28/2 Söndag - Ridhuset och lite annat...

Maken släppte ut pållarna idag så jag fick lite sovmorgon, men kravlade mig ur sängen kl 9 i alla fall. Tog det sedan lugnt ett tag. Dusch och sedan frukost framför datorn. När klockan närmade sig 10:30 masade jag mig ut till stallet för att fixa klart med mockning m.m  tills det att M2 skulle komma vid 12-snåret. Blev klar i god tid så jag hann också gå in och käka lite lunch. Under tiden som M2 gjorde iordning Oktawia så slet jag och maken med att få ordning på trailern. Påskjuten hade fastnat i intryckt läge... inte så bra eftersom det rullar lite trögt då ;-). Efter mängder med fett och allehanda verktyg fick vi loss påskjuten och jag kunde köra ner trailern nedanför vår kulle. Det var knappt jag tog mig ner med bil och trailer... modden var bara hemsk... tur att vi har 4-hjulsdrift....

Inga problem att komma iväg sedan, stora vägen var hur bra som helst att köra på. Blöt, men ren från snö och modd.

Själva ridpasset utfördes i ÖFK's gamla ridhus eftersom de inte fått bort snön från taket på det nya ridhuset. Hoppas att de snart är klara med slitgörat. Vi var i alla fall helt själva i ridhuset så M2 kunde rida runt precis som hon ville ;-). Bara jag och M1 som stod ivägen emellanåt ;-).

Idag ville inte Otkawia vara med alls, i alla fall inte när det gällde galopparbetet! Riktigt grinig dam var det idag och hon gjorde små "kaninskutt" eller sparkade åt skänkeln mer än vad hon galopperade... Damen har ju såna här dagar emellanåt... Dock såg hon riktigt fin ut i traven på slutet och det var absolut inget fel på formen då, man får vara nöjd med det lilla när pållan är på sitt sämsta humör.

Damen var inte nöjd förrän hon var ute i hagen igen och slängde sig i snön för att rulla sig, vilket inte var helt lätt... snödrivor tog emot *fniss*.

Var klar med allt i stallet vid 15-snåret. Tog en kopp kaffe och vilade en stund framför datorn. Som sällskap hade jag lilla Nalle, som nu är torr och fin efter gårdagens bad. Nalle vaktar mattes telefon ;-)



Han är i alla fall inte sur på matte längre ;-).

Eftersom jag tvättade lite igår så hade jag också lite ren tvätt att ta reda på idag. Så den blev ihopvikt och det som skulle strykas fixade jag på en gång. Var inte så mycket den här gången, som tur var ;-).

Vid 16:30 gjorde jag mig iordning och drog till stan för att gå på danskurs... trodde jag i alla fall. Istället för att mötas av 20 st andra tjejer så var det tomt i omklädningsrummet och danslokalen svart och tillbommad. Jag var ju sjuk förra söndagen så antagligen fick övriga då meddelande om att dagens övning var inställd. Antagligen beroende på att det är sportlov. Jag kommer inte ihåg om det blev något sagt om detta vid kursens första tillfälle, i sånt fall har jag glömt det i alla fall. Hur som helst, bara att åka hem igen...

När jag kom hem så hade grannen varit i farten och plogat bort snömodden, kanonbra! Tyvärr stod vår trailer lite dumt till och det var en del plogvallar som behövde åtgärdas. Först fixade vi iordning middagen och under tiden som den stod i ugnen gick jag ut och skottade plogvallar. Tungt som fan var det, men jag har blivit stark :-). Styrketräningen börjar ge resultat :-). Det var skönt att få bort plogvallarna för om temperaturen nu sjunker - som den ska göra - då får man ju spetta bort skiten. Det har jag ingen som helst lust med....

Var lagom klar med snöskottningen av vallar när maten blev klar, idag käkade vi apelsinmarinerad lax och ungstekta grönsaker - hur gott som helst.

Resten av kvällen har jag tagit det lugnt. Fixade med min Oriflamebeställning och sedan suttit och slösurfat lite på FB och lite andra sidor. Nu ska jag i alla fall placera mig i soffan och titta på 24 som visas på TV400, 2 avsnitt på raken så sedan är denna söndagskvällen slut.

Det var allt för idag!

/Lizzie


27/2 Lördag - Lite slappardag

Upp vid 8-snåret för att släppa ut pållarna. Totalt jämngrått ute... knappt man hitta stallet :-O!

När väl hästarna var ute i hagen och fått sin frukost serverad så blev det duschen för min del för att vakna ordentligt ;-). Frukosten intog framför datorn i lugn och ro som vanligt en lördagmorgon :-).

Fundera på vad jag skulle göra idag. Egentligen är huset i stort behov av städning, som vanligt när det gått en vecka sedan senaste städningen. Hade ingen som helst lust att städa själv eftersom maken absolut inte ville städa. Varför ta rätt på hans prylar liksom...

Då jag har väldigt svårt att göra ingenting tog jag istället itu med lite stryktvätt, samtidigt som jag passade på att tvätta lite mer och öka på stryktvätten ;-). Det är hemskt tråkigt att stryka, men jag avskyr att ha skrynkliga kläder och eftersom jag gillar skjortor m.m så blir det till att stryka ;-). Hade en omgång påslakan som också blev strukna.

Efter lunchen så ville i alla fall maken ut och lufta på sig. Alltså blev det en tur till Marieberg. Jag hade stort behov av ett par nya träningsbyxor då mina gamla Pumabrallor är stora som ett tält åt mig. Maken gick iväg för att kolla på TV-apparater och jag gick först iväg till Stadium, men hittade inget på rean där, fortsatte till Intersport och där hittade jag ett par marinblåa Adidasbrallor i funktionsmaterial i storlek M - passade perfekt :-), dessutom till det facila priset av 190 kr istället för 400 kr :-D. Passade på att gå iväg till Prad Design för att köpa ett bälte, men just det jag ska ha fanns inte i rätt storlek... :-( Förhoppningsvis kommer det in igen. Är på jakt efter ett 4 cm brett läderbälte i en snygg konjaksbrun färg som passar till mina spännen.

Innan jag lämnade Gallerian så gjorde jag ett besök inne på Panduro och köpte en packe med kartong i lämpliga färger för ev påskkort :-).

Träningsbrallor och kortmaterial



När vi var klara på gallerian så fortsatte vi till Almsteds blommor där jag köpte 2 st begonior. Har tagit död på ett par krukväxter hemma och ville ha lite vårkänsla i fönstret. Ska bara försöka komma ihåg att vattna blommorna nu... ;-).

Begoniorna blev bra i mitt fönster



Efter shoppingen blev vi lite fikasugna och gick till Café Garden för fika och vila.

Idag slog jag till på stort och köpte en semla till kaffet. En wienersemla som bara var himmelskt god, mandelmassan var blandad med vispgrädden... Nu behöver jag inte käka några mer semlor i år för ingen kan nog slå denna....




Efter gott fika så tog vi en tur till EM-möbler och spanade runt lite. Hittade en ursnygg soffa men insåg snabbt att den inte befann sig i min prisklass... men snygg var den ;-).

Till sist så blev vi trötta på att knalla runt och glo på möbler och det var dags att åka hemåt i grådasket. Duggade och snöade om vartannat, riktigt trist väder...

När vi kom hem så satt Nalle på trappen och väntade. Han fick idag gå ut för första gången sedan kastreringen i måndags. Och vad hade då Nalle sysslat med under dagen... Nalle hade varit i kattslagsmål! Så till den milda grad att han hade bajsat på sig och var helt insmetad i diarée.... Nalle fick inte komma in...

Istället fick jag röja vid tvätthon, leta rätt på engångshandskar och minkoljeschampot. Nalle fick sedan komma in för att snabbt bli infångad och förpassad till tvätthon - till sin stora förvåning. Dessutom fick han finna sig i att vara kvar i tvätthon när vattenkranen blev påslagen... Det tyckte INTE Nalle var kul alls.....

Men vad göra med en långhårig katt som är helt insmetat i kattbajs... Ordentligt bad är bara ett måste!

Nu gick det faktiskt riktigt bra. Nalle blev antagligen så chockad över vårt fräcka tilltag att han blev helt paralyserad ;-). Men till sist så tyckte han att det faktiskt fick räcka och som tur är så är minkoljeschampot rätt lätt att skölja ur pälsen.

En tämligen blöt och inte så glad Nalle ;-)



Nalle blev ordentligt torkad med en frotténhandduk, men allra bäst är ju att torka sig själv ;-)



Nu luktar Nalle gott i alla fall och han får nog hålla sig inne ett tag till. Hans lilla hjärnan har inte förstått att han numera ska hålla sig borta från de hårda grabbarna ;-).

När jag var klar med kattvätten så fortsatte jag ut i stallet och fixade med mockning och hästmat. Fick sedan i mig lite mat och fick kraft för att fortsätta göra en insats ute istallet, eller rättare sagt sadelkammaren. Eftersom det är +2 grader ute så har jag rätt skönt i sadelkammaren och den fick sig en omgång med sopkvasten. När jag ändå hade kommit igång så fortsatte jag med att göra rent och smörja in båda sadlarna, nya lädergjorden till hoppsadeln blev ditsatt och båda sadlarna fick rena schabrak. Alla mina 3 träns plus Oktawias lädergrimma blev också rengjorda och insmorda med Passiers läderbalsam. Så nu luktar det hur gott som helst i min sadelkammar och skötseln av mitt läder var välbehövligt. Det var ett tag sedan och det beror ju på att det varit så himla kallt. Inte skönt att hålla på med vatten och sadelsåpa och samtidigt frysa fingrarna av sig. Alltså bra att få det gjort en kväll som denna när man i alla fall inte har något annat vettigt för sig ;-).

Resten av kvällen har tillbringats framför TV:n och vi har kollat på Melodifestivalen. Inte min typ av musik, men tjejen som gick vidare till Globen var helt OK. Men vad har hänt med Py Bäckmans röst... har ett starkt minne av att varit bättre... eller är det låtvalet?

Efter melodifestivalen så blev hundarna kvällsrastade under tiden som jag plockade in pållarna för kvällen och serverade dem kvällsmaten. Är egentligen rätt trött nu och ska nog gå och lägga mig. Är fortfarande inte helt kurant från min förkylning...

Visade sig att jag fått en del gjort idag, fast jag inte hade lust med någe när jag vaknade ;-)

/Lizzie


26/2 Fredag - Dags för myys

En dm blötsnö har fallit under natten - jippi!! Känns verkligen som om vi behöver mer snö... Landsvägen var plogad i alla fall. Inne i stan höll snöröjarna på för fullt. Fullt ös på jobbet hela dagen. Slutade kl 16 och eftersom det är avlöningsdag idag så blev det lite shopping på vägen hem.

Först så stannade vi till vid Granngården för jag behövde få hem Betfor och Krafft Groov 125 till Oktawia. Passade då på att kolla in lite av den vinterrean som de hade i butiken. Först funderade jag länge på en ursnygg väst från Horseware som var nedsatt med 30 %, men sedan upptäckte jag att det fanns lädergjordar på rea. Lädergjorden till Oktawias hoppsadel är lite för lång och lädret är lite för hårt. Billigt läder är inge bra - egentligen! Hittade en lagom lång gjord i urmjukt läder och dessutom till halva priset. Jag slog till direkt!

Rena fyndet!



Sedan åkte vi till Willys för att handla mat. Dags att fylla på förrådet hemma... men på Willys var det rena kaoset och inga parkeringar. Så vi åkte vidare till Maxi, där var det också kaos - men det fanns i alla fall parkeringsplatser kvar.

