31/10 Fredag - Snö på tvären

Snöstorm på tvären - så var det i morse :-O. Vinden tjöt runt husknuten, när nordanvinden ligger på - ja då vill man inte gå ut...

Hundarna ville inte ut, katterna ville absolut inte gå ut. Det var knappt att kusarna ville gå ut heller... Som tur så åkte vi bil till jobbet, hade varit rätt tufft att ta sig till busshållplatsen i skitvädret. Maken hade med sig fiskeprylarna :-O för de skulle ut och fiska som friskvårdsaktiviet på hans jobb idag. De hade ju verkligen valt en bra dag för dylika aktiviteter....

Jag var på jobbet 7.00, ingen kollega. Hon brukar vara där vid 7-snåret. När kl blev 7.30 insåg jag att hon nog var sjuk. Hon har gått och dragit på en  förkylning över en vecka så jag blev inte alls förvånad.  På "min" sida av våningsplanet var jag alltså helt själv, men jobb hade jag så det var ingen fara. Fikasällskap löste sig också :-)

Maken hade inte haft någon fiskelycka - gänget hade nästan fryst ihjäl, inte konstigt på något sätt *fniss* Eftersom det är röd dag i morgon så slutade vi tidigare idag och det var rätt skönt att kunna åka iväg och handla lite mat och förnödigheter medans det fortfarande var ljust ute och ändå komma hem i vettig tid.

När vi kom hem så letade vi reda på ljuslyktorna och åkte iväg till kyrkogården. Dag att tända ljus på mammas och på pappas grav. Min syrra hade köpt gravutsmyckning och lagt på båda gravarna, inte alls min smak av gravutsmyckning.... men men... Nu är i alla fall lyktorna tända inför helgen.

Hade fått ett par roliga paket med posten idag :-)

Det en paketet kom från pysselklubben och innehöll lite verktyg och ett gäng halsband jag ska pyssla ihop :-)
Och i det andra lilla paketet var det MP3-spelaren som jag fått från Länstrafiken, maken fick också en precis likadan :-)
Till MP3-spelare fick vi också varsin bokcheck så man kan ladda ner en talbok gratis. Vi har fått varsin spelare pga att vi gick in och löste busskort på Resecentrum för en månad sedan. Eftersom vi inte tidigare hade dylika prylar så var det lite kul. Nu ska jag bara komma på hur man gör för att ladda ner musik på denna lilla manik *harkel*. Men jag misstänker att jag kommer göra som jag brukar... lyssnar på radion i min mobil ;-)

Efter mat och kaffe så gick jag ut till stallet. I sadelkammaren höll kattungarna på att busa som vettvillingar.

En av töserna tyckte mammas svans var vansinnigt roligt :-)De andra två kissarna lekte krig med varandra ;-)Brottningsmatch på hög nivå
Vem vinner?En som är helt övergiven och ville komma upp och gosa istället ;-)När jag gosat klart med kissarna så impregnerade jag ett täcke åt Oktawia. Hade äntligen kommit ihåg att köpa med impregneringsmedel med hem så jag kunde göra klart det regntäcket som är fleecefodrat. Oktawia behöver det täcket nu när det blåser isvindar ute.

Efter att jag fixat mockning och mat så öppnad jag dörren ut till hagen,  båda pållarna fullkomligt sprang in i stallet. De hade varit ute 12 timmar, vilket tydligen räckte gott och väl ;-). Borstning och genomgång av båda pållarna. Hade tänkt tömköra Otkawia idag, men det fick vara pga vädret. Försökte kolla med maken om han kunde tänka sig åka till ridhuset, men ICKE - fredagkväll - då ska man ta det lugnt.... Förhoppningsvis så är det OK väder i morgon och man kan ge sig ut på en tur utan att bli till en isbit.

Sabina i sin box
Oktawia fick ett stalltäcke på sig, 1 plusgrad i stallet och hon var helt iskall om rygg och rumpa. Här väntar damen på hö...
De fick lite hö att tugga på tills det är dags för nattamaten.


Så nu har jag varit inne en stund och värmt upp mig, maken har eldat i båda kaminerna så det är riktigt varmt och skönt i stugan. Till och med Tussan är nöjd och kan ligga i fönstret och softa istället för att klättra på mig. Något hon alltid gör annars när jag sitter framför datorn.Jag har lyckats ladda upp en ljudbok också. Nu ska maken bara bestämma sig för vilken ljudbok han vill ha. Ska kolla nu om det är något på TV, har ingen lust att gå ut i ruggvädret, men måste ju ut en gång till i kväll. Pållarna ska ju ha sin kvällsmat, allt tur att man har nära till stallet :-)

Skulle väl egentligen behövt städa idag också, men det får vänta tills i morgon. Ska ju ha något att göra då också ;-)

/Lizzie

30/10 Torsdag - Utmanad

Utmanad har jag alltså blivit  utav Pysseltrollet :-)
 
Jag ska berätta 7 saker om mig själv.

1. Är hästmänniska - gillar katter och hundar också, men hästar och hästhantering är det som är allra, allra roligast :-)
2. Är enormt envis
3. Är enormt målmedveten (hänger ihop med nr 2 på listan)
4. Är alldeles för impulsiv för mitt eget bästa
5. Är alldeles för naiv för mitt eget bästa, men där håller jag på och lär mig...
6. Är tidsoptimist och tycker dygnet har alldeles för få timmar
7. Tillbringar alldeles för mycket tid på Bukefalos ;-)

Utmaningen består av:

Länka den som utmanat dej
Berätta 7 saker om dej själv
Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dom
Låt dom veta att du utmanat dom genom att lämna en kommentar på deras blogg

Så nu har jag gjort de 2 första delmomenten. Tyvärr så klarar jag inte moment nr 3, men här kommer de som jag lyckats utmana

IngelaH
Flossans kennel
Kfalejhobbyhästar
Sven

Jag är ny i bloggvärlden, så fler har jag inte hunnit att upptäcka. Har fullt upp med att skriva på min egen ;-). Och när man har två kusar att ta hand om varje dag så räcker liksom tiden inte till....

Förutom att försöka lyckas med utmaningen så har jag inte gjort så mycket idag efter jobbet. Efter mat m.m. så fixade jag stallet. Kl 20 plockade jag in 2 pållar som väldigt gärna ville in. Otkawia frös trots kombitäcket under regntäcket, så hon blev väldigt nöjd över att få komma in och få lite hö i sig. Det är riktigt trist skitväder ute. Blåser lite lätt nordanvind samtidigt som det regnar is *burr*. Idag blir det ingen ridtur... Hade med mig schäfrarna ute under tiden som jag fixade stallet - gissa hur snygga de var. De ligger just nu i hallen och suckar... vill inget hellre än att springa in och runt i hela huset - träskmonster som de är just nu... Det där med städning är bara att lägga ner. Maken har slängt in hallmattan i tvättmaskinen, för vilken gång i ordningen på 2 veckor vet jag inte, har tappat räkningen *suck*. Skulle faktiskt inte göra nåt om det blev kallt och snö. Det blir MYCKET trevligare när man bor på landet. Både ljusare och renare inomhus.

Den årstiden som vi möter nu är den värsta som hästägare. Finns ett talesätt...

Om man som hästägare överlever november - då klarar man vad som helst.

Och så är det... ;-)

Nu ska jag ut i blötan igen för att natta pållarna. Kissungarna ska ha sitt sista gos för kvällen ;-). Sedan ska jag kolla på Criminal minds innan jag däckar till sängs. Gud var skönt att det är fredag i morgon ;-)

/Lizzie

29/10 Onsdag - sen ridning

Det blev ingen träning idag, tränaren Åsa hade fått förhinder så träningen har framflyttad en vecka. Jag som verkligen längtade efter att få ett ridpass för en instruktör *suck* Nåja, en vecka går ju fort och har jag tragglat på sedan i våras utan tränarhjälp så överlever jag en vecka till.

Eftersom träningstiden blev avbokad så behövde jag inte stressa hem från jobbet, kunde laga mat och käka i godan ro. Jag tog det lugnt så till den milda grad att klockan fullkomligt speedade iväg :-O Helt plötsligt var hon 19 och jag hade inte ens kommit ut i stallet ännu.

Maken och jag kom överens om att lasta och åka till ridhus i vilket fall som helst. Vi var ju tvungna att testa och se om vår "Tegeluppfart" funkade och jag hade ingen som helst lust att rida ut i kolmörkret - eller tjock dimma som det visade sig bli.

Det gick bra att lasta Otkawia från vårt stall, hon klev på snällt. Sedan kom eldprovet. Skulle maken slit med grävning och fyllning av telegkross funka.....

Jag gasade på försiktigt och vi kunde köra upp på gårdsplanen utan problem :-D SÅÅÅ skönt. Nu slipper vi hålla på och bråka med Oktawia på gårdsplanen, utan istället lasta från stallet som vi vet funkar. Förhoppningsvis så blir hon mindre stressad av att åka också när hon slipper bli intvingad med linor osv. Och så får det ta den tid det tar att få damen lättlastad.

Alltså kom vi iväg sent till ridhus... kl 20:40 satt jag i sadeln. Ridningen gick rätt OK, Oktawia skötte sig bra, det är jag som har problem att hålla ordning på min kropp - framför allt i volterna. Får över vikten på fel sida och Otkawia blir skitsur då. Damen visar det ju tydligt att jag inte sköter mig och det är inte hennes fel, utan något som jag måste jobba på. Något annat som jag behöver jobba på är min ridkondis. Maken undrade vad det var som lät tills han insåg att det var jag som flåsade, hade travat en stund och blivit rejält varm och andfådd  ;-). Så kondisen behöver förbättras rejält *harkel* men det är bara att rida på och se glad ut, till sist så kommer den väl ;-).

Red i 40 min, varav 20 min trav. Efter uppvärmningen så tränade jag på enkla skänkelvikningar, alltså inte så mycket tvärning, och det gick bra. Oktawia var pigg, men hittade i alla fall inte på några dumheter.

Försök till snygg uppställning, men just då så hörde damen att det var någon som pratade...
Ringarna på kortet blir pga lamporna i ridhuset... :-(


När vi var hemma igen så var Otkawia inte det minsta lilla intresserad av att bli borstad och ompysslad - nä MATEN var det enda som existerade.... Så det blev snabb avskötsel, bytte täcke så hon fick ett torrt kombitäcke på sig och så fick hon sitt efterlängtade hö ;-). Plockade rätt på alla prylar, kollade över Sabina och så nattade jag pållarna.

Nästa gång jag ska iväg och rida så måste jag se till att komma i väg en timma tidigare, blev i senaste laget. Dessutom att ha att göra med både en grinig och trött make OCH en hungrig grinig häst. Det är inte helt kuligt...

Så nu ska jag förpassa min trötta lekamen till sängen *gäsp*. Har blivit utmanad av min kompis men den utmaningen får jag ta itu med i morgon ;-). Dessutom - utmana 7 st bloggare :-O Så många bloggar vet  jag inte ens om.... så det får bli så många det blir ;-)

/Lizzie

28/10 Tisdag - Brottning med 500 kg häst och arbete i mörker...

Att behöva brottas runt med 500 kg häst är varken roligt eller enkelt. Min hovslagare Putte var inbokad kl 07.00 i morse. Kl 06.30 knallar jag ut i stallet och ger damen en rejäl dos Sedalin, som är ett lugnande preparat som veterinär skriver ut. Det är milt lugnande och tar udden av det värsta av en bökig kuse. Oktawia är enkel att ge medicin, och Sedalin är i en spruta, typ avmaskningsspruta så det är enkelt att dosera och bara att spruta in i mungipan. 

Att ge Sedalin är väl typ det enklaste när det gäller Oktawia och hovslagare....

Hovis kom, lite försenad, och så ska vi sätta igång omskoning på Oktawia. Sedalin till trots så var hon inte sådär jättesöv, så jag sa att vi börjar med bakhovarna som är värst, ifall verkan av Sedalin ger sig innan hovis hunnit sko klart. Till på köpet så kände hovis av sin ischias - ingen bra kombination. Det var nog tur att hovis började med bakhovarna, trots att Oktawia var påverkad av Sedalin, så försökte hon rycka åt sig bakhovarna. Det är precis som hon tycker att nu räcker det med att ha benet uppe i luften. Snabb är hon också...

När hovis sedan skulle sko fram så var Oktawia rejält bökig. Ville inte alls ha benet uppe och få någon sko påslagen *suck*. Tryckte upp både mig och hovis i väggen trots att hon var så trött att hon knappt kunde hålla huvudet uppe. Tills sist så blev det till att plocka fram bremsen. Det funkar att bremsa Oktawia ett kort stund, så sista framhoven fick vi ha henne bremsad för då var hon inte ett dugg samarbetsvillig och försöka hålla fast en 500 kg tung häst är ju dömt att misslyckas.

1,5 timme senare så hade damen i alla fall skor, sulor och brodd runtom på alla fyra hovarna - nu kan snön komma!

Lilla Sabina blev verkad förra gången hovis var här och behövde inte verkas idag. Jag håller efter henne själv med hjälp av rasp, så för hennes del räcker det med att hovis kollar över henne varannat besök.

Efter hovisbesöket så var det full fart till stan, hämtade maken så han körde till mitt jobb och släppte av mig. Vid mitt jobb är det asdåligt med parkeringsplatser, och framför allt DYRT.

Idag var det första dagen som jag och min nyanställde kollega fick klara oss utan den ordinarie assistenten - skarp läge med andra ord :-O. Behövde bara ringa henne EN gång under dagen *fniss*.  Kommer nog gå bra så småningom, jag känner ju igen en del saker sedan jag jobbade som assistent på andra jobbet. Det är bara att ta reda på VEM det är som ska ha alla papper från oss osv. Mycket lappar på mitt skrivbord är det - tack gode gud för Post-It ;-)

Efter jobbet åkte vi till Rejmes och köpte nya tändstift till bilen, förhoppningsvis så ska det räcka med byte av dess. Bilen går ojämt på tomgång, så nåt stämmer inte. Vi fick lite tips på Rejmes och som killen där sa, byte av tändstift är alltid en början ;-). Det är i alla fall dags att byta dem då de gamla suttit i bilen cirka 2000 mil.

Vi hann hem idag innan kolmörkret slog till, men det var inte mycket mer. Fixade mat under tiden som maken  höll på med lite småfix på min trailer.

Efter lite mat (lax -mums) så var det full fart ut i stallet. Skulle fixa mockning m.m. rätt snabbt eftersom vi skulle gräva klart vår "tegelkrossuppfart". Men vad gör jag.... fastnar i sadelkammaren hos kissungarna ;-)

Idag var jag tvungen att ta lite tid och gosa med dem ;-)
Som ni förstår är dessa helt omöjliga att motstå ;-)


Korgen är en gammal fruktkorg som min mamma hade till sin katt, stickningen har mamma gjort och när korgen står upp så bildar stickningen en liten grotta. Alla katter älskar denna korg, men kattungarna älskar att busa och klättra PÅ den ;-)

Här kommer syster yster - busig som bara den...Till sist så var jag tvungen att slita mig från ulltussarna, hade ju ett stall som skulle fixas ;-). Så när maken kom ut och vi skulle börja gräva så var jag inte riktigt klar med mockningen *harkel*. Men snäll som han är så började han utan mig och jag fick göra klart stallet innan jag började köra bort jord.

