31/1 Måndag - Fotokurs

Det enda jag hunnit med idag efter jobbet är fotokursen. Fixade stallet efter jobbet och T kom ut för att vara hundvakt. Jag for till stan och ikväll var det kvällsfotografering på schemat.

Kvällsfotografering är verkligen hur kul som helst. Synd bara att jag är så vansinnigt dålig på att rita ;-). Men jag försöker i alla fall :-)

Det var 3 plusgrader ute, och det var väl tur det. Annars så hade jag nog fryst sönder händerna. Vi höll till vid slottet och slottsparken idag. Vi fick jobba 2 och 2, och folk som var ute och rörde på sig måste ha funderat vad det för tokar som sprang runt med stativ och lampor och gjorde en massa skumma saker... Men vad tycks... kanonen vid slottet har vaknat till liv ;-)
Även Spegeln i Slottsparken har fått liv... lite vågor...Som sagt - vi hade himla kul...

Var hemma igen kl 20.45. T hade tagit in pållarna vid 19.30-snåret pga blåsten, så jag behövde bara kvällsmata dem. Hann alltså se CSI NY utan att missa början ;-).

Nu är dock kvällen slut och det är dags att förpassa sig till sängen.

/Lizzie


30/1 Söndag - En lugn dag...

Var hur trött som helst när jag skulle släppa ut pållarna, så det fick bli soffhäng en stund när de var utsläppta. Skönt att bara slöa en stund ;-).

Tröttnade till sist att slappa i soffan. Så efter att ha fått ordning på mig själv så plockade jag undan lite i köket och på mitt kontor. Fixade med lite städning i kattrummet och röjde upp på toan där kattungarna är. De hade lyckats ställa till rätt bra under natten. På dagarna får de vara ute och ställer till i resten på övervåningen ;-). Jag bar upp en av katternas klätterställning -uppskattades av de små busfröna ;-)Fast vissa tyckte det funkade att slita ner duken från bordet och ligga på den istället ;-)Vid 12-snåret så masade jag mig ut i det vackra solskenet - det var jättefint väder ute, börjar finnas hopp om våren. Pållarna fick lunchhöt, jag mockade, gjorde rent vattenhinkar, fyllde på med rent spån och sopade rent stallgången. när jag var klar med denna arbetsinsats så gick jag ner till soptunnan med en hel drös soppåsar - efter att ha städat rent hos katterna så blev det en del skräp att bära ut ;-). Lillan var duktig och stannade kvar uppe på kullen eftersom grannens vovve var ute och stod och skällde vid soptunnorna. Tror Lillan tycker det är lite otäckt med Rambo och inser att det är bäst att hålla sig på behörigt avstånd för att slippa slåss. Tycker matte också är bra.

Innan jag gick in igen  så passade jag på att fota min dygnhög. Det är nåt djur som roar sig med att gräva stora hål i dynghögen om nätterna...Antagligen är det en räv som gräver efter de feta larverna som finns inne i dynghögen, och det är ena små gröpper som grävs ;-)Det är i alla fall inte Lillan som grävt hålen - för det första får hela hon plats i hålet och för det andra så skulle hon i sånt fall varit hemskt smutsig. Räv är det alternativ som återstår alltså....

Efter ha fått lite sol på mig så blev det innesysslor för min del. Hade glömt bort att fixa räkningarna så det blev gjort. Passade på att stryka lite kläder så jag har det gjort inför kommande jobbvecka. Lakan och dukar får vänta ett tag ;-). Jag hade även jobb kvar till Gränsbrytning, så jag fick vackert sätt mig med det ett par timmar och sedan var em slut. Ut en vända till för att slänga ner hö och fixa iordning höpåsar och kraftfoder.

Vid 16-snåret åkte jag hemifrån, for in till T och där blev det lite kaffe och så lånade jag hans dator och bredbandsuppkoppling.

Hade med mig videokameran laddade upp filmen från igår. T har ju 100 mb/s i uppkoppling istället för mina fjuttiga 2. Så gårdagens LB-program om cirka 4 min tog bara 4 minuter att ladda upp på youtube. Hemma hos mig hade det tagit 1,5 timme - nåt jag inte hade tid med ;-)

Länk till ÖFK's dressyr cup omgång 2: http://www.youtube.com/watch?v=7aylPbl31b0

Efter lån av dator och fika så fortsatte jag till ÖFK och var med klubbens dressyrmöte - det tog någon timme. Innan jag åkte hem så passade jag på att åka förbi macken och mata bilen. Blev en sväng förbi Willys och shoppade hem mera kattsand och kattungemat. Sedan full fart hemåt.

Resten av kvällen hann jag inte med så mycket mera. Pållarna blev intagna och kvällsmatade. För övrigt så hann jag fixa lite mat åt mig och min matlåda. Avslutade kvällen med att parkera mig i soffan och kolla på Sherlock Holms. Nu är det sängen som väntar.

29/1 Lördag - Fotokurs och dressyrtävling...

Idag har det verkligen varit fullt ös. Upp och ut med pållarna. Satte fart och fixade lite inne i huset innan jag åkte till stan strax efter kl 10. Åkte till T först och där fick jag låna hans objektiv 18-105, täcker lite mer än mitt lilla som är 18-55. Mitt stor hade blivit för stort att släpa runt på.

Eftesom det är Hindersmässans sista dag idag så visste jag att det var svårt med parkeringsplatser idag. Så T skjutsade upp mig så fick min bil sedan vara parkerad vid hans lägenhet istället för på stan.

Kl 11 träffades vi från fotokursen i vår kurslokal. Fick instruktioner och så gav vi oss ut på Hindersmässan. Fota portätt, detaljer, översiktsbilder osv. Tänka på komposition osv.

Mycket folk var det i alla fall på Hindersmässan, men vi kurskamrater sprang på varandra lite då och då. Detta är en av kurskamraterna som fått sig en ny kompis ;-)Jag knäppte totalt 95 bilder, fotar hellre än bra ;-) - men några bilder blev bra. Vi ska ha redovisning nästnästa måndag. Fram till dess får bilderna vara lite hemliga ;-)

Vi avslutade vårt fotouppdrag med att fika på Café Grodan - där jag efter mycket om och men kunde få mig en macka. De hade inga färdiga och jag var helt utsvulten så en pajbit var helt utesluten ;-). Fick en liten macka, men det räckte för att stabilisera mitt blodsocker.

T kom sedan och hämtade mig och han fick tillbaka sitt objektiv. Jag var hemma igen strax innan kl 14. Pållarna fick mat och jag bytte kläde och tog mig i kast med mockningen.

M1 och P kom vid 15-snåret och Pållan fick finna sig i att bli lite finputsad och flätad ;-). Jag putsade lite läder och försökte samtidigt hålla koll på Lillan som var allmänt gnällig och helst ville sätta tänderna i Elvis (tidigare Elwood - kissen blivit omdöpt).

Strax innan 16.30 så blev det lastning och vi for in till ÖFK och M1 red fram pållan. Pållan verkade vara på helt OK humör idag. På håll så såg det lugnt och harmoniskt ut i alla fall :-).

Och så var det M1 och Oktawias tur att ge sig in i managen. Oktawia behöver fortfarande få mer energi så M1 inte behöver driva hela tiden, men det var lite mer engagemang från pållan idag jämfört med för 2 veckor sedan - så lite nytta har väl all träning gjort :-)

Jag filmade, men har inte hunnit få ut den på youtub ännu, kommer så småningom. Får några bilder får duga så länge.

Halten mitt i programmet blev bra och belönades med en 7:aPållan skötte sig också bra i galoppjobbet, inga bakutsparkar eller andra tjurigheter.
Sista travsvängen i programmet.
Även under sista avslutande halten skötte sig pållan bra.Totalt blev det 182 poäng, vilket är 56,88 %. Alltså bättre än de 52 % ekipaget fick för 2 veckor sedan. Går åt rätt håll alltså :-).

Tillbaka till andra ridhuset och på med täcken och skydd och vi var redo att åka hemåt igen. Jag mötte upp min kamrat K lite snabbt och lämnade av omgångens Oriflamevaror. Sedan var det full fart hemåt och pållan blev av med de fina flätorna och fick istället afrofrisyr ;-). Eftersom det blåste full storm ute så fick pållarna stå kvar inne och fick lite hö att tugga på. Alla prylar ställdes på rätt plats.  Vi konstaterade att pållan skött sig riktigt bra idag och att det bara är att träna vidare och se glad ut. Om 2 veckor är det Helene Wannerth träning och vi hoppas då få lite tips om att få damen lite mer elektrisk - om det går ;-).

M1 och P for hemåt och jag fixade iordning pållarnas mat innan jag själv förpassade mig in i huset och fick i mig lite mat.

Var hemma resten av kvällen och gjorde ingen större nytta. Var trött! Gick igenom bilderna från förmiddagens fotouppdrag och slösurfade lite. Strax innan 21-snåret så var det dags att gå ut i stallet igen. Bytte täcke på pållan, fyllde på vatten åt pållarna och så fick de sin kvällsmat.

Jag har sedan kollat på I mördarens spår på kanal 9 och nu ska jag nog gå och lägga mig. Både jag och Lillan är trötta ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

28/1 Fredag - arbetsveckan slut...

Äntligen fredag! Så skönt och jag var riktigt trött idag. 5 timmars sömn är inte att rekommendera ;-). Bara att bita ihop och se glad ut ;-). Men det kändes skönt när arbetsdagen och tillika arbetsveckan var slut och mna kunde åka hem. Fast innan jag for iväg hemåt så blev det ett besök till Granngården igen. Glömde köpa fosforbalans, och så passade jag på att shoppa ett gäng paket värmeloggs som de hade bra pris på. Totalt blev det 8 paket...

Varje paket värmeloggs väger 10 kg och jag har under kvällen lyft och förflyttat varje paket 4 gånger innan de stod på rätt plats brevid kaminen. Så frågan är: hur många kilon värmeloggs har jag lyft denna kväll?En himla massa kilon, närmare bestämt 320 kg....

Hur många lyster så många kilon så här en fredag kväll ;-). Men nu har jag "nödved" hemma ifall det värsta kylan kommer igen...

Hann pausa lite och få i mig nåt ätbart innan det var dags att ge sig ut till stallet för att ta itu med mockning etc. Fick skynda mig lite för jag fastnade framför datorn och glömde bort tiden ;-) Lätt hänt. Fick bli mockning i raketfart.

M1 och P kom vid 18.30 snåret och pållan blev iordninggjord för ett litet dressyrpass och så åkte vi till ÖFK. Det blev ridning i gamla ridhuset för att miljöträna pållan och hon skötte sig bra. Jag hade leta rätt på en gammal remontgrimma som passade bättre än den första vi provade. Så damen var lugnare i munnen och remontgrimman funkade alltså bättre än den engelska nosgrimman jag använde i går. I morgon är det omgång 2 i ÖFK's dressyrcup och ekipaget ska vara med då. Jättebra miljöträning och förhoppningsvis sköter sig pållan bättre än vid 1:a omgången, men gör hon inte det så är det i alla fall bra träning.

Vi var hemme igen vid 21-snåret, alltså blev det inte lika sent som igår. Efter att hästar och utrustning blivit om händertagen så kunde jag och Lillan förpassa oss till soffan i vardagsrummet så fick denna fredagskvällen avslutas. Nu ska jag kolla klart på Mord i sinnet och sedan blir det sängen.

Det var allt för idag! - I morgon väntar fotokurs igen :-D

/Lizzie

27/1 Torsdag - Stressigt...

Efter jobbet blev det lite stressigt. Först full fart till Granngården för att shoppa hästmat och kattmat. Åkte sedan vidare till Willys där jag fyllde på förråden till mig själv. Kom alltså hem lite senare än vanligt och gjorde ett försök med att haka på trailern direkt jag kom hem. Det visade sig vara totalt omöjligt - fick bara inte dit trailern! Hungrig som jag var så var jag inte på mitt bästa humör och tålamodet typ nada! Ringde till T så han kom lite senare för att hjälpa mig.

Jag packade iordning på maten, stoppade in en fryspizza i ugnen för att få lite mat i mig. Kände mig lite piggare och var på bättre humör när jag sedan satt i mig pizzan ;-). Lagom när jag sedan var på väg ut till stallet för att mocka, då kom T. Han fettade in kulan och sedan var det inga problem att få på trailern, utan han muttrade mest över att jag använt fel teknik :-O

Hur som helst. Trailern var på rätt ställe och jag tog itu med mockningen. Kallt som sjuttan var det, men bara att jobba sig varm ;-). Hade inte tid att slöa, utan se till att bli klar med mockningen, fixa höpåsarna, fixa kraftfoder, fixa vattenhinkar osv. Eftersom jag hade kommit hem senare än normalt och haft strul med trailern så låg jag väldigt långt efter min plan att komma iväg till ridhuset i vettig tid... Till sist så var jag klar med allt och hämtade in pållarna.

Oktawia blev snabbt borstad och fick utrustning på sig. Lillan blev instoppad i huset och så lastade jag pållan och vi åkte iväg. Satt i sadeln kl 20.50 - typ en timme senare än vad jag tänkt mig, men var göra. Kommer man hem en timme senare från jobbet så förskjuts ju resten också...

Nåja, det var ju inte mitt i natten i alla fall ;-). Ridningen gick inte så himla jättebra. Oktawia var inte på något bra humör. Hade satt på den engelska nosgrimman igen, och resultatet blev en extremt tjafsig pålla. La huvudet på sned, stenhård i munnen och periodvis huvudet rakt upp och icke styrbar. Bara att driva på och försöka få damen att röra sig framåt, något hon inte heller hade lust med. Tränade på rakriktning, alltså att gå 2 meter innanför spåret - asjobbigt tyckte pållan som var som en hal ål... Jag själv hade ingen bra dag, kände av mitt resttillstånd från diskbråket i form av att min högra vrist vek sig hela tiden. Därför svårt att hålla foten rätt i stigbygeln. Har ju också svårt med att det högra benet är svagare än det vänstra. Bara att inse att det inte var någon bra dag så jag joggade loss damen - det fick räcka så. Sedan hem igen.