Innan vi gav oss in för att shoppa mat så stannade vi till vid cafét och köpte varsin pizza slice. Jag hade barit ätit en liten omelett till lunch och det finns gränser för vad jag klarar av på tom mage. Handla mat tillhör en av de sakerna... Framför allt inne på Maxi - tar ju hundra år innan man är klar ;-). Sent om sider hade vi fått tag på allt som stod på inköpslistan och vi kunde fara hemåt.

Maken tog hand om maten och packade in den och jag bytte snabbt om och förpassade mig ut till stallet. Vid 19-snåret skulle M2 komma och vi var hemma kl 18.20. Alltså fullt ös ut i stallet. Först fick jag dock skotta bort lite blötsnö för att få upp stalldörren. Sedan kunde jag fixa mockning - hann nästan klart tills det att M2 kom.

Så under tiden M2 fixade iordning Oktawia skottade jag bort ytterligare lite blötsnö, nu för att komma fram med dyngkärran. Sedan fixades trailern på plats på bilen, men jag körde ner från kulle och vi lastade från vår gata. Uppe på vår gård så är det 1 dm moddig snö och även om vi har en 4-hjulsdriven bil så finns det gränser för vad den klarar av att dra. Oktawia väger ju en del...

Strax innan kl 20 kom vi iväg till ÖFK i alla fall och ridningen för dagen skedde i gamla ridhuset eftersom det nya är avstängt pga rasrisk.

Idag var Oktawia lite tjafsig, och det var bara att strunta i formen och få damen att tänka framåt. Efter uppvärmning så byggde jag upp 2 hinder, ett på en 20 m volt och en på diagonalen. Och så hoppade M2 och Oktawia dessa hinder i lite olika vägar. Oktawia skötte sig jättebra och hon verkar tycka hoppning är kul. Hon hoppar ju allt man styr emot och även om hon kommer fel så försöker hon i alla fall.

Fördelen med gamla ridhuset är ju att det är lite varmare än nya ridhuset. Resultatet av detta var ju att jag höll på att dö av värmeslag när jag släpade runt på  hindermaterial... för naturligtvis så var ju jag klädd som om det var -20 grader *fniss*. Nåja, fick ett rejält träningspass av att släpa hindermaterial fram och tillbaka i alla fall.

Är man en hästgalen människa så har man ju sin egen variant på detta med fredagsmyset.... mellan 20-21 så befinner man sig i ett ridhus ;-)

M2 var nöjd med paset idag och Otkawia så också nöjd ut - båda två blev också varma och svettiga... Oktawai fick på sig fleecetäcket som drar ur svetten bra och vi var hemma igen strax innan 21.30. Parkerade dock på vår gata, lastade ur där och maken körde upp bil och tom trailer. Det var tur för han kom med nöd och näppe upp med tom trailer. Måste nog kolla i morgon ifall grannen har möjlighet att ploga undan modden... annars så blir det inte roligt direkt.

Kl 22 var jag i all fall klar med pållarna och jag kunde gå in för kvällen. Var rätt trött och tillbringade en stund framför datorn innan det blev TV:n resten av kvällen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/2 Torsdag - Mer snö

Att det är en rekordvinter undgår väl ingen... Fördelen med snö är ju att det är ljus och fint ute  - även på kvällen. Har inga problem med lortiga hundar eller leriga hästar... men det behöver faktiskt inte komma mer snö nu.

Jag gick ut till stallet vid 17:30 tiden och då hade det börjat snöa lite lätt. Mockade och fixade klart hästmaten. Hann också gå in och värma mig en stund innan det var dags att gå ut och plocka in pållarna. Snöade lite mera nu.

Det var meningen att vi skulle ta en tur in till ÖFK, men eftersom nya ridhuset blivit stängt pga rasrisk så fanns det ingenstans att rida. Det blev alltså ändrade planer, grannen och jag gjorde upp om en liten skrittur med våra pållar istället.

När man ska ut i mörkret på landet sittande på en svart häst... då gäller det att vara utrustad. Efter sedvanlig borstning och vanlig utrustning så blev det även på med varselländtäcke, varselbrösta, reflexer på alla fyra benen. Matte i varseljacke och så pannlampa på ridhjälmen. Vi syntes i alla fall.

Vi hade stämt träff kl 19.30 och då kan man ju säga att det kräksnöade *suck*. Pållarna var i alla fall laddade till max och verkade inte störas ett dugg av snövädret. När vi kom ut på vägen så blåste det även och när vinden blåste till i rumpan på min pålla så blev det ett par snabba skutt framåt, men i övrigt så gick skritturen bra. Vi var ute i en timme och båda pållarna klev på bra idag. Oktawia går så mycket i ridhus så en skrittpromenad i snöoväder var bara nyttigt för henne. Mörkret och pannlamporna var i alla fall inga problem för någon av pållarna.

Som tur var så är det runt nollan ute, så det blev inte så farligt kallt att skritta en timme. Det var mera uppfriskande - i alla fall när man väl kommit in *fniss*.

Hann klart med allt så jag idag fick CSI från början ;-). Nu har jag också fått upp värmen i låren efter skritturen och nu är det dags att ta en närmare titt på kudden. Ska bli spännande och se hur mycket  snö det har kommit i morgon ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

24/2 Onsdag - Ingen ridning, men annat...

På fm idag hade jag och min kamrat P presentationen av vårt gemensamma PM vi gjort för våra universitetsstudier. Vi har ju skrivit om hur omorganisationen inom förvaltning gått till - alltså processen. Förvaltningschefen ville naturligtvis veta våra slutsatser och alltså fick vi genomföra presentationen inför ledningsgruppen.

Vi överlevde trots att vi var nervösa ;-). Förvaltningschefen tyckte det var kul att vi valt att titta på just denna förvaltningsomorganisation och tog till sig våra slutsatser. Skönt att få det gjort och nu väntar vi bara på att få reda på resultaten från vår hemtenta... Vill ju slippa restuppgift ;-)

Resten av dagen tillbringades med frågor rörande kommunens snöröjning... ;-)

Efter jobbet så var det full fart hemåt. Käkade lite snabbt och sedan så hakades trailern på bilen och färden gick till min höbonde. Det ska börja snöa i morgon och inte sluta förrän på söndag... och höt räcker tills på lördag!!! Oktawia hade inplanerad vilodag så höhämtning passade ju alldeles utmärkt.

Vi har ju rätt trångt runt vårt hus och sedan ner till stallet, måste backa i en lång S-formad kurva för att komma ner till stallet. Nu när vi har höga snövallar så är det ju också ännu trängre än vanligt... men efter lite trixande så stod bil coh trailer på lämplig avstånd från höloftet! Är riktigt nöjd med mig själv att jag lyckades trixa dit trailern utan att köra fast i snövallarna ;-)

Efter att höt blivit uppslängd till loftet och packat på plats, så var det bara att fortsätta jobbet med att mocka hästarnas boxar, fixa hästmaten m.m. Var lagom klar till kl 20 och det var kvar att göra för dagen var att fixa räkningarna för denna månad. Mindre kul jobb... men nu är det gjort för den här gången ;-)

Jag har också varit ute och kvällsrastat vovvarna, man får ha järnkoll på vad Lillan sysslar med. Hon vill GÄRNA smyga iväg till grannen för att se om det inte finns en stor vit hund hon kan sätta tänder i... att det ska vara så kul! Snacka om att jycken är konfliktsökande ;-).

Pållarna kom i alla fall in självmant när de hörde att kvällsmaten blev serverad i krubborna. Även om de lika gärna hade varit kvar ute, så lockar maten i alla fall.

Så denna kvällen försvann snabbt, men det känns väldigt skönt att ha hästmat hemma för ett tag framöver. Det är ju hur träligt som helst att behöva ge sig iväg i snöoväder och sedan slänga upp det i snöfall... bättre att få upp torrt och fint hö på skullen ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

23/2 Tisdag - Mot ridhuset

Kan meddela att lilla Nalle mår alldeles utmärkt efter gårdagens veterinärbesök. Det tar väl 1-2 veckor innan alla hormoner är ur kroppen på lilla kissen så han kan ju fortfarande inbilla sig saker och ting ;-). Så småningom så hoppas matte på en lugn och harmonisk kisse som INTE bryr sig om tjejer eller som tror att han klå upp största hankatten på byggden ;-)



Nalle har i alla fall inte försökt gå ut idag och han är inte heller lika rastlös... någon förändring i alla fall ;-).

För övrigt så har kvällen inneburit först matlagning och middag, mockning av djupfrysta boxar och fix av hästmaten. När jag var klar med detta så blev det en snabbinsats på en lång fet snövall... killen som plogade åt oss i söndag visste ju inte alls vart jag ville ha snövallarna. Jag var tacksam över att fram en bit av stallplanen så finputsningen tyckte jag inte det var så noga med.

I helgen ska det komma ännu mera snö och eftersom höförrådet krymper med expressfart ringde jag till höbonden idag. Vi får komma i morgon kväll och hämta ett lass hö. Skönt - men för att inte behöva bära höbalarna ända från huset, så behövdes stallplanen breddas ner till stallet och snövallen väck.

Maken kunde tänka sig att hjälpa till och kom ut när jag var klar med mockningen. Jag upptäckte i alla fall en sak! Jag är en djävel på att skotta snö! För första gången i historien så var jag både uthålligare  och starkare än maken :-O - eller också så var han bara lat eftersom han mest hängde på sin snöskyffel och gnällde ljudligt över snön... Jag öste snö i raket fart och maken tyckte jag skulle erbjuda mina tjänster på jobbet som handskottare ;-). Utav en snövall på 20 meter lång, 1 meter bred och 0,5 hög så öste jag iväg 3/4 av den och maken fick väl till resten ;-). Nu får jag ner trailern till stallet... ;-)

När jag var klar med skottningen så var det dags att plocka in pållarna för att göra iordning Oktawia inför ett stundande dressyrpass på ÖFK. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Oktawia hade absolut ingen som helst lust att bli infångad utan började ösa runt. Jag hade ju inte en suck att försöka pulsa efter en galoperande kuse i 1 m hög snö.... fick hämta muta i form av kraftfoder i en hink... dock dög det att låta sig bli infångad... eller också så berodde det på att det även för Oktawia var asjobbigt att springa runt i snön *fniss*.

Så lite lätt försenade for vi in till ÖFK och den väntande M2 som hunnit vila sig efter en ridlektion på ridskolan.

Det var lugnt i ridhuset idag, bara Oktawia och en privatryttare till på ena halvan av ridhuset, på andra halvan var det en privatryttare som red lektion - gott om utrymma med andra ord.

Oktawia var lite motsträvig till att börja med, men M2 fick loss damen efter cirka 30 minuters ridning. Sedan skötte sig damen alldels utmärkt, så M2 var helt lycklig efteråt ;-). Det är så man vill att Oktawia ska sköta sig varje gång :-).

Åkte sedan hemåt i lätt snöfall *suck* och var hemma strax innan kl 22. Fixade iordning pållan, fixade trailern och så fick pållarna sin kvällsmat och för min del är det nu dags att ta en närmare titt på kudden så jag orkar med morgondagens spännande aktiviteter...

Vi ska presentera vårt PM för förvaltningens ledningsgrupp *nervös*.

Det var allt för idag!

/Lizzie

22/2 Måndag - Åter jobb

Var bättre i min förkylning idag. Fortfarande täppt och snorig, men inte lika tung i huvudet, så det verkar gå åt rätt håll i alla fall. Alltså var det bara att åka till jobbet. Inte för att det var så himla kul att ge sig ut i -27 grader *burr*.

