30/11 Tisdag - Kyla...

-12 grader hade jag i morse... det är lite kallt faktiskt... Funkade bra att gå till bussen, mina luftrar tycker att nuvarande kyla är rätt OK att promenera i. Däremot så är det tufft för fötterna när man väntar på bussen. Läderstövlar och ullstrumpor räcker en stund, men var lite halvkall om fossingarna när väl bussen kom...

Annars så har det varit varckert vinterväder idag. På lunchen blev det en cykeltur upp till Synoptik för linskoll och beställning av nya linser. Cykelturen funkade också bra i kylan...

När arbetsdagen var slut så fick jag skjuts hem av T som hjälpte mig lite med kaminen inför sotarens besök i morgon. Blev en snabb kopp kaffe också innan han var tvungen att fara hem till lägenheten och sina kissar. Själv hoppade jag i stallkläder och tog mig ut i stallet för att fixa stallsysslorna. Var klar med mockningen lagom till det att M1 och P kom.

Pållarna var duktiga och kom in i stallet av själva när stalldörren öppnades och mat hälldes upp i krubborna, lättlurade djur ;-)

Oktawia blev snabbt iordninggjord i kylan. Det är tufft nu att vara människa i mitt stall nu. Hästarna klarar sig bra i kylan, bara Oktawia har rejält med täcke på sig ;-). Men det är värre för oss människor, framför allt om händerna. De är ju helt omöjligt att försöka göra iordning en häst för en ridtur och vantar på sig. så vantarna får ligga på elementet i sadelkammaren och så får man gå in och stoppa sina sönderfrusna tassar i de uppvärmda vantarna mellan jämna mellanrum ;-).

Till sist så var pållan klar för en tur till ridhuset och vi åkte iväg.

Idag var det lite lugnare i ridhuset än i går. Så jag tror M1 kunde koncentrera sig bra under ridpasset. Vi som stod på läktaren tyckte i alla fall att ridpasset såg himla trevligt ut. Och pållan verkade jobba på utan allt för stora protester ;-). Övergångar och galoppjobb stod det på schemat idag och det verkade funka bra vad vi kunde se i alla fall ;-).

Något jag är väldigt glad över är ridhuset är uppvärmt så man behöver inte stå och frysa arslet av sig - inte helt felD. äremot så kändes det som om det möjligen var ännu kallare i ridhuset när vi klev ut ur det, än när vi klev in i det. Väl hemma var det full fart med att ta hand om pållan och så se till att de kvällsmat och nytt vatten.

Själv förpassade jag min nu rätt frusna kropp in i stugvärmen. Värmde glögg och så blev det House på 4:an. Nu ska jag kolla på nyheter och sedan blir det en närmare titt på kudden.

Det var allt för idag!

/Lizzie


29/11 Måndag - Fullt ös

Här vilar inga lagrar... 16-bussen hem och sedan var det fullt ös! Hemma 16.40. Pållarna fick käka sitt em-hö inne och själv satta jag full fart. På med stallkläder och så käkade jag lite snabbt lite fil och müsli.

Kl 17.15 var det dags för M1 att komma, idag gällde det att vara inne på ÖFK kl 18 eftersom jag skulle vara med på ett möte då. M1 skulle åka direkt från sitt jobb, men beroende på vägl så kunde det ju hända att hon blev lite sen. Jag började med att sopa fram bilen under snön, sedan ut till stallet. Jag började fixa med Oktawia så det var tränsning och benskydd kvar när M1 kom. Hon fixade reste och jag gav mig i kast med att haka på trailern på bilen. Nackdelen med snö, kyla och mörker är ju allt blir så förbannat tungjobbat. Man är ju klädd som en michelingubbe för att inte frysa, vilket gör att man är osmidigare än osmidigast. Naturligtvis så hamnade jag lite snett med bilen när jag skulle haka på trailern, och det gick ju inte att rubba trailern. Så det blev några vändor som jag fick hoppa ur bilen för att kolla om jag lyckats träffa rätt. Precis vad man vill göra när man är klädd som en michelingubbe. Till sist var trailen på plats och vi kunde stoppa in Oktawia i den och fara in till ÖFK. Väl framme så mötte P upp och M1 och P klarade sig själva. Alltså pep jag iväg till mötet.

Mötet tog inte så lång tid så jag hann se M1 rida lite grann. Det såg bra ut och pållan hade skött sig bra idag. Så när de var klara var det bara att packa in pållan i trailern  och åka hemåt. Pållan blev av med utrustningen, men fick behålla fleece och ulltäcket så det skulle suga upp svetten ordentligt.

Damen blev placerad i sin box och sitt kvarvarande em-hö. Jag tog itu med mockningen av Biancas box för hon hade hunnit käka upp sitt em hö. Fast egentligen ville Bianca mycket hellre att jag skulle stå och gosa med henne istället för att mocka, men en liten omgång med borsten blev det i alla fall.

Fortsatte sedan med mockning av Oktawias box, fyllde på med rent spån. Skiftade täcken på Oktawia då hon nu var torr från svetten. Fixade hö, fyllde på vatten, stallgången sopades. Mockade ur trailern, eller rättare sagt - hackade loss frysta lortar...
Hade fortfarande problem med att stänga bakluckan pga isbildning i gångjärnen, efter lite värmning så funkade det bättre. Tog ju lite tid bara... Fixade mat till stallkatten och gjorde rent sandlådan. Till sist så var det bara kvar att ge hästarna sitt kvällshö och kraftfoder. Äntligen klar med allt och dags för mig att ta kväll, och jag hann till och med in för att CSI från början. Skönt med soffhäng en timme framför TV:n för att gå ner i varv efter en kväll som denna.

Efter CSI så är det sängen som väntar - ska ju orka med morgondagen också ;-)

/Lizzie


28/11 Söndag - Första advent

Hur trevligt är det att vakna av att nordanvinden tjuter runt hörnen runt huset... inte trevligt alls. Och när man stoppade lilla fossingen utanför det varma täcket för att försöka ta sig ur sängen, då åkte fossingen snabbt tillbaka under täcket! Ingen sommarvärme i rummet om man säger så... jag drog täcket över huvudet och snoozade eVarn stund.

Till sist var jag i alla fall tvungen att kravla mig ur sängen och ut i snöstormen för att ge pållarna frukost. Idag fick de stå inne och käka!! Förpassade mig själv sedan snabbt tillbaka in i huset och kröp upp i soffan under en filt för att kolla lite på Nyhetsmorgon under tiden som jag käkade frukost. Lagom start på en dag som denna.

Var till sist tvungen att sätta fart, hann ju inte pynta klart igår så det var bara att fortsätta idag. Ner med gardinerna i köket och så fram med julgardinerna.

Pållarna blev utsläppta så småningom, de verkade inte bekymra sig om stormen, utan hade mest spring i benen och passade på att bralla loss i snön. Nåja, tur att snön roar nån i alla fall.

T kom farandes i snöyran och det vi pysslade med under fm var att hänga upp ett par tavlor i hallen åt mig. Plocka undan lite prylar som skulle in i garderoben - fick undan det sista pryttlarna efter in köksrenovering. Skönt att få rena golvytor i vardagsrummet... dags liksom ;-).

Under tiden som jag försökte bringa ordning i mitt hem, så passade Nalle på att ha skrivbordshäng... mitt i röran som vanligt ;-)Nalle tyckte inte det var speceillt trevligt väder ute idag, utan slappa på mitt skrivbord var ett mycket bättre alternativ ;-).

T hade varit snäll och shoppat med 2 st adventstjärnor åt mig eftersom 2 st adventsljusstakar var trasiga. Bestämde mig för att stjärnor var bättre i vardagsrumsfönstret än stakar då jag har lite väl smala fönsterbräder. Orkade inte hålla på och krångla med blommor osv.

Blev jättebra med stjärnor i vardagsrummet, jag fick också upp julgardiner i köket - börjar bli lite stämning :-).

Bjöd T på lunch - risgrynsgröt - det ska man käka en dag som dennna ;-). Efter gröt och lite kaffe så satte vi igång med att plocka fram kartongerna med julprylar som. Upp med alla prylar och T tog det han ville ha - vilket inte var så himla mycket - men så gillar han ju inte julen heller... ;-)

Till sist så blev det dags att göra sig iordning och åka in till stan. T var snäll och körde på mig eftersom han har 4-hjulsdriven bil. Med min gamla 945:a hade jag inte ens kommit av gården utan att köra fast. Har kommit en del snö, men framför allt så är det snödrivorna som är det stora problemet. Börjar bli LITE trött på nordanvinden nu....

Vi åkte iväg till stan för att vara ute i god tid. Tog ett tag innan vi hittade en parkeringsplats, men vi kom till prisudelningen i god tid.

Kändes helt jättekonstigt att jag skulle vara med i prisutdelningen för en dokumentär fotograferings tävlingen - EVIN!!!

Det var en hel del folk på plats trots snöovädret och först kände jag inte igen någon, men det visade sig att en av de som vann första pris i en av klasserna, var med på samma fotokurs som jag nu i höstas. Jättekul :-D

Jag hade ingen aning av vilken av mina bilder som blivit nominerad eller i vilken klass. Det visade sig till sist att det var bilden över Tysslingetrakten i klassen "Natur" som blivit nominerad. Jag fick ett hedersomnämnande för min bild och fick en jättefin bok.

Är så himla nöjd och jättestolt :-)Här finns en länk till alla vinnarna. På sidan finns också en länk till bildspel över de nominerade bilderna.

http://na.se/nyheter/2.2212/1.1023830-bildspel-vinnarna-i-fototavlingen-evin

Innan vi åkte hem i snöyran så blev det ett besök på Ö&B där det fanns lite smått och gott. Sedan så körde T hem mig. Grävevägen var inte ett dugg kul - hur mycket snö som helst och rejäla drivor på vägsträckan hemåt.

Väl hemma så fixade jag käk åt mig, meddelade några vänner hur det gått på prisutdelningen :-). Kvar att göra nu var att ta tag  i stallet. Hur kallt som helst och inte helt enkelt att mocka frysta bajskottar ;-). Var inte helt enkelt att klätta upp på höloftet eftersom man såg ut som en michelingubbe och var ungefär lika smidig som ett kylskåp. Men mat till pållarna måste ju fixas... När jag var klar med allt i stallet så plockade jag in pållarna, så fick de komma in och slippa blåsten. Lite hö och ljummet vatten så var de nöjda.

När jag ändå var ute så passade jag på att skotta lite snö, nu hade det slutat snöa, men blåste fortfarande. Snön hade drivit runt köksingången, så det var jättemycket snö runt trappan. Det var snart bortskottat och även framför stalldörren så skottade jag rent lite. Det var tyvärr inte lika lätt snö som härom kvällen. Resten av gården fick alltså vara och så inväntade jag plogningshjälp från grannen :-). Den kom lite senare på kvällen.