Det är ett drygt arbete att gräva bort gräsmattesvålen. Blött och lerigt och mörkt. Som tur var INGET regn - hade ju bara varit det som fattats.... Vår lampa som sitter ovanför stalldörren är ju inte sådär jättestark, men bättre än ingenting. Jag hade pannlampan på mig som komplement. Maken slet HÅRT och efter cirka en timmes grävande så var det klart. Då var det bara till att börja ösa ut tegelkrosset, maken öste och jag körde skottkärran.

Så nu har vi äntligen en "väg" ner till stallet.
Det är bara tegel fram till den vägen som går ner till garaget. Där är det bärlager och grus, så däcken får fäste. Förhoppningsvis så ska detta funka nu tills vi har råd att grusa upp hela stallbacken - någon gång i framtiden...

Rapport kommer i morgon om hur det funkar med trailer + kuse. För då ska vi iväg och TRÄNA :-D

Nu ska jag ta på mig pannlampan igen och ut i hagen för att leta rätt på en st kolsvart häst i kolmörkret... tack och lov har hon reflexgrimma på sig! Fick köpa en förra hösten efter att jag nästan letat ihjäl mig efter kusen i mörkret. Sabina är lättare att hitta, för hon vill alltid in och kommer fram till stalldörren så fort jag öppnar. Det andra åbäket tycker det är en sport att gömma sig i hagen ;-). När hon väl förstår att jag vet vart hon är så kommer hon, men när jag irrar runt och letar så står hon tyst och stilla och bara väntar. Förra hösten klev jag rakt in i sidan på henne.... hade ingen lampa med mig då... Då blev det inköp av reflexgrimma och så får jag alltid ha en ficklampa/pannlampa med mig ;-).

Maken ligger nu utslagen i soffan efter allt grävande och jag kommer nog också hamna framför TV:en en liten stund innan det är dags att sova.

/Lizzie
27/10 Måndag - för kort kväll

Var på kurs på em som slutade kl 16.30. Nu märktes det tydligt att man ställt tillbaka klockan 1 timme. Det blev mörkt på en gång :-(. Kursen var bra i alla fall och det känns som om Adela inte är allt för svårt. Den assistenten jag ersätter flyttade idag på em, så från och med nu är det jag och min kollega (som började samtidigt som mig) utan back-up på plats. Från och med i morgon blir till att ringa om vi blir förvirrade - och det lär vi nog bli ;-).

Maken hämtade mig när kursen var slut och vi for iväg och handlade lite. Det var eko i kylskåpet så det behövdes fyllas på lite förnödigheter.

Alltså - kvällarna är alldeles för korta nu för tiden.... kolsvart när man kommer hem, man hinner knappt laga mat, äta och fixa stallet innan det är dags att gå och lägga sig ;-). Vi kom i och för sig hem en timme senare än vad vi brukar och det märktes.

Kl 19 stressade jag ut till stallet, hade två timmar på mig att mocka, fixa mat och vatten plus motionera Oktawia. Maken orkade inte följa med ut, men fixade lite belysning åt mig på baksidan av stallet. Alltså kunde jag tömköra Oktawi i hagen. Som tur är så är det inte allt för lerigt i hagen. Lite slipprigt underlag, så vi skippade galoppjobbet. Blev lite lätt avrastning under 30 min, varav 20 min var skrittjobb, enbart för att damen behövde röra lite på sig. I morgon ska vi gräva klart stallbacken, så då lär jag inte hinna med att rida något. Och på onsdag ska jag träna, alltså behövde Oktawia röra lite lätt på sig idag. Damen var på bra humör i alla fall, och joggade på helt OK i traven. Det blev också väldigt tydligt hur jag styrde, hon gick helt och hållet på mina tygeltag och eftersom jag har dåligt mörkerseende så fick jag fokusera blicken väldigt mycket för att hålla styrningen. Bra träning för mig alltså.

När jag var klar med Oktawia så blev det en borstningsomgång på Sabina. Tur att det finns regntäcken, annars skulle hon vara totalt ingnodd med lera. Nu har hon riktigt tjock vinterpäls och hon bara älskar att bada i lera... hennes vita man är allt annat än vit om man säger så - typ mer jämngrå....

Hann i alla fall klart i stallet hyfsat i tid, missade 10 min på CSI... men men...man överlever det också ;-) Dock blev det ingen tid över till att hålla på och gosa med kattungarna. De var inte speciellt intresserade av mig idag. De uppförde sig som om någon stoppat en gutaperkaboll i magen på varje kattunge ;-) Helt sjövilda :-O Att städa sadelkamaren är inte att tänka på nu ;-)

Nu är i alla fall kvällen slut och det är dags att tänka på refrängen om man ska orka upp i morgon. Kl 07.00 kommer hovis, så jag är kompledig från jobbet ett par timmar, dock ingen sovmorgon.

/Lizzie


26/10 Söndag - Grått och regnigt

Totalt spöregn på morgonen och jag var glad att det inte var jag som behövde gå upp och ge pållarna frukost ;-). Framför allt var jag väldigt glad över att vi hämtade hö IGÅR när det var uppehåll!  När jag väl släpade mig ut till stallet 1,5 tim senare så hade det i alla fall slutat regnet.  Dock så lyste solen med sin frånvaro och det var totalt jämngrått.

På fm så slappade jag en stund, sedan så tänkte jag att jag skulle göra lite nytta i alla fall... Så jag bestämde mig för att ta iut med stryktvätten. Den börjar liksom växa och bli enorm :-O förstår inte alls hur det går till *harkel*Började och kom en liten bit på väg, men tröttnade rätt fort ;-) Maken och jag får istället iväg till Marieberg och besökte Silvan. Det var några speciella ihoppressade block som vi köpte till kaminen. Vi ska testa och se om de brinner längre än vedklabbarna och om det kan vara vits att lägga i ett par på kvällen när man gå och lägger sig.

När kom hem och testade så visade det sig att de var inte helt enkla att få fyr på, eller också är det jag som inte har det rätta handlaget ;-). Det går aldrig bra för mig att få fyr i kaminerna, utan det slutar på samma sätt. Att jag svär en ramsa och ropar på maken som får se till att det börjar brinna i kaminen....

På em så tog i alla fall itu med ett mindre roligt jobb, men helt klart nödvändigt. Tegelkrossen maken körde hem i fredags ska ju användas... Efter lite diskuterande så kom vi fram till att vi (maken) i alla fall gräver bort grässvålen eftersom det är den som gör att marken blir som att gå i snor.

Sagt och gjort. Fram med spade, kratta och kärra. Maken grävde och jag körde iväg jorden. Efter en stund hade vi kommit en liten bit på väg...Maken har nu börjat gnälla över att det var jobbigt.... ja det brukar ju kroppsarbete vara *fniss*. Ungefär 5 cm tog vi bort och under kom det fram grus, sand och gammal tegelkross. Jag har något svagt barndomsminne om att det varit en grusad lagårdsbacke när jag var liten... Det kom upp en hel del gamla rostiga spikar också, som snabbt förpassades undan så de inte ska fastna i bildäck eller hästhovar!

På med tegel krosset i däckfårorna...
Det kanske inte blir allt för vackert, men vi testade med bilen och det funkar! Hjulen får fäste och vi borde få upp trailern utan problem. När vi kommit så här långt var maken trött och det regnare friskt... men jag lyckades övertala honom om att vi skulle fortsätta en bit till. Jag offrade min tid med pållan, hade tänkt ut och motionera damen i dagsljus, men det kändes som om detta var viktigare...

Så totalt 2 timmar senare och vi båda två rejält mycket blötare och framför allt skitiga - lera högt och lågt. Så börjar det likna något.Maken gick in för att vila - blöt lera är ju tungt att gräva. Jag tog itu med lite persedelvård som jag inte hann med igår. Gjorde rent och smörjde sadel och träns, under tiden som jag sysslade med detta så for det runt 3 st busiga och helvilda kattungar. Fick hela tiden ha koll på vart jag satte ner fötterna för att inte kliva på dem.

Roligast är att ligga i korgen där jag har lite elrep liggandes.
En liten busig tjej, och snart var de 2 busiga tjejer... ;-)Kattungar som leker kan man titta på hur länge som helst ;-). Lilla Nalle for runt som en svart ulltuss och hade ingen som helst lust att fasta på någon bild idag ;-)

När jag var klar med allt i stallet så var det bara att gå in och ta itu med stryktvätten. Den hade inte försvunnit någonstans... Tog ett par timmar men sedan hade jag kommit rätt långt. Bordet syns och allt är klart förutom några dukar. Var dock tvungen att sluta strykningen för att det var dag att gå ut och plocka in pållarna. De två träskmonstret ville komma in och få sitt käk. Täcken var förstås blöta, men inte rakt igenom. Hänger på tork nu och jag hoppas de  hinner torka ordentligt tills i morgon. Regnandet lär väl fortsätta kan jag tänka mig...

Ringde och pratade med min kompis Birgitta, det hade gått bra att köra hem min systerdotter. Jag har försökt nå henne på mobilen flera gånger under kvällen, men inte lyckats. Så jag hoppas allt är bra med henne och att hon inte deppat ihop alldeles nu. Hoppas att hon verkligen förstår att det bara är att höra av sig om det krisar.

Nu ska jag förpassa mig själv till sängen så man orkar med kommande dag. I morgon ska jag gå på kurs och lära mig ett system som heter Adela - ska bli jättekul :-)

/Lizzie

25/10 Lördag - Höhämtning m.m

Min tur att ge pållarna frukost så det blev lite sovmorgon. Är ju skillnad att gå upp 8.00 mot 5.30 i vanliga fall. Käkade frukost själv efter det att jag matat pållarna. Väckte maken och han fick kaffe i sängen. Vi skulle iväg och hämta hö på morgonen så vi kunde inte slappa hur länge som helst... När vi gjort oss iordning så släppte jag ut pållarna och vi for väg. Har cirka 1,5 mil att åka till min höbonde, så det är inte så himla långt. Det blåste rejält och man fick gasa på rätt bra när i motvinden.

Det tar inte lång tid att lassa in 50 bal med hö när man är 3 st och snart var vi på väg hem igen. Vid Vintrosa så har de öppnat upp för nya motorvägen, vilket gör att vi fick åka en annan väg för första gången. Det är 2 st rondeller man ska igenom, kan lugnt erkänna att det var en rondell för mycket. Blev helt förvirrad vart jag skulle när vi var på väg hem och helt plötsligt så var vi nere på nya motorvägen och på väg in till Örebro. Hur pinsamt som helst, och det var ju bara att köra och se glad ut. Inga andra avfarter var öppna ännu så det blev till att åka hela vägen in till Örebro! Var tvungen att stanna vid en affär, hade tänkt stanna vid ICA i Vintrosa, nu blev det Willys i Örebro istället *fniss*

När vi kom hem efter detta lilla äventyr så tog vi en fika och pausade en stund innan vi gav oss i kast med att få upp höt på höloftet.

Efter kaffet så kände jag mig piggare, hann fixa klart mockning innan vi började lassa hö. Rätt skönt att få stallet klart först.

Kärra full med höMaken slänger upp höt och jag lägger det tillrätta på höloftet. Tog väl cirka 30 min att lasta upp 50 balar hö, men sedan var både jag och maken trötta.

Maken gick in för att vila i horisontalt läge, jag roade mig med att gosa med kattungarna. De är ju tacksamma små kryp att gosa med. Så fort jag går in i sadelkammaren kommer de fram och vill kolla vad jag gör. Nu var de också väldigt busiga ;-)Lilla Nalle funderar mellan varven som vanligt ;-)
När jag väl kunde slita mig från kissarna så gick jag in för att sätta mig framför datorn en stund. Skulle kolla mailen och surfa en stund. Men min stol vid datorn var upptagen ;-)Fixade lite ätbart och käkade först, sedan hade Tussan flyttat på sig så jag kunde sätta mig. Maken hade somnat i soffan och där fick han ligga ett tag ;-)

Senare på em så fick han dock vakna till liv eftersom jag ville hinna ut och rida innan det blev för sent = mörkt. När det är helg vill jag passa på och rida i dagsljus.

Oktawia hade hunnit äta lite av em-höt så hon var inte helt utsvulten när jag gick ut och hämtad henne i hagen. Lugn att göra iordning, och när vi var klara och gick ut ur stallet så var hon däremot lite taggad. Hon visste mycket väl om att trailern hade stått framför stallet, så hon trodde den stod kvar där. Eftersom det blåste rejält så dansade hon runt lite ett par varv innan hon lugnade sig. Jag tänkte i mitt stilla sinne att det blir väl rena självmordet att de sig ut att rida i storm... Maken följde med på cykel som tur var. Dock var Otkawia bara laddad i början, grannens hästar kom farandes och då hoppade hon till lite, men i övrigt så skötte hon sig rätt bra. När vi kom ner på banvallen så var det ett par gången som hon blev rädd och det är när kastbyar rasslade till i den torra vassen i de djupa dikena. Det är ett ljud som hon är skit nojjig över. När vi väl kommit förbi den sträcken så var det lugnt. Inge tittig eller nervös, utan jobbade på bra. Första raksträcken tränade jag på skänkelvikning, en galopp emellan, sedan nästa raksträck tränade vi på övergångar, trav - skritt 10 steg - trav. Funkade jättebra, damen var hur samarbetsvillig som helst. Vår vanliga avskrittningssträcka funkade också bra, helt avslappnad trots att vi nu hade stormvinden i rumpan. Då brukar hon ju kunna stissa upp sig, men näe, kunde skritta henne på lång tygel och hon skrittade på med långa lugna skrittsteg. När vi kommer hem så sitter jag av vid vår brevlåda och skrittar henne avsuttet sista 300 m hem. Om grannens hästar kommer rusandes då så känns det bättre att jag är på backen. De kom förstås, Oktawia stannade och ville glo på dem, men efter några sekunder så puttade hon på min axel med mulen och ville fortsätta gå hemåt :-). Tidigare har jag fått smacka som en idiot för att få med henne hem då hon tyckt att grannens kusar var mer intressant än jag. Var det verkligen min kuse som jag hade i tyglarna *fniss*

När damen var omhändertagen och borstad så fick pållarna gå ut i hagen igen och fortsätta äta på sitt em-hö. Jag själv gick in och lagade mat till mig och maken, kyckling och wokade grönsaker. Smakade bra efter dagens aktiviteter. När jag lite senare skulle sätta mig vid datorn igen så var min stol upptagen IGEN, men nu av Måns...En som däremot INTE sov - det var Lexi - hon hade fullt upp med att kolla vad alla katterna sysslade med inne i "kattrummet" ;-)Till sist så tyckte Måns att jag kunde få tillbaka min stol och jag surfade ett tag.

