att tänka på något annat och se något annat denna ljuvliga kväll så var det en liten uteritt med pållan som gällde. Dock var jag grymt trött och ont över allt. Halsondan hade blivit värre och nu kände jag av nacke och handleder också. Jag vill verkligen INTE bli sjuk *snyft*.

Det fick bli en stilla skrittur - det behövde både pållan och jag. Maken följde med och hade med sig Lexi som också behövde ha en promenad.

Det var helt underbart att komma ut. Helt vindstilla. Solen sken, lagom varmt, mycket flugor och mygg var det. Så länge jag slipper bromsen står jag ut med alla andra insekter ;-)

Oktawia tyckte det var hur skönt som helst att ge sig ut på en liten skrittur. Första 20 min var det skritt på lång tygel, sedan så vände vi och det var faktiskt lika underbart som det ser ut :-)



På hemvägen jobbade jag damen lite i skritten, tränade på början till öppna och idag så var damen på bra humör. Gick jättebra att ställa henne i nacken, både åt höger och vänster. När jag sedan sänkte knät på innersidan så spårade hon precis lagomt. Göra halt genom att spänna magmusklerna funkade finfint - i skritt i alla fall *fniss*.

Vi var ute 40 min och det var precis lagomt. Oktawia var också jätteduktig när vi red förbi grannens hästar - de kom rusandes men hon bara tittade lite på dem - blev inte det minsta spänd. Så skönt att man kan rida förbi grannen utan att sitta på en halvhysterisk donna ;-).

Väl hemma blev det rykt och sedan mat för pållarna. Var klar 21.15 i stallet - blev inte så sent som jag befarat och det var skönt för hjärnan att slippa se köket ett tag *fniss*.

Nu ska jag i alla fall förpassa mig till sängen. Har förberett jobbväskan och kläder - så det är bara att se till att man inte blir sjukare. Ska förebygga med halstabletter och honungsvatten ;-).

En lite hälsning från Minna - hon trivs bra i vårt kök i alla fall!



Det var allt för idag!

/Lizzie


1/8 Lördag - Never ending story

Never ending story - så börjar vårt kök kännas som.... *suck*.

Maken började vid 10-snåret med att plocka fram fläktskåpet. Vi mätte fläkten och konstaterade att skåpet måste modifieras lite för att fläkten skulle passa. Ett hål i botten av skåpet var tvunget att sågas upp. De skurvar som höll ihop botten satt i vägen så maken fick skruva ihop botten med egna skruva plus lim. Skåpet går nu aldrig mer att ta isär.

Efter 2 timmar hade han kommit så långt att det var ett hål i botten på skåpstommen... 2 timmar.... *stön*



Fläktskåpet står här alltså upp och ner ifall ni undrade... När vi kommit så här långt tog vi en fikapaus och gick ut med kaffe och macka. Spisen var ju utdragen igen och laga mat i kaoset i köket var inte att tänka på.

När vi väl kom ut en stund så visade det ju sig att solen och det var kanonväder ute :-). Vårt kök ligger ju åt norr så vi hade inte sett solen.... ;-).

Efter en välbehövlig paus så tog maken itu med nästa delikata mätning... att mäta ut vart hålen för röret i väggen och för väggkontakten skulle sågas upp. Nu kände jag att jag mest var i vägen och gick iväg och pysslade med annat. Hängde tvätt, gjorde rent hos katterna osv.

Till sist var han färdig och han behövde ha hjälp med att få skåpet på plats. Då är man tvungen att vara två stycken. Och tänkt... hålen han sågat ur bakstycket på skåpet passade bra :-).

Att mäta, såga och få skåpet på plats tog bara 1,5 timme....



Nu är det bara fläkten som saknas... Kl var 14.30 och kl 15 skulle M2 komma. Jag hade inte mockat ännu så jag lämnade köket ett tag, mockade och gjorde rent dressyrsadeln, gjorden och tränset med sadelsåpa, på med nytt vitt schabrak - så var utrustningen fixad.

Under tiden jag pysslade i stallet så hade maken pausat en stund, men först hade han satt dit skåpluckan för fläktskåpet. Mitt jobb blev att justera luckan så den hängde rätt i höjd- och sidled.

Det tog alltså 4 timmars intensivt arbete (raster borträknat) att få upp ett endaste ynka litet skåp *trött suck*. Det är en himla tur att det är sista skåpet på ett tag.... ;-)



Resten av köket ser ut som ett totalt kaos - vi har vertyg och prylar ligger högt och lågt...