När jag var klar med skottningen så var det dags att gå in. Lillan frös och ville inte vara ute en sekund till. Hon förpassade sig soffan snabbare än blixten ;-) Jag hann pyssla lite till inne. Fixade iordning en adventsljusstake till kontoret. Lite småpyssel med julprylarna, men det är ingen brådska att få ut tomtar just nu.

Kom istället på en annan sak jag var tvungen att göra... fixa räkningarna - det hade jag totalt förträngt. Bara att sätta sig och ta itu med den saken, och det gick rätt fort. Jag hann också göra lite nytta innan det var dags att parkera sig framför Beck-filmen - hade en liten omgång med stryktvätt som nu fixade snabbt. Skönt att få undan saker och ting :)

Alltså händer det inget mer idag. Pållarna är kvällsmatade och när filmen är slut så ska jag förpassa mig själv till sängen.

/Lizzie


27/11 Lördag - Försök till städning

Efter att pållarna blivit utsläppta och sedan softat en stund med dator, TV och frukost. Efter frukostmyset så blev det rivstart med att sätta igång adventsstädningen.

Började på övervåningen med att damma och torka ur fönstrena. Fortsatte med vardagsrummet och plockade lite i köket.

Sedan kom T och hämtade mig. Det blev en tur till stan, först Granngården och jag shoppade hästmat. Vi fortsatte till Elgiganten där T skulle shoppa nåt TV-spel och jag gick in till servicedelen för att byta ut min nyinköpta kaffebryggare. Den strejkade nämligen i morse!!! Inga problem, fick med mig en ny hem och förhoppningsvis kommer den funka bättre.

Vi gjorde även ett besök på Ikea där jag köpte skruvar till ett par vitrindörrar. Köpte också även värmeljus, kommer ju gå åt den här årssitden.

På vägen hem så åkte vi förbi kyrkan och ljus tändes på gravarna och så äntligen hem igen. Typ halva dagen försvann, så mycket mer städning hann jag inte med. T hjälpte mig att skruva vitrindörrarna på plats. Fick även igång lyset i skåpet :-).

För övrigt så hann jag inte med så mycket mer. Under tiden som jag fixade mat så kollade T igenom några adventsstakar åt mig, tyvärr så var 2 st trasig, så vardagsrummet får vänta ett tag med adventpynt. Efter maten så var det dags att packa ur spånet ur trailern. Det tog en stund, balarna var svintunga!! Jag hade ju inte hunnit mocka boxarna, så det blev gjort i raketfart.

Och så blev det dags att försöka fixa adventsgranen... men det var inte helt lätt att hitta hålet i backen i mörkret... så det var bara att ge upp. Får göra ett nytt försök i morgon...

M1 och P kom vid 17.30 och pållan blev iordninggjord för ett litet dressyrpass i ridhuset. Lite problem var det för pållan frös. Hon frös inte när jag tog in dem, men Oktawia drog i sig drygt en halv hink vatten - för kallt vatten??

Tog på damen dubbla filtar när vi åkte, fleece i botten och en tjock ullfilt överst. Och så var vi i gamla ridhuset - varmt! Då blev det lugn med frysningen  ;-).

Pållan var lite motvillig i början av ridpasset, men sedan så skötte hon sig bra. Tog väl en stund att värma upp de kalla musklerna...

Det var i alla fall svinhalt på stora vägen så det blev till att köra sakta, men kom hem ordentligt.

Var klar med pållan och prylar strax innan kl 20. Pållarna fick lite hö att mumsa på, så kommer kvällsmaten senare. Jag själv fixade iordning lite vinglögg och pepparkakor med mögelost på. Lite adventsmums måste man ju ha en lördagkväll ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


26/11 Fredag - Shopping...

Äntligen fredag och dessutom lönefredag :-). Stämplade ut vid 12 och em hade jag 4 semestertimmar. Känders oerhört lyxigt :-D

Åkte ut till Elgiganten och löste ut min nya kaffebryttare. Den jag köpte på Mediamarkt gick ju sönder, har väntat på att samma sort skulle komma tillbaka på rea, men icke. Istället hittade jag den på Elgiganten till ett kanonpris. Efter besöket Elgiganten så var det full fart hemåt.

Tog inte lång tid att packa upp kaffebryggaren och få igång den. Äntligen tillgång till gott kaffe ;-)

 

Hemma käkade jag lunch och drack sedan mitt goda kaffe. Efter vilopausen tog jag itu med stallsysslorna. Kändes verkligen lyxigt att kunna mocka och fixa allt i stallet i dagsljus en vardag så här slutet i november.

När jag var med stallet så hann jag börja förbereda lite inför adventsstädningen i morgon i väntan på att T skulle dyka upp efter att slutat sitt jobb.

T kom vid  strax efter 16-snåret, släpet hakades på - nu var det dags för shopping! Flrst  vi for ut till Maskintjänst och ett gäng spånbalar shoppades och stoppades in i trailern, snabbt avklarat och vi for vidare. Nästa stop blev Plantaget och där fanns det massor av fint julpynt att shoppa. Dock var jag ute efter en adventsgran och efter lite väljande så blev det en som vi släpade med till kassan. Självklart var jag tvungen att välja en gran som var astung, men till sist hade den också blivit placerad i trailern.

Ett stenkast från Plantagen ligger ju Maxi och Systembolaget så det blev mitt nästa stopp. Det var lite svårt att hitta parkering där det gick att ställa både bil och trailer. Om man säger så här... typ hela stan befann sig inne på Maxi :-O.

Först ett besök till bolaget och ut kom jag med med en box vin glögg och en flaska DC, ett asgott shirazvin. Hade också beställt 2 flaskor Yellow tail, men får allt vänta 1 vecka innan jag får hem det - beställningsvara nämligen. 

Först tänkte jag skippa besöket på Maxi, men behövde fylla på förråden lite... Mycket fok var det :-O - och kön till kassan ska vi inte tala om. Köade säkert 30 min innan det var min tur att betala - man var lite trött då ;-).

Så min lilla shoppingtur tog 4,5 timme innan jag var hemma igen. T åkte hem till lägenheten så han släppt av mig och mina prylar. Spånet fick vara kvar i trailern tills i morgon, behöver vara ljust så jag ser vart jag ska packa av det. 

När jag packat upp maten så blev det soffan med lite varm glögg och ett par Nyåkers pepparkakor med mögelost på - det var mycket mumsigt och varm blev jag också ;-).

Till sist så var jag tvungen att ta mig ut i kylan igen för att ta in pållarna och ge dem kvällsmat. Hyfsat kallt är det -8 grader *burr*.

Nu blir det Mord i sinnet på TV4+ och sedan är det dags för sängen.

Alltså blir det inte roligare än så här idag,

/Lizzie 


25/11 Torsdag - Ridhuset

Idag fanns det hopp om en tur till ridhuset. När jag kom hem så ringde jag och kollade med grannen, jodå - det skulle plogas bara gubben kom hem ;-). Meddelade M1 att hon inte behövde komma förrän efter 19-snåret.

Jag käkade lite mat och sedan satte jag fart. Först fixade jag mockning och hästmaten. Tog in pållarna så allt var klart i stallet.

Utrustade mig sedan med snösläden och så började jag skyffla snö. Min bil stod mitt i en snödriva... hade drivit igen runt hela bilen ;-). Alltså bara att börja skyffla. Som tur var så var snön puderlätt... skottade av runt bilen, sopade av bilen, fortsatte sedan med att skotta nerför backen så jag skulle ta mig ner till trailern. Det räckte med att skotta två "hjulspår" så bilen skulle kunna rulla ner. Runt trailern fick jag däremot skotta bort nästan 2 dm snö + de drivor som fanns på vissa ställen. När jag var nästan klar kom M1 och P så de fixade iordning pållan under tiden som jag fixade klart med snön och sedan fick bilen att röra sig ner till trailer - utan att köra fast ;-). Inga problem att få på trailern och klart för att åka.

Grannen hade hunnit ploga gatan, kunde ju inte fortsätta med min väg eftersom trailern stod i vägen och upp vid huset stod ju bilen ivägen.

Vi kom alltså iväg till ridhuset utan problem - kändes bra... två hemmakvällar räcker liksom ;-).

Väl i ridhuset var det lite rörgit till att börja med - inte all som har koll på ridhusreglerna om man säger så. Vissa ryttare skulle dessutom behöva titta framåt istället för att sitta och glo på sina händer.... *harkel*

M1 jobbade på så gott det gick i röran. På slutet blev det lite färre ekipage och det gick bra att träna på övergångar. Pållan tyckte det var jobbigt, men kämpade på.

När vi kom ut ur ridhuset hade kylan slagit till och det blev full fart hemåt. Eller full fart och full fart... körfältet hemåt hade drivit igen rätt bra så det gick inte direkt att köra så himla fort... men hem kom vi.

När vi kom hem så hade snälla grannen plogat klart även min uppfart, stallplan, gårdplan och nerfarten. Och tänk!! Det gick skitbra att köra ända upp på kullen med bil och släp. Jätteskönt eftersom det nu var snorkallt ute.

Pållan blev snabbt fixad och kvällsmaten serverade. Nu håller jag på att försöka värma upp min totalt sönderfrusna kropp med lite glögg innan jag tar en närmare titt på kudden.

Det var allt för idag!

/Lizzie

24/11 Onsdag - Trevlig överraskning!

På min lunch idag så kollade jag av min privata mail. Det hade kommit ett mail som jag läste om och om igen. Hade ändå svårt att fatta vad som stod där....

"Hej och grattis!

Ni är nominerade till pris i årets upplaga av EVIN.

Prisutdelning sker söndagen den 28/11 *censcur* museum."

Om jag inte hade befunnit mig på jobbet så hade jag nog hoppat upp och skrikigt rakt ut!!!! Bland alla som skickat in bilder till EVIN-tävlingen så var jag alltså bland de 15 stycken nominerade till pris. I vilka klasser har jag ingen aning om, men jag är nominerad och dessutom klassad som FOTOGRAF :-O

Kunde bara inte tro att det var sant, men upptäckte att nomineringen också stod både i dagens lokala tidning och på deras hemsida.

Herregud - Prisutdelning!!! *tar mig för pannan*

Jag kommer knappt ihåg vilka bilder det var jag skickade in till tävlingen, men tror det är 7 st i alla fall i lite olika klasser. Kommer vara hysteriskt nervös resten av veckan, hur ska jag överleva detta!!! De övriga nominerade är väldigt duktiga fotografer *harkel*. Vinner jag inget pris så kommer jag leva VÄLDIGT länge på att jag blivit nominerad!! :-D

Har levt i ett lyckarus hela em och kvällen. Kommer nog sitta i ett tag *fniss*.

Annars så har nordanvinden blåsa smådjävlar och det var bambi på hal is att ta sig hem från busshållplatsen. Snövallar och snörök över Grävevägen och vår gata. Bara att inse - det blir ingen tur till ÖFK i dag heller.