Maken har nu precis vart ute och hämtat ved, tydligen så blåser det ännu värre ute nu. Så jag ska gå ut och plocka in pållarna igen så de får vila sig från blåsten. Sedan ville maken kolla på någon film, vad har jag ingen aning om. Jag ska kolla på CSI Maimi, men det börjar sent ikväll. Så nu är det på med pannlampa och ut i mörket. Kvällsmaten får de vid 22 -tiden. Tur att det är maken som morgonfodrar i morgon. Inatt ställer vi ju tillbaka klockan, men det fattar  ju inte pållarna. Så kl 7 måste han kliva upp och ge dem frukost... vad glad han kommer bli ;-)

/Lizzie

24/10 Fredag - grått och regnigt

Nu är det verkligen höst. Idag blev det aldrig riktigt ljust liksom. På fm åkte jag runt med två killar till några olika förskolor och kollade över vart skrivare/kopiatorer satt. Ska beställas nya och de ska kopplas upp via nätverket. Alltså lite prylar som måste kompletteras innan allt funkar som det ska. Vi blev precis klara till lunch och de släppte av mig på stan. Hade bokat lunch med min systerdotter och en arbetskollega. Eftersom min systerdotter fått avslag från socialen om hjälp till eget boende, så hade vi en lunchträff där vi försökte stötta upp tjejen så hon kan få lite tips och råd hur hon ska agera nu, överklaga osv, och vilka andra vägar hon kan gå för att få hjälp.

Efter lunchträffen fick jag vackert promenera från stan upp på norr - i regn... fick ju luft och promenad i alla fall ;-)

Väl tillbaka på jobbet så blev det besök på ytterligare en förskola, men den låg ganska nära så det var trevligt att hälsa på personalen och veta vart den låg någonstans.

Sedan blev det lite normalt kontorsarbete fram tills jag slutade kl 16.

Vi for hemåt och maken fortsatte direkt till en arbetskamrat. Han har fått en massa tegelkross som vi ska använda som markförbättring framför stallet. Vi måste ha något som stabiliserar marken så vi kan komma upp med trailern. Har ju tyvärr uppförsbacke från stallet till gårdsplanen. Totalt omöjligt att komma upp med trailern när gräset är blött eller om det kommit lite snö. Tyvärr så har vi inte i dagsläget råd att grusa upp stallplanen, även om det är något som måste göras så småningom.

Han kom hem lagom när jag var klar med stallet, och då var det släpkärran full med tegelkross...Sedan blev det snabbt mörkt och idag fick pållan vila. Det blåste och regnade på kvällen så de fick komma in vid 19-tiden. När jag några timmar senare kom ut för att ge dem kvällsmaten så syntes det att båda två legat ner och sovit som grisar en stund. Så de var nog rätt trötta på allt blåst och regn.

Tittade lite på TV och sedan var den fredagkvällen slut. I morgon fm ska vi iväg och hämta hö - hoppas det är upphåll då.

/Lizzie

23/10 Torsdag - Hästar och katter

Slutade 30 min tidigare idag för att utnyttja min friskvårdhalvtimme som jag har som personalförmån. Vi får ta den i slutet av dagen och det tycker jag är jättebra. Var alltså hemma 30 min  och målet var att hinna ut innan det blev mörkt. Och var väl ungefär det vi hann också. Jag behöver ju äta och hästen behöver äta innan vi utövar något som helst samarbete, så kl 17:50 satt jag i sadeln, solen var på väg ner, men det var inte mörkt ute ännu. Dock var vi utrustade med reflexer för det blir ju kolsvart snabbt.

Nu ser det ut som om det är tvärmörkt innan vi ger oss iväg, men det är bara för att kortet är taget med blixt, men vi syns i alla fall :-)Oktawia var pigg och lite på tårna i början, det blåste ju också dessutom. Hon blir också mer på tårna just när det är skymningsljus ute. När vi kommit 300 m hemifrån var det totalt tvärstopp. 100 m framför oss gick en granne med sin vovve. Oktawia bestämde sig snabbt för att denna granne var ett hästätande monster. Och det krävdes mycket "övertalning" innan hon vågade röra sig framåt, ett steg var 3:e minut. Det var inte förrän grannen försvann utom synhåll som hästkräket kunde röra sig framåt lite mer normalt *suck*. Maken som har SÅ bra tålamod *inte alls* höll på att bryta ihop *fniss*. Nåja, när vi kom ner på banvallen så var hon lite mer avslappnad och vi kunde börja trava. Idag blev ridpasset ett rent avrastningpass, trav typ hela Rumboholmsrundan. Hade pannlampa på mig så trots att det blev mörkare och mörkare så såg jag vägen framför mig. Desto mörkare det blev desto bättre gick Oktawia, då kunde hon koncentrera sig på mig istället för att glo efter spöken.... Sista biten hem när vi skritta av, så var hon helt lugn och avslappnad och det trots att vi hade vinden i rumpan. Då är det ju lätt hänt att pållan stissar upp sig, men idag fick hon den motion hon behövde. Jag upplevde också idag att jag har problem med yrsel, kan absolut inte vrida på huvudet i mörkret för då tappar jag balansen totalt. Dåligt mörkerseende? Åldern...?? Nåja, jag får ju i alla fall träna på att titta rakt fram istället för att glo ner i mankammen *harkel* :-)

50 min senare så var vi hemma igen istallet och då var damen rätt nöjd ;-)Skötte om Oktawia, sedan var det bara att ta itu med boxarna. Sabina hade legat ner och sovit under tiden som vi var ute. Tror de blir rätt trötta av blåsten. Så pållarna fick stå inne resten av kvällen. Bara att skifta kuse på stallgången under tiden som man mockar.

När jag var klar med pållarna och mockning, byte av vatten och fixat höpåsarna. Så ägnade jag mig åt kissarna i sadelkammaren en stund.

En av tjejerna gillar att ligga i korgen där jag har lite extra elrep ligger...Den andra tjejen tycker att min pall, och framför allt handtagshålet mitt i, är väldigt intressant...Lilla Nalle ska vara med som vanligt ;-)
När man sedan bust tklart, ja då är det nog bäst att vara hos mamma i alla fall ;-)
Kissungarna blir 6 veckor i morgon och är nu fulla av bus och spring. Tur att sadelkammaren är rätt stor ;-)

När jag var klar i stallet gick jag in och jobbade en stund åt Gränsbrytning, tog en timme. Här har man inga problem att få kvällarna att försvinna. Nu är det bara nattning av pållar kvar. Sista rastningen av vovvarna och det enda som är kvar sedan är att ska jag kolla på Criminal minds.

/Lizzie

22/10 Onsdag

Idag tittade solen fram - vacket höstväder men väldigt blåsigt. Som vanligt här på Närkeslätten ;-). Vi åkte bil idag, maken och jag, eftersom jag skulle på anställningsintervju kl 16.00. Så behövde jag inte gå så himla mycket tidigare från jobbet för att hinna i tid. Jag har inte sagt något om att jag ska iväg på intervju, mer än till min kollega. Vill inte oroa mina chefer i onödan.

Tyvärr så hann jag inte läsa in mig så mycket som jag hade önskat innan intervjun, hade huvudet fullt av ett negativt besked som min systerdotter fick igår. Inte helt lätt att försöka få en otroligt naiv tonåring att förstå allvaret i det hela *suck*.

Men, men, jag laddade så gott jag kunde och var vid gott mod när jag infann vid Stadsbyggnashuset. Jag vill ju väldigt gärna ha jobb som adm samordnare. Min kollega är ju samordnare och arbetsuppgifter skiljer sig en del mot assistenjobbet.  Jag vill ha mer ansvar och den typen av kvalificerade administrativa uppgifter samordnarjobbet innebär.

Det var i alla fall 6 chefer som jag fick träffa och blev jag "manglad" i cirka en timme. Kluriga frågor ställdes och jag svarade efter bästa förmåga. Det är tufft med en anställningsintervju, man vill ju göra ett bra intryck och svara vettigt på frågor som ställs. Samtidigt är man så spänd och nervös att man knappt kan tänka klart ;-).

Var helt slut när jag kom ut från intervjun, tur att maken körde. Kände i alla fall att jag inte kunnat svara annorlunda än vad jag gjorde och nu är det som det är. Är jag inte rätt person för jobbet så är jag inte, tyvärr... men man kan hoppas :-)

Vi åkte hem direkt så pållarna fick sin em-mat, pustade en stund innan jag gick ut och fixade stallet. Rent mentalt var jag väldigt trött så idag fick Otkawia vila. Den damen kräver ju att jag är ordentligt mentalt närvarande vad jag än ska göra med henne. Om jag går ut på en promenad och är någon annanstans i mina tankar så hittar hon nåt bus ;-).

Gosade en stund med kissungarna och idag var jag utrustad med kamera ;-)

Här är Nalle på toa ;-)
Kissungarna är jätteduktiga att gå på lådan som tur är. Idag fick de burkmat för första gången. Mamma katt tyckte det var toppen och spann och spann och spann ;-). Kissungarna tyckte nog att det var lite suspekt mat, för det tog ett tag innan de vågade gå fram och provsmaka - sen dög det ;-)

Det är bra med skivan maken satt i dörrhållet. Hundarna kan inte springa rakt in, men det hindrar dem inte från att försöka komma åt kissungarna ändå - nyfikna värre ;-)När jag var klar i stallet så var det bara att gå in och äta mat. Maken var precis klar med kvällsmaten - lax - bra tajming tyckte jag.

Däremot var det mindre kul att det var min tur att diska.... och jag hade dragit på det så diskbänken var full *harkel*. En timme senare så var det skinnande rent i köket i alla fall :-)

Pållarna blev intagna kl 21. Avsynade så de inte hade några skador mm och så fick de kvällsmaten och nattades.

Avslutade kvällen med att surfa lite, skickade ett mail till nya ägaren till Latorps Gård. Vi har haft mailkonversation under veckan, verkar vara en trevlig kvinna och jag ser fram emot att träffa henne :-). Har i alla fall koll nu på vart jag ska sätta in anläggningsavgift och vad det kostar.

Nu ska jag kolla på Vetenskapens värld och sedan blir det nattinatti.

/Lizzie

21/10 Tisdag - Höstrusk

Värsta höstruskvädret har det varit idag. Vid 6.30 när jag gick ut för att släppa ut hästarna så trodde jag att jag skulle drunkna på väg till stallet (20 meter) :-O. Det vräkte ner vatten och kolsvart var det ute. Knappt jag hittade höbingen när jag skulle lägga ut höt.

En kvart senare så var det på med med "oljehatt", alltså en hatt i samma material som min oljerock. Ser urtöntig ut, men kunde ta mig till busshållplatsen utan att se ut som en dränkt katt ;-)

Sedan har det varit grått, grått, grått hela dagen. När vi åkte hem med bussen så spöregnande det, men när vi kom hem så var helt plötsligt solen framme - inte för någon lång stund direkt eftersom det blir mörkt. Men det var väl en kvart där som man tyckte att det fanns hopp om livet ;-).

Direkt när jag kom hem så tog jag in pållarna och de fick äta sitt em-hö inne. Bytte om snabbt och käkade bara ett par mackor + kaffe. 30 min senare var jag ute i stallet igen. Ville hinna med att åtminstone påbörja Oktawias motion innan det blev svart ute.

Det blev tömkörning idag också. Min pannlampa är inte uppladdad och det behövs för att rida vanliga rundan. Vill inte ut och vimsa runt i kolmörkret utan pannlampa. Jag hann i alla fall skritta fram innan det började bli skymma. Men sedan gick det fort och avslutade tömkörningspasset i mörket. Tur man vänjer sig och att grannen har en lampa på sin friggebod. Den lampan kastar lite ljus till vår vändplan. Det blev endast jobb i trav, fick träna på övergångar. 5 steg skritt, 5 steg trav. Trav på 8-volt och så gjorde jag ett litet fyrkantsspår, så raksträckorna fick jag också springa. Till makens stora förtjusning ;-). Oktawia jobbade på jättebra, och övergångarna var lite jobbiga för efter dessa blev hon trött. Tömmkörde inte så himla länge, men hon var nöjd och avslappnad efteråt.

Gjorde klart stallet efter tömkörningen och pållarna fick stå kvar inne. Var bara en timme kvar till kvällsmaten i vilket fall som helst.

Jag hann då gå in och fixa iordning mina betygskopior och CV som jag ska ha med i morgon. Ska på en intervju - igen! Denna gången gäller det jobb som samordnare, lite mer kvalificerat jobb än det som assistent som jag precis börjat. Tror dock inte jag har så stor chans att få jobbet, men kul ändå att få gå på intervju. Bara att göra sitt bästa.

Innan House kl 21 så blev pållarna kvällsnattade och även kisse fick sig en sista titt. Men tyvärr Karin... idag inga bilder på Nalle ;-).

Nu är det dags att titta närmare på sängen så man orkar med morgondagen.

/Lizzie

20/10 Måndag - Grått, grått, grått

Det verkade som om Novembermörkret redan har kommit :-(. Totalt jämngrått hela dagen och det blev aldrig liksom riktigt ljust. På em så var jag och min kollega till Överskottscentralen och plockade ihop ett skrivbord till henne. Jag kollade lite på jalusiskåp, men hittade inget just nu. Dock hittade jag en hyfsad Kinnarsp kontorsstol så jag gick hämtade min make (som jobbar i huset brevid) och han gillade också stolen. Så den är nu reserverad åt oss :-).

Tog sedan min tjänstecykel och passade på att göra en visit hos cykelavdelningen när jag ändå på plats. Behövde lite service på den då styret var snett mm, Snabbt fick jag ett nytt styre, höjning av sadel och mer luft i bakhjulet. Det behövdes för FY vilken motvind jag hade tillbaka till kontoret :-O.

Bussen hem som vanligt, idag fick jag springa sista biten... mycket längre att gå till bussen på kvällen än vad det är på morgonen utav någon skum anledning...

Efter lite mat så gick jag ut och fixade stallet. När jag var klar så plockade jag in kusarna för det blåste totalt storm ute. Oktawia stod i ett hörn i hagen med huvudet mellan frambenen och såg ynklig ut. Pållarna tycker att stark blåst är jobbigt och de blir trötta av det. De fick alltså komma in ett par timmar tidigare än vanligt, men de verkade tycka det var rätt skönt.

Jag for sedan in till stan, for en sväng till ÖFK. En gammal ridskolekompis rider på måndag och jag brukar kunna ta hennes lektioner när hon inte kan. Så jag åkte in för att betala ett par lektioner jag ridit. Idag var det Tiger som Ylva skulle rida.

Dags för ridlektion!
När jag ändå var inne vid ÖFK, så passade jag på att gå och hälsa på kompisar som står i privatstallet. Alltid lika kul att träffa lite likasinnade typer som en själv - alltså hästtokiga människor *fniss*

Här är det Ikaros som får uppmärskamhet av matte Inger och polaren Nina
Idag hade jag också tur och fick tag på ridskoleläraren Åsa. Har ridit ett abonnemang förförra hösten och hade då Åsa som "ridskolefröken". Jag trivdes väldigt bra med henne och nu ville jag ha reda på om hon hade tid för privatlektioner. Det hade hon, så nästa onsdag har vi bokat in för en lektion. Hon kan dessutom komma till vårt närmaste ridhus så det blir perfekt.