Med till jobbet idag hade jag Nalle. Nalle fick åka transportbur och blev placerad i mitt rum i några timmar. Strax innan kl 10 så gick jag och Nalle iväg till Veterinärstationen som ligger 5 min promenadavstånd från mitt jobb. Veterinären kollade igenom Nalle, inga problem och 15 min senare - snipp, snapp - och Nalle som häradsbetäckare är ett minne blott ;-). Promenad tillbaka till jobbet med en sovande Nalle i buren, han blev återigen placerad inne på mitt rum så jag kunde hålla koll på honom. Lagom till lunch så började han vakna till liv och husse kom och hämtade honom på lunchen så Nalle blev hemkörd till huset. Det var bra för vid detta laget ville Nalle inte vara kvar i buren ;-).

För övrigt så var det en dag på jobbet med full rulle... det har varit ett snöoväder med klass 2 varning, men stadens medborgare kräver ändå att det typ ska vara sommarväglag i hela stan... mååånga telefonsamtal till flera personer var det under dagen. Och det kan jag säga - att vara kvinna med PMS och bli utskälld i telefon - DET är ingen hit...

Folk är helt galna - behöver nog vara fler vintrar som denna så de vet var riktigt vinter innebär. Saker och ting TAR längre tid, det blir omständigare... men det är ändå, som en arbetskamrat uttryckte det, ett I-landsproblem!

Väl hemma på kvällen så var jag glad över att vi hade det plogat och kunde ta oss fram :-). Kylan är egentligen värst, tycker att det kan ge sig med den nu. Men efter middag och jag fixat klart stallet så gav vi oss ut i kylan i alla fall. Eftersom Lillan inte längre kan lös på gården utan att springa iväg till grannen och ställa till ofog, så fick det bli en promenad med vovvarna. Nya jackorna funkar bra så vi frös inte, blev bara lite kallt i ansiktet på vägen hem för då blåste det lite. Promisen blev inte så lång, vi var ute i 30 min, men vovvarna var nöjda.

Pållarna får nu ännu mera hö och förhoppningsvis ger de tusan i resten av hagstolparna... och jag hoppas verkligen att det inte är snöstorm i helgen, för då MÅSTE jag åka iväg och hämta ett nytt lass med hö. Annars blir det kris...

När allt var klart med hästar och stall för kvällen, tillbringade jag resten av kvällen framför TV. Måndag innebär CSI och Medium :-). Lilla Nalle kom och la sig i mitt knä när jag kollade på TV. Han rör sig lite stelt, men är i övrigt inte sur på matte trots veterinärbesöket ;-). Nalle kommer må mycket bättre sen!

Det var allt för idag!

/Lizzie

21/2 Söndag - Dagen efter...

Sov som en stock fram till klockan 10! Maken fixade hästarna på morgon och lät mig sova - verkade som jag behövde det ;-). Det är jobbigt att vara förkyld ;-)

När jag väl kravlat mig ur sängen så var det med stor nyfikenhet jag tittade ut för att se hur världen såg ut efter gårdagens och nattens snöoväder... mycket riktigt! Vi var typ insnöade!! Kändes rätt skönt att äta frukost i lugn och ro framför datorn med kaminen i full gång :-).

Vid 12-snåret var det i alla fall dags för mig att ge mig ut. Pållarna behövde sin lunchmat och så behövde jag fixa stallet. Mådde i alla fall lite bättre idag än mot var jag gjorde igår... Och tur var väl det för snö att pulsa i fanns det gott om...

Bara detta att ta sig nerför trappen vid ytterdörren... min vagn till vattendunkarna syntes inte så mycket i snön!

 
Fixade hö till hästarna och de var smarta nog att vänta på maten utanför stalldörren på baksidan, så jag behövde inte pulsa i snö för att servera maten.

Mockade två stycken djupfrysta hästboxar... -10 gradet, snön är en sak, men jag börjar också bli väldigt trött på kylan. När jag var klar med mockningen så var det bara att ställa dygnkärran utanför stallet... att ta sig runt knuten för att komma till dynghögen - det var bara att glömma! En rejäl insats med snöskyffel skulle krävas innan jag kom fram med kärran. Efter mockningen så var mina krafter slut, och jag inriktade mig på att föreviga snön i istället..

Lexi tycker det är himla kul med snön... ;-)



Av hästarnas badkar syns inte mycket ;-)

 Huset står i alla fall kvar efter snöovädret - i väntan på nästa ;-)



Är dock glad att vi inte hade liknande snövall framför vår ytterdörr... :-O Här kommer man varken in eller ut!



Vi är i alla fall helt klart insnöade. I väntan på att få plogat så är det skidor som gäller för att ta sig från gården ;-). Detta var en vanlig syn när min mormor och morfar bodde i huset... ;-)

 När jag var klar ute så gick jag in för att vila en stund. Det blev också så att vi gjorde ett ryck med lite snabbstädning för att få ordning inne. Dammsugning och moppning av golv fick det bli för dagen. Bättre än inget i alla fall och det såg genast lite trevligare ut.

Vid 16-snåret så kom ialla fall ploghjälpen. Grannen fick be om assistans eftersom han har krångel med lastmaskinen, så en annan kille ryckte ut som ploghjälpare. Vi gick ut och visade vart han skulle ploga och dessutom så flyttade vi bilen så han kom förbi med sin traktor.

Jag passade också på att ge pållarna sin em-mat och då upptäckte jag något oroväckande... en sträcka av hagens elrep låg inne i hagen!!! Detta är ju naturligtvis tvunget att genast kollas upp och vad upptäcker jag...

Det är inte två hästar jag har - det är två stycken BÄVRAR!!! De har helt sonika käkat upp en stolpe! En hörnstolpe till på köpet!

 

 Bara undertråden fanns kvar och jag ska vara glad över att hästarna befann sig kvar i hagen och dessutom inte skadat sig på repet de dragit runt med. När jag ändå pulsat ut i snön så kollade jag över de andra stolparna och det var nog tur det...

De flesta stolpar utemed en långsida såg ut som denna.... Lätt uppätna...

 

Jaha, bara att pulsa tillbaka till stallet, rota fram en gammal burk med hovtjära och en stel pensel och så ut och kladda på stolparna. Och hur lätt är det att kladda på tjära i -10 grader - typ inte alls!!! *morr*. Det är i dessa lägen man svär över hästarna och funderar på om man är helt totalt dum i huvudet ;-).

När jag var klar med tjäran så gick jag in och hämtade maken. Behövde få dit distansisolatorer högst upp  på stolparna och så en tråd till. Snödjupet nu gör att staketet är i höjd med Oktawias mage... bara att kliva ut - om man säger så. Så sträcken närmast grannen fixade vi till, det är den biten som mina hästar håller till och vi fick upp tråden i alla fall 20 cm till. Bör väl vara lite avskräckande för damen i alla fall.

Ovanstående jobb gjorde att jag fick tillbringa 1,5 timme med att pulsa runt i hästhagen och jag var lite trött när vi väl var klara.

Snabbt fixade vi iordning lite mat så jag skulle orka med resten av kvällen. Strax efter klockan 18 kom M&M, och Oktawia blev iordninggjord för ett litet pass i ridhuset med M2 i sadeln. Oktawia var rätt motsträvig till att börja med, men till sist så började hon bli koncentrerad på att jobba och då gick det genast mycket bättre. Tar dock en stund att få henne genomriden och avslappnad ;-). Inte självklart att börja jobba från start inte ;-).

M2 ska rida Oktawia under veckan och blir det förhoppningsvis en liten programridning på söndag.

När vi var klara i ridhuset hade temperaturen sjunkit betydligt och det var -17 grader när jag åkte hemåt. Höll på att frysa ihjäl innan jag var klar med häst och allt i stallet. Som sagt - varför måste det vara så in i helvete kallt!!! Håller på att få nippran på kylan... *suck*.

Blev klar till kl 21 i alla fall och sedan fick det bli TV en stund innan jag dök, helt utmattad, ner i sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie


20/2 Lördag - Snöstorm

Idag har det varit snöstorm. Klass 2 varning har myndigheterna gått ut med och man kan säga att det blåst och snöat!

Eftersom jag är tvärförkyld så har jag legat för ankar i soffan i prinicip hela dagen, förutom vid lunch. Var tvungen att få i mig lite mat och efter käk så kände jag mig rätt pigg och tog mig ut en sväng.

Det är inte långt till stallet... men det var SNÖ överallt...



Pållarna fick sin lunch så de var nöjda ett tag i alla fall... ;-)



De står i ett hörn i hagen där det har lite skydd för vinden i alla fall. Jag fixade iordning mockning och sedan tog alla krafter slut. Förpassade mig snabbt in till soffan i vardagsrummet och där tillbringadejag resten av em med att studera insidan av ögonlocken... ;-)

Maken hade åkt till Kumla en sväng för att hälsa på sina föräldrar. Att han ens vågade ge sig ut i snöstormen fattar jag inte... men han förlitar sig på 4-hjulsdriften på bilen... nåja han kom hem sedan vid 16-snåret men det var inte mycket till farbara vägar direkt... och han hade ingen lust att ge sig ut igen...

Maken hjälpte mig i alla fall att få in pållarna vid 17-snåret, då tyckte jag att de lika gärna kunde stå i stallet och mumsa på hö istället för att vara ute i stormen. Det visade sig att Oktawia frös och mer än gärna ville komma in till lugnet i stallet. När hästarna fått mat och vatten så förpassade jag mig tillbaka till soffan.

Efter lite vila blev jag i alla fall så pigg att jag orkade käka lite ost och kex plus sörpla i mig lite rödvin :-). Blev piggare ett tag i alla fall ;-).

Fastnade ett tag framför FB, för övrigt har jag annars tillbringat kvällen i soffan framför TV. Förutom för en stund sedan när jag var tvungen att ge mig ut i snöstormen igen. Pållarna var ju tvungen att få sin kvällsmat och vovvarna behövde bli kvällsrastade. Det har kommit ännu mera snö och hur det ser ut i morgon orkar jag inte ens tänka på! :-O. Om man inte ser stallet skulle jag liksom inte bli förvånad... maken sopade av taket på växthuset i går, men det måste nog göras en gång till i morgon... Omgivningarna runt vårt hus börjar nu likna hur det såg hur här när jag var barn... ;-) på den tiden när det alltid var mycket snö om vintrarna...

Och ännu mera snö ska det komma...

Nu ska jag nog förpassa mig till soffan igen... det var allt för idag!

/Lizzie


19/2 Fredag - Fredagsmyyys

Vilken mysig dag det varit idag... totalt snökaos... tur vi har jeep så vi kunde ta oss till jobbet ;-). Min lilla förkylning har inte försvunnit under natten... snarare tvärtom! Har i alla fall orkat hålla mig igång med hjälp av Alvedon, Strepsil och Otrivin.

På em var jag och maken på familjerådgivningen för 3:e och sista gången. Idag var det lugnt. Vi har kommit överens om hur vi vill ha vår framtid och vi är OK med den båda två. Terapeuten var glatt överraskad och han tyckte att vi kommit till rätt beslut, det som han ändå hade tänkt föreslå till oss - så det kändes bra.

Kommer bli stora förändringar framöver, men det kommer bli bra - för oss båda och vi är vid gott mod båda två :-).

När vi var klara vid familjerådgivningen så var det full fart tillbaka och jobba ett tag innan arbetsdagen var slut. Innan vi åkte hemåt i snön så blev det en tur in till Willys för att bunkra upp med mat inför helgen.