Fixade klart stallet direkt efter maten och kollade ifall pållarna ville in - och det ville de. Inte bara jag som är trött på blåsten... ;-)

Är ju inte van att ha 2 st hemmakvällar på raken och börjar bli lite rastlös... har småpysslat inne, och så fixade jag lite jobb åt Gränsbrytning. Eftersom jag hade tid över så behövde jag inte vänta till helgen med att hinna göra det.

Nu är det i alla fall dags att gå ut och ge pållarna kvällsmat och sedan ska jag se om det finns något att titta på under en stunds soffhäng. I annat fall blir det datorn och lite slösurfning.

Det var allt för idag!

/Lizzie

23/11 Tisdag - Snökaos...

Snökaoset fortsatte även idag. Det snöade inte så mycket, men blåste fruktansvärt :-O. Snöröken över Grävevägen var hemsk och jag hade verkligen hjärtat i halsgropen på vägen hem. Samtidigt så var det rätt skönt att åka buss och busschauffören höll moderat tempo. Snöröken och nordanvinden polerade ju hela vägbanan. Även grusvägen hem var svinhal och det tog 20 min att gå hem istället för 10 min.

Så min plan att ka in till ridhuset och rida på pållan, den la jag totalt ner. Nog för att jag är extremt envis och inte ger upp i första taget, men jag är inte självmordsbenägen ;-).

Så istället blev det till att leka hemma. Tog det lite lugn en stund, käkade mat och läste tidningen Må Bra. Fixade lite inne i huset innan jag gick ut för att fixa klart i stallet. Med mig ut hade jag ett gäng sopor... det visade sig att jag nästan riskerade livet för att ta mig ner till soptunnorna. Det var verkligen bambi på hal is är bara förnamnet. Knappt jag kunde stå på benen och höll på att blåsa omkull flera gånger!! Pga att det stormade ute så plockade jag in pållarna när jag mockat klart och gav dem lite mer hö att tugga på. De frös inte, men vinden dundrar och de blir trötta i huvudet - och vem blir inte det!

När jag var klar med pållarna så gick jag in i huset och fortsatte att göra lite nytta. Tvättade ju i helgen, resultatet var det dags att ta rätt på - alltså den torra tvätten... ;-). Det resulterade i en hög med stryktvätt - och tänk! Jag hade energi att ta tag i den på en gång. Så ikväll fick jag allts undan all ren tvätt inklusive stryktvätten. Är ju lättare att hitta kläder  att ta på sig till jobbet om de hänger prydligt i garderoben, istället för en skrynklig hög på en stol i vardagsrummet... ;-)

Det blev en vända ut i blåsvädret till. Fick slita med mig Lillan... hon tyckte inte det var så himla lattjo ute - trots tjockt täcke... ;-). Lexi tycker ju att det är lika toppen varje gång hon får gå ut - snöstorm eller icke snöstorm ;-)

Pållarna blev kvällsmatade strax innan kl 21 så jag hann in till dr House. Och mycket mer än så händer inte idag!

Det var allt för idag!

/Lizzie


22/11 Måndag - Snö...

Just idag så behövde jag ha bilen till jobbet. Då är riktigt grisväder ute, men det var bara att sopa av bilen och halka iväg till jobbet. På em så var jag iväg på ett möte på Reningsverkt, därav bilbehovet. På vägen hem så stannade jag till vid Willys och shoppade lite mat.

När jag kom hem så fixade jag påhakning av trailern på en gång. Det var lite trixit. Halkade runt med bilen innan jag kom i rätt läge och sedan höll jag aldrig på loss trailern. Till sist så hade jag fått ekipaget på rätt ställe på kullen så jag kunde vara säker på att ta oss hemifrån med hästen i trailern... ;-)

Resten av kvällen blev som vanligt. Jag käkade, sedan ut i snövädret och fixa stallet. M1 och P kom vid 19-snåret och pållan blev iordninggjord för ett pass dressyrridning på ÖFK.

Grävevägen var halkig så jag körde försiktigt. Ridpasset med M1 och Oktawia gick bra. Övningen med att rida förvänd galopp på stora mittvolten tyckte Oktawia var asjobbigt - men hon fixade det och kämpade på bra. Hon börjar bli en riktigt duktig liten pålla. Även om hon tycker det är hur jobbigt som helst och inte riktigt förstår vad hon ska göra, så är hon ambitiös och försöker. Fortfarande skulle det behövas lite mer framåtbjudning - men, men det kommer väl.

Färden hemåt gick ockås försiktigt. Det snöade i mängder - på tvären - och grävevägen var rätt moddig. Hemma så gjorde jag inte ens något försök att komma upp för backen  med bil och trailer, utan lastade ur nedanför kullen och gick upp med pållan till stallet. Trailern blev sedan avkopplad från bilen och jag fick slita rätt bra att rulla undan den från bilen... snön tog emot. Hade sedan fullt sjå att ta mig upp med bilen till huset, så det var allt tur att jag inte ens försökte med trailern på släp.

Efter att jag var klar med pållarna så var jag kall och stelfrusen. Värmde upp mig med glögg och lite datorsurf ett tag och nu är det dags att förpassa sig till sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie


21/11 Söndag - Fortsatt slit...

Slitet med att få ordning i huset fortsatte idag. Dock måste jag erkänna att gårdagens hårda arbete satte sina spår... maken till stel och ond kropp får jag leta efter. Träningsvärk i armar och ben som heter duga och stel som tusan i ryggen... Värmde upp med att springa några gånger upp och ner för trappen ;-)

T kom på fm och 3 bokhyllor förpassades ut till trailern, en resårmadrass förpassades också ut till trailern och så packade vi ner en massa annat småplock som T skulle ha med till lägenheten. Vi slet hårt - det tar längre tid att plocka ihop saker än vad man kan tro och rörigt blir det också.

Framåt sen em var i alla fall trailern full och vi åkte iväg till lägenheten och så blev det ännu mera bärande... och visp så var det total röra i lägenheten ;-). Både jag och T var mer än lovligt trötta i kroppen nu ;-)

Tillbaka till huset och ytterligare flytt av möbler i huset. Ett bord hamnade i kontoret i väntan på att T får med sig akvariet. Även en fåtöljt förpassades till kontoret - och vips har jag en läshörna ;-).

På övervåningen så plockade vi ut lite prylar som stod i gästrummet, en stol och pidestal som åkte in i sovrummet. Grävde också fram ribbotten och madrass till gästsängen och gamla TV-rummet är numera bibliotek och gästrum. Gamla gästrummet är än så länge förråd ;-).

Under tiden som vi slet i huset så låg Nalle och slappade... som vanligt på mitt skrivbord ;-)När vi var klara så var det en trött T som åkte till lägenheten för att försöka få ordning där. Jag själv fixade iordning lite mat - upptäckte att jag var helt utsvulten.

När jag var mätt och belåten så återfick jag lite kraft och det var tags att ta itu med stallet. Hade inte hunnit gjort det tidigare.

Så full fart igen och snart var mockning och hästmaten fixad. Tog in pållarna vid 19.30-tiden eftersom det var snöglopp ute, och pållarna behövde torka upp. Däremot så hann jag inte med någon motion av pållan idag - så blir det ibland... Kändes viktigt att få klart inne idag.

Resten av kvällen tillbringades med ett par timmars jobb åt Gränsbrytning. Pållarnas nattades kl 22 och nu ska jag ta och natta mig själv... hoppas stelheten och träningsvärken gett sig tills i morgon...

Det var allt för idag!

/Lizzie


20/11 Lördag - Hårt arbete...

Det blev ingen vilodag för mig idag, fast det hade jag i och för sig inte heller planerat. Utan planen för dagen innebar rätt hårt slit... Så jag satte igång direkt efter utsläpp av pållar och frukosten.

Idag var det dags att fixa iordning mina böcker. Kände mig så pass frisk att jag kände att jag skulle orka bära upp alla romaner... Mina gamla billyhyllor har gjort sitt och dessutom så står de förnära kaminen i kontoret. Så i somras köpte jag ett gäng begangnade billyhyllor i björk som förpassades upp till gamla TV-rummet. Tanken är att förvandla detta rum till mitt "bibliotek".

Att det sedan tagit ett tag att föränkra bokhyllorna i väggen och för mig att bli frisk nog att springa upp och ner för trappan en hel dag - det är en annan sak ;-). Men idag var det så dags!!

Billyhyllor innan jag började bära, fulla med böcker och annat skräp ;-) - notera de dubbla raderna med böcker...

Även en tredje billyhylla tömdes på romaner, det var 2 hyllrader med böcker, resten ska vara kvar i mitt kontor och hyllan ska också vara kvar.

Alltså har jag tillbringat dagen med att springa upp och ner, upp och ner, hur många gånger som helst idag. Tog en paus när jag tömt en bokhylla, satte mig vid datorn en liten stund och fikade. Passade sedan på att gå ut och fixa stallet, lika bra att få det gjort innan armar och ben skulle vara helt slut av allt bärande ;-)

När stallet var klart så fortsatte jag att bära böcker... T kom framåt em och tog rätt på sina uppslagsverk och lite andra böcker som var hans. Städade också upp bland en mass annat skräp som låg i bokhyllan. En del kunde slängas, en del var Thomas och lite ville jag spara.

Bärande fortsatte och vid 17-snåret var de flesta böckerna uppe. Ser rätt bra ut, eller hur :-). Ska bara införskaffa lite DVD-filmer också ;-)Jag fixade sedan lite käk eftersom jag vid det här laget var utsvulten. T fixade sladdarna till billyhyllan som har vitrinhyllor och såg till att hyllan blev förankrad i väggen. När vi käkat tog T med sig lite prylar och åkte till lägenheten. Jag fortsatte att bära böcker och vid 19-snåret var jag äntligen klar. Fick upp alla böcker UTOM 2 st hyllplan som jag alltså får ha kvar nere i bokhyllan i kontoret. Nåja, alla böcker är nu nogrant sorterade efter bokstavsordning så det är ordning och reda.

På de 2 glashyllorna ska jag hitta nåt snyggt att ställa fram. Även dörrarna ska på, men jag hittade inte skruvarna idag...En dag med hårt slit och det kändes i benen, men jag är nöjd. Skönt att få upp böckerna till det nya "biblioteket". Har lite mer pyssel som ska ordnas i rummet, sakta, men säkert får jag ordning hemma :-)

Kände mig i alla fall förvånansvärt pigg för att ha sprungit upp och ner i trappan hela dagen. Försökte softa en stund i soffan, men var lite speedad och hade svårt att gå ner i varv. Så jag passade på att gå ut och ta in pållarna. Det snöade fortfarande och blåste, så jag tänkte att de säkert ville komma in. Och det ville de ;-). Blöta täcken hängdes upp och pållarna fick lite hö att tugga på. Resten av kvällsmaten blir serverad senare i kväll.

Jag gjorde faktiskt lite ytterligare nytta. Hade lite påslakan som var i behov av strykning, alltså åkte strykjärn och strykbräda fram. Vips så var pålakana strukna ;-). Har även tvättat en del idag, som nu hänger på tork. Alltså kommer det snart mer stryktvätt...