Kollade lite på ridlektionen sedan var jag tvungen att åka hem för att hinna med att ta hand om mina egna kusar innan CSI började.
 
Jag innan jag släckte i stallet hann jag med att ta några bilder på Nalle :-). Nalle har en stor beundrare som gärna vill ha nya bilder varje dag på sötnosen - så håll till godo ;-)

Har ställt ut mammas gamla kattkorg, och den ÄLSKAR kattungarna :-)
Nalle spanar på sina syskon, men lämna korgen... NÄÄ...

Vill bara ligga och filosofera på en gammal stickning  ;-)
Godnatt!

/Lizzie

19/10 Söndag - Vacker höstväder

Började dagen lugnt och gjorde ingenting. Det var ett strålande vackert väder, men blåste full storm! Vi skulle verkligen behöva kratta ihop lite löv, men idag var det ingen idé ;-).

Så kom jag på att jag skulle kolla med min kompis Mirja om hon hade tid att visa sin nyinköpta fölunge. Fick tag på henne på mobilen. Hon var redan i stallet och undrade om jag i sånt fall kunde komma på en gång. Eftersom jag inte hade något speciellt för mig så for jag iväg till hennes stall för en liten visit.

Hade en trevlig pratstund och så fick jag hälsa på Tammy, 7 månaders fölunge. Söt som socker, precis som fölisar ska vara ;-)

Tammy tyckte först att jag var en lite läskig figur som kom där och var nyfikenTammy är Mirjas blivande Westernhäst och det verkar som om Tammy verkar vara rätt pålla för den uppgiften. Social och lugn. Rätt färg har hon ju också *fniss*.

Sedan så försökte vi får Tammy till att vara fotomodell Men hon tyckte vi var lite konstiga typer ;-)Hur som helst så var hon hur söt som helst, just nu så är den lilla fröken 1,25 m cirka i mankhöjd. Växer så det knakar ;-)

När jag kom hem ifrån Mirja så blev det lite lunch, sedan var det bara att ge sig i kast med sitt eget stall. När jag höll på med mockningen så hörde jag hur Oktawia och Sabina galopperade runt i hagen. Var tvungen att gå ut och kolla vad de höll på med.


Oktawia såg något "spöke"Blåste som en drake och sedan for hon iväg i en serie bockningar och bakutsparkar så man trodde hon skulle slå knut på sig själv. Dessutom tackade man gud att hon inte sysslar med dylika saker när man sitter på henne!! Katapultstol är bara förnamnet!!!

Jag såg ingenting som kunde vara konstigt eller läskigt, utan jag misstänker att damerna helt enkelt bara var på allmänt bushumör.
Eller vad tror ni ;-)När damen fått utlopp för sin överskottsenergi så ställde hon sig på sin vanliga favoritplats. En liten upphöjning i hagen där hon har fri sikt åt alla håll och kanter.Lilla Sabina, det lilla busfröet - hon ville bara ha godis hon ;-)Under tiden som jag fixade klart stallet så höll maken på och möblerade om i vår lagård, nu skulle utemöblerna in, efter lite trixande så fick han in nästan allt. Upptäckte lite senare att möblerna i bersån är kvar, nåja, det får bli någon annan dag.

Maken fixade också till en liten skiva innanför dörren till sadelkammaren. De små kissungarna, som numera har raketbränsle i sina små ben, rusar ut så fort man gläntar på dörren. Inte så bra när det står en kuse på stallgången... eller om hundarna är i stallet...

Här är en liten närbild på "Nalle"Hur söt som helst. Han uppskattade inte alls skivan maken satte upp. Lite senare så  hade han klättrat upp och tittade över kanten och försökte klura ut vad skivan var bra för ;-)De andra två små tjejerna roade sig med varandraHm, de har fått syn på stiglädret till sadeln...


Nu börjar det verkligen bli höst i trädgården. Trist när möblerna blir intagna, men de kan ju inte stå ute under vintern.Tomt och öde, bara en massa löv...Matade pållarna och så matade jag mig själv innan det blev dags för Oktawias motion. Hade tänkt rida ut en sväng, men eftersom det blåste full storm och Otkawia visat konster ur den högre skolan ute i hagen. Så ändrade jag planerna och det blev tömköring istället. Okatwia var laddad till max och det tog 5 min innan hon hade taggat ner och kunde skritta normalt. Värmde upp genom att gå upp och nerför vår backe i 10 min, sedan så höll jag till på vår vändplan. Oktawia var väldigt okoncentrerad i början. Tittade åt alla håll och hade inget focus på mig alls. Var seg i traven så det blev galopp direkt. Då vaknade hon till liv ;-). Ett varv i galopp och hon får igång bjudningen i traven ;-) Lyckades till sist få hennes koncentration och hon jobbade på riktigt bra. Framför allt 8-volterna så är hon väldigt med på noterna - tror hon tycker det är rätt kul. Lite mer galopp när hon jobbats ett tag, och trots att volten blir liten så jobbade hon på rätt bra. Man ser att hon får ta i lite mer i vänster varv och har en tendens till korsgalopp då. Men eftersom volten blir liten så är hon ju tvungen att rätta sig själv för att inte trilla omkull ;-) så någon fördel har ju den lilla volten. Galoppen  i höger varv blir lite rundare än den i vänster varv.


Här är det travjobb på volt.Tömkörde i 40 min och Oktawia blev lite svettig tack vare galoppjobbet. Damen var helt nöjd efteråt i alla fall och tyckte i dag att det var rätt skönt att bli ompysslad efteråt. Hon hade ju fått äta INNAN jobbet så då går det bra att bli ordentligt borstad innan man får gå ut i hagen igen ;-).

Det var faktiskt skönt att hinna med att motionera kusen, bli klar i stallet INNAN det blev mörkt ute.

Fyllde på med lite mera mat, kallrökt lax och lite äggröra. Sedan satte jag mig framför datorn och jobbade lite. Uppdaterade NRU's hemsida under ett par timmar.

Så nu är det kväll igen. Dags att gå ut stallet och plocka in damerna och dem kvällsmat. Ta rätt på lite tvätt eftersom tvättmaskinen gått hela helgen. Hinner inte stryka allt (som vanligt), men måste göra iordning kläder till morgondagens jobbdag i alla fall.

/Lizzie

18/10 Lördag - Städdag

Det första jag gjorde efter att gett pållarna frukost var att sätt igång tvättmaskinen. Totalt proppfullt i tvättkorgen så det var bara att sätta igång. Åt sedan själv frukost i lugn och ro, fil och müsli framför datorn och surfade som vanligt. Tycker det är en rätt skön start på en lördag ;-)

När pållarna var utsläppta och maken vaknat till liv så började vi med en ordentlig städning. Förra helgen så blev det bara golven som blev åtgärdade... alltså hade jag ett rätt käckt dammlager att ta reda på.

Det är när vi städar som jag funderar på om vi inte bor i ett alldeles för stort hus... då skulle det räcka med en 1:a på typ 30 kvm *fniss* Tyvärr så skulle det aldrig funka i verkligenheten så det är bara att gilla läget - damma vidare alltså ;-)

Eftersom varken jag eller maken orkade stressa så fick det ta den tid det tog att städa. Vi dammade överallt för det behövdes, det var rätt mycket tidningar som skulle sorteras in - makens jobb ;-) Jag släpar fram och han ställer tillbaka ;-).

Under tiden som maken dammsög hela huset så passade jag på att fixa stallet. Fick då ett sms från min kompis Carina att de var på väg till sitt stall. Eftersom Otkawia är lite otidig att last för tillfället så var maken snäll och följde med, ifall det skulle bli trassel och Carina inte skulle ha tid och hjälpa mig.

Under tiden som jag gjorde iordning Oktawia så fattade hon vad som var på gång - bajade säkert 6 gånger på de 30 min det tog att göra iordning henne. Idag så gjorde vi inget försök att  lasta uppe på gårn' utan körde ner trailern till stalldörren. Det har inte regnat på ett par dagar och marken var hyfsat fast, så då går det att få upp trailern. Jag behöver vinna pengar så vi har råd att grusa upp hela stallplanen *önsketänkande*.

När vi skulle lasta så gick det helt OK. Oktawia fick stå och fundera en stund, gjorde tyvärr ett ryck med huvudet och min dåliga armbåge fick sig en känga *aj*. Min tennisarmbåge är inte att leka med för tillfället :-(.  Men sedan så klev hon rakt in i trailern. Gick också bra att få upp trailern till fast mark och vi kunde åka iväg. För att minimera risken att damen blev stressad så krypkörde vi i 30 km/h hela vägen ut till gamla E18. Oktawia hatar potthål i vägen och på en 4 km lång grusväg så förekommer det ju en del dylika typer.

Väl framme så gick jag och kollade hur det var i ridhuset, Carina hade kommit, det var bara ett ekipage i ridhuset som precis blev klara när vi lastade ur så vi kunde gå in och börja helt själva i ridhuset.

För att utmana ödet lite så satt jag upp direkt, utan att vandra runt med damen innan. Nu har hon varit här några gånger så nu känner hon igen sig. Var dock lite spänd de första varven men lugnade snart ner sig.

Jag hann skritta fram och trava fram helt ensam i ridhuset, sedan kom det in ett ekipage till. En kvinna som red samtidigt som oss förra gången också.

Det stod fullt med hinder i ridhuset för de har haft Lotta Björe-träning, men det funkade bra att rida runt ändå när man bara var två ekipage.

Oktawia var idag hur duktig som helst. Tittade bara lite i början på den nya hästen, när jag sedan jobbade henne i trav så kunde hon koncentrera sig på att jobba. Det gick inte att rida så mycket olika vägar pga alla hinder, så det blev jobb på volt och lite sidvärts mellan hindren, red en hel del serpentinbågar som vanligt. Det funkade också jättebra att möta den andra hästen när vi travade båda två. Oktawia klarade t o m av att koncentrera sig på sitt travarbete när den andra hästen började att galoppera. DET är ett framsteg :-). När jag travjobbat henne färdigt och skulle börja avskrittningen, då kommer det in 2 stora hästar och en ponny. 2 tonårsbrudar och en lite mindre tjej. Jag hejar - och INGEN av dem hälsar!!!

Det tillhör väl i alla fall normalt hyfs att hälsa när man kommer in i ett ridhus där det befinner sig folk och hästar!!

Inte nog med det. Det var inte snack om att ta det lite lugnt eftersom det var fruktansvärt trångt tack vare alla hinder och en häst som galopperade. De två tonårsbrudarna på storhäst började direkt med att fräsa runt i trav. Oktawia blev nu totalt vrålstressad så nu hoppade jag av... Oktawia var på väg att totalt flippa ur. Brudarna red förbi så nära att de nästan nuddade Oktawias bakdel - de känner varken mig eller min häst - har alltså ingen som helst aning om hur van min dam är vid att bli trängd på detta sättet. Nu gick jag ut ur ridhuset. Ville inte ens skritta av henne för hand där inne i röran. När vi väl kom ut så skrittade jag av Oktawia utanför ridhuset. Nu hade hon lugnat ner sig och kunde kolla på hästarna i hagen utan att bli stressad. Maken flyttade bilen så vi kunde lasta från stallet, vilket fungerade alldeles utmärkt. Och så åkte vi hemåt i lugn fart, typ snigelfart på grusvägen. Den stora fördelen med att nya E18 öppnat var att den gamla var totalt TOM på trafik. Behövde alltså inte ligga och köra på väggrenen som man annars fått göra ;-)

Jag hade ju jobbat Oktawia svettig så hon hade ett fleecetäcke på sig i trailern, det var helt blött på utsidan när vi kom hem, men hon var nästan helt torr i pälsen. Så det blev kombitäcket som åkte på och sedan regntäcke på det. Och så fick pållarna gå ut i hagen när jag var klar med Oktawia. Pållan var extremt otålig på stallgången, vilket jag förstår. Klockan var 17.30 - alltså MATDAGS för länge sedan. Detta är en dam som inte är på god fot med omvärlden om mattiden ruckas för mycket (som matte alltså ;-) ). Så ut i hagen till em-maten och damen är nöjd och glad.

Plockar undan alla prylar och mockar trailern - det är ju en del merpyssel när man är tvungen att lasta och åka för att rida.. men vad gör man inte ;-). När jag var klar i stallet så var det dags att städa klart huset. Hade bara avtorkning av golven på undervåningen kvar, så det var inte så mycket. Det fixade jag under tiden som maken lagade mat. Köttfärssås och pasta blev det idag.

Men efter städning och ridning så blir man rätt trött och nu var det kväller. Alltså blev det TV:n + DVD-film en stund innnan pållarna skulle in för natten och få kvällsmaten.

Vips så var den lördagkvällen slut :-)

/Lizzie

17/10 Fredag - Sightseeing

Fick lite sovmorgon i dag. Hovis var inbokad kl 8.30 för att slå på Oktawias tappsko. Oktawia är inte den lättaste att sko och framför allt inte bak som det gällde nu. Så fram med bremsen och det är knappt att den funkar med den, hon håller sig lugn i alla fall så pass länge att det går att slå på en sko. När det blir dags för omskoning runtom här i slutet av Oktober så blir det lite lugnande så hon håller sig på mattan.

När hovis var klar så stressade jag in till stan, hämtade maken så han fick ta bilen för vid mitt jobb är det totalt hopplöst med parkeringsplatser plus att det är vansinnigt dyrt.

Var på jobbet 9.15 och då var det bara att fara iväg igen, denna gång på min tjänstecykel :-). Jag åkte runt till 2 av 3 stycken förskolor i ena området tillsammans med rektorn för dessa förskolor. For halva östradelen av stan runt, men det var bra för nu vet jag hur förskolorna ser ut och vart de ligger. Tidigare så var de bara namn. Fick naturligtvis träffa och bli presenterad för personalen så de vet hur den nya assistenten ser ut ;-) Totalt har jag väl cirka 60 anställda jag ska lära mig namnen på - lär ju ta sin lilla tid ;-).

Det var i alla fall helt underbart vackert väder så det gjorde absolut ingenting att fara runt på cykel :-). Em tillbringade jag på kontoret och maken hämtade mig kl 16. Efter lite mathandling så for vi hemåt.

Efter lite mat så var det dags att ta sig an stall och pållar. När jag kom ut i stallet så var Prickan utanför dörren och ville in. Väl inne istallet fick hon syn på vovvarna som var med mig.

Blev lite borstig svansMen i övrigt höll hon sig lugn. Vovvarna fick i alla fall vara utanför stallet när jag öppnade dörren till sadelkammaren. Tur det för det "välde" ut kissungar när jag gläntade på dörren ;-)

Kissungarna är nu 5 veckor och det är fullständigt full fart på dem :-) De for runt som små ulltussar kring fötterna på mig och jag fick noga kolla vart jag satte ner fötterna. Väldigt lätt hänt att man fick en kisse under foten annars...

Försökte ta kort på dem men de höll sig ju inte stilla tillräckligt länge. Så kom jag på att att jag kunde använda mitt dressyrspö för att fånga lite uppmärksamhet. Funkade rätt bra ;-)Nåja, bara att slita sig från sötnosarna och ägna sig åt kusarna i stället.