Sedan full fart hemåt i snöyran. Stora vägarna var bra plogade så det var inga problem att ta sig hem. Vi kom upp på gårdsplanen också och efter någon timme så var granneni full fart med att ploga :-). Egentligen har det nog inte kommit så mycket snö, men här ute så blåser det och drivorna blir rätt rejäla...

Jag fixade klart i stallet och så kom M2 kl 18 för att göra iordning pållan för ett ridpass inne på ÖFK. Jag var väldigt glad att M2 ville rida eftersom jag är så himla förkyld, mocka och fixa hästmaten är en sak, men rida något helt annat. I alla fall om det ska bli ordentligt gjort och det är INTE bra att anstränga sig när man har en förkylning i kroppen. Så jag agera pratsällskap och hästhållare inne i ridhuset eftersom grannen och en kompis till henne var med också. Oktawia var lite tjafsig att rida idag. Hon är väldigt koncentrerad på grannens pålla och har mycket svårt att koncentrera sig på ryttaren. Men till sist så fick M2 ordning på damen och det är jättebra träning för pållan att verkligen få jobba när hon helst av allt vill stå och lukta på en hästkompis ;-). Det som är lite trist är att det går inte att lasta Oktawia förrän grannen fått in sin häst i sin trailer. Det är precis som om Oktawia bara MÅSTE ha koll att allt är OK med grannens pålla innan Oktawia själv kan slappna av... nåja, det blir väl bättre så småningom.

Det gick bra att köra hemåt i snöyran och jag var hemma igen strax innan kl 21 så det blev inte så sent fredagsmys i ridhuset denna fredag ;-).

Höll däremot på att frysa halvt ihjäl innan jag var klar med pållan istallet, nu har vi -10 grader och det blir KALLT om händerna... funkar ju inge bra med vantar när man ska hålla på med hästutrustning. Skönt att det är några plusgrader i sadelkammaren i alla fall så man kan värma fingrarna på elementet ;-).

Har också hunnit rasta hundarna innan jag gick in för kvällen. Lexi tycker att det är vansinnigt kul med all snö... det tycker inte Lillan - men hängde med på buset en stund i alla fall.

Nu är jag klar med allt. Ska försöka kurera med förkylning med lite wiskey... kan ju hoppas det hjälper... för övrigt så blir det nog TV för resten av kvällen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

18/2 Torsdag - snorigt...

Det funkade inte alls att sova bort den blivande förkylningen... ;-). Har idag ialla fall inte haft lika ont i halsen - nåt positivt. Däremot så kliar och rinner näsan *suck*.

Började dagen med Pulmicort (för att hålla förkylningsastman på stången)  och så Alvedon - har funkat rätt bra att jobba. Så länge jag inte har feber eller hostar ihjäl mig så funkar det att jobba.

Orkade till och med cykla upp på stan i snöovädret för att luncha i hop med kompisen MK, vi träffades på Shanghai där vi tillbringade en timme med att prata och äta en god lunch. Trevligt! :-) Sedan full fart tillbaka till jobbet där det var fullt ös.

Slutade lite tidigare idag också för att hinna till till ett planerat hovslagarbesök. Jag har ju en jobbmobil, och då har jag valt att ha min privata mobil avstängd på dagarna. Orkar inte hålla rätt på två mobiler ;-). Slog på min privata mobil på vägen hem... visade sig att hovis var dyngförkyld. Inte mycket att göra något åt, mer än önska "krya på dig". Och så får vi boka in ett nytt hovisbesök när hon är frisk.

Så när jag kom hem kunde jag ta det lugnt en stund innan jag gick ut och  mockade. Det var rätt skönt att slippa stressa med tanke på att jag har förkylning på gång. Jag hann till och med lägga mig och vila 30 minuter innan jag åkte in till ÖFK's årsmöte. Jag sitter ju i valberedningen så det kändes som om årsmötet var viktigt att vara med på. Kom hem vid 20.30 tiden igen och då var det bara att ge sig ut i snövädret och plocka in pållarna för kvällen. Det blåste rätt bra ute så pållarna ville gärna komma in.

Var klar med allt till kl 21 och hann alltså kolla på CSI Maimi från början. Det var ungefär det jag klarade av resten av kvällen. Sedan blev det mer Otrivin och så sängen...

Det var allt för idag!

/Lizzie

17/2 Onsdag - Nå't på gång...

Har idag haft en olustkänsla i kroppen hela dagen, dessutom trött så jag knappt orkat tänka... har inte varit sjuk på evigheter... känns som om det är nåt djäkla skit på gång... :-( Och mycket riktigt... fram på em så började jag känna av en svidande känsla i halsen.

Jag som verkligen hatar att ha ont i halsen - varför får jag alltid ont i halsen vid minsta lilla förkylningsymtom *suck*.

Innan vi åkte hem och for förbi ett Apotek så stannade vi till vid Granngården för att köpa kattmat. Det visade sig att de även hade lite rea, bl a på parkasjacka, modell varseljacka. Jackan hade typ 11 fickor, var av lång modell men med ridslitsar. Maken provade en och började fundera på om han inte skulle köpa en när det ändå var rea. Jag provade för skojs skull, mest för att se om min kroppsuppfattning stämde. Det gjorde den inte... provade L i tron om att den skulle vara på gränsen till för liten... Men den var på tok förstor :-O. Maken rotade runt bland jackorna och hittade en M, jag tänkte att den får jag aldrig igen - och den passade alldeles perfekt!!!

Jag kommer inte ihåg när jag hade storlek M sist. Insåg att min nuvarande stalljacka är stor som ett hus och dessutom 7 år gammal och rätt sliten. Så med full rätt blev det inköp av ny stalljacka i modell varseljacka! Nu kommer jag synas bra när jag är ute och rör på mig ;-). Maken köpte en han också - vi ser ut som två stora kycklingar *fniss*.

Syns bra göra man i alla fall :-)



Klart nöjd med jackan :-)

Vi svängde också förbi Apoteket på hemvägen och jag köpte strepsil. Hoppas det hjälper. Jag har inte tid att vara sjuk... Har ikväll tagit det lite lugn i alla fall. Mest för att jag i alla fall inte orkat motionera varken mig eller pållan.

Gick rätt bra att mocka - det orkade jag med, men kände att ut i kalla luften inte skulle vara så bra för min hals. Hade sysselsättning inne i vilket fall som helst...

I helgen så rotade jag ju fram gamla kläder ur vindsgarderoben, dessa tvättades och resulterade i en hög med stryktvätt modell enorm... Inget annat att göra än att ta i itu med högen. Det som kändes bra är att kläderna är en storlek mindre än de kläder jag haft ett tag, och jag kan nu ha dessa kläder. Spelar ingen roll att de har legat i garderoben typ 10 år - känns nästan som nya i alla fall. Vissa plagg hade jag glömt bort att jag hade... men mycket blusar och skjortor var det. Slet med strykjärnet i cirka två timmar - astråkigt, men nu är det gjort för den här gången i alla fall ;-).

Under dessa två timmar har halsonda inte försvunnit det minsta... dessutom har min näsa börjat rinna *suck*. Vill verkligen INTE bli förkyld! Men det är lika bra att bunkra upp med nässpray och Bricanyl och inställa sig på det värsta... :-(

I morgon är det ju årsmöte med ÖFK, får se om jag kan släpa mig in på det. Iofs kan det ske mirakel under natten ;-).

Nu ska jag i alla fall förpassa mig till sängen. Pållarna är intagna och kvällsmatade, vovvarna har också fått sin kvällsrastning och det får räcka för ikväll.

Det var allt för idag!

/Lizzie

16/2 Tisdag - Ridhuset...

Imorse blev jag glad. Jag har ju satt upp lite olika små delmål för  min viktresa ;-). Ett av dessa delmål (bestämde mig i julas), var att för att få äta en semla i år så ska jag väga under 80 kg. Helst ska detta mål uppnås på fettisdagen - alltså idag.... under helgen började jag misströsta - har platåat och legat stilla på 80,2-80,4 i ett par veckors tid. Ingan panik så - bara bra att platåa när man gått ner mycket och fort, bara att fortsätta med samma nyttiga mat.

Och vad visade vågen i morse.....


79,8 kg - hurra! Jag har nått mitt mål! Och får äta en semla med gott samvete :-D. Jag är ju lite knäpp med min målmedvetenhet - jag vet ;-).

Dessutom så blev det ingen semla heller... när det väl kom till kritan så var jag inte tillräckligt sugen :-O.

För övrigt så har kvällen försvunnit i ett nafs. Full fart hem efter jobbet. Städade åt katterna och vid 17.30 tiden kom det kattspekulanter och idag blev jag av med de två sista kattungarna + att de även ville ha en av de ungkatter som var kvar från i höstes. Nu är det bara en ungkattkvar - en röd/vit hane - som behöver hitta ett nytt hem... får se hur det går.

När kissarna farit iväg med ny matte och husse så var det dags att sätta igång med stallet. Mockning och hästmaten blev fixad, hann också vila en stund innan det var dags att gå ut och plocka in pållan för kvällens övningar.

Ikväll stod det i alla fall en tur in till ridhuset på schemat och kl 20 for vi iväg i snövädret - för självklart hade det börja snöa... precis som om det inte kommit snö så det räcker...

Ikväll var det lite kaos i ridhuset, inga ridskoleelver utan vi var väl 6-7 st privatryttare, men det verkade som om alla hästarna var lite på tårna av någon anledning. Min kuse tyckte att ett längre avstånd än 2 meter från grannens häst var alldeles förskräckligt långt. Gjorde ett par försök till att försöka slänga sig runt, alternativt gå baklänges. Men eftersom jag numera känner mig rätt säker i sadeln, så var det bara för damen att jobba och se glad ut. Även om det blev snygga smygökningar varje gång vi närmade oss grannen häst och rätt kraftiga inbromsningar när hon försvann... Annars så skötte sig Oktawia för dagen bra. Inget annat tjafs eller motstånd, utan det gick riktigt bra att rida. Det var i galoppen som hon blev lite trälig, då ville hon tvärnita vid grannens kuse och helst parkera där... men matte är ju som bekant, envisare än sin häst. Alltså fick Oktawai galoppera på ;-).

Övningarna ikväll blev skänkelvikning härs och tvärs mellan privatryttare - och de funkade riktigt bra. Tränade även på övergångar skritt-galopp-skritt och det funkade också riktigt bra. Totalt blev det ett ridpass på 1 timme och både jag och kuse var trötta när vi var klara. Skönt att inte bara jag var svettig ;-).

Jag koncenterad på jobb, Oktawia mindre koncentrerad för stunden... ;-)




Ridpasset var i alla fall ett trevligt avslut på denna dag. Upptäckte också att nackdelen med att gå ner i vikt, är att jag får förbannat ont i rumpan... mina sittknölar känns extremt bra numera ;-).

Nu är i alla fall pållarna ohändertagna och kvällsmatade. Vovvarna är rastade och nu ska jag själv nog förpassa mig till sängen. Är ju en dag i morgon också ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

15/2 Måndag - Pust

För min del så blev det inte direkt någon lugn måndagkväll ;-). Lite snabb införskaffning av mat efter jobbet och så full fart hem.

For runt som en virvelvind och städade undan lite i huset, och så städade jag hos katterna. Katterna är rätt duktiga på att ställa till - på nolltid ser det ut som kriget dragit fram... ;-). Under dagen har det ringt kattungespekulanter så jag visste att jag hade minst 2 stycken på ingång under kvällen, eventuellt en tredje spekulant, men hon skulle höra av sig senare under kvällen för att se om det fanns några katter kvar.

