10/8 Lördag - Inte vad jag tänkt mig...

 Dagen började bra. Ut med pållarna och det var i alla fall uppehåll. Fixade iordning frukost som intogs uppe på altanen och efter att vi slappat klart ås fixade jag iordning mig själv. Tussan verkade må bra och var uppe och käkade och drack vatten. Men valde att lägga sig i sin låda. T och jag bestämde oss för att i skulle åka iväg till Byggmax och köpa bärlinor och lite annat virke till pållarnas vindskydd. När det var dags att åka iväg så kollade jag till Tussan - då såg jag att hon höll på att föda en tredje kattunge. Kollade igen efter några minuter eftersom jag tyckte det såg lite skumt ut. Och mycket riktigt... det såg ut som om bebisen satt fast - det var bara halva kattungen ute. Jag hämtade T och så kollade vi lite noggrannare - Tussan försökte krysta ut bebisen, men inget hände. Vi försökte då hjälpa till - bebisen var uppenbarligen död - drog i den itakt med Tussans krystningar. Gick inte att rubba bebisen. Bara en sak att göra - fram med telefonen och så ringde jag Djursjukhuset i stan. Efter konsultation med veterinär så var det bara att stoppa in Tussan i en kattbur och så full fart in till Djursjukhuset - vi var inne på 15 min och fick komma in på en gång.
 
Precis som jag misstänkte så var Tussan illa ute. Efter blodprov och undersökning så visade det sig att Tussan var rejält uttorkad och rätt smärtpåverkad. Hon hade fortfarande ordentliga krystvärkar, men det hände ingenting. Det var värre än bara svaga krystvärkar. Tussan röntgades och det visade sig att bebisen - som förmodligen varit död sedan igår, satt fast med huvudet i hennes bäcken. Det var därför det inte gick att bara dra ut ungen. Återstod operation alltså!
 
Eftersom Tussan inte är försäkrad så ville vi veta vad det hela skulle kosta. Veterinären räknade och det visade sig att slutsumman hamnade på närmare 10.000 kr!!!! - och det var ifall operationen gick bra och katten inte behövde åka hem direkt efteråt.
 
Det är bara att inse att det finns en gräns för hur mycket pengar vi har råd att lägga på en gammal katt. Tussan är 13 år och var i uselt skick. Veterinären kunde inte lova att hon skulle klara operationen över huvud taget. Alltså beslutade jag att Tussan då får somna in. Hur ledsen jag än blev - men vi hade inte råd med den summan. Veterinären förstod till fullo. Dock ville han göra en chansning, och det var att ge Tussan lugnande och smärtstillande för att sedan med ett verktyg få ut huvudet utifrån. Om veterinären inte skulle lyckas med detta så skulle Tussan få somna in. Jag sa farväl till min kisse och och så satte vi oss i väntrummet för att vänta. Jag var övertygad om att jag skulle med mig en död kisse hem, men efter en stund kom veterinären ut med ett leende på läpparna. Han hade lyckats att få ut alla delar på den döda kattungen, plus efterbörden. Kattungen var stor och så var huvudet lite missbildad. Inte alls konstigt att det hade fastnat. Tussan var vaken och så mycket piggare ut.
 
Oerhört lättad fick jag alltså med mig Tussan hem och så blev vi "bara" 4000 kr fattigare. Djursjukhuset har precis öppnat i stan och jag är väldigt glad över det. I annat fall hade det blivit en tur till Strömsholm och den resan hade nog inte Tussan klarat - och så hade det blivit ännu dyrare.
 
För att Tussan snabbt ska återhämta sig så shoppade vi med speciellt dietfoder. Jag fick också recept på antibiotika och Metacam - som är antiinflammatoriskt och smärtlindring. Medicinen ska underlätta läkningen av Tussans livmoder så hon inte får livmoderinflammation.
 
Vi åkte hem direkt med Tussan och hon fick vakna till ordentligt i lugn och ro under tiden som T och jag for iväg till Apoteket på Marieberg. Där löste jag ut medicinen och innan vi sedan for hemåt blev det ett besök på systembolaget och jag shoppade med en flaska vitt vin till kvällens kräftor. T föredrog öl ;-).
 
Så var det full fart hemåt. Tussan var pigg och ville inte alls ligga och vila. Öppnade en burk med mirakelmaten
 
 
Tussan käkade upp all mat och var mycket piggare - tack och lov! Lycklig matte!
 
 
 
Dagen kast mellan hopp och förtvivlan var inte alls vad jag planerat för dagen. Istället för virke till vindskyddet blev det ett akutbesök till Djursjukhuset - Nu håller vi tummarna att Tussan återhämtar sig fullt ut. Några mer kittisar ska hon inte ha i framtiden!
 
Jag kände mig helt mentalt slut resten av em. Tog mig ut till stallet och fixade ordning stallsysslorna. Passade sedan på att städa övervåningen - hela huset är i behov av städning - men orkade bara med övervåningen idag.
 
Vid 18-snåret var det i alla fall dags att käka lite. Varsin liten ostpaj, lite vitlöksbröd, 1 kg jumbokräftor och 1 flaska vitt vin - det smakade mycket bra! Resten av kvällen tog vi det lugnt och jag utövade soffhäng framför TV:n med en sovandes Tussan i knät. Vid 21:30 blev det en sista vända ut till stallet då jag plockade in pållarna och serverade dem kvällsmaten. Snabb koll av pållarna också så allt var bra med dem. Resten av kvällen kommer tillbringas i soffan.
 
Så var den här kaotiska dagen äntligen slut!
 
/Lizzie 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0