Eftersom pållan nu har skor på alla fyra hovisarna så blev det lite lätt motion i form av longering. Total motion på 40 min, varav 20 min var longering. Tränade på övergångar skritt-trav-skritt och trav över bommar. Bara en fattning i galopp i båda varven, det var lite kletigt så det räckte så. Båda fattningarna var bra och galoppen rund och fin. Damen var också riktigt lydig och fin trots att hon stått i två dagar. Trodde hon skulle pass på att busa lite, men inget alls. Förhoppningsvis så kommer jag iväg till Loviseholm i morgon och kan rida lite - bara att hoppas hon är lika samarbetsvillig då ;-)

När jag gjort i ordning Oktawia efter longeringen så fick de gå ut i hagen igen. Det var vindstilla ute och rätt skönt så då kan de gått vara ute några timmar till. Oktawia har ju dessutom en tendens att boxvandra så det är bra om hon kan vara ute så mycket som möjligt. 

Oktawia tycker här att hon är färdig för att få gå ut ;-)Mockade, fixade mat och vatten när pållarna var ute igen. Nu är det fredag kväll och vi ska kolla lite på video. Spelade in Criminal minds igår kväll så det ska vi kolla på nu. Pållarna kommer plockas in och kvällsnattas vid 22-tiden och sedan är denna kvällen slut.

/Lizzie 

16/10 Torsdag - Kurs

På fm idag var jag på kurs i Personec, ett system där man lägger in sin sjukdom, semester, övertid m.m. Jag kan lägga in mitt eget i självservice, men kommer även ha tittbehörighet för min enhet. Ska kunna assistera mina chefer i detta system helt enkelt. Inte så svårt system, utan det är mest att lära sig vad alla förkortningar står för. Är ju "lönefolk-språk", men det kommer nog att gå bra.

Jobb på em och sedan hem med bussen som vanligt. Eftersom Oktawia har tappsko idag och det var geggigt som tusan i hagen så fick hon vila. Funkar inte att släpa ut henne på grusvägen, då hon blir så himla öm i sulan. Efter lite mat så fixade jag stall och hästmat. Gosade med kattungarna, men de var mest intresserade utav att springa runt på golvet ;-).

När jag var klar i stallet så försökte jag få maken att vi kunde städa idag, så det är klart till helgen. Men han orkade inte. Han kollade på TV halva natten, så jag hittade honom utslagen i soffan i morse - när hans buss gick typ. Så han försov sig... Ikväll ska han gå och lägga sig i vettig tid ;-)

Dock var jag lite städsugen - slängde en blick på mitt skrivbord... hm dags att göra något!
En timme senare så var alla papper sorterade/slängda och skrivbord och dator dammade!
Riktigt nöjd resultatet måste jag erkänna :-D

När jag var klar så ringde jag och pratade en sväng med min kompis Birgitta. Lite rapport om ett mail jag skickat angående min systerdotter.

Sedan var det bara kusarna kvar. Eftersom det är lagomt geggigt i hagen efter allt regn så ser man inte längre färgen på deras regntäcken. Kusarna var snyggt inpackade i lera... :-O

Lite borstning och pyssel med dem innan de fick sin kvällsmat. Kollade mail och surfade lite en stund, fick mail från den personen som numera äger Latorps Gård. Nu kanske det ÄNTLIGEN blir ordning reda på det stället :-). Hoppas kan man ju alltid ;-) Ridhuset där är ju trots allt det som jag har närmast till, så vi får se vad som händer.

/Lizzie

15/10 Onsdag - Slapparkväll

Idag har jag varit iväg på Mammografi för första gången. Har hört skräckhistorier om hur man får brösten i princip sönderklämda, men jag tyckte det gick rätt bra. Jag hade förvänta mig mycket värre, direkt bekvämt var ju inte kontrollen men inte något som jag skulle skippa. Det tog inte lång tid att cyklar till USÖ från jobbet i alla fall - 6 min - så de han knappt sakna mig på jobbet.

Lagomt när vi kom hem från jobbet, vid 17-snåret, så kom regnet. Eftersom Oktawia har tappsko så var det inten idé att rida. Hon blir så ömfotad så hon kan bara gå i hagen. Har fått tag på min hovis idag och han kommer på fredag morgon, det var den tidigaste tiden han hade så det är bara att gilla läget.

Maken och jag delade på en grillad kyckling till middag + tillbehör. Sedan gick jag ut och fixade stallet. När jag kom ut i stallet så smög jag in i sadelkammaren och lyckades faktiskt smyga mig in utan att kissungarna flög ur sin låda!Men när de vaknade till liv så var de snabbt ute ur lådan. De är nu 4,5 vecka gamla och har börjat intressera sig för kattmat.  Så matskålen var helt kliniskt rengjord ;-) och när jag hade fyllt på vatten och mat så var de lite hungriga.

Har torrfoder för kattungar, vilket de tycker är väldans gott.Kisse nr 2 visste inte om hon skulle leka med maten eller äta ;-)
När jag väl kunde slita mig från kissungarna och var klar med stall och hästmat så hade det hunnit bli mörkt. Usch! Det går snabbt med mörkret nu :-(

Ringde och pratade en stund med min kompis Birgitta, och senare så pratade jag i telefon en sväng med min systerdotter. Fortfarande inte alls klart med vart hon ska bo, inte kul alls. Tjejen behöver ju få ett besked så hon få lite lugn och ro.

Sedan så blev det parkering i soffan ett par timmar. Maken hade fått långa en film av en arbetskamrat, han ville kolla på den så han kan lämna tillbaka den i morgon. Nåja, sevärd var den i alla fall och jag var för trött för att hitta på något annat.

När filmen var slut så var det dags att gå ut och plocka in pållarna till stall och kvällsmat. Spöregnade gjorde det! Sabina ville fort in - alltid hungrig shettis som hon är ;-). Oktawia fick jag minsann gå ut i hagen och hämta. Hon stod snyggt parkerad längst bort i hagen och tyckte hon stod bra där ;-). Nåja, hon ville också ha käk. Hon var varm och torr under regntäcket och det var +10 grader i stallet. Alltså fick hon vara "naken" under natten och lufta pälsen. Täcket hängdes på tork, lär väl behövas i morgon.

Nu känner jag mig helt slut och ska gå och lägga mig. I morgon börjar jag kl 8 med en kurs i Personec på fm. Ska bli intressant och kul.

/Lizzie

14/10 Tisdag - fortfarande trött

Var ännu tröttare idag än i går. Fortfarande sviter efter mitt filmtittande i söndags kväll - antagligen! Em idag släpade sig fram SÅ långsamt. Somnade nästen på bussen hem och det var tur att maken åkte med samma buss annars så hade jag missat hållplatsen :-O. Vacker väder var det i alla fall.

Väl hemma så blev det ett lite enklare mål mat i form av fil och müsli. Sedan ut i stallet. Kommer hem rätt sent när jag åker buss så det blir lite stressigt om jag ska hinna aktiviera Oktawia innan det blir kolsvart ute.

Tanken var först att jag skulle tömköra, men så såg jag att hagen hade torkat upp himla bra så jag bestämde mig för att longera och träna på galoppen. Pållarna hann käka upp sitt em-hö innan de blev intagna. Snabb avborstning och på med prylarna på Oktawia och så ut i hagen. Oktawia hade tappat en baksko så jag tillbringade framskrittningen med att kryssa runt i hagen och leta efter dojan - hittade den otroligt nog!

Oktawia var på samarbetsvilligt humör idag, efter skritt så fick hon jogga loss lite i trav innan vi började med galoppjobb båda varven. Idag orkade hon hålla galoppen riktigt bra i vänster varv, dock är den lite "spretigare" än i höger varv, men MYCKET bättre än tidigare. Även galoppjobb över bommar - det tyckte Oktawia var kul ;-). Själva longeringsjobbet höll jag på med i 20 min, sedan så skrittade jag av henne genom att gå runt i hagen, tränade på lite "ledarskapsövningar", typ Följa John och jojo-leken. Funkade hur bra som helst, damen var helt fokuserad på vad jag ville att hon skulle göra.

På slutet av vårt arbetspass så hade det hunnit blivit riktigt mörkt, klockan var 18,45, och fullmånen var uppe. Jag älskar fullmåne! Det är det bästa med vintern - snö och fullmåne - kan det bli vackrare.

Idag behövde jag inte ha någon ficklampa med mig ut - det var en lampa i himlen ;-)
När jag var klar med Oktawia så blev det till att mocka boxarna och fixa kusarnas mat. Snacka om att man är vanemänniska, kändes totalt bakåvänt att behöva mocka EFTER att jag motionerat pållarna och hästarna var inne för kvällen. Men vad gör man om man vill hinna med att utnyttja lite dagsljus ;-). Hästarna bryr sig föga i alla fall...

Under tiden som jag fixade ute i stallet så fixade maken till middag - löksoppa som smakade mums när jag väl kom in från stallet - lagom utsvulten ;-).

Sedan så kollade jag mailen, försökte umgås med maken men skulle glo på någon film som jag inte alls hade lust att kolla på så jag surfade en stund istället. Nu ska jag ut i stallet igen och kvällsnatta pållarna. Vovvarna ska ha sin sista runda ut för kvällen. Får se sedan om jag orkar kolla på House eller om det blir nattinatt för min del. Man ska orka med morgondagen också ;-)

/Lizzie

13/10 Måndag - Trött

Ibland kan man ju fundera på om man mist förståndet eller tappat det någonstans.... :-O Vad var det sista jag skulle göra i går kväll. Jo, softa en stund framför TV - kl var 21.30 och jag tänkte bara sitta en liten stund eftersom det egentligen var dags att gå och lägga sig.

Vad gör man då... jo - frågar maken om han inte har några bra film vi kunde kolla på - jag menar 21:30 en söndag kväll - hur knäpp får man vara!!!

Naturligtvis fiskar han fram en film jag inte sett och dessutom visade det sig att den var så spännande att jag satt käpprätt upp i soffan med en puls som blev högre än vad den ska vara en söndag kväll. Shooter hette filmen - och kl 23:45 var filmen slut och jag kunde hämta andan!

Inte alls svårt att räkna ut hur trött jag var i morse. Maken kom med kaffe 5.30 då hade jag stängt av klockan i sömnen. 5.40 släpade jag mig ur sängen och in i duschen. Konstigt nog så vaknade jag till då och kunde hålla mig rätt alert hela dagen på jobbet. Men när jag kom hem - jisses, då gick musten ur mig totalt.

Maken fixade maten medans jag släpade mig ut stallet för att mocka och fixa mat till kusarna. Det gick i slowmotion och jag hade svårt att få kroppen att lyda.

Pållan fick vila idag och jag själv har legat utslag i soffan HELA kvällen och glott på mer film :-). Sist det hände så var jag sjuk ;-)

Har nu varit ute och plockat in kusarna och maken var behjälplig ifall jag skulle somna stående ;-). Kusarna vill in och ha mat så de kom självmant.

Orkade i alla fall gosa med kissungarna en stund. Nu får man glänta på dörren till sadelkammaren rätt försiktigt. De far runt som små tussar över golvet :-)

Nu hade de dock sovit en stund och de var lite loja. Alltså kunde jag passa på att ta kort på ett par av dem - den tredje var alldeles för pigg.


Den svarta killen är nog en liten "funderare"


Och så var han lite tröttDen randiga tjejen vill busaTill sist kunde jag slita mig och nu ska jag nog förpassa mig till sängen så jag är piggare i morgon ;-)

/Lizzie

12/10 Söndag - Sol och blåst

Det var otroligt vacker höstväder idag. Solen sken och termometern stod på +15 grader. Dock blåste det lika mycket som igår!!! Det är nackdelen med att bo på Närkesslätten - blåsten - kan driva en till vansinne. Var ute en timme och fixade stallet på fm. Sedan hade jag sådan lock för öronen att jag var tvungen att gå in och vila. När det blåser så DUNDRAR det ute :-(. Var ute en stund till senare när maken och jag försökte få igång innerbelysningen till trailern. Vi misslyckades :-(. Glödlampan är hel så det är kontaktproblem någon annanstans.

På em skulle vi göra det som vi gick och väntade på hela dagen. Lasta mitt hästelände igen....  Dags för en tur till Loviseholm och rida lite mer ordentligt.

Jag peppade mig själv med att allt skulle gå jättebra. Oktawia hade bara en tillfällig knäpp förra helgen, och idag skulle hon kliva på utan problem :-).

Damen var lugn i stallet, grannen kom för att vara behjälplig vid lastningen. När vi gick ut ur stallet så var Oktawia hyfsat lugn, vi gick försiktigt fram till trailern och Oktawia fick ta den tid det tog för att gå ända fram. Det gick bra och hon var lugn.
Sedan var hon parkerad framför lämmen till trailern.....

Vi försökte med lina så hon fick lite tryck bakifrån, men icke.  Gick bara åt sidan på vänster sida och då kan hon inte kliva upp på lämmen hur mycket vi än försöker. Damen vet precis vad hon sysslar med. Dock inga kast eller stegringar idag. Efter att försökt vänta ut damen i 40 min så försökte vi ställa trailern på ett annat ställe så vi kunde ha husväggen som stöd, gick inge bra - vi har förbannat trångt kring kåken *suck*. Som ett sista försök att få på damen i trailen utan att risker livet eller stressa upp henne för mycket, så lastade vi från stallet. Vi har ju gräsmatta utanförstallet och uppförslut. Lite trist när det är geggigt ute för då kör vi fast. Fördelen med allt blåsande är att det torkat upp så pass mycket att vi inte skulle köra fast.

När vi lastade från stallet så klev damen på duktigt. En timme senare än beräknat och vi var på väg.

Eftersom jag inte vet vad det är som stressar Otkawia så provade jag i dag att åka en omväg till Loviseholm, dock är denna väg asfalterad och alltså inte lika gropig som vår grusväg ut till E18. Dock var hon lite stressad i trailern i alla fall, hon brukar alltid så blick stilla - men idag trampade hon runt rätt bra och ändå körde jag väldigt försiktigt.

När vi kom fram till Loviseholm så kollade jag först med ägarna om det fanns något stall vi kunde lasta ifrån och det fanns det. Bra så man slipper bråka med pållan. Vi väntade en stund med att lasta av så pållan ficks stå och lugna ner sig lite. När jag sedan kom in i ridhuset med henne så var hon lugn och jag behövde bara gå ett varv med henne innan jag satt upp. 

Själva ridpasset funkade jättebra. Damen var lyhörd och följsam. Efter uppvärmningen så tränade jag på serpentinbågar, det stod rätt mycket hinder framme så vi kryssade runt mellan dem. Det är inga problem för Oktawia, hon bryr sig  inte ett dugg om hindren eller vattenmattor utan är helt fokuserad på vart jag styr. Volterna funkade bra, och hon är fortfarande lika tydligt när jag hamnar fel med vikten - då åker huvudet rakt upp och hon blir som en planka. När jag koncentrerar mig på att göra rätt så går hon klockrent. På slutet så tränade jag på skänkelvikningar mellan hindren, funkade bra. Kunde på slutet skritta runt på lång tygel i 10 min och hon var hur lugn som helst. Rätt trött också. Eftersom ridpasset funkade så bra red jag bara i 45 min, men det räckte för att hon skulle bli loss i kroppen och kännas genomarbetad. Gällde mig också ;-).