Var inte klar med allt med pållan och stall förrän 22.15 - så det fick bli slutet på nyheterna som nedvarvning... Kommer nog somna sent ändå... Ska i alla fall göra ett besök att möte John Blund nu :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

26/1 Onsdag - Hovisbesök

Slutade lite tidigare idag för att fara hemåt till det planerade hovisbesöket. Så jag var hemma kl 16 så jag hann få in pållarna och ge Oktawia Sedalin  (lite lätt lugnande medicin) en stund innan hovis skulle komma. Under tiden som Sedalinet fick verka gick jag in i huset för att få i mig en macka och byta till stallkläder. Hovis kom sedan vid 16.30-snåret och den här gången behövde pållan verkas och bli omskodd.

Skor och sulor kunde läggas om. Har 4 brodd i varje sko och det var tåbroddarna behövde bytas för de var lite väl nerslitna, så på med 2 nya brodd i varje dojja.

Typiskt nog så var det -10 grader just idag. Slog på infravärmare, men den ville inte funka :-). Lillan fick jag placera i "höhörnet" på ett av Oktawias täcken så hon inte skulle frysa ihjäl. Med i stallet var hon ju tvungen att vara... och gnällde gjorde hon ändå ;-). Blev tyst en stund när hon fick en hovbit att gnaga på ;-).

För övrigt skötte sig Oktawia bra. Tidigar har jag behövt bremsa damen när det varit dags att slå på sista skon. Idag räckte det med att jag nöp ett tag i mulen. Bianca behövde inte verkad idag då hon fick sina hovar fixad för 3 veckor sedan. Bokade in ny tid och betalade för dagens besök. Pållarna fick stå kvar inne och fick hö att tugga på. Själv gick jag och Lillan in för att försöka få igång värmen i kroppen igen. Fy vad jag frös *burr*.

Satte direkt igång med att göra upp en brasa i kamen och fick fyr i den på en gång. Hade 18 grader i huset så det var inte så himla kallt, men efter lite eldande så hade jag 22 grader i mitt kontor där kaminen står. Hm, det var skönt. Lillan kröp upp i fåtöljen som står framför kaminen och sov som en gris.

När man tittade på kaminluckan och såg glöden, så upptäckte jag en fin bild som skulle ha passat till fotokursen i höstas - när vi jagade ansikten...

Kaminen - ett ansikte med glödande ögon och en mustach... ;-)Tillbringade sedan ett par timmar med att jobba åt Gränsbrytning, men nu hade jag det varmt och skönt i alla fall ;-). När jobbet var fixat så blev det till att dra på sig kläder och ge sig ut i kylan igen. Mockning och fix av hästmat kvar.

Pållarna hade käkat upp sin mat och jag började med Biancas box. Passade sedan på att borsta av den lilla fröken sedan. Det tyckte hon var jätteskönt och det första hon gjorde när hon var tillbaka i boxen - det var att lägga sig ner och rulla sig fulla med spån igen ;-) Tack för den borstningen...

Fixade sedan Oktawias box, det tog lite längre tid än Biancas. Oktawia ställde sig dock och sov på stallgången så det var inga problem. När mockningen var avklarad fick jag ett gympass i och med att jag fick klättra upp på höloftet och slänga ner hö, sedan klättra ner igen. 4 höbalar lades på hög i "höhörnet" och den 5:e höbalen gick åt till de maten för det närmaste dygnet.
Pållarna fick sin kvällsmat och jag var klar i stallet för kvällen - äntligen in i stugvärmen igen. Nu var klockan så pass mycket så det nästan var läggdags. Alltså lite slösurfning och koll på nyheter en stund - kvar nu är att ta sig till sovrummet ;-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

25/1 Tisdag - Åter till ridhuset...

Var hemma vid 17-snåret, riktigt ruggigt väder var det när jag knallade hem från busshållplatsen. Hemma och lite frusen så smakade det bra med mat. Blev pasta och en baconsås.

Fixade lite inne efter maten, sedan blev det dags att dra på sig stallkläderna och ge sig ut för att fixa stallet. Mockning och fix av hästmat och så in med pållarna. M1 och P kom strax efter 18.30 och pållan blev iordninggjord för lite dressyrtrimning i ridhuset. Vid 19-snåret var vi klara och kunde åka iväg.

Inne i ridhuset var det ett par privata ryttare, men de var nästan klara och inga fler kom så M1 hade hela privatdelen helt för sig själv under nästan hela ridpasset. Även idag fick Otkawia finna sig i att ha remontnosgrimma på sig. Oktawia var motsträvig bara ibland. Det är tillfällen som hon väldigt gärna vill gapa och då när det inte gick så stretade hon istället, men över lag så funkade det bra. La inte huvudet på sned utan när hon slappnade av så gick hon riktigt bra.

Det var för övrigt råkallt och Lillan, den uttråkade hunden jag hade med mig, fryser ju väldigt lätt. Så vad gör matte... lindar in djuret i pållans ulltäcke.

Lillan fortfarande uttråkad, men fryser i alla fall inte ;-)Den gamla damen skötte sig riktigt bra idag. Gnällde bara lite men blev inte rädd för folk som gick förbi fram och tillbaka.

Synd att jag inte fick plats under filten... jag frös också ;-).

M1 och P har lite taktiksnack :-)För övrigt så fortsatte jobbet med övergångar, både inom gångarter och mellan gångarterna. Tyckte damen accepterade ökningen av traven bättre idag - det är nämligen något som hon tycker är totalt onödigt att utföra ;-).

Efter en timmes ritt så var det en trött och nöjd pålla som fick åka hem. Lillan var också nöjd över att få åka hem, fast mest handlar det om att få åka bil ;-). Och hemma fick hon allt stå ut med att vara med i stallet och vänta på att matte skulle bli klar med pållan.

När jag var klar med pållan och kvällsmaten var serverad till båda damerna så var det skönt att få gå in i stugvärmen. Var totalt sönderfrusen och hade tappat känseln i tårna.

För att få upp värmen fick det bli en mugg varm mjölk. Nu är glöggen slut ;-). Men varm mjölk och inlindan i en varm filt framför TV:n har i alla tinat upp min kropp. Nu är det dags för sängen så jag orkar med morgondagens slit :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


24/1 Måndag - Ny kurs...

Full fart hem efter jobbet. Snabbt i med lite käk och sedan ut och fixa stallet i raketfart. För idag var det dags...

Kursstart för nästa fotokurs "Kreativ fotografering - lär känna din stad".

T kom strax innan 18.30 för att vara hundvakt. Lexi får springa av sig och Lillan slipper vara själv. 18.30 så åkte jag in till stan igen och hittade en parkeringsplats omgående. Var alltså i kurslokalen i god tid och träffade tidigare kurskamrater från förra kursen.

Hade en trevlig kväll. Fick med första läxen hem. Ska leta rätt på ett foto som är minst 20 år gammalt, fota av det, och så leta upp samma plats och ta ett nytt foto ur samma vinkel. Minst 2 olika motiv, helst 3 ska vi ha med oss den 14/2. Jättespännande ju och jag har huvudet fullt av en massa idéer... nu ska jag rota fram lite gamla bilder och jag har GAMLA ;-)

Var hemma igen kl 21 och mötte T i dörren. Han och Lexi åkte hemåt och jag matade pållarna. Resten av kvällen tillbringas framför TV:n och CSI NY. Sedan blir det en närmare titt på kudden.

Det var allt för idag!

/Lizzie

23/1 Söndag - Hemvård...

Började dagen lugnt med lite soffhäng framför frukost-TV en stund. Var trött och orkade inte stressa, men planen för dagen var att ägna mig åt lite hemvård. Var ju 2 veckor sedan sist så det behövdes ;-). Så efter att ha hämtat kraft efter lite soffhäng och frukost så satte jag igång.

Plockade undan och dammade i hela huset. Därefter blev det till att släpa fram dammsugaren och så dammsög jag hela huset. När jag dammsög på övervåningen så skrämde jag nästan ihjälp kattungarna ;-) de var lösa på övervåningen och tyckte inte alls att dammsugaren var någon trevlig mackapär ;-). Ingen hamnade i dammsugaren i alla fall.

När jag kommit så här långt med städningen så var det dags för en lite senare lunch. Det fick bli tortellini - och effektiv som jag är så städade jag klart toaletter och badrum undertiden som tortellinin stod på spisen. Efter att ha käkat mat och pausat en stund så fixade jag klart moppningen av golven. Skönt att få städningen gjord och nu var det stallets tur.

På med stallkläder och så var det till att ta itu med mockningen. När jag höll på med mockningen så kom T. Han skulle fixa någon grej på min trailer. Jag mockade klart och sedan blev det fika. T hade shoppat med sig semlor och kl var ju 15 så det passade bra med kaffe och semla.

Grejjen som han skulle fixa på min trailer var ett lagning av ett handtag, men var tvungen att fixa nåt med den på sitt jobb. Så han ska fixa klart den i morgon.

Efter fikat så fick Lexi springa av sig en stund under tiden som jag fixade iordning maten till pållarna och slängde ett gäng sopor. Sedan åkte T och Lexi hem till lägenheten. Jag själv jobbade åt Gränsbrytning cirka en timme, fram tills det att M1 och P skulle komma vid 18-snåret.

M1 fixade allstå pållans motion idag och det blev en tur till ridhuset efter lite om och men. Hade lite problem att få på trailern på draget, men till sist så gick det bra. Är himla trist med mörker och elände - är lite trixit i bland att få på trailerns handske på kulan...

När vi åkte till ridhuset så hade det börjat snöa - totalt onödigt! Känns som om det räcker med snö nu. För övrigt så har i alla fall tösaltet gjort verkan på isen hemma. Luckrar upp isen och marken tittar faktiskt fram på sina ställen.

När det gäller pållans träning så skötte hon sig rätt bra idag. Har ju problem med att hon inte är lugn i munnen och gärna vill gapa. Händer också att hon slänger ut tungan. Gapandet har blivit jättemycket bättre mot hur det var för 3 år sedan. För att testa lite och se om det går att komma tillrätta med kärvandet i munnen så har vi satt på en remontgrimma på damen. M1 red med den i fredags och då var den löst spänd. När jag provat tidigare med remont och spänt den så hårt som den ska vara spänd - ja, då har Otkawia blivit asförbannad!!

Idag tänkte vi prova att spänna åt och se om damen kanske kan vänja sig med den. Så den spändes åt normalthårt - Oktawias reaktion kom på en gång - WTF!!! Men lugnade sig fort och det verkade funka bra. Så M1 satte igång.

Det som märktes var att när Oktawia ville gapa och det inte gick så drog hon upp huvudet och hade svårt för att svänga, men slappnade snabbbt av. För övrigt så verkade hon lugnare i munnen och hade bra fart i traven. I galoppen blev hon förbannad några gånger, men det är ju i galoppen som hon vill gapa och nu gick det inte. Så svänga blev ju jättejobbigt ;-).

När hon koncentrerade sig på vad hon skulle göra istället för att försöka gapa så gick det jättebra. Så vi testar remontgrimman ett tag till så får vi se. Pållan har ju blivit mycket bättre på att acceptera jobbiga saker så jag tror hon kommer acceptera den bra.

Var hemma igen 20.30 så jag hann precis fixa klart allt med pållan, plocka undan undan alla prylar och servar pållarna kvällsmaten till kl 21. Hann alltså in till Morden i Midsomer i tid :-) och det fick bli avslutningen på denna dag.

Det var allt för idag!

/Lizzie

22/1 Lördag - Mycket att göra...

På morgonen var det dags för höhämtning. Alltså inget soffhäng efter pållarnas utsläpp. T kom vid 8.30 för han hjälper till att hämta höt. Bara att sätta fart alltså. Dusch och frukost och så for vi iväg strax efter 9.30.

Hämtar hö i Fjugesta och det tar inte så lång tid att åka dit, drygt 20 min, var ju bra väglag idag. 550 kg hö blev snabbt inpackat i trailern, betalade och så hem igen. På grund av isen på min stallplan så körde vi med T's Honda CR-V. Vilket behövdes för att trixa ner trailern till stallet. Har ju sandat, men min gamla 945:a hade ändå haft svårt att komma någonstans med släpet.

När trailern väl var på plats så klättrade jag upp på loftet och T skötte uppslängningen av höbalarna - ett tungt jobb så det är tur att han kan hjälpa till.

När höt låg på plats på loftet så fixade jag mockningen så det var gjort. Pållarna fick sin lunchmat och jag bytte om till "stadskläder". T och jag åkte iväg till Marieberg och först så käkade vi lunch på Cafe Garden - det blev Tacopaj.

Mätt och belåten klev jag sedan in på Till Häst då jag var tvungen att köpa ett par elitbroddar. Oktawia har slitit ner ett par som behöver bytas vid skoningen på onsdag. Hittade även en söt lite grimma till Bianca för 20 kr - det är ju typ gratis ;-)

Vi åkte sedan till Jula där jag köpte tösalt - måste bli av med kärnisen som ligger på min gård och vägen upp.

När jag ändå var ute på Marieberg så passade jag på att leta efter ett par ramar som jag behövde till ett par JP Lahallfotografier. Så först gick jag till Panduro, men där hittade jag inget intressant. Drog iväg till Claes Ohlsson och där hittade jag ett par vita, stilrena ramar och även en gaffelpärm som jag behövde. Hittade också en rolig sak på Lagerhaus :-)

När denna shopping var avklarad så var det dags att åka hemåt igen. Lite snö hade det kommit under Mariebergsbesöket. Men nu börjar kriget mot isen - förhoppningsvis så blir isen uppluckrad så den lättare smälter undan.Blev lite fika först, sedan åkte saltet ut på min väg.

Grimman till Bianca var jättesöt, röd och svart med ludd och blingbling :-)Dagens övriga shopping. Kasse till matlådan, pärm och ramar m.m.Så under tiden kaffe intogs så monterade jag fotografierna i de nyinköpta ramar. Snabbt blev de uppsatta på min "Lahallvägg" - väggen i trappan till övervåningen ;-).

Finns plats för fler bilder fortfarande...När tavlorna var fixade och saltet utslängd på backen så förpassade sig T och Lexi hem till lägenheten. Jag fortsatte med lite småpyssel inne. Plockade iordning Oriflameleveransen som kom i veckan och fortsatte sedan med att gå igenom min provväska från Oriflame. Visade sig behövdes... en hel del parfymprover sorterades ut och jag upptäckte att proverna på krämer och underlagskrämerna var tämligen inaktuella... här behövs en uppdatering ;-).