När det kommer kattspekulanter så behöver de ju vara städat hos kissarna ;-). När det var avklarat så blev det full fart ut till stallet. Jag hann precis mocka klart när en av spekulanterna ringde och talade om att de var på väg. Maken hade fixat middagen under tiden som jag mockade, den var bara att sleva i sig på stående fot.

Först kom det den ung tjej med 2 kompisar - de fastnade till sist för en av de cremefärgade hanarna. Så där blev en kissunge såld.

45 min senare så kom nästa kattspekulant - de hade åkt en bit, från Katrineholm och vi har haft mailkontakt sedan i går och den kvinnan hade bokat 2 st kattungar, en brun/röd hona och en röd/vit hane. Kissarna i verkligenheten motsvarade deras försväntningar och vips så var ytterligare 2 kattungar sålde. Kvar satt 2 st ensamma små hanar och undrade vart syskonen tagit vägen ;-). Mamma Kajsa verkade mest tycka det var bra att få det lite lugnare... ;-).

Hann inte mer än sälja två kattungar förrän den tredje spekulanten hörde av sig. Hon vill köpa TRE katter!!! Förklarade att det bara fanns 2 kattungar kvar, MEN att jag har en cremefärgad hane som är 1 år som också är till salu. Kvinnan slog till direkt och i morgon 17:15 kommer hon för att hämta kissarna.

Kvar nu är en röd/vit hane som är 1 år... kanske blir av med honom också ;-). Vem vet!

Snacka om att det gick i ett denna kväll!!! Vid 20:45 hann jag ut till stallet för att fixa klart med hö och så plocka in pållarna för kvällen. Nu behövde jag pusta lite så jag orkade inte stressa... det fick ta den tid det tog att fixa klart i stallet och gå över pållarna. Alltså missade jag början av CSI NY, men det är ju inte helt ovanligt ;-).

Men resten av kvällen fick det bli TV:n i alla fall!

Det var allt för idag!

/Lizzie


14/2 Söndag - Vacker väder

Sovmorgon idag - även om jag vaknade hyfsat tidigt så var det skönt att kunna ligga och dra sig. På fm gjorde jag inte många knop, tillbringade tiden först framför datorn och sedan i telefonen. Himmel vad lätt det är att snacka bort tiden :-)

Lite nytta gjorde jag i alla fall. Rensade ur min garderob på kläder som är förstora - det var en hel del :-). Letade rätt på lite gamla, men fräscha kläder, ur vindsgarderoben och insåg att jag bara har ett par kg kvar innan jag kommer i mina gamla jeans från -88 :-o!!! Hittade i alla fall lite överdelar som jag kan ha nu, och det är överdelar jag har brist på. Kläderna har ju förvarats inne i vindsgarderoben i 10 år... alltså behövde de tvättas för att få bort vindslukten. Så tvättmaskinen har fått jobba i dag också... ;-)

Efter lunchen så var det äntligen dags att ge sig ut i det helt otroligt vackra vintervädret. Strålande sol och +1 grad! Helt underbart! Jag gjorde iordning Oktawia för en skrittur ut i det vackra vädret. Jag har inte ridigt ut på damen under hela vintern, utan det har varit promenader eller ridhusridning. Nu var det dags... Grannen och jag hde stämt möte vid våra soptunnor och Otkawia tyckte det var jättespännande att få komma ut och möta en kompis. Vi skrittade halva rumboholmsrundan och så vände vi... rundan blir för lång annars för grannens lilla isis, hon är inte i full gång ännu. Turen tog i alla fall 1 tim prick och pållarna verkade njuta lika mycket som vi. Oktawia överlevde t o m att se skidåkare ute på ett gärde, de var långt borta, men ändå ;-).

Efter ridturen så fixade jag stallet, skönt att få mockningen gjord medan det är dagsljus ute. Hade lite bråttom eftersom jag skulle iväg på min danskurs och behövde få i mig mat innan. Maken hade i alla fall fixat till middagen, så mätt och belåten får jag sedan iväg på danskursen. I god tid... trodde jag... men det visade sig att jag fick åka halva stan runt innan jag hittade en parkeringsplats. Fick gå över från söder till badhuset och lite lätt stressad och 15 min för sent kom jag sedan till danskursen. Eftersom jag hade vandra en bra bit från bilen så var jag ju i alla fall uppvärmd ;-).

Vi repeterade stegen vi gjorde förra gången, det som jag hr svårast för en en "ormrörelse" med kroppen - är alldeles förbannat stel i ländryggen. Är inte så stel i höfterna som jag trodde.. och det är ju bra :-). Ytterligare ett problem för dagen var att jag hade 2 högerfötter!!! Hur är detta möjligt... att man bara kan röra sig åt höger? När kroppen skulle röra sig till vänster blev det totalt kaos med armar och fötter och ben... Var iofs inte ensam om problemet ;-). Blir väl bättre så småningom, kan man hoppas.

Väl hemma igen så jobbade jag åt Gränsbrytning ett par timmar och nu har kvällen tagit slut. Ska ut och plocka in pållarna för kvällen. Stryka lite kläder inför morgondagens arbetsdag. Sedan blir det TV:n och Wallanderfilmen resten av kvällen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/2 Lördag - Hushållsgöromål och hopptävling

Började dagen lugnt genom att först släppa ut pållarna och sedan själv placera mig framför datorn och käka frukost i lugn och ro.

Men sedan blev det fullt ös... Förra helgen höll jag ju på med min hemtenta så då hann jag inte med att röja upp i hemmet... alltså var det en hel del att göra idag. Jag förberedde igår kväll genom att damma ;-). Bara resten kvar idag alltså.

Fm tillbringades med att tvätta, diska och städa... och städa... framför allt ta rätt på vad katterna hittar på. För tillfället har någon av dem kommit på att det funkar väldigt bra att krypa in bakom akvariemöbeln och uträtta sina behov! Maken knycklade ihop sig och rensade rent, dock under ljudligt skällanden över kattkräken. Jag kunde bara hålla med, förstår inte vad som är så svårt med att på på sandlåda - har ju några stycken utspridda i huset. Tvättade i alla fall efter med ättika och hoppas det räcker för att katterna ska ge tusan i att utnyttja platsen igen.

Det som tog längst tid, som vanligt, är ju allt plock. Att få undan allt "skräp" som ligger överallt... idag tog det längst tid att rensa mitt skrivbord efter min korttillverkning, men när det var gjort så fixade maken dammsugningen och jag moppade golvet. Jag är väldigt glad över att vi ha diskmaskin och tvättmaskin - de gjorde också ett bra jobb idag ;-).

Vi hann i alla fall klart med allt tills det var dag för mig att åka in till ÖFK. Jag var inbokad för att hjälpa en kompis som skulle in till ÖFK's lokala hopptävling idag och starta en klass med sin kuse. Pållen är av samma typ som min egen, blir lite lätt spänd och stressad. Skönt då att slippa vara själv. Så jag åkte in till kl 14 och A kom dit samtidigt.

A's kuse var i alla fall lugn i trailern så vi kunde lämna honom där för att gå iväg och startanmäla och sedan gå banan. Jag är ju INGEN hoppryttare, men tycker ändå det är kul att hänga med som "hästskötare" på hopptävlingar - alltid lär man sig nytt och fina hästar finns det att titta på :-).

A's pålle, Birger, lastades ur och han hade lite svårt att stå stilla - men han var inte oregelig på nåt sätt. Taggad till max, kan man väl säga. Sadeln kom på så småningom och vi tog oss in i ridhuset. Där var det totalt kaos och inget max på hur många ryttare som fick vara inne samtidigt, men till sist kom A upp i sadeln och kunde börja rida fram. Jag tyckte Birger skötte sig alldeles utomordentligt i detta kaos - lite spänd, men det fanns andra hästar som betedde sig hispigare. Nu hade även A's moster, min kompis K, anslutit sig till oss. Hon var nervösast av oss alla ;-)

Så kom stunden som vi väntat på. A och Birger startade i en clear round klass på 90 cm och naturligtvis höll vi tummarna att de skulle komma runt felfritt. En vit prisrosett hägrade :-)

Jag hade med mig videokamren och här är länken från hopprundan

Det blev ju en vit prisrosett och Birger var hur duktig som helst! Efter avskrittning och lite fotografering så blev det av med sadeln in på med täcke och så in i trailern. Vi tvåbenta gick till kafeterian och vilade ut med macka och fika. Det behövdes för helt plötsligt var ju kl 16.30 och var rätt hungrig upptäckte jag ;-).

Till sist så blev det i alla fall dags att åka hemåt. Jag var i alla fall tvungen att åka hem för att både få i mig själv mera mat och så för att ge pållarna sin em-mat. Maken hade nog kunnat gett dem, men det fanns inget iordninggjort - först alltså upp på höskullen för att slänga ner hö och sedan portionera ut i påsarna.

Väl inne så upplyste maken mig om att det skulle komma kattspekulanter och kolla på katturnarna. Så jag fixade snabbt lite käk och så städade jag hos katterna en extra gång. Gjorde det på fm, men 6 st kattungar... på en kvart ser det ju ut som om kriget dragit fram!

Vid 19-snåret så kom en ung tjej som tänkte skaffa sig en kattunge. Hon hade lite problem att välja - alla är lika söta, men till sist så föll hon för den sköldpaddsfärgade honkatten. Inte alls förvånande - hur gullig kisse som helst. Skickade med lite mat och instruktioner hur hon skulle låta kissen upptäcka sitt nya hem i lugn och ro. Senare på kvällen så fick jag ett telefonsamtal från tjejen - kattungen visade sig vara en mycket kavat lite dam och tog sitt nya hem i besittning direkt. Att det redan fanns en 6-årig amstaffvovve i hemmet störde henne föga. Den fick veta sin plats på en gång ;-). Sedan hade kissen ätit mat och utforskat hela lägenheten för att sedan placera sig i sin nya mattes knä i soffan. Tjejen var mycket lycklig över sin nya katt - så kul tycker jag :-D.

Eftersom det varit fullt ös hela dagen så hann jag inte med stall och hästar förräns på kvällen. Mellan kl 20-21 var jag ute och gick med Oktawia i kylan, bättre än ingen motion alls i alla fall. Oktawia verkade i alla fall tycka att det var helt OK.

Kvällen avslutades med att jag kollade på Tv-serien 24 på TV400... och orkade hålla mig vaken ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

12/2 Fredag - hemmakväll

Ikväll blev det ingen tur till ridhuset. Är extremt trött - är nog fortfarande trött efter hemtentaplugget, plus att det är en hel del stort på gång i livet...  Alltså fick pållan vila idag.  Jag har istället koncentrerat mig på att rensa upp på mitt skrivbord. Hade med mig 7 st kort till jobbet i måndags, har sålt alla utom 1 :-). Hoppas mottagarna blir nöjda :-), märks väl på måndag ;-). Har skickat iväg några själv också, hoppas också att de kortet blir väl mottagna :-). Hur som helst så är korttillverkningen av Alla hjärtan dags kort avklarat för i år. Därför dags att städa skrivbordet tills det är dags för att göra någon annan variant av kort .-).

Det enda nyttiga jag gjort ikväll är att jag har dammat överallt. Hemmet är i behov av städning, men jag orkade inte städa allt i kväll och i morgon kommer jag inte att hinna. Ska iväg in till ÖFK och vara en kompis till hjälp vid hopptävlingarna. Så dammning av klarad ikväll och i morgon fm fixas resten av städningen. Oktawias motion ska jag också försöka hinna med - blir nog en liten skrittur av någon variant :-).