När vi var klara så skulle jag ställa bil och trailer på rätt ställe. Tog ett tag, men efter lite trixande gick det bra. Maken var ju tvungen att hålla i kusen och då hade jag ingen som kunde stå och måtta in mig mot stalldörren. Har lite svårt med avståndsbedömningen, men det var bara att hoppa ur och kolla några gånger. 

Oktawia fick nu gå in i ett stall fullt med hästar som stod i boxar med öppna fronter - de kunde alltså nå henne när hon kom gående. Det var lite äckligt.... men maken hämtade en sopborste och puttade lite försiktigt i rumpan på henne och då klev hon in utan problem. Och så kunde vi fara hemåt. Åkte samma omväg hemåt, men stannade till vid Pizzerian - både jag och maken var totalt utsvultna. Hem med maten och in med pållan i stallet. Eftersom hon var rätt svettig så fick hon behålla fleecetäcket på sig. Under tiden som pållarna käkade sin em-mat så käkade jag och maken pizza - hur gott som helst.

Nu på kvällen kollade vi till makens trattisar som legat i ugnen på torkning hela dagen. De var klara och det är nästan läskigt hur små de blir ;-)Ser inte ut mycket för världen, men de luras bara ;-)


Jag gick ut i stallet igen för att ta hand om pållan. Nu hade hon torkat så jag kunde rykta henne. Sedan så borstade jag lilla Sabina också, det gillade hon ;-). 

Plockade rätt på allt i bilen och städade ur trailern - det är ju lite pyssel när man måste åka bort för att rida. Passade också på att göra rent tränset för det såg förskräckligt ut :-O

Nu är det rent och fint. 
När jag var klar med allt så var kl nästan 21 och det var dags för pållarnas kvällsmat. Det verkade även som kissungarna tyckte detsamma.

Mjölkbaren har öppnat ;-)
Nu har alla djuren fått sitt så nu är det bara kvar att softa en stund framför TV innan man somnar in :-)

/Lizzie

11/10 Lördag - Blåsigt värre

Riktigt höstrusk var det på morgonen och fm. Blåste storm och regnade, inte mycket regn utan mer fint dis som for runt i vinden *burr*. Inget trevligt väder att vara ute i. Dock kan ju inte pållarna stå inne hela dagen - så det blev regntäcke på och ut i hagen. Mockade på fm och när jag var klar med stallet så ägnade jag mig en stund åt Prickans bebisar.

De är helt bedårande - 4 veckor gamla kattungar som tycker det är toppen när jag dyker upp i sadelkammaren :-)Den absolut charmigaste är förstås den svart/Vita
De är nu bra sugna på att ta sig ur lådan, och den som var först var den jag minst anade
Helt plötsligt var den lilla grå/vita honan ute ur lådan, till och med mamma Prickan blev förvånad och undrade vad bebis gjorde på golvet!

Trots att jag la tillbaka bebisen i lådan så var hon över kanten med blixtens hastighet :-O
Nu hade hon kommit på tekniken så det var bara att överlämna bebisarna till mamma Prickan. Hon fick hålla kolla på sina ungar nu. Helt plötsligt så for alla 3 runt på golvet och då gav jag upp ;-)

När jag var klar i stallet så var det dags för lite lunch, idag blev det varsin omelett som maken fixade iordning.
 
Sedan så damsög maken, han hade gjort det igår också, men vovarna skitar ner rätt bra pga vädret. Jag torkade golvet, tvättade lite mattor också då de var urskitiga. Lilla Lexi fäller också rätt bra så jag gick ut med  henne för att borsta av henne. Det var fullt med päls som hängde löst på henne... så det blev en omgång med  borsten och efteråt så blev det full fart.

Lexi busade med Kayo på gruset yrde. Kayo hänger inte alls med i Lexis fart, men Kayo är pigg och försöker i alla fall. Dock inser hon sina begränsningar och jagar henne korta bitar. Försökte fånga dem på bild när de busade, men det var som förgjort. Det blev en bild när de hade lugnat ner sig istället :-)
På em så åkte maken ut i skogen för att leta efter trattisar, han tog med sig Lillan så hon skulle få lite motion. Jag var hemma och jobbade åt NRU ett par timmar. Var lite som skulle uppdateras på hemsidan och lite mail som skulle besvaras.

Lagom när jag var klar så kom maken hem. Lite trattisar hade han hittat.
Nu hade han lite att pyssla med, tog visst 1,5 timme att rensa ;-)

Lillan var helt slut efter 2 timmar i skogen
Hon satt med oss en stund när vi fikade. Sedan somnade hon helt utslagen i hallen ;-).

Maken upplyste mig om att grannens paddock stod under vatten efter allt regn. Eftersom det blev fint väder fram på em/kvällen, så blev det tömkörning hemma på gården. Lika bra att få det jobbet gjort innan det blev för mörkt.

Oktawia var lite stressad och laddad när vi kom ut på stallbacken. Mellanväggen till trailern var fortfarande uräcklig och hon vågade knappt gå förbi den där den stod lutad mot husväggen. Tömkörde runt på vår väg runt huset, upp och ner för kullen, 4 varv och vände sedan och tog åt andra hållet 4 varv i skritt som ren uppvärmning. Sedan blev det trav på volt nere på vår vändpland. Körde en hel del 8-volt och det funkade bra. Även lite galopp på liten volt fick vi till. Oktawia orkade faktiskt hålla galoppen ett helt varv och eftersom volten blir liten så räckte det jobbet. Travjobbade damen 15 min i ett sträck, sedan blev det jobb i skritt upp och ner för vår kulle. Tränade på att göra halt mitt i backen och sedan backa bakåt uppför. Funkade jättebra, lydig trots att det är jobbig. Dock bra jobb för att träna på bakkärran. Nu var damen lugn, trots att det blåste full storm :-O Jag var helt förvånad! Grannens hundar skällde och gjorde utfall när vi gick förbi deras staket, grannens hästar stod och också och glodde efter oss, uppe på vår gård höll man på att blåsa bort, men efter typ 20 varv runt vårt hus och kulle så var Oktawia hur cool som helst och brydde sig föga om mellanväggen till trailern. Avslutade jobbet med att skritta på vår gata på lång töm. Hur lugn och avslappnad som helst. Tömkörde i 50 min och det jobbet behövde damen.

Här står vi parkerade precis brevid mellanväggen.
Totalt avslappnad - äntligen ;-).


Pållarna blev omskötta och sedan fick de gå ut i hagen igen. Kl var bara 18 så och det var uppehåll - även om det blåste en hel del - men de kunde lika gärna vara ute ett par timmar till.

Innan jag lämnade stallet så gosade jag med kissungarna en stund till. Nu var de ute ur lådan allhopa och den lilla svarta kom farandes som ett litet troll.

En sådan här sötnos kan man ju bara inte motstå - Nalle är ett rätt bra namn, eller hur ;-)
När jag väl kunde slita mig så åkte jag upp till Garphyttan. Hälsade på min gruppchef inom Oriflame. Beställde fel katalogen med senaste leveransen så vi gjorde ett byte. Vi fikade en stund och pratade bort ett par timmar.

Kom lagom hem för att plocka in pållarna för kvällen. Kollade sedan på TV en stund och nu är denna dag slut ;-)

/Lizzie

10/10 Fredag

Idag var jag och en kollega till Kinnarsp för att kolla på kontorsstolar. Vi ska få köpa in varsin ny stol. Hittade ett par som kändes OK och som vi ska få ha som lånestol innan vi bestämmer oss. Sedan kommer vi till nästa prolem - vilket tyg och vilken färg.... ;-) Tog med lite färgprover hem och så ska jag fundera. Var först inne på svart tyg, men undrar om det inte blir ett blått i alla fall.... ;-)

Efter jobbet for jag till Maxi och handlade lite mat. Maken var hemma idag och hade semester. Därför hade jag bilen idag, inte helt lätt att släpa med matkassar och kattsandspåsar på bussen. På Maxi var halva Örebro så det tog ett tag.

Maken hade på börjat veckostädningen i alla fall, dammsugit upp ett ton med grus och hundhår. Lexi har helt plötsligt börja byta päls och när en schäfer fäller - ja då blir det en hel del med hår...

Jag var hemma till 17-snåret, och eftersom det blir mörkt väldigt fort så passade jag på att ta en promenad med Oktawia. Det var ett riktigt trist väder, lite blåsigt och småregnigt ute, men vad gör  man - kusen behöver motion. På med träns och reflexer och så var vi ute och gick i 40 min. Rätt snabb promenad för Otkawia var rätt pigg. Hon har fortfarande lite överskottsenergi - det märsk för hon "bitchar" till sig mellan varven. Sådär på gränsen om hon verkligen tänker lyda mig eller hellre flyger i luften *harkel*. Hade ju tänkt åka och rida i ridhus i morgon, men min kompis Carina har då inte riktigt bra med tid att hjälpa till med lastningen, så vi tar det på söndag istället. I morgon behöver jag alltså hitta på något annat med Oktawia -  knallar nog iväg till grannens paddock och kör ett ordentligt pass med tömkörning. Damen behöver jobbas ordentligt... ;-)

När jag kom hem så fick pållarna gå ut i hagen igen. Och det blev full fart på dem båda två - så nog finns det en hel del överskottsenergi där - hm ska nog justera foderstaten ytterligare...

Mockade och fixade hästarnas mat och vatten innan jag gick in. Passade förstås på att gosa med kattungarna ;-)

Maken och jag käkade lite sen middag, därefter så var maken (och jag) väldigt sugen på ost, kex, oliver och lite rödvin. Så det blev det också. Och vi höll oss faktiskt vakna ett tag. Kollade på Criminal minds som bandades igår kväll.

Pållarna blev intagna och fick mat kl 22 och sedan var det dags för mig också att "nattas", det är ju fredagkväll trots allt ;-).

/Lizzie

9/10 Torsdag - ostprovning

Totalt spöregn var det i morse när vi åkte till jobbet. Maken behövde ha bilen idag och så jag åkte med honom. Det var rätt skönt att slippa ta cykeln och cykla iväg till bussen i regnet. Regnet gav sig och på em var det riktigt fint väder.

Efter jobbet så åkte jag snabbt förbi min kompis Karin och lämnade av lite Oriflamevaror. Sedan var det bara att åka hemåt. Var hemma 17:00 och kl 18:10 hade jag en tid att passa så det var full fart ut stallet. Det tog precis en timme att mocka båda boxarna, fixa med vatten, göra iordning ställa maten och fylla alla höpåsarna. Hann också med att gosa med kattungarna en stund - det måste man bara :-).

Kl 18:10 kom min fd arbetskamrater Anette och Annie och hämtade mig och så for vi vidare till Bondens butik och Hallongården.  Vi skulle på ostprovarkväll!

Här är vi samlade och fått smaska på ett jättegott bröd med lite olika ostar och marmelader på
.Det var hur trevligt som helst, jag har aldrig varit på bondens butik eller Hallongården och hit kommer jag åka fler gånger :-). Blev väldigt förtjust i en grönmögelost som hette Evert, så den köpte jag en bit av, likaså en vitmögelost - som jag inte kommer ihåg namnet på. Och så blev en färskost med vitlöksmak - den var också mums. Blev också bjuden på ett väldigt gott te som hette höstglöd - så det blev också inköpt. Blir finfint att ha till ruggiga höstkvällar :-)

När vi var klara för kvällen så fick jag skjuts hem till dörren av Anette - tack för det :-D

Mina inköp för kvällenOstarna ska jag och maken mumsa på under lördagkvällen och samtidigt passa på att dela på en flaska rödvin :-). Lika bra att ta det på lördag kväll, så vi håller oss vakna lite längre än vad vi skulle göra om det vore fredagkväll. I morgon kväll så räcker det väl med ett glas rött och man sussar sött ;-)

När jag kom hem så var pållarna fortfarande ute, så de fick komma in nu 20:45. Behövde bara öppna stalldörren så kom de knatandes. De vet att det är dags för kvällsmaten. Kollade över båda pållarna och se fick de sitt hö. Jag gosade med kissungarna (igen) en stund innan jag serverade betfor och soja till pållarna.

Nu är jag helt slut och ska själv förpassa mig till sängen. Maken har semester i morgon och ska vara hemma och lata sig, men jag måste upp som vanligt så det är lika bra att komma i säng i vettig tid. Ett av mina favoritprogram, Criminal minds, börjar idag men inte förräns kl 22. Det får alltså bandas och så får jag kolla på det i helgen. Gå och lägga sig kl 23 är alldeles för sent för mig *gäsp*.

/Lizzie

8/10 Onsdag - Ridtur i mörker

Stressade iväg från jobbet vid 16 för att hinna med bussen som går 16.13 från Resecentrum, eller SKA gå i alla fall.

Hade räknat ut att om jag är hemma till runt 16.30, så hinner pållarna käka em mat en timme, och så 30 min att göra iordning Oktawia - då borde jag hinna iväg på en ridtur kl 18 - alltså slippa det värsta kolmörkret.

Men den planeringen sprack....  började redan vid resecentrum... nog för att bussarna kan vara lite sena när det är rusningstrafik, men ändå! Ett tag så funderade jag på om jag hade somnat i min väntan på bussen och helt sonika missat min buss. Till sist kom den 16.20!!! Vad tror ni händer sedan.... vi kommer inte iväg för busschaffören får inte i någon växel.... kommer en snubbe och visar honom till räta och så när klockan är nästan 16.30 får chaffisen i en växel och vi börjar rulla iväg. Sakta.... likadant på Grävevägen... han visste nog inte vart gaspedalen satt någonstan.

Jag var alltså lagom glad när jag klev av bussen, var hemma 10 min tidigare istället för 30 som jag hade räknat med - planeringen gick käpprätt åt skogen alltså!

Inte mycket att göra något åt. Pållarna fick sin em-mat, jag mockade i full fart. Lagom när jag var klar så kom grannen över och kollade till sin Prickan + bebisar. Och grannen höll med mig - kisseungarna är hur söta som helst ;-).

Pållarna hade käkat klart på cirka 1 timme så då kunde jag ta in dem. Fixade iordning Oktawia, det är ju mer prylar som måste på nu, reflexer på alla 4 benen, reflextäcke och reflexbrösta och pannlampa på mig. Syns gör vi i alla fall. Kl 18.35 satt jag i sadeln och vi kom iväg. Nu började det skymma och Oktawia var lite lagomt tittig. När vi kom fram till grannen med islandshästar så var det där full rulle. Ryttarekipage i paddocken, islandshingst i hagen utmed vägen och 2 andra isisar i hagen utmed banvallen. Men det gick bra - tror det vart så mycket för Oktawia att hon inte visste vad hon skulle glo på och då var det bara att vandra på rakt fram.