Pysslet tog längre tid än vad jag tänkt mig, så hux flux var det kväll. Bestämde mig för att ta itu med att skicka in bilder för framkallning och förstoring. Har inte framkallat sedan i somras så det var VÄLDIGT mycket bilder att gå igenom :-O.

240 bilder laddades sedan upp till Fujicolour och det tog typ 3 timmar med min Internethastighet.... Alltså in till halva natten! Tur att jag kunde kolla på Batmanfilmen under tiden ;-). 18 bilder har jag beställt förstoringar på, så får jag se om det är något jag kan lämna in till fotoklubben för allmän beskådan *harkel*.

Blev således en sen kväll, men det var allt för idag!

/Lizzie

21/1 Fredag - slut på veckan...

Äntligen fredag! Var hur trött som helst när jag vaknade och mitt mål med att komma till jobbet kl 7, slutade med att jag stämplade in kl 7.50. Inte så nära målet, men jag tog mig till jobbet i alla fall ;-).

Det var full fart hela dagen och snart så var det dags att åka hemåt. Åkte bil idag för den både jag och bilen behövde ha mat ;-). Skönt att slippa tanka med när man har släpet hänger bakpå. Så efter besöket på OK och bilen blivit full med mat så åkte jag till Willys för att shoppa lite förnödigheter till mig själv. Det var proppat med folk där så det tog längre med tid än vad jag tänkt mig. Men var ändå hemma i hyfsad tid.

Jag kunde med andra ord äta, byta om och fixa stallet och hästmaten utan att stressa ihjäl mig innan M1 och P skulle dyka upp vid 18.30. Jag hade till och med hunnit ta in pållarna och börjat projekt sandning av vägen uppför min backe. I morgon ska jag hämta hö och då måste jag få upp släpet... En 10-liters hink full med sand räckte precis för att sanda backen.

Så på med trailer på bilen och M1 fixade iordning Oktawia för ett lite pass med studs över hinder inne på ÖFK. Lastade nedaför backen för att slippa risker att hamna ute på åkern. Idag var det dock lite problem att få in pållan i trailern - det var nu TVÅ hundar som stod och vrålskällde 2 meter från trailern... *suck* Att de inte tröttnar... Efter att matte vrålat tillbaka och jagat bort hundarna så klev pållan snällt in i trailern och vi kunde åka iväg.

Inne i ridhuset var det inte en själ och vi byggde alltså upp 4 små hinder. Eftersom det inte var några andra hästar i ridhuset fick Lillan gå lös. Trots detta så var hon 0,5 efter mig hela tiden, med näsan i sanden ;-)
Sand fulla näsan ;-)

Att studsa över 4 små hinder verkar ju vara enkelt - jag skulle aldrig göra det, men jag har ju bomskräck! Men det är svårare än vad det ser ut. Gäller att få pållan i rätt balans och i lagom takt för att komma rätt på hinder och hoppa som skjuten ur en katapult. Alltså öka sista steget.

Alltså tydliga instruktioner för hur man ska angripa hindren ;-) Tur att vi har P för jag är ju totalt värdelös när det gäller den här delen av ridsporten ;-)Ekipaget kämpade på och det funkade bra även om pållan - som vanligt - hade åsikter om farten in till varje hinder... ;-)

Efter passet så släpade vi tillbaka allt hindermaterial under tiden som M1 varvade ner Oktawia. Lillan visade igen att hon kan gå fot - utan koppel! Duktig liten vovve :-) Gäller ju att hålla koll på matte ;-)

Sedan in med kusen i trailen och vi kunde vara hemåt. Tack vare sandningen så funkade det också bra att komma upp för backen hemma.

Fixade klart med allt i stallet och pållarna fick sin kvällsmat. Jag var klar och inne i huset kl 12.45. Hann med andra ord att ställa fram lite ost, kex, marmelad och vindruvor tills det att Mord i sinnet på TV4+ startade. Det blev också ett glas "black granite" till detta.

Helt otroligt nog så klarade jag också av att hålla mig vaken under hela programmet och inte somna efter 30 min och vakna upp till eftertexterna.

Men när mord i sinne var slut - då var det hög tid för sängen!

Det var allt för idag!

/Lizzie

20/1 Torsdag - Klubbmöte

Fullt ös på jobbet idag *pust* Hem med bussen. Kom hem kl 17.00. Oriflamevarorna stod på trappan, men jag hann inte packa upp dem. För jag skulle iväg på möte med fotoklubben Focus och det började kl 18.30. Vilket betyder att jag måste åka hemifrån kl 18.00.... Ni kan ju själva räkna ut hur min kväll såg ut ;-)

17.00 Hemma
17.05 En tallrik med fil och müsli intas framför datorn så jag kan kollla mail m.m.
17.15. Vattendunkarna fylls på med vatten samtidigt springer jag runt och fixar mat till katter, hunden och gör rent kattlådorna.
17.25 På med stallkläder
17.30 Ut till stallet och fram till kl 18.00 så mockade jag två boxar, gjorde rent två vattenhinkar. Fyllde 5 st höpåsar med totalt 13 kg hö. Ställde 0,5 kg betfor och 1,5 kg lucernpellets i blöt. Matade stallkatten.
18.00 In i huset och byte till kläder för att åka till stan, samtidigt kom T för att vara hundvakt.
18.05 Skrapar rutorna på bilen och åker till stan.
18.25 På plats i klubblokalen och kan nu pusta ut och titta på fina bilder resten av kvällen :-)
21.45 Hemma igen. T hade åkt vid 21-snåret. Är fotosugen efter kvällens möte så ut med kameran och den vackra fullmånen fick agera fotoobjekt!

Månen är helt magisk denna tid på året och lyser upp landskapet som en stor jätteficklampa :-)Tur att jag får energi av månen ;-)

Kl 22.00 Ut i stallet och lägger upp hö, hänger upp vattenhinkarna och gör iordning resten av kraftfodret (havre, groov 125 och soja) som läggs i hästarnas krubbor. Skramlar runt ordentligt med maten så pållarna hör vad som är på gång. Mycket riktigt - när jag öppnar stalldörren ut till hagen så stor båda två där och väntar för att snällt kliva in i sina boxar. Snabb koll av pållarna och så släcks det i stallet.

Kl. 22.15 Klart med allt och går in i huset för sista gången denna kväll. Nu får katter och vovve klara sig för resten av kvällen/natten. Värmer saftglögg och så blir det lite soffhäng med datorn för att uppdatera bloggen och gå ner i varv ;-).

Det var allt för den här kvällen - jag är rätt bra på att vara effektiv i alla fall ;-)


/Lizzie


19/1 Onsdag - Fullt ös...

Idag har jag suttit i möten hela dagen. Ett på fm och ett på em, jag skötte dokumentationen under båda mötena. Är tämligen trött i mössan ikväll...

Åkte bil idag eftersom jag inte visste exakt när sista mötet skulle sluta. Kunde ju dra över, men nu slutade vi på avsatt tid och jag hade hunnit med bussen om det hade behövst. Men det fanns väl en mening med att jag tog bilen, fick ett SMS om att mitt Ellospaket låg på posten. Alltså blev det en sväng förbi ICA-affären och hämtade paketet. Blev rätt stresigt när jag kom hem pga detta.

M1 och P kom vid 18-snåret och då hade jag hunnit haka på trailern, mocka Biancas box, slängt ner hö och fixat höpåsarna - detta blev gjort på 30 minuter... racerfart med andra ord ;-).

Mockade klart Oktawias box under tiden som under tiden som M1 fixade iordning Oktawia, hann även fixa kraftfodret innan vi åkte in till ridhuset.

Oktawia skötte sig bra idag också. M1 la upp ett lite högre grundtempo från början och pållan accepterade detta. Däremot så tyckte hon att det var väldigt jobbigt att böja sin lilla kropp ;-). Jobbade i alla fall på bra under passet. Som vanligt träning på övergångar, galoppfattningar och galopparbete.

T kom en sväng för att lämna över min videokamera som han haft några dagar, med sig hade han Lexi som blev väldigt lycklig över att se sin matte. Matte blev också glad över att få träffa sin vovve :-).

Var på väg hemåt vid 20.15 och när jag kom hemåt så kunde jag faktiskt få upp sån fart på bil och trailer att det gick att komma upp för min backe. Fick en liten sladd på bilen i backen, men de gick bra och jag kom upp utan problem.

Vi 21-snåret var jag klar i stallet. Hästen omhändertagen och kvällsmaten serverad. Hade dock svårt att ta mig in i huset eftersom det var en otroligt vacker fullmåne - helt magiskt är det ute :-)

Till sist så var jag och Lillan kalla och frös. Förpassade oss därför snabbt in i huset och soffan :-). Har slösurfat och fått i mig lite glögg för att få upp värmen. Det är nu dags att släcka förpassa sig till sängen så mycket mer än så här kommer inte att hända idag.

Det var alltså allt för idag!

/Lizzie

18/1 Tisdag - Spännande...

Dagen började lite spännande. När jag kom ut till stallet så var det en Oktawia som fullkomligt stod hoppade i sin box... Slängde sig ut ur stallet och drog en rejäl repa i hagen - att käka hö var inte alls av intresse. I vanliga fall så står hon och plirar med ögonen och lunkar ut i hagen till nämaste höhög. Hm, reaktion på havren.... det här blir spännande till kvällens ridpass *harkel*.

Så efter jobbet var det bussen raka vägen hem. Käkade lite och sedan satte jag fart. Ut i stallet, mockade, fyllde på spån, fixade hästarnas käk. Vid 18.30 kom M1 och P, var då klar i stallet och var i full gång med att sanda stallplan. Detta var välbehövligt... sandade vägen ner till vändplanen och fram till soptunnorna så det skulle funka att gå där utan att halka omkull. På med trailer och så körde jag ner den tomme för att inte risker att hamna på åkern. Har jag hästen i så trycker ju kärran på mera... onödigt att riskera att hamna på åkern ;-)

Under tiden som jag pysslade med sandning osv så fixade M1 iordning Oktawia för ett tränignspass i ridhuset. Och trots glansisen på gatan upp till allmän väg så kom vi iväg med häst och trailer.

Allmänna vägen börjar bli hyfsat isfri nu och Grävevägen är isren så det var sedan inga problem att köra.

Under tiden som M1 och P var i ridhuset med Oktawia så var jag i cafeterian. Där hade vi i ÖFK's valberedning ett litet möte inför föreningens årsmöte. Bra att kunna slå 2 flugor i en smälla ;-) Pållan motionerad och jag på möte :-)

När mötet var avklarat och jag kom till nya ridhuset så var M1 precis klar med sin ritt. Det hade funkat jättebra. Oktawia hade mer energi idag, men fullt reglerbar. Så M1 var nöjd. Kanske funkar med havren trots allt - hyser hopp :-)

Sedan full fart hemåt. Blir ju lite mera böck nu när vädret är som det är. Fick köra jätteförsiktigt på isgatan. Stanna ekipaget nedanför backen och lastade ur Otkawia. In med henne i stallet och så ner till bil och trailer för att haka loss den sistnämnda. Den fick sedan stå parkerad nere vid brygghuset. Backade sedan bilen halva gatan för att få fart och ta mig upp till huset med bilen.

In i huset för att hämta Lillan, hon fick följa med in i stallet och har nu vant sig vid att sitta vid höt så hon är bakom galler och ur vägen för hästen. Hon har ändå full span på vad jag gör ;-).

Hästen blir iordningfixad och kvällmaten serverad. Själv blir det full fart in i huset och nu avslutas kvällen med Kommisarie Lewis på 5:an.

Pust... ;-)

Det var allt för idag!

/Lizzie


17/1 Måndag - Ny vecka...

Denna veckan fick ingen bra start... när jag klivit upp och är på väg för att släppa ut Lillan så ser jag en liten vattenpöl på golvet i hallen... fan, fan, fan läckage från taket. T har skottat bort blötsnön men tydligen har vatten trängt igenom plåtskarvarna. Förbannande skit också. Bara att ställa fram en hink - inte mycket annat att göra för tillfället.

Efter detta så tappade jag stinget lite och orkade inte stressa till bussen, utan det fick bli bilen istället. Med tanke på blankisen och blåsten så var det rätt skönt att slippa gå till bussen, trots broddar. Kom till jobbet tidit och det passade bra eftersom jag behöver jobba ikapp lite tid på flexen. Fullt ös på jobbet och totalt fick jag ihop en timmes extra tid idag.

Har funderat en del på hur man ska bära sig åt för att få gång Oktawias framåtbjudning. Kollade upp tips på Bukefalos, men vi tränar henne enligt de tips som finns. Jobba med övergångar, både inom och mellan gångarterna, omväxlande arbete, göra övningar som pållan tycker är lätta, mycket galopparbete och galoppfattningar etc. Oktawia har uträknad och väl sammansatt foderstat så hon får inte för lite mat. När hon var ny hos mig så fodrade jag med havre och då hade jag ju problem med en totalt apstressad häst som hade totalt frispel. När jag slutade med havren så blev hon "normal" i skallen på 3 dagar.

Numera är ju Oktawia i full gång och jobbas regelbundet - så för att utmana ödet åkte jag iväg till Granngården och shoppade en säck havre... Förhoppningsvis så får hon mer energi som kanaliseras som bättre framåtbjudning... men man vet aldrig - hon kan lika gärna bli en mara att hantera igen...

Efter besöket på Granngården blev det ett snabbt besök på Willys för att shoppa lite kattsand. Sedan full fart hemåt.

Hemma var det fortfarande isgata över hela stallplanen och gårdsplanen...

Skulle funka alldeles utmärkt att åka skridskor ;-)Inte helt lätt att ta sig upp till huset från stallet. Broddar är ett måste ;-)Denna kväll fick Oktawia hagvila och jag ägnade mig åt lite "hemarbete". Först lite fil och musli, sedan ut till stallet och fixade klart allt där. När stallsysslorna var avklarade så var det dags för fix inne.