Gick ut till stallet vid 19-snåret och fixade mockning och hästmaten. Var lagom klar till Let's Dance - så i kväll blir det en riktig hemmakväll framför TV:n. Ungefär vad jag orkar med... om jag sedan orkar hålla mig vaken och kolla på Numbers är en annan femma ;-). Sippar även på en liten wiskey... blir ju inte piggare av det direkt *fniss*.

Jag ska nu ut en sväng i kylan för att kvällsrasta vovvarna och ta in hundarna - lär ju piggna till då i alla fall :-). Sedan blir det TV:n och wiskeyn igen!

Roligare än så här blev det inte idag! Skål!

/Lizzie

11/2 Torsdag - ridhuset

Eftersom jag bokat in M2 för ridning av Oktawia ikväll och då en timme senare än vanligt, så hann jag pyssla med lite annat innan det var dags för stallet.

Bland annat så städade jag hos kattungarna och tog ett par kort på de små busfröna. Kissungarna är nu 12 veckor gamla och i helgen kommer det komma ut en annons på dem. Bara att hålla tummarna att allihopa får nya små mattar och hussar som tar hand om dem :-)

De är hur fina som helst i alla fall <3







När fotograferingen var avklarad så bokade jag annonsen - så den är i tidningen på lördag och så ute på Internet ett antal dagar. Mamma Kajsa är ju en röd katt så hennes bebisar blir alltid röda, creme eller brunt/rött. Brukar ju vara lite eftertraktat så bara att avvakta och se om det är någon marknad för kattungarna.

Självklart så fastnade jag sedan en stund på FB, men till sist så var jag tvungen att slänga på mig stallkläderna och rusa ut i stallet och mocka i raketfart. Sedan in med pållan och göra iordning henne för ett dressyrpass inne på ÖFK. Var inne till kl 20.10 och gick runt med henne tills M2 dök upp. Hon hade varit på en föreläsning som drog ut på tiden, men det gjorde ju inget. Pållan blev ju framskrittad och klar under tiden ;-).

M2 fick jobba lite med Oktawia idag då hon satt lite fast i vänster sida, men till sist så lossnade det och ekipaget så mjukt och fint ut :-). M2 var nöjd med dagens ridpass och tyckte pållan hade skött sig kanonbra. Åkte sedan hem med lite lätt svettig pålla och gjorde klart allt för kvällen. Blev lite senre än vanligt så nu är jag rätt trött och bör nog förpassa mig till sängen med det snaraste ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie


10/2 Onsdag - föreläsning

Idag var det full fart hem efter jobbet. Fixade snabbt snabbt iordning stall och hästmat. Fixade i mig själv lite mat. Hann till och med att sitta och slösurfa en stund innan jag skulle tillbaka till stan.

Jag var inbokad på en veterinärföreläsning inne på ÖFK som började kl 19.00. Alltså fick Otkawia hagvila idag. Det var veterinären från stans ATG-klinik som höll i föreläsningen och jag tycker att han är bra och kunnig.

Hade bra och intressant utläggning om kolik - som är ett samlingsnamn olika åkommor som hästar kan ha från buken. Finns precis hur mycket olika saker som helst som kan skapa besvär i hästen buk, mer eller mindre farligt. Vad som är farligt eller inte är svårt att bedöma och jag lärde mig i alla fall en sak... vid tecken på kolik - då blir det Strömsholms djursjukhus nästa! Ju tidigare man kommer in med en kolik, som senare visar sig vara allvarlig, desto större chans att hästen överlever. Jag tänker då aldrig chansa - det är en sak som är säker. Jourhavande veterinär i all ära... men, men... vi har inte så vansinnigt långt att åka till Strömsholm, så det kan vara värt resan.

Nästa stora sak som veterinären hade med på agendan var prat om doping. Också väldigt intressant och dopingkontroller kommer att bli vanligt även på regionala tävlingar så det gäller att man har koll på vad som gäller och vilka preparat som hästarna får i sig - eller utvärtes också för den delen!

Vid kl 21 var förläsningen slut och jag kunde fara hemåt, nöjd med kvällen och lite trött i mössan.

När jag kom hem så var det lagom att gå ut och ta in pållarna för kvällen. De var pigga och friska ;-), dessutom endast intresserade av sin kvällsmat och struntade blankt i att matte helst ville pussas och kramas ;-).

Har också kvällsrastat vovvarna och nu är det nog dags att ta en närmare titt på huvudkudden - är trött!

Det var allt för idag!

/Lizzie

9/2 Tisdag - Ridhuset...

Har varit extremt trött i dag. Hemtentapluggande har krävt sin tribut - tar väl ett tag innan jag hämtar mig. Har haft rätt lugnt på jobbet och gjort "enkla" jobb - ungefär vad jag klarade av för dagen ;-).

Handlade lite mat på Willys på vägen hem, konstaterade sedan att det var rätt ljust fortfarande när vi kom hem. Nu börjar det märkas att man går mot ljusare tider - skönt.

Startade med matlagningen på en gång - jag är ju alltid hungrig som en varg när jag kommer hem från jobbet ;-). Idag blev det köttfärsgryta med quinoa - smakade smaskens ;-).

Resten av kvällen har gått åt till att fixa mockning och hästmat. Sedan in med kusarna i stallet. På med trailern på bilen och så for vi iväg till ÖFK. Grannen hängde på också - kul att hon är på G nu. Blir ju mycket roligare när man har sällskap :-).

Oktawia skötte sig för dagen bra. Hon är extremt nyfiken på grannen kuse och måste ha stenkoll på vart hon är någonstans i ridhuset. Vi kom in precis när ridskolans lektion slutade och det var inga andra privatryttare i farten. Alltså hade vi hela ridhuset för oss själva en stund, sedan kom det in 2 privatryttare till men på 80 m ridhuset så blir det ju knappast trångt ;-).

Tränade på övergångar, skritt-trav och skritt-galopp. Oktawia var lite stel i vänster sida till att börja med, men i alla fall inge motsträvig. Efter lite jobbet med övergångarna och sedan efterföljande övningar i skänkelvikning så var damen mjuk och fin. Så då fick det räcka - behöver ju inte slita på saker och ting bara för att.

Istället så avslutade vi dagens övningar med att jag testade grannens lilla islandshäst... ha ha - det var just en upplevelse. Det är ju lite skillnad på storlek på kuse om man säger så... ;-) Fick upp den lilla saken i tölt rätt bra, klarade till och med av att få henne i galopp - men då höll jag på att garva ihjäl mig. Lizzie galopperade alltså runt på en liten islandshäst och asflabbade... tyvärr var det ingen som hade med sig kameran... Känslan jag fick var att jag red runt på en liten karusellhäst *fniss*. Islandshästen är ju typ så stor också ;-). Söt är hon i alla fall och snäll också :-).

När vi skulle lasta och åka hem så var inte Oktawia så jättepigg på att kliva in i sin egen trailer... hon ville hellre följa med grannens häst in i dennes trailer... men till sist så förstod hon att det var bara till att kliva in där hon skulle och sedan gick färden hemåt.

Väl hemma blev det omhändertagande av häst. Skönt att det inte är så kallt nu, -3 grader, klarar av att borsta hästen utan att förfrysa fingrarna. Var klar med allt 21:45 och pållarna fick sin kvällsmat.

Så roligt har jag haft det ikväll :-)

/Lizzie

8/2 Måndag - Fullt ös...

Totalt fullt ös på jobbet idag. Stängde in mig på mitt kontor och kunde göra klart de två frågor som jag hade kvar på hemtentan. Och det trots att det för övrigt var full rulle runt omkring mig. Kan tydligen verkligen fokusera när jag behöver  *fniss*.

Var dock helt mentalt slut på "snömötet" vi hade på em, kände mig helt mentalt urblåst - men tentan var inlämnad och klar. Vågade inte läsa igenom för mycket på slutet - hade jag börjat peta i den, så hade jag väl aldrig blivit färdig.

Väl hemma så blev det först lite mat och sedan ut till stallet och fixade mockning och hästmat. För att rensa hjärnan lite ytterligare så satt jag med mitt kortpyssel i drygt en timme efter att jag var klar i stallet. Här är resultatet av mitt pysslande senaste veckorna...

Några "Alla hjärtan dags-kort"



I morgon ska jag ha med ett gäng och sälja till självkostnadspris. Så får vi se om det är någon som är intresserad :-) Ett försök att sprida lite kärlek i alla fall. Tror att några behöver en påminnelse om att det är Alla hjärtans dag på söndag ;-).

När jag var klar med mitt pysslande så var det dags för lite lätt motion av pållan. Idag blev det endast en enkel promenad. Vi var ute i 45 min och då klev vi på i pållans takt... alltså en promenad i mycket rask takt. Oktawia var lugn och verkade tycka det var trevligt att ut röra på sig. Jag gick med pannlampa eftersom det var tämligen tvärsvart ute. Vi har inte varit ute och gått i mörkret på hela vintern, så jag tyckte att Oktawia skötte sig finfint. Ingen reaktion vid möte av vare sig bil eller traktor! Maken följde faktiskt med som sällskap och hade med sig Lillan... henne törs vi ju inte släppa lös hemma hur som helst eftersom hon genast ska iväg till grannen och slåss *suck*. Så blir det promenader istället...

Kom hem och blev klar i stallet lagom tills det att CSI NY började och sedan fortsatte TV-kvällen med Medium.

Det var allt för idag! Håll nu tummarna att hemtentan är OK :-)

/Lizzie

7/2 Söndag - Vilken dag...

Dagen började fint. Strålande vackert vinterväder och cirka -10 grader (acceptabelt). Släppte ut pållarna vid 8-snåret och sedan tillbringade jag en ganska lång stund med att äta frukost vid Internet och fastnade där en stund. Innan jag satte igång med hemtentaskrivandet så fixade jag med alla katter först. I kattrummet blev det städat och rengjort i lådorna. Fortsatte sedan upp till kattungarna som befinner sig i badrummet på övervåningen. Ställde för en grind ihallen så de kunde vara ute en stund under tiden som jag städade inne hos dem. Det var välbehövligt... kattungarna är nu drygt 11 veckor och busar något infernaliskt. När jag var klar med städningen åt dem så fick de vara kvar ute i den avspärrade hallen och jag gick själv ner och satte mig för att jobba med hemtentan. Det gick bra en stund... sedan hördes ett stort brak från övervåningen...

Naturligtvis hade kattungarna rivit omkull den stora järngrinden. Hur de nu lyckats med det eftersom den är svintung. Ett rent under att ingen av dem blev skadade, räckte med att allihopa hade förskrämt flytt in i badrummet. Det fick räcka med buset för den här gången... igen med badrumsdörren ;-).

Åter till studierna... då var det vovvarna som kom och pockade på min uppmärksamhet och de ville naturligtvis ut. På med täcke på Lillan och så släppte jag ut dem. Jag gick sedan in i vardagsrummet för att hämta något - vad det nu var. Glömde hastigt bort det för genom fönstret fick jag syn på Lillan och Grannens hund Rambo som slogs för fulla muggar. Fan, fan, fan...

Upp till övervåningen och försökte få fart på maken, sprang sedan ut och ringde grannen under tiden. När jag kom fram så fick jag tag på Lexi så hon inte skulle bli inblandad i hundslagsmålet. Hade sådan tur att Rambo och Lillan släppte varandra så jag kunde få tag på Lillan och dra iväg henne en bit. Grannen kom också och tog hand om Rambo. Lillan hade blivit biten i ansiktet och blödde som en stucken gris... ett bett hade tag i ett kärl så det såg ju värre ut än vad det var. Men maken mår inte så bra utav att se blod så han vände och försvann in i huset.