När vi kom ungefär halva sträckan så var det rejält mörkt och nu upptäckte jag 2 olustiga saker. 1 - man tappar totalt fartkänslan när det blir mörkt och det tog ett tag innan jag upptäckte att Oktawia travade på rätt mycket för fort. 2 - så fort jag vred på huvudet så fick jag värsta yrselanfallet... inte så bra när man sitter till häst. Fick alltså koncentrerar mig på att titta rakt fram och focusera mig på ljuskäglan. Passade på att träna halvhalter på Oktawia för att få henne att dämpa farten och inte bara att älga iväg. Man måste göra på ett speciellt sätt för att hon ska fatta. När jag väl hittar hur jag ska göra och gör rätt så är jag för lite kraftig i mina hjälper så hon tar det som halt istället... svårt med finliret men hon fick träna på ävergångar i alla fall.

Idag var det svårt att få henne riktigt avslappnad, under avskrittningssträckan på slutet så var hon lite lätt spänd och skrittade på i lite överilat tempo, det var inte förräns de sista 100 m som jag märkte att äntligen slappnade av. Hm, damen har lite överskottsenergi... ska nog dra ner lite på henne foderstat...

När jag var klar med Otkawia så följde jag med maken till Garphyttan för att shoppa mjölk - hipp hipp hurra - bilen funkade alldeles utmärkt :-D alla lampor lyste precis som de skulle och den var lätt att starta. Hoppas det håller i sig...

När vi kom hem igen så borstade jag av Sabina - hon hade gyttjebadad så man såg inte färgen på henne :-O. Så hon var i stort behov av att få sig en omgång med piggborsten. Dessutom tyckte hon det var rätt skönt och passade på att göra Oktawia svartsjuk... *suck*. Ibland är det inte lätt med två kusar. När jag håller på med Oktawia så står Sabina och biter på gallret. När jag ägnar mig åt Sabina så står hon och ser jättemallig ut och Oktawia är färdig på att krevera i sin box, gräver i botten och försöker brotta sig ut genom boxdörren. Vilka Kärringar man har till kusar!!!

Har också hunnit med att plocka iordning på min Oriflamebeställning, det var inte så mycket denna gången så det gick rätt fort. Ringde till min kompis Karin för att kolla om jag kan leverera prylarna i morgon. Det gick bra, tänkte passa på eftersom maken vill åka bil i morgon.

Nu är det dags att dyka i säng!

/Lizzie

7/10 Tisdag - ute på ärende...

Igår fick jag beställa en tjänstecykel till mig på jobbet. Idag på fm så kom den, snabba ryck från servicecentralens cykelavdelning :-) Dock var inte cykeln så himla kul att cykla på, men jag ska få en annan längre fram när de får iordning på en med växel.

Att jag får en tjänstecykel beror på att de förskolor som jag ska ha kontakt med ligger lite utspridda nordost i stan, tar för mycket tid att gå och mina två rektorer jag ska assistera cyklar vart de än ska.

Idag fick jag dessutom använda min tjänstecykel för första gången :-). Det var då jag upptäckte att den uräcklig att cykla på, men bättre än att gå ;-)

Jag och min kollega cyklade ner till Stadsbyggnadshus II för att kvittera ut låskort och nycklar - det tog en evighet... en massa signerande för varje nyckel och för kortet. Men nu ska vi ju kunna komma in  utan problem i alla fall :-). Sedan for vi vidare till Stadsbyggnadshus I för en Assistentträff. Vi fick nu träffa vår ekonom och ekonomassistent plus alla andra skolassistenter inom vår förvaltning. Det var trevligt och det ska vara regelbunda assistentträffar så vi kan ha erfarenhetsutbyte och prata om sådana saker som rör hela förvaltningen.

Vi var klara hyfsat tidigt så jag kunde ta "lila faran" och cykla tillbaka till jobbet. Hann jobba en stund innan maken ringde för att tala om att han stod på gatan. Vi kan ta sällskap sista biten till Resecentrum och det är ju trevligt.

Maken har idag varit på bilteme och köpt en laddningsregulator till vår bil. Och se.... det verkar vara det som var problemet. Bilen startade plättlätt och laddningslampas var helt släkt :-). Han kollade också till att jordningsflätan satt som den ska. Förhoppningsvis så är det inget mer fel nu och eftersom laddningslampan håller sig svart och alla andra lampor funkar (det gjorde de inte förut). Regulatorn kostade 100 kr så har vi lite tur kommer vi billigt undan ;-)

Pållan fick 1 tim på sig att käka sin em-mat, sedan blev de intagna och Oktawia blev snabbt avborstad. Ville hinna motionera damen innan det blev totalt kolsvart ute. Det fick bli longering och damen var laddad. Skrittade fram genom att promenera i vår gata, då kom grannens 3 hästar farande och Oktawia blev jättespänd, men vi kunde gå vidare. Själva longeringen på vår vändplan gick hyfsat bra med tanke på att grannens 3 hästar stod och glodde på oss och lilla Sabina stod och vrålade i stallet... Oktawia var laddad och när jag sa ordet galopp så for hon iväg i fyrsprång - det var någonting mitt emellan galopp och bocksprång ;-). Men hon var i alla fall lydig och slutade busa när jag ryade på henne. Longerade totalt 20 min utöver fram- och avskrittning. Förhoppningsvis så räcker denna motion så hon är ridbar i morgon.

Eftersom jag inte hann mocka innan intaget så fick pållarna gå ut igen efter avskötseln. De såg lite förvånade ut, men det gick snabbt över ;-).

Kändes lite bakvänt att fixa mockningen sist, men jag behöver ju inte dagsljus för att mocka så det får funka denna turordning också.

När jag var klar med allt i stallet så gosade jag med Prickans bebisar - GUD vad de är söta nu. Knappt man kan slita sig :-O.

Men idag ville de inte alls vara kvar i lådan

Åhej, nästan över kanten....Eftersom jag hade lådan stod på en kista så lyfte jag ner den på golvet.
Om de tar sig ur lådan nu så ramlar de i alla fall inte och slår sig.


De är också SÅ nyfikna och har fullspan på mig när jag kommer in till dem.
När jag väl kunde slita mig från dess sötnosar så gick jag in en stund. Maken höll på och eldade i vår kamin så i mitt kontor var +25 sköna grader ;-). Fick plocka fram min balansboll för att ha något att sitta på framför datorn, maken har lagt beslag på kontorsfåtöljen och sitter parkerad 1 m framför kaminen ;-)

Nu ska pållarna in och få sin kvällsmat, sedan är det "främmande fågel" på TV som väntar. Får se om jag kan hålla mig vaken under hela programet ;-).

/Lizzie

6/10 Måndag - Fortsatt bilstrul...

Hela dagen igår så laddade vi batterier, både det nya och det gamla. Bilen startade finfint i går kväll. Så i morse när vi skulle åka till jobbet.... Maken hade bil stod på tomgång tills jag fått på mig ytterkläderna och låst dörren. När jag satt mig i bilen så säger han att det inte är värt att åka med bilen. Laddningslampan till batteriet lös direkt. Så även om vi hade ett batteri i reserv så var det ingen garanti att vi kunde ta oss fram och tillbaka till jobbet.

Maken blev lagom glad... jag insåg att man inte kunde göra så mycket åt saken just då. Utan att det bara var att ta sig ut till stora vägen för att ta en buss till jobbet.

Sagt och gjort, upp på cyklarna och full vart i väg. Maken upptäcker då att han har ett tomt bakdäck....

VILKEN bra början på denna vecka - knappt man tror att det är sant ;-). Eftersom vi hade bråttom till bussen och inte skulle hinna promenera så blev de till att cykla på tomt däck....

Nåja, vi hann med bussen i alla fall och kom iväg till jobbet. Under dagen fick vi lite tips om vad det kunde vara för fel på bilen.

Vi bestämde oss i alla fall för att lösa varsit pendlarkort och så åker vi buss i fortsättningen IFALL bilen fortsätter att krångla - då kommer vi till våra jobb i alla fall.

Vi träffades på Resecentrum efter jobbet och gick inför att köpa våra busskort - hade lite tur. Länstrafiken håller på med en kampanj så bara för att vi löste varsit kort ska vi få varsin MP3-spelare. Det säger man ju inte nej till :-) Ska komma på posten så småningom.

Nackdelen med att åka buss är att det tar mycket längre tid än att åka bil. Men när bilen inte funkar så ....

Efter det att vi fått i oss lite ätbart så gick vi ut och testade en grej som jag fått tips om. Startade bilen och varvade motorn, om då laddningslampan slocknar vid varvning av motor så kan det vara problem med kolen. Och mycket riktigt, lampan slocknade. Så under tiden som jag gick ut och fixade stallet så skruvade maken bort "spänningsregulatorn" - tror jag det hette. Sedan kom han med den lilla prylen - på den ska det sitta två kolstavar och om man säger så - jag förstår att bilen in laddade! För kolen den ena kolstaven var helt slut och det var inte mycket bevänt med den andra heller.Så förhoppningsvis klarar vi oss undan med inköp av en regulator. Maken ska kolla på Biltema i morgon, kostar cirka 100 kr eller nåt sånt. Ett överkomligt pris med tanke på vilka problem felet ger oss.... ;-)

Pållan fick vila idag, när jag var klar i stallet så behövde jag göra lite uppdateringar på NRU's hemsida och lite annat pyssel. Börjde med att gå lös på stryktvätten - fattar ingenting - VART kommer all stryktvätt ifrån :-O ;-)

Hur som helst, när jag sorterat upp tvätten och fått påslakanen dragna med hjälp av maken så hade jag ett BERG av stryktvätt över hela matsalsbordet... då tappade jag totalt lusten att börja hantera strykjärnet... Tvätten har legat ett par veckor och tänker inte springa iväg så den fick ligga kvar tills lusten att stryka infaller på nytt.

Istället tog jag tag i disken. Det var min tur att diska och eftersom jag inte hade den minsta lust att få en ENORM disk som maken brukar få ta tag i, så jag diskade istället.

Hann precis klart med disken och fixa spis och köksbänk tills det var dags att plocka in pållarna för natten. Sabina stod utanför stalldörren och väntade på att få komma in. Oktawia var i andra änden av hagen, men när hon hörde att jag la upp maten så kom hon galopperadens ;-). Kolla över pållarna så att allt var OK med dem, sedan blev det nattat i stallet.

Hann precis in tills det att CSI började kl 21, nu är det bara kvar att kolla på lite nyheter och sedan är det sängen som väntar.

/Lizzie

5/10 Lördag - regn, regn, regn och sol

Idag har det vräkt ner regn - totalt hällregn. Det har verkligen varit innesittarväder och inte ens hundarna ville gå ut. Maken hade satt batteriet till bilen på laddning och sedan intog han soffan i horisontalläge. På fm så surfade jag lite, skulle också rensa digitalkameran och då upptäckte jag att maken lekt med min kamera :-O!

Tydligen så studerade jag insidan av ögonlocken istället för TV-rutan i går kväll...
Var helt slut efter pärsen med kusen så det där med att kolla på CSI skedde i omgångar ;-)

Men, men maken ska inte vara för mallig att han höll sig vaken igår kväll, han behövde längre återhämtningstid än jag. För han behövde hela dagen idag också ;-)

Eftersom maken på fm låg i soffan och tittade på film/sov, så pysslade jag klart med mina målade fotoramar. Blev bra tycker jag. Nu ska jag bara försöka få upp dem på plats på mitt kontor.
När jag var klar med fotoramarna så var tog jag mig an stallet. Tvingade med mig Lexi och Kayo ut, under den timmen som jag mockade och fixade i stallet tyckte jag de kunde vara ute och busa runt, men av någon anledning så skulle de absolut vara inne hos mig i stallet, de tyckte det var alldeles för blött ute.

Maken fixade till lite mat vid 14-snåret och vi käkade en sen lunch.

Helt plötsligt på em så slutade det regna och SOLEN tittade fram. Helt otroligt. Jag som var helt inställd på att ta en blöt promenad med pållan. Ändrade nu planerna och istället bestämde jag mig för en liten ridtur. Maken fick reda på mina planer och eftersom han fortfarande var i chocktillstånd sedan gårdagen, så blev det lite stön och muttrande.

För att muntra upp honom lite så fixade vi till en björnbärskaka :-) och den slank ner ;-)
Det fina vädret höll i sig resten av kvällen och när pållarna käkat upp sin em-lunch tog jag in dem och gjorde iordning Oktawia för en ridtur. Pållan var lugn i stallet, men när vi skulle ut så ville hon helst gå in i sin box igen. Helt plötsligt blir hon urstressad. Så till den milda grad att hästen skakar i hela kroppen. Hon spanade nervöst efter om trailern stod där vi höll på med våra lastningsförsök igår. Hon kunde absolut inte stå stilla och maken undrade om jag verkligen skulle rida.

Gick runt med henne på gården i några minuter, men hon skakade fortfarande i hela kroppen. Kom upp i sadeln i alla fall och vi kom iväg. Oktawia var laddad till max och idag ville jag inte ha några konstiga ljud komma farandes bakifrån... *harkel*. När vi kom fram till grannen med islandshästarna, så hade den en ny isis i hagen utmed vägen, en hingst visade det sig. Oktawia blev ju superspänd och lite rädd, men vi kom faktiskt förbi trots att hingsten kom brakandes efter oss i hagen. Hon fick stå still ett tag och titta på den, sedan kunde vi gå vidare.

När vi kom ner på banvallen och jag började trava så insåg jag att jag satt på en kuse som hade hur mycket överskottsenergi som helst... Vi travade hela vägen till grusgropen och hon var fortfarande laddad. Klättrade uppför 6 gånger och nerför 5 gånger och det tog rätt bra på damen. Det är inte långa backar, men rejält branta, så nu var hon lugn och vi kunde skritta en km lugnt och avslappnat. Hon frustade ordentligt så klättringen gjorde susen. La in en travsträcka till som funkade bra, sista biten satt jag ner och tränade på skänkelvikning. Vi skrittade hela den vanliga skrittsträckan hem och hon var som en helt annan häst. Kunde skritta på lång tygel och hon var helt lugn. Satt av vid brevlådorna och gick med henne sista biten hem. Väl hemma fick hon lukta på trailern och kolla på den ordentligt. Inte ett dugg rädd eller nervös. Ingen reaktion över huvud taget - jag fattar ingenting...

När jag var klar med Otkawia så fick sig Sabina en lite genomgång med piggborsten. Nu har hon så mycket vinterpäls så ingen annan borste funkar ;-).

När jag var klar i stallet så fixade vi till lite mat och medans det stod på spisen så surfade jag. Då fick Tussan syn på kabeln till digitalkameran...

Livsfarlig kabel...Undrar om den lever....Anfall är bästa försvar....Sedan försvann hon i full fart.


Nu är pållarna nattade och endast lite TV-tittande återstår av denna helg. Mord i sinne - så man är lagomt trött i morgon bitti ;-)

/Lizzie


4/10 Lördag - lugn början, men sen...