Nu ska jag i alla fall ta lite glögg och försöka varva ner lite framför "Kommissarie Lewis" på 9:an. Mycket annat finns inte att kolla på ikväll...

Det var allt för idag!

/Lizzie

19/11 Fredag - En trevlig dag...

Dagen började väldigt trevlig idag :-). Hann inte ens in på mitt kontor innan den första gratulationen kom från en arbetskamrat och så fortsatte det resten av dagen. Har idag fått fler gratulationer på en dag, än vad jag fått under mitt tidigare liv denna dag. Har varit glad hela dagen - en liten trevlig egoboost som jag behövde :-)

Kom hem i vettig tid idag, bussen kom som den skulle. Tur var väl det för jag höll på att blåsa bort - blåste isbjörnar ute - riktigt isande nordanvind *burr*

Tog det lugnt en stund hemma, käkade lite mat och läste tidningen Hippson, innan jag gav mig ut i kylan igen och tog itu med stallsysslorna. Fick hålla stalldörren stängd för att inte nordanvinden skulle blåsa in i stallet. Då blev det inte så kallt i alla fall.

M1 och P kom vid 18.30-snåret. Oktawia fick käka lite hö en stund innan hon blev iordninggjord för lite hoppning idag och när vi kom in till ridhuset så var vi själva. Funkade alldeles utmärkt med lite hoppträning alltså.

Själva hoppövningen går ut på att få damen att svänga kontrollerat och få med sig kroppen och inte bara rusa mot hindret. Funkade riktigt bra idag. Under uppvärmningen så fick damen träna på lite förvänd galopp, jobbigt tyckte Oktawia, men kämpade på bra. Även detta funkade bra och det verkade som om Oktawia tyckte det hela var himla kul idag.

När M1 galopperad av pållan så hade damen riktigt bra framåtbjudning och visade dessutom att hon greppat detta med förvänd galopp, och galopperade ett helt varv på fyrkantsspåret i en mycket bra balanserad förvänd höger galopp. Ambitiöst värre ;-).

En mycket nöjd pilot och pålla avslutade sedan ridpasset ;-). Och riktigt duktiga var de!

Kom hem utan problem och pållarna blev omhändertagna och kvällsfodrade. Själv förpassade jag mig in i husvärmen, pratade med min syster i England en stund och nu kommer kvällen att avslutas framför Mord i Sinnet på TV4+.

Idag kommer här i alla fall en trött hälsning från Nalle. Nalle som mest hålls ute för att hålla koll på sitt revir ;-)Godnatt!Det var allt för idag!

/Lizzie

18/11 Torsdag - Inte som planerat...

När man åker buss så är det svårt att få med sig lite mat hem. Upptäckte också på em att min nässpray var slut... och rejäl nästäppa besväras jag fortfarande av. Så jag kollade med T om han kunde skjutsa hem mig och då ta vägen förbi en affär. Det gick bra, han skulle i alla fall hämta en låda med tidningar. Alla tiders tänkte jag, kommeTillr då hem rätt tidigt och hinner då in till ridhuset med pållan för att rida ett pass.

Men ibland blir det inte som man planerat liksom....

En kvart innan T skulle komma och hämta mig så ringde han och sa att de ringt från en affär ute i Marieberg. De hade tagit hand om T's pappa som inte hittade sin bil :-O. Att han ens tagit sig till Mariebergi med bil är ett under... gamle mannen ska inte köra!!

T kom och hämtade mig på en gång och vi for ut till Marieberg. Även T's syster och sambo mötte upp. Vi började leta efter bilen. Inte helt lätt.... svärfar hade ingen aning om vart han gjort av bilen, utan gått fram och tillbaka över hela Mariebergsområdet och letat... hela em.

Till sist hittade vi bilen och det blev så att T och jag åkte till Kumla med bil och svärfar. Hemtjänsten skulle sedan titta till svärfar så att allt var bra.

På väg tillbaka till stan så blev det ett stopp på Willys så jag fick hem lite mjölk, smör och bröd. Framför allt kom jag ihåg att köpa nässpray. Var hemma hos mig efter mycket om och men. T stannade inte utan vill till lägenheten, så han tog en packe med tidningar och åkte iväg.

Kvällens eskapader med svärsfar gjorde ju att jag kom hem skitsent. Var helt utsvulten så jag var tvungen att fixa mat. Var inte klar med matlagning och ätit förrän efter kl 19 - så det där med att ta sig in till ridhuset för en ridtur var bara att glömma. Var helt slut efter slit på jobbet och kvällens oväntade insats. Så det blev till att ge sig ut och mocka och fixa hästmaten. Hade sedan lite annat att göra inne i huset, som tvätta, vattna blommor. Tiden räckte helt enkelt inte tid till något mer så pållan fick klara sig med hagmotion idag.

Fixade intag och kvällsmatning av pållar strax innan kl 21, så jag hann in och parkera mig i soffan lagom tills det att Criminal minds började.

Roligare än så här blev det inte idag!

/Lizzie

17/11 Onsdag - hemmakväll

Efter en dag fylld av möten,  alltså stillasittande bortsett från en liten cykeltur i kylan. Fick vänta en stund på bussen idag också, så man var lite frusen när man väl kom hem. Käkade en stadig lunch idag så jag var inte hungrig när jag kom hem.  Överfölls istället helt plötsligt av städlust, alltså satte jag fart direkt. Hade inte så mycket att plocka undan, det fixade jag i helgen. På med en tvättmaskin och så full fart med dammtrasan, dammsugning och så moppning av golvet.

Kände mig riktigt duktig och knaprade i mig ett par knäckemackor innan jag gick ut till stallet och tog tag i mockning och fix av hästmat. Stallsysslorna tog cirka en timme och det var rätt skönt att vara ute en stund trots mörkret.

Denna hemmakväll var välbehövligt, och förhoppningsvis så håller sig huset i hyfsat skick så jag inte behöver städa i helgen ;-). Håller ju på att tvättar så istället kommer jag väl ha lite stryktvätt att ta reda på istället ;-). Ska också börjar det digra arbetet med att bära upp alla mina böcker till övervåningen. Ska nog rensa ut en del också och så damma böckerna... vilket kommer behövas *harkel*.

När det var dags för pållarna att komma in så gick det smidigt. Bara att öppna stalldörren ut till hagen så kom pållarna knatandes. Kan ju vara maten som lockade ;-).

Nu ska jag i alla fll kolla på Efterlyst och sedan ska jag ta en närmare titt på kudden.

/Lizzie

16/11 Tisdag - Väntan och så fullt ös...

Rantade iväg till busshållplatsen när jag slutat mitt jobb. Och där fick jag minsann stå ett tag. Trodde efter en stund att jag nog missat bussen trots att jag var ute i god tid... Fick stå ute i kylan i 20 minuter innan länsbussen kom. Kände mig totalt sönderfrusen när bussen väl kom.

Den sena bussen gjorde ju också att jag kom hem senare än vad jag brukar göra. Har inte riktigt de marginalerna, utan det var bara att sätta igång med matlagning, rotfruktsfräs med kalkon, och så full fart ut till stallet.

Innan jag satte full fart ut i stallet så drog jag på mig ullmax underställ - nu var det ruggit ute, bara -1 grad men kallt som bara den.

Mockade i ett rasande tempo, på med nytt spån i boxarna, fixade vattenhinkarna, upp på loftet och slängde ner hö, fixade höpåsarna. Till sist in med pållarna och så fick de lite krafft att käka. Jag passade på att stoppa in vovarna i huset, skrapa rent bilen från is, och så fixade jag ordning pållan också i raketfart ;-).

Tempot jag höll gjorde i alla att jag fick upp ångan och frös inte det minsta ;-)

Var klar med Oktawia på utsatt tid och stoppade in damen i trailern. Hade gjort upp med M1 om att träffa henne inne på ÖFK kl 19.30 - och jag lyckades faktiskt med det!

Idag var det många privatekipage som passade på att rida samtidigt som vi var där. Igår var det bara jag och en privatryttare till. Nu var det fullt ös, 5 ekipage varav en red lektion. Gällde att man hade kolla på ridhusreglerna... Det fick bli som det bli när det är så mycket ryttare i farten. Damen blev i alla fall motionerad och det såg bra ut, men M1 sa att pållan var lite lite kylskåpsaktig i dag...

Full fart hemåt i kylan och så kvällsfixet med pållarn innan det var dags att gå in i husvärmen.

Nu är det Cougar Town som gäller - sedan blir det sängen. Alltså händer inget mer roligt idag :-)

/Lizzie


15/11 Måndag - Halva november

Nu har halva november gått och snart är det dags att fixa fram adventljusstakar m.m - finns hopp om ljusare tider med andra ord ;-).

Fullt ös på jobbet och så iväg till bussen. Nu är det riktigt mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man kommer hem. Det nya framhjulet med navdynamo som jag shoppade tidigare i våras, funkar i alla fall finfint i mörkret :-).

Idag har jag gått runt i en skum bubbla. Fixk till en vxpropp i mitt vänstra öra i morse, så när jag kom hem så hällde jag i Revaxör i hörselgången och pluggade igen med en öronpropp. Låt det verka i en timme under tiden som jag lagade mat och sedan käkade. När jag sedan spolade rent örat så fick jag loss lite, men upptäckte att jag även har vaxpropp på höger öra. Har väldigt skum hörsel med andra ord ;-)

Efter maten var det dags att ta itu med det sedvanliga stallfixet och sedan in med pållarna. Jag fixade iordning damen för ett ridpass inne på ÖFK och vid 19.30-snåret så for vi iväg.

Oktawia skötte sig bra idag, piloten kämpade på och så länge hon sköter sig bra, så sköter sig pållan bra ;-). Min ridkondis är ju inte den bästa efter månader av förkylning, men red i alla fall ett motionspass på pållan så hon fick jobba lite. Jag försökte hålla koll på min kropp så den höll sig på rätt plats i sadeln - inte helt enkelt ;-). Fick i alla fall rätt bra ordning på galoppen. När jag lyckades fokusera på att dra bak ytter axel hamnade jag rätt i sadeln och kunde slappna av och få till det hela rätt hyfsat. Jag var i alla fall svettigare än hästen och det säger väl en del ;-).

Nöjd med dagens insats lastade jag pållan och for hemåt i mörkret.

Nu är allt klart för kvällen och jag ska för passa mig till sängen för en närmare titt på kudden!

/Lizzie

14/11 Söndag - Fars dag...

Gårdagskvällens nattsudd märktes i morse. Seg som sirap när jag släpade mig ut till stallet och släppte ut pållarna. Förpassade mig till soffan där jag halvsov under en filt och lyssnade på Nyhetsmorgon samtidigt. Lagom start på denna dag ;-)

Så när T kom vid 11-snåret hade jag inte kommit så mycket längre, mer än att jag satt upp och hade laptopen i knät *fniss*. Dags att sätt fart med andra ord. T fortsatte med sorteringen av serietidningar. Jag fixade iordning mig och så kunde jag också hjälpa till med sorteringen. Det tog en stund. De mesta tidningarna placerades i kartornger som T ska ha, det blev även en hög med tidingar som var mina och så till sist en tredje hög som vi shoppat gemensamt där vi ska del upp i årgångar - bl a en massa seriemagasinet. Vi hann i alla fall klart med sorteringen av alla tidningar tills det var dags att åka iväg och fira T's pappa på fars dag. Vi hann till och med göra ett snabbt stopp vid Mediamarkt. Fortfarande inte rätt kaffebryggare på plats. Tog en tur till Elgigantern och DÄR fanns min kaffebryggare! Hade inga pengar med mig, men fick lägga undan bryggaren och ska avhämtas senare.