Började med att tömma diskmaskinen på ren disk och i med smutsig disk. Rensade upp i köket. På med en tvättmaskin tvätt. Tog rätt på den torra tvätten i torkskåpet och vek ihop ren tvätt. Orkade inte med att ta hand om stryktvätten... Upp till kattungarna och städade där, gjorde rent sandlådan, fyllde på mat och vatten. Städade upp i kattrummet och gjorde rent sandlådorna där. När detta var avklarat så var det dags att gå ut och plocka in pållarna. Nu är det isigt i hagen också så pållarna rörde sig långsamt... utom när det gällde att gå in i Oktawias box... Lilla Bianca måste ha näsa för havren, för jisses vilken fart hon hade in till Oktawia och både två stod och smaskade ur Oktawias krubba. Inte helt lätt att få Bianca därifrån kan jag säga... men till sist var ordningen återställd och det var en häst i varje box :-).

Var klar till 21 så nu blir det CSI NY innan det är dags att ta en närmare till på kudden.

Sedan finns det de som föredrar en hög med mattor ;-)/Lizzie

16/1 Söndag - Tävling...

Idag var det alltså dags. Lite tävlingsdebut för året :-). Vi börjar med klubbtävling i hemmaklubben - omgång 1 i dressyrcup för ÖFK. Programmet LB:0.

Pållarna blev utsläppta i vanlig ordning och jag själv hann parkera mig i soffan i cirka en timme innan det var dags att ta tag i soker och ting. Gjorde mig iordning och så ut i stallet. Började med mockningen och var precis klar när M1 och P kom. Pållarna blev intagna och M1 började med att fixa frissan på pållan - alltså knoppningen. Det var i alla fall 3 plusgrader ute och regnade. Bättre än minusgrader när man ska pyssla i stallet ;-).

Jag fixade iordning sadel och träns så de blev uppsnyggade inför tävlingen. Hann sedan gå in och käka lite innan det var dags att fixa iordning trailer och åka iväg.

T hade kommit och han var snäll och lånade ut Hondan eftersom det hade kommit blötsnö och så regn på det = isgata. Fördelen med plusgraderna i dag var att det gick att få rent i trailern. De fastfrusna bajshögarna hade lossnat.

Kom in till ÖFk strax innan kl 13 och det var fullt fart inne i ridhuset. Oktawia var taggad till att börja med, hon fattade direkt att det var något på gång. Tyvärr tappade hon stinget lite när hon upptäckte att hon var i samma gamla vanliga ridhus ;-). Så idag var hon tämligen seeeg...  men skötte sig bra ändå. Brydde sig inget om att högtalarna var igång eller att det kom och gick hästar ut och in i ridhuset.Så blev det dags att ge sig iväg till gamla ridhuset där själva tävlingsmoment skulle ske. Oktawia var hur lugn som helst. En granne kände inte igen min häst... har hänt en del sedan hon såg hästen senast ;-)

Jag tycker att Oktawia skötte sig bra idag. Ställde sig snett i halten, men inga större missar. Domaren tyckte ritten såg prydlig och mjuk ut, men att pållan stod emot skänkel och tjafsade med munnen. Totalt blev det 52 % i LB:0 klassen. Lite snålt med poängen tycker jag, men inte mycket att göra. Matilda skötte sig jättebra och det är bara att träna vidare och se glad ut.

Här är länk till dagens insats: http://www.youtube.com/watch?v=PAfHTL1fLDw

Hur vi ska få till Oktawias framåtbjudning - det är en annan sak. När hon blir så där seg så går det ju inte att gå på henne hur som helst. Då tjurar hon ihop totalt - men det är ju det som är utmaningen med ston ;-)

Det var i alla fall inga bakutsparkar eller ilska svansviftningar utan jag tyckte pållan såg hyfsad positiv ut i alla fall :-)
Vill man göra en jämförelse så finns här en länk till förra årets debuttävling : http://www.youtube.com/watch?v=MdFW8_34Yk8

När tävlingen var avklarad och pållan avskrittad så var det bara att stoppa in henne i trailern och fara hemåt. Väl hemma så fick pållarna stå kvar inne och käka sin em-mat. Oktawia var svettig så hon fick behålla fleece och ulltäcket på sig. M1 plockade rätt på sina prylar och så var det tack för idag :-)

Under tiden som pållarna stod inne och käkade sitt hö, så passade jag och T på att dra iväg en sväng till Marieberg. Passade på att shoppa lite matlådor inför kommande veckan, i övrigt så spanade jag bara runt lite bland reorna, men hittade inget speciellt.

For hemåt igen, ut med pållarna och så fikade T och jag en sväng innan han och Lexi for tillbaka till lägenheten. Jag drog på mig stallkläder och broddar för att ge mig ut i stallet ytterligare igen. Eftersom pållarna stått inne ett tag så behövde det mockas lite och så fixade jag iordning hästarnas mat. Jag var glad att jag hade tagit på mig broddarna - tack var regnet har jag blankis över hela stallplanen!!

In en stund och fixade lite inne. Igång med en tvättmaskin och tog jag itu med projekt städning av toan på övervåningen. Där kattungarna bor... det tog en stund  - såg ut som om kriget dragit fram. Busfröna passade på att busa som vettvillingar ute i hallen under tiden som jag skurade rent sandlådan, städade toaletten och handfatet.

Kattungarn blev sedan avmaskade.... INTE alls populärt och jag är nog den mest avskydda personen de vet för tillfället ;-)

När jag var klar med allt i huset så var det ut i halken för sista gången idag. Det var dags för pållarna att komma in och få sin kvällsmat.

Kvällen avslutades sedan med soffhäng och Morden i Midsomer på TV:n :-). Bra avslut på en bra dag!

Det var allt för idag!

/Lizzie

15/1 Lördag - Slappat lite...

Var ju himla trött igår, och inte hjälpte det att sova heller. Så när hästarna väl var ute så blev det soffan och lite TV för min del. Där låg jag och slappa hela fm... slött heller hur ;-). Men ibland så behövds det lite slöhet också ;-)

Mitt på dan så var jag i alla fall tvungen att kravla mig ur soffan och fixa iordning mig för att gå ut i friska luften och jobba lite.
Mina kära små pållar hade ju fixat lite extra arbete åt sin matte, de hade helt enkelt ätit upp hagstolpar till i sitt favorithörn av hagen. Vad trött jag blir... och det går ju inte att få i några nya stolpar för tillfälelt heller. Plaststolp modell tramppinne funka ju inte heller... de välter ju i snön.

För att inte förlora mera stolpar så fick jag tillbringa en stund med att gå runt hagen och kleta på tjära på varje stolpe. Nu när man var ute i dagsljus så upptäckte jag att de varit på de flesta stolparna... förbannade hästbävrar...

För att fixa iordning på staketet så fick jag sedan köra en speciallösning. Satt en tramppinne bakom de avätna stolparna. Lindade sedan runt med silvertejp flera varv så plastpinnen satt stadigt Gjorde detta på alla 3 avbitna stoplarna och det blev faktiskt stadigt och tråden spänd. Sabla djur ifall de pajjar min nödlösning nu...

När staketet var lagat så mockade jag klart båda boxarna, slängde ner hö från höloftet och fixade iordning alla höpåsarna. Ställde iordning kraftfodret till kvällsmaten. Röjde upp sadelkammaren och sopade golvet. Till sist var jag klar och då hade jag hållit på och slitit i 2,5 timme. Lillan tyckte verkligen att det var hög tid att vi gick in i stugvärmen ;-).

Jag hann pausa en stund, laga lite mat och äta tills det att M1 och P kom vid 16-snåret. M1 friserade pållan lite granna så det ska bli snygga knoppar imorgon. Sedan blev pållan iordninggjord för ett dressyrpass inne på ÖFK.

När vi höll på i stallet så dök T och Lexi upp. Det var meningen att han skulle komma med Lexi till ÖFK, men hamnade här först. Mest för att Lexi skulle få springa av sig lite.

Fixade på trailern, lastade pållan och så full fart in till ÖFK. I båda ridhuset var det full fart. Tanken var att träna i gamla där tvävlingen är i morgon, men där var ett gäng ryttare och hoppade. Så det blev nya ridhuset i stället, visade sig att det var ett gäng ryttare där också. Fullt ös så här en lördag kväll ;-). För en gång skull så hade jag också med mig en termos kaffe, så vi fikade när M1 red. Det var meningen att T skulle haft med sig semlor, men de var slut överallt :-(, nåja, får bli en annan gång.

M1 tränade på som vanligt och idag var pållan på bra humör. M1 tyckte pållan var riktigt mjuk och följsam idag så hon var jättenöjd med dagens ridpass. Bra :-D. Jag hoppas nu att pållan är på samma fina humör i morgon ;-).

Var hemma igen runt 19-snåret och pållarna fick stå kvar inne och käka sitt hö. Oktawia fick behålla fleece och ulltäcket på sig för att torka upp ordentligt. Skiftar täcke när det är dags för kvällsmaten.

Har inte gjort något speciellt resten av kvällen. Slösurfat och käkat lite. Nu ska jag kolla på "I mördarens spår" - sedan blir det en sista vända ut till stallet för att kvällsfordra pållarna.

Det var allt för idag!

/Lizzie

14/1 Fredag - Hemmakväll

Efter att ha slitit som en slav - både på jobbet och hemma - denna vecka så är jag sjukt trött. Oktawia fick vila idag så när jag kom hem från jobbet kunde jag käka i lugn och ro innan jag gick ut och fixade stallsysslorna. När mockning och fix av hästmat var klart så plockade jag undan lite inne i huset. Fixade diskmaskin, gjorde rent alla kattlådor sov, sedan så blev det en liten lekstund med kissarna.

Det är förvånansvärt hur lätt man kan få fart på 3 katter med hjälp av en laserpekare - mest "på" är Sotis ;-)Jag gick upp till kattungarna för att se om det gick att få fart på dem med hjälp av laserpekaren... se var måttligt intresserade, men så helt plötsligt så reagerade de på nåt helt annat...Vad var det som var så farligt... jo, det var Sotis som kom uppsmygandes efter mig...

Sotis - visst ser han totalt livsfarligt ut ;-)Resten av kvällan tillbringades med soffhäng framför datorn. Såna kvällar behövs också ;-). Ska nog poppa mig lite popcorn nu så jag har lite snacks :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

13/1 Torsdag - Ridhuset igen...

Efter en hektisk dag på jobbet så var det full fart hem. Hade bil idag eftersom jag behövde handla mat, både till mig och till pållarna.

Alltså blev det först ett besök på Granngården där lucern, groov 125 och soja inhandlades. In med 3 st 25 kg säckar i bilen. Åkte vidare till Willys och så ett snabbt in och shoppade lite mat åt mig själv. Behövde fylla på lite förnödigheter i kylskåpet. När shoppingen var avklarat så var det full fart hemåt.

På vägen hem så lyssnade jag på radion och hörde något som faktiskt gör mig lite upprörd. På lördag börjar en laglig vargjakt och det har beslutats, mot EU's rekommendationer, att här i Sverige behövs det skjutas 20 st vargar av vår mycket lilla vargstam.

Till denna vargjakt har det kommit in anmälningar från jagare som vill vara med och skjuta dessa 20 st vargar - 6500 jägare har anmält sitt intresse över att få vara med på vargjakten - det blir 325 st jägare på en varg!!!

Nog för vargen är ett rovdjur, men är en ensam stackars varg så farlig att det behövs 325 jägare för att skjuta den??? Jag tycker det mer liknar mer förföljelse och hat till ett visst djur.

Tycker det hela verkar helt sjukt och stärker ytterligare mina fördomar för jägare - det är inte helt normalt folk! Bäst att man låser in hästar, hundar och katterna så de inte hamnar ivägen för någon "förlupen" kula! Usch!

Nåja, väl hemma så var det bara att sätta full fart. In med maten i kylskåpet, käkade en macka lite snabbt och så byte till stallkläder.

Det blev sedan full fart i stallet. Mockade i raketfart och höll på och släpade in spån när M1 och P kom. Fixade klar med spån och vatten, sedan kunde pållarna komma in. Eller rättare sagt - M1 gick ut och hämtade de små liven ;-).

Under tiden som M1 fixade iordning Oktawia så fixade jag iordning bil och trailer, även idag ackompanjerad till en vilt skällande Rambo. Att inte hunden fattar nu att jag faktiskt är på min egen tomt ;-). Tur att Oktawia inte bryr sig om den skällande hunden sedan hon blev lastad.

Åkte försiktigt iväg till ridhuset i halkan - snön ovan på isen var ju tämligen totalt onödigt...

Inne i ridhuset så var det totalt 3 privata ryttare på privatdelen av ridhuset - och Oktawia skötte sig bra. Kom en protest mitt i passet i form av en rejäl bakutspark, men det berodde nog mest på att pållan var rätt trött. Dock så jobbade pållan på bra i resten av arbetspasset. Damen fick jobba på bra med övergångar trav-galopp och hon skötte sig bra :-).

Så dags att stoppa in damen i trailern och åka hem. Funkade bra utan problem. Väl hemma så blev det samma procedur som igår. Parkera bil och trailer nedanför min backe. Ut med hästen, ranta upp på kullen och in med pållan i stallet. Ner för backen igen, parkera och lossa trailern. Sedan backar genom halva gatan för att ta sats och få fart så jag skulle kunna ta mig upp för min backe.

Fullt ös med andra ord i isen och vad händer... grannens hund ska försöka stoppa bilen, slänger sig undan i sista sekunder för att sedan springa precis brevid en bil som kränger och slänger i isiga spår... den där hunden utamanar ödet... usch!

När bilen var parkerad så var det ut med Lillan, full fart ut istallet för att ta hand om pållan. Hon hade i alla fall torkat hyfsat. Av med all utrustning och på med Horsewaretäcket. Hö och kraftforder serverades till pållarna och jag plockade undan alla prylar innan stallet blev släckt för natten. Äntligen klar och så in i huset för att kolla på CSI Miami - missade början med 5 minuter... men hann bättre i tid än vad jag brukar göra ;-).

Har nu kollat på CSI och det som är kvar är att ta sig till sängen och sova. Så detta var allt för idag!

/Lizzie

12/1 Onsdag - Mera snö

Vad vaknade man till idag då?? Självklart ännu mera snö *suck*. Nu börjar till med jag bli trött, trots att jag gillar snö och vinter... men ett lager nysnö på blankis -hur kul är det??? Förenat med livsfara!!

