11/8 Måndag igen...

Nu är man inne på sin andra vecka efter semester - och man är i full gång ;-) . Full fart på jobbet som vanligt.

När maken kom och hämtade mig så åkte vi iväg till Spiscenter för att höra vad de tar för att renovera vår gjutjärnskaminen.

Än så länge ser den ut så här:



Lite lösa delar och framför allt så saknas det eldfasta teglet. Dock verkar det som om alla små pinaler finns kvar och det är ju kul att kunna få ihop en gammal kamin med originaldelar.

Killen på Spiscenter hade en precis likadan som vår kamin, men modellen större. Vår är en Mikado 81, och han hade en Mikado 82 som är lite högre än vår.

Hur som helst, vi fick frågan om vi inte kunde göra renoveringen själv!! Klar vi kan, var var vårt svar - men hur gör man?? Fick förklaring på hur man gjuter inne i kaminen, hur man tätar den osv. Man använder skorstensmurbruk och gjuter med, kostar 700 kr för en säck - men det är ju ändå billigt jämfört med vad det kostar att lämna bort kaminen och få den fixad. Ringde till en firma idag - de skulle ha 3500 kr PLUS moms.... det har vi inte råd med - alla pengar vi har går till skorstenslagningen. Förhoppningsvis så tjänar vi in investeringen genom minskade elräkningar på några år ialla fall.

Jag har idag också ringt och bokat in  besiktning av skorstenen. Höll på att svimma när jag fick reda på priset... 1 950 kr för att provtrycka och besiktiga 2 rök kanaler. Vill vi även ha ventilationskanalen besiktad går det på 500 kr till. Dock är det inget krav så vi skippar det.

Om vår kamin inte är klar, så måste vi ha en tilläggsbesiktning av kaminen, då går det på ytterligare 500-1000 kr...

Så vi har besiktning inbokad till den 29/8 - är kaminen inte klar och på plats då så var det bara att ändra datum på besiktningen. Nåja, vi har två helger på så sätter maken fart så tror jag inte det tar så lång tid. Han blev lite peppad när vi fick en bra förklaring på hur man ska göra :-)

På kvällen så blev det faktiskt fint väder. Var ute på en ridtur med Oktawia i 50 min och solen sken hela tiden. Red ner till grusgropen och klättrade uppför en gång. Det fick räcka för den här gången - det är 2,5 sedan jag red sist. Skrittpassen var längre idag än sist också för att hon inte skulle ta ut sig. Oktawia gick bra, tränade skänkelvikning och hon svarade jättebra för skänkeln. Var inte tung i handen, utan mjuk och fin. Dock var hon lite mer tittig än sist, men det är nog för att det var ett tag sedan vi var ute. Klarade av att gå förbi traktor med släp och grannens bullrande sädesfläkt utan problem i alla fall. Maken var med på sin järnhäst och idag så höll han sig bakom oss och skramlade hela tiden. Oktawia stannade 2 ggr och tyckte att han skulle vara först, men  hon gick framåt när jag manade på. Måste hålla igång henne nu under hösten så vi slipper ha husse med på släp varje gång vi ska ge oss ut ;-).

Eftersom det var hyfsat ljummet i luften och uppehåll fick hästarna vara ute över natten. Mat i hagen och pållarna var nöjda.

På torsdag ska vi ju iväg på tömkörningsträning - det ska bli spännande och se hur det kommer funka!

Har nu kollat på CSI NY och nu är det dags att förpassa sig till sängen så man är redo att möta en ny dag i morgon :-D

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0