8/11 Måndag - Svinkallt...

Fy! Helt plötsligt så har det blivit svinkallt :-O. Vaknade upp till -7 grader - tur att jag satte i motorvärmaren på bilen igår kväll! När jag väl skulle åka så tog det 10 minuter att skrapa rent rutorna från ett tjockt lager is. Inte så kul direkt, men fick ju upp värmen i alla fall ;-).

Fullt ös på jobbet hela dagen. Avslutade dagen med möte på Vattenverket, ligger ju rätt i förhållande till hur jag sedna kan åka för att ta mig hemåt. Var hemma strax efter kl 16.30 och satte då igång med matlagning. Behöver ju fylla på magen för att orka ta itu med stall och ridning ;-).

Eftersom det även på kvällen var svinkallt ute så blev det till att leta rätt på ullmax långfillingar att kränga på sig under ridbyxorna. Problemet var vad jag skulle ha på fötterna, framför allt när jag sedan skulle rida. Vanliga läderridstövlarna får jag inte på mig när jag har långfillingar under ridbyxorna. Rotade till sist fram vinterridstövlarna... inte så snygga men varma ;-)

Så efter att fått mat i magen och varma kläder på mig så var det bara att ge sig ut i kallt stall och mocka. Hinkarna hade jag ställt in i  sadelkammaren i morse eftersom de var isiga. Hinkarna hade tinat under dagen så det var lätt att nu tvätta rent dem och fylla på med rent vatten. Tog in pållarna vid 18.45 tiden och tyckte att jag bra till tidsmässigt. Vovarna fick gå in och jag satte igång med att göra iordning Oktawia.

Oktawia är en riktig liten fryslort så det blev till att borsta en bit i taget, typ huvud, hals och ben först. Täcket behöver ligga på så länge som möjligt. Sist borstades ryggen och mage så jag sedan snabbt kunde få på sadel och ett fleecetäcke. Lyckades få hästen ren och utrustningen på utan att hon började frysa och färden till ridhuset kunde påbörjas. Dock kom vi iväg rätt mycket senare än vad jag tänkt mig, pga den omständiga proceduren att få på utrustningen...

Med tanke på kylan så skrittade jag fram ordentligt så pållan skulle få igång sina muskler sakta men säkert. Detsamma gällde för mig. Har ont i ryggen idag, plus alla kläder gjorde att jag var ungefär lika smidig som ett kylskåp...

Idag tänkte jag inte försöka lägga upp något högre tempo på direkten. Utan värma upp i trav i det tempo som pållan gillar ;-). Det visade sig att pållan inte hade speciellt mycket arbetslust över huvud taget idag...

I mina försök att styra runt damen i en stor cirkel och då också en runt cirken, inte oval eller litet fyrkantspår. Inte helt lätt på en pålla som sprang runt med rak hals, huvudet på sned och någon typ av stör inopererad i hela vänster sida.

När jag sedan försökte mig på samma jobb åt höger gick det bra ett tag tills pållan kom på att jag bytt håll och körde in bogen och blev stelopererad i sidan ;-).

Och det där med att lägga upp ett högre grundtempo - det kunde jag fetglömma!! Hästen rörde sig knappt framåt...

Piloten fick alltså styra runt i serpentinbågar och rida runt i små cirklar  för att få till någon typ av böjning över huvudtaget. Tills I och L kom in med sin vita springare... Uppenbarligen så tycker min svarta dam att den vita springaren är av intresse för helt plötsligt så var all focus på den vita springaren. Att piloten helt plötsligt ville byta till en högre gångart än trav - det var inte alls så populärt. Märren frös fast med alla 4 tassarna i sanden och allt som över huvud taget kan likna framåtbjudning var totalt bortblåst. Att göra en galoppfattning ur detta läge var dömt att misslyckas så piloten vill trava istället - det ville inte märren...

Efter bondsmackning och ponnysparkar och det faktum att den vita springaren rörde sig bortåt - så blev det fart ett tag i alla fall. Lyckades få till ETT galoppsprång innan det tog totalt tvärstopp, ett par försök till med samma resultat. Till sist så morrade både piloten och märren - PMS-varning på hög nivå alltså - Piloten gjorde det smarta draget att ändra riktning och varv för att förvirra den fyrbenta. Knepet lyckades och vi kunde galoppera runt i en rätt civiliserad form och fart.

Eftersom piloten är av den mer envisa sorten så bytte vi tillbaka åt det håll som inte alls funkat tidigare. Fick till någon som kan liknas vid vettig galoppfattning och kunde galoppera tills piloten bröt av till trav, inte när hästen ville. När detta arbete var avklarat så fick det vara bra.

Ingen idé att utmana ödet. Uppenbarligen så var pållan på riktigt dåligt humör och då en pilot med PMS-varning - ingen bra kombination och det är bara att inse sina begränsningar. Vissa strider får man ta när kroppen är mer på hugget ;-).

Men både häst och ryttare blev motionerade och var svettiga - så någon nytta gjorde väl ridpasset i alla fall ;-).

Bara att fara hemåt med pållan och ta hand om henne. Varmt täcke på för natten eftersom hon fryser lätt. Extra hö att käka fick hon också.

En trött matte släpade sig sedn in i huset vid 21.45. Idag hann jag alltså inte med något CSI... får väl kolla på reprisen...

Nu ska jag i alla fall förpassa mig till sängen så jag orkar med morgondagen. Då blir det buss till jobbet - passar bra med tanke på snöovädret som är på gång...

Det var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0