21/4 Tisdag - Försök till ridning

Idag var det tänkt att jag skulle upp till Latorps gård och rida pållan en sväng på utebanan. Gick ju jättebra när M2 red pållan där i söndags. Men innan vi kom så långt så var det en del pyssel inne, laga middag och så min tur att ta hand om en jättedisk - jag förstår bara inte hur vi två kan producera så in i bängen mycket disk :-O . Eller också så har vi för mycket husgeråd och inte behöver diska så ofta *harkel*.

Kom inte ut i stallet förräns vid 18.30 snåret och då skulle det först fixas hästmat och mockas. Sedan blev var det dags att göra iordning pållan för färd mot utebanan. Pållan var lugn att göra iordning. Gick jättebra att lasta och så iväg - kom dock iväg senare än vi brukar - typ kl 20...

Just när vi kom till anläggningen var det tomt på folk. Gick lite med Oktawia runt på utebanan eftersom en häst i hagen precis vid banan blev väldigt nyfiken på oss och sprang lite. När den lugnat sig efter en liten stund så kunde jag sitta upp och framskrittningen gick bra. Jobbade pållan i skritt, övergångar, volter osv. Funkade bra i början, men så började hästarna som var ute i hagarna en bit bort att springa fram och tillbaka, den ensamma hästen i hagen närmast började också springa som en vettvilling.

Vad tror ni händer... naturligtvis blir Oktawia vansinnigt stressad. Försökte få henna att först jobba, men det gick inte, tänkte då att hon får kolla vad det är för något. Inte det heller hjälpte eftersom hästarna inte slutade springa... Till sist så förstod jag varför hästarna sprang... deras matte var på väg till stallet och de kände igen ljudet på bilen (Epa-traktor).

Vid det här laget var Oktawia så uppjagad att jag valde att hoppa av innan hon flippade ur helt! Maken fick hålla pållan en stund och jag gick och kollade med tjejen som kom om hon skulle ta in sina pållar, vilket hon skulle. Jag tänkte då att jag går med Oktawia tills hon fått in sina hästar så är allt lugn sedan.

Men ack vad jag misstog mig....

När tjejen tog in sina två hästar så blev hingsten, som gick ensam i sin hage närmast utebanan, helt ensam häst ute. Alltså inga andra hästar ute i någon hage - behöver jag säga att han blev alldeles till sig i sin hage!!! Bockade, gnäggade, galopperade som en galning osv.

Nu flippade Oktawia ur - hon blev totalt skräckslagen! Man behövde inte lägga handen mot halsen för att känna hjärtslagen - det syntes. Svansen var helt indragen mellan bakbenen = rädd häst på riktigt! Efter mycket om och men fick jag henne från banan och vi tog oss till ridhuset i stället. Det var ingen idé att försöka fortsätta ridpasset på utebanan, för hingsten skulle inte lugna sig på ett tag. Så fort vi kom in i ridhuset så drog Oktawia en lättnadens suck och blev avslappnad direkt. Jag hade ju nu knatat runt med henne drygt 30 min, så det blev att sitta upp och jag körde bara ett lite lätt travjobb på 20 min, först lite uppvärmning i trav och sedan lite voltjobb och skänkelvikning. Pållan skötte sig hur bra som  helst under detta jobb - nu kände hon sig trygg när vi var i ridhuset ;-). Utmanade ödet lite genom att rida från ridhuset upp till bil och trailer - inte lång bit men det var ändå en utmaning för pållan tyckte det var riktigt läskigt i mörkret och husse fick gå före ;-)

Inte mycket till träning idag - men damen blev avrastad i alla fall och allt annat var ju bra miljöträning.

Ett plus i kant är att pållan klev på trailern utan tvekan - alltid något :-).

Nu har pållan blivit omhändertagen, kvällsmaten har blivit utdelad och vovvarna har blivit rastade. Alltså kvar bara att förpassa mig själv till sängen ;-)

Godnatt!

/Lizzie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0