7/4 Tisdag - Hovisbesök

Slutade en kvart tidigare idag för att hinna hem innan hovslagaren skulle komma. Det var dags att kolla över Sabinas hovar igen. Eftersom hon har hovbensrotation så växer ju hovarna fortare än normalt och behöver ses över med tätare intervall än annars. Sabina tyckte idag att det var lite obehagligt med hovis, vill helst lägga sig ner när man ska lyfta bakhovarna, men hovis tog det lugn och till sist så kunde Sabina slappna av och vågade få sina bakhovar verkade. Fram är lättare - det är just bakbenen hon är så himla rädd om. Hur som helst så tyckte hovis att hovarna såg fina ut och att det bir lagomt att kolla över Sabinas hovar igen nästa gång samtidgt med hovisbesöket för Oktawia. Om 7 veckor alltså. Under tiden som jag hade hovisbesök så fixade maken middag och det var himla gott att kunna sätta sig vid dukat bord när hovisbesöket var över. Jag var nämligen helt utsvulten så böngrytan med korv smakade smaskens - i och för sig så äter jag ju all mat med förtjustning *fniss*.

Det var strålande vårväder idag och jag hade idag inplanerat tömkörning för Oktawia. Kollade av marken i hagen och tänk - det har torkat upp rätt bra. Bestämde mig för att tömköra hemma i hagen och spara in tiden för lastning och att åka. Det är ju ljusare nu på kvällarna så då hinner man ju med att utnyttja dagsljuset :-).

Sagt och gjort - efter att jag mockat boxarna och fixat hästamaten så plockade jag in pållarna. Sabina såg ut som en rugguggla - full i torkad lera i sin päls som håller på och lossnar. Oktawia var bara lerig på hals och huvud - finns fördelar med att ha täcke på kusen ;-).

Oktawia fick på sig tömkörningsutrustning när hon var färdigborstad och sedan så gick vi ut i hagen igen. Hon blev lite konfunderad... Detta jobbet har vi inte gjort sedan i höstas... Och det märktes... det var lite styrningsproblem i början när man inte hade 4 väggar att ta stöd mot och Oktawia var  taggad till tusen. Men efter en stund så hade vi fått ordning på saker och ting och efter uppvärmning i skritt på 10 min så började vi med lite travjobb. Funkade kanonbra. Jag hade velat att maken filmat, men han orkade inte... synd, för det syns skillnad på Oktawias sätt att använda sin kropp. Klarar av att gå i mer samlad form i traven än tidigare.

När damen var lite jobbad i trav så tänkte jag testa en grej som Bo Tibblin sa på cliniken om galoppfattning. Att man ska fatta galopp för yttertygel. Man tar en liten förhållning på yttertygel för att underlätta för det inre benparet vid galoppfattningen. När en häst fattar galopp ska den ju bara byta gångart - det ska ju inte gå fortare. Oktawia vill ju gärna rusa in i galoppen - inte bra för hon blir bara stressad.

Jag har också fått upp en "kom i håg grej" i skallen sedan jag tränade för CB på min förra häst. Då fick jag fatta galopp för ytter tygel och inner skänkel och då skänkeln på sitt normalläge. Inte det man lär sig på ridskolan - ytter skänkel bak och inner fram. Har funderat på detta under dagen och tänkte försöka applicera det på Oktawia under tömkörning för att se hur det skulle funka.

Igång med damen i trav på en stor volt och så började jag förhålla på ytter töm, och så la jag till en smackning som lite extra drivning.

Det som hände framför mina ögon var helt otroligt! Otkawia gjorde den bästa galoppfattning hon någonsin gjort. Hon satte under sig med bakbenen och hon fattade en kort fin SAMLAD galopp!!! Jag blev alldeles till mig och ropade till maken som stod och kollade - titta! titta! Vilken galopp!!! Blev så till mig att jag fullkomligt glömde bort att styra *fniss*.

Testade igen och igen och igen - fattningarna funkade klockrent! Dessutom ingen stressad häst eller slängtrav efter galoppen. Detta var i vänster galopp. Hon fattade lika lätt galopp i höger varv, men där orkade hon inte hålla samma form men det gjorde ingenting. Hon förstod vad jag ville att hon skulle göra och det är huvudsaken.

Fasen att maken inte orkade filma idag - det hade varit hur kul som helst :-).

Efter galoppjobbet så blev det lite lätt travjobb innan det blev avskrittning och vi tränade på att göra halter. Var mycket nöjd med min pålla idag :-).

När jag var klar med Oktawia så fick Sabina sig en omgång med borstning. Hon tyckte det var skönt och så blev hon av med lite päls ;-). När jag var klar så var det dags för kvällsmaten och nattning av pållar.

Tänk så fort en kväll försvinner när man har kul :-).

Ägnade mig en stund åt vovvarna så de blev rastade för kvällen och sedan så slog jag mig ner framför datorn. Hann väl knappt få igång burken innan Nalle kom farandes från ingenstans och absolut skulle vara med :-)

Nalle - mattegris ;-)Nu ska jag kolla på lite nyheter för att se vad som händer i världen och sedan är det dags att gå och lägga sig.

Just det ja, något roligt har hänt idag. Hittade en länk till en clinik med Ronny Åhman - anmälde mig och Oktawia till cliniken eftersom jag behöver hjälp med lastträning. När jag kom hem så hade jag fått besked via mailen att vi fått en plats :-). Ska bli SÅ kul! Hoppas att få hjälp med att hitta "verktyg" så jag kan komma tillrätta med Oktawias motvilja till att bli lastad :-).

Det var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0