Innan det var dags att käka igen så stängde vi av vattnet och maken satte dit den nya kranen. Han hade kollat inuti kranen igår kväll och ändrat en inställning. Och se - idag funkade kranen :-D.

Tyvärr så blev det ingen matlagning nu heller, utan det fick bli kaffe och smörgås igen - för nåt var jag tvungen att få i mig. Annars skulle jag aldrig orka med programridningen... Hade precis satt mig ute när M2 kom, men hon klarade sig själv i stallet en stund :-).

Utanför stallet hade vi "Kungen" Nalle låg och jäste...



Och varför låg hand är och spelade oberörd.... jo, det var en annan kisse som spanade på Nalle. Nämligen Prickan... Vad Nalle inte kommer ihåg, är att Prickan är Nalles mamma... Nalle ser bara en HONKATT - och då måste man ju bara vara hur cool som helst - så hon tycker att kungen är snygg *fniss*



M2 gjorde iordning Oktawia och vi lastade 15.45 IFALL damen skulle krångla så vi var ute i god tid. Dock gick Oktawia på utan problem så vi kom in till ÖFK med god marginal. Maken följde med, men han drog iväg till K-Rauta och köpte mer kakelfog. Han är ju måttligt intresserad av vad vi sysslar med när det gäller Oktawia... men han lovade att försöka hinna tillbaka till själva programridningen.

M2 började med att skritta fram ute vid SM-banan, sedan på banan vid stora vägen. Det var första gången Oktawia var på den banan och till sist så blev det för mycket nya ljud som hon reagerade på och blev spänd, plus att M2 var lite nervös så ekipaget förflyttade sig in i ridhuset istället. Oktawia blev där lite väl taggad... och hade ingen som  helst lust att galoppera. Hm, en sån dag alltså....

Programridningen är ju jättebra träningstillfälle, tyvärr så var inte Oktawia på sitt bästa humör idag. Framåtbjudningen var noll och ingenting, vilket gjorde att galoppen inte funkade och så var hon ostadig i formen. Det som var positivt var att hon inte verkade ett dugg stressad över att det kom och gick hästar i ridhuset, hon reagerade inte det minsta på att det satt 2 människor vid ett bord vid ena kortsidan, hon reagerade inte heller på dressyrstaketet. När M2 ridit klart programmet och domaren gick igenom det hela muntligt, så var Oktawai hur cool som helst och stod helt stilla under tiden - på lång tygel - och såg totalt avspänd ut. Bara det är ju helt otroligt. 

Domaren tyckte att det stora problemet var bristen på "bjudning" och tyckte M2 skulle rida med sporrar, snabbt trollades det fram ett par sporrar och så fick M2 testa att rida med dessa och göra galoppfattningar. Oktawia reagerade inte negativt på sporrarna i alla fall ;-). Hon kickade fortfarande mot skänkeln och ville inte gå frammåt, men M2 fick lite tips från domaren vad som behöver tränas på.

Jag filmade det hela och M2 ska få det på skiva så hon kan kolla i lugn och ro. 

När pållan sedan var ordentligt avskrittad så blev det lastning (som gick jättebra) och så for vi hemåt. Pållan blev ordentligt avsvampad för att bli av med all intorkad svett. Det var varmt ute och extremt mycket flugor, så avsvampning och sedan på med insektstäcket. Sedan blev det ut i hagen och lite hö - till pållan stora lycka ;-). 

Plockad iordning på alla prylar och fixade klart i stallet. Var helt färdig vid 18.30 och när jag kom in så visade det sig att maken inte varit helt overksam. Han var i full färd med att få fläkte på plats. Jag kom in i rätt tid för att vara lite handräckare och hålla i fläkten för att maken skulle få sista skruvarna på plats. 

Kl 19.30 - så ÄNTLIGEN..... fläkt på plats!!



Och den fungerar som den ska *fniss*.

Nu var maken och jag rejält trötta - köket var fortfarande i totalt kaos. Vi bestämde oss för att det fick vara nog med att köksjobb för kvällen. Alla verktyg som inte behövs längre plockades undan och vi passade på att snabbstäda köket lite efter dagens slit. Bara detta att röja undan och torka rent på bänkar, diskbänk, köksbord och få spisen på plats tog en timme. 

Dock är jag så nöjd över att äntligen ha fläkten på plats - bra  höjd blev det också. Otroligt bra sug är det i den, så nu ska man väl slippa ha stekos i hela huset ;-).



Så i morgon ska jag kakla klart runt fläktskåpet. Sedan blir det nog till att göra en insats och storstäda hela huset. Har tvätt att ta rätt på och så ska jag ställa in mig på att jobba på måndag ;-).