Vi fortsatte hem till svärfar och strax efter det att vi var på plats så kom även T's syster och sambo. Det blev kaffe och smaskig tårta. Mycket gott och efter 3 timmars babbel var vi åter på väg hemåt.

Satte igång med mat direkt när vi kom hem. Hungrig som bara den och det blev sweet chili lax till middag och matlådor. Det var gott med mat och var sedan laddad att ta itu med mockningen. Hann inte med det innan vi åkte iväg till svärfar, så stalljobbet var fortfarande kvar.

T packade in tidningar i bilen och åkte till lägenheten. När jag var klar med stallet så fortsatte jag med att göra lite nytta. Tog hand om ren tvätt  och tog itu med stryktvätten också. Plocket med tvätten och strykningen tog en timme, en skönt att få det gjort. Går ju snabbt att bygga på berget med stryktvätt annars *harkel*.

Vid 21 blev det i alla fall soffan och TV:n, fick bli Beckfilmen i brist på annat. Passade på att gå ut och plocka in pållarna och kvällsfodra dem vid nyheterna.

Så nu är det bara kvar att kolla klart på filmen och sedan uppsöka sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/11 Lördag - Full rulle...

Förmiddagen tillbringade jag med att plocka undan den röra som hunnit bli under veckan. Reklam i mängder... men annat skräp också. Behövdes bringa lite ordning om man säger så, passade också på att städa kök och toaletter. Det tog sin lilla tid, men så orkade jag inte heller stressa.

T kom vid 12.30 tiden och jag letade reda på hinkar och vi stoppade in dem i trailern. Dags att åka till stan för att hämta sand som delades ut idag. På vägen in till stan så stannade vi vid kyrkan och jag tände ljus på gravarna. Lite snö var fortfarande kvar trots dagens milda och gråmulna väder.

Vi fortsatte till stan och hinkarna fylldes med sand, därefter åkte vi direkt hem. In med sandhinkarna i garaget så det inte skulle regna på sanden. Förhoppningsvis funka sanden nu om det blir halt.

T började sedan med det digra arbetet att sortera upp alla tusentals serietidningar. Några är ju mina och de flesta var hans hans. Jag lät han sortera ifred och jag gick istället ut och passade på att fixa stallet. När jag var klar med mockningen och fix av hästmat, så gick jag lös på sadelkammaren. Kissarna ställer ju till rätt bra så det behövdes sopas ordentligt.

M1 var inbokad för ett ridpass på Oktawia idag och innan hon dök upp så passade jag på att putsa upp sadel och träns, dressyrsadeln fick också ett rent schabrak. Var lagom klar med det när M1 och P dök upp. Oktawia blev sedan iordninggjord för ett dressyrpass  och sedan for vi iväg till Frösvidals ridhus. Att vi valde detta ridhuset idag berodde på att det var aktiviteter på ÖFK så det var lite rörigt där idag. Frösvidals ridhus funkar alldeles utmärkt, dock lite tråkig väg att köra som brukar vara väldigt dålig. Idag var den i alla fall rätt OK att köra och Oktawia verkade inte speciellt upprörd - hon gillar ju inte väggröpper ;-).

Oktawia var lite spänd innan vi kom in i ridhuset, men bara hon kom in i ridhuset så slappnade hon av. P och jag förpassade oss upp på läktare och M1 började rida fram som hon brukar. Oktawia skötte sig bra idag och jobbade på bra. Att vi var i ett nytt ridhus bland andra hästar verkade inte bekomma henne ett dugg. Bra miljöträning för damen och skönt att det funkar bra.

Upptäckte i alla fall det är väldigt skönt att vi i vanliga fall hålls i ett uppvärmt ridhus. Höll på att frysa ihjäl under den 1,5 timmen vi var i ridhuset! Totalt svinkallt var det!

Väl hemma igen så fick pållarna vara kvar inne och de fick sitt em-hö när jag var klar med Oktawia. Nästa steg var att laga lite mat åt mig själv. Trots maten så frös jag fortfarande, alltså fick det bli en mugg med Blossa lättvinsglögg och då fick jag upp värmen ;-).

Där hade sedan kvällen kunnat sluta med en trött Lizzie i soffan, men när jag kollade Facebook så såg jag att min kamrat Minternet satt hemma och hade tråkigt. Kollade läget med henne och bytte sedan snabbt om och kvällen avslutade istället med en tjejkväll med massa trevligt babbel.

Kom hem lite lätt trött mitt i natten - men det är smällar man får ta ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


12/11 Fredag - veckan slut...

Efter en fartfylld dag på kontortet så blev det 16.10-bussen hem och jag var helt slut. Märktes att man jobbat 5 dagar...

Så när jag kom hem blev det en stunds vila och lite mat innan jag tog itu med stallet och var lagom klar till kl 18.30 när M1 och P kom.

Oktawia blev idag iordninggjord för en hoppomgång i ridhuset och strax efter kl 19 for vi iväg. I vanliga fall så brukar det vara helt tvärtomt, men idag var det fullt ös i ridhuset.

På ridskoledelen var det en privatlektion och på privatdelen i ridhuset så var det 4 stycken barn som for runt på varsin häst, lite väl okontrollerat för att det skulle kännas bekvämt och till sist så förpassade sig M1 till den andra delen av ridhuset, där det var lite lugnare.

Det där med hoppning var ju bara att lägga ner, så det blev till att rida "hoppdressyr" i hoppsadeln och det var också ett nyttigt pass. Oktawia skötte sig riktigt bra och M1 var nöjd efter ridpasset.

Så full fart hemåt och pållarna blev omhändertagna och serverade kvällsmat. Själv förpassade jag min in i huset och soffan. Dagen avslutas således med en stunds TV-tittande och lite glögg.

Det var allt för idag!

/Lizzie

11/11 Torsdag - Fullt ös...

I morse så fick det bli bilen till jobbet. Upptäckte när jag skulle ta min morgonmedicin att jag bara att en tablett kvar. Måste ta 3 om dagen av medicinen för att hålla huvudet i shack! Alltså blev det prio ett att ta sig till ett Apotek - därför lika bra att ta bilen. Behövde få hem kattmat och lite andra förnödigheter också.

Så efter jobbet blev det lite shopping, Granngården, Willys och så Apoteket. Nu har jag medicin hemma så jag klarar mig en månad till ;-)

Kom hem lite senare än normalt. Grannen hade varit snäll och plogat under dagen så det var inga problem att ta sig upp på kullen. Hakade på trailern på en gång, in med shoppingen i huset, på med stallkläder och så full fart ut i stallet. Hann med mockningen och pållarnas käk innan M1 och P kom. Alltså M1 som står för Oktawias motion idag och vi var snart på väg in till ridhuset.

Oktawia skötte sig riktigt bra idag. Kämpade på bra även när det blev lite jobbigt. Och övergångar trav-galopp är jobbigt framför allt om damen ska behålla formen ;-). Oktawia blir ju starkare ju mer hon rids och även om framåtbjudningen skulle kunna vara bättre, så funkar det ju att jobba damen nu.

Både häst och ryttare såg nöjda ut när ridpasset var avklarat och vi kunde fara hemåt. Lite underkylt var det när jag åkte hem med pållan så jag tog det lugnt. Gick i alla fall bra att åka upp på gården med häst och släp. Visst funkar det att parkera nedanför vår kulle, men slippa gå den biten gör ju inget ;-)

Fix med kuse och alla prylar. Kvällsmaten serverades kusarna och så var jag klar i stallet för idag. En stund i soffan framför Criminal minds för att pusta ut lite. Nu är det sängen som gäller i alla fall.

Det var allt för idag!

/Lizzie


10/11 Onsdag - Snö...

Vaknade upp till en vit och tyst värld i morse. Har ju stormat ett par dygn så det var så skönt att det var vindstilla :-). Inte så kallt heller, temperaturen låg runt nollan. Så när jag skulle iväg till bussen så skippade jag cykeln och stack iväg lite tidigare än annars. Det var lite snö att pulsa i så det tog ett tag att komma fram till busshållplatsen. Bussen på morgonen var 15 min försenad och när jag skulle hem så var även den bussen försenad med 15 minuter. När jag var nästan hemma så upptäckte jag att grannens mopsar var ute och sprang på landsvägen. Inte bra i mörkret, men gissa om de små frusna mopsrarna blev lyckliga av att se mig och lät sig villigt infångas. Efterso det kom en bil precis då så var jag glad att jag fick tag i dem. Husse och matte kom strax därefter - de var ute och letade efter busfröna ;-).

När jag kom hem så insåg jag att jag kunde glömma att ta mig till ridhuset med Oktawia som planen var. Alldeles för dåligt väder och jag måste få plogat hemma först...

Trots att jag var hur trött som helst så var det bara att sätta fart. Först lite mat och så var det bara på med bekväma kläder och ge sig ut. Började med att skotta fram trappen. Ungefär 1,5 dm snö skulle bort och dessutom drivor på sina håll. Blötsnöt - kommentarer överflödiga. Jag slet med andra ord... Drygt en timme senare hade jag lyckats få bort snön kring kökstrappan och halva stallplanen var skottad. Kom in i stallet med andra ord.

Nästa arbete var att mocka pållarnas boxar, var ju lite lätt uppvärmd efter skottningen ;-). När mockning och nytt strö blivit inlagt så var det till att klättra upp på höloftet för att slänga ner hö. Pållarnas höpåsar fylldes och så sopades stallet rent från höboss. Inte helt lätt pga golvet blivit blött av smält snö.

När stallfixet var avklarat så tänkte jag gå in, men så kände jag att det började bli lite isigt och så såg jag min bil. Totalt översnöad!!!

Alltså fram sopborste och så grävdes bilen fram. Det tog en stund för snön var halvfrusen, passade på att skrapa rent fönstrena på bilen också när jag ändå var i farten. En stund senare så var bilen hyfsat rent från snö, men jag var full med snö och blöt ;-).

Totalt var jag ute och slet fysiskt i 3 timmar - men det var skön luft ute så det gjorde mig bara gott efter att ha tillbringat hela den på ett kontor ;-).

Hann i alla fall gå in och jobba klart åt Gränsbrytning innan det var dags att gå ut igen för att ta in pållarna och ge dem deras kvällsmat.

Roligare än så här blev det inte idag! Nu är det sängen som väntar...

