24/3 Söndag - Små vårtecken...

 Denna söndag visade sig bli en strålande marsdag. Framåt em så blev det också varmare än vad det var igår. Den starka solen avslöjade obönhörligt att alla mina fönster är i STORT behov av tvättning - det får dock vänta till en annan dag. Att putsa alla fönster på mitt hus är ett projekt för sig och man får ta ett rum i taget...
 
När jag släppte ut pållarna i morse så var det -8 grader så det var vintertäcke på Oktawia som vanligt. Jag tog det lite lugnt med frukost framför morgon-TV innan jag satte lite fart på mig själv. Efter gårdagens garderobsröjning så hade jag en del tvätt. Ett gäng med jackor som ska sparas, men som behövde fräschas upp efter att ha legat nerknölade på golvet. Alltså fick tvättmaskinen jobba på i princip hela dagen. Jag började dagen med att fixa stallet först. Skönt att få det avklarat - för sedan så väntade undervåningen och huset. Päls överallt är ordet. Det verkar som om hundar och katterna släpper all päls samtidigt ;-).
Som vanligt är det plocket och damningen som tar mest tid vid städning, så även idag. Med med lite avbrott för mat och kaffe så tog sig städningen stadigt framå. När jag var ute och gav pållarna sitt lunchhö passade jag på att ta av Oktawia täcket. Temperaturen hade krypit upp till plusgrader och jag tänkte damen kunde må bra av att lufta pälsen lite. När jag sedan på em gick ut för att sätta mig i solen med en kopp kaffe så upptäckte jag att det var +20 grader i solen. Tog med mig kameran för att se om man kunde få några fina bilder...
 
Fina och fina... Oktawia stod och solade och verkade måttligt intresserad av matte - ett äkta hästök ser hon mest ut som ;-). Dock är detta ett första vårtecken... Inget vintertäcke på pållan :-)
 
 
 
Att fota Bianca är ju ett kapitel för sig. Ponnyn är hur sällskapssjuk som helst och rusar alltid fram när man visar sig i hagen. Helst ska hon dessutom stoppa upp mulen i kameralinsen - en äkta linslus kanske ;-)
 
 
Utmed logväggen hittade jag Tyson som också låg och solade - alla uppskattade solen och värmen som behagade dyka upp så här på söndag em.
 
 
Jag tillbringade en stund i den sköna solen och fika lite. Skönt att vara ute lite innan jag fortsatte med städningen. Jag har inte städat på två veckor och i fällningstiden så var det bara tvunget att få röja idag. Jag dammsög golven, men sedan var jag tvungen att ge mig ut igen. Den här gången fick det bli lite motion av Oktawia. Jag ville inte behöva ge mig ut och jobba damen i värsta kylan och det blir kallt fort när solen går ner. Framåt 16-snåret fick det bli ett pass med tömkörning och jag hämtade varma hästar från hagen. Det tog en stund att borsta Oktawia för hon har börjat fälla nu och släppte rejält med päls. Men till sist var borstningen avklarad och tömkörningsutrustningen åkte på. Eftersom hon blev vaccinerad i fredags fick det bli ett pass med skrittjobb. Nu bor ju jag på en kulle och vandra upp och ner för kullen (vägen går runt huset som ett långt fyrkantsspår) blev det rejält med motion för både mig och Oktawia. Vi tränade även på att göra halt mitt i nedförsbacke och så backa - bra övning för rumpmusklerna och pållan gjorde det bra. Klev ordentligt bakåt och lyfte fötterna - alltså inget släpande. Med tanke på att damen brunstar och hon lyssnade efter allt som hände runtomkring oss, så skötte hon sig riktigt bra. Jobbade också på lite 8-volt nere på min vändplan så det inte bara skulle bli tömkörning raktfram. Som avslutning skrittade vi upp till brevlådan och tillbaka - Oktawia undvek alla vattenpölar smidigt och duktigt ;-). När vi var nästan tillbaka till min går så fick grannens kusar syn på oss och en av dem började med vild dans i hagen *läs full galopp och bocksprång*. Oktawia tog tillfället i akt att skicka upp svansen rakt upp, bli 2,5 hög och steppa fram lite snyggt. Inte så uppskattat av matte som hängde i tömmarna. Jag samlade snabbt in tömmarna när jag märkte att damen inte längre var kontaktbar. Tänkte att jag stilla och lugnt leder hem damen. Sprallande kusar i en hage ska hon klara av. Visade sig att Oktawia i en kombination av stallmodighet och vårkänslor inte alls tänkte ta det lugn och jag fick skrika efter T. Som tur var hörde T mig och undrade vad som var på gång. Jag sa åt honom att jag omgående behövde hjälp för Oktawia var helt stirrig och att han fick rappa på lite eftersom hon var färdig att flyga i luften vilken sekund som helst. Att försöka håll en 600 kg stark kuse - det är inte helt enkelt! T skyndade sig fram och genom att leda pållan på var sin sida fick vi henne att röra sig framåt - samtidigt som hon lät som en totalt livsfarlig drake ;-). När vi väl kom upp på gårdsplanen så hade Oktawia lugnat ner sig och blev sitt vanliga sävliga jag ;-). Damen behövde testa sina nerver - eller nåt *fniss*.
 
När Oktawia var ompysslad blev hon placerad i sin box en stund, för innan det dags att få komma ut i hagen och käka hö, var det dags för Bianca att bli borstad. Fram med piggborsten och så var det bara att börja slita... Bianca fäller rejält och ju mer jag borstade desto mer päls lossnade. Jag tog till sist fram en raka jag har och drog av lös päls. Kändes som om halva ponnyn till sist låg på golvet - syntes dock inte på Biancas tjocka päls att jag fått loss en massa päls ;-). Detta är också ett säkert vårtecken... shettis som fäller...
 
 
Men skönt tyckte Bianca att det var och efter pysselstunden blev det hagen och det väntade höt. Jag fixade klart i stallet, och så var det full fart in i huset. Under tiden som jag pysslat med Bianca så hade T börjat med maten - curryfisk - smakade hur gått som helst! Efter middagen så for T och Lexi vidare till lägenheten och jag städade klart. Hade toa och badrum kvar att fixa innan jag moppade golven. Kändes riktigt bra att få rent och snyggt i huset. Återstår att se hur länge det håller i sig - 4 långhåriga katter lämnar sina spår ;-).
 
Kvar att göra var att fixa stryktvätten - hann en bit på väg innan det var dags att plocka in pållarna för kvällen och parkera mig framför TV en stund. Nu när det är klart med städning och pyssel i huset och pållarna är inplockade och serverade kvällsmaten får det bli Brottet på Kanal1 som avslutar min dag.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0