16/9 Tisdag - En "semesterdag"

Både jag och maken hade tagit semester idag. Vi hade nämligen sotaren inbokad mellan kl 11-13 för temperaturmätning. Det innebar att vi fick kliva upp rätt tidigt för att tända våra kaminer - vi skulle nämligen elda rätt rejält i cirka 4 timmar innan temperaturmätningen.

Här är det premiärtändning av vår kamin  :-)



Det har tagit 14 år, men nu är kaminen på plats och fungerar :-D


Vid 12-snåret kom sotaren med termometerstickan i högsta hugg :-). Visade den del av skorstensmuren som är i förrådet. Den var helt OK, ingen värme på väggen alls. Det var helt OK även runt kaminen i köket. Det som var viktigt att temperaturmäta var väggen vid trappen eftersom vi inte visste exakt hur rören ligger inne i skorstenen.

Dessutom så har mina gamla släktingar murkat in reglar i väggen när de tagit bort en bakugn. Och brännbart material får ju inte bli för varmt. Vi vill ju inte att huset ska brinna upp :-O

Maken borrade ett par hål i reglarna och då upptäckte vi att reglarna var tunna och det var skorstensmur bakom reglarna



Men temperaturen i hålen var endast 24 grader - så det var helt klart godkänt :-D


Vi får inte sätta för någon väggskiva för denna mur, utan det ska putsas. Blir väl ett jobb till våren/sommaren kan jag tänka mig. Får stå ut med en tegelvägg i trappan ett tag ;-)

För övrigt var sotaren väldigt nöjd med allt vi gjort och vi fick godkänt! Så nu är det bara att elda i kaminerna och se glad ut.

Gjutgärnskaminen värmer VÄLDIGT bra och så varmt som vi nu har i köket och kontoret - DET har vi aldrig haft en höstdag som denna. Vi är vana att ha en temperatur inne på cirka 19 grader och idag har det legat ungefär på 24 grader.

Jag har kollat på termomentern flera gånger - knappt att jag tror mina ögon *fniss*



Efter sotarbesöket så käkade vi lite lunch och beundrade vår kamin :-) Det blir en VÄLDIGT skön värme när man eldar i kamin... och för första gången sedan vi flyttade hit så har jag upplevt VARMA GOLV!!!! Nästan så jag har lust att släpa fram en madrass och sova framför kaminen *fniss*

Hur som helst - det var inte bara att slappa resten av dagen. Vi passade på att åka till sågen och hämta spån. Det var dags att bunkra upp ett litet förråd med spån till kusarna och eftersom sågen stänger kl 17 så passade vi på att åka när vi ändå var lediga.

Det tog cirka 1,5 tmme att fylla 30 säckar med spån, var på plats kl 15 och klara 16:30. Det är ett riktigt slitgöra, men vad göra man inte för sina pälsklingar ;-). Måste dock erkänna att vore jag RIK skulle jag köpa balat spån, men nu är jag inte rik så då är det sågen som gäller.

Vi var rätt trötta när vi kom hem, så vi tände kaminen i kontoret och njöt av värmen som kom rätt fort. Det mullrar ju lite och smäller till ibland från virket när det brinner. Det var något som Lillan upplevde som mycket skumt...



Ville helst sitta i husses knä...


Sedan var det dags att göra en insats med kusen. Stallet hade jag fixat på fm medans vi väntade på sotaren. Nu var det motion av pållan som stod på schemat. Longering över galoppbomar var inplanerat idag.

Det gick jättebra att longera Oktawia idag. Hon tycker det är kul att galoppera över bommarna och hon lyckades hålla galoppen rund och fin varv efter varv både i höger varv och i vänster varv. Märks tydligt att hon börjar bli starkare nu. Ingen slängtrav innan galoppfattningarna, vilket är kanonbra. Dock fick vi slåss med miljoner myggor så att träna på halter var bara att lägga ner. Det får vi ta en annan dag. Annars är hon jätteduktig på att lyda röstkommandona :-). Hon verkade nöjd efter dagens arbete i alla fall.

Maken var snäll och packade in spånet i gamla lagården under tiden som jag höll på och jobbade med pållan. Visst att spånet klarar att stå ute, men då finns det en risk att det får fötter. Så jag vill ha det under tak och inlåst.

Förhoppningsvis räcker detta i 3 månader :-)



Så hade den semesterdagen försvunnit - men vi fick en del gjort i alla fall :-) Nu ska jag bara natta pållarna, sedan får jag nog natta mig själv också. Är trött nu och i morgon ska jag på TVÅ stycken anställningsintervjuer, så det gäller att man inte är allt för sliten ;-)

Håll tummarna!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0