Behövde i alla fall inte halka iväg till busshållplatsen eftersom jag behövde bilen till jobbet - gick bra att köra i alla fall och höll mig på vägen ;-).

Tog bilen för jag hade bråttom hem efter jobbet. M1 skulle komma kl 18 för att fixa med Oktawias motion. Jag brukar sluta kl 16 och med bil är jag hemma fortare än med buss - men vad händer. Jo mötet som jag är med på under eftermiddagen drar ut på tiden och slutar kl 16.45!! Inte mycket att göra, bara ta sig hem och anpassa sig. Blev lite stressigt att få i sig något ätbart. Inte tal om att laga mat, utan det blev macka med makrill i tomat. Sedan snabbt i stallkläderna och ut till stallet.

Jag började först med att fixa ihop bil och trailer så det ekipaget var reseklart. Jag hann sedan fixa kraftfodret till pållan och mocka Biancas box tills det att M1 och P kom. Hästarna blev snabbt inplockade i stallet och Oktawia blev iordninggjord för ett dressyrpass i ridhuset. Sedan började äventyret att ta oss från gården. Jag ställde bil och trailer i början på gatan efter min kulle. Oktawia klev snällt in i trailern - allt ackomanjerat till en vrålskällande Rambo. Helt otroligt vad den hästen kan stå ut med egentligen...

Vi kom iväg utan större problem, lite halkigt, men det gick bra och vi kom fram till ÖFK utan några problem.

Idag så såg jag inte så mycket utav M1's ridpass. Under framridningen gick jag iväg till cafeterian för att shoppa te och nåt ätbart. Träffade lite kamrater där som jag pratade med en stund. Hann sedan kolla en stund på M1 och Oktawia, sedan var det en pappa och dotter som behövde lasthjälp med sin ponny. Så jag och P ställde självklart upp. Den lilla ponnyn ville verkligen INTE kliva in i sin trailer och envis till max var den. Den var som fastfrusen i backen ;-). Men skam den som ger sig. Lugnt och metodiskt gick vi tillväga. Vi höll ponnyn på plats och dottern flyttade fram ett ben i taget på ponnyn. Så trots att den inte ville så befann den sig helt plötsligt på baklämmen... och hux flux så klev den in i trailern.

Tacksam pappa och dotter kunde sedan åka hemåt med sin ponny. Så när jag kom in i ridhuset igen så var M1 klar med ridpasset, men hon tyckte det hade gott bra och att Oktawia skött sig alldeles förträffligt.

Pållan klev i alla fall in i sin trailer när vi skulle hemåt och vi kunde sakta halka mot Stallkartorp. Väl hemma så parkerade jag nedanför kullen, lastade ur - även nu ackompanjerad av en vilt skällande Rambo. Något Oktawia helt otroligt nog accpeterade. In med hästen i stallet och så ner till bilen igen. Av med trailern och parkerar den vid brygghuset. Backar halva gatan för att ta sats så jag kommer upp för in backen. Missar Rambo med en hårsmån när han slänger sig ut över grannens staket - snacka om att den hunden har dödslängtan :-O.

Parkerar bilen och i med motorvärmare. Släpper ut Lilla och hon får följa med in i stallet. Oktawia får stå på stallgången med fleecetäcke på under tiden som jag mockar hennes box. Oktawia passade på att stå och sova då jag mockade ;-). När mockningen var avklarad så var kl 21 och jag gav pållarna deras kvällshö och så fixad jag klart resten i stallet innan jag serverade kraftfodret till pållarna och stallet var klart för kvällen.

Försökte kvällsrasta Lillan innan det var dags att gå in för kvällen, men hon ville bara in så det fick bli så.

Resten av kvällen blev det lite småplock i köket och slötittning på nyheterna på TV. Men nu är det dags att ta sig en närmare till på kudden ialla fall.

Godnatt!

/Lizzie

11/1 Tidsdag - ridhuset

Mina nyinköpta broddar kom väl till pass idag. Kunda utan problem ta mig till busshållplatsen trots blankis. Kändes mycket bra. Hopp om livet alltså ;-)

Det var fullt ös på jobbet, som vanligt, men till sist blev det dags att fara hemåt. På med broddisarna och inga problem att ut och knalla på de isiga trottoarerna ;-).

Var hemma vid 17 och fick i mig lite ätbart och kollad mail osv. Hemma var det fortfarande isbana överallt, men det var i alla fall vindstilla. Hopp om att ta sig till ridhuset med andra ord. Tycker dock att det är lite otäckt med isen och kolla med T om han kunde följa med. Kände att jag inte var riktigt beredd att åka själv - ifall jag skulle vara tvungen att lasta ur pållan pga isen.

T skulle komma vid 19-snåret och mitt mål var att då i alla fall ha fått in hästarna i stallet. Så jag satte fart, men innan jag kunde ge mig ut i stallet så var det lite pyssel inne. Kajsa och hennes bebisar fick mat och vatten. Dessutom är bebisarna väldigt duktiga på att gå i sandlådan - alltså behövde den åtgärdas. Fixade även övriga sandlådor i huset - innan Lillan skulle fixa till det *urk*. Sedan ut och mockade i raketfart. Skulle precis ta in pållarna när T kom på utsatt tid, men pållarna ville inte komma in... Lockade så mycket det gick med kraftfoder, skramlade ordentligt - men inga pållar. Till sist så gav jag upp och gick ut coh letade efter dem. Bianca kom och mötte mig, så in med henne. Oktawia däremot... hon stod kvar längst bort i hagen och glodde dumt... Bara för matte att klampa ut i snön och hämta damen... vilket inte var helt enkelt - att klampa ut i snön alltsål

När hästarna var inne började nästa projekt... att sanda gårdsplanen och vägen ner till vändplan så jag inte skulle åka rakt ut på åkern med bil och trailer... Det tog en stund att sanda, men till sist så var det klart så vi hakade på trailern och T körde ner bil och trailer till vändplanen. Kändes säkrare att köra ner den tom och lasta där nere.

Vi det här laget så hade ju mitt schema sprukigt för länge sedan. Kl 20.30 var jag äntligen i ridhuset och satt i sadeln. Det gick bra att köra hemifrån, även om det var på håret att bilen klarade vår isbelagda gata...

Eftersom jag kom iväg så sent till ridhuset så var det inga ridlektion från Ridskolan, endast 2 st privatekipage red runt. Vi hade alltså gott om utrymme. Efter 20 min blev jag dessutom själv då de övriga ekipagen var klara med sina ridpass.

Oktawia var inte på sitt allra bästa humör idag. Utan matte fick använda all sin fantasi för att komma åt damens bogar - som var i varje hörn framtill... Tålamod är ordet och det är tur att matte är envisare än sin häst ;-). Oktawia stretade emot så mycket hon orkade och var totalt oböjlig åt någe håll... Helst ville hon göra tvärtom än matte, så det blev lite intressant när jag på en 20 metersvolt helt plötsligt "ställde" damen utåt. Alltså - att vrida skallen åt ett håll och springa runt åt det motsatta hållet. Att göra så av egen fri vilja - det är en sak, men när piloten styrde upp saken  - då minsann blev det  hur jobbigt som helst. Utåtställningen var i alla fall tricket som funkade och damen slappnade av i kroppen och bogarna placerade sig där de skulle vara. Med en mjuk och nöjd pålla så kunde vi börja med galoppjobbet och det funkade kalas idag :-D. För min del så var vänster galopp allra bäst, då det handlar om att min kropp faktiskt är i bättre kontroll då. Kan slappna av ordentligt och jag kände att för en gångs skull satt jag som klistrad i sadeln. Höger galopp funkade också bra, men jag har lite svårare att få kontroll på kroppen och det blir lite mera skumpigt. Resttillståndet efter mitt gamla diskbråck spökar, inte så mycket att göra. Bara rida på och träna vidare. Idag gick det ialla fall bra mycket bättre än vad det gjort tidigare - ett framsteg alltså :-).

T mumlade något om att jag hade samma färg i ansiktet som en tomat och det stämde nog... ;-) Efter cirka en timmes ridning inkl fram- och avskrittning så var både jag och pållan nöjda med vår arbetsinsats :-)
Det var i alla fall jättesnällt av T att följa med mig till ridhuset. Skulle nåt hända och jag trillar av när jag rider sist på kvällen. Då hittar ju ingen mig förrän på morgon därpå... inte så bra kanske...

Vid 21.30 var vi klara och pållan klev snällt in i trailern och vi kunde fara hemåt. När vi kom hem så gjorde vi inget försök att dra upp trailern upp på kullen, alldeles för isigt. Lastade av Oktawia nere vid vändplanen och så fick trailern stå kvar där. Bilen hade T fullt sjå att få upp utan släpp...

T och Lexi åkte hemåt till lägenheten och jag fixade klart med hästarna i stallet. Vid 22.30 kunde jag äntligen dimpa ner i soffan och försöka gå ner i varv... Hann precis se vädret... mera snö!! Börjar faktiskt bli lite trött på detta snöande *suck*. Dessutom - snö på blankis - jippi!! I morgon måste jag ha bilen till jobbet - kommer bli spännande.

Nåja, T hade lämnat en överraskning i mitt kylskåp - en SEMLA!!! Precis vad jag behövde efter denna kväll :-)

Det var allt för idag!

/Lizzie

10/1 Måndag - Jobbet igen...

Jaha - då var det slut på ledigheten åter tidiga morgnar för att ta sig till jobbet. Har dock sovit dåligt under natten pga att blåst storm. Kändes ett tag som om huset skulle flytta på sig...

Med tanke på den blankis som på hela min gård så borde huset ha flyttat på sig... när jag skulle ta mig till stallet så var det med en snygg glidning jag halkade iväg ner till stallet. Ut med pållarna och maten, men sedan... att ta sig upp till huset var inte det lättaste på glansisen. Det är inte mycket lutning ner till stallet, men fullt tillräcklig - om man säger så. Lite lätt andfådd och stressad kom jag upp till huset utan hela ben - jisses vad långt 20 meter kan vara ibland... bytte kläder och så iväg till bussen. Eller iväg och iväg... 900 m blankis är inte den lättaste sträckan att ta sig fram på utan isbekämpningsmedel... När jag var halvvägs nerför min kulle började jag fundera på ifall jag skulle ta bilen istället, men jag kom inte upp till huset... bara att halka sig vidare nerför kullen och resten av sträckan till busshållplatsen skedde med mycket små och kontrollerade steg.

Livet är ett äventyr! Att jag kom fram till busshållplatsen är för mig en gåta. IS ÖVERALLT!!!! Som tur var så var bussen försenad, hade inte hunnit med den annars...

Inne i stan var det likadant - alltså is överallt. Det var en lättad Lizzie som kom fram till sin arbetsplats utan brutna armar och ben *pust*.

Full fart på jobbet var det i alla fall. På em skulle jag iväg till personalavdelningen på en liten utbildning inför kommande sommarrekryteringar. Hade tiggt skjuts av T för att ta en sväng förbi ett Apotek innan kursen började. För jag insåg att min plan att gå till personalavdelningen inte höll. Att hyra en cykel var inte att tänka på.

Så ett snabbt besök till Apoteket vid Haga och där fann jag vad jag var i desperat behov av. Broddar!!! Dessutom var det sista paret! Kollade inte på prislappet -  visade sig att de kostade 200 kr men det får mitt skelett vara värt... Och så full fart till utbildningen.

Utbildningen slutade kl 15 så jag hann med en lite tidigare buss hem. Satte på mig broddarna direkt - funderade en kort stund om jag nu är medelålders på riktigt... men bestämde mig för att hellre hela ben än att se snygg ut och inte skramla när man går ;-). Broddarna verkade funka OK. Eldprovet kom när jag klev av länsbussen... 900 m hem på ren blankis och så blåste det full storm...

Om man säger så här - utan broddar har jag inte tagit mig hem hel och ren - utan istället blåst av vägen och säkert brutit ett ben eller två.

Broddarna funkade alldeles utmärkt och de är nu "my best buddies" - och värda varenda krona.Efter att ha matat pållarna så blev det lite mat för min del. Pausade en stund framför datorn innan jag gav mig ut i halkan igen - dock utrustad med broddarna. Inga problem då inte. Ut i garaget och letade rätt på sanden och så började jag projekt sandning. Planen var att M1 skulle stå för pållans motion idag alltså en tur till ridhuset. För att komma någonstans med trailern så var det sandning som gällde. Sandade stallplan och gårdsplanen. Sprang femtielva vändor in i garaget för att hämta sand i min lilla hink (tungt...) och så började jag sande vägen upp och vägen ner för min kulle. Det var när jag kom ner till vår vändplan (där jag körde fast) som jag insåg att jag ALDRIG skulle komma någonstans med trailern i blankisen. Hade inte sand nog att sanda så det skulle vara säkert. Det blåste fullkomlig storm ute och jag blåste nästan omkull trots sand och broddar. Så jag ringde M1 och sa att jag helt enkelt inte vågade åka iväg med häst och trailer. Is och blåst är ingen bra kombination. Det får bli ett pass på onsdag istället.

Jag tog itu med mockningen och fixade klart allt i stallet. Och istället för att åka iväg till ridhuset blev det en hemma kväll. Funderade lite på vad jag skulle hitta på och göra, till sist så bestämde jag mig för att ta itu med stryktvätten som jag inte hann med igår. Ett gäng påslakan och några linnedukar. Så skönt att få det gjort och äntligen helt rent från stryktvätt för den här omgången :-). Hann till och med att surfa en stund innan det var dags att gå ut och plocka in pållarna för kvällen.

Det var inga problem att få in pållarna idag inte. När jag öppnade stalldörren hade de väldigt bråttom in och det är ju blåste de tycker är jobbigt. Kallt är det ju inte i alla fall.

Resten av kvällen blir det CSI och sedan blir det sängen

Det var allt för idag och i brist på Nallebild får ni stå ut med en bild på Lillan ;-)/Lizzie

9/1 Söndag - massor att göra...