Tog det lugn på fm, gav pållarna frukost kl 8, mockade efter utsläppet i övrigt så tog vi det lugn och typ fikade. Mitt på dan så åkte vi in till stan, for till Maxi för att shoppa lite mat. Där träffade jag min kompis Birgitta med sin familj + min systerdotter. Så handlingen tog lite tid eftersom vi stod och pratade en stund.

Sedan for vi till Marieberg, maken skulle ha nåt på Silvan som var slut. Åkte vidare till Granngården och köpte refillpåse med Ocean tvättmedel. De har lite rabatt på den just nu och vi hade soprent på tvättmedel, lika bra att passa på med andra ord. Sedan åkte vi till Rusta där jag köpte lite hygienartiklar + hobbyfärg.

Hobbyfärgen är till ett par fotoramar. De är omålade och jag har äntligen kommit på vad det ska vara för färg. Svarta vill jag hada dem. Ska ha fotoramarna på jobbet och där ska jag även ha en annan stor tavla. Denna tavla har svart ram och det måste ju matcha ;-)

Efter Rusta-besöket for vi hem och jag började med mitt målarpussel direktNär jag var klar med ramarna så käkade vi lite. Sedan var det dags att ta sig an pållan. Hade fått SMS från min kompis Carina att hon var på väg till stallet, så jag kunde komma med Otkawia under de 3 timmar som hon räknade med att vara där.

Så maken fixade dit trailern, lättad över att han inte skulle behöva följa med. Jag gjorde iordning pållan och det märktes att hon fattade att hon skulle åka trailer för hon var rätt stressad.

Eftersom Oktawia klev in i trailern så trodde jag att det skulle funka nu också. Har gått bra med lastningen rätt många gånger nu. Dock tyckte Oktawia annorlunda.....

Hon vägrade gå in i trailern. Slängde sig åt vänster så min högra armbåge mår allt annat än bra. Hon sprang baklänges och hon stegrade sig. Ringde till grannen, Nina, så hon kom och hjälpte till. Ingen ting funkade. Vi flyttade trailern, Nina och Maken försökte dra in hästelendet men INGENTING funkade. Nu var det ju bara så att hästkräket skulle in i trailern....
Till sist så flyttade vi bil och trailer till Ninas gårdsplan för att ha en bättre vägg att rama in den vänstra sidan med. Oktawia sprang baklänges bara hon såg trailern. Så vi fick gå runt  och sedan backa in damen. Sedan blev det till att ta lina och hålla emot så hon inte kunde gå baklänges och efter mycket om och men så lyckades vi till sist DRA in hästen i trailern.

Det tog 1,5 djävla timme!!!!! Maken höll på att bryta ihop och dessutom ville jag nu att han skulle följa med till ridhuset... han blev inte så glad, men förstod att jag var orolig över hur hästen skulle bete sig.

Alltså kom vi iväg när jag hade räknat med att vara hemma igen.... färden till ridhuset gick bra. Oktawia var lugn i trailern. När vi kom fram så tänkte jag ställa mig mot en lämplig vägg direkt - då dör bildjäveln.....

Som en blixt från klarblå himmel tvärdör bilen - finns inte det minsta gnutta ström i batteriet!!!! Vad gör man nu.... Vi trodde inte det var sant *suck*

Ringde grannen Nina, vi fick låna deras bil, så jag pratar med min kompis Carina och hon är snäll och kör hem maken till grannen så han kan låna deras bil. Vi lastar ur Oktawia och under tiden de är ute och far för att hämta bil så håller jag till i ridhuset. Oktawia är hur lugn som helst. Går med henne 10 min, en tjej rider men är klar när jag kommer. När hon går ut med sin pålle så bryr sig inte Oktawia om det. Jag kan sitta upp utan problem och ridningen funkar bra. Joggar bara loss henne i trav under 20 min. För på fyrkantspåret och sedan på serpentiner och volter. Jag var alldeles för trött för att orka med något annat arbete med pållan. Hon travade på i sitt tempo, lite oengagerad blir hon, men det fick vara så idag. Hon var lugn och fin, inge tjafsig alls och det fick vara bra med det idag. När vi var klara med traven så kom det in en ny kuse, men Otkawia skötte sig rätt bra. Totalt red jag 30 min + 10 min skritt för hand. Tyckte det räckte efter att ha försökt lasta i 1,5 timme.

Nu skulle vi få på Oktawia på trailern igen.... Maken hade bytt bil till grannens så vi kunde köra hem kusen först. Dock var Oktawia inte alls med på notorerna. Carina hjälpte till  och höll i snöret. Fick i princip backa in hästen till trailern. Sedan så blev det lina runt rumpan och både jag och maken höll emot så hon inte skulle kunna springa bakåt. Oktawia nästan satta sig ner för att slippa sätta sina framhovar på rampen. Efter kanske 15 min så gav hon i alla fall upp och klev in.

Eftersom hon då inte försöker kasta sig ut igen så är jag övetygad om att detta är en ren kraftmätning från hennes sida. Hon är inte ett dugg rädd,  hon vill bara se om hon kan slippa kliva in.

Väl hemma så blev det snabbt in med kuse i stallet och in med alla prylar i sadelkammaren. Hon hade fleecetäcke på sig och det fick hon behålla för hon var rätt svettig.

Sedan for vi tillbaka för att hämta hem vår egen bil.

Allstå finns det något äckligare än att bli bogserad - det är att bli bogserad i mörker.... som tur var funkade varningsblinkers, men i övrigt var ju bilen helt kolsvart. Milen hem var väldigt lång kan jag säga. Vi tankade grannens bil och sedan blev den återlämnade. Tur man har snälla grannar!

Kl 21 var jag klar i stallet, all mat fixad och hästen omhändertagen. Alltså 5 timmar efter det att vi böjrade lasta....

Fattar inte alls vad det tog åt Oktawia idag. Hon har blivit bättre och bättre att lasta, men idag var hon värre än någonsin.

Nu ska jag slappa i soffan och kolla på CSI och försöka hämta mig efter den här lördagkvällan!!!

/Lizzie

3/10 Fredag - Blött, blött

Nu har det regnat rätt mycket, och idag var inget undantag. Precis när vi kom upp med bilen på gårn' och jag klev ur så började det regna och det kom ett riktigt skyfall.

Så när jag skulle motionera pållan så hade iofs regnet upphört, men blött och slirigt är det i marken. Tanken var att träna lite galoppjobb under longering och hålla till i hagen så volten blir lite större.

När jag gick ut för att ta in damen så fick man vackert kliva ut och hämta henne längst bort i hagen. Att hon skulle komma på tanken att röra sig mot stalldörren självmant är icke att tänka på. Det händer bara om jag tar in dem så sent att det är dags för kvällsmaten....

Man får väl vara glad att hon åtminstone står stilla på samma fläck tills hon är fastkopplad i grimskaftet ;-)
Snabb avborstning av värsta leran, hade inte tid med någon noggrann rykt, ville hinna ut innan det blev mörkt. Värmde upp i skritt genom att gå runt i hagen, tränade lite på att stanna och backa bara för att tjecka av att hon var "med". Funkade finfint.

När jag började longeringsjobbet så insåg jag snabbt att det där med galopp var bara att lägga ner. Det var alldeles för slipprigt i hagen och riskera skador hade jag ingen lust med. Så det blev lite lätt travjobb som ren avrastning, dock över bommar så hon fick lyfta på tassarna lite.

Oktawia jobbade på bra, och var rätt självgående idagInte helt lätt att fota med en hand samtidigt som man longerar ;-)

Tränade röstkommandon, och att få henne att stanna och göra halt är inga problem.
Blev travjobb i cirka 15 min sedan blev det alldeles för skumt pga att det höll på att mörkna. Totalt blev motionen 35 min idag, inte så mycket  men bättre än ingenting.

I morgon ska vi åka till Loviseholm igen och det var därför jag longerade henne lite lätt idag. Vill inte behöva rida allt för pigg häst i morgon ;-)

Eftersom jag var lite väl snabb med borstningen innan longeringen, så blev det en ordentlig borstning efteråt. Oktawia var lugn i stallet och tyckte det var rätt skönt att bli lite pysslad. De fick lite hö att tugga på innan nattamaten kommer.

Jag var också duktig och gjorde rent båda tränsen och sadeln. Nackdelen med att rida i ridhus är att utrustningen blir så himla dammig...

Nu är snart fredagkvällen slut. Pållarna ska strax på sitt kvällshö och jag får se om jag orkar titta nåt på TV eller om det är sängen direkt. Känns att man jobbat hela veckan, man är trött...

Maken är redan parkerad i horisontalt läge i soffan, frågan är hur länge han orkar hålla korkgluggarna öppna ;-).

Denna kväll slutar nog som den brukar, att vi båda två är parkerade i soffan och studerar insidan av ögonlocken... ;-)

/Lizzie

2/10 Torsdag - nytt ridhus

Full fart hem efter jobbet idag. Dags för Oktawia att besöka ett nytt ridhus. Min kompis Carina står på en anläggning inte långt från mig, de har ridhus på anläggningen och jag kan få hjälp med lastningen när jag är där. Maken tycker ju inte det är så himla kul att följa med mig och vara lasthjälp. Oktawia har ju lite bestämda åsikter om det där med att kliva på trailern... *harkel*. Nackdelen är att jag är tvungen stressa lite när jag kommer hem så jag hinner till ridhuset så att det finns någe folk där, men vad gör man inte. Måste komma igång ordentligt med träningen.

När vi skulle lasta hemma så överraskade Oktawia oss med att kliva in direkt i trailern. Bara sådär! Vi var framme vid ridhuset på cirka 10 minuter, inte långt att åka, men vi har krokig och gropig grusväg 4 km så det går inte att köra så fort direkt. Väl framme så gick det bra att lasta av. Oktawia glodde åt alla håll och kanter och undrade vart hon hamnat. När vi kom in i ridhuset, så gjorde hon stora ögon för där inne var det 3-4 hästar och en massa hinder.  Dock höll hon sig lugn, flippade inte alls ur som jag trodde hon skulle göra. Skrittade fram henne för hand så hon fick titta sig runt omkring. De andra ekipagen var klara och gick ut. Jag kunde sitta upp och då var hon inte ett dugg spänd. Gick jättebra att trava igång henne och hon brydde sig inte ett dugg om hindrena. Efter en stund så kom det in en ny kuse, Oktawia glodde som bara den, nu blev hon mer okoncentrerad och var tvungen att hålla kolla på den andra kusen. Kunde jobba henne lite i skritt och en stund till i trav. Eftersom det stod en massa hinder ivägen så kunde man inte rida mycket mer än på 4-kantsspåret. När jag ridit i cirka 30 min, så fick det vara bra. Oktawia blev mer och mer stressad av den hästen som var i ridhuset och jag valde att skritta av henne avsuttet.

När vi skule lasta och åka hem så trodde jag i min enfald att det skulle gå lika bra som hemma... men ICKE. Nu hade damen ingen som helst lust att kliva på. Började med en lina, hon rusade bara på sidan. Min starkars högra armbåde mår allt annat än bra... *suck*. Vi försökte med 2 linor , funkade inte heller. Till sist var det bara att ge upp och flytta bil och trailer till en vägg så vi har väggen mot den vänstra sidan av trailern. Min kompis Carina tog Oktawia och lyfte upp en lina på vänster sida, men hann inte använda den innan damen klev in i trailern.

När vi var på Vittvång så funkade det alldeles utmärkt att lasta mitt på en plan med en lina, men idag var damen inte alls på någe bra humör... skönt dock att det funkar att använda en vägg...

När väl var hemma igen och lastat av så var damen extremt otålig på stallgången. Hade ingen som helst lust att bli avborstad osv. När jag släppte in henne i boxen så vandrade hon bara runt, runt under tiden som jag borstade av Sabina. Oktawia blev inte lugn och nöjd förräns kvällshöt blev serverat. Hoppas hon är på bättre humör i morgon, hon är ju ett sto trots allt, vet ju aldrig hur det är med humöret ;-).

Lilla Sabina har hållit sig bra ett tag vad gäller fångkänning, men idag var det förstärkt puls igen *suck*, dock ingen stapplig gång osv, men hon fick medicin i alla fall.

När jag var klar i med pållarna så var det dags att fixa trailern, Oktawia hade bajat ner hur mycket som helst, och det vill jag få rent det direkt. Lika bra, annars så ligger det kvar tills nästa gång man ska iväg. Enda nackdelen med att behöva åka iväg för att rida, just pysslet med trailer och alla prylar. Tar ju lite längre tid än att hoppa upp på kusen ute på stallplanen.

Nu är jag i alla fall klar för kvällen och ska natta mig själv ;-)

/Lizzie

1/10 Onsdag - Första dagen

På mitt nya jobb var det idag. Vi var 2 st nya som börjar samtidigt, jag som administrativ assistent och en tjej som administrativ samordnare. Jag kommer jobba åt 2 rektorer och hon åt den 3:e.

Kansliet har precis flyttat in i nya lokaler så det är fortfarande flyttkartonger  överallt. Skrivbord var på plats och en provisorisk stol, ska göras en gemensam beställning av prylar som behövs så småning om och då ingår nya stolar i den beställningen.

Något som var på plats och bara för mig att koppla in var min "Mousetrapper", inga problem alls när jag sa att jag behöver ett sådan hjälpmedel. Jätteskönt, nu kan jag ha min privata HEMMA istället för på jobbet som jag haft de senaste 2 åren...

Jag och samordnaren har fått lagom med introduktion av den assistenten som fortfarande är på plats. Ska plocka ordning lite pärmar osv, så jag får ordning på en gång. Har haft fullt sjå att lära mig hitta i lokalerna, vi är inte många, men delar lokalerna med 2 andra enheter så det är några korridorer att kryssa runt i ;-). Hittar i alla fall till mitt rum, matsalen, kopieringsrummet och toaletten - nu ska jag bara lära mig alla namn ;-)

Var rätt mosig när jag kom hem och det spöregnade så Oktawia fick vila idag. Mocka hade jag hunnit gjort i morse eftersom jag klev upp som vanligt, men började en timme senare än vad jag gjort tidigare. Var faktiskt skönt att ha det gjort nu när jag kom hem från jobbet. Bara att fixa mat och vatten.

Kunde ägna mig en stund istället åt att gosa med Prickans bebisar - de blir 3 veckor på fredag och nu börjar de busa i lådan. Dessutom börjar de också bli helt bedårande söta *suck*Ett par veckor till och lådan kommer inte räcka till, utan kattungarna kommer fara runt "överallt".


Vid 20-snåret tog jag in 2 st träskmonster, upp med blöta täcken och hoppas att de är torra tills i morgon bitti. Täckena hade hållit torrt i alla fall, dock var Oktawia lite kall om ryggen så hon fick ett kombitäcke på sig nu till natten.  I övrigt så var kusarna bara intresserade av mat ;-)

Så nu är det dags att varva ner en stund och sedan gå och knoppa. En som inte har några problem med att slappa - det är gamle Måns det ;-)

Han ligger på sin favoritplats och det är knappt han lämnar den för att äta eller gå på toa...
Men sätter jag mig i soffan och tittar på TV en stund så kommer han snart komma. Ligga i mattes knä är näst bästa favoritplats att sova på ;-)

/Lizzie

RSS 2.0