/Lizzie

9/11 Tisdag - Snöstorm

Idag kom snön - och det med besked! Jag lyckades cykla upp på stan för att luncha ihop med kompisen MK, men det var nog inte mycket mer. När jag skulle hemåt så hade jag ingen lust att åka buss... Eftersom T skulle vara hundvakt ikväll så ringde jag och frågade om jag kunde få skjuts, inga problem. När vi åkte mot Kartorp så snöade det på tvären, men vägen såg OK ut.

Innan jag skulle iväg igen så fixade jag middag, käkade och så ut i stallet för att mocka i raketfart. Avslutade det hela med att ta in pållarna - de ville gärna in och Oktalwia frös som bara den. Trots att hon var varm under täcket *suck*. Mera hö och torrt täcke. Tillbringade knappt en timme i stallet och under den tiden så hann det komma MASSOR av snö :-O. Och så blåsten till på köpet!

Tog mig tur ner till soptunnan med sopor och spanade in vår gata. Då insåg jag, att någon tur till ÖFK för att lyssna på en veterinärföreläsning var bara att fetglömma. I alla fall med min gamla Volvo... ;-)

Gick in och talade om för T att han inte behövde vara hundvakt, utan att han nog skulle ta sig tillbaka till stan medans han fortfarande kunde... Var nog på håret att han gjorde det...

Jag tillbringade resten av kvällen med att jobba åt Gränsbrytning - var ju bra att få det jobbet gjort. Synd på veterinärföreläsningen bara, men det finns gränser för vad man kan riskera livet för.

Det var allt för idag!

/Lizzie


8/11 Måndag - Svinkallt...

Fy! Helt plötsligt så har det blivit svinkallt :-O. Vaknade upp till -7 grader - tur att jag satte i motorvärmaren på bilen igår kväll! När jag väl skulle åka så tog det 10 minuter att skrapa rent rutorna från ett tjockt lager is. Inte så kul direkt, men fick ju upp värmen i alla fall ;-).

Fullt ös på jobbet hela dagen. Avslutade dagen med möte på Vattenverket, ligger ju rätt i förhållande till hur jag sedna kan åka för att ta mig hemåt. Var hemma strax efter kl 16.30 och satte då igång med matlagning. Behöver ju fylla på magen för att orka ta itu med stall och ridning ;-).

Eftersom det även på kvällen var svinkallt ute så blev det till att leta rätt på ullmax långfillingar att kränga på sig under ridbyxorna. Problemet var vad jag skulle ha på fötterna, framför allt när jag sedan skulle rida. Vanliga läderridstövlarna får jag inte på mig när jag har långfillingar under ridbyxorna. Rotade till sist fram vinterridstövlarna... inte så snygga men varma ;-)

Så efter att fått mat i magen och varma kläder på mig så var det bara att ge sig ut i kallt stall och mocka. Hinkarna hade jag ställt in i  sadelkammaren i morse eftersom de var isiga. Hinkarna hade tinat under dagen så det var lätt att nu tvätta rent dem och fylla på med rent vatten. Tog in pållarna vid 18.45 tiden och tyckte att jag bra till tidsmässigt. Vovarna fick gå in och jag satte igång med att göra iordning Oktawia.

Oktawia är en riktig liten fryslort så det blev till att borsta en bit i taget, typ huvud, hals och ben först. Täcket behöver ligga på så länge som möjligt. Sist borstades ryggen och mage så jag sedan snabbt kunde få på sadel och ett fleecetäcke. Lyckades få hästen ren och utrustningen på utan att hon började frysa och färden till ridhuset kunde påbörjas. Dock kom vi iväg rätt mycket senare än vad jag tänkt mig, pga den omständiga proceduren att få på utrustningen...

Med tanke på kylan så skrittade jag fram ordentligt så pållan skulle få igång sina muskler sakta men säkert. Detsamma gällde för mig. Har ont i ryggen idag, plus alla kläder gjorde att jag var ungefär lika smidig som ett kylskåp...

Idag tänkte jag inte försöka lägga upp något högre tempo på direkten. Utan värma upp i trav i det tempo som pållan gillar ;-). Det visade sig att pållan inte hade speciellt mycket arbetslust över huvud taget idag...

I mina försök att styra runt damen i en stor cirkel och då också en runt cirken, inte oval eller litet fyrkantspår. Inte helt lätt på en pålla som sprang runt med rak hals, huvudet på sned och någon typ av stör inopererad i hela vänster sida.

När jag sedan försökte mig på samma jobb åt höger gick det bra ett tag tills pållan kom på att jag bytt håll och körde in bogen och blev stelopererad i sidan ;-).

Och det där med att lägga upp ett högre grundtempo - det kunde jag fetglömma!! Hästen rörde sig knappt framåt...

Piloten fick alltså styra runt i serpentinbågar och rida runt i små cirklar  för att få till någon typ av böjning över huvudtaget. Tills I och L kom in med sin vita springare... Uppenbarligen så tycker min svarta dam att den vita springaren är av intresse för helt plötsligt så var all focus på den vita springaren. Att piloten helt plötsligt ville byta till en högre gångart än trav - det var inte alls så populärt. Märren frös fast med alla 4 tassarna i sanden och allt som över huvud taget kan likna framåtbjudning var totalt bortblåst. Att göra en galoppfattning ur detta läge var dömt att misslyckas så piloten vill trava istället - det ville inte märren...

Efter bondsmackning och ponnysparkar och det faktum att den vita springaren rörde sig bortåt - så blev det fart ett tag i alla fall. Lyckades få till ETT galoppsprång innan det tog totalt tvärstopp, ett par försök till med samma resultat. Till sist så morrade både piloten och märren - PMS-varning på hög nivå alltså - Piloten gjorde det smarta draget att ändra riktning och varv för att förvirra den fyrbenta. Knepet lyckades och vi kunde galoppera runt i en rätt civiliserad form och fart.

Eftersom piloten är av den mer envisa sorten så bytte vi tillbaka åt det håll som inte alls funkat tidigare. Fick till någon som kan liknas vid vettig galoppfattning och kunde galoppera tills piloten bröt av till trav, inte när hästen ville. När detta arbete var avklarat så fick det vara bra.

Ingen idé att utmana ödet. Uppenbarligen så var pållan på riktigt dåligt humör och då en pilot med PMS-varning - ingen bra kombination och det är bara att inse sina begränsningar. Vissa strider får man ta när kroppen är mer på hugget ;-).

Men både häst och ryttare blev motionerade och var svettiga - så någon nytta gjorde väl ridpasset i alla fall ;-).

Bara att fara hemåt med pållan och ta hand om henne. Varmt täcke på för natten eftersom hon fryser lätt. Extra hö att käka fick hon också.

En trött matte släpade sig sedn in i huset vid 21.45. Idag hann jag alltså inte med något CSI... får väl kolla på reprisen...

Nu ska jag i alla fall förpassa mig till sängen så jag orkar med morgondagen. Då blir det buss till jobbet - passar bra med tanke på snöovädret som är på gång...

Det var allt för idag!

/Lizzie

7/11 Söndag - SOL

Vaknade till en stålande soluppgång idag :-). Helt underbart även om det var minusgrader ute.

Dagen började i alla fall med en rejält arbetsinsats! Kl 10 hade jag bokat med min höleverantör, så strax innan 9.30 kom T och vid 9.30-snåret for vi iväg.

45 st hårdpackade höbalar packades in i trailern, det är drygt 500 kg hö och jag blev 1300 kr fattigare. Räcker ett tag tills det är dags för att hämta nästa lass ;-). Själva hämtningen av höt tar inte så lång tid eller är jobbigt, det tunga jobbet är att få upp det på hölofter. Det är där T kommer in ;-). Han fick göra en ordentlig arbetsinsats när han slängde upp 45 balar på mitt höloft där jag stod och packade balarna snyggt och prydligt.

Vi var klara med höjobbet vid 11.30 och då var vi hungriga. T fixade lunch, stekt fläsk, potatis och bruna bönor - det var ett tag sedan jag käkade detta kan jag säga.

Efter maten blev T trött och somnade på soffan (!). Jag gick ut i SOLEN - här gäller det att lapa sol så mycket det bara går... Något som Tussan verkligen tagit fasta på. Fönstret i hallen på övervåningen befinner sig ju i söderläget - det uppskattades...Jag passade i alla fall på att mocka boxarna och fixade iordning pållarnas mat. När stallet var klart så hade jag ingen lust att gå in, utan jag tog krattan och gjorde en insats.

Mycket löv har jag, men efter en timmes krattning så hade jag fixat stallplanen i alla fall - ser lite trevligare ut när löven är upptagna. Jag gick in och fick fart på T så han fick lite sol på sig också. Lövhögarna blev således upptagna ;-)Passade också på att gå runt en sväng i trädgården och jag har fortfarande blommor som står emot kylan ;-)

OktoberasterÄven gul nunneörten har överlevt fram tills nu :-)
En som också står ut med kylan idag är Lillan - men så har hon också fått en nytt fint täcke av husse. Med reflexer så hon syns när det blir mörkt ;-). Lillan gillar sitt nya täcke ;-)När vi inte orkade vara ute längre så fick T för sig att han skulle åka till Mediamarkt för att köpa batterier. Jag hängde på eftersom jag har presentkort på kaffebryggare där. Ska ha en speciell som var på rea nu. Tyvärr var alla slut, så jag fick åka i ogjort ärende. Men batterier blev det.

Resten av kvällen har jag grejat inne. Numera är högen med stryktvätt borta :-O Helt fantastiskt - tog en stund, men skönt att få undan den. Tills nästa omgång kommer... ;-)

Jag har också hunnit jobba ett par timmar åt Gränsbrytning under kvällen, innan det var dags att plocka in pållarna för kvällen. Fick lägga på ett tjockare täcke på Oktawia för hon frös lite. Lär ju inte bli varmare under natten så det var bara att plocka fram täcke modell tjockare och lägga på. Det fick blir helly hansen täcket. Fult som stryk - men värmer bra ;-).

Avslutar kvällen med att kolla på en gammal Beckfilm på TV, men nu är det snart dags att gå och lägga sig.

Kan meddela Nalles fanclub att Nalle är skitsur på matte. Nalle har varit i rejält slagsmål och är sönderbiten både här och där. Därför får han inte gå ut, utan ska vara inne och krya på sig.

När Nalle är sur på matte duger det inte att ligga i soffan... nä, då kryper man in och gömmer sig någonstans där man får tjura i fred... typ sängbordet i gästrummet...Det var allt för idag!

/Lizzie

6/11 Lördag - Städning m.m

Fick liten sovmorgon en lördag som denna. Istället för 5.10 så ringde klockan 8.00 - det är ju faktiskt nästan 3 timmars sovmorgon om man tänker efter... fast det kändes inte så just när jag gav mig ut i den kyliga morgonluften för att släppa ut pållarna. Jag var snabbt inne igen och förpassade mig till soffan med filt och tittade på morgon-TV under tiden som jag käkade frukost. Var rätt skönt att softa en stund.