Jag kom strax efter och släpade med mig en blödande Lillan... när jag kom in i huset med hundarna så hittade jag maken avsvimmad på köksgolvet :-O. Den mängden blod som rann ur Lillans ansikte och ut i den vita snön hade blivit för mycket för maken.

In med Lillan i badrummet och in i köket till en helt förvirrad make. Han verkade inte ha slagit sig i alla fall, utan mådde lite tjyvens och fick lägga sig och vila.

Men snacka om totalt kaos :-O

Lillan blödde i alla fall inte lika mycket längre och det var inga problem att tvätta rent henne i ansiktet. Hon hade 3 jack som jag sprutade ner Streptocillinsalva i och dessutom kom grannen med lite PC-tabletter så Lillan fick en boosterdos och så ska hon få PC i morgon. Det borde räcka för att hålla infektionen på avstånd. Hon kommer ju i alla fall inte åt att hålla på slicka sig själv i ansiktet. Och Lexi håller inte heller på och försöker tvätta såren. Så det borde gå bra.

Efter detta kaos var det inte lätt att göra något vettigt. Så det fick bli lites lösurfande en stund. Käkade lite lunch och sedan gick jag ut och mockade. Skönt att få lite sol på sig också och röra på sig för att rensa hjärnan.

Lillan låg i badrummet och återhämtade sig - en slagen hjälte... eller förbannade stridslystna hundelände *suck*




På em hade jag kopplat av lite så jag i alla fall kunde få färdigt med en hel fråga på hemtentan. Har nu bara 2 frågor kvar och de hinner jag fixa klart under morgondagen. Har ju fram till kl 16.00 på mig, då det är deadline för inlämningen.

Avslutade dagen trevligt i alla fall... :-) Idag började danskursen i Orientalisk dans som jag anmälde mig till för ett tag sedan. Så kl 16.30 stack jag in till stan eftersom kursen började kl 17.00. 

Det var mer steg än vad jag trodde det skulle vara, alltså inte bara lite höftvickande ;-). Det blev lite mycket för hjärnan mellan varven att komma ihåg. Hålla ordning på fötter, ben, höfter och så armarna dessutom. Och så skulle man göra detta i takt med musiken - ha ha ha... I 1,5 timme höll vi på - utan rast! Och snacka om att man är stel.... dessutom... undrar om jag kan röra mig i morgon... :-O träningsvärk i rygge, axlar och mage är redan på väg.... detta ska jag utsätta mig för 9 gånger till. Kan inte vara klok på en enda fläck! Men det var hur som helst väldigt roligt! Upptäckte också att jag har rätt bra grundkondis nu - i alla fall jämfört med övriga kvinnorna som är i ungefär samma ålder som jag ;-).

Var hemma igen vid 19-snåret. Kollade till maken, han var lite yr... misstänker att han nog slog i skallen lite när han svimmade. Sa åt honom att genast säga till om han blev sämre eller börja må allmänt konstigt... slag i skallen är ju inte att leka med.

Har i övrigt inte gjort så mycket mer. Har hunnit jobba åt NRU en timme, men är klar nu. Ska bara ut och fixa lite hö till pållarna, ta in dem för kvällan. Borde hinna klart med detta tills det att Wallanderfilmen börjar :-)

Bara att sätta fart med andra ord!

Det var allt för idag!

/Lizzie


6/2 Lördag - Plugg och nöjen

Var lite trött i mössan när jag klev upp. Blev ju lite sent igår... men bara att kravla sig ur sängen och ut till pållarna :-)

Käkade frukost framför datorn och slösurfade lite. Sedan satte jag igång med plugg och jobbade med att skriva ihop svaren ordentligt till hemtenta. Var lite okoncentrerad, men till sist fick jag ihop bra svar till en fråga som jag renskrev på en gång. Jag funkar ju så att jag är tvungen att skriva ner mina svar för hand och kladda runt lite med texten, sedan så renskriver jag i word och få så igång tankeverksamheten ytterligare en gång. Om det sedan hjälper återstår att se ;-).

När jag var klar med renskrivandet så skulle jag bara ute en liten stund på FB... ha ha - där fastnade jag i chatten ;-), men roligt hade jag i alla fall. Skönt när människor får en att skratta - det behövde jag :-). Och som vanligt, när man har roligt, så försvinner tiden snabbt. Helt plötsligt så var jag vrålhungrig och upptäckte att jag passerat lunchtiden med hur mycket som helst. Så det blev till att fixa lite käk för att inte svimma av hunger ;-). Efter maten så var det lika bra att ge sig ut och fixa stallet så det blev gjort. Skönt att komma ut och få lite luft efter att ha suttit inne hela fm. När mockningen var avklarad så tog jag tag i nästa fråga på hemtentan, kom en liten bit med en fråga tills det var dags att göra sig iordning för att fara in till stadan.

Strax innan 15 kom Minternet och hämtade mig och vi for iväg till Marieberg. Först ett snabbt stopp på Ikea och sedan vidare in till Mariebergs köpcentrum, inte för att shoppa loss utan för att sätta oss på ett fik för att äta lite. Finns ju en hel del ställen att välja på och det blev ett av fike på undervåningen och vi käkade varsin ceasarsallad och snackad "tjejsnack" - mycket trevligt OCH välbehövligt *fniss*. Vi hann sedan också besöka Panduro *självklart* en snabbis och så blev det ett par stopp till i några andra affärer innan vi påbörjade färden hemåt.

Ett välbehövligt break var det i alla fall och jag fick vila skallen en stund från min hemtenta. Så väl hemma orkade jag sätta mig en stund och göra klart en fråga till. Men sedan tog det stopp. Finns ju gränser för vad man orkar med ;-).

Men jag hade i alla fall trevligt sällskap under tiden som jag pluggade... två kompisar som låg och spann ikapp :-)



Ljudet från en spinnande katt är nog det mest rogivande ljud jag vet :-).

Så småningom var det dags att gå ut i stallet för att fixa hästmaten. Först var det till att klättra upp på höloftet för att slänga ner höbalar. Väl uppe på höloftet så syntes det att Nalle varit i farten där uppe.... fullt med tussar av svart och vit päls... och eftersom det saknas en del av pälsen på Nalle så vet jag nu vart det är han blivit av med den. Undrar hur hans motståndare ser ut, alltså hur illa åtgången den kisen är... Men troligast är att det är enbart Nalle som fått rejält med däng... Han är inte tillräckligt gammal än för att ha nåt att säga till om när det gäller de "tuffa grabbarna". Även om Nalle tror något helt annat *fniss*.

Resten av kvällen har jag tillbringat i soffan och kollat på Melodifestivalen och sedan Brottskod försvunnen. Ut till stallen en sista vända och då hundarna i släptåg. De fick passa på att rasta av sig en sista vända under tiden som jag tog in pållarna och de fick sin kvällsmat.

Så nu är allt klart för kvällen... och jag ska nog gå och knoppa. Ska fortsätta med min hemtenta i morgon så jag behöver all sömn jag kan få ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie  

5/2 Fredags - Fredagsmys...

Inte så kallt idag och det är skönt. Det räcker liksom med all snö... Har jobbat med hemtentan idag och nu har vi analyserat klart alla frågorna och gått igenom litteraturen... läst så ögonen blöder ;-). Helgen kommer gå åt till att nu skriva ihop vettiga svar utifrån litteraturen - och hoppas att man faktiskt uppfattat frågorna rätt osv.

Var astrött när jag kom hem, men efter lite mat så var det full fart ut i stallet. Mockning är ju bra arbete för att rensa hjärnan... ;-)

Plockade sedan in pållarna och Oktawia blev iordninggjord för ett ridpass inne på ÖFK. Idag fick det bli hoppsadel för M2 hade planer på lite bomövningar. Eftersom M2 hade hand om en annan kuse innan hon skulle rida Oktawia, så fixade jag iordning pållan och så åkte vi in till ÖFK. Grannen hängde med idag också :-)

När vi kom in till ÖFK så höll en ridskolegrupp på med sluttampen av sin lektion. Lagom för M2 att rida fram Oktawia. Sedan så byggde jag upp ett litet rättuppstående hinder på ena långsidan och ett rättuppstående litet hinder på volten. M2 började med att trava och galoppera över bommar innan hon körde igång med lite hoppövningar. Oktawia tyckte det var lattjo lajbans och skötte sig jättebra. Lite stel är hon i sin vänstra sida, men hon hade framåtbjudning och inge motsträvig alls. M2 var jättenöjd efter ridpasset. Oktawia är fortfarande jättenyfiken på grannens häst, men inte alls lika spänd och nervös som hon var i tisdags. Så det är skönt att hon lugnar ner sig.

När vi skulle lasta och åka hem så tyckte väl Oktawia att det var intressantare med grannens trailer som nya kompisen försvann in i, men efter lite smackningar så klev hon in i sin egen och vi kunde fara hemåt.

Väl hemma så blev pållan om händertagen och jag fixade sedan med hästmaten eftersom jag inte hann med det innan jag åkte. När allt var klart i stallet så gick jag över till grannen och fortsatte fredagsmyset där :-).

Kom hem vid 2-snåret och då var det lugnt och skönt i huset ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

4/2 Torsdag - Ridhuset

Mycket snö har det kommit, men idag var vägarna farbara. Alltså blev det ingen vila för Oktawia idag :-).

Dock var grannen tvungen att fixa plogning av vår uppfart och gårdsplan innan vi över huvud taget skulle kunna ta oss någonstans med trailern. Så för att han skulle kunna fixa med det så fixade vi undan lite grenar som hängt i vägen. När det var avklarat så var det fritt fram for plogning. Skönt, för jag hade då aldrig klarat av att handskota undan all tung snö!

Fixade sedan med mockning och fix av hästmaten. När det sedan var dags att ta in pållarna så kom Bianca skuttandes självmant. Hon hade lite svårt att trava, utan för hoppa fram i snön. Lilla Bianca  har snö upp till magen ;-). Oktawia har ju längre ben så henne fick jag hämta längst bort ihagen *pust*. Var glad att hästen i alla fall stod stilla och väntade på mig ;-).

M1 och pappa P kom vid 18.30-tiden och Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass i ridhuset. Kollade av med grannen så vi åkte iväg samtidigt och vi kom väl iväg vid 19-snåret.

Idag var det rätt lugnt i ridhuset. Bara en ridponnygrupp på ridskoledelen i ridhuset, privatdelen var helt tom så M1 och grannen behövde inte trängas. Otkawia var även idag väldigt intresserad av grannens pålla, men inte alls lika nervös och spänd som i tisdag. Bara lite lätt okoncentrerad på sin ryttare ;-), men på andra halvan av ridpasset så tyckte i alla fall jag att det såg hur trevligt ut som helst och jättefina galoppfattningar fick de till :-). Bra träning för Oktawia att behöva jobba fast hon är mer intresserad av vad som händer runt omkring henne ;-).

När vi skulle åka hem så var hon också mer intresserad av vart den andra hästen tog vägen och inte så intresserad av att gå in i sin egen trailer. Men efter att viftat med mitt långa grimskaft så insåg damen att det var raka spåret in i trailern som gällde. Skönt att ha lite knep att ta till ;-).