Resten av kvällen har tillbringats framför TV:n, förutom vid 22-tiden då jag var ute och plockade in pållarna. Lilla Minna som bott i sadelkammaren fick följa med in i huset eftersom hon rymmer ur sadelkammaren hela tiden. Minna ligger och trycker under soffan i vardagsrummet och Nalle försöker locka fram henne. Han är faktiskt snäll ;-).

Så har min dag varit idag... en hel dag för att få upp ett köksskåp ;-). Men nu är alla skåp på plats i alla fall :-)

/Lizzie

31/7 Fredag - Åter till köket...

Jaha - så var det sista juli - känns att sommaren går mot sitt slut. Idag är också min sista semesterdag för den här gången *snyft*.

Som alltid försvinner semestern i ett nafs och jag tycker vi har hunnit nåt - men det har vi ju, fast inte allt jag tänkt. Har fortfarande kvar att byta bakläm på min trailer. Det får bli helgarbete framöver.

Det som tagit allra mest tid är ju får lilla köksrenovering. Och då ska ni veta att vi inte byter ut skåpstommar och luckor på HELA köket utan bara halva. Jisses, hade vi gett oss på hela köket då hade vi väl slitit ihjäl oss.... ;-)

Jag klev i alla fall upp hyfsat tidigt, hästarna sov ju inne så kl 8 var det dags att släppa ut dem. Lika bra att börja vänja kroppen vid lite tidigare mornar i några dagar - så jag inte blir helt totalchockad nästa vecka ;-).

Sedan hade vi lite funderingar på hur vi skulle lägga upp dagen. Det är ju dags att börja foga det jag kaklat och för att göra det så behöver vi ta bort kökskranen - och efter fogningen så vill jag ju ha en ny kran.... Maken hade funderingar på om vi inte kunde vänta med det då den kostar hur mycket pengar som helst. Det hela löste sig av sig självt....

Helt plötsligt så gav vår kran upp och den började läcka utav tusan - maken fick slänga sig ner i källaren och stänga av allt vatten.

Alltså behövde vi åka iväg till K-Rauta och köpa den nya vi ska ha, och vi bestämde att vi åker iväg till stan och så shoppar vi det sista vi nu behöver för att göra klart i köket. Fattades lite småpryttlar.

Vi fixade iordning lunch lite snabbt, som vanligt var det gnäll från maken över alla grönsakerna - men han käkade i alla fall :-)

Vi började med att åka till Ovolin och där köpte jag en burk svindyr äggoljetemperafärg. Det som ska målas är den del av skorstensmuren som inte får ha tapet på sig. Vit matt färg blir det på skorstensmuren.





Sedan fortsatte vi till Marieberg och vi började vid K-Rauta. Där köpte vi ny köksblandare, en engreppsblandare. Vår gamla är ju tvågrepp så det känns jätteskönt att få en engreppsblandare på plats. Billig är den inte - 1600 kr fattigare blev vi, men det är samma märke som vår gamla, FM Mattson. Om den nya håller lika länge som den gamla, 33 år, återstår att se ;-).

Vi åkte sedan i väg till Ikea för att köpa det sista som behövdes till nya stommarna, en avslutningsskiva som ska sitta på fläktskåpet och en dekorlist som ska på när kaklet blivit fogat. Vi skulle också köpa spotlampor att ha som bänkbelysning, men det eluttag som fanns uppmonterade på deras visningskök hade utgått. Och utan elutagen funkar det inte med spottarna. Vi måste ha extra eluttag i bänkbelysningen - hur gärna vi än vill ha spottar...


När vi var klara på Ikea så passade vi på att snabbt svänga in till Elgiganten för att se om vår nya fläkt kommit. Jag tror halva stan var ute och shoppade, och vi fick vänta bra länge på hjälp. Det visade sig att vår fläkt hade kommit, så den blev genast hämtad - ÄNTLIGEN :-)! Nu är det bara att hoppas att den passar ;-). Har i alla fall 30 dgrs bytesrätt om det visar sig att den inte passar.

Det som var kvar nu att införskaffas till köket var ny bänkbelysning. Vi drog iväg till Bauhaus för att se vad som fanns. Jodå, de hade spottar med eluttag, men endast med 3 spottar. Eftersom vi ska lysa upp en yta på 2,2 meter så räcker det inte med 3 spottar - behöver minst 5. Så jag kollade på deras bänkbelysning med lysrör - men innan jag köpte denna så tänkte vi att vi kollar på Hjula först. Iväg till Mariebergs köpcenter, vi skulle handla mat på Coop så vi stannade på den sidan av köpcentret och så gick vi rakt igenom det hela.