Så småningom så satte jag i alla fall fart. Gjorde mig iordning och så satte jag igång med städningen. Plocket gjorde jag igår så det var damningen jag började med. Det tog sin lilla tid... förstår inte vart allt damm kommer ifrån :-O.

När damm och spindelväv(!!!) var borta blev det till att plocka fram dammsugaren. Dammsugning är urtrist och jag får ont i ryggen av det. Men det är ju tyvärr tvunget att göras om man ska kunna moppa golven. 

Mattorna åkte ut och jag satte igång med dammsugningen. Det tog ett tag att dammsuga hela huset och T dök upp lagom när det var klart.

Tanken var att vi skulle utnyttja det vackra vädret och kratta lite löv. Det var ifall jag hade hunnit städa igår... Nu fick jag ändra mina planer lite. Inte bara pga städningen, utan pga av bristen av gravkrans på mammas grav igår. Fick alltså hastigt och lustigt fixa lite granris, tur man har gran på tomten. Och så åkte vi iväg till Blomsterlandet i Marieberg.

Det var ett tag sedan jag var på Blomsterlandet så det var lite kuliga saker att kolla på :-D. Det fanns i alla fall gott om gravdekorationer och jag valde ett fint hjärta (mossklädd) i grönt och vitt.

När vi var klara på Blomsterlandet så for vi mot kyrkan, men på vägen ut från stan så stannade vi till vid Subway och shoppade varsitt Subwaymål från Restaurangchansen. Jag insåg nämligen att jag inte skulle hinna laga någon mat innan M1 skulle komma kl 15.  Så med mat i bilen for vi snabbt till kyrkan och mammas grav blev rensad från vissna blommor, granris i botten och så mosshjärtat på plats och lyktan. Nu såg det bra ut och vi for hem till mig för att käka subwaymålet.

Var precis klar till kl 15 när M1 och dök upp så det var bara att sätta fart och trailern hakades på bilen. Under tiden som M1 fixade klart pållan  så hjälpte T mig med att skaka mattorna. När vi sedan åkte till ridhuset med pållan så åkte T till lägenheterna och kissarna.

Idag var det inte många ryttare i ridhuset. Ett ekipage som red lektion precis när vi kom och de var snart klara så vi fick ha ridhuset för oss själva.

När uppvärmningen var avklarad så bestod arbetet av att jobba med galoppen och då i form av förvänd galopp utmed svaga bågar på långsidan. Funkade bra även om det var svårt.

Efter galoppjobbet så blev det lite travjobb i öppna och sluta - även detta svårt tyckte både ryttare och häst, men de kämpade på och skötte sig bra.

Var hemma igen vid 17-snåret och eftersom det blåste smådjävlar ute så fick pållarna vara kvar inne och käka sin em-mat i sina boxar. Oktawia var fortfarande svettig när vi kom hem så hon fick ha fleecetäckte på sig. Sedan gick jag in och fortsatte där jag slutade innan vi åkte till Marieberg - städningen...

Fixade alltså klart i huset, toaletterna städades och så moppade jag golvet och la på mattorna. Skönt att få det gjort - även om det drog ut på hela dagen ;-)

När nu huset var nu anständigt och var jag hungrig - efter lite rotande i frysen hittade jag en matlåda med fisk och potatismos. Passade bra eftersom jag var för trött för att laga mat ;-).

Maten smakade bra och jag passade på att sitta och slösurfa en stund. När jag vilat en stund så var jag på G att gå ut och mocka boxarna och fixa hästmaten, men hann inte så långt eftersom telefonen ringde och jag parkerade mig i soffan en timme med telefonen.

Sent om sider blev det i alla fall stallets tur. Hästarnas boxar blev mockade, pållarna genomkollade och Oktawia fick ett annat täckte på sig. Nu var hon i alla fall torr, så ett värmande täcke räcker för natten. Svinkallt var det i alla fall *burr*

Avslutade passet i stallet med att fixa hästarnas mat och kvällsmaten serverades. Jag förpassade mig sedan in i huset och kvällen avslutades med att jag kollade på Mördar okänd på 1:an.

Så det var allt för idag, tyckte nog att jag hann med en hel del idag :-)

/Lizzie

5/11 Fredag - kort dag...

Alla helgons afton är det idag - detta innebär att vi jobbar kort dag idag. Dessutom hade jag ett par flextimmar att ta ut. Så jag stämplade ut 12.15 och klev ut i det vackra vädret. Synd att man inte kan sluta den här tiden varje fredag ;-)

Jag tog bilen till jobbet idag istället för bussen pga utav att jag behövde shoppa lite mat. Så det blev alltså en tur till Willys. Det var lite halvfullt med folk så jag fick stå i kö ett tag, men jag hade inte bråttom. När jag var klar på Willys så for jag vidare till NRU för att diskutera jobb med Gränsbrytning tillsammans med chefsredaktören. Besöket utmynnade i en arbetsuppgift till förutom det jag tidigare gör. Ska prova och se om jag hinner med i alla fall. Besöket på NRU tog inte så lång tid och snart var jag på väg hem :-).

Väl hemma så packade jag upp maten. Plockade undan lite i köket, tvättmaskin och diskmaskin sattes igång. Och så gick jag ut för att fixa stallet. Gäller ju att utnyttja dagsljuset när man kan.

Lagom när jag var klar med stallet så dök T upp. Han hade nycklarna till garaget i fickan... inte så bra eftersom jag behövde komma in där för att få ut gravlycktorna till mamma och pappas gravar.

T for hemåt igen. Och jag käkade lite och hängde upp tvätten. Surfade en liten stund, men sedan blev det dags att åka iväg till kyrkan för att sätta tända gravlyktorna.

Till kyrkan kom en strid ström med bilar och kyrkogården var full med människor som tände ljus på sina anhörigas gravar. Jag tycker kyrkogården blir så fin när gravlyktorna lyser vid varje grav :-).

Jag började med att gå till pappas grav. Den var fixad med gravutsmyckning... Satte dit lyktan och tände ljuset. Gick sedan vidare till mammas grav...

Mammas grav var INTE iordninggjord - utan gamla vissna sommarblommor var kvar - inte ins gransris var lagt på graven. Fy faan säger jag bara!!!

Det är så här: Just när det gäller gravsmyckningen på våra föräldrars gravar så har min mellansyrra gjort en STOR affär av att det minsann är HENNES jobb att fixa gravarna inför allhelgona. Detta är också det ENDA hon gör med gravarna trots att hon bor nära.

Att fixa med vårblommar och sedan sommarblommor, vattning, inköp av ljus, tändning hela vinter - det skiter hon högaktningsfullt i.

Vår yngsta syster bor i England så hon har lite svårt att hjälpa till med gravskötseln. Hon hjälper till med blommor när hon kan, som i somras när hon var hemma.

Förra hösten så hade yngsta syster inplanerat att komma och hälsa på mig under allhelgonahelgen. Jag skickad ett SMS till mellansyster att hon i år inte behövde fixa gravsmyckning till gravarna eftersom vår yngsta syster gärna ville göra det när hon för en gångs skull kom hem just den helgen,

Jag hörde ingenting, men ett par dagar innan yngsta syster skulle komma hem fick jag ett SMS att gravarna nu var fixade.

Vår önskan om att yngsta syster skulle få fixa gravsmyckningen hade hon struntat i på pin kiv. Yngsta syster blev ju besviken, men köpte en egen krans ändå och la på mammas grav. Där är det så pass stor gravsten att det fick plats med 2 kransar.

Man kan ju säga att min och yngsta systers relation till vår mellansyster är mer än frostig. Pga av att mellansyster har missbruksproblem så går det inte att ha någon kontakt med henne alls. Jag bröt helt för ett par år sedan och mår mycket bättre av att inte ha någon kontakt med henne - eller hennes familj!!

Min mellansyster är en manipulativ och missunnsam kvinna, som inte ser sin egen orsak till hur hennes liv  faller ut. Utan det är alltid någon annans fel. Tyvärr har hon fostrat sina två döttrar i samma anda.

Jag struntar fullkomligt i henne och hennes familj, men det jag tycker är totalt för djävligt är att hon tar ut sin missunnsamhet och avundsjuka på mig och yngsta syster genom att ta ut det över mammas grav.

Det kan ju i och för sig vara så att hon är förbannat fattig att hon bara hade råd att köpa en gravsmyckning, men då hade hon kunnat höra av sig. Om inte annat i alla fall lagt granris på mammas grav. Tidigare år så har ju det var extremt viktigt för henne.

Tyvärr så tror jag nog att anledningen till att hon skippat mammas grav i år är som straff för att vi ville att yngsta syster skulle få fixa gravarna FÖRRA året.

Efter att ha svurit tyst för mig själv en lång fet ramsa över hur mammas grav såg ut, så satte jag i alla fall dit gravlyktan och tände ett ljus. Hade ju ingenting med mig som jag kunde fixa graven med så det får bli någon annan dag. Ett ljus brinner i alla fall.

När jag var klar på kyrkogården så for jag vidare in till ÖFK. Visste att M2 skulle vara i stallet hos sin häst. Jag har gjort ett litet scrappalbum med bilder av Oktawia och längst bak fanns ett litet presentkort på en privatlekton för B-tränare AE. Tyckte hon var väl värd det för den hjälp jag fått med min pålla och så önskar jag henne all lycka till med sin egen pålle.

När jag kom hem igen så var det mörkt och kväll. Min plan var att jag skulle städa huset idag, men kom bara så långt att jag plockade undan lite. Nåja har förberett inför städning i morgon istället ;-).

Resten av kvällen tillbringades med dator och telefonsamtal. Blev sedan en rätt tidigt kväll i säng. Man blir trött av att jobba en hel vecka ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


4/11 Torsdag - Tur till Ridhuset...

När jag kom hem så blev jag glad. I brevlådan låg Tidningen Ridsport Special - så det blev en stunds läsning och lite mat innan jag gav mig ut i stallet för att mocka och fixa mat.

Nu ikväll så regnade det i alla fall inte - skönt! Men mörkt fort blir det och nu är det pannlampa på om man ska hitta runt stalllknuten för att tömma dygnkärran ;-)

Jag var klar med stallet och fått in pållarna tills det att M1 och P kom vid 18.30-snåret. Hann till och med borsta av Bianca en snabbis.

Oktawia blev iordninggjord för en tur in till ÖFK och så for vi iväg.

Privatdelen var tom idag och M1 kunde koncentrera på sig själv och pållan.

På ridskoledelen var det ett grupp med ponnybarn som for runt så det yrde om det, men Oktawia - hon var tämligen oberörd över det hela ;-)
Pållan var väl inte på sitt allra bästa hurmör idag heller, men hon kämpade på. Fick jobba en hel del med galoppen idag. Problemet är ju att få damen eftergiven i sin högra sida, istället för att luta sig inåt. Men det är ju bara att keep up the god work"
Vänstergaloppen har damen lite lättare för...Oktawia fick jobba på ordentligt idag, var duktig även om det kom lite småprotester när det blev riktigt jobbigt. Protesterna bestod med i en ilsket viftande svans och små jämfotaskutt med bakbenen ;-).