Färden hemåt gick bra och vi kom upp för vår backe utan problem. Jag hann också nästan klart med allt i stallet tills det att CSI Maimi började... missade bara första 10 minutrarna - som vanligt ;-).

Men nu är det kväller i alla fall och dags att gå och knoppa. Sov dåligt under natten tills idag, så nu är jag rejält trött...

Alltså - Godnatt!

/Lizzie


3/2 Onsdag - Ännu mera snö!

Snö, snö, snö, snö - så långt ögat kan nå... dessutom så snöade det på tvären när vi åkte till jobbet... inte kul alls :-(

När jag sedan skulle åka iväg till P för att plugga med hemtentan så var det totalt snökaos... ingen hit att cykla upp på stan från jobbet direkt. Nu har jag sådan tur att jag arbetar ihop med så otroligt trevliga människor... så en av mina arbetskamrater körde upp mig på stan och när P och jag var klara för dagen så kom samma arbetskamrat och hämtade mig. Hur snällt som helst! :-) Jag är för evigt tacksam att jag slapp släpa mig fram med cykel idag.

När vi åkte hem så var stora landsvägen till hälften igenblåst och vi hade rejäla drivor på gården. Jag sa till min make att vi skulle käka lite mat först, sedan ut och skotta så vi kunde flytta på min trailer som stod mitt på gårdsplanen. Men vad gör han... jo ut och skottar en plats där trailern ska stå, sedan försöker han köra förbi trailern med bilen, vilket resulterar i att han kör fast och står där och spinner i 10 minuter. Jag går ut och ifrågasätter vad fan han håller på med. Vad var det i mitt svenska språk som han inte förstod?? Det luktade bränt över hela gården och det skulle inte förvåna mig om han bränt sönder viskoskopplingen till 4-hjulsdriften. Karlhelvetet fortsätter ändå att spinna loss *suck*. Mina åsikter var inte värda att lyssna på...

Jag ser till att få i mig lite mat och sedan går jag ut för att mocka. Först var jag dock tvungen att skotta mig fram till stallet och framför allt skotta rent framför stallet för att få upp dörren... Problemet är inte bara själv snömängden utan blåsten *suck*. Här ute på slätten så driver det på en gång... Jag har idag stövlat runt i meterdjup snö... det har jag nog inte gjort sedan jag var barn/tonåring...

Det tog en stund att bli klar med mockningen för mig idag. Har varit rätt trött hela kvällen, så det gick trögt att mocka och ännu trögare när jag sedan fortsatte med att skotta undan lite snö till. Tung snö var det idag!

Maken tog ju tag i att skotta av snön från taket på vår utbyggnad. I och för sig smart, men det som var mindre smart av honom var att han skottade ner en massa snö framför trappen till dörren. Så nu har jag en stor, hårt packad snöhög precis utanför ytterdörren. Kommer behöva ett spett för att spetta loss skiten. Vilken djävla smartkaft man är gift med *suck*. Att ta bort snöhögen idag var det inte ens tal om... det ska göras "sen"...

Orkade inte ens diskutera eländet med maken. Jag är lite trött på att behöva tänka för två i det här hushållet! Jag övergick till att jobba en stund åt Gränsbrytning istället. Det tog en stund och när jag var klar så var det dags att ta in pållarna för kvällen.

Rejält med snö är det i hagen och hästarna stod längst bort i hagen. Dock måste de ha varit hungriga, eller i alla fall trötta på att vara ute för de kom på en gång. Skönt att jag slapp ut och hämta in dem ;-).

Oktawias utetäcke fick jag hänga upp på tork. Det har blivit blött, sedan fryst och så var det fullt med snö och istappar. Bianca fick jag hjälpligt sopa av snön på och så hittade jag en ponny under all snön ;-). Tur att hon har tjock päls som isolerar ;-).

Mat och vatten serverades pållarna och stallet släcktes. Hundarna har också kvällsrastas en sista vända. Lillan liggere nog redan uppe i sängen, den lilla fryslorten. Ska nog också förpassa med slitna kropp till min säng - känns som om det är en bra idé att försöka komma isäng i någorlunda vettig tid ikväll ;-).

Återstår att se om det är snökaos i morgon också... mer snö är väl att vänta... men i väntan på att det ska bli vår på riktigt så får man köpa sig lite vårkänsla ;-)

Det finns hopp om vår, även om det för dagen är svårt att tro ;-)



Det var allt för idag!

/Lizzie

2/2 Tisdag - Ridhuset i halkan

Att sitta upp och kolla på TV sent en måndagkväll... det straffar sig... att man kan vara så trött och ändå leva :-O och ännu förvånande... ta sig ur sängen på morgonen. Har jag väl duschat och sedan fått i mig kaffe så är jag ju i alla fall fysiskt vaken - idag tog det lite längre tid innan hjärnan kvicknade till... Den fick också anstränga sig till max under fm eftersom jag då var hos min kurskamrat och vi jobbade med hemtenta... vi hittar svaren till en fråga om dagen... tur att det bara är 5 frågor... ;-)

Lunchen tillbringade jag med vännen M och vi var på Krämaren och käkade lasagne och snacka bort en stund. Det var väldigt trevligt :-)

Sedan full fart med cykeln till ett möte på SBH1. Var klar efter 1,5 tim och på cykeln igen och mot kontoret... hann kolla mialen lite snabbt och så "snöröjningsmöte". Vid detta laget hade min hjärna typ lagt av helt... den var lite lätt bränd ;-)

Helt otroligt hur himla fysiskt trött jag blir av att anstränga hjärnan... det är faktiskt jobbigare än fysiskt arbete ;-). Fast det fattar typ inte maken ;-).

Väl hemma så pysslade jag med lite korttillverkning en stund för att rensa hjärnan, sedan gick jag ut och fixade klart i stallet. Fysiskt arbete är också skönt för en ansträngd hjärna ;-). Strax innan kl 19 var jag klar med allt och pulsade ut i snön för att hämta pållarna. De stod snällt och väntade på mig... längst bort i hagen... ;-). Hade fulla stövlarna med snö när jag var inne i stallet igen :-O. Nu kan man snacka om att det är snö och hästarna går bara i sina egna stigar ;-). Måste nog göra en ansats i helgen och skotta fram staketet *suck*.

Ringde grannen och talade om att jag var klar för att göra iordning pållan. Grannen var också inställd på en tur till ridhuset med sin nya pålla och vi skulle göra sällskap.

Kom iväg vid 19.30 tiden och när vi kom fram så var det liv och rörelse i ridhuset. Oktawia fick ett återfall av sin mera nervösa läggning och betedde sig som om grannens häst var hennes bästa kompis som vi försökte sno för Oktawia. Det är minst 100 meter mellan våra hagar, men grannens kuse är tydligen Oktawias nya bästis...

Så jag fick jobba Oktawia i 10 min från marken innan hon lugnade ner sig. Först var hon överallt och tog ingen notis om sin matte som hängde i andra änden av snöret... Men till sist så började hon lyssna på de ledarskapsövningar som jag tränat med henne tidigare. Då taggade hon ner och jag kunde sitta upp.

När sedan ridskolegruppen var klar med sin ridning så fick vi lite mer yta att rida på... Oktawia hade superkoll på vart grannens kuse var - hela tiden ;-).

Lite storlektsskillnad är det på kusarna ;-)



Oktawia skötte sig hyfsat bra, även om hon hade stenkoll på vart nya kompisen höll hus någonstans ;-). Ignorera min blick... ;-)



Och när Oktawia till sist slappnade av faktiskt gick att jobba med så skötte hon sig alldeles utmärkt :-)



Kunde till och med stå helt avslappnad brevid grannarna - skönt att pållans spändhet går att kontrollera och hantera numera!



Idag fick jag till galoppen rätt bra, men då orkade inte maken ta några bilder. Jag hade idag på mig sporrar - första gången som jag red med sporrar på pållan. Behövde inte driva som en galning och behövde inte heller något spö *fniss*. Fick till och igång damen i galoppen! Sporrar är ordet alltså!

När jag var klar med uppvärmningen så tränade jag på skänkelvinkningar och 10 meters-volter. Först i början var damen motsträven, men det lossnde på en gång och hon var hur mjuk och följsam som helst. Gjorde jättefina skänkelvikningar både för vänster och höger skänkel. Damen skötte sig kanonbra med andra ord och det var hur kul som helst. Red i 50 min och det räckte gott och väl idag! :-) Fler ridpass som dagens tack!

När vi skulle åka hem så skötte sig pållan också bra. Grannen stod med sin häst precis brevid min trailer. Oktawia ville nog helst gå fram och gosa med nya kompisen, men till sist följde hon snällt med i trailern. Stod stilla när jag klev ut och stängde bakom henne. Duktig liten pålla :-).

Grannen fick sedan lite hjälp att få in sin lilla häst. Lite putthjälp och hon fattade att hon skulle kliva in i sin trailer ;-). Sedan gick färden försiktigt mot Kartorp. Nu har det börja blåsa... då blir inte Grävevägen rolig utan driver igen rätt fort. Ska bli spännande och se hur den ser ut i morgon bitti när vi ska till jobbet...

Det är i alla fall inte så himla kallt ute, -2 grader. Alltså så kunde jag idag till och med borsta hästen efter ritten - UTAN att förfrysa händerna *fniss*. Kallare än så här behöver det inte bli... och inge mer snö behöver vi heller ;-).


Nu är alla djuren omhändertagna och jag själv förpassa mig ner i sängen!

Det var allt för idag!

/Lizzie

1/2 Måndag - Lugn kväll...

Full rulle idag - under fm så började vi gå igenom frågorna till hemtentan i Verksamhetsstyrning. Efter lunch var det möte på SBH1 och så snabbt tillbaka till kontoret. Hade med mig min cykel och kunde ta mig fram och tillbaka bra. Går fortare än att ha bil och leta parkeringsplats osv. Motion får jag ju också, inte helt fel ;-).

Sista timmen på dagen hade vi möte om snöröjning och det var lite ärenden som jag fått in via diariet som jag lämnade vidare. Hade köpt med mig lite gott till kaffe och det uppskattades ;-). Har jobbat 1 år på mitt jobb idag - värt att firas! :-).

Efter mötet blev det inget mer vettigt gjort. Jag var helt enkelt svinigt trött och hjärnan gått och lagt sig! Innan vi åkte hemåt så blev det ett snabbt stopp vid Haga centrum, maken skulle shoppa mjölk och jag skulle in på Apoteket. Sedan var det full fart hemåt.

Kvällen blev sedan lugn för övrigt. Oktawia fick vila efter gårdagens hoppträning. Det hade snöat ytterligare lite, men idag var jag alldeles för trött för att orka skotta något över huvud taget... Så efter att jag fixat stallet så tog jag istället itu med stryktvätten. Hur tråkigt som helst, men ungefär vad min hjärna klarade av ;-). Tillbringade sedan ett par timmar med att få till ett kort samtidigt som jag laddade upp en film från gårdagens hoppträning.

M2 hopptränar på Vittvång för tränare AE

Avslutade sedan kvällen med att fasta på FB... jag och chattfunktionen ;-) till sist var jag tvungen att slita mig från datorn och rusa ut och plocka in pållarna för kvällen. Allt var väl med pållarna och de var mer intresserade av att få kvällsmaten än att gosa med matte - sickna djur... ;-)

Hann in lagom till det att CSI NY började och sedan kollade jag på Medium... helkväll framför TV:n för en gångs skull... och hur trött kommer jag inte vara i morgon... *suck*

Det var allt för idag!

/Lizzie


PM-presentation: 29. 01, 2010










































RSS 2.0