Jag kan tillägge att under hela vår shoppingresa så spöregnande det frenetiskt!!!

Inne på köpcentret gjorde jag ett litet besök på Bokia för att köpa en pärm och register för att ha till en massa papper. Det blev också en ny mugg till jobbet inköpt och en omgång clear stamps :-).

Väl inne på Hjula så gick vi direkt till belysning - de hade inte heller några bra spottar - men billigare bänkbelysning för lysrör. Så det fick bli ett sådan. Lysrör lyser  upp bra och så var det 2 st eluttag på denna bänkbelysning - det blir bra. Vi tog oss genom folksamlingen inne på köpcentret utan att slå någon med bänkbelysningen - kändes lite som man var med i filmen "Plankan" - hade maken vänt sig om med sitt paket i famnen, så hade han mejjat ner en hel drös med  människor ;-).

Ut i spöregnet igen, in med alla prylarna i bilen och så in på Coop för att handla lite mat. Vid det här laget så började jag och maken bli rejält trötta efter allt spring i olika butiker... men mat måste man ju ha med hem. Tid tog det också när man handlar i en affär som man inte är van att handla i.

Efter matshoppingen så bar det av hemåt - 4 timmar från det att vi åkte så var vi hemma igen - fortfarande spöregnade det... 

Vi var helt utsvulta, men som tur var så hade vi köpt med grillad kyckling och potatissallad - så det var bara till att sätta sig och äta på direkten. Problemet var sedan att bli ren om händerna.... vårt vatten var ju fortfarande avstängt... vi hade i alla fall hällt upp vatten på dunk innan vi stängde av - men det är i alla fall inte som att bara vrida på kranen ;-).

Efter att få i oss mat så kom krafterna tillbaka och vi bestämde oss för att börja med att foga det kakel som är klart. Sedan sätta dit nya kranen. Sagt och gjort - bara att sätta igång. Vi tyckte nu att vi hade allt vi behövde för att göra klart vårt lilla kök. Till och med fläkten fanns hemma ;-).

Men när jag började med kladdet att foga så visade det sig snart att det lilla paketet vi köpte hem för ett tag sedan. Det räckte inte långt *suck*. Det räckte precis över diskbänken och spisen - sedan så var det tvärslut. Har nästan lika mycket till att foga... och klockan var 17.30 så inga affärer var öppna heller... Inte mycket att göra. Får väl ta en bit i taget.

Fogningen fick torka 30 min sedan så skulle överskottet tvättas bort. Om det är kladdigt att foga - så är tvättningen ännu kladdigare. Och det är väldigt lätt att ha för mycket vatten så fogarna blir för tunna. Kommer behöva fylla på mer fogmassa på sina ställen...

När jag var klar så var det äntligen dags att sätta dit kranen. Efter lite pyssel så var den nya kranen på plats :-D



Jättesnyggt och visst blev det snyggt med vit fog till det nya kaklet :-)

Men säg den lycka som varar.... när maken slog på vattnet - gissa vad som händer.... det kommer vatten i alla kranar - UTOM i den nya köksblandaren *suck*.

Fy fan vad trött jag blev... *morr* och maken höll på att bryta ihop.... och trötta var vi....

Bara att stänga av vattnet igen och sätta tillbaka den gamla kranen, fick till så det inte sprutar vatten om den. Och så försökte vi komma fram till varför den nya kranen inte funkade - men icke....

Klockan var nu 19.30 så vi la ner jobbet för kvällen och röjde så gott det gick i röran i köket. Jag hade dessutom ett stall som skulle mockas - så det skedde i raketfart. Pållarna  blev inplockade vid 20-snåret och lite senare så blev det lite snabbmotion av pållan i form av löslongering och promenad. Försökte få med maken ut så jag kunde skritta en sväng, men icke. Han var trött och det var soffan som gällde.

Jag hade fruktansvärt ont av min hälsporre, men det var ändå skönt att komma ut en sväng med pållan. Klarade oss utan regn i alla fall - men miljoner med knott.

Var klar i stallet vid 22-snåret och pållarna blev då nattade. För oss var det lite ost och vin som gällde framför TV och så stönade vi ikapp över krämporna i kroppen *fniss*. Lite lätt tävling om vem som var tröttast... ;-).

I morgon ska vi i alla fall få upp fläkten och fläktskåpet är det tänkt. Så håll tummarna om att NÅGOT går som det ska i alla fall.

Vår nya fläkt...



Under hela vårt slit med köket under em-kvällen så låg Nalle och sov på mittt skrivbord - som vanligt ;-)



Sicket bra liv denna kisse har ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

RSS 2.0