På slutet av ridpasset blev det lite träning av förvänd galopp - det tyckte både pilot och häst var jobbigt - båda jobbade dock på så gott det gick.

Drygt en timmes arbete blev det för pållan innan det var dags att få åka hem till den väntande maten. Var hemma vid 21.30 så för mattes del var det bara att fixa klart pålla och hästmat. Nästa anhalt blev sängen - ska ju orka med en arbetsdag i morgon också.

Det var allt för idag!

/Lizzie


3/11 Onsdag - Försök till ridning...

Idag skulle jag rida! Peppad från lördagens träning var min plan att här ska vi minsann höja grundtempot för lilla pållan.

Så efter jobbet var det bara att fixa stall och hästmat. Behövde inte ge mig ut i blåsten och mörkret för att leta rätt på hästarna. Idag funkade inkallningen bra och de kom springandes på en gång ;-).

Gjorde iordning pållan vid 18.45 var vi på väg till ridhuset. Satt i sadeln kl 19.10. Skrittade fram ordentligt och när det så var dags att börja trava så tänkte jag att vi skulle köra igång i det lite högre tempot på dirketen...

Oktawias reaktion lät inte vänta på sig och reaktionen var tydlig >> Vad i helvete!!!

Pållan som funkade under hela lektionen för HW, surade ihop rejät idag. Förvandlades snabbt till en riktig surkärring på 4 ben!!!

Oktawia hade ingen som helst tanke på att höja något grundtempo - att piloten hade en annan åsikt och slet som en slav för att få fart på åbäket - sket hon högaktningsfullt i!

Och det där med att piloten skulle ha kortare tyglar för att den 4-benta kärringen skulle söka stöd på bettet - det försvann någonstan i stjärnorna. Det var ugnefär där kärringens huvud befann sig...

Min förhoppning var att lite galopp så lossnar det... det gäller ju förstås att hästkräket då fattar galopp. Inte slår på en tvärnit och står böjd som en annan banan och vägrar för sig ur fläcken!

Ibland blir man trött... STON!!!

Till sist så gick det hyfsta bra - men jag slet som en slav så svetten rann och som tur var så var faktiskt också den 4-benta kärringen också lite svettig. Bara att kämpa vidare och se glad ur! Tur att man är envis ;-).

Pållan var i alla fall snäll och klev raka vägen in i trailern - tur att det funkar bra :-). Fixade ett ärende inne på ridskolan innan vi styrde kosan hemåt igen.

Var klar med hästar och allt i stallet vid 21-snåret - skönt, blev inte så sent idag. En stund framför TV:n och nu är det dags att ta en titt på kudden istället.

/Lizzie

2/11 Tisdag - Frissan

Idag var det dags för besök till min frissa. T åkte hem och släppte ut vovvarna och matade hästarna. Alltså kunde jag tillbringa 2 timmar hos frissan utan att känna mig stressad. Fyllde på med mer färg i håret och så en klippning ovanpå det. Kände mig mycket nöjd när jag var klar.

Det har varit ett riktigt trist rengnigt novemberväder idag så det behövdes lite fräsig färg i håret - piggar upp :-).
Väl hemma var jag trött och tog det lugnt ett tag. Gick igenom filmmaterialet från lördagens träning och plockade ut bilder ur filmen. Kommer inte lägga ut något film på youtube, men här kommer ett par bilder :-)

När jag var klar med datorpysslet så var det dags att dra på sig stallkläder och ge sig ut i spörengnet. Ingen rolig årstid som kommer nu... men bara att gilla läget. Skyndade på med mockningen och när den var avklarad gav jag mig ut i mörkret...

Hade på mig pannlampan i ett försök att hitta 2 svarta hästar i kolmörkret. Det var i alla fall inga som väntade utanför stalldörren så jag knallade iväg längst bort i hagen - där de brukar stå och trycka vid spöregn. Lagom när jag kom fram så hann jag se arslet på kusarna när de drog iväg i full fart!! Raka vägen in i stallet sprang de i alla fall. Jag blev lite lagom blöt på kuppen bara. När jag kom in så stod hästarna i varsin box och glodde dumt på mig... de tyckte väl att jag tog alldeles för lång tid på mig att komma in från regnet, mat var det som de ville ha ;-).

Torkade av Bianca det överflöd med vatten hon hade på ryggen och så tog jag av Oktawia det totalt genomblöta täcket. Hö serverades och Oktawia fick en torr pyjamas på sig.

Jag fixade klart hästarnas övriga mat och sedan förpassade jag mig in i huset en stund. Grejade med lite tvätt och annat pyssel innan det var dags att kvällsfodra pållarna.

Avslutade kvällen med att äta ett par Nyåkers pepparkakor till ett glas mjölk och så kolla på dr House. Helt OK avslutning denna regniga dag ;-)

/Lizzie


1/11 Måndag - Sista kurstillfället...

Idag blev det premiärtur med buss till jobbet. Ska testa och se om det funkar att busspendla till jobbet. 7 min tog det att gå från bussen tills det jag stämplade in på kontoret. Total restid blev 25 min från det att jag lämnade huset tills jag stämplade in. Det är rätt ok restid. Frågan är om jag klarar de fasta tiderna... det återstår att se  ;-)

När jag kom hem så hade M1 precis kommit. Hon fixade pållans motion idag iform av skrittur. Jag passade på att mocka under tiden som de var ute. Hann sedan käka lite och växla några ord med T som kom för att vara hundvakt.

Vid 18.30 var det sedan full fart in till stan för att vara med på sista tillfället för fotokursen.

Jag och en kille till fick visa de 3 bilder som skulle visa hur vi var som personer. Jag hade med en bild på mig och pållarna, en bild på mitt matsalsbord överhopad med scrappingprylar och högen med stryktvätt, och så en bild på en av mina bokhyllor proppfull med böcker. Fick till 3 bra bilder ;-)

Vi gick igenom den andra personens bilder och han hade också bra bilder med som representerade honom som person.
När detta var avklarat så gick vi igenom alla bilder som vi tagit till vårt "alfabet". 2 st alfabet med svartvita bilder fick vi ihop. Och hur kul som helst hade vi :-D.

Var hemma igen vid 21-snåret, bara att mata pållarna och så CSI nästa ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

31/10 Utställning Norrköping

Ingen sovmorgon idag inte. Upp kl 6 för att ge pållarna frukost inne. Sedan själv in med mig i duschen så jag vaknade till liv. T kom vid 6.30 och vi packade ihop mat, kaffe, extra kläder och kameran in i bilen. Det var riktigt ruggväder och duggade ute. Vid 7 släppte jag ut Oktawia i hagen. Kollade lite hur hon betedde sig när ingen kompis följde med ut. Inga som helst problem, tror inte ens hon märkte att hon var själv i hagen :-O.

Bianca fick sig en omgång med borsten för att få bort nattens spån. Ponnyn blev sedan lastad, hon är jättesnäll att gå in i trailern. Efter det att ponnyn blivit lastad, så stoppade vi in allehanda utrustning som skulle med, hö, vatten, hinkar, putsprylar m.m. Vid 7.45 var vi klara och styrde kosan mot Norrköping.

Resan gick bra, ingen trafik på väg 51. Trist väder bara, men det är sånt man får stå ut med. Vi var framme vid Skogslotten, Norrköping, strax innan kl 10 och jag kollade lite på första klassen. Upptäckte då att startordningen inte stämde med hur de stod i katalogen. Eftersom jag är nybörjare på detta med shettisutställning så hade jag missat en liiiiten rad där startordningen stod. Dessutom stod det inte startordning utan det var bara en massa siffror. Man skulle fatta ändå att det var startordningen. Det gör ju de som kan detta med utställningar ;-).

Det blev alltså snabbt ut med Bianca och borsta henne ren en gång till. Hann gå runt lite med henne, men inte alls springa igång henne som jag egentligen hade behövt. Vi hade ju åkt 12 mil - längsta som jag åkt med den lilla fröken.

Det blev snabbt vår tur in i ringen och det var 2 st 2-åringa ston som startade i klassen. Och när vi fick siffrorna stod det klart att domaren för dagen inte alls gillade den typ av shettis som Bianca är (holländs stam och lite smäckrare).

Typ: Tillfredsställande typ, 7 p
Huvud, hals, bål och kors: Vacker huvud, lågt ansatt, något kort hals, brant bog, kort kors, 7 p
Extremititer: Gracil, relatvit korrekt 7 p
Skritt: Taktmässig, 8 p
Trav: Kort trav med svagt påskjut, 7, totalt 36 p och silver

Svårt att tänka sig att fröken fick 40 poäng för 2 månader sedan :-O. Resultatet från utställningen för 2 månader sedan finns här: http://stallkartorp.blogg.se/2010/august/148-lordag-utstallning.html

Nåja, det är en bedömningssport och Bianca kan ju vara i någon växtfas som jag inte ser.

Bianca verkade rätt nöjd ändå över sin blåa rosett.
Från prisbordet valde jag en tränshängare - nåt jag i alla fall behöver!

Det blev allstå ett kort besök i Norrköping. Kl 11 var vi på väg hem igen och vid 13 snåret var vi hemma. Vi lastade ur Bianca och så skulle vi släppa ut henne i hage. Under tiden som vi var i Norrköping hade M1 vart och ridit ut på Oktawia. Det hade gått bra, pållan hade varit lugn i stallet - ingen saknad av någon kompis inte. Nu när jag gläntade på stalldörren ut till hagen. Då var det en Oktawia som minsann hade koll på att kompis var på gång.

Kommer min kompis snart??Bianca släpps ut ur stallet och så hälsar pållarna på varandra.Efter hälsningsritualen så var det två nöjda pållar som satte av i full fart i hagen :-)
För min del återstod det att plocka ur alla prylar ur bilen och mocka trailern. Fortsatte sedan med att mocka boxarna, på med nytt strö och fixa hästmaten. Skönt att få stallet klart innan jag blev allt för trött. T höll under tiden på och krattade lite löv i trädgården.

Det sista vi gjort ute var att plocka undan de sista utemöblerna. Nu är det höst på riktigt... Bara att vänta på snön... Har dock en himla massa löv att kratta upp, när jag nu ska hinna med det. Gör alltså ingenting ifall snön dröjer liksom ;-).

T åkte hem och jag fixade middag till mig själv och mina matlådor. Resten av kvällen tillbringade jag framför datorn och valde ut de bilder som jag sedan skickade in till fototävlingen evin.nu. Skulle vara kul om någon av bilderna går bra ;-).

Hann också stryka lite tvätt innan jag parkerade mig i soffan och kollade på Indiana Jones-filmen. Vid 21-snåret så fick pållarna komma in och få sin kvällsmat. Passade då också på att kvällsrasta vovarna. Som vanligt hade Lexi jagat upp någon stackars katt i ett träd, och satt parkerad under... så om hon var så himla mycket rastad är ju en annan fråga.

Det var allt för idag!

/Lizzie


RSS 2.0