Hade ställt upp klockan på 7 för att komma upp tidigare - har ställt om dygnsrytmen lite under min ledighet. I morgon är det ju jobb igen och alltså dags för tidigare morgnar. Istället för att komma upp tidigare så försov jag mig!! Inte riktigt meningen och det blir nog lagom lattjo att komma isäng i vettig tid ikväll.

Tog det i alla fall lugnt en stund och käkade frukost och kollade på morgon-TV. Dock så satte jag snart fart. Hade bestämt mig för att köra en storstädning av tvättstugan. Det hinns liksom aldrig med ordentligt gjort när jag städar hela huset. När jag väl kommer fram till tvättstugan så tar tiden/kraften/orken slut.

Plockade ner allt jag har i en vägghylla och tvättade rent den från allt damm och prylarna blev också rengjorda. Även väggarna blev rentvättade - behövdes - hittade mer blodfläckar efter hundslagsmålet... 2 meter upp på väggarna!!!

Skåpluckor gjordes rent och diskbänken skurades ordentligt. Även dem dammiga gardinen åkte ner och jag torkade rent fönstret. Till sist blev en ren gardin uppsatt.

2 timmars slit - men rent och fint :-)Efter denna kraftinsats så blev det lite lunch och kaffe. Passade på att pausa en stund framför datorn.

Jag fortsatte sedan med mina fotografier, sorterade in resterande foton i fotoalbumet. Skönt när det var gjort! Nu ska jag skicka ivägen ett ny omgång för framkallning ;-). Några av bilderna sparade jag och de nymålade fotoramarna kom till användning. Frampå em så hade jag 5 st små tavlor klara för uppsättning :-)Var lagom klar med pysslet med fotografierna när T dök upp. Lexi var med och hon var nöjd över att få kuta runt på gården. Hon fick vara ute ett tag eftersom jag ändå var på väg ut när T kom. Efter pysslet med fotografierna så behövde jag gå ut och röra på mig. Alltså var det dags att gå ut till stallet och mocka lite hästbajs så man fick igång kroppen igen. T passade på att roa sig med det han tycker är kul. Elda skräp i eldningstunnan ;-).

Ute var det för övrigt så var det totalt snorhalt på stallplan. T berättade att vår gata var full med 20 cm snömodd och att det inte fanns en chans att ge sig ut med trailern. Jag kollade med grannen ifall det fanns en möjlighet att få snömodden röjd tills M1 skulle komma kl 18.30 - och det skulle grannen hinna fixa. Kalas!

Så när mockningen och hästmaten var fixad och jag halkat färdigt ute på stallplanen så gick jag in och fixade lite käk åt oss. Efter mat och kaffe så kom jag i alla fall på vart 3 av mina små tavlor passade och vips så hängde de på plats :-)Jag hade en stund över innan M1 och P var på intågande och jag passade på att fixa undan lite av strycktvätten. Hann inte med alltihopa, men hann stryka klart mina kläder i alla fall. Inte lika bråttom med den övriga stryktvätten så den fick vänta ett tag till.

Vid 18.30 var det dags att gå ut och få in pållarna. Det var inte så svårt, bara att öppna stalldörren till hagen och skramla med lite kraftfoder ;-). Så pållarna hade lagom kommit in i stallet när M1 och P dök upp, och är Oktawia käkat upp sitt kraftfoder så blev hon iordninggjord för ett dressyrpass i ridhuset.

Grannen hade hunnit ploga undan det mesta av snömodden, men det var sörjigt ändå att köra. Himla tur att T ställde upp som chaufför med sin Honda. Min gamla volva hade nog inte kommit iväg med trailer och häst...

Oktawia är ju en mycket bestämd dam när det gäller det där med arbete... framridningen måste ske i hennes egen takt annars så tjurar hon ihop totalt. Hon har oftast starka åsikter om det där med att galoppera - i början av arbetspasset.

Så också idag!
När väl damen klivit över protesttröskeln så är det inga problem attt arbeta ;-)Oktawia kämpade på bra idag. Övergångar, övergångar, övergångar - men det stärker damen och idag så innebar passet att träna på lite ökningar, både i galopp och trav. Och för att var Oktawia så funkade det riktigt bra. Damen har ju en ovilja för ökningar... det är typ jobbigt...

Full fart!Trött och svettig pålla fick sedan åka hemåt efter avslutat ridpass. Grannen höll på och plogade snömodd igen, och ju mer vi kör detsto mer modd blir det. Det var i alla fall med nöd och näppe som vi kom upp med Hondan och trailern... bilen krängde än hit och än dit :-O - Oktawia trampade runt i trailern och tyckte det var lite jobbigt. Så hon tyckte nog det var lite skönt när väl fick komma ut och såg att hon var hemma, trots den lite bumbiga färden.

Fixade klart pållan och allt i stallet med raketfart. Hann nästan in till "Morden i midsomer", missade 10 min i början... som vanligt. Tänk att det ska vara så svårt att hinna in till kl 21 ;-). T fixade trailern åt mig och sedan åkte han och Lexi hem till lägenheten.

Nu är Morden i midsomer avklarat och jag ska försöka förpassa mig till sängen. I morgon ska jag chocka kroppen och kliva upp ett antal timmar tidigare än vad jag gjort de senaste 10 dagarna.

Det var allt för idag!


/Lizzie

8/1 Lördag - småpyssel....

Efter utslätt av pållarna så tog jag det lugnt ett tag på morgonen, kollade på morgon-TV och käkade frukost. Lite lagom början av dagen tyckte jag :-).

Dock kan jag ju inte vara parkerad i soffan och glo på TV hela dagen, det är jag alldeles för rastlös för. Bestämde mig för att göra klar ett par småtavlor jag pysslat tidigare. Kvar var att måla ramarna och hänga upp tavlorna.

Allstå började jag med att ställa till på det nystädade köksbordet. Målade ramarna med antikvit almogefärg - torkar snabbt i alla fall :-)När jag var klar med omgång 2 av målningen så kom T och Lexi. Jag skulle precis fixa lite lunch så T  fick lite soppa han också.

T hade köpte med gångjärn till min dörr till städskrubben, de gamla gick sönder härom dagen. De nya hade han köpt på Biltema. Han hade också fått i uppdrag att köpa med snökedjor till min bil - men tänk - snökedjorna var slut på Biltema.

Eftersom jag var tvungen att åka till ett Apotek och lösa ut mer medicin för min neuralgi, så kom jag med förslaget att åka ut till Marieberg, Hjula ligger ju där. Sagt och gjort! Vi for iväg till Marieberg och in på Hjula. Vi åkte i T's bil eftersom det var snöoväder - IGEN!!! Hjula har sknökedjor i sortimentet, men tänk - snökedjorna var slut här också!!! Inte bara jag som har problem med att ta mig fram alltså ;-)

Istället blev det Apoteket. När jag var klar där så passade jag på att spana runt i skoaffärerna - behöver ett par nya vinterkängor, men de som jag hittade var INTE med på rean... avvaktar alltså ett tag till. Jag fortsatte sedan till Panduro där det också var rea, men det enda jag var på jakt efter var svart hobbylack - det fanns en burk kvar - tur!

Under tiden som jag hade roat mig  så hade T varit till Siba där han shoppat ett TV-spel. Han hade tur på rean i alla fall ;-)

När vi kom hem till mig igen hade mina ramar torkat och jag kunde snabbt fixa iordning tavlorna och hänga dem på plats :-)Passade bra på den smala väggsnutten i hallen ;-)

Lexi fick vara ute och springa runt och busa en stund innan hon fick hoppa in i bilen och T styrde kosan till lägenheten. Jag gav mig ut i halkan för att fixa stallet. Hade ju inte gjort det innan turen till Marieberg. Det regnade ute så det var inte så himla skönt ute direkt. Mockade och fixade hästmaten så allt var klart tills det skulle vara dags för pållarna att komma in. Under tiden jag pulade i stallet satt Lillan i stallgången och såg ynklig ut. Hon gillar inte det otäcka vädret...

När jag var klar så var det en Lillan så sprang in med full fart. När hon blivit befriad från sitt täcke försvann hon som en oljad blixt in i vardagsrummet... jag hittade henne i soffan, där hon krupit in under min filt... sicken hund ;-)

Jag fortsatte mitt pyssel med att fixa iordning ramar. Tänkte hänga upp några av mina foton på väggarna... så ett gäng fururamar blev alltså idag målade med svart hobbylack :-)För att ha några bilder att sätt i ramarna så satte jag sedan igång med fortsättningen av sortering av foton och stoppa in dem i fotoalbum. Höll på ett par timmar och kom halvvägs genom min hög med foton. Det är jobbigt att stoppa in foton - i alla fall när man har flera hundra foton att montera in album.

Orkade inte göra klart hela albumet, utan får fortsätta i morgon. Klockan hade dragit iväg och jag behövde vila från pysslet. Vid kl 21 började gamla avsnitt av "Mördarens spår" på 9:an - dög att titta på.

Strax efter kl 22 fick Lillan finna sig i att bli utsläpad i blötan igen. Dags att plocka in pållarna och servera dem kvällsmaten. Pållarna ville gärna ha mat. Oktawia fick ett torrt täcke på sig och utetäcket hängdes på tork. Bianca var blöt, men bara på ytan... när jag drog isär hennes päls så var hon torr.

Till Lillans stora lycka var vi snabbt klara i stallet och hon fick gå in igen - det spöregnade ute.... Kommer säkert ha översvängning utanför stalldörren i morgon...

Resten av kvällen tillbringades i soffan, slökollade på TV, samtidigt som jag surfade lite. Lillan sov i ena delen av soffan och brevid med så hade jag Nalle som sällskap... En trött Nalle...Nalle har väldigt gosia tassar... Nalle ska ligga brevid min huvudkudde när jag ska sova och så drar han med tassen över min kind. Han vill då bli klappad... oftast så somnar jag bara ;-) men Nalles tassar är mjuuuuka... ;-)Det var allt för idag!

/Lizzie

7/1 Fredag - julen ut...

Sista semesterdagen och jag tillbringade en stund på morgon med att ha lite soffhäng efter det att pållarna blivit utsläppta och fått sin frukost. Funderade länge och väl på om jag skulle orka ta itu med att plocka undan julen. Bestämde mig till sist att det nog fick vara dags att plocka undan allt julpynt och satte fart. Det tog en stund och plocka ner alla tomtar och julstjärnor. Passade också damma ordentligt och byta lite dukar. Julgardinerna i köket åkte ner och så var det bara att sätta igång med städningen när man ändå var i farten.

När allt julpynt var undan plockat så satte jag alltså gång med att damma, dammsuga och moppa hela huset. Det är helt otroligt hur jag ensam, en hund och några katter kan stöka till så i huset och framförallt, vart kommer allt damm ifrån. Vem som är skyldig till all katthår som hamnar högt och lågt - det vet jag - men dammet *suck*.

Hur som helst, slet som en slav hela dagen och till sist så var huset i representabelt skick, inklusive byte av gardiner i köket. Köket var verkligen i behov av storrengöring - nackdelen med vita köksluckor - syns väl när de behöver göras rent ;-)

Var klar med all städning till kl 16. Fick i mig lite mat och hann precis käka klart när T kom. Han agerar chaufför för kvällen. Det har varit plusgrader under dagen så det är rejält moddigt och jag hade ingen lust att köra fast med häst och trailer ikväll. Det är svårt att dra släpet med min bakhjulsdrivna volvo i 1 dm snömodd. Då funkar det bättre med T's Honda.

Som tack för hjälpen fick jag fixa iordning T's gardiner till hans sovrum. De behövde läggas upp. Lättfixat i alla fall :-).

När jag fixat klart T's gardiner så var det full fart ut i stallet. Mockningen gick inte så himla fort direkt pga att jag hade ont i ryggen. När jag dammsugit och moppat govlen i hela huset - då får jag grym ryggvärk... men sakta men säkert blev mockningen fixad. T var i alla fall snäll och klättrade upp på höloftet och slängde ner hö åt mig. Fixade klart med hästmaten och så plockade jag in pållarna. M1 och P kom strax efter 18.30 och pållan blev sedan iordninggjord för ett pass med lite hoppning i ridhuset. Även M2 med sin pålle skulle vara med.

Vi lyckades sammanstråla i ridhuset ungefär samtidigt med M2. När tjejerna red fram så släpade jag, T och P fram hindermaterial till ett krysshinder, ett rättuppstående studshinder, därefter en oxer som kom ett galoppsprång efter studshindret.

Tjejerna började med att trava över bommar, sedan travhoppa krysshindret. När detta funkade så byggde P upp studshindret, ett rättuppstående på cirka 50 cm, när det funkade bra så byggde P upp tredje hindret och sista hindret. Oktawia hoppade kanonbra idag. Var rapp i benen för en gångs skull och det syntes att hon tyckte det var hur kul som helst.
När hoppomgången var avklarat så plockade vi undan allt hindermaterial under tiden som ryttarna skrittade av sina pållar. Därefter in med pållan i trailern och så full fart hemåt. T släppte av mig och hästen, parkerade trailern åt mig innan han och Lexi for in till lägenheten. Jag fixade klart i stallet, serverade pållarna kvällsmaten och sedan blev det soffhäng för resten av kvällen och lite TV-tittande.

Tydligen ska det komma ännu mera snö i morgon...

Det var allt för idag!

/Lizzie


6/1 Torsdag - Snöhelvetet...

Vaknade upp till ett vitt snö mischmasch.... det blåste ute - men huset är så inpackat i snö så det hördes inte. I vanliga fall så viner det runt knuten, men nu är det snö överallt och dämpar ljudet utifrån. Också en typ av isolering ;-)

Det hade kommit mycket snö under natten och jag fick skotta fram stalldörren för att komma in till pållarna och så fick jag putta upp stalldörren på baksidan för att få upp den. Pållarna har lite att pulsa runt i. Hoppas bara att de respekterar höjden nu bara - eller bristen på höjd av översta tråden...

För övrigt så snöade det hela fm och jag började allvarligt fundera på om jag skulle kunna ta mig in till stan senare under dagen och vara med på ett 60-års uppvaktande... det finns ju en gräns för hur mycket snö min gamla 945:a klarar. Grannen som sköter plogningen, väntade väl på att det skulle sluta snöa...

Vid 12 gick jag i alla fall ut till stallet och fixade mockningen. Fick skotta fram en gång till dygnhögen - är rätt trött på snön nu... *morr*.

Det har i alla fall snöat 20 cm sedan igår kväll...Och vad är det som är så översnöat... jo, min vagn till vattendunkarna... ska nog införskaffa mig en pulka istället!Efter mockningen så bestämde jag mig för att försöka ta mig till stan. Varit i kontakt med grannen så jag visste att de var hemma ifall jag skulle köra fast. Jag skottade fram bilen och skottade bort snö så jag skulle kunna parkera vid hemkomsten - utan att sladda in i ett äppleträd... Det tog mig 40 min att skotta fram och runt bilen - fan vad snö!!!

Sedan full fart in och bytte kläder och försökte piffa till mig. Behövde i alla fall inte lägga på något rouge, om man säger så... ;-)

Och så var det avfärd hemifrån - inga problem att kolla loss på gårdsplanen. Tog mig nerför kullen, men sedan så är det en 90 graders sväng till vänster och där tappade jag fart - och så var det kört. När det var dags att ta nästa sväng, 90 grader till höger, då satt jag fast!!!

Kontakt med grannen, och efter en stund så började projektet med att dra loss min bil - visade sig inte vara det lättaste.

Först fram med en bogserlina och efter ett tag så började min bil rulla... men att försöka få en tung 945:a genom en 90 graders kurva och 30 cm djup snö... bilen bestämde sig för att gena lite och naturligtvis hamnade jag i det enda diket som finns utmed vår gata!

Bogserlinan gick av och grannen bestämde sig för att dra loss bilen bakåt och satte dit ett starkt spännband istället. Spännbandet gick också av...Snygg parkering, eller hur ;-)

Grannen hämtade en rejäl kedja - och efter några rejäla ryck så fick han upp bilen ur diket. Kedjan blev fastsatt fram och så blev jag bogserad upp till allmän väg. Där var det plogat och då där gick det bra att köra.

Efter mycket om och men så kom jag alltså iväg till kalaset. Men vad gör man inte för att komma iväg på en uppvaktning ;-)

Det var i alla fall god uppslutning på kalaset trots vädret!En fint presentbord fanns det också :-)När kaffe och tårtkalaset var avklarat så sladdade jag vidare till T. Vi möttes vid Maxi eftersom det inte var plogat i hans område och det var onödigt att jag skulle köra fast en gång till. Jag behövde shoppa på Maxi så det blev ett snabbt besök där innan vi åkte vidare till T's lägenhet - i hans bil. Käkade mat hos T och lite fika - första semlan! Därefter så hjälpte jag T att mäta längden på de gardiner han ska ha i sovrummet, och lite annat småplock som han behövde hjälp med. Så småningom blev det dags för mig att sladda hemåt. Inne i stan så var det inte alls plogat, men bara jag lämnade stadsgränser så blev det skillnad. Grävevägen och allmäna grusvägen var nyplogat.

Min granne hade även hunnit ploga vår gata och upp vid mitt hus. Stallplan och gårdsplanen var ordentligt plogade :-D

Skönt att vara hemma utan några mer oplanerade stopp. Bytte kläder och så ut till stallet för att fixa med hästmaten. När det var fixat så skottade jag unden den plogvall som blivit utanför min stalldörr - snabbt avklarat - och sedan så skottade jag rent utan för min trappa. Det är ju inte direkt kallt ute, cirka -1 grad så det var rätt skönt att vara ute.

Har sedan kollat på CSI Maimi och nu det dags att gå ut och plocka in pållarna och servera dem kvällsmaten. Ska sedan kolla om det är nåt bra på TV att kolla på. Mer än så kommer inte hända ikväll.

Det var allt för idag!

/Lizzie


5/1 Onsdag - Snö, snö, snö och åter snö...

Vaknade upp till ymning snöfall, så ut med pållarna och så förpassade jag mig själv till soffan. Rätt behaglig början på dagen, datorn i knät och morgontv på och så lite frukost. Soffhäng är en bra början på dagen :-).

Men till sist så var det dags att fixa iordning mig och ta mig ut till stallet. Det snöade fortfarande och det hade kommit cirka 2 dm mitt på dan. Kollade med grannen, ingen plogning på dan pga annat arbete.

Alltså fick jag kolla med T om Hondan kunde ut och rulla. Jodå, det gick bra. Dagar som denna - då krävs det 4-hjulsdrift...

Min bil och trailer var tämligen insnöade...När jag sedan skulle kolla till pållarna i hagen så såg jag genast något misstänkt... det var i alla fall inga hovspår på fel sida staketet...
Klättrar in i hage och vad upptäcker jag... de små hästkräcken har lyckats gnaga i sig en hörnstolpe  och tråden låg på backen *suck*Hästarna har gamla träd och sly att gnaga på - rejält med hö serveras också. Ändå så ska de gnaga på stolparna och just på hörnstolparna... Lite jobbigt - det är ju inte läge för att slå i någon ny stolpe nu direkt.

Svor en ramsa. Serverade kräken sitt lunchhö och så fixade jag mockninge först. Under tiden som jag höll på och mockade passade Elwood på att smita ut ur sadelkammaren och ta en närmare titt på snön... som var mycket spännande ;-)Tills snön blev alldeles för kall för tassarna - då förpassade sig Elwood snabbt till sadelkammaren för att värma upp sig.

När jag var klar med mockningen så pulsade jag ut i hagen med 2 st plaststolpar och fixade upp staketet så gott det gick. Kollade också strömmen i tråden - och den var god. Tog i tråden och höll inte i om man säger så. Fick en rätt så rejäl stöt. Med tanke på snön så blev jag förvånad över att det var så pass mycket ström i tråden. Bra - då håller sig pållarna på rätt ställe om staketet.

T kom ungefär lagom när jag var klar med hagen och vi skottade fram trailern och tog loss den från min gamla volvo. Istället fick det bli T's Honda CR-V som fick agera dragbil idag. Eftersom det inte var plog och vi skulle iväg med Oktawia till ridhuset så var det inte mycket att välja på. Om jag bott på en mark som varit platt så hade det nog funka, men nu bor jag ju på en kulle... och med Volvon hade jag inte kommit någonstans.

Men fint är det med snö, även om det räcker nu ;-)M1 och P kom vid 14-snåret och så småningom kom vi iväg till Ridhuset. Inne i ridhuset var det tomt så M1 kunde utnyttja hela ytan. Pållan skötte sig riktigt bra idag också. M1 tränade på övergångar och så galoppjobb - pållan kämpade på bra. Avslutade ridpasset med att rida igenom LB:0 programmet som är med på dressyrcupen. Såg bra ut :-)

Åkte sedan hem med pållan igen. Till och med Hondan hade problem att komma upp för backen hemma med trailer och häst. med Volvon hade jag dock inte kommit någonstans...

Pållan var fortfarande svettig efter ridpasset så fleecetäcke + ulltäcke fick ligga på och så fick pållarna vara kvar i stallet. Em-maten serverades och jag plockade rätt på alla prylar. När jag var klar så var det kaffe som gällde så man fick upp lite värme.

Var i alla fall hungrig och när jag frågade T om han kunde tänka sig att åka till Vintrosa och käka pizza så nappade han fort som tusan. Kvällsmaten snabbt kirrat alltså ;-) Alltså full fart till Vintrosa och vi käkade på pizzeran där. Det var rätt länge sedan jag käkade pizza och det smakade riktigt bra. Mätt i magen åkte var det bara att halka hemåt igen. T och Lexi fortsatt till lägenheten och jag fixade klart med pållarna. Oktawia var nu torr och fick på sig ett annat täcke. Det snöade fortfarande så pållarna fick stå kvar inne resten av kvällen. Lite mera hö och de var nöjda.

Resten av kvällen tillbringade jag med att sortera upp ett fotoalbum och titta på TV. Var ute sista gången vid 22 då pållarna fick sin kvällsmat. Nu kollar jag lite på en urgammal film "snuten i hollywood" men snart är det dags att ta en närmare titt på kudden.

Roligare än så här blev det inte idag med andra ord :-)

4/1 Tisdag - En slappdag...

Att sitta upp till kl 1 och kolla på TV i går kväll - det märktes i morse... Jag var skittrött helt enkelt! Men så är det när man måste kolla på reprisen av Morden i midsomer ;-). Bara att kravla sig ur sängen och släppa ut pållarna. Hann i alla fall vila en stund på soffan innan det var dags och fixa iordning mig och gå ut och mocka.

Märkte i alla fall - och det trots snöfallet - att det var partiell solförmörkelse idag. Det var väldigt mörkt på fm - kändes konstigt...

Vid 11-snåret var det i dags att ge sig ut i snöfallet. Fixade mockningen och så var det dags att ta in pållarna innan hovis skulle komma... Oktawia var måttligt intresserad av att komma in frivilligt. Försökte locka med höpåse - det var ju trots allts lunchtid... och då blev det ju lite interssant. Pållarna kom smygande, men Oktawia måste ha fattat misstankar, för vid stalldörren tvärvände hon och sprang längt bort i hagen... så när hovis kom var jag ute på hästjakt i hagen *suck*.

Fick tag på hästkräket, in i boxen och i med lite sedalin så hon skulle gå att sko. Det tar 20 min för Sedalin att verka, så hovis och jag gick in och värmde oss i mitt kök. Det behövdes!

När det så var dags för Oktawia att skos och hovis då kollat lite närmare på damens hovar - ja, då visade det sig att Oktawias hovar inte växt något på 10 veckor!!!!! Det fanns helt enkelt inget för hovis att karva bort - och lägga om sulor och skor verkade då vara tämligen onödigt.

In med Oktawia i boxen och så ut med Bianca på stallgången. Den lilla tandlösa pälsbollen -ja tandlös... fröken har tappat 4 mjölktänder fram och ser rätt rolig ut i munnen ;-). Fröken behövde verkas i alla fall och under tiden så försökte Bianca tugga på mattes jacka... gick inte så bra utan tänder mitt fram i munnen ;-).

Blev sedan lite snack med hovis och så bokades det ny tid för Oktawia 3 veckor framåt - så får vi se om det går att sko om damen då. Det snöade värre än värst, men pållarna fick nu gå ut i hagen igen och fick sitt lunchhö.

När jag var klar i stallet så tog jag med mig det trasiga shettistäcket in. Det har legat trasigt ett tag - lite lätt söndertuggat...
Tre minuter senare så var lappen, jag köpte igår, tillklippt och fastklistrad på täcket. Vips - täcket är som nytt och färdigt att användas :-)När lagningen av täcket var klart så förpassade jag mig till soffan och försökte värma upp min sönderfrusna fötter under en filt. Min bästa filt hade Tussan lagt beslag på...Som tur var så hade jag fler filtar tillgängliga så jag slapp frysa. Det fick bli soffan, filten och TV4 Fakta resten av em. Det snöade för fullt ute och jag orkade inte göra nåt vettigt - typ... Det var rätt skönt att softa i soffan och sällskap hade jag. Lillan låg utslag i 3-sitsdelen och jag och Minna samsades om 2-sitsdelen. Tussan hade ju intaget filthögen i hörnet ;-)Efter ett par timmar var det slut på slappandet för då kom T och Lexi. Lexi fick springa lös en stund innan hon absolut skulle komma in. Lillan fick då finna sig i att vara instäng i badrummet.

T och jag fikade, jag var lite hungrig så det fick bli smörgåsar till kaffet. Under tiden som jag bryggde kaffet så passade jag på att ge pållarna sin em-mat. Jag blev väldigt förvånad över att det snöat dryga dm under tiden som jag slöat i soffan - och det snöade fortfarande... hm, undrar hur detta ska sluta....

När vi fikat klart så fick jag i alla fall hjälp men en sak jag som inte fixar själv. Nämligen att dra fram tvättmaskinen, som väger 93 kg, så jag kunde städa under och bakom tvättmaskinen... I morgon ska jag försöka storstäda resten av badrummet... hur som helst - det var en del spännande saker som trillat ner bakom tvättmaskinen, framför allt så var det i stort behov av städning där *harkel*. Fick till och med släpa fram dammsugaren!

Vi 19-snåret så åkte T vidare - först fick han dock gräva fram sin bil! Jag passade på att rasta Lillan och fixa iordning hästarnas mat. Sedan så pysslade jag med lite småplock. Vek ihop ren tvätt, hängde upp en ny omgång tvätt, plockade ur ren disk ur diskmaskinen. Passade på att dammsuga av golven på undervåningen när ändå dammsugaren var framme. Det blev också ett par telefonsamtal. Tog vidare tag i mitt dåliga samvete - att sortera iordning ett helt gäng med fotografier som jag framkallat... fotografierna ligger nu i en snygg hög kronologiskt ordnade. Nu ska de bara in i fotoalbum... fortsätter snöande så har jag i alla fall ingen brist på sysselsättning ;-).

Strax innan 21 var jag ute - ännu mera snö - och tog in pållarna. Nu var det inga problem att få in de små djuren. Bara att hälla upp deras kvällsmat så var det full fart in. Fast det var förstås 2 snöodjur som kom infarandes... efter lite grävande och sopande av snö så hittade jag två hästar under snön ;-). Får nog gräva mig fram till stalldörren i morgon bitti...

Resten av kvällen tillbringades framför TV:n, Kommissarie Lewis kan man ju inte missa.

Det var allt för idag!

/Lizzie

3/1 Måndag - Rea, eller nåt...

Idag fick pållarna käka frukost inne och under tiden som de käkade frukost så fixade jag iordning mig själv. Strax innan 10 kom M1 och P. Oktawia var snabbt färdig för en tur in till ÖFK och ett dressyrpass.

Vi var helt ensamma i ridhuset en måndag förmiddag som denna ;-). Idag så var också Oktawia på riktigt bra humör, syntes redan i framridningen. Då brukar hon vara lite motsträvig, framför allt i galoppen - men idag så var hon riktigt avslappnad. Även övningarna som M1 utförde med pållan funkade kalasbra och damen såg ut som en riktigt dressyrhäst idag :-). M1 var riktigt nöjd med pållans insats idag. Fortfarande mycket kvar att jobba på när det gäller Oktawias inställning till arbete, framåtbjudningen alltså, men idag var hennes inställning riktigt bra. Damen orkade samla upp sig både i traven och i galoppen - så när hon är riktigt stark så kommer nog framåtbjudningen också...

Var hemma igen strax innan 12 och när jag var klar med Oktawia så fick pållarna gå ut i hagen. Det var också dags för lunchhöt - det gillade båda pållarna ;-).

Jg passade på att mocka när jag ändå var ute i stallet, men sedan var jag så himla hungrig så jag var tvungen att gå in och käka efter mockningen. Fixa hästmaten fick vänta till senare.

Som lunch blev det snabb varianten - mackor med skinka. När jag precis käkat klart kom T - han gick också lös på brödet och skinkan.

Sedan åkte vi ut till Marieberg - det var planerat att jag skulle följa med som smakråd till T. Han är i behov att shoppa lite möbler, bl.a TV-möbel, köksbord och ev skrivbord. Eftersom möbelrean börjat så åkte vi iväg till EM-möbler... där var det mest soffor som fanns med på rean. T hittade ingenting som han ville ha. Jag hittade däremot en liten porslinghsät som fick följa med mig hem. Vi fortsatte till Ikea där stor rea utlovades.... jag tyckte då inte det var mycket till rea... samma TV-bänk som haft nedsatt pris hela 2010 - fast nu var det rea...dock samma pris nu som tidigare. T hittade inget som han direkt föll för. Jag shoppade med mig 2 nya stolsdynor hem till köket. Snart dags att städa ut julen och då behövs ju lite nya prylar till hemmet ;-). Jag kollade på tyg också, och hittade ett till kökssoffan - tyvärr fanns det bara 1 meter kvar och jag behöver ju 2,5 meter...

Vi fortsatte till Cafe Garden där vi käkade lite mat innan vi gick på Almsteds blommor. Där finns ett köksbord inkl stolar som T är intresserad  av. Det fanns fortfarande kvar, men han ska fundera ett tag till då det är rätt dyrt och det INTE var med på någon möbelrea. Dock höll jag med om att det var snyggt.

Jag gick in på Calletex, men hittade inget tyg till köket. Kom i alla fall ihåg att shoppa självhäftande bävernylon - nu kan jag laga ett shettistäcke som min förra häst bet sönder för några år sedan. Kanske dags att laga det ;-)

Vi åkte sedan vidare till Miomöbler, men inte heller här hittade T någonting. Över lag så tyckte jag att det där med möbelrea var överreklamerat... Julprylar fanns till halva priset - men inte mycket annat...

Våra turen runt till de olika möbelaffärerna hade tagit hela em och det var dags att åka hem till mig. T hade lämnat Lexi hemma hos mig och vovvarna behöver komma ut. Pållarna behövde också em-fodras - alltså bara att åka hemåt ;-).

Jag var i alla fall nöjd med mina köp under vår runda - dock inget på rea ;-)Innan T och Lexi åkte hemåt så fick jag hjälp med att flytta ner infravärmaren i stallet. Förhoppningsvis så värmen den min hovis i morgon när hon kommer för att sko om pållan. Och så får jag hoppas att det inte är så vansinnigt kallt. När hon var här vid den här tiden förra året så var det typ -25 grader. Inte skönt att sko i ett kallstall då inte...

Jag fixade klart allt hästmat när jag ändå var ute i stallet och T åkte hemåt.

Resten av kvällen tillbringas med att slappa framför datorn eller TV:n. Just nu är det CSI som gäller :-). Därefter är det dags att plocka in pållarna. Sedan får det blir soffan och TV:n igen :-)

Roligare än så här blir det inte idag.

/Lizzie


2/1 Söndag - pyssel hemma...

Efter att ha varit ute och släppt pållarna så förpassade jag mig till soffan, drog en filt över och slösurfade lite under tiden som jag kollade på morgon-TV. Så här skulle man börja alla dagarna ;-)

Men till sist så gick det ju inte att fortsätta slöa på det viset... Tog tag i en dammtrasa och dammade övervåningen. Gick sedan över huset med dammsugare och moppade sedan golvet på övervåningen. Skönt att få städningen avklarad. Pysslade också med lite småplock av sånt som jag inte hunnit med tidigare. Prylar som hamnade nere i källaren... rensa där får jag göra någon annan gång ;-), men badrummet börjar se vettigt ut i alla fall.

När jag var klar med städningen så satte jag igång med att baka iordning en smaskig gotländs saffranspannkaka.

Efter 40 min i ugnen var den klar - härligt gul :-)Ser väl läcker ut :-)

Under tiden som jag for runt i huset och städade och sedan bakade så passade Nalle på att slappa - och som vanligt hade han intagit sin favoritställning på mitt skrivbord...

Slappar-Nalle :-)Den katten vet hur man vilar ;-)

När städningen och bakning av saffranspannkakan var klar så var det dags att ta itu med mockningen. Så full fart ut i stallet. När jag stod där och mockade som bäst så kom T farande... hm, han måste ha känt lukten av saffranspannkakan ända in till stan - även om han mumlade något om att Lexi behövde springa av sig lite  ;-)

Så när jag var klar med mockningen fikade vi - kaffe och saffranspannkaka - mums!Lovar att det är precis lika gott som det ser ut ;-)

Nåja, T fick göra lite nytta för fikat. Passade på att utnyttja honom till att få upp några tavlor. Är ju  lite pyssligt att att fixa det själv och jag har ju svårt att spika med min dåliga armbåga. Nu är i JP Lahall-almanackan och en tavla uppsatt på väggarna i mitt kontor. Ett par tavlor blev fixade i gästrummet, tre stycken småtalvor kom upp i hallen och en liten i sovrummet. Ska ha upp några till i sovrummet, men måste fundera på detta med ramar...

Efter pysslet med tavlorna så var det dags att gå ut och fixa klart i stallet och pållan. Idag var det jag som skulle ta en tur in till ridhuset med pållan. T var kvar under tiden som jag fixade pållan och åkte efter med in till ridhuset. Ridhuset var helt tomt så T följde med in. Rent säkerhetsmässigt så är det ju bra med sällskap. Jag skulle ju kunna trilla av och slå mig medvetslös ifall det vill sig illa. Så T höll koll under tiden som jag rid ett tämligen svettigt pass. 

Pållan var inte på sitt bästa humör, men skötte sig rätt bra. Hängde lite på bettet och till en början hade hon ett järnspett i sin vänstra sida. Men efter lite skänkelvinkning utmed långsidorna av ridhuset och lite galoppjobb så slappnade damen av.

När ridpasset var avklarat var i alla fall jag svettigare än pållan ;-). Säger en del om min ridkondis... inte den bästa med andra ord *harkel*.

När pållan var lastad så blev det lite bus med Lexi innan T for till lägenheten. Jag åkte hemåt med pållan och lyckades faktiskt hinna hem och vara klar i stallet till kl 20 när Arn-filmen började.

Resten av kvällen tillbringas alltså framför TV:n. Käkade lite ost och kex och till det ett glas Yellow tail. I morgon har jag semester  - helt underbart :-)

Ska bara ut vid 22-snåret för att kvällsmata pållarna, men sedan blir det soffan tills det är dags att uppsöka sängen.

Det var allt för idag!

/Lizzie

1/1 2011 Nyårsdagen - Nytt år nytt liv :-)

Kunde sova lite längre idag tack vare att pållarna fick hö väldigt sent, när jag släppte ut dem vid 10-snåret så hade de fortfararande lite natthö kvar. När pållarna var ute och fått sin frukost så förpassade jag mig själv till soffan och kollade lite på TV. Tog det tämligen lugnt på fm tills det var dags att ge sig ut för att ge pållarna sitt em hö och mocka.

Det var inte så himla kallt idag - cirka 1 minusgrad, så efter det regn som kom i natt var min stallplan glashal... Dock blåste det rejält så det var inte alls speciellt skönt ute.

M1 och P kom vid 14.30-snåret och pållan blev iordninggjord för ett litet pass med hoppning. Trots ishalkan kom vi iväg med häst och trailer utan problem.

Under tiden som M1 värmde upp Oktawia så hjäpte jag P att bygga upp en liten serie med 2 hinder. Passet började sedan med att skritta och trava över bommar. Därefter travkrysshinder och sedan en serie med krysshindret och ett rättuppstående hinder. Ett galoppsprång mellan hindren,

Pållan hoppar krysset och ser nästa hinder - full fart :-)För att få med hästen var jag tvungen att halshugga M1 ;-)Efter hoppjobbet, vilket blev några få skutt eftersom det var ett tag som pållan hoppade. Så blev det lite jobb med att träna galoppfattningar, även träna på övergång inom galoppen. Det var jobbigt tyckte pållan, men kämpade på och på slutet så lyckades hon samla upp sig riktigt fint i galoppen och även fixade att göra bra ökningar efteråt.

Efter avslutat arbetspass för pållan så for vi hemåt igen. Var lagom hemma tills det var dags för pållarnas em-mat så det fick gå ut i hagen och käka. Jag fixade klart allt i stallet och sedan gick jag in och fixade lite ätbart åt mig. Var hungrig ;-).

Resten av kvällen kommer att kommer jag ta det lugnt och kolla lite på TV/slösurfa på datorn. Vad jag ska göra i morgon återstår att se :-)

Roligare än så här blev det inte idag :-)

/Lizzie

31/12 Nyårsafton

Började deagen med att kravla mig ur sängen för att gå ut och släppa ut pållarna. Kravla är ordet - gisses vad jag var trött... men pållarna är tvunga att komma ut och framför allt få sin frukost. Tanken var att jag skulle kravla mig tillbaka till sängen när jag var klar med utsläppet. Men när jag kom in så hade jag ju vaknat till och framför allt så såg jag att huset var i stort behov av städning!!!

Alltså en snabb dusch, på med kläder och så körde jag igång med storröjning av undervåningen. Med hundar som fäller och som löper så blir ju inte golven så himla fräscha *harkel*. Men först in med en omgång risgrynsgröt i ugnen!

M1 och P kom när jag höll på att städa som värst, M1 stod för Oktawias motion idag och det blev uteritt. När de kom tillbaka var jag i princip klar med städningen och gick ut till stallet. Ritten hade gott bra och så bokade vi in träningspass fram till första deltävlingen i ÖFK's dressyrcup.

Jag städade sedan klart - hade badrumemt kvar - och var lagom klar med allt när T kom. Vi käkade nylagad risgrynsgröt (kokt i lergryta) och skinkmacka till lunch. Sedan for vi iväg till Marieberg och när vi åkte så passade jag på att fota mitt hem lite :-).

Stall Kartorp vid 13-snåret på Nyårsafton - vitt och fint :-)
Framsidan som syns från vägen.Väl framme vid Marieberg gjorde jag ett snabbt stopp på Bokia för att köpa en ny kaleder till min filofax - har glömt det tidigare och var jag i stort behov av en för 2011 ;-). Vi i stannade sedan vid Willys där jag shoppade kex och ett gäng med goda ostar till kvällens bravader. Därefter fortsatte vi till Kumla för att hälsa på T's pappa. Han ville få lite besök så här på nyårsafton. Tillbringade ett par timmar där innan det var dags att åka hemåt igen. Hade ju lite att pyssla med innan kvällen. T lät Lexi busa av sig lite på tomten innan det var dags för honom att åka till lägenheten. Tur att det är Lexi som bor hos honom, med tanke på kvällens smällare. Lexi tål höga ljud - det gör inte Lillan.  

Jag satte i alla fall fart när jag kom hem. Det var skönt att få städat på fm, men däremot så hade jag inte hunnit  med att fixa stallet. Det blev nu gjort under sen em istället. Var lagom klar med mockning, fix av hästmaten och planeringen för pållarnas fodringar för kvällen, när det var dags att fixa iordning mig själv :-).

Pållarna blev intagna kl 19 och fick kraftfoder, vatten en omgång hö så de skulle klara sig några timmar. Det blåste rejält ute så de tyckte det var rätt skönt at tkomma in.

Plockade iordning det ätbara och drickbara som jag skulle ha med mig och så fixade jag iordning mig själv. Såg hyfsat representabel ut när jag sedan for in till stan ;-).

Jag åkte till kamrat K och efter lite funderande så blev det min bil hem till vår kamrat S. Hade kunnat gå över stan, men vi kände oss lite bekväma :-). Jag hade i alla fall tur och fick tag på en parkering runt hörnet vid S's port.

Kvällen tlllbringade hemma hos S och hennes mysiga lägenhet och mysiga kissar. Vi hade knytis med ost-tema :-) och vi lät oss väl smaka under kvällen *fniss*. Tänk att det kan vara så gott med ost och kex plus tillbehör :-)
Kamrat S har 3 st fina kissar, vara 2 lät sig klappas...

Herren i huset ville inte lämna sängen ;-)Herre nr två låg brevid herre nr 1, men under täcket - ville alltså inte vara med på bild... ;-).

Damen i huset ville gärna vara med oss i köket...Vi hade en jättetrevlig kväll med massor av goda ostar med tillbehör, men hux flux så närmade sig 12-slaget med raketfart och vi ville naturligtvis se fyverkerierna vid slottet. Alltså blev det dags att ge sig ut. Till vår förvåning hade vädret slagit om och det var plusgrader för första gången sedan november :-O - resultatet - svinhalt!

Vi halkade oss iväg till slottet - gatorna var fyllda med folk som var ute i samma ärenden - ett trevligt typ av "lämmeltåg" faktiskt :-)

Och så kom 12-slaget och fyverkerierna drog igång :-). Hade med mig min lilla kompaktkamera - tar inte lika bra bilder som en systemkamera - men funkade rätt bra ändå ;-)


Vi vandrade tillbaka till S's lägenhet när fyverkerierna var avklarade och såg till att hon kom hem ordentligt. Kändes som att kvällen var precis lagom klar nu, så jag skjutsade hem K och sedan for jag hemåt till Stall Kartorp.

Hemma var det lugnt - grannen vaktade kullen ;-). Kollade till pållarna i stallet och de var lugna. De brukar inte reagera på smällare när de är i stallet, men man vet ju aldrig. Utfodrades en sista vända med vatten och hö - matte vill kunna sova i morgon bitti ;-).

Kollade lite på The Doors-filmen innan det var dags att uppsöka sängen.

Ha ett Gott Nytt År!

/Lizzie


